Tvättmaskin med torktumlare bäst i test – Guide till de bästa modellerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 14, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Tvättmaskin med torktumlare bäst i test – Guide till de bästa modellerna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Om du inte har plats för både tvättmaskin och torktumlare hemma kan en kombimaskin vara lösningen för dig. En kombimaskin är ett mycket bra alternativ till två separata maskiner, särskilt för mindre hushåll som har behov av att torktumla tvätt men som inte har plats för en separat torktumlare.

Vi på Konsumentmagasinet har tittat närmare på några av marknadens bästa modeller och sammanställt en lista av dem.

Senast ändrad: 5. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av tvättmaskiner med torktumlare i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 4 bästa tvättmaskiner med torktumlare i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda tvättmaskiner med torktumlare

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper tvättmaskin med torktumlare

 • Storlek och kapacitet

  Hushållets storlek, hur mycket du tvättar varje vecka samt det tillgängliga utrymmet är avgörande faktorer när du ska välja vilken tvättmaskin med torktumlare som passar bäst för ditt hem. När du mäter ditt tillgängliga utrymme rekommenderas det att addera cirka 2,5 centimeter till varje sida samt att du säkerställer att det finns tillräckligt med utrymme för att locket eller dörren ska kunna öppnas.

  För mindre hushåll, som tvättar relativt lite per vecka, räcker det med en tvättkapacitet på sju kilogram och en torkkapacitet på fyra. Större hushåll, som även har större tvättbehov, bör däremot satsa på en modell med en tvättkapacitet på åtta eller nio kilogram och en torkkapacitet på fem till sex kilogram.

 • Program och funktioner

  De flesta tvättmaskiner med torktumlare kan tvätta vanliga material som bomull samt syntetiska tyger som polyester och viskos. Har du däremot många plagg som kräver särskilt underhåll, till exempel känsliga ull- eller silkesplagg, bör du leta efter en modell med brett utbud av specialprogram.

  Det finns till exempel QuickWash-program, som gör det möjligt för dig att fräscha upp dina kläder på bara 15-30 minuter, och sensorteknik som automatiskt ställer in cyklar beroende på laddningen. Det finns även DualCare-program som garanterar optimal tvättemperatur, ångprogram för mindre centrifugering efter tvättcykeln samt automatiska doseringssystem.

  Se till att kontrollera vilka program och funktioner du kommer att ha mest användning av, och välj sedan en modell som är försedd med dessa. Glöm inte att ju fler funktioner och program en maskin har, desto mer kommer den att kosta.

 • Energieffektivitet

  Energieffektiviteten hos tvättmaskiner med torktumlare sträcker sig från A+++ till E, där A+++ är den bästa och E den sämsta. Du bör dock vara medveten om att de produkter som tidigare har varit märkta med högre märkningar, som A eller A+++ numera är märkta med C, D eller E eftersom standarderna och testförfarandena har förbättrats vilket har tillfört nya kriterier att utvärdera och bedöma.

  Vissa modeller har ytterligare funktioner och program som bidrar till dess energieffektivitet, till exempel eko-prorgram och snabbtvättsfunktioner. Även automatiska viktsensorer, som baserar cykelns längd på kapaciteten snarare än på en bestämd tid, kan vara fördelaktigt sett ur ett energisparande perspektiv.

 • Pris

  När du ska besluta dig för vilken tvättmaskin med torktumlare som passar bäst för dig och dina behov bör du dels tänka på vilka funktioner du behöver, men även på hur mycket du är villig att spendera. De dyraste modellerna kostar upp mot 10 000 kronor, samtidigt som det finns budgetvänliga alternativen för 3 500 till 4 500 kronor.

  De lite dyrare modeller är ofta utrustade med touch-skärmar och andra användarvänliga funktioner som gör dem enkla att styra och hantera. De tenderar även att högre energi- och vatteneffektivitet. Budgetalternativen har inte lika många extrafunktioner och tvättinställningar, men kan absolut vara tillräckliga för daglig användning om man endast har bruk för enklare tvättcykler.

 • Användar- och expertomdömen

  För att du garanterat ska investera i en tvättmaskin med torktumlare som passar dina behov har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår guide. Användarrecensioner erbjuder information om hur en viss modells presterar i det vardagliga livet, hur enkel den är att installera och om tidigare konsumenter har upplevt några eventuella problem med den. Expertrecensioner ger däremot grundligare information om funktioner, avslöjar jämförelser mellan konkurrerande modeller samt hjälper dig att avgöra vilken typ av kombimaskin som passar bäst för dina behov.

arrow-more

Electrolux EW7W5468E6 - kombimaskin med DualCare, SensiCare och AquaStop

Bäst för skonsam tvätt och torktumling

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EW7W5468E6 :

 • DualCare-system för skonsam vård av alla typer av textiler
 • Tack vare SteamCare med FreshScent kan du spara upp till 40 l vatten
 • Care-trumma med ett förbättrat kuddliknande mönster

Konsumentmagasinets omdöme

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar Electrolux EW7W5468E6 till dig som vill tvätta och torktumla dina kläder med omsorg. Maskinen är utrustad med ett flertal användbara program, däribland eko, bomull, syntet, centrifugering, sköljning samt allergivänlig ånga, och erbjuder full kontroll av hela processen tack vare anslutningen till din telefon – du får nämligen en notis på din mobil när tvätten är klar.

Fördelar

 • Mycket mångsidig
 • Riktigt bra viktbelastningsfunktion
 • Meddelar på telefon när tvätten är klar
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Torktumlingen tar lite längre tid

Electrolux EW7W5468E6 är en tvättmaskin med torktumlare som kommer att förenkla dina tvätt- och torktumlingsrutiner avsevärt. Maskinen kommer med en lång rad användbara funktioner, bland annat DualCare, SensiCare och AquaStop, och har en tvättkapacitet på åtta kilogram samt en torkkapacitet på fem.

Med Electrolux EW7W5468E6 får du en prisvärd tvättmaskin med torktumlare som kommer att göra dina kläder skinande rena.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EW7W5468E6

Specifikationer

 • Vikt: 67 kg
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 76 db
 • Energiförbrukning: 47 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Energimärkning: D
 • Höjd: 84.7 cm
 • Bredd: 59.7 cm
 • Djup: 55.1 cm

Automatisk programjustering
Electrolux EW7W5468E6 är utrustad med ett SensiCare-system som säkerställer att dina kläder tvättas precis så länge som det behövs. Systemet ser nämligen till att innehållet vägs innan maskinen startar och justerar därefter programmet till ett lämpligt läge. Resultatet av detta blir mindre slitage på dina kläder, och utöver det slipper du oroa dig över huruvida du har valt rätt program eller inte.

DualCare-system
Olika textiler kräver olika sorters rengöring – därför är Electrolux EW7W5468E6 utrustad med ett DualCare-system som erbjuder anpassade program och garanterar att dina kläder både tvättas och torkas vid rätt temperatur.

Vad säger användare och experter om Electrolux EW7W5468E6?

Användarna har mycket gott att säga om Electrolux EW7W5468E6, bland annat uppskattar de det stora programutbudet och hur smidigt maskinen både tvättar och torkar kläder oavsett material. Denna tvättmaskin med torktumlare har för närvarande ett betyg på 4,2/5 på Google Shopping, vilket är riktigt bra!

Mer om Electrolux EW7W5468E6

Specifikationer

 • Vikt: 67 kg
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 76 db
 • Energiförbrukning: 47 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1600 rpm
 • Energimärkning: D
 • Höjd: 84.7 cm
 • Bredd: 59.7 cm
 • Djup: 55.1 cm

LG F2DV707S2WS - kombimaskin med 6 Motion Direct Drive-teknik, effektiv ångfunktion och tillhörande app

Bästa kompakta modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på LG F2DV707S2WS:

 • TurboWash-teknik med 3D-munstycken
 • Ångfunktion som avlägsnar 99 % av allergener
 • Tillhörande app: LG SmartThinQ

Konsumentmagasinets omdöme

LG F2DV707S2WS är ett utmärkt alternativ för dig med begränsat med utrymme och därför är på jakt efter en tvättmaskin med torktumlare i ett mer kompakt format. Tack vare den tillhörande appen LG SmartThinQ är det möjligt att styra maskinen på distans, och med 6 Motion Direct Drive-tekniken har maskinen anpassade trumrörelser som garanterar att plaggen tvättas på dina villkor. Du kan dessutom välja mellan en rad olika användbara program, bland annat skonsamt, snabbtvätt eller allergivänligt, beroende på dina egna behov och preferenser.

Fördelar

 • Enkel att installera
 • Många program att välja mellan
 • Kompatibel med TWINWash Mini
 • Snabb och bekväm användning
 • Bra pris- och kvalitetsförhållande

Nackdelar

 • Vattnet tenderar att fastna i gummitätningen

Det är inte för intet som LG F2DV707S2WS har hamnat på vår topplista; med sin kompakta design får den plats i de flesta hushåll, trots att den fortfarande klarar av att tvätta upp till sju kilogram samt att torka upp till fem. Inverter Direct Drive-tekniken resulterar i en tystlåten motor, och genom ångfunktionen avlägsnas 99 % av allergener.

Recension: En detaljerad recension av LG F2DV707S2WS

Specifikationer

 • Vikt: 63 kg
 • Kapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 72 db
 • Energiförbrukning: 69 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1200 rpm
 • Energimärkning: D
 • Höjd: 85 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 47.5 cm

Undvik långa väntetider
För att snabbt och effektivt tvätta dina plagg kommer LG F2DV707S2WS med en TurboWash-funktion där kläderna sprayas ner med vatten vilket gör dem rena med en lägre energiförbrukning än vanligt.

Sex trumrörelser
Tack vare maskinen 6 Motion Direct Drive-teknik kommer du att uppnå utmärkta tvätt- och torkresultat. Tekniken innebär sex olika trumrörelser, som justeras beroende på vilket program du väljer, för att sedan anpassa sig efter vad som behövs för du ska få skinande rena kläder.

Vad säger användare och experter om LG F2DV707S2WS?

LG F2DV707S2WS har fått över 320 recensioner på Google Shopping som tillsammans har gett den ett samlat betyg på 4,6/5. Användarna uppskattar framförallt maskinens kompakta design, stora programutbud och den tillhörande appen som förenklar både tvätt- och torkprocessen.

Mer om LG F2DV707S2WS

Specifikationer

 • Vikt: 63 kg
 • Kapacitet: 7 kg
 • Ljudnivå: 72 db
 • Energiförbrukning: 69 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1200 rpm
 • Energimärkning: D
 • Höjd: 85 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 47.5 cm

Bosch Serie 4 WNA134L0SN - maskin i energiklass C med tystlåten motor och Wash & Dry 60°-program

Mest ljudlösa modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch Serie 4 WNA134L0SN:

 • Tyst och energieffektiv EcoSilence Drive
 • Speciellt utvecklade tvättprogram för olika textiler
 • Effektiv tvätt och torkning på bara 60 minuter

Konsumentmagasinets omdöme

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar Bosch Serie 4 WNA134L0SN till dig som vill ha en tystlåten maskin med flera utmärkta funktioner och program. Maskinen använder bland annat en ActiveWater Plus-teknik som justerar det aktuella programmet för att nyttja en lämplig vattenmängd, ett smidigt programreglage och ett särskilt program för mindre mängder tvätt.

Fördelar

 • Många olika program
 • Bra kvalitet för pengarna
 • Lämnar inte tvätten skrynklig
 • Tyst och snabb drift
 • Utmärkt torkresultat

Nackdelar

 • Vattenslangen är något kort

Är du ute efter en tystlåten tvättmaskin med torktumlare som ger dig lugn och ro är Bosch Serie 4 WNA134L0SN maskinen för dig. Den både tvättar och torktumlar effektivt, och har en tvättkapacitet på åtta kilogram. Modellen erbjuder flera justera program som du kan välja mellan på den lättlästa LED-displayen där du även kan ta del av annan information, till exempel hur mycket tvättmedel du bör använda.

Recension: En detaljerad recension av Bosch Serie 4 WNA134L0SN

Specifikationer

 • Vikt: 71.05 kg
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 70 db
 • Energiförbrukning: 63 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Energimärkning: C
 • Höjd: 84.8 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 59 cm

Wash & Dry 60°
Har du en liten mängd kläder som du behöver tvätta? Med Bosch Serie 4 WNA134L0SN kan du se till att spara både tid och el genom att använda Wash & Dry 60°-programmet som tvättar upp till ett kilogram kläder i olika material, såsom linne eller bomull.

Tystlåtenhet
Med sin EcoSilence Drive-motor kan du förvänta dig en tyst drift; motorn har dessutom en garanti på tio år vilket innebär att du kommer dra nytta av maskinen under en lång tid framöver.

Läs även vår guide om Bosch-torktumlare om du vill ta del av de bästa torktumlarna från Bosch.

Vad säger användare och experter om Bosch Serie 4 WNA134L0SN?

Efter över 40 användarrecensioner har Bosch Serie 4 WNA134L0SN fått ett genomsnittligt betyg på imponerande 4,8/5. Tack vare maskinens utmärkta tvättkapacitet, låga ljudnivå, stora programutbud och optimala användarvänlighet har konsumenterna mycket gott att säga om den.

Mer om Bosch Serie 4 WNA134L0SN

Specifikationer

 • Vikt: 71.05 kg
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 70 db
 • Energiförbrukning: 63 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1400 rpm
 • Energimärkning: C
 • Höjd: 84.8 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 59 cm

Miele WTD 163 WCS - modell med lång hållbarhet, AddLoad-funktion och PerfectCare-teknik

Mest funktionella modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele WTD 163 WCS:

 • DirectSensor-styrning och finsk kontrollpanel
 • AddLoad-funktionen tillåter dig att lägga till mer tvätt trots att cykeln är påbörjad
 • Miele @ Home-app för smart anslutning och styrning

Konsumentmagasinets omdöme

För dig som tycker om intelligenta och långlivade vitvaror – i detta fall en tvättmaskin med torktumlare – kan vi varmt rekommendera den här modellen. Den erbjuder ett stort utbud av program, bland annat skonsam tvätt för alla sorters tyger, snabbtvätt som är mer ekonomiskt, ett särskilt program som avlägsnar ludd samt ett program som är extra försiktig mot konstgjorda fibrer.

Fördelar

 • Testad för konstant prestanda i 10 000 timmar
 • Skonsam tvätt av alla textiler
 • Snabb och ekonomisk
 • Specialprogram mot ludd
 • Särskilt skonsam mot konstgjorda fibrer

Nackdelar

 • Appen kan vara något svår att lära sig

Nästa tvättmaskin med torktumlare är det ekonomiskt utmärkta alternativet, nämligen Miele WTD 163 WCS. Maskinen har en tvättkapacitet på åtta kilogram och en torkkapacitet på fem, och med den effektiva AddLoad-funktionen och PerfectCare-tekniken får du garanterat alltid optimala resultat.

Recension: En detaljerad recension av Miele WTD 163 WCS

Specifikationer

 • Vikt: 94 kg
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 71 db
 • Energiförbrukning: 47 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1500 rpm
 • Energimärkning: A
 • Höjd: 85 cm
 • Bredd: 59.6 cm
 • Djup: 63,7 cm

Tvättmaskin med lång hållbarhet
Det är vanligt att tvättmaskiner testas i några tusen timmar, men Miele WTD 163 WCS har testats i hela 10 000 för att säkerställa långvarig drift. Det är alltså en maskin med otroligt lång hållbarhet som du kommer att kunna använda i många år framöver.

Kapacitet
Det är viktigt att kontrollera en tvättmaskins kapacitet för att ta reda på hur mycket du kan tvätta och torka i samma session; Miele WTD 163 WCS kan tvätta upp till åtta kilogram kläder och därefter torktumla upp till fem kilogram.

Vad säger användare och experter om Miele WTD 163 WCS?

Användarna av Miele WTD 163 WCS har lämnat en lång rad positiva omdömen; dess höga betyg på 4,4/5 stjärnor på Amazon och på 4,8/5 stjärnor på Google Shopping är alltså inga konstigheter. Miele WTD 163 WCS en smart tvättmaskin med torktumlare av hög kvalitet till ett rimligt pris, vilket dess tidigare användare kan intyga.

Mer om Miele WTD 163 WCS

Specifikationer

 • Vikt: 94 kg
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 71 db
 • Energiförbrukning: 47 kW/h
 • Centrifugeringshastighet: 1500 rpm
 • Energimärkning: A
 • Höjd: 85 cm
 • Bredd: 59.6 cm
 • Djup: 63,7 cm

Tester och recensioner av tvättmaskiner med torktumlare som används i artikeln

Expert- och testkällor

Trusted Reviews

Trusted Reviews erbjuder opartisk och oberoende rådgivning samt publicerar frekvent produktrecensioner av flera olika slag. De har även på topplistor och guider och förser läsarna med diverse rabattkoder för att de ska få tag på varor till ett bra pris omedelbart. Trusted Reviews grundades år 2004 och drivs av expertrecensenter.

Du kan läsa deras recension av Whirlpool FWDG 861483E WV EU N  här. Recensionen uppdaterades senast 28 februari 2021.

Råd & Rön

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön har testat åtta olika tvättmaskiner med torktumlare på både deras tvätt- och torkförmåga. Du kan läsa hela granskningen här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant för att kunna läsa hela innehållet.

Testberichte.de

Testberichte.de samlar olika tester och kundomdömen för att sedan analyserar dem tillsammans. Utifrån detta skapar de en egen professionell åsikt om produkten i fråga för att till sist ge den ett samlat betyg. Du kan läsa mer här.

ETM Magazine

ETM är ett tyskt testmagasin som genomför undersökningar av produkter i kategorierna hushåll, teknik och fritid. Du kan läsa deras test av Samsung WD80K5400OW/EG här.

Testsieger.de

Testsieger är en tysk testsida som samlar och analyserar olika testmaterial. Utifrån detta skapar de en samlad och unik bedömning av produkterna i fråga. Du kan läsa mer här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är en e-handelstjänst på nätet där du kan beställa varor inom diverse produktkategorier. Med över tolv miljoner varor att välja mellan kommer du garanterat att få tag på dina favoritprylar, oavsett om det gäller möbler, kläder, trädgårdsredskap, kontorsutrustning, skönhetsprodukter, fordon eller någonting helt annat.

Du kan läsa användarrecensionerna av Miele WTD 163 WCS här.

FAQ

Vilka tvättmaskiner med torktumlare har fått bäst omdömen?
Den kombimaskin som har fått bäst omdömen är Samsung WD80K5400OW/EG.
Hur testas tvättmaskinerna med torktumlare?
Maskinerna bedöms baserat på deras tvätt- och tork-förmåga samt sköljning och centrifugering. Man tittar även på deras vatten- och energiförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.
Vilken energimärkning bör en tvättmaskin med torktumlare ha?
Energiskalan för tvättmaskiner med torktumlare går från A+++ till E, där A+++ är bäst och E sämst. Energimyndigheten berättar att tvättenheten i alla kombimaskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre, men att du även bör vara uppmärksam på den årliga samlade energiförbrukningen för att säkert hitta en energisnål tvättmaskin med torktumlare. Hos tvättmaskiner med torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.

För- och nackdelar med en tvättmaskin med torktumlare

Det finns både fördelar och nackdelar med en tvättmaskin med torktumlare. Det första man bör tänka på innan ett köp är hur stort hushållet man har samt vad det har för behov. Om du sällan torktumlar din tvätt – men ändå har behov för det en gång emellan – och har det lite trångt hemma, kan en kombimaskin vara en väldigt bra lösning som sparar mycket utrymme.

Om du däremot torktumlar mycket tvätt, har tillräckligt med plats och en tillräckligt stor budget för är en separat tvättmaskin och torktumlare är det förmånligare en mer effektiv lösning. En tvättmaskin med torktumlare har i princip lika bra tvättförmåga som en vanlig tvättmaskin, medan torktumlingen är desto sämre.

Fördelar med en tvättmaskin med torktumlare

 • Platsbesparande

I och med att både tvättmaskin och torktumlare är kombinerat i en maskin sparar man givetvis mycket utrymme på att bara behöva göra plats för en maskin istället för två.

 • Pris

En kombimaskin är ofta betydligt billigare än om man skulle köpa både en tvättmaskin och en torktumlare.

Nackdelar med en tvättmaskin med torktumlare

 • Energiförbrukning

Kombimaskinerna hör i allmänhet inte till marknadens mest energieffektiva maskiner, vilket även återspeglas i deras energimärkning. Man kan dock hitta modeller där själva tvättenheten tillhör energiklass A+++, det vill säga den bästa, men där torkenheten drar ner den samlade märkningen. Det beror ofta på att kombimaskiner använder sig av kallt vatten för kondenseringen, vilket gör vattenförbrukningen för en torkning betydligt högre än vattenförbrukningen för en tvättning. Det ger dessutom en högre total energiförbrukning.

 • Kapacitet

Om du har ett stort hushåll med ett stort behov av att tvätta och torka kläder kan det vara svårt för en kombimaskin att uppfylla dina behov – åtminstone om du använder torkenheten lika mycket som tvättenheten. Det största problemet med en kombimaskin är ofta att torkkapaciteten är betydligt lägre än tvättkapaciteten, vilket gör att man måste torka kläderna i två omgångar om man tvättar en full maskin. Den mindre torkkapaciteten beror på att en torktumlare behöver en betydligt större trumma än en tvättmaskin för att ta hand om samma mängd tvätt.

 • Effektivitet

Torkeffekten hos en tvättmaskin med torktumlare är sällan lika bra som hos en vanlig torktumlare, vilket innebär att kläderna ofta kommer att komma ut något fuktiga och inte helt torra.

Om du inte är intresserad av en kombimaskin, utan istället har funderingar på en helt vanlig tvättmaskin eller torktumlare kan du läsa våra stora test av respektive maskin. Där hittar du en genomgång av de modeller som är bäst och mest prisbelönta inom sina respektive kategorier på marknaden.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Whirlpool FWDG 861483E WV EU N Tvättmaskin med torktumlare

AEG L7WDB861G Tvättmaskin med torktumlare

Electrolux EW9W7449S8 Tvättmaskin med torktumlare

LG F1496AD3

Bosch WVH28420SN

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta