Bosch Tvättmaskiner Test – Hitta de bästa Bosch tvättmaskinerna

0

Är du ute efter en ny tvättmaskin, så kan det vara svårt att veta vilken modell som är den rätta just för dig. Det finns många olika producenter på marknaden, som har lika många olika modeller att välja mellan.

I denna artikel går vi igenom resultat från en rad skandinaviska tester av Bosch-tvättmaskiner och kikar närmare på de modeller som experterna och konsumenterna värderade till att vara de bästa. Nedan hittar du en genomgång av de olika testvinnarna från Bosch.

Därefter går vi igenom ett par testvinnare av andra märken, så att du som konsument får möjligheten att bilda din egen uppfattning och få en lättare överblick av andra alternativ än Bosch.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch WAT283L8SN

Toppbetyg från svenska Råd & Rön
✅ Toppbetyg från danska Tænk

Bosch WAT283L8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 990,00 Kr. 0,00 Kr. 3 990,00 Kr. Läs mer
4 089,00 Kr. 0,00 Kr. 4 089,00 Kr. Läs mer
4 390,00 Kr. 0,00 Kr. 4 390,00 Kr. Läs mer

 

Bosch WAT283L8SN är en av de modellerna som fick toppbetyg hos svenska konsumentmagasinet Råd & Rön samt från dess danska motsvarighet Tænk. Båda är eniga om att det rör sig om en tvättmaskin som är mycket miljövänlig, speciellt i frågan om dess vattenförbrukning. Tvättmaskinen har nämligen energimärkningen A+++ 30%. A+++ är den absolut högsta miljömärkningen på skalan och 30% betyder att den är 30% effektivare än vad en A+++-maskin behöver vara.

Tvättmaskinen har en kapacitet på upp till 8 kg kläder i trumman per omgång. Samtidigt är maskinen utrustad med en funktion som gör det möjligt att exempelvis bara tvätta en halv maskin, där tvättmedlet och vattenförbrukningen anpassas till mängden kläder. Detta gör det möjligt att spara vatten, då man på så sätt undviker att använda mera resurser än det absolut nödvändigaste. Detta uppskattas mycket av danska Tænk.

Bosch WAT283L8SN är märkt med AllergiPlus/ECARF-kvalitetsstämpel. Den kan därför med fördel användas av personer som har problem med allergi, då den enligt producenten tvättar extra rent och skonsamt.

Styrning:
Maskinen har en stor LED-display, där du enkelt kan styra tvättmaskinen och välja det önskade programmet. Både svenska Råd & Rön och danska Tænk gav maskinen höga betyg för styrningen och användarvänligheten.

Maskinen har en självrengörande funktion, så att du slipper rengöra den. Detta är en detalj som imponerade teamet hos Råd & Rön ganska mycket under deras genomgång av maskinen.

Teknik:
Bosch WAT283L8SN har dessutom ett program där du kan välja att antingen spara 65% på tidsförbrukningen eller 50% på elförbrukningen. Detta ger dig möjlighet att välja den mest ekonomiska typen av tvätt, som passar just för dina behov.

Tvättmaskinens motor är utrustad med en så kallad EcoSilence Drive. Samtidigt är maskinen designad så att den inte startar att vibrera. Båda delarna betyder att den bullrar mindre i drift och aldrig överstiger mer än 49 decibel under tvätten. Detta betyder att den bullrar mindre än vad ett vanligt samtal gör, i normalt röstläge.

Därför rekommenderas denna modell:

🔵 Allergivänlig
🔵 Möjlighet för att tvätta ”halvtvätt”
🔵 Miljövänlig, speciellt i frågan om vattenförbrukningen
🔵 Användarvänlig LED-display
🔵 Självrengörande funktion
🔵 Möjlighet för att anpassa tvätten till antingen tid- eller elförbrukning
🔵 Antivibration design och lugn motor
🔵 Ljudnivå på max 49 dB


Bosch WAN280L8SN 

Tilldelades ”bra val”-bemärkelsen av svenska Råd & Rön

Bosch WAN280L8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 991,00 Kr. 0,00 Kr. 5 991,00 Kr. Läs mer
5 991,00 Kr. 0,00 Kr. 5 991,00 Kr. Läs mer

 

Svenska Råd & Rön värderar att Bosch WAN280L8SN är ett riktigt bra val som tvättmaskin. Detsamma gäller hos danska Tænk, som också rekommenderar denna modell. Båda organisationer lyfter fram att maskinen är mycket miljövänlig, då den varken förbrukar särskilt mycket vatten eller energi. Därutöver har du möjlighet att tvätta en halv maskin, vilket kommer minimera din förbrukning av vatten och el ännu mera.

Du kan tvätta 8 kg kläder i denna Bosch-tvättmaskin. Den har naturligtvis alla vanliga tvättprogram och därutöver även möjligheten för att optimera din tvätt, antingen i frågan om tid eller elförbrukning. På så sätt får du därmed den mest ekonomiska och miljövänliga tvätten.

Bosch WAN280L8SN är en A+++ 10% maskin, vilket betyder att den är 10% mer effektiv än den bästa energimärkningen.

Tvätt:
Både Råd & Rön och Tænk ger höga betyg till maskinens bomullsprogram. Programmet är nämligen utformat med fokus på att spara el och vatten, utan att det kompromissas med tvättens resultat. Tænk ger även toppbetyg för maskinens förmåga till att centrifugera syntetiska kläder.

Teknik och uppsättning:
Båda testinstituten tycker att Bosch WAN280L8SN är en mycket användarvänlig tvättmaskin. De tycker även att den är mycket enkel att ställa in på varje program, med hjälp av styrningsknapparna på fronten.

Maskinen är utrustad med en Ecosilence drive-motor och en speciell antivibrationsmotor. Detta minskar bullret från maskinen, så att den knappast hörs när den är i drift.

Därutöver så är både Råd & Rön och Tænk speciellt positiva i frågan om manualen, som de menar är rätt lätt att gå igenom. Detta gör det enkelt för nya ägare att köra igång tvättmaskinen och lära sig de olika funktionerna.

Därför rekommenderas denna modell:

🔵 Låg vatten- och energiförbrukning
🔵 Låg bullernivå
🔵 Bra bomulltvätt
🔵 Bra centrifugering av syntetiska kläder
🔵 Användarvänlig kontrollpanel
🔵 Bra manual


Bosch WAT324L7SN

Tilldelades ”bra val”- utmärkelsen från svenska Råd & Rön

 

Bosch WAT324L7SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Bosch WAT324L7SN värderades till att vara ett bra köp av svenska Råd & Rön. Hos danska Tænk bedömdes maskinen till att vara ”bra”, vilket är den näst högsta placeringen en produkt kan uppnå i deras test.

Maskinen kan tvätta upp till 7 kg kläder och passar därför bra in i ett hushåll på mellan 1-5 personer. Modellen har energimärkningen A+++, vilket gör maskinen mycket energivänlig. Detta är den bästa energimärkningen en tvättmaskin kan få.

Det finns en 10-års garanti på maskinens Ecosilence Drive-motorn, vilket är en speciellt utvecklad Bosch-motor, som använder så lite energi som möjligt och är mycket tyst när den är i drift.

Speciella funktioner:
Bosch WAT324L7SN kommer också med en funktion som rengör trumman i maskinen. Har det varit länge sedan trumman rengjordes, kommer programmet påminna dig om detta. Därmed undviker du tråkiga missfärgningar eller oförklarliga fläckar på kläderna.

Maskinen har också en indikator för både energiförbrukning och överdosering. Varje gång du väljer ett program, kommer indikatorn visa dig hur mycket energi du använder. Om det kommer för mycket pulver, kommer överdoseringsindikatorn göra utslag. Detta gör dig mer uppmärksam på energiförbrukningen och hjälper till att minska din användning av tvättpulvret.

En annan funktion som Bosch WAT324L7SN är utrustad med är en tidsfördröjd start, som gör det möjligt att ställa in maskinen att tvätta vid ett senare tillfälle. Detta betyder att du kan lägga kläderna i maskinen och därefter ställa in när maskinen ska köras igång. Därmed kan du anpassa tvätten så att kläderna blir färdiga tills du kommer hem från jobbet eller att maskinen körs igång under natten, då elpriserna är lägre.

Både svenska Råd & Rön och danska Tænk fann i deras respektive tester av maskinen att den är enkel att styra. Därutöver är de också båda eniga om att maskinen är bra på att både tvätta och centrifugera kläderna. Denna detalj är något som säkrar maskinens höga placering i deras tester.

Därför rekommenderas denna modell:

🔵 Påminner dig om att rengörna trumman
🔵 Energiförbrukningsindikator
🔵 Överdoseringsindikator
🔵 Möjlighet för tidsfördröjd start
🔵 Användarvänlig styrning
🔵 Bra tvätt- och centrifugeringsförmåga


Bosch WAB28266SN

Populär bland konsumenterna

Bosch WAB28266SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 390,00 Kr. 0,00 Kr. 3 390,00 Kr. Läs mer
3 390,00 Kr. 0,00 Kr. 3 390,00 Kr. Läs mer

 

Bosch WAB28266SN är ett populärt val bland väljare. Den har fått 4,5 av 5 möjliga stjärnor på danska vitvaruportalen Whiteaway.se. Den kan tvätta upp till 6 kg kläder, vilket gör den anpassad till mindre hushåll.

Maskinen har energimärkningen A+++, som är den mest ekonomiska energiklassen för tvättmaskiner, något som också betyder att maskinen är den mest energivänliga du kan få. Maskinen har också ett speciellt tvättprogram där du kan välja mellan att spara 40% på tvättiden eller 10% av elförbrukningen.

Displayen utmärker sig genom att var mycket användarvänlig och styrningen är mycket enkel. Således är det enkelt att ställa in maskinen och enkelt att följa tvättens process. Samtidigt kan du alltid se på displayen hur lång tid det är kvar på tvättpasset.

En annan detalj som gör maskinen till extra miljövänlig är dess sensorstyrda system som sparar vatten. Systemet har två steg, så att du själv har inflytande på hur vattenbesparande tvättningen blir.

Specialprogram och allergivänlig:
På displayen är det också möjligt att ställa in maskinen på en rad olika specialprogram. Utöver de mer vanliga programmen som lättvätt, ull och fintvätt, så har Bosch WAB28266SN också speciella tvättprogram till både skjortor, sportkläder och en så kallad hygienisk tvätt.

Bosch WAB28266SN har också tilldelats Allergiplus/ECARF-kvalitetsstämpel, vilket betyder att maskinen är väl anpassad för användning av hushåll med allergiker.

Därför rekommenderas denna maskin:

🔵 Bra för mindre hushåll
🔵 Miljövänlig
🔵 Allergivänlig
🔵 Specialprogram för t.ex. sportkläder och hygienisk tvätt
🔵 Display med bra användarvänlighet
🔵 Visar status samt hur långt det är kvar tills maskinen är klar


Andra testinnare

Även om Bosch levererar bra och robusta tvättmaskiner, så är det bara en enda modell som har fått toppbetyg i de tester av tvättmaskiner vi har gått igenom hos Råd & Rön och Tænk. De övriga testerna har vunnits av maskiner från andra producenter. Vi går igenom dessa nedan.


Siemens WM14W447DN

Testvinnare hos svenska Råd & Rön
Testvinnare hos danska Tænk

Siemens-WM14W447DN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Siemens WM14W447DN är testvinnare hos både svenska Råd & Rön och danska Tænk. Siemens och Bosch-tvättmaskiner (och varumärkenas andra hushållsapparater) produceras numera i samma fabrik, nämligen Bosch-ägda BSH. Kvaliteten är därför lika hög hos båda märkena, liksom funktionerna och specifikationerna, som i stort sett är de samma.

Tvättmaskinen från Siemens kan rymma upp till 7 kg kläder, vilket gör den idealisk för en familj på 3-4 personer. Den har energimärkningen A+++, vilket är den bästa på marknaden. Samtidigt har den en hög centrifugeringsförmåga på 1400 rpm.

Denna höga rpm i centrifugeringen betyder att kläderna innehåller betydligt mindre vatten efter tvätten. På så sätt blir kläderna snabbt torra, vilket både Råd & Rön och Tænk lyfter fram i sina tester. Tænk lyfter även fram det faktum att maskinen är speciellt effektiv till att centrifugera syntetiska kläder.

Bägge organisationerna finner att maskinen är mycket tyst. Siemens WM14W447DN har nämligen en kulfri motor, vilket bland annat hjälper till att sänka bullernivån. Både Råd & Rön och Tænk uppsakattar det faktum att maskinen är mycket tyst när den är i drift. Maskinen når nämligen ringa 49 dB(A), precis som hos Bosch WAT283L8SN.

Råd & Rön och Tænk har båda noterat att maskinen är mycket användarvänlig. Detta gäller både i frågan om att plocka kläderna ur maskinen samt att ställa in maskinen på de olika programmen.

Funktioner:
Siemens WM14W447DN har flera olika funktioner. Det finns t.ex. en timer, så att du kan lägga kläderna i maskinen och själv bestämma när den ska köras igång. Detta betyder att du kan sätta de smutsiga kläderna i maskinen innan du sticker till jobbet och på det viset har du tvätten färdig tills du kommer hem. Eller så kan maskinen startas mitt i natten, då elpriserna är som lägst.

Maskinen har också en repetitionsfunktion. Ett sådant pass tar inte så lång tid som ett vanligt pass. Tvätten tar bort den dåliga lukten som kläderna kan få om de har legat blöta i maskinen en längre tid.

Därför rekommenderas denna maskin:

🔵 Hög centifugeringsförmåga
🔵 Låg bullernivå
🔵 Miljövänlig
🔵 Timer och repetitionsfunktion
🔵 Bra tvättförmåga


LG F1496TDA3

Testvinnare hos danska Tænk

LG F1496TDA3 bedste vaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 282,00 Kr. 0,00 Kr. 6 282,00 Kr. Läs mer
6 282,00 Kr. 0,00 Kr. 6 282,00 Kr. Läs mer

 

LG F1496TDA3 är en annan testvinnare i testet från danska konsumentmagasinet Tænk. Maskinen kan rymma upp till 8 kg kläder. Den har en kolfri motor, vilket betyder att den är mycket tyst i drift.

Maskinen har en hög centrifugeringsförmåga på omkring 1400 rpm. När kläderna har centrifugerats kramas vattnet ur kläderna. Ju högre centrifugeringsförmågan, desto kortare tid tar det för kläderna att bli torra.

Liksom många andra tvättmaskiner vi har gått igenom, så har denna maskin även en timerfunktion du kan ställa in och på så sätt bestämma när du vill att tvätten ska vara färdig. Detta ger dig möjligheten att tvätta vid någon billigare tidpunkt eller att ha tvätten redo när det passar dig.

Maskinen har också ett snabbprogram. Med detta program är det möjligt att få tvätten redo på bara 30 minuter.

Därför rekommenderas denna modell:

🔵 Tyst i drift
🔵 Hög centrifugeringsförmåga
🔵 Timer
🔵 Snabbprogram


Miele WKB120

Toppbetyg hos svenska Råd & Rön
✅  Testvinnare hos danska Tænk

Miele WKB120

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 495,00 Kr. 0,00 Kr. 12 495,00 Kr. Läs mer
12 495,00 Kr. 0,00 Kr. 12 495,00 Kr. Läs mer

 

Miele WKB120 är en av testvinnarna hos danska konsumentmagasinet Tænk och fick toppbetyg hos svenska Råd & Rön. Maskinen kan tvätta upp till 8 kg kläder per tvätt, något som är tillräckligt för en familj med 2 vuxna och 4 barn.

Maskinen har den bästa energimärkningen en tvättmaskin kan få, nämligen A+++.

Miele WKB120 har en kolfri motor. Detta gör att det kommer uppstå mindre slitage i motorn och att maskinen inte larmar så mycket när den är i drift. Den har faktiskt den lägsta bullernivån vi har sett i testerna av tvättmaskiner, som vi har gått igenom. Ringa 48 dB(A) motsvarar alltså bara en viskning.

Hög centrifugeringsförmåga och enkel att använda:

Maskinen har en hög centrifugeringsförmåga på 1600 rpm, något som betyder att den är riktigt bra på att få vattnet ur dina kläder. Kläderna blir därmed snabbt torra.

Maskinen har en display där du kan följa händelseförloppet. Det är möjligt att välja språk, så att du kan få alla uppgifterna på svenska.

Miele WKB120 har en timer, så att du själv kan styra när dina kläder ska vara färdigtvättade. Den har även ett snabbprogram, som tvättar kläderna snabbare än ett vanligt tvättpass.

Därför rekommenderas denna modell:

🔵 Hög energimärkning
🔵 Kolfri motor – mindre slitage och mindre buller
🔵 Hög centrifugeringsförmåga
🔵 Display med flera språk och möjlighet att följa händelseförloppet
🔵 Timer och snabbprogram


Miele WDA101 

Testvinnare hos danska Tænk

Miele WDA101

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Miele WDA101 är ännu en testvinnare i testet från danska konsumentmagasinet Tænk och modellen når även en hög placering i svenska Råd & Rön:s test av tvättmaskiner. Maskinen kan tvätta 7 kg kläder, vilket motsvarar 30-35 t-shirts i vuxenstorlek. Det gör den bra anpassad till ett hushåll på 3-4 personer.

Miele testar deras maskiner i 10,000 timmar för att se hur länge de kan hålla. 10,000 timmar motsvarar ungefär antalet timmar en genomsnittlig familj kommer att använda maskinen under en 20-års period.

Centrifugering och tvättförmåga:
Miele WDA101 har en hög centrifugeringsförmåga. Den centrifugerar ca 1400 rpm. Efter en centrifugering har kläderna en restfuktighet på 52%. Denna förmåga lyftes fram hos både Råd & Rön och Tænk i deras respektive tester av tvättmaskiner. Den låga restfuktigheten beror på att trumman är specialdesignad och använder speciella rörelser under centrifugeringen, så att den fördelar kläderna på ett mer jämnt sätt i trumman. På så sätt ligger kläderna mer jämnt.

Båda organisationerna är eniga om att maskinen har en hög tvättförmåga. Miele WDA101 har en rad olika program och kan bl.a. tvätta vid kallare temperaturer, på 20 grader eller mindre. Har du behov av att snabbtvätta din favorit skjorta, så har maskinen ett snabbprogram. Här tar det bara 20 minuter att få kläderna rena.

Råd & Rön och Tænk lyfter även fram att det är mycket enkelt att få information om tvättpasset medan den är igång. Det kan t.ex. handla om hur långt kvar det är tills passet är klart osv.

Miele WDA101 har den bästa energimärkningen på marknaden med A+++. Samtidigt har den en speciell funktion som kan registrera hur mycket kläder det finns i maskinen. På så sätt kan maskinen anpassa vatten- och elförbrukningen till mängden kläder. Detta gör det möjligt att hålla hushållets el- och vattenförbrukning på absoluta minimum.

Därför rekommenderas denna modell:

🔵 Bra centrifugeringsförmåga – trumman fördelar kläderna jämnt
🔵 Bra tvättförmåga
🔵 Kan tvätta med kallt vatten
🔵 Snabbprogram på 20 minuter
🔵 Hög energimärkning
🔵 Kan uppskatta hur mycket el och vatten den behöver förbruka


Värt att veta om Bosch

bosch logo
Väljer du en Bosch-tvättmaskin, så får du en maskin som är producerad av en av de största producenterna av vitvaror och hushållsapparater. Firman grundades redan 1886 av tysken Robert Bosch.

Med åren blev Bosch en världskänd producent. Företaget producerar bl.a. dammsugare, tvättmaskiner, kylskåp, spisar, diskmaskiner och andra hushållsapparater. De har även en stor produktion av elektroniska delar till bilindustrin samt en rad andra industrier.

Boschs produktion av hushållsapparater är samlat under koncernen BSH, som står för Bosch-Siemens Hausgeräte, men som idag fullständigt ägs av Bosch. Fabriken producerar utöver varumärkena Bosch och Siemens även hushållsapparater under namn som Gaggenau och Neff, samt en rad andra varumärken som bara är lokalt kända i ett antal länder, som exempelvis Thermador, Junker, Viva och Constructa.

Fokus på att göra hushållningen enklare:
Bosch har sedan början haft som fokus att utveckla nyskapande och användbara produkter. Det handlar om att göra hushållningen enklare, så att folk får tid till andra saker, som exempelvis familjen eller fritiden.

Detta medmänskliga fokus kommer också till uttryck genom Bosch-fonden, som är en av de största fonderna i Tyskland. De stöttar varje år en lång rad olika projekt, både i Tyskland och utomlands.

Effektiv kundtjänst:
Precis som lagen säger, ger Bosch två års reklamationsrätt på din nya tvättmaskin. Dessutom har du med Bosch PlusService möjlighet att köpa ytterligare tre års reklamationsrätt.

Dessutom har Bosch under de senaste 40 åren haft en speciell kundtjänst som är redo att hjälpa till om din produkt från Bosch har gått sönder. Du kan få hjälp på olika sätt, både via nätet och telefon.

Upplever du ett problem, så är det mycket möjligt att det är något du själv kan lösa. På Bosch:s hemsida har de samlat en rad av de mest vanliga frågor, tillsammans med tillhörande svar. Detta ger dig ofta möjligheten till att själv lösa problemet.

Kan du inte själv klara det, så kan du ringa eller maila Bosch, så kommer de guida dig igenom för att försöka lösa problemet. Om detta fortfarande inte har hjälpt, så kan du boka en tekniker som kommer hem till dig. Detta kan du göra antingen på deras hemsida eller genom att ringa dem.

Har din tvättmaskin gått sönder, så kan det vara en bra idé att vända dig till Bosch. De har ett stort team av tekniker som snabbt kan rycka ut. Det gör inget om tvättmaskinen är lite äldre, då Bosch säkrar reservdelar till din tvättmaskin på upp till 10 år efter det att du har köpt maskinen.


Bosch Tvättmaskiner Test – Dessa källor har vi gått igenom

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentmagasinet Tænk genomförde ett test av 69 tvättmaskiner, där man testade maskinerna på en rad olika parametrar såsom tvättförmåga, sköljningsförmåga, centrifugeringsförmåga, vatten- och elförbrukning, tvättid och bullernivå.

Alla tvättmaskinerna blev grundligt testade, med både bomulls- och syntetiskt program på 40 grader som utgångspunkt. Därefter bestämde panelen vilka maskiner som var de bästa. Du kan läsa hela testet på Tænks hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till testet.

Råd & Rön 🇸🇪
Svenska Råd & Rön har testat 89 tvättmaskiner i deras test från februari 2016. I testet har man bl.a. värderat tvättmaskinernas förmåga till att rengöra kläderna, om tvättmedlet tvättades ur kläderna, hur mycket fukt det fanns kvar efter centrifugeringen, vatten- och elförbrukningen samt tvättiden. Du kan läsa hela testet på deras hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få tillgång till testet.