Diskmaskin bäst i test: Guide till de bästa diskmaskinerna på marknaden

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Diskmaskin bäst i test: I denna artikel tittar vi närmare på vilka diskmaskiner som Skandinaviens olika testmagasin har utnämnt till de bästa diskmaskinerna.

Vi har gått igenom olika tester och sammanställt de bästa testvinnarna, så att du enkelt kan få en överblick över vilka diskmaskiner som är värda att investera i.

Efter att ha genomgått de olika testvinnarna ger vi dessutom olika tips på saker som är viktiga att tänka på när du köper ny diskmaskin.

Till slut presenterar vi vilka källor vi har gått igenom, så att du själv kan se vilka tester vi tittat närmare på.

Vi hoppas att denna artikel kommer att hjälpa dig att hitta den perfekta diskmaskinen för just för dig och dina behov.

Notera att Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Diskmaskin bäst i test 2021 – Här är experternas favoritmodeller

Här hittar du en genomgång av diskmaskiner som har fått fina betyg av experterna. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat ett flertal framstående tester och presenterar här de modeller som har klarat sig bäst.

Det finns även en prisjämförelse för varje modell som tydligt visar vilka återförsäljare som har bäst pris.


Electrolux ESF5545LOW – Bäst omdömen

Vår rekommendation

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
Electrolux ESF5545LOW
 

.
Modellen Electrolux ESF5545LOW har granskats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda dessa konsumentorganisationer har genomfört större diskmaskinstester, och den här modellen testades i augusti 2017.

I undersökningarna granskades de utvalda modellerna utifrån testpunkter som energiförbrukning, vattenförbrukning, design, hanterbarhet, användning, användarvänlighet och diskförmåga. Diskmaskinerna fick därefter ett slutbetyg, och modellen Electrolux ESF5545LOW klarar sig bra och uppnår en topplacering i båda testen.

Marknadens bästa energiklass

Electrolux ESF5545LOW är en rymlig diskmaskin med en kapacitet på 13 kuvert. Detta motsvarar ungefär behovet hos en familj på fyra eller fem personer, och eftersom att det här är en ganska stor modell behöver diskmaskinen inte köras så ofta. Electrolux ESF5545LOW tillhör dock marknadens bästa energiklass, D, så varken miljön eller ekonomin blir lidande om man ändå skulle behöva diska en extra gång.

Den här modellen är en underbyggd diskmaskin, vilket innebär att diskmaskinen byggs in under köksbänken hemma.

Sex olika diskprogram

Diskmaskinen har sex olika program och kan därför användas till så gott som alla disktyper. Dessa program är: AutoFlex 45-70 grader, Eco 50 grader, Intensiv 70 grader, Quick 60 grader, Glas 45 grader och sköljning.

Glasprogrammet är speciellt framtaget för att skonsamt rengöra ömtåliga glas, och man kan även köpa en hållare för vinglas till den här diskmaskinen.

Både glas och porslin står dessutom stadigt i diskmaskinen tack vare Soft Spikes, och dessa består helt enkelt av gummipinnar som ser till att servisen inte kan röra på sig.

Electrolux ESF5545LOW är dessutom en intelligent diskmaskin med sensorer. När man kör programmet AutoFlex kan maskinen själv avgöra vilken temperatur som ska användas, och detta baserar den på hur mycket disk som finns i maskinen samt hur smutsig disken är.

Air Dry-teknik

Den här diskmaskinsmodellen har både ett snabbprogram och en TimeSaver-funktion som är bra när det ska gå snabbt. TimeSaver-funktionen gör att maskinen diskar betydligt snabbare och är framför allt smart när man har ont om tid.

Electrolux ESF5545LOW arbetar även med en så kallad Air Dry-teknik som ger en naturlig torkning i slutet av diskprogrammet. Detta sparar ström samtidigt som man får ett helt torrt resultat. Om man vill ha ett extra torrt resultat finns även en Xtra Dry-funktion, och denna ser till att även de besvärligaste föremålen blir helt torra.

Den här diskmaskinen har dessutom en funktion som låter användaren senarelägga programstarten, vilket innebär att man kan planera in när diskmaskinen ska starta. Tack vare en låg ljudnivå på bara 44 dB kommer den här diskmaskinen inte att störa någon, inte ens om man planerar in diskningen under natten när hela huset sover.

På insidan har Electrolux ESF5545LOW en flyttbar bestickkorg och en höjdjusterbar överkorg. Överkorgen är försedd med Soft Spikes och kopphyllor, och i underkorgen finns det tallriksstöd.

Specifikationer för Electrolux ESF5545LOW – mått 
🌀 Höjd: 82 cm
🌀 Maxhöjd: 88 cm
🌀 Bredd: 59,6 cm
🌀 Djup: 59 cm 

Specifikationer för Electrolux ESF5545LOW – basfakta
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 13 kuvert
🔴 Energiklass: D
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2 775 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 44 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Electrolux ESF5545LOW: 
Stor maskin som rymmer 13 kuvert
Tillhör marknadens bästa energiklass
Sex diskprogram, bland annat ett specialdesignat glasprogram och det intelligenta programmet AutoFlex
Air Dry och Xtra Dry ger ett helt torrt resultat
Låg ljudnivå på 44 dB


Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S

Mest prisvärd

✅ Torkaffekt A
✅ Energieffektivitet D
Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S

Diskmaskinen SMU4HAI48S är en produkt från märket Bosch som har lyckats med att få toppbetyg i februari 2021 hos Tænk.dk tillsammans med toppbetyg i början av 2021 hos även Råd & Rön.se. Med detta i åtanke är diskmaskinen därför en högkvalitativ produkt som gör under i de flesta köken.

Mer om Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S

Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S är en händig diskmaskin med en uppsjö av effektiva funktioner som bland annat ger dig möjligheten att styra diskmaskinen via din telefon eller ser till så att du får extra torkning. Med sex program och fyra specialfunktioner får du den upplevelsen som blir passande för just dig. Detta är en underbyggd diskmaskin som är tillverkad i rostfritt stål och kommer utrustad med sensorer som känner av hur smutsig disken är och automatiskt justerar vattenförbrukningen, för ett perfekt resultat varje gång.

Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S vs. marknaden

Det finns mycket som gör Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S speciell. Utöver de sex olika programmen och de fyra specialfunktionerna har diskmaskinen även startfördröjning, en bestickkorg som går att flytta på, en överkorg som kan justeras i tre steg samt förmågan att anpassa diskmaskinen till olika typer av diskmedel. Såsom tidigare nämnt finns det sensorer inom diskmaskinen som känner av hur smutsigt det är för att se till så att vattenförbrukningen blir optimal. Även filtersystemet som rengör sig självt är ett stort plus, för att inte tala om det händiga ångskyddet.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
🌀 Mycket för pengarna
🌀 Tystlåten
🌀 Har en stor mängd program och specialfunktioner
🌀 Kommer med ett filtersystem som rengör sig självt

Nackdelar:
🔴 Energieffektiviteten ligger inte högre än vid D

Specifikationer
 Diskmaskinen är underbyggd
 Tillverkad i rostfritt stål
 Kommer med sex program
 Innehåller fyra specialfunktioner
 Har en höjd på 815 mm
 Har en bredd på 598 mm
 Har torkeffekt A
 Har energieffektivitet D

 


Electrolux ESF5533LOX

✅ Ljudnivåklass C
✅ Energieffektivitet E

Electrolux ESF5533LOX

 

Nästa diskmaskin på listan är en variant som har mottagit ett speciellt pris av test.se tack vare dess miljövänliga utformning. Diskmaskinen har dessutom mottagit toppbetyg som en av de mest populära diskmaskinerna hos Produktguider.com. Som om detta inte vore nog ligger kundbetyget hos Test-diskmaskin.se på 4,5 av 5 samtidigt som diskmaskinen har fått strålande betyg hos Handlasmart.se.

Mer om Electrolux ESF5533LOX

Electrolux ESF5533LOX är en diskmaskin som är tillverkad i rostfritt stål och som drar nytta av AirDry-teknologi för att säkerställa att du får det optimala torkresultatet. Det finns dessutom ett specifikt glasprogram som garanterar att temperaturen inte ändras för hastigt för att undvika att skada disk som är gjord av sköra material.

Electrolux ESF5533LOX vs. marknaden

Det som gör Electrolux ESF5533LOX till en sådan händig produkt att ha i hemmet är alla de olika programmen och funktionerna som ser till så att din disk tas omhand på bästa möjliga sätt. Med AirDry-teknologin öppnas luckan 10 cm inom den sista torkfasen så att disken blir torr utan att använda någon större mängd energi.

Samtidigt har maskinen det tidigare nämnda glasprogrammet, ett snabbprogram som varar i 30 minuter samt en AutoOff-funktion som stänger av maskinen efter att programmet är avslutat. Maskinen kommer därför inte stå och dra någon ström efter att programmet är slutfört. ”Soft spikes” i form av gummidubbar finns också i diskmaskinen, och dessa håller disken på plats så att inget glider runt eller skadas. Med TimeManager funktionen kan du utöver detta halvera programmets längd, vilket är perfekt om du inom kort har gäster på besök och inte vill att diskmaskinen ska köra när de väl har anlänt.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:
🌀 Kundfavorit
🌀 Kommer med en AirDry-funktion för att spara på energi vid torkningen
🌀 Rimligt pris
🌀 Har ett glasprogram som skonar skör disk

Nackdelar:
🔴 Har ett relativt stort antal plastdelar

Specifikationer
 Tillverkad i rostfritt stål
 Har ljudnivåklass C
 Kommer med sex olika program
 Har en timer-funktion
 Har energiklass E
Har ett snabbprogram på 30 minuter

 


Hur väljer jag rätt diskmaskin?

diskmaskin

Det finns många olika typer av diskmaskiner på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja.

Innan du väljer diskmaskin förklarar kökssajten Thekitchn.com, hushållssajten Goodhousekeeping.com och Thespruce.com att du bör ställa dig själv följande frågor:

Vad ska diskmaskinen användas till?

Tänker du använda diskmaskinen varje dag eller bara när du har många gäster? Har du bara “vanligt” porslin eller porslin som är stort eller har en ovanlig form? Om du bara vill använda maskinen någon gång emellanåt bör du fundera på om du behöver en diskmaskin överhuvudtaget, och om du har en stor servis bör du välja en diskmaskinsmodell med en hög kapacitet.  

Hur stor ska diskmaskinen vara? 

De flesta diskmaskiner har en kapacitet på 12-16 kuvert, och 12-13 kuvert är lagom för en familj på fyra personer. Det finns även mindre modeller som rymmer 6-8 kuvert, vilket är lagom för ungefär två personer. Välj en modell med en storlek som matchar storleken på din familj. Om du väljer en mindre modell bör du även ta reda på hur inredningen ser ut och välja en modell med en flexibel inredning som har justerbara korgar.  

Hur stort är köket? 

Om du ska ha en stor diskmaskin bör du även ha ett stort kök. Om du inte har särskilt mycket plats bör du istället välja en mer kompakt modell.

Hur ser förbrukningen ut? 

Det finns diskmaskiner i olika energiklasser som förbrukar olika mängder el och vatten. Välj gärna en modell i energiklass A+ eller bättre.

Hur ljudkänslig är du? 

Om köket ligger nära vardagsrummet eller sovrummet bör du tänka på vilken ljudnivå diskmaskinen har. De tystaste modellerna har en ljudnivå på ungefär 40-45 dB, och om du skaffar en modell med en ljudnivå på över 60 dB kan du räkna med att den ger ifrån sig en del ljud.

Hur viktig är designen? 

Du kommer att se din diskmaskin varje dag, så om du är designintresserad bör du även fundera på hur du vill att diskmaskinen ska se ut. Vissa modeller har en front av rostfritt stål medan andra är gjorda av vit plast.

Vissa modeller har diskreta kontrollpaneler medan andra har mer framträdande. Om du skaffar en integrerad modell slipper du dock se diskmaskinen överhuvudtaget, för på dessa monterar du själv en lucka med valfri design.

Idag är underbyggda diskmaskiner den vanligaste modellen, och dessa byggs in under köksbänken. Det finns även små bänkdiskmaskiner som kan vara bra om du bara behöver en väldigt liten kapacitet.  

Vilka funktioner är viktiga? 

De flesta av dagens diskmaskiner har en hel del funktioner, men om man vill ha många specialfunktioner blir diskmaskinen ofta dyrare. Den typiska diskmaskinen har ofta flera olika program, till exempel intensiv, auto, glas, Eco och försköljning.

Många diskmaskiner har även några användbara specialfunktioner som både kan spara vatten och tid samt ge ett extra rent resultat. En timer kan också vara användbart eftersom den gör att du kan planera in när diskprogrammet ska starta. Säkerheten är också en viktig aspekt – välj gärna en modell som både har AquaStop och barnlås.


Hur fungerar en diskmaskin?

De flesta funderar inte så mycket över hur diskmaskinen faktiskt fungerar. De ställer helt enkelt in den skitiga disken, väljer program och trycker på start. Det finns dock en hel vetenskap bakom, även om Howstuffworks.com säger att en diskmaskin egentligen bara är en robot som gör disken ren.

diskmaskinExplainthatstuff.com och Howstuffworks.com berättar att diskmaskinen faktiskt inte är någon ny uppfinning. Den uppfanns nämligen redan 1886 av överklassdamen Josephine Cochrane, som var trött på att hennes kökspersonal hela tiden förstörde det fina porslinet när de diskade för hand.

Cochrane uppfann därför en maskin med en korg och ett system med spolarmar, och företaget hon startade är idag känt som KitchenAid. Explainthatstuff.com berättar även att utformningen av dagens diskmaskiner påminner mycket om Cochranes modell, dock med många modifikationer.

Howstuffworks.com och Finish.co.uk förklarar även hur en diskmaskin faktiskt fungerar, och när man startar diskmaskinen genomför den följande process:

1⃣ Kallt vatten hämtas från hushållets vattenförsörjning.
2⃣ Vattnet värms upp till rätt temperatur för programmet.
3⃣ Diskmedelsfacket öppnas så att diskmedlet tillsätts i vattnet.
4⃣ Vattnet spolas med diskmedel genom spolarmarna och ut över disken. Detta sker i en väldigt hög hastighet för att disken ska bli helt ren.
5⃣ Pumpen tömmer ut det smutsiga vattnet.
6⃣ Mer vatten spolas över disken för sköljning. Nu används vatten utan diskmedel.
7⃣ Pumpen tömmer ut sköljvattnet.
8⃣ Luften värms upp för att disken ska torka. 

Diskmaskinen genomför hela tiden mätningar för att säkerställa att arbetet utförs ordentligt, och moderna diskmaskiner har ofta sensorer som registrerar allt som händer. De kan till exempel mäta hur mycket vatten som behövs för den aktuella diskmängden, och både temperatur och vattennivå mäts med jämna mellanrum.

Även om en diskmaskin är vattentät fylls inte hela utrymmet med vatten när den diskar. Det tas faktiskt bara in så mycket vatten som verkligen behövs, och detta spolas direkt över disken. Principen fungerar ungefär som när man tar en vattenslang och håller ett finger över hålet, och detta gör då att vattnet sprutas ut med en hög hastighet och kraft.

De tre viktigaste delarna i diskmaskinen

Finish.co.uk förklarar att en diskmaskin har många viktiga delar och att alla behövs för att maskinen ska fungera ordentligt. Om man inte vet så mycket om diskmaskiner finns huvudsakligen tre delar man bör känna till:

🌀 Värmeelementet: Vattnet måste värmas upp för att diskmedlet ska verka och för att disken ska bli så ren som möjligt. Värmeelementet är tillverkat av metallbitar som omvandlar elektricitet till värme, och dessa ser till att vattnet uppnår rätt temperatur. Värmeelementet är i direktkontakt med vattnet, och det är därför svårt att undvika att det kalkas igen.
🌀 Pumpen: Pumpen pressar vattnet genom motorn när det ska in i maskinen, och det är även pumpen som för ut vattnet igen när diskningen är färdig.
🌀 Spolarmarna: Spolarmarna är ihåliga och börjar snurra snabbt när vattentrycket stiger i dem. Detta gör att vattnet spolas kraftigt i alla riktningar i diskmaskinen, och all disk får därför samma jämna rengöring. 

Vad är det för skillnad på handdisk och maskindisk?

handdisk och maskindiskExplainthatstuff.com förklarar att maskindisk och handdisk använder helt olika principer. När man diskar för hand fyller man en balja med vatten och diskar porslinet i baljan, men diskmaskinen låter istället disken stå still och spolar vattnet och diskmedlet över den med stor kraft.

De olika metoderna använder dessutom olika typer av diskmedel. Vid handdisk använder man flytande diskmedel på flaska och häller ner det i baljan med vatten. Diskmedlet till diskmaskinen är istället ett speciellt diskmedel för just maskiner, och det finns både i flytande form och som tabletter. Detta diskmedel är nödvändigt för att få bort smuts och fett från disken.

Maskinen tillsätter själv medlet i vattnet som ska användas för att spola disken ren under höga temperaturer. Utöver diskmedel behöver man även salt och spolglans för att få ett helt rent resultat.

Explainthatstuff.com förklarar dessutom att maskindisk ofta anses vara mer hygieniskt än handdisk, och det finns flera anledningar till detta.

Temperaturen kan till exempel bli så hög som 70 grader i en diskmaskin, vilket är betydligt varmare än vid handdisk. Disken rengörs dessutom noggrannare och under en längre tid. Därefter lufttorkas disken, vilket innebär att den inte kommer i kontakt med några skitiga diskhanddukar.


Bra tips – Så får du ut det mesta och bästa av din diskmaskin

En diskmaskin i hemmet är för många en stor hjälp, då du slipper att diska med händerna och ha smutsiga bestick och tallrikar stående i köket.

Men samtidigt upplever många flera problem med sina diskmaskiner, som exempelvis kalkfläckar på glasen, dålig lukt i diskmaskinen och problem med att diska helt rent. Allt detta är välkända problem.

Det danska veckobladet Hjemmet.dk har skrivit en artikel med en rad bra tips på hur du kan bidra till att minska på problemen och se till att få ut det bästa utav din diskmaskin. Vi återger här en genomgång av deras viktiga rekommendationer.

Dålig lukt i diskmaskinen – så här förbättrar du problemet:
Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra maskinen ca en gång varje månad. Här behöver du rensa den från matrester som kan samlas i botten, samt torka filtret från smuts. När du fyller maskinen med tallrikar och bestick, kom ihåg att rengöra dem från matrester. Detta är viktigt, då matresterna annars kan sätta sig i filtret.

Ett annat bra sätt att rengöra maskinen är att hälla ca en halvliter ättika i botten och därefter starta maskinen och låta den diska på högsta temperatur.

Du kan med fördel sätta dina glas i maskinen när du diskar med ättika då ättikan är ytterst effektiv att ta bort kalkfläckar på glasen.

Danska sajten Hjemmet.dk rekommenderar också att du fyller i citronpulver i tablettlådan och därefter kör ett normalt pass med tom maskin. Detta kan också hjälpa till att rengöra maskinen.

Hur varmt ska vattnet vara?
Diskvattnet ska minimum vara 49 grader, då vattnet måste ha denna temperatur för att effektivt kunna lösa upp eventuella matrester.

Neophos skriver på sin hemsida att du kan kontrollera vattentemperaturen i ditt hem genom att fylla ett glas med varmt vatten från kranen och mäta temperaturen med en termometer.

Om vattnet är mindre än 49 grader varmt bör du läsa i manualen om varmvattensanvändning eller kontakta någon tekniker för att justera inställningarna.

Detta ska du inte ha med i diskmaskinen:
Skarpa knivar: Den norska sajten Forskning.no skriver att diskmedlet för diskmaskiner är hårt mot dina knivar och är den snabbaste vägen till att göra de slöa och få de till att rosta. Grunden till detta är att maskindiskmedel är kemiskt hårdare jämförelsevis med handtvål och detta kan göra att dina knivar rostar. Det kan också vara ett problem om man har flera olika typers metaller i maskinen samtidigt. Så därför är det alltid en bra idé att handdiska dina vassa knivar.

Köksredskap av trä: Den danska sajten Søndagsavisen.dk skriver att enkla saker av trä kan tåla diskmaskiner, men att man generellt ska försöka undvika att diska trä i maskiner. Om man lägger trä i maskinen riskerar man att träet mister sin snygga finish. Om den exempelvis är oljad så kommer oljan tryckas bort från träet, som resulterar i en dålig look.

Kristallglas: kom ihåg att aldrig diska dina kristallglas i maskinen. Kristall är ömtåligt och en kombination av värmen och maskindiskmedel får kristallglaset att gå sönder.

Energimärkningen – vad är det?
Energimärkningen sträcker sig från D till A+++, där A+++ är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan uppnå.

Danska sajten Sparenergi.dk rekommenderar att du väljer A++ eller A+++ när du ska köpa en ny diskmaskin. Urvalet med bra energimärkningar är stort, så det finns tillräckligt många att välja mellan. Diskmaskiner med A+++ har som regel upp till 14 kuvert.

Energimyndigheten.se upplyser att energimärkningen är beräknad utifrån att du diskar 280 gånger om året med full maskin. Diskar du inte så ofta, så kan du räkna med sänka energiförbrukningen och diskar du oftare än så ökar energiförbrukningen.


Tidigare recenserade produkter som utgått

Nedan hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av för närvarande. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Miele G 7310 SCi

Miele G 7310 SCi

 

 

Miele G 7310 SCi  har testats och recenserats av tre olika expertkällor: Which.co.uk, Råd & Rön samt det danska konsumentrådet Tænk. Alla experter tycker bra om den här modellen, och den utses i slutändan till “Best Buy” i en av undersökningarna medan den får toppbetyg i de två andra.

I recensionerna kan vi bland annat läsa att diskmaskinen både diskar och torkar effektivt samt att den har en låg vatten- och energiförbrukning. Experterna är dock inte lika nöjda med tidsåtgången eftersom att vissa program tar väldigt lång tid.

Miele G 7310 SCi är en integrerad diskmaskinsmodell och ska därför byggas in i köksinredningen.

Lämplig maskin för fyra eller fler personer

Miele G 7310 SCi  har en kapacitet på 14 kuvert och rymmer därmed mycket disk på en gång. Den här modellen är därför lagom stor för ett hushåll med fyra eller fler personer. Eftersom att maskinen tillhör energiklass C behöver man dessutom inte oroa sig för varken plånboken eller miljön.

Den här diskmaskinsmodellen är dock inte bara energisnål och rymlig utan även tystgående. Tack vare en ljudnivå på 43 dB kommer maskinen nämligen inte att väsnas särskilt mycket i huset. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Program för olika ändamål

Miele G 7310 SCi  är utrustad med ett par olika diskprogram: ECO, Automatic, Intensiv 75°C, Fin, QuickPowerWash, Hygien, SolarSpar, Extra tyst 40 dB(A) och Maskinrengöring.

Eftersom att alla program är utformade för specifika ändamål kan man alltid välja det program som passar bäst till disken och behoven vid varje tillfälle. QuickPowerWash är till exempel perfekt när man har bråttom eftersom att det programmet bara tar 58 minuter.

Enkla kontroller

Miele G 7310 SCi  har en kontrollpanel med knappar som kan användas för att styra maskinen. Om man hellre vill fjärrstyra diskmaskinen kan man även ladda ner en app från Miele och använda telefonen för att välja program och starta maskinen.

Den här diskmaskinsmodellen har även en ComfortClose-funktion som ser till att luckan inte smäller igen. Det finns slutligen en timerfunktion som gör det möjligt att ställa in en specifik starttid för ett diskprogram i förväg.

Specifikationer för Miele G 7310 SCi – mått  
🌀 Höjd: 80,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 57 cm 

Specifikationer för Miele G 7310 SCi – basfakta 
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 14 kuvert
🔴 Energiklass: C
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2 492 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 208 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 43 dB
🔴 Antal program: 9

Fördelar med Miele G 7310 SCi:
Enkla kontroller
ComfortClose
Många program
QuickPowerWash
Timerfunktion


Bosch SMU24AW02S

 

Bosch SMU24AW02S

Bosch SMU24AW02S är en underbyggd diskmaskin som får medelbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk. De danska experterna tyckte särskilt bra om modellens disk- och torkresultat. 

Den här diskmaskinen har en kapacitet på 12 kuvert och är därför perfekt för en familj på ungefär tre-fyra personer. Modellen tillhör dessutom energiklass C och har därför en relativt låg energi- och vattenförbrukning.

Bosch SMU24AW02S har även en timerfunktion som gör att man i förväg kan programmera när maskinen ska starta. Den har även en funktion som kallas för AquaStop. Denna funktion stänger av vattentillförseln om det skulle uppstå några läckage, och den minskar därmed risken för vattenskador.

Maskinen har även en höjdjusterbar överkorg som gör det enkelt att få plats med höga tallrikar och glas i diskmaskinen.

Snabb diskcykel och automatisk ström- och vattenbesparing

Bosch SMU24AW02S är både ström- och vattenbesparande, och maskinen både rengör och torkar disken snabbt.

Den här diskmaskinen har nämligen en Mängdsensor som gör det möjligt att spara energi när diskmaskinen inte är helt full. När maskinen diskar mindre mängder mäter den vikten av innehållet med hjälp av en rotationsgivare som registrerar vattennivån, och maskinen sparar på så vis både vatten och el.

Maskinen är även utrustad med funktionen VarioSpeed Plus, som reducerar disktiden med 50 % samtidigt som den rengör och torkar disken perfekt. Förutom specialfunktionen VarioSpeed Plus har maskinen ytterligare fyra program, nämligen Normal, Eco, Glas och Försköljning.

Om man har barn kan man även aktivera barnspärren som gör att luckan inte kan öppnas när maskinen är igång.

Innovativ teknik, specialprogram och energisnål motor 

Den här diskmaskinen har en innovativ teknik som gör att diskningen både är miljövänlig och ger ett rent resultat. Den riktade vattenfördelningen sparar både ström och vatten, och maskinens filterteknik, uppvärmning och pump ökar samtidigt vattencirkulationen som hjälper till att rengöra disken.

Om man har ömtåliga glas som man är rädd om bör dessa diskas i maskinens specialprogram för glas på 40 grader. Detta program rengör glasen varsamt genom att sänka temperaturen, justera temperaturen på spolglansen och förlänga torktiden för att glasen inte ska skadas.

Sist men inte minst har Bosch SMU24AW02S en EcoSilence Drive-motor som gör maskinen både energisnål, tyst och snabb. Den här motorn är dessutom borstlös, och detta bidrar både till den låga ljudnivån och det goda diskresultatet. Diskmaskinen har en ljudnivå på 50 dB, och även om detta inte är marknadens lägsta ljudnivå är maskinen fortfarande tillräckligt tystgående för att inte störa hela huset.

Specifikationer för Bosch SMU24AW02S – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMU24AW02S – basfakta 
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: C (A+ på den gamle energimærkning)
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 3300 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 290 kWh
🔴 Ljudnivå: 50 dB
🔴 Antal program: 4

Fördelar med Bosch SMU24AW02S:
Diskmaskin som rymmer 12 kuvert
Med AquaSensor och Mängdsensor (LoadSensor)
Timerfunktion
Specialprogram förglas
EcoSilence Drive-motor
Innovativ teknik


Bosch SMV45AX00E

 

Bosch SMV45AX00E

 


Den här modellen har fem olika program för olika ändamål, och eftersom att diskmaskinen rymmer 12 kuvert passar den bra i ett hushåll med ungefär tre-fyra personer. Diskmaskinen tillhör dessutom energiklass B. Detta säkerställer att strömförbrukningen inte blir för hög, och den här modellen tar därmed hänsyn till både miljön och plånboken.Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk har testat och recenserat diskmaskinen Bosch SMV45AX00E. Den här diskmaskinen får bra betyg hos båda expertkällorna, och de framhäver framför allt maskinens disk- och torkresultat, kvalitet samt dess energi- och vattenförbrukning.

Maskinen har även en timerfunktion som gör det möjligt planera in programstarten till en senare tidpunkt. Tack vare denna funktion kan man alltid se till att diskmaskinen blir färdig när man har möjlighet att tömma den.

Maskinen är dessutom utrustad med en AquaStop-funktion som automatiskt stänger av vattentillförseln för att undvika läckage.

Förkortad disktid, Mängdsensor och värmeväxlare 

Med Bosch SMV45AX00E kan man korta ner disktiden med upp till 66 %, även när diskmaskinen är helt full. När man aktiverar funktionen VarioSpeed Plus kan maskinen rengöra och torka disken på en tredjedel av tiden jämfört med liknande modeller. Resultatet blir dessutom precis lika bra, och den här funktionen är framför allt en fördel när det måste gå extra snabbt.

Bosch SMV45AX00E har även en mängdsensor som automatiskt sparar både vatten och el när man diskar mindre mängder. Maskinen har nämligen en rotationsgivare som mäter vikten av innehållet genom att läsa av vattennivån, och med den här modellen kan man därmed spara el när man kör en halvfull maskin.

Diskmaskinen har dessutom en värmeväxlare som säkerställer att vattnet håller rätt temperatur för en skonsam diskning. Vattnet förvärms med spillvärme från diskprogrammet som är igång, och på så vis undviker maskinen stora temperaturväxlingar som kan skada disken. Den här funktionen är extra skonsam mot glas och porslin.

Tystgående och energisnål diskmaskin med automatiska program 

Bosch SMV45AX00E är en tystgående diskmaskin med en ljudnivå på 48 dB. Med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB kommer man därför knappt märka att maskinen är igång. Man kan alltså utan problem köra diskmaskinen utan att störa hela huset.

Diskmaskinen har dessutom en EcoSilence Drive-motor som gör att maskinen förbrukar ännu mindre ström. Den här motorn är känd för att vara både snabb, tyst och strömsnål. Till skillnad från vanliga motorer är den här motorn borstlös, och detta bidrar till en lägre ljudnivå och ett rent resultat.

Den här maskinen har även automatiska program som anpassar vattenförbrukning, temperatur och sköljtid till den aktuella disken. På så vis får man ett optimalt diskresultat samtidigt som man sparar både vatten och el.

InfoLight, höjdjusterbar överkorg och ExtraDry-funktion 

Bosch SMV45AX00E är utrustad med InfoLight, en röd lampa som lyser ner på golvet när maskinen är igång. När det röda ljuset slocknar betyder det att diskmaskinen är färdig och kan tömmas.

Tack vare den höjdjusterbara överkorgen kan man även skapa extra utrymme för disken, vilket till exempel är bra när man vill diska höga glas eller tallrikar.

Sist men inte minst har Bosch SMV45AX00E en funktion som kallas för ExtraDry. Den här funktionen torkar allt innehåll i maskinen extra noggrant, och disken har därför inte några vattenrester alls på sig när man plockar ut den.

Specifikationer för Bosch SMV45AX00E – mått 
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 55 cm

Specifikationer för Bosch SMV45AX00E – basfakta 
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: B (A++ på den gamle energimærkning)
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 258 kWh
🔴 Ljudnivå: 48 dB
🔴 Antal program: 5

Fördelar med Bosch SMV45AX00E:
Diskmaskin som rymmer 12 kuvert
Fem olika program
EcoSilence Drive-motor
Med både AquaSensor och Mängdsensor (LoadSensor)
Höjdjusterbar överkorg
Tystgående diskmaskin
Strömbesparande diskmaskinmed TermoSpare
Med timer och ComfortClose


Siemens SN636X05IE

 

Siemens SN636X05IE

 
 

Siemens SN636X05IE har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här diskmaskinen går hem hos både de danska och de svenska experterna och fick i slutändan toppbetyg i båda undersökningarna.

Betygen motiveras bland annat med att maskinen diskar effektivt. Experterna är däremot inte lika nöjda med tidsåtgången utan påpekar att vissa program tar väldigt lång tid.

Innan man köper Siemens SN636X05IE är det viktigt att vara medveten om att det här är en integrerad diskmaskin.

Tystgående och energisnål diskmaskin

Siemens SN636X05IE är lagom stor för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Den här modellen har nämligen en kapacitet på 13 kuvert. Diskmaskinen tillhör dessutom energiklass A och belastar därför varken plånboken eller miljön.

Diskmaskinen har en låg  ljudnivå på 44 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket när den är igång. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. Det går dessutom att använda maskinens timerfunktion för att ställa in en specifik starttid i förväg.

Välj mellan flera diskprogram

Med Siemens SN636X05IE får man en diskmaskin med flera olika program, närmare bestämt Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °C, Snabb 65 °C, Snabb 45 °C och Försköljning.

Utöver dessa program har Siemens SN636X05IE även ett antal smarta funktioner, till exempel VarioSpeed Plus och IntensiveZone. VarioSpeed Plus minskar disktiden med upp till 66 % medan IntensiveZone är praktisk när disken är mer smutsig än vanligt.

Efter diskningen startar torkningen. Siemens SN636X05IE använder här en Zeolith-teknik som torkar disken effektivt genom att omvandla fukt till värme.

Funktionell inredning

Inredningen i Siemens SN636X05IE har en funktionell utformning som gör att man kan placera disken i maskinen på ett optimalt sätt.

Diskmaskinen har till exempel ett flexibelt korgsystem. Överkorgen har tre nivåer och två rader med tallriksstöd medan underkorgen har fyra rader med tallriksstöd.

Sist men inte minst är Siemens SN636X05IE utrustad med en tyst och effektiv iQdrive-motor som också bidrar till den låga energiförbrukningen.

Specifikationer för Siemens SN636X05IE – mått  
🌀 Höjd: 81,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87,5 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 55 cm

Specifikationer för Siemens SN636X05IE – basfakta 
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 13 kuvert
🔴 Energiklass: A (A+++ på den gamle energimærkning)
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2 660 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 234 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 44 dB
🔴 Antal program: 6

Fördelar med Siemens SN636X05IE:
Funktionell inredning
VarioSpeed Plus
IntensiveZone
Zeolith-torkning
Många diskprogram


Bosch SMU24AW02S

 

 

 

Mindre och enklare modell

Bosch SMU24AW02S är en underbyggd diskmaskin, och den här modellen är alltså gjord för att byggas in under bänkskivan. Diskmaskinen levereras därför med en enkel, vit och elegant front, men utan toppanel eftersom att denna ska utgöras av bänkskivan.

Den här diskmaskinsmodellen från Bosch är dessutom lite mindre och enklare än många andra modeller i testen. Den här modellen rymmer nämligen 12 kuvert, men det räcker fortfarande för en familj på tre eller fyra personer.

Bosch SMU24AW02S är även en relativt energieffektiv modell som tillhör energiklass A+. Detta är en bra klass men inte den bästa på marknaden, och den här modellen har därför en något högre förbrukning än andra modeller.

Ljudnivån på 50 dB är precis som förbrukningen bra, men inte bäst på marknaden.

Fyra diskprogram

Enkelheten hos Bosch SMU24AW02S märks även på att den har lite färre program än andra modeller. Om man bara behöver de mest grundläggande diskprogrammen räcker dock de fyra programmen hos Bosch SMU24AW02S gott och väl. Modellen är då ett bra alternativ, och de program som man kan välja mellan är: Normal 60 grader, Eco 50 grader, Glas 40 grader samt Försköljning.

Maskinen har även specialfunktionen VarioSpeed, och den fungerar som ett slags snabbprogram som kan aktiveras om man vill förkorta disktiden markant.

Den här modellen har dessutom en flexibel inredning som gör att man får plats med så mycket disk som möjligt. Den är nämligen inredd med ett Vario-korgsystem och har en höjdjusterbar överkorg, och just överkorgen är extra smart när man vill diska höga tallrikar.

Utmärkt teknik

Även om Bosch SMU24AW02S är en lite mindre modell med färre program har modellen samma teknik som de mer avancerade modellerna.

EcoSilence Drive-motorn säkerställer en hög effektivitet, och både AquaSensor och MängdSensor jobbar för att optimera diskningen utifrån antalet kuvert samt hur smutsig disken är.

Bosch SMU24AW02S är även utrustad med en smart timer, AquaStop och Glasskydd. AquaStop skyddar mot vattenskador medan Glasskydd skyddar ömtåliga glas och ser till att de blir helt rena utan att skadas.

Det finns dessutom en elektronisk indikator för brist på salt eller spolglans, och det tänds därför en lampa när det är dags att fylla på.

Specifikationer för Bosch SMU24AW02S – mått 
🌀 Höjd: 82 cm
🌀 Maxhöjd: 88 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 57 cm  

Specifikationer för Bosch SMU24AW02S – basfakta 
🔴 Typ: För underbyggnad
🔴 Kapacitet: 12 kuvert
🔴 Energiklass: A+
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 3300 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 290 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 50 dB
🔴 Antal program: 4

Fördelar med Bosch SMU24AW02S: 
Mindre och enklare modell som rymmer 12 kuvert
Fyra program och en specialfunktion
Flexibel inredning
EcoSilence Drive-teknik
AquaStop och Glasskydd


Miele G 7150 SCVI – Toppbetyg

 

Miele G 7150 SCVI

 

.

Diskmaskinsmodellen Miele G 7150 SCVI har testats av både Which.co.uk, det danska konsumentrådet Tænk, Råd & Rön, T3.com och The Telegraph. Eftersom att samtliga experter tyckte bra om den här maskinen fick den fina betyg i alla fem undersökningar.

Betygen motiveras bland annat med att diskmaskinen har en låg energi- och vattenförbrukning samt att den både diskar och torkar effektivt. Experterna nämner dock även att vissa av programmen tar lite väl lång tid.

Innan man köper Miele G 7150 SCVI bör man vara medveten om att det här är en integrerad diskmaskinsmodell.

Experterna: Kvalitetsmodell

Alla fem expertkällor är väldigt positiva till Miele G 7150 SCVI i sina recensioner av maskinen. Experterna från The Telegraph skriver till exempel att det här är en imponerande diskmaskin som håller en mycket hög kvalitet. De berättar även att den har ett stort utbud av disk- och torkprogram.

T3.com framhäver samtidigt att Miele G 7150 SCVI är väldigt tystgående och att den därför inte stör särskilt mycket när den är igång.  De berättar till och med att detta är en av de största fördelarna med den här maskinen. Experterna anmärker dock på att Miele G 7150 SCVI är ganska dyr.

Rymlig och energisnål diskmaskin

Miele G 7150 SCVI är en rymlig och energisnål diskmaskin med en kapacitet på 14 kuvert. Detta innebär att maskinen är lagom stor för en familj på ungefär fyra personer. Den här modellen tillhör energiklass C och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år, något som är en fördel för både plånboken och miljön.

Diskmaskinen låter givetvis lite grann när man startar den. Med en ljudnivå på bara 44 db är den dock relativt tystgående. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Om man vill att diskmaskinen ska starta på en specifik tidpunkt kan man använda timerfunktionen för att skjuta upp programstarten.

Enkla kontroller

Miele G 7150 SCVI är en lättanvänd diskmaskin som antingen kan styras via knappar på maskinen eller via en app från Miele. I appen kan man bland annat ställa in funktioner och program.

Diskmaskinen har en hel del olika program och kan därför anpassas till olika typer av disk. Man kan närmare bestämt välja mellan följande program: ECO, Automatic, Intensiv 75°C, Universal 60 °C, Fin, QuickPowerWash, Extra tyst 40 dB(A) och Maskinrengöring. 

Sist men inte minst är Miele G 7150 SCVI utrustad med AutoOpen-torkning. Detta innebär att luckan öppnas automatiskt när diskprogrammet är slut.

Specifikationer för Miele G 7150 SCVI – mått 
🌀 Höjd: 80,5 cm
🌀 Maxhöjd: 87 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 57 cm

Specifikationer för Miele G 7150 SCVI – basfakta
🔴 Typ: Integrerad modell
🔴 Kapacitet: 14 kuvert
🔴 Energiklass: C
🔴 Torkeffekt: A
🔴 Årlig vattenförbrukning: 2 492 liter
🔴 Årlig energiförbrukning: 213 kWh/år
🔴 Ljudnivå: 44 dB
🔴 Antal program: 7

Fördelar med Miele G 7150 SCVI:
Kapacitet på 14 kuvert
AutoOpen-torkning
Flera program
Kan styras via en app
Timerfunktion

 


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka diskmaskiner är bäst i test?

Miele G 7150 SCVI, Miele G 7310 SCi och Bosch SMU46CI00S

🤓 Hur testas diskmaskinerna?

Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt tidsåtgången för en diskcykel. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt utformning och hantverk bakom de olika delarna i maskinen.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för diskmaskiner går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass A eller bättre. Om du vill ha en energisnål diskmaskin förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.


Diskmaskin Test – Dessa test har vi gått igenom:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har 2016 genomfört ett stort test av 69 diskmaskiner. Här visade testet att Bosch och Siemens är två helt dominerande märken, som också fick de högsta betygen.

I testet la man vikten på att ge maskinerna ett samlat betyg utifrån en rad parametrar, såsom tvätt-och torkningsförmåga, tidsförbrukning, energiförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå och hantverksmässig prestanda. Du kan läsa hela testet på Tænk:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har 2016 genomfört ett omfattande test på 83 diskmaskiner. Här visade det sig också att Siemens och Bosch nådde topplaceringar.

I testet har man testat diskmaskinerna utifrån deras diskförmåga, användarvänlighet, instruktioner, ljudnivå, tidsförbrukning, energiförbrukning och samlad hantverksmässig prestanda.

Du kan läsa helt testet på Råd & Röns hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att läsa testet. 

The Telegraph 🇬🇧
The Telegraph är en brittisk tidning som publicerar nya artiklar varje dag. De skriver om nyheter från både in- och utland och behandlar bland annat ämnen som sport, underhållning, kultur och ekonomi. The Telegraph testar och recenserar även konsumentprodukter och har till exempel provat fem av marknadens bästa diskmaskiner. De testade då bland annat Miele G 7150 SCVI och rekommenderade i slutändan modellen till sina läsare. Du hittar hela recensionen här. 

T3.com 🇺🇸
T3.com är ett amerikanskt nätmagasin som förser sina läsare med teknikrelaterade artiklar, goda råd och guider. De genomför även tester och skriver recensioner av olika produkter. Den här gången har de provat och recenserat nio av marknadens bästa diskmaskiner, bland annat modellen Miele G 7150 SCVI som i slutändan fick toppbetyg av experterna. Om du vill läsa mer hittar du hela deras recension här. 

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De genomför löpande tester av en mängd olika konsumentprodukter för att hjälpa sina läsare att komma fram till vilka produkter som är bäst på marknaden. Which.co.uk har bland annat testat och recenserat Miele G 7150 SCVI och Miele G 7310 SCi. 

Om du vill läsa recensionen av Miele G 7150 SCVI hittar du den här.

Om du vill läsa recensionen av Miele G 7310 SCi hittar du den här. 

Observera att du måste ha en prenumeration hos Which.co.uk för att få full tillgång till de specifika testresultaten.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du fortfarande inte har hittat rätt diskmaskin för dina behov har vi på Konsumentmagasinet ett flertal andra artiklar som också kan vara av intresse.

En tillverkare som ofta får höga placeringar i tester av diskmaskiner är det tyska kvalitetsmärket Bosch. Om du vill veta vilka diskmaskinsmodeller från Bosch som klarar sig bäst i undersökningar kan du läsa vår artikel Bosch diskmaskin test.

Siemens brukar också klara sig riktigt bra när experterna testar diskmaskiner. Därför vill vi även tipsa om artikeln Siemens diskmaskin test. Där har vi samlat de modeller från Siemens som har klarat sig bäst i test samt ett par alternativ. I artikeln finns även en sektion med tips och tricks som hjälper dig att hålla diskmaskinen ren och fri från otrevliga lukter.

En annan populär tillverkare är det tyska märket AEG. I vår djupgående artikel AEG diskmaskin test hittar du en genomgång av märkets bästa modeller samt lite praktisk information om underhåll, energimärkning och mycket annat.

När man talar om högkvalitativa vitvaror kan man heller inte utelämna Miele. Därför har vi även skrivit artikeln Miele diskmaskin test. Där hittar du en översikt över Mieles bästa diskmaskiner.

Om du har bestämt dig för att skaffa en integrerad diskmaskin kanske du även vill läsa vår artikel Integrerad diskmaskin test. Där har vi samlat experternas favoritmodeller samt jämfört priser hos olika återförsäljare. I den artikeln kan du därför enkelt få en överblick över marknadens bästa modeller och de lägsta priserna.

Om du är på jakt efter en diskmaskin som tar så lite plats som möjligt kanske en bänkdiskmaskin är det bästa alternativet för dig. I vår artikel Bänkdiskmaskin test har vi samlat de modeller som fått bäst betyg av experterna. I artikeln hittar du givetvis även en översikt över var du kan köpa produkterna till bästa pris.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att komma fram till vilken diskmaskin som passar bäst till dina behov.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta