Elektrisk tandborste test-översikt – De bästa eltandborstarna i test

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

Elektriska tandborstar har de senaste åren blivit mycket bättre och billigare än tidigare. Många tester gjorda av tandläkare visar att de generellt borstar effektivare än den vanliga tandborsten, och därigenom avlägsnar mer plack och bakteriebeläggningar.

I denna artikel kommer Konsumentmagasinet att gå igenom ett antal testvinnande eltandborstar, så att du kan skapa dig en överblick över vilken modell som passar bäst till dig. Om du vill veta mer om de olika testerna har vi sist i artikeln en lista med länkar till de källor vi har använt.

Du måste tänka på detta innan du köper en ny eltandborste:

 • Timer: De mer avancerade modellerna kommer med en borstningstimer. Timern talar om för dig när du har borstat tänderna tillräckligt länge. På så vis slipper du att borsta dina tänder onödigt länge och kan förhindra skador från borstningen. Att borsta tänderna för mycket kan nämligen skada dina tänder. Därför bör du skaffa en tandborste med en borstningstimer.
 • Tryckvarnare: Tandborstar med tryckvarnare kan tala om för dig om du trycker för hårt med tandborsten under borstningen. Att trycka för hårt skulle kunna leda till slitningsskador på tändernas emalj, vilket såklart inte alls är bra. Titta därför efter denna funktion när du väljer eltandborste.
 • Olika typer: Det finns oscillerande eltandborstar som rör sig fram och tillbaka, men det finns även soniska eltandborstar som vibrerar. Välj den modellen som tilltalar dig eller satsa på en eltandborste som kombinerar de två teknikerna.
 • Pris och märke: Priset och märket ska inte alltid vara den avgörande faktorn. I första hand ska du välja en eltandborste som täcker dina behov. Priset och märket kommer i andra hand.
 • Recensioner och tester: Expertrecensenter har stor erfarenhet och kunskap kring eltandborstester. För att se till så att du får en produkt som uppfyller alla dina krav är det därför gynnsamt att läsa tester, men även konsumentrecensioner, för att få en överblick av hur väl andra upplever att eltandborstarna fungerar.

arrow-more

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Elektrisk tandborste test-översikt 2022 – Här är experternas favoriter

 


GETTONY – bästa elektrisk tandborste för priset!

Vår rekommendation & Bäst för priset

✅ Egenskaper och kvalitet som motsvarar en högre prisklass
✅ Hög valuta för pengarna: Inga dyra mellanhänder
✅ Mycket bra recensioner på Trustpilot

✅ 5 års garanti + Fri Leverans
GETTONY

Vi har tittat närmare på det nya märket GetTony, som har lanserat en ny spelare på marknaden inom elektriska tandborstar. TONY är en prisvänlig eltandborste av hög kvalitet, som är utrustad med flera smarta borstfunktioner.

I ett testförlopp av tandborsten har vi jämfört både egenskaper och design med marknadens ledande modeller. Slutsatsen är att eltandborsten från TONY lätt kan vara med när det kommer till både kvalitet och effekt – och då till ett otroligt överkomligt pris.

GetTony är så säkra på kvaliteten på deras elektriska tandborste att de erbjuder dig 5 års garanti.

Intervalltimmar och 4 smarta funktioner

När du borstar med en vanlig tandborste, finns det endast en borstningsmetod. De är också svårt att veta hur lång tid du ska borsta, och ska tandborsten dessutom bytas ut efter endast ett par månader.

Det speciella med TONY är att den erbjuder 4 smarta borstfunktioner: Clean, Whitening, Polish och Gum Care. Du kan därför enkelt välja din personliga favorit och uppnå det önskade resultatet. Borsten rör sig med 38.000 rotationer i minuten, utan att trycka för hårt och skada ditt tandkött.

TONY har även en intervallfunktion. Var 30:e sekund kommer du att märka av en mjuk vibration som berättar för dig att du ska byta område i munnen. På så sätt kan du vara säker på att du kommer hela vägen runt.

Svenska tandläkare rekommenderar att du borstar dina tänder i 2 minuter, 2 gånger om dagen. TONY är utrustad med en timer som säger till dig precis när tiden har passerat. Det säkrar en grundlig och effektiv tandborstning, och du slipper obehagliga besök hos tandläkaren som typiskt kostar allt för mycket pengar.

Vattentät och snabb att ladda

Du har säkert upplevt stressiga morgnar där du har gått upp lite för sent? I den situationen kan det vara nödvändigt att effektivisera den dagliga rutinen en smula. TONY är IPX7-vattentät så att du tryggt och riskfritt kan ta den med i badet eller duschen och spara tid, utan att bekymra dig för skador på produkten.

Du kan också enkelt ladda din nya elektriska tandborste från TONY. En enda vända i laddaren ger dig 20 dagars rensning och borstning 2 gånger dagligen. Om du inte har några lediga eluttag i sikte i huset eller i lägenheten kan du även ladda den via USB.

Många andra tandborstar på marknaden har en ganska gammaldags design. Om du köper en eltandborste från GetTony kan du välja produkten i en modern vit eller mattsvart färg – en elegant och neutral look till de flesta badrum. TONY eltandborsten har också en ergonomisk design, så att den ligger bra och naturligt i handflatan när du ska borsta dina tänder. 

Leverans i en hektisk vardag

Precis som när du byter sängkläder och badhanddukar ska du även komma ihåg att byta ut din tandborste. Med Tony behöver du inte bekymra dig över att ge dig ut och köpa nya borsthuvuden.

Om du blir medlem kan du få en fast leverans, så att du själv eller andra medlemmar av familjen får borsthuvudet utbytt regelmässigt. Det kan vara trevligt i en hektisk vardag där det redan är allt för mycket planering.

Som kund hos GetTony får du en massa frihet. Du kan själv skräddarsy din leverans och kan närsomhelst justera hur ofta du önskar att få nya borsthuvuden – hela vägen fram till dörren. 

Fördelar

 • 5 års garanti 
 • Gratis frakt 
 • Svensk kundservice 
 • Hög kvalitet 
 • Friskare tänder
 • Ergonomisk och snygg design 
Nackdelar

 • Tandborsthuvudena kan bara köpas på ett begränsat antal platser

Utvalda specifikationer
 38.000 rotationer i minuten
 4 borstfunktioner
 Intervalltimmar 
 2 min. timer 
 IPX7 vattentät
 Lång batteritid 

Startpaketet innehåller:
 Elektrisk tandborste 
 Borsthuvud
 USB-laddningsstation
 Bruksanvisning


Oral-B Genius 8000 – elektrisk tandborste med app

✅ 5 av 6 stjärnor hos mobilsiden.dk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Techadvisor
✅ 5 av 5 stjärnor hos Techgearlab

Oral-B Genius 8000

 

Denna elektriska tandborste har fått bra betyg i flera olika tester, bland annat hos Techadvisor och Techgearlab, samt den danska hemsidan mobilsiden.dk, som har gjort en lång utförlig artikel om just denna tandborste, och den lite nyare modellen Genius 9000.

Oral-B Genius 8000 lovordas för att ge en bra tandborstning, avlägsna plack effektivt, och för att den har en smartphone-app som kan ge dig feedback på din tandborstning.

Ett tandläkarinspirerat, runt huvud

Denna eltandborste har ett tandläkarinspirerat runt huvud, som omsluter varje enskild tand med en oscillerande, roterande och pulserande teknik. Enligt tillverkaren Braun kan denna teknik avlägsna upp till dubbelt så mycket plack som en vanlig manuell tandborste.

Smartphone-funktion som gör det roligt att borsta längre

En speciell detalj med denna eltandborste är att den kan anslutas till en app på din telefon, som håller koll på hur länge, och hur grundligt du borstar dina tänder. Den inbyggda timern berättar när du har borstat de olika områdena i munnen tillräckligt länge. Oral-B Genius 8000 har även en trycksensor som säkerställer att ditt tandkött skyddas mot överborstning. Tandborsten ger ifrån sig ett pip, och kan ställas in att lysa i 12 olika färger, så att du inte borstar varje område längre än de rekommenderade 30 sekunderna.

Det var olika reaktioner på smartphone-programmet i de tester vi har gått igenom. Många av recensenterna älskade programmet, och menade att det hjälpte dem att borsta tänderna längre och noggrannare. Andra menade dock att funktionen var slöseri på tid, och inget de ville använda dagligen, eftersom att de inte ville ha med sig sin telefon varje gång de borstade tänderna.

5 olika inställningar och 3 borsthuvuden

holder Oral-B Genius 8000

Oral-B Genius 8000 har 5 olika inställningar, beroende på vad du vill prioritera. Det finns exempelvis ett program som skyddar tandköttet och ett whitening-program för extra vita tänder.
Tandborsten kommer med 3 olika borsthuvuden, bland annat ett 3D-white-borsthuvud, som hjälper till att polera tänderna och ta bort missfärgningar.

Dessutom följer det med ett praktiskt resefodral, en laddare och en Smartphone-hållare till badrummet, så att du enkelt kan använda Oral-Bs tandborstnings-app utan att behöva borsta tänderna med ena handen, och hålla telefonen med den andra.

Fördelar

 • LED-ring med 12 olika färger som ger feedback på borsttid, tryckindikator och bluetooth-anslutning
 • Kan anslutas till en app, som hjälper dig att borsta tänderna under rätt tid och i rätt ordning
 • Fem olika inställningar, bland annat daglig rengöring och ett whitening-program
 • Litiumbatteri som laddas snabbt och har en lång livslängd mellan laddningarna
Nackdelar

 • Hög prisklass

Utvalda specifikationer
Runt borsthuvud
App ger användaranpassad feedback
5 borstfunktioner
Levereras med tre olika borsthuvuden, laddare, Smartphone-hållare, samt ett resefodral

Här kan du se en kort presentation av Oral-B Genius 8000 och dess funktioner: 


Philips Sonicare DiamondClean

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos tu.no
✅ 5 av 5 stjärnor hos teknikmagasinet T3
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Techadvisor.co.uk
✅ 6 av 6 stjärnor hos Klikk.no
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Goodhousekeeping.com
✅ Testvinnare hos tek.no
✅ Testvinnare hos Aftonbladet

Philips Sonicare Diamond Clean

Philips Sonicare DiamondClean har fått toppbetyg i ett stort antal tester av elektriska tandborstar. Gemensamt för alla bedömningar är att modellen särskilt utmärker sig med sin borstningsförmåga, användarvänlighet och hållbarhet.

Modellen får också mycket beröm för sin förmåga att avlägsna plack, och Klikk.no har även utnämnt modellen som den bästa tandborsten för att just ta bort plack. Enligt Tek.no är det en eltandborste som garanterar blankpolerade tänder, och de påpekar att denna eltandborste är det närmaste du kommer en professionell tandrengöring. Flera tester kallar även modellen för eltandborstarnas kung.

Avlägsnar effektivt plack

Enligt tillverkaren Philips bör Philips Sonicare DiamondClean ge användaren vitare tänder efter bara en veckas användning, och avlägsna plack 7 gånger effektivare än en vanlig tandborste. DiamondClean-borsthuvudet lovordas även för att ge en effektiv rengöring mellan tänderna och längs tandköttet. Borsthuvudet har diamantformade borsthår, en medium styvhet, och borde vara det bästa inom plackborttagning som finns tillgängligt på marknaden just nu.

Dubbelt laddningssystem

Philips Sonicare Diamond Black opladerPhilips Sonicare Diamond Black kommer med ett laddningsglas, som gör det möjligt att ladda tandborsten med stil. Glaset, som du även kan använda som sköljglas, fungerar som en laddare när du placerar tandborsten i glaset. Dessutom kan du ladda tandborsten i det medföljande resefodralet, antingen genom att ansluta tandborsten till din bärbara dator via USB, eller genom vanlig laddning från ett vägguttag. Tandborsten får dessutom beröm i tester för att ladda snabbt, och för att vara energieffektiv, så att du inte behöver ladda den särskilt ofta.

Intervalltimer som påminner dig om hur länge du ska borsta

Intervalltimern är uppdelad i 4 sektioner på 30 sekunder, och indikerar när du är färdig med borstningen av de olika områdena i munnen.

Tandborsten har 5 olika inställningar, beroende på om du vill polera tänderna extra noggrant, massera tandköttet, har känsliga tänder, vill ha vitare tänder, eller om du har känsligt tandkött, som måste behandlas skonsamt under tandborstningen.

En dyr, men effektiv eltandborste

Enligt de tester vi har gått igenom är detta en bra och effektiv tandborste, som garanterar rena tänder efter användning, och som håller vad den lovar vad gäller att avlägsna plack och att upprätthålla ett rent och hälsosamt tandkött.

Tandborsten befinner sig i den dyra änden av prisskalan, men i gengäld får du också en av de mest eleganta, effektiva, och avancerade eltandborstarna på marknaden.

Fördelar

 • Kan laddas både via laddningsglas, USB och eluttag
 • Polerar effektivt och avlägsnar plack bättre än många liknande tandborstar
 • Tandborsten borstar i över 3 timmar på en laddning
 • 5 olika inställningar
Nackdelar

 • Vissa upplever problem med anslutning till app

Utvalda fördelar med Philips Sonicare DiamondClean:
Inbyggd trycksensor
Bluetooth-anslutning
Borstinställningar: 4 st.
Färger: 3
Borsthuvud: 1 st.
C3 Premium Plaque Control Glass-laddare ingår
Förvaringsväska med USB-laddare ingår

Levereras med resefodral, laddningsglas, 2 borsthuvuden och en USB-laddare

Här kan du se en kort presentation av Philips Sonicare Diamond Black och dess funktioner:


Oral-B Pro 600 – elektrisk tanborste med CrossAction-borsthuvud

✅ Utnämnd som det bästa budgetvalet hos Aftonbladet
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos tyska Stiftung Warentest

Oral-B Pro 600

Oral-B Pro 600 är en eltandborste som, trots sitt relativt låga pris, klarar sig riktigt bra i många tester. Den har bland annat blivit utvald som det bästa budgetvalet av Aftonbladet. Modellen lovordas för att rengöra tänderna effektivt, för att vara bekväm att hålla i, och för att vara av god kvalitet och inte bullra.

Enkel och effektiv tandborste

Jämfört med många andra eltandborstar från samma och andra tillverkare, har Oral-B Pro 600 relativt få funktioner, men den klarar enligt testresultaten sin viktigaste uppgift, nämligen att rengöra och polera tänderna, briljant och effektivt.

Eltandborsten har bara ett program, daglig rengöring, men enligt studier av liknande eltandborstar så är det även detta program som används mest.

Laddningsindikator och trycksensor

Oral-B Pro 600 är utrustad med en indikator som berättar när det är dags att ladda tandborsten. Förutom detta har den en trycksensor, där ljudet ändras om du trycker för hårt och pulseringen kommer att stanna en kort stund, så att du har möjlighet att ändra trycket. Eltandborsten är också försedd med en timer, som ger ifrån sig ett kort brummande var 30:e sekund, så att du kan byta kvadrant, och efter 2 minuter, så att du vet att du har borstat tillräckligt länge.

Fördelar

 • Enkel och relativt billig eltandborste som är effektiv och bekväm att hålla i
 • Laddningsindikator, trycksensor, och timer
 • CrossAction-borsthuvud ingår vid köp
Nackdelar

 • Kan ta en lång tid att ladda upp första gången
 • Lämpar sig främst till vuxna

Utvalda specifikationer
Uppladdningsbar elektrisk tandborste
Bluetooth-anslutning
Batteriliv: 30 minuter

Här kan du se en kort presentation av Oral-B Pro 600 och dess funktioner:


Oral-B Smart 4 4000N

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

 Oral-B Smart 4 4000N

Det danska konsumentrådet Tænk har genomfört ett test av 22 olika eltandborstar, där de bland annat undersökte batteri, användarvänlighet och funktioner samt hur bra tandborstarna rengör tänderna. I testet ingick bland annat tandborsten Oral-B Smart 4 4000N, och eftersom att modellen presterar bra i undersökningen får den ett fint samlat betyg av de danska experterna.

Designad för att avlägsna mer plack

Förutom att ta bort vanlig smuts från tänderna är Oral-B Smart 4 4000N även gjord för att ta bort plack, som annars kan bli kvar och orsaka problem för både tänder och tandkött.

Den här modellen är designad för att kunna avlägsna upp till 100 % mer plack än en vanlig tandborste. Detta gör man genom att först blöta tandborsten och sätta på tandkräm, och sedan ska borsthuvudet föras mjukt över varje tand på alla tre sidor – alltså insidan, utsidan och tuggytan. Tandborsten ger dessutom feedback om man borstar fel.

Modell med trycksensor

Feedbacken från Oral-B Smart 4 4000N kommer i form av en trycksensor. Denna sensor känner av om man borstar för hårt, och för att det inte ska uppstå några tvivel lyser även en lampa på tandborsten för att göra användaren uppmärksam på detta. Det här skyddar tänderna och gör att man slipper irriterat tandkött, vilket annars lätt uppstår vid en för hård borstning.

Oral-B Smart 4 4000N är batteridriven, och batteriet håller i över två veckor på en laddning. Oral-B Smart 4 4000N kan dessutom användas av hela familjen, och det ingår två borsthuvuden när man köper modellen.

Tre borstlägen

För att man ska kunna anpassa tandborstningen utifrån individuella behov har Oral-B Smart 4 4000N tre olika borstlägen, bland annat “sensitive” och “whitening”. Whitening gör tänderna vitare genom att ta bort missfärgningar med polerande borströrelser, och sensitive-läget är bra för dig som har känsligt tandkött. Då blir borstningen nämligen skonsammare för både tandkött och tänder, och därför uppstår mindre irritation.

Fördelar

 • Avlägsnar upp till 100 % mer plack än en vanlig tandborste
 • Trycksensor som varnar om man borstar för hårt
 • Batteridriven modell som håller 2 veckor på en laddning
 • “Sensitive”-läget är skonsammare mot tänder och tandkött
 • “Whitening”-läget polerar tänderna
Nackdelar

 • Batteriet är inte det bästa
 • Tar lång tid att ladda upp

Utvalda specifikationer
Uppladdningsbar tandborste
Bluetooth-anslutning
Laddstation ingår
Hastighetsjustering

Här kan du se en kort presentation av Oral-B Smart 4 4000N och dess funktioner:Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Oral-B Pro 3000

✅ Testvinnare hos tyska Stiftung Warentest

GETTONY

 

 

Denna eltandborste blev testvinnare hos bland annat den tyska konsumentorganisationen Stiftung Warentest, där den lovordas för att vara effektiv, enkel att använda och hållbar.

3D-teknik

Oral-B Pro 3000 har en pulsfrekvens på 40.000, som enligt tillverkaren avlägsnar plack effektivt och garanterar rena, vita tänder. Eltandborsten har 3 olika inställningar: Daglig rengöring, ett läge för känsliga tänder, och ett läge som polerar tänderna och gör dem extra vita.

Oral-B Pro 3000 är utrustad med en integrerad timer, som piper när det gått 2 minuter, så att du borstar dina tänder under den rekommenderade tiden. Dessutom piper den var 30:e sekund, så att du kommer ihåg att borsta alla ställen i munnen lika länge.

Trycksensor och 3 olika borsthuvuden

Denna eltandborste är försedd med en trycksensor, som säkerställer att du inte trycker för hårt mot tänder och tandkött. Den piper nämligen om du skulle trycka för hårt. Dessutom kommer eltandborsten med 3 olika borsthuvuden:

– Precision Clean, för den dagliga rengöringen
– FlossAction, som kommer in extra djupt mellan tänderna
– 3D White, som polerar extra bra för vitare tänder

Utöver detta följer det med ett resefodral, en laddare med borstförvaring och ett extra handtag.

Fördelar

 • Effektiv och enkel tandborste med hög pulsfrekvens
 • Integrerad timer som piper var 30:e sekund och efter 2 minuter
 • Trycksensor som säkerställer att du inte trycker för hårt mot tänder och tandkött
 • 3 borsthuvuden, laddare och resefodral ingår vid köp
Nackdelar

 • Kort batteriliv

Utvalda specifikationer
 Sladdlängd: 0,9 meter
Program: 3 st.
Trycksensor
3 olika borsthuvuden ingår

Här kan du se en erview av Oral-B Pro 3000 och dess funktioner:

Oral-B Pro 690 Duo Pack 

✅ Ett överkomligt alternativ, populär bland användare

Oral-B Pro 690 Duo Pack

Oral-B Pro 690 Duo Pack är ett prisvärt alternativ till många av de dyrare eltandborstarna på marknaden. Denna eltandborste från Oral-B beskrivs av tillverkaren som en effektiv eltandborste, som avlägsnar plack, bakteriebeläggning, och smuts mellan tänderna och från tandköttet.

CrossAction borsthuvud

CrossAction-borsthuvudet är, enligt tillverkaren Braun, designat så att det omsluter varje tand med borststrån i en vinkel på 16 grader, medan en 3D-rengöringsfunktion pulserar i en hög frekvens för att lossa och avlägsna plack från tänderna.

I själva handtaget finns det en inbyggd timer, som piper när det har gått 2 minuter, så att du borstar tänderna i den rekommenderade tiden.

I detta duopack finns två eltandborstar, 2 borsthuvuden, och en laddningsstation.

Utvalda fördelar med Oral-B Pro 690 Duo Pack:
Billigare än liknande eltandborstar
CrossAction-borsthuvud, som effektivt avlägsnar plack och rengör tänderna
Inbyggd timer som piper efter 2 minuter
Duo-pack som innehåller 2 eltandborstar, 2 borsthuvuden, och en laddstation


Oral-B Pro 2000 

✅ Bra betyg hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk
✅ 4 av 5 stjärnor hos brittiska Techadvisor.co.uk
✅ Rekommenderas av det brittiska testmagasinet Which.co.uk

Oral-B Pro 2000Modellen Oral-B Pro 2000 har testats av tre olika brittiska expertkällor, nämligen tidningen Telegraph.co.uk, tekniksajten Techadvisor.co.uk och det stora testmagasinet Which.co.uk. Samtliga tre expertpaneler har provat och utvärderat Oral-B Pro 2000, och de är alla överens om att det här är en otroligt bra och välfungerande eltandborste.

Rena tänder på två minuter

Oral-B Pro 2000 är designad för att vara effektiv men skonsam, och därför räcker det att borsta tänderna två minuter med den här modellen. Tack vare modellens 8000 rotationer och 40 000 pulseringar per minut räcker det nämligen med två minuter för att få bort matrester och plack. Det här är alltså en väldigt effektiv eltandborste, och den har även en timer som informerar användaren om tidsåtgången.

Eftersom att Oral-B Pro 2000 även har en inbyggd trycksensor, som känner av om man borstar för hårt, är man garanterad en skonsam tandborstning.

CrossAction-borsthuvud

Oral-B Pro 2000 har även ett borsthuvud som är specialdesignat för att komma åt alla ytor på tänderna – även på mer svåråtkomliga ställen. Detta borsthuvud kallas CrossAction, och vinkeln och riktningen på borststråna är gjorda specifikt efter tändernas utformning.

Oral-B Pro 2000 har dessutom två olika borstlägen: normalläget ”Daily Clean” samt ett skonsammare läge som heter ”Gum Care”, vilket är extra snällt mot tandköttet.

Effektiv modell till ett bra pris

Experterna är förtjusta i Oral-B Pro 2000, och det finns flera anledningar till detta. De framhäver att den här modellen håller sig inom budgeten, och tack vare utformningen på det runda borsthuvudet rengör den tänderna mycket effektivt.

Oral-B Pro 2000 har standardinställningarna, och den har alltså inte mängder av extrafunktioner. Experterna berättar dock att Oral-B Pro 2000 är ett riktigt bra alternativ om man inte har något behov av extra funktioner, utan helt enkelt vill ha en eltandborste som rengör tänderna ordentligt.

En nackdel med Oral-B Pro 2000 är batteriet, som enligt experterna inte räcker riktigt så länge som de hade önskat.

Fördelar med Oral-B Pro 2000:
8000 rotationer/minut
40.000 pulseringar/minut
Inbyggd trycksensor
Specialdesignat CrossAction-borsthuvud
Två borstlägen – normalt och skonsamt

Här kan du se en kort presentation av Oral-B Pro 2000 och dess funktioner:

 

Läs också: Elcykel test-översikt – de 12 bästa elcyklarna


Så borstar du dina tänder på rätt sätt

Enligt en studie gjord av Dansk Sundhedsinstitut, är danskarnas munhygien inte riktigt så bra som man skulle kunna tro. Även om 8 av 10 danskar borstar tänderna två gånger dagligen, har bara var tredje dansk en bra munhygien. Enligt tandläkarna som står bakom studien, beror detta på att danskarna inte borstar tillräckligt noggrant.

Tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, innan man går och lägger sig. Varje tandborstning bör ta minst 2 minuter.

Dela upp munnen i 4 områden när du borstar tänderna

Tandläkare rekommenderar att man delar upp munnen i områden, så att man borstar alla tänder lika noggrant. I rapporten från Dansk Sundhedsinstitut föreslår de att man delar upp tandborstningsområdet i följande områden:

– Överkäke och underkäke
– Höger och vänster sida
– Utsidan, insidan, och tuggytorna på tänderna
– Området bakom de bakre tänderna, och mellan tänderna

Det är en bra idé att skapa sin egen rutin, så att man inte glömmer något av områdena. Dessutom rekommenderas det att borsta med cirkelrörelser istället för fram och tillbaka, då detta är mer skonsamt för tandköttet.

Det är viktigt att ta hand om tandköttet medan man borstar. Se till att inte trycka för hårt, och håll koll på att tandköttet inte drar sig tillbaka eller börjar blöda. Om detta sker är det möjligt att du trycker för hårt, eller att tandborsthuvudet är för hårt.


Vanlig tandborste eller eltandborste

Enligt en rapport från Dansk Sundhedsinstitut, så fungerar båda bra så länge man borstar ordentligt och tillräckligt länge. Om man väljer en vanlig tandborste måste man se till att byta ut den med jämna mellanrum. Tandborsten ska vara ganska mjuk, så att den inte skadar tandköttet, och borsthåren ska sitta tätt.
Många föredrar idag en eltandborste, då man inte behöver röra tandborsten så mycket. Många eltandborstar är dessutom utrustade med olika program som håller koll på hur länge och hur noggrant man borstar, vilket också kan vara till hjälp för många.

Om du vill läsa mer om rapporten från Dansk Sundhedsinstitut kan du göra det här.

Om du vill ha inspiration till en bättre tandborstning, så har tandportalen.dk gjort en video där de visar hur man borstar tänderna på rätt sätt med både en vanlig tandborste och en eltandborste.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Enligt en professor vid Institutet för Klinisk Odontologi vid Universitetet i Bergen finns det studier som visar på att en eltandborste avlägsnar bakteriebeläggningar bättre än en vanlig tandborste. Skillnaden är dock inte särskilt stor eller märkbar om man använder den manuella tandborsten på rätt sätt, och borstar de rekommenderade 2 minuterna två gånger om dagen.

Vem får ut mest av att borsta tänderna med en eltandborste?

Enligt samma studie är det särskilt äldre som kan hjälpas mycket av en eltandborste. Detta beror på att eltandborstar är lättare att hålla i, och att handen inte behöver röras så mycket som med en manuell tandborste.

En eltandborste kan även göra det roligare för barn att borsta tänderna, särskilt nu när det finns många modeller som är speciellt gjorda för barn, med roliga färger, ljud och design.

Dansk Sundhedsinstitut kommer i sin rapport fram till slutsatsen att det för det flesta kommer att vara en smaksak om man vill använda en eltandborste eller en vanlig. Återigen är det bara viktigt att du borstar i minst 2 minuter varje gång, och att du gör det med de rätta rörelserna. Fördelen med en eltandborste är att den gör de rekommenderade roterande rörelserna som många har svårt att göra med en manuell tandborste.

Kan du skada dina tänder med en tandborste?

Enligt studier gjorda av tandläkare, bör man undvika hårda borstar, oavsett om det är en manuell tandborste eller en eltandborste. En hård tandborste kan nämligen skada tandemaljen och tandköttet. De flesta tandborstar och borsthuvuden till eltandborstar har hårdhet angivet på förpackningen.

Kan man spara tid genom att använda en eltandborste?

Svaret är nej. Anledningen till detta är att de flesta manuella tandborstar har ett större borsthuvud än de elektriska tandborstarna, så även om en eltandborste har betydligt fler rotationer än du kan klara av med handen, når du ett mindre område åt gången.

Elektrisk tandboerste

Tandläkare rekommenderar att man använder en tandkräm med fluor varje morgon och varje kväll, gärna i två minuter eller längre. Tandtråd är också en bra idé, särskilt om dina tänder sitter tätt samman, då varken en eltandborste eller vanlig tandborste kan nå ända in.

Sammantaget visar studierna att båda fungerar bra, om man borstar tillräckligt länge och tillräckligt noggrant. En eltandborste är dock en aning bättre på att avlägsna plack och bakteriebeläggningar, och en bra idé för människor som inte har en bra tandborstningsteknik, eller som på grund av ålder har problem med att borsta tillräckligt länge.

Det bästa är att prova sig fram och ta reda på vilken lösning som passar bäst till dig, gärna i samråd med din tandläkare. Du kan läsa mer om ämnet genom att klicka på länken här.


Så håller du en bra tandborsthygien

Få människor tänker dagligen på hur många bakterier vi är omgivna av, och att särskilt badrummet är ett äkta bakterieparadis. En studie utförd av American Microbiology Society visar att det i de allra flesta badrum finns otaliga skadliga bakterier, såsom stafylokocker och bakterier från avföring. Men det gäller inte bara golvet och själva toaletten, utan även allt vi har stående i badrummet. Detta innebär alltså även att våra tandborstar är bakteriebomber, som i värsta fall kan göra oss ordentligt sjuka.

tandboersterHjälper det att gömma undan tandborsten i ett skåp?

Många tror felaktigt att de, genom att gömma undan tandborsten i medicinskåpet, därmed skyddar tandborsten från de farliga bakterierna. Tyvärr visar studier att detta inte hjälper, snarare tvärtom. Genom att stänga in tandborsten skapar du en fuktig miljö, som bara ökar bakterietillväxten.

Det är dock inte heller en bra idé att ha tandborsten stående på handfatet, då man på så vis sprättar på tandborsten varje gång man tvättar händerna. Den bästa lösningen är att sätta upp en hylla, så långt bort från toalettstolen som möjligt, om det finns utrymme till det.

Forskarnas råd för att hålla din tandborste fri från bakterier

Den värsta bakteriespridaren i badrummet är naturligtvis själva toalettstolen. Studier visar att bakterier kan flyga upp hela 25 cm ovanför toalettstolen vid spolning, så se till att stänga sitsen varje gång du spolar.

Dessutom är det viktigt att tandborsten alltid står upp, så att den har möjlighet att torka mellan användningarna. Om den ligger ner, eller är instängd i en behållare, kan den inte torka ordentligt, och blir därmed ett äkta paradis för svamp och diverse skadliga bakterier.

Det är en bra idé att köpa en ny tandborste var tredje månad, eller i varje fall skölja den med kokande vatten med jämna mellanrum.

Det är också viktigt att använda en bra tandkräm, som dödar bakterier. Och kom ihåg att tvätta händerna innan du rör vid tandkrämstuben, så att du inte överför onödiga bakterier till tuben.

Du kan läsa mer om tandborsthygien genom att klicka på denna länk.


Var försiktig med tandköttet när du borstar tänderna

Flera studier visar att många av oss lider av tillbakadraget tandkött eller andra besvär som beror på att vi borstar tänderna för hårt, fel, eller med för hårda borstar.

sunde taender

Enligt ett stort antal danska tandläkare, är det så mycket som 80 % av Danmarks befolkning som borstar sina tänder fel, och därmed riskerar att skada sitt tandkött.

Om man borstar tandköttet för hårt, riskerar man att få problem med tillbakadraget tandkött. Detta gör att tandhalsarna blottas, och gör tänderna känsligare, vilket man särskilt märker av när man äter glass, eller dricker varmt kaffe eller te.

I värsta fall kan man riskera att tänderna blir lösa, och därför mer benägna att lossna helt.

Om tandköttet väl har dragit sig tillbaka är det i regel för sent att fixa det, och den enda lösningen är ofta att täcka tandhalsen med en plastfyllning. Detta hjälper vanligtvis mot smärtor och ilningar, och skyddar tandköttet mot ytterligare skador.

Hur skyddar man bäst sitt tandkött?

I motsats till vad många tror, ska tandköttet inte bortas mer än vad som sker under tandborstningen. Bakterierna sitter på och mellan tänderna, och inte på tandköttet. Det är även viktigt att din tandborste inte är för hård, då detta sliter för mycket på både tandemaljen och tandköttet.

Många tandläkare rekommenderar att man använder en eltandborste, särskilt om man har problem med tandköttet, då borsthuvudet i regel är mindre, och rörelserna mer skonsamma. Många eltandborstar har även trycksensorer, som visar om man trycker för hårt, så att man på så vis kan lära sig en bättre teknik.

Om ditt tandkött redan har skadats, är det bäst att söka hjälp hos en tandläkare så snart som möjligt. Dessutom är det också en bra idé att använda en mild tandkräm, som är skonsam mot såväl emalj som tandkött. Det finns många olika märken på marknaden framställda speciellt för människor med tandköttsproblem.

Du kan få flera goda råd för hur du bäst skyddar ditt tandkött genom att läsa denna artikel från danska Politikken eller denna artikel skriven i samarbete med Zendium.


Goda råd om tandtrådsanvändning

Många tror att tandtråd är onödigt om man bara borstar tänderna två gånger om dagen. Studier visar dock tydligt att oavsett hur noggrant du borstar, kommer det alltid att finnas områden du inte kan nå med en tandborste. Detta gäller i synnerhet mellan tänderna och vid tandköttsranden, och här kan tandtråd hjälpa. Genom att följa förslagen här under får du mest ut av din tandtrådsanvändning.

tandtraad– Börja med runt 40-45 cm tandtråd virad runt dina pekfingrar, med ca 3-5 cm mellan.

– Håll tandtråden spänd mellan ditt pekfinger och din tumme, och för den försiktigt in mellan dina tänder.

– Försök försiktigt att komma in under tandköttet, men se till att du inte skadar tandköttet, då detta kan orsaka blottade tandhalsar.

– Byt till ren tandtråd när du rör dig från tand till tand.

Det finns många olika typer av tandtråd, både med och utan vax och olika smaker, så prova dig fram och hitta den du tycker bäst om.

Du kan få fler goda råd för användning av tandtråd i denna artikel skriven av Colgate.


Så håller du en bra munhygien

Ett antal studier världen över har visat att det finns ett sammanhang mellan munhygien och vår hälsa i allmänhet. Bland annat har det visat sig att det finns ett sammanhang mellan gingivit (inflammerat tandkött) och många allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, luftvägsinfektioner och graviditetskomplikationer.

En bra munhygien är därmed betydligt viktigare än man tidigare trott. Vi har alla en mängd bakterier i munnen, många av dem gynnsamma, men även många skadliga.

Förutom de tidigare nämnda sjukdomarna, kan en dålig munhygien leda till utveckling av tandköttsinflammation, hål i tänderna, och lösa tänder. Dessutom kan en dålig munhygien även orsaka en dålig andedräkt, vilket kan påverka såväl självkänsla som det sociala livet.

En bra munhygien innebär inte att din mun ska vara helt bakteriefri. Tvärtom finns det många gynnsamma bakterier i vår mun, som vi inte klarar oss utan. Det gäller istället att skapa rätt miljö i munnen, så att man slipper de olämpliga bakterierna. Kosten har här en stor inverkan, till exempel kan en sockerrik kost skapa obalans i hela kroppen, och även i munnen.

Hur är din munhygien?

Om du är osäker på hur din munhygien är, är det alltid en bra idé att besöka tandläkaren. Men det finns även några saker du själv kan undersöka.

– Har du plack eller tandsten i munnen?
– Hur ser ditt tandkött ut? Om det är mörkrött är detta ett tecken på att något är fel
– Är ditt tandkött ömt, eller blöder det när du borstar tänderna?
– Har du en dålig smak i munnen och dålig andedräkt?

Om du har ett eller flera av dessa symptom är det ett tecken på att det är något galet med din munhygien. Kanske måste du borsta dina tänder bättre, byta tandkrämsmärke, eller köpa en ny tandborste. Om du är osäker, kontakta din tandläkare.

Tandborsten, ditt viktigaste redskap

Ditt viktigaste redskap är en bra tandborste. Tandborsten får inte vara för hård, och du måste prova dig fram och se om du föredrar en eltandborste eller en vanlig tandborste.

Borsta tänderna två gånger dagligen, morgon och kväll, i minst två minuter varje gång. Använd en tandkräm som innehåller fluor, och gärna en bakteriedödande sort.

Tandtråd

Tandtråd är viktigt för att komma in mellan tänderna för att avlägsna plack, Detta gäller särskilt för personer som har tätt sittande tänder, då en tandborste inte kan komma in i alla mellanrum.

Ät hälsosamt

Vår kost påverkar hela vår kropp, även munnen, och det är därför viktigt att äta hälsosamt för att uppnå rätt bakteriebalans. Prova att äta mindre socker, mycket grönsaker, och mycket fibrer. Det avråds även från att dricka sura drycker innan läggdags, då detta kan skada tandemaljen.

Du kan läsa mer om munhygien och de sjukdomar som är förknippade med en dålig munhygien här. Om du vill ha fler råd om hur du tar hand om din mun bättre, kan du läsa mer i denna artikel.

elektriske tandboerster


Tänk på detta när du ska köpa en eltandborste

Den stora tandborstproducenten Oral-B berättar att det idag finns många valmöjligheter när det kommer till tandborstar.

De förklarar att tandläkare över hela världen har berättat för befolkningen att eltandborstar i grunden är effektivare än vanliga manuella tandborstar. Det finns dock många olika sorters eltandborstar, och både pris och funktioner kan variera mycket.

Oral-B och Wupti.com berättar här vad du som konsument bör tänka på när du ska köpa en ny eltandborste:

BorsthuvudetBorsthuvudet

Eltandborstar kan ha olika typer av borsthuvuden – vissa är roterande medan andra är oscillerande, vilket innebär att de rör sig från sida till sida. Vissa borsthuvuden kan även pulsera och röra sig in och ut mellan tänderna.

Borstlägen/funktioner

Vissa eltandborstar är enkla och har bara ett borstläge. Andra har betydligt fler, och på dessa kan man till exempel välja ett skonsamt borstläge, djuprengöring eller “whitening”, som polerar bättre och gör tänderna vitare.

Timer

Många eltandborstar har en borstningstimer som meddelar när de rekommenderade två minuterna har gått. Vissa meddelar även när det är dags att byta område och fortsätta borsta en annan del av munnen.

Sensor

Vissa eltandborstar har även en trycksensor som aktiveras om man borstar för hårt på tänderna och tandköttet.

AppApp

De mest högteknologiska eltandborstarna kan även kommunicera med en telefon, och för detta behövs bluetooth och en app som laddas ner till telefonen. I appen kan man se historik samt få feedback på sina borstningsvanor och rutiner, vilket gör att man kan optimera sin tandborstning och göra den så bra som möjligt.

Pris

Priset för eltandborstar varierar kraftigt. Många billigare modeller har inte särskilt många funktioner, men de kan fortfarande ge en effektiv rengöring.

Speciella barntandborstar

Det finns eltandborstar som är specialdesignade för barn, och detta syns även tydligt på designen hos dessa modeller. Eltandborstar för barn är ofta täckta av motiv från kända barnfilmer och -serier, och borsthuvudena är ofta både mindre och mjukare än de för vuxna – de är dock fortfarande effektiva.


Kan det vara farligt för barn att använda en eltandborste?

Kan det vara farligt för barn att använda en eltandborste? Trots att det finns eltandborstar som är speciellt framtagna för barn, är många föräldrar tveksamma inför tanken på att använda en eltandborste på barnens små tänder och känsliga tandkött.

Den norska tidningen Dinside.no har undersökt saken. De har talat med en expert inom tandvård, och experten förklarar att det inte är någon fara alls.

Roligare tandborstning

Experten berättar att en eltandborste snarare kan gör tandborstningen roligare för barnet jämfört med borstning med en manuell tandborste, och med lite kreativitet går tandborstningen ofta lättare.

Föräldrarna har ansvaret

Experten understryker dock att en eltandborste inte ska ses som en genväg till att föräldrarna ska slippa tänka på tandborstningen, för det är fortfarande de som är ansvariga och styr borsten. Barn upp till ungefär 10 år ska inte ansvara för tandborstningen själva, oavsett om de har en vanlig tandborste eller en eltandborste.

När barnen blir äldre kan föräldrarna låta dem borsta tänderna själva först, och sedan kontrollera deras tänder efteråt. Föräldrarna bör då även hålla ett öga på själva borstningsprocessen.

Experten rekommenderar att borsta barnens tänder två gånger om dagen, och berättar att man alltid ska använda en tandkräm med fluor. Fluor stärker nämligen tänderna och motverkar hål, och därför är det även viktigt att borsta bort allt plack – även det som gömmer sig vid tandköttet och mellan tänderna.


Så här testas eltandborstar

testDet stora brittiska testmagasinet Which.co.uk genomför tester av en mängd olika konsumentprodukter, och här har de brittiska experterna provat eltandborstar. Här nedanför går de igenom vad de testar samt vad som är viktigast för betyget.

Rengöringsförmåga

Hur bra eltandborstarna är på att rengöra tänderna är viktigast för experterna från Which.co.uk. Varje tandborste testas 200 gånger, och de mäter hur mycket plack som finns på tänderna både före och efter varje borstning.

Batteri

Experterna testar hur många tandborstningar på 2 minuter en laddning räcker till. För att få ett så korrekt resultat som möjligt väntade Which.co.uk 12 timmar mellan varje borstning. Detta gjorde de för att se hur länge batteriet räcker om man borstar tänderna två gånger per dag.

Laddning

Which.co.uk mäter hur länge det tar för batteriet att laddas fullt, och de berättar att just detta kan variera kraftigt. Vissa modeller laddas nämligen på mindre än 10 timmar, medan andra behöver flera dagar.

Användarvänlighet

De utvärderar hur bekväm varje tandborste är att använda, hålla i och borsta med. De testar även att byta borsthuvud för att se om det är lätt att göra.

Oväsen

Slutligen undersöker experterna ljudnivån hos tandborstarna.


FAQ

Vilka eltandborstar är bäst i test?
Philips Sonicare DiamondClean, Oral-B Genius 8000 och Oral-B Pro 3000
Hur har man testat eltandborstarna?
Eltandborstarna har bedömts baserat på deras förmåga att rengöra tänder och avlägsna plack. Experterna har även tittat på användarvänlighet, ljudnivå och batteritid.
Hur ofta måste jag byta borsthuvud?
Eftersom att kvaliteten på borsthuvudet försämras i takt med att man använder det bör du byta till ett nytt var tredje månad. Vissa eltandborstar meddelar till och med när det är dags att byta borsthuvud. Om du inte har en sådan modell fungerar det dock fint att använda sunt förnuft.


Elektrisk tandborste test – dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Testet från det danska konsumentrådet Tænk går igenom 7 olika tandborstar i olika prisklasser. Fokus ligger på hur effektivt plack avlägsnas, hur hållbara eltandborstarna är, och hur användarvänliga de är. Dessutom tittas det på hur länge batteriet håller, design och tillbehör. Du kan läsa testet genom att klicka här. Du bör dock vara uppmärksam på att full åtgång kräver en prenumeration.
Tu.no 🇳🇴
Tu.no är en norsk veckotidning, som behandlar teknik och uppfinningar. Veckotidningen har testat de tre ledande eltandborstarna på marknaden. Du kan läsa mer om testet genom att klicka här.
Tek.no 🇳🇴
Tek.no är en hemsida för konsumentteknik, som utför tester av olika hushållsapparater. Tek.no testade 5 olika eltandborstar. Du kan se testet genom att klicka på länken här.
Aftonbladet 🇸🇪
Aftonbladet är en av Sveriges största tidningar. De har i sitt test av eltandborstar gått igenom 6 av de ledande tandborstarna och bedömt dem utifrån ett antal punkter. Du kan läsa testet här. Var uppmärksam på att det krävs en prenumeration för att få tillgång till hela testet.
Mobilsiden.dk 🇩🇰
Mobilsiden.dk har skrivit en lång artikel om två av Oral-Bs ledande eltandborstar, Oral-B Genius 8000 och 9000. Du kan läsa artikeln om tandborstarna genom att klicka här.
Stiftung Warentest 🇩🇪
Detta är en tysk konsumentorganisation, som motsvarar det danska konsumentrådet Tænk, och svenskarnas Råd & Rön. De har gjort ett test av en lång rad tandborstar, som du kan läsa genom att klicka på länken här. Det krävs en prenumeration för att få tillgång till hela testet.
Råd & Rön 🇸🇪
Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett test av 6 eltandborstar, och bedömt dem utifrån ett antal kriterier. Du kan läsa testet genom att klicka här, men det krävs en prenumeration för full tillgång.
Techadvisor.co.uk 🇬🇧

Techadvisor.co.uk är en brittisk tekniksajt som ger konsumenterna råd om teknik. De fokuserar huvudsakligen på datorer, men Techadvisor.co.uk skriver även om allmänna nyheter inom teknikbranschen. De genomför även tester och skriver guider för att hjälpa konsumenterna, och här har Techadvisor.co.uk provat eltandborsten Oral-B Pro 2000.

Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du artikeln här.

Telegraph.co.uk 🇬🇧

The Telegraph är en av Storbritanniens klassiska tidningar. Den publicerades för första gången 1855 och ges fortfarande ut dagligen, och idag har tidningen dessutom en stor hemsida. Tidningen skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter, men även om sport, underhållning, kultur och livsstil. Här har tidningen genomfört ett test för att ta reda på vilka eltandborstar som är bäst på marknaden, och de provade bland annat modellen Oral-B Pro 2000.

Klicka på den här länken för att läsa mer om undersökningen.

T3.com 🇺🇸

T3.com är ett amerikanskt teknikmagasin med fokus på olika områden inom teknik, och de skriver till exempel nyheter, recensioner, guider och diverse artiklar. De behandlar framför allt elektroniska konsumentprodukter, till exempel telefoner, datorer, ljud, spel och fitness, men T3.com gör även utrymme för andra konsumentprodukter. Här har T3.com testat åtta olika eltandborstar, bland annat modellen Oral-B Pro 7000.

Om du vill läsa mer om undersökningen hittar du hela artikeln här hos T3.com.

Which.co.uk 🇬🇧

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. Deras vision är att vara konsumenternas förlängda arm och medhjälpare i vardagen, och de ser till att konsumenterna får bästa möjliga information innan de köper en produkt. Which.co.uk testar kontinuerligt ett brett utbud av konsumentprodukter, och den här gången har de provat eltandborsten Oral-B Pro 2000. Klicka här för att läsa mer om undersökningen.

Observera att du måste ha ett betalt medlemskap hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta