Köksassistent bäst i test – Guide till de bästa köksassistenterna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 4, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Köksassistent bäst i test – Guide till de bästa köksassistenterna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I denna artikel har vi sammanställt en lista med de bästa köksassistenterna som dessutom har blivit rekommenderade av en rad oberoende tester utförda av ledande testsidor och testmagasin. Vi redovisar varje modell var för sig, och förser dig därefter med användbara tips och råd till när du ska välja köksassistent. Längst ned i artikeln kan du även ta del av de tester och källor vi har använt oss av för att du själv ska kunna läsa vidare om dem om du så vill.

Vi på Konsumentmagasinet hoppas att denna artikel kommer att göra det enklare för dig att fatta ett beslut gällande vilken köksassistent du ska köpa samt att du får en bättre överblick av vilka modeller som är bäst på marknaden just nu.

Observera dock att vi på Konsumentmagasinet inte själva testar produkter, utan endast sammanställer resultat från utomstående opartiska tester. Vårt syfte är att förse dig med en överblick av de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

Vi har flyttat Kenwood KVL8320S Chef XL Titanium till avsnittet med tidigare recenserade produkter eftersom vi inte längre kan hitta den hos någon återförsäljare.

Tidigare ändringar:

20. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av köksassistenterna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 12 bästa köksassistenterna i test-guiden 2023:

Visa mer +

Visa mindre -

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda köksassistenterna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper köksassistent

 • Skålens volym

  Den genomsnittliga skålen till en köksassistent rymmer mellan fyra och sex liter. Om du vill undvika att knåda stora mängder deg, eller om du har ett mindre hushåll, är en modell med en skål som rymmer tre till fyra liter tillräcklig. En fördel med denna storlek är att maskinen inte kommer att ta upp för mycket plats på köksbänken.

  Om du däremot planerar att förbereda större mängder mat samtidigt bör du överväga en köksassistent vars skål rymmer fem liter eller mer. Med en sådan volym kan du till exempel blanda smet till en till två kaksatser samtidigt. Om du vill baka ännu större satser ska du välja en skål på sex till sju liter då du kan du jobba med 2,5 gånger så stora satser. Kom dock ihåg att ju större en köksassistent är, desto mer plats tar hela apparaten. En större modell kan dessutom vara krånglig att förvara eller flytta på vid behov.

 • Tillbehör

  Köksassistenter levereras vanligtvis med olika tillbehör, till exempel en degkrok, en visp och en köttkvarn. Varje redskap är utformat för ett specifikt användningsområde, och det är därför viktigt att du väljer en mixer som är försedd med de redskap du kommer att få användning för. En mixer med degkrok är till exempel nödvändig om du vill baka bröd, medan en visp kan vara användbar om du snarare bakar kakor eller maränger. Var även uppmärksam på att vissa redskap säljs separat.

  Det är klokt att välja redskap som är tillverkade av hållbara material, som rostfritt stål eller keramik, samt att de tål att diskas i diskmaskin för enkel rengöring.

 • Antal hastighetsinställningar

  De flesta köksassistenter har mellan tre och tio hastighetsinställningar; ju fler hastighetsinställningar en mixer har, desto mångsidigare är den när det gäller vad man kan använda den till. Att ha fler hastighetsinställningar ger också större kontroll över processen, vilket gör att du kan blanda ingredienser precis som du vill samt undvika att blandningen överarbetas. Värt att ha i åtanke är dock att för många hastighetsinställningar kan göra mixern mer komplicerad att använda. I slutändan beror antalet hastighetsinställningar du behöver på vad du planerar att använda mixern till; om du bara planerar att använda den för grundläggande blandningsuppgifter kan en modell med färre inställningar vara tillräcklig.

  En köksassistent med tre till fem hastighetsinställningar bör räcka för vardaglig användning då detta erbjuder tillräckligt med mångsidighet för att blanda vanliga ingredienser och enkla recept, samtidigt som den är enkel att använda och inte alltför komplicerad. Om du planerar att använda mixern för mer varierande ändamål, till exempel för avancerad bakning, kan en mixer med fler hastighetsinställningar däremot vara nödvändigt.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att få insikter om en viss köksassistent kan det vara värdefullt att kontrollera recensioner och tester från både experter och tidigare användare. Användarrecensioner på olika webbplatser, som Amazon och Google Shopping, kan ge information om produktens prestanda, användarvänlighet, rengöring, kapacitet, ljudnivå och besvara andra eventuella frågor gällande dess användning. Experter erbjuder däremot detaljerade bedömningar av maskinen och dess tillbehör, konstruktion och blandningsmöjligheter med olika livsmedel, samt jämförelser av effekt och funktioner mellan olika modeller.

  I vår artikel har vi inkluderat köksassistenter som har fått höga betyg och goda recensioner av både användare och experter. Ingen modell har ett kund- eller expertbetyg under 4,0/5 stjärnor, och flera av dem är testvinnare från varierande experttester.

 • Pris

  Vad en köksassistent kostar varierar beroende på dess märke, kapacitet, funktioner och tillbehör. Vanligtvis kan man hitta högkvalitativa modeller som kommer med alla nödvändiga tillbehör inom ett prisintervall på cirka 500 till 5 000 kronor. Dessa varianter uppfyller de flesta grundläggande kraven och har hållbara skålar i rostfritt stål, kraftfulla motorer, avancerade funktioner och flera hastighetsinställningar.

  Det finns även budgetvänliga köksassistenter, men dessa tenderar att vara av sämre kvalitet och därmed inte lika hållbara. De dyraste köksassistenterna är idealiska för tunga arbetsuppgifter och erbjuder en mängd olika inställningar för precision vid tillagning av olika livsmedel. De är därför särskilt lämpliga för frekvent användning i bagerier eller restauranger.

  När du överväger priset är det viktigt att tänka på hur du planerar att använda din köksassistent. En prisvärd modell kan vara tillräcklig om du endast vill använda den till enklare uppgifter, som att vispa grädde eller blanda smet, medan en dyrare som kommer med olika tillbehör och hastighetsinställningar kan vara nödvändig om du planerar att använda den till mer komplexa uppgifter som att baka bröd eller pasta.

arrow-more

Ankarsrum Assistent Origina - Avancerad köksmaskin med roterande skål

Marknadens bästa multifunktionella köksmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 5/5 HomesAndGardens.com
 • check 9/10 Wired.com
 • check 4,7/5 TechGearLab.com
 • check 4,7/5 Amazon
 • check 4,7/5 Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Ankarsrum Assistent Origina:

 • Motor på 1500 watt
 • Roterande skål med en kapacitet på sju liter
 • 12 hastighetsnivåer

Konsumentmagasinets omdöme

Ankarsrum Assistent Original sticker ut i världen av köksmaskiner och kombinerar ett rikt arv från 1940 med modern, innovativ design. Enheten är ett riktigt kraftpaket med sin motor på 1500 watt som vida överträffar den genomsnittliga effekten hos andra mixers på marknaden. Med sin 7-liters mixerskål i rostfritt stål och justerbara arm erbjuder Ankarsrum Assistent Original ojämförbar kontroll över blandningsprocessen, och den omfattande uppsättningen medföljande verktyg, såsom degrulle, degkniv och degkrok, garanterar precision och mångsidighet. Trots att köksmaskinen ligger i en högre prisklass erbjuder enheten exceptionellt värde för pengarna. Dess multifunktionalitet, tilltagna kapacitet och utbud av ytterligare tillbehör som kan köpas separat, gör den här mixern till en riktig kameleont i köket. Ankarsrum Assistent Original är en långsiktig investering som ger en trogen följeslagare på din kulinariska resa, och som säkerställer att du har det bästa verktyget till ditt förfogande för alla uppgifter i köket, stora som små. 

Fördelar

 • Klarar av att hantera upp till 5 kg deg åt gången
 • Gummifötter som ger god stabilitet
 • Löstagbar sladd ger enkel förvaring
 • 7 års garanti på motorn
 • 12-minuters-timer och 12 hastighetsnivåer
 • Stort utbud av tillgängliga tillbehör

Nackdelar

 • Tar lite tid att vänja sig vid
 • Köksmaskinen och dess tillbehör ligger i en högre prisklass

Ankarsrum Assistent Original är ett underverk av ingenjörskonst, utformad för både professionellt och privat bruk. Den här kraftfulla köksmaskinen har en imponerande motor med en effekt på 1500 watt, en effektangivelse som vida överstiger marknadens genomsnitt på 300 watt och till och med överträffar andra premiummodeller som ligger runt 1000 watt. Enkelt uttryckt kan du översätta mer kraft till högre effektivitet, mer precision och bättre förmåga att hantera även mer utmanande degar med lätthet. Oavsett om du är hemmabagare, driver ett mindre cateringföretag eller är professionell konditor, ger den här maskinen dig möjlighet till konsekventa bakresultat som håller hög kvalitet.  

En detaljerad recension av Ankarsrum Assistent Original

Specifikationer

 • Skålens volym: 7 L
 • Antal hastighetsinställningar: 12
 • Kraft: 1500 W
 • Mått (bxhxd): 27 x 36 x 40
 • Vikt: 8,5 kg
 • Antal tillbehör: 8

Arvet och det unika med Ankarsrum Assistent Original
Ankarsrum Assistent Original lanserades år 1940 och har en särskild plats i den kulinariska historien som den första svenska köksmaskinen. Denna ikoniska modell har förfinats genom åren med hjälp av avancerad teknik, samtidigt som den aldrig släppt taget om eller slutat hedra sina traditionella rötter. En av Ankarsrum Assistent Originals utmärkande egenskaper är dess unika omrörningsdesign där den justerbara armen ger överlägsen kontroll över blandningsprocessen, vilket möjliggör för svårslagen precision i bakning och matlagning.

Stor kapacitet och mångsidiga tillbehör
När det kommer till kapacitet utmärker sig Ankarsrum Assistent Original bland sina konkurrenter. Dess blandningsskål i rostfritt stål har en kapacitet på sju liter, och rymmer upp till 50 deciliter mjöl, vilket gör att den klarar av både små och stora bakprojekt. Mixern är inte heller begränsad till bara en funktion, utan levereras med en stor uppsättning verktyg: en degrulle, en degkniv, en degskrapa, en degkrok och ett jäslock. Ytterligare tillbehör inkluderar ballongvispar, mördegsvispar och en receptbok.

Köksmaskinen levereras också med en 3,5-liters vispskål med dubbla tillhörande vispar, och är tillverkad av BPA/BPS-fri Tritanplast. Plastskålen är tålig nog för kokande sockersirap och är även konstruerad för att säkerställa att inga fettrester blir kvar i skålen efter att den exempelvis har använts för att vispa grädde. Skålen klarar enkelt av att blanda samman smör och glasyr och rymmer upp till 18 äggvitor.

Användarvänlig hantering
Förutom de ovan nämnda tillbehören kan köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original vändas på sidan för att användas tillsammans med andra extratillbehör som går att köpa till. På så vis kan köksmaskinen användas som köttkvarn, grönsaksskivare, mixer, citruspress, sil, rivjärn, pastamaskin, fling- och kornkvarn eller kakpress. Enheten har inte bara en kraftfull motor på 1500 watt, utan även en anpassningsbar hastighetsknapp med 12 hastighetsnivåer mellan 45 och 130 varv per minut. On/Off-knappen fungerar även som en 12-minuters timer, vilket gör att du kan sköta andra uppgifter medan mixern arbetar.

Utformad för att passa in i många olika kök
Ankarsrum Assistant Original är utrustad med en kontrollpanel som är ergonomiskt vinklad för bekväm användning, och dess stora timer- och hastighetsreglage är lätta att läsa. Köksmaskinen finns i 13 olika färger så att du kan välja vilken modell som passar in i ditt kök, samtidigt som dess löstagbara sladd gör enheten enkel att förvara. 

Vad säger användare och experter om Ankarsrum Assistent Original?

Ankarsrum Assistent Original är känd för sin exceptionella prestanda och hållbarhet och får mycket beröm av både användare och branschexperter.

Den ansedda hem- och livsstilsplattformen HomesAndGardens.com ger köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original ett högt betyg och förklarat att den är “oöverträffad vad när det kommer till att knåda deg”. Detta expertutlåtande understryker köksmaskinens enastående förmåga att hantera de mest utmanande degar med lätthet.

De välbeprövade matlagningskonässörerna på SeriousEats.com satte köksmaskinen Ankarsrum Assistent Original på prov och testade den i en rad olika uppgifter, där den bland annat testades i att baka kakor, att vispa grädde och att baka tårtor. Under provet noterade testpanelen enhetens enkla rengöringsprocess och trots köksmaskinens unika mixerstil som roterar skålen i stället för vispkvarnen, blev testpanelen positivt överraskad över köksmaskinens blandningseffektivitet.

På Amazon är användare lika imponerade och noterar hur mixern “kombinerar blandnings- och knådningsprocessen i ett”. En användare berömer mixerns överlägsna prestanda och framhåller att: “Degen är helt enkelt smidigare, starkare och ger mer konsekventa resultat än med andra köksmaskiner”.

Mer om Ankarsrum Assistent Origina

Specifikationer

 • Skålens volym: 7 L
 • Antal hastighetsinställningar: 12
 • Kraft: 1500 W
 • Mått (bxhxd): 27 x 36 x 40
 • Vikt: 8,5 kg
 • Antal tillbehör: 8

SMEG SMF02 - köksassistent med glidsäker botten

Bästa köksassistent för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av det brittiska teknikmagasinet T3.com 
 • check 4,5/5 stjärnor på Trustedreviews.com 
 • check 93/100 poäng på Goodhousekeeping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på SMEG SMF02:

 • Skål av högpolerat rostfritt stål
 • Tio hastigheter med mjukstart
 • Unik retrodesign

Fördelar

 • Glidsäker botten
 • Fyra olika tillbehör ingår
 • Stänkskydd för skålen
 • Slitstarkt hölje av gjuten aluminium
 • Automatiskt säkerhetsstopp vid eventuell överbelastning samt när motorarmen lyfts

Nackdelar

 • Resterande tillbehör måste köpas till separat

SMEG SMF02 är en gedigen och robust köksassistent som kan blanda ihop mängder av ingredienser utan problem. Maskinen har en motor på 800 Watt samt en automatisk säkerhetsfunktion som gör att motorarmen stannar vid eventuell överbelastning. Experterna som har granskat SMEG SMF02 verkar alla vara överens om att den fungerar bäst för mindre blandningar, och påstår att detta är maskinens starkaste sida.

Recension: En detaljerad recension av SMEG SMF02

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,8 l
 • Kraft: 800 W
 • Antal tillbehör: 3
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Mått (bxhxd): 40,2 x 37,9 x 22,1 cm
 • Vikt: 9,1 kg

Säkerhetsstopp och tio hastighetsinställningar
Den här köksassistenten från SMEG har en klassisk och snygg design som experterna anser kommer att passa in på köksbänken hemma hos de allra flesta. Testmagasinet Trustedreviews.com är förtjusta i modellens retro design, och menar att den säger är ett “must-have” för SMEG-fans – något som experterna från brittiska Good Housekeeping Institute håller med om.

Med tio olika hastigheter och en effekt på 800 Watt klarar den här köksassistenten av flera olika typer av degar och blandningar. Det brittiska teknikmagasinet T3.com har gett SMEG SMF02 mycket beröm och skriver bland annat att den är kraftfull och “packad med styrka”.

Maskinen har en skål i rostfritt stål med en volym på 4,8 liter som dessutom går att diska i diskmaskin – något som experterna från Good Housekeeping är väldigt förtjusta i. Den är även försedd med gummitassar på dess undersida vilket gör att maskinen står stabilt på köksbänken.

SMEG SMF02 är försedd med ett automatiskt säkerhetsstopp som aktiveras om motorarmen lyfts upp eller om motorn skulle överbelastas. Man kan även rulla upp sladden under maskinen, vilket möjliggör praktisk och säker förvaring.

Bra på att vispa
SMEG SMF02 levereras med en degkrok, ett plastlock och två olika sorters vispar – en i rostfritt stål och en i aluminium.

Enligt experterna från den brittiska tidningen The Telegraph kan man med hjälp av dessa redskap vispa ihop många olika blandningar, och menar därför att SMEG SMF02 är ett bra alternativ om man vill röra ihop lätta och luftiga blandningar. The Telegraph skriver dock att maskinens automatiska säkerhetsstopp kan göra det svårt att röra ihop tjockare och tyngre degar.

Mer om SMEG SMF02

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,8 l
 • Kraft: 800 W
 • Antal tillbehör: 3
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Mått (bxhxd): 40,2 x 37,9 x 22,1 cm
 • Vikt: 9,1 kg

Varimixer Teddy W5A - tyst köksassistent med högkvalitativ konstruktion

Bästa premiumalternativ

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Topplacering hos PriceRunner som har gett den ett högt betyg på 4,5/5 stjärnor
 • check 5/5 stjärnor på Gastromand.dk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Varimixer Teddy W5A:

 • Professionell kvalitet
 • Multifunktionell och användarvänlig drift
 • Geometrisk form för att blanda stora volymer

Fördelar

 • Dansk industrikvalitet
 • Tung och stabil konstruktion
 • Alla komponenter kan diskas i diskmaskin
 • Mycket tyst i drift
 • Kraftfull, men energisnål motor
 • Tillgänglig i olika färger

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Något tung

Med en vikt på hela 16 kilogram är Varimixer Teddy W5A, från danska tillverkaren Bjørn, den tyngsta köksassistenten på marknaden för privat användning; bjørn producerar normalt sett endast maskiner för industriell användning, men denna modell är faktiskt framtagen för privata konsumenter. Priset är något högre än för de resterande köksassistenterna i vår artikel, vilket såklart beror på den höga industrikvaliteten.

Mer om Varimixer Teddy W5A

Specifikationer

 • Skålens volym: 5 L
 • Kraft: 500 W
 • Antal hastighetsinställningar: 5
 • Mått (bxhxd): 45,7 x 45,7 cm
 • Vikt: 23,6 kg
 • Antal tillbehör: 2

Varimixer Teddy W5A är skräddarsydd för alla tänkbara blandnings uppgifter – allt från att knåda till att vispa. Notera dock att det inte medföljer någon extrautrustning för de mer sekundära behoven. I gengäld klarar denna modell de primära uppgifterna riktigt bra – speciellt knådning av tyngre degar då den klarar av att arbeta med innehåll på upp till 2,5 kilogram utan problem.

Något lite överraskande med Varimixer Teddy W5A är att dess motor är relativt energisnål då den endast har en förbrukning på 500 Watt – utan att den behöver anstränga sig något märkvärdigt. Dess medföljande tillbehör är i rostfritt stål, vilket innebär att de alla kan diskas i diskmaskin.

Sage Bakery Boss - köksassistent med LCD-indikator

Bästa köksassistent för bakning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4/5 stjärnor på Trustedreviews.com 
 • check ”Bästa köp” enligt Which.co.uk – Englands största testmagasin 
 • check 5/5 stjärnor på Ideal Home
 • check Testvinnare hos det brittiska teknikmagasinet T3.com 
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sage Bakery Boss:

 • LCD-indikator för timer och optimal blandning
 • Slitstarkt växelverk av 100 % metall
 • 12 intuitiva hastighetsinställningar för olika blandningsuppgifter

Fördelar

 • Kraftfullmotor på 1 200 Watt
 • Två K-spadar, en degkrok och en visp medföljer
 • Två olika skålar ingår
 • Justerbar hastighet
 • Timer och inbyggd belysning

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Köksassistenten Sage Bakery Boss är särskilt populär bland experter; den har mottagit utmärkta recensioner hos fem olika expertkällor som alla har granskat och bedömt maskinen individuellt. Englands största testmagasin, Which.co.uk, har till exempel utsett Sage Bakery Boss till ”Bästa köp”, och det brittiska teknikmagasinet T3.com korade den till testvinnare.

Experterna har bland annat granskat hur bra Sage Bakery Boss är på att blanda ingredienser, hur användarvänlig den är samt hur enkel den är att rengöra. De har även undersökt dess design och ett antal andra punkter. Alla experter kommer fram till samma slutsats: att Sage Bakery Boss är en utmärkt köksassistent som kommer att passa utmärkt hos de allra flesta.

Experterna verkar även överens om att modellen är perfekt till att baka, varav teknikmagasinet T3.com beskriver närmre om hur maskinen rör ihop en perfekt kaksmet. Ingen av experterna hittar några direkta nackdelar med Sage Bakery Boss; det enda de kom att tänka på är att den tillhör en något högre prisklass.

Recension: En detaljerad recension av Sage Bakery Boss

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,7 l
 • Kraft: 1200 W
 • Antal tillbehör: 2
 • Antal hastighetsinställningar: 12
 • Mått (bxhxd): 41 x 35,8 x 21,5 cm
 • Vikt: 10,9 kg

Två skålar och en kraftfull motor på 1 200 watt
Sage Bakery Boss är en köksassistent med många hästkrafter; den har en motor på 1 200 watt, vilket innebär att maskinen snabbt och enkelt kan blanda ihop såväl lätta smetar som tunga degar utan att blandningen blir klumpig eller ojämn.

Sage Bakery Boss är dessutom mångsidig och praktisk då man bland annat kan välja mellan två olika skålar – något som det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com särskilt uppskattade då de tycker det bidrar till maskinens övergripande flexibilitet. Den ena skålen är tillverkad av glass och rymmer 4,8 liter, medan den andra är tillverkad av rostfritt stål och rymmer 3,8 liter.

Maskinen levereras med en degkrok som kan knåda deg, en visp som kan vispa samt två K-spadar som är lämpliga till flera användningsområden. Sage Bakery Boss är dessutom utrustad med en timer som kan användas om man inte vill stå och övervaka köksassistenten, vilket innebär att man kan ta hand om andra uppgifter under tiden som den arbetar.

Klassisk design, justerbar hastighet och inbyggd belysning
Sage Bakery Boss är utformad med klassisk design med fokus på detaljer och raka linjer, vilket gör att den passar fint in i de allra flesta kök. Köksassistenten styrs enkelt från dess sida, där du bland annat kan justera  hastigheten; modellen har nämligen olika hastighetsinställningar för att man ska kunna anpassa sitt arbete beroende på om man knådar en deg, vispar grädde eller blandar en smet.

Den här köksassistenten har även en inbyggd belysning som automatiskt slås på när maskinen startar. Testmagasinet Which.co.uk skriver att detta är en utmärkt funktion som ger användaren möjlighet att följa hela processen.

Mer om Sage Bakery Boss

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,7 l
 • Kraft: 1200 W
 • Antal tillbehör: 2
 • Antal hastighetsinställningar: 12
 • Mått (bxhxd): 41 x 35,8 x 21,5 cm
 • Vikt: 10,9 kg

Bosch MUM54A00 - kompakt köksassistent

Köksassistent bäst i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test enligt ett oberoende test utfört i Danmark
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch MUM54A00:

 • Multi Motion Drive-motor för alla tänkbara blandningsuppgifter
 • Praktisk design för begränsade utrymmen
 • EasyArm-lyftfunktion

Fördelar

 • Multifunktionell köksassistent
 • Sju hastighetsinställningar
 • Mindre modell – perfekt för hushåll med begränsat utrymme
 • Säkerhetslås och gummitassar
 • Försedd med multifunktionsarm och 3D Planetary Mixing

Nackdelar

 • Mindre skål

Bosch MUM54A00 är en mångsidig och flexibel modell som kan användas till en mängd olika uppgifter i köket. Kort sagt är det en multifunktionell köksassistent som kan gör allt från att knåda till att vispa och blanda ihop olika ingredienser.

Recension: En detaljerad recension av Bosch MUM54A00

Specifikationer

 • Skålens volym: 3,9 l
 • Kraft: 900 W
 • Antal tillbehör: 17
 • Mått (bxhxd): 28 x 28,2 x 27,1 cm
 • Vikt: 5,1 kg
 • Antal hastighetsinställningar: 7

Multifunktionell köksassistent med flera hastighetslägen
Den här modellen är en praktisk hjälpreda i köket och har dessutom sju olika hastighetslägen som gör att du kan anpassa körningen efter den aktuella blandningen. Hastigheten kan dessutom både höjas och sänkas under tiden som man använder maskinen.

Bosch MUM54A00 har en skål av rostfritt stål som har en volym på 3,9 liter, vilket är något mindre än genomsnittet för köksassistenter. Trots detta kan maskinen användas av såväl små som normalstora familjer, och tack vare dess kompakta storlek är den både praktiskt och smidig.

Praktiska funktioner
Bosch MUM54A00 har flera praktiska funktioner som kan vara till hjälp när man lagar mat och bakar, till exempel dess multifunktionsarm och funktionen som Bosch kallar för 3D Planetary Mixing. Multifunktionsarmen möjliggör snabb och enkel montering av alla de medföljande tillbehören då man endast behöver trycka på en knapp för att lyfta upp armen för att sedan montera på det verktyg man vill använda. 3D Planetary Mixing bidrar med något helt annat: den här funktionen gör nämligen att vispen rör sig i olika riktningar samtidigt som den roterar runt sin egen axel, vilket gör att maskinen vispar och blandar ingredienserna så effektivt som möjligt.

När man köper Bosch MUM54A00 ingår det dessutom flera olika tillbehör: en grovvisp, en ballongvisp, en degkrok samt ett fodral där man kan förvara alla komponenterna.

Effektiv motor med Multi Motion Drive
Bosch MUM54A00 har en Multi Motion Drive-motor med en effekt på 900 Watt. Eftersom att motorn får hjälp av Multi Motion Drive-funktionen är den kraftfull och effektiv trots den lägre motoreffekten, vilket gör det möjligt för dig att använda köksassistenten till alla möjliga uppgifter – oavsett om gäller enkel vispning eller mer krävande saker.

Köksassistenten har även ett säkerhetslås som gör att skålen kan låsas fast; alla delar måste dessutom vara korrekt monterade för att maskinen överhuvudtaget ska kunna starta. Slutligen är Bosch MUM54A00 försedd med glidsäkra gummitassar som ser till att basen inte glider runt på bänken när maskinen är i drift.

Mer om Bosch MUM54A00

Specifikationer

 • Skålens volym: 3,9 l
 • Kraft: 900 W
 • Antal tillbehör: 17
 • Mått (bxhxd): 28 x 28,2 x 27,1 cm
 • Vikt: 5,1 kg
 • Antal hastighetsinställningar: 7

Kenwood Chef XL KVL4100S - köksassistent med justerbar höjd för visp och degkrok

Bästa köksassistent för större volymer

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test enligt ett oberoende test utfört i Danmark
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood Chef XL KVL4100S:

 • Pulsfunktion för optimal konsistens
 • Extra stor skål för större volymer
 • Variabla hastigheter för fullständig kontroll av blandningen

Fördelar

 • Stänkskydd ingår
 • Justerbar höjd för visp och degkrok
 • Justerbar hastighet
 • Motoreffekt på 1 200 watt
 • Turbofunktion

Nackdelar

 • Något skrymmande konstruktion

Eftersom att Kenwood Chef XL KVL4100S har en justerbar hastighet kan man alltid anpassa tempot till den aktuella blandningen för att få både bättre och jämnare resultat. Modellen har dessutom ett turboläge som möjliggör problemfri hantering även av hårdare ingredienser.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood Chef XL KVL4100S

Specifikationer

 • Skålens volym: 6,7 L
 • Kraft: 1200 W
 • Antal tillbehör: 6
 • Antal hastighetsinställningar: 6
 • Mått (bxhxd): 38,5 x 34,5 x 28 cm
 • Vikt: 7,7 kg

Justerbar hastighet och hög prestanda
Den här köksassistenten håller en hög prestandanivå med en motoreffekt på 1 200 Watt och klarar därför av de flesta tänkbara arbetsuppgifter – även mer krävande processer. Kenwood Chef XL KVL4100S har dessutom tre olika blandningsverktyg som gör maskinen både mångsidig och flexibel.

Extra stor skål och massor av tillbehör
När man köper en Kenwood Chef XL KVL4100S medföljer det en mängd olika tillbehör. Det finns över 20 olika komponenter, som kan användas till allt från såser till kött. Notera dock att alla tillbehör inte medföljer med maskinen utan att vissa av dem måste köpas till separat.

Man kan till exempel köpa en K-visp, en vanlig visp och en degkrok – och mycket mer. Kenwood Chef XL KVL4100S har en extra stor skål av rostfritt stål med en volym på 6,7 liter, vilket innebär att den rymmer tillräckligt för att du ska kunna förbereda extra stora portioner till hela familjen och några gäster.

Flera praktiska funktioner
Kenwood Chef XL KVL4100S är en praktisk köksassistent försedd med flera användbara funktioner. Maskinen har bland annat ett stänkskydd samt en nyckel som kan användas för att justera höjden på vispen eller degkroken.

Stänkskyddet minimerar risken för spill och håller köket rent genom att hindra de olika ingredienserna från att skvätta ut ur skålen, medan nyckeln möjliggör justering av höjden på vispen eller degkroken om de inte sitter rätt i förhållande till skålens innehål.

Mer om Kenwood Chef XL KVL4100S

Specifikationer

 • Skålens volym: 6,7 L
 • Kraft: 1200 W
 • Antal tillbehör: 6
 • Antal hastighetsinställningar: 6
 • Mått (bxhxd): 38,5 x 34,5 x 28 cm
 • Vikt: 7,7 kg

KitchenAid Artisan 125 - köksassistent med tio olika hastighetsinställningar

Bästa köksassistent för hemmabagare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på TrustedReviews.com
 • check 4,5/5 stjärnor på BBCgoodfood.com
 • check 4,8/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på KitchenAid Artisan 125:

 • Blandar större och mindre volymer utan problem
 • Unik KitchenAid-design i flera färger
 • Kan förses med över 20 valfria tillbehör

Fördelar

 • Bra på att vispa
 • Degkapacitet på 4,8 liter
 • Tio olika hastighetsinställningar
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Något svår att rengöra

KitchenAid är kända för sina högkvalitativa köksassistenter som passar in i de flesta hemmen. Just KitchenAid Artisan 125 har recenserats av experter från både Danmark och Norge, varav den danska tidningen Søndagsavisen gav maskinen ett betyg på 4/6 stjärnor och norska Klikk.no gav den 5/6 stjärnor. Båda expertkällorna har granskat maskinens alla funktioner, och verkar vara överens om att KitchenAid Artisan 125 är enkel att använda samt att den kommer med många användbara tillbehör.

Maskinen kommer i flera olika färger, vilket innebär att man kan välja en som passar perfekt in i sitt eget köket. Eftersom att KitchenAid Artisan 125 är relativt stor och tung kan det dock vara svårt att förvara maskinen i ett köksskåp, och den lämpar sig därför snarare till att stå framme på köksbänken.

Recension: En detaljerad recension av KitchenAid Artisan 125

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,8 l
 • Kraft: 300 W
 • Antal tillbehör: 2
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Mått (bxhxd): 24 x 36 x 37 cm
 • Vikt: 10,4 kg

En stark maskin som vispar bra
KitchenAid Artisan 125 har en motor på 300 watt, vilket kan upplevas som lågt – men låt dig inte luras! Experterna menar att maskinen fortfarande levererar bra prestanda och att den kan hantera många olika blandningar. De påpekar dock att den fungerar allra bäst när något ska vispas.

Experterna från Klikk.no är imponerade av hur bra maskinen vispar, och de skriver att den både vispar snabbt och ger ett bra resultat. Experterna från Søndagsavisen håller med om detta och beskriver modellen enligt följande: “Trots en mycket låg motoreffekt är maskinen stark och levererar bra resultat”. De två testpanelerna tycker alltså att KitchenAid Artisan 125 presterar utmärkt, och berömmer därutöver även dess material som den anser vara av bra kvalitet.

Degkapacitet på 4,8 liter och tio olika hastighetsinställningar
KitchenAid Artisan 125 har tio olika hastighetsinställningar, vilket innebär att man kan anpassa hastigheten till degen eller blandningen som ska knådas eller röras om. Med denna köksassistent kan man jobba med både mindre och större satser deg och smet då dess skål rymmer 4,8 liter.

Om man är intresserad av mer avancerad och specifika blandningsuppgifter är det möjligt att köpa till utrustning och separata tillbehör. Det är dock inget som är egentligen nödvändigt eftersom att det redan ingår flera tillbehör när man köper maskinen.

KitchenAid Artisan 125 är en av marknadens dyrare köksassistenter, men detta är även en av de få nackdelarna som experterna kan hitta hos modellen. Experterna från Søndagsavisen nämner att man bör vara medveten om att modellen är relativt tung då den väger 11,2 kilogram, vilket kan göra rengöringen av den något besvärlig.

Mer om KitchenAid Artisan 125

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,8 l
 • Kraft: 300 W
 • Antal tillbehör: 2
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Mått (bxhxd): 24 x 36 x 37 cm
 • Vikt: 10,4 kg

KitchenAid 5K45SS Classic - kompakt köksassistent med flexibel användning

Mest multifunktionella köksassistent

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 94/100 poäng på Goodhousekeeping
 • check 4,8/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på KitchenAid 5K45SS Classic:

 • Blandar, knådar och vispar problemfritt
 • Det vinklade huvudet är konstruerat för enkel addering av ingridienser
 • Många tillbehör – allt från matkvarnar till pastamaskiner

Fördelar

 • Flexibel användning
 • Planetarisk blandning
 • Receptbok ingår
 • Enkel att underhålla
 • Rymlig skål på 4,3 liter

Nackdelar

 • Skålen har inget handtag vilket gör den mindre praktisk

KitchenAid 5K45SS Classic har granskats av experter från den brittiska sidan Good Housekeeping Institute där maskinen mottagit mycket beröm och positiva kommentarer samt ett totalt betyg på 86/100 poäng. Good Housekeeping Institute belyser framförallt modellens robusta design och skriver att det är en bra modell för allround-användning.

Ingen av expertkällorna lyfter fram någon större nackdel med KitchenAid 5K45SS Classic, men verkar dock vara överens om att den inte är speciellt bra på att blanda pannkakssmet och att de olika hastighetslägena är för snabba för vissa uppgifter.

Recension: En detaljerad recension av KitchenAid 5K45SS Classic

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,2 l
 • Kraft: 275 W
 • Antal tillbehör: 3
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Mått (bxhxd): 23 x 36 x 36 cm
 • Vikt: 11 kg

Mångsidig köksassistent med flera funktioner
KitchenAid 5K45SS Classic är en klassisk maskin med en solid och robust metalldesign. Själva basen har dessutom en slät och rundad utformning vilket gör den enkel att torka av när den måste rengöras. Det är en mångsidig köksassistent som kan stå till tjänst med en mängd olika uppgifter i köket då den kan göra allt från att vispa och blanda till att mosa.

KitchenAid 5K45SS Classic kommer med en visp, en degkrok och en blandare, och kan därför användas till varierande uppgifter, bland annat till att knåda deg eller vispa grädde – blandaren är dessutom perfekt för att röra ihop tyngre smet till tårtor och liknande bakverk. Eftersom att alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskin behöver du dessutom inte lägga tid på att diska allting för hand.

Flera hastighetsinställningar och rymlig skål
Motorn i KitchenAid 5K45SS Classic har en motoreffekt på 275 Watt, vilket är betydligt lägre än hos andra köksassistenter. Detta är dock inte nödvändigtvis en nackdel då motorn i den här maskinen är en effektiv Direct Drive-motor som arbetar med optimal prestanda, vilket gör att köksassistenten trots allt faktiskt kan användas till mer krävande uppgifter.

Eftersom att modellen har tio olika hastighetsinställningar kan man dessutom anpassa hastigheten efter den aktuella blandningen. Skålen till KitchenAid 5K45SS Classic rymmer 4,3 liter vilket är tillräckligt för att förbereda stora portioner till hela familjen på en gång.

Direkt drivsystem, planetarisk blandning och flexibelt uttag
När man köper KitchenAid 5K45SS Classic får man en köksassistent försedd med flera olika funktioner. Den har bland annat en planetarisk blandningsrörelse, ett flexibelt munstycke och ett direkt drivsystem. Tack vare det direkta drivsystemet arbetar köksassistenten både tyst och effektivt, och i kombination med den planetariska blandningen gör detta att alla ingredienser snabbt blandas ihop till en jämn och slät blandning. Det flexibla munstycket ökar maskinens användningsområden genom att göra det möjligt att använda över 15 olika tillbehör.

Mer om KitchenAid 5K45SS Classic

Specifikationer

 • Skålens volym: 4,2 l
 • Kraft: 275 W
 • Antal tillbehör: 3
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Mått (bxhxd): 23 x 36 x 36 cm
 • Vikt: 11 kg

Kenwood Chef KVC3170S - köksassistent för alla bakningsbehov

Mest högkvalitativa köksassistent

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood Chef KVC3170S:

 • Utformad för alla bakningsbehov
 • Unik planetarisk roterande rörelse
 • Steglös justering av hastigheten

Fördelar

 • Multifunktionell köksassistent
 • 20 tillgängliga tillbehör
 • Stor behållare i rostfritt stål
 • Konstruktion av hög kvalitet
 • Utmärkt för större portioner

Nackdelar

 • Inte idealisk för tung deg
 • Något högljudd

Kenwood Chef KVC3170S har granskats av flera expertkällor som har bedömt maskinen efter dess användarvänlighet, design, användbarhet och prestanda. Ett danskt konsumentråd tyckte framförallt om prestandan och de många olika användningsmöjligheterna hos köksassistenten. Kenwood Chef KVC3170S gjorde generellt sett bra ifrån sig på alla testpunkter, men något de danska experterna inte var helt nöjda med var maskinens ljudnivå; de förklarar nämligen att den ger ifrån sig en hel del ljud och buller när den är i drift.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood Chef KVC3170S

Specifikationer

 • Kraft: 1000 W
 • Skålens volym: 4,6 L
 • Antal tillbehör: 3
 • Mått (bxhxd): 38 x 30 x 28 cm
 • Vikt: 7,3 kg
 • Antal hastighetsinställningar: ?

Köksassistent med flera funktioner
Kenwood Chef KVC3170S är försedd med flera olika funktioner, och med hjälp av dess olika tillbehör kan man använda maskinen för att blanda, mosa, vispa och röra. När man köper Kenwood Chef KVC3170S ingår det totalt 20 olika tillbehör som gör det möjligt att förbereda en mängd olika rätter. Man får till exempel en degkrok, en visp och en köttkvarn. Den här modellen kan alltså användas till i princip allt – oavsett om man vill knåda en bröddeg eller mala färs till köttbullarna.

Denna köksassistent är enkel att rengöra eftersom att alla löstagbara delar tål maskindisk – man behöver alltså inte diska något för hand. Tänk dock på att själva basen inte tål diskmaskin, denna bör istället torkas av med en fuktig trasa efter varje användning.

Användarvänlig maskin med justerbar hastighet
Kenwood Chef KVC3170S har en enkel och industriell design, och eftersom att modellen inte har massor av olika knappar är dessutom enkel att använda. Modellen är endast utrustad med de nödvändigaste knapparna, till exempel en vridknapp som används för att steglöst justera hastigheten.

Köksassistenten har en steglös hastighetskontroll samt en pulsfunktion, vilket innebär att man får en jämnare övergång mellan låga och höga hastigheter – något som både minskar risken för spill och gör att ingredienserna blandas bättre. Utöver den steglösa hastighetskontrollen har Kenwood Chef KVC3170S även ett stänkskydd som hindrar ingredienser från att skvätta ut ur skålen. Man kan dessutom justera placeringen av tillbehören så att de placeras i optimal position i förhållande till skålen och den aktuella uppgiften.

Modell med blender och en motoreffekt på 1 000 watt
Med Kenwood Chef KVC3170S ingår även en blender som kan användas för att göra soppor, såser och smoothies. Modellens höga motoreffekt på 1 000 watt säkerställer dessutom att maskinen klarar av även de mest krävande blandningsuppgifterna, till exempel knådning av segare bröddegar. Med Kenwood Chef KVC3170S har en skål av rostfritt stål med en volym på 4,6 liter, vilket innebär att man kan göra relativt stora satser åt gången om så önskas.

Mer om Kenwood Chef KVC3170S

Specifikationer

 • Kraft: 1000 W
 • Skålens volym: 4,6 L
 • Antal tillbehör: 3
 • Mått (bxhxd): 38 x 30 x 28 cm
 • Vikt: 7,3 kg
 • Antal hastighetsinställningar: ?

Kenwood KMX750 - effektiv och kraftfull köksassistent

Bästa köksassistent för krävande blandningsuppgifter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bästa köp" enligt ExpertReviews som gav den ett högt betyg på 5/5 stjärnor
 • check 5/5 stjärnor på Ideal Home
 • check Rekommenderas av TrustedReviews som gav den ett betyg på 5/5 stjärnor

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood KMX750:

 • Unik blandningsfunktion som försiktigt sänker ingredienserna
 • Mycket effektiv och kraftfull motor
 • Skapar alltid ett jämnt och klumpfritt resultat

Fördelar

 • Mångsidig modell
 • Enkel styrning tack vare reglagehjulet
 • Effektivt stänkskydd
 • Unik blandfunktion som försiktigt vänder ner ingredienserna
 • Levereras med flera olika tillbehör

Nackdelar

 • Rymdkapacitet

Kenwood KMX750 är kanske mest känd för sin retroinspirerade design, men modellen har även en kraftfull motoreffekt på 1 000 Watt som gör att den klarar av mer krävande uppgifter, och kan till exempel knåda kraftig deg utan några problem.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood KMX750

Specifikationer

 • Skålens volym: 5 L
 • Kraft: 1000 W
 • Antal hastighetsinställningar: 6
 • Antal tillbehör: 2
 • Mått (bxhxd): 24 x 35,5 x 38,5 cm
 • Vikt: 9,1 kg

Effektiv motor och stor skål
Kenwood KMX750 har en skål med en volym på fem liter, vilket innebär att man kan använda maskinen till alla tänkbara recept och maträtter samt både till små och stora satser.

Skålen är tillverkad av rostfritt stål och är utrustad med ett ergonomiskt handtag som gör den enkel att hantera och ställa på plats. Skålen kan dessutom diskas i diskmaskin om man inte vill lägga tid på att diska den för hand. Kenwood KMX750 har dessutom ett lock med ett extra stort doseringsrör som gör det enklare att addera ytterligare ingredienser i skålen – även när maskinen är igång.

Flera användningsområden och funktioner
Kenwood KMX750 är en mångsidig köksassistent som kan användas till en mängd olika uppgifter i köket. Maskinen kan till exempel hjälpa till med att blanda, vispa och knåda, och man kan därför arbeta med olika typer av degar, smeter, blandningar och vätskor i den.

Köksassistenten har sex olika hastighetsinställningar och en hastighetskontroll som låter användaren öka hastigheten efter behov med mjuka steg. Tack vare denna mjuka hastighetsjustering håller sig ingredienserna i skålen istället för att skvätta ut över hela köket. Med Kenwood KMX750 har du som användare alltid full kontroll över vilken hastighet som maskinen kör i, och man kan dessutom justera den när som helst.

Kenwood KMX750 är även utrustad med en speciell blandfunktion som försiktigt vänder ihop de olika ingredienserna, vilket kan vara väldigt praktiskt när man bakar sufflé och liknande efterrätter.

Säker och mångsidig köksassistent
Kenwood KMX750 levereras med en rad olika tillbehör som kan komma till användning i köket, bland annat en degkrok, en visp och en K-visp, och som alla kan diskas i diskmaskin. Man kan även köpa till ytterligare tillbehör som inte ingår med själva maskinen, till exempel en köttkvarn eller en pastamaskin. Slutligen har Kenwood KMX750 en funktion som automatiskt stänger av maskinen om man lyfter upp huvudet där skålverktygen sitter.

Mer om Kenwood KMX750

Specifikationer

 • Skålens volym: 5 L
 • Kraft: 1000 W
 • Antal hastighetsinställningar: 6
 • Antal tillbehör: 2
 • Mått (bxhxd): 24 x 35,5 x 38,5 cm
 • Vikt: 9,1 kg

Electrolux EKM6000 - köksassistent med integrerat LED-ljus

Mest användarvänliga köksassistent

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bra köp" enligt norska Tek.no

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EKM6000:

 • Praktiskt lyftsystem för skålen
 • Utrustad med integrerat LED-ljus
 • Programmerbar timer med AssistentPRo

Fördelar

 • Stor kapacitet
 • Skål och tillbehör tål att diskas i diskmaskin
 • Enkel att både använda och underhålla
 • Olika hastighetsinställningar och pulsfunktion

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Inte lämplig för mindre kök

Electrolux EKM6000 har granskats av norska experter från Tek.no i ett omfattande test av flera olika köksassistenter som ansåg att den här modellen var ett en utmärkt produkt. De berömmer bland annat köksassistentens design, dess stabila konstruktion samt att den presterar bra både när det gäller att blanda ingredienser och att knåda en bulldeg.

Experterna från Tek.no nämner inte särskilt många nackdelar med Electrolux EKM6000, men de uppmärksammar dock sina läsare om att maskinen skulle ha kunnat vara något mer kraftfull. Samtidigt förklarar de att detta inte egentligen inte är ett avgörande problem eftersom att maskinen fortfarande kan hantera en mängd olika uppgifter i köket.

Vad säger experter om Electrolux EKM6000?

Experterna från Tek.no tycker framförallt bra om användarvänligheten hos den här köksassistenten och skriver att den är väldigt enkel att hantera när man väl har kommit igång med den. Tek.no är dessutom otroligt positiva till maskinens timer som de ger användaren en bättre överblick av hela processen. Med timern kan man nämligen ställa in hur länge maskinen ska arbeta, samt kontrollera hur länge den redan har varit igång.

Electrolux EKM6000 har tio olika hastighetslägen samt en pulsfunktion, vilket innebär att du alltid kan anpassa hastigheten till den aktuella blandningen. Modellen är även utrustad med en integrerad LED-belysning som lyser upp skålen när maskinen är igång vilket gör det möjligt för användaren att hålla koll på hela processen. Skålen har en kapacitet på 5,7 liter och rymmer därmed stora mängder ingredienser.

Electrolux EKM6000 är en kraftfull köksassistent med en motoreffekt på 1 200 watt; maskinen är alltså tillräckligt stark för att även klara av tyngre uppgifter, vilket experterna från Tek.no också uppmärksammade då de påpekade att den knådar en seg bulldeg utan problem.

Tek.no är också förtjusta i Electrolux EKM6000s design som de beskriver som både cool och läcker – och som kommer att passa in hemma hos de allra flesta. Experterna nämner även att köksassistenten är väldigt robust samt att den står stadigt på köksbänken, och att man tack vare detta inte behöver hålla fast maskinen när den är i drift.

Slutligen är de väl värt att notera att alla löstagbara komponenter tål att diskas i diskmaskin samt att maskinens basen endast behöver torkas av med en fuktig trasa efter varje användning.

Mer om Electrolux EKM6000

Specifikationer

 • Kraft: 1200 W
 • Skålens volym: 5,7 L
 • Antal hastighetsinställningar: 10
 • Antal tillbehör: 3
 • Vikt: 9,3 kg
 • Mått (bxhxd): 29,4 x 40,5 x 41,9 cm

Electrolux EKM6000 är en köksassistent som kan hjälpa till med flera olika uppgifter i köket; modellen kan nämligen både röra, vispa, knåda och blanda. Den kan därför stå till tjänst med allt från att vispa ägg och grädde till att knåda en seg bröddeg.

Trots att Electrolux EKM6000 är försedd med flera användbara och praktiska funktioner, är den relativt  billig jämfört med många andra modeller. Detta är något experterna är väldigt tacksamma över då det faktiskt är en mycket funktionell och högkvalitativ maskin som inte heller har färre tillbehör.

Electrolux EKM6000 levereras med en blandspade, en degkrok och en visp vilket möjliggör dess många användningsområden. Om man vill utveckla dessa ytterligare bör man även vara medveten om att man kan köpa till fler tillbehör separat för att till exempel kunna mixa, hacka eller riva.

Electrolux EKM4000

 • check Testvinnare hos den stora finska Tv-kanalen YLE

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EKM4000:

Fördelar

 • Snygg design
 • Tyst i drift
 • Kraftig motor med 10 hastigheter
 • 2 rörskålar i rostfritt stål medföljer
 • Integrerad LED-belysning till både skålen och hastighetsväljaren
 • Möjlighet för höjdjustering av vispen

På den finska tv-stationen YLE:s hemsida yle.fi kunde man hösten 2015 läsa ett test av en rad olika köksmaskiner av hög kvalitet. Här blev vinnaren Electrolux EKM4000, som dock delade förstaplatsen med Kenwood Classic Chef KM336 (läs mer om denna modell längre ner).

En av sakerna som särskilt imponerade domarpanelen med Electrolux EKM4000 var den läckra röda färgen och den speciella formgivningen som bedömdes vara speciellt anpassad för att stå framme i köket, även när den inte används.

Mer om Electrolux EKM4000

Specifikationer

 • Skålens volym: 4.8 L
 • Kraft: 1000 W
 • Mått (bxhxd): 37 x 36 x 21 cm
 • Vikt: 9,27 kg
 • Antal tillbehör: ?
 • Antal hastighetsinställningar: ?

Utseendet blev i praktiska test följt av bra prestanda på samtliga testområden. Särskilt imponerande var maskinens tystgående drift. Domarpanelen var dessutom väldigt förtjusta i den inbyggda LED-belysning som lyser upp den rostfria stålskålen och gör det lätt att hålla koll på innehållet.

Ytterligare en fördel hos denna maskin är att det ingår en extra skål Electrolux EKM4000, något som självklart lyfts som ett stort plus, eftersom man inte behöver rengöra skålen på en gång om det är flera processer igång samtidigt. Själva hastighetsvalen är också en positiv aspekt, eftersom det är lätt att se vilken utav de 10 hastigheterna som har valts åt den kraftiga 1000W motorn.

Testpanelen var också imponerade av möjligheten att kunna sänka vispen i relation till skålens botten.

Tester och recensioner av köksassistenterna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Yle.fi

Yle.fi är finska public-service. De har i oktober 2015 utfört ett test av fyra köksassistenter i mellanklassen. Du kan läsa artikeln på deras svenska del av hemsidan helt gratis genom att klicka här.

Expressen.se

Expressen är en svensk kvällstidning med över en miljon läsare som skriver om både nyheter, sport, underhållning och livsstil. I sektionen som behandlar livsstil har tidningen genomfört ett test av åtta olika köksassistenter där de fokuserat på modellernas kvalitet, kapacitet, inställningar, användarvänlighet och slutresutlat. Du kan läsa hela testet här.

Politiken

Den danska tidningen Politiken har i samarbete med livsmedelsteknikern Lone Lysdal från Karolines Køkken utfört ett test av åtta olika köksassistenter. De undersökte modellernas förmåga att knåda både bröddeg och sockerkakssmet, och för att få ett så representativt resultat som möjligt användes färdiga blandningar från affären. Du hittar hela testet här.

Smartson

Smartson har provat åtta olika köksassistenter. De granskade de olika modellernas inställningar, användarvänlighet, motorer, byggkvalitet och design. Du kan läsa hela testet här.

Wiseguide

Svenska Wiseguide har testat sex olika köksassistenter. Maskinerna fick knåda en vetedeg samt vispa grädde och man bedömde modellernas kapacitet, kvalitet, användarvänlighet och slutresultat. Du kan läsa hela testet från 2016 här.

Gastromand.dk

Gastromand.dk är Danmarks största onlinecommunity om gastronomi och köksredskap för män. Deras målsättning är att vara Danmarks största och bästa community för mat och dryck – av och för män. Emellanåt utför Gastromand även tester, och har till exempel bedömt köksassistenterna Ankarsrum AKM och Kenwood KVL8320S Chef XL Titanium. Du kan läsa recensionerna här och här.

Good Housekeeping Institute

Den brittiska hemsidan Good Housekeeping Institute granskar en mängd olika konsumentprodukter och delar sedan resultaten med sina läsare. De testar allt från mixrar till dammsugare och köksmaskiner, och de har bland annat provat och recenserat de tre köksassistenterna Bosch MUM48W1, Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent. Du kan läsa recensionerna härhär och här.

Klikk.no

Den norska tidningen Klikk.no skriver om allt gällande bostad, hälsa, mat, motor, mode och teknik, samt utför testar och recenserar olika konsumentprodukter. Klikk.no har granskat olika köksassistenter, däribland KitchenAid Artisan 125. Du kan läsa recensionen här.

Tek.no

Den norska tekniktidningen Tek.no är Norges största resurs för konsumentteknik. Hos Tek.no kan man hitta både nyheter, guider och recensioner om teknik och teknikrelaterade produkter. De har bland annat testat köksassistenten Kenwood KVL8320S Chef XL Titanium. Du kan läsa recensionen här.

Tek.no har även genomfört ett omfattande test av köksassistenter där de bland annat provade Electrolux EKM6000 och Electrolux EKM4300. Klicka på här för att läsa hela undersökningen.

The Telegraph

Den brittiska tidningen The Telegraph publicerar dagligen innehåll om nyheter från hela världen, samt testar och recenserar även en mängd olika produkter. De har bland annat genomfört ett test av nio olika köksassistenter, varav både Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent ingick. Du kan läsa båda recensionerna här.

Trustedreviews.com

Det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com är en av Storbritanniens största hemsidor för recensioner då de testar och recenserar olika konsumentprodukter varje dag. Det kan handla om allt från vattenkokare och brödrostar till köksassistenter. De har bland annat granskat och recenserat Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent. Du kan läsa recensionerna här och här.

SeriousEats.com

SeriousEats.com är en plattform som ägnar sig åt allt som rör mat och matlagning. De testar grundligt köksmaskiner genom att bedöma deras prestanda i olika recept och ger detaljerade insikter för att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade beslut.

Ankarsrum Assistent Original 

Du kan se recensionen här.

Testad på: 14/02/2023

HomesAndGardens.com

HomesAndGardens.com är en webbplats som tillhandahåller innehåll med anknytning till hem och trädgård. De testar köksmaskiner genom att genomföra rigorösa prestandautvärderingar och genom att analysera användares feedback för att ge omfattande recensioner.

Ankarsrum Assistent Original 

Du kan se recensionen här.

Testad på: 04/10/2022

TechGearLab.com

TechGearLab.com specialiserar sig på djupgående produkttester och analyser. De utvärderar köksmaskiner utifrån prestanda, hållbarhet, användarvänlighet och andra viktiga kriterier och ger opartiska recensioner som vägleder konsumenter i deras köpbeslut.

Ankarsrum Assistent Original 

Du kan se recensionen här.

Testad på: 15/11/2022

Wired.com

Wired.com är en teknikfokuserad onlinetidning som utforskar de senaste trenderna inom teknik. När de testar köksmaskiner utvärderar de faktorer som design, funktioner och användarupplevelse och ger objektiva recensioner för att hjälpa konsumenter att välja rätt produkt.

Ankarsrum Assistent Original 

Du kan se recensionen här.

Testad den: 23/01/2022

T3.com

Det brittiska teknikmagasinet T3.com publicerar främst teknikrelaterade nyheter och artiklar, men skriver utöver detta även recensioner av olika produkter. De har bland annat testat Sage Bakery Boss och SMEG köksassistent, och du kan läsa båda recensionerna här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största testmagasin. De är kända för att prova olika produkter och skriva recensioner som hjälper vardagliga konsumenter att välja rätt produkt för deras specifika behov. De testar nya produkter varje dag och beskriver deras funktioner samt för- och nackdelar. Produkterna de testar kan vara allt från dammsugare till råsaftcentrifuger och köksassistenter, och de har bland annat testat och bedömt modellen Sage Bakery Boss. Du kan läsa hela recensionen här. Observera dock att du måste vara betalande prenumerant för att kunna ta del av den kompletta artikeln.

BBCgoodfood

BBC Good Food är en webbplats som publicerar innehåll om mat och recept, produktrecensioner och tester. De testade nyligen köksassistenten Kenwood XL och utvärderade dess funktioner, prestanda och användbarhet i en detaljerad recension, där de berömde dess extrafunktioner, tillbehör och kraftfulla motor.

Läs deras test av Kenwood XL här.

PriceRunner

PriceRunners har testat Varmixer och gav den ett mycket beröm tack vare dess låga ljudnivå och höga kvalitet. Testet innebar att man utvärderade olika aspekter av mixerns prestanda och funktioner, vilket ledde till att man erkände dess exceptionella egenskaper.

Läs deras test av Varimixer Teddy här.

ExpertReviews

Expert Reviews är en webbplats som tillhandahåller detaljerade recensioner och tester av ett stort antal produkter. De testade nyligen köksassistenten Kenwood KMX750 och utsedde den till “Bästa köp”. Testet innebar att man utvärderade mixerns prestanda, kapacitet och funktioner. I recensionen hyllades dess kraftfulla motor och generösa kapacitet, vilket de ansåg gjorde den lämplig för flera olika bakningsuppgifter.

Läs deras test av Kenwood KMX750 här.

Ideal Home

Ideal Home är ett livsstilsmagasin som behandlar ämnen som heminredning, DIY-arbete och matlagning. Nyligen recenserade de köksassistenten Kenwood kMix och berömde dess användarvänliga design och utmärkta värde. I recensionen utvärderades olika aspekter av mixerns prestanda och funktioner, samt dess mångsidighet och användarvänlighet.

Läsa deras recension av Kenwood kMix här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är en shoppingplattform online som erbjuder ett brett utbud av produkter, inklusive elektronik, hushållsartiklar och böcker. På Amazon kan man som användare både köpa och sälja produkter, samt lämna recensioner och betyg på sina redan köpta produkter. Dessa betyg och recensioner kan ge värdefull information till framtida köpare så att de kan fatta välgrundade köpbeslut.

Se användarrecensionerna av Kenwood XL här.

Se användarrecensionerna av KitchenAid 5K45SS Classic här.

Se användarrecensionerna av Smeg SMFO2 här.

Se användarrecensionerna av KitchenAid Artisan 125 här.

Ankarsrum Assistent Original – Du kan se recensionerna här.

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som gör det möjligt för användare att jämföra priser och upptäcka produkter från olika återförsäljare. De hjälper konsumenter när det gäller användarrecensioner genom att samla recensioner från olika källor, vilket ger dig som konsument tillgång till ett brett utbud av åsikter som kan hjälpa dig i ditt köpval.

Ankarsrum Assistent Original – Du kan se recensionerna här.

FAQ

Vilken köksassistent är bäst?
Det finns inget enkelt svar gällande vilken köksassistent som är bäst eftersom alla har olika behov och preferenser när det gäller matlagning och bakning. Det är därför viktigt att välja en modell som passar dina behov och din budget. En bra köksassistent bör ha tillräckligt med kraft och kapacitet för att hantera de typer av matlagning och bakning som du vill utföra, men det är också viktigt att ta hänsyn till vilka material den är tillverkad av samt om den är enkel att rengöra och underhålla. Har du ingen koll alls på vilken köksassistent som du kan tänkas dra nytta av, kan vi verkligen rekommendera Ankarsrum Assistent Origina.
Hur har man testat köksassistenterna?
Köksassistenterna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att vispa, röra och knåda. Experterna har även tittat på maskinernas kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning.
Hur väljer jag rätt köksassistent?
För att hitta en modell som passar dina behov bör du först och främst fundera på maskinens kapacitet, storlek och vikt. Därefter bör du även ta hänsyn till dess motoreffekt, funktioner och tillbehör.

Tips och råd när du ska köpa en köksassistent

Det finns ganska stora prisskillnader mellan olika köksassistenter. Många av de tester vi har tagit del av visar dock att du som utgångspunkt bör undvika de allt för billiga modellerna, speciellt om maskinen ska kunna hantera större mängder deg och andra mer avancerade uppgifter.

Detta bör du vara uppmärksam på

Det första många uppmärksammar när de ska köpa en ny köksassistent är maskinens motorkraft, det vill säga motorns Watt-antal – något som inte nödvändigtvis motsvarar maskinens kvalitet. Testarna visar faktiskt att det i princip inte finns något sammanhang mellan motorkraften och köksassistentens kraft i praktiken; en motor på 500 Watt kan i vissa fall hantera en större deg bättre än en motor på 1 500 Watt.

En faktor som du däremot bör ta hänsyn till är maskinens ljudnivå. De olika modellerna på marknaden skiljer sig nämligen markant när de gäller deras bullernivå – något som inte heller nödvändigtvis har med deras motorkraft att göra. Ett bra exempel är den kraftfulla Varimixer Teddy W5A som har en mycket stark motor, men som samtidigt hör till en av de mest ljudlösa modellerna i vårt test.

Extra utrustning

Det finns självklart också stor skillnad på hur mycket extrautrustning som följer med – och hur mycket av detta som eventuellt kan köpas till separat. Tänka på att du betalar extra för maskinens tillbehör, och om du inte kommer att använda det är det egentligen bättre att investera i en simpel modell utan extra tillbehör. Är du däremot ute efter en mycket mångsidig maskin som du kan använda till många användningsområden, bör du istället investera i en modell där extrautrustningen följer med eller kan köpas till separat senare.

Maskinens vikt

En annan viktig parameter, som många tenderar att glömma bort, är köksassistentens vikt. Det finns faktiskt många fördelar med en tung maskin, eftersom den står mer stabilt på köksbänken när man till exempel arbetar med en större deg. En lättare maskin har tendens att hoppa och ramla ner från arbetsytan, vilket kan orsaka skador på både maskinen och ditt hushåll. Har du behov av att förvara maskinen i ett skåp eller en låda efter användningen kan det däremot vara en fördel om den inte är allt för tung.

Recept för köksassistenter

Om du behöver inspiration för att komma igång med din nya köksassistent har vi nedan samlat ett par smarriga och enkla recept som du kan prova.

Deg till pitabröd

Cirka 12 st.

Ingredienser:

 • 300 g vetemjöl
 • 150 g grahamsmjöl
 • 3 dl kallt vatten
 • 15 g jäst
 • 4 g salt
 • 18 g olivolja

Gör så här:

 1. Häll vetemjöl, vatten, jäst, salt och hälften av grahamsmjölet i köksassistentens skål.
 2. Rör ihop och knåda det sedan till en smidig deg.
 3. Tillsätt olivolja och resten av grahamsmjölet.
 4. Knåda degen tills den blir fast.
 5. Ta upp degen ur skålen och forma 12 pitabröd.
 6. Låt degklumparna jäsa i 40 minuter.
 7. Värm ugnen till 225-250 °C.
 8. Kavla ut degklumparna till pitabröd och sätt in dem i ugnen.
 9. Grädda pitabröden i ca 4-5 minuter.

Kanelbullar med marsipan och päron

Cirka 16 st.

Ingredienser:
Deg:

 • 3 dl mjölk
 • 20 g jäst
 • ½ tsk salt
 • 1 msk socker
 • 1 ägg
 • 500 g mjöl
 • 50 g smör

 

Marsipan- och päronfyllning:

 • 1 stort päron
 • 125-150 g marsipan
 • 100 g socker eller farinsocker
 • 150 g smör
 • 3-4 msk kanel

 

Gör så här:

 1. Blanda mjölk och jäst och värm upp det i en kastrull.
 2. Tillsätt salt, ägg och socker och rör sedan ner mjölet lite i taget.
 3. Tillsätt smör och blanda ordentligt.
 4. Häll över blandningen i din köksassistent och knåda degen.
 5. Låt degen stå i kylskåpet i 24 timmar.
 6. Ta ut degen nästa dag och låt den stå i 1-2 timmar.
 7. Kavla ut degen.
 8. Förbered fyllningen genom att vispa ihop smör, socker och kanel.
 9. Riv päronet och marsipanen och rör sedan ner det i blandningen.
 10. Fördela fyllningen på degen och rulla ihop den längs med långsidan.
 11. Skär bullarna med en kniv.
 12. Värm ugnen till 180 °C med varmluft och grädda bullarna i 20 minuter.

Hemmagjorda müslibröd

Cirka 12-14 st.

Ingredienser:

 • 5 dl vatten
 • 15 g jäst
 • 1 ägg
 • 1 msk socker
 • 1,5 dl yoghurt (valfri sort)
 • 4 dl müsli
 • 1 tsk kardemumma
 • 2 dl fullkornsmjöl
 • 2 dl durumvetemjöl

Om du vill kan du även tillsätta torkad frukt, bär eller nötter i bröden.

Gör så här:

 1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt yoghurt, ägg, socker, kardemumma och müsli.
 2. Rör ner nötter, frukt eller bär i blandningen om så önskas.
 3. Tillsätt båda mjölsorterna.
 4. Knåda hela degen i din köksassistent tills den är färdigknådad.
 5. Sätt degen i en skål och ställ in den i kylskåpet i 24 timmar.
 6. Ta ut degen ur kylskåpet dagen efter och forma 12-14 portionsbröd.
 7. Lägg upp bröden på en plåt och låt dem vila i 40 minuter.
 8. Grädda bröden i ugnen på 225 °C i 20 minuter.

Chokladkaka

Cirka 8-10 bitar

Ingredienser:

 • 180 g mjöl
 • 100 g farinsocker
 • 100 g socker
 • 150 g smör
 • 2 stora eller 3 små ägg
 • 1 ½ dl mjölk
 • 1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
 • 50 g kakao
 • 1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 175 °C.
 2. Rör ihop alla ingredienser i din köksassistent tills smeten är slät och smidig. Ingredienserna kan även tillsättas var för sig om man föredrar det.
 3. Ta fram en springform och smörj in den med smör eller olja. Det fungerar även att sätta bakplåtspapper i formens botten.
 4. Häll upp kaksmeten i formen.
 5. Grädda kakan i ugnen i cirka 40 minuter på 175 °C.
 6. När kakan är färdig ska den vara mjuk och fluffig. Kakan kan serveras både ljummen och kall.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Kenwood KVL8320S Chef XL Titanium - köksmaskin för tunga och tjocka degar

Electrolux EKM4300

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta