Robotgräsklippare Test 2019 – Läs om de bästa modellerna – Bäst i Test guide

0

I detta test av robotgräsklippare har vi samlat flera testvinnande robotgräsklippare. Vi har undersökt recensioner och tester från en rad olika skandinaviska konsumentorganisationer och större medier, så att du enkelt kan få en överblick över vilka maskiner experterna anser vara de bästa på marknaden.

Pris och kvalitet är saker som ofta hänger ihop, men det gäller inte alltid, och flera av de billigare robotgräsklippare klarar sig faktiskt bättre än de dyrare modellerna.

Sist i artikeln hittar du en lista över de källor som vi har använt, om du själv skulle vilja gå i djupet och läsa mer.

I den här artikeln får du:
🔸
Överblick över testvinnande robotgräsklippare 
🔸 Goda råd att överväga inför köp av robotgräsklippare
🔸 Genomgång av alla de test som vi har undersökt


Robomow RC304U

✅ Bra betyg från det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg från Råd & Rön

Billedresultat for Robomow RC304U

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 890,00 Kr. 0,00 Kr. 8 890,00 Kr. Läs mer
9 490,00 Kr. 0,00 Kr. 9 490,00 Kr. Läs mer

 

Robomow RC304U har testats av två skandinaviska expertgrupper från Råd & Rön respektive det danska konsumentrådet Tænk.

Båda testpanelerna har övervägande positiva synpunkter om Robomow RC304U, och modellen får därför ett bra betyg av båda testpanelerna.

Tar sig lätt fram i hela trädgården

För att konsumenten ska få slippa all manuell gräsklippning är Robomow RC304U utformad för att klara att klippa gräset i hela trädgården. Modellen kan klippa gräset 15-60 mm långt, vilket innebär att den här gräsklipparen klarar av ett relativt högt gräs, och man ställer själv in hur kort man vill att Robomow RC304U klipper gräset.

Om man har en ojämn och/eller sluttande gräsmatta kan man glädja sig åt att Robomow RC304U är gjord för att kunna köra i en lutning på upp till 36 %, eller 20 grader.

Gjord för en stor trädgård

Som konsument kan man få nytta av Robomow RC304U oavsett om man har en stor eller liten gräsmatta. Tillverkaren rekommenderar inte att man använder gräsklipparen på gräsmattor som är större än 500 m2, men om man har en plan gräsmatta utan hinder och sänkor kan Robomow RC304U klippa gräset på ytor upp till 1000 m2,  alltså en dubbelt så stor yta.

Robomow RC304U har en klippbredd på 28 cm och modellen klipper alltså gräset i breda sektioner åt gången. Den här gräsklipparen kommer dessutom åt gräs som är utanför hjulen, vilket innebär att även kanterna på gräsmattan blir klippta.

Kontrollera gräsklipparen med en app

Robomow RC304U har en kraftfull DC-klippmotor som gör att man kan använda modellen på alla typer av gräs.

Modellen har ett 26 V Litiumbatteri som kan laddas i den medföljande basstationen när man inte använder gräsklipparen, och laddningen tar ungefär 50 minuter. Robomow RC304U är dessutom på många sätt en högteknologisk robotgräsklippare och därför kan man bland annat kontrollera modellen via en app.

Appen är gratis och behöver bara laddas ner till mobilen. Därefter kan man använda appen för att starta och stänga av robotgräsklipparen, justera inställningar samt hålla koll på rörelser och driftstatus.

Robomow RC304U mäter 63 cm x 46 cm x 21 cm och väger 18 kg.

Fördelar med Robomow RC304U:
🔵 Kan användas på alla typer av gräsmattor
🔵 Klipper gräset till en längd på 15-60 mm
🔵 Kan klare skråninger på 36 procent
🔵 Klarar en lutning på upp till 36 %
🔵 Klarar att klippa en jämn gräsmatta på upp till 1000 m2
🔵 Stark DC-klippmotor
🔵Kan kontrolleras via en app

Här kan du se en video där den danska återförsäljaren Roboteksperten.dk visar hur man installerar Robomow RC-modellerna:

https://www.youtube.com/watch?v=jJn303cEeLY

Robomow RS615U

✅ Bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk

Robomow RS615U

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
15 999,00 Kr. 0,00 Kr. 15 999,00 Kr. Läs mer

 

Vid en granskning av en mängd olika robotgräsklippare har en expertpanel från det danska konsumentrådet Tænk undersökt, provat och bedömt modellen Robomow RS615U utifrån olika uppgifter och kriterier.

Robomow RS615U klarar sig riktigt bra i undersökningen, och modellen får därför den fina stämpeln “Bäst i test” av de danska experterna.

Till den stora trädgården

Robomow RS615U är en stor och kraftfull robotgräsklippare som är framtagen för konsumenten som har en stor trädgård att hålla efter, men som inte vill spendera sin lediga tid på att klippa gräset.

Robomow RS615U klarar utan problem av en trädgård på 1600 m2, vilket är mycket, och modellen är även gjord för att kunna hantera hinder och ojämnheter under klippningen. Robomow RS615U kan dessutom klippa gräset i en lutning på upp till 36 %, eller 20 grader.

Om man däremot har en jämn, plan och fyrkantig trädgård utan för många hinder, klarar Robomow RS615U av en yta större än 1600 m2. Under sådana förhållanden kan modellen faktiskt klippa en gräsmatta på upp till 3000 m2.

Klipper brett

En av anledningarna till att den här robotgräsklipparen klarar av att klippa så stora områden är modellens bredd. Robomow RS615U har nämligen en klippbredd på 56 cm, vilket är väldigt mycket.

Robomow RS615U kan dessutom klippa bredare än modellens hjulbredd, vilket förhindrar att gräset lämnas oklippt i kanterna. Man kan själv ställa in hur man vill ha sin gräsmatta klippt, och Robomow RS615U kan klippa ner gräset till mellan 20 och 80 mm.

Robomow RS615U är utvecklad för att kunna klippa alla typer av gräsmattor och har därför en kraftig DC-klippmotor, som även gör att sensorerna på Robomow RS615U kan känna av och undvika hinder efter vägen.

Kontrollera Robomow RS615U med mobilen

Robomow RS615U är försedd med regnsensorer och tack vare en tillhörande app behöver konsumenten aldrig gå ut i kallt väder för att justera inställningarna på robotgräsklipparen. När man har laddat ner appen kan man nämligen både starta och stänga av gräsklipparen samt hålla koll på drift och inställningar via appen.

Robomow RS615U går på batteri och levereras med en laddstation där batteriet kan laddas när gräsklipparen inte är i bruk. En laddning tar knappt två timmar.

Robomow RS615U mäter 73,5 cm x 66 cm x 31 cm och väger 30 kg.

Fördelar med Robomow RS615U:
🔵 Stor robotgräsklippare
🔵 Rekommenderas till en yta på 1600 m2, men kan klara av upp till 3000 m2
🔵 Kan hantera en lutning på 36 %
🔵 Klippbredd på 56 cm
🔵 Sensorer som upptäcker hinder
🔵 Utrustad med regnsensorer
🔵 Kan kontrolleras med hjälp av en tillhörande app

Här kan du se en allmän presentations-/reklamvideo för Robomow RS-modellerna. Robomow släppte den här videon 2016 men den är relevant även för de nyare modellerna:

https://www.youtube.com/watch?v=2WzcVpsRUqs

Robomow RX12U

Rekommenderas av den engelska tidningen Theindependent.co.uk

robomow-rx12u

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Robomow RX12U har varit med i ett test utfört av den engelska tidningen Theindependent.co.uk, där en engelsk testpanel provade ett antal robotgräsklippare och kom fram till marknadens nio bästa modeller.

Eftersom att Robomow RX12U är en robust robotgräsklippare med en överkomlig prislapp fick modellen en topplacering i undersökningen.

Billig modell för den lilla trädgården

Experterna från Theindependent.co.uk är väldigt förtjusta i den lilla modellen Robomow RX12U som är betydligt billigare än de flesta av konkurrenterna. Priset är alltså även överkomligt för den genomsnittliga konsumenten, vilket experterna nämner som en stor fördel.

Robomow RX12U klarar dock inte av lika stora gräsmattor, som andra modeller gör, vilket gör att den här robotgräsklipparen lämpar sig för konsumenter med en mindre trädgård. Robomow RX12U har en räckvidd på upp till 250 m2.

Modellen kan ändå hantera en ojämn trädgård med en lutning på upp till 15 %. Knivarna kan dessutom klippa bredare än själva gräsklipparen, vilket innebär att den inte lämnar några oklippta kanter.

Kompakt och snabb robot

Robomow RX12U har en liten och kompakt utformning som inte tar mycket plats och modellen är definitivt inte långsam. Robomow RX12U är nämligen gjord för att röra sig snabbt medan knivarnas kraftfulla rörelser klipper gräset.

Knivarna på Robomow RX12U är solida och mycket säkra men de bör bytas ut en gång per år. Säkerheten prioriteras alltså högt hos den här modellen och knivarna stannar därför om Robomow RX12U lyfts upp, ställs lodrätt eller om stötfångarna upptäcker ett hinder på vägen.

Modellen har dessutom ett barnlås och en pinkod som måste knappas in för att man ska kunna starta gräsklipparen.

För alla typer av gräs

Robomow RX12U är designad för att kunna prestera oklanderligt, oavsett vilken grässort man har i sin trädgård, och man kan även ställa in klipphöjden precis som man vill ha den.

Robomow RX12U går på batteri som måste laddas mellan klippningarna. Batteriet håller ungefär en och en halv timma men experterna från Theindependent.co.uk noterar att det tar hela 16 timmar att ladda batteriet igen. Man bör alltså planera gräsklippningen noggrant.

Robomow RX12U har dessutom ett smart och ekonomiskt ECO-läge som gör att gräsklipparen använder så lite energi som möjligt under klippningen.

Fördelar med Robomow RX12U:
🔵 Liten och kompakt robotgräsklippare – perfekt för den lilla trädgården på upp till 250 m2
🔵 Kan hantera en lutning på upp till 15 %
🔵 Billig modell
🔵 Snabb modell med ett ekonomiläge
🔵 Säker modell med pinkod
🔵 Knivarna stannar när modellen lyfts upp eller stöter emot något
🔵 Justerbar klipphöjd

Här kan du se en presentationsvideo för modellen RX12U från Robomow:

https://www.youtube.com/watch?v=pXuMMA8FoZQ

Robomow RX20U

✅ 8 av 10 stjärnor från Techpulse.be

Billedresultat for Robomow RX20U

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 980,00 Kr. 0,00 Kr. 5 980,00 Kr. Läs mer

 

Robomow RX20U har testats av den belgiska tekniksajten Techpulse.be som har tittat närmare på vad modellen kan göra och hur den presterar.

Expertpanelen från Techpulse.be menar att Robomow RX20U är en otroligt välfungerande robotgräsklippare och modellen får därför toppbetyg av experterna.

Mindre modell till en mindre trädgård

Robomow RX20U är inte den största robotgräsklipparen på marknaden och den kan heller inte klippa några större gräsmattor. Den rekommenderade klippytan för modellen är 300 m2, vilket fortfarande är en hyfsad storlek, och då har man även tagit hänsyn till att gräsmattan kan vara ojämn med kanter, backar och hinder. Om trädgården däremot är fyrkantig samt helt jämn och plan, kan gräsklipparen kanske klara av en större yta.

Eftersom Robomow RX20U inte kan klippa några större områden har den även en prislapp i den billigare delen av prisskalan skalan.

Effektivt och kraftfullt klippsystem

Robomow RX20U är utformad för att kunna hantera även en ojämn trädgård och modellen fungerar för alla typer av gräs. Klippbredden på 18 cm är inte särskilt stor men formen på gräsklipparen ser i gengäld till att modellen kommer in i hörnor och på andra svåråtkomliga ställen.

När Robomow RX20U kör kan den även registrera om det finns något hinder på vägen, varpå den väljer en ny rutt.

Robomow RX20U klipper dessutom bredare än hjulbredden, vilket innebär att modellen kommer åt att klippa gräset ordentligt även i kanterna av gräsmattan. Man kan själv välja hur högt gräset ska klippas eftersom att Robomow RX20U har en justerbar klipphöjd på 15 – 45 mm.

Säker modell som kan kontrolleras från mobilen

Eftersom att Robomow RX20U klipper gräset med vassa knivar är modellen utvecklad för att vara säker att använda. Knivarna stannar helt om man lyfter upp roboten men även om man bara tippar den.

Robomow RX20U är både barnsäker och stöldsäker, och man kan dessutom förse modellen med en pinkod som man måste knappa in för att kunna starta gräsklipparen.

Ett stort plus, som gör användningen av Robomow RX20U ännu mer bekväm, är att man inte längre behöver gå ut för att ställa in klippningen på själva gräsklipparen, det kan göras med en app från både telefonen och surfplattan. Vid köp ingår även en laddstation till Robomow RX20U.

Robomow RX20U mäter 53 cm x 42 cm x 30 cm och väger 12 kg.

Fördelar med Robomow RX20U:
🔵 Mindre robotgräsklippare med ett klippområde på 300 m2
🔵 Billig modell
🔵 Kommer enkelt åt i hörnor och vrår
🔵 Känner av hinder på vägen
🔵 Justerbar klipphöjd
🔵 Säker modell med barnlås och stöldskydd
🔵Kan kontrolleras via en telefon eller surfplatta

I den här videon från Robomow får du veta mer om modellen RX20:

https://www.youtube.com/watch?v=VcJL3qa5hIM

ROBOMOW RC312U

Rekommenderas av tyska SFT Magazine
✅ Rekommenderas av tyska Selber Machen (Gör det själv-tidning)

rc312u robomow robotplaeneklipper

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Den stora tyska tidningen SFT har genomfört ett grundligt test av Robomow RC312U, där denna modell granskats från början till slut.

Robomow är kanske det mest välkända varumärket på marknaden när det gäller robotgräsklippare. Företaget har utvecklat robotgräsklippare i mer än 20 år och har därför en stor expertis på området.

Lätt att använda

En av fördelarna med Robomow RC312U är att den är mycket användarvänlig enligt experterna. Robomows filosofi är att skapa produkter som kräver minsta möjliga instruktion och samtidigt levererar bästa möjliga resultat.

Denna modell lever upp till den filosofin till fullo och man har lyckats skapa en modell som är mycket lätt att använda.

Robomow har utvecklat en app för din smartphone till den här modellen, vilket betyder att du har full kontroll över maskinen direkt från din smartphone eller surfplatta.

Du kan till exempel övervaka programstatus och justera inställningar för gräsmatta och klippning. Du kan också lätt ändra i de schemalagda dagarna för gräsklippning och om du exempelvis tar ledigt en dag och vill spendera tid i trädgården, kan du lätt ställa in Robomow att klippa gräsmattan en dag senare eller tidigare.

Robomow RC312U är även utrustad med en regnsensor  som skickar tillbaka maskinen till sin bas om det börjar regna. Den börjar sedan automatiskt att klippa igen när det blivit bättre väder.

Bra klippförmåga

En av de funktioner som Robomow RC312U får beröm för av experterna, är dess unika sätt att klippa gräsmattan. Bladen på roboten klipper bredare än hjulbredden, vilket gör att varje hörn av gräsmattan klipps till perfektion.

Maskinen har också en funktion som gör att den saktar av innan den träffar kanten av gräsmattan. Detta betyder att den inte behöver stanna och starta om varje gång den kör mot en kant, utan bara saktar in, vilket gör att Robomow RC312U slits mindre eftersom det krävs mindre från motor och slitagedelar.

En annan fördel är Robomows inbyggda bioklipp-funktion, som ser till att det klippta gräset fördelas jämnt över gräsmattan. Det ger en frisk gräsmatta och tar vara på näringsämnen.
En rekommendation är att du ställer in robotgräsklipparen på att klippa gräsmattan två gånger i veckan för att uppnå bästa resultat.

Laddningstiden är 70 – 90 minuter och klipptiden ligger normalt på 60 – 70 minuter. Robomow RC312U är utrustad med ett kraftfullt Litiumbatteri som gör det möjligt att klippa hela gräsmattan på en enda laddning.

Tillverkaren rekommenderar att du förvarar batteriet inomhus och i plusgrader under vintern.

Stöldskydd

Liksom de flesta andra moderna robotgräsklippare är också denna modell skyddad mot stöld. Stöldskyddet fungerar genom att du har möjlighet att ange en pinkod som krävs för att kunna använda gräsklipparen.

Det finns också ett larm installerat i Robomow RC312U, som aktiveras om den flyttas från sin bas. Detta leder till att du direkt får besked på din telefon om att någon flyttar på din gräsklippare.

Stort fokus på säkerhet

Nya robotgräsklippare har ett mycket stort fokus på säkerhet och det gäller även för Robomow RC312U. Den är inställd så att minsta kontakt leder till att roboten stannar och kör iväg i motsatt riktning, på så sätt kan varken barn eller djur komma i vägen.

Om någon lyfter Robomow slutar skärbladen omedelbart att rotera. Dessutom är bladen placerade extra långt upp under maskinen, vilket fungerar som en extra säkerhet ifall att någon skulle lyfta den.

Fördelar med Robomow RC312U:
🔵  Stöldskydd med pinkod och larm
🔵  Unik klippmetod säkerställer optimal klippning av gräsmattan
🔵  Bioklipp-funktion som automatiskt gödslar gräsmattan
🔵  Automatisk regnsensor
🔵  Möjlighet att styra maskinen via en app
🔵  Starkt lithiumbatteri


ROBOMOW RC308U

Toppbetyg hos den framstående tekniktidningen M3

rc312u-robomow

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Den stora tekniktidningen M3 genomförde i november 2016 ett stort test av 11 olika robotgräsklippare. Här var Robomow RC308U en av de modeller som toppade listan över de bästa modellerna.

Så gott som varje gång det görs någon form av test av robotgräsklippare i Europa och USA, där Robomow ingår, är det så gott som säkert att de toppar listan som de bästa på marknaden. Med mer än 20 års erfarenhet av tillverkning av robotgräsklippare, kan Robomow anses vara bland de absolut ledande varumärkena i världen.

Stilren modell som levererar toppkvalitet

Den här modellen har en elegant design, men förutom att vara elegant är dess klippförmåga även i toppklass. Modellen får bland annat beröm för att vara utrustad med ett blad som når ända ut till robotens yttersta kanter. Detta innebär att den kan klippa ända ut i kanterna av gräsmattan och du slipper därmed att gå efter med en grästrimmer. Det är värt att påpeka att denna funktion finns hos i stort sett alla nya Robomow-modeller på marknaden

RC 308U har ett kraftfullt litiumbatteri som kör i ca. 70 minuter per laddning. När batterinivån är låg, vänder gräsklipparen själv tillbaka till laddstationen.

Det följer med kablar som du kan placera i trädgården för att avgränsa robotgräsklipparens arbetsyta, så att du kan vara säker på att den bara klipper gräset där du vill. Det ingår 200 m kabel och 250 peggar, som gör det enkelt att avgränsa området exakt.

Stort fokus på säkerhet

Hos RC 308U finns det ett stort fokus på säkerhet. Om roboten stöter på något under arbetet, stannar bladen omedelbart, och roboten kör automatisk åt andra hållet.

Om någon lyfter roboten, stannar bladen ögonblickligen. Skärbladen är även placerade extra högt upp, vilket minskar risken för olyckor ytterligare.

Även när det gäller stöldskydd är modellerna från Robomow bland marknadens absolut bästa. Du har möjlighet att låsa robotgräsklipparen med en personlig pinkod och därmed försäkra dig om att ingen annan kan använda den utan att först mata in koden.

Det inbyggda larmsystemet skickar ett meddelande till din telefon om någon flyttar på robotgräsklipparen, så du får veta med detsamma om den blir stulen.

Bra till den medelstora gräsmattan

Den här modellen lämpar sig bäst till gräsmattor med en storlek på upp till 1500 m2. Om du har en större gräsmatta bör du titta på några av de andra modellerna vi har presenterat i den här artikeln.
En av fördelarna med den här modellen är att den är mycket lätt att kontrollera. Som hos de flesta av Robomows nya modeller, kan du styra den genom en app direkt från din smartphone eller surfplatta.
Du kan även enkelt ställa in personliga klippinställningar genom appen och läsa av programstatus samt andra schemalagda klipptider.

Det finns också en inbyggd regnsensor som gör att robotgräsklipparen automatiskt kör tillbaka till laddstationen om det börjar regna. Den börjar sedan klippa igen när det slutat regna.

Fördelar med Robomow RC 308U:
🔵  Inbyggd regnsensor
🔵  Optimalt stöldskydd med larm och pinkod
🔵  Beröms för sin klippförmåga
🔵  Kan styras direkt från din smartphone eller surfplatta
🔵  Starkt lithiumbatteri


Robomow RS615U

  Testvinnare hos Råd & Rön

Robomow RS615U

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
15 999,00 Kr. 0,00 Kr. 15 999,00 Kr. Läs mer

 

Sveriges största konsumentorganisation Råd & Rön genomförde i mars 2017 ett stort test av 22 robotgräsklippare. Av alla modeller i testet korade Råd & Rön Robomow RS615U till den bästa robotgräsklipparen.

Företaget Robomow har mer än 20 års erfarenhet av att utveckla robotgräsklippare och är en av världens ledande tillverkare.
De har utvecklat en uppsättning funktioner som återkommer i nästan alla deras nyare modeller, såsom säkerhetsfunktioner, larmsystem, klippförmåga av högsta kvalitet, och app-styrning.

Klippförmåga får toppbetyg

En av de saker som Robomow alltid får toppbetyg för i tester är robotarnas klippförmåga. Oavsett vilket test som utförts, är experterna alltid imponerade över förmågan att klippa gräsmattan perfekt, varje gång.  Även denna modell får bästa möjliga betyg för sin klippförmåga.

Särskilt kantklippningen gör experterna exalterade, för Robomow har en helt unik funktion som gör att det alltid klipps ända ut i kanterna. Det beror på att knivarna klipper bredare än hjulbredden, vilket gör att alla vrår klipps perfekt. Därmed slipper du efterklippa hörnen, vilket man ofta måste göra efter andra modeller av robotgräsklippare.
Denna modell har också en automatisk regnsensor som gör att klipparen vänder tillbaka till laddningsstationen om det börjar regna. Därefter väntar den tills vädret återigen är tillräckligt bra för att kunna fortsätta klippningen.

Säkerheten är på topp

Som med alla andra nyare Robomow modeller, är det här full fokus på säkerhet, både vad gäller allmän säkerhet och stöldskydd.
Du kan styra alla funktioner direkt från din smartphone eller surfplatta genom Robomows app. Du kan ställa in vilka dagar du vill att den ska köras, vilken typ av klippning du önskar och mycket mer.

Samtidigt kan du välja en pinkod som måste anges för att kunna starta och styra gräsklipparen. Detta skyddar mot obehörig användning och det är därmed bara personer som kan pinkoden som kan aktivera robotgräsklipparen.

Dessutom kommer du att bli varnad om någon flyttar på robotgräsklipparen, oavsett om det sker under klippning eller medan den står i laddstationen. Därmed får du omedelbart besked om någon skulle försöka stjäla den.

När det gäller allmän säkerhet är Robomows modeller utrustade med ett antal smarta funktioner som gör att säkerheten ligger på topp.

Gräsklipparen stannar till exempel automatiskt om någon lyfter den. Den har även knivarna placerat högt upp under sig, vilket markant minskar risken att någon skulle skadas av dem.
Bladen stoppas också automatiskt om robotgräsklipparen kör in i något och därefter vänder den om och kör i motsatt riktning.
Allt som allt beskrivs denna modell som ett säkert köp av experterna, om du vill ha en modell i toppklass.

Fördelar med Robomow RS615U:
🔵  Inbyggd regnsensor
🔵  Kan styras från din smartphone eller surfplatta
🔵  Inbyggt larm – ger dig besked direkt i telefonen
🔵  Får beröm av experterna för kvaliteten
🔵  Vunnit ett test, där den blev bäst av 21 modeller
🔵  Säkerheten är i toppklass


Robomow MS1000

Bäst i test hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos danska BT
Testvinnare hos Råd & Rön

Robomow-MS1000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
17 355,00 Kr. 0,00 Kr. 17 355,00 Kr. Läs mer

 

Robomow var en av världens första producenter av robotgräsklippare och erfarenheten ger Robomow en bra ledning framför sina konkurrenter. MS1000-modellen är också testvinnare i olika tester, bl.a. hos svenska Råd & Rön, danska BT och danska Tænk.dk. Man kan i princip säga att det rör sig om bra betyg för den här modellen och i testet från Tænk får den i stort sett bara toppbetyg på samtliga av de 16 testade parametrarna.

Det är naturligtvis själva klippningen av gräsmattan som är det viktigaste i testerna och här får Robomows MS1000 toppbetyg på alla typer av gräsmattor, oavsett om de är raka eller inte, gräsets längd o.s.v.

I testet från Tænkfinns det två testvinnare med lika många poäng, men då konkurrenten är omkring 25 % dyrare, är Robomow MS1000 självklart det bästa köpet. Den här modellen har en speciell kantklippnings-funktion, som gör att det blir en rand med högt gräs kvar i kanten av gräsmattan.

Många möjligheter med Robomow MS1000

Som de flesta andra robotgräsklippare navigerar Robomow MS1000 och letar efter kanterna på gräsytan. Det unika med den här modellen är dock att den inte plötsligt stannar och kör den motsätta vägen. Detta minimerar slitet på mekaniken och gräsmattan samt förkortar klipptiden.

Något helt nytt som Robomow gör är att den klipper gräsmattan i flera zoner. Den avslutar en zon åt gången och går sedan vidare till nästa zon. Detta kan vara väldigt praktiskt, t.ex. om du eller familjen befinner sig på en del av gräsmattan medan gräsklipparen klipper en annan del. Du har också möjligheten att skaffa dig en app för mobilen, varifrån du styr och övervakar hela processen.

Därför rekommenderar vi Robomow MS1000:
🔵 Toppbetyg i klippning av alla sorters gräsmattor
🔵 Inbyggd kantklipp-funktion
🔵 Skonsam drift med mjuka svängar
🔵 Möjlighet för planklippning i zoner
🔵 Möjlighet för inköp av kontroll-app

Robomow MS1000 robotplæneklipper

Observera:

Testvinnaren Robomow MS1000 har utgått ur produktion och är från tillverkarens sida ersatt med den nya och förbättrade versionen Robomow RC308U.
Den nya versionen är optimal för stora trädgårdar upp till 1500 m2. Den nya modellen utmärker sig särskilt med sin förmåga att komma igenom alla slags terränger och landskap samt leverera perfekta resultat varje gång.

Modellen är också utrustad med EcoMode, som ger en ännu mer energisnål gräsklippning.
Den har även en inbyggd regnsensor som skickar tillbaka gräsklipparen till laddaren om det skulle börja regna medan den kör.

Du har möjlighet att ställa in en individuell pinkod, som förhindrar obehörig att komma åt din robotgräsklippare
En av fördelarna med den nya modellen är att den har en betydligt kortare laddningstid jämfört med MS1000. Ljudnivån är också kraftigt reducerad jämfört med MS1000.

Denna modell är utrustad med sex olika zoner som gör det möjligt att anpassa den till din gräsmatta ännu bättre än med den tidigare modellen.


Goda råd vid köp av robotgräsklippare💡

En robotgräsklippare är både ekonomisk i drift och miljövänlig. Men även om den inte för lika mycket oväsen som en vanlig gräsklippare, är den inte helt ljudlös. Det här kan vara ett problem eftersom en robotgräsklippare ska köra ganska många timmar för att hålla gräsmattan fin. Bor du på landet, eller har längre avstånd till närmsta grannen, behöver inte du ta hänsyn till ljudnivån när du väljer modell och är därmed mer fri i ditt val.

Bor du däremot så att du har grannarna nära, grannar som dessutom tillbringar mycket tid ute i trädgården på andra sidan häcken, bör du ta med ljudnivån i dina övervägningar. De flesta robotgräsklippare går dock att programmera så att planklippningen eventuellt kan genomföras under de timmar som grannarna är borta.

Har du en liten trädgård så är en liten modell bra
Har du en liten gräsmatta (500 kvadratmeter eller mindre), kan du med fördel på små robotgräsklippare med begränsad kapacitet. Här kan det gå att spara tusentals kronor på priset utan att kvaliteten försämras. Även de mindre modellerna klarar sig utmärkt i de tester vi har tittat på.

Enkel att skydda från stöld
Om du tror att det kan finnas risk för stölder bör du gå på de modeller som har inbyggd stöldmärkning. Det finns flera olika sätt att stöldmärka och det enklaste sättet är ett kodlås på skärmen. Utan koden kan maskinen inte användas och blir därmed värdelös. Det finns dock smartare lösningar på problemet med t.ex. alarm och andra förebyggande åtgärder. Så det är fråga om ekonomi och riskvärdering när du avgör hur mycket extra du är villig att betala för dessa funktioner.

Detta här viktigt att komma ihåg
Man ska ha klart för sig att roboten inte alltid kommer kunna lösa uppgiften helt självt. Om gräset är för högt behövs det en riktig gräsklippare som komplement, och vissa modeller har generellt svårt att nå ut i kanterna. Det finns dock robotgräsklipparen som har särskilda funktioner för kantklippning, något som löser en del av problemet.

Var även förberedd på att det inledningsvis kommer att behövas några timmar för att installera roboten. Själva programmeringen är i regel snabbt avklarad men det ska även läggas ner styrningskablar runt gräsmattans kanter, något som kan ta lite tid. Lyckligtvis behöver du bara göra det en gång och sedan kan du njuta av dina lediga dagar, försäkrad om att roboten fixar gräsmattan åt dig.


Robotgräsklippare test – de här källorna har vi gått igenom:

I artikeln har vi utgått från en rad tester och artiklar om robotgräsklippare från de största skandinaviska testmagasin och tidningar. Du kan läsa en genomgång av alla källorna här nedanför och där har vi även inkluderat länkar om du själv skulle vilja utforska saken lite närmare.

Råd & Rön 🇸🇪

Det ansedda svenska konsumentmagasinet Råd & Rön är Sveriges största oberoende testmagasin som testar och jämför olika populära produkter. Magasinet offentliggjorde i mars 2014 ett stort test av fyra olika robotgräsklippare. Testet är mer objektivt än de flesta andra tester vi har sett, på det sätt att det inte finns några subjektiva beskrivningar av varje modell, utan endast betyg på de testade områden samt ett samlat betyg. Du kan se hela Råd & Rön– testet online, men var uppmärksam på att det krävs ett betalabonnemang för full tillgång.

M3.se 🇸🇪

Magasinet M3.se hör till den svenska sidan av det internationella IT-nätverket IDG, och i juli 2016 gjorde man ett helt nytt test av de mest intressanta modellerna av nyare robotgräsklippare. Var uppmärksam på att testet är fördelat över flera sidor och att länken till de efterföljande sidorna är en aning gömda bland det övriga innehållet. Du kan se de testade modellerna här.

Tænk.dk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet Tænk är en av de mest objektiva källor som finns att tillgå när det gäller test av konsumentvaror. Som privatperson kan man prenumerera på tidningen och Tænk citeras dessutom ofta i danska- såväl som utländska medier.

Producenterna brukar skylta med eventuella höga betyg från magasinet då de flesta anser att det är en trovärdig kvalitetsstämpel av produkter. Trovärdigheten har också utan tvekan att göra med att magasinet har täta kontakter med danska konsumentmyndigheten – Forbrugerstyrelsen.

2014 testade Tænk 12 robotgräsklippare, och resultaten publicerades i deras tryckta upplaga av maj-numret. I onlineutgåvan av Tænk kan du läsa en informativ artikel om robotgräsklippare, och i artikeln hittar du även en länk till själva testet. Du måste dock betala för att kunna läsa testet.

Hus & Hem 🇸🇪

Det svenska magasinet Hus & Hem ägs av Egmont-koncernen, som enbart i Sverige har 300 medarbetare. Magasinet sysslar med allt som rör hus och hem (såsom namnet påvisar) och säljs först och främst som ett tryckt magasin. En del av innehållet finns online och i juni 2015 publicerade magasinet en artikel där man testade sex populära robotgräsklippare. Du kan se testet av robotgräsklippare här, och det är fritt tillgänglig.

BT 🇩🇰

Den danska tidningen BT är en av Danmarks största tidningar och deras nyhetssida besöks varje månad av ca. två miljoner danskar och personer från andra länder. I juni 2014 gick tidningen ihop med INPUT, Danmarks störta online gadgetmagasin, för att testa robotgräsklippare, och det resulterade i en bra och informativt video-test.

Du kan se videon gratis här.

Aftonbladet.se 🇸🇪

Sveriges största nättidning har varje dag 3.5 miljoner läsare och i maj 2014 publicerade tidningen en artikel med goda råd samt ett test av sex av de mest populära robotgränsklippare i Sverige. Här kan du läsa hela artikeln gratis.

SFT 🇩🇪

Den stora tyska tidningen har genomfört ett grundligt test av Robomow RC312U där testpanelen var mycket exalterade över dess klippförmåga och kvalitet.

Testet finns inte online eftersom det bara publicerades i den fysiska tidningen. Du kan dock läsa hela artikeln på Robomows hemsida, eftersom företaget har scannat in testet till sin sajt. Du kan läsa testet gratis här.

Selber Machen 🇩🇪

Den tyska gör det själv-tidningen testade i september 2016 Robomow RC312U, som fick stort beröm av deras testpanel, både för dess design, bra batteri, app, och klippresultat.
Testet finns dessvärre inte online men det går att läsa i Selber Machens tidning från september 2016.

Theindependent.co.uk 🇬🇧

The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. De skriver om ett brett utbud av in- och utrikesnyheter, politik, sport och kultur, men det finns även utrymme för matlagning och konsumentprodukter. The Independent har här provat nio olika robotgräsklippare. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Techpulse.be 🇧🇪

En belgisk tekniksajt som behandlar nya produkter och innovation i teknikvärlden. Sajten skriver om nyheter, trender och teknisk vetenskap. Emellanåt utför de även tester och här har de gjort en undersökning av robotgräsklippare från Robomow. Klicka på den här länken för att läsa mer.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse