Löpband Test 2021 – Hitta de bästa löpbanden

Senest opdateret den 0

I detta löpband test tittar vi på ett antal av de mest populära löpbanden på marknaden. Vi har gått igenom olika välkända och oberoende tester och recensioner, och kommer även med vår egen värdering av varje enskild maskin. Sist i artikeln hittar du en guide som tittar närmare på vad du behöver vara uppmärksam på när du köper ett löpband.

Avslutningsvis hittar du en lista över de källor som vi har gått igenom och använt.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte själva testar produkter, vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Titan ST650 löpband

✅ Professionellt löpband för hemmanvändning

Titan ST650

i samarbete med PriceRunner

 

Med modellen ST650 utklassar Titan de betydligt dyrare konkurrentmodellerna med ett löpband i mellanprisskala och som bjuder på många pro-funktioner. Ett exempel är maskinens kraftiga 2,5 hk-motor, som utan problem klarar personvikt på 130 kilo i 20 km/h-hastighet. Maskinens relativt stora löpyta på 140 x 48 cm är naturligt fjädrad och försedd med extra stötabsorbering både fram och bak. Detta skonar knän samt leder och ger samtidigt möjlighet för extra kraftfulla intervall.

De flesta som har ett löpband hemma har ett rum tillägnat för träning. Därför är det rätt så vanligt att löpbandet tas fram när det ska springas, och ställas åt sidan efteråt. Det är lätt att göra med Titan ST650, som både är hopfällbar och utrustad med transporthjul.

Titan ST650 loebebaand - sammenfoldet

Det mest funktionsrika löpbandet i vår genomgång

Titan ST650 är utan tvivel det mest funktionsrika löpbandet av alla de modeller vi har gått igenom. Modellen bjuder på hela fyra löpningsprogram och därutöver tre manuella program. En smart detalj är dessutom att hastigheten kan justeras direkt på handtaget, så att du inte behöver släppa taget. Detta är en fördel när det ska tränas hårt. Handtaget har även handpulsmätare, så det är möjligt att träna efter puls via exempelvis ett av de förinställda programmen.

Datorn på Titan ST60 är välutrustad och ger dig naturligtvis all gängse data i fråga om puls, distans, tid, kaloriförbränning och mycket annat. Härifrån kan du naturligtvis även styra den motoriserade lutningen, som kan inställas i 16 olika nivåer.

titan st650 displayet

Fördelar med Titan ST650:
🔵 Professionell modell till lågt pris
🔵 Stor 2,5 hk-motor med hastighet på upp till 20 km/h
🔵 Fällbar och utrustad med transporthjul
🔵 24 fasta program samt tre manuella
🔵 Hastighetsjustering och pulsmätare direkt på handtaget
🔵 Motoriserad lutning med 16 nivåer


Abilica Stream TM X

✅ Bästa skärmfaciliteter

abilica stream tm 100

Hör du till dem som uppskattar motivationsfaktorn, kan Abilica Stream TM X vara det bästa löpbandet för dig. Prismässigt ligger den i den dyrare halvan för hemmabrukslöpband, men du får riktigt många extrafunktioner för priset. Den bästa är nog Google-Maps integrationen, där du kan planera för att ”löpa” en viss sträcka på kartan. Det är nästan som att vara där själv och detta är en stor motivationsfaktor som gör hård träning roligare. Modellen är även förberedd för montering av en surfplatta så att skärmen blir även större.

Det behövs naturligtvis även riktigt bra musik och detta får du med de inbyggda kvalitetshögtalarna som lätt kopplas till din smartphone eller MP3-spelare. Träningen blir relativt bekväm med en extra stor löpyta på 140 x 50 cm och som drivs av en kraftig 2,5 hk-motor. Toppfarten är 18 km/h vilket borde passa de flesta erfarna löpare. Under löpbandet finns det ett dämpningssystem, som skonar dina knän och leder samt dämpar ljudet under träningen.

abilica stream tm 100 sammenklappet

Bra kompromiss mellan stabilitet och mobilitet

Konstruktionen av Abilica Stream TM X är solid, vilket vikten på 83 kg vittnar om, något som trots allt inte är så tungt att bandet inte går att flytta runt på. Modellen kan fällas ihop så att den bara tar upp 121 x 83 cm av golvytan, och de inbyggda transporthjulen underlättar för en eventuell förflyttning.

Datorn bjuder naturligtvis på all de vanliga data såsom hastighet, tid, kaloriförbrukning med mera. Även pulsen kan mätas och ingå i ett av de 12 förprogrammerade träningsprogrammen. Datorn är dessutom redo för att kunna ta emot pulssignalerna trådlöst, från t.ex. ett bälte. Från datorn styr du även den motoriserade lutningsfunktionen, som kan luta löpbandet upp till 15 %..

 abilica stream tmx loebebaand

Fördelar med Abilica Stream TM X
🔵 Integration med Google Maps
🔵 Kan utvidgas med surfplatta
🔵 Inbyggda högtalare
🔵 Kraftig 2,5 hk-motor med topphastighet på 18 km/h
🔵 Solid modell, enkel att fälla ihop och flytta runt
🔵 12 träningsprogram och lutning upp till 15%
🔵 Förberedd för trådlösa pulssignaler


Titan ST590 löpband

Mycket för pengarna
Populärt budgetlöpband

Titan ST590 lobebaand

Titan ST590 är det billigaste löpbandet på marknaden, men är inte för det ett mindre bra löpband. Du får snarare riktigt mycket för pengarna. En av de saker som bidrar till att hålla priset nere på den här modellen är den relativt lilla displayen som visar all nödvändig data. Tillverkaren har inte sparat på löpbandet i sig, som kan klara en hastighet på upp till 20 km/h, något som är betydligt bättre än många andra dyrare modeller.

Detta relativt snabba löpband drivs av en kraftig motor som presterar 2 hk, även vid stor belastning, och den styrs precist med Pulse Width Modulation-systemet. Löpytan är 130 x 45 cm och klarar en vikt på upp till 120 kg. Även i fråga om antalet träningsprogram presterar Titan ST590 bättre än flera av de dyrare modellerna, med hela 15 förinställda program och ytterligare tre användarprogram.

Titan ST590 lobebaand display

Titan ST590 bjuder på många extrafunktioner 
Med ST590 får du otroligt mycket funktionalitet. Maskinen har hela 20 olika lutningsnivåer, vilket (liksom antalet funktioner) är mer än standarden hos de dyrare modellerna. Du får även både en inbyggd MP3-spelare. Själva datorn bjuder på de vanliga standardmöjligheterna som t.ex. puls, tid, kaloriförbrukning och hastighet, samt har avancerade extrafunktioner, såsom kroppsfettsmätning.

Fördelar med Titan ST590:
🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Hastighet på upp till 20 km/h
🔵 Kraftig 2 hk-motor med Puls Width Modulation-system
🔵 Hela 20 lutningsnivåer
🔵 Många program och specialfunktioner
🔵 Inbyggd MP3-spelare
🔵 Zonuppdelad stötabsorbering på bandet


Vilket löpband ska jag välja?

Kanske har du som löpare upplevt ett inköp av ett par riktigt billiga löpningsskor. Då vet du att det kan döda glädjen vid träningen och det betyder i vanliga fall att man tränar mindre än planerat. Bra utrustning är en förutsättning för lusten att träna och detta gäller naturligtvis även för löpband. Välj inte ett alldeles för billigt löpband! Det är bättre att avvakta lite grann med köpet, så att du har råd med en bättre modell av högre kvalitet. Du gör inte helt fel om du väljer en av de populära modellerna vi har gått igenom här i vår artikel. Det finns dessutom både billigare och dyrare modeller att välja ifrån, så här finns ett brett urval, för varje plånbok.

Är du kraftigt byggd kan det vara säkrare att ha ett anpassat löpband. Maxvikten varierar mycket från modell till modell. Är du å andra sidan mycket atletiskt byggd, och kan löpa med hög hastighet, bör du sikta på ett löpband som kan klara en hastighet på 18-20 km/h. De flesta motionärer kommer dock säkert klara sig med en betydligt lägre hastighet och detta kan ha betydelse för löpbandets pris. Extra effekt kan alternativt uppnås med lutningsfunktionen där även en svag lutning kan kompensera för en lägre topphastighet.

Tänk på därför hur mycket du vill använda löpbandet. Är ni flera personer som tränar dagligen på den, så blir slitaget högre än om du kanske bara själv springer på bandet då och då, som t.ex. när vädret är dåligt. För intensiv användning bör du leta efter robusta modeller och här är vikten som regel en bra grej att tänka på även om andra egenskaper naturligtvis även spelar roll.

Alla löpband vi har tittat på i den här artikeln erbjuder de flesta standardmöjligheter. Detta är datorns viktigaste egenskap. I princip behöver du därför inte tänka så mycket på eventuella extrafunktioner och antalet program, men har du särskilda krav gällande funktioner, ska detta naturligtvis övervägas. Du kan t.ex. önska en trådlös pulsmätning eller ett inbyggt ljudsystem.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka löpband har fått bäst omdömen?

Titan ST650, Abilica Stream TM X och Titan ST590

🤓 Hur har man testat löpbanden?

Löpbanden har bedömts baserat på deras användarvänlighet, inbyggda program och inställningar samt deras byggkvalitet.

🤔 Vad är bäst?: Löpband eller motionscykel?

Man kan inte riktigt säga att det ena är bättre än det andra. Det finns dock underlag som talar för att löpbandet är bättre för att förbättra konditionen medan en motionscykel är bättre om man vill förbränna kalorier. Detta beror dock även på vem som använder dem och på vilket sätt.


Löpband Test – de här källorna har vi gått igenom

gifVid utvärderingen av de här olika modellerna, har vi naturligtvis tittat på vilka resultat de olika maskinerna har uppnått när de testades. Det är inte alla löpband som har testats ännu, men nedanför kan du se ett antal av de källorna vi har använt:

Test.se
Test.se är ett svenskt magasin som har specialiserat sig på att värdera konsumentprodukter, bl.a. genom att sammanställa olika externa tester. Magasinet testar allt från hushållsapparater till verktyg och gjorde 2014 ett test av löpband.

Bäst-i-test
Det svenska magasinet Bäst-i-test har specialiserat sig på att leta fram de bästa produkterna på marknaden för konsumenterna. Detta gör de bl.a. i samarbete med specialiserade experter i olika ämnen. 2016 testade magasinet nio olika populära löpband på marknaden.

Treadmill Doctor
Amerikanska Treadmill Doctor har, såsom namnet säger, specialiserat sig i löpband. Här erbjuder man reservdelar, service samt råd inför reparation och underhåll. Som en naturlig del av servicen, testar och utvärderar de olika löpbandsmodeller, och du kan t.ex. läsa deras test av Sole F85 från 2013 här.

Övriga källor
I samband med vår research till artikeln har vi dessutom använt oss av en lång rad olika källor med tips och tricks för optimal användning av löpbandet. Ett bra exempel är Fit Living, som bl.a. har en intressant och mycket informativ artikel med tips och tricks till löpbandslöpare. Du kan läsa artikeln helt gratis här.

Danska magasinet Aktiv Träning erbjuder också flera intressanta artiklar om träning på löpbandet. Läs t.ex. den här artikeln med en genomgång av löpbandsträning. Magasinet har även ett bra träningsprogram för nybörjare som vill komma igång med konditionsträningen