Avfuktare test – Hitta de bästa luftavfuktarna här

0

Om du har problem med hög luftfuktighet i ditt hem, eller direkt fukt, så kan en luftavfuktare vara en bra lösning på problemet. Marknaden för luftavfuktare är dock stor, och det är lätt att bli vilseledd av teknisk information.

Här nedan har vi samlat de bästa och mest prisbelönta modellerna på marknaden just nu, så att du kan skapa dig en överblick över vilka möjligheter som finns.

När du ska välja din luftavfuktare är det bra att utgå från hur stort område avfuktaren ska täcka, då det är här man ser de största skillnaderna hos luftavfuktare för privat bruk. Det är också viktigt att veta vilken temperatur luftavfuktaren ska arbeta i, då detta är en avgörande faktor för vilken typ av avfuktare du bör välja.

I denna artikel får du: 
🔸 En grundlig genomgång av de bästa och mest prisbelönta luftavfuktarna på marknaden just nu
🔸 Goda råd inför ditt val av luftavfuktare
🔸 Få ut det mesta av din avfuktare
🔸 Gör din bostad mindre fuktig
🔸 En genomgång av de källor och tester vi har använt för att skriva artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Woods ED50F

Testvinnare hos Villalivet.se

Woods ED50F

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 475,00 Kr. 0,00 Kr. 5 475,00 Kr. Läs mer
5 475,00 Kr. 0,00 Kr. 5 475,00 Kr. Läs mer
5 990,00 Kr. 0,00 Kr. 5 990,00 Kr. Läs mer

 

Denna luftavfuktare från Woods spelar i en liga för sig. Den har nästan dubbelt så hög avfuktningskapacitet som många andra modeller på marknaden, den har ett mycket stort arbetsområde, och så har den blivit korad till den mest energieffektiva avfuktaren på marknaden.

Woods ED50F är designad att avfukta extra stora områden, och har ett arbetsområde på hela 230 kvm. Modellen fungerar i temperaturer från +10 °C till +35 °C och är utformad för att ge en högre värmeeffekt än den förbrukar i ström. Det innebär i praktiken att samtidigt som luftavfuktaren avlägsnar fukt och renar luften, så avger den mer värme och luftcirkulation än ett 500W el-element. SP Statens Tekniska Forskningsinstitut har även utsett  Woods ED50F till den mest energieffektiva avfuktaren på marknaden.

Modellen har en inbyggd hygrostat som gör det enkelt att ställa in den önskade luftfuktigheten. När maskinen har avfuktat en lokal till den önskade luftfuktigheten, så stängs den av automatiskt. Om luftfuktigheten skulle  stiga, så kommer luftavfuktaren automatiskt att starta igen. Avfuktaren har vid 18 °C och 70% relativ luftfuktighet en kapacitet på 22,7 liter per dygn, och en energiförbrukning på 11,4 kWh per dygn. Sammanställt ger det modellen en avfuktningseffektivitet på två liter per kWh.
Avfuktaren har en vattentank med en kapacitet på 10,4 liter, och när tanken är full slutar avfuktaren automatiskt att arbeta. Det är också möjligt att koppla den direkt till ett avlopp med hjälp av en slang. Modellen kan köras med två olika hastigheter, så att du enkelt kan anpassa avfuktningen efter dina behov. Avfuktaren har en ljudnivå på mellan 35-58 dB, beroende på vilket läge du väljer att köra på. Om man ser till hur effektiv maskinen är, så är detta mycket lågt.

Avfuktaren levereras med ett effektivt antimögelfilter, även kallat ett SMF-filter, som ser till att fånga upp damm, mögelsporer, och andra partiklar som är skadliga för ditt inomhusklimat, och filtret skyddar samtidigt själva avfuktaren mot damm. Om du bara registrerar ditt köp av avfuktare hos Woods, och kommer ihåg att byta filter minst en gång om året, så får du sex års garanti på maskinen. Du kan läsa mer om garantiprogrammet och registrera din avfuktare här.

Därför är Woods ED50F ett bra val
Som Villalivet påpekar, så är detta en av de effektivaste och bästa avfuktarna på marknaden. Modellen utmärker sig särskilt  med sin avfuktningskapacitet och energieffektivitet, och enligt Villalivet.se så får du med denna modell en så effektiv avfuktning som möjligt, för en så låg kostnad som möjligt. Maskinen är utrustad med en särskilt kraftig kompressor som ger en snabb avfuktning även i större lokaler, och som tidigare nämnt, så skapar luftavfuktaren mer värme än den förbrukar i ström. Modellen är försedd med hjul, så den är lätt att flytta efter behov, och i test får den också beröm för sin användarvänlighet. Den inbyggda vattentanken innebär också att du inte är beroende av ett avlopp för att använda avfuktaren. Allt som allt får du med denna modell från Woods en mycket effektiv och användarvänlig avfuktare, som särskilt är lämplig för större ytor.

Utvalda fördelar med Woods ED50F:

🔵 Mycket energieffektiv
🔵 Möjlighet till sex års garanti
🔵 Arbetsområde på 230 kvm
🔵 Antimögelfilter som avlägsnar skadliga partiklar
🔵 Automatisk avfrostning
🔵 Inbyggd hygrostat


Woods DS28F

Rekommenderas av Dinside.no
Testvinnare hos Energimyndigheten
Rekommenderas av Klikk.no
Användarfavorit

Woods DS28F

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 495,00 Kr. 0,00 Kr. 4 495,00 Kr. Läs mer
4 890,00 Kr. 0,00 Kr. 4 890,00 Kr. Läs mer
5 149,00 Kr. 0,00 Kr. 5 149,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Woods är särskilt populär bland svenska användare, och är även Sveriges mest sålda modell. Avfuktaren finns enligt tillverkaren själv att hitta i mer än 100.000 svenska hushåll. Avfuktaren utmärker sig i tester genom att vara mycket driftsäker och robust, och genom att erbjuda en mycket enkel användning och effektiv avfuktning.

Woods DS28F är en oerhört robust, effektiv, och mycket hållbar luftavfuktare, som lämpar sig till både källare, garage, och andra fuktiga utrymmen på upp till 140 m2. Modellen har en inbyggd hygrostat som gör det enkelt att ställa in den önskade luftfuktigheten. När modellen har avfuktat en lokal till den önskade luftfuktigheten, så stänger den automatiskt av. Om luftfuktigheten skulle stiga, så kommer avfuktaren automatiskt att starta igen. Modellen fungerar i temperaturer från +5 °C till +35 °C och har vid 20 °C och 70%  relativ luftfuktighet en kapacitet på 10,4 liter per dygn. Effekten vid samma temperatur och luftfuktighet är 270W i timmen, motsvarande 6,5 kWh.

Avfuktaren har en vattentank med en kapacitet på 10,4 liter, och när tanken är full slutar avfuktaren automatiskt att arbeta. En vattentank är särskilt praktisk om det inte finns något avlopp i närheten av den lokal du önskar avfukta. Det är också möjligt att koppla den direkt till ett avlopp med hjälp av slang, om du har tillgång till ett avlopp. Modellen kan köras på två olika hastigheter, så att du lätt kan anpassa avfuktningen efter de behov du har. Avfuktaren har en ljudnivå på mellan 38-58 dB, beroende på vilket läge du väljer att köra på. I förhållande till hur effektiv maskinen är, så är detta mycket lågt.

Avfuktaren levereras med ett effektivt antimögelfilter, även kallat ett SMF-filter, som ser till att fånga upp damm, mögelsporer, och andra partiklar som är skadliga för ditt inomhusklimat, och filtret skyddar samtidigt själva avfuktaren mot damm. Om du bara registrerar ditt köp av avfuktare hos Woods, och kommer ihåg att byta filter minst en gång om året, så får du sex års garanti på maskinen. Du kan läsa mer om garantiprogrammet och registrera din avfuktare här.

Därför är Woods DS28F ett bra val
Denna luftavfuktare från Woods utmärker sig särskilt med att vara otroligt robust och driftsäker. I utvecklingen av modellen lades det särskilt fokus på att uppnå en extra lång livslängd, och alla delar på avfuktaren är noggrant utvalda för det ändamålet, och digitala komponenter har därför medvetet valts bort. Avfuktaren är därmed uteslutande mekanisk, vilket ger en mycket hög driftsäkerhet – som är just vad modellen utmärker sig med, både i tester och hos konsumenterna. Modellen har bevisat att den kan leverera en effektiv avfuktning utan att kompromissa på användarvänlighet eller pålitlighet. Avfuktaren är försedd med hjul, som gör den lätt att flytta efter behov, och du kan därför enkelt flytta den från ett rum till ett annat, om det skulle vara nödvändigt. Modellen är ett bra val om du har användning för en bra och driftsäker avfuktare, som passar till i stort sett alla hem.

Utvalda fördelar med Woods DS28F:

🔵 Mycket driftsäker
🔵 Utvecklad med fokus på lång produktlivslängd
🔵 Automatisk avfrostning
🔵 Inbyggd hygrostat
🔵 Arbetsområde på 140 kvm
🔵 Möjlighet till sex års garanti

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Woods DS28F:


Woods MRD-10

Prisvärd användarfavorit

Woods MRD-10

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 656,00 Kr. 0,00 Kr. 1 656,00 Kr. Läs mer
1 656,00 Kr. 0,00 Kr. 1 656,00 Kr. Läs mer
1 951,00 Kr. 0,00 Kr. 1 951,00 Kr. Läs mer

 

Avfuktaren MRD-10 är ännu en toppmodell från Woods. Till skillnad från många av de andra modellerna från Woods, så är denna liten och kompakt, och lämplig för mindre ytor, som små källarrum och badrum. Modellen har ännu inte ingått i några officiella tester, men om man tittar närmare på användarrecensioner är det tydligt att denna modell är mycket populär. Den har uteslutande fått bra recensioner och omtalas i positiva ordalag, bland annat för att den är mycket effektiv och enkel att använda.

Avfuktaren har ett maximalt arbetsområde på 40 kvm, och en inbyggd vattentank på 2,7 liter, så du är inte beroende av ett avlopp. När tanken är full, slutar avfuktaren automatiskt att arbeta. Om du har tillgång till ett avlopp, så är det även möjligt att ansluta en slang, så att det blir en direkt avledning av vatten från avfuktaren.

MRD-10 är särdeles populär bland användarna, och flera påpekar att maskinen är mycket effektiv och användarvänlig. Flera användare framhäver också, att tack vare maskinens kompakta konstruktion och relativt låga ljudnivå, är den lätt att placera i hemmet. Den är både lätt att flytta runt, och lätt att stoppa undan, och den är även så kompakt att du med fördel kan ha med den både i husvagnen och på båten.

Luftavfuktaren har ett toppmonterat handtag, som lätt kan fällas upp, och som ger dig ett praktiskt sätt att flytta runt maskinen på. Dessutom väger den inte mer än nio kg – vilket jämfört med många andra luftavfuktare är ganska lite. MRD-10 har utblåset på toppen, och det innebär att den varma luften cirkuleras runt i rummet, medan ett tvättbart luftfilter ser till att besvärande luftpartiklar fångas upp i maskinen. Enligt tillverkaren själv har avfuktaren också en “värmepump”-effekt, då den avger mer värme vid användning, än den förbrukar i energi.

Modellen har en inbyggd hygrostat där du enkelt anger hur du vill att luftfuktigheten ska vara. När nivån är nådd, så stängs avfuktaren automatiskt av, och om luftfuktigheten stiger igen, så startar den igen. Detta är en riktigt bra funktion både vad gäller att säkerställa att man uppnår en bestämd nivå av luftfuktighet, men även för att hålla strömförbrukningen nere. Det är också möjligt att ange att man bara önskar en kontinuerlig avfuktning istället för en bestämd nivå. Modellen fungerar i temperaturer på +5°C till +35°C och går temperaturen ner under +5°C, så stängs avfuktaren automatiskt av. Om temperaturen sedan stiger till över +5°C, så startar avfuktaren automatiskt igen.

Avfuktaren arbetar med en låg ljudnivå på bara 46 dB, och har vid 20 °C och 70% relativ luftfuktighet en kapacitet på 5,1 liter per dygn. Maskinen har ett hastighetsläge.

Därför är Woods MRD-10 ett bra val
Denna avfuktare är särskilt lämplig för mindre ytor, eller för ett behov av en luftfuktare som lätt kan transporteras och flyttas runt. Modellen är både mycket liten och kompakt i sin design, och så gör det praktiska handtaget på toppen avfuktaren extra hanterbar och lätt att flytta runt. Både om du ska bära den upp och ner för trappor, och om du vill flytta den från hemmet till exempelvis sommarstugan. Vanligtvis är avfuktare bara försedda med hjul, samtidigt som de ofta är mycket tunga. Trots sin kompakta storlek, är avfuktaren mycket effektiv. Så bara för att du väljer en liten avfuktare, behöver du inte kompromissa på effektiviteten.

Utvalda fördelar med Woods MRD-10:
🔵 Praktiskt handtag på toppen
🔵 Kompakt design
🔵 Effektiv avfuktning av mindre områden
🔵 Arbetsområde på 40 kvm
🔵 Lätt att transportera

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Woods MRD-10:


Woods DS15F

Populär användarfavorit

Woods DS15F

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 325,00 Kr. 0,00 Kr. 3 325,00 Kr. Läs mer
4 290,00 Kr. 0,00 Kr. 4 290,00 Kr. Läs mer
4 394,00 Kr. 0,00 Kr. 4 394,00 Kr. Läs mer

 

Det kanadensiska märket Woods är känt för att leverera några av de bästa avfuktarna på marknaden. Märket har i det närmaste blivit synonymt med en hög effektivitet och driftsäkerhet, och denna modell är inget undantag.

Med modellen DS15F får du en effektiv avfuktning från en kompakt maskin. Modellen har en mellanstorlek, både vad gäller dess fysiska storlek, men även dess kapacitet. Avfuktaren har ett arbetsområde på upp till 100 kvm, och fungerar i temperaturer på +5°C till +35°C.

Avfuktaren har en inbyggd vattentank med en kapacitet på 10,4 liter, och har man tillgång till ett avlopp så är det även möjligt att ansluta en slang. Observera dock att slang ej ingår. Om du använder tanken, så kommer maskinen automatiskt att sluta arbeta när den är full. En liten lampa meddelar dig om detta.

Modellen har två olika hastighetssteg för avfuktning, så du kan lätt ställa in detta efter behov. Vid 20 °C och 70% relativ luftfuktighet har avfuktaren en kapacitet på 6,7 liter per dygn, och effekten vid samma temperatur och luftfuktighet är 180 W i timmen, motsvarande 4,3 kWh. Avfuktaren har en ljudnivå på mellan 38-58 dB, beroende på vilken inställning du väljer att köra på. I förhållande till hur effektiv maskinen är, så är detta mycket lågt.

Avfuktaren levereras med ett effektivt antimögelfilter, även kallat ett SMF-filter, som ser till att fånga upp damm, mögelsporer, och andra partiklar som är skadliga för ditt inomhusklimat, och filtret skyddar samtidigt själva avfuktaren mot damm. Om du bara registrerar ditt köp av avfuktare hos Woods, och kommer ihåg att byta filter minst en gång om året, så får du sex års garanti på maskinen. Du kan läsa mer om garantiprogrammet och registrera din avfuktare här.

Därför är Woods DS15F ett bra val
Med DS15F får du en effektiv och energisnål avfuktare, i förhållande till den mängd fukt den avlägsnar i timmen. Maskinens relativt låga kompressorkraft är också dess styrka, och den kan cirkulera luften även vid låga takhöjder, så som matkällare, och avfukta luften jämnt och effektivt. Avfuktaren avlägsnar överflödig fukt, samtidigt som den även har en “värmepump”-effekt, där den avger mer värme under drift, än vad den förbrukar i energi. Allt som allt får du med Woods DS15F en effektiv och driftsäker avfuktare i medelklass, både vad gäller storlek, effektivitet, och pris.

Utvalda fördelar med Woods DS15F:

🔵 Automatisk avfrostning
🔵 Värmepump-effekt
🔵 Arbetsområde på 100 kvm
🔵 Möjlighet till 6 års garanti
🔵 Två hastighetsinställningar

Här nedan kan du se en kort presentationsvideo av Woods DS15F:


Goda råd inför ditt val av luftavfuktare

När du ska välja din avfuktare är det viktigt att avgöra vilket behov du har. Oftast är det faktorer som arbetsområdets storlek som är avgörande för det slutliga valet av avfuktare. Dock är det också viktigt att veta i vilken temperatur avfuktaren ska arbeta.

Som standard, så fungerar de allra flesta luftavfuktare för privat bruk i temperaturer från +5°C till +35°C. Avfuktare som kan arbeta i denna temperatur är kondensavfuktare. De fungerar genom att fukt åtskiljs och avlägsnas från luften, genom att vattenånga kyls av till flytande form. I praktiken blir luften förd genom avfuktaren och över kompressorns kylande kopparspolar, och därmed frigörs vattnet i luften. Vattnet rinner från spolarna till antingen avfuktarens vattentank, eller ut genom en slang och ner i avloppet. Därefter blåses avfuktad och torr luft ut i rummet.

Om du har behov av en avfuktare som fungerar i temperaturer under +5°C, så är det viktigt att du får hjälp av en specialist, då detta kräver en särskild typ av luftavfuktare. De flesta typer av avfuktare för privat bruk är kondensavfuktare, men dessa kan inte köras vid lägre temperaturer.

Om du till exempel behöver avfukta ett ouppvärmt garage eller stall, där det är frostfritt, men där temperaturen periodiskt kan falla under noll, så kan en absorptionsavfuktare vara det rätta valet. Absorptionstekniken skiljer sig från kondensavfuktare genom att den kan köras vid låga temperaturer och därmed är de särskilt lämpliga för avfuktning vid pågående byggen. En absorptionsavfuktare fungerar genom att den drar fukten ur luften via en kombination av en speciell rotor och ett värmeelement.

Här kan du se hur absorptionsavfuktare fungerar.


Så får du ut mest av din luftavfuktare

Om du har ett område i ditt hem med ett allvarligt fuktproblem, så är en avfuktare utan tvekan den bästa och mest effektiva lösningen. Det är viktigt att du använder avfuktaren ensam, och inte samtidigt värmer upp lokalen, då uppvärmning kan skapa mer vattenånga i luften, vilket kommer att hålla den relativa luftfuktigheten hög.

Det är inte bara valet av den rätta luftavfuktaren som är viktigt, utan även placeringen i arbetsområdet är av betydelse. Det är viktigt att din avfuktare står på ett stabilt underlag, och helst i mitten av den lokal som du vill avfukta. Därefter är det också viktigt att all ventilation och alla fönster är stängda. Annars riskerar du att fuktig luft tränger in utifrån, och att avfuktningsprocessen blir ännu längre än nödvändigt. Om möjligt, så är det också en bra idé att ställa din avfuktare så högt som möjligt, då fuktig luft stiger. Det är också viktigt att luften i arbetsområdet cirkulerar, annars riskerar du att det bara är luften runt själva avfuktaren som blir avfuktad.

En annan punkt som också är mycket viktig, särskilt vid vattenskador, är att du inte får låta avfuktaren köra för länge. Som tumregel ska en avfuktare köra tills det är 12-15 % fukt kvar i byggmaterial, och därefter ska den stängas av. Om fuktnivån sjunker under 12-15 %, så kan det leda till problem, särskilt i träkonstruktioner, som kan spricka om de blir för torra. Danska Bostadsägarnas Kunskapscenter Bolius har tagit fram en 10-stegs guide till vad du bör göra, om du råkar ut för en fukt- och/eller vattenskada. Du hittar guiden här.


Så kan du göra din bostad mindre fuktig

Förutom att investera i en luftavfuktare, finns det flera små saker du med fördel kan göra för att sänka fuktigheten i ditt hem.

Torka din tvätt utomhus

Tvätt är en en av de vanligaste orsakerna till ett fuktigt inomhusklimat i vardagen. En tvättmaskin med omkring 4-6 kg tvätt på en vanlig ställning avger normalt upp till 2,5 liter vatten, som blir hängande i luften i hemmet. Forskning på området har även visat att torkning av tvätt inomhus under längre tidsperioder kan utgöra en hälsorisk, och kan vara direkt farligt för allergiker och astmatiker.

De dryga två literna fukt som friges från våt tvätt ger nämligen riktigt gynnsamma villkor för dammkvalster, så de kan öka avsevärt i antal, och det ökar även risken för mögel i hemmet. Om tvätt ska torkas inomhus är det viktigt att det sker i ett rum med både värme och ventilation. Håll även dörren till rummet där tvätten hänger stängd, så att du undviker att fukten sprids i hela huset.

När det regnar är det självklart inte praktiskt att torka tvätt utomhus, om inte torkstället är övertäckt. En varm och gassande solskensdag skapar helt optimala torkningsförhållanden, men det behöver inte vara sommar för att du ska kunna torka tvätt utomhus, du kan även göra det om vintern. Temperaturen påverkar naturligtvis tiden av torkningen, men det är inte avgörande för om tvätten blir torr eller ej. När tvätten torkar i minusgrader, sker det i flera steg. Precis när den våta tvätten hängs ut kommer en del av vattnet i tyget att förångas, medan det resterande fryser till is – och tyget blir helt stelt. Därnäst sker torkningen genom att iskristallerna i tyget förångas, och när tvätten är helt torr, försvinner stelheten igen.

Ett problem med att torka tätt om vintern kan vara att dagarna inte är långa nog för att tyget ska hinna bli helt torrt innan du är tvungen att ta in det. Den torktid som tvätten fått utomhus, förkortar eller avlägsnar dock fortfarande torktiden i torktumlaren eller på torkställningen, vilket gagnar både ditt hem, din plånbok, och miljön. Det viktigaste att vara uppmärksam på när du torkar tvätt utomhus är därför inte temperaturen, utan snarare daggpunktstemperaturen. Om luftens temperatur ligger mycket nära daggpunktstemperaturen, så kommer luften nämligen att vara mättad med fukt, och din tvätt kommer att torka mycket långsamt, eller inte alls. Danska Bolius har skapat en liten guide till det mest optimala vädret för torkning av tvätt. Du kan läsa mer här.

Det bästa för både miljö och elräkning är naturligtvis att torka tvätten utomhus. Därmed sparar du nämligen både på strömmen, CO2, och du undviker fukt i hemmet. Det danska Energisällskapet NRGi har tagit fram en guide till att uppnå bra tork-vanor för dig och ditt hem. Du kan läsa mer här.

Vädra

Det bästa du kan göra för att upprätthålla ett bra inomhusklimat är att vädra. Enligt Råd & Rön, så tillbringar vi upp till 90 % av vår tid inomhus, och ofta i ett dåligt inomhusklimat. Särskilt stearinljus, matlagning, rökning, långa duschar och partiklar från plast och elektronik bidrar till att försämra kvaliteten av luften i våra hem. Idag är nya hus ofta mycket energieffektiva och välisolerade, vilket bidrar ytterligare till ett dåligt inomhusklimat. Det uppstår helt enkelt en konflikt mellan att spara energi och att ha en bra inomhusmiljö. Ser man inte själv till att vädra, kommer det inte in någon fräsch luft i hemmet, och fukt tar sig inte ut ur hemmet.

Håll ett öga på fuktigheten i din bostad

Luftfuktighet är helt enkelt ett mått för hur mycket vattenånga luften innehåller. Det är svårt att säga precis vilken nivå av luftfuktighet som är den bästa, men precis som för låg luftfuktighet kan medföra stora besvär, kan en för hög luftfuktighet i hemmet också vara ett problem. Hög luftfuktighet kan nämligen leda till flera allvarliga saker, som mögel och fuktskador, och det kan även orsaka huvudvärk och allergi.

Det danska Astma och Allergiförbundet poängterar också vikten av att din bostads luftfuktighet varken blir för hög eller för låg. Om du upplever en eller flera av följande punkter, så bör du vara uppmärksam på fuktigheten i din bostad:

1) Det är mer än 2 cm dagg på insidan av isolerande fönster
2) Fönstrens bottenlister är fuktiga eller missfärgade
3) Tapeter sitter löst och färg flagnar
4) Det luktar mögel eller instängt

För att få bort fukten från din bostad är det i de flesta fall tillräckligt att vädra ut minst tre gånger dagligen. I vissa hem kan det dock vara nödvändigt att installera ett ventilationssystem, som automatiskt byter ut hemmets luft flera gånger om dagen. Om du har haft en vattenskada i bostaden är det naturligtvis större risk för fukt, och här rekommenderas användning av en luftavfuktare, tills man har uppnått en normal luftfuktighet igen.

Danska Bolius har gjort en guide till hur du minimerar dagg och kondens på fönster:

För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt gäller det naturligtvis att vädra, både grundligt och ofta, liksom det även är viktigt att städa ordentligt. Om städning och vädring inte är tillräckligt, kan det för många vara en bra idé att komplettera med en luftrenare. Om du funderar på att investera i en luftrenare, eller om du är nyfiken på vad de kan göra, så kan du med fördel läsa Konsumentmagasinets stora guide till luftrenare.


Luftavfuktare test – Dessa källor har vi gått igenom:

Villalivet.se 🇸🇪
Den svenska bostadstidningen Villalivet.se har gått igenom totalt sex modeller av luftavfuktare. Alla modeller testades vad gäller avfuktningskapacitet, effektivitet, energiförbrukning, användarvänlighet, och ljudnivå. Du kan läsa hela testet gratis här.

Dinside.no 🇳🇴
Den oberoende norska tidningen har genomfört ett test, där de bedömde 11 olika avfuktare. De olika modellerna testades vad gäller kapacitet, effektivitet, och användarvänlighet. Testet avslöjade i synnerhet en stor skillnad mellan de olika modellernas samband mellan effektivitet och energiförbrukning. Du kan läsa hela testet gratis här.

De Svenske Energimyndigheder 🇸🇪
Den svenska Energimyndigheten har testat flera modeller av avfuktare vad gäller deras effektivitet och kapacitet, samt bedömt modellernas användarvänlighet. Användarvänligheten bedömdes utifrån hur enkelt det var att komma igång med att använda och ställa in maskinen, tömma kondensbehållaren, och byta filter. Du kan läsa hela texten gratis här.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten klikk.no genomför hundratals tester varje år. De har bland annat genomfört ett test av luftavfuktare, där modellerna bedöms vad gäller kapacitet, användarvänlighet, och strömförbrukning. Du kan läsa hela testet gratis här.

Användarrecensioner 🇸🇪
I granskningen av avfuktare har Konsumentmagasinet också tittat på konsumenternas egna recensioner, bland annat på www.whiteaway.se. Fördelen med dessa recensioner är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod, och även utgår från en konkret vardag, eller ett fuktproblem hos en “riktig” familj. Nackdelen med de officiella testerna är ofta att de i regel utförs över en kort tidsperiod, och att de vanligtvis bara testar kontroll och funktioner, och inte nödvändigtvis avfuktarens drift över en längre tid.