Innehåll
- 1 Vad ska man tänka på när man ska köpa en barnvagn?
- 2 Thule Spring – barnvagn lovordad av experter
- 3 Cybex AVI – joggingvagn med stora pneumatik hjul
- 4 Thule Urban Glide 2
- 5 Baby Jogger City Mini GT2.1
- 6 Baby Jogger City Elite 2
- 7 🤩 Vilka joggingvagnar är bäst i test?
- 8 🤓 Hur har man testat joggingvagnarna?
- 9 🤔 Vid vilken ålder kan mitt barn följa med ut på löprundorna?
Det finns många joggingvagnar på marknaden och det kan vara svårt att avgöra vilka vagnar som är bäst och hur de skiljer sig åt. Vi har därför samlat ett antal testvinnande joggingvagnar på ett ställe och ger dig här en enkel och tydlig överblick över marknadens bästa joggingvagnar. Du kan läsa en beskrivning av var och en av joggingvagnarna längre ner i artikeln.
Vi har gått igenom flera tester av joggingvagnar från olika tidningar och konsumentorganisationer. Vi har bland annat undersökt vilka vagnar som utses till bästa joggingvagn hos och danska Jyllands-Posten. Här nedanför går vi igenom fördelarna med de olika testvinnarna och längst ner i artikeln finns länkar och källor till de undersökningar som vi refererar till.
Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Istället samlar vi resultaten från opartiska tester för att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.
Senaste uppdateringarna
Den 12/07/2023 lade vi till två nya barnvagnar i vår artikel: Thule Spring och Cybex AVI.
Vad ska man tänka på när man ska köpa en barnvagn?
Typ
Barnvagnar kategoriseras vanligtvis utifrån storlek, funktion och barnets ålder. De vanligaste typerna är barnvagnar för nyfödda samt standard-, jogging-, rese- och syskonvagnar.
För de allra minsta är vagnar för nyfödda det enda lämpliga valet. Dessa vagnar är utformade med ett plant liggläge och är därmed perfekta för spädbarn som ännu inte kan sitta upp. I takt med att barnet växer och börjar sitta på egen hand kan dock dessa typer av vagnar bli opraktiska på grund av de begränsade justeringsmöjligheterna. När barnet lär sig att sitta upp är det istället dags att gå över till en sittvagn. Den vanligaste typen är standardvagnen, som erbjuder en bekväm och säker åktur. Med olika vändningar – framåtvänd, bakåtvänd eller vändbar – kan du bestämma åt vilket håll ditt barn ska sitta när du promenerar runt.
För aktiva föräldrar kan däremot joggingvagnar vara fördelaktiga. De är nämligen konstruerade för att vara snabba och stabila, vilket innebär att man kan upprätthålla en aktiv livsstil, samtidigt som man spenderar tid med sitt barn. Joggingvagnar har en robust konstruktion med större hjul och överlägsen fjädring som gör dem lämpliga för jogging eller löpning på olika typer av underlag. Resevagnar är ett annat bekvämt alternativ som erbjuder barnvagn och bilbarnstol i ett och samma paket. Denna kombinerade lösning är särskilt användbar när man vill flytta ett sovande barn från bilen till barnvagnen utan att onödiga störmoment. Slutligen, för familjer med tvillingar eller barn i nära ålder, är syskonvagnar en bra lösning. Dessa vagnar finns både som tandem- och side-by-side-modeller och gör det möjligt att transportera två barn samtidigt.
Hjul
Hjulen spelar en avgörande roll för barnvagnens funktion, komfort och användarvänlighet. Vilken typ av hjul du vill ha på din barnvagn bör matcha din livsstil och den terräng du ofta kommer att vistas i. Om du har en aktiv livsstil och planerar att ta med ditt barn på friluftsäventyr eller joggingturer, rekommenderar vi att du satsar på större, luftfyllda däck – även kallade pneumatiska däck. Dessa däck, som vanligtvis finns på joggingvagnar, är kända för sin förmåga att problemfritt hantera ojämn underlag. Den stora diametern och luftfyllningen ger ett naturligt fjädringssystem som dämpar körningen och ger en smidig upplevelse även på ojämna underlag.
Barnvagnar med luftfyllda däck tenderar dessutom att ha inbyggda fjädringssystem för att förbättra åkkomforten på ojämna underlag ytterligare. För föräldrar som tillbringar större delen av sin tid i stadsmiljöer, med stadspromenader, shoppingrundor eller ärenden, är en barnvagn med ett mindre, fyrhjuligt system sannolikt det bästa alternativet. Dessa barnvagnar är ofta utrustade med antingen EVA-fyllda däck eller en kombination av gummi och skum. EVA är ett lättviktsmaterial som är enkelt att manövrera på släta ytor som trottoarer och golv i köpcentrum. Kombinationsdäck, bestående av både gummi och skum, erbjuder en balans mellan hållbarhet och dämpning, vilket gör dem lämpliga för stadspromenader såväl som enstaka parkbesök. Barnvagnar med fyrhjulssystem tenderar att erbjuda överlägsen stabilitet jämfört med sina trehjuliga motsvarigheter. Vi anser att detta kan vara särskilt användbart på trånga platser där precision och kontroll är avgörande. Dessutom dominerar fyrhjuliga barnvagnar marknaden när det gäller variation, vilket innebär att du har ett bredare urval av modeller och funktioner att välja mellan.
Viksystem
Hur en barnvagn viks ihop är avgörande för hur enkel den är att packa ihop när den inte används eller när du är på resande fot. En barnvagn som är lätt, kompakt och enkel att vika ihop kan underlätta rejält när du har ett barn, en blöjväska, shoppingkassar och annat att ta hand om samtidigt. Vissa barnvagnar kan vikas ihop med bara en hand, vilket kan vara praktiskt när den andra handen är upptagen. Andra barnvagnar har en mer komplicerad mekanism, men kan fällas ihop till en mer kompakt storlek – perfekt för mindre bagageutrymmen eller trånga förvaringsutrymmen.
Om du ofta kliver in och ut ur bilen, åker kollektivtrafik eller är ute och reser, kommer en barnvagns viksystem att spela en avgörande roll för smidigheten i din vardag. Barnvagnens vikt är också en viktig faktor, i synnerhet om du behöver lyfta eller bära den ofta. Att lyfta en tung barnvagn in och ut ur bilen, uppför trappan eller i kollektivtrafiken kan snabbt bli en ansträngande uppgift. Lätta barnvagnar kan göra dessa uppgifter mycket enklare. Det är dock viktigt att balansera vikten med stabilitet och hållbarhet – mycket lätta barnvagnar är kanske inte lika robusta och stabila som tyngre modeller.
Användar- och expertrecensioner
Användarrecensioner ger ett användbart perspektiv på barnvagnens prestanda i vardagliga situationer. På plattformar som Google Shopping och Amazon kan du hitta recensioner och omdömen från användare som berättar om sina erfarenheter av specifika barnvagnar. Genom att läsa dessa kan du få insikter om en viss barnvagns prestanda, hållbarhet och övergripande kvalitet från dem som redan har använt den i praktiken. De kan även belysa eventuella brister eller problem som kanske inte framgår av produktbeskrivningen.
Expertrecensioner erbjuder ett professionellt perspektiv baserat på grundliga tester och analyser. Pålitliga organisationer och expertkällor, som ExpertReviews.co.uk och GoodHouseKeeping.com, utför omfattande utvärderingar av barnvagnar och undersöker faktorer som säkerhet, användarvänlighet, komfort och byggkvalitet. Deras bedömningar kan vägleda dig genom överflödet av valmöjligheter och hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut. Experterna tar inte bara hänsyn till tillverkarnas specifikationer, utan granskar även deras påståenden och tillhandahåller därmed tillförlitlig och grundlig information.
Pris
Priset på barnvagnar kan variera kraftigt beroende på olika faktorer, inklusive märke, storlek, typ och funktionalitet. Det finns barnvagnar från cirka 350 till över 7 500 kronor. I den lägre delen av prisintervallet hittar man enklare barnvagnar med nödvändig funktionalitet, men som kanske inte har många ytterligare funktioner eller tillbehör. Dessa modeller erbjuder vanligtvis grundläggande säkerhet och komfort, vilket gör dem till ett lämpligt val för föräldrar med en begränsad budget eller de som behöver en barnvagn för tillfällig användning. Barnvagnar i mellanklassen erbjuder en balanserad kombination av kostnad och funktionalitet.
Barnvagnar som faller i detta prisintervall erbjuder en mängd extra funktioner, till exempel justerbara sittpositioner, extra stoppning för ökad komfort, större sufflett, förvaringskorgar och kompatibilitet med bilbarnstolar. De är relativt prisvärda då man får en barnvagn av hög kvalitet med hög komfort, bekvämlighet och säkerhet. I den övre delen av prisintervallet hittar man barnvagnar i premiumklassen. Dessa är utrustade med avancerade funktioner och tillverkade i förstklassiga material. Det kan handla om förbättrade fjädringssystem för smidig körning på alla typer av underlag, vändbara säten, högkvalitativa textiler och andra exklusiva funktioner. De dyraste barnvagnarna är vanligtvis mycket slitstarka och levereras ibland med extra tillbehör. De erbjuder även innovativa designelement för ökad säkerhet, såsom avancerade bromssystem och modern stötdämpning.
Thule Spring – barnvagn lovordad av experter
✅ “Redaktörens val” på BabyGearLab.com
✅ 4,7/5 stjärnor på Amazon
✅ 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
Barnvagen Thule Spring är, tack vare den vikbara konstruktionen, ett utmärkt alternativ för föräldrar som regelbundet reser i trånga stadsmiljöer. Vagnen kan vikas ihop med bara en hand och är därutöver även självstående. Den här barnvagnen är särskilt användbar för föräldrar på resande fot eftersom den visar att utmärkt design kan kombinera bekvämlighet och kompakthet utan att göra avkall på funktionaliteten.
- Enkel att vika ihop med bara en hand
- Ventilerad sufflett med transparent nät
- Roterande framhjul med fjädring
Recension: En detaljerad recension av Thule Spring
Stort sufflett med UV-skydd
Den ventilerade suffletten från Thule Spring har en så kallad peekaboo-funktion – ett transparent nät som gör att föräldrarna kan hålla koll på sitt barn, samtidigt som det skapar en behagligt sval miljö för barnet. Taket har en inbyggd justerbar förlängning och erbjuder UV-skydd UPF 50+ som skyddar barnet även mot den lågt stående solen. Thule Spring erbjuder också en mängd användbara tillbehör, bland annat Thule Spring benstöd, Thule Spring bilstolsadaptrar och Thule Spring regnskydd. Med dessa kan föräldrarna anpassa vagnen efter behov. Den lutande sitsen möjliggör sovstunder på språng, medan det enkla fotstödet gör att vagnen kan anpassas efter barnets komfort från morgon till kväll.
Tips: När du anpassar Thule Spring-vagnen efter din familjs specifika behov och livsstil bör du ta hänsyn till vagnens utbud av extra tillbehör. Om du bor i områden där det ofta regnar eller där vädret är oförutsägbart, är Thule Spring regnskydd ett praktiskt tillval för att hålla ditt barn torrt och tryggt. Thule Spring benstöd är ett annat tillbehör för föräldrar som planerar långa promenader eller resor, eftersom det förbättrar komforten för barnet under längre åkturer. För en smidig övergång från bilfärd till promenad är Thule Spring-bilstolsadaptrar nödvändiga.
Enkel att manövrera
Med sina tre hjul, varav ett svängbart framhjul med fjädring, är Thule Spring en kompromiss mellan funktionalitet och komfort. Vi anser att det är en utmärkt barnvagn för såväl stadsgator som ojämna skogsstigar tack vare dess innovativa design som gör den lättmanövrerad på alla typer av underlag. De 8,5-tums skumfyllda däcken som inte kan punkteras ger en bekväm åktur även i svår terräng, samtidigt som styret kan justeras med bara en hand för att passa olika långa användare. Vagnen väger bara 9,5 kilogram, vilket är betydligt mindre än andra barnvagnar på marknaden – Cybex Talos S Lux väger över 14 kilogram. Barnvagnens bärbarhet och användning förbättras ytterligare av dess lätta vikt, särskilt för föräldrar som är aktiva.
Vad säger användare och experter om Thule Spring?
I Pricerunners test beskrivs Thule Spring som en “praktisk och lättkörd” barnvagn. De nämner även att den lutande sitsen gör att barnet kan både sitta och ligga i vagnen, samt att det justerbara styret underlättar för föräldrar av olika längd. Barnvagnen har också fått bra omdömen i BabyGearLab.com:s test i fråga om användbarhet, kvalitet, vikt och hopvikt storlek. Tack vare Thule Springs utmärkta manövrerbarhet, vikbara konstruktion, lätta vikt och komfort har användarna på Amazons gett den utmärkta betyg. En användare lämnade följande kommentar: “Rullar över de flesta terränger, trottoarkanter och liknande utan problem.” Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner är användarna även nöjda med barnvagnens högkvalitativa konstruktion, kompakthet och användarvänlighet.
FÖRDELAR
|
NACKDELAR
|
Konsumentmagasinets bedömning
Thule Spring är en trehjulig barnvagn med ett roterande framhjul. Hjulen är fjädrande och däcken är skumfyllda, vilket innebär att de är perfekt utformade för att hantera körning på olika underlag. Vi är även imponerade av barnvagnens lätta konstruktion, som gör den enkel att bära, och styret som kan justeras med bara en hand. Trots att Thule Spring kommer till ett något högre pris jämfört med många av dess konkurrenter, anser vi att den är värd investeringen med tanke på vad du får för dina pengar. Vi vill särskilt uppmärksamma vagnens livslängd, anpassningsbarhet och kvalitet som faktorer som väger upp priset. Sammantaget anser vi att den genomtänkta designen, anpassningsmöjligheterna och prioriteringen av både föräldrarnas och barnets komfort bidrar till det totala värdet av denna barnvagn.
Specifikationer:
Mått (utfälld): 59 x 108 x 103 cm
Mått (hopvikt): 32 x 76 x 45 cm
Vikt: 9,5 kg
Max. Belastning: 22 kg
Antal hjul: 3
Typ av hjul: Skumfyllda
Cybex AVI – joggingvagn med stora pneumatik hjul
Enligt vår bedömning är joggingvagnen Cybex AVI ett utmärkt val för aktiva föräldrar som värdesätter praktiska egenskaper. Denna barnvagn kan nämligen fällas ihop med bara en hand samt demonteras för kompakt förvaring, vilket även gör den fördelaktig för dem med begränsat förvaringsutrymme. Detta, i kombination med de stora, men avtagbara hjulen, underlättar problemfri transport och användning.
- Stora pneumatiska hjul
- Justerbart styre
- Enkel att fälla ihop med bara en hand
Recension: En detaljerad recension av Cybex AVI
Tre stora pneumatiska hjul
Joggingvagnen Cybex AVI utmärker sig inom aktivt föräldraskap med sina stora pneumatiska hjul, som ger en lätt, men smidig körning. Medan barnvagnens fjädring är specifikt anpassad för dess bakhjul, har den en blygsam inverkan på den övergripande körkänslan. Detta ger en balanserad körning snarare än en ojämn och gropig. Dess design är optimerad för körning på plana ytor, vilket tyder på att den fungerar bäst i stadsmiljöer eller välskötta parkvägar.
Tips: Kontrollera regelbundet och bibehåll rätt lufttryck i de pneumatiska hjulen på Cybex AVI. Detta säkerställer att vagnen behåller sin lätta känsla och mjuka körning, samtidigt som däckens hållbarhet bevaras.
Justerbar och lättmanövrerad
Cybex AVI är justerbar och lättmanövrerad, vilket gör den användbar för föräldrar av olika längd och med olika vanor. Det justerbara styret förenklar övergången mellan olika användare, medan det fasta framhjulet, även om det kräver lite lyft i snäva svängar, fortfarande är godkänt för manövrering, vilket garanterar säkerhet och stabilitet. Handbromsen, som till en början är något långsam att dra åt, blir med tiden smidigare att använda och erbjuder därmed mer responsiv kontroll. Cybex AVI har ett standardsäte som passar barn upp till tre-fyra år, och det lätt lutande läget – ett vanligt inslag i joggingvagnar – garanterar en bekväm åktur. Den väldesignade suffletten skyddar mot solen och har dessutom ett utfällbart soltak. För att hålla ett öga på ditt barn finns ett titthål integrerat i sufflettens rygg, vilket ger god insyn och trygghet under era utflykter.
Vad säger experter om Cybex AVI?
Cybex AVI har imponerat på experterna tack vare den livfulla designen, det effektiva solskyddet samt den bekväma körningen tack vare de stora pneumatiska hjulen. Pricerunners experter beskriver den som: “Enkel att köra. En lätt, hopfällbar joggingvagn”.
FÖRDELAR
|
NACKDELAR
|
Konsumentmagasinets bedömning
En av de utmärkande fördelarna med Cubex AVI är de stora pneumatiska hjulen som är optimerade för en smidig körning på plana ytor. Detta bör tillgodose behoven hos stadsbor eller de som ofta promenerar på välskötta parkvägar. Jämfört med konkurrenter, som Thule Urban Glide 2, har Cybex AVI en mer kompakt och lätt konstruktion då den väger ungefär ett kilogram mindre. Detta innebär förbättrad bärbarhet och användarvänlighet.
En potentiell nackdel med denna barnvagn är justeringen av ryggstödet då det kräver arbete med båda händerna och lite kraft – särskilt när vagnen är ny. Trots att det kan tyckas vara ett problem vid första ansträngningen, kan en sådan design även ses som en säkerhetsfunktion som säkerställer att ryggstödet sitter ordentligt på plats efter justering så att barnet får en säker och stabil åktur. Vi är övertygade om att denna funktion dessutom förbises med tiden, även om det kräver lite mer ansträngning i början.
Kort sagt anser vi att Cybex AVI erbjuder en bra blandning av funktionalitet och användarvänlighet. Barnvagnen tillgodoser aktiva föräldrars behov i verkliga livet och skapar en balans mellan prestanda och bärbarhet, samtidigt som man tar hänsyn till barnets komfort.
Specifikationer:
Mått (utfälld): 68,5 x 117 x 150 cm
Mått (hopvikt): 58,5 x 25 x 89 cm
Vikt: 10,6 kg
Max. belastning: 22 kg
Antal hjul: 3
Typ av hjul: Pneumatiska
Thule Urban Glide 2
✅ 4,8 av 5 stjärnor hos Littlebabygear.com
✅ 4 av 5 stjärnor hos Madeformums.com
.
Modellen Thule Urban Glide 2 har testats av tre olika expertkällor. Babygearlab.com och Littlebabygear.com skriver båda två om babyutrustning medan hemsidan Madeformums.com riktar sig till mammor i allmänhet.
Modellen har granskats utifrån olika testpunkter, till exempel komfort, kvalitet, användarvänlighet och hanterbarhet. Eftersom att experterna tycker otroligt bra om den här modellen får Thule Urban Glide 2 höga betyg och mycket beröm hos alla tre expertkällor.
Vagn för flera olika ändamål
Thule Urban Glide 2 är en multifunktionell vagn som både kan användas på promenader och på joggingturer. Modellen har en fin och enkel design med tre stora hjul och är därför både stadig och smidig. Eftersom att den här vagnen är gjord för att kunna köras på olika underlag kan den dessutom användas på både stadspromenaden och skogsturen.
För att vagnen ska vara mer användarvänlig är den enkel att fälla ihop med bara en hand, och Thule Urban Glide 2 kan därför utan problem tas med på resan.
Experternas kommentar: Bra att springa med
Thule Urban Glide 2 har bland annat granskats av den amerikanska hemsidan Babygearlab.com, som skriver om babyutrustning, och de tycker otroligt bra om den här modellen.
Efter att experterna hade granskat modellen utifrån sju olika testpunkter fick den totalt 84 av 100 poäng. Experterna undersökte till exempel hur bra vagnen är att springa med och hur lätt den är att fälla ihop och vika upp igen. De granskade även modellens användarvänlighet, rörlighet, kvalitet, säkerhet och hanterbarhet.
Thule Urban Glide 2 får höga betyg på alla testpunkter, men Babygearlab.com fokuserar framförallt på att den här modellen är otroligt lättstyrd och fungerar riktigt bra som joggingvagn. De framhäver dock även modellens användarvänlighet och kvalitet.
Experterna tycker dock att den här vagnen kan vara lite besvärlig att transportera.
Experternas kommentar: Bra på olika underlag
Thule Urban Glide 2 har även granskats av experterna från Madeformums.com och Littlebabygear.com. Båda dessa källor verkar överens om att den här modellen är högkvalitativ och fungerar riktigt bra som joggingvagn.
Madeformums.com påpekar även att den här joggingvagnen är väldigt mångsidig och kan köras på både asfalt och mer ojämn terräng i skogen.
Thule Urban Glide 2 har dessutom ett justerbart handtag, hög säkerhet och bra förvaringsutrymme. Experterna anmärker dock på att vagnen är lite väl bred och berättar att den därför kan vara svår att köra i smala utrymmen.
Utvalda fördelar med Thule Urban Glide 2:
Fin och mångsidig joggingvagn
Kan användas i både stad och skog
Enkel att fälla ihop
Tre kraftiga hjul
Justerbart handtag
Thule Urban Glide 2 – specifikationer:
🔴 Höjd, ihopfälld: 39,4 cm
🔴 Bredd, ihopfälld: 69,1 cm
🔴 Längd, ihopfälld: 92,7 cm
🔴 Vikt: 11,4 kg
🔴 Antal hjul: 3
🔴 Justerbart handtag: Ja
Baby Jogger City Mini GT2.1
Baby Jogger City Mini GT Single är inte riktigt en joggingvagn utan snarare en sittvagn som klarar lite av varje. Höjden på handtaget är lätt att justera och vagnen kan därmed anpassas till alla längder för en bekväm löpning. Vagnen är även enkel att fälla ihop och ta med sig.
Modellen kan köras på de flesta underlag och fjädringen gör att den utan problem kan användas i skogen. Vagnens låga vikt gör att den lätt tar sig över trottoarkanter och andra hinder i staden. En nackdel med den här modellen är att man inte kan vända på sätet, vilket innebär att man inte får så mycket kontakt med barnet. Barnet kan ju dock istället njuta av utsikten på utflykten. Skillnaden mellan Baby Jogger City Mini GT och den vanliga Baby Jogger City Mini är att GT-modellen passar bättre för löpning.
Vagnen är en lättviktare på bara 10,5 kg med en lastkapacitet på 35 kg, vilket är betydligt mer än många andra joggingvagnar.
Här kan du se en kort presentation av Baby Jogger City Mini GT och dess funktioner:
Baby Jogger City Elite 2
Det var dock utseendet och komforten som var i fokus och vagnen är därmed inte nödvändigtvis bra att springa med. Detta beror på att de små hjulen kan ha svårt att klara det höga tempot lika bra som en modell som är byggd enkom för löpning och den här modellen är därför mest en stadsvagn, vilket namnet även antyder. Vagnen är mycket bred, vilket dels ger barnet gott om utrymme men även gör att vagnen tar upp lite extra plats på trottoaren. Den tar dock inte upp så mycket plats att det blir ett problem.
Den här modellen ger bäst värde för pengarna även om den inte är billigast.
Tre tips för joggingvagnar
Räta på ryggen
Danska Vorespuls.dk har i samarbete med löpexpert Ole Harbæk skrivit en artikel med några goda råd när det kommer till löpning med en joggingvagn.
Ett råd som Ole Harbæk ger är att man ska komma ihåg att hålla ryggen rak när man springer. Många har en tendens att springa lite framåtböjd när man knuffar en joggingvagn, men det är viktigt att räta på ryggen för att undvika skador och överbelastning.
Man måste vänja sig vid en joggingvagn
Det kan vara svårt att springa med en joggingvagn och du kan räkna med att de första turerna inte kommer att vara bekväma. Ole Harbæk förklarar i artikeln att man långsamt måste vänja sig och lära sig att springa avslappnat med en joggingvagn. Därför är det viktigt att man inte ger upp bara för att de första turerna är obekväma. Om du bara tränar ett par gånger vänjer du dig snart vid att springa med joggingvagnen.
Barnet ska ha nått rätt ålder
Danska Politiken.dk har skrivit en artikel om joggingvagnar där Politikens hälsoexpert Bente Klarlund Pedersen kommer med ett antal olika tips för användningen av en joggingvagn.
Hon berättar bland annat att det är viktigt att man väntar med att ta med sitt barn ut på löprundor tills barnet är tillräckligt gammalt. Barnets ryggmuskler måste vara nog starka för att barnet ska kunna sitta upprätt själv. Hon säger i artikeln att de flesta barn kan göra detta vid en ålder av sex till åtta månader men om du osäker borde du rådfråga barnets läkare.
12 tips när du springer med joggingvagn
För aktiva personer kan det vara smart att kombinera löpträningen med barnpassningen genom att skaffa en joggingvagn och ta med barnet på löprundan. Det är dock stor skillnad på att springa som vanligt och att springa med en vagn, och därför delar vi här med oss av ett par goda råd inför löprundan med joggingvagnen. Följande råd är baserade på information från experter hos Verywellfit.com, Parents.com och Runnersworld.com.
Investera i rätt typ av vagn
Om du vill ta med ditt barn på löprundan bör du investera i en riktig joggingvagn istället för att använda den vanliga barnvagnen. Joggingvagnar har nämligen specialdesignade hjul och en bra fjädring som ger en bättre komfort för både dig och ditt barn. Joggingvagnar är dessutom mer flexibla och lättstyrda, och de flesta modeller har även en högre säkerhetsnivå. Joggingvagnar finns dock i många olika prisklasser och kan ha olika funktioner och utrustning. Vilken typ av joggingvagn du bör välja beror därför helt på dina egna behov.
Tänk på barnets ålder
Ta aldrig med ett nyfött barn ut på löprundan. Barnet kommer alltid att röra sig lite i vagnen när du springer, och du bör därför vänta tills barnet har utvecklat tillräckligt mycket muskler runt nacken för att hålla huvudet på plats. Oftast är det lagom att vänta ungefär sex till åtta månader.
Säkerhet
När du springer med en joggingvagn är barnets säkerhet alltid viktigast. Om du springer i mörker eller halvmörker på morgon eller kväll bör du till exempel se till att ha reflexer både framtill, upptill och på sidorna av vagnen. Undvik vägar med mycket trafik och använd de säkerhetsfunktioner som finns i vagnen: Fixera framhjulet och spänn fast barnet i vagnen. Dubbelkolla gärna att bältet sitter fast ordentligt. Du bör även använda bromsen varje gång du stannar, oavsett om det är för att vila, vänta på grönt ljus eller dricka vatten.
Kläder efter väder
När du springer får du upp värmen även om det är kyligt ute, men det får inte ditt barn. Se därför till att klä på barnet tillräckligt för de aktuella väderförhållandena. Du kan till exempel fundera på vad du själv skulle ha tagit på dig om du var på väg ut på en promenad istället för en löprunda. Om du brukar springa även när det är dåligt väder bör du dessutom skaffa en joggingvagn med sufflett för att barnet inte ska får regn, snö eller slask på sig. Suffletten kan även skydda mot solen under varma dagar, för barn bör aldrig utsättas för direkt solljus.
Planera löprundan
När du springer tillsammans med ditt barn måste du planera träningen efter både ditt eget och barnets schema. En glad och nöjd baby innebär en trevligare springtur, så ta hänsyn till barnets måltider och sovtider när du planerar din träning.
En bra tid för löprundan kan till exempel vara när barnet har ätit och kanske är lite sömnigt. Vagnens rörelser kan då vagga ditt barn till sömns och göra att ni båda får en trevlig tur. Vissa barn behöver även vänja sig vid att följa med på löprundor, och om ditt barn inte tycker om turerna på en gång kan du prova att springa kortare sträckor till en början.
Det är svårt att springa på trottoaren
Om du bor i en större stad där du måste springa på asfalt bör du tänka på att det kan vara besvärligt att springa på trottoaren med en joggingvagn. För det första är det många människor som går på trottoaren och för det andra finns det många små gropar och hinder som gör det svårt att styra vagnen ordentligt.
Sök dig till lugna områden
Spring gärna i lugna områden där du kan vara på vägen utan att möta så många bilar. Parker med breda gångar kan också vara ett bra alternativ om du har en sådan i närheten.
Undvik branta backar
Många joggingvagnar är gjorda för att kunna användas på ojämna underlag. Att springa upp för en backe kan dock vara tillräckligt jobbigt utan en vagn, och med vagnen blir det betydligt tyngre. Försök därför att springa på så plana vägar eller stigar som möjligt när du tar med dig ditt barn på löpturen.
Jämför inte med din “riktiga” löprunda
Att springa med och utan vagn är två helt olika saker. Du kan därför inte förvänta dig att du ska springa lika snabbt med vagnen som utan.
Ta kortare turer
Långa löprundor är bäst att spara till de gånger du springer utan vagn. I längden blir det nämligen väldigt tungt att knuffa joggingvagnen framför dig, så välj istället kortare turer när du tar med dig barnet.
Packa lätt
Joggingvagnar har ofta gott om förvaringsutrymme för bagage, väskor och påsar, men se till att inte packa onödigt mycket när du far ut och springer. Joggingvagnen är tillräckligt tung som den är. Du bör dessutom undvika att ta med filtar till barnet eftersom att dessa kan blåsa av och fastna i vagnens mekanismer, vilket kan utgöra en risk för både dig och ditt barn.
Välj en modell med justerbart handtag
Det kan vara bra att välja en joggingvagn med ett justerbart handtag som kan höjas och sänkas efter behov. Med dessa kan man nämligen undvika onödig belastning på kroppen, och de gör dessutom att båda föräldrarna kan använda vagnen.
Du får bättre kondition när du springer med vagn
Det är både tyngre och svårare att springa med en joggingvagn än att springa utan, och Runnersworld.com förklarar att det finns många fysiska fördelar med att ta med sig barnet på löprundan.
Snyggare armar: Många väljer bort styrketräningen som kan ge snyggare armar med mer definierade muskler. Att springa med en joggingvagn blir dock också en slags styrketräning för armarna eftersom att du måste använda musklerna i armarna för att manövrera och styra vagnen. Armarna får mest effektiv träning när du springer med vagnen på ojämna underlag.
Bättre löpform: Att springa med vagn är inte samma sak som att springa utan, och denna typ av löpning påverkar även kroppen annorlunda. Att springa med vagnen blir därmed en annan typ av löpträning som hjälper till att förbättra din löpform överlag.
Bränn fler kalorier: Eftersom att det är tyngre att springa med vagn belastas kroppen mer, vilket även innebär att kroppen bränner fler kalorier. Enligt experterna kan du faktiskt bränna 30 kalorier mer i halvtimmen när du springer med vagn än när du bara springer som vanligt.
Inbyggd stång för stretching: Man behöver ofta stanna och stretcha lite under löprundan, och om du har en vagn behöver du inte leta upp någon skitig skylt eller bänk i parken för att göra detta. Lås istället vagnen och ta stöd mot handtaget när du stretchar, och glöm inte bort att man alltid ska stretcha när löprundan är slut.
FAQ – Vanliga frågor
🤩 Vilka joggingvagnar är bäst i test?
Baby Jogger City Mini GT Single och Baby jogger City Elite Single
🤓 Hur har man testat joggingvagnarna?
Joggingvagnarna har bedömts i ett användartest där familjer fick använda de olika vagnarna en viss period. Man har även tittat på säkerheten, etiketter och bruksanvisningar hos de olika modellerna.
🤔 Vid vilken ålder kan mitt barn följa med ut på löprundorna?
Det är viktigt att du väntar tills barnet har en tillräckligt stark ryggmuskulatur för att kunna sitta upp själv. De flesta barn klarar av detta vid en ålder på ungefär 6 till 8 månader. Om du är osäker bör du dock rådfråga barnets läkare.
Tidigare recenserade produkter som har utgått
Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.
Joggingvagn Test – dessa tester har vi gått igenom:
Voresbørn.dk 🇩🇰
Danska Voresbørn har låtit en mödragrupp gå igenom ett antal sittvagnar. I den här artikeln har vi tagit med de vagnar med bäst betyg som även kan användas som joggingvagnar. Mödrarna har skrivit långa och bra beskrivningar av de olika vagnarna och du kan läsa hela testet här.
Jyllandsposten.dk 🇩🇰
Danska Jyllands-Posten har i samarbete med voresbørn.dk gjort ett test som baseras på ovanstående test. Du kan läsa hela undersökningen här.
Løberen.dk 🇩🇰
Danska Løberen har utfört en detaljerad granskning av deras favorit-joggingvagn, Chariot Carriers Cougar. De går igenom joggingvagnen från topp till tå och den får 5 av 6 stjärnor i testet. Du kan läsa mer här.
Aftenposten.no 🇳🇴
Den här norska tidningen genomförde 2015 ett test av sex olika joggingvagnar och de bedömde de olika vagnarna utifrån kvalitet, kapacitet och användarvänlighet. Thule Glide utsågs till testvinnare och Baby Jogger Summit X3 tog hem andraplatsen. Du kan läsa hela artikeln på Aftenpostens hemsida här.
Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten Klikk.no genomför hundratals konsumenttester varje år som rör allt från bostad och bil till mode, hälsa och teknik. I den här artikeln har de testat sju olika joggingvagnar. Du kan läsa mer här.
Babygearlab.com 🇺🇸
Babygearlab.com är en amerikansk hemsida som testar utrustning för barn och spädbarn. Hemsidan genomför både solotest och större granskningar av flera produkter på en gång, och här har Babygearlab.com provat två olika joggingvagnar:
Klicka här för att läsa mer om testet av Thule Glide 2.
Klicka på den här länken för att läsa mer om testet av Thule Urban Glide 2.
Du kan läsa deras recension av Thule Spring här.
Littlebabygear.com 🇺🇸
Littlebabygear.com är en internationell hemsida som fokuserar på utrustning för både barn och spädbarn. De genomför även granskningar av utrustning och har bland annat testat joggingvagnen Thule Urban Glide 2. Du kan läsa mer här.
Madeformums.com 🇬🇧
Madeformums.com är en internationell hemsida som fokuserar på både barn och mammor, och de skriver till exempel om graviditet, födsel, spädbarn, småbarn och barnprodukter. Här har Madeformums.com provat joggingvagnen Thule Urban Glide 2. Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du deras artikel här.
Pricerunner
PriceRunner.se är en populär jämförelsetjänst som låter konsumenter jämföra priser på en mängd olika produkter – allt från elektronik och hushållsapparater till kläder och mycket mer. PriceRunner har verksamhet i flera länder i Europa där de hjälper konsumenter att hitta de bästa priserna från pålitliga återförsäljare. Förutom att erbjuda prisjämförelser erbjuder PriceRunner också omfattande produkttester och recensioner. Testerna utförs ofta av experter inom den aktuella produktkategorin, som noggrant utvärderar varje produkt utifrån en uppsättning relevanta kriterier. Det kan till exempel handla om kvalitet, hållbarhet, funktionalitet och prisvärdhet.
Du kan läsa deras recension av Thule Spring här.
Du kan läsa deras recension av Cybex AVI här.
Google Shopping
Google Shopping är en webbaserad marknadsplats som är integrerad i Googles sökplattform. Användarna kan söka efter produkter, jämföra priser och handla från både lokala återförsäljare och återförsäljare på nätet direkt i sökresultaten. När en användare söker efter en produkt visar Google Shopping en rad alternativ med relevant information som produktbilder, beskrivningar, priser samt om återförsäljaren. Användare kan även filtrera resultaten baserat på flera faktorer, bland annat prisklass, varumärke och återförsäljare, vilket ger en mer målinriktad shoppingupplevelse. Google Shopping är ett värdefullt verktyg för konsumenter som söker konkurrenskraftiga priser och varierade produktalternativ, samtidigt som det är en plattform för företag att nå ut till potentiella kunder.
Du kan läsa användarrecensionerna av Thule Spring här.
Amazon
Amazon är en global e-handelsplattform med ett brett utbud av produkter, bland annat elektronik, kläder, böcker och hushållsartiklar. En viktig funktion på Amazon är deras system för användarrecensioner, där konsumenter kan betygsätta och recensera produkter som de har köpt. Dessa recensioner, som kan variera från detaljerade bedömningar till snabb feedback, ger verklig insikt i produktens prestanda, kvalitet och tillförlitlighet. De fungerar som en värdefull resurs för potentiella konsumenter som utifrån andras erfarenheter kan bedöma om produkten passar deras egna behov. Amazons betygssystem med stjärnor, som följer med dessa recensioner, ger en snabb ögonblicksbild av den övergripande kundnöjdheten för varje produkt, vilket bidrar avsevärt till en transparent och informativ shoppingupplevelse.
Du kan läsa användarrecensionerna av Thule Spring här.
Läs även: Sittvagn (bäst i test), Skötbädd (bäst i test), Roddmaskin testguide, SUP brädor översikt, massagepistol guide, löpband test-guide och crosstrainer test-översikt, barnvagn (bäst i test).