Diskmaskin Test : Se de bästa diskmaskiner – Bäst i Test Guide

0

4 januari 2017

Diskmaskinstest: I denna artikel har vi tittat närmare på vilka diskmaskiner som Skandinaviens olika testmagasin har nämnt till de bästa diskmaskinerna.

Vi har gått igenom deras test och här samlat de bästa testvinnarna, så att du enkelt kan få överblick över vilka diskmaskiner som är värda att investera i.

Efter att ha genomgått de olika testvinnarna, så kommer du att hitta en sektion med olika tips som är viktiga att tänka på innan du köper en ny diskmaskin.

Till slut visar vi vilka källor vi har gått igenom, så att du kan se var vi har hittat testerna.

Vi hoppas på att vår artikel kommer att hjälpa dig med att hitta den perfekta diskmaskinen som kommer att passa just för dig och dina behov.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch SMU51M12SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU58L22SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Experterna hyllar Boschs maskin för låg vatten- och energiförbrukning, samt att den diskar och torkar bättre än alla andra diskmaskiner vid de olika testerna.

Den hyllas också för dess intuitiva användarvänlighet som gör den väldigt enkel att använda.

Den enda nackdelen som nämns är att inredningen i diskmaskinen gör att det kan vara svårt att få plats med många stora redskap.

Energimärkningen för denna modell är A+++, vilket betyder att miljövänlighet är helt i topp, då A+++ är den bästa energimärkningen som kan fås.

Den är utrustad med en värmeväxlare som både är extra skonsam mot glas och porslin, samt att den förhindrar temperatursvängningar och köldchock. Värmeväxlaren fungerar med att värma vattnet med hjälp av spillvärme från den stängda maskinen.

Den hyllas också för sin låga ljudnivå, som är på endast 44dB. Detta betyder att du kan sätta igång den utan att störas. Den har också en timerfunktion, så du kan ställa in den till att diska när du inte är hemma.

En annan fördel med Bosch SMU51M12SK är det inbyggda VarioSpeed Plus-programmet, som gör att du kan diska upp till tre gånger så snabbt och fortfarande uppnå ett optimalt resultat.

Om diskmaskinen endast är halvfull, men du trots detta fortfarande vill diska, så kan du använda Half-Load funktionen som därmed ser till att använda mindre vatten och energi. Det finns också inbyggd mängdsensor som mäter hur mycket du har fyllt i när den startas. Om det finns mindre disk i maskinen så kommer det behövas mindre vatten för att diska det hela. Därmed garanterar mängdsensoren också en optimal vattenförbrukning trots att maskinen är helt full. Detta sparar både tid och energi.

När det kommer till torkningsämnen, så använder sig Bosch SMU51M12SK av den unika Zeolite teknologin. Zeolite är helt naturliga mineraler med värmebildande ämnen som försäkrar att även plast blir torrt – varje gång.

Motorn heter EcoSilence Drive och har en motorteknologi i tysk toppkvalitet, som ger dig energisparande och stillagående motorteknologi.


Siemens SN45M209SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens SN45M209SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Denna Siemens-modell är liksom ovanstående Bosch-diskmaskin en mycket populär modell som både är testvinnare hos danska konsumentmagasinet Tænk.dk, samt Sveriges största testmagasin: Råd & Rön.

Det är värt att uppmärksamma att Bosch har köpt Siemens-koncernen, så att både Bosch och Siemens-diskmaskiner produceras av samma ägare. Detta är också bakgrunden till att Siemens SN45M209Sk och Bosch SMU51M12SK, är två i stort sett helt identiska maskiner, där det yttre är det som utgör skillnaden mellan dessa två modeller. Så valet går ut på huruvida du helst vill ha en Siemens eller en Bosch-diskmaskin stående i ditt kök. Utöver att vara identiska när det kommer till innehållet, så har de i stort sätt identiska priser.

Därmed får du också här en energisparande diskmaskin som är märkt med energimärkningen A+++. Den har också en Timer-funktion, varioSpeed, Zeolith-torkning, HalfLoad funktion, låg ljudnivå och alla andra egenskaper som finns i ovanstående Bosch-maskin.

Här körs också diskmaskinen av tysk kvalitetsmotor. Här sitter en iQdrive motor, som är både energisparande och stillagående motorteknologi.


Siemens SN45M509SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens-SN45M509SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Än en gång så har vi en vinnare från tyska Siemens. Denna modell hyllas av experterna för att vara mycket effektiv när det kommer till att diska och torka. Den klarar faktiskt t.o.m. att få plastlådor helt torra, vilket många andra diskmaskiner inte klarar.

Den hyllas också för sin användarvänlighet som gör det mycket enkelt att sätta igång maskinen med de olika programmen. Experterna är också eniga om att den generellt är bra designad så att det finns plats för det mesta.

Samtidigt har den också energimärkningen A+++ som är den bästa möjliga märkningen en diskmaskin kan få. Därmed har den också den lägsta möjliga el- och vattenförbrukningen. På ett vanligt pass använder diskmaskinen endast 10 liter vatten.

Den har 5 program och möjlighet till 4 temperaturer. Det finns plats för 13 kuvert i maskinen.

Återigen får du här en maskin med liknande egenskaper som de två ovanstående modeller här i artikeln.

iQdrive-motoren är både energisparande och stillagående motorteknologi, som gör att ljudnivån hålls ner på 44dB när maskinen är igång.

Dessutom har den Zeolite-torkning, Aqua-sensor, HalfLoad, varioSpeed, värmeväxlar och alla andra egenskaper som är typiska för Siemens nya modeller.


Siemens SR46M580SK

  Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

Siemens SR46M580SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 090,00 Kr. 0,00 Kr. 6 090,00 Kr. Läs mer
6 945,00 Kr. 0,00 Kr. 6 945,00 Kr. Läs mer
7 455,00 Kr. 0,00 Kr. 7 455,00 Kr. Läs mer

 

Här kommer ytterligare en testvinnare från Siemens som har många av samma funktioner som ovanstående Siemens-diskmaskiner.

Även denna modell hyllas av danska konsumentrådet Tænk:s experter, som är mycket imponerade av maskinens intuitiva användarvänlighet som gör den enkel att använda, samt maskinens hantverksmässiga prestanda.

Ska man titta närmare på vad som gör denna modell speciell – i jämförelse med ovanstående Siemens-maskiner här i artikeln – så är det värt att uppmärksamma att denna modell är gjord i rostfritt stål, där de andra är vita.

En annan spännande fördel är den inbyggda duoPower dubbla spolarmen. Enligt Siemens egen hemsida, så är det den första dubbla spolarmen i världen som har 2 vattenstrålar som korsar varandra, något som försäkrar en komplett och optimal vattenfördelning. Därmed kommer du att uppleva ett mer effektivt diskningsresultat med glänsande service. Du kan läsa mer på Siemens hemsida här.

Därutöver har den samma funktion som de andra Siemens-diskmaskiner, såsom duoPower, energisparande och stillagående iQdrive motor, Aqua-Sensor, värmeväxlar, varioFlex kurvsystem och mycket mer.

Ska man nämna någon nackdel med denna modell är det att den är märkt med energimärkningen A+, där de andra Siemens-modellerna är märkta med A+++.

Men önskar du en Siemens-diskmaskin i rostfritt stål, så är denna modell ett riktigt bra val.


Siemens SR46M280SK 

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Rekommenderad hos Råd & Rön

siemens-sr46m280sk

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 416,00 Kr. 0,00 Kr. 4 416,00 Kr. Läs mer
4 416,00 Kr. 0,00 Kr. 4 416,00 Kr. Läs mer
4 890,00 Kr. 0,00 Kr. 4 890,00 Kr. Läs mer

 

Denna lilla modell från Siemens är ett bra val av diskmaskin, för ett litet hushåll/kök. Modellen är även speciellt platssparande, då denna modell skiljer sig ifrån de resterande modellerna i den här artikeln. Diskmaskinen utmärker sig genom att vara relativt tyst, vilket sällan syns i modeller av denna storlek.

Diskmaskinen tvättar och torkar även riktigt fint och den befinner sig på en energiklass A+, vilket räknas som den högre halvan på energiskalan. Maskinen har plats för 10 kuvert och Siemens har valt att placera besticklådan överst i maskinen, vilket betyder att det finns extra plats i maskinens botten.

Modellen har funktionen tidsfördröjd start, så att du kan bestämma när disken ska starta och när den ska sluta. Funktionen AquaStop skyddar mot översvämningar, vilket är riktigt bra om maskinen är igång när du inte är hemma. Modellen har sex olika diskprogram och tre tilläggsprogram.

Det finns mekanisk barnsäkring på dörren och elektronisk barnsäkring av panelen. Modellen är bara 45 cm bred, annars håller den standardmått.


Siemens SN65M046EU

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Rekommenderad hos Råd & Rön

siemens-sn65m046eu

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Denna integrerbara diskmaskin från Siemens har nyligen testats av danska konsumentmagasinet Tænk, där den fick ”Bäst-i-test”-utmärkelsen. Speciellt maskinens torkningsförmåga utmärkte sig och den är även märkt med torkningsförmåga A, vilket är den bästa som kan uppnås. Även Råd & Röns test av 98 olika diskmaskiner placerar den i den absoluta toppen.

Maskinen har energimärkningen A+++, vilket är den bästa som kan fås, och den är därför skonsam mot både miljö- och elförbrukningen. Funktionen AquaStop ser till att automatiskt stänga vattentillförseln ifall det blir något slags läckage i slangen, medan en timerfunktion ger dig möjligheten att sätta upp ett program så att den blir färdig när du vill ha den.

Maskinen har fem olika program och kan rymma 13 standardkuvert. Därmed täcks behovet hos det genomsnittliga hushållet utan problem. Båda lådorna i diskmaskinen har flera möjligheter för insättning som man önskar, och diskmaskinen är – till skillnad från de flesta nya modellerna på marknaden – utrustad med en besticklåda.

Med en ljudnivå på bara 44 dB i drift, så är denna modell speciellt anpassad för ett öppet kök – nära till vardagsrummet eller vilket annat rum som helst. För jämförelsens skull, så ligger ett vanligt samtal mellan två personer på 60 dB.


Bra tips – Så får du ut det mesta och bästa av din diskmaskin

En diskmaskin i hemmet är för många en stor hjälp, då du slipper att diska med händerna och ha smutsiga bestick och tallrikar stående i köket.

Men samtidigt upplever många flera problem med sina diskmaskiner, som exempelvis kalkfläckar på glasen, dålig lukt i diskmaskinen och problem med att diska helt rent. Allt detta är välkända problem.

Det danska veckobladet Hjemmet.dk har skrivit en artikel där de ger en rad bra tips på hur du kan bidra till att minska på problemen och se till att få ut det bästa utav din diskmaskin. Vi återger här en genomgång av deras viktiga rekommendationer.

Dålig lukt i diskmaskinen – så här förbättrar du problemet:
Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra maskinen ca en gång varje månad. Här behöver du rensa den från matrester som kan samlas i botten, samt torka filtret från smuts. När du fyller maskinen med tallrikar och bestick, kom ihåg att rengöra dem från matrester. Detta är viktigt, då matresterna annars kan sätta sig i filtret.

Ett annat bra sätt att rengöra maskinen är att hälla ca en halvliter ättika i botten och därefter starta maskinen och låta den diska på högsta temperatur.

Du kan med fördel sätta dina glas i maskinen när du diskar med ättika då ättikan är ytterst effektiv att ta bort kalkfläckar på glasen.

Danska sajten Hjemmet.dk rekommenderar också att du fyller i citronpulver i tablettlådan och därefter kör ett normalt pass med tom maskin. Detta kan också hjälpa till att rengöra maskinen.

Hur varmt ska vattnet vara?
Diskvattnet ska minimum vara 49C, då vattnet måste ha denna temperatur för att effektivt kunna lösa upp eventuella matrester.

Neophos skriver på sin hemsida att du kan kontrollera vattentemperaturen i ditt hem genom att fylla ett glas med varmt vatten från kranen och mäta temperaturen med en termometer.

Om vattnet är mindre än 49C varmt bör du läsa i manualen om varmvattensanvändning eller kontakta någon tekniker för att justera inställningarna.

Detta ska du inte ha med i diskmaskinen:
Skarpa knivar: Den norska sajten Forskning.no skriver att diskmedlet för diskmaskiner är hårt mot dina knivar och är den snabbaste vägen till att göra de slöa och få de till att rosta. Grunden till detta är att maskindiskmedel är kemiskt hårdare jämförelsevis med handtvål och detta kan göra att dina knivar rostar. Det kan också vara ett problem om man har flera olika typers metaller i maskinen samtidigt. Så därför är det alltid en bra idé att handdiska dina vassa knivar.

Köksredskap av trä: Den danska sajten Søndagsavisen.dk skriver att enkla saker av trä kan tåla diskmaskiner, men att man generellt ska försöka undvika att diska trä i maskiner. Om man lägger trä i maskinen riskerar man att träet mister sin snygga finish. Om den exempelvis är oljad så kommer oljan tryckas bort från träet, som resulterar i en dålig look.

Kristallglas: kom ihåg att aldrig diska dina kristallglas i maskinen. Kristall är ömtåligt och en kombination av värmen och maskindiskmedel får kristallglaset att gå sönder.

Energimärkningen – vad är det?
Energimärkningen sträcker sig från D till A+++, där A+++ är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan uppnå.

Danska sajten Sparenergi.dk rekommenderar att du väljer A++ eller A+++ när du ska köpa en ny diskmaskin. Urvalet med bra energimärkningar är stort, så det finns tillräckligt många att välja mellan. Diskmaskiner med A+++ har som regel upp till 14 kuvert.

Energimyndigheten.se upplyser att energimärkningen är beräknad utifrån att du diskar 280 gånger om året med full maskin. Diskar du inte så ofta, så kan du räkna med sänka energiförbrukningen och diskar du oftare än så ökar energiförbrukningen.


Diskmaskin Test – Dessa test har vi gått igenom:

Tænk.dk
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har 2016 genomfört ett stort test av 69 diskmaskiner. Här visade testet att Bosch och Siemens är två helt dominerande märken, som också fick de högsta betygen.

I testet la man vikten på att ge maskinerna ett samlat betyg utifrån en rad parametrar, såsom tvätt-och torkningsförmåga, tidsförbrukning, energiförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå och hantverksmässig prestanda. Du kan läsa hela testet på Tænk:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet

Råd&Rön.se
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har 2016 genomfört ett omfattande test på 83 diskmaskiner. Här visade det sig också att Siemens och Bosch nådde topplaceringar.

I testet har man testat diskmaskinerna utifrån deras diskförmåga, användarvänlighet, instruktioner, ljudnivå, tidsförbrukning, energiförbrukning och samlad hantverksmässig prestanda.

Du kan läsa helt testet på Råd & Rön:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att läsa testet.