Joggingvagn Test 2020 – Hitta de bästa joggingvagnarna – Bäst i Test guide

0

Det finns många joggingvagnar på marknaden och det kan vara svårt att avgöra vilka vagnar som är bäst och hur de skiljer sig åt. I butiker kan man tyvärr ofta uppleva att säljarna är mest intresserade av att sälja den vagn som ger dem bäst provision istället för den som passar dig bäst.

Vi har därför samlat ett antal testvinnande joggingvagnar på ett ställe och ger dig här en enkel och tydlig överblick över marknadens bästa joggingvagnar.

Du kan läsa en beskrivning av var och en av joggingvagnarna längre ner i artikeln.

Vi har gått igenom flera tester av joggingvagnar från olika tidningar och konsumentorganisationer. Vi har bland annat undersökt vilka vagnar som utses till bästa joggingvagn hos det danska konsumentrådet Tænk och danska Jyllands-Posten.

Här nedanför går vi igenom fördelarna med de olika testvinnarna och längst ner i artikeln finns länkar och källor till de undersökningar som vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Baby Jogger Summit X3

✅ Toppbetyg hos norska Aftenposten.no

Baby Jogger Summit X3 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 249,00 Kr. 0,00 Kr. 5 249,00 Kr. Läs mer
6 395,00 Kr. 0,00 Kr. 6 395,00 Kr. Läs mer

Summit X3 är en kombinerad jogging- och sittvagn som har både broms- och låsfunktion på handtaget. Vagnen har givetvis även en handledsrem. Modellen utmärker sig i tester med sina effektiva bromsar och extra långa handledsrem som ger en större rörelsefrihet när man springer. Till skillnad från de flesta andra joggingvagnar sitter handledsremmen på den här modellen fast i den nedre delen av vagnen. Detta gör att vagnen inte riskerar att tippa om du plötsligt måste dra i remmen eller om du ramlar.

Aftenposten.no skriver att Summit X3 går otroligt lätt och är mycket stabil att köra. Hjulen har även en bra fjädring som ökar barnets komfort. Komforten är även något man tänkt på i andra aspekter av vagnen och den justerbara fempunktsselen är därför både säker och bekväm med vadderade axelband.

Modellen är byggd för både stadskörning och för ojämn terräng där man behöver såväl flexibilitet som robusthet, till exempel vid en joggingtur i skogen. Joggingvagnen är relativt smal och det främre svänghjulet gör att den är enkel att manövrera, särskilt när man ska upp och ner för trottoarer eller höga kanter. Alla tre hjul är luftfyllda, vilket innebär att de fjädrar mycket bra och vagnen har även en bra stötdämpning i allmänhet. Du kan dessutom enkelt låsa det främre svänghjulet med hjälp av en liten spak under handtaget.

Handtaget på joggingvagnen är ergonomiskt utformat  och vagnen är därför lätt att styra med en hand.

Suffletten på vagnen är justerbar och har ett fönster som kan öppnas och stängas efter behov. Materialet i suffletten är dessutom behandlat med SPF 50 för att ditt barn ska ha ett extra bra skydd mot solen. Det går att öppna för ventilation på båda sidorna och sätet i vagnen kan läggas helt så att barnet kan ligga ner och vila när det är sovdags.

På baksidan av joggingvagnen finns en stor och rymlig ficka där man till exempel kan ha sina nycklar och telefon. Under själva vagnen finns även en korg som kan lastas med upp till 5 kg.

Vagnen har Baby Joggers patenterade “Quick Fold”-system som gör att man kan fälla ihop den mycket snabbt och enkelt genom att dra i ett handtag. Du kan se hur man gör i videon längre ner.

Själva vagnen väger 12,2 kg och kan bära upp till 34 kg. Man kan använda vagnen från att barnet är nyfött och upp till fem års ålder. Observera dock att användning med spädbarn kräver att man köper till extra tillbehör. Vagnen är också kompatibel med många bilbarnstolar men även här måste man köpa till en adapter.

Här kan du se en kort presentation av Baby Jogger Summit X3 och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=nZ7_sUivT7U

Britax BOB Revolution Pro

✅ Testvinnare hos norska Klikk.no

Britax BOB Revolution Pro 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 995,00 Kr. 0,00 Kr. 6 995,00 Kr. Läs mer
6 995,00 Kr. 0,00 Kr. 6 995,00 Kr. Läs mer

Den här joggingvagnen från Britax passar för körning i både stad och skog och för både promenader och löpning. Vad som särskilt utmärker sig i tester är att vagnen kör bra och stabilt och att den har väldigt manövrerbara hjul. Britax BOB Revolution Pro är även i allmänhet mycket lätt att manövrera och vagnen är designad med starkt fokus på att den ska vara lätt och behaglig att ta sig runt med – både för barn och föräldrar. Den norska konsumentsajten Klikk.no kallar till och med modellen för “den bästa allround-vagn man kan hitta”. Den här joggingvagnen är en av mycket få som är godkända för både löpning och inlinesåkning.

Britax BOB Revolution Pro har all utrustning som krävs för en säker joggingrunda: robusta däck, justerbar fjädring, trumhandbroms, handledsrem och ett låsbart framhjul. Handledsremmen är tillverkad av kraftig polyester och är fastgjord i vagnens handtag. Remmen används dessutom för att säkra joggingvagnen när den är ihopfälld. Handtaget går att justera för att du enkelt ska hitta den höjd som passar dig.

Vagnens framhjul bidrar till en extra lätt manövrering i och med att det både kan vridas och låsas. Detta gör att du enkelt kan byta mellan city- och sportläge, där du kan ställa in hjulet rakt för löpning. Hjulen är luftfyllda och tillverkade av en slags polymerkomposit som passar bra i ojämn terräng.

Vagnens ryggstöd kan läggas ner helt så att barnet kan vila i en nästan vågrät position. Sätet är vadderat och har en vadderad fempunktssele som ser till att barnet sitter säkert fastspänt hela tiden.

Suffletten går att fälla ner så att den ger en täckning på hela 125 o, vilket ger barnet ett extra bra skydd mot solen. Suffletten har dessutom ett stort fönster med bra insyn som gör att du kan hålla ett öga på barnet. I ryggstödet finns en stor ficka där du har gott och utrymme för till exempel plånbok och telefon. Det finns dessutom en stor förvaringskorg under sätet som håller för ca 4 kg, vilket gör det enkelt att ta med vagnen och handla.

Om man ska ta med vagnen på en utflykt är den enkel att fälla ihop i två steg. Om bagageutrymmet är extra trångt kan även hjulen tas lös för att vagnen ska ta ännu mindre plats. Du kan se hur man gör i videon här nedanför.

Den här vagnen väger totalt 7,4 kg och håller för en last på 19 kg. Vagnen rekommenderas till barn från sex månader upp till tre år. Modellen är försedd med adapterfästen som gör att man lätt kan montera ett BOB babyskydd, en liggdel eller ett lekbord. Om man monterar en bilbarnstol kan vagnen användas redan från att barnet är nyfött.

Här kan du se en presentation av Britax BOB Revolution Pro och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=aFGtJFbOeeI

Chariot Carriers Cougar 1

✅ 5 stjärnor hos danska Løberen.dk
✅ Bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk


Chariot Carriers Cougar 1 loebevogn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 890,00 Kr. 0,00 Kr. 3 890,00 Kr. Läs mer

Chariot Carriers Cougar är enligt danska Løberen.dk en kvalitetsvagn med alla säkerhetsåtgärder man kan önska sig. Det är mycket viktigt att barnet är ordentligt fastspänt när man springer och den här modellen ger just den tryggheten. Komforten spelar också en stor roll i det positiva omdömet och fjädringssystemet gör att barnet lätt kan somna utan att märka av gupp efter vägen.

Däcken klarar också en tur i skogen utan några problem och du behöver alltså inte undvika skogen bara för att du tar med barnvagnen på joggingturen. Chariot Carriers Cougar kan lastas med upp till 34 kg inklusive barnet, vilket gör att du lätt kan ta med en matlåda och extra kläder i vagnen om du far ut på en längre tur. Det följer dessutom med en hel del extrautrustning som bland annat gör att du kan ta med vagnen ut i regnet utan att det besvärar ditt barn. Joggingvagnen är även försedd med reflexer som gör att du syns i trafiken.

Här kan du se en kort presentation av Chariot Carriers Cougar och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=rAfDYbY9hac


Baby Jogger City Mini GT Single

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

city-mini-gt-single - en af markedets bedste løbevogne

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 195,00 Kr. 0,00 Kr. 3 195,00 Kr. Läs mer
3 295,00 Kr. 0,00 Kr. 3 295,00 Kr. Läs mer

Baby Jogger City Mini GT Single är inte riktigt en joggingvagn utan snarare en sittvagn som klarar lite av varje. Höjden på handtaget är lätt att justera och vagnen kan därmed anpassas till alla längder för en bekväm löpning. Vagnen är även enkel att fälla ihop och ta med sig.

Modellen kan köras på de flesta underlag och fjädringen gör att den utan problem kan användas i skogen. Vagnens låga vikt gör att den lätt tar sig över trottoarkanter och andra hinder i staden. En nackdel med den här modellen är att man inte kan vända på sätet, vilket innebär att man inte får så mycket kontakt med barnet. Barnet kan ju dock istället njuta av utsikten på utflykten. Skillnaden mellan Baby Jogger City Mini GT och den vanliga Baby Jogger City Mini är att GT-modellen passar bättre för löpning.

Vagnen är en lättviktare på bara 7,5 kg med en lastkapacitet på 22,5 kg, vilket är betydligt mer än många andra joggingvagnar.

Här kan du se en kort presentation av Baby Jogger City Mini GT och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=sHupi4UDJSw

Baby jogger City Elite Single

Testvinnare hos Jyllandsposten.dk
✅ Testvinnare hos Voresbørn.dk

Baby Jogger City Mini GT Single - løbevogn testvinder

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
7 499,00 Kr. 0,00 Kr. 7 499,00 Kr. Läs mer
7 499,00 Kr. 0,00 Kr. 7 499,00 Kr. Läs mer

City Elite Single blev en klar testvinnare när danska Jyllands-posten lät en mödragrupp prova olika sittvagnar. Redan utseendet gjorde att sittvagnen placerades högst och lyckligtvis höll funktionalitet, komfort och säkerhet också toppklass.

Det var dock utseendet och komforten som var i fokus och vagnen är därmed inte nödvändigtvis bra att springa med. Detta beror på att de små hjulen kan ha svårt att klara det höga tempot lika bra som en modell som är byggd enkom för löpning och den här modellen är därför mest en stadsvagn, vilket namnet även antyder. Kvinnorna i testpanelen uppmärksammade också att vagnen är mycket bred, vilket dels ger barnet gott om utrymme men även gör att vagnen tar upp lite extra plats på trottoaren. Den tar dock inte upp så mycket plats att det blir ett problem.

I slutändan var det den här vagnen alla i testpanelen skulle ha spenderat sina pengar på. De kom fram till att den här modellen ger bäst värde för pengarna även om den inte är billigast.


Thule Urban Glide

Testvinnare i norska Aftenposten.no

Thule Urban Glide - En af de bedste løbevogne på markedet

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Thule Urban Glide utsågs till testvinnare hos norska Aftenposten.no med ett betyg på 4,7 av 5 poäng. Aftenposten.no bedömde stolen på tre testpunkter: kvalitet, kapacitet och användarvänlighet. Vagnen fick nära toppbetyg på alla områden och det enda som drog ner betyget var en svag parkeringsbroms. Trots detta tycks den här joggingvagnen fortfarande vara det perfekta valet för den aktiva mamman eller pappan.

Thule Urban Glide har stora hjul och en bra fjädring som gör att den kan köras på många olika underlag. Den håller för upp till 34 kg, och har därmed en av de högsta kapaciteterna i testet. Vagnen befinner sig i mellanprisklassen men har då även all utrustning man kan tänkas behöva. Joggingvagnens ryggstöd kan fällas till sovställning och därmed kan barnet sova bra i vagnen.

I det norska testet fanns det flera nära konkurrenter som däremot var betydligt dyrare än modellen från Thule. Testpanelen utsåg även en vinnare som gav mest värde för pengarna och detta blev modellen North 13,5 Jogger. Den kostar bara en tredjedel så mycket men man får mycket kvalitet för det priset. Den hade dock något sämre komfort och en sämre handbroms.

Här kan du se en kort presentation av Thule Urban Glide och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=XFjTmfiPQ0g

Thule Glide 2

 74 av 100 poäng hos Babygearlab.com

Thule Glide 2 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 494,00 Kr. 0,00 Kr. 4 494,00 Kr. Läs mer

Joggingvagnen Thule Glide 2 har granskats av den amerikanska hemsidan Babygearlab.com, där de arbetar med tester av produkter för både barn och spädbarn. Experterna har granskat den här modellen utifrån flera olika testpunkter, till exempel kvalitet, användarvänlighet, hanterbarhet och rörlighet, och eftersom att vagnen presterar bra på alla punkter får den ett riktigt fint totalbetyg.

Bekväm för både barn och förälder

Thule Glide 2 är en fin och stilren joggingvagn som ger en bra komfort för både barnet och den vuxna som springer med vagnen. Modellen har nämligen tre stora och fjädrande hjul samt en sufflett som skyddar barnet från väder och vind.

För att vagnen ska vara lättare att styra när man springer med den har den här modellen även ett fixerat framhjul och en lägre vikt än genomsnittet. Thule Glide 2 har dessutom ett ergonomiskt och justerbart handtag med en lättillgänglig handbroms som ger vagnen en hög säkerhetsnivå.

Experternas kommentar: Hög kvalitet

Thule Glide 2 får ett bra totalbetyg på 74 av 100 poäng av experterna på Babygearlab.com. Den totala poängen baseras på sju olika testpunkter som betygsätts med 1-10 poäng vardera. Thule Glide 2 får till exempel 10 poäng för sin kvalitet och 9 poäng för hur lätt vagnen är att sätta ihop.

Den här joggingvagnen får dock höga betyg på resten av testpunkterna också. Modellen får nämligen 7 av 10 poäng vad gäller både användarvänlighet, säkerhet, storlek, rörlighet samt hur bra det fungerar att springa med vagnen.

Experternas kommentar: Bra lättviktsvagn

I recensionen av Thule Glide 2 skriver experterna därmed om många olika fördelar. De lägger dock mest vikt vid att det här är en högkvalitativ joggingvagn som tack vare den låga vikten är otroligt lättmanövrerad.

De framhäver även hur enkelt det är att fälla ihop och vika upp vagnen, vilket till exempel underlättar när man vill ta med vagnen i bilen. Babygearlab.com nämner dock även ett par nackdelar med Thule Glide 2 och anmärker då främst på att vagnen stöter in i saker då och då när man springer med den.

Modellen kan nämligen vara lite besvärlig styra ibland, och det kan till exempel vara svårt att svänga och vända vagnen på ställen där man inte har så gott om utrymme.

Utvalda fördelar med Thule Glide 2:
🔵 Fin lättviktsvagn
🔵 Skyddande sufflett
🔵 Ergonomiskt och justerbart handtag
🔵 Bra handbroms
🔵 Hög kvalitet

Thule Glide 2 – specifikationer:
🔴 Höjd, ihopfälld: 52,1 cm
🔴 Bredd, ihopfälld: 69,1 cm
🔴 Längd, ihopfälld: 92,7 cm
🔴 Vikt: 11,1 kg
🔴 Antal hjul: 3
🔴 Justerbart handtag: Ja

Här kan du se en kort presentation av Thule Glide 2 och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=2NLUlNPZ-hA&t=2s

Thule Urban Glide 2

84 av 100 poäng hos Babygearlab.com
4,8 av 5 stjärnor hos Littlebabygear.com
4 av 5 stjärnor hos Madeformums.com

Thule Urban Glide 2

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 388,00 Kr. 0,00 Kr. 4 388,00 Kr. Läs mer

Modellen Thule Urban Glide 2 har testats av tre olika expertkällor. Babygearlab.com och Littlebabygear.com skriver båda två om babyutrustning medan hemsidan Madeformums.com riktar sig till mammor i allmänhet.

Modellen har granskats utifrån olika testpunkter, till exempel komfort, kvalitet, användarvänlighet och hanterbarhet. Eftersom att experterna tycker otroligt bra om den här modellen får Thule Urban Glide 2 höga betyg och mycket beröm hos alla tre expertkällor.

Vagn för flera olika ändamål

Thule Urban Glide 2 är en multifunktionell vagn som både kan användas på promenader och på joggingturer. Modellen har en fin och enkel design med tre stora hjul och är därför både stadig och smidig. Eftersom att den här vagnen är gjord för att kunna köras på olika underlag kan den dessutom användas på både stadspromenaden och skogsturen.

För att vagnen ska vara mer användarvänlig är den enkel att fälla ihop med bara en hand, och Thule Urban Glide 2 kan därför utan problem tas med på resan.

Experternas kommentar: Bra att springa med

Thule Urban Glide 2 har bland annat granskats av den amerikanska hemsidan Babygearlab.com, som skriver om babyutrustning, och de tycker otroligt bra om den här modellen.

Efter att experterna hade granskat modellen utifrån sju olika testpunkter fick den totalt 84 av 100 poäng. Experterna undersökte till exempel hur bra vagnen är att springa med och hur lätt den är att fälla ihop och vika upp igen. De granskade även modellens användarvänlighet, rörlighet, kvalitet, säkerhet och hanterbarhet.

Thule Urban Glide 2 får höga betyg på alla testpunkter, men Babygearlab.com fokuserar framförallt på att den här modellen är otroligt lättstyrd och fungerar riktigt bra som joggingvagn. De framhäver dock även modellens användarvänlighet och kvalitet.

Experterna tycker dock att den här vagnen kan vara lite besvärlig att transportera.

Experternas kommentar: Bra på olika underlag

Thule Urban Glide 2 har även granskats av experterna från Madeformums.com och Littlebabygear.com. Båda dessa källor verkar överens om att den här modellen är högkvalitativ och fungerar riktigt bra som joggingvagn.

Madeformums.com påpekar även att den här joggingvagnen är väldigt mångsidig och kan köras på både asfalt och mer ojämn terräng i skogen.

Thule Urban Glide 2 har dessutom ett justerbart handtag, hög säkerhet och bra förvaringsutrymme. Experterna anmärker dock på att vagnen är lite väl bred och berättar att den därför kan vara svår att köra i smala utrymmen.

Utvalda fördelar med Thule Urban Glide 2:
🔵 Fin och mångsidig joggingvagn
🔵 Kan användas i både stad och skog
🔵 Enkel att fälla ihop
🔵 Tre kraftiga hjul
🔵 Justerbart handtag

Thule Urban Glide 2 – specifikationer:
🔴 Höjd, ihopfälld: 39,4 cm
🔴 Bredd, ihopfälld: 69,1 cm
🔴 Längd, ihopfälld: 92,7 cm
🔴 Vikt: 11,4 kg
🔴 Antal hjul: 3
🔴 Justerbart handtag: Ja

Här kan du se en kort presentation av Thule Urban Glide 2 och dess funktioner:

https://www.youtube.com/watch?v=8Gy9wWjDds0

Tre tips för joggingvagnar

Räta på ryggen

Danska Vorespuls.dk har i samarbete med löpexpert Ole Harbæk skrivit en artikel med några goda råd när det kommer till löpning med en joggingvagn.

Ett råd som Ole Harbæk ger är att man ska komma ihåg att hålla ryggen rak när man springer. Många har en tendens att springa lite framåtböjd när man knuffar en joggingvagn, men det är viktigt att räta på ryggen för att undvika skador och överbelastning.

Man måste vänja sig vid en joggingvagn

Det kan vara svårt att springa med en joggingvagn och du kan räkna med att de första turerna inte kommer att vara bekväma. Ole Harbæk förklarar i artikeln att man långsamt måste vänja sig och lära sig att springa avslappnat med en joggingvagn. Därför är det viktigt att man inte ger upp bara för att de första turerna är obekväma. Om du bara tränar ett par gånger vänjer du dig snart vid att springa med joggingvagnen.

Barnet ska ha nått rätt ålder

Danska Politiken.dk har skrivit en artikel om joggingvagnar där Politikens hälsoexpert Bente Klarlund Pedersen kommer med ett antal olika tips för användningen av en joggingvagn.

Hon berättar bland annat att det är viktigt att man väntar med att ta med sitt barn ut på löprundor tills barnet är tillräckligt gammalt. Barnets ryggmuskler måste vara nog starka för att barnet ska kunna sitta upprätt själv. Hon säger i artikeln att de flesta barn kan göra detta vid en ålder av sex till åtta månader men om du osäker borde du rådfråga barnets läkare.


12 tips när du springer med joggingvagn 

För aktiva personer kan det vara smart att kombinera löpträningen med barnpassningen genom att skaffa en joggingvagn och ta med barnet på löprundan. Det är dock stor skillnad på att springa som vanligt och att springa med en vagn, och därför delar vi här med oss av ett par goda råd inför löprundan med joggingvagnen. Följande råd är baserade på information från experter hos Verywellfit.com, Parents.com och Runnersworld.com.

Investera i rätt typ av vagn

Om du vill ta med ditt barn på löprundan bör du investera i en riktig joggingvagn istället för att använda den vanliga barnvagnen. Joggingvagnar har nämligen specialdesignade hjul och en bra fjädring som ger en bättre komfort för både dig och ditt barn. Joggingvagnar är dessutom mer flexibla och lättstyrda, och de flesta modeller har även en högre säkerhetsnivå. Joggingvagnar finns dock i många olika prisklasser och kan ha olika funktioner och utrustning. Vilken typ av joggingvagn du bör välja beror därför helt på dina egna behov.

Tänk på barnets ålder

Taenk på barnets aalderTa aldrig med ett nyfött barn ut på löprundan. Barnet kommer alltid att röra sig lite i vagnen när du springer, och du bör därför vänta tills barnet har utvecklat tillräckligt mycket muskler runt nacken för att hålla huvudet på plats. Oftast är det lagom att vänta ungefär sex till åtta månader.

Säkerhet

När du springer med en joggingvagn är barnets säkerhet alltid viktigast. Om du springer i mörker eller halvmörker på morgon eller kväll bör du till exempel se till att ha reflexer både framtill, upptill och på sidorna av vagnen. Undvik vägar med mycket trafik och använd de säkerhetsfunktioner som finns i vagnen: Fixera framhjulet och spänn fast barnet i vagnen. Dubbelkolla gärna att bältet sitter fast ordentligt. Du bör även använda bromsen varje gång du stannar, oavsett om det är för att vila, vänta på grönt ljus eller dricka vatten.

Kläder efter väder

När du springer får du upp värmen även om det är kyligt ute, men det får inte ditt barn. Se därför till att klä på barnet tillräckligt för de aktuella väderförhållandena. Du kan till exempel fundera på vad du själv skulle ha tagit på dig om du var på väg ut på en promenad istället för en löprunda. Om du brukar springa även när det är dåligt väder bör du dessutom skaffa en joggingvagn med sufflett för att barnet inte ska får regn, snö eller slask på sig. Suffletten kan även skydda mot solen under varma dagar, för barn bör aldrig utsättas för direkt solljus.

Planera löprundan 

Planera löprundan

När du springer tillsammans med ditt barn måste du planera träningen efter både ditt eget och barnets schema. En glad och nöjd baby innebär en trevligare springtur, så ta hänsyn till barnets måltider och sovtider när du planerar din träning.

En bra tid för löprundan kan till exempel vara när barnet har ätit och kanske är lite sömnigt. Vagnens rörelser kan då vagga ditt barn till sömns och göra att ni båda får en trevlig tur. Vissa barn behöver även vänja sig vid att följa med på löprundor, och om ditt barn inte tycker om turerna på en gång kan du prova att springa kortare sträckor till en början.

Det är svårt att springa på trottoaren

Om du bor i en större stad där du måste springa på asfalt bör du tänka på att det kan vara besvärligt att springa på trottoaren med en joggingvagn. För det första är det många människor som går på trottoaren och för det andra finns det många små gropar och hinder som gör det svårt att styra vagnen ordentligt.

Sök dig till lugna områden

Spring gärna i lugna områden där du kan vara på vägen utan att möta så många bilar. Parker med breda gångar kan också vara ett bra alternativ om du har en sådan i närheten.

Undvik branta backar

Många joggingvagnar är gjorda för att kunna användas på ojämna underlag. Att springa upp för en backe kan dock vara tillräckligt jobbigt utan en vagn, och med vagnen blir det betydligt tyngre. Försök därför att springa på så plana vägar eller stigar som möjligt när du tar med dig ditt barn på löpturen.

Jämför inte med din “riktiga” löprunda

Att springa med och utan vagn är två helt olika saker. Du kan därför inte förvänta dig att du ska springa lika snabbt med vagnen som utan.

Ta kortare turer

optimer dit loebLånga löprundor är bäst att spara till de gånger du springer utan vagn. I längden blir det nämligen väldigt tungt att knuffa joggingvagnen framför dig, så välj istället kortare turer när du tar med dig barnet.

Packa lätt

Joggingvagnar har ofta gott om förvaringsutrymme för bagage, väskor och påsar, men se till att inte packa onödigt mycket när du far ut och springer. Joggingvagnen är tillräckligt tung som den är. Du bör dessutom undvika att ta med filtar till barnet eftersom att dessa kan blåsa av och fastna i vagnens mekanismer, vilket kan utgöra en risk för både dig och ditt barn.

Välj en modell med justerbart handtag

Det kan vara bra att välja en joggingvagn med ett justerbart handtag som kan höjas och sänkas efter behov. Med dessa kan man nämligen undvika onödig belastning på kroppen, och de gör dessutom att båda föräldrarna kan använda vagnen.


Du får bättre kondition när du springer med vagn  

adidas pure boost loebeskoDet är både tyngre och svårare att springa med en joggingvagn än att springa utan, och Runnersworld.com förklarar att det finns många fysiska fördelar med att ta med sig barnet på löprundan.

Snyggare armar: Många väljer bort styrketräningen som kan ge snyggare armar med mer definierade muskler. Att springa med en joggingvagn blir dock också en slags styrketräning för armarna eftersom att du måste använda musklerna i armarna för att manövrera och styra vagnen. Armarna får mest effektiv träning när du springer med vagnen på ojämna underlag.

Bättre löpform: Att springa med vagn är inte samma sak som att springa utan, och denna typ av löpning påverkar även kroppen annorlunda. Att springa med vagnen blir därmed en annan typ av löpträning som hjälper till att förbättra din löpform överlag.

Bränn fler kalorier: Eftersom att det är tyngre att springa med vagn belastas kroppen mer, vilket även innebär att kroppen bränner fler kalorier. Enligt experterna kan du faktiskt bränna 30 kalorier mer i halvtimmen när du springer med vagn än när du bara springer som vanligt.

Inbyggd stång för stretching: Man behöver ofta stanna och stretcha lite under löprundan, och om du har en vagn behöver du inte leta upp någon skitig skylt eller bänk i parken för att göra detta. Lås istället vagnen och ta stöd mot handtaget när du stretchar, och glöm inte bort att man alltid ska stretcha när löprundan är slut.


Joggingvagn Test – dessa tester har vi gått igenom:

gifForbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk har granskat ett antal sittvagnar och testat deras säkerhet och hållbarhet. Alla vagnar har även prövats och bedömts av Tænks användarpanel. Vi har gått igenom resultaten och valt ut de sittvagnar som får toppbetyg av Tænk och som även kan användas som joggingvagnar.

Du kan läsa hela undersökningen här. Observera dock att du måste vara en betalande användare för att få tillgång till testen på Tænk.dk.

Voresbørn.dk 🇩🇰
Danska Voresbørn har låtit en mödragrupp gå igenom ett antal sittvagnar. I den här artikeln har vi tagit med de vagnar med bäst betyg som även kan användas som joggingvagnar. Mödrarna har skrivit långa och bra beskrivningar av de olika vagnarna och du kan läsa hela testet här.

Jyllandsposten.dk 🇩🇰
Danska Jyllands-Posten har i samarbete med voresbørn.dk gjort ett test som baseras på ovanstående test. Du kan läsa hela undersökningen här.

Løberen.dk 🇩🇰
Danska Løberen har utfört en detaljerad granskning av deras favorit-joggingvagn, Chariot Carriers Cougar. De går igenom joggingvagnen från topp till tå och den får 5 av 6 stjärnor i testet. Du kan läsa mer här.

Aftenposten.no 🇳🇴
Den här norska tidningen genomförde 2015 ett test av sex olika joggingvagnar och de bedömde de olika vagnarna utifrån kvalitet, kapacitet och användarvänlighet. Thule Glide utsågs till testvinnare och Baby Jogger Summit X3 tog hem andraplatsen. Du kan läsa hela artikeln på Aftenpostens hemsida här

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten Klikk.no genomför hundratals konsumenttester varje år som rör allt från bostad och bil till mode, hälsa och teknik. I den här artikeln har de testat sju olika joggingvagnar. Du kan läsa mer här.

Babygearlab.com 🇺🇸
Babygearlab.com är en amerikansk hemsida som testar utrustning för barn och spädbarn. Hemsidan genomför både solotest och större granskningar av flera produkter på en gång, och här har Babygearlab.com provat två olika joggingvagnar:

Klicka här för att läsa mer om testet av Thule Glide 2.

Klicka på den här länken för att läsa mer om testet av Thule Urban Glide 2.

Littlebabygear.com 🇺🇸
Littlebabygear.com är en internationell hemsida som fokuserar på utrustning för både barn och spädbarn. De genomför även granskningar av utrustning och har bland annat testat joggingvagnen Thule Urban Glide 2. Du kan läsa mer här.

Madeformums.com 🇬🇧
Madeformums.com är en internationell hemsida som fokuserar på både barn och mammor, och de skriver till exempel om graviditet, födsel, spädbarn, småbarn och barnprodukter. Här har Madeformums.com provat joggingvagnen Thule Urban Glide 2. Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du deras artikel här.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse