Joggingvagn (Bäst i test) – Hitta de bästa joggingvagnarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Det finns många joggingvagnar på marknaden och det kan vara svårt att avgöra vilka vagnar som är bäst och hur de skiljer sig åt.

Vi har därför samlat ett antal testvinnande joggingvagnar på ett ställe och ger dig här en enkel och tydlig överblick över marknadens bästa joggingvagnar.

Du kan läsa en beskrivning av var och en av joggingvagnarna längre ner i artikeln.

Vi har gått igenom flera tester av joggingvagnar från olika tidningar och konsumentorganisationer. Vi har bland annat undersökt vilka vagnar som utses till bästa joggingvagn hos och danska Jyllands-Posten.

Här nedanför går vi igenom fördelarna med de olika testvinnarna och längst ner i artikeln finns länkar och källor till de undersökningar som vi refererar till.

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Istället samlar vi resultaten från opartiska tester för att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Thule Urban Glide 2

84 av 100 poäng hos Babygearlab.com
4,8 av 5 stjärnor hos Littlebabygear.com
4 av 5 stjärnor hos Madeformums.com

Thule Urban Glide 2

 

.
Modellen Thule Urban Glide 2 har testats av tre olika expertkällor. Babygearlab.com och Littlebabygear.com skriver båda två om babyutrustning medan hemsidan Madeformums.com riktar sig till mammor i allmänhet.

Modellen har granskats utifrån olika testpunkter, till exempel komfort, kvalitet, användarvänlighet och hanterbarhet. Eftersom att experterna tycker otroligt bra om den här modellen får Thule Urban Glide 2 höga betyg och mycket beröm hos alla tre expertkällor.

Vagn för flera olika ändamål

Thule Urban Glide 2 är en multifunktionell vagn som både kan användas på promenader och på joggingturer. Modellen har en fin och enkel design med tre stora hjul och är därför både stadig och smidig. Eftersom att den här vagnen är gjord för att kunna köras på olika underlag kan den dessutom användas på både stadspromenaden och skogsturen.

För att vagnen ska vara mer användarvänlig är den enkel att fälla ihop med bara en hand, och Thule Urban Glide 2 kan därför utan problem tas med på resan.

Experternas kommentar: Bra att springa med

Thule Urban Glide 2 har bland annat granskats av den amerikanska hemsidan Babygearlab.com, som skriver om babyutrustning, och de tycker otroligt bra om den här modellen.

Efter att experterna hade granskat modellen utifrån sju olika testpunkter fick den totalt 84 av 100 poäng. Experterna undersökte till exempel hur bra vagnen är att springa med och hur lätt den är att fälla ihop och vika upp igen. De granskade även modellens användarvänlighet, rörlighet, kvalitet, säkerhet och hanterbarhet.

Thule Urban Glide 2 får höga betyg på alla testpunkter, men Babygearlab.com fokuserar framförallt på att den här modellen är otroligt lättstyrd och fungerar riktigt bra som joggingvagn. De framhäver dock även modellens användarvänlighet och kvalitet.

Experterna tycker dock att den här vagnen kan vara lite besvärlig att transportera.

Experternas kommentar: Bra på olika underlag

Thule Urban Glide 2 har även granskats av experterna från Madeformums.com och Littlebabygear.com. Båda dessa källor verkar överens om att den här modellen är högkvalitativ och fungerar riktigt bra som joggingvagn.

Madeformums.com påpekar även att den här joggingvagnen är väldigt mångsidig och kan köras på både asfalt och mer ojämn terräng i skogen.

Thule Urban Glide 2 har dessutom ett justerbart handtag, hög säkerhet och bra förvaringsutrymme. Experterna anmärker dock på att vagnen är lite väl bred och berättar att den därför kan vara svår att köra i smala utrymmen.

Utvalda fördelar med Thule Urban Glide 2:
Fin och mångsidig joggingvagn
Kan användas i både stad och skog
Enkel att fälla ihop
Tre kraftiga hjul
Justerbart handtag

Thule Urban Glide 2 – specifikationer:
🔴 Höjd, ihopfälld: 39,4 cm
🔴 Bredd, ihopfälld: 69,1 cm
🔴 Längd, ihopfälld: 92,7 cm
🔴 Vikt: 11,4 kg
🔴 Antal hjul: 3
🔴 Justerbart handtag: Ja


Tre tips för joggingvagnar

Räta på ryggen

Danska Vorespuls.dk har i samarbete med löpexpert Ole Harbæk skrivit en artikel med några goda råd när det kommer till löpning med en joggingvagn.

Ett råd som Ole Harbæk ger är att man ska komma ihåg att hålla ryggen rak när man springer. Många har en tendens att springa lite framåtböjd när man knuffar en joggingvagn, men det är viktigt att räta på ryggen för att undvika skador och överbelastning.

Man måste vänja sig vid en joggingvagn

Det kan vara svårt att springa med en joggingvagn och du kan räkna med att de första turerna inte kommer att vara bekväma. Ole Harbæk förklarar i artikeln att man långsamt måste vänja sig och lära sig att springa avslappnat med en joggingvagn. Därför är det viktigt att man inte ger upp bara för att de första turerna är obekväma. Om du bara tränar ett par gånger vänjer du dig snart vid att springa med joggingvagnen.

Barnet ska ha nått rätt ålder

Danska Politiken.dk har skrivit en artikel om joggingvagnar där Politikens hälsoexpert Bente Klarlund Pedersen kommer med ett antal olika tips för användningen av en joggingvagn.

Hon berättar bland annat att det är viktigt att man väntar med att ta med sitt barn ut på löprundor tills barnet är tillräckligt gammalt. Barnets ryggmuskler måste vara nog starka för att barnet ska kunna sitta upprätt själv. Hon säger i artikeln att de flesta barn kan göra detta vid en ålder av sex till åtta månader men om du osäker borde du rådfråga barnets läkare.


12 tips när du springer med joggingvagn 

För aktiva personer kan det vara smart att kombinera löpträningen med barnpassningen genom att skaffa en joggingvagn och ta med barnet på löprundan. Det är dock stor skillnad på att springa som vanligt och att springa med en vagn, och därför delar vi här med oss av ett par goda råd inför löprundan med joggingvagnen. Följande råd är baserade på information från experter hos Verywellfit.com, Parents.com och Runnersworld.com.

Investera i rätt typ av vagn

Om du vill ta med ditt barn på löprundan bör du investera i en riktig joggingvagn istället för att använda den vanliga barnvagnen. Joggingvagnar har nämligen specialdesignade hjul och en bra fjädring som ger en bättre komfort för både dig och ditt barn. Joggingvagnar är dessutom mer flexibla och lättstyrda, och de flesta modeller har även en högre säkerhetsnivå. Joggingvagnar finns dock i många olika prisklasser och kan ha olika funktioner och utrustning. Vilken typ av joggingvagn du bör välja beror därför helt på dina egna behov.

Tänk på barnets ålder

Taenk på barnets aalderTa aldrig med ett nyfött barn ut på löprundan. Barnet kommer alltid att röra sig lite i vagnen när du springer, och du bör därför vänta tills barnet har utvecklat tillräckligt mycket muskler runt nacken för att hålla huvudet på plats. Oftast är det lagom att vänta ungefär sex till åtta månader.

Säkerhet

När du springer med en joggingvagn är barnets säkerhet alltid viktigast. Om du springer i mörker eller halvmörker på morgon eller kväll bör du till exempel se till att ha reflexer både framtill, upptill och på sidorna av vagnen. Undvik vägar med mycket trafik och använd de säkerhetsfunktioner som finns i vagnen: Fixera framhjulet och spänn fast barnet i vagnen. Dubbelkolla gärna att bältet sitter fast ordentligt. Du bör även använda bromsen varje gång du stannar, oavsett om det är för att vila, vänta på grönt ljus eller dricka vatten.

Kläder efter väder

När du springer får du upp värmen även om det är kyligt ute, men det får inte ditt barn. Se därför till att klä på barnet tillräckligt för de aktuella väderförhållandena. Du kan till exempel fundera på vad du själv skulle ha tagit på dig om du var på väg ut på en promenad istället för en löprunda. Om du brukar springa även när det är dåligt väder bör du dessutom skaffa en joggingvagn med sufflett för att barnet inte ska får regn, snö eller slask på sig. Suffletten kan även skydda mot solen under varma dagar, för barn bör aldrig utsättas för direkt solljus.

Planera löprundan 

Planera löprundan

När du springer tillsammans med ditt barn måste du planera träningen efter både ditt eget och barnets schema. En glad och nöjd baby innebär en trevligare springtur, så ta hänsyn till barnets måltider och sovtider när du planerar din träning.

En bra tid för löprundan kan till exempel vara när barnet har ätit och kanske är lite sömnigt. Vagnens rörelser kan då vagga ditt barn till sömns och göra att ni båda får en trevlig tur. Vissa barn behöver även vänja sig vid att följa med på löprundor, och om ditt barn inte tycker om turerna på en gång kan du prova att springa kortare sträckor till en början.

Det är svårt att springa på trottoaren

Om du bor i en större stad där du måste springa på asfalt bör du tänka på att det kan vara besvärligt att springa på trottoaren med en joggingvagn. För det första är det många människor som går på trottoaren och för det andra finns det många små gropar och hinder som gör det svårt att styra vagnen ordentligt.

Sök dig till lugna områden

Spring gärna i lugna områden där du kan vara på vägen utan att möta så många bilar. Parker med breda gångar kan också vara ett bra alternativ om du har en sådan i närheten.

Undvik branta backar

Många joggingvagnar är gjorda för att kunna användas på ojämna underlag. Att springa upp för en backe kan dock vara tillräckligt jobbigt utan en vagn, och med vagnen blir det betydligt tyngre. Försök därför att springa på så plana vägar eller stigar som möjligt när du tar med dig ditt barn på löpturen.

Jämför inte med din “riktiga” löprunda

Att springa med och utan vagn är två helt olika saker. Du kan därför inte förvänta dig att du ska springa lika snabbt med vagnen som utan.

Ta kortare turer

optimer dit loebLånga löprundor är bäst att spara till de gånger du springer utan vagn. I längden blir det nämligen väldigt tungt att knuffa joggingvagnen framför dig, så välj istället kortare turer när du tar med dig barnet.

Packa lätt

Joggingvagnar har ofta gott om förvaringsutrymme för bagage, väskor och påsar, men se till att inte packa onödigt mycket när du far ut och springer. Joggingvagnen är tillräckligt tung som den är. Du bör dessutom undvika att ta med filtar till barnet eftersom att dessa kan blåsa av och fastna i vagnens mekanismer, vilket kan utgöra en risk för både dig och ditt barn.

Välj en modell med justerbart handtag

Det kan vara bra att välja en joggingvagn med ett justerbart handtag som kan höjas och sänkas efter behov. Med dessa kan man nämligen undvika onödig belastning på kroppen, och de gör dessutom att båda föräldrarna kan använda vagnen.


Du får bättre kondition när du springer med vagn  

adidas pure boost loebeskoDet är både tyngre och svårare att springa med en joggingvagn än att springa utan, och Runnersworld.com förklarar att det finns många fysiska fördelar med att ta med sig barnet på löprundan.

Snyggare armar: Många väljer bort styrketräningen som kan ge snyggare armar med mer definierade muskler. Att springa med en joggingvagn blir dock också en slags styrketräning för armarna eftersom att du måste använda musklerna i armarna för att manövrera och styra vagnen. Armarna får mest effektiv träning när du springer med vagnen på ojämna underlag.

Bättre löpform: Att springa med vagn är inte samma sak som att springa utan, och denna typ av löpning påverkar även kroppen annorlunda. Att springa med vagnen blir därmed en annan typ av löpträning som hjälper till att förbättra din löpform överlag.

Bränn fler kalorier: Eftersom att det är tyngre att springa med vagn belastas kroppen mer, vilket även innebär att kroppen bränner fler kalorier. Enligt experterna kan du faktiskt bränna 30 kalorier mer i halvtimmen när du springer med vagn än när du bara springer som vanligt.

Inbyggd stång för stretching: Man behöver ofta stanna och stretcha lite under löprundan, och om du har en vagn behöver du inte leta upp någon skitig skylt eller bänk i parken för att göra detta. Lås istället vagnen och ta stöd mot handtaget när du stretchar, och glöm inte bort att man alltid ska stretcha när löprundan är slut.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka joggingvagnar är bäst i test?

Baby Jogger City Mini GT Single och Baby jogger City Elite Single

🤓 Hur har man testat joggingvagnarna?

Joggingvagnarna har bedömts i ett användartest där familjer fick använda de olika vagnarna en viss period. Man har även tittat på säkerheten, etiketter och bruksanvisningar hos de olika modellerna.

🤔 Vid vilken ålder kan mitt barn följa med ut på löprundorna?

Det är viktigt att du väntar tills barnet har en tillräckligt stark ryggmuskulatur för att kunna sitta upp själv. De flesta barn klarar av detta vid en ålder på ungefär 6 till 8 månader. Om du är osäker bör du dock rådfråga barnets läkare.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Baby Jogger City Mini GT Single

city-mini-gt-single - en af markedets bedste løbevogne

Baby Jogger City Mini GT Single är inte riktigt en joggingvagn utan snarare en sittvagn som klarar lite av varje. Höjden på handtaget är lätt att justera och vagnen kan därmed anpassas till alla längder för en bekväm löpning. Vagnen är även enkel att fälla ihop och ta med sig.

Modellen kan köras på de flesta underlag och fjädringen gör att den utan problem kan användas i skogen. Vagnens låga vikt gör att den lätt tar sig över trottoarkanter och andra hinder i staden. En nackdel med den här modellen är att man inte kan vända på sätet, vilket innebär att man inte får så mycket kontakt med barnet. Barnet kan ju dock istället njuta av utsikten på utflykten. Skillnaden mellan Baby Jogger City Mini GT och den vanliga Baby Jogger City Mini är att GT-modellen passar bättre för löpning.

Vagnen är en lättviktare på bara 7,5 kg med en lastkapacitet på 22,5 kg, vilket är betydligt mer än många andra joggingvagnar.

Här kan du se en kort presentation av Baby Jogger City Mini GT och dess funktioner:


Baby jogger City Elite Single

Testvinnare hos Jyllandsposten.dk
✅ Testvinnare hos Voresbørn.dk

Baby Jogger City Mini GT Single - løbevogn testvinder


City Elite Single blev en klar testvinnare när danska Jyllands-posten lät en mödragrupp prova olika sittvagnar. Redan utseendet gjorde att sittvagnen placerades högst och lyckligtvis höll funktionalitet, komfort och säkerhet också toppklass.

Det var dock utseendet och komforten som var i fokus och vagnen är därmed inte nödvändigtvis bra att springa med. Detta beror på att de små hjulen kan ha svårt att klara det höga tempot lika bra som en modell som är byggd enkom för löpning och den här modellen är därför mest en stadsvagn, vilket namnet även antyder. Kvinnorna i testpanelen uppmärksammade också att vagnen är mycket bred, vilket dels ger barnet gott om utrymme men även gör att vagnen tar upp lite extra plats på trottoaren. Den tar dock inte upp så mycket plats att det blir ett problem.

I slutändan var det den här vagnen alla i testpanelen skulle ha spenderat sina pengar på. De kom fram till att den här modellen ger bäst värde för pengarna även om den inte är billigast.


Joggingvagn Test – dessa tester har vi gått igenom:

gif

Voresbørn.dk 🇩🇰
Danska Voresbørn har låtit en mödragrupp gå igenom ett antal sittvagnar. I den här artikeln har vi tagit med de vagnar med bäst betyg som även kan användas som joggingvagnar. Mödrarna har skrivit långa och bra beskrivningar av de olika vagnarna och du kan läsa hela testet här.

Jyllandsposten.dk 🇩🇰
Danska Jyllands-Posten har i samarbete med voresbørn.dk gjort ett test som baseras på ovanstående test. Du kan läsa hela undersökningen här.

Løberen.dk 🇩🇰
Danska Løberen har utfört en detaljerad granskning av deras favorit-joggingvagn, Chariot Carriers Cougar. De går igenom joggingvagnen från topp till tå och den får 5 av 6 stjärnor i testet. Du kan läsa mer här.

Aftenposten.no 🇳🇴
Den här norska tidningen genomförde 2015 ett test av sex olika joggingvagnar och de bedömde de olika vagnarna utifrån kvalitet, kapacitet och användarvänlighet. Thule Glide utsågs till testvinnare och Baby Jogger Summit X3 tog hem andraplatsen. Du kan läsa hela artikeln på Aftenpostens hemsida här

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten Klikk.no genomför hundratals konsumenttester varje år som rör allt från bostad och bil till mode, hälsa och teknik. I den här artikeln har de testat sju olika joggingvagnar. Du kan läsa mer här.

Babygearlab.com 🇺🇸
Babygearlab.com är en amerikansk hemsida som testar utrustning för barn och spädbarn. Hemsidan genomför både solotest och större granskningar av flera produkter på en gång, och här har Babygearlab.com provat två olika joggingvagnar:

Klicka här för att läsa mer om testet av Thule Glide 2.

Klicka på den här länken för att läsa mer om testet av Thule Urban Glide 2.

Littlebabygear.com 🇺🇸
Littlebabygear.com är en internationell hemsida som fokuserar på utrustning för både barn och spädbarn. De genomför även granskningar av utrustning och har bland annat testat joggingvagnen Thule Urban Glide 2. Du kan läsa mer här.

Madeformums.com 🇬🇧
Madeformums.com är en internationell hemsida som fokuserar på både barn och mammor, och de skriver till exempel om graviditet, födsel, spädbarn, småbarn och barnprodukter. Här har Madeformums.com provat joggingvagnen Thule Urban Glide 2. Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du deras artikel här.


Läs även: Sittvagn (bäst i test), Skötbädd (bäst i test), Roddmaskin testguide, SUP brädor översikt, massagepistol guide, löpband test-guide och crosstrainer test-översikt, barnvagn (bäst i test).

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta