Crosstrainer (Bäst i test) – Guide till de bästa crosstrainers

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: mars 27, 2023.
Crosstrainer (Bäst i test) – Guide till de bästa crosstrainers

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Crosstrainer är en relativt ny typ av träningsmaskin och har under de senaste åren tagit landets gym med storm. Många privatpersoner har bestämt sig för att investera i en crosstrainer att ha hemma, istället för den gamla motionscykeln. Detta hänger naturligtvis ihop med att en crosstrainer aktiverar hela kroppen och därmed är otroligt effektiv till både konditionsträning och kaloriförbränning.

I detta crosstrainer test tittar vi närmare på de bästa crosstrainers som finns på marknaden just nu och vi täcker en bred prisskala så att alla, oavsett budget, kan sätta igång och motionera. I bedömningen tar vi bl.a. avstamp i officiella, oberoende tester och diverse konsumentrecensioner. Sist i artikeln har vi en liten guide med ett par bra tips om hur du väljer den perfekta crosstrainern, anpassat efter dina behov, och så kommer vi in på varför crosstrainer är så bra för konditionsträning och viktnedgång.

De 8 bästa crosstrainers i testguiden 2023:

Visa mer +

Visa mindre -

5 saker att tänka på innan du köper crosstrainer

 • Funktioner
 • Steglängd
 • Maximal användarvikt
 • Pris
 • Användar- och expertrecensioner

arrow-more

SOLE E35 crosstrainer - bäst i test crosstrainer

Konsumentmagasinet rekommenderar
 • check ”Highly recommended” hos Topfitnessmag.com
 • check Testvinnare hos svenska Bäst-i-test.se
 • check Rankas som ”Best Buy” i USA
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon

Se priser och erbjudande på SOLE E35 crosstrainer här:

 • Unika pedaler och rörelser utformade i samarbete med fysioterapeut
 • Inkluderat pulsbälte, fläktar och högtalarsystem
 • Inbyggd Bluetooth

Det amerikanska magasinet Top Fitness Magazine har i stort sett bara positivt att säga om denna modell, efter att den testades och därefter kröntes som ”Best Buy” i flera amerikanska recensioner. Detsamma gäller för övrigt hos svenska testlaboratoriet Bäst-i-test.se, som 2016 testade 17 olika populära crosstrainers. Här fick modellen toppbetyg med 10 av 10 möjliga poäng, något som gav ”Testvinnare”- betyget.

SOLE E35 hör till den relativt dyra halvan av crosstrainers för hemmabruk. Med det är fortfarande tal om en modell som definitivt hör till kvalitetsmaskinerna på gymmet och till ett särskilt konkurrenskraftigt pris. Faktiskt så är den här modellen på många sätt bättre än gymmens genomsnittliga crosstrainers, på så sätt att den erbjuder väldigt många möjligheter för justeringar och inställningar. Exempelvis kan rampvinkeln ställas in, så att olika delar av benmuskulaturen tränas optimalt.

Mer om SOLE E35 crosstrainer

Är du seriös med din träning och målet är kaloriförbrukning, konditionsträning eller viktnedgång, kan den lilla extra investeringskostnaden med SOLE E3 löna sig. Utöver många motståndsnivåer, träningsprogram och allmänna standardfunktioner får du både pulsmätning via handtagen och eventuellt via medföljande pulsbälte. Det finns också inbyggda fläktar för de hårda träningspassen och högtalare så att du kan ansluta din mobiltelefon, MP3-spelare eller liknande och få ett bra stereoljud som hjälper med att hålla tempot uppe.

Pedalerna är utformade i sammarbete med fysioterapeuter, något som resulterar i en liten tvågraders vinkel, som reducerar belastningen på anklarna och knäna. Pedalerna är dessutom utrustade med hjul och spår som gör att de glider ganska ljudlöst. Generellt talar vi om en stor och relativt tung professionell modell och den reducerade flyttbarheten är en få nackdelar som lyfts fram av Bäst-i-test.se. Dess extra vikt ger dock ökad stabilitet och är knappast någon större nackdel i praktiken.

Fördelar

 • Stor LCD-display
 • Många extra möjligheter för inställningar och anpassningar
 • Motståndsnivån är justerbar på handtaget
 • Glidande och tysta rörelser under träningen
 • Tung professionell modell med hög stabilitet

Nackdelar

 • Stor maskin som kräver relativt högt i taket

Abilica Premium FC BT - crosstrainer för mer avancerad träning

Bästa crosstrainer för avancerad träning

Se priser och erbjudande på Abilica Premium FC BT här:

 • Maximal användarvikt på 200 kg
 • Apparna iConsole+ och Fit Hi Way
 • Pedaler kan ställas in på fem olika nivåer

Crosstrainern Abilica Premium FC BT passar särskilt bra för dig som redan är vältränad och relativt van vid crosstrainers. Den här Abilica-modellen har en enkel men robust design som klarar en maximal användarvikt på 200 kg.

Mer om Abilica Premium FC BT

Crosstrainern Abilica Premium FC BT har en steglängd på 51 cm. Du kan justera motståndet på 32 olika nivåer. Pedalerna på Abilica kan dessutom ställas in på fem olika nivåer för att göra dem mer bekväma för olika personer. Det breda utbudet av funktioner och program gör detta till en mångsidig träningsmaskin som kan användas för en mängd olika träningsrutiner.

De 14 träningsprogrammen gör att du kan variera din träning så att den blir roligare. Premium FC BT kommer med apparna Fit Hi Way och iConsole+ som gör att du kan följa dina framsteg och få tillgång till träningsprogram online. Tack vare pulsmätaren kan du säkerställa att du alltid tränar inom din målpulszon.

Konsumentmagasinets omdöme

Crosstrainern Abilica Premium FC BT har en lättläst display och robusta PVC-transporthjul som gör den till ett bra val för avancerade användare. Den enda förbättringspotentialen hos denna crosstrainer är att den saknar inbyggd flaskhållare. Trots denna lilla nackdel är denna crosstrainer en högpresterande träningspartner som vi verkligen rekommenderar.

Fördelar

 • Robust och stabil konstruktion
 • Robusta transporthjul i PVC
 • Pulsmätare
 • Lättläst display

Nackdelar

 • Saknar inbyggd flaskhållare

Masterfit TP500 crosstrainer

Bästa crosstrainer till ett bra pris

Se priser och erbjudande på Masterfit TP500 crosstrainer här:

 • Elektroniskt justerbart magnetiskt motstånd på 16 nivåer
 • 12 utbildningsprogram med möjlighet att skapa egen utbildning
 • Stabil maskin med långa handtag för bra grepp

Är du ute efter en billig crosstrainer så är Masterfit TP500 ett bra alternativ på en modell där du får riktigt mycket för pengarna. Det är en av de billigaste modeller på marknaden som rekommenderas som träningsredskap och utmärker sig med solid konstruktion. Den har dessutom en bra steglängd på 40 centimeter, något som normalt sett bara finns hos de dyrare modellerna. Masterfit TP500 levereras i en flott vit finish, med svarta handtag och fina detaljer.

Trots det låga priset får du ett brett urval av funktioner och modellen utmärker sig även med ett roterande hjul som väger 17 kilo, något som faktiskt är väsentligt mycket bättre än på många dyrare modeller. Masterfit TP500 är också ideal för användning av hela familjen, eftersom datorn kan lagra användningsdata för upp till fyra olika personer.

Mer om Masterfit TP500 crosstrainer

Masterfit TP500 väger 51 kilo, något som vittnar om en ganska solid och stabil konstruktion. Modellen har även integrerade transporthjul, så den är lätt att flytta runt om utrymmet är lite begränsat. Bra och långa handtag passar till både korta såväl som långa löpare, och de fasta handtagen är i bra längd.

Dessa handtag är dessutom försedda med pulsmätare och när du håller i dem kan datorn visa din puls löpande och dessutom mäta din aktuella kondition. Den intuitiva kontrollpanelen visar all tidigare data såsom tid, distans, kaloriförbrukning, intensitetet med mera. Motståndet kan justeras till 16 olika nivåer och därutöver erbjuder datorn 12 fasta träningsprogram. Det finns dessutom ett särskilt pulsträningsprogram och möjligheter för att programmera ett unikt träningsprogram.

Fördelar

 • Mycket crosstrainer för pengarna
 • Bra längd på fotplattorna: 40 cm
 • Stort svänghjul på 17 kilo
 • Stödjer och lagrar data för upp till fyra personer
 • Solid konstruktion, men flyttbar tack vare integrerade hjul

Nackdelar

 • Erfarna användare kanske vill ha mer avancerade funktioner

ATHLETE C55 - kondition och styrketräning i en och samma maskin

Bästa crosstrainer för hemmabruk

Se priser och erbjudande på ATHLETE C55 här:

 • Elektroniskt justerbart magnetiskt motstånd
 • Användarvänlig design idealisk för hemmabruk
 • Lätt att flytta med eftersom den är utrustad med transporthjul

Nästa crosstrainer som du inte vill gå miste om är ett budgetval för dig som vill ha en effektiv maskin utan att behöva betala särskilt mycket. Det är värt att påpeka hur ATHLETE C55 från märket Titan Life har vunnit ”det bästa budgetvalet” i ett test som utfördes år 2019. Kunderna verkar utan tvekan hålla med om detta och har visat sitt stöd i form av en hel uppsjö av positiva kundomdömen.

Mer om ATHLETE C55

Utöver det billiga priset, vad är det egentligen som är så lockande med just ATHLETE C55? Här har vi en crosstrainer som kommer att fullända hemmagymmet med hjälp av sin effektiva steglängd på 40 cm samt ett komfortabelt mellanrum mellan pedalerna som tillsammans resulterar i mycket god rörlighet utan att det känns udda.

För att skräddarsy träningspassen så att de blir rätt för dig kan du välja mellan olika motståndsnivåer. Det är upp till dig om du vill ta det lugnt utan att anstränga dig särskilt mycket eller om du är ute efter en äkta utmaning. Det här är en av de många fördelarna med ATHLETE C55: det är en crosstrainer som passar de flesta.

Med en handpulssensor på crosstrainerns armstänger håller du lätt reda på din puls, men detta är inte det enda som du kan kontrollera under träningens gång. Glöm inte att det också finns en display som tillåter dig att kontrollera tiden som du har använt din crosstrainer, distans, hur många kalorier du har förbrukat och dylikt.

Glöm heller inte att ATHLETE C55 väger 55 kg, klarar av en vikt på upp till 120 kg samt att du gynnas av att beställa ett golvskydd separat. På så sätt säkerställer du att det aldrig blir några repor i golvet vid användning av ATHLETE C55 eller någon annan crosstrainer.

Fördelar

 • Solid och stabil
 • Trådlös pulsmottagare
 • Mycket elegant design
 • Smidig rörlighet
 • Flera motståndsnivåer att välja mellan

Nackdelar

 • Utan bluetooth och avancerade funktioner

C50-R PERFORMANCE - tystlåten crosstrainer

Bäst för allsidig träning

Se priser och erbjudande på C50-R PERFORMANCE här:

 • Uppföljning av prestanda med iConsole + utbildningsprogram
 • Inbyggda ergometerkontroller och 20 program
 • Ergonomisk utformning garanterar en naturlig hållning

C50-R PERFORMANCE må kanske inte hamna högst upp på listan, men trots detta har den nog med fördelar för att vara värd sitt pris. Den här crosstrainern kommer från märket Tunturi Fitness, och det finns imponerande nog 20 olika träningsprogram att välja mellan, så inte är det snålt med valmöjligheter. Detta ser till så att du kan träna på dina egna villkor, och då crosstrainern befinner sig hemma hos dig slipper du att ta dig till gymmet för att träna. Riktigt smidigt, helt enkelt!

Mer om C50-R PERFORMANCE

C50-R PERFORMANCE är en crosstrainer som väger 58,3 kg och klarar av en maximal användarvikt på 120 kg. Den kommer utrustad med transporthjul så att det ska vara lätt att flytta på maskinen när det väl behövs. Glöm heller inte den händiga handpulssensorn som håller koll på din puls, och det ingår även trådlös pulsmottagning – men pulsbältet behöver du köpa separat.

När du ställer dig på crosstrainern möts du av en liten skärm framför dig, och den här smarta displayen säkerställer att du lättare kan hålla koll på dina träningspass. Den ger dig nämligen en översikt över hur länge du har använt din crosstrainer, hur långt du har kommit, vad din hastighet är för tillfället, hur många kalorier du har bränt och mer därtill.

C50-R PERFORMANCE är en relativt ordinär crosstrainer när man jämför den med andra modeller på marknaden, men det som får maskinen att skina lite extra är de tidigare nämnda 20 träningsprogrammen som tillåter dig att skräddarsy dina pass så att de blir så utmanande som du föredrar. För att vara på den säkra sidan, beställ gärna ett golvskydd separat som du lägger under maskinen. Då slipper du risken av att repa golvet.

Fördelar

 • Stora, stabila pedaler
 • Kan anslutas till Bluetooth
 • Robust konstruktion
 • Ganska tystlåten
 • Lätt att flytta runt och förvara med transporthjul

Nackdelar

 • Motståndet kan endast justeras från konsolen

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

C65 crosstrainer - liten, men full av funktionalitet

Bästa crosstrainer för små utrymmen

Se priser och erbjudande på C65 crosstrainer här:

 • Praktiska, rymdbesparande dimensioner för begränsade utrymmen
 • Unikt "drivkraftssystem
 • 10 förinställda träningsprogram av 21 möjliga

Vem säger att en effektiv crosstrainer behöver ta plats? C65 från märket Titan Life är prov på att du kan få en riktigt robust träningsmaskin utan att den ser stor och klumpig ut. Även om svänghjulet bara väger 6 kg ser crosstrainerns förträffliga drivkraftssystem till så att det känns som 11 kg. Resultatet blir ett härligt utmanande träningspass samtidigt som maskinen förblir lättviktig.

Mer om C65 crosstrainer

För bekvämlighetens skull har C65 40 cm i steglängd, så visst finns det gott om plats att röra sig på. Med 21 imponerande program får du träningspass som blir passande för dig utan att du behöver kompromissa. När startskottet väl har avfyrats kan du ta hjälp av den smarta displayen som håller koll på distans, puls, tid, hastighet, motstånd, varv per minut, watt samt hur många kalorier du har bränt. Detta gör det lättare för dig att sätta upp klara mål som du kan följa för att optimera dina träningstillfällen.

Det finns många crosstrainers på marknaden, så vad får C65 att stå ut i mängden? En viktig punkt är självfallet den lätta vikten på 52 kg tillsammans med det aningen mindre utseendet. Det är lätt att träningsmaskiner ser stora och klumpiga ut, men detta har C65 lyckats att undvika.

Fördelar

 • Stabil trots sin kompakta design
 • Lätt och praktisk design
 • 40 cm i steglängd
 • Lätt att flytta och förvara
 • Hög maxvikt för användaren på 130 kg

Nackdelar

 • Ingen hållare för varken mobil, surfplatta eller vattenflaska
 • Display utan blixtnedslag

CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS - utmärkt för träning i alla hushåll

Bra prisvärd crosstrainer

Se priser och erbjudande på CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS här:

 • Smidig och tyst remöverföring
 • Stor, lättläst LCD-display med olika funktioner
 • Motståndskontroll i flera nivåer

Sist men inte minst har vi nått CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS, en träningsmaskin som håller hög standard och utan tvekan kommer att passa in i de flesta hemmen. Crosstrainern kommer från märket VidaXL och kan beställas till ett förvånansvärt lågt pris, så om du har en ganska tajt budget kan det här vara just den crosstrainern som blir rätt för dig.

Mer om CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS

CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS bjuder på ett antal motståndsnivåer som gör träningen mer utmanande för dig, och på så vis kan du bygga upp styrka medan du justerar motståndet efterhand. Med en smart LCD-skärm är det inga svårigheter att hålla reda på kaloriförbrukning, avstånd, hastighet eller tid – och du kan till och med mäta din puls. CROSSTRAINER 4 STAVAR PULS är ganska tystlåten, någonting som uppskattas av många användare.

Den gummerade undersidan är en del av crosstrainern som definitivt måste få ta emot lite beröm då detta både skyddar ditt golv samt ser till så att crosstrainern står mer stabilt. Inbyggda hjul ser samtidigt till så att du kan flytta maskinen när det väl behövs. När allt kommer till kritan finns det därför mer än några få punkter som har resulterat i att denna crosstrainer har hamnat på topplistan.

Fördelar

 • Mycket tystlåten
 • Gummibeklädd undersida för extra stabilitet och golvskydd
 • Lätt att montera
 • Har möjligheten att mäta din puls
 • Stora, bekväma paddlar
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Funktioner och design lämpar sig bättre för nybörjare

AIRBIKE - bland de mest hållbara motionscyklarna på marknaden

Bästa premium crosstrainer
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon
 • check 4/5 stjärnor på TopTenReviews

Se priser och erbjudande på AIRBIKE här:

 • Unikt fläktblad ger obegränsat motstånd
 • 50 mm tjocka fötter som ger hög stabilitet
 • Hjärtfrekvensbälte och integrerade HRC-program

Om du är någon som föredrar att träna inomhus ibland och slippa det dåliga vädret därute är det hög tid att investera i AIRBIKE från märket ASSAULT. Här har vi en maskin som gör konditionsträning roligare än någonsin, och bäst av allt är att det inte kostar skjortan. Du justerar själv sadeln för att få en så stor sittkomfort som möjligt, och de bekväma handtagen är samtidigt ett stort plus.

Mer om AIRBIKE

AIRBIKE kan dras nytta av på flera olika vis: kanske vill du ta det lite lugnt och träna i din egen takt eller så är det hårda tag som gäller. Med tre olika program att välja mellan är det upp till dig hur din träning ska se ut, och tack vare hur lättanvänd maskinen är har du många härliga träningspass att se fram emot. Ta tjuren vid hornen och testa på den utomordentliga AIRBIKE som kan beställas till ett mycket rimligt pris.

När du tar dig ut för att cykla är det inte alltid lätt att hålla reda på exakt hur långt du har cyklat eller hur många kalorier du har bränt, men detta blir inga problem om du använder dig av AIRBIKE i ditt hemmagym. Här ingår nämligen en display som kommer att tala om för dig vad din puls ligger på, hur många varv du cyklar per minut, din distans, din hastighet samt hur länge du har cyklat. Detta är ett smart sätt att motivera dig på så att du får lite struktur på din träning och är fullt medveten om exakt hur nära du är att nå ditt mål.

Fördelar

 • Bekväm och justerbar sadel
 • Kan använda enbart armstång eller trampa samtidigt
 • Generös viktkapacitet
 • Inget större krav på underhåll
 • Oändliga motståndsnivåer från 25" fläkt

Nackdelar

 • Lite skrymmande

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av crosstrainers som används i artikeln

Expert- och testkällor

Garage Gym Reviews

Garage Gym Reviews är en resurs för de som tränar hemifrån och som är på jakt efter recensioner, guider och tips. Sajten specialiserar sig på att förse sina läsare med grundliga artiklar som lägger fokus på allt som har med fitness att göra. Målet med resursen är att ge läsarna vägledning kring hur man antingen köper de bästa fitness-produkterna eller hur man tar de rätta besluten för att få ett lyckat hemmagym.

Du kan se AIRBIKE recensionen genom att klicka här

Träningsmaskiner.com

Letar du efter en träningscykel, elcykel, gymbollar, yogamattor, boxningssäck eller någon annan fitness-relaterad produkt? Träningsmaskiner.com är en webbutik med ett brett sortiment att varor inom kategorin träningsmaskiner, och de bjuder dessutom på gratisartiklar för att ge dig råd och tips kring fitness-relaterade ämnen.

Du kan se STREAM FC X kundomdömena genom att klicka här

Du kan se ATHLETE C55 kundomdömena genom att klicka här

Du kan se C65 kundomdömena genom att klicka här

PriceRunner

Jämförelsetjänsten PriceRunner ger dig som konsument möjligheten att jämföra produkter från tusentals butiker för att hitta den bästa dealen för dig. PriceRunner är en tjänst som har varit tillgänglig sedan 1999 och finns för närvarande i Danmark, Sverige och Storbritannien. PriceRunners huvudkontor ligger i Stockholm och de har 130 anställda.

Du kan se ATHLETE C55 recensionen genom att klicka här

Getfitness.no

Getfitness.no är en norsk sajt som publicerar fakta, guider och råd om allt som har att göra med träning, kost och kosttillskott. Deras mål är att bidra med kunskap till sina läsare i form av bland annat artiklar och topplistor där olika produkter testas och jämförs. Dessa topplistor är menade att leda läsare på rätt väg till att hitta en produkt som blir passande för dem.

Du kan se ATHLETE C55 recensionen genom att klicka här

ByggHemma

ByggHemma är ett svenskt e-handelsbolag som erbjuder tjänster samt säljer varor inom bygg-, trädgårds- och heminredningskategorin. Huvudkontoret ligger i Malmö, och verksamheten följer dropshipping-modellen, vilket syftar på att varorna som beställs omedelbart skickas från producenten till konsumenten utan att ByggHemma själva har något lager.

Du kan se CR30 recensionen genom att klicka här

BestFitnessEquipment

BestFitnessEquipment är en sajt som bjuder på fördjupande information kring olika sorters träningsmaskiner. Med hjälp av olika guider, artiklar och topplistor har de som mål att informera sina läsare om hur man tar de bästa besluten när det är dags att köpa en träningsmaskin. Hos BestFitnessEquipment recenseras även individuella produkter, och genom att klicka på en länk i recensionen kan läsarna ta sig vidare till en försäljare som erbjuder just den produkten.

Du kan se C50-R PERFORMANCE recensionen genom att klicka här

Sportproffsen

Sportproffsen är en butik på nätet som bjuder på ett brett sortiment av olika träningsmaskiner. De säljer varor till både privatpersoner samt företag, och de strävar alltid efter att erbjuda de bästa möjliga produkterna som kan hjälpa kunderna mot ett mer hälsosamt liv. I butiken finns det varor inom flera kategorier såsom elcyklar, elscootrar, vatten och sommar, träningsmaskiner, styrketräning med mera.

Du kan se Hiker 300F kundomdömena genom att klicka här

Vanliga frågor

Vilken crosstrainer är bäst i test?
Det finns en mängd olika modeller av crosstrainers på marknaden och det är svårt att säga vilken som är den absolut bästa. Det beror på vilka behov du har och vilka faktorer som du prioriterar mest.
Hur testas en crosstrainer?
En crosstrainer bedöms baserat på dess användarvänlighet, inbyggda program och inställningar samt byggkvaliteten.
Lönar det sig alltid att köpa en dyrare crosstrainer?
Det finns argument både för och emot detta. Om du vill ha en crosstrainer som håller samma kvalitet och komfortnivå som träningsmaskinerna på gymmet bör du vara beredd på att leta i den dyrare priskategorin. En billigare modell kan dock fungera lika bra, och det viktigaste är ändå att du får ordentligt med motion. Tänk dock på att träningsglädjen tenderar att stiga om utrustningen är i toppklass. En gedigen investering kan därför vara den sista knuffen du behöver för att uppnå dina mål.

Vilken crosstrainer ska jag välja?

Priset är, som med allt annat, en väsentlig del när du ska välja crosstrainer. Önskar du komfort och kvalitet på samma sätt som de crosstrainers du hittar på gymmet, måste du vara beredd på att den önskvärda modellen kommer att finnas bland de dyrare i denna genomgång.

Crosstrainers som är billigare än de som finns på gymmet kan vara minst lika bra och effektiva, huvudsaken är att du kan träna på ett bra sätt. Vår erfarenhet visar dock på att lusten att köra igång hänger ganska tät ihop med bra utrusning, och en extra investering kan vara det som gör att du hittar lusten att fortsätta med träningen. Har du satt upp några specifika mål, kan en investering i en bra crosstrainer vara det som får igång dig på allvar.

Design och färger kan vara viktiga parametrar för vissa, men det är självklart viktigare att titta på andra mer väsentliga parametrar för din dagliga träning. Oftast står crosstrainern ändå inte mitt i rummet, utan kanske i gästrummet eller någon annanstans i hemmet. I en mindre längenhet är vardagsrummet kanske den optimala lösningen, och i så fall bör du tänka ett varv till angående modellens rörlighet. Här kan en lättare modell eller en modell med transportshjul vara det bästa alternativet.

De flesta crosstrainers erbjuder många olika program och andra valmöjligheter. Det kan t.ex. vara crosstrainers som har pulsprogram eller ger möjligheten att koppla in pulsmätaren du är van att använda.

Varför har crosstrainers blivit så populära?
Mätningar visar att långdistansskidåkning är en av de idrottsgrenar där utövarna använder allra mest energi. Det beror på att hela kroppen är i gång och alla musklerna används. De flesta har dock inte möjligheten att ta en skidtur efter jobbet, och crosstrainern är därför ett riktigt bra alternativ. Den stimulerar nämligen kroppen på samma sätt där armar, ben och resten av kroppen används. Detta ökar kaloriförbränningen och kan också få pulsen upp under loppet av ett ögonblick. Är du ute efter en förbättrad kondition och/eller viktnedgång, är crosstrainern det perfekta redskapet.

Samtidigt utmärker sig crosstrainern med att kroppen inte belastas på ett osunt sätt. Löpning är en utmärkt motion, som dock inte sällan resulterar i överbelastningsskador. Det beror på att kroppen helt enkelt inte är byggd för de hårda nertrampningar som sker när man springer på asfalt eller betong. Den typen av problem uppstår inte när du tränar med glidande rörelser på en crosstrainer, där fotställningen och även höjden kan ställas in så de blir optimala.

Många använder specifikt crosstrainern under vintern, något som kanske är roligare än att gå och springa ute i snön och kylan. Fördelen är dessutom att man kan läsa en bok eller titta på något program på TV:n samtidigt som hälsan förbättras och de extra kilona förbränns.

Med crosstrainern motionerar du hela kroppen
Danska journalisten Birgitte Nymann har skrivit hela 23 böcker om kost och motion. Hon berättar i en intervju i tidningen Ute och Hemma varför crosstrainern är så bra för att gå ner i vikt.

Som tidigare nämnts så är längdskidåkning en av de träningsformer där du förbränner mest energi per minut och snabbast förbättrar din kondition. En crosstrainer liknar längdskidåkning i rörelserna du gör. Du belastar både ben och armar samtidigt, vilket enligt Birgitte Nymann ger en skyhög energiförbrukning.

För att få ut det mesta av din träning på crosstrainern kan du använda olika typer av intervallträning, som HIIT. Du kan läsa mer om detta och andra tips och tricks för att få bästa resultat på Konsumentmagasinet.se, där du kan läsa om trappmaskiner.

En crosstrainer kan ses som en kombination av en stegmaskin och en konditionscykel. Detta ger möjlighet till riktigt bra konditionsträning, eftersom du aktiverar många av kroppens muskler på en och samma gång.

Den är också bra för rehabilitering om du t.ex. har skador:
Crosstrainer är också riktigt bra om du har skador du måste ta hänsyn till. Detta beror på att det är en mycket mild träningsform där du får möjlighet att aktivera hela kroppen. Din kropp får ingen vertikal belastining genom dina leder, såsom är fallet med andra sorters träning, som t.ex. löpning. Detta beror på att på crosstrainern har du fötterna i rörelse med pedalerna medan du är aktiv och detta gör att du inte belastar dina leder i onödan.

Bra träningsråd:
Det svenska hälsomagasinet iForm, som är specialiserat på allt som har med träning att göra, skriver positivt om crosstrainers och hur man kan utnyttja dessa på bästa sätt. Eftersom en crosstrainer är en blandning av löpband, stegmaskin och konditionscykel, får du alla fördelarna i en och samma maskin. Som sagts tidigare, är en crosstrainer ett väldigt bra redskap för dig som har någon typ av skada, men som ändå vill fortsätta att ta hand om dig själv och träna. I och med det faktum att fötterna aldrig lämnar pedalerna, som man gör när man är ute och springer, skapas det ingen tung belastning på dina knän och leder.

Ett bra sätt att hålla dig i form på en crosstrainer är ett så kallad intervallpass, där du ökar farten och sänker den i intervaller, och på så sätt aldrig låter kroppen komma in i sin comfort zone, något som bränner fettet på det absolut bästa sättet. Börja med 10 minuters uppvärmning, och börja sedan köra så snabbt du kan i en minut och sedan sänker du farten i en minut. Upprepa i 5-6 omgångar. Du kan läsa iForms artikel här helt gratis.

Önskar du läsa fler bra träningsråd, har den kända hälsocoachen Chris MacDonald skrivit en artikel tillsammans med den stora och väletablerade danska tidningen Politiken.dk, där du kan läsa en del av hans bästa råd. Här finns det både bra råd till träning generellt sett, men även varför han tycker att crosstrainern är ett bra val när det gäller motion. Du kan läsa hela artikeln här.

Såhär använder du en crosstrainer på bästa sätt:
Löptränaren Christian Madsen har i sammarbete med fitnessmagasinet iform.dk skrivit en artikel som tittar närmare på hur du tränar rätt med din crosstrainer. Du kan läsa hela artikeln hos iform här.

Han nämner bl.a. att om man ska ha den mest optimala effekten, är det viktigt att även använda dina armar aktivt. Att du kan använda både armar och ben samtidigt är nämligen en av de positiva bitarna med maskinen, då aktiveringen av flera muskelgrupper samtidigt gör att du kan få upp pulsen mycket högre än normalt.

Christian Madsen ger dessutom en rad tips på effektiva träningsprogram i artikeln.

En annan bra grej att komma ihåg är att variera träningen på crosstrainern, så att du inte alltid gör samma rörelser. Iform.dk har skrivit en artikel där de ger andra råd om hur du kan uppnå varierad träning. Läs mer här.

Men det finns också andra träningsredskap som kan vara lika effektiva som crosstrainer, även om det kanske inte är så känt. En av dessa är airtracks. Airtracks är en form av träningsutrustning som används för gymnastik, cheerleading och andra träningsformer där man behöver en mjuk och stabil träningsyta. Airtracks är också ett utmärkt alternativ för långdistansskidåkning, eftersom det kan hjälpa till att träna upp musklerna och förbättra konditionen.

Om du letar efter ett annat sätt att komma i form kan du läsa vår artikel om olika typer av boxningssäckar. Där får du tips och tricks som hjälper dig att få ut det mesta av din träning, samt information om fördelarna med att använda en boxningssäck och en översikt över olika typer som finns tillgängliga.

Läs också: Roddmaskin test-översigt, SUP Brädor testguide, massagepistol översikt, bästa assault bikes och löpband guide.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

STREAM FC X 

CR30 crosstrainer - perfekt crosstrainer för hemmabruk

Hiker 300F - en högkvalitativ och prisvärd crosstrainer 

Kettler CTR 3 crosstrainer - testvinnare

Reebok ZR8 crosstrainer

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta