Kaffebryggare Test 2021 – Experternas Omdömen & Betyg – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

Bäst i Test guide 2021: I den här artikeln kan du läsa mer om en rad olika tester av kaffebryggare och vi visar dig testvinnarna från både svenska och skandinaviska tester. Vårt mål är att samla alla relevanta tester här så att du enkelt kan skapa dig en överblick över vilka kaffebryggare som rekommenderas i oberoende tester.

Nedanför kommer vi att genomgå fördelarna med de olika testvinnarna och längst ner i artikeln kan du hitta länkar och källor till testerna som vi refererar till. Vi hoppas att artikeln kommer att göra det lättare för dig att välja vilken kaffebryggare du ska köpa.

I denna artikel får du:

🔸 Genomgång av testvinnande kaffebryggare
🔸 Tips för att brygga gott kaffe
🔸 Genomgång av alla de källor vi har utgått ifrån

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar produkter. Däremot samlar vi resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 

 


Braun KF7020 

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 
Testvinnare hos Råd & Rön

Kundfavorit-toppbetygBraun KF7020 

Butik Pris

Annoncer

657,00 Läs mer
eNemo.se 663,00 Läs mer
663,00 Läs mer

Kaffebryggaren Braun KF7020 har granskats av expertpaneler hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda expertgrupperna har bedömt flera olika kaffebryggare på testpunkter som bryggning, funktioner och design.

Braun KF7020 imponerar otroligt mycket i båda undersökningarna och utnämns därför till testvinnare två gånger.

Elegant kaffebryggare

Braun KF7020 är en av marknadens traditionella kaffebryggare som gör gammalt hederligt bryggkaffe.

Rent designmässigt är det här däremot en väldigt modern modell med ett elegant utseende. Kaffebryggaren har nämligen en läcker svart färg samt en enkel och minimalistisk design utan särskilt många avbrott.

Högst upp på maskinen sitter det en modern LCD-skärm med tillhörande kontrollpanel. På den här skärmen kan man enkelt välja och justera olika inställningar för kaffet. Nedanför kontrollpanelen har kannan sin diskreta placering.

Justerbar styrka

Braun KF7020 ger användaren flera olika valmöjligheter. Kaffebryggaren har bland annat en smart timer som kan ställas in på skärmen.

Timern går upp till 24 timmar och kan till exempel ställas in så att kaffet är färdigbryggt när man kliver upp på morgonen.

Den här modellen har även en så kallad Coffee Strength Selector. Detta är ett reglage för kaffestyrka som gör det möjligt att välja precis hur starkt man vill ha sitt kaffe.

Tolv koppar per bryggning

Braun KF7020 är en rymlig kaffebryggare som kan brygga upp till tolv koppar per tank. Om man inte vill ha så mycket kaffe är det dock inga problem att brygga till exempel en eller tre koppar heller.

Om man brygger en full kanna som inte ska drickas upp på en gång finns det även en varmhållningsfunktion. Denna funktion kallas för Aroma Carafe och kan hålla kaffet varmt länge.

För att kaffebryggaren ska framställa ett så gott kaffe som möjligt är Braun KF7020 även utrustad med OptiBrewSystem. Detta system ser till att kaffet blir tillräckligt varmt och att kontakttiden mellan vattnet och kaffebönorna varken är för lång eller för kort.

Braun KF7020 – specifikationer  
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Braun
🔴 Effekt: 1000 watt
🔴 Vattentank: 1,2 liter
🔴 Antal koppar i en tank: 12
🔴 Timer: Ja
🔴 Höjd: 36 cm
🔴 Bredd: 20 cm
🔴 Djup: 32 cm
🔴 Vikt: 2,8 kg

Fördelar med Braun KF7020: 
Stilren och elegant modell
LCD-skärm med enkla kontroller
Justerbar kaffestyrka med Coffee Strength Selector
Aroma Carafe-funktion håller kaffet varmt
Optimal bryggtid och temperatur med OptiBrewSystem


Melitta Excellent 5.0 

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Toppbetyg hos Råd & Rön

Bäst-för-prisetMelitta Excellent 5.0

Butik Pris

Annoncer

eNemo.se 699,00 Läs mer
699,00 Läs mer
843,00 Läs mer
1.054,00 Läs mer

Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har genomfört stora granskningar av olika kaffebryggare. I båda dessa undersökningar ingick bland annat modellen Melitta Excellent 5.0.

Experterna bedömde alla produkter utifrån specifika testpunkter för att komma fram till vilka modeller som är bäst. Melitta Excellent 5.0 imponerar på både de svenska och de danska experterna och får därför toppbetyg i båda undersökningarna.

Enkel och kompakt modell

Om man tittar på moderna kaffebryggare är Melitta Excellent 5.0 är en av marknadens enklare och mer kompakta modeller.

Den här modellen är väldigt lik gammaldags kaffebryggare och har inte ett lika stort fokus på utseende som många konkurrenter. Kannan, vattentanken och bryggenheten är nämligen tydligt åtskilda på den här modellen. Designen kan därför kännas mindre harmonisk än hos många andra kaffebryggare.

Eftersom att det här kaffebryggaren har en kompakt utformning kan den vara ett bra alternativ för dig som inte har så gott om utrymme i köket.

Snabb kaffebryggning

Melitta Excellent 5.0 har en vattentank på 1,25 liter och är därmed inte en av marknadens rymligaste kaffebryggare. Med 1,25 liter vatten kan man dock fortfarande brygga tio koppar per tank.

Den här modellen har en effekt på hela 1525 watt och brygger därför kaffet snabbt. Tack vare detta kan man få en hel kanna nybryggt kaffe på bara 5 minuter och 50 sekunder. Om man brygger en hel kanna men inte tänker dricka upp allt på en gång finns det även en smart varmhållningsfunktion som ser till att kaffet inte blir kallt.

Två värmeelement

Melitta Excellent 5.0 har två olika värmeelement och kan därför hålla kaffet varmt länge. Ett av värmeelementen är till för själva bryggningen medan det andra håller kaffet varmt när det väl är färdigbryggt.

Den här kaffebryggaren har dock flera andra bra funktioner också. Funktionen AromaControl säkerställer till exempel att kaffet smakar bra oavsett om man brygger en hel kanna eller bara några koppar.

Melitta Excellent 5.0 har även en smart avstängningsfunktion som stänger av maskinen automatisk om den inte används på 40 minuter.

Melitta Excellent 5.0 – specifikationer 
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Melitta
🔴 Effekt: 1525 watt
🔴 Vattentank: 1,25 liter
🔴 Antal koppar i en tank: 10
🔴 Timer: Nej
🔴 Höjd: 38 cm
🔴 Bredd: 33,3 cm
🔴 Djup: 18,8 cm
🔴 Vikt: 2,95 kg

Fördelar med Melitta Excellent 5.0: 
Klassisk kaffebryggare med en kompakt design
Kan brygga upp till 10 koppar
Brygger kaffet på under sex minuter
Två värmeelement
AromaControl ger en bättre smak


Moccamaster KBGC982 

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Toppbetyg hos Råd & Rön

Moccamaster KBGC982

i samarbete med PriceRunner

 

Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har genomfört stora granskningar av kaffebryggare. I undersökningarna provade experterna ett antal kaffebryggare från olika märken och bedömde bland annat bryggningen, funktionerna och hanterbarheten hos samtliga modeller. Moccamaster KBGC982 ingick i båda testen och fick i slutändan toppbetyg av både de svenska och de danska experterna.

Elegant kaffebryggare i en högre prisklass

Den här kaffebryggaren tillverkas av Moccamaster och kommer därmed från ett välkänt namn inom modern kaffebryggning.

I och med att Moccamaster är ett väldigt populärt märke är den här kaffebryggaren även lite dyrare än många andra traditionella maskiner.

Moccamaster KBGC982 har en riktigt fin traditionell design och påminner därför om maskiner som många baristor använder sig av. Den här modellen är därmed ett bra alternativ om du vill ha en kaffebryggare som utstrålar en lyxigare känsla.

Snabb och effektiv modell

Moccamaster KBGC982 har en vattentank på 1,25 liter och är därmed inte den rymligaste kaffebryggaren på marknaden. Denna kapacitet motsvarar tio koppar kaffe. I gengäld är det här däremot en väldigt snabb kaffebryggare.

Eftersom att kaffebryggaren har en kraftfull effekt på 1520 watt kan den nämligen brygga kaffet riktigt snabbt. Man kan därför få en hel kanna nybryggt kaffe på mindre än sex minuter.

Om man inte vill dricka allt kaffe på en gång har Moccamaster KBGC982 även en varmhållningsfunktion. Denna funktion består av ett extra värmeelement som ser till att kaffet inte blir kallt när bryggningen är färdig.

Optimal bryggtemperatur

För att användaren ska få en så god kopp kaffe som möjligt har Moccamaster KBGC982 en smart temperaturkontroll som ser till att vattnet alltid håller en optimal temperatur.

Värmeelementen i kaffebryggaren säkerställer därmed att bryggtemperaturen hålls på en jämn och optimal nivå mellan 92 och 96 grader.

Moccamaster KBGC982 har dessutom en automatisk avstängningsfunktion samt en smart kalkindikator som börjar lysa när det är dags att avkalka maskinen.

Tack vare den automatiska avstängningsfunktionen kan man lita på att det inte händer något om man råkar lämna kaffebryggaren igång. Efter 45 minuter stänger maskinen nämligen av sig själv. Detta innebär även att man slipper slösa ström i onödan.

Moccamaster KBGC982 – specifikationer  
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Moccamaster
🔴 Effekt: 1520 watt
🔴 Vattentank: 1,25 liter
🔴 Antal koppar i en tank: 10
🔴 Timer: Nej
🔴 Höjd: 36,5 cm
🔴 Bredd: 33 cm
🔴 Djup: 16,5 cm
🔴 Vikt: 3,6 kg

Fördelar med Moccamaster KBGC982: 
Klassisk kaffebryggare som utstrålar lyx
Brygger kaffet snabbt
Varmhållningsfunktion
Optimal bryggtemperatur
Kalkindikator


Siemens TC86303

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos tyska Stiftung Warentest

Siemens TC86303 kaffemaskine

Butik Pris

Annoncer

1.110,00 Läs mer

Den här kaffebryggaren har blivit korad till testvinnare i Danmark, Sverige, och Tyskland. Den får genomgående beröm av kritikerna för att brygga gott kaffe samtidigt som den brygger kaffet snabbt.

En av anledningarna till att förmågan att brygga välsmakande kaffe är på topp hos den här modellen är, enligt experterna, maskinens två värmeelement, som säkerställer en optimal byggprocess, vilket alltså avspeglar sig i det slutliga resultatet. Modellen får även beröm för att vara bra på att hålla kaffet varmt.
Vissa kaffebryggare låter kaffet stå och bli svalt och beskt men det ska alltså inte vara fallet med den här modellen. En inbyggd sensor i maskinen mäter konstant bryggtemperaturen och justerar automatiskt temperaturen för att hålla den på en optimal nivå.

Vill du ha ditt kaffe färdigt till en viss tidpunkt, kan du aktivera timer-funktionen som startar maskinen vid den valda tiden.

Om man tittar på priset för den här modellen råder det ingen tvekan om att man får mycket för pengarna, vilket också är något experterna som testat maskinen är eniga om.

Du har möjlighet att brygga 1,25 liter kaffe per kanna i den här maskinen. Skulle du ha behov att brygga mindre har Siemens optimerat sina maskiner med den så kallade AromaSensePlus-funktionen, som togs fram för att säkerställa att kaffet uppnår bästa möjliga smak, även om du bara brygger en halv kanna.

Enkel rengöring

Rengöringen är också lätt med Siemens TC86303. Kaffebryggaren är utformad så att vattentanken lätt kan tas lös, och man kan föra filterhållaren åt sidan, så att det blir enkelt att rengöra den. Dessutom är filterhållaren försedd med automatiskt droppstopp som aktiveras när kannan tas bort från värmeplattan. Därmed slipper du att det droppar ned kaffe som sedan bränner fast på värmeplattan.

Slutligen bör det även nämnas att maskinen är utrustad med automatisk avstängning som gör att den automatiskt går i standby-läge om du glömmer att stänga av den. Därmed sparar du ström, undgår att maskinen står och är varm hela natten samt minskar brandrisken.

Fördelar med Siemens TC86303:
Droppstopp
Automatisk avstängning
Timer-funktion
Får beröm för sitt välsmakande kaffe
Lätt att rengöra
Kan brygga 1,25 liter kaffe
Två värmeelement


Bosch TKA6A041

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch TKA6A041 kaffemaskine

Butik Pris

Annoncer

499,00 Läs mer
558,00 Läs mer
747,00 Läs mer

.
Denna modell från Bosch blev korad till testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 2017, och är samtidigt en av de billigaste modellerna på marknaden. Maskinen får beröm för att vara snabb på att brygga kaffe och mycket enkel att kalka av.

Som de flesta andra bättre kaffebryggare på marknaden är denna modell utrustad med droppstopp och automatisk avstängning. Droppstopp innebär att kaffet inte kommer att droppa ner på värmeplattan och bränna fast när du avlägsnar kannan.

Den automatiska avstängningen försätter maskinen i standby-läge, om du skulle glömma att stänga av den, så att den inte står på värme hela natten. Detta är både en säkerhetsåtgärd och en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv då det är strömsparande. Bosch själva kallar denna funktion för ”AutoOff”.

Du kan också välja att ställa in maskinen att automatiskt stänga av efter 20, 40 eller 60 minuter.

Lätt att kalka av

Avkalkningssystemet fungerar som så att en LED-signal ger besked när maskinen bedömer att det är dags att kalka av den. Du kan göra med hjälp av det integrerade avkalkningsprogrammet, som gör det enkelt och snabbt att kalka av bryggaren.

Vattenbehållaren har en total kapacitet på 1 liter, vilket motsvarar ungefär fyra koppar kaffe på en kanna.

Allt som allt får du här en bra standard-kaffebryggare. Du får inte det ultimata inom kaffebryggning, vilket man kan förvänta sig när man ser prisnivån, men du får en solid kaffebryggare som gör gott kaffe samt är lätt att rengöra.

Fördelar med Bosch TKA6A041:
Enkel avkalkning med integrerat avkalkningsprogram
Automatisk avstängning
 Droppstopp
Aroma+-knapp ger möjlighet till individuellt val av kaffestyrka
Lätt att rengöra tack vare kannans stora öppning
Transparent löstagbar vattentank med ett inbyggt handtag


Melitta Aroma Signature Deluxe

✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Melitta Aroma Signature Deluxe kaffemaskine testvinder

Butik Pris

Annoncer

1.048,00 Läs mer
1.048,00 Läs mer
1.214,00 Läs mer

Här får du en kaffebryggare av hög kvalitet till ett överkomligt pris. Maskinen utsågs till testvinnare av Råd & Rön och 2017 blev den placerad bland de absolut bästa kaffebryggarna på marknaden av det danska konsumentrådet Tænk.

Modellen får beröm för dess förmåga att brygga välsmakande kaffe. Maskinen har en inbyggd aromkontroll vilket säkrar den bästa möjliga smaken, oavsett hur mycket kaffe du brygger. Den justerar alltså smaken beroende på om du exempelvis brygger fyra eller tio koppar kaffe.

Avkalkning är också enkelt på denna modell. Melittas AromaElegance, ger dig ett 3-i-1 kalkskydd med programmerbar vattenhårdhetsgrad, en avkalkningsdisplay, och ett enkelt avkalkningsprogram. Du har möjlighet att ställa in varmhållningstiden till 30, 60, eller 90 minuter utan att kaffet tappar sin smak.

Dyr design i en billig maskin

En av de saker maskinen också generellt lovordas för är formgivningen som får bryggaren att se ut som en betydligt dyrare maskin än den egentligen är. Den är tillverkad i rostfritt stål, vilket får den att indikera att kvaliteten är lika bra på utsidan som inuti med avseende på dess goda förmåga att brygga kaffe.

Maskinen har även inbyggt droppstopp i filtret som ser till att det inte droppar kaffe på värmeplattan när du avlägsnar kannan. Den är även, som de flesta andra nya kaffebryggare, försedd med automatisk avstängning som försätter maskinen i standby om du glömmer att stänga av den.

Maskinen kan brygga 1,25 liter kaffe i en kanna (tio koppar), och får beröm av experterna för förmågan att brygga kaffet snabbt och att bibehålla den optimala värmen när kaffet står i kannan.

Den har dessutom automatisk aromkontroll så att du är garanterad den bästa smakupplevelsen varje gång du brygger en kopp kaffe.

Fördelar med Melitta Aroma Signature Deluxe:
Droppstopp
Automatisk avstängning
Två värmeelement
Beröms för sin förmåga att brygga gott kaffe
Tillverkad i rostfritt stål
Brygger 1,25 liter kaffe i en kanna
Automatisk Aromkontroll
Programmerbar vattenhårdhetsgrad

Du kan se en presentationsvideo av kaffebryggaren här: 


Bosch TKA8013

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
✅ Testvinnare hos Icakuriren
✅ Rekommenderad av Råd & Rön
✅ Rekommenderad av norska Dinside.no

Butik Pris

Annoncer

659,00 Läs mer
727,00 Läs mer
815,00 Läs mer
813,00 Läs mer
940,00 Läs mer

Kaffebryggaren från Bosch tog titeln ”Bäst i Test” hos det danska konsumentrådet Tænk.

Tænk skriver att maskinen brygger ett mycket tillfredställande kaffe och att den också klarar sig fint på övriga funktioner. Kaffebryggaren skiljer sig speciellt på en punkt då den har en funktion som ingen av de andra kaffebryggarna har, nämligen att maskinen har ett automatiskt avkalkningsprogram som gör det betydligt enklare att kalka av den.

Kaffebryggaren har också en avtagbar vattentank och denna gör det enkelt att fylla den då man lätt kan fylla på den under vattenkranen. Maskinens bryggningstid minskas automatiskt när man fyller på vatten till mindre än fyra koppar.

Är du på jakt efter en billig kaffebryggare som också är testvinnare i Danmarks största konsumentmagasin är denna Bosch TKA8013 det perfekta valet.


Moccamaster KBGT741

✅ Mottagit Golden Brew av European Coffee Brewing Centre
Testvinnare hos Råd & Rön
Toppoäng hos Icakuriren

i samarbete med PriceRunner

 

Ännu en toppmodell från Moccamaster som är otroligt populär bland svenskarna. Den är formgiven i rostfritt stål vilket ger den en elegant och tidlös design. En av de bästa funktionerna med denna Moccamaster är att den brygger kaffe direkt ner i en termoskanna som kan rymma 1,25 liter kaffe (tio koppar).

Kaffebryggaren är mycket driftsäker och har en effekt på 1450 watt som säkerställer att du har en välfungerande kaffebryggare i många år framöver.

Kaffebryggaren har också en droppstopp-funktion och den inbyggda termostaten ser till att kaffebryggaren och kaffet inte blir för varmt.

Precis som Moccamastern ovanför, får du kvalitet utöver det vanliga och även denna modell är monterad för hand samt testad innan den skickas från fabriken. Glöm inte att Moccamaster erbjuder 10 års garanti på sina kaffebryggare.

Om du kikar efter en kaffemaskin i toppklass och som har en termoskanna är vi övertygade att Moccamaster KBGT741 är den perfekta maskinen för dig.


Melitta Aroma Excellent

✅ Testvinnare hos den danska tidningen Politiken.dk
✅ Mottagit Golden Brew av European Coffee Brewing Center

Melitta Aroma Excellent

i samarbete med PriceRunner

 

Melitta Aroma Excellent är enligt Wupti.com Danmarks mest sålda kaffebryggare och det finns flera anledningar till det. Först och främst är den prisvänlig så du får en kaffebryggare som brygger en god kopp kaffe och snabbt.

Du kan brygga tio koppar kaffe på en kanna och den brygger med en perfekt temperatur på 96 grader. Även denna bryggare stänger av sig automatiskt efter två timmar.

Om du är på jakt efter en testvinnare i det billigare segmentet är denna modell ett riktigt bra val. Den har både vunnit ett test av den danska tidningen Politiken och har mottagit utmärkelsen ”Den Gyldne Bønne”. Det är få kaffebryggare som har fått utmärkelsen ”Den Gyldne Bønne” då det är mycket stränga krav för att en produkt ska få utmärkelsen. Det bekräftar att denna kaffebryggare brygger riktigt gott kaffe.


Wilfa Svart Presisjon

✅ Rekommenderad av danska Connery.dk
✅ 10 av 10 stjärnor hos norska Dinside.no
✅ Rekommenderad av danska Feinschmeckeren.dk
✅ Rekommenderad av norska Tu.no
✅ Vinnare av iF Product Design Award

Wilfa Svart Presisjon

Butik Pris

Annoncer

3.331,00 Läs mer
3.528,00 Läs mer

Denna hyllade kaffebryggare sticker verkligen ut från mängden med sin innovativa design. Det är norska Wilfa som ligger bakom den här maskinen som de har utvecklat i samarbete med den berömda baristan och kaffe-entusiasten Tim Wendelboe.

Designen är annorlunda än hos andra kaffebryggare men detta beror inte enbart på att de ville göra en annorlunda kaffebryggare. Formgivningen har nämligen även en funktionalitet som bidrar till att brygga det bästa möjliga kaffet.

En av de saker som den utmärker sig med, och som beröms av granskare, är dess unika temperaturstabilitet på 94 grader. Anledningen till att detta är viktigt är att temperaturen spelar en viktig roll i hur kaffet extraheras från kaffebönorna. Genom att brygga vid en konstant temperatur på 94 grader säkrar man den bästa möjliga smaken.

Få ut så mycket som möjligt av kaffebönorna

En annan funktion som också bidrar till att optimera smaken under bryggningen är det runda duschmunstycket som jämnt fördelar vattnet över de kvarvarande kaffebönorna. På så sätt ser maskinen till att nyttja varje böna optimalt.

Maskinen har också den så kallade Flow Control-funktionen som är en teknik som gör att vattnet tar en optimalt anpassad tid på sig att rinna igenom kaffet under bryggningen, vilket bidrar till att få ut mesta möjliga smak ur bönorna.

Hos danska Connery.dk lovordas maskinen för sina minimalistiska funktioner och stilrena design. Deras slutsats är sammantaget att Wilfa Svart Presisjon står för tre saker; enkelhet, stabilitet och god smak.

Det norska testmagasinet Dinside.no är också mycket exalterade över maskinen men nämner också samtidigt att i ett test av 10 kaffebryggare, var denna modell den som lät mest när den bryggde kaffe. De skriver dock att det finns en bra anledning till detta då det beror på en vakuumpump som suger vattnet ur tanken och in i filtret. Funktionen ger en optimal vattentillförsel till kaffebönorna men låter samtidigt en del.

Fördelar med Wilfa Svart Presisjon:
Hyllas av granskare för att brygga ett mycket välsmakande kaffe
Innovativ design
Flow Control funktion
Patenterat Heating System: perfekt temperatur till kaffebryggning
Löstagbar vattenbehållare med dosering
Gjort av aluminium
Dubbla väggar i filterhållaren för temperaturkontroll
Antidropp-funktion
Automatisk avstängning

Här kan du se en video från tillverkaren som visar hur maskinen fungerar:


Så får du ut mer av ditt kaffe

I likhet med vin handlar det om personliga val även när det gäller kaffe. Precis som vissa föredrar ett syrligt vin med mineraltoner finns det olika preferenser när det kommer till kaffe. Men hur försäkrar du dig då om att du får samma goda kaffeupplevelse varje gång och hur får du ut mer av ditt kaffe? Den saken undersöker vi närmare här.kaffebonner

Det bästa kaffet är det du tycker bäst om. Så enkelt är det. Om din personliga preferens är ett billigt kaffemärke på stormarknaden kan du alltså glädja dig åt att du sparar massvis med pengar på din kaffekonsumtion varje år. Föredrar du däremot kapselkaffe eller gourmetkaffe, som Luwak-kaffe och Blue Mountain, får du räkna med att din kaffeförbrukning kommer att kosta mer.

Oavsett vad du har för preferenser vill du förstås få ut så mycket som möjligt av ditt kaffe och i den här delen av vårt test av kaffebryggare har vi därför samlat ett antal tips på hur du gör just det.


Håll kaffebryggaren ren och slipp surt kaffe, astma och allergi

Ett av de vanligaste felen du kan få på kaffet är att det smakar surt. Detta beror oftast på att kaffebryggaren, och då särskilt filtertratten, inte har rengjorts ordentligt. Kaffet kan även ha tagit smak av matvaror som kaffebönorna har förvarats med.

Rengöringen av din kaffebryggare, filtertratt och kaffekanna är mycket viktig, och inte bara på grund av smaken. Om du låter filtret ligga kvar med kaffesumpen eller lämnar lite kaffe i botten av kannan skapar du nämligen en varm och fuktig grogrund för svamp- och mögelsporer.

Om du bara dricker en kanna kaffe varje dag eller använder kaffebryggaren mer sällan riskerar du alltså att få mögel i tratt och kanna. Därför bör du alltid slänga det använda kaffefiltret så fort kaffet är färdigbryggt. Samtidigt är det viktigt att rengöra och torka ur både vattenbehållare, tratt och kanna efter varje bryggning när det färdiga kaffet hälls över i en termos.

Om du inte rengör dessa delar innan du brygger nästa omgång kaffe riskerar du att få i dig mögelsporerna och kaffebryggaren sprider även mögelsporer omkring sig som blir kvar i luften hemma hos dig. Detta ökar risken för att du ska utveckla allergier och i värsta fall astma.

Finns det redan mögelsporer, från andra fuktiga ställen i bostaden, i ditt inomhusklimat kan den smutsiga kaffebryggaren driva nivån av mögelsporer långt över gränsvärdena. Håll därför din kaffebryggare ren och se till att vädra ordentligt hemma för att minimera hälsoriskerna med kaffebryggaren.


Vad ger kaffet smak och arom?

Precis som vin tar kaffebönor smak av:

☕️ Jord
☕️ Odlingsmetod
☕️ Klimat
☕️ Efterbehandling

Smaken uppfattas av alla smakreceptorer vi har på tungan och i munhålan varför det är bra att smaka på ett nytt kaffe på samma sätt som du smakar på vin. Låt kaffet skölja runt i munnen så att alla smaklökar påverkas och tillsätt eventuellt lite syre under processen genom att andas in genom munnen med en lämplig mängd kaffe på tungan.

Samma fyra faktorer som påverkar vinaromen påverkar även kaffets arom och av den anledningen bör du även lukta på kaffet innan du dricker det. Hitta den rätta vinkeln och det rätta avståndet till kaffekoppen och sänk blicken medan du luktar på kaffet. På så vis förbättrar du luktsinnet och ökar hjärnans förmåga att känna igen de olika dofterna.


Så förvarar du kaffet på rätt sätt

Kaffe ska förvaras svalt och i en lufttät behållare. Istället för att sätta en klämma på kaffepåsen och sätta in den i ett skåp bör du sätta påsen i en tätslutande behållare, gärna en glasburk, som du sedan ställer in i kylskåpet.

Om du har mycket kaffe på lager är det bäst att frysa ner det. Frys dock bara in hela bönor, malet kaffe får lätt frostskador under nedfrysningen och kan även skadas när man tinar upp det igen.


Sju grundregler för en bra kaffebryggning

Förutom att kaffet ska förvaras rätt är själva behandlingen av kaffebönorna under bryggningen extremt viktig för kaffets smak och arom. Om du följer dessa sju grundregler för kaffebryggning har du de bästa förutsättningarna för att brygga ett riktigt gott kaffe.

☕️ Välj ett kaffe som du tycker smakar bra. Helst kaffe i hela bönor som du kan mala precis innan du ska använda det. Hela bönor håller smaken bättre än malda bönor och du kan känna en skillnad på smaken redan efter några dagar om du jämför med nymalda bönor av samma sort. 

☕️ Läs bruksanvisningen på kaffebryggaren. Eller ta åtminstone reda på hur kaffebryggaren fungerar. Finns det några speciella inställningar för temperatur, värms kaffekannan upp av bryggaren eller kan du ändra temperaturen på värmeplattan? Kan du ställa in hur snabbt vattnet ska rinna igenom kaffet på filtertratten eller kanske på själva maskinen?

☕️ Se till att kaffebryggaren, filtertratten och kaffekannan är rena. Det är viktigt för smaken på kaffet men även för att både kaffet och inomhusklimatet runt om kaffebryggaren ska hålla en hälsosam nivå. (Detta har vi nämnt tidigare i artikeln). Skölj och rengör alla delar och se till att de alltid är torra. Släng kaffefiltret och rengör tratt, kanna och vattenbehållare på en gång när kaffet är färdigt. Varje gång.

☕️ Kontrollera att vattentemperaturen är rätt. För att få ett gott kaffe bör vattnet hålla en temperatur på mellan 92 och 96 grader Celsius när vattnet träffar kaffebönorna. Om temperaturen är för låg blir kaffet svagt och tråkigt och om den är för hög blir det beskt och bittert. Kontrollera vattentemperaturen genom att köra vattnet direkt ner i kannan utan kaffefilter i maskinen. Mät sedan temperaturen på vattnet med en termometer så snart det når kannan.

☕️ Välj rätt malningsgrad på kaffet. Hur mycket tid det kokande vattnet behöver för att suga ut kaffet ur de malda kaffebönorna beror på malningsgraden av bönorna. Om förhållandet mellan malningsgraden och tiden det tar för vattnet att rinna igenom kaffet är så bra som möjligt blir även ditt kaffe så gott som möjligt:

– En flödestid på 1–4 minuter kräver extra finmalda kaffebönor
– En flödestid på 4–6 minuter kräver finmalet kaffe, perfekt för kaffebryggare
– En kontakttid på 6–8 minuter är lämplig för grovmalt kaffe, perfekt för pressobryggare

☕️ Doseringen avgör kaffets styrka. En annan viktig faktor som påverkar kaffets smak och styrka är doseringen av kaffebönor. Som en tumregel ska du använda 60 gram malda kaffebönor per liter kaffe du vill brygga. I en vanlig kaffebryggare med en kapacitet på 10 till 12 koppar bör du använda ungefär 110 gram, vilket motsvarar 1,8 liter kaffe. Leta upp kaffekannans kapacitet i bruksanvisningen för kaffebryggaren om du vill räkna ut den exakta mängden kaffebönor för din kaffebryggare.

☕️ Drick kaffet medan det är varmt. Kaffet smakar bäst när det är varmt – alltså vid en temperatur på mellan 80 och 85 grader Celcius. Kallt eller ljummet kaffe är inte mycket att ha så se till att du har en termos som bevarar värmen effektivt.

Du kan läsa fler tips för hur du brygger gott kaffe hos det danska konsumentrådet Tænk här.


Smaka dig fram till det kaffe du tycker bäst om

De sista tre stegen i genomgången ovanför uppmärksammar att kaffets arom och smak utvecklas från det ögonblick det kokande vattnet träffar bönorna. Syrligheten i kaffet är oftast starkast under de första 30 sekunderna och det är därför kaffet smakar så surt om du tar en kopp så fort det finns tillräckligt mycket kaffe i kannan.kaffekop

Aromen börjar utvecklas först efter 30 sekunder och kaffet blir gradvis mildare i takt med att syran avtar. Hur kraftig arom och smak kaffet får beror dels på hur länge kaffet drar i pressobryggaren eller hur snabbt vattnet rinner igenom i kaffebryggaren och dels på mängden kaffebönor samt valet av bönor.

På en kaffebryggare kan du inte direkt påverka hur snabbt vattnet rinner igenom såvida det inte går att justera det på filtertratten. Detta går att göra på alla Moccamasters kaffebryggare. Om du inte tycker att kaffet blir tillräckligt bra i din kaffebryggare kan du ofta bara justera doseringen. Prova olika doseringar, över och under den rekommenderade mängden bönor, i steg sex här ovanför. På så vis kan du lätt smaka dig fram till hur du brygger kaffet precis som du vill ha det.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Electrolux EKF7800 

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 
Testvinnare hos Råd & Rön

Bästa-testvinnareElectrolux EKF7800 

Kaffebryggaren Electrolux EKF7800 har varit med i två olika expertundersökningar: en hos Råd & Rön och en hos det danska konsumentrådet Tænk.

Både Råd & Rön och Tank provade många olika kaffebryggare och bedömde dem utifrån olika testpunkter. Experterna tittade bland annat på bryggning, funktioner, design och hanterbarhet och gav sedan varje modell ett totalbetyg.

Electrolux EKF7800 klarar sig riktigt bra och imponerar mycket på alla experter. Den här modellen utnämns därför till testvinnare av både de svenska och de danska experterna.

Klassisk kaffebryggare med hög kapacitet

Electrolux EKF7800 är en traditionell kaffebryggare som gör vanligt bryggkaffe. Den är lätt att använda och har en fin och enkel design av rostfritt stål. Den här modellen är dessutom snabb och kan därför brygga en hel kanna kaffe på bara tolv minuter.

Electrolux EKF7800 har en stor vattentank med en kapacitet på 1,65 liter. Detta innebär att man kan brygga tolv koppar kaffe på en tank.

Om man inte vill brygga en hel kanna kaffe behöver man dock inte göra det. Med den här modellen kan man nämligen nöja sig med en enda kopp också.

AromaStrength-väljare

Electrolux EKF7800 kan dock göra mer än att bara brygga kaffe. Modellen har nämligen en så kallad AromaStrength-väljare som gör det möjligt att anpassa smaken på kaffet. Med den här funktionen kan man justera kaffestyrkan så att resultatet blir precis som man vill ha det.

För att kaffet ska smaka lika bra varje gång har Electrolux EKF7800 även ett inbyggt vattenfiltreringssystem som kallas förPureAdvantage . Detta system ger bästa möjliga filtrering och ser till att maskinen hålls ren längre.

Den här kaffebryggaren har även en tydlig LCD-skärm med enkla och användarvänliga kontroller.

Smart modell med timer

Även om Electrolux EKF7800 är en av marknadens traditionella kaffebryggare talar vi här om en modern modell.

Den här kaffebryggaren har nämligen en smart timer som gör att den kan brygga kaffet precis när man vill ha det. Det går till exempel att ställa in kaffebryggaren så att kaffet blir färdigt när man kommer hem från jobbet eller precis när man kliver upp på morgonen.

Electrolux EKF7800 har dessutom en annan smart funktion. Den här kaffebryggaren har nämligen en automatisk avstängningsfunktion som gör att maskinen stänger av sig själv om den inte har använts på 40 minuter.

Electrolux EKF7800 – specifikationer  
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Electrolux
🔴 Effekt: 1080 watt
🔴 Vattentank: 1,65 liter
🔴 Antal koppar i en tank: 12
🔴 Timer: Ja
🔴 Höjd: 36,1 cm
🔴 Bredd: 19,2 cm
🔴 Djup: 32 cm
🔴 Vikt: 2,96 kg

Fördelar med Electrolux EKF7800: 
Traditionell kaffebryggare med hög kapacitet
Snabb modell som brygger en kanna på 12 minuter
Justerbar kaffestyrka
Timer
PureAdvantage vattenfilter


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka kaffebryggare är bäst i test?

Electrolux EKF7800, Braun KF7020, Siemens TC86303, Bosch TKA6A041, Melitta Aroma Signature Deluxe, Bosch TKA8013, Moccamaster KBGT741, Melitta Aroma Excellent och Wilfa Svart Presisjon

🤓 Hur testas kaffebryggarna?

Kaffebryggare bedöms baserat på testpunkter som rör kaffebryggning, till exempel bryggtid, temperatur och smak. Man granskar även kaffebryggarnas användarvänlighet, finjustering av inställningar, underhåll, rengöring samt energiförbrukning.

🤔 Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Kaffebryggare Test – Vi har gått igenom dessa tester:

Tænk.dk 🇩🇰
Konsumentrådet Tænk granskade 14 kaffemaskiner i sitt test. De testade tio kaffebryggare med glaskanna och värmeplatta samt fyra maskiner med termoskanna. Tænks experter genomförde ett test med kaffemaskinernas funktion och bedömde samtidigt hur gott kaffet var. Tænk testade också andra parametrar såsom elektrisk säkerhet, strömförbrukning, användarvänlighet och smak. Vinnaren av Tænks test blev Bosch TKA8013.

Du kan läsa hela testet här. Du ska dock vara uppmärksam på att det krävs ett abonnemang för att läsa texten på tænk.dk

Familie Journal 🇩🇰
Familie Journal har utfört ett test av sex kaffemaskiner i olika prisklasser och det var hemkunskapsläraren Camilla Andersen utförde testet.

I testet har man kikat på användarvänlighet, smak, bryggtid samt värderat hur tid och temperatur överensstämmer med det producenten lovar.
Vinnaren av testet blev Moccamaster KBGC741. Du kan läsa hela testet genom att besöka familiejournal.dk här.

Politiken.dk 🇩🇰
Den ansedda danska tidningen politiken.dk har genomfört ett test där de testade åtta olika kaffebryggare. Lone Lysdal som är livsmedelstekniker på Karolines Kök stod i spetsen för testet. I testet fokuserades det på funktion, användarvänlighet, pris, design och kaffets temperatur samt hur lång tid det tog att brygga kaffet på de olika kaffebryggarna. I testet vann den billigaste kaffebryggaren Melitta Aroma Excellent titeln som ”Bästa Kaffemaskin”. Du kan läsa hela testet gratis här på politiken.dk

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön har testat flera kaffemaskiner där en rad olika experter har testat 24 olika kaffebryggare i ett laboratorium.
Du kan läsa hela testet online på deras hemsida genom att klicka här. Det kostar 45 kr att läsa testet.

Ecbc.info 🇳🇴
European Coffee Brewing Centre är en norsk kaffeorganisation som testar kaffebryggare för både privat och professionell användning. Alla kaffebryggare som Ecbc har godkänt är garanterat av högsta kvalitet. Du kan läsa mer om organisationen här.

Dinside.no 🇳🇴
Den oberoende norska tidningen har genomfört ett test, där man bedömde 8 olika kaffebryggare. Du kan läsa deras testresultat genom att besöka deras hemsida här.

De har också gett ut en hel artikel om kaffebryggare där de grundligt går igenom olika kaffebryggares kvaliteter. Du kan läsa hela artikeln genom att klicka här.

Icakuriren.se 🇸🇪
Ica Kuriren har testat 10 olika kaffebryggare där man fokuserade på kaffemaskinernas funktion och dess förmåga att brygga en välsmakande kopp kaffe. Här vann Bosch Styleline priset som den bästa kaffemaskinen. Du kan läsa testet online här. Var uppmärksam på att du kan ladda ner en pdf-fil på deras hemsida där du kan läsa ytterligare information om testet.

Connery.dk  🇩🇰
Den danska livsstilstidningen för män har satt Wilfa Svart Presisjon på prov hos sin redaktion. I testet kan du läsa redaktionens åsikt om hur maskinen är att brygga kaffe i, dess kvalitet och dess design. Du kan läsa hela artikeln hos Connery genom att klicka här.

Feinschmeckeren 🇩🇰
Den danska livsstilsbloggen Feinschmeckeren har också haft Wilfa Svart Presisjon på prov. De har gjort en mycket utförlig granskning av maskinen i sin artikel som kan göra dig klokare vad gäller maskinens olika funktioner och egenskaper. Innan du beslutar dig för att köpa denna modell, är det en bra idé att läsa deras artikel för att få en bättre förståelse för kaffebryggaren.

Du kan läsa hela artikeln här.

Tu.no 🇳🇴
Hos Tu.no som är en förkortning för ”Norges Tekniske Ukeblad” har man också satt Wilfa Svart Presisjon på prov. Här bedömde journalisterna bland annat dess förmåga att brygga kaffe, och skriver om deras inställning till designen.

Du kan läsa hela artikeln här.

Test.de 🇩🇪
Tysklands största testmagasin heter Stiftung Warentest. Deras hemsida är test.de, och här kan du hitta deras beskrivning av Siemens TC86303, som de har korat till testvinnare 2011 i ett test med 22 olika kaffebryggare från ett antal kända varumärken.

Du kan läsa hela testet här. Observera att de tar en avgift för att du ska få full tillgång till testet.