Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Luftavfuktare - Bäst i test: Vår syn på de två bästa avfuktarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 10, 2024.

Luftavfuktare - Bäst i test: Vår syn på de två bästa avfuktarna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Meaco Arete One 20L är utsedd till avfuktare bäst i test hos idealhome.co.uk och på t3.com.

Har du problem med hög luftfuktighet eller direkt fukt i hemmet? Då en luftavfuktare vara en bra lösning på problemet. Marknaden för luftavfuktare är dock stor, och det är lätt att bli vilseledd av teknisk information. Nedan har vi samlat de bästa och mest prisbelönta modellerna på marknaden just nu, så att du enkelt kan skapa dig en överblick över vilka produkter som finns.

När du ska välja din luftavfuktare är det bra att utgå från hur stort område avfuktaren ska täcka, eftersom det är där du kan se de största skillnaderna mellan olika luftavfuktare för privat bruk. Det är också viktigt att veta vilken temperatur luftavfuktaren ska arbeta i, då detta är en avgörande faktor för vilken typ av avfuktare som passar dig och ditt hem.

Senast ändrad:

Vi har lagt till en ny produkt som ett av våra toppval i vår artikel över marknadens bästa luftfuktare, och har placerat Levoit 600 Smart Hybrid på första plats för dess exceptionella prestanda i större rum på upp till 70 m².

Tidigare ändringar:

25. september 2023

Den 25/09/2023 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa avfuktare, och lade till avfuktaren Meaco Dry Arete One 20L, en hybridavfuktare och luftrenare som har blivit korad testvinnare på flera expertsajter och som överlag är en välutrustad enhet anpassad för större utrymmen.

7. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av luftavfuktarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

2. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Luftavfuktare Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda luftavfuktarna

Levoit 600 Smart Hybrid - luftfuktare för större utrymmen

Vår topprekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 på Amazon
 • check 4,4/5 på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Levoit 600 Smart Hybrid:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Effektiv för stora utrymmen upp till 70 m²
 • Vattentank med stor kapacitet
 • Möjlighet att använda eteriska oljor

Konsumentmagasinets omdöme

Ur vår synvinkel är Levoit 600 Smart Hybrid Humidifier en framstående produkt när det kommer till luftfuktning i hemmet. Dess förmåga att erbjuda alternativ för både varm och kall vattenånga är en betydande fördel som tillgodoser olika personers behov under olika årstider. Vi uppskattar enhetens förmåga att snabbt och effektivt återfukta medelstora till stora rum, vilket gör den till ett mångsidigt val för olika bostadsutrymmen. Dessutom är dess tysta drift en anmärkningsvärd fördel, särskilt för miljöer där ljudnivåer är ett problem, till exempel sovrum eller kontorsrum.

Även om vissa användare kan tycka att det stora antalet delar komplicerar rengöringsprocessen, ser vi detta som ett mindre problem eftersom luftfuktarens övergripande design är lätt att rengöra. Den medföljande detaljerade användarhandboken och rengöringsborsten hjälper till att effektivisera underhållsprocessen, vilket säkerställer att du har alla förutsättningar att hålla luftfuktaren i toppskick.

Sammantaget anser vi att Levoit 600 Smart Hybrid är ett övertygande val för dig som söker en högkvalitativ, effektiv och anpassningsbar luftfuktare.

Fördelar

 • Möjlighet för både varm och kall vattenånga
 • Fuktar snabbt och effektivt luften i medelstora till stora rum
 • Tyst drift
 • Kompatibel med Google Assistant och Amazon Alexa

Nackdelar

 • Trots den lättrengjorda designen kan antalet delar komplicera rengöring och underhåll

För dit som letar efter ett problemfritt sätt att upprätthålla en hälsosam och bekväm luftmiljö i barnrummet bör du överväga Levoit 600 Smart Hybrid Luftfuktare. Den stora vattentanken på sex liter ger upp till 50 timmars kontinuerlig drift, vilket säkerställer en jämn luftfuktighetsnivå för dina barn utan behov av ständig påfyllning.

Recension: En detaljerad recension av Levoit 600 Smart Hybrid

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 70 m²
 • Vattenbehållarens kapacitet: 6 L
 • Ljudnivå: 28 dB
 • Drifttid: 50 h
 • Mått: 24 × 34 × 31 cm
 • Max. driftstemperatur: 26 - 60 °C
 • Min. driftstemperatur: ?
 • Fläkthastigheter: ?
 • Avfuktande effekt: 0,5 l/h
 • Fläkthastigheter: 3
 • Vikt: 3,2 kg

Mångsidig trivsel: Från sovrum till vardagsrum

Levoit 600 Smart Hybrid Luftfuktare utmärker sig med sin exceptionella räckvidd och verkar effektivt i stora utrymmen på upp till 70 m². Detta gör den till ett mångsidigt val för olika rumsstorlekar, från mindre sovrum till stora vardagsrum. Dessutom är dess användarvänliga design ett kvitto på dess genomtänkta teknik. Den lättanvända kontrollpanelen, som kompletteras av en intuitiv LED-skärm och en praktisk fjärrkontroll, säkerställer att du enkelt och bekvämt kan hantera luftfuktarens inställningar. Dessutom förenklar den stora tanköppningen påfyllning av vatten, vilket gör enheten till en praktisk lösning för daglig användning. Det inbyggda nattljuset och viloläget förbättrar dessutom bekvämligheten vid användning nattetid, vilket främjar en vilsam miljö. Slutligen ger de många effektnivåerna och autoläget dig skräddarsydd luftfuktighetskontroll, så att du kan justera inställningarna att passa dina specifika behov och preferenser.

Tyst, anpassningsbar och aromatisk

Levoit 600 Smart Hybrid går bortom grundläggande luftfuktning. Enheten erbjuder alternativ för både varm och kall vattenånga, vilket ökar dess användbarhet under olika årstider och förhållanden. Oavsett om du behöver värme under kyliga vintrar eller söker svalka under heta somrar, anpassar sig denna luftfuktare utan problem. Dessutom kan du använda eteriska oljor med dess aromdiffusionsfunktion, vilket ger en terapeutisk dimension till dess funktionalitet. Ur vår synvinkel bidrar denna funktion avsevärt till luftfuktarens mångsidighet och attraktionskraft. Levoit 600 arbetar dessutom med en anmärkningsvärt låg ljudnivå tack vare dess ultraljudsteknik. Med en ljudeffekt på mindre än 40 decibel är den lämplig för sovrum och andra tysta miljöer, vilket säkerställer att ditt lugn aldrig störs. Denna kombination av avancerade funktioner gör Levoit 600 Smart Hybrid till ett ledande val på marknaden och erbjuder en blandning av komfort, bekvämlighet och mångsidighet.

Tips! Om du vill förgylla ditt hem med en rogivande doft kan du tillsätta 8-10 droppar av eterisk olja på luftfuktarens så kallade aromkudde, som är lätt att komma åt och kan sättas tillbaka i luftfuktaren. Denna funktion skapar en avkopplande och aromatisk atmosfär i ditt hem utöver endast luftfuktande, vilket gör att den sticker ut bland andra humidifiers på marknaden.

Vad säger användare och experter om Levoit 600 Smart Hybrid?

Användare av Levoit 600 Smart Hybrid luftfuktare är mycket nöjda med dess prestanda och funktioner. En kund lyfter fram dess effektivitet för en luftfuktare av denna storlek, berömmer dess tysta drift och bekvämligheten med både de fysiska kontrollerna och den användarvänliga telefonappen. Luftfuktarens förmåga att effektivt återfukta stora utrymmen och möjligheten att schemalägga drift har varit särskilt uppskattade. En annan användare noterar den högkvalitativa konstruktionen och designen, och betonar Levoit 600s överlägsenhet jämfört med tidigare luftfuktare de har ägt. Effektiviteten när det gäller att snabbt höja och bibehålla luftfuktighetsnivåerna och den väsentligt mycket tystare driften jämfört med andra modeller är båda utmärkande egenskaper.

Mer om Levoit 600 Smart Hybrid

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 70 m²
 • Vattenbehållarens kapacitet: 6 L
 • Ljudnivå: 28 dB
 • Drifttid: 50 h
 • Mått: 24 × 34 × 31 cm
 • Max. driftstemperatur: 26 - 60 °C
 • Min. driftstemperatur: ?
 • Fläkthastigheter: ?
 • Avfuktande effekt: 0,5 l/h
 • Fläkthastigheter: 3
 • Vikt: 3,2 kg

Meaco Arete One 20L - Hybrid avfuktare och luftrenare

Avfuktare bäst i test hos IdealHome.co.uk och på t3.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på IdealHome.co.uk
 • check Testvinnare på t3.com
 • check Bäst för större rum på ExpertReviews.co.uk
 • check Bäst för allergiker på Independent.co.uk
 • check 4,5/5 TrustedReviews.com
 • check 4,5/5 TechAdvisor.com
 • check 4,8/5 Google Shopping
 • check 4,4/5 Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Meaco Arete One 20L:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • H13 HEPA-filter
 • Lättstyrd med endast en knapptryckning
 • Utrustad med Smart Humidity Mode

Konsumentmagasinets omdöme

Meaco Arete One 20L är avfuktare bäst i test hos IdealHome.co.uk och på t3.com. Efter vår omfattande analys av avfuktaren Meaco Dry Arete One 20L kan vi dra slutsatsen att den verkligen står ut bland sina konkurrenter. Vi blev särskilt imponerade av dess dagliga extraktionshastighet, smarta funktioner och att den dubblar som luftrenare. Även om vissa användare kan sakna en timerfunktion, anser vi att detta är en mindre nackdel. Det smarta fuktläget kompenserar effektivt för detta, eftersom det underlättar användning och potentiellt kan leda till lägre elräkningar på sikt, någonting som gör avsaknaden av en timer till en mindre eftergift. Vi rekommenderar den här avfuktaren till alla som vill förbättra luftkvaliteten i sitt hem, särskilt till dig som har större områden som behöver avfuktas. Meaco Dry Arete One kommer dessutom att att fungera som en effektiv luftrenare, som erbjuder flera fördelar i en enda, lättanvänd enhet.

Fördelar

 • Dubbla funktioner
 • Lättåtkomlig vattenbehållare
 • Användarvänliga funktioner (Smart Laundry, fuktkontroll och automatisk omstart)
 • Bra daglig extraktionshastighet
 • Lättanvända kontroller

Nackdelar

 • Hög prisklass
 • Saknar timer

Avfuktaren Meaco Dry Arete One är utrustad med ett H13 HEPA-filter av medicinsk kvalitet som tar luftrening till en ny nivå genom att fånga upp mikroskopiska föroreningar och allergener så att varje andetag du tar är rent. Arete One är mer än bara en avfuktare, och hanterar inte bara luftfuktighet under kalla och fuktiga månader, utan fungerar även som en luftrenare under de varmare årstiderna. Denna året runt-funktion gör Meaco Dry Arete *One till en pålitlig och mångsidig apparat som passar de flesta hushåll, vilket även gör den till ett bra val för dig med allergier, andningsproblem eller som helt enkelt värdesätter frisk, ren luft.

En detaljerad recension av Meaco Dry Arete One 20L

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 90 m2
 • Avfuktande effekt: 20 L/24 h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 4,8 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Min. driftstemperatur: 5°C
 • Max. driftstemperatur: 35°C
 • Fläkthastigheter: 2
 • Mått: 37,6 x 56,2 x 23,2 cm
 • Vikt: 15 kilo
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Automatisk omstart: Ja
 • Timer: Nej

Tyst drift och användarvänliga justeringar

Avfuktaren Meaco Dry Arete One har supertyst drift och en maximal ljudnivå på bara 40 dB, vilket är hälften så högt som branschgenomsnittet, något som gör apparaten till ett lugnt tillskott i ditt hem. Avfuktaren är utrustad med en rad intelligenta funktioner för optimal bekvämlighet. En av dessa är Smart Humidity Mode, som gör att enheten automatiskt siktar på en luftfuktighetsnivå på 55%rh, ett mål som du kan justera mellan 40%rh och 70%rh, i steg om 10%. För att göra användarupplevelsen enklare, läser avfuktaren av luftfuktighetsnivån, och justerar sin prestanda därefter.

Förbättrad funktionalitet för problemfri användning

Utöver sin avfuktningskapacitet är Arete One utrustad med ett mångsidigt utbud av funktioner som tillgodoser alla hushållsbehov. Från det intelligenta tvättläget som håller dina kläder torra till ett barnsäkerhetslås för hem med små barn, är det tydligt att varje detalj är utformad för att göra ditt liv enklare. Avfuktaren är dessutom konstruerad med en rejäl vattentank på 4,8 liter, vilket gör att den endast behöver tömmas cirka tre gånger per vecka, vilket är mer sällan än många konkurrerande modeller. Tanken är utrustad med bärhandtag och hällpipar på varje sida för enkel borttagning och tömning av vatten, eller så kan du välja kontinuerlig dränering genom att ansluta den till en vanlig trädgårdsslang.

Utformad för större utrymmen

Denna kraftfulla avfuktare är idealisk för större hem och klarar av att hantera ett utrymme på 90+ m2, motsvarande ett hem med fyra sovrum, även i fall med svår fukt. Enheten är dessutom effektiv även vid lägre temperaturer, med funktionalitet vid temperaturer så låga som 5°.

Vad säger användare och experter om Meaco Dry Arete One 20L?

Meaco Arete One 20L är erkänt avfuktare bäst i test hos IdealHome.co.uk och på t3.com. Efter en noggrann utvärdering av recensioner från både användare och experter drar vi slutsatsen att Meaco Dry Arete One 20L avfuktare är ett topprankat val för att upprätthålla en bekväm och hälsosam hemmiljö.

Testpanelen berömmer enhetens stora vattentank, höga fuktupptagningsförmåga, användarvänliga design och dess dubbla funktion som luftrenare, vilket förbättrar inomhusluftens kvalitet under olika omständigheter.

Andra expertrecensioner instämmer och lyfter fram dess tysta drift, kostnadseffektivitet och användarvänlighet. Funktionen Smart Humidity Mode får särskilt beröm för hur enkel den är att använda, där allt du behöver göra är att trycka på en knapp och låta enheten ta hand om resten.

Även användare instämmer i detta, och en av dem säger att avfuktaren effektivt och smidigt avfuktar hela deras 70 m² stora lägenhet. De uppskattar enhetens smarta funktion, där den automatiskt stängs av när målfuktigheten har uppnåtts samt endast återaktiveras vid behov, någonting som optimerar både energianvändning och prestanda. Användare nämner även hur enheten är enkel att flytta eftersom den är försedd med hjul, vilket bidrar till bekvämare användning.

Mer om Meaco Arete One 20L

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 90 m2
 • Avfuktande effekt: 20 L/24 h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 4,8 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Min. driftstemperatur: 5°C
 • Max. driftstemperatur: 35°C
 • Fläkthastigheter: 2
 • Mått: 37,6 x 56,2 x 23,2 cm
 • Vikt: 15 kilo
 • Automatisk avstängning: Ja
 • Automatisk omstart: Ja
 • Timer: Nej

Woods MRD-10 - kompakt och liten avfuktare

Bästa avfuktare för mindre utrymmen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Woods MRD-10:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Inbyggd hygrostat
 • Automatiskt frost- och mögelskydd
 • Kompakt, praktisk storlek för mindre rum

Fördelar

 • Utmärkt mobilitet
 • Utrustad med ett praktiskt bärhandtag
 • Effektiv avfuktning av mindre områden
 • Enkel att transportera
 • Automatisk avstängning

Nackdelar

 • Något bullrigt vid högsta hastighet

Luftavfuktaren MRD-10 är ännu en toppmodell från Woods. Till skillnad från många av de andra modellerna från Woods är detta en liten och kompakt luftavfuktare, och särskilt lämplig för mindre ytor som källarrum och badrum. Modellen har ännu inte ingått i några officiella tester, men om man tittar närmare på användarrecensioner är det tydligt att denna modell är väldigt populär. Den har uteslutande fått bra recensioner och betyg, bland annat för att vara mycket effektiv och enkel att använda.

Recension: En detaljerad recension av Woods MRD-10

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 40 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 14/24 l/h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2,7 L
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Mått: 30,5 x 48,3 x 19 cm
 • Vikt: 9 kg
 • Fläkthastigheter: 4

Denna luftavfuktare har ett maximalt arbetsområde på 40 kvm, och en inbyggd vattentank på 2,7 liter, så att du slipper vara beroende av ett avlopp. När tanken är full slutar avfuktaren automatiskt att arbeta. Om du har tillgång till ett avlopp kan du även ansluta en slang, så att du får en direkt avledning av vatten från avfuktaren.

MRD-10 är särskilt populär bland användarna, och flera påpekar att luftavfuktaren är både effektiv och användarvänlig. Flera användare framhäver också att luftavfuktaren är lätt att placera ut i hemmet, tack vare maskinens kompakta konstruktion och relativt låga ljudnivå. Den är både lätt att flytta runt och att stoppa undan, och dessutom så pass kompakt att du enkelt kan ta med den både i husbilen och på båten.

Luftavfuktaren har ett toppmonterat handtag som lätt kan fällas upp, vilket ger dig ett praktiskt sätt att flytta runt maskinen på. Dessutom väger den inte mer än nio kilo, vilket jämfört med många andra luftavfuktare är ganska lite. MRD-10 har utblåset på toppen, så att den varma luften cirkuleras runt i rummet, samtidigt som ett tvättbart luftfilter ser till att besvärande luftpartiklar fångas upp i maskinen. Enligt tillverkaren har avfuktaren också en “värmepump”-effekt, då den avger mer värme vid användning än vad den förbrukar i energi.

Inbyggd hygrostat

Modellen har en inbyggd hygrostat där du enkelt anger hur du vill att luftfuktigheten ska vara. När nivån är nådd stängs avfuktaren automatiskt av, och om luftfuktigheten stiger igen startar maskinen igen. Detta är en riktigt bra funktion både vad gäller att säkerställa att du uppnår en bestämd nivå av luftfuktighet, men även för att minimera strömförbrukningen. Du kan även välja om du hellre vill ha en kontinuerlig avfuktning istället för en bestämd nivå.

Modellen fungerar i temperaturer på +5°C till +35°C, och om temperaturen sjunker under +5°C stängs luftavfuktaren av automatiskt. Om temperaturen sedan stiger till över +5°C startar avfuktaren automatiskt igen. Avfuktaren arbetar med en låg ljudnivå på bara 46 dB, och har vid 20 °C och 70% relativ luftfuktighet en kapacitet på 5,1 liter per dygn. Maskinen har ett enda hastighetsläge.

Kompakt design

Denna luftavfuktare är särskilt lämplig för mindre ytor, eller för ett behov av en luftavfuktare som lätt kan transporteras och flyttas runt. Modellen är både mycket liten och kompakt i sin design, och tack vare det praktiska handtaget på toppen är luftavfuktaren extra hanterbar och lätt att flytta runt. Detta är bra om du ska bära den upp och ner för trappor, eller ta med den till exempelvis sommarstugan.

Vanligtvis är avfuktare bara försedda med hjul, samtidigt som de ofta är mycket tunga. Trots sin kompakta storlek är denna luftavfuktare mycket effektiv. Så bara för att du väljer en liten avfuktare behöver du inte kompromissa med effektiviteten.

Vad säger användare om Woods MRD-10?

Woods MRD-10 är särskilt lämplig för mindre utrymmen eller behov där det är viktigt att avfuktaren enkelt kan transporteras och flyttas runt. Enheten är mycket lätt och kompakt, vilket tillsammans med det praktiska handtaget gör avfuktaren hanterbar och enkel att flytta runt. Du kan till exempel ta med den upp och ner för trappor såväl som till och från fritidshuset.

Normalt är avfuktare endast utrustade med hjul och mycket tunga. Trots den lilla och kompakta storleken är avfuktaren fortfarande mycket effektiv. Detta innebär att om du väljer Woods MRD-10 behöver du inte kompromissa med effektiviteten.

Mer om Woods MRD-10

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 40 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 14/24 l/h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2,7 L
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Mått: 30,5 x 48,3 x 19 cm
 • Vikt: 9 kg
 • Fläkthastigheter: 4

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Läs mer om Woods MRD-10

Meaco ABC 10L - Liten, kompakt och diskret luftavfuktare

Effektiv luftavfuktare för sin prisklass

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 Google Shopping
 • check 4,7/5 Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Meaco ABC 10L:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Automatisk temperaturreglering
 • Tystast drift
 • 24 timmars timer

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis är Meaco ABC 10L luftavfuktare en mångsidig och användarvänlig apparat för att upprätthålla optimal fuktnivå i hemmet. Tvättläget som aktiveras med ett enda knapptryck, att enheten är konstruerad med barnlås och automatisk avstängning för ökad säkerhet, att den har enkla kontroller samt att den är utrustad med automatisk avfrostning och en display som kan stängas av på natten. Med sin luftavfuktningskapacitet på upp till 10 liter vattenånga per dag är den lämplig för rum på upp till 50 m². Efter vår analys kan vi dra slutsatsen att denna luftavfuktare ger en bekväm och hälsosam innemiljö utan att ta upp mycket plats eller dra mycket ström. 

Fördelar

 • Tvättläge aktiverat genom ett enda knapptryck
 • Barnlås och automatisk avstängning
 • Enkla kontroller
 • Automatisk avfrostning
 • Displayen kan stängas av på natten

Nackdelar

 • Mindre kapacitet
 • Det inbyggda humidistatet är inte alltid exakt

Meaco ABC 10L är tillverkarens tystaste luftavfuktare hittills. Med funktionen ‘Silent Mode’ som endast avger ljud i 35 dB kan du njuta av ett lugnt och bekvämt hem utan störande ljud. Detta gör Meaco ABC 10L perfekt för användning i exempelvis sovrum eller barnrum där det är extra viktigt att undvika ljud som stör. 

En detaljerad recension av luftavfuktaren Meaco ABC 10L

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 50 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 10L/24h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2,6 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Mått: 30 x 46 x 25 cm
 • Vikt: 10,5 kg
 • Fläkthastigheter: 2

Enkel temperaturreglering
Luftavfuktaren Meaco ABC 10L drar åt sig vattenånga ur luften genom att ta hjälp av naturlig  kondensation. Det som dock utmärker Meaco ABC är dess automatiska temperaturregleringssystem med humidistat som gör att du enheten kan ställa in enheten på en specifik fuktnivå för anpassad efter dina behov. När rätt fuktnivå är uppnådd sparar luftavfuktaren energi genom att stänga av sig själv och kör igång igen först när den upptäcker en ökning i luftfuktighet. På så vis minskas och höjs ambiensuppvärmningen och den omgivande temperaturen automatiskt. Luftavfuktaren är också utrustad med ett integrerat luftfilter som renar luften genom att avlägsna stora partiklar som damm, vilket främjar en hälsosammare innemiljö. Filtret är inte lika effektivt som ett HEPA-filter, men ger en betydande förbättring av inomhusluftens kvalitet.

Säkerhetsfunktioner och tvättläge
Meaco ABC har en kapacitet för fuktextrahering på 10 liter per dag, och är anpassad för rum på upp till 50 m² och fungerar inom ett temperaturintervall på 5 till 35 °C. Säkerhetsfunktioner som barnlås och automatisk avstängning när vattentanken på 2,6 liter är full ger extra trygghet. Jämfört med andra Meaco-modeller passar 10-litersmodellen bäst för mindre hus och lägenheter, medan Meaco ABC 12L och 20L lämpar sig bäst för bostäder med två sovrum. På grund av detta är 10-litersversionen också det mest prisvärda valet av de tre. 
Luftavfuktaren är utrustad med en inställning för torkning av tvätt som du aktiverar med ett knapptryck, och som förenklar arbetet med att torka kläder inomhus. I tvättläge kör luftavfuktaren i sex timmar och stängs sedan automatiskt av för att garantera energieffektivitet och bekvämlighet.

Användarvänlig design
Utformad med användarvänlighet i åtanke, är alla nödvändiga kontroller tydligt monterade på en panel på luftavfuktarens ovansida. Dessutom har enheten ett automatiskt avfrostningsläge som förhindrar frost på spolarna som kontinuerligt avlägsnar fukten innan luftavfuktningen återupptas, vilket säkerställer effektiv och jämn prestanda. För ytterligare kontroll och flexibilitet gör timern med 24-timmarsklocka att du kan ställa in luftavfuktaren så att den är aktiv vid specifika tider, vilket gör att enheten kan vara färdig med luftavfuktningen lagom tills du kommer hem från jobbet.

Vad säger användare om luftavfuktaren Meaco ABC 10L?

Med ett betyg på 4,8/5 stjärnor baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner från olika onlineåterförsäljare och ett betyg på 4,7/5 av Amazon är det tydligt att den här produkten har vunnit många nöjda kunder. Användarna har berömt Meaco ABC 10L för dess effektiva luftavfuktning, och många har rapporterat betydande förbättringar av luftkvaliteten och innemiljön i deras hem. Användare uppskattade också att displayen kan stängas av på natten, så att LED-ljuset inte stör ens sömn. 

Ett fåtal användare nämnde att den inbyggda fuktnivåregulatorn inte alltid verkade vara så exakt, men att detta inte påverkade enhetens förmåga att hantera fuktproblem. En användare nämnde att hens “rum känns torrare, varmare och mycket bekvämare redan från första dagen.”

Mer om Meaco ABC 10L

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 50 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 10L/24h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2,6 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Mått: 30 x 46 x 25 cm
 • Vikt: 10,5 kg
 • Fläkthastigheter: 2
Läs mer om Meaco ABC 10L

Woods AD20 Hybrid - tyst luftavfuktare med HEPA-filter

Bästa kombinerade avfuktare och luftrenare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Woods AD20 Hybrid:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Avfuktare och luftrenare i ett
 • Reningsgrad på 99,98 %.
 • Aktivt ION HEPA-filter

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår bedömning framstår Woods AD20 Hybrid som ett utmärkt alternativ för dig som vill förbättra kvaliteten på inomhusluften i ditt hushåll. Enhetens utmärkande funktion är dess Active ION HEPA-filter. Detta hanterar inte endast fukt, utan även skadliga luftburna partiklar som damm och allergener. Filtret, i kombination med den aktiva joniseringen, utlovar en miljö som är både torr och ren. Enheten har dessutom en omfattande täckning på upp till 80 kvadratmeter, vilket innebär att den kan användas även i större utrymmen – oavsett om det är en källare eller en vind.

Medan en del användare påpekar att luftavfuktaren har en något otydlig användarmanual, anser vi att de intuitiva kontrollerna och den inbyggda indikatorn kompenserar för detta. Vi vill även framhålla enhetens tysta drift på 48 dB som säkerställer lugn och ro i hushållet, såväl som den fyra liter stora vattentanken som är utrustad med en intelligent sensor.

Sammantaget tycker vi att Woods AD20 Hybrid med sitt Active ION HEPA-filter är en luftavfuktar väl värd att överväga om du vill åstadkomma ett bättre inomhusklimat i ditt hushåll.

Fördelar

 • Utmärkt prestanda
 • Låg ljudnivå
 • Inbyggd sensor som mäter både luftkvalitet och luftfuktighet
 • Kan användas i utrymmen på upp till 80 kvadratmeter
 • Fyra nivåer för avfuktning

Nackdelar

 • Användarmanualen är något otydlig

Modellen Woods AD20 Hybrid skiljer sig lite från de andra modellerna i den här artikeln. De andra är nämligen vanliga luftavfuktare, medan Woods AD20 Hybrid är en hybridmodell som både fungerar som avfuktare och luftrenare. Woods AD20 Hybrid mäter 61,7 cm (h) x 30 cm (b) x 34,3 cm (d) och väger 11 kg. Woods AD20 Hybrid är alltså en lite högre modell som inte väger särskilt mycket.

Recension: En detaljerad recension av Woods AD20 Hybrid

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 80 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 20/24 l/h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 4 L
 • Mått: 34,3 x 30 x 61,7 cm
 • Vikt: 15 kg
 • Fläkthastigheter: 4
 • Ljudnivå: 46 dB

2-i-1-modell
Woods AD20 Hybrid har en neutral och slank design i en vit färg, och den är en slags 2-i-1-modell. Woods AD20 Hybrid fungerar nämligen både som avfuktare och som luftrenare, och modellen fokuserar på att få bort både damm och fukt.

Båda dessa faktorer kan nämligen påverka hälsan negativt. För den vanliga konsumenten innebär detta helt enkelt att Woods AD20 Hybrid är en hybridmodell som garanterar bästa möjliga inomhusklimat. Modellen visar dessutom vad utrymmet har för luftkvalitet, och den mäter då både partikelnivå och fukt.

För relativt stora utrymmen
Woods AD20 Hybrid är designad för att kunna avfukta luften i utrymmen på upp till 80 kvadratmeter, vilket är en hel del. Det innebär att den här modellen kan upprätthålla en låg luftfuktighet i så gott som hela källaren, och Woods AD20 Hybrid kan även vara bra att ha på vinden.

Woods AD20 Hybrid fungerar nämligen i en rumstemperatur på 10-32 grader, och den har därmed ett bra arbetsintervall. Det här är dessutom en effektiv modell, och man kan välja mellan fyra olika nivåer beroende på hur fuktigt utrymmet är. Man kan även välja om maskinen ska utföra både luftrening och avfuktning eller enbart luftrening.

Tyst modell
Woods AD20 Hybrid är utformad för att ge minimalt med ljud ifrån sig, och modellen har därför en relativt låg ljudnivå på 48 dB. För användaren innebär detta att du inte kommer att störas av buller från avfuktaren varken under dagen eller på natten.

Woods AD20 Hybrid samlar fukten från luften i en vattentank som rymmer fyra liter. Det finns sensorer som känner av när tanken är full, och maskinen avbryter då avfuktningen tills tanken är tömd igen.

Vad säger användare om Woods AD20 Hybrid?

Det som i princip alla användare skriver om Woods AD20 är att det är en luftavfuktare som är väl värd sitt pris. De framhåller även avfuktarens kraftfulla prestanda som utmärker sig särskilt i hårt utsatta utrymmen. En användare berättar till exempel att denne har upplevt anmärkningsvärda resultat i sin stora källare på 130 m³ där luftfuktigheten initialt var så hög som 95 %. Användaren menar att Wood’s AD20 lyckades minska denna till behagliga 40 % på bara sex timmar.

Förutom avfuktning lovordas Woods AD20 även för sin förmåga att absorbera typiska källarlukter, vilket ger en dubbel fördel när det gäller fukt- och luktkontroll. Användarna betonar de praktiska designfunktionerna, däribland en indikator för god luftkvalitet och den tydliga displayen som visar de aktuella luftfuktighetsnivåerna.

Mer om Woods AD20 Hybrid

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 80 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 20/24 l/h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 4 L
 • Mått: 34,3 x 30 x 61,7 cm
 • Vikt: 15 kg
 • Fläkthastigheter: 4
 • Ljudnivå: 46 dB

MEACO DD8L  - portabel och kompakt luftavfuktare

Bästa luftavfuktare i portabel storlek

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på MEACO DD8L :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Unikt intelligent Meaco-styrlogiksystem
 • Kompakt och lätt design för mindre hus
 • Antibakteriellt filter

Konsumentmagasinets omdöme

MEACO DD8L är en välrenommerad luftavfuktare som erbjuder många funktioner i ett kompakt format. Den är utformad för utrymmen på upp till 100 kvadratmeter och har fått höga betyg från såväl experter som användare för sin effektivitet under varierande förhållanden. Enheten påstås prestera optimal oavsett om det en placeras i en fuktig källare eller ett fuktigt badrum.

Vi uppskattar dess lätta och portabla design – enheten väger bara 6,2 kilogram. För det andra innebär den låga ljudnivån på mindre än 40 dB att den arbetar diskret. En nackdel är dock att den inte har någon digital display, utan enbart analoga knappar. Å andra sidan kan du fortfarande välja mellan fyra olika inställningar, som är skräddarsydda för optimala förhållanden, samt en tvättinställning. Slutligen förlänger den energieffektiva fläktmekanismen inte bara luftavfuktarens livslängd, utan håller också strömförbrukningen i schack.

Sammantaget anser vi att MEACO DD8L är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en mångsidig och effektiv avfuktare.

Fördelar

 • Extra portabel med en vikt på bara 6,2 kilogram
 • Effektiv i både höga och låga temperaturer
 • Utmärkt för torkning av tvätt
 • Många praktiska inställningar
 • Energibesparande

Nackdelar

 • Hade varit mer praktiskt med en digital display
 • Relativt liten tankkapacitet

Den här smarta lilla avfuktaren har fått riktigt fina recensioner av både testmagasin och konsumenter. Modellen får framförallt beröm för att den är liten och lätt att flytta på samtidigt som den är väldigt effektiv i både varma och kalla utrymmen. Det här är alltså en bra allround-avfuktare som kan användas i både badrum, fuktiga källare, kalla verkstäder och där torkställningen med tvätten står. Den är helt klart värd att överväga om du behöver en avfuktare som kan göra lite allt möjligt.

Recension: En detaljerad recension av MEACO DD8L

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 100.0 m²
 • Max. driftstemperatur: 40 °C
 • Min. driftstemperatur: 1 °C
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2 L
 • Avfuktande effekt: 7.5/24 l/h
 • Mått: 50 x 35,1 x 18,8 cm
 • Vikt: 6,4 kg
 • Fläkthastigheter: 3
 • Ljudnivå: 48 dB

Den största fördelen med MEACO DD8L är den kompakta storleken och den imponerande låga vikten på 6,2 kg. Detta är ungefär hälften så mycket som jämförbara avfuktare brukar väga. Den här modellen är därför enklare att flytta på jämfört med många konkurrenter på marknaden. Ljudnivån på 40 dB är också imponerande låg, och kommer varken att störa eller dra uppmärksamhet till sig.

Effektiviteten går inte heller att klaga på. MEACO DD8L kan nämligen avlägsna upp till åtta liter vatten från luften på ett dygn, både i varma och kalla miljöer. Många andra avfuktare fungerar bara bra i antingen kyla eller värme, och därför imponeras experterna av effektiviteten hos den här lilla modellen. Testmagasinet Which berättar att energiförbrukningen varken är särskilt hög eller låg, utan faller inom genomsnittet.

I allmänhet är både experter och konsumenter väldigt positiva till den här luftavfuktaren. Den mindre designen innebär givetvis att vattentanken är ganska liten. Den rymmer två liter och behöver därför tömmas med jämna mellanrum, särskilt om maskinen står i ett väldigt fuktigt rum. Avfuktaren har ingen skärm, men med de analoga knapparna har du fortfarande möjlighet att justera inställningarna.

Hos det engelska magasinet Dehumidifier-reviews får MEACO DD8L framförallt beröm för sina fyra inställningar, vilka är anpassade till förhållanden som anses vara optimala. Luftfuktigheten kan ställas in på antingen 60 %, vilket är mest ekonomiskt, 50 %, vilket anses vara optimalt, eller 40 %, vilket fungerar bäst när det är kallare än 5 °C ute.

Det finns även ett klädtorkningsprogram på 35 % som är perfekt när du torkar tvätt inomhus. Något som skiljer MEACO DD8L från andra avfuktare är att den automatiskt startar och stänger av den lilla fläkten vid behov. Detta sparar ström och gör även att maskinen håller längre.

En positiv skillnad mellan den här avfuktaren och resten av marknaden är att den har en liten och portabel design. Ljudnivån är inte heller något att klaga på, och designen är ganska simpel och elegant. De olika inställningarna och det praktiska klädtorkningsprogrammet gör också den här modellen till en riktigt fin maskin.

Slutligen finns det inte många små maskiner som denna som kan hantera ett så stort temperaturspann så pass effektivt. MEACO DD8L är därför ett riktigt bra alternativ om du behöver en mångsidig avfuktare som ska användas lite varstans.

Vad säger användare om MEACO DD8L?

Flera användare rapporterar om en betydande förbättring av sin inomhusmiljö efter att ha använt denna luftavfuktare. En av dess utmärkande egenskaper är de många olika inställningar som den erbjuder. Bland annat har tvättinställningen varit en stor förändring för många, eftersom det eliminerar behovet av en torktumlare i tvättstugan. MEACO DD8L bekämpar dessutom mögelbildning effektivt, varav användarna menar att de märkt en drastisk minskning bara inom den första veckan efter enheten satts i drift.

Avfuktarens förmåga att minska kondens – särskilt på sovrumsfönster vid kallt väder – är en annan mycket uppskattad aspekt. När det gäller design är MEACO DD8L:s smala profil ett stort plus, vilket gör att den passar in i små rum utan att ta upp mycket utrymme. Å ena sidan menar användarna att tankkapaciteten hos MEACO DD8L är något liten. Å andra sidan är detta ett mindre bekymmer när du överväger dess övergripande effektivitet och kompakta design.

Mer om MEACO DD8L 

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 100.0 m²
 • Max. driftstemperatur: 40 °C
 • Min. driftstemperatur: 1 °C
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2 L
 • Avfuktande effekt: 7.5/24 l/h
 • Mått: 50 x 35,1 x 18,8 cm
 • Vikt: 6,4 kg
 • Fläkthastigheter: 3
 • Ljudnivå: 48 dB
Läs mer om MEACO DD8L 

Eeese Emil - Luftavfuktare anpassad för mindre eller medelstora rum

Mest praktiska avfuktare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Eeese Emil:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Smart styrning med autoläge
 • Smart LED-display med softkey
 • Möjlighet till kontinuerlig dränering

Konsumentmagasinets omdöme

Allt som allt ger luftavfuktaren Eeese Emil effektiv avfuktning samtidigt som den erbjuder en rad praktiska funktioner. Enheten stannar automatiskt när vattentanken är full, vilket säkerställer problemfri drift. Tvättprogrammet säkerställer snabb torkning av tvätt, medan det löstagbara luftfiltret hjälper till att hålla luften ren och fräsch. Dessutom är det enkelt att ställa in fuktnivån på önskad nivå med hjälp av de tydliga reglagen. Även om vattentanken kan vara lite svår att tömma kan detta lösas genom att ansluta enheten till ett avlopp mot en extra kostnad, vilket gör att du slipper tömma vattentanken. Vi anser dock att detta är en mindre olägenhet för en i övrigt smart och effektiv enhet som är utformad för att säkerställa en bekväm och hälsosam inomhusmiljö.

Fördelar

 • Stannar automatiskt när vattentanken är full
 • Säkerställer snabb torkning av tvätt
 • Utrustad med fyra robusta 360-graders hjul
 • Tvättbart luftfilter
 • Enkel inställning av fuktnivå

Nackdelar

 • Lite svårt att tömma vattentanken

Luftavfuktaren Eeese Emil som är utrustad med en Smart LED-display och softkey-kontroller är en elegant och modern apparaten som enkelt reglerar luftfuktigheten i ditt rum. Luftavfuktaren är utformad för dig som värdesätter bekvämlighet och användarvänlighet, och är ett bra val för dig som vill upprätthålla en bekväm och hälsosam inomhusmiljö. 

En detaljerad recension av luftavfuktaren Eeese Emil

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 50 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 10L/24h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2,6 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Mått: 30 x 46,3 x 25 cm
 • Vikt: 8,5 kg
 • Fläkthastigheter: 2

Enkel reglering av fuktnivå
En av de utmärkande egenskaperna hos luftavfuktaren Eeese Emil är dess intelligenta styrning med autoläge som gör att enheten automatiskt justerar sina inställningar baserat på den aktuella luftfuktigheten i rummet, vilket säkerställer optimal prestanda och energieffektivitet. Luftavfuktaren stänger av sig själv när fuktnivån är uppnådd och startar automatiskt igen när fuktnivån överskrids. Dessutom erbjuder den möjlighet till kontinuerlig dränering, vilket gör att enheten mot en extra kostnad går att ansluta direkt till ett avlopp. Denna funktion är särskilt fördelaktig för dig som kanske är bortrest mycket och inte kan tömma vattentanken så ofta.

Lämplig för medelstora rum
Med ett täckningsområde på upp till 40 m² är luftavfuktaren Eeese Emil väl lämpad för vardagsrum, sovrum och till och med källare. Enheten har ett tvättläge som kan hjälpa till att påskynda torkningsprocessen för fuktiga kläder och sängkläder, vilket gör den till ett bra komplement i tvättstugor. 
Den andra modellen på luftavfuktare från Eeese (Emil 12L) har en avfuktningskapacitet på 12L/24h och går även att ansluta till WiFi, vilket ger dig full kontroll över apparaten direkt från din mobil. Eeese Emil 10L erbjuds dock till ett mer överkompligt pris och är tillräckligt effektiv för att avfukta luften med 10L/24h i nordiska förhållanden. Eftersom vattentanken är på 2,6 liter måste den tömmas två gånger om dagen om du inte ansluter en avloppsslang.

Bekväm design och tyst drift
Förutom dess kraftfulla prestanda är luftavfuktaren Eeese Emil utformad för enkel användning och för att vara bärbar. Enheten är utrustad med ett bärhandtag och fyra robusta 360-graders hjul, vilket gör den enkel att flytta från rum till rum efter behov. Det inbyggda barnlåset säkerställer att små barn inte råkar justera inställningarna eller stänga av enheten av misstag.
När tanken är full stängs luftavfuktaren av automatiskt för att förhindra överfyllning. Enheten har två hastighetsnivåer, vilket gör att du kan anpassa enhetens prestanda efter dina behov samtidigt som ljudnivån hålls på ett minimum – 36 dB i steg ett och 40 dB i steg två.

Vad säger användare om luftavfuktaren Eeese Emil?

Enligt samlade användarrecensioner från flera webbutiker har luftavfuktaren Eeese Emil fått 4,6/5 i betyg. Användare lyfter fram den snabba torkning av tvätt, dess effektiva luftavfuktning i badrum och att enheten enkelt får bukt med kondens i fönstren.

En användare uppgav att apparaten minskade luftfuktigheten i hans källare från 75 % till 45 % på en dag, vilket är en tydlig indikation på dess effektivitet. 

Mer om Eeese Emil

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 50 m²
 • Max. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 10L/24h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 2,6 L
 • Ljudnivå: 40 dB
 • Mått: 30 x 46,3 x 25 cm
 • Vikt: 8,5 kg
 • Fläkthastigheter: 2
Läs mer om Eeese Emil

Eeese Adam  - avfuktare med smart WiFi-anslutning

Bästa luftavfuktare för större utrymmen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Eeese Adam :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Drift med smart WiFi-anslutning
 • Inbyggd funktion för torkning av tvätt
 • Praktisk LED-display

Konsumentmagasinets omdöme

Vi tycker att luftavfuktaren Eeese Adam är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter ett effektivt och samtidigt diskret sätt att hantera fuktproblem i större utrymmen. Till att börja med kan enheten täcka upp till 100 kvadratmeter, vilket gör den särskilt lämplig för större bostäder och problematiska utrymmen som källare. Samtidigt ger den lättanvända kontrollpanelen, som erbjuder två hastighetsinställningar, möjlighet till anpassning utan komplexitet.

Eeese Adam har inte testats av experter, men är populär bland användarnas tack vare dess höga effektivitet och användarvänlighet. Vi uppskattar enhetens diskreta ljudnivå på 42 dB som möjliggör störningsfri användning under natten. Vidare vill vi framhålla den stora tanken på fem liter samt det moderna filtret som två avgörande faktorer för den övergripande effektiviteten.

Trots avsaknaden av expertinsikter anser vi att Eeese Adam är en prisvärd luftafuktare, vilket instäms av dess nöjda användare.

Fördelar

 • Bred täckningsgrad
 • Enkel och användarvänlig app
 • Perfekt för stora hus – även på vinden och i källaren
 • Två hastighetsinställningar

Nackdelar

 • Något krånglig att installera
 • Högre pris

Luftavfuktaren Eeese Adam har inte varit med i några experttester. Vi har dock valt att inkludera den här modellen ändå eftersom att den är något av en konsumentfavorit. Vi har tittat närmare på kundomdömen och recensioner hos de danska återförsäljarna Whiteaway.com och Coop.dk, och i allmänhet är användarna väldigt nöjda.

Recension: En detaljerad recension av Eeese Adam 

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 100 m²
 • Max. driftstemperatur: 25 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 20/24 l/h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 5 L
 • Fläkthastigheter: 2
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Mått: 33,5 x 54 x 28,5 cm
 • Vikt: 14,5 kg

Stort arbetsområde
Eeese Adam är ett bra alternativ om man vill ha en avfuktare eller luftkylare som fungerar i större utrymmen. Den här modellen har nämligen ett arbetsområde på upp till 100 kvadratmeter. Detta innebär att modellen kan användas i alla slags bostäder, men den är särskilt fördelaktig i stora hem.

Den fungerar till exempel bra i stora källare som har problem med fukt, klimat och temperatur. Avfuktaren är dessutom enkel vad gäller både användning och utseende. Den har nämligen en avlång och smal utformning som inte gör mycket väsen av sig.

Den här modellen är som sagt enkel att använda, och inställningarna styrs direkt från kontrollpanelen som sitter högst upp på maskinen. Denna panel utgörs av lättförståeliga knappar med tydligt angivna funktioner. Där kan man bland annat kontrollera hastigheten. Denna avgör hur mycket avfuktaren arbetar och därmed även hur stor kyleffekt man får. Det finns två olika hastighetslägen. Modellen har även en smart timer som kan användas för att ställa in när avfuktaren ska vara igång.

Diskret modell
Utöver det enkla utseendet är Eeese Adam i allmänhet skapad för att vara diskret och osynlig. Detta innebär att modellen inte väsnas särskilt mycket. Med en ljudnivå på ungefär 42 dB kan man faktiskt knappt höra att den är igång. Detta är extra fördelaktigt under natten om man vill använda maskinen för att kyla ner eller avfukta sovrummet.

Modellen har en tank som rymmer 5 liter vatten, och den kan avlägsna ungefär 20 liter vatten från luften varje dag. Det finns även ett modernt filter som ser till att man får ett så bra inomhusklimat som möjligt. Maskinen kan dessutom arbeta i temperaturer från 5 till 35 grader. Detta temperaturspann säkerställer att avfuktaren även kan användas i källaren och på vinden.

Vad säger användare om Eeese Adam?

Eeese Adam har som sagt inte testats av några expertkällor. Den är däremot en favorit bland användarna. I recensioner framhäver de flera olika aspekter med den här modellen, till exempel att den är prisvärd, effektiv och användarvänlig.

En användare skriver till exempel att de har den i källaren där de hänger upp tvätten. Användaren berättar att tvätten torkar snabbare än förr, men att det viktigaste är enheten håller källaren torr och behaglig utan att väsnas.

Mer om Eeese Adam 

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 100 m²
 • Max. driftstemperatur: 25 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Avfuktande effekt: 20/24 l/h
 • Vattenbehållarens kapacitet: 5 L
 • Fläkthastigheter: 2
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Mått: 33,5 x 54 x 28,5 cm
 • Vikt: 14,5 kg
Läs mer om Eeese Adam 

5 saker att tänka på innan du köper luftavfuktare

 • Daglig avfuktningsgrad

  En av de viktigaste faktorerna att tänka på om du ska köpa en luftavfuktare är den dagliga avfuktningsgraden. Detta värde anger hur mycket vatten enheten kan suga ut under en period på 24 timmar. En enhet med ett högre värde indikerar en mer kraftfull prestanda, vilket innebär att den kan hantera fuktproblem mer effektivt.

  Hur stor luftavfuktare du behöver beror på hur stort ditt utrymme är samt fuktighetsgraden i utrymmet. I regel har större enheter bättre prestanda och löser fuktproblem mer effektivt. Nedan följer en kort guide som kan hjälpa dig att välja en luftavfuktare med lämplig avfuktningsgrad baserat på storleken på ditt utrymme.

  • Lätt fukt till måttlig fukt i ett utrymme på maximalt 45 kvadratmeter – 1 till 12 liter.
  • Lätt fukt till måttlig fukt i ett utrymme på 45 till 90 kvadratmeter – 12 till 18 liter.
  • Svår fukt i ett utrymme på maximalt 45 kvadratmeter – 5 till 15 liter.
  • Svår fukt i ett utrymme på 45 till 90 kvadratmeter – 15 till 20 liter.

  OBSERVERA: Värdena vi anger ovan är endast uppskattningar. Ibland kan även en lägre utsugningshastighet vara effektiv, till exempel för mindre omfattande fuktproblem.

 • Tankkapacitet

  En annan viktig faktor att ta hänsyn till är luftavfuktarens tankkapacitet. Denna anges vanligtvis i liter och avser hur mycket vatten avfuktaren kan förvara efter att det har sugits ut ur luften. Med en tankkapacitet på cirka 4,5 liter behöver du tömma tanken ungefär tre gånger per vecka. Detta är en relativt genomsnittlig kapacitet och anses vara idealisk för daglig drift. Enheter med mindre tankar kommer sannolikt att kräva flera tömningar om dagen.

  Förutom tankens kapacitet är metoden för att tömma det vatten som samlas upp under avfuktningen också avgörande. En del luftavfuktare kräver manuell tömning. Dessa bör ha en lättåtkomlig vattentank som kan lagra vatten under en längre period utan att bli alltför skrymmande. Det finns även enheter med kontinuerlig dränering som antingen är utrustade med en intern pump eller en slang. Detta förenklar underhållet avsevärt genom att eliminera behovet av frekvent manuell tömning , vilket ger ett betydande mervärde till din investering.

  OBSERVERA: Om din enhet har en automatisk avstängningsfunktion kommer den att sluta verka när tanken är full. Detta gör en större behållare till ett bekvämare alternativ.

 • Ytterligare funktioner

  Med ett antal ytterligare funktioner blir användningen av din luftavfuktare bekvämare och effektivare. Nedan följer några av de funktioner du bör leta efter:

  • Justerbar hygrostat: Med en justerbar hygrostat kan du reglera luftfuktigheten i ett rum efter dina personliga preferenser. Vissa modeller erbjuder exakta numeriska inställningar, medan andra har grundinställningar som låg, medel och hög. Tänk på att den ideala luftfuktigheten för mänsklig komfort ligger i intervallet 40-60 %.
  • Timer: Med en timer kan du programmera enheten så att den slås på och av när du vill. Du kan också använda en timer för att dra nytta av elpriserna under lågtrafik genom att schemalägga den så att den körs över natten.
  • Indikator för full tank: En indikator för full tank varnar dig när avfuktarens vattentank är full. På så sätt behöver du inte kontrollera den manuellt.
  • Automatisk omstart: Vid strömavbrott ser en automatisk omstart till att enheten slås på automatiskt när strömmen kommer tillbaka.
  • Filtrering: Förutom att reglera luftfuktigheten är flera avfuktare utrustade med filter, till exempel dammfilter, antibakteriella filter och HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air), som även renar luften genom att fånga upp damm, pollen, sporer, bakterier och andra partiklar. För att dessa filter ska verka optimalt måste du rengöra dem regelbundet och byta ut dem vid behov.
 • Pris

  Luftavfuktare finns att köpa från cirka 1 000 till 5 000 kronor eller mer. Dyrare luftavfuktare har ofta högre kapacitet och ytterligare funktioner som automatisk omstart, flera fläkthastigheter och luftrening. De är i allmänhet mer energieffektiva och kan vara tystare än billigare modeller. Prisvärda avfuktare har vanligtvis lägre kapacitet och färre funktioner än sina dyrare motsvarigheter. De lämpar sig bäst för mindre rum eller tillfällig användning men är kanske inte lika effektiva eller ändamålsenliga som dyrare modeller.

  I slutändan beror priset på en avfuktare på användarens specifika behov och preferenser. Medan prisvärda alternativ kan vara lämpliga för vissa, kan dyrare modeller vara en bättre investering för dem som behöver en avfuktare för större rum eller för dem som behöver ytterligare funktioner för sin komfort och bekvämlighet.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användar- och expertrecensioner kan vara ett bra sätt att avgöra vilken avfuktare som är bäst lämpad för dina behov. Recensioner kan ge värdefull information om produktens prestanda, funktioner och användbarhet från personer som själva har använt produkten.
  Det rekommenderas att läsa recensioner från olika källor för att förstå produktens styrkor och svagheter. I den här artikeln har vi inkluderat information om specifika produkter samt användar- och expertrecensioner för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut.

arrow-more

FAQ

Vilka avfuktare har fått bäst omdömen?
Woods AD20 Hybrid och Woods MRD-10
Vad ska jag titta efter när jag väljer avfuktare?
När du ska välja avfuktare bör du utgå från hur många kvadratmeter avfuktaren ska arbeta på. Ta även hänsyn till temperaturen i rummet där avfuktaren ska stå. De flesta modeller brukar fungera i en rumstemperatur på 5 till 35 grader Celcius.
Hut fungerar en avfuktare?
Majoriteten av avfuktare för privat bruk är så kallade kondensavfuktare. Dessa avlägsnar fukt från luften genom en process där vattenånga i luften kyls ner till sin flytande form – vatten.

Tips och råd när du köper en luftavfuktare

När du ska välja din luftavfuktare är det viktigt att först bestämma vilka behov du har av en luftavfuktare. Oftast är det faktorer som arbetsområdets storlek som är avgörande för det slutliga valet av avfuktare. Dessutom är det viktigt att veta i vilken temperatur avfuktaren kommer att användas.

Som standard fungerar de allra flesta luftavfuktare för privat bruk i temperaturer från +5°C till +35°C. Avfuktare som kan arbeta i denna temperatur är kondensavfuktare. De fungerar genom att fukt åtskiljs och avlägsnas från luften, genom att vattenånga kyls av till flytande form. I praktiken förs luften genom avfuktaren och över kompressorns kylande kopparspolar, och därmed frigörs vattnet i luften. Vattnet rinner från spolarna till antingen avfuktarens vattentank, eller ut genom en slang och ner i avloppet. Därefter blåses avfuktad och torr luft ut i rummet.

Om du har behov av en avfuktare som fungerar i temperaturer under +5°C, så är det viktigt att du får hjälp av en specialist, då detta kräver en särskild typ av luftavfuktare. De flesta typer av avfuktare för privat bruk är kondensavfuktare, men dessa kan inte köras vid lägre temperaturer.

Om du till exempel behöver avfukta ett ouppvärmt garage eller stall, där det är frostfritt men där temperaturen periodiskt kan falla under noll, så kan en absorptionsavfuktare vara det rätta valet. Absorptionstekniken skiljer sig från kondensavfuktare genom att den kan köras vid låga temperaturer och därmed är de särskilt lämpliga för avfuktning vid pågående byggen. En absorptionsavfuktare fungerar genom att den drar fukten ur luften via en kombination av en speciell rotor och ett värmeelement.

Här kan du se hur absorptionsavfuktare fungerar:

Så får du ut det mesta av din luftavfuktare

Om du har ett utrymme i ditt hem med ett allvarligt fuktproblem, så är en luftavfuktare utan tvekan den bästa och mest effektiva lösningen. Det är viktigt att du använder avfuktaren ensam, och inte samtidigt värmer upp lokalen, då uppvärmning kan skapa mer vattenånga i luften vilket kommer att hålla den relativa luftfuktigheten hög.

Det är inte bara valet av den rätta luftavfuktare som är viktigt, utan även placeringen i rummet. Det är viktigt att din avfuktare står på ett stabilt underlag, och helst i mitten av det rum som du vill avfukta. Därefter är det också viktigt att all ventilation och alla fönster är stängda.

Annars riskerar du att fuktig luft tränger in utifrån, och att avfuktningsprocessen blir ännu längre än nödvändigt. Om möjligt, så är det också en bra idé att ställa din avfuktare så högt som möjligt, då fuktig luft stiger. Det är också viktigt att luften i arbetsområdet cirkulerar, annars riskerar du att det bara är luften runt själva avfuktaren som blir avfuktad.

En annan punkt som också är mycket viktig, särskilt vid vattenskador, är att du inte får låta avfuktaren köra för länge. Som tumregel ska en avfuktare köra tills det är 12-15 % fukt kvar i byggmaterialet, och därefter ska den stängas av. Om fuktnivån sjunker under 12-15 % kan det leda till problem, särskilt i träkonstruktioner, som kan spricka om de blir för torra. Danska Bostadsägarnas Kunskapscenter Bolius har tagit fram en 10-stegs guide till vad du bör göra om du råkar ut för en fukt- och/eller vattenskada. Du hittar guiden här.

Så fungerar en avfuktare

En luftavfuktare är en maskin som skapar ett bättre inomhusklimat genom att ta bort fukt ur luften. En för hög luftfuktighet inomhus kan nämligen skapa allmänna hälsoproblem, och kan ge uppkomst till både mögel och mikroorganismer – till exempel dammkvalster. Om man har fuktproblem hemma är det därför bra att skaffa en avfuktare.

En avfuktare ser ut som en kantig eller lite rundad låda som ska anslutas till ett eluttag, och när man sedan startar maskinen analyserar den luften och avlägsnar fukten ur utrymmet. Fukten sugs helt enkelt in i maskinen, och sedan leds vattnet antingen ner direkt i avloppet eller i en vattentank.

Fuktproblem är särskilt vanliga i källare och sommarstugor, och värst är det under vintern.

Den här Youtube-videon från Wood’s visar vilka problem en hög luftfuktighet kan leda till, och förklarar sedan hur en avfuktare kan avhjälpa dessa problem.

Kan jag avfukta själv efter ett skyfall?

Ibland kommer det skyfall som orsakar översvämningar i källare, och om man har oturen att drabbas av detta skriver danska Bolius.dk att det är bra att skaffa en avfuktare och påbörja avfuktningen själv.

Avfukta källaren på en gång

Bolius.dk skriver att man inte ska vänta på hjälp från försäkringsbolaget om man har fått en vattenskada. Man ska istället se till att komma igång med att reparera skadan snabbt, inte minst för sin egen skull.

För att tydliggöra förklarar experterna att en våt källare faktiskt kan drabbas av mögel på bara en vecka om man inte gör något åt problemet. Bolius.dk går här igenom vad man ska göra om man råkar ut för en översvämmad källare:

 • Steg 1: Ta bort allt som är blött – både isolering, inredning och mattor.
 • Steg 2: Skaffa en eller flera avfuktare för att allt ska torka snabbt. Luftfuktigheten ska helst sänkas till 35-40 % för att byggmaterialen ska kunna torka.
 • Steg 3: Stäng alla fönster i källaren. Luftfuktigheten är ofta högre utomhus, och det gäller att sänka luftfuktigheten så mycket som möjligt i källaren.
 • Steg 4: Stäng av värmen. Värme gör visserligen att saker torkar snabbare, men bakterietillväxt går också snabbare ju varmare det är. Denna tillväxt innefattar alla mikrobiologiska processer – även svamp och mögel.
 • Steg 5: Låt avfuktaren arbeta tills byggmaterialen har en fuktnivå på 12-15 %. Sedan ska det inte torka mer, eftersom att materialen kan spricka om de torkar för mycket.
 • Steg 6: Ha tålamod. Det kan utan problem ta tre till fyra veckor att bli av med fukten. Prata gärna med en skadeservice för att ta reda på hur många och hur stora avfuktare du behöver.

Man kan både hyra och köpa avfuktare, och även om det kan kännas som stora utgifter skriver Bolius.dk att försäkringen oftast täcker utgifterna – även de ökade elkostnaderna som uppstår när man kör en eller flera avfuktare.

Avfuktare drar nämligen otroligt mycket ström, och därför kan det snabbt bli stora summor om man använder flera avfuktare.

Olika typer av avfuktare

Bolius.dk skriver att avfuktare finns i alla möjliga storlekar. De minsta modellerna har en effekt på 150-500 watt, och dessa räcker för medelstora källare som redan har en normal luftfuktighet.

Det finns även riktigt stora modeller med en effekt på upp till 8 kW, och dessa används professionellt för att avfukta stora utrymmen som drabbats av vattenskador.

En fuktig inomhusmiljö ger bättre villkor för dammkvalster

Dammkvalster är en av de vanligaste orsakerna till allergi i nordiska hem, och kvalstren mår ofta bra i bostäder med mycket celler från människor och djur att leva på.

Särskilt sängen erbjuder en bra livsmiljö för dessa mikroorganismer. Där är det nämligen både varmt och fuktigt, och det finns massor av döda celler från oss som sover där.

Dammkvalster trivs bra i fuktiga miljöer

Bolius.dk skriver att det finns många åtgärder som man själv kan göra för att minska antalet dammkvalster, och de förklarar att fukt och städning är avgörande faktorer för hur bra kvalstren trivs. I de flesta bostäder kan man motverka en för hög luftfuktighet genom att vädra regelbundet, gärna ett par gånger per dag och med korsdrag, samt hålla en bra temperatur hemma.

Man bör sträva efter en luftfuktighet på 45 %, eftersom att detta gör att kvalstren torkar ut och dör, och temperaturen ska gärna vara minst 20 grader i alla rum. Tänk på att luftfuktigheten stiger när man lagar mat, badar, duschar eller skurar golv, och vid dessa tillfällen bör man därför vädra extra ordentligt.

Om man har problem med en hög luftfuktighet, och kanske även bor i ett gammalt hus, kan man få en dålig inomhusmiljö. Då kan man även skaffa en avfuktare som avlägsnar fukten från luften, och på så vis hålls luftfuktigheten på en låg nivå.

Vad är dammkvalster?

Naturhistoriska riksmuseet skriver att dammkvalster är små djur som är ca 0,2-1,0 millimeter långa. Kvalstren lever ungefär en månad, och en hona kan lägga mellan 50 och 100 ägg under sin livstid. De äter avfallna hudflagor och finns oftast i våra sängar och mattor.

De finns framför allt i södra och mellersta Sverige, men kan även finnas längre norrut. Det är nämligen inomhusklimatet som påverkar förekomsten av kvalster, inte var i landet man bor. Kvalster trivs bäst i rumstemperatur och i en luftfuktighet på 60-80 %.

Fukt kan leda till mögelangrepp

En för hög luftfuktighet kan dock inte bara orsaka kvalsterallergi, utan det finns även fler nackdelar. En av dessa är mögel, och mögel trivs riktigt bra i hem med en hög luftfuktighet.

De finns mycket man själv kan göra för att sänka luftfuktigheten, och precis som vid bekämpning av kvalster kan man till exempel vädra ofta, hålla en jämn temperatur och städa regelbundet. Luftfuktigheten stiger framför allt när man badar eller lagar mat, och då är det därför extra viktigt att vädra ordentligt.

Man bör sträva efter en luftfuktighet på 45 % i hela bostaden, och om man har fuktproblem hemma kan det vara klokt att skaffa en avfuktare. Den kommer då att avlägsna vattnet från luften.

Bolius.dk skriver att alla inte reagerar på de hälsovådliga ämnena i mögel, men de som gör det får typiska allergibesvär som huvudvärk, allmänna obehagskänslor, trötthet, yrsel, nästäppa och irriterade ögon. Mögel kan dock även göra att man utvecklar astma.

Vad är mögel?

Mögel är farligt för hälsan eftersom att det frigör ämnen som vissa kan reagera negativt på. Dessa ämnen kan vara mikropartiklar, glukaner, mykotoxiner samt substanser som skapar en mögellukt.

Mikropartiklar är allergener, och det är dessa ämnen som allergiker reagerar på. Här rör det sig om proteiner som kommer från mögelsporerna. Glukaner finns i cellväggarna i mögelsvampen, och man behöver inte vara allergisk för att reagera på dessa.

Mykotoxiner är giftiga ämnen som mögelsvampen utsöndrar när den växer. Mykotoxinerna är en slags överlevnadsmekanism för mögelsvampen, eftersom att dessa ämnen hindrar andra eventuella bakterier och svampar från att växa i närheten.

Mögellukt är oftast det första man märker av om man har mögel hemma, och den kommer från organiska ämnen i möglet och luktar just mögligt eller jordigt. Lukten i sig är inte farlig, och den hjälper en att hitta var i bostaden mögelangreppet finns.

Hur ser ett mögelangrepp ut?

Mögelsanering.se skriver att det kan vara svårt att identifiera mögel i hemmet, men man kan till exempel känna en unken och fuktig lukt. Ibland är denna mögellukt det enda som antyder att det finns mögel i bostaden, men även om det finns synligt mögel är det inte ovanligt att det förväxlas med vanlig smuts.

Om man inte vet hur mögel ser ut kan det nämligen vara svårt att upptäcka det, och mögel kan se ut på olika sätt. Det finns både vita och trådliknande mögeltyper samt mögel som bildar klungor av svarta fläckar. Mögel kan dock även ha andra färger, till exempel grå-brunt eller grön-grått.

De skriver även att det är viktigt att åtgärda mögelproblem på en gång, oavsett hur små de är. Även mindre mängder mögel kan nämligen växa till sig. Små mögelangrepp visar även att förutsättningarna för mögeltillväxt finns, vilket kan innebära att det förekommer större angrepp på andra ställen i hemmet.

Så kan du göra din bostad mindre fuktig

Förutom att investera i en luftavfuktare finns det flera saker du kan göra för att sänka fuktigheten i ditt hem.

Torka din tvätt utomhus

Tvätt är en en av de vanligaste orsakerna till ett fuktigt inomhusklimat i vardagen. En tvättmaskin med omkring 4-6 kg tvätt på en vanlig ställning avger normalt upp till 2,5 liter vatten, som blir hängande i luften i hemmet. Forskning på området har även visat att torkning av tvätt inomhus under längre tidsperioder kan utgöra en hälsorisk, och kan vara direkt farligt för allergiker och astmatiker.

De dryga två literna fukt som friges från våt tvätt ger nämligen riktigt gynnsamma villkor för dammkvalster, så de kan öka avsevärt i antal, och det ökar även risken för mögel i hemmet. Om tvätt ska torkas inomhus är det viktigt att det sker i ett rum med både värme och ventilation. Håll även dörren till rummet där tvätten hänger stängd, så att du undviker att fukten sprids i hela huset.

När det regnar är det självklart inte praktiskt att torka tvätt utomhus, om inte torkstället är övertäckt. En varm och gassande solskensdag skapar helt optimala torkningsförhållanden, men det behöver inte vara sommar för att du ska kunna torka tvätt utomhus, du kan även göra det om vintern.

Temperaturen påverkar naturligtvis tiden av torkningen, men det är inte avgörande för om tvätten blir torr eller ej. När tvätten torkar i minusgrader, sker det i flera steg. Precis när den våta tvätten hängs ut kommer en del av vattnet i tyget att förångas, medan det resterande fryser till is – och tyget blir helt stelt. Därnäst sker torkningen genom att iskristallerna i tyget förångas, och när tvätten är helt torr, försvinner stelheten igen.

Ett problem med att torka tätt om vintern kan vara att dagarna inte är långa nog för att tyget ska hinna bli helt torrt innan du är tvungen att ta in det. Den torktid som tvätten fått utomhus, förkortar eller avlägsnar dock fortfarande torktiden i torktumlaren eller på torkställningen, vilket gagnar både ditt hem, din plånbok, och miljön.

Det viktigaste att vara uppmärksam på när du torkar tvätt utomhus är därför inte temperaturen, utan snarare daggpunktstemperaturen. Om luftens temperatur ligger mycket nära daggpunktstemperaturen, så kommer luften nämligen att vara mättad med fukt, och din tvätt kommer att torka mycket långsamt, eller inte alls. Danska Bolius har skapat en liten guide till det mest optimala vädret för torkning av tvätt. Du kan läsa mer här.

Det bästa för både miljö och elräkning är naturligtvis att torka tvätten utomhus. Därmed sparar du nämligen både på strömmen, CO2, och du undviker fukt i hemmet. Det danska Energisällskapet NRGi har tagit fram en guide till att uppnå bra tork-vanor för dig och ditt hem. Du kan läsa mer här.

Vädra

Det bästa du kan göra för att upprätthålla ett bra inomhusklimat är att vädra. Enligt Råd & Rön, så tillbringar vi upp till 90 % av vår tid inomhus, och ofta i ett dåligt inomhusklimat. Särskilt stearinljus, matlagning, rökning, långa duschar och partiklar från plast och elektronik bidrar till att försämra kvaliteten av luften i våra hem.

Idag är nya hus ofta mycket energieffektiva och välisolerade, vilket bidrar ytterligare till ett dåligt inomhusklimat. Det uppstår helt enkelt en konflikt mellan att spara energi och att ha en bra inomhusmiljö. Ser man inte själv till att vädra, kommer det inte in någon fräsch luft i hemmet, och fukt tar sig inte ut ur hemmet.

Håll ett öga på fuktigheten i din bostad

Luftfuktighet är helt enkelt ett mått för hur mycket vattenånga luften innehåller. Det är svårt att säga precis vilken nivå av luftfuktighet som är den bästa, men precis som för låg luftfuktighet kan medföra stora besvär, kan en för hög luftfuktighet i hemmet också vara ett problem. Hög luftfuktighet kan nämligen leda till flera allvarliga saker, som mögel och fuktskador, och det kan även orsaka huvudvärk och allergi.

Det danska Astma och Allergiförbundet poängterar också vikten av att din bostads luftfuktighet varken blir för hög eller för låg. Om du upplever en eller flera av följande punkter, så bör du vara uppmärksam på fuktigheten i din bostad:

 1. Det är mer än 2 cm dagg på insidan av isolerande fönster
 2. Fönstrens bottenlister är fuktiga eller missfärgade
 3. Tapeter sitter löst och färg flagnar
 4. Det luktar mögel eller instängt

För att få bort fukten från din bostad är det i de flesta fall tillräckligt att vädra ut minst tre gånger dagligen. I vissa hem kan det dock vara nödvändigt att installera ett ventilationssystem, som automatiskt byter ut hemmets luft flera gånger om dagen. Om du har haft en vattenskada i bostaden är det naturligtvis större risk för fukt, och här rekommenderas användning av en luftavfuktare, tills man har uppnått en normal luftfuktighet igen.

För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt gäller det naturligtvis att vädra, både grundligt och ofta, liksom det även är viktigt att städa ordentligt. Om städning och vädring inte är tillräckligt, kan det för många vara en bra idé att komplettera med en luftrenare. Om du funderar på att investera i en luftrenare, eller om du är nyfiken på vad de kan göra, så kan du med fördel läsa Konsumentmagasinets stora guide till luftrenare.

Danska Bolius har gjort en guide till hur du minimerar dagg och kondens på fönster:

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta