Köksmaskin Test – Hitta de bästa köksmaskiner här

0

I denna artikel går vi igenom en rad oberoende tester av köksmaskiner, från ledande testmagasin och tidningar. Denna artikel har samlat de maskiner som har fått de bästa rekommendationerna. Efter genomgången av alla modeller var för sig, så kommer vi med ett par råd inför valet av köksmaskin. Sist i artikeln hittar du dessutom en översikt över de tester vi har använt, så att du själv läsa vidare om du är intresserad.

Vi på konsumentmagasinet.se hoppas vår genomgång av köksmaskiner kommer att göra det enkelt och ge dig som läsare bättre överblick över vilka köksmaskiner som är de bästa på marknaden.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


KitchenAid Artisan 125

5 av 6 stjärnor hos den norska tidningen Klikk.no 
4 av 6 stjärnor hos danska Søndagsavisen

KitchenAid Artisan 125

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 625,00 Kr. 0,00 Kr. 4 625,00 Kr. Läs mer
4 625,00 Kr. 0,00 Kr. 4 625,00 Kr. Läs mer
5 259,00 Kr. 0,00 Kr. 5 259,00 Kr. Läs mer

 

KitchenAid är kända för sina högkvalitativa köksmaskiner som passar in i de flesta hem, och KitchenAid Artisan 125 har recenserats av experter från både Danmark och Norge. Den norska tidningen Klikk.no gav köksmaskinen 5 av 6 stjärnor, och hos danska Søndagsavisen fick maskinen ett betyg på 4 av 6 stjärnor.

Båda experterna har provat alla funktioner på maskinen, och de verkar överens om att KitchenAid Artisan 125 är lätt att använda samt att modellen kommer med många användbara tillbehör.

Den här modellen finns i flera olika färger, så man har goda förutsättningar att hitta just den färg som passar in i köket där hemma.

Eftersom att den här modellen är stor och tung kan det även vara svårt att ställa in den i ett köksskåp, och det är därför bäst att låta den stå framme på köksbänken.

En stark maskin som vispar bra 

KitchenAid Artisan 125 har en motor på 300 watt. Man ska dock inte låta sig luras av den låga effekten, för experterna berättar att maskinen fortfarande levererar ett bra resultat.

Man kan göra många olika blandningar med KitchenAid Artisan 125, men den fungerar allra bäst när något ska vispas.

Experterna från Klikk.no är imponerade av hur bra maskinen vispar, och de skriver att den både vispar snabbt och ger ett bra resultat.

Experterna från Søndagsavisen håller med om detta och beskriver maskinen på följande vis: “Trots en mycket låg effekt är maskinen stark och levererar ett bra resultat.”

De två testpanelerna tycker alltså att KitchenAid Artisan 125 levererar ett bra resultat, och de anser även att materialen verkar vara av bra kvalitet.

Degkapacitet på 4,8 liter och 10 olika hastigheter 

Den här modellen har tio olika hastighetslägen, och man kan därmed anpassa hastigheten till degen eller blandningen som ska knådas eller röras om. Med KitchenAid Artisan 125 kan man göra både mindre och större satser deg eller smet.

Degkapaciteten är på 4,8 liter, och man kan därmed göra större satser. Om man vill kan man även köpa massor av utrustning och tillbehör till den här modellen, men eftersom att det redan ingår en del tillbehör när man köper maskinen är det inte nödvändigt.

KitchenAid Artisan 125 är en av marknadens dyrare köksmaskiner, men detta är även en av de enda nackdelarna som experterna kan hitta hos den här modellen.

Experterna från Søndagsavisen nämner även att man bör vara medveten om att maskinen väger en hel del. Med en vikt på 11,2 kg är den nämligen ganska tung, och de skriver att maskinen därför kan vara lite besvärlig att rengöra.

Utvalda fördelar medKitchenaid Artisan 125:
🔵 Bra på att vispa
🔵 Degkapacitet på 4,8 liter
🔵 10 olika hastigheter
🔵 Enkel att använda
🔵 Finns i flera olika färger


Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium

Testvinnare hos den norska tekniktidningen Tek.no 
6 av 6 stjärnor hos danska Gastromand.dk

Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 490,00 Kr. 0,00 Kr. 5 490,00 Kr. Läs mer
5 490,00 Kr. 0,00 Kr. 5 490,00 Kr. Läs mer
5 490,00 Kr. 0,00 Kr. 5 490,00 Kr. Läs mer
6 990,00 Kr. 0,00 Kr. 6 990,00 Kr. Läs mer

 

Märket Kenwood är kända för att tillverka solida och robusta köksmaskiner som är effektiva i köket, och enligt experter från Tek.no och Gastromand.dk är modellen Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium inget undantag från detta.

Den norska tekniktidningen Tek.no och den danska hemsidan Gastromand.dk är nämligen förtjusta i den här köksmaskinen från Kenwood, och experterna har gett den 6 av 6 stjärnor samt utsett modellen till testvinnare. Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium har en kraftfull motor och flera olika funktioner som passar bra i de flesta hushåll.

Kraftfull köksmaskin

Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium är en kraftfull köksmaskin med en motor på hela 1700 watt, och den är därmed stark nog för att klara av att knåda och röra om en mängd olika blandningar. Den här modellen väger 10,4 kg och är därmed lite tyngre än många andra köksmaskiner på marknaden. Maskinen har en degkapacitet på 2,56 liter, och man kan alltså knåda mycket deg åt gången. Det går även att knåda mindre degar, men om man måste göra en större mängd skriver både Tek.no och Gastromand.dk att Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium klarar detta utan problem.

Fördelen med Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium är att maskinen enkelt kan röra om tjocka och tunga degar. Maskinen har även en speciell degkrok som gör att det går både lättare och snabbare att knåda eller röra om tunga och tjocka degar och blandningar.

Även om maskinens storlek kan ses som en nackdel verkar båda experterna överens om att den bara är en fördel. Vikten gör nämligen att man har möjlighet att använda maskinen till precis den typ av degar som man vill göra.

LED-belysning och stänkskydd 

Båda experterna skriver att den här modellen är ganska dyr, och detta är en av de få nackdelarna som experterna kan hitta hos maskinen. Utöver en kraftfull motor får man dock även smarta funktioner för priset, och dessa kan underlätta hela processen en aning.

Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium har stänkskydd och LED-belysning. LED-belysningen gör att man kan följa med i hela processen, medan stänkskyddet ser till att man alltid är skyddad mot stänk när man använder maskinen.

När man köper den här köksmaskinen ingår det en flexi beater, en K-visp, en degkrok och en skål.

Du kan även läsa vår artikel om Kenwood köksmaskiner där vi har samlat alla modeller som rekommenderas av experter.  

Utvalda fördelar medKenwood KVL8300S Chef XL Titanium:
🔵 Fungerar bra för tunga och tjocka degar
🔵 Kraftfull motor på 1700 Watt
🔵 Stänkskydd
🔵 LED-belysning
🔵 Flera olika delar ingår


Electrolux EKM4000

Testvinnare hos den stora finska Tv-kanalen YLE

Electrolux EKM4000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 539,00 Kr. 0,00 Kr. 2 539,00 Kr. Läs mer
2 539,00 Kr. 0,00 Kr. 2 539,00 Kr. Läs mer
2 895,00 Kr. 0,00 Kr. 2 895,00 Kr. Läs mer

 

På den finska tv-stationen YLE:s hemsida yle.fi kunde man hösten 2015 läsa ett test av en rad olika köksmaskiner av hög kvalitet. Här blev vinnaren Electrolux EKM4000, som dock delade förstaplatsen med Kenwood Classic Chef KM336 (läs mer om denna modell längre ner).

En av sakerna som särskilt imponerade domarpanelen med Electrolux EKM4000 var den flotta röda färgen och den speciella formgivningen som bedömdes vara speciellt anpassad för att stå framme i köket, även när den inte används.

Utseendet blev i praktiska test följt av bra prestanda på alla testade områdena. Särskild imponerande var maskinens tysthet i drift. Domarpanelen var också väldigt förtjusta i den inbyggda LED-belysning som belyser den rostfria stålskålen och gör det lätt att hålla koll på innehållet.

Användarvänliga detaljer med Electrolux EKM4000

Ytterligare något bra med denna maskin är att det följer med en extra skål Electrolux EKM4000, något som självklart lyfts som ett stort plus, eftersom man inte behöver rengöra skålen på en gång om det är flera processer igång samtidigt.

Själva hastighetsvalen är också en positiv bit, eftersom det är lätt att se vilken utav de 10 hastigheterna som har valts åt den kraftiga 1000W motorn.

Testpanelen var också imponerade av möjligheten att kunna sänka vispen i relation till skålens botten.

Därför rekommenderas Electrolux EKM4000:
🔵 Snygg design
🔵 Tyst i drift
🔵 Kraftig motor med 10 hastigheter
🔵 Det medföljer 2 rörsskålar i rostfritt stål
🔵 Integrerad LED-belysning till både skålen och hastighetsväljaren
🔵 Möjlighet för höjdjustering av vispen


SMEG Köksassistent

Rekommenderas av det brittiska teknikmagasinet T3.com 
4,5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com 
7 av 10 stjärnor hos den brittiska tidningen The Telegraph  
77 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute

SMEG Köksassistent

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer

 

SMEG köksassistent är en gedigen och robust köksmaskin som kan blanda ihop mängder av ingredienser. Maskinen har en motor på 800 watt samt en automatisk säkerhetsfunktion som gör att motorarmen stannar på en gång vid överbelastning.

Experterna som har granskat den här köksmaskinen verkar överens om att SMEG köksassistent fungerar bäst med mindre blandningar, och de säger att detta är maskinens starkaste sida.

Säkerhetsstopp och 10 hastighetslägen 

Den här modellen från SMEG har en klassisk och snygg design, och enligt experterna kan maskinen passa in på köksbänken hemma hos de allra flesta.

Testmagasinet Trustedreviews.com är förtjusta i köksmaskinens retro design, som de säger är ett “must-have” för SMEG-fans. Detta är även något som experterna från brittiska Good Housekeeping Institute håller med om.

Med tio olika hastigheter och en effekt på 800 watt klarar den här köksmaskinen av flera olika typer av degar. Det brittiska teknikmagasinet T3.com tycker om SMEG köksassistent, och de skriver att den är kraftfull och packad med “power”.

Maskinen har en skål i rostfritt stål med en kapacitet på 4,8 liter, och experterna från Good Housekeeping Institute är väldigt glada över att man kan spara tid på rengöringen genom att köra skålen i diskmaskinen.

Den här modellen är även försedd med gummitassar som gör att maskinen står stabilt på köksbänken.

SMEG köksassistent är designad med ett automatiskt säkerhetsstopp som aktiveras om motorarmen lyfts upp eller om motorn överbelastas.

Man kan även rulla upp sladden under maskinen, och den kan därmed snabbt och enkelt stoppas undan.

Bra på att vispa 

SMEG köksassistent levereras med både en degkrok, ett plastlock och två olika sorters vispar – en i rostfritt stål och en i aluminium.

Enligt experterna från den brittiska tidningen The Telegraph kan man därför vispa ihop många olika blandningar, och maskinen är därför ett bra alternativ om man vill röra ihop lätta och luftiga blandningar.

The Telegraph skriver dock att maskinens automatiska säkerhetsstopp gör det svårt att röra ihop tjockare och tyngre degar.

Utvalda fördelar medSMEG Köksassistent:
🔵 10 hastigheter
🔵 Motor på 800 watt
🔵 Skålkapacitet på 4,8 liter
🔵 4 olika delar ingår
🔵 Automatiskt säkerhetsstopp vid överbelastning samt när motorarmen lyfts


Varimixer Teddy W5A

  Testvinnare hos Tænk.dk

Varimixer-Teddy-W5A

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 265,00 Kr. 0,00 Kr. 11 265,00 Kr. Läs mer
11 265,00 Kr. 0,00 Kr. 11 265,00 Kr. Läs mer
11 265,00 Kr. 0,00 Kr. 11 265,00 Kr. Läs mer

 

Med en vikt på hela 16 kilo, så är Varimixer Teddy från danska Bjørn den tyngsta köksmaskinen för privat användning på marknaden. Företaget producerar i vanliga fall maskiner för industrier, men denna modell är tänkt för privata konsumenter. Priset är något högre än för de genomsnittliga köksmaskinerna, men industrikvaliteten kostar lite extra, såklart.

Testpanelen hos det danska konsumentmagasinet Tænk.dk ger absoluta toppbetyg för dess överlägsna kvalitetsintryck. De är också mycket imponerade med maskinens låga ljud, även vid hög hastighet. Vikten gör att maskinen står säkert och stabilt på köksbänken, även om detta inte är någon maskin man går och flyttar på för mycket. Detta gör den välanpassad till hushållsarbete där man använder köksmaskinen ofta.

Stark köksmaskin utan icke-nödvändiga tillbehör

Varimixer Teddy W5A är skräddarsydd för att knåda, välta och vispa, och det medföljer ingen extrautrustning för de mer sekundära behoven. I gengäld klarar den de primära uppgifter riktigt bra, och speciellt knådning av tyngre degar får absolut toppbetyg. Här klarar maskinen ända upp till 2,5 kilo utan problem.

Lite överraskande är det dock att motorn är energisnål, med en förbrukning på endast 500W – utan att behöva anstränga sig något märkvärdigt. Tillbehöret är i rostfritt stål, så att alla delarna kan utan problem köras i diskmaskinen. Testpanelet hos Tænk.dk hyllar också maskinen för att den kan styras från två sidor, för att den är utrustad med avtagbar sladd och att det kan böjas lågt ner till skålen, där det blir möjligt att bevara födoämnen direkt i skålen.

Därför rekommenderas Varimixer Teddy W5A:
🔵 Dansk industrikvalitet
🔵 Tung och stabil konstruktion
🔵 Alla delar kan diskas i diskmaskinen
🔵 Mycket tyst i drift
🔵 Kraftig, men energisnål motor


KitchenAid Artisan 150EAC

 4,8 utav 5 möjliga stjärnor baserad på konsumentrecensioner hos WhiteAway
Rekommenderad av den brittiska tidningen telegraph.co.uk

KitchenAid Artisan 150EAC

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 259,00 Kr. 0,00 Kr. 5 259,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer
10 999,00 Kr. 0,00 Kr. 10 999,00 Kr. Läs mer

 

Läser man konsumentrecensioner från några av de nätbutiker som säljer KitchenAid Artisan 150EAC, så råder det inget tvivel om att denna köksmaskin är väldigt populär hos konsumenterna. Ett exempel är danska WhiteAway.com där maskinen får 4,8 utav 5 möjliga stjärnor, baserad på ett genomsnitt av omkring 100 recensioner.

Modellen får också toppbetyg av den stora engelska tidningen The Telegraph, som hösten 2015 testade tio köksmaskiner. Här får modellen bl.a. lovord för dess robusta utförande i metall, samt den snygga retro-looken.

Bra köksmaskin med många tillbehörsmöjligheter

KitchenAid Artisan 150EAC hör till de få köksmaskiner som både klarar sina primära uppgifter men också kan en massa andra saker. Det kan bl.a. köpas till kötthackare, glassmaskin, pastarullare och juicepressare.

Med en vikt på 11 kilo, står maskinen solitt och stabilt på köksbordet. Degkapaciteten ligger på omkring ett kilo och i relation till maskinens väldigt låga strömförbrukning på endast 300W, så är detta mycket imponerande. KitchenAid Artisan 150EAC kan köra med hela 10 olika hastigheter, men även vid de lägre hastigheterna presterar motorn på full kraft på grund av en särskild transmissionsteknik.

Därför rekommenderas KitchenAid Artisan 150EAC:
🔵 Snygg retro-design
🔵 Kommer i många färger
🔵 10 hastigheter med full prestanda
🔵 Stort tillbehörsprogram
🔵 Solid och stabil konstruktion
🔵 Mycket låg strömförbrukning
🔵 Har många bra extrafunktioner


Kenwood KMM770

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Kenwood KMM770

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer
4 699,00 Kr. 0,00 Kr. 4 699,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer
4 995,00 Kr. 0,00 Kr. 4 995,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood är kända för att tillverka robusta, effektiva och driftsäkra maskiner för köket, och modellen KMM770 är inget undantag. Den här modellen har en kraftfull motor på 1200 watt och kan utan problem hantera upp till 2,4 kg deg. Det danska konsumentrådet Tænk är imponerade av den här köksmaskinen och utser den därför till testvinnare. Experterna skriver även att Kenwood KMM770 är ett särskilt bra alternativ för konsumenten som älskar att baka.

Den här köksmaskinen har en enkel och robust design, en kraftfull motor samt många olika funktioner. Den kan därmed passa in i de flesta kök, oavsett om man förvarar den i ett skåp eller låter den stå framme på köksbänken.

Bra för bakning 

Kenwood KMM770 är en optimal köksmaskin, både för dig som är van vid att använda maskiner i köket och för dig som aldrig har provat en köksmaskin förut. Tack vare en utförlig bruksanvisning är det enkelt att komma igång med maskinen, och detta är något som det danska konsumentrådet Tænk tycker väldigt bra om. Det tar därmed inte särskilt länge att lära sig hur maskinen fungerar.

Experterna från det danska konsumentrådet Tænk skriver att Kenwood KMM770 är bra på mycket, men de tycker extra bra om dess förmåga att knåda deg och röra ihop en smet. Maskinen kan även användas för att vispa allt från äggvitor till majonnäs, och experterna från Tænk menar att den här maskinen är helt rätt för dig som älskar att baka.

Kenwood KMM770 kan assistera i bakningen oavsett om man vill knåda en tung bröddeg eller röra ihop en tunnare kaksmet, och den här modellen kan även användas för att vispa grädde och andra ingredienser. Med den här maskinen är det dessutom möjligt att baka stora satser för att kunna bjuda gäster eller sätta undan i frysen. Den har nämligen en hög degkapacitet och en stor skål som rymmer 6,7 liter. Skålen har dessutom ett stänklock, så innehållet kommer inte att sprätta utanför.

Blender och köttkvarn ingår 

När man köper Kenwood KMM770 får man med lite olika tillbehör, nämligen en K-spade, en degkrok och en visp samt en blender och en köttkvarn. Blendern kan med fördel användas för att göra smoothie, soppa och barnmat, vilket experterna gladeligen provade. Kenwood KMM770  väger totalt 8 kg, och om man inte vill att maskinen ska stå framme på bänken är det därför inga problem att ställa undan den i ett skåp. Maskinen är dock designad för att kunna stå framme utan att störa inredningen.

Experterna från det danska konsumentrådet Tænk kan inte hitta några direkta nackdelar med den här köksmaskinen. Det enda som inte imponerar lika mycket som resten av funktionerna är faktiskt ljudnivån, som gärna hade fått vara lägre.

Utvalda fördelar medKenwood KMM770:
🔵 Kraftfullmotor på 1200 watt
🔵 Hög degkapacitet på 2,4 kg
🔵 Bra för bakning
🔵 Blender ingår
🔵 Skål på 6,7 liter


Sage Bakery Boss

4 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com 
”Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin 
88 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute 
Testvinnare hos det brittiska teknikmagasinet T3.com 
8 av 10 stjärnor hos den brittiska tidningen The Telegraph

Sage Bakery Boss

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 399,00 Kr. 0,00 Kr. 5 399,00 Kr. Läs mer

 

Köksmaskinen Sage Bakery Boss är populär bland experter, och den har fått utmärkta recensioner hos fem olika expertkällor som har provat och bedömt maskinen.

Englands största testmagasin, Which.co.uk, har till exempel utsett Sage Bakery Boss till ”Best Buy”, och det brittiska teknikmagasinet T3.com har korat modellen till testvinnare.

Experterna har bland annat granskat hur bra den här modellen är på att blanda ingredienser, hur användarvänlig den är samt hur lätt den är att rengöra, men de har även undersökt designen och ett antal andra punkter.

Alla experter kommer fram till samma slutsats, nämligen att Sage Bakery Boss är en bra köksmaskin som kan passa in hemma hos de allra flesta.

Experterna verkar även överens om att den här köksmaskinen är perfekt när man bakar, och teknikmagasinet T3.com förklarar att maskinen rör ihop en utmärkt kaksmet.

Ingen av experterna hittar några direkta nackdelar med den här modellen, och det enda de tycker att man ska tänka på är att maskinen tillhör en högre prisklass.  

Två skålar och en kraftfull motor på 1200 watt 

Sage Bakery Boss är en köksmaskin med många hästkrafter. Den här modellen har nämligen en motor på 1200 watt, vilket innebär att maskinen snabbt och enkelt kan blanda ihop även tunga degar utan att blandningen blir klumpig eller ojämn.

Sage Bakery Boss är dessutom mångsidig och praktisk, och man kan välja mellan två olika skålar.

Det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com tycker särskilt bra om valmöjligheten och flexibiliteten som de två skålarna ger. Den ena skålen är en glasskål på 4,8 liter, och den andra skålen är något mindre med en kapacitet på 3,8 liter.

Den här modellen levereras med en degkrok som kan knåda deg, men Sage Bakery Boss kan även användas till att blanda och vispa eftersom att det även ingår en visp och två K-spadar.

Sage Bakery Boss är dessutom utrustad med en timer som kan användas om man inte vill stå och övervaka köksmaskinen hela tiden. Man kan därmed ta hand om andra uppgifter under tiden som den arbetar.

Klassisk design, justerbar hastighet och inbyggd belysning 

Sage Bakery Boss är designad i en klassisk stil med fokus på detaljer och rena linjer, och den här modellen passar därför in i de allra flesta kök.

Köksmaskinen styrs enkelt från sidan, och där kan man välja precis rätt hastighet. Sage Bakery Boss har nämligen en justerbar hastighet som underlättar hastighetsändringar oavsett om man knådar deg, vispar eller blandar.

Den här modellen har även en inbyggd belysning som automatiskt tänds när maskinen startar. Testmagasinet Which.co.uk skriver att detta är en utmärkt funktion som ger användaren möjlighet att följa med i processen.

Utvalda fördelar medSage Bakery Boss:
🔵 Kraftfullmotor på 1200 watt
🔵 TvåK-spadar, degkrok och visp ingår
🔵 Två olika skålar ingår
🔵 Justerbar hastighet
🔵 Timer och inbyggd belysning


Ankarsrum AKM 6220

 Testvinnare hos danska Politiken
✅ Testvinnare hos Expressen.se
✅ Testvinnare hos Smartson
✅ Testvinnare hos Wiseguide 2014 och 2016
✅ 5 av 6 stjärnor hos danska Gastromand

Ankarsrum Assistent AKM 6220

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 990,00 Kr. 0,00 Kr. 5 990,00 Kr. Läs mer

 

Observera, Ankarsrum AKM 6220 har blivit ersatt med Ankarsrum AKM 6230, då förstnämnda modell har utgått ur produktion.

Enligt den danska tidningen Politiken knådar den här köksmaskinen “som en dröm” och maskinen imponerar generellt i tester, vilket den har gjort i åratal. Ankarsrum utnämndes till “bäst i test” första gången 1999 och har sedan dess vunnit många gånger med sin höga kvalitet och funktionalitet.

Unik blandningsteknik

Den här köksmaskinen blandar på ett helt annat sätt än andra modeller på marknaden, vilket dock bara är en fördel eftersom blandningstekniken har fått upprepade beröm. Maskinen använder sig av en speciell kombination av degkrok och degskrapa där degkroken knådar degen ordentligt medan skrapan hela tiden ser till att inga ingredienser fastnar mot kanterna av skålen. Det är dock inte degkroken- och skrapan som gör att maskinen är annorlunda. Vad som är unikt med denna maskin är att det är själva skålen som roterar och inte degkroken. Många påpekar att det tar en stund att vänja sig vid men att det fungerar oklanderligt när man väl har vant sig. Köksmaskinens inbyggda degskrapor innebär också att rengöringen blir minimal.

Motorn är på 800 Watt och skålen har en kapacitet på 7 liter eller en degkapacitet på 5 kg, vilket är väldigt mycket för en köksmaskin. Flera undersökningar påpekar att Ankarsrum inte direkt är tyst, men maskinen väsnas inte så mycket att det blir ett problem. Trots att köksmaskinen låter en del under användning är den faktiskt en av marknadens tystaste. Maskinen är dessutom otroligt robust och står helt stilla under användning, även vid knådning av tunga degar.

Ovanligt bra på att knåda

När du ska knåda deg med köksmaskinen kan du välja att använda en degkrok eller en degrulle. Vilken du bör välja beror först och främst på mängden deg. Till större satser borde du välja kroken, medan mindre satser knådas bäst av rullen. Många noterar i sina undersökningar att Ankarsrum är ovanligt bra på att knåda deg. Degen blir mjuk och jämn och inget mjöl blir kvar i botten av skålen.

Maskinen har enkla inställningar med två knappar: en on/off-knapp med inbyggd timer samt en knapp som styr hastigheten och ger en lätt och steglös hastighetsreglering. Ankarsrum är dessutom utrustad med en överbelastningssäkring som utlöses om belastningen blir för hög.

Det följer med många delar till köksmaskinen och det finns möjlighet att köpa till ännu fler. I standardpaketet får du en degrulle, degkrok, degkniv, degskrapa, ett lock till skålen samt dubbla vispar. Alla tillbehör, förutom de som är gjorda av aluminium, kan diskas i diskmaskinen.

Snygg retro-design

Köksmaskinen har en fin retro-look och kommer utan problem kunna stå framme i de flesta kök. Samtliga modeller av köksmaskinen kommer med samma typ av skål i rostfritt stål men man kan välja mellan flera olika färger på själva maskinen. Ankarsrum har en vikt på 8,6 kg så det kan mycket väl vara värt att hitta en fast plats för maskinen för att slippa flytta runt på den.

Köksmaskinen från Ankarsrum sticker ut med sin exceptionellt höga kvalitet. Tillverkarens första köksmaskin kom ut på den svenska marknaden 1940 och sedan dess har maskinen kontinuerligt utvecklats och förbättrats. Man har dock bevarat den ursprungliga designen, vilket säger en hel del om köksmaskinens kvalitet och popularitet. Maskinen kommer dessutom med fem års garanti som talar ytterligare för kvaliteten.

Därför rekommenderas Ankarsrum AKM 6220:
🔵 Stor skål som rymmer 7 liter
🔵 Mycket hög kvalitet
🔵 Utmärkt för knådning
🔵 Extra kraftfull motor
🔵 Steglös hastighetsreglering
🔵 Snygg retro-design


Bra tips vid köp av köksmaskin

Det finns ganska stora prisskillnader på köksmaskiner. De många testerna visar dock på att du som utgångspunkt bör undvika de billigaste modeller, speciellt om maskinen ska kunna hantera större mängder deg och andra uppgifter.

Detta bör du vara uppmärksam på:

Många attraheras av motorkraften (motorns Watt), något som inte nödvändigtvis är ett uttryck för kvalitet. Testarna visar, väldigt överraskande, att det i stort sätt inte finns något sammanhang mellan motorkraft och köksmaskinens kraft i praktiken. En motor på 500 Watt kanske kan klara en större deg än en motor på 1500 Watt. Här kan du med fördel stödja dig mot de genomgående testerna.

Tänk också på hur bullrig maskinen är för dig i vardagen. Det finns nämligen mycket stora skillnader på modellernas bullernivå, något som inte nödvändigtvis har med motorns kraft att göra. Ett bra exempel är den mycket kraftiga Varimixer Teddy W5A som har industriell kraft men samtidigt hör till de mest tysta modellerna vi har hittat på nätet.

Extra utrustning:

Det finns självklart också stor skillnad på hur mycket extrautrustning som följer med – och hur mycket av detta som eventuellt kan köpas till. Det är klart att du betalar extra för extrautrustningen, och om den sen inte används, så får du kanske välja en köksmaskin som har fokus på det primära. Önskar du å andra sidan att kunna samla alla dina köksmaskiner till en enkel maskin, så kan du med fördel fokusera på de maskiner där extrautrustning följer med eller kan köpas till senare.

Maskinens vikt:

En viktig, dock något överskuggad, parameter är maskinens vikt. Det finns faktiskt många fördelar med en tung maskin, eftersom den kan stå säkrare på köksbänken när man t.ex. ska arbeta med knådning av någon större deg. En lättare maskin kan ha tendens att hoppa och ramla ner på bordet/disken. Har du behov av att ställa bort maskinen i ett skåp efter användningen, så kan det å andra sidan vara en fördel att den inte väger alldeles för mycket.


Recept för köksmaskiner

Om du behöver inspiration för att komma igång och använda din köksmaskin har vi här samlat ett par bra och enkla recept som du kan prova. Man kan nämligen använda sin köksmaskin till en mängd olika recept.

Deg till pitabröd
Cirka 12 st.

Deg till pitabrödIngredienser:
– 300 g vetemjöl
– 150 g grahamsmjöl
– 3 dl kallt vatten
– 15 g jäst
– 4 g salt
– 18 g olivolja

Gör så här:
1. Häll vetemjöl, vatten, jäst, salt och hälften av grahamsmjölet i köksmaskinen.
2. Rör ihop degen och vänta tills den är färdigknådad.
3. Tillsätt olivolja och resten av grahamsmjölet.
4. Knåda degen tills den blir fast.
5. Ta upp degen ur skålen och forma 12 pitabröd.
6. Låt degklumparna jäsa i 40 minuter.
7. Värm ugnen till 225-250 grader.
8. Kavla ut degklumparna till pitabröd och ställ in dem i ugnen.
9. Grädda pitabröden i ca 4-5 minuter.


Kanelbullar med marsipan och päron
Cirka 16 st.

KanelbullarIngredienser: 
Deg:
– 3 dl mjölk
– 20 g jäst
– ½ tsk salt
– 1 msk socker
– 1 ägg
– 500 g mjöl
– 50 g smör

Marsipan- och päronfyllning:
– 1 stort päron
– 125-150 g marsipan
– 100 g socker eller farinsocker
– 150 g smör
– 3-4 msk kanel

Gör så här:
1. Blanda mjölk och jäst och värm upp det i en kastrull.
2. Tillsätt salt, ägg och socker och rör sedan ner mjölet lite i taget.
3. Tillsätt smör och blanda ordentligt.
4. Häll över blandningen i en köksmaskin och vänta tills degen är färdigknådad.
5. Låt degen stå i kylskåpet i 24 timmar.
6. Ta ut degen nästa dag och låt den stå i 1-2 timmar.
7. Kavla ut degen.
8. Gör fyllningen genom att vispa ihop smör, socker och kanel.
9. Riv päronet och marsipanen och vispa ner det i blandningen.
10. Fördela fyllningen på degen och rulla ihop den längs med långsidan.
11. Skär bullarna med en kniv.
12. Värm ugnen till 180 grader varmluft ochgrädda bullarna i 20 minuter.


Hemmagjorda müslibröd
Cirka 12-14 st.

müslibrödIngredienser:
– 5 dl vatten
– 15 g jäst
– 1 ägg
– 1 msk socker
– 1,5 dl yoghurt (valfri sort)
– 4 dl müsli
– 1 tsk kardemumma
– 2 dl fullkornsmjöl
– 2 dl durumvetemjöl

Om du vill kan du även tillsätta torkad frukt, bär eller nötter i bröden.

Gör så här:
1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt yoghurt, ägg, socker, kardemumma och müsli.
2. Rör ner nötter, frukt eller bär i blandningen om du vill ha det.
3. Tillsätt båda mjölsorterna.
4. Knåda hela degen i en köksmaskin tills den är färdigknådad.
5. Sätt degen i en skål och ställ den på kylning i 24 timmar.
6. Forma 12-14 portionsbröd.
7. Lägg upp bröden på en plåt och låt dem vara i 40 minuter.
8. Grädda bröden i ugnen på 225 grader i 20 minuter.


Chokladkaka
Cirka 8-10 bitar

ChokladkakaIngredienser:
– 180 g mjöl
– 100 g farinsocker
– 100 g socker
– 150 g smör
– 2 stora eller 3 små ägg
– 1 ½ dl mjölk
– 1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
– 50 g kakao
– 1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Rör ihop alla ingredienser i en köksmaskin tills smeten är lätt och smidig.
3. Ingredienserna kan även tillsättas var för sig om man föredrar det.
4. Ta fram en springform och smörj den med smör eller olja. Det fungerar även att sätta bakplåtspapper i botten av formen.
5. Häll upp kaksmeten i formen.
6. Grädda kakan i ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.
7. När kakan är färdig ska den vara mjuk och luftig invändigt.
8. Serveras ljummen eller kyld.


Köksmaskiner Test – Dessa källor har vi gått igenom:

Vid genomgången av de olika köksmaskinerna, har vi tagit utgångspunkt i recensioner och bedömningar från olika oberoende källor som har företagit oberoende tester. Du kan se en lista över dessa nedanför, där det också finns direkta länkar till de enskilda testerna.

TV2.no 🇳🇴
På onlineplattformen för den norska Tv-kanalen TV2 företog man i oktober 2015 ett något annorlunda test, där man skulle se om det lönade sig att köpa en lite dyrare modell när man ändå skulle köpa en köksmaskin. Slutsatsen blev att den dyraste modellen (Kenwood Major Titanium KMM060) också var den bästa. Du kan läsa artikeln online här.

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk är en av de mest objektiva källorna när det gäller tester av varor och tjänster åt konsumenterna. Trovärdigheten hänger självklart på att magasinet har täta kontakter med den danska konsumentmyndigheten, Forbrugerstyrelsen, något som gör att butiker och producenter med stolthet visar upp om en av deras produkter/tjänster har fått bra bedömningar från Tænk. Magasinet citeras för övrigt i både utländska såväl som danska medier, och många konsumenter prenumererar på deras tryckta magasin.

TTænk har företagit ett test av 13 olika köksmaskiner, som ligger online med en interaktiv tabell där du kan sortera och jämföra produkterna. Du kan se hela testet här. Var dock uppmärksam på att för full tillgång krävs abonnemang. Det finns dock möjlighet att köpa tillgång till enbart denna artikel.

Yle.fi 🇫🇮
Yle.fi är finska public-service, något som kanske förklarar namnet. Här publicerades det i oktober 2015 ett litet test med fyra köksmaskiner i mellanklass. Tillgång till artikeln är helt gratis via denna länk på den svenska delen av hemsidan.

Forbrukerrådet 🇳🇴
I december 2012 publicerade norska Forbrukerrådet ett test av sju köksmaskiner. Testet är på så sätt något äldre, men testvinnarna från denna omgång är fortfarande populära på marknaden. Detta bara understryker vikten av detta test samt kvaliteten på köksmaskinerna som testades där. Det testet företogs för övrigt i samarbete med välkända Testfakta.no som är ett oberoende testlaboratorium med mycket professionellt tillvägagångssätt under själva undersökningarna. Du kan läsa Forbrukkerrådets artikel här, som är helt gratis.

Expressen.se 🇸🇪
Expressen är en svensk kvällstidning med över 1 miljon läsare som skriver om både nyheter, sport, underhållning och livsstil. I sektionen som behandlar livsstil har tidningen genomfört ett test av åtta olika köksmaskiner där de fokuserar på modellernas kvalitet, kapacitet, inställningar, användarvänlighet och slutresutlat. Du kan läsa hela testet här.

Politiken 🇩🇰
Den danska tidningen Politiken har i samarbete med livsmedelsteknikern Lone Lysdal från Karolines Køkken utfört ett test av åtta olika köksmaskiner. De undersökte modellernas förmåga att knåda både bröddeg och sockerkakssmet, och för att få ett så representativt resultat som möjligt användes färdiga blandningar från affären. Du hittar hela testet här.

Smartson 🇸🇪
Smartson har provat åtta olika köksmaskiner. De granskade de olika modellernas inställningar, användarvänlighet, motor, byggkvalitet och design. Du kan läsa hela testet här.

Wiseguide 🇸🇪
Svenska Wiseguide har testat sex olika köksmaskiner. Maskinerna fick knåda en vetedeg samt vispa grädde och man bedömde modellernas kapacitet, kvalitet, användarvänlighet och slutresultat. Du kan läsa hela testet från 2016 här.

Gastromand.dk 🇩🇰
Gastromand.dk är Danmarks största onlinecommunity om gastronomi och köksredskap för män, och här finns ett stort intresse och passion för gastronomi. Deras målsättning är att vara Danmarks största och bästa community om mat och dryck – av och för män. Emellanåt utför Gastromand även tester, till exempel när de provade köksmaskinerna Ankarsrum AKM och Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium. Du kan läsa recensionerna här och här.

Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Den brittiska hemsidan Good Housekeeping Institute granskar en mängd olika konsumentprodukter och delar sedan resultaten med sina läsare. De testar allt från blendrar till dammsugare och köksmaskiner, och de har bland annat provat och recenserat de tre köksmaskinerna Bosch MUM48W1, Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent. Du kan läsa recensionerna härhär och här.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska tidningen Klikk.no skriver om allt inom bostad, hälsa, mat, motor, mode och teknik, och de testar och recenserar även olika konsumentprodukter. Klikk.no granskar till exempel köksmaskiner, och de har bland annat recenserat modellen KitchenAid Artisan 125. Du kan läsa recensionen här.

Søndagsavisen 🇩🇰
Den danska veckotidningen Søndagsavisen skriver om både nyheter, guider, undersökningar, konsumentämnen och recensioner. Här har Søndagsavisen testat och recenserat sju olika köksmaskiner, bland annat modellen KitchenAid Artisan 125, och de undersökte till exempel modellernas ljudnivå, effekt och kapacitet. Du kan läsa recensionen här.

Tek.no 🇳🇴
Den norska tekniktidningen Tek.no är Norges största hemsida om konsumentteknik. Hos Tek.no kan man hitta både nyheter, guider och recensioner om teknik, och de har bland annat testat köksmaskinen Kenwood KVL8300S Chef XL Titanium. Du kan läsa recensionen här.

The Telegraph 🇬🇧
Den brittiska tidningen The Telegraph skriver dagligen om nyheter från hela världen, och den kända tidningen testar och recenserar även en mängd olika produkter. De har bland annat genomfört ett test av nio olika köksmaskiner, och i den undersökningen ingick bland annat modellerna Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent. Du kan läsa båda recensionerna här.

Trustedreviews.com 🇬🇧
Det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com är en av Storbritanniens största hemsidor för recensioner, och de testar och recenserar olika konsumentprodukter varje dag. Det kan handla om allt från vattenkokare och brödrostar till köksmaskiner, och de har bland annat provat och recenserat modellerna Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent. Du kan läsa recensionerna här och här.

T3.com 🇬🇧
Det brittiska teknikmagasinet T3.com publicerar nyheter och artiklar som handlar om teknik, men utöver detta skriver T3.com även recensioner av olika produkter. De har bland annat testat Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent, och du kan läsa båda recensionerna här.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De är kända för att prova olika produkter och skriva recensioner som hjälper konsumenterna att välja rätt produkt för rätt behov. De testar nya produkter varje dag och beskriver deras funktioner samt för- och nackdelar. Dessa produkter kan vara allt från dammsugare till råsaftcentrifuger och köksmaskiner, och de har bland annat provat och bedömt köksmaskinen Sage Bakery Boss. Du kan läsa hela recensionen här. Observera att du måste ha ett betalt medlemskap för att kunna läsa de fullständiga recensionerna på Which.co.uk.

{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse