Luftavfuktare bäst i test – Här är de bästa luftavfuktarna enligt tester

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Har du problem med hög luftfuktighet eller direkt fukt i hemmet? Då en luftavfuktare vara en bra lösning på problemet. Marknaden för luftavfuktare är dock stor, och det är lätt att bli vilseledd av teknisk information.

Nedan har vi samlat de bästa och mest prisbelönta modellerna på marknaden just nu, så att du enkelt kan skapa dig en överblick över vilka produkter som finns.

När du ska välja din luftavfuktare är det bra att utgå från hur stort område avfuktaren ska täcka, eftersom det är där du kan se de största skillnaderna mellan olika luftavfuktare för privat bruk. Det är också viktigt att veta vilken temperatur luftavfuktaren ska arbeta i, då detta är en avgörande faktor för vilken typ av avfuktare som passar dig och ditt hem.

Du måste tänka på detta innan du köper en luftavfuktare:

 • Kapacitet: Om du har en extremt hög luftfuktighet eller ska använda avfuktaren i ett större rum bör du skaffa en större modell med en stor kapacitet. Vattenbehållaren måste kunna rymma en hel del vatten. Om du skaffar en allt för liten luftavfuktare kommer du att behöva tömma behållaren flera gånger per dag, vilket är ganska irriterande.
 • Rumsstorleken: Innan du kan välja rätt luftavfuktare måste du först veta hur stort området den ska täcka är. Ju större området är, desto större och kraftfullare behöver avfuktaren vara.
 • Priset: Låt inte priset på en luftavfuktare vara avgörande i ditt val. En riktigt billig modell är inte nödvändigtvis sämre än en dyrare modell, eller tvärtom. Jämför gärna flera olika luftavfuktare med varandra för att hitta den som passar dina behov bäst. Priset ska alltså inte vara den avgörande faktorn i ditt val.
 • Typer: Vilken miljö din luftavfuktare kommer att placeras i påverkar valet kring vilken modell som är bäst för dig att satsa på. På uppvärmda platser är kondensavfuktare gynnsamma, i garage kan kombiavfuktare göra susen och vid husgrunder blir sorptionsavfuktare perfekta. Kolla upp alla de olika typerna som finns så att din luftavfuktare passar på platsen där den ska installeras.
 • Recensioner och tester: För att få reda på vilka produkter som lever upp till sina kvalitetspåståenden bör du ta en närmare titt på recensioner från både konsumenter och experter. De har erfarenhet av avfuktaren i praktiken och kan förse dig med viktig information.

arrow-more

Observera att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Woods MRD-10

Konsumentmagasinet rekommenderar

Prisvärd användarfavorit

Konsumentmagasinets-favorit

Avfuktaren MRD-10 är ännu en toppmodell från Woods. Till skillnad från många av de andra modellerna från Woods är detta en liten och kompakt luftavfuktare, och särskilt lämplig för mindre ytor som källarrum och badrum. Modellen har ännu inte ingått i några officiella tester, men om man tittar närmare på användarrecensioner är det tydligt att denna modell är väldigt populär. Den har uteslutande fått bra recensioner och betyg, bland annat för att vara mycket effektiv och enkel att använda.

Avfuktaren har ett maximalt arbetsområde på 40 kvm, och en inbyggd vattentank på 2,7 liter, så att du slipper vara beroende av ett avlopp. När tanken är full slutar avfuktaren automatiskt att arbeta. Om du har tillgång till ett avlopp kan du även ansluta en slang, så att du får en direkt avledning av vatten från avfuktaren.

MRD-10 är särskilt populär bland användarna, och flera påpekar att luftavfuktaren är både effektiv och användarvänlig. Flera användare framhäver också att luftavfuktaren är lätt att placera ut i hemmet, tack vare maskinens kompakta konstruktion och relativt låga ljudnivå. Den är både lätt att flytta runt och att stoppa undan, och dessutom så pass kompakt att du enkelt kan ta med den både i husbilen och på båten.

Luftavfuktaren har ett toppmonterat handtag som lätt kan fällas upp, vilket ger dig ett praktiskt sätt att flytta runt maskinen på. Dessutom väger den inte mer än nio kilo, vilket jämfört med många andra luftavfuktare är ganska lite. MRD-10 har utblåset på toppen, så att den varma luften cirkuleras runt i rummet, samtidigt som ett tvättbart luftfilter ser till att besvärande luftpartiklar fångas upp i maskinen. Enligt tillverkaren har avfuktaren också en “värmepump”-effekt, då den avger mer värme vid användning än vad den förbrukar i energi.

Modellen har en inbyggd hygrostat där du enkelt anger hur du vill att luftfuktigheten ska vara. När nivån är nådd stängs avfuktaren automatiskt av, och om luftfuktigheten stiger igen startar maskinen igen. Detta är en riktigt bra funktion både vad gäller att säkerställa att man uppnår en bestämd nivå av luftfuktighet, men även för att minimera strömförbrukningen. Du kan även välja om du hellre vill ha en kontinuerlig avfuktning istället för en bestämd nivå. Modellen fungerar i temperaturer på +5°C till +35°C, och om temperaturen sjunker under +5°C stängs luftavfuktaren av automatiskt. Om temperaturen sedan stiger till över +5°C startar avfuktaren automatiskt igen.

Avfuktaren arbetar med en låg ljudnivå på bara 46 dB, och har vid 20 °C och 70% relativ luftfuktighet en kapacitet på 5,1 liter per dygn. Maskinen har ett enda hastighetsläge.

Därför är Woods MRD-10 ett bra val

Denna luftavfuktare är särskilt lämplig för mindre ytor, eller för ett behov av en luftfuktare som lätt kan transporteras och flyttas runt. Modellen är både mycket liten och kompakt i sin design, och tack vare det praktiska handtaget på toppen är luftavfuktaren extra hanterbar och lätt att flytta runt. Detta är bra om du ska bära den upp och ner för trappor, eller ta med den till exempelvis sommarstugan. Vanligtvis är avfuktare bara försedda med hjul, samtidigt som de ofta är mycket tunga. Trots sin kompakta storlek är denna luftavfuktare mycket effektiv. Så bara för att du väljer en liten avfuktare behöver du inte kompromissa på effektiviteten.

Fördelar

 • Praktiskt handtag på toppen
 • Kompakt design
 • Effektiv avfuktning av mindre områden
 • Lätt att transportera
Nackdelar

 • Ett mindre maximalt arbetsområde

Utvalda specifikationer:
Max arbetsområde: 40 m2
Avfuktning vid 35 grader C och 80% R.F: 14 liter/24h
Tankvolym: 2.7 liter
Ljudnivå: 48 dB(A)
Vikt: 10 kg
Antal nivåer: 4
Arbetsområde på 40 kvm

Nedan finns en kort presentationsvideo av Woods MRD-10:


Woods AD20 Hybrid

Bästa kombinerade avfuktare och luftrenare

Kombinerad avfuktare och luftrenare

Bästa-premiumvalWoods AD20 Hybrid

.
Modellen Woods AD20 Hybrid skiljer sig lite från de andra modellerna i den här artikeln. De andra är nämligen vanliga luftavfuktare, medan Woods AD20 Hybrid är en hybridmodell som både fungerar som avfuktare och luftrenare.

Woods AD20 Hybrid mäter 61,7 cm (h) x 30 cm (b) x 34,3 cm (d) och väger 11 kg. Woods AD20 Hybrid är alltså en lite högre modell som inte väger särskilt mycket.

2-i-1-modell

Woods AD20 Hybrid har en neutral och slank design i en vit färg, och den är en slags 2-i-1-modell. Woods AD20 Hybrid fungerar nämligen både som avfuktare och som luftrenare, och modellen fokuserar på att få bort både damm och fukt. Båda dessa faktorer kan nämligen påverka hälsan negativt. För den vanliga konsumenten innebär detta helt enkelt att Woods AD20 Hybrid är en hybridmodell som garanterar bästa möjliga inomhusklimat. Modellen visar dessutom vad utrymmet har för luftkvalitet, och den mäter då både partikelnivå och fukt.

För relativt stora utrymmen

Woods AD20 Hybrid är designad för att kunna avfukta luften i utrymmen på upp till 80 kvadratmeter, vilket är en hel del. Det innebär att den här modellen kan upprätthålla en låg luftfuktighet i så gott som hela källaren, och Woods AD20 Hybrid kan även vara bra att ha på vinden. Woods AD20 Hybrid fungerar nämligen i en rumstemperatur på 10-32 grader, och den har därmed ett bra arbetsintervall. Det här är dessutom en effektiv modell, och man kan välja mellan fyra olika nivåer beroende på hur fuktigt utrymmet är. Man kan även välja om maskinen ska utföra både luftrening och avfuktning eller enbart luftrening.

Tyst modell 

Woods AD20 Hybrid är utformad för att ge minimalt med ljud ifrån sig, och modellen har därför en relativt låg ljudnivå på 48 dB. För användaren innebär detta att du inte kommer att störas av buller från avfuktaren varken under dagen eller på natten.

Woods AD20 Hybrid samlar fukten från luften i en vattentank som rymmer fyra liter. Det finns sensorer som känner av när tanken är full, och maskinen avbryter då avfuktningen tills tanken är tömd igen.

Fördelar

 • 2-i-1-modell
 • Inbyggd sensor som mäter både luftkvalitet och luftfuktighet
 • Kan användas i utrymmen på upp till 80 kvadratmeter
 • Fyra nivåer för avfuktning
Nackdelar

 • Högre prisklass

Utvalda specifikationer:
Max arbetsområde: 100 m2
Avfuktning vid 35 grader C och 80% R.F: 20 liter/24h
Tankvolym: 4 liter
Ljudnivå: 48 dB(A)
Vikt: 11 kg
Antal nivåer: 4
Låg ljudnivå på 48 dB


MEACO DD8L 

Bästa luftavfuktare i portabel storlek

Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
3,9 av 5 stjärnor baserat på 70 recensioner hos Pricerunner.se
Utsedd till ”Amazon’s Choice” hos brittiska Amazon.co.uk
4,5 av 5 stjärnor hos det specialiserade brittiska magasinet dehumidifier-reviews.co.uk

MEACO DD8L

 

 

 

Den här smarta lilla avfuktaren har fått riktigt fina recensioner av både testmagasin och konsumenter. Modellen får framförallt beröm för att den är liten och lätt att flytta på samtidigt som den är väldigt effektiv i både varma och kalla utrymmen. Det här är alltså en bra allround-avfuktare som kan användas i både badrum, fuktiga källare, kalla verkstäder och där torkställningen med tvätten står. Den är helt klart värd att överväga om du behöver en avfuktare som kan göra lite allt möjligt.

Om MEACO DD8L

Den största fördelen med MEACO DD8L är den kompakta storleken och den imponerande låga vikten på 6,2 kg. Detta är ungefär hälften så mycket som jämförbara avfuktare brukar väga. Den här modellen är därför enklare att flytta på jämfört med många konkurrenter på marknaden. Ljudnivån på 40 dB är också imponerande låg, och kommer varken att störa eller dra uppmärksamhet till sig.

Effektiviteten går inte heller att klaga på. MEACO DD8L kan nämligen avlägsna upp till åtta liter vatten från luften på ett dygn, både i varma och kalla miljöer. Många andra avfuktare fungerar bara bra i antingen kyla eller värme, och därför imponeras experterna av effektiviteten hos den här lilla modellen. Testmagasinet Which berättar att energiförbrukningen varken är särskilt hög eller låg, utan faller inom genomsnittet. 

I allmänhet är både experter och konsumenter väldigt positiva till den här luftavfuktaren. Den mindre designen innebär givetvis att vattentanken är ganska liten. Den rymmer två liter och behöver därför tömmas med jämna mellanrum, särskilt om maskinen står i ett väldigt fuktigt rum. Avfuktaren har ingen skärm, men med de analoga knapparna har du fortfarande möjlighet att justera inställningarna. 

Hos det engelska magasinet Dehumidifier-reviews får MEACO DD8L framförallt beröm för sina fyra inställningar, vilka är anpassade till förhållanden som anses vara optimala. Luftfuktigheten kan ställas in på antingen 60 %, vilket är mest ekonomiskt, 50 %, vilket anses vara optimalt, eller 40 %, vilket fungerar bäst när det är kallare än 5 °C ute. Det finns även ett klädtorkningsprogram på 35 % som är perfekt när du torkar tvätt inomhus.

Något som skiljer MEACO DD8L från andra avfuktare är att den automatiskt startar och stänger av den lilla fläkten vid behov. Detta sparar ström och gör även att maskinen håller längre. 

MEACO DD8L vs. marknaden

En positiv skillnad mellan den här avfuktaren och resten av marknaden är att den har en liten och portabel design. Ljudnivån är inte heller något att klaga på, och designen är ganska simpel och elegant. De olika inställningarna och det praktiska klädtorkningsprogrammet gör också den här modellen till en riktigt fin maskin. Slutligen finns det inte många små maskiner som denna som kan hantera ett så stort temperaturspann så pass effektivt. MEACO DD8L är därför ett riktigt bra alternativ om du behöver en mångsidig avfuktare som ska användas lite varstans.  

Fördelar

 • Extra portabel med en vikt på bara 6,2 kg
 • Otroligt tystgående (40 dB)
 • Effektiv i både höga och låga temperaturer
 • Många praktiska inställningar
Nackdelar

 • Högre prisklass
 • Använder mycket ström

Utvalda specifikationer
Kapacitet: 8 liter per dag
Tank: 2 liter
Temperaturspann: 1-37 °C
Arbetsområde: Upp till 5 rum
Nominellt luftflöde: 115 m³/timme
Fläkthastigheter: 3
Filter: Tvättbart filter, antibakteriellt filter
Digital skärm: Nej
Kontroller: Analoga knappar
Dimensioner: 50 cm x 35 cm x 20 cm (H x B x D)
Vikt: 6,2 kg
Med ett litet handtag


Eeese Adam 

Bästa luftavfuktare för större utrymmen

5 av 5 stjärnor av kunderna hos den danska återförsäljaren Whiteaway.com 
4,5 av 5 stjärnor av kunderna hos den danska återförsäljaren Coop.dk

Eeese Adam 

.
Luftavfuktaren Eeese Adam har inte varit med i några experttester. Vi har dock valt att inkludera den här modellen ändå eftersom att den är något av en konsumentfavorit. Vi har tittat närmare på kundomdömen och recensioner hos de danska återförsäljarna Whiteaway.com och Coop.dk, och i allmänhet är användarna väldigt nöjda.

Stort arbetsområde

Eeese Adam är ett bra alternativ om man vill ha en avfuktare eller luftkylare som fungerar i större utrymmen. Den här modellen har nämligen ett arbetsområde på upp till 100 kvadratmeter. Detta innebär att modellen kan användas i alla slags bostäder, men den är särskilt fördelaktig i stora hem. Den fungerar till exempel bra i stora källare som har problem med fukt, klimat och temperatur. Avfuktaren är dessutom enkel vad gäller både användning och utseende. Den har nämligen en avlång och smal utformning som inte gör mycket väsen av sig.

Den här modellen är som sagt enkel att använda, och inställningarna styrs direkt från kontrollpanelen som sitter högst upp på maskinen. Denna panel utgörs av lättförståeliga knappar med tydligt angivna funktioner. Där kan man bland annat kontrollera hastigheten. Denna avgör hur mycket avfuktaren arbetar och därmed även hur stor kyleffekt man får. Det finns två olika hastighetslägen. Modellen har även en smart timer som kan användas för att ställa in när avfuktaren ska vara igång.

Diskret modell

Utöver det enkla utseendet är Eeese Adam i allmänhet skapad för att vara diskret och osynlig. Detta innebär att modellen inte väsnas särskilt mycket. Med en ljudnivå på ungefär 42 dB kan man faktiskt knappt höra att den är igång. Detta är extra fördelaktigt under natten om man vill använda maskinen för att kyla ner eller avfukta sovrummet.

Modellen har en tank som rymmer 5 liter vatten, och den kan avlägsna ungefär 20 liter vatten från luften varje dag. Det finns även ett modernt filter som ser till att man får ett så bra inomhusklimat som möjligt. Maskinen kan dessutom arbeta i temperaturer från 5 till 35 grader. Detta temperaturspann säkerställer att avfuktaren även kan användas i källaren och på vinden.

Användarna: Värd varenda krona

Eeese Adam har som sagt inte testats av några expertkällor. Den är däremot en favorit bland användarna. I recensioner framhäver de flera olika aspekter med den här modellen, till exempel att den ger mycket valuta för pengarna samt att den är effektiv och användarvänlig.

En person skriver till exempel att de har den i källaren där de hänger upp tvätten. De berättar att tvätten torkar snabbare än förr, men det viktigaste är enligt dem att maskinen håller källaren torr och behaglig utan att väsnas.

Fördelar

 • Stort arbetsområde
 • Enkel
 • Perfekt för stora hus – även på vinden och i källaren
 • Två hastighetslägen
 • Tystgående
Nackdelar

 • Svårt att använda app
 • Tung

Utvalda specifikationer
Märke: Eeese
Typ: Avfuktare/luftkylare
Höjd: 54,0 cm
Bredd: 33,5 cm
Djup: 28,5 cm
Vikt: 14,5 kg
Tank: 5 liter
Arbetsområde: Upp till 100 kvadratmeter
Temperaturspann: 5-35 °C
Effekt: 260 watt
Antal hastighetslägen: 2
Ljudnivå: 42 dB
Timer: Ja 

Tips och råd inför köp av luftavfuktare

När du ska välja din luftavfuktare är det viktigt att avgöra vilka behov du har av en luftavfuktare. Oftast är det faktorer som arbetsområdets storlek som är avgörande för det slutliga valet av avfuktare. Dessutom är det viktigt att veta i vilken temperatur avfuktaren kommer att användas.

Som standard fungerar de allra flesta luftavfuktare för privat bruk i temperaturer från +5°C till +35°C. Avfuktare som kan arbeta i denna temperatur är kondensavfuktare. De fungerar genom att fukt åtskiljs och avlägsnas från luften, genom att vattenånga kyls av till flytande form. I praktiken blir luften förd genom avfuktaren och över kompressorns kylande kopparspolar, och därmed frigörs vattnet i luften. Vattnet rinner från spolarna till antingen avfuktarens vattentank, eller ut genom en slang och ner i avloppet. Därefter blåses avfuktad och torr luft ut i rummet.

Om du har behov av en avfuktare som fungerar i temperaturer under +5°C, så är det viktigt att du får hjälp av en specialist, då detta kräver en särskild typ av luftavfuktare. De flesta typer av avfuktare för privat bruk är kondensavfuktare, men dessa kan inte köras vid lägre temperaturer.

Om du till exempel behöver avfukta ett ouppvärmt garage eller stall, där det är frostfritt, men där temperaturen periodiskt kan falla under noll, så kan en absorptionsavfuktare vara det rätta valet. Absorptionstekniken skiljer sig från kondensavfuktare genom att den kan köras vid låga temperaturer och därmed är de särskilt lämpliga för avfuktning vid pågående byggen. En absorptionsavfuktare fungerar genom att den drar fukten ur luften via en kombination av en speciell rotor och ett värmeelement.

Här kan du se hur absorptionsavfuktare fungerar:


Så får du ut det mesta av din luftavfuktare

Om du har ett område i ditt hem med ett allvarligt fuktproblem, så är en avfuktare utan tvekan den bästa och mest effektiva lösningen. Det är viktigt att du använder avfuktaren ensam, och inte samtidigt värmer upp lokalen, då uppvärmning kan skapa mer vattenånga i luften, vilket kommer att hålla den relativa luftfuktigheten hög.

Det är inte bara valet av den rätta luftavfuktaren som är viktigt, utan även placeringen i arbetsområdet är av betydelse. Det är viktigt att din avfuktare står på ett stabilt underlag, och helst i mitten av den lokal som du vill avfukta. Därefter är det också viktigt att all ventilation och alla fönster är stängda. Annars riskerar du att fuktig luft tränger in utifrån, och att avfuktningsprocessen blir ännu längre än nödvändigt. Om möjligt, så är det också en bra idé att ställa din avfuktare så högt som möjligt, då fuktig luft stiger. Det är också viktigt att luften i arbetsområdet cirkulerar, annars riskerar du att det bara är luften runt själva avfuktaren som blir avfuktad.

En annan punkt som också är mycket viktig, särskilt vid vattenskador, är att du inte får låta avfuktaren köra för länge. Som tumregel ska en avfuktare köra tills det är 12-15 % fukt kvar i byggmaterial, och därefter ska den stängas av. Om fuktnivån sjunker under 12-15 %, så kan det leda till problem, särskilt i träkonstruktioner, som kan spricka om de blir för torra. Danska Bostadsägarnas Kunskapscenter Bolius har tagit fram en 10-stegs guide till vad du bör göra, om du råkar ut för en fukt- och/eller vattenskada. Du hittar guiden här.


Så fungerar en avfuktare

En avfuktare är en maskin som skapar ett bättre inomhusklimat genom att ta bort fukt ur luften.

En för hög luftfuktighet inomhus kan nämligen skapa allmänna hälsoproblem, men det ger även bättre förhållanden för både mögel och mikroorganismer – till exempel dammkvalster. Om man har fuktproblem hemma är det därför bra att skaffa en avfuktare.

En avfuktare ser ut som en kantig eller lite rundad låda som ska anslutas till ett eluttag, och när man sedan startar maskinen analyserar den luften och avlägsnar fukten ur utrymmet. Fukten sugs helt enkelt in i maskinen, och sedan leds vattnet antingen ner direkt i avloppet eller i en vattentank.

Fuktproblem är särskilt vanliga i källare och sommarstugor, och värst är det under vintern.

Den här Youtube-videon från Wood’s visar vilka problem en hög luftfuktighet kan leda till, och förklarar sedan hur en avfuktare kan avhjälpa dessa problem.


Kan jag avfukta själv efter ett skyfall?

Ibland kommer det skyfall som orsakar översvämningar i källare, och om man har oturen att drabbas av detta skriver danska Bolius.dk att det är bra att skaffa en avfuktare och påbörja avfuktningen själv.

Avfukta källaren på en gång

Bolius.dk skriver att man inte ska vänta på hjälp från försäkringsbolaget om man har fått en vattenskada. Man ska istället se till att komma igång med att reparera skadan snabbt, inte minst för sin egen skull.

För att tydliggöra förklarar experterna att en våt källare faktiskt kan drabbas av mögel på bara en vecka om man inte gör något åt problemet.

Bolius.dk går här igenom vad man ska göra om man råkar ut för en översvämmad källare:

Steg1: Ta bort allt som är blött – både isolering, inredning och mattor.

Steg2: Skaffa en eller flera avfuktare för att allt ska torka snabbt. Luftfuktigheten ska helst sänkas till 35-40 % för att byggmaterialen ska kunna torka.

Steg3: Stäng alla fönster i källaren. Luftfuktigheten är ofta högre utomhus, och det gäller att sänka luftfuktigheten så mycket som möjligt i källaren.

Steg4: Stäng av värmen. Värme gör visserligen att saker torkar snabbare, men bakterietillväxt går också snabbare ju varmare det är. Denna tillväxt innefattar alla mikrobiologiska processer – även svamp och mögel.

Steg5: Låt avfuktaren arbeta tills byggmaterialen har en fuktnivå på 12-15 %. Sedan ska det inte torka mer, eftersom att materialen kan spricka om de torkar för mycket.

Steg6: Ha tålamod. Det kan utan problem ta tre till fyra veckor att bli av med fukten. Prata gärna med en skadeservice för att ta reda på hur många och hur stora avfuktare du behöver.

Man kan både hyra och köpa avfuktare, och även om det kan kännas som stora utgifter skriver Bolius.dk att försäkringen oftast täcker utgifterna – även de ökade elkostnaderna som uppstår när man kör en eller flera avfuktare.

Avfuktare drar nämligen otroligt mycket ström, och därför kan det snabbt bli stora summor om man använder flera avfuktare.

Olika typer av avfuktare

Bolius.dk skriver att avfuktare finns i alla möjliga storlekar. De minsta modellerna har en effekt på 150-500 watt, och dessa räcker för medelstora källare som redan har en normal luftfuktighet.

Det finns även riktigt stora modeller med en effekt på upp till 8 kW, och dessa används professionellt för att avfukta stora utrymmen som drabbats av vattenskador.


En fuktig inomhusmiljö ger bättre villkor för dammkvalster

Dammkvalster är en av de vanligaste orsakerna till allergi i nordiska hem, och kvalstren mår ofta bra i bostäder med mycket celler från människor och djur att leva på.

Särskilt sängen erbjuder en bra livsmiljö för dessa mikroorganismer. Där är det nämligen både varmt och fuktigt, och det finns massor av döda celler från oss som sover där.

Dammkvalster trivs bra i fuktiga miljöer

DammkvalsterBolius.dk skriver att det finns många åtgärder som man själv kan göra för att minska antalet dammkvalster, och de förklarar att fukt och städning är avgörande faktorer för hur bra kvalstren trivs. I de flesta bostäder kan man motverka en för hög luftfuktighet genom att vädra regelbundet, gärna ett par gånger per dag och med korsdrag, samt hålla en bra temperatur hemma.

Man bör sträva efter en luftfuktighet på 45 %, eftersom att detta gör att kvalstren torkar ut och dör, och temperaturen ska gärna vara minst 20 grader i alla rum.

Tänk på att luftfuktigheten stiger när man lagar mat, badar, duschar eller skurar golv, och vid dessa tillfällen bör man därför vädra extra ordentligt.

Om man har problem med en hög luftfuktighet, och kanske även bor i ett gammalt hus, kan man få en dålig inomhusmiljö. Då kan man även skaffa en avfuktare som avlägsnar fukten från luften, och på så vis hålls luftfuktigheten på en låg nivå.

Vad är dammkvalster?

Naturhistoriska riksmuseet skriver att dammkvalster är små djur som är ca 0,2-1,0 millimeter långa. Kvalstren lever ungefär en månad, och en hona kan lägga mellan 50 och 100 ägg under sin livstid. De äter avfallna hudflagor och finns oftast i våra sängar och mattor.

dammkvalster

De finns framför allt i södra och mellersta Sverige, men kan även finnas längre norrut. Det är nämligen inomhusklimatet som påverkar förekomsten av kvalster, inte var i landet man bor. Kvalster trivs bäst i rumstemperatur och i en luftfuktighet på 60-80 %.

Kvalstren i sig orsakar inte allergi, men deras spillning innehåller allergiframkallande ämnen och kan ge besvär som hosta, rinnande ögon och andningssvårigheter. Spillningen fortsätter dessutom att vara allergen länge efter att kvalstret har dött.


Fukt kan leda till mögelangrepp

fuktEn för hög luftfuktighet kan dock inte bara orsaka kvalsterallergi, utan det finns även fler nackdelar. En av dessa är mögel, och mögel trivs riktigt bra i hem med en hög luftfuktighet.

De finns mycket man själv kan göra för att sänka luftfuktigheten, och precis som vid bekämpning av kvalster kan man till exempel vädra ofta, hålla en jämn temperatur och städa regelbundet. Luftfuktigheten stiger framför allt när man badar eller lagar mat, och då är det därför extra viktigt att vädra ordentligt.

Man bör sträva efter en luftfuktighet på 45 % i hela bostaden, och om man har fuktproblem hemma kan det vara klokt att skaffa en avfuktare. Den kommer då att avlägsna vattnet från luften.

Bolius.dk skriver att alla inte reagerar på de hälsovådliga ämnena i mögel, men de som gör det får typiska allergibesvär som huvudvärk, allmänna obehagskänslor, trötthet, yrsel, nästäppa och irriterade ögon. Mögel kan dock även göra att man utvecklar astma.

Vad är mögel?

mögelMögel är farligt för hälsan eftersom att det frigör ämnen som vissa kan reagera negativt på. Dessa ämnen kan vara mikropartiklar, glukaner, mykotoxiner samt substanser som skapar en mögellukt.

Mikropartiklar är allergener, och det är dessa ämnen som allergiker reagerar på. Här rör det sig om proteiner som kommer från mögelsporerna.

Glukaner finns i cellväggarna i mögelsvampen, och man behöver inte vara allergisk för att reagera på dessa. De ger symptom som irritation i luftvägar, näsa och ögon samt hosta och trötthet.

Mykotoxiner är giftiga ämnen som mögelsvampen utsöndrar när den växer. Mykotoxinerna är en slags överlevnadsmekanism för mögelsvampen, eftersom att dessa ämnen hindrar andra eventuella bakterier och svampar från att växa i närheten.

Mögellukt är oftast det första man märker av om man har mögel hemma, och den kommer från organiska ämnen i möglet och luktar just mögligt eller jordigt.

Lukten i sig är inte farlig, och den hjälper en att hitta var i bostaden mögelangreppet finns.

Hur ser ett mögelangrepp ut?

mögelangreppMögelsanering.se skriver att det kan vara svårt att identifiera mögel i hemmet, men man kan till exempel känna en unken och fuktig lukt. Ibland är denna mögellukt det enda som antyder att det finns mögel i bostaden, men även om det finns synligt mögel är det inte ovanligt att det förväxlas med vanlig smuts.

Om man inte vet hur mögel ser ut kan det nämligen vara svårt att upptäcka det, och mögel kan se ut på olika sätt. Det finns både vita och trådliknande mögeltyper samt mögel som bildar klungor av svarta fläckar. Mögel kan dock även ha andra färger, till exempel grå-brunt eller grön-grått.

De skriver även att det är viktigt att åtgärda mögelproblem på en gång, oavsett hur små de är. Även mindre mängder mögel kan nämligen växa till sig. Små mögelangrepp visar även att förutsättningarna för mögeltillväxt finns, vilket kan innebära att det förekommer större angrepp på andra ställen i hemmet.


Så kan du göra din bostad mindre fuktig

Förutom att investera i en luftavfuktare, finns det flera små saker du med fördel kan göra för att sänka fuktigheten i ditt hem.

Torka din tvätt utomhus

Tvätt är en en av de vanligaste orsakerna till ett fuktigt inomhusklimat i vardagen. En tvättmaskin med omkring 4-6 kg tvätt på en vanlig ställning avger normalt upp till 2,5 liter vatten, som blir hängande i luften i hemmet. Forskning på området har även visat att torkning av tvätt inomhus under längre tidsperioder kan utgöra en hälsorisk, och kan vara direkt farligt för allergiker och astmatiker.

De dryga två literna fukt som friges från våt tvätt ger nämligen riktigt gynnsamma villkor för dammkvalster, så de kan öka avsevärt i antal, och det ökar även risken för mögel i hemmet. Om tvätt ska torkas inomhus är det viktigt att det sker i ett rum med både värme och ventilation. Håll även dörren till rummet där tvätten hänger stängd, så att du undviker att fukten sprids i hela huset.

När det regnar är det självklart inte praktiskt att torka tvätt utomhus, om inte torkstället är övertäckt. En varm och gassande solskensdag skapar helt optimala torkningsförhållanden, men det behöver inte vara sommar för att du ska kunna torka tvätt utomhus, du kan även göra det om vintern. Temperaturen påverkar naturligtvis tiden av torkningen, men det är inte avgörande för om tvätten blir torr eller ej. När tvätten torkar i minusgrader, sker det i flera steg. Precis när den våta tvätten hängs ut kommer en del av vattnet i tyget att förångas, medan det resterande fryser till is – och tyget blir helt stelt. Därnäst sker torkningen genom att iskristallerna i tyget förångas, och när tvätten är helt torr, försvinner stelheten igen.

Ett problem med att torka tätt om vintern kan vara att dagarna inte är långa nog för att tyget ska hinna bli helt torrt innan du är tvungen att ta in det. Den torktid som tvätten fått utomhus, förkortar eller avlägsnar dock fortfarande torktiden i torktumlaren eller på torkställningen, vilket gagnar både ditt hem, din plånbok, och miljön. Det viktigaste att vara uppmärksam på när du torkar tvätt utomhus är därför inte temperaturen, utan snarare daggpunktstemperaturen. Om luftens temperatur ligger mycket nära daggpunktstemperaturen, så kommer luften nämligen att vara mättad med fukt, och din tvätt kommer att torka mycket långsamt, eller inte alls. Danska Bolius har skapat en liten guide till det mest optimala vädret för torkning av tvätt. Du kan läsa mer här.

Det bästa för både miljö och elräkning är naturligtvis att torka tvätten utomhus. Därmed sparar du nämligen både på strömmen, CO2, och du undviker fukt i hemmet. Det danska Energisällskapet NRGi har tagit fram en guide till att uppnå bra tork-vanor för dig och ditt hem. Du kan läsa mer här.

Vädra

Det bästa du kan göra för att upprätthålla ett bra inomhusklimat är att vädra. Enligt Råd & Rön, så tillbringar vi upp till 90 % av vår tid inomhus, och ofta i ett dåligt inomhusklimat. Särskilt stearinljus, matlagning, rökning, långa duschar och partiklar från plast och elektronik bidrar till att försämra kvaliteten av luften i våra hem. Idag är nya hus ofta mycket energieffektiva och välisolerade, vilket bidrar ytterligare till ett dåligt inomhusklimat. Det uppstår helt enkelt en konflikt mellan att spara energi och att ha en bra inomhusmiljö. Ser man inte själv till att vädra, kommer det inte in någon fräsch luft i hemmet, och fukt tar sig inte ut ur hemmet.

Håll ett öga på fuktigheten i din bostad

Luftfuktighet är helt enkelt ett mått för hur mycket vattenånga luften innehåller. Det är svårt att säga precis vilken nivå av luftfuktighet som är den bästa, men precis som för låg luftfuktighet kan medföra stora besvär, kan en för hög luftfuktighet i hemmet också vara ett problem. Hög luftfuktighet kan nämligen leda till flera allvarliga saker, som mögel och fuktskador, och det kan även orsaka huvudvärk och allergi.

Det danska Astma och Allergiförbundet poängterar också vikten av att din bostads luftfuktighet varken blir för hög eller för låg. Om du upplever en eller flera av följande punkter, så bör du vara uppmärksam på fuktigheten i din bostad:

1) Det är mer än 2 cm dagg på insidan av isolerande fönster
2) Fönstrens bottenlister är fuktiga eller missfärgade
3) Tapeter sitter löst och färg flagnar
4) Det luktar mögel eller instängt

För att få bort fukten från din bostad är det i de flesta fall tillräckligt att vädra ut minst tre gånger dagligen. I vissa hem kan det dock vara nödvändigt att installera ett ventilationssystem, som automatiskt byter ut hemmets luft flera gånger om dagen. Om du har haft en vattenskada i bostaden är det naturligtvis större risk för fukt, och här rekommenderas användning av en luftavfuktare, tills man har uppnått en normal luftfuktighet igen.

Danska Bolius har gjort en guide till hur du minimerar dagg och kondens på fönster:

För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt gäller det naturligtvis att vädra, både grundligt och ofta, liksom det även är viktigt att städa ordentligt. Om städning och vädring inte är tillräckligt, kan det för många vara en bra idé att komplettera med en luftrenare. Om du funderar på att investera i en luftrenare, eller om du är nyfiken på vad de kan göra, så kan du med fördel läsa Konsumentmagasinets stora guide till luftrenare.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka avfuktare har fått bäst omdömen?

Woods AD20 Hybrid och Woods MRD-10

🤓 Vad ska jag titta efter när jag väljer avfuktare?

När du ska välja avfuktare bör du utgå från hur många kvadratmeter avfuktaren ska arbeta på. Ta även hänsyn till temperaturen i rummet där avfuktaren ska stå. De flesta modeller brukar fungera i en rumstemperatur på 5 till 35 grader Celcius.

🤔 Hut fungerar en avfuktare?

Majoriteten av avfuktare för privat bruk är så kallade kondensavfuktare. Dessa avlägsnar fukt från luften genom en process där vattenånga i luften kyls ner till sin flytande form – vatten.


Luftavfuktare test – Dessa källor har vi gått igenom:

Villalivet.se 🇸🇪
Den svenska bostadstidningen Villalivet.se har gått igenom totalt sex modeller av luftavfuktare. Alla modeller testades vad gäller avfuktningskapacitet, effektivitet, energiförbrukning, användarvänlighet, och ljudnivå. Du kan läsa hela testet gratis här.

Dinside.no 🇳🇴
Den oberoende norska tidningen har genomfört ett test, där de bedömde 11 olika avfuktare. De olika modellerna testades vad gäller kapacitet, effektivitet, och användarvänlighet. Testet avslöjade i synnerhet en stor skillnad mellan de olika modellernas samband mellan effektivitet och energiförbrukning. Du kan läsa hela testet gratis här.

De Svenske Energimyndigheder 🇸🇪
Den svenska Energimyndigheten har testat flera modeller av avfuktare vad gäller deras effektivitet och kapacitet, samt bedömt modellernas användarvänlighet. Användarvänligheten bedömdes utifrån hur enkelt det var att komma igång med att använda och ställa in maskinen, tömma kondensbehållaren, och byta filter. Du kan läsa hela texten gratis här.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten klikk.no genomför hundratals tester varje år. De har bland annat genomfört ett test av luftavfuktare, där modellerna bedöms vad gäller kapacitet, användarvänlighet, och strömförbrukning. Du kan läsa hela testet gratis här.

Användarrecensioner 🇸🇪
I granskningen av avfuktare har Konsumentmagasinet också tittat på konsumenternas egna recensioner, bland annat på www.whiteaway.se. Fördelen med dessa recensioner är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod, och även utgår från en konkret vardag, eller ett fuktproblem hos en “riktig” familj. Nackdelen med de officiella testerna är ofta att de i regel utförs över en kort tidsperiod, och att de vanligtvis bara testar kontroll och funktioner, och inte nödvändigtvis avfuktarens drift över en längre tid.

 

Läs också: Här är marknadens bästa AC-enheter och Robotdammsugare Test-översikt.

 

 

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

Electrolux Ambiflex

 

Electrolux Ambiflex

Det här är en kompakt men oerhört kraftfull avfuktare som är väldigt populär bland användare hos danska Coop.dk och Pricerunner.dk. Electrolux Ambiflex är perfekt för att avfukta källaren, det ångfyllda badrummet eller rummet där du ställer tvättställningen under vintern. Maskinen är lätt att använda och hjälper till att skapa ett optimalt inomhusklimat hela året. Den här modellen är ett särskilt bra alternativ om du vill använda avfuktaren i badrummet eller för att torka tvätt.   

Om Electrolux Ambiflex

En avfuktare är en utmärkt lösning om du behöver kontrollera luftfuktigheten hemma för att förbättra inomhusklimatet. Det är dessutom nyttigt för både dig och huset. Hus tål nämligen inte den höga luftfuktigheten som ofta uppstår i källare, badrum och i rum där du hänger tvätt att torka. När maskinen är igång renar den även luften från damm och allergener.

Electrolux Ambiflex erbjuder en snabb, enkel och praktisk lösning. Avfuktaren är liten och kompakt och är försedd med både handtag och hjul. Den är därför lätt att flytta mellan olika rum. Med en vikt på 13,5 kg är det här inte den lättaste maskinen på marknaden. Detta beror dock helt enkelt på att den är mer kraftfull än konkurrenter av samma storlek. 

Den här lilla avfuktaren kan nämligen klara av utrymmen på upp till 44 kvadratmeter, och den kan avlägsna upp till 16 liter vatten från luften på ett dygn. Tanken rymmer dock bara 3 liter och måste därför tömmas med några timmars mellanrum om avfuktaren står i en väldigt fuktig miljö. Om man vill slippa tömningen går det dock att ansluta en separat tank. När tanken är full ger avfuktaren ifrån sig en tydlig signal. För att tanken inte ska svämma över stänger den även av automatiskt tills tanken är tömd. 

Electrolux Ambiflex är speciellt utvecklad för ångfyllda badrum och för att torka tvätten extra snabbt. Den smarta inställningen Turbo-Dry avlägsnar snabbt och effektivt ångan från luften och minskar luftfuktigheten till 45 %, vilket är en nästan optimal fuktnivå för människor. För att torkningen inte ska stanna av och för att fukt och kondens ska hållas under kontroll fortsätter fläkten att gå. Genom att köra avfuktaren i samma rum som tvätten hänger på tork kan du minska torktiden med upp till 50 %.

Electrolux Ambiflex är en enkel och praktisk lösning för dig som behöver en effektiv och portabel avfuktare. Den här avfuktaren använder dessutom en väldigt liten mängd av det miljövänliga köldmediet R290. Maskinen är därför ganska skonsam mot miljön. Priset ligger i den högre änden av skalan men är absolut rimligt för en så kraftfull avfuktare.

Electrolux Ambiflex vs. marknaden

Den här lilla maskinen skiljer sig från andra avfuktare eftersom att den är otroligt kraftfull i förhållande till sin ringa storlek. Vikten kompenseras med hjul och handtag som gör att avfuktaren ändå är ganska lätt att flytta på. Den här modellen är bra för dig som vill ha en effektiv, liten och elegant avfuktare som gör en insats för inomhusklimatet samtidigt som den är skonsam mot miljön.  

Fördelar

 • Mycket effektiv avfuktare
 • Perfekt för badrum och klädtorkning
 • Liten storlek och enkel design
 • Har både hjul och handtag
 • Miljövänlig
Nackdelar

 • Långsam

Utvalda specifikationer
Kapacitet: 16 liter per dag
Tank: 3 liter
Temperaturspann: 5-35 °C
Arbetsområde: Upp till 44 m²
Nominellt luftflöde: 150-170 m³/timme
Köldmedium: R290
Fläkthastigheter: 2
Digital skärm: Nej
Kontroller: Analoga knappar
Dimensioner: 53,2 cm x 38 cm x 29,8 cm (H x B x D)Vikt: 13,5 kg

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta