Test av japanska knivar – Här är marknadens bästa japanska kockknivar – Bäst i Test 2021

Senest opdateret den 0

Bäst i Test 2021 – I den här artikeln presenterar vi ett par olika japanska kockknivar. Vi utgår från experttester och användarrecensioner och går igenom både fördelar, nackdelar och funktioner hos varje kniv.

För att komma fram till vilka knivar som är bäst har vi läst granskningar från ett flertal olika expertkällor, närmare bestämt Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk, Good Housekeeping Institute, Wired.co.uk, The Telegraph, Gastronomersguide.com och Kitchenknifeguru.com.

Om du vill läsa mer om de olika testerna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
🔸 Genomgång av marknadens bästa japanska kockknivar
🔸 Hur använder man en japansk kniv på rätt sätt?
🔸 Goda råd inför köpet av en japansk kockkniv
🔸 Historien bakom japanska kockknivar
🔸 Vad är bäst – japanska eller tyska knivar?
🔸 Information om olika märken
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Test av japanska knivar – Här är experternas favoritmodeller

I den första delen av den här artikeln hittar du en genomgång av japanska kockknivar som har fått bra omdömen av experter. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat ett antal olika tester och presenterar här de modeller som fått bäst betyg.

Det finns även en prisjämförelse för varje modell som tydligt visar vilka återförsäljare som har bäst pris.


ONYX Black Series Japansk Kockkniv – Den bästa japanska kockkniven

ONYX Black Series Japansk Kockkniv

Butik Pris Totalpris Läs mer
699,00 699,00 Läs mer

 

För att på ett effektivt sätt kunna skära upp bröd och limpor krävs det en smidig brödkniv i högkvalitativa material, och robusta knivar går sannerligen att hitta inom märket ONYX. ONYX Black Series Japansk Kockkniv har inte bara ett glidskyddat handtag och ett blad med stålkärna tillsammans med titanplätering, utan eggen kommer i en riktigt imponerande hybridsammansättning som verkligen gör under.

Bra att veta om ONYX Black Series Japansk Kockkniv

ONYX Black Series Japansk Kockkniv är en stilren och effektiv brödkniv med en snygg utformning som bjuder på ett komfortabelt grepp om handtaget. Tack vare den ergonomiska designen blir det lätt som en plätt att dra nytta av kniven, och handtagets material i glasfiber är både fläck- samt vattenavvisande. Detta säkerställer enkelhet varje gång du använder dig av ONYX Black Series Japansk Kockkniv.

Ytterligare detaljer

För att du ska vara säker på att du får en produkt som lever upp till dina förväntningar kommer ONYX Black Series Japansk Kockkniv med en fem års garanti. Den här garantin gäller för allt som har att göra med kniven oavsett om det är tal kring formstabilitet eller finish. Som om detta inte vore nog kan du förvänta dig en 100 dagars returrätt.

Den här returrätten kommer du dock med största sannolikhet inte att behöva då ONYX Black Series Japansk Kockkniv är framställd i mycket robusta material som ser till så att produkten håller länge. Värt att veta är även att ONYX Black Series Japansk Kockkniv allt som allt väger 250 gram och har en full längd på 35 cm. Av dessa centimetrar är handtaget 13,7 cm långt medan bladet ligger på 21,3 cm i längd.

ONYX Black Series Japansk Kockkniv vs. marknaden

En av de största fördelarna med ONYX Black Series Japansk Kockkniv som får brödkniven att stå ut i mängden bland många andra knivar på marknaden är eggen. Denne är nämligen tillverkad av en patenterad hybridsammansättning av stål och keramik. På detta sätt får brödkniven de positiva aspekterna från både en keramisk kniv och en stålkniv. Kort och gått har ONYX Black Series Japansk Kockkniv en skärpa som bevaras under en lång tid framöver tillsammans med en robust design.

ONYX Black Series Japansk Kockkniv är utrustad med en egg på 64 HRC, och vad detta resulterar i är en brödkniv som har en mer långlivad skärpa än alla de andra stålknivarna som finns att få tag på. När allt kommer till kritan finns det därför mycket att älska hos ONYX Black Series Japansk Kockkniv, så om du är i behov av en riktigt högkvalitativ brödkniv som gör sitt jobb väl är det en god idé att kika närmare på den här utomordentliga kniven från det välkända märket ONYX.

Fördelar

 • 67 lager kolstål smitt enligt Damaskusmetoden
 • Stålkärna och titanplätering för robusthetens skull
 • Bekvämt ergonomiskt handtag
Nackdelar

 • En aning dyrt

Specifikationer
Från märket ONYX
Stålkärna med titanplätering
Kan maskindiskas
Egg tillverkad av en hybridsammansättning av keramik och stål
Handtag med ergonomisk design
Vikt på 250 gram
Egghållbarhet på HRC 64


Qknives Black Series Japanska Kockkniv – Bäst for priset

✅ Vår rekommendation
✅ 62 HRC på Rockwell-skalan

✅ 5 av 6 stjärnor hos den danska matbloggen Mad & Monopolet
Qknives Black Series Japansk Kockkniv
Butik Pris Totalpris Läs mer
1.849,00 1.849,00 Läs mer

 

Qknives Black Series Japansk Kockkniv är ett bra val om du vill ha en kvalitetskniv från det japanska köket där man har fokuserat på kvalitet och uttryck.

Modellen har testats av den danska matbloggen Mad & Monopolet, som fokuserar på allt som har med gastronomi att göra. Bloggarna provade ett antal modeller från Qknives och betygsatte alla tillsammans.

Experterna: Imponerande kvalitet för ett lågt pris

Mad & Monopolet blev väldigt imponerade av Qknives och gav knivarna ett betyg på 5 av 6 stjärnor. De förklarar att de fick ett väldigt bra första intryck eftersom att både förpackningen och presentationen är tilltalande. Experterna fokuserade sedan på själva knivbladen, vars utformning de tyckte otroligt bra om – de menar att bladen har ett läckert mönster och en distinkt design. Det gäller även knivskaftet, som är tillverkat av vattenavvisande pakkaträ.

Bloggarna blev även riktigt nöjda med kvaliteten, som de menar är väldigt hög. Modellerna är tillverkade på ett sätt som säkerställer att du får en robust kniv av hög kvalitet, och experterna kommenterar att det är en stor fördel. Knivarna ligger bra i handen, och enligt experterna är det ett nöje att arbeta med dem.

Sammantaget är Mad & Monopolet nöjda med alla testpunkter, och de beskriver upplevelsen med knivarna så här ”De håller skärpan otroligt bra. De ligger även bra i handen och håller sig fina efter användning. Priset är en viktig faktor – och här ligger Qknives också bra till” (översatt från danska). 

Kvalitet som syns

Qknives Black Series Japansk Kockkniv liknar inte andra japanska kockknivar, och det märks redan när du tar ut den ur lådan. Kniven har ett väldigt unikt utseende, och på bladet kan du se alla lager som modellen består av. Produkten är gjord av så mycket som 67 lager kolstål som har smitts enligt Damaskusmetoden. I ett mer vardagligt språkbruk innebär det en otroligt hög kvalitet.

Att kniven är smidd enligt Damaskusmetoden betyder även att de många lagren av kolstål är synliga, och det iögonfallande uttrycket är ett stilistiskt val. Stålet som använts är VG10-stål, som ofta används i de dyraste japanska knivarna av den här typen. Skaftet är gjort av pakkaträ, som framförallt utmärker sig genom att vara vattenavvisande. Det är väldigt smart eftersom att skaftet kommer i kontakt med vatten hela tiden, och med en vattenavvisande yta kan det hålla längre.

Högt upp på Rockwell-skalan

Qknives Black Series Japansk Kockkniv imponerar på många områden, och ett av dessa är Rockwell-skalan. Kort sagt anger skalan hårdheten på en metallyta, till exempel en kniv.

Knivbladet ligger på 62 HRC på skalan, och det är riktigt högt. Många konkurrenter från mer välkända märken har lägre värden, och de flesta europeiska knivar ligger på ungefär 55. Observera att skillnaden är stor även om två värden verkar ligga nära varandra. En modell med en hårdhet på 62 HRC är därför betydligt hårdare än en som ligger på 60. Du kan hitta knivar som ligger över 62, men då måste du även räkna med att priset stiger en hel del.

Med Qknives Black Series Japansk Kockkniv får du alltså väldigt mycket för pengarna.

Det här är en japansk kockkniv, men den är inte bara gjord för att skära kött. Man har haft en hög mångsidighet i åtanke när man tillverkade kniven, och den fungerar därför även bra för att hacka örter och skära grönsaker. Som en bonus kan du använda den för att skära bröd också.

Kontroll är viktigt när du hanterar ett så vasst redskap som en kniv. För att ge användaren maximal kontroll är produkten utformad för att ligga bra i handen, och den har ett anpassat skaft med G-10 komposit.

Utvalda fördelar – Qknives Black Series Japansk Kockkniv
Expertfavorit
Unikt uttryck
Gjord av 67 lager kolstål
Skaft av vattenavvisande pakkaträ
Ligger högt på Rockwell-skalan

I den här videon kan du se mer av Qknives Black Series Japansk Kockkniv. Videon är gjord av Q knives:


Kai Shun Classic

✅ Toppbetyg hos den brittiska tidningen The Telegraph 
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Kai Shun Classic

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.879,00 1.879,00 Läs mer
1.879,00 1.879,00 Läs mer

.
Kai Shun Classic har testats och recenserats av den brittiska tidningen The Telegraph och av svenska Råd & Rön. Den här kniven går hem hos experterna och får toppbetyg i båda undersökningarna.

Experterna från The Telegraph framhäver knivens vackra utseende och fina snitt medan Råd & Rön verkar vara mest imponerade av användarvänligheten. Experterna är däremot inte lika nöjda med priset hos den här kniven.

Experterna: Imponerande kniv som är oerhört lätt att skära med

Kai Shun ClassicEnligt de brittiska experterna från The Telegraph är Kai Shun Classic en väldigt fin kniv med en helt unik design. De skriver bland annat att just designen är en av anledningarna till att de tycker så bra om den här kniven.

Experterna berättar även att det är anmärkningsvärt lätt att skära tunna skivor av både kött och grönsaker, mjuka som hårda. De menar att detta är en stor fördel eftersom att man kan ta sig igenom en hel del råvaror utan att bli trött i varken handled eller armar.

Längst ner i recensionen kan vi dock läsa att kniven är rätt dyr samt att japanska knivar kan vara svåra att slipa på grund av vinklingen av eggen.

Serie med olika knivar

Kai Shun Classic är en knivserie som består av många olika knivar. Serien innehåller totalt 28 knivar med olika handtag och varierande längd på knivbladen. I den här serien kan man därför hitta en kniv för alla ändamål.

Knivserien är utformad av Kai och förenar funktionalitet med ett traditionellt japanskt hantverk av damaskusstål. Här får man därför högkvalitativa knivar som kan användas till det mesta i köket. Alla knivar i serien är tillverkade för hand.

Tuff japansk kniv med träskaft

Kai Shun ClassicKnivbladet hos Kai Shun Classic är smitt med 65 lager damaskusstål och extrahärdat för att hålla skärpan länge. Det här är en tuff kniv med en hård kärna av VG10-stål och en slutlig hårdhet på 61 HRC.

Knivskaftet är tillverkat av pakkaträ som har genomgått en speciell process för att bli vattenavvisande. Det kommer därför inte att tappa varken färg eller form. Kniven är dessutom lätt att använda eftersom att skaftet har den kända japanska D-formen.

Utvalda fördelar med Kai Shun Classic: 
Tuff och hållbar kniv
Träskaft
Unik design
Hel knivserie
Handgjorda knivar

I den här videon kan du se mer av Kai Shun Classic. Videon är gjord av ChefPanko:


Japansk Gyutokniv 24cm – hög kvalitet till ett rimligt pris

Japansk Gyutokniv 24cm

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.195,00 1.195,00 Läs mer

 

Japansk Gyutokniv från märket ELITE är det ultimata verktyget när du arbetar med antingen fisk, kött eller grönsaker. Kniven kommer utrustad med ett knivblad som är både slitstarkt och snyggt att titta på tack vare det fräcka Damaskusmönstret som pryder kniven. Med en total längd på 37 cm har du mycket att jobba med, och det bekväma skaftet sviker dig aldrig. Det spelar ingen roll om du är van vid att stå i köket eller om du nyligen har börjat utforska olika matlagningstekniker – det kan aldrig gå fel med ett högkvalitativt köksredskap såsom Japansk Gyutokniv!

Bra att veta om Japansk Gyutokniv

För att kvaliteten ska vara på topp så att du slipper att oroa dig för att din kniv får en kort livslängd är Japansk Gyutokniv framställd i 37 lager stål. Den hamrade ytan bjuder också kniven på ett imponerande utseende i form av fördjupningar som ger kniven lite extra karaktär. I Japan är det vanligt att dra nytta av hammarmetoden (känd som Tsuchime) för att få fram en kniv som sannerligen påminner om ett mästerverk. Fördjupningarna gör dock inte bara kniven snygg, utan de ser också till så att du inte behöver oroa dig för att mat fastnar på knivbladet.

Ytterligare detaljer

Tack vare den smarta och robusta designen hos Japansk Gyutokniv kan du förvänta dig att kniven förblir vass, men även att kniven håller under en lång tid framöver. Slipp att konstant slipa din kniv och lita på att den finns där för dig länge. Med hjälp av precisionsslipningen skär du lätt igenom alla olika sorters matvaror. Det hjälper självfallet även att både knivbladet och skaftet har ett riktigt stiligt utseende som kommer att fullända ditt kök och göra susen när det är dags att laga mat.

Gyutokniven vs. marknaden

Vi nämnde tidigare att Japansk Gyutokniv är tillverkad i 37 lager stål, men en stor fördel med detta är att stålet har en hårdhet på 60 HRC. Detta är mer än vad du kan förvänta dig hos många andra köksknivar, och just därför står Japansk Gyutokniv ut i mängden när man jämför den med andra knivar på marknaden.

På tal om jämförelser har det även visat sig under ett flertal tester att VG-10 stålet som denne kniv är tillverkad av ger det bästa resultatet bland ett stort antal rostfria knivar. När allt kommer till kritan kan du därför lita på att Gyutokniven från serien ELITE gör under i köket alla dagar i veckan. Det vackra skaftet i rosenträ är bara ett extra plus i kanten.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Kniven har en hårdhet på hela 60 HRC
 • Snyggt skaft i rosenträ
 • Kniven är tillverkade i VG-10 rostfritt stål
Nackdelar:

 • En aning dyrt

Specifikationer
Knivbladet har en längd på 24 cm
Kniven har en total längd på 37 cm
Hårdhet på 60 HRC
Tillverkad i VG-10 rostfritt stål
Kommer med 37 lager av stål
Skaftet är tillverkat i rosenträ
Kniven har ett Damaskusmönster


Kai Shun Premier

✅ 4,5 av 5 stjärnor baserat på 37 kundomdömen hos Amazon.co.uk

Kai Shun Premier

i samarbete med PriceRunner

.
Kai Shun Premier har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här modellen har dock recenserats av ett flertal kunder hos Amazon.co.uk.

Användarna tycker riktigt bra om den här japanska kniven och ger den ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Detta motiveras bland annat med att kniven har en fin estetik och en bra funktion. Konsumenterna är dock inte lika förtjusta i det höga priset.

Användarna: Helt klart en förstklassig produkt

Kai Shun PremierEnligt kunderna hos Amazon.co.uk är Kai Shun Premier helt klart en förstklassig produkt som är fantastisk vad gäller både design och funktion.

En användare skriver till exempel att de utan tvekan rekommenderar den här kniven även om den är dyr. I en annan recension kan vi även läsa att det här är en handgjord japansk kniv som är tillverkad enligt traditioner från samurajsvärd och att den är väl värd en investering.

Andra användare framhäver även att knivbladet är utmärkt och att man kan skära tunna skivor på nolltid oavsett om man jobbar med grönsaker eller fisk till sushi. En person berättar dessutom att det här inte är en kniv som var och en behöver ha hemma men att kvaliteten hos bladet och handtaget är ett rent konstverk. Samma person skriver även det är ett rent nöje att använda den här kniven.

Högkvalitativ kniv

Kai Shun Premier är en knivserie som är skräddarsydd för professionella kockar. Knivarna kan dock även användas av andra personer som helt enkelt vill ha en kniv av hög kvalitet. Eftersom att det här är en hel serie finns det dessutom knivar för flera olika behov. Alla material är hållbara och robusta och knivbladet har tre olika strukturer.

Bladkärnan är tillverkad av extremt hårt VG Max-stål och är sedan omgiven av 32 lager damaskusstål. Den här kombinationen av olika stålkvaliteter skapar ett blad som är både hårt och flexibelt. Man kan därför göra rena och exakta snitt med den här kniven.

Kan användas av både höger- och vänsterhänta

Kai Shun PremierTack vare en symmetrisk utformning är Kai Shun Premier ett bra val oavsett om man är höger- eller vänsterhänt.

Skaftet är tillverkat av pakkaträ och ligger bra i handen. Eftersom att skaftet är ergonomiskt kan man dessutom arbeta länge med kniven utan att bli trött i armen eller handleden.

Sist men inte minst har kniven ett tjurhuvud ingraverat på änden av skaftet. Detta tjurhuvud är den professionella kocken Tim Mälzers varumärke.

Utvalda fördelar med Kai Shun Premier: 
Lämplig för både höger- och vänsterhänta
Ergonomiskt skaft
Tillverkad av hårt stål
Skaft av pakkaträ
Hel knivserie

I den här videon kan du se mer av Kai Shun Premier. Videon är gjord av The Knife Wizard:


Onyx Kockkniv – Den bästa kockkniven till priset

✅ Stålkärna med titanlegering så att kniven håller under en lång tid framöver
✅ Anti-slip handtag för ett bra grepp om kniven
✅ Använder sig av imponerande och innovativ hybridteknik

ONYX kockkniv

Butik Pris Totalpris Läs mer
699,00 699,00 Läs mer

 

Det finns mer än några få ting att älska hos Onyx Kockkniv. Den här effektiva och lätthanterliga kniven från märket Onyx har bland annat ett glidskyddat glasfiberhandtag som både är lättviktigt och ligger perfekt i handen. Som om detta inte vore nog kan du vara säker på att du får ett slitstarkt knivblad med stålkärna samt titanplätering, och som grädden på moset har eggen 64 HRC – en mycket högre siffra än ordinära köksknivar.

Bra att veta om Onyx Kockkniv

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till knivar är en vass egg. Du vill självfallet kunna ta dig igenom både grönsaker, fisk och kött utan besvär – någonting som Onyx Kockkniv sannerligen tillåter dig att göra. För att både se till så att kniven får långvarig skärpa och en lång livslängd har en hybridsammansättning av keramik och stål använts för att tillverka Onyx Kockkniv. Hybridsammansättningen tillåter för mer aggressiva slipmetoder jämfört med ordinära stålknivar, och resultatet blir en utomordentligt vass egg.

Ytterligare detaljer

Onyx Kockknivs blad är gjort för att verkligen hålla. Kärnan är framställd av högkvalitativt stål medan en yttre titanplätering säkerställer att kniven stärks lite extra. Det är inte ovanligt att beläggningar nöts under tidens gång, men det här är ingenting som du kommer att uppleva med Onyx Kockknivs titanplätering. När allt är sagt och gjort får du därför en kniv som både förblir slitstark i vått och torrt samt en design som ser snygg ut i varje kök.

Kvalitet behöver inte kosta skjortan, och du ser sannerligen prov på detta när du testar på Onyx Kockkniv. Som en extra fördel är det ganska enkelt att göra rent kniven tack vare dess släta yta, och den stilrena designen ser till så att kniven blir en del av den snygga inredningen i ditt hem. Ett bättre alternativ är definitivt svårt att hitta.

Onyx Kockkniv vs. marknaden

Det finns relativt många punkter där Onyx Kockkniv står ut i mängden jämfört med andra knivar på marknaden, och inte minst när det kommer till dess hårdhet som ligger på 64 HRC på Rockwell-skalan. Detta är långt över genomsnittet, och gör så att kniven bevarar sin skärpa under en längd tid än någon av de andra stålknivarna som du kan stöta på.

Sist men inte minst är handtaget också av yttersta vikt då du självfallet vill att kniven ska ligga bekvämt i din hand när du använder den. Den här knivens handtag är framställt i glasfiber för att stöta bort både vatten och fläckar samtidigt som handtagets ergonomiska design gör den riktigt härlig att greppa tag i. Om du bara har planer på att beställa en enda kniv bör du därför titta lite extra på just Onyx Kockkniv.

Kockkniven från ONYX rankas bäst för priset i vår kockkniv test

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Hårdhet på 64 HRC
 • Kommer med ett glidskyddat handtag
 • Stålkärna med titanplätering som ser till så att kniven verkligen håller
Nackdelar:

 • Inga för närvarande

Specifikationer
Total längd på 33,8 cm
Knivbladet har en längd på 20,5 cm
Vikt på 248 gram
Stålkärna med titanplätering
Halksäkert handtag i glasfiber
64 HRC
Eggen har en patenterad hybridsammansättning av keramik och stål


Miyabi 5000MCD

✅ 87 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute 
✅ 8 av 10 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Wired.co.uk

.
.

Miyabi 5000MCD

.
.

i samarbete med PriceRunner

.
Den japanska kockkniven Miyabi 5000MCD har testats och recenserats av två brittiska expertkällor: Good Housekeeping Institute och Wired.co.uk. Den här modellen får i slutändan 87 av 100 poäng samt 8 av 10 stjärnor i deras respektive undersökningar.

Båda expertkällorna tycker riktigt bra om den här kniven. De framhäver bland annat att den är väldigt vass och enkel att använda samt att den har en fin design. Experterna är däremot inte lika nöjda med att man inte kan köra kniven i diskmaskinen.

Experterna: En av marknadens mest bekväma knivar

Miyabi 5000 MCD GyutohEnligt de brittiska experterna är Miyabi 5000MCD en fantastisk kniv som skulle fungera bra i varje kök. Experterna från Good Housekeeping Institute skriver till exempel att den här kniven är ett vackert tillägg i var kökslåda, något som Wired.co.uk också verkar hålla med om.

Good Housekeeping Institute nämner även att kniven skär lätt och lämnar rena snitt samt att den kan användas för att skiva väldigt tunt. Wired.co.uk framhäver istället att man får ett ordentligt grepp och att den här kniven är mest bekväm att hålla i av alla fem knivmodeller de testade. De berättar även att skaftet är lent och att kniven har en bra vikt.

Även om experterna generellt sett tycker väldigt bra om den här kniven anmärker de dock på att den måste handdiskas. Efter att de hade diskat kniven märkte de dessutom att skaftet kändes lite grövre.

Funktionell kniv med björkskaft

Miyabi 5000MCD är en funktionell kniv med träskaft som kan användas av både professionella kockar och amatörer. Eftersom att det finns en hel knivserie kan man dessutom välja knivar baserat på vilka behov man har.

Serien innehåller olika typer av knivar med varierande bladlängd, till exempel en brödkniv, en kockkniv och en grönsakskniv.

Knivskaftet är tillverkat av finaste masurbjörk med struktur och ådror som gör att ingen kniv är den andra lik. Skaftet har dessutom en traditionell japansk D-utformning. Detta gör att man kan arbeta ergonomiskt med kniven utan att bli trött i varken armen eller handleden.

Vass och robust kniv av stål

Miyabi 5000MCDMiyabi 5000MCD är en hållbar och vass stålkniv med ett patenterat CRYODUR-blad. Detta innebär att stålet har ishärdats i -196 grader för att skapa en extrem skärpa och en hårdhet på 63 HRC.

Knivkärnan är omgiven av 100 lager förstklassigt MC63-stål med varierande hårdhetsgrad. Detta ger upphov till en kniv som håller skärpan länge. Den utmärkta skärpan hos bladet beror även på att kniven har slipats med den japanska Honbazuke-tekniken.

Utvalda fördelar med Miyabi 5000MCD: 
Vass kniv
Tillverkad av förstklassigt stål
Ergonomiskt skaft av björk
Hel knivserie
Robust och hållbar kniv

I den här videon kan du se mer av Miyabi 5000MCD. Videon är gjord av Burrfection:


Qknives Black Series Japansk Santokukniv – Bästa santokukniv

✅ Kundfavorit
✅ 5 av 6 stjärnor hos den danska matbloggen Mad & Monopolet
Qknives Black Series Japansk Santokukniv
Butik Pris Totalpris Läs mer
1.849,00 1.849,00 Läs mer

 

Qknives Black Series Japansk Santokukniv är ett riktigt bra val om du är ute efter en mångsidig expertfavorit med ett överkomligt pris.

Modellen har testats av ägarna till den danska matbloggen Mad & Monopolet, som provade sex knivar från Qknives på en gång. Där fick det danska märket väldigt mycket beröm, och det resulterade i ett totalbetyg på 5 av 6 stjärnor.

Experterna: Otroligt hög kvalitet för ett bra pris

Qknives Black Series Japansk Santokukniv har som sagt testats tillsammans med fem andra knivar från Qknives hos Mad & Monopolet, och experterna blev allmänt förtjusta på alla testpunkter.

De förklarar att det första de lade märke till var designen och utseendet. Du kan tydligt se hur tillverkningen har gått till, och det gör knivarna väldigt inbjudande, eleganta och unika. Därefter blev experterna imponerade av själva kvaliteten. De förklarar att produkterna har en hög hårdhet, som man vanligtvis inte hittar i den här priskategorin, samt att knivarna behåller skärpan gång på gång.

Priset ligger bra till i skalan – särskilt med tanke på kvaliteten – men experterna betonar att knivarna inte är ”för billiga”. Modellerna är hållbara och kvaliteten är i toppklass, kommenterar bloggen med eftertryck: ”Det är billigt. I förhållande till kvaliteten vill jag nästan säga för billigt… men ta mitt ord för det – de håller” (översatt från danska).

Som en bonus ligger de bra i handen, och skaftet av pakkaträ är både robust och vattenavvisande. Experterna sammanfattar upplevelsen så här: ”Allt som allt är det svårt att hitta något att klaga på” (översatt från danska).

Unik och mångsidig santokukniv

Qknives Black Series Japansk Santokukniv har många fördelar som är värda att lyfta fram. Den är till exempel mångsidig eftersom att den här typen av kniv är gjord för flera olika ändamål. Den kan därför både användas för att skära kött och för att hacka grönsaker och örter. Det här är en allroundkniv som inte tar så stor plats, och det japanska ordet ”santoku” refererar till modellens expertis inom tre områden: fisk, grönsaker och kött.

Produkten ingår i en serie av totalt sex knivar, och dessa utgör tillsammans ett perfekt underlag för en skarp köksutrustning. Den här modellen är dock känd för sin mångsidighet, så om du är ute efter en bra japansk allroundkniv är det den du ska välja.

Stark och hållbar

Qknives Black Series Japansk Santokukniv har ett överkomligt pris, och det kan mycket väl komma som en överraskning när du studerar kvaliteten närmare. Kniven har en unik design och bär tydliga spår av tillverkningsprocessen. Den är smidd enligt Damaskusmetoden, som är känd från tillverkningen av samurajsvärd. Metoden kännetecknas av att du kan se alla lager som har använts för att göra bladet. I det här fallet rör det sig om 67 lager kolstål.

Modellen är otroligt hård och hamnar högt upp på Rockwell-skalan. Den skalan används för att ange hårdheten hos metall, och bladet hos Qknives Black Series Japansk Santokukniv har en hårdhet på 62 HRC. Generellt kan man säga att ju högre värde, desto längre håller produkten skärpan.

Värdet på 62 HRC ligger högt upp i skalan, och som jämförelse ligger många skandinaviska knivar på ungefär 55 HRC. Det låter kanske inte som en så stor skillnad, men i praktiken är den enorm.

Skaftet är format efter handens anatomi för att ge användaren maximal kontroll, och det är tillverkat av pakkaträ i G-10 komposit.

Utvalda fördelar – Qknives Black Series Santokukniv
Expertfavorit
Mångsidig kniv – kan användas till många olika uppgifter
Rimligt pris
Tillverkad av 67 lager kolstål
Otrolig hårdhet

I den här videon kan du se mer av Qknives Black Series Santokukniv. Videon är gjord av Q knives:


Wüsthof Classic Ikon Santokukniv Svart 17 cm

Wusthof Classic Ikon Santokukniv Svart 17 cm

i samarbete med PriceRunner

Wüsthof Classic Ikon Santokukniv är ett snyggt och händigt tillskott till de flesta köken. Inte nog med att den har ett kundbetyg på 4,5 av 5 hos Amazon, utan kniven har även lyckats att kamma hem toppbetyget i mars 2020 hos Testberichte.de. Kniven från märket Wüsthof riktar sig till både nybörjare samt de mer erfarna och ser till så att matlagningsupplevelserna blir bättre än någonsin.

Bra att veta om kniven

Här har vi en kniv inom serien Classic Ikon som både har ett snyggt stilrent utseende och en utformning som ser till så att du får ett stabilt grepp om verktyget. Rostfritt stål har dragits nytta av för att framställda knivens blad, och detta hjälper till att säkerställa att verktyget förblir robust. Det är dessutom möjligt att välja mellan antingen en svart eller beige färg på skaftet beroende på vad som ser snyggast ut i just ditt kök.

Tillverkarna bakom kniven

Wüsthof Classic Ikon Santokukniv kommer som sagt från märket Wüsthof. Det var så tidigt som år 1814 då den tyska familjen Wüsthof slog upp portarna till sin fabrik och började ta fram imponerande knivar. Efter så många år är det inte förvånande att märket har lyckats att bli en äkta kvalitetsstämpel inom världen av knivar, så du kan förvänta dig robusta samt hållbara knivar i alla lägen.

Wüsthof Classic Ikon Santokukniv vs. marknaden

Vad är det då som gör just den här kniven så eftertraktad jämfört med många andra knivarna på marknaden? Inte nog med att priset är förvånansvärt lågt, utan kniven är dessutom utformad på ett smart sätt för att bli passande för både nybörjarkockarna och de mer erfarna matlagningsentusiasterna. Både det rostfria stålet som bladet är tillverkat av tillsammans med det ergonomiska handtaget är stora plus som gör kniven till en oumbärlig del av de flesta köken, så ta tillfället i akt och lägg till kniven till de resterande delarna av din köksutrustning.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
🔴 Stabilt handtag som ligger bekvämt i handen
🔴 Bladet är smitt i ett stycke av rostfritt stål för att förbli hållbart
🔴 Fingerstödet är lätt krökt för komfortens skull
🔴 Modern design som ser snygg ut i de flesta köken

Nackdelar:
🔴 Mat kan fastna på bladet

Specifikationer
Kniven kommer från varumärket Wüsthof
Bladet är tillverkat i rostfritt stål
Bladet har en längd på 17 cm
Skaftet är svart och har en ergonomisk utformning
Kniven ingår i produktserien Classic Ikon
Tillverkad för både nybörjare och de mer erfarna


Original Series Japansk Nakirikniv – den bästa grönsakskniven

✅ Vår rekommendation
✅ 62 HRC på Rockwell-skalan

Original Series Japansk Nakirikniv

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.549,00 1.549,00 Läs mer

 

Den japanska nakirikniven från Original Series har inte varit med i några officiella experttester. Den besitter dock fortfarande många av de fantastiska egenskaper som är kännetecknande för japanska knivar.

Om du vill hacka och skiva dina grönsaker utan besvär är lösningen en nakirikniv – den klassiska japanska grönsakskniven, och det finns just en sådan i Qknives Original Series. Utformningen med det rektangulära knivbladet är perfekt för dig som älskar stor kontroll och precision när du förbereder grönsaker – till exempel till dina vegetariska rätter. Experter betraktar japanska nakiriknivar som några av de bästa grönsaksknivarna på marknaden idag, och det är länge sedan de gjorde sitt intåg i europeiska kök. Den japanska nakirikniven från Original Series har ett knivblad på 30 cm och väger 254 gram. Modellen är därmed en av de tyngsta i serien. Den är tillverkad av några av de starkaste materialen som finns, så du får här en kniv som håller länge. 

Elegant knivblad med bra kontroll och stabilitet

Den japanska nakirikniven har ett elegant knivblad utan logotyp, och det rektangulära bladet erbjuder en bra stabilitet oavsett om du vill finhacka lök eller morötter. Kniven är smidd av 67 lager kolstål som behåller skärpan länge. Den har samtidigt en hårdhet som motsvarar 62 HRC på Rockwell-skalan. Som jämförelse har många traditionella europeiska knivar en hårdhet på 50 till 55 HRC.

Skaftet är gjort av vattenavvisande pakkaträ som ger ett bra grepp även när du arbetar med våta råvaror.

Original Series Japansk Nakirikniv vs marknaden

Valet mellan en traditionell kockkniv och en specialiserad grönsakskniv som nakirikniven kommer att bero på dina personliga preferenser. Kockkniven klarar av fler uppgifter och kan användas för att både hacka grönsaker och putsa kött. Om du vill ha bästa möjliga precision, och föredrar att använda den bästa kniven för varje specifik uppgift, finns det dock inget som slår nakirikniven när det kommer till grönsaker. Det är i mångt och mycket en smakfråga om du vill betala lite extra för att få en kniv som är specialist inom sitt område. Med en nakirikniv får du dessutom en kniv som är tillverkad av väldigt hållbara material. Du kan därför använda kniven länge utan att behöva byta ut den.

Utvalda fördelar med Original Series Japansk Nakirikniv:
Perfekt för att skiva och hacka grönsaker
Bra kontroll och stabilitet
Rektangulärt och snyggt knivblad utan logotyp
Hårdhet på 62 HRC
67 lager kolstål som håller skärpan väl
Skaft av pakkaträ
Blad på 30 centimeter och en vikt på 254 gram

I den här videon kan du se mer av Original Series Japansk Nakirikniv. Videon är gjord av Q knives:


Tamahagane San

✅ Rekommenderas av Gastronomersguide.com

Tamahagane San

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.999,00 1.999,00 Läs mer

.
Tamahagane San har testats och recenserats av Gastronomersguide.com. Experterna därifrån tycker otroligt bra om den här kniven och rekommenderar den till sina läsare.

De är bland annat imponerade över den vackra designen och den fantastiska funktionaliteten. Experterna är däremot inte lika nöjda med användarvänligheten. De tyckte nämligen inte att kniven var så lätt att arbeta med.

Experterna: Kniv som hänför vid första anblick

Tamahagane SanEnligt experterna från Gastronomersguide.com är Tamahagane San en kniv som hänför vid första anblick. De skriver att det vackra träskaftet fulländar knivens design och att just detta är något som de blir väldigt imponerade av.

Experterna berättar även att kniven fungerar bra till det mesta och att den nästan magiskt kan skära tomat utan minsta spår av motstånd. De framhäver dock även att kniven utan problem kan användas till hårdare grönsaker också.

Gastronomersguide.com tycker generellt sett bra om den här kniven. De nämner dock att den största nackdelen är att kniven är rätt böjlig, vilket inte riktigt är optimalt om man föredrar ett styvare knivblad.

Bekvämt pakkaträ-skaft

Tamahagane San tillhör knivserien San Tsubame. Serien består av olika typer av knivar med varierande längd på knivbladen, allt från 7 cm till 27 cm.

Tamahagane San har ett bekvämt skaft som är gjort av pakkaträ, ett material som tillverkas av trä och en specialplast. Dessa material pressas samman under högt tryck och vid en hög temperatur och bildar då ett hårt, vattenavvisande material.

Tre lager stål

Tamahagane SanBladet på Tamahagane San är gjord av VG-5 stål som är omgivet av rostfritt stål. Stålet innehåller mycket kol och har en hårdhet på ungefär 61 HRC.

Alla knivar är tillverkade av tre lager stål: extra hårt stål i mitten och mjukare stål på sidorna. Denna teknik skapar en kniv som är både hållbar och användbar för flera olika typer av råvaror.

Utvalda fördelar med Tamahagane San: 
Bekvämt knivskaft
Serie med olika typer av knivar
Tre lager stål
Hållbar kniv
Läcker design

I den här videon kan du se mer av Tamahagane San. Videon är gjord av ChefGiovanni:


Satake Kuro Kiritsuke

Satake Kuro Kiritsuke

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.348,00 1.348,00 Läs mer
1.349,00 1.349,00 Läs mer
1.349,00 1.349,00 Läs mer

.
Satake Kuro Kiritsuke har inte varit med i några officiella experttester. Eftersom att det här är en populär japansk kniv har vi dock valt att inkludera den i artikeln ändå. Kuro är en knivserie från den japanska tillverkaren Satake.

Handsmidd kniv av högkvalitativt stål

Satake Kuro Kiritsuke är en handsmidd kniv med ett blad av 67 lager damaskusstål. Kniven har en unik design med ett grovt hamrat blad och en rå och elegant finish.

Knivbladet har en ojämn yta som motverkar vakuum och gör att kniven glider lätt genom alla typer av råvaror.

Tack vare ett kärna av VG10-stål är knivbladet tunt slipat och väldigt vasst. Så länge man underhåller kniven kommer den dessutom att behålla skärpan väldigt länge. Bladet har en hårdhet på ungefär 58 HRC.

Långt skaft av bränt trä

Satake Kuro KiritsukeSatake Kuro Kiritsuke är försedd med ett långt skaft av bränt trä med bolster och ände av 18/8-stål. Detta skaft gör att man får ett optimalt grepp om kniven. Eftersom att kniven har ett långt blad fungerar den bra när man vill skära långa skivor av kött, fisk eller grönsaker.

Den vassa eggen glider lätt genom alla ingredienser och lämnar ett rent snitt efter sig. Den finns snittytan gör dessutom att smak, saft, färg och spänst bevaras bättre hos ingredienserna när man tillagar dem.

Serie med olika knivar

Satake Kuro är en knivserie som innehåller flera olika typer av knivar. Eftersom att de olika varianterna har olika långa knivblad har serien knivar för alla kök och behov. Det finns till exempel en kockkniv, en köttyxa och mycket annat.

Utvalda fördelar med Satake Kuro Kiritsuke: 
Del av knivserie
Vass egg
Långt knivskaft
Ojämn yta
Tillverkad av kvalitetsstål

I den här videon kan du se mer av Satake Kuro Kiritsuke. Videon är gjord av Vikingsun – Knivakademien:


Miyabi 6000 MCT

✅ 4,5 av 5 stjärnor baserat på 5 kundomdömen hos Amazon.co.uk

Miyabi 6000 MCT

i samarbete med PriceRunner

.
Miyabi 6000 MCT har inte varit med i några officiella experttester. Den här knivmodellen är däremot populär bland användarna.

Kniven har nämligen recenserats av kunder hos Amazon.co.uk och fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Användarna skriver bland annat att de är imponerade av knivens skärpa och funktion. Vissa användare är dock inte särskilt nöjda med prisnivån.

Användarna: Riktigt bra kniv

Enligt kunderna hos Amazon.co.uk är Miyabi 6000 MCT en riktigt bra kniv med ett väldigt bra knivblad.

Miyabi 6000 MCT

En användare skriver till exempel att de haft kniven i tre månader och att de är väldigt nöjda med hur bra den fungerar. Med lugna rörelser kan kniven nämligen skära igenom olika råvaror utan några problem alls.

Ingen hittar särskilt många nackdelar med den här kniven. En person nämner dock att priset är ganska högt.

Tillverkad av förstklassigt stål

Miyabi 6000 MCT är en hel knivserie som består av flera olika varianter, till exempel en brödkniv, en kockkniv och en grönsakskniv med varierande bladlängd. I den här serien kan man därför hitta knivar för flera olika behov.

Med Miyabi 6000 MCT får man en kniv med en kärna av MicroCarbide MC63 pulverstål. Kärnan är omgiven av två ståltyper med olika hårdhetsgrad som tillsammans skapar ett tufft och hållbart knivblad.

Det här bladet är dessutom ett CRYODUR-blad som har ishärdats i -196 grader. Denna teknik ger upphov till ett extremt hårt och vasst knivblad med en hårdhet på ungefär 63 HRC.

Buktande skaft av pakkaträ

Miyabi 6000 MCTMiyabi 6000 MCT har ett buktande skaft som är tillverkat av pakkaträ. Detta innebär att varje kniv är unik. Eftersom att skaftet är ergonomiskt och bekvämt att hålla i kan man dessutom skära det mesta utan att bli trött i armen eller handleden.

Knivbladet har även gått igenom en så kallad Honbazuke-slipning och är därför oerhört vasst. Så länge man underhåller kniven och tar hand om den ordentligt kommer den dessutom att behålla skärpan länge.

Utvalda fördelar med Miyabi 6000 MCT: 
Bekvämt knivskaft
Slipad med Honbazuke-tekniken
Extremt hårt och vasst blad
Hel knivserie
Ergonomiskt skaft

I den här videon kan du se mer av Miyabi 6000 MCT. Videon är gjord av Cutlery and More:


Japanska knivar för olika ändamål

JapanJapan har länge varit landet med världens bästa kockknivar. Oavsett vad du ska göra i köket finns det en japansk kniv som passar perfekt för just den uppgiften.

Eftersom att alla japanska knivar har ett specifikt användningsområde kan det dock vara svårt att veta vilken kniv som ska användas till vad. Här nedanför hittar du därför en guide där vi går igenom olika japanska knivar och hur man använder dem på bästa sätt.

Gyutoh – En klassisk kockkniv 
Gyutoh är den japanska motsvarigheten till en allround kockkniv och kan användas till det mesta. Den ordagranna översättningen av namnet är “kosvärd” eftersom att kniven fungerar fantastiskt till alla typer av kött. Den är även snäppet bättre än europeiska knivar.

Santoku – En mindre allroundkniv 
Santoku är precis som Gyutoh en allroundkniv som kan användas till så gott som alla uppgifter i köket. Det japanska namnet Santoku syftar till knivens “tre dygder”: dess förmåga att skära fisk, kött och grönsaker.

Kniven är mindre än Gyutoh och är både lättare och kortare än västerländska kockknivar.

Sujihiki knivSujihiki – Filé-/trancherkniv 
Sujihiki är perfekt för att filéa fisk och skära upp rått kött eller fågel. Den här kniven har en väldig precision och kan jämföras med europeiska filéknivar.

Deba – Slaktarkniv 
Debaknivar är tyngre och grövre än de flesta andra japanska knivmodeller. Den här typen av kniv är fantastisk för att bena ur fisk och fågel men även för att hacka och skära grönsaker. Kniven har ett asymmetriskt och robust blad och är en större variant av en knivmodell som kallas för Kodeba.

Yanagi – Sushikniv 
Yanagi är en japansk kniv som används världen över för att skära mycket tunna skivor av rå fisk. Den här knivmodellen är därför framförallt populär till sushi och kallas även för sashimikniv.

Takobiki – En specialiserad sushikniv 
Takobiki-knivar är riktigt bra när man bereder rå fisk och är därför väldigt populära till sushi och sashimi. Eftersom att kniven har ett fint och papperstunt blad är den här modellen perfekt för exakta snitt och för att skära tunna och jämna skivor av rå fisk.

KiritsukeKiritsuke – Chefskockens kniv 
Kiritsuke är en korsning mellan två japanska knivmodeller: Gyutoh och Yanagi. Kniven är längre än Gyutoh men har en mer vinklad spets än Yanagi. Kiritsuke fungerar utmärkt för att bereda fisk och skära kött men kan även användas för att hacka och skiva grönsaker fint. Det här är en universalkniv i det japanska köket som traditionellt sett används av chefskockar. Kniven ses då som en typ av statussymbol.

Honesuki – Urbeningskniv för fisk och fågel 
Honesuki är särskilt väl lämpad för urbening av fisk och fågel. Kniven fungerar dock även som skalkniv vid behov.

Hankotsu – Köttkniv 
Till skillnad från Honesuki är Hankotsu speciellt utformad för kött istället för fisk. Det tjocka knivbladet gör kniven extra hållbar och mångsidig.

Pankiri – Brödkniv 
Pankiri-knivar används uteslutande för att skära bröd och andra bakverk. Den här sågtandade kniven är designad för att skära igenom skorpor utan att förstöra resten av brödet.

NakiriNakiri – Grönsakskniv 
Nakiri har en platt och kantig design som framförallt fungerar bra för att göra fina och exakta snitt i grönsaker. Det här är därför en perfekt grönsakskniv. Även om kniven liknar en köttyxa kan den dock inte användas till ben eller kött.

Usuba – Grönsakskniv för mycket tunna skivor 
Usuba är en traditionell japansk grönsakskniv som används mer i professionella kök än i privata hem. Usuba-knivar är kända för sin skärpa och kan skiva grönsaker oerhört fint.


Tänk på detta när du använder en japansk kniv

Kai Shun PremierEftersom att japanska knivar är extra hårda och vassa ökar risken för skador om man inte använder kniven på rätt sätt. Om du vill använda japanska knivar krävs det därför en viss uppmärksamhet. Det är framförallt viktigt att tänka på följande punkter:

Använd kniven på rätt sätt

1⃣ Använd rätt kniv för ändamålet.

2⃣ Undvik att röra kniven i sidled. Eftersom att kniven helt enkelt inte är gjord för den rörelsen kommer detta garanterat att leda till skador på kanten av bladet. Det bästa är att enbart föra kniven upp och ner.

3⃣ För att kniven inte ska skadas eller bli slö snabbt bör du undvika ben, fryst mat samt hårda frön och nötter. Använd hellre en köttyxa eller en urbeningskniv för dessa varor.

4⃣ Om du måste ta i när du skär dina ingredienser är något galet. Japanska knivar ska nämligen utan problem glida igenom allt du försöker skära. Om du måste ta i bör du därför välja en annan kniv eller kontrollera om det är något fel med råvaran eller med kniven du använder. Detta är bäst för både kniven och din egen säkerhet.

5⃣ Använd alltid en skärbräda av plast eller trä. Marmor och glas är lättare att diska med skadar kniven när man använder dem. En bra tumregel att utgå från är att skärbrädan är för hård om kniven inte lämnar några repor på den.

Om du vill lära dig mer om grundläggande tekniker och hur man hanterar knivar ordentligt kan du titta på den här videon från Tasty:

.

Om du vill läsa mer om japanska knivar och hur man använder en kniv på rätt sätt kan du läsa någon av följande artiklar från Politiken.dk, Tokyoknives.com och Foodandwine.com.


Goda råd inför köpet av en japansk kockkniv

Goda råd inför köpet av en japansk kockkniv

Om du är på jakt efter en japansk kniv är du kanske osäker på vilken du bör välja och vad du ens ska hålla utkik efter när du letar.

När du köper en ny kniv finns det flera saker att fundera på, till exempel pris, stil, knivblad och stål. Här hittar du en kort guide där vi går igenom vad du bör tänka på innan du investerar i en japansk kockkniv eller någon annan typ av kniv.

Lämpliga knivar att börja med? 
Om du inte har någon kniv alls i köket är det bäst att börja med en bra allroundkniv, en universalkniv helt enkelt. I så fall kan du till exempel köpa Gyutoh eller Santuko.

Båda dessa knivtyper är mångsidiga och kan användas till så gott som allt du lagar. Om du redan har en bra kockkniv kan du istället välja en grönsakskniv eller en kniv som är utformad för kött eller fisk. Det beror helt enkelt på vad du använder mest i din matlagning.

Var uppmärksam på stålkvaliteten
Miyabi 7000D GyutohDe flesta har nog vid något tillfälle köpt en riktigt billig kökskniv som sedan blev slö efter en användning. Om du istället köper en riktig kockkniv, till exempel en japansk kniv, får du dock en helt annan upplevelse.

Det finns nämligen en mängd olika ståltyper på marknaden, och vissa är naturligtvis bättre än andra. Det är bäst att titta på knivar som är tillverkade av VG10 eller någon annan ståltyp med hög kolhalt, något du kan vara säker på att alla de japanska knivarna har.

Detta är viktigt eftersom att knivblad med hög kolhalt håller skärpan längre. De kräver heller inte särskilt mycket underhåll. Hårdheten hos dessa knivar är högre än hos många andra och ligger vanligtvis på 60 till 62 HRC.

Tänk på underhållet 
En japansk kniv kräver inte särskilt mycket underhåll om man jämför med billigare alternativ på marknaden. Det hårda stålet håller sig helt enkelt vasst så länge du tar hand om kniven ordentligt. Det är till exempel viktigt att undvika hårda råvaror.

Tänk även på att japanska knivar inte tål maskindisk och därmed måste handdiskas. Det är därför viktigt att du tar reda på vilket underhåll en kniv kräver och funderar på om detta är något du kan sköta.

Andra punkter att ta hänsyn till när du köper en japansk kockkniv

prisBudget – Kom fram till en maximal budget som du är villig att lägga på en kvalitetskniv. Eftersom att pris och kvalitet ofta går hand i hand kan det vara ganska dyrt att köpa en japansk kniv. I gengäld får du dock en kniv som håller så gott som hela livet.

Slipning – Har du någonsin slipat en kniv eller kan du slipa kniven hemma? Om inte, är du villig att lära dig hur man slipar knivar hemma?

LängdLängd – Utgå från tidigare erfarenheter för att komma fram till vilken längd som är mest bekväm för dig. Eftersom att knivar finns i flera olika längder måste du hitta en som passar dig bra.

Det är bara du som kan avgöra vilken kniv som är bäst, bekvämast och mest användbar för dig. Därefter kan du börja bygga upp ett eget set av knivar. Om det behövs kan du sprida ut inköpen över en längre period istället för att köpa allt på en gång.

När du har kommit fram till vad du prioriterar blir det lättare att välja den bästa kniven för just dina behov. Här ovanför har vi därför gått igenom några av de viktigaste punkterna att fundera på innan du köper en japansk kniv.


Historien bakom japanska kockknivar

samuraiI det forna Japan sades det att samurajsvärd var en förlängning av krigarens själ. Detsamma kan även sägas om en kockkniv. Kniven är nämligen det mest personliga av alla redskap i ett kök.

Den västerländska kockkniven var länge standarden för de flesta kockar. På senare år har dock japanska knivar blivit väldigt populära. Här kan du läsa mer om historien bakom de japanska knivarna.

Historien om den japanska knivkonsten

De tidigaste exemplaren av moderna japanska svärd kommer från 1300-talet och tillverkades av Kaneuji och Kinju. Alla hantverkare som stammar från Kaneuji och Kinju kallas för Minosmeder och är baserade i staden Seki.

Samurajsvärd skulle ursprungligen bara tillverkas åt adliga personer och militärer. Under Muromachi-perioden, 1392 till 1573, började dock svärden masstillverkas för handel och krig.

I början av 1300-talet öppnade Japan sina handelshamnar mot Mingdynastin (Kina) efter att ha varit helt isolerade i tusentals år. Det sägs att mer än hundra tusen av dessa svärd exporterades till Kina under Muromachi-perioden.

samuraiFriheten att interagera med andra länder skapade nya affärsmöjligheter, något som påverkade utvecklingen av Japans marknad och banade väg för nya samhällsklasser.

Segrarna i Oninkriget störtade Muromachi Shogunates. Detta ledde till att militära ledare utnämnde sig själva till feodala krigsherrar i olika regioner och kämpade om makten. Detta tillstånd markerade början av ett århundrade fullt av civila konflikter som kom att kallas Sengoku Jidai (De krigande staternas tid 1467-1568).

Under Sengoku-perioden stod Minosmeder i Seki inför en enorm efterfrågan av samurajsvärd från olika regimer. Oavsett om det fanns tillgång till skjutvapen eller inte vad det inte många som använde dem på grund av samurajernas hederskodex – Bushido.

Enligt Bushido är svärdskamp ansikte mot ansikte det enda hederliga sättet att kriga på. Det ansågs därför vara fegt att döda någon på avstånd. Detta innebar att smederna var tvungna att masstillverka svärd under denna period.

Även om de masstillverkade bladen inte hade något konstnärligt värde var de praktiska och täckte behoven.

Massproduktionen av svärden representerar en förändring och oro som framträdde i Japan under Muromachi- och Sengoku-perioden. Idag är tillverkningen av svärd begränsad av regeringen i Japan till ett par svärd om året. Seki är dock fortfarande centrum för knivtillverkning och där tillverkas knivar till kök över hela världen.

samuraiIdag används samurajsvärd i förbindelse med iaijutsu, en disciplin från Japans feodala era. Det finns även moderna svärdreplikor som vanligtvis används i disciplinen iaido.

Samurajsvärd används alltså fortfarande i flera olika sammanhang. De utvecklas både för fäktning och i form av köksknivar för såväl kökschefer som privata hem världen över.

De japanska köksknivarna tillverkas nämligen enligt samma japanska hantverkstraditioner som stammar från samurajsvärdens tid.

Om du vill veta mer om historien bakom japanska knivar kan du läsa den här artikeln från Korin.com.

japanska knivar samurai


Vad är bäst – japanska eller tyska knivar?

japanska eller tyska knivar

Både Tyskland och Japan har varit berömda för sina knivar i flera århundraden, och båda dessa länder kan skryta med några av världens mest populära knivmärken.

För att du ska kunna ta ett välgrundat beslut när du köper en ny kökskniv bör du känna till vilka egenskaper som skiljer sig åt mellan tyska och japanska knivar. Skillnaden ligger för det mesta i vilken typ av stål som används i bladet.

Om du någonsin har funderat på om tyska eller japanska knivar är bäst kan du här läsa mer om skillnaderna. Detta kan göra det lättare att komma fram till om du bör välja en kniv från Japan eller Tyskland.

Japansk eller tysk?

Japansk eller tysk?Japanska knivtillverkare föredrar traditionellt sett hårdare stål. Hårdheten hos stål mäts på Rockwell-skalan och anges i HRC – ju högre värde, desto hårdare stål. Tyska knivar tillverkas vanligtvis av rostfritt stål med en hårdhet på mellan 56 och 58 HRC. Eftersom att rostfritt stål innehåller krom har det en lite lägre hårdhetsgrad.

Knivar från japanska tillverkare brukar däremot göras av kolstål. Detta är ett överlägset material för knivblad eftersom att det behåller skärpan längre och har en hårdhet på ungefär 60 till 61 HRC.

Kolstål är betydligt hårdare än rostfritt stål men även mer bräckligt. Den högre hårdheten innebär att japanska knivar i regel håller sig vassa längre än tyska. Om du är försiktig så att du inte skadar bladet behöver du därmed inte lägga lika mycket tid på underhåll med en japansk kniv.

Den största skillnaden mellan de här två knivtyperna är alltså materialet de är tillverkade av. Det är dock svårt att säga om den ena är bättre än den andra eftersom att detta i slutändan beror på dina egna preferenser och önskemål. Generellt sett kan man säga att japanska knivar har en bättre precision medan tyska knivar är mer robusta.

Här kan du se en video som jämför tyska och japanska knivar. Videon är gjord av Cutlery and More:


Information om olika tillverkare

Om Kai Shun 
Kai ShunProdukter från Kai kännetecknas av både skarphet och funktion och har länge haft något av en kultstatus i Japan. Företaget grundades i Seki 1908 och har därmed utvecklat och sålt knivar samt andra relaterade produkter i över 100 år.

Kai är idag en av marknadens ledande knivtillverkare och de levererar knivar till både privatpersoner och professionella kök över hela världen. Kai är en familjeverksamhet som fortfarande finns i staden Seki i Japan. Denna stad är berömd för sin långa tradition av knivtillverkning.

Kai är dock inte bara experter inom knivtillverkning och andra köksprodukter. De säljer nämligen produkter inom andra områden också, till exempel engångsrakhyvlar, kirurgiska verktyg, personliga hygienprodukter och hushållsprodukter i Japan.

För närvarande finns Kai i över 30 länder och är ett framstående märke inom marknaden för köksknivar och andra skärprodukter. Kvaliteten och populariteten hos detta märke baseras på dess tradition och kultur från det japanska samurajsvärdet. Deras knivkatalog innehåller många olika varianter och har därför en kniv för alla möjliga behov.

Om Miyabi 
MiyabiI den japanska kulturen är det extra viktigt med renhet, skönhet och elegans, och enligt Miyabi-märket från Zwilling uppfyller de alla dessa tre punkter.

Miyabi tillhör Zwilling-gruppen och är ett framstående och ledande märke inom marknaden för japanska knivar. Dessa knivar är autentiska i och med att Miyabi inte bara försöker vara japanska utan faktiskt är japanska på riktigt.

Alla knivar tillverkas enligt traditionella japanska hantverksmetoder som en gång i tiden användes för att göra de finaste japanska svärden. Knivarna designas av japaner, har en japansk design och tillverkas i Zwillings egna fabriker i Seki i Japan. Seki har länge varit centrum för knivtillverkningen i Japan.

År 2004 förvärvade Zwilling J.A. Henckles en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa knivar i Seki. Detta företag är tyskt och kombinerar nu tysk teknik med det bästa japanska hantverket. Från Miyaki får man därför de bästa japanska knivarna med kvaliteter som alla behöver i en kniv.

De skriver själva att “Miyabi-knivar symboliserar skärpa och följer traditionen från de berömda japanska svärden”. Dessa svärd var nämligen otroligt vassa samtidigt som de var vackra att se på. Miyabi är som sagt stora på marknaden för knivar och de finns i många olika länder. Deras knivar används både i privata hem och i professionella kök.

Om Tamahagane San 
Tamahagane SanOrdet Tamahagane betyder ädelstål. Historiskt sett har Tamahagane varit känt som ett speciellt och väldigt rent stål av hög kvalitet som framställs med traditionella japanska tekniker. Kataoka-fabriken i Niigata i Japan använder Tamahagane som varumärke och tillverkar extraordinära knivar med oöverträffad skärpa och hårdhet.

Tamahagane är alltså en högkvalitativ japansk kniv och ett märke som är baserat i Niigata. Knivbladet tillverkas med ett system som kombinerar traditionell smideskonst med moderna tekniker. Processen avlägsnar orenheter ur stålet och resulterar i ett starkt och hållbart blad.

Japan har tillverkat de berömda samurajsvärden i över 600 år. Tamahagane har i sin tur använt kunskapen från denna tillverkning för att skapa sina köksknivar. Stålets egenskaper ändras och förbättras för att uppnå en perfekt balans och en hårdhet på 61 HRC. Utformningen av bladet är en blandning av japansk tradition och elegans och dessa knivar har en tidlös skönhet som sticker ut i vilket kök som helst.

Tamahagane är idag välkända för att skapa professionella knivar av högsta kvalitet. Dessa knivar används både av chefskockar världen över och i privata hem.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Zwilling Bob Kramer Meiji

✅ Rekommenderass av Kitchenknifeguru.com

Zwilling Bob Kramer Meiji

.
Zwilling Bob Kramer Meiji har testats och recenserats av Kitchenknifeguru.com. Experterna därifrån tycker riktigt bra om den här kniven och rekommenderar i slutändan modellen till sina läsare.

Rekommendationen motiveras med att den här kniven inger en känsla av både design och kvalitet. Experterna är däremot inte lika glada över det relativt höga priset.

Experterna: Läckert handtag och bra funktion

Zwilling Bob Kramer MeijiEnligt experterna från Kitchenknifeguru.com är Zwilling Bob Kramer Meiji en kniv som kan bringa glädje i många kök. Experterna skriver bland annat att kniven är tillverkad av hållbara material och att den därför kan användas i många år framöver.

De framhäver även att kniven fungerar bra och kan användas till det mesta i köket. De förklarar till exempel att skaftet känns bra och att kniven snarare känns som en förlängning av handen än som ett separat verktyg.

Experterna hittar inte särskilt många nackdelar med den här kniven. De nämner dock kort att det finns andra modeller som klarar sig bättre.

Välbalanserad kniv med bekvämt skaft

Zwilling Bob Kramer Meiji är en välbalanserad kniv med ett bekvämt skaft. Detta gör att man kan använda hela bladlängden när man skär olika ingredienser.

Knivskaftet är tillverkat av pakkaträ, ett hållbart material med lång livslängd. Skaftet har dessutom den traditionella japanska D-formen som gör att kniven ligger bra i handen.

Extra hård och vass kniv

Zwilling Bob Kramer MeijiKnivbladet på Zwilling Bob Kramer Meiji består av en kärna som sedan är omgiven av 101 lager stål. En speciell behandling ändrar sedan ytan så att varje blad får ett unikt damaskusmönster.

Bladet är tillverkat av ett högkvalitativt specialstål som kallas för FC61. För att kniven ska bli extra hård och riktigt vass har bladet även genomgått en ishärdning som resulterat i en hårdhet på ungefär 61 HRC.

Sist men inte minst finns det flera olika varianter av Zwilling Bob Kramer Meiji. Detta är nämligen en hel serie knivar med varierande bladlängd och utformning.

Utvalda fördelar med Zwilling Bob Kramer Meiji: 
Hel knivserie
Tillverkad av högkvalitativt stål
Väldigt hård och vass kniv
Välbalanserad kniv med behagligt skaft
Kan användas för att skära det mesta

I den här videon kan du se mer av Zwilling Bob Kramer Meiji. Videon är gjord av Sur La Table:


FAQ

Vilka japanska knivar har fått bäst omdömen i tester?
Miyabi 5000MCD, Miyabi 7000D Gyutoh, Kai Shun Classic, Zwilling Bob Kramer Meiji och Tamahagane San
Hur har de japanska kockknivarna testats?
De japanska kockknivarna har bland annat bedömts baserat på deras hårdhet på Rockwell-skalan, bladets design och flexibilitet samt hur bekvämt knivskaftet är att hålla i. Experterna har även genomfört ett praktiskt test av knivarna där de utvärderade deras färdigheter och användarvänlighet.
Vilka är bäst – japanska eller tyska knivar?
Svaret på detta kommer att bero på personliga preferenser. Den största skillnaden mellan dessa knivar ligger i hårdheten hos stålet som används. Tyska knivar har vanligtvis en hårdhet på 56 till 58 HRC medan japanska knivar brukar ligga på 60 till 61. Generellt sett brukar man säga att japanska knivar har en bättre precision medan tyska knivar är mer robusta.

Genomgång av testkällor

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet Tænk arbetar med flera olika aspekter av konsumentlivet i Danmark. De har många användbara artiklar med goda råd och guider samt tester och recensioner av en mängd olika konsumentprodukter.

Här har Tænk genomfört ett stort test av kockknivar där de bland annat provade Miyabi 7000D Gyutoh. Den modellen fick i slutändan toppbetyg i undersökningen.

Om du vill läsa deras recension hittar du granskningen här. För att få full tillgång till testet måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Gastronomersguide.com 🇺🇸
Gastronomersguide.com fokuserar på allt inom gastronomi och har som mål att ge sina läsare en inblick i allt från historia och kultur till matlagning. De testar och recenserar även köksutrustning och har till exempel provat japanska knivar. Gastronomersguide.com har bland annat testat Tamahagane San och rekommenderar i slutändan den kniven till sina läsare. Om du vill läsa hela recensionen kan du klicka här.
Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute testar och recenserar konsumentprodukter för hem och trädgård. De har bland annat provat den japanska kniven Miyabi 5000MCD och gett modellen ett betyg på 87 av 100 poäng. Du hittar hela recensionen här.
Kitchenknifeguru.com 🇺🇸
Kitchenknifeguru.com har som mål att lära konsumenter hur man håller sina köksknivar vassa. De skriver därför en mängd artiklar om köksknivar och testar även olika modeller. Den här gången har Kitchenknifeguru.com testat och recenserat den japanska kniven Zwilling Bob Kramer Meiji, vilket slutade med att modellen fick en rekommendation från experterna. Om du vill läsa hela deras recension hittar du den här.
Råd & Rön 🇸🇪

Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med flera olika delar av det svenska konsumentlivet. Detta inkluderar bland annat tester och recensioner av olika konsumentprodukter.

Den här gången rör det sig om ett test av kockknivar där Råd & Rön bland annat provade modellerna Miyabi 7000D Gyutoh och Kai Shun Classic.

Om du vill läsa hela undersökningen kan du klicka på den här länken. För att få full tillgång till testresultaten måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika granskningen.

The Telegraph 🇬🇧

Den brittiska tidningen The Telegraph publiceras både på nätet och i en fysisk upplaga. Tidningen ger ut en mängd artiklar varje dag som handlar om allt från in- och utrikesnyheter till sport, underhållning, livsstil, konsumentliv, kultur och ekonomi.

De testar och recenserar även olika konsumentprodukter, till exempel köksknivar. Den här gången har The Telegraph granskat sju av marknadens bästa knivar. Denna undersökning slutade bland annat med att den japanska kniven Kai Shun Classic fick toppbetyg av experterna. Du kan läsa hela recensionen här.

Wired.co.uk 🇬🇧
Wired.co.uk är ett brittiskt testmagasin som behandlar ett brett utbud av ämnen, till exempel design, arkitektur, kultur, ekonomi, politik och filosofi. De testar och recenserar även många olika konsumentprodukter och har bland annat granskat köksknivar. Wired.co.uk har till exempel gett Miyabi 5000MCD ett betyg på 8 av 10 stjärnor i en stor undersökning av olika knivar. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.
Mad & Monopolet
Mad & Monopolet är en dansk blogg som fokuserar på allt inom den kulinariska världen. Det innefattar både matlagning, restauranger, drycker, menyer, tillbehör och utrustning för köket. Matbloggarna genomför även tester av och till, och här gäller det en undersökning av flera knivar från det danska märket Qknives. Du kan läsa hela testet hos Mad & Monopolet.

Andra relevanta tester och artiklar

Här på Konsumentmagasinet har vi även en mängd artiklar med andra testvinnande produkter.

Du kan till exempel läsa någon av våra artiklar om produkter för matlagning utomhus.

I artikeln Everdure gasgrill test kan du läsa om grillserien som michelinkocken Heston Blumenthal har skapat tillsammans med den australiska grilltillverkaren Shriro.

Om du föredrar en mer gammaldags grill kanske du är mer intresserad av artikeln Kolgrill test. Där hittar du flera av marknadens bästa modeller.

Utöver våra artiklar om grillar vill vi även tipsa om den stora artikeln Sous vide test. Detta är ett känt restaurangtrick där köttet tillagas i en sous vide-maskin innan det läggs i stekpannan eller på grillen för att få en fin yta. Genom att använda en sous vide-maskin innan man steker köttet kan man enkelt få en perfekt temperatur genom hela köttbiten.

Innan du använder din sous vide-maskin måste du dock vakuumpacka ingredienserna. Om du vill hitta den bästa maskinen för detta kan du med fördel läsa vår artikel Vakuumförpackare test. Där hittar du en genomgång av de modeller som har fått bäst betyg på marknaden.

Ett annat populärt redskap för att laga mat utomhus är en pizzaugn. Orsaken till att dessa ugnar bakar pizza bättre än en vanlig ugn är att pizzor helst ska gräddas i en temperatur på ungefär 450 grader. Den höga temperaturen gör nämligen att botten blir spröd utan att resten av ingredienserna blir torra. Om du är intresserad kan du läsa vår stora artikel Pizzaugn test.