Crosstrainer Test-översikt – Hitta den bästa crosstrainer

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Crosstrainer är en relativt ny typ av träningsmaskin och har under de senaste åren tagit landets gym med storm. Många privatpersoner har bestämt sig för att investera i en crosstrainer att ha hemma, istället för den gamla motionscykeln. Detta hänger naturligtvis ihop med att en crosstrainer aktiverar hela kroppen och därmed är otroligt effektiv till både konditionsträning och kaloriförbränning.

I detta crosstrainer test tittar vi närmare på de bästa crosstrainers som finns på marknaden just nu och vi täcker en bred prisskala så att alla, oavsett budget, kan sätta igång och motionera. I bedömningen tar vi bl.a. avstamp i officiella, oberoende tester och diverse konsumentrecensioner. Sist i artikeln har vi en liten guide med ett par bra tips om hur du väljer den perfekta crosstrainern, anpassat efter dina behov, och så kommer vi in på varför crosstrainer är så bra för konditionsträning och viktnedgång.

Detta bör du tänka på innan du köper en crosstrainer:

 • Svänghjulet. För att ha möjligheten att dra nytta av din crosstrainer på ett bekvämt och jämnt sätt kommer ett tyngre svänghjul att gynna dig. Det rekommenderas att vikten ska ligga på minst 6 kg och gärna mer än så.
 • Fördelaktiga program. Fler program ger dig självfallet fler träningsmöjligheter för en mer diversifierad träningsrutin. Det är en god idé att satsa på en crosstrainer med ett flertal program med fokus på bland annat optimal kaloriförbränning, pulsträning, intervaller, backe och mer därtill.
 • Praktisk display. En display som mäter tid, hastighet, puls och distans uppskattas ofta då detta gör det enklare för dig att hålla koll på dina träningsframsteg. Kontrollera vilka funktioner displayen kan erbjuda hos just din föredragna crosstrainer.
 • Recensioner och tester. Experter har lång erfarenhet av att testa på olika crosstrainers, och genom att kika på expertrecensioner och tester gör du det därför lättare för dig själv att hitta maskiner av hög kvalitet.
 • Priset. En crosstrainer kan kosta alltifrån några tusenlappar till flera tiotusentals kronor. De dyrare modellerna är ibland mer robusta med fler program och funktioner, men det finns utan tvekan budgetmodeller som även håller hög standard.
 • Olika typer av motståndsreglering. Crosstrainers har i vanliga fall ett magnetiskt motstånd som ökar när magneterna närmar sig svänghjulet. Fördelen med den här motståndstypen är bland annat tystlåtenheten och den jämna övergången från lätt till tungt motstånd. Motståndsjustering sker antingen elektroniskt eller manuellt, så välj en modell som uppfyller dina krav.

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar produkterna, vi samlar däremot in resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


SOLE E35 crosstrainer – Best i test crosstrainer

Konsumentmagasinets rekommendation

✅ ”Highly recommended” hos Topfitnessmag.com
✅ Testvinnare hos svenska Bäst-i-test.se
✅ Rankas som ”Best Buy” i USA

SOLE E35 crosstrainer
Det amerikanska magasinet Top Fitness Magazine har i stort sett bara positivt att säga om denna modell, efter att den testades och därefter kröntes som ”Best Buy” i flera amerikanska recensioner. Detsamma gäller för övrigt hos svenska testlaboratoriet Bäst-i-test.se, som 2016 testade 17 olika populära crosstrainers. Här fick modellen toppbetyg med 10 av 10 möjliga poäng, något som gav ”Testvinnare”- betyget.

SOLE E35 hör till den relativt dyra halvan av crosstrainers för hemmabruk. Med det är fortfarande tal om en modell som definitivt hör till kvalitetsmaskinerna på gymmet och till ett särskilt konkurrenskraftigt pris. Faktiskt så är den här modellen på många sätt bättre än gymmens genomsnittliga crosstrainers, på så sätt att den erbjuder väldigt många möjligheter för justeringar och inställningar. Exempelvis kan rampvinkeln ställas in, så att olika delar av benmuskulaturen tränas optimalt.

SOLE E35 bjuder på massor av extra featuresSOLE E35 crosstrainer fjernbetjening

Är du seriös med din träning och målet är kaloriförbrukning, konditionsträning eller viktnedgång, kan den lilla extra investeringskostnaden med SOLE E3 löna sig. Utöver många motståndsnivåer, träningsprogram och allmänna standardfunktioner får du både pulsmätning via handtagen och eventuellt via medföljande pulsbälte. Det finns också inbyggda fläktar för de hårda träningspassen och högtalare så att du kan ansluta din mobiltelefon, MP3-spelare eller liknande och få ett bra stereoljud som hjälper med att hålla tempot uppe.

Pedalerna är utformade i sammarbete med fysioterapeuter, något som resulterar i en liten tvågraders vinkel, som reducerar belastningen på anklarna och knäna. Pedalerna är dessutom utrustade med hjul och spår som gör att de glider ganska ljudlöst. Generellt talar vi om en stor och relativt tung professionell modell och den reducerade flyttbarheten är en få nackdelar som lyfts fram av Bäst-i-test.se. Dess extra vikt ger dock ökad stabilitet och är knappast någon större nackdel i praktiken.

Fördelar

 • Hemmabruksmodell som kan konkurrera med maskinerna på gymmet
 • Många extra möjligheter för inställningar och anpassningar
 • Inkluderat pulsbälte, fläktar och högtalarssystem
 • Glidande och tysta rörelser under träningen
 • Tung professionell modell med hög stabilitet
Nackdelar

 • Stor maskin som kräver relativt högt i taket

Specifikationer
Steglängd: 51 cm
20 motståndsnivåer
10 träningsprogram
Mått: 209 cm (l), 79 cm (b), 170 cm (h)
Vikt: 105 kg


STREAM FC X – bra crosstrainer för hemmabruk

STREAM FC X

 

Är det bara de allra bästa crosstrainers som intresserar dig? Ta då en närmare titt på STREAM FC X, en maskin från märket ABILICA som har blivit utsedd till det bästa premiumvalet i ett test år 2019. Det är lätt att se varför det har blivit så när man kikar på de många fördelarna som den här produkten har att erbjuda, och detta reflekteras i de mycket positiva kundomdömena som STREAM FC X har lyckats att få.

Bra att veta om STREAM FC X

Med en fräck framdriven crosstrainer kan du lägga fokus på att träna din överkropp lite extra, och det är just detta som STREAM FC X bjuder på. Om det är äkta lyx och kvalitet som intresserar dig bör du definitivt kika närmare på just den här produkten.

Crosstrainern kommer med elektromagnetiskt motstånd för att förbli så tystlåten som möjligt, och maskinen har dessutom en steglängd på 51 cm. Tack vare utrustningens design kommer det att bli utmanande för både nybörjare och erfarna, så även om du är van vid tidigare crosstrainers kan det här komma att bli en fantastisk uppgradering.

STREAM FC X vs. marknaden

En av de många positiva aspekterna av att satsa på STREAM FC X är datorn med inbyggd Bluetooth som ser till så att du kan få kontakt med diverse applikationer. Resultatet blir utomordentligt spännande träningspass, och även om du vill sitta på maskinen i flera timmar ser den mycket robusta designen till så att detta blir fullt möjligt. Värt att veta är också att STREAM FC X har en maximal viktkapacitet på hela 200 kg, så produkten är passande för både privat och kommersiellt bruk!

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Enkel att använda
 • Bekväm
 • Många program att välja mellan
 • Slitstark och stabil
Nackdelar:

 • Tar upp ett ganska stort utrymme

Specifikationer
Display som ger dig info om ditt träningspass
12 olika program
Handpulssensor ingår
Bluetooth ingår
Maximal viktkapacitet på 200 kg
Väger 72 kg
Garanti på ett år


Masterfit TP500 crosstrainer

Bästa billiga

Mycket för pengarna

Masterfit TP500

Är du ute efter en billig crosstrainer så är Masterfit TP500 ett bra alternativ på en modell där du får riktigt mycket för pengarna. Det är en av de billigaste modeller på marknaden som rekommenderas som träningsredskap och utmärker sig med solid konstruktion. Den har dessutom en bra steglängd på 40 centimeter, något som normalt sett bara finns hos de dyrare modellerna. Masterfit TP500 levereras i en flott vit finish, med svarta handtag och fina detaljer.

Trots det låga priset får du ett brett urval av funktioner och modellen utmärker sig även med ett roterande hjul som väger 17 kilo, något som faktiskt är väsentligt mycket bättre än på många dyrare modeller. Masterfit TP500 är också ideal för användning av hela familjen, eftersom datorn kan lagra användningsdata för upp till fyra olika personer.

Bra handtag och praktiska transportshjulMasterfit TP500 controller

Masterfit TP500 väger 51 kilo, något som vittnar om en ganska solid och stabil konstruktion. Modellen har även integrerade transporthjul, så den är lätt att flytta runt om utrymmet är lite begränsat. Bra och långa handtag passar till både korta såväl som långa löpare, och de fasta handtagen är i bra längd.

Dessa handtag är dessutom försedda med pulsmätare och när du håller i dem kan datorn visa din puls löpande och dessutom mäta din aktuella kondition. Den intuitiva kontrollpanelen visar all tidigare data såsom tid, distans, kaloriförbrukning, intensitetet med mera. Motståndet kan justeras till 16 olika nivåer och därutöver erbjuder datorn 12 fasta träningsprogram. Det finns dessutom ett särskilt pulsträningsprogram och möjligheter för att programmera ett unikt träningsprogram.

Fördelar

 • Mycket crosstrainer för pengarna
 • Bra längd på fotplattorna: 40 cm
 • Stort svänghjul på 17 kilo
 • Stödjer och lagrar data för upp till fyra personer
 • Solid konstruktion, men flyttbar tack vare integrerade hjul
Nackdelar

 • Ingen inbyggd flaskhållare

Specifikationer
Pulsmätare och avancerad dator med många funktioner
Slitstarka transporthjul under ramen
Max användarvikt: 135 kg


ATHLETE C55 – kondition och styrketräning i en och samma maskin

ATHLETE C55

 

Nästa crosstrainer som du inte vill gå miste om är ett budgetval för dig som vill ha en effektiv maskin utan att behöva betala särskilt mycket. Det är värt att påpeka hur ATHLETE C55 från märket Titan Life har vunnit ”det bästa budgetvalet” i ett test som utfördes år 2019. Kunderna verkar utan tvekan hålla med om detta och har visat sitt stöd i form av en hel uppsjö av positiva kundomdömen.

Bra att veta om ATHLETE C55

Utöver det billiga priset, vad är det egentligen som är så lockande med just ATHLETE C55? Här har vi en crosstrainer som kommer att fullända hemmagymmet med hjälp av sin effektiva steglängd på 40 cm samt ett komfortabelt mellanrum mellan pedalerna som tillsammans resulterar i mycket god rörlighet utan att det känns udda.

För att skräddarsy träningspassen så att de blir rätt för dig kan du välja mellan olika motståndsnivåer. Det är upp till dig om du vill ta det lugnt utan att anstränga dig särskilt mycket eller om du är ute efter en äkta utmaning. Det här är en av de många fördelarna med ATHLETE C55: det är en crosstrainer som passar de flesta.

ATHLETE C55 vs. marknaden

Med en handpulssensor på crosstrainerns armstänger håller du lätt reda på din puls, men detta är inte det enda som du kan kontrollera under träningens gång. Glöm inte att det också finns en display som tillåter dig att kontrollera tiden som du har använt din crosstrainer, distans, hur många kalorier du har förbrukat och dylikt.

Glöm heller inte att ATHLETE C55 väger 55 kg, klarar av en vikt på upp till 120 kg samt att du gynnas av att beställa ett golvskydd separat. På så sätt säkerställer du att det aldrig blir några repor i golvet vid användning av ATHLETE C55 eller någon annan crosstrainer.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Mycket elegant design
 • Smidig rörlighet
 • Flera motståndsnivåer att välja mellan
 • Utmärkt för användning hemma
Nackdelar:

 • Inga hållare för surfplattor eller vattenflaskor

Specifikationer
Väger 55 kg
Har en maximal viktkapacitet på 120 kg
Display som visar tid, kaloriförbrukning, distans med mera
Steglängd på 40 cm
Ett års garanti</span
Uppmäter 156 x 72 x 169 cm
Svänghjulsvikt på 8 kg


CR30 crosstrainer – perfekt crosstrainer för hemmabruk

CR30

 

Letar du efter den rätta crosstrainern för ditt hem? Vill du lägga vantarna på en maskin som både är billig, snygg och guidar dig på rätt väg så att du inom kort kan få njuta av de där perfekta träningspassen? Välj då CR30 från märket Master Fitness! Med en stor display som håller koll på allt som du har åstadkommit, möjligheten att välja mellan ett stort antal program och helt enkelt den sköna känslan av att dra nytta av maskinen blir träningspassen utomordentligt spännande.

Bra att veta om CR30

Få den där äkta gymkänslan utan att ens behöva ge dig av till gymmet. Med en CR30 i ditt hem får du ta del av en högkvalitativ maskin med bakhjulsdrift som ser till så att crosstrainern blir kompakt och skön att använda. Du har så många som 12 olika program att välja mellan, vilket betyder att du kan sikta på de lite lugnare programmen vissa dagar medan du verkligen tar i andra dagar.

Framför dig på crosstrainern har du en stor display som tydligt syns under hela träningspasset. Inte agerar denne display enbart som motivation, utan du får också tillgång till händig info som kan hjälpa dig på traven. Tid, distans, hastighet och puls är bara några exempel på vad crosstrainern mäter medan du använder den. På så sätt kan du verkligen ta tag i din träning på rätt vis!

CR30 vs. marknaden

Jämfört med många andra crosstrainers på marknaden ligger CR30 ganska billigt till, men trots detta har det inte slarvats eller snålats med kvaliteten. Det finns som sagt 12 program att välja mellan, och den stora displayen ser till så att du alltid tydligt har en översikt av ditt träningspass. Allt som du kan behöva beställa separat är ett golvskydd, och sedan är du redo att dra nytta av CR30 närsomhelst!

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Kompakt och stabil
 • 12 träningsprogram
 • Inbyggd pulsmätare
 • Ganska billigt pris
Nackdelar:

 • Står inte helt still vid användning, golvskydd rekommenderas

Specifikationer
12 träningsprogram
Vikt på 62 kg
Maximal viktkapacitet på 150 kg
Ett års garanti
Display som håller koll på ditt träningspass
Uppmäter 166 x 59 x 158 cm
Transporthjul ingår


C50-R PERFORMANCE – tystlåten crosstrainer

C50-R PERFORMANCE

 

C50-R PERFORMANCE må kanske inte hamna högst upp på listan, men trots detta har den nog med fördelar för att vara värd sitt pris. Den här crosstrainern kommer från märket Tunturi Fitness, och det finns imponerande nog 20 olika träningsprogram att välja mellan, så inte är det snålt med valmöjligheter. Detta ser till så att du kan träna på dina egna villkor, och då crosstrainern befinner sig hemma hos dig slipper du att ta dig till gymmet för att träna. Riktigt smidigt, helt enkelt!

Bra att veta om C50-R PERFORMANCE

C50-R PERFORMANCE är en crosstrainer som väger 58,3 kg och klarar av en maximal användarvikt på 120 kg. Den kommer utrustad med transporthjul så att det ska vara lätt att flytta på maskinen när det väl behövs. Glöm heller inte den händiga handpulssensorn som håller koll på din puls, och det ingår även trådlös pulsmottagning – men pulsbältet behöver du köpa separat.

När du ställer dig på crosstrainern möts du av en liten skärm framför dig, och den här smarta displayen säkerställer att du lättare kan hålla koll på dina träningspass. Den ger dig nämligen en översikt över hur länge du har använt din crosstrainer, hur långt du har kommit, vad din hastighet är för tillfället, hur många kalorier du har bränt och mer därtill.

C50-R PERFORMANCE vs. marknaden

C50-R PERFORMANCE är en relativt ordinär crosstrainer när man jämför den med andra modeller på marknaden, men det som får maskinen att skina lite extra är de tidigare nämnda 20 träningsprogrammen som tillåter dig att skräddarsy dina pass så att de blir så utmanande som du föredrar. För att vara på den säkra sidan, beställ gärna ett golvskydd separat som du lägger under maskinen. Då slipper du risken av att repa golvet.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Kan anslutas till Bluetooth
 • Robust konstruktion
 • Ganska tystlåten
 • Enkel att montera
Nackdelar:

 • Inget ljudsystem

Specifikationer
Utrustad med 20 program
Skärm som mäter tid, hastighet, distans med mera
Handpulssensor ingår
Tre års garanti
Väger 58,3 kg
Maximal användarvikt på 120 kg
Trådlös pulsmottagning


Hiker 300F – en högkvalitativ och prisvärd crosstrainer 

Hiker 300F

 

Få kvalitet som du tidigare bara har kunnat drömma om med hjälp av Hiker 300F. Denne crosstrainer från FitNord är det optimala valet för dig som värdesätter väldesignade träningsmaskiner. Tack vare den relativt lilla storleken slipper du att oroa dig för att Hiker 300F ska ta upp ett för stort utrymme i ditt hem, men låt dig inte luras av storleken: crosstrainern kommer alltid att förbli robust och slitstark medan du njuter av ett av de 13 olika träningsprogrammen.

Bra att veta om Hiker 300F

Hiker 300F är en crosstrainer som väger 85 kg och klarar av en maximal vikt på 135 kg. Vid beställning får du en två års garanti, men tack vare hur slitstark den här produkten är finns det knappt någon risk för att du kommer att behöva den. Med 13 program att välja mellan tränar du på dina egna villkor, och med en händig inbyggd display blir det lätt som en plätt att hålla reda på hur din träning går.

Displayen drar du inte bara nytta av för att exempelvis justera motståndet, utan du kan kika lite närmare på exempelvis vad din puls ligger på, hur länge du har använt maskinen, hur många kilometer du har nått, hur många kalorier du har bränt och mer därtill. Maskinen har en steglängd på 51 cm och kommer dessutom med transporthjul för att se till så att det blir så enkelt som möjligt att flytta Hiker 300F till den där perfekta platsen i hemmet.

Hiker 300F vs. marknaden

En mycket intressant funktion som får Hiker 300F att stå ut i mängden jämfört med många andra crosstrainers på marknaden är de fyra hjärtfrekvensprogrammen som maskinen kommer utrustad med. Detta betyder att maskinen automatiskt justerar motståndet beroende på din hjärtfrekvens. Allteftersom din kondis blir bättre kommer motståndet att öka, och detta är ett fantastiskt sätt att förbättra din träningsförmåga på i din egen takt.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Stabil och robust
 • I princip helt tyst
 • 13 program att välja mellan
 • Hylla för surfplatta och hållare för vattenflaska
Nackdelar:

 • Stödjer inte Bluetooth

Specifikationer
Display som visar tid, hastighet, distans med mera
13 program
51 cm steglängd
Vikt på 85 kg
Maximal användarvikt på 135 kg
Två års garanti
Handpulssensor


C65 crosstrainer – liten, men full av funktionalitet

C65

 

Vem säger att en effektiv crosstrainer behöver ta plats? C65 från märket Titan Life är prov på att du kan få en riktigt robust träningsmaskin utan att den ser stor och klumpig ut. Även om svänghjulet bara väger 6 kg ser crosstrainerns förträffliga drivkraftssystem till så att det känns som 11 kg. Resultatet blir ett härligt utmanande träningspass samtidigt som maskinen förblir lättviktig.

Bra att veta om C65

För bekvämlighetens skull har C65 40 cm i steglängd, så visst finns det gott om plats att röra sig på. Med 21 imponerande program får du träningspass som blir passande för dig utan att du behöver kompromissa. När startskottet väl har avfyrats kan du ta hjälp av den smarta displayen som håller koll på distans, puls, tid, hastighet, motstånd, varv per minut, watt samt hur många kalorier du har bränt. Detta gör det lättare för dig att sätta upp klara mål som du kan följa för att optimera dina träningstillfällen.

C65 vs. marknaden

Det finns många crosstrainers på marknaden, så vad får C65 att stå ut i mängden? En viktig punkt är självfallet den lätta vikten på 52 kg tillsammans med det aningen mindre utseendet. Det är lätt att träningsmaskiner ser stora och klumpiga ut, men detta har C65 lyckats att undvika.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Stabil trots sin kompakta design
 • 21 träningsprogram
 • 40 cm i steglängd
 • Relativt lättviktig
Nackdelar:

 • Ingen hållare för varken mobil, surfplatta eller vattenflaska

Specifikationer
21 träningsprogram
40 cm i steglängd
Svänghjulsvikt på 6 kg
Skärm som bland annat mäter tid, distans, kalorier och hastighet
Vikt på 52 kg
Maximal användarvikt på 130 kg
Transporthjul ingår


CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS – utmärkt för träning i alla hushåll

CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS

 

Sist men inte minst har vi nått CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS, en träningsmaskin som håller hög standard och utan tvekan kommer att passa in i de flesta hemmen. Crosstrainern kommer från märket VidaXL och kan beställas till ett förvånansvärt lågt pris, så om du har en ganska tajt budget kan det här vara just den crosstrainern som blir rätt för dig.

Bra att veta om CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS

CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS bjuder på ett antal motståndsnivåer som gör träningen mer utmanande för dig, och på så vis kan du bygga upp styrka medan du justerar motståndet efterhand. Med en smart LCD-skärm är det inga svårigheter att hålla reda på kaloriförbrukning, avstånd, hastighet eller tid – och du kan till och med mäta din puls. CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS är ganska tystlåten, någonting som uppskattas av många användare.

CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS vs. marknaden

Den gummerade undersidan är en del av crosstrainern som definitivt måste få ta emot lite beröm då detta både skyddar ditt golv samt ser till så att crosstrainern står mer stabilt. Inbyggda hjul ser samtidigt till så att du kan flytta maskinen när det väl behövs. När allt kommer till kritan finns det därför mer än några få punkter som har resulterat i att denna crosstrainer har hamnat på topplistan.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Mycket tystlåten
 • Flera olika motståndsnivåer
 • Har möjligheten att mäta din puls
 • Stor och händig LCD-skärm
Nackdelar:

 • Ganska högljudd

Specifikationer
Kommer med ett flertal motståndsnivåer
Pulsmätare ingår
LCD-skärm för att mäta bland annat tid, distans, kaloriförbrukning med mera
Maximal belastning på 100 kg
Höjd på 155 cm
Bredd på 110 cm
Djup på 82 cm


Vilken crosstrainer ska jag välja?

Priset är, som med allt annat, en väsentlig del när du ska välja crosstrainer. Önskar du komfort och kvalitet på samma sätt som de crosstrainers du hittar på gymmet, måste du vara beredd på att den önskvärda modellen kommer att finnas bland de dyrare i denna genomgång. Crosstrainers som är billigare än de som finns på gymmet kan vara minst lika bra och effektiva, huvudsaken är att du kan träna på ett bra sätt. Vår erfarenhet visar dock på att lusten att köra igång hänger ganska tät ihop med bra utrusning, och en extra investering kan vara det som gör att du hittar lusten att fortsätta med träningen. Har du satt upp några specifika mål, kan en investering i en bra crosstrainer vara det som får igång dig på allvar.

Design och färger kan vara viktiga parametrar för vissa, men det är självklart viktigare att titta på andra mer väsentliga parametrar för din dagliga träning. Oftast står crosstrainern ändå inte mitt i rummet, utan kanske i gästrummet eller någon annanstans i hemmet. I en mindre längenhet är vardagsrummet kanske den optimala lösningen, och i så fall bör du tänka ett varv till angående modellens rörlighet. Här kan en lättare modell eller en modell med transportshjul vara det bästa alternativet.

De flesta crosstrainers erbjuder många olika program och andra valmöjligheter. Det kan t.ex. vara crosstrainers som har pulsprogram eller ger möjligheten att koppla in pulsmätaren du är van att använda.

Varför har crosstrainers blivit så populära?

Mätningar visar att långdistansskidåkning är en av de idrottsgrenar där utövarna använder allra mest energi. Det beror på att hela kroppen är i gång och alla musklerna används. De flesta har dock inte möjligheten att ta en skidtur efter jobbet, och crosstrainern är därför ett riktigt bra alternativ. Den stimulerar nämligen kroppen på samma sätt där armar, ben och resten av kroppen används. Detta ökar kaloriförbränningen och kan också få pulsen upp under loppet av ett ögonblick. Är du ute efter en förbättrad kondition och/eller viktnedgång, är crosstrainern det perfekta redskapet.

bedste crosstrainer

Samtidigt utmärker sig crosstrainern med att kroppen inte belastas på ett osunt sätt. Löpning är en utmärkt motion, som dock inte sällan resulterar i överbelastningsskador. Det beror på att kroppen helt enkelt inte är byggd för de hårda nertrampningar som sker när man springer på asfalt eller betong. Den typen av problem uppstår inte när du tränar med glidande rörelser på en crosstrainer, där fotställningen och även höjden kan ställas in så de blir optimala.

Många använder specifikt crosstrainern under vintern, något som kanske är roligare än att gå och springa ute i snön och kylan. Fördelen är dessutom att man kan läsa en bok eller titta på något program på TV:n samtidigt som hälsan förbättras och de extra kilona förbränns.

Med crosstrainern motionerar du hela kroppen

Danska journalisten Birgitte Nymann har skrivit hela 23 böcker om kost och motion. Hon berättar i en intervju i tidningen Ute och Hemma varför crosstrainern är så bra för att gå ner i vikt.

Som tidigare nämnts så är längdskidåkning en av de träningsformer där du förbränner mest energi per minut och snabbast förbättrar din kondition. En crosstrainer liknar längdskidåkning i rörelserna du gör. Du belastar både ben och armar samtidigt, vilket enligt Birgitte Nymann ger en skyhög energiförbrukning.

En crosstrainer kan ses som en kombination av en stegmaskin och en konditionscykel. Detta ger möjlighet till riktigt bra konditionsträning, eftersom du aktiverar många av kroppens muskler på en och samma gång.

Den är också bra för rehabilitering om du t.ex. har skador:

Crosstrainer är också riktigt bra om du har skador du måste ta hänsyn till. Detta beror på att det är en mycket mild träningsform där du får möjlighet att aktivera hela kroppen. Din kropp får ingen vertikal belastining genom dina leder, såsom är fallet med andra sorters träning, som t.ex. löpning. Detta beror på att på crosstrainern har du fötterna i rörelse med pedalerna medan du är aktiv och detta gör att du inte belastar dina leder i onödan.

Bra träningsråd:

Det svenska hälsomagasinet iForm, som är specialiserat på allt som har med träning att göra, skriver positivt om crosstrainers och hur man kan utnyttja dessa på bästa sätt. Eftersom en crosstrainer är en blandning av löpband, stegmaskin och konditionscykel, får du alla fördelarna i en och samma maskin. Som sagts tidigare, är en crosstrainer ett väldigt bra redskap för dig som har någon typ av skada, men som ändå vill fortsätta att ta hand om dig själv och träna. I och med det faktum att fötterna aldrig lämnar pedalerna, som man gör när man är ute och springer, skapas det ingen tung belastning på dina knän och leder.

Ett bra sätt att hålla dig i form på en crosstrainer är ett så kallad intervallpass, där du ökar farten och sänker den i intervaller, och på så sätt aldrig låter kroppen komma in i sin comfort zone, något som bränner fettet på det absolut bästa sättet. Börja med 10 minuters uppvärmning, och börja sedan köra så snabbt du kan i en minut och sedan sänker du farten i en minut. Upprepa i 5-6 omgångar. Du kan läsa iForms artikel här helt gratis.

Önskar du läsa fler bra träningsråd, har den kända hälsocoachen Chris MacDonald skrivit en artikel tillsammans med den stora och väletablerade danska tidningen Politiken.dk, där du kan läsa en del av hans bästa råd. Här finns det både bra råd till träning generellt sett, men även varför han tycker att crosstrainern är ett bra val när det gäller motion. Du kan läsa hela artikeln här.

Såhär använder du en crosstrainer på bästa sätt:

Löptränaren Christian Madsen har i sammarbete med fitnessmagasinet iform.dk skrivit en artikel som tittar närmare på hur du tränar rätt med din crosstrainer. Du kan läsa hela artikeln hos iform här.

Han nämner bl.a. att om man ska ha den mest optimala effekten, är det viktigt att även använda dina armar aktivt. Att du kan använda både armar och ben samtidigt är nämligen en av de positiva bitarna med maskinen, då aktiveringen av flera muskelgrupper samtidigt gör att du kan få upp pulsen mycket högre än normalt.

Christian Madsen ger dessutom en rad tips på effektiva träningsprogram i artikeln.

En annan bra grej att komma ihåg är att variera träningen på crosstrainern, så att du inte alltid gör samma rörelser. Iform.dk har skrivit en artikel där de ger andra råd om hur du kan uppnå varierad träning. Läs mer här.

Här kan du se en video där träningsexperten Dan Dewhirst ger sina bästa råd till träning med crosstrainer:


AIRBIKE – bland de mest hållbara motionscyklarna på marknaden

AIRBIKE

 

Om du är någon som föredrar att träna inomhus ibland och slippa det dåliga vädret därute är det hög tid att investera i AIRBIKE från märket ASSAULT. Här har vi en maskin som gör konditionsträning roligare än någonsin, och bäst av allt är att det inte kostar skjortan. Du justerar själv sadeln för att få en så stor sittkomfort som möjligt, och de bekväma handtagen är samtidigt ett stort plus.

Bra att veta om AIRBIKE

AIRBIKE kan dras nytta av på flera olika vis: kanske vill du ta det lite lugnt och träna i din egen takt eller så är det hårda tag som gäller. Med tre olika program att välja mellan är det upp till dig hur din träning ska se ut, och tack vare hur lättanvänd maskinen är har du många härliga träningspass att se fram emot. Ta tjuren vid hornen och testa på den utomordentliga AIRBIKE som kan beställas till ett mycket rimligt pris.

AIRBIKE vs. marknaden

När du tar dig ut för att cykla är det inte alltid lätt att hålla reda på exakt hur långt du har cyklat eller hur många kalorier du har bränt, men detta blir inga problem om du använder dig av AIRBIKE i ditt hemmagym. Här ingår nämligen en display som kommer att tala om för dig vad din puls ligger på, hur många varv du cyklar per minut, din distans, din hastighet samt hur länge du har cyklat. Detta är ett smart sätt att motivera dig på så att du får lite struktur på din träning och är fullt medveten om exakt hur nära du är att nå ditt mål.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Bekväm och justerbar sadel
 • Kan använda enbart armstång eller trampa samtidigt
 • Generös viktkapacitet
 • Inget större krav på underhåll
Nackdelar:

 • Sadeln kan bli en aning lös efter en lång tid av användning

Specifikationer
Display med bland annat distans, hastighet, kaloriförbrukning och mer
Luftmotstånd
Uppmäter 130 x 60 x 123 cm
Vikt på 44,5 kg
Maximal användarvikt på 160 kg
Ett års garanti
Tre program att välja mellan


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Garage Gym Reviews

Garage Gym Reviews är en resurs för de som tränar hemifrån och som är på jakt efter recensioner, guider och tips. Sajten specialiserar sig på att förse sina läsare med grundliga artiklar som lägger fokus på allt som har med fitness att göra. Målet med resursen är att ge läsarna vägledning kring hur man antingen köper de bästa fitness-produkterna eller hur man tar de rätta besluten för att få ett lyckat hemmagym.

Du kan se AIRBIKE recensionen genom att klicka här

Amazon

Amazon är en e-handelstjänst där du har möjligheten att titta igenom miljontals produkter inom en mängd olika kategorier för att hitta en produkt som passar just dig. Amazon säljer varor inom kategorier såsom exempelvis kläder, leksaker, vitvaror, trädgårdsredskap, träningsmaskiner, teknologi och mycket mer.

Du kan se AIRBIKE kundomdömena genom att klicka här

Du kan se CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS kundomdömena genom att klicka här

Träningsmaskiner.com

Letar du efter en träningscykel, elcykel, gymbollar, yogamattor, boxningssäck eller någon annan fitness-relaterad produkt? Träningsmaskiner.com är en webbutik med ett brett sortiment att varor inom kategorin träningsmaskiner, och de bjuder dessutom på gratisartiklar för att ge dig råd och tips kring fitness-relaterade ämnen.

Du kan se STREAM FC X kundomdömena genom att klicka här 

Du kan se ATHLETE C55 kundomdömena genom att klicka här

Du kan se C65 kundomdömena genom att klicka här

PriceRunner

Jämförelsetjänsten PriceRunner ger dig som konsument möjligheten att jämföra produkter från tusentals butiker för att hitta den bästa dealen för dig. PriceRunner är en tjänst som har varit tillgänglig sedan 1999 och finns för närvarande i Danmark, Sverige och Storbritannien. PriceRunners huvudkontor ligger i Stockholm och de har 130 anställda.

Du kan se ATHLETE C55 recensionen genom att klicka här

Getfitness.no

Getfitness.no är en norsk sajt som publicerar fakta, guider och råd om allt som har att göra med träning, kost och kosttillskott. Deras mål är att bidra med kunskap till sina läsare i form av bland annat artiklar och topplistor där olika produkter testas och jämförs. Dessa topplistor är menade att leda läsare på rätt väg till att hitta en produkt som blir passande för dem.

Du kan se ATHLETE C55 recensionen genom att klicka här

ByggHemma

ByggHemma är ett svenskt e-handelsbolag som erbjuder tjänster samt säljer varor inom bygg-, trädgårds- och heminredningskategorin. Huvudkontoret ligger i Malmö, och verksamheten följer dropshipping-modellen, vilket syftar på att varorna som beställs omedelbart skickas från producenten till konsumenten utan att ByggHemma själva har något lager.

Du kan se CR30 recensionen genom att klicka här

BestFitnessEquipment

BestFitnessEquipment är en sajt som bjuder på fördjupande information kring olika sorters träningsmaskiner. Med hjälp av olika guider, artiklar och topplistor har de som mål att informera sina läsare om hur man tar de bästa besluten när det är dags att köpa en träningsmaskin. Hos BestFitnessEquipment recenseras även individuella produkter, och genom att klicka på en länk i recensionen kan läsarna ta sig vidare till en försäljare som erbjuder just den produkten.

Du kan se C50-R PERFORMANCE recensionen genom att klicka här

Sportproffsen

Sportproffsen är en butik på nätet som bjuder på ett brett sortiment av olika träningsmaskiner. De säljer varor till både privatpersoner samt företag, och de strävar alltid efter att erbjuda de bästa möjliga produkterna som kan hjälpa kunderna mot ett mer hälsosamt liv. I butiken finns det varor inom flera kategorier såsom elcyklar, elscootrar, vatten och sommar, träningsmaskiner, styrketräning med mera.

Du kan se Hiker 300F kundomdömena genom att klicka här


Läs också: Roddmaskin test-översigt, SUP Brädor testguide, massagepistol översikt och löpband guide.


FAQ

Vilka crosstrainer-modeller är bäst i test?
SOLE E35 och Kettler CTR 3
Hur testas en crosstrainer?
En crosstrainer bedöms baserat på dess användarvänlighet, inbyggda program och inställningar samt dess byggkvalitet.
Kan det löna sig att köpa en dyrare modell?
Det finns argument både för och emot detta. Om du vill ha en maskin som håller samma kvalitet och komfortnivå som de på gymmet bör du vara beredd på att leta i den dyrare änden av prisskalan. En billigare modell kan dock också fungera, och det viktigaste är ändå att du får en ordentlig omgång motion. Tänk dock på att “arbetsglädjen” också tenderar att stiga om utrustningen är i ordning. En gedigen investering kan därför vara den sista knuffen du behöver för att uppnå dina mål.

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Kettler CTR 3 crosstrainer – testvinnare

Testvinnare i Tysklands största testmagasin Stiftung Warentest
✅ Testvinnare i träningsmagasinet Fit For Fun

Kettler CTR 3 crosstrainer

När Tysklands största testmagasin Stiftung Warentest testade 10 populära crosstrainerss, var det Kettler CTR 3 som utnämndes till testvinnare. Även vid andra tävlingar har den här modellen vunnit, till exempel hos Fit For Fun. En av de många parametrar som hjälper modellen att vinna i olika tester är dess handtag, som inte innehåller några nämnvärdiga mängder av hälsoskadliga ämnen i jämförelse med andra modeller. Detta är en viktig faktor, eftersom man under träningen svettas från händerna medan man håller i handtagen.

Stiftung Warentest undersökte naturligtvis också en lång rad andra parametrar, bl.a. säkerheten och den tekniska byggkvaliten, något som självklart fick utmärkt betyg. Kettler CTR 3 är en tysk kvalitetsprodukt, något som avspeglas i både den kraftiga konstruktionen och i driftsäkerheten generellt. Med sina 79 kilo är denna crosstrainer den näst tyngsta i vår genomgång, något som definitivt inte ska räknas som en nackdel. Bra byggkvalitet resulterar i regel i en viss tyngd och vikten hjälper självklart till att förbättra stabiliteten, så att du kan känna dig trygg när du tränar.

Neutral design med många justeringsmöjligheter
Kettler CTR 3 skærm

Utöver att vara en kvalitets crosstrainer, har den även en lång rad inställningsmöjligheter. Du kan exempelvis justera fotplattornas avstånd så att maskinen fungerar optimalt, oavsett om du är kort eller lång. Designen är behagligt neutral och klassisk, och passar därmed in i de flesta hem.

Träningsmotståndet på Kettler CTR 3 uppnås genom elektroniskt reglerade magneter, och du kan fritt välja mellan hela 76 olika motståndsnivåer. Maskinen har naturligtvis också en rad fasta program du kan välja mellan (totalt åtta stycken), med bl.a. ett komplett pulsprogram. Genom att greppa de fasta handtagen (under skärmen) kan du mäta din puls direkt via händerna, och det medföljer dessutom en pulsmätare till örat. Utöver det kan även kompatibla trådlösa pulsbälten anslutas.

Fördelar med Kettler CTR 3:

Handtag utan skadliga ämnen
Solid tysk byggkvalitet och hög vikt
Snygg och neutral design i svart och grått
Många inställningsmöjligheter, bl.a. fotplattorna
76 olika motståndsnivåer
Åtta fasta program med bl.a. pulsprogram
Pulsmätning på både hand och öra, samt kompabilitet med pulsbälte


Reebok ZR8 crosstrainer

✅ Populär och billig modell från Reebok

Reebok ZR8 crosstrainer

Reebok hör till de största och mest populära producenterna av fitness-utrustning, och med modellen ZR8 har företaget även tillverkat en riktigt bra crosstrainer.

Designen hos Reebok ZR8 utgörs av en vit färg med svarta detaljer, och med sin vikt på 50 kg är stabiliteten säkerställd. Modellen är därför inte så tung så att den inte går att flytta omkring, en flytt underlättas inte minst tack vare de integrerade hjulen framtill. Längre bak finns möjligheten att kunna justera höjden, så att crosstrainern kan stå stadigt även på något ojämnare underlag. Fotpedalerna är monterade med halksäker beläggning och kan förövrigt justeras till tre olika positioner allt efter din längd och preferenser.

Bra dator med många funktionerReebok ZR8 crosstrainer betjening

Även om Reebok ZR8 inte hör till de dyraste modellerna har den fortfarande en högkvalitetsdator som bjuder både på bakgrundsljus på displayen och på själva knapparna. Träningen kan därför i princip fortsätta fungera fint även under kvällstimmarna utan någon särskild belysning. Det magnetiska bromsstystemet är utrustat med 32 motståndsnivåer och utöver det får du hela 12 förinställda träningsprogram till allas glädje.

Det finns också ett pulsstyrt träningsprogram. Datorn på Reebok ZR8 stödjer ingen trådlös förbindelse till en extern pulsmätare, men handtaget har en inbyggd pulsmätare som fungerar riktigt bra. Datorn ger dig också möjlighet att kunna skapa ditt unika träningsprogram, och du får löpande uppdateringar på hastighet, tid, kaloriförbrukning och många andra standardparametrar.

Fördelar vid Reebok ZR8:

Populär modell med attraktivt pris
Sportig vit design
Transportshjul som gör det enkelt att flytta maskinen
Inbyggd belysning i både displayen och knapparna
32 motståndsnivåer och hela 12 förinställda program
Möjlighet att skapa ett personligt träningsprogram


Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta