Mikrovågsugn Test: Bäst i test mikrovågsugnar

0

I denna artikel går vi igenom en rad olika test av mikrovågsugnar och kollar på vilka modeller som klarar sig bäst. Ändamålet med artikeln är att göra det enkelt för dig att skapa en överblick över vilka mikrovågsugnar som har vunnit tester och utmärkelser så att du slipper att slösa din tid på att söka på hela nätet.

I denna artikel får du: 
🔸 Överblick över de bästa mikrovågsugnarna på marknaden
🔸 Guide till att använda rätt material i din mikrovågsugn
🔸 Goda råd för användning av mikrovågsugnen
🔸 Genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultat från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens BF634RGW1 iQ700 

✅ Användarfavorit

Siemens BF634RGW1 iQ700

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 690,00 Kr. 0,00 Kr. 4 690,00 Kr. Läs mer
4 690,00 Kr. 0,00 Kr. 4 690,00 Kr. Läs mer
5 264,00 Kr. 0,00 Kr. 5 264,00 Kr. Läs mer
6 045,00 Kr. 0,00 Kr. 6 045,00 Kr. Läs mer

 

Denna mikrovågsugn från Siemens är både försedd med smarta funktioner och en smart design. Som en av få modeller på marknaden, har denna ugn inte en roterande platta, utan en roterande antenn, som sörjer för en extra jämn fördelning av värmen i ugnsutrymmet. Ugnen är dessutom en inbyggnadsmodell, och luckan är högerhängd. Modellen har ännu inte ingått i några officiella tester, men om man tittar på konsumenternas recensioner så är detta en ytterst populär modell, som endast har fått bra recensioner och lovord.

Modellen får av användarna särskilt beröm för att vara otroligt lätt att rengöra. Både invändigt och utvändigt är ytorna helt släta, vilket gör dem enkla att torka av med en trasa. Även designen framhävs vid upprepade tillfällen, eftersom den är anmärkningsvärt elegant för en mikrovågsugn, och användarvänligheten och kontrollen av ugnen lovordas också flera gånger.

Själva ugnsutrymmet har en kapacitet på 21 liter, och en speciell takintegrerad LED-teknik ser till att belysningen i ugnen ger en extra bra användarkomfort och överblick över maten. Mikrovågsugnen kontrolleras via en TFT-display, som med hjälp av en extra bra skärpa sörjer för en hög användarvänlighet och enkel kontroll av de olika programmen. Sammantaget har det lagts stor vikt på användarvänlighet i såväl ugnens design som dess kontroll. Du kan till exempel få hjälp av förinställda bak- och matlagningsprogram, sju automatiska program, och en cookControl, som ger bra matlagningsresultat.

Ugnen är utrustad med Siemens särskilda “Inverter”-teknik, som ökar ugnens effektivitet och exempelvis ser till att din mat tinas 30 % snabbare än i vanliga mikrovågsugnar. Ugnen har totalt 5 olika nivåer, och du kan välja mellan 90 W, 180 W, 360 W, 600 W och 900 W.

Med denna modell från Siemens får du alltså en elegant inbyggnadsugn, där användarvänligheten är i en klass för sig. Man har tänkt på detaljerna i alla aspekter av ugnens design, vilket återspeglar sig i de många positiva användarrecensioner som ugnen har fått.


Sharp: R-642 

✅ Testvinnare hos tyska Stiftung Warentest

Mikrovaagsugn Sharp- R-642

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
727,00 Kr. 0,00 Kr. 727,00 Kr. Läs mer
796,00 Kr. 0,00 Kr. 796,00 Kr. Läs mer
796,00 Kr. 0,00 Kr. 796,00 Kr. Läs mer
970,00 Kr. 0,00 Kr. 970,00 Kr. Läs mer
974,00 Kr. 0,00 Kr. 974,00 Kr. Läs mer
1 019,00 Kr. 0,00 Kr. 1 019,00 Kr. Läs mer
1 019,00 Kr. 0,00 Kr. 1 019,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Sharp utmärker sig i tester med sina automatiska program och sin enkla rengöring, som båda får toppbetyg, samt med en låg energiförbrukning. Även ugnens användarvänlighet och kontroll utmärker sig i test hos tyska Stiftung Warentest.

Med denna modell får du en så kallad 2-i-1 mikrovågsugn, vilket innebär att du både får en klassisk mikrovågsugn och en grillfunktion med en effekt på 1000W, och tillagningsmöjligheterna är därför många med denna modell. Ugnen har dessutom 11 olika effektnivåer, och maten värms på klassiskt vis, med en roterande platta på botten av ugnen.

Det är möjlig att ställa in ugnen på att använda en kombination av mikrovågor och grill, och den inställningen heter lämpligen “Mix Grill”. Vid denna inställning skiftar ugnen mellan de två funktionerna under tillagningen. Förutom Mix Grill-funktionen kan man välja mellan åtta automatiska tillagningsprogram, och ugnen har dessutom en touch-display, som gör kontrollen extra lätt.

Ugnsutrymmet har en kapacitet på 20 liter, och det är möjligt att aktivera en barnspärr för att förhindra oavsiktlig användning av ugnen. Med modellen från Sharp får du alltså alla fördelarna med en snabb mikrovågsugn och en grill, kombinerat i en och samma ugn, samtidigt som användarvänligheten är på topp.


Samsung MS23F302EAS 

✅ Användarfavorit

Mikrovaagsugn Samsung MS23F302EAS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
985,00 Kr. 0,00 Kr. 985,00 Kr. Läs mer

 

Mikrovågsugnen från Samsung är inte en av de mest avancerade modellerna på marknaden, men i gengäld är den en av de populäraste. Ugnen har ännu inte ingått i några officiella tester, men om man tittar närmare på användarnas recensioner så har den uteslutande mottagit bra recensioner och omtalats i positiva ordalag. Modellen framhävs bland annat för att vara mycket stabil och ha bra kontroller och en bra användarvänlighet.

Ugnen har en kapacitet på 23 liter, vilket gör den lämplig för de flesta hushåll. Ugnsutrymmet har en keramisk emalj, vilket både säkerställer att rengöringen är enkel, och att insidan inte blir repig av rengöring eller användning. Den keramiska emaljen säkerställer även att det inte samlas skadliga bakterier någonstans, och ser dessutom till att det inte absorberas någon fukt, lukt, eller smak i själva ugnen, som kan överföras till maten under tillagning.

Modellen från Samsung har en klassisk design, där maten värms upp med hjälp av den roterande plattan på botten av ugnen. Ugnen har en maximal effekt på 800W, och kan ställas in på totalt sju nivåer. Ugnen har ett speciellt tredubbelt fördelningssystem, som ser till att värmen fördelas jämnt i hela ugnsutrymmet, och därmed värms och tillagas maten också jämnt. Ugnen har även en upptiningsfunktion, så om maten plockades fram ur frysen lite för sent, så är det möjligt att snabbt, lätt, och säkert tina maten i mikrovågsugnen.

Med denna mikrovågsugn får du en stabil och driftsäker modell, i en enkel och elegant design som skulle passa in i de flesta kök. Man har tänkt på användarvänligheten i ugnens design, vilket också tar sig uttryck i mängden av positiva recensioner modellen har fått.


 Electrolux EMM21000W

✅ Rekommenderas av Testfakta.se

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 090,00 Kr. 0,00 Kr. 1 090,00 Kr. Läs mer
1 090,00 Kr. 0,00 Kr. 1 090,00 Kr. Läs mer
1 090,00 Kr. 0,00 Kr. 1 090,00 Kr. Läs mer

 

Väljer du denna mikrovågsugn från Electrolux så får du en ugn som är ytterst effektiv. Användningen påminner mycket om den gamla klassiska mikrovågsugnen då den har manuella kontroller istället för digitala.

Detta ser vi som en klar fördel då den är otroligt enkel att använda. Detta är en mikrovågsugn alla kan använda – gammal som ung.

Mikrovågseffekten är på 800 watt. Du kan också välja mellan 5 olika effektinställningar vilket innebär att du kan justera effekten från 90 watt och ända upp till 800 watt. Detta gör det möjligt för dig att bestämma hur varm maten ska vara.

Om du vill ha en mikrovågsugn som är enkel att använda och samtidigt är ytterst effektiv så är denna modell från Electrolux det perfekta valet.


Din mikrovågsugn är inte farlig

Trots många seglivade myter och rykten, så är mikrovågsugnen inte farlig. Det stämmer inte att mikrovågsugnar ger cancer, och inte heller att de förstör viktiga vitaminer i maten, och det är heller inte sant att de skadar proteiner och därmed gör maten svårsmält. Det finns alltså ingen hälsorisk förknippad med användning av en mikrovågsugn. Det som har betydelse är inte hur maten värms upp, utan snarare temperatur och tid – och i vissa fall även vad maten värms i. Om maten värms för länge och felaktigt kan vitaminer och mineraler förstöras, och om den värms för lite så kan man riskera att det finns bakterier i maten. Detta sker oavsett om maten värms i en mikrovågsugn eller i en vanlig ugn.

Var uppmärksam på valet av underlag

Även om mikrovågsugnen inte är farlig, så ska du fortfarande vara uppmärksam på vilken förpackning eller vilket underlag du använder för uppvärmning av din mat. De olika förpackningarna kan nämligen avge farliga kemikalier, som du riskerar att äta upp efteråt. En annan orsak till att det är viktigt att välja rätt typ av underlag är att du ska vara säker på att maten kan värmas till en kärntemperatur av minst 75 grader, så att alla bakterier dör.

Även om det kan vara frestande att värma mat i den förpackning som den levereras i, så är det ofta en riktigt dålig idé. I grund och botten är det bästa du kan använda för uppvärmningen porslin, glas, eller lådor och skålar av plast som är speciellt utvecklade för att värmas i mikrovågsugn. De materialen är både säkra och icke brännbara. Om du använder ett brännbart material riskerar du att sätta eld på både maten och din ugn.

Om du till exempel väljer att värma konserverade grönsaker i den metallburk de säljs i, så riskerar du att din mat värms ojämnt, då mikrovågor har svårt att tränga igenom metall, och du riskerar även att det slår gnistor om burken, som då kan skada insidan av mikrovågsugnen. Färdigrätter kommer ofta i plastlådor, och även om det är frestande att värma rätten i den medföljande lådan, så bör maten inte värmas i plastlådor om det inte uttryckligen står angivet av tillverkaren att lådan tål mikrovågsugn. Plastlådorna innehåller ofta PVC, vilket innebär att de kan avge farliga kemikalier, och i värsta fall smälta in i maten.

Plast som inte är speciellt utvecklad för mikrovågsugn ska du helt avstå från att använda, då den kan smälta och avge farliga kemikalier, och i värsta fall explodera när den utsätts för uppvärmning av mikrovågor.

Papperstallrikar och annat pappersmaterial kan ta eld, och bör alltid undvikas. Även hushållspapper och servetter bör hållas borta från ugnsutrymmet, då det, beroende på kvalitet, kan vara mycket ohygieniskt och avge skadliga ämnen till maten. Om du vill lägga maten på ett enkelt engångsunderlägg kan du istället använda en bit bakplåtspapper.

Danska Jyllands-Posten har arbetat fram en utförlig lista över vilka material du kan använda för uppvärmning och tillagning i mikrovågsugn, du kan hitta hela listan här.


Goda råd om mikrovågsugnar

Den danska public-servicekanalen DR.dk har givit ut en artikel där de ger olika råd och tips för hur du får ut det mesta av din mikrovågsugn.

Prova om ditt porslin håller för att användas i mikrovågsugnen:

Genom att ställa in ditt porslin i mikrovågsugnen tillsammans med ett glas vatten i 30 sekunder så kan du avgöra om den kan tåla mikrovågsugnen eller inte.

Om porslinet efter 30 sekunder är så pass varmt att du inte kan röra den så bör du inte använda den i mikrovågsugnen.

Kom ihåg att låta maten vila:

DR tipsar om att man ska låta sin mat stå och vila lite efter att den har varit i mikrovågsugnen. Om man tar ut maten direkt när klockan har ringt så hinner den inte bli ordentligt varm.

Använd mikrovågsfilm:

Om du värmer mat och inte använder varmluft eller grilleffekten så kan det vara en bra idé att använda mikrovågsfilm då det gör att maten blir mer jämnt uppvärmd. Kom ihåg att sticka ett litet hål så att ångan kan komma ut.

Även den danska konsumentsidan Samvirke.dk har skrivit en artikel där de ger goda råd och tips för hur man får det mesta av sin mikrovågsugn.

Äggulor och skin ska stickas:

Det är en riktigt bra idé att sticka små hål i exempelvis äggulor, tomater, potatis mm. Eller rättare sagt, allt som har ett fast skal eller skin. Genom att sticka små hål så undviker du att det ”exploderar” i mikrovågsugnen och du undviker även att behöva göra rent i ugnen efteråt.

Koka ditt ris i mikrovågsugnen:

Det är faktiskt otroligt enkelt att koka ris i mikrovågsugnen. Du kan till exempel ta 1 dl ris, 2 dl vatten och ¼ tesked salt i en hög skål som täcks över. Koka på 900 watt i 3 minuter. Därefter sänker du effekten till 250 watt och låter det stå i 5 minuter. När det är färdigt så ska du låta det stå och ånga av i 3-4 minuter.


Mikrovågsugn Test – Dessa tester har vi gått igenom:

Testfakta.se
I deras test av mikrovågsugnar har TestFakta gått igenom 7 olika ugnar där de har jämfört en lång rad funktioner, kvalitet och dess förmåga att värma upp. Du kan läsa testet här.

Test.se
Test.se är ett svenskt testmagasin som har specialiserat sig på att samla tester och jämföra dem. Du kan läsa hela artikeln här.

Råd & Rön
Råd & Rön har grundligt testat 31 olika mikrovågsugnar. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Du ska dock vara uppmärksam på att det krävs betalning för att läsa testerna, vilket betyder att du måste skapa en användare och betala för att få åtgång.

Stiftung Warentest
Stiftung Warentest är Tysklands största och mest erkända konsumentorganisation, och deras tester är kända för grundliga genomgångar och tuffa bedömningar. De har gjort en genomgång av inte mindre än 17 olika mikrovågsugnar, där modellen Sharp: R-642 klarade sig bäst. De olika modellerna bedömdes bland annat på sin användarvänlighet och kontroll, deras förmåga att värma och laga mat, och säkerhet. Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du antingen behöver en prenumeration för att komma åt hela artikelns innehåll, eller måste köpa åtgång till den enskilda artikeln.

Användarrecensioner
I granskningen av mikrovågsugnar har Konsumentmagasinet också tittat på konsumenternas egna recensioner, bland annat på www.whiteaway.com. Fördelen med dessa recensioner är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod, och även utgår från en konkret vardag och matlagning hos en “riktig” familj. Nackdelen med de officiella testerna är ofta att de i regel utförs över en kort tidsperiod och i ett laboratorium. Vanligtvis testas bara ugnen vad gäller dess kontroll och funktioner, och inte nödvändigtvis själva driften under en längre tid.