Hårtrimmer Bäst i Test 2021 – Hitta marknadens bästa hårklippare – Testvinnarguide

Senest opdateret den 0

I den här artikeln går vi igenom ett antal hårtrimmers och hårklippare som rekommenderas i olika tidningar och tester. Här kan du därmed få en enkel överblick över de modeller som experterna anser vara bäst på marknaden.

Den här artikeln innehåller:
🔸 En genomgång av marknadens bästa hårklippare
🔸 Tips på vad du bör tänka på när du köper en hårtrimmer
🔸 Information om hur man underhåller en hårtrimmer
🔸 Information om manuella och elektriska hårklippare
🔸 Instruktioner för att trimma överkroppen med en hårtrimmer
🔸 Goda råd om hudvård
🔸 Inspiration och videoklipp som visar hur du kan klippa dig själv
🔸 Förklaring av hur experterna går tillväga när de testar hårklippare
🔸 En kort genomgång av alla källor som vi har använt i artikeln

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Hårtrimmer test – Här är de fem modeller som experterna anser vara bäst i test

Här nedanför hittar du en genomgång av de hårklippare som har fått bäst betyg i olika framstående tester. Vid de gröna rutorna som finns direkt under varje produktnamn kan du se vilka undersökningar den aktuella modellen har varit med i.

För att du ska få en varierad överblick presenterar vi både testvinnare och modeller som har fått toppbetyg i olika tester. Du hittar även en prisjämförelse för varje modell som gör att du snabbt och enkelt får veta vilka återförsäljare som är billigast.


Panasonic ER 1611

✅ 4,7 av 5 stjärnor baserat på 666 kundomdömen hos Amazon.it

Bästa-premiumvalPanasonic ER 1611

Butik Pris

Annoncer

eNemo.se 1.328,00 Läs mer
1.328,00 Läs mer
1.328,00 Läs mer
1.949,00 Läs mer

Den här hårtrimmern från Panasonic är väldigt populär bland frisörer. Panasonic ER 1611 är nämligen en slittålig hårtrimmer som kan användas länge på en laddning. Enligt användarna är den här trimmern enkel att använda. Den får dessutom mycket beröm för sin ergonomiska design som gör att den ligger bra i handen när man använder den.

Kraftfull motor och vassa skärblad

Skärbladen på den här modellen har en titanbeläggning och är självslipande. Bladen hålls därmed vassa och effektiva samtidigt som den starka motorn ser till att de klipper så bra som möjligt. Med den här trimmern kan man därför snabbt och enkelt få en perfekt och professionell klippning hemma.

Hårtrimmern anpassar sig automatiskt till spänningen i eluttaget och kan därför användas i hela världen. Den fungerar dessutom både med och utan sladd. Batteriet räcker ungefär 50 minuter och måste sedan laddas i en timme för att bli fullt igen.

Tre kammar och enkelt underhåll

Panasonic ER 1611 levereras med tre olika hårkammar som gör det möjligt att klippa längder på 0,8 till 15 mm. Hårtrimmern kan även användas utan kam och har då fem längdinställningar mellan 0,8 och 2 mm.

Trimmern levereras med en olja som ska användas för att smörja skärbladen. Bladen kan även tas lös vid behov och är därmed lätta att byta ut. Det är dessutom enkelt att byta ut andra reservdelar som kan slitas ut om hårtrimmern används mycket, till exempel på en frisörsalong.

Specifikationer för Panasonic ER 1611:
Självslipande skärblad med en titanbeläggning
Automatisk spänningsanpassning gör att trimmern kan användas i hela världen
Batteritid på upp till 50 minuter
En timmes laddningstid
Tre olika kammar samt fem olika längdinställningar utan kam
Väldigt kraftfull motor med ett konstant varvtal på 10 000 varv/minut
Levereras med olja för skärbladen, rengöringsborste och laddningsställ


Braun HC5090

✅ Bra betyg hos testsajten Toptenreviews.com
✅ 4,2 av 5 stjärnor baserat på 111 kundomdömen hos Amazon.com

Bäst-för-prisetBraun HC5090 

Butik Pris

Annoncer

eNemo.se 476,00 Läs mer
476,00 Läs mer
476,00 Läs mer

Hårtrimmern Braun HC5090 har bedömts på två olika ställen. Modellen har till att börja med varit med i ett officiellt experttest hos den brittiska testsajten Toptenreviews.com. I denna undersökning bedömde experterna modellen utifrån ett antal specifika testpunkter för att sedan dela ut ett totalbetyg.

Experterna från Toptenreviews.com tycker överlag bra om den här modellen och ger den därför ett bra betyg.

Den andra källan är inte något officiellt test. Här rör det sig istället om konsumenter som har skrivit detaljerade omdömen hos Amazon.com.

I recensionerna förklarar användarna vad som fungerar bra och mindre bra hos den här modellen. Användarna tycker också bra om Braun HC5090 och ger trimmern ett genomsnittligt betyg på 4,2 av 5 stjärnor.

16 längdinställningar

Braun HC5090 är gjord för att hålla länge och har därför skärblad som hålls vassa under hela maskinens livslängd. Vassa blad är nämligen en förutsättning för en jämn och exakt trimning. Braun HC5090 är även utformad för att vara mångsidig. Den här trimmern har därför två justerbara kammar för olika längder och kan användas till både kort och väldigt kort hår.

Den kortare kammen klipper mellan 3 och 24 mm medan den längre kan användas för att klippa längder på 14 till 35 mm. Inom detta intervall finns det 16 olika längdinställningar att välja mellan.

Minnesfunktion

I och med att Braun HC5090 har så många längdinställningar kan det vara svårt att komma ihåg vilken det är man brukar använda.

Den här trimmern har därför en smart minnesfunktion som kallas för Memory Safety Lock. Den här funktionen sparar den senast använda inställningen och fungerar även om man tar bort kammen. När man är färdig med klippningen kan man enkelt rengöra trimmern genom att skölja den under rinnande vatten.

Braun HC5090 är batteridriven och har ett dubbelt batterisystem som räcker längre och är mer stabilt. När trimmern är fulladdad kan den användas i 50 minuter innan den måste laddas igen.

Om man skulle glömma bort att ladda trimmern har Braun HC5090 även en snabbladdningsfunktion. En LED-indikator visar om modellen laddar och när den är fulladdad. Vid behov kan man även använda Braun HC5090 samtidigt som den är ansluten till ett eluttag.

Experternas kommentar: Lätt och smidig hårtrimmer

Det första som experterna från Toptenreviews.com lägger märke till hos Braun HC5090 är modellens slanka design och låga vikt. De förklarar att trimmern ligger riktigt bra i handen och märker snabbt att den här modellen är väldigt enkel att använda.

Experterna har även undersökt de olika längdinställningarna och blev då imponerade över hur många valmöjligheter man får med den här trimmern. De är dock mindre nöjda med sladden hos Braun HC5090 och skriver både att den är ganska besvärlig och alldeles för kort.

Batteriet får också en del kritik av experterna. Detta handlar dock mest om att laddningen tar nästan åtta timmar.

Experternas kommentar: Fungerar bra för detaljklippning

Experterna har provat hur Braun HC5090 klarar av olika typer av uppgifter. De kommer då fram till att trimmern är bäst när man vill klippa detaljer och att den fungerar mindre bra för att klippa hela håret.

Enligt experterna fungerar Braun HC5090 riktigt bra i nacken, runt öronen och vid polisongerna. Trimmern är dock inte tillräckligt kraftfull för att klippa tjockt hår utan att fastna lite under arbetet. Experterna framhäver även minnesfunktionen och beskriver den som en unik detalj och ett bra tillägg.  

Fördelar med Braun HC5090:
Lätt och smidig trimmer
Två kammar för olika längder
16 längdinställningar
Minnesfunktion
Kan användas både med och utan sladd


Remington Colour Cut HC5035

✅ Bra betyg hos testsajten Expertreviews.co.uk
✅ 4,5 av 5 stjärnor baserat på 750 kundomdömen hos Amazon.co.uk

Remington Colour Cut HC5035

Butik Pris

Annoncer

383,00 Läs mer
949,00 Läs mer
959,00 Läs mer

Remington Colour Cut HC5035 är populär bland både experter och vanliga konsumenter. Den här modellen har bland annat fått bra betyg i ett officiellt experttest hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk. I undersökningen bedömde experterna trimmern utifrån olika testpunkter för att skapa sig en uppfattning om hur bra modellen fungerar överlag.

Konsumenter som använder den här trimmern i vardagen tycker också riktigt bra om modellen. Detta är tydligt eftersom att Remington Colour Cut HC5035 har fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon.co.uk.

Noggrann och skonsam

Remington Colour Cut HC5035 har en fin, slät och elegant design som passar in i ett modernt hem. Modellen är utformad för att kunna trimma så jämnt och exakt som möjligt och samtidigt vara så skonsam som möjligt för användaren. Remington Colour Cut HC5035 är därför utrustad med Comfort Blades som är både vassa och milda mot huden.

Eftersom att bladen är vassa kan trimmern klippa noggrant och exakt. Den skonsamma utformningen ser samtidigt till att huden inte blir irriterad av trimningen. Skärbladen på den här modellen är dessutom självslipande och blir därmed inte slöa med tiden.

Färgglad klippning

Anledningen till att Remington Colour Cut HC5035 heter just Color Cut är att trimmern har nio kammar med olika färger. Varje färg motsvarar en längdinställning. Tack vare de olikfärgade kammarna är trimmern både mer färgglad och mer lättöverskådlig. Längdinställningarna hos den här modellen går från 0,5 till 20 mm.

För att komplettera klippningen ingår det en rengöringsborste som kan användas för att borsta bort hår som samlas på trimmern. Skärbladen kan även tas lös och rengöras separat. Det ingår dessutom en liten sax och en kam för att klippningen ska bli exakt som man vill ha den.

Slutligen får man även en liten nackborste som kan användas för att borsta bort hårstrån från nacken, halsen, ansiktet och resten av kroppen.

Observera att Remington Colour Cut HC5035 inte är sladdlös utan måste vara inkopplad i ett eluttag när man använder den.

Experternas kommentar: Tung och kraftig modell

Det första som experterna lade märke till hos den här hårtrimmern var hur tung den är. Till en början kände experterna att detta var ett problem, men när de väl provade modellen visade det sig istället att tyngden faktiskt var en fördel.

Trimmern känns nämligen mer balanserad och blir därför lättare att jobba med. Experterna har även undersökt designen och skriver att den är både enkel och fin.

Experternas kommentar: Bra pris

När experterna provade den här modellen kom de fram till att resultatet blir riktigt bra och att de olika kammarna fungerar utmärkt.

Remington Colour Cut HC5035 är dock lite långsam, och det tar därför en stund att klippa sig med den här trimmern. Detta är dock inget som experterna anser vara något direkt problem.

Experterna kommer tills sist fram till att Remington Colour Cut HC5035 är en riktigt bra produkt. Den har dessutom ett ganska lågt pris. Experterna saknar dock ett fodral eller en förvaringslåda till trimmern.

Fördelar med Remington Colour Cut HC5035:
Comfort Blades
Självslipande skärblad
Nio olika kammar
Längdinställningar från 0,5 till 20 mm
Hårtrimmer med sladd


Värt att tänka på när du köper en hårtrimmer

Värt att tänka på när du köper en hårtrimmer

De flesta män vill ha en fin och välvårdad frisyr och ett vältrimmat skägg. En hårtrimmer kan vara ett bra redskap för att uppnå just detta. Oavsett vilken frisyr du är ute efter kan en hårtrimmer vara ett användbart verktyg som dessutom kan hjälpa dig att spara in på frisörkostnaderna. Detta gäller dock bara om du har en bra hårtrimmer som klipper ditt hår som du vill ha det.

En hårtrimmer är en maskin som är gjord för att klippa, trimma och raka håret på huvudet. Eftersom att en hårtrimmer i regel kan klippa håret i flera olika längder fungerar den dessutom för både korta och lite längre frisyrer.

Om du eller barnen måste klippa håret ofta kan det vara en bra idé att investera i en hårtrimmer med en lång batteritid som inte behöver laddas titt som tätt. Hårtrimmern bör även ha en någorlunda kraftfull motor, särskilt om du har tjockt eller långt hår.

Skärbladen är den del av trimmern som, tillsammans med motorn, faktiskt klipper ditt hår. Se därför till att välja en hårtrimmer med högkvalitativa blad. Många moderna modeller har titanbelagda skärblad som är självslipande och som därmed inte kräver något underhåll. Dessa modeller tillhör ofta marknadens dyrare alternativ, men i gengäld håller de också i flera år och är enklare att rengöra.

Det är bäst att köpa en hårtrimmer med flera längdinställningar så att den kan användas till olika frisyrer och på hela familjen. Börja alltid med en längre inställning tills du får en känsla för hur mycket hår som faktiskt klipps bort.

Innan du köper en hårtrimmer bör du tänka på följande punkter:

Längdinställningarna. Köp helst en trimmer med flera kammar och/eller justeringsmöjligheter.
Motorstyrkan och batteritiden.
Kvaliteten på själva trimmern och skärbladen.

För att trimmern ska klippa bra och hålla så länge som möjligt bör du även följa råden här nedanför:

🌀 Se till att hårtrimmern är ren innan du använder den. Man kan vanligtvis rengöra en hårtrimmer genom att skölja av skärbladen eller använda en borste för att borsta bort hårrester. På vissa modeller måste man även smörja skärbladen med olja med jämna mellanrum. Läs bruksanvisningen för att ta reda på vad som gäller för just din hårtrimmer.

🌀 Det är mycket lättare att få det resultat du vill ha om håret är rent, torrt och kammat innan du börjar.

🌀 Glöm inte bort att ställa in rätt längd på trimmern innan du påbörjar klippningen. Om du råkar klippa bort för mycket finns det inte så mycket att göra åt saken förutom att vänta på att håret ska växa ut igen. De flesta moderna hårklippare har flera olika kammar och längdinställningar. Om du är osäker är det därför bäst att börja med en lite längre inställning och sedan jobba dig ner tills du får den längd du vill ha.

🌀 Påbörja alltid klippningen i nacken genom att föra trimmern uppåt och utåt med små rörelser. Eftersom att nacken kan vara svår att klippa i början kan det även vara bra att ha en medhjälpare. Om du inte kan ta hjälp av någon annan bör du åtminstone ha en spegel så att du kan se vad du håller på med.

Om du vill ha fler tips om hårklippare kan du läsa den här artikeln från den danska återförsäljaren Skousen.


Guide: Så här underhåller du din hårtrimmer

Ju oftare du använder din hårtrimmer, desto mer hår samlas i den. Detta kan vara svårt att undvika, och Livestrong.com förklarar att en hårtrimmer även kan samla upp bakterier från hud och hårbotten. Eftersom att dessa bakterier kan orsaka infektioner är det väldigt viktigt att du rengör trimmern efter varje användning.

Tänk även på att skärbladen måste hållas vassa för att maskinen ska klippa jämnt och inte skada huden.

Rengöring av hårtrimmern

Baserat på artikeln från Livestrong.com berättar vi här hur du rengör och underhåller hårtrimmern på bästa sätt.

Steg 1: Börja med att dra ur hårtrimmern från eluttaget om den har en sladd.

Steg 2: Knacka försiktigt trimmern mot ett torrt handfat eller en sopkorg så att alla lösa hårstrån ramlar av.

Steg 3: Om din trimmer har en rengöringsborste kan du nu använda den för att borsta bort de minsta hårstråna. Torka sedan av alla ytor med en våtservett och titta om det finns några dolda ansamlingar av hår.

Steg 4: Ta isär hårtrimmern om det går. Det finns ofta en knapp för att ta lös skärbladen.

Steg 5: Om du vill desinficera hårtrimmern ordentligt kan du rengöra varje del med ett desinfekterande medel. Använd dock inte desinfektionsmedel på de elektriska komponenterna.

Bevara skärpan i skärbladen

Enligt Wikihow.com har de flesta hårklippare självslipande skärblad som automatiskt behåller sin skärpa. För att detta ska fungera i längden måste man dock olja in bladen med jämna mellanrum och hålla dem rena.

Ett slött skärblad kan resultera i en ojämn klippning och göra att trimmern fastnar i håret eller skadar huden. Wikihow.com förklarar att man bör olja in bladen varannan eller var tredje gång man använder trimmern. Genom att smörja bladen förhindrar man även överhettning och friktion som kan skada skärbladen. När man har droppat ny olja på bladen bör hårtrimmern vara igång ett par minuter innan man använder den eller stänger av den.


Olika typer av hårklippare

Här går vi igenom olika typer av hårklippare på marknaden.

Manuella hårklippare

Manuella hårklippareInnan elektricitetens tid fanns det bara manuella hårklippare. En manuell hårtrimmer har två handtag som man trycker ihop för att snabbt klippa av håret nära huden. Den här typen av trimmer kallas för “manual clipper” på engelska.

Den manuella hårtrimmern uppfanns i mitten av 1800-talet och användes ända tills det kom elektriska varianter som tog över. Vissa barberare använder dock fortfarande manuella hårklippare, både för att de är väldigt noggranna och för att hålla traditionerna vid liv.

Elektriska hårklippare

Elektriska hårklippareDen elektriska hårtrimmern såg dagens ljus under 1900-talet och ersatte då de manuella varianterna. Grundprincipen i en elektrisk trimmer är densamma som i en manuell, men här finns det istället en elektrisk motor som får bladen att röra sig från sida till sida. Dessa sidogående rörelser kallas även för oscillerande rörelser.

Olika hårklippare kan dock ha olika typer av motorer som skiljer sig åt när det kommer till vilken teknik de använder för att klippa håret.

Olika skärhuvud

Det finns dessutom olika skärhuvud och blad som är utformade för olika typer av klippning. För de som vill trimma håret slätt med huden finns det till exempel fina blad som arbetar med längder på 0,1 till 1,2 mm.

Skärhuvuden i mellansegmentet klipper håret i längder på 2,4 till 4 mm medan de grövre varianterna fungerar till en längd på 6 till 13 mm. Det finns även skärhuvuden för längre hår som arbetar med längder på 16 till 25 mm.


Kan en hårtrimmer bara användas på huvudet?

Philips.co.uk förklarar att en hårtrimmer kan användas till mer än bara ansiktet och hårbotten. Man kan nämligen använda trimmern för att hålla efter håret på bröstet och magen också.

Få ordning på brösthåret

Få ordning på brösthåretBaserat på artikeln från Philips.co.uk förklarar vi här hur du kan använda din hårtrimmer för att trimma håret på bröstet och överkroppen.

Steg 1: Börja med att kamma igenom brösthåret så att det inte finns några tovor.

Steg 2: Ställ in trimmern på den längdinställning du vill ha.

Steg 3: När man rakar eller trimmar ansiktet ska man alltid göra detta i hårets växtriktning. Detta gäller dock inte för brösthåret. Philips.co.uk rekommenderar istället att man trimmar brösthåret mot växtriktningen. Eftersom att håret kan växa i olika riktningar på bröstet kan det dock vara nödvändigt att föra trimmern åt flera olika håll.

Steg 4: Om du vill ha en helt slät överkropp kan det vara bra att använda en exfolierande kräm med jämna mellanrum. Detta kan motverka inåtväxande hårstrån och förhindra rodnad efter trimningen.


Ta hand om din hud

Ta hand om din hud

Om man trimmar sin kroppsbehåring väldigt ofta kan det hända att huden blir irriterad. I en artikel om hudvård förklarar Philips  att det är viktigt att ta hand om huden när man rakar sig eller trimmar håret. Detta är extra viktigt om man har känslig hud.

Det är dock inte bara personer med känslig hud som kan få problem med långvarig rodnad, klåda eller irritation. Med ett par enkla medel kan man dock få bukt med problemen.

Använd raklödder istället för tvål när du rakar dig: Tvål torkar ut huden. Det är därför bättre att använda raklödder som är mer skonsamt.

Använd återfuktande kräm efter trimning: Om du har trimmat håret väldigt kort och haft trimmern i nära kontakt med huden kan det vara bra att använda after shave efteråt. Detta kan nämligen ha en kylande effekt på huden. Kom bara ihåg att använda en after shave som inte innehåller alkohol. Om after shave känns uttorkande kan du istället använda en återfuktande kräm.

Låt huden vila: Både rakning och trimning kan slita en del på huden. Om din hud blir irriterad kan du prova att hoppa över trimningen någon gång emellanåt – till exempel under helgen.


Inspiration för dig som vill klippa dig själv

Inspiration för dig som vill klippa dig själv

Först och främst är det viktigt att du har rätt verktyg.

Du behöver en hårtrimmer, helst en med flera längdinställningar, samt en handhållen spegel. Det är lättast att stå med ryggen mot en spegel som hänger på väggen och titta på dig själv i den handhållna spegeln. På det här viset kan du se hur din nacke ser ut när du klipper dig.

Se till att din hårtrimmer har rätt inställning innan du sätter igång. Börja gärna med en längre inställning än vad du planerar egentligen. Det är enkelt att göra håret kortare efteråt, men om du klipper bort för mycket kan du inte göra så mycket annat än att vänta på att håret ska växa ut igen.

Om du vill ha snaggat hår ska du börja i nacken och dra trimmern upp mot huvudet. Avsluta varje drag i luften så att du inte får en synlig kant till det längre håret. Justera sedan hårtrimmern till en längre längd och trimma resten av håret. Avsluta med att trimma polisongerna korta.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång.


Hur använder man en hårtrimmer?

Om du vill experimentera med olika frisyrer behöver du en hårtrimmer med olika kammar och längdinställningar. Om du vill ha längre hår på toppen av huvudet är det bäst att fästa upp den sektionen med ett hårspänne medan du klipper nacken och sidorna korta. Se till att håret är nytvättat och kammat innan du börjar.

I det här videoklippet kan du se hur han börjar med nacken och sidorna. Han använder först en lite längre inställning för att ta bort det översta lagret. Sedan byter han till en kortare längd för nacken och sidorna. Hårtrimmern som används i videoklippet har olika kammar och inställningar och kan därför användas för att trimma både hår och skägg i flera olika längder – från helt slätrakat till en längd på några millimeter.

Den här videon är ett bra exempel på hur mycket man faktiskt kan åstadkomma med en hårtrimmer.


Kort och enkel frisyr

I den här videon kan du se hur man använder en hårtrimmer för att skapa en enkel kort frisyr. Det är viktigt att håret är rent och genomkammat innan du sätter igång. Börja i nacken och för hårtrimmern uppåt i lätta rörelser. När håret i nacken har klippts till rätt längd kan du byta ut kammen och fortsätta med resten av håret.

Lägg märke till att de alltid för hårtrimmern nedifrån och upp i videoklippet.  Längdinställningen ändras även flera gånger under klippningen beroende på var de trimmar och hur långt håret ska vara. Den här videon är ett annat bra exempel på varför det är viktigt att skaffa en hårtrimmer med justerbara längdinställningar.


Underhåll frisyren

I det här videoklippet från Remington visar de hur man kan använda en hårtrimmer för att underhålla sin frisyr. Även här börjar de med nacken och sidorna och för hårtrimmern uppåt i små, lätta rörelser. När håret är tillräckligt kort byter de längdinställning för att slätraka nacken.

Hårtrimmern som används i videon har en inbyggd vakuumteknik som gör att man slipper få hår överallt. Denna funktion underlättar rengöringen otroligt mycket men är inte något måste.


Olika möjligheter

Den här videon är också gjord av Remington. Här visar de hur man kan använda olika kammar och längdinställningar för att skapa olika frisyrer med en hårtrimmer.

Om du vill ha längre hår på toppen av huvudet är det bra att samla ihop det och eventuellt fästa håret med ett spänne. Detta håller det långa håret ur vägen och gör det därmed enklare att undvika när du klipper sidorna. Använd små och lätta handrörelser under hela trimningen och justera längden flera gånger för att skapa den frisyr du vill ha.

Som du ser i dessa tre videoklipp kan en hårtrimmer användas till många olika frisyrer och stilar, allt från kort och enkelt till långt och mer avancerat. Det är bara fantasin som sätter gränser. Videoklippen visar även hur viktigt det är att ha en hårtrimmer med olika längdinställningar om man vill skapa frisyrer med varierande längd.


Hur testar experterna hårklippare?

testToptenreviews.com har granskat ett stort antal hårklippare. För att kunna förse konsumenterna med så korrekta resultat som möjligt har experterna både genomfört vetenskapliga analyser och direkta tester.

Toptenreviews.com har undersökt tio olika hårklippare. De började med att samla in 35 exemplar av varje trimmer för att se om alla exemplar presterade likadant. De undersökte även tillbehör och fabriksgarantier.

Hanterbarhet och design

För att ta reda på hur varje hårtrimmer känns i handen och hur de är att hantera började experterna med att väga och mäta de olika modellerna. De höll sedan varje trimmer i handen under 12 minuter eftersom att detta är den genomsnittliga tiden för en hårklippning. Baserat på dessa tester bedömde experterna hur bekväma modellerna var att använda och hur de kändes i handen. De bedömde även hur varma de olika maskinerna blev.

Rengöring

Toptenreviews.com undersökte även hur enkelt det var att rengöra hårklipparna och vilka rengöringsverktyg som ingick.

Batteri

Experterna från Toptenreviews.com granskade både batteritiden och laddningstiden hos de batteridrivna hårklipparna. De jämförde sedan resultaten med tillverkarnas siffror för att se om de stämde överens med varandra.

Prestanda

För att ta reda på hur bra prestandan är hos varje hårtrimmer och hur jämnt maskinerna klipper tog Toptenreviews.com hjälp av en professionell hårstylist.

Både hårstylisten och en person från Toptenreviews.com fick sedan klippa håret på några testpersoner. Syftet med detta test var att ta reda på hur bra olika hårklippare fungerar i handen på en professionell gentemot en vanlig person.

Pris

För att ta reda på om priset gör en stor skillnad inkluderade Toptenreviews.com hårklippare med ett pris mellan 25 och 100 dollar i sin undersökning.

Sladdlängd

Även om många hårklippare går på batteri rekommenderar Toptenreviews.com att man väljer en modell som har en lång sladd. En lång sladd ger nämligen en bättre rörlighet och minskar därmed risken för att sladden blir ett irritationsmoment. I undersökningen granskade experterna därför både sladdlängd och rörlighet.

Funktioner

Toptenreviews.com har slutligen tittat närmare på specialfunktionerna hos varje hårtrimmer. De testade då hur bra funktionerna fungerar och hur användbara de egentligen är.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Philips HC9490/15

✅ Rekommenderas av Askmen.com
✅ Bra användarrecensioner

Konsumentmagasinets-favoritPhilips HC9490-15

 

.
Den här hårtrimmern från Philips har fått riktigt bra recensioner av användarna och har även recenserats av det stora amerikanska mansmagasinet Askmen.com

Hårtrimmern får framförallt beröm för sin inbyggda minnesfunktion som gör att den kommer ihåg de senaste klippinställningarna. Trimmern har dubbelslipade skärblad som enligt testresultaten håller en riktigt hög kvalitet. Askmen.com påpekar även att de dubbelslipade bladen gör att trimmern till och med kan att klippa väldigt tjockt hår utan några problem.

Full kontroll över klippningen

Philips själva skriver att den här hårtrimmern ger användaren total kontroll och precision vid klippningen. Philips HC9490/15 har 400 längdinställningar med en precision på 0,1 mm, motordrivna trimkammar och en minnesfunktion som kan komma ihåg tre längdinställningar per kam. Man kan även använda trimmern utan kam för en nära klippning på 0,5 mm.

Den här hårtrimmern har ett så kallat precisionshjul som gör det enkelt att ställa in exakt rätt längd. Man väljer längd genom att snurra på det känsliga hjulet med fingret, och med 400 olika längdinställningar kan man verkligen få exakt den längd man vill ha.

Skärbladen på trimmern är gjorda av titan och håller därför en hög kvalitet. Bladen är dessutom självslipande för att användaren inte ska behöva fundera på om de är tillräckligt vassa eller inte.

Batteriet i hårtrimmern får också mycket beröm. Trimmern kan nämligen användas i upp till tre timmar på en laddning och blir dessutom fulladdad på bara en timme.

Automatisk justering av hastigheten

Motorn i den här hårtrimmern är både kraftfull och hållbar. Den kan dessutom automatiskt anpassa hastigheten till den aktuella uppgiften. Trimmern har tre justerbara hårkammar för längder på 1-7 mm, 7-24 mm och 24-42 mm. På alla kammar är det 0,1 mm mellan varje steg.

Den här hårtrimmern klarar av alla hårtyper och tjocklekar och kan ge exakt det resultat användaren är ute efter.

Tack vare minnesfunktionen kan man dessutom spara sin favoritlängd till nästa klippning. Philips HC9490/15 levereras med ett praktiskt ställ och ett resefodral som underlättar förvaringen.

Specifikationer för Philips HC9490/15:
Självslipande titanblad som inte behöver smörjas
400 längdinställningar som går från 0,5 till 42 mm
Precisionshjul som ger en exakt feedback om längdinställningen
Minnesfunktion som kan spara din favoritlängd till nästa klippning
Kraftfull och hållbar motor
Batteritid på upp till tre timmar
En timmes laddningstid
Levereras med tre kammar, ett praktiskt ställ och ett resefodral


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka hårklippare har fått bäst omdömen i tester?

Philips HC9490/15 och Remington Colour Cut HC5035

🤓 Hur har man testat hårklipparna?

Hårklipparna har bedömts baserat på deras hanterbarhet, design, funktioner och prestanda. Experterna har även tittat på batteritid, sladdlängd och pris samt undersökt hur lätta maskinerna är att använda och rengöra.

🤔 Hur håller jag skärbladen vassa på trimmern?

De flesta hårklippare har självslipande blad och håller alltså bladen vassa automatiskt. För att den här funktionen ska fungera bra bör du dock hålla en hög nivå av renlighet och olja skärbladen efter ungefär var tredje användning. När du har applicerat oljan bör du låta trimmern gå några minuter innan du använder den.


Hårtrimmer test – Dessa källor har vi använt:

Smartson 🇸🇪
Smartson är en hemsida som specialiserar sig på tester av olika produkter. De använder helt vanliga personer som testpiloter och får därför fram ett testresultat som speglar vad en typisk konsument tycker om en viss produkt. Du kan läsa deras granskning av hårklippare här.

Magasinet M! 🇩🇰
M! är ett magasin med både artiklar och produkttester som riktar sig till män. Magasinet har därför genomfört en ingående granskning av hårklippare. Du kan läsa undersökningen här.

Askmen.com 🇬🇧
Askmen.com är en hemsida som också riktar sig till män. Hos Askmen.com hittar man därför både spännande artiklar och tester av produkter som i första hand marknadsförs mot män. De har bland annat skrivit en artikel med tips om hur man hittar sin perfekta hårtrimmer. Artikeln är skriven på engelska men är ändå definitivt läsvärd. Du hittar artikeln hos Askmen.com.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som fokuserar på tester av elektroniska produkter för vanliga konsumenter. De granskar mestadels tv-apparater, datorer och mobiltelefoner men testar även skönhetsprodukter. Här har Expertreviews.co.uk till exempel provat modellen Remington Colour Cut HC5035 i ett test av flera olika hårklippare. Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du hela artikeln här.

Toptenreviews.com 🇺🇸
Toptenreviews.com fungerar som en hjälpande hand för konsumenter när de ska köpa elektroniska produkter för vardagen. Den här konsumentsajten forskar, testar och granskar nämligen många olika konsumentprodukter i ett eget laboratorium. De skriver sedan en recension av varje enskild produkt. Toptenreviews.com har till exempel provat modellen Braun HC5090 i ett test av ett stort antal hårklippare. Du kan läsa mer om undersökningen på deras hemsida.

T3.com 🇺🇸
T3.com är ett amerikanskt teknikmagasin som berör ämnet teknik på flera olika sätt. De skriver till exempel både nyheter, recensioner, guider och olika artiklar. T3.com fokuserar framförallt på elektroniska konsumentprodukter som telefoner, datorer och produkter för ljud, spel och fitness. De gör dock även utrymme för andra konsumentprodukter och har till exempel genomfört ett test av åtta olika hårklippare. Där granskade de bland annat modellen Braun BT3040. Om du vill läsa mer om undersökningen kan du klicka på den här länken.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin och har över en halv miljon prenumeranter. Deras mål är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen. Which.co.uk jobbar därför för att konsumenterna ska ha tillgång till så bra information som möjligt innan de köper olika produkter. De tester ett brett urval av konsumentprodukter och har bland annat provat hårtrimmern Braun BT3040.

Om du vill läsa mer kan du klicka på den här länken. För att få full tillgång till testresultaten måste du dock ha en betald prenumeration.

Andra relevanta artiklar
Här på Konsumentmagasinet har vi även en artikel om rakapparater där vi har samlat modeller som har utnämnts till testvinnare av olika experter. I den artikeln får du alltså en komplett överblick över de modeller som experterna anser vara bäst på marknaden just nu. Vi har även jämfört priser och skapat en enkel översikt över vilka återförsäljare som är billigast på marknaden.