Kontinentalsäng test-översikt – Välj den bästa kontinentalsängen

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

Kontinentalsängen är en mycket populär sängtyp för närvarande. Den främsta orsaken till det, är att det är en ytterst bekväm sängtyp, som ger en god nattsömn. Samtidigt är en kontinentalsäng både lättare att komma i och ur, liksom den är behaglig att sitta i, om det är monterat en sänggavel på kontinentalsängen. Här får du en guide över hur du väljer den bästa kontinentalsängen.

Idag finns det många olika sängtyper på marknaden. Utöver kontinentalsängen som denna artikel handlar om, rör det sig särskilt om ställbara sängar och ramsängar, som vi också har skrivit omfattande guider till här på Konsumentmagasinet.

Generellt är kontinentalsängen ett mycket populärt val. Det beror nog mest på att en kontinentalsäng är en sängtyp som verkligen ger en mycket behaglig komfort till ett förnuftigt pris. De många lagrena gör att en kontinentalsäng är mycket bekväm att sova i, och riktigt många upplever en avsevärt förbättrad sömn, när de byter ut sin traditionella säng mot just en kontinentalsäng.


Vad ska jag tänka på när jag väljer kontinentalsäng? 

När du letar efter en ny kontinentalsäng, är det flera saker du bör tänka på.  Sängen består som sagt av tre olika lager, och det kan vara stor skillnad på madrassernas kvalitet beroende på vilken säng du väljer.

Det är enligt vår erfarenhet mycket viktigt att du försäkrar dig om att såväl ramsäng, resårmadrass, som bäddmadrass är av god kvalitet. Det är särskilt många kontinentalsängar som är byggda på en relativt dålig ramsäng. Det är sängens nedersta lager och därmed den del som några tillverkare prioriterar lägre, när de ska dra ner priset på sina billiga modeller. Men det är faktiskt av stor betydelse för din komfort att också ramsängen är av hög kvalitet. Därför rekommenderar vi att du kontrollerar ramsängens kvalitet separat, särskilt om du har tänkt köpa en billigare modell.

Det finns också flera exempel på sängar där säljaren kallar det för en kontinentalsäng men där bottenskiktet helt enkelt saknas, då det är ofärdigt. I stället finns det bara en tom låda med överdrag och ben på, som inte bidrar med något till liggkomforten i sängen. Så därför bör du alltid försäkra dig om att den kontinentalsäng du köper faktiskt innehåller tre lager.

Som med så mycket annat gäller det att du håller dig till de bättre märkena, som “Drømmeland”, “Hästens” och så vidare. På så vis kommer du inte att uppleva några problem med kvaliteten på de enskilda skikten i kontinentalsängen.

Att välja madrassens fasthet 

Ofta slutar det med att många väljer för mjuka resårmadrasser till sängen. Det beror på att det kan vara svårt att bedöma vilken fasthet du behöver. Ofta känns det nämligen mycket behagligt med en mjuk madrass, när du provligger kontinentalsängen i ett par minuter i butiken.

Men det kan mycket väl visa sig vara ett felaktigt val, och tar du hänsyn till att du i genomsnitt spenderar ca 3.000 timmar i sängen varje år, kan det valet ge dig mycket obehagliga besvär. Ligger du alltför mjukt går det ofta ut över ryggen, och du kan även få problem med andningen och blodomloppet, om du ligger extremt mjukt.

Det som avgör hur hård eller mjuk kontinentalsängen är att ligga i, är framför allt fastheten av resårmadrasserna. Liggkomforten kan justeras en aning genom att välja en mjukare bäddmadrass, men i slutändan är det fastheten på resårmadrasserna som bidrar mest till liggkomforten i kontinentalsängen

Fastheten avgörs av de pocketfjädrar, som alla moderna madrasser är uppbyggda av. Jämfört med gammaldags resårmadrasser med ganska få fjädrar per kvadratmeter, används det flera hundra pocketfjädrar per kvadratmeter – normalt 300 fjädrar per kvadratmeter –  i en modern resårmadrass. Det ger många fler kontaktpunkter mellan din kropp och madrassen, så madrassen kan anpassa sig mycket exakt efter din kroppsbyggnad.

Vilken fasthet som är den rätta för dig, avgörs av din vikt. Så även om du kanske inte är nöjd med den, ska du inte försöka ljuga dig lättare, när du ska välja madrass i sängbutiken. Som tumregel bör du välja:

En madrass med pocketfjädrar med medium fasthet, om du väger under 75 kg.
En madrass med pocketfjädrar med fast fasthet, om du väger mellan 75 och 95 kg.
En madrass med multipocketfjädrar med fast fasthet, om du väger över 95 kg.

Multipocketfjädrar är en madrasstyp, som ofta innehåller en halv till två gånger så många fjädrar per kvadratmeter, jämfört med en resårmadrass med vanliga pocketfjädrar.


Emma Kontinentalsäng – Utomordentligt prisvärd säng i snygg skandinavisk design

Bästa lyxsängen med elegant design

✅ Madrassen er bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn
✅  10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt

Emma Kontinentalsäng

.
Med ett betyg på 4,82 av 5 efter kundrecensioner hos Emma.se är konsumenter utan tvekan nöjda med allt som Emma Kontinentalsäng har att bjuda på. Komplett sängpaket med en 7-zons pocketfjädringsmadrass.

Satsa på den stilrena gråa kontinentalsängen i storleken 140 x 200 cm eller 180 x 200 cm och gläds åt ett komplett sängpaket. Här får du nämligen både en sänggavel, resårbotten, madrass och bäddmadrass med miljömärkningen OEKO-TEX.

Madrassen och dess struktur

Resårbottnen hos Emma Kontinentalsäng består av bonellfjädring för stabiliteten och anpassningsbarhetens skull. Ovanpå dess botten ligger den ljuvliga pocketfjädringsmadrassen som är uppdelad i sju olika komfortzoner. På så vis får du ett mjukare eller fastare stöd där din kropp behöver det som mest.

Närmast dig ligger bäddmadrassen som går under namnet Flip Bäddmadrass, och den här vändbara madrassen är 6 cm tjock med både en lite hårdare och mjukare sida. 

Storlekar

Emma Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlekar:

 • 140 x 200
 • 180 x 200
Fördelar

 • Ergonomisk madrass med 7 komfortzoner
 • Resårbotten, gavel, madrass och bäddmadrass ingår
 • Tillgänglig i två olika storlekar
Nackdelar

 • Endast tillgänglig i en färg

Därför rekommenderar vi Emma Kontinentalsäng

Komfort, stilrenhet och ett konkurrenskraftigt pris är några av egenskaperna som Emma Kontinentalsäng kan skryta med. En stor fördel med dessa kontinentalsängar är inkluderingen av både en resårbotten, madrass, bäddmadrass och sänggavel, så vi rekommenderar Emma Kontinentalsäng till dig som vill ha ett komplett sängpaket till ett rimligt pris.


Hästens Herlewing Kontinentalsäng 

Bästa premiumval

Hästens Herlewing Kontinentalsäng inkl BJ Bäddmadrass

Då har vi kommit fram till ett riktigt premiumval i vår topplista, och den här sängen går under namnet Hästens Herlewing Kontinentalsäng. Här har vi en säng som sprudlar med lyx både när det kommer till dess utseende och den komforten som du känner av varje natt. Välj även mellan ett stort antal färger för en säng som passar just dig och ditt hem.

Madrassen och dess struktur
En ”lager på lager” teknik har dragits nytta av där tagel, ull och bomull är placerade ovanpå varandra för att skapa en utomordentligt skön säng. Resultatet blir en imponerande följsamhet och ett stöd som ser till så att varje natt blir lika härlig som den förra. 

Mer om bäddmadrassen
Högst upp på sängen möts du av en mjuk och bekväm bäddmadrass som blir kronan på verket för att ge dig den där fulländade sömnupplevelsen. Den exklusiva kontinentalsängen kommer att passa in i alla typer av hem vare sig du eftersöker en mer modern eller klassisk look. Detta må vara en av de lite dyrare sängarna på marknaden, men det som du i gengäld får är lyx och exklusivitet som sällan har skådats förr.

Speciella egenskaper och funktioner
Den absolut största fördelen med att satsa på Hästens Herlewing Kontinentalsäng är de tre kombinerade fjädringssystemen. Det är dessa som förser dig med ett stöd där du behöver det som mest. Själva ordet ”Herlewing” översätts till ”uppvaknande”, och när du vaknar upp på morgonen i just den här sängen kommer du alltid att känna dig utvilad.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Unikt tredubbelt fjädringssystem
 • Naturmaterial
 • Hög komfort
Nackdelar

 • Hög prisklass

Hästens Herlewing Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlekar:

 90 x 200
 90 x 210
 105 x 200
 105 x 210
 120 x 200
 120 x 210
 140 x 200
 140 x 210
 160 x 200
 160 x 210
 180 x 200
 180 x 210
 210 x 200
 210 x 210

Hästens Herlewing Kontinentalsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

 Medium
 Fast


Kontinentalsäng Amore – Bra kontinentalsäng

 • Elegant design och hög komfort

Kontinentalsäng Amore

 

Kontinentalsängen Amore är den perfekta sängen för de som är på jakt efter ett elegant utseende och hög komfort till ett överkomligt pris. Grått sammet är det som pryder den svensktillverkade sängen, och vad som bjuds på inom detta sängpaket är både en huvudgavel med en knappad design, ben i metall med fot, en mellanmadrass samt en bäddmadrass i Delux Latex.

Madrassen och dess struktur
Den bekväma kontinentalsängen Amore kommer utrustad med en mellanmadrass som kan vändas efter tycke och behov, en egenskap som möjliggör jämt slitage. Samtidigt består underbädden av bonellresår, vilket med andra ord är ett lager av spiralfjädrar i metall som är formade likt ett timglas. Här är det utan tvekan komfort på högsta nivå som gäller där det inte har snålats med kvaliteten.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen spelar stor roll när det är tal kring komfort, och det är viktigt att den både är tjock samt har den rätta fastheten. Kontinentalsängen Amores bäddmadrass är framställd med en latexkärna och är pikerad samt kuvertsydd. Vid beställning av kontinentalsängen Amore väljer man själv om fastheten Medium, Medium/Fast eller Fast föredras, och vad man väljer kan baseras på hur mycket man väger, men det är dessutom en smaksak.

Speciella egenskaper och funktioner
För de som ofta sover på sidan eller på ryggen har kontinentalsängen Amore flera egenskaper som gynnar en. Sängen har nämligen en zonindelad 5-zons pocketresår som hjälper till att stödja höfter och axlar.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Sammetsmaterial
 • 5 zoner
 • Elegant design
Nackdelar

 • Sänggavel beställs separat

Kontinentalsängen Amore är tillgänglig i följande storlek:
 180 x 200

Kontinentalsängen Amore är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Medium
 Medium/Fast
 Fast

Utvalda specifikationer
Färg: Ljusgrå
Material: sammet
Resårmadrass: 19cm träram med bonellresårer
Vändbar high lux 16cm 5 zons pocket resårmadrass

Mätt säng: 180x200x78 cm


Tempur Promise – Kontinentalsäng

 • Exklusiv säng med många färgmöjligheter

Tempur Promise - Kontinentalsang SE

Välj mellan sju olika färger och få en unikt anpassad säng i form av kontinentalsäng Promise. Den här högkvalitativa sängen bjuder på komfort, stil och hållbarhet tillsammans med en 10 års garanti på sängbotten, madrassen samt bäddmadrassen.

Madrassen och dess struktur
Kontinentalsäng Promise har en mellanmadrass som är tillverkad av ett så kallat Promise Tempur-material. Detta ser till så att stödet anpassar sig efter ens egen kropp och det som man behöver. Man vrider och vänder inte på sig lika mycket när man ligger i en säng med Tempur-material då man långsamt sjunker ner i sängen samtidigt som materialet formar sig efter ens kropp. Det är möjligt att få kontinentalsäng Promise i en av sju olika färger: Onyx, grafit, ljusgrå, havsblå, aubergine, choklad och kakao.

Mer om bäddmadrassen
Kontinentalsäng Promise har en Cloud WAVE bäddmadrass som är 9 cm tjock. Denne högkvalitativa bäddmadrass formar sig efter ens egen kropp för att kunna ge stöd precis där man behöver det. Bäddmadrassens överdrag tas enkelt av genom att dra ner dragkedjan, och sen kan det tvättas i 60 °C för att återigen bli så gott som nytt.

Speciella egenskaper och funktioner
Kontinentalsäng Promises design ger utan tvekan en känsla av elegans. Både en hel bäddmadrass och en mellanmadrass ingår för att bjuda på bästa möjliga komfort tillsammans med ett exklusivt utseende. Tempur-materialet är en räddare i nöden för ens rygg tack vare hur det anpassar sig efter kroppen på helt rätt sätt.

Fördelar

 • Bäddmadrass med kärntjocklek på 7 centimeter
 • Flera anpassningsmöjligheter
 • Danskproducerad kontinentalsäng
 • Solid ram av kärnvirke
Nackdelar

 • Sängben beställs separat

Utvalda specifikationer

Extra fjädring med flexibla lameller
Levereras med 7 cm bäddmadrass
Madrassfasthet: Cloud, Original, Sensation
Höjd utan ben och gavel: 48 cm

Kontinentalsängen Promise är tillgänglig i följande storlek:
 180 x 200

Kontinentalsängen Promise är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Fast
 Medium
 Mjuk


Kontinentalsäng Happy – Prisvärd kontinentalsäng

✅ Stilren design till ett mycket billigt pris

Kontinentalsäng Happy

 

 

 

Kontinentalsäng Happy är en komfortabel säng i skandinavisk design som imponerar i alla typer av sovrum. Med flera olika färger, storlekar och tillbehör att välja mellan kan man få en äkta skräddarsydd säng som verkligen faller en i smaken. 

Madrassen och dess struktur

Längst ner på kontinentalsäng Happy finner man ribbor som är monterade över sängramen. På denne finns en madrass i bonellresår med hela 110 fjädrar per kvadratmeter samt med en trådtjocklek på 2,2 mm. Fjädrarna i madrassen är förankrade i varandra, och resultatet blir ett jämnt fördelat tryck som garanterar komfort och en god natts sömn i alla lägen.

Mer om bäddmadrassen

På toppen av sängen finner man bäddmadrassen, och denne innehåller mjukt skum som är 4 cm tjockt. Detta tillför en extra behaglig känsla när man lägger sig ner i sängen, och tack vare den avtagbara klädseln blir rengöring lätt som en plätt vid behov.

Speciella egenskaper och funktioner

Kontinentalsäng Happy kommer i olika färgvarianter, så välj mellan svart, beige, ljusgrått och blått för att få den perfekta sängen som blir passande i just ens eget sovrum. Med ben i massivt trä står sängen stabilt och stadigt under många år framöver, så det gäller bara att lägga sig ner och njuta. Ha dock i åtanke att nackkuddarna och sänggaveln köps separat och ingår inte i sängpaketet.

Fördelar

 • 5 olika färgvarianter
 • Bra pris
 • Slitstarkt överdrag
Nackdelar

 • Sänggavel beställs separat

Utvalda specifikationer
Varumärke: Bedly
Ben höjd: 15 cm
Höjd resårmadrass:18 cm
Material klädsel: 56% polypropylen
Garanti: 5 år

Kontinentalsängen Happy är tillgänglig i följande storlekar:
 120 x 200
 140 x 200
 160 x 200
 180 x 200

Kontinentalsängen Happy är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Medium


TYYNI kontinentalsäng 

 •  Enkel skandinavisk design med en imponerande inre struktur

Kontinentalsäng TYYNI

.

 

Kontinentalsäng TYYNI från Matri är en säng med dubbelfjädring i skandinavisk design. Tillsammans med de medföljande sängbenen har sängen en höjd på omkring 58 cm där det dubbla fjädringssystemet garanterar komfort. Kontinentalsäng TYYNI kan just nu beställas hos Solhem Inredning där man kan få storlek 180 x 200 för 23 735 kronor.

Återförsäljaren erbjuder hemleverans både under dagtid och kvällstid med inbärning i hemmet, och man kan därtill njuta av öppet köp i 30 dagar. Om man skulle ångra sitt köp inom denne tidsperiod kan man lämna tillbaka sängen och få pengarna tillbaka – lätt och smidigt, helt enkelt.

Madrassen och dess struktur
Kontinentalsäng TYYNI kommer utrustad med en mellanmadrass som har pocketfjädring tillsammans med stoppning av jutelatex. Därtill får man ett överdrag som kan tas av och tvättas för renlighetens skull. Som en extra bekväm detalj är överdraget tillverkat i bomullsväv-polyesterväv som är Oeko-tex-certifierad, en certifiering som innebär att det inte finns några ohälsosamma kemikalier i produkten.

Mer om bäddmadrassen
Kontinentalsäng TYYNI har en tjock bottenmadrass som kommer med pocketfjädring där varje spiralfjäder är inpackad i en tygpåse. Eftersom fjädrarna på detta sätt inte har med varandra att göra säkerställer pocketfjädring att madrassen blir mer följsam. Sängen kommer dessutom med en sängram och ribbor som är tillverkade i obehandlat trä. Längst ner finner man sängbenen som man också får på köpet, och dessa är 10 cm höga samt tillverkade i ljust björkträ.

Speciella egenskaper och funktioner
Den stora fördelen med att vända sig till just kontinentalsäng TYYNI är den dubbla fjädringen som ser till så att hela ens kropp får stöd och komfort som imponerar i alla lägen. Det är både tack vare den dubbla fjädringen och den ventilerande jutelatexstoppningen som man får en fulländad säng för en ultimat god natts sömn alla dagar i veckan. Den enkla skandinaviska designen blir passande i de flesta sovrummen, och kontinentalsäng TYYNI kan därför bjuda på både stil och komfort.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Sängben ingår i priset
 • Bra material
Nackdelar

 • 3-4 veckors leveranstid

Utvalda specifikationer

Dubbelt fjädringssystem
Ventilerande klädsel av jutelatex
Överdrag: OEKO-TEX-certifierad bomull
Sängram: Obehandlat FSC-märkt trä
Sängben, material: Björkträ
Sängben, höjd: 10 cm
Höjd inkl. sängben: 58 cm

Kontinentalsängen TYYNI är tillgänglig i följande storlek:
 180 x 200

Kontinentalsängen TYYNI är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Medium
 Fast

Du kan läsa mer om de olika TYYNI sängarna här.


Vad är en kontinentalsäng?  

En kontinentalsäng är en säng som är uppbyggd i flera lager. Den består normalt av tre lager, varav det nedersta är en ramsäng, som utgör botten på sängen. Därefter kommer ett lager med en resårmadrass, och överst ligger en bäddmadrass, som antingen har en kärna av så kallat memoryfoam, eller latex.

Kontinentalsängen skiljer sig också från andra sängtyper genom att den inte har någon form av sängram. Det vill säga att du inte kommer att ha en sängram med lamellbotten, som det ligger en madrass ovanpå, som du kanske är van vid från traditionella sängar. I stället utgörs sängbotten av ramsängen, med de två andra madrasstyperna staplade ovanpå.

Det är det som gör kontinentalsängen lite högre än andra vanliga sängar, och därmed lättare att komma i på kvällen, och upp ur på morgonen. Det tilltalar kanske särskilt äldre och andra, som har problem med ryggen eller muskel- och skelettsystemet.

Slipp sprickan i mitten 

Väljer du en dubbel kontinentalsäng, säkerställer bäddmadrassen samtidigt att du slipper problemet med “sprickan i mitten av sängen”, som är bekant från traditionella sängar. För både 160*200- och 180*200-versionerna av kontinentalsängen täcks av en bäddmadrass i ett stycke. Förutom att täcka sprickan i mitten, ger bäddmadrassen också en riktigt bra komfort, som verkligen kan bidra till att förbättra din sömn.

Individuell anpassning av fastheten i sängen 

Samtidigt är det möjligt att anpassa liggkomforten på vardera sida av en dubbel kontinentalsäng, genom att välja resårmadrass efter vikten på den person som ska ligga på just den sidan av sängen. För även om resårmadrass-lagret ser ut att bestå av ett stycke, ligger det två separata resårmadrasser i lagret. De är bara sammanhållna av ett överdrag, som gör att resårmadrasserna ligger stabilt på ramsängen.

Så genom att välja en resårmadrass med den rätta fastheten i förhållande till din vikt, kan du anpassa liggkomforten individuellt till var och en av er. Skulle du ha valt fel fasthet, ger de flesta seriösa återförsäljare av kontinentalsängar möjlighet till att byta ut resårmadrassen upp till en månad efter köpet. Det kostar bara en liten summa, som täcker kostnaderna för leveransen av den nya madrassen, och returen av den felaktiga.


Hitta den bästa kontinentalsängen

Det kan vara svårt att säga exakt vilken säng som är den bästa kontinentalsängen. Det kommer naturligtvis att bero på personlig smak och behov, samt vilken prisklass man själv har valt. Men som vi tidigare nämnt, är det viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten av samtliga lager i kontinentalsängen, när du ska välja den rätta kontinentalsängen för din kroppsbyggnad, och din budget.

När det kommer till budgeten, kan det löna sig att betala en aning mer än du egentligen hade bestämt dig för. För en bra kontinentalsäng håller lätt i +20 år. Det blir över 60.000 timmar på den tiden, som du kommer spendera i sängen, så därför är det extra viktigt att du väljer rätt.

Vi kommer här med ett antal förslag på bra kontinentalsängar, där du med säkerhet får riktigt mycket värde för dina pengar. Vi har lagt vikt vid att sängarna är dansktillverkade, och att alla lager är av högsta kvalitet. Därmed får du de bästa möjligheterna till att få en riktigt god natts sömn.


Därför är din sömn så viktig

De flesta vet mycket väl att en god nattsömn är en viktig faktor, för att vi ska klara av vardagens utmaningar på bästa möjliga vis. Men i takt med att vi blir mer upptagna, sover vi mindre. Enligt danska Kristeligtdagblad.dk, sover danskarna 1,5 timme mindre varje dag, jämfört med 100 år sedan.

vigtigt med god søvn

Du spenderar omkring 33% av ditt liv på att sova, och den ⅓ av ditt liv som går åt till sömnen, har en mycket stor betydelse för hur du har det resten av tiden. Får du för lite sömn, går det nämligen kraftigt ut över din livskvalitet, koncentrationsförmåga, och ditt humör i vardagen.

Sömn spelar också en viktig roll när det gäller att förebygga stress, depression, typ 2-diabetes, hjärt-kärl-problem, och övervikt. Får du för lite sömn, så fungerar din kropp inte optimalt, och du lider därmed en större risk för att drabbas av sjukdom.

Danska Videnskab.dk skriver, att forskare från University of Boston har upptäckt, att när vi sover, så bryts det giftiga ämnet adenosin ner i vår hjärna. Detta giftämne byggs upp i hjärnan under loppet av dagen, och forskarna förklarar att detta ämne är huvudorsaken till att du blir trött under dagen. Ju mer av ämnet som samlas i hjärnan, desto tröttare blir du. När du sover sänks nivån av adenosin, och efter en god natts sömn är du därför redo att starta en ny dag, med en frisk hjärna.

Enligt danska Politiken.dk Lider över en halv miljon danskar av så stora sömnproblem, att det påverkar deras vardag. Enligt Dansk Center för Sömnmedicin, har 300.000 avgjort kroniska sömnproblem, vilket bidrar till att sänka livskvaliteten avsevärt. Forskarna kallar tillståndet “kronisk sömnlöshet”.

Flera studier stödjer påståendet om vår dåliga sömn. I en undersökning från danska Sundhedsstyrelsens Nationella Hälsoprofil för 2013, visade det sig att hela 41 % av danskarna själva anser att de upplevt sömnbesvär under de senaste 14 dagarna.

Också ett ekonomisk problem

Dålig sömn är även ett ekonomiskt problem, både för dig själv, och för samhället. Sömnproblem har nämligen ett samband med ökad medicinanvändning, ett större antal läkarbesök, ökad inblandning i olyckor i trafiken och på arbetet, nedsatt produktivitet i vardagen, och ökad frånvaro från arbetet i form av fler sjukdagar, skriver danska Kristeligtdagblad.dk i denna artikel. Det uppskattas att danskarnas sömnproblem årligen kostar det danska samhället över 10 miljarder.

Så kan du förbättra din sömn

Det finns många aspekter som kan förbättra din sömn. Det handlar först och främst om att du sover bekvämt i en bra säng. Men det finns också många goda råd om vad du bör göra för att sova bättre. Vi tittar här lite närmare på några av de råd som experterna ger.

Vi utgår från en stor sömnrapport, som togs fram av danska läkarföreningen, och Trygfonden. Du kan läsa hela rapporten här hos danska vidensråd.dk. Rapporten behandlar sammanhangen mellan sömnproblem, hälsa, arbetsmiljö, stress, och mycket mer. Det är några av danmarks ledande forskare och sömnläkare, som har tagit fram rapporten.

»Det är första gången någonsin som vi har granskat existerande vetenskap mer systematiskt, för att bilda ett beslutsunderlag för vad vi anser är goda råd inom sömnområdet« säger Poul Jennum, som är professor vid Institutionen för klinisk medicin på Köpenhamns Universitet och överläkare vid Dansk Center för Sömnmedicin på Glostrup Hospital och Rigshospitalet.


Här kan du läsa mer om några av de saker som kan påverka din sömn: 

Dricker du kaffe eller alkohol innan läggdags? vin og kaffe søvn

En av de saker som kan ha en negativ inverkan på din sömn, är koffein. Kjeld Hermansen, som är professor och överläkare på Århus Universitetssjukhus, förklarar att koffein gör det svårare för kroppen att varva ner, och därmed somna. Du riskerar också att få en oroligare sömn under natten, vilket kan göra att du sedan vaknar upp, utan att känna dig tillräckligt utvilad.

Också alkohol kan vara störande för din sömn. Det är alltså en myt, att du sover bättre på ett par glas rödvin. För när du dricker alkohol, särskilt i de fall du dricker större mängder, kommer du att uppleva en oroligare sömn. Din kropp har helt enkelt svårt att komma i ro, och därför får du inte en ordentlig vila.

Alkohol är även vätskedrivande, vilket kan innebära att du måste upp och kissa under natten, vilket också stör din sömn, förklarar Kjeld Hermansen.

Bra mat:

Om du istället letar efter saker du kan äta eller dricka, som förbättrar din sömn, så får du här ett antal livsmedel som överläkaren rekommenderar:mandler og bananer

Du kan sikta på livsmedel som innehåller aminosyran tryptofan, som i din kropp omvandlas till melatonin, vilket är ett sömnhormon. Detta hjälper din kropp att uppnå en djupare och bekvämare sömn. Livsmedel som innehåller tryptofan är bland annat: Bananer, mörk choklad, torkade dadlar, yoghurt, och mandlar.

Dessutom finns melatonin också i komjölk och modersmjölk.

Motion – En viktig faktor för en bra sömn:

»Forskningen pekar mot att folk som lider av sömnproblem, kan förbättra sin sömn, genom att bli fysiskt aktiva« säger Anders Sjödin, professor vid Institutet för Idrott och näring på Köpenhamns Universitet till Videnskab.dk.

motion og søvnHan rekommenderar att folk med sömnproblem blir regelmässigt fysiskt aktiva. Gärna en timme om dagen, om man verkligen önskar att märka effekten. Han pekar på att man inte bör vara så pass fysiskt aktiv, under de senaste timmarna före läggdags. Han förklarar at fysisk aktivitet nedsätter stress och spänning, vilket är en av de orsakerna som kan hjälpa till med att uppnå bättre sömn.

Stress kan förstöra din sömn:

stress niveau ved søvnProfessorn i hälsopsykologi vid Psykologisk Institutet vid Århus universitet Bobby Zachariae förklarar att stress är en av de viktigaste orsakerna bakom sömnproblem. Detta gäller stress som kan förekomma i en stressig vardag. Dessutom kan sömnproblem uppstå som en stressfaktor för sig, om du blir stressad att du inte kan sova, något som utvecklas till en ond cirkel.

När man når till höga stressnivåer, beror detta på att den naturliga försvarsmekanismen sätts igång, som får då kroppen att vara på sin vakt. Stressen gör att vi blir aktiverad både psykiskt och fysiskt, vilket håller kroppen vaken, och kan därmed motverka den naturliga sömnstresse.

Det kan du själv göra:

Professorn rekommenderar att du konfronterar de problem du har, innan du ska sova, så att du inte ligger sömnlös om natten och funderar över dem.

Han rekommenderar även att du skriver ner de saker som oroar dig, och vad du har tänkt att göra åt dem. Det kan hjälpa dig att bli lugn i sinnet, och därmed få dig att sova bättre, och somna lättare.

Rökning är skadligt för sömnen:

En sak som det varit extra stort fokus på de senaste åren, är sambandet mellan sömn och rökning. Enligt överläkare och sömnforskare Poul Jennum, är rökning en viktig orsak till sömnproblem.

Även om forskarna inte är 100 % säkra på vad sambandet mellan sömn och tobaksrök är, så tror de att de olika substanserna i tobaksröken, som exempelvis nikotin, kan bidra till att påverka din sömn negativt.

Forskarna tror att konsekvenserna av rökning bland annat är flera sömnstörningar, kortare sömn, nattlig hosta, och försämrad sömnstruktur.

Rekommendationen till rökare med sömnproblem, är mycket kort och koncist från överläkare Poul Jennum: »De måste sluta röka. Att sluta röka är den enda behandling som finns tillgänglig« 


Hur påverkas min träning av sömn?

Hur påverkas min träning av sömnEfter att man har tränat ordentligt är det viktigt att kroppen får vila. Återhämtningen påverkar nämligen resultaten av din träning lika mycket som själva träningen, och en dålig nattsömn orsakar dessutom en massa problem i vardagen. Dålig sömn kan även öka risken för både demens och ett antal andra livsstilssjukdomar. Här nedanför förklarar vi vad du kan göra för att sova bättre.

En bra nattsömn är på många sätt nyckeln till ett hälsosamt liv. Otaliga forskningsresultat och de senaste vetenskapliga framstegen inom sömnforskning tyder på detta, men samtidigt ökar antalet personer som klagar på sömnproblem.

Allt för många skippar en eller två timmars sömn för att få en hektisk vardag att gå ihop, och andra tar med sig dagens problem till sängen och kan därför inte somna. Det finns även de som helt enkelt ger sig själva dåliga förutsättningar för att lyckas somna. I takt med att vetenskapen gång på gång bevisar att sömn är extremt viktig för hälsan är det bara fler och fler personer som får problem med sömnen.

Vi skryter om hur lite vi sover

Vi har faktiskt en vansinnigt ohälsosam inställning till sömn idag, och det har blivit socialt accepterat att sova för lite. Det är heller inte ovanligt att människor rentav skryter om hur lite de sover. Detta ger dem en status som extremt produktiva och superoptimerade personer som utnyttjar dygnets timmar till fullo.

Problemet är bara att en dålig sömn ökar risken för de vanligaste demenssjukdomarna, som Alzheimers och Parkinsons, och det försvagar även immunförsvaret. Detta är något som forskare vid upprepade tillfällen kommer fram till, och det är även den viktigaste slutsatsen i boken Why We Sleep, som är skriven av en amerikansk sömnprofessor.

Enligt boken gör den här skadliga inställningen till sömn att generationen av sömnförnekande, superproduktiva människor inte kan förvänta sig att leva mycket längre än 60 år, såvida det inte kommer någon ny medicinsk behandling.

De löper även en betydligt större risk att råka illa ut i trafiken. Om du bara har sovit fem timmar föregående natt ökar nämligen risken för en trafikolycka med 4,3 %. Immunförsvaret hamnar också ur balans eftersom att koncentrationen av inflammationsmarkörer blir lägre.

Män blir dessutom mindre virila, och studier visar att män som sover för lite har 29 % färre spermier än de som sover mellan sju och nio timmar varje natt.

Om vi inte gör något åt det här sömnförnekande beteendet kommer det både att sänka den genomsnittliga livslängden, förvärra fetmaepidemin och göra att fler drabbas av demens och andra livsstilssjukdomar. Vi måste kort sagt bli bättre på att sova och börja sova tillräckligt länge.

Träning förbättrar din sömnkvalitet

Innan vi går in mer på hur du kan förbättra din nattsömn vill vi även berätta att träning faktiskt gör att du sover bättre. Forskare har vid upprepade tillfällen konstaterat att även lätt och måttlig träning under dagen ökar chanserna för en bra nattsömn.

Forskare från Stanford University har till exempel följt en grupp äldre inaktiva personer som klagade på sömnproblem under ett års tid. Försökspersonerna fick individuellt anpassade träningsprogram som tog hänsyn till deras fysiska form och eventuella hälsoproblem. Gemensamt för alla var dock att de skulle ägna en halvtimme per dag åt lätt till måttlig träning eller annan fysisk aktivitet.

Under det år som forskarna följde försökspersonerna fick de inte bara in rapporter om bättre sömnkvalitet. Försökspersoner som led av depression märkte nämligen också av en förbättring, och många tappade även mer vikt än förväntat av den ökade motionen. Flera av försökspersonerna kände även att deras fysiska hälsa blev bättre av både motionen och den förbättrade sömnen.

För försökspersonerna hade alltså de två faktorerna – träning och sömn – en stor positiv inverkan på livet. Om du tränar aktivt och seriöst gör du därmed redan något bra för sömnen, men det är inte nödvändigtvis tillräckligt. Vad mer du kan göra återkommer vi till senare.

Om du vill veta med om träning och sömn kan du titta på den här videon och höra Dr. Travis Stork berätta om vikten av en bra nattsömn och regelbunden motion:

Varför är sömnen så nyttig för oss?

För dig som tränar seriöst är musklernas återhämtning en av de största fördelarna med sömnen. När vi sover kan muskelmassan återuppbyggas efter belastningen av träningen, och sömnen är därmed bra för din fysik och hjälper till att öka effekten av din träning.

Hjärncellerna rensas samtidigt av en speciell rengöringsvätska som frigörs i hjärnan så fort du somnar. När du somnar krymper hjärncellerna en aning, och rengöringsvätskan kommer därför åt att skölja bort slaggprodukter och andra onödiga ämnen från hjärncellerna. Den här delen av sömnen är bra för ditt psyke och din omdömesförmåga.

Cellerna i resten av kroppen rengörs också, och magen rensar ut och smälter de sista spåren av dagens måltider. Sömnen har alltså en stor positiv inverkan på kroppen, men bara om du sover tillräckligt länge och tillräckligt bra.


Så här förbättrar du din nattsömn

Om du vill sova bättre om nätterna är det huvudsakligen fyra faktorer du bör undersöka närmare.

🔸 Dina förberedelser innan du går och lägger dig
🔸 Inredningen i ditt sovrum
🔸 Kvaliteten på din säng
🔸 Din sovställning

Låt oss ta en närmare titt på de fyra faktorerna och gå igenom hur du rättar till ett eventuellt skadligt beteende eller dåliga val.

Förberedelser innan läggdags

Kroppen och hjärnan är inga maskiner, och de kan därmed inte bara stängas av när du vill sova. Eller rättare sagt kan du faktiskt göra det om du kan justera salthalten i hjärnvätskan. Detta visar en dansk studie på möss, där forskarna kunde få mössen att somna och vakna igen på kommando genom att öka och minska koncentrationen av salt i hjärnvätskan.

Den typen av experiment ska vi dock inte ägna oss åt. Förbered istället både hjärna och kropp på att det är dags att sova, och detta gör du enklast genom att:

🔸 Gå och lägga dig och kliva upp samma tid varje dag
🔸 Varva ner och slappna av innan du går och lägger dig
🔸 Dämpa belysningen innan du går och lägger dig
🔸 Undvika datorn, mobilen och tv:n innan läggdags
🔸 Undvika att äta eller dricka några större mängder innan läggdags
🔸 Inte dricka alkohol innan du går och lägger dig
🔸 Inte träna eller vara fysiskt aktiv precis innan läggdags

Gå och lägg dig och kliv upp samma tid varje dag

Gå och lägg digVi är alla vanemänniskor och vet hur svårt det är att bryta en dålig vana, men detsamma gäller även för goda vanor när de väl har etablerats. Du kan därför skapa en god vana för din kropp genom att gå och lägga sig och kliva upp samma tid varje dag, även på helgen.

Kroppen och sinnet vänjer sig då vid dina sängtider och anpassar automatiskt sina processer efter dessa. Detta innebär att du slipper ligga och vända och vrida på dig i sängen för att din hjärna och kropp inte är redo att sova ännu.

Varva ner, dämpa belysningen och slappna av

Om du vill underlätta processen och förbereda dig mentalt för sömnen ska du varva ner och börja slappna av minst en halvtimme innan du går och lägger dig.

Detta gör du bäst genom att inte göra så mycket fysiskt precis innan läggdags. Du kan även sätta dig ner i en bekväm stol eller soffa, dämpa belysningen och bara ta det lugnt.

Undvik skärmar innan läggdags

Undvik skärmar innan läggdags

Om du är som de flesta människor kommer den här lugna halvtimmen kännas som en välkommen möjlighet att kolla de sista mailen, gå igenom Facebook eller titta nyheterna innan du går och lägger dig.

Du bör dock hålla dig borta från både datorn, surfplattan, mobilen och tv:n en halvtimme innan läggdags. Det blå ljuset från skärmarna får nämligen din hjärna att tro att det är mitt på dagen. Detta gäller om du använder den speciella nattbelysningen som finns på många elektroniska enheter idag, för även om denna inställning minskar mängden blått ljus är det fortfarande inte tillräckligt.

Undvik att äta och dricka för mycket – och skippa alkoholen

För att öka chanserna för en bra nattsömn är det även viktigt att inte äta en alltför stor måltid precis innan läggdags, och du ska heller inte dricka några större mängder. Detta sätter nämligen magen i arbete och ökar risken för att du vaknar under natten och måste gå på toaletten.

Det är heller inte någon bra idé att dricka alkohol precis innan du går och lägger dig, eftersom att detta sätter ämnesomsättningen ur balans och gör det svårare att somna. Alkohol ökar även risken för att du måste upp och kissa under natten, och det kan även störa hjärnans naturliga processer som får dig att somna. Även ett måttligt alkoholintag innan läggdags hindrar dig därför från att falla i REM-sömn innan alkoholen är förbränd.

Hoppa över energidrycken, men ät gärna lite Skyr

Du bör även undvika energidryck, koffein och andra uppiggande drycker innan läggdags. En liten portion Skyr, kvarg eller någon annan mjölkprodukt som innehåller kasein kan däremot vara bra, särskilt om du tränar mycket. Kasein finns även som kosttillskott.

Kasein är ett protein som absorberas långsamt i kroppen, och återhämtningsprocessen som återuppbygger musklerna när vi sover får därmed byggstenar att jobba med hela natten. En liten portion kasein innan läggdags är alltså bra för dig.

Kaseintillskottet säkerställer samtidigt att magen håller sig mätt hela natten, och det minskar därmed risken för att du vaknar mitt i natten av att du är hungrig.

Träna inte precis innan läggdags

Det är å andra sidan inte hälsosamt att träna precis innan du går och lägger dig. Även om det kan verka vara en bra metod för att bli trött gör träning att kroppen går upp i varv. Du får därmed svårare att somna om du går och lägger dig precis efter träningen.

Ge istället dig själv lite tid för att ställa om innan du går och lägger dig, så att både din kropp och din hjärna får en chans att varva ner igen.

Sovrummets inredning

Inredningen i sovrummet är också väldigt viktig för din nattsömn, särskilt vad gäller ljus och ljud.

Detta beror på att vi sedan urminnes tider alltid har varit extremt uppmärksamma på ljud och ljus i mörkret när vi sover. Detta var tecken på fara, och vi var tvungna att vakna upp tillräckligt mycket för att kunna ta ställning till farorna innan vi kunde sova vidare.

Så är det även idag, och det är därför viktigt att det är så mörkt och tyst som möjligt i sovrummet. När vi säger mörkt menar vi dessutom helt mörkt. Även standby-lampan på en tv kan vara tillräckligt för att störa din nattsömn. Detsamma gäller för alla typer av ljud, både vägbuller och oväsen från andra delar av bostaden eller byggnaden där du bor.

Det är därför en bra idé att sätta upp mörkläggningsgardiner i sovrummet och stänga av alla lampor och apparater innan du ska sova. Om du ändå inte kan sova på grund av ljus eller oväsen kan du även skaffa öronproppar och en ögonmask.

Säng- och sömnkvalitet går hand i hand

Nästa sak du borde undersöka är faktiskt kvaliteten på din säng. Ger den dig ett tillräckligt bra stöd när du sover? Eller har du till exempel ont i ryggen eller nacken när du vaknar eftersom att du ligger för mjukt eller för hårt?

Madrassen i sängen är extra viktig. Den ska se till att din nacke och ryggrad ligger så rakt som möjligt, oavsett om du ligger på rygg eller på sida.

För att göra detta ska madrassen innehålla fjädrar med en fasthet som passar din vikt. Om du väger under 75 kg ska du därför välja en madrass med medium fasthet. Om du väger mellan 75 och 95 kg ska du istället välja en fast madrass, och om du väger över 95 kg ska madrassen ha extra fasta fjädrar.

Det är även viktigt att madrassen har komfortzoner som låter kroppens mer utstående delar, som axlar och höfter, sjunka ner i madrassen. Andra komfortzoner ska samtidigt stötta kroppen vid ländryggen och nacken, eftersom att dessa två kroppsdelar helst ska ligga över madrassen när du sover.

Problemet är att vi har en tendens att välja en för mjuk madrass när vi köper en ny. Oftast provligger vi bara den nya madrassen ett par minuter i butiken innan vi bestämmer oss, och då har vi även på oss ytterkläderna. Detta är helt enkelt inte tillräckligt för att vi ska kunna avgöra om madrassen är rätt för oss.

Det är därför bäst att köpa madrassen från en butik som låter dig byta ut den om den visar sig vara för mjuk. Antalet butiker som erbjuder denna tjänst blir bara fler och fler, och vissa erbjuder en provperiod på upp till 100 dagar. Om du vill hitta den bästa sängen för just dig måste du alltså kontrollera att du har möjlighet att byta madrassen.

Sängens höjd, justeringsmöjligheter och andra parametrar är också viktiga när du väljer din säng, och i vår artikel om dubbelsängar kan du läsa en guide om just detta.

Din sovställning påverkar din sömnkvalitet

sovställning

Det sista du ska fundera på om du vill förbättra din nattsömn är hur du ligger i sängen när du sover. De flesta har en favoritställning, men det är inte säkert att just den är bäst för din nattsömn.

Generellt sett finns det fyra olika sovställningar: på rygg, på mage eller på en av sidorna.

Magen är helt klart sämst av dessa fyra. Den här ställningen kan lätt leda till ryggproblem, och det kan vara svårt att hitta en bra position för armarna. Eftersom att man måste ligga med huvudet på sidan för att få luft blir det dessutom besvärligt att andas, och man får ofta problem med nacken också.

Om man sover på rygg får man lätt problem med snarkningar, vilket i sin tur anses öka risken för sömnapné. Sömnapné innebär att gomseglet och de övre luftvägarna blockerar lufttillförseln till lungorna, och nattsömnen störs därför av att man inte får någon luft. Tillståndet anses även öka risken för att utveckla demenssjukdomar senare i livet, både på grund av att det försämrar sömnen och att hjärnan får syrebrist.

Om du däremot sover på sidan, och framförallt om du ligger på vänster sida, ökar du dina chanser för att sova bra under natten. Med den här sovställningen gör du även att rengöringsprocessen som sker i hjärnan när du sover blir så effektiv som möjligt.

Med tiden har processen nämligen anpassat sig efter att de allra flesta däggdjur, inklusive människan, naturligt föredrar att sova på vänster sida. Rengöringsprocessen fungerar därför bäst när du ligger på just vänster sida.

Läs också: Tyngdtäcke


Det är lättare än du tror att förändra en dålig sovställning

En felaktig sovställning låter som en svår vana att bryta, men genom att använda olika kuddar kan du göra det svårare för dig själv att lägga dig “fel”.

Detta är knappast särskilt charmigt för din sängpartner, men den goda nyheten är att det oftast bara tar några veckor innan du slutar försöka lägga dig fel i sängen. Du vänjer dig helt enkelt vid att det inte längre är möjligt att lägga sig på det viset.

Den här videon förklarar mer om hur du hittar den bästa sovställningen: 


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Emma.se
Emma.se är en webbutik vars mål enligt dem består av att förbättra hela världens sömn. Här kan du köpa sängar, men du kan även läsa recensioner.
Läs alla recensioner av Emma Kontinentalsäng här

FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka kontinentalsängar rekommenderas?

Amore, Laholm, TYYNI, W8, Utö, Promise, Residens, Happy, Amalfi

🧐 Vad är en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är uppbyggd av tre olika komponenter: en ramsäng längst ner, ytterligare en madrass i mitten och slutligen en bäddmadrass högst upp. Detta skapar en ganska hög säng med en otroligt hög komfortnivå.

🤔 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


24SJU Skymning Kontinentalsäng 

24SJU Skymning Kontinentalsäng Paket inkl ben och gavel

 

Är du ute efter en ny bekväm säng till lägenheten, huset eller stugan? Oavsett vad har vi här en produkt som kan bli en äkta helhet i sovrummet i form av en kontinentalsäng där både gavel och sängben ingår. Med andra ord är det inte mycket som behövs beställas separat, så när du satsar på 24SJU Skymning Kontinentalsäng kan du vara säker på att ditt sovrum fulländas.

Madrassen och dess struktur
Madrassens pocketresår står för en stor del av den bekvämligheten som du kommer att få njuta av. Varje fjäder ligger i en tygficka och arbetar individuellt så att varje del av din kropp får det stödet som den behöver. Med olika zoner får din rygg, midja, axlar och höfter en utomordentligt bekväm madrass under sig.

Mer om bäddmadrassen
Det är den så kallade BM2 bäddmadrassen som ingår när du beställer 24SJU Skymning Kontinentalsäng. Den här bäddmadrassen är hela 9 cm hög för ett så omfattande stöd som möjligt. Den här svensktillverkade kontinentalsängen är dessutom tillverkad i Småland, så det är utan tvekan nära och bra!

Speciella egenskaper och funktioner
Vid beställning av 24SJU Skymning Kontinentalsäng kan du känna dig trygg och säker alla dagar i veckan då en garanti på ram- och resårbrott ingår, och detta gäller under hela 25 år. Det är samtidigt en stor bonus att både en snygg knappad sänggavel och stilrena sängben ingår så att hela sängen ger mer av ett helhetsintryck i ditt sovrum.

Storlekar och fastheten

24SJU Skymning Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlekar:

 160 x 200
 180 x 200

24SJU Skymning Kontinentalsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

 Medium
 Medium / Fast
 Fast


Viking Engaholm Kontinentalsäng 

Bäst värde

Om imponerande värde för pengarna gärna ska stå på din inköpslista är det Viking Engaholm Kontinentalsäng som du bör ta en närmare titt på. Här har vi en fullkomlig dubbelsäng i färgen kol som ger dig all den stilen och komforten som du kan tänkas vilja ha. Få hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris, helt enkelt.

Madrassen och dess struktur
En granträram lägger grunden för den här starka och hållbara sängen, och du finner dessutom resårfjädring i sängens underdelar. Inte får vi heller glömma bort den 1-zons pocketmadrassen som agerar som en bekväm 13 cm hög mellanmadrass. Allt detta bidrar till komfort och sköna sömnupplevelser.

Mer om bäddmadrassen
Utöver sängram och mellanmadrass ingår en pikerad bäddmadrass med perforerad polyeterskum. Det som sedan behöver beställas separat är gavel och sängben tillsammans med sängkläder. Så länge detta är fixat kan du lita på att du alltid har en pålitlig och skön säng som väntar på dig varje natt.

Speciella egenskaper och funktioner
Viking Engaholm Kontinentalsäng är en svensktillverkad säng som kan beställas i antingen en Medium, Medium/Fast eller Fast variant beroende på vad som passar just dig. Både vikt och preferens kan spela roll i valet av madrassfasthet, så se till så att du får den madrassen som blir rätt för dig.

Värt att veta är också att du får en 25 års garanti på ram- och fjäderbrott. När allt kommer till kritan finns det mycket som talar för att Viking Engaholm Kontinentalsäng är ett ypperligt val som du inte vill gå miste om.

Storlekar och fastheten

Viking Engaholm Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlek:

 • 180 x 200

Viking Engaholm Kontinentalsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

 • Medium
 • Medium / Fast
 • Fast

Kontinentalsäng Laholm

✅ Stilren och svensktillverkad

Kontinentalsäng Laholm

.
Kontinentalsängen Laholm är ett svensktillverkat komplett sängpaket från varumärket Sverigesängen som består av en huvudgavel, en bäddmadrass, en mellanmadrass samt ben. Huvudgaveln har en knappad design, bäddmadrassen är tillverkad i kallskum och mikrofiber, mellanmadrassen är tillverkad i pocketresår medan benen är tillverkade i champagneformat aluminium. 

Madrassen och dess struktur

Kontinentalsäng Laholm kommer utrustad med en mellanmadrass i 5-zons pocketresår som är 13 cm tjock. Vad detta betyder är att alla fjädrarna är individuellt inkapslade för att garantera hög komfort och en god natts sömn alla dagar i veckan. För att se till så att kontinentalsäng Laholm blir så stabil som möjligt har alla hörnen och sidorna förstärkts av kallskum.

Mer om bäddmadrassen

Botten av sängen är framställd i resår, och tack vare den robusta träramen kan man förvänta sig att få en säng som håller i många år framöver. Bäddmadrassen har en kallskumskärna tillsammans med mikrofiber, och för att hålla hygienen på topp har bäddmadrassen ett överdrag som kan tvättas i 30 grader. Vid beställning av kontinentalsäng Laholm är det också fullt möjligt att välja mellan en säng i antingen en ljusgrå eller mörkgrå färg.

Speciella egenskaper och funktioner

När det kommer till att bestämma sig för rätt kontinentalsäng Laholm bör man ha i åtanke att just den här sängen kan beställas i Fast eller Medium fasthet om man väljer storleken 120 x 200. Om man dock väljer en större säng än så har man både alternativen Fast, Medium och en Medium/Fast kombination att välja mellan.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsängen Laholm är tillgänglig i följande storlekar:
 120 x 200
 160 x 200
 180 x 200

Kontinentalsängen Laholm är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Medium
 Medium/Fast
 Fast


Kontinentalsäng W8

✅ Skräddarsydd säng med justerbar höftzon

Kontinentalsäng W8

.
Här kommer sängen för de som älskar valmöjligheter. Kontinentalsäng W8 kan nämligen beställas i 11 olika färger varav några exempel är Clay, Cliff, Flint, Terra, River och Air. Som om detta inte vore nog har man dessutom en lång rad fasthetsvarianter att välja mellan, för att inte tala om den justerbara höftzonen som garanterar hög komfort. En mer skräddarsydd säng är svår att hitta. 

Madrassen och dess struktur

Kontinentalsäng W8s huvudmadrass är tillverkad av Exklusive Pocket medan dess undermadrass är tillverkad av Standard Pocket, och resultatet blir ett ytterst bekvämt underlag med ypperlig tryckavlastning. Sängens bottenram bjuder på justerbar fasthet under höften, och på så vis ser man enkelt till så att sängen formar sig efter ens individuella kropp.

Mer om bäddmadrassen

Kontinentalsäng W8 har en bäddmadrass som är framställd i så kallat Premium Pulse Latex, ett material som formar sig efter kroppen och håller tryckpunkter på en så låg nivå som möjligt. På samma gång garanterar Rapid Dry textilen att fukt och kondens leds bort på ett snabbt och smidigt sätt. För renlighetens skull är textilerna avtagbara och tvättbara i 60 °C, så hygien blir aldrig någonting att oroa sig för.

Speciella egenskaper och funktioner

Kontinentalsäng W8 är det perfekta valet för de som är på jakt efter härliga material som följer kroppen på precis rätt sätt. Dess Exklusive Pocket är en typ av pocketfjädring som är mjuk vid toppen och bjuder på mer stöd vid hårdare belastning.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsängen W8 är tillgänglig i följande storlek:
 180 x 200

Kontinentalsängen W8 är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Medium/Medium
 Medium/Fast
 Medium/Extra Fast
 Fast/Fast
 Fast/Extra Fast
 Extra Fast/Extra Fast


Kontinentalsäng Utö

✅ Underbar komfort och kantförstärkt design

Kontinentalsäng Utö

.
Kontinentalsäng Utö från varumärket Sjöholm är en mycket bekväm säng som kommer i en rad storlekar och fasthetsvarianter tillsammans med en kantförstärkt design som uppskattas i de flesta sovrummen.

Madrassen och dess struktur

En mellanmadrass med pocket kan komma i flera olika varianter såsom 3-zons, 5-zons och 7-zons. Just kontinentalsäng Utö har en mellanmadrass med 7-zons pocket som man finner hos de mest exklusiva sängarna. Varje zon ger olika mycket stöd beroende på vilken del av sängen det är tal om. Zonerna kan till exempel ge mindre stöd vid huvudet och mer stöd vid midjan för att säkerställa en rak rygg medan man sover.

Mer om bäddmadrassen

Kontinentalsäng Utö har en bäddmadrass som är 10 cm tjock och tillverkad i naturlatex. Detta material har en öppen cellstruktur som ser till så att överflödig värme leds bort. Därtill följer materialet kroppens former för att kunna agera som ett mycket bekvämt underlag. Naturlatex är en riktig hejare på att stöta bort damm och att hindra bakterietillväxt, så en friskare säng än kontinentalsäng Utö får man allt leta länge efter.

Speciella egenskaper och funktioner

För de som gillar att sova högt upp är kontinentalsäng Utö ett perfekt val med sin imponerande höjd. Vi nämnde tidigare de 7 olika zonerna, och dessa kommer i 4 olika komfortlager för att bjuda på extra komfort. Som kronan på verket får man en livstidsgaranti på fjäder- och rambrott, så kontinentalsäng Utö kan finnas där för en i många år framöver.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsängen Utö är tillgänglig i följande storlekar:
 160 x 200
 180 x 200
 200 x 200
 210 x 200

Kontinentalsängen Utö är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Medium
 Fast
 Medium/Fast


Kontinentalsäng Residens

✅ Fokus på stabilitet och komfort till ett överkomligt pris

Kontinentalsäng Residens

.
Kontinentalsäng Residens är en högkvalitativ säng som kan fås i en av sex olika färger. Paketet innehåller både en bäddmadrass, mellanmadrass samt botten, och man kan lita på att denne säng från varumärket Sköön alltid bjuder på komfort. 

Madrassen och dess struktur

Underbädden är framställd i så kallad zonindelad pocketresår. Bottnen är 7-zonad medan mellanmadrassen är 5-zonad, och vad detta syftar på är varierande fasthet vid olika delar av madrassen. Ju fler zoner desto enklare kan madrassen anpassa sig efter ens kropp. Därtill är det väl värt att nämna hur mellanmadrassen är hela 15 cm tjock, så man får alltid en komfortabel upplevelse när man ligger i sängen.

Mer om bäddmadrassen

En aspekt av sängen där det verkligen inte har snålats med kvaliteten är bäddmadrassen Residens, och denne har ett cooling-gel som ser till så att man hålls sval under natten. På så vis slipper man svettiga morgnar då madrassen både för bort värme och fukt för en så behaglig upplevelse som möjligt.

Speciella egenskaper och funktioner

Kontinentalsäng Residens innehåller en bäddmadrass, mellanmadrass samt botten, och vid beställning får man en 25 års garanti på ram- och resårbrott. Inom hela Sköön-serien är just kontinentalsäng Residens den mest exklusiva varianten, och det är enkelt att förstå varför när man får känna på sängens madrasser av mycket hög kvalitet.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsängen Residens är tillgänglig i följande storlekar:
 120 x 200
 140 x 200
 160 x 200
 180 x 200
 200 x 200

Kontinentalsängen Residens är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:
 Fast
 Medium


Kontinentalsäng Amalfi

✅ Elegant 5-zonad säng i lyxig sammet

Kontinentalsäng Amalfi

.
Kontinentalsäng Amalfi är ett ypperligt val för de som är på jakt efter en exklusiv säng med ett riktigt lyxigt utseende. Mörkblå sammet tillsammans med den 5-zonade mellanmadrassen är bara två aspekter av denne högkvalitativa säng som uppskattas oavsett vilket sovrum sängen placeras i. 

Madrassen och dess struktur

Kontinentalsäng Amalfi har en mellanmadrass med en 5-zonspocket. Detta syftar på att olika delar av madrassen har olika fasthet beroende på var det behövs som mest. På så vis får man en säng som ger stöd åt kroppen och blir passande för de som antingen sover på ryggen eller på sidan.

Mer om bäddmadrassen

Kontinentalsäng Amalfi kommer utrustad med bäddmadrassen MiDormani Deluxe Memory. Inuti denne madrass finns trögelastiskt memoryskum som anpassar sig efter ens kropp och gör det extra bekvämt att ligga i sängen. Klädseln är dessutom avtagbar om man vid vissa tillfällen vill rengöra sin madrass. Det rekommenderas dock alltid att man beställer ett lakan separat för hygienens och enkelhetens skull.

Speciella egenskaper och funktioner

Utöver madrasserna kommer kontinentalsäng Amalfi med champagneformade ben som är 12 cm höga. Dessa ben är tillverkade i krom och ser till så att sängen står stadigt i många år framöver. En ytterligare positiv aspekt av kontinentalsängen Amalfi är den 25-åriga garantin för ram- och resårbrott.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsängen Amalfi är tillgänglig i följande storlekar:

 • 120 x 200
 • 140 x 200
 • 160 x 200
 • 180 x 200
 • 200 x 200

Kontinentalsängen Amalfi är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

 • Medium
 • Fast
 • Medium/Fast

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:
Emma.se

Emma.se är en webbutik vars mål enligt dem består av att förbättra hela världens sömn. Här kan du köpa sängar, men du kan även läsa recensioner.

Läs alla recensioner av Emma Kontinentalsäng här

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta