Stekpanna - Bäst i test: De bästa stekpannorna enligt konsumenter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 14, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Stekpanna - Bäst i test: De bästa stekpannorna enligt konsumenter

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Tefal Easy Chef 28 cm har blivit utvald som bäst i test av svensk testpanel.

I den här testguiden erbjuder vi dig en stor översikt av de bästa stekpannorna på marknaden just nu.

Vi går igenom sju olika modeller, som har fått goda omdömen av experter i olika produkttester, och går igenom deras unika produktspecifikationer och användningsområden för att till sist dela med oss av experternas utlåtande om varje modell.

Innan du bestämmer dig för vilken stekpanna du ska köpa finns det några aspekter att ha i åtanke för att få bra förståelse för vilken typ av stekpanna som passar bäst för dig och dina behov.

Senast ändrad:

Vi har utökat vår artikel till att omfatta stekpannan Tefal Easy Chef, en revolutionerande kökslösning för dig med ett mysigt kök som erbjuder enkel tillagning och smidig rengöring.

Tidigare ändringar:

5. februari 2024

Den 05/02/2024 uppdaterade vi vår artikel över marknadens bästa stekpannor med Satake 28 cm – en stekpanna med speciell Honeycomb non-stick beläggning.

11. januari 2024

Vi har uppdaterat vår artikel genom att placera den ergonomiskt utformade stekpannan Scanpan CTX 28 cm på andra plats i vår topplista.

11. januari 2024

Vi har uppdaterat vår artikel genom att placera den ergonomiskt utformade stekpannan Scanpan CTX 28 cm på andra plats i vår topplista.

18. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av stekpannor i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

13. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 9 bästa stekpannor i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda stekpannor

7 saker att tänka på innan du köper stekpanna

 • Storlek

  Den bästa stekpannan behöver inte nödvändigtvis vara den största. Stekpannor kommer i mycket varierande storlekar som passar till olika ändamål, och därför bör du fundera på vad just du ska använda din stekpanna till. Små stekpannor blir snabbt varma och är enklare att hantera, men rymmer förstås inte lika mycket som stora varianter. De större stekpannorna är tyngre, men har i gengäld en högre kapacitet.

 • Material

  Det finns ett brett utbud av material och beläggningar för stekpannor. Non-stick-pannor är mycket enkla att rengöra samt anses generellt sett vara ett hälsosammare alternativ eftersom man inte behöver tillsätta lika mycket stekfett vid tillagning. Stekpannor av naturliga material är bra för matlagning i höga temperaturer och passar därför utmärkt att använda för att bland annat steka kött.
  Det finns även stekpannor i aluminium som har bra värmeledningsförmåga, men som inte lämpar sig för induktionshällar, samt i rostfritt stål som fungerar på alla spishällar och är korrosionsbeständigt, men som inte är jättebra på att jämnt fördela värmen. Det finns också stekpannor i olika kombinationer av metaller, till exempelvis just aluminium och rostfritt stål, som erbjuder fördelarna med båda materialen.

 • Typ av beläggning

  Non-stick-beläggningar är utformade för att minska friktionen mellan pannan och maten, vilket gör det enklare att både tillaga mat i stekpannan och rengöra den. Det finns flera olika typer av non-stick-beläggningar, bland annat PTFE, keramik och emalj. När du väljer en stekpanna med non-stick-beläggning bör du ta hänsyn till produktens värmebeständighet samt hur enkel den är att rengöra; PTFE-beläggningar är mycket enkla att rengöra, men naturliga beläggningar på exempelvis kolstål ger högre värmetolerans.
  Dagens PTFE-beläggningar är inte farliga och utvecklas ständigt – vissa tillverkar adderar till exempel tillsatser som titan eller diamanter för att öka hållbarheten. Keramiska non-stick-beläggningar är ett annat bra alternativ som tillverkas av helt giftfria och naturliga ämnen som inte avger skadliga ångor vid eventuell överhettning. Emaljerade stekpannor har en gjutjärnskärna med en emaljbeläggning som är bunden på både in- och utsidan, vilket ger produkten hög värmetolerans, kompatibilitet med alla kokplattor (inklusive induktionshällar) och utmärkt värmehållning. Emaljerade stekpannor är dessutom icke-reaktiva och ugnssäkra.

 • Tjocklek

  Tjockleken på en stekpanna påverkar dess uppvärmningshastighet, värmehållning och allmänna hållbarhet, och mäts vanligtvis i millimeter. Tjockare stekpannor tar längre tid att uppnå önskade temperaturer, men är bättre på att behålla värmen när den väl är uppnådd. Att välja en tjockare stekpanna är generellt sett det smartaste valet eftersom den dessutom är mindre känslig för bucklor och slitage. Tjockleken på stekpannor kan variera från 35 millimeter på en panna med en diameter på 160 millimeter, till 50 millimeter på en panna med en diameter på 500 millimeter.

 • Kemikalier

  Vissa stekpannor innehåller fluorider, vilket kan vara skadligt för både hälsan och miljön, och även om flera av de vanligaste skadliga kemikalierna är olagliga i Skandinavien, exempelvis PFOA och PFOS, förekommer det ändå skadliga ämnen som fortfarande är lagliga. Stekpannor med vissa non-stick-beläggningar, bland annat PTFE, Teflon och Tefal, innehåller ofta PFAS för att uppnå deras vatten- och fettavvisande egenskaper. Om du vill undvika produkter med detta ämne bör du leta efter produkter som är märkta med “PFC-fri”, “PFAS-fri”, “fluorfri” och “fluorkarbonfri”. Det finns även “PFOA-fri”- och “PFOS-fri”-märkningar, men dessa garanterar inte inte att du undviker alla miljöskadliga fluoriner, utan endast de som redan är olagliga i Skandinavien – produkterna kan alltså fortfarande innehålla PFAS.

 • Pris

  Normal sett är billigare stekpannor tillverkade av mindre hållbara material och tenderar att ha en kortare livslängd, vilket innebär att de kommer att behöva bytas ut oftare. Dyrare stekpannor brukar vara av högre kvalitet och är oftast tillverkade av högkvalitativa material som tål konsekvent användning. De dyrare stekpannorna kostar runt 1 500 kronor, och är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål, medan budgetalternativen kostar cirka 150-300 kronor. När du ska bestämma hur mycket du är villig att spendera är det viktigt att balansera kvalitet och budget för att garantera att du får en stekpannan som håller i flera år utan problem.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner ger dig en inblick i andra konsumenters praktiska erfarenheter, medan expertrecensioner erbjuder tekniska utvärderingar av produkter. Genom att ta hänsyn till båda typerna av recensioner får du bättre förståelse för stekpannans funktionalitet, hållbarhet och användarvänlighet. Dessutom hjälper recensioner till att identifiera eventuella problem eller nackdelar som kanske inte framgår i produktbeskrivningen. Kort sagt kan informationen som du finner i både användar- och expertrecensioner hjälpa dig att fatta ett mer välgrundat beslut så att du väljer en stekpanna som uppfyller dina behov och preferenser.

arrow-more

ONYX Cookware™ Stekpanna - med hybridteknologi för perfekt stekyta

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testad av redaktörerna: goda erfarenheter

Dagens bästa priser och erbjudanden på ONYX Cookware™ Stekpanna:

 • Överlägsen non-stick-beläggning av PTFE eller keramik
 • Tri-Ply - högkvalitativ konstruktion i tre skikt
 • Lämplig för alla typer av spishällar

Fördelar

 • Modern produkt med patenterad teknik
 • Tål att diskas i diskmaskin
 • Kan användas på alla sorters spishällar
 • Ugnssäker vid upp till 260 °C
 • Skraplös yta

Nackdelar

 • Ingen värmeindikator
 • Bör ej användas om beläggningen skadas (möjlig risk för PFAS)

ONYX Cookware™ stekpanna är en av användarna absoluta favoriter och har därför fått riktigt fina omdömen. Stekpannan har däremot inte testats av experter, men vi anser att dess populäritet bland användarna gör den värd att ta med i denna testguide ändå.

Användarna har använt stekpannan flera gånger under en längre period, och vet därför vad som fungerar bra och mindre bra. Generellt sett är de väldigt imponerade av stekpannan, och har därför gett modellen mycket beröm.
ONYX Cookware™ stekpanna är dessutom en väldigt modern modell.

Vad säger användare och experter om ONYX Cookware™?

ONYX Cookware™ stekpanna har som sagt inte varit med i några experttester, men är väldigt populär bland användare som är speciellt nöjda med dess tillagningsprestanda samt den enkla rengöringen och fina designen.

En användare avslutar till och med sin recension med att säga “bästa stekpannan jag någonsin haft”. Vi anser att denna stekpanna är ett bra alternativ för dig som vill ha en högkvalitativ produkt med modern teknik och non-stick som kan användas även på induktion.

Mer om ONYX Cookware™ Stekpanna

Specifikationer

 • Diameter: 26 cm
 • Material: Rostfritt stål, aluminium
 • Vikt: 1,2 kg
 • Typ av beläggning: PTFE, keramik

ONYX Cookware™ stekpanna har en diameter på 26 centimeter och är därmed en relativ stor produkt med hög kapacitet, vilket gör att den passar bra i stora hushåll och i hem där man föredrar att laga större mängder mat.

När det gäller non-stick-beläggningen på denna stekpanna kan du välja mellan en klassisk PTFE-beläggning och en keramisk beläggning. PTFE-beläggningen innehåller diamantdamm som tillför extra hållbarhet och styrka, medan den keramiska beläggningen har tillverkats med naturliga material från lera och sand.

Non-stick-beläggningen underlättar rengöringen och är dessutom tillräckligt robust för att man ska kunna använda metallredskap. Stekpannan fungerar på alla typer av spisar och hällar, inklusive induktion och gas. Om man önskar en ännu enklare rengöring kan stekpannan diskas i maskin, och är därutöver även ugnssäker – följ dock alltid bruksanvisningen vad gäller maximal uppvärmningstemperatur.

Den här modellen är som sagt tillverkad med en patenterad teknik, närmare bestämt med ett speciellt hybridformat som består av tre lager: ett lager i magnetiskt rostfritt stål, ett lager i aluminium och ett lager med non-stick-beläggningen som vi nämnt tidigare.

Tillsammans bildar dessa tre lager en så kallad Tri-Ply-teknik, som även inkluderar en laseretsning som skapar små toppar och dalar i stekpannan, vilket möjliggör optimal tillagning för dig samt bästa möjliga non-stick-yta.

Scanpan CTX 28 cm - stekpanna med ergonomisk design

Konsumentmagasinet rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Scanpan CTX 28 cm:

 • Ugnssäker upp till 260 °C
 • Kan användas på alla spishällar
 • Non-stick-beläggning av stratanium

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss framstår stekpannan Scanpan CTX som ett utmärkt alternativ när det gäller kokkärl – inte minst för dig som värdesätter effektivitet och mångsidighet i dina köksredskap. Vi uppskattar stekpannans non-stick-beläggning som inte bara möjliggör enkel rengöring, utan också underlättar en rad olika tillagningsmetoder – från stekning till sautering, utan att kompromissa med matens kvalitet eller smak. Kompatibiliteten med alla typer av spishällar, inklusive induktionshällar, gör den dessutom till ett mångsidigt tillskott i alla kök.

Den ergonomiska utformningen av Scanpan CTX är en annan fördel eftersom den garanterar komfort och säkerhet under användningen. Detta gör matlagningen mer njutbar och användarvänlig. Trots att stekpannan är relativt dyr anser vi att dess hållbarhet och multifunktionalitet kompenserar för detta. Vi anser att Scanpan CTX är en användbar stekpanna för såväl nybörjare som erfarna kockar eftersom den kombinerar prestanda, användarvänlighet och elegant design.

Fördelar

 • Non-stick-beläggning för enkel rengöring
 • Fungerar effektivt på alla typer av spishällar
 • Lämplig för olika tillagningsmetoder – från fräsning till sautering
 • Ergonomisk design

Nackdelar

 • I en högre prisklass

Om du vill uppgradera eller byta ut dina köksredskap är stekpannan Scanpan CTX ett utmärkt komplement. Stekpannan är mångsidig och passar alla värmekällor, inklusive induktionshällar, vilket innebär att den tillgodoser alla dina tänkbara kulinariska behov och preferenser.

Recension: En detaljerad recension av Scanpan CTX 28 cm

Specifikationer

 • Material: Aluminium, rostfritt stål
 • Typ av beläggning: Non-stick beläggning av stratanium
 • Diameter: 28 cm
 • Vikt: 1,39 kg

Mångsidig matlagning

Scanpan CTX utmärker sig från många andra stekpannor tack vare dess ugnssäkra kapacitet upp till 260 °C. Detta ger dig en högre tröskel för kulinarisk utforskning. Tack vare den ugnssäkra designen kan du enkelt övergå från spishäll till ugn och på så sätt bredda dina matlagningstekniker. Vidare är stekpannan ergonomiskt utformad med ett bekvämt, nitat handtag som håller sig kallt – något som garanterar säker och bekväm användning. Designen minskar således risken för brännskador avsevärt, vilket gör matlagningen ännu mer njutbar.

Avancerade non-stick-funktioner

Stekpannan Scanpan CTX har en konstruktion bestående av fem lager. Denna konstruktion, som kombinerar aluminium för värmeledning med stål för hållbarhet och kompatibilitet med induktionshällar, säkerställer en robust och mångsidig stekpanna som passar i alla kök. Vidare anser vi att non-stick-beläggningen av stratanium är en annan utmärkande egenskap. Denna slitstarka beläggning gör att du kan använda metallredskap utan att stekpannan skadas, vilket garanterar hållbarhet och underlättar rengöringen.

Sist, men inte minst, kan stekpannan Scanpan CTX användas utan matfett, vilket är en banbrytande detalj. Den non-stick-belagda ytan gör det möjligt att laga mat med minimalt eller inget tillsatt fett, vilket främjar hälsosammare matlagning.

Observera: Förbättra dina matlagningstekniker genom att använda vattenbaserad sautering eller buljonger och juicer. Detta är en metod som drar maximal nytta av Stratanium-non-stick-beläggningen på stekpannan, samtidigt som den låter komplexa smaker utvecklas utan att bränna fast. Tack vare stekpannans non-stick-egenskaper kan du med den här metoden tillaga en rad olika kreativa maträtter.

Vad säger användare om Scanpan CTX 28 cm?

Trots att stekpannan Scanpan CTX är dyrare än många andra alternativ, berömmer användarna dess enkla rengöring och förstklassiga funktioner. Många framhåller även hur stekpannans non-stick-beläggning förenklar rengöringsprocessen och att det vanligtvis inte tar mer än 15 sekunder att få den ren.

En användare har lämnat följande kommentar: “Det här är en dyr stekpanna, ingen tvekan om det, men dess enkla rengöring och utmärkta tillagningskapaciteter gör den värd pengarna.” Andra användare betonar att pannan är hållbar, vilket är en positiv kontrast till andra non-stick-kokkärl som snabbt försämras vid regelbunden användning. I kombination med de hälsofördelar som PFOA- och PFOS-fria produkter ger, har dessa positiva attribut gjort stekpannan Scanpan CTX till ett förstahandsval för många.

Mer om Scanpan CTX 28 cm

Specifikationer

 • Material: Aluminium, rostfritt stål
 • Typ av beläggning: Non-stick beläggning av stratanium
 • Diameter: 28 cm
 • Vikt: 1,39 kg

Tefal Easy Chef 28 cm - lightweight frying pan

Bäst i test av svensk testpanel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test hos oberoende svensk testpanel
 • check 4,5/5 on Amazon
 • check 4,1/5 on Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tefal Easy Chef 28 cm:

 • Tillverkad av slitstark aluminium
 • Induktionsbas med termofusion
 • Lätt att rengöra

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår uppfattning är Tefal Easy Chef 28 cm stekpanna ett mångsidigt och användarvänligt tillskott till alla kök. Vi gillar dess förmåga att enkelt rengöras, även efter det att mat har bränt fast, vilket gör den till ett praktiskt val för upptagna kockar. Dess balans mellan att vara lätt nog för enkel hantering och tillräckligt stor för olika matlagningsbehov tar itu med de vanliga avvägningarna mellan användbarhet och funktionalitet. Den här pannan är mångsidig och lämpar sig väl för en rad olika rätter tack vare den utmärkta non-stickytan som gör det lättare att laga hälsosammare mat med mindre olja.

Även om vissa kan tycka att pannan är grundare än förväntat baserat på reklambilder, försämrar denna lilla avvikelse inte dess övergripande prestanda. Faktum är att dess design bidrar till en bredare matlagningsyta, vilket gör den lämplig för tillagning av måltider som kräver vändning eller omrörning. Ur vår synvinkel överväger fördelarna med Tefal Easy Chef-pannan vida denna mindre nackdel och erbjuder en lösning som kombinerar användarvänlighet med effektiva tillagningsegenskaper.

Fördelar

 • Lätt att rengöra, även efter att maten har bränts
 • Balans mellan att vara lätt för enkel hantering och tillräckligt stor för olika matlagningsbehov
 • Väl lämpad för en rad olika rätter
 • Bra non-stick-yta

Nackdelar

 • Pannan kan se djupare ut i reklambilder

Om du befinner dig i ett ombonat kök utan lyxen att ha tillgång till en diskmaskin, föreställ dig en värld där rengöring är så enkelt som genom en snabb torkning. Tefal Easy Chef stekpanna med non-stick yta, gör matlagningen enkel och låter dig rengöra den med bara ett svep, vilket effektiviserar din köksrutin utan att kompromissa med utrymme eller tid.

Recension: En detaljerad recension av Tefal Easy Chef 28 cm

Specifikationer

 • Material: Aluminium
 • Typ av beläggning: Titan
 • Diameter: 28 cm
 • Tjocklek: ?
 • Vikt: 1 kg

Smart värmeteknik

Låt oss först fördjupa oss i den teknik som skiljer Tefal Easy Chef-stekpannan från dess motsvarigheter. Induktionsbasen Thermo-Fusion är en stor förändring om du värdesätter effektivitet i köket. Den säkerställer snabb uppvärmning och jämn temperaturfördelning, vilket gör den lämplig för användning på induktionshällar. Detta innebär att dina måltider tillagas jämnare, vilket minskar risken för ojämna tillagningsresultat. Dessutom förhöjer Thermo-Signal-tekniken din matlagningsupplevelse genom att ändra färg när pannan når optimal temperatur. Den här funktionen hjälper dig att uppnå önskat tillagningsresultat varje gång, så att du inte längre behöver gissa när pannan är klar för användning.

Lätt och hållbar design

För det andra förtjänar designen och materialkvaliteten hos denna stekpanna uppmärksamhet. Med en vikt på endast ett kilo är dess lätta design ett bevis på den bekvämlighet den erbjuder, vilket gör den lämplig för vardagliga matlagningsuppgifter. Pannans konstruktion av slitstarkt aluminium i kombination med en non-stick-beläggning garanterar lång livslängd och enkel användning. Vi gillar den titanförstärkta non-stick-beläggningen förstärkt med titanpartiklar som gör, inte bara ytan exceptionellt reptålig jämfört med vanliga non-stick-ytor, utan som också bidrar till pannans övergripande hållbarhet.

OBS: För många non-stick-pannor, inklusive de med avancerade beläggningar som Tefal Easy Chef, gäller att om pannan repas eller non-stick-beläggningen börjar flagna eller försämras avsevärt, kan dess prestanda äventyras. I sådana fall rekommenderar vi att du slutar använda pannan och överväger att byta ut den för att garantera både säkerheten och integriteten i din matlagning.

Vad säger användare och experter om Tefal Easy Chef 28 cm?

Tefal Easy Chef stekpanna har fått beröm från både användare och experter för sin mångsidiga design, hållbarhet och exceptionella non-stick prestanda. Kunderna uppskattar dess praktiska storlek och vikt, vilket gör den till ett perfekt val för en mängd olika matlagningsuppgifter. En användare kommenterade: “Den går att torka ren även när maten är bränd – bra storlek och inte för tung”, och framhöll pannans enkla underhåll och användarvänliga design.

Mer om Tefal Easy Chef 28 cm

Specifikationer

 • Material: Aluminium
 • Typ av beläggning: Titan
 • Diameter: 28 cm
 • Tjocklek: ?
 • Vikt: 1 kg

Satake frying pan - 28 cm - med speciell Honeycomb non-stick beläggning

Bra non-stick stekpanna i gjutjärn

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Satake frying pan - 28 cm:

 • Tillverkad av lättviktsgjutjärn
 • Tål metallverktyg
 • Speciell honeycomb non-stick beläggning

Konsumentmagasinets omdöme

Vi är övertygade om att Satake-stekpannan är ett smart val om du vill uppnå professionella matlagningsresultat hemma. Den balanserar de traditionella fördelarna med gjutjärn med den moderna bekvämligheten med lättviktsdesign. Den lägre vikten, jämfört med konventionella gjutjärnspannor, gör den exceptionellt användarvänlig, utan att kompromissa med värmefördelning och bibehållen värme. Även om den inte är ugnssäker anser vi att denna egenskap vägs upp av den överlägsna non-stick-prestandan, mångsidigheten på olik spisplattor och den enkla hanteringen och förvaringen.

Vi har funnit att dess specifika design, särskilt de stekspadevänliga kanterna och den speciella honeycomb non-stick ytan gör matlagning och rengöring till en barnlek. Mat som stekt potatis, ägg och pannkakor tillagas vackert och glider lätt av pannan.

Fördelar

 • Diskmaskinssäker
 • Enkel förvaring med praktisk upphängningsögla
 • Olja/smör fördelas jämnt
 • Hållbart handtag i rostfritt stål
 • Snabb uppvärmningstid

Nackdelar

 • Ej ugnssäker

Satake stekpanna skiljer sig från mängden med andra unika non-stick Honeycomb Whiteford Xylan-beläggning. Denna patenterade beläggning, med sin distinkta knottriga struktur, ser till att allt från kött till fisk och grönsaker får en perfekt stekyta utan att fastna.

Recension: En detaljerad recension av Satake frying pan

Specifikationer

 • Material: Gjutjärn
 • Diameter: 26 cm
 • Typ av beläggning: Non-stick med Honeycomb-struktur
 • Tjocklek: 1,5 mm
 • Vikt: 1,6 kg

Lättviktskonstruktion i gjutjärn

Om du vill ha ett köksredskap som är tillverkat av lättviktsgjutjärn – vilket innebär att du får en stekyta som liknar traditionella gjutjärnspannor men utan samma tyngd, kan Satake vara rätt val. Detta är en fördel för dig som tycker att vanliga gjutjärnspannor är svåra att manövrera. Dessutom säkerställer dess design jämn värmefördelning.

Perfekt storlek för mångsidig matlagning

Med en diameter på 28 cm är den här pannan perfekt i storlek. Den är tillräckligt stor för att rymma en mängd olika rätter, från biffar till stora grönsaksrätter, utan att bli överfull. Oavsett om du lagar mat till dig själv eller förbereder en måltid för familjen kommer storleken inte att kännas begränsande. Det faktum att den tål metallverktyg och kan diskas i maskin (även om vi rekommenderar handdisk och omedelbar torkning för att bevara dess kvalitet) gör den ännu mer tilltalande.

Lämplig för de flesta kök

Satake stekpanna är dessutom kompatibel med alla spishällar: induktion, gas, glas och keramik. Den praktiska upphängningsöglan underlättar förvaring, och stekpannan främjar fettsnål stekning genom att olja lägger sig i fördjupningarna, vilket förhindrar överhettning och ger en jämn tillagning med minimalt med fett.

Vad säger användare om Satake frying pan?

Användare är förtjusta i Satake-stekpannans lätta vikt, vilket är en klar fördel jämfört med traditionella gjutjärnspannor. Pannans design, särskilt runt kanterna, kanske inte är idealisk för att flippa mat i luften, men användare finner att en stekspade fungerar anmärkningsvärt bra även den, vilket säkerställer en smidig och effektiv tillagningsprocess.

När det gäller prestanda utmärker sig Satake-stekpannan med vissa livsmedel, enligt användarnas feedback. Stekt potatis blir till exempel perfekt krispig, medan stekta ägg och pannkakor enkelt glider av pannan tack vare dess non-stick-yta.

Mer om Satake frying pan - 28 cm

Specifikationer

 • Material: Gjutjärn
 • Diameter: 26 cm
 • Typ av beläggning: Non-stick med Honeycomb-struktur
 • Tjocklek: 1,5 mm
 • Vikt: 1,6 kg

ONYX Cookware™ Sauterpanna - högkvalitativ sauterpanna med hög kant

Bästa stekpanna med hög kant

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testad av experter som har goda erfarenheter av modellen

Dagens bästa priser och erbjudanden på ONYX Cookware™ Sauterpanna:

 • Sauterpanna av professionell kvalitet
 • Speciell beläggning med sexkantig design
 • Jämn värmefördelning

Fördelar

 • Lämplig för mångsidiga rätter
 • Välj mellan PTFE eller keramisk non-stick-beläggning
 • Skikt av rostfritt stål för att kunna användas på alla spishällar
 • Konstruktion med den patenterade Tri-Ply-tekniken
 • Praktiska höga kanter

Nackdelar

 • Ingen värmeindikator
 • Högre prisklass

ONYX Cookware™ sauterpanna är ett bra alternativ för dig som är ute efter en stekpanna med hög kant där du får mycket valuta för pengarna; priset är nämligen relativt lågt med tanke på den höga kvalitet man får. Du får alltså en bra sauterpanna med många användningsområden.

Till skillnad från många av konkurrenterna har ONYX Cookware™ sauterpanna inte varit med i något experttest av stekpannor, men tack vare dess höga kvalitet och moderna teknik har vi valt att ändå inkludera den i vår guide. Modellen är dessutom en favorit hos många tidigare konsumenter som använder den varje dag och är imponerade av dess höga funktionalitet.

Vad säger användare om ONYX Cookware™ Sauterpanna?

ONYX Cookware™ sauterpanna är som sagt en favorit bland dess användare, men har ännu inte varit med i några experttester. Användarna är särskilt imponerade av stekpannans non-stick-beläggning, design och enkla rengöring. Den här modellen är alltså ett bra alternativ för dig som vill ha stort värde för pengarna och är ute efter en mångsidig sauterpanna med den mest moderna tekniken på marknaden.

Om du är nyfiken på annan köksutrustning som ökar mångsidigheten i köket vill vi även tipsa om vår testartikel om sous vide där du kan läsa om marknadens bästa sous vide-maskiner samt information om hur du använder dem för att uppnå bästa resultat.

Mer om ONYX Cookware™ Sauterpanna

Specifikationer

 • Diameter: 26 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Bottentjocklek: 74 mm mm
 • Vikt: 1,9 kg
 • Typ av beläggning: Keramik, PTFE

ONYX Cookware™ sauterpanna är ett bra val för konsumenter som vill ha en sauterpanna istället för en vanlig stekpanna. En sauterpanna har högre kanter, vilket gör att den kan användas både till normal stekning och sautering av grönsaker – och mycket annat. Med en diameter på 26 centimeter har pannan en hög kapacitet. Den tål dessutom att diskas i diskmaskin och är därutöver även ugnsfast – var dock noga med att följa bruksanvisningen vad gäller maximal ugnstemperatur.

Sauterpannan kan användas på alla typer av spisar och hällar – inklusive el, induktion och gas – och den har en robust, enkel och elegant design. Vi vill även betona att dess konstruktion är av den patenterade Tri-Ply-tekniken, då den består av en laseretsning på ytan och tre lager i själva konstruktionen. Det första lagret är det yttre laget och är tillverkat i rostfritt stål; det är detta lager som gör det möjligt att använda stekpannan på alla typer av spisarhällar.

Det andra lagret består av aluminium, som bidrar till stekpannans jämna värmefördelning, och det tredje är non-stick-beläggningen som ser till att maten inte bränner fast i bottnen. Med hjälp av laseretsningen har stekpannans yta små förhöjningar som skapar en bra stekyta på maten samt en effektiv non-stick-beläggning.

Greenpan Barcelona - stekpanna med extra tjockt aluminiumhölje

Bäst för större portioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Greenpan Barcelona:

 • Modern induktionsteknik med extra tjockt aluminiumhölje
 • Non-stick-beläggning och reptålig yta
 • Praktisk hög kapacitet

Fördelar

 • Keramisk non-stick-beläggning
 • Ugnssäker
 • Finns i flera storlekar
 • Fungerar effektivt på alla sorters spishällar
 • Robust och bekvämt handtag i rostfritt stål

Nackdelar

 • Tål inte att diskas i diskmaskin

Stekpannan Greenpan Barcelona är snygg och elegant med en diameter på 28 centimeter, vilket innebär att den har en hög kapacitet och kan alltså användas för att laga stora mängder mat på en gång. Stekpannan är tillverkad av aluminium och har även en unik keramisk non-stick-beläggning som kallas för “Infinity”. Denna beläggning säkerställer att maten inte fastnar i stekpannans botten eller bränns lika lätt.

Mer om Greenpan Barcelona

Specifikationer

 • Diameter: 28 cm
 • Material: Aluminum
 • Vikt: 1,4 kg
 • Typ av beläggning: Keramik

Tack vare Infinity-beläggningen som täcker Greenpan Barcelonas yta behöver man inte använda mycket stekfett alls, vilket resulterar i en mer hälsosam matlagning. Tillverkaren av denna modell har fokuserat mycket på konsumentens miljö och hälsa, och har därför gjort produkten mycket tålig av höga temperaturer – till och med i ugn.

Stekpannan Greenpan Barcelona är kompatibel med både el-, gas- och induktionshällar, men tål inte att diskas i diskmaskin. Dock anser vi inte att det är något problem eftersom dess högkvalitativa non-stick-beläggning gör rengöringen av produkten mycket enkel. Den här modellen är ett bra alternativ för dig som vill ha en prisvärd och testvinnande stekpanna som är fri från skadliga kemikalier och som tillagar mat på ett hälsosamt sätt.

Scanpan Classic - utsedd till bästa stekpanna hos T3.com

Användarnas favorit

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Scanpan Classic:

 • Patenterat handtag med fjäderlås
 • Högkvalitativ non-stick-beläggning av keramiskt titan
 • Robust och hållbar konstruktion

Fördelar

 • Enkel och lättviktig design
 • Klarar alla typer av redskap, även metall
 • Lätt att underhålla då den kan diskas i diskmaskin
 • Tillverkad av miljövänligt återvunnet aluminium
 • Ugnssäker

Nackdelar

 • Inte lämplig för induktionshällar

Scanpan Classic stekpanna har testats av det brittiska teknikmagasinet T3.com som främst publicerar innehåll om teknik – allt från nyheter till information om teknikutvecklingen – samt utför tester av olika elektronik- och hushållsprodukter för vardagliga konsumenter.

I det här testet har experterna bedömt olika stekpannorna baserat på deras funktionalitet, användbarhet, rengöring och non-stick-beläggning, samt design och pris. Observera att detta test endast inkluderat stekpannor med non-stick-beläggning.

Experterna tyckte i detta test att stekpannan Scanpan Classic var en allmänt bra produkt och gav den därför mycket beröm. Den fick dessutom en bra placering bland de 13 bästa stekpannorna på marknaden.

Vad säger användare och experter om Scanpan Classic Stekpanna?

Scanpan Classic Stekpanna har som sagt testats av det brittiska teknikmagasinet T3.com, som valde att ta med modellen bland marknaden 13 bästa stekpannor. Deras kortfattade sammanfattning av bedömningen lyder: ”lättviktig stekpanna med non-stick-beläggning och snygg design”.

Experterna hade mycket positivt att säga om den här produkten, och berömde bland annat dess fina design och låga vikt som de förklarar gör stekpannan särskilt bra att använda till att laga pannkakor då de menar att den känns “fjäderlätt” i handen.

Utöver detta berättar experterna att stekpannan är enkel att hantera samt att det värmeskyddande handtaget ser bra ut samtidigt som det hindrar användaren från att bränna sig. De lyfter även fram att den har en bra non-stick-beläggning, som dessutom är så robust att den kan användas med alla typer av redskap – även redskap av metall.

Stekpannan har även Green Tek, vilket innebär att den är fri från skadliga kemikalier, och är ugnssäker upp till en temperatur på 260 grader. T3.com nämner endast en nackdel med denna stekpanna, och det är dess pris som de anser sig vara lite väl högt.

Mer om Scanpan Classic

Specifikationer

 • Diameter: 32 cm
 • Material: Aluminium
 • Tjocklek: 38,1 mm
 • Vikt: 0,75 kg
 • Typ av beläggning: Keramik

Scanpan Classic Stekpanna har en lite lägre kapacitet än många av dess konkurrenter, trots att den ändå har en diameter på 24 centimeter. Stekpannan har en enkel design som är robust och hållbar, med en lika tålig non-stick-beläggning av keramisk titan som tål användning av alla typer av redskap – även metallredskap. En annan fördel med beläggningen är att det inte krävs i alls lika mycket stekfett som man normalt sett behöver vid matlagning, vilket innebär att man med Scanpan Classic kan laga mycket hälsosam mat.

Stekpannan är kompatibel med el- och gas-spishällar, men fungerar inte på induktion. Den är dessutom ugnsfast och tål alltså höga temperaturer – var dock noga med att följa bruksanvisningarna gällande maximal ugnstemperatur. Rengöring i diskmaskin rekommenderas inte och se till att vårda stekpannans non-stick-beläggning, för att undvika kontakt med kemikalier som PFAS. Vid skador eller överhettning bör du överväga att direkt byta ut din stekpanna.

Läs mer om Scanpan Classic

WMF PermaDur Premium - enkel och fin stekpanna

Bästa stekpanna i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på WMF PermaDur Premium:

 • Ergonomiskt handtag med flamskydd
 • TransTherm-universell bas
 • Lång värmelagring för energisnål matlagning

Fördelar

 • Idealisk för att förbereda stora mängder mat
 • Utmärkt värmefördelning
 • Långvarig unik Triple Layer non-stick-beläggning
 • Kan användas på alla typer av spishällar, inklusive induktionshällar

Nackdelar

 • Begränsad användning i ugn
 • Inte diskmaskinsäker

WMF PermaDur Premium är skapad av det mycket välkända märket WMF, som tillverkar högkvalitativa köksprodukter. Den här stekpannan har en bra kapacitet med en diameter på 28 centimeter, vilket innebär att kommer att kunna tillaga stora mängder mat på en gång med den.

Mer om WMF PermaDur Premium

Specifikationer

 • Diameter: 28 cm
 • Material: Aluminium
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 1,8 kg
 • Typ av beläggning: PTFE

WMF PermaDur Premium har en enkel design, är kompatibel med alla typer av spisar och har en unik non-stick-beläggning som kallas Triple Layer PermaDur och som uppfyller flera syften: du behöver inte använda lika mycket stekfett, maten bränner inte fast lika lätt samt gör rengöringen av stekpannan enklare. Stekpannan är ugnssäker upp till 70 °C men kan inte diskas i diskmaskin.

De fina omdömena denna modell mottagit beror främst på att stekpannan har en riktigt bra värmefördelning och hållbarhet samt känns väldigt robust när man använder den. WMF PermaDur Premium är ett bra alternativ för dig som vill ha en högkvalitativ stekpanna med en unik Triple Layer non-stick-beläggning.

EVA Trio - budgetvänlig stekpanna med non-stick-beläggning

Mest praktiska stekpanna

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på EVA Trio:

 • Slip-let®-beläggning av hög kvalitet
 • Klarar mycket höga temperaturer – upp till 400 °C
 • Idealisk för alla sorters matlagningsuppgifter

Fördelar

 • Lätt att komma åt alla hörn och kanter med en stekspade.
 • Budgetvänligt alternativ
 • Extra stark non-stick-beläggning
 • Motståndskraftig mot repor

Nackdelar

 • Kan inte diskas i diskmaskinen

I tester av stekpannor bedöms produkterna baserat på tre huvudsakliga aspekter: deras värmefördelning, hållbarhet och kvalitet på non-stick-beläggningen. I dessa undersökningar har de danska experterna kommit fram till att EVA Trio är en riktigt bra model och fick därför ett högt betyg på 73 av 100 poäng; vilket var tillräckligt högt för modellen att ta hem en tredjeplacering.

Mer om EVA Trio

Specifikationer

 • Diameter: 28 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Tjocklek: 6,2 mm
 • Vikt: 1,5 kg
 • Typ av beläggning: Keramik

Stekpannan EVA Trio är en dansk klassiker inom köksutrustning med hög kapacitet tack vare dess diameter på 28 centimeter. Stekpannan är gjord av polerat rostfritt stål och är därför både robust och hållbar, samtidigt som den glansiga silverfärgade ytan skapar ett riktigt elegant och stilrent utseende.

Priset är lågt och budgetvänligt, och man får därför väldigt mycket för pengarna om man väljer att investera i en EVA Trio. Botten är försedd med en keramisk non-stick-beläggning som ser till att maten inte fastnar eller bränner fast, samt underlättar även rengöringen av stekpannan. Denna stekpannan tål dessutom mycket höga temperaturer – faktiskt ända upp till 400 °C.

EVA Trio Stekpanna är alltså ugnsfast och kan användas på både el-, gas- och induktionsspisar. Stekpannan är väldigt slittålig och gjord för att användas varje dag. Den rostfria ytan gör även att man slipper rostfläckar, något som annars skulle kunna förstöra både utseendet och funktionaliteten.

Det fina betyget stekpannan mottagit av experterna motiverades bland annat med dess högkvalitativa non-stick-beläggning och utmärkta hållbarhet. Den här modellen är ett alltså ett bra alternativ för dig som vill ha en tålig stekpanna med non-stick till ett budgetvänligt pris.

Läs mer om EVA Trio

Tester och recensioner av stekpannor som används i artikeln

Expert- och testkällor

Användarrecensioner

Alla modeller i den här artikeln har inte testats av experter och vi har därför tittat närmare på vad användare har skrivit i sina recensioner av några av produkterna:

Läs användarrecensioner av ONYX Stekpanna hos Onyxcookware.se

Läs användarrecensioner av ONYX Sauterpanna hos Onyxcookware.se 

T3.com

T3.com är ett brittiskt teknikmagasin som publicerar artiklar om nyheter och trender inom den teknikvärlden. De utför även tester av olika elektronik- och hushållsprodukter, och har bland annat provat marknadens bästa non-stick-stekpannor. En av stekpannorna som de testade var Scanpan Classic. Du kan läsa mer om testet på deras hemsida T3.com.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst i Googles sökmotor som gör det möjligt för användarna att bläddra och jämföra produkter från olika butiker på nätet. Tjänsten samlar information från olika källor för att ge kunderna en omfattande bild av tillgängliga produkter, priser och återförsäljare. Google Shopping tillhandahåller även användarbetyg och användarrecensioner som kan vara till nytta för eventuella konsumenter för att fatta mer välgrundade köpbeslut. Användarnas betyg baseras vanligtvis på en skala mellan ett till fem stjärnor och erbjuder information om produktens kvalitet, tillförlitlighet och totala värde.

Läs användarrecensioner av Scanpan Classic här.

Läs användarrecensioner av WMF PermaDur Premium här.

Läs användarrecensioner av Eva Trio här.

Tefal Easy Chef 28 cm – Du kan se användarrecensioner här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Scanpan CTX 28 cm här.

Satake stekpanna – Du kan se recensionerna här

Amazon

Amazon är ett globalt e-handelsföretag som erbjuder ett stort urval av produkter och tjänster, inklusive detaljhandel online, digital streaming och molntjänster. Kunderna kan bläddra och köpa produkter från olika kategorier, bland annat elektronik, mode, böcker och hemutrustning. Amazon är välkänt för sina bekväma och pålitliga fraktalternativ, inklusive Amazon Prime, som erbjuder gratis och snabb frakt, streaming av filmer och tv-program och exklusiva rabatter för medlemmar. Plattformen erbjuder också användarna att betygsätta och recensera produkter, vilket innebär att nya konsumenter kan utvärdera produkter utifrån andras erfarenheter. Användarbetygen är mellan mellan en och fem stjärnor, och kan tillsammans med användarrecensionerna ge ytterligare information om en viss produkts kvalitet, tillförlitlighet och totala värde.

Läs användarrecensioner av Scanpan Classic här.

Tefal Easy Chef 28 cm – Du kan se användarrecensioner här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Scanpan CTX 28 cm här.

FAQ

Hur har vi valt ut produkterna i artikeln?
För att komma fram till vilka stekpannor som är bäst på marknaden har vi gått igenom flera olika källor, allt från tidningar till hemsidor, för att leta upp de mest professionella och relevanta experttesterna. Detta gör vi för att att skapa en så bra överblick av alla produkter som möjligt för våra läsare. Vårt mål är att du enkelt ska kunna ta del av en tydlig översikt av de bästa stekpannorna på marknaden för att få en uppfattning om de olika produkterna med ärliga omdömen och beskrivningar.
Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en ny stekpanna?
När du är på jakt efter en ny stekpanna som passar dig och dina behov är det en smart idé att börja med att läsa igenom några professionellt utförda tester av stekpannor. Du hittar länkar till de tester vi har använt i avsnittet "Källor och referenser". Förutom detta finns det även faktorer som du bör tänka på själv, till exempel storlek (behöver du en liten eller stor stekpanna?), material (föredrar du aluminium eller rostfritt stål?), egenskaper (har modellen en non-stick-beläggning?), rengöring (tål den maskindisk?), pris (hur mycket är du villig att betala?) samt vilken spishäll du har (kan modellen användas på el-, gas- eller induktionshäll – eller kanske till och med på alla tre?).
Kan jag använda metallredskap om min stekpanna har en non-stick-beläggning?
Alla stekpannor i den här testartikeln har en non-stick-beläggning som gör att maten inte bränner fast i stekpannans botten lika lätt. Non-stick-beläggningar kan dock vara känsliga, och därför brukar redskap av trä, silikon eller plast vara de bästa alternativen, eftersom att metallredskap kan förstöra beläggningen om man inte är försiktig. Flera av modellerna i den här artikeln är dock skapade för att kunna användas med redskap av metall också.
Hur tar jag hand om min stekpanna på bästa sätt?
Stekpannan får en längre livslängd om du diskar den för hand istället för i diskmaskin. Den håller även längre om du inte utsätter den för alltför höga temperaturer.

Vilken stekpanna är bäst?

För en högkvalitativ stekpanna som du kommer att kunna använda under en lång tid framöver är det en bra idé att överväga en stekpanna med non-stick beläggning. I en sådan stekpanna bränns inte maten fast lika lätt, vilket inte minst ser till att stekpannans hållbarhet förlängs.

Det är även smart att välja en stekpanna med ett ergonomiskt handtag för enkelhetens och bekvämlighetens skull. En annan fördelaktig egenskap hos en stekpanna är om den går att använda på alla sorters spishällar.

Stekpannor kommer i varierande storlekar, och därför bör du välja en passande modell utefter storleken på dina spisplattor och ditt förvaringsutrymme i köket. Om du bor själv och endast lagar mindre portioner räcker det förmodligen med en liten stekpanna, medan stora familjer säkerligen drar nytta av en större variant.

Robusta material är ett måste när du ska köpa en ny stekpanna; de vanligaste materialen är gjutjärn och rostfritt stål med diverse beläggningar som säkerställer att mat inte bränner fast i bottnen.

Rostfritt stål har inte särskilt god värmeledningsförmåga, och därför har dessa stekpannor ofta en ”sandwich-botten”, vilket innebär att deras botten är konstruerad av ett flertal lager. På så sätt fördelar sig värmen jämnt samtidigt som stekpannan förblir robust. Förutom stekpannor i gjutjärn och rostfritt stål är de även vanligt med stekpannor i aluminium med en ytbeläggning av teflon.

När du ska välja stekpanna bör du ta hänsyn till alla punkter vi nämner ovan för att garanterat välja en bra och högkvalitativ produkt.

Hur varm blir en stekpanna?

Hur varm en stekpanna kan bli beror på vilken typ av stekpanna du har samt vilken temperatur du har på spisen. Man brukar säga att omkring 170–180 °C är en bra stektemperatur, men det varierar såklart beroende på vad du steker.

En stekpanna bör dock aldrig överskrida en temperatur på över 220 °C då det kan vara skadligt för produkten. Vid för höga temperaturer kommer maten dessutom att brännas fast i stekpannan, så det gäller att vara varsam och använda måttliga temperaturer.

Hur lång hållbarhet har en stekpanna?

Det är fullt möjligt att en stekpanna håller i sex-sju år, men då gäller det att du tar hand om den ordentligt samt att du har investerat i en stekpanna som är tillverkad av högkvalitativa material.

Det som kan förkorta en stekpannas livslängd är att steka med den på för hög värme eller ofta låta mat bränna fast i dess botten. Om non-stick effekten inte längre fungerar som den ska är detta en indikering på att det är dags att investera i en ny stekpanna.

Hur kan du då gå tillväga för att säkerställa en lång hållbarhet för din stekpanna? Som vi tidigare nämnt är det ytterst viktigt att du inte steker på för hög värme, utan håller dig till måttliga och hanterbara temperaturer.

Se också till så att du använder rätt redskap med din stekpanna. Metallredskap tenderar att orsaka repor i beläggningen, så det bästa alternativet är oftast att använda kökredskap i antingen plast eller trä.

När det kommer till att hålla din stekpanna ren är det alltid bäst att diska den för hand, oavsett vilket material den är gjord av. Att diska stekpannor i diskmaskin kommer med tiden att slita på stekpannans yta och därmed försämra dess hållbarhet. Belagda stekpannor är relativt enkla att få rena efter användning, och är alltså inte särskilt tidskrävande.

Sist, men inte minst, bör du aldrig stapla flera stekpannor på varandra då den övre stekpannan kommer att repa den undre.

Vilken typ av stekpannor finns det och i vilket material tillverkas de?

Det finns olika typer av stekpannor som kommer i olika material. Här är några vanliga typer:

 • Rostfritt stål: Stekpannor tillverkade av rostfritt stål är hållbara och tåliga. De är bra för att skapa en jämn värmefördelning och fungerar väl för stekning och bryning.
 • Aluminium: Aluminiumstekpannor är lätta och har en snabb uppvärmningstid. De är prisvärda och fungerar bra för lättare matlagning.
 • Gjutjärn: Gjutjärnsstekpannor är tunga och robusta. De behåller värmen mycket bra och är idealiska för stekning av kött och maträtter som behöver en jämn och hög värme.
 • Keramik: Keramiska stekpannor har en non-stick beläggning som gör det enklare att steka med minimal användning av olja. De är också lätta att rengöra.
 • Non-stick-belagd: Dessa stekpannor har en speciell beläggning som förhindrar maten från att fastna. De är bra för stekning av ömtåliga livsmedel som ägg och fisk.
 • Koppar: Kopparstekpannor har utmärkt värmekonduktivitet, vilket ger snabb och jämn uppvärmning. De används ofta av professionella kockar.

Kom ihåg att det bästa materialet beror på dina matlagningspreferenser och behov. Var noga med att välja en stekpanna som passar din spis och matlagningsteknik.

Vad ska jag göra om jag repar min non-stick stekpanna?

Om du har repat din non-stick stekpanna, kan du följa dessa steg för att hantera situationen:

 • Sluta använda stekpannan: När du märker att din non-stick beläggning har blivit repad, sluta använda den omedelbart. Att fortsätta använda den kan leda till att reporna fördjupas och att små partiklar kan lossna och hamna i maten.
 • Undvik metallredskap: Se till att använda endast trä-, plast- eller silikonredskap när du lagar mat i din non-stick stekpanna. Metallredskap kan orsaka skador på beläggningen och förvärra reporna.
 • Rengör försiktigt: När du rengör pannan, undvik att använda hårda skurmedel eller skrubborstar, eftersom de kan skada beläggningen ytterligare. Använd istället en mjuk svamp eller disktrasa med mild diskmedel och varmt vatten för att försiktigt rengöra pannan.
 • Undvik överhettning: Se till att inte överhettar stekpannan när du lagar mat. Överhettning kan försvaga non-stick beläggningen och göra den mer benägen att skadas.
 • Kontakta tillverkaren: Om reporna är allvarliga och påverkar stekpannans prestanda, kan du överväga att kontakta tillverkaren för att se om garantin täcker eventuella defekter eller om det finns några rekommendationer för reparation eller utbyte.

Kom ihåg att non-stick beläggningen med tiden kan slitas bort, oavsett hur väl du sköter om den. Om reporna blir för omfattande och börjar påverka matlagningsresultatet, kan det vara dags att överväga att köpa en ny stekpanna.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Gastrotools Emaljerat - stekpanna med oljeabsorberande effekt

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta