Crosstrainer Test 2021 – Hitta den bästa crosstrainer

Senest opdateret den 0

Crosstrainer är en relativt ny typ av träningsmaskin och har under de senaste åren tagit landets gym med storm. Många privatpersoner har bestämt sig för att investera i en crosstrainer att ha hemma, istället för den gamla motionscykeln. Detta hänger naturligtvis ihop med att en crosstrainer aktiverar hela kroppen och därmed är otroligt effektiv till både konditionsträning och kaloriförbränning.

I detta crosstrainer test tittar vi närmare på de bästa crosstrainers som finns på marknaden just nu och vi täcker en bred prisskala så att alla, oavsett budget, kan sätta igång och motionera. I bedömningen tar vi bl.a. avstamp i officiella, oberoende tester och diverse konsumentrecensioner. Sist i artikeln har vi en liten guide med ett par bra tips om hur du väljer den perfekta crosstrainern, anpassat efter dina behov, och så kommer vi in på varför crosstrainer är så bra för konditionsträning och viktnedgång.

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar produkterna, vi samlar däremot in resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


SOLE E35 crosstrainer

✅ ”Highly recommended” hos Topfitnessmag.com
✅ Testvinnare hos svenska Bäst-i-test.se
✅ Rankas som ”Best Buy” i USA

SOLE E35 crosstrainer

i samarbete med PriceRunner

 

Det amerikanska magasinet Top Fitness Magazine har i stort sett bara positivt att säga om denna modell, efter att den testades och därefter kröntes som ”Best Buy” i flera amerikanska recensioner. Detsamma gäller för övrigt hos svenska testlaboratoriet Bäst-i-test.se, som 2016 testade 17 olika populära crosstrainers. Här fick modellen toppbetyg med 10 av 10 möjliga poäng, något som gav ”Testvinnare”- betyget.

SOLE E35 hör till den relativt dyra halvan av crosstrainers för hemmabruk. Med det är fortfarande tal om en modell som definitivt hör till kvalitetsmaskinerna på gymmet och till ett särskilt konkurrenskraftigt pris. Faktiskt så är den här modellen på många sätt bättre än gymmens genomsnittliga crosstrainers, på så sätt att den erbjuder väldigt många möjligheter för justeringar och inställningar. Exempelvis kan rampvinkeln ställas in, så att olika delar av benmuskulaturen tränas optimalt.

SOLE E35 bjuder på massor av extra featuresSOLE E35 crosstrainer fjernbetjening

Är du seriös med din träning och målet är kaloriförbrukning, konditionsträning eller viktnedgång, kan den lilla extra investeringskostnaden med SOLE E3 löna sig. Utöver många motståndsnivåer, träningsprogram och allmänna standardfunktioner får du både pulsmätning via handtagen och eventuellt via medföljande pulsbälte. Det finns också inbyggda fläktar för de hårda träningspassen och högtalare så att du kan ansluta din mobiltelefon, MP3-spelare eller liknande och få ett bra stereoljud som hjälper med att hålla tempot uppe.

Pedalerna är utformade i sammarbete med fysioterapeuter, något som resulterar i en liten tvågraders vinkel, som reducerar belastningen på anklarna och knäna. Pedalerna är dessutom utrustade med hjul och spår som gör att de glider ganska ljudlöst. Generellt talar vi om en stor och relativt tung professionell modell och den reducerade flyttbarheten är en få nackdelar som lyfts fram av Bäst-i-test.se. Dess extra vikt ger dock ökad stabilitet och är knappast någon större nackdel i praktiken.

Fördelar med SOLE E35:

🔵 Hemmabruksmodell som kan konkurrera med maskinerna på gymmet
🔵 Många extra möjligheter för inställningar och anpassningar
🔵 Inkluderat pulsbälte, fläktar och högtalarssystem
🔵 Glidande och tysta rörelser under träningen
🔵 Tung professionell modell med hög stabilitet


Masterfit TP500 crosstrainer

Mycket för pengarna

Masterfit TP500

Är du ute efter en billig crosstrainer så är Masterfit TP500 ett bra alternativ på en modell där du får riktigt mycket för pengarna. Det är en av de billigaste modeller på marknaden som rekommenderas som träningsredskap och utmärker sig med solid konstruktion. Den har dessutom en bra steglängd på 40 centimeter, något som normalt sett bara finns hos de dyrare modellerna. Masterfit TP500 levereras i en flott vit finish, med svarta handtag och fina detaljer.

Trots det låga priset får du ett brett urval av funktioner och modellen utmärker sig även med ett roterande hjul som väger 17 kilo, något som faktiskt är väsentligt mycket bättre än på många dyrare modeller. Masterfit TP500 är också ideal för användning av hela familjen, eftersom datorn kan lagra användningsdata för upp till fyra olika personer.

Bra handtag och praktiska transportshjulMasterfit TP500 controller

Masterfit TP500 väger 51 kilo, något som vittnar om en ganska solid och stabil konstruktion. Modellen har även integrerade transporthjul, så den är lätt att flytta runt om utrymmet är lite begränsat. Bra och långa handtag passar till både korta såväl som långa löpare, och de fasta handtagen är i bra längd.

Dessa handtag är dessutom försedda med pulsmätare och när du håller i dem kan datorn visa din puls löpande och dessutom mäta din aktuella kondition. Den intuitiva kontrollpanelen visar all tidigare data såsom tid, distans, kaloriförbrukning, intensitetet med mera. Motståndet kan justeras till 16 olika nivåer och därutöver erbjuder datorn 12 fasta träningsprogram. Det finns dessutom ett särskilt pulsträningsprogram och möjligheter för att programmera ett unikt träningsprogram.

Utvalda fördelar med Masterfit TP500:

🔵 Mycket crosstrainer för pengarna
🔵 Bra längd på fotplattorna: 40 cm
🔵 Stort svänghjul på 17 kilo
🔵 Stödjer och lagrar data för upp till fyra personer
🔵 Solid konstruktion, men flyttbar tack vare integrerade hjul


Kettler CTR 3 crosstrainer

Testvinnare i Tysklands största testmagasin Stiftung Warentest
✅ Testvinnare i träningsmagasinet Fit For Fun

Kettler CTR 3 crosstrainer

När Tysklands största testmagasin Stiftung Warentest testade 10 populära crosstrainerss, var det Kettler CTR 3 som utnämndes till testvinnare. Även vid andra tävlingar har den här modellen vunnit, till exempel hos Fit For Fun. En av de många parametrar som hjälper modellen att vinna i olika tester är dess handtag, som inte innehåller några nämnvärdiga mängder av hälsoskadliga ämnen i jämförelse med andra modeller. Detta är en viktig faktor, eftersom man under träningen svettas från händerna medan man håller i handtagen.

Stiftung Warentest undersökte naturligtvis också en lång rad andra parametrar, bl.a. säkerheten och den tekniska byggkvaliten, något som självklart fick utmärkt betyg. Kettler CTR 3 är en tysk kvalitetsprodukt, något som avspeglas i både den kraftiga konstruktionen och i driftsäkerheten generellt. Med sina 79 kilo är denna crosstrainer den näst tyngsta i vår genomgång, något som definitivt inte ska räknas som en nackdel. Bra byggkvalitet resulterar i regel i en viss tyngd och vikten hjälper självklart till att förbättra stabiliteten, så att du kan känna dig trygg när du tränar.

Neutral design med många justeringsmöjligheter
Kettler CTR 3 skærm

Utöver att vara en kvalitets crosstrainer, har den även en lång rad inställningsmöjligheter. Du kan exempelvis justera fotplattornas avstånd så att maskinen fungerar optimalt, oavsett om du är kort eller lång. Designen är behagligt neutral och klassisk, och passar därmed in i de flesta hem.

Träningsmotståndet på Kettler CTR 3 uppnås genom elektroniskt reglerade magneter, och du kan fritt välja mellan hela 76 olika motståndsnivåer. Maskinen har naturligtvis också en rad fasta program du kan välja mellan (totalt åtta stycken), med bl.a. ett komplett pulsprogram. Genom att greppa de fasta handtagen (under skärmen) kan du mäta din puls direkt via händerna, och det medföljer dessutom en pulsmätare till örat. Utöver det kan även kompatibla trådlösa pulsbälten anslutas.

Fördelar med Kettler CTR 3:

🔵 Handtag utan skadliga ämnen
🔵 Solid tysk byggkvalitet och hög vikt
🔵 Snygg och neutral design i svart och grått
🔵 Många inställningsmöjligheter, bl.a. fotplattorna
🔵 76 olika motståndsnivåer
🔵 Åtta fasta program med bl.a. pulsprogram
🔵 Pulsmätning på både hand och öra, samt kompabilitet med pulsbälte


Reebok ZR8 crosstrainer

✅ Populär och billig modell från Reebok

Reebok ZR8 crosstrainer

Reebok hör till de största och mest populära producenterna av fitness-utrustning, och med modellen ZR8 har företaget även tillverkat en riktigt bra crosstrainer.

Designen hos Reebok ZR8 utgörs av en vit färg med svarta detaljer, och med sin vikt på 50 kg är stabiliteten säkerställd. Modellen är därför inte så tung så att den inte går att flytta omkring, en flytt underlättas inte minst tack vare de integrerade hjulen framtill. Längre bak finns möjligheten att kunna justera höjden, så att crosstrainern kan stå stadigt även på något ojämnare underlag. Fotpedalerna är monterade med halksäker beläggning och kan förövrigt justeras till tre olika positioner allt efter din längd och preferenser.

Bra dator med många funktionerReebok ZR8 crosstrainer betjening

Även om Reebok ZR8 inte hör till de dyraste modellerna har den fortfarande en högkvalitetsdator som bjuder både på bakgrundsljus på displayen och på själva knapparna. Träningen kan därför i princip fortsätta fungera fint även under kvällstimmarna utan någon särskild belysning. Det magnetiska bromsstystemet är utrustat med 32 motståndsnivåer och utöver det får du hela 12 förinställda träningsprogram till allas glädje.

Det finns också ett pulsstyrt träningsprogram. Datorn på Reebok ZR8 stödjer ingen trådlös förbindelse till en extern pulsmätare, men handtaget har en inbyggd pulsmätare som fungerar riktigt bra. Datorn ger dig också möjlighet att kunna skapa ditt unika träningsprogram, och du får löpande uppdateringar på hastighet, tid, kaloriförbrukning och många andra standardparametrar.

Fördelar vid Reebok ZR8:

🔵 Populär modell med attraktivt pris
🔵 Sportig vit design
🔵 Transportshjul som gör det enkelt att flytta maskinen
🔵 Inbyggd belysning i både displayen och knapparna
🔵 32 motståndsnivåer och hela 12 förinställda program
🔵 Möjlighet att skapa ett personligt träningsprogram


Vilken crosstrainer ska jag välja?

Priset är, som med allt annat, en väsentlig del när du ska välja crosstrainer. Önskar du komfort och kvalitet på samma sätt som de crosstrainers du hittar på gymmet, måste du vara beredd på att den önskvärda modellen kommer att finnas bland de dyrare i denna genomgång. Crosstrainers som är billigare än de som finns på gymmet kan vara minst lika bra och effektiva, huvudsaken är att du kan träna på ett bra sätt. Vår erfarenhet visar dock på att lusten att köra igång hänger ganska tät ihop med bra utrusning, och en extra investering kan vara det som gör att du hittar lusten att fortsätta med träningen. Har du satt upp några specifika mål, kan en investering i en bra crosstrainer vara det som får igång dig på allvar.

Design och färger kan vara viktiga parametrar för vissa, men det är självklart viktigare att titta på andra mer väsentliga parametrar för din dagliga träning. Oftast står crosstrainern ändå inte mitt i rummet, utan kanske i gästrummet eller någon annanstans i hemmet. I en mindre längenhet är vardagsrummet kanske den optimala lösningen, och i så fall bör du tänka ett varv till angående modellens rörlighet. Här kan en lättare modell eller en modell med transportshjul vara det bästa alternativet.

De flesta crosstrainers erbjuder många olika program och andra valmöjligheter. Det kan t.ex. vara crosstrainers som har pulsprogram eller ger möjligheten att koppla in pulsmätaren du är van att använda.

Varför har crosstrainers blivit så populära?

Mätningar visar att långdistansskidåkning är en av de idrottsgrenar där utövarna använder allra mest energi. Det beror på att hela kroppen är i gång och alla musklerna används. De flesta har dock inte möjligheten att ta en skidtur efter jobbet, och crosstrainern är därför ett riktigt bra alternativ. Den stimulerar nämligen kroppen på samma sätt där armar, ben och resten av kroppen används. Detta ökar kaloriförbränningen och kan också få pulsen upp under loppet av ett ögonblick. Är du ute efter en förbättrad kondition och/eller viktnedgång, är crosstrainern det perfekta redskapet.

bedste crosstrainer

Samtidigt utmärker sig crosstrainern med att kroppen inte belastas på ett osunt sätt. Löpning är en utmärkt motion, som dock inte sällan resulterar i överbelastningsskador. Det beror på att kroppen helt enkelt inte är byggd för de hårda nertrampningar som sker när man springer på asfalt eller betong. Den typen av problem uppstår inte när du tränar med glidande rörelser på en crosstrainer, där fotställningen och även höjden kan ställas in så de blir optimala.

Många använder specifikt crosstrainern under vintern, något som kanske är roligare än att gå och springa ute i snön och kylan. Fördelen är dessutom att man kan läsa en bok eller titta på något program på TV:n samtidigt som hälsan förbättras och de extra kilona förbränns.

Med crosstrainern motionerar du hela kroppen

Danska journalisten Birgitte Nymann har skrivit hela 23 böcker om kost och motion. Hon berättar i en intervju i tidningen Ute och Hemma varför crosstrainern är så bra för att gå ner i vikt.

Som tidigare nämnts så är längdskidåkning en av de träningsformer där du förbränner mest energi per minut och snabbast förbättrar din kondition. En crosstrainer liknar längdskidåkning i rörelserna du gör. Du belastar både ben och armar samtidigt, vilket enligt Birgitte Nymann ger en skyhög energiförbrukning.

En crosstrainer kan ses som en kombination av en stegmaskin och en konditionscykel. Detta ger möjlighet till riktigt bra konditionsträning, eftersom du aktiverar många av kroppens muskler på en och samma gång.

Den är också bra för rehabilitering om du t.ex. har skador:

Crosstrainer är också riktigt bra om du har skador du måste ta hänsyn till. Detta beror på att det är en mycket mild träningsform där du får möjlighet att aktivera hela kroppen. Din kropp får ingen vertikal belastining genom dina leder, såsom är fallet med andra sorters träning, som t.ex. löpning. Detta beror på att på crosstrainern har du fötterna i rörelse med pedalerna medan du är aktiv och detta gör att du inte belastar dina leder i onödan.

Bra träningsråd:

Det svenska hälsomagasinet iForm, som är specialiserat på allt som har med träning att göra, skriver positivt om crosstrainers och hur man kan utnyttja dessa på bästa sätt. Eftersom en crosstrainer är en blandning av löpband, stegmaskin och konditionscykel, får du alla fördelarna i en och samma maskin. Som sagts tidigare, är en crosstrainer ett väldigt bra redskap för dig som har någon typ av skada, men som ändå vill fortsätta att ta hand om dig själv och träna. I och med det faktum att fötterna aldrig lämnar pedalerna, som man gör när man är ute och springer, skapas det ingen tung belastning på dina knän och leder.

Ett bra sätt att hålla dig i form på en crosstrainer är ett så kallad intervallpass, där du ökar farten och sänker den i intervaller, och på så sätt aldrig låter kroppen komma in i sin comfort zone, något som bränner fettet på det absolut bästa sättet. Börja med 10 minuters uppvärmning, och börja sedan köra så snabbt du kan i en minut och sedan sänker du farten i en minut. Upprepa i 5-6 omgångar. Du kan läsa iForms artikel här helt gratis.

Önskar du läsa fler bra träningsråd, har den kända hälsocoachen Chris MacDonald skrivit en artikel tillsammans med den stora och väletablerade danska tidningen Politiken.dk, där du kan läsa en del av hans bästa råd. Här finns det både bra råd till träning generellt sett, men även varför han tycker att crosstrainern är ett bra val när det gäller motion. Du kan läsa hela artikeln här.

Såhär använder du en crosstrainer på bästa sätt:

Löptränaren Christian Madsen har i sammarbete med fitnessmagasinet iform.dk skrivit en artikel som tittar närmare på hur du tränar rätt med din crosstrainer. Du kan läsa hela artikeln hos iform här.

Han nämner bl.a. att om man ska ha den mest optimala effekten, är det viktigt att även använda dina armar aktivt. Att du kan använda både armar och ben samtidigt är nämligen en av de positiva bitarna med maskinen, då aktiveringen av flera muskelgrupper samtidigt gör att du kan få upp pulsen mycket högre än normalt.

Christian Madsen ger dessutom en rad tips på effektiva träningsprogram i artikeln.

En annan bra grej att komma ihåg är att variera träningen på crosstrainern, så att du inte alltid gör samma rörelser. Iform.dk har skrivit en artikel där de ger andra råd om hur du kan uppnå varierad träning. Läs mer här.

Här kan du se en video där träningsexperten Dan Dewhirst ger sina bästa råd till träning med crosstrainer:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka crosstrainer-modeller är bäst i test?

SOLE E35 och Kettler CTR 3

🤓 Hur testas en crosstrainer?

En crosstrainer bedöms baserat på dess användarvänlighet, inbyggda program och inställningar samt dess byggkvalitet.

🤔 Kan det löna sig att köpa en dyrare modell?

Det finns argument både för och emot detta. Om du vill ha en maskin som håller samma kvalitet och komfortnivå som de på gymmet bör du vara beredd på att leta i den dyrare änden av prisskalan. En billigare modell kan dock också fungera, och det viktigaste är ändå att du får en ordentlig omgång motion. Tänk dock på att “arbetsglädjen” också tenderar att stiga om utrustningen är i ordning. En gedigen investering kan därför vara den sista knuffen du behöver för att uppnå dina mål.