Ställbar Säng Test 2020 – Hitta den bästa ställbara sängen

0

Med cirka 8 timmars sömn varje natt tillbringar du i genomsnitt 227.468 timmar av livet i din säng! Det innebär att du totalt spenderar 26 år av ditt liv på att sova. Att du få tillräckligt mycket sömn har en stor betydelse för din livskvalitet. Därför är det också viktigt att du ser till att få en bra och djup nattsömn, och det kräver en bra säng och de rätta förutsättningarna att sova under.

Konsumentmagasinet.se tittar i denna stäbllbara säng test, tillsammans med Bättre Nätter, närmare på den ställbara sängen, som är en sängtyp som många väljer för att den har många smarta funktioner. De flesta upplever även att de får en bättre nattsömn när de växlar över till en ställbar säng.

Vi tittar närmare på ett antal ställbara sängar, där du får riktigt hög kvalitet för pengarna. Vi ger dig också en guide över vad du bör vara uppmärksam på när du köper en ny ställbar säng, och går även in på hur du får den bästa nattsömnen, samt vad sömn gör för bra saker med din kropp.

Den här artikeln om ställbara sängar innehåller:
🔸 Vad du ska tänka på när du köper en ny ställbar säng
🔸 Genomgång av hur en ställbar säng fungerar
🔸 Genomgång av ett antal ställbara sängmodeller
🔸 Sömnguide: varför är sömnen så viktig?
🔸 Tips för att sova bättre om nätterna


Vad är vikigt när jag köper en ställbar säng?  

När du ska köpa en ny ställbar säng, är det viktigt att du är uppmärksam på en rad olika saker:

Välj en bra och stabil motor från en känd tillverkare
Det är bland annat viktigt att du ser till att sängen innehåller en bra och stabil motor från en välkänd tillverkare.
Danska Linak och tyska Okin, är två av de motorer som är kända för sin höga kvalitet och stabilitet. Dessa motorer kännetecknas generellt av att de är mycket tysta och pålitliga.

Det är viktigt att inte kompromissa när det gäller motorn, då de billiga “Kina-motorerna” har en tendens att lättare gå sönder, och de är ofta mer högljudda.

Ställbar botten
En annan fördel är om sängbotten är försedd med glidskydd, som försäkrar att madrassen inte glider ur position. Genom att ha ett glidskydd, hålls madrassen automatiskt kvar i rätt läge.

En annan sak du bör vara uppmärksam på i den ställbara botten, är kvaliteten på lamellerna. Samtidigt är det viktigt att du väljer lameller som är justerbara. Det gör att du kan finjustera sängen, både i huvudgaveln och fotändan.

Val av fjädrar
Det finns en mängd olika fjädrar på marknaden. Vi rekommenderar att du tittar efter en säng med antingen pocketfjädrar eller multipocketfjädrar. De ger ett riktigt bra stöd, vilket är otroligt viktigt för en bra nattsömn.

Om du väger mer än 95 kg, rekommenderar vi alltid att du köper en säng med multipocketfjädrar, då den innehåller fler fjädrar per kvadratmeter och därmed bättre kan stödja din vikt.


Ställbar säng Guide: Vilka sängar rekommenderas?

Vi har här valt att lyfta fram 5 olika ställbara sängar, som vi kan rekommendera tack vare deras höga kvalitet och bra pris. De är kort sagt sängar, som vi anser vara billiga i förhållande till deras kvalitet.

Väljer du en av dessa 5 sängar, är du garanterad en av marknadens bästa ställbara sängar. Alla de presenterade sängarna innehåller kvalitetsmotorer, vilket är viktigt för dig, som vill ha en bra säng, som du fortsätter att vara nöjd med i det långa loppet. Alla sängar är dansktillverkade.


Ideel Komfort ställbar säng

Ideel Komfort ställbar säng använder en helt ny typ av resårmadrass med hela sju komfortzoner med ett dubbelt skikt av pocketfjädrar. Fjäderantalet ligger på 220 per kvadratmeter och skikt.

Sju komfortzoner, dubbla fjäderskikt och hybridskum i resårmadrassen

Vanligtvis har resårmadrasser fem komfortzoner men i och med utökningen med två extra komfortzoner är det möjligt att optimera sovkomforten ytterligare. Varje enskild komfortzon stöttar upp de delarna av kroppen som normalt sett får lite mindre stöd när du ligger i sängen. Det gäller särskilt ryggen, ländryggen, nackkotor och ben.

I motsats till det bidrar andra komfortzoner i resårmadrassen att axlar och bäckenet kan sjunka djupare i madrassen. Därmed ligger du alltid med rak ryggrad och nacke vare sig du ligger på ena sidan eller på rygg.

Utöver de dubbla fjäderskikten och de två extra komfortzonerna, innehåller resårmadrassen hybridskum som ger extra stöd och bättre temperaturkontroll för kroppen. Det förhindrar att du blir för varm när du ligger i sängen. Skumlagret runt om de dubbla fjäderskikten ger dessutom en bättre miljö, med avseende på hygien, i sängen.

Holistisk sängdesign

Holistisk sängdesignUtöver en genomtänkt design av resårmadrassen är även sängens formgivning samt tyg- och färgval väl genomtänkt.

Det är gjort för att säkerställa att sängen ger ett lugnt, behagligt och komfortabelt intryck när den står i ditt sovrum. På så sätt blir det mer harmoni och lugn runt dig när du ska sova. Sängen är alltså avskalad på allt överflödigt innehåll och designmässiga uttryck som inte har något omedelbart bruksvärde.

Men det betyder inte att Ideel Komfort inte särskiljer sig från andra sängar inom samma kategori. Sängstommen är väsentligt nättare än på andra ställbara sängar, vilket gör att sängen tar mindre plats. Den är heller inte mycket högre än andra sängar, trots det dubbla lagret med fjädrar i resårmadrassen.

Det är värt att notera att den här ställbara sängen är utrustad med den solida och hållbara Linak TD4-motorn för att styra sängens ställbara madrass. Linak är en danskproducerad sängmotor som hör till de bästa i världen.

25 års garanti och 30 dagars byte av fastheten på resårmadrassen

Som på alla andra av Bedre Nætters toppmodeller gäller 25 års garanti på brott på sängramen och fjädrarna. Samtidigt lämnas det fem års garanti på den kraftfulla Linak TD4-motorn som annars bara används i sjukhussängar.

Precis som vanligt lämnar Bedre Nætter 30 dagars utbytesrätt på resårmadrassens fasthet. Det innebär att om du har valt fel fasthet kan du, mot en mindre kostnad som täcker frakt- och hanteringskostnader, få madrassen utbytt.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan läsa mer om Ideel Komfort här. 


Ideel Harmoni ställbar säng

Ideel Harmoni är en ställbar säng från Bedre Nætter, som ger dig riktigt bra kvalitet till ett mycket bra pris. Här har det varken kompromissats med design eller kvalitet. Det betyder att du inte bara får en ställbar säng med hög sovkomfort utan även en snygg och stilren möbel till ditt sovrum.

10 cm träram och 19 cm höga ben

Den ställbara ramen i Ideel Harmoni är 10 cm tjock och tillverkad i trä. Samtidigt ger de 19 cm höga benen en behaglig i- och urstigningshöjd i sängen, även när du har sängen i helt plant läge.

På grund av den starka ramdesignen och de förhållandevis höga benen, gör den stilrena och minimalistiska designen att Ideel Harmoni tar mindre plats än andra ställbara sängar.

Tre-skikts ställbar säng

Sängens bäddlager består, utöver sängstommen, av en resårmadrass och en bäddmadrass. Resårmadrassen är uppbyggd med 250 pocketresårer per kvadratmeter, indelade i fem komfortzoner allt för att säkerställa att din rygg och nacke får en optimal och rak position när du ligger ner.

När det kommer till bäddmadrassen kan du välja mellan en latex- eller Celcius-skummadrass, som båda har en tjocklek på 40 mm. Latex-madrassen ger ett svalare sovklimat då den är bättre på att leda bort värmen från kroppen och tillåter huden att andas.

Om du har problem med att du blir varm på nätterna ska du välja latex-varianten. Ifall du tillhör dem som ofta ligger och fryser i sängen ska du välja den varmare Celcius skummadrassen som bäddmadrass.

För en blygsam extraavgift kan du få en bäddmadrass som räcker över båda madrasserna. För att du ska kunna nyttja ställbarhetsfunktionen är madrassen smart utformad med en slits mitt i madrassens ovandel. Det gör att det går att reglera de ställbara resårmadrasserna individuellt.

Det innebär att du till exempel kan ställa in din sida av sängen så att du kan sitta upp och läsa en bok medan din partner kan lägga sig och sova, utan att ni får problem med den gemensamma bäddmadrassen. När både sängbottnarna är i bottenläget får ni en härlig plan yta i sängen, nästan helt utan den irriterande skarven i mitten. Den skarven som nästan alltid är ett irritationsmoment i ställbara dubbelsängar.

15 års garanti och byte av fasthet i upp till 30 dagar

Att det är kvalitet rakt igenom accentueras inte minst av att tillverkaren lämnar 15 års garanti på brott på pocketfjädrarna och sängstommen. Utöver det lämnas det fem års garanti på sängens motor.

Slutligen har du möjlighet att byta ut den ena eller båda madrasserna i sängen om du upptäcker att du har valt fel fasthetsgrad. Det kostar bara en liten summa som täcker transport- och hanteringskostnader.

Ideel Harmoni finns i de här storlekarna:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan läsa mer om Ideel Harmoni här. 


Senses Nova

senses nova elevationsseng

Du kan läsamer om Senses Nova här

Notera: Den ställbara sängen Senses Nova är just nu på rea hos återförsäljaren. Man kan till exempel spara 38% på en säng i storleken 180 x 200 cm. Ordinarie pris är 44 999 kr, men nu kostar sängen istället 27 998 kr. 

Senses Nova tillverkas i Danmark och är en ställbar säng i absolut toppklass. Detta märks även märks på priset, och om man vill ha en av marknadens bästa sängar är Senses Nova ett bra alternativ. Det här är nämligen en högkvalitativ säng som är tillverkad av de allra bästa materialen.

Sjukomfortzoner

För att kroppen ska få ett bra stöd har Senses Nova hela sju komfortzoner, och detta gör både att man sover bättre och får en bättre livskvalitet i vardagen. Komfortzonerna är områden på madrassen som ger ett specialanpassat stöd för varje kroppsdel.

Zonerna avlastar de olika kroppsdelarna på olika sätt. Skuldrorna och nacken – som behöver mest stöd – får därmed ett annorlunda stöd än till exempel ländryggen eller benen. Senses Nova har dessutom en hybridstoppning med dubbla fjäderskikt för bästa komfort.

Individanpassad säng

Individanpassad sängSenses Novaär en ställbar säng, och med en fjärrkontroll kan man därför ställa in sängens utformning som man vill. Detta sker med hjälp av teknik från det danska företaget Linak, och Linak-motorn är både driftsäker och ger användaren stora möjligheter att anpassa sängens utformning. Med den här motorn kan man nämligen själv bestämma hur sängen ska justeras, och man kan därmed få en liggställning och stöd som är precis som man vill ha det.

Man kan även höja sängen till en sittande position om man till exempel vill läsa, titta på TV eller dricka en kopp morgonkaffe i sängen.

Tre madrasser

Senses Nova består av tre olika madrasser: en ramsäng, en resårmadrass och en bäddmadrass. Ramsängen har pocketfjädrar, och här finns även motorn. Den här delen av sängen är väldigt robust och hållbar. Ovanpå ramsängen finns resårmadrassen, och även den innehåller pocketfjädrar. Detta säkerställer att man får en ergonomisk liggställning som är bekväm och ger ett bra stöd, och fjädrarna är omgivna av ett andningsbart hybridskum.

Tack vare detta och de sju komfortzonerna är man därmed garanterad en riktigt bra komfort. Högst upp finns bäddmadrassen med en tjocklek på 6 cm. Den här madrassen har direktkontakt med kroppen, och man kan välja mellan två olika sorter: antingen memoryskum eller latex.

Fördelar med Senses Nova:
🔹 Mycket hög kvalitet
🔹 Sjukomfortzoner
🔹 Motor och teknik från Linak
🔹 Ramsäng och resårmadrass med pocketfjädrar
🔹 Välj mellan två olika bäddmadrasser

Senses Nova finns i följande storlekar:
180 x 200
180 x 210

Du kan läsa mer om de olikaSenses Nova-sängarna här.


Anatomic

Anatomic

Notera: Den ställbara sängen Anatomic är just nu på rea hos återförsäljaren. Man kan till exempel spara 42% på en säng i storleken 180 x 200 cm. Ordinarie pris är 59 999 kr, men nu kostar sängen istället 34 999 kr.  

Om man är ute efter en ställbar säng med en fantastisk kvalitet är Anatomic ett lämpligt alternativ. Den här modellen är nämligen en ställbar säng i lyxklass, och den ger ett perfekt stöd och avlastning för hela kroppen. Anatomic tillhör inte marknadens billigaste ställbara sängar, men för priset är man garanterad en lyxkvalitet utöver det vanliga. Själva sängen är dessutom otroligt robust, vilket också ökar komforten och ger bättre stöd och avlastning.

Individanpassat stöd

Individanpassat stödAnatomic är en helt optimal säng som ger ett personligt stöd och anpassar sig efter kroppens konturer. Den har 500 Anatomic-pocketfjädrar per kvadratmeter och sju komfortzoner, och detta gör att sängen avlastar kroppen precis där det behövs. Detta är unikt för Anatomic-sängen, och den beskrivs även som en “intelligent ställbar säng”. Den är framtagen i samarbete med fysioterapeuter och ortopediska specialister.Man har alltså lagt mycket fokus på kroppens anatomi, vilket är en stor fördel för konsumenten.  Sängen anpassar sig efter liggställningen och man är därför garanterad en komfort i toppklass. Anatomic finns i tre olika fastheter – Medium, Fast och Xtra Fast – och man ska välja fasthet baserat på sin egen kroppsvikt.

Utöver ett personligt anpassat stöd är Anatomic även känd för sina ventilerande effekter. De andningsbara lagren ser till att ventilationen går genom hela sängen och att varken fukt eller värme stannar kvar. Sängen har därför alltid en behaglig temperatur, vilket är optimalt för nattsömnen.

Ställbarhetskomponenter av hög kvalitet

De viktigaste delarna i en ställbar säng är förstås de ställbara komponenterna, och dessa håller toppklass i Anatomic. Sängen har både en massiv träram och ett ergonomiskt mönster som är uppdelat i sju olika komfortzoner, och Anatomic kan höjas i både huvudändan och fotändan. Sängen kan därmed ställas in precis som man vill ha den för att man ska kunna ligga så bekvämt som möjligt.

Allergivänlig bäddmadrass av latex

Allergivänlig bäddmadrass av latexEftersom att man ligger direkt på bäddmadrassen är den en viktig del av sängen. Bäddmadrassen på Anatomic heter Gelpulse och är tillverkad av latex, vilket gör att den både är allergivänlig och ger ett bra och bekvämt stöd för alla som provar sängen.

Bäddmadrassen innehåller även kylande gelpärlor, och sängen håller därför alltid en perfekt temperatur. Den här bäddmadrassen leder snabbt bort svett och fukt, och Gelpulse-madrassen är därför även slitstark och kan hålla i många år framöver.

Fördelar med Anatomic:
🔹 Otroligt högkvalitet
🔹 Sjukomfortzoner
🔹 500 Anatomic-pocketfjädrar per kvadratmeter
🔹 Bäddmadrass med gelpärlor
🔹 Finns i tre olika fastheter

Anatomic finns i följande storlekar:
90 x 200
180 x 200
180 x 210


Sirius Black

sirius black Du kan läsamer om Sirius Black här

Om man är ute efter en snygg och elegant ställbar säng ärSirius Black ett bra alternativ. Modellen är en lyxigare säng, och den har därför även ett högt pris. I gengäld får man dock en högkvalitativ säng som är både robust och bekväm, och den ger ett riktigt bra stöd för kroppen.

Kan användas till mycket

Kan användas till mycketSirius Black är inte utformad för att enbart sovas i, även om sömn förstås är sängens huvudsakliga syfte. Den här sängen har 220 fjädrar per kvadratmeter, och dessa är fördelade över madrassen i fem olika komfortzoner. Detta ger ett bättre stöd för kroppen och gör att man ligger bättre i sängen. Det faktum att Sirius Black är en ställbar säng ökar dock modellens användningsområden, och man kan alltså göra annat än att sova i den här sängen.

Sirius Black är utrustad med en Linak-motor som kontrolleras med en trådlös fjärrkontroll, och med den kan man justera sängen efter behov. Detta kan till exempel vara när man försöker hitta en bra sovställning, men även när man vill sitta upp i sängen. Sirius Black är nämligen byggd för att man ska kunna sitta upp och till exempel läsa eller titta på TV innan man somnar, och på morgonen kan man sedan höja sängen igen och äta frukost eller dricka morgonkaffet i sängen.

Anpassad till ett kyligt klimat

Sirius Black tillverkas i Horsens,som ligger i Danmark, och man har därför fokuserat på det nordiska klimatet i utformningen av den här modellen. Madrassen i Sirius Black har därför en temperaturreglerande stoppning av CoolTex, och för konsumenten innebär det här att sängen värmer på vintern och är svalare på sommaren. Madrassen ger även en bra ventilation, vilket gör att man alltid får sova i ett så bra klimat som möjligt. Tanken är att man ska kunna använda sin Sirius Black-säng i många år framöver, och madrassen är därför även vändbar för att sängen ska få en längre livslängd.

Stöd för hela kroppen

Sirius Black har som sagt fem olika komfortzoner med pocketfjädrar, och detta innebär att hårdheten varierar beroende på hur mycket stöd de olika zonerna ska ge. Varje zon är anpassad för en viss del av kroppen, och zonen för nacken och skuldrorna är därmed annorlunda än den för benen. Nacken och skuldrorna ska ligga bekvämare, och detta tar komfortzonerna hänsyn till.

Sirius Black finns i två olika fastheter – medium och fast – och vilken fasthet man ska välja beror på vad man väger. Man kan även välja mellan tre olika bäddmadrasser för att få sängen så individanpassad som möjligt.

Fördelar med Sirius Black:
🔹 Snygg och elegant säng
🔹 Tillverkad i Danmark
🔹 Ställbar säng med Linak-motor
🔹 TemperaturreglerandeCoolTex-stoppning
🔹 Fem stödjandekomfortzoner
🔹 Välj mellan tre olika bäddmadrasser 

Sirius Black finns i följande storlekar:
160 x 200
180 x 200 

Du kan läsamer om sängen här.


Jupiter No.1 – En billig ställbar säng i hög kvalitet

Med Jupiter No. 1 får du, i vår mening, riktigt mycket ställbar säng för pengarna. Den har allt du har användning för, när du ska få en bra nattsömn.

Trots sitt låga pris, är sängen tillverkad i Danmark, och innehåller även en dansktillverkad Linak-motor, vilket gör att du får en mycket tyst motor som kan kontrolleras trådlöst.

Sängen är försedd med individuella pocketfjädrar, vilket är ett alldeles utmärkt  val, som ser till att din kropp får ett optimalt stöd.

Madrassen:

Du kan välja mellan fast och medium fasthet på sängens madrass. Fastheten väljs utifrån din vikt, och avgör hur mycket stöd madrassen ger din kropp.

Väger du under 75 kg, rekommenderas det att välja en madrass i medium fasthet. Väger du mellan 75 och 95 kg, bör du välja en madrass i fast fasthet. Väger du över 95 kg, bör du välja en fast madrass med multipocketfjädrar.

Bäddmadrassen:

När det kommer till bäddmadrassen, kan du välja mellan en Celcius/Memory Foam bäddmadrass, eller en latex bäddmadrass till sängen.

En latex bäddmadrass är det mest populära valet. Det är en elastisk madrass, som ger ett riktigt bra stöd, och den är lämplig för alla vikttyper. Samtidigt tillåter den kroppen att andas, och leder bort svett under sömnen, så att du inte blir för varm.

En Celcius/Memory Foam bäddmadrass använder sig av din kroppsvärme för att forma sig, vilket innebär att madrassen formas mer efter kroppen, vilket i sin tur leder till att du rör mindre på dig under natten på denna typ av madrass. Dock så lagrar den också mer värme, vilket kan ge dig problem med värme och svett.

Jupiter No. 1 finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika Jupiter- ställbara sängarna här.


Venus 1 – En ställbar säng i absolut toppklass

Venus är ännu en dansktillverkad ställbar säng, producerad av European House of Beds i Hedensted. Venus anses vara en ställbar säng i lyxklass, och är ett riktigt bra köp om du önskar maximal sovkomfort. Jämfört med Jupiter-serien, får du en säng av lite högre kvalitet när du väljer en Venus-modell. Så väljer du en ställbar Venus-säng, får du en av marknadens absolut bästa sängar.

Motorn:

Motorn är i denna modell också tillverkad av danska Linak, som tillverkar några av världens bästa motorer till ställbara sängar. Särskilt för denna modellen har de utvecklat en app, som du kan använda för att kontrollera och finjustera inställningarna av sängbotten med.

Madrassen: 

Som madrass får du en multipocket-madrass, som ger en helt otrolig komfort. Den ger ett fantastiskt stöd åt kroppen, som försäkrar att du har de bästa möjligheterna för att få en bra nattsömn.

En särskild finess med madrassen i Venus-sängen är att den har latexstoppning runt fjädrarna. Det ger sängen en längre livslängd, och garanterar dig även en betydligt bättre sovkomfort.

Bäddmadrassen: 

Till Venus No. 1 kan du välja mellan en Celcius memoryskum, eller latex bäddmadrass med 60 mm kärna. För en liten extra kostnad kan du få bäddmadrassen som individuella bäddmadrasser till varje sida av sängen. Det ger dig de bästa möjligheterna för att justera sängen efter era individuella behov.

Venus 1 finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 90 X 210
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Venus-sängarna här.


Venus Mayan – En ställbar säng med 100 % ekologisk bäddmadrass i naturlatex

En speciell ställbar säng i Venus serien är Venus Mayan. Det är den ideala sängen för allergiker, då bäddmadrassen är tillverkad av ekologiskt naturlatex. Samtidigt har den ett temperaturkänsligt cooltex-skum runt fjädrarna, så att du får en bättre sovkomfort, och längre livslängd på madrassen.

Motorn: 

Precis som de andra sängarna i Venus-serien, använder sig  denna säng av en Linak-motor med möjlighet för styrning och finjustering via en app från din iPhone-telefon.
Samtidigt är sängramen högre än hos vanliga sängar, så att du får lättare att komma i och ur sängen, utan att behöva justera höjden på sängen.

Madrassen: 

Själva madrassen i den ställbara sängen är utrustad med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det ger en mycket noggrann och exakt anpassning till din kroppsbyggnad och liggställning i sängen. Varje fjäder reagerar helt individuellt, och madrassen kan fås med olika fastheter på de olika sidorna av sängen, för det är sällsynt att du och din partner ska ha samma fasthet på madrassen.

Bäddmadrassen: 

Bäddmadrassen är, som redan nämnt, ett helt kapitel för sig, eftersom den använder det så kallade Mayan Green ekologiska naturlatexet som kärna. Kärnan är på hela 60 mm, vilket är mycket tjockare än i många andra latexmadrasser.

Den tjocka latexkärnan gör att bäddmadrassen bättre anpassar sig efter dina kroppsformer, då den tjockare kärnan har lättare att stötta och göra plats för kroppen. Därmed avlastas kroppens tryckpunkter på madrassen bättre, så att du slipper få ömma leder och ben av att sova i sängen.

Samtidigt gör den ekologiska naturlatexen sängen betydligt mer allergivänlig, liksom den även leder bort värme och fukt från kroppen bättre än andra typer av bäddmadrasser.

Venus Mayan finns i följande storlekar:
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Venus Mayan-sängarna här.


Senses Classic – En populär klassiker

Senses Classic är en av de populärare ställbara sängarna på grund av det goda förhållandet mellan pris och kvalitet – och så har det varit i några år. Mot en extra avgift kan den anpassas med olika typer av sänggavlar och gavelkuddar.

Motorn: 

Även denna ställbara säng använder en motor från danska Linak med trådlös fjärrkontroll. Som med alla andra Linak-motorer får du fem års garanti på motorn, och då motorn är underhållsfri, finns det inget du måste hålla koll på som rör underhåll.

Madrassen: 

Madrassen i denna klassiska ställbara säng ger dig hela 254 pocketfjädrar per kvadratmeter. Därmed anpassar sig madrassen med hög noggrannhet efter din kropp, så att du får en bekväm liggställning oavsett hur du ligger i sängen. Stoppningen består av 25 mm skum, och det är inbyggt 5 komfortzoner i madrassen, som stöttar extra under de mest utsatta punkterna på din kropp.

Bäddmadrassen: 

Som bäddmadrass kan du välja mellan en Celcius memoryskum-madrass, eller en bäddmadrass med en kärna av latex. Mot en extra avgift kan du få separata bäddmadrasser till de två sidorna av sängen, så att ni bättre kan anpassa sängen efter era personliga preferenser.

Alla de mekaniska komponenterna i denna ställbara sängen är även dessa danskproducerade, hos världkända Linak, som har producerat komponenter i Danmark sedan 1907.

Du får en motor som både är energivänlig och riktigt tyst i drift, där du kan vara helt säker på att kvaliteten är av absolut världsklass.

elevationsseng madras

Såhär är madrassen uppbyggd – i fyra lager.

Senses Classic finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Senses-sängarna här.


Senses Lux  – En ställbar säng i lyxklass

Lyxupplagan av Senses-serien heter Senses Lux, och här får du verkligen en lyxig ställbar säng med smarta inbyggda finesser, som du inte ser hos många andra ställbara sängar. Bortse dock inte från priset, som trots den mycket lyxiga känslan är överraskande lågt

Du kan välja mellan fyra olika bentyper till sängen, och genom tillköp kan du även välja mellan fyra olika utformningar på sänggaveln.

Motorn: 

Som alltid kommer motorn från Linak. Bara det att det ges 5 års garanti, talar för kvaliteten. Det är en väl beprövad motor, som även finns i så gott som alla sjukhussängar, som står på många danska och andra utländska sjukhus. Det blir inte mer driftsäkert än så!

Madrassen: 

Madrassen är utrustad med 254 pocketfjädrar per kvadratmeter, som säkerställer en optimal liggkomfort natt efter natt med sina 5 komfortzoner. Madrassen kan fås i två hårdheter, och du kan välja hårdhet individuellt för varje madrass, utan extra kostnad.

Samtidigt har lamellbotten under madrassen en extra smart möjlighet för att ge dig ett extra nacklyft. Det kan kopplas in individuellt på varje sida av sängen, och gör det möjligt att få en lite högre huvudända på sängen, utan att det skapas en besvärlig kant, eller att du ska behöva bråka med flera kuddar.

Bäddmadrassen: 

Som bäddmadrass kan du välja mellan Celcius memoryskum, eller en latex-bäddmadrass. Båda bäddmadrass-typerna kommer med en extra tjock kärna på 60 mm, som just kännetecknar ställbara, och andra sängar i lyxklassen.

Senses Lux finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se urvalet av de olika ställbara Senses-sängarna här.


Så fungerar en ställbar säng

En ställbar säng är en avancerad teknisk konstruktion, som gör det möjligt att anpassa sängen exakt efter din kropp och de behov du har för att stödja den under sömnen.

Den ställbara sängen är uppbyggd som en traditionell säng, med en tredelad sängbotten:

🌀 En huvudända som kan lutas upp och ner, så att överkropp, nacke, och huvud kan ligga i den vinkel som ger den mest bekväma sömnen

🌀
 Ett mittstycke vid ländryggen som inte kan justeras

🌀 En fotända som också kan lutas upp och ner, så att benen kan läggas i den ställning som passar bäst för dig.

För att driva de olika inställningarna används en motor, som dels gör det möjligt att justera vinkeln på huvud- och fotända, och dels gör det möjligt att höja och sänka hela sängbotten. Dessutom kan sängbotten vara utrustad med olika anordningar, som till exempel gör det möjligt att höja den översta delen av huvudändan lite extra.

Se till att motorn är av hög kvalitet

elevationsseng motorEftersom att motorn är nyckelkomponenten, är det självklart viktigt att välja en ställbar säng med en motor av hög kvalitet. Den kostar naturligtvis mer, men försäkrar även att du kan ha glädje av sängen i många år, så att du inte behöver byta motorn en eller flera gånger under sängens livslängd. Därmed undviker du också att sängen måste kasseras för att det inte längre är möjligt att få reservdelar eller en ny motor av samma typ till sängen, om motorn går sönder först efter några år.

Det rekommenderas att välja en ställbar säng med en motor från danska Linak i Sønderjylland, då det är en otroligt driftsäker och tyst motor. Kvaliteten understöds av att Linak levererar motorer till väldigt många av de ställbara sängarna som finns på både danska och utländska sjukhus. Här utsätts de ställbara sängarna generellt för mycket mer än den säng som du har ståendes hemma. Så om Linak-motorn kan hålla för sjukhusanvändning, så kan den också hålla många år i hemmet.

Varför ska jag justera höjden på huvudändan?

Huvudändan på sängen kan lyftas upp eller ner, så att din överkropp ligger i den mest bekväma vinkeln. Många ställbara sängar kan även höja huvudändan till en nästan rät vinkel, så att du kan sitta upp i sängen och till exempel läsa, äta frukost, eller titta på TV.

Varför ska jag justera höjden på huvudändanGenom att höja huvudändan till en passande vinkel ser du till att ditt huvud och din överkropp ligger en aning högre än resten av kroppen, vilket hjälper dig att få en bättre andning under natten. Om du ofta ligger på rygg och sover, och även snarkar, så kan en ställbar säng och en sovställning där huvudet vilar högre än din kropp i vissa fall hjälpa betydligt med detta.

Detta är särskilt fördelaktigt för din sängpartner, och även om du lider av sömnapné.

Här kan uvula och svalg helt täppa till lufttillförseln, så att du inte andas under upp till flera minuter åt gången. Därför blir man ofta väckt flera gånger om natten när man inte får luft, vilket ger en mycket dålig nattsömn.

Genom att höja huvudändan till den rätta vinkeln kan du också slippa rygg- och nackproblem, om du har en tendens att ligga med rygg och nacke i en dålig vinkel när du sover på rygg.

Om du ligger mest på sidan kan en anpassad vinkel av huvudändan på sängen hjälpa dig att hålla ryggraden och nackkotorna i linje. Här finns ofta ett behov av en liten extra höjning i den översta delen av huvudändan, så att nackkotorna kan ligga helt rakt. Det kan du oftast uppnå med en extra tjock, eller flera kuddar.

På vissa ställbara sängar sitter det en extra liten flik på den övre änden av madrassen. Den kan fällas upp manuellt, så att du får den rätta vinkeln på nacken. Därmed slipper du besväret med flera kuddar om natten, eller att ha en stor och klumpig kudde, som kanske är mycket tjockare än din sängpartners.

Varför är det smart att justera höjden på fotändan?

På samma sätt kan du anpassa vinkeln på fotändan – både uppåt och neråt. Det ger först och främst möjlighet till att hitta en bra vinkel för fotändan, så att du slipper få smärtor i ländrygg och knän av att ligga i sängen.

Men en liten höjning av fotändan kan också förhindra att du vaknar om natten för att dina ben sover. Det hjälper också att höja fotändan om du har dålig blodcirkulation i benen, eller om du lider av andra problem med muskler och skelett.

Vad vinner jag på att justera höjden på sängen?

Vad vinner jag på att justera höjden på sängenPrecis som motorn i den ställbara sängen gör det möjligt att justera huvud- och fotända, gör den det även möjligt att höja och sänka hela sängbotten. Det ger möjligheten att anpassa sängens höjd över golvet, så att den blir lättare att lägga sig i, och att komma upp ur.

Här ska du alltid satsa på en lite högre höjd på sängen, än vad du själv tycker känns naturligt. Det är alltid lättare att komma ur en säng som är högre, än det är att komma upp ur en låg säng. Så utnyttja tyngdkraften, om du har problem med att ta dig ur sängen på morgonen.

På samma sätt är det också lättare att sätta dig upp i sängen när du ska lägga dig, än det är att behöva komma ner på en låg säng. Särskilt om du har problem med ländryggen eller knäna. Detta gör att leder och muskler belastas mycket mindre än om du skulle böja dig ner och sätta dig på en säng som är lägre än din benhöjd mätt från golvet upp till knäleden.

Generellt är det smartast att alltid ställa in höjden på sängen så att du precis inte når ner till golvet med dina fötter när du sitter på sängkanten med benen hängandes.

Få den bästa nattsömnen med en ställbar säng

Eftersom att den ställbara sängen kan anpassas i själva sängbotten, och höjas och sänkas, får du en mycket bättre nattsömn. Du slipper nämligen ett antal problem som kan vara svåra att undvika i en traditionell säng eller en kontinentalsäng.

Samtidigt får du mycket lättare att komma i och ur sängen, och sängen kan även lättare användas till frukosten en söndagsmorgon, eller till att sitta och titta på tv om kvällen.

Så om du lider av artrit, dålig blodcirkulation, ryggproblem eller andra problem med muskler och skelett, eller om du bara vill ha en säng med största möjliga flexibilitet, är det en ställbar säng du ska välja.


Därför är en bra nattsömn så viktig 

Vi tillbringar mycket tid i vår säng. Faktiskt går omkring ⅓ av hela våra liv åt till att sova. Och den tid vi spenderar på att sova, har en avgörande betydelse för vår livskvalitet under den tid som vi är vakna. Får du för lite sömn, eller om kvaliteten på sömnen är för dålig, påverkar det kraftigt din livskvalitet, koncentrationsförmåga, och generella humör i vardagen.

Du behöver faktiskt bara sova dåligt i två nätter, innan det påverkar din reaktionsförmåga. Det kan ha katastrofala följder för din körning, då det har lika stor inverkan på din körförmåga, som om du körde rattfull!

Andra negativa effekter vid bristande nattsömn är sämre inlärningsförmåga, och en högre risk för att utveckla Alzheimers, drabbas av depressioner, och gå upp i vikt.

Hur mycket sömn behöver vi?

Forskare från University of Pennsylvania och Washington State University har genomfört sömnexperiment, som kanske kan föra oss närmare ett svar.

I försöket deltog 48 kvinnor och män, som alla sov mellan sju och åtta timmar varje natt mot vardag.

Forskarna ville ändra mängden sömn de fick per natt, under en period, för att se om det skulle leda till förändringar i deras beteende.

Därför delade forskarna upp deltagarna i olika grupper, som de följande 14 dagarna skulle ändra sina sömnmönster:

Grupp 1: Fick fyra timmars sömn per natt
Grupp 2: Fick sex timmars sömn per natt
Grupp 3: Fick åtta timmars sömn per natt

De personer som fick lov att sova åtta timmar per natt, visade i undersökningen inga tecken på försämring av deras koncentrationsförmåga, kognitiva eller motoriska förmågor. Deras kropp fortsatte att fungera  optimalt under hela försöket.

Som att ha varit vaken 48 timmar i sträck: 

Annorlunda var det för de två andra försöksgrupperna, som båda påverkades av att få mindre sömn än de brukade. Exempelvis upplevde 25 % av de försökspersoner som endast sov sex timmar per natt, att de somnade vid slumpmässiga tidpunkter under dagen. De hade alltså svårt att hålla sig vakna, och då fick de ju faktiskt bara mellan 1 och 2 timmars kortare nattsömn än vanligt.

Än mer uppseendeväckande var det att forskarna kom fram till att försökspersonerna som sovit sex timmar per natt, efter 14 dagar, hade samma prestanda i vardagen som om de hade varit vakna 48 timmar i sträck.

søvnExperimentet visade alltså på att, om du sover sex timmar per natt under en längre period (14 dagar i det här fallet), så börjar din kropp att prestera sämre, både fysiskt och mentalt.

Gruppen som sov 4 timmar per natt, visade starka tecken på psykisk och fysisk utmattning, redan efter den första dagen, och de hade mycket svårt att hålla sig vakna under dagarna. De visade alla tydliga tecken på både fysisk och psykisk utmattning redan efter första dagen, och deras kognitiva och motoriska förmågor förblev kraftigt nedsatta under hela perioden. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Du kan också sova för mycket

Men du kan också sova för mycket. Sover du som vuxen 9 timmar eller mer varje natt, kan även du uppleva en del av de negativa effekter på vardagen, som om du hade sovit för lite. Samtidigt är du lika benägen att utveckla Alzheimers och Parkinsons, få depressioner och gå upp i vikt, som om du sov 6 timmar eller mindre varje natt.

Därför kan man dra slutsatsen att du bör se till att få mellan 7 och 8 timmars sömn per natt, om du vill vara säker på att inte få skadliga biverkningar av din sömn.


Därför är det livsviktigt för vår hjärna att sova:

hjerne-søvnDanska Videnskab.dk skrev 2014 en spännande artikel, där de tittade närmare på varför sömn är så viktigt för oss. De baserade artikeln på hjärnforskaren Jeffery Iliffs TED-talk, där har förklarar vikten av sömn.

Han förklarar att särskilt våra hjärnor är djupt beroende av att få tillräckligt med sömn. Detta beror på att det finns en avgörande skillnad på vår hjärna, jämfört med alla andra organ i kroppen.

Våra organs uppgift är att hålla oss vid liv, vilket de gör genom att ta upp näring till dess celler. Det kan de flesta organ göra genom det lymfatiska systemet. Det är ett nätverk av blodådror, som transporterar restprodukter från organen och ut i blodådrorna, så att de kan komma ut ur kroppen.

Men vår hjärna är inte ansluten till det lymfatiska systemet, då vår hjärna skyddas av ett kompakt kranium, där det inte finns tillräckligt med utrymme för den extra uppsättning blodådror, som de lymfatiska systemet är.

Men istället för det lymfatiska systemet, använder sig hjärnan av sömn för att avlägsna avfallsprodukter. Hjärnan “rengör” sig själv med hjälp av cerebrospinalvätska, som fungerar genom att glida in i hjärnan längs våra blodådror, där den suger ut avfallsprodukter ur hjärncellerna. Därefter transporteras de ut från hjärnan, och ut i vårt blodomlopp. Samtidigt har cerebrospinalvätskan också en annan viktig funktion, den tillför nämligen även livsviktig näring till våra hjärnceller.

Det är kaliumkoncentrationen, som får oss att somna

kalium
Denna utrensning sker endast när vi sover. Det beror på att våra hjärnceller krymper lite så snart vi somnar. Därmed frigörs utrymme där vätskan får plats att tränga in i hjärnan. Här spelar kaliumkoncentrationen en viktig roll. Det är nämligen den som bestämmer när vi somnar, och som får hjärncellerna att krympa.

Är kaliumkoncentrationen hög, är vi vakna. Men så snart kaliumkoncentrationen sjunker till en viss nivå somnar vi.    Det visade den danska hjärnforskaren Maiken Nedergaard för ett par år sedan, med hjälp av en studie på möss.

I försöket sprutade hon in en vätska med låg kaliumkoncentration i en liten hålighet som mössen har i lillhjärnan. Så snart hon gjorde det, föll mössen i sömn. Sprutade hon motsvarande in en vätska med hög kaliumkoncentration, fick det mössen att vakna på en gång.

Detsamma gäller för den mänskliga hjärnan. Så när du börjar bli sömnig, betyder det att kaliumkoncentrationen i hjärnvätskan börjar närma sig den koncentrationsnivå där du somnar.

Vad är det för ämnen som rensas ut under sömnen?

soevnI en annan artikel förklarar danska Videnskab.dk, hur forskare från Boston Universitet har identifierat ett av de viktiga giftämnen, som hjärnan bryter ner under natten, när vi sover. Detta heter adenosin, och är ett ämne som samlas i vår hjärna under dagen, och som bidrar till att få oss att känna oss trötta

När du sover, sänks nivån av adenosin, eftersom att cerebrospinalvätskan hjälper till att rensa bort det ur hjärnan. Det bidrar till att få dig att känna dig fräsch och redo för en ny dag, när du vaknar efter en god natts sömn.

Sömn är viktigt för minne och inlärning

En annan viktig vinst av en god natts sömn, är att hjärnan får möjlighet att bearbeta och lagra dagens upplevelser och intryck i långtidsminnet. Samtidigt utvinns och lagras den kunskap, som upplevelserna har gett dig. Ny dansk forskning av Maiken Nedergaard, visar också på att vi samtidigt sorterar bort onödig och likgiltig information, så att den inte skräpar ned vårt långtidsminne.

Detta kommer från en studie av möss, som utfördes av forskare vid New York University. Här mätte de mössens hjärnor, både när de lärde sig något nytt under dagen, och när de sov om natten. Så snart musen nådde den så kallade REM-sömnen, som är uppkallad efter de snabba ögonrörelserna(Rapid Eye Movement), som kan observeras under detta sömnstadium, lyste samma centra i hjärnan, som varit aktivt när musen lärt sig något nytt under dagen.

Väckte forskarna istället mössen varje gång de höll på att falla i REM-sömn, blev det gällande centrat inte aktiverat. De möss som inte fick sin REM-sömn, hade betydligt svårare att anamma det de lärt sig, än de möss som fick lov att sova ut.

Vad sker i resten av kroppen?

I resten av kroppen ökas den utrensningsprocess, som också pågår i vaket tillstånd. Samtidigt byggs kroppens vävnader upp, och därmed minskas det slitage som dagens aktiviteter har åsamkat organ och muskler. Samtidigt får kroppens celler en paus på grund av den lägre energinivån. Det används också till att rensa ut och bygga upp, så att hela kroppen är redo för en ny dags utmaningar.

utrensningsprocessImmunförsvaret stärks också under sömnen. Sålunda bildas det extra mycket Interleukin-6, som är ett viktigt protein som hjälper till att bekämpa infektioner i kroppen, och som även tros spela en viktig roll i kroppens bekämpning av cancerceller.

Sömnen ser också till att hålla blodkärlen i form, så att de lättare kan expandera och dra ihop sig igen, beroende på vad som behövs. Sover du för lite, blir blodkärlen styvare, vilket gör det lättare för förkalkning och fett att byggas upp i blodkärlen.

Slutligen sänker sömnen nivån av det så kallade stresshormonet kortisol, som hjälper till att kontrollera vår aptit. Sover du inte tillräckligt, sänks inte nivån tillräckligt, och du börjar att äta mer. Men sover du runt 7,7 timmar per natt, visar amerikanska studier, att din kortisolnivå sänks tillräckligt för att du ska kunna hålla den slanka figuren.


Därför är din liggställning viktig 

Därför är din liggställning viktig En annan överraskande upptäckt, är att det faktiskt spelar roll hur vi ligger i sängen. Det gäller inte bara för ryggen, nacken, och andra delar av kroppen. Det har nämligen även inflytande på hur väl reningsprocessen i hjärnan fortgår.

Det mest hälsosamma för kroppens ben, och särskilt för din rygg och nacke, är att sova på ryggen. I gengäld leder det dock till en högre risk för att snarka, och att få problem med sömnapné. Sömnapné beror oftast på övervikt, men kan också utvecklas med åldern.

Rent fysiskt är orsaken till sömnapné slappa muskler, eller förträngningar i svalget, men kan även orsakas av en för stor gomspene. Oavsett orsak stänger det av syretillförseln, så att du får svårt att andas, och inte får tillräckligt med luft till hjärnan under sömnen. Därmed ökas risken för Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar.

Sover du tvärtemot på magen, är det bra för matsmältningen, men inte speciellt hälsosamt för ryggen, och särskilt inte för din nacke. För att du ska kunna andas, är du då tvungen att ligga med huvudet vänt åt sidan, och det ökar risken för att få nacksmärtor av din sömn.

Det är mest hälsosamt att sova på sidan

De negativa konsekvenserna av att sova på såväl rygg som mage, går att undvika genom att sova på sida. Dock ska du undvika att ligga i fosterställning, då det ger en onödig belastning på rygg och nacke.

Med en bra madrass kan du lätt sova på sidan utan att belasta ryggen och nacken i onödan. Med rätt val av fasthet på madrassen, och med hjälp av madrassens komfortzoner, tillåter madrassen att de utstickande områdena, som skuldror och höfter, sjunker ner i madrassen, samtidigt som den stöttar upp ländryggen. Därmed kommer ryggen att ligga helt rakt, och med rätt val av kudde kan denna position även föras vidare till nacken.

Orsaken till att det är hälsosamt att sova på sidan är, enligt den senaste forskningen på området, att din hjärna och dina muskler kan utsöndra slaggprodukter bättre när du ligger på sidan. Det ger dig en större chans att vakna utvilad och pigg, samtidigt som du löper mindre risk att utveckla demenssjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

Det skiljer dock lite om du ligger på höger eller vänster sida. Ligger du på höger sida, finns en ökad risk för att du får halsbränna eller sura uppstötningar. Det beror på att magen kommer att ligga över ingången till magsäcken. Ligger du på vänster sida slipper du detta, men då ökar i gengäld trycket på lever, lungor och mage.


Sov ordentligt och undvik ryggproblem 

sov rigtigt
Som sagt är din liggställning också viktig för skelettet, och särskilt ryggen och nacken. Det ställer några speciella krav på själva sängen och madrassen, så att den kan stödja din liggposition på bästa möjliga sätt. Danska Sundhedsguiden.dk har gett ut en artikel, där de tittar närmare på sambandet mellan en god sömn och att slippa ryggproblem.

Sundhedsguiden.dk rekommenderar att du spenderar mer pengar på din säng, och särskilt din madrass, jämfört med vad du annars lägger pengarna på. Detta är logiskt, om man räknar ut priset för en bra säng per år, och den effekt den har på både din fysiska och mentala hälsa.

En typisk ställbar säng i toppklass kostar från ca. 20.000 kr, och håller i minst 20 år. Det vill säga att du kan öka din sömnkvalitet betydligt för 1000 kr om året. Som vi redan har sett, är en bra sömn avgörande för hur du fungerar i vardagen, och därför kan man gott undra, varför du skulle välja att spara in lite på just din säng och din madrass

Sängen
Om du lider av dålig rygg, och dåliga höfter, eller knän, så är det viktigt att du väljer rätt säng, då den kan ha en avgörande betydelse för dig. Här är det först och främst viktigt att själva sängen är stabil.

Här rekommenderar danska Sundhedsguiden att sängen bör vara minst 90 cm bred, och att den ska vara minst 20 cm längre än dig. Om du lider av problem med höfter, knän, eller rygg, så är det också viktigt att din säng är hög nog. Det gör den lättare att bädda, och det blir lättare för dig att komma i och ur sängen.

Madrassen
Det är en gammal myt att du bör ligga så hårt som möjligt. I stället rekommenderar Sundhedsguiden att du ska kunna trycka in en hand under ländryggen, när du ligger på rygg på madrassen. Samtidigt ska du kunna känna ett jämnt tryck på hela baksidan av kroppen. Men om dina hälar och din rumpa sjunker ner i madrassen, är det ett tecken på att den är för mjuk.

Sovställning
Som vi redan har konstaterat, så är det mest hälsosamt att sova på sidan. Här rekommenderar Sundhedsguiden att du ligger med benen böjda. För att inte belasta knäna i onödan, rekommenderas det att du ligger med det ena knät lite mer böjt än det andra, eller att du ligger med ett täcke eller en kudde mellan knäna.


Sömnanpassa ditt sovrum och sov bättre

indretning af soveværelset
Ett sovrum är så mycket mer än ett rum med en säng i, även om sängen förstås är viktig. Om du är osäker på vilken typ av säng du ska välja kan du gärna läsa Konsumentmagasinets artikel om de bästa kontinentalsängarna.

Sovrummet ska om möjligt bara användas för att sova i. Det är ett rum som både du och din hjärna ska förknippa med sömn och avkoppling, och om man har sömnproblem kan det därför vara bra att fundera på om sovrummet är anpassat för sömn eller om det bara bidrar till att hålla hjärnan vaken. Baserat på studier från danska DTU och Vidensråd for Forebyggelse samt en artikel från TV4 går vi här igenom några faktorer som man bör tänka på i sovrummet.

Luftkvalitet 💨

LuftkvalitetMan andas djupt när man sover, och luftkvaliteten man andas in spelar roll. En bra luftkvalitet påverkar nämligen inte bara hälsan, den ger även en bättre sömn. Du bör alltså se till att ha ett bra inomhusklimat i sovrummet även om du inte lider av några allergier.

För att säkerställa att luftkvaliteten är bra är det först och främst viktigt att vara noggrann när man städar samt att vädra ordentligt. Det är inte många som vädrar i sovrummet varje dag, men man bör faktiskt vädra hela två gånger dagligen – både under vår, sommar, höst och vinter. Det behöver inte ta mer än 5-10 minuter varje gång, och man ska gärna öppna två fönster för att skapa korsdrag om det är möjligt.
Under pollensäsongen bör man dock inte vädra under dagen när pollenhalterna är som högst – vädra då istället morgon och kväll.

Det räcker dock inte att vädra. Det är även väldigt viktigt att dammsuga, och man ska gärna dammsuga ett par gånger i veckan vid behov. Man bör även ha fönstren öppna när man dammsuger, och att vädra med korsdrag efter dammsugningen är en bra metod för att få ut dammpartiklar som rörts upp i luften. Glöm heller inte bort att dammtorka ytor och paneler innan du dammsuger. Man kan nämligen inte helt undvika att tappa lite damm på golvet vid dammtorkning, varpå man ändå skulle behöva dammsuga en gång till. Om man har pälsdjur hemma kan man behöva dammsuga ännu oftare.

allergiAnledningen till att det är så viktigt att hålla dammet under kontroll är att många människor utvecklar allergi mot dammkvalster som lever i dammet. Man bör därför även skaka ur täcken och kuddar utomhus, och eftersom att det är oundvikligt att dammkvalster bosätter sig i sängkläderna ska dessa helst bytas varannan vecka. Många tänker att man inte behöver vara så noggrann med städningen om man inte är allergisk mot något, men alla gynnas av ett bra inomhusklimat – särskilt i sovrummet där man gärna spenderar en tredjedel av dagen. Ett dåligt inomhusklimat kan nämligen leda till besvär som trötthet, orkeslöshet och huvudvärk.

För att visa hur stor betydelse luftkvaliteten egentligen har för välbefinnandet har forskare från danska DTU genomfört en studie som undersöker om det finns ett samband mellan sömn och inomhusklimat. Forskarna placerade olika försökspersoner i sovrum med bra respektive dålig ventilation och lät dem sova där en natt. Morgonen därpå testades deras logiska förmåga och de fick fylla i ett frågeformulär. Resultaten från logiktesten visade tydligt att de personer som hade sovit i rum med bra luftkvalitet presterade mycket bättre än de som hade sovit i ett sämre inomhusklimat.

Oväsen 📢

För att kunna somna och upprätthålla en stabil sömn måste både kropp och hjärna kunna slappna av. Människor är väldigt känsliga för ljud, och för urtidsmänniskan som utsattes för många faror var detta var en väldigt viktig egenskap. Vissa människor sover dessutom väldigt lätt, medan andra sover otroligt tungt och kan sova igenom nästan vad som helst.

OväsenOm man är känslig för ljud krävs det inte mycket för att man ska få svårt att somna, och ju mer man irriteras av ljuden, desto mer fokuserar hjärnan på dem. Hjärnan skiljer dessutom inte på mänskliga samtal och bullrande trafik. En vanlig rekommendation är att ljudnivån inte ska överstiga 30 dB under natten, och högre värden än så kan försämra sömnkvaliteten. Ett vanligt samtal mellan två personer har dock en ljudnivå på ungefär 60 dB, och 30 dB är därmed inte särskilt mycket. Även mindre ljud kan alltså vålla problem.

Ljudnivån beror mycket på var man bor. I större städer kan man till exempel höra trafikbuller och oväsen dygnet runt, och där kan det även finnas järnväg, motorvägar eller flygplatser i närheten. Om man bor i närheten av en hårt trafikerad väg kan ljudnivån vara så hög som 75 dB, vilket är betydligt högre än de rekommenderade 30 dB. I mindre städer och på landet har man oftast inte särskilt stora problem med ljud som kommer utifrån.

Om du upplever att oväsen är en anledning till att du inte kan somna och sova ordentligt kan du undersöka dina fönster och husets isolering. En bra isolering kan minska ljudnivån med ungefär 7 dB, men fönster kan också förbättra problemet avsevärt. Fönster med flera lager glas kan nämligen minska bullret med ca 10 dB, och man kan även köpa specialdesignade fönster som kan minska ljudnivån med så mycket som 25 dB.

I väldigt lyhörda lägenheter kan man även prova att isolera sovrummet bättre med till exempel tjocka gardiner eller tyger längs med väggarna.

Somliga väljer dock en enklare väg till en tyst sömn – nämligen öronproppar. Det finns olika sorter, men det är ändå inte alla som tycker att det är bekvämt att sova med öronproppar.

Temperatur 🌡

Kortfattat ska det varken vara för varmt eller för kallt i sovrummet, vilket låter enkelt men kan vara knepigt i praktiken. En för hög temperatur i sovrummet gör att man kan ha svårt att somna eftersom att värmen håller kroppen vaken, och om man lyckas somna kan man även vakna svettig och eventuellt få huvudvärk. En för låg temperatur kan dock också göra att man får svårt att somna, och om man somnar i en för kall miljö kan luftvägarna och kroppen kylas ned. Detta försvagar immunförsvaret och gör att man blir sjuk lättare.

Inomhustemperaturen beror mycket på var man bor rent geografiskt. Om man bor söderut är temperaturen generellt sett lite högre, medan den är lägre i de nordiska länderna.

temperatur
Här utgår vi från de nordiska länderna där vi sällan upplever riktigt varma temperaturer. När temperaturen inte understiger 20 grader under natten kallar meteorologerna det för en tropisk natt, men det sker sällan här.

Den optimala nattemperaturen är väldigt individuell, men generellt sett bör temperaturen i sovrummet vara lägre än i resten av hemmet. Rekommendationen är därför att hålla en temperatur på 18-21 grader i sovrummet. Detta passar de flesta och ger den bästa sömnkvaliteten, men vissa kan även föredra en något lägre temperatur.

Se därför till att inte skruva upp elementen för mycket under vintern, för då blir sovrummet också uppvärmt. Man kan eventuellt ställa termostaten på en lägre nivå i sovrummet eller hålla dörren stängd under dagarna.

Man kan även reglera temperaturen med kläder och sängkläder. Under sommaren kan man byta till ett tunnare täcke eller bara använda ett lakan, och så länge det inte kommer in för mycket oväsen eller insekter kan man även sova med fönstret öppet.Materialet på sängkläderna kan dock också göra skillnad, och bomullslakan med satin ger till exempel en svalare känsla.  Under vintern kan man istället sova med ett tjockt täcke eller ha på sig en varmare pyjamas.

Ljus 💡

Ljus och mörker har ett mycket större inflytande på människans sinne och dygnsrytm än vad många tror. Människan är nämligen programmerad till att vara vaken när det är ljust och sova när det är mörkt, och detta härstammar ända från urtidsmänniskan och överlevnaden.

De flesta följer även denna rytm. De kliver upp på morgonen tillsammans med solen och går till skolan eller jobbet, och sedan går de och lägger sig på kvällen när det har blivit mörkt. Det känns helt enkelt naturligt, och det beror på att kroppen är inställd på att upprätthålla den här rytmen. Man kan säga att ljuset berättar för hjärnan när den ska sova, och oftast kommer ljusförhållandena i sovrummet att “sköta sig själva”.

Det kan dock bli problem under både sommaren och vintern, för ljuset är inte konstant hela året. På vintern är det mörkt en stor del av dagen, och ofta är det då mörkt på morgonen. Detta gör att många har svårt att kliva upp på morgonen, och eftersom att det är mörkt en stor del av dygnet utvecklar många även en vinterdepression. Detta beror på att ljuset bidrar till att förse kroppen med viktiga D-vitaminer. Det man kan göra i sovrummet för att skapa en ljusare miljö är att skaffa en ljusterapilampa med väckningsfunktion. Lampan simulerar solens rytm och lyser gradvis upp sovrummet, precis som solen gör under de andra årstiderna.

På sommaren är problemet det motsatta. Det blir ljust mycket tidigt och gryningen inträffar redan vid tretiden på natten. Eftersom att ljuset påverkar hjärnan och får den att tro att det är dag kan det därför vara svårt att sova under de ljusa månaderna. Man kan dock enkelt lösa problemet genom att hänga upp mörka gardiner eller riktiga mörkläggningsgardiner i sovrummet. Man kan även använda en sovmask för ögonen för att stänga ute ljuset.

De som arbetar skift har dock en ständigt varierande dygnsrytm, och de är därför särskilt utsatta för sömnproblem.

Datorskärmen 🖥

DatorskärmenMed tiden har det blivit en vana för många att ta med sig datorn till sängen och kolla de sista nyheterna eller mejlen, men detta är inte någon bra idé. Det onaturliga ljuset från datorn, och även från telefonen eller surfplattan, kan nämligen lura hjärnan till att tro att den ska vara vaken, och datorn kan därmed påverka vad hjärnan uppfattar som dag och natt.

Att använda skärmar under dagen har ingen effekt på nattsömnen. De kan däremot påverka sömnen om man använder dem under kvällen, och särskilt under timmarna precis innan man ska sova. Moderna skärmar har en mycket hög koncentration av blått ljus, som är väldigt intensivt. Denna intensitet påverkar hjärnan och kroppen och gör att melatoninhalten i kroppen sjunker. Melatonin är kroppens naturliga sömnmedel, och när mängden melatonin minskar blir man piggare och pulsen stiger.

Rekommendationen är därför att lägga undan skärmarna ett par timmar innan läggdags samt att inte ta med datorn eller surfplattan i sängen. Om du ändå måste använda dem bör du dra ner ljusstyrkan på skärmen, och det finns även mjukvara som kan reglera ljusmängden.


Hitta rätt täcke och kudde

täcke och kudde

Ett täcke är inte bara ett täcke, och en kudde är inte bara en kudde. Om man investerar i sin sömn genom att köpa en ställbar säng skulle det vara synd att inte se till att ha ett bra täcke och bra kuddar också.

Den danska sängexperten Sengespecialisten skriver att det är mycket viktigt att välja täcke och kudde med omsorg, och baserat på deras råd berättar vi här hur man hittar precis rätt sorts täcke och kudde:

Täcket

Sengespecialisten skriver att det är mycket man ska tänka på när man väljer täcke. Ett bra täcke ska hålla personen tillräckligt varm om natten samt ha en bra passform och fyllning. Det finns olika sorters fyllningar i täcken, och detta är därför det första man ska titta på. Fibertäcken är billigast och enkla att tvätta. De är även allergivänliga, medan dun och fjädrar kan orsaka besvär för allergiker. Några nackdelar med fibertäcken är dock att de både isolerar och andas sämre.

dunDet finns även täcken med dunfyllning. Duntäcken är dyrare än fibertäcken och kan vara besvärliga att tvätta. De är väldigt lätta, vilket kan ha en positiv inverkan på sömnen, och de håller dessutom värmen riktigt bra. Duntäcken är därför särskilt bra under vintern, men olika duntäcken skiljer sig också åt. Det är till exempel bara ett fåtal duntäcken som är fyllda med enbart dun, och ofta innehåller de istället en blandning av större och mindre fjädrar. Man bör även tänka på att vissa dun är bättre och har högre kvalitet än andra.

Inom täckesbranschen talar man om bärigheten hos täcken, och detta är ett mått på hur bra de värmer. Det värderas på en skala från 2-16, och en hög bärighet innebär att täcket värmer bra och att dunen inte klumpar ihop sig.

TäcketEtt täcke med en hög bärighet är lätt, luftigt och isolerande, och täcken med fler dun än fjädrar kommer alltid att ha en högre bärighet. Om man vill ha ett täcke med en bärighet i toppen av skalan ska man investera i ett rent ejderdunstäcke, men då får man även räkna med ett högt pris. Sengespecialisten rekommenderar att man väljer ett täcke med en bärighet på tio eller högre.

Man bör även vara uppmärksam på en så enkel sak som täckets längd. Tumregeln är att täcket alltid ska vara 30 cm längre än ens egen längd. Många täcken är som standard 200 cm långa och 140 cm breda, och om man är runt 180 cm eller längre är standardstorleken därmed inte alltid ett bra val. Det finns dock även en del täcken som är 220 cm långa, och dessa kan då vara ett bättre alternativ.

Kudden

De flesta kan ha problem med att komma till ro på kudden när de äntligen kommer fram till hotellrummet efter en lång resa, och detta beror på att många behöver en väldigt specifik typ av kudde för att kunna sova ordentligt.

KuddenDanska Sengespecialisten rekommenderar att man väljer en hög kudde om man sover mest på sidan, eftersom att nacken då belastas mindre. Ju mer bredaxlad man är, desto högre kudde behöver man, och därför behöver män generellt sett högre kuddar än kvinnor.

Om man sover mest på rygg bör man ha en lägre kudde. En låg kudde ger nämligen mest stöd under nacken när man ligger på rygg, och man kan därför slappna av lättare. Detta gör även att ryggraden sträcks ut naturligt.

Om man sover på mage bör man också ha en låg kudde som inte har så mycket fyllning. Detta ger en bekvämare och mer naturlig komfort för nacken, och det motverkar en onaturlig krökning. Sengespecialisten rekommenderar dock inte att man sover på mage. Det är nämligen inte anatomiskt korrekt, och det belastar både nacke och rygg.


Sömn och träning 💤💪🏼🏃🏻‍♀️

Sömn och träningDet finns ett direkt samband mellan sömn och träning, och det går åt båda hållen. Träningen förbrukar kroppens energi och gör att den blir naturligt trött, och det krävs vila och återhämtning efter att man har motionerat. En av fördelarna med en ställbar säng är att man kan justera sin liggposition, och det är särskilt bra om man är fysiskt aktiv och tränar mycket. Detta gör nämligen att man kan anpassa sängen ordentligt om man till exempel har ömma muskler efter ett träningspass.

Detär dessutom en bra idé att köpa en dubbelsäng även om man bor ensam. En dubbelsäng är nämligen tillräckligt stor för att man ska kunna slappna av i hela kroppen och ligga i positioner som är bekväma för en kropp som behöver återhämtning. I en enkelsäng är detta svårare eftersom att utrymmet är mer begränsat.

Forskare har genomfört otaliga studier som alla kommer fram till ungefär samma slutsats. En grupp forskare från Stanford University har till exempel genomfört en studie bland äldre som klagar över sömnproblem. Ingen av dessa personer rörde på sig särskilt mycket, och därför tog forskarna fram träningsprogram till varje person. Dessa program innebar att de skulle vara måttligt aktiva under minst en halvtimme varje dag. Forskarna följde de äldre under en längre tid och fick snabbt in rapporter om att sömnkvaliteten hos deltagarna hade förbättrats avsevärt. Deras allmänna välbefinnande hade dessutom också blivit bättre.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla vuxna ska motionera flera dagar i veckan och sammanlagt komma upp i minst 150 minuter måttlig aktivitet varje vecka.

När man tränar mycket är det även viktigt att vila. Det är nämligen under sömnen som muskelmassan byggs upp igen efter belastningen av träningen, och när man sover förnyas även cellerna. Här kan många därför ha nytta av en ställbar säng, eftersom att den gör det möjligt att justera liggställningen tills det känns bra för de ömma musklerna. Tänk dock på att man inte bör träna eller vara mycket aktiv ett par timmar innan man går och lägger sig. Det får nämligen kroppen att gå upp i varv istället för att göra den tröttare, och detta kan göra att man får svårare att somna.


Tips för en bättre sömn – vad du bör och inte bör göra innan du går och lägger dig

Baserat på information från danska Vidensråd for Forebyggelse och National Geographic går vi här igenom ett par allmänna tips som kan förbättra din sömn. Vi berättar både vad du ska göra och vad du inte ska göra precis innan läggdags.

Det här bör du göra precis innan du går och lägger dig 👍🏼

Vädra – Vädra både på morgonen och precis innan läggdags för att få in frisk luft. 

Yoga eller mindfulness – När kroppen är avkopplad och i balans sover du bättre. Prova gärna yoga, mindfulness, andningsövningar eller avslappningstekniker.

Förbered kroppen för sömn – Försök att vara lugn och avslappnad en halvtimme till en timme innan du går och lägger dig. Stäng av elektroniken och kom till ro. Du kan även sätta dig i en lugn miljö och läsa dagens tidning eller en bok som inte är alltför spännande. Intensiva kriminalromaner kan till exempel hålla dig vaken istället.

Känn efter om du är trött – Man kan inte sova om man inte är trött, och även om det kan vara frustrerande när man ska upp tidigt dagen efter ska man inte försöka tvinga fram sömnen. Det fungerar helt enkelt inte. Läs istället en tidning eller en bok, men låt mobiltelefonen vara. Elektroniska apparater gör dig nämligen bara piggare med sitt blåa ljus.

Te  Vissa tycker om att dricka en kopp te sent på kvällen. Man kan eventuellt brygga te av lugnande örter som kan göra kroppen mer avslappnad bara man känner doften av dem.

Låt sinnet vila – Man kan inte sova när tankarna virvlar runt i huvudet. Skriv istället ner alla tankar i ett block och låt dem övernatta där.

Ett varmt bad – Ett trevligt och ostört bad, gärna i badkar, kan få kroppen att slappna av.

Professionell hjälp  Om du har ihållande och mycket besvärande sömnproblem kan du uppsöka läkare eller annan professionell hjälp.

Det här bör du integöra innan du går och lägger dig ⛔️

Dricka kaffe – Kroppen påverkas mycket av koffein. Det stimulerar kroppen och framkallar en energiboost.

Dricka alkohol – Alkohol kan både göra kroppen slö och ge den mer energi, men det kan även göra att du sover oroligt. 

Äta mat – En tom och kurrande mage kommer att hålla dig vaken, så ät något litet om du är jättehungrig. Annars bör du dock inte äta innan du går och lägger dig. Mat ger nämligen kroppen ny energi, och särskilt fett och socker håller kroppen vaken.

Motion – Motion är hälsosamt för kroppen, och en trött kropp sover bättre. Fysisk aktivitet får dock även kroppen att vakna till, och därför bör man inte motionera precis innan man ska sova. Rör istället på dig under dagen så att kroppen blir naturligt trött och utmattad.

Sömntabletter – Undvik sömntabletter i största möjliga mån, och använd dem bara om det verkligen är nödvändigt. Sömntabletter ger nämligen en onaturlig sömn och försätter kroppens reningsprocesser ur balans.

Dator ochtelefon – Det konstgjorda ljuset från skärmen påverkar hjärnans uppfattning av vad som är natt och dag. Det gör även att koncentrationen av ämnet melatonin minskar i kroppen, vilket leder till att man känner sig piggare.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka ställbara sängar rekommenderas?

Ideel Komfort, Ideel Harmoni, Senses Nova, Anatomic, Sirius Black, Jupiter No.1, Venus 1, Venus Mayan, Senses Classic och Senses Lux

🧐 Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng är helt enkelt en säng som kan höjas och sänkas. Sängen är försedd med en motor som gör det möjligt att ställa in huvudändan och fotändan på sängen precis som du vill. Eftersom att motorn är “hjärtat” i en ställbar säng är det viktigt att du väljer en modell med högkvalitativ motor och motorgaranti. Om du köper en för billig ställbar säng finns risken att sängen har en kortare livslängd och sämre potential.

🤔 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse