Personvåg - Bäst i test: Guide till bästa badrumsvågarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 15, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Personvåg - Bäst i test: Guide till bästa badrumsvågarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Beurer BF 700 har blivit utvald som personvåg bäst i test av svensk oberoende testpanel.

I denna artikel har Konsumentmagasinet.se gått igenom en rad kända tester av personvågar för att guida dig genom de bästa personvågarna på marknaden just nu.

Personvågar idag kan mäta betydligt mer än bara kroppsvikt. Många modeller kan dessutom mäta BMI, muskelmassa och fettprocent och därmed ge en bra helkroppsanalys. Oftast är badrumsvågar utrustade med trådlös uppkoppling, så att du kan koppla din personvåg till din smartphone och därmed hålla koll på dina framsteg på ett enkelt sätt.

Det viktigaste med en personvåg är dock fortfarande att den mäter på ett exakt sätt. Många av de tester vi har gått igenom pekar på att detta ofta förblir ett stort problem och att många personvågar ger långt ifrån trovärdiga mätningar.

Om du vill gå igenom en viktminskningsprocess med löpande mätningar är det viktigt att välja en personvåg som man vet är exakt i sina mätningar. Nedan går vi igenom en rad personvågar som alla är testvinnare och som har utmärkt sig på precision och korrekta mätningar.

Längst ner i artikeln hittar du en presentation av de tester som vi har gått igenom, tillsammans med källhänvisning till deras respektive magasin och webbsajter.

Senast ändrad:

Vi har den 04/08/2023 uppdaterat våra recensioner med kompletterande innehåll. Vi har bland annat utsett Tanita RD-953 till ”Bästa personvåg för fitness tracking” och Omron HN300T2 Intelli IT till “Bästa personvåg för wellness tracking”.

Tidigare ändringar:

9. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av personvågarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

4. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 8 bästa personvågarna i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda personvågarna

5 saker att tänka på innan du köper personvåg

 • Typ

  Det finns tre huvudkategorier av vågar: mekaniska, digitala och kroppsfettvågar. Om du föredrar ett budgetvänligt alternativ som inte kräver batterier eller elektricitet kan en mekanisk våg passa dina behov. Dessa vågar är dock mindre exakta än digitala modeller, men de har en längre livslängd eftersom de inte är beroende av elektroniska komponenter eller batterier. Digitala vågar erbjuder bättre noggrannhet än mekaniska vågar och har vanligtvis större plattformar, vilket gör dem mer användarvänliga.

  De har också ytterligare funktioner som BMI-kalkylatorer och minnesfunktioner för att följa utvecklingen över tid, men de behöver batterier eller en växelströmsadapter för att fungera. Så om du inte vill ha extra batterier till hands är detta kanske inte det bästa alternativet för dig. Kroppsfettvågar kan mäta både din totalvikt och din kroppsfettprocent och är idealiska för dem som söker en helhetslösning. Dessa sofistikerade prylar använder bioelektrisk impedansanalys (BIA) för att överföra elektriska signaler genom din kropp och mäta muskelmassa, bentäthet och hydreringsnivåer. Dessa vågar är dock vanligtvis dyrare än digitala eller mekaniska vågar på grund av deras invecklade teknik.

 • Kapacitet

  Viktvågar har numera vanligtvis en viktgräns på mellan 90 och 180 kg, men det finns även vågar som kan mäta upp till 220 kg eller mer. Om du är idrottare eller body builder bör du överväga att köpa en våg med högre kapacitet eftersom dessa personer i allmänhet väger mer än genomsnittspersonen och kräver större precision när de övervakar sina framsteg.

  På samma sätt bör personer som vill följa sin allmänna hälsa och sitt välbefinnande välja en våg med lägre kapacitet. Om du letar efter en våg som är avsedd för daglig användning bör en kapacitet på cirka 150 kg vara tillräcklig. Denna typ av våg ger tillräckligt med noggrannhet utan att vara alltför komplicerad eller dyr. Det är viktigt att välja en våg med en kapacitet som uppfyller dina specifika krav.

  Om du dock avser att använda vågen för större personer eller personer med extrem fetma kan det vara nödvändigt med en våg med högre kapacitet.

 • Smarta funktioner

  För dig som är fitnessentusiast eller vill ha en mer detaljerad analys av din kroppssammansättning kan en smart våg vara ett lämpligt alternativ. Den här typen av våg innehåller funktioner som kan mäta användbara mätvärden som BMI, muskelsammansättning och benmassa. Moderna vågar kan beräkna Body Mass Index (BMI) baserat på användarens längd- och viktmått, vilket kan avgöra om någon är underviktig, överviktig eller har en hälsosam vikt. Denna information hjälper dig att bättre förstå ditt hälsotillstånd och göra nödvändiga förändringar för att förbättra din hälsa. Att spåra muskelmassa i procent är viktigt för dig som är seriös med att komma i form och bygga upp muskelmassa.

  Smarta vågar med den här funktionen kan mäta muskelmassa och kroppsfett, så att du kan övervaka mängden muskelmassa som har förvärvats med tiden. Att bibehålla starka ben är också viktigt när vi åldras, särskilt för dig som deltar i aktiviteter eller sporter med hög impact såsom löpning eller basket. Viktvågar som mäter benmassan kan hjälpa till att identifiera potentiella problem med bentätheten innan de blir allvarliga. För dig som uppskattar bekvämligheten med att följa din vikt över tid utan att manuellt skriva in data i en annan app eller webbplats är en våg med minnesfunktioner särskilt användbar.

  Slutligen är en allt vanligare funktion möjligheten att koppla flera elektroniska enheter till din smartphone med hjälp av Bluetooth eller Wi-Fi. Med den här funktionen kan du spara dina viktmätningar varje gång du väger dig, jämföra resultaten och till och med skicka dem via e-post till din läkare eller dietist.

 • Pris

  Priset på badrumsvågar kan variera mellan 200 kronor till 3000 kronor eller mer, beroende på vilken typ av våg och vilka extra funktioner den erbjuder. Grundmodeller som mäter kroppsvikten är vanligtvis mer prisvärda, medan dyrare vågar kan innehålla ytterligare funktioner som kroppsfettprocent, kaloriräkning och anslutning till smartphones. Typen av viktvåg är också ett viktigt övervägande. Digitala vågar tenderar att vara mer exakta än analoga vågar, men de är ofta något dyrare.

 • Användar- och expertutlåtanden

  Genom att läsa användarrecensioner kan du få hjälp med att avgöra hur exakt en badrumsvåg är och identifiera eventuella problem med dess byggkvalitet eller livslängd. Expertrecensioner kan också vara till hjälp eftersom de vanligtvis erbjuder mer detaljerade analyser av produktspecifikationer och konstruktioner.

  Dessutom jämför expertrecensioner ofta olika produkter mot varandra, vilket gör att du kan hitta den produkt som bäst passar dina behov. För att fatta ett välgrundat beslut som står sig över tid rekommenderas att du samlar in både användar- och expertrecensioner för den badrumsvåg du överväger. Vi har inkluderat båda typerna av recensioner i vår artikel för att hjälpa dig i din beslutsprocess.

arrow-more

Beurer BF 700 - bästa personvåg för precision

Personvåg bäst i test av svensk oberoende testpanel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Beurer BF 700:

 • Upp till 8 olika användarprofiler
 • Automatisk identifiering av användare
 • Bluetooth-funktion med Beurer HealthManager-appen

Fördelar

 • Olika smarta och praktiska funktioner
 • Kapacitet på upp till 180 kg
 • Fem års garanti
 • Tydlig LCD-display

Nackdelar

 • Lite komplicerad att ställa in

Hos svenska Råd & Rön fick denna modell en första plats. Här var det vågens helhetsintryck, kvalitet och användarvänlighet som imponerade.

Mer om Beurer BF 700

Specifikationer

 • Max. personvikt: 180 kg
 • Bluetooth
 • Batterityp: AAA (x3)
 • BMI
 • Mått: 30 x 30 x 2,3 cm

Denna våg från Beurer kan naturligtvis mäta din vikt, och därutöver även mäta ditt BMI, din kroppsvätska, ben- och muskelmassa. Vågen har en maximal kapacitet på 180 kg och har dessutom en praktisk Bluetooth-funktion, som gör att du kan överföra all data till din smartphone.

Därmed har du alltid kontroll över dina mätningar och utvecklingen av dina siffror, samtidigt som du enkelt kan hålla koll på tidigare mätningar och siffror. Bluetooth-funktionen är kompatibel med både iPhone 4S och uppåt, samt med Android-telefoner med Bluetooth 4.0 och senare versioner.

Modellen kan spara uppgifter för upp till 8 personer och den känner automatiskt igen de olika användarna, när någon av dessa står på vågen. För att göra de olika mätningarna ännu mer exakta kan vågen ställas in till fem olika aktivitetsnivåer, från ingen aktivitet alls till mycket hög fysisk aktivitet. Därmed kan du ställa in din egen individuella aktivitetsnivå och få ännu mer precisa mätningar.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Withings Body Cardio personvåg - röststyrning med Alexa

Bästa avancerade personvåg

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Withings Body Cardio personvåg:

 • Detaljerade uppgifter om kroppssammansättning
 • Mångsidiga inställningar och lägen
 • Unik rapportering om hjärthälsa

Fördelar

 • Röststyrning med Alexa
 • Tips om viktminskning och energiintag
 • Kan mäta allt från vikt till BMI och hjärtfrekvens
 • Uppladdningsbart batteri

Nackdelar

 • Högre prisklass

Enligt producenten får du med denna personvåg inte bara viktmätning, utan även en helkroppsanalys och därmed, enligt Withings själva, världens mest avancerade personvåg. Trots att denna våg klarar av många saker hävdar den brittiska tidningen The Guardian att den är otroligt användarvänlig. Vågen är mycket enkel att använda och vågens mätningar presenteras enkelt och överskådligt på displayen.

Mer om Withings Body Cardio personvåg

Specifikationer

 • Max. personvikt: 180 kg
 • Bluetooth
 • Wi-Fi
 • Batterityp: AAA (x4)
 • BMI

Vågen mäter naturligtvis din kroppsvikt, och därutöver kan du även läsa av fett-, muskel- och benmassa, samt BMI. Dessutom mäter denna modell från Withings din hjärtrytm (antal slag per minut), och pulshastighet. Kolesterol, blodtryck och livsstilsfaktorer påverkar din pulshastighet och därför betraktas mätningen av pulshastigheten som ett sätt att ge dig en bild av tillståndet på dina hjärtkärl, samt risken för att ha eller utveckla högt blodtryck.

Withings personvåg har även en Bluetooth-funktion som gör det enkelt att spara alla dina mätningar på din mobil. Det krävs bara att du laddar ner appen ”Health Mate”, som därefter kan spara all din data och mätningar och därmed göra det busenkelt att följa din utveckling. Appen ser till att presentera siffrorna i överskådliga grafer och kan (om man vill) agera som en personlig tränare som bryter ner dina stora mål till mindre delmål.

Kroppsvågen från Withings kan användas av upp till 8 personer. Vågen känner själv igen olika användarprofiler och synkroniserar de olika mätningarna till den rätta användarens konto. Vågen kan därför enkelt användas av hela familjen. Den har en kapacitet på 180 kg och mäter med en precision på +/- 100 gram.

Vågenheten kan också fritt ställas in till att visa antingen kilo, stone eller pound. Batteriet är ett uppladdningsbart litium-ion batteri som håller upp till 12 månader, beroende såklart på hur ofta vågen används. När batteriet är tomt kan du ladda det med den medföljande USB-kabeln.

Omron HN300T2 Intelli IT - smart personvåg med snabb mätning och ett brett utbud av användarprofiler

Bästa personvåg för wellness tracking

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Omron HN300T2 Intelli IT:

 • Kan lagra upp till 30 mätningar
 • Viktmätning på bara en sekund
 • Kan anslutas till OMRON-appen

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår bedömning framstår smartvågen OMRON HN300T2 Intelli IT som ett användarvänligt och effektivt instrument för viktkontroll och holistisk hälsa. Den smidiga viktmätningen, som startar med ett enkelt fotsteg, ger snabba och exakta resultat, medan kombinationen av dess design och stora LCD-display inte bara säkerställer enkel avläsning, utan även energieffektiv batteribesparing. Detta stöds dessutom av den automatiska avstängningen efter komplett synkronisering med OMRON Connect-appen. Även om en del användare påpekar att appen är något komplicerad och svår att använda vid första anblick, är vågen fortfarande mycket uppskattad för sin precision och bekvämlighet. Vi anser att vågens främsta egenskap ligger i dess förmåga att integrera viktdata med andra viktiga hälsomätningar, så att användare kan övervaka det nyanserade förhållandet mellan viktförändringar och blodtrycksvariationer.

Fördelar

 • Brett åldersspann för användarprofiler
 • Erbjduer ett gästläge
 • Inkluderad BMI-mätning

Nackdelar

 • Appen är till en början något komplicerad att lära sig

Den här smarta vågen kan lagra upp till 30 mätningar, inklusive vikt och kroppsmasseindex (BMI), för flera användare mellan tio och 80 år. Vågen erbjuder dessutom ett gästläge för ytterligare bekvämlighet.

Recension: En detaljerad recension av Omron HN300T2 Intelli IT

Specifikationer

 • Max. personvikt: 150 kg
 • Bluetooth
 • Batterityp: 4 AAA
 • BMI

Användarvänlig smartvåg med exakta mätningar
Den smarta personvågen OMRON HN300T2 Intelli IT utmärker sig genom den användarvänliga viktmätningen – man behöver bara att man tar ett steg upp på plattformen för att enheten ska leverera exakta resultat på mindre än en sekund. Den ergonomiska designen kompletteras av en generös LCD-display som inte bara garanterar enkel avläsning, utan även hög standard när det gäller batteribesparing. Vågen är nämligen mycket energieffektiv eftersom den stängs av automatiskt när mätningarna har synkroniserats med OMRON Connect-appen.

Smart personvåg som smidigt integrerar vikt- och hälsomätningar
En annan utmärkande kvalitet hos denna avancerade personvåg är dess förmåga att kombinera viktdata med andra avgörande hälsomätningar direkt i OMRON Connect-appens ekosystem. Viktavläsningarna som enkelt registreras av HN300T2 kan integreras med data från andra OMRON-enheter, till exempel en blodtrycksmätare, vilket skapar ett heltäckande perspektiv av användarens hälsa. Denna integration erbjuder ovärderliga insikter så att man noggrant kan övervaka det intrikata samspelet mellan eventuella viktförändringar och blodtrycksvariationer. På så sätt kan man proaktivt anpassa sin hälsoresa, fatta välgrundade beslut för att förbättra sin allmänna hälsa och främja ett ökat välbefinnande.

Vad säger användare och experter om Omron HN300T2 Intelli IT?

Användarna på Amazon berömmer den smarta vågen OMRON HN300T Intelli IT för dess moderna design och anslutningsmöjligheter. De lovordar även vågens precision, kompatibilitet med OMRON Connect-appen och förmåga att spåra vikt och andra häslomätningar. Användarna uppskattar det eleganta utseendet och bekvämligheten med bluetooth-integreringen, och en del hyllar möjligheten att ansluta vågen med andra Omron-enheter. Sammantaget får vågen alltså mycket beröm för sin precision, design och app-anslutning – något som gör den till ett väl rekommenderat val för övervakning av flera hälsomätningar.

Mer om Omron HN300T2 Intelli IT

Specifikationer

 • Max. personvikt: 150 kg
 • Bluetooth
 • Batterityp: 4 AAA
 • BMI

Beurer BG 13 - optimal personvåg för daglig hälsorutin

Bästa personvåg i allround-modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Beurer BG 13:

 • Extra stor användarvänlig display
 • BMI-beräkningar för upp till 10 användare
 • 5 aktivitetsnivåer

Fördelar

 • Smal, subtil randig design
 • Stor precision
 • Elektroder av borstat rostfritt stål
 • Automatisk avstängning
 • Fem års garanti

Nackdelar

 • Utan Bluetooth- och WiFi-anslutning

Personvågen Beurer BG 12 mäter din kroppsvikt, kroppsfett, kroppsvätskenivå, muskelmassa och BMI. Den har en precision på 0.1% för kroppsfett, vattenmängd i kroppen och muskelmassa, och en precision på +/- 100 gram för kroppsvikt och benmassa.

Mer om Beurer BG 13

Specifikationer

 • Max. personvikt: 150 kg
 • Batterityp: 3 V CR2032 (x1)
 • BMI

Tysklands största och mest kända testmagasin, Stiftung Warentest, genomförde ett stort test av personvågar där Beurer BG 13 utsågs till testvinnare. Totalt testade Stiftung Warentest 19 olika personvågar som bl.a. bedömdes på precision, användarvänlighet, vågens stabilitet, halkskydd och hållbarhet.

Modellen från Beurer utmärkte sig speciellt på användarvänlighet och hållbarhet. Modellen fick också ett bra betyg för sin precision och klarade sig på det hela taget bra på alla parametrar, vilket ledde till att modellen blev testvinnare.

Vågen har en kapacitet på 150 kg och du kan enkelt byta mellan kilo, stone och pound om du så önskar. Modellen kan lagra upp till 10 användarprofiler och ställas in på 5 olika aktivitetsnivåer.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tanita RD-953 - användarvänlig personvåg med molnbaserad teknik

Bästa personvåg för fitness tracking

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tanita RD-953:

 • Molnbaserad teknik
 • BIA-teknik
 • Anslutning till My Tanita-appen

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att smartvågen Tanita RD-953 är en högkvalitativ personvåg med en elegant design i härdat glas, en användarvänlig LED-display och ett omfattande utbud av mätningar som inkluderar kroppsfettprocent, muskelmassa, BMI och mer därtill. En av de största fördelarna med vågen är dess Dual Frequency BIA-teknik som säkerställer exakta bedömningar av kroppssammansättning och utvärderingar av muskelhälsa. Integreringen av Bluetooth och My Tanita-appen effektiviserar datasynkronisering och introducerar färgkodade utvärderingar, medan användningen av molnbaserad datalagring möjliggör åtkomst från olika enheter. Det är dock värt att nämna att vågens beroende av den tillhörande appen kan vara ett problem för dem som föredrar en fristående lösning. För att få full tillgång till alla funktioner och data måste användaren nämligen använda My Tanita-appen. Trots detta anser vi att smartvågen Tanita RD-953 är ett utmärkt alternativ för korrekt spårning av hälsa och träning.

Fördelar

 • Brett utbud av mätningar
 • Design i härdat glas
 • Lättlästa mätvärden

Nackdelar

 • Beroende av den tillhörande appen

En anmärkningsvärd egenskap hos Tanita RD-953 är den smidiga integreringen av bluetooth-anslutning som öppnar upp för en mängd möjligheter att spåra och övervaka personlig utveckling.

Recension: En detaljerad recension av Tanita RD-953

Specifikationer

 • Max. personvikt: 200 kg
 • Bluetooth
 • Batterityp: AA (LR06)
 • Mätning av kroppsfett (%)
 • Mätning av muskelmassa (%)
 • BMI

Avancerad kroppsanalys med Tanita RD-953
Tanita RD-953 tillämpar den banbrytande tekniken Dual Frequency BIA (Bioelectrical Impedance Analysis) och överträffar därmed vanliga personvågar genom att inte bara erbjuda viktmätning. Den tillhandahåller bland annat avancerade metoder för att förstå kroppssammansättning och muskelhälsa. BIA-tekniken är en innovativ teknik som innebär att små elektriska impulser överförs genom kroppen, vilket levererar övergripande mätvärden som i princip är likvärdiga med dem som erhålls vid medicinska bedömningar.

Smidig spårning med lättläst LED-display
Genom att synkronisera ens mätningar med My Tanita-appen får man tillgång till en mängd information som presenteras i ett tydligt och intuitivt format.
En tilltalande aspekt av appen är dess användarvänliga layout, som ger mer information än bara siffror. Genom färgkodade bedömningar kategoriserar appen dina mätningar i tre olika zoner: “hälsosam”, “gränsfall” och “varnande”. Denna visuella representation gör det enkelt att förstå hur dina mätningar ligger i linje med hälsostandarder, vilket underlättar en djupare förståelse av dina framsteg och områden som kan behöva uppmärksammas. Tanita RD-953 är dessutom anpassad för hushåll med flera användare då den erbjuder stöd för upp till fyra olika profiler. Vågens automatiska igenkänning säkerställer att varje användares data är korrekt angiven, vilket effektiviserar mätningarna för alla som bor under samma tak.

OBSERVERA: Det är viktigt att vara uppmärksam på att vågen kan ge något varierande mätvärden om den används flera gånger i följd. För att säkerställa precision i mätningarna är det rekommenderat att fokusera på utveckling över tid snarare än enskilda avläsningar.

Vad säger användare och experter om Tanita RD-953?

Bland Amazons användare har Tanita RD-953 fått beröm för den detaljerade LED-displayen för viktkomposition som visar upplysta, lättlästa siffror. De lovordar även de moderna funktionerna som är integrerade med den användarvänliga appen som möjliggör omfattande biometrisk dataanalys. Användarna gillar personvågens förmåga att leverera konsekventa och exakta mätningar, tillsammans med dess hållbarhet. De lyfter även fram vågens precision vid mätning av kroppsfett. Trots övervägande positiva omdömen föreslår vissa användare en del mindre förbättringar. Detta gäller främst den tillhörande appen där de menar att eventuella förbättringar hade kunnat förbättra den övergripande användarupplevelsen.

Mer om Tanita RD-953

Specifikationer

 • Max. personvikt: 200 kg
 • Bluetooth
 • Batterityp: AA (LR06)
 • Mätning av kroppsfett (%)
 • Mätning av muskelmassa (%)
 • BMI

QardioBase 2  - personvåg med haptisk feedback

Bästa personvåg i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på QardioBase 2 :

Fördelar

 • Följ statistik och framsteg i Qardio-appen
 • Kan användas av flera personer
 • Graviditetsläge
 • Haptisk feedback
 • Helkroppsanalys som bland annat räknar ut ditt BMI
 • Uppladdningsbart batteri med en batteritid på upp till 12 månader

Nackdelar

 • Högre prisklass

QardioBase 2 har provats och recenserats av tre olika expertkällor, nämligen The Independent, PCmag.com och Techadvisor.co.uk. Alla experter tycker otroligt bra om QardioBase 2 och ger modellen ett bra betyg.

Experterna förklarar att de största fördelarna med den här modellen är att den kan mäta BMI och har ett uppladdningsbart batteri. De tre experterna hittar dock även ett par nackdelar. De skriver att det sämsta med den här vågen är priset och att andra familjemedlemmar kan se ens vikt och andra mätningar.

Recension: En detaljerad recension av QardioBase 2 

Specifikationer

 • Max. personvikt: 180 kg
 • Bluetooth
 • Wi-Fi
 • Batterityp: Uppladdningsbar (Micro USB)
 • BMI

Trådlös våg med WiFi och Bluetooth
QardioBase 2 är en trådlös våg med en elegant design som passar in hemma hos de allra flesta, både i badrummet och i andra rum. Eftersom att den här vågen använder både WiFi och Bluetooth för att kommunicera med användarens smartphone är modellen enkel att använda.

Detta innebär även att man har möjlighet att hålla koll på sina mätningar och framsteg. Med QardioBase 2 kan man göra en hel kroppsanalys. Vågen kan nämligen mäta din vikt samt räkna ut både ditt BMI och din kompletta kroppssammansättning.

Praktisk våg med unika funktioner
En unik funktion hos QardioBase 2 är att den kan ge användaren feedback i form av smileys istället för siffror. Denna feedback visas om man har nått ett specifikt mål eller missat det.

Vågen har dessutom haptisk feedback med vibrationer som anger när en mätning är färdig. Detta är en fördel för användare som har svårt att se på skärmen när mätningen är klar.

Eftersom att det uppladdningsbara batteriet har en batteritid på upp till 12 månader behöver man inte byta batterier i vågen hela tiden. Den här vågen har en maximal kapacitet på 180 kg.

Graviditetsläge och flera användare
När man köper QardioBase 2 får man en våg som har ett speciellt läge för gravida. Med detta läge kan man följa framstegen vecka för vecka och även lägga till bilder om man vill.

QardioBase 2 är dessutom designad för hela familjen och kan därför användas av flera olika användare i samma hushåll. Vågen känner automatiskt igen olika användare och blandar därför inte ihop mätningarna för olika personer.

Den här vågen ansluts automatiskt till den tillhörande Qardio-appen. Appen är gratis och finns tillgänglig för både Android- och iOS-enheter.

Mer om QardioBase 2 

Specifikationer

 • Max. personvikt: 180 kg
 • Bluetooth
 • Wi-Fi
 • Batterityp: Uppladdningsbar (Micro USB)
 • BMI

Dagens bästa priser och erbjudanden på Caso BS1:

Fördelar

 • Elegant design i vit högglans
 • Lättläst LED-display med stora siffror
 • Stabila och noggranna vägningar
 • Överbelastnings- och batteriindikator
 • Automatisk start och avstängning
 • Kapacitet på 200 kg
 • Väger med intervaller på 0,1 kg

Denna personvåg från Caso är en digital våg med en mycket elegant design. Hela vågen är glansigt vit och när man kliver upp på vågen visas vikten med stora röda siffror. Den digitala displayen är inbäddad i den glansiga ytan och sitter därmed nere i själva vågen. Tillsammans med den vita glansiga ytan ger detta ett tidlöst och enkelt intryck, och själva ytan på vågen består av en 6 mm tjock platta av säkerhetsglas.

Mer om Caso BS1

Specifikationer

 • Max. personvikt: 200 kg
 • Batterityp: AA (x4)

Personvågen utmärker sig i tester med sin snygga och enkla design, men även genom att ge mycket noggranna och stabila vägningar – även när den står på en matta. Modellens maxkapacitet är 200 kg och den visar vikten med ett intervall på 0,1 kg. Den kompakta och eleganta designen gör att vågen enkelt kan förvaras i ett skåp eller en låda, men det gör även att den kan stå framme utan att dra särskilt mycket uppmärksamhet till sig.

Till skillnad från många populära personvågar på marknaden kan den här modellen “bara” mäta din vikt. Detta behöver dock inte vara en nackdel. Om du bara är intresserad av att veta din vikt i kilo finns det ingen anledning att investera i en av de mer avancerade vågarna som ofta är betydligt dyrare.

Caso BS1 startar automatiskt när du ställer dig på den stänger automatiskt av sig när du är färdig. Vågen har både en batteriindikator och en indikator för överbelastning. Sammantaget är Caso BS1 en otroligt elegant och stabil kroppsvåg som i sin enkelhet ger noggranna vägningar med en snygg design.

Dagens bästa priser och erbjudanden på Fitbit Aria 2:

Fördelar

 • Följ statistik och framsteg i Fitbit-appen
 • Kapacitet på upp till 180 kg
 • Kan spara upp till åtta olika användarprofiler
 • Räknar ut BMI
 • Mäter bland annat vikt, fettprocent och muskelmassa
 • Minimalistisk design
 • Ingen annan kan se dina värden

Fitbit Aria 2 har granskats av både amerikanska och brittiska experter, och alla verkar eniga om att den här personvågen är både användarvänlig, funktionell och praktisk. Enligt experterna är den här vågen perfekt i fitness-sammanhang och för viktnedgång, och modellen får därför ett bra betyg hos alla källor.

Experterna anmärker dock på att vågen inte kan göra lika mycket som många andra modeller på marknaden. Man bör därför undersöka om den har alla funktioner man behöver innan man köper den här modellen. Fitbit Aria 2 har dock oftast gott om funktioner för dem som bara vill ha en personvåg.

Recension: En detaljerad recension av Fitbit Aria 2

Specifikationer

 • Max. personvikt: 180 kg
 • Bluetooth
 • Wi-Fi
 • Batterityp: AA (LR06)
 • BMI

Enkel uppstart och minimalistisk design
Fitbit Aria 2 har en minimalistisk design som passar in i de flesta badrum. Vågen har en bakbelyst LCD-skärm som visar all information man behöver veta. Tack vare vågens tunna och minimalistiska design är det dessutom lätt att ta med den till ett annat rum om det skulle behövas.

Det är dessutom enkelt att sätta upp och ansluta vågen, och genom att använda Fitbit-appen och Bluetooth kan man följa processen på sin telefon. Vågen kan därför börja användas på nolltid, och när man väger sig synkas all information och statistik automatiskt via WiFi.

Få en överblick över kroppen
Fitbit Aria 2 kan hjälpa användaren att nå olika mål och skapa en överblick över hur kroppen mår. Vågen mäter bland annat vikt, fettprocent och muskelmassa, och beroende på vilken utgångspunkt man har kan man välja antingen normalläget eller Lean mode.

När vågen har räknat ut vikt och fettprocent visar den det på skärmen. Den räknar sedan ut BMI och annan statistik och presenterar informationen i diagram.

Fitbit Aria 2 har en maximal kapacitet på 180 kg och kan visa vikten i både kilogram, pund och stone. När man köper vågen ingår det tre AA-batterier som gör att man kan komma igång med användningen på en gång.

Följ med i Fitbit-appen
Fitbit Aria 2 synkroniseras automatiskt med Fitbit-appen, och om man vill kan man därför både hålla koll och skapa nya mål i appen. I appen kan man även se statistik och olika diagram över de framsteg man gör.

Den här vågen kan dessutom användas av åtta olika personer samtidigt, vilket innebär att hela familjen kan använda vågen utan att störa varandras mätningar. Information om din vikt, fettprocent m.m. är bara tillgänglig för dig och delas alltså inte med de andra användarna.

Mer om Fitbit Aria 2

Specifikationer

 • Max. personvikt: 180 kg
 • Bluetooth
 • Wi-Fi
 • Batterityp: AA (LR06)
 • BMI

Tester och recensioner av personvågarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

The Guardian

Den brittiska tidningen The Guardian genomförde en kritisk genomgång av Withings Body Cardio kroppsvåg. De testade vågens olika funktioner, dess precision, användarvänlighet samt dess bluetooth-funktion och tillhörande app. Resultatet blev att vågen fick fyra av fem möjliga stjärnor och speciellt dess användarvänlighet, precision samt de många möjligheterna för kroppsanalys lyftes fram i testet. Du kan läsa hela testet här.

PCMag.com

Det amerikanska onlinemagasinet PCMag genomför konsumenttester av i stort sett all elektronik till hemmet och de genomförde ett grundligt test av Withings Body Cardio personvåg. Vågen fick utmärkelsen ”Editor’s Choice”, vilket är det bästa som kan uppnås. Vågen bedömdes bl.a. på designen, användarvänligheten, kvaliteten samt den tillhörande appen. Du kan läsa hela testet här.

Stiftung Warentest

Stiftung Warentest är Tysklands största och mest kända konsumentorganisation och deras tester är kända för att grundligt genomföras, med exakta bedömningar. De genomförde en genomgång av inte mindre än 19 olika personvågar, där modellen Beurer BG 13 kröntes som testvinnare. En av testets viktigaste slutsatser var att långt ifrån alla vågarna tillhandahåller precisa och trovärdiga mätningar. Är man därför ute efter en viktminskningsprocess, med löpande vägningar, så är det viktigt att utgå från en våg som har bevisat att den väger exakt. Stiftung Warentest har värderat de olika vågarna i testet utifrån kriterierna precision, användarvänlighet, stabilitet, halkskydd och hållbarhet.

Du kan läsa hela testet här. Var uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till innehållet där.

Politiken

Politiken är en dansk tidning. De har låtit en domarpanel bestående av en civilingenjör och en designer testa och bedöma ett antal olika personvågar. De undersökte vågarnas förmåga att ge stabila och noggranna mätningar och bedömde även deras design. Du kommer åt artikeln här. Observera att du behöver en prenumeration för att få tillgång till hela innehållet.

Kundrecensioner

Amazon

Du kan läsa användarrecensionerna av Tanita RD-953 här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Omron HN300T2 Intelli IT här.

FAQ

Vilka personvågar är bäst i test?
Beurer BF 700, Withings Body Cardio, Beurer BG 13, Tanita RD901, Caso BS1, Nokia Body Cardio, Fitbit Aria 2 och QardioBase 2
Hur har personvågarna testats?
Personvågarna har bedömts baserat på deras precision och känslighet när man väger sig. Experterna har dessutom tittat på vågarnas analys av kroppsfett samt deras användarvänlighet och miljöpåverkan.
När på dygnet ska man väga sig för att få en så exakt mätning som möjligt?
Rekommendationen är att väga sig på morgonen efter att man har gått på toaletten. Eftersom att du precis genomgått en naturlig period av fasta när du vaknar får du då ett mer exakt resultat. Studier har dessutom visar att vikten varierar minst mitt i veckan.

Upptäck den ultimata grooming-kompisen: badrumsvågar

Badrumsvågar har utvecklats från att bara vara viktmätare till omfattande hälsoövervakningsenheter. Dessa moderna vågar erbjuder ett antal unika funktioner som går längre än att bara visa din vikt. Många avancerade badrumsvågar kan analysera kroppssammansättningen, inklusive muskelmassa, kroppsfettprocent och till och med bentäthet. Denna ovärderliga information ger en djupare inblick i din övergripande hälso- och fitnessresa.

Men att uppnå ett övergripande välbefinnande handlar om mer än viktkontroll. För att komplettera din hälsofokuserade rutin kan du överväga att utforska IPL-hårborttagning för avancerade hårborttagningslösningar, eller en bastufilt för en avkopplande bastuupplevelse. Du kan också skaffa en hårtrimmer för exakt hårvård. Precis som badrumsvågar låter dig följa dina hälsoframsteg, ger dessa föremål insikt i olika aspekter av personlig vård, vilket förbättrar din hälsoresa på ett holistiskt sätt.

Genom att integrera dessa metoder i din rutin kan du skapa en mer balanserad inställning till hälsa och egenvård, där alla aspekter av ditt välbefinnande beaktas och vårdas.

Hur fungerar en våg för analys av kroppssammansättning?

En kroppssammansättningsmätare, även känd som en kroppsfettmätare, använder bioelektrisk impedansanalys (BIA) för att bedöma olika kroppsmått utöver bara vikt. Här är den grundläggande processen:

 • När du ställer dig på badrumsvågen skickar den en svag elektrisk ström genom din kropp med hjälp av elektroder i vågens yta. Dessa elektroder sitter vanligtvis på handtagen eller fotplattorna.
 • Den elektriska strömmen färdas snabbare genom muskler och vätskor eftersom de innehåller vatten och elektrolyter som leder strömmen bra. Å andra sidan går strömmen långsammare genom fettvävnad eftersom den har en lägre vattenhalt och därmed en högre elektrisk resistans.
 • Badvågen känner av motståndet mot den elektriska strömmen när den färdas genom din kropp. Med hjälp av förinställda algoritmer och din personliga information som ålder, kön, längd och vikt beräknar vågen sedan olika kroppsanalysmått.
 • De typiska måtten som en badrumsvåg för kroppsanalys kan ge inkluderar kroppsfettprocent, muskelmassa, benmassa, vattenprocent och metabolisk ålder.

Det är viktigt att notera att resultaten från en kroppssammansättningsmätare inte alltid är 100 % korrekta. För mer exakta mätningar och en djupare analys av din kroppssammansättning bör en DEXA-scanning eller hydrostatisk vägning utföras.

Vilka faktorer kan påverka min viktmätning, förutom förändringar i själva kroppsvikten?

Förutom förändringar i din kroppsvikt finns det flera faktorer som kan påverka din viktmätning på en badrumsvåg:

 • Vätskeretention: Din kropp kan hålla kvar vätska av olika anledningar, t.ex. saltintag, hormonella förändringar eller på grund av medicinering. Detta kan tillfälligt öka din kroppsvikt utan att återspegla förändringar i din faktiska vikt.
 • Matsmältningsprocessen: Matsmältningssystemet kan innehålla mat och vätska som ännu inte har smälts eller “eliminerats”. Detta kan påverka din viktmätning på badrumsvågen – särskilt om du just har ätit eller druckit.
 • Tid på dagen: Din vikt kan variera beroende på tid på dagen på grund av skillnader i kroppsvätskor, matsmältning och tarmrörelser. Vi rekommenderar att du väger dig på morgonen innan du äter eller dricker något för att få en mer aktuell bild av din vikt.
 • Kläder och accessoarer: Kläder och skor kan också påverka din viktmätning. Det rekommenderas vanligtvis att väga sig utan kläder eller med lätta kläder för mer exakta mätningar.

Vad är ett "bra" BMI och hur beräknas det?

Body Mass Index (BMI) är en metod som används för att bedöma en persons kroppsfett baserat på vikt och längd. Ett “bra” BMI varierar beroende på individuella faktorer som ålder, kön och muskelmassa. I allmänhet anses ett BMI på mellan 18,5 och 24,9 vara hälsosamt.

BMI beräknas genom att dividera vikten i kilogram med längden i meter i kvadrat. Formeln ser ut på följande sätt:
BMI = vikt (kg) / (längd (m)^2

Om en person t.ex. väger 70 kg och är 1,75 meter lång, blir BMI-beräkningen följande:

BMI = 70 / (1,75 m)^2 = 22,86
BMI-värdet är alltså 22,86. Det kan sedan tolkas med hjälp av följande kategorier:

 • BMI under 18,5: Undervikt
 • BMI mellan 18,5 och 24,9: Normalvikt
 • BMI mellan 25,0 och 29,9: Övervikt
 • BMI över 30: Kraftigt överviktig

Det är viktigt att komma ihåg att BMI-formeln inte tar hänsyn till faktorer som muskelmassa. Det innebär att du kan kategoriseras som “överviktig” trots att du egentligen inte är överviktig eftersom du är vältränad. Det är därför vi alltid rekommenderar att du pratar med en läkare om du behöver en mer exakt bedömning av din kroppssammansättning och allmänna hälsa.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Nokia Body Cardio

Tanita RD901

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta