WiFi förstärkare – Bäst i test: Guide till de bästa WiFi-förstärkarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den trådlösa WiFi-förbindelsen kan definitivt göra vardagen lättare, men är signalen inte tillräckligt kraftig kan det i gengäld vara en frustrerade upplevelse. En svag signal gör förbindelsen långsammare eller så kan den kanske till och med helt sluta att fungera.

Vid detta läge brukar lösningen vara att installera en WiFi-förstärkare, som kan säkra bättre signal där det behövs. I denna artikel kikar vi närmare på de bästa och mest recenserade produkter på marknaden just nu.

I detta WiFi-förstärkare test går vi först igenom produkterna, för att fortsätta kring enkla tips man kan dra nytta av när man sätter upp sin WiFi-installation. Sist i artikeln går vi igenom de källor som ligger till grund för våra värderingar. Här hittar du även länkar till tester och recensioner som har använts i artikeln.

Observera att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


TP-link RE450

Bästa WiFi-förstärkare för priset

Speciellt rekommenderad hos danska Altomdata.dk
4 av 5 möjliga stjärnor hos PCmag.com
4,5 av 5 möjliga stjärnor hos tyska Expertentesten.de

Konsumentmagasinets rekommendation

tp-link-re450

Modellen RE450 från TP-Link levererar en riktigt bra WiFi-förstärkning till riktigt bra pris. Designen – med hela tre antenner – är en aning okonventionell, och modellen tar upp lite mer plats än många andra motsvarande modeller i klassen. Men kanske är det just det som skapar dess extra prestanda.

Experterna ger mycket höga betyg till modellens prestanda, som värderas till att vara något av det bästa i klassen – och dessutom till ett riktigt bra pris. De teoretiska parametrarna för överföringshastigheten för TP-Link RE450 är också väldigt imponerande: 450 Mbps vid 2,4 GHz, och hela 1300 Mpbs vid 5 GHz.

Användarvänlig och enkel uppsättning

Storleksmässigt kan enheten liknas vid en stor 6 tum-smartphone, men självklart tjockare. WPS-knappen är centralt placerad på fronten och runt om den sitter en praktisk och mycket tydlig LED-indikatorring. Blått ljus indikerar bra förbindelse, medan rött ljus betyder dålig förbindelse till routern.

En smart egenskap vid TP-linken är dessutom att LED-indikatorn kan slås ifrån. När allt är uppsatt och fungerar, kan man därefter ”mörklägga” modellen – något som kan vara rätt så praktiskt om den t.ex. ska sitta i sovrummet. Uppsättningen kan göras på 2-3 minuter, om routern stödjer WPS. Annars kan man ansluta en dator eller bärbar enhet, där uppsättningen också är rätt så lätt att fixa.

Fördelar med TP-link RE450:
Prestationsmässigt bland de bästa på marknaden
Elegant design
Tydlig LED-indikator på fronten
Möjlighet för att ”mörklägga” enheten
Snabb uppsättning med WPS eller extern mobil enhet


TP-link TL-WPA4220KIT

Bästa WiFi-förstärkare i test

✅ Testvinnare hos svenska datormagasinet M3
Rekommenderad av danska Ereviews.dk
Rekommenderad av danska Altomdata.dk
Rekommenderad av tyska Testberichte.de

Bästa testvinnare

tp-link-tl-wpa4220kit

 

.
TP-Link TL-WPA4220KIT är både enkel och billig, och bjuder inte på de värsta inställningsmöjligheter och hastighet. I gengäld är den närmast Plug and Play och kapaciteten blir hög för de flesta vanliga användningar. TP-Link TL-WPA4220KIT fungerar efter powerline-principen, som utnyttjar att det redan finns tryckta ledningar i hemmet mellan eluttagen.

De högfrekventa datasignalerna kan därmed skickas sida vid sida med de vanliga 220 Volt i ledningarna och detta sparar på antenner och en hel del elektronik. På detta sätt får du således både en avsändare och en mottagare som placeras i var sitt eluttag.

Avsändaren placeras i ett eluttag nära routern (och kopplas därmed med en kabel). Mottagaren kan placeras i ett eluttag var som helst i hemmet, i närheten av de ställen som har behov för förstärkning av WiFi-signalen. Mottagaren bjuder också på hela 2 Ethernetportar, så att du alternativt kan ansluta datorn och/eller skrivaren direkt.

Enkelhet och lågt pris gör TP-Link TL-WPA4220KIT till en vinnare

Även om TP-Link TL-WPA4220KIT varken bjuder på imponerade hastigheter eller avancerade anslutningsmöjligheter, hyllas setet som vinnare hos bl.a. svenska datormagasinet M3 och orsaken är enkel: priset är attraktivt, WiFi:n fungerar med detsamma och hastigheten på 100 Mbps är utmärkt för vanligt hemmabruk.

TP-Link TL-WPA4220KIT är alltså det bästa valet för dig som inte har lust att fördjupa dig i tekniken, utan bara på billigaste sätt vill ha WiFi eller Internet i sovrummet eller något annat rum som inte täcks tillräckligt bra av routern.

Fördelar med TP-Link TL-WPA4220KIT:
Enkel att använda – Plug and Play
Bra pris
Två Ethernetportar för direkt anslutning av extern utrustning
Hastigheten på 100 Mbps är tillräckligt bra för de flesta användarna
Snabb och enkel förlängning av WiFi-täckningen


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Linksys RE6500

5 av 5 möjliga stjärnor hos danska Geekleak.dk
5 av 6 möjliga stjärnor hos norska Dinside.no
linksys-re6500

.

 

Är du på jakt efter en vanlig förstärkare i mellanprisklassen, så är Linksys RE6500 ett riktigt bra val. Den är tänkt att stå på ett horisontellt underlag och påminner designmässigt mycket om en miniutgåva av en traditionell router. Färgen är diskret svart och apparaten är försedd med två antenner. Många tror att antennerna ska pekas åt olika riktningar, men både med denna och de övriga förstärkarna uppnår man bästa resultat om båda antennerna är vertikalt uppsatta.

En av fördelarna med en WiFi–förstärkare av samma typ som Linksys RE6500, är de många extra Ethernetportar, som ofta kan göras om till en extra switch. I mer avancerade fall kan det vara en stor fördel, och har man ingen användning av dessa portar, så är de i varje fall ingen nackdel att ha. Denna modell bjuder således på fyra portar.

Traditionell, men mycket användarvänlig uppsättning

Linksys RE65000 är som andra produkter i denna klass inte Plug and Play, då det görs en enkel inställning för att få nätverket att köra igång. Den inbyggda mjukvaran är dock både användarvänlig och självförklarande och imponerar på folket hos Geekleak. Här tog hela processen, från uppackning till färdiguppsatt nätverk, bara 5 minuter, och Linksys RE6500 beskrivs som en av de enklast installerade mjukvaruprodukter redaktionen någonsin har testat.

I praktiken ansluts Linksys RE6500 till eluttaget och efter ett ögonblick uppträder den på datorns lista över tillgängliga nätverk. Här kopplar man på och öppnar ett nytt browserfönster, som även ger besked om förstärkaren med fördel bör flyttas till ett annat ställe.

Fördelar med Linksys RE6500:

Klassisk och driftsäker förstärkare
Bra pris
Fyra Ethernetportar
Enkel och snabb installation
Intelligent guidning för optimal placering


Netgear EX7000

✅ Speciellt rekommenderad av svenska datormagasinet M3
5 av 5 möjliga stjärnor hos Expertreviews.co.uk
4,5 av 5 möjliga stjärnor hos Pcmag.com

netgear-ex7000-wi-fi-forstaerker1

.
Den är lite stor och även lite dyr, men där tar nackdelarna för Netgear EX7000 slut, eftersom den är enligt experterna en av de bästa på marknaden. Med dimensioner på cirka 24 x 17 x 2,8 centimeter och sina tre antenner, påminner den mest om en vanlig router.

Modellen är baserad på en dual-core processor (Broadcom BCM 4708) och klarar en hastighet på upp till 600 Mbps vid 2,4 GHz och 1300 Mbps vid 5 GHz. Prestandan är något av den bästa på marknaden i denna klass, och dessutom får du hela 5 Ethernet-portar och 1 USB-port med på köpet. Så det är lätt att ansluta skrivaren eller annan utrustning direkt. Netgear EX7000 kan stå i vanlig horisontell position eller vertikalt, vid användning av den medföljande foten.

Stor användarvänlighet och många anslutningsmöjligheter

Trots Netgear EX7000s komplexitet, är kontrollpanelen mycket enkel – i varje fall om du väljer att utnyttja Netgears webbaserade interface ”Netgear Genie”. Uppsättningen sker snabbt via Smart Setup, men har man lust, så finns det massor av spännande inställningsmöjligheter. Exempelvis kan man schemalägga flera olika processer som kommer köras igång när WiFi är påslagen under dagen. Detta kan även utnyttjas genom att t.ex. koppla bort WiFi:n när det är dags för tonåringarnas läxor, läggdags eller på jobbet under arbetstiden.

Via Netgear Genie kan du även ladda ner ny mjukvara till Netgear EX7000, allt efter uppdateringar från firman. Du kan även justera signalstyrkan efter behov. Exempelvis finns det ingen anledning för att WiFi-signalen sträcker sig ut till gatan, om bara hälften räcker för att täcka huset. Detta är en bra säkerhetsfunktion, som kan begränsa obehöriga att få tillgång till ditt nätverk. För övrigt kommer modellen med en del andra egenskaper, men det blir för mycket att ta upp dem allihopa.

Fördelar med Netgear EX7000:
Topprodukt med snabb dataöverföring
Många portar för anslutning av extern utrustning
Kan placeres både horisontalt og vertikalt
Enkel uppsättning via Netgear Genie-interfacet
Uppgraderbar mjukvara
Många smarta och praktiska extrafunktioner


Tips för bättre WiFi hemma hos dig

Trådlös WiFi-förbindelse har under de senaste åren blivit mer eller mindre standard, och som regel är det en positiv grej att kunna ta med sig sin bärbara enhet överallt i huset, utan att behöva tänka på en fysisk koppling. Det WiFi-baserade nätverket kan dock i vissa fall vara lite mer problematiskt än så. Detta beror på att nätverket är baserat på relativt svaga radiosignaler, som skickas ut från en central enhet – routern. Som hos vilken radiotransmission som helst, kan det bli knas på linjen eller fungera dåligt, om mottagningsförhållandena inte är optimala.

Generellt uppstår det problem när det finns ett allt för stort avstånd mellan avsändaren och mottagaren. Ideellt sett bör routern naturligtvis vara centralt placerat, men ofta sker det motsatta: routern placeras i ett hörn på ett hus yttervägg, eftersom det var här man en gång i tiden drog elkablarna in till huset.

WiFi-signalerna är dock så svaga att de kan försämras ännu mer om signalen skickas genom väggar eller andra hinder. Speciellt armerad betong kan vara ett stort hinder.

Den bästa lösningen är naturligtvis att placera routern centralt eller i varje fall tätare till de områden där täckningen är otillräcklig. Om detta inte fungerar av någon anledning, så är den bästa lösningen att installera en (eventuellt flera) extra ”master” runt om i huset, i form av en WiFi-förstärkare. Alla de produkter vi har gått igenom i denna artikel kommer säkra dig för optimala förhållanden och borde var för sig kunna lösa eventuella problem.

Det finns en rad myter kring hur man kan förbättra WiFi-signalen med olika fantasifulla lösningar, som t.ex. vid användning av foliepapper eller speciellt konstruerade paraboler. Generellt sätt finns det bättre lösningar nära till hands. En av de mest vanliga orsakerna till dålig signal är dålig antenn-orientering på routern. Alla eventuella antenner ska alltid vara inställda på vertikal position. Du kan hitta flera tips och tricks i denna artikel från Elektronik.guide.dk.

Läs också: Mesh WiFi (bäst i test) och Elcykel test-översikt – de 12 bästa elcyklarna


FAQ – Vanliga frågor

Vilka WiFi-förstärkare har fått bäst omdömen i tester?

Netgear EX7000, TP-link TL-WPA4220KIT och Linksys RE6500

Hur har man testat WiFi-förstärkarna?

WiFi-förstärkarna har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat tillhörande appar, om det finns sådana, samt de inbyggda inställningarna, till exempel föräldrakontroll.

Vad ska jag titta efter när jag köper en router?

Det finns två huvudsakliga typer av WiFi-förstärkare: mesh-system och kabelbaserade routersystem. Börja med att sätta dig in i de olika systemen för att komma fram till vilket som är bäst för dig. Därefter bör du ta reda på routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Om du har möjlighet är det bäst att välja en modell med Dual-band 5 GHz. Med detta får du nämligen snabbare internet än med det klassiska 2,4 GHz.


WiFi förstärkare Test – Dessa källor har vi använd

gifTestpaneler och konsumentrecensioner, i både Skandinavien och utanför. Nedanför hittar du en liten lista med ett urval av de källor och länkar, så om du har lust att fördjupa dina kunskaper är det bara till att klicka dig vidare. Det kan vara en lång uppgift i sig att endast lista alla de källor vi har använt, men som utgångspunkt finns alla dessa vid titeln under modellernas namn. Därefter är det bara till att googla efter dessa källor.

Svenska källor:

Vi har från svenska källor hämtat material från datormagasinet M3, annars känt som ”PC för alla”.    Här finns det djupgående tester av bl.a. Netgear EX700, men även översikter som täcker flera olika produkter.
Ett bra exempel är detta test, där man bl.a. tar upp TP-Link TL-WPA4220KIT och Devolo Dlan 500 AV.

Alt om Data och andra danska källor:

Det danska magasinet Alt om Data har i många år skrivit om nyheter, recensioner och tester av datorrelaterad utrustning, och här hittade vi bl.a. tester av både Netgear AC750 WiFiTP-Link RE450 och TP-Link TL-WPA4220KIT. Av övriga danska källor kan eReviews.dk och Geekleak.dk nämnas, som har testat TP-Link TL-WPA4220KIT respektive Linksys RE6500.

Experten Testen med flera:

Från tyskt håll har vi hittat mycket värdefull information, och en av källorna är Experten Testen, som levererar oberoende tester av alla typers konsumentprodukter. Här hittar du bl.a. mycket djupgående tester av både TP-Link RE450 och Devolo Dlan 500 AV. Andra viktiga källor som tog upp Netgear AC750 WiFi samt TP-Link TL-WPA4220KIT är Tessatest.de respektive Testberichte.de.

Diverse norska tester:

Även norrmännen har bidragit med en hel del material här, med bl.a. ett bra bidrag från Dinside.no, som testade både Linksys RE6500 och ZyXEL WRE6505. Sistnämnda modellen testades med bra rekommendationer hos både Tek.no och Itpro.no.

PC Magazine:

Utanför Europa, så har vi det amerikanska specialmagasinet PC Magazine, som är kända för djupgående recensioner och tester, och vi har även hämtat en del värdefull information från dess engelska utgåva, som är inriktad mot europeiska konsumenter. Vi hittade bl.a. artiklar om både Netgear AC750 WiFiTP-Link RE450 samt Netgear EX7000, som alla uppnår riktigt bra bedömningar.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta