Ställbar Säng Test – Hitta den bästa ställbara sängen

0

Med cirka 8 timmars sömn varje natt tillbringar du i genomsnitt 227.468 timmar av livet i din säng! Det innebär att du totalt spenderar 26 år av ditt liv på att sova. Att du få tillräckligt mycket sömn har en stor betydelse för din livskvalitet. Därför är det också viktigt att du ser till att få en bra och djup nattsömn, och det kräver en bra säng och de rätta förutsättningarna att sova under.

Konsumentmagasinet.se tittar i denna stäbllbara säng test, tillsammans med Bättre Nätter, närmare på den ställbara sängen, som är en sängtyp som många väljer för att den har många smarta funktioner. De flesta upplever även att de får en bättre nattsömn när de växlar över till en ställbar säng.

Vi tittar närmare på ett antal ställbara sängar, där du får riktigt hög kvalitet för pengarna. Vi ger dig också en guide över vad du bör vara uppmärksam på när du köper en ny ställbar säng, och går även in på hur du får den bästa nattsömnen, samt vad sömn gör för bra saker med din kropp.


Vad är vikigt när jag köper en ställbar säng?  

När du ska köpa en ny ställbar säng, är det viktigt att du är uppmärksam på en rad olika saker:

Välj en bra och stabil motor från en känd tillverkare
Det är bland annat viktigt att du ser till att sängen innehåller en bra och stabil motor från en välkänd tillverkare.
Danska Linak och tyska Okin, är två av de motorer som är kända för sin höga kvalitet och stabilitet. Dessa motorer kännetecknas generellt av att de är mycket tysta och pålitliga.

Det är viktigt att inte kompromissa när det gäller motorn, då de billiga “Kina-motorerna” har en tendens att lättare gå sönder, och de är ofta mer högljudda.

Ställbar botten
En annan fördel är om sängbotten är försedd med glidskydd, som försäkrar att madrassen inte glider ur position. Genom att ha ett glidskydd, hålls madrassen automatiskt kvar i rätt läge.

En annan sak du bör vara uppmärksam på i den ställbara botten, är kvaliteten på lamellerna. Samtidigt är det viktigt att du väljer lameller som är justerbara. Det gör att du kan finjustera sängen, både i huvudgaveln och fotändan.

Val av fjädrar
Det finns en mängd olika fjädrar på marknaden. Vi rekommenderar att du tittar efter en säng med antingen pocketfjädrar eller multipocketfjädrar. De ger ett riktigt bra stöd, vilket är otroligt viktigt för en bra nattsömn.

Om du väger mer än 95 kg, rekommenderar vi alltid att du köper en säng med multipocketfjädrar, då den innehåller fler fjädrar per kvadratmeter och därmed bättre kan stödja din vikt.


Ställbar säng Guide: Vilka sängar rekommenderas?

Vi har här valt att lyfta fram 5 olika ställbara sängar, som vi kan rekommendera tack vare deras höga kvalitet och bra pris. De är kort sagt sängar, som vi anser vara billiga i förhållande till deras kvalitet.

Väljer du en av dessa 5 sängar, är du garanterad en av marknadens bästa ställbara sängar. Alla de presenterade sängarna innehåller kvalitetsmotorer, vilket är viktigt för dig, som vill ha en bra säng, som du fortsätter att vara nöjd med i det långa loppet. Alla sängar är dansktillverkade.


Ideel Komfort ställbar säng

Ideel Komfort ställbar säng använder en helt ny typ av resårmadrass med hela sju komfortzoner med ett dubbelt skikt av pocketfjädrar. Fjäderantalet ligger på 220 per kvadratmeter och skikt.

Sju komfortzoner, dubbla fjäderskikt och hybridskum i resårmadrassen

Vanligtvis har resårmadrasser fem komfortzoner men i och med utökningen med två extra komfortzoner är det möjligt att optimera sovkomforten ytterligare. Varje enskild komfortzon stöttar upp de delarna av kroppen som normalt sett får lite mindre stöd när du ligger i sängen. Det gäller särskilt ryggen, ländryggen, nackkotor och ben.

I motsats till det bidrar andra komfortzoner i resårmadrassen att axlar och bäckenet kan sjunka djupare i madrassen. Därmed ligger du alltid med rak ryggrad och nacke vare sig du ligger på ena sidan eller på rygg.

Utöver de dubbla fjäderskikten och de två extra komfortzonerna, innehåller resårmadrassen hybridskum som ger extra stöd och bättre temperaturkontroll för kroppen. Det förhindrar att du blir för varm när du ligger i sängen. Skumlagret runt om de dubbla fjäderskikten ger dessutom en bättre miljö, med avseende på hygien, i sängen.

Holistisk sängdesign

Utöver en genomtänkt design av resårmadrassen är även sängens formgivning samt tyg- och färgval väl genomtänkt.

Det är gjort för att säkerställa att sängen ger ett lugnt, behagligt och komfortabelt intryck när den står i ditt sovrum. På så sätt blir det mer harmoni och lugn runt dig när du ska sova. Sängen är alltså avskalad på allt överflödigt innehåll och designmässiga uttryck som inte har något omedelbart bruksvärde.

Men det betyder inte att Ideel Komfort inte särskiljer sig från andra sängar inom samma kategori. Sängstommen är väsentligt nättare än på andra ställbara sängar, vilket gör att sängen tar mindre plats. Den är heller inte mycket högre än andra sängar, trots det dubbla lagret med fjädrar i resårmadrassen.

Det är värt att notera att den här ställbara sängen är utrustad med den solida och hållbara Linak TD4-motorn för att styra sängens ställbara madrass. Linak är en danskproducerad sängmotor som hör till de bästa i världen.

25 års garanti och 30 dagars byte av fastheten på resårmadrassen

Som på alla andra av Bedre Nætters toppmodeller gäller 25 års garanti på brott på sängramen och fjädrarna. Samtidigt lämnas det fem års garanti på den kraftfulla Linak TD4-motorn som annars bara används i sjukhussängar.

Precis som vanligt lämnar Bedre Nætter 30 dagars utbytesrätt på resårmadrassens fasthet. Det innebär att om du har valt fel fasthet kan du, mot en mindre kostnad som täcker frakt- och hanteringskostnader, få madrassen utbytt.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan läsa mer om Ideel Komfort här. 


Ideel Harmoni ställbar säng

Ideel Harmoni är en ställbar säng från Bedre Nætter, som ger dig riktigt bra kvalitet till ett mycket bra pris. Här har det varken kompromissats med design eller kvalitet. Det betyder att du inte bara får en ställbar säng med hög sovkomfort utan även en snygg och stilren möbel till ditt sovrum.

10 cm träram och 19 cm höga ben

Den ställbara ramen i Ideel Harmoni är 10 cm tjock och tillverkad i trä. Samtidigt ger de 19 cm höga benen en behaglig i- och urstigningshöjd i sängen, även när du har sängen i helt plant läge.

På grund av den starka ramdesignen och de förhållandevis höga benen, gör den stilrena och minimalistiska designen att Ideel Harmoni tar mindre plats än andra ställbara sängar.

Tre-skikts ställbar säng

Sängens bäddlager består, utöver sängstommen, av en resårmadrass och en bäddmadrass. Resårmadrassen är uppbyggd med 250 pocketresårer per kvadratmeter, indelade i fem komfortzoner allt för att säkerställa att din rygg och nacke får en optimal och rak position när du ligger ner.

När det kommer till bäddmadrassen kan du välja mellan en latex- eller Celcius-skummadrass, som båda har en tjocklek på 40 mm. Latex-madrassen ger ett svalare sovklimat då den är bättre på att leda bort värmen från kroppen och tillåter huden att andas.

Om du har problem med att du blir varm på nätterna ska du välja latex-varianten. Ifall du tillhör dem som ofta ligger och fryser i sängen ska du välja den varmare Celcius skummadrassen som bäddmadrass.

För en blygsam extraavgift kan du få en bäddmadrass som räcker över båda madrasserna. För att du ska kunna nyttja ställbarhetsfunktionen är madrassen smart utformad med en slits mitt i madrassens ovandel. Det gör att det går att reglera de ställbara resårmadrasserna individuellt.

Det innebär att du till exempel kan ställa in din sida av sängen så att du kan sitta upp och läsa en bok medan din partner kan lägga sig och sova, utan att ni får problem med den gemensamma bäddmadrassen. När både sängbottnarna är i bottenläget får ni en härlig plan yta i sängen, nästan helt utan den irriterande skarven i mitten. Den skarven som nästan alltid är ett irritationsmoment i ställbara dubbelsängar.

15 års garanti och byte av fasthet i upp till 30 dagar

Att det är kvalitet rakt igenom accentueras inte minst av att tillverkaren lämnar 15 års garanti på brott på pocketfjädrarna och sängstommen. Utöver det lämnas det fem års garanti på sängens motor.

Slutligen har du möjlighet att byta ut den ena eller båda madrasserna i sängen om du upptäcker att du har valt fel fasthetsgrad. Det kostar bara en liten summa som täcker transport- och hanteringskostnader.

Ideel Harmoni finns i de här storlekarna:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan läsa mer om Ideel Harmoni här. 


Jupiter No.1 – En billig ställbar säng i hög kvalitet

Med Jupiter No. 1 får du, i vår mening, riktigt mycket ställbar säng för pengarna. Den har allt du har användning för, när du ska få en bra nattsömn.

Trots sitt låga pris, är sängen tillverkad i Danmark, och innehåller även en dansktillverkad Linak-motor, vilket gör att du får en mycket tyst motor som kan kontrolleras trådlöst.

Sängen är försedd med individuella pocketfjädrar, vilket är ett alldeles utmärkt  val, som ser till att din kropp får ett optimalt stöd.

Madrassen:
Du kan välja mellan fast och medium fasthet på sängens madrass. Fastheten väljs utifrån din vikt, och avgör hur mycket stöd madrassen ger din kropp.

Väger du under 75 kg, rekommenderas det att välja en madrass i medium fasthet. Väger du mellan 75 och 95 kg, bör du välja en madrass i fast fasthet. Väger du över 95 kg, bör du välja en fast madrass med multipocketfjädrar.

Bäddmadrassen:
När det kommer till bäddmadrassen, kan du välja mellan en Celcius/Memory Foam bäddmadrass, eller en latex bäddmadrass till sängen.

En latex bäddmadrass är det mest populära valet. Det är en elastisk madrass, som ger ett riktigt bra stöd, och den är lämplig för alla vikttyper. Samtidigt tillåter den kroppen att andas, och leder bort svett under sömnen, så att du inte blir för varm.

En Celcius/Memory Foam bäddmadrass använder sig av din kroppsvärme för att forma sig, vilket innebär att madrassen formas mer efter kroppen, vilket i sin tur leder till att du rör mindre på dig under natten på denna typ av madrass. Dock så lagrar den också mer värme, vilket kan ge dig problem med värme och svett.

Jupiter No. 1 finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika Jupiter- ställbara sängarna här.


Venus 1 – En ställbar säng i absolut toppklass

Venus är ännu en dansktillverkad ställbar säng, producerad av European House of Beds i Hedensted. Venus anses vara en ställbar säng i lyxklass, och är ett riktigt bra köp om du önskar maximal sovkomfort. Jämfört med Jupiter-serien, får du en säng av lite högre kvalitet när du väljer en Venus-modell. Så väljer du en ställbar Venus-säng, får du en av marknadens absolut bästa sängar.

Motorn:
Motorn är i denna modell också tillverkad av danska Linak, som tillverkar några av världens bästa motorer till ställbara sängar. Särskilt för denna modellen har de utvecklat en app, som du kan använda för att kontrollera och finjustera inställningarna av sängbotten med.

Madrassen:
Som madrass får du en multipocket-madrass, som ger en helt otrolig komfort. Den ger ett fantastiskt stöd åt kroppen, som försäkrar att du har de bästa möjligheterna för att få en bra nattsömn.

En särskild finess med madrassen i Venus-sängen är att den har latexstoppning runt fjädrarna. Det ger sängen en längre livslängd, och garanterar dig även en betydligt bättre sovkomfort.

Bäddmadrassen:
Till Venus No. 1 kan du välja mellan en Celcius memoryskum, eller latex bäddmadrass med 60 mm kärna. För en liten extra kostnad kan du få bäddmadrassen som individuella bäddmadrasser till varje sida av sängen. Det ger dig de bästa möjligheterna för att justera sängen efter era individuella behov.

Venus 1 finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 90 X 210
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Venus-sängarna här.


Venus Mayan – En ställbar säng med 100 % ekologisk bäddmadrass i naturlatex

En speciell ställbar säng i Venus-
serien är Venus Mayan. Det är den ideala sängen för allergiker, då bäddmadrassen är tillverkad av ekologiskt naturlatex. Samtidigt har den ett temperaturkänsligt cooltex-skum runt fjädrarna, så att du får en bättre sovkomfort, och längre livslängd på madrassen.

Motorn:
Precis som de andra sängarna i Venus-serien, använder sig  denna säng av en Linak-motor med möjlighet för styrning och finjustering via en app från din iPhone-telefon.
Samtidigt är sängramen högre än hos vanliga sängar, så att du får lättare att komma i och ur sängen, utan att behöva justera höjden på sängen.

Madrassen:
Själva madrassen i den ställbara sängen är utrustad med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det ger en mycket noggrann och exakt anpassning till din kroppsbyggnad och liggställning i sängen. Varje fjäder reagerar helt individuellt, och madrassen kan fås med olika fastheter på de olika sidorna av sängen, för det är sällsynt att du och din partner ska ha samma fasthet på madrassen.

Bäddmadrassen:
Bäddmadrassen är, som redan nämnt, ett helt kapitel för sig, eftersom den använder det så kallade Mayan Green ekologiska naturlatexet som kärna. Kärnan är på hela 60 mm, vilket är mycket tjockare än i många andra latexmadrasser.

Den tjocka latexkärnan gör att bäddmadrassen bättre anpassar sig efter dina kroppsformer, då den tjockare kärnan har lättare att stötta och göra plats för kroppen. Därmed avlastas kroppens tryckpunkter på madrassen bättre, så att du slipper få ömma leder och ben av att sova i sängen.

Samtidigt gör den ekologiska naturlatexen sängen betydligt mer allergivänlig, liksom den även leder bort värme och fukt från kroppen bättre än andra typer av bäddmadrasser.

Venus Mayan finns i följande storlekar:
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Venus Mayan-sängarna här.


Senses Classic – En populär klassiker

Senses Classic är en av de populärare ställbara sängarna på grund av det goda förhållandet mellan pris och kvalitet – och så har det varit i några år. Mot en extra avgift kan den anpassas med olika typer av sänggavlar och gavelkuddar.

Motorn:
Även denna ställbara säng använder en motor från danska Linak med trådlös fjärrkontroll. Som med alla andra Linak-motorer får du fem års garanti på motorn, och då motorn är underhållsfri, finns det inget du måste hålla koll på som rör underhåll.

Madrassen:
Madrassen i denna klassiska ställbara säng ger dig hela 254 pocketfjädrar per kvadratmeter. Därmed anpassar sig madrassen med hög noggrannhet efter din kropp, så att du får en bekväm liggställning oavsett hur du ligger i sängen. Stoppningen består av 25 mm skum, och det är inbyggt 5 komfortzoner i madrassen, som stöttar extra under de mest utsatta punkterna på din kropp.

Bäddmadrassen:
Som bäddmadrass kan du välja mellan en Celcius memoryskum-madrass, eller en bäddmadrass med en kärna av latex. Mot en extra avgift kan du få separata bäddmadrasser till de två sidorna av sängen, så att ni bättre kan anpassa sängen efter era personliga preferenser.

Alla de mekaniska komponenterna i denna ställbara sängen är även dessa danskproducerade, hos världkända Linak, som har producerat komponenter i Danmark sedan 1907.

Du får en motor som både är energivänlig och riktigt tyst i drift, där du kan vara helt säker på att kvaliteten är av absolut världsklass.

elevationsseng madras

Såhär är madrassen uppbyggd – i fyra lager.

Senses Classic finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Senses-sängarna här.


Senses Lux  – En ställbar säng i lyxklass

Lyxupplagan av Senses-serien heter Senses Lux, och här får du verkligen en lyxig ställbar säng med smarta inbyggda finesser, som du inte ser hos många andra ställbara sängar. Bortse dock inte från priset, som trots den mycket lyxiga känslan är överraskande lågt

Du kan välja mellan fyra olika bentyper till sängen, och genom tillköp kan du även välja mellan fyra olika utformningar på sänggaveln.

Motorn:
Som alltid kommer motorn från Linak. Bara det att det ges 5 års garanti, talar för kvaliteten. Det är en väl beprövad motor, som även finns i så gott som alla sjukhussängar, som står på många danska och andra utländska sjukhus. Det blir inte mer driftsäkert än så!

Madrassen:
Madrassen är utrustad med 254 pocketfjädrar per kvadratmeter, som säkerställer en optimal liggkomfort natt efter natt med sina 5 komfortzoner. Madrassen kan fås i två hårdheter, och du kan välja hårdhet individuellt för varje madrass, utan extra kostnad.

Samtidigt har lamellbotten under madrassen en extra smart möjlighet för att ge dig ett extra nacklyft. Det kan kopplas in individuellt på varje sida av sängen, och gör det möjligt att få en lite högre huvudända på sängen, utan att det skapas en besvärlig kant, eller att du ska behöva bråka med flera kuddar.

Bäddmadrassen:
Som bäddmadrass kan du välja mellan Celcius memoryskum, eller en latex-bäddmadrass. Båda bäddmadrass-typerna kommer med en extra tjock kärna på 60 mm, som just kännetecknar ställbara, och andra sängar i lyxklassen.

Senses Lux finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Senses-sängarna här.


Så fungerar en ställbar säng

En ställbar säng är en avancerad teknisk konstruktion, som gör det möjligt att anpassa sängen exakt efter din kropp och de behov du har för att stödja den under sömnen.

Den ställbara sängen är uppbyggd som en traditionell säng, med en tredelad sängbotten:

– En huvudända som kan lutas upp och ner, så att överkropp, nacke, och huvud kan ligga i den vinkel som ger den mest bekväma sömnen

– Ett mittstycke vid ländryggen som inte kan justeras

– En fotända som också kan lutas upp och ner, så att benen kan läggas i den ställning som passar bäst för dig.

För att driva de olika inställningarna används en motor, som dels gör det möjligt att justera vinkeln på huvud- och fotända, och dels gör det möjligt att höja och sänka hela sängbotten. Dessutom kan sängbotten vara utrustad med olika anordningar, som till exempel gör det möjligt att höja den översta delen av huvudändan lite extra.

Se till att motorn är av hög kvalitet

Eftersom att motorn är nyckelkomponenten, är det självklart viktigt att välja en ställbar säng med en motor av hög kvalitet. Den kostar naturligtvis mer, men försäkrar även att du kan ha glädje av sängen i många år, så att du inte behöver byta motorn en eller flera gånger under sängens livslängd. Därmed undviker du också att sängen måste kasseras för att det inte längre är möjligt att få reservdelar eller en ny motor av samma typ till sängen, om motorn går sönder först efter några år.

Det rekommenderas att välja en ställbar säng med en motor från danska Linak i Sønderjylland, då det är en otroligt driftsäker och tyst motor. Kvaliteten understöds av att Linak levererar motorer till väldigt många av de ställbara sängarna som finns på både danska och utländska sjukhus. Här utsätts de ställbara sängarna generellt för mycket mer än den säng som du har ståendes hemma. Så om Linak-motorn kan hålla för sjukhusanvändning, så kan den också hålla många år i hemmet.

Varför ska jag justera höjden på huvudändan?

Huvudändan på sängen kan lyftas upp eller ner, så att din överkropp ligger i den mest bekväma vinkeln. Många ställbara sängar kan även höja huvudändan till en nästan rät vinkel, så att du kan sitta upp i sängen och till exempel läsa, äta frukost, eller titta på TV.

Genom att höja huvudändan till en passande vinkel ser du till att ditt huvud och din överkropp ligger en aning högre än resten av kroppen, vilket hjälper dig att få en bättre andning under natten. Om du ofta ligger på rygg och sover, och även snarkar, så kan en ställbar säng och en sovställning där huvudet vilar högre än din kropp i vissa fall hjälpa betydligt med detta.

Detta är särskilt fördelaktigt för din sängpartner, och även om du lider av sömnapné. Här kan uvula och svalg helt täppa till lufttillförseln, så att du inte andas under upp till flera minuter åt gången. Därför blir man ofta väckt flera gånger om natten när man inte får luft, vilket ger en mycket dålig nattsömn.

Genom att höja huvudändan till den rätta vinkeln kan du också slippa rygg- och nackproblem, om du har en tendens att ligga med rygg och nacke i en dålig vinkel när du sover på rygg.

Om du ligger mest på sidan kan en anpassad vinkel av huvudändan på sängen hjälpa dig att hålla ryggraden och nackkotorna i linje. Här finns ofta ett behov av en liten extra höjning i den översta delen av huvudändan, så att nackkotorna kan ligga helt rakt. Det kan du oftast uppnå med en extra tjock, eller flera kuddar.

På vissa ställbara sängar sitter det en extra liten flik på den övre änden av madrassen. Den kan fällas upp manuellt, så att du får den rätta vinkeln på nacken. Därmed slipper du besväret med flera kuddar om natten, eller att ha en stor och klumpig kudde, som kanske är mycket tjockare än din sängpartners.

Varför är det smart att justera höjden på fotändan?

På samma sätt kan du anpassa vinkeln på fotändan – både uppåt och neråt. Det ger först och främst möjlighet till att hitta en bra vinkel för fotändan, så att du slipper få smärtor i ländrygg och knän av att ligga i sängen.

Men en liten höjning av fotändan kan också förhindra att du vaknar om natten för att dina ben sover. Det hjälper också att höja fotändan om du har dålig blodcirkulation i benen, eller om du lider av andra problem med muskler och skelett.

Vad vinner jag på att justera höjden på sängen?

Precis som motorn i den ställbara sängen gör det möjligt att justera huvud- och fotända, gör den det även möjligt att höja och sänka hela sängbotten. Det ger möjligheten att anpassa sängens höjd över golvet, så att den blir lättare att lägga sig i, och att komma upp ur.

Här ska du alltid satsa på en lite högre höjd på sängen, än vad du själv tycker känns naturligt. Det är alltid lättare att komma ur en säng som är högre, än det är att komma upp ur en låg säng. Så utnyttja tyngdkraften, om du har problem med att ta dig ur sängen på morgonen.

På samma sätt är det också lättare att sätta dig upp i sängen när du ska lägga dig, än det är att behöva komma ner på en låg säng. Särskilt om du har problem med ländryggen eller knäna. Detta gör att leder och muskler belastas mycket mindre än om du skulle böja dig ner och sätta dig på en säng som är lägre än din benhöjd mätt från golvet upp till knäleden.

Generellt är det smartast att alltid ställa in höjden på sängen så att du precis inte når ner till golvet med dina fötter när du sitter på sängkanten med benen hängandes.

Få den bästa nattsömnen med en ställbar säng

Eftersom att den ställbara sängen kan anpassas i själva sängbotten, och höjas och sänkas, får du en mycket bättre nattsömn. Du slipper nämligen ett antal problem som kan vara svåra att undvika i en traditionell säng eller en kontinentalsäng.

Samtidigt får du mycket lättare att komma i och ur sängen, och sängen kan även lättare användas till frukosten en söndagsmorgon, eller till att sitta och titta på tv om kvällen.

Så om du lider av artrit, dålig blodcirkulation, ryggproblem eller andra problem med muskler och skelett, eller om du bara vill ha en säng med största möjliga flexibilitet, är det en ställbar säng du ska välja.


Därför är en bra nattsömn så viktig

Vi tillbringar mycket tid i vår säng. Faktiskt går omkring ⅓ av hela våra liv åt till att sova. Och den tid vi spenderar på att sova, har en avgörande betydelse för vår livskvalitet under den tid som vi är vakna. Får du för lite sömn, eller om kvaliteten på sömnen är för dålig, påverkar det kraftigt din livskvalitet, koncentrationsförmåga, och generella humör i vardagen.

Du behöver faktiskt bara sova dåligt i två nätter, innan det påverkar din reaktionsförmåga. Det kan ha katastrofala följder för din körning, då det har lika stor inverkan på din körförmåga, som om du körde rattfull!

Andra negativa effekter vid bristande nattsömn är sämre inlärningsförmåga, och en högre risk för att utveckla Alzheimers, drabbas av depressioner, och gå upp i vikt.

Hur mycket sömn behöver vi?
Forskare från University of Pennsylvania och Washington State University har genomfört sömnexperiment, som kanske kan föra oss närmare ett svar.

I försöket deltog 48 kvinnor och män, som alla sov mellan sju och åtta timmar varje natt mot vardag.

Forskarna ville ändra mängden sömn de fick per natt, under en period, för att se om det skulle leda till förändringar i deras beteende.

Därför delade forskarna upp deltagarna i olika grupper, som de följande 14 dagarna skulle ändra sina sömnmönster:

Grupp 1: Fick fyra timmars sömn per natt
Grupp 2: Fick sex timmars sömn per natt
Grupp 3: Fick åtta timmars sömn per natt

De personer som fick lov att sova åtta timmar per natt, visade i undersökningen inga tecken på försämring av deras koncentrationsförmåga, kognitiva eller motoriska förmågor. Deras kropp fortsatte att fungera  optimalt under hela försöket.

Som att ha varit vaken 48 timmar i sträck:
Annorlunda var det för de två andra försöksgrupperna, som båda påverkades av att få mindre sömn än de brukade. Exempelvis upplevde 25 % av de försökspersoner som endast sov sex timmar per natt, att de somnade vid slumpmässiga tidpunkter under dagen. De hade alltså svårt att hålla sig vakna, och då fick de ju faktiskt bara mellan 1 och 2 timmars kortare nattsömn än vanligt.

Än mer uppseendeväckande var det att forskarna kom fram till att försökspersonerna som sovit sex timmar per natt, efter 14 dagar, hade samma prestanda i vardagen som om de hade varit vakna 48 timmar i sträck.

Experimentet visade alltså på att, om du sover sex timmar per natt under en längre period (14 dagar i det här fallet), så börjar din kropp att prestera sämre, både fysiskt och mentalt.

Gruppen som sov 4 timmar per natt, visade starka tecken på psykisk och fysisk utmattning, redan efter den första dagen, och de hade mycket svårt att hålla sig vakna under dagarna. De visade alla tydliga tecken på både fysisk och psykisk utmattning redan efter första dagen, och deras kognitiva och motoriska förmågor förblev kraftigt nedsatta under hela perioden. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Du kan också sova för mycket
Men du kan också sova för mycket. Sover du som vuxen 9 timmar eller mer varje natt, kan även du uppleva en del av de negativa effekter på vardagen, som om du hade sovit för lite. Samtidigt är du lika benägen att utveckla Alzheimers och Parkinsons, få depressioner och gå upp i vikt, som om du sov 6 timmar eller mindre varje natt.

Därför kan man dra slutsatsen att du bör se till att få mellan 7 och 8 timmars sömn per natt, om du vill vara säker på att inte få skadliga biverkningar av din sömn.


Därför är det livsviktigt för vår hjärna att sova:
Danska Videnskab.dk skrev 2014 en spännande artikel, där de tittade närmare på varför sömn är så viktigt för oss. De baserade artikeln på hjärnforskaren Jeffery Iliffs TED-talk, där har förklarar vikten av sömn.

Han förklarar att särskilt våra hjärnor är djupt beroende av att få tillräckligt med sömn. Detta beror på att det finns en avgörande skillnad på vår hjärna, jämfört med alla andra organ i kroppen.

Våra organs uppgift är att hålla oss vid liv, vilket de gör genom att ta upp näring till dess celler. Det kan de flesta organ göra genom det lymfatiska systemet. Det är ett nätverk av blodådror, som transporterar restprodukter från organen och ut i blodådrorna, så att de kan komma ut ur kroppen.

Men vår hjärna är inte ansluten till det lymfatiska systemet, då vår hjärna skyddas av ett kompakt kranium, där det inte finns tillräckligt med utrymme för den extra uppsättning blodådror, som de lymfatiska systemet är.

Men istället för det lymfatiska systemet, använder sig hjärnan av sömn för att avlägsna avfallsprodukter. Hjärnan “rengör” sig själv med hjälp av cerebrospinalvätska, som fungerar genom att glida in i hjärnan längs våra blodådror, där den suger ut avfallsprodukter ur hjärncellerna. Därefter transporteras de ut från hjärnan, och ut i vårt blodomlopp. Samtidigt har cerebrospinalvätskan också en annan viktig funktion, den tillför nämligen även livsviktig näring till våra hjärnceller.

Det är kaliumkoncentrationen, som får oss att somna
Denna utrensning sker endast när vi sover. Det beror på att våra hjärnceller krymper lite så snart vi somnar. Därmed frigörs utrymme där vätskan får plats att tränga in i hjärnan. Här spelar kaliumkoncentrationen en viktig roll. Det är nämligen den som bestämmer när vi somnar, och som får hjärncellerna att krympa.

Är kaliumkoncentrationen hög, är vi vakna. Men så snart kaliumkoncentrationen sjunker till en viss nivå somnar vi. Det visade den danska hjärnforskaren Maiken Nedergaard för ett par år sedan, med hjälp av en studie på möss.

I försöket sprutade hon in en vätska med låg kaliumkoncentration i en liten hålighet som mössen har i lillhjärnan. Så snart hon gjorde det, föll mössen i sömn. Sprutade hon motsvarande in en vätska med hög kaliumkoncentration, fick det mössen att vakna på en gång.

Detsamma gäller för den mänskliga hjärnan. Så när du börjar bli sömnig, betyder det att kaliumkoncentrationen i hjärnvätskan börjar närma sig den koncentrationsnivå där du somnar.

Vad är det för ämnen som rensas ut under sömnen?
I en annan artikel förklarar danska Videnskab.dk, hur forskare från Boston Universitet har identifierat ett av de viktiga giftämnen, som hjärnan bryter ner under natten, när vi sover. Detta heter adenosin, och är ett ämne som samlas i vår hjärna under dagen, och som bidrar till att få oss att känna oss trötta

När du sover, sänks nivån av adenosin, eftersom att cerebrospinalvätskan hjälper till att rensa bort det ur hjärnan. Det bidrar till att få dig att känna dig fräsch och redo för en ny dag, när du vaknar efter en god natts sömn.

Sömn är viktigt för minne och inlärning
En annan viktig vinst av en god natts sömn, är att hjärnan får möjlighet att bearbeta och lagra dagens upplevelser och intryck i långtidsminnet. Samtidigt utvinns och lagras den kunskap, som upplevelserna har gett dig. Ny dansk forskning av Maiken Nedergaard, visar också på att vi samtidigt sorterar bort onödig och likgiltig information, så att den inte skräpar ned vårt långtidsminne.

Detta kommer från en studie av möss, som utfördes av forskare vid New York University. Här mätte de mössens hjärnor, både när de lärde sig något nytt under dagen, och när de sov om natten. Så snart musen nådde den så kallade REM-sömnen, som är uppkallad efter de snabba ögonrörelserna(Rapid Eye Movement), som kan observeras under detta sömnstadium, lyste samma centra i hjärnan, som varit aktivt när musen lärt sig något nytt under dagen.

Väckte forskarna istället mössen varje gång de höll på att falla i REM-sömn, blev det gällande centrat inte aktiverat. De möss som inte fick sin REM-sömn, hade betydligt svårare att anamma det de lärt sig, än de möss som fick lov att sova ut.

Vad sker i resten av kroppen?
I resten av kroppen ökas den utrensningsprocess, som också pågår i vaket tillstånd. Samtidigt byggs kroppens vävnader upp, och därmed minskas det slitage som dagens aktiviteter har åsamkat organ och muskler. Samtidigt får kroppens celler en paus på grund av den lägre energinivån. Det används också till att rensa ut och bygga upp, så att hela kroppen är redo för en ny dags utmaningar.

Immunförsvaret stärks också under sömnen. Sålunda bildas det extra mycket Interleukin-6, som är ett viktigt protein som hjälper till att bekämpa infektioner i kroppen, och som även tros spela en viktig roll i kroppens bekämpning av cancerceller.

Sömnen ser också till att hålla blodkärlen i form, så att de lättare kan expandera och dra ihop sig igen, beroende på vad som behövs. Sover du för lite, blir blodkärlen styvare, vilket gör det lättare för förkalkning och fett att byggas upp i blodkärlen.

Slutligen sänker sömnen nivån av det så kallade stresshormonet kortisol, som hjälper till att kontrollera vår aptit. Sover du inte tillräckligt, sänks inte nivån tillräckligt, och du börjar att äta mer. Men sover du runt 7,7 timmar per natt, visar amerikanska studier, att din kortisolnivå sänks tillräckligt för att du ska kunna hålla den slanka figuren.

Därför är din liggställning viktig
En annan överraskande upptäckt, är att det faktiskt spelar roll hur vi ligger i sängen. Det gäller inte bara för ryggen, nacken, och andra delar av kroppen. Det har nämligen även inflytande på hur väl reningsprocessen i hjärnan fortgår.

Det mest hälsosamma för kroppens ben, och särskilt för din rygg och nacke, är att sova på ryggen. I gengäld leder det dock till en högre risk för att snarka, och att få problem med sömnapné. Sömnapné beror oftast på övervikt, men kan också utvecklas med åldern.

Rent fysiskt är orsaken till sömnapné slappa muskler, eller förträngningar i svalget, men kan även orsakas av en för stor gomspene. Oavsett orsak stänger det av syretillförseln, så att du får svårt att andas, och inte får tillräckligt med luft till hjärnan under sömnen. Därmed ökas risken för Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar.

Sover du tvärtemot på magen, är det bra för matsmältningen, men inte speciellt hälsosamt för ryggen, och särskilt inte för din nacke. För att du ska kunna andas, är du då tvungen att ligga med huvudet vänt åt sidan, och det ökar risken för att få nacksmärtor av din sömn.

Det är mest hälsosamt att sova på sidan
De negativa konsekvenserna av att sova på såväl rygg som mage, går att undvika genom att sova på sida. Dock ska du undvika att ligga i fosterställning, då det ger en onödig belastning på rygg och nacke.

Med en bra madrass kan du lätt sova på sidan utan att belasta ryggen och nacken i onödan. Med rätt val av fasthet på madrassen, och med hjälp av madrassens komfortzoner, tillåter madrassen att de utstickande områdena, som skuldror och höfter, sjunker ner i madrassen, samtidigt som den stöttar upp ländryggen. Därmed kommer ryggen att ligga helt rakt, och med rätt val av kudde kan denna position även föras vidare till nacken.

Orsaken till att det är hälsosamt att sova på sidan är, enligt den senaste forskningen på området, att din hjärna och dina muskler kan utsöndra slaggprodukter bättre när du ligger på sidan. Det ger dig en större chans att vakna utvilad och pigg, samtidigt som du löper mindre risk att utveckla demenssjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Det skiljer dock lite om du ligger på höger eller vänster sida. Ligger du på höger sida, finns en ökad risk för att du får halsbränna eller sura uppstötningar. Det beror på att magen kommer att ligga över ingången till magsäcken. Ligger du på vänster sida slipper du detta, men då ökar i gengäld trycket på lever, lungor och mage.

Sov ordentligt och undvik ryggproblem
Som sagt är din liggställning också viktig för skelettet, och särskilt ryggen och nacken. Det ställer några speciella krav på själva sängen och madrassen, så att den kan stödja din liggposition på bästa möjliga sätt. Danska Sundhedsguiden.dk har gett ut en artikel, där de tittar närmare på sambandet mellan en god sömn och att slippa ryggproblem.

Sundhedsguiden.dk rekommenderar att du spenderar mer pengar på din säng, och särskilt din madrass, jämfört med vad du annars lägger pengarna på. Detta är logiskt, om man räknar ut priset för en bra säng per år, och den effekt den har på både din fysiska och mentala hälsa.

En typisk ställbar säng i toppklass kostar från ca. 20.000 kr, och håller i minst 20 år. Det vill säga att du kan öka din sömnkvalitet betydligt för 1000 kr om året. Som vi redan har sett, är en bra sömn avgörande för hur du fungerar i vardagen, och därför kan man gott undra, varför du skulle välja att spara in lite på just din säng och din madrass

Sängen
Om du lider av dålig rygg, och dåliga höfter, eller knän, så är det viktigt att du väljer rätt säng, då den kan ha en avgörande betydelse för dig. Här är det först och främst viktigt att själva sängen är stabil.

Här rekommenderar danska Sundhedsguiden att sängen bör vara minst 90 cm bred, och att den ska vara minst 20 cm längre än dig. Om du lider av problem med höfter, knän, eller rygg, så är det också viktigt att din säng är hög nog. Det gör den lättare att bädda, och det blir lättare för dig att komma i och ur sängen.

Madrassen
Det är en gammal myt att du bör ligga så hårt som möjligt. I stället rekommenderar Sundhedsguiden att du ska kunna trycka in en hand under ländryggen, när du ligger på rygg på madrassen. Samtidigt ska du kunna känna ett jämnt tryck på hela baksidan av kroppen. Men om dina hälar och din rumpa sjunker ner i madrassen, är det ett tecken på att den är för mjuk.

Sovställning
Som vi redan har konstaterat, så är det mest hälsosamt att sova på sidan. Här rekommenderar Sundhedsguiden att du ligger med benen böjda. För att inte belasta knäna i onödan, rekommenderas det att du ligger med det ena knät lite mer böjt än det andra, eller att du ligger med ett täcke eller en kudde mellan knäna.