Bosch Tvättmaskiner Test – Hitta de bästa Bosch tvättmaskinerna

0

Är du ute efter en ny tvättmaskin, så kan det vara svårt att veta vilken modell som är den rätta just för dig. Det finns många olika producenter på marknaden, som har lika många olika modeller att välja mellan.

I denna artikel går vi igenom resultat från en rad skandinaviska tester av Bosch-tvättmaskiner och kikar närmare på de modeller som experterna och konsumenterna värderade till att vara de bästa. Nedan hittar du en genomgång av de olika testvinnarna från Bosch.

Därefter går vi igenom ett par testvinnare av andra märken, så att du som konsument får möjligheten att bilda din egen uppfattning och få en lättare överblick av andra alternativ än Bosch.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Genomgång av testvinnande tvättmaskiner från Bosch
🔸 Alternativa testvinnare från andra tillverkare
🔸 Genomgång av de testkällor vi har använt i artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


 Bosch WAN280L8SN 

Tilldelades ”bra val”-bemärkelsen av svenska Råd & Rön

Bosch WAN280L8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 559,00 Kr. 0,00 Kr. 5 559,00 Kr. Läs mer
5 559,00 Kr. 0,00 Kr. 5 559,00 Kr. Läs mer
5 564,00 Kr. 0,00 Kr. 5 564,00 Kr. Läs mer
5 564,00 Kr. 0,00 Kr. 5 564,00 Kr. Läs mer

 

Svenska Råd & Rön värderar att Bosch WAN280L8SN är ett riktigt bra val som tvättmaskin. Detsamma gäller hos danska Tænk, som också rekommenderar denna modell. Båda organisationer lyfter fram att maskinen är mycket miljövänlig, då den varken förbrukar särskilt mycket vatten eller energi. Därutöver har du möjlighet att tvätta en halv maskin, vilket kommer minimera din förbrukning av vatten och el ännu mera.

Du kan tvätta 8 kg kläder i denna Bosch-tvättmaskin. Den har naturligtvis alla vanliga tvättprogram och därutöver även möjligheten för att optimera din tvätt, antingen i frågan om tid eller elförbrukning. På så sätt får du därmed den mest ekonomiska och miljövänliga tvätten.

Bosch WAN280L8SN är en A+++ 10% maskin, vilket betyder att den är 10% mer effektiv än den bästa energimärkningen.

Tvätt

Både Råd & Rön och Tænk ger höga betyg till maskinens bomullsprogram. Programmet är nämligen utformat med fokus på att spara el och vatten, utan att det kompromissas med tvättens resultat. Tænk ger även toppbetyg för maskinens förmåga till att centrifugera syntetiska kläder.

Teknik och uppsättning

Båda testinstituten tycker att Bosch WAN280L8SN är en mycket användarvänlig tvättmaskin. De tycker även att den är mycket enkel att ställa in på varje program, med hjälp av styrningsknapparna på fronten.

Maskinen är utrustad med en Ecosilence drive-motor och en speciell antivibrationsmotor. Detta minskar bullret från maskinen, så att den knappast hörs när den är i drift.

Därutöver så är både Råd & Rön och Tænk speciellt positiva i frågan om manualen, som de menar är rätt lätt att gå igenom. Detta gör det enkelt för nya ägare att köra igång tvättmaskinen och lära sig de olika funktionerna.

Därför rekommenderas denna modell
🔵 Låg vatten- och energiförbrukning
🔵 Låg bullernivå
🔵 Bra bomulltvätt
🔵 Bra centrifugering av syntetiska kläder
🔵 Användarvänlig kontrollpanel
🔵 Bra manual


Bosch WAT324L7SN

Tilldelades ”bra val”- utmärkelsen från svenska Råd & Rön

 

Bosch WAT324L7SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 890,00 Kr. 0,00 Kr. 7 890,00 Kr. Läs mer
9 650,00 Kr. 0,00 Kr. 9 650,00 Kr. Läs mer

 

Bosch WAT324L7SN värderades till att vara ett bra köp av svenska Råd & Rön. Hos danska Tænk bedömdes maskinen till att vara ”bra”, vilket är den näst högsta placeringen en produkt kan uppnå i deras test.

Maskinen kan tvätta upp till 7 kg kläder och passar därför bra in i ett hushåll på mellan 1-5 personer. Modellen har energimärkningen A+++, vilket gör maskinen mycket energivänlig. Detta är den bästa energimärkningen en tvättmaskin kan få.

Det finns en 10-års garanti på maskinens Ecosilence Drive-motorn, vilket är en speciellt utvecklad Bosch-motor, som använder så lite energi som möjligt och är mycket tyst när den är i drift.

Speciella funktioner

Bosch WAT324L7SN kommer också med en funktion som rengör trumman i maskinen. Har det varit länge sedan trumman rengjordes, kommer programmet påminna dig om detta. Därmed undviker du tråkiga missfärgningar eller oförklarliga fläckar på kläderna.

Maskinen har också en indikator för både energiförbrukning och överdosering. Varje gång du väljer ett program, kommer indikatorn visa dig hur mycket energi du använder. Om det kommer för mycket pulver, kommer överdoseringsindikatorn göra utslag. Detta gör dig mer uppmärksam på energiförbrukningen och hjälper till att minska din användning av tvättpulvret.

En annan funktion som Bosch WAT324L7SN är utrustad med är en tidsfördröjd start, som gör det möjligt att ställa in maskinen att tvätta vid ett senare tillfälle. Detta betyder att du kan lägga kläderna i maskinen och därefter ställa in när maskinen ska köras igång. Därmed kan du anpassa tvätten så att kläderna blir färdiga tills du kommer hem från jobbet eller att maskinen körs igång under natten, då elpriserna är lägre.

Både svenska Råd & Rön och danska Tænk fann i deras respektive tester av maskinen att den är enkel att styra. Därutöver är de också båda eniga om att maskinen är bra på att både tvätta och centrifugera kläderna. Denna detalj är något som säkrar maskinens höga placering i deras tester.

Därför rekommenderas denna modell
🔵 Påminner dig om att rengörna trumman
🔵 Energiförbrukningsindikator
🔵 Överdoseringsindikator
🔵 Möjlighet för tidsfördröjd start
🔵 Användarvänlig styrning
🔵 Bra tvätt- och centrifugeringsförmåga


Bosch WAT286T7SN

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch WAT286T7SN vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 945,00 Kr. 0,00 Kr. 10 945,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet Tænk har utfört ett större test av tvättmaskiner i olika prisklasser och från olika märken, och där ingick bland annat tvättmaskinsmodellen Bosch WAT286T7SN. De danska experterna är överlag riktigt nöjda med modellen, som uppfyller de många kraven i granskningen, och därför får Bosch WAT286T7SN ett bra betyg hos Tænk.

Passar i ett medelstort hushåll

Den här tvättmaskinen har en kapacitet på 7 kg, vilket motsvarar behovet för ett hushåll på fyra eller fem personer. Detta är även en bra standardstorlek som passar ihop med storleken på de flesta torktumlare. Bosch WAT286T7SN finns dessutom i den bästa energiklassen på marknaden, A+++, och maskinen tar därmed hänsyn till både miljön och konsumentens ekonomi – även när man behöver tvätta ofta.

Hänsyn är ett nyckelord för den här tvättmaskinen, och den har även en VarioDrum-trumma med en unik struktur som tvättar kläderna både effektivt och skonsamt.

Intelligent modell med många program

Om man tvättar med för lite tvättmedel resulterar det i att tvätten inte blir ren, och för mycket tvättmedel kan lämna vita ränder på kläderna. Därför har Bosch WAT286T7SN ett automatiskt doseringssystem, iDOS, som ser till att dosera tvättmedlet utifrån mängden tvätt och efterlämna ett garanterat rent resultat varje gång.

Bosch WAT286T7SN har även en ActiveWater Plus-teknik som automatiskt anpassar vattenmängden till mängden tvätt och det aktuella programmet.

Maskinen har även många olika program för olika typer av tvätt, bland annat specialprogram för mörk tvätt, skjortor, sport, mix, allergi, ylle, handtvätt, fintvätt och siden. Maskinen har även två snabbprogram som bara fräschar upp kläderna – ett på 15 minuter och ett på 30 minuter.

Tydlig tvättmaskin med tyst motor

För att hålla ljudnivån låg har Bosch WAT286T7SN en motorteknik som kallas Eco Silence Drive, vilken ser till att tvättmaskinen är både tyst och energisnål. Motorn är dessutom kolfri.

Den här tvättmaskinsmodellen är utformad för att vara enkel att använda och därför har den en stor LED-skärm med touch på fronten. Där väljer man program och kan hålla ett öga på tvättprogrammet som är igång.

På skärmen kan man även pausa samt välja till strykfritt, förtvätt och senarelagd start. Det sistnämnda är en väldigt smart funktion som låter en ställa in tvättprogrammet i förväg och välja vilken tid man vill att det ska starta.

Bosch WAT286T7SN mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 59 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAT286T7SN:
🔵 Kapacitet på 7 kg
🔵 Energiklass A+++
🔵 Skonsam VarioDrum-trumma
🔵 iDOS-doseringssystem
🔵Många olika specialprogram samt snabbprogram


Bosch WAT283L8SN

Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk 

Bosch WAT283L8SN

 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 365,00 Kr. 0,00 Kr. 5 365,00 Kr. Läs mer

 

Bosch WAT283L8SN fick toppbetyg hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och båda två verkar överens om att modellen är mycket miljövänlig – särskilt vad gäller vattenförbrukningen. Tvättmaskinen har energimärkningen A+++ 30 %, där A+++ är bäst på energiskalan och 30 % innebär att maskinen är 30 % effektivare än vad som krävs för att få märkningen A+++.

Tvättmaskinen har en kapacitet på upp till 8 kg tvätt per gång, men maskinen har även en funktion som gör att man kan tvätta en halvfull maskin och ändå få en anpassad tvättmedels- och vattenförbrukning. Genom att tvättmaskinen inte använder mer resurser än nödvändigt kan man alltså spara vatten på detta, vilket är något som gjorde att maskinen utmärkte sig i Tænks undersökning.

Bosch WAT283L8SN har även en AllergiPlus/ECARF-kvalitetsstämpel och enligt tillverkaren tvättar maskinen extra rent och skonsamt. Detta innebär att den med fördel kan användas av personer som har allergiproblem.

Användning

Maskinen har en stor LED-skärm där man enkelt kontrollerar tvättmaskinen och väljer program, och både svenska Råd & Rön och danska Tænk gav modellen höga betyg för just kontroller och användarvänlighet.

Maskinen har även ett självrengörande tvättmedelsfack som gör att du slipper rengöra det, en detalj som Råd & Rön är mycket imponerade av i sin granskning av tvättmaskinen.

Teknik

Bosch WAT283L8SN har dessutom ett program som låter dig spara antingen 65 % tid eller 50 % energi, och du kan alltså välja det som passar dina aktuella behov bäst.

Tvättmaskinens motor är utrustad med EcoSilence Drive, och maskinen är samtidigt utformad för att inte börja vibrera. Båda dessa detaljer bidrar till att maskinen låter mindre när den körs, och ljudnivån vid tvättning överstiger aldrig 49 dB – vilket är lägre än ljudnivån för en normal samtalston.

Därför rekommenderas den här modellen:
🔵 Allergivänlig
🔵 Möjlighet att köra maskinen halvfull
🔵 Miljövänlig – särskilt vad gäller vattenförbrukning
🔵 LED-display med enkelt användargränssnitt
🔵 Självrengörande tvättmedelsfack
🔵 Möjlighet att anpassa tvättningen efter antingen tidsåtgång eller energiförbrukning
🔵 Antivibration-design och tyst motor
🔵 Maximal ljudnivå på 49 dB


Bosch WAN2828ISN

✅ Många positiva kundomdömen

Bosch WAN2828ISN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer
6 719,00 Kr. 0,00 Kr. 6 719,00 Kr. Läs mer
9 599,00 Kr. 0,00 Kr. 9 599,00 Kr. Läs mer

 

Tvättmaskinsmodellen Bosch WAN2828ISN har inte deltagit i några officiella experttester, men vi har ändå valt att ta med modellen i vår artikel. Detta beror på att maskinen har fått väldigt många positiva recensioner från kunder hos olika återförsäljare online, till exempel Whiteaway.se och Tretti.se.

Konsumenterna själva använder tvättmaskinen ofta och kan därför berätta om hur maskinen fungerar i längden, och Bosch WAN2828ISN får mest beröm av användarna för att den verkligen tvättar rent samt att den har en mycket låg ljudnivå.

Stor och effektiv tvättmaskin

Den här modellen har en hög kapacitet och rymmer 8 kg tvätt. Det motsvarar ungefär sju eller åtta uppsättningar kläder och är lagom för ett hushåll på ungefär fem personer. Bosch WAN2828ISN är utformad för att vara funktionell och effektiv, vilket grundar sig i att tillverkaren är medveten om att det för konsumenten är ett måste att tvätta kläder, inte ett nöje. Kapaciteten är därför hög och tvätten ska bli så ren som möjligt så fort som möjligt.

För att uppfylla dessa kriterier har Bosch WAN2828ISN en maximal centrifugeringshastighet på 1400 varv per minut. Detta gör att vattnet slungas ur tvätten snabbare, vilket i sin tur gör att kläderna torkar snabbare efteråt.

Man kan tro att detta är riktigt energikrävande, men Bosch WAN2828ISN är faktiskt en miljövänlig tvättmaskin som finns i marknadens bästa energiklass – A+++.

Specialprogram

Konsumenterna själva skriver att den här tvättmaskinsmodellen tvättar kläderna riktigt rena, och att detta är en av maskinens stora fördelar. Bosch WAN2828ISN är dock även designad för att ta hand om olika typer av tyger på bästa sätt, och modellen har därför en mängd specialprogram som kan användas när man behöver tvätta annat än bara bomull.

Maskinen har bland annat specialprogram för dun, mörk tvätt, gardiner, skjortor, sport, mix, allergi, ylle, fintvätt och siden. Den har även två olika snabbprogram på 15 respektive 30 minuter som kan fräscha upp kläderna om de bara är lite smutsiga.

Tyst modell

Förutom de många specialprogrammen är Bosch WAN2828ISN även utrustad med en VarioPerfect-teknik som optimerar energiförbrukning och tidsåtgång för varje enskilt program.

En annan fördel som många användare skriver om i sina recensioner är att Bosch WAN2828ISN är väldigt tyst. Detta beror dels på modellens Eco Silence Drive-motorteknik, som gör att motorn arbetar tyst, men även på att motorn är kolfri, vilket samtidigt förlänger dess livslängd.

Ljudnivån under tvättning är bara 55 dB, men maskinen låter lite högre vid centrifugering. Hos Bosch WAN2828ISN är det även fokus på användarvänlighet, och maskinen har därför en stor LED-skärm på fronten där man kan välja och övervaka tvättning och program.

Bosch WAN2828ISN mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 60 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAN2828ISN
🔵 Användarfavorit med en kapacitet på 8 kg
🔵 Centrifugeringshastighet på upp till 1400 varv per minut
🔵 Energiklass A+++
🔵 VarioPerfect garanterar effektiva tvättresultat
🔵Mycket tyst modell med kolfri motor


Bosch WAY32899SN

✅ Många positiva kundomdömen

Bosch WAY32899SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 909,00 Kr. 0,00 Kr. 10 909,00 Kr. Läs mer
11 484,00 Kr. 0,00 Kr. 11 484,00 Kr. Läs mer
11 488,00 Kr. 0,00 Kr. 11 488,00 Kr. Läs mer
14 245,00 Kr. 0,00 Kr. 14 245,00 Kr. Läs mer

 

Tvättmaskinsmodellen Bosch WAY32899SN har inte varit med i något experttest där den fått en officiell bedömning, men konsumenterna själva tycker riktigt bra om modellen och därför har vi tagit med maskinen i den här artikeln. Det finns många positiva recensioner hos återförsäljare online, till exempel Whiteaway.se och Tretti.se, som visar att modellen är omtyckt bland användarna.

Recensionerna lyfter fram många olika aspekter som fungerar bra, men det automatiska doseringssystemet, den effektiva tvättningen och den tysta motorn återkommer i många omdömen.

Kapacitet på 9 kg

Den här tvättmaskinen kommer att vara till mest nytta i ett hushåll med många medlemmar. Modellen har nämligen en mycket hög kapacitet på hela 9 kg, vilket överstiger genomsnittet på ca 7 kg. Kapaciteten innebär i praktiken att man kan tvätta nio till tio uppsättningar kläder åt gången, och modellen passar därför i ett hushåll med fem eller sex personer.

Den höga kapaciteten gör dessutom att man utan problem kan tvätta större objekt som filtar och täcken i Bosch WAY32899SN, som även har en tillräckligt stark trumma och teknik för sådana uppgifter.

Låg restfukt

En annan aspekt som många användare uppmärksammar är att Bosch WAY32899SN tvättar rent även när man kör stora mängder tvätt. Maskinen har dessutom en bra centrifugeringsförmåga, och med en hastighet på upp till 1600 varv per minut garanterar maskinen en låg återstående restfukt i tvätten. Hos den här modellen ligger restfukten på 44 %.

Även om det här är en kraftig tvättmaskin slukar den varken vatten eller ström – Bosch WAY32899SN finns nämligen i energiklass A+++. Modellen har dessutom en kolfri motor som både gör att tvättmaskinen håller länge och tvättar tyst.

Automatisk tvättmedelsdosering med iDOS

Den här tvättmaskinen är utformad för att tvätta helt rent och behandla tvätten skonsamt. Modellen är därför utrustad med iDOS, ett system som själv doserar tvättmedlet baserat på program och tvättmängd – en funktion som många användare tycker väldigt bra om.

Om man måste tvätta något som inte bör köras på ett 40 eller 60 graders bomullsprogram har Bosch WAY32899SN en mängd olika specialprogram att välja mellan. Det finns bland annat program för strykfritt, skjortor, sport, mix, skonsam, allergi, täcken, tyst, ylle, handtvätt, fintvätt och siden.

Tvättmaskinen har även funktioner som extra sköljning och trumrengöring samt ett snabbprogram på bara 15 minuter. Bosch WAY32899SN har dessutom ett fläckborttagningssystem med hela 16 olika fläckprogram.

Man kontrollerar enkelt tvättmaskinen via kontrollpanelen som består av en TFT-display med färg. På skärmen visas programmets förlopp och återstående tid, och här kan man även välja senarelagd start och en mängd andra funktioner.

Bosch WAY32899SN mäter 85 cm (h) x 60 cm (b) x 63,2 cm (d).

Därför rekommenderas Bosch WAY32899SN
🔵 Användarfavorit som rymmer hela 9 kg tvätt
🔵 Kan även användas till täcken och kuddar
🔵 Bra centrifugeringsförmåga och låg restfukt
🔵 iDOS – automatisk tvättmedelsdosering
🔵Många specialprogram, snabbprogram samt 16 fläckprogram


Bosch WAB28266SN

Populär bland konsumenterna

Bosch WAB28266SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 307,00 Kr. 0,00 Kr. 3 307,00 Kr. Läs mer
3 885,00 Kr. 0,00 Kr. 3 885,00 Kr. Läs mer
3 885,00 Kr. 0,00 Kr. 3 885,00 Kr. Läs mer
3 885,00 Kr. 0,00 Kr. 3 885,00 Kr. Läs mer

 

Bosch WAB28266SN är ett populärt val bland väljare. Den har fått 4,5 av 5 möjliga stjärnor på danska vitvaruportalen Whiteaway.se. Den kan tvätta upp till 6 kg kläder, vilket gör den anpassad till mindre hushåll.

Maskinen har energimärkningen A+++, som är den mest ekonomiska energiklassen för tvättmaskiner, något som också betyder att maskinen är den mest energivänliga du kan få. Maskinen har också ett speciellt tvättprogram där du kan välja mellan att spara 40% på tvättiden eller 10% av elförbrukningen.

Displayen utmärker sig genom att var mycket användarvänlig och styrningen är mycket enkel. Således är det enkelt att ställa in maskinen och enkelt att följa tvättens process. Samtidigt kan du alltid se på displayen hur lång tid det är kvar på tvättpasset.

En annan detalj som gör maskinen till extra miljövänlig är dess sensorstyrda system som sparar vatten. Systemet har två steg, så att du själv har inflytande på hur vattenbesparande tvättningen blir.

Specialprogram och allergivänlig

På displayen är det också möjligt att ställa in maskinen på en rad olika specialprogram. Utöver de mer vanliga programmen som lättvätt, ull och fintvätt, så har Bosch WAB28266SN också speciella tvättprogram till både skjortor, sportkläder och en så kallad hygienisk tvätt.

Bosch WAB28266SN har också tilldelats Allergiplus/ECARF-kvalitetsstämpel, vilket betyder att maskinen är väl anpassad för användning av hushåll med allergiker.

Därför rekommenderas denna maskin
🔵 Bra för mindre hushåll
🔵 Miljövänlig
🔵 Allergivänlig
🔵 Specialprogram för t.ex. sportkläder och hygienisk tvätt
🔵 Display med bra användarvänlighet
🔵 Visar status samt hur långt det är kvar tills maskinen är klar


Alternativa testvinnare från andra tillverkare

Även om Bosch levererar bra och robusta tvättmaskiner, så är det bara en enda modell som har fått toppbetyg i de tester av tvättmaskiner vi har gått igenom hos Råd & Rön och Tænk. De övriga testerna har vunnits av maskiner från andra producenter. Vi går igenom dessa nedan.


LG F1496TDA3

Testvinnare hos danska Tænk

LG F1496TDA3 bedste vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 882,00 Kr. 0,00 Kr. 5 882,00 Kr. Läs mer

 

LG F1496TDA3 är en annan testvinnare i testet från danska konsumentmagasinet Tænk. Maskinen kan rymma upp till 8 kg kläder. Den har en kolfri motor, vilket betyder att den är mycket tyst i drift.

Maskinen har en hög centrifugeringsförmåga på omkring 1400 rpm. När kläderna har centrifugerats kramas vattnet ur kläderna. Ju högre centrifugeringsförmågan, desto kortare tid tar det för kläderna att bli torra.

Liksom många andra tvättmaskiner vi har gått igenom, så har denna maskin även en timerfunktion du kan ställa in och på så sätt bestämma när du vill att tvätten ska vara färdig. Detta ger dig möjligheten att tvätta vid någon billigare tidpunkt eller att ha tvätten redo när det passar dig.

Maskinen har också ett snabbprogram. Med detta program är det möjligt att få tvätten redo på bara 30 minuter.

Därför rekommenderas denna modell
🔵 Tyst i drift
🔵 Hög centrifugeringsförmåga
🔵 Timer
🔵 Snabbprogram


Miele WKB120

Toppbetyg hos svenska Råd & Rön
✅  Testvinnare hos danska Tænk

Miele WKB120

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 590,00 Kr. 0,00 Kr. 7 590,00 Kr. Läs mer
7 590,00 Kr. 0,00 Kr. 7 590,00 Kr. Läs mer

 

Miele WKB120 är en av testvinnarna hos danska konsumentmagasinet Tænk och fick toppbetyg hos svenska Råd & Rön. Maskinen kan tvätta upp till 8 kg kläder per tvätt, något som är tillräckligt för en familj med 2 vuxna och 4 barn.

Maskinen har den bästa energimärkningen en tvättmaskin kan få, nämligen A+++.

Miele WKB120 har en kolfri motor. Detta gör att det kommer uppstå mindre slitage i motorn och att maskinen inte larmar så mycket när den är i drift. Den har faktiskt den lägsta bullernivån vi har sett i testerna av tvättmaskiner, som vi har gått igenom. Ringa 48 dB(A) motsvarar alltså bara en viskning.

Hög centrifugeringsförmåga och enkel att använda

Maskinen har en hög centrifugeringsförmåga på 1600 rpm, något som betyder att den är riktigt bra på att få vattnet ur dina kläder. Kläderna blir därmed snabbt torra.

Maskinen har en display där du kan följa händelseförloppet. Det är möjligt att välja språk, så att du kan få alla uppgifterna på svenska.

Miele WKB120 har en timer, så att du själv kan styra när dina kläder ska vara färdigtvättade. Den har även ett snabbprogram, som tvättar kläderna snabbare än ett vanligt tvättpass.

Därför rekommenderas denna modell
🔵 Hög energimärkning
🔵 Kolfri motor – mindre slitage och mindre buller
🔵 Hög centrifugeringsförmåga
🔵 Display med flera språk och möjlighet att följa händelseförloppet
🔵 Timer och snabbprogram


Siemens WM14W447DN

Testvinnare hos svenska Råd & Rön
✅ Testvinnare hos danska Tæ
nk

Siemens-WM14W447DN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 755,00 Kr. 0,00 Kr. 7 755,00 Kr. Läs mer

 

Siemens WM14W447DN är testvinnare hos både svenska Råd & Rön och danska Tænk. Siemens och Bosch-tvättmaskiner (och varumärkenas andra hushållsapparater) produceras numera i samma fabrik, nämligen Bosch-ägda BSH. Kvaliteten är därför lika hög hos båda märkena, liksom funktionerna och specifikationerna, som i stort sett är de samma.

Tvättmaskinen från Siemens kan rymma upp till 7 kg kläder, vilket gör den idealisk för en familj på 3-4 personer. Den har energimärkningen A+++, vilket är den bästa på marknaden. Samtidigt har den en hög centrifugeringsförmåga på 1400 rpm.

Denna höga rpm i centrifugeringen betyder att kläderna innehåller betydligt mindre vatten efter tvätten. På så sätt blir kläderna snabbt torra, vilket både Råd & Rön och Tænk lyfter fram i sina tester. Tænk lyfter även fram det faktum att maskinen är speciellt effektiv till att centrifugera syntetiska kläder.

Bägge organisationerna finner att maskinen är mycket tyst. Siemens WM14W447DN har nämligen en kulfri motor, vilket bland annat hjälper till att sänka bullernivån. Både Råd & Rön och Tænk uppsakattar det faktum att maskinen är mycket tyst när den är i drift. Maskinen når nämligen ringa 49 dB(A), precis som hos Bosch WAT283L8SN.

Råd & Rön och Tænk har båda noterat att maskinen är mycket användarvänlig. Detta gäller både i frågan om att plocka kläderna ur maskinen samt att ställa in maskinen på de olika programmen.

Funktioner

Siemens WM14W447DN har flera olika funktioner. Det finns t.ex. en timer, så att du kan lägga kläderna i maskinen och själv bestämma när den ska köras igång. Detta betyder att du kan sätta de smutsiga kläderna i maskinen innan du sticker till jobbet och på det viset har du tvätten färdig tills du kommer hem. Eller så kan maskinen startas mitt i natten, då elpriserna är som lägst.

Maskinen har också en repetitionsfunktion. Ett sådant pass tar inte så lång tid som ett vanligt pass. Tvätten tar bort den dåliga lukten som kläderna kan få om de har legat blöta i maskinen en längre tid.

Därför rekommenderas denna maskin
🔵 Hög centifugeringsförmåga
🔵 Låg bullernivå
🔵 Miljövänlig
🔵 Timer och repetitionsfunktion
🔵 Bra tvättförmåga


Värt att veta om Bosch

bosch logo
Väljer du en Bosch-tvättmaskin, så får du en maskin som är producerad av en av de största producenterna av vitvaror och hushållsapparater. Firman grundades redan 1886 av tysken Robert Bosch.

Med åren blev Bosch en världskänd producent. Företaget producerar bl.a. dammsugare, tvättmaskiner, kylskåp, spisar, diskmaskiner och andra hushållsapparater. De har även en stor produktion av elektroniska delar till bilindustrin samt en rad andra industrier.

Boschs produktion av hushållsapparater är samlat under koncernen BSH, som står för Bosch-Siemens Hausgeräte, men som idag fullständigt ägs av Bosch. Fabriken producerar utöver varumärkena Bosch och Siemens även hushållsapparater under namn som Gaggenau och Neff, samt en rad andra varumärken som bara är lokalt kända i ett antal länder, som exempelvis Thermador, Junker, Viva och Constructa.

Fokus på att göra hushållningen enklare

Bosch har sedan början haft som fokus att utveckla nyskapande och användbara produkter. Det handlar om att göra hushållningen enklare, så att folk får tid till andra saker, som exempelvis familjen eller fritiden.

Detta medmänskliga fokus kommer också till uttryck genom Bosch-fonden, som är en av de största fonderna i Tyskland. De stöttar varje år en lång rad olika projekt, både i Tyskland och utomlands.

Effektiv kundtjänst

Precis som lagen säger, ger Bosch två års reklamationsrätt på din nya tvättmaskin. Dessutom har du med Bosch PlusService möjlighet att köpa ytterligare tre års reklamationsrätt.

Dessutom har Bosch under de senaste 40 åren haft en speciell kundtjänst som är redo att hjälpa till om din produkt från Bosch har gått sönder. Du kan få hjälp på olika sätt, både via nätet och telefon.

Upplever du ett problem, så är det mycket möjligt att det är något du själv kan lösa. På Bosch:s hemsida har de samlat en rad av de mest vanliga frågor, tillsammans med tillhörande svar. Detta ger dig ofta möjligheten till att själv lösa problemet.

Kan du inte själv klara det, så kan du ringa eller maila Bosch, så kommer de guida dig igenom för att försöka lösa problemet. Om detta fortfarande inte har hjälpt, så kan du boka en tekniker som kommer hem till dig. Detta kan du göra antingen på deras hemsida eller genom att ringa dem.

Har din tvättmaskin gått sönder, så kan det vara en bra idé att vända dig till Bosch. De har ett stort team av tekniker som snabbt kan rycka ut. Det gör inget om tvättmaskinen är lite äldre, då Bosch säkrar reservdelar till din tvättmaskin på upp till 10 år efter det att du har köpt maskinen.


Bosch Tvättmaskiner Test – Dessa källor har vi gått igenom

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentmagasinet Tænk genomförde ett test av 69 tvättmaskiner, där man testade maskinerna på en rad olika parametrar såsom tvättförmåga, sköljningsförmåga, centrifugeringsförmåga, vatten- och elförbrukning, tvättid och bullernivå.

Alla tvättmaskinerna blev grundligt testade, med både bomulls- och syntetiskt program på 40 grader som utgångspunkt. Därefter bestämde panelen vilka maskiner som var de bästa. Du kan läsa hela testet på Tænks hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i deras test från februari 2016. I testet har man bl.a. värderat tvättmaskinernas förmåga till att rengöra kläderna, om tvättmedlet tvättades ur kläderna, hur mycket fukt det fanns kvar efter centrifugeringen, vatten- och elförbrukningen samt tvättiden. Du kan läsa hela testet på deras hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till testet.