Säng – bäst i test: Guide till de bästa sängarna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

Att köpa ny säng kan kännas som ett överväldigande beslut, inte minst eftersom det finns en djungel av olika sängmodeller att välja mellan. Sängmarknaden är något av en djungel av tusentals olika sängar, vilket inte direkt underlättar valet. I denna guide har vi samlat en mängd bra tips och råd att tänka på innan du köper säng.

Vi delar även med oss av fyra specifika sängmodeller som vi på Konsumentmagasinet anser är riktigt bra sängar.

Vi människor ägnar i snitt 26 år av livet åt att sova. Enligt sömnexpert Mikael Rasmussen är sömnen avgörande för kroppens och hjärnans återhämtning, vilket gör att god sömn är en av de mest centrala faktorerna för hälsan. Om du sover dåligt kan du uppleva koncentrationssvårigheter dig under dagen och känna dig konstant trött. Sover du däremot bra om nätterna kommer du uppleva att du är full av energi hela dagen, vilket förbättrar din livskvalitet avsevärt.

Därför bör du lägga extra vikt vid att välja rätt säng för just dig. Eftersom din sömnkvalitet påverkar ditt liv på många olika sätt är en bra säng en av de absolut bästa investeringarna som du kan göra för din hälsa och livskvalitet.

Vad är viktigt att tänka på när du köper säng?

Sängstorlek
Att välja rätt storlek på säng beror på många faktorer, bland annat vem som ska använda sängen, personliga preferenser och storleken på det utrymme där den ska placeras. Om du behöver en säng som passar en person och samtidigt vill maximera utrymmet i sovrummet bör du välja en säng som är mellan 80-120 cm bred och 200 cm lång. Dessa mått passar bra för mindre sovrum och lägenheter. För personer som sover i par passar en bredd på 140 cm eller 160 cm och en längd på 200 cm, eftersom det bekvämt rymmer två personer samtidigt som det inte tar för stor plats i rummet. Om du har mer utrymme i sovrummet kan du överväga en ännu större säng, till exempel 180 cm i bredd på 200 cm i längd eller till och med 200 cm i bredd på 210 cm i längd. Dessa sängstorlekar lämnar gott om plats för två personer med extra utrymme att breda ut sig och är perfekta för större rum.

Typ av säng
Det finns olika typer av sängar på marknaden, men de mest populära är resår- och fjädermadrasser, kontinentalsängar och ställbara sängar. Den mest populära typen av säng är kontinentalsängen som består av en resårmadrass och, beroende på design, en bäddmadrass av antingen memoryskum eller latex. De extra madrasslagren ger sängen dess distinkta höjd och attraktiva utseende samt utmärkt sovkomfort, vilket du kanske känner igen från den klassiska stora hotellsängen.

Förutom komfort är dessa sängar kända för sin goda kvalitet och unika konstruktion. För dig som vill ta sovkomforten till en ny nivå är en ställbar säng en typ av säng där du kan justera höjden för att göra den bekväm för dig, och av den anledningen kallas den ofta för den lyxigaste typen av säng. En ramsäng är ett billigare och enklare alternativ till kontinentalsäng. Dessa har vanligtvis en träram på vilken du bara behöver skruva fast några ben, så är den klar att använda.

Bäddmadrass
Att välja rätt bäddmadrass kan ha stor betydelse för din sömnkvalitet, och enligt sömnexpert Mikael Rasmussen beror val av madrass på kroppsform och en rad andra faktorer. Det finns en mängd olika madrasser på marknaden med olika hårdhetsgrad, materialval och prisklass. Generellt sett bör sidosovare söka efter bäddmadrasser med medelmjukt till medelfast stöd för att dämpa kontaktytorna. Rygg- och magsovare bör leta efter medelfasta till fasta madrasser som stödjer ländryggen samtidigt som de jämnt fördelar kroppens vikt.

De mest populära är memoryskum och fjädermadrasser eftersom de är kända för att vara de mest bekväma och hållbara alternativen, men det handlar också om ett personligt val. Om du har valt fel fasthet kan du leta efter en säng med två olika hårdhetsgrader på båda sidor av sängen och välja en återförsäljare som erbjuder gratis madrassbyte om du skulle råka välja fel. Ett tips är att välja en återförsäljare som både erbjuder en gratis provperiod och gratis byte av bäddmadrass för att försäkra dig om att du får rätt hårdhetsgrad utan extra kostnader eller problem.

Pris
Fundera över hur mycket du vill spendera på en säng som du tänkt använda de kommande 15-20 åren. De dyrare alternativen kostar runt 50 000 kronor och då ingår många funktioner såsom lyxig design, många justeringar och tillägg, fler komfortzoner och en högkvalitativ madrass. Billigare sängar kan ha en enklare design med färre funktioner och kostar mellan 7 000 och 10 000 kronor, men du kan fortfarande hitta en säng av hyfsad kvalitet så länge du är selektiv med vad du köper och uppmärksammar detaljerna. Prisets ‘sweet spot’ när du vill maximera värde för pengarna ligger definitivt närmare 15 000 än 25 000 kr om du inte har särskilda behov. Ett annat viktigt tips är att leta efter erbjudanden med en rabatt på över 50 % eftersom det faktiskt ofta är möjligt på sängmarknaden.

Kund- och expertomdömen
Vi rekommenderar att du alltid läser kund- och expertomdömen innan du köper säng. Dessa kan ge dig värdefulla insikter om vad du kan förvänta dig av en viss säng, hur pass bekväm den är, produktens kvalitet och om det är ett långvarigt köp eller ej. Det är alltid en bra idé att kontrollera varumärkenas eller återförsäljarens Trustpilot innan du köper säng eftersom deras betyg säger mycket om kvalitet och service. Vi har gjort det arbetet åt dig redan i den här guiden.

arrow-more


Vilken säng rekommenderas?

Vi på Konsumentmagasinet har valt att lyfta fram olika högkvalitativa och prisvärda sängar som vi varmt rekommenderar. Alla sängar är danskproducerade.


Emma Säng

Konsumentmagasinet rekommenderar

✅ Madrassen bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn
✅ 10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt

En högkvalitativ säng behöver inte kosta skjortan. Hos Emma-sängen får du utomordentlig skandinavisk design som imponerar i alla sovrum. Du får dessutom fri frakt och leverans ända fram till dörren.

För att du ska kunna hitta den bästa möjliga sängen som möter just dina krav får du en provperiod på 100 dagar. Under denna period kan du fritt testa Emma-sängen, och om du skulle ångra köpet får du pengarna tillbaka. Emma-sängen finns att köpa hos sängtillverkaren Emma där priset just nu har reducerats med 55 %. Exempelvis kan du köpa storleken 180 x 200 för 10 528 kronor, nedsatt från 23 998 kronor.

Madrassen och dess struktur
Emma-sängen är utrustad med en tjock madrass som inte bara är följsam, utan dessutom bjuder på riktigt hög komfort. För att visa prov på den höga kvaliteten får man vid beställning hos Emma en 10 års garanti på själva madrassen tillsammans med en 5 års garanti på sängramen.

Den redan bekväma sängen görs ännu mer komfortabel med hjälp av den eleganta klädseln som pryder madrassen och sänggaveln. För att se till så att det är lätt som en plätt att både lägga sig i sängen och att ta sig upp igen är det hela 60 cm från golvet till toppen av madrassen.

Mer om bäddmadrassen
Emma-sängens madrass har en klädsel som består av 98 % polyester och 2 % elastan. Man kan alltid lita på hög komfort när man lägger sig ner i den här sängen, och tack vare väl utvalda material formar sig madrassen efter ens kropp för att ge ett passande stöd under hela natten.

Speciella egenskaper och funktioner
Om man vill tänka lite extra på omvärlden är Emma-sängen ett ypperligt val då den är 100 % vegansk och inte består av något material som är baserat på eller testat på djur. Med den hållbara EmmaFlex sängramen tillsammans med metallkonstruktionen är detta en säng som verkligen håller.

Fördelar

 • Leveranstid: 2-6 arbetsdagar
 • Miljömärkt av OEKO-TEX
 • inkl. sängram, sänggavel och madrass
Nackdelar

 • Finns i endast en färg

Emma-sängen är tillgänglig i följande storlekar:

🔴140 x 200
🔴160 x 200
🔴180 x 200

Emma-sängen är tillgänglig i följande hårdhetsgrader:

🔴Medium
🔴Medium/Fast
🔴Fast

Utvalda specifikationer
Miljömärkt av OEKO-TEX
10 års garanti
Kdsel (säng): 100% polyester
Klädsel (sänggavel): 100% polyester med skumfyllning

Du kan läsa mer om de olika sängarna från sängtillverkaren Emma här.


KungSängen Ställbar Säng Stenslund

Bäst anpassningsbarhet

✅ 30 års garanti
✅ Fri frakt och 100 dagars öppet köp
✅ Sov på saken – 180 dagar

Med hjälp av ett Multizon 11-komfortzonssystem ger KungSängen Ställbar Säng Stenslund ett anpassat stöd till kroppens olika delar. Den medföljande bäddmadrassen har tillverkats i ett luftigt material som håller damm och kvalster borta. Du kan sänka och höja huvud- eller fotändan på dina villkor med hjälp av antingen din mobil eller den trådlösa fjärrkontrollen.

 • Tillverkad av 60 % återvunnet material
 • Utrustad med 11 olika komfortzoner
 • Bäddmadrass av sval och naturlig Talalay-latex

Att tänka på innan du köper KungSängen Ställbar Säng Stenslund

Medföljande bäddmadrass
Det är inte alla sängar som levereras med en bäddmadrass på köpet, men en sådan ingår när du beställer just KungSängen Ställbar Säng Stenslund. Du får en 8 cm tjock Lina Vit Latex bäddmadrass med en kärna av Talalay-latex. Materialet är ett smart val för allergiker och avleder dessutom värme för en sval och behaglig sömn.

Enkelstyrda justeringar
Fotändan och huvudändan hos KungSängen Ställbar Säng Stenslund kan enkelt höjas och sänkas. Använd antingen de trådlösa handkontrollerna eller justera läget via din mobil. Sängen har utrustats med Bluetooth, vilket gör det lättare att ställa in fot- och huvudändan efter dina önskemål.

Vad säger konsumenter och experter om KungSängen Ställbar Säng Stenslund?

I nuläget finns inga testresultat att hämta, men vi ser flera goda skäl till att satsa på KungSängen Ställbar Säng Stenslund. Designen med 11 olika komfortzoner bidrar till optimalt stöd och tryckavlastning samtidigt som möjligheten att smidigt höja och sänka sängens huvud- och fotända ger dig en sömn som möter just dina krav.

Fördelar

 • Värmeavvisande och allergivänligt material
 • Ger extra stöd för ländryggen och midjan
 • Madrass med en tryckavlastande kärna
 • Bekväm och stabil konstruktion
 • Smidig justering
Nackdelar

 • Dyrare prisklass
 • Madrassen kan glida något då höjden justeras

Konsumentmagasinets bedömning

KungSängen Ställbar Säng Stenslund kommer med högkvalitativa material och generösa villkor. Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar därför denna säng till dig som vill bli kvitt värk i rygg och axlar. Den svensktillverkade sängen är framställd i Oeko-tex-certifierade material som vid tillverkning varit skonsamma mot djur och natur. Du får även en 180 dagars provperiod samt en 30 års garanti på sängram- och fjäderbrott.

Specifikationer
Från märket KungSängen
 Finns i färgen beige, brun, svart, ljusgrå, ljusblå och ljusgrön
11 komfortzoner
 Regleras med hjälp av fjärrkontroll eller mobilapp
Sex bäddmått att välja mellan
8 cm tjock bäddmadrass ingår


Bedre Nætter Haven Original Kontinentalsäng

Bäst för priset

✅ Bäst i test – Testfakta 2021
✅ 4.7/5 stjärnor baserat på över 2900 recensioner på TrustPilot
✅ Svanenmärkning och OEKO-TEX-certifierade material
✅ 100 dagars provperiod och leverans inom 2-8 arbetsdagar

Haven Original har röstats fram av Testfakta som bäst i test. Sängen är en kontinentalsäng i dansk design med fokus på ergonomi och komfort. Den består av tre lager med sju komfortzoner och har tillverkats av hållbara material. Du kan skräddarsy modellen med fem färger och fyra olika sorters sängramar.

 • Modern design
 • Hållbara material
 • 7 komfortzoner

Recension och analys av Haven Kontinentalsäng

Haven Original är en klassisk kontinentalsäng bestående av tre lager. Sängbotten är en resårbotten med pocketfjädrar. De inramas av en solid träram i svenskt furu. Sängens överdrag har tillverkats av textil från återvunna plastflaskor för bättre hållbarhet.

Ovanpå följer en resårmadrass med pocketfjädrar som delats in i sju olika komfortzoner. Detta säkerställer att din kropp får rätt stöd i allt från rygg till fötter. Sängfjädrarna omges av en Svanenmärkt latexfilt som gör sängfjädrarna mer rörliga. Denna Svanenmärkta latex är unik i branschen. 

Du har möjlighet att välja mellan tre olika hårdhetsgrader och därmed få rätt stöd för din kroppsvikt och kroppsbyggnad. Om du sover tillsammans med en partner kan ni på båda sidor välja olika hårdhetsgrad på madrassen om ni har olika individuella behov.

Kontinentalsängens översta lager är en bäddmadrass med en kärna bestående av syntetiskt Pulse-latex. Den tillverkas med SonoCore-metoden, som ger bäddmadrassen en jämn och elastisk yta. Bäddmadrassens täcks sedan med ett slitstarkt överdrag.

Sängen finns i fem neutrala färger och kan kombineras med fyra modeller av sängben. På så sätt kan du designa din egen säng utefter vad som passar bäst hemma hos dig. Oavsett vilken färg du väljer har sängen ett nordiskt utseende med stilrena och tidlösa former.

Totalt har denna kontinentalsäng en höjd på 64 cm. En något högre höjd kan vara en fördel om du är äldre, om du har svårt att gå eller ibland har svårt att ta dig in och upp ur sängen.

Vad säger konsumenter och experter om Haven Original Kontinentalsäng?

Haven Original Kontinentalsäng har testats av Testfakta, som röstade fram sängen som vinnare i testet. Den fick 8,38 av 10 poäng, bland annat baserat på ergonomiska egenskaper, designkvalitet och bäddmadrassen. 

Vi noterar även att Haven Original har fått goda recensioner från kunder som köpt produkten och själva provat den hemma. Hos dessa kunder är genomsnittet 4,5 av 5 på totalt 35 produktrecensioner, varav de allra flesta är 5-stjärniga och nästan ingen är missnöjd. Detta trots att förväntningarna uppenbarligen har varit höga, då sängen har vunnit det ovannämnda testet och dessutom placerar sig i en medelhög till hög prisklass. 

På den negativa sidan har Haven Original fått betydligt färre recensioner, men det bör nämnas att det funnits vissa tvivel om objektiviteten hos Testfakta-testet, som finansierats av Bedre Nætter själva. Mer produktspecifikt upplever även flera kunder att den övre madrassen glider lite.

Redaktionens omdöme

Sängen har testats av Testfakta, som utsåg den till vinnare. Även om testet finansierades av Bedre Nætter själva tyder utmärkelsen på en säng av hög kvalitet med fokus på ergonomi. Vid kundomdömen har Haven Original har fått betyget 4,5. Dessutom har Bedre Nætter som varumärke fått 4,7 stjärnor på Trustpilot, vilket bevisar att deras kunder är mycket nöjda med produkterna. 

Du erbjuds 100 nätter för att själv prova sängen, under vilka du kan skicka tillbaka den utan kostnad om den inte skulle uppnå dina förväntningar. Dessutom får du 25 års garanti på fjäder och sängram. Kombinationen av uppvisat god kundservice och positiva kundomdömen gör att vi rekommenderar Haven Original.

Fördelar

 • Dansk design
 • 7 komfortzoner
 • Hållbara material
 • Flera designmöjligheter
Nackdelar

 • Hög prisklass
 • Bäddmadrassen kan glida lite

Sängen finns i följande storlekar:

 • 140 x 200
 • 160 x 200
 • 180 x 200
 • 180 x 210
 • 210 x 210

Emma Kontinentalsäng

Bäst design och hotellkänsla

✅ Madrassen er bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn
✅  10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt
Emma Kontinentalsäng

Emma Kontinentalsäng är en lyxig säng som ger dig den där fantastiska hotellkänslan hemma i ditt eget sovrum. Emma kontinentalsäng har fått hela 4,82/5 stjärnor bland kundomdömena på Emma.dk. 

Fantastisk komfort
Emma kontinentalsäng är en säng utöver det vanliga. Den har hela 7 olika komfortzoner som alla hjälper din kropp till rätt position under sömnen. När du sover i en bra position, kommer dina muskler och leder att avlastas och du kommer känna dig mindre öm när du vaknar upp nästa dag. Du kommer även känna dig mer utvilad, eftersom du inte längre vaknar upp med smärtor eller stelhet.

När du köper en Emma Kontinentalsäng får du en ram, en pikérad gavel, en madrass och toppmadrass. Du får alltså allt du behöver för att kunna förbättra din sömn drastiskt. Som om inte detta vore nog, erbjuds du även 10 års garanti, samt 100 dagars provsömn. 

En säng med lyxig känsla
Den här sängen är genomtänkt in i minsta detalj, vilket är något som märks i både materialen och utformningen. De 7 komfortzonerna och de 4 separata lagren skulle kunna ge dig den sömn du drömmer om. 

Fördelar

 • Ergonomisk madrass med 7 komfortzoner
 • Ram, gavel, madrass och toppmadrass inkluderas
 • Finns i tre storlekar
Nackdelar

 • Finns i endast en färg

Utvalda specifikationer
Storlekar: 140×200, 160×200 och 180×200
Färg: Mörkgrå
Pikérad sänggavel
10 års garanti
100 dagars provsömn
4 lagers struktur


KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs 

Bäst komfort

✅ Inga testresultat för närvarande

KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs är en dubbelsäng som tillverkats av svala och luftiga material tillsammans med tryckavlastande resårer. Duozon-systemet gör att denna kontinentalsäng är mjuk där det behövs och hårdare där kroppen behöver extra stöd. Den tillhörande bäddmadrassen som ingår i priset är pricken över i för en sval och bekväm sömn.

 • Utrustad med lager av stödjande elastiskt och luftigt material
 • Fyra olika hårdhetsgrader och åtta trendiga färger
 • Stötdämpande bonell

Att tänka på innan du köper KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs

Bra villkor
Visst är det meningen att din säng ska finnas där för dig under en lång tid framöver, och KungSängen litar på sina sängar nog för att kunna ge en mycket lång garanti. När du köper KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs ingår en garanti på 30 år så att du kan njuta av din säng under många år utan några orosmoln.

Hårdhetsgrad, storlek och färg
Föredrar du och din sängpartner olika hårdhetsgrader? Oroa dig inte – hos denna säng kan du välja olika hårdhetsgrad på sängens olika sidor. Välj mellan mjuk, medel, hård eller extra hård så att både du och din partner får rätt komfort på era villkor. Du har dessutom möjligheten att skräddarsy din säng genom att välja mellan olika färger och bäddmått.

Vad säger konsumenter och experter om KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs?

Experter har ännu inte yttrat sig om KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs, men det finns goda skäl till att produkten har utsetts till det bästa premiumvalet. En lång garanti, flera lager stöttande resårer, luftiga material, olika komfortzoner samt flera valmöjligheter gällande bäddmått, färg och hårdhet gör till ett utmärkt val för de allra flesta.

Fördelar

 • Stabil träram
 • Hållbar madrass
 • Finns i åtta stilrena färger
 • Garanterar en avslappnad sovposition hela natten
Nackdelar

 • Sängklädseln hade kunnat ha bättre hållbarhet

Konsumentmagasinets bedömning

Vi rekommenderar KungSängen Kontinentalsäng Lindenäs till dig som ställer höga krav på både komfort och design. Tre resårlager, kantförstärkning, en vändbar mellanmadrass och en stabil träram med stötdämpning ger sängen en kombination av hållbarhet, komfort och en lång livslängd. Sängben och sänggavel beställs separat, men bäddmadrassen Lina Vit ingår på köpet.

Specifikationer
Från märket KungSängen
Finns i sex olika storlekar
Åtta färger att välja mellan
Bäddmadrassen Lina Vit ingår
Möjligheten att välja olika hårdhetsgrad på sängens båda sidor 
30 års garanti


Hästens Herlewing Kontinentalsäng 

Bästa premiumvalet

Hästens Herlewing Kontinentalsäng 

 

För dig som vill ha det allra bästa och mest exklusiva är det Hästens Herlewing Kontinentalsäng som gäller. Här får du en lång rad valmöjligheter när det kommer till designen, och du kan bland annat förvänta dig att kunna välja mellan hela 12 olika färger. Sängen kommer därtill i ett stort antal storlekar, så inte spelar det någon roll om du föredrar en liten enkelsäng eller en stor dubbelsäng.

Madrassen och dess struktur
Den riktigt lyxiga Hästens Herlewing Kontinentalsäng blir den fulländande detaljen i ditt sovrum som ser till så att du slipper rygg- och nackbesvär. Sjunk ner i en säng med antingen fast eller medium fasthet och känn hur madrassen formar sig efter din kropp för att ge dig just det stödet som blir optimalt för dig. Inuti sängen finner du tre kombinerade fjädringssystem som jobbar tillsammans för att leverera en säng till dig som du verkligen kan imponeras av.

Mer om bäddmadrassen
För att fullända kontinentalsängen kommer den med en bekväm bäddmadrass vars överdrag kan tas av för att tvättas om det behövs. Den bekväma bäddmadrassen är sannerligen A och O för en optimal säng som bjuder dig på ett komfortabelt underlag varje natt. Glöm dock inte att köpa ett lakan och andra sängkläder separat så att hygien alltid tas hänsyn till.

Speciella egenskaper och funktioner
Hästens Herlewing Kontinentalsäng är framställd med en ram av massiv furu. Den här robusta och hållbara ramen är dock endast kronan på verket. Ytterligare material som du kan förvänta dig är stålfjädrar inom madrassen tillsammans med stoppning samt bolster av tagel, lin, ull och bomull. Olika sängben kan köpas till så att du får en stil som passar i just ditt sovrum.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Unikt tredubbelt fjädringssystem
 • Naturmaterial
 • Hög komfort
Nackdelar

 • Hög prisklass

Utvalda specifikationer

Producent: Hästens
Typ: kontinentalsäng
Material, överdrag: Bomull
Material, ram: Tall
Med gavel: Nej
Med ben: Nej
Med bäddmadrass: Ja, välj mellan 4 typer
Fasthet: välj mellan 4 typer

Hästens Herlewing Kontinentalsäng finns i följande storlekar:

🔴90 x 200
🔴90 x 210
🔴105 x 200
🔴105 x 210
🔴120 x 200
🔴120 x 210
🔴140 x 200
🔴140 x 210
🔴160 x 200
🔴160 x 210
🔴180 x 200
🔴180 x 210
🔴210 x 200
🔴210 x 210

Hästens Herlewing Kontinentalsäng är finns i följande hårdhetsgrader:

🔴Medium
🔴Fast


Amore kontinentalsäng – Säng med sänggavel

✅ Lyxigt utseende med fantastiskt bekväm sammet

Kontinentalsäng Amore

 

Om det är lyx och elegans som lockar en finns det knappast något bättre val än kontinentalsäng Amore. Här får man en förvånansvärt billig svensktillverkad säng som pryds av grått sammet och bjuder på en mycket bekväm upplevelse. Både en bäddmadrass, mellanmadrass, ben och huvudgavel ingår, så här får man det mesta som behövs utan att det gör ont i plånboken. Kontinentalsängen Amore kan man beställa hos Sängjätten där priset just nu är reducerat med 50 %. Köp därför storlek 180 x 200 för endast 14 995 kronor istället för originalpriset 29 995 kronor.

Vid köp av kontinentalsäng Amore kan man förvänta sig avgiftsfria samt räntefria betalningar. Den 100 dagars provperioden som Sängjätten bjuder på är även ett stort plus. Om sängen inte lever upp till ens förväntningar kan man inom dessa 100 dagar få sina pengar tillbaka och Sängjätten hämtar då upp sängen igen helt gratis.

Madrassen och dess struktur
Kontinentalsängen Amore har en vändbar mellanmadrass, och detta resulterar i att madrassens båda sidor slits ut jämt. Underbädden av bonellresår garanterar även komfort, och med sängens lyxiga utseende som ett stort plus får man här ett fulländat sängpaket som man alltid kommer att vilja ha ståendes i sovrummet. Mellanmadrassen är tillverkad i 5-zons pocketresår och anpassar sig därför efter ens kropp.

Mer om bäddmadrassen
Vid köp av ett sängpaket är bäddmadrassen det översta lagret som ger extra komfort och stöd. För att få en så komfortabel upplevelse som möjligt är kontinentalsängen Amores bäddmadrass tillverkad med en latexkärna samtidigt som den är pikerad och kuvertsydd. Med en höjd på 66 cm är kontinentalsängen Amore ganska maffig, och detta ser till så att man enkelt kan ta sig upp från sängen och lägga sig ner utan att behöva böja sig alltför mycket.

Speciella egenskaper och funktioner
Kontinentalsäng Amore är ett ypperligt val för dig som föredrar att sova på ryggen eller sidan. En av anledningarna till varför detta är fallet har att göra med mellanmadrassen av zonindelad 5-zons pocketresår. Detta är en typ av madrass som är indelad i olika zoner som antingen är mjuka eller fasta beroende på vilken del av sängen det är tal om. Man får därför en skräddarsydd upplevelse med högsta möjliga komfort.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Sammetsmaterial
 • 5 komfortzoner
 • Elegant design
Nackdelar

 • Sänggavel beställs separat

Kontinentalsäng Amore finns i följande storlek:

🔴180 x 200

Kontinentalsäng Amore finns i följande hårdhetsgrader:

🔴Medium
🔴Medium/Fast
🔴Fast

Utvalda specifikationer
Färg: Ljusgrå
Material: sammet
Resårmadrass: 19cm träram med bonellresårer
Vändbar high lux 16cm 5 zons pocket resårmadrass
Mätt säng: 180x200x78 cm


Ekens Essens Ställbar Säng – Utmärkt ligg- och sittkomfort

Ekens Essens Ställbar Säng

 

 

Nästa innovativa produkt i vår topplista är Ekens Essens Ställbar Säng, och precis som namnet antyder får du här en säng med en ställbar funktion. Höj och sänk sängen både bakom ryggen och under fötterna med hjälp av en medföljande fjärrkontroll. På så vis väljer du själv om du vill sitta upp för att exempelvis läsa en bok eller ligga ner för en god natts sömn.”]

Madrassen och dess struktur
Det är en 5-zonad pocketmadrass som du får när du beställer Ekens Essens Ställbar Säng, och vad detta betyder är först av allt att fjädrarna inom madrassen ligger i små individuella fickor, så kallade pockets. Det betyder dock även att madrassen är uppdelad i fem zoner där vissa zoner är hårdare medan andra är mjukare. Syftet är att ge det mest optimala stödet under hela kroppen.

Mer om bäddmadrassen
Tillsammans med den här sängen ingår Softex Trens Bäddmadrass som kommer att göra susen varje natt. Det finns även sannerligen många valmöjligheter när du satsar på Ekens Essens Ställbar Säng, och inte minst när det gäller färgerna och storlekarna. Den här produkten kan både beställas som en liten enkelsäng och en stor dubbelsäng – för att inte nämna de många färgerna: sten, hav, sand, mossa, granit och bark.

Speciella egenskaper och funktioner
Den särskilt egenskapen hos den här sängen som är väl värd att belysa är självfallet den ställbara funktionen, och då en trådlös fjärrkontroll ingår är det lätt som en plätt att justera sängen när det behövs. Även 25 års garantin på ram- och fjäderbrott är ett stort plus när du satsar på Ekens Essens Ställbar Säng då du kan lita på att sängen verkligen håller.

Pros

 • Kostnadsfri hemleverans
 • FSC och OEKO-TEX certifierad
 • Modern skandinavisk design
Cons

 • 6-8 veckors leveranstid
 • Sängben ingår inte

Utvalda specifikationer
20 års garanti på ram- och resårbrott
5 års garanti på motor
Övre Stopping: Polyeter
Ram: Träram (16 cm)
Höjd: Ca 36,5 cm (utan ben och bäddmadrass)
Handkontroll: Trådlös bluetooth handkontroll ingår
FSC-märkt
OEKO-TEX märkt
Kulör: 6

Ekens Essens Ställbar Säng finns i följande storlekar:

🔴80 x 200
🔴90 x 200
🔴90 x 210
🔴105 x 200
🔴105 x 210
🔴120 x 200
🔴160 x 200
🔴180 x 200
🔴180 x 210
🔴210 x 200
🔴210 x 210

Ekens Essens Ställbar Säng finns i följande hårdhetsgrader:

🔴Medium
🔴Fast

 


TYYNI kontinentalsäng – Kvalitetssäng

✅ Stilren skandinavisk design med dubbelfjädring

Kontinentalsäng TYYNI

.
Den eleganta kontinentalsängen TYYNI från varumärket Matri är ett vackert sängpaket som blir passande för att fullända inredningen i en majoritet av sovrum. Med sin snygga skandinaviska design är detta en säng som blir en fröjd för ögat samtidigt som den dubbla fjädringen bjuder på komfort som aldrig förr. Som grädden på moset är detta en ganska hög säng på 58 cm för att säkerställa att det blir lätt att både lägga sig i och att ta sig upp från sängen.

Kontinentalsäng TYYNI finns att köpa hos Solhem Inredning där det är möjligt att beställa storleken 180 x 200 för 23 735 kronor. Solhem Inredning erbjuder därtill hemleverans både mitt på dagen och under kvällen tillsammans med 30 dagars öppet köp. Om man ångrar sin beställning inom dessa dagar får man pengarna tillbaka, så man kan lita på att hela processen blir mycket smidig.

Madrassen och dess struktur
Mellanmadrassen är den delen av kontinentalsäng TYYNI som imponerar som mest. Den innehåller nämligen pocketfjädring, vilket betyder att varje individuell fjäder innesluts i en robust tygpåse. Resultatet blir inte bara en madrass som håller längre, utan även ökad komfort. Stoppningen av jutelatex är enbart ett stort plus.

Utöver detta är det väl värt att nämna den hållbara sängramen och ribborna som är framställda i obehandlat trä. När allt kommer till kritan imponerar alla delar av sängen när det gäller kvalitet och hållbarhet.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen kommer med ett överdrag som lätt kan tas av med hjälp av ett blixtlås. På så sätt kan man säkerställa att ens säng alltid är ren och skön alla dag i veckan. Överdraget i fråga är framställt i bomullsväv-polyesterväv för bekvämlighetens skull, och detta tyg är Oeko-tex-certifierat. Det här agerar som en garanti på att det inte finns ohälsosamma kemikalier i tyget.

Speciella egenskaper och funktioner
Kontinentalsängen TYYNI kan skryta med sin dubbelfjädring som bjuder på extra komfort samtidigt som alla delar av kroppen får det stöd som den behöver. Med hjälp av ventilerad jutelatexstoppning ser sängen även till så att fukt stöts bort för att bjuda på den optimala upplevelsen varje natt. Med andra ord finns det mycket att älska hos kontinentalsängen TYYNI.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Sängben ingår i priset
 • Bra material
Nackdelar

 • 3-4 veckors leveranstid

Utvalda specifikationer

Dubbelt fjädringssystem
Ventilerande klädsel av jutelatex
Överdrag: OEKO-TEX-certifierad bomull
Sängram: Obehandlat FSC-märkt trä
Sängben, material: Björkträ
Sängben, höjd: 10 cm
Höjd inkl. sängben: 58 cm

Kontinentalsäng TYYNI finns i följande storlek:

🔴180 x 200

Kontinentalsäng TYYNI finns i följande hårdhetsgrader:

🔴Medium
🔴Fast

Du kan läsa mer om de olika TYYNI sängarna här.


24SJU Skymning Ramsäng – en ramsäng till ett konkurrenskraftigt pris

24SJU Skymning Ramsäng

 

En ordentlig säng behöver inte alltid kosta skjortan, och detta är fallet för 24SJU Skymning Ramsäng. Produkten finns att välja som antingen en enkelsäng eller dubbelsäng i många olika storlekar, och det är upp till dig om du föredrar färgen ljusgrå, mörkgrå, mörkblå eller beige. Satsa på den varianten som blir mest passande i ditt sovrum och få en billig ramsäng som gör sitt jobb väl.

Madrassen och dess struktur
24SJU Skymning Ramsäng är utrustad med en pocketmadrass där varje fjäder ligger i en egen pocket för bekvämlighetens och det optimala stödets skull. Madrassen är dessutom anpassad för att ge dig precis det stödet som du behöver under bland annat midjan, nacken, höfterna och axlarna tack vare faktumet att madrassen är uppdelad i olika zoner. Här har vi verkligen kvalitet på hög nivå.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen som ingår när du beställer den här ramsängen är den så kallade BM1 bäddmadrassen. Denne ser till så att du får ett ordentligt stöd under dig för härlig sömn när du behöver det som mest. Här har vi allt som allt en ramsäng som blir passande i både klassiska och moderna sovrum utan att du behöver tömma ut hela plånboken.

Speciella egenskaper och funktioner
Det är med hjälp av den kroppsanpassade fjädringen som 24SJU Skymning Ramsäng lyckas att bli en utomordentligt skön säng som du inte vill gå miste om. För att säkerställa att sängen håller under en lång tid framöver är det också en 25 års garanti på ram- och resårbrott som gäller.

Fördelar

 • Kroppsanpassande fjädring
 • Fås i 4 olika färger
 • 25 års garanti på ram och fjäderbrott
Nackdelar

 • Sängben beställs separat

Utvalda specifikationer

BM1 bäddmadrass ingår

24SJU Skymning Ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

🔴80 x 200
🔴90 x 200
🔴105 x 200
🔴120 x 200
🔴140 x 200
🔴160 x 200
🔴180 x 200
🔴210 x 200

24SJU Skymning Ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

🔴Medium
🔴Fast


Vilken säng ska jag välja?  

Det är viktigt att förstå att det inte bara finns en säng som är bäst för precis alla. Den bästa sängen för dig beror i stor del på din kroppsbyggnad, samt vilka krav du ställer på din säng.Bedste seng

Alla kroppar är olika och har olika behov, vilket måste tas med i beräkningen när man ska välja sin nya säng. Vi kommer nu att gå igenom några av de saker du bör vara uppmärksam på innan du köper din nya säng. Vi hoppas på att våra råd kan hjälpa dig med att välja den säng som är bäst för just dig.

Är du liten och väger mer kommer du generellt sätt behöva en hårdare madrass, i jämförelse med om du är lång och lättare, där du i stället kan välja en mjukare madrass.

Den ansedda danska tidningen Politiken.dk har intervjuat kiropraktorn Michael Randsøe, från Herlev Kiropraktor Center, som har många års erfarenhet av rådgivning inför att köpa säng.

Han ger här ett par bra råd kring några av de viktigaste sakerna du bör vara uppmärksam på. Vi har kikat närmare på några av de råd han ger.


Zoner är viktiga:
Har man vissa kroppsformer, som t.ex. en rundare rygg eller bredare höfter, så rekommenderas det att man köper en madrass med inbyggd zonindelning.Senge boxmadras-min

Orsaken till att det är viktigt med zonindelning är att ryggraden ska kunna ligga rätt medan du sover, då detta kan hjälpa med att avvärja framtida ryggproblem. Genom att dina höfter exempelvis kan sjunka ner lite i madrassen, jämförelsevis med resten av kroppen, så påverkar detta att din ryggrad kommer ligga i rätt position under hela natten.

Här rekommenderas det då att köpa en toppmadrass i minneskum, då dessa formas efter din kropp och därmed ger dig hög avlastning.


Välj rätt bäddmadrass:
Det räcker inte med att bara ha fokus på rätt madrass, det är minst lika viktigt att hitta en passande bäddmadrass. Enligt sömnexpert Mikael Rasmussen beror rätt bäddmadrass på kroppsform och en rad andra aspekter, och du bör helst testa olika madrasstyper och be om råd i en sängbutik innan du gör ditt köp. Eftersom bäddmadrassen är placerad överst i sängen är det även den yta som din kropp kommer vara i direkt kontakt med. Därför är det mycket viktigt att du väljer en bäddmadrass som passar din kroppstyp.

Konsumentmagasinet rekommenderar två olika material hos bäddmadrassen:

1: Latex utvecklas av gummiträd och skapar en typ av bäddmadrass med hög fasthet. Genom att välja latex får du en bäddmadrass som optimalt skapar en god nattsömn. Du får högt stöd, då den är tvådimensionell och samtidigt är madrassen även mycket tryckavlastande.

Latex har också den fördelen att den är både allergivänlig och mycket andningsbar, vilket betyder att materialet inte påverkas av din kroppsvärme. Detta gör att en latex-toppmadrass är mycket behaglig att sova på, även under sommaren.

2: Memory-skum justerar sig efter kroppens vikt och formas efter kroppens form, med hjälp av kroppens egen värme. Memory-skum blir mjukare när den värms av kroppen, vilket tillåter att din kropp sjunker ner i madrassen i de områden där den är extra belastad, såsom vid höfter och skulderblad.

Detta gör att man ligger i en mer stabil position, något som skapar riktigt bra sömnbekvämlighet för många människor. Det rekommenderas att personer med ryggproblem använder en bäddmadrass med memory-skum.

Med memory-skum får du alltså en tryckavlastande bäddmadrass som ger avlastning med hjälp av din kroppsvärme, då den formar sig efter kroppen. När du sjunker ner i madrassen, ligger du lugnare om natten och rör dig mindre. Bäddmadrassen anpassar sig därmed till din kroppsställning.


Fel säng kan förvärra dina ryggproblem:

DanskaPolitiken.dk skriver att ca 20% av befolkningen i Danmark sover dåligt och till och med förvärrar sina ryggproblem. Detta kan säkerligen stämma även här i Sverige.For kort seng kan give rygproblemer

Att välja rätt säng är viktigt för vårt välmående. Det kan visa sig på sömnen och ryggen om du inte är uppmärksam på att välja en säng som passar just dig. Tom Bendix, som är professor och leder forskningsenheten vid Vetenskapliga centrum för Reumatologi och Ryggsjukdomar på Glostrup Hospital, berättar för Politiken om vikten av att välja en bra säng.

““Det spelar definitivt roll vilken säng man väljer, något de olika undersökningarna tyder på; även om man ska vara försiktig med att komma med slutgiltigt budskap när det kommer till ryggproblem

Tom Bendix fortsätter:
»Det är klart att en vanlig madrass inte håller för evigt. Även om det kan vara svårt att säga något definitivt om hur en dålig madrass kan påverka personer med ryggproblem, så är detta något som säger sig självt att det definitivt kan förvärra en dålig rygg, utan att ha gjort en större undersökning«

Kiropraktorn Michadel Randsøe:
»Sängen är den möbel du bör ställa det absolut största kravet på hemma. Ska du byta hem, prioritera sängen och sitt på vad som helst under dagen. Det är inte lika farligt att sitta på en gammal och sliten soffa, som det är att sova på en billig och dålig säng«,

Därmed råder det inga tvivel på att sängen faktiskt spelar en stor roll i våra liv. Med den bäst anpassade sängen, kan du vara med och minska risken för ryggsmärtor och du kommer att uppleva en vardag där du känner dig frisk och väl utvilad.


Det ska finnas tillräckligt med plats i sängen:Der skal være plads i sengen
Danska TV2 har på sin hemsida intervjuat fysioterapeuten Mark Abildhage, som berättar att det är mycket viktigt att ens säng inte är allt för liten. Du sover bättre om du har tillräckligt med plats. Din säng behöver minst vara 90 cm bred och med 20-30 cm utrymme på varje sida, så att du kan sträcka ut dig.


FAQ

Vilka sängar rekommenderas?
Emma, Amore, Monza
Lönar det sig att köpa en dyr madrass?
När det gäller madrasser och sängar kan det mycket väl löna sig att investera i något ordentligt. Tänk dock på att prisklass och kvalitet inte alltid följs åt till 100 %. I regel bör man dock undvika att köpa den billigaste madrassen man kan hitta eftersom att varken garanti eller komfort brukar hålla särskilt hög nivå hos dessa produkter.
Hur många timmars sömn per natt behöver man?
Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmars sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.

Läs också: Ställbar säng
Läs också: Tyngdtäcke

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


24SJU Skymning Kontinentalsäng

24SJU Skymning Kontinentalsäng

 

 

Ta ditt sovrum till nästa nivå och välj 24SJU Skymning Kontinentalsäng i antingen en sand, marin, ljusgrå eller mörkgrå färg beroende på vad som blir snyggt i just ditt hem. Den svensktillverkade kontinentalsängen säljs till ett konkurrenskraftigt pris och ser till så att du får tag på äkta kvalitet som du kan vara stolt över.

Madrassen och dess struktur
Madrassen som ingår vid beställning av 24SJU Skymning Kontinentalsäng är en pocketresårmadrass, och detta anses vara optimalt för att bjuda på en så effektiv tryckavlastning som möjligt. Hur fast madrassen är varierar dessutom då den är uppdelad i olika zoner: där kroppen gynnas av ett fastare eller mjukare stöd är madrassen anpassad för att förse dig med just det stödet som du behöver.

Mer om bäddmadrassen
Tillsammans med denne kontinentalsäng ingår en bäddmadrass som är 9 cm hög. På så sätt har du ytterligare stöd och komfort under dig varje natt. Ett tillbehör till som ingår är en gavel som är knappad, vilket förser den med en lite extra exklusiv look. En gavel är A och O för att se till så att sängen ser mer ut som en helhet, och samtidigt har du någonting skönt att luta dig tillbaka mot som också skyddar väggen bakom sängen. Sist men inte minst ingår även sängben som sannerligen gör kontinentalsängen riktigt fräck och tilltalande.

Speciella egenskaper och funktioner
När du beställer 24SJU Skymning Kontinentalsäng får du ta del av en 25 års garanti på ram- och resårbrott så att du alltid garanterat har en säng som finns där för dig under många år framöver. Värt att veta är också att sängen är svensktillverkad, och mer specifikt gjord i Småland, så din kontinentalsäng är inte långt borta.

 

24SJU Skymning Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlekar:

🔴160 x 200
🔴180 x 200

24SJU Skymning Kontinentalsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

🔴Medium
🔴Medium / Fast
🔴Fast


Viking Engaholm Kontinentalsäng 

Bäst värde

 

Kontinentalsängen som kommer härnäst på vår topplista är den älskade Viking Engaholm Kontinentalsäng. Den stilrena designen tillsammans med färgen vid namn ”kol” är ett äkta framgångsrecept som ser till så att sängen ser underbar ut i alla sorters sovrum – både klassiska och moderna. Då har vi inte ens nämnt det konkurrenskraftiga priset som bara gör allting ännu bättre.

Madrassen och dess struktur

Viking Engaholm Kontinentalsäng kommer med en träram i gran som är utrustad med resårfjädring för optimal tryckavlastning. I mellanmadrassen möts du sedan av pocketresår, vilket betyder att varje fjäder är inlindad i sin egen ficka. Du kan här förvänta dig en höjd på 13 cm och en säng som verkligen ger valuta för pengarna. Din kropp får njuta av både stöd och komfort som bidrar till en god natts sömn som du verkligen inte vill gå miste om.

Mer om bäddmadrassen

Med kontinentalsängen får du också en bäddmadrass som kommer med en höjd på 8 cm. Inuti denne bäddmadrass finner du perforerad polyeterskum som låter din kropp sjunka ner och få det där perfekta stödet där det behövs. Ha dock i åtanke att gavel och ben inte ingår i paketet, så dessa behöver du beställa separat.

Speciella egenskaper och funktioner

Några av de många egenskaperna som får Viking Engaholm Kontinentalsäng att stå ut i mängden är den snygga designen tillsammans med faktumet att sängen är svensktillverkad, men det finns också andra fördelar som gör det möjligt för dig att alltid känna dig trygg: en 25 års garanti på ram- och fjäderbrott. Med andra ord finns sängen där för dig i flera år för att fullända ditt sovrum!

Storlekar och fastheten

Viking Engaholm Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlek:

🔴180 x 200

Viking Engaholm Kontinentalsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

🔴Medium
🔴Medium / Fast
🔴Fast


Ställbar säng Monza

✅ Enkelt ställbar säng med medföljande fjärrkontroll

Ställbar säng Monza


Monza är en ställbar säng från varumärket MiDormani som passar väl in i de flesta hemmen. Den här sängen levereras tillsammans med en fjärrkontroll som man kan använda för att höja eller sänka vissa delar av sängen för att hitta ett passande läge. Om man beställer en ställbar säng Monza som har storleken 160 x 200 eller större kan man justera högersidan och vänstersidan oberoende av varandra.

Med räntefria och avgiftsfria betalningar är det garanterat att man hos Sängjätten enbart behöver betala för själva sängen, och just nu har Monzas pris reducerats med cirka 23 %. Detta betyder att man kan köpa sängen i storlek 180 x 200 för så lite som 27 995 kronor, reducerat från originalpriset 36 395 kronor. För att vara säker på att sängen passar en perfekt får man en 100 dagars provperiod, och om man sedan vill att sängen hämtas upp och lämnas tillbaka igen görs detta kostnadsfritt.

Madrassen och dess struktur

Mellanmadrassen som ingår i sängpaketet ”ställbar säng Monza” är en madrass med 3-zonspocket. Vad detta syftar på är att sängen är indelad i olika zoner där vissa är mer mjuka medan andra är mer fasta. Vid huvudet vill man kanske exempelvis att det ska vara mjukare medan midjan gynnas av ett fastare stöd.

Mer om bäddmadrassen

Bäddmadrassen som man får vid beställning av den ställbara sängen Monza går under namnet ”Latex Split”, och den sista delen av namnet syftar på att madrassen är delad högst upp. Detta tillåter en att justera båda sidorna av sängen oberoende av varandra för att både personen på högersidan och vänstersidan ska få det läget som de föredrar. Det yttre tyget kan även avlägsnas när man vill tvätta av det.

Speciella egenskaper och funktioner

För att få en säng med två motorer gäller det att beställa den ställbara sängen Monza i storleken 160 x 200 eller större. Då är det fullt möjligt att höja eller sänka de två sidorna oberoende av varandra. Kom även ihåg att Sängjätten erbjuder en ram- och resårbrottsgaranti på 25 år.

Storlekar och fastheten

Den ställbara sängen Monza är tillgänglig i följande storlekar:

 • 100 x 200
 • 120 x 200
 • 140 x 200
 • 160 x 200
 • 180 x 200
 • 200 x 200

Den ställbara sängen Monza är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

 • Medium
 • Medium/Fast
 • Fast

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du känner att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över både danska och internationella webbutiker. Vårt research-team har undersökt marknaden och alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Testfakta.dk

Testfakta.dk är en oberoende grupp av danska test- och forskningsföretag som specialiserar sig på laboratorietester och produktgranskning. Testfakta har testat Bedre Nætter Haven Original Kontinentalsäng mot ersättning från Bedre Nætter. Även om testet har kritiserats av BT-journalister kan vi konstatera att testet utfördes av professionella specialister och laboratorietekniker.

Läs det danska testet av Haven Original Kontinentalsäng här.

Sängen testades: 27 september 2021

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta