Diskmaskin Test : Se de bästa diskmaskiner – Bäst i Test Guide

0

4 januari 2017

Diskmaskins test: i denna artikel har vi tittat närmare på vilka diskmaskiner som Skandinaviens olika testmagasiner har nämnt till bästa diskmaskiner.

Vi har gått igenom deras tests och samlat här de bästa testvinnare, så att du enkelt kan få överblick över vilka diskmaskiner som är värda att investera i.

Efter att ha genomgått de olika testvinnarna, så kommer du att hitta en sektion med olika tips som är viktiga att tänka på innan du köper en ny diskmaskin.

Till slut visar vi vilka källor vi har genomgått, så att du kan se vart vi har hittat testerna.

Vi hoppas på att vår artikel kommer att hjälpa dig med att hitta den perfekta diskmaskinen som kommer att passa just för dig och dina behov.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch SMU51M12SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU58L22SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Experterna hyllar Bosch:s maskin för låg vatten- och energiförbrukning, samt att den diskar och torkar bättre än alla andra diskmaskiner vid de olika tests.

Den hyllas också för dess intuitiva användarvänlighet som gör det väldigt enkelt att använda.

Den enda nackdelen som nämns är att inredningen i diskmaskinen gör att det kan vara svårt att få plats åt många stora redskap.

Energimärkningen för denna modell är A+++, vilket betyder att miljövänlighet är helt i topp, då A+++ är den bästa energimärkningen som kan fås.

Den är utrustad med en värmeväxlare som både är extra skonsam mot glas och porslin, samt att den förhindrar temperatursvängningar och köldchock. Värmeväxlaren fungerar vid att värma vattnet med hjälp av spillvärme från den stängda maskinen.

Den hyllas också för sin låga ljudnivån som är på endast 44dB. Detta betyder att du kan sätta den igång utan att störas. Den har också en timerfunktion, så du kan inställa den till att diska när du inte är hemma.

En annan fördel vid Bosch SMU51M12SK är det inbyggda VarioSpeed Plus-programmet, som gör att du kan diska upp till tre gånger så snabbt och fortfarande uppnå ett optimalt resultat.

Om diskmaskinen är endast halvfull, men du trots detta fortfarande önskar att diska, så kan du använda Half-Load funktionen som därmed ser till att använda mindre vatten och energi. Det finns också inbyggd mängdsensor som mäter hur mycket du har fyllt i när den startas. Om det finns mindre disk i maskinen så kommer det behövas mindre vatten för att diska det hela. Därmed garanterar mängdsensoren ett optimalt vattenförbrukning också trotts att maskinen är helt fyllt. Detta sparar både tid och energi.

När det kommer till torkningsämnen, så använder sig Bosch SMU51M12SK av den unika Zeolite teknologin. Zeolite är helt naturliga mineraler med värmeskapande ämnen som försäkar att även plast blit torrt – varje gång.

Motoren heter EcoSilence Drive och har en motorteknologi i tysk toppkvalitet, som ger dig energisparande och stillagående motorteknologi.


Siemens SN45M209SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens SN45M209SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Denna Siemens-modell är liksom ovanstående Bosch-diskmaskin en mycket populär modell som både är testvinnare hos danska konsumentmagasinet Tænk.dk, samt Sveriges största testmagasinet Råd & Rön.

Det är värt att uppmärksamma att Bosch har köpt Siemens-koncernen, så att både Bosch och Siemens-diskmaskiner produceras av samma ägare. Detta är också bakgrunden till att Siemens SN45M209Sk och Bosch SMU51M12SK är två i stort sätt helt identiska maskiner, där det är det yttre som utgör skillnaden mellan dessa två modeller. Så valet går ut på huruvida du helst vill ha en Siemens elller en Bosch-diskmaskin stående i ditt kök. Utöver att vara identiska när det kommer till innehållet, så har de i stort sätt identiska priser.

Därmed får du också här en energisparande diskmaskin som är märkt med energimärkningen A+++. Den har också en Timer-funktion, varioSpeed, Zeolith-torkning, HalfLoad funktion, låg ljudnivå och alla andra egenskaper som finns i ovanstående Bosch-maskinen.

Här också körs diskmaskinen av tyskkvalitetsmotor. Här sitter en iQdrive motor som är både energisparande och stillagående motorteknologi.


Siemens SN45M509SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens-SN45M509SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Än en gång så har vi en vinnare här från tyska Siemens. Denna modell hyllas av experterna för att vara mycket effektiv när det kommer till att diska och torka. Den klarar faktiskt också att få t.o.m plastlåda helt torra, vilket många andra diskmaskiner inte klarar.

Den hyllas också för sin användarvänlighet som gör det mycket enkelt att sätta maskinen igång vid de olika programmer. Experterna är också eniga om att den är generellt bra designad så att det finns plats för det mesta.

Samtidigt har den också energimärkningen A+++ som är den bästa möjliga märkningen en diskmaskin kan få. Därmed har den också den lägsta möjliga el- och vattenförbrukning. På ett vanligt pass använder diskmaskinen endast 10 liter vatten.

Den har 5 programmer och möjlighet för 4 temperaturer. Det finns plats till 13 kuvert i maskinen.

Återigen får du här en maskin med liknande egenskaper som de två ovanstående modeller här i artikeln.

iQdrive-motoren är både energisparande och stillagående motorteknologi, som gör att ljudnivån hålls ner på 44dB när maskinen är igång.

Dessutom har den Zeolite-torkning, Aqua-sensor, HalfLoad, varioSpeed, värmeväxlar och alla andra egenskaper som är typiska för Siemens nya modeller.


Siemens SR46M580SK

  Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

Siemens SR46M580SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 495,00 Kr. 0,00 Kr. 4 495,00 Kr. Läs mer
4 495,00 Kr. 0,00 Kr. 4 495,00 Kr. Läs mer
5 990,00 Kr. 0,00 Kr. 5 990,00 Kr. Läs mer

 

Här kommer ytterligare en testvinnare från Siemens som har många av de samma funktioner som ovanstående Siemens-diskmaskiner.

Även denna modell hyllas av danska konsumentrådet Tænk:s experter, som är mycket imponerade med maskinens intuitiva användarvänlighet som gör det enkelt att använda, samt maskinens hantverksmässigt prestanda.

Ska man titta närmare på var som gör denna modell till speciell – i jämförelse med ovanstående Siemens-maskinerna här i artikeln – så är det värt att uppmärksamma att denna modell är gjort i rostfritt stål, där de andra är vita.

En annan spännande fördel är den inbyggda duoPower dubbla spolearmen. Enligt Siemens egen hemsida, så är det den första dubbla spolearmen i världen som har 2 vattenstrålare som kryssar varandra, något som försäkrar en komplet och optimal vattenfördelning. Därmed kommer du att uppleva ett mer effektivt diskningsresultat med glänsande service. Du kan läsa mer på Siemens hemsida här.

Därutöver har den samma funktion som de andra Siemens-diskmaskiner, såsom duoPower, energisparande och stillagående iQdrive motor, Aqua-Sensor, värmeväxlar, varioFlex kurvsystem och mycket mer.

Ska man nämna någon nackdel med denna modell så är det att den är märkt med energimärkningen A+, där de andra Siemens-modellerna är märkta med A+++.

Men önskar du en Siemens-diskmaskin i rostfritt stål, så är denna modell är riktigt bra val.


Siemens SR46M280SK 

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Rekommenderad hos Råd & Rön

siemens-sr46m280sk

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 899,00 Kr. 0,00 Kr. 3 899,00 Kr. Läs mer
3 950,00 Kr. 0,00 Kr. 3 950,00 Kr. Läs mer
3 950,00 Kr. 0,00 Kr. 3 950,00 Kr. Läs mer
3 995,00 Kr. 0,00 Kr. 3 995,00 Kr. Läs mer

 

Denna lilla modell från Siemens är ett bra val av en diskmaskin, för ett litet hushåll/kök. Modellen är även speciellt platssparande, då denna modell skiljer sig ifrån de resterande modellerna här i denna artikel. Diskmaskinen utmärker sig genom att vara relativt tyst, vilket sällan syns i modeller av denna storlek.

Diskmaskinen tvättar och torkar även riktigt fint och den befinner på en energiklass A+, vilket räknas som den högre halvan på energiskalan. Maskinen har plats åt 10 kuvert och Siemens har valt att placera besticklådan överst i maskinen, vilket betyder att det finns extra plats i maskinens botten. 

Modellen har funktionen tidsfördröjd start, så att du kan bestämma när disken ska startas och när den ska slutas. Funktionen AquaStop skyddar mot översvämningar, vilket är riktigt bra om maskinen kör medan du inte är hemma. Modellen har sex olika diskprogram och tre tilläggsprogram.

Det finns mekanisk barnsäkring på dörren och elektronisk barnsäkring av panelen. Modellen är bara 45 cm i bredden, men annars håller den standardmått.


Siemens SN65M046EU

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Rekommenderad hos Råd & Rön

siemens-sn65m046eu

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Denna integrerbara diskmaskin från Siemens har nyligen testats av danska konsumentmagasinet Tænk, där den fick ”Bäst-i-test”-bemärkelsen. Speciellt maskinens torkningsförmåga utmärkte sig och den är då även märkt med torkningsförmågan A, vilket är den bästa som kan uppnås. Även Råd & Rön:s test av 98 olika diskmaskiner placerar den i den absoluta toppen.

Maskinen har energimärkningen A+++, vilket är den bästa som kan uppnås, och den är därför skonsam mot både miljön- och elförbrukningen. Funktionen AquaStop ser till att automatiskt stänga vattentillförseln ifall det blir någon slags läckage i slangen, medan en timerfunktion ger dig möjlgheten för att sätta upp ett program så att den blir färdig när du vill ha den.

Maskinen har fem olika program och kan rymma 13 standardkuverter. Därmed täcks behovet hos den genomsnittliga hushållningen utan problem. Bägge lådorna i diskmaskinen har flera möjligheter för en inrättning såsom man önskar, och diskamskinen är – till skillnad från de flesta nya modellerna på marknaden – utrustad med en besticklåda.

Med en ljudnivå på bara 44 dB i drift, så är denna modell speciellt anpassad för ett öppet köket – nära till vardagsrummet  eller vilket annat rum som helst. För jämförelsens skull, så ligger ett vanligt samtal mellan två personer på 60 dB.


Bra tips – Så får du det bästa utav din diskmaskin

En diskmaskin i hemmet är för många en storhjälpare, då du slipper att diska med händerna och ha smutsiga bestick och tallrikar stående i köket.

Men samtidigt upplever många flera problem med sina diskmaskiner, som exempelvis kalkfläck på glasen, dålig lukt i diskmaskinen och problem med att diska helt rent. Allt detta är välkända problem.

Det danska veckobladet Hjemmet.dk har skrivit en artikel där de ger en rad bra tips på hur du kan bidra på att minska på problemen och se till att få ut det bästa utav din diskmaskin. Vi återger här en genomgång av deras viktiga rekommendationer.

Dålig lukt i diskmaskinen – såhär förbättrar du problemet:
Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra maskinen ca en gång varje månad. Här behöver du rensa den från matrester som kan samlas i bottnet, samt torka filtret från smuts. När du fyller i tallrik och bestick i maskinen, kom ihåg att frigöra det från matrester. Detta är viktigt, då matresterna annars kan sätta sig fast i filtret.

Ett annat bra sätt att rengöra maskinen är att hälla ca en halvliter ättika i bottnet och därefter starta maskinen och låta den diska vig högsta temperatur.

Du kan med fördel sätta dina glas i maskinen när du diskar med ättika då ättikan är ytterst effektiv att ta bort kalkfläck på glasen.

Danska sajten Hjemmet.dk rekommenderar också att du fyller in citronpulver i tablettlådan och därefter kör ett normalt pass med tom maskin. Detta kan också hjälpa med att rengöra maskinen.

Hur varmt ska vattnet vara?
Diskvattnet ska minimum vara 49C, då vattnet måste ha denna temperatur för att effektivt kunna lösa upp eventuella matrester.

Neophos skriver på sin hemsida att du kan kontrollera vattentemperaturen i ditt hem genom att fylla ett glas med varmt vatten från kranen och mäta temperaturen med en termometer.

Om vattnet är mindre än 49C varmt bör du läsa i manualen om varmt vattens användning eller kontakta någon tekniker för att justera inställningarna.

Detta ska du inte ha med i diskmaskinen:
Skarpa knivar: Norska sajten Forskning.no skriver att diskmedlet för diskmaskiner är hård mot dina knivar och är den snabbaste vägen till att göra de slöa och få de till att rosta. Grunden till detta är att diskmaskinsmedel är kemiskt hårdare jämförelsevis med handtvål och detta kan göra att dina knivar rostar. Det kan också vara ett problem om man har flera olika typers metaller i maskinen samtidigt. Så därför är det alltid en bra idé att handdiska dina skarpa knivar.

Köksredskap av trä: Danska sajten Søndagsavisen.dk skriver att enkla saker av trä kan väl tåla diskmaskin, men att man generellt ska försöka undvika diska trä i maskinen. Om man lägger trä i maskinen riskerar man att träet mister sin snygga finish. Om det exempelvis är oljad så kommer oljan tryckas bort från träet, som resulterar i dålig look.

Kristallglas: kom ihåg att aldrig diska dina kristallglas i maskinen. Kristall är ömtålig och en kombination av värmen och diskmaskinsmedel får kristallglkaset att gå sönder.

Energimärkningen – vad är det?
Energimärkningen sträcker sig från D till A+++, där A+++ är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan uppnå.

Danska sajten Sparenergi.dk rekommenderar att du väljer A++ eller A+++ när du ska köpa en ny diskmaskin. Urvalet med bra energimärkningar är stort, så det finns tillräckligt nog att välja emellan. Diskmaskiner med A+++ har som regel upp till 14 kuvert.

Energimyndigheten.se upplyser att energimärkningen är beräknat utifrån att du diskar 280 gånger om året med full maskin. Diskar du inte så ofta, så kan du räkna med lägra energiförbrukning, och diskar du oftare än så ökar energiförbrukningen.


Diskmaskin Test – Dessa tests har vi genomgått:

Tænk.dk
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har i 2016 företagit ett stort test av 69 diskmaskiner. Här visade testet att Bosch och Siemens är det två helt dominerande märken, som också fick de högsta betyg.

I testet la man vikten på att ge maskinerna ett samlad betyg utifrån en rad parametrar, såsom tvätt-och torkningsförmåga, tidsförbrukning, energiförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå och hantverksmässigt prestanda. Du kan läsa hela testet på Tænk:s hemsida här. Var uppmärksam dock på att det krävs betald abonnemang för att få full tillgång till testet.

Råd&Rön.se
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har i 2016 företagit ett omfattande test av 83 diskmaskiner. Här också visade sig att Siemens och Bosch nådde topplaceringar.

I testet har man testat diskmaskinerna utifrån deras diskförmåga, användarvänlighet, instruktioner, ljudnivån, tidsförbrukning, energiförbrukning och samlad hantverksmässigt prestanda.

Du kan läsa helt testet på Råd & Rön:s hemsida här. Var uppmärksam dock att det krävs betald abonnemang för att läsa testet.