Blue light glasögon – Bäst i test: Guide till de bästa blåljus glasögonen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Visste du att våra ögon är skyddade mot UV-ljus? Endast 1 % av partiklarna når i slutändan det inre ögat. Blått ljus däremot tränger nästan helt igenom näthinnan och kan skada ljuskänsliga celler. Detta kan så småningom leda till makuladegeneration.

I värsta fall kan blindhet uppstå till följd av oåterkalleliga ögonskador. Lösningen till ljusexponering för blått ljus är blue light glasögon. Dessa blockerar skadliga utsläpp av blått ljus från skärmar, telefoner, surfplattor och bärbara datorer och kan hjälpa dig att minska ögontrötthet och skydda din syn.


Miller Gold – klassiska blue light glasögon med antistatisk och vattenavvisande yta

Den största fördelen med Miller Gold är att de tillverkats av härdat glas, vilket gör dem otroligt starka och reptåliga. De är perfekta för dig som vill ha en klassisk blue light glasögonbåge med styrka.

 • Härdat glas med reptäckande skydd
 • Rostfritt stål
 • 100 dagars fri returrätt

Recension: En detaljerad recension av Miller Gold

Miller Gold blue light glasögon är tillverkade av rostfritt stål, vilket gör dem till ett hållbart alternativ som kan hålla länge med rätt skötsel. De finns i en rad olika styrkor, från +0,00 till +3,50. Detta säkerställer att du oavsett behov kan hitta ett par blue light glasögon som passar just dig.

Oavsett om du behöver receptbelagda glasögon för blått ljus eller om du bara vill skydda dina ögon från det blå ljuset från elektroniska skärmar har Miller Gold allt du behöver. Glasögonen är behandlade med en antistatisk och vattenavvisande yta. Detta hjälper till att hålla glasögonen rena och fria från damm och smuts, samtidigt som det gör dem motståndskraftiga mot vattenskador.

Denna behandling är viktig för glasögon med blått ljus, eftersom den hjälper till att skydda linserna från repor och andra skador. Blue light glasögonen kan testas via AR innan köp så att du kan avgöra om de passar dig. Detta hjälper till att se till att du får bästa möjliga upplevelse och passform.

Fördelar

 • Finns i +0,00 till +3,50
 • CE-godkänd
 • Filtrerar bort 30 % av blått ljus
 • Utrustade med en antistatisk och vattenavvisande behandling
 • Möjlighet att prova glasögonen för blått ljus genom AR innan köp
Nackdelar

 • Saknar UV-skydd
 • Rengöringsduk ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Miller Gold blue light glasögon är CE-godkända, vilket innebär att uppfyller alla nödvändiga säkerhets- och kvalitetsstandarder. De filtrerar dessutom bort 30 % av det blå ljuset som kan vara skadligt för ögonen med tiden. Ändarna är tillverkade av acetat, som är ett hållbart och lätt material, och har en bekväm passform.

Miller Golds blue light glasögon saknar dock UV-skydd, och lämpar sig därmed inte för användning i direkt solljus. Det ingår inte heller någon rengöringsduk, vilket gör att du behöver rengöra linserna med en mjuk trasa regelbundet för att hålla dem snygga. Trots detta rekommenderar vi den här modellen på grund av det hållbara rammaterialet och linsernas tilläggsfunktioner.

Specifikationer:
Form: Rund
Färg: Guld
Rammaterial: Rostfritt stål


Gunnar Optiks Ellipse Computer – blue light glasögon med ram i rostfritt stål

Dessa blue light glasögon har en ram av rostfritt stål, vilket gör dem robusta och reptåliga. Denna modell passar dig som föredrar ett par blue light glasögon med vintage-stil.

 • Rammaterial i rostfritt stål
 • Justerbara silikon-näsdynor
 • Blockerar skadligt blått ljus och 100 % UV-ljus

Recension: En detaljerad recension av Gunnar Optiks Ellipse Computer

De justerbara näskuddarna av silikon är en viktig egenskap hos dessa blue light glasögon, eftersom de ger en bekväm och följsam passform. De säkerställer dessutom att glasögonen sitter på plats, även under ansträngande aktiviteter, samt gör dem bekväma att ha på sig under längre stundeer. Denna modell blockerar dessutom skadligt UV-ljus till 100 %, vilket är särskilt viktigt för personer som tillbringar mycket tid utomhus eller som är angelägna om att skydda sina ögon från solens skadliga strålar.

Anpassningen hos denna modell sträcker sig från -8 till +4,5, vilket innebär att glasögonen är lämpliga för en mängd olika användare. De ultrasmala tinningarna hjälper till att fördela trycket jämnt, så att de inte orsakar något obehag även när de bärs under längre stunder. De är också designade för att vara kompatibla med hörlurar, så att du kan njuta av din musik utan störningar.

Fördelar

 • Anpassningsspann: från -8 till +4,5
 • Linser i brett format
 • Lätt konstruktion och korrekt vikt
 • Högre prisklass
Nackdelar

 • Högre prisnivå

Konsumentmagasinets bedömning

De breda formatlinserna på Gunnar Optiks Ellipse hjälper till att ge en klar och fri sikt över datorskärmen, samtidigt som den lätta designen gör dem bekväma att bära under längre perioder. Den väljusterade vikten säkerställer att glasögonen inte glider ner i näsan eller känns för tunga.

Den högre prisklassen för Gunnar Optiks Ellipse kan vara avskräckande för vissa konsumenter, eftersom det finns andra datorglasögon på marknaden som är mer prisvärda. Trots denna mindre nackdel är dessa blue light glasögon vårt bästa premiumval på grund av det dubbla skyddet, den högkvalitativa ramen och det breda anpassningsspannet.

Specifikationer:
Form: Rund
Färg: Svart
Material hos ram: Rostfritt stål


Adams Black – blue light glasögon med flexibla gångjärn

Den största fördelen med Adams Black blåglasögon är att de är flexibla i sin design, vilket innebär att de kan passa fler olika huvudstorlekar än traditionella blue light glasögon. De passar även dem som vill ha extra breda blue light glasögon, eftersom de ger mer täckning än andra modeller.

 • Hög kvalitet och naturlig acetat
 • Flexibla gångjärn
 • Härdat glas med reptäckande skydd

Recension: En detaljerad recension av Adams Black

Adams Black-glasögonen är tillverkade av naturlig acetat, som är ett högkvalitativt och hållbart material. Det är tillverkat av trämassa och bomullsfibrer, så det är miljövänligt och biologiskt nedbrytbart. Det är också hypoallergeniskt och starkt, så det är ett utmärkt val för dem med känslig hud.

Den här modellen har härdat glas med repskydd, vilket gör dem hållbara och tåliga för daglig användning. De har antistatisk och vattenavvisande behandling, vilket är bra för att hålla glasögonen rena och fria från damm och smuts. Behandlingen hjälper också till att hålla glasögonen från att imma, så att du kan se tydligt även när det är varmt och fuktigt.

Om du är nyfiken på hur blue light glasögonen ser ut på dig kan du använda AR-funktionen för att prova dem. Med hjälp av AR kan du placera en digital bild av blue light glasögonen på din faktiska omgivning, så att du kan få en bättre uppfattning om hur de skulle se ut i vardagen. På så sätt kan du vara säker på att du fattar rätt köpbeslut.

Fördelar

 • Finns i +0,00 till +3,50
 • 100 dagars fri retur
 • CE-godkänd
 • Du kan prova glasögonen med blått ljus genom AR innan du köper dem.
 • Försedda med en antistatisk och vattenavvisande behandling
Nackdelar

 • Inget UV-skydd
 • Rengöringsduk ingår ej

Konsumentmagasinets bedömning

Adams Black blåljus glasögon finns i ett stort antal olika anpassningar, från +0,00 till +3,50. Detta gör dem till ett utmärkt val för i princip alla användare. Dessutom erbjuder företaget en 100 dagars gratis returrätt, så du kan prova dem utan risk. Glasögonen har också CE-godkänts, vilket innebär att de uppfyller alla säkerhetsstandarder som krävs i Europeiska unionen.

Adams Black blue light-glasögon har inget UV-skydd, vilket kan vara ett problem för personer som tillbringar mycket tid utomhus. Dessutom levereras glasögonen inte med en rengöringsduk, så du måste se till att hålla dem rena och fria från damm och smuts. Vi anser dock att dessa blue light glasögon är det ‘bästa flexibla valet’ på grund av sina elastiska gångjärnsegenskaper.

Specifikationer:
Form:
Färg: Svart
Rammaterial: Naturlig acetat


Gunnar RZR-30007 – blåljus glasögon med breda linser

Gunnars glasögon är för alla som tillbringar mycket tid framför en dator eller skärm, oavsett om du är gamer, student eller kontorsarbetare. Linserna i brett format ger överlägsen täckning och skydd för dina ögon.

 • Justerbara silikonnässkydd
 • Ramkonstruktion av aluminium-magnesium
 • Linser i brett format

Recension: En detaljerad recension av Gunnar RZR-30007

Ramen på Gunnar RZR-30007 är tillverkad av aluminium och magnesium, vilket gör den stark och lätt. Denna kombination är också mycket korrosionsbeständig, vilket innebär att glasögonen inte rostar eller korroderar med tiden. De är alltså en bra lösning för utomhusaktiviteter, och passar dem som utsätts för många olika väderförhållanden.

Glasögonen har justerbara silikonnässkydd som kan vara ett enkelt sätt att säkerställa en bekväm, anpassad passform för dina glasögon. Genom att justera storlek och form på nässkydden så att de passar dina unika egenskaper kan du minska glid för en snygg och säker passform.

Glasögonen har dessutom mjuka templar med tippade tänder av termoplastiskt gummi som gör dem mer bekväma att bära. Gummispetsarna hjälper också till att hålla glasögonen på plats, vilket är särskilt viktigt när du är aktiv utomhus.
Den här modellen har mikrokonstruerade linslås som håller linserna på plats och förhindrar att de rör sig. Detta garanterar en klar och skarp bild hela tiden, oavsett vilken aktivitet du deltar i.

Fördelar

 • Mjuka templar med tipp i mjukt termoplastiskt gummi
 • Mikrokonstruerade linslås
 • Ultradetaljerad fyrkärnig gångjärnsdesign
 • Dolda fjädergångjärn
Nackdelar

 • Inte lämpliga för mindre ansikten

Konsumentmagasinets bedömning

Gunnars RZR-30007 blue light glasögon är några av de finast tillverkade och mest detaljerade som finns på marknaden. Gångjärnsdesignen är fyrkärnig, där varje gångjärnsarm passar bra in i den andra för en sömlös, polerad look.

Dessutom är gångjärnen dolda, vilket bidrar till glasögonens övergripande elegans. Dessa glasögon är dock inte lämpliga för mindre ansikten, eftersom de kan vara en aning för stora eller skrymmande för vissa. Överlag anser vi att dessa glasögon är ett måste för gamers eftersom de har en lins i brett format vilket ger en mer högkvalitativ spelupplevelse.

Specifikationer:
 Färg: svart
Material för ram: Aluminium-magnesium


Edward’s Turtle – en blue light glasögon med flexibla gångjärn och gummibeläggning

 

Den största fördelen med Edward’s Turtle är att de tillverkats med TR90 schweizisk materialteknik, vilket gör dem starkare och mer hållbara än andra glasögon på marknaden. De är perfekta för dig som vill ha en perfekt blandning av rektangulära och runda bågar.

 • Gummibeläggning med en matt yta
 • Härdat glas med reptäckande skydd
 • Tillverkade med TR90 schweizisk materialteknik

Recension: En detaljerad recension av Edward’s Turtle

Edward’s Turtle har en gummibeläggning med en matt yta, vilket gör dem lätta att greppa samtidigt som det förhindrar att de glider ur handen. Gummibeläggningen gör dem mer bekväma att bära och mindre benägna att glida av ansiktet. Glasögonen har ett härdat glas med repskydd, vilket innebär att de tål en hel del slitage utan att de repar sig.

Detta är viktigt för blue light glasögon, eftersom de måste kunna hålla sig i gott skick under lång tid. Dessa glasögon kan filtrera bort 30 % av blått ljus, vilket är fördelaktigt för dig som söker lindring mot ögontrötthet och huvudvärk.

Om du inte skulle vara nöjd med ditt köp kan du returnera produkten inom 100 dagar mot full återbetalning. Dessutom kan dessa blue light glasögon provas genom VR innan köp. På så sätt kan du se hur de ser ut på dig och se till att de passar bra.

Fördelar

 • Finns i +0,00 till +3,50
 • Flexibla gångjärn
 • 100 dagars fri retur
 • Antistatiska och vattenavvisande
Nackdelar

 • Inget UV-skydd
 • En rengöringsduk ingår inte

Konsumentmagasinets bedömning

Edward’s Turtle blue light glasögon är ett bra val för personer som behöver glasögon med flexibla gångjärn och som vill köpa glasögon med recept. Glasögonen finns i en rad olika styrkor, från +0,00 till +3,50, vilket gör dem till en bra lösning för alla som behöver korrigerande glasögon.

De saknar dock UV-skydd, så var noga med att använda solskydd om du ska vara ute i solen med dessa glasögon. Dessutom ingår ingen rengöringsduk med glasögonen, och du bör därför vara försiktig när du rengör dem. Ändå utnämnde vi denna modell till ‘bästa designvalet’ eftersom de ger ett brett synfält och ett mjukt intryck på samma gång.

Specifikationer:
 Form: Kvadratisk och rund
Färg: Brun
Material för ram: TR90 schweizisk materialteknik


Vad är blue light glasögon bra för?

De kan förbättra din sömnkvalitet

Om du ofta kommer på dig själv med att vrida och vända dig på natten kan det bero på det blå ljuset som sänds ut från skärmar. Blått ljus minskar produktionen av melatonin, det hormon som får dig att känna dig sömnig. Genom att bära blue light glasögon kan du filtrera bort det blå ljuset och få en bättre natts sömn.

De kan minska den digitala ansträngningen för ögonen

Vi har alla upplevt digital ögonbelastning någon gång. Symtomen är bland annat torra ögon, huvudvärk och smärta i nacke och axlar. Att bära glasögon för blått ljus kan bidra till att minska dessa symtom genom att blockera det skadliga blå ljuset som sänds ut från skärmar.

De kan hjälpa dig att fokusera bättre

Blue light glasögon är glasögon som skyddar mot blått ljus. Har du svårt att fokusera på jobbet eller i skolan? Blåljus glasögon kan hjälpa till med det. Genom att blockera det blå ljuset gör de att du kan fokusera bättre och öka din produktivitet.

Hur mycket blått ljus blockerar blue light glasögon?

Mängden blått ljus som blue light glasögon blockerar kan variera beroende på märke och stil. Vissa glasögon hävdar att de blockerar upp till 100 % av blått ljus, medan andra blockerar 50-90 %. Det är dock viktigt att komma ihåg att inga glasögon helt kan blockera allt blått ljus.

Om du letar efter ett par glasögon som blockerar blått ljus och som helt eliminerar all exponering för blått ljus kan du överväga att investera i ett par bärnstensfärgade skyddsglasögon. Dessa skyddsglasögon är utformade för att skydda dina ögon från skadliga UV-strålar och andra typer av intensivt ljus, vilket gör dem idealiska för användning vid svetsning eller arbete med andra farliga material.

Även om de skyddar dina ögon från exponering för blått ljus är de kanske inte det mest praktiska eller bekväma alternativet för daglig användning. Om du bara letar efter ett par glasögon för att minska ögontröttheten från att stirra på skärmar hela dagen kan ett par mindre intensiva bärnstensfärgade solglasögon vara ett bättre alternativ.

Hur rengör man blue light glasögon?

Det första du bör veta är att det finns två typer av blue light glasögon: med eller utan antireflexbeläggning (AR). AR-beläggningar hjälper till att minska bländning och fingeravtryck, vilket gör dem idealiska för daglig användning. Dessa beläggningar kan dock också lätt bli repade, så det är viktigt att hantera dem med försiktighet.

Här är några tips för rengöring av båda typerna av glasögon:

 • För glasögon med AR-beläggning:

Använd endast destillerat vatten eller LensPens rengöringsvätska som är särskilt framtagen för AR-belagda linser. Vanlig tvål och vatten ger upphov till ränder.
Spraya en liten mängd rengöringsmedel på linsen och använd en mikrofiberduk för att torka i en cirkelrörelse tills linsen är ren.
Se till att inte trycka för hårt eller använda för mycket kraft, eftersom detta kan skada beläggningen.
För att avlägsna fingeravtryck eller envis smuts använder du en blåspensel eller en tryckluftsdunk (var försiktig så att du inte rör linsens yta med munstycket) innan du upprepar ovanstående steg.

 • För glasögon utan AR-beläggning:

Tvål och vatten räcker för de flesta rengöringsbehov. Se bara till att skölja väl och torka med en mikrofiberduk för att undvika streck.
Om du behöver något starkare kan du använda en alkohollösning utspädd med vatten. Återigen bör du se till att skölja väl och torka efteråt med en mikrofiberduk.
Om du vill ta bort fingeravtryck eller smuts kan du använda en blåsborste eller en tryckluftsdunk innan du upprepar ovanstående steg.

När bör du använda blåljus glasögon?

Den bästa tiden att börja bära blå ljusglasögon är när du börjar få symptom på datorseende syndrom (CVS). CVS är ett tillstånd som orsakas av långvarig exponering för digitala skärmar. Symtomen omfattar bl.a. ansträngda ögon, huvudvärk, torra ögon, suddig syn samt smärta i nacke och axlar. Om du börjar uppleva något av dessa symtom är det en bra idé att investera i ett par glasögon för blått ljus.

Förutom CVS-symptom börjar många människor också bära blue light glasögon på kvällen för att minska sin exponering för blått ljus före sängen. Detta beror på att blått ljus kan störa din naturliga sömncykel genom att undertrycka melatoninproduktionen. Genom att använda blue light glasögon på kvällen kan du bidra till att minska din exponering för blått ljus och förbättra din sömnkvalitet.

Läs även: Philips Wake Up Light (Bäst i test)

FAQ

Vilka är de bästa glasögonen för att blockera blått ljus?
De bästa glasögonen för att blockera blått ljus är de som är utformade för att specifikt blockera blått ljus. Vissa glasögon har beläggningar som hjälper till att minska mängden blått ljus som avges, medan andra är tillverkade av material som hjälper till att filtrera bort blått ljus.
Vad är blue light glasögon?
Blue light glasögon är utformade för att minska trötthet och belastning i ögonen genom att filtrera bort skadliga våglängder av blått ljus. Blått ljus, som sänds ut från skärmar som datorer, surfplattor och telefoner, har kopplats till en rad olika problem, bland annat torra ögon, huvudvärk och sömnproblem.
 Vad gör blue light glasögon?
De har en speciell beläggning som filtrerar bort en del av det blå ljuset som kommer från skärmar. Detta kan bidra till att minska digital ögonbelastning och förbättra din sömnkvalitet. Det är dock viktigt att notera att glasögon för blått ljus inte helt eliminerar all exponering för blått ljus. Dessutom har den mesta forskningen om glasögon för blått ljus gjorts på vuxna; det finns för närvarande begränsad forskning om hur effektiva de är för barn.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta