Diskmaskin Test 2019 – Se de bästa diskmaskiner – Bäst i Test Guide

0

Diskmaskins test: I denna artikel har vi tittat närmare på vilka diskmaskiner som Skandinaviens olika testmagasin har nämnt till de bästa diskmaskinerna.

Vi har gått igenom deras test och här samlat de bästa testvinnarna, så att du enkelt kan få överblick över vilka diskmaskiner som är värda att investera i.

Efter att ha genomgått de olika testvinnarna, så kommer du att hitta en sektion med olika tips som är viktiga att tänka på innan du köper en ny diskmaskin.

Till slut visar vi vilka källor vi har gått igenom, så att du kan se var vi har hittat testerna.

Vi hoppas på att vår artikel kommer att hjälpa dig med att hitta den perfekta diskmaskinen som kommer att passa just för dig och dina behov.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch SMU46CB01S 

✅ Testvinnare hos Råd & Rön 
✅ Många bra användarrecensioner

Bosch SMU46CB01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 897,00 Kr. 0,00 Kr. 4 897,00 Kr. Läs mer
5 565,00 Kr. 0,00 Kr. 5 565,00 Kr. Läs mer
5 565,00 Kr. 0,00 Kr. 5 565,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Bosch SMU46CB01S har testats av Råd & Rön, en svensk konsumentorganisation som förser konsumenterna med information och testresultat om olika konsumentprodukter.

Här har Råd & Rön genomfört ett test av diskmaskiner i olika prisklasser och från olika märken, och de har tagit reda på vilka modeller som är bäst. I granskningen ingick bland annat modellen Bosch SMU46CB01S, som klarar sig så bra att den utses till testvinnare.

Användarrecensionerna av modellen är dessutom väldigt positiva, och den här diskmaskinen är därmed även en konsumentfavorit.

En rymlig diskmaskin

Bosch SMU46CB01S är en fin och elegant diskmaskin som tillhör gruppen underbyggnadsdiskmaskiner, och modellen ska därför byggas in under köksbänken hemma.

Bosch SMU46CB01S har en snygg svart färg med en diskret elegans och enkelhet över sig, och modellen passar bra in i ett kök där man vill ha en mörk diskmaskin. Bosch SMU46CB01S är dessutom gjord för en familj med fyra eller fler medlemmar, och modellen är därför stor och rymmer 13 kuvert.

Även om det här är en lite större modell har den dock en låg energiförbrukning. Den här diskmaskinen tillhör nämligen energiklass A++, vilket är en av marknadens bästa klasser.

Sex olika program

Bosch SMU46CB01S har sex olika diskprogram och kan därför ta hand om all vanlig disk i hemmet. Dessa program är: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Eco 50 grader, Glas 40 grader, 1 timme 65 grader samt Försköljning.

Bosch SMU46CB01S är dessutom utrustad med tre specialfunktioner: VarioSpeed Plus, HygienePlus och ExtraDry. Dessa gör att disken blir klar ännu snabbare, blir ännu renare samt att resultatet blir extra torrt utan några vattendroppar.

Den här diskmaskinsmodellen har även specialprogrammet Machine Care, som är utformat specifikt för att avlägsna fett och kalk i maskinen.

Intelligent modell

Bosch SMU46CB01S är gjord med den senaste tekniken, och modellen använder sig därför av motortekniken EcoSilence Drive som är både energisnål och tyst.

Den här diskmaskinen är även utrustad med både AquaSensor och MängdSensor. Dessa sensorer gör att maskinen mäter och bedömer mängden disk och smuts för att sedan kunna ta in rätt mängd vatten för ett rent resultat.

Bosch SMU46CB01S har även en smart timer som gör att man kan schemalägga starten av diskprogrammet i förväg. Modellen är dessutom försedd med en barnspärr samt funktionen AquaStop som motverkar vattenskador.

Insidan av Bosch SMU46CB01S är designad för att vara så flexibel som möjligt, och med Vario-korgsystemet och en höjdjusterbar överkorg får man alltid plats med sin disk.

Specifikationer för Bosch SMU46CB01S – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 55 cm 

Specifikationer för Bosch SMU46CB01S – basfakta 
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 13 kuvert
🔴 Energiklass: A++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 46 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Bosch SMU46CB01S: 
🔵 Fin och elegant diskmaskin med plats för 13 kuvert
🔵 Sex olika program för olika typer av disk
🔵 Tre specialfunktioner
🔵 EcoSilence Drive-motor
🔵 Med både AquaSensor och MängdSensor


Bosch SMV68MD02E 

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön 
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch SMV68MD02E

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 299,00 Kr. 0,00 Kr. 7 299,00 Kr. Läs mer
7 490,00 Kr. 0,00 Kr. 7 490,00 Kr. Läs mer
10 999,00 Kr. 0,00 Kr. 10 999,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Bosch SMV68MD02E har testats av två olika expertpaneler från två olika konsumentorganisationer, nämligen Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda testpanelerna har provat modellen tillsammans med flera andra diskmaskinsmodeller.

Bosch SMV68MD02E har granskats utifrån olika testpunkter, till exempel prestanda, förbrukning, funktioner och hanterbarhet. Modellen klarar sig riktigt bra i båda undersökningarna, och detta resulterar i toppbetyg från både Råd & Rön och Tænk.

Rymmer 14 kuvert

Bosch SMV68MD02E är en integrerad diskmaskin, vilket innebär att modellen ska integreras i köksinredningen och ha en front som passar in med resten av luckorna. Bosch SMV68MD02E levereras därför utan front, och man måste själv montera en kökslucka som front på diskmaskinen.

Den här diskmaskinsmodellen är dessutom stor. Den har en kapacitet på 14 kuvert och passar därför till en lite större familj med fyra eller fem medlemmar.

Trots att modellen har en hög kapacitet är den dock inte särskilt dyr i drift. Den här diskmaskinen finns nämligen i energiklass A++, vilket är den näst bästa klassen på marknaden. Diskmaskinen är dessutom tystgående med en ljudnivå på bara 42 dB.

Åtta olika program

Bosch SMV68MD02E har hela åtta diskprogram, vilket är lite mer än vad man hittar hos den typiska diskmaskinen. De åtta programmen är: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Eco 50 grader, Extra tyst 50 grader, Glas 40 grader, 1 timme 65 grader, Snabb 45 grader samt Försköljning.

Även om den här diskmaskinen redan är tyst kan man alltså diska ännu tystare, och om man har bråttom kan man med fördel använda snabbprogrammet. Bosch SMV68MD02E har även fyra specialfunktioner, nämligen IntensiveZone, VarioSpeed Plus, HygienePlus och ExtraDry samt specialprogrammet MachineCare för själva maskinen.

HygienePlus kan användas om man vill vara helt säker på att bli av alla bakterier. Detta program diskar nämligen vid 70 grader, vilket dödar 99,9 % av alla bakterier.

Effektivitet i fokus

Förutom att Bosch SMV68MD02E tillhör en bra energiklass, A++, är modellen även utrustad med flera tekniker som sparar både vatten och energi.

Den här diskmaskinen har nämligen både AquaSensor och MängdSensor, och med hjälp av sensorer mäter dessa hur mycket disk som finns i maskinen samt hur smutsig den är. Maskinen använder sedan bara så mycket vatten som behövs, och ActiveWater-tekniken säkerställer samtidigt en maximal effekt för vatten, uppvärmning och vattencirkulation.

Motorn i Bosch SMV68MD02E använder dessutom EcoSilence Drive-tekniken. Denna motorteknik gör både att diskprogrammen går snabbt och att de är energieffektiva med en så låg strömförbrukning som möjligt.

Den här modellen har även många andra funktioner, till exempel timer och AquaStop. Bosch SMV68MD02E är dessutom försedd med den smarta funktionen TimeLight, som ger en bättre överblick genom att visa resterande tid samt programval på golvet framför maskinen.

Specifikationer för Bosch SMV68MD02E – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 55 cm  

Specifikationer för Bosch SMV68MD02E – basfakta 
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 14 kuvert
🔴 Energiklass: A++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 266 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 42 dB
🔴 Antal program: 8 

Fördelar med Bosch SMV68MD02E: 
🔵 Hög kapacitet på 14 kuvert
🔵 Energisnål diskmaskin med motortekniken EcoSilence Drive
🔵 Åtta program och fyra specialfunktioner
🔵 Med sensorer och ActiveWater-teknik
🔵 TimeLight visar info om diskprogrammet


Bosch SMV45AX00E

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk  
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch SMV45AX00E

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 871,00 Kr. 0,00 Kr. 5 871,00 Kr. Läs mer
5 871,00 Kr. 0,00 Kr. 5 871,00 Kr. Läs mer
5 872,00 Kr. 0,00 Kr. 5 872,00 Kr. Läs mer
6 367,00 Kr. 0,00 Kr. 6 367,00 Kr. Läs mer

 

Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har testat och recenserat diskmaskinen Bosch SMV45AX00E. Den här diskmaskinen får bra betyg hos båda expertkällorna, och de framhäver framför allt maskinens disk- och torkresultat, kvalitet samt dess energi- och vattenförbrukning.

Den här modellen har fem olika program för olika ändamål, och eftersom att diskmaskinen rymmer 12 kuvert passar den bra i ett hushåll med ungefär tre-fyra personer. Diskmaskinen tillhör dessutom energiklass A++. Detta säkerställer att strömförbrukningen inte blir för hög, och den här modellen tar därmed hänsyn till både miljön och plånboken.

Maskinen har även en timerfunktion som gör det möjligt planera in programstarten till en senare tidpunkt. Tack vare denna funktion kan man alltid se till att diskmaskinen blir färdig när man har möjlighet att tömma den.

Maskinen är dessutom utrustad med en AquaStop-funktion som automatiskt stänger av vattentillförseln för att undvika läckage.

Förkortad disktid, Mängdsensor och värmeväxlare 

Med Bosch SMV45AX00E kan man korta ner disktiden med upp till 66 %, även när diskmaskinen är helt full. När man aktiverar funktionen VarioSpeed Plus kan maskinen rengöra och torka disken på en tredjedel av tiden jämfört med liknande modeller. Resultatet blir dessutom precis lika bra, och den här funktionen är framför allt en fördel när det måste gå extra snabbt.

Bosch SMV45AX00E har även en mängdsensor som automatiskt sparar både vatten och el när man diskar mindre mängder. Maskinen har nämligen en rotationsgivare som mäter vikten av innehållet genom att läsa av vattennivån, och med den här modellen kan man därmed spara el när man kör en halvfull maskin.

Diskmaskinen har dessutom en värmeväxlare som säkerställer att vattnet håller rätt temperatur för en skonsam diskning. Vattnet förvärms med spillvärme från diskprogrammet som är igång, och på så vis undviker maskinen stora temperaturväxlingar som kan skada disken. Den här funktionen är extra skonsam mot glas och porslin.

Tystgående och energisnål diskmaskin med automatiska program 

Bosch SMV45AX00E är en tystgående diskmaskin med en ljudnivå på 48 dB. Med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB kommer man därför knappt märka att maskinen är igång. Man kan alltså utan problem köra diskmaskinen utan att störa hela huset.

Diskmaskinen har dessutom en EcoSilence Drive-motor som gör att maskinen förbrukar ännu mindre ström. Den här motorn är känd för att vara både snabb, tyst och strömsnål. Till skillnad från vanliga motorer är den här motorn borstlös, och detta bidrar till en lägre ljudnivå och ett rent resultat.

Den här maskinen har även automatiska program som anpassar vattenförbrukning, temperatur och sköljtid till den aktuella disken. På så vis får man ett optimalt diskresultat samtidigt som man sparar både vatten och el.

InfoLight, höjdjusterbar överkorg och ExtraDry-funktion 

Bosch SMV45AX00E är utrustad med InfoLight, en röd lampa som lyser ner på golvet när maskinen är igång. När det röda ljuset slocknar betyder det att diskmaskinen är färdig och kan tömmas.

Tack vare den höjdjusterbara överkorgen kan man även skapa extra utrymme för disken, vilket till exempel är bra när man vill diska höga glas eller tallrikar.

Sist men inte minst har Bosch SMV45AX00E en funktion som kallas för ExtraDry. Den här funktionen torkar allt innehåll i maskinen extra noggrant, och disken har därför inte några vattenrester alls på sig när man plockar ut den.

Specifikationer för Bosch SMV45AX00E – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMV45AX00E – basfakta 
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: A++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 258 kWh
🔴 Ljudnivå: 48 dB
🔴 Antal program: 5

Fördelar med Bosch SMV45AX00E:
🔵 Diskmaskin som rymmer 12 kuvert
🔵 Fem olika program
🔵 EcoSilence Drive-motor
🔵 Med både AquaSensor och Mängdsensor (LoadSensor)
🔵 Höjdjusterbar överkorg
🔵 Tystgående diskmaskin
🔵 Strömbesparande diskmaskinmed TermoSpare
🔵 Med timer och ComfortClose


Bosch SMU24AW02S

✅ Medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch SMU24AW02S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 789,00 Kr. 0,00 Kr. 3 789,00 Kr. Läs mer
4 256,00 Kr. 0,00 Kr. 4 256,00 Kr. Läs mer
4 257,00 Kr. 0,00 Kr. 4 257,00 Kr. Läs mer

 

Bosch SMU24AW02S är en underbyggnadsdiskmaskin som får medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk. De danska experterna tyckte särskilt bra om modellens disk- och torkresultat. 

Den här diskmaskinen har en kapacitet på 12 kuvert och är därför perfekt för en familj på ungefär tre-fyra personer. Modellen tillhör dessutom energiklass A+ och har därför en relativt låg energi- och vattenförbrukning.

Bosch SMU24AW02S har även en timerfunktion som gör att man i förväg kan programmera när maskinen ska starta. Den har även en funktion som kallas för AquaStop. Denna funktion stänger av vattentillförseln om det skulle uppstå några läckage, och den minskar därmed risken för vattenskador.

Maskinen har även en höjdjusterbar överkorg som gör det enkelt att få plats med höga tallrikar och glas i diskmaskinen.

Snabb diskcykel och automatisk ström- och vattenbesparing

Bosch SMU24AW02S är både ström- och vattenbesparande, och maskinen både rengör och torkar disken snabbt.

Den här diskmaskinen har nämligen en Mängdsensor som gör det möjligt att spara energi när diskmaskinen inte är helt full. När maskinen diskar mindre mängder mäter den vikten av innehållet med hjälp av en rotationsgivare som registrerar vattennivån, och maskinen sparar på så vis både vatten och el.

Maskinen är även utrustad med funktionen VarioSpeed Plus, som reducerar disktiden med 50 % samtidigt som den rengör och torkar disken perfekt. Förutom specialfunktionen VarioSpeed Plus har maskinen ytterligare fyra program, nämligen Normal, Eco, Glas och Försköljning.

Om man har barn kan man även aktivera barnspärren som gör att luckan inte kan öppnas när maskinen är igång.

Innovativ teknik, specialprogram och energisnål motor 

Den här diskmaskinen har en innovativ teknik som gör att diskningen både är miljövänlig och ger ett rent resultat. Den riktade vattenfördelningen sparar både ström och vatten, och maskinens filterteknik, uppvärmning och pump ökar samtidigt vattencirkulationen som hjälper till att rengöra disken.

Om man har ömtåliga glas som man är rädd om bör dessa diskas i maskinens specialprogram för glas på 40 grader. Detta program rengör glasen varsamt genom att sänka temperaturen, justera temperaturen på spolglansen och förlänga torktiden för att glasen inte ska skadas.

Sist men inte minst har Bosch SMU24AW02S en EcoSilence Drive-motor som gör maskinen både energisnål, tyst och snabb. Den här motorn är dessutom borstlös, och detta bidrar både till den låga ljudnivån och det goda diskresultatet. Diskmaskinen har en ljudnivå på 50 dB, och även om detta inte är marknadens lägsta ljudnivå är maskinen fortfarande tillräckligt tystgående för att inte störa hela huset.

Specifikationer för Bosch SMU24AW02S – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMU24AW02S – basfakta 
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: A+
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 3300 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 290 kWh
🔴 Ljudnivå: 50 dB
🔴 Antal program: 4

Fördelar med Bosch SMU24AW02S:
🔵 Diskmaskin som rymmer 12 kuvert
🔵 Med AquaSensor och Mängdsensor (LoadSensor)
🔵 Timerfunktion
🔵 Specialprogram förglas
🔵 EcoSilence Drive-motor
🔵 Innovativ teknik


Bosch SMU24AW01S 

✅ Bra betyg hos Råd & Rön 
✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch SMU24AW01S 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 641,00 Kr. 0,00 Kr. 3 641,00 Kr. Läs mer
3 641,00 Kr. 0,00 Kr. 3 641,00 Kr. Läs mer
5 344,00 Kr. 0,00 Kr. 5 344,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Bosch SMU24AW01S har granskats i två olika tester. Ett utfördes av experterna hos Råd & Rön och det andra tog plats hos det danska konsumentrådet Tænk.

Bosch SMU24AW01S klarar sig riktigt bra i båda undersökningarna, och eftersom att både de svenska och de danska experterna är nöjda med modellen får den bra betyg på båda ställena.

Mindre och enklare modell

Bosch SMU24AW01S är en underbyggnadsdiskmaskin, och den här modellen är alltså gjord för att bli inbyggd under bänkskivan. Diskmaskinen levereras därför med en enkel, vit och elegant front, men utan toppanel eftersom att denna ska utgöras av bänkskivan.

Den här diskmaskinsmodellen från Bosch är dessutom lite mindre och enklare än många andra modeller i testen. Den här modellen rymmer nämligen 12 kuvert, men det räcker fortfarande för en familj på tre eller fyra personer.

Bosch SMU24AW01S är även en relativt energieffektiv modell som tillhör energiklass A+. Detta är en bra klass men inte den bästa på marknaden, och den här modellen har därför en något högre förbrukning än andra modeller.

Ljudnivån på 48 dB är precis som förbrukningen bra, men inte bäst på marknaden.

Fyra diskprogram

Enkelheten hos Bosch SMU24AW01S märks även på att den har lite färre program än andra modeller. Om man bara behöver de mest grundläggande diskprogrammen räcker dock de fyra programmen hos Bosch SMU24AW01S gott och väl. Modellen är då ett bra alternativ, och de program som man kan välja mellan är: Normal 60 grader, Eco 50 grader, Glas 40 grader samt Försköljning.

Maskinen har även specialfunktionen VarioSpeed, och den fungerar som ett slags snabbprogram som kan aktiveras om man vill förkorta disktiden markant.

Den här modellen har dessutom en flexibel inredning som gör att man får plats med så mycket disk som möjligt. Den är nämligen inredd med ett Vario-korgsystem och har en höjdjusterbar överkorg, och just överkorgen är extra smart när man vill diska höga tallrikar.

Utmärkt teknik

Även om Bosch SMU24AW01S är en lite mindre modell med färre program har modellen samma teknik som de mer avancerade modellerna.

EcoSilence Drive-motorn säkerställer en hög effektivitet, och både AquaSensor och MängdSensor jobbar för att optimera diskningen utifrån antalet kuvert samt hur smutsig disken är.

Bosch SMU24AW01S är även utrustad med en smart timer, AquaStop och Glasskydd. AquaStop skyddar mot vattenskador medan Glasskydd skyddar ömtåliga glas och ser till att de blir helt rena utan att skadas.

Det finns dessutom en elektronisk indikator för brist på salt eller spolglans, och det tänds därför en lampa när det är dags att fylla på.

Specifikationer för Bosch SMU24AW01S – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 57,3 cm  

Specifikationer för Bosch SMU24AW01S – basfakta 
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: A+
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 3300 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 290 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 48 dB
🔴 Antal program: 4

Fördelar med Bosch SMU24AW01S: 
🔵 Mindre och enklare modell som rymmer 12 kuvert
🔵 Fyra program och en specialfunktion
🔵 Flexibel inredning
🔵 EcoSilence Drive-teknik
🔵 AquaStop och Glasskydd


Siemens SN436S05IS 

✅ Populär bland användarna (4,6 av 5 stjärnor)

Siemens SN436S05IS

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 459,00 Kr. 0,00 Kr. 6 459,00 Kr. Läs mer
6 799,00 Kr. 0,00 Kr. 6 799,00 Kr. Läs mer

 

Alla bra diskmaskiner har inte varit med i officiella experttest, och modellen Siemens SN436S05IS är en av dessa. Det här är istället en konsumentfavorit, och användarna uttrycker sig otroligt positivt om den här modellen i sina recensioner.

Konsumenterna använder nämligen Siemens SN436S05IS i vardagen, och de vet därför vad som fungerar extra bra hos just den här modellen.

Underbyggnadsdiskmaskin i marknadens bästa energiklass

Siemens SN436S05IS är en så kallad underbyggnadsdiskmaskin, och den här modellen ska alltså placeras under köksbänken och på så vis byggas in i köket. Detta innebär att Siemens SN436S05IS levereras utan toppanel men med en front, och fronten är det som syns i vardagen. Fronten på Siemens SN436S05IS är gjord i rostfritt stål och har därmed en snygg grå färg.

Den diskreta och minimala kontrollpanelen sitter högst upp och går längs handtaget. Siemens SN436S05IS är dessutom väldigt användarvänlig och finns i marknadens absolut bästa energiklass, nämligen A+++. Detta säkerställer att den allmänna förbrukningen blir betydligt lägre än vanligt.

13 kuvert och 6 program

Om man jämför med andra modeller ligger Siemens SN436S05IS ungefär i mitten av skalan när det kommer till storlek och diskprogram. Den har nämligen en kapacitet på 13 kuvert, vilket passar för en familj med fyra eller fler medlemmar. Modellen har sex olika diskprogram, nämligen Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Glas 40 grader, Eco 50 grader, 1 timme 65 grader samt Försköljning, och man har alltså de viktigaste och mest användbara programmen i den här diskmaskinen.

Maskinen har även tre specialfunktioner, nämligen VarioSpeed Plus, IntensiveZone och HygienePlus.

VarioSpeed Plus är en snabbfunktion som kan minska disktiden med upp till 66 % utan att påverka resultatet. IntensiveZone gör istället att vattentrycket blir högst underifrån, och den funktionen är därför perfekt för grytor och tallrikar. HygienePlus är slutligen ett bra skydd mot bakterier. Den funktionen gör nämligen att disken rengörs vid en hög temperatur på 70 grader, vilket dödar 99,9 % av alla bakterier.

Flexibel inredning

Siemens SN436S05IS har både ett VarioFlex-korgsystem och en höjdjusterbar överkorg. Överkorgen kan placeras i tre olika nivåer, och detta gör att även väldigt höga tallrikar kan få plats i diskmaskinen. Bestickkorgen i underkorgen är dessutom flyttbar.

VarioFlex-korgsystemet gör också att man kan justera korgarna i flera nivåer, och man kan alltså alltid anpassa diskmaskinen till porslinet som ska diskas.

Siemens SN436S05IS är dessutom utrustad med motortekniken iQdrive, vilken garanterar en både tyst och energisnål diskning. Maskinen har även AquaSensor och MängdSensor, och med hjälp av sensorer anpassar dessa vattenmängden utifrån hur mycket disk som finns i maskinen samt hur smutsig disken är. I praktiken innebär detta att diskmaskinen inte använder mer vatten än nödvändigt.

Många bra egenskaper

Användarna är förtjusta i Siemens SN436S05IS, och i recensionerna beskriver de många olika egenskaper som maskinens främsta fördelar.

De flesta är dock överens om att Siemens SN436S05IS levererar ett riktigt bra diskresultat, samt att den inte lever om särskilt mycket när den diskar. Användarna betonar även att modellen har riktigt bra diskprogram och att den är både effektiv, stadig och robust.

Specifikationer för Siemens SN436S05IS – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 57,3 cm 

Specifikationer för Siemens SN436S05IS – basfakta 
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 13 kuvert
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 46 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Siemens SN436S05IS: 
🔵 Stor diskmaskin som rymmer 13 kuvert
🔵 Tillhör marknadens bästa energiklass
🔵 Sex program och tre specialfunktioner
🔵 VarioFlex-korgsystem
🔵 AquaSensor och MängdSensor


Siemens SN636X02AE 

✅ Många bra användarrecensioner (4,6 av 5)

Siemens SN636X02AE

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 995,00 Kr. 0,00 Kr. 5 995,00 Kr. Läs mer
5 995,00 Kr. 0,00 Kr. 5 995,00 Kr. Läs mer
5 995,00 Kr. 0,00 Kr. 5 995,00 Kr. Läs mer
6 367,00 Kr. 0,00 Kr. 6 367,00 Kr. Läs mer

 

Siemens SN636X02AE tillhör också gruppen av välfungerande diskmaskiner som inte har granskats av experter i några officiella tester.

Den här modellen har därför inte fått några kommentarer av experterna. Konsumenterna som använder Siemens SN636X02AE i vardagen berättar däremot om sina erfarenheter av modellen i kundrecensioner hos både Whiteaway.com och Skousen.dk. Dessa kommentarer är väldigt positiva, och den här modellen är helt klart en konsumentfavorit.

Integrerad diskmaskin

Siemens SN636X02AE är en integrerad modell, och den här diskmaskinen ska alltså integreras i köket och ha en front som passar ihop med resten av köksinredningen. Siemens SN636X02AE levereras därför utan front, och man ska alltså själv montera en kökslucka som front på diskmaskinen.

Den här modellen har en kapacitet på 12 kuvert och är därför ett bra alternativ för en familj med tre eller fyra medlemmar.

Siemens SN636X02AE är även ett bra val för den miljömedvetna konsumenten eftersom att modellen finns i energiklass A++. Detta är marknadens näst bästa energiklass, och man undviker därmed onödig belastning på både miljön och den privata ekonomin.

Sex olika diskprogram

Den här diskmaskinen är utrustad med sex olika program, vilket är ganska normalt för lite mer avancerade modeller. Programmen på den här modellen är: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Snabb 45 grader, Eco 50 grader, 1 timme 65 grader samt Försköljning.

Den här diskmaskinen har även tre specialfunktioner: VarioSpeed Plus minskar disktiden med upp till 66 %, Half Load sparar både vatten och energi när man startar en halvfull diskmaskin, och IntensiveZone diskar extra noggrant underifrån och ger en koncentrerad diskning som är perfekt för grytor och stekpannor.

Det finns dessutom ett specialprogram för underhåll av själva diskmaskinen. Detta program kallas för Machine Care och avlägsnar fett och kalk i maskinen.

Energisnål motor

Siemens SN636X02AE är som sagt ett bra val om man vill ha en energisnål diskmaskin. Förutom att den här modellen tillhör energiklass A++ har Siemens SN636X02AE nämligen den energisnåla motortekniken iQdrive. Den är även utrustad med både AquaSensor och MängdSensor, och maskinen tar därför bara in så mycket vatten som behövs till den aktuella mängden disk, och den tar även hänsyn till hur skitig disken är.

Den här diskmaskinen från Siemens har dessutom AquaStop och en barnspärr, och modellen kan själv bedöma många delar av diskprocessen. Doseringsassistenten fördelar diskmedlet och en indikatorlampa tänd när det är dags att fylla på salt och spolglans.

Siemens SN636X02AE har dessutom den smarta funktionen InfoLight, vilket är en ljusindikator som visar information om det pågående diskprogrammet på golvet framför diskmaskinen i ett klart blått ljus.  

Diskar helt rent

Användarna tycker väldigt bra om Siemens SN636X02AE. De förklarar först och främst att det här är en modell som diskar helt rent, men de skriver även att den torkar riktigt bra.

De framhäver dessutom att diskmaskinens sex program är smarta och mångsidiga, och även om det finns många valmöjligheter som gör maskinen otroligt mångsidig är den riktigt lätt att använda.

Recensionerna betonar även ljudnivån, och användarna förklarar att den här diskmaskinen inte lever om särskilt mycket.

Specifikationer för Siemens SN636X02AE – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 55 cm 

Specifikationer för Siemens SN636X02AE – basfakta 
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: A++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 258 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 48 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Siemens SN636X02AE: 
🔵 Integrerad modell utan front
🔵 Energisnål diskmaskin i klass A++ med en iQdrive-motor
🔵 Sex program och tre specialfunktioner
🔵 Doseringsassistent
🔵 Smarta ljusindikatorer


Electrolux ESF5545LOW

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux ESF5545LOW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 849,00 Kr. 0,00 Kr. 3 849,00 Kr. Läs mer
4 279,00 Kr. 0,00 Kr. 4 279,00 Kr. Läs mer
4 280,00 Kr. 0,00 Kr. 4 280,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Electrolux ESF5545LOW har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda dessa konsumentorganisationer har genomfört större diskmaskinstester, och den här modellen testades i augusti 2017.

I undersökningarna granskades de utvalda modellerna utifrån testpunkter som energiförbrukning, vattenförbrukning, design, hanterbarhet, användning, användarvänlighet och diskförmåga. Diskmaskinerna fick därefter ett slutbetyg, och modellen Electrolux ESF5545LOW klarar sig bra och uppnår en topplacering i båda testen.

Marknadens bästa energiklass

Electrolux ESF5545LOW är en rymlig diskmaskin med en kapacitet på 13 kuvert. Detta motsvarar ungefär behovet hos en familj på fyra eller fem personer, och eftersom att det här är en ganska stor modell behöver diskmaskinen inte köras så ofta. Electrolux ESF5545LOW tillhör dock marknadens bästa energiklass, A+++, så varken miljön eller ekonomin blir lidande om man ändå skulle behöva diska en gång extra.

Den här modellen är en underbyggnadsdiskmaskin, vilket innebär att diskmaskinen ska byggas in under köksbänken hemma.

Sex olika diskprogram

Diskmaskinen har sex olika program och kan därför användas till så gott som alla disktyper. Dessa program är: AutoFlex 45-70 grader, Eco 50 grader, Intensiv 70 grader, Quick 60 grader, Glas 45 grader och sköljning.

Glasprogrammet är speciellt framtaget för att skonsamt rengöra ömtåliga glas, och man kan även köpa en hållare för vinglas till den här diskmaskinen.

Både glas och porslin står dessutom stadigt i diskmaskinen tack vare Soft Spikes, och dessa består helt enkelt av gummipinnar som ser till att servisen inte kan röra på sig.

Electrolux ESF5545LOW är dessutom en intelligent diskmaskin med sensorer. När man kör programmet AutoFlex kan maskinen själv avgöra vilken temperatur som ska användas, och detta baserar den på hur mycket disk som finns i maskinen samt hur skitig disken är.

Air Dry-teknik

Den här diskmaskinsmodellen har både ett snabbprogram och en TimeSaver-funktion som är bra när det ska gå snabbt. TimeSaver-funktionen gör att maskinen diskar betydligt snabbare och är framför allt smart när man har ont om tid.

Electrolux ESF5545LOW arbetar även med en så kallad Air Dry-teknik som ger en naturlig torkning i slutet av diskprogrammet. Detta sparar ström samtidigt som man får ett helt torrt resultat. Om man vill ha ett extra torrt resultat finns även en Xtra Dry-funktion, och denna ser till att även de besvärligaste föremålen blir helt torra.

Den här diskmaskinen har dessutom en funktion som låter användaren senarelägga programstarten, vilket innebär att man kan planera in när diskmaskinen ska starta. Tack vare en låg ljudnivå på bara 44 dB kommer den här diskmaskinen inte att störa någon, inte ens om man planerar in diskningen under natten när hela huset sover.

På insidan har Electrolux ESF5545LOW en flyttbar bestickkorg och en höjdjusterbar överkorg. Överkorgen är försedd med Soft Spikes och kopphyllor, och i underkorgen finns det tallriksstöd.

Specifikationer för Electrolux ESF5545LOW – mått 
🌀 Höjd: 82 cm
🌀 Maxhöjd: 88 cm
🌀 Bredd: 59,6 cm
🌀 Djup: 59 cm 

Specifikationer för Electrolux ESF5545LOW – basfakta
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 13 kuvert
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2 775 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 44 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Electrolux ESF5545LOW: 
🔵 Stor maskin som rymmer 13 kuvert
🔵 Tillhör marknadens bästa energiklass
🔵 Sex diskprogram, bland annat ett specialdesignat glasprogram och det intelligenta programmet AutoFlex
🔵 Air Dry och Xtra Dry ger ett helt torrt resultat
🔵 Låg ljudnivå på 44 dB


Bosch SMU46CW01S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

opvaskemaskinen Bosch SMU46CW01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 624,00 Kr. 0,00 Kr. 4 624,00 Kr. Läs mer
4 633,00 Kr. 0,00 Kr. 4 633,00 Kr. Läs mer
4 633,00 Kr. 0,00 Kr. 4 633,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Bosch SMU46CW01S har granskats av Råd & Rön i deras stora test av diskmaskiner. Experterna bedömde maskinerna utifrån specifika testpunkter, och Bosch SMU46CW01S klarar sig så bra i undersökningen att modellen utses till testvinnare.

Rymlig och energieffektiv

Bosch SMU46CW01S har en kapacitet på 13 kuvert och passar därför bra i en familj på fyra eller fem personer. Bosch SMU46CW01S är även ett bra alternativ för dig som vill ha en energisnål diskmaskin för att skona både miljön och ekonomin. Den här modellen finns nämligen i energiklass A++, vilket är den näst bästa klassen på marknaden.

Den här diskmaskinen har även ett Eco-program som kan användas om man vill minska kostnaden ännu mer. Modellen arbetar dessutom ganska tyst och har en låg ljudnivå på 46 dB, vilket mycket väl kan vara avgörande om man brukar umgås mycket i köket.

Bosch SMU46CW01S är en underbyggnadsdiskmaskin, vilket innebär att modellen ska byggas in direkt under köksbänken.

Sex program och tre specialfunktioner

Den här diskmaskinsmodellen har sex olika program, vilket är ganska normalt för bra diskmaskiner idag. Dessa program är: Intensiv 70 grader, Auto 45-65 grader, Eco 50 grader, Glas 40 grader, Snabbprogram 65 grader samt Försköljning.

Bosch SMU46CW01S har även tre specialfunktioner som gör diskmaskinen lite smartare. VarioSpeed Plus gör att diskningen går snabbare, Hygiene Plus ger en bättre hygien och tar bort mer bakterier och ExtraDry ser till att servisen blir extra torr. Diskmaskinen har även Machine Care, vilket är ett specialprogram som tar hand om själva maskinen genom att avlägsna både kalk och fett.

Bosch SMU46CW01S har dessutom ett självrengörande filtersystem som bibehåller maskinens effektivitet.

EcoSilence Drive-motor och intelligenta sensorer

Bosch SMU46CW01S är en modern diskmaskin som är uppbyggd med den senaste och smartaste tekniken. Den har bland annat en EcoSilence Drive-motor som både diskar effektivt och har en låg energiförbrukning och ljudnivå.

Modellen har även en förfinad sensorteknik som hjälper maskinen att diska ännu mer effektivt. Här samarbetar AquaSensor och MängdSensor för att uppnå bästa möjliga resultat, och detta gör de genom att ta in rätt mängd vatten till den aktuella mängden disk.

På den här diskmaskinen kan man dessutom förinställa starttiden, vilket gör det möjligt att planera när maskinen ska starta. För att modellen ska vara säker har den både ServoLås, AquaStop och barnspärr på både luckan och kontrollpanelen. Bosch SMU46CW01S har även indikatorer som visar när det är dags att fylla på salt och spolglans.

Specifikationer för Bosch SMU46CW01S – mått
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 55 cm 

Specifikationer för Bosch SMU46CW01S – basfakta
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 13 kuvert
🔴 Energiklass: A++
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2 660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 262 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 46 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Bosch SMU46CW01S: 
🔵 Stor underbyggnadsdiskmaskin med en kapacitet på 13 kuvert
🔵 Sex mångsidiga program samt specialfunktioner
🔵 Machine Care håller diskmaskinen i gott skick
🔵 EcoSilence Drive-motor
🔵 Har både MängdSensor och AquaSensor


Bosch SMU46CI00S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 190,00 Kr. 0,00 Kr. 6 190,00 Kr. Läs mer
6 190,00 Kr. 0,00 Kr. 6 190,00 Kr. Läs mer
6 939,00 Kr. 0,00 Kr. 6 939,00 Kr. Läs mer

 

Den här diskmaskinen har korats till testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk i februari 2017. Boschs diskmaskiner tillhör generellt de som får mest beröm på marknaden, vilket helt enkelt beror på att Bosch gång på gång levererar maskiner i absolut toppklass.

Modellen SMU46CI00S tillhör serien som Bosch kallar Series 4. Dessa modeller är kända för sin kraftfulla rengöring som effektivt avlägsnar smuts, vilket även är en av anledningarna till att den här modellen utses till testvinnare.

Modellen har en kapacitet på 13 kuvert och är därför lämplig för familjer. När det finns plats för 13 kuvert brukar man säga att maskinen passar en familj med fyra eller fler medlemmar.

Diskmaskinen har tilldelats energimärkningen A+++, vilken är den bästa energiklassen en diskmaskin kan uppnå.

Ljudnivån är uppmätt till 44 dB, vilket gör att den här modellen även är en av de tystare på marknaden. Som jämförelse ligger marknadens tystaste modeller på 40 dB.

Den inbyggda mängdsensorn mäter vattennivån i diskmaskinen när den diskar och gör att maskinen alltid använder rätt mängd vatten till disken. Varken för mycket eller för lite.

En diskmaskin med många användbara funktioner 

En funktion som Bosch har utvecklat är VarioSpeed Plus, vilket i själva verket är ett finare namn på ett extra snabbt iskprogram. Detta program passar till exempel bra hos barnfamiljer som kanske inte alltid kan vänta så länge på rena tallrikar och bestick. Enligt tillverkaren kan det här diskprogrammet gå tre gånger snabbare än de vanliga programmen.

Bosch har även utvecklat ett korgsystem som optimerar utrymmet i diskmaskinen. De kallar det för VarioFlex och systemet gör att det finns plats för mer disk jämfört med andra diskmaskiner av samma storlek.

En anledning till att den här modellen har en så bra energiförbrukning är dess Zeolith-teknik. Det är en metod som Bosch har utvecklat för att torka disken både snabbare och mer energieffektivt än många andra modeller på marknaden.

Maskinen har också alla vanliga funktioner som till exempel AquaStop, senarelagd programstart och barnspärr.

Den här maskinen har sex olika program: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °, Snabb 60 °C, Glas 40 °C, Försköljning.

Fördelar med Bosch SMU46CI00S:
🔵 Energimärkning A+++
🔵 Testvinnare i både Sverige och Danmark
🔵 Zeolith-tekniken gör att disken torkar snabbt
🔵 VarioFlex ger extra utrymme
🔵 VarioSpeed Plus gör att diskningen går snabbt
🔵 HalfLoad – för när du kör en halvfull maskin


Hur väljer jag rätt diskmaskin?

diskmaskin

Det finns många olika typer av diskmaskiner på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

Innan du väljer diskmaskin förklarar kökssajten Thekitchn.com, hushållssajten Goodhousekeeping.com och Thespruce.com att du ska ställa dig själv följande frågor:

Vad ska diskmaskinen användas till?

Tänker du använda diskmaskinen varje dag eller bara när du har många gäster? Har du bara “vanligt” porslin eller porslin som är stort eller har en ovanlig form? Om du bara vill använda maskinen någon gång emellanåt bör du fundera på om du behöver en diskmaskin överhuvudtaget, och om du har en stor servis bör du välja en diskmaskinsmodell med en hög kapacitet.  

Hur stor ska diskmaskinen vara? 

De flesta diskmaskiner har en kapacitet på 12-16 kuvert, och 12-13 kuvert är lagom för en familj på fyra personer. Det finns även mindre modeller som rymmer 6-8 kuvert, och detta är lagom för ungefär två personer. Välj en modell med en storlek som matchar storleken på din familj. Om du väljer en mindre modell bör du även ta reda på hur inredningen ser ut och välja en modell med en flexibel inredning som har justerbara korgar.  

Hur stort är köket? 

Om du ska ha en stor diskmaskin bör du även ha ett stort kök. Om du inte har särskilt mycket plats bör du istället välja en mer kompakt modell.

Hur ser förbrukningen ut? 

Det finns diskmaskiner i olika energiklasser som förbrukar olika mängder el och vatten. Välj gärna en modell i energiklass A+ eller bättre.

Störs du av ljudet? 

Om köket ligger nära vardagsrummet eller sovrummet bör du tänka på vad diskmaskinen har för ljudnivå. De tystaste modellerna har en ljudnivå på ungefär 40-45 dB, och om du skaffar en modell med en ljudnivå på över 60 dB kan du räkna med att den lever om en hel del.

Hur viktig är designen? 

Du kommer att se din diskmaskin varje dag, så om du är intresserad av design bör du även fundera på hur du vill att diskmaskinen ska se ut. Vissa modeller har en front av rostfritt stål medan andra är gjorda av vit plast.

Vissa modeller har diskreta kontrollpaneler medan andra har mer framträdande. Om du skaffar en integrerad modell slipper du dock se diskmaskinen överhuvudtaget, för på dessa monterar du själv en lucka med valfri design.

Idag är det dock vanligast med underbyggnadsdiskmaskiner, och dessa ska byggas in under köksbänken. Det finns även små bänkdiskmaskiner som kan vara bra om man bara behöver en väldigt liten kapacitet.  

Vilka funktioner är viktiga? 

De flesta av dagens diskmaskiner har en hel del funktioner, men om man vill ha många specialfunktioner kostar diskmaskinen ofta mer. Den typiska diskmaskinen har ofta flera olika program, till exempel intensiv, auto, glas, eco och försköljning.

Många diskmaskiner har även några användbara specialfunktioner som både kan spara vatten och tid samt ge ett extra rent resultat. En timer kan också vara väldigt användbar eftersom att man då kan planera in när diskprogrammet ska starta. Säkerheten är också viktig, så välj gärna en modell som har både AquaStop och en barnspärr.


Hur fungerar en diskmaskin?

De flesta funderar inte så mycket över hur diskmaskinen faktiskt fungerar. De ställer helt enkelt in den skitiga disken, väljer program och trycker på start. Det finns dock en hel vetenskap bakom, även om Howstuffworks.com säger att en diskmaskin egentligen bara är en robot som gör disken ren.

diskmaskinExplainthatstuff.com och Howstuffworks.com berättar att diskmaskinen faktiskt inte är någon ny uppfinning. Den uppfanns nämligen redan 1886 av överklassdamen Josephine Cochrane, som var trött på att hennes kökspersonal hela tiden förstörde det fina porslinet när de diskade för hand.

Cochrane uppfann därför en maskin med en korg och ett system med spolarmar, och företaget hon startade är idag känt som KitchenAid. Explainthatstuff.com berättar även att utformningen av dagens diskmaskiner påminner mycket om Cochranes modell, dock med många modifikationer.

Howstuffworks.com och Finish.co.uk förklarar även hur en diskmaskin faktiskt fungerar, och när man startar diskmaskinen genomför den följande process:

1⃣ Tar in kallt vatten från hushållets vattenförsörjning.
2⃣ Värmer upp vattnet till rätt temperatur för programmet.
3⃣ Öppnar diskmedelsfacket så att diskmedlet tillsätts i vattnet.
4⃣ Spolar vattnet med diskmedel genom spolarmarna och ut över disken. Detta sker i en väldigt hög hastighet för att disken ska bli helt ren.
5⃣ Pumpen tömmer ut det skitiga vattnet.
6⃣ Spolar mer vatten över disken för att skölja den. Nu används vatten utan diskmedel.
7⃣ Pumpen tömmer ut sköljvattnet.
8⃣ Värmer upp luften för att disken ska torka. 

Diskmaskinen genomför hela tiden mätningar för att säkerställa att arbetet utförs ordentligt, och moderna diskmaskiner har ofta sensorer som registrerar allt som händer. De kan till exempel mäta hur mycket vatten som behövs för den aktuella diskmängden, och både temperatur och vattennivå mäts med jämna mellanrum.

Även om en diskmaskin är vattentät fylls inte hela utrymmet med vatten när den diskar. Det tas faktiskt bara in så mycket vatten som verkligen behövs, och detta spolas direkt över disken. Principen fungerar ungefär som när man tar en vattenslang och håller ett finger över hålet, och detta gör då att vattnet sprutar ut med en hög hastighet och kraft.

De tre viktigaste delarna i diskmaskinen

Finish.co.uk förklarar att en diskmaskin har många viktiga delar och att alla behövs för att maskinen ska fungera ordentligt. Om man inte vet så mycket om diskmaskiner är det dock huvudsakligen tre delar man bör känna till:

🌀 Värmeelementet: Vattnet måste värmas upp för att diskmedlet ska verka och för att disken ska bli så ren som möjligt. Värmeelementet är tillverkat av metallbitar som omvandlar elektricitet till värme, och dessa ser till att vattnet uppnår rätt temperatur. Värmeelementet är i direktkontakt med vattnet, och det är därför svårt att undvika att det kalkar igen.
🌀 Pumpen: Pumpen pressar vattnet genom motorn när det ska in i maskinen, och det är även pumpen som för ut vattnet igen när diskningen är färdig.
🌀 Spolarmarna: Spolarmarna är ihåliga och börjar snurra snabbt när vattentrycket stiger i dem. Detta gör att vattnet spolas kraftigt i alla riktningar i diskmaskinen, och all disk får därför samma jämna rengöring. 

Vad är det för skillnad på handdisk och maskindisk?

handdisk och maskindiskExplainthatstuff.com förklarar att maskindisk och handdisk använder helt olika principer. När man diskar för hand fyller man en balja med vatten och diskar porslinet i baljan, men diskmaskinen låter istället disken stå still och spolar vattnet och diskmedlet över den med stor kraft.

De olika metoderna använder dessutom olika typer av diskmedel. Vid handdisk använder man flytande diskmedel på flaska och häller ner det i baljan med vatten. Diskmedlet till diskmaskinen är istället ett speciellt diskmedel för just maskiner, och det finns både i flytande form och som tabletter. Detta diskmedel är nödvändigt för att få bort smuts och fett från disken.

Maskinen tillsätter själv medlet i vattnet som ska användas för att spola disken ren under höga temperaturer. Utöver diskmedel behöver man även salt och spolglans för att få ett helt rent resultat.

Explainthatstuff.com förklarar dessutom att maskindisk ofta anses vara mer hygieniskt än handdisk, och det finns flera anledningar till detta.

Temperaturen kan till exempel bli så hög som 70 grader i en diskmaskin, vilket är betydligt varmare än vid handdisk. Disken rengörs dessutom noggrannare och under en längre tid. Därefter lufttorkas disken, vilket innebär att den inte kommer i kontakt med några skitiga diskhanddukar.


Bra tips – Så får du ut det mesta och bästa av din diskmaskin

En diskmaskin i hemmet är för många en stor hjälp, då du slipper att diska med händerna och ha smutsiga bestick och tallrikar stående i köket.

Men samtidigt upplever många flera problem med sina diskmaskiner, som exempelvis kalkfläckar på glasen, dålig lukt i diskmaskinen och problem med att diska helt rent. Allt detta är välkända problem.

Det danska veckobladet Hjemmet.dk har skrivit en artikel där de ger en rad bra tips på hur du kan bidra till att minska på problemen och se till att få ut det bästa utav din diskmaskin. Vi återger här en genomgång av deras viktiga rekommendationer.

Dålig lukt i diskmaskinen – så här förbättrar du problemet:
Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra maskinen ca en gång varje månad. Här behöver du rensa den från matrester som kan samlas i botten, samt torka filtret från smuts. När du fyller maskinen med tallrikar och bestick, kom ihåg att rengöra dem från matrester. Detta är viktigt, då matresterna annars kan sätta sig i filtret.

Ett annat bra sätt att rengöra maskinen är att hälla ca en halvliter ättika i botten och därefter starta maskinen och låta den diska på högsta temperatur.

Du kan med fördel sätta dina glas i maskinen när du diskar med ättika då ättikan är ytterst effektiv att ta bort kalkfläckar på glasen.

Danska sajten Hjemmet.dk rekommenderar också att du fyller i citronpulver i tablettlådan och därefter kör ett normalt pass med tom maskin. Detta kan också hjälpa till att rengöra maskinen.

Hur varmt ska vattnet vara?
Diskvattnet ska minimum vara 49C, då vattnet måste ha denna temperatur för att effektivt kunna lösa upp eventuella matrester.

Neophos skriver på sin hemsida att du kan kontrollera vattentemperaturen i ditt hem genom att fylla ett glas med varmt vatten från kranen och mäta temperaturen med en termometer.

Om vattnet är mindre än 49C varmt bör du läsa i manualen om varmvattensanvändning eller kontakta någon tekniker för att justera inställningarna.

Detta ska du inte ha med i diskmaskinen:
Skarpa knivar: Den norska sajten Forskning.no skriver att diskmedlet för diskmaskiner är hårt mot dina knivar och är den snabbaste vägen till att göra de slöa och få de till att rosta. Grunden till detta är att maskindiskmedel är kemiskt hårdare jämförelsevis med handtvål och detta kan göra att dina knivar rostar. Det kan också vara ett problem om man har flera olika typers metaller i maskinen samtidigt. Så därför är det alltid en bra idé att handdiska dina vassa knivar.

Köksredskap av trä: Den danska sajten Søndagsavisen.dk skriver att enkla saker av trä kan tåla diskmaskiner, men att man generellt ska försöka undvika att diska trä i maskiner. Om man lägger trä i maskinen riskerar man att träet mister sin snygga finish. Om den exempelvis är oljad så kommer oljan tryckas bort från träet, som resulterar i en dålig look.

Kristallglas: kom ihåg att aldrig diska dina kristallglas i maskinen. Kristall är ömtåligt och en kombination av värmen och maskindiskmedel får kristallglaset att gå sönder.

Energimärkningen – vad är det?
Energimärkningen sträcker sig från D till A+++, där A+++ är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan uppnå.

Danska sajten Sparenergi.dk rekommenderar att du väljer A++ eller A+++ när du ska köpa en ny diskmaskin. Urvalet med bra energimärkningar är stort, så det finns tillräckligt många att välja mellan. Diskmaskiner med A+++ har som regel upp till 14 kuvert.

Energimyndigheten.se upplyser att energimärkningen är beräknad utifrån att du diskar 280 gånger om året med full maskin. Diskar du inte så ofta, så kan du räkna med sänka energiförbrukningen och diskar du oftare än så ökar energiförbrukningen.


Diskmaskin Test – Dessa test har vi gått igenom:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har 2016 genomfört ett stort test av 69 diskmaskiner. Här visade testet att Bosch och Siemens är två helt dominerande märken, som också fick de högsta betygen.

I testet la man vikten på att ge maskinerna ett samlat betyg utifrån en rad parametrar, såsom tvätt-och torkningsförmåga, tidsförbrukning, energiförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå och hantverksmässig prestanda. Du kan läsa hela testet på Tænk:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet

Råd&Rön.se 🇸🇪
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har 2016 genomfört ett omfattande test på 83 diskmaskiner. Här visade det sig också att Siemens och Bosch nådde topplaceringar.

I testet har man testat diskmaskinerna utifrån deras diskförmåga, användarvänlighet, instruktioner, ljudnivå, tidsförbrukning, energiförbrukning och samlad hantverksmässig prestanda.

Du kan läsa helt testet på Råd & Rön:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att läsa testet.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse