Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Diskmaskin - Bäst i test: Vår guide till de 9 bästa diskmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 23, 2024.

Diskmaskin - Bäst i test: Vår guide till de 9 bästa diskmaskinerna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Bosch SMU6ZDI76S är utsedd till diskmaskin bäst i test hos oberoende dansk testpanel.

I denna artikel tittar vi närmare på de diskmaskiner som olika testmagasin i Skandinavien har utsett till de bästa. Vi har gått igenom olika tester och tagit fram de olika vinnarna, så att du ska få en bra överblick av vilka diskmaskiner som är värda att investera i. Utöver detta tillhandahåller vi dessutom några tips på saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en ny diskmaskin.

I slutet av artikeln presenterar vi vilka källor vi har gått igenom, så att du själv kan läsa igenom informationen och testerna vi använt oss av. Vi hoppas att denna artikel kommer att hjälpa dig att hitta den perfekta diskmaskinen för just för dig och dina behov.

Notera att Konsumentmagasinet inte själva utför tester av några produkter, utan samlar resultat från opartiska utomstående tester för att du ska få en bra överblick på de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

Den 18/04/2024 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa diskmaskiner med Bosch SMU6ZDW76S, som är en testvinnande modell med familjevänlig kapacitet och praktiska funktioner.

Tidigare ändringar:

24. augusti 2023

Den 24/08/2023 inkluderade vi Bosch SMU6ZDI76S och Miele G 7460 SCVi i vår artikel om marknadens bästa diskmaskiner.

Bosch SMU6ZDI76S är en högkvalitativ diskmaskin från Bosch som levereras med ett brett utbud av användarvänliga funktioner, maximerat utrymme tack vare dess MaxFlex-korg, och unik Zeolith-teknik som gör att din disk blir torr och skinande ren.

Miele G 7460 SCVi är en högkvalitativ diskmaskin som levereras med 10 olika diskprogram, hög energiklassificering och ett stort utrymme på 14 kuvert, vilket gör den lämplig för större hushåll.

5. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av diskmaskiner i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

28. februari 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Diskmaskin Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda diskmaskiner

Bosch SMU6ZDI76S - bäst i test diskmaskin med ett brett utbud av funktioner

Diskmaskin bäst i test hos oberoende dansk testpanel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Utsedd testvinnare av oberoende dansk testpanel
 • check 4,7/5 Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SMU6ZDI76S:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • PerfectDry med Zeolith-teknik
 • Trådlös styrning med HomeConnect-appen
 • Rymlig och flexibel Max Flex-korg

Konsumentmagasinets omdöme

Diskmaskin bäst i test hos oberoende dansk testpanel är enligt vår bedömning Bosch SMU6ZDI76S, en pålitlig och högpresterande maskin som diskar enkelt och snabbt.. Diskmaskinen har flera innovativa funktioner, såsom Zeolith-teknik för snabb torkning, flexibel Max Flex-korg, trådlös styrning och användarvänliga program, vilket gör modellen till ett självklart tillskott på vår lista. Med det sagt visar displayen ingen information när programmet är klart, utan denna information visas endast i HomeConnect-appen. Baserat på dess goda design och positiva användarrecensioner rekommenderar vi Bosch SMU6ZDI76S till dig med ett livligt hushåll, där kvalitet och bekvämlighet behöver gå hand i hand.

Fördelar

 • Glashållare med halkfri beläggning
 • Enkel navigering av program
 • Extra Clean Zone för envisa fläckar
 • AquaStop

Nackdelar

 • Ingen displayinformation när programmet är avslutat

Vi har alla någon gång stött på vattenfläckar eller tvingats till att handdtorka disk till följd av ojämn torkning i diskmaskinen. Diskmaskinen Bosch SMU6ZDI76S kontrar detta genom den unika nya teknik PerfectDry. Baserad på Zeolith absorberar PerfectDry-systemet fukt från din disk och omvandlar den till ett varmt, skonsamt 3D-luftflöde, vilket lämnar din disk både torr och skinande ren.

En detaljerad recension av Bosch SMU6ZDI76S

Specifikationer

 • Antal dukningar: 13
 • Antal program: 6
 • Energiklass: C
 • Ljudnivå: 41 dB
 • Mått: 59 x 81 x 57 cm
 • WiFi-kompatibilitet
 • Fördröjd start
 • Automatisk sensor

Brett utbud av användarvänliga funktioner
Bosch SMU6ZD176S är en av marknadens mest innovativa diskmaskiner, vars program skiljer sig från andra modeller. Först och främst är den utrustad med programmet Silence Pro, som är ett extra tyst program som körs vid endast 44 dB. Programmet är därför idealiskt för hem med köket i anslutning till vardagsrummet eller för dig som uppskattar lugn och ro. Diskmaskinen är dessutom utrustad med VarioSpeed Plus, vilket kan minska disktiden med upp till 66%. Slutligen har diskmaskinen funktionen Extra Clean Zone, vilket har utvecklats för att hantera envisa fläckar och mycket smutsigt porslin.

Praktiska sensorer och trådlös styrning
Finesserna med den här diskmaskinen slutar dock inte vid dessa funktioner. Maskinen är också utrustad med AquaSensor och LoadSensor, som automatiskt känner av smutsens omfattning och mängden disk, och justerar vattenförbrukningen därefter. Kombinerat med en doseringsassistent som ser till att rätt mängd tvättmedel används, visar Bosch SMU6ZDI76S på automatisering i framkant.

Diskmaskinen från Bosch är både praktisk och effektiv att använda. Dess HomeConnect-app ger dig möjlighet till trådlös styrning av enheten, samt erbjuder enkel åtkomst till alla funktioner och program direkt från din smartphone eller surfplatta, där du kan både styra temperatur och se när programmet är klart. Maskinen ger också extra säkerhet, eftersom AquaStop upptäcker läckage, och automatiskt stoppar vattentillförseln för att förhindra översvämning i händelse av en olycka.

Maximerat utrymme
Med en kapacitet på 13 kuvert kan diskmaskinen enkelt användas av även stora hushåll på 5+ personer, liksom vid middagsbjudningar. Tack vare Max Flex-korgen kan du enkelt fylla och tömma även tallrikar med olika form. Den tredje extrakorgen gör att du har plats för flera köksredskap samtidigt, medan den avtagbara bestickkorgen i nedre delen ger dig möjlighet att organisera disken på exakt det sätt som du tycker är mest praktiskt.

Energiklassmässigt ligger diskmaskinen kring marknadsgenomsnittet med en energimärkning på C -, och den har sensorer och program som har utvecklats för att hålla din energi- och vattenförbrukning på en optimal nivå.

Vad säger användare om Bosch SMU6ZDI76S?

Diskmaskin bäst i test hos oberoende dansk testpanel är enligt majoriteten av kunderna på webben Bosch SMU6ZDI76S, som ger modellen 4,7/5 stjärnor och är nöjda med dess övergripande diskresultat.

Användare betonar främst den robusta designen, den praktiska tredje “hyllan” högst upp för små föremål, de höjdjusterbara korgarna, de flexibla inställningsalternativen, den effektiva torkningen och den tysta driften. En användare kallar den “den bästa och tystaste diskmaskin vi någonsin har haft”.

Mer om Bosch SMU6ZDI76S

Specifikationer

 • Antal dukningar: 13
 • Antal program: 6
 • Energiklass: C
 • Ljudnivå: 41 dB
 • Mått: 59 x 81 x 57 cm
 • WiFi-kompatibilitet
 • Fördröjd start
 • Automatisk sensor

Miele G 7460 SCVi - Inbyggd diskmaskin med AutoDos-system

Toppklassad diskmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på oberoende GoodHouseKeeping.com
 • check 4,5/5 TrustedReviews.com
 • check 4:e plats på HomeBuilding.co.uk diskmaskinstest
 • check 4,3/5 Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele G 7460 SCVi:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Automatisk dosering med PowerDisk
 • Justerbar 3D Multiflex-låda
 • Miele-app för fjärrkontroll

Konsumentmagasinets omdöme

Miele G 7460 SCVi rengör effektivt, har en justerbar design och ett antal avancerade funktioner som gör den till en bra diskmaskin i premiumklass. Maskinen saknar invändig belysning, men vi anser att de andra innovativa designfunktionerna mer än väl kompenserar för detta, som automatisk diskmedelsdosering och smutsigenkänning, plats för 14 kuvert, en anpassningsbar inredning och användarvänliga ECO- och Quick Wash-program. Enligt våra efterforskningar och en grundlig analys kan vi med säkerhet säga att diskmaskinens avancerade design och avancerade funktioner gör den värd investeringen för upptagna hushåll.

Fördelar

 • 58 minuters QuickWash-program
 • Stor kapacitet
 • Minskad vattenförbrukning med automatisk kvantitetsigenkänning
 • Digital display
 • Automatisk dörröppning

Nackdelar

 • Hög prisklass
 • Ingen belysning invändigt

Kärnarn i diskmaskinen Miele G 7460s oklanderliga prestanda ligger i dess PowerDisk-teknik som automatiskt doserar exakt rätt mängd tvättmedel under hela diskprogrammet, vilket även säkerställer optimala rengöringsresultat. Detta, i kombination med en stor kapacitet, gör modellen lämplig för större hushåll som värdesätter effektivitet, noggranna resultat och en touch av lyx.

En detaljerad recension av Miele G 7460 SCVi

Specifikationer

 • Antal dukningar: 14
 • Antal program: 10
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Mått: 60 x 87 x 57 cm
 • WiFi-kompatibilitet
 • Fördröjd start
 • Automatisk sensor

Justerbara diskkorgar med ökad anpassningsbarhet
Den justerbara 3D Multiflex-lådan är en av diskmaskinens mest framstående funktioner, som gör att du kan anpassa diskmaskinens interiör till dina exakta behov. Genom att sänka diskmaskinens högra sida kan du diska alla dina koppar i en enda korg, medan du genom att skjuta den vänstra delen åt sidan kan skapa mer utrymme för stora glas. Mittsektionen, som också kan sänkas, ger också extra utrymme för köksredskap som salladsskedar. Med 14 kuvert har Mieles diskmaskin också gott om utrymme för dina dagliga diskbehov, och den hanterar all din disk, inklusive stora kastruller och stekpannor, på en gång.

Fjärrstyrning
En annan intressant detalj är dess kompatibilitet med Miele-appen, genom vilken du kan styra diskmaskinen på distans. På så sätt får du information om allt från maskinprogrammets status till möjligheten att schemalägga automatisk diskning vid förinställda tider.

Effektiva och tidsbesparande program
Diskmaskinen är också försedd med ett antal program som matchar olika önskemål. Bland de totalt 10 programmen är QuickWash det program som de flesta använder. Med en programtid på 58 minuter är programmet perfekt för daglig diskning av lätt nedsmutsat porslin. Även ExtraQuiet är populärt eftersom du därigenom får en ren disk, nästan utan buller.

Dessutom är diskmaskinen försedd med maskinen fördröjd start, vilket gör det möjligt att ställa in diskmaskinen så att den startar vid en mer bekväm tidpunkt. Tillsammans med en digital display med lättläst information om aktuell disk och återstående tid kan du också enkelt överblicka diskmaskinens program.

Vad säger användare och experter om Miele G 7460 SCVi?

Mieles integrerade diskmaskin är mycket uppskattad av både användare och experter. Den utsågs till testvinnare av GoodHouseKeeping, som konstaterar att apparaten har “genomtänkt design” och klarar sig mycket bra när det gäller att få väck sylt, ris och äggröra i deras diskmaskinstest. På HomeBuilding landade diskmaskinen på fjärde plats, där testare nämner att den är “robust nog för även tyngre grytor och pannor och rengör som en dröm”.

På TrustedReviews får den 4,5/5 och de noterar att den är särskilt effektiv på att hantera svåra fläckar och intorkad mat. När det gäller användarrecensioner får den integrerade diskmaskinen från Miele 4,9/5 stjärnor på Google. Överlag uppskattas modellen av användare för dess goda torkförmåga, flexibla inställningar och automatiska doseringssystem.

Mer om Miele G 7460 SCVi

Specifikationer

 • Antal dukningar: 14
 • Antal program: 10
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Mått: 60 x 87 x 57 cm
 • WiFi-kompatibilitet
 • Fördröjd start
 • Automatisk sensor

Bosch SMU6ZDW76S - diskmaskin med funktion för favoritprogram

Bäst i test enligt oberoende dansk testpanel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare enligt en oberoende dansk testpanel
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SMU6ZDW76S:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Max Flex-hyllor för stabil drift
 • Tyst drift med Silence Pro
 • Favoritprogram med ett knapptryck

Konsumentmagasinets omdöme

Diskmaskinen Bosch SMU6ZDW76S är erkänd för sin högkvalitativa och mångsidiga funktionalitet. Den tillgodoser olika diskbehov och säkerställer grundlig rengöring för varje cykel. Diskmaskinens kortaste cykel, Eco-programmet med VarioSpeed+-funktionen aktiverad, tar 65 minuter, vilket kan upplevas som något drygt. Vi anser emellertid att denna tidsram är ett tecken på maskinens kapacitet för omfattande rengöring och effektivitet, snarare än en begränsning.

Vidare är diskmaskinens torkteknik och tysta drift, i kombination med det anpassningsbara favoritprogrammet, utmärkande drag för den här testvinnande diskmaskinen. Kort sagt anser vi att Bosch SMU6ZDW76S är en utmärkt diskmaskin, och därför har vi valt att placera den högt upp på vår topplista.

Fördelar

 • Robusta hyllplan som är enkla att dra in och ut
 • Flexibel inredning
 • Självrengörande filtersystem i tre steg med vågformat mikrofilter
 • Automatisk anpassning efter valt diskmedlet

Nackdelar

 • Den kortaste cykeln tar 65 minuter (Eco-programmet med VarioSpeed+-funktionen aktiverad)
 • Saknar självöppnande lucka

Diskmaskinen Bosch SMU6ZDW76S är utrustad med en unik funktion som låter dig välja ett anpassat favoritprogram med ett enda knapptryck. Detta säkerställer att du får en personlig användning som passar dina behov, oavsett om du behöver diska mycket smutsiga köksredskap eller ömtåliga glasartiklar.

Recension: En detaljerad recension av Bosch SMU6ZDW76S

Specifikationer

 • Antal dukningar: 13 st
 • Antal program: 6 st
 • Energiklass: C
 • Ljudnivå: 41 dB
 • Mått: 60 x 81 x 57 cm
 • WiFi-kompatibilitet
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start

Optimal rengöring med mångsidiga program

Diskmaskinen Bosch SMU6ZDW76S erbjuder sex olika diskprogram som tillgodoser ett brett spektrum av behov. Du kan bland annat välja mellan Eco-programmet för vardagsdisk och Intensive-programmet för effektiv rengöring av kraftigt, smutsig disk. För snabba diskbehov finns programmet Express 60° som tar drygt en timme, medan Silence-läget är perfekt att köra under natten.

Observera: Diskmaskinens drifttid påverkas om systemet för spolmedel stängs av eller om spolmedlet behöver fyllas på.

Utöver de grundläggande funktionerna erbjuder diskmaskinen en Home Connect-app som låter dig fjärrstyra din vitvara. Du kan även använda Extra torr-funktionen som utnyttjar Zeolith-torkteknik för att uppnå överlägsen torkning, vilket är särskilt fördelaktigt för plastartiklar. Alternativet “Halv last” är utformat för att spara vatten och energi för mindre laster, medan SpeedPerfectPlus-funktionen kortar ner drifttiden utan att göra avkall på rengöringen.

Utformad för bekvämlighet

Diskmaskinen har plats för 13 kuvert, vilket gör den perfekt för dig med stor familj eller som regelbundet anordnar middagsbjudningar. Den har dessutom ett tredje hyllplan som ger extra utrymme för bestick och mindre köksredskap, något som optimerar varje diskcykel.

Diskmaskinen är utrustad med ett självrengörande filtersystem med ett vågformat mikrofilter. Detta system säkerställer att vitvaran bibehåller sin effektivitet med minimalt underhåll. Samtidigt optimerar maskinens Dosing Assistant-funktion användningen av diskmedel genom att justera mängden baserat på diskmedelssorten, för att på så sätt maximera rengöringen.

Observera: Tallrikar som mäter över 26 centimeter i diameter får inte plats i den nedre korgen.

Vad säger användare om Bosch SMU6ZDW76S?

Många användare, i synnerhet de med stora hushåll, noterar att diskmaskinen är mycket tystgående och levererar ren disk. Diskmaskinens justerbara överhylla framhålls ofta för sin kapacitet att rymma högre glas, vilket gör vitvaran till en favorit bland användare som gärna bjuder på middagar eller njuter av olika drycker.

Vidare berömmer användarna effektiviteten hos Zeolite-torktekniken. De menar att tekniken lämnar plastartiklar, till exempel tallrikar och skärbrädor, helt torra, utan kvarvarande fukt.

Mer om Bosch SMU6ZDW76S

Specifikationer

 • Antal dukningar: 13 st
 • Antal program: 6 st
 • Energiklass: C
 • Ljudnivå: 41 dB
 • Mått: 60 x 81 x 57 cm
 • WiFi-kompatibilitet
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start

Bosch SMU4HAI48S - Diskmaskin med flera praktiska egenskaper

Utmärkt användarvänlig modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SMU4HAI48S:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Home Connect – kan styras med en app
 • EcoSilence-drift
 • Mångsidiga, smarta och praktiska egenskaper

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår uppfattning erbjuder diskmaskinen Bosch SMU4HAI48S anmärkningsvärd flexibilitet och bekvämlighet. Vi är övertygade om att du särskilt kommer att uppskatta den justerbara höjden på den övre korgen, som kan ställas in på tre olika nivåer, vilket ger plats för olika diskstorlekar. Dessutom är skyddsfunktionen för glas ett genomtänkt tillägg som säkerställer att dina ömtåliga föremål behandlas med omsorg. Vi är även imponerade av det hållbara rostfria stålet, som bidrar till maskinens livslängd och estetiska tilltal.

Diskmaskinen är även utrustad med AquaStop, en viktig funktion som ger dig sinnesro mot potentiella vattenskador och som vi tycker är ännu ett viktigt designbeslut. Dess anslutning till Home Connect-appen adderar ett lager av modern bekvämlighet, som gör att du kan fjärrstyra apparaten och organisera och schemalägga diskprogram. Längden på Eco-programmet ansåg vi vara lite väl långt, men vi skulle inte säga att det är en dealbreaker, bara något att tänka på. Sammantaget står denna Bosch-modell i vårt test som ett bra val för dig som letar efter en mycket funktionell diskmaskin som är enkel att använda.

Fördelar

 • Överkorgens höjd kan justeras i tre nivåer
 • AquaStop-program
 • Skyddsfunktion för glas
 • Konstruktion i rostfritt stål

Nackdelar

 • Miljöprogrammet kunde varit lite kortare

Diskmaskinen SMU4HAI48S är en produkt från märket Bosch som har testats på Råd & Rön.se och visade sig vara en högkvalitativ maskin som kan göra under i alla kök.

Mer om Bosch SMU4HAI48S

Specifikationer

 • Antal program: 6
 • Antal dukningar: 13
 • Mått: 81 x 59 x 57 cm
 • Ljudnivå: 44 dB
 • Energiklass: D
 • Automatisk sensor
 • WiFi-kompatibilitet
 • Fördröjd start

Bosch SMU4HAI48S är en praktisk diskmaskin med många effektiva funktioner som bland annat ger dig möjligheten att styra diskmaskinen via din telefon eller ser till så att disken blir extra torr. Med sex program och fyra specialfunktioner kan du anpassa driften så att den passar dig och dina behov.

Det är en underbyggd modell som är tillverkad i rostfritt stål och utrustad med sensorer som känner av hur smutsig disken är och justerar automatiskt vatten- och energiförbrukningen efter det för att säkerställa ett perfekt resultat varje gång.

Det finns mycket som gör Bosch Diskmaskin SMU4HAI48S speciell; utöver de sex olika programmen och de fyra specialfunktionerna erbjuder diskmaskinen även fördröjd start, en bestickkorg som går att flytta på, en överkorg som kan justeras i tre steg samt förmågan att anpassas till olika typer av diskmedel.

Som vi även nämnt tidigare har diskmaskinen sensorer som känner av hur smutsigt disken är för att säkerställa att vatten- och energiförbrukningen blir optimal. Maskinen har dessutom ett självrengörande filtersystem vilket också är ett stort plus – för att inte tala om det mycket praktiska ångskyddet!

Electrolux ESF5533LOX - Diskmasin med självrengörande filter

Mycket praktisk diskmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux ESF5533LOX:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Unika vikbara hyllor och avtagbara korgar
 • Diskar mellan måltider på bara 30 minuter
 • Självrengörande filter

Konsumentmagasinets omdöme

Från vårt perspektiv är diskmaskinen Electrolux ESF5533LOX ett bra val för alla dina köksbehov. Diskmaskinen har en anpassningsbar interiörlayout, vilket gör maskinen flexibel för olika typer av disk, vilket förbättrar dess totala kapacitet. Den naturliga torkfunktionen imponerade med sin effektivitet, samtidigt som den eliminerar behovet av extra energianvändning. Dessutom ger den justerbara tidsfunktionen dig bekvämligheten att ställa in diskcykler enligt ditt schema.

Även om installationen kan vara utmanande och att hjälp från en rörmokare inte är billig, tycker vi fortfarande att denna Electrolux-modell är en mycket praktisk modell som är väl värd den extra investeringen för att installera den ordentligt, eftersom den ger bra rengöringsresultat och minskade energikrav.

Fördelar

 • Anpassningsbar interiör
 • Naturlig torkning
 • Justerbar tid manövrerings-funktion
 • Utmärkta rengöringsresultat

Nackdelar

 • Kan vara svårt att installera och montera

Nästa diskmaskin på listan är en modell som har mottagit ett speciellt pris av test.se tack vare dess miljövänliga konstruktion, samt toppbetyg som en av de mest populära diskmaskinerna på Produktguider.com. Som om detta inte vore nog har användarna på Test-diskmaskin.se gett diskmaskinen 4,5/5 stjärnor som också har fått strålande betyg på Handlasmart.se.

Mer om Electrolux ESF5533LOX

Specifikationer

 • Antal program: 6
 • Antal dukningar: 13
 • Ljudnivå: 47 dB
 • Effekt: 1950 W
 • Mått: 82 x 60 x 59 cm
 • Energiklass: E
 • Vikt: 44 kg
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start

Electrolux ESF5533LOX är en diskmaskin som är tillverkad i rostfritt stål och som drar nytta av AirDry-teknologi för att säkerställa att disken blir ordentligt torr. Maskinen erbjuder dessutom ett speciellt program för glasartiklar som garanterar att temperaturen inte ändras för hastigt för att undvika att skada dina glas eller annan disk i ömtåliga material tar skada.

Det som gör Electrolux ESF5533LOX till en ytterst praktisk produkt att ha i hemmet är alla de olika programmen och funktionerna som säkerställer att din disk tas omhand på bästa möjliga sätt, ett exempel på detta är diskmaskinens AirDry-teknologi som öppnar luckan tio centimeter när den sista torkfasen påbörjas för att disken ska torka utan att använda onödiga mängder energi.

Förutom programmet som är avsett glas, har diskmaskinen även ett snabbprogram som varar i endast 30 minuter samt en AutoOff-funktion som stänger av diskmaskinen när programmet kört färdigt för att maskinen inte ska stå och dra ström efter drift. Electrolux ESF5533LOX ställningar är försedda med så kallade ”Soft spikes”, i form av gummipinnsar som håller disken på plats så att inget glider runt och tar skada.

Den erbjuder även en TimeManager-funktion så att du kan halvera programmets längd, vilket är perfekt om du ska ha gäster på besök och vill att diskmaskinen ska vara färdig innan de anländer.

Electrolux ESF5206LOW - Snabbgående, funktionell diskmaskin till ett attraktivt pris

Mycket prisvärt alternativ

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux ESF5206LOW:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Praktisk inredning och snabba program
 • Vikbara FlexiShelves
 • Invertersystem

Konsumentmagasinets omdöme

Diskmaskinen Electrolux ESF5206LOW är en mångsidig och användarvänlig diskmaskin som vi tror kommer att passa de flesta hushåll. Den justerbara höjden på de övre korgarna ger dig flexibilitet nog att rymma olika diskstorlekar, vilket vi tycker är särskilt användbart för större föremål. Vi blev uppskattade särskilt den automatiska dörröppningsfunktionen, som hjälper till med naturlig torkning. Programmet för glas och ömtålig disk är även det ett värdefullt tilläg för en modell i denna prisklass. Den integrerade timern bidrar ytterligare till bekvämligheten, så att du kan schemalägga driften enligt dina behov.

Vi anser att energieffektiviteten hos denna modell kunde ha varit bättre, men lägre energieffektivitet är inte så ovanligt för modeller från den nedre delen av prisintervallet. Dessutom bör du kunna minska en del av energiförbrukningen genom att torka disken naturligt, något som underlättas med den automatiskt öppnande dörren. På det stora hela anser vi därför att diskmaskinen överträffar förväntningarna som en mycket budgetvänlig modell, och om du letar efter en diskmaskin med bra förhållande mellan pris och prestanda, kan denna Electrolux-modell vara rätt för dig.

Fördelar

 • Överkorgens höjd kan justeras
 • Automatisk öppning av luckan
 • Skonsamt program för glas och andra ömtåliga material
 • Användarvänlig med timer

Nackdelar

 • Energieffektiviteten kunde varit högre

Electrolux ESF5206LOW utmärker sig med sina vikbara FlexiShelves, en funktion som är genialt utformad för att optimera utrymmet och rymma olika diskstorlekar. Denna anpassningsförmåga gör den till ett perfekt val för familjer eller individer som ofta har gäster och behöver mångsidigheten för att anpassa diskmaskinens layout till olika lasttyper.

Mer om Electrolux ESF5206LOW

Specifikationer

 • Antal program: 5
 • Antal dukningar: 13
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Energiklass: F
 • Mått: 85 x 60 x 63 cm
 • Fördröjd start

Electrolux ESF5206LOW har många smarta funktioner och egenskaper, bland annat ett Eco-program som låter dig diska på ett så miljövänligt sätt som möjligt samt ett smart snabbdisk-program som låter dig diska lätt smutsig disk riktigt snabbt. Totalt har denna diskmaskin fem olika program.

Den här modellen från Electrolux är försedd med AirDry-teknik som torkar disken när programmet är klart. Luckan öppnas automatiskt efter driften, så att luften kan cirkulera inuti maskinen och på så sätt torka disken snabbare.

Med hjälp av denna teknik behöver du alltså inte vänta lika länge på att din disk ska bli torr och kan därför ställa in artiklarna i dina skåp och hyllor nästan direkt när maskinen är färdig. Ju snabbare disken torkar, desto snabbare kan du starta nästa maskin!

Electrolux ESF5206LOW är en av de billigaste diskmaskinerna i detta test och har riktigt höga användarbetyg på flera olika sajter. Så om du letar efter en bra diskmaskin till ett lågt pris, kan denna modell från Electrolux vara diskmaskinen för dig.

Detta är en lättanvänd diskmaskin som gör diskandet till en barnlek, till exempel indikerar maskinen själv när det är dags att fylla på spolglans och salt. Den ger ett bra diskresultat varje gång den körs och den smarta AirDry-tekniken ser till att disken torkar mycket snabbt vilket innebär att du kan tömma maskinen nästan direkt efter körning. Timerfunktionen ger dig dessutom möjligheten att schemalägga din diskning så att du kan ha den klar precis när det passar dig.

Cylinda DM 3158 - Funktionell diskmaskin med justerbara hyllor

Modell med hög kapacitet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Cylinda DM 3158:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Rymlig kapacitet för 14 dukningar
 • Praktisk hylla anpassad för bestick
 • Automatisk avstängningsfunktion

Konsumentmagasinets omdöme

Diskmaskinen Cylinda DM 3158 erbjuder en kombination av funktionalitet och bekvämlighet som vi tror passar de flesta hushåll. Dess höga kapacitet kommer att vara särskilt fördelaktig för större hushåll eller för dig som ofta har gäster. Maskinen har en användarvänlig, intuitiv display vilket förenklar användningen och gör diskmaskinen tillgänglig och okomplicerad, så att alla i hushållet kan använda den. Vi uppskattar de flexibla korgarna, som passar olika storlekar på tallrikar, och LED-innerbelysningen för bättre synlighet. Även om det är en halvintegrerad modell anser vi att dess brist på unika funktioner inte försämrar dess övergripande användbarhet och effektiva design, vilket gör den till ett bra val för praktisk vardagsanvändning.

Fördelar

 • Användarvänlig display
 • Flexibla korgar
 • Belysning med LED-lampor
 • Halvintegrerad modell

Nackdelar

 • Inga unika funktioner

Denna diskmaskin från Cylinda är halvintegrerad vilket innebär att den har alla sina knappar på framsidan av maskinens lucka, till skillnad från en helintegrerad modell som har sina knappar i den övre kanten på luckan.

Mer om Cylinda DM 3158

Specifikationer

 • Antal program: 8
 • Antal dukningar: 14
 • Ljudnivå: 42 dB
 • Energiklass: D
 • Mått: 92 x 60 x 57 cm
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start

Denna diskmaskin rymmer hela 14 dukningar, vilket innebär att den kan hantera otroligt mycket disk på en och samma gång. Tack vare kapaciteten på Cylinda DM 3158, passar den utmärkt i ett hem där det diskas stora mängder disk, till exempel för en större familj med många barn.

Diskmaskinen Cylinda DM 3158 har en automatisk avstängningsfunktion och kan därför stänga av sig själv när den inte används och kan på så sätt hjälpa dig att spara riktigt mycket energi och därmed pengar.

En automatisk avstängningsfunktion är något alla bör prioritera när man ska välja diskmaskin, då maskiner utan denna funktion fortsätter att förbruka energi tills användaren själv stänger av dem. Cylinda DM 3158 har en speciell hylla avsedd för bestick som hjälper till att hålla besticken på plats under hela diskprogrammet.

Som vi tidigare har nämnt, men som vi tycker är otroligt viktigt att betona, har denna diskmaskin plats för 14 dukningar, vilket är en dukning mer än hos de flesta andra diskmaskiner med en bredd på 60 centimeter då de endast brukar ha plats för 13. En kapacitet som rymmer en dukning extra gör större skillnad än vad man tror och om du känner att du vill få plats med ännu mer disk i din maskin än vad du gör nu, bör du överväga en Cylinda DM 3158 diskmaskin.

Cylinda DM 3158 är en riktigt prisvärd modell, vilket gör den till ett bra alternativ för de som har satt en budget. Diskmaskiner känns ofta som en stor investering, men så behöver det inte alltid vara – den här maskinen från Cylinda är både billig och bra.

Miele G 7110 SCU AutoDos - diskmaskin med låg energiförbrukning och smarta funktioner

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele G 7110 SCU AutoDos:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Diskmaskinen Miele G 7110 SCU erbjuder tio olika diskprogram, däribland specialcykler som snabbprogram, ekoprogram och program för halvfulla laddningar. Den har även ett intensivt program som är särskilt utformad för att rengöra mycket smutsiga artiklar. Detta bevisar maskinens robusta rengöringsförmåga och mångsidighet samt att den med precision tillgodoser ett brett spektrum av diskbehov.

Vidare är diskmaskinen utrustad med en besticklåda som håller besticken organiserade under hela diskcykeln. Enligt oss ökar denna designaspekt maskinens användarvänlighet genom att säkerställa enkel lastning och tömning.

Trots att diskmaskinen Miele G 7110 SCU har ett högre pris och saknar en extern display som indikerar dess driftstatus, anser vi att dess överlägsna rengöring vida uppväger dessa potentiella nackdelar. Vi anser dessutom att avsaknaden av en display är nästintill obetydlig med tanke på maskinens intuitiva design och övergripande prestanda.

Fördelar

 • Quick Power Wash-program
 • Energimärkning A+++
 • 3D MultiFlex-besticklåda
 • Utmärkt prestanda

Nackdelar

 • I en högre prisklass
 • Ingen display som indikerar maskinens drift

Miele G 7110 SCU har fått riktigt höga och positiva betyg av bland annat den tyska sidan Testberichte.de och amazon.de. I betygen nämns smarta funktioner som bland annat dess Quick Power Wash-program och den höga energiklassen. En annan väldigt omtyckt egenskap hos denna maskin är platsen för hela 14 kuvert.

Recension: En detaljerad recension av Miele G 7110 SCU

Specifikationer

 • Antal dukningar: 14
 • Antal program: 7
 • Energiklass: B
 • Ljudnivå: 43 dB
 • WiFi-kompatibilitet
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start
 • Mått: 59,8 x 80,5 x 57 cm

Diskmaskinen Miele G 7110 SCU är en maskin som är sprängfylld av smarta funktioner och program. Denna maskin har hela 7 olika diskprogram som gör det möjligt för dig att diska din disk precis som du vill och behagar. Några exempel på program som den här diskmaskinen erbjuder är snabbdisk, ecoprogram och ett program för en halvfull maskin. En av de allra mest omtyckta och uppskattade funktionerna som denna maskin har att erbjuda är AutoOpen-torkningen. Det betyder att Miele G 7110 SCU själv kan öppna luckan en aning, så att din disk kan torka snabbare och mer effektivt.

Miele G 7110 SCU är en kraftfull diskmaskin som diskar disken ordentligt ren varje gång, oavsett vilket program du väljer att använda dig av. Denna diskmaskin från Miele har en intensivzon för disk som är extra smutsig. Denna hjälper dig att diska bort även den tuffaste och mest åtsittande smutsen. Diskmaskinen Miele G 7110 SCU är en maskin som sticker ut lite extra bland många andra diskmaskiner på marknaden. För det första har den en riktigt stor mängd av program. Alla dessa program ger dig många fler möjligheter än många standardmaskiner.

Den smarta AutoOpen-funktionen är något som de flesta andra maskiner saknar. Att diskmaskinen själv kan öppna sig för att snabbare torka disken är såklart ett extra stort plus för många. Om du vill kunna torka din disk på ett mer effektivt och snabbt sätt, kan en Miele G 7110 SCU vara precis den diskmaskin du söker.
Bestickbrickan i denna diskmaskin ser till att alla bestick ligger där de ska under hela programförloppet. Denna bricka underlättar även urplockandet, eftersom du inte behöver leta igenom hela maskinen för att hitta alla bestick.

Mer om Miele G 7110 SCU AutoDos

Specifikationer

 • Antal dukningar: 14
 • Antal program: 7
 • Energiklass: B
 • Ljudnivå: 43 dB
 • WiFi-kompatibilitet
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start
 • Mått: 59,8 x 80,5 x 57 cm

Bosch SMV25AX00E

 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch SMV25AX00E:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att diskmaskinen Bosch SMV25AX00E kombinerar effektivitet, innovation och användarvänlighet. Diskmaskinen minskar disktiden med upp till 66 %, tack vare dess VarioSpeed Plus-funktion, samtidigt som den automatiskt justerar vatten- och elförbrukningen baserat på diskkuvertet. Detta säkerställer effektiv drift även med mindre laster.

Diskmaskinen Bosch SMV25AX00E är utrustad med en EcoSilence Drive-motor som briljerar med sin tysta drift och optimala energieffektivitet. Motorn säkerställer således att diskmaskinen arbetar diskret och att den smälter in sömlöst i ditt kök, utan att störa lugnet i hushållet.

Trots att diskmaskinen inte anger återstående tid för diskcyklarna, ger InfoLight-funktionen en tydlig och innovativ indikation på dess status. Det röda ljuset som projiceras på golvet är ett subtilt men tydligt tecken på att diskmaskinen är igång, vilket gör det tydligt att diskcykeln är slut när ljuset släcks. Diskmaskinens övre korg, som kan justeras i höjdled, tillsammans med dess ExtraDry-funktion, ökar dessutom användarvänligheten ytterligare genom att rymma stora föremål och se till att disken kommer ut redo för förvaring eller användning.

Fördelar

 • Den övre korgen är justerbar i höjdled och möjliggör därmed extra utrymme
 • Röd lampa som indikerar om diskcykeln är igång eller färdig
 • Tyst drift

Nackdelar

 • Ingen visning av återstående tid

Den här modellen har fem olika program för olika ändamål, och eftersom att diskmaskinen rymmer 12 kuvert passar den bra i ett hushåll med ungefär tre-fyra personer. Diskmaskinen tillhör dessutom energiklass B. Detta säkerställer att strömförbrukningen inte blir för hög, och den här modellen tar därmed hänsyn till både miljön och plånboken. Råd & Rön har testat och recenserat diskmaskinen Bosch SMV25AX00E. Den här diskmaskinen får bra betyg hos expertkällorna, och de framhäver framför allt maskinens disk- och torkresultat, kvalitet samt dess energi- och vattenförbrukning.

Maskinen har även en timerfunktion som gör det möjligt planera in programstarten till en senare tidpunkt. Tack vare denna funktion kan man alltid se till att diskmaskinen blir färdig när man har möjlighet att tömma den. Maskinen är dessutom utrustad med en AquaStop-funktion som automatiskt stänger av vattentillförseln för att undvika läckage.

Recension: En detaljerad recension av Bosch SMV25AX00E

Specifikationer

 • Antal dukningar: 12
 • Antal program: 5
 • Energiklass: F
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start
 • Mått: 59,8 x 81,5 x 55 cm

Förkortad disktid, Mängdsensor och värmeväxlare
Med Bosch SMV25AX00E kan man korta ner disktiden med upp till 66 %, även när diskmaskinen är helt full. När man aktiverar funktionen VarioSpeed Plus kan maskinen rengöra och torka disken på en tredjedel av tiden jämfört med liknande modeller. Resultatet blir dessutom precis lika bra, och den här funktionen är framför allt en fördel när det måste gå extra snabbt.

Bosch SMV25AX00E har även en mängdsensor som automatiskt sparar både vatten och el när man diskar mindre mängder. Maskinen har nämligen en rotationsgivare som mäter vikten av innehållet genom att läsa av vattennivån, och med den här modellen kan man därmed spara el när man kör en halvfull maskin.

Diskmaskinen har dessutom en värmeväxlare som säkerställer att vattnet håller rätt temperatur för en skonsam diskning. Vattnet förvärms med spillvärme från diskprogrammet som är igång, och på så vis undviker maskinen stora temperaturväxlingar som kan skada disken. Den här funktionen är extra skonsam mot glas och porslin.

Tystgående och energisnål diskmaskin med automatiska program
Bosch SMV25AX00E är en tystgående diskmaskin med en ljudnivå på 48 dB. Med tanke på att en normal samtalston ligger på 60 dB kommer man därför knappt märka att maskinen är igång. Man kan alltså utan problem köra diskmaskinen utan att störa hela huset.

Diskmaskinen har dessutom en EcoSilence Drive-motor som gör att maskinen förbrukar ännu mindre ström. Den här motorn är känd för att vara både snabb, tyst och strömsnål. Till skillnad från vanliga motorer är den här motorn borstlös, och detta bidrar till en lägre ljudnivå och ett rent resultat.

Den här maskinen har även automatiska program som anpassar vattenförbrukning, temperatur och sköljtid till den aktuella disken. På så vis får man ett optimalt diskresultat samtidigt som man sparar både vatten och el.

InfoLight, höjdjusterbar överkorg och ExtraDry-funktion
Bosch SMV25AX00E är utrustad med InfoLight, en röd lampa som lyser ner på golvet när maskinen är igång. När det röda ljuset slocknar betyder det att diskmaskinen är färdig och kan tömmas. Tack vare den höjdjusterbara överkorgen kan man även skapa extra utrymme för disken, vilket till exempel är bra när man vill diska höga glas eller tallrikar.

Sist men inte minst har Bosch SMV25AX00E en funktion som kallas för ExtraDry. Den här funktionen torkar allt innehåll i maskinen extra noggrant, och disken har därför inte några vattenrester alls på sig när man plockar ut den.

Mer om Bosch SMV25AX00E

Specifikationer

 • Antal dukningar: 12
 • Antal program: 5
 • Energiklass: F
 • Ljudnivå: 48 dB
 • Automatisk sensor
 • Fördröjd start
 • Mått: 59,8 x 81,5 x 55 cm

5 saker att tänka på innan du köper diskmaskin

 • Storlek och kapacitet

  Det är viktigt att ta hänsyn till diskmaskinens storlek och kapacitet för att se till att den valda modellen passar in i ditt köksutrymme samt rymmer det antal tallrikar, bestick och glas som krävs för effektiv rengöring. För mindre kök kan en kompakt inbyggd diskmaskin vara ett lämpligt alternativ eftersom standardbredden på en sådan är 45 centimeter och de är utformad för att installeras under en bänkskiva. För större kök med mer utrymme kan en inbyggd diskmaskin, som har en standardbredd på 60 centimeter, passa bra då de brukar rymma 12 till 16 serviser. Det är dock viktigt att notera att måtten och kapaciteten för varje modell kan variera, och det är därför viktigt att kontrollera ditt tillgängliga utrymme och vilken kapacitet du behöver och jämföra detta med produktspecifikationerna.

  En “dukning” avser det antal tallrikar, bestick och glas som används vid en trerätters middag; en diskmaskin för nio dukningar kan till exempel rengöra allt (utom grytor och kastruller) i en cykel för nio gäster. Om du köper en diskmaskin för ett hushåll med två personer räcker det med en diskmaskin som rymmer sex till nio dukningar, medan hushåll med två till fyra personer behöver nio till tolv dukningar och familjer med fler än fyra personer behöver över tolv dukningar för effektiv rengöring.

 • Program och funktioner

  Moderna diskmaskiner är utrustade med olika program och funktioner som ger anpassad rengöring av olika typer av tallrikar och bestick. Dessa funktioner ökar även bekvämligheten samt sparar vatten och energi, vilket gör diskmaskinen till en mycket viktigt apparat i många hushåll.
  För att tillgodose olika rengöringsbehov är det viktigt att ha en diskmaskin med olika program, till exempel “normal”, “tung”, “skonsamt” och förtvätt. Dessa program gör det möjligt att anpassa diskmaskinen efter artiklarnas specifika behov, eftersom grytor och kastruller kräver en annan rengöringscykel än fint porslin. Diskmaskiner med programmerbara eller förinställda program, som snabbdisk, fördröjd disk eller skonsam disk, kanske kostar mer vid inköp, men på lång sikt kan de spara på både el- och vattenförbrukningen och därmed även på dina räkningar.

 • Ljudnivå

  En diskmaskins ljudnivå bör alltid beaktas när man ska köpa en ny för att undvika att välja en modell som ger ifrån sig oljud och stör hushållets aktiviteter – en tyst modell är mycket trevligare att ha i köket. Diskmaskiner med en ljudnivå på mellan 45 och 50 dB är de tystaste alternativen på marknaden.
  Om en diskmaskin har en ljudnivå på 45 dB eller mindre är den exceptionellt tyst och kan jämföras med ljudnivån man håller när man pratar i ett bibliotek, medan en diskmaskin med en ljudnivå på 50 dB eller högre är lika högljudd som ett vanligt samtal. Det är värt att notera att desto lägre ljudnivå en diskmaskin har, desto dyrare är den. Därför bör du överväga hur viktigt det är för dig att ha en tyst diskmaskin, eller om det är något du kan tänka dig att kompromissa med.

 • Användar- och expertrecensioner

  Genom att ta hänsyn till användar- och expertrecensioner kan du få värdefulla insikter om de olika diskmaskinernas för- och nackdelar, deras lämplighet för specifika behov samt deras totala värde för pengarna. Användarrecensioner ger en inblick i erfarenheter från tidigare köpare som har använt diskmaskinen. Expertrecensioner ger däremot detaljerade utvärderingar av diskmaskinens funktioner, prestanda, energieffektivitet och ljudnivå. Genom att läsa båda typerna av recensioner kan det hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken diskmaskin som är bäst för dig och som uppfyller dina specifika rengöringskrav samt passar din budget.

 • Pris

  Budgetvänliga diskmaskiner kostar runt 3 000 kronor och har i allmänhet sämre egenskaper, till exempel ett fåtal program, lägre kapacitet och högre ljudnivåer. Dyrare modeller kan kosta runt 10 000 kronor, ibland till och med mer, och har vanligtvis många olika funktioner, till exempel ett större utbud av program, större kapacitet, lägre ljudnivåer och förbättrad energieffektivitet. De tenderar även att ha bättre hållbarhet samt kräver mindre underhåll.
  Att välja mellan en budgetvänlig och en dyr diskmaskin beror på personliga preferenser, rengöringsbehov och budget. En mer prisvärd modell kan passa dina behov om du har ett mindre hushåll och bara behöver några få program och funktioner, men om du däremot har ett större hushåll och kräver mer avancerade rengöringsmöjligheter kan det vara värt att investera i en dyrare modell med allmänt bättre prestanda.

arrow-more

FAQ

Vilka diskmaskiner är bäst i test?
Miele G 7150 SCVI, Miele G 7310 SCi och Bosch SMU46CI00S har utsetts som bäst i test av oss.
Hur testas diskmaskinerna?
Man bedömer maskinernas disk- och torkeffekt samt hur länge de olika programmen tar. Utöver detta undersöker man både vatten- och strömförbrukning, ljudnivå, användarvänlighet samt konstruktion och kvalitet på de olika komponenterna i maskinen.
Vilken energimärkning bör jag leta efter?
Energiskalan för diskmaskiner går från G till A, där A är effektivast. Energimyndigheten berättar att alla diskmaskiner på den svenska marknaden tillhör energiklass C eller bättre, och om du vill ha en energisnål diskmaskin bör du titta på både energimärkningen och den årliga energiförbrukningen. Hos diskmaskiner beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 280 gånger per år.

Hur väljer jag rätt diskmaskin?

Det finns många olika typer av diskmaskiner på marknaden, och det kan därför vara svårt att veta vilken du ska välja.

Innan du väljer diskmaskin har Thekitchn.comGoodhousekeeping.com och Thespruce.com förklarat att du bör ställa dig själv följande frågor:

Vad ska diskmaskinen användas till?
Tänker du använda diskmaskinen varje dag eller bara när du har gäster? Har du bara “vardagligt” porslin eller kanske porslin som är stort eller har ovanliga former? Om du bara vill använda maskinen någon gång emellanåt bör du fundera på om du behöver en diskmaskin överhuvudtaget, och om du har en stor servis bör du välja en diskmaskinsmodell med en hög kapacitet.

Hur stor ska diskmaskinen vara?
De flesta diskmaskiner har en kapacitet på 12-16 dukningar, och man brukar säga att 12-13 dukningar är lagom för en familj på fyra personer. Det finns även bänkdiskmaskin som rymmer sex till åtta dukningar, vilket är lagom för ungefär två personer. Det är alltså lämpligt att välja en modell med en kapacitet som matchar storleken på ditt hushåll, men om du väljer att köpa en mindre bör du ta reda på hur inredningen i diskmaskinen ser ut för att välja en modell som har flexibel inredning med exempelvis justerbara korgar.

Hur stort är köket?
Om du ska ha en stor diskmaskin bör du även ha ett stort kök, om du däremot inte har särskilt stort utrymme bör du istället välja en mer kompakt modell.

Hur ser förbrukningen ut?
Det finns diskmaskiner i olika energiklasser som förbrukar olika mängder el och vatten. Välj gärna en modell i energiklass C eller bättre. Det finns också tips och tricks för att spara el och ladda diskmaskinen på bästa möjliga sätt.

Hur ljudkänslig är du?
Om köket ligger nära vardagsrummet eller sovrummet bör du tänka på vilken ljudnivå diskmaskinen har. De tystaste modellerna har en ljudnivå på ungefär 40-45 dB, men om du väljer att investera i en modell med en ljudnivå på över 60 dB får du räkna med att den ger ifrån sig en del ljud.

Hur viktig är designen?
Du kommer att se din diskmaskin varje dag, så om du är mån om din inredning bör du även fundera på hur du vill att diskmaskinen ska se ut; vissa modeller har en front av rostfritt stål medan andra är gjorda av vit plast, vissa modeller har diskreta kontrollpaneler medan andra har mer framträdande.

Om du köper en integrerad diskmaskin slipper du dock se diskmaskinen överhuvudtaget, eftersom du på dessa monterar fast en lucka själv med valfri design.

Idag är underbyggda diskmaskiner, som byggs in under köksbänken, den vanligaste modellen. Det finns även små bänkdiskmaskiner som kan vara bra om du bara behöver en väldigt liten kapacitet samt har begränsat utrymme.

Vilka funktioner är viktiga?
De flesta av dagens diskmaskiner har redan en hel del funktioner, och om man vill ha ännu fler får man räkna med att produkten blir dyrare. Den typiska diskmaskinen har ofta flera olika program, bland annat “intensiv”, “auto”, “glas”, “eko” och försköljning.

Många diskmaskiner har även några användbara specialfunktioner som både kan spara vatten och tid samt ge ett extra rent resultat. En timer kan också vara användbart eftersom den gör att du kan planera in när diskprogrammet ska starta. Säkerheten är också en viktig aspekt – välj gärna en modell som både har AquaStop och barnlås.

Hur fungerar en diskmaskin?

De flesta funderar inte så mycket över hur diskmaskinen faktiskt fungerar utan ställer bara in den smutsiga disken, väljer program och trycker sedan på start. Det finns dock avancerad vetenskap bakom, även om Howstuffworks.com säger att en diskmaskin egentligen bara är en robot som hjälper användaren att göra disken ren.

Explainthatstuff.com och Howstuffworks.com berättar att diskmaskinen faktiskt inte är någon ny uppfinning; den uppfanns nämligen redan år 1886 av adelskvinnan Josephine Cochrane som var trött på att hennes kökspersonal hela tiden förstörde hennes fina porslin när de diskade det för hand.

Cochrane uppfann därför en maskin med en korg och ett system med spolarmar, och företaget hon startade är idag känt som KitchenAid. Explainthatstuff.com berättar även att utformningen av dagens diskmaskiner påminner mycket om Cochranes modell, fast med många modifikationer såklart.

Howstuffworks.com berättar även hur en diskmaskin faktiskt fungerar. När man startar en diskmaskin genomför den följande process:

 1. Kallt vatten hämtas från hushållets vattenförsörjning.
 2. Vattnet värms upp till rätt temperatur för det valda programmet.
 3. Facket där diskmedlet ligger öppnas så att det tillsätts i vattnet.
 4. Vattnet spolas med diskmedel genom spolarmarna och ut över disken i en väldigt hög hastighet för att disken ska bli helt ren.
 5. Pumpen tömmer ut det smutsiga vattnet.
 6. Mer vatten, utan diskmedel denna gång, spolas över disken för att det ska sköljas av ordentligt.
 7. Pumpen tömmer ut sköljvattnet.
 8. Luften inuti maskinen värms upp för att disken ska torka.

Diskmaskinen genomför hela tiden mätningar för att säkerställa att arbetet utförs ordentligt, och dessutom har moderna diskmaskiner ofta sensorer som registrerar allt som händer. De kan till exempel mäta hur mycket vatten som behövs för den aktuella mängden disk, samt mäter både temperatur och vattennivå med jämna mellanrum.

Även om en diskmaskin är vattentät fylls inte hela utrymmet med vatten när den är igång. Det tas faktiskt bara in så mycket vatten som processen kräver, och detta spolas direkt på disken. Principen fungerar ungefär som när man tar en vattenslang och håller ett finger över hålet, för att vattnet ska sprutas ut med hög hastighet och kraft.

De tre viktigaste komponenterna i en diskmaskin

Finish.co.uk förklarar att en diskmaskin har många viktiga komponenter och att alla behövs för att maskinen ska fungera ordentligt. Om man inte redan har så mycket kunskap om diskmaskiner, nämns nedan tre huvudsakligen delar man bör känna till:

 1. Värmeelementet: Vattnet måste värmas upp för att diskmedlet ska verka och för att disken ska bli så ren som möjligt. Detta element är tillverkat av metall som omvandlar elektricitet till värme, och säkerställer att vattnet uppnår rätt temperatur. Värmeelementet är i direktkontakt med vattnet, och det är därför svårt att undvika att det kalkas igen.
 2. Pumpen: Pumpen pressar vattnet genom motorn när det ska både in och ut ur maskinen.
 3. Spolarmarna: Spolarmarna är ihåliga och snurrar mycket snabbt när vattentrycket stiger i dem vilket gör att vattnet spolas kraftigt i alla riktningar i diskmaskinen, och gör att all disk utsätts för samma jämna rengöring.

Bra tips – Så får du ut det mesta och bästa av din diskmaskin

En diskmaskin i hemmet är för många en stor hjälp i det vardagliga livet, eftersom man slipper att diska för hand och ha smutsiga bestick och tallrikar stående i vasken.

Samtidigt upplever många problem med sina diskmaskiner, som till exempel kalkfläckar på glasen, dålig lukt i maskinen och problem med att disken inte blir helt ren. Alla dessa problem är vanligt förekommande, men det finns lösningar på dem.

Det danska veckobladet Hjemmet.dk har skrivit en artikel med flera bra tips på hur du förebygger dessa problem samt ser till så att du få ut det bästa av din diskmaskin. Nedan går vi igenom några av deras användbara tips.

Dålig lukt i diskmaskinen – så här löser du det:
Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra maskinen ungefär en gång varje månad. Du behöver rensa den från eventuella matrester som samlas i botten samt rengöra filtret från smuts. När du fyller maskinen med tallrikar och bestick är det viktigt att inte glömma att avlägsna alla matrester, eftersom dessa annars kan sätta sig i filtret.

Ett annat bra sätt att rengöra maskinen är att hälla ättika (cirka en halvliter) i botten och därefter starta maskinen och låta den köra på högsta temperatur. Du kan dessutom sätta dina glas i maskinen när du gör detta då ättikan är ytterst effektiv på att ta bort kalkfläckar.

Hjemmet.dk rekommenderar även att hälla lite citronpulver i tablettlådan och därefter köra standradprogrammet på tom maskin då detta också rengör maskinen.

Hur varmt ska vattnet vara?
Diskvattnet ska minimum vara 49 grader celcius, då vattnet måste ha denna temperatur för att effektivt lösa upp eventuella matrester. Neophos skriver att du kan kontrollera vattentemperaturen i ditt hem genom att fylla ett glas med varmt vatten från kranen och mäta temperaturen med en termometer.

Om vattnet är mindre än 49 grader varmt bör du läsa i manualen om varmvattensanvändning eller kontakta en tekniker för att justera inställningarna.

Detta ska du inte diska i en diskmaskin:
Vassa köksknivar: Den norska hemsidan Forskning.no skriver att diskmedlet för diskmaskiner är för hårt mot dina knivar och gör de slöa samt kan orsaka rost. Orsaken till detta är att maskindiskmedel är kemiskt hårdare jämfört med handdiskmedel. Det kan också vara problematiskt att ha flera olika sorters metaller i maskinen samtidigt och därför är det alltid en bra idé att handdiska dina vassa köksknivar.

Köksredskap av trä: Den danska hemsidan Søndagsavisen.dk skriver att vissa saker av trä tål diskmaskinsrengöring, men att man generellt ska försöka att undvika att diska trä i maskiner. Om man diskar träartiklar i maskinen riskerar man att träet tappar sin snygga finish, till exempel kan oljade artiklar tappa sin ytbehandling och då få ett försämrat utseende.

Kristallglas: Man ska aldrig diska kristallglas i en diskmaskinen då kristall är mycket ömtåligt och en kombination av värme och maskindiskmedel kan därför få kristallglasen att gå sönder.

Energimärkningen – vad är det?
Energimärkningen sträcker sig från D till A+++, där A+++ är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan få.

Den danska hemsidan Sparenergi.dk rekommenderar att du väljer en modell med märkningen A++ eller A+++ när du ska köpa en ny diskmaskin. Urvalet med bra energimärkningar är stort, så det finns tillräckligt många att välja mellan. Diskmaskiner med A+++ har som regel en kapacitet på 14 dukningar.

Energimyndigheten.se upplyser att energimärkningen är beräknad utifrån att du diskar 280 gånger om året med en fulladdad maskin. Diskar du inte så ofta kan du räkna med att din energiförbrukning är lägre och diskar du oftare än så är den högre.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta