Eltandborste - Bäst i test: Vår syn på de bästa elektriska tandborstarna enligt tester

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 6, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Eltandborste - Bäst i test: Vår syn på de bästa elektriska tandborstarna enligt tester

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Eltandborstar har under de senaste åren blivit betydligt bättre och billigare än tidigare. Många tester gjorda av tandläkare visar att de oftast rengör tänderna mer effektivt än en vanlig tandborste, och därigenom avlägsnar mer plack och bakteriebeläggningar.

I denna artikel kommer Konsumentmagasinet att gå igenom ett antal testvinnande eltandborstar, så att du enkelt kan få en överblick över vilken modell som passar bäst för dig. Om du vill veta mer om de olika testerna finns det i slutet av artikeln en lista med länkar till de källor vi har använt.

Senast ändrad: 13. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av eltandborstarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa eltandborstarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

    1
  • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
  • 2
  • Kundrecensioner av produkten
  • 3
  • Produktens funktioner och specifikationer
  • 4
  • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
  • 5
  • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda eltandborstarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper eltandborste

  • Typ

    De två vanligaste typerna av eltandborstar på marknaden är oscillerande och soniska eltandborstar. Oscillerande eltandborstar använder en kombination av högfrekvent svängning och rotation för att uppnå en borstningsrörelse som kan variera mellan 2 500 och 7 500 slag per minut. Även om vissa användare har rapporterat obehag, gör detta höga intervall att tandborsten kan avlägsna mer plack.

    Ljudtandborstar kan å andra sidan uppnå upp till 30 000 slag per minut, vilket leder till att plack avlägsnas i ännu högre grad. Oscillerande eltandborstar har i allmänhet ett högre pris jämfört med soniska, men är mer effektiva när det gäller rengöring utan att kräva ytterligare funktioner. Om du har tandtekniska anordningar, till exempel tandställning, kan dock en sonisk tandborste vara ett bättre alternativ för att undvika att orsaka skador.

    I slutändan handlar det om dina personliga preferenser. Oscillerande eltandborstar är mycket effektiva när det gäller att avlägsna plack tack vare sina roterande huvuden, medan soniska eltandborstar anses vara mer kraftfulla tack vare sina intensiva vibrationer.

  • Strömkälla

    Eltandborstar finns i två huvudsakliga strömalternativ: batteridrivna och uppladdningsbara. Batteridrivna eltandborstar har fördelen att de är billigare jämfört med uppladdningsbara eltandborstar. De är vanligtvis endast något dyrare än manuella tandborstar och de ger dessutom extra rengöringskraft genom borsthuvudets vibrationer.

    Nackdelen med batteridrivna eltandborstar är dock att de kräver batteribyte med tiden. Däremot tenderar uppladdningsbara tandborstar att vara kraftfullare och ge bättre rengöringseffekt för tänder och tandkött. De håller också längre mellan laddningarna jämfört med batteridrivna modeller, och vissa avancerade alternativ har en batteritid på upp till 30 dagar. Uppladdningsbara eltandborstar har dock en högre startkostnad än batteridrivna tandborstar, så budgetmedvetna personer kan behöva tänka på detta innan de fattar ett beslut.

    I slutändan beror valet mellan batteridrivna och uppladdningsbara eltandborstar på personliga preferenser och individuella behov. Om ett lägre pris och bekvämlighet är prioriteringar kan en batteridriven tandborste vara ett bättre val. Men för dem som vill ha långvarig användning och optimal rengöringsprestanda kan en uppladdningsbar tandborste vara värd investeringen.

  • Funktioner

    När du väljer en eltandborste är det viktigt att ta hänsyn till dess funktioner, och två viktiga funktioner att leta efter är en timer och en trycksensor. Även om de flesta elektriska tandborstar är utrustade med en timer är det ändå viktigt att se till att den tandborste du väljer har denna funktion. Att borsta i de rekommenderade två minuterna är avgörande för att upprätthålla en god munhygien. På samma sätt är en trycksensor viktig eftersom människor ofta tror att hårdare borstning leder till bättre resultat, vilket inte stämmer.

    Trycksensorn varnar dig om du borstar för hårt och eventuellt skadar ditt tandkött. Vissa Oral B-modeller slutar till och med att pulsera och rotera om du utövar för mycket tryck. De bästa eltandborstarna har ett mjukt grepp som gör dem bekväma att hålla och använda. Handtag med mjukt grepp minskar också vibrationerna som känns i handen när du borstar. Om du vill uppnå bättre tandborstningsresultat bör du överväga en eltandborste med en smartphone-app. Då kan du se var du borstar och få vägledning i realtid. Dessutom kan varierande lägen och huvuden erbjuda en personlig borstningsupplevelse.

    Högkvalitativa borstar levereras ofta med en rad olika huvuden, från de som är utformade för vitare eller känsliga tänder till de som är lämpliga för personer med tandställning. Dessa funktioner kan i hög grad förbättra din borstningsupplevelse och hjälpa dig att bibehålla en optimal munhälsa.

  • Pris

    Elektriska tandborstar med avancerade funktioner har vanligtvis en högre prislapp på omkring 2000 kr och kommer med funktioner som längre batteritid, Bluetooth-anslutning och trycksensorer. Å andra sidan har billigare modeller som kostar runt 300 kr ofta ett enda rengöringsläge och borsthuvud, sämre batteritid och saknar ytterligare funktioner, vilket totalt sett gör dem mindre hållbara.

    Det är dock viktigt att överväga vad du vill få ut av din tandborstningsupplevelse. Om du prioriterar högteknologiska funktioner och avancerade rengöringslägen kan det vara rätt val för dig att investera i en elektrisk tandborste av högre kvalitet. Men om du är en person som inte behöver dessa premiumfunktioner kan eltandborstar i budget- eller mellanprisklassen fortfarande vara tillräckliga för din dagliga användning.

    Dessa modeller kanske inte har samma avancerade funktioner som premiumtandborstar, men kan ändå ge en högkvalitativ tandborstning.

  • Användar- och expertutlåtanden

    Innan du köper en eltandborste rekommenderas det att du läser användar- och expertrecensioner för att få en inblick i olika produkters prestanda och användarupplevelser. Användarrecensioner kan ge värdefull information om tandborstens effektivitet, användarvänlighet, batteritid och andra viktiga funktioner.

    Expertrecensioner kan ge ytterligare insikter om tandborstens funktioner och hur man använder dem optimalt. De kan också bekräfta hur specifikationer som batteritid och laddningstid genom tester fungerar i verkligheten. Om du tar dig tid att forska och läsa recensioner kan det hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du väljer en eltandborste. Vi har inkluderat båda recensionerna i den här artikeln för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

arrow-more

Philips Sonicare DiamondClean - eltandborste med dubbelt laddningssystem

  • check Testvinnare hos Tek.no
  • check Testvinnare hos Aftonbladet
  • check Högt betyg på 4,5/5 stjärnor hos LiveSience
  • check Högt betyg med 4,5/5 stjärnor hos TechAdvisor

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips Sonicare DiamondClean:

  • Anpassningsbar borstningsupplevelse
  • Dubbelt laddningssystem
  • Inbyggda tryckgivare

Fördelar

  • Skonsam och effektiv rengöring
  • Kan laddas både via laddningsglas, USB och eluttag
  • Polerar effektivt och avlägsnar plack bättre än många liknande tandborstar
  • Tandborsten borstar i över 3 timmar på en laddning
  • 5 olika inställningar

Nackdelar

  • Laddningstiden kunde vara kortare

Philips Sonicare DiamondClean har fått toppbetyg i ett stort antal tester av elektriska tandborstar. Gemensamt för alla bedömningar är att modellen särskilt utmärker sig med sin borstningsförmåga, användarvänlighet och hållbarhet.

Modellen får också mycket beröm för sin förmåga att avlägsna plack, och Klikk.no har även utnämnt modellen som den bästa tandborsten för att just ta bort plack. Enligt Tek.no är detta en eltandborste som garanterar blankpolerade tänder, och de påpekar att denna eltandborste är det närmaste du kommer en professionell tandrengöring. Flera tester kallar även modellen för eltandborstarnas konung.

Recension: En detaljerad recension av Philips Sonicare DiamondClean

Specifikationer

  • Teknik: Pulserande
  • Antal funktioner: 4
  • Batteritid: 14 dagar
  • Antal pulsationer/sek.: 620
  • Borsthuvuden: 1
  • App-kontroll
  • Inbyggd timer
  • Inbyggd tryckgivare
  • Laddningstid: 720 min

Avlägsnar plack effektivt
Enligt tillverkaren Philips kan Philips Sonicare DiamondClean ge användaren vitare tänder efter bara en veckas användning, och modellen avlägsnar plack 7 gånger effektivare än en vanlig tandborste.

DiamondClean-borsthuvudet lovordas även för att ge en effektiv rengöring mellan tänderna och längs tandköttet. Borsthuvudet har diamantformade borsthår, medium hårdhet, och alla förutsättningar för att vara det bästa inom plackborttagning som finns på marknaden just nu.

Dubbelt laddningssystem
Philips Sonicare Diamond Black kommer med ett laddningsglas, som gör det möjligt att ladda tandborsten med stil. Glaset, som du även kan använda som sköljglas, fungerar som en laddare när du placerar tandborsten i glaset.

Dessutom kan du ladda tandborsten i det medföljande resefodralet, antingen genom att ansluta tandborsten till din bärbara dator via USB, eller genom vanlig laddning från ett vägguttag. Tandborsten får dessutom beröm i tester för att ladda snabbt, och för att vara energieffektiv, så att du inte behöver ladda den särskilt ofta.

Intervalltimer som påminner dig om hur länge du ska borsta
Intervalltimern är uppdelad i 4 sektioner på 30 sekunder, och indikerar när du är färdig med borstningen av de olika områdena i munnen.

Tandborsten har 5 olika inställningar, beroende på om du vill polera tänderna extra noggrant, massera tandköttet, har känsliga tänder, vill ha vitare tänder, eller om du har känsligt tandkött, som måste behandlas skonsamt under tandborstningen.

En dyr men effektiv eltandborste
Enligt de tester vi har gått igenom är detta en bra och effektiv tandborste, som garanterar rena tänder efter användning, och som håller vad den lovar vad gäller att avlägsna plack och att upprätthålla ett rent och hälsosamt tandkött.

Tandborsten befinner sig i den dyra änden av prisskalan, men i gengäld får du också en av de mest eleganta, effektiva, och avancerade eltandborstarna på marknaden.

Mer om Philips Sonicare DiamondClean

Specifikationer

  • Teknik: Pulserande
  • Antal funktioner: 4
  • Batteritid: 14 dagar
  • Antal pulsationer/sek.: 620
  • Borsthuvuden: 1
  • App-kontroll
  • Inbyggd timer
  • Inbyggd tryckgivare
  • Laddningstid: 720 min

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Oral-B Genius 8000 - eltandborste med app

  • check TechAdvisor-redaktionens val med högt betyg på 4,5/5
  • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
  • check 4,7/5 stjärnor på Amazon
  • check 4/5 stjärnor hos Techgearlab

Dagens bästa priser och erbjudanden på Oral-B Genius 8000 :

  • Unik positionsteknik
  • Avancerad Bluetooth-anslutning
  • Tandläkarinspirerade runda borsthuvuden

Fördelar

  • Mångsidiga användarvänliga funktioner
  • Daglig rengöring och ett blekningsprogram
  • Resväska ingår
  • LED-ring med 12 olika färger
  • Inbyggd timer på två minuter

Nackdelar

  • Funktionen för positionsdetektering kan vara svår att använda

Denna eltandborste har fått bra betyg i flera olika tester, bland annat hos Techadvisor och Techgearlab, samt den danska hemsidan mobilsiden.dk, som har gjort en lång utförlig artikel om just denna tandborste, och den lite nyare modellen Genius 9000. Oral-B Genius 8000 lovordas för att ge en bra tandborstning, avlägsna plack effektivt, och för att den har en smartphone-app som kan ge dig feedback på din tandborstning.

Recension: En detaljerad recension av Oral-B Genius 8000

Specifikationer

  • Teknik: Oscillerande, roterande, pulserande
  • Antal funktioner: 6
  • Batteritid: 14 dagar
  • Laddningstid: 180 min
  • Antal pulsationer/sek.: 175
  • Borsthuvuden: 3
  • Inbyggd timer
  • Inbyggd tryckgivare
  • App-kontroll

Ett tandläkarinspirerat, runt borsthuvud
Denna eltandborste har ett tandläkarinspirerat runt borsthuvud, som omsluter varje enskild tand med en vibrerande, roterande och pulserande teknik. Enligt tillverkaren Braun kan denna teknik avlägsna upp till dubbelt så mycket plack som en vanlig manuell tandborste.

Smartphone-funktion som gör det roligt att borsta längre
En speciell detalj med denna eltandborste är att den kan anslutas till en app på din telefon, som håller koll på hur länge och hur noggrant du borstar dina tänder. Den inbyggda timern berättar när du har borstat de olika områdena i munnen tillräckligt länge.

Oral-B Genius 8000 har även en trycksensor som säkerställer att ditt tandkött skyddas mot överdriven tandborstning. Tandborsten ger ifrån sig ett pip, och kan ställas in att lysa i 12 olika färger, så att du inte borstar varje område längre än de rekommenderade 30 sekunderna.

Det var olika reaktioner på smartphone-programmet i de tester vi har gått igenom. Många av recensenterna älskade programmet, och menade att det hjälpte dem att borsta tänderna längre och noggrannare. Andra menade dock att funktionen var slöseri med tid och inget de ville använda dagligen, eftersom att de inte ville ha med sig sin telefon varje gång de borstade tänderna.

5 olika inställningar och 3 borsthuvuden
Oral-B Genius 8000 har 5 olika inställningar, beroende på vad du vill prioritera. Det finns exempelvis ett program som skyddar tandköttet och ett whitening-program för extra vita tänder.
Tandborsten kommer med 3 olika borsthuvuden, bland annat ett 3D-white-borsthuvud, som hjälper till att polera tänderna och ta bort missfärgningar.

Dessutom medföljer ett praktiskt resefodral, en laddare och en Smartphone-hållare till badrummet, så att du enkelt kan använda Oral-Bs tandborstnings-app utan att behöva borsta tänderna med ena handen, och hålla telefonen med den andra.

Mer om Oral-B Genius 8000

Specifikationer

  • Teknik: Oscillerande, roterande, pulserande
  • Antal funktioner: 6
  • Batteritid: 14 dagar
  • Laddningstid: 180 min
  • Antal pulsationer/sek.: 175
  • Borsthuvuden: 3
  • Inbyggd timer
  • Inbyggd tryckgivare
  • App-kontroll

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Oral-B iO Series 9 - effektiv och användarvänlig eltandborste

  • check Topplista på PriceRunner-testet med högt betyg 4.5/5
  • check Rekommendationspris från TechRadar - med 4,5/5 stjärnor
  • check 4.6/5 hos Amazon
  • check 4.7/5 hos Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Oral-B iO Series 9:

  • Unikt runt borsthuvud med mjuka mikrovibrationer
  • 3D-tandspårningsfunktion
  • Olika inställningar för att anpassa din tandborstning

Konsumentmagasinets omdöme

Eltandborsten Oral-B iO är ett bra val för dig som söker en högkvalitativ borste med Bluetooth-anslutning. Även om appen inte alltid fungerar perfekt är det inget som påverkar den övergripande funktionaliteten och tandrengöringsguiden. Eltandborsten har en tyst borstlös motor och snabbladdning på bara tre timmar.

Utbytesborstarna kan dock vara lite dyra, vilket är en möjlig nackdel. Ändå förtjänar denna eltandborste en hög plats på vår lista på grund av de egenskaper som nämns ovan och den övergripande kvalitet och tanke som lagts ner på att utforma denna användarvänliga eltandborste.

Fördelar

  • Inbyggd display
  • Snabbladdning
  • Medföljande reseväska
  • Smart trycksensor
  • Sju rengöringslägen

Nackdelar

  • Appen är inte alltid 100% exakt
  • Lite dyrt att byta borste

Eltandborsten Oral-B iO Series 9 har ett unikt runt borsthuvud med mjuka mikrovibrationer. Detta hjälper till att avlägsna plack och bakterier från tänderna mer effektivt än en vanlig tandborste. Denna eltandborste är utformad för dig som vill ha en lättanvänd eltandborste med mer avancerade funktioner, som app-anslutning och en OLED-display i färg.

Recension: En detaljerad recension av Oral-B iO Series 9

Specifikationer

  • Teknik: Vibrationer
  • Antal funktioner: 7
  • Batteritid: 21 dagar
  • Laddningstid: 180 min
  • Antal pulsationer/sek.: 333
  • Borsthuvuden: 4
  • Inbyggd timer
  • Inbyggd tryckgivare
  • App-kontroll

Överlägsen tandborstning
Eltandborsten Oral-B iO Series 9 är en topprodukt som erbjuder användarvänlig rengöringsprestanda med en 2-minuters timer och pacer. Den har en 3D-tandspårningsfunktion som använder Bluetooth-anslutning för att spåra dina rörelser och se till att varje hörn och skrymsle i munnen rengörs grundligt.

Eltandborsten har ett inbyggt system som övervakar hur hårt du borstar tänderna. Om du borstar för hårt indikeras det av tandborsten genom en röd lampa. På så vis är det lättare att upprätthålla en hälsosam tandborstningsrutin utan att oroa dig för att skada dina tänder.

Tandborsten visar också när du borstar bra genom att lysa grönt. Detta hjälper dig att se till att du får ut det mesta av varje tandborstning. Det tandläkarinspirerade runda borsthuvudet som är omdesignat med tvinnade borststrån hjälper till att avlägsna mer plack vid varje användning.

Låg ljudnivå + 7 rengöringslägen
Eltandborsten iO Series 9 är tystare än befintliga Oral-B-borstar. Detta ger en trevligare upplevelse för användaren, eftersom tandborstningen blir mer diskret. Eltandborsten är dessutom tillräckligt kraftfull för att ge en effektiv rengöring samtidigt som den är tystgående.

Med sju olika rengöringslägen kan den här tandborsten anpassas för att uppfylla dina specifika behov. Den kraftfulla magnetiska snabbladdaren och det laddningsbara resefodralet gör det enkelt att hålla eltandborsten laddad när du är på språng, samtidigt som den eleganta och snygga designen passar bra in i vilket badrum som helst.

Vad säger användare och experter om Oral-B iO Series 9?

Eltandborsten Oral-B iO fick högsta betyg av experter och användare. Den har en topplacering i Pricerunners test och fick 4,5/5 på Techradar.com för sin förmåga att avlägsna hårt plack och för funktionen som ger feedback på din tandborstning i realtid.

Baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner från butiker och Amazon har eltandborsten fått ett genomsnittligt betyg på 4,7/5 stjärnor. Kunderna älskade främst de olika specialprogrammen som till och med erbjuder guidad tandborstning.

Mer om Oral-B iO Series 9

Specifikationer

  • Teknik: Vibrationer
  • Antal funktioner: 7
  • Batteritid: 21 dagar
  • Laddningstid: 180 min
  • Antal pulsationer/sek.: 333
  • Borsthuvuden: 4
  • Inbyggd timer
  • Inbyggd tryckgivare
  • App-kontroll

Oral-B Pro 600 - eltandborste med CrossAction-borsthuvud

  • check Bästa budgetvalet enligt Aftonbladet
  • check Toppbetyg hos tyska Stiftung Warentest
  • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping
  • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Oral-B Pro 600:

  • Praktisk och enkel design för daglig användning
  • Utformad för att rengöra tänderna från alla vinklar
  • Rekommenderas av tandläkare över hela världen

Fördelar

  • Jämnt tryck
  • Enkel att använda
  • Praktiskt, smalt handtag
  • Skonsamt för tandköttet
  • Resevänlig storlek

Nackdelar

  • Endast ett borstningsläge
  • Brist på avancerade funktioner

Oral-B Pro 600 är en eltandborste som, trots sitt relativt låga pris, klarar sig riktigt bra i många tester. Den har bland annat blivit utvald som det bästa budgetvalet av Aftonbladet. Modellen lovordas för att rengöra tänderna effektivt, för att vara bekväm att hålla i, och för att vara av god kvalitet utan att vara högljudd.

Recension: En detaljerad recension av Oral-B Pro 600

Specifikationer

  • Teknik: Oscillerande, pulserande, roterande
  • Antal funktioner: 1
  • Batteritid: 10 dagar
  • Antal pulsationer/sek.: 333
  • Borsthuvuden: 1
  • App-kontroll
  • Inbyggd timer
  • Laddningstid: 360 min

Enkel och effektiv tandborste
Jämfört med många andra eltandborstar från samma och andra tillverkare har Oral-B Pro 600 relativt få funktioner, men den klarar enligt testresultaten sin viktigaste uppgift, nämligen att rengöra och polera tänderna briljant och effektivt.

Eltandborsten har bara ett program – daglig rengöring – men enligt studier av liknande eltandborstar är det detta program som används mest.

Laddningsindikator och trycksensor
Oral-B Pro 600 är utrustad med en indikator som berättar när det är dags att ladda tandborsten. Förutom detta har den en trycksensor, där ljudet ändras om du trycker för hårt och pulseringen kommer att stanna en kort stund, så att du har möjlighet att ändra trycket.

Eltandborsten är också försedd med en timer, som ger ifrån sig ett kort brummande var 30:e sekund, så att du kan byta kvadrant, och efter 2 minuter, så att du vet att du har borstat tillräckligt länge.

Mer om Oral-B Pro 600

Specifikationer

  • Teknik: Oscillerande, pulserande, roterande
  • Antal funktioner: 1
  • Batteritid: 10 dagar
  • Antal pulsationer/sek.: 333
  • Borsthuvuden: 1
  • App-kontroll
  • Inbyggd timer
  • Laddningstid: 360 min

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Oral-B Smart 4 4000N - eltandborste med inbyggd timer

  • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
  • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Oral-B Smart 4 4000N:

  • Utformad för att avlägsna mer plack
  • Inbyggd timer av professionell kvalitet
  • Känsligt läge - för skonsam rengöring

Fördelar

  • Lätt att ta bort/återmontera borsthuvudet
  • Utomordentliga tandrengöringsresultat
  • Goda borstningsinstruktioner
  • Tar försiktigt bort missfärgningar på ytan

Nackdelar

  • Uppladdningstiden kunde vara kortare

Förutom att ta bort vanlig smuts från tänderna är Oral-B Smart 4 4000N även gjord för att ta bort plack, som annars kan bli kvar och orsaka problem för både tänder och tandkött.

Recension: En detaljerad recension av Oral-B Smart 4 4000N

Specifikationer

  • Teknik: Oscillerande , Pulserande , Roterande
  • Antal funktioner: 3
  • Batteritid: 14 dagar
  • Laddningstid: 720 min
  • Antal penseldrag/min: 32500
  • Antal pulsationer/sek.: 666
  • Borsthuvuden: 2
  • Inbyggd timer
  • App-kontroll
  • Inbyggd tryckgivare

Designad för att avlägsna mer plack
Den här modellen är designad för att kunna avlägsna upp till 100 % mer plack än en vanlig tandborste. Detta gör man genom att först blöta tandborsten och sätta på tandkräm, och sedan ska borsthuvudet föras mjukt över varje tand på alla tre sidor – alltså insidan, utsidan och tuggytan. Tandborsten ger dessutom feedback om man borstar fel.

Modell med trycksensor
Feedbacken från Oral-B Smart 4 4000N kommer i form av en trycksensor. Denna sensor känner av om man borstar för hårt, och för att det inte ska uppstå några tvivel lyser även en lampa på tandborsten för att göra användaren uppmärksam på detta.

Det här skyddar tänderna och gör att man slipper irriterat tandkött, vilket annars lätt uppstår vid en för hård borstning.

Oral-B Smart 4 4000N är batteridriven, och batteriet håller i över två veckor på en enda laddning. Oral-B Smart 4 4000N kan dessutom användas av hela familjen, och det ingår två borsthuvuden vid köp.

Tre borstlägen
För att man ska kunna anpassa tandborstningen utifrån individuella behov har Oral-B Smart 4 4000N tre olika borstlägen, bland annat “sensitive” och “whitening”.

Whitening gör tänderna vitare genom att ta bort missfärgningar med polerande borströrelser, och sensitive-läget är bra för dig som har känsligt tandkött. Då blir borstningen nämligen skonsammare för både tandkött och tänder, och därför uppstår mindre irritation.

Mer om Oral-B Smart 4 4000N

Specifikationer

  • Teknik: Oscillerande , Pulserande , Roterande
  • Antal funktioner: 3
  • Batteritid: 14 dagar
  • Laddningstid: 720 min
  • Antal penseldrag/min: 32500
  • Antal pulsationer/sek.: 666
  • Borsthuvuden: 2
  • Inbyggd timer
  • App-kontroll
  • Inbyggd tryckgivare

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av eltandborstarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Tu.no

Tu.no är en norsk veckotidning, som behandlar teknik och uppfinningar. Veckotidningen har testat de tre ledande eltandborstarna på marknaden. Du kan läsa mer om testet genom att klicka här.

Tek.no

Tek.no är en hemsida för konsumentteknik, som utför tester av olika hushållsapparater. Tek.no testade 5 olika eltandborstar. Du kan se testet genom att klicka på länken här.

Aftonbladet

Aftonbladet är en av Sveriges största tidningar. De har i sitt test av eltandborstar gått igenom 6 av de ledande tandborstarna och bedömt dem utifrån ett antal punkter. Du kan läsa testet här. Var uppmärksam på att det krävs en prenumeration för att få tillgång till hela testet.

Mobilsiden.dk

Mobilsiden.dk har skrivit en lång artikel om två av Oral-Bs ledande eltandborstar, Oral-B Genius 8000 och 9000. Du kan läsa artikeln om tandborstarna genom att klicka här.

Stiftung Warentest

Detta är en tysk konsumentorganisation, som motsvarar svenskarnas Råd & Rön. De har gjort ett test av en lång rad tandborstar, som du kan läsa genom att klicka på länken här. Det krävs en prenumeration för att få tillgång till hela testet.

Råd & Rön

Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett test av 6 eltandborstar, och bedömt dem utifrån ett antal kriterier. Du kan läsa testet genom att klicka här, men det krävs en prenumeration för full tillgång.

Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk är en brittisk tekniksajt som ger konsumenterna råd om teknik. De fokuserar huvudsakligen på datorer, men Techadvisor.co.uk skriver även om allmänna nyheter inom teknikbranschen. De genomför även tester och skriver guider för att hjälpa konsumenterna, och här har Techadvisor.co.uk provat eltandborsten Oral-B Pro 2000.

Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du artikeln här.

Telegraph.co.uk

The Telegraph är en av Storbritanniens klassiska tidningar. Den publicerades för första gången 1855 och ges fortfarande ut dagligen, och idag har tidningen dessutom en stor hemsida. Tidningen skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter, men även om sport, underhållning, kultur och livsstil. Här har tidningen genomfört ett test för att ta reda på vilka eltandborstar som är bäst på marknaden, och de provade bland annat modellen Oral-B Pro 2000.

Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

T3.com

3.com är ett amerikanskt teknikmagasin med fokus på olika områden inom teknik, och de skriver till exempel nyheter, recensioner, guider och diverse artiklar. De behandlar framför allt elektroniska konsumentprodukter, till exempel telefoner, datorer, ljud, spel och fitness, men T3.com gör även utrymme för andra konsumentprodukter. Här har T3.com testat åtta olika eltandborstar, bland annat modellen Oral-B Pro 7000.

Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du hela artikeln här hos T3.com.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången har de provat eltandborsten Oral-B Pro 2000. Klicka här för att läsa mer om undersökningen.

Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

Techradar.com

Techradar.com är en webbplats som tillhandahåller nyheter, recensioner och förhandsgranskningar av teknikprodukter. Webbplatsen täcker ett brett utbud av produkter, bland annat datorer, smartphones, tv-apparater och kameror. Förutom nyheter och recensioner innehåller Techradar.com även köpguider och videor. De testade Oral-B iO Series 9 utifrån design, prestanda och pris jämfört med andra produkter på marknaden.

Oral-B iO Series 9

Testad den: 12/07/2021

Du kan se testet här.

Live Science

Live Science är en webbplats för vetenskapliga nyheter som täcker ett brett spektrum av ämnen, bland annat hälsa, teknik och miljö. Deras testprocess innebär att de använder produkten och analyserar dess specifikationer samt samlar in feedback från användarna. De har testat den elektriska tandborsten Philips Sonicare DiamondClean och berömt dess batteritid och smarta funktioner.

Läs Philips Sonicare DiamondClean 9000 recension här.

Kundrecensioner

Amazon 

Amazon är en av de största detaljhandlarna på nätet i världen. Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos och började som en nätbokhandel och växte snabbt till en stor e-handelsplattform. Idag säljer Amazon allt från böcker och elektronik till kläder och möbler.

Oral-B iO Series 9 – Du kan se recensionerna här.

Google Shopping

Google Shopping är en marknadsplats på nätet där användare kan söka och jämföra produkter från olika återförsäljare på ett och samma ställe. En av de mest användbara funktionerna i Google Shopping är användarnas betygssystem. Kunderna kan lämna betyg och recensioner för de produkter de har köpt, vilket ger värdefull feedback för andra potentiella köpare. Dessa betyg kan hjälpa användarna att avgöra en produkts kvalitet, prestanda och tillförlitlighet innan de gör ett köp. Genom att läsa igenom användarnas betyg och recensioner kan köpare fatta välgrundade beslut om vilka produkter de ska köpa och vilka de ska undvika.

Se användaromdömen om Oral-B Genius 8000 här.

Se användaromdömen om Oral-B iO Series 9 här.

Se användaromdömen om Oral-B Pro 600 här.

Se användaromdömen om Oral-B Smart 4 4000N här.

FAQ

Vilken eltandborste är bäst?
Philips Sonicare DiamondClean, Philips Sonicare DiamondClean, Oral-B Genius 8000 och Oral-B Pro 3000
Hur har eltandborstarna testats?
Eltandborstarna har bedömts baserat på deras förmåga att rengöra tänderna och avlägsna plack. Experterna har även tittat på användarvänlighet, ljudnivå och batteritid.
Hur ofta måste jag byta borsthuvud?
Eftersom att kvaliteten på borsthuvudet försämras i takt med att man använder det bör du byta till ett nytt var tredje månad. Vissa eltandborstar meddelar till och med när det är dags att byta borsthuvud. Om du inte har en sådan modell fungerar det dock fint att använda sunt förnuft.

Så borstar du dina tänder på rätt sätt

Enligt en skandinavisk studie gjord av Dansk Sundhedsinstitut, är skandinavernas munhygien inte riktigt så bra som man skulle kunna tro. Även om 8 av 10 danskar borstar tänderna två gånger dagligen har bara var tredje dansk en bra munhygien. Enligt tandläkarna som står bakom studien beror detta på att danskarna inte borstar tillräckligt noggrant.

Tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, innan man går och lägger sig. Varje tandborstning bör ta minst 2 minuter.

Dela upp munnen i 4 områden när du borstar tänderna
Tandläkare rekommenderar att man delar upp munnen i områden, så att man borstar alla tänder lika noggrant. I rapporten från Dansk Sundhedsinstitut föreslår de att man delar upp tandborstningsområdet i följande områden:

  • Överkäke och underkäke
  • Höger och vänster sida
  • Utsidan, insidan, och tuggytorna på tänderna
  • Området bakom de bakre tänderna, och mellan tänderna

Det är en bra idé att skapa sin egen rutin, så att man inte glömmer något av områdena. Dessutom rekommenderas det att borsta med cirkelrörelser istället för fram och tillbaka, då detta är mer skonsamt för tandköttet.

Det är viktigt att ta hand om tandköttet medan man borstar. Se till att inte trycka för hårt, och håll koll på att tandköttet inte drar sig tillbaka eller börjar blöda. Om detta sker är det möjligt att du trycker för hårt, eller att tandborsthuvudet är för hårt.

Vanlig tandborste eller eltandborste

Enligt en rapport från Dansk Sundhedsinstitut fungerar båda bra så länge man borstar ordentligt och tillräckligt länge. Om man väljer en vanlig tandborste måste man se till att byta ut den med jämna mellanrum. Tandborsten ska vara ganska mjuk, så att den inte skadar tandköttet, och borsthåren ska sitta tätt.

Många föredrar idag en eltandborste då man inte behöver röra tandborsten så mycket. Många eltandborstar är dessutom utrustade med olika program som håller koll på hur länge och hur noggrant man borstar, vilket också kan vara till hjälp för många.

Om du vill läsa mer om rapporten från Dansk Sundhedsinstitut kan du göra det här.

Om du vill ha inspiration till en bättre tandborstning, så har tandportalen.dk gjort en video där de visar hur man borstar tänderna på rätt sätt med både en vanlig tandborste och en eltandborste.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Enligt en professor vid Institutet för Klinisk Odontologi vid Universitetet i Bergen finns det studier som visar på att en eltandborste avlägsnar bakteriebeläggningar bättre än en vanlig tandborste. Skillnaden är dock inte särskilt stor eller märkbar om man använder den manuella tandborsten på rätt sätt, och borstar de rekommenderade 2 minuterna två gånger om dagen.

Vem får ut mest av att borsta tänderna med en eltandborste?

Enligt samma studie är det särskilt äldre som kan hjälpas mycket av en eltandborste. Detta beror på att eltandborstar är lättare att hålla i, och att handen inte behöver röras så mycket som med en manuell tandborste.

En eltandborste kan även göra det roligare för barn att borsta tänderna, särskilt nu när det finns många modeller som är speciellt gjorda för barn, med roliga färger, ljud och design.

Dansk Sundhedsinstitut kommer i sin rapport fram till slutsatsen att det för det flesta kommer att vara en smaksak om man vill använda en eltandborste eller en vanlig. Återigen är det bara viktigt att du borstar i minst 2 minuter varje gång, och att du gör det med de rätta rörelserna. Fördelen med en eltandborste är att den gör de rekommenderade roterande rörelserna som många har svårt att göra med en manuell tandborste.

Kan du skada dina tänder med en tandborste?

Enligt studier gjorda av tandläkare, bör man undvika hårda borstar, oavsett om det är en manuell tandborste eller en eltandborste. En hård tandborste kan nämligen skada tandemaljen och tandköttet. De flesta tandborstar och borsthuvuden till eltandborstar har hårdhet angivet på förpackningen.

Kan man spara tid genom att använda en eltandborste?

Svaret är nej. Anledningen till detta är att de flesta manuella tandborstar har ett större borsthuvud än de elektriska tandborstarna, så även om en eltandborste har betydligt fler rotationer än du kan klara av med handen, når du ett mindre område åt gången.

Tandläkare rekommenderar att man använder en tandkräm med fluor varje morgon och varje kväll, gärna i två minuter eller längre. Tandtråd är också en bra idé, särskilt om dina tänder sitter tätt samman, då varken en eltandborste eller vanlig tandborste kan nå ända in.

Sammantaget visar studierna att båda fungerar bra, om man borstar tillräckligt länge och tillräckligt noggrant. En eltandborste är dock en aning bättre på att avlägsna plack och bakteriebeläggningar, och en bra idé för människor som inte har en bra tandborstningsteknik, eller som på grund av ålder har problem med att borsta tillräckligt länge.

Det bästa är att prova sig fram och ta reda på vilken lösning som passar bäst till dig, gärna i samråd med din tandläkare. Du kan läsa mer om ämnet genom att klicka på länken här.

Så håller du en bra tandborsthygien

Få människor tänker dagligen på hur många bakterier vi är omgivna av, och att särskilt badrummet är ett äkta bakterieparadis. En studie utförd av American Microbiology Society visar att det i de allra flesta badrum finns otaliga skadliga bakterier, såsom stafylokocker och bakterier från avföring.

Men det gäller inte bara golvet och själva toaletten, utan även allt vi har stående i badrummet. Detta innebär alltså även att våra tandborstar är bakteriebomber, som i värsta fall kan göra oss ordentligt sjuka.

Hjälper det att gömma undan tandborsten i ett skåp?

Många tror felaktigt att de, genom att gömma undan tandborsten i medicinskåpet, därmed skyddar tandborsten från de farliga bakterierna. Tyvärr visar studier att detta inte hjälper, snarare tvärtom. Genom att stänga in tandborsten skapar du en fuktig miljö, som bara ökar bakterietillväxten.

Det är dock inte heller en bra idé att ha tandborsten stående på handfatet, då man på så vis sprättar på tandborsten varje gång man tvättar händerna. Den bästa lösningen är att sätta upp en hylla, så långt bort från toalettstolen som möjligt, om det finns utrymme till det.

Forskarnas råd för att hålla din tandborste fri från bakterier

Den värsta bakteriespridaren i badrummet är naturligtvis själva toalettstolen. Studier visar att bakterier kan flyga upp hela 25 cm ovanför toalettstolen vid spolning, så se till att stänga sitsen varje gång du spolar.

Dessutom är det viktigt att tandborsten alltid står upp, så att den har möjlighet att torka mellan användningarna. Om den ligger ner, eller är instängd i en behållare, kan den inte torka ordentligt, och blir därmed ett äkta paradis för svamp och diverse skadliga bakterier.

Det är en bra idé att köpa en ny tandborste var tredje månad, eller i varje fall skölja den med kokande vatten med jämna mellanrum.

Det är också viktigt att använda en bra tandkräm, som dödar bakterier. Och kom ihåg att tvätta händerna innan du rör vid tandkrämstuben, så att du inte överför onödiga bakterier till tuben.

Du kan läsa mer om tandborsthygien genom att klicka på denna länk.

Var försiktig med tandköttet när du borstar tänderna

Flera studier visar att många av oss lider av tillbakadraget tandkött eller andra besvär som beror på att vi borstar tänderna för hårt, fel, eller med för hårda borstar.

Enligt ett stort antal danska tandläkare, är det så mycket som 80 % av Danmarks befolkning som borstar sina tänder fel, och därmed riskerar att skada sitt tandkött.

Om man borstar tandköttet för hårt, riskerar man att få problem med tillbakadraget tandkött. Detta gör att tandhalsarna blottas, och gör tänderna känsligare, vilket man särskilt märker av när man äter glass, eller dricker varmt kaffe eller te.

I värsta fall kan man riskera att tänderna blir lösa, och därför mer benägna att lossna helt.

Om tandköttet väl har dragit sig tillbaka är det i regel för sent att fixa det, och den enda lösningen är ofta att täcka tandhalsen med en plastfyllning. Detta hjälper vanligtvis mot smärtor och ilningar, och skyddar tandköttet mot ytterligare skador.

Hur skyddar man bäst sitt tandkött?

I motsats till vad många tror, ska tandköttet inte bortas mer än vad som sker under tandborstningen. Bakterierna sitter på och mellan tänderna, och inte på tandköttet. Det är även viktigt att din tandborste inte är för hård, då detta sliter för mycket på både tandemaljen och tandköttet.

Många tandläkare rekommenderar att man använder en eltandborste, särskilt om man har problem med tandköttet, då borsthuvudet i regel är mindre, och rörelserna mer skonsamma. Många eltandborstar har även trycksensorer, som visar om man trycker för hårt, så att man på så vis kan lära sig en bättre teknik.

Om ditt tandkött redan har skadats, är det bäst att söka hjälp hos en tandläkare så snart som möjligt. Dessutom är det också en bra idé att använda en mild tandkräm, som är skonsam mot såväl emalj som tandkött. Det finns många olika märken på marknaden framställda speciellt för människor med tandköttsproblem.

Du kan få flera goda råd för hur du bäst skyddar ditt tandkött genom att läsa denna artikel från danska Politikken eller denna artikel skriven i samarbete med Zendium.

Goda råd om tandtrådsanvändning

Många tror att tandtråd är onödigt om man bara borstar tänderna två gånger om dagen. Studier visar dock tydligt att oavsett hur noggrant du borstar, kommer det alltid att finnas områden du inte kan nå med en tandborste. Detta gäller i synnerhet mellan tänderna och vid tandköttsranden, och här kan tandtråd hjälpa. Genom att följa förslagen här under får du mest ut av din tandtrådsanvändning.

  • Börja med runt 40-45 cm tandtråd virad runt dina pekfingrar, med ca 3-5 cm mellan.
  • Håll tandtråden spänd mellan ditt pekfinger och din tumme, och för den försiktigt in mellan dina tänder.
  • Försök försiktigt att komma in under tandköttet, men se till att du inte skadar tandköttet, då detta kan orsaka blottade tandhalsar.
  • Byt till ren tandtråd när du rör dig från tand till tand.

Det finns många olika typer av tandtråd, både med och utan vax och olika smaker, så prova dig fram och hitta den du tycker bäst om.

Så håller du en bra munhygien

Ett antal studier världen över har visat att det finns ett sammanhang mellan munhygien och vår hälsa i allmänhet. Bland annat har det visat sig att det finns ett sammanhang mellan gingivit (inflammerat tandkött) och många allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, luftvägsinfektioner och graviditetskomplikationer.

En bra munhygien är därmed betydligt viktigare än man tidigare trott. Vi har alla en mängd bakterier i munnen, många av dem gynnsamma, men även många skadliga.

Förutom de tidigare nämnda sjukdomarna, kan en dålig munhygien leda till utveckling av tandköttsinflammation, hål i tänderna, och lösa tänder. Dessutom kan en dålig munhygien även orsaka en dålig andedräkt, vilket kan påverka såväl självkänsla som det sociala livet.

En bra munhygien innebär inte att din mun ska vara helt bakteriefri. Tvärtom finns det många gynnsamma bakterier i vår mun, som vi inte klarar oss utan. Det gäller istället att skapa rätt miljö i munnen, så att man slipper de olämpliga bakterierna. Kosten har här en stor inverkan, till exempel kan en sockerrik kost skapa obalans i hela kroppen, och även i munnen.

Hur är din munhygien?

Om du är osäker på hur din munhygien är, är det alltid en bra idé att besöka tandläkaren. Men det finns även några saker du själv kan undersöka.

  • Har du plack eller tandsten i munnen?
  • Hur ser ditt tandkött ut? Om det är mörkrött är detta ett tecken på att något är fel
  • Är ditt tandkött ömt, eller blöder det när du borstar tänderna?
  • Har du en dålig smak i munnen och dålig andedräkt?

Om du har ett eller flera av dessa symptom är det ett tecken på att det är något galet med din munhygien. Kanske måste du borsta dina tänder bättre, byta tandkrämsmärke, eller köpa en ny tandborste. Om du är osäker, kontakta din tandläkare.

Tandborsten, ditt viktigaste redskap

Ditt viktigaste redskap är en bra tandborste. Tandborsten får inte vara för hård, och du måste prova dig fram och se om du föredrar en eltandborste eller en vanlig tandborste.

Borsta tänderna två gånger dagligen, morgon och kväll, i minst två minuter varje gång. Använd en tandkräm som innehåller fluor, och gärna en bakteriedödande sort.

Tandtråd

Tandtråd är viktigt för att komma in mellan tänderna för att avlägsna plack, Detta gäller särskilt för personer som har tätt sittande tänder, då en tandborste inte kan komma in i alla mellanrum.

Ät hälsosamt

Vår kost påverkar hela vår kropp, även munnen, och det är därför viktigt att äta hälsosamt för att uppnå rätt bakteriebalans. Prova att äta mindre socker, mycket grönsaker, och mycket fibrer. Det avråds även från att dricka sura drycker innan läggdags, då detta kan skada tandemaljen.

Du kan läsa mer om munhygien och de sjukdomar som är förknippade med en dålig munhygien här. Om du vill ha fler råd om hur du tar hand om din mun bättre, kan du läsa mer i denna artikel.

Tips och råd när du köper en eltandborste

Den stora tandborstproducenten Oral-B berättar att det idag finns många valmöjligheter när det kommer till tandborstar.

De förklarar att tandläkare över hela världen har berättat för befolkningen att eltandborstar i grunden är effektivare än vanliga manuella tandborstar. Det finns dock många olika sorters eltandborstar, och både pris och funktioner kan variera mycket.

Oral-B och Wupti.com berättar här vad du som konsument bör tänka på när du ska köpa en ny eltandborste:

Borsthuvudet

Eltandborstar kan ha olika typer av borsthuvuden – vissa är roterande medan andra är oscillerande, vilket innebär att de rör sig från sida till sida. Vissa borsthuvuden kan även pulsera och röra sig in och ut mellan tänderna.

Borstlägen/funktioner

Vissa eltandborstar är enkla och har bara ett borstläge. Andra har betydligt fler, och på dessa kan man till exempel välja ett skonsamt borstläge, djuprengöring eller “whitening”, som polerar bättre och gör tänderna vitare.

Timer

Många eltandborstar har en borstningstimer som meddelar när de rekommenderade två minuterna har gått. Vissa meddelar även när det är dags att byta område och fortsätta borsta en annan del av munnen.

Sensor

Vissa eltandborstar har även en trycksensor som aktiveras om man borstar för hårt på tänderna och tandköttet.

App

De mest högteknologiska eltandborstarna kan även kommunicera med en telefon, och för detta behövs bluetooth och en app som laddas ner till telefonen. I appen kan man se historik samt få feedback på sina borstningsvanor och rutiner, vilket gör att man kan optimera sin tandborstning och göra den så bra som möjligt.

Pris

Priset för eltandborstar varierar kraftigt. Många billigare modeller har inte särskilt många funktioner, men de kan fortfarande ge en effektiv rengöring.

Speciella barntandborstar

Det finns eltandborstar som är specialdesignade för barn, och detta syns även tydligt på designen hos dessa modeller. Eltandborstar för barn är ofta täckta av motiv från kända barnfilmer och -serier, och borsthuvudena är ofta både mindre och mjukare än de för vuxna – de är dock fortfarande effektiva.

Så här testas eltandborstar

Det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk genomför tester av en mängd olika konsumentprodukter, och här har de brittiska experterna provat eltandborstar. Här nedanför går de igenom vad de testar samt vad som är viktigast för betyget.

Rengöringsförmåga

Hur bra eltandborstarna är på att rengöra tänderna är viktigast för experterna från Which.co.uk. Varje tandborste testas 200 gånger, och de mäter hur mycket plack som finns på tänderna både före och efter varje borstning.

Batteri

Experterna testar hur många tandborstningar på 2 minuter en laddning räcker till. För att få ett så korrekt resultat som möjligt väntade Which.co.uk 12 timmar mellan varje borstning. Detta gjorde de för att se hur länge batteriet räcker om man borstar tänderna två gånger per dag.

Laddning

Which.co.uk mäter hur länge det tar för batteriet att laddas fullt, och de berättar att just detta kan variera kraftigt. Vissa modeller laddas nämligen på mindre än 10 timmar, medan andra behöver flera dagar.

Användarvänlighet

De utvärderar hur bekväm varje tandborste är att använda, hålla i och borsta med. De testar även att byta borsthuvud för att se om det är lätt att göra.

Oväsen

Slutligen undersöker experterna ljudnivån hos tandborstarna.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Oral-B Pro 3000

Oral-B Pro 690 Duo Pack 

Oral-B Pro 2000 

GETTONY - bästa elektrisk tandborste för priset

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta