Bästa sängen 2020 – Stort test av sängar

0

Det kan kännas överväldigande att köpa en ny säng, då det finns så många att välja mellan. Marknaden för sängar är något av en djungel, då det finns tusentals olika sängar, som naturligtvis inte direkt underlättar valet. I denna guide kommer vi komma in på några saker du bör tänka på, innan du köper en säng.

Vi kommer även bidra med fyra alternativ på vad vi själva anser som riktigt bra sängar.

Vi människor tillbringar i snitt 26 år av våra liv i sängen. Därför är det viktigt att välja den bästa sängen, eftersom din sömns kvalitet påverkar ditt liv på så många sätt. Sover du dåligt under natten, kan det påverka hela dagen efter.
Du kommer vara mindre fokuserad under dagtimmarna och känna dig konstant trött. Sover du däremot bra om nätterna, kommer du uppleva att du har fullt av energi under dagen, vilket definitivt kommer förbättra din livskvalitet.

Vilken säng ska jag välja?  

Det är viktigt att förstå att det inte bara finns en säng som är bäst för precis alla. Den bästa sängen för dig beror i stor del på din kroppsbyggnad, samt vilka krav du ställer på din säng.Bedste seng

Alla kroppar är olika och har olika behov, vilket måste tas med i beräkningen när man ska välja sin nya säng. Vi kommer nu att gå igenom några av de sakerna du bör vara uppmärksam på innan du köper din nya säng. Vi hoppas på att våra råd kan hjälpa dig med att välja den säng som är bäst för just dig.

Är du liten och rund, kommer du generellt sätt behöva en hårdare madrass, i jämförelse med om du är lång och smal; där du i stället kan njuta av en mjukare madrass.

Den ansedda danska tidningen Politiken.dk har intervjuat kiropraktorn Michael Randsøe, från Herlev Kiropraktor Center, som har många års erfarenhet av rådgivning av inköp av ny säng.

Han ger här ett par bra råd kring några av de viktigaste sakerna du bör vara uppmärksam på. Vi har kikat närmare på några av de råd han ger.


Zoner är viktiga:
Har man vissa kroppsformer, som t.ex. en rundare rygg eller bredare höfter, så rekommenderas det att man köper en madrass med inbyggd zonindelning.Senge boxmadras-min

Orsaken till att det är viktigt med zonindelning är att ryggraden ska kunna ligga rätt medan du sover, då detta kan hjälpa med att avvärja framtida ryggproblem. Genom att dina höfter exempelvis kan sjunka ner lite i madrassen, jämförelsevis med resten av kroppen, så påverkar detta att din ryggrad kommer ligga i rätt position under hela natten.

Här rekommenderas det då att köpa en toppmadrass i minneskum, då dessa formas efter din kropp och därmed ger dig hög avlastning.


Välj den rätta toppmadrassen:
Det räcker inte med att bara ha fokus på rätt madrass, det är minst lika viktigt att hitta en passande toppmadrass. Det är toppmadrassen som ligger överst i sängen och därmed också den din kropp kommer vara i kontakt med, natten igenom. Därför är det mycket viktigt att du väljer en toppmadrass som passar för din kroppstyp.

Konsumentmagasinet rekommenderar två olika material hos toppmadrassen:

1: Latex utvecklas av gummiträd och skapar en typ av toppmadrass med hög fasthet. Genom att välja latex får du en toppmadrass som optimalt skapar en god nattsömn. Du får högt stöd, då den är tvådimensionell och samtidigt är madrassen även mycket tryckavlastande.

Latex har också den fördelen att den är både allergivänlig och mycket andningsbar, vilket betyder att materialet inte påverkas av din kroppsvärme. Detta gör att en latex-toppmadrass är mycket behaglig att sova på, även under sommaren.

2: Minneskum justerar sig efter kroppens vikt och formas efter kroppens form, med hjälp av kroppens egen värme. Minneskum blir mjukare när den värms av kroppen, vilket tillåter att din kropp sjunker ner i madrassen i de områden där den är extra belastad, såsom vid höfter och skulderblad.

Detta gör att man ligger i en mer fastlås position, något som skapar riktigt bra sömnbekvämlighet för många människor. Det rekommenderas att folk med ryggproblem använder sig av en toppmadrass med minneskum.

Med minneskum får du alltså en tryckavlastande toppmadrass som ger avlastning med hjälp av din kroppsvärme, då den formar sig efter kroppen. När du sjunker ner i madrassen, ligger du lugnare om natten och rör dig mindre. Toppmadrassen anpassar sig därmed till din kroppsställning.


En fel säng kan förvärra dina ryggproblem:
Danska Politiken.dk skriver att i Danmark är det ca 20% av befolkningen som sover dåligt och t.o.m. förvärrar sina ryggproblem. Detta kan säkerligen stämma även här i Sverige.For kort seng kan give rygproblemer

viktigt själva sängen är för vårt välmående. Det kan visa sig på sömnen och ryggen, om vi inte är uppmärksamma på att välja en säng som passar för oss. Tom Bendix, som är professor och leder forskningsenheten vid Vetenskapliga centrum för Reumatologi och Ryggsjukdomar på Glostrup Hospital, berättar för Politiken om vikten av att välja en bra säng.

““Det spelar definitivt roll vilken säng man väljer, något de olika undersökningarna tyder på; även om man ska vara försiktig med att komma med slutgiltigt budskap när det kommer till ryggproblem

Han fortsätter att utala sig:
»Det är klart att en vanlig madrass inte håller för evigt. Även om det kan vara svårt att säga något definitivt om hur en dålig madrass kan påverka folk med ryggproblem, så är detta något som säger sig självt att det definitivt kan förvärra en dålig rygg, utan att ha gjort en större undersökning«

Kiropraktorn Michadel Randsøe:
»Sängen är den möbeln du bör ställa det absolut största kravet på där hemma. Ska du byta hem, prioritera sängen och sitt på vad som helst under dagen. Det är inte lika farligt att sitta på en gammal och sliten soffa, som det är att sova på en billig och dålig säng«,

Därmed råder det inga tvivel på att sängen faktiskt spelar en stor roll i våra liv. Med den bäst anpassade sängen, kan du vara med och minska risken för ryggsmärtor och du kommer att uppleva en vardag där du känner dig frisk och väl utvilad.


Det ska finnas tillräckligt med plats i sängen:Der skal være plads i sengen
Danska TV2 har på sin hemsida intervjuat fysioterapeuten Mark Abildhage, som berättar att det är mycket viktigt att ens säng inte är allt för liten. Du sover bättre om du har tillräckligt med plats. Din säng behöver minst vara 90 cm bred och med 20-30 cm utrymme på varje sida, så att du kan sträcka ut dig.


Vilken säng rekommenderas?

Vi har här valt att lyfta fram olika sängar som Konsumentmagasinet rekommenderar, på grund av hög kvalitet samt bra pris. Alla sängar är dansk producerade.


Jupiter No 1 – Kontinentalsäng

Denna danskproducerade kontinentalsäng är vad vi på Konsumentmagasinet.se tycker är en av de absolut bästa kontinentalsängarna ute på marknaden, eftersom den ger dig mycket kvalitet för pengarna. Jämför man den med andra märken, menar vi att det finns riktigt många konsumenter som får bra valuta för pengarna när de väljer Jupiter No.1.

Sängen består av en vändbar 5-zonad resårmadrass, som ger en bra plattform för ordentlig nattsömn. Du kan antingen välja en fast madrass eller en madrass med medium fasthet.

Väger du mer än 80 kg, så rekommenderar vi en fast madrass. Väger du däremot under 80 kg, så rekommenderar vi en medium madrass.

Var uppmärksam på att det medföljer en valfri toppmadrass när du köper denna kontinentalsäng.

Jupiter No. 1 kontinentalsäng finns i följande storlekar:
Välj 140 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan läsa mer om Jupiter No. 1 kontinentalsäng genom att klicka här.


Jupiter No.1 – Ställbara säng

Är du ute efter en ställbar säng, så är Jupiter No.1 ett riktigt bra val, som ger dig optimala förhållanden för en bra nattsömn.

I en ställbar säng sitter det en motor, som gör att du kan justera madrassen upp och ner, så att den passar dig.

Med Jupiter No.1 ställbara säng medföljer det en vändbar påse till resårmadrassen med 5 zoner. Motorn som styr den ställbara sängen är producerad av danska Linak, vilket är en av världens ledande producenter. Detta försäkrar dig att du får den bästa kvaliteten för dina pengar.

Jupiter No. 1 finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika Jupiter- ställbara sängarna här.


Venus No. 1 – Ställbara säng

Venus No.1 är en danskproducerad ställbar säng i mycket stilren design, som skapar fantastisk komfort. Här får du en ställbar säng som tillhör den absoluta lyxklassen.

Denna modell innehåller även den, liksom Jupiter No.1, en högkvalitets motor från danska Linak, vilket gör att de ställbara mekanismerna i sängen fungerar riktigt bra.

Venus No.1 påminner i grund och botten mycket om Jupiter No.1. Det finns dock några punkter där dessa två sängar skiljer sig åt.

En av de sakerna som gör att Venus skapar högre bekvämlighet är latexklädseln runt fjädrarna, vilket även ger sängen längre livslängd.

Dessutom är Linak-motorn i Venus No.1 starkare än i Jupiter No.1 och det medföljer champagneben istället för vanliga stålben.

Venus är också utrustad med en tjockare och högre träram, något som skapar fantastisk stabilitet. Du kan läsa flera fördelar om Venus No.1 genom att klicka på nedanstående länk.

Venus 1 finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 90 X 210
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Venus-sängarna här.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse