Bosch Tvättmaskiner Test 2021 – Hitta de bästa Bosch tvättmaskinerna

Senest opdateret den 0

Bäst i Test guide 2021: Är du ute efter en ny tvättmaskin, så kan det vara svårt att veta vilken modell som är den rätta just för dig. Det finns många olika producenter på marknaden, som har lika många olika modeller att välja mellan.

I denna artikel går vi igenom resultat från en rad skandinaviska tester av Bosch-tvättmaskiner och kikar närmare på de modeller som experterna och konsumenterna värderade till att vara de bästa. Nedan hittar du en genomgång av de olika testvinnarna från Bosch.

Därefter går vi igenom ett par testvinnare av andra märken, så att du som konsument får möjligheten att bilda din egen uppfattning och få en lättare överblick av andra alternativ än Bosch.

Den här artikeln innehåller:

🔸 Genomgång av testvinnande tvättmaskiner från Bosch
🔸 Alternativa testvinnare från andra tillverkare
🔸 Genomgång av de testkällor vi har använt i artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch WAN280L8SN 

Tilldelades ”bra val”-bemärkelsen av svenska Råd & Rön

Bosch WAN280L8SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Svenska Råd & Rön värderar att Bosch WAN280L8SN är ett riktigt bra val som tvättmaskin. Detsamma gäller hos danska Tænk, som också rekommenderar denna modell. Båda organisationer lyfter fram att maskinen är mycket miljövänlig, då den varken förbrukar särskilt mycket vatten eller energi. Därutöver har du möjlighet att tvätta en halv maskin, vilket kommer minimera din förbrukning av vatten och el ännu mera.

Du kan tvätta 8 kg kläder i denna Bosch-tvättmaskin. Den har naturligtvis alla vanliga tvättprogram och därutöver även möjligheten för att optimera din tvätt, antingen i frågan om tid eller elförbrukning. På så sätt får du därmed den mest ekonomiska och miljövänliga tvätten.

Bosch WAN280L8SN är en A+++ 10% maskin, vilket betyder att den är 10% mer effektiv än den bästa energimärkningen.

Tvätt

Både Råd & Rön och Tænk ger höga betyg till maskinens bomullsprogram. Programmet är nämligen utformat med fokus på att spara el och vatten, utan att det kompromissas med tvättens resultat. Tænk ger även toppbetyg för maskinens förmåga till att centrifugera syntetiska kläder.

Teknik och uppsättning

Båda testinstituten tycker att Bosch WAN280L8SN är en mycket användarvänlig tvättmaskin. De tycker även att den är mycket enkel att ställa in på varje program, med hjälp av styrningsknapparna på fronten.

Maskinen är utrustad med en Ecosilence drive-motor och en speciell antivibrationsmotor. Detta minskar bullret från maskinen, så att den knappast hörs när den är i drift.

Därutöver så är både Råd & Rön och Tænk speciellt positiva i frågan om manualen, som de menar är rätt lätt att gå igenom. Detta gör det enkelt för nya ägare att köra igång tvättmaskinen och lära sig de olika funktionerna.

Därför rekommenderas denna modell
🔵 Låg vatten- och energiförbrukning
🔵 Låg bullernivå
🔵 Bra bomulltvätt
🔵 Bra centrifugering av syntetiska kläder
🔵 Användarvänlig kontrollpanel
🔵 Bra manual


Bosch WAN2828ISN

✅ Många positiva kundomdömen

Bosch WAN2828ISN

.
Tvättmaskinsmodellen Bosch WAN2828ISN har inte deltagit i några officiella experttester, men vi har ändå valt att ta med modellen i vår artikel. Detta beror på att maskinen har fått väldigt många positiva recensioner från kunder hos olika återförsäljare online, till exempel Whiteaway.se och Tretti.se.

Konsumenterna själva använder tvättmaskinen ofta och kan därför berätta om hur maskinen fungerar i längden, och Bosch WAN2828ISN får mest beröm av användarna för att den verkligen tvättar rent samt att den har en mycket låg ljudnivå.

Stor och effektiv tvättmaskin

Den här modellen har en hög kapacitet och rymmer 8 kg tvätt. Det motsvarar ungefär sju eller åtta uppsättningar kläder och är lagom för ett hushåll på ungefär fem personer. Bosch WAN2828ISN är utformad för att vara funktionell och effektiv, vilket grundar sig i att tillverkaren är medveten om att det för konsumenten är ett måste att tvätta kläder, inte ett nöje. Kapaciteten är därför hög och tvätten ska bli så ren som möjligt så fort som möjligt.

För att uppfylla dessa kriterier har Bosch WAN2828ISN en maximal centrifugeringshastighet på 1400 varv per minut. Detta gör att vattnet slungas ur tvätten snabbare, vilket i sin tur gör att kläderna torkar snabbare efteråt.

Man kan tro att detta är riktigt energikrävande, men Bosch WAN2828ISN är faktiskt en miljövänlig tvättmaskin som finns i marknadens bästa energiklass – A+++.

Specialprogram

Konsumenterna själva skriver att den här tvättmaskinsmodellen tvättar kläderna riktigt rena, och att detta är en av maskinens stora fördelar. Bosch WAN2828ISN är dock även designad för att ta hand om olika typer av tyger på bästa sätt, och modellen har därför en mängd specialprogram som kan användas när man behöver tvätta annat än bara bomull.

Maskinen har bland annat specialprogram för dun, mörk tvätt, gardiner, skjortor, sport, mix, allergi, ylle, fintvätt och siden. Den har även två olika snabbprogram på 15 respektive 30 minuter som kan fräscha upp kläderna om de bara är lite smutsiga.

Tyst modell

Förutom de många specialprogrammen är Bosch WAN2828ISN även utrustad med en VarioPerfect-teknik som optimerar energiförbrukning och tidsåtgång för varje enskilt program.

En annan fördel som många användare skriver om i sina recensioner är att Bosch WAN2828ISN är väldigt tyst. Detta beror dels på modellens Eco Silence Drive-motorteknik, som gör att motorn arbetar tyst, men även på att motorn är kolfri, vilket samtidigt förlänger dess livslängd.

Ljudnivån under tvättning är bara 55 dB, men maskinen låter lite högre vid centrifugering. Hos Bosch WAN2828ISN är det även fokus på användarvänlighet, och maskinen har därför en stor LED-skärm på fronten där man kan välja och övervaka tvättning och program.

Bosch WAN2828ISN mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 60 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAN2828ISN
🔵 Användarfavorit med en kapacitet på 8 kg
🔵 Centrifugeringshastighet på upp till 1400 varv per minut
🔵 Energiklass A+++
🔵 VarioPerfect garanterar effektiva tvättresultat
🔵Mycket tyst modell med kolfri motor


Bosch WAY32899SN

✅ Många positiva kundomdömen

Bosch WAY32899SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Tvättmaskinsmodellen Bosch WAY32899SN har inte varit med i något experttest där den fått en officiell bedömning, men konsumenterna själva tycker riktigt bra om modellen och därför har vi tagit med maskinen i den här artikeln. Det finns många positiva recensioner hos återförsäljare online, till exempel Whiteaway.se och Tretti.se, som visar att modellen är omtyckt bland användarna.

Recensionerna lyfter fram många olika aspekter som fungerar bra, men det automatiska doseringssystemet, den effektiva tvättningen och den tysta motorn återkommer i många omdömen.

Kapacitet på 9 kg

Den här tvättmaskinen kommer att vara till mest nytta i ett hushåll med många medlemmar. Modellen har nämligen en mycket hög kapacitet på hela 9 kg, vilket överstiger genomsnittet på ca 7 kg. Kapaciteten innebär i praktiken att man kan tvätta nio till tio uppsättningar kläder åt gången, och modellen passar därför i ett hushåll med fem eller sex personer.

Den höga kapaciteten gör dessutom att man utan problem kan tvätta större objekt som filtar och täcken i Bosch WAY32899SN, som även har en tillräckligt stark trumma och teknik för sådana uppgifter.

Låg restfukt

En annan aspekt som många användare uppmärksammar är att Bosch WAY32899SN tvättar rent även när man kör stora mängder tvätt. Maskinen har dessutom en bra centrifugeringsförmåga, och med en hastighet på upp till 1600 varv per minut garanterar maskinen en låg återstående restfukt i tvätten. Hos den här modellen ligger restfukten på 44 %.

Även om det här är en kraftig tvättmaskin slukar den varken vatten eller ström – Bosch WAY32899SN finns nämligen i energiklass A+++. Modellen har dessutom en kolfri motor som både gör att tvättmaskinen håller länge och tvättar tyst.

Automatisk tvättmedelsdosering med iDOS

Den här tvättmaskinen är utformad för att tvätta helt rent och behandla tvätten skonsamt. Modellen är därför utrustad med iDOS, ett system som själv doserar tvättmedlet baserat på program och tvättmängd – en funktion som många användare tycker väldigt bra om.

Om man måste tvätta något som inte bör köras på ett 40 eller 60 graders bomullsprogram har Bosch WAY32899SN en mängd olika specialprogram att välja mellan. Det finns bland annat program för strykfritt, skjortor, sport, mix, skonsam, allergi, täcken, tyst, ylle, handtvätt, fintvätt och siden.

Tvättmaskinen har även funktioner som extra sköljning och trumrengöring samt ett snabbprogram på bara 15 minuter. Bosch WAY32899SN har dessutom ett fläckborttagningssystem med hela 16 olika fläckprogram.

Man kontrollerar enkelt tvättmaskinen via kontrollpanelen som består av en TFT-display med färg. På skärmen visas programmets förlopp och återstående tid, och här kan man även välja senarelagd start och en mängd andra funktioner.

Bosch WAY32899SN mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 63,2 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAY32899SN
🔵 Användarfavorit som rymmer hela 9 kg tvätt
🔵 Kan även användas till täcken och kuddar
🔵 Bra centrifugeringsförmåga och låg restfukt
🔵 iDOS – automatisk tvättmedelsdosering
🔵 Många specialprogram, snabbprogram samt 16 fläckprogram


Bosch WAT323I8SN

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch WAT323I8SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Tvättmaskinsmodellen Bosch WAT323I8SN har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk och får i slutändan ett bra betyg av experterna.

Det danska konsumentrådet motiverar betyget med att den här tvättmaskinen tvättar och centrifugerar riktigt bra. Experterna tycker dock mindre bra om sköljningen.

Bosch WAT323I8SN är en frontmatad tvättmaskin med en kapacitet på 8 kg. Den här tvättmaskinen är därför lagom för en familj med ungefär fyra eller fem medlemmar. Den här modellen har dessutom en centrifugeringshastighet på 1600 varv per minut.

När tvättmaskinen är färdig har kläderna en restfukt på 44 %. Restfukten är därmed på en optimal nivå för att tvätten ska torka snabbare.

Energisnål tvättmaskin med timer och kolfri motor

Bosch WAT323I8SN är en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A+++. Eftersom att detta är en bra klass för tvättmaskiner kan man tryggt lita på att den här modellen inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Den här tvättmaskinen har dessutom en kolfri motor som gör att modellen arbetar tystare och tvättar mer effektivt. Den kolfria motorn gör dessutom att tvättmaskinen håller längre.

Bosch WAT323I8SN har även en timerfunktion som gör att man kan ställa in starttiden för ett tvättprogram upp till 24 timmar i förväg. Tvättmaskinen har även ett snabbprogram som bara tar 15 minuter.

Många praktiska funktioner

Bosch WAT323I8SN har flera praktiska funktioner, till exempel VarioPerfect och VarioDrum.

VarioPerfect gör att man får ett optimalt tvättresultat oavsett textiltyp och tvättmängd. Många av tvättprogrammen kan kombineras med VarioPerfect-funktionen för att spara både tid och energi.

Det patenterade systemet VarioDrum ser istället till att tvättmaskinen alltid är skonsam mot kläderna. Detta system gör nämligen att tvätten förs in mot mitten oavsett åt vilket håll trumman roterar, vilket är mer skonsamt för tygerna.

Bosch WAT323I8SN har även en funktion som kallas för ActiveWater Plus. Denna funktion håller nere vattenförbrukningen med hjälp av sensorer som anpassar vattenmängden till tvätten som finns i maskinen.

AntiVibration-teknik

Bosch WAT323I8SN är en stilren tvättmaskin med fokus på minskade vibrationer. Modellen är därför utrustad med en AntiVibration-teknik som gör tvättmaskinen någorlunda tystgående. Den här tvättmaskinen väsnas därmed inte särskilt mycket varken när den tvättar eller när den centrifugerar.

Utöver detta är Bosch WAT323I8SN även utrustad med ett system som kallas för EcoSilence. Detta system minskar ljudnivån ännu mer, och tack vare detta har tvättmaskinen en ljudnivå på 48 dB när den tvättar och 74 dB när den centrifugerar. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta inte särskilt högt för en tvättmaskin.

Bosch WAT323I8SN har en stor LED-display med touch där man enkelt kan välja mellan olika inställningar på tvättmaskinen.

Bosch WAT323I8SN mäter 85 cm (h) x 59,8 cm (b) x 63,4 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAT323I8SN:
🔵 Utrustad med ActiveWater Plus, VarioDrum och VarioPerfect
🔵 Användarvänlig LED-display
🔵 AntiVibration-teknik
🔵 EcoSilence-system
🔵 Kolfri motor
🔵 Timerfunktion

I den här videon från WhiteAway.com kan du se en presentation av Bosch WAT323I8SN:


Bosch WAT323L7SN

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch WAT323L7SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Tvättmaskinsmodellen Bosch WAT323L7SN har granskats av både svenska och danska experter från Råd & Rön respektive det danska konsumentrådet Tænk.

Båda källorna tycker bra om den här modellen och skriver att den både tvättar och centrifugerar bra. Experterna är dock inte lika imponerade av sköljningen och påpekar att många andra modeller är bättre på den punkten.

Bosch WAT323L7SN är en frontmatad tvättmaskin med en kapacitet på 7 kg, vilket är lämpligt för en familj på ungefär fyra personer. Tvättmaskinen har dessutom en centrifugeringshastighet på 1600 varv per minut.

När tvättmaskinen är färdig har kläderna en restfukt på 44 %, vilket är optimalt för att de ska kunna torka snabbare.

Energisnål modell med många program

Bosch WAT323L7SN är en klassisk vit tvättmaskin med kontrollpanelen högst upp på fronten. På kontrollpanelen kan man välja mellan alla olika program och inställningar.

Den här tvättmaskinen har över 15 olika program. Den har förstås de vanliga programmen för till exempel syntet och bomull, men det finns även en hel del specialprogram för bland annat sportkläder, mix, skjortor, ylle, fintvätt och siden. Det finns även ett program för enbart sköljning samt två snabbprogram som heter Super 15 och Super 30. Oavsett vad man vill tvätta finns det alltså ett program som passar.

Bosch WAT323L7SN är dessutom en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A+++. Eftersom att tvättmaskinen därmed inte drar särskilt mycket energi per år är detta en fördel för både plånboken och miljön.

Tystgående tvättmaskin med EcoSilence Drive-motor

När man köper Bosch WAT323L7SN får man en ganska tystgående tvättmaskin med en kolfri EcoSilence Drive-motor. Detta är en patenterad motor från Bosch, och tack vare denna är tvättmaskinen både tystgående och effektiv.

Den kolfria motorn gör även att tvättmaskinen håller längre och kan användas i många år framöver.

Eftersom att motorn hjälper till att hålla nere ljudnivån har Bosch WAT323L7SN en ljudnivå på bara 50 dB när maskinen tvättar. Den här tvättmaskinen väsnas därmed inte särskilt mycket när man använder den.

Utöver EcoSilence Drive-motorn har Bosch WAT323L7SN även en AntiVibration-design som verkar ljuddämpande genom att minska vibrationer när tvättmaskinen är igång.

Användarvänlig tvättmaskin med VarioPerfect och VarioDrum

Bosch WAT323L7SN har flera olika funktioner, till exempel VarioPerfect och VarioDrum. VarioPerfect sparar vatten och energi genom att optimera tvättprogrammen och anpassa dem till tvätten som finns i maskinen. VarioDrum säkerställer samtidigt att kläderna behandlas skonsamt i tvättmaskinen.

Bosch WAT323L7SN har även en ActiveWater-teknik som håller nere vattenförbrukningen utan att försämra tvättresultatet.

Den här tvättmaskinen kontrolleras via en LED-display med touch, och här kan man bland annat använda funktionen Reload. Denna funktion gör att maskinen stannar så att man kan lägga in enstaka plagg om man har missat något.

Bosch WAT323L7SN mäter 84,8 cm (h) x 59,8 cm (b) x 59 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAT323L7SN:
🔵 Energisnål modell
🔵 ActiveWater-teknik
🔵 Utrustad med VarioPerfect och VarioDrum
🔵 Tvättkapacitet på 7 kg
🔵 Reload-funktion
🔵 Massor av vanliga program och specialprogram


Bosch WAN280L7SN

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch WAN280L7SN

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch WAN280L7SN har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk. De danska experterna ger modellen ett bra betyg och motiverar detta med att den här tvättmaskinen tvättar och centrifugerar riktigt bra.

Experterna från Tænk är dock inte lika förtjusta i tvättmaskinens vatten- och energiförbrukning. De skriver nämligen att den här maskinen är en av dem som använder mest ström och vatten i deras undersökning.

Bosch WAN280L7SN är en frontmatad tvättmaskin med en kapacitet på 7 kg, vilket är lagom för en familj på ungefär fyra personer. Den här tvättmaskinen har dessutom en centrifugeringshastighet på 1400 varv per minut.

Energisnål tvättmaskin med ActiveWater och VarioPerfect

Bosch WAN280L7SN är en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A+++. Eftersom att detta är en av de bästa energiklasserna för tvättmaskiner kan man lita på att den här modellen är ekonomisk att använda.

Tvättmaskinen har även några effektiva funktioner, till exempel ActiveWater-tekniken och funktionen VarioPerfect.

Med VarioPerfect kan man spara både tid och energi utan att påverka tvättresultatet negativt. VarioPerfect kan aktiveras på de flesta av maskinens tvättprogram, och dessa program kan då antingen gå snabbare eller bli mer energibesparande.

Bosch WAN280L7SN har även en ActiveWater-teknik som ser till att tvättmaskinen bara använder precis så mycket vatten som behövs. Maskinen är nämligen utrustad med sensorer som anpassar vattenförbrukningen till både textiltypen och tvättmängden.

Många program och EcoSilence Drive-motor

Bosch WAN280L7SN har en mängd olika program. Det finns dessutom både vanliga program och specialprogram, till exempel de två snabbprogrammen som tar 15 respektive 30 minuter.

Tvättmaskinen har även en EcoSilence Drive-motor som minskar ljudnivån och gör att man kan tvätta när som helst under dygnet. Den borstlösa motorn är dock inte bara tyst utan även väldigt effektiv.

Maskinen är dessutom utformad med en AntiVibration-design som verkar ljuddämpande och minskar vibrationer. Tillsammans med den tystgående motorn gör den här designen att Bosch WAN280L7SN har en ljudnivå på 54 dB vid tvätt och 75 dB vid centrifugering.

Användarvänlig display och barnspärr

På fronten av Bosch WAN280L7SN sitter det en stor och praktisk LED-display som används för att välja olika program. Displayen är även användarvänlig och visar dessutom hur lång tid som återstår av det pågående tvättprogrammet.

Bosch WAN280L7SN är även försedd med en elektronisk barnspärr som ser till att inga små fingrar kommer i kläm i luckan till tvättmaskinen. Barnspärren gör även att inga barn kan ändra inställningarna efter att man har startat tvättmaskinen.

Bosch WAN280L7SN mäter 84,8 cm (h) x 59,8 cm (b) x 55 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAN280L7SN:
🔵 Tillhör energiklass A+++
🔵 ActiveWater-teknik
🔵 VarioPerfect
🔵 Elektronisk barnspärr
🔵 EcoSilence Drive-motor
🔵 AntiVibration-design


Alternativa testvinnare från andra tillverkare

I den här artikeln har vi nu gått igenom ett flertal tvättmaskiner från Bosch som har fått bra betyg hos olika expertkällor.

Det finns dock bra tvättmaskiner från andra tillverkare också. För att skapa en så balanserad överblick som möjligt kommer vi därför att gå igenom tvättmaskiner från andra märken i det här avsnittet. Alla dessa modeller har också fått bra recensioner av experter.


LG FH495BDS2

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

LG FH495BDS2

 

Butik Pris Totalpris Läs mer
7.795,00 7.795,00 Læs mere
eNemo.se 7.799,00 7.799,00 Læs mere
0,00 7.825,00 Læs mere

.
LG FH495BDS2 har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön. Experterna därifrån tycker bra om den här tvättmaskinen och utser därför modellen till en av testvinnarna i sin stora granskning.

Den fina placeringen beror bland annat på tvättmaskinens effektiva tvättning och centrifugering. Experterna förklarar även att den här modellen är användarvänlig och att den har enkla kontroller.

Även om experterna generellt sett är nöjda med LG FH495BDS2 nämner de även att sköljningen är den största nackdelen med den här modellen.

Energisnål tvättmaskin med ångfunktion och stor trumma

LG FH495BDS2 är en energisnål tvättmaskin med en låg strömförbrukning. Den här modellen tillhör nämligen energiklass A+++. Man kan därför lugnt räkna med att tvättmaskinen inte förbrukar några större mängder energi per år.

Den här tvättmaskinsmodellen har dessutom en effektiv ångfunktion som kallas för True Steam. Denna funktion fräschar snabbt upp skrynkliga kläder och gör dem lättare att stryka efter tvätten. Eftersom att ångan tränger in i tygfibrerna och lossar smutsen är den dessutom effektiv för att rengöra kläderna.

LG FH495BDS2 är en rymlig tvättmaskin med en kapacitet på 12 kg. Den här modellen är därför ett bra alternativ för en stor familj med många medlemmar.

Användarvänlig modell med kolfri motor

LG FH495BDS2 är en användarvänlig tvättmaskin med en inbyggd LCD-display som används för att kontrollera alla funktioner. På displayen kan man därmed ställa in och justera alla funktioner, inställningar och program alltefter behov.

Den här tvättmaskinen är utrustad med en kolfri motor och är därför både hållbar och slitagefri. Motorn är en så kallad Direct Drive-motor som är placerad inuti själva trumman på tvättmaskinen. Detta innebär både att motorn håller längre och att den arbetar tyst.

Om man har bråttom har LG FH495BDS2 även ett snabbprogram som tvättar kläderna på bara 30 minuter. Vid behov kan man alltså få rena kläder på nolltid.

Praktisk tvättmaskin

När man köper LG FH495BDS2 får man en praktisk tvättmaskin som bland annat är utrustad med ett Smart Diagnosis-system.

Detta innebär att maskinen kan informera användaren om eventuella fel och berätta var de finns. Användaren kan sedan skicka denna information direkt vidare till ett av LGs servicecenter.

Man kan även ladda ner en app som heter LG Smart Laundry. I appen kan man själv försöka komma fram till vad som är fel med tvättmaskinen.

LG FH495BDS2 mäter85 cm (h) x60 cm (b) x64 cm (d).

Därför rekommenderas LG FH495BDS2:
🔵 Smart Diagnosis-system
🔵 Kapacitet på 12 kg
🔵 Direct Drive-motor
🔵 True Steamångfunktion
🔵 Enkla kontroller


Siemens WI14W540EU

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Siemens WI14W540EU

.
Siemens WI14W540EU har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Modellen granskades tillsammans med ett flertal andra tvättmaskiner och bedömdes på olika testpunkter. Båda expertkällorna tycker bra om den här maskinen och ger den därför bra betyg.

Experterna är framförallt positiva till att Siemens WI14W540EU både tvättar och centrifugerar riktigt bra. De är däremot inte lika nöjda med sköljningen.

Siemens WI14W540EU har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom stor för en familj med fyra eller fem medlemmar. Tvättmaskinen centrifugerar med en hastighet på 1400 varv per minut.

Effektiv motor och låg ljudnivå

Siemens WI14W540EU är en energisnål tvättmaskin som tillhör energiklass A+++. Detta innebär att maskinen inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Den här modellen är utrustad med en hållbar och effektiv iQdrive-motor med 10 års garanti. Detta är en motor som arbetar med en energisnål och tystgående motorteknik. Eftersom att motorn är kolfri kan den dessutom hålla i många år framöver.

Detta innebär även att Siemens WI14W540EU har en låg ljudnivå, närmare bestämt 41 dB vid tvätt och 67 dB vid centrifugering. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. Med den här tvättmaskinen kommer man alltså inte att störas särskilt mycket av oväsen.

Tvättmaskin med en mängd olika program

Siemens WI14W540EU är utrustad med en mängd olika tvättprogram, både vanliga program och specialprogram. Man kan bland annat välja mellan följande program: PowerWash, Fintvätt, Super 15 min, Super 30 min, Täcken, Mörk tvätt, Skjortor, Outdoor och Mix.

Den här tvättmaskinen har dessutom en trumrengöring med påminnelsefunktion samt en display som sitter på fronten av maskinen.

På displayen kan man hitta och välja mellan alla olika program och funktioner. Man kan även ställa in starttiden för ett tvättprogram upp till 24 timmar i förväg.

Praktisk och snabb tvättmaskin

Siemens WI14W540EU har flera praktiska funktioner, till exempel timeLight och VarioSpeed.

TimeLight innebär att maskinen projicerar programstatus direkt ner på golvet. Man kan därför hålla koll på detta genom att helt enkelt kika på golvet istället för på displayen.

VarioSpeed-funktionen gör det möjligt att tvätta kläderna snabbare. Med den här tvättmaskinen kan man därför bli klar med tvätten snabbt och enkelt utan att få ett sämre resultat.

Sist men inte minst har Siemens WI14W540EU ett självrengörande tvättmedelsfack samt en aquaStop-funktion som motverkar eventuella vattenskador.

Siemens WI14W540EU mäter81,8 cm (h) x69,6 cm (b) x57,4 cm (d).

Därför rekommenderas Siemens WI14W540EU:
🔵 Energiklass A+++
🔵 Möjlighet till fördröjd start
🔵 Tvättar snabbt och effektivt
🔵 Flera vanliga program och specialprogram
🔵 TimeLight-funktion


Tänk på detta när du köper en ny tvättmaskin

Det finns otroligt många olika tvättmaskiner på marknaden. Det kan därför kännas som en tidskrävande och svår uppgift att komma fram till vilken maskin som är rätt för just dina behov. Här går vi därför igenom ett par saker som kan vara bra att ta med i beräkningen när du väljer en ny tvättmaskin. Informationen är baserad på artiklar från Cnet.com och Goodhousekeeping.com.

Hur stor får tvättmaskinen vara?
Bosch WAY32899SNNär du letar efter en ny tvättmaskin är det viktigt att du väljer en modell som faktiskt får plats där du har tänkt ställa den. Det är ingen idé att köpa en tvättmaskin som är för stor och som helt enkelt inte kan stå där du vill ha den.

För att vara helt säker på att tvättmaskinen kan placeras på rätt ställe är det bäst att räkna med minst 1 cm fritt utrymme på alla sidor av maskinen. Detta säkerställer att tvättmaskinen inte sitter helt fast och att den kan flyttas runt lite vid behov.

Vilken typ av tvättmaskin vill du ha?
Eftersom att det finns flera sorters tvättmaskiner på marknaden måste du komma fram till om du vill ha en toppmatad eller frontmatad modell. Frontmatade tvättmaskiner är det vanligaste alternativet.

I en frontmatad tvättmaskin lägger man in tvätten genom en lucka på fronten. En toppmatad maskin har istället luckan på toppen.

Hur hög kapacitet behöver du?
De flesta tvättmaskiner rymmer ungefär 7 kg tvätt. Kapaciteten hos olika modeller kan dock sträcka sig från 5 till 12 kg.

Det är bäst att välja en maskin som åtminstone rymmer 7 kg. Detta motsvarar ungefär sju uppsättningar kläder. Det är dessutom viktigt att du aldrig fyller tvättmaskinen helt. En överfull tvättmaskin innebär nämligen både att kläderna inte tvättas ordentligt och att maskinen kan skadas.

Vilka program och funktioner ska tvättmaskinen ha?
tvättmaskin funktionerDet är i regel bäst att köpa en tvättmaskin som har alla program du brukar använda i vardagen. Om du gärna använder olika typer av specialprogram är det alltid en bra idé att säkerställa att tvättmaskinen har dessa.

Idag har de flesta tvättmaskiner olika program för till exempel syntet, bomull, mix och ylle. Vissa maskiner har även mer avancerade program för skjortor, jeans, sportkläder, badkläder, täcken m.m.

Utöver programmen bör du även vara uppmärksam på vilka funktioner tvättmaskinen har. Vissa modeller har inte några specialfunktioner alls medan andra kan vara utrustade med allt från en timer till automatisk mängdavkänning.

Ta reda på centrifugeringshastigheten
Centrifugeringshastigheten kan variera en del mellan olika tvättmaskiner. En högre centrifugeringshastighet innebär att kläderna torkar snabbare. Det är därför bra att ta reda på hur snabbt en tvättmaskin centrifugerar innan du köper den.

Centrifugeringshastigheten kan till exempel ligga på 1400, 1600 eller 1800 varv per minut. De flesta klarar sig dock bra med en tvättmaskin som centrifugerar med 1400 varv per minut.

Titta på energimärkningen
EnergimärkningNär du köper en ny tvättmaskin bör du även ta hänsyn till energimärkningen. Vi rekommenderar att du väljer en modell som tillhör energiklass A++ eller A+++. Detta är nämligen en garanti för att tvättmaskinen inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Vad för motor har tvättmaskinen?
En bra tvättmaskin bör hålla i 10 år. Detta är dock svårt att ta reda på i förväg när man köper en ny tvättmaskin. Du kan dock få en hyfsad uppfattning om kvaliteten på tvättmaskinen genom att titta på materialet och motorn.

Vi rekommenderar att du väljer en modell med en kolfri motor. Den här typen av motor är nämligen både hållbar, effektiv och tystgående.


Vad visar energimärkningen?

energimärkningenAtt äga entvättmaskin innebär att man har en apparat hemma som drar ström.

Eftersom att ström inte är gratis är det därför en fördel om tvättmaskinen är energisnål. Men hur vet man om en tvättmaskin är energisnål eller inte? Detta tar du enkelt reda på genom att titta på tvättmaskinens energimärkning. Här nedanför går vi igenom vad för information du kan hitta på energimärkningen för tvättmaskiner.

Investera i en energisnål tvättmaskin
Genom att köpa en energibesparande tvättmaskin kan du sänka din förbrukning av både ström och vatten. Detta är dessutom en fördel för både plånboken och miljön. Men hur hittar man egentligen en energisnål tvättmaskin?

Allt du behöver göra är faktiskt att titta på energimärkningen. Denna kan hjälpa dig att hitta rätt när du är på jakt efter en ny tvättmaskin.

Energimärkningen visar till att börja med en energiskala. Denna skiljer sig en del mellan olika typer av produkter, men när det gäller tvättmaskiner går energiskalan upp till A+++. Detta är därmed den bästa energiklassen för tvättmaskiner. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin bör du därför köpa en modell som tillhör energiklass A++ eller bättre.

Hur ser förbrukningen ut?
Energimärkningen visar dock inte bara vilken energiklass en tvättmaskin tillhör. Du kan även se maskinens genomsnittliga förbrukning.

Här visas den genomsnittliga förbrukningen av både el och vatten. Detta är därför bra information för dig som vill ha koll på hur mycket vatten och el en tvättmaskin använder innan du köper den.

Övrig information
Utöver förbrukningen visar energimärkningen även information om tvättmaskinens kapacitet och ljudnivå. Genom att titta på energimärkningen kan du alltså ta reda på hur mycket tvätt som ryms i maskinen samt hur mycket den väsnas vid både tvätt och centrifugering.

Om du vill veta mer om energimärkningen av tvättmaskiner kan du läsa den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk.


Värt att veta om Bosch

bosch logo
Väljer du en Bosch-tvättmaskin, så får du en maskin som är producerad av en av de största producenterna av vitvaror och hushållsapparater. Firman grundades redan 1886 av tysken Robert Bosch.

Med åren blev Bosch en världskänd producent. Företaget producerar bl.a. dammsugare, tvättmaskiner, kylskåp, spisar, diskmaskiner och andra hushållsapparater. De har även en stor produktion av elektroniska delar till bilindustrin samt en rad andra industrier.

Boschs produktion av hushållsapparater är samlat under koncernen BSH, som står för Bosch-Siemens Hausgeräte, men som idag fullständigt ägs av Bosch. Fabriken producerar utöver varumärkena Bosch och Siemens även hushållsapparater under namn som Gaggenau och Neff, samt en rad andra varumärken som bara är lokalt kända i ett antal länder, som exempelvis Thermador, Junker, Viva och Constructa.

Fokus på att göra hushållningen enklare

Bosch har sedan början haft som fokus att utveckla nyskapande och användbara produkter. Det handlar om att göra hushållningen enklare, så att folk får tid till andra saker, som exempelvis familjen eller fritiden.

Detta medmänskliga fokus kommer också till uttryck genom Bosch-fonden, som är en av de största fonderna i Tyskland. De stöttar varje år en lång rad olika projekt, både i Tyskland och utomlands.

Effektiv kundtjänst

Precis som lagen säger, ger Bosch två års reklamationsrätt på din nya tvättmaskin. Dessutom har du med Bosch PlusService möjlighet att köpa ytterligare tre års reklamationsrätt.

Dessutom har Bosch under de senaste 40 åren haft en speciell kundtjänst som är redo att hjälpa till om din produkt från Bosch har gått sönder. Du kan få hjälp på olika sätt, både via nätet och telefon.

Upplever du ett problem, så är det mycket möjligt att det är något du själv kan lösa. På Bosch:s hemsida har de samlat en rad av de mest vanliga frågor, tillsammans med tillhörande svar. Detta ger dig ofta möjligheten till att själv lösa problemet.

Kan du inte själv klara det, så kan du ringa eller maila Bosch, så kommer de guida dig igenom för att försöka lösa problemet. Om detta fortfarande inte har hjälpt, så kan du boka en tekniker som kommer hem till dig. Detta kan du göra antingen på deras hemsida eller genom att ringa dem.

Har din tvättmaskin gått sönder, så kan det vara en bra idé att vända dig till Bosch. De har ett stort team av tekniker som snabbt kan rycka ut. Det gör inget om tvättmaskinen är lite äldre, då Bosch säkrar reservdelar till din tvättmaskin på upp till 10 år efter det att du har köpt maskinen.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Bosch tvättmaskiner har fått bäst omdömen?

Bosch WAN280L8SN, Bosch WAT323I8SN, Bosch WAT323L7SN och Bosch WAN280L7SN

🤓 Hur testas Bosch tvättmaskinerna?

Maskinerna bedöms baserat på deras förmåga att tvätta, skölja och centrifugera. Man tittar även på vatten- och strömförbrukning, ljudnivå och användarvänlighet.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för tvättmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla maskiner på den svenska marknaden tillhör klass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål tvättmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos tvättmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 220 gånger per år.


Bosch Tvättmaskiner Test – Dessa källor har vi gått igenom

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentmagasinet Tænk genomförde ett test av 69 tvättmaskiner, där man testade maskinerna på en rad olika parametrar såsom tvättförmåga, sköljningsförmåga, centrifugeringsförmåga, vatten- och elförbrukning, tvättid och bullernivå.

Alla tvättmaskinerna blev grundligt testade, med både bomulls- och syntetiskt program på 40 grader som utgångspunkt. Därefter bestämde panelen vilka maskiner som var de bästa. Du kan läsa hela testet på Tænks hemsida här.

Tænk har även testat och recenserat de tre tvättmaskinsmodellerna Miele WCF 120 NDS, Siemens WI14W540EU och Miele WCE 320 NDS. Du kan läsa dessa recensioner här.

Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i deras test från februari 2016. I testet har man bl.a. värderat tvättmaskinernas förmåga till att rengöra kläderna, om tvättmedlet tvättades ur kläderna, hur mycket fukt det fanns kvar efter centrifugeringen, vatten- och elförbrukningen samt tvättiden. Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Råd & Rön har även testat och recenserat de fyra tvättmaskinsmodellerna Miele WCF 120 NDS, Siemens WI14W540EU, Miele WCE 320 NDS och LG FH495BDS2. Du hittar recensionerna här.

Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till testet.