Diskmaskin Test : Se de bästa diskmaskiner – Bäst i Test Guide

0

Diskmaskins test: I denna artikel har vi tittat närmare på vilka diskmaskiner som Skandinaviens olika testmagasin har nämnt till de bästa diskmaskinerna.

Vi har gått igenom deras test och här samlat de bästa testvinnarna, så att du enkelt kan få överblick över vilka diskmaskiner som är värda att investera i.

Efter att ha genomgått de olika testvinnarna, så kommer du att hitta en sektion med olika tips som är viktiga att tänka på innan du köper en ny diskmaskin.

Till slut visar vi vilka källor vi har gått igenom, så att du kan se var vi har hittat testerna.

Vi hoppas på att vår artikel kommer att hjälpa dig med att hitta den perfekta diskmaskinen som kommer att passa just för dig och dina behov.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux ESF5545LOW

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux ESF5545LOW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Läs mer
4 199,00 Kr. 0,00 Kr. 4 199,00 Kr. Läs mer
4 950,00 Kr. 0,00 Kr. 4 950,00 Kr. Läs mer

 

Den här diskmaskinsmodellen från Electrolux får en topplacering hos både Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk.  Modellen har en klassisk design och klassiska funktioner, gott om utrymme och flera energibesparande funktioner.

Electrolux ESF5545LOW är en underbyggnadsdiskmaskin med energimärkning A+++, vilket är den bästa klassen en diskmaskin kan uppnå. Den årliga energiförbrukningen beräknas till 234 kWh och maskinen förbrukar 2775 liter vatten per år. Diskmaskinen rymmer 13 kuvert men om man startar en halvfull maskin ser ett smart AutoFlex-program till att vatten- och energiförbrukningen anpassas efter mängden disk i maskinen.

Diskmaskinen använder sig av en speciell teknik för torkning av disken och dess torkningsförmåga är i klass A. Efter avslutad disk öppnas luckan 10 cm för att utnyttja den naturliga torkningen och minimera elräkningen. I och med att luckan öppnas avdunstar vattnet från disken och du slipper därmed torka av den med en handduk efteråt. Diskmaskinen är dessutom försedd med automatisk avstängning som stänger av maskinen efter avslutat program och därmed får du ingen stand by-förbrukning.

Diskmaskinen har ett speciellt snabbprogram som ger dig möjligheten att köra en disk som bara tar 30 minuter. Programmet är mycket användbart om du till exempel har gäster och snabbt vill få nya glas och tallrikar på bordet. Maskinen har totalt sex olika diskprogram: AutoFlex 45-70 grader, Eco 50 grader, Glas 45 grader, Intensiv 70 grader, Snabb 60 grader och Skölj. Modellen har dessutom extrafunktionerna XtraDry, som gör disken extra torr, och TimeManager som gör att man kan sänka disktiden med upp till 50 % om man behöver ren disk snabbt.

Om man av någon anledning vill köra diskmaskinen vid en senare tidpunkt kan man använda sig av funktionen “fördröjd start” för att senarelägga programstarten med 1-24 timmar. Den här funktionen är till exempel bra om man vill diska under natten när elen eventuellt är billigare. Ljudnivån under disk är bara 44 dB hos den här modellen och som jämförelse ligger en normal samtalston mellan två personer på 60 dB. Diskmaskinen kommer alltså inte att hålla dig vaken under natten.

Modellen har en klassisk inredning med en bestickkorg, som kan flyttas efter behov, i den nedre lådan där det även finns ett antal nedfällbara tallrikspinnar. I den övre korgen finns det uppfällbara kopphyllor och speciella “softspikes” som är mjuka gummipinnar som gör att glas och muggar inte välter eller stöter mot varandra. En speciell glashållare för vinglas går att köpa till som ett tillbehör.

Fördelar med Electrolux ESF5545LOW:
🔵 AutoFlex-program som anpassar vatten- och energiförbrukningen efter mängden disk
🔵 Automatisk avstängning
🔵 Torkningsförmåga A
🔵 Möjlighet att tidsinställa programstarten
🔵 Energieffektiv modell
🔵 Låg ljudnivå under disk
🔵 Snabbprogram på bara 30 minuter


Bosch SMU46CI02S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 986,00 Kr. 0,00 Kr. 5 986,00 Kr. Läs mer

 

Den här diskmaskinen har korats till testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk i februari 2017. Boschs diskmaskiner tillhör generellt de som får mest beröm på marknaden, vilket helt enkelt beror på att Bosch gång på gång levererar maskiner i absolut toppklass.

Modellen SMU46CI02S tillhör serien som Bosch kallar Series 4. Dessa modeller är kända för sin kraftfulla rengöring som effektivt avlägsnar smuts, vilket även är en av anledningarna till att den här modellen utses till testvinnare.

Modellen har en kapacitet på 13 kuvert och är därför lämplig för familjer. När det finns plats för 13 kuvert brukar man säga att maskinen passar en familj med fyra eller fler medlemmar.

Diskmaskinen har tilldelats energimärkningen A+++, vilken är den bästa energiklassen en diskmaskin kan uppnå.

Ljudnivån är uppmätt till 44 dB, vilket gör att den här modellen även är en av de tystare på marknaden. Som jämförelse ligger marknadens tystaste modeller på 40 dB.

Den inbyggda mängdsensorn mäter vattennivån i diskmaskinen när den diskar och gör att maskinen alltid använder rätt mängd vatten till disken. Varken för mycket eller för lite.

En diskmaskin med många användbara funktioner
En funktion som Bosch har utvecklat är VarioSpeed Plus, vilket i själva verket är ett finare namn på ett extra snabbt iskprogram. Detta program passar till exempel bra hos barnfamiljer som kanske inte alltid kan vänta så länge på rena tallrikar och bestick. Enligt tillverkaren kan det här diskprogrammet gå tre gånger snabbare än de vanliga programmen.

Bosch har även utvecklat ett korgsystem som optimerar utrymmet i diskmaskinen. De kallar det för VarioFlex och systemet gör att det finns plats för mer disk jämfört med andra diskmaskiner av samma storlek.

En anledning till att den här modellen har en så bra energiförbrukning är dess Zeolith-teknik. Det är en metod som Bosch har utvecklat för att torka disken både snabbare och mer energieffektivt än många andra modeller på marknaden.

Maskinen har också alla vanliga funktioner som till exempel AquaStop, senarelagd programstart och barnspärr.

Den här maskinen har sex olika program: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 °, Snabb 60 °C, Glas 40 °C, Försköljning.

Fördelar med Bosch SMU46CI02S
🔵 Energimärkning A+++
🔵 Testvinnare i både Sverige och Danmark
🔵 Zeolith-tekniken gör att disken torkar snabbt
🔵 VarioFlex ger extra utrymme
🔵 VarioSpeed Plus gör att diskningen går snabbt
🔵 HalfLoad – för när du kör en halvfull maskin


Bosch SMU46CW01S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

opvaskemaskinen Bosch SMU46CW01S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer

 

Här är en diskmaskin från Bosch som har utnämnts till testvinnare hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Även om den här modellen har korats till testvinnare är den relativt billig jämfört med många andra testvinnande diskmaskiner på marknaden.

Om du är på utkik efter en billig testvinnare kan därför den här modellen vara ett utmärkt val.

SMU46CW01S tillhör Boschs Series 4. Modellen når upp till energimärkning A++, vilket är den näst bästa energimärkningen för diskmaskiner. Modellen rymmer 13 kuvert och är därmed perfekt för en familj med fyra eller fler medlemmar.

Maskinen får beröm för sin förmåga att avlägsna smuts, vilket även gäller för hela Bosch 4-serien. Modellerna i serien får generellt toppbetyg i varje test när det gäller att få bort smuts.

Maskinen har sex diskprogram: Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Eco 50 ° C, Glas 40 °C, 1 h 65 °C, Försköljning

Användbara funktioner hos SMU46CW01S
Den här diskmaskinen är utrustad med Boschs berömda VarioSpeed Plus-funktion som gör att du kan förkorta disktiden. Det gör att disken kan bli klar upp till tre gånger snabbare än med normala diskprogram.

VarioFlex-systemet är Boschs lösning för att optimera diskmaskinens inredning och ge mer plats åt disken. Du kan justera höjden på korgarna, vilket gör att du alltid kan anpassa utrymmet efter de föremål du ska köra i diskmaskinen.

Maskinen har även alla standardfunktioner som möjlighet till senarelagd programstart, AquaStop och en stor display som gör det enkelt att styra diskmaskinen.

Med den här modellen får man i stort sett samma diskmaskin som de lite dyrare modellerna från Bosch. Man bör dock tänka på att den här modellen drar lite mer ström än de dyrare modellerna, och man får klara sig utan Boschs Zeolith-teknik.

Fördelar med Bosch SMU46CW01S:
🔵 Testvinnare i både Sverige och Danmark
🔵 VarioFlex ger extra utrymme
🔵 VarioSpeed Plus gör att diskningen går snabbt
🔵 En av de billigaste testvinnarna på marknaden


Bosch SMU46CW02S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch SMU46CW02S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 990,00 Kr. 0,00 Kr. 5 990,00 Kr. Läs mer

 

Diskmaskinen SMU46CW02S är ännu en testvinnande modell från Bosch som korats till “Bäst i test” 2017.

Många konsumenter kan ha svårt att se skillnad på Boschs olika modeller, vilket faktiskt är mycket förståeligt.

De olika toppmodellerna från Bosch är lätta att förväxla med varandra eftersom många har samma funktioner och samma energiförbrukning. Ofta är det bara den yttre designen som varierar, och då handlar det helt enkelt om att välja den design som passar bäst i ditt kök. Vissa maskiner är till exempel gjorda i rostfritt stål medan andra har en vit front.

Bosch SMU46CWO2S hör till den kraftfulla Bosch 4-serien som får mycket beröm av experterna för sin utmärkta förmåga att rengöra glas, bestick, tallrikar och andra typer av disk.

Maskinen har tilldelats energimärkningen A+++, vilken är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan få.

Ljudnivån är 44 dB, vilket innebär att du kan ha diskmaskinen stående i ett kombinerat kök och vardagsrum utan att störas av ljudet. Den inbyggda mängdsensorn mäter vattennivån och gör att diskmaskinen alltid använder rätt mängd vatten i förhållande till diskmängden.

Användbara funktioner hos SMU46CWO2S
Precis som andra toppmodeller från Bosch har den här modellen ett antal patenterade funktioner som får positiv respons i olika tester. Dessa användbara funktioner bidrar mycket till att olika testorganisationer anser att just Boschs diskmaskiner är de bästa på marknaden.

Bosch SMU46CWO2S är utrustad med VarioSpeed Plus-funktionen som gör det möjligt att förkorta disktiden så att diskningen går upp till tre gånger snabbare än normalt. Funktionen får beröm för att disken blir mycket ren trots att den bara använder en tredjedel av disktiden.

Zeolith-tekniken gör att maskinen använder ett naturligt mineral under torkningen som gör att disken torkar effektivt och samtidigt sparar energi. VarioFlex är Boschs försök till den perfekta inredningen i diskmaskinen som enligt tillverkaren ska ge mer utrymme till disk jämfört med andra diskmaskiner. Du kan bland annat enkelt justera korgarna.

Det är också värt att nämna deras HalfLoad-funktion. Den består av en knapp som du kan trycka på för att informera diskmaskinen om att den bara är halvfull. Den diskar sedan utifrån de villkoren och använder därmed mindre vatten och energi.

Maskinen har även alla vanliga funktioner som till exempel AquaStop, senarelagd programstart och barnspärr. Maskinens sex program är: Intensiv 70 °C Auto 45-65 °C, Eco 50 °, Snabb 60 °C, Glas 40 °C, Försköljning.

Fördelar med Bosch SMU46CWO2S:
🔵 Testvinnare i både Sverige och Danmark
🔵 Zeolith-tekniken gör att disken torkar snabbt
🔵 VarioFlex ger extra utrymme
🔵 VarioSpeed Plus gör att diskningen går snabbt
🔵 HalfLoad – för när du kör en halvfull maskin
🔵 Energimärkning A+++


Siemens SN45M209SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens SN45M209SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 905,00 Kr. 0,00 Kr. 7 905,00 Kr. Läs mer

 

Denna Siemens-modell är liksom ovanstående Bosch-diskmaskin en mycket populär modell som både är testvinnare hos danska konsumentmagasinet Tænk.dk, samt Sveriges största testmagasin: Råd & Rön.

Det är värt att uppmärksamma att Bosch har köpt Siemens-koncernen, så att både Bosch och Siemens-diskmaskiner produceras av samma ägare. Detta är också bakgrunden till att Siemens SN45M209Sk och Bosch SMU51M12SK, är två i stort sett helt identiska maskiner, där det yttre är det som utgör skillnaden mellan dessa två modeller. Så valet går ut på huruvida du helst vill ha en Siemens eller en Bosch-diskmaskin stående i ditt kök. Utöver att vara identiska när det kommer till innehållet, så har de i stort sätt identiska priser.

Därmed får du också här en energisparande diskmaskin som är märkt med energimärkningen A+++. Den har också en Timer-funktion, varioSpeed, Zeolith-torkning, HalfLoad funktion, låg ljudnivå och alla andra egenskaper som finns i ovanstående Bosch-maskin.

Här körs också diskmaskinen av tysk kvalitetsmotor. Här sitter en iQdrive motor, som är både energisparande och stillagående motorteknologi.


Siemens SN45M509SK

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens-SN45M509SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 025,00 Kr. 0,00 Kr. 9 025,00 Kr. Läs mer

 

Än en gång så har vi en vinnare från tyska Siemens. Denna modell hyllas av experterna för att vara mycket effektiv när det kommer till att diska och torka. Den klarar faktiskt t.o.m. att få plastlådor helt torra, vilket många andra diskmaskiner inte klarar.

Den hyllas också för sin användarvänlighet som gör det mycket enkelt att sätta igång maskinen med de olika programmen. Experterna är också eniga om att den generellt är bra designad så att det finns plats för det mesta.

Samtidigt har den också energimärkningen A+++ som är den bästa möjliga märkningen en diskmaskin kan få. Därmed har den också den lägsta möjliga el- och vattenförbrukningen. På ett vanligt pass använder diskmaskinen endast 10 liter vatten.

Den har 5 program och möjlighet till 4 temperaturer. Det finns plats för 13 kuvert i maskinen.

Återigen får du här en maskin med liknande egenskaper som de två ovanstående modeller här i artikeln.

iQdrive-motoren är både energisparande och stillagående motorteknologi, som gör att ljudnivån hålls ner på 44dB när maskinen är igång.

Dessutom har den Zeolite-torkning, Aqua-sensor, HalfLoad, varioSpeed, värmeväxlar och alla andra egenskaper som är typiska för Siemens nya modeller.


Siemens SR46M580SK

  Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk

Siemens SR46M580SK

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 085,00 Kr. 0,00 Kr. 8 085,00 Kr. Läs mer

 

Här kommer ytterligare en testvinnare från Siemens som har många av samma funktioner som ovanstående Siemens-diskmaskiner.

Ska man titta närmare på vad som gör denna modell speciell – i jämförelse med ovanstående Siemens-maskiner här i artikeln – så är det värt att uppmärksamma att denna modell är gjord i rostfritt stål, där de andra är vita.

En annan spännande fördel är den inbyggda duoPower dubbla spolarmen. Enligt Siemens egen hemsida, så är det den första dubbla spolarmen i världen som har 2 vattenstrålar som korsar varandra, något som försäkrar en komplett och optimal vattenfördelning. Därmed kommer du att uppleva ett mer effektivt diskningsresultat med glänsande service. Du kan läsa mer på Siemens hemsida här.

Därutöver har den samma funktion som de andra Siemens-diskmaskiner, såsom duoPower, energisparande och stillagående iQdrive motor, Aqua-Sensor, värmeväxlar, varioFlex kurvsystem och mycket mer.

Ska man nämna någon nackdel med denna modell är det att den är märkt med energimärkningen A+, där de andra Siemens-modellerna är märkta med A+++.

Men önskar du en Siemens-diskmaskin i rostfritt stål, så är denna modell ett riktigt bra val.

Fördelar med Siemens SR46M580SK:
🔵 Användarvänlig med bra inställningar
🔵 Design i rostfritt stål
🔵 Tystgående iQdrive-motor
🔵 Dubbel spolarm med två vattenstrålar
🔵 varioFlex korgsystem


Siemens SR46M280SK 

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk.dk
Rekommenderad hos Råd & Rön

siemens-sr46m280sk

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 789,00 Kr. 0,00 Kr. 5 789,00 Kr. Läs mer

 

Denna lilla modell från Siemens är ett bra val av diskmaskin, för ett litet hushåll/kök. Modellen är även speciellt platssparande, då denna modell skiljer sig ifrån de resterande modellerna i den här artikeln. Diskmaskinen utmärker sig genom att vara relativt tyst, vilket sällan syns i modeller av denna storlek.

Diskmaskinen tvättar och torkar även riktigt fint och den befinner sig på en energiklass A+, vilket räknas som den högre halvan på energiskalan. Maskinen har plats för 10 kuvert och Siemens har valt att placera besticklådan överst i maskinen, vilket betyder att det finns extra plats i maskinens botten.

Modellen har funktionen tidsfördröjd start, så att du kan bestämma när disken ska starta och när den ska sluta. Funktionen AquaStop skyddar mot översvämningar, vilket är riktigt bra om maskinen är igång när du inte är hemma. Modellen har sex olika diskprogram och tre tilläggsprogram.

Det finns mekanisk barnsäkring på dörren och elektronisk barnsäkring av panelen. Modellen är bara 45 cm bred, annars håller den standardmått.

Fördelar med Siemens SR46M280SK:
🔵 Barnlås på både lucka och kontrollpanel
🔵 Smal modell med en bredd på endast 45 cm
🔵 Tyst modell
🔵 Lämplig för det lilla köket
🔵 Plats för 10 kuvert


Bra tips – Så får du ut det mesta och bästa av din diskmaskin

En diskmaskin i hemmet är för många en stor hjälp, då du slipper att diska med händerna och ha smutsiga bestick och tallrikar stående i köket.

Men samtidigt upplever många flera problem med sina diskmaskiner, som exempelvis kalkfläckar på glasen, dålig lukt i diskmaskinen och problem med att diska helt rent. Allt detta är välkända problem.

Det danska veckobladet Hjemmet.dk har skrivit en artikel där de ger en rad bra tips på hur du kan bidra till att minska på problemen och se till att få ut det bästa utav din diskmaskin. Vi återger här en genomgång av deras viktiga rekommendationer.

Dålig lukt i diskmaskinen – så här förbättrar du problemet:
Det är viktigt att du kommer ihåg att rengöra maskinen ca en gång varje månad. Här behöver du rensa den från matrester som kan samlas i botten, samt torka filtret från smuts. När du fyller maskinen med tallrikar och bestick, kom ihåg att rengöra dem från matrester. Detta är viktigt, då matresterna annars kan sätta sig i filtret.

Ett annat bra sätt att rengöra maskinen är att hälla ca en halvliter ättika i botten och därefter starta maskinen och låta den diska på högsta temperatur.

Du kan med fördel sätta dina glas i maskinen när du diskar med ättika då ättikan är ytterst effektiv att ta bort kalkfläckar på glasen.

Danska sajten Hjemmet.dk rekommenderar också att du fyller i citronpulver i tablettlådan och därefter kör ett normalt pass med tom maskin. Detta kan också hjälpa till att rengöra maskinen.

Hur varmt ska vattnet vara?
Diskvattnet ska minimum vara 49C, då vattnet måste ha denna temperatur för att effektivt kunna lösa upp eventuella matrester.

Neophos skriver på sin hemsida att du kan kontrollera vattentemperaturen i ditt hem genom att fylla ett glas med varmt vatten från kranen och mäta temperaturen med en termometer.

Om vattnet är mindre än 49C varmt bör du läsa i manualen om varmvattensanvändning eller kontakta någon tekniker för att justera inställningarna.

Detta ska du inte ha med i diskmaskinen:
Skarpa knivar: Den norska sajten Forskning.no skriver att diskmedlet för diskmaskiner är hårt mot dina knivar och är den snabbaste vägen till att göra de slöa och få de till att rosta. Grunden till detta är att maskindiskmedel är kemiskt hårdare jämförelsevis med handtvål och detta kan göra att dina knivar rostar. Det kan också vara ett problem om man har flera olika typers metaller i maskinen samtidigt. Så därför är det alltid en bra idé att handdiska dina vassa knivar.

Köksredskap av trä: Den danska sajten Søndagsavisen.dk skriver att enkla saker av trä kan tåla diskmaskiner, men att man generellt ska försöka undvika att diska trä i maskiner. Om man lägger trä i maskinen riskerar man att träet mister sin snygga finish. Om den exempelvis är oljad så kommer oljan tryckas bort från träet, som resulterar i en dålig look.

Kristallglas: kom ihåg att aldrig diska dina kristallglas i maskinen. Kristall är ömtåligt och en kombination av värmen och maskindiskmedel får kristallglaset att gå sönder.

Energimärkningen – vad är det?
Energimärkningen sträcker sig från D till A+++, där A+++ är den mest miljövänliga märkningen en diskmaskin kan uppnå.

Danska sajten Sparenergi.dk rekommenderar att du väljer A++ eller A+++ när du ska köpa en ny diskmaskin. Urvalet med bra energimärkningar är stort, så det finns tillräckligt många att välja mellan. Diskmaskiner med A+++ har som regel upp till 14 kuvert.

Energimyndigheten.se upplyser att energimärkningen är beräknad utifrån att du diskar 280 gånger om året med full maskin. Diskar du inte så ofta, så kan du räkna med sänka energiförbrukningen och diskar du oftare än så ökar energiförbrukningen.


Diskmaskin Test – Dessa test har vi gått igenom:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk har 2016 genomfört ett stort test av 69 diskmaskiner. Här visade testet att Bosch och Siemens är två helt dominerande märken, som också fick de högsta betygen.

I testet la man vikten på att ge maskinerna ett samlat betyg utifrån en rad parametrar, såsom tvätt-och torkningsförmåga, tidsförbrukning, energiförbrukning, användarvänlighet, ljudnivå och hantverksmässig prestanda. Du kan läsa hela testet på Tænk:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet

Råd&Rön.se 🇸🇪
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har 2016 genomfört ett omfattande test på 83 diskmaskiner. Här visade det sig också att Siemens och Bosch nådde topplaceringar.

I testet har man testat diskmaskinerna utifrån deras diskförmåga, användarvänlighet, instruktioner, ljudnivå, tidsförbrukning, energiförbrukning och samlad hantverksmässig prestanda.

Du kan läsa helt testet på Råd & Rön:s hemsida här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att läsa testet.