Airfryer Test 2021 – Hitta de bästa luftfritöserna – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

Den här artikeln handlar om airfryers, som även kallas luftfritöser eller varmluftsfritöser. De är ett hälsosammare alternativ till traditionella fritöser som använder stora mängder olja i tillagningen. Airfryers tillagar istället maten med varmluft och mycket mindre olja än traditionella modeller.

Observera att det är skillnad på “airfryer” och “actifry”. Airfryer är ett samlingsnamn för fritöser som använder sig av varmluft och mindre olja, medan Actifry är en teknik som är framtagen av Tefal. I den här artikeln har vi både inkluderat några av Tefals Actifry-modeller och airfryers från andra märken, bland annat från Philips.

I det här testet av airfryers vill vi, baserat på experternas bedömning i olika tester samt användarnas egna erfarenheter, gå igenom airfryers en och en för att komma fram till vad som gör varje modell till ett bra köp. Vi har undersökt tester från bland annat Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, testsajterna trustedreviews.com och dinside.no samt tidningarna The Independent och Daily Mail.

Syftet med den här artikeln är att ge dig en översikt över de airfryers som experterna anser vara bäst. Vi samlar alltså testresultat i den här artikeln, men vi visar dig även vilka återförsäljare som säljer modellerna billigast.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:

🔸 Översikt över marknadens bästa airfryers
🔸 Information om vad en airfryer är för något
🔸 Tips på vad man bör tänka på när man köper en airfryer
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance

Bästa premium airfryer

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos det tyska testmagasinet Testberichte.de
✅ 4 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet T3.com
✅ 3 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet Cnet.com
✅ 9,4 av 10 stjärnor hos det amerikanska magasinet Healthfryers.com
✅ 65 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance
Butik Pris

Annoncer

2.290,00 Läs mer
2.380,00 Läs mer
2.385,00 Läs mer
.
Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance har testats och recenserats av sex olika expertkällor: det danska konsumentrådet Tænk, Testberichte.de, T3.com, Cnet.com, Healthfryers.com och Which.co.uk.

Den här airfryern gick hem hos alla experter och fick bland annat beröm för sin effektiva tillagning och stora storlek. Experterna var däremot inte lika förtjusta i att Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance väsnas mer än andra modeller.

Experterna: Problemfri tillagning

Experterna berättar att Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance är en bra airfryer som gör det enkelt att tillaga olika typer av råvaror. T3.com skriver till exempel att modellen är både ”snabb och effektiv” och att man därför får ”en problemfri tillagning”.

Dessa iakttagelser backas även upp av experterna från Testberichte.de och Cnet.com. De berömmer dessutom modellen för den höga kapaciteten som gör att man kan tillaga stora mängder mat på en gång. De noterar dock även att Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance är så pass stor att det kan vara svårt att göra plats för den i köket. Experterna påpekar även att maskinen är ganska dyr.

Healthfryers.com framhäver att Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance har en ”otroligt elegant design”. En annan fördel är att modellen är enkel att rengöra. De är däremot inte lika nöjda med ljudnivån eftersom att maskinen låter ganska mycket.

Nyttig fritering

Med Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance har man möjlighet att fritera mat på ett nyttigare sätt. Den här airfryern använder varmluft för att steka maten med antingen lite olja eller ingen olja alls.

Modellen har nämligen en Twin TurboStar-teknik som ser till att den heta luften virvlar runt inuti airfryern. Detta gör att maten blir krispig på utsidan och saftig inuti.

På den digitala displayen hittar man fem förinställda program. Där kan man med en enkel knapptryckning välja om man vill tillaga pommes frites, kött, fisk eller kyckling. Med QuickControl-vredet kan man dessutom ställa in både tillagningstid och temperatur om man vill justera detta manuellt.

Multifunktionell airfryer

Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance är en multifunktionell airfryer som kan användas till annat än bara stekning. Den kan nämligen även grilla, baka och rosta mat. I appen kan man dessutom hitta både recept och goda råd.

Med Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance får man även tillgång till en varmhållningsfunktion. Tack vare denna kan man vänta lite med att servera maten. Den här funktionen håller nämligen maten varm i upp till 30 minuter.

Korgen har en kapacitet på 1,4 kg och rymmer därmed stora mängder mat. QuickClean-korgen har dessutom ett non-stick-nät som kan köras i  diskmaskinen. Alla andra löstagbara delar tål också maskindisk.

Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance mäter 31,5 cm (H) x 32,1 cm (B) x 43,3 cm (D) och väger 7,99 kg.

Utvalda fördelar med Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance:
Twin TurboStar-teknik
Varmhållningsfunktion
QuickClean-korg
Multifunktionell modell
Fem förinställda program


Philips HD9240 Airfryer XL

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bästa-testvinnare philips-hd-9240-90-airfryer-xl

Obs! Eftersom Philips HD9240 Airfryer XL är ur produktion har vi ersatt pristabellen med Philips HD9260, som är en ny och förbättrad modell.

Butik Pris

Annoncer

2.421,00 Läs mer

Det danska konsumentrådet Tænk har provat 12 fritöser, både traditionella fritöser och hälsosammare airfryers. I testet ingick bland annat airfryern Philips HD9240 Airfryer XL som undersöktes på flera testpunkter. Tænk bedömer att Philips HD9240 Airfryer XL är en så bra modell att den koras till testvinnare.

Fettsnåla och goda pommes frites

Philips HD9240 Airfryer XL ger en nyttigare fritering av ingredienser – särskilt pommes frites – med sin unika Rapid Air-teknik. Den här tekniken kombinerar cirkulerande varmluft med ett grillelement, vilket ger både goda och spröda rätter.

Det är därmed främst varmluft som används för tillagningen och man tillsätter bara en enda sked olja, vilket är ungefär 80 % mindre än i normala fritöser.

Korgen har en maxkapacitet på 1 200 gram, och till detta räcker det alltså med en sked olja. Fetthalten blir således bara några procent, men smaken framhävs eftersom att särskilt pommes frites inte blir lika genomvåta av fett, och de blir spröda istället för slappa.

Intelligenta sensorer

För att skapa bästa möjliga resultat i Philips HD9240 Airfryer XL är modellens teknik försedd med sensorer som själv bedömer om rätten är färdig.

Modellen har även en timerfunktion på den digitala touch-skärmen, där man kan välja både tid och temperatur.

När man har ställt in maskinen sköter den så gott som sig själv och den digitala skärmen gör det enkelt för användaren att hålla ett öga på var i processen man är.

För ytterligare komfort signalerar Philips HD9240 Airfryer XL när den är klar att användas, och den automatiska avstängningen gör maskinen säker och ser till att maten inte tillagas för länge.

Robust och halksäker

Philips HD9240 Airfryer XL är ingen lättviktare och med sina 7 kg hör den hemma bland de tyngre modellerna. Den höga vikten ger dock även styrka och robusthet.

Philips HD9240 Airfryer XL är dessutom försedd med halksäkra fötter med anti-slip som gör att den står helt still på köksbänken.

För att säkerställa en hög hygiennivå har Philips HD9240 Airfryer XL ett bra luftfilter som förhindrar att hela köket fylls av matos.

Korgen kan köras i diskmaskinen, och delarna är försedda med en non stick-beläggning som hindrar matrester och olja från att fastna.

Förutom korgen till pommes frites följer det med en Philips grillpanna, som med fördel kan användas för att tillaga kött, samt ett recepthäfte med inspiration, tips och tricks.

Philips HD9240 Airfryer XL mäter 30 cm (H) x 32 cm (B) x 43 cm (D) och väger 7 kg.

Utvalda fördelar med Philips HD9240 Airfryer XL:
Med Rapid Air-teknik
Använder 80 % mindre fett än normala fritöser
Sensorer bedömer maten
Med halkfria fötter
Non stick-beläggning

Här kan du se en genomgång av Airfryern från Philips. Videon är gjord av Kitchenone:

Caso AF 200

✅ Toppbetyg hos tyska testberichte.de

Bäst-för-prisetCaso AF 200

Butik Pris

Annoncer

1.065,00 Läs mer
1.554,00 Läs mer

Den tyska testsajten testberichte.de har provat ett urval av airfryers, bland annat modellen Caso AF 200. Märket är mindre välkänt i hemmen, men det håller en hög kvalitet och de tyska experterna ger modellen en topplacering i testet.

Mycket rymlig modell

Storleken är bland det mest anmärkningsvärda med Caso AF 200, och den har en kapacitet på hela 2,5 kg. Detta innebär att man kan göra riktigt mycket åt gången med Caso AF 200, till exempel mer än tio portioner pommes frites.

Caso AF 200 passar därför i stora hushåll och när man får gäster, och barn i synnerhet kommer att älska de hemlagade pommes fritesen. Caso AF 200 använder sig av varmluft för att fritera ingredienserna och man tillsätter bara en gnutta olja, vilket gör att man inte behöver oroa sig för att pommes fritesen är onyttiga.

För bästa möjliga resultat är Caso AF 200 utrustad med en otroligt snabb varmluftscirkulation.

Ställ in timer och temperatur

För en så mångsidig användning som möjligt kan man ställa in timer och temperatur på Caso AF 200. Man väljer temperatur med 5 graders intervall från 60-200 grader, vilket är ett mycket brett temperaturspann. Timern kan ställas in på 1-60 minuter.

Caso AF 200 har dessutom sex automatiska program för specifika ingredienser. Alla dessa inställningar gör att valmöjligheterna är många på Caso AF 200, och modellen har även automatisk avstängning för en extra säkerhet.

LCD-display och touch-kontroll 

Caso AF 200 liknar en stor rund kula där korgen sitter längst ner och panelen ovanför. Högst upp i mitten sitter displayen, och knapparna där under används för att kontrollera maskinen.

Displayen är en LCD-display som visar tid och temperatur, och knapparna har High End Sensor Touch-kontroll. Här kan man även låsa maskinen så att man inte råkar ändra processen medan den är igång. Säkerhetslåset ser dessutom till att inga barn skadas.

Modellen är även isolerad och värmebeständig, vilket gör att värmen invändigt hålls jämn och stabil medan utsidan förblir sval. Insidan består av rostfritt stål och är gjord för att vara enkel att rengöra.

Utvalda fördelar med Caso AF 200:
Hög kapacitet på 2,5 kilo
Utrustad med en otroligt snabb varmluftscirkulation
Man kan ställa in temperaturen på 60-200 grader
Sex automatiska program
LCD-display och High End Sensor Touch-kontroll

Här kan du se en kort introduktionsvideo för Caso AF 200:


PHILIPS HD9867/90 Fritös

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

PHILIPS HD9867/90 Fritös

Butik Pris

Annoncer

3.399,00 Läs mer
3.539,00 Läs mer
.
Den här airfryern från PHILIPS är ett utmärkt val om du vill ha ett köksredskap med bra funktioner, hög prestanda och en design som ser smart ut på köksbänken. PHILIPS har nämligen lagt ner mycket eftertanke i utformningen av den här modellen. Detta gör nästan att matlagningen blir till något vackert. Modellen har fått toppbetyg av
det danska konsumentrådet Tænk i deras test av airfryers. Detta innebär att den är ett bra val om man vill fritera mat på ett smart och hälsosamt sätt. I granskningen fick den framförallt beröm för sin höga säkerhetsnivå och ännu högre byggkvalitet.

Unik och smart matlagning

Den här airfryern är verkligen i en klass för sig. Under- eller överstekt mat och sladdriga pommes är nu ett minne blott. PHILIPS HD9867/90 har en ny och unik Smart Sensing-teknik som kan justera både tid och temperatur automatiskt så att du får perfekt tillagad mat varje gång. Tack vare den här tekniken slipper du testa om maten är färdig genom att smaka eller sticka den med en gaffel. När du väljer Smart Sensing-programmet sätter maskinen igång tillagningen medan du kan vänta med spänning på att maten ska bli klar.

Bättre matlagningsresultat

PHILIPS HD9867/90 kan förbättra din matlagning. Den har till exempel en smart Rapid Air-teknik som gör att luftflödet genom maskinen är upp till sju gånger snabbare än i andra maskiner. Den har även en stjöstjärnedesign som också bidrar till en jämnare tillagning och ett mer krispigt resultat.

Tack vare en fettborttagningsteknik kan man dessutom avnjuta maten med gott samvete. Den här tekniken fångar nämligen upp överflödigt fett så att man inte får i sig mer än nödvändigt. Denna teknik gör det verkligen enklare att äta nyttigt. Den gör nämligen att man får i sig mindre fett från råvaror som vanligtvis innehåller väldigt mycket fett. Detta är smart om man försöker gå ner i vikt eller om man helt enkelt vill försöka leva lite mer hälsosamt. Detta gör PHILIPS HD9867/90 till ett bra vapen i kampen för en friskare vardag.

PHILIPS HD9867/90 vs. marknaden

En sak som gör att PHILIPS HD9867/90 skiljer sig från andra airfryers på marknaden är att den är större än de flesta andra modeller. Detta märks bland annat på mängden mat den kan tillaga på en gång. I gengäld märks det dock även på priset. En annan sak som skiljer modellen från andra alternativ på marknaden är den unika Smart Sensing-tekniken som vi beskrev tidigare. Denna nya och unika teknik gör att du slipper besväret med att titta till maten under tillagningen. Maskinen justerar nämligen både tid och temperatur automatiskt.

En annan smart funktion som sticker ut är att airfryern har en inställbar knapp som gör att man kan laga sin favoriträtt med en enda knapptryckning. Detta gör det superenkelt att laga sin favoritmat på ett snabbt och enkelt sätt helt utan krångel.

Utvalda specifikationer
Smart Sensing-teknik
Fem smarta förinställda program
Effekt på 2 225 watt
Rapid Air-teknik
Enkel rengöring
Exklusiv design


Fritel SnackTastic 4202

✅ Utsedd till ”Bra Köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

Fritel SnackTastic 4202

Butik Pris

Annoncer

777,00 Läs mer
eNemo.se 820,00 Läs mer
820,00 Läs mer
.
Fritel SnackTastic 4202 har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk och fick då utmärkelsen ”Bra Köp”. Experterna kom fram till detta efter att de provat modellen och upptäckt att den klarar sig bra på de olika testpunkterna. Dessa inkluderade bland annat användarvänlighet, kvalitet, prestanda och design.

Lämplig för små portioner

Fritel SnackTastic 4202 har en kapacitet på två liter och är därmed lämplig för mindre portioner. Den här airfryern är därför perfekt om man vill laga mat till en eller två personer. Airfryern gör det möjligt att laga mer hälsosam mat oavsett om man steker, bakar eller grillar.

Den här modellen använder nämligen en begränsad mängd fett i matlagningen. Den använder till exempel upp till 80 procent mindre fett än en vanlig fritös. Detta är inte bara nyttigare utan säkerställer även att det inte sprids någon otrevlig lukt i köket.

Kompakt airfryer

Med Fritel SnackTastic 4202 får man en kompakt airfryer som är lätt att göra plats för i köket. Den kan utan problem lämnas framme på köksbänken om man vill ha den där. Om man istället vill gömma undan modellen bör det även vara enkelt att hitta plats för den i ett köksskåp

Fritel SnackTastic 4202 har en kombinerad låda och korg som ser till att utrymmet utnyttjas på ett optimalt sätt. När man har använt airfryern är det dessutom enkelt att rengöra den. Man kan nämligen köra korgen i diskmaskinen.

Airfryer med timerfunktion

Fritel SnackTastic 4202 har en praktisk timerfunktion som kan ställas in på 0 till 60 minuter. Den kan därför anpassas till olika rätter.

Utöver tiden kan man även ställa in temperaturen. Dessa inställningar sträcker sig från 80 till 200 grader och gör det möjligt att tillaga maten precis som man vill ha den.

Fritel SnackTastic 4202 mäter 32 cm (H) x 21 cm (B) x 26 cm (D) och väger 3 kg.

Utvalda fördelar med Fritel SnackTastic 4202:
Justerbar tid
Justerbar temperatur
Kompakt modell
Enkel rengöring
Använder upp till 80% mindre fett


Philips HD9741/10 Airfryer Avance

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos den norska tv-kanalen TV2.no
✅ 3 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet Cnet.com
✅ 72 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute

Philips HD9741/10 Airfryer Avance

i samarbete med PriceRunner

 

.
Philips HD9741/10 Airfryer Avance har testats och recenserats av fyra expertkällor. Dessa inkluderar det danska konsumentrådet Tænk, TV2.no, Cnet.com och Good Housekeeping Institute. Experterna tyckte bra om den här airfryern och gav produkten mycket beröm i sina respektive recensioner. De hittade dock ett par nackdelar också.

Experterna: Enkel att använda

Enligt experterna är Philips HD9741/10 Airfryer Avance en airfryer som fungerar bra med både frysta och färska råvaror. Experterna från TV2.no skriver till exempel att den här modellen har flera inbyggda program som gör den enkel att använda. De menar dock ändå att den kan vara lite förvirrande till en början.

Detta backas upp av experterna från Cnet.com, och de förklarar även att Philips HD9741/10 Airfryer Avance är användarvänlig. Det går därför både snabbt och enkelt att tillaga olika råvaror. De framhäver att den här modellen är särskilt bra på att ”värma upp fryst mat som pizzabullar och mozzarellasticks”. Experterna är däremot inte lika förtjusta i det höga priset.

Good Housekeeping Institute har också testat Philips HD9741/10 Airfryer Avance. Experterna därifrån berättar att modellen har flera praktiska funktioner, till exempel en timer. De nämner dock även att den inte är särskilt bra på att tillaga räkor.

Innovativ teknik

Med Philips HD9741/10 Airfryer Avance får man en airfryer som gör det mer hälsosamt att äta friterat. Tack vare innovativa tekniker som Twin TurboStar minskas mängden mättat fett. Produkten använder nämligen het luft för att kunna tillaga maten med bara lite olja eller ingen olja alls. Utöver fritering går det även att steka, baka, grilla och värma mat i airfryern.

Philips HD9741/10 Airfryer Avance är dessutom en ganska kompakt modell med en kapacitet på 0,8 kg. Den är därför lagom för att tillaga upp till tre portioner mat på en gång. Storleken gör det samtidigt enklare att få plats med airfryern på bänken eller i ett skåp.

Den här modellen är även försedd med en Rapid Air-teknik. Denna teknik skapar ett sju gånger snabbare luftflöde och gör på så vis att maten får en krispigare yta. Philips HD9741/10 Airfryer Avance är dessutom 1,5 gånger snabbare än en vanlig ugn.

Flera förinställda program

Philips HD9741/10 Airfryer Avance har en digital display där man kan välja mellan fyra förinställda program. Med en enkel knapptryckning kan man därför tillaga antingen pommes frites, kött, fisk eller kyckling.

Om man vill ställa in airfryern manuellt kan man göra detta med QuickControl-vredet. Temperaturen kan där justeras mellan 80 och 200 grader.

När man är färdig med Philips HD9741/10 Airfryer Avance går det att köra alla löstagbara delar i diskmaskinen. QuickClean-korgen har dessutom en non-stick-beläggning. Sist men inte minst har den här airfryern ett stänkfritt lock.

Philips HD9741/10 Airfryer Avance mäter 28 cm (H) x 26,6 cm (B) x 36,5 cm (D) och väger 5,3 kg.

Utvalda fördelar med Philips HD9741/10 Airfryer Avance:
Rapid Air-teknik
Twin TurboStar-teknik
Enkel rengöring
QuickClean-korg med non-stick-beläggning
Stänkfritt lock


OBH Actifry Genius 1,7 kg XL-fritös

✅ 3,5 av 5 stjärnor hos det internationella teknikmagasinet Techradar.com
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

OBH Actifry Genius 1,7 kg XL-fritös

Butik Pris

Annoncer

2.142,00 Läs mer
2.187,00 Läs mer
2.540,00 Läs mer
.
Det här är en klassisk airfryer som lever upp till sitt goda rykte. Actifry Genius från OBH Nordica har fått mycket beröm i
Råd & Röns test av luftfritöser, framförallt på grund av modellens hanterbarhet. Detta innebär att Actifryern är enkel att kontrollera och hantera under matlagningen. Man behöver alltså inte slösa tid på att bläddra bland märkliga inställningar. Dessa fördelar kommer dessutom till ett väldigt fördelaktigt pris. Den här modellen är nämligen billigare än vissa andra alternativ på marknaden.

Superenkel matlagning

En sak som Techradar.com berömmer i sin recension av Actifry Genius är maskinens användarvänlighet. De skriver att den är enkel att använda och kontrollera. Det finns inga konstiga eller mystiska knappar som pekar åt alla möjliga håll, vilka annars kan göra att man ger upp innan man ens har kommit igång med matlagningen. Man behöver istället bara sätta maten i skålen, välja program och trycka på start. Så enkelt är det!

Råd & Rön berömmer även OBH Actifry Genius för dess goda kvalitetsintryck. Detta innebär att de material som maskinen är tillverkad av verkar hålla en riktigt hög kvalitet. Det är en försäkran för dig som konsument att maskinen inte kommer att gå sönder på en gång. Den kan alltså användas länge. Experterna berömmer även den höga säkerhetsnivån. Detta är betryggande eftersom att man inte gärna vill hamna i en dålig situation på grund av att man var sugen på pommes frites.

Stor airfryer

Med en storlek på 26x33x48 centimeter är det här en ganska stor spelare jämfört med andra modeller på marknaden. Detta märks även på mängden mat som kan tillagas i maskinen på en gång. Det ryms nämligen upp till 1,7 kg mat, vilket motsvarar ungefär 8 portioner. Detta gör att man kan mätta hela familjen på en gång och att man slipper laga maten i flera omgångar.

När man använder en airfryer kan man tillaga mat som vanligtvis dryper av fett på ett mer fettsnålt sätt. Med den här tekniken kan man därför undvika att äta för mycket fett under middagen.

OBH Actifry Genius vs. marknaden

Den här airfryern skiljer sig från andra modeller på marknaden genom att vara en av klassikerna inom luftfritering. Den har en klassisk design som man vet fungerar. Om du inte vill välja något du inte riktigt är säker på är det här därför ett bra alternativ. En annan sak som gör att den här airfryern sticker ut är att den är superenkel att använda och billigare än vissa andra modeller.

Om du vill ha en billig klassiker är därför OBH Actifry Genius ett bra val.

Utvalda specifikationer
Hög kapacitet på 1,7 kg
Nio smarta tillagningsprogram
Skål som kan köras i diskmaskinen
Lätt att hantera
Digital display


Tefal Easy Fry Deluxe EY401D

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de
✅ 66 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Tefal Easy Fry Deluxe EY401D

Butik Pris

Annoncer

759,00 Läs mer
759,00 Läs mer
1.071,00 Läs mer
1.071,00 Läs mer
1.071,00 Läs mer
1.444,00 Läs mer
1.526,00 Läs mer

Obs! Tefal Easy Fry Deluxe EY401D är tyvärr ute av produktion. Vi har därför ersatt pristabellen med OBH Nordica Easy Fry Deluxe, som är en liknande modell. Produkttexten handlar dock fortfarande om Tefal Easy Fry Deluxe EY401D

Tefal Easy Fry Deluxe EY401D har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk, tyska Testberichte.de och brittiska Which.co.uk. Den här airfryern gick hem hos de tre expertkällorna och fick i slutändan bra betyg i två undersökningar och ett betyg på 66 av 100 poäng i den tredje.

Detta motiveras bland annat med att modellen är enkel att använda och lätt att rengöra. Experterna är däremot inte lika förtjusta i att Tefal Easy Fry Deluxe EY401D tar upp en hel del plats på bänken eller i skåpet.

Experterna: Användarvänlig airfryer som är lätt att rengöra

Enligt experterna från Testberichte.de är Tefal Easy Fry Deluxe EY401D en bra airfryer som täcker behoven för de flesta. De skriver till exempel att den här modellen ”tillåter en fettfri eller fettsnål tillagning av många olika rätter”, vilket är en stor fördel.

Testberichte.de framhäver även att Tefal Easy Fry Deluxe EY401D är både användarvänlig och enkel att rengöra. Detta är två fördelar som experterna är extremt glada över. Just dessa gör nämligen att maskinen är bekväm att använda i en hektisk vardag.

Trots att experterna i allmänhet tycker bra om Tefal Easy Fry Deluxe EY401D nämner de även att modellen är ganska stor. Man bör därför vara säker på att man har tillräckligt med förvaringsutrymme i köket. För vissa kan det även räcka med en mindre airfryer.

Njut av fettfri eller fettsnål mat

Med Tefal Easy Fry Deluxe EY401D får man en airfryer som tillagar maten med bara lite olja eller ingen olja alls. Den har en kapacitet på upp till 4,2 liter och är därmed en av marknadens större modeller. Utöver fritering kan man även steka, grilla och baka i den här airfryern.

Air Pulse-tekniken skapar ett varmt luftflöde som säkerställer att maten blir krispig på utsidan och mjuk inuti. Tefal Easy Fry Deluxe EY401D har hela åtta förinställda program.

Dessa program är till för pommes frites, kött, räkor, tårta, pizza, fisk, grill och stek. Det finns alltså goda möjligheter att tillaga olika typer av mat i den här maskinen. Temperaturen kan dessutom justeras mellan 80 och 200 grader.

Lättrengjord airfryer med timerfunktion

Tefal Easy Fry Deluxe EY401D har en timerfunktion på 60 minuter. Detta säkerställer att maskinen stänger av automatiskt efter en timme.

Sist men inte minst har Tefal Easy Fry Deluxe EY401D en löstagbar korg med non-stick-beläggning. Detta innebär att korgen är enkel att rengöra efter att man har använt airfryern. Alla löstagbara delar kan dessutom köras i diskmaskinen.

Tefal Easy Fry Deluxe EY401D mäter 27,8 cm (H) x 33,3 cm (B) x 32,85 cm (D) och väger 4,5 kg.

Utvalda fördelar med Tefal Easy Fry Deluxe EY401D:
Löstagbara delar tål maskindisk
Timerfunktion
Flera förinställda program
Kan användas till mer än bara fritering
Air Pulse-teknik


Vad är en airfryer?

Hewise.com skriver att en airfryer i grunden är en köksmaskin som tillagar ingredienser genom att cirkulera varmluft med hjälp av en mekanisk fläkt med hög hastighet. Detta tillagar maten med en exakt och jämn temperatur och garanterar en spröd skorpa. Här tillsätts sedan lite olja, ofta bara en enda sked, och maten tillagas i en korg över en droppbricka. Man kan själv ställa in timer och temperatur efter vilken typ av mat det handlar om.

Det finns många olika typer av olja i affären och man kan egentligen använda alla, men olivolja, rapsolja och solrosolja sägs ofta fungera bäst i airfryers. Man kan även använda en olja med smak om man är ute efter en specifik smakvariant.

De olika modellerna rymmer olika mycket, men en kapacitet på 1 kg eller mer är vanligt. Man kan alltså utan problem laga en måltid till en hel familj i en airfryer, och vissa modeller rymmer faktiskt över 2 kg.

Vissa modellen sköter hela arbetet själv, medan andra kräver att man skakar korgen för att oljan ska täcka ingredienserna. Oftast är det inte nödvändigt att förvärma maskinen, och många moderna modeller har löstagbara delar som kan köras i diskmaskinen.

De flesta modellerna har även ett internt kylsystem som kyler ner airfryern direkt efter användning eftersom att maskinen kan bli extremt varm under användningen – upp till 200 grader.

Som en extra bonus kommer en airfryer inte att skita ner i köket. Det förekommer inga oljestänk och luften i köket hålls fri från matos.

airfryer

Hälsosamt och säkert alternativ

Metoden i en airfryer är en hälsosam kontrast till traditionella fritöser som tillagar maten med stora mängder olja. Man kan enkelt minska fettmängden med ca 80 % genom att använda en airfryer.

Att tillaga pommes frites i en airfryer har blivit särskilt populärt eftersom att man då får en fetthalt på under 3 %. Som jämförelse innehåller samma rätt tillagad i en vanlig ugn 9 % fett, i en mikrovågsugn 13 % fett och i en fritös 14 % fett, så det är definitivt en märkbar skillnad.

airfryer-mad

Man kan, utöver pommes frites, även tillaga många andra typer av ingredienser i de flesta airfryers. Det kan till exempel vara kyckling, kött, fisk, grönsaker, bakverk och soppor. Man kan även krydda rätten i airfryern med de kryddor och örter man vill ha.

Att använda en airfryer är dessutom en säker tillagningsmetod. Het olja som sprättar kan snabbt ge upphov till brännskador för användaren, men när man inte använder mycket olja kan den heller inte sprätta. De flesta airfryers är dessutom stängda under tillagningen och relativt svala på utsidan, vilket innebär att man inte kommer att bränna sig av misstag.


Actifry eller airfryer?

Det kan vara svårt att skilja på begreppen ”actifry” och ”airfryer”.

Airfryer är samlingsnamnet för alla modeller som använder varmluft och en gnutta olja, medan Actifry är en teknik som skapades av Tefal 2007. Därför kallas många airfryers från Tefal just “Tefal Actifry”, och över åtta miljoner familjer världen över har en modell från Tefal Actifry.

Andra märken – till exempel Philips – har också en egen teknik. Philips har Rapid Air-tekniken som garanterar den bästa möjliga kombinationen av cirkulation av varmluft, en matsked olja och värmeelementet.

Om du vill läsa en hel artikel om Tefal Actifry kan du läsa vårt Tefal Actifry test. Där hittar du en grundlig genomgång av den här modellen.


Vad ska man tänka på när man köper en airfryer?

Baserat på en artikel från den brittiska konsumentsajten which.co.uk listar vi här några tips på vad man bör tänka på innan man köper en airfryer:

📏 Storlek/kapacitet:
Hur många personer ska airfryern laga mat till? De minsta har en kapacitet på ca 800 gram, vilket räcker till ungefär fyra portioner pommes frites, medan de största kan rymma över 1 700 gram, vilket motsvarar ungefär åtta portioner pommes frites. Ju högre kapaciteten är, desto mer utrymme kommer airfryern behöva.

💰 Pris:
Priset för airfryers varierar kraftigt. Det finns både modeller som kostar några hundra kronor och de som kostar ett par tusen kronor, från såväl kända som okända märken. Tänk på att de billigare modellerna ofta har en lägre kapacitet och många av dem kommer även att laga mat av sämre kvalitet. Dyra modeller kan dock också svika, så läs gärna tester av modellerna innan du köper någon.

⏱ Timer:
De flesta airfryers har en digital timer men vissa har en manuell. Vilket man föredrar är en smaksak, men en digital timer ger ofta en bättre översikt.

🌡 Temperatur:
Man kan ställa in temperaturen efter vilket typ av mat man lagar. Vissa modeller kan ställas så lågt som 30 grader, men ett vanligt temperaturspann är ca 80-200 grader. Observera även intervallerna – många modeller har fem graders intervaller.

🍟 Airfryer eller frituregryde:
Man bör även fundera på om man vill ha en airfryer eller en traditionell fritös. Fördelarna med en airfryer är att man får en mycket lägre fetthalt i maten och slipper fettdrypande pommes frites och kraftigt matos. Om man däremot vill ha pommes frites som smakar mer som de på hamburgerstället kan en traditionell fritös uppfylla förväntningarna bättre.

Här kan du se en kort video som visar ett enkelt sätt att göra hälsosamma pommes frites i din airfryer:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka airfryer är bäst i test?

Philips HD9240 Airfryer XL

🤓 Hur har man testat maskinerna?

Fritöserna har bedömts baserat på hur snabbt de blir varma och hur jämnt de tillagar maten. Man har även bedömt användarvänligheten och hur enkla fritöserna är att använda och rengöra. Slutligen har man tittat på energiförbrukningen.

🤔 Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som passar bra till just dina behov bör du titta på maskinens kapacitet. Ta även reda på om den har en inbyggd timer och hur stort temperaturspann den har.


Airfryer test – dessa källor har vi använt: 

Det danske forbrugerråd Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk genomför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. Här har det testat 12 fritöser i alla prisklasser från både kända och mindre kända märken.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Det svenske forbrugerråd Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön, det svenska konsumentrådet, genomför också tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi undersökt ett test där de har granskat 19 fritöser och bedömt modellerna på olika testpunkter.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Daily Mail 🇬🇧
Daily Mail är en brittisk tabloidtidning från 1896 som publiceras dagligen och är Storbritanniens näst mest sålda. De skriver om både nyheter, sport och underhållning, men även konsumentämnen har en plats i tidningen. Här har de testat en airfryer från Tefal. Du kan läsa mer här.


Dinside.no 🇳🇴
En norsk konsumentsajt som skriver allmänt om konsumentämnen, men som huvudsakligen behandlar motor, data, mobil och bostad. Här har sajten testat en airfryer från Philips. Du kan läsa mer här.


Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Den här brittiska hemsidan både testar och skriver om olika produkter som har med hus och trädgård att göra. De har inte genomfört något enkom test av fritöser, men sajten har regelbundet provat ett urval av olika köksprodukter. Här handlar det om ett test av en airfryer från Tefal. Du kan läsa mer här.


Smartson.se 🇸🇪
En svensk testsajt som testar olika konsumentprodukter. Konsumenterna själva kan dessutom också hjälpa till med att prova och recensera produkter. Här har smartson.se testat en airfryer från Tefal. Du kan läsa mer här.


Testberichte.de 🇩🇪
Den här tyska hemsidan samlar olika tester och kundomdömen och analyserar dem, varpå sajten skapar ett eget utlåtande och ger ett totalbetyg. Här handlar det om granskningar av airfryers från både Philips och Caso. Du kan läsa mer här.


The Independent 🇬🇧
Tidningen är en av de största och mest omfattande brittiska tidningarna. De skriver bland annat om nyheter, sport, politik och utland, men konsumentämnen har också en plats i tidningen. I den här undersökningen har tidningen provat nio airfryers. Du kan läsa mer här.


Trustedreviews.com 🇺🇸
Den här hemsidan publicerar dagligen detaljerade expertbedömningar av elektroniska konsumentprodukter och ytterligare analyser. Här har de testat en airfryer från Philips och skrivit en utförlig recension. Du kan läsa mer här.


Which.co.uk 🇬🇧
Englands största konsumenttidning med nästan 700 000 prenumeranter. Which? finns till för konsumenterna och målet är att göra en skillnad för konsumenterna. Which? provar regelbundet olika produkter för hushållet och här handlar det om ett test av en airfryer från Tefal. Du kan läsa mer här, men det krävs en prenumeration för att få full tillgång till undersökningen.


Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Förutom testerna här ovanför har vi även läst kundomdömen på amazon.co.uk. Vi har tittat närmare på ett par airfryers och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna.