Luftkonditionering bäst i test: Guide till marknadens bästa AC-enheter

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I den här artikeln går vi igenom de AC-enheter som presterat bäst i olika tester. Vi har gått igenom både expertgranskningar och kundomdömen hos olika återförsäljare för att komma fram till vilka modeller som är bäst på marknaden. I denna testguide tittar vi närmre på både portabla och väggmonterade enheter.

Efter genomgången av de olika modellerna hittar du information om vad du bör tänka på när du köper en ny AC. Därefter kan du även läsa om huruvida du behöver en AC eller inte.

Längre ner i artikeln finns det en överblick över hur en AC fungerar. Slutligen tittar vi även närmre på regler, avdrag för installationskostnader samt underhåll av AC-enheter och värmepumpar.

Om du vill läsa mer om de olika testerna finns länkar längst ner i artikeln till alla undersökningar som vi hänvisar till.

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter. Istället sammanställer vi resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Vad bör du tänka på när du köper en AC?

 • Strömförbrukning: Portabla AC-enheter förbrukar vanligtvis mellan 3 000 och 4 000 watt, medan en fönsterinstallerad AC förbrukar mellan 500 och 1 400 watt. British Thermal Units (BTU) anger hur mycket effekt ett luftkonditioneringsaggregat förbrukar. Ju högre BTU-värdet är, desto högre är strömförbrukningen. Till exempel förbrukar en AC-enhet med 24 000 BTU cirka 2 000 watt medan en AC-enhet med 36 000 BTU använder 3 000 watt. Välj en luftkonditionering med rätt effekt för det utrymme du vill kyla ned – ett aggregat med för låg effekt kommer inte att kunna kyla ditt utrymme ordentligt. En tumregel är att ett mindre rum (cirka 25 kvadratmeter) behöver en luftkonditionering på cirka 3 kW, medan ett större rum (40-50 kvadratmeter) kräver en luftkonditionering på minst 6 kW.
 • Ljudnivå: AC-enheter har vanligtvis en ljudnivå på mellan 19 dB och 53 dB. En bra ljudnivå för en portabel luftkonditionering bör inte överstiga 40 dB för att inte negativt påverka sömn eller hälsa. De flesta personer störs när ljudnivån överstiger 55 dB. Vissa luftkonditioneringsenheter kan ha en ljudnivå på 55 dB vid full effekt, och kan därför ha en acceptabel ljudnivå vid lägre fläkthastigheter. Vissa luftkonditioneringsapparater är utrustade med ett ”tyst läge” som gör att de kan arbeta tystare.
 • Ytterligare funktioner: Vissa AC-modeller har extra funktioner, såsom justerbar termostat och timer. Det innebär att du själv kan styra temperaturen samt tid för på- och avstängning. Andra modeller har ett fläktläge, vilket innebär att du kan använda dem som enbart fläkt om du vill öka luftflödet i rummet utan att justera temperaturen. Vissa luftkonditioneringsaggregat är även utrustade med Wi-Fi, vilket gör att du kan styra enheten via en app på din smartphone. Slutligen kan vissa AC-modeller dessutom värma upp rummet, vilket gör dem användbara året runt.
 • Pris: Priset på luftkonditionering varierar kraftigt beroende på AC-enhetens typ och funktioner. Ett AC-aggregat i premiumklassen kostar cirka 15 000 kronor, medan budgetalternativet kan kosta strax över tusenlappen. Större luftkonditioneringsapparater är vanligtvis dyrare än mindre. Effektivitet är en annan faktor som påverkar priset; högre effektivitet ger oftast en högre prislapp. AC-enheter med en mängd extrafunktioner, såsom luftfiltrering eller fjärrstyrning, hamnar vanligtvis i en dyrare prisklass.
 • Användar- och expertrecensioner: Användarrecensioner kan vara värdefulla när du vill identifiera eventuella problem med ett luftkonditioneringsaggregat innan du köper det. De kan även ge dig en uppfattning om hur pass lätt en viss modell är att använda och underhålla. Expertrecensioner kan ge värdefull information om energieffektiviteten hos olika luftkonditioneringsapparater. De kan även ge insikter om hur pass effektivt ett aggregat kyler ett rum och hur lätt det är att installera. Om du exempelvis söker efter en specifik funktion, till exempel fjärrstyrning eller timerfunktion, kan expertrecensioner hjälpa dig att identifiera modeller som har den funktionen. I vår guide har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner för att hjälpa dig att välja den bästa AC-modellen för just dig.

arrow-more

AC testguide 2022 – De bästa modellerna för luftkonditionering

Här nedanför hittar du en genomgång av marknadens bästa AC-enheter. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat experttester och användarrecensioner, både från Skandinavien och internationellt. Därefter har vi tagit fram denna testguide av de högst rankade modellerna.

Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se var varje modell har testats och vad den fick för betyg.


Portabel AC

En portabel AC är en mobil lösning som kan flyttas från rum till rum om det behövs. Dessa enheter brukar inte kräva någon installation utan ska helt enkelt kopplas in direkt i ett eluttag. Därefter är enheten redo att kyla ner rummet den står i.

Whirlpool PACW29COL – AC bäst i test

Konsumentmagasinets rekommendation

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön
Rekommenderas av det tyska testmagasinet Chip.de 
Whirlpool PACW29COL

 

 

Whirlpool PACW29COL har testats och recenserats av tre olika expertkällor, närmare bestämt Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk och Chip.de. Alla experter hade mycket positivt att säga om den här AC-modellen. Den hamnade i slutändan bland testvinnarna i två av undersökningarna, och fick en rekommendation i den tredje.

Experterna: Bra AC till ett överkomligt pris

Experterna från det tyska testmagasinet Chip.de konstaterar att Whirlpool PACW29COL är en lämplig AC för utrymmen på 30 till 50 kvadratmeter. De menar att modellen är ”riktigt bra” och att den har en uppsjö av ”effektiva funktioner”.

Experterna skriver till exempel att denna modell har allt från en automatisk temperaturkontroll till luftfiltrering och fläktfunktion. Detta bidrar till att ”du får mycket kvalitet för pengarna”.

Experterna framhäver även att Whirlpool PACW29COL har ett ”rimligt pris i förhållande till vad du får för pengarna”. De menar dock att modellen kan vara ”lite svår att kontrollera”. De påpekar dessutom att den väsnas en del och att den därför inte är optimal att använda under natten.

AC med innovativ teknik

Med Whirlpool PACW29COL får man en AC som hjälper till att kyla ner hemmet under varma sommardagar.

Modellen har en speciell Silent Mode-inställning som använder en lägre fläkthastighet, vilket ger en relativt tyst ljudnivå på upp till 48 dB. Den maximala ljudnivån ligger på 52 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Whirlpool PACW29COL har även en 6th Sense-teknik som mäter temperaturen i omgivningen och kyler ner luften baserat på detta. Maskinen behåller dessutom den önskade nivån automatiskt.

Den här AC:n har en kylkapacitet på 9000 BTU. Detta innebär att den är lämplig för utrymmen på ungefär 20 till 30 kvadratmeter.

Energisnål AC med fjärrkontroll

Whirlpool PACW29COL är en energisnål AC som tillhör energiklass A. Detta innebär att modellen inte förbrukar särskilt mycket energi på ett år.

Med Whirlpool PACW29COL kan man styra AC:n med hjälp av en fjärrkontroll. Denna fjärrstyrning gör det enkelt att justera inställningar och välja de funktioner man vill ha.

Den här modellen är dessutom relativt kompakt. Den är därför enkel att flytta på om du vill ställa den någon annanstans. Sist men inte minst har Whirlpool PACW29COL ett HEPA-filter som avlägsnar upp till 99,9 procent av alla dammpartiklar. Detta säkerställer att man får ren luft i huset och är därför en stor fördel för allergiker i synnerhet.

Fördelar

 • 6th sense-teknologi
 • Lämpar sig för rum på 20-50 m2
 • Kompakt
 • HEPA-filter tar bort upp till 99,9 % av dammpartiklar
Nackdelar

 • Kan vara en aning svår att använda
 • Relativt hög ljudnivå

Utvalda specifikationer
Typ: AC
Kyleffekt: 2,8 kW
Energiklass: A
Kapacitet: 30 kvadratmeter
Ljudnivå: 52 dB
Höjd: 74,4 cm
Djup: 40 cm
Bredd: 44,8 cm
Vikt: 34 kg


Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling – tyst AC

Bästa premiumvalet

4,4 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Electroluxhome.se
4,3 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Whiteaway.se
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen är däremot en favorit bland användarna. AC:n har nämligen recenserats av kunder hos både Electroluxhome.se och Whiteaway.se.

Användarna tycker bra om den här modellen och har i genomsnitt gett den 4,4 respektive 4,3 av 5 stjärnor. Användarna verkar framförallt positiva till att Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling är effektiv samt att den är lätt att använda. Vissa framhäver även att modellen är tystgående.

Det finns dock recensioner som anmärker på att AC:n kan vara relativt högljudd. Vissa påpekar även att modellen är förhållandevis stor och tung.

Kundrecensioner: ”Användarvänlig, effektiv och tystgående AC”

Enligt kunder hos Electroluxhome.se och Whiteaway.se är Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling en väldigt effektiv AC. I en recension kan vi till exempel läsa att AC:n kyler ner vardagsrummet effektivt och att den har en snygg design. En annan person skriver dessutom att den ”har ett väldigt starkt luftflöde med iskall luft”.

Användarna framhäver även att Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling är lätt att använda och relativt tystgående. En person skriver till exempel att autoläget är tyst eftersom att AC:n då stänger av eller minskar både kompressorn och fläkthastigheten när rätt temperatur är uppnådd. 

Konsumenterna berättar även att AC:n är enkel och att den gör vad den ska: ”det är bara är att ställa in önskad temperatur och luta sig tillbaka”. I recensionerna kan vi dessutom läsa att det här är en gedigen modell. Detta innebär dock även att den är ganska stor och tung, vilket kan upplevas som en nackdel av vissa eftersom att AC:n blir mer otymplig.

Vissa personer menar även att man inte direkt märker någon skillnad i ljudnivå mellan olika inställningar.

Lämplig för större rum 

Med Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling får du en AC med en kapacitet på upp till 40 kvadratmeter. Den här enheten kan därför användas för nedkylning av större rum också. Den har en ljudnivå på 64 dB, och som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Den här portabla AC:n har en effektiv kylfunktion som förbrukar relativt lite energi. Modellen tillhör därför energiklass A, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling har flera olika driftlägen, till exempel Auto, Kyla, Fläkt och Tork. Fläkten kan ställas in på Auto, Hög, Låg eller Medel beroende på hur mycket luft som ska blåsas ut i rummet. Torkläget fungerar som en slags avfuktare och kan därför bidra till ett bättre inomhusklimat.

Hållbar modell med möjlighet till fördröjd start 

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling är en hållbar modell som använder R290-gas. Detta är en mer miljövänlig gas som minskar den globala uppvärmningspotentialen med upp till 99,8 procent jämfört med andra gaser.

Med Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling har man dessutom möjlighet att ställa in en starttid upp till 24 timmar i förväg med hjälp av funktionen för fördröjd start. Med den här funktionen kan du till exempel ställa in AC:n så att den startar innan du kommer hem.

När man köper Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW cooling får man även en trådlös fjärrkontroll. AC:n kan därför antingen styras via fjärrkontrollen eller på modellens LCD-skärm.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Effektiv nedkylning
 • Avfuktningsfunktion
 • Använder hållbar R290-gasol
 • Fördröjd start om det önskas
Nackdelar

 • Lite tung och stor att flytta runt på

Utvalda specifikationer 
Typ: AC
Kyleffekt: 2,6 kW
Energiklass: A
Kapacitet: 40 kvadratmeter
Ljudnivå: 64 dB
Höjd: 71 cm
Djup: 38,5 cm
Bredd: 47,6 cm
Vikt: 31 kg


Whirlpool PACW212CO – tyst air conditioner

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Whirlpool PACW212CO

 

 

Whirlpool PACW212CO har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här AC:n gick hem hos både de svenska och de danska experterna och fick i slutändan toppbetyg hos båda källorna. De höga betygen beror på att experterna blev imponerade av allt från maskinens användarvänlighet och prestanda till dess design.

Tystgående AC med Silent Mode

Whirlpool PACW212CO är en AC som kan hjälpa till att kyla ner hemmet vid behov. Modellen är dessutom tystgående tack vare Silent Mode-inställningen. Detta läge använder en lägre fläkthastighet och håller därför en ljudnivå på max 48 dB.

Den maximala ljudnivån hos den här AC:n är dessutom inte högre än 52 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB är detta alltså en förhållandevis tystgående enhet.

Whirlpool PACW212CO har en användarvänlig fjärrkontroll och är därför lätt att styra. Med hjälp av fjärrkontrollen kan man ställa in enheten baserat på dina egna behov och önskemål.

Lätt att flytta mellan olika rum

Med Whirlpool PACW212CO får man en AC som är lätt att flytta på om man vill ha den någon annanstans. Den här modellen är nämligen utrustad med små hjul som gör den lätt att flytta mellan olika rum.

Whirlpool PACW212CO har även en ganska kompakt design som också bidrar till flexibiliteten. Eftersom att designen är modern och enkel kommer den dessutom inte att störa resten av inredningen.

Den här modellen har en kylkapacitet på 12 000 BTU och är därför lämplig för utrymmen på 20 till 30 kvadratmeter.

Med 6th Sense-teknik

Whirlpool PACW212CO är utrustad med en teknik som kallas för 6th Sense. Denna teknik övervakar temperaturen i rummet och kyler sedan luften baserat på detta. Om man har ställt in enheten på en viss temperatur kommer den automatiskt att hålla den nivån.

Den här modellen har dessutom ett HEPA-filter som avlägsnar upp till 99,9 procent av alla dammpartiklar. Detta är en fördel för allergiker eftersom det garanterar att luften hålls ren och fräsch hela tiden.

Sist men inte minst är den här AC:n placerad i energiklass A. Den förbrukar därför inte särskilt mycket ström per år.

Fördelar

 • Användarvänlig
 • HEPA-filter
 • 6th sense-teknologi
 • Enkel att flytta
Nackdelar

 • En aning högljudd

Utvalda specifikationer
Typ: AC
Kyleffekt: 2,8 kW
Energiklass: A
Kapacitet: 30 kvadratmeter
Ljudnivå: 52 dB
Höjd: 74,4 cm
Djup: 40 cm
Bredd: 44,8 cm
Vikt: 36 kg


Nordic Home Culture AC-510 – för rum upp till 24 kvadratmeter

Rekommenderas av magasinet M3.se

Nordic Home Culture AC-510

Detta är en modell med bra funktioner och snabb nedkylning. Experterna är däremot inte lika förtjusta i ljudnivån. De menar nämligen att den är mer högljudd än vissa andra modeller.

Experterna: Bra AC med utmärkta funktioner 

Experterna från M3.se berättar att Nordic Home Culture AC-510 är en ”bra AC” som kyler ner rummet snabbt. De skriver till exempel att den kyler ner luften på kort tid och att man snabbt kan uppnå en behaglig temperatur i rummet.

Experterna framhäver även att Nordic Home Culture AC-510 är lätt att flytta på. Detta innebär att man enkelt kan flytta enheten från rum till rum om man inte vill ha den på samma plats hela tiden.

Trots att experterna i allmänhet är förtjusta i Nordic Home Culture AC-510 nämner de även att ljudnivån är en liten nackdel. De förklarar även att ventilationsslangen är förhållandevis stor.

AC med flera praktiska egenskaper 

Med Nordic Home Culture AC-510 får du en AC som kan användas i rum på upp till 24 kvadratmeter. Enheten har en ljudnivå på 65 dB och väsnas därför mer än andra liknande modeller. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Utöver kyl- och fläktinställningar har Nordic Home Culture AC-510 även en avfuktningsfunktion. Detta gör det möjligt att använda den här modellen som en slags avfuktare. Tack vare den här funktionen behöver du därför inte oroa dig för en hög luftfuktighet i det aktuella rummet.

Nordic Home Culture AC-510 har även en timerfunktion. Denna funktion kan användas för att välja när du vill att maskinen ska starta och stänga av. Med timern kan man alltså förprogrammera AC:n så att den startar på en specifik tidpunkt.

Energisnål AC med enkel installation 

Nordic Home Culture AC-510 är en relativ energisnål AC som tillhör energiklass A. Detta är en stor fördel för plånboken men gynnar även miljön.

Enheten är enkel att installera och behöver bara placeras i närheten av ett fönster. Ventilationsslangen ska sedan dras ut genom fönstret. Vattendräneringshålet måste också anslutas till en separat behållare.

Nordic Home Culture AC-510 är enkel att styra tack vare en intuitiv kontrollpanel med en digital termostat. Den här modellen har dessutom en fjärrkontroll. Man kan därför starta och stänga av AC:n samt ändra temperatur utan att behöva gå fram till enheten.

Fördelar

 • Intuitiv kontrollpanel
 • Digital termostat
 • Fjärrkontrollstyrd
 • Kyler ner området snabbt
 • Timer-funktion
Nackdelar

 • Låter mer än andra modeller

Utvalda specifikationer
Typ: AC
Kyleffekt: 2,06 kW
Energiklass: A
Kapacitet: 24 kvadratmeter
Ljudnivå: 65 dB
Höjd: 67 cm
Djup: 31 cm
Bredd: 31 cm
Vikt: 19 kg


DeLonghi PAC N90 ECO SILENT – bra air condition

4,5 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Skousen.dk
4 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Whiteaway.com

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen är däremot populär bland konsumenter. Den portabla AC:n har nämligen testats och recenserats av kunder hos de två danska återförsäljarna Skousen.dk och Whiteaway.com. Detta slutade med genomsnittliga betyg på 4,5 respektive 4 av 5 stjärnor.

De höga betygen motiveras bland annat med att den här modellen är effektiv och enkel. Användarna är däremot inte lika förtjusta i ljudnivån.

Användarna: Effektiv AC med enkla kontroller 

Enligt kunderna hos Skousen.dk och Whiteaway.com är DeLonghi PAC N90 ECO SILENT en ”effektiv AC” som ”hjälper till att hålla temperaturen på en rimlig nivå”. En användare skriver dessutom att modellen är härlig när det är varmt eftersom att man kan sova kallt.

Flera personer förklarar att DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har ”enkla kontroller” som gör det lätt att komma fram till vad man ska trycka på. De menar dock att ”man bör vara uppmärksam på att den väsnas tillräckligt mycket för att man helst inte ska ha den påslagen under natten”.

Tystgående AC med timer 

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har en kapacitet på upp till 34 kvadratmeter, och kan därmed användas i relativt stora rum. Det här är dessutom en förhållandevis tystgående AC med en maximal ljudnivå på ungefär 64 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Modellen har en praktisk timerfunktion som kan användas för att ställa in start- och stopptider upp till 24 timmar i förväg. Under sommaren kan man alltså se till att det är svalt hemma när man kommer hem från jobbet eller skolan.

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT tillhör dessutom energiklass A och är därmed energisnål. Detta innebär att modellen inte förbrukar särskilt mycket energi på ett år. Man kan även använda avfuktningsfunktionen för att skapa ett bättre inomhusklimat hemma.

Hållbar lösning med Eco-funktion och touchknappar 

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT är en hållbar lösning när det kommer till luftkonditionering. Den använder nämligen en mer miljövänlig gas än många andra modeller.

DeLonghi PAC N90 ECO SILENT har dessutom en Eco Plus-funktion som styr ströminställningen automatiskt. Den justerar effektnivåerna baserat på den valda temperaturen och optimerar på så vis strömförbrukningen.

När man ställer in DeLonghi PAC N90 ECO SILENT använder man mjuka touchknappar. Dessa kontrollerar alla funktioner på maskinen. Med denna modell ingår även en trådlös fjärrkontroll.

Fördelar

 • Användarvänlig drift
 • Kapacitet på upp till 34 m2
 • Praktisk timer-funktion
 • Avfuktningsfunktion
 • Eco Plus-funktion
Nackdelar

 • Lite högljudd

Utvalda specifikationer
Typ: AC
Kyleffekt: 2,5 kW
Energiklass: A
Kapacitet: 34 kvadratmeter
Ljudnivå: 64 dB
Höjd: 75 cm
Djup: 39,5 cm
Bredd: 44,9 cm
Vikt: 30 kg

Här kan du se en presentationsvideo för DeLonghis serie av portabla AC-enheter, vilken inkluderar modellen DeLonghi PAC N90 ECO SILENT. Videon är gjord av DeLonghi:


Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling

3,7 av 5 stjärnor baserat på användarrecensioner hos Electrolux.se

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling har inte varit med i några officiella experttester. Den här modellen är däremot populär bland konsumenter. AC:n har nämligen fått ett genomsnittligt betyg på 3,7 av 5 stjärnor av användare hos Electrolux.se.

I recensionerna kan vi bland annat läsa att användarna tycker om den här modellen eftersom att den kyler ner rummet snabbt och effektivt samt att den har en snygg design. Det nämns dock även att AC:n kan upplevas som ganska högljudd om man är känslig för ljud.

Användarna: AC som kyler ner rummet snabbt och effektivt 

Enligt användarna hos Electrolux.se är Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling en AC som fungerar riktigt bra. En person skriver till exempel att modellen “kyler bra och fort ner våra sovrum” och att den ”blev en räddning” i värmen.

Att AC:n fungerar effektivt backas upp även av andra användare, och några konstaterar dessutom att modellen har en snygg design.

Trots att konsumenter generellt sett verkar vara positiva till Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling nämner de även att den kan väsnas en hel del. Detta kan framförallt vara ett problem om man placerar AC:n i sovrummet.

Lämplig för stora rum 

Med Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling får man en AC som är lämplig för väldigt stora rum. Den här modellen har nämligen en hög kapacitet på 50 kvadratmeter. Den har därför inga problem med att kyla ner stora utrymmen.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling har dessutom både en timer och ett avfuktningsläge. Avfuktningsläget kan bidra till ett bättre inomhusklimat medan timerfunktionen gör det möjligt att förprogrammera modellen upp till 24 timmar i förväg. Modellen har även ett Auto-läge och ett Sleep-läge.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling kontrolleras antingen med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen eller med touchknappar direkt på LCD-skärmen. Här kan man till exempel ställa in fläkten på Auto, Hög, Låg eller Medel.

Energisnål AC med miljövänlig gas 

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling är en energisnål AC som erbjuder en effektiv kylning med en så låg energiförbrukning som möjligt. Modellen tillhör därför energiklass C, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

AC:n använder dessutom en mer hållbar gastyp som minskar klimatpåverkan med 99,8 procent. Detta innebär att du får en mer hållbar och miljövänlig luftkonditionering.

Electrolux ChillFlex Pro EXP35U538CW cooling har en ljudnivå på 64 dB, vilket är ganska genomsnittligt för AC-enheter. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Fördelar

 • Kyler ner ett rum snabbt och effektivt
 • Stilren design
 • Enkel att flytta på
 • Kapacitet på upp till 50 m2
 • Använder hållbar gas
Nackdelar

 • Högljudd
 • Lägre energiklass

Utvalda specifikationer
Typ: AC
Kyleffekt: 3,5 kW
Energiklass: C
Kapacitet: 50 kvadratmeter
Ljudnivå: 64 dB
Höjd: 79,6 cm
Djup: 42 cm
Bredd: 49,3 cm
Vikt: 34 kg

 


Köpguide: Vilken typ av AC ska jag välja? 

En AC är en viktig utrustning i många hushåll, särskilt när det är varmt utomhus.

Dessa enheter fyller nämligen en viktig funktion: att kyla ner luften i hemmet till en lämplig temperatur. Det finns många olika AC-typer på marknaden, och alla kommer med olika funktioner.

Det finns därför ett par frågor som du borde fundera på innan du köper en AC: Vilken typ av enhet är bäst till ditt hem? Behöver du verkligen en AC eller kan du klara dig utan? Hur mycket kommer en AC att kosta? Hur hög kapacitet måste enheten ha?

Alla dessa frågor kommer att besvaras i den här guiden, och därefter kommer du att ha bra möjligheter att hitta en AC som är perfekt för just dig. Innan vi går vidare till den faktiska köpguiden ska vi dock ta en titt på vilka olika typer av AC-enheter som finns på marknaden.

Olika typer av AC-enheter

Då det finns en mängd olika typer av AC-enheter är det en fördel att välja den variant som passar bäst till dina behov. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter du har – oavsett om du vill ha en högkvalitativ AC-anläggning eller bara behöver en mindre modell för att ta dig igenom de varmaste dagarna.

Fastmonterad AC

Med en fastmonterad AC får du en produkt som ger en konstant nedkylning av hemmet. Detta är ett bra alternativ för dig som ofta vill använda den kalla luften. Du kan placera enheten på de flesta platser i hemmet. Se dock till att montera den i det rum där den behövs mest.

De flesta fastmonterade modeller levereras tillsammans med en fjärrkontroll. Du har alltså möjlighet att kontrollera AC:n utan att behöva gå fram till den. Med vissa modeller finns det till och med möjlighet till fjärrstyrning via en smartphone eller surfplatta.

Portabel AC

Med en portabel AC får du ett mobilt system som går att flytta runt. Om du vill kunna flytta AC:n mellan olika rum är det här därför ett självklart val för dig.

En portabel AC är alltså en bra idé för dig som inte vill ha en fastmonterad enhet eftersom att du vill kyla ner flera olika rum. Du kan nämligen ta med dig enheten när du flyttar dig från ett rum till ett annat.


Vilken AC-lösning bör jag välja? 

Vilken av dessa lösningar du bör välja beror på dina egna önskemål och behov. Ingen av de två enheterna är avgjort bättre än den andra. Båda typerna har istället sina egna unika fördelar såväl som nackdelar.

Det är därför bra att fundera över vilka nackdelar du kan leva med och vilka du inte skulle stå ut med. Rekommendationen är att välja en AC baserat på vad du vill ha och vad du behöver hemma hos dig – inte baserat på vad du har fått höra är bäst. När du har kommit fram till vilken typ av AC du vill ha bör du även ta ställning till följande punkter:

1. Hur hög kapacitet ska enheten ha?

Vissa gillar att hålla temperaturen nere i garaget eller vinden av förvaringsskäl medan andra helt enkelt vill ha det svalt i sovrummet.

När du väljer en AC är det viktigt att titta på kapaciteten. Det är därför viktigt att du i förväg kommer fram till vilka funktioner du behöver. Anledningen till att du bör vara uppmärksam på detta är att kapaciteten kan variera en hel del mellan olika modeller.

2. Ditt läge och den omgivande miljön

En annan viktig faktor att fundera på är hur ditt hem är placerat och hur miljön ser ut runt huset.

Har du till exempel alltid sol från alla håll eller finns det höga träd runt huset som skyddar mot värmen? Ta hänsyn till dessa saker när du planerar att köpa en AC.

3. Kostnader

Fundera även på de ekonomiska konsekvenserna av att skaffa en AC. Större anläggningar kräver mer ström, och varmare klimat kräver att AC-enheten går under längre perioder.

Om du inte är försiktig kan AC:n du köper kosta ganska mycket varje månad. Undersök därför dina alternativ ordentligt och se till att du vet vad du får innan du går vidare med ett stort inköp. Det är nämligen viktigt att veta hur mycket en specifik AC kommer att kosta i slutändan.

4. Hur mycket oväsen är acceptabelt? 

AC-enheter är kända för att vara högljudda och kan ibland göra det svårt att sova. Om du är ute efter en tystgående AC bör du kontrollera hur mycket ljud varje modell ger ifrån sig. Detta anges i decibel.

Ju lägre decibel, desto mindre kommer enheten att väsnas. Du kan utgå från att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 decibel. Detta är en bra riktlinje om du lägger stor vikt vid att apparater i hemmet inte ska låta för högt.

5. Vilka extrafunktioner behöver du?

Eftersom att vissa AC-enheter kommer med ytterligare funktioner bör du fundera på vilka av dessa du har användning för. Här hittar du en lista över funktioner och egenskaper som kan finnas:

🔸Fjärrkontroll – ger dig möjlighet att kontrollera temperaturen utan att behöva stå precis bredvid enheten.

🔸Timer – AC:n startar och stänger av sig själv vid en bestämd tidpunkt. Med denna funktion kan du även förprogrammera enheten så att den startar när du inte är hemma. På så vis kan du alltid komma hem till ett svalt och skönt hus.

🔸Avfuktning – sänker luftfuktigheten och skapar därmed ett bättre inomhusklimat och en bekvämare miljö.

🔸Uppvärmning och nedkylning – vissa modeller kan användas för att både värma och kyla hemmet. Dessa kan därför skapa en bättre komfort inomhus hela året.

Det finns dock även fler funktioner. Det är därför bra att hålla koll på dessa och fundera på vad som är viktigt för dig. 

6. Energieffektivitet

Energieffektiviteten hos AC-enheter anges på energimärkningen. Här är det bäst om modellen tillhör energiklass A eller bättre. På så vis kan du nämligen lita på att enheten inte drar några större mängder energi.

7. Ska jag välja en värmepump eller en AC?

Om du är osäker på om du ska välja en värmepump eller en AC finns det faktiskt värmepumpar med inbyggd luftkonditionering.

På så sätt kan du slå två flugor i en smäll. Med dessa får du nämligen en apparat som kan användas för att både värma upp och kyla ner hemmet. Det kan därför vara värt att överväga en enhet som kan göra båda delarna och ge dig precis vad du behöver.

Det finns i huvudsak tre olika typer av värmepumpar: bergvärmepumpar, luft-vattenvärmepumpar och luft-luftvärmepumpar.

Bergvärmepumpar: Dessa tar vara på värmen från berggrunden. Värmen leds direkt till bergvärmepumpen via en vätskefylld slang som går ner i ett djupt hål i marken. Du behöver dock i de flesta fall tillstånd från kommunen innan du kan installera en bergvärmepump.

Luft-vattenvärmepump: En luft-vattenvärmepump använder den befintliga värmen i luften inne eller utomhus för att producera mer värme. Den fungerar faktiskt ungefär på samma sätt som en bergvärmepump. Den största skillnaden är att den här typen av värmepump extraherar värme från luften istället för berggrunden. En luft-vattenvärmepump kan användas för att både värma och kyla hemmet.

Luft-luftvärmepump: Med en luft-luftvärmepump tar man tillvara på värmen i utomhusluften. Pumpen avlägsnar värmen från luften och leder sedan in den direkt i ditt hem. I den här kategorin finns det många modeller som kan användas för att både kyla ner och värma upp huset.

Om du vill ha fler goda råd inför AC-köpet kan du ta en titt på den här artikeln från Which.co.uk eller den här artikeln från samma sida.


Behöver jag en AC?

Ibland kan det bli riktigt varmt på sommaren även i Norden. Även om det inte sker varje år når vi emellanåt upp till riktigt höga temperaturer, eller åtminstone högre än vad vi är vana vid.

Om du redan har en hög elräkning varje månad är det dock inte säkert att du är särskilt intresserad av att lägga till ännu en apparat som drar ström. Eftersom att en AC går på el kan den nämligen mycket väl märkas på elräkningen. Det är därför viktigt att du funderar ordentligt på om du faktiskt behöver en AC hemma.

Är det ett önskemål eller ett behov?

Självklart vill du ha det bekvämt hemma. Men behöver du en AC för att överleva? För somliga är en AC nödvändig för att kontrollera luftfuktigheten i hemmet och skapa en acceptabel miljö inomhus. Äldre personer har till exempel lättare för att bli alldeles för varma, och personer med astma kan uppleva att en svalare luft gör det lättare att andas.

Lägg dock märke till att en dåligt underhållen enhet faktiskt kan förvärra vissa hälsotillstånd. Mögel, smuts och damm kan nämligen ansamla sig i kylsystem och göra mer skada än nytta. Om du bestämmer dig för att du inte kan leva utan en AC måste du därför se till att kylsystemen servas och rengörs ofta.

Kostnader för nedkylning

En annan sak som kan hjälpa dig komma fram till om du behöver en AC eller inte är kostnaderna. För många kan den extra räkningen bli en börda. Det är helt enkelt inte säkert att det är värt pengarna, särskilt inte om du kan få ner temperaturen till en behaglig nivå utan en AC.

Vissa personer föredrar faktiskt mer naturliga metoder för att kyla ner hemmet. De menar att kylan från luftkonditionering kan kännas konstgjord.

Håll hemmet svalt på egen hand

Du behöver verkligen inte köpa en AC för att hålla hemmet svalt, och om du redan har en AC behöver du inte köra den hela tiden. Med hjälp av några enkla metoder skulle många kunna köra sina kylsystem betydligt färre timmar. Vissa kan även ställa undan AC:n helt i flera månader. Här listar vi ett par metoder som fungerar bra:

🔸Öppna fönster under svala nätter när luftfuktigheten är lägre utomhus än inomhus. Stäng sedan fönstren innan solen går upp nästa dag, eller strax efteråt.

🔸Använd mörkläggningsgardiner i alla fönster under dagen. Om du tycker att dessa är för dyra kan du prova att hänga upp täcken eller tjocka filtar som du redan har hemma.

🔸Använd fläktar för att se till att luften cirkulerar i hela hemmet. Du kan skaffa en takfläkt, golvfläkt, bordsfläkt eller någon annan typ av fläkt.

🔸Använd inte apparater som värmer upp hemmet. Grilla utomhus eller använd en crockpot istället för att starta ugnen. Sätt upp ett klädstreck utomhus istället för att torka tvätten inomhus i en torktumlare.

Det finns många saker du kan göra för att hålla hemmet svalt även om du inte vill ha en AC. En värmepump är också ett bra alternativ eftersom att dessa oftast kan användas till både nedkylning och uppvärmning. 

Om du vill ha fler tips på enkla sätt att hålla hemmet svalt kan du läsa den här artikeln från Which.co.uk.


Hur fungerar en AC?

En AC kan ändra luftens temperatur, fuktnivå och allmänna kvalitet. Mer specifikt kyler AC:n hemmet genom att dra ut värmen ur huset och sedan ersätta luften inomhus med svalare luft.

Så fungerar en AC

En AC fungerar på samma sätt som till exempel ett kylskåp. Kylskåpet kyler dock bara ner ett begränsat utrymme medan en AC har möjlighet att kyla ner stora rum eller en hel bostad.

Anläggningen utnyttjar det faktum att en vätska som avdunstar absorberar värme från omgivningen. Ett köldmedium leds därför in i ett avdunstningssystem där trycket är lågt. Det låga trycket gör att köldmediet avdunstar till en gas, och denna kyler flänsarna på anläggningen. Flänsarna har en stor yta och kan därför sänka temperaturen på luften som skickas vidare ut i rummet.

Detta innebär alltså att den viktigaste delen i en AC är själva köldmediet som omvandlas till gas under det låga trycket. Denna process ger ifrån sig kyla, och denna kyla leds sedan in i huset medan den varma luften blir kvar utomhus.

Luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar fungerar på ungefär samma sätt. En bergvärmepump är dock lite annorlunda. Den använder nämligen berggrunden som värmekälla medan de två andra värmepumparna använder luften för att värma och kyla huset.

Om du vill veta mer om hur AC-anläggningar eller värmepumpar fungerar kan du läsa den här artikeln från ventusnorden.se, den här artikeln från Scienceabc.com eller den här artikeln från Which.co.uk. 


Avdrag och regler när du installerar en värmepump

Om du är på jakt efter en värmepump är det alltid bra att ta reda på vilka regler som gäller samt vad du kan få för avdrag. Här kan du därför läsa mer om ROT-avdrag och vem som får installera värmepumpar. Du hittar även en länk till en sida där du kan jämföra kostnader mellan olika uppvärmningssystem.

ROT-avdrag för installationskostnader

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen berättar att arbetskostnaden för både installation och utbyte av värmepumpar är godkänd för ROT-avdrag. Avdraget täcker 30 procent av arbetskostnaden och ska dras av direkt på fakturan. Det är alltså företaget som utför installationen som ska lägga till avdraget. ROT-avdraget kan inte kombineras med andra bidrag.

För att säkerställa att du väljer ett företag som använder ROT-avdrag på rätt sätt kan du titta efter Svenska Kyl & Värmepumpföreningens märke för just korrekt ROT-avdrag. Om du vill veta mer om avdraget, krav och eventuella undantag kan du läsa mer här.

Vem får installera en värmepump?

Luftvärmepumpar måste enligt lag installeras av en certifierad installatör. Detta beror på att dessa innehåller köldmedium med fluorerade växthusgaser, eller F-gaser. Se därför till att installationen utförs av en F-gas-certifierad firma och person.

En fackmannamässig installation är dessutom en garanti för att värmepumpen blir uppsatt och inkopplad på rätt sätt. Om värmepumpen installeras fel finns det en större risk för att den går sönder snabbt. En felaktig installation skulle även kunna leda till att enheten inte kan arbeta så energisnålt som tillverkaren anger att den ska.

Tänk även på att du måste ha tillstånd från kommunen för att installera en bergvärmepump. Detta behövs i regel inte för luftbaserade värmepumpar, men det kan ändå vara bra att ta kontakt med din kommun för att ta reda på vad som gäller för dig.

Kan jag spara pengar med en värmepump?

Hos Svenska Kyl & Värmepumpföreningen finns det en en jämförelsekalkyl där du kan jämföra kostnader mellan olika uppvärmningssystem. Där kan du bland annat mata in var du bor och vilket elnät du har. Det går även att justera investeringskostnader, energibehov och andra faktorer för att få en bra jämförelse för din bostad. Jämförelsen inkluderar olika typer av värmepumpar, pellets, fjärrvärme och direktel.


Hur underhåller jag min AC/värmepump? 

Om du har en AC eller en värmepump måste du även ta hand om enheten för att den ska fungera optimalt. I den här sektionen kan du därför läsa mer om hur du underhåller din AC eller värmepump.

Utöver rengöring och underhåll som du kan göra själv rekommenderar branschen att värmepumpar kontrolleras av en fackman en gång vartannat år.

Underhåll din AC och värmepump

Om du har skaffat en luftbaserad värmepump eller AC är det viktigt att du även tar reda på hur den ska underhållas. Detta gör både att enheten håller längre och att prestandan förblir densamma.

Till att börja med bör du se till att filtren i inomhusdelen hålls rena. Dessa filter fångar nämligen upp damm och smuts från luften innan den skickas tillbaka ut i hemmet. Filtren bör som utgångspunkt rengöras ungefär en gång i månaden. De ska dock rengöras oftare om du till exempel har husdjur eller om du har en eldstad i närheten av värmepumpen. 

Först och främst ska du alltid stänga av strömmen till luftvärmepumpen. Filtren kan sedan enkelt tas lös och dammsugas eller borstas av. Därefter kan du rengöra lamellerna som sitter bakom med en rengöringsspray för värmepumpar. Denna ska verka en stund innan du försiktigt kan torka av lamellerna igen. När du har satt tillbaka filtren kan du köra pumpen på en låg fläkthastighet i ungefär en timme tills allt har torkat ordentligt.

Utomhusdelen till en luftvärmepump ska också hållas fri från smuts. Börja med att ta bort löv och torka bort pollen och annan smuts från anläggningen. Kontrollera att kondensvätskan kan rinna ut ur dräneringshålen och att vattnet inte leds in mot husgrunden. Spola försiktigt av lamellerna på baksidan och lys sedan in i aggregatet med en ficklampa för att titta efter smutsansamlingar.

Om du hittar stora mängder smuts är det bäst att låta en fackman ta hand om rengöringen. Inomhusdelen bör dessutom också servas emellanåt eftersom att det kan vara svårt att komma åt alla delar när man rengör värmepumpen själv.

Om du vill veta mer om hur du underhåller din AC eller värmepump kan du läsa mer hos Villatidningen.sePrivataaffärer.se och Lennox.com.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Mitsubishi LN35 Hero

Mitsubishi LN35 Hero

Mitsubishi LN35 Hero har inte varit med i några officiella experttester. Vi har dock ändå inkluderat modellen i vår artikel eftersom det rör sig om en effektiv AC och värmepump som kan ge både värme och kyla.

Värmer och kyler efter behov

Mitsubishi LN35 Hero är en värmepump och AC som både kan värma och kyla ner hemmet beroende på önskemål och behov. Man kan därför använda enheten året runt oavsett om det är sommar eller vinter.

Modellen tillhör energiklass A och förbrukar därmed inte mycket energi per år. Det här är dessutom en väldigt tyst AC med en ljudnivå på 49 dB utomhus och 19 dB inomhus. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Under natten kan man även aktivera ett nattläge som gör att Mitsubishi LN35 Hero låter ännu mindre. Detta gör att man utan problem kan använda pumpen dygnet runt.

Inbyggt WiFi

Mitsubishi LN35 Hero är försedd med inbyggt wifi och har en kostnadsfri app som kan laddas ner till en smartphone eller surfplatta. Tack vare detta kan Mitsubishi LN35 Hero styras direkt från en smartphone eller surfplatta om man föredrar det.

Den här modellen har dessutom en inbyggd sensor i den del som sitter inomhus.

Sensorn registrerar var i rummet man befinner sig och justerar luftflödet baserat på det. Man får därför en optimal svalka eller värme där man är. Om man flyttar på sig följer luftflödet alltid med, och när du lämnar rummet stänger enheten av sig automatiskt.

Flera praktiska funktioner

Med Mitsubishi LN35 Hero får man en AC och värmepump med flera praktiska funktioner. Det finns nämligen ett frostskydd, en veckotimer och ett Plasma Quad-filter.

Frostskyddet gör till exempel att man kan ställa in enheten på 10 grader för att undvika frost. Plasma Quad-filtret renar istället luften inomhus genom att avlägsna både allergener, bakterier och virus.

Sist men inte minst gör veckotimern att man kan ställa in olika temperaturer eller välja vilka dagar värmepumpen ska köras. Man kan på så vis anpassa den baserat på behov och vad som passar bäst in i planeringen.

Fördelar

 • Energieffektiv
 • Till uppvärmning och nedkylning
 • Inbyggt Wi-Fi och app
 • Låg ljudnivå
 • I-see sensor
Nackdelar

 • Lite stor och tung innerdel

Utvalda specifikationer
Typ: AC och värmepump
Kyleffekt: 3,5 kW
Energiklass: A
Ljudnivå: 19 dB inomhus och 49 dB utomhus
Höjd: 30,7 cm inomhus och 55 cm utomhus
Djup: 23,3 cm inomhus och 28,5 cm utomhus
Bredd: 89 cm inomhus och 80 cm utomhus
Vikt: 15,5 kg inomhus och 36 kg utomhus

 

Mitsubishi Kirigamine FH50

Testvinnare hos Forbrukerrådet i Norge

Mitsubishi Kirigamine FH50

Mitsubishi Kirigamine FH50 har testats av det norska konsumentrådet och utsågs i slutändan till testvinnare. Det här är en värmepump som även kan köra kyla och användas som AC.

Tystgående och energisnål

Mitsubishi Kirigamine FH50 är en tystgående luft-luftvärmepump med en låg energiförbrukning. Ljudnivån ligger nämligen på bara 20 dB från inomhusdelen och 54 dB från utomhusdelen. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB stör den alltså inte särskilt mycket.

Utöver detta tillhör Mitsubishi Kirigamine FH50 energiklass B när man använder modellen för nedkylning. När den används för uppvärmning hamnar den istället i energiklass A++. Den här modellen är alltså ganska energisnål oavsett om den kör kyla eller värme.

Hyper Heating och Plasma Quadfilter 

Med Mitsubishi Kirigamine FH50 får man en modell som är försedd med avancerade tekniker. Den har bland annat en Hyper Heating-funktion som upprätthåller en konstant uppvärmning även om utomhustemperaturen sjunker till minus 15 grader.

Mitsubishi Kirigamine FH50 är dessutom utrustad med Plasma Quadfilter. Detta filter renar luften effektivt genom att fånga upp allt möjligt damm och smuts. Det är därför särskilt fördelaktigt för astmatiker och allergiker.

Tack vare Double Flap-systemet har man dessutom möjlighet att rikta den varma eller kalla luften dit man vill ha den. Detta innebär även att luften kan fördelas i hela hemmet även om det finns flera våningar.

Human Sensor som kan skilja på människor och djur 

Mitsubishi Kirigamine FH50 är utrustad med en sensor som kallas för Human Sensor. Denna sensor ser till att man har full kontroll över de olika funktionerna. Den anpassar sig dessutom till användarnas behov, så att värmen eller kylan riktas direkt mot personerna i rummet.

Om det finns både människor och djur i huset kan den dessutom skilja mellan dessa. Det går även att fjärrstyra temperaturinställningarna med den här modellen. Man kan därför höja eller sänka temperaturen även när man inte är hemma om det skulle vara nödvändigt.

Specifikationer för Mitsubishi Kirigamine FH50:
🔴Energiklass: B
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 2 006 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 244 kWh/år
🔴Kyleffekt: 5 kW
🔴Värmeeffekt: 6 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 20 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 54 dB

Mått och vikt hos Mitsubishi Kirigamine FH50:
Höjd – inomhusdel: 30,5 cm
Bredd – inomhusdel: 92,5 cm
Djup – inomhusdel: 23,4 cm
Vikt – inomhusdel: 13,5 kg
Höjd – utomhusdel: 55 cm
Bredd – utomhusdel: 88 cm
Djup – utomhusdel: 28,5 cm
Vikt – utomhusdel: 55 kg


LG Nordic Libero Plus 9

Kan både värma upp och kyla ner huset

LG Nordic Libero Plus 09

LG Nordic Libero Plus 9 har inte varit med i några experttester, men modellen kan i gengäld både värma och kyla hemmet. Detta är en fördel om man vill ha en värmepump som är effektiv under både varma och kalla årstider.

Energisnål och tystgående värmepump 

LG Nordic Libero Plus 9 kan beskrivas som en energisnål och tystgående värmepump. Den tillhör nämligen energiklass B när den används för uppvärmning. Värmepumpen är dock energisnål när den används till nedkylning också, för där hamnar den i energiklass C.

Utöver energibesparingen är LG Nordic Libero Plus 9 även tystgående. Ljudnivån ligger nämligen på 19 dB från inomhusdelen och 57 dB från utomhusdelen. Man kommer därför inte att störas av oljud från den här modellen.

Lämplig för både uppvärmning och nedkylning 

Med LG Nordic Libero Plus 9 får man en värmepump som är gjord för att köra både värme och kyla.

Detta innebär att enheten kan användas för uppvärmning till en maximal temperatur på 30 grader och nedkylning till en minimal temperatur på 16 grader. Man är därför garanterad ett varmt eller svalt hem beroende på årstid.

Utrustad med luftkonditionering 

LG Nordic Libero Plus 9 är en flexibel värmepump med många olika inställningar. Den kan till exempel användas på en mängd olika ställen. Den fungerar nämligen inte bara i privata hem utan kan även sättas upp i restauranger, butiker och liknande.

Som vi nämnde kortfattat i förra sektionen kan LG Nordic Libero Plus 9 användas som AC. Om man vill kyla ner hemmet under de varmare månaderna finns det goda möjligheter till det med den här modellen. Den kan nämligen sprida kall luft i hela bostaden utan några problem.

Specifikationer för LG Nordic Libero Plus 9:
🔴Energiklass: B
🔴Energiklass – kyla: C
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 1 120 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 135 kWh/år
🔴Kyleffekt: 2,5 kW
🔴Värmeeffekt: 2,8 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 19 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 57 dB

Mått och vikt hos LG Nordic Libero Plus 9: 
Höjd – inomhusdel: 28,5 cm
Bredd – inomhusdel: 88,5 cm
Djup – inomhusdel: 21 cm
Vikt – inomhusdel: 10 kg
Höjd – utomhusdel: 54,5 cm
Bredd – utomhusdel: 77 cm
Djup – utomhusdel: 28,8 cm
Vikt – utomhusdel: 32,3 kg


Panasonic CZ25TKE

4,5 av 5 stjärnor baserat på kundomdömen hos Bauhaus.se

Panasonic CZ25TKE

Panasonic CZ25TKE har inte varit med i några experttester. Den här modellen har däremot fått fina betyg av användarna. Den har nämligen fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor av kunder hos Bauhaus.se.

Användarna förklarar att de gillar funktionaliteten och den effektiva prestandan hos Panasonic CZ25TKE. Trots att de i allmänhet tycker bra om den här modellen påpekar de dock även att det är synd att den inte levereras med några slangar.

Användarna: Användarvänlig och tystgående luftvärmepump 

Kunderna hos Bauhaus.se menar att Panasonic CZ25TKE är en både ”bra och funktionell” luftvärmepump. De förklarar att den är särskilt väl lämpad för små hus och sommarstugor.

En person skriver dessutom att Panasonic CZ25TKE har en ”hög prestanda och en låg ljudnivå”. Dessa faktorer nämns även av flera andra användare, och de menar därför att Panasonic CZ25TKE i allmänhet är ett ”bra köp”.

Bortsett från att det inte ingår några slangar finns det inte särskilt många nackdelar med den här modellen.

Effektiv prestanda och låg energiförbrukning 

Panasonic CZ25TKE är en värmepump med en effektiv prestanda. Den har nämligen ett 10 procent högre luftflöde i det automatiska fläktläget än andra modeller på marknaden. Eftersom att den blåser mer luft går det snabbt att både värma upp och kyla ner det specifika utrymmet.

Den här värmepumpen tillhör dessutom energiklass C för uppvärmning, vilket innebär att den inte förbrukar särskilt mycket energi på ett år. Om Panasonic CZ25TKE används för nedkylning är den faktiskt ännu mer energisnål. Där tillhör den nämligen energiklass B.

Kontrollera AC:n när och var som helst 

Med Panasonic CZ25TKE har man möjlighet att kontrollera luftvärmepumpen när som helst och oavsett var man är. Man kan nämligen fjärrstyra inställningarna. Detta gör det möjligt att justera temperaturen samt starta och stänga av enheten även när man inte är hemma.

Panasonic CZ25TKE kan närmare bestämt kontrolleras från en smartphone eller surfplatta. Tack vare detta kan man alltid komma hem till en optimal temperatur under både varma och kalla dagar.

Vad gäller ljudnivån är Panasonic CZ25TKE relativt tystgående. Ljudnivån ligger på 21 dB from inomhusdelen och 46 dB från utomhusdelen. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Specifikationer för Panasonic CZ25TKE:
🔴Energiklass: C
🔴Energiklass – kyla: B
🔴Energiförbrukning (årlig) – värme: 956 kWh/år
🔴Energiförbrukning (årlig) – kyla: 133 kWh/år
🔴Kyleffekt: 2,5 kW
🔴Värmeeffekt: 3,4 kW
🔴Ljudnivå – inomhus: 21 dB
🔴Ljudnivå – utomhus: 46 dB

Mått och vikt hos Panasonic CZ25TKE:
Höjd – inomhusdel: 29 cm
Bredd – inomhusdel: 85 cm
Djup – inomhusdel: 19,9 cm
Vikt – inomhusdel: 8 kg
Höjd – utomhusdel: 62,2 cm
Bredd – utomhusdel: 82,4 cm
Djup – utomhusdel: 29,9 cm
Vikt – utomhusdel: 36 kg


FAQ – Vanliga frågor

Vilka AC-modeller är bäst i test?

Whirlpool PACW29COL och Mitsubishi Kirigamine FH50

Hur har AC-enheterna testats?

AC-enheterna har bedömts baserat på deras effektivitet vad gäller både uppvärmning och nedkylning. Experterna har även tittat på deras ljudnivå, energiförbrukning och pris. Slutligen har de granskat användarvänligheten.

Vilken energiklass ska jag välja?

Vi rekommenderar att du väljer en AC som tillhör energiklass A eller bättre. På så vis kan du lita på att du inte får en enhet som slukar enorma mängder energi per år.


Genomgång av testkällor 

Forbrukerrådet 🇳🇴

Forbrukerrådet i Norge är en norsk konsumentorganisation som grundades 1953. Deras mål är att informera konsumenterna om konsumentliv och konsumentprodukter. De testar och recenserar därför olika produkter, till exempel AC-enheter och värmepumpar. Den här gången har de provat värmepumpen Mitsubishi Kirigamine FH50 och gett modellen en fin recension. Du hittar recensionen här.

M3.se 🇸🇪

Den svenska hemsidan M3.se skriver om gadgets och andra teknikrelaterade ämnen. Hos dem kan man hitta allt från nyheter och artiklar till guider och tester av olika konsumentprodukter. De har bland annat testat Nordic Home Culture AC-510 och rekommenderade i slutändan produkten till sina läsare. Du hittar hela recensionen här.

Chip.de 🇩🇪

Chip.de är ett tyskt nätmagasin som testar och recenserar ett brett utbud av konsumentprodukter, huvudsakligen inom kategorierna teknik och elektronik. Den här gången har de provat Whirlpool PACW29COL, och i slutändan rekommenderade de modellen till sina läsare. Du hittar hela recensionen här. 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet Tænk arbetar med konsumentlivet i Danmark. De genomför till exempel noggranna tester av olika konsumentprodukter som de sedan recenserar. Här rör det sig om ett test av AC-enheter i olika prisklasser och från olika tillverkare. Denna granskning inkluderade bland annat Whirlpool PACW29COL och Whirlpool PACW212CO.

Du kan läsa hela testet här. Observera att du behöver en prenumeration för att få full tillgång till undersökningen. Det går dock även att köpa tillgång till specifika tester var för sig.

Råd & Rön 🇸🇪

Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med konsumentlivet i Sverige. De genomför bland annat tester av olika produkter som konsumenter använder i vardagen. Den här gången har Råd & Rön provat olika AC-enheter i flera prisgrupper och från olika märken. Undersökningen inkluderade bland annat Whirlpool PACW29COL och Whirlpool PACW212CO.

Du kan läsa hela testet här. Observera att du behöver en prenumeration för att få full tillgång till undersökningen. Det går dock även att köpa tillgång till specifika tester var för sig.

 

Läs också: Robotdammsugare Test-översikt

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta