Elcykel - Bäst i test: Guide till de bästa elcyklarna enligt experter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: augusti 31, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Elcykel - Bäst i test: Guide till de bästa elcyklarna enligt experter

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Med en elcykel kan du ge dig ut på härliga cykelturer utan att du behöver kämpa med att trampa hela vägen. Med hjälp av elcykelns elmotor kan du utan problem ta dig fram till din destination eller helt enkelt bara njuta av en lugn cykeltur. Du väljer själv om du föredrar att trampa eller låta cykeln göra jobbet.

Innan du kan ge dig ut på cykeltur gäller det att hitta en elcykel som lever upp till dina förväntningar, och just därför har vi sammanställt denna testguide om elcyklar med målet att lyfta fram de bästa elcyklarna enligt tester som du helt enkelt inte vill missa. Kika på topplistan nedan så kan du snart få tag på den elcykel som bäst passar dig!

Senast ändrad: 14. mars 2023

Vi har flyttat Urbanglide C7 till sektionen för tidigare recenserade produkter eftersom vi inte längre kunde hitta den i lager hos någon återförsäljare.

5. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av elcyklarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 7 bästa elcyklarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda elcyklarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper elcykel

 • Batteri och räckvidd

  Batteriet är en viktig del av en elcykel eftersom det bestämmer räckvidden eller sträckan den kan köra på en enda laddning. I allmänhet mäts batterier för elcyklar i wattimmar (Wh), dvs den mängd energi som batteriet kan tillhandahålla.

  Elcykelbatteriernas vanligaste wattmått varierar mellan 250 W och 750 W. Ju högre wattantal, desto kraftfullare motor och desto snabbare kan elcykeln gå. Räckvidden för ett elcykelbatteri beror på flera faktorer, t.ex. batteriets watt-timmarsklass, terrängen, förarens vikt och graden av pedalhjälp. Elcykelbatterier kan i allmänhet ge en räckvidd på 30 till 150 km på en enda laddning, beroende på dessa faktorer.

  Ett batteri med lägre wattstyrka och en räckvidd på 30-50 km kan vara tillräckligt för hobbycyklister som planerar att använda sin elcykel på kortare sträckor. Å andra sidan kan ett batteri med högre effekt och en räckvidd på 50-100 km eller mer vara lämpligare för mer seriösa cyklister eller pendlare som planerar att använda sina elcyklar på längre sträckor eller i kuperad terräng.

 • Ram

  Det finns olika ramar för elcyklar, till exempel ramar för stadscyklar/stegcyklar, mountainbikes, fullfjädrade cyklar, fällbara cyklar och landsvägscyklar. Cyklistens krav och preferenser avgör vilken typ av ram som är bäst lämpad. Stadcykelramar/stegcykelramar är till exempel optimala för pendling och vardaglig cykling, medan mountainbike-ramar/hardtailramar är bättre lämpade för terrängäventyr.

  Ramar för landsvägscyklar är perfekta för cyklister som vill färdas långa sträckor i hög hastighet, medan hopfällbara ramar är optimala för dig som behöver ett kompakt och bärbart alternativ. Ett annat viktigt övervägande när du väljer rätt ram är konstruktionsmaterialet, eftersom det påverkar cykelns vikt, hållbarhet och körkvalitet. Aluminium är ett kostnadseffektivt och lätt material med anmärkningsvärd styrka och uthållighet, vilket är perfekt för fritidscykling, hobbycykling och pendling.

  Å andra sidan är stål ett klassiskt material som ger en bekväm och smidig cykling, tillsammans med stor stötdämpning och hållbarhet. Det är optimalt för cyklister som värderar komfort och livslängd högre än lägre vikt, och perfekt för turer, pendling och fritidscykling. Kolfiber är ett avancerat material som är otroligt lätt, robust och styvt, vilket möjliggör överlägsen kraftöverföring och hantering.

  Det är det idealiska valet för cyklister som prioriterar prestanda och lägre vikt framför överkomliga priser, och passar även perfekt för elitcykling, tävlingscykling och andra liknande tillämpningar. Titan är ett förstklassigt material som både är lättviktigt och robust, med utmärkt korrosionsbeständighet. Det är idealiskt för cyklister som prioriterar komfort, hållbarhet och avancerade funktioner och för långdistanscykling, touring och elitcykling.

 • Funktioner

  Displaykontroller, motortyp, effekt, fjädring och bromsar är viktiga funktioner när du väljer din elcykel. Dessa funktioner kan förbättra elcykelns funktionalitet, bekvämlighet och prestanda och ge en roligare och mer effektiv cykelupplevelse. En tydlig och lättläst display och användarvänliga reglage är viktiga funktioner på elcyklar.

  Displayen ska visa viktig information som hastighet, avstånd, batteritid och effektnivå. Kontrollerna ska vara intuitiva och lätta att använda, så att du som förare kan justera effektnivån och andra inställningar medan du cyklar. Motortypen och effekten avgör elcykelns hastighet, acceleration och prestanda.

  Det finns två huvudtyper av motorer: navmotorer och middrive-motorer. Navmotorer är placerade i hjulnavet och är billigare, medan middrive-motorer är placerade i cykelns bottenplatta och ger bättre prestanda och effektivitet. Fjädringssystem kan förbättra elcykelns körkvalitet och komfort, särskilt i grov terräng eller på ojämna ytor.

  Det finns framfjädrande gafflar eller helt fjädrande system, där helt fjädrande system ger bäst prestanda men även ökar elcykelns vikt och pris. Skivbromsar rekommenderas för elcyklar, eftersom de ger överlägsen bromskraft och hållbarhet jämfört med fälgbromsar. De är dessutom bättre lämpade för elcyklars högre hastigheter och vikt och ger säker och tillförlitlig bromsverkan under många olika förhållanden.

 • Pris

  Priset för en elcykel varierar beroende på egenskaper och kvalitet, och sträcker sig oftast från 10 000 kronor till 100 000 kronor. För dagliga pendlare rekommenderar vi att investera i en dyrare modell, medan du som cyklar mer sällan kanske klarar dig med en billigare modell. Det är dock viktigt att notera att elcyklar i budgetklassen kan vara tyngre, ha mindre batterikapacitet och ta längre tid att ladda. Premiummodeller å andra sidan har högkvalitativa delar som växelspakar, bromsar och rammaterial.

 • Användar- och expertrecensioner

  Innan du köper en elcykel är det bra att läsa recensioner från både användare och experter för att säkerställa att du fattar ett välgrundat beslut. Användarrecensioner kan ge insikter om batteritid, laddningstid och andra aspekter som komfort och bromsprestanda. Samtidigt kan expertrecensioner ge en mer omfattande analys av tekniska aspekter som hastighet och räckvidd, inklusive jämförelser med liknande produkter på marknaden. Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i den här artikeln för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

arrow-more

MOMAS ULTIMATE 2023 - elektrisk mountainbike med centralmonterad motor

Bästa el-mountainbike för längre turer

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på Anbefaler

Dagens bästa priser och erbjudanden på MOMAS ULTIMATE 2023:

 • Hög batterikapacitet på 720Wh
 • Utformad för alla typer av terräng- och väderförhållanden
 • Centraliserad motor för optimal balans

Konsumentmagasinets omdöme

MOMAS ULTIMATE 2023 är en bra elektrisk mountainbike med hög stigningsförmåga, aluminiumram och snygg design. Den enda nackdelen med den här elcykeln är att den är något tyngre än vissa andra modeller på marknaden. Med tanke på cykelns fantastiska räckvidd på upp till 140 km vill vi varmt rekommendera den för längre turer. Du bör läsa om elcykeln på TrustPilot innan du köper, eftersom det kan förekomma problem då och då.

Fördelar

 • Imponerande stigningsförmåga
 • Ram i aluminium
 • Snygg design
 • Räckvidd upp till 140 km
 • Visa Vinka DR25 Ananda D16

Nackdelar

 • Lite tyngre

Den största fördelen med MOMAS ULTIMATE 2023 ELECTRIC MOUNTAIN BIKE är att elcykeln är perfekt balanserad tack vare den centralmonterade motorn. Denna elcykel är perfekt för dig som vill ge dig ut på skogsvägar och i kuperad terräng, eftersom den ger en jämn och bekväm körning.

Vad säger användare och experter om MOMAS ULTIMATE 2023?

MOMAS ULTIMATE 2023 är testvinnare på Anbefaler. Bland många andra testade de cykelns funktionalitet, räckvidd och säkerhet. Experterna har konstaterat att batteriet håller länge och tack vare LCD-displayen kan du följa hastighet och avstånd. När det gäller säkerheten kan denna elektriska mountainbike klara av alla typer av terräng- och väderförhållanden.

Mer om MOMAS ULTIMATE 2023

Specifikationer

 • Utbud: 140 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 720 W
 • Antal växlar: 12
 • Vikt: 27 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 110 kg
 • Batterikapacitet: 20 Ah
 • Uppladdningstid: ?

MOMAS ULTIMATE 2023 drivs genom en centralmonterad motor som kan nå upp till 25 km/h, vilket gör den perfekt för att åka runt på stan eller för att ta dig ut på skogsstigar. Den kommer med shimano-bromsar, 29 tums däck och ett 720wh-batteri. Shimano-bromsar ger en exakt bromskraft, vilket är viktigt när du färdas i högre hastigheter.

Bromsarna är dessutom hållbara och långlivade, vilket innebär att du kan lita på dem i många år. Elcykelns 29-tumsdäck är bredare än genomsnittet, vilket ger extra stabilitet och kontroll. De kan dessutom hantera en mängd olika typer av terräng, vilket gör dem justerbara för både stadsmiljöer och utomhusmiljöer, så med denna elektriska mountainbike kan du njuta av turer i alla vägförhållanden.

Den höga kapaciteten hos batteriet gör att du kan cykla i sträckor på upp till 90 km innan cykeln behöver laddas, och centralmonteringen hjälper till att hålla cykelns balans och hantering konsekvent oavsett hur tungt den är lastad. Vridmomentet på 80 Nm ger dig den extra kraft du behöver för att ta dig upp till toppen, oavsett hur brant klättringen är, och med en hastighet på 24 km/h kan du lätt ta dig igenom större områden på kort tid.

Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt 2023 - långdistans-elcykel för män

Bästa elcykel för långdistans

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bäst i test enligt oberoende dansk testpanel
 • check 4.7/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt 2023:

 • Bra räckvidd på 145 kilometer
 • Stor display som ger användaren en tydlig överblick
 • Lämplig även på ojämna underlag

Konsumentmagasinets omdöme

Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt är tillverkad av högkvalitativa material från Nederländerna och är utrustad med hydrauliska skivbromsar som ger bra och säker bromsprestanda. Elcykeln kan dock vara lite svår att köra utan motorns assistans, och är därtill lite tyngre än andra elcyklar på marknaden. Trots dessa nackdelar anser vi att det är en de bästa elcyklarna på marknaden, och att den därför förtjänar mycket beröm – inte minst tack vare dess långa räckvidd och många bra funktioner.

Fördelar

 • Bosch Active Line Plus-motor
 • Utmärkt fjädring
 • Åtta Shimano Nexus-växlar
 • Indikator för batterikapacitet
 • Lämplig för längre distanser

Nackdelar

 • Något besvärlig att köra utan assistans av motorn
 • Relativt tung konstruktion

Elcykeln Gazelle Ultimate C8+ HMB är utrustad med en stor display som ger dig en bra överblick av hastighet, avstånd och räckvidd. Den är utformad för dig som vill ha en bra, säker och högkvalitativ elcykel för långa åkturer.

Recension: En detaljerad recension av Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt

Specifikationer

 • Utbud: 145 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 8
 • Vikt: 24,4 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 13,8 Ah / 500 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Uppladdningstid: 6 timmar
 • Max. belastning: 130

Välutrustad elcykel
Den här snygga och funktionella elcykeln bör stå högst upp på önskelistan för dig som letar efter ett högkvalitativt elektriskt transportmedel. Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt har inte bara åtta växlar, utan levereras även med en pakethållare, försäkringsgodkänt lås, belysning, fotstöd och fjädring på både sadelstolpen och framgaffeln. Elcykeln är dessutom relativt flexibel då den klarar av att cykla på flera olika sorters underlag – även i en ojämn terräng – utan att det påverkar din säkerhet eller bekvämlighet.

Elcykel med åtta växlar och 145 kilometers räckvidd
Bosch Active Line Plus-motorn är en av de främsta komponenterna hos elcykeln Gazelle Ultimate C8+ HMB. När elmotorn startar gör den det lugnt och stillsamt, snarare än hårt och plötsligt, vilket skapar en jämn och behaglig körning.

Med en lång räckvidd på hela 145 kilometer och åtta Shimano Nexus-växlar klarar den här elcykeln att köra på nästan alla underlag; samtidigt säkerställer den stora displayen att du alltid är informerad om hur mycket laddning du har kvar. Fjädringen på både sadelstolpen och framgaffeln garanterar god komfort, även när du cyklar på gropiga grusvägar, och den robusta aluminiumramen garanterar en stabil och solid känsla när du sitter på cykeln.

Denna elcykel från Gazelle är utformad med en något framåtlutad sittställning, precis som på stadscyklar, eftersom det bidrar till en bekvämare och mer upprätt position. Många föredrar faktiskt denna position när de cyklar då de anser att det är bekvämare när man ska navigera och orientera sig.

Vad säger användare och experter om Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt?

Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt har fått positiva omdömen och recensioner av dess tidigare användare, och har därutöver även blivit utsedd till ”bäst i test” år 2023 av en opartisk konsumenttidning. Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner har Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt fått ett kundbetyg på 4,6/5 stjärnor, där kunderna framförallt berömmer dess bekväma körning och goda förmåga att köra även på ojämna underlag.

Mer om Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt 2023

Specifikationer

 • Utbud: 145 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 8
 • Vikt: 24,4 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 13,8 Ah / 500 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Uppladdningstid: 6 timmar
 • Max. belastning: 130

Sub Active eRIDE - elcykel med enastående komfort

Bästa elcykeln för pendling

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sub Active eRIDE:

 • Bred sadel och hög sittbrunn för enastående komfort
 • Skivbromsar fram och bak
 • Låg ingång, lättviktig aluminiumram

Fördelar

 • Imponerande design
 • Praktisk intern kabeldragning
 • Välbyggd
 • Snabb laddningstid
 • Bekväm ramgeometri

Nackdelar

 • En aning dyr

Vårt test av elcyklar fortsätter, och näst på listan har vi Sub Active eRIDE. Den här elcykeln kommer från märket Scott-sports och är ett transportmedel som pendlare kommer att uppskatta. De breda däcken gör cyklingen lugn samt mjuk, och du har möjligheten att njuta av en räckvidd på hela sju mil innan cykeln måste laddas upp igen. Tack vare en händig display som ingår får du reda på hur snabbt du cyklar, hur långt du har cyklat, när batteriet måste laddas och du kan även justera hur mycket motorn ska hjälpa dig.

Mer om Sub Active eRIDE

Specifikationer

 • Utbud: 90 km
 • Max. hastighet: 25,0 km/h
 • Rammaterial: Aluminium
 • Motoreffekt: 250 W
 • Batterikapacitet: 11 Ah/ 400 Wh
 • Vikt: 28,4 kg
 • Antal växlar: 9
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Max. belastning: 128 kg
 • Uppladdningstid: 5 timmar

Sub Active eRIDE har skivbromsar både framtill och baktill på cykeln så att du kan känna dig trygg ute på vägarna. Med hjälp av motorn kan du komma upp i hastigheter på 25 km/h, och efter att bara ha laddat batteriet i 3,5 timmar kan cykeln ta dig mellan fyra och sju mil beroende på hur svår terrängen är.

Den mindre nackdelen med den här cykeln och skälet till att den inte har hamnat högre upp på listan är för att du får betala ganska mycket för den. En räckvidd på hela sju mil är dock sannerligen inte dåligt, laddningstiden är kort och displayen som ingår är mycket händig – så det är upp till dig att avgöra om cykeln är värd sin prislapp.

Specialized Turbo Vado SL 4.0 ST EQ 2021

Konsumentmagasinet rekommenderar – bäst rankad av experter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 9/10 på Wired.com
 • check 8/10 på Road.cc
 • check 4.5/5 på TechAdvisor.com
 • check 4.7/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Specialized Turbo Vado SL 4.0 ST EQ 2021 :

 • Räckvidd på upp till 130 kilometer
 • Mission Control-app för tydlig överblick
 • Turbo Connect-enhet för överblick av hela resan

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis är Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ 2021 en tidlös och snygg elcykel för män – som även kan användas av kvinnor – försedd med många bra funktioner som gör att den är väl värd att rekommendera. Den har dessutom en riktigt snygg design och lång räckvidd.

Fördelar

 • Levereras med stänkskydd, fotstöd och pakethållare
 • En av de lättaste medelstora elcyklarna på marknaden
 • Modern och robust design
 • Lättviktigt aluminiumram

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Icke-avtagbart batteri

Turbo Vado SL 4.0 EQ har en tillhörande app som kommer att förbättra din körupplevelse. Med den här appen kan du hantera laddningen av batteriet, övervaka dina turer och finjustera motoreffekten. Oavsett om du är en vardaglig eller en passionerad cyklist är denna elcykel med tillhörande app det perfekta valet om du vill pendla smidigt och samtidigt få motion, eller bara vill cykla på fritiden.

Recension: En detaljerad recension av Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ 2021

Specifikationer

 • Utbud: 130 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 240 W
 • Antal växlar: 10
 • Vikt: 15 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 320 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 136 kg
 • Uppladdningstid: 2,5 timmar

Högkvalitativ konstruktion och lång räckvidd
Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ 2021 är det perfekta valet för dig som vill ha ut det där lilla extra av din cykel. Dess fantastiskt tilltalande design, moderna och sportiga utseende och praktiska funktionalitet gör den till en elcykel i toppklass. När det gäller funktioner gör Turbo Vado SL 4.0 EQ ingen besviken; tack vare dess lättviktiga konstruktion i aluminium kan den här elcykeln som egentligen lämpar sig för män, också användas av kvinnor.

Dess Brose-motor garanterar en robust körning och lång hållbarhet, medan batteriet på 320 Wh erbjuder en dryg räckvidd på upp till 130 kilometer. Du kan dessutom med hjälp av den medföljande ”Range Extender” förlänga räckvidden med ytterligare 64 kilometer om det skulle behövas. Detta tillbehör kan enkelt monteras av och därefter laddas upp när det behövs.

Goda säkerhetsfunktioner och lättviktskonstruktion
Med en maxhastighet på 25 km/h, belysning både fram och bak samt Pathfinder-däck för bra balans och halkskydd, är den här elcykeln säker, snabb och effektiv. Dess ram är tillverkad av aluminium för att säkerställa en lättviktskvalitet, och väger därför inte mer än 15 kilogram – en särskilt praktiskt egenskap om du till exempel bor i en lägenhet på tredje våningen.

Specialized SL-modellerna är inte försedda med en LCD-display, utan har istället en så kallad Turbo Connect-enhet på deras styre. Denna är både tydligt att avläsa och förser dig med praktiskt information, bland annat om batterikapaciteten och vilken av de tre assistansnivåerna du cyklar i – vilket egentligen är allt du behöver veta.

Vad säger användare och experter om Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ 2021?

Wired.com berömde denna elcykels lilla – men kraftfulla – motor, dess lättviktiga konstruktion och det platta styret som gör den enkel att manövrera på alla typer av underlag. Enligt experterna levereras modellen med premiumtillbehör, bland annat vattenavvisande stänkskärmar, och som en extra bonus säkerställer den effektiva stötdämpningen en behaglig körning. En av experterna på Wired.com sammanfattar sin upplevelse av Specialized Turbo Vado SL 4.0 ST EQ 2021 enligt följande: “Jag körde 40 mil på den här cykeln på tre dagar, och det var så roligt att det var svårt att hoppa av.”

Techadvisor.co.uk lämnade också ett positivt omdöme om denna modell, och gav den därutöver även ett betyg på 4,5/5 stjärnor. De påpekade att trots att batteriet har en låg kapacitet, räcker en laddning förvånansvärt långt. Den välkända recensionssidan Road.cc menar att den här modellen erbjuder en kombination av lättviktig sportighet, en hjälpsam dos av förmåga att klättra i backar och massor av praktiska funktioner, vilket gör den till en “rolig och mycket användbar elcykel att köra”.

Mer om Specialized Turbo Vado SL 4.0 ST EQ 2021

Specifikationer

 • Utbud: 130 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 240 W
 • Antal växlar: 10
 • Vikt: 15 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 320 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 136 kg
 • Uppladdningstid: 2,5 timmar

Urbanglide M1 - elcykel för vardagsbruk

Perfekt elcykel för åkturer i stadsmiljö

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4.5/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Urbanglide M1:

 • Utrustad med en batteriindikator och LCD-hastighetsmätare
 • Starka Tektro-skivbromsar för säker inbromsning
 • En av de lättaste elcyklarna på marknaden – väger endast 18 kilogram

Konsumentmagasinets omdöme

Urbanglibe M1 är utformad i en snygg design där man inte ens vid första anblicken märker att det är en elcykel. Den erbjuder stark bromskraft med två Tektro-skivbromsar, fem assistanslägen och åtta Shimano-växlar. Även om det finns modeller på vår lista med längre räckvidd tror vi att detta är ett bra val för dig som har satt en budget på under 15 000-20 000 kronor och vill ha en elcykel för att cykla vardagliga sträckor i stadsmiljö.

Fördelar

 • Relativt enkel att montera
 • Mycket snygg design – den ser i princip ut som en vanlig cykel
 • Avtagbart batteri och lättviktskonstruktion i aluminium
 • Kvalitetsstämpel: Monterad och granskad i Frankrike
 • Stark bromskraft med två Tektro-skivbromsar
 • Fem assistanslägen och åtta Shimano-växlar
 • 100 % laglig och godkänd för trafik i Sverige och resterande länder i EU

Nackdelar

 • Skärmar, ringklocka, belysning och lås ingår inte
 • Det finns modeller med längre räckvidd

Urbanglide M1 har en elegant och modern konstruktion som integrerar motorn med resten av cykelramen. Med sin lätta och bärbara storlek erbjuder den ett snabbt transportmedel, samtidigt som Tektro-bromsarna ger ett effektivt och pålitligt bromssystem, vilket möjliggör en snabb och säker ankomst från punkt A till B.

Recension: En detaljerad recension av Urbanglide M1

Specifikationer

 • Utbud: 80 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 8
 • Vikt: 18 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 360 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 150 kg
 • Uppladdningstid: 6 timmar

Elcykel med fem assistanslägen och snygg design
Denna elcykel har en konstruktion av robust och slitstark aluminium som säkerställer dess långa hållbarhet trots intensiv användning. Samtidigt förbättrar Urbanglide M1-datorn din körupplevelse genom att spåra och förbättra dina körvanor över tid. Med fem olika assistanslägen och en rad extra tillbehör tillgängliga är den här elcykeln både funktionell och mångsidig.

Trots fokus på funktionalitet har designen inte kompromissats; den snygga grå och svarta färgskalan i en matt utformning utstrålar sofistikering och modernitet. Vid leverans anländer cykeln delvis monterad, vilket möjliggör en snabb och enkel uppsättning så att du kan ge dig ut på vägarna på nolltid.

Räckvidd på 60-80 kilometer
Urbanglide M1 har en hyfsad batterikapacitet som möjliggör en räckvidd på 60-80 kilometer på en enda laddning, och en snabb maximal hastighet på 25 km/h. De integrerade Tektro-skivbromsarna säkerställer samtidigt en snabb och effektiv bromsning, även i höga hastigheter.

För dem som kräver ännu längre räckvidder är det väl värt att notera att batteriet är avtagbart, vilket gör det enkelt att byta ut de urladdade mot ett nyladdat sådant. Elcykeln drivs av ett Samsung-batteri på 36 V, som kräver en uppladdningstid på cirka fyra till sex timmar.

En annan fördel med Urbanglide M1 är att den endast väger 18 kilogram – 14 om man avlägsnar extrabatteriet – vilket gör den till en av de lättaste elcyklarna på marknaden. Detta kan vara särskilt praktiskt för dem som behöver ta med sig cykeln i kollektivtrafiken eller in på kontoret.

Vad säger användare om Urbanglide M1?

Baserat på vad tidigare användare har sagt om denna elcykel, och det höga kundbetyget på 4,5/5 stjärnor, kan vi konstatera att det är en mycket omtyckt modell. Inga användare har heller betygsatt den med färre än tre stjärnor, vilket generellt sett är ett mycket gott tecken. En användare har uttryckligen sagt att den är mycket lämplig för hans användning som turistcyklist på låg till medelhög nivå.

Mer om Urbanglide M1

Specifikationer

 • Utbud: 80 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 8
 • Vikt: 18 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 360 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 150 kg
 • Uppladdningstid: 6 timmar

VidaXL Folding Unisex - hopfällbar elcykel för pendling i stadsmiljö

Bästa elcykel för jämna underlag

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på VidaXL Folding Unisex:

 • Utrustad med LED-display
 • Rostbeständig kedja
 • V-bromsar framtill för bättre hävstångseffekt

Konsumentmagasinets omdöme

VidaXL har en konstruktion i aluminiumlegering som garanterar dess långvariga hållbarhet, medan dess styre och sadel som båda kan justeras i höjd ger komfort under längre turer. Modellen har en räckvidd på upp till 60 kilometer, en användarvänlig LED-display och en robust aluminiumram som garanterar långvarig användning.

Även om vissa användare kommer att betrakta saknaden av fjädring som en nackdel, kan det för andra anses vara en fördel då det är detta som skapar den hopfällbara konstruktionen som är enkel att manövrera. Om du främst cyklar på jämna och plana ytor, som till exempel stads- eller cykelvägar, behöver du förmodligen ingen fjädring och då kan den här modellen vara ett utmärkt alternativ för dig.

Fördelar

 • Konstruktion av högkvalitativ aluminiumlegering
 • Justerbar höjd på både styret och sadeln
 • Levereras med nätadapter och monteringstillbehör

Nackdelar

 • Ingen fjädring

Elcykeln VidaXL är utrustad med så kallade V-bromsar som är konstruerade för optimal säkerhet och prestanda samt ger enastående bromskraft och kontroll. Tack vare dessa bromsar är denna elcykel perfekt för dig som pendlar eller cyklar mycket i stadsmiljö och som prioriterar säkerhet och bekvämlighet under dina dagliga resor.

Recension: En detaljerad recension av VidaXL Folding Unisex

Specifikationer

 • Utbud: 60 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 3
 • Vikt: 24 kg
 • Typ av bromsar: V- och Tromlebromsar
 • Batterikapacitet: 192 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 100 kg
 • Uppladdningstid: ?

Enkelt att följa din resa
Den här elcykeln har en imponerande LED-display som gör att du enkelt kan hålla koll på viktiga parametrar, exempelvis kvarvarande batteritid och vilken hastighet du håller. Den är utrustad med en motor på 250 W, vilket är en normal effekt för hopfällbara elcyklar som kan ta sig an uppförsbackar utan problem.

Dessutom möjliggör de tre växlarna anpassning av din hastighet efter den aktuella lutningen. Elcykelns kjeda är rostbeständig och byggd för att tåla tuffa väderförhållanden, vilket innebär att den kan motstå korrosion även efter längre användning.

Slitstark konstruktion
Den hopfällbara elcykeln VidaXL har en förstklassig konstruktion i aluminiumlegering, vilket kommer med flera fördelar. Aluminium är känt för sitt exceptionella förhållande mellan styrka och vikt, vilket innebär att cykeln tål intensiv användning samtidigt som den inte är överdrivet tung. Det bidrar även till cykelns eleganta och moderna design.

Med en räckvidd på upp till 60 kilometer, och en maxhastighet på 25 km/tim, underlättar den här elcykeln snabba och effektiva transporter. Den kan belastas med maximalt 100 kilogram, vilket för många innebär att man kan transportera ytterligare last eller bagage än bara sig själv. Detta gör VidaXL till ett utmärkt alternativ för dig som pendlar eller behöver ett sätt att transportera packning på din cykel.

Enkel förvaring
Med VidaXL ingår en nätadapter och monteringstillbehör som förenklar processen att ladda och använda din cykel. Med strömadaptern kan du ansluta cykeln till ett vanligt eluttag för att ladda batteriet, medan monteringstillbehören gör det möjligt att enkelt fästa cykeln på en vägg eller annan upprätt yta för praktisk förvaring.

Tack vare dessa medföljande tillbehör kommer du att kunna ladda och förvara din cykel mycket smidigt. Med en vikt på 24 kilogram är VidaXL en relativt tung modell jämfört med andra elcyklar på marknaden, men den är ändå tillräckligt lätt för att kunna bäras med i kollektivtrafiken eller gömmas undan i mindre hushåll när den är hopfälld.

Mer om VidaXL Folding Unisex

Specifikationer

 • Utbud: 60 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 3
 • Vikt: 24 kg
 • Typ av bromsar: V- och Tromlebromsar
 • Batterikapacitet: 192 Wh
 • Rammaterial: Aluminium
 • Max. belastning: 100 kg
 • Uppladdningstid: ?

Crescent elcykel Elina - en populär stadsmodell med el

Dagens bästa priser och erbjudanden på Crescent elcykel Elina:

Fördelar

 • Väldigt bekväm
 • Smidig växling
 • Rimligt pris
 • Stabil konstruktion

Nackdelar

 • Hade gynnats av bättre batteriplacering
 • En aning tung med sina 25 kg

Nästa produkt i vårt test av elcyklar är Elina från märket Crescent. Den här snygga svarta cykeln kommer utrustad med ett ramlås, en pakethållare, en korg samt belysning både fram och bak. Den stora lockande aspekten av cykeln är dock dess motor som på en enda laddning kan ta dig mellan fyra och sju mil så att du slipper att konstant trampa själv. Det finns inget smidigare transportmedel än en snygg elcykel som tar dig från punkt A till B samtidigt som du får njuta av frisk luft.

Mer om Crescent elcykel Elina

Specifikationer

 • Utbud: 50 km
 • Max. hastighet: 25 km/h
 • Vikt: 25,2 kg
 • Typ av bromsar: Skivbromsar
 • Batterikapacitet: 11,6 Ah
 • Rammaterial: Aluminium
 • Uppladdningstid: 3 timmar
 • Motoreffekt: 250 W
 • Antal växlar: 7
 • Max. belastning: ?

Elina är en svensk elcykel med sju växlar för en skräddarsydd cykeltur. Du kan förlita dig på både en fotbroms samt en skivbroms, och med belysning på båda sidor av cykeln tar du dig smidigt fram även under natten.

Elcykelns motor kan nå en maximal hastighet på upp till 25 km/h, och efter en laddningstid på sex timmar kan du ta dig fyra-sju mil innan cykeln behöver laddas upp igen. På styret finns en display så att du enkelt har koll på när nästa laddningstillfälle bör ske.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av elcyklarna som används i artikeln

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denna artikel. Vårt mål är att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Expert- och testkällor

Allt Om Elcyklar

Allt Om Elcyklar är en sida på nätet som drivs av journalister och har som mål att förenkla valet av elcykel för sina läsare. De utför tester på diverse elcykelmodeller och skriver recensioner som hjälper dig som läsare att få reda på mer om fördelarna samt nackdelarna hos de olika elcyklarna. Vänd dig även till några av deras guider för att få fakta kring vad du bör tänka på innan du väljer din perfekta elcykel.

Du kan läsa Prima Elcykel-recensionen genom att klicka här.

M3

Den digitala tidningen M3 är en sajt som både testar och recenserar olika produkter för att förenkla framtida köp för sina läsare. Produkterna som recenseras hör vanligtvis till kategorierna datorer, surfplattor, transportmedel och mobiler, men M3 sträcker sig även utanför dessa kategorier. Besök M3 för att antingen läsa nyhetsreportage som relaterar till teknologins värld, gå igenom guider eller kika på produktrecensioner.

Du kan se Elina recensionen genom att klicka här.

Du kan se Tria 8 recensionen genom att klicka här.

Du kan se Razer E-Go Dam recensionen genom att klicka här.

T3

Genom att testa och recensera produkter som relaterar till teknologi, livsstil och hem ser den här digitala tidningen till så att du som konsument vet vad du kan förvänta dig när du köper de olika produkterna. Med 10 miljoner besökare varje månad är T3 en populär och pålitlig sajt som även specialiserar sig på produktguider.

Du kan se SDURO Trekking 2.0 recensionen genom att klicka här.

Andra källor

Cykelexperten
Cykelexperten är en dansk butik som ger dig tillgång till ett brett sortiment av cyklar inom olika kategorier. Damcyklar, herrcyklar, barncyklar, mountainbikes och elcyklar är bara några få exempel. De erbjuder dessutom tips och guider så att du enklare ska kunna hitta din favoritcykel.

Artikeln uppdaterades senast: juni 2021

Läs hela artikeln här

NewWheel
NewWheel är en butik med ett produktsortiment som innehåller diverse cyklar inom en lång rad olika kategorier. Elcyklar befinner sig inom en av dessa kategorier, och utöver att beställa en elcykel kan du hos NewWheel även läsa guider som hjälper dig att hitta en passande cykel för just dina behov.

Artikeln uppdaterades senast: juni 2021

Läs hela artikeln här

Electrek
Electrek är en nyhetssida som lägger fokus på övergången från transport med hjälp av fossila bränslen till transport med hjälp av elektricitet. Med detta i åtanke kan du därför bland annat hitta guider som ger dig tips på hur du väljer den rätta elcykeln för dig.

Artikeln uppdaterades senast: april 2019

Läs hela artikeln här

 

TekGuide

TekGuide är en webbplats som tillhandahåller expertbedömningar och produktjämförelser för att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade beslut. De har testat och jämfört elcykeln Mas Jason, som fick titeln “testvinnare”. TekGuides recension av Momas Jason elcykel innehåller en detaljerad analys av dess funktioner, prestanda och värde för pengarna. De har också jämfört den med andra elcyklar på marknaden för att ge en heltäckande översikt över de alternativ som finns tillgängliga för konsumenterna.

Se Momas Jason testresultat här

Kundrecensioner

Amazon

Du har med största sannolikhet hört talas om Amazon tidigare, och det finns ett gott skäl till detta. Amazon är ett amerikanskt e-handelsföretag, och via deras sida kan du beställa produkter inom de flesta kategorierna som du kan tänka dig. Verktyg, böcker, elektronik, babyprodukter, husdjursprodukter, kläder, musik, trädgårdsredskap, kontorsprodukter och transportmedel är bara några få exempel.

Du kan se Urbanglide E-bike 140 kundomdömena genom att klicka här.

FAQ

Vilken elcykel är bäst i test?
Högst upp på listan har vi placerat MOMAS ULTIMATE 2023 efter ett djupgående test av olika elcyklar. Det rimliga priset, den snygga designen och den långa räckvidden gör detta till en toppklassig elcykel för de allra flesta.
Varför ska jag välja ej elcykel?
Elcyklar är bland annat perfekta för pendling till jobbet tack vare att du själv slipper att slösa energi på att trampa. Samtidigt passar en elcykel perfekt när du helt enkelt vill ge dig ut på en lugn cykeltur.
Hur mycket kostar en elcykel?
Priset för elcyklar kan variera ganska rejält. Det finns enklare modeller för knappt 5 000 kronor, men även elcyklar med fler funktioner och fördelar som kan kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor.
Hur länge håller ett batteri till elcykel och vad kostar ett nytt?
Ett batteri kan kosta alltifrån 4 000 kronor till nästan 9 000 kronor beroende på vilken elcykel du har. Ett batteri brukar hålla i minst tre år.
Är elcyklar värda pengarna?
Det är ingen hemlighet att elcyklar kan bli ganska dyra jämfört med vanliga cyklar. Vad du får i gengäld är dock många år av härliga cykelturer eller förenklad pendling till jobbet. För detta skäl är det många som anser att elcyklar är värda prislappen.

Vilken elcykel ska jag välja? 

Nu har vi kikat på de bästa cyklarna efter utförandet av vårt test av elcyklar, men en fråga som du kanske fortfarande har är hur du kan vara säker på att en elcykel håller hög standard. Vilken elcykel bör du egentligen välja? Punkterna nedan är bra att ha i åtanke när du letar efter din föredragna elcykel. Tipsen är baserade på följande guide.

Batteri och räckvidd
Batterier varierar i storlek beroende på vilken typ du köper, och detsamma gäller för kapaciteten. Ju högre kapacitet desto längre sträcka kan du cykla på en enda laddning. De mindre batterierna är vanligtvis billigare, men dessa har lägre kapacitet och behöver därför laddas oftare, vilket innebär att de inte alltid håller lika länge. Du kan därför spara pengar i längden genom att satsa på ett större batteri.

Typ av elcykel
På topplistan kommer du att hitta flera olika typer av elcykel, och vilken du bör välja beror i slutändan på dina behov. Är du kanske en pendlare som är i behov av en stadscykel? Kör du ofta genom skogar och behöver därför en mountainbike? Passar det helt enkelt bäst med vanliga dam- och herrcyklar? Allt beror på vad du planerar att använda cykeln till. Mountainbikes kommer exempelvis inte alltid med korgar, belysning och liknande utrustning som stadscyklar är utrustade med, så du bör välja din typ av cykel utifrån användningsområdet som du siktar på.

Prisklasser bland elcyklar

I vårt test av elcyklar gick det snabbt att konstatera att elcyklar finns att köpa i en rad prisklasser – och detsamma gäller när du köper batteri till elcykel. Hur mycket en Fatbike-elcykel kostar kan exempelvis skilja sig mycket från en stadscykel eller en vanlig dam/herr-cykel. E-bike 140 är ett exempel på en relativt billig elcykel på omkring 4 300 kronor. Cykeln är ganska liten, har en relativt kort räckvidd och passar särskitl för kortare cykelturer, och av dessa skäl är den en aning billigare. För mer om prisklasser och elcykeltyper, klicka här.

Exempel på dyrare modeller är elcyklar såsom Hybrid Steps Dam som kostar nästan 26 000 kronor. Den här cykeln är byggd på ett smidigt sätt med smala däck som ser till så att du verkligen glider fram. Med åtta växlar, bromsar både fram och bak, en imponerande 70 km räckvidd och en snygg design får du mycket för pengarna.

När allt kommer till kritan kan du därför förvänta dig att få en cykel med fler funktioner och fördelar om du är villig att satsa på en lite dyrare variant, men visst finns det även snygga budgetmodeller som gör sitt jobb väl. I vårt elcykel test har vi valt att kika på elcyklar i många olika prisklasser för att kunna lista de bästa modellerna som passar dig oavsett vad din budget ligger på. Ta en närmare titt på någon av de olika elcyklarna som ser intressanta ut och gör vardagen enklare för dig. Med en elcykel nära tillhands kan du lätt pendla till jobbet varje dag eller bara njuta av fantastiska cykelturer när du får en stund över!

Vill du läsa om fler produkter? Kika på vår lista över de bästa motionscyklarna, massagepistolerna eller paddelbrädorna.

Läs också: Elsparkcykel test-översikt och om de bästa el lådcyklarna.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Momas Jason 2022 - bra elcykel med tyst motor

Hybrid Steps Dam elcykel - med åtta kugghjul för optimal balans

El-cykel Skateflash Urban fatbike - elcykel med LCD-skärm

E-bike 140 - smidig ihopfällbar elcykel

Hybrid Steps Herr - elcykel med bekväm sittställning

Urbanglide C7 - elcykel med smart vikbar design

Comfort G8 elektrisk cykel - mycket för pengarna

Masomas Focus 2022

Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt 2022 - elcykel med bra räckvidd och hydrauliskt bromssystem

Razer E-Go Dam - väldesignad elcykel

Tria 8 - utmärkt elcykel som kan hantera svårare terräng

Prima Elcykel Herr - bästa billiga elcykeln

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta