Elektrisk tandborste test – Hitta de bästa eltandborstarna här

0

Elektriska tandborstar har de senaste åren blivit mycket bättre och billigare än tidigare. Många tester gjorda av tandläkare visar att de generellt borstar effektivare än den vanliga tandborsten, och därigenom avlägsnar mer plack och bakteriebeläggningar.

I denna artikel kommer Konsumentmagasinet att gå igenom ett antal testvinnande eltandborstar, så att du kan skapa dig en överblick över vilken modell som passar bäst till dig. Om du vill veta mer om de olika testerna har vi sist i artikeln en lista med länkar till de källor vi har använt.

I denna artikel får du: 
🔸 En överblick över de mest testvinnande eltandborstarna på marknaden just nu
🔸 Guide: Så borstar du dina tänder på bästa sätt
🔸 Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?
🔸 Så håller du en bra tandborsthygien
🔸 Ta hand om tandköttet när du borstar tänderna
🔸 Goda råd för användning av tandtråd
🔸 Så håller du en bra munhygien
🔸 En genomgång av de tester vi har undersökt och använt oss av

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Philips Sonicare DiamondClean

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos tu.no
✅ 5 av 5 stjärnor hos teknikmagasinet T3
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Techadvisor.co.uk
✅ 6 av 6 stjärnor hos Klikk.no
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Goodhousekeeping.com
✅ Testvinnare hos tek.no
✅ Testvinnare hos Aftonbladet

Philips Sonicare Diamond Clean

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer

 

Philips Sonicare DiamondClean har fått toppbetyg i ett stort antal tester av elektriska tandborstar. Gemensamt för alla bedömningar är att modellen särskilt utmärker sig med sin borstningsförmåga, användarvänlighet och hållbarhet.

Modellen får också mycket beröm för sin förmåga att avlägsna plack, och Klikk.no har även utnämnt modellen som den bästa tandborsten för att just ta bort plack. Enligt Tek.no är det en eltandborste som garanterar blankpolerade tänder, och de påpekar att denna eltandborste är det närmaste du kommer en professionell tandrengöring. Flera tester kallar även modellen för eltandborstarnas kung.

Avlägsnar effektivt plack

Enligt tillverkaren Philips bör Philips Sonicare DiamondClean ge användaren vitare tänder efter bara en veckas användning, och avlägsna plack 7 gånger effektivare än en vanlig tandborste. DiamondClean-borsthuvudet lovordas även för att ge en effektiv rengöring mellan tänderna och längs tandköttet. Borsthuvudet har diamantformade borsthår, en medium styvhet, och borde vara det bästa inom plackborttagning som finns tillgängligt på marknaden just nu.

Dubbelt laddningssystem

Philips Sonicare Diamond Black opladerPhilips Sonicare Diamond Black kommer med ett laddningsglas, som gör det möjligt att ladda tandborsten med stil. Glaset, som du även kan använda som sköljglas, fungerar som en laddare när du placerar tandborsten i glaset. Dessutom kan du ladda tandborsten i det medföljande resefodralet, antingen genom att ansluta tandborsten till din bärbara dator via USB, eller genom vanlig laddning från ett vägguttag. Tandborsten får dessutom beröm i tester för att ladda snabbt, och för att vara energieffektiv, så att du inte behöver ladda den särskilt ofta.

Intervalltimer som påminner dig om hur länge du ska borsta

Intervalltimern är uppdelad i 4 sektioner på 30 sekunder, och indikerar när du är färdig med borstningen av de olika områdena i munnen.

Tandborsten har 5 olika inställningar, beroende på om du vill polera tänderna extra noggrant, massera tandköttet, har känsliga tänder, vill ha vitare tänder, eller om du har känsligt tandkött, som måste behandlas skonsamt under tandborstningen.

En dyr, men effektiv eltandborste

Enligt de tester vi har gått igenom är detta en bra och effektiv tandborste, som garanterar rena tänder efter användning, och som håller vad den lovar vad gäller att avlägsna plack och att upprätthålla ett rent och hälsosamt tandkött.

Tandborsten befinner sig i den dyra änden av prisskalan, men i gengäld får du också en av de mest eleganta, effektiva, och avancerade eltandborstarna på marknaden.

Utvalda fördelar med Philips Sonicare DiamondClean:
🔵Kan laddas både via laddningsglas, USB och eluttag
🔵 Polerar effektivt och avlägsnar plack bättre än många liknande tandborstar
🔵 Tandborsten borstar i över 3 timmar på en laddning
🔵 5 olika inställningar
🔵 Levereras med resefodral, laddningsglas, 2 borsthuvuden och en USB-laddare


Oral-B Genius 8000

✅ 5 av 6 stjärnor hos mobilsiden.dk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Techadvisor
✅ 5 av 5 stjärnor hos Techgearlab

Oral-B Genius 8000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 089,00 Kr. 0,00 Kr. 1 089,00 Kr. Läs mer
1 089,00 Kr. 0,00 Kr. 1 089,00 Kr. Läs mer
1 089,00 Kr. 0,00 Kr. 1 089,00 Kr. Läs mer

 

Denna elektriska tandborste har fått bra betyg i flera olika tester, bland annat hos Techadvisor och Techgearlab, samt den danska hemsidan mobilsiden.dk, som har gjort en lång utförlig artikel om just denna tandborste, och den lite nyare modellen Genius 9000.

Oral-B Genius 8000 lovordas för att ge en bra tandborstning, avlägsna plack effektivt, och för att den har en smartphone-app som kan ge dig feedback på din tandborstning.

Ett tandläkarinspirerat, runt huvud

Denna eltandborste har ett tandläkarinspirerat runt huvud, som omsluter varje enskild tand med en oscillerande, roterande och pulserande teknik. Enligt tillverkaren Braun kan denna teknik avlägsna upp till dubbelt så mycket plack som en vanlig manuell tandborste.

Smartphone-funktion som gör det roligt att borsta längre

En speciell detalj med denna eltandborste är att den kan anslutas till en app på din telefon, som håller koll på hur länge, och hur grundligt du borstar dina tänder. Den inbyggda timern berättar när du har borstat de olika områdena i munnen tillräckligt länge. Oral-B Genius 8000 har även en trycksensor som säkerställer att ditt tandkött skyddas mot överborstning. Tandborsten ger ifrån sig ett pip, och kan ställas in att lysa i 12 olika färger, så att du inte borstar varje område längre än de rekommenderade 30 sekunderna.

Det var olika reaktioner på smartphone-programmet i de tester vi har gått igenom. Många av recensenterna älskade programmet, och menade att det hjälpte dem att borsta tänderna längre och noggrannare. Andra menade dock att funktionen var slöseri på tid, och inget de ville använda dagligen, eftersom att de inte ville ha med sig sin telefon varje gång de borstade tänderna.

5 olika inställningar och 3 borsthuvuden

holder Oral-B Genius 8000

Oral-B Genius 8000 har 5 olika inställningar, beroende på vad du vill prioritera. Det finns exempelvis ett program som skyddar tandköttet och ett whitening-program för extra vita tänder.
Tandborsten kommer med 3 olika borsthuvuden, bland annat ett 3D-white-borsthuvud, som hjälper till att polera tänderna och ta bort missfärgningar.

Dessutom följer det med ett praktiskt resefodral, en laddare och en Smartphone-hållare till badrummet, så att du enkelt kan använda Oral-Bs tandborstnings-app utan att behöva borsta tänderna med ena handen, och hålla telefonen med den andra.

Utvalda fördelar med Oral-B Genius 8000:
🔵 LED-ring med 12 olika färger som ger feedback på borsttid, tryckindikator och bluetooth-anslutning
🔵 Kan anslutas till en app, som hjälper dig att borsta tänderna under rätt tid och i rätt ordning
🔵 Fem olika inställningar, bland annat daglig rengöring och ett whitening-program
🔵 Litiumbatteri som laddas snabbt och har en lång livslängd mellan laddningarna
🔵 Levereras med tre olika borsthuvuden, laddare, Smartphone-hållare, samt ett resefodral


Oral-B Genius 9000

✅ Rekommenderas av M3
✅ 5 stjärnor hos expertreviews.co.uk
✅ 4 av 5 stjärnor hos altomdata.dk
✅ 8 av 10 stjärnor hos tek.no

Oral-B Genius 9000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 230,00 Kr. 0,00 Kr. 1 230,00 Kr. Läs mer
1 439,00 Kr. 0,00 Kr. 1 439,00 Kr. Läs mer
1 658,00 Kr. 0,00 Kr. 1 658,00 Kr. Läs mer

 

Denna eltandborste från Oral-B får höga betyg i alla tester vi har gått igenom, och lovordas särskilt för sitt effektiva avlägsnande av plack och polering av tänderna. Enligt testpersonerna i de olika testen blev det synliga resultat efter 14 dagars användning, och ett besök hos tandläkaren visade också att det är en effektiv tandborste.

Kan anslutas till en app som håller koll på din tandborstning

Det som skiljer Oral-B Genius 9000 mest från andra eltandborstar är att den kan anslutas till en app på din telefon, som registrerar om du borstar tänderna tillräckligt länge, och om du gör det på rätt sätt.

Oral-B Genius 9000 mobil appI tester klarar sig appen till Oral-B Genius 9000 relativt bra. Flera testpersoner påpekade att appen var ett roligt inslag, och att det påminde dem om att borsta tänderna de rekommenderade 2 minuterna. Nackdelen med att ansluta sin eltandborste till en app är att man är tvungen att ta med sig telefon till badrummet, och lägga tid på att få fram programmet.

Slutsatsen bland de olika testen var att det är en bra idé att använda appen i början för att få en bra rutin på tandborstningen, och sedan bara använda den någon gång ibland för att säkerställa att man gör det hela rätt. Det följer med en sugkopp som du kan använda för att fästa telefonen på spegeln, men var uppmärksam på att sugkoppen har en tendens att glida efter ett tag.

Tandborsten som brummar och lyser

Oral-B Genius 9000 är utrustad med hela 7 olika inställningar: Pro Clean, djuprengöring, daglig rengöring, tandköttsvård, känsliga tänder, polerande, och även ett rengöringsprogram för tungan. Förutom detta så är tandborsten inställd att brumma till och lysa varje gång du har borstat i 30 sekunder, för att påminna dig om att du ska flytta tandborsten till nästa område. Om du borstar tänderna för hårt lyser och brummar den också, så att du vet att du bör justera trycket lite.

Färgrik LED-ring, så att du kan göra din eltandborste personlig

Oral-B Genius 9000 har, förutom de redan nämnda finesserna, en LED-ring där du kan välja mellan 12 olika färger, så du kan därmed ändra färg på tandborsten. Dessutom följer det med ett resefodral, som även har plats för telefonen, en hållare för förvaring av fyra borsthuvuden, en mobilhållare till spegeln med sugkopp som kan användas när du använder ovan nämnda app, och självklart en laddare. I vardagen står borsten lodrätt i laddaren, som använder sig av induktionsladdning.

Batteri som håller i 12 dagar

Oral-B Genius 9000 har en batteritid på ca 12 dagar, vid två tandborstningar dagligen på två minuter vardera. Dessutom är tandborsten betydligt lättare än tidigare modeller, så man blir inte trött i armen under användning.

Utvalda fördelar med Oral-B Genius 9000:
🔵 Kan anslutas till en app på din telefon, som guidar dig till den mest optimala tandborstningen
🔵 Brummar och lyser när du har borstat tillräckligt länge, eller om du borstar för hårt
🔵 LED-ring med 12 olika färger, så att du kan ändra utseendet på din tandborste
🔵 Batteriet håller i upp till 12 dagar på en full laddning
🔵 Resefodral, sugkopp till telefon, laddare, och hållare för 4 borsthuvuden ingår vid köp


Oral-B TriZone

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Oral-B TriZone

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
379,00 Kr. 0,00 Kr. 379,00 Kr. Läs mer
379,00 Kr. 0,00 Kr. 379,00 Kr. Läs mer

 

 

Oral-B TriZone har en synlig trycksensor som lyser när du borstar för hårt. Var 30:e sekund brummar tandborsten till kort, och efter 2 minuter ger den ifrån sig ett längre brummande. När du hör detta ljud, kan du vara säker på att du har borstat i de rekommenderade två minuterna.

SmartGuide och 3D-teknik

Den trådlösa SmartGuide som följer med vid köp visar borsttid och vägledning om när du ska byta från tand till tand under tandborstningen. Eltandborsten har så kallade 3D-rörelser, som är designade för att effektivt avlägsna plack, och komma in i även de minsta mellanrum mellan tänderna. Borsthåren är vinklade, så att du enligt tillverkaren rengör bättre mellan tänderna än med en manuell tandborste.

3 olika borsthuvuden och 4 olika inställningar

Oral-B TriZone kommer med 3 olika borsthuvuden, så att du kan välja vilket typ av tandborstning du vill ha. Dessutom har eltandborsten 4 inställningar: Daglig rengöring, tandköttsvård, skonsam vård och polerande.

Denna modell är inte lika avancerad som andra tandborstar från Oral-B, men priset är också betydligt lägre. Sammantaget får du med denna modell alla de viktigaste funktionerna och riktigt mycket eltandborste för pengarna.

Utvalda fördelar med Oral-B TriZone:
🔵 Trycksensor som säkerställer att du inte borstar för hårt
🔵 Ger ifrån sig ett brummande ljud när du har borstat i rätt antal sekunder
🔵 4 olika inställningar
🔵 Kommer med 3 olika borsthuvuden, resefodral, laddstation, och en trådlös SmartGuide


Oral-B Professional Care 1000

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Oral-B Professional Care 1000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Till skillnad från många av de andra eltandborstarna från Oral-B, är det här en mycket enkel eltandborste utan olika appar, färger och andra finesser. Dock uppfyller modellen fortfarande det viktigaste kravet: Effektiv rengöring av dina tänder, och effektivt avlägsnande av plack.

40.000 pulseringar och trycksensor

Trots det relativt låga priset arbetar Oral-B Professional Care med pulseringar, faktiskt med hela 40.000. Dessutom är eltandborsten utrustad med en trycksensor som lyser rött om du skulle trycka för hårt. Detta innebär att du varnas, så att du inte skadar dina tänder eller ditt tandkött.

Denna eltandborste har bara ett program, daglig rengöring, som enligt tillverkaren är det mest använda programmet hos alla deras tandborstar.

Precision Clean borsthuvud

Oral-B Professional Care 1000 kommer med 2 Precision Clean-borsthuvuden, som enligt Braun är ett av deras mest eftertraktade borsthuvuden.

Borsthuvudet har vinklade strån, som har lättare att tränga in mellan tänderna och tandköttet. Om man vill ha ett annat borsthuvud än det som följer med, så kan man köpa till olika modeller av borsthuvuden. Till exempel Power Tip/interspace-borsthuvudet, som kommer in ännu bättre mellan tänderna, och Sensitiv, om man har känsliga tänder eller tandkött.

Utvalda fördelar med Oral-B Professional Care 1000:
🔵 Enkel, effektiv tandborste, som är billigare än många liknande eltandborstar
🔵 40.000 pulseringar och trycksensor, som säkerställer att du inte borstar för hårt
🔵 Två Precision Clean-borsthuvuden ingår
🔵 Levereras med en laddningsstation och en DVD om korrekt tandborstning


Oral-B Vitality Precision Clean 

✅ Testvinnare hos SVT – Sveriges Television           
✅ Testvinnare hos nrk.no
✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Oral-B Vitality Precision Clean

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
496,00 Kr. 0,00 Kr. 496,00 Kr. Läs mer

 

Oral-B Vitality Precision Clean har klarat sig riktigt bra i många tester. Det är en enkel och prisvärd eltandborste utan några särskilda finesser, som effektivt rengör och avlägsnar plack.

Av nrk.no korades modellen till testvinnare, för att den ger bra valuta för pengarna, är enkel att använda och mycket effektiv. Testpersonerna i nrk.no:s test hade efter användning av eltandborsten en bakteriebeläggning i munnen som var 75 % mindre än vid borstning med en vanlig tandborste.

Oral-Bs Precision Clean borsthuvud

Borsthuvudet som följer med denna eltandborste är Oral-Bs patenterade Precision Clean-borsthuvud, som enligt tillverkaren Braun effektivt avlägsnar plack och rengör grundligt mellan tänderna.

Test har visat att den avlägsnar plack och bakteriebeläggning i munnen precis lika effektivt, eller bättre än många betydligt dyrare eltandborstar.

Inbyggd timer som garanterar en 2 minuters borstning

Oral-B Precision Clean har en timer som piper när du har borstat de rekommenderade 2 minuterna. Dessutom säger den också till när det är dags att byta borsthuvud. Batteriet håller i ca 30 minuter, så den måste laddas oftare än de dyrare modellerna, ungefär en gång i veckan.

Utvalda fördelar med Oral-B Vitality Precision Clean:
🔵 En enkel och prisvärd tandborste, som rengör tänderna effektivt och är lätt att använda
🔵 Inbyggd timer som piper efter 2 minuter, och som kan ställas in på en längre eller kortare borsttid
🔵 Timern signalerar när borsthuvudet behöver bytas ut
🔵 Laddningsstation och borsthuvud ingår vid köp


Oral-B Pro 3000 

✅ Testvinnare hos tyska Stiftung Warentest

Oral-B Pro 3000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
727,00 Kr. 0,00 Kr. 727,00 Kr. Läs mer

 

Denna eltandborste blev testvinnare hos bland annat den tyska konsumentorganisationen Stiftung Warentest, där den lovordas för att vara effektiv, enkel att använda och hållbar.

3D-teknik

Oral-B Pro 3000 har en pulsfrekvens på 40.000, som enligt tillverkaren avlägsnar plack effektivt och garanterar rena, vita tänder. Eltandborsten har 3 olika inställningar: Daglig rengöring, ett läge för känsliga tänder, och ett läge som polerar tänderna och gör dem extra vita.

Oral-B Pro 3000 är utrustad med en integrerad timer, som piper när det gått 2 minuter, så att du borstar dina tänder under den rekommenderade tiden. Dessutom piper den var 30:e sekund, så att du kommer ihåg att borsta alla ställen i munnen lika länge.

Trycksensor och 3 olika borsthuvuden

Denna eltandborste är försedd med en trycksensor, som säkerställer att du inte trycker för hårt mot tänder och tandkött. Den piper nämligen om du skulle trycka för hårt. Dessutom kommer eltandborsten med 3 olika borsthuvuden:

– Precision Clean, för den dagliga rengöringen
– FlossAction, som kommer in extra djupt mellan tänderna
– 3D White, som polerar extra bra för vitare tänder

Utöver detta följer det med ett resefodral, en laddare med borstförvaring och ett extra handtag.

Utvalda fördelar med Oral-B Pro 3000:
🔵 Effektiv och enkel tandborste med hög pulsfrekvens
🔵 Integrerad timer som piper var 30:e sekund och efter 2 minuter
🔵 Trycksensor som säkerställer att du inte trycker för hårt mot tänder och tandkött
🔵 3 borsthuvuden, laddare och resefodral ingår vid köp


Oral-B Pro 690 Duo Pack 

✅ Ett överkomligt alternativ, populär bland användare

Oral-B Pro 690 Duo Pack

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
413,00 Kr. 0,00 Kr. 413,00 Kr. Läs mer
413,00 Kr. 0,00 Kr. 413,00 Kr. Läs mer

 

Oral-B Pro 690 Duo Pack är ett prisvärt alternativ till många av de dyrare eltandborstarna på marknaden. Denna eltandborste från Oral-B beskrivs av tillverkaren som en effektiv eltandborste, som avlägsnar plack, bakteriebeläggning, och smuts mellan tänderna och från tandköttet.

CrossAction borsthuvud

CrossAction-borsthuvudet är, enligt tillverkaren Braun, designat så att det omsluter varje tand med borststrån i en vinkel på 16 grader, medan en 3D-rengöringsfunktion pulserar i en hög frekvens för att lossa och avlägsna plack från tänderna.

I själva handtaget finns det en inbyggd timer, som piper när det har gått 2 minuter, så att du borstar tänderna i den rekommenderade tiden.

I detta duopack finns två eltandborstar, 2 borsthuvuden, och en laddningsstation.

Utvalda fördelar med Oral-B Pro 690 Duo Pack:
🔵 Billigare än liknande eltandborstar
🔵 CrossAction-borsthuvud, som effektivt avlägsnar plack och rengör tänderna
🔵 Inbyggd timer som piper efter 2 minuter
🔵 Duo-pack som innehåller 2 eltandborstar, 2 borsthuvuden, och en laddstation


Oral-B Pro 600 

✅ Utnämnd som det bästa budgetvalet hos Aftonbladet
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos tyska Stiftung Warentest

Oral-B Pro 600

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
449,00 Kr. 0,00 Kr. 449,00 Kr. Läs mer
450,00 Kr. 0,00 Kr. 450,00 Kr. Läs mer

 

Oral-B Pro 600 är en eltandborste som, trots sitt relativt låga pris, klarar sig riktigt bra i många tester. Den har bland annat blivit utvald som det bästa budgetvalet av Aftonbladet. Modellen lovordas för att rengöra tänderna effektivt, för att vara bekväm att hålla i, och för att vara av god kvalitet och inte bullra.

Enkel och effektiv tandborste

Jämfört med många andra eltandborstar från samma och andra tillverkare, har Oral-B Pro 600 relativt få funktioner, men den klarar enligt testresultaten sin viktigaste uppgift, nämligen att rengöra och polera tänderna, briljant och effektivt.

Eltandborsten har bara ett program, daglig rengöring, men enligt studier av liknande eltandborstar så är det även detta program som används mest.

Laddningsindikator och trycksensor

Oral-B Pro 600 är utrustad med en indikator som berättar när det är dags att ladda tandborsten. Förutom detta har den en trycksensor, där ljudet ändras om du trycker för hårt och pulseringen kommer att stanna en kort stund, så att du har möjlighet att ändra trycket. Eltandborsten är också försedd med en timer, som ger ifrån sig ett kort brummande var 30:e sekund, så att du kan byta kvadrant, och efter 2 minuter, så att du vet att du har borstat tillräckligt länge.

Utvalda fördelar med Oral-B Pro 600:
🔵 Enkel och relativt billig eltandborste som är effektiv och bekväm att hålla i
🔵 Laddningsindikator, trycksensor, och timer
🔵 CrossAction-borsthuvud ingår vid köp


Oral-B AP950TX Kids

✅ Toppbetyg hos tyska Stiftung Warentest

Oral-B AP950TX Kids

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
288,00 Kr. 0,00 Kr. 288,00 Kr. Läs mer
418,00 Kr. 0,00 Kr. 418,00 Kr. Läs mer

 

Denna eltandborste från Oral-B är den enda i denna artikel som är gjord speciellt för barn. Det är en rolig, barnvänlig modell, som har fått toppbetyg hos den tyska konsumentorganisationen Stiftung Warentest. Den lovordas för att vara lätt att använda, och för att den gör det roligare för barn att borsta tänderna.

Oral-B AP950TX Kids boerstehovederStiftung Warentest testade totalt 13 olika eltandborstar för barn, och denna modell utmärkte sig med sin hållbarhet, effektiva tandrengöring, och på att den inte innehåller några giftiga ämnen.

Färgglad design och roliga melodier

Denna eltandborste är utrustad med en timer, som spelar 16 olika melodier, så att barnet vet hur länge det ska borstas. Varje sång spelas i exakt två minuter, vilket är den tid tandläkare rekommenderar att man lägger på sin tandborstning.
Handtaget är gjort i färgat gummi, som säkerställer ett bra grepp för barnen, och samtidigt ser roligare och mer inbjudande ut än vuxen-tandborstarna med sina enkla färger.

Oral-B Ap950TX Kids är en enkel modell designad speciellt för barn. Borsthuvudet, som är mindre än normala borsthuvuden för vuxna, är utformat så att det ger ett optimalt skydd för både tänder och tandkött.

Utvalda fördelar med Oral-B AP950TX Kids:
🔵 Designad speciellt för barn i miljövänliga material och färger
🔵 Hållbart och bekvämt gummihandtag som är lätt att hålla i för små barnhänder
🔵 Timer som spelar små melodier, så att barnet vet hur länge man ska borsta
🔵 Laddare och borsthuvud ingår vid köp


Så borstar du dina tänder på rätt sätt

Enligt en studie gjord av Dansk Sundhedsinstitut, är danskarnas munhygien inte riktigt så bra som man skulle kunna tro. Även om 8 av 10 danskar borstar tänderna två gånger dagligen, har bara var tredje dansk en bra munhygien. Enligt tandläkarna som står bakom studien, beror detta på att danskarna inte borstar tillräckligt noggrant.

Tandläkare rekommenderar att man borstar tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, innan man går och lägger sig. Varje tandborstning bör ta minst 2 minuter.

Dela upp munnen i 4 områden när du borstar tänderna

Tandläkare rekommenderar att man delar upp munnen i områden, så att man borstar alla tänder lika noggrant. I rapporten från Dansk Sundhedsinstitut föreslår de att man delar upp tandborstningsområdet i följande områden:

– Överkäke och underkäke
– Höger och vänster sida
– Utsidan, insidan, och tuggytorna på tänderna
– Området bakom de bakre tänderna, och mellan tänderna

Det är en bra idé att skapa sin egen rutin, så att man inte glömmer något av områdena. Dessutom rekommenderas det att borsta med cirkelrörelser istället för fram och tillbaka, då detta är mer skonsamt för tandköttet.

Det är viktigt att ta hand om tandköttet medan man borstar. Se till att inte trycka för hårt, och håll koll på att tandköttet inte drar sig tillbaka eller börjar blöda. Om detta sker är det möjligt att du trycker för hårt, eller att tandborsthuvudet är för hårt.


Vanlig tandborste eller eltandborste

Enligt en rapport från Dansk Sundhedsinstitut, så fungerar båda bra så länge man borstar ordentligt och tillräckligt länge. Om man väljer en vanlig tandborste måste man se till att byta ut den med jämna mellanrum. Tandborsten ska vara ganska mjuk, så att den inte skadar tandköttet, och borsthåren ska sitta tätt.
Många föredrar idag en eltandborste, då man inte behöver röra tandborsten så mycket. Många eltandborstar är dessutom utrustade med olika program som håller koll på hur länge och hur noggrant man borstar, vilket också kan vara till hjälp för många.

Om du vill läsa mer om rapporten från Dansk Sundhedsinstitut kan du göra det här.

Om du vill ha inspiration till en bättre tandborstning, så har tandportalen.dk gjort en video där de visar hur man borstar tänderna på rätt sätt med både en vanlig tandborste och en eltandborste.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

Enligt en professor vid Institutet för Klinisk Odontologi vid Universitetet i Bergen finns det studier som visar på att en eltandborste avlägsnar bakteriebeläggningar bättre än en vanlig tandborste. Skillnaden är dock inte särskilt stor eller märkbar om man använder den manuella tandborsten på rätt sätt, och borstar de rekommenderade 2 minuterna två gånger om dagen.

Vem får ut mest av att borsta tänderna med en eltandborste?

Enligt samma studie är det särskilt äldre som kan hjälpas mycket av en eltandborste. Detta beror på att eltandborstar är lättare att hålla i, och att handen inte behöver röras så mycket som med en manuell tandborste.

En eltandborste kan även göra det roligare för barn att borsta tänderna, särskilt nu när det finns många modeller som är speciellt gjorda för barn, med roliga färger, ljud och design.

Dansk Sundhedsinstitut kommer i sin rapport fram till slutsatsen att det för det flesta kommer att vara en smaksak om man vill använda en eltandborste eller en vanlig. Återigen är det bara viktigt att du borstar i minst 2 minuter varje gång, och att du gör det med de rätta rörelserna. Fördelen med en eltandborste är att den gör de rekommenderade roterande rörelserna som många har svårt att göra med en manuell tandborste.

Kan du skada dina tänder med en tandborste?

Enligt studier gjorda av tandläkare, bör man undvika hårda borstar, oavsett om det är en manuell tandborste eller en eltandborste. En hård tandborste kan nämligen skada tandemaljen och tandköttet. De flesta tandborstar och borsthuvuden till eltandborstar har hårdhet angivet på förpackningen.

Kan man spara tid genom att använda en eltandborste?

Svaret är nej. Anledningen till detta är att de flesta manuella tandborstar har ett större borsthuvud än de elektriska tandborstarna, så även om en eltandborste har betydligt fler rotationer än du kan klara av med handen, når du ett mindre område åt gången.

Elektrisk tandboerste

Tandläkare rekommenderar att man använder en tandkräm med fluor varje morgon och varje kväll, gärna i två minuter eller längre. Tandtråd är också en bra idé, särskilt om dina tänder sitter tätt samman, då varken en eltandborste eller vanlig tandborste kan nå ända in.

Sammantaget visar studierna att båda fungerar bra, om man borstar tillräckligt länge och tillräckligt noggrant. En eltandborste är dock en aning bättre på att avlägsna plack och bakteriebeläggningar, och en bra idé för människor som inte har en bra tandborstningsteknik, eller som på grund av ålder har problem med att borsta tillräckligt länge.

Det bästa är att prova sig fram och ta reda på vilken lösning som passar bäst till dig, gärna i samråd med din tandläkare. Du kan läsa mer om ämnet genom att klicka på länken här.


Så håller du en bra tandborsthygien

Få människor tänker dagligen på hur många bakterier vi är omgivna av, och att särskilt badrummet är ett äkta bakterieparadis. En studie utförd av American Microbiology Society visar att det i de allra flesta badrum finns otaliga skadliga bakterier, såsom stafylokocker och bakterier från avföring. Men det gäller inte bara golvet och själva toaletten, utan även allt vi har stående i badrummet. Detta innebär alltså även att våra tandborstar är bakteriebomber, som i värsta fall kan göra oss ordentligt sjuka.

tandboersterHjälper det att gömma undan tandborsten i ett skåp?

Många tror felaktigt att de, genom att gömma undan tandborsten i medicinskåpet, därmed skyddar tandborsten från de farliga bakterierna. Tyvärr visar studier att detta inte hjälper, snarare tvärtom. Genom att stänga in tandborsten skapar du en fuktig miljö, som bara ökar bakterietillväxten.

Det är dock inte heller en bra idé att ha tandborsten stående på handfatet, då man på så vis sprättar på tandborsten varje gång man tvättar händerna. Den bästa lösningen är att sätta upp en hylla, så långt bort från toalettstolen som möjligt, om det finns utrymme till det.

Forskarnas råd för att hålla din tandborste fri från bakterier

Den värsta bakteriespridaren i badrummet är naturligtvis själva toalettstolen. Studier visar att bakterier kan flyga upp hela 25 cm ovanför toalettstolen vid spolning, så se till att stänga sitsen varje gång du spolar.

Dessutom är det viktigt att tandborsten alltid står upp, så att den har möjlighet att torka mellan användningarna. Om den ligger ner, eller är instängd i en behållare, kan den inte torka ordentligt, och blir därmed ett äkta paradis för svamp och diverse skadliga bakterier.

Det är en bra idé att köpa en ny tandborste var tredje månad, eller i varje fall skölja den med kokande vatten med jämna mellanrum.

Det är också viktigt att använda en bra tandkräm, som dödar bakterier. Och kom ihåg att tvätta händerna innan du rör vid tandkrämstuben, så att du inte överför onödiga bakterier till tuben.

Du kan läsa mer om tandborsthygien genom att klicka på denna länk.


Var försiktig med tandköttet när du borstar tänderna

Flera studier visar att många av oss lider av tillbakadraget tandkött eller andra besvär som beror på att vi borstar tänderna för hårt, fel, eller med för hårda borstar.

sunde taender

Enligt ett stort antal danska tandläkare, är det så mycket som 80 % av Danmarks befolkning som borstar sina tänder fel, och därmed riskerar att skada sitt tandkött.

Om man borstar tandköttet för hårt, riskerar man att få problem med tillbakadraget tandkött. Detta gör att tandhalsarna blottas, och gör tänderna känsligare, vilket man särskilt märker av när man äter glass, eller dricker varmt kaffe eller te.

I värsta fall kan man riskera att tänderna blir lösa, och därför mer benägna att lossna helt.

Om tandköttet väl har dragit sig tillbaka är det i regel för sent att fixa det, och den enda lösningen är ofta att täcka tandhalsen med en plastfyllning. Detta hjälper vanligtvis mot smärtor och ilningar, och skyddar tandköttet mot ytterligare skador.

Hur skyddar man bäst sitt tandkött?

I motsats till vad många tror, ska tandköttet inte bortas mer än vad som sker under tandborstningen. Bakterierna sitter på och mellan tänderna, och inte på tandköttet. Det är även viktigt att din tandborste inte är för hård, då detta sliter för mycket på både tandemaljen och tandköttet.

Många tandläkare rekommenderar att man använder en eltandborste, särskilt om man har problem med tandköttet, då borsthuvudet i regel är mindre, och rörelserna mer skonsamma. Många eltandborstar har även trycksensorer, som visar om man trycker för hårt, så att man på så vis kan lära sig en bättre teknik.

Om ditt tandkött redan har skadats, är det bäst att söka hjälp hos en tandläkare så snart som möjligt. Dessutom är det också en bra idé att använda en mild tandkräm, som är skonsam mot såväl emalj som tandkött. Det finns många olika märken på marknaden framställda speciellt för människor med tandköttsproblem.

Du kan få flera goda råd för hur du bäst skyddar ditt tandkött genom att läsa denna artikel från danska Politikken eller denna artikel skriven i samarbete med Zendium.


Goda råd om tandtrådsanvändning

Många tror att tandtråd är onödigt om man bara borstar tänderna två gånger om dagen. Studier visar dock tydligt att oavsett hur noggrant du borstar, kommer det alltid att finnas områden du inte kan nå med en tandborste. Detta gäller i synnerhet mellan tänderna och vid tandköttsranden, och här kan tandtråd hjälpa. Genom att följa förslagen här under får du mest ut av din tandtrådsanvändning.

tandtraad– Börja med runt 40-45 cm tandtråd virad runt dina pekfingrar, med ca 3-5 cm mellan.

– Håll tandtråden spänd mellan ditt pekfinger och din tumme, och för den försiktigt in mellan dina tänder.

– Försök försiktigt att komma in under tandköttet, men se till att du inte skadar tandköttet, då detta kan orsaka blottade tandhalsar.

– Byt till ren tandtråd när du rör dig från tand till tand.

Det finns många olika typer av tandtråd, både med och utan vax och olika smaker, så prova dig fram och hitta den du tycker bäst om.

Du kan få fler goda råd för användning av tandtråd i denna artikel skriven av Colgate.


Så håller du en bra munhygien

Ett antal studier världen över har visat att det finns ett sammanhang mellan munhygien och vår hälsa i allmänhet. Bland annat har det visat sig att det finns ett sammanhang mellan gingivit (inflammerat tandkött) och många allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, luftvägsinfektioner och graviditetskomplikationer.

En bra munhygien är därmed betydligt viktigare än man tidigare trott. Vi har alla en mängd bakterier i munnen, många av dem gynnsamma, men även många skadliga.

Förutom de tidigare nämnda sjukdomarna, kan en dålig munhygien leda till utveckling av tandköttsinflammation, hål i tänderna, och lösa tänder. Dessutom kan en dålig munhygien även orsaka en dålig andedräkt, vilket kan påverka såväl självkänsla som det sociala livet.

En bra munhygien innebär inte att din mun ska vara helt bakteriefri. Tvärtom finns det många gynnsamma bakterier i vår mun, som vi inte klarar oss utan. Det gäller istället att skapa rätt miljö i munnen, så att man slipper de olämpliga bakterierna. Kosten har här en stor inverkan, till exempel kan en sockerrik kost skapa obalans i hela kroppen, och även i munnen.

Hur är din munhygien?

Om du är osäker på hur din munhygien är, är det alltid en bra idé att besöka tandläkaren. Men det finns även några saker du själv kan undersöka.

– Har du plack eller tandsten i munnen?
– Hur ser ditt tandkött ut? Om det är mörkrött är detta ett tecken på att något är fel
– Är ditt tandkött ömt, eller blöder det när du borstar tänderna?
– Har du en dålig smak i munnen och dålig andedräkt?

Om du har ett eller flera av dessa symptom är det ett tecken på att det är något galet med din munhygien. Kanske måste du borsta dina tänder bättre, byta tandkrämsmärke, eller köpa en ny tandborste. Om du är osäker, kontakta din tandläkare.

Tandborsten, ditt viktigaste redskap

Ditt viktigaste redskap är en bra tandborste. Tandborsten får inte vara för hård, och du måste prova dig fram och se om du föredrar en eltandborste eller en vanlig tandborste.

Borsta tänderna två gånger dagligen, morgon och kväll, i minst två minuter varje gång. Använd en tandkräm som innehåller fluor, och gärna en bakteriedödande sort.

Tandtråd

Tandtråd är viktigt för att komma in mellan tänderna för att avlägsna plack, Detta gäller särskilt för personer som har tätt sittande tänder, då en tandborste inte kan komma in i alla mellanrum.

Ät hälsosamt

Vår kost påverkar hela vår kropp, även munnen, och det är därför viktigt att äta hälsosamt för att uppnå rätt bakteriebalans. Prova att äta mindre socker, mycket grönsaker, och mycket fibrer. Det avråds även från att dricka sura drycker innan läggdags, då detta kan skada tandemaljen.

Du kan läsa mer om munhygien och de sjukdomar som är förknippade med en dålig munhygien här. Om du vill ha fler råd om hur du tar hand om din mun bättre, kan du läsa mer i denna artikel.

elektriske tandboerster


Elektrisk tandborste test – dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Testet från det danska konsumentrådet Tænk går igenom 7 olika tandborstar i olika prisklasser. Fokus ligger på hur effektivt plack avlägsnas, hur hållbara eltandborstarna är, och hur användarvänliga de är. Dessutom tittas det på hur länge batteriet håller, design och tillbehör. Du kan läsa testet genom att klicka här. Du bör dock vara uppmärksam på att full åtgång kräver en prenumeration.


Tu.no 🇳🇴
Tu.no är en norsk veckotidning, som behandlar teknik och uppfinningar. Veckotidningen har testat de tre ledande eltandborstarna på marknaden. Du kan läsa mer om testet genom att klicka här.


Tek.no 🇳🇴
Tek.no är en hemsida för konsumentteknik, som utför tester av olika hushållsapparater. Tek.no testade 5 olika eltandborstar. Du kan se testet genom att klicka på länken här.


Aftonbladet 🇸🇪
Aftonbladet är en av Sveriges största tidningar. De har i sitt test av eltandborstar gått igenom 6 av de ledande tandborstarna och bedömt dem utifrån ett antal punkter. Du kan läsa testet här. Var uppmärksam på att det krävs en prenumeration för att få tillgång till hela testet.


Mobilsiden.dk 🇩🇰
Mobilsiden.dk har skrivit en lång artikel om två av Oral-Bs ledande eltandborstar, Oral-B Genius 8000 och 9000. Du kan läsa artikeln om tandborstarna genom att klicka här.


Stiftung Warentest 🇩🇪
Detta är en tysk konsumentorganisation, som motsvarar det danska konsumentrådet Tænk, och svenskarnas Råd & Rön. De har gjort ett test av en lång rad tandborstar, som du kan läsa genom att klicka på länken här. Det krävs en prenumeration för att få tillgång till hela testet.


Råd & Rön 🇸🇪
Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett test av 6 eltandborstar, och bedömt dem utifrån ett antal kriterier. Du kan läsa testet genom att klicka här, men det krävs en prenumeration för full tillgång.