WiFi-förstärkare Test – Hitta de bästa WiFi förstärkare

0

De trådlösa WiFi-förbindelsen kan definitivt göra vardagen lättare, men är signalen inte tillräckligt kraftigt kan det i gengäld vara en frustrerade upplevelse. En svag signal gör förbindelsen långsammare, eller kan den kanske till och med helt sluta med att fungera. Vid detta läge brukar lösningen vara att installera en WiFi-förstärkare, som kan säkra bättre signal där det behövs. I denna artikel kikar vi närmare på de bästa- och mest recenserade produkter på marknaden just nu.

I detta WiFi-förstärkare-test genomgår vi produkterna först, för att fortsätta kring enkla tips man kan dra nytta av när man sätter upp sin WiFi-installation. Sist i artikeln genomgår vi de källorna som ligger till grund för våra värderingar. Här hittar du även länkar till tester och recensioner som har används i artikeln.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Netgear AC750 WiFi

✅ 100 av 100 möjliga poäng hos tyska Tessatest.de
Rekommenderad av Pcmag.com
4,5 av 5 möjliga stjärnor hos danska Altomdata.dk

netgear-ac750-wifi

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
397,00 Kr. 0,00 Kr. 397,00 Kr. Läs mer
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Läs mer

 

Netgear hör till bland de mest kända märken inom förstärkning av WiFi-signal, där de erbjuder en mycket bred palett av olika produkter i flera prisklasser, bortsett kanske från de absolut billigaste. Modellen AC750 hör till bland de något billigare modellerna från Netgear, ich trots detta får den toppbetyg när den säts på testbänken, vid de olika testpanelerna på nätet.

En av de egenskaperna som speciellt imponerade experterna är de mycket praktiska LED-indikatorerna, som är frontalt placerade på enheten, där de är lätta att se och tyda på avstånd. Det finns både indikation på förbindelsen samt styrkeindikation,  något som gör det möjligt med både färger- och blinkar att följa uppsättningsprocessen, med hjälp av LED-indikatorerna.

Enkel uppsättning med Netgear AC750 WiFi

Trots dess låga pris, så är användarvänligheten i topp hos Netgear AC750-WiFi. Om routern stödjer det, kan man direkt koppla enheterna med WPS-knappen. Men modellen hyllas även stort för dess guidade uppsättning, om det finns behov för att ansluta en dator i processen.

Med Netgear AC750 WiFi får du en mycket kompakt enhet, som sätts direkt i eluttaget. Antennerna är relativt måttliga och syns inte så mycket. Detta är en stor fördel om den ska diskret anpassas till rummets existerande inredning. Icke desto mindre får du dual-band-stöd, med en kapacitet på 300 Mbps vid 2,4 GHz och 450 Mbps vid 5GHz. Detta är en utmärkt prestation, och räckvidden är mätt till kring 30 meter. Detta är perfekt ju för exempelvis en mindre längenhet. Till ett stort hus kommer denna täckning i varje fall inte vara tillräcklig, så här kan det vara nödvändigt att investera i en liten kraftigare (och dyrare) modell.

Fördelar med Netgear AC750 WiFi:

🔵 Billigt
🔵 Mycket praktisk och användbar LED-indikator
🔵 Användarvänlig uppsättning
🔵 Kompakt och diskret konstruktion
🔵 Bra prestanda och dual-band stöd
🔵 Effektiv räckvidd upp till 30 meter


TP-link RE450

Speciellt rekommenderad hos danska Altomdata.dk
4 av 5 möjliga stjärnor hos PCmag.com
4,5 av 5 möjliga stjärnor hos tyska Expertentesten.de

tp-link-re450

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
476,00 Kr. 0,00 Kr. 476,00 Kr. Läs mer
505,00 Kr. 0,00 Kr. 505,00 Kr. Läs mer
549,00 Kr. 0,00 Kr. 549,00 Kr. Läs mer

 

Modellen RE450 från TP-Link levererar en riktig bra WiFi förstärkning till riktigt bra pris. Designen – med hela tre antenner – är en aning okonventionell, och modellen tar upp lite mer plats än många andra motsvarande modeller i klassen. Men kanske är det just det som skapar dess extra prestanda.

Experterna ger mycket höga betyg till modellens prestanda, som värderas till att vara något av det bästa i klassen – och till riktigt bra pris också. De teoretiska parametrarna för överföringshastigheten för TP-Link RE450 är väldigt imponerandde också: 450 Mbps vid 2,4 GHz, och hela 1300 Mpbs vid 5 GHz!

Användarvänlig och enkel uppsättning

Storleksmässigt kan enheten liknas vid en stor 6 tummars-smartphone, men självklart tjockare. WPS-knappen är centralt placerad på fronten, och runt om den sitter en praktisk och mycket tydlig LED-indikatorring. Blått ljus indikerar bra förbindelse, medan rött ljus betyder dåligt förbindelse till routern.

En smart engenskap vid TP-link är dessutom att LED-indikatorn kan slås ifrån. När allt är uppsatt och fungerar, kan man därefter ”mörklägga” modellen – något som kan vara rätt så praktiskt om den ska t.ex. sitta i sovrummet. Uppsättningen kan företas på 2-3 minuter, om routern stödjer WPS. Annars kan man ansluta en dator eller bärbar enhet, där uppsättningen också är rätt så lätt att fixa.

Fördelar med TP-link RE450:

🔵 Prestationsmässigt bland de bästa på marknaden
🔵 Elegant design
🔵 Tydlig LED-indikator på fronten
🔵 Möjlighet för att ”mörklägga” enheten
🔵 Snabb uppsättning med WPS eller extern mobil enhet


Netgear EX7000

✅ Speciellt rekommenderad av svenska datormagasinet M3
5 av 5 möjliga stjärnor hos Expertreviews.co.uk
4,5 av 5 möjliga stjärnor hos Pcmag.com

netgear-ex7000-wi-fi-forstaerker1

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 049,00 Kr. 0,00 Kr. 1 049,00 Kr. Läs mer
1 086,00 Kr. 0,00 Kr. 1 086,00 Kr. Läs mer
1 245,00 Kr. 0,00 Kr. 1 245,00 Kr. Läs mer

 

Den är lite stor och även lite dyr, men där tar nackdelbiten för Netgear EX7000 slut, eftersom den är enligt experterna en av de bästa på marknaden. Med dimensioner på cirka 24 x 17 x 2,8 centimeter och sina tre antenner, påminner den mest av en vanlig router.

Modellen är baserad på en dual-core processor (Broadcom BCM 4708), och klarar en hastighet på helt upp till 600 Mbps vid 2,4 GHz och 1300 Mbps vid 5 GHz. Prestandan är något av de bästa på marknaden i denna klass, och dessutom får du hela 5 Ethernet-portar och 1 USB-port med på köpet. Så det är lätt att ansluta skrivaren eller annan utrustning direkt. Netgear EX7000 kan stå i vanlig horisontell position eller vertikalt, vid bruk av den medföljande foten.

Stor användarvänlighet och många anslutningsmöjligheter

Trots Netgear EX7000s komplexitet, är kontrollpanelen mycket enkel – i varje fall om du väljer att untyttja Netgears webbaserad interface ”Netgear Genie”. Uppsättningen sker snabbt via Smart Setup, men har man lust, så finns det massor av spännande inställningsmöjligheter. Exempelvis kan man schemalägga flera olika processer som kommer köras igång när WiFi är påslagen under dagen. Detta kan även utnyttjas genom att t.ex. koppla bort WiFi:n när det är tonåringarnas lexors- eller läggdags, eller på jobbet under arbetstiden.

Via Netgear Genie kan du även ladda ner ny mjukvara till Netgear EX7000, allt efter uppdateringar från firman. Du kan även justera signalstyrkan efter behov. Exempelvis finns det ingen anledning för att WiFi-signalen sträcker sig ut till gatan, om bara hälften räcker för att täcka huset. Detta är en bra säkerhetsfunktion, som kan begränsa otillbehörligas försök att få tillgång till ditt nätverk. Modellen för övrigt kommer med en del andra egenskaper, men det blir för mycket att ta dem upp allihopa.

Fördelar med Netgear EX7000:

🔵 Topprodukt med snabb dataöverföring
🔵 Många portar för anslutning av extern utrustning
🔵 Kan placeres både horisontalt og vertikalt
🔵 Enkel uppsättning via Netgear Genie-interfacet
🔵 Uppgraderbar mjukvara
🔵 Många smarta och praktiska extrafunktioner


TP-link TL-WPA4220KIT

✅ Testvinnare hos svenska datormagasinet M3
Rekommenderad av danska Ereviews.dk
Rekommenderad av danska Altomdata.dk
Rekommenderad av tyska Testberichte.de

tp-link-tl-wpa4220kit

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
432,00 Kr. 0,00 Kr. 432,00 Kr. Läs mer
499,00 Kr. 0,00 Kr. 499,00 Kr. Läs mer
499,00 Kr. 0,00 Kr. 499,00 Kr. Läs mer

 

TP-Link TL-WPA4220KIT är både enkel och billig, och bjuder inte på värsta inställningsmöjligheter- och hastighet. I gengäld är den närmast Plug and Play, och kapaciteten blir hög för de flesta vanliga användningar. TP-Link TL-WPA4220KIT fungerar efter powerline-principen, som utnyttjar att det redan finns tryckta ledningar i hemmet mellan eluttagen.

De högfrekventa datasignalerna kan därmed skickas sida vid sida med de vanliga 220 Volt i ledningarna, och detta sparar på antenner och en hel del eletrkonik. Med detta sätt får du således både en avsändare- och en mottaggare som placeras i var sitt ellutag.

Avsändaren placeras i ett ellutag nära routern (och kopplas därmed med en kabel). Mottagaren kan placeras i ett ellutag var som helst i hemmet, i närheten av de ställen som har behov för förstärkning av WiFi-signalen. Mottagaren bjuder också på hela 2 Ethernetportar, så att du alternativt kan ansluta datorn och/eller skrivaren direkt.

Enkelhet och lågt pris gör TP-Link TL-WPA4220KIT till en vinnare

Även om TP-Link TL-WPA4220KIT varken bjuder på imponerade hastigheter eller avancerade anslutningsmöjligheter, hyllas settet som vinnare hos bl.a. svenska datormagasinet M3 och orsaken är enkel: priset är attraktivt, WiFi:n fungerar direkt med detsamma, och hastigheten på 100 Mbps är utmärkt för vanligt hemmabruk.

TP-Link TL-WPA4220KIT är alltså det bästa valet för dig som inte har lust att fördjupa dig i tekniken, utan bara på billigaste sättet ska ha WiFi- eller Internet i sovrummet, eller annat rum som inte täcks tillräckligt bra av routern.

Fördelar med TP-Link TL-WPA4220KIT:

🔵 Enkel att använda – Plug and Play
🔵 Bra pris
🔵 Två Ethernetportar för direkt anslutning av extern utrustning
🔵 Hastigheten på 100 Mbps är tillräckligt bra för de flesta användarna
🔵 Snabb och enkel förlängning av WiFi-täckningen


Devolo Dlan 500 AV

✅ Utnämnt som ”Bra val” hos svenska datormagasinet M3
5 av 5 möjliga stjärnor hos tyska Expertentesten.de
Toppbetyg hos tyska Allesbeste.de
Toppbetyg hos Pcadvisor.co.uk

devolo-dlan-500-av

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 109,00 Kr. 0,00 Kr. 1 109,00 Kr. Läs mer

 

Devolo Dlan 500 AV kommer som ett set med avsändare- och mottagare till powerline-överföringen över elnätet. Denna modell är dock något dyrare än många av de andra modellerna, men levererar i gengäld långt högre hastighet – upp till 500 Mbps!

Detta låter kanske som en måttlig hastihget i jämförelse med de bästa trådlösa förstärkarna. Här är det det dock viktigt att komma ihåg att trådlösa signaler försämras kraftigt från avstånd, medan powerline-överföringen är mer stabil.

Tester hos exempelvis PC Advisor visar då på att Devolo Dlan 500 AV förbättrar vanliga, trådlösa nätverk markant när det kommer från större avstånd. Samma iakttagelsen gör det svenska testpanelet M3, som inte heller hyllar tillräckligt modellen och kallar dess hastighet över större avstånd för ”övertygande”.

Både avsändaren- och mottagaren är något större i sina dimensioner, jämfört med många andra powerline-set. Konstruktionen och byggkvaliteten är riktigt bra, och den extra storleken hänger ihop med att det finns ett integrerat ellutag i både avsändaren- och mottagaren. Detta kan vara mycket praktiskt – inte minste i äldre byggnader – där det som regel är sparsamt med elluttag. Med det integrerat eluttaget, slipper du förlänglingsladdar med allt vad det innebär.

Plug and Play och extra många portar

Som med andra apparater av denna typ, bjuder Devolo Dlan 500 AV även på äkta Plug and Play-fuktionalitet. WiFi:n är redan uppsatt från fabriken, så du behöver bara ansluta apparaterna och koppla dig på WiFi:n via SSID- och lösenordet. Föredrar du i stället att köra med dit vanliga lösenord, kan detta naturligtvis inställas vid anslutning av datorn och följa de inbyggda guiderna. Om din router stödjer WPS, kan detta klaras på ett par tryckningar, direkt på Devolo Dlan 500 AV.

Dimensionerna på Devolo Dlan 500 AV ger dessutom plats åt extra många Ethernetportar i jämförelse med vad annars erbjuds i denna klass. Hela 3 portar har det hittats plats åt på mottagarenheten, något som i praktiken kan betyda att du slipper behöva ansluta en switch, om det finns behov att ansluta flera apparater.

Fördelar med Devolo Dlan 500 AV:

🔵 Hög och stabil datahastighet, på upp till 500 Mbps
🔵 Inbyggt eluttag minskar sladdkaos
🔵 Bra och solid byggkvalitet
🔵 Plug and Play med fabrikuppsatt WiFi
🔵 Tre Ethernet-portar till extern utrustning


Linksys RE6500

5 av 5 möjliga stjärnor hos danska Geekleak.dk
5 av 6 möjliga stjärnor hos norska Dinside.no

linksys-re6500

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
523,00 Kr. 0,00 Kr. 523,00 Kr. Läs mer
795,00 Kr. 0,00 Kr. 795,00 Kr. Läs mer
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Läs mer
1 039,00 Kr. 0,00 Kr. 1 039,00 Kr. Läs mer

 

Är du på jakt efter en vanlig förstärkare i mellanprisklassen, så är Linksys RE6500 ett riktigt bra val. Den är tänkt att stå på ett horisontellt underlag, och påminner designmässigt mycket om en miniutgåva av en traditionell router. Färgen är diskret svart, och apparaten är försedd med två antenner. Många tror att antennerna ska pekas åt olika riktiningar, men både med denna- och de övriga förstärkarna uppnår man bästa resultat om bägge antennerna är vertikalt uppsatta.

En av de fördelarna med en WiFi –förstärkare av den typen som Linksys RE6500 är de många extra Ethernetportar, som ofta kan omgöras till en extra switch. I mer avancerade fall kan det vara en stor fördel, och har man ingen användning av dessa portar, så är de i varje fall ingen nackdel att ha. Denna modell bjuder således på fyra portar.

Traditionell, men mycket användarvänlig uppsättning

Linksys RE65000 är som andra produkter i denna klass inte Plug and Play, då det ska företas en enkel inställning för att få nätverket att köra igång. Den inbyggda mjukvaran är dock både användarvänlig och självförklarande, och imponerar på folket hos Geekleak. Här tog hela processen från utpackning till färdiguppsatt nätverk bara 5 minuter, och Linksys RE6500 beskrivs som en av de enklast installerade mjukvaruprodukter redaktionen någonsin har testat.

I praktik ansluts Linksys RE6500 till eluttaget och efter ett ögonblick uppträder den på datorns lista över tillgängliga nätverk. Här kopplar man sig på och öppnar ett nytt browserfönster, som även ger besked om förstärkaren med fördel bör flyttas till ett annat ställe.

Fördelar med Linksys RE6500:

🔵 Klassisk och driftsäker förstärkare
🔵 Bra pris
🔵 Fyra Ethernetportar
🔵 Enkel och snabb installation
🔵 Intelligent guidning för optimal placering


ZyXEL WRE6505

✅ 5 av 6 möjliga stjärnor hos Dinside.no
Rekommenderad av norska Tek.no
Rekommenderad av norska Itpro.no

zyxel-wre6505

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
315,00 Kr. 0,00 Kr. 315,00 Kr. Läs mer
316,00 Kr. 0,00 Kr. 316,00 Kr. Läs mer
345,00 Kr. 0,00 Kr. 345,00 Kr. Läs mer

 

Förstärkaren WRE6505 är en relativt ny modell från ZyXEL, och den stödjer alla senaste WiFi-standarder, och är även bakåtkompatibel. Med denna modell behöver du alltså inte spekulera över kompatibilitet med routern. Designen är neutralt vit, och med det relativt lilla skåpet är det faktiskt lite överraskande att enheten klarar sig helt utan missprydande antenner. Ändå är hastigheten utmärkt, med 300 Mbps respektive 450 Mbps för drift vid 2,4 GHz och 5 GHz.

En stor fördel med ZyXEL WRE6505 är att den sätts direkt i eluttaget. Enheten tar därmed inget utrymme, och du slipper även ha en extern strömförsörjning, som är standrad vid de flesta bordmodeller. I gengäld finns det bara plats åt en en enkel Ethernet-port, som presterar till en begränsad 100 Mbps. Om du i ditt setup har behov för tillgängliga Ethernet-portar, finns det bättre alternativ än ZyXEL WRE6505. Å andra sidan är den suverän om ditt främsta behov är trådlös dataöverföring. Den är kompakt, högpresterande och kostar inga enorma summor.

Smarta funktioner och optimeringsmöjligheter

ZyXEL WRE65050 bjuder på flera smarta egenskaper, som annars normalt endast är tillgängliga för de dyrare produkterna. En av dessa är möjligheten för flera olika driftsmodes. Utgångspunkten är normal drift, med du kan även byta till optimering mot antingen räckvidd eller hastighet. Räckviddoptionen når ännu längre ut, men på bekostnad av hastigheten. Hastighetsoptimeringen verkar åt motsatta håll. I många fall kommer den normala driftsformen vara utmärkt, men de extra optimeringsmöjligheterna kan förbättra prestandan i speciella- eller problematiska situationer.

En annan smart egenskap är möjligheten fär att utnyttja ZyXEL WRE6505 som access-point. De flesta kommer nog använda den som vanlig förstärkare, men en knapp på baksidan förvandlar den till en access-point. Här ska den naturligtvis kopplas till kabelnätverket, och avsänder en trådlös version av detta.

Uppsättningen fungerar enligt vanliga standarder. Om din router har en WPS-knapp, trycker du bara på den och därefter på WPS-knappen på ZyXEL WRE6505. Efter ett par minuter är allt automatiskt installerat. Du kan naturligtvis även gå och installera enheten via datorn, där det finns fler inställningsmöjligheter.

Fördelar med ZyXEL WRE6505:

🔵 Stödjer alla tidigare och nuvarande standarder
🔵 Diskret kompakt design utan antenner
🔵 Möjlighet för att optimera mot hastighet eller räckvidd
🔵 Kan alternativt fungera som access point
🔵 Enkel uppsättning via WPS eller dator


Tips för bättre WiFi hemma hos dig

Trådlös WiFi-förbindelse har under de senaste åren blivit mer eller mindre standard, och som regel är det en positiv grej att kunna ta med sig sin bärbara enhelt överallt i huset, utan att behöva tänka på en fysisk koppling. Det WiFi-baserad nätverket kan dock i vissa fall vara lite mer problematiskt än så. Detta beror på att nätverket är baserad på relativt svaga radiosignaler, som skickas ut från en central enhelt – routern. Som hos vilket radiotransmission som helst, kan det komma knas på linjen eller fungera dåligt, om mottagningsförhållandena inte är optimala.

Generellt uppstår det problem när det finns ett allt för stort avstånd mellan avsändaren- och mottagaren. Ideellt sett bör routern naturligtvis vara centralt placerat, men ofta sker det motsatta: routerna placeras vid ytterväggen i ett av husets hörnor, eftersom det var här man en gång i tiden drog elkablarna inne till huset.

WiFi-signalerna är dock så svaga att de kan försämras ännu mer om signalen skickas genom väggar eller andra hinder. Speciellt armerad betong kan vara ett stort hinder.

Den bästa lösningen är naturligtvis att centralt placera routern, eller i varje fall tätare till de områden där teckningen är otillräcklig. Om detta inte kan hända av någon anledning, så är den bästa lösningen att installera en (eventuellt flera) extra ”master” runt om i huset, i form av en WiFi-förstärkare. Alla de produkterna vi har gått igenom i denna artikel kommer säkra dig optimala förhållanden, och borde var för sig kunna lösa eventuella problem.

Det finns en rad myter kring hur man kan förbättra WiFi-signalen med olika fantasifulla lösningar, som t.ex. vid användning av foliepapper eller speciellt konstruerade paraboler. Generellt sätt finns det bättre lösningar nära till hands. En av de mest vanliga orsakerna till dålig signal är dålig antenn-orientering på routern. Alla eventuella antenner ska alltid vara inställda på vertikal position. Du kan hitta flera tips och tricks i denna artikel från Elektronik.guide.dk.


WiFi förstärkare Test – Dessa källor har vi använd

Vid genomgången av marknadens bästa WiFi-förstärkare, har vi letat efter trovärdiga källor i form av testpaneler- och konsumentrecensioner, i både Skandinavien och utanför. Nedanför hittar du en liten lista med ett urval av de källorna- och länkarna, så att om du har lust att fördjupa dina kunskaper är det bara till att klicka dig vidare. Det kan vara en lång uppgift i sig att endast lista alla de källorna vi har använd, men som utgångspunkt finns alla dessa under modellernas namn, vid titeln. Därefter är det bara till att googla efter dessa källor.

Svenska källor:

Vi har från svenska källor hämtat material från datormagasinet M3, annars kända som ”PC för alla”. Här finns det djupgående tester av bl.a. Netgear EX700, men även översikter som täcker flera olika produkter. Ett bra exempel är detta test, där man tar upp bl.a. TP-Link TL-WPA4220KIT och Devolo Dlan 500 AV.

Alt om Data och andra danska källor:

Det danska magasinet Alt om Data har i många år skrivit om nyheter, recensioner och tester av datorrelaterad utrustning, och här hittade vi bl.a. tester av både Netgear AC750 WiFi, TP-Link RE450 och TP-Link TL-WPA4220KIT. Utav övriga danska källor kan det nämnas eReviews.dk och Geekleak.dk, som har testat TP-Link TL-WPA4220KIT respektive Linksys RE6500.

Experten Testen med flera:

Från tyskt håll har vi hittat mycket värdefull information, och en av källorna är Experten Testen, som levererar oberoende tester av alla typers konsumentprodukter. Här hittar du bl.a. mycket djupgående tester av både TP-Link RE450 och Devolo Dlan 500 AV. Andra källor viktiga källor som tog upp Netgear AC750 WiFi samt TP-Link TL-WPA4220KIT är Tessatest.de respektive Testberichte.de.

Diverse norska tester:

Även nordmännen har bidragit med en hel del material här, med bl.a. ett bra bidrag från Dinside.no som testade både Linksys RE6500 och ZyXEL WRE6505. Sistnämnda modellen testades med bra rekommendationer hos både Tek.no och Itpro.no.

PC Magazine:

Utanför Europa, så har vi det amerikanska speciellmagasinet PC Magazine som är kända för djupgående recensioner och tester, och vi har även hämtat en del värdefull info från dess engelska utgåva, som är inriktad mot europeiska konsumenter. Vi hittade bl.a. artiklar om både Netgear AC750 WiFi, TP-Link RE450 samt Netgear EX7000, som alla uppnår riktigt bra bedömningar.