Köksmaskin Test – Hitta de bästa köksmaskiner här

0

I denna artikel går vi igenom en rad oberoende tester av köksmaskiner, från ledande testmagasin och tidningar. Denna artikel har samlat de maskiner som har fått de bästa rekommendationerna. Efter genomgången av alla modeller var för sig, så kommer vi med ett par råd inför valet av köksmaskin. Sist i artikeln hittar du dessutom en översikt över de tester vi har använt, så att du själv läsa vidare om du är intresserad.

Vi på konsumentmagasinet.se hoppas vår genomgång av köksmaskiner kommer att göra det enkelt och ge dig som läsare bättre överblick över vilka köksmaskiner som är de bästa på marknaden.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Ankarsrum AKM 6220

 Testvinnare hos danska Politiken
✅ Testvinnare hos Expressen.se
✅ Testvinnare hos Smartson
✅ Testvinnare hos Wiseguide 2014 och 2016
✅ 5 av 6 stjärnor hos danska Gastromand

Ankarsrum Assistent AKM 6220

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 449,00 Kr. 0,00 Kr. 4 449,00 Kr. Läs mer

 

Enligt den danska tidningen Politiken knådar den här köksmaskinen “som en dröm” och maskinen imponerar generellt i tester, vilket den har gjort i åratal. Ankarsrum utnämndes till “bäst i test” första gången 1999 och har sedan dess vunnit många gånger med sin höga kvalitet och funktionalitet.

Unik blandningsteknik

Den här köksmaskinen blandar på ett helt annat sätt än andra modeller på marknaden, vilket dock bara är en fördel eftersom blandningstekniken har fått upprepade beröm. Maskinen använder sig av en speciell kombination av degkrok och degskrapa där degkroken knådar degen ordentligt medan skrapan hela tiden ser till att inga ingredienser fastnar mot kanterna av skålen. Det är dock inte degkroken- och skrapan som gör att maskinen är annorlunda. Vad som är unikt med denna maskin är att det är själva skålen som roterar och inte degkroken. Många påpekar att det tar en stund att vänja sig vid men att det fungerar oklanderligt när man väl har vant sig. Köksmaskinens inbyggda degskrapor innebär också att rengöringen blir minimal.

Motorn är på 800 Watt och skålen har en kapacitet på 7 liter eller en degkapacitet på 5 kg, vilket är väldigt mycket för en köksmaskin. Flera undersökningar påpekar att Ankarsrum inte direkt är tyst, men maskinen väsnas inte så mycket att det blir ett problem. Trots att köksmaskinen låter en del under användning är den faktiskt en av marknadens tystaste. Maskinen är dessutom otroligt robust och står helt stilla under användning, även vid knådning av tunga degar.

Ovanligt bra på att knåda

När du ska knåda deg med köksmaskinen kan du välja att använda en degkrok eller en degrulle. Vilken du bör välja beror först och främst på mängden deg. Till större satser borde du välja kroken, medan mindre satser knådas bäst av rullen. Många noterar i sina undersökningar att Ankarsrum är ovanligt bra på att knåda deg. Degen blir mjuk och jämn och inget mjöl blir kvar i botten av skålen.

Maskinen har enkla inställningar med två knappar: en on/off-knapp med inbyggd timer samt en knapp som styr hastigheten och ger en lätt och steglös hastighetsreglering. Ankarsrum är dessutom utrustad med en överbelastningssäkring som utlöses om belastningen blir för hög.

Det följer med många delar till köksmaskinen och det finns möjlighet att köpa till ännu fler. I standardpaketet får du en degrulle, degkrok, degkniv, degskrapa, ett lock till skålen samt dubbla vispar. Alla tillbehör, förutom de som är gjorda av aluminium, kan diskas i diskmaskinen.

Snygg retro-design

Köksmaskinen har en fin retro-look och kommer utan problem kunna stå framme i de flesta kök. Samtliga modeller av köksmaskinen kommer med samma typ av skål i rostfritt stål men man kan välja mellan flera olika färger på själva maskinen. Ankarsrum har en vikt på 8,6 kg så det kan mycket väl vara värt att hitta en fast plats för maskinen för att slippa flytta runt på den.

Köksmaskinen från Ankarsrum sticker ut med sin exceptionellt höga kvalitet. Tillverkarens första köksmaskin kom ut på den svenska marknaden 1940 och sedan dess har maskinen kontinuerligt utvecklats och förbättrats. Man har dock bevarat den ursprungliga designen, vilket säger en hel del om köksmaskinens kvalitet och popularitet. Maskinen kommer dessutom med fem års garanti som talar ytterligare för kvaliteten.

Därför rekommenderas Ankarsrum AKM 6220:
🔵 Stor skål som rymmer 7 liter
🔵 Mycket hög kvalitet
🔵 Utmärkt för knådning
🔵 Extra kraftfull motor
🔵 Steglös hastighetsreglering
🔵 Snygg retro-design


Varimixer Teddy W5A

  Testvinnare hos Tænk.dk

Varimixer-Teddy-W5A

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 265,00 Kr. 0,00 Kr. 11 265,00 Kr. Läs mer
11 265,00 Kr. 0,00 Kr. 11 265,00 Kr. Läs mer
11 265,00 Kr. 0,00 Kr. 11 265,00 Kr. Läs mer
11 999,00 Kr. 0,00 Kr. 11 999,00 Kr. Läs mer

 

Med en vikt på hela 16 kilo, så är Varimixer Teddy från danska Bjørn den tyngsta köksmaskinen för privat användning på marknaden. Företaget producerar i vanliga fall maskiner för industrier, men denna modell är tänkt för privata konsumenter. Priset är något högre än för de genomsnittliga köksmaskinerna, men industrikvaliteten kostar lite extra, såklart.

Testpanelen hos det danska konsumentmagasinet Tænk.dk ger absoluta toppbetyg för dess överlägsna kvalitetsintryck. De är också mycket imponerade med maskinens låga ljud, även vid hög hastighet. Vikten gör att maskinen står säkert och stabilt på köksbänken, även om detta inte är någon maskin man går och flyttar på för mycket. Detta gör den välanpassad till hushållsarbete där man använder köksmaskinen ofta.

Stark köksmaskin utan icke-nödvändiga tillbehör

Varimixer Teddy W5A är skräddarsydd för att knåda, välta och vispa, och det medföljer ingen extrautrustning för de mer sekundära behoven. I gengäld klarar den de primära uppgifter riktigt bra, och speciellt knådning av tyngre degar får absolut toppbetyg. Här klarar maskinen ända upp till 2,5 kilo utan problem.

Lite överraskande är det dock att motorn är energisnål, med en förbrukning på endast 500W – utan att behöva anstränga sig något märkvärdigt. Tillbehöret är i rostfritt stål, så att alla delarna kan utan problem köras i diskmaskinen. Testpanelet hos Tænk.dk hyllar också maskinen för att den kan styras från två sidor, för att den är utrustad med avtagbar sladd och att det kan böjas lågt ner till skålen, där det blir möjligt att bevara födoämnen direkt i skålen.

Därför rekommenderas Varimixer Teddy W5A:

🔵 Dansk industrikvalitet
🔵 Tung och stabil konstruktion
🔵 Alla delar kan diskas i diskmaskinen
🔵 Mycket tyst i drift
🔵 Kraftig, men energisnål motor


KitchenAid Artisan 150EAC

 4,8 utav 5 möjliga stjärnor baserad på konsumentrecensioner hos WhiteAway
Rekommenderad av den brittiska tidningen telegraph.co.uk

KitchenAid Artisan 150EAC

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 290,00 Kr. 0,00 Kr. 4 290,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
10 999,00 Kr. 0,00 Kr. 10 999,00 Kr. Läs mer

 

Läser man konsumentrecensioner från några av de nätbutiker som säljer KitchenAid Artisan 150EAC, så råder det inget tvivel om att denna köksmaskin är väldigt populär hos konsumenterna. Ett exempel är danska WhiteAway.com där maskinen får 4,8 utav 5 möjliga stjärnor, baserad på ett genomsnitt av omkring 100 recensioner.

Modellen får också toppbetyg av den stora engelska tidningen The Telegraph, som hösten 2015 testade tio köksmaskiner. Här får modellen bl.a. lovord för dess robusta utförande i metall, samt den snygga retro-looken.

Bra köksmaskin med många tillbehörsmöjligheter

KitchenAid Artisan 150EAC hör till de få köksmaskiner som både klarar sina primära uppgifter men också kan en massa andra saker. Det kan bl.a. köpas till kötthackare, glassmaskin, pastarullare och juicepressare.

Med en vikt på 11 kilo, står maskinen solitt och stabilt på köksbordet. Degkapaciteten ligger på omkring ett kilo och i relation till maskinens väldigt låga strömförbrukning på endast 300W, så är detta mycket imponerande. KitchenAid Artisan 150EAC kan köra med hela 10 olika hastigheter, men även vid de lägre hastigheterna presterar motorn på full kraft på grund av en särskild transmissionsteknik.

Därför rekommenderas KitchenAid Artisan 150EAC:

🔵 Snygg retro-design
🔵 Kommer i många färger
🔵 10 hastigheter med full prestanda
🔵 Stort tillbehörsprogram
🔵 Solid och stabil konstruktion
🔵 Mycket låg strömförbrukning
🔵 Har många bra extrafunktioner


Kenwood KMM770

Toppbetyg hos danska Tænk

Kenwood KMM770

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 062,00 Kr. 0,00 Kr. 4 062,00 Kr. Läs mer
4 078,00 Kr. 0,00 Kr. 4 078,00 Kr. Läs mer
4 078,00 Kr. 0,00 Kr. 4 078,00 Kr. Läs mer
4 295,00 Kr. 0,00 Kr. 4 295,00 Kr. Läs mer
4 295,00 Kr. 0,00 Kr. 4 295,00 Kr. Läs mer

 

Bara en enskild punkt skilde Kenwood KMM770 från testvinnaren, då danska konsumentmagasinet Tænk.dk testade 13 olika köksmaskiner. Men inser man att den är hälften så dyr som prisvinnaren, så kan man lätt förstå varför det är värt att investera i just denna modell.

Det kan dock inte heller överraska någon, eftersom Kenwood är välkända för just sina robusta och driftsäkra maskiner.

Testpanelen hos Tænk.dk testade och bedömde en lång rad specifika områden, och det finns otvivelaktigt många höga betyg. Detta gäller bl.a. maskinens förmåga att knåda deg samt vispningen av äggvitor och majonnäs.

Den kraftiga motorn på 1200W klarar upp till 2,4 kilo deg utan några problem.

Bra betyg på blandarfunktionen

Det medföljer en blandare med Kenwood KMM770, och den får toppbetyg när det kommer till framställning av bebismat, soppor och smoothies. Även användningsmanualen bedöms vara riktigt bra.

Själva köksmaskinen väger bara 8 kilo, och det gör den lätt att flytta runt på. Detta är ganska viktigt om maskinen inte ska behöva stå framme permanent.

Därför rekommenderas Kenwood KMM770:

🔵 Mycket kvalitet för pengarna
🔵 Kenwood är ett välkänt varumärke genom tiderna
🔵 Hög prestanda och degkapacitet
🔵 Bra medföljande blandare
🔵 Solid och stabil konstruktion


Kenwood Major Titanium KMM060

Testvinnare hos TV2.no

Kenwood Major Titanium KMM060

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 515,00 Kr. 0,00 Kr. 6 515,00 Kr. Läs mer

 

Den norska Tv-kanalen TV2 var intresserade av att veta om det lönade sig att investera lite extra i kända köksmaskinmärken, när det finns så många billiga modeller på marknaden. Därför testades Kenwood Major Titanium KMM060 (en av toppmodellerna från Kenwood) mot fyra relativt billiga modeller, och inte helt överraskande blev denna modell testvinnaren. Den slog de billiga alternativen i alla testparametrarna.

Modellen var väsentligt snabbare på att klara av uppgifterna än de övriga billiga modeller, med tanke på dess extra starka 500W-motor. Den utmärkte sig också med att ha betydligt högre kapacitet med en skål på hela 5 liter och en degkapacitet på 1,3 kg brödsdeg eller 2,7 kg kakdeg.

Kenwood Major Titanium KMM060 är väldigt hållbar

Kenwood är välkänt för robusthet och hållbarhet, och det hörs ofta om att denna märkesmaskin går i arv, då dess livslängd är väldigt lång.

Ett exempel på faktorer som får maskinen att hålla längre än billigare modeller är dess glidande övergång mellan de 6 hastigheterna. Detta ger extra komfort, eftersom det inte uppstår våldsamma ryck i apparaten – något som onekligen bidrar till att förlänga maskinens livslängd.

Därför rekommenderas Kenwood Major Titanium KMM060:

🔵 Snabb och kraftig prestanda
🔵 Stor rörsskål och degkapacitet
🔵 Robust och hållbar
🔵 Glidande övergång mellan hastigheterna


Electrolux EKM4000

Testvinnare hos den stora finska Tv-kanalen YLE

Electrolux EKM4000

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 990,00 Kr. 0,00 Kr. 1 990,00 Kr. Läs mer
2 290,00 Kr. 0,00 Kr. 2 290,00 Kr. Läs mer
2 290,00 Kr. 0,00 Kr. 2 290,00 Kr. Läs mer
2 539,00 Kr. 0,00 Kr. 2 539,00 Kr. Läs mer
2 539,00 Kr. 0,00 Kr. 2 539,00 Kr. Läs mer
2 609,00 Kr. 0,00 Kr. 2 609,00 Kr. Läs mer

 

På den finska tv-stationen YLE:s hemsida yle.fi kunde man hösten 2015 läsa ett test av en rad olika köksmaskiner av hög kvalitet. Här blev vinnaren Electrolux EKM4000, som dock delade förstaplatsen med Kenwood Classic Chef KM336 (läs mer om denna modell längre ner).

En av sakerna som särskilt imponerade domarpanelen med Electrolux EKM4000 var den flotta röda färgen och den speciella formgivningen som bedömdes vara speciellt anpassad för att stå framme i köket, även när den inte används.

Utseendet blev i praktiska test följt av bra prestanda på alla testade områdena. Särskild imponerande var maskinens tysthet i drift. Domarpanelen var också väldigt förtjusta i den inbyggda LED-belysning som belyser den rostfria stålskålen och gör det lätt att hålla koll på innehållet.

Användarvänliga detaljer med Electrolux EKM4000

Ytterligare något bra med denna maskin är att det följer med en extra skål Electrolux EKM4000, något som självklart lyfts som ett stort plus, eftersom man inte behöver rengöra skålen på en gång om det är flera processer igång samtidigt.

Själva hastighetsvalen är också en positiv bit, eftersom det är lätt att se vilken utav de 10 hastigheterna som har valts åt den kraftiga 1000W motorn.

Testpanelen var också imponerade av möjligheten att kunna sänka vispen i relation till skålens botten.

Därför rekommenderas Electrolux EKM4000:

🔵 Snygg design
🔵 Tyst i drift
🔵 Kraftig motor med 10 hastigheter
🔵 Det medföljer 2 rörsskålar i rostfritt stål
🔵 Integrerad LED-belysning till både skålen och hastighetsväljaren
🔵 Möjlighet för höjdjustering av vispen


Kenwood Classic Chef KM336

Testvinnare hos den stora finska Tv-kanalen YLE

KitchenMachine-KM335ClassicChef

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 999,00 Kr. 0,00 Kr. 1 999,00 Kr. Läs mer
2 675,00 Kr. 0,00 Kr. 2 675,00 Kr. Läs mer

 

Som tidigare nämnt, blev det två vinnare när finska public-service YLE testade en rad köksmaskiner. Kenwood Classic Chef KM336 blev testvinnare, tillsammans med tidigare nämnda Electrolux EKM4000.

Kenwood är kända för sina stora och kraftiga maskiner och i detta sammanhang hör Kenwood Classic Chef KM336 till de något mindre modellerna med sina 6,5 kilon.

Den låga vikten gör det enkelt att flytta på maskinen om man till exempel önskar att lägga undan den när den inte används. Trots sin storlek så är modellen utrustad med en kraftig motor på 800W, och testpanelen var imponerad över maskinens förmåga att knåda stora och tunga/hårda degar.

Kenwood Classic Chef KM336 är väldigt flexibel

Tillsammans med Kenwood Classic Chef KM336, levereras det naturligtvis K-spade, degkrok och visp, och det medföljer också en utmärkt blandare. Denna modell ger dock också en rad alternativa användningssätt, eftersom du kan köpa till mycket extrautrustning så att du kan hacka, riva, snitta, skala, pressa och mala.

Det kommer också tillbehör till pastaframställning och även möjligheten att få en glassmaskin. Med denna modell får du alltså inte bara en köksmaskin, utan också en multitasker som kan samla alla köksfunktioner i en enkel apparat.

Därför rekommenderas Kenwood Classic Chef KM336:

🔵 Lätt och hanterbar
🔵 Kraftig motor med stor prestanda
🔵 Blandare medföljer
🔵 Stort urval av extrautrustning
🔵 Möjlighet att samla alla köksmaskiner i en enda maskin


Bra tips vid köp av köksmaskin

Det finns ganska stora prisskillnader på köksmaskiner. De många testerna visar dock på att du som utgångspunkt bör undvika de billigaste modeller, speciellt om maskinen ska kunna hantera större mängder deg och andra uppgifter.

Detta bör du vara uppmärksam på:

Många attraheras av motorkraften (motorns Watt), något som inte nödvändigtvis är ett uttryck för kvalitet. Testarna visar, väldigt överraskande, att det i stort sätt inte finns något sammanhang mellan motorkraft och köksmaskinens kraft i praktiken. En motor på 500 Watt kanske kan klara en större deg än en motor på 1500 Watt. Här kan du med fördel stödja dig mot de genomgående testerna.

Tänk också på hur bullrig maskinen är för dig i vardagen. Det finns nämligen mycket stora skillnader på modellernas bullernivå, något som inte nödvändigtvis har med motorns kraft att göra. Ett bra exempel är den mycket kraftiga Varimixer Teddy W5A som har industriell kraft men samtidigt hör till de mest tysta modellerna vi har hittat på nätet.

Extra utrustning:

Det finns självklart också stor skillnad på hur mycket extrautrustning som följer med – och hur mycket av detta som eventuellt kan köpas till. Det är klart att du betalar extra för extrautrustningen, och om den sen inte används, så får du kanske välja en köksmaskin som har fokus på det primära. Önskar du å andra sidan att kunna samla alla dina köksmaskiner till en enkel maskin, så kan du med fördel fokusera på de maskiner där extrautrustning följer med eller kan köpas till senare.

Maskinens vikt:

En viktig, dock något överskuggad, parameter är maskinens vikt. Det finns faktiskt många fördelar med en tung maskin, eftersom den kan stå säkrare på köksbänken när man t.ex. ska arbeta med knådning av någon större deg. En lättare maskin kan ha tendens att hoppa och ramla ner på bordet/disken. Har du behov av att ställa bort maskinen i ett skåp efter användningen, så kan det å andra sidan vara en fördel att den inte väger alldeles för mycket.


Köksmaskiner Test – Dessa källor har vi gått igenom:

Vid genomgången av de olika köksmaskinerna, har vi tagit utgångspunkt i recensioner och bedömningar från olika oberoende källor som har företagit oberoende tester. Du kan se en lista över dessa nedanför, där det också finns direkta länkar till de enskilda testerna.

TV2.no 🇳🇴
På onlineplattformen för den norska Tv-kanalen TV2 företog man i oktober 2015 ett något annorlunda test, där man skulle se om det lönade sig att köpa en lite dyrare modell när man ändå skulle köpa en köksmaskin. Slutsatsen blev att den dyraste modellen (Kenwood Major Titanium KMM060) också var den bästa. Du kan läsa artikeln online här.

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk är en av de mest objektiva källorna när det gäller tester av varor och tjänster åt konsumenterna. Trovärdigheten hänger självklart på att magasinet har täta kontakter med den danska konsumentmyndigheten, Forbrugerstyrelsen, något som gör att butiker och producenter med stolthet visar upp om en av deras produkter/tjänster har fått bra bedömningar från Tænk. Magasinet citeras för övrigt i både utländska såväl som danska medier, och många konsumenter prenumererar på deras tryckta magasin.

TTænk har företagit ett test av 13 olika köksmaskiner, som ligger online med en interaktiv tabell där du kan sortera och jämföra produkterna. Du kan se hela testet här. Var dock uppmärksam på att för full tillgång krävs abonnemang. Det finns dock möjlighet att köpa tillgång till enbart denna artikel.

Yle.fi 🇫🇮
Yle.fi är finska public-service, något som kanske förklarar namnet. Här publicerades det i oktober 2015 ett litet test med fyra köksmaskiner i mellanklass. Tillgång till artikeln är helt gratis via denna länk på den svenska delen av hemsidan.

The Telegraph 🇬🇧
Den kända engelska tidningen The Telegraph gav i november 2015 ut ett test av tio köksmaskiner, utformad som en topp-10-lista med förslag på kommande julpresenter. Du kan läsa artikeln genom att klicka på denna länk.

Forbrukerrådet 🇳🇴
I december 2012 publicerade norska Forbrukerrådet ett test av sju köksmaskiner. Testet är på så sätt något äldre, men testvinnarna från denna omgång är fortfarande populära på marknaden. Detta bara understryker vikten av detta test samt kvaliteten på köksmaskinerna som testades där. Det testet företogs för övrigt i samarbete med välkända Testfakta.no som är ett oberoende testlaboratorium med mycket professionellt tillvägagångssätt under själva undersökningarna. Du kan läsa Forbrukkerrådets artikel här, som är helt gratis.

Gastromand 🇩🇰
Gastromand.dk är Danmarks största onlinecommunity om gastronomi och köksredskap för män. Hos Gastromand finns ett stort intresse och passion för gastronomi och deras målsättning är att vara Danmarks största och bästa community om mat och dryck – av och för män. Emellanåt utför Gastromand även tester, vilket var fallet när det provade köksmaskinen Ankarsrum AKM. Du kan läsa hela testet här.

Expressen.se 🇸🇪
Expressen är en svensk kvällstidning med över 1 miljon läsare som skriver om både nyheter, sport, underhållning och livsstil. I sektionen som behandlar livsstil har tidningen genomfört ett test av åtta olika köksmaskiner där de fokuserar på modellernas kvalitet, kapacitet, inställningar, användarvänlighet och slutresutlat. Du kan läsa hela testet här.

Politiken 🇩🇰
Den danska tidningen Politiken har i samarbete med livsmedelsteknikern Lone Lysdal från Karolines Køkken utfört ett test av åtta olika köksmaskiner. De undersökte modellernas förmåga att knåda både bröddeg och sockerkakssmet, och för att få ett så representativt resultat som möjligt användes färdiga blandningar från affären. Du hittar hela testet här.

Smartson 🇸🇪
Smartson har provat åtta olika köksmaskiner. De granskade de olika modellernas inställningar, användarvänlighet, motor, byggkvalitet och design. Du kan läsa hela testet här.

Wiseguide 🇸🇪
Svenska Wiseguide har testat sex olika köksmaskiner. Maskinerna fick knåda en vetedeg samt vispa grädde och man bedömde modellernas kapacitet, kvalitet, användarvänlighet och slutresultat. Du kan läsa hela testet från 2016 här.