Tvättmaskin med torktumlare test – Hitta de bästa modellerna här

Senest opdateret den 0

Bäst i Test guide: Om du inte har plats för både tvättmaskin och torktumlare hemma kan en tvättmaskin med torktumlare vara lösningen. En kombimaskin är ett mycket bra alternativ till två separata maskiner, särskilt för små hushåll som ibland behöver torktumla tvätt men som inte har plats för en separat torktumlare. Konsumentmagasinet har tittat närmare på några av marknadens bästa modeller och här nedanför hittar du en genomgång av de modeller som presterar bäst i test.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa tvättmaskinerna med torktumlare
🔸 Information om för- och nackdelar med en kombinerad tvättmaskin och torktumlare
🔸 En genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


För- och nackdelar med en kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa en tvättmaskin med torktumlare. Det viktigaste man bör tänka på innan köp är hur stort hushållet är och vad man har för behov. Om du sällan torkar tvätt i maskin och även har det lite trångt hemma kan en kombimaskin vara en väldigt bra lösning som sparar mycket utrymme.

Om du däremot behöver torka mycket kläder och både har plats hemma och tillräcklig budget är en separat tvättmaskin och torktumlare oftast en mer effektiv lösning. I en kombinerad maskin är tvättförmågan ofta lika bra som hos en vanlig tvättmaskin medan effekten av torkningen är desto sämre.

Fördelar med en tvättmaskin med torktumlare:

Plats: I och med att både tvättmaskin och torktumlare är kombinerat i en maskin sparar man givetvis mycket utrymme på att bara behöva göra plats för en maskin istället för två.

Pris: En kombimaskin är ofta betydligt billigare än om man skulle köpa både en tvättmaskin och en torktumlare.

Nackdelar med en tvättmaskin med torktumlare:

Energiförbrukning: Kombimaskinerna hör i allmänhet inte till marknadens mest energieffektiva maskiner, vilket även återspeglas i deras energimärkning. Ofta kan man dock hitta modeller där själva tvättenheten är märkt med energiklass A+++, vilket är det bästa som kan uppnås, men där torkenheten drar ner den samlade märkningen. Det beror ofta på att kombimaskiner använder sig av kallt vatten för kondenseringen, vilket kan göra att vattenförbrukningen för en torkning blir betydligt högre än vattenförbrukningen för en tvättning. Detta ger dessutom en hög samlad energiförbrukning.

Kapacitet: Om du har ett stort hushåll med ett stort behov av att tvätta och torka kläder kan det vara svårt för en kombimaskin att uppfylla dina behov, åtminstone om du använder torkenheten lika mycket som du tvättar. Det största problemet med en kombimaskin är ofta att torkkapaciteten är betydligt lägre än tvättkapaciteten, vilket gör att man måste torka kläderna i två omgångar om man tvättar en full maskin. Den mindre torkkapaciteten beror på att en torktumlare behöver en betydligt större trumma än en tvättmaskin för att ta hand om samma mängd tvätt.

Effektivitet: Torkeffekten hos en kombimaskin är sällan lika bra som i en vanlig torktumlare, vilket gör att det ofta kommer vara kvar lite mer fukt i kläderna efter torkningen.

Om du funderar på att köpa en helt vanlig tvättmaskin eller torktumlare kan du läsa Konsumentmagasinets stora tvättmaskinstest eller torktumlartest. Där hittar du en genomgång av de modeller som är bäst och mest prisbelönta inom sina respektive kategorier på marknaden.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


 LG F1496AD3

 Toppbetyg hos Testsieger.de
✅ Bra kundomdömen

LG F1496AD3

Kombimaskinen från LG har fått toppbetyg hos den tyska nättidningen Testsieger och är även ytterst populär bland konsumenterna. Modellen får beröm av både Testsieger och användarna för sin tvättförmåga och för att den tvättar otroligt tyst.

Modellen har en väldigt bra energimärkning. Själva tvättenheten befinner sig i energiklass A (A+++ -10 på den gamle energimærkning), vilket innebär att maskinen vid tvätt drar 10 % mindre energi än vad som krävs för att placeras i klass A (A+++ på den gamle energimærkning). Maskinens torkenhet befinner sig i energiklass B, vilket är ganska rimligt för en sådan här typ av kombimaskin.

Modellens lucka och kontrollpanel är utformade i krom, vilket ger maskinen ett snyggt och modernt utseende. Med kontrollknappen väljer du vilket tvätt- eller torkprogram du vill köra och en display visar detaljer om såväl val av program som programförlopp.

Tvätt

Tvättkapaciteten är 8 kg och maskinen har totalt 13 olika tvättprogram. Förutom standardprogrammet för bomull finns bland annat program för syntet, handtvätt, ylle, snabbtvätt 30 minuter, Baby Care och Outdoor. Du kan dessutom välja ett “Non stop-program”, vilket innebär att maskinen både tvättar och torkar kläderna utan uppehåll.

Under tvättning använder sig maskinen av sex olika tvättrörelser, vilket gör att dina kläder tvättas extra skonsamt och blir extra rena. De olika rörelserna ser till att tvätten slungas och rör sig på olika sätt, vilket resulterar i en mer noggrann tvättning samtidigt som slitaget hålls nere på ett minimum.

Maskinen väger dessutom din tvätt och anpassar sedan både vattenmängd, tid och energi till den aktuella tvätten för att undvika onödigt slöseri av resurser.

Man har även möjlighet att välja till en “Medic rinse”, vilket är en sista sköljning av tvätten i 40-gradigt vatten som ska säkerställa att inga tvättmedelsrester lämnas kvar i kläderna. Detta tillval är särskilt bra för allergiker och personer med känslig hud.

Det går dessutom att använda sig av funktionen “senarelagd tvättid” där du kan ställa in starttiden för tvättprogrammet så att tvätten blir färdig när du vill. Man kan antingen enbart tvätta eller köra en tvätt med efterföljande torkning. På så vis kan man till exempel ha nytvättade och torra kläder när man kliver upp på morgonen eller kommer hem från jobbet.

Tork

Torkkapaciteten är 4 kg och därför är det viktigt att tänka på att man heller inte kan tvätta mer än så om man vill köra tvättning och torkning utan uppehåll. Detta beror på att trumman behöver mer utrymme för att torka tvätten än den behöver för själva tvättningen.

Man kan enkelt välja vilket torkprogram man vill köra sin tvätt i och vid behov kan man även ställa in längden på torkningen för att få ett mer eller mindre torrt resultat. Om tvätten ska strykas direkt efter torkningen kan man välja inställningen “Iron Dry” som lämnar en lämplig mängd fukt i tvätten, vilket sedan underlättar strykningen. Om man väljer ett av de automatiska torkprogrammen mäts fuktnivån av sensorer som automatiskt anpassar tiden för torkningen.

Motor, trumma och teknik

Maskinen har en så kallad skontrumma som orsakar minimalt med slitage på dina kläder. Upprepade turer i både tvättmaskin och torktumlare kan snabbt sätta sina spår på kläder, men LGs extra skonsamma trumma påverkar kläderna så lite som möjligt. Den skonsamma trumman gör dessutom att färgerna bevaras bättre och att kläderna sedan är lättare att stryka.

Motorn är en Direct Drive-motor som LG ger tio års garanti på. Direct Drive betyder att motorn sitter fast på trumman, vilket ger mindre vibrationer och en betydligt tystare drift. Motorn är dessutom borstlös och har heller ingen drivrem. Eftersom att motorn varken har drivrem eller kolborstar har maskinen även en betydligt längre livslängd än många äldre tvättmaskiner.

Kombimaskinen har förutom Direct Drive-motorn även LGs 6 Motion Direct Drive. Det innebär att maskinen kan göra sex olika tvättrörelser istället för bara en, vilket ofta är fallet med tvättmaskiner. De sex olika rörelserna gör att maskinen kan anpassa tvättningen mycket effektivt och skonsamt utifrån vilket program man väljer.

Modellen är utrustad med Smart Diagnosis som gör att maskinen själv kan utföra en felsökning och skicka resultatet till LGs servicecenter. Om du installerar appen LG Smart Laundry på din smartphone kan du snabbt och enkelt göra en felsökning direkt på maskinen. Via appen är det möjligt att genomföra en felsökning som ger dig tips och lösningar till felen på maskinen. Appen kan laddas ner gratis till både Android och iPhone, och här nedanför kan du se hur systemet fungerar.

Utvalda fördelar med LG F1496AD3:
Tvättenhet med energimärkning A (A+++ -10 på den gamle energimærkning)
 Möjlighet till automatisk felsökning via LGs app
 Sex olika tvättrörelser som anpassas efter tvätt- och tygsort
 Viktregistrering som anpassar vatten- och energiförbrukningen
 Skontrumma som minimerar slitaget på kläderna

Så här fungerar LG Smart Diagnosis:


Bosch WVH28420SN

 Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch WVH28420SN

Den här modellen från Bosch har en mycket bra tvättförmåga och energimärkning. Kombimaskinen befinner sig nämligen i energiklass A, vilken är den bästa klassen för den här typen av maskiner. Modellens årliga energiförbrukning uppskattas till 952 kWh och den årliga vattenförbrukningen till 10 200 liter.

Sett till utseende och inställningar liknar den här modellen en vanlig tvättmaskin. Det finns bara lite fler alternativ på kontrollpanelen. Bosch har däremot gjort det enkelt att skilja de olika funktionerna åt genom att tvättfunktionerna står i svart text och torkfunktionerna i röd. Man kan välja mellan flera olika språk på maskinen och alla nordiska språk finns med.

Displayen hjälper dig använda maskinen. Den visar till exempel hur mycket kläder man kan köra på de olika programmen och givetvis även hur långt in i programmet man är.

Tvätt

Maskinens tvättkapacitet är 7 kg, vilket motsvarar ungefär 45 T-shirts i storlek large. Den här modellen passar därmed även till större hushåll.

Maskinen har tvättklass A och förutom standardtvätt har modellen flera specialprogram som luddsköljning, ylle, fintvätt, kortprogram och ett “supersnabbt” program som bara tar 15 minuter. Det finns även ett särskilt program för sex olika typer av fläckar. Maskinen har ingen ångfunktion som hjälper till att lösa upp smuts under normal tvättning. Den har dock ett enkom ångprogram som kan användas för att fräscha upp kläder eller användas på mycket skrynkliga kläder.

Maskinen har också inställningen Non Stop tvätt och tork som innebär att man kan välja ett program där maskinen går direkt från tvätt till torkning utan att man behöver göra något. Det går även att ställa in tvättningen med en fördröjd programstart upp till 24 timmar i förväg. På så vis kan man se till att tvätten är redo när man själv är det.

Modellens lucköppning är dessutom större än normalt, vilket gör att även större saker som filtar och kuddar kan sättas in i maskinen utan problem.

Tork

Maskinens torkkapacitet är 4 kg, vilket motsvarar ungefär 20 blöta T-shirts. Torkkapaciteten är alltså något lägre än tvättkapaciteten. Detta innebär att man inte kan tvätta mer än 4 kg kläder i maskinen om man hade tänkt köra torkningen direkt efteråt. Om man tvättar mer än 4 kg måste man alltså dela upp tvätten om man även vill torka den i maskinen.

Modellen är utrustad med sensorstyrd torkning, vilket innebär att maskinen automatiskt avslutar torkningen när tvätten är torr. På så vis sparar man både ström och sliter mindre på kläderna i och med att de inte torkas onödigt länge.

En speciell kondenseringsteknik säkerställer att det inte förbrukas något vatten under torkningen. Kondensorn är dessutom självrengörande, vilket innebär att maskinen själv rengör kondensorn under torkningen och på så vis garanterar en effektiv torkning med en låg energiförbrukning.

Motor, trumma och teknik

Bosch WVH28420SN är utrustad med en så kallad skontrumma som ser till att tvätta och torka dina kläder så skonsamt som möjligt. Förutom att motorn är borstlös och kommer med tio års garanti är den dessutom försedd med Boschs EcoSilence Drive, vilket gör att motorn är ovanligt tyst och energisnål.

Under tvätten säkerställer den speciella funktionen ActiveWater™Plus att vattenmängden automatiskt anpassas till mängden tvätt som är i maskinen. På så vis slipper du en onödigt hög vattenförbrukning när du tvättar mindre mängder kläder. En annan teknik, VarioPerfect, säkerställer samtidigt att även energi- och tidsförbrukning anpassas till den aktuella tvätten.

Observera att den exakta testvinnaren Bosch WVH28540SN inte tillverkas längre och har ersatts av Bosch WVH28420SN som är en ny och förbättrad version av samma modell.

Utvalda fördelar med Bosch WVH28420SN:
Användarvänlig panel och display med färgkoder
VarioPerfect: Energi- och tidsoptimering av tvättprogram
Senarelägg tvättstarten med upp till 24 timmar
Fläckprogram för sex olika typer av fläckar
EcoSilence Drive: Energisnål och tyst motorteknik


Samsung WD80K5400OW/EG

 Toppbetyg hos Testberichte.de
✅ Toppbetyg hos ETM Magazine

Samsung WD80K5400OW-EG

.
Den här modellen från Samsung är en effektiv tvättmaskin med torktumlare som imponerar i tester. Modellens olika tvätt- och torkprogram kan användas var för sig eller i kombination med varandra.

Tvätt

Maskinen har en tvättkapacitet på 8 kg och den har åtta olika tvättprogram: bomull, syntet, ylle, intensiv, ytterkläder, energisparande, snabbtvätt och mix. Maskinen har dessutom flera smarta specialprogram och tillval, till exempel förtvättsprogrammet Bubble Soak™ för särskilt envisa fläckar. Programmet blötlägger tvätten i tvättmedelsskum innan själva tvätten och därmed slipper du göra det själv. Maskinen har även en funktion som kallas Air Wash som använder sig av luft för att rengöra ömtåliga material och känsliga tyger. Om man vill få bort lukt av till exempel tobaksrök från kläderna finns det även ett program utformat för att avlägsna just lukter.

Den här maskinen kan dessutom tvätta kläderna helt rena vid mycket låga temperaturer. Modellen har nämligen en funktion som Samsung kallar för Eco Bubble™, vilket är en teknik där luftbubblor skummar upp tvättmedlet och på så vis gör att det lättare tränger in i kläderna.

Luckan till AddWash-funktionen.

En speciell funktion hos den här modellen är “AddWash”. I själva luckan till maskinen finns det en liten extra lucka som gör att man kan pausa en pågående tvätt, öppna luckan och lägga i mer tvätt i maskinen. Om man upptäcker att man missat en strumpa efter att man startat tvätten går det alltså att lägga in den i efterhand.

Modellen har även funktionen fördröjd start som gör det möjligt att skjuta upp tvättstarten med upp till 19 timmar. På så vis kan tvätten vara färdig när det passar dig.

Modellen centrifugerar med 1400 varv per minut och är i centrifugeringsklass A. Centrifugeringsklassen anges på en skala från A till G, där A är bäst, som avgör hur mycket fukt som återstår i tvätten efter avslutat program. Ju bättre centrifugeringsklass, desto lägre fuktnivå.

Tork

När det kommer till torkning har maskinen en kapacitet på 6 kg, vilket är något lägre än vid tvätt. Om man vill tvätta och torka utan något uppehåll är det därför viktigt att inte fylla tvättmaskinen med mer än 6 kg från början.

Man kan välja mellan automatisk och manuell torkning. Vid manuell torkning väljer man själv en torktid på mellan 30 och 270 minuter som kan ställas in i steg om 30 minuter. Torkningen kan köras direkt efter avslutat tvättprogram om man så önskar och modellen kan dessutom torka med både kall och varm luft. Till skillnad från vanliga torktumlare använder sig den här modellen av vatten för torkningen. Enligt tillverkaren behöver man dock inte rengöra varken filter eller kondensor.

Motor, trumma och teknik

Maskinen har en så kallad Digital Inverter Motor som är borstlös och tekniken i motorn sänker energiförbrukningen och förlänger maskinens livslängd.

Samsung kallar trumman i den här modellen för Diamond Drum, vilket beror på att trumman har små diamantformade fördjupningar som gör att den tvättar kläderna extra skonsamt. De diamantformade groparna har även extra små vattenhål som gör att tvätten inte fastnar i trumman och skadas. Den här trumman orsakar därmed minimalt med slitage på dina kläder.

Det rekommenderas att rengöra trumman efter ca 40 tvättar, vilket man enkelt gör med det automatiska rengöringsprogrammet som tar omkring två timmar. Programmet rengör trumman vid 70 grader och ser till att lösa upp tvättmedelsrester, avlagringar och bakterier. Det sköljer även bort eventuellt ludd ur trumman.

Om det skulle uppstå något fel med maskinen kommer LED-skärmen att visa olika symboler beroende på felet. Med SmartCheck-appen, som kan laddas ner gratis till både Android och iPhone, är det möjligt att göra en felsökning utifrån symbolen som skärmen visar. I appen får du tips på hur du kan åtgärda felet på maskinen.

Kombimaskinen har även en barnspärr, vilket förhindrar att barnen kommer till skada eller att maskinen används oavsiktligt. Kombimaskinen har også børnesikring, så man ikke risikerer utilsigtet brug eller at børnene kommer til skade.

Utvalda fördelar med Samsung WD80K5400OW/EG:
Möjlighet att lägga i mer tvätt under pågående program med AddWash-funktionen
Förtvättsprogrammet Bubble Soak™
Skonsam DiamondDrum-trumma
Möjlighet till enkel felsökning via Samsungs app
Automatiskt rengöringsprogram för trumman

Här kan du se hur Samsungs AddWash-funktion fungerar:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka tvättmaskiner med torktumlare har fått bäst omdömen?

Samsung WD80K5400OW/EG

🤓 Hur testas tvättmaskinerna med torktumlare?

Maskinerna bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på vatten- och strömförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla maskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos tvättmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.


Tvättmaskin med torktumlare test – dessa källor har vi gått igenom:

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har testat åtta olika tvättmaskiner med torktumlare vad gäller deras tvättförmåga och torkförmåga. Du kan läsa undersökningen här. Observera dock att du behöver en betald prenumeration för att kunna läsa hela innehållet.

Testberichte.de 🇩🇪
Den här tyska webbplatsen samlar olika tester och kundomdömen och analyserar dem. Utifrån detta skapar sajten sedan en egen professionell åsikt och produkten från ett samlat betyg. Du kan läsa mer här.

ETM Magazine 🇩🇪
ETM är ett tyskt testmagasin som genomför undersökningar av produkter i kategorierna hushållsprodukter, teknik och fritid. Du kan läsa deras granskning av Samsung WD80K5400OW/EG här.

Testsieger.de 🇩🇪
Testsieger är en tysk testsajt som samlar och korsrefererar olika testmaterial. Utifrån detta skapar de sedan en samlad och unik bedömning av produkterna. Du kan läsa mer här.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för tvättmaskiner, torktumlare och kombimaskiner är stor och bara utvalda modeller ingår i de olika undersökningarna. Det betyder inte att de modeller som inte granskas är sämre – de har helt enkelt bara inte testats.

Vi på Konsumentmagasinet har därför även läst kundomdömen för att ta reda på vad konsumenterna själva tycker om produkterna. Fördelen med dessa recensioner är att de oftast baseras på en längre användningsperiod. Nackdelen med de officiella testerna är att produkterna i regel provas under en mycket kort tid och de testar bara produkternas olika funktioner en eller ett par gånger. Konsumenterna har däremot möjlighet att bedöma produktens egenskaper under en längre tid.