Mikrovågsugn Test – Bäst i test mikrovågsugnar – Experternas betyg

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I denna artikel går vi igenom en rad olika test av mikrovågsugnar och kollar på vilka modeller som klarar sig bäst. Ändamålet med artikeln är att göra det enkelt för dig att skapa en överblick över vilka mikrovågsugnar som har vunnit tester och utmärkelser så att du slipper att slösa din tid på att söka på hela nätet.

I denna artikel får du: 

🔸 Överblick över de bästa mikrovågsugnarna på marknaden
🔸 Guide till att använda rätt material i din mikrovågsugn
🔸 Goda råd för användning av mikrovågsugnen
🔸 Genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultat från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Sharp: R-642

Konsumentmagasinets rekommendation

✅ Testvinnare hos tyska Stiftung Warentest
Mikrovaagsugn Sharp- R-642

.Denna modell från Sharp utmärker sig i tester med sina automatiska program och sin enkla rengöring, som båda får toppbetyg, samt med en låg energiförbrukning. Även ugnens användarvänlighet och kontroll utmärker sig i test hos tyska Stiftung Warentest.

Med denna modell får du en så kallad 2-i-1 mikrovågsugn, vilket innebär att du både får en klassisk mikrovågsugn och en grillfunktion med en effekt på 1000W, och tillagningsmöjligheterna är därför många med denna modell. Ugnen har dessutom 11 olika effektnivåer, och maten värms på klassiskt vis, med en roterande platta på botten av ugnen.

Det är möjlig att ställa in ugnen på att använda en kombination av mikrovågor och grill, och den inställningen heter lämpligen “Mix Grill”. Vid denna inställning skiftar ugnen mellan de två funktionerna under tillagningen. Förutom Mix Grill-funktionen kan man välja mellan åtta automatiska tillagningsprogram, och ugnen har dessutom en touch-display, som gör kontrollen extra lätt.

Ugnsutrymmet har en kapacitet på 20 liter, och det är möjligt att aktivera en barnspärr för att förhindra oavsiktlig användning av ugnen. Med modellen från Sharp får du alltså alla fördelarna med en snabb mikrovågsugn och en grill, kombinerat i en och samma ugn, samtidigt som användarvänligheten är på topp.


Siemens BF634RGW1 iQ700

Bästa premiumval

✅ Användarfavorit
Siemens BF634RGW1 iQ700

Denna mikrovågsugn från Siemens är både försedd med smarta funktioner och en smart design. Som en av få modeller på marknaden, har denna ugn inte en roterande platta, utan en roterande antenn, som sörjer för en extra jämn fördelning av värmen i ugnsutrymmet. Ugnen är dessutom en inbyggnadsmodell, och luckan är högerhängd. Modellen har ännu inte ingått i några officiella tester, men om man tittar på konsumenternas recensioner så är detta en ytterst populär modell, som endast har fått bra recensioner och lovord.

Modellen får av användarna särskilt beröm för att vara otroligt lätt att rengöra. Både invändigt och utvändigt är ytorna helt släta, vilket gör dem enkla att torka av med en trasa. Även designen framhävs vid upprepade tillfällen, eftersom den är anmärkningsvärt elegant för en mikrovågsugn, och användarvänligheten och kontrollen av ugnen lovordas också flera gånger.

Själva ugnsutrymmet har en kapacitet på 21 liter, och en speciell takintegrerad LED-teknik ser till att belysningen i ugnen ger en extra bra användarkomfort och överblick över maten. Mikrovågsugnen kontrolleras via en TFT-display, som med hjälp av en extra bra skärpa sörjer för en hög användarvänlighet och enkel kontroll av de olika programmen. Sammantaget har det lagts stor vikt på användarvänlighet i såväl ugnens design som dess kontroll. Du kan till exempel få hjälp av förinställda bak- och matlagningsprogram, sju automatiska program, och en cookControl, som ger bra matlagningsresultat.

Ugnen är utrustad med Siemens särskilda “Inverter”-teknik, som ökar ugnens effektivitet och exempelvis ser till att din mat tinas 30 % snabbare än i vanliga mikrovågsugnar. Ugnen har totalt 5 olika nivåer, och du kan välja mellan 90 W, 180 W, 360 W, 600 W och 900 W.

Med denna modell från Siemens får du alltså en elegant inbyggnadsugn, där användarvänligheten är i en klass för sig. Man har tänkt på detaljerna i alla aspekter av ugnens design, vilket återspeglar sig i de många positiva användarrecensioner som ugnen har fått.


Morphy Richards 511502

✅ Rekommenderad av det brittiska testmagasinet Which.co.uk


Morphy Richards 511502

.
Which.co.uk är ett stort brittiskt testmagasin som testar och utvärderar olika konsumentprodukter. Which.co.uk har bland annat fokus på köksmaskiner som till exempel mikrovågsugnar. Här har de brittiska experterna testat mikrovågsugnen Morphy Richards 511502, och generellt sett är de mycket begeistrade över modellen eftersom den klarar sig bra på de testade parametrarna. Lägg märke till att det här dessutom är ta om en fristående mikrovågsugn.

Morphy Richards 511502 mäter 43 cm (b), 36 cm (d) och 25,5 cm (h).

Snygg modell

Morphy Richards 511502 hör till de köksapparater som inte bara bidrar med effektivitet. Morphy Richards 511502 är nämligen utvecklad för att se riktigt bra ut i köket. Designen är elegant och enkel och smälter snyggt in i alla moderna kök. Modellen finns i flera snygga och skinande färger som till exempel en djupt röd som sätter färg på köket. Morphy Richards 511502 är således designad för att passa ihop med en rad andra köksmaskiner från Morphy Richards, exempelvis kaffemaskin, slow cooker, toaster och vattenkokare.

Många program

Morphy Richards 511502 rymmer upp till 20 liter, vilket är en bra när det gäller mikrovågsugnar. För att kunna vara så allsidig som möjligt har modellen åtta olika program som är anpassade till pizza, kyckling, kött, grönsaker, fisk, pasta, soppa och gröt. Det är också bra kraft i Morphy Richards 511502, för maximal effekt ligger på 800 watt. Om man vill använda en lägre effektnivå är det också möjligt, här finns det fem olika nivåer att välja mellan.

”Bästa köp” från experterna

Morphy Richards 511502 får stämpeln ”Bästa köp” av Which.co.uk, med anledning av att modellen är ett riktigt bra val. Modellens värmefördelning och upptiningsförmåga är två områden som särskilt framhävs. Morphy Richards 511502 har också fokus på en smidigare upptining eftersom det finns både en auto-funktion och en manuell valmöjlighet. För att beredningen av mat ska gå ännu lättare har Morphy Richards 511502 även en smart timer och den digitala displayen bidrar också till att öka användarvänligheten.

Fördelar med Morphy Richards 511502:
Riktigt snygg mikrovågsugn
Rymmer upp till 20 liter
Åtta program
Fem olika watt-inställningar
Användarvänlig modell


Electrolux EMM21000W

✅ Rekommenderas av Testfakta.se

Electrolux EMM21000W

.
Väljer du denna mikrovågsugn från Electrolux så får du en ugn som är ytterst effektiv. Användningen påminner mycket om den gamla klassiska mikrovågsugnen då den har manuella kontroller istället för digitala.

Detta ser vi som en klar fördel då den är otroligt enkel att använda. Detta är en mikrovågsugn alla kan använda – gammal som ung.

Mikrovågseffekten är på 800 watt. Du kan också välja mellan 5 olika effektinställningar vilket innebär att du kan justera effekten från 90 watt och ända upp till 800 watt. Detta gör det möjligt för dig att bestämma hur varm maten ska vara.

Om du vill ha en mikrovågsugn som är enkel att använda och samtidigt är ytterst effektiv så är denna modell från Electrolux det perfekta valet.


OBH Nordica Vega 7541

✅ Konsumenternas favorit

OBH Nordica Vega 7541

.
Modellen OBH Nordica Vega 7541 har inte varit med i några test utförda av expertpaneler. Istället handlar det om konsumenternas favorit, en modell som konsumenterna ger höga betyg. Konsumenterna använder modellen varje dag och vet därför att det är en bra produkt. Användarna har mycket positivt att säga om modellen, bland annat är det den snygga designen och användarvänligheten är några områden som nämns flera gånger. Lägg dessutom märke till att det här handlar om en fristående mikrovågsugn.

OBH Nordica Vega 7541 mäter 44 cm (b), 35,5 cm (d) och 25,8 cm (h).

Bra till det mindre hushållet

OBH Nordica Vega 7541 har inte ett stort ugnsrum men med en kapacitet på 20 liter är volymen ändå förhållandevis bra för att vara en mikrovågsugn. Det är inte tillräckligt för ett stort hushåll men det räcker utmärkt till ett mindre. OBH Nordica Vega 7541 är också perfekt till sommarstugan eller studentlägenheten, där det inte finns så mycket plats i köket. OBH Nordica Vega 7541 är kanske inte den största ugnen på marknaden men i gengäld har den bra effekt. OBH Nordica Vega 7541 har nämligen en effekt på 1000 watt och det är helt klart i den högre den övre delen av skalan.

Åtta olika program

OBH Nordica Vega 7541 är designad för att kunna tillaga en god måltid oberoende av vilka råvaror som används. Därför är modellen utrustad med åtta olika program och fem effekt-steg, vilket gör att man alltid kan tillaga den valda typen av mat. OBH Nordica Vega 7541 har även några bra funktioner som till exempel en effektiv upptiningsfunktion, som tinar upp varor utifrån vikten, och en grillfunktion som ser till att ytan på maträtterna blir spröd.

Riktigt snygg mikrovågsugn, enligt konsumenterna

Konsumenterna är generellt sett mycket nöjda med OBH Nordica Vega 7541. Två av aspekterna som uppmärksammas positivt är design och färg. OBH Nordica Vega 7541 tillverkas i en vacker djupröd färg som verkligen är ett blickfång. Konsumenterna är mycket förtjusta i den snygga färgen och kombinerat med modellens LED-belysning, ger modellen ett riktigt snyggt uttryck. En konsument kallar rätt och slätt modellen för vacker. Utöver detta tas även funktioner och användarvänligheten upp och båda benämns som välfungerande. Det påpekas också att OBH Nordica Vega 7541 är lätt att använda och även om den inte har så många avancerade inställningar blir resultatet av tillagningen bra.  Modellen har en display samt tryckknappar och vred som är smidiga att använda.

Fördelen med OBH Nordica Vega 7541:
20 liters kapacitet, så den är ideal till ett mindre hushåll
Hög effekt på 1000 watt
Åtta program och fem effekt-steg
Display, LED-ljus och knappar
Fin design i snygg röd färg


Whirlpool MAX 38

✅ Testvinnare hos Test.se

Whirlpool MAX 38

.
Den svenska testportalen Test.se har tittat närmare på test där Whirlpool MAX 38 klarar sig riktig bra. Modellen har testats på flera parametrar som till exempel effektivitet och funktioner, och eftersom den klarar sig riktigt bra, utser de experterna modellen till testvinnare. Här handlar det dessutom om en fristående mikrovågsugn.

Whirlpool MAX 38 mäter 39,2 cm (b), 35,3 cm (d) och 36 cm (h).

Liten modell

Whirlpool MAX 38 hör inte till de mikrovågsugnar som har en stor kapacitet. Whirlpool MAX 38 rymmer 13 liter och passar därför bäst till hushåll där det tillagas mindre mängder mat. Whirlpool MAX 38 är perfekt för kollektivboendet, studentkorridoren eller lägenheten där det bor 1–2 personer. Maxeffekten på 700 watt gör dock att det är en kraftfull mikrovågsugn. Lägg särskilt märke till modellens unika och annorlunda design, som får modellen att sticka ut från mängden.

Många funktioner

Även om det här är tal om en mindre modell, har Whirlpool MAX 38 många bra funktioner. Grillfunktionen är särskilt värd att uppmärksamma eftersom Jet Defrost och 3D-systemet ger möjlighet till en spröd grillyta men även snabb upptining. Jet Defrost är ett patenterat system som har fördelen att det kan tina upp matvarorna upp till sju gånger fortare jämfört med en vanlig mikrovågsugn. Whirlpool MAX 38 har dessutom en Jet Start-funktion, där ett enkelt tryck startar upp alla funktioner. Detta är särskilt effektivt när man vill ha en snabb uppvärmning.

Bäst i test, enligt experterna

Enligt experterna är Whirlpool MAX 38 en riktigt bra mikrovågsugn med många bra funktioner. Experterna är särskilt förtjusta i modellens unika 3D-teknologi, som är speciellt för Whirlpool. Enligt experterna ger det här tredimensionella systemet en både effektiv och jämn uppvärmning, särskilt Defrost Jet som även får upptiningen att gå fortare samt den effektiva grillfunktionen.

Fördelar med Whirlpool MAX 38:
Liten modell som är passar till mindre hushåll
Modell med grillfunktion
Jet Defrost kortar ner upptiningstiden
Bra för snabb uppvärmning
Välfungerande 3D-teknologi


Whirlpool MWP101

✅ Utsedd till “Bra Köp” hos Råd & Rön

Whirlpool MWP101

Whirlpool MWP101 har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön. Modellen ingick då i en stor granskning av mikrovågsugnar.

Experterna tyckte bra om den här modellen och gav den i slutändan utmärkelsen “Bra Köp”, något som de bland annat motiverar med att mikron har en låg energiförbrukning. Experterna är däremot inte lika nöjda med ljudnivån.

Klassisk mikrovågsugn

Whirlpool MWP101 är en klassisk mikrovågsugn med en bra storlek. Den här modellen har nämligen en kapacitet på 20 liter och kan därmed värma ganska stora mängder mat på en gång.

Inuti mikrovågsugnen finns det en roterande platta som är 24,5 cm i diameter. Man kan därför utan problem ställa in en tallrik eller liknande på plattan. När maten är färdig öppnar man luckan med hjälp av en knapp på fronten av mikron.

Enkla kontroller och flera program

Whirlpool MWP101 är en användarvänlig mikrovågsugn som kontrolleras med två stora vred på fronten av maskinen. Dessa vred används för att välja mellan olika program samt ställa in effekt och tillagningstid.

Den här modellen har nämligen flera olika program, till exempel upptining, sjudning, matlagning och uppvärmning. Med Whirlpool MWP101 kan man alltså använda mikron till mer än att bara värma rester.

Upptiningsfunktion

Whirlpool MWP101 är utrustad med flera praktiska funktioner och har bland annat en upptiningsfunktion. Den här funktionen utgår från matens vikt och kan tina allt från kött och kyckling till fisk och grönsaker. Detta kan till exempel vara praktiskt när man har glömt bort att plocka fram middagen ur frysen.

Sist men inte minst har Whirlpool MWP101 flera effektlägen som gör att man alltid kan anpassa effekten till maträtten. Den högsta inställningen är på 700 watt.

Whirlpool MWP101 mått:
🌀 Höjd: 26,2 cm
🌀 Bredd: 45,2 cm
🌀 Djup: 36,5 cm

Whirlpool MWP101 basfakta:
🔴 Typ: Fristående mikrovågsugn
🔴 Kapacitet: 20 liter
🔴 Program: Upptining, uppvärmning och tillagning
🔴 Watt: 700
🔴 Grill: Nej

Fördelar med Whirlpool MWP101:
Upptiningsfunktion
Flera program
Enkla kontroller
Kapacitet på 20 liter
Flera effektlägen

 


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Siemens HF15M541

✅ Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Siemens HF15M541

Siemens HF15M541 har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk. Experterna tyckte bra om programmen och de enkla kontrollerna hos den här modellen och gav i den slutändan ett medelbetyg. Eftersom att Siemens HF15M541 är mindre än många andra mikrovågsugnar är de däremot inte lika nöjda med kapaciteten.

Effektiv mikrovågsugn

Siemens HF15M541 är en effektiv mikrovågsugn som tillhör marknadens mindre modeller. Den här modellen har nämligen en kapacitet på 17 liter. Den passar därför bäst in i ett mindre hushåll där det inte är så många som ska använda mikron.

Det här är en effektiv mikrovågsugn med en effekt på 800 watt. Siemens HF15M541 kan därför värma upp maten på ett optimalt sätt. Eftersom att modellen har fem olika effektlägen kan man dessutom alltid anpassa effekten till den aktuella maträtten.

Mångsidig mikrovågsugn med flera funktioner

Siemens HF15M541 är en mångsidig mikrovågsugn som är försedd med flera olika funktioner. Mikron kan nämligen användas till både upptining, uppvärmning och tillagning.

Den här modellen har dessutom en cookControl-funktion med sju automatiska program. Med den här funktionen får man en jämn och enhetlig tillagning varje gång. Allt man behöver göra är att välja program, ange matens vikt och starta mikron.

Enkla kontroller

På fronten av Siemens HF15M541 finns det ett kontrollvred och några andra knappar. Dessa används för att välja mellan olika funktioner och effektlägen samt ställa in tillagningstiden. Längst ner sitter det en stor knapp som används för att öppna luckan när man ställer in eller tar ut något ur mikron.

Inuti mikron finns det en roterande glasplatta som är 24,5 centimeter i diameter. Det finns därför tillräckligt med utrymme för ganska stora tallrikar. När man öppnar luckan tänds en belysning i mikron som gör att man alltid ser vad man gör för något.

Siemens HF15M541 mått:
🌀 Höjd: 29 cm
🌀 Bredd: 46,1 cm
🌀 Djup: 35,1 cm
🌀 Vikt: 12,78 kg

Siemens HF15M541 basfakta:
🔴 Typ: Fristående mikrovågsugn
🔴 Kapacitet: 17 liter
🔴 Program: Uppvärmning, tillagning och upptining
🔴 Watt: 800
🔴 Grill: Nej

Fördelar med Siemens HF15M541:
 CookControl-funktion
Kan användas till flera olika ändamål
Fem effektlägen
Invändig belysning
Roterande glasplatta


Panasonic NN-GD38HS 

✅ Konsumentfavorit

Panasonic NN-GD38HS

Panasonic NN-GD38HS har inte varit med i några officiella test utförda av experter, där modellerna har utvärderats och testats utifrån specifika aspekter. Här handlar det istället om en av konsumenternas favoriter som har fått mycket goda omdömen i det vardagliga bruket. Konsumenterna rosar Panasonic NN-GD38HS genomgående men det är särskilt modellens snabbhet och bra funktioner som framhävs. Här är det dessutom tal om en fristående mikrovågsugn.

Panasonic NN-GD38HS mäter 48,8 cm (b), 39,5 cm (d) och 27,9 cm (h).

Lite större än de allra minst mikrovågsugnarna

De allra minsta mikrovågsugnarna har ofta ett ugnsrum som rymmer mindre än 20 liter. Panasonic NN-GD38HS är lite större än de allra minsta och har en kapacitet på 23 liter, vilket gör att den är bäst till mindre hushåll. Utöver detta är Panasonic NN-GD38HS en kraftig mikrovågsugn med hög effekt på 1000 watt, vilket är högt för att vara en mikrovågsugn.

Möjlighet för ånga

Panasonic NN-GD38HS klarar av mer än många andra mikrovågsugnar. Med den här modellen är det även möjligt att tillaga maträtter med hjälp av ånga. Panasonic NN-GD38HS levereras nämligen med den så kallade Steam+ Pot, som gör att maten bibehåller mer näringsämnen, vitaminer och mineraler, något som är möjligt när man använder ånga. Det finns även andra bra funktioner på Panasonic NN-GD38HS till exempel en grillfunktion och hela 17 program. Åtta av dessa är ångfunktioner.

Bra uppvärmning, enligt konsumenterna

Konsumenterna har mycket bra att säga om Panasonic NN-GD38HS. De är begeistrade över hur bra Panasonic NN-GD38HS värmer upp och tillagar maten och som ett extra plus går det riktigt fort med den här modellen. Konsumenterna anser också att funktionerna är bra och dessutom har Panasonic NN-GD38HS en snygg formgivning. Den här modellen har en svartfärgad yta och är mer avlång än andra modeller. Designen är neutral och stilren och knapparna smälter bra in i mikrovågsugnens symmetri.

Fördelar med Panasonic NN-GD38HS:
Lite större än de små mikrovågsugnarna – volym på 23 liter
Effekt på 1000 watt
Kan tillaga mat med ånga i Steam+ Pot
17 olika program
Stilren, svart och elegant modell


Bosch HMT75M451

✅ Rekommenderad av den brittiska tidningen Independent.co.uk

Bosch HMT75M451

Modellen Bosch HMT75M451 utvärderades i ett test utfört av den brittiska tidningen The Independent. Tidningens experter har tittat närmare på mikrovågsugnar och därefter korat de tio bästa modellerna.  Bosch HMT75M451 finns med på den här listen och här handlar det om en välfungerande mikrovågsugn med fler användningsområden. Modellen är dessutom fristående.

Bosch HMT75M451 mäter 46,2 cm (b), 32 cm (d) och 29 cm (h).

Mindre men kraftfull modell

Bosch HMT75M451 hör varken till de dyraste eller största mikrovågsugnarna på marknaden. Den här modellen har ett bra pris och rymmer 17 liter. Det är inte så mycket men det räcker till ett mindre hushåll eller studentboendet. Trots den lite mindre storleken handlar det ändå om en kraftfull mikrovågsugn eftersom maxeffekten ligger på 800 watt. Utöver det har Bosch HMT75M451 en mycket klassisk design i rostfritt stål som passar in så gott som alla kök. Designen är enkel och stilren.

Inställningar via knappar och display

Bosch HMT75M451 är tillverkad med hög användarvänlighet. Modellen är utrustad med display, tryckknappar och vred som styr de olika funktionerna. Knapparna är lätta att förstå vilket gör att Bosch HMT75M451 är lätt att använda. Här handlar det om en enkel modell som varken har grill eller varmluft. I gengäld finns det fem olika watt-nivåer; 800 watt, 600 watt, 360 watt, 180 watt och 90 watt, samt fyra olika upptiningsprogram. Bosch HMT75M451 kan även tillaga mat med hjälp av mikrovågsugnens tre olika matlagningsprogram.

Modell med stor flexibilitet

Experterna från Independent.co.uk förklarar att Bosch är mest kända för de integrerade mikrovågsugnarna men i det här fallet handlar det om en fristående modell. Det påpekas också att Bosch HMT75M451 är en liten modell som är både välkonstruerad och fungerar bra. Modellen är lätt att använda och har de viktigaste funktionerna. Experterna lägger särskilt märke till en mycket flexibel funktion på Bosch HMT75M451; den kan monteras på undersidan av till exempel ett köksskåp så att den inte tar plats på köksbordet eller en avlastningsyta. Det är en riktigt bra egenskap enligt experterna.

Fördelar med Bosch HMT75M451: 
 Liten modell på 17 liter
Maxeffekt på 800 watt
Användarvänlig modell med display och knappar
Fyra upptiningsprogram och tre matlagningsprogram
Kan monteras under ett skåp för att spara utrymme


Så fungerar din mikrovågsugn

Tiden när mikrovågsugnen bara användes för att poppa popcorn är förbi, de moderna mikrovågsugnarna kan göra mycket mer än så. Men vad är egentligen en mikrovågsugn och hur fungerar den i praktiken?

Små vågor värmer vattenmolekylerna

En mikrovågsugn använder mikrovågor för att värma upp maten. Whiteaway.com förklarar att en mikrovågsugn fungerar som så att mycket små vågor (mikrovågor) rör sig upp och ner och kors och tvärs när mikrovågsugnen startas. När vågorna kommer i kontakt med maten som är placerad i ugnen påverkar mikrovågorna vattenmolekylerna som också börjar röra på sig. Denna rörelse gör att vattenmolekylerna värms upp och så fortsätter det som en snöbollseffekt, eftersom de uppvärmda molekylerna påverkar resterande vattenmolekyler och reaktionen gör att maten blir varm. Rörelsemönstret gör också att maten värms upp både utanpå och inuti.

Mikrovågsugnen är en gammal uppfinning

Även om mikrovågsugnen fick sitt genombrott först under 1990-talet, är det inte någon ny uppfinning. Grunden till den moderna mikrovågsugnen lades redan på 1940-talet hos vapenelektronik-fabrikanten Raytheon. Här arbetade amerikanen Percy Spencer, som under ett av sina försök upptäckte att fett, kolhydrater och vatten utvecklar värme när de utsätts för mikrovågor. 1947 presenterade han världens första patenterade mikrovågsugn.

Matvaror värms upp annorlunda i en vanlig ugn

Uppvärmningsprocessen i en vanlig ugn fungerar lite annorlunda. Här värms råvarorna upp utifrån och in, de blir alltså första varma på utsidan och sedan tränger värmen in i maten och gör den varm på inuti. Det är därför man använder en stektermometer till exempelvis stek, för att se när den uppnår optimal temperatur. Kärnan är den sista delen av köttet som blir varmt i en vanlig ugn.

En annan stor fördel med en mikrovågsugn jämfört med en vanlig ugn är att man inte behöver värma upp mikrovågsugnen innan man använder den, något som man ju måste göra med en vanlig ugn. I mikrovågsugnen sätter man bara in det som ska värmas upp eller tillagas och startar ugnen. Därmed sparar man även en del ström. 

Fristående eller integrerad

När man ska välja mikrovågsugn stöter man ofta på två typer, de fristående och de integrerade. Vilken man väljer är helt beroende på individuella önskemål samt kökets planlösning och stil.

De integrerade mikrovågsugnarna är en del av kökets inredning precis som inbyggnadsugnarna är. De är en del av inredningsstilen och är byggda in direkt i själva köket. En integrerad mikrovågsugn blir en del av köket och sticker inte ut som en udda detalj.

En fristående mikrovågsugn kan stå framme på köksbordet, några modeller kan hängmonteras under kökets överskåp. Därför kan den fristående varianten ta upp en hel del plats och i det lilla köket kan det bli trångt om man vill ha en stor mikrovågsugn. Om man är inredningsintresserad bör man också överväga att välja en modell som passar ihop med den övriga stilen i köket. De flesta modellerna har neutrala färger som svart, grå eller vit, men det går även att få andra färger om man vill ha det, till exempel den populära djupröda färgen.


De här råvarorna kan du spara tid på om du tillagar dem i mikrovågsugnen  

Alt.dk skriver att det finns många råvaror som med fördel kan ställas in i mikrovågsugnen om man vill tillaga dem snabbt, och det gäller inte bara popcorn.

Om man har en stressig vardag kan mikrovågsugnen vara en bra genväg för att få mer tid över. Utöver tidsfaktorn finns det ytterligare fördelar med att använda mikrovågsugn och det är att man slipper diska en eller flera grytor samtidigt som man undviker matos i köket.

Experten från Alt.dk uppger att man först och främst når det bästa resultatet om man använder den högsta effekten på mikrovågsugnen, den som är mellan 700 och 900 watt beroende på modellen. Experterna rekommenderar också att man läser igenom bruksanvisningen till mikrovågsugnen eftersom funktioner och temperatur varierar från modell till modell.

Majskolvar

MajskolvarExperterna säger att man ska lägga majskolvarna på en tallrik utan vatten. Tillagningstiden beror på hur många kolvar man vill tillaga. Om man bara har en räcker det med 1,5 minut på högsta effekt. Om man har två ska tiden vara 2-3 minuter. Håll ett öga på majskolvarna medan du tillagar dem för den kan behöva lite extra tid.

Potatis

PotatisDet finns många olika sorters potatis och enligt experterna är små potatis med tunt skal det som är bäst att tillaga i mikrovågsugnen. Börja med att skölja dem, det är inte nödvändigt att skala dem om inte skalet är tjockt. För att vara säker på att de är helt tillagade, skär ett par djupa skåror i varje potatis, lite som när man förbereder Hasselback-potatis. Då kan man vara helt säkert på att värmen blir densamma i hela potatisen. Lätt därefter potatisen på en tallrik och ringla över lite olivolja. Ställ in dem i mikrovågsugnen och ge dem fem minuter på högsta effekt. När de är färdiga har potatisen en konsistens som påminner om ett mellanting mellan kokt och bakad potatis.

Ostron och blåmusslor

Ostron och blåmusslorTa en tallrik och fördela musslorna eller ostronen jämnt. Sätt tallriken i mikrovågsugnen och ge dem 3-4 minuter. Håll ett öga på dem för de öppnar sig när de är färdiga. De musslor som inte öppnar sig slänger man, annars blir man matförgiftad. Ostron behöver ofta lite längre tid, cirka 4-5 minuter och man bör inte tillaga fler än fyra åt gången. Särskilt musslorna kan ge en del vätska som kan användas som bas i soppa.

BrödkrutongerBrödkrutonger

Bröd som har blivit lite torrt går att göra riktigt goda krutonger av. Skär brödet i små tärningar och lägg dem på tallriken. Sätt i dem i mikrovågsugnen och ge dem ett par minuter. De är färdiga när de är hårda rakt igenom. Det är bra att hålla ett öga på mikrovågsugnen när man tillagar krutonger eftersom de går från mjuka till färdiga på ett ögonblick.

Ris

risMan sparar inte tid på att laga ris i mikrovågsugnen i jämförelse med en gryta på spisen. Vinsten är istället att man slipper en gryta som kan koka över eller som det bränner fast i. Ta den önskade mängden ris och häll det i en djup skål, som tål att användas i mikrovågsugn. Tillsätt mängden vatten du behöver och tillaga riset i 10-12 minuter i mikrovågsugnen.

Auberginer

AuberginerMan kan spara riktigt mycket tid när det kommer till att ugnsbaka auberginer. I en ugn tar det upp till 45 minuter men i en mikrovågsugn kan de tillagas på mindre än halva tiden. Innan auberginerna kan tillagas i mikrovågsugnen är det viktigt att pricka hål i skalet, annars kan de explodera i mikron. Ge auberginerna 10-12 minuter.

Bacon

BaconGenerellt sett är det svår att tillaga något så att det blir sprött i en mikrovågsugn, men det gäller inte bacon. Ta en tallrik och lägg en bit hushållspapper på den. Lägg på 5-6 baconskivor och lägg över en bit hushållspapper, det gör att fettet samlas upp. Tillaga baconskivorna 3-5 minuter men se till att de inte får för lång tid, utan håll ett öga på dem.

Gröt

GrötDe flesta har hört att det är enkelt att laga gröt i en mikrovågsugn. Det stämmer fullt ut. Om man till exempel vill ha havregrynsgröt, tar man en djup tallrik och häller i havregryn och den vanliga mängden med vatten eller mjölk över. Sätt sedan in tallriken i mikrovågsugnen i 1-2 minuter. Förutom tidsaspekten har gröt i mikrovågsugnen även den stora fördelen att det inte bränner vid, något som det lätt kan göra i en gryta på spisen.


Vad ska din mikrougn klara av?

Moderna mikrovågsugnar kan mer än att bara värma upp maten. Det kan vara lite av en konst att hitta den mikrovågsugn som passar till ens behov eftersom det finns många olika modeller, allt från väldigt enkla till mycket avancerade. Baserat på en artikel från Elgiganten.dk berättar vi här vilka funktioner som de flesta kan ha nytta av och bör titta efter när de ska köpa en ny mikrovågsugn. 

Grill

Det är en bra idé att investera i en mikrovågsugn med grillfunktion och många modeller har också den här funktionen. Det kan vara svårt att få en fin yta på råvaror som tillagas i en mikrovågsugn eftersom temperaturerna sällan överstiger 120 grader i den här ugnstypen. Vattnet som förångas hindrar att högre temperaturer än så nås. Har man en mikrovågsugn med grillfunktion kan man få en grillad yta.

Det finns många olika varianter av grillfunktioner och ofta finns det både en yt- och grillfunktion, något som är extra fördelaktigt om du vill ha en pizza med krispiga kanter.

Några modeller har också Air & Grill-funktion, som ger en gyllenbrun yta på maträtterna.

Varmluft

En mikrovågsugn med varmluftsfunktion kan också vara värt att överväga om man även vill kunna använda mikrovågsugnen som en vanlig ugn. En mikrovågsugn med varmluft kan nämligen tillaga maten på samma sätt som i en vanlig ugn, med värme som cirkulerar jämt runt i ugnsrummet.

3D

Några mikrovågsugnar har en 3D-funktion. En 3D-funktion gör att matvarorna tillagas på ett tredimensionellt sätt, så att hela ytan tillagas jämnt.

Sensor

De avancerade mikrovågsugnarna är utrustade med sensorer som löpande mäter fuktighetsnivån i matvarorna, vilket innebär att maten varken blir under- eller överkokt.

Defrost – upptining

En mikrovågsugn med upptiningsfunktion ser till att maten blir tillagad fortare om den är frusen.

Varmhållningsfunktion

En varmhållningsfunktion gör att mikrovågsugnen kan hålla maten arm. Den här funktionen är bra när man väntar på att de olika rätterna ska bli klara.

Mikrovågsugnen blir en kombinationsugn

När det handlar om en mikrovågsugn som har många olika funktioner kan den hamna i kategorin kombiugn istället. Var därför lite uppmärksam på det här när du väljer mellan olika modeller.


Mikrovågsugn, kombiugn eller miniugn – vad ska jag välja?

Det finns många olika typer av ugnar på marknaden och man vill ha ett alternativ till en vanlig ugn, eller ett bra alternativ till sommarstugan eller studentlägenheten där det inte är så gott om plats.

Mikrovågsugnen

Den här artikeln handlar om mikrovågsugnar, som dessvärre har fått lite dåligt rykte när det kommer till matlagning. Men som vi har skrivit tidigare kan en modern mikrovågsugn tillaga mer än popcorn eller värma upp en fryst pizza. De moderna mikrovågsugnarna har nämligen många olika funktioner som varmluft och grill vilket innebär att man kan använda mikrovågsugnen som en vanlig ugn, i mindre omfattning.

Kombinationsugnen

Skousen.dk förklarar att en kombinationsugn är en ugn som kombinerar olika funktioner. En kombinationsugn kan vara en mikrovågsugn som klarar fler saker är normalt, men som till exempel även kan använda ånga som tillagningsmetod. En kombinationsugn har ofta flera funktioner såsom övervärme, över-/undervärme, grill och varmluft.

Så man vill ha många ugnsfunktioner men inte har så mycket plats, kan en kombinationsugn vara ett strategiskt bra val. Man ska bara vara medveten om sina individuella behov.

Miniugnen

En miniugn är ett särskilt bra val om man har mycket begränsad plats i köket och vill ha ett alternativ till den mer traditionella ugnen. En miniugn rymmer inte lika mycket som en vanlig ugn men den räcker ändå till för att laga lasagne, pizza eller bullar och kakor.

De flesta miniugnarna har både över- och undervärme och på några modeller kan man även välja grillfunktion. En miniugn är således, som namnet antyder, en miniversion av en traditionell ugn.


Din mikrovågsugn är inte farlig

Trots många seglivade myter och rykten, så är mikrovågsugnen inte farlig. Det stämmer inte att mikrovågsugnar ger cancer, och inte heller att de förstör viktiga vitaminer i maten, och det är heller inte sant att de skadar proteiner och därmed gör maten svårsmält. Det finns alltså ingen hälsorisk förknippad med användning av en mikrovågsugn. Det som har betydelse är inte hur maten värms upp, utan snarare temperatur och tid – och i vissa fall även vad maten värms i. Om maten värms för länge och felaktigt kan vitaminer och mineraler förstöras, och om den värms för lite så kan man riskera att det finns bakterier i maten. Detta sker oavsett om maten värms i en mikrovågsugn eller i en vanlig ugn.

Var uppmärksam på valet av underlag

Även om mikrovågsugnen inte är farlig, så ska du fortfarande vara uppmärksam på vilken förpackning eller vilket underlag du använder för uppvärmning av din mat. De olika förpackningarna kan nämligen avge farliga kemikalier, som du riskerar att äta upp efteråt. En annan orsak till att det är viktigt att välja rätt typ av underlag är att du ska vara säker på att maten kan värmas till en kärntemperatur av minst 75 grader, så att alla bakterier dör.

Även om det kan vara frestande att värma mat i den förpackning som den levereras i, så är det ofta en riktigt dålig idé. I grund och botten är det bästa du kan använda för uppvärmningen porslin, glas, eller lådor och skålar av plast som är speciellt utvecklade för att värmas i mikrovågsugn. De materialen är både säkra och icke brännbara. Om du använder ett brännbart material riskerar du att sätta eld på både maten och din ugn.

Om du till exempel väljer att värma konserverade grönsaker i den metallburk de säljs i, så riskerar du att din mat värms ojämnt, då mikrovågor har svårt att tränga igenom metall, och du riskerar även att det slår gnistor om burken, som då kan skada insidan av mikrovågsugnen. Färdigrätter kommer ofta i plastlådor, och även om det är frestande att värma rätten i den medföljande lådan, så bör maten inte värmas i plastlådor om det inte uttryckligen står angivet av tillverkaren att lådan tål mikrovågsugn. Plastlådorna innehåller ofta PVC, vilket innebär att de kan avge farliga kemikalier, och i värsta fall smälta in i maten.

Plast som inte är speciellt utvecklad för mikrovågsugn ska du helt avstå från att använda, då den kan smälta och avge farliga kemikalier, och i värsta fall explodera när den utsätts för uppvärmning av mikrovågor.

Papperstallrikar och annat pappersmaterial kan ta eld, och bör alltid undvikas. Även hushållspapper och servetter bör hållas borta från ugnsutrymmet, då det, beroende på kvalitet, kan vara mycket ohygieniskt och avge skadliga ämnen till maten. Om du vill lägga maten på ett enkelt engångsunderlägg kan du istället använda en bit bakplåtspapper.

Danska Jyllands-Posten har arbetat fram en utförlig lista över vilka material du kan använda för uppvärmning och tillagning i mikrovågsugn, du kan hitta hela listan här.


Goda råd om mikrovågsugnar

Den danska public-servicekanalen DR.dk har givit ut en artikel där de ger olika råd och tips för hur du får ut det mesta av din mikrovågsugn.

Prova om ditt porslin håller för att användas i mikrovågsugnen:

Genom att ställa in ditt porslin i mikrovågsugnen tillsammans med ett glas vatten i 30 sekunder så kan du avgöra om den kan tåla mikrovågsugnen eller inte.

Om porslinet efter 30 sekunder är så pass varmt att du inte kan röra den så bör du inte använda den i mikrovågsugnen.

Kom ihåg att låta maten vila:

DR tipsar om att man ska låta sin mat stå och vila lite efter att den har varit i mikrovågsugnen. Om man tar ut maten direkt när klockan har ringt så hinner den inte bli ordentligt varm.

Använd mikrovågsfilm:

Om du värmer mat och inte använder varmluft eller grilleffekten så kan det vara en bra idé att använda mikrovågsfilm då det gör att maten blir mer jämnt uppvärmd. Kom ihåg att sticka ett litet hål så att ångan kan komma ut.

Även den danska konsumentsidan Samvirke.dk har skrivit en artikel där de ger goda råd och tips för hur man får det mesta av sin mikrovågsugn.

Äggulor och skin ska stickas:

Det är en riktigt bra idé att sticka små hål i exempelvis äggulor, tomater, potatis mm. Eller rättare sagt, allt som har ett fast skal eller skin. Genom att sticka små hål så undviker du att det ”exploderar” i mikrovågsugnen och du undviker även att behöva göra rent i ugnen efteråt.

Koka ditt ris i mikrovågsugnen:

Det är faktiskt otroligt enkelt att koka ris i mikrovågsugnen. Du kan till exempel ta 1 dl ris, 2 dl vatten och ¼ tesked salt i en hög skål som täcks över. Koka på 900 watt i 3 minuter. Därefter sänker du effekten till 250 watt och låter det stå i 5 minuter. När det är färdigt så ska du låta det stå och ånga av i 3-4 minuter.


Så testades mikrovågsugnarna

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk testar löpande många olika mikrovågsugnar och även de modeller som ingår i den här artikeln. I det här avsnittet går vi igenom hur de brittiska experterna testar de utvalda modellerna och på vilka parametrar de tittar närmare på under testerna.

Which.co.uk rekommenderar att när man letar efter en ny mikrovågsugn bör man först och främst leta efter en modell med bra basfunktioner. Mikrovågsugnen ska alltså kunna värma jämnt och gärna ha en bra upptiningsfunktion. Handlar det om en kombinationsugn ska den även ha en bra grillfunktion och gå att baka i. En bra mikrovågsugn ska dessutom vara enkel att använda.

När Which.co.uk tester och utvärderar mikrovågsugnarna använder de färska råvaror och det handlar ofta om köttfärs och kakor.

Uppvärmning: När Which.co.uk testar ugnarna inom området för uppvärmning, gör de test i flera steg med råvarorna, allt för att se om ugnen har en jämn värme. De registrera om alla delar av råvaran har en bra temperatur eftersom en mikrovågsugn med bra uppvärmning ger vällagad och inte torr mat.

Upptining: Which.co.uk använder frusen köttfärs i det här testet. Experterna undersöker hur bra både den automatiska och den manuella upptiningsfunktionen fungerar. För varje testomgång kontrollerar de om det finns några för varma eller kalla områden i råvarorna.

Användarvänlighet: Experterna tittar på hur intuitiva och hur mikrovågsugnarna är att använda. De undersöker också hur lätta instruktionerna är att följa.

Grill: Which.co.uk:s experter testar hur bra modellerna är på att grilla. Bröd utan skalk fördelas på tallriken och så provar de hur bra grillat brödet blir.

Bakning: Det går att baka i några av mikrovågsugnarna. Om det handlar om en mikrovågsugn med bakfunktion, testas detta genom att titta på hur jämnt kakorna bakas och hur luftiga de blir.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka mikrovågsugnar är bäst i test?

Sharp: R-642 och Whirlpool MAX 38

🤓 Hur testas mikrovågsugnarna?

Mikrovågsugnarna bedöms baserat på hur bra de klarar av olika matlagningsuppgifter, hur jämnt de värmer maten, hur lång tid uppvärmningen tar samt det färdiga resultatet. Man tittar även på energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A i toppen till G i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Mikrovågsugn Test – Dessa tester har vi gått igenom:

Testfakta.se 🇸🇪
I deras test av mikrovågsugnar har TestFakta gått igenom 7 olika ugnar där de har jämfört en lång rad funktioner, kvalitet och dess förmåga att värma upp. Du kan läsa testet här.

Test.se 🇸🇪
Test.se är ett svenskt testmagasin som har specialiserat sig på att samla tester och jämföra dem. Du kan läsa hela artikeln här.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön har grundligt testat 31 olika mikrovågsugnar. Du kan läsa hela testet genom att klicka här. Du ska dock vara uppmärksam på att det krävs betalning för att läsa testerna, vilket betyder att du måste skapa en användare och betala för att få åtgång.

Stiftung Warentest 🇩🇪
Stiftung Warentest är Tysklands största och mest erkända konsumentorganisation, och deras tester är kända för grundliga genomgångar och tuffa bedömningar. De har gjort en genomgång av inte mindre än 17 olika mikrovågsugnar, där modellen Sharp: R-642 klarade sig bäst. De olika modellerna bedömdes bland annat på sin användarvänlighet och kontroll, deras förmåga att värma och laga mat, och säkerhet. Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du antingen behöver en prenumeration för att komma åt hela artikelns innehåll, eller måste köpa åtgång till den enskilda artikeln.

Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent är en brittisk tidning och en av Storbritanniens största. Tidningen behandlar områden som spänner från inrikes- och utrikesnyheter och politik till sport och kultur, men det ges även utrymme för det kulinariska och konsumentprodukter. The Independent har här testat de 10 bästa mikrovågsugnarna, och där i är modellen Bosch HMT75M451 inkluderad. Vill du läsa mer kan du klicka här.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största konsumenttidning och har visionen att vara konsumenternas förlängda arm och hjälper dagligen konsumenterna med att få den bästa möjliga informationen inför ett produktköp.  Which.co.uk testar löpande ett brett urval av konsumentprodukter och här gäller det olika mikrovågsugnar, bland annat modellen Morphy Richards 511502.

Vill du läsa mer om testen, kan du klicka på den här länken.

Observera bara att för att du ska få full tillgång till alla de specifika resultaten måste du ha ett abonnemang.

Användarrecensioner ⭐⭐⭐⭐⭐
I granskningen av mikrovågsugnar har Konsumentmagasinet också tittat på konsumenternas egna recensioner, bland annat på www.whiteaway.com. Fördelen med dessa recensioner är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod, och även utgår från en konkret vardag och matlagning hos en “riktig” familj. Nackdelen med de officiella testerna är ofta att de i regel utförs över en kort tidsperiod och i ett laboratorium. Vanligtvis testas bara ugnen vad gäller dess kontroll och funktioner, och inte nödvändigtvis själva driften under en längre tid.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du inte hittade vad du letade efter här kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

Om du behöver en normalstor ugn kan vi hjälpa dig med det också. Till att börja med kan du skapa dig en överblick över utbudet på marknaden i våra artiklar ugn test och varmluftsugn test. Båda dessa artiklar innehåller testvinnande modeller.

Om du föredrar ett visst märke kanske du även vill läsa någon av våra artiklar där vi fokuserar på en specifik tillverkare. I Bosch ugn test, Siemens ugn test och Electrolux ugn test hittar du experternas favoritmodeller från de respektive tillverkarna.

Vi har även ett antal artiklar för dig som vill att ugnen ska vara en integrerad del av köksinredningen. Du kan till exempel läsa den generella artikeln inbyggnadsugn test för att få en överblick över marknadens bästa modeller.

I den här kategorin har vi också ett par märkesspecifika artiklar. Om du är mer intresserad av en viss tillverkare kan vi därför tipsa om Siemens inbyggnadsugn test

Om du vill ha några specifika funktioner i din nya ugn kanske du även är intresserad av ångugn test, självrengörande ugn test eller pyrolysugn test.

Slutligen vill vi gärna framhäva våra artiklar om spisar. I den här kategorin kan du till exempel läsa vår stora artikel keramikhäll test eller den mer specifika artikeln Smeg spis test. Båda dessa innehåller testvinnande spismodeller.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta