Crosstrainer Test – Hitta den bästa crosstrainer

0

Crosstrainer är en relativt ny typs träningsmaskin, som har under senaste åren tagit med storm landets gym. Och många privata människor har bestämt sig för att investera i en crosstrainer hemma hos sig, i stället för den gamla motionscykeln. Detta hänger naturligtvis ihop med att crosstrainer aktiverar hela kroppen och är därmed otroligt effektivt till både konditionsträning och kaloriförbränning.

I detta crosstrainings test tittar vi närmare på de bästa crosstrainers ute på marknaden just nu, vi täcker en bred prisskala så att alla, oavsett bugdet, kan sätta igång och köra med motionering. I bedömningen tar vi bl.a. utgångspunkt i officiella, oberoende tester samt diverse konsumentrecensioner. Sist i artikeln skriver vi en liten guide med ett par bra tips om hur du bäst väljer den perfekta crosstrainern, anpassat till dina behov, och så kommer vi in på varför crosstrainer är så bra för konditionsträning och viktnedgång.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Reebok ZR8 crosstrainer

✅ Populær og billig model fra Reebok

Reebok ZR8 crosstrainer

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Reebok hör till de stora och populära producenter av fitness-utrustning, och med modellen ZR8 har brandet även gjort en riktigt bra crosstrainer.

Designen hos Reebok ZR8 består av en frisk vit färg med svarta detaljer, och med sin vikt på 50 kg är stabiliteten försäkrad. Modellen är därav inte så tung så att det inte går att flytta omkring, inte minst tack vare de integrerade hjulen framme. Längre bak finns möjligheten att kunna justera den på höjden, så att crosstrainern kan stå säkert även på något ojämnare underlag. Fotpedalerna är monterade med skridsäker beläggning och kan för övrigt justeras vid tre olika positioner allt efter din höjd och preferenser.

Bra dator med många funktionerReebok ZR8 crosstrainer betjening

Även om Reebok ZR8 inte hör till de dyraste modellerna, har den fortfatande en högkvalitets dator som både bjuder på bakgrundsljus på displayen och på själva knapparna. Träningen kan därför i princip fortsätta funka fint under kvällstimmarna utan särskild belysning. Det magnetiska bromsstystemet är utrustad med 32 motståndsnivåer och härutöver får du hela 12 fastlagda träningsprogram till alls nöje.

Det finns också ett pulsstyrd träningsprogram. Datorn på Reebok ZR8 stödjer ingen trådlös förbindelse till extern pulsmätare, utan i handtaget finns det en inbyggd pulsmätare som fungerar riktigt bra. Datorn ger dig också möjligheten för att kunna skapa ditt eget träningsprogram, och du får under alla omständigheter löpande uppdateringar på hastighet, tid, kaloriförbrukning samt många andra standardparametrar.

Fördelar vid Reebok ZR8:

🔵 Populär modell med attraktiv pris
🔵 Sportig vit design
🔵 Transportshjul som gör det enkelt att flytta maskinen
🔵 Inbyggd belysning i både displayen och knapparna
🔵 32 motstångsnivåer och hela 12 fastlagda program
🔵 Möjlighet för att planlägga personligt träningsprogram


SOLE E35 crosstrainer

✅ ”Highly recommended” hos Topfitnessmag.com
✅ Testvinnare hos svenska Bäst-i-test.se
✅ Rankas som ”Best Buy” i USA

SOLE E35 crosstrainer

 

Det amerikanska magasinet Top Fitness Magazine har i stort sätt endast positiva saker att säga om denna modell, efter att den testades och därefter kröntes som ”Best Buy” i flera amerikanska recensioner. Detsamma gäller för övrigt hos svenska testlaboratoriet Bäst-i-test.se, som i 2016 testade 17 olika populära crosstrainers. Här fick modellen toppbetyg med 10 utav 10 möjliga poäng, något som orsakade ”Testvinnare”- betyget.

SOLE E35 hör till den relativt dyra halvan av crosstrainers för den privata marknaden. Med det fortfarande är tal om en modell som definitivt hör till bland kvalitetsmaskinerna på gymmet – och till en särskild konkurrenskraftig pris. Faktiskt är denna modell på många sätt bättre än gymmens genomsnittliga crosstrainers, på så sätt att den bjuder på väldigt många möjligheter för justeringar och inställningar. Exempelvis kan rampvinkeln inställas, så att olika delar av benmuskulaturen tränas optimalt.

SOLE E35 bjuder på massor av extra featuresSOLE E35 crosstrainer fjernbetjening

Är du seriös med din träning och målet är antingen kaloriförbrukningen, konditionsträning eller åtstramning, så kan den lilla extrainvesteringen i SOLE E3 löna sig. Utöver många motståndsnivåer, träningsprogram och allmänna standardfeatures får du både pulsmätning via handtagen och eventuellt via medföljande pulsbälte. Det finns också inbyggda fläktar för de hårda träningspassen, samt högtalare så att du kan ansluta din mobiltelefon, MP3-spelare och liknande och få bra stereoljud som hjälper med att hålla tempot uppe.

Pedalerna är utformade i sammarbete med fysioterapeuter, något som resulterar i en liten 2 graders vinkel, som reducerar belastningen på anklarna och knäna. Pedalerna är dessutom utrustade med hjul och spår som gör att den glider ganska ljudlöst. Generellt talar vi om en stor och relativt tung professionell modell, och den reducerade flytbarheten är en av de enstaka nackdelar som lyfts fram av Bäst-i-test.se. Dess extra vikt ger dock ökad stabilitet, och är knappast någon större nackdel i praktiken.

Fördelar med SOLE E35:

🔵 Hemmodell som kan konkurrera med maskinerna på gymmet
🔵 Många extra möjligheter för inställningar och anpassningar
🔵 Inkluderat pulsbälte, fläktar och högtalarssystem
🔵 Glidande och tysta rörelser under träningen
🔵 Tung professionell modell med hög stabilitet


Masterfit TP500 crosstrainer

Mycket för pengarna

Masterfit TP500

 

Är du ute efter en billig crosstrainer, så är Masterfit TP500 ett bra bud på en modell där du får riktigt mycket för pengarna. Det är en av de billigaste modeller på marknaden, som rekommenderas som träningsredskap och utmärker sig med solid konstruktion. Den har dessutom en bra steglängd på 40 centimeter, som annars normalt är något som finns bara hos de dyrare modellerna. Masterfit TP500 levereras i en flott vit finish, med svarta handtag och fina detaljer.

Trots dess låga pris, får du ett brett urval av funktioner med, och modellen utmärker sig även vid roterande hjul på17 kilo som faktiskt är väsentligt bättre än många dyrare modeller. Masterfit TP500 är också ideell för användning av hela familjen, eftersom datorn kan lagra användningsdata på upp till fyra olika personer.

Bra handtagmöjligheter och praktiska transportshjulMasterfit TP500 controller

Masterfit TP500 väger 51 kilo, något som vittnar om en ganska solid och stabil konstruktion. Modellen har även integrerade transportshjul, så den är lätt att flytta runt om utrymmet är lite trångt. Bra långa handtag passar till både korta- såväl som långa löpare, och de fasta handtagen är i bra längd.

Dessa handtag är dessutom försedda med pulsmätare och när du håller där kan datorn visa din puls på ett uppdaterade sätt, och dessutom mäta din aktuella kondition. Den intuitiva kontrollpanelen visar all tidigare data såsom tid, distans, kaloriförbrukning, intensitetet med mera. Motståndet kan justeras om till 16 olika nivåer, och därutöver erbjuder datorn 12 fasta träningsprogram. Det finns dessutom ett särskilt pulsträningsprogram, samt möjligheter för att programmera ditt eget unika träningsprogram.

Utvalda features hos Masterfit TP500:

🔵 Mycket löpband för pengarna
🔵 Bra längd på fotplattorna: 40 cm
🔵 Stort svänghjul på 17 kilo
🔵 Stödjer och lagrar data för upp till fira personer
🔵 Solid konstruktion, men flytbar med integrerade hjul


Kettler CTR 3 crosstrainer

Testvinnare i Tysklands största testmagasin Stiftung Warentest
✅ Testvinnare i träningsmagasinet Fit For Fun

Kettler CTR 3 crosstrainer

Då Tysklands största testmagasin Stiftung Warentest testade 10 populära crosstrainerss, var det Kettler CTR 3 som utnämndes som testvinnare. Även vid andra tävlingar har denna modell vunnit, till exempel hos Fit For Fun. En av de många parametrar som hjälper modellen att vinna vid olika tester är dess handtag, som innehåller inga nämnvärdiga mängder av hälsoskadliga ämnen i jämförelse med andra. Detta är en viktig faktor, eftersom man under träningen svettas från händerna medan man håller i handtagen.

Stiftung Warentest undersökte naturligtvis också en lång rad andra parametrar, bl.a. säkerheten och den tekniska byggkvaliten, något som självklart fick utmärkt betyg. Kettler CTR 3 är ett tyskt kvalitetsprodukt, något som avspeglas i både den kraftiga konstruktionen men också i driftsäkerheten generellt. Med sina 79 kilon är denna crosstrainern genomgångens näst tyngsta, något som definitivt inte ska räknas som en nackdel. Bra byggkvalitet resulterar regelmässigt i en viss tyngd och vikten hjälper självklart med utökat stabilitet, så att du kan känna dig trygg under ansträngningen.

Neutral design med många justeringsmöjligheterKettler CTR 3 skærm

Utöver att vara en högkvalitets crosstrainer, så har den också en lång rad inställningsmöjligheter. Du kan exempelvis justera fotplattornas avstånd så att maskinen fungerar optimalt, oavsett om du är kort eller lång. Designen är behagligt neutral och klassisk, som passar därmed i de flesta hem.

Träningsmotståndet på Kettler CTR 3 uppnås genom elektroniskt reglerade magneter, och du kan fritt välja mellan hela 76 olika motståndssteg. Maskinen har naturligtvis också en rad fasta program du kan välja ifrån (totalt 8), med bl.a. ett helt pulsprogram. Genom att ta i styrningshandtagen (under skärmen) kan du direkt mäta din puls via händerna, och det medföljer dessutom en pulsmätare till örat. Därutöver kan kompatibla trådlösa pulsbälter också anslutas.

Fördelar med Kettler CTR 3:

🔵 Handtag utan skadliga ämnen
🔵 Solid tysk byggkvalitet och hög vikt
🔵 Snygg och neutral design i svart och grå
🔵 Många inställningsmöjligheter, bl.a. fotplattorna
🔵 76 olika motståndsnivåer
🔵 8 fasta program med bl.a. pulsprogram
🔵 Pulsmätning på både hand och öra, samt kompabilitet med pulsbälte


Vilken crosstrainer ska jag välja?

Priset är, som med allt annat, en väsentlig del när du ska välja crosstrainer. Önskar du komfort och kvalitet på samma sätt som de crosstrainers du hittar på gymmet, måste du vara förberedd på att den önskvärda modellen kommer att finnas bland de dyrare i denna genomgång. Crosstrainers som är billigare än dem på gymmet kan också göra jobbet – huvudsaken är att du kan träna på ett bra sätt. Vår erfarenhet visar dock på att lusten att köra igång hänger ganska tät ihop med bra utrusning, och en extra investering kan vara det som gör att du hittar lusten att fortsätta med träningen. Har du satt dig några specifika mål, kan en bra investering vara något som sätter dig riktigt igång.

Design och färger kan vara viktiga parametrar för vissa, men det är självklart viktigtare att kolla på andra väsentligare parametrar för din dagliga träning. Oftast står crosstrainern ändå inte mitt i rummet, utan kanske i gästrummet eller någon annanstans i hemmet. I en mindre längenhet kan rummet kanske vara den optimala lösningen, och i så fall bör du tänka ett varv till angående modellens rörlighet. Här kan en lättare modell eller en modell med transportshjul vara den bästa lösningen.

De flesta crosstrainers erbjuder riktigt bra med olika program och andra valmöjligheter. Det kan t.ex. vara crosstrainers som direkt erbjuder pulsprogram eller ger möjligheten att koppla sig till pulsmätaren du är van att använda.

Varför crosstrainers har blivit så populära?

Mätningar visar att långdistans skidåkning är en av de idrottsgrenar där utövarna använder allra mest energi. Det beror på att hela kroppen är i gång och alla musklerna är med. De flesta har dock inte möjligheten att ta en skidtur efter jobbet, och löpbandet är därför ett riktigt bra alternativ. Den stimulerar kroppen nämligen på samma sätt, där både armar, ben och resten av kroppen används. Detta ökar kaloriförbränningen och kan också få pulsen upp under loppet av ett ögonblick. Är du därför ute efter en förbättrad kondition och/eller viktnedgång, så är crosstrainern det perfekta redskapet.

bedste crosstrainer

Samtidigt utmärker sig crosstrainern vid att kroppen inte belastas på ett osunt sätt. Löpningen är en utmärkt motion, som dock inte sällan resulterar med överbelastningsskador. Det beror på att kroppen är helt enkelt inte byggd för de hårda trampningar som sker när man springer på asfalt eller betong. Den slags problem uppstår inte när du tränar med glidande rörelser på ett löpband, där fotställningen och höjden även kan inställas helt optima.

Många använder specifikt löpbandet mycket genom vintern, något som kanske är roligare än att gå och springa ute i snön och kylan. Fördelen är dessutom att man säkert kan läsa en bok eller titta på något program på TV:n samtidigt som hälsan förbättras och de extra kilona förbränns.

Med crosstrainern motionerar du hela kroppen

Danska journalisten Birgitte Nymann har skrivit hela 23 böcker om kost och motionering. Hon berättar i en artikel till tidningen Ute och Hemma varför crosstrainern är så bra för att tappa vikt.

Som tidigare nämnt så är långdistans-löpning en av de träningsformer där du förbränner mest energi per minut och snabbast förbättrar din kondition. En crosstrainer liknar långdistans-löpning i rörelserna du gör. Du belastar både ben och armar på samma tid, vilket enligt Birgitte Nymann ger en skyhög energiförbrukning.

En crosstrainer kan ses som en sammanställning av en stepmaskin och en konditionscyckel. Detta resulterar i möjligheten för riktigt bra konditionsträning, eftersom du aktiverar många av kroppens muskler på en och samma gång.

Den är också bra för rehabilitering om du t.ex har några skador:

Crosstrainer är också riktigt bra om du har skador du måste ta hänsyn till. Detta beror på att det är en mycket mild träningsform där du får möjligheten att aktivera hela kroppen. Din kropp får ingen vertikal belastining genom dina led, såsom är fallet med andra slags träning, som t.ex löpning. Detta beror på att på löpbandet har du fötterna i rörelse med pedalerna medan du är aktiv och detta gör att du inte onödigt belastar dina led.

Bra träningsråd:

Det svenska hälsomagasinet iForm, som specialiserats på allt som har med träning att göra, skriver gott om crosstrainers och hur man kan utnyttja dessa bäst. Eftersom en crosstrainer är en blandning av löpband, en steppmaskin och en konditionscykel, får du med den alla fördelar i en maskin. Som sagts tidigare, så är en crosstrainer ett väldigt bra redskap för dig som har någon typ av skada, och önskar trots detta att forsätta ta hand om dig själv och träna. I och med det faktum att fötterna aldrig lämnar pedalerna, såsom man gör när man är ute och löper, så skapas det inga tunga skadorörelser på dina knän och led.

Ett bra sätt att hålla dig i form på en crosstrainer är ett så kallad intervallpass, där du ökar farten och sänker den i intervaller, och på så sätt låter kroppen aldrig komma in i sin egen comfort-zone – något som bränner fettet på det absolut bästa sättet! Ta och börja med 10 mintuers uppvärmning, för att sedan börja och köra så snabbt du kan i en minut, sedan sänker du farten i en minut .Upprepa i 5-6 omgånger. Du kan läsa iForms artikel här helt gratis.

Önskar du läsa flera bra träningsråd, så har den kända hälsocoachen Chris MacDonald skrivit en artikel tillsammans med den stora och väletablerade danska tidningen Politiken.dk, där du kan läsa en del av hans bästa råd. Här finns det både bra råd till träning generellt sätt, men även läsa varför han tycker att crosstrainern är ett bra val när det gäller motionering. Du kan läsa hela artikeln här.

Såhär använder du crosstrainern på bästa sättet:

Löpningstränaren Christian Madsen har i sammarbete med fitnessmagasinet iform.dk skrivit en artikel som tittar närmare på hur du tränar rätt med din crosstrainer. Du kan läsa hela artikeln hos iform här.

Han nämner bl.a. att om man ska ha den mest optimala effekten, så är det viktigt att även aktivt använda dina armar. Att du kan använda både armar och ben samtidigt är nämligen en av de positiva bitar med maskinen, då aktiveringen av flera muskelgrupper samtidigt gör att du kan få pulsen mycket högre upp än normalt.

Christian Madsen ger dessutom en rad tips på effektiva träningsprogram i artikeln.

En annan bra grej att komma ihåg är att variera träningen på crosstrainern, så att du inte alltid gör de samma rörelser. Iform.dk har skrivit en artikel där de ger andra råd om hur du kan uppnå varierad träning. Läs mer här.

Här kan du se en video där träningsexperten Dan Dewhirst ger sina bästa råd till träning på crosstrainern.