Kastrull - Bäst i test: De 7 bästa kastrullerna och grytorna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Kastrull - Bäst i test: De 7 bästa kastrullerna och grytorna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Den här artikeln består av en testöversikt av marknadens 7 bästa kastruller för användning på induktionshäll. Kastrullerna är noggrant utvalda av experter, som genom grundligt utförda tester har kommit fram till vilka modeller som är bäst.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av kastruller i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 7 bästa kastruller i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kastruller

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper kastrull

 • Storlek

  Om du väljer en kastrull i fel storlek kan det leda till ineffektiv matlagning, till exempel att eventuell vätska avdunstar antingen för snabbt eller för långsamt. Du bör tänka på vad du ska använda din kastrull till, eftersom tillagning av olika rätter kräver olika stora kastruller – till exempel bör du välja en större modell om du tänkt tillaga mycket soppor och grytor. Kastruller finns i många olika storlekar, från 5,5 liter till 19 liter.

  För en bra allround-kastrull ska du välja en storlek på 7,5 till 11 liter, eftersom du då får en kastrull som du både kan tillaga mindre mängder mat med samtidigt som du även kan laga större rätter när du har gäster. Mindre kastruller är lämpliga att använda för tillagning av såser och soppor, och passar dessutom i alla kök eftersom de kan användas med eller utan lock för att reglera avdunstningen. En standardkastrull mäter 20 centimeter i diameter och rymmer ungefär 4,5 liter.

 • Material

  Kastruller kommer i en mängd olika material och beläggningar. Nonstick-kastruller är populära eftersom de är enklare att rengöra samt minskar behovet av olja när du lagar mat. Grytor med naturlig beläggning är mest lämpliga för matlagning med högre temperaturer, som till exempel behövs vid tillagning av kött.

  Aluminium har god värmeledningsförmåga, men är inte kompatibelt med induktion, medan rostfritt stål är hållbart och enkelt att rengöra, och därför mycket populärt för kastruller till induktionshällar. Rostfritt stål rostar inte och är kompatibelt med de flesta typer av spishällar, men har relativt dålig värmeledningsförmåga. Koppar är ett annat vanligt förekommande material bland kastruller eftersom det är mycket hållbart och har, till skillnad från rostfritt stål, bra värmeledningsförmåga. Dock tenderar koppar att reagera med sura livsmedel, samt fisk och kött, och därför har kastruller av detta material oftast ett yttre skikt av tenn eller rostfritt stål som fungerar som en barriär för att förebygga kemiska reaktioner.

 • Tjocklek

  Tjockleken på kastruller kan variera från 35 millimeter på en kastrull med en diameter på 160 millimeter, till 50 millimeter på en kastrull med en diameter på 500 millimeter. Vilken tjocklek som är bäst för dina behov beror på vad du ska använda kastrullen till samt vilken spishäll du har. Om du lagar mat på en elektrisk eller keramisk spis behöver du en tjockbottnad kastrull för att den inte ska förlora sin form. Det kan också vara fördelaktigt med en tjockbottnad kastrull om du lagar mycket tidskrävande rätter eftersom en sådan gör att värmen fördelas jämnare.

  En tjockare gryta kan ta längre tid att värma upp, men håller den önskade temperaturen bättre när den väl är uppnådd. Den är dessutom mer hållbar än en tunnare variant eftersom den är mer tålig, vilket minskar risken att den får bucklor eller slits ut med tiden.

 • Pris

  Priserna på kastruller kan variera mycket beroende på vilken sorts produkt du letar efter. Dyrare kastruller kan kosta över 2 000 kronor, och är då tillverkade i rostfritt stål och kan värmas upp till höga temperaturer på 220 °C. De brukar dessutom ha ett medföljande praktiskt lock samt en högkvalitativ nonstick-beläggning.

  Billigare kastruller har vanligtvis en keramisk nonstick-beläggning och en extra tjock botten. Dessa är förmodligen inte lika hållbara som det dyrare alternativen, men kan ändå utgöra ett alternativ beroende på dina behov.

  När du bestämmer dig för att investera i en ny kastrull bör du överväga vilka funktioner som är viktigast för dig och hur mycket du är villig att spendera.

 • Användar- och expertomdömen

  Innan du genomför ett köp är det alltid en bra idé att läsa recensioner från både användare och experter. Några saker att ta del av i användaromdömen är kastrullens hållbarhet, uppvärmningsförmåga och praktisk design. Expertrecensioner ger dig däremot mer detaljerad information av kastrullens matlagningsprestanda, energiförbrukning och hanterbarhet. För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut har vi inkluderat båda typer av recensioner i vår artikel.

arrow-more

ONYX Cookware™ - non stick kastrull med snabb uppvärmning och effektiv värmefördelning

Konsumentmagasinets rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på ONYX Cookware™ :

 • Unik japansk non-stick-beläggning av hög kvalitet
 • Högkvalitativ konstruktion med tre lager
 • Lämplig för alla typer av spishällar

Fördelar

 • Diskmaskinsäker
 • Klarar höga temperaturer i ugnen
 • Snabb uppvärmning
 • Skadas inte av metallredskap

Nackdelar

 • Lock ingår ej

ONYX Cookware™ Kastrull har ännu inte varit med i några experttester, men eftersom att det är en populär kastrull bland dess användare och en storsäljare har vi valt att inkludera den i vår artikel ändå. Användarna i fråga är väldigt imponerade av denna kastrull, och uppger att de haft positiva erfarenheter av kastrullen i vardagen – både vad gäller hållbarhet, funktionalitet, rengöring och användbarhet.

Recension: En detaljerad recension av ONYX Cookware™ Kastrull

Specifikationer

 • Kapacitet: 5 L
 • Diameter: 24 cm
 • Vikt: 1,9 kg
 • Material: Rostfritt stål

Hållbar kastrull
ONYX Cookware™ Kastrull är ett bra alternativ för dig som vill ha en mycket hållbar produkt, eftersom den är försedd med PTFE-beläggning som förstärkts med diamantdamm. Beläggningen förhindrar att maten bränns och tål dessutom användning av metallredskap. Du bör dock vara medveten om att beläggningen endast är funktionell så länge den är oskadad – en skadad beläggning mister sina non-stick-egenskaper och kan innebära hälsorisker på grund av kemikalier som PFAS.

Kastrullen har en stor kapacitet på fem liter, är kompatibel med alla typer av spishällar, tål maskindisk och är även ugnsfast – följ dock instruktionerna vad gäller maximal ugnstemperatur noggrant.

Fantastisk produkt enligt dess användare
Tidigare användare är imponerade av den här kastrullen, och berömmer framförallt dess enkla användning och rengöring samt att matlagningsresultaten blir med denna produkt riktigt bra. En användare beskriver sin upplevelse av produkten enligt följande: “Förmodligen den bästa kastrull jag använt”, och en annan nämner återigen att den är mycket enkel att både använda och att rengöra.

ONYX Cookware™ Kastrull är ett bra alternativ om du har en lite större budget och värderar en bra non-stick-beläggning.

Mer om ONYX Cookware™

Specifikationer

 • Kapacitet: 5 L
 • Diameter: 24 cm
 • Vikt: 1,9 kg
 • Material: Rostfritt stål

ONYX Cookware™ Kastrullset - set i två delar med Tri-Ply Clad-kontruktion

Bästa kastrullset med non-stick-beläggning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på ONYX Cookware™ Kastrullset:

 • Snabb uppvärmning med unik Tri-Ply Clad-konstruktion
 • Mångsidig användning med två grytor
 • PTFE-beläggning av hög kvalitet

Fördelar

 • Hållbar konstruktion
 • Passar olika matlagningsbehov
 • Kan användas på olika spishällar, inklusive induktion
 • Returrätt på 100 dagar
 • Enkla att underhålla tack vare deras non-stick-beläggning
 • Tål användning av metallredskap

Nackdelar

 • Lock till kastrullerna ingår ej
 • Inte lämpliga att använda om non-stick-beläggningen skadas då det finns risk att det frigörs PFAS

ONYX Cookware™ Grytset har inte testats av några expertkällor, men vi har valt att inkludera dessa kastruller i artikeln ändå eftersom att de är storsäljare och favoriter bland många användare, som är särskilt imponerade av deras imponerande funktionalitet i det vardagliga livet.

Recension: En detaljerad recension av ONYX Cookware™ Kastrullset

Specifikationer

 • Kapacitet: 2 L / 5 L
 • Material: Rostfritt stål
 • Vikt: 1,25 kg / 1,9 kg
 • Diameter: 18 cm / 24 cm

Kompatibel med alla spishällar
Dessa kastruller fungerar på alla typer av spishällar, inklusive både induktions- och gasspisar. Den har ett speciellt hybridformat som består av tre lager: ett lager magnetiskt, rostfritt stål, ett lager rent aluminium och ett lager av non-stick-beläggning med PTFE. Dessa tre lager bildar tillsammans en så kallad Tri-Ply Clad-konstrukiton med lasergravyr, vilket ger små upphöjningar i designen, vilket garanterar bästa möjliga tillagning och non-stick-effekt.

Lever upp till alla förväntningar enligt användare
Som vi nämnde tidigare är ONYX Cookware™ Grytset en storsäljare och en stor favorit bland användarna. Kastrullerna har fått mycket beröm, bland annat uttrycker en användare att produkterna motsvarar dennes förväntningar, samtidigt som de flesta verkar var överens om att de är enkla att använda samt bidrar till bra matlagningsresultat. Kastrullernas enkla rengöring är också något som lyfts fram i ett flertal recensioner. Kort sagt är det här kastrullsetet ett bra alternativ för dig som behöver flera kastruller tillverkade av slittåliga material.

Mer om ONYX Cookware™ Kastrullset

Specifikationer

 • Kapacitet: 2 L / 5 L
 • Material: Rostfritt stål
 • Vikt: 1,25 kg / 1,9 kg
 • Diameter: 18 cm / 24 cm

Le Creuset 3Ply - kastrull med lock och hög värmebeständighet

Bästa premiumvalet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon
 • check 4/5 stjärnor på Homes and Gardens

Dagens bästa priser och erbjudanden på Le Creuset 3Ply:

 • Konstruktion med tre lager som bidrar till jämn värmefördelning
 • Praktisk design med långt handtag och medföljande lock
 • Spillsäkra kanter och värmebeständigt handtag

Fördelar

 • Hög värmebeständighet
 • Snygg design
 • Livstidsgaranti
 • Diskmaskinsäker
 • Jämn värmefördelning
 • Ugnssäker

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Kan vara något tung att hälla ur med bara en hand

Denna 3Ply Kastrull med lock från Le Creuset har ännu inte varit med i några experttester, men trots detta har vi valt att inkludera den i vår artikel eftersom den är otroligt populär bland dess användare som har gett den ett betyg på hela 4,9/5 stjärnor. Några faktorer som gör just denna kastrull så populär är dess snygga design, utmärkta uppvärmningsförmåga och höga kvalitet.

Mer om Le Creuset 3Ply

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,9 L
 • Material: Rostfritt stål
 • Diameter: 16 cm
 • Vikt: 1,7 kg

Le Creuset 3Ply som kommer med ett medföljande lock är en riktigt tålig, robust och pålitlig kastrull. Den är tillverkad av rostfritt stål som skapar en tilltalande och snygg design, samtidigt som det gör den riktigt slitstark och tålig. Inuti det rostfria stålet finns även en kärna av aluminium som säkerställer att värmen fördelas jämnt, vilket underlättar matlagningen enormt.

Kastrullen Le Creuset 3Ply har en diameter på 16 centimeter och en kapacitet på 1,9 liter samt ett medföljande praktiskt lock. Kastrullen är ugnssäker upp till 220°C och tål därutöver även maskindisk. De som redan har köpt och använt denna kastrull har gett den mycket beröm för sin stilrena design och höga kvalitet, samt hyllar dess jämna uppvärmningsförmåga och praktiska utformning.

Den har även fått beröm för att vara riktigt stabil och tålig; Le Creuset 3Ply är alltså en bra kastrull för dig som vill ha en produkt som tål hög värme och har en livstidsgaranti.

Fiskars Functional Form - kastrull utan non-stick-beläggning

Mest praktiska kastrull

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Fiskars Functional Form :

 • Praktiska håll i locket för ångning samt för att smidigt hälla ut vätska
 • Två inbyggda hällfunktioner
 • Glaslock med värmebeständig silikon

Fördelar

 • Handtag täckta i bakelit för att hålla dem svala
 • Generös volym på fem liter
 • Konstruktion av hållbart rostfritt stål
 • Kompatibel med alla spishällar

Nackdelar

 • Ingen non-stick-beläggning

Fiskars Functional Form har varit med i en stor undersökning av kastruller som är kompatibla med induktionshällar hos det norska testmagasinet Klikk.no och fick då ett högt betyg på 4/6 stjärnor. Experterna bedömde alla kastruller baserat på specifika testpunkter, och menade att denna produkt klarade sig otroligt bra ur flera aspekter.

Vad säger experter om Fiskars Functional Form?

Fiskars Functional Form är en favorit hos det norska testmagasinet Klikk.no, som gav kastrullen ett betyg på 4/6 stjärnor. Experterna nämner att det är en bra och välfungerande kastrull, samt att dess lock är mycket praktiskt tack vare de många hålen som gör det möjligt att hälla ut vätska utan att behöva lyfta på locket.

Experterna uppskattade även kastrullens bekväma handtag som är täckta i bakelit för att de inte ska bli för varma. Den här modellen är ett bra alternativ för dig som vill ha en budgetvänlig kastrull som erbjuder dig full kontroll över matlagningen.

Mer om Fiskars Functional Form

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,5 L
 • Material: Rostfritt stål
 • Diameter: 36 cm
 • Vikt: 0,87 kg

Fiskars Functional Form kastrull är gjord för upptagna konsumenter som vill att matlagningen ska vara en enkel process. Kastrullen rymmer fem liter och är tillverkad av rostfritt stål, den värms upp mycket snabbt och har både en smart hällpip samt ång- och kokreglering.

Man får alltså tack vare denna kastrull ett bättre arbetsflöde och en praktiskt överblick av matlagningen – som dessutom blir ännu bättre tack vare det genomskinliga locket av härdat glas. Modellen tål maskindisk, är ugnsfast upp till 150 °C och är försedd med en silikonkant på dess lock som gör i princip gör användningen av produkten ljudlös.

GreenPan Cambridge - kastrull med ergonomiskt värmeisolerande handtag

Bästa kastrull för mindre matlagningsuppgifter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på GreenPan Cambridge:

 • Praktisk kapacitet för vardaglig användning
 • Ergonomiskt värmeisolerande handtag
 • Hälsosam Greenpan-non-stick-beläggning

Fördelar

 • Ugns- och grillsäker
 • Tillverkad av aluminium som möjliggör snabb uppvärmning
 • Diskmaskinssäker
 • Smidig och bekväm i handen
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Uppvärmningen på induktionshällen kan vara snabbare

Kastrullen GreenPan Cambridge har testats av den brittiska versionen av den amerikanska testtidningen Good Housekeeping, och fick i detta test 81/100 poäng – alltså ett riktigt bra betyg! I testet ingick tre olika kastruller och en stekpanna från GreenPan Cambridge-serien som testades på deras uppvärmningsfunktion och tålighet.

Mer om GreenPan Cambridge

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,5 L
 • Material: Aluminum
 • Diameter: 16 cm
 • Vikt: 0,7 kg

Denna kastrull är försedd med så kallad Thermolon Infinity-non-stick-beläggning som är diamantförstärkt och ser till att maten inte bränns fast, vilket både gör maten godare och rengöringen enklare. Denna typ av non-stick-beläggning ser även till att kastrullen värms upp fortare.

GreenPan Cambridge kan användas på alla typer av spishällar, och är dessutom ugnssäker upp till 180 °C. Den har en diameter på 16 centimeter och en kapacitet på 1,6 liter.

Kastrullen har fått mycket beröm från experter, speciellt när det gäller dess uppvärmningsförmåga som är snabb och jämn på de allra flesta typer av spishällar.

Kastrullen har även fått beröm för sin Thermolon Infinity-non-stick-beläggning som förhindrar att maten som tillagas bränns samt gör rengöringen enklare. Kort sagt är den här kastrullen ett bra alternativ för dig som letar efter en produkt med en effektiv non-stick-beläggning.

WMF Function 4 - kastrull med bra omdöme i ett test av 16 kastruller för induktionshällar utfört av Test.de

Mest multifunktionella kastrull

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bra recension på tyska Test.de
 • check 4,9/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på WMF Function 4:

 • Praktiskt lock med fyra olika öppningar
 • Ljudabsorberande silikonkant
 • Högkvalitativt polerat 18/10 Cromargan® rostfritt stål

Fördelar

 • Mått på insidan
 • Multifunktionellt lock
 • Konstruktion av högkvalitativt rostfritt stål
 • Många goda egenskaper
 • Stor kant för att förhindra spill

Nackdelar

 • Hålen i locket hade kunnat vara större

WMF Function 4 Kastrull har varit med i ett test av 16 olika kastruller för induktion hos det tyska testmagasinet Test.de där experterna bedömde produkternas funktionalitet, strömförbrukning och hantering. Baserat på dessa punkter delade de sedan ut ett slutligt omdöme, som för WMF Function 4  var mycket bra.

Vad säger experter om WMF Function 4 Kastrull?

WMF Function 4 har som sagt varit med i ett stort test av kastruller för induktion hos det tyska testmagasinet Test.de där experterna bedömde alla modeller baserat på samma testpunkter: funktionalitet i samband med matlagning, strömförbrukning och allmän hantering.

WMF Function 4 fick höga poäng på alla tre aspekter och fick därför betyget “bra” vilket betyder att det är en bra modell för dig som vill ha en högkvalitativ kastrull försedd med modern teknik.

Mer om WMF Function 4

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,9 L
 • Material: Rostfritt stål
 • Diameter: 16 cm
 • Vikt: 1 kg

WMF Function 4 är en produkt med flera patenterade system, och tillsammans skapar dessa en hög effekt och lång livslängd samt möjliggör enkel matlagning för dig som användare. Närmre bestämt har kastrullen en konstruktion av Cromargan rostfritt stål och en tjock TransTherm universalbotten som fungerar på alla spishällar. Den är dessutom mycket enkel att underhålla.

Det märks att tillverkaren har lagt mycket fokus på det multifunktionella locket som är tillverkat i glas och försedd med en silikonkant. Tack vare hålen i locket kan man enkelt hälla ur eventuell vätska samt uppnå intelligent kokning oavsett om man använder mycket eller lite vatten. Silikonkanten gör även att man inte behöver använda grytlappar.

Eva Trio Kastrull - utmärkt kastrull av mindre storlek

Bästa kastrull av mindre storlek

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Eva Trio Kastrull:

 • Enkel att använda och extremt hållbar
 • Utmärkta matlagnings- och stekegenskaper
 • Praktisk storlek med bra grepp och stabilitet

Fördelar

 • Utmärkt för långsam tillagning
 • Enkel att rengöra
 • Elegant design
 • Prisvärd
 • Jämn värmefördelning

Nackdelar

 • Liten storlek och lämpar sig därför främst för singelhushåll
 • Handtaget tenderar att bli varmt

Denna lilla och smidiga kastrull från Eva Trio har inte testats av experter, men är ändå värd att inkludera i vår artikel tack vare de positiva recensioner den har fått från dess användare. Den har fått ett användarbetyg på 4,8/5 stjärnor och några av dess många fördelaktiga egenskaper som nämnts i kommentarerna är dess praktiska storlek, effektiva uppvärmningsförmåga samt hur stabil och pålitlig den är vid användning.

Vad säger användare och experter om Eva Trio Kastrull?

Användarna hyllar denna lilla kastrull för sin smidiga storlek, lätta vikt och praktiska design. Andra positiva egenskaper som nämns är dess stabilitet samt att mat inte bränner fast i botten av den. De som har testat denna kastrull har fått goda resultat vid bland annat tillagning av såser samt ägg- och grötkokning.

Mer om Eva Trio Kastrull

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,1 L
 • Material: Rostfritt stål
 • Diameter: 13 cm
 • Vikt: 0,74 kg

Denna kastrull från Eva Trio är tillverkad med en tre-lagerskonstruktion: ett inre och ett yttre lager av rostfritt stål samt en kärna av aluminium i mitten. Denna typ av konstruktion ger en effektiv och jämn värmefördelning, vilket leder till bättre resultat vid matlagning. Kastrullen Eva Trio kan användas på alla typer av spishällar,  är diskmaskinsäker samt har en diametern på 13 centimeter och en volym på 1,1 liter.

Tester och recensioner av kastruller som används i artikeln

Expert- och testkällor

Good Housekeeping

Good Housekeeping är ett testmagasin har testat och granskat produkter i över 134 år.  Good Housekeeping UK, som är den brittiska versionen av hemsidan, har utfört tester av flera olika kastruller. 

Vi har läst deras test av kastruller för att ta del av deras experters åsikt.
Du kan läsa hela artikeln här.
Artikeln uppdaterades senast: 08/07/2019

Stiftung Warentest / Test.de

Stiftung Warentest är ett tyskt testmagasin som genomför granskningar av olika konsumentprodukter. De har även en hemsida vid namn Test.de.

Experterna på Stiftung Warentest har testat marknadens bästa kastruller, bland annat modellen WMF Function 4, och du kan läsa mer om det här.

Klikk.no

Klikk.no är ett stort norskt testmagasin som utför tester av konsumentprodukter, det vill säga produkter för hus, hem, trädgård, bil, teknik, mode och hälsa. Klikk.no har genomför en granskning av marknaden bästa kastruller där de bland annat provade Fiskars Functional Form kastrull, som du kan läsa mer om här.

 

FAQ

Hur har vi valt ut produkterna i artikeln?
För att hitta de bästa kastrullerna för induktionshällar samt skapa den bästa möjliga översikten för konsumenterna, har vi gått igenom både tidningar, magasin och hemsidor för att hitta de mest professionella och relevanta testerna. Vi genom dessa undersökt vilka modeller som har testats, från märken som bland annat Fiskars och ONYX, för att sedan kunna dra slutsatsen om vilka som är bäst.
Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en ny kastrull för en induktionshäll?
När du väljer en ny kastrull bör du ha följande saker i åtanke: produktens storlek, material (både själva kastrullen och locket), botten (är den tjock eller tunn?), rengöring (diskmaskinssäker, non-stick), pris och funktionalitet (kan den användas på en induktionshäll?). Tänk även på ytterligare egenskaper, till exempel om den är konstruerad för att vatten inte ska koka över, för att ånga ska avdunsta smidigt, med en hällpip och så vidare.
Vilket märke ska jag välja om jag vill ha nya kastruller?
Det finns många bra märken att välja mellan när du vill ha kastruller för en induktionshäll, och de kommer dessutom i varierande prisklasser. Om du vill ha en högkvalitativ kastrull som kommer att hålla i många år framöver är Fiskars, ONYX eller WMF bra märken.
Var kan jag läsa mer om andra köksredskap?
Om du har blivit nyfiken på andra användbara redskap i köket kanske du vill ta del av vår artikel om sous vide där vi inkluderat testvinnande produkter och information om du hur får bäst resultat när du tillagar mat med en sous vide.

Hur får man bort bränt i en kastrull?

Självfallet är det regelbunden diskning som gäller om du använder din kastrull flitigt, men ibland sker det olyckor och mat bränns fast i botten vilket innebär att varmt vatten och diskmedel inte alltid räcker till. Som tur är finns det metoder som du kan använda dig av för att återigen få en ren och fin kastrull.

Om du har ett paket sockerbitar ståendes i skafferiet kan du gnugga kastrullbottnen med en sådan för att lösa upp den brända smutsen. Om du inte har sockerbitar kan du istället täcka bottnen med ett tunt lager bakpulver och lite vatten, sätta på locket och därefter låta det stå i cirka åtta timmar. Därefter är det bara att diska kastrullen, som förhoppningsvis kommer att bli skinande ren igen. En annan metod är att låta lite Coca Cola koka upp i kastrullen, eftersom detta ska göra det enklare att diska bort det som redan bränt fast i bottnen.

Om du inte har tillgång till några av de produkter vi nämnt ovan har du säkerligen tvättmedel hemma – och även det kan du använda: häll en deciliter vatten och två teskedar tvättmedel i kastrullen, vänta i åtta timmar och diska sedan kastrullen som vanligt för att ta återfå en skinande ren produkt.

Vilken kastrull ska jag köpa?

Det finns flera funktioner och egenskaper som gör en kastrull särskilt bra före, under och efter matlagningsprocessen, och dessa bör du ha i åtanke för att underlätta för dig själv i köket. Har du till exempel en diskmaskin undviker du förmodligen gärna handdisk, och därför bör du se till att du köper en kastrull som är diskmaskinsäker. Det är även ett plus om kastrullen kan användas i ugnen och har en non-stick beläggning som hindrar mat från att fastna i bottnen, precis som med non-stick stekpannor. Kom ihåg att kontrollera om du har en induktionshäll, gasspis eller keramikhäll

Kastruller finns att beställa i en rad olika storlekar, så du bör tänka över vilken storlek du är i behov av. Hur mycket mat brukar du laga per matlagningstillfälle? Hur stora är dina spisplattor? Hur stort är ditt förvaringsutrymme? Behöver du ett kastrullset? Tänk på detta innan du väljer en kastrull, och glöm inte heller att kontrollera produktens garantipolicy.

Jämn värmefördelning är ett måste! Du bör därför leta efter en högkvalitativ kastrull framställd av hållbara material. Som tur är uppfyller alla kastruller som ingår i vår guide dessa krav – ta därför gärna en titt på de olika alternativen vi går igenom, som dessutom alla tillhör olika prisklasser, för att få tag på en kastrull som passar perfekt för dig och dina behov.

Vilka material kan en kastrull vara tillverkad av?

Materialen som används till kastruller varierar, men de två vanligaste är aluminium och rostfritt stål belagda med exempelvis teflon som säkerställer att kastrullen förblir hållbar. Kastruller är ofta utrustade med handtag som omges av plast för att skydda dig mot värmen, och brukar ha ett medföljande lock i glas eller rostfritt stål.

Det finns både för- och nackdelar med de olika materialen: kastruller av aluminium är relativt svåra att rengöra, men har utmärkt värmeledningsförmåga. Tvärtom är det för kastruller av rostfritt stål: de har sämre värmeledningsförmåga, men är enkla att rengöra. När det kommer till kastrullens vikt är en produkt av aluminium relativt lätt och en av rostfritt stål tyngre.

I grund och botten är valet av material för din kastrull en smaksak, och du bör därför väga för- och nackdelarna mot varandra för att säkerställa att du får en kastrull som passar dig och dina behov.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Gastrotools Gryta 4L - kastrull med naturlig non-stick-effekt

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta