Kontinentalsäng Test: Välj den bästa kontinentalsängen

0

Kontinentalsängen är en mycket populär sängtyp för närvarande. Den främsta orsaken till det, är att det är en ytterst bekväm sängtyp, som ger en god nattsömn. Samtidigt är en kontinentalsäng både lättare att komma i och ur, liksom den är behaglig att sitta i, om det är monterat en sänggavel på kontinentalsängen. Här får du en guide över hur du väljer den bästa kontinentalsängen.

Idag finns det många olika sängtyper på marknaden. Utöver kontinentalsängen som denna artikel handlar om, rör det sig särskilt om ställbara sängar och ramsängar, som vi också har skrivit omfattande guider till här på Konsumentmagasinet.

Generellt är kontinentalsängen ett mycket populärt val. Det beror nog mest på att en kontinentalsäng är en sängtyp som verkligen ger en mycket behaglig komfort till ett förnuftigt pris. De många lagrena gör att en kontinentalsäng är mycket bekväm att sova i, och riktigt många upplever en avsevärt förbättrad sömn, när de byter ut sin traditionella säng mot just en kontinentalsäng.


Vad är en kontinentalsäng?  

En kontinentalsäng är en säng som är uppbyggd i flera lager. Den består normalt av tre lager, varav det nedersta är en ramsäng, som utgör botten på sängen. Därefter kommer ett lager med en resårmadrass, och överst ligger en bäddmadrass, som antingen har en kärna av så kallat memoryfoam, eller latex.

Kontinentalsängen skiljer sig också från andra sängtyper genom att den inte har någon form av sängram. Det vill säga att du inte kommer att ha en sängram med lamellbotten, som det ligger en madrass ovanpå, som du kanske är van vid från traditionella sängar. I stället utgörs sängbotten av ramsängen, med de två andra madrasstyperna staplade ovanpå.

Det är det som gör kontinentalsängen lite högre än andra vanliga sängar, och därmed lättare att komma i på kvällen, och upp ur på morgonen. Det tilltalar kanske särskilt äldre och andra, som har problem med ryggen eller muskel- och skelettsystemet.

Slipp sprickan i mitten
Väljer du en dubbel kontinentalsäng, säkerställer bäddmadrassen samtidigt att du slipper problemet med “sprickan i mitten av sängen”, som är bekant från traditionella sängar. För både 160*200- och 180*200-versionerna av kontinentalsängen täcks av en bäddmadrass i ett stycke. Förutom att täcka sprickan i mitten, ger bäddmadrassen också en riktigt bra komfort, som verkligen kan bidra till att förbättra din sömn.

Individuell anpassning av fastheten i sängen
Samtidigt är det möjligt att anpassa liggkomforten på vardera sida av en dubbel kontinentalsäng, genom att välja resårmadrass efter vikten på den person som ska ligga på just den sidan av sängen. För även om resårmadrass-lagret ser ut att bestå av ett stycke, ligger det två separata resårmadrasser i lagret. De är bara sammanhållna av ett överdrag, som gör att resårmadrasserna ligger stabilt på ramsängen.

Så genom att välja en resårmadrass med den rätta fastheten i förhållande till din vikt, kan du anpassa liggkomforten individuellt till var och en av er. Skulle du ha valt fel fasthet, ger de flesta seriösa återförsäljare av kontinentalsängar möjlighet till att byta ut resårmadrassen upp till en månad efter köpet. Det kostar bara en liten summa, som täcker kostnaderna för leveransen av den nya madrassen, och returen av den felaktiga.

Vad ska jag tänka på när jag väljer kontinentalsäng?
När du letar efter en ny kontinentalsäng, är det flera saker du bör tänka på.  Sängen består som sagt av tre olika lager, och det kan vara stor skillnad på madrassernas kvalitet beroende på vilken säng du väljer.

Det är enligt vår erfarenhet mycket viktigt att du försäkrar dig om att såväl ramsäng, resårmadrass, som bäddmadrass är av god kvalitet. Det är särskilt många kontinentalsängar som är byggda på en relativt dålig ramsäng. Det är sängens nedersta lager och därmed den del som några tillverkare prioriterar lägre, när de ska dra ner priset på sina billiga modeller. Men det är faktiskt av stor betydelse för din komfort att också ramsängen är av hög kvalitet. Därför rekommenderar vi att du kontrollerar ramsängens kvalitet separat, särskilt om du har tänkt köpa en billigare modell.

Det finns också flera exempel på sängar där säljaren kallar det för en kontinentalsäng men där bottenskiktet helt enkelt saknas, då det är ofärdigt. I stället finns det bara en tom låda med överdrag och ben på, som inte bidrar med något till liggkomforten i sängen. Så därför bör du alltid försäkra dig om att den kontinentalsäng du köper faktiskt innehåller tre lager.

Som med så mycket annat gäller det att du håller dig till de bättre märkena, som “Bättre Nätter”, “Drømmeland”, “Hästens” och så vidare. På så vis kommer du inte att uppleva några problem med kvaliteten på de enskilda skikten i kontinentalsängen.

Att välja madrassens fasthet
Ofta slutar det med att många väljer för mjuka resårmadrasser till sängen. Det beror på att det kan vara svårt att bedöma vilken fasthet du behöver. Ofta känns det nämligen mycket behagligt med en mjuk madrass, när du provligger kontinentalsängen i ett par minuter i butiken.

Men det kan mycket väl visa sig vara ett felaktigt val, och tar du hänsyn till att du i genomsnitt spenderar ca 3.000 timmar i sängen varje år, kan det valet ge dig mycket obehagliga besvär. Ligger du alltför mjukt går det ofta ut över ryggen, och du kan även få problem med andningen och blodomloppet, om du ligger extremt mjukt.

Det som avgör hur hård eller mjuk kontinentalsängen är att ligga i, är framför allt fastheten av resårmadrasserna. Liggkomforten kan justeras en aning genom att välja en mjukare bäddmadrass, men i slutändan är det fastheten på resårmadrasserna som bidrar mest till liggkomforten i kontinentalsängen

Fastheten avgörs av de pocketfjädrar, som alla moderna madrasser är uppbyggda av. Jämfört med gammaldags resårmadrasser med ganska få fjädrar per kvadratmeter, används det flera hundra pocketfjädrar per kvadratmeter – normalt 300 fjädrar per kvadratmeter –  i en modern resårmadrass. Det ger många fler kontaktpunkter mellan din kropp och madrassen, så madrassen kan anpassa sig mycket exakt efter din kroppsbyggnad.

Vilken fasthet som är den rätta för dig, avgörs av din vikt. Så även om du kanske inte är nöjd med den, ska du inte försöka ljuga dig lättare, när du ska välja madrass i sängbutiken. Som tumregel bör du välja:

En madrass med pocketfjädrar med medium fasthet, om du väger under 75 kg.
En madrass med pocketfjädrar med fast fasthet, om du väger mellan 75 och 95 kg.
En madrass med multipocketfjädrar med fast fasthet, om du väger över 95 kg.

Multipocketfjädrar är en madrasstyp, som ofta innehåller en halv till två gånger så många fjädrar per kvadratmeter, jämfört med en resårmadrass med vanliga pocketfjädrar.


Hitta den bästa kontinentalsängen

Det kan vara svårt att säga exakt vilken säng som är den bästa kontinentalsängen. Det kommer naturligtvis att bero på personlig smak och behov, samt vilken prisklass man själv har valt. Men som vi tidigare nämnt, är det viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten av samtliga lager i kontinentalsängen, när du ska välja den rätta kontinentalsängen för din kroppsbyggnad, och din budget.

När det kommer till budgeten, kan det löna sig att betala en aning mer än du egentligen hade bestämt dig för. För en bra kontinentalsäng håller lätt i +20 år. Det blir över 60.000 timmar på den tiden, som du kommer spendera i sängen, så därför är det extra viktigt att du väljer rätt.

Vi kommer här med ett antal förslag på bra kontinentalsängar, där du med säkerhet får riktigt mycket värde för dina pengar. Vi har lagt vikt vid att sängarna är dansktillverkade, och att alla lager är av högsta kvalitet. Därmed får du de bästa möjligheterna till att få en riktigt god natts sömn.


Ideel Komfort kontinentalsäng

Med en Ideel Komfort kontinental säng får du resårmadrasser med sju olika komfortzoner. De två extrazonerna är placerade på var sin sida om ländryggen vilket gör att belastningen på det här området minskar. Det bidrar till en lugnare och djupare sömn eftersom de extra zonerna motverkar att man vrider och vänder på sig så mycket under natten. Dessutom minskar risken för problem med blodcirkulationen i benen.

Benen har högre ben jämfört med många andra kontinentalsängar vilket gör det lättare att både lägga sig och stiga upp ur sängen. En bonus med de höga benen är också att det går att använda golvarean under sängen som förvaringsutrymme till saker som du inte får plats med någon annanstans.

Dubbla fjäderskikt och möjlighet till individuell fasthetsgrad

Madrassen är uppbyggd av två fjäderskikt på vardera 220 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det ger ett överraskande bra stöd utan att madrassen blir tjock och otymplig, fast den är tillverkad med dubbla lager av fjädrar.

Även om det inte ser så ut är det möjligt att justera madrassens fasthet på respektive sida av sängen. Det beror på att det används individuella resårmadrasser på de olika sidorna i resårmadrasslagret. Dessa täcks av ett gemensamt överdrag så att skarven mellan dem försvinner. Individuellt anpassade madrasser är en fördel om ni är ett par med stor skillnad i kroppsvikt, något som högst sannolikt innebär att ni behöver madrasser med olika fasthetsgrad.

Om du skulle ha valt fel fasthetsgrad erbjuds ett byte av resårmadrasserna inom 30 dagar efter inköpet. Det tas ut en fast summa per madrass för att täcka transporten av madrasserna mellan dig och tillverkaren.

Dansk kvalitet med 25 års garanti

Kvaliteten är rakt igenom dansk. Sängen är nämligen formgiven och tillverkad i Danmark, samt utvecklad efter den skandinaviska kroppstypen och sömnmönster. Tillverkaren lämnar 25 års garanti på brott på sängstommen och fjädrarna i madrasserna, något de har valt att göra för att signalera att den här kontinentalsängen är i absolut toppkvalitet.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:

Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan läsa mer om Ideel Komfort här. 


Anatomic kontinentalsäng

Anatomic är Bedre Nætters toppserie inom sängområdet. Modellen har en särskilt revolutionerande fjäderteknologi som bara kan fås i den här produktserien. I kontinentalversionen är Anatomic-sängen indelad i tre madrasskikt ungefär som alla andra kontinentalsängar.

Tre skikts kontinentalsäng i särklass

Överst hittar du en latex-bäddmadrass med gelékulor som håller ner temperaturen och samarbetar med det underliggande resårmadrasslagret, för att ge dig en optimal sovkomfort.

Resårmadrasslagret ger ett differentierat stöd till din kropp. De båda separata resårmadrasserna, en till varje sida av sängen, är tillverkade i en speciell och ny teknologi. Madrassen är nämligen uppdelad i hela sju komfortzoner som når hela vägen ner igenom fjädrarna i resårmadrassen. Det innebär att fjädrarnas fasthet varierar beroende på vilka delar av kroppen som madrassen ska ge stöd.

Det vill säga att fjädrarnas fasthet är anpassade efter kroppens anatomi och ger mer stöd till ryggen och ländryggen medan axlarna och höfterna istället kan sjunka djupare ner i madrassen. Det ger i sin tur en mer anatomiskt korrekt ställning för rygg- och nackkotor, oavsett om du ligger på rygg eller på sidan.

Den vadderade ramen är Anatomic-sängens fundament. Den är uppgraderad på en lång rad punkter jämfört med andra kontinentalsängar. Madrassen är således hela 24 cm hög och har samma Anatomic pocketfjädrar som också används i resårmadrassen. Det dubbla skitet med fjädrar i båda madrasserna ger en avsevärt bättre komfort än andra kontinentalsängar där det ofta har sparats in på den vadderade ramen.

25 års garanti och möjlighet att byta fasthet

Tillverkaren lämnar 25 års garanti på sängramen och mot fjäderbrott. Dessutom erbjuder återsäljaren byte av resårmadrassen om du har valt fel fasthetsgrad. Bytet måste ske inom 30 dagar och kostar en mindre summa per madrass för att täcka transportkostnaden för madrasserna.

Anatomic finns i de här storlekarna:
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210 

Du kan läsa mer om Anatomic här. 


Ideel Harmoni Kontinentalsäng

Ideel Harmoni kontinentalsäng ger dig riktigt bra kvalitet för pengarna. Det är en snygg och minimalistiskt designad kontinentalsäng som trots det låga priset är utrustad med samtliga tre lager av madrasser, precis som en kontinentalsäng ska vara. Det har inte kompromissats med kvaliteten någonstans, så som det görs med andra kontinentalsängar i samma prisklass.

I regel är det den nedersta resårmadrassen som har bytts ut mot en tom låda som bara utgör botten av kontinentalsängen. Med Ideel Harmony får du en äkta resårmadrass, med pocketfjädrar i samma kvalitet som du hittar i mellanmadrassen, i botten. Det ger dig den där Törnrosasömnen och komforten som kännetecknar bra kontinentalsängar av hög kvalitet.

Resårmadrass med 260 pocketfjädrar per kvadratmeter

De vändbara resårmadrasserna i Ideel Harmony kontinentalsäng är uppbyggda med 260 pocketfjädrar per kvadratmeter. Resårmadrasserna kan anpassas individuellt efter din och/eller din partners kroppsvikt. Resårmadrassen i mellanskiktet är nämligen uppdelad i två madrasser som hålls samman av ett praktiskt överdrag.

Fjädrarna är indelade i fem komfortzoner och anpassar sig efter din kroppsbyggnad genom att låta de utskjutande partierna av kroppen, till exempel axlarna, sjunka djupare ner i madrassen samtidigt som den stöttar upp andra delar, oavsett om du ligger på rygg eller på sidan.

Det stora antalet pocketfjädrar förlänger även livstiden på sängen, särskilt om du vänder madrassen regelbundet så att trycket fördelas jämnt över båda sidornas fjädrar under madrassens livslängd.

Ovanpå resårmadrassen kan du välja en 40 mm bäddmadrass med en kärna i antingen latex- eller Celsius-skum. Välj latex om du vet med dig att du lätt blir varm på nätterna och Celsius om du tillhör dem som ofta ligger och fryser.

20 års garanti och 30 dagars bytesrätt på fastheten

Om du skulle göra ett felaktigt val har du 30 dagars bytesrätt på fasthetsgraden på fjädrarna i resårmadrasskiktet. Tillverkaren lämnar hela 20 års garanti på både brott på fjädrarna och sängstommen.

Så det råder inget tvivel om att du med en Ideel Harmony får en kontinentalsäng i hög kvalitet till ett riktigt bra pris.

Ideel Harmoni finns i de här storlekarna:

140 x 200
180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:
140 x 200
180 x 200

Du kan se de olika modellerna i Ideel Harmoni serien här.


Jupiter No.1 – en bra kontinentalsäng för den prismedvetna livsnjutaren

Om du är ute efter en kontinentalsäng av hög kvalitet som ger en bra komfort till ett mycket förnuftigt pris, och samtidigt har en snygg design, så är Jupiter No. 1 ett riktigt bra val.

Sängen ger dig allt som behövs, för att få en fantastisk sömn. Den skapades genom ett samarbete mellan svenska Kinnabädden, som har mer än 60 års erfarenhet inom tillverkning av sängar, och den danska sängtillverkaren Bättre Nätter. Tillsammans har de lyckats skapa en säng, där du får riktigt mycket valuta för pengarna.

Jupiter No.1 har en 5-zoners vändbar resårmadrass, med särskilda zoner för höfter och skuldror. Det ger en fantastisk komfort, då madrassen anpassar sig efter hur mycket stöd kroppen behöver, genom att sjunka ner extra mycket vid skuldror och höfter, och stötta upp vid länd och nacke.

När du ska välja fasthet, kan du välja mellan “medium” och “fast”. Här rekommenderar vi att du väljer en “medium” om du väger under 75 kg. Väger du mer än 75 kg, bör du välja en “fast”. Kom också ihåg att välja separat fasthet till var och en av er, om ni väljer en av de stora kontinentalsängarna med två separata resårmadrasser.

Välj mellan en bäddmadrass med en kärna av Celsius memoryfoam eller latex på 40 mm. Du har också möjlighet att köpa till huvudgavel och gavelkuddar till kontinentalsängen, och därmed göra det bekvämare att sitta och t.ex. se på TV eller äta frukost i sängen.

Jupiter No. 1 kontinentalsäng finns i följande storlekar:
Välj 140 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan se alla Jupiter-sängarna här.


Jupiter 2 – Den kraftfullare versionen av en klassiker

jupiter-KontinentalsangJupiter 1 har i många år har varit den kontinentalsäng, som alla andra sängtillverkare blivit jämförda med. Det beror naturligtvis på att Jupiter 1 var en av de första kontinentalsängarna på den danska marknaden, som fanns att köpa till ett förnuftigt pris.

Med Jupiter 2 får du en ny och uppdaterad version, byggd av danska hantverkare. Den är i grunden konstruerad på samma sätt som Jupiter 1, med två individuella ramsängar i botten på dom breda modellerna, men utmärker sig genom att vara speciellt byggd för personer som väger +95 kg, med resårmadrasser med multipocketfjädrar i medium eller fast fasthet.

Resårmadrassen är, som hos Jupiter 1, utrustad med 5 komfortzoner, där de lagt särskilt mycket vikt vid att madrassen tillåter skuldror och höfter att sjunka ner i madrassen, och stöttar upp vid nacke och länd.

Precis som till Jupiter 1, har du möjlighet att välja mellan en bäddmadrass med 40 mm kärna av antingen latex eller memoryfoam. Här bör du välja latex om du lätt blir varm i sängen, och omvänt bör du välja memoryfoam om du snarare vill försäkra dig om att du inte kommer att frysa.

Slutligen har Jupiter 2 också individuella resårmadrasser till de bredaste modellerna, även om resårmadrass-lagret ser ut att vara sammanhängande. Det innebär att den fasthet du väljer på resårmadrassen kan anpassas individuellt efter er vikt, så finns det en mycket stor viktskillnad mellan er, bör ni komma ihåg att välja olika fasthet på madrasserna.

Liksom med Jupiter 1, har du också möjlighet att köpa till huvudgavel och gavelkuddar till Jupiter 2-modellen. Allt som allt får du en säng med samma komfort och samma möjligheter som den “gamla modellen” – bara till ett ännu bättre pris.

Jupiter 2 kontinentalsäng finns i följande storlekar:
Välj 140 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan se alla Jupiter-sängar här.


Venus No. 1 – En lyxig säng i dansk kvalitet

Här får du en dansktillverkad lyxsäng, för dig som vill ha den ultimata kvalitetssängen. Venus No. 1 är utrustad med så kallad cooltex-stoppning omkring pocketfjädrarna i sängen, vilket hjälper till att ge en mycket högre komfort. Samtidigt minskas risken för att du vaknar flera gånger om natten av att du ligger för varmt i sängen. Det som är speciellt med Venus No. 1, är att den är utrustad med två riktigt bra ramsängar i botten, och därefter en vändbar resårmadrass i mitten som fullbordar sängen. Genom att justera fastheten av resårmadrasserna i mittskiktet, kan du anpassa sängen till din kroppsvikt.

Vi rekommenderar denna säng till dig som väger under 95 kg, då den “bara” har 250 pocketfjädrar per kvadratmeter. Om du väger över 95 kilo, är den optimala lösningen för dig att köpa en Venus No. 2, då den är utrustad med multipocketfjädrar, vilket är optimalt för personer över 95 kg.

Med Venus No. 1 får du riktigt mycket säng för pengarna. Jämför du med andra märken på marknaden i samma kvalitet, så är Venus No.1 betydligt billigare än många andra, men absolut utan att kompromissa med kvaliteten.

Venus No. 1 finns i följande storlekar:
Välj 140 X 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210
Välj 210 X 210

Du kan se alla Venus-sängar här.


Venus Nova – Dansktillverkad lyxsäng

Denna säng är tillverkad av några av Danmarks absolut bästa sängtillverkare. Venus Nova-sängen är uppbyggd efter samma metod som de klassiska Venus 1 och 2-modellerna. Skillnaden ligger i att Venus Nova har en rad nya initiativ, som förbättrar den ytterligare på ett flertal punkter.

Förbättringarna består i att du hos denna modell får en bättre ramsäng, och den kommer med en tjockare bäddmadrass, som är hela 6 cm tjock, vilket resulterar i en extra hög komfort.

Sängens pocketfjädrar bidrar också till en betydligt högre komfort. Samtidigt har madrasserna det temperaturkänsliga Cooltex-skummet som stoppning runt fjädrarna i resårmadrassen. Det ger en betydligt bättre sömn, då Cooltex-skummet gör att madrassen upprätthåller en behaglig temperatur och ett optimalt sovklimat, samtidigt som den anpassar sig bättre till din kroppsbyggnad.

Vilken typ av bäddmadrass ska jag välja?

Du kan välja mellan två typer av bäddmadrasser. Antingen en latex-bäddmadrass eller en Celsius-bäddmadrass.

Bäddmadrassen i latex ger dig en mer elastisk madrass, som anpassar sig bra efter din kropp. Madrassen ger ett utmärkt stöd, och avlastning för kroppens tryckpunkter, som exempelvis skuldror och höfter. Det underlättar för din kropp att få ro att falla i djup sömn, utan att du ska behöva vakna flera gånger om natten för att du har ont i kroppen. Denna typ av madrass passar till alla viktklasser.

Den största fördelen med latex-bäddmadrassen är nog att den avleder din kroppsvärme, och den fukt du utsöndrar om natten, så att du upprätthåller en behaglig temperatur i sängen natten ut. Med en bäddmadrass med latexkärna vaknar du aldrig badande i svett.

Celsius-bäddmadrassen använder sig av ett lager temperaturkänsligt memoryfoam, som anpassar sig efter din kropps former med hjälp av värmeutvecklingen. Den är störst på de varmaste ställena på kroppen, och där sjunker bäddmadrassen ihop mer, medan den behåller formen på de ställen där kroppen inte ligger lika tungt på madrassen.
Nackdelen med Celsius-bäddmadrassen är emellertid att den inte är så bra på att leda bort värmen från kroppen. Lider du därmed av värmevallningar, eller har du generellt problem med värme när du sover, bör du alltså inte välja denna typ av bäddmadrass.

Dansk kvalitet:
Denna säng är tillverkad av Kinnabädden, som har mer än 60 års erfarenhet av tillverkning av sängar i Skandinavien. Kinnabädden är ursprungligen svenskt, men har de senaste 10 åren haft sin produktion i Danmark.

Venus Nova finns i följande storlekar:
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan se alla Venus Nova sängarna här.


Venus Mayan – Med bäddmadrass av ekologiskt latex

Venus Mayan ger dig alla de egenskaper som de övriga Venus-sängarna från Bättre Nätter är kända för. Här finns därmed både cooltex-stoppning omkring pocketfjädrarna i resårmadrasserna, och möjlighet att välja individuell fasthet för resårmadrasserna på var sida av de bredaste modellerna.

Resårmadrasserna är även utrustade med 5 komfortzoner, och är liksom Venus 1, och Venus Nova endast utrustade med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter. Därför är denna säng inte lämplig för personer som väger över 95 kg.

Den största skillnaden med Venus Mayan är möjligheten att välja en bäddmadrass med en kärna av 60 millimeter ekologisk Mayan Green latex. Den är särskilt lämplig för allergiker, eftersom det bara är använt naturlatex vid framställningen av latexkärnan.

Samtidigt får du gavelkuddar på köpet till Venus Mayan, om du väljer att köpa till den vägghängda gaveln till denna flotta kontinentalsäng.

Venus Mayan finns i följande storlekar:
Välj 140 X 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan se alla Venus Mayan-modeller här.


Senses Classic – Hög komfort och gedigen dansk kvalitet till ett bra pris

Trots priset är Senses Classic en äkta kontinentalsäng med tre separata madrasslager. Sängen är tillverkad i Horsens av danska hantverkare, och är även designad i Danmark. Därmed får du en dansk säng, av dansk kvalitet, i danska förhållanden till ett pris som ligger lägre än vad många utländska sängar kostar – även de billiga kontinentalsängarna som importeras från fjärran Östern.

Senses Classic finns i två olika versioner. Senses Classic 1 till personer som väger under, och Senses Classic 2 till personer som väger över 95 kg. Skillnaden är att Senses Classic 2 använder sig av multipocketfjädrar i resårmadrass-lagret, där Senses Classic 1 använder sig av pocketfjädrar.

Resårmadrasserna är vändbara, vilket innebär att de har en längre livslängd, bara du kommer ihåg att vända dem regelbundet. Har du valt en dubbel kontinentalsäng med olika fasthet på madrasserna, är det därför viktigt att du kommer ihåg att vända på madrasserna så att du får den rätta fastheten på madrassen på rätt sida av sängen.

Resårmadrassen har 5 komfortzoner, och liksom hos de andra kontinentalsängarna från Bättre Nätter, kan du välja mellan bäddmadrasser med en kärna av memoryfoam eller latex, och du kan köpa till en gavel och gavelkuddar till sängen.

Du kan se alla Senses Classic-modeller här.


Bergen by BN – Den ultimata, antibakteriella, och allergivänliga kontinentalsängen

Lider du eller din partner av allergi mot exempelvis dammkvalster, är denna Bergen by BN kontinentalsäng lösningen. Den är försedd med ett komfortskikt av latex på hela 35 mm runt om resårmadrasserna, och all tygbeklädnad på sängen är AEGIS-behandlat, så sängen förblir antibakteriell och allergivänlig.

När det gäller bäddmadrassen, kan du välja mellan två olika Mayan Green latex-bäddmadrasser. Det är ekologiskt naturlatex av högsta kvalitet. Antingen kan du välja en Mayan Green bäddmadrass med fast fasthet, eller den lite mjukare Mayan Green Cloud, som har medium fasthet. Tillsammans med den individuella anpassningen av resårmadrasserna i sängen, ger det helt nya möjligheter för att anpassa liggkomforten helt optimalt för dig eller er, som ska ligga i sängen.

Som med alla andra kontinentalsängar från Bättre Nätter, erbjuder återförsäljare 30 dagars byte av resårmadrasserna, om du skulle ha valt en felaktig fasthet. Det kostar bara en mindre summa, som ska täcka frakten.

Så är du allergiker, multiallergiker, eller vill du helt enkelt tillbringa dina nätter i friskaste möjliga miljö, är Bergen by BN det optimala valet.

Bergen by BN finns i följande storlekar:
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 200 x 200
Välj 180 X 210

Du kan se alla Bergen by BN-modeller här.


Nordkap – Äkta kontinentalsäng av dansk kvalitet till ett fantastiskt pris

Nordkap är en helt och hållet dansktillverkad kontinentalsäng, som trots priset erbjuder samtliga tre madrasslager – såsom en äkta kontinentalsäng ska göra. Här väljer många konkurrerande modeller att spara in på ramsängen i botten, men det är inget du behöver oroa dig för om du väljer Nordkap.

Ramsängen arbetar tillsammans med resårmadrasserna, så att du får den mest optimala liggkomforten, oavsett hur du ligger i sängen. Därför är den en nödvändig del av kontinentalsängen, och inte något man ska kompromissa med, bara för att man gärna vill spara ett par tusenlappar.

Nordkap finns i två olika versioner beroende på din vikt. Den modell som bara heter Nordkap för personer som väger under, och Nordkap +95 för personer som väger över 95 kg. Skillnaden är fjädertypen. För där Nordkap-modellen erbjuder 261 vanliga pocketfjädrar per kvadratmeter, ger Nordkap +95 dig hela 522 multipocketfjädrar per kvadratmeter.

Liksom alla andra kontinentalsängar från Bättre Nätter, kan du få de bredaste modellerna av Nordkap med individuell fasthet på resårmadrasserna på var sida, liksom du kan välja mellan en bäddmadrass med 40 mm kärna av antingen latex eller celsius memoryfoam.

Slutligen får du med en gratis sänggavel om båda personerna väger över 95 kg. Väger en av personerna mindre får du ett avdrag på sängens pris.

Nordkap finns i följande storlekar:
Välj 140 X 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 X 210

Du kan se alla Nordkap-modeller här.


Därför är din sömn så viktig

De flesta vet mycket väl att en god nattsömn är en viktig faktor, för att vi ska klara av vardagens utmaningar på bästa möjliga vis. Men i takt med att vi blir mer upptagna, sover vi mindre. Enligt danska Kristeligtdagblad.dk, sover danskarna 1,5 timme mindre varje dag, jämfört med 100 år sedan.

vigtigt med god søvn

Du spenderar omkring 33% av ditt liv på att sova, och den ⅓ av ditt liv som går åt till sömnen, har en mycket stor betydelse för hur du har det resten av tiden. Får du för lite sömn, går det nämligen kraftigt ut över din livskvalitet, koncentrationsförmåga, och ditt humör i vardagen.

Sömn spelar också en viktig roll när det gäller att förebygga stress, depression, typ 2-diabetes, hjärt-kärl-problem, och övervikt. Får du för lite sömn, så fungerar din kropp inte optimalt, och du lider därmed en större risk för att drabbas av sjukdom.

Danska Videnskab.dk skriver, att forskare från University of Boston har upptäckt, att när vi sover, så bryts det giftiga ämnet adenosin ner i vår hjärna. Detta giftämne byggs upp i hjärnan under loppet av dagen, och forskarna förklarar att detta ämne är huvudorsaken till att du blir trött under dagen. Ju mer av ämnet som samlas i hjärnan, desto tröttare blir du. När du sover sänks nivån av adenosin, och efter en god natts sömn är du därför redo att starta en ny dag, med en frisk hjärna.

Enligt danska Politiken.dk Lider över en halv miljon danskar av så stora sömnproblem, att det påverkar deras vardag. Enligt Dansk Center för Sömnmedicin, har 300.000 avgjort kroniska sömnproblem, vilket bidrar till att sänka livskvaliteten avsevärt. Forskarna kallar tillståndet “kronisk sömnlöshet”.

Flera studier stödjer påståendet om vår dåliga sömn. I en undersökning från danska Sundhedsstyrelsens Nationella Hälsoprofil för 2013, visade det sig att hela 41 % av danskarna själva anser att de upplevt sömnbesvär under de senaste 14 dagarna.

Också ett ekonomisk problem

Dålig sömn är även ett ekonomiskt problem, både för dig själv, och för samhället. Sömnproblem har nämligen ett samband med ökad medicinanvändning, ett större antal läkarbesök, ökad inblandning i olyckor i trafiken och på arbetet, nedsatt produktivitet i vardagen, och ökad frånvaro från arbetet i form av fler sjukdagar, skriver danska Kristeligtdagblad.dk i denna artikel. Det uppskattas att danskarnas sömnproblem årligen kostar det danska samhället över 10 miljarder.

Så kan du förbättra din sömn

Det finns många aspekter som kan förbättra din sömn. Det handlar först och främst om att du sover bekvämt i en bra säng. Men det finns också många goda råd om vad du bör göra för att sova bättre. Vi tittar här lite närmare på några av de råd som experterna ger.

Vi utgår från en stor sömnrapport, som togs fram av danska läkarföreningen, och Trygfonden. Du kan läsa hela rapporten här hos danska vidensråd.dk. Rapporten behandlar sammanhangen mellan sömnproblem, hälsa, arbetsmiljö, stress, och mycket mer. Det är några av danmarks ledande forskare och sömnläkare, som har tagit fram rapporten.

»Det är första gången någonsin som vi har granskat existerande vetenskap mer systematiskt, för att bilda ett beslutsunderlag för vad vi anser är goda råd inom sömnområdet« säger Poul Jennum, som är professor vid Institutionen för klinisk medicin på Köpenhamns Universitet och överläkare vid Dansk Center för Sömnmedicin på Glostrup Hospital och Rigshospitalet.

Här kan du läsa mer om några av de saker som kan påverka din sömn: 

Dricker du kaffe eller alkohol innan läggdags? vin og kaffe søvn

En av de saker som kan ha en negativ inverkan på din sömn, är koffein. Kjeld Hermansen, som är professor och överläkare på Århus Universitetssjukhus, förklarar att koffein gör det svårare för kroppen att varva ner, och därmed somna. Du riskerar också att få en oroligare sömn under natten, vilket kan göra att du sedan vaknar upp, utan att känna dig tillräckligt utvilad.

Också alkohol kan vara störande för din sömn. Det är alltså en myt, att du sover bättre på ett par glas rödvin. För när du dricker alkohol, särskilt i de fall du dricker större mängder, kommer du att uppleva en oroligare sömn. Din kropp har helt enkelt svårt att komma i ro, och därför får du inte en ordentlig vila.

Alkohol är även vätskedrivande, vilket kan innebära att du måste upp och kissa under natten, vilket också stör din sömn, förklarar Kjeld Hermansen.

Bra mat:

Om du istället letar efter saker du kan äta eller dricka, som förbättrar din sömn, så får du här ett antal livsmedel som överläkaren rekommenderar:mandler og bananer

Du kan sikta på livsmedel som innehåller aminosyran tryptofan, som i din kropp omvandlas till melatonin, vilket är ett sömnhormon. Detta hjälper din kropp att uppnå en djupare och bekvämare sömn. Livsmedel som innehåller tryptofan är bland annat: Bananer, mörk choklad, torkade dadlar, yoghurt, och mandlar.

Dessutom finns melatonin också i komjölk och modersmjölk.

Motion – En viktig faktor för en bra sömn:

»Forskningen pekar mot att folk som lider av sömnproblem, kan förbättra sin sömn, genom att bli fysiskt aktiva« säger Anders Sjödin, professor vid Institutet för Idrott och näring på Köpenhamns Universitet till Videnskab.dk.

motion og søvnHan rekommenderar att folk med sömnproblem blir regelmässigt fysiskt aktiva. Gärna en timme om dagen, om man verkligen önskar att märka effekten. Han pekar på att man inte bör vara så pass fysiskt aktiv, under de senaste timmarna före läggdags. Han förklarar at fysisk aktivitet nedsätter stress och spänning, vilket är en av de orsakerna som kan hjälpa till med att uppnå bättre sömn.

Stress kan förstöra din sömn:

stress niveau ved søvnProfessorn i hälsopsykologi vid Psykologisk Institutet vid Århus universitet Bobby Zachariae förklarar att stress är en av de viktigaste orsakerna bakom sömnproblem. Detta gäller stress som kan förekomma i en stressig vardag. Dessutom kan sömnproblem uppstå som en stressfaktor för sig, om du blir stressad att du inte kan sova, något som utvecklas till en ond cirkel.

När man når till höga stressnivåer, beror detta på att den naturliga försvarsmekanismen sätts igång, som får då kroppen att vara på sin vakt. Stressen gör att vi blir aktiverad både psykiskt och fysiskt, vilket håller kroppen vaken, och kan därmed motverka den naturliga sömnstresse.

Det kan du själv göra:

Professorn rekommenderar att du konfronterar de problem du har, innan du ska sova, så att du inte ligger sömnlös om natten och funderar över dem.

Han rekommenderar även att du skriver ner de saker som oroar dig, och vad du har tänkt att göra åt dem. Det kan hjälpa dig att bli lugn i sinnet, och därmed få dig att sova bättre, och somna lättare.

Rökning är skadligt för sömnen:

En sak som det varit extra stort fokus på de senaste åren, är sambandet mellan sömn och rökning. Enligt överläkare och sömnforskare Poul Jennum, är rökning en viktig orsak till sömnproblem.

Även om forskarna inte är 100 % säkra på vad sambandet mellan sömn och tobaksrök är, så tror de att de olika substanserna i tobaksröken, som exempelvis nikotin, kan bidra till att påverka din sömn negativt.

Forskarna tror att konsekvenserna av rökning bland annat är flera sömnstörningar, kortare sömn, nattlig hosta, och försämrad sömnstruktur.

Rekommendationen till rökare med sömnproblem, är mycket kort och koncist från överläkare Poul Jennum: »De måste sluta röka. Att sluta röka är den enda behandling som finns tillgänglig«