Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Mikrovågsugn - Bäst i test: De bästa mikrovågsugnarna enligt experter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD juni 25, 2024.

Mikrovågsugn - Bäst i test: De bästa mikrovågsugnarna enligt experter

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Sage SMO870BSS är utsedd till bäst i test mikrovågsugn på trustedreviews.com.

I den här artikeln går vi igenom en rad olika tester av mikrovågsugnar och tittar närmre på vilka modeller som klarat sig bäst. Syftet med artikeln är att du ska få en överblick av de mikrovågsugnar som har vunnit tester och utmärkelser, så att du slipper slösa din dyrbara tid på att söka information inför ditt köp.

Senast ändrad:

Vi har ägnat början av år 2023 åt att se över och uppdatera vår guide av mikrovågsugnar. Våra nya undersökningar, baserade på uppdaterade tester och användarrecensioner, har använts för att uppdatera alla våra rekommendationer efter den aktuella marknaden.

Noterbara omnämnanden: Sharp: R-642 rekommenderas för mindre familjer och Siemens BF634RGW1 iQ700 för de som vill ha en avancerad, integrerad mikrovågsugn.

Tidigare ändringar:

29. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av mikrovågsugnar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

24. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

23. mars 2023

Vi har lagt till Sage SMO870BSS och Panasonic NN-CS89LB i vår översikt av de bästa mikrovågsugnarna på marknaden.

Sage SMO870BSS är utsedd till testvinnare på TrustedReviews.com, “Bästa kombinationsmikrovågsugn” på BBCGoodFood.com samt “Bästa premiumalternativ” på ExpertReviews.co.uk.

Panasonic NN-CS89LB är utsedd till “Bästa premiumalternativ” och “Bästa kombinationsmikrovågsugn” på både TrustedReviews.com och RealHomes.com samt “Bästa kombinationsmikrovågsugn specifikt för ångkokning” på BBCGoodFood.com.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Mikrovågsugn Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda mikrovågsugnar

Sage SMO870BSS - bäst i test mikrovågsugn och varmluftsugn i ett

Bäst i test mikrovågsugn på TrustedReviews.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på TrustedReviews.com
 • check Bästa kombinerade mikrovågsugn enligt BBCGoodFood.com som gav den ett betyg på 5/5 stjärnor
 • check Bästa premiumalternativ enligt ExpertReviews.co.uk som gav den ett betyg på 5/5 stjärnor
 • check 4,4/5 på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sage SMO870BSS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Tre-i-ett mikrovågsugn
 • Praktiska och smarta tillagningsprogram
 • Stor LCD-skärm med blå bakgrundsbelysning

Konsumentmagasinets omdöme

Sage SMO870BSS är mikrovaagsugn bäst i test hos TrustedReviews.com. Sage SMO870BSS är en mångsidig och kraftfull bäst i test mikrovågsugn som erbjuder en rad olika fördelar. Dess kapacitet på 32 liter i kombination med en Inverter Power Smoothing-teknik säkerställer jämna tillagnings- och återuppvärmningsresultat på olika storlekar av tallrikar, medan den tysta dörren med mjuk stängning säkerställer enkel och bekväm hantering.

Man bör dock notera att den måste placeras på en öppen yta eftersom det också är en ugn, vilket för vissa kan klassas som en nackdel. Tack vare dess mångsidiga matlagningsmöjligheter och förmåga att tillaga ett bredare utbud av rätter anser vi dock inte att det är något större bekymmer.

Fördelar

 • Stor kapacitet på 32 liter
 • Värmer maten jämnt och effektivt
 • Tyst lucka med mjuk stängning
 • Inverter Power Smoothing-teknik för automatisk effektjustering
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Måste placeras på en öppen plats eftersom det också är en ugn
 • Stor, skrymmande konstruktion

Den här innovativa apparaten kombinerar kraften hos en mikrovågsugn, en airfryer och en varmluftsugn i ett enda snyggt och elegant format. Sage Combi Wave tre-i-ett erbjuder mångsidiga matlagningsmöjligheter som låter dig avfrosta, värma upp, tillaga, grilla och baka i en och samma apparat.

Detta är en utmärkt mikrovågsugn för dig som vill ha mångsidighet vid tillagning av flera olika rätter; från att tina frysta måltider till att luftfritera krispiga favoriter – du kan till och med baka tårtor och kakor.

Recension: En detaljerad recension av Sage SMO870BSS

Specifikationer

 • Effekt: 1100 W
 • Kapacitet: 32 L
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 10
 • Mått (HxBxD): 31,6 x 51,9 x 51,3 cm
 • Effektlägen: Automatisk

Kraftfull uppvärmning
Sage Combi Wave tre-i-ett mikrovågsugn är utrustad med Inverter Power Smoothing-teknik, som utesluter den traditionella on/off-metoden för justering av effektintensiteten.

Den här avancerade tekniken justerar istället effekten automatiskt för att uppnå en jämn och konsekvent intensitet, och som ett resultat av detta kan du njuta av jämnt tillagade eller återuppvärmda måltider, oavsett om det är pizza, soppa eller lasagne. Den är också användbar när du tinar kött och djupfrysta måltider, eftersom den förhindrar överhettning eller att kanterna torkar ut.

Den genomsnittliga effekten för en mikrovågsugn ligger vanligtvis på cirka 800 till 2 000 watt; den här modellen har en effekt på 1 100 watt och ett konvektionsugnselement på 1 550 watt, vilket innebär att den ligger inom det genomsnittliga intervallet.

Tack vare kombinationen av dess höga effekt och Inverter Power Smoothing-teknik ger Sage Combi Wave snabbare och jämnare resultat än många andra mikrovågsugnar på marknaden – oavsett om det gäller tillagning eller återuppvärmning.

Bekvämt utformade knappar och generös kapacitet
Mikrovågsugnens reglage fungerar också som start- och stoppknappar, vilket gör den mycket enkel att använda. Det ena reglaget är till för att bestämma tid, medan det andra är till för att enkelt kunna justera effekt och ange vikt.

Med dessa funktioner kan du tillaga eller återuppvärma din mat utan problem, även om du har bråttom eller begränsad erfarenhet av matlagning. Mikrovågsugnen är utrustad med sex huvudsakliga reglageknappar: Fast Combi, From Frozen, Air Fry, Oven, Microwave och Food Menu, som alla bidrar till dess mycket bekväma användning.

Stor kapacitet
Apparaten har en imponerande kapacitet på 32 liter, vilket är större än de flesta mikrovågsugnar i familjestorlek. Denna generösa kapacitet ger gott om utrymme för tillagning eller återuppvärmning av stora portioner mat, vilket gör den perfekt för familjer eller dig som ofta har gäster.

Mikrovågsugnens mått är 51,9 x 51,3 x 31,6 centimeter, vilket innebär att den är relativt stor och tar upp mycket plats; du bör därför säkerställa att du har tillräckligt med utrymme på din bänkskiva innan du väljer att investera i denna modell. Trots dess något skrymmande storlek anser vi att det är en mikrovågsugn som är väl värd att investera i, med tanke på att du får en mycket mångsidig tre-i-ett-apparat.

Vad säger användare och experter om Sage SMO870BSS?

Sage SMO870BSS har fått mycket beröm av både experter inom branschen och dess många användare. Den har blivit utsedd till testvinnare på TrustedReviews.com, där den kunde tillaga en kopp med 250 gram fluffigt långkornigt ris med två koppar vatten på bara 16 minuter och 30 sekunder; kylskåpskall bakpotatis på bara tre minuter samt luftfriterade pommes frites på 24 minuter vid en temperatur på 200 °C. Experterna noterade även att ugnen signalerar till dig när halva tillagningstiden har passerat för att påminna dig om att du borde röra om i pommes fritesen.

Modellen har också blivit utsedd till “Bästa kombinationsmikrovågsugn” på BBCGoodFood.com som uppskattade den okomplicerade styrningen tack vare den digitala LCD-skärmen samt de användarvänliga knapparna och rattreglaget. De lyckades få till ordentligt tillagade kycklingbröst på elva minuter med hjälp av en kombination av varmluft och grill, och valde slutligen att ge Sage SMO870BSS Sage ett betyg på 5/5 stjärnor.

På ExpertReviews.co.uk har modellen fått utmärkelsen ”Bästa premiumalternativ” och ett betyg på 5/5 stjärnor. Experterna berömde bland annat dess praktiska guide på skärmen som enkelt leder dig till den bästa effektprocenten baserat på vad du gör med mikrovågsugnen – till exempel 70 % för återuppvärmning, 50 % för nedsmältning, 40 % för avfrostning, och så vidare. Den här funktionen gör användningen mycket enkel och säkerställer att du alltid får det bästa tillagnings- och uppvärmningsresultatet.

Användarna på Amazon håller med experterna om att denna mikrovågsugn är väl värd sitt pris med tanke på att modellen är en kombination av en mikrovågsugn, en varmluftsugn och en airfryer som därmed erbjuder många matlagningsmöjligheter.

Mer om Sage SMO870BSS

Specifikationer

 • Effekt: 1100 W
 • Kapacitet: 32 L
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 10
 • Mått (HxBxD): 31,6 x 51,9 x 51,3 cm
 • Effektlägen: Automatisk
Läs mer om Sage SMO870BSS

Panasonic NN-CS89LB - med ångfunktion

Bästa premium-mikrovågsugn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bästa kombinationsmikrovågsugn på TrustedReviews.com och RealHomes.com
 • check Bästa kombinationsmikrovågsugn specifikt för ångkokning på BBCGoodFood.com
 • check Bästa premiumalternativ på ExpertReviews.co.uk
 • check 4,4/5 på Google Shopping
 • check 4,4/5 på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Panasonic NN-CS89LB :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Parallell tillagning av mat på två nivåer
 • 36 bekväma och automatiska program
 • 29 % mer utrymme vilket möjliggör tillagning av större portioner

Konsumentmagasinets omdöme

För att sammanfatta Panasonic NN-CS89LB en det mångsidig och pålitlig mikrovågsugn, utformad för upptagna hushåll eller personer som vill laga hälsosamma och näringsrika måltider snabbt och enkelt. Med dess kombinerade funktioner, inklusive mikrovågsugn, varmluft, grillning och ångfunktion, kommer du att kunna använda dig av olika typer av matlagningstekniker. Modellens kapacitet på 31 liter är dessutom större än genomsnittet och dess många alternativ för enkel rengöring gör den mycket intressant för dem som gillar att laga stora portioner eller som har större tallrikar som måste få plats i apparaten.

Det är dock viktigt att notera att den inre belysningen är något svag, vilket kan medföra dålig sikt när man vill kontrollera hur det fortlöper inuti apparaten – men tack vare dess 36 automatiska program kan du vara säker på att maten blir som du tänkt dig ändå eftersom du bara behöver trycka på en knapp för att mikrovågsugnen sedan ska ta hand om resten. Genom att välja rätt program kan du njuta av hälsosamma och utsökta måltider samtidigt som du sparar tid och energi, och därför anser vi att den här apparaten är en bra investering för de flesta hushåll.

Fördelar

 • Brickorna kan placeras på olika nivåer
 • Mikrovågsugn med grill-, varmlufts- och ång-läge
 • Många rengöringsprogram för enkelt underhåll
 • Användarvänlig skärm
 • 12 kombinerade tillagningsalternativ

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Belysningen inuti kunde varit bättre

Med 36 automatiska program och 12 kombinationsalternativ för matlagning kan du enkelt ånga, mikra, luftfritera och grilla med den här mångsidiga apparaten, vilket gör tillagning av alla dina måltider till en enkel syssla. Panasonic NN-CS89LB är därför ett bra alternativ för upptagna familjer eller personer som vill ha snabba och enkla måltider när som helst på dagen, utan att behöva tänka för mycket på vilken inställning man ska använda.

Recension: En detaljerad recension av Panasonic NN-CS89LB

Specifikationer

 • Effekt: 1000 W
 • Kapacitet: 31 L
 • Effektlägen: 6
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 36
 • Mått (HxBxD): 39,1 x 50 x 43,7 cm

Parallell tillagning
Den här mikrovågsugnen är inte bara en mikrovågsugn utan också en grill samt en varmlufts- och ångugn. Den har en effekt på 1000 W, vilket ligger inom det genomsnittliga intervallet för mikrovågsugnar, men det som gör att den sticker ut från mängden är dess förmåga att tillaga mat på två olika nivåer samtidigt – något som kan vara särskilt fördelaktigt för mycket upptagna hushåll.

Panasonic NN-CS89LB använder dessutom ånga för att tillaga mat, oavsett om det gäller mikrovågsugns-, grill- eller konvektionsläget, vilket bidrar till att tillagningstiden reduceras samt att maten hålls saftig.

Denna egenskap är också lämplig för de som vill äta mer hälsosamt och näringsrikt, eftersom den behåller matens naturliga vitaminer och näringsämnen. I kombination med Genius Sensor-tekniken, som mäter ångan som produceras av det som tillagas, behöver man inte längre gissa eller pröva sig fram för att avgöra när ens mat är tillräckligt uppvärmd eller färdiglagad.

Rymlig och anpassningsbar interiör
Mikrovågsugnar har en genomsnittlig kapacitet på mellan 20 och 30 liter, vilket innebär att den här modellen med dess kapacitet på 31 liter anses vara av större storlek och gör den därför till en utmärkt apparat för att laga eller värma upp även större mängder mat. Det extra utrymmet ger ökad flexibilitet vid matlagning, inklusive möjligheten att laga flera rätter samtidigt.

En annan betydande fördel med Panasonic NN-CS89LB är dess platta konstruktion; istället för en vändskiva har den här mikrovågsugnen en flatbädd, vilket ger 29 % extra utrymme för tillagning och uppvärmning av större måltider. Brickorna inuti kan dessutom placeras på olika höjder, vilket gör att du enkelt kan förbereda olika rätter samtidigt vilket är särskilt användbart vid tillagning av stora portioner och livsmedel, till exempel stora köttbitar. Känsliga föremål som broccoli och sparris som bör placeras med de tunnare delarna vända mot mitten av tallriken.

Enkel att rengöra
När det gäller rengöring av Panasonics kombinationsmikrovågsugn har du möjlighet att välja mellan fyra specifika rengöringsinställningar, inklusive sanering för att få bort oönskade lukter och rengöring av hålrum för att avlägsna fettansamlingar. Som de flesta kombimodeller kräver även den här modellen ett större bänkutrymme, med tanke på att det är en fyra-i-ett-enhet – så om du har ett mindre kök med begränsat utrymme är detta något du bör vara observant på.

Vad säger användare och experter om Panasonic NN-CS89LB?

TrustedReviews.com och RealHomes.com anser båda att denna mikrovågsugn är en testvinnare, och RealHomes.com noterar dessutom att den är mycket snygg, enkel att rengöra samt har en stilren exteriör. Experterna från dessa hemsidor återuppvärmde 200 gram kylskåpskallt ris med två matskedar vatten på full effekt, som nådde 97 °C i mitten på bara två minuter. De rostade också bröd, som blev jämnt brynt efter bara fyra minuter i grill-läget.

BBCGoodFood.com rankade Panasonic NN-CS89LB som den bästa kombinationsmikrovågsugnen för ångkokning och prövade den genom att tillaga två stora potatisar på automatisk tillagning vilket resulterade i ett utsökt krispigt skal efter bara tolv minuter. De noterade också att det generösa utrymmet på 31 liter gör att användarna kan utnyttja alla mikrovågsugnens funktioner på ett optimalt sätt.

Användare på olika webbutiker, däribland Amazon, har också varit imponerade av Panasonic NN-CS89LB och därför gett den ett betyg på 4,4/5 stjärnor. Användarna var överens om att modellens värmeeffekt är bra samt att dess simpla användning rättfärdigar dess pris trots att den tillhör en något dyrare prisklass.

Mer om Panasonic NN-CS89LB

Specifikationer

 • Effekt: 1000 W
 • Kapacitet: 31 L
 • Effektlägen: 6
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 36
 • Mått (HxBxD): 39,1 x 50 x 43,7 cm

Sharp: R-642 - mikrovågsugn med praktisk touch-display

Bästa mikrovågsugn i kompakt storlek

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 på Google Shopping
 • check 4,4/5 på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sharp: R-642:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Sex mångsidiga AutoCook-program
 • Praktiska, platsbesparande dimensioner
 • Två-i-ett-design med grillfunktion

Konsumentmagasinets omdöme

För att sammanfatta mikrovågsugnen Sharp R-642 är det ett bra alternativ för dem som söker en snygg och effektiv mikrovågsugn. Med dess formsköna design och platsbesparande mått passar mikrovågsugnen in i de allra flesta köksutrymmen. Den är dessutom utrustad med sex automatiska program, en grillfunktion på kraftfulla 1 000 watt och styrs med hjälp av en användarvänlig touch-display. Mikrovågsugnen, som har en kapacitet på 20 liter, är dessutom utmärkt för uppvärmning av soppor, bakverk och oskalad potatis.

Det är däremot viktigt att vara medveten om att mikrovågsugnen har ett ganska högt “pling”-ljud samt att den inte har några fästen på undersidan, vilket kan orsaka att den glider något när den öppnas och vid användning. Trots detta har vi valt att ta med denna modell på vår lista eftersom den har fått mycket beröm av dess användare som bland annat uppskattade den effektiva uppvärmningen, de elva effektnivåerna och den estetiskt tilltalande designen.

Fördelar

 • Rymmer stora tallrikar
 • Användarvänliga inställningar och program
 • Tar inte för mycket plats
 • Vikt- och tidskontrollerad upptining.

Nackdelar

 • Har ett något högt “pling”-ljud

Denna modell från Sharp utmärker sig i tester med de automatiska programmen, den enkla rengöringen och den låga energiförbrukningen. Hos tyska Stiftung Warentest har ugnens även mottagit beröm för dess användarvänlighet och praktiska touch-display.

Vad säger användare om Sharp R-642 mikrovågsugn?

Användare på en rad olika webbutiker, bland annat Amazon, har gett denna mikrovågsugn ett totalbetyg på 4,4/5 stjärnor. De är framför allt nöjda med insidan som är enkel att rengöra, den jämna uppvärmningen av maten och de användarvänliga programmen, däribland frostningsfunktionen som körs automatiskt och tinar maten jämnt tack vare inställningen som låter användaren ange vikten av maten.

En av användarna nämnde även att “displayen ger bra information om både den angivna tiden och de valda inställningarna” samt att ”den är fin och ljus och kan avläsas även på långt håll”. För övrigt var användarna mycket förtjusta i de förinställda programmen för popcorn, pizza och soppa och konstaterade slutligen att mikrovågsugnen är av god kvalitet och går att köpa till ett överkomligt pris.

Mer om Sharp: R-642

Specifikationer

 • Effekt: 800 W
 • Kapacitet: 20 L
 • Effektlägen: 11
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 8
 • Mått (HxBxD): 25,8 x 44 x 35,9 cm

Med denna modell får du en så kallad två-i-ett-mikrovågsugn, vilket innebär att du får en klassisk mikrovågsugn med en grillfunktion med en effekt på 1 000 W. Tillagnings- och uppvärmningsmöjligheterna med denna modell är alltså många! Ugnen har dessutom elva olika effektnivåer, och maten värms på klassiskt sätt: med en roterande platta på botten av ugnen.

Det är möjlig att ställa in ugnen på en kombination av mikrovågor och grill, och den inställningen heter lämpligen “Mix Grill”. Vid denna inställning skiftar ugnen mellan de två funktionerna under tillagningen. Förutom Mix Grill-funktionen kan man välja mellan åtta automatiska tillagningsprogram, och ugnen har dessutom en touch-display, som gör styrningen extra användarvänlig.

Ugnsutrymmet har en kapacitet på 20 liter, och det är möjligt att aktivera en barnspärr för att förhindra oavsiktlig användning av ugnen. Med modellen från Sharp får du alltså alla fördelarna med en snabb mikrovågsugn och en grill, kombinerat i en och samma ugn, samtidigt som användarvänligheten är i fokus.

Läs mer om Sharp: R-642

Siemens BF634RGW1 iQ700 - mikrovågsugn med smarta funktioner

Bästa integrerade mikrovågsugn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens BF634RGW1 iQ700:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Hög prestanda med en effekt på 900 W
 • Smart TFT-touch-display
 • InnoWave-teknik för jämn och genomgående uppvärmning

Konsumentmagasinets omdöme

Siemens integrerade mikrovågsugn är en högkvalitativ apparat som erbjuder en mängd olika funktioner för att gör det enklare för dig att laga och värma upp mat. Med sin eleganta design passar den i alla kök och inredningar, samtidigt som de sju olika förinställda programmen hjälper dig att åstadkomma bästa möjliga resultat.

Mikrovågsugnen har en smart TFT-touch-display som kan avläsas från alla vinklar, men kan till trots detta vara lite krånglig att starta och lära sig att använda. Man bör därför ta sig tid till att lära sig hantera mikrovågsugnens alla inställningar och funktioner för att kunna använda den på bästa sätt. Trots detta anser vi att Siemens BF634RGW1 iQ700 är en av de bästa integrerade mikrovågsugnarna som värmer upp maten jämnt tack vare den roterande fläkten.

Fördelar

 • Invertermotor för extra skonsam uppvärmning
 • Tyst i drift
 • Jämna uppvärmningsresultat
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Inställningarna kan vara något knepiga att lära sig

Denna mikrovågsugn från Siemens är försedd med både smarta funktioner och en praktisk design. Den har, till skillnad från de flesta andra modellerna på marknaden, inte en roterande platta, utan istället en roterande antenn som säkerställer extra jämn fördelning i hela ugnsutrymmet.

Siemens BF634RGW1 iQ700 är en integrerad mikrovågsugn med en högerhängd lucka. Modellen har ännu inte varit med i några officiella experttester, men är väldigt populär bland konsumenter som endast gett den goda omdömen och lovord.

Vad säger användare om Siemens BF634RGW1 iQ700?

Den här snygga mikrovågsugnen har med sin simpla design, som passar in i de allra flesta moderna kök, fått ett betyg på 4,4/5 i en sammanställning av användarrecensioner från olika webbutiker. Användarna uppgav att den är mycket tyst ni drift, har många inställningar för att justera både effekt och tid, är enkel att rengöra samt levererar utmärkt uppvärmning.

Mer om Siemens BF634RGW1 iQ700

Specifikationer

 • Effekt: 900 W
 • Kapacitet: 21 L
 • Effektlägen: 5
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 7
 • Mått (HxBxD): 38,2 x 59,4 x 31,8 cm
 • Vikt: 10 kg

Av användarna har Siemens BF634RGW1 iQ700 fått mycket beröm för att vara otroligt smidig att rengöra; både in- och utsidorna är helt släta, vilket gör dem enkla att torka av med en trasa. Den stilrena designen framhävs vid upprepade tillfällen, som användarna menar är otroligt elegant för att vara en mikrovågsugn. Även modellens användarvänlighet och styrning hyllades ett flertal gånger.

Själva ugnsutrymmet har en kapacitet på 21 liter och är utrustat med en speciell takintegrerad LED-teknik som ser till att belysningen i ugnen skapar en extra bra användarkomfort och överblick av processen. Mikrovågsugnen styrs via en TFT-display, som med hjälp av en extra bra skärpa säkerställer hög användarvänlighet och enkel kontroll av de olika programmen. Kort sagt har tillverkarna lagt stor vikt på användarvänlighet i såväl ugnens design som dess kontroll – du får bland annat förinställda bak- och matlagningsprogram, sju automatiska tillagningsprogram och en cookControl som garanterar optimala resultat.

Denna modell är utrustad med Siemens särskilda Inverter-teknik, som ökar ugnens effektivitet och garanterar till exempel att din mat tinas 30 % snabbare än i vanliga mikrovågsugnar. Ugnen har totalt fem olika effektlägen: 90 W, 180 W, 360 W, 600 W och 900 W.

Sammantaget får du med Siemens BF634RGW1 iQ700 en elegant integrerad mikrovågsugn, där användarvänligheten är i en klass för sig. Det märks att Siemens har tänkt på detaljerna i alla aspekter av ugnens design, vilket återspeglar sig i de många positiva användarrecensioner som den har mottagit.

OBH Nordica Vega 7541 - unik mikrovågsugn i en klarröd färg

Bästa mikrovågsugn för hushåll på en till två personer

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på OBH Nordica Vega 7541:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Snygg mikrovågsugn i den klarröda färgen "Chilli"
 • Fem effektlägen och åtta automatiska tillagningsprogram
 • Lämplig storlek för begränsade utrymmen

Konsumentmagasinets omdöme

OBH Nordica Vega 7541 har en kapacitet på 20 liter och är därmed en av de mindre modellerna på marknaden; den passar därför perfekt för de lite mindre hushållen. Modellen levereras med en 95-minuters timer som möjliggör många av dess inställningar, en LED-display och ett barnlås för maximal säkerhet.

Den klarröda designen gör mikrovågsugnen unik och tilltalande för många – dock  kommer den inte att passa i alla kök. Några användare uppgav även att bruksanvisningen kunde varit mer detaljerad för att man skulle få en bättre förståelse av alla inställningar och funktioner. Sett på det stora hela anser vi dock att denna mikrovågsugn utgör en snygg detalj i de allra flesta moderna köken, och eftersom den kommer från en välrenommerad tillverkare bör livslängden och hållbarheten inte heller vara något bekymmer.

Fördelar

 • Automatisk skivspelare
 • 95-minuters timer med signal
 • Barnlås
 • LED-display
 • Grillfunktion på 1 000 watt
 • Upptiningsfunktion efter vikt och tid

Nackdelar

 • Den klarröda färgen passar inte alla kök
 • Den medföljande bruksanvisningen kunde varit mer detaljerad

Modellen OBH Nordica Vega 7541 har ännu inte varit med i något experttest, men är en av användarnas favoriter. Användarna använder apparaten varje dag och vet på så sätt att det är en bra produkt, och därför är det höga betyget det givit den mycket pålitligt. De har dessutom mycket positivt att säga om modellen: bland annat hyllar de den snygga designen och användarvänligheten.

OBH Nordica Vega 7541 mäter 44 cm (b), 35,5 cm (d) och 25,8 cm (h).

Recension: En detaljerad recension av OBH Nordica Vega 7541

Specifikationer

 • Effekt: 700 W
 • Kapacitet: 20 L
 • Effektlägen: 5
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 8
 • Mått (HxBxD): 25,8 x 44 x 35,5 cm

Bra till mindre hushåll
OBH Nordica Vega 7541 har inte det största ugnsutrymmet på marknaden, men med en kapacitet på 20 liter är det inte heller det minsta. Det är inte tillräckligt för större hushåll, men räcker gott och väl till ett mindre på en till två personer. OBH Nordica Vega 7541 är också perfekt till sommarstugan eller studentlägenheten där man generellt sett har ett ganska begränsat utrymme i köket.

OBH Nordica Vega 7541 har som sagt inte den största kapaciteten på marknaden, men i gengäld har den en utmärkt effekt. Mikrovågsugnen har nämligen en effekt på 1 000 watt – vilket helt klart är i den högre delen av skalan.

Åtta automatiska tillagningsprogram
OBH Nordica Vega 7541 är designad för att kunna tillaga en god måltid oavsett vilka råvaror som används. Därför är modellen utrustad med åtta automatiska tillagningsprogram och fem effektlägen som möjliggör uppvärmning och tillagning av i princip vilken mat som helst. Modellen erbjuder även flera bra funktioner, till exempel effektiv upptining som tinar upp mat baserat på vikt samt en grillfunktion som säkerställer en spröd yta på dina ingredienser.

Vad säger användare om OBH Nordica Vega 7541?

Enligt konsumenter från en rad olika webbutiker har denna mikrovågsugn fått ett genomsnittligt betyg på 4,6/5. Användarna är generellt sett mycket nöjda med OBH Nordica Vega 7541, och de två mest uppmärksammade positiva aspekterna är dess design och färg; det är nog ingen som har missat att modellen kommer i en vacker klarröd färg som fångar allas blickar.

Överlag är användarna mycket förtjusta i apparatens unika färgen och kombinerat med LED-belysningen, ger modellen ett riktigt snyggt helhetsuttryck. Utöver modellens design beröms även dess funktioner och användarvänlighet som båda benämns som välfungerande.

Mer om OBH Nordica Vega 7541

Specifikationer

 • Effekt: 700 W
 • Kapacitet: 20 L
 • Effektlägen: 5
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 8
 • Mått (HxBxD): 25,8 x 44 x 35,5 cm

Whirlpool MWP101 - mikrovågsugn med enkla kontroller

Mest användarvänliga mikrovågsugn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Whirlpool MWP101 :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Praktisk kapacitet för flexibel matlagning
 • Enkel men intuitiv kontrollpanel
 • Funktion för avfrostning, uppvärmning och bakning

Konsumentmagasinets omdöme

Kort sagt erbjuder Whirlpool MWP101 alla funktioner som ett vardagligt hushåll behöver. Den är dessutom enkel att både underhålla och använda tack vare dess två reglagehjul samt har ett hyfsat effektintervall.

Vissa användare noterade dock att det var något krångligt att ställa in exakt tid med reglagehjulet och att avfrostningsprogrammet var relativt långsamt. Trots detta anser vi att denna mikrovågsugn är en praktisk modell som man bör överväga att köpa om man inte har behov av automatiska program och avancerade funktioner.

Fördelar

 • Enkel att både använda och rengöra
 • Flera effektnivåer och program
 • Modern design
 • Luckan har mjuk stängning
 • Snabb uppvärmning

Nackdelar

 • Det kan vara krångligt att ställa in exakt tid med reglagehjulet

Whirlpool MWP101 är en klassisk mikrovågsugn med praktiska mått som passar i princip var som helst. Modellen har en kapacitet på 20 liter och kan därmed värma relativt stora mängder mat på en gång. Inuti mikrovågsugnen finns det en roterande platta med en diameter på 24,5 centimeter som man kan placera en tallrik eller liknande på för enkel användning. När maten är färdig öppnar man luckan med hjälp av en knapp på ugnens framsida.

Recension: En detaljerad recension av Whirlpool MWP101

Specifikationer

 • Effekt: 700 W
 • Kapacitet: 20 L
 • Effektlägen: 6
 • Antal automatiska tillagningsprogram: ?
 • Mått (HxBxD): 26,2 x 45,2 x 36,5 cm
 • Vikt: 12 kg
 • Effekt *: 700 W
 • Volym *: 20 L
 • Power step *: 6
 • Mått *: 26.2 x 45.2 x 36.5 cm
 • Vikt *: 12 kg
 • Antal automatiska tillagningsprogram *: ?

Enkla kontroller och flera program
Whirlpool MWP101 är en användarvänlig mikrovågsugn som kontrolleras med två stora reglagehjul på apparatens framsida. Reglagehjuden används för att välja mellan olika program samt ställa in effekt och tillagningstid. Modellen erbjuder flera olika program, bland annat upptining, sjudning, tillagning och uppvärmning; med Whirlpool MWP101 kan man alltså använda mikron till mer än att bara värma rester.

Upptiningsfunktion
Whirlpool MWP101 är som sagt utrustad med flera praktiska funktioner, däribland en upptiningsfunktion som tinar mat anpassat efter den totala vikten. Man kan genom denna funktion tina allt från kött och kyckling till fisk och grönsaker. Detta kan till exempel vara praktiskt när man har glömt bort att plocka fram middagen ur frysen.

Sist men inte minst har Whirlpool MWP101 flera effektlägen som gör att man alltid kan anpassa effekten till maträtten; det högsta effektläget är på 700 watt.

Vad säger användare om Whirlpool MWP101?

Användare på Amazon har betygsatt den här modellen med 4,2/5 stjärnor och påstår att den enkelt kan rymma en platt tallrik med en diameter på 26 centimeter och en behållare med en höjd på 15 centimeter. De nämnde även att den är tillräckligt tung för att inte röra på sig under användning.

Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från andra webbutiker fick mikrovågsugnen ett betyg på 4,4/5 stjärnor och några av deras kommentarer lyder enligt följande: “enkel att hålla ren”, ”enkel att använda” och “värmer maten mycket snabbt”.

Mer om Whirlpool MWP101

Specifikationer

 • Effekt: 700 W
 • Kapacitet: 20 L
 • Effektlägen: 6
 • Antal automatiska tillagningsprogram: ?
 • Mått (HxBxD): 26,2 x 45,2 x 36,5 cm
 • Vikt: 12 kg
 • Effekt *: 700 W
 • Volym *: 20 L
 • Power step *: 6
 • Mått *: 26.2 x 45.2 x 36.5 cm
 • Vikt *: 12 kg
 • Antal automatiska tillagningsprogram *: ?
Läs mer om Whirlpool MWP101

Panasonic NN-GD38HS  - mikrovågsugn med volym på 23 liter

 • check 4,4/5 på Amazon
 • check 4,8/5 on Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Panasonic NN-GD38HS :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Lite större än de små mikrovågsugnarna – volym på 23 liter
 • Effekt på 1000 watt
 • Kan tillaga mat med ånga i Steam+ Pot
 • 17 olika program
 • Stilren, svart och elegant modell

Panasonic NN-GD38HS har inte varit med i några officiella test utförda av experter, där modellerna har utvärderats och testats utifrån specifika aspekter. Här handlar det istället om en av konsumenternas favoriter som har fått mycket goda omdömen i det vardagliga bruket.

Konsumenterna rosar Panasonic NN-GD38HS genomgående men det är särskilt modellens snabbhet och bra funktioner som framhävs. Här är det dessutom tal om en fristående mikrovågsugn.Panasonic NN-GD38HS mäter 48,8 cm (b), 39,5 cm (d) och 27,9 cm (h).

Recension: En detaljerad recension av Panasonic NN-GD38HS 

Specifikationer

 • Effekt: 1000 W
 • Kapacitet: 23 L
 • Effektlägen: 6
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 17
 • Mått (HxBxD): 29,7 x 48,8 x 39,5 cm

Lite större än de allra minst mikrovågsugnarna
De allra minsta mikrovågsugnarna har ofta ett ugnsrum som rymmer mindre än 20 liter. Panasonic NN-GD38HS är lite större än de allra minsta och har en kapacitet på 23 liter, vilket gör att den är bäst till mindre hushåll. Utöver detta är Panasonic NN-GD38HS en kraftig mikrovågsugn med hög effekt på 1000 watt, vilket är högt för att vara en mikrovågsugn.

Möjlighet för ånga
Panasonic NN-GD38HS klarar av mer än många andra mikrovågsugnar. Med den här modellen är det även möjligt att tillaga maträtter med hjälp av ånga. Panasonic NN-GD38HS levereras nämligen med den så kallade Steam+ Pot, som gör att maten bibehåller mer näringsämnen, vitaminer och mineraler, något som är möjligt när man använder ånga. Det finns även andra bra funktioner på Panasonic NN-GD38HS till exempel en grillfunktion och hela 17 program. Åtta av dessa är ångfunktioner.

Bra uppvärmning enligt konsumenterna
Konsumenterna har många bra saker att säga om Panasonic NN-GD38HS. De imponeras av hur bra Panasonic NN-GD38HS värmer upp och tillagar maten och som ett extra plus går det riktigt fort med den här modellen.

Konsumenterna anser också att funktionerna är bra och dessutom har Panasonic NN-GD38HS en snygg formgivning. Den här modellen har en svartfärgad yta och är mer avlång än andra modeller. Designen är neutral och stilren och knapparna smälter bra in i mikrovågsugnens symmetri.

Mer om Panasonic NN-GD38HS 

Specifikationer

 • Effekt: 1000 W
 • Kapacitet: 23 L
 • Effektlägen: 6
 • Antal automatiska tillagningsprogram: 17
 • Mått (HxBxD): 29,7 x 48,8 x 39,5 cm

5 saker att tänka på innan du köper mikrovågsugn

 • Kapacitet

  Mikrovågsugnens kapacitet avser den mängd mat som kan tillagas eller värmas i mikrovågsugnen samtidigt; den mäts i liter och varierar vanligtvis mellan 15 och 45 liter.

  Mikrovågsugnar med mindre kapacitet, på cirka 15-25 liter, är idealiska för de som bor ensamma eller par som har begränsat utrymme eller inte behöver laga stora måltider. De är lämpliga för att värma rester, poppa popcorn och tillaga små rätter.

  Mikrovågsugnar med medelkapacitet, på cirka 25-35 liter, passar till mindre familjer på två till fyra medlemmar eller personer som gillar att laga större portioner. Denna kapacitet rymmer enkelt tallrikar med en diameter på upp till 30 centimeter och är perfekta för att värma upp rester samt tina frysta måltider och ingredienser.

  Mikrovågsugnar med stor kapacitet, på cirka 35-45 liter – eller mer – är idealiska för större familjer med fyra till sex medlemmar eller personer som gillar att laga mat i stora mängder. De rymmer större tallrikar och klarar av mer avancerade uppgifter, till exempel att laga stora stekar, hela kycklingar och grytor.

 • Program

  Mikrovågsugnar har olika förinställda program för att förenkla matlagningen och uppvärmningen. Automatiska tillagningsprogram är förinställda program som använder sensorer för att bestämma en specifik maträtts optimala tillagningstid och effektnivå. Dessa program gör matlagningen mycket enklare för dig genom att eliminera eventuella gissningar då mikrovågsugnen får sköta hela processen.

  Avfrostningsprogrammet är ett av de mest använda programmen hos en mikrovågsugn, och används framförallt för att snabbt tina frysta livsmedel med jämna resultat. Programmet justerar effekt- och tidsinställningarna utifrån vikt och vilken typ av mat som ska tinas. Auto Cook-programmet är ett annat praktiskt program för tillagning av specifika rätter, till exempel pizza eller bakad potatis.

  Programmet “Soften”, ibland även kallat “Melt”, är ett program som används för att mjuka upp eller smälta ingredienser som smör, choklad och ost. Det justerar automatiskt effekt- och tidsinställningarna för att uppnå önskad konsistens. Programmet “Håll varm” används för att hålla maten varm efter att den har tillagats. I detta läget justeras effekt och tid för att hålla maten vid optimal temperatur utan att överkoka den.

  Generellt sett gör automatiska tillagningsprogram matlagningen mycket enklare och bekvämare. Genom att använda dessa kommer man att uppnå konsekventa och tillförlitliga resultat utan att manuellt behöva justera inställningar för effekt och tid. När du köper en mikrovågsugn är det värt att överväga vilka automatiska program som ingår och hur de kan förenkla dina matlagningsuppgifter.

 • Effekt

  En mikrovågsugns effekt avser den effekt som maskinen använder för att värma upp eller tillaga mat. En mikrovågsugn med högre effekt tillagar mat snabbare än en modell med lägre. Mikrovågsugnar i intervallet 600-900 watt är bäst för enkla uppgifter, till exempel för att värma upp rester eller laga enkla måltider. De lämpar sig främst för mindre familjer eller hushåll med begränsat utrymme då de tenderar att vara av mindre storlek. Mikrovågsugnar på 1 000-1 200 watt passar de flesta hushåll och klarar ett större antal matlagningsuppgifter, inklusive avfrostning, återuppvärmning och tillagning av större måltider. Mikrovågsugnar med en effekt på över 1 300 watt är optimala för dem som behöver laga stora måltider eller använder sin mikrovågsugn för avancerade matlagningsuppgifter. De presterar bra och är effektiva, men är samtidigt dyrare än modeller med lägre effekt.

  När du väljer hur pass hög effekt din mikrovågsugn ska ha det viktigt att ta hänsyn till dina specifika behov och användningsområden. En modell med lägre effekt kommer att vara tillräcklig om du bara använder mikrovågsugnen för enkla uppgifter, som till exempel uppvärmning av rester. En modell med högre effekt kan dock vara nödvändig om du ofta lagar större måltider eller använder mikrovågsugnen till mer avancerade ändamål.

 • Pris

  Mikrovågsugnar finns i ett brett prisintervall – från budgetvänliga varianter med simpla funktioner till dyrare modeller med avancerade specialprogram.

  De billigare alternativen tenderar att ha en något lägre effekt och mindre kapacitet, samt erbjuder de grundläggande funktionerna som avfrostning, återuppvärmning och förinställda matlagningsprogram. Dessa mikrovågsugnar kan hittas för cirka 1 000 kronor och lämpar sig för dem som endast har behov för de grundläggande funktionerna eller för dem med en begränsad budget.

  Dyrare mikrovågsugnar kan kosta över 10 000 kronor, men har då en större kapacitet, högre effekt och mer avancerade funktioner som sensorer, ångning och automatiska program. Dessa modeller är lämpliga för dem som är villiga att spendera lite mer och värdesätter högkvalitativa material och design, eller för de som har avancerade matlagningsbehov.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användar- och expertrecensioner kan vara till stor hjälp när du ska avgöra vilken mikrovågsugn som passar bäst för dina behov och din budget. Genom att ta hänsyn till olika omdömen och recensioner kan du fatta ett välgrundat beslut och hitta en mikrovågsugn som uppfyller dina specifika behov. Användarrecensioner ger en inblick i produktens användbarhet och prestanda, medan expertrecensioner ger en mer detaljerad analys av specifika funktioner och prestandamått. I den här artikeln har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

arrow-more

FAQ

Vilka mikrovågsugnar är bäst i test?
Sage SMO870BSS är en kraftfull och mångsidig bäst i test mikrovågsugn med 32 liters kapacitet och Inverter Power Smoothing-teknik för jämn tillagning och uppvärmning. Den har en tyst dörr med mjuk stängning men kräver en öppen yta på grund av sin ugnsfunktion. Trots detta erbjuder den många matlagningsmöjligheter och är ett utmärkt val för dem som söker mångsidighet och pålitlighet.
Hur testas mikrovågsugnarna?
Mikrovågsugnarna bedöms baserat på hur bra de klarar av olika matlagningsuppgifter, hur jämnt de värmer upp mat, hur lång tid uppvärmningen tar samt det färdiga resultatet. Man tittar även på energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.
Vilken energimärkning bör en mikrovågsugn ha?
Energiskalan för mikrovågsugnar går från A till G, där A är det bästa och G det sämsta. Den svenska energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att endast förlita sig på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.

Så fungerar din mikrovågsugn

Tiden när mikrovågsugnen bara användes för att poppa popcorn är långt förbi; de moderna mikrovågsugnarna kan göra mycket mer än så. Men – vad är egentligen en mikrovågsugn, och hur fungerar den i praktiken?

Små vågor värmer vattenmolekylerna

En mikrovågsugn använder, precis som man hör på namnet, mikrovågor för att värma upp mat. Whiteaway.com förklarar att en mikrovågsugn fungerar genom att dessa mikrovågor rör sig upp och ner, och kors och tvärs, när mikrovågsugnen är i drift. När vågorna kommer i kontakt med maten som är placerad i ugnen påverkar mikrovågorna vattenmolekylerna som också börjar röra på sig, varav denna rörelse gör att vattenmolekylerna värms upp – sedan fortsätter det så som en snöbollseffekt. De uppvärmda molekylerna påverkar alltså resterande vattenmolekyler som i sin tur gör att maten blir varm – både utanpå och inuti.

Mikrovågsugnen är en gammal uppfinning

Även om mikrovågsugnen fick sitt genombrott först under 1990-talet, är det inte någon ny uppfinning. Grunden till den moderna mikrovågsugnen lades redan på 1940-talet hos vapenelektronik-fabrikanten Raytheon där amerikanen Percy Spencer arbetade. Spencer upptäckte under ett av sina försök att fett, kolhydrater och vatten utvecklar värme när de utsätts för mikrovågor och kort där efter, närmre bestämt år 1947, presenterade han världens första patenterade mikrovågsugn.

Matvaror värms upp annorlunda i en vanlig ugn

Uppvärmningsprocessen i en vanlig ugn fungerar inte precis likadant som i en mikrovågsugn; i en ugn värms råvarorna upp utifrån och in – de blir alltså första varma på utsidan och sedan tränger värmen in i maten och gör den varm på inuti. Det är därför man använder en stektermometer när man tillagar kött i ugn för att se när den uppnår optimal temperatur – kärnan är ju den sista delen av köttet som blir varmt i en vanlig ugn.

En annan stor fördel med en mikrovågsugn jämfört med en vanlig ugn är att man inte behöver värma upp mikrovågsugnen innan man använder den. I mikrovågsugnen sätter man bara in det som ska värmas upp eller tillagas för att sedan starta maskinen. Därmed sparar man även en del ström när man använder en mikrovågsugn istället för en vanlig ugn.

Fristående eller integrerad

När man ska välja mikrovågsugn stöter man ofta på två typer: fristående och integrerade. Vilken man väljer beror helt på individuella preferenser samt kökets planlösning och inredning.

De integrerade mikrovågsugnarna blir en del av kökets inredning precis som integrerade ugnar eller integrerad diskmaskiner; med en utsida som matchar med resten av inredningsstilen. Kort sagt blir alltså en integrerad mikrovågsugn en del av köket och kommer inte att sticka ut som en udda detalj.

En fristående mikrovågsugn kan stå framme på köksbordet eller på köksbänken – vissa modeller kan till och med monteras under kökets överskåp. Den fristående mikrovågsugnen tar alltså upp relativt stor plats och i ett litet kök kan det därför bli trångt om man vill ha en stor mikrovågsugn. Om man är mån om sin inredning bör man även tänka på att välja en modell som passar ihop med den övriga stilen i köket. De flesta modellerna är i neutrala färger, som svart, grå eller vit, men det går även att hitta modeller i unikare utformande, till exempel i klarrött vilket är väldigt populärt idag.

Det här kan du tillaga mikrovågsugnen för att spara tid

Alt.dk skriver att det finns många livsmedel och ingredienser som med fördel kan tillagas mycket snabbt i en mikrovågsugn – och det gäller inte bara popcorn.

Om man har en hektisk vardag kan mikrovågsugnen vara en bra genväg för att vinna mer tid. En annan fördel med att använda en mikrovågsugn är att mängden disk minskar eftersom man inte behöver använda flera stekpanna och kastruller samtidigt. Detta leder förebygger i sin tur oordning i köket.

Experten från Alt.dk uppger att man först och främst når det bästa resultatet om man använder den högsta effekten på mikrovågsugnen, det vill säga den som är på mellan 700 och 900 watt – beroende på modell. Experterna rekommenderar också att man läser igenom bruksanvisningen till sin specifika modell eftersom funktioner och temperatur varierar mellan olika varianter. Kom ihåg att det också är viktigt att rengöra din mikrovågsugn.

Majskolvar

Experterna skriver att man kan tillaga majskolvarna i sin mikrovågsugn på en tallrik utan vatten. Hur länge de ska tillagas beror på hur många kolvar man vill tillaga; om man bara har en räcker det med 1,5 minut på högsta effekt och om man har två ska de tillagas i två till tre minuter. Håll ett öga på majskolvarna medan de tillagas och kontrollera dem då och då – ibland kan de behöva lite extra tid.

Potatis

Det finns många olika sorters potatis och enligt experterna är små potatis med tunt skal dem bästa att tillaga i mikrovågsugn. Börja med att skölja av dem – det är inte nödvändigt att skala dem om inte skalet är tjock. För att vara säker på att de är helt tillagade, skär ett par djupa skåror i varje potatis, ungefär som när man förbereder hasselbackspotatis. På så sätt säkerställer man att värmen fördelas jämnt i hela potatisen. För att förbereda potatisen ringlar du bara lite olivolja över; ställ sedan in dem i mikrovågsugnen i fem minuter på högsta effekt. När de är färdiga har potatisen en konsistens som påminner om ett mellanting mellan kokt och bakad potatis.

Ostron och blåmusslor

Ta en tallrik och fördela musslorna eller ostronen jämnt. Sätt tallriken i mikrovågsugnen i cirka tre till fyra minuter. Håll ett vakande öga på dem – när de öppnar sig är de färdiga. De musslor som inte öppnar sig bör du inte äta då det är ett tecken på att de är dåliga vilket kan leda till matförgiftning. Ostron behöver ofta lite längre tid än musslor, cirka fyra till fem minuter, och man bör inte tillaga fler än fyra åt gången. Observera att vätskan från musslorna kan användas som bas i soppa, och bör därför inte slängas.

Brödkrutonger

Bröd som har blivit torrt går att göra riktigt goda krutonger av – på så sätt kan du även minska ditt matsvinn! Skär brödet i små tärningar och lägg dem på en tallrik; sätt in tallriken i mikrovågsugnen i ett par minuter. De är färdiga när de är hårda och knapriga. Det är bra att hålla ett öga på mikrovågsugnen när man tillagar krutonger eftersom denna tillagning går på ett ögonblick.

Ris

Man sparar egentligen inte tid på att laga ris i en mikrovågsugn i jämförelse med en gryta på spisen – vinsten är istället att man slipper en gryta som kan koka över eller som det bränner fast i. Ta den önskade mängden ris och häll det i en djup skål som tål att användas i mikrovågsugn. Tillsätt den mängd vatten du behöver och tillaga sedan riset i 10-12 minuter i din mikrovågsugn.

Auberginer

Man kan spara riktigt mycket tid genom att använda en mikrovågsugn när det kommer till att ugnsbaka auberginer. I en ugn tar det cirka 45 minuter, medan det i en mikrovågsugn kan tillagas på mindre än halva den tiden. Innan auberginerna kan tillagas i mikrovågsugnen är det viktigt att gaffla hål i skalet, annars kan de explodera. Tillaga auberginerna i cirka 10-12 minuter.

Bacon

Generellt sett är det svår att tillaga något så att det blir sprött i en mikrovågsugn, men det gäller faktiskt inte bacon. Ta en tallrik och täck den med en bit hushållspapper; placera fem till sex baconskivor på tallriken och täck dessa med mer hushållspapper då det samlar upp fettet. Tillaga baconskivorna i tre till fem minuter, men övervaka hela processen och se till att de inte går för lång tid.

Gröt

De flesta har hört att det är enkelt att laga gröt i en mikrovågsugn – och det stämmer till fullo! Om man till exempel vill ha havregrynsgröt, tar man en djup tallrik och häller i havregryn och den rekommenderade mängden vatten eller mjölk. Sätt sedan in tallriken i mikrovågsugnen i en till två minuter. Förutom tidsaspekten har gröt i mikrovågsugnen även den stora fördelen att det inte bränner, något som det annars tenderar att göra i en gryta på spisen.

Vad ska en mikrougn klara av?

Moderna mikrovågsugnar kan mer än att bara värma upp mat och det finns idag otroligt många olika modeller att välja mellan – allt från väldigt enkla till mycket avancerade. Det kan därför vara något besvärligt att hitta just den mikrovågsugn som passar till ens specifika behov. Baserat på en artikel från Elgiganten.dk redogör vi för vilka funktioner som de flesta kommer att få användning för och bör titta efter när de ska köpa en ny mikrovågsugn.

Grill

Det är en bra idé att investera i en mikrovågsugn med grillfunktion, vilket det flesta moderna modeller också har. Det kan vara svårt att uppnå en fin, spröd yta på livsmedel som tillagas i en mikrovågsugn då temperaturerna sällan överstiger 120 °C på grund av det vattnet som kondenseras inuti. En mikrovågsugn med grillfunktion kan däremot uppnå dessa typer av resultat vilket kommer att förbättra helheten av den tillagade måltiden.

Det finns många olika varianter av grillfunktioner, men ofta finns det både en yt- och grillfunktion, vilket är extra fördelaktigt om du till exempel vill ha en pizza med krispiga kanter. Vissa modeller har även en Air & Grill-funktion som skapar en gyllenbrun yta på maten.

Varmluft

En mikrovågsugn med varmluftsfunktion kan också vara värt att överväga om man även vill kunna använda mikrovågsugnen som en vanlig ugn. Denna funktion tillagar nämligen maten på samma sätt som i en vanlig ugn, det vill säga med värme som cirkulerar jämnt i hela ugnsutrymmet.

3D

Några mikrovågsugnar har en 3D-funktion som gör att maten tillagas på ett tredimensionellt sätt för att säkerställa att hela ytorna tillagas jämnt.

Sensor

Avancerade mikrovågsugnar är utrustade med sensorer som löpande mäter fuktighetsnivån i livsmedlen, för att garantera att maten varken blir under- eller överkokt.

Defrost – upptining

En mikrovågsugn med upptiningsfunktion ser till att maten blir tillagad fortare om den är frusen.

Varmhållningsfunktion

En varmhållningsfunktion innebär att mikrovågsugnen kan hålla maten varm. Den här funktionen är särskilt bra när man väntar på att olika rätter ska bli klara.

Mikrovågsugn eller kombiugn?

När man pratar om en mikrovågsugn som har många olika funktioner hamnar den istället i kategorin kombiugn. Om det är en mikrovågsugn, och inte en kombiugn, du är ute efter, bör du därför vara uppmärksam på vad de olika modellerna du överväger faktiskt är av för typ.

Mikrovågsugn, kombiugn eller miniugn – vad ska jag välja?

Det finns många olika typer av ugnar på marknaden om man vill ha ett alternativ till en vanlig ugn. De kan kanske vara till sommarstugan eller studentlägenheten, där det annars inte finns så gott om utrymme.

Mikrovågsugn

Den här artikeln handlar om mikrovågsugnar, som tyvärr har fått ett tråkigt rykte när det kommer till just matlagning. Många tror nämligen att mikrovågsugnar endast kan poppa popcorn eller värma upp en fryst pizza, men som vi redan nämnt kan de moderna varianterna göra mycket mer än så. Mikrovågsugnar idag har nämligen många olika funktioner, till exempel varmluft och grill, vilket innebär att man kan använda den som en vanlig ugn, i mindre omfattning.

Kombiugn

Skousen.dk förklarar att en kombiugn är en ugn som kombinerar olika funktioner; en kombiugn kan till exempel vara en mikrovågsugn försedd med fler funktioner – bland annat övervärme, över- och undervärme, grill, ångning och varmluft.

Vill man ha en ugn med många funktioner, men har begränsat med utrymme, kan en kombiugn vara ett praktiskt alternativ. Man ska bara vara medveten om sina individuella behov för att välja en modell som erbjuder de funktioner som man faktiskt behöver.

Miniugn

En miniugn är ett särskilt bra val om man har mycket begränsat utrymme i sitt kök och vill ha ett alternativ till den mer traditionella ugnen. En miniugn rymmer inte lika mycket som en vanlig ugn, men är ändå tillräckligt stor för att laga lasagne och pizza eller bullar och kakor.

De flesta miniugnarna har både över- och undervärme, och några är även utrustade med en grillfunktion. En miniugn är således, som namnet antyder, en miniversion av en traditionell ugn.

Din mikrovågsugn är inte farlig

Det finns många seglivade myter och rykten om att mikrovågsugnar skulle vara farliga, men så är det inte. Det stämmer inte att mikrovågsugnar framkallar cancer, och inte heller att de förstör viktiga vitaminer i maten; det är inte heller sant att de skadar proteiner och därmed gör maten svårsmält. Det finns alltså inga påvisade hälsorisker förknippade med användning av en mikrovågsugn. Det som har betydelse är inte hur maten värms upp, utan snarare temperatur och tid – och i vissa fall även vad maten värms upp i. Om maten värms för länge och felaktigt kan vitaminer och mineraler förstöras, och om den värms för lite finns det risk att bakterier lever kvar i den. Detta sker dock oavsett om maten värms i en mikrovågsugn eller i en vanlig ugn.

Var uppmärksam på valet av underlag

Även om mikrovågsugnen inte är farlig i sig, bör du fortfarande vara uppmärksam på vilken förpackning eller vilket underlag du använder när du tillagar eller värmer din mat. De olika förpackningarna kan nämligen avge farliga kemikalier, som du riskerar att äta upp efteråt. En annan orsak till att det är viktigt att välja rätt typ av underlag är för att du ska vara säker på att maten värms till en kärntemperatur på minst 75 °C för att garantera att alla bakterier dör.

Även om det kan vara frestande att värma din mat i den förpackning som den levereras i, är det ofta en dålig idé. I grund och botten är det bästa du kan använda i en mikrovågsugn porslin, glas, eller lådor och skålar av plast som är speciellt utvecklade för att värmas i en mikrovågsugn. Dessa material är både säkra och icke brännbara. Om du använder ett brännbart material riskerar du att sätta eld på både maten och din ugn.

Om du till exempel väljer att värma konserverade grönsaker i den metallburk de säljs i, riskerar du att din mat tillagas ojämnt då mikrovågor har svårt att tränga igenom metall. Du riskerar även att det slår gnistor om burken, som i sin tur kan skada insidan av mikrovågsugnen. Färdigrätter kommer ofta i plastlådor, och även om det är frestande att värma rätten direkt i den medföljande lådan, så bör mat inte värmas i plastlådor om det inte klart och tydligt står angivet av tillverkaren att lådan tål mikrovågsugn. Plastlådorna innehåller ofta PVC, vilket innebär att de kan avge farliga kemikalier och i värsta fall smälta in i maten.

Plast som inte är speciellt framtagen för bruk i mikrovågsugn ska du helt avstå från att använda, då den kan smälta och avge farliga kemikalier, och i värsta fall explodera när den utsätts för mikrovågorna.

Papperstallrikar och annat pappersmaterial kan ta eld, och bör alltid undvikas. Även hushållspapper och servetter bör hållas borta från ugnsutrymmet då det, beroende på kvalitet, kan vara mycket ohygieniskt och avge skadliga ämnen till maten. Om du vill lägga maten på ett enkelt engångsunderlägg kan du istället använda en bit bakplåtspapper.

Danska Jyllands-Posten har arbetat fram en utförlig lista över vilka material du kan använda för uppvärmning och tillagning i mikrovågsugn. Du kan läsa hela listan här.

Goda råd om mikrovågsugnar

Prova om ditt porslin håller för användning i mikrovågsugn

Genom att ställa in ditt porslin i mikrovågsugnen tillsammans med ett glas vatten i 30 sekunder kan du avgöra om det tål användning i mikrovågsugn eller inte. Om porslinet efter 30 sekunder är så pass varmt att du inte kan röra det, bör du inte använda det i mikrovågsugnen.

Kom ihåg att låta maten vila

DR tipsar om att man ska låta sin mat stå och vila lite efter att den har varit i mikrovågsugnen. Om man tar ut maten direkt när klockan har ringt så hinner den inte bli ordentligt varm.

Använd mikrovågsfilm

Om du värmer mat och inte använder varmluft- eller grillfunktionen så kan det vara en bra idé att använda mikrovågsfilm då det gör maten jämnt uppvärmd. Kom bara ihåg att sticka ett litet hål så att ångan kan avdunsta.

Även den danska konsumentsidan Samvirke.dk har publicerat en artikel där de ger goda tips och råd för hur man får ut det mesta av sin mikrovågsugn.

Äggulor och skin ska stickas

Det är en riktigt bra idé att sticka små hål i exempelvis äggulor, tomater och potatis – närmre bestämt alla livsmedel som har ett fast skal eller skin. Genom att sticka små hål undviker du att produkterna ”exploderar” i mikrovågsugnen och den rengöring som annars hade behövts.

Koka ditt ris i mikrovågsugnen

Det är faktiskt otroligt enkelt att koka ris i mikrovågsugnen. Du tar en deciliter ris, två deciliter vatten och ¼ tesked salt i en skål med höga kanter som du sedan täcker. Låt riset koka i mikrovågsugnen på 900 watt i tre minuter, och sänk därefter effekten till 250 watt och låt det stå i ytterligare fem minuter. När det är färdigt låter du det stå och ånga av i tre till fyra minuter.

Så testades mikrovågsugnarna

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk testar löpande många olika mikrovågsugnar, och har faktiskt testat många av de modeller som vi inkluderat i vårt test. Nedan går vi igenom hur de brittiska experterna testar de utvalda modellerna och vilka parametrar de tittar närmare på under testerna.

Till dig som är på jakt efter en ny mikrovågsugn rekommenderar Which.co.uk att först och främst leta efter en modell med bra grundläggande funktioner. Mikrovågsugnen ska alltså kunna värma upp mat jämnt och gärna ha ett bra program för upptining. Är du snarare på jakt efter en kombiugn bör du leta efter en modell med grillfunktion och som går att baka i. Oavsett om det är en mikrovågsugn eller en kombiugn, ska du se till att den är enkel att använda.

När Which.co.uk granskar och utvärderar mikrovågsugnar använder de sig av råa livsmedel. I de flesta fall rå köttfärs och icke-tillagade kakor.

Uppvärmning

När Which.co.uk testar ugnarna på sin uppvärmningsförmåga utför de test med flera steg för att undersöka huruvida ugnen har en jämn värmefördelning. De registrerar om alla delar av den tillagade ingrediensen har en bra temperatur eftersom en mikrovågsugn med bra uppvärmning ger vällagade och inte torra resultat.

Upptining

Which.co.uk använder frusen köttfärs i den här delen av testet, där de undersöker hur bra både den automatiska och den manuella upptiningsfunktionen fungerar. För varje testomgång kontrollerar de om det finns några för varma eller kalla områden i färsen.

Användarvänlighet

Experterna tittar på hur intuitiva och användarvänliga mikrovågsugnarna är. De undersöker också hur enkla instruktionerna är att följa.

Grill

Which.co.uk:s experter granskar även hur bra modellerna är på att grilla genom att fördela bröd utan kanter på en tallriken för att se hur grillat det blir.

Bakning

Vissa av mikrovågsugnarna de har testat är det möjligt att baka i tack vare en speciell bakfunktion. För att testa denna funktion tittade experterna på hur jämnt kakor tillagade och hur luftiga de blev.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta