Ställbar säng bäst i test – Guide till den bästa ställbara sängen

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Med cirka 8 timmars sömn varje natt tillbringar du i genomsnitt 227 468 timmar av livet i sängen! Det innebär att du totalt spenderar 26 år av ditt liv på att sova. Att du få tillräckligt mycket sömn har en stor betydelse för din livskvalitet. Därför är det också viktigt att du ser till att få en bra och djup nattsömn, och det kräver en bra säng och de rätta förutsättningarna att sova under.

I denna artikel tittar vi på Konsumentmagasinet.se närmre på olika tester av ställbara sängar, vilket är en sängtyp som många väljer för sina många smarta funktioner. De flesta upplever även att de får en bättre nattsömn när de växlar över till en ställbar säng.

Vi tittar närmare på ett antal ställbara sängar som ger riktigt hög kvalitet för pengarna. Vi ger dig också en guide över vad du bör vara uppmärksam på när du köper en ny ställbar säng, och går även in på hur du får den bästa nattsömnen, samt vilka fördelar sömnen har för kroppen.

Den här artikeln om ställbara sängar innehåller:
🔸 Tips på vad du ska tänka på när du köper en ny ställbar säng
🔸 Genomgång av hur en ställbar säng fungerar
🔸 Genomgång av ett antal ställbara sängmodeller
🔸 Sömnguide: varför är sömnen så viktig?
🔸 Tips för att sova bättre om nätterna


Vad är viktigt att tänka på när du köper en ställbar säng?

Storlek: 

Storleken på din säng är alltid en avvägning mellan utrymme hemma, din egen storlek och hur pass kräsen du själv är vad gäller utrymme och komfort. En bra tumregel är att du bör välja en ställbar säng som är minst 20 cm längre än din egen längd. En bredd på 80 cm brukar räcka om du sover ensam i sängen, och för två vuxna rekommenderas en bredd på 160 eller 180 cm. Om du har mer utrymme i ditt sovrum och om någon av dig eller din partner är 190 cm eller längre rekommenderar vi att du väljer en längd på minst 210 cm. Dessa rekommendationer kan givetvis variera från person till person beroende på dina egna preferenser.

Madrass:

När du köper en madrass till en ställbar säng bör du välja en modell med rätt flexibilitet eftersom detta påverkar sängens användbara positioner, vilket i sin tur påverkar din komfortnivå och sömnkvalitet. Det mest populära för ställbara sängar är bland annat madrasser av så kallat memoryskum, latex samt hybridmadrasser. Madrasser av memoryskum är ett bra val eftersom de är mycket flexibla och reagerar bra på tryck. De är också mycket hållbara vilket gör investeringen bättre i längden. Latex är ett utmärkt alternativ för dem som vill ha en naturlig madrass med allergivänliga egenskaper. Den anpassar sig till kroppens form, ger en mjuk spänst och lindrar belastning. Om du vill ha mjukheten hos en latexmadrassens och samtidigt stödet hos en skummadrass är en hybridmadrass ett utmärkt alternativ. Den robusta konstruktionen med ett komfortsystem i en hybridmadrass, tillsammans med responsiva spiraler, ger optimal tryckavlastning. Vår rekommendation är att välja en madrass med två olika hårdhetsgrader på båda sidor av sängen, samt att välja en återförsäljare som erbjuder gratis byte av madrass om du råkar välja fel hårdhetsgrad från början.

Funktioner: 

Den främsta fördelen med en ställbar säng är att förbättra sömnen genom att du kan uppnå olika sovställningar. Utöver det har varje sängmodell sin egen unika uppsättning funktioner som är lika viktiga, beroende på de specifika omständigheterna. Till exempel gör funktioner som programmerbara minnespositioner det möjligt att enkelt lagra din favoritposition, så att du enkelt kan hitta tillbaka till den. Vissa ställbara sängar kan styras med en app eller fjärrkontroll, och även vara utrustade med Bluetooth, vilket gör att du kan styra din säng med hjälp av en nedladdad app för din smartphone och iPad. För att fjärrkontrollen ska vara lätt att hitta i mörker är nattbelysning en annan funktion som kan ingå i en ställbar säng. Var och en av dessa funktioner kan påverka den komfort och det stöd du får när du använder sängen.

Pris:

Priset för din ställbara säng beror på dina behov och även på din budget. De dyrare alternativen som finns kostar runt 50 000 kronor. Dessa har vanligtvis en högkvalitativ konstruktion och en kraftfull och robust men ändå tyst driftsmotor; allergivänlig och Öko-tex-certifierad madrass samt fler inställningsmöjligheter. Trots att de billigare alternativen ofta har en enklare konstruktion, mindre storlek och färre funktioner kan du fortfarande hitta en ställbar säng av bra kvalitet för cirka 10 000-15 000 kronor.

Kund- och expertomdömen: 

När du köper en ställbar säng är det en bra idé att kontrollera varumärkenas eller återförsäljarnas Trustpilot innan du köper, eftersom det kan hjälpa dig att göra det bästa valet. Deras betyg avslöjar en hel del om produktkvalitet, kundupplevelse och service. I vår testguide har vi redan gjort det arbetet åt dig.

arrow-more


Ställbara sängar bäst i test: Vilka sängar rekommenderas?

Vi har här valt att lyfta fram fem olika ställbara sängar som vi rekommenderar tack vare sin höga kvalitet och bra pris. De är kort sagt sängar som vi anser vara prisvärda i förhållande till kvalitet.

Väljer du en av dessa fem sängar får du garanterat en av marknadens bästa ställbara sängar. Alla de sängar som presenteras är utrustade med kvalitetsmotorer, vilket är viktigt för dig som vill ha en bra säng som du kan vara nöjd med i det långa loppet. Alla sängar är dansktillverkade.


KungSängen Ställbar Säng Stenslund – Multizon med 11 komfortzoner och konstruktion i 60 % återvunnet material

Redaktionens val

 • Inga testresultat för närvarande

 

Svensktillverkade KungSängen Ställbar Säng Stenslund har en justerbar funktion som ger optimal ligg- eller sittkomfort. Med sitt Multizon-system är sängen uppdelad i 11 komfortzoner som ger avlastning och stöd där det behövs som mest. Med dubbla resårer, ett lager i Talalay-naturlatex samt ett praktiskt halkskydd är KungSängen Ställbar Säng Stenslund extra bekväm och praktisk.

 • 60 % återvunnet material
 • 11 komfortzoner
 • Lager av naturlig och luftig Talalay-latex

Goda råd innan du köper KungSängen Ställbar Säng Stenslund

Zonindelning för komfortens skull

Med zonindelning menas att en madrass har utrustats med mjukare och hårdare partier för olika stöd beroende på var kroppen behöver det som mest. Madrassen kan exempelvis vara mjukare vid axlar och höfter och hårdare vid fötterna. Just KungSängen Ställbar Säng Stenslund har ett zonsystem utöver det vanliga vid namn Multizon med så mycket som 11 olika zoner.

Fasthetsvarianter 

Medan vissa personer gillar hårdare sängar föredrar andra mjukare modeller. Därför kan du välja KungSängen Ställbar Säng Stenslund i en av tre hårdhetsgrader: mjuk, medel och hård.

Fördelar

 • Värmeavvisande och allergivänligt material
 • Ger extra stöd för ländryggen och midjan
 • Madrass med tryckavlastande kärna
 • Stabil och bekväm
 • Lättstyrd
Nackdelar

 • Madrassen kan glida lite då sängen höjs
 • Högre prisklass

Vad säger konsumenter och experter om KungSängen Ställbar Säng Stenslund?

Just för denna modell har vi inte kunnat hitta några expertrecensioner, men till KungSängen själva har konsumenter delat med sig av varför de uppskattar KungSängen Ställbar Säng Stenslund. De lyfter särskilt fram madrassens bekvämlighet och även den smidiga, justerbara konstruktionen som hjälper dig hitta din optimala liggposition.

Konsumentmagasinets bedömning

Om du lider av axel- eller ryggsmärtor rekommenderar vi att du provar KungSängen Ställbar Säng Stenslund. Med sin ställbara funktion, inbyggd Bluetooth, dubbla resårer och 11 komfortzoner är sängen både bekväm och praktisk. På köpet ingår en Lina Vit Latex bäddmadrass i Talalay-latex – ett material som är både allergivänligt och värmeavvisande.

Specifikationer:

Från märket KungSängen
Sex färger att välja mellan
Sex olika bäddmått att välja mellan
 Hård, medel eller mjuk hårdhetsgrad
10 års garanti på motorn
11-zonsindelning


Ekens Entré ställbar säng (sänggavel på köpet) 

Bäst inom sin prisklass

Ekens Entré Ställbar säng 105x200cm

 

Svensktillverkade Ekens Entré ställbar säng med sin tysta motor och justerbara egenskap gör det smidigt och enkelt för dig att få precis den sitt- eller liggställningen som känns skön för dig. Dra nytta av den trådlösa fjärrkontrollen för att höja eller sänka ryggstödet samt fotstödet, och textilerna som har dragits nytta av vid tillverkning är Oeko-Tex certifierade.

Madrassen och dess struktur
Se till så att Ekens Entré ställbar säng har en plats i ditt sovrum genom att beställa produkten i antingen färgen sand, granit eller kol. På så vis kan du lätt matcha stilen i ditt hem. När det kommer till hur behaglig sängen är att ligga i gläds du säkerligen över att höra hur pocketresår har dragits nytta av för att säkerställa att varje individuell fjäder jobbar oberoende av de andra för att förse dig med ett optimalt stöd och känsla.

Mer om bäddmadrassen
Fastex Quilt bäddmadrass ingår vid köpet av Ekens Entré ställbar säng, och här består stoppningen av polyeter medan det yttre tyget är en blandning av polyester och bomull. Tyget kan avlägsnas för att maskintvättas i upp till 60 °C för att ta hänsyn till hygienen, och som grädden på moset ingår en snygg gavel som en perfekt finish.

Speciella egenskaper och funktioner
Ekens Entré ställbar säng riktar sig primärt till dig som föredrar en enkelsäng. Du väljer nämligen mellan storlekarna 90 x 200 och 105 x 200, men dessa är inte de enda besluten som du behöver fatta. Sängen har också två fasthetsvarianter, så du kan antingen satsa på dess Fasta eller Medium fasthet. Den förstnämnda rekommenderas främst till dig som väger över 80 kg, men även till dig som helt enkelt tycker om lite hårdare sängar.

Fördelar

 • 20 års garanti på ram- och resårbrott
 • Trådlös bluetooth handkontroll
 • Möjligt att välja mellan medium och fast hårdhet
Nackdelar

 • Bäddmadrass kostar extra
 • Sängben köps separat

Utvalda specifikationer
Höjd utan ben: 30 cm
Multificka 2 fack ingår och sängen är försedd med nattbelysning i motorn

Ekens Entré ställbar säng är tillgänglig i följande storlekar:

90 x 200
105 x 200

Ekens Entré ställbar säng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast


KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs – Duozon-indelning, en 30 års garanti och en smidigt ställbar sängbotten

Säng med flexibelt Duozone-system

 • Inga testresultat för närvarande

 

KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs är en praktisk och bekväm säng som tillverkas i Enköping. Sängens Duozon-indelning ger dig ett mjukare stöd vid axlarna, och den ställbara sängbottnen ger dig valet att kunna anpassa din sitt- eller liggposition. När det gäller garantivillkor kan du förvänta dig en 10 års garanti på motorn samt en 30 års garanti på ram- och fjäderbrott.

 • Duozon zonsystem
 • Halkskydd
 • 30 års garanti

Att tänka på innan du köper KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs

Justera sängen utifrån dina behov

Vad som utgör en skön säng kan variera från person till person, och därför är anpassningsbarhet viktigt hos en säng. KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs ger dig alla möjligheter till en skräddarsydd säng som passar just dig. Du kan välja mellan tre olika hårdhetsgrader, ett flertal olika färger samt antingen lite bredare eller smalare bäddmått.

Bra garantivillkor

När du köper en säng bör garanti alltid ingå, vilket är extra viktigt om du väljer en ställbar säng eftersom produkten har en motor. KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs kommer med en 10 års garanti på motorn samt en 30 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Fördelar

 • Garanterar flexibelt kroppsstöd
 • Slitstarkt och fint tyg
 • Välgjord konstruktion
 • Möjlighet att byta madrass efter provperiod
Nackdelar

 • Vissa hade önskat att sängen varit något hårdare

Vad säger konsumenter och experter om KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs?

Även om vi i nuläget inte kunnat hitta några expertrecensioner eller kundbetyg vill vi nämna att KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs kommer med en lång rad positiva aspekter.

De egenskaper vill vi lyfta fram är zonindelningen Duozon, medföljande halkskydd och möjligheten att justera både huvud- och fotända med hjälp av en fjärrkontroll. Madrassen med pocketresår formar sig efter din kropp och ger dig en skräddarsydd tryckavlastning.

Konsumentmagasinets bedömning

Hos Konsumentmagasinet rekommenderar vi KungSängen Ställbar Säng Lyckenäs till dig som värderar rätt tryckavlastning där du behöver den som mest. Sängen lämpar sig för de allra flesta, oavsett om du föredrar en mjuk, medel, hård eller extra hård modell. Med sex olika bäddmått och tre olika färger kan du själv välja den design som passar bäst i ditt sovrum.

Specifikationer:

Från märket KungSängen
 Åtta olika färger att välja mellan
Sex olika bäddmått att välja mellan
Madrass med pocketresår
Ställbar huvud- och fotände
30 års garanti på ram- och fjäderbrott


Ställbar säng Lyckenäs

Bästsäljare hos Kungsängen

Ställbar säng Lyckenäs

 

Fördeler

 • Trygghetsgaranti – Sov på säng i 180 dagar
 • Måttanpassa din säng
 • 30 års garanti på alla sängar (gäller ram och fjäderbrott)
 • Tillverkar din säng efter beställning i butik i Enköping
 • Öko-tex certifierade
Nackdelar

 • Trustpilot recensioner nämner returrätten
 • Få recenserar att överdraget krymper i tvätten

Hästens Adjustable Ställbar säng Inkl Bj Bäddmadrass 

Bästa premiumvalet

Hästens Adjustable Ställbar Inkl Bj Bäddmadrass

Om du vill ha den bästa möjliga komforten tillsammans med möjligheten att sänka och höja sängen är det just Hästens Adjustable Ställbar säng Inkl Bj Bäddmadrass som du bör titta på. Produkten är värd sin prislapp och passar särskilt dig som vill ha äkta lyx i form av en premiumsäng som garanterar hög komfort alla dagar i veckan.

Madrassen och dess struktur
För en stabil och härlig säng är Hästens Adjustable Ställbar säng Inkl Bj Bäddmadrass uppgjord av 28 lager utvalda naturmaterial. Dessa består av tagel, bomull, ull, björk samt lin. De två fjädringssystemen ger dig ett effektivt stöd, och allt du behöver beställa till är ett par sängben.

Mer om bäddmadrassen
För att det ska bli extra bekvämt att ligga i sängen följer en BJ Bäddmadrass med på köpet. På tal om komfort är det därtill lätt och smidigt att höja och sänka huvud- samt fotdelen med hjälp av en fjärrkontroll som ingår, vilket garanterar att du alltid ligger eller sitter i den ställning som känns rätt för dig. Motorn är tystlåten och reagerar snabbt utan någon fördröjning.

Särskilda egenskaper och funktioner
Hästens Adjustable Ställbar säng Inkl Bj Bäddmadrass har både enkelsäng- och dubbelsängmodeller, så att du kan välja den storlek som passar både dig och ditt sovrum. Även fastheten är ditt beslut att ta då sängen både finns att beställa som en Medium eller Fast modell. Komfort ligger dock alltid i första rum oavsett vilken modell du satsar på.

Fördelar

 • Fås i många olika storlekar
 • Fjärrkontroll som är enkel att både greppa och begripa
Nackdelar

 • Ligger i den dyra änden av prisskalan

Utvalda specifikationer
Totalt består sängen av 28 lager av utvalda naturmaterial: tagel, ull, bomull, lin och björk
Tillgänglig i både fast och medium fasthet
Leveranstid på 2-5 veckor

Hästens Adjustable Ställbar säng Inkl Bj Bäddmadrass finns i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Hästens Adjustable Ställbar säng Inkl Bj Bäddmadrass finns i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast


Hilding Family Ställbar säng – klassisk och modern i sin uppbyggnad

Hilding Family Ställbar säng

Svensktillverkade Hilding Family Ställbar säng är en stilren justerbar säng som både har inslag av det moderna och klassiska. Tack vare dess konstruktion med fem zoner får du tillgång till just det stödet som du behöver, och med hjälp av en trådlös fjärrkontroll ställer du in sängen så att du kan sitta eller ligga i den ställningen som du föredrar.

Madrassen och dess struktur
Hilding Family Ställbar säng har en robust träram i gran med imponerande hållbarhet, och för komfortens skull kommer sängen med pocketresår som är indelad i fem zoner. Varje fjäder inom sängen ligger i sin egen tygficka och ger därför stöd oberoende av de andra fjädrarna runtomkring. Allt som allt är sängen 34 cm hög om du inte räknar in benen eller bäddmadrassen.

Mer om bäddmadrassen
Harmoney Softex är bäddmadrassen som ingår, och ser till så att du verkligen får en fulländad säng när det gäller bekvämligheten. Textilerna som används vid tillverkningen av den här sängen är också Oeko-Tex certifierade, och glöm inte heller att det ingår en 25 års garanti på ram- och resårbrott tillsammans med en 5 års garanti på motorn.

Speciella egenskaper och funktioner
Vi har tidigare nämnt hur sängen är justerbar så att du ska kunna välja vilken ställning du vill ligga i, men det är även upp till dig hur mjuk din Hilding Family Ställbar säng ska vara. Välj mellan Mjuk, Medium, Fast och Extra Fast för att få en säng som tilltalar just dig. Som kronan på verket finns det samtidigt sex storlekar att välja mellan, för att inte nämna det utomordentliga urvalet av färger.

Fördelar

 • Svenskt hantverk
 • Fri hemleverans
 • Imponerande hållbarhet
Nackdelar

 • Sängben ingår ej
 • Bäddmadrass beställs separat

Utvalda specifikationer:
Trådlösa handkontrollen
Höjd: Ca 34 cm (utan ben och bäddmadrass)
Anbefalet benhøjde: 18 cm
25 års garanti på ram- och fjäderbrott
5 års garanti på motor

Hilding Family Ställbar säng finns i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200

Hilding Family Ställbar säng finns i följande fasthetsvarianter:

Mjuk
Medium
Fast
Extra Fast


Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm – lyxig ställbar säng med mobilapplikation och medföljande Tempur bäddmadrass

För ett lyxigt sängval är det Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm som gäller. Denna dubbelsäng kan justeras vid både huvud- och fotändan med hjälp av en medföljande trådlös fjärrkontroll eller en mobilapplikation. Sängen är bland annat tillverkad av det omtyckta Tempur-materialet som anpassar sig efter din kropp, och som pricken över i:et får du en Tempur bäddmadrass på köpet.

 • Sängstomme av massivt kärnträ
 • Olika inställningar för varje sida
 • 7 cm Tempur Promise bäddmadrass

Goda råd innan du köper Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm

Enkel justering
Ställbara sängar ska vara lätta att justera, och så är fallet för Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm. Använd antingen den smidiga trådlösa fjärrkontrollen som ingår på köpet eller ladda ner en Tempur-applikation i din mobil. Både huvudände och fotände går att justera.

Bäddmåtten
En lång rad olika storleksalternativ gör det möjligt att säkerställa att du får den sängen som blir perfekt i just ditt sovrum. Därför finns det hela 12 olika storlekar att välja mellan när du beställer Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm. Välj själv om du föredrar en liten enkelsäng eller en stor dubbelsäng.

Vad säger konsumenter och experter om Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm?

Det finns just nu inga testresultat att hämta, men det är lätt att påstå att Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm för med sig många positiva egenskaper. Ett underbart Tempur-material, flera fasthetsnivåer, en lång rad storlekar att väja mellan, en elegant design och en ställbar funktion är bara några av dem.

Fördelar

 • Trådlös fjärrkontroll
 • Tempur app
 • Avtagbart och tvättbart överdrag
Nackdelar

 • I en relativt hög prisklass

Konsumentmagasinets bedömning

Vi rekommenderar Tempur Promise Ställbar säng 180x200cm till dig som vill ta sömnkomforten till en helt ny nivå. Det finns 12 olika bäddmått att välja mellan, en lång rad färger och diverse fasthetsnivåer så att du får tillgång till ett stöd som passar just dig. Besluta dig för huruvida du föredrar Original (fast), Sensation (medium) eller Cloud (mjuk).

Specifikationer:
Från märket Tempur
12 bäddmått att välja mellan
3 fasthetsnivåer att välja mellan
5 färger att välja mellan
Tempur Promise bäddmadrass ingår
Ställbar via trådlös fjärrkontroll eller mobilen


Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm – intelligent pocketsystem och femdelad bottenplatta

Hög komfort och med nattbelysning

Den vackra Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm är utrustad med ett smart pocketsystem som innehåller 18 cm höga fjädrar och har dessutom en femdelad bottenplatta som bjuder på stöd för nacken. Detta tillsammans med de många färgalternativen, fasthetsnivåerna och storlekarna garanterar att du får en riktigt skräddarsydd ställbar säng som passar dig perfekt.

 • Femdelad bottenplatta som ger stöd för nacken
 • Smart system med 18 cm höga fjädrar
 • Tillgänglig i sex olika färger

Att tänka på innan du köper Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm

Optimal komfort och tryckavlastning
Högkvalitativa material är A och O för en god natts sömn, och här kan Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm leverera. Med sitt intelligenta pocketsystem får du ett stöd som anpassar sig efter din kropp, och den femdelade bottenplattan ger extra stöd för nacken.

Schyssta villkor och bra garanti
När det gäller just ställbara sängar är det extra viktigt att du väljer en sängtillverkare med generös kundgaranti eftersom huvud- och fotänden regelbundet lyfts och sänks. Just Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm levereras med en 25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Vad säger konsumenter och experter om Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm?

Trots att experter ännu inte har recenserat Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm finns det många fördelar hos produkten som är värda att lyfta fram. Det intelligenta pocketsystemet, den lätt justerbara egenskapen, en lång garanti, nattbelysning i motorn samt en trådlös bluetooth handkontroll är bara några av anledningarna till att satsa på den här ställbara sängen.

Fördelar

 • Trådlös bluetooth handkontroll
 • Elegant design
 • Nattbelysning i motorn
Nackdelar

 • Inte allergisäker

Konsumentmagasinets bedömning

Vi anser att Ekens Elegans Ställbar säng 80x200cm är lämplig för dig som är på jakt efter ljuvlig komfort oavsett sovställning. Det är fullt möjligt att antingen beställa den ställbara sängen som en enkelsäng eller dubbelsäng, och med olika fasthetsnivåer kan du satsa på den som känns rätt för dig. Värt att veta är dessutom att du får tillgång till en 25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Specifikationer:
Från märket Ekens
11 storlekar att välja mellan
2 fasthetsnivåer att välja mellan
6 färger att välja mellan
Intelligent pocketsystem
Trådlös bluetooth handkontroll


Så fungerar en ställbar säng

En ställbar säng är en avancerad teknisk konstruktion, som gör det möjligt att anpassa sängen exakt efter din kropp och de behov du har för att stödja den under sömnen.

Den ställbara sängen är uppbyggd som en traditionell säng, med en tredelad sängbotten:

🌀 En huvudända som kan lutas upp och ner, så att överkropp, nacke, och huvud kan ligga i den vinkel som ger den mest bekväma sömnen

🌀
 Ett mittstycke vid ländryggen som inte kan justeras

🌀 En fotända som också kan lutas upp och ner, så att benen kan läggas i den ställning som passar bäst för dig.

För att driva de olika inställningarna används en motor, som dels gör det möjligt att justera vinkeln på huvud- och fotända, och dels gör det möjligt att höja och sänka hela sängbotten. Dessutom kan sängbotten vara utrustad med olika anordningar, som till exempel gör det möjligt att höja den översta delen av huvudändan lite extra.

Se till att motorn är av hög kvalitet

elevationsseng motorEftersom att motorn är nyckelkomponenten hos en ställbar säng är det självklart viktigt att välja en modell med en motor av hög kvalitet. Den kostar naturligtvis mer, men försäkrar även att du kan ha glädje av sängen i många år, så att du inte behöver byta motorn en eller flera gånger under sängens livslängd. Därmed undviker du även att sängen måste kasseras för att det inte längre är möjligt att få reservdelar eller en ny motor av samma sort, ifall motorn skulle gå sönder redan efter några års användning.

Det rekommenderas att välja en ställbar säng med en motor från danska Linak i Sønderjylland, då det är en otroligt driftsäker och tyst motor. Kvaliteten understöds av att Linak levererar motorer till väldigt många av de ställbara sängarna som finns på både danska och utländska sjukhus. Här utsätts de ställbara sängarna generellt för mycket mer än den säng som du har ståendes hemma. Så om Linak-motorn kan hålla för sjukhusanvändning, så kan den också hålla många år i hemmet.

Varför ska jag justera höjden på huvudändan?

Huvudändan på sängen kan lyftas upp eller ner, så att din överkropp ligger i den mest bekväma vinkeln. Många ställbara sängar kan även höja huvudändan till en nästan rät vinkel, så att du kan sitta upp i sängen och till exempel läsa, äta frukost, eller titta på TV.

Varför ska jag justera höjden på huvudändanGenom att höja huvudändan till en passande vinkel ser du till att ditt huvud och din överkropp ligger en aning högre än resten av kroppen, vilket hjälper dig att få en bättre andning under natten. Om du ofta ligger på rygg och sover, och även snarkar, så kan en ställbar säng och en sovställning där huvudet vilar högre än din kropp i vissa fall hjälpa betydligt med detta.

Detta är särskilt fördelaktigt för din sängpartner, och även om du lider av sömnapné.

Här kan uvula och svalg helt täppa till lufttillförseln, så att du inte andas under upp till flera minuter åt gången. Därför blir man ofta väckt flera gånger om natten när man inte får luft, vilket ger en mycket dålig nattsömn.

Genom att höja huvudändan till den rätta vinkeln kan du också slippa rygg- och nackproblem, om du har en tendens att ligga med rygg och nacke i en dålig vinkel när du sover på rygg.

Om du sover mest på sidan kan en anpassad vinkel av huvudändan på sängen hjälpa dig att hålla ryggraden och nackkotorna i linje. Här finns ofta ett behov av en liten extra höjning i den översta delen av huvudändan, så att nackkotorna kan ligga helt rakt. Det kan du oftast uppnå med en extra tjock kudde eller med flera kuddar.

På vissa ställbara sängar finns en extra liten flik på den övre änden av madrassen. Den kan fällas upp manuellt, så att du får den rätta vinkeln på nacken. Därmed slipper du besväret med flera kuddar om natten, eller att ha en stor och klumpig kudde, som kanske är mycket tjockare än din sängpartners.

Varför är det smart att justera höjden på fotändan?

På samma sätt kan du anpassa vinkeln på fotändan – både uppåt och neråt. Det ger först och främst möjlighet till att hitta en bra vinkel för fotändan, så att du slipper få smärtor i ländrygg och knän av att ligga i sängen.

Men en liten höjning av fotändan kan också förhindra att du vaknar om natten för att dina ben sover. Det hjälper också att höja fotändan om du har dålig blodcirkulation i benen, eller om du lider av andra problem med muskler och skelett.

Vad vinner jag på att justera höjden på sängen?

Vad vinner jag på att justera höjden på sängenPrecis som motorn i den ställbara sängen gör det möjligt att justera huvud- och fotända, kan du dessutom höja och sänka hela sängbotten. Det ger möjligheten att anpassa sängens höjd över golvet, så att den blir lättare att lägga sig i, och att komma upp ur.

Här ska du alltid satsa på en lite högre höjd på sängen, än vad du själv tycker känns naturligt. Det är alltid lättare att komma ur en säng som är högre, än det är att komma upp ur en låg säng. Du kan utnyttja tyngdkraften om du har problem med att ta dig ur sängen på morgonen.

På samma sätt är det också lättare att sätta dig på en högre säng när du ska lägga dig, istället för att behöva sätta sig på en låg säng. Detta gäller särskilt om du har problem med ländryggen eller knäna. Detta gör att leder och muskler belastas mycket mindre än om du skulle böja dig ner och sätta dig på en säng som är lägre än din benhöjd mätt från golvet upp till knäleden.

Generellt är det smartast att alltid ställa in höjden på sängen så att du precis inte når ner till golvet med dina fötter när du sitter på sängkanten med benen hängandes.

Få den bästa nattsömnen med en ställbar säng

Eftersom att den ställbara sängen kan anpassas i själva sängbotten, och höjas och sänkas, får du en mycket bättre nattsömn. Du slipper nämligen ett antal problem som kan vara svåra att undvika i en traditionell säng eller en kontinentalsäng.

Samtidigt får du mycket lättare att komma i och ur sängen, och sängen kan även lättare användas till frukosten en söndagsmorgon, eller till att sitta och titta på tv om kvällen.

Om du lider av artrit, dålig blodcirkulation, ryggproblem eller andra problem med muskler och skelett, eller om du bara vill ha en säng med största möjliga flexibilitet, är en ställbar säng rätt val för dig.


Därför är en bra nattsömn så viktig 

Vi tillbringar mycket tid i vår säng. Faktum är att omkring en tredjedel av våra liv ägnas åt att sova. Den tid vi lägger på att sova har en avgörande betydelse för vår livskvalitet under den tid som vi är vakna. Om du får för lite sömn, eller om kvaliteten på sömnen är för dålig, påverkar det kraftigt din livskvalitet, koncentrationsförmåga, och allmäna humör i vardagen.

Du behöver faktiskt bara sova dåligt i två nätter, innan det påverkar din reaktionsförmåga. Det kan ha katastrofala följder för din körning, då det har lika stor inverkan på din körförmåga, som om du körde rattfull!

Andra negativa effekter vid bristande nattsömn är sämre inlärningsförmåga, och en högre risk för att utveckla Alzheimers, drabbas av depression, samt gå upp i vikt.

Hur mycket sömn behöver vi?

Forskare från University of Pennsylvania och Washington State University har genomfört sömnexperiment, som kanske kan föra oss närmare ett svar.

I försöket deltog 48 kvinnor och män, som alla sov mellan sju och åtta timmar varje natt mot vardag.

Forskarna ville ändra mängden sömn de fick per natt under en viss period för att se om det skulle leda till förändringar i deras beteende.

Därför delade forskarna upp deltagarna i olika grupper, som under de följande 14 dagarna skulle ändra sina sömnmönster:

Grupp 1: Fick fyra timmars sömn per natt
Grupp 2: Fick sex timmars sömn per natt
Grupp 3: Fick åtta timmars sömn per natt

De personer som fick lov att sova åtta timmar per natt, visade i undersökningen inga tecken på försämring av deras koncentrationsförmåga, kognitiva eller motoriska förmågor. Deras kropp fortsatte att fungera  optimalt under hela försöket.

Som att ha varit vaken 48 timmar i sträck: 

Annorlunda var det för de två andra försöksgrupperna, som båda påverkades av att få mindre sömn än de brukade. Exempelvis upplevde 25 % av de försökspersoner som endast sov sex timmar per natt, att de somnade vid slumpmässiga tidpunkter under dagen. De hade alltså svårt att hålla sig vakna, och då fick de ju faktiskt bara mellan 1 och 2 timmars kortare nattsömn än vanligt.

Än mer uppseendeväckande var det att forskarna kom fram till att försökspersonerna som sovit sex timmar per natt, efter 14 dagar, hade samma prestanda i vardagen som om de hade varit vakna 48 timmar i sträck.

søvnExperimentet visade alltså på att, om du sover sex timmar per natt under en längre period (14 dagar i det här fallet), så börjar din kropp att prestera sämre, både fysiskt och mentalt.

Gruppen som sov 4 timmar per natt, visade starka tecken på psykisk och fysisk utmattning, redan efter den första dagen, och de hade mycket svårt att hålla sig vakna under dagarna. De visade alla tydliga tecken på både fysisk och psykisk utmattning redan efter första dagen, och deras kognitiva och motoriska förmågor förblev kraftigt nedsatta under hela perioden. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Du kan också sova för mycket

Men du kan också sova för mycket. Sover du som vuxen 9 timmar eller mer varje natt, kan även du uppleva en del av de negativa effekter på vardagen, som om du hade sovit för lite. Samtidigt är du lika benägen att utveckla Alzheimers och Parkinsons, få depressioner och gå upp i vikt, som om du sov 6 timmar eller mindre varje natt.

Därför kan man dra slutsatsen att du bör se till att få mellan 7 och 8 timmars sömn per natt, om du vill vara säker på att inte få skadliga biverkningar av din sömn.


Därför är det livsviktigt för vår hjärna att sova:

hjerne-søvnDanska Videnskab.dk skrev 2014 en spännande artikel, där de tittade närmare på varför sömn är så viktigt för oss. De baserade artikeln på hjärnforskaren Jeffery Iliffs TED-talk, där har förklarar vikten av sömn.

Han förklarar att särskilt våra hjärnor är djupt beroende av att få tillräckligt med sömn. Detta beror på att det finns en avgörande skillnad på vår hjärna, jämfört med alla andra organ i kroppen.

Våra organs uppgift är att hålla oss vid liv, vilket de gör genom att ta upp näring till dess celler. Det kan de flesta organ göra genom det lymfatiska systemet. Det är ett nätverk av blodådror, som transporterar restprodukter från organen och ut i blodådrorna, så att de kan komma ut ur kroppen.

Men vår hjärna är inte ansluten till det lymfatiska systemet, då vår hjärna skyddas av ett kompakt kranium, där det inte finns tillräckligt med utrymme för den extra uppsättning blodådror, som de lymfatiska systemet är.

Men istället för det lymfatiska systemet, använder sig hjärnan av sömn för att avlägsna avfallsprodukter. Hjärnan “rengör” sig själv med hjälp av cerebrospinalvätska, som fungerar genom att glida in i hjärnan längs våra blodådror, där den suger ut avfallsprodukter ur hjärncellerna. Därefter transporteras de ut från hjärnan, och ut i vårt blodomlopp. Samtidigt har cerebrospinalvätskan också en annan viktig funktion, den tillför nämligen även livsviktig näring till våra hjärnceller.

Det är kaliumkoncentrationen som får oss att somna

kalium
Denna utrensning sker endast när vi sover. Det beror på att våra hjärnceller krymper lite så snart vi somnar. Därmed frigörs utrymme där vätskan får plats att tränga in i hjärnan. Här spelar kaliumkoncentrationen en viktig roll. Det är nämligen den som bestämmer när vi somnar, och som får hjärncellerna att krympa.

Är kaliumkoncentrationen hög, är vi vakna. Men så snart kaliumkoncentrationen sjunker till en viss nivå somnar vi.    Det visade den danska hjärnforskaren Maiken Nedergaard för ett par år sedan, med hjälp av en studie på möss.

I försöket sprutade hon in en vätska med låg kaliumkoncentration i en liten hålighet som mössen har i lillhjärnan. Så snart hon gjorde det, föll mössen i sömn. Sprutade hon motsvarande in en vätska med hög kaliumkoncentration, fick det mössen att vakna på en gång.

Detsamma gäller för den mänskliga hjärnan. Så när du börjar bli sömnig, betyder det att kaliumkoncentrationen i hjärnvätskan börjar närma sig den koncentrationsnivå där du somnar.

Vad är det för ämnen som rensas ut under sömnen?

soevnI en annan artikel förklarar danska Videnskab.dk, hur forskare från Boston Universitet har identifierat ett av de viktiga giftämnen, som hjärnan bryter ner under natten, när vi sover. Detta heter adenosin, och är ett ämne som samlas i vår hjärna under dagen, och som bidrar till att få oss att känna oss trötta.

När du sover, sänks nivån av adenosin, eftersom att cerebrospinalvätskan hjälper till att rensa bort det ur hjärnan. Det bidrar till att få dig att känna dig fräsch och redo för en ny dag, när du vaknar efter en god natts sömn.

Sömn är viktigt för minne och inlärning

En annan viktig vinst av en god natts sömn, är att hjärnan får möjlighet att bearbeta och lagra dagens upplevelser och intryck i långtidsminnet. Samtidigt utvinns och lagras den kunskap, som upplevelserna har gett dig. Ny dansk forskning av Maiken Nedergaard, visar också på att vi samtidigt sorterar bort onödig och likgiltig information, så att den inte skräpar ned vårt långtidsminne.

Detta kommer från en studie av möss, som utfördes av forskare vid New York University. Här mätte de mössens hjärnor, både när de lärde sig något nytt under dagen, och när de sov om natten. Så snart musen nådde den så kallade REM-sömnen, som är uppkallad efter de snabba ögonrörelserna (Rapid Eye Movement), som kan observeras under detta sömnstadium, lyste samma centra i hjärnan, som varit aktivt när musen lärt sig något nytt under dagen.

Väckte forskarna istället mössen varje gång de höll på att falla i REM-sömn, blev det gällande centrat inte aktiverat. De möss som inte fick sin REM-sömn, hade betydligt svårare att anamma det de lärt sig, än de möss som fick lov att sova ut.

Vad sker i resten av kroppen?

I resten av kroppen ökas den utrensningsprocess, som också pågår i vaket tillstånd. Samtidigt byggs kroppens vävnader upp, och därmed minskas det slitage som dagens aktiviteter har åsamkat organ och muskler. Samtidigt får kroppens celler en paus på grund av den lägre energinivån. Det används också till att rensa ut och bygga upp, så att hela kroppen är redo för en ny dags utmaningar.

utrensningsprocessImmunförsvaret stärks också under sömnen. Sålunda bildas det extra mycket Interleukin-6, som är ett viktigt protein som hjälper till att bekämpa infektioner i kroppen, och som även tros spela en viktig roll i kroppens bekämpning av cancerceller.

Sömnen ser också till att hålla blodkärlen i form, så att de lättare kan expandera och dra ihop sig igen, beroende på vad som behövs. Sover du för lite, blir blodkärlen styvare, vilket gör det lättare för förkalkning och fett att byggas upp i blodkärlen.

Slutligen sänker sömnen nivån av det så kallade stresshormonet kortisol, som hjälper till att kontrollera vår aptit. Sover du inte tillräckligt, sänks inte nivån tillräckligt, och du börjar att äta mer. Men sover du runt 7,7 timmar per natt, visar amerikanska studier, att din kortisolnivå sänks tillräckligt för att du ska kunna hålla den slanka figuren.


Därför är din liggposition viktig 

Därför är din liggställning viktig En annan överraskande upptäckt, är att det faktiskt spelar roll hur vi ligger i sängen. Det gäller inte bara för ryggen, nacken, och andra delar av kroppen. Det har nämligen även inflytande på hur väl reningsprocessen i hjärnan fortgår.

Det mest hälsosamma för kroppens ben, och särskilt för din rygg och nacke, är att sova på ryggen. I gengäld leder det dock till en högre risk för att snarka, och att få problem med sömnapné. Sömnapné beror oftast på övervikt, men kan också utvecklas med åldern.

Rent fysiskt är orsaken till sömnapné slappa muskler, eller förträngningar i svalget, men kan även orsakas av en för stor gomspene. Oavsett orsak stänger det av syretillförseln, så att du får svårt att andas, och inte får tillräckligt med luft till hjärnan under sömnen. Därmed ökas risken för Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar.

Sover du tvärtemot på magen, är det bra för matsmältningen, men inte speciellt hälsosamt för ryggen, och särskilt inte för din nacke. För att du ska kunna andas, är du då tvungen att ligga med huvudet vänt åt sidan, och det ökar risken för att få nacksmärtor av din sömn.

Det är mest hälsosamt att sova på sidan

De negativa konsekvenserna av att sova på såväl rygg som mage, går att undvika genom att sova på sida. Dock ska du undvika att ligga i fosterställning, då det ger en onödig belastning på rygg och nacke.

Med en bra madrass kan du lätt sova på sidan utan att belasta ryggen och nacken i onödan. Med rätt val av fasthet på madrassen, och med hjälp av madrassens komfortzoner, tillåter madrassen att de utstickande områdena, som skuldror och höfter, sjunker ner i madrassen, samtidigt som den stöttar upp ländryggen. Därmed kommer ryggen att ligga helt rakt, och med rätt val av kudde kan denna position även föras vidare till nacken.

Orsaken till att det är hälsosamt att sova på sidan är, enligt den senaste forskningen på området, att din hjärna och dina muskler kan utsöndra slaggprodukter bättre när du ligger på sidan. Det ger dig en större chans att vakna utvilad och pigg, samtidigt som du löper mindre risk att utveckla demenssjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Det skiljer dock lite om du ligger på höger eller vänster sida. Ligger du på höger sida, finns en ökad risk för att du får halsbränna eller sura uppstötningar. Det beror på att magen kommer att ligga över ingången till magsäcken. Ligger du på vänster sida slipper du detta, men då ökar i gengäld trycket på lever, lungor och mage.


Sov ordentligt och undvik ryggproblem 

sov rigtigt
Som sagt är din liggställning också viktig för skelettet, och särskilt ryggen och nacken. Det ställer några speciella krav på själva sängen och madrassen, så att den kan stödja din liggposition på bästa möjliga sätt. Danska Sundhedsguiden.dk har gett ut en artikel, där de tittar närmare på sambandet mellan en god sömn och att slippa ryggproblem.

Sundhedsguiden.dk rekommenderar att du spenderar mer pengar på din säng, och särskilt din madrass, jämfört med vad du annars lägger pengarna på. Detta är logiskt, om man räknar ut priset för en bra säng per år, och den effekt den har på både din fysiska och mentala hälsa.

En typisk ställbar säng i toppklass kostar från ca. 20 000 kr, och håller i minst 20 år. Det vill säga att du kan öka din sömnkvalitet betydligt för 1000 kr om året. Som vi redan har sett, är en bra sömn avgörande för hur du fungerar i vardagen, och därför kan man gott undra, varför du skulle välja att spara in lite på just din säng och din madrass

Sängen
Om du lider av dålig rygg, och dåliga höfter, eller knän, så är det viktigt att du väljer rätt säng, då den kan ha en avgörande betydelse för dig. Här är det först och främst viktigt att själva sängen är stabil.

Här rekommenderar danska Sundhedsguiden att sängen bör vara minst 90 cm bred, och att den ska vara minst 20 cm längre än dig. Om du lider av problem med höfter, knän, eller rygg är det också viktigt att din säng är hög nog. Det gör den lättare att bädda, och det blir lättare för dig att komma i och ur sängen.

Madrassen
Det är en gammal myt att du bör ligga så hårt som möjligt. I stället rekommenderar Sundhedsguiden att du ska kunna trycka in en hand under ländryggen, när du ligger på rygg på madrassen. Samtidigt ska du kunna känna ett jämnt tryck på hela baksidan av kroppen. Men om dina hälar och din rumpa sjunker ner i madrassen, är det ett tecken på att den är för mjuk.

Sovställning
Som vi redan har konstaterat, så är det mest hälsosamt att sova på sidan. Här rekommenderar Sundhedsguiden att du ligger med benen böjda. För att inte belasta knäna i onödan, rekommenderas det att du ligger med det ena knät lite mer böjt än det andra, eller att du ligger med ett täcke eller en kudde mellan knäna.


Sömnanpassa ditt sovrum och sov bättre

indretning af soveværelset
Ett sovrum är så mycket mer än ett rum med en säng i, även om sängen förstås är viktig. Om du är osäker på vilken typ av säng du ska välja kan du gärna läsa Konsumentmagasinets artikel om de bästa kontinentalsängarna.

Sovrummet ska om möjligt bara användas för att sova i. Det är ett rum som både du och din hjärna ska förknippa med sömn och avkoppling, och om man har sömnproblem kan det därför vara bra att fundera på om sovrummet är anpassat för sömn eller om det bara bidrar till att hålla hjärnan vaken. Baserat på studier från danska DTU och Vidensråd for Forebyggelse samt en artikel från TV4 går vi här igenom några faktorer som man bör tänka på i sovrummet.

Luftkvalitet 💨

LuftkvalitetMan andas djupt när man sover, och luftkvaliteten man andas in spelar roll. En bra luftkvalitet påverkar nämligen inte bara hälsan, den ger även en bättre sömn. Du bör alltså se till att ha ett bra inomhusklimat i sovrummet även om du inte lider av några allergier.

För att säkerställa att luftkvaliteten är bra är det först och främst viktigt att vara noggrann när man städar samt att vädra ordentligt. Det är inte många som vädrar i sovrummet varje dag, men man bör faktiskt vädra hela två gånger dagligen – både under vår, sommar, höst och vinter. Det behöver inte ta mer än 5-10 minuter varje gång, och man ska gärna öppna två fönster för att skapa korsdrag om det är möjligt.
Under pollensäsongen bör man dock inte vädra under dagen när pollenhalterna är som högst – vädra då istället morgon och kväll.

Det räcker dock inte med att vädra. Det är även väldigt viktigt att dammsuga, och man ska gärna dammsuga ett par gånger i veckan vid behov. Man bör även ha fönstren öppna när man dammsuger, och att vädra med korsdrag efter dammsugningen är en bra metod för att få ut dammpartiklar som rörts upp i luften. Glöm heller inte bort att dammtorka ytor och paneler innan du dammsuger. Man kan nämligen inte helt undvika att tappa lite damm på golvet vid dammtorkning, varpå man ändå skulle behöva dammsuga en gång till. Om man har pälsdjur hemma kan man behöva dammsuga ännu oftare.

allergiAnledningen till att det är så viktigt att hålla dammet under kontroll är att många människor utvecklar allergi mot dammkvalster som lever i dammet. Man bör därför även skaka ur täcken och kuddar utomhus, och eftersom att det är oundvikligt att dammkvalster bosätter sig i sängkläderna ska dessa helst bytas varannan vecka. Många tänker att man inte behöver vara så noggrann med städningen om man inte är allergisk mot något, men alla gynnas av ett bra inomhusklimat – särskilt i sovrummet där man gärna spenderar en tredjedel av dagen. Ett dåligt inomhusklimat kan nämligen leda till besvär som trötthet, orkeslöshet och huvudvärk.

För att visa hur stor betydelse luftkvaliteten egentligen har för välbefinnandet har forskare från danska DTU genomfört en studie som undersöker om det finns ett samband mellan sömn och inomhusklimat. Forskarna placerade olika försökspersoner i sovrum med bra respektive dålig ventilation och lät dem sova där en natt. Morgonen därpå testades deras logiska förmåga och de fick fylla i ett frågeformulär. Resultaten från logiktesten visade tydligt att de personer som hade sovit i rum med bra luftkvalitet presterade mycket bättre än de som hade sovit i ett sämre inomhusklimat.

Ljudnivå 📢

För att kunna somna och upprätthålla en stabil sömn måste både kropp och hjärna kunna slappna av. Människor är väldigt känsliga för ljud, och för urtidsmänniskan som utsattes för många faror var detta var en väldigt viktig egenskap. Vissa människor sover dessutom väldigt lätt, medan andra sover otroligt tungt och kan sova igenom nästan vad som helst.

OväsenOm man är känslig för ljud krävs det inte mycket för att man ska få svårt att somna, och ju mer man irriteras av ljuden, desto mer fokuserar hjärnan på dem. Hjärnan skiljer dessutom inte på mänskliga samtal och bullrande trafik. En vanlig rekommendation är att ljudnivån inte ska överstiga 30 dB under natten, och högre värden än så kan försämra sömnkvaliteten. Ett vanligt samtal mellan två personer har dock en ljudnivå på ungefär 60 dB, och 30 dB är därmed inte särskilt mycket. Även mindre ljud kan alltså vålla problem.

Ljudnivån beror mycket på var man bor. I större städer kan man till exempel höra trafikbuller och oväsen dygnet runt, och där kan det även finnas järnväg, motorvägar eller flygplatser i närheten. Om man bor i närheten av en hårt trafikerad väg kan ljudnivån vara så hög som 75 dB, vilket är betydligt högre än de rekommenderade 30 dB. I mindre städer och på landet har man oftast inte särskilt stora problem med ljud som kommer utifrån.

Om du upplever att oväsen är en anledning till att du inte kan somna och sova ordentligt kan du undersöka dina fönster och husets isolering. En bra isolering kan minska ljudnivån med ungefär 7 dB, men fönster kan också förbättra problemet avsevärt. Fönster med flera lager glas kan nämligen minska bullret med ca 10 dB, och man kan även köpa specialdesignade fönster som kan minska ljudnivån med så mycket som 25 dB.

I väldigt lyhörda lägenheter kan man även prova att isolera sovrummet bättre med till exempel tjocka gardiner eller tyger längs med väggarna.

Somliga väljer dock en enklare väg till en tyst sömn – nämligen öronproppar. Det finns olika sorter, men det är ändå inte alla som tycker att det är bekvämt att sova med öronproppar.

Temperatur 🌡

Kortfattat ska det varken vara för varmt eller för kallt i sovrummet, vilket låter enkelt men kan vara knepigt i praktiken. En för hög temperatur i sovrummet gör att man kan ha svårt att somna eftersom att värmen håller kroppen vaken, och om man lyckas somna kan man även vakna svettig och eventuellt få huvudvärk. En för låg temperatur kan dock också göra att man får svårt att somna, och om man somnar i en för kall miljö kan luftvägarna och kroppen kylas ned. Detta försvagar immunförsvaret och gör att man blir sjuk lättare.

Inomhustemperaturen beror mycket på var man bor rent geografiskt. Om man bor söderut är temperaturen generellt sett lite högre, medan den är lägre i de nordiska länderna.

temperatur
Här utgår vi från de nordiska länderna där vi sällan upplever riktigt varma temperaturer. När temperaturen inte understiger 20 grader under natten kallar meteorologerna det för en tropisk natt, men det sker sällan här.

Den optimala nattemperaturen är väldigt individuell, men generellt sett bör temperaturen i sovrummet vara lägre än i resten av hemmet. Rekommendationen är därför att hålla en temperatur på 18-21 grader i sovrummet. Detta passar de flesta och ger den bästa sömnkvaliteten, men vissa kan även föredra en något lägre temperatur.

Se därför till att inte skruva upp elementen för mycket under vintern, för då blir sovrummet också uppvärmt. Man kan eventuellt ställa termostaten på en lägre nivå i sovrummet eller hålla dörren stängd under dagarna.

Man kan även reglera temperaturen med kläder och sängkläder. Under sommaren kan man byta till ett tunnare täcke eller bara använda ett lakan, och så länge det inte kommer in för mycket oväsen eller insekter kan man även sova med fönstret öppet.Materialet på sängkläderna kan dock också göra skillnad, och bomullslakan med satin ger till exempel en svalare känsla.  Under vintern kan man istället sova med ett tjockt täcke eller ha på sig en varmare pyjamas.

Ljus 💡

Ljus och mörker har ett mycket större inflytande på människans sinne och dygnsrytm än vad många tror. Människan är nämligen programmerad till att vara vaken när det är ljust och sova när det är mörkt, och detta härstammar ända från urtidsmänniskan och överlevnaden.

De flesta följer även denna rytm. De kliver upp på morgonen tillsammans med ljuset och går till skolan eller jobbet, och sedan går de och lägger sig på kvällen när det blivit mörkt. Det känns helt enkelt naturligt, och det beror på att kroppen är inställd på att upprätthålla den här rytmen. Man kan säga att ljuset berättar för hjärnan när den ska sova, och oftast kommer ljusförhållandena i sovrummet att “sköta sig själva”.

Detta kan dock bli problematiskt under både sommaren och vintern, då ljuset är inte konstant hela året. På vintern är det mörkt en stor del av dagen, och ofta är det då mörkt på morgonen. Detta gör att många har svårt att kliva upp på morgonen, och eftersom att det är mörkt en stor del av dygnet utvecklar många även en vinterdepression. Detta beror på att ljuset bidrar till att förse kroppen med viktiga D-vitaminer. Det man kan göra i sovrummet för att skapa en ljusare miljö är att skaffa en ljusterapilampa med väckningsfunktion. Lampan simulerar solens rytm och lyser gradvis upp sovrummet, precis som solen gör under de andra årstiderna.

På sommaren är problemet det motsatta. Det blir ljust mycket tidigt och gryningen inträffar redan vid tretiden på natten. Eftersom att ljuset påverkar hjärnan och får den att tro att det är dag kan det därför vara svårt att sova under de ljusa månaderna. Man kan dock enkelt lösa problemet genom att hänga upp mörka gardiner eller riktiga mörkläggningsgardiner i sovrummet. Man kan även använda en sovmask för ögonen för att stänga ute ljuset.

De som arbetar skift har dock en ständigt varierande dygnsrytm, och de är därför särskilt utsatta för sömnproblem.

Skärmtid 🖥

DatorskärmenMed tiden har det blivit en vana för många att ta med sig datorn till sängen och kolla de sista nyheterna eller mejlen, men detta är inte någon bra idé. Det onaturliga ljuset från datorn, och även från telefonen eller surfplattan, kan nämligen lura hjärnan till att tro att den ska vara vaken, och datorn kan därmed påverka vad hjärnan uppfattar som dag och natt.

Att använda skärmar under dagen har ingen effekt på nattsömnen. De kan däremot påverka sömnen om man använder dem under kvällen, och särskilt under timmarna precis innan man ska sova. Moderna skärmar har en mycket hög koncentration av blått ljus, som är väldigt intensivt. Denna intensitet påverkar hjärnan och kroppen och gör att melatoninhalten i kroppen sjunker. Melatonin är kroppens naturliga sömnmedel, och när mängden melatonin minskar blir man piggare och pulsen stiger.

Rekommendationen är därför att lägga undan skärmarna ett par timmar innan läggdags samt att inte ta med datorn eller surfplattan i sängen. Om du ändå måste använda dem bör du dra ner ljusstyrkan på skärmen, och det finns även mjukvara som kan reglera ljusmängden.


Välj rätt täcke och kudde

täcke och kudde

Ett täcke är inte bara ett täcke, och en kudde är inte bara en kudde. Om man investerar i sin sömn genom att köpa en ställbar säng skulle det vara synd att inte se till att ha ett bra täcke och bra kuddar också.

Den danska sängexperten Sengespecialisten skriver att det är mycket viktigt att välja täcke och kudde med omsorg, och baserat på deras råd berättar vi här hur man hittar precis rätt sorts täcke och kudde:

Täcket

Sengespecialisten skriver att det är mycket man ska tänka på när man väljer täcke. Ett bra täcke ska hålla personen tillräckligt varm om natten samt ha en bra passform och fyllning. Det finns olika sorters fyllningar i täcken, och detta är därför det första man ska titta på. Fibertäcken är billigast och enkla att tvätta. De är även allergivänliga, medan dun och fjädrar kan orsaka besvär för allergiker. Några nackdelar med fibertäcken är dock att de både isolerar och andas sämre.

dunDet finns även täcken med dunfyllning. Duntäcken är dyrare än fibertäcken och kan vara besvärliga att tvätta. De är väldigt lätta, vilket kan ha en positiv inverkan på sömnen, och de håller dessutom värmen riktigt bra. Duntäcken är därför särskilt bra under vintern, men olika duntäcken skiljer sig också åt. Det är till exempel bara ett fåtal duntäcken som är fyllda med enbart dun, och ofta innehåller de istället en blandning av större och mindre fjädrar. Man bör även tänka på att vissa dun är bättre och har högre kvalitet än andra.

Inom täckesbranschen talar man om bärigheten hos täcken, och detta är ett mått på hur bra de värmer. Det värderas på en skala från 2-16, och en hög bärighet innebär att täcket värmer bra och att dunen inte klumpar ihop sig.

TäcketEtt täcke med en hög bärighet är lätt, luftigt och isolerande, och täcken med fler dun än fjädrar kommer alltid att ha en högre bärighet. Om man vill ha ett täcke med en bärighet i toppen av skalan ska man investera i ett rent ejderdunstäcke, men då får man även räkna med ett högt pris. Sengespecialisten rekommenderar att man väljer ett täcke med en bärighet på tio eller högre.

Man bör även vara uppmärksam på en så enkel sak som täckets längd. Tumregeln är att täcket alltid ska vara 30 cm längre än ens egen längd. Många täcken är som standard 200 cm långa och 140 cm breda, och om man är runt 180 cm eller längre är standardstorleken därmed inte alltid ett bra val. Det finns dock även en del täcken som är 220 cm långa, och dessa kan då vara ett bättre alternativ.

Kudden

De flesta kan ha problem med att komma till ro på kudden när de äntligen kommer fram till hotellrummet efter en lång resa, och detta beror på att många behöver en väldigt specifik typ av kudde för att kunna sova ordentligt.

KuddenDanska Sengespecialisten rekommenderar att man väljer en hög kudde om man sover mest på sidan, eftersom att nacken då belastas mindre. Ju mer bredaxlad man är, desto högre kudde behöver man, och därför behöver män generellt sett högre kuddar än kvinnor.

Om man sover mest på rygg bör man ha en lägre kudde. En låg kudde ger nämligen mest stöd under nacken när man ligger på rygg, och man kan därför slappna av lättare. Detta gör även att ryggraden sträcks ut naturligt.

Om man sover på mage bör man också ha en låg kudde som inte har så mycket fyllning. Detta ger en bekvämare och mer naturlig komfort för nacken, och det motverkar en onaturlig krökning. Sengespecialisten rekommenderar dock inte att man sover på mage. Det är nämligen inte anatomiskt korrekt, och det belastar både nacke och rygg.


Sömn och träning 💤💪🏼🏃🏻‍♀️

Sömn och träningDet finns ett direkt samband mellan sömn och träning, och det går åt båda hållen. Träningen förbrukar kroppens energi och gör att den blir naturligt trött, och det krävs vila och återhämtning efter att man har motionerat. En av fördelarna med en ställbar säng är att man kan justera sin liggposition, och det är särskilt bra om man är fysiskt aktiv och tränar mycket. Detta gör nämligen att man kan anpassa sängen ordentligt om man till exempel har ömma muskler efter ett träningspass.

Detär dessutom en bra idé att köpa en dubbelsäng även om man bor ensam. En dubbelsäng är nämligen tillräckligt stor för att man ska kunna slappna av i hela kroppen och ligga i positioner som är bekväma för en kropp som behöver återhämtning. I en enkelsäng är detta svårare eftersom att utrymmet är mer begränsat.

Forskare har genomfört otaliga studier som alla kommer fram till ungefär samma slutsats. En grupp forskare från Stanford University har till exempel genomfört en studie bland äldre som klagar över sömnproblem. Ingen av dessa personer rörde på sig särskilt mycket, och därför tog forskarna fram träningsprogram till varje person. Dessa program innebar att de skulle vara måttligt aktiva under minst en halvtimme varje dag. Forskarna följde de äldre under en längre tid och fick snabbt in rapporter om att sömnkvaliteten hos deltagarna hade förbättrats avsevärt. Deras allmänna välbefinnande hade dessutom också blivit bättre.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla vuxna ska motionera flera dagar i veckan och sammanlagt komma upp i minst 150 minuter måttlig aktivitet varje vecka.

När man tränar mycket är det även viktigt att vila. Det är nämligen under sömnen som muskelmassan byggs upp igen efter belastningen av träningen, och när man sover förnyas även cellerna. Här kan många därför ha nytta av en ställbar säng, eftersom att den gör det möjligt att justera liggställningen tills det känns bra för de ömma musklerna. Tänk dock på att man inte bör träna eller vara mycket aktiv ett par timmar innan man går och lägger sig. Det får nämligen kroppen att gå upp i varv istället för att göra den tröttare, och detta kan göra att man får svårare att somna.


Tips för en bättre sömn – vad du bör och inte bör göra innan du går och lägger dig

Baserat på information från danska Vidensråd for Forebyggelse och National Geographic går vi här igenom ett par allmänna tips som kan förbättra din sömn. Vi berättar både vad du ska göra och vad du inte ska göra precis innan läggdags.

Det här bör du göra precis innan du går och lägger dig 👍🏼

Vädra – Vädra både på morgonen och precis innan läggdags för att få in frisk luft. 

Yoga eller mindfulness – När kroppen är avkopplad och i balans sover du bättre. Prova gärna yoga, mindfulness, andningsövningar eller avslappningstekniker.

Förbered kroppen för sömn – Försök att vara lugn och avslappnad en halvtimme till en timme innan du går och lägger dig. Stäng av elektroniken och kom till ro. Du kan även sätta dig i en lugn miljö och läsa dagens tidning eller en bok som inte är alltför spännande. Intensiva kriminalromaner kan till exempel hålla dig vaken istället.

Känn efter om du är trött – Man kan inte sova om man inte är trött, och även om det kan vara frustrerande när man ska upp tidigt dagen efter ska man inte försöka tvinga fram sömnen. Det fungerar helt enkelt inte. Läs istället en tidning eller en bok, men låt mobiltelefonen vara. Elektroniska apparater gör dig nämligen bara piggare med sitt blåa ljus.

Te  Vissa tycker om att dricka en kopp te sent på kvällen. Man kan eventuellt brygga te av lugnande örter som kan göra kroppen mer avslappnad bara man känner doften av dem.

Låt sinnet vila – Man kan inte sova när tankarna virvlar runt i huvudet. Skriv istället ner alla tankar i ett block och låt dem övernatta där.

Ett varmt bad – Ett trevligt och ostört bad, gärna i badkar, kan få kroppen att slappna av.

Professionell hjälp  Om du har ihållande och mycket besvärande sömnproblem kan du uppsöka läkare eller annan professionell hjälp.

Det här bör du integöra innan du går och lägger dig ⛔️

Dricka kaffe – Kroppen påverkas mycket av koffein. Det stimulerar kroppen och framkallar en energiboost.

Dricka alkohol – Alkohol kan både göra kroppen slö och ge den mer energi, men det kan även göra att du sover oroligt. 

Äta mat – En tom och kurrande mage kommer att hålla dig vaken, så ät något litet om du är jättehungrig. Annars bör du dock inte äta innan du går och lägger dig. Mat ger nämligen kroppen ny energi, och särskilt fett och socker håller kroppen vaken.

Motion – Motion är hälsosamt för kroppen, och en trött kropp sover bättre. Fysisk aktivitet får dock även kroppen att vakna till, och därför bör man inte motionera precis innan man ska sova. Rör istället på dig under dagen så att kroppen blir naturligt trött och utmattad.

Sömntabletter – Undvik sömntabletter i största möjliga mån, och använd dem bara om det verkligen är nödvändigt. Sömntabletter ger nämligen en onaturlig sömn och försätter kroppens reningsprocesser ur balans.

Dator ochtelefon – Det konstgjorda ljuset från skärmen påverkar hjärnans uppfattning av vad som är natt och dag. Det gör även att koncentrationen av ämnet melatonin minskar i kroppen, vilket leder till att man känner sig piggare.

Läs också: Tyngdäcke


Tidigare recenserade produkter som utgått

Nedan hittar du produkter som vi har lyft fram i tidigare guider, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av för närvarande. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm – 5-zons pocketsystem, tyst Linak-motor och OEKO-TEX certifierade material

Det mest bekväma valet

 

 

Det finns mycket gott att lyfta fram kring Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm. Den här danskproducerade sängen har ett imponerande pocketsystem med fem komfortzoner samt en energieffektiv Linak-motor som är tystlåten. Allergisäkra tyger, en tvättbar bäddmadrass och en händig trådlös fjärrkontroll ser till så att det finns mycket att tycka om hos Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm.

 • Dansktillverkad ställbar säng av hög kvalitet
 • Avancerat 5-zons pocketsystem
 • Kraftig trästomme av svensk furu för god stabilitet

Att tänka på innan du köper Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm

De rätta bäddmåtten för ditt sovrum
Du bör välja en säng som finns i olika storleksvarianter så att du aldrig behöver kompromissa med bäddmåtten. Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm går att beställa i en av sju olika storlekar, och antingen som enkelsäng eller dubbelsäng.

Allergisäkerhet
För vissa kan det vara av yttersta vikt att välja just en allergivänlig säng, och detta kan Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm stå till tjänst med. Tack vare sina OEKO-TEX certifierade tyger har du här en allergisäker ställbar säng i ett elegant format.

Vad säger konsumenter och experter om Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm?

Expertrecensioner finns för närvarande inte att hämta, men om du är ute efter en komfortabel säng i allergisäkra OEKO-TEX certifierade material kan detta vara ett bra val för dig. Med en tyst Linak-motor och en trådlös fjärrkontroll som smidigt dras nytta av kan du justera sängen precis hur du vill.

Fördelar

 • Trådlös fjärrkontroll
 • Allergisäker
 • Tvättbar bäddmadrass
Nackdelar

 • Endast tillgänglig i två färger

Konsumentmagasinets bedömning

Här hos Konsumentmagasinet rekommenderar vi Kinnabädden Jupiter Ställbar säng 160x200cm om du är intresserad av en högkvalitativ säng med en stilren design. Välj mellan tre färger, sju storlekar och en lång rad fasthetsnivåer så att den ställbara sängen känns rätt för dig. Justera även huvud- och fotänden på ett smidigt sätt med hjälp av den trådlösa fjärrkontrollen.

Specifikationer:
Från märket Kinnabädden
5-zons pocketsystem
OEKO-TEX certifierade tyger
Linak-motor
Trådlös fjärrkontroll ingår
Sju storlekar att välja mellan


Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Elektrisk Säng

Carpe Diem Beds Saltö - Ställbar säng

 

Att sängen ser stilig ut råder det ingen tvekan om, men det som produkten verkligen kan skryta om lite extra är den komforten som den har möjligheten att erbjuda. Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng är nämligen en justerbar säng där du själv bestämmer lutningen för att få det perfekta ryggstödet och fotstödet. 

Madrassen och dess struktur
Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng blir din bästa vän när du vill koppla av efter en lång dag. Du kan justera sitt- eller liggställningen och få ett ypperligt stöd med hjälp av Contour Pocket Systemet och de dubbla madrasserna. Som en extra säkerhet ingår en 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott tillsammans med en 10 års garanti på motorn.

Mer om bäddmadrassen
En säng är inte helt komplett utan en bäddmadrass, och just därför gläds vi åt att informera om hur en premium bäddmadrass ingår när du beställer Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng. Njut av en riktigt skön bäddmadrass medan du ställer in sängen för att få en utmärkt sitt- eller liggställning. Vill du att det ska bli ännu mysigare? Använd sängens inbyggda nattbelysning!

Speciella egenskaper och funktioner
Om det finns en viss färg, storlek eller madrassfasthet som du verkligen vill ha är det nästintill en garanti att det finns en Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng för dig. Den här sängen finns trots allt att välja i en av 16 färger, och storlekarna finns det hela 14 av. Dessa täcker både enkelsängar och dubbelsängar så att ditt sovrum blir inrett precis så som du vill ha det.

Fördelar

 • Premium sengemadras
 • 10 års garanti på motor/25 års garanti mot ram- och fjäderbrott
 • Behaglig nattbelysning som kan tändas vid behov
Nackdelar

 • Sängben måste beställas separat
 • Leveranstid på 6-8 veckor

Utvalda specifikationer

LED-belysning under sängen
Premium bäddmadrass ingår

Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk
Medium
Fast


Ställbar säng AYA-05

 • Ställbar säng som kan analysera ens sömn

Ställbar säng AYA-05.
Vid tillverkning av den ställbara sängen AYA-05 har det sannerligen lagts krut på innovation. Sängen är framställd i Sverige av varumärket Sleeping World och agerar både som en ställbar säng samt som ett underlag som analyserar ens sömn. Sängen kommer utrustad med de senaste motorerna som har en 10 års garanti, och tack vare klämskyddet förhindras olyckor när sängen justeras.

Sängjätten erbjuder just nu den ställbara sängen AYA-05 till ett pris som har reducerats med 15 %. Med andra ord kan man få storleken 180 x 200 för 67 983 kronor, nedsatt från 79 980 kronor. Vid beställning hos Sängjätten får man testa på sängen i 100 dagar. Om man sedan ångrar sig hämtas sängen upp kostnadsfritt, och man får pengarna tillbaka. Även räntefria och avgiftsfria betalningar är en stor fördel vid köp hos Sängjätten.

Madrassen och dess struktur
Den ställbara sängen AYA-05 har en mellanmadrass som är framställd i längssamlad 3-zonad pocketfjädring. De tre olika zonerna ser till så att sängen anpassar sig efter ens olika kroppsdelar så att man får det perfekta stödet både vid huvudet, axlarna, höfterna och benen. Då AYA-05 som sagt är ställbar bestämmer man även själv lutningen på sängen.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen som AYA-05 använder går under namnet ZipTop® AYA 05 Talalay Latex. Här är det tal om en smidig bäddmadrass som aldrig glider eller ändrar position. Detta är tack vara ZipTop® funktionen, och med Talalay naturlatex på insidan får madrassen en lång livstid tillsammans med en ypperlig andningsförmåga.

Speciella egenskaper och funktioner
Den stora lockande egenskapen med den ställbara sängen AYA-05 är dess möjlighet att analysera ens sömn med hjälp av en medföljande smart sensor. Denne bjuder på råd kring hur man få den bästa möjliga sömnen baserat på ens individuella sömnmönster. Sensorn har förmågan att kontrollera ens andning, rörelser, hjärtslag, rummets temperatur, luftfuktighet och mer därtill så att man alltid är väl medveten om hur man på bästa sätt kan optimera ens sömn. Välj mellan fem olika färger och få den förträffliga ställbara sängen AYA-05 redan idag!

Storlekar och fastheten

Den ställbara sängen AYA-05 är tillgänglig i följande storlekar:
 120 x 200
 120 x 210
 180 x 200
 210 x 200
 210 x 210

Den ställbara sängen AYA-05 är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Mjuk
 Medium
 Fast


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka ställbara sängar rekommenderas?

Regent, AYA-05, W5, Monza, Iniö

🧐 Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng är helt enkelt en säng som kan höjas och sänkas. Sängen är försedd med en motor som gör det möjligt att ställa in huvudändan och fotändan på sängen precis som du vill. Eftersom att motorn är “hjärtat” i en ställbar säng är det viktigt att du väljer en modell med högkvalitativ motor och motorgaranti. Om du köper en för billig ställbar säng finns risken att sängen har en kortare livslängd och sämre potential.

🤔 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta