Helautomatisk espressomaskin bäst i test – de bästa helautomatiska espressomaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 14, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Helautomatisk espressomaskin bäst i test – de bästa helautomatiska espressomaskinerna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Den här artikeln erbjuder dig som läsare en komplett överblick av marknadens bästa helautomatiska espressomaskiner baserat på en sammanställning av olika testresultat.

Vi kommer att titta närmre på tio olika helautomatiska espressomaskiner, som alla har bedömts i officiella granskningar hos olika expertkällor. För ett mer nyanserat urval har vi inkluderat maskiner från olika märken, mer exakt DeLonghi, Philips, Melitta, Siemens och Sage.

Testerna vi inkluderat i vår artikel kommer från konsumentmagasinet Råd & Rön, testmagasinen Stiftung Warentest (Test.de), ETM Testmagazin, Trustedreviews.com och Expertreviews.co.uk, de kaffededikerade hemsidorna Coffeeness.de och Coffeenation.co samt tidningarna Berlingske Tidende och Frankfurter Allgemeine.

Om du vill läsa mer om testerna och källorna vi har använt oss av har vi inkluderat en källförteckning i slutet av artikeln.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av helautomatiska espressomaskiner i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 11 bästa helautomatiska espressomaskiner i test-guiden 2023:

Visa mer +

Visa mindre -

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda helautomatiska espressomaskiner

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper espressomaskin

 • Kaffekvarn

  Det är viktigt att tänka på huruvida en espressomaskinen har en inbyggd kaffekvarn eller inte, eftersom det är avgörande för vilket sorts kaffe man ska använda. Vissa maskiner har ingen inbyggd kvarn och kräver därför redan malet kaffe, medan maskiner med inbyggd kaffekvarn låter dig mala bönorna från grunden. Att mala kaffe själv kan förbättra smaken på din espresso avsevärt, och att ha en kvarn inbyggd i maskinen kan dessutom öka bekvämligheten samt spara diskutrymme, vilket är särskilt fördelaktigt för dem som har begränsat diskutrymme eller som inte vill köpa en separat kvarn.

  Generellt sett har helautomatiska maskiner en inbyggd kvarn, medan endast vissa halvautomatiska maskiner har det. Vissa hävdar att en separat kvarn har överlägsen prestanda jämfört med en inbyggd, vilket på sätt och vis kan vara sant då i händelse av eventuella fel på antingen kvarnen eller maskinen skulle du inte kunna brygga kaffe alls. En separat kaffekvarn innebär dock att det krävs mer ansträngning, utgifter och utrymme för din espressobryggning.

 • Tryck- och temperaturkontroll

  Den viktigaste faktorn för att en espressomaskin ska kunna brygga en perfekt kopp espresso är hur lång tid det tar för maskinen att värma upp vattnet. Detta eftersom att espressomaskiner med hjälp av bartryck pressar varmt vatten genom en puck med nymalda kaffebönor under cirka 30 sekunder, eller mindre, för att brygga rikt och smakfullt kaffe. För att brygga en smakfull espresso krävs högt tryck; espressomaskiner för hemmabruk har vanligtvis ett tryck på mellan 15 och 19 bar, vilket ger en god textur och krämighet. Trycket bör inte vara lägre än nio bar, eftersom detta kan resultera i ett underextraherat och smaklöst kaffe.

  Även själva vattentemperaturen är en avgörande faktor i bryggningsprocessen, eftersom överextraherat kaffe tenderar att smaka bittert, medan underextraherat kaffe blir smaklöst. En temperatur på 93 ºC brukar vara idealisk för bryggning av espresso, men det viktigaste är att hålla temperaturen oförändrad för bästa resultat. Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du letar efter en espressomaskin som har en PID-regulator (proportional integral derivative controller), eftersom en sådan kan justera vattnets temperatur och tryck för att säkerställa optimala resultat i din espressobryggning.

  Idag är de flesta moderna espressomaskiner utrustade med en PID-regulator, som i huvudsak reglerar värmeelementet, upprätthåller en konstant temperatur och gör det möjligt att justera temperaturen i exakta steg.

 • Ytterligare funktioner

  Att överväga ytterligare funktioner hos en helautomatisk espressomaskin kan förbättra bryggningsupplevelsen väsentligt samt göra användningen av den bekvämare. Om du vill brygga kaffedrycker som cappuccino, latte och macchiato bör du till exempel leta efter en maskin med en mjölkskummare. Det finns olika sorters mjölkskummare, men den vanligaste är den så kallade ångstaven som justerar dess tryck för att kunna skapa den ånga som skummar mjölken. Vissa modeller har även förprogrammerade dryckesalternativ, medan andra låter dig programmera dessa själva baserat på egna preferenser. Även om dessa funktioner kan vara användbara är de inte nödvändiga för att brygga högkvalitativ och smakrik espresso.

  De flesta espressomaskiner är försedda med en automatisk avstängningsfunktion, vilket bidrar till att minska skador orsakade av kaffespill och energiförbrukningen. När din kopp är färdig behöver du alltså inte trycka på knappen igen för att stoppa vattenflödet, och du kan lämna maskinen obevakad på ett säkert sätt. Den här funktionen minskar även risken för brand.

  En avtagbar droppbricka och vattenbehållare är också viktiga komponenter för att upprätthålla din espressos optimala konsistens och kvalitet. Droppbrickan samlar upp överflödigt kaffe och förhindrar att bänkskivan blir smutsig, vilket dessutom gör den enklare att rengöra. En avtagbar vattenbehållare gör det enklare att fylla på vatten och underlättar rengöringen samt säkerställer att vattnet alltid är färskt och fritt från föroreningar.

 • Pris

  Det är svårt att generalisera prisintervallet för espressomaskiner, eftersom det finns många faktorer som kan påverka kostnaden. Dyrare modeller kan alltså ha ett högre pris på grund av flera orsaker, till exempel deras varumärke, hållbarhet, allmänna kvalitet eller de extra funktioner som de erbjudet. Dessa maskiner tenderar att vara mycket smidiga att använda samt brygger espresso med fyllig smak, vilket gör dem idealiska för dem som önskar anpassningsmöjligheter och har specifika preferenser för sin kaffesmak.

  Om du däremot nöjer dig med enkla funktioner som ändå bidrar till att brygga en god espressoshot, och inte är alltför intresserad av ytterligare funktioner, kan en modell i en lägre prisklass vara tillräcklig. Dessa maskiner kan vanligtvis hittas för cirka 1 000 kronor, medan espressomaskiner i professionell stil och med många funktioner kan kosta upp till 14 000 kronor. Det är dock möjligt att hitta en espressomaskin av hög kvalitet, med alla tänkbara funktioner som behövs för att brygga en god kopp kaffe, för cirka 3 000 kronor. Dessa varianter har ofta en inbyggd kaffekvarn, mjölkskumare, stor vattentank, automatisk avstängning och en hållbar konstruktion.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att få en bättre förståelse för en specifik espressomaskin kan det vara bra att läsa både användar- och expertrecensioner. Experter erbjuder ofta jämförelser av olika modeller, detaljerade beskrivningar av produkternas funktioner samt testresultat från deras granskningar av dem. Användarrecensioner ger dig däremot en insikt om daglig användning av maskinen och eventuella nackdelar som de har upplevt. För att hjälpa dig att hitta den bästa espressomaskinen för dig och dina behov har vi inkluderat både typer av recensioner i vår artikel. Vi har dessutom valt att främst fokusera på espressomaskiner som har fått mycket beröm från både användare och experter.

arrow-more

Dagens bästa priser och erbjudanden på AIVIQ AEM-101S:

 • Minimalistisk design
 • Stor 7-tums pekskärm
 • Automatisk mjölkskummare

Konsumentmagasinets omdöme

Baserat på våra tester vill vi rekommendera AIVIQ AEM-101S espressomaskin till alla som vill göra läckra kaffedrycker med minimal ansträngning. Den enda nackdelen är att behållaren för bönor inte är särskilt stor, men det är ett litet pris att betala för en i övrigt fantastisk maskin som erbjuder stort värde för priset.

Fördelar

 • Justerbar, exakt espressokvarn
 • Smarta funktioner
 • Tillverkad av högkvalitativa komponenter
 • Möjlighet till skräddarsydda inställningar för egna kaffedrycker
 • Lägre prisklass

Nackdelar

 • Behållaren för espressobönor en aning liten

Denna modell är för dig som vill ha en prisvärd espressomaskin med en stor 7-tums pekskärm. Pekskärmen gör det enkelt att navigera och styra maskinens alla funktioner. Den har även en inbyggd mjölkskummare så att du förutom espresso kan brygga både latte och cappuccino.

Recension: En detaljerad recension av AIVIQ AEM-101S

Specifikationer

 • Ström: 1250 W
 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Tryck: 19 bar
 • Mått: 46,3 x 28,3 x 36,5 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Enkel navigering
Den här automatiska espressomaskinen från Sense Appliances är relativt enkel att använda och styra, eftersom det är en av få espressomaskiner med en så stor skärm. Med pekskärmen kan du ändra temperatur och mängden skum för att skapa ditt favoritkaffe. Mekanismen hos den smarta och justerbara kaffekvarnen gör att du kan justera kaffets finhetsgrad utefter dina preferenser, vilket garanterar att du får precis rätt mängd koffein.

Denna maskin kan brygga både espresso, americano, cappuccino, latte, macchiato, latte macchiato och flat white, vilket är utmärkt för restauranger eller personer som bara älskar att experimentera med olika typer av kaffe. Espressomaskinen levereras med en bruksanvisning som är lätt att följa. Om du vill hålla skummad mjölk varm under längre stunder kan du välja att köpa till en separat termos i rostfritt stål.

Automatisk mjölkskummare
Denna modell har en helautomatisk mjölkskummare med en mängd inställningar för att göra många olika kaffedrycker. Du kan anpassa bryggmekanismen efter dina egna preferenser så att du alltid får en fantastisk kopp kaffe. Dessutom har du möjlighet att spara och justera inställningarna för dina favoritdrycker. Jämfört med liknande maskiner på marknaden ger AEM101-S stort värde för pengarna och går garanterat hem även hos den mest kräsna kaffeälskaren.

Mer om AIVIQ AEM-101S

Specifikationer

 • Ström: 1250 W
 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Tryck: 19 bar
 • Mått: 46,3 x 28,3 x 36,5 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

DeLonghi Ecam 21.117.B  - helautomatisk espressomaskin med mjölkskummare

Mest prisvärda helautomatiska espressomaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Råd & Rön
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på DeLonghi Ecam 21.117.B :

 • Alltid färska bönor tack vare den specialtillverkade bönbehållaren
 • Kaffekvarn med 13 malningsnivåer
 • Möjligt att brygga två koppar kaffe på en gång

Fördelar

 • Snabb uppvärmning för både kaffe- och ångfunktionerna
 • Enkel och effektiv drift
 • Enkel att rengöra
 • Justerbar kaffedispenser
 • Funktion för energibesparing

Nackdelar

 • Konstruktion av plast
 • Tenderar att vara något högljudd

DeLonghi Ecam 21.117.B passar dig som vill ha en bra och robust helautomatisk espressomaskin som både är estetisk tilltalande och har många funktioner; den är dessutom relativt budgetvänlig.

DeLonghi Ecam 21.117.B har granskats i ett omfattande test av espressomaskiner hos konsumentorganisationen Råd & Rön där de testade och bedömde produkterna utifrån olika testpunkter. DeLonghi Ecam 21.117.B klarade sig riktigt bra i flera av testpunkterna och utsågs dessutom till testvinnare.

Längst ner i den här artikeln hittar du en direktlänk till Råd & Röns hemsida, där du kan läsa hela deras undersökning. Observera dock att du måste betala en avgift för att kunna ta del av hela testet.

Recension: En detaljerad recension av DeLonghi Ecam 21.117.B 

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 43 x 23,8 x 35,1 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Justerbar och helautomatisk modell
DeLonghi Ecam 21.117.B är en helautomatisk espressomaskin, vilket innebär att den utför hela bryggninsgprocessen av sig själv. Modellen har en inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn, och kan därför brygga många olika typer av kaffe helt utan din bemanning.

Du kan alltså göra kaffedrycker med mjölk, till exempel cappuccino, latte och macchiato, och utan, till exempel vanlig espresso eller americano. Det är dessutom en helautomatisk espressomaskin som ger användaren många valmöjligheter; man kan själv bestämma hur kaffet ska malas i kvarnen utifrån 13 inställningar, samt välja mellan tre olika bryggtemperaturer.

Cappuccinosystem
Kvarnens 13 olika inställningar gör att man kan få en stark eller mild arom, och man kan även välja mängden kaffe som ska användas. Man kan dessutom välja om man vill använda egenvalda kaffebönor eller färdigmalet kaffe i maskinen.

DeLonghi Ecam 21.117.B har en stor bönbehållare som rymmer 250 gram bönor samt en vattentank på 1,8 liter. Med sitt cappuccinosystem kan den här helautomatiska espressomaskinen från DeLonghi dessutom skapa skummad mjölk till kaffet eftersom den kombinerar ånga, luft och mjölk, vilket resulterar i ett både krämigt och fylligt mjölkskum.

Sköter rengöringen själv
DeLonghi Ecam 21.117.B har ett automatiskt rengöringsprogram som håller maskinen ren och fräsch, vilket är särskilt viktigt när mjölk är involverat. För att maskinen ska förbli effektiv har den även ett avkalkningsprogram.

DeLonghi Ecam 21.117.B kan brygga två koppar samtidigt och är försedd med en funktion för att spara energi samt automatisk avstängning. Både kaffebehållaren och vattentanken har dessutom indikatorer som visar när de börjar bli tomma.

Mer om DeLonghi Ecam 21.117.B 

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 43 x 23,8 x 35,1 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk - kompakt espressomaskin för hushåll på två personer

Mest praktiska helautomatiska espressomaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på den tyska kaffesajten Coffeeness.de 
 • check Toppbetyg av Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk:

 • Praktiskt kompakta mått med en kapacitet på 1,2 liter
 • Inbyggd mjölkskumare och kaffekvarn
 • Automatiskt rengöringsprogram

Fördelar

 • Bra alternativ för hushåll på två personer 
 • Har fått beröm för sin användarvänlighet 
 • Justerbar styrka på mjölkskummaren
 • Enkel åtkomst till både vatten- och bönbehållaren

Nackdelar

 • Mjölkskummaren kunde varit bättre

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk är perfekt för dig som vill ha en kompakt helautomatisk espressomaskin som inte tar upp för stor plats och som dessutom är mycket enkel att använda. Maskinen har varit med i tre olika experttester, hos bland annat Råd & Rön och Coffeeness.de, och fick beröm av alla tre testpaneler som dessutom gav den riktigt fina betyg. Kort sagt är det alltså en kompakt, men samtidigt robust, och hållbar modell som är utformad för användning i den hektiska vardagen.

Recension: En detaljerad recension av Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,2 L
 • Ström: 1400 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 20 x 46 x 33 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Liten och kompakt modell
Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk har en liten och kompakt design och tillhör därmed marknadens mindre espressomaskiner. Modellen tar alltså inte upp särskilt mycket plats, vilket gör den till ett bra alternativ om man har begränsat utrymme i köket. Det medför dock att maskinen inte har den största kapaciteten för varken vatten eller bönor; maskinen rymmer 1,2 liter vatten och 125 gram kaffebönor. Observera även att den inte kan hantera färdigmalda bönor.

Trots den kompakta storleken är Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk fortfarande en helautomatisk espressomaskin med både inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn, vilket innebär att den kan brygga både espresso med en mjuk och rund crema samt kaffedrycker med mjölk, som får ett lätt och luftigt mjölkskum.

Enkel att använda
Experterna från Coffeeness.de skriver att Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk är perfekt i hem där max två personer kommer att använda maskinen. Modellen får mycket beröm av experterna som särskilt framhäver den snygga designen och den enkla användningen som dess största fördelar.

Experterna från Coffeeness.de förklarar att det är en smart liten espressomaskin som gör otroligt gott kaffe som dessutom är otroligt användarvänlig med dess simpla kontrollpanel. De nämner inte många nackdelar med maskinen bortsett från att vattenbehållaren har tendens att krångla samt att den är på gränsen på att vara för liten.

Auto Cappuccinatore-system
Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk helautomatiska espressomaskin är försedd med dels en display med LED-symboler, men även ett reglage som kan användas för att anpassa kaffets styrka, vilket underlättar bryggningen ytterligare.

Man kan nämligen med detta reglage justera kaffestyrkan utifrån tre olika nivåer samt programmera maskinen utifrån vattenhårdheten. Vridreglaget används även med funktionen Auto Cappuccinatore, som är ett program som förbereder varm mjölk och varmt vatten samt skummar mjölk.

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk har även en smart koppvärmare som håller kaffet varmt längre, samt ett automatiskt rengöringsprogram som säkerställer att maskinen alltid är ren och fräsch.

Mer om Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,2 L
 • Ström: 1400 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 20 x 46 x 33 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

DeLonghi La Specialista EC9335.M - snabb och lättskött espressomaskin

Mest användarvänliga helautomatiska espressomaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 80/100 poäng på Coffeeness.de
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på DeLonghi La Specialista EC9335.M:

 • Patenterad sensorslipningsteknik
 • Aktiv temperaturreglering med dubbelt värmesystem
 • "My LatteArt"-program för perfekt cappuccino

Fördelar

 • Bra mjölkskummare
 • 20 inställningar för olika styrkor
 • Riktigt snabb
 • Mängden vatten går att anpassa för varje kopp
 • Enkel att rengöra och avkalka

Nackdelar

 • Något skrymmande konstruktion

DeLonghi La Specialista EC9335.M har testats av bland annat Cuppabean.com och Coffeeness.de, varav båda expertkällorna gav den ett högt betyg tack vare den höga kvalitet den håller samt dess snabba bryggning och fantastiska mjölkskummare.

Mer om DeLonghi La Specialista EC9335.M

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2,5 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 19 bar
 • Mått: 39 x 35 x 45 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Med denna lyxiga helautomatiska espressomaskin kan du snabbt och enkelt brygga en perfekt kopp espresso precis när du känner för det, och när du är klar med maskinen kan du smidigt rengöra och kalka av den; denna kaffemaskin är nämligen konstruerad för att vara hygienisk och enkel att rengöra.

En av de få nackdelarna med DeLonghi La Specialista EC9335.M är att den tar upp relativt mycket plats, så om du har begränsat utrymme i köket skulle förmodligen en mindre modell passa bättre. Experterna nämner även att den kan vara något svår att bemästra och passar därför bäst hos en riktig kaffeentusiast.

Melitta Caffeo Passione One Touch - kompakt helautomatisk espressomaskin

Bästa kompakta helautomatiska espressomaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bra betyg hos tyska Haus Garten Test 
 • check Bra betyg hos det tyska testmagasinet ETM Testmagazin 
 • check Bra betyg hos Råd & Rön
 • check 87/100 poäng på Testberichte.de
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Melitta Caffeo Passione One Touch:

 • Kompakt, modern design idealisk för begränsade utrymmen
 • Enkel och intuitiv användning med ett enda tryck
 • Kaffestyrkan kan justeras i fem nivåer

Fördelar

 • Kan förbereda tio olika kaffedrycker
 • Har en tillhörande app och ett automatiskt rengöringsprogram
 • Kan brygga tre olika koppstorlekar

Nackdelar

 • Mindre kapacitet

Den här helautomatiska espressomaskinen passar dig som vill inte vill spendera för mycket pengar eller som inte har så mycket utrymme i köket. Melitta Caffeo Passione One Touch har nämligen en mycket kompakt design och tar därför inte upp särskilt mycket plats, men kan trots sin storlek brygga gott kaffe som går att anpassa efter individuella önskemål.

Melitta Caffeo Passione One Touch har testats av tre olika expertkällor, varav alla var imponerade av den och gav den därför bra betyg. Källorna som granskat modellen är den tyska hus- och trädgårdssajten Haus Garten Test, det tyska testmagasinet ETM Testmagazin samt den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön. Alla har bedömt Melitta Caffeo Passione One Touch utifrån olika testpunkter.

Recension: En detaljerad recension av Melitta Caffeo Passione One Touch

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,2 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 25 x 39 x 40 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Kompakt modell till ett överkomligt pris
Till skillnad från många andra helautomatiska espressomaskiner på marknaden tar den mindre och billigare modellen Melitta Caffeo Passione One Touch inte upp särskilt mycket utrymme, och modellen passar därför perfekt i mindre kök. Dess kompakta storlek medför dock att maskinen har en relativt små vatten- och bönbehållare med kapaciteter på 1,2 liter respektive 125 gram.

Trots att Melitta Caffeo Passione One Touch är både mindre och billigare är genomsnittet, är den inte försedd med färre funktioner eller av sämre kvalitet. Denna helautomatiska espressomaskin har nämligen både modern teknik, mjölkskummare samt möjligheten att själv mala kaffebönor.

Melitta Best Aroma System
Hos Melitta Caffeo Passione One Touch har tillverkaren lagt stort fokus på att kaffebönorna i bönbehållaren ska förvaras på bästa möjliga sätt för att bevara deras smak och arom. Maskinen är nämligen utrustad med Melitta Best Aroma System, det vill säga ett system som ger ett extra bra skydd åt bönorna, och “böna-till-kopp”-funktionen, som säkerställer att bara de kaffebönor som behövs för det valda kaffet mals medan resten av bönorna förblir förseglade i behållaren.

Välj din kaffesort med One Touch
Melitta Caffeo Passione One Touch kan brygga många olika typer av kaffe: allt från mörk espresso till kaffedrycker med mjölk. Modellen är nämligen utrustad med en mjölkskummare, vilket öppnar upp möjligheter att förbereda många andra drycker utöver espresso – till exempel latte macchiato, café crème, cappuccino, ristretto och lungo.

Med One Touch-styrningen väljer man enkelt vilken kaffedryck man vill brygga med en enda knapptryckning på maskinen display som erbjuder olika förinställda kaffespecialiteter. Man kan även välja koppstorlek: liten, mellan eller stor.

Melitta Caffeo Passione One Touch är försedd med modern teknik då den har en tillhörande app som erbjuder hjälp samt tips och tricks för en bättre upplevelse av bryggningen och maskinen. Den har dessutom automatisk rengöring och avkalkning.

Mer om Melitta Caffeo Passione One Touch

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,2 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 25 x 39 x 40 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

DeLonghi Ecam 510.55 M - helautomatisk kaffemaskin med tillhörande app

Mest anpassningsbara helautomatiska espressomaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Högt betyg på 90/100 poäng på Coffeeness.de
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på DeLonghi Ecam 510.55 M:

 • Coffee LINK APP för obegränsade möjligheter till personlig anpassning
 • Enkel styrning med en knapptryckning eller med din mobila enhet
 • Kan förbereda många olika kaffedrycker

Fördelar

 • Stilrent hölje av metall
 • "böna-till-kopp"-funktionen bevarar bönornas arom
 • Minnesfunktion
 • Fint mjölkskum med LatteCrema-systemet
 • Enkel att rengöra med dess automatisk rengöringsfunktion

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Den här espressomaskinen med inbyggd kvarn passar dig som vill ha en helautomatisk espressomaskin som kräver otroligt lite manuellt arbete och som erbjuder många olika funktioner.

Recension: En detaljerad recension av  DeLonghi Ecam 510.55 M

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 23,8 x 47 x 35 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Mycket lite manuellt arbete
DeLonghi Ecam 510.55 M är en helautomatisk espressomaskin, vilket betyder att man inte behöver göra särskilt mycket manuellt arbete för att få en god kopp kaffe; det enda man faktiskt måste göra själv är att fylla på vatten och kaffebönor i respektive behållare.

Den här espressomaskinen är en relativt stor modell med en hög kapacitet: vattenbehållaren rymmer hela två liter vatten och bönbehållaren 250 gram kaffebönor. Observera dock att den inte kan hantera färdigmalda bönor.

Med eller utan mjölk
DeLonghi Ecam 510.55 M är en mycket mångsidig espressomaskin med både mjölkskummare och kaffekvarn. Den är även försedd med en “böna-till-kopp”-funktion som gör att maskinen enbart maler de kaffebönor som behövs till den aktuella koppen, för att resterande bönor ska förvaras hela i behållaren så att deras arom och smak skyddas.

DeLonghi Ecam 510.55 M kontrolleras via en tydlig och användarvänlig touchdisplay där man kan välja vilken kaffesort man vill ha, och eftersom att modellen har en mjölkskummare kan man välja såväl en mörk espresso som en kaffedryck med mjölk. Mjölkskummaren kan alltså med fördel användas till drycker som cappuccino, latte eller macchiato.

LatteCrema-system
DeLonghi Ecam 510.55 M är framställd för att kunna producera ett perfekt mjölkskum, och på displayen finns en meny som öppnar upp för många tillval och möjligheter. Man kan bland annat justera kaffe- och vattenmängden för att få kaffestyrkan precis som man vill ha den, och det finns även en minnesfunktion som sparar de valda inställningarna så att man snabbt kan få fram dem igen.

Om man vill ha kaffe med mjölk finns det även ett så kallat LatteCrema-program, som skapar ett mjukt och krämigt mjölkskum med rätt temperatur och som är programmerat för att ge en optimal blandning av kaffe och mjölk.

Rengöringen av DeLonghi Ecam 510.55 M sköts också med några enstaka knapptryckningar då modellen har ett automatiskt rengöringsprogram som håller dess renlighet på topp. Den har även ett avkalkningsprogram som gör maskinen effektivare och förlänger dess livslängd.

Mer om DeLonghi Ecam 510.55 M

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 23,8 x 47 x 35 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Sage The Oracle (BES980UK) - lyxig helautomatisk espressomaskin med flera valmöjligheter

Bästa premiumalternativ

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos den danska tidningen Berlingske Tidende
 • check 4,5/5 stjärnor på testsajten Trustedreviews.com
 • check Rekommenderas av ExpertReviews som har gett den ett betyg på 4/5 stjärnor
 • check Högt betyg på 5/5 stjärnor på BBCgoodfood
 • check Högt betyg på 4,5/5 stjärnor på TechRadar
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sage The Oracle (BES980UK):

 • Högkvalitativ konstruktion av rostfritt stål
 • Professionellt kaffe på mindre än 90 sekunder
 • Automatisk mjölkskumning med mikroskum

Fördelar

 • Rymlig helautomatisk espressomaskin 
 • Brygger gott kaffe och skummar mjölk bra
 • Enkel att använda
 • Många inställningar – perfekt för kaffeentusiasten
 • PID-temperaturkontroll som ger ordentligt bryggt kaffe

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Den här espressomaskinen passar dig som är ute efter en högkvalitativ helautomatisk espressomaskin och som kanske är något av en “prylnörd”. Den här modellen är nämligen försedd med väldigt många intressanta funktioner och är testad av både den internationella testsidan Trustedreviews.com och den danska tidningen Berlingske Tidende.

Trustedreviews.com har gjort en enskild granskning av Sage The Oracle (BES980UK), medan Berlingske Tidende har genomfört ett test av fem olika espressomaskiner där bland annat Sage The Oracle (BES980UK) ingick. Båda testpanelerna var överens om att det är en mycket bra helautomatisk espressomaskin och gav den därför höga betyg i sina granskningar.

Recension: En detaljerad recension av  Sage The Oracle (BES980UK)

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2,5 L
 • Ström: 2400 W
 • Tryck: 15 bar
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *
 • Mått: 39,2 x 37,3 x 45,4 cm

Fantastiskt gott kaffe
Sage The Oracle (BES980UK) är en helautomatisk espressomaskin utrustad med både en kaffekvarn och mjölkskummare för att kunna erbjuda en fullständig kaffeupplevelse. Det är en stor och rymlig modell med en vattenbehållare som rymmer 2,5 liter vatten och en bönbehållare som rymmer 280 gram kaffebönor.

Modellen kan brygga såväl mörk espresso som kaffedrycker med mjölk, och experterna anser att smaken på kaffet – särskilt espresson – är riktigt bra. De förklarar att den är både syrlig och lagom bitter, samt att smaken har en otroligt bra balans som gör att man kan känna av många olika smaknyanser.

Många anpassningsbara valmöjligheter
Experterna har även testat och bedömt mjölkskummaren hos Sage The Oracle (BES980UK) som de också är mycket imponerade av; de berättar att den skummade mjölken är så välgjord att kaffet får en riktigt god och krämig konsistens. Experterna nämner även att det är en anpassningsbar modell som dessutom är väldigt enkel att använda. De betonar att den kommer med många valmöjligheter och inställningar, som man kan välja och ändra via en tydlig display.

Sage The Oracle (BES980UK) är framtagen för konsumenten som vill kunna anpassa sitt kaffe och värdesätter individuella valmöjligheter. Man kan nämligen antingen låta maskinen styra allt automatiskt, eller byta till det manuella läge och själv agera barista, varpå man till exempel kan välja mellan hela 45 malningsnivåer i kaffekvarnen.

Temperaturkontroll
Sage The Oracle (BES980UK) är utformad för att bryggprocessen ska vara enkel och tydlig samt för att upprätthålla optimala förhållanden för att producera gott kaffe. Modellen använder sig till exempel av en PID-temperaturkontroll, som säkerställer att temperaturen är jämn under hela bryggningen.

Sage The Oracle (BES980UK) har även en uppvärmningsfunktion som värmer upp koppen i förväg för att hålla kaffet varmt längre, och utöver detta kan man även brygga två koppar samtidigt. Regelbunden automatisk rengöring gör att Sage The Oracle (BES980UK) hålls ren, fräsch och effektiv, och modellen indikerar själv på displayen när det är dags för det.

Experterna avslutar sin bedömning av Sage The Oracle (BES980UK) med att säga att det i stort sett bara finns fördelar med den här modellen – den är dock mycket dyr, och priset kan därmed betraktas som en nackdel.

Mer om Sage The Oracle (BES980UK)

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2,5 L
 • Ström: 2400 W
 • Tryck: 15 bar
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *
 • Mått: 39,2 x 37,3 x 45,4 cm

Melitta Barista T Smart - kaffemaskin med unik PRO AQUA-filtrering

Bäst i test enligt Råd & Rön

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos Råd & Rön
 • check Testvinnare enligt en dansk oberoende testpanel
 • check Bästa köp enligt ExpertReviews som gav den ett högt betyg på 5/5 stjärnor
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Melitta Barista T Smart:

 • 18 förinställda program för olika kaffedrycker
 • Mångsidiga patenterade system
 • Unik PRO AQUA-filtrering

Fördelar

 • Producerar mjölkskum av mycket hög kvalitet
 • Många konfigurationsalternativ
 • Elegant och stilren design
 • Dubbla behållare för kaffebönor
 • Försedd med en Double Cup-funktion

Nackdelar

 • Det är något svårt att tömma droppbrickan

Melitta Barista T Smart har testats och recenserats av både svenska Råd & Rön och brittiska Expertreviews.co.uk och har gått hem hos båda expertkällorna. Hos Råd & Rön blev den dessutom utsedd till testvinnare, och av Expertreviews.co.uk fick den ett betyg på 5/5 stjärnor. De fina omdömena motiveras bland annat med att maskinen är mycket anpassningsbar och att kaffet den brygger har bra smak. Experterna är däremot inte lika nöjda med maskinen energiförbrukning och höga pris.

Recension: En detaljerad recension av Melitta Barista T Smart

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1.8 L
 • Ström: 1400 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 25,9 x 46,7 x 37,2 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Helautomatisk espressomaskin med många valmöjligheter
Melitta Barista T Smart är en helautomatisk espressomaskin som sköter hela bryggningen med endast en knapptryckning. Maskinen har en vattenbehållare på 1,8 liter och en bönbehållare som rymmer 270 gram kaffebönor.

Tack vare den inbyggda mjölkskummaren kan maskinen brygga 18 olika kaffedrycker både med och utan mjölk. Maskinen styrs antingen via kontrollpanelen på dess framsida eller via den tillhörande Melitta Connect-appen, där man kan justera allt från kaffets styrka till koppstorlek samt välja om man vill använda färdigmalet kaffe eller hela bönor. Med den här maskinen kan man alltså få sitt kaffe precis som man vill ha det.

Om man skulle glömma bort att stänga av maskinen efter att man har använt den behöver man inte oroa sig – maskinen stängs nämligen av automatiskt när man inte använder den.

Multifunktionell espressomaskin
Melitta Barista T Smart är en multifunktionell espressomaskin med flera praktiska funktioner, till exempel “My Coffee Memory”, som gör att upp till fyra personer kan spara inställningarna för sitt favoritkaffe, och “Double-Cup”, som gör att man kan brygga två koppar samtidigt.

Tack vare dess automatiska rengörings- och avkalkningsprogram är det enkelt att rengöra maskinen, och både mjölksystemet och bryggenheten är avtagbara för att underlätta rengöringen.

Vad säger experter om Melitta Barista T Smart?

Enligt experterna är Melitta Barista T Smart en bra espressomaskin som uppfyller de flestas kaffebehov. Expertreviews.co.uk skriver bland annat att det är en genial modell som är väldigt anpassningsbar.

Experterna framhäver även att Melitta Barista T Smart är enkel att både rengöra och underhålla och förklarar att man därför slipper lägga en massa tid på underhåll.

Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om den här helautomatiska espressomaskinen anser de att den är relativt dyr och skrymmande, vilket kan vara värt att ha i åtanke innan man beslutar sig för att investera i den.

Mer om Melitta Barista T Smart

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1.8 L
 • Ström: 1400 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 25,9 x 46,7 x 37,2 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Philips Series 2200 EP2231 - helautomatisk espressomaskin med 100 % keramiska kvarnar

Bästa automatiska espressomaskin med keramiska kvarnar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Utsedd till “Bra Köp” hos Råd & Rön
 • check 5/5 stjärnor på Coffeeness.de
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips Series 2200 EP2231:

 • Slitstarka 100 % keramiska kvarnar
 • Justerbar styrka och kvantitet med My Coffe-displayen
 • Tolv-stegsjustering av kaffekvarnen

Fördelar

 • Touchdisplay
 • Automatisk avstängning
 • Enkel rengöring
 • Olika praktiska och justerbara inställningar
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Något högljudd pump

Philips Series 2200 EP2231 har testats av konsumentorganisationen Råd & Rön som gav den utmärkelsen “Bra Köp”. Detta motiverades bland annat med att maskinens mjölkskummare fungerar mycket bra samt att den är försedd med praktiska funktioner. Experterna är däremot inte lika nöjda med modellens höga energiförbrukning.

Recension: En detaljerad recension av Philips Series 2200 EP2231

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Ström: 1500 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 24,6 x 43,3 x 37,1 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Snabb och enkel kaffebryggning
Philips Series 2200 EP2231 är en helautomatisk espressomaskin som brygger en kopp kaffe på en enda knapptryckning. Maskinen sköter hela arbetet själv och användaren behöver inte göra något alls.

Bönbehållaren rymmer 275 gram kaffebönor och vattenbehållaren har en kapacitet på 1,8 liter. Maskinen har dessutom en mjölkskummare och kan därför brygga kaffedrycker både med och utan mjölk – allt från svart kaffe och espresso till cappuccino.

Om man inte använder espressomaskinen på en viss tid stängs den av automatiskt vilket förebygger onödig elförbrukning och oron av att man har glömt att stänga av den.

Justerbara inställningar
Philips Series 2200 EP2231 har flera justerbara inställningar som gör det möjligt att brygga kaffet precis som man vill ha det; man kan till exempel med “My Coffee Choice” välja vilken styrka och koppstorlek man föredrar.

Den keramiska kaffekvarnen är dessutom försedd med 12 olika nivåer och kan därmed också anpassas efter behov och preferenser. Bönorna kan alltså både malas till ett fint pulver eller mer grovmalet. Med hjälp av aromextraheringssystemet hittar maskinen alltid en optimal balans mellan aromextrahering och bryggtemperatur för att man ska få en så aromatisk och välsmakande kopp kaffe som möjligt.

Enkel rengöring
Rengöringen av Philips Series 2200 EP2231 går både snabbt och enkelt, vilket främst beror på att maskinen har flera löstagbara komponenter som tål att diskas i diskmaskinen. Bryggenheten är också löstagbar, men den ska endast rengöras och torkas av med en fuktig trasa.

Sist, men inte minst, har Philips Series 2200 EP2231 ett AquaClean-filter som ser till att man inte behöver avkalka maskinen manuellt. Tack vare detta behöver maskinen dessutom först avkalkas när den har bryggt ungefär 5 000 koppar.

Mer om Philips Series 2200 EP2231

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Ström: 1500 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 24,6 x 43,3 x 37,1 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Siemens EQ.9 Plus Connect s500 - kaffemaskin med helautomatisk ångrengöring

Bästa helautomatiska espressomaskin i sin prisklass

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg hos Råd & Rön
 • check Rekommenderas av TrustedReviews som har gett den ett högt betyg på 4,5/5
 • check Rekommenderas av de tyska kaffeexperterna från Coffeeness.de
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens EQ.9 Plus Connect s500:

 • Individuella smakvariationer med baristaMode
 • Tyst drift med superSilent-systemet
 • Minnesinställningar för upp till tio användare

Fördelar

 • Enkel styrning med den tillhörande appen
 • Två malnings- och bryggningsprocesser
 • Helautomatisk ångrengöring
 • TFT-display med interaktiv meny
 • Hög prestanda

Nackdelar

 • Mjölksystemet tenderar att vara något svårt att rengöra

Siemens EQ.9 Plus Connect s500 har testats av fyra olika expertkällor: Råd & Rön, Which.co.uk, Chip.de och Coffeeness.de. Espressomaskinen går hem hos samtliga experter och har mottagit mycket beröm i alla recensioner.

Experterna skriver bland annat att maskinen har många praktiska funktioner och att den brygger en välsmakande kopp kaffe. Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om Siemens EQ.9 Plus Connect s500, nämner de även att maskinen är relativt kostsam.

Recension: En detaljerad recension av Siemens EQ.9 Plus Connect s500

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2,3 L
 • Ström: 1500 W
 • Tryck: 19 bar
 • Mått: 31,6 x 39,2 x 47 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Anpassa kaffet efter olika preferenser
Med Siemens EQ.9 Plus Connect s500 får man en helautomatisk espressomaskin som brygger kaffe på en enda knapptryckning. Om man vill anpassa kaffet går det dessutom att justera både kaffestyrkan och bönornas malningsgrad.

Eftersom att maskinen har en inbyggd mjölkskummare kan den dessutom brygga kaffedrycker både med och utan mjölk, och den kan även brygga två koppar på en gång om man till exempel har besök. Den löstagbara vattenbehållaren har en kapacitet på 2,3 liter och bönbehållaren rymmer upp till 290 gram kaffebönor.

Enkel styrning
Siemens EQ.9 Plus Connect s500 är enkel att hantera och kan antingen styras manuellt på själva maskinen eller via den tillhörande appen – man kan alltså fjärrstyra maskinen om man föredrar det.

Om man skulle glömma bort att stänga av espressomaskinen behöver man inte heller oroa sig, den stängs nämligen av automatiskt efter en viss tid utan användning. För att man ska kunna brygga sitt favoritkaffe på nolltid kan man även lägga till sina favoritalternativ direkt på startmenyn.

Tack vare ett helautomatiskt rengörings- och avkalkningssystem sköts även rengöringen automatiskt på den här maskinen, vilket innebär att man endast behöver rengöra själva bryggenheten och droppbrickan manuellt.

Vad säger experter om Siemens EQ.9 Plus Connect s500?

Enligt experterna är Siemens EQ.9 Plus Connect s500 en pålitlig kaffebryggare. Coffeeness.de beskriver även modellen som både hållbar och högkvalitativ, samt att den förmodligen hade varit marknadens bästa om den vore enklare att rengöra. Experterna avslutar med att säga att Siemens EQ.9 Plus Connect s500 brygger gott kaffe och att den är relativt tyst i drift, men att man bör ha i åtanke att den har ett högre pris.

Mer om Siemens EQ.9 Plus Connect s500

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 2,3 L
 • Ström: 1500 W
 • Tryck: 19 bar
 • Mått: 31,6 x 39,2 x 47 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Melitta Caffeo Barista - robust helautomatisk espressomaskin

Mest högkvalitativa helautomatiska espressomaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg hos den danska tidningen Berlingske Tidende
 • check Högt betyg på 4,5/5 stjärnor hos TrustedReviews
 • check Toppbetyg hos Råd & Rön
 • check "bästa pris" enligt ExpertReviews som gav den ett betyg på 5/5 stjärnor
 • check Bra betyg på brittiska Goodhousekeeping.co.uk
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Melitta Caffeo Barista:

 • Praktisk bryggning för två koppar samtidigt
 • Många valmöjligheter för att anpassa sitt kaffe
 • Smart "Touch and Slide" med TFT-display

Fördelar

 • Inbyggt Aromasafe-lock
 • Robust konstruktion
 • Minnesfunktion för egna inställningar
 • Snygg design av hög kvalitet

Nackdelar

 • Något skrymmande

Den här espressomaskinen passar dig som vill uppnå en äkta baristakänsla hemma och som vill ha en espressomaskin som erbjuder många anpassningsbara alternativ. Melitta Caffeo Barista har testats av fem olika expertpaneler: konsumentorganisationen Råd & Rön, den danska tidningen Berlingske Tidende, testsidorna Trustedreviews.com och Expertreviews.co.uk samt brittiska Good Housekeeping Institute. Samtliga expertpaneler tyckte mycket bra om Melitta Caffeo Barista och gav den därför toppbetyg.

Recension: En detaljerad recension av Melitta Caffeo Barista

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 25,5 x 46,5 x 36,5 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Barista i sitt eget hem
Melitta Caffeo Barista är designad för att konsumenten ska känna sig som en barista i sitt eget hem., och därför är den helautomatisk och försedd med många olika funktioner som gör att man kan brygga kaffe av samma kvalitet som det man får på sitt favoritcafé.

Experterna är överens om att Melitta Caffeo Barista är en bra och robust modell, och förklarar att kaffet som den brygger har en riktigt fin smakbalans. Designen mottager inte särskilt mycket beröm, men experterna bedömer istället modellens enkla användning tack vare dess touchdisplay med tydliga symboler som gör det enkelt att knappa in sina önskemål.

Melitta Caffeo Barista erbjuder många olika valmöjligheter som låter dig anpassa kaffet efter dina egna preferenser.

Skyddar bönorna
Hos Melitta Caffeo Barista har man lagt stort fokus på att förvara kaffebönorna ordentligt, och därför har modellen ett Aromasafe-lock som skyddar bönornas aromämnen.

“Böna-till-kopp”-funktionen gör även att modellen bara maler de bönor som krävs för den aktuella koppen, vilket innebär att resterande kaffebönor förblir förseglade och därmed skyddade. För att kaffet ska få bästa möjliga smak har Melitta Caffeo Barista även en Automatic Bean Select-funktion, vilken gör att modellen själv kan välja mellan två olika typer av kaffebönor beroende på vilken typ av kaffedryck man har valt.

Enkelt val med One Touch
Melitta Caffeo Barista är som sagt mycket enkel att använda, och med One Touch-funktionen får man snabbt sitt valda kaffe med en enda knapptryckning. Eftersom att Melitta Caffeo Barista både har en integrerad kaffekvarn och mjölkskummare med flera inställningar erbjuder modellen även många olika valmöjligheter för kaffet.

En smart bonusfunktion hos Melitta Caffeo Barista är “My Coffee Memory”, vilket är en minnesfunktion som bland annat kommer ihåg bryggtemperatur, kaffestyrka, koppstorlek samt mjölkskum, vilket innebär att man inte behöver knappa in allt på nytt varje gång. My Coffee Memory rymmer upp till fyra unika profiler.

Rengöringen av Melitta Caffeo Barista sköts automatiskt och maskinen indikerar själv när det är dags för rengöring eller avkalkning – det enda du behöver göra är att starta programmet. Experterna avslutar sin bedömning av Melitta Caffeo Barista med slutsatsen att man inte ska borde köpa den för dess utseende, men för dess högkvalitativa bryggning.

Mer om Melitta Caffeo Barista

Specifikationer

 • Vattentankens kapacitet: 1,8 L
 • Ström: 1450 W
 • Tryck: 15 bar
 • Mått: 25,5 x 46,5 x 36,5 cm
 • Inbyggd kaffekvarn *
 • inbyggd mjölkskummare *

Tester och recensioner av helautomatiska espressomaskiner som används i artikeln

Expert- och testkällor

Aftonbladet.se

Aftonbladet.se är en av Sveriges mest lästa tidningar som publicerar artiklar dagligen där de skriver om både nyheter och underhållning. Aftonbladet.se behandlar även konsumentrelaterade ämnen, och har bland annat testat espressomaskinen Melitta Caffeo CI – klicka här för att läsa mer om det.

Berlingske Tidende

Berlingske Tidende är Danmarks äldsta tidning som fortfarande är aktiv; den grundades år 1749 och publiceras fortfarande dagligen. Berlingske Tidende behandlar främst ämnen som in- och utland, affärer, sport, kultur och debatt, men har även en hemsida som lägger mycket fokus på konsumentliv och livsstil. De har bland annat utfört en granskning där de testat fem olika espressomaskiner –klicka här för att läsa mer om det.

Coffeeness.de

Coffeeness.de är en tysk hemsida som handlar om kaffe. De benämner sig själva som en kaffeblogg och skriver om alla aspekter av kaffe, vilket även inkluderar espressomaskiner och kaffebryggare. Coffeeness.de har provat fyra olika modeller som vi har inkluderat i vår artikel.

Här kan du läsa deras test av Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk.

Här kan du läsa deras test av Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW.

Här kan du läsa deras test av Melitta Caffeo CI.

Här kan du läsa deras test av Philips Saeco Incanto HD8914/01.

Coffeeness.de har även testat Siemens EQ.9 Plus Connect s500 som de i slutändan valde att rekommenderar till sina läsare. Du kan läsa hela testet här.

ETM Testmagazin 

ETM Testmagazin är ett tyskt testmagasin som granskar ett brett utbud av konsumentprodukter inom hushåll, teknik och fritid. De har ETM Testmagazin bland annat testat espressomaskinen Melitta Caffeo Passione One Touch – klicka här för att läsa mer om det. Observera dock att du måste vara betalande prenumerant för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsida som huvudsakligen granskar elektronikprodukter för den vanliga konsumenten. De fokuserar framför allt på produkter inom TV, dator, mobiltelefoni och kök. Expertreviews.co.uk har provat två olika espressomaskiner, nämligen Melitta Caffeo Barista, som du kan läsa mer om här, och Sage Oracle Touch, som du kan läsa mer om här.

Expertreviews.co.uk har även testat och recenserat espressomaskinen Melitta Barista T Smart och gett modellen ett betyg på 5 av 5 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Frankfurter Allgemeine

Frankfurter Allgemeine Zeitung är en tysk tidning som i vardagligt tal bara kallas FAZ. Frankfurter Allgemeine är en av Tysklands största tidningar, som även är mycket välkänd utanför Tyskland. Tidningen skriver om allt inom nyheter, sport och industri, men ibland även  konsumentämnen. Frankfurter Allgemeine har provat espressomaskinen Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW – klicka här för att läsa mer om det.

Gastromand.dk

Gastromand är en dansk herrtidning som skriver ur ett manligt perspektiv. De behandlar allt som rör gastronomi, vilket innefattar bland annat mattrender, recept, restauranger, kokböcker och köksredskap. Gastromand har bland annat testat espressomaskinen Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) – klicka här för att läsa mer om det.

Goodhousekeeping.co.uk

Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument ta del av både kunskapsartiklar, informativt innehåll samt bedömningar av olika hus-, hem- och trädgårdsprodukter. Good Housekeeping Institute utför frekvent tester, och de bedömer produkterna utifrån deras funktionalitet, användarvänlighet, miljövänlighet och pris. Good Housekeeping Institute har bland annat testat espressomaskinen Melitta Caffeo Barista – klicka här för att läsa mer om det.

Haus Garten Test är en tysk tidning som behandlar ämnen som bostad, kök, hus och trädgård. Haus Garten Test utför dessutom en mängd tester av konsumentprodukter för hus och trädgård, och har bland annat testat espressomaskinen Melitta Caffeo Passione One Touch – klicka på här för att läsa mer om det. Observera dock att du måste vara betalande prenumerant för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

Klikk.no är en norsk konsumentsida som utför en rad tester av produkter för hus, hem, trädgård, bil, teknik, mode och hälsa. Klikk.no har testat espressomaskinen Siemens EQ. 6 Te607203rw i en undersökning där även fem andra modeller ingick. Klicka på här för att läsa mer om detta test.

Råd & Rön

Konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, vilket även inkluderar tester av olika konsumentprodukter. Råd & Rön har bland annat testat 31 olika espressomaskiner som du kan läsa mer om här.
Observera dock att du antingen måste vara betalande prenumerant eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de specifika testresultaten.

Stiftung Warentest / Test.de

Stiftung Warentest är ett testmagasin från Tyskland som genomför granskningar av olika konsumentprodukter. De finns även online på hemsidan Test.de. Stiftung Warentest har testa flera olika espressomaskiner – klicka här för att läsa mer om det.

Techradar.com

Techradar.com är en internationell tekniksida som handlar om utvecklingen i teknikvärlden. Techradar.com skriver om nyheter, trender och guider samt testar olika produkter; det har bland annat provat två olika espressomaskiner.

Här kan du läsa deras test av Melitta Caffeo CI.

Här kan du läsa deras test av Sage Oracle Touch.

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com är en internationell testsida som genomför en mängd olika undersökningar och tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina läsare med den bästa och mest aktuella informationen om produkterna samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Trustedreviews.com har bland annat testat fyra olika espressomaskiner.

Här kan du läsa deras test av Melitta Caffeo Barista.

Här kan du läsa deras test av DeLonghi Ecam 44.660.B.

Här kan du läsa deras test av Sage The Oracle (BES980UK).

Här kan du läsa deras test av Sage Oracle Touch.

Chip.de

Det tyska testmagasinet Chip.de testar och recenserar en mängd olika konsumentprodukter inom elektronik och teknik. De har till exempel provat Siemens EQ.9 Plus Connect s500 och gav då maskinen ett betyg på 4,3/5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största testmagasin. De vill hjälpa sina läsare att välja de bästa produkterna på marknaden och recenserar därför många olika konsumentprodukter. Which.co.uk har bland annat granskat espressomaskinen Siemens EQ.9 Plus Connect s500, som du kan läsa mer om här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till de specifika testresultaten.

Coffeeness.de

Coffeeness.de är en tysk konsumentsajt som testar kaffe och kaffemaskiner; vi har tagit del av deras test av DeLonghi La Specialista EC9335.M. Du kan läsa hela testet här.
Testet uppdaterades den 22 januari 2021.

Cuppabean.com 

Cuppabean.com är en amerikansk blogg som skriver om mat och kaffe. Vi har tagit del av deras test av DeLonghi La Specialista EC9335.M. Du kan läsa hela testet här.
Testet uppdaterades den 11 oktober 2021.

FAQ

Vilken helautomatiska espressomaskin är bäst?
Det är svårt att säga exakt vilken helautomatiska espressomaskin som är bäst eftersom det kan variera beroende på behov och preferenser. En maskin som vi dock tror passar de allra flesta är AIVIQ AEM-101S.
Hur testas espressomaskinerna?
Espressomaskiner bedöms bland annat baserat på deras användarvänlighet, vilket bland annat inkluderar påfyllning av kaffebönor och vatten, rengöring och justering av inställningar. Man undersöker även temperaturen och kvaliteten hos espresson samt hur enhetligt resultatet blir om man brygger flera koppar efter varandra. Man testar dessutom eventuell mjölkskummare samt bedömer maskinernas energiförbrukning.
Hur väljer jag rätt helautomatiska espressomaskin?
Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina specifika behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du fundera på faktorer som maskinens funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.

Vad är en helautomatisk espressomaskin?

Baserat på information från de danska kaffededikerade hemsidorna Rigtigkaffe.dk och kaffe-blog.dk kommer vi i detta avsnitt att redogöra för vad en helautomatisk espressomaskin egentligen är. Du som konsument har förmodligen redan hört uttrycken “helautomatisk espressomaskin”, “automatisk espressomaskin” och “halvautomatisk espressomaskin” – men vad är egentligen skillnaden? Det går vi igenom nedan!

Helautomatisk espressomaskin

En helautomatisk espressomaskin är ett bra alternativ för dig som vill ha en espressomaskin som sköter så gott som allting själv, och som därmed inte kräver särskilt mycket manuellt arbete från dig som användare.

Bryggprocessen i en helautomatisk espressomaskin sker med en inbyggd kaffekvarn och en mjölkskummare – vissa modeller har till och med kompletta mjölksystem, vilket innebär att maskinen kan brygga både espresso och kaffedrycker med mjölk, till exempel cappuccino, latte och macchiato, helt automatiskt. Helautomatiska modeller har ofta en slang för mjölken som antingen placeras direkt i mjölkkartongen eller en behållare, och vissa modeller levereras även med en mjölkkanna. Därefter värms mjölken upp, skummas och skickas sedan ned i koppen tillsammans med kaffet. Vissa modeller har bara en inställning för att skumma mjölk, medan andra låter användaren justera skummet samt välja hur krämig mjölken ska bli.

Med bara ett fåtal knapptryck på maskinens display kan man därmed få sin önskade kaffedryck – oavsett om det är med mjölk eller inte –  och vanligtvis finns det även många anpassningsmöjligheter och inställningar.

En helautomatisk espressomaskin med ett komplett mjölksystem erbjuder många alternativ för kaffedrycker med mjölk, medan en vanlig automatisk espressomaskin oftast bara brygger svart kaffe och espresso.

Helautomatiska espressomaskiner har dessutom vanligtvis en inbyggd kvarn som låter användaren justera malningsgraden, vilket kan skapa olika smaknyanser i det färdiga kaffet.

Slutligen tenderar helautomatiska espressomaskiner att ha automatiska rengöringsfunktioner, där maskinen själv kan indikera när det är dags för rengöring, påfyllning, filterbyte och liknande. De helautomatiska modellerna har ofta flera rengöringsprogram samt en avkalkningsfunktion

Vissa helautomatiska espressomaskiner har även ett manuellt läge som man kan starta om man vill göra delar av bryggningsprocessen själv. Detta är dock inte särskilt vanligt då de flesta helautomatiska modellerna inte erbjuder manuell bryggning.

Eftersom att helautomatiska espressomaskiner kan göra så mycket utan användarens assistens kostar de även mer än andra typer av espressomaskiner; de mest avancerade modellerna kan kosta över 15 000 kronor.

Automatisk espressomaskin

En automatisk espressomaskin är ett bra alternativ för konsumenten som vill ha en espressomaskin för att främst brygga vanligt kaffe och espresso, eller för den som vill brygga en god kopp kaffe utan att behöva göra särskilt mycket själv.

En automatisk espressomaskin har en kaffekvarn och vanligtvis även en mjölkskummare, men den kan inte brygga lika många olika kaffedrycker med mjölk som en helautomatisk espressomaskin kan utan bemanning. Den kan inte heller sköta bryggningen med bara ett knapptryck, vilket är vanligt hos helautomatiska modeller.

Bryggningsprocessen hos en automatisk espressomaskin börjar i kvarnen där bönorna mals för att kaffet ska serveras färskt. Sedan skickas de malda bönorna ner i bryggenheten där kaffet utsätts för automatisk press, varpå vattnet rinner genom kaffet; till sist kommer espresson ut. Med en automatisk espressomaskin kan man själv välja hur starkt man vill att kaffet ska vara.

De automatiska espressomaskinerna har en display där man kan välja vilket kaffe man vill ha, samt ett automatiskt rengöringsprogram som man endast behöver starta – sedan sköter maskinen själva rengöringen själv.

En automatisk espressomaskin passar bäst till konsumenten som inte vill göra särskilt mycket själv, och som föredrar att dricka espresso eller svart kaffe. Dessa maskiner är dessutom betydligt billigare än en helautomatisk espressomaskin, och utgör därför ett mer budgetvänligt alternativ.

Halvautomatisk espressomaskin

En halvautomatisk espressomaskin är ett bra alternativ för konsumenten som vill göra kaffebryggningen till en upplevelse och utföra stora delar av processen själv. Med en halvautomatisk espressomaskin setts det manuella arbetet i fokus, då den här typen av maskiner varken har kaffekvarn eller mjölkskummare; vissa kallar därför halvautomatiska espressomaskiner för manuella espressomaskiner.

Man måste alltså mala kaffebönorna och sätta dem i filtret, pressa kaffet med en “tamper” och sedan sätta filtret i maskinen. Därefter startar man vattnet och espresson rinner ner i koppen.

Tampningen är ett mycket viktigt steg i kaffebryggningen med en halvautomatisk espressomaskin då det har stor betydelse för resultatet. Det är nämligen då man säkerställer att vattnet rinner genom kaffet med rätt hastighet; om det tar för lång tid för vattnet att rinna igenom blir kaffet bittert, och om det går för snabbt får man ett smaklöst kaffe.

Det kan låta lite krångligt för en nybörjare, men det tåls att notera att en halvautomatisk espressomaskin ger ett riktigt gott och anpassat kaffe med en perfekt crema och arom.

Man bör dock tänka på att en halvautomatisk espressomaskin kräver en del extrautrustning för att bryggningen ska bli riktigt bra. Man behöver bland annat en kaffekvarn och en tamper, samt en mjölkskummare om man vill skapa kaffedrycker med mjölk.

En fördel med halvautomatiska espressomaskiner är att de inte alls är lika dyra som helautomatiska maskiner – man kan hitta dem för bara några tusen kronor.

Vilken maskin ska jag välja?

Kaffe-blog.dk förklarar att man borde välja en helautomatisk espressomaskin om man inte vill göra det manuella arbetet själv, samt om man vill kunna brygga många olika kaffedrycker med mjölk på bara ett par knapptryckningar.

Om man vill ha ett billigare alternativ till en helautomatisk espressomaskin, och inte har något behov av att dricka många olika kaffedrycker med mjölk, borde man istället välja en automatisk espressomaskin. Den här varianten är ett särskilt bra alternativ för espressodrickaren.

Om man däremot är en kaffeentusiast och vill brygga kaffet manuellt och från grunden, är en halvautomatisk modell det bästa alternativet. Dessa maskiner ger nämligen användaren stora möjligheter att själv justera och anpassa bryggprocessen.

Hur påverkas din kropp av kaffe?

Så påverkas din kropp av koffeinet i kaffet

Många dricker kaffe på morgonen i hopp om att piggna till och känna sig redo för dagens arbete, medan andra dricker det sent på kvällen för att hålla sig vaken och klar i huvudet. Det är koffeinet i kaffet som ger den uppiggande effekten, och baserat på en artikel från danska Dr.dk förklarar vi nedan hur koffein egentligen påverkar kroppen.

Samma effekt som amfetamin

I grova drag delar koffein många egenskaper med den farliga substansen amfetamin, i och med att båda ämnena stimulerar och har en uppiggande effekt på kroppen. Det är förstås en grov jämförelse eftersom koffein inte innehåller några av de skadliga ämnena som finns i amfetamin.

Den uppiggande effekten av koffein gör därför att morgonkaffet får kroppen att kännas frisk och mer aktiv, eller att man inte somnar så enkelt på kvällen.

Detta kan dock även vara ett problem, och eftersom att koffein kan hålla kroppen vaken i flera timmar bör de flesta inte dricka kaffe efter middagen. Utöver sömnlöshet finns det även andra negativa effekter av koffein – det har nämligen sammankopplats med ett förhöjt blodtryck.

Kaffe är nog en av de främsta källorna till koffein, men även energidrycker, till exempel Red bull, innehåller koffein.

Vad händer med koffeinet i kroppen?

När man får i sig koffein, till exempel från kaffe, absorberar blodet koffeinet och fördelar det sedan i hela kroppen. Man vaknar dock inte till av kaffet på en gång, utan det tar ungefär en halvtimme från det att du får i dig koffein till att du märker av störst effekt. Effekten minskar sedan gradvis, och efter tre till sju timmar har mängden halverats. Eftersom att koffeinet tar lång tid på sig att lämna kroppen kan det orsaka sömnlöshet på kvällen om man får i sig det för sent på dagen.

Du bör inte dricka för mycket kaffe

Ibland hörs skräckhistorier om att folk har dött efter att ha druckit för mycket kaffe, något som inte helt stämmer. Experter fastslår nämligen att det inte är farligt att dricka mycket kaffe och förklarar att man inte behöver oroa sig för en “överdos” – även om man dricker flera koppar om dagen. Enligt många studier finns det till och med belägg för att det kan vara gynnsamt och hälsofrämjande att dricka några koppar kaffe om dagen.

Experterna förklarar att koffein inte leder till några giftiga effekter på kroppen hos en vuxen så länge koffeinmängden inte överstiger 400 milligram per dag. De uppskattar även att man måste dricka runt 80-100 koppar kaffe per dag för att det ska ha en dödlig effekt, och då måste kopparna dessutom drickas direkt efter varandra.

Livsmedelsverket har dock andra riktlinjer för gravida, vilket du kan läsa mer om här på deras hemsida.

Rätt maskin för dina behov

Om du inte hittade rätt espressomaskin för dina behov i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet ett flertal andra artiklar som också kan vara av intresse.

Du kan till exempel ta del av testvinnande espressomaskiner på marknaden i vårt mer övergripande test av espressomaskiner.

Vi har även många artiklar där vi fokuserar på en specifik tillverkare, till exempel: DeLonghi Magnifica, Siemens, DeLonghiSmeg och Krups.

När det gäller espressomaskiner finns det dock ett märke som sticker ut från mängden med sina många testvinnande och högkvalitativa maskiner. Det rör sig självklart om det australiska märket Breville – även kallat Sage.

Vi har därför ett antal djupgående artiklar om olika modeller från Sage, bland annat Sage the Bambino PlusSage Barista Touch och Sage the Oracle; alla dessa modeller har blivit höjda till skyarna av både experter och konsumenter.

Om du tror att en vanlig kaffebryggare är ett bättre alternativ för dig kan vi naturligtvis hjälpa dig med det också.

Du kan till exempel läsa våra övergripande artiklar “Kaffebryggare bäst i test” och “Kaffebryggare med kvarn bäst i test” som båda innehåller testvinnande modeller samt spännande fakta om kaffe, koffein, kroppen och mycket annat.

Även inom denna kategorin har vi ett antal märkesspecifika artiklar, till exempel tester av kaffebryggare från KitchenAid, Moccamaster, Siemens, Bosch, Senseo och Wilfa.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

 DeLonghi Ecam 44.660.B - helautomatisk kaffemaskin med mjölkskummare

Melitta Caffeo CI

Siemens EQ. 3 s300 (TI313219RW)

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta