Vitaminer för håret testöversikt – Här är de bästa hårvitaminerna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Du vill troligtvis ha ett friskt och starkt hår, men du har kanske svårt att hitta de rätta vitaminerna för just dig. Alla hårvitaminer fungerar inte på samma sätt, och vissa kan till och med vara skadliga för ditt hår. Vi unnar dig ett friskt och vackert hår – och vi vill hjälpa dig uppnå det. 

Vi har gjort grundliga efterforskningar och sammanställt en guide till de bästa vitaminerna för håret. Tanken är att den här artikeln ska leda dig genom de bästa hårvitaminerna på marknaden, så att du lättare kan välja det vitamintillskott som passar just dig och ditt hår.

Vad är viktigt att tänka på innan du köper vitamintillskott för håret?

 • Ingredienser – Genom att granska innehållsförteckningen hos en produkt kan du lättare säkerställa att du väljer rätt vitaminer för just dig. B-vitamin är avgörande för en allmän förbättring av hårets kvalitet och tillsammans med biotin (B7-vitamin) bidrar det till en förbättrad produktion av röda blodkroppar som stimulerar hårbotten och hårväxten. Det kan ibland leda till utbrott hos personer med aknebenägen hud eller, i sällsynta fall, matsmältningsproblem. B12 är vattenlösligt vilket gör det lätt för kroppen att bryta ned, samtidigt som det minskar grå hår i förtid. Vitamin C stimulerar, utöver att boosta immunförsvaret, även hårsäckarnas tillväxt. Zink är en mineral som passar bra för personer med låga zinknivåer. Det kan även minska håravfall och hårförtunning samtidigt som det förbättrar kvaliteten hos hud och naglar. D-vitamin bidrar till uppkomsten av nya hårsäckar, men det är viktigt att endast ta rekommenderad dos eftersom det ibland kan orsaka illamående. Järn är avgörande för att tillföra syre till hårsäckarnas celler och deras återställande, men det är viktigt att veta om att den rekommenderade dagliga dosen för kvinnor som har mens är 15-18 mg och för gravida kvinnor 27 mg. 
 • Hårbotten och hårtyp – Olika vitaminer ger olika effekt beroende på hårtyp. Lockigt hår får en extra boost av biotin, zink och D-vitamin, samtidigt som det bidrar till förbättrad hårform och tillväxt. Tillsammans med andra B-vitaminer passar dessa ingredienser bra för de som har tunt hår och problem med håravfall. Problem med torr hårbotten orsakas vanligtvis av vissa brister i kroppen, vilket kan motverkas genom regelbunden användning av B6 och B12. Dessa bra vitaminer för håret är bra för oljigare hårtyper då de hjälper till att reglera talgproduktionen. Överlag är B-vitamin en av de viktigaste ingredienserna för alla hårtyper, eftersom det gör håret tjockare samtidigt som det förbättrar hårväxten. 
 • Biverkningar – Det är viktigt att vara noggrann med doseringen och se till att dina vitamintillskott inte innehåller några ingredienser som din kropp inte tål. Precis som med alla vitamintabletter kan biverkningar förekomma. Överdosering av B-vitamin kan till exempel orsaka hudirritation eller illamående. Det rekommenderas att inte överskrida 0.01-0.025 mg D-vitamin, särskilt hos personer med D-vitaminbrist. Zink bör inte kombineras med fiberrika måltider, eftersom kostfibrer binder mineraler och försvårar upptaget. Höga doser E-vitamin kan störa produktionen av sköldkörtelhormon, men alla dessa är exempel på extremfall som är ovanliga så länge du doserar dina kosttillskott enligt rekommendation. 
 • Pris – De dyraste hårvitamintillskotten kostar runt 400 kr och består vanligtvis av 100 % naturliga ingredienser samtidigt som de innehåller alla vitaminer och mineraler som behövs för hårväxt och allmänt förbättrad hårkvalitet. De billigare alternativen kostar mellan 100-200 kr och kan ibland innehålla konstgjorda tillsatser, så var noggrann med att kontrollera innehållsförteckningen innan du väljer din produkt. 
 • Användar- och expertrecensioner – Användarrecensioner kan ge dig en uppfattning om vad tidigare köpare har sett som positivt och negativt med produkten, hur lång tid det tog för dem att se resultat, eventuella biverkningar osv. Expertrecensioner kan ge en djupare insikt om ingredienserna och hur de gynnar hårhälsan i allmänhet, hur väl de presterat i olika produkttester och i jämförelse med liknande produkter på marknaden.

arrow-more


Hair Growth Formula Gummies – med 14 viktiga vitaminer för håret

Vår rekommendation

 • 4.6 Google shopping
 • Högt betyg – 42/45 på momstertest.dk
 • Bra recension – beautytijd.nl

Hair Growth Formula Gummies

Dessa sockerfria hårvitaminer passar bra för personer som vill minimera sitt sockerintag och samtidigt hitta ett enkelt sätt att få i sig rätt vitaminer. Vi har tagit en närmare titt på produktens fördelar och nackdelar för att ge vår rekommendation, tillsammans med en kort analys av produktens tidigare recensioner från både experter och befintliga kunder.

 • Högt innehåll av biotin
 • Innehåller kiseldioxid från bambuextrakt
 • Sockerfri

Vad bör du tänka på innan du köper Hair Growth Formula Gummies?

Brett spektrum av närande ingredienser
Dessa tuggbara vitaminer för håret i vingummiform har ett högt innehåll av biotin, vilket är ett viktigt näringsämne för hårväxten. Biotin hjälper till att förbättra hårets elasticitet och du kan se resultat redan inom några veckor. Bambuextrakt är en populär ingrediens i kosttillskott för hårväxt eftersom det är rikt på kiseldioxid, vilket är en central ingrediens för alla som vill förbättra sin hårhälsa. Kiseldioxid hjälper inte bara ditt hår att växa snabbare, utan ger det även mer lyster och glans. Produkten innehåller även C-vitamin vilket kan hjälpa till att reparera kluvna toppar och motverka torrt hår. Kalcium-D-pantotenat verkar inuti hårbotten och stimulerar hårväxten genom att ge näring till hårsäcken inifrån. Om du kämpar mot zinkbrist innehåller denna produkt även zinkcitrat som hjälper till att minska håravfall relaterat till zinkbrist.

Vegansk och kliniskt testad
Produkten har tillverkats utan artificiella aromer eller färgämnen. Detta innebär att du kan lita på produktens kvalitet och känna dig trygg med att inga oönskade kemikalier har tillsatts. Med sina naturliga och veganska ingredienser är dessa vingummitabletter ett perfekt val för den som letar efter ett effektivt och säkert sätt att förbättra hårhälsan. Produkten passar alla hårtyper och även för dig med växtbaserad kost. Den är dessutom fri från socker, laktos, gelatin och gluten. Denna produkt ligger i en högre prisklass, men med tanke på vilken typ av mineraler och vitaminer den innehåller är vår recension att den definitivt är värd investeringen. 

Fördelar

 • Utan konstgjorda smaker eller färgämnen
 • Förbättrar hårets elasticitet
 • Kliniskt testad
 • Ger resultat inom några veckor
 • Vegansk
 • Passar alla hårtyper
Nackdelar

 • Förpackningen kan vara svår att öppna/stänga
 • Högre prisklass

Vad säger användare och experter om produkten?

Dessa högkvalitativa vitaminer för håret får ett högt betyg på 4,6/5 enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker, där användarna särskilt lyfter fram den goda smaken och den veganska sammansättningen. Kvinnor på danska Momstertest.dk som testat produkten upplevde att tabletterna förbättrade hårets allmänna kvalitet. Produkten presterade också positivt på den nederländska testsidan Beautytijd.nl.

Bedömning

Dessa välsmakande och sockerfria hårvitaminer är ett bra sätt att se till att du får i dig alla de tillskott som ditt hår kan behöva. Vissa kvinnor rapporterade att de hade problem med att öppna locket till burken, men vi tycker att det är en liten nackdel jämfört med de många fördelar som denna produkt har. Om du letar efter ett enkelt sätt att förbättra din hårhälsa, med alla 14 viktiga vitaminer och mineraler, är dessa vingummitabletter ett bra alternativ.

Specifikationer:
Antal: 90 st.
Tablettform: Tuggtabletter (vingummi)
Mineraler: Jod, Zink
Vitaminer: Vitamin A, B, C, D, E


SugarBearHair Hair Vitamins – bra vitaminer och mineraler för håret

Bäst betyg från kunderna

 • 4.3 Google shopping
 • 4.5 Amazon
 • God recension – sugarbearvitamincare.com

SugarBearHair Hair Vitamins

SugarBearHairs söta smak kommer från äkta bär och citrusfrukter. Detta innebär att tabletterna inte bara smakar gott, utan de ger också din kropp de viktiga vitaminer som behövs för en hälsosam hårväxt. Vi har tittat närmare på denna produkt för att förstå vilken hårtyp den passar bäst för samt vilka andra fördelar den har.

 • Söt smak från äkta bär och citrusfrukter
 • Innehåller biotin och zink
 • Passar vegetarianer och allergiker

Vad bör du tänka på innan du köper SugarBearHair Hair Vitamins?

13 närande vitaminer
Denna produkt innehåller 13 vitaminer och naturliga ingredienser, vilket gör den till ett utmärkt val för den som söker ett helt naturligt sätt att boosta sin hårhälsa. De flesta produkter på vår lista innehåller biotin och zink, och dessa tabletter är inget undantag. Biotin har visat sig bidra till att främja hårväxt hos personer som har ett kliniskt biotinunderskott eller alopeci (håravfall). För vissa användare kan det ta lite tid att anpassa sig till den höga nivån av biotin, och de kan även orsaka utbrott hos dem med aknebenägen hud. Ingrediensen zink bidrar till att ditt hår blir starkt och tjockt efter regelbunden och korrekt användning.

Hormon- och tillsatsfri
Dessa hårvitaminer är fria från artificiella sötningsmedel och aromer som kan vara skadliga för ditt hår. Vissa andra vitaminer på marknaden innehåller dessa tillsatser, vilket kan torka ut ditt hår och göra det mattare. SugarBearHairs vitaminer för håret är dock närande och fulla av naturliga ingredienser som bidrar till att förbättra hårets glans och elasticitet. Detta gör dem lämpliga även för vegetarianer och allergiker. De innehåller inga konstiga smak- eller färgämnen vilket gör dem lätta för kroppen att absorbera. De är dessutom hormonfria, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som söker ett kosttillskott utan några konstgjorda ingredienser. Därav är de dessutom säkra att använda för kvinnor i klimakteriet eller puberteten.

Fördelar

 • Producerad i allergenfri miljö
 • Fri från konstgjorda sötningsmedel och aromer
 • 13 vitaminer och naturliga ingredienser
 • Fri från hormoner
 • Förstärker hårets naturliga glans och elasticitet
Nackdelar

 • Kan tillfälligt orsaka akneutbrott p.g.a högt biotininnehåll
 • Högre prisklass

Vad säger användare och experter om produkten?

Dessa hårtillskott har fått mestadels positiva recensioner, till stor del på grund av produktens popularitet bland kändisar. SugarBearHairs vitaminer har fått ett 4,5-stjärnigt betyg på Amazon där användarna uppger att de har sett en förbättring av hårets hälsa och tillväxt. På SugarBearHairs officiella webbplats har en kvinna recenserat produkten och delat hela sin hårförbättringsresa. Hon upplevde märkbara resultat med mindre håravfall i duschen samt vid borstning, och överlag förbättrad volym.

Bedömning

Dessa veganska vitaminer för håret passar bra för alla hårtyper och kön. Dessutom får de ditt hår att kännas mjukt och glänsande. Även om de är relativt dyra är ingrediensförteckningen en av de bästa på marknaden. Om du letar efter ett sätt att förbättra ditt hårs hälsa och utseende kan SugarBearHairs vitaminer vara en bra start på din resa.

Specifikationer:
Antal: 60 st.
Tablettform: Tuggtabletter (vingummi)
Mineraler: Jod, Zink
Vitaminer: Vitamin A, B, C, D, E


Yummi Hair Care Yummi Gummi – vitaminer för håret med bambuextrakt

Naturligt smaksatt

 • 5 yummihaircare.dk
 •  Bra recension – testfamilien.dk

Yummi Hair Care Yummi Gummi

Detta kosttillskott är fria från gluten, laktos och gelatin. Detta gör det till ett bra val för personer med allergier eller känslighet för dessa ingredienser. Produkten hjälper till att främja hårväxt samtidigt som den håller din hårbotten frisk. Vi har tittat närmare på detta hårvitamintillskott för att se vad som skiljer det från liknande produkter på marknaden. 

 • Högt innehåll av viktiga näringsämnen
 • Fri från gluten, laktos och gelatin
 • Naturlig jordgubbssmak

Vad bör du tänka på innan du köper Yummi Hair Care Yummi Gummi?

Naturlig smak med bambuextrakt
De helt naturliga Yummi Gummi-vitaminerna är ett utmärkt sätt att ge näring åt håret inifrån och ut. Tillverkade med högt innehåll av viktiga näringsämnen, inklusive folsyra och bambuextrakt, hjälper dessa välsmakande vitamintabletter till att hålla ditt hår friskt och glänsande. Bambuextrakt är bra för hårbotten med sina lugnande egenskaper som förbättrar blodcirkulationen och därmed stimulerar hårväxten. Det har också en positiv inverkan på huden, särskilt hos aknebenägen hud. Folsyra ger ökad volym och minskar risken för förtida grå hårstrån. Tabletterna har även en söt och fruktig, naturlig jordgubbssmak.

Fri från gluten, laktos och gelatin.
Produkten är fri från gluten, laktos och gelatin, vilket gör den till ett utmärkt val för allergiker.  Den innehåller ett högt innehåll av viktiga näringsämnen som vitamin A, B, C, D och E. Kombinationen av dessa vitaminer ger håret en stark grund att växa från, vilket resulterar i färre hårskador, mindre håravfall och mer volym som varar längre.

Fördelar

 • Passar veganer och allergiker
 • Innehåller bambuextrakt
 • Ger näring åt håret inifrån
 • Passar alla hårtyper
Nackdelar

 • Smaken för söt för vissa användare

Vad säger användare och experter om produkten?

Yummi Hair Care Yummi Gummi har mestadels fått positiva recensioner, där användarna uppger att deras hår har fått ökad glans och lyster. Vissa användare tycker att smaken är lite för söt, men detta är en personlig preferens. Även om produkten är placerad i en medelhög till hög prisklass anser de flesta användare att produkten är värd sitt pris och att de skulle rekommendera den till andra.

Bedömning

Dessa vitaminer hjälper till att stärka dina hårstrån inifrån och ge dem ökad glans. Produkten är dessutom helt vegansk och ekologisk. Denna produkt är fullpackad med viktiga vitaminer som givits en naturligt söt smak, vilket gör det till ett bra val av hårtillskott för de allra flesta.

Specifikationer:
Antal: 60 st.
Tablettform: Tuggtabletter
Mineraler: Järn, Zink
Vitaminer: VITAMIN A, B, C, D, E


VITAYUMMY Hair & Nails Vitamins Raspberry – hårvitaminer med höga vitaminnivåer

Bra 2-i-1-alternativ för hår- och nageltillväxt

 • 4.1 Amazon
 • 4.7 Google shopping

VITAYUMMY Hair & Nails Vitamins Raspberry

Den här produkten innehåller alla näringsämnen som krävs för att förbättra den allmänna hälsan hos ditt hår och dina naglar, inte minst det höga innehållet av biotin. Vi har tittat närmare på dessa vitaminer för att kunna ge en god köprekommendation, tillsammans med en kort analys av dess tidigare recensioner från kunder.

 • Högt innehåll av biotin
 • Smak av hallon
 • Innehåller folsyra, vitamin D och vitamin B12.

Vad bör du tänka på innan du köper VITAYUMMY Hair & Nails Vitamins Raspberry?

Högt innehåll av vitaminer
Den här produkten innehåller folsyra, vitamin D och vitamin B12, som alla är viktiga näringsämnen för hårväxt. Med en smak av hallon är dessa vitamintabletter dessutom lätta att svälja. D-vitamin hjälper till att stimulera nya och gamla hårsäckar. Förutom det är D-vitamin viktigt då det även stimulerar ämnesomsättningen. Vitamin B12 producerar syrerika röda blodkroppar som främjar en sund hårväxt. I sällsynta fall kan vissa personer uppleva matsmältningsproblem eller akneutbrott på grund av den höga nivån av biotin i denna produkt. Å andra sidan stimulerar biotin också keratinproduktionen i håret, vilket kan förbättra den övergripande hårkvaliteten.

Fri från konstgjorda smakämnen
En annan fördel med dessa vitamintabletter är att de är helt fria från artificiella aromer, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som letar efter ett vitamintillskott av hög kvalitet. Vissa produkter på marknaden kan innehålla tillsatser som utformats för att efterlikna smaken av naturliga ingredienser, men denna har tillverkats till 100 % med naturliga aromer och färgämnen.

Fördelar

 • Allergen- och veganfri
 • Fri från artificiella smakämnen
 • Effekterna kan ses redan efter 3 veckor
 • Ökar ämnesomsättningen
 • Lätta att svälja
Nackdelar

 • Innehåller biotin som hos vissa kan orsaka akneutbrott
 • Kan vara svårt att separera tabletterna då de sitter ihop

Vad säger användare och experter om produkten?

Dessa hårvitaminer för håret med hallonsmak har fått ett positivt helhetsbetyg på Googles sammanställning av användarrecensioner över nätet, samt betyget 4,1 på Amazon. Användarna gillade främst smaken samt produktens rika innehåll av en mängd viktiga vitaminer. Det finns ytterst få negativa recensioner att hitta, men vissa tidigare kunder uppger att tabletterna var för söta samt att de ibland klumpade ihop sig i burken.

Bedömning

Dessa allergenfria och veganska vitamintabletter ger resultat redan efter 3 veckor. För att uppnå maximal effekt bör du använda dem regelbundet i 3 månader, precis som med de flesta kosttillskott på marknaden. Sammantaget tycker vi att de är ett bra val av effektivt vitamintillskott för förbättrad tillväxt och styrka hos hår och naglar. 

Specifikationer:
Antal: 60 st.
Tablettform: Tuggtabletter (vingummi)
Mineraler: Järn, Zink
Vitaminer: VITAMIN A, B, C, D, E


Australian Bodycare Hair Loss Care 60 st – hårvitaminer för både män och kvinnor

Bästa valet för att förebygga håravfall

Australian Bodycare Hair Loss Care 60 st

Detta är ett vitamintillskott som hjälper till att återställa en hälsosam balans mellan hår och hårbotten. Hos både män och kvinnor kan dessa hårvitaminer förbättra hårets allmänna hälsa, vilket kan leda till mindre håravfall och friskare hår. För att vidare undersöka produktens fördelar och effektivitet på lång sikt har vi studerat produkten närmare.

 • För män och kvinnor
 • Ger en hälsosam balans mellan hår och hårbotten
 • Biotin och zink för hälsosam hårväxt

Vad bör du tänka på innan du köper Australian Bodycare Hair Loss Care?

Hälsofrämjande egenskaper
Detta är ett unikt vitamintillskott som har utformats specifikt för att stödja hälsosam hårväxt. Produkten innehåller biotin och zink, som är centrala för ett friskt hår, samt Capsaicin från cayennepeppar, fältpepparrot, koppar och 100 % tea tree-olja. Tillskottet innehåller en unik kombination av ingredienser, tillsammans med Capsaicin från cayennepeppar. Denna ingrediens har visat sig effektiv för att stimulera hårväxt, samtidigt som den ökar hårvolymen. Förutom Capsaicin innehåller denna produkt även pepparrot och koppar, som båda är viktiga för en sund hårväxt. Pepparrot är fylld av antioxidanter som återuppbygger håret och förbättrar blodcirkulationen till hårbotten. Dessa ingredienser arbetar tillsammans för att hjälpa till att ge näring till hårbotten och hårsäckarna, vilket främjar att nya hårstrån växer starkare och får ökad glans. 100% tea tree-olja ingår också i sammansättningen, vilken har en antiseptisk och antiinflammatorisk effekt som kan hjälpa till att lugna hårbotten och ge friska hårsäckar.

Förbättrad hårpigmentering
Koppar kan göra befintliga hårstrån tjockare och ser till att de får rätt näringsämnen för att producera nytt hår. Koppar spelar även en stor roll för att ge håret dess färg, därför kan produkter som innehåller detta ämne hjälpa till att fördröja grått hår eller åtminstone begränsa dess uppkomst. Detta vitamintillskott är även giftfria och fria från skadliga ämnen.

Fördelar

 • Motverkar och återställer tunt hår
 • Fuktgivande och minskar torrhet
 • Bidrar till normal hårpigmentering
 • Fri från skadliga ämnen
 • Innehåller 100 % ren Tea Tree-olja
Nackdelar

 • Zink kan ibland leda till illamående om det inte kombineras med antioxidanter i kosten.
 • Det kan ta upp till 4 månader innan du börjar se resultat.

Bedömning

Blandningen av biotin och zink tillsammans med andra ingredienser som denna produkt innehåller bidrar till att främja en hälsosam miljö för hårväxt. Vi vill uppmärksamma på att zink i vissa fall kan leda till illamående om det inte stabiliseras med antioxidanter genom kosten. Även om det kan ta upp till 4 månader att se resultat tycker vi att det definitivt är värt att vänta för personer som kämpar med håravfall och tunt hår.

Specifikationer:
Antal: 60 st.
Tablettform: Kapslar
Mineraler: Mineraler: Koppar, kisel, zink
Vitaminer: A, B, C, E, K


Beauty Bear HAIR Vitamins – vitaminer för håret med 100 % naturliga ingredienser

Ett välsmakande val

 • 4.6 Google shopping

Beauty Bear HAIR Vitamins

Beauty Bear Vitamins är ett veganskt alternativ till traditionella hårvitaminer. De främjar inte bara en hälsosam hårväxt utan hjälper även till att hålla din hårbotten frisk och fri från irritation. Vi har undersökt dessa vitaminer närmare för att upptäcka hur väl de fungerar som kosttillskott och huruvida de är en bra investering.

 • Svartvinbärssmak
 • 100 % vegansk
 • Utan konstgjorda färg- och smakämnen

Vad bör du tänka på innan du köper Beauty Bear HAIR Vitamins?

Välsmakande svartvinbärssmak
Dessa vitaminer är ett utmärkt alternativ för den som letar efter ett vitamintillskott som även har en behaglig smak. Svartvinbärssmaken är uppfriskande och gör det enkelt att ta dina vitaminer. Dessutom innehåller vitaminerna inga konstgjorda färgämnen eller konserveringsmedel, så att du med säkerhet får en kvalitativ och naturlig produkt.

Högt innehåll av vitamin C
Vitamin C är avgörande för att bygga upp kollagenet i ditt hår. Det hjälper dessutom mot mjäll, förhindrar att håret blir försvagat och förtunnat, minskar håravfall och stimulerar hårväxten. Den innehåller även biotin, vilket i vissa fall kan leda till matsmältningsproblem om den rekommenderade dosen överskrids, men överlag är det ett effektivt komplement för att göra håret tjockare. Folsyra, vitamin B12 och vitamin D3 är några av de andra ingående ingredienserna som tillsammans stimulerar hårets allmänna hälsa och utseende.

Fördelar

 • Välsmakande
 • Utan färgämnen eller konserveringsmedel
 • Välgörande effekt på hårstråna
 • Bidrar till ett tjockare och längre hår
Nackdelar

 • Högt innehåll av biotin som i vissa fall kan leda till matsmältningsproblem eller akneutbrott

Vad säger användare och experter om produkten?

Produkten har fått ett högt betyg på 4,6 enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika webbplatser, där användarna lyfter fram den goda smaken och fantastiska resultat där deras hår blivit fylligare, mjukare och starkare. För synliga resultat bör du ta dessa vitamintillskott i minst 2 månader. På så vis kan du uppnå en märkbar effekt på hårstråna.

Bedömning

Detta växtbaserade kosttillskott är ett utmärkt val för den som vill ha en 100 % vegansk produkt. Tabletterna har en god smak som är behaglig att tugga och svälja, samtidigt som de stärker ditt hår över tid.

Specifikationer:
Antal: 60 st.
Tablettform: Tuggtabletter (vingummi)
Mineraler: Jod, Zink
Vitaminer: A, B, C, D, E


Vilka vitaminer är bra för håret?

Svaret är tyvärr inte så enkelt eftersom det finns många olika typer av vitaminer, och var och en av dem kan påverka ditt hår på olika sätt.

Med det sagt finns det vissa vitaminer som är kända för att vara särskilt gynnsamma för hårhälsan.

Dessa vitaminer är:

 • A-vitamin
  Vitamin A är viktigt för talgproduktionen, vilket är en naturlig olja som håller hårbotten och håret friskt. Brist på vitamin A kan leda till torrt och sprött hår.
 • B-vitamin
  Det finns flera olika typer av B-vitamin som alla är viktiga för hårets hälsa. Vitamin B hjälper till att producera keratin, som är ett protein och en viktigt beståndsdel hos ditt hår. B-vitamin hjälper även till att hålla håret återfuktat och förhindrar att det klyvs. Brist på B-vitamin kan leda till håravfall.
 • C-vitamin
  Vitamin C är viktigt för kollagenproduktionen, vilket bidrar till att hålla håret starkt. Det hjälper också din kropp att absorbera järn, vilket är viktigt för hårets hälsa. Brist på C-vitamin kan leda till torrt och sprött hår.
 • D-vitamin
  D-vitamin är viktigt för kalciumabsorptionen, som krävs för ett starkt hår. Brist på D-vitamin kan leda till håravfall.
 • E-vitamin
  E-vitamin är en antioxidant som hjälper till att skydda håret från yttre skador. Det bidrar även till att hålla hårbotten frisk och kan förebygga håravfall. Brist på E-vitamin kan även leda till torrt och sprött hår.

Om du vill se till att ditt hår får alla näringsämnen det behöver kan du överväga att lägga till ett multivitamintillskott till din kost. 

Du bör också äta en hälsosam kost som innehåller mycket frukt och grönsaker.

Dessutom kan du använda hårprodukter som innehåller vitaminer och andra näringsämnen som är bra för hårets hälsa.

Varför ska jag använda vitaminer för håret?

Vitaminer för håret är ett kosttillskott som kan bidra till att förbättra ditt hårs utseende och hälsa.

De innehåller vanligtvis en kombination av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som krävs för ett friskt hår.

Även om hårvitaminer inte botar ett medicinskt tillstånd kan de hjälpa till att förbättra utseendet på ditt hår om du har brist på vissa näringsämnen. Om din kost inte innehåller tillräckligt med de näringsämnen som ditt hår behöver för att hålla sig friskt kan ett hårvitamintillskott hjälpa till att tillföra den näring som behövs. Vilka är de bästa hårvitaminerna? 

Hur lång tid tar det innan hårvitaminer ger effekt?

Detta är en svår fråga att besvara eftersom det varierar från person till person. Vissa personer kan se resultat inom 2-3 veckor, medan det för andra kan ta 3-4 månader innan de börjar se resultat.

Orsaken till denna variation beror på många faktorer som till exempel hur pass allvarlig vitaminbristen är, hur väl vitaminerna tas upp av kroppen och huruvida personen tar någon övrig medicin som kan störa vitaminupptaget.

I allmänhet bör de flesta personer se en viss förbättring av håret inom 3-4 månader efter att de börjat äta hårvitamintillskott. Det är dock viktigt att komma ihåg att hårvitaminer inte är någon mirakelkur och att de inte kommer att fungera för alla.

Om du inte ser någon förbättring efter 3-4 månader är det troligt att hårvitaminer inte är rätt för dig och du bör då konsultera en läkare eller dermatolog för att undersöka andra möjliga orsaker till ditt håravfall.

Läs även: Hårtorkstest, plattångstest och locktångstest.


FAQ

Vilka vitaminer bör man äta för håret?
Vitamin A, B, C, D och E är alla viktiga för att bibehålla ett friskt hår. Dessa vitaminer hjälper till att producera keratin, att hålla håret återfuktat samt hjälper till att skydda det från skador och att absorbera järn. Brist på någon av dessa vitaminer kan leda till torrt och sprött hår.
Vad ska jag tänka på innan jag köper vitaminer för håret?
Olika vitaminer fungerar bättre för olika typer av hår, och det är viktigt att tänka på din hårbotten och hårtyp när du väljer ett vitamintillskott. Några av fördelarna med att äta vitaminer för bättre hårhälsa är tjockare hår, förbättrad tillväxt och minskat håravfall. Det är dock viktigt att vara noggrann med doseringen och att se till att tabletterna inte innehåller några ingredienser som din kropp inte accepterar.
När kommer vitaminer för håret att fungera?
Även om de flesta ser resultat inom 3-4 månader varierar det från person till person och att det är viktigt att ha tålamod. Om du inte ser någon förbättring efter 3-4 månader är det troligt att vitaminerna inte är rätt för dig.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta