Japanska knivar - Bäst i test: Här är de bästa japanska köksknivarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Japanska knivar - Bäst i test: Här är de bästa japanska köksknivarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln presenterar vi en översikt över de bästa japanska kockknivarna på marknaden. Vi utgår från experttester och användarrecensioner och går igenom både fördelar, nackdelar och funktioner hos olika knivmodeller.

För att nå våra slutsatser kring vilka knivar som är bäst har vi läst granskningar från ett flertal olika expertkällor, däribland Råd & Rön, Good Housekeeping Institute, Wired.co.uk, The Telegraph, Gastronomersguide.com och Kitchenknifeguru.com.

Om du vill läsa mer om de olika testerna kan du hitta länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter. Istället sammanställer vi resultaten från oberoende tester för att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

Den 14/02/2024 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa japanska kockknivar med Yaxell Zen 35500 20 cm som är en slitstark kniv i damaskusstål.

Tidigare ändringar:

22. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av japanska knivar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

17. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Japansk kockkniv Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda japanska knivar

Onyx Cookware™ - japansk kniv med hårdhet på 64 HRC

Bästa japanska kockkniv för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Onyx Cookware™ :

 • Stålkärna med titanlegering för lång hållbarhet
 • Halkfritt handtag för ett bra grepp
 • Använder sig av imponerande och innovativ hybridteknik

Fördelar

 • Hårdhet på 64 HRC
 • Exakta snitt
 • Kommer med ett glidskyddat handtag
 • Stålkärna med titanplätering som ser till så att kniven verkligen håller
 • Perfekt balanserad

Nackdelar

 • Handtaget kan kännas för litet om du inte är van vid japanska knivar

Det finns mer än en sak att älska hos Onyx Cookware™ Kockkniv. Den här effektiva och lätthanterliga kniven från märket Onyx har bland annat ett halkskyddat glasfiberhandtag som både är lättviktigt och ligger perfekt i handen. Med denna kniv kan du vara säker på att du får ett slitstarkt knivblad med stålkärna samt titanplätering. Dessutom har kniveggen en hårdhetsgrad på 64 HRC, vilket är en betydligt högre hårdhetsgrad än ordinära köksknivar.

Mer om Onyx Cookware™

Specifikationer

 • Totallängd: 34 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 260 g
 • Bladmaterial: Keramik - stål
 • Handtag, material: Glasfiber
 • Stålets hårdhetsnivå: 64 HRC

En av de viktigaste aspekterna när det kommer till knivar är en vass egg. Du vill självfallet kunna skära och hacka både grönsaker, fisk och kött utan besvär – någonting som Onyx Kockkniv sannerligen låter dig att göra. För att både se till så att kniven får långvarig skärpa och en lång livslängd har en hybridsammansättning av keramik och stål använts för att tillverka Onyx Cookware™ Kockkniv. Hybridsammansättningen tillåter för mer aggressiva slipmetoder jämfört med ordinära stålknivar, och resultatet blir en utomordentligt vass egg.

Onyx Cookware™ Kockknivs knivblad är gjort för att verkligen hålla. Kärnan är framställd av högkvalitativt stål medan en yttre titanplätering säkerställer att kniven stärks lite extra. Det är inte ovanligt att beläggningar nöts under tidens gång, men det här är ingenting som du kommer att uppleva med Onyx Kockknivs titanplätering. I slutändan får du en kniv som både förblir slitstark i vått och torrt samt en design som passar fint in i alla typer av kök.

Kvalitet behöver inte kosta skjortan, vilket du verkligen får bevis på när du testar på Onyx Cookware™ Kockkniv. Som en extra fördel är det ganska enkelt att göra rent kniven tack vare dess släta yta, och den stilrena designen ser till så att kniven blir en del av den snygga inredningen i ditt hem. Ett bättre alternativ är definitivt svårt att hitta.

Det finns relativt många punkter där Onyx Cookware™ Kockkniv står ut i mängden jämfört med andra knivar på marknaden, och inte minst när det kommer till dess hårdhet som ligger på 64 HRC på Rockwell-skalan. Detta är långt över genomsnittet, och gör så att kniven bevarar sin skärpa under en längd tid än någon av de andra stålknivarna som du kan stöta på.

Sist men inte minst är handtaget också av yttersta vikt då du självfallet vill att kniven ska ligga bekvämt i din hand när du använder den. Den här knivens handtag är framställt i glasfiber för att stöta bort både vatten och fläckar samtidigt som handtagets ergonomiska design gör den riktigt härlig att greppa tag i. Om du bara har planer på att beställa en enda kniv bör du därför titta lite extra på just Onyx Cookware™ Kockkniv.

Kockkniven från Onyx Cookware™ rankas bäst för priset i vårt kockkniv test

Kai Shun Classic - japansk kniv med japanskt D-format handtag

Bästa japanska kockkniv för exakta snitt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kai Shun Classic:

 • Unikt japanskt D-format handtag
 • Rost- och fläckbeständigt blad
 • Fantastisk skärpa

Fördelar

 • Överlägsen skärprestanda
 • Tuff och hållbar kniv
 • Hel knivserie
 • Handgjorda knivar
 • Bredt, böjt blad

Nackdelar

 • Kan vara svåra att vässa på grund av vinkeln på kniveggen

Kai Shun Classic har testats och recenserats av den brittiska tidningen The Telegraph och av svenska Råd & Rön. Den här kniven gick hem hos experterna och får toppbetyg i båda undersökningarna.

Experterna från The Telegraph framhäver knivens vackra utseende och fina snitt medan Råd & Rön verkar vara mest imponerade av användarvänligheten. Experterna är däremot inte lika nöjda med priset hos den här kniven.

Recension: En detaljerad recension av Kai Shun Classic

Specifikationer

 • Totallängd: 32 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 208 g
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Handtag, material: Trä
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC

Serie med olika knivar
Kai Shun Classic är en knivserie bestående av en rad olika knivar. Serien innehåller totalt 28 knivar med olika handtag och varierande längd på knivbladen. I den här serien kan man därför hitta en kniv för alla ändamål.

Knivserien är utformad av Kai och förenar funktionalitet med ett traditionellt japanskt hantverk av damaskusstål. Här får man därför högkvalitativa knivar som kan användas till det mesta i köket. Alla knivar i serien är tillverkade för hand.

Tuff japansk kniv med träskaft
Knivbladet hos Kai Shun Classic är smitt med 65 lager damaskusstål och extrahärdat för att hålla skärpan länge. Det här är en tuff kniv med en hård kärna av VG10-stål och en slutlig hårdhet på 61 HRC.

Knivskaftet är tillverkat av pakkaträ som har genomgått en speciell process för att bli vattenavvisande. Det kommer därför inte att tappa varken färg eller form. Kniven är dessutom lätt att använda eftersom att skaftet har den kända japanska D-formen.

Vad säger användare och experter om Kai Shun Classic?

Enligt de brittiska experterna från The Telegraph är Kai Shun Classic en väldigt fin kniv med en helt unik design. De skriver bland annat att just designen är en av anledningarna till att de tycker så bra om den här kniven.

Experterna berättar även att det är anmärkningsvärt lätt att skära tunna skivor av både kött och grönsaker, mjuka som hårda. De menar att detta är en stor fördel eftersom att man kan ta sig igenom en hel del råvaror utan att bli trött i varken handled eller armar. Längst ner i recensionen kan vi dock läsa att kniven är relativt dyr samt att japanska knivar kan vara svåra att slipa på grund av eggens vinkel.

Mer om Kai Shun Classic

Specifikationer

 • Totallängd: 32 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 208 g
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Handtag, material: Trä
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Yaxell Zen 35500 20 cm - slitstark kockkniv i damaskusstål

Konsumentmagasinets rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Yaxell Zen 35500 20 cm:

 • Konstruerad med 37 lager av damaskerat VG-10-stål
 • Slitstarkt Micarta-handtag
 • Vackert damaskusmönster

Konsumentmagasinets omdöme

Efter vår granskning av kockkniven Yaxell Zen 35500 kan vi konstatera att den kännetecknas av förstklassigt hantverk, balans och skärpa. Knivens kärna av rostfritt VG10-stål, omsluten av 37 lager Damaskus-stål, säkerställer inte bara en hållbar egg utan bidrar också till dess fantastiska estetik. Den ergonomiska utformningen av det svarta Micarta-handtaget ger komfort och kontroll, vilket gör kniven lämplig till för långvarig användning i köket. Vi upplever att kockkniven Yaxell Zen 35500 utmärker sig när det gäller precisionsskärning och att den utan problem kan hantera en mängd olika ingredienser och samtidigt bevara deras naturliga smaker och aromer.

Kniven kräver visserligen särskild skötsel, till exempel handdisk och ordentlig slipning med keramiskt stål eller diamantstål. Vi anser dock att detta är en mindre ansträngning för att bevara knivens exceptionella slitstyrka och långa livslängd.

Fördelar

 • 100 % bakterieavvisande handtag
 • Handtaget passar både medelstora och stora händer
 • Stål med superhårdhet HRC61 på Rockwell-skalan
 • Bra skärpa och vikt

Nackdelar

 • Kräver särskilt underhåll för långsiktig användning

Kökskniven Yaxell Zen 35500 är konstruerad med 37 lager Damaskus VG-10-stål, varav dess kärna omges av 18 lager kolstål på vardera sida, vilket gör den mycket vass. Kniven har dessutom en hög hårdhet och är inte rostbenägen. Slagmärkena på bladets ovansida ger en unik textur, medan det fantastiska Damaskus-mönstret gör kniven till en snygg inredningsdetalj. Yaxell Zen 35500 är ett perfekt val för dig som uppskattar både form och funktion i dina köksredskap.

Recension: En detaljerad recension av Yaxell Zen 35500 20 cm

Specifikationer

 • Bladmaterial: Damaskus VG-10 stål
 • Handtag, material: Micarta
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: ?

Tradition och innovation

Yaxell, ett välrenommerat japanskt varumärke sedan 1947, har konsekvent levererat knivar som kombinerar traditionellt hantverk med modern innovation. Den här kniven är utformad för både professionella kockar och hemmakockar som kräver det bästa i sina kök, vilket bevisar deras hängivenhet till kvalitet.

Kärnan i Zen-serien utgörs av det rostfria stålet VG10 som är känt för sin superhårdhet HRC61 på Rockwell-skalan. Detta värde anger bladets exceptionella hållbarhet och egghållfasthet, vilket säkerställer ett skarpt och exakt snitt. Handtaget är tillverkat av svart Micarta, vilket är en kombination av harts och linne. Micarta är inte bara estetiskt tilltalande med sin träliknande yta, utan även hållbart, okrympbart och 100 % bakterieavvisande. Detta engagemang för hygien och kvalitet är det som skiljer Zen-serien från mängden, där varje kniv har sitt japanska namn stolt stämplat i bladet.

Skötsel- och underhållsrekommendationer

Ordentlig skötsel och underhåll är A och O för att hålla din Yaxell-kökskniv i toppskick. Att slipa kniven med keramiskt stål eller diamantstål bibehåller dess skärpa utan att äventyra stålets integritet. Det kan vara frestande att diska kniven i diskmaskin, men vi rekommenderar att diska den för hand. På så sätt bevaras inte bara eggens skärpa utan även dess strukturella integritet.

Observera: Undvik att skära i ben eller frysta livsmedel för att bibehålla knivbladets precision.

Tips: Genom att hänga upp en kniv som denna på en magnetlist i köket håller du den inte bara inom räckhåll, utan framhäver även dess elegans och gör den till ett centralt verktyg för din matlagning.

Vad säger användare om Yaxell Zen 35500 20 cm?

Kockkniven Yaxell Zen 35500 lovordas av användarna för sin premiumkvalitet som de menar att man känner omedelbart när man håller i den. Knivens genomtänkta storlek och vikt gör den till ett utmärkt val för professionella kockar och hemmakockar som tillbringar många timmar i köket.

Yaxell Zen 35500 uppmärksammas även för sin mångsidighet och precision när det gäller att skära igenom ett brett utbud av livsmedel. Användarna noterar att knivens kapacitet att tärna, skiva och hacka ingredienser i fina bitar bevarar deras naturliga dofter och smaker.

Mer om Yaxell Zen 35500 20 cm

Specifikationer

 • Bladmaterial: Damaskus VG-10 stål
 • Handtag, material: Micarta
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: ?

Kai Shun Premier - japansk kniv handgjord i Japan

Kundernas favorit

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kai Shun Premier:

 • Inspirerad av traditioner, handgjord i Japan
 • Valnötsfinierat, konturerat Pakkawoodhandtag
 • Skär enkelt och exakt kött, fisk och grönsaker.

Fördelar

 • Ergonomiskt skaft
 • Lätt att underhålla
 • Tillverkad av hårt stål
 • Skaft av pakkaträ
 • Hel knivserie

Nackdelar

 • Ligger i en högre prisklass

Kai Shun Premier har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här modellen har dock recenserats av ett flertal kunder hos Amazon.co.uk. Användarna tycker riktigt bra om den här japanska kniven och ger den ett  betyg på 4,7 av 5 stjärnor.

Detta motiveras bland annat med att kniven har en fin estetik och en bra funktion. Konsumenterna är dock inte lika förtjusta i det höga priset.

Recension: En detaljerad recension av Kai Shun Premier

Specifikationer

 • Totallängd: 32.5 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 593 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 60 HRC
 • Bladmaterial: Damaskusstål
 • Handtag, material: Trä

Högkvalitativ kniv
Kai Shun Premier är en knivserie som är skräddarsydd för professionella kockar. Knivarna kan dock även användas av andra personer som helt enkelt vill ha en kniv av hög kvalitet. Eftersom att det här är en hel serie finns det dessutom knivar för flera olika behov. Alla material är hållbara och robusta och knivbladet har tre olika strukturer.

Bladkärnan är tillverkad av extremt hårt VG Max-stål och är sedan omgiven av 32 lager damaskusstål. Den här kombinationen av olika stålkvaliteter skapar ett blad som är både hårt och flexibelt. Man kan därför göra rena och exakta snitt med den här kniven.

Kan användas av både höger- och vänsterhänta
Tack vare en symmetrisk utformning är Kai Shun Premier ett bra val oavsett om man är höger- eller vänsterhänt. Skaftet är tillverkat av pakkaträ och ligger bra i handen.

Eftersom att skaftet är ergonomiskt kan man dessutom arbeta länge med kniven utan att bli trött i armen eller handleden. Sist men inte minst har kniven ett tjurhuvud ingraverat på änden av skaftet. Detta tjurhuvud är den professionella kocken Tim Mälzers varumärke.

Vad säger användare och experter om Kai Shun Premier?

Enligt kunderna hos Amazon.co.uk är Kai Shun Premier helt klart en förstklassig produkt som är fantastisk vad gäller både design och funktion. En användare skriver till exempel att de utan tvekan rekommenderar den här kniven även om den är dyr. I en annan recension kan vi även läsa att det här är en handgjord japansk kniv som är tillverkad enligt traditioner från samurajsvärd och att den är väl värd en investering.

Andra användare framhäver även att knivbladet är utmärkt och att man kan skära tunna skivor på nolltid oavsett om man jobbar med grönsaker eller fisk till sushi. En person berättar dessutom att det här inte är en kniv som var och en behöver ha hemma men att kvaliteten hos bladet och handtaget är ett rent konstverk. Samma person skriver även det är ett rent nöje att använda den här kniven.

Mer om Kai Shun Premier

Specifikationer

 • Totallängd: 32.5 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 593 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 60 HRC
 • Bladmaterial: Damaskusstål
 • Handtag, material: Trä

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Miyabi 5000MCD - japansk kockkniv med utomordentlig hållbarhet

Premium japansk kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miyabi 5000MCD:

 • Högkvalitativt G2 mikrokarbidpulverstål av hög kvalitet
 • Handtag tillverkat av kareliskt björkträ
 • Långvariga CRYODUR-blad

Fördelar

 • Tunn och skarp bladprofil
 • Tillverkad av förstklassigt stål
 • Ergonomiskt skaft av björk
 • Komplett knivserie
 • Tillverkade av de mest värdefulla materialen

Nackdelar

 • Måste handdiskas

Den japanska kockkniven Miyabi 5000MCD har testats och recenserats av två brittiska expertkällor: Good Housekeeping Institute och Wired.co.uk. Den här modellen får i slutändan 87 av 100 poäng samt 8 av 10 stjärnor i deras respektive undersökningar.

Båda expertkällorna tycker riktigt bra om den här kniven. De framhäver bland annat att den är väldigt vass och enkel att använda samt att den har en fin design. Experterna är däremot inte lika nöjda med att man inte kan köra kniven i diskmaskinen.

Recension: En detaljerad recension av Miyabi 5000MCD

Specifikationer

 • Totallängd: 39 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 535 g
 • Bladmaterial: Legerat stål
 • Handtag, material: Björkträ
 • Stålets hårdhetsnivå: 63 HRC

Funktionell kniv med björkskaft
Miyabi 5000MCD är en funktionell kniv med träskaft som kan användas av både professionella kockar och amatörer. Eftersom att det finns en hel knivserie kan man dessutom välja knivar baserat på vilka behov man har. Serien innehåller olika typer av knivar med varierande bladlängd, till exempel en brödkniv, en kockkniv och en grönsakskniv.

Knivskaftet är tillverkat av finaste masurbjörk med struktur och ådror som gör att ingen kniv är den andra lik. Skaftet har dessutom en traditionell japansk D-utformning. Detta gör att man kan arbeta ergonomiskt med kniven utan att bli trött i varken armen eller handleden.

Vass och robust kniv av stål
Miyabi 5000MCD är en hållbar och vass stålkniv med ett patenterat CRYODUR-blad. Detta innebär att stålet har ishärdats i -196 grader för att skapa en extrem skärpa och en hårdhet på 63 HRC.

Knivkärnan är omgiven av 100 lager förstklassigt MC63-stål med varierande hårdhetsgrad. Detta ger upphov till en kniv som håller skärpan länge. Den utmärkta skärpan hos bladet beror även på att kniven har slipats med den japanska Honbazuke-tekniken.

Vad säger användare och experter om Miyabi 5000MCD?

Enligt de brittiska experterna är Miyabi 5000MCD en fantastisk kniv som skulle fungera bra i varje kök. Experterna från Good Housekeeping Institute skriver till exempel att den här kniven är ett vackert tillägg i var kökslåda, något som Wired.co.uk också verkar hålla med om.

Good Housekeeping Institute nämner även att kniven skär lätt och lämnar snygga snitt samt att den kan användas för att skiva väldigt tunt. Wired.co.uk framhäver istället att man får ett ordentligt grepp och att den här kniven är mest bekväm att hålla i av alla fem knivmodeller de testade. De berättar även att skaftet är lent och att kniven har en bra vikt.

Även om experterna generellt sett tycker väldigt bra om den här kniven anmärker de dock på att den måste handdiskas. Efter att de hade diskat kniven märkte de dessutom att skaftet kändes lite grövre.

Mer om Miyabi 5000MCD

Specifikationer

 • Totallängd: 39 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 535 g
 • Bladmaterial: Legerat stål
 • Handtag, material: Björkträ
 • Stålets hårdhetsnivå: 63 HRC

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Wüsthof Classic Ikon - santoku kniv för både nybörjare och erfarna

Bästa prisvärda japanska kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wüsthof Classic Ikon:

 • Smidd i ett stycke av rostfritt stål
 • Perfekt för både nybörjare och mer erfarna
 • Finns i flera bladlängder

Fördelar

 • Stabilt handtag som ligger bekvämt i handen
 • Bladet är smitt i ett stycke av rostfritt stål för att förbli hållbart
 • Fingerstödet är lätt krökt för komfortens skull
 • Modern design som passar in i alla kök

Nackdelar

 • Mat kan fastna på bladet

Wüsthof Classic Ikon Santokukniv är ett snyggt och händigt tillskott till de flesta kök. Inte nog med att den har ett kundbetyg på 4,7 av 5 hos Amazon, utan kniven har även lyckats att kamma hem toppbetyget i mars 2020 hos Testberichte.de. Kniven från märket Wüsthof riktar sig till både nybörjare samt de mer erfarna och ser till så att matlagningsupplevelserna blir bättre än någonsin.

Mer om Wüsthof Classic Ikon

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 263 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 58 HRC
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Handtag, material: Polyoximetylen
 • Totallängd: 33,2 cm

Här har vi en kniv inom serien Classic Ikon som både har ett snyggt stilrent utseende och en utformning som ser till så att du får ett stabilt grepp om verktyget. Rostfritt stål har dragits nytta av för att framställda knivens blad, och detta hjälper till att säkerställa att verktyget förblir robust. Det är dessutom möjligt att välja mellan antingen en svart eller beige färg på skaftet beroende på vad som ser snyggast ut i just ditt kök.

Wüsthof Classic Ikon Santokukniv kommer som sagt från märket Wüsthof. Det var så tidigt som år 1814 då den tyska familjen Wüsthof slog upp portarna till sin fabrik och började ta fram imponerande knivar. Efter så många år är det inte förvånande att märket har lyckats att bli en äkta kvalitetsstämpel inom världen av knivar, så du kan förvänta dig robusta samt hållbara knivar i alla lägen.

Vad är det då som gör just den här kniven så eftertraktad jämfört med många andra knivarna på marknaden? Inte nog med att priset är förvånansvärt lågt, utan kniven är dessutom utformad på ett smart sätt för att bli passande för både nybörjarkockarna och de mer erfarna matlagningsentusiasterna. Både det rostfria stålet som bladet är tillverkat av tillsammans med det ergonomiska handtaget gör kniven till en oumbärlig komponent i de flesta kök.

Tamahagane San - japansk kockkniv av tre lager stål

Utmärkt praktisk japansk kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tamahagane San:

 • Utformad för alla typer av arbete i köket
 • Kvalitetskant i kombination med god styrka
 • Tillverkad av tre lager stål

Fördelar

 • Välbalanserad
 • Bekvämt knivskaft
 • Serie med olika typer av knivar
 • Hållbar kniv
 • Lätt och enkel att använda

Nackdelar

 • Rekommenderas inte att användas för att skära på marmor, kakel eller glasytor

Tamahagane San har testats och recenserats av Gastronomersguide.com. Experterna därifrån tycker otroligt bra om den här kniven och rekommenderar den till sina läsare. De är bland annat imponerade över den vackra designen och den fantastiska funktionaliteten. Experterna är däremot inte lika nöjda med användarvänligheten. De tyckte nämligen inte att kniven var så lätt att arbeta med.

Recension: En detaljerad recension av Tamahagane San

Specifikationer

 • Totallängd: 33.5 cm
 • Bladlängd: 21 cm
 • Vikt: 160 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtag, material: Trä

Bekvämt pakkaträ-skaft
Tamahagane San tillhör knivserien San Tsubame. Serien består av olika typer av knivar med varierande längd på knivbladen, allt från 7 cm till 27 cm.

Tamahagane San har ett bekvämt skaft som är gjort av pakkaträ, ett material som tillverkas av trä och en specialplast. Dessa material pressas samman under högt tryck och vid en hög temperatur och bildar då ett hårt, vattenavvisande material.

Tre lager stål
Bladet på Tamahagane San är gjord av VG-5 stål som är omgivet av rostfritt stål. Stålet innehåller mycket kol och har en hårdhet på ungefär 61 HRC. Alla knivar är tillverkade av tre lager stål: extra hårt stål i mitten och mjukare stål på sidorna. Denna teknik skapar en kniv som är både hållbar och användbar för flera olika typer av råvaror.

Vad säger användare och experter om Tamahagane San?

Enligt experterna från Gastronomersguide.com är Tamahagane San en kniv som hänför vid första anblick. De skriver att det vackra träskaftet fulländar knivens design och att just detta är något som de blir väldigt imponerade av.

Experterna berättar även att kniven fungerar bra till det mesta och att den nästan magiskt kan skära tomat utan minsta spår av motstånd. De framhäver dock även att kniven utan problem kan användas till hårdare grönsaker också.

Gastronomersguide.com tycker generellt sett bra om den här kniven. De nämner dock att den största nackdelen är att kniven är rätt böjlig, vilket inte riktigt är optimalt om man föredrar ett styvare knivblad.

Mer om Tamahagane San

Specifikationer

 • Totallängd: 33.5 cm
 • Bladlängd: 21 cm
 • Vikt: 160 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtag, material: Trä

Satake Kuro Kiritsuke - japansk kockkniv med ett blad av 67 lager

Bäst för långa skivor

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Satake Kuro Kiritsuke:

 • Handsmidd kniv med ett blad av 67 lager
 • Långt handtag med perfekt grepp och komfort
 • Perfekt för att skära långa och snygga köttskivor

Fördelar

 • Vass egg
 • Levereras i vacker trälåda
 • Långt knivskaft
 • Fin skäryta
 • Tillverkad av kvalitetsstål

Nackdelar

 • 58 HRC är lägre än hos liknande produkter på listan

Satake Kuro Kiritsuke har inte varit med i några officiella experttester. Eftersom att det här är en populär japansk kniv har vi dock valt att inkludera den i artikeln ändå. Kuro är en knivserie från den japanska tillverkaren Satake.

Recension: En detaljerad recension av Satake Kuro Kiritsuke

Specifikationer

 • Bladlängd: 23 cm
 • Stålets hårdhetsnivå: 58 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtag, material: Trä
 • Vikt: 270 g

Handsmidd kniv av högkvalitativt stål
Satake Kuro Kiritsuke är en handsmidd kniv med ett blad av 67 lager damaskusstål. Kniven har en unik design med ett grovt hamrat blad och en rå och elegant finish. Knivbladet har en ojämn yta som motverkar vakuum och gör att kniven glider lätt genom alla typer av råvaror.

Tack vare ett kärna av VG10-stål är knivbladet tunt slipat och väldigt vasst. Så länge man underhåller kniven kommer den dessutom att behålla skärpan väldigt länge. Bladet har en hårdhet på ungefär 58 HRC.

Långt skaft av bränt trä
Satake Kuro Kiritsuke är försedd med ett långt skaft av bränt trä med bolster och ände av 18/8-stål. Detta skaft gör att man får ett optimalt grepp om kniven. Eftersom att kniven har ett långt blad fungerar den bra när man vill skära långa skivor av kött, fisk eller grönsaker.

Den vassa eggen glider lätt genom alla ingredienser och lämnar ett rent snitt efter sig. Den fina snittytan gör dessutom att smak, saft, färg och spänst bevaras bättre hos råvarorna.

Serie med olika knivar
Satake Kuro är en knivserie som innehåller flera olika typer av knivar. Eftersom att de olika varianterna har olika långa knivblad har serien knivar för alla kök och behov. Det finns till exempel en kockkniv, en köttyxa och mycket annat.

Mer om Satake Kuro Kiritsuke

Specifikationer

 • Bladlängd: 23 cm
 • Stålets hårdhetsnivå: 58 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtag, material: Trä
 • Vikt: 270 g

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Miyabi 6000 MCT - japansk kniv med dubbelsidigt blad ger enorm skärpa

Utmärkt ergonomisk japansk kockkniv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miyabi 6000 MCT:

 • Dubbelsidigt blad ger enorm skärpa
 • Skärpt med den unika Honbazuke-teknologin
 • Grepp av Masur-björk i traditionell D-form

Fördelar

 • Bekvämt knivskaft
 • Slitstarkt och korrosionsbeständigt
 • Extremt hårt och vasst blad
 • Hel knivserie
 • Ergonomiskt skaft

Nackdelar

 • Ligger i en lite dyrare prisklass

Miyabi 6000 MCT har hittills inte deltagit i några officiella experttester. Den här knivmodellen är däremot populär bland användarna.

Kniven har nämligen recenserats av kunder hos Amazon.co.uk och fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Användarna skriver bland annat att de är imponerade av knivens skärpa och funktion. Vissa användare är dock inte särskilt nöjda med prisnivån.

Recension: En detaljerad recension av Miyabi 6000 MCT

Specifikationer

 • Totallängd: 34,1 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 214 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 63 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtag, material: Trä

Tillverkad av förstklassigt stål
Miyabi 6000 MCT är en hel knivserie som består av flera olika varianter, till exempel en brödkniv, en kockkniv och en grönsakskniv med varierande bladlängd. I den här serien kan man därför hitta knivar för flera olika behov.

Med Miyabi 6000 MCT får man en kniv med en kärna av MicroCarbide MC63 pulverstål. Kärnan är omgiven av två ståltyper med olika hårdhetsgrad som tillsammans skapar ett tufft och hållbart knivblad. Det här bladet är dessutom ett CRYODUR-blad som har ishärdats i -196 grader. Denna teknik ger ett extremt hårt och vasst knivblad med en hårdhet på ungefär 63 HRC.

Buktande skaft av pakkaträ
Miyabi 6000 MCT har ett buktande skaft som är tillverkat av pakkaträ. Detta innebär att varje kniv är unik. Eftersom att skaftet är ergonomiskt och bekvämt att hålla i kan man dessutom skära det mesta utan att bli trött i armen eller handleden.

Knivbladet har även genomgått en så kallad Honbazuke-slipning och är därför oerhört vasst. Så länge man underhåller kniven och tar hand om den ordentligt kommer den dessutom att behålla skärpan länge.

Vad säger användare om Miyabi 6000 MCT?

Enligt kunderna hos Amazon.co.uk är Miyabi 6000 MCT en riktigt bra kniv med ett väldigt bra knivblad.

Mer om Miyabi 6000 MCT

Specifikationer

 • Totallängd: 34,1 cm
 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 214 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 63 HRC
 • Bladmaterial: Stål
 • Handtag, material: Trä

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dagens bästa priser och erbjudanden på Zwilling Bob Kramer Meiji:

Fördelar

 • Hel knivserie
 • Tillverkad av högkvalitativt stål
 • Väldigt hård och vass kniv
 • Välbalanserad kniv med behagligt skaft
 • Kan användas för att skära det mesta

Zwilling Bob Kramer Meiji har testats och recenserats av Kitchenknifeguru.com. Experterna därifrån tycker riktigt bra om den här kniven och rekommenderar i slutändan modellen till sina läsare.

Rekommendationen motiveras med att den här kniven inger en känsla av både design och kvalitet. Experterna är däremot inte lika glada över det relativt höga priset.

Recension: En detaljerad recension av Zwilling Bob Kramer Meiji

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 220 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladmaterial: Steel
 • Handtag, material: Wood
 • Totallängd: 35,6 cm

Välbalanserad kniv med bekvämt skaft
Zwilling Bob Kramer Meiji är en välbalanserad kniv med ett bekvämt skaft. Detta gör att man kan använda hela bladlängden när man skär olika ingredienser. Knivskaftet är tillverkat av pakkaträ, ett hållbart material med lång livslängd. Skaftet har dessutom den traditionella japanska D-formen som gör att kniven ligger bra i handen.

Extra hård och vass kniv
Knivbladet på Zwilling Bob Kramer Meiji består av en kärna som sedan är omgiven av 101 lager stål. En speciell behandling ändrar sedan ytan så att varje blad får ett unikt damaskusmönster. Bladet är tillverkat av ett högkvalitativt specialstål som kallas för FC61.

För att kniven ska bli extra hård och riktigt vass har bladet även genomgått en ishärdning som resulterat i en hårdhet på ungefär 61 HRC. Sist men inte minst finns det flera olika varianter av Zwilling Bob Kramer Meiji. Detta är nämligen en hel serie knivar med varierande bladlängd och utformning.

Vad säger användare och experter om Zwilling Bob Kramer Meiji?

Enligt experterna från Kitchenknifeguru.com är Zwilling Bob Kramer Meiji en kniv som kan bringa glädje i många kök. Experterna skriver bland annat att kniven är tillverkad av hållbara material och att den därför kan användas i många år framöver.

De framhäver även att kniven fungerar bra och kan användas till det mesta i köket. De förklarar till exempel att skaftet känns bra och att kniven snarare känns som en förlängning av handen än som ett separat verktyg. Experterna hittar inte särskilt många nackdelar med den här kniven. De nämner dock kort att det finns andra modeller som klarar sig bättre.

Mer om Zwilling Bob Kramer Meiji

Specifikationer

 • Bladlängd: 20 cm
 • Vikt: 220 g
 • Stålets hårdhetsnivå: 61 HRC
 • Bladmaterial: Steel
 • Handtag, material: Wood
 • Totallängd: 35,6 cm

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

5 saker att tänka på innan du köper japansk kockkniv

 • Viktkapacitet

  En kockkniv bör vara tillräckligt tung för att klara både enkla och avancerade köksuppgifter utan att för den sakens skull vara för tung eller osmidig. Du bör välja knivens vikt beroende på vad du tänkt använda kniven till samt baserat på dina personliga preferenser. För allround-matlagning bör ett 18 cm långt knivblad väga cirka 140 g. Om du vill ha ännu starkare skärkraft kan du välja en tyngre kockkniv.

 • Knivbladets material

  Alla material har en unik uppsättning egenskaper som är avgörande för knivens prestanda. Kockknivar av rostfritt stål ger stor skärpa och rostbeständighet samtidigt som de är lätta att underhålla. Därför är de mycket populära bland såväl nybörjare som semiprofessionella användare. Med sin mjukare form av stål håller de dock inte alltid skärpan lika bra som stål med högre kolinnehåll. Högkolhaltigt stål förblir skarpt mycket länge utan att det missfärgas eller fläckas med tiden. Ett sådant material kombinerar de bästa egenskaperna hos kolstål och rostfritt stål.

 • Handtag

  Knivhandtaget är otroligt viktigt för hur pass välbalanserad en kockkniv är, hur den känns i handen och hur väl den presterar överlag. Japanska knivar kan vara utrustade med ett handtag i antingen västerländsk eller traditionell japansk stil. Den västerländska designen är tyngre och mer robust, vilket gör kniven optimal för mer krävande köksuppgifter. Den traditionella japanska designen är lättare och vanligtvis gjord av trä, vilket gör dem mycket lätta och smidiga att arbeta med.

 • Pris

  De dyrare knivarna kostar runt 3 000 kronor. De flesta “högkolhaltiga” rostfria knivarna, exempelvis av VG10-stål, är tillverkade av legeringar av högre kvalitet som ökar hållbarheten, skärmöjligheterna, kanthållningen med mera. De billigare modellerna kostar runt 600 kronor och har ofta en lägre stålkvalitet. De kräver ofta mer slipning, medan de dyrare kräver annan typ av skötsel. Om du söker en kockkniv för vardaglig matlagning räcker förmodligen budgetalternativet för de flesta köksuppgifter. Om du däremot tänkt använda din kockkniv till mer avancerad eller professionell matlagning bör du överväga en modell i högre prisklass.

 • Användar- och expertrecensioner

  Genom att ta del av användarrecensioner kan du få värdefulla insikter om hur andra personer upplever knivens funktion, kvalitet och användning. För dig som överväger en dyrare japansk kockkniv kan även expertutlåtanden vara till hjälp. Experter har ofta kännedom om ett stort antal olika tillverkare och kan ge detaljerade jämförelser av hur olika knivar presterar under olika förhållanden.

arrow-more

Tester och recensioner av japanska knivar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Good Housekeeping Institute

Det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute testar och recenserar konsumentprodukter för hem och trädgård. De har bland annat provat den japanska kniven Miyabi 5000MCD och gett modellen ett betyg på 87 av 100 poäng. Du hittar hela recensionen här.

Gastronomersguide.com

Gastronomersguide.com fokuserar på allt inom gastronomi och har som mål att ge sina läsare en inblick i allt från historia och kultur till matlagning. De testar och recenserar även köksutrustning och har till exempel provat japanska knivar. Gastronomersguide.com har bland annat testat Tamahagane San och rekommenderar i slutändan den kniven till sina läsare. Om du vill läsa hela recensionen kan du klicka här.

Kitchenknifeguru.com

Kitchenknifeguru.com har som mål att lära konsumenter hur man håller sina köksknivar vassa. De skriver därför en mängd artiklar om köksknivar och testar även olika modeller. Den här gången har Kitchenknifeguru.com testat och recenserat den japanska kniven Zwilling Bob Kramer Meiji, vilket slutade med att modellen fick en rekommendation från experterna. Om du vill läsa hela deras recension hittar du den här.

Råd & Rön

Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med flera olika delar av det svenska konsumentlivet. Detta inkluderar bland annat tester och recensioner av olika konsumentprodukter.

Den här gången rör det sig om ett test av kockknivar där Råd & Rön bland annat provade modellerna Miyabi 7000D Gyutoh och Kai Shun Classic.

Om du vill läsa hela undersökningen kan du klicka på den här länken. För att få full tillgång till testresultaten måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika granskningen.

The Telegraph

Den brittiska tidningen The Telegraph publiceras både på nätet och i en fysisk upplaga. Tidningen ger ut en mängd artiklar varje dag som handlar om allt från in- och utrikesnyheter till sport, underhållning, livsstil, konsumentliv, kultur och ekonomi.

De testar och recenserar även olika konsumentprodukter, till exempel köksknivar. Den här gången har The Telegraph granskat sju av marknadens bästa knivar. Denna undersökning slutade bland annat med att den japanska kniven Kai Shun Classic fick toppbetyg av experterna. Du kan läsa hela recensionen här.

Wired.co.uk

Wired.co.uk är ett brittiskt testmagasin som behandlar ett brett utbud av ämnen, till exempel design, arkitektur, kultur, ekonomi, politik och filosofi. De testar och recenserar även många olika konsumentprodukter och har bland annat granskat köksknivar. Wired.co.uk har till exempel gett Miyabi 5000MCD ett betyg på 8 av 10 stjärnor i en stor undersökning av olika knivar. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.

Mad & Monopolet

Mad & Monopolet är en dansk blogg som fokuserar på allt inom den kulinariska världen. Det innefattar både matlagning, restauranger, drycker, menyer, tillbehör och utrustning för köket. Matbloggarna genomför även tester av och till, och här gäller det en undersökning av flera knivar från det danska märket Qknives. Du kan läsa hela testet hos Mad & Monopolet.

FAQ

Vilka japanska knivar har fått bäst omdömen i tester?
Miyabi 5000MCD, Miyabi 7000D Gyutoh, Kai Shun Classic, Zwilling Bob Kramer Meiji och Tamahagane San.
Hur har de japanska kockknivarna testats?
De japanska kockknivarna har bland annat bedömts baserat på deras hårdhet på Rockwell-skalan, knivbladets design och flexibilitet samt hur pass bekvämt knivskaftet är att hålla i. Experterna har även genomfört ett praktiskt test av knivarna där de utvärderade deras egenskaper och användarvänlighet.
Vilka är bäst – japanska eller tyska kockknivar?
Svaret på detta kommer att bero på personliga preferenser. Den största skillnaden mellan dessa knivar ligger i hårdheten hos stålet som används. Tyska knivar har vanligtvis en hårdhet på 56 till 58 HRC medan japanska knivar brukar ligga på 60 till 61. Generellt sett brukar man säga att japanska knivar har en bättre precision medan tyska knivar är mer robusta.

Japanska knivar för olika ändamål

Japan har länge varit landet bakom världens bästa kockknivar. Oavsett vad du ska göra i köket finns garanterat en japansk kniv som passar perfekt för just den uppgiften.

Eftersom alla japanska knivar har ett specifikt användningsområde kan det dock vara svårt att veta vilken kniv som ska användas till vad. Här nedanför hittar du därför en guide där vi går igenom olika japanska knivar och hur man använder dem på bästa sätt.

Gyutoh – Klassisk kockkniv 
Gyutoh är den japanska motsvarigheten till en allround-kockkniv och kan användas till det mesta. Den ordagranna översättningen av namnet är “kosvärd” eftersom att kniven fungerar fantastiskt till alla typer av kött. Den är även snäppet bättre än europeiska knivar.

Santoku – Mindre allround-kniv 
Santoku är precis som Gyutoh en allroundkniv som kan användas till så gott som alla uppgifter i köket. Det japanska namnet Santoku syftar till knivens “tre dygder”: dess förmåga att skära fisk, kött och grönsaker.

Kniven är mindre än Gyutoh och är både lättare och kortare än västerländska kockknivar.

Sujihiki – Filé-/trancherkniv 
Sujihiki är perfekt för att filéa fisk och skära upp rått kött eller fågel. Den här kniven har en väldig precision och kan jämföras med europeiska filéknivar.

Deba – Slaktkniv 
Debaknivar är tyngre och grövre än de flesta andra japanska knivmodeller. Den här typen av kniv är fantastisk för att bena ur fisk och fågel men även för att hacka och skära grönsaker. Kniven har ett asymmetriskt och robust blad och är en större variant av en knivmodell som kallas för Kodeba.

Yanagi – Sushikniv 
Yanagi är en japansk kniv som används världen över för att skära mycket tunna skivor av rå fisk. Den här knivmodellen är därför framförallt populär till sushi och kallas även för sashimikniv.

Takobiki – En specialiserad sushikniv 
Takobiki-knivar är riktigt bra när man bereder rå fisk och är därför väldigt populära till sushi och sashimi. Eftersom att kniven har ett fint och papperstunt blad är den här modellen perfekt för exakta snitt och för att skära tunna och jämna skivor av rå fisk.

Kiritsuke – Chefskockens kniv 
Kiritsuke är en korsning mellan två japanska knivmodeller: Gyutoh och Yanagi. Kniven är längre än Gyutoh men har en mer vinklad spets än Yanagi. Kiritsuke fungerar utmärkt för att bereda fisk och skära kött men kan även användas för att hacka och skiva grönsaker fint. Det här är en universalkniv i det japanska köket som traditionellt sett används av chefskockar. Kniven ses då som en typ av statussymbol.

Honesuki – Urbeningskniv för fisk och fågel 
Honesuki är särskilt väl lämpad för urbening av fisk och fågel. Kniven fungerar dock även som skalkniv vid behov.

Hankotsu – Köttkniv 
Till skillnad från Honesuki är Hankotsu speciellt utformad för kött istället för fisk. Det tjocka knivbladet gör kniven extra hållbar och mångsidig.

Pankiri – Brödkniv 
Pankiri-knivar används uteslutande för att skära bröd och andra bakverk. Den här sågtandade kniven är designad för att skära igenom skorpor utan att förstöra resten av brödet. Läs mer om olika brödknivar här.

Nakiri – Grönsakskniv 
Nakiri har en platt och kantig design som framförallt fungerar bra för att göra fina och exakta snitt i grönsaker. Det här är därför en perfekt grönsakskniv. Även om kniven liknar en köttyxa kan den dock inte användas till ben eller kött.

Usuba – Grönsakskniv för mycket tunna skivor 
Usuba är en traditionell japansk grönsakskniv som används mer i professionella kök än i privata hem. Usuba-knivar är kända för sin skärpa och kan skiva grönsaker oerhört fint.

Viktigt att tänka på när du använder en japansk kockkniv

Eftersom att japanska knivar är extra hårda och vassa ökar risken för skador om man inte använder kniven på rätt sätt. Om du vill använda japanska knivar krävs det därför en viss uppmärksamhet. Det är framförallt viktigt att tänka på följande punkter:

Använd kniven på rätt sätt

 • Använd rätt kniv för ändamålet.
 • Undvik att röra kniven i sidled. Eftersom att kniven helt enkelt inte är gjord för den rörelsen kommer detta garanterat att leda till skador på kanten av bladet. Det bästa är att enbart föra kniven upp och ner.
 • För att kniven inte ska skadas eller snabbt bli slö bör du undvika ben, fryst mat samt hårda frön och nötter. Använd hellre en köttyxa eller en urbeningskniv för dessa råvaror.
 • Om du måste ta i när du skär dina ingredienser är något galet. Japanska knivar ska nämligen utan problem glida igenom allt du försöker skära. Om du måste ta i bör du därför välja en annan kniv eller kontrollera om det är något fel med råvaran eller med kniven du använder. Detta är bäst för både kniven och din egen säkerhet.
 • Använd alltid en skärbräda av plast eller trä. Marmor och glas är lättare att diska med skadar kniven när man använder dem. En bra tumregel att utgå från är att skärbrädan är för hård om kniven inte lämnar några repor på den.

Om du vill läsa mer om japanska knivar och hur man använder en kniv på rätt sätt kan du läsa någon av följande artiklar från Politiken.dk, Tokyoknives.com och Foodandwine.com.

Om du vill lära dig mer om grundläggande tekniker och hur man hanterar knivar ordentligt kan du titta på den här videon från Tasty:

Goda råd inför köpet av en japansk kockkniv

Om du är på jakt efter en japansk kniv är du kanske osäker på vilken du bör välja och vad du ska hålla utkik efter när du letar.

När du köper en ny kniv finns det flera saker att fundera på, till exempel pris, stil, knivblad och stål. Här hittar du en kort guide där vi går igenom vad du bör tänka på innan du investerar i en japansk kockkniv eller någon annan typ av kniv.

Lämpliga knivar att börja med?

Om du inte har någon kniv alls i köket är det bäst att börja med en bra allround-kniv – en universalkniv helt enkelt. I så fall kan du till exempel köpa Gyutoh eller Santuko.

Båda dessa knivtyper är mångsidiga och kan användas till så gott som all din matlagning. Om du redan har en bra kockkniv kan du istället välja en grönsakskniv eller en kniv som är utformad för kött eller fisk. Det beror helt enkelt på vad du använder mest i din matlagning.

Var uppmärksam på stålkvaliteten

De flesta har nog vid något tillfälle köpt en riktigt billig kökskniv som sedan blev slö efter en användning. Om du istället köper en riktig kockkniv, till exempel en japansk kniv, får du dock en helt annan upplevelse.

Det finns nämligen en mängd olika ståltyper på marknaden, och vissa är naturligtvis bättre än andra. Det är bäst att titta på knivar som är tillverkade av VG10 eller någon annan ståltyp med hög kolhalt, något du kan vara säker på att alla de japanska knivarna har.

Detta är viktigt eftersom att knivblad med hög kolhalt håller skärpan längre. De kräver heller inte särskilt mycket underhåll. Hårdheten hos dessa knivar är högre än hos många andra och ligger vanligtvis på 60 till 62 HRC.

Tänk på underhållet

En japansk kniv kräver inte särskilt mycket underhåll om man jämför med billigare alternativ på marknaden. Det hårda stålet håller sig helt enkelt vasst så länge du tar hand om kniven ordentligt. Det är till exempel viktigt att undvika hårda råvaror.

Tänk även på att japanska knivar inte tål maskindisk och därmed måste handdiskas. Det är därför viktigt att du tar reda på vilket underhåll en kniv kräver och funderar på om detta är något du kan sköta.

För att skydda dina knivar mellan användningarna kan du överväga att köpa till ett knivställ.

Andra punkter att ta hänsyn till när du köper en japansk kockkniv

Budget – Besluta dig för vilken maxbudget som du är villig att lägga på en kvalitetskniv. Eftersom att pris och kvalitet ofta går hand i hand kan det vara ganska dyrt att köpa en japansk kniv. I gengäld får du dock en kniv som håller så gott som hela livet.

Slipning – Har du någonsin slipat en kniv eller kan du slipa kniven hemma? Om inte, är du villig att lära dig hur man slipar knivar hemma?

Längd – Utgå från tidigare erfarenheter för att komma fram till vilken längd som är mest bekväm för dig. Eftersom att knivar finns i flera olika längder måste du hitta en som passar dig bra.

Det är bara du som kan avgöra vilken kniv som är bäst, bekvämast och mest användbar för dig. Därefter kan du börja bygga upp ett eget set av knivar. Om det behövs kan du sprida ut inköpen över en längre period istället för att köpa allt på en gång.

När du har kommit fram till vad du prioriterar blir det lättare att välja den bästa kniven för just dina behov. Här ovanför har vi därför gått igenom några av de viktigaste punkterna att fundera på innan du köper en japansk kniv.

Historien bakom japanska kockknivar

I det forna Japan sades det att samurajsvärd var en förlängning av krigarens själ. Detsamma kan även sägas om en kockkniv. Kniven är nämligen det mest personliga av alla redskap i ett kök.

Den västerländska kockkniven var länge standarden för de flesta kockar. På senare år har dock japanska knivar blivit väldigt populära. Här kan du läsa mer om historien bakom de japanska knivarna.

Historien om den japanska knivkonsten

De tidigaste exemplaren av moderna japanska svärd kommer från 1300-talet och tillverkades av Kaneuji och Kinju. Alla hantverkare som stammar från Kaneuji och Kinju kallas för Minosmeder och är baserade i staden Seki.

Samurajsvärd skulle ursprungligen bara tillverkas åt adliga personer och militärer. Under Muromachi-perioden, 1392 till 1573, började dock svärden masstillverkas för handel och krig.

I början av 1300-talet öppnade Japan sina handelshamnar mot Mingdynastin (Kina) efter att ha varit helt isolerade i tusentals år. Det sägs att mer än hundra tusen av dessa svärd exporterades till Kina under Muromachi-perioden.

Friheten att interagera med andra länder skapade nya affärsmöjligheter, något som påverkade utvecklingen av Japans marknad och banade väg för nya samhällsklasser.

Segrarna i Oninkriget störtade Muromachi Shogunates. Detta ledde till att militära ledare utnämnde sig själva till feodala krigsherrar i olika regioner och kämpade om makten. Detta tillstånd markerade början av ett århundrade fullt av civila konflikter som kom att kallas Sengoku Jidai (De krigande staternas tid 1467-1568).

Under Sengoku-perioden stod Minosmeder i Seki inför en enorm efterfrågan av samurajsvärd från olika regimer. Oavsett om det fanns tillgång till skjutvapen eller inte vad det inte många som använde dem på grund av samurajernas hederskodex – Bushido.

Enligt Bushido är svärdskamp ansikte mot ansikte det enda hederliga sättet att kriga på. Det ansågs därför vara fegt att döda någon på avstånd. Detta innebar att smederna var tvungna att masstillverka svärd under denna period.

Även om de masstillverkade bladen inte hade något konstnärligt värde var de praktiska och täckte behoven.

Massproduktionen av svärden representerar en förändring och oro som framträdde i Japan under Muromachi- och Sengoku-perioden. Idag är tillverkningen av svärd begränsad av regeringen i Japan till ett par svärd om året. Seki är dock fortfarande centrum för knivtillverkning och där tillverkas knivar till kök över hela världen.

Idag används samurajsvärd i förbindelse med iaijutsu, en disciplin från Japans feodala era. Det finns även moderna svärdreplikor som vanligtvis används i disciplinen iaido.

Samurajsvärd används alltså fortfarande i flera olika sammanhang. De utvecklas både för fäktning och i form av köksknivar för såväl kökschefer som privata hem världen över.

De japanska köksknivarna tillverkas nämligen enligt samma japanska hantverkstraditioner som stammar från samurajsvärdens tid.

Om du vill veta mer om historien bakom japanska knivar kan du läsa den här artikeln från Korin.com.

Vad är bäst – japanska eller tyska knivar?

Både Tyskland och Japan har varit berömda för sina knivar i flera århundraden, och båda dessa länder kan skryta med några av världens mest populära knivmärken.

För att du ska kunna ta ett välgrundat beslut när du köper en ny kökskniv bör du känna till vilka egenskaper som skiljer sig åt mellan tyska och japanska knivar. Skillnaden ligger för det mesta i vilken typ av stål som används i bladet.

Om du någonsin har funderat på om tyska eller japanska knivar är bäst kan du här läsa mer om skillnaderna. Detta kan göra det lättare att komma fram till om du bör välja en kniv från Japan eller Tyskland.

Japansk eller tysk?

Japanska knivtillverkare föredrar traditionellt sett hårdare stål. Hårdheten hos stål mäts på Rockwell-skalan och anges i HRC – ju högre värde, desto hårdare stål. Tyska knivar tillverkas vanligtvis av rostfritt stål med en hårdhet på mellan 56 och 58 HRC. Eftersom att rostfritt stål innehåller krom har det en lite lägre hårdhetsgrad.

Knivar från japanska tillverkare brukar däremot göras av kolstål. Detta är ett överlägset material för knivblad eftersom att det behåller skärpan längre och har en hårdhet på ungefär 60 till 61 HRC.

Kolstål är betydligt hårdare än rostfritt stål men även mer bräckligt. Den högre hårdheten innebär att japanska knivar i regel håller sig vassa längre än tyska. Om du är försiktig så att du inte skadar bladet behöver du därmed inte lägga lika mycket tid på underhåll med en japansk kniv.

Den största skillnaden mellan de här två knivtyperna är alltså materialet de är tillverkade av. Det är dock svårt att säga om den ena är bättre än den andra eftersom att detta i slutändan beror på dina egna preferenser och önskemål. Generellt sett kan man säga att japanska knivar har en bättre precision medan tyska knivar är mer robusta.

Här kan du se en video som jämför tyska och japanska knivar. Videon är gjord av Cutlery and More:

Information om olika tillverkare

Om Kai Shun

Produkter från Kai kännetecknas av både skarphet och funktion och har länge haft något av en kultstatus i Japan. Företaget grundades i Seki 1908 och har därmed utvecklat och sålt knivar samt andra relaterade produkter i över 100 år.

Kai är idag en av marknadens ledande knivtillverkare och de levererar knivar till både privatpersoner och professionella kök över hela världen. Kai är en familjeverksamhet som fortfarande finns i staden Seki i Japan. Denna stad är berömd för sin långa tradition av knivtillverkning.

Kai är dock inte bara experter inom knivtillverkning och andra köksprodukter. De säljer nämligen produkter inom andra områden också, till exempel engångsrakhyvlar, kirurgiska verktyg, personliga hygienprodukter och hushållsprodukter i Japan.

För närvarande finns Kai i över 30 länder och är ett framstående märke inom marknaden för köksknivar och andra skärprodukter. Kvaliteten och populariteten hos detta märke baseras på dess tradition och kultur från det japanska samurajsvärdet. Deras knivkatalog innehåller många olika varianter och har därför en kniv för alla möjliga behov.

Om Miyabi

I den japanska kulturen är det extra viktigt med renhet, skönhet och elegans, och enligt Miyabi-märket från Zwilling uppfyller de alla dessa tre punkter.

Miyabi tillhör Zwilling-gruppen och är ett framstående och ledande märke inom marknaden för japanska knivar. Dessa knivar är autentiska i och med att Miyabi inte bara försöker vara japanska utan faktiskt är japanska på riktigt.

Alla knivar tillverkas enligt traditionella japanska hantverksmetoder som en gång i tiden användes för att göra de finaste japanska svärden. Knivarna designas av japaner, har en japansk design och tillverkas i Zwillings egna fabriker i Seki i Japan. Seki har länge varit centrum för knivtillverkningen i Japan.

År 2004 förvärvade Zwilling J.A. Henckles en av de ledande tillverkarna av högkvalitativa knivar i Seki. Detta företag är tyskt och kombinerar nu tysk teknik med det bästa japanska hantverket. Från Miyaki får man därför de bästa japanska knivarna med kvaliteter som alla behöver i en kniv.

De skriver själva att “Miyabi-knivar symboliserar skärpa och följer traditionen från de berömda japanska svärden”. Dessa svärd var nämligen otroligt vassa samtidigt som de var vackra att se på. Miyabi är som sagt stora på marknaden för knivar och de finns i många olika länder. Deras knivar används både i privata hem och i professionella kök.

Om Tamahagane San

Ordet Tamahagane betyder ädelstål. Historiskt sett har Tamahagane varit känt som ett speciellt och väldigt rent stål av hög kvalitet som framställs med traditionella japanska tekniker. Kataoka-fabriken i Niigata i Japan använder Tamahagane som varumärke och tillverkar extraordinära knivar med oöverträffad skärpa och hårdhet.

Tamahagane är alltså en högkvalitativ japansk kniv och ett märke som är baserat i Niigata. Knivbladet tillverkas med ett system som kombinerar traditionell smideskonst med moderna tekniker. Processen avlägsnar orenheter ur stålet och resulterar i ett starkt och hållbart blad.

Japan har tillverkat de berömda samurajsvärden i över 600 år. Tamahagane har i sin tur använt kunskapen från denna tillverkning för att skapa sina köksknivar. Stålets egenskaper ändras och förbättras för att uppnå en perfekt balans och en hårdhet på 61 HRC. Utformningen av bladet är en blandning av japansk tradition och elegans och dessa knivar har en tidlös skönhet som sticker ut i vilket kök som helst.

Tamahagane är idag välkända för att skapa professionella knivar av högsta kvalitet. Dessa knivar används både av chefskockar världen över och i privata hem.

Viktigt att tänka på när du köper en japansk kockkniv:

 • Typer: Det finnas flera olika typer och modeller av japanska kockknivar. Gyutoh, Santoku, Sujihiki och Deba är bara några exempel, som alla har sitt eget användningsområde. Santoku-kniven används till exempel som en allround-kniv över hela Asien, medan Sujihiki-kniven är riktigt bra på att filéa kött och fisk i långa, skarpa snitt.
 • Längd: Knivar finns i flera olika längder. Du bör alltid välja en kniv som har en längd som känns bra. Kniven ska ligga bra i handen hela tiden.
 • Stålkvalitet: Stålkvaliteten kan variera en del beroende på modell. Välj alltid en kniv med hög kolhalt, då dessa bäst håller skärpan över tid. VG10 är att föredra. Stålets kvalitet och hårdhet mäts på Rockwell-skalan (HRC). De bästa japanska knivarna har en hårdhet på 60 HRC eller mer.
 • Pris: Det gäller att hitta en kniv med en bra balans mellan pris och kvalitet. Priset bör inte vara det enda du går på när du köper kockkniv, men det en viktig faktor. De dyraste knivarna kostar runt 1 400 kronor medan den billigaste på listan är omkring 700 kronor billigare.

Recensioner och tester: Det är alltid en bra idé att läsa recensioner och omdömen från tidigare kunder så att du kan ta del av uppriktiga åsikter om produkten. Du kan också titta på grundliga tester, utförda av experter.

Läs också: Airfryer test-översikt, kaffebryggare test-översikt, kastrull testguide och stekepanne test-guide.

Andra relevanta tester och artiklar

Här på Konsumentmagasinet har vi även en mängd artiklar med andra testvinnande produkter.

Du kan till exempel läsa någon av våra artiklar om produkter för matlagning utomhus.

Utöver våra artiklar om grillar vill vi även tipsa om den stora artikeln Sous vide test. Att använda en sous-vide är ett känt restaurangtrick för att tillaga köttet innan det läggs i stekpannan eller på grillen för att få en fin yta. Genom att använda en sous vide-maskin innan man steker köttet kan du enkelt få en perfekt temperatur genom hela köttbiten.

Innan du använder din sous vide-maskin måste du dock vakuumpacka ingredienserna. Om du vill hitta den bästa maskinen för detta kan du med fördel läsa vår artikel Vakuumförpackare test. Där hittar du en genomgång av de modeller som har fått bäst betyg på marknaden.

Ett annat populärt redskap för att laga mat utomhus är en pizzaugn. Orsaken till att dessa ugnar bakar pizza bättre än en vanlig ugn är att pizzor helst ska gräddas i en temperatur på ungefär 450 grader. Den höga temperaturen gör nämligen att botten blir spröd utan att resten av ingredienserna blir torra. Om du är intresserad kan du läsa vår stora artikel Pizzaugn test.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta