Hårtrimmer (Bäst i test) – Guide till marknadens bästa hårtrimmers

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I denna testguide tittar vi närmre på ett antal hårtrimmers som fått bra betyg i olika tidningar och tester. Nedan presenterar vi en praktisk överblick över de modeller som experterna anser vara bäst på marknaden. Med hjälp från beauty-experten Helle Wedderkopp presenterar vi dessutom ett antal tips och råd som är bra att tänka på när du köper en hårtrimmer.

Artikeln innehåller:

 • En genomgång av marknadens bästa hårtrimmers
 • Tips på vad du bör tänka på när du köper en hårtrimmer
 • Information om hur man underhåller en hårtrimmer
 • Information om manuella och elektriska hårklippare
 • Instruktioner för hur du kan trimma överkroppen med en hårtrimmer
 • Goda råd om hudvård
 • Inspiration och videoklipp som visar hur du kan klippa dig själv
 • Förklaring av hur experterna går tillväga när de testar olika hårtrimmers
 • En kort genomgång av de källor som använts i artikeln
Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter. Istället sammanställer vi resultaten från oberoende tester för att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Hårtrimmer bäst i test – Fem bästa modeller (experternas favoriter)

Nedan hittar du en genomgång av de hårtrimmers som fått bäst betyg i olika produkttester. Vid de gröna rutorna som finns direkt under varje produktnamn kan du se vilka undersökningar varje modell deltagit i.

För att du ska få en diversifierad överblick presenterar vi både testvinnare och modeller som fått toppbetyg i olika tester. Du hittar även en prisjämförelse för varje modell som gör att du snabbt och enkelt kan se vilken återförsäljare som är billigast.


Wahl 79602-201 Elite Pro hårtrimmer

Konsumentmagasinet rekommenderar

 • Starkaste motor tillverkad av Wahl
 • Självslipande blad
 • Kan skära från 1 mm till 250 mm

Wahl 79602-201 Elite Pro hårtrimmer

Wahl 79602-201 Elite Pro är en trimmer som är populär bland både experter och vanliga konsumenter. Wahl 79602-201 Elite Pro har bland annat testats av amerikanska Wirecutter. Denna trimmer, tillsammans med 10 andra modeller, testades då av flera frisörer, stylister och DIY-hårklippningsvolontärer. Testarna kom överens om att Wahl 79602-201 Elite Pro var den bästa trimmern för hemmabruk.

I ett annat test utfört av testsajten Toptenreviews.com fick denna hårtrimmer ett betyg på hela 4,4 av 5 stjärnor. I deras test fick maskinen positiva kommentarer om bland annat den kraftfulla motorn och de många tillbehör som medföljer.

Hos Google Shopping har Wahl 79602-201 Elite Pro fått hela 4,6 stjärnor av 5 möjliga. Maskinen har testats av hela 1186 användare, och de flesta är riktigt nöjda med sin produkt. Denna trimmer har bland annat fått ros för sina skarpa blad och sin robusta konstruktion.

Kraftfull och rejäl
Denna trimmer från Wahl är en otroligt kraftfull, rejäl och robust apparat som klarar av det allra mesta när det kommer till klippning och trimning av hår och skägg. Den kraftfulla motorn ser till att jobbet blir ordentligt gjort och att inga problem uppstår under själva klippningen eller trimningen.

Eftersom denna maskin är så kraftfull och rejäl kan den ibland kännas lite klumpig och tung i vissa händer. Maskinen kan även vara lite högljudd jämfört med många andra trimmers på marknaden. Detta är dock inte något som experterna eller konsumenterna tycker irriterar allt för mycket.

Många extra tillbehör
Wahl 79602-201 Elite Pro kommer med riktigt många tillbehör och delar. Hela kitet innehåller hela 21 delar, vilket är många fler än hos de flesta andra trimmerkit på marknaden. Det är något som uppskattas bland både frisörer, stylister och vanliga konsumenter. De många olika delarna ger dig fler möjligheter när det kommer till trimning och styling.

Detta kit kommer med en smart bag till de olika huvudena. Tyvärr är denna bag av lägre kvalitet. Det samma gäller även den medföljande kappan. Om man bortser från dessa två saker är resten av kitet av fantastisk kvalitet och helt klart värt att investera i.

Om du letar efter en kraftfull maskin som ger dig fler möjligheter än en vanlig standardtrimmer kan en Wahl 79602-201 Elite Pro helt klart vara maskinen för dig.

Fördelar

 • Självavkännande skäggteknologi 
 • Massor av lättutbytta tillbehör
 • Jämn trimning
 • Lätt att rengöra
Nackdelar

 • Kan fastna vid kroppsrakning
 • Lätt att tappa bort tillbehör

Specifikationer
10 kammar
Längdinställningar från 1,5 mm – 25 mm
Självslipande blad
Färg: Svart/silver


Philips HC9490/15

Bästa hårtrimmer allround

 • Rekommenderas av Askmen.com
 • Bra användarrecensioner

Philips HC9490-15

 

Den här hårtrimmern från Philips har fått riktigt bra recensioner av användarna och har även recenserats av det stora amerikanska herrmagasinet Askmen.com

Hårtrimmern får framförallt beröm för sin inbyggda minnesfunktion som gör att den kommer ihåg de senaste klippinställningarna. Trimmern har dubbelslipade rakblad som enligt testresultaten håller en riktigt hög kvalitet. Askmen.com påpekar även att de dubbelslipade bladen gör att trimmern till och med kan klippa väldigt tjockt hår utan problem.

Full kontroll över klippningen

Philips själva skriver att den här hårtrimmern ger användaren total kontroll och precision vid klippningen. Philips HC9490/15 har 400 längdinställningar med en precision på 0,1 mm, motordrivna trimkammar och en minnesfunktion som kan komma ihåg tre längdinställningar per kam. Man kan även använda trimmern utan kam för en nära klippning på 0,5 mm.

Den här hårtrimmern har ett så kallat precisionshjul som gör det enkelt att ställa in exakt rätt längd. Man väljer längd genom att snurra på det känsliga hjulet med fingret, och med 400 olika längdinställningar kan man verkligen få exakt den längd man vill ha.

Skärbladen på trimmern är gjorda av titan och håller därför en hög kvalitet. Bladen är dessutom självslipande för att användaren inte ska behöva fundera på om de är tillräckligt vassa eller inte.

Batteriet i hårtrimmern får också mycket beröm. Trimmern kan nämligen användas i upp till tre timmar på en laddning och batteriet blir fulladdat på bara en timme.

Automatisk justering av hastigheten

Motorn i denna hårtrimmer är både kraftfull och hållbar. Den kan dessutom automatiskt anpassa hastigheten till den aktuella uppgiften. Trimmern har tre justerbara hårkammar för längder på 1-7 mm, 7-24 mm och 24-42 mm. På alla kammar är det 0,1 mm mellan varje steg.

Den här hårtrimmern klarar av alla hårtyper och tjocklekar för exakt det resultat användaren är ute efter.

Tack vare minnesfunktionen kan du dessutom spara din favoritlängd till nästa klippning. Philips HC9490/15 levereras med ett praktiskt ställ och ett resefodral som underlättar förvaringen.

Specifikationer
Självslipande titanblad som inte behöver smörjas
400 längdinställningar som går från 0,5 till 42 mm
Precisionshjul som ger en exakt feedback om längdinställningen
Minnesfunktion som kan spara din favoritlängd till nästa klippning
Kraftfull och hållbar motor
Batteritid på upp till tre timmar
En timmes laddningstid
Levereras med tre kammar, ett praktiskt ställ och ett resefodral


Philips Series 5000 HC5612 hårtrimmer

Bästa hårtrimmer för priset

 • Bra recensioner på Anbefaler.com och Test.se
 • Kan användas i 75 minuter utan sladd
 • 2 års garanti

 

Philips Series 5000 HC5612 hårtrimmer

 

Philips Series 5000 HC5612 har testats av den norska testsidan Anbefaler.com. I deras test jämfördes över 40 olika maskiner. I testet har de tittat närmare på viktiga saker såsom batteritid, underhåll, motortyp och användarbetyg för att kunna utse de allra bästa maskinerna. En av testvinnarna i testet var just Philips Series 5000 HC5612.

Philips Series 5000 HC5612 har även testats av den svenska sajten Test.se. I detta test blev maskinen utsedd till Bästa Budgetval. Trimmern fick denna titel, då den både har ett lågt pris och håller en hög kvalitetsnivå. 

Slipp hår som fastnar

En riktigt stor fördel med just denna modell från Philips är att håret flyger bort från kammen av sig självt. När du klipper eller trimmar med en Philips Series 5000 HC5612 behöver du alltså inte oroa dig för att håret ska fastna medan du klipper. Hår som fastnar kan både vara irriterande och skulle potentiellt kunna påverka din maskin negativt. Därför är detta verkligen ett stort plus.


Om du klipper långt hår finns det fortfarande en risk att hår kan fastna, men håller du dig till lite kortare hår är det absolut inget problem.

En fördel med denna maskins självslipande blad är att de inte behöver oljas. Du slipper därför spendera dyrbar tid på att olja din trimmer. Det enda du behöver göra för att hålla den i trim är att rengöra den lite då och då. Eftersom den är vattentät, kan du snabbt och enkelt rengöra den under vattenkranen i handfatet. 

Philips Series 5000 HC5612 kan användas i upp till 75 minuter på en laddning innan den måste laddas upp på nytt. Det ger dig gott om tid varje gång du ska trimma skägget eller klippa håret.

Billig maskin av hög kvalitet

Det som de allra flesta experter och konsumenter nämner när de pratar om Philips Series 5000 HC5612 är maskinens låga pris och höga kvalitet. Detta är verkligen ett av de bästa budgetvalen på marknaden. Om du vill kunna spara riktigt mycket pengar men samtidigt få en bra maskin, skulle denna maskin från Philips kunna vara din drömmaskin. Med denna trimmer kan du inte enbart spara pengar på frisörbesök, utan även på ditt köp av trimmer.

Fördelar

 • Dubbelsidig trimmer
 • Vattentät
 • Längjustering med ett knapptryck
 • Tvättbar
 • Ligger bra i handen
Nackdelar

 • Kort batteritid

Specifikationer
0,5 till 28 mm klipplängd
Självslipande blad
75 minuter batteritid
Färg: Blå


Panasonic ER-GB86 hårtrimmer

Bästa hårtrimmer i premiumklassen

Panasonic ER-GB86 hårtrimmer

 

Panasonic ER-GB86 har fått ett riktigt bra betyg av Wired.co.uk. I deras test av trimmers fick den här maskinen från Panasonic positiva kommentarer för bland annat sina 58 olika klipplängder, sin jämna klippning och sin robusta konstruktion.

På Carl Thompsons blogg carlthompson.co.uk, en blogg om mode och styling för män, fick Panasonic ER-GB86 beröm för sin förmåga att klippa långa skägg utan att fastna eller dra i skägget. Carl tycker att denna maskin är som gjord för män med långa skägg, och att den gör jobbet bättre än många andra maskiner på marknaden. 

Perfekt för dig med långt skägg

Denna trimmer från Panasonic är som gjord för att trimma längre skägg. Man märker att Panasonic har lagt mycket tid och energi på konstruktionen av denna maskin, speciellt genom sättet den klipper på. När du klipper längre skägg med denna maskin behöver du inte oroa dig för att maskinen ska fastna eller rycka tag i skägget. Du får alltså en behaglig och jämn rakning varje gång. Det bredare avståndet mellan varje blad ser till att även de mest envisa stråna följer med under trimningen. Få saker är mer irriterande än hårstrån som inte går att fånga upp. Om du vill hålla ditt långa skägg i toppform kan den här trimmern definitivt vara rätt val för dig.

Självklart fungerar denna trimmer minst lika bra för kortare skägg som för längre. Panasonic ER-GB86 kan ställas in till hela 58 olika längder, vilket ger otroligt många möjligheter när det kommer till styling. Även om du inte har ett längre skägg att ta hand om kan alltså denna maskin passa dig.

På en enda laddning kan du använda denna trimmer i upp till 50 minuter. 50 minuter är inte jättelång tid, men eftersom maskinen inte kräver speciellt lång laddningstid för uppladdning är detta inte ett problem. Att ladda batteriet till full laddning tar nämligen bara en timme, vilket är väldigt snabbt jämfört med många andra skägg- och hårtrimmers. Detta är alltså en trimmer för dig som är trött på att vänta på att maskinen ska laddas. 

Robust och vattentät

Något som den här trimmern får mycket beröm för är dess vattentäthet och hur pass robust den är. Detta är en riktigt tuff maskin som klarar av att klippa såväl långt som kort skägg utan problem. Maskinen trimmar utan krångel varje gång. Du kan till och med ta med dig den in i duschen utan att du behöver oroa dig för fuktskador. Panasonic ER-GB86 är nämligen så vattentät att den klarar av att användas i duschen. Med denna trimmer från Panasonic kan du alltså slå två flugor i en smäll.

Fördelar

 • Kammar för 0.5-30mm skägglängd
 • Blad av rostfritt stål
 • Bredare toppblad
 • Lätt att rengöra
Nackdelar

 • Kort batteritid

Specifikationer
Kammar för 0,5 till 30 mm skägglängd
Drifttid upp till 50 minuter
Vattentät
Färg: Svart


Remington T Series (MB7050) hårtrimmer 

Bästa hårtrimmer för både skägg och hår

 

Remington T Series (MB7050) hårtrimmer

 

Maskinerna i Remingtons T Series är namngivna efter deras T-formade blad. Remington T Series (MB7050) har bland annat testats av Coachmag.co.uk. I deras test av trimmers fick denna maskin fina kommentarer för sin fantastiska finish och för sin snygga och robusta design. Bland alla maskiner som deltog i testet fick just denna trimmer en andraplats på pallen.

Den här modellen från märket Remington har även fått fina betyg av användare och konsumenter på Google Shopping. Remington T Series (MB7050) har fått 4 av 5 stjärnor, baserat på 3 omdömen.

Vattentålig

En av de bästa egenskaperna hos Remington T Series (MB7050) är att den är vattentålig. Denna trimmer kan du ta med dig in i duschen eller rengöra under vattenkranen i handfatet. Långt ifrån alla maskiner på marknaden är vattentäta. Möjligheten att kunna göra rent en trimmer under rinnande vatten är bra då det gör den lättare att ren. Trimmers som inte är vattentåliga är oftast svårare att rengöra ordentligt.

Klipper både skägg och hår

Denna trimmer är som sagt riktigt flexibel och kan användas till både trimning av skägg och klippning av hår. I kitet medföljer 9 olika kammar. De olika kammarna kan användas till trimning och klippning av hår och skägg av olika längd och tjocklek. När du klipper eller trimmar med denna maskin får du en bra finish varje gång. De självslipande bladen ser till att klippningen eller trimningen blir både snygg och behaglig. Om du letar efter en trimmer som klarar av att klippa både hår och skägg kan Remington T Series (MB7050) vara ett riktigt bra alternativ.

Enligt experterna är en av de få nackdelarna hos denna maskin är hår som fastnat måste tömmas ofta. För vissa kan detta vara en avgörande detalj, medan det inte är speciellt viktigt för andra.

Fördelar

 • Vattentålig
 • T-formade kvalitetsblad
 • Bra längd för att klippa både hår och skägg
 • Lång batteritid
 • Möjlighet för både både batteri- och nätvärksoperation
Nackdelar

 • Upplevs ibland som mindre bekväm

Specifikationer
9 hår- och skäggkammar (1,5 – 25 mm)
Klipper både hår och skägg
Självslipande blad
Färg: Svart/guld


Philips Multigroom Series 7000 MG7715 hårtrimmer – smart trimmer som kan användas i badet

Bra trimmer för hela kroppen

Philips Multigroom Series 7000 MG7715 hårtrimmer

 

Philips Multigroom Series 7000 MG7715 är ännu en fantastisk maskin från tillverkaren Philips. Denna trimmer har ännu inte testats i större tester eller av några expertkällor. Trots detta ville vi ändå ha med den i vår lista över hår- och skäggtrimmers, så vi har därför valt att använda oss av konsumentomdömen på Google Shopping. Där har denna trimmer fått ett betyg på hela 4,6 stjärnor baserat på 886 olika omdömen som användarna själva har lämnat på sidan. Många av användarna säger att detta är den bästa maskin de någonsin har testat, och att den är mycket smidig och lättanvänd.

Trimmar från topp till tå

Philips Multigroom Series 7000 MG7715 är en maskin som kan trimma dig från topp till tå. Du kan bland annat ge dig själv en jämn och fin rakning med denna trimmer. Du kan även fräscha upp din gamla frisyr. Som om inte detta vore nog kan du även ge dig själv en riktigt nära och slät rakning på resten av kroppen. Du kan till och med trimma ditt näshår om du skulle önska det. Denna trimmer från Philips kan alltså komma åt och trimma precis överallt på din kropp. 

Kan användas i duschen

En trimmer som är vattentät och som kan användas i duschen är en stor fördel. Det är alltid smidigt att kunna använda sin trimmer även när man duschar. Då kan man bland annat lättare märka om man har kommit åt precis alla strån eller inte. Att raka sig i duschen kan även vara mer bekvämt än att göra det över handfatet. När du rakar dig över handfatet, behöver du ofta luta dig framåt över det. Detta kan vara ganska jobbigt i längden, speciellt om man behöver stå och raka sig under en längre tid. När du rakar dig i duschen kan du ofta stå lite som du vill, vilket gör hela rakningen mer behaglig.

Fördelar

 • För skägg/hår/näshår/kropp
 • Högpresterande lithium ion-batteri
 • Kan användas i duschen
 • Två års tillverkargaranti
Nackdelar

 • Strömknappen är lätt att komma åt

Specifikationer
Litiumjon-batteri med 120 minuters drifttid
Vattentät
Självslipande blad
Färg: Silver/svart


Philips Multigroom Series 7000 MG7720 hårtrimmer – Bra, skarp och vattentät trimmer

Vald av konsumentmagasinet.se

Philips Multigroom Series 7000 MG7720 hårtrimmer

 

Philips Multigroom Series 7000 MG7720 är ännu en modell ur Philips fantastiska Multigroom-serie.

Denna modell har testats av Groomreviews.com där den fått en andraplats i kategorin trimmers för skägg och mustascher. De har även gett denna maskin ett högt betyg på hela 4,6 stjärnor av 5 möjliga. Över lag tycker Groomingreviews.com att denna trimmer är hög kvalitet och ger ett riktigt bra resultat. 

Philips Multigroom Series 7000 MG7720 har även testats av den franska testsajten Lesnumeriques.com. De har gett denna maskin maxpoäng bland annat för sin vattentäthet och precisa rakning.

Utöver dessa höga betyg, har Philips Multigroom Series 7000 MG7720 fått ett riktigt högt användarbetyg på Google Shopping. Där nämner användarna hur skonsam den är mot huden, samt hur väl den rakar både skägg, hår och kroppsbehåring. 

14 olika verktyg

Denna trimmer från Philips kommer med hela 14 olika verktyg för styling, trimning och klippning av alla dess slag. Vissa av de medföljande verktygen är anpassade för trimning av skägg, några är anpassade för håret och andra passar perfekt till rakning av kroppshår. I detta mångsidiga kit får du alltså precis allt du behöver för en helkroppstrimning. Bladen är skarpa och sköter jobbet perfekt vid varje trimning och rakning.

Verktygen och maskinen är vattentäta och kan alltså användas medan du duschar, vilket är ett stort plus. Att kunna ta med sig sin trimmer in i duschen är en ren lyx. Om detta är något som du värderar skulle en Philips Multigroom Series 7000 MG7720 kunna vara den perfekta trimmern för dig.

Snabb uppladdning

Detta är en trimmer som kan laddas upp relativt snabbt. Den har en snabbladdningsfunktion som laddar maskinen på endast 5 minuter. En snabbladdning räcker i de allra flesta fall för snabba trimningar och rakningar av kortare och tunnare hår. Trimmern kan laddas helt full på ca en timme, vilket är riktigt bra. Att behöva vänta i flera timmar på att trimmern ska ladda färdigt är aldrig kul. En timmes laddningstid är helt klart godkänt, inte minst i jämförelse med vissa andra maskiner på marknaden. Vissa andra trimmers kräver nämligen längre tid än så. När den är fulladdad kan den användas i upp till 120 minuter, vilket är betydligt bättre än hos många andra modeller. Denna trimmer är därför ett bra val för dig som vill kunna få ut det mesta av varje laddning.

Trimmer för hela kroppen

Precis som MG7715 är Philips Multigroom Series 7000 MG7720 en trimmer som du kan använda till trimning och rakning av hela kroppen. Denna maskin kan ge dig en perfekt rakning precis överallt. Med den här maskinen kan du ta kontroll över all hårväxt på din kropp och på så vis få en renare, fräschare och stiligare look. Om du är en person som lägger mycket fokus på ditt utseende och din hygien kan vi varmt rekommendera denna maskin från Philips.

Den här trimmern från Philips är en riktig kvalitetsmaskin. Vissa användare kommenterar dock trimmerns lite plastiga finish. Denna finish kan kännas lite tråkig eller billig för många, men är inget som påverkar trimningen eller effektiviteten. Trots designen är detta ändå en bra maskin av hög kvalitet.

Fördelar

 • Kan förvaras stående
 • Många tillbehör
 • Kompletta ”multigrooming”-möjligheter
 • Exakt och slät trimning
 • Vattentät
Nackdelar

 • Något plastig finish
 • Ingen förvaringsbox
 • Ingen dockningsstation

Specifikationer
Batterityp: Lithiumjon
Upp till 120 minuters driftstid
14 verktyg
Färg: Silver


Braun MGK7221 hårtrimmer – populär trimmer med massor av tillbehör

Bästa allround-trimmer

 

Braun MGK7221 hårtrimmer

 

Braun MGK7221 är en av de allra bästa allround-maskinerna på marknaden. Wired.co.uk har testat den här trimmern i en av sina tester av hårtrimmers. I testet berömmer de Braun MGK7221 för sin mångsidighet, sin vattentäthet och sitt jämna resultat. I detta test blev Brauns trimmer korad till testvinnare.

Telegraph.co.uk har också testat produkten och konstaterar att detta är en mycket lättanvänd och lättskött maskin.

På Google Shopping har Braun MGK7221 fått 4,5 stjärnor baserat på 515 omdömen. Användarna tycker att trimmern ligger bra i handen och att den känns som en riktig kvalitetsmaskin. 

Lättutbytta tillbehör

Denna maskin från Braun kommer med ett flertal lättutbytta tillbehör som underlättar rakningen och trimningen varje dag. Ingen vill spendera tid på att krångla med olika blad och kammar. Vardagen är nog stressig som den är. I en stressig vardag är det därför skönt att veta att man har en trimmer som är riktigt enkel att använda, oavsett hur man vill trimma eller klippa.

Att en trimmer är lätt att använda och hantera är alltid bra, speciellt om man inte är van vid att använda en sedan tidigare. Därför skulle en Braun MGK7221 vara perfekt för dig som gärna vill börja använda trimmers och för dig som bara har använt rakhyvlar tidigare.

Maskinen är lätt att ladda när du inte använder den. När Braun MGK7221 är färdigladdad, kan den användas i upp till 100 minuter. 

Den ultimata allt-i-ett-maskinen

Braun MGK7221 kan trimma i stort sett allt ditt kroppshår. Därför är detta nog den ultimata allt-i-ett-maskinen för de flesta män. De många olika verktygen som medföljer denna trimmer ger dig mer kontroll över din trimning och klippning. De låter dig trimma och klippa i stort sett alla vrår på kroppen, till och med näsan och de mer intima delarna på kroppen.

Braun MGK7221 kan användas i duschen. Det är något som de flesta män uppskattar. Det är alltid skönt att kunna ta med sig trimmern i duschen för att avsluta hygienrutinen där.

Experterna nämner att denna maskin inte har lika många längdmöjligheter som vissa andra maskiner i samma klass. Om du har riktigt långt hår eller skägg, skulle du eventuellt behöva testa en annan maskin. De allra flesta män kommer dock att trivas riktigt bra med en Braun MGK7221. 

Fördelar

 • Självavkännande skäggteknologi 
 • Massor av lättutbytta tillbehör
 • Jämn rakning
 • Lätt att rengöra
Nackdelar

 • Fastnar vid kroppsrakning
 • Lätt att tappa bort huvuden

Specifikationer
Batteri: Li-lon
Vattentät
Gillette rakhyvel ingår
Färg: Silver/svart


Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E hårtrimmer – lätt att använda för alla

Premiumdesign

Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E hårtrimmer

 

Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E har testats av franska Lesnumeriques.com. De har gett Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E fina kommentarer om både dess klippningsförmåga, samt dess manövrering.

Den här trimmern från tillverkaren Babyliss har 4,4 stjärnor på Google Shopping. Betyget är baserat på hela 853 omdömen, så detta är ett riktigt högt betyg. De som har köpt en Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E säger att den klipper bra, är relativt tyst och att den ligger bra i handen under trimning. 

Snygg och dekorativ design

Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E är en trimmer med en otroligt snygg och läcker design. Med en grund av svart och detaljer i guldfärg ser denna maskin otroligt lyxig ut. Med sin härliga design kan denna maskin bli en del av badrumsinredningen. Få andra hygienartiklar är lika dekorativa som den här trimmern är. Vill du imponera på dina vänner och bekanta, ska du helt klart ha en Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E ståendes i badrummet vid alla tillfällen.

Den svarta och guldiga designen kan enkelt matchas med många olika typer av dekor och inredningsdetaljer. Det här är verkligen en trimmer för den mer stilmedvetna mannen med ett intresse för design och inredning. 

Lättanvänd med många lägen

Letar du efter en trimmer som både är lättanvänd och som har många olika lägen, skulle en Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E kunna vara det rätta valet för dig. Denna maskin ligger otroligt bra och bekvämt i handen, vilket ger en mer precis och jämn trimning. Den väger relativt lite, jämfört med många andra maskiner på marknaden. Detta gör den ännu lättare att hantera.

Trimmern kan justeras på många olika sätt för att få till precis rätt längd. Totalt har denna trimmer hela 45 olika längdinställningar, vilket är rätt imponerande.

Det enda som experterna och konsumenterna klagar på är att den inte är vattentät, och kan därför inte användas i duschen eller tvättas under rinnande vatten. Att inte kunna tvätta den under rinnande vatten gör rengöringen en aning svårare. Trots detta är Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E ändå en otroligt bra och funktionell maskin som skulle kunna passa de allra flesta män.

Fördelar

 • Bekväm
 • Lätt att använda
 • Väger rätt lite
 • Bra längdjustering, precision och rakkvalitet
Nackdelar

 • Inte vattentät

Specifikationer
Litiumbatteri
Blad i kol/titan
0,6–28 mm (45 längder)
Färg: Svart/guld


Braun Series 5 HC5050 hårtrimmer – smal och lättanvänd trimmer

Lämplig för amatörfrisörer

Braun Series 5 HC5050 hårtrimmer

 

Denna maskin från Braun har inte testats av experter i något större test ännu. Därför har vi använt oss av omdömen på Google Shopping. På Google Shopping får Braun Series 5 HC5050 4,5 stjärnor av 5 möjliga. Betyget är baserat på 1326 olika kundomdömen, så 4,5 är faktiskt riktigt bra med tanke på hur många som har betygsatt produkten. De flesta som har köpt denna trimmer tycker att den har en riktigt lång batteritid, samt att den klipper riktigt fint och jämt.

Funktionell och smidig

Braun Series 5 HC5050 är en trimmer som både är funktionell och lätt att använda. Just den här modellen från Braun väger riktigt lite, samt är smal och smidig. Därför är den lättare att hantera under klippning och trimning. Du kan själv välja om du vill använda den med eller utan sladd, vilket såklart är ett riktigt stort plus. När du använder den utan sladd kan den användas i upp till 40 minuter åt gången. Använder du den med sladd kan du klippa och trimma i stort sett hur länge du vill utan att du behöver ta pauser för att ladda den. När du väl ska ladda den, kan du göra det med hjälp av den smarta laddningsstationen som medföljer när du köper maskinen. 

Flera olika inställningar

Braun Series 5 HC5050 har många olika bladkamsinställningar att välja bland. Detta ger dig mycket mer frihet i din trimning och klippning. Just frihet är något som man aldrig kan få för mycket av. Med mer frihet kan du lättare få till precis den trimning du vill. 

Med sitt Memory SafetyLock-system kan trimmern komma ihåg det program du använde sist. Detta gör det ännu enklare för dig att få till precis den längd du vill ha, eftersom du själv inte behöver komma ihåg inställningarna själv.

Fördelar

 • Smart laddningsställ
 • Väger rätt lite
 • Kan användas med eller utan sladd
 • Smal och smidig design
 • Flera inställningar för bladkammarna
Nackdelar

 • Påsen till detta kit är för liten

Specifikationer
Max. gångtid: 40 minuter
Memory SafetyLock-systemet
Antal längdinställningar: 16
Färg: Svart


Braun HC5090

 • Bra betyg hos testsajten Toptenreviews.com
 • 4,2 av 5 stjärnor baserat på 111 kundomdömen hos Amazon.com

Braun HC5090 

Hårtrimmern Braun HC5090 har bedömts på två olika ställen. Modellen har till att börja med varit med i ett officiellt experttest hos den brittiska testsajten Toptenreviews.com. I denna undersökning bedömde experterna modellen utifrån ett antal specifika testpunkter för att sedan dela ut ett totalbetyg. Experterna från Toptenreviews.com tycker överlag bra om den här modellen och ger den därför ett bra betyg.

Den andra källan är inte något officiellt test. Här rör det sig istället om konsumenter som har skrivit detaljerade omdömen hos Amazon.com.

I recensionerna förklarar användarna vad som fungerar bra och mindre bra hos den här modellen. Användarna tycker också bra om Braun HC5090 och ger trimmern ett genomsnittligt betyg på 4,2 av 5 stjärnor.

16 längdinställningar

Braun HC5090 är gjord för att hålla länge och har därför skärblad som hålls vassa under hela maskinens livslängd. Vassa blad är nämligen en förutsättning för en jämn och exakt trimning. Braun HC5090 är även utformad för att vara mångsidig. Den här trimmern har därför två justerbara kammar för olika längder och kan användas till både kort och väldigt kort hår.

Den kortare kammen klipper mellan 3 och 24 mm medan den längre kan användas för att klippa längder på 14 till 35 mm. Inom detta intervall finns det 16 olika längdinställningar att välja mellan.

Minnesfunktion

I och med att Braun HC5090 har så många längdinställningar kan det vara svårt att komma ihåg vilken det är man brukar använda.

Den här trimmern har därför en smart minnesfunktion som kallas för Memory Safety Lock. Den här funktionen sparar den senast använda inställningen och fungerar även om man tar bort kammen. När man är färdig med klippningen kan man enkelt rengöra trimmern genom att skölja den under rinnande vatten.

Braun HC5090 är batteridriven och har ett dubbelt batterisystem som räcker längre och är mer stabilt. När trimmern är fulladdad kan den användas i 50 minuter innan den måste laddas igen.

Om man skulle glömma bort att ladda trimmern har Braun HC5090 även en snabbladdningsfunktion. En LED-indikator visar om modellen laddar och när den är fulladdad. Vid behov kan man även använda Braun HC5090 samtidigt som den är ansluten till ett eluttag.

Experternas kommentar: Lätt och smidig hårtrimmer

Det första som experterna från Toptenreviews.com lägger märke till hos Braun HC5090 är modellens slanka design och låga vikt. De förklarar att trimmern ligger riktigt bra i handen och märker snabbt att den här modellen är väldigt enkel att använda.

Experterna har även undersökt de olika längdinställningarna och blev då imponerade över hur många valmöjligheter man får med den här trimmern. De är dock mindre nöjda med sladden hos Braun HC5090 och skriver både att den är ganska besvärlig och alldeles för kort.

Batteriet får också en del kritik av experterna. Detta handlar dock mest om att laddningen tar nästan åtta timmar.

Experternas kommentar: Fungerar bra för detaljklippning

Experterna har provat hur Braun HC5090 klarar av olika typer av uppgifter. De kommer då fram till att trimmern är bäst när man vill klippa detaljer och att den fungerar mindre bra för att klippa hela håret.

Enligt experterna fungerar Braun HC5090 riktigt bra i nacken, runt öronen och vid polisongerna. Trimmern är dock inte tillräckligt kraftfull för att klippa tjockt hår utan att fastna lite under arbetet. Experterna framhäver även minnesfunktionen och beskriver den som en unik detalj och ett bra tillägg.

Fördelar med Braun HC5090
Lätt och smidig trimmer
Två kammar för olika längder
16 längdinställningar
Minnesfunktion
Kan användas både med och utan sladd


Remington Colour Cut HC5035

 • Bra betyg hos testsajten Expertreviews.co.uk
 • 4,5 av 5 stjärnor baserat på 750 kundomdömen hos Amazon.co.uk

Remington Colour Cut HC5035

Remington Colour Cut HC5035 är populär bland både experter och vanliga konsumenter. Den här modellen har bland annat fått bra betyg i ett officiellt experttest hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk. I undersökningen bedömde experterna trimmern utifrån olika testpunkter för att skapa sig en uppfattning om hur bra modellen fungerar överlag.

Konsumenter som använder den här trimmern i vardagen tycker också riktigt bra om modellen. Detta är tydligt eftersom att Remington Colour Cut HC5035 har fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon.co.uk.

Noggrann och skonsam

Remington Colour Cut HC5035 har en fin, slät och elegant design som passar in i ett modernt hem. Modellen är utformad för att kunna trimma så jämnt och exakt som möjligt och samtidigt vara så skonsam som möjligt för användaren. Remington Colour Cut HC5035 är därför utrustad med Comfort Blades som är både vassa och milda mot huden.

Eftersom att bladen är vassa kan trimmern klippa noggrant och exakt. Den skonsamma utformningen ser samtidigt till att huden inte blir irriterad av trimningen. Skärbladen på den här modellen är dessutom självslipande och blir därmed inte slöa med tiden.

Färgglad klippning

Anledningen till att Remington Colour Cut HC5035 heter just Color Cut är att trimmern har nio kammar med olika färger. Varje färg motsvarar en längdinställning. Tack vare de olikfärgade kammarna är trimmern både mer färgglad och mer lättöverskådlig. Längdinställningarna hos den här modellen går från 0,5 till 20 mm.

För att komplettera klippningen ingår det en rengöringsborste som kan användas för att borsta bort hår som samlas på trimmern. Skärbladen kan även tas lös och rengöras separat. Det ingår dessutom en liten sax och en kam för att klippningen ska bli exakt som man vill ha den.

Slutligen får man även en liten nackborste som kan användas för att borsta bort hårstrån från nacken, halsen, ansiktet och resten av kroppen.

Observera att Remington Colour Cut HC5035 inte är sladdlös utan måste vara inkopplad i ett eluttag när man använder den.

Experternas kommentar: Tung och kraftig modell

Det första som experterna lade märke till hos den här trimmern var hur tung den är. Till en början kände experterna att detta var ett problem, men när de väl provade modellen visade det sig istället att tyngden faktiskt var en fördel.

Trimmern känns nämligen mer balanserad och blir därför lättare att jobba med. Experterna har även undersökt designen och konstaterar att den är både enkel och fin.

 Experternas kommentar: Prisvärd 

När experterna provade den här modellen kom de fram till att resultatet blir riktigt bra och att de olika kammarna fungerar utmärkt.

Remington Colour Cut HC5035 är dock lite långsam, och det tar därför en stund att klippa sig med den här trimmern. Detta är dock inget som experterna anser vara något direkt problem.

Experterna kommer tills sist fram till att Remington Colour Cut HC5035 är en riktigt bra produkt. Den har dessutom ett ganska lågt pris. Experterna saknar dock ett fodral eller en förvaringslåda till trimmern.

Fördelar med Remington Colour Cut HC5035:
Comfort Blades
Självslipande skärblad
Nio olika kammar
Längdinställningar från 0,5 till 20 mm
Hårtrimmer med sladd


Viktigt att tänka på när du köper en hårtrimmer

Värt att tänka på när du köper en hårtrimmer

De flesta män vill ha en snygg och välvårdad frisyr tillsammans med ett vältrimmat skägg. En hårtrimmer är ett perfekt redskap att ha hemma för att uppnå det. Oavsett vilken frisyr du är ute efter kan en hårtrimmer vara ett användbart verktyg som dessutom kan hjälpa dig att spara in på frisörkostnaderna. Detta gäller dock bara om du har en bra hårtrimmer som klipper ditt hår som du vill ha det.

En hårtrimmer är en maskin som är gjord för att klippa, trimma och raka håret på huvudet. Eftersom att en hårtrimmer i regel kan klippa håret i flera olika längder fungerar den dessutom för både korta och lite längre frisyrer.

Om du eller barnen måste klippa håret ofta kan det vara en bra idé att investera i en hårtrimmer med en lång batteritid som inte behöver laddas titt som tätt. Hårtrimmern bör även ha en någorlunda kraftfull motor, särskilt om du har tjockt eller långt hår.

Skärbladen är den del av trimmern som, tillsammans med motorn, faktiskt klipper ditt hår. Se därför till att välja en hårtrimmer med högkvalitativa blad. Många moderna modeller har titanbelagda skärblad som är självslipande och som därmed inte kräver något underhåll. Dessa modeller tillhör ofta marknadens dyrare alternativ, men i gengäld håller de också i flera år och är enklare att rengöra.

Det är bäst att köpa en hårtrimmer med flera längdinställningar så att den kan användas till olika frisyrer och på hela familjen. Börja alltid med en längre inställning tills du får en känsla för hur mycket hår som faktiskt klipps bort.

Innan du köper en hårtrimmer bör du tänka på följande:

Längdinställningarna. Köp helst en trimmer med flera kammar och/eller justeringsmöjligheter.
Motorstyrkan och batteritiden.
Kvaliteten på själva trimmern och skärbladen.

För att trimmern ska klippa effektivt och hålla så länge som möjligt bör du även följa dessa råd:

🌀 Se till att hårtrimmern är ren innan du använder den. Du kan vanligtvis rengöra en hårtrimmer genom att skölja av skärbladen eller använda en borste för att borsta bort hårrester. På vissa modeller måste man även smörja skärbladen med olja med jämna mellanrum. Läs bruksanvisningen för att ta reda på vad som gäller för just din hårtrimmer.

🌀 Det är mycket lättare att få det resultat du vill ha om håret är rent, torrt och kammat innan du börjar trimma.

🌀 Glöm inte bort att ställa in rätt längd på trimmern innan du påbörjar klippningen. Om du råkar klippa bort för mycket finns det inte så mycket att göra åt saken förutom att vänta på att håret ska växa ut igen. De flesta moderna hårklippare har flera olika kammar och längdinställningar. Om du är osäker är det därför bäst att börja med en lite längre inställning och sedan jobba dig ner tills du får den längd du vill ha.

🌀 Påbörja alltid klippningen i nacken genom att föra trimmern uppåt och utåt med små rörelser. Eftersom att nacken kan vara svår att klippa i början kan det även vara bra att ha en medhjälpare. Om du inte kan ta hjälp av någon annan bör du åtminstone ha en spegel så att du kan se vad du håller på med.

Om du vill ha fler tips om trimmers kan du läsa den här artikeln från den danska återförsäljaren Skousen.


Guide: Så underhåller du din hårtrimmer

Ju oftare du använder din hårtrimmer, desto mer hår ansamlas i den. Detta kan vara svårt att undvika, och Livestrong.com förklarar att en hårtrimmer dessutom kan samla upp bakterier från hud och hårbotten. Eftersom att dessa bakterier kan orsaka infektioner är det väldigt viktigt att du rengör trimmern efter varje användning.

Tänk även på att skärbladen måste hållas vassa för att maskinen ska klippa jämnt och inte skada huden.

Rengöring av hårtrimmern

Baserat på artikeln från Livestrong.com berättar vi här hur du rengör och underhåller hårtrimmern på bästa sätt.

Steg 1: Börja med att dra ur hårtrimmern från eluttaget om den har en sladd.

Steg 2: Knacka försiktigt trimmern mot ett torrt handfat eller en sopkorg så att alla lösa hårstrån ramlar av.

Steg 3: Om din trimmer har en rengöringsborste kan du nu använda den för att borsta bort de minsta hårstråna. Torka sedan av alla ytor med en våtservett och titta om det finns några dolda ansamlingar av hår.

Steg 4: Ta isär hårtrimmern om det går. Det finns ofta en knapp för att ta lös skärbladen.

Steg 5: Om du vill desinficera hårtrimmern ordentligt kan du rengöra varje del med ett desinfekterande medel. Använd dock inte desinfektionsmedel på de elektriska komponenterna.

Bevara skärpan i skärbladen

Enligt Wikihow.com har de flesta hårklippare självslipande skärblad som automatiskt behåller sin skärpa. För att detta ska fungera i längden måste man dock olja in bladen med jämna mellanrum och hålla dem rena.

Ett slött skärblad kan resultera i en ojämn klippning och göra att trimmern fastnar i håret eller skadar huden. Wikihow.com förklarar att man bör olja in bladen varannan eller var tredje gång man använder trimmern. Genom att smörja bladen förhindrar man även överhettning och friktion som kan skada skärbladen. När man har droppat ny olja på bladen bör hårtrimmern vara igång ett par minuter innan man använder den eller stänger av den.


Olika typer av hårtrimmers

Här går vi igenom olika typer av hårtrimmers på marknaden.

Manuella hårtrimmers

Manuella hårklippareInnan elektricitetens tid fanns det bara manuella hårklippare. En manuell hårtrimmer har två handtag som man trycker ihop för att snabbt klippa av håret nära huden. Den här typen av trimmer kallas för “manual clipper” på engelska.

Den manuella hårtrimmern uppfanns i mitten av 1800-talet och användes ända tills det kom elektriska varianter som tog över. Vissa barberare använder dock fortfarande manuella hårklippare, både för att de är väldigt noggranna och för att hålla traditionerna vid liv.

Elektriska hårklippare

Elektriska hårklippareDen elektriska hårtrimmern såg dagens ljus under 1900-talet och ersatte då de manuella varianterna. Grundprincipen i en elektrisk trimmer är densamma som i en manuell, men här finns istället en elektrisk motor som får bladen att röra sig från sida till sida. Dessa sidogående rörelser kallas även för oscillerande rörelser.

Olika hårklippare kan dock ha olika typer av motorer som skiljer sig åt när det kommer till vilken teknik de använder för att klippa håret.

Olika skärhuvud

Det finns dessutom olika skärhuvud och blad som är utformade för olika typer av klippning. För de som vill trimma håret slätt med huden finns det till exempel fina blad som arbetar med längder på 0,1 till 1,2 mm.

Skärhuvuden i mellansegmentet klipper håret i längder på 2,4 till 4 mm medan de grövre varianterna fungerar till en längd på 6 till 13 mm. Det finns även skärhuvuden för längre hår som arbetar med längder på 16 till 25 mm.


Kan en trimmer bara användas på huvudet?

Philips.co.uk förklarar att en hårtrimmer kan användas till mer än bara ansiktet och hårbotten. Man kan nämligen använda trimmern för att hålla efter håret på bröstet och magen också.

Få ordning på brösthåret

Få ordning på brösthåretBaserat på artikeln från Philips.co.uk förklarar vi här hur du kan använda din hårtrimmer för att trimma håret på bröstet och överkroppen.

Steg 1: Börja med att kamma igenom brösthåret så att det inte finns några tovor.

Steg 2: Ställ in trimmern på den längdinställning du vill ha.

Steg 3: När man rakar eller trimmar ansiktet ska man alltid göra detta i hårets växtriktning. Detta gäller dock inte för brösthåret. Philips.co.uk rekommenderar istället att man trimmar brösthåret mot växtriktningen. Eftersom att håret kan växa i olika riktningar på bröstet kan det dock vara nödvändigt att föra trimmern åt flera olika håll.

Steg 4: Om du vill ha en helt slät överkropp kan det vara bra att använda en exfolierande kräm med jämna mellanrum. Detta kan motverka inåtväxande hårstrån och förhindra rodnad efter trimningen.


Ta hand om din hud

Ta hand om din hud

Om du trimmar ditt kroppshår väldigt ofta kan det hända att huden blir irriterad. I en artikel om hudvård förklarar Philips att det är viktigt att ta hand om huden när man rakar sig eller trimmar håret. Detta är extra viktigt om man har känslig hud.

Det är dock inte bara personer med känslig hud som kan få problem med långvarig rodnad, klåda eller irritation. Med ett par enkla medel kan man dock få bukt med problemen.

Använd raklödder istället för tvål när du rakar dig: Tvål torkar ut huden. Det är därför bättre att använda raklödder som är mer skonsamt.

Använd återfuktande hudkräm efter trimning: Om du har trimmat håret väldigt kort och haft trimmern i nära kontakt med huden kan det vara bra att använda after shave efteråt. Detta kan nämligen ha en kylande effekt på huden. Kom bara ihåg att använda en after shave som inte innehåller alkohol. Om after shave känns uttorkande kan du istället använda en återfuktande kräm.

Låt huden vila: Både rakning och trimning kan slita en del på huden. Om din hud blir irriterad kan du prova att hoppa över trimningen någon gång emellanåt – till exempel under helgen.


Tips för dig som vill klippa dig själv

Inspiration för dig som vill klippa dig själv

Först och främst är det viktigt att du har rätt verktyg.

Du behöver en hårtrimmer, helst en med flera längdinställningar, samt en handspegel. Det är lättast att stå med ryggen mot en spegel som hänger på väggen och titta på dig själv en handspegel. På så viskan du se hur din nacke ser ut när du klipper dig.

Se till att din hårtrimmer har rätt inställning innan du sätter igång. Börja gärna med en längre inställning än vad du egentligen planerar. Det är enkelt att göra håret kortare efteråt, men om du klipper bort för mycket kan du inte göra annat än att vänta på att håret ska växa ut igen.

Om du vill ha snaggat hår ska du börja i nacken och dra trimmern upp mot huvudet. Avsluta varje drag i luften så att du inte får en synlig kant till det längre håret. Justera sedan hårtrimmern till en längre längd och trimma resten av håret. Avsluta med att trimma polisongerna korta.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång.


Hur använder man en trimmer?

Om du vill experimentera med olika frisyrer behöver du en hårtrimmer med olika kammar och längdinställningar. Om du vill ha längre hår på toppen av huvudet är det bäst att fästa upp luggen med med ett hårspänne medan du klipper nacken och sidorna korta. Se till att håret är nytvättat och kammat innan du börjar trimma.

I den här videon kan du se hur personen börjar med nacken och sidorna. Han använder först en lite längre inställning för att ta bort det översta lagret. Sedan byter han till en kortare längd för nacken och sidorna. Hårtrimmern som används i videoklippet har olika kammar och inställningar och kan därför användas för att trimma både hår och skägg i flera olika längder – från helt slätrakat till en längd på några millimeter.

Den här videon är ett bra exempel på hur mycket man faktiskt kan åstadkomma med en hårtrimmer.


Kort och enkel frisyr

I den här videon kan du se hur man använder en hårtrimmer för att skapa en enkel kort frisyr. Det är viktigt att håret är rent och genomkammat innan du sätter igång. Börja i nacken och för hårtrimmern uppåt i lätta rörelser. När håret i nacken har klippts till rätt längd kan du byta ut kammen och fortsätta med resten av håret.

Lägg märke till att de alltid för hårtrimmern nedifrån och upp i videoklippet.  Längdinställningen ändras även flera gånger under klippningen beroende på var de trimmar och hur långt håret ska vara. Den här videon är ett annat bra exempel på varför det är viktigt att skaffa en hårtrimmer med justerbara längdinställningar.


Underhåll frisyren

I det här videoklippet från Remington visar de hur man kan använda en hårtrimmer för att underhålla sin frisyr. Även här börjar de med nacken och sidorna och för hårtrimmern uppåt i små, lätta rörelser. När håret är tillräckligt kort byter de längdinställning för att slätraka nacken.

Hårtrimmern som används i videon har en inbyggd vakuumteknik som gör att man slipper få hår överallt. Denna funktion underlättar rengöringen otroligt mycket men är inte något måste.


Olika möjligheter

Den här videon är också gjord av Remington. Här visar de hur man kan använda olika kammar och längdinställningar för att skapa olika frisyrer med en hårtrimmer.

Om du vill ha längre hår på toppen av huvudet är det bra att samla ihop det och eventuellt fästa håret med ett spänne. Detta håller det långa håret ur vägen och gör det därmed enklare att undvika när du klipper sidorna. Använd små och lätta handrörelser under hela trimningen och justera längden flera gånger för att skapa den frisyr du vill ha.

Som du ser i dessa tre videoklipp kan en hårtrimmer användas till många olika frisyrer och stilar, allt från kort och enkelt till långt och mer avancerat. Det är bara fantasin som sätter gränser. Videoklippen visar även hur viktigt det är att ha en hårtrimmer med olika längdinställningar om man vill skapa frisyrer med varierande längd.


Hur testar experterna hårtrimmers?

testToptenreviews.com har granskat ett stort antal hårtrimmers. För att kunna förse konsumenterna med så korrekta resultat som möjligt har experterna både genomfört vetenskapliga analyser och direkta tester.

Toptenreviews.com har undersökt tio olika hårklippare. De började med att samla in 35 exemplar av varje trimmer för att se om alla exemplar presterade likadant. De undersökte även tillbehör och fabriksgarantier.

Hanterbarhet och design

För att ta reda på hur varje hårtrimmer känns i handen och hur pass lätta de är att hantera började experterna med att väga och mäta de olika modellerna. De höll sedan varje trimmer i handen under 12 minuter eftersom detta är den genomsnittliga tiden för en hårklippning. Baserat på dessa tester bedömde experterna hur bekväma modellerna var att använda och hur de kändes i handen. De bedömde även hur varma de olika maskinerna blev.

Rengöring

Toptenreviews.com undersökte även hur enkelt det var att rengöra hårklipparna och vilka rengöringsverktyg som ingick.

Batteri

Experterna från Toptenreviews.com granskade både batteritiden och laddningstiden hos de batteridrivna hårklipparna. De jämförde sedan resultaten med tillverkarnas siffror för att se om de stämde överens med varandra.

Prestanda

För att ta reda på hur bra prestandan är hos varje hårtrimmer och hur jämnt maskinerna klipper tog Toptenreviews.com hjälp av en professionell hårstylist.

Både hårstylisten och en person från Toptenreviews.com fick sedan klippa håret på några testpersoner. Syftet med detta test var att ta reda på hur bra olika hårklippare fungerar i handen på en professionell gentemot en vanlig person.

Pris

För att ta reda på om priset gör en stor skillnad inkluderade Toptenreviews.com hårklippare med ett pris mellan 25 och 100 dollar i sin undersökning.

Sladdlängd

Även om många hårklippare går på batteri rekommenderar Toptenreviews.com att man väljer en modell som har en lång sladd. En lång sladd ger nämligen en bättre rörlighet och minskar därmed risken för att sladden blir ett irritationsmoment. I undersökningen granskade experterna därför både sladdlängd och rörlighet.

Funktioner

Toptenreviews.com har slutligen tittat närmare på specialfunktionerna hos varje hårtrimmer. De testade då hur bra funktionerna fungerar och hur användbara de egentligen är.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Panasonic ER 1611

Panasonic ER 1611

Den här hårtrimmern från Panasonic är väldigt populär bland frisörer. Panasonic ER 1611 är nämligen en slittålig hårtrimmer som kan användas länge på en laddning. Enligt användarna är den här trimmern enkel att använda. Den får dessutom mycket beröm för sin ergonomiska design som gör att den ligger bra i handen när man använder den.

Kraftfull motor och vassa skärblad

Skärbladen på den här modellen har en titanbeläggning och är självslipande. Bladen hålls därmed vassa och effektiva samtidigt som den starka motorn ser till att de klipper så bra som möjligt. Med den här trimmern kan man därför snabbt och enkelt få en perfekt och professionell klippning hemma.

Hårtrimmern anpassar sig automatiskt till spänningen i eluttaget och kan därför användas i hela världen. Den fungerar dessutom både med och utan sladd. Batteriet räcker ungefär 50 minuter och måste sedan laddas i en timme för att bli fullt igen.

Tre kammar och enkelt underhåll

Panasonic ER 1611 levereras med tre olika hårkammar som gör det möjligt att klippa längder på 0,8 till 15 mm. Hårtrimmern kan även användas utan kam och har då fem längdinställningar mellan 0,8 och 2 mm.

Trimmern levereras med en olja som ska användas för att smörja skärbladen. Bladen kan även tas lös vid behov och är därmed lätta att byta ut. Det är dessutom enkelt att byta ut andra reservdelar som kan slitas ut om hårtrimmern används mycket, till exempel på en frisörsalong.

Specifikationer
Självslipande skärblad med en titanbeläggning
Automatisk spänningsanpassning gör att trimmern kan användas i hela världen
Batteritid på upp till 50 minuter
En timmes laddningstid
Tre olika kammar samt fem olika längdinställningar utan kam
Väldigt kraftfull motor med ett konstant varvtal på 10 000 varv/minut
Levereras med olja för skärbladen, rengöringsborste och laddningsställ


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka hårklippare har fått bäst omdömen i tester?

Philips HC9490/15 och Remington Colour Cut HC5035

🤓 Hur har man testat hårklipparna?

Hårklipparna har bedömts baserat på deras hanterbarhet, design, funktioner och prestanda. Experterna har även tittat på batteritid, sladdlängd och pris samt undersökt hur lätta maskinerna är att använda och rengöra.

🤔 Hur håller jag skärbladen vassa på trimmern?

De flesta hårklippare har självslipande blad och håller alltså bladen vassa automatiskt. För att den här funktionen ska fungera bra bör du dock hålla en hög nivå av renlighet och olja skärbladen efter ungefär var tredje användning. När du har applicerat oljan bör du låta trimmern gå några minuter innan du använder den.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas det märks att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över båda svenska och internationella webbutiker. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Smartson
Smartson är en hemsida som specialiserar sig på tester av olika produkter. De använder helt vanliga personer som testpiloter och får därför fram ett testresultat som speglar vad en typisk konsument tycker om en viss produkt. Du kan läsa deras granskning av hårklippare här.
Magasinet M!
M! är ett magasin med både artiklar och produkttester som riktar sig till män. Magasinet har därför genomfört en ingående granskning av hårklippare. Du kan läsa undersökningen här.
Askmen.com
Askmen.com är en hemsida som också riktar sig till män. Hos Askmen.com hittar man därför både spännande artiklar och tester av produkter som i första hand marknadsförs mot män. De har bland annat skrivit en artikel med tips om hur man hittar sin perfekta hårtrimmer. Artikeln är skriven på engelska men är ändå definitivt läsvärd. Du hittar artikeln hos Askmen.com.
Expertreviews.co.uk
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som fokuserar på tester av elektroniska produkter för vanliga konsumenter. De granskar mestadels tv-apparater, datorer och mobiltelefoner men testar även skönhetsprodukter. Här har Expertreviews.co.uk till exempel provat modellen Remington Colour Cut HC5035 i ett test av flera olika hårklippare. Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du hela artikeln här.
Toptenreviews.com
Toptenreviews.com fungerar som en hjälpande hand för konsumenter när de ska köpa elektroniska produkter för vardagen. Den här konsumentsajten forskar, testar och granskar nämligen många olika konsumentprodukter i ett eget laboratorium. De skriver sedan en recension av varje enskild produkt. Toptenreviews.com har till exempel provat modellen Braun HC5090 i ett test av ett stort antal hårklippare. Du kan läsa mer om undersökningen på deras hemsida.
T3.com
T3.com är ett amerikanskt teknikmagasin som berör ämnet teknik på flera olika sätt. De skriver till exempel både nyheter, recensioner, guider och olika artiklar. T3.com fokuserar framförallt på elektroniska konsumentprodukter som telefoner, datorer och produkter för ljud, spel och fitness. De gör dock även utrymme för andra konsumentprodukter och har till exempel genomfört ett test av åtta olika hårklippare. Där granskade de bland annat modellen Braun BT3040. Om du vill läsa mer om undersökningen kan du klicka på den här länken.
Which.co.uk
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin och har över en halv miljon prenumeranter. Deras mål är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen. Which.co.uk jobbar därför för att konsumenterna ska ha tillgång till så bra information som möjligt innan de köper olika produkter. De tester ett brett urval av konsumentprodukter och har bland annat provat hårtrimmern Braun BT3040.

Om du vill läsa mer kan du klicka på den här länken. För att få full tillgång till testresultaten måste du dock ha en betald prenumeration.

Wirecutter

Wirecutter är en amerikansk rekommendationssida för konsumenter. Sajten är en del av New York Times.
Wirecutter arbetar med att samla de bästa produkterna på en plats, så att konsumenter lättare ska hitta precis det de vill ha och behöver. Vi har använt oss av deras trimmertest för att få information om Wahl 79602-201 Elite Pro.

Testet uppdaterades den 24 juni 2021
Du kan läsa hela testet här

Anbefaler.com

Anbefaler.com är en norsk konsumentsajt som fokuserar på att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter. De testar och jämför olika produkter med varandra för att se vilka som är bäst på marknaden. Vi har använt oss av deras hårtrimmertest för att få nyttig information om Philips Series 5000 HC5612.

Testet uppdaterades i 2021
Läs hela testet här

Test.se

Test.se är en svensk sajt som jämför och samlar information om olika produkter. De arbetar ständigt på att hitta de bästa produkterna på marknaden, så att konsumenten lättare ska kunna hitta rätt. Vi har läst och använt oss av deras hårtrimmertest för att få mer information om Philips Series 5000 HC5612.

Testet uppdaterades den 3 mars 2021
Läs mer om testet här

Wired.co.uk

Wired.co.uk är en brittisk sajt som samlar information om det mesta, bland annat om teknologi och olika produkter. Vi har använt oss av deras stora hårtrimmertest för att samla information om produkterna Panasonic ER-GB86 och Braun MGK7221.

Testet uppdaterades den 16 juli 2021
Läs mer om testet här

Carlthompson.co.uk

Carl Thompson är en brittisk bloggare som skriver om mode och styling för män. Carl har bland annat skrivit ett inlägg om Panasonic ER-GB86 där han bedömer produkten och pratar om dess för och nackdelar. 

Inlägget publicerades den 16 augusti 2018
Du kan läsa hela inlägget här

Coachmag.co.uk
Coachmag.co.uk är ett brittiskt magasin om fitness och hälsa. De arbetar för att hjälpa människor fatta bättre och hälsosammare beslut i vardagen, bland annat genom att testa och granska produkter. Vi har använt deras test av hårtrimmers för att få expertinformation om Remington T Series (MB7050).
Du kan läsa testet här.
Groomreviews.com
Groomreviews.com är en sajt dedikerad till att hjälpa andra att hitta rätt hygien- och trimningsprodukter. Sajten testar allt som har med dessa ämnen att göra. Därför har vi valt att använda oss av deras test av Philips Multigroom Series 7000 MG7720.
Läs hela testet här.
Lesnumeriques.com
Lesnumeriques.com är en fransk konsumentsajt där konsumenter kan dela med sig av sina betyg och recensioner av olika produkter. Vi har använt oss av två olika recensioner från sajten för att få mer information om Philips Multigroom Series 7000 MG7720 och Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E.

Läs mer om testet av Philips Multigroom Series 7000 MG7720 här.
Läs mer om testet av Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E här.
Telegraph.co.uk
Telegraph.co.uk eller The Telegraph är en brittisk nyhetssajt. Utöver nyheter kan The Telegraph även erbjuda konsumenter vägledning genom olika tester och recensioner. Vi har använt oss av The Telegraphs test av Braun MGK7221 för att få nyttig information om produkten.
Läs hela testet här. Testet uppdaterades den 2 mars 2017.
Google Shopping
Google Shopping är en sajt där konsumenter kan dela med sig av sina erfarenheter, recensioner och betyg av de produkter de har köpt. Dessa kundomdömen är fulla av nyttig information om olika produkter. Därför har vi valt att använda oss av sajten i vårt test av skägg- och hårtrimmers.

Du kan läsa omdömena för Wahl 79602-201 Elite Pro här.
Du kan läsa omdömena för Remington T Series (MB7050) här.
Du kan läsa omdömena för Philips Multigroom Series 7000 MG7715 här.
Du kan läsa omdömena för Philips Multigroom Series 7000 MG7720 här.
Du kan läsa omdömena för Braun MGK7221 här.
Du kan läsa omdömena för Babyliss Lithium Power Tondeuse E986E här.
Du kan läsa omdömena för Braun Series 5 HC5050 här.

 

Andra relevanta artiklar
Här på Konsumentmagasinet har vi även en artikel om rakapparater där vi har samlat modeller som har utnämnts till testvinnare av olika experter. I den artikeln får du alltså en komplett överblick över de modeller som experterna anser vara bäst på marknaden just nu. Vi har även jämfört priser och skapat en enkel översikt över vilka återförsäljare som är billigast på marknaden. Läs även vårt näshårstrimmer bäst-i-test samt om de bästa IPL hemma.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta