Skäggtrimmer bäst i test – Marknadens bästa skäggtrimmers

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 8, 2023.
Skäggtrimmer bäst i test – Marknadens bästa skäggtrimmers

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I det här artikeln har vi sammanställt en lista av testvinnande skäggtrimmers som även har blivit rekommenderade av olika expertkällor. Vårt mål är att du ska få en tydlig överblick av vilka modeller som är bäst på marknaden idag, för att sedan kunna välja den skäggtrimmer som bäst passar dig och dina behov.

Om du vill veta mer om de olika testerna som vi har tagit del av för att skapa den här artikeln har vi inkluderat en lista över alla våra källor med tillhörande länkar; du hittar dem i det slutet av artikeln.

De 4 bästa skäggtrimmers i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Jämförelse av de 4 bästa skäggtrimmers

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper skäggtrimmer

 • Typ

  Skäggtrimmers med sladd är vanligtvis mer kraftfulla och har en jämnare prestanda, men tenderar samtidigt att vara något mer besvärliga att använda. De har däremot en längre hållbarhet än sladdlösa skäggtrimmers som istället är batteridrivna, och därmed enklare att bära med sig. Dessa varianter är bra för snabb trimning när du är på språng, men är som sagt inte alltid lika kraftfulla som sina sladdanslutna motsvarigheter. Hastigheten och kraften påverkas av batterinivån, vilket gör att dessa faktorer kan försämras om batteriet är svagt.

  Du ska även välja mellan en torr- eller våttrimmer, beroende på din hudtyp och personliga erfarenhet. Om du har känslig hud är en våttrimmer generellt sett ett bättre val, medan en torrtrimmer funkar lika bra för dig som inte har några större hudproblem.

 • Rakbladens material

  Rakbladen är en mycket viktig del av skäggtrimmern eftersom de utför själva trimningen. Idag finns flera olika typer av rakblad på marknaden, bland annat stållegerade blad, titanblad och keramiska blad.

  Stålblad är överlägset vanligast till skäggtrimmers. Det finns många olika typer av stål som används till rakblad, inklusive kolstål, rostfritt stål, krom-vanadiumstål, vanligt stål och japanskt stål. Titanblad är hårdare än stålblad och därmed mer hållbara. De håller de sig dessutom svalare än stålblad när de används under längre tid, eftersom de har sämre värmeledningsförmåga. Keramiska blad är rostfria, men tenderar att vara sprödare och en aning dyrare än stålblad. Jämfört med de andra materialen är stålbladen enklare att vässa och rengöra, och är därmed mer lättskötta.

 • Tillbehör

  De flesta skäggtrimmers kommer med justerbara kammar som fästs på själva trimmern för de ska kunna klippa skägget i olika längder. Detta är särskilt praktiskt om du vill experimentera med ditt skägg. Kammarna kommer i olika storlekar; kammar på 0,5 – 1,5 millimeter hjälper dig att hålla ordning på kort skäggstubb, medan längre skägg kräver att du ansar dem med en med större variant. Det är alltså viktigt att din trimmer kommer med kammar av olika storlek så att du kan anpassa och variera din look.

  En annan detalj som är bra att tänka på är huruvida skäggtrimmern levereras med ett förvaringsfodral då ett sådant kan vara nödvändigt för att organisera dina olika tillbehör och skydda dem när de inte används.

  Om du tar hänsyn till alla de aspekter vi nämnt ovan kommer du garanterat att hitta den perfekta skäggtrimmern för dina behov.

 • Pris

  Dyrare skäggtrimmers kostar upp mot 3 000 kronor, men det finns även budgetvarianter från cirka 200 kronor och uppåt. Priset beror främst på rakbladens material samt de olika tillbehören. Innan du väljer att köpa den dyraste skäggtrimmern bör du överväga hur ofta du kommer att använda den samt om du verkligen kommer att dra nytta av alla de medföljande tillbehören. Om du bara behöver använda din apparat vid enstaka tillfällen för småfix behöver du förmodligen inte betala allt för höga summor; om skäggtrimning däremot är en avgörande del av din vardagliga rutin kan det vara värt att investera i en apparat av högre kvalitet för en bättre helhetsupplevelse samt för att säkerställa optimala resultat. 

 • Användar- och expertomdömen

  Användarrecensioner kan vara bra att ta del av för att få en uppfattning om vad tidigare användare har tyckt om en viss skäggtrimmer. Tänk dock på att alla skägg är olika, vilket innebär att det som fungerar för en person, inte nödvändigtvis fungerar för en annan.

  Det är också smart att läsa expertrecensioner, eftersom de ger mer detaljerad information om hur en viss skäggtrimmer fungerar och vilka funktioner den erbjuder.

  I vår artikel har vi inkluderat båda typer av recensioner för att ge dig en komplett guide.

arrow-more

Braun BT5070 - vattentät skäggtrimmer för exakt trimning

Bästa skäggtrimmer för jämn och exakt trimning
 • check Rekommenderas av den amerikanska testsidan 10techy.com 
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun BT5070:

 • Två Click&Lock-kammar för exakt trimning och rakning
 • Många längdinställningar
 • Hållbart vasst blad

Fördelar

 • 25 olika längdinställningar
 • Uppladdningsbart batteri
 • Vattentät konstruktion
 • Slide & Style-system
 • Automatisk spänning
 • Utfällbar detaljtrimmer

Nackdelar

 • Inte tillräckligt kraftfull för att hantera tjockare skägg

Braun BT5070 har testats och recenserats av den amerikanska testsidan 10techy.com som bedömde apparaten på dess funktioner, inställningar, användarvänlighet och design.

Sammantaget tycker experterna från 10techy.com väldigt bra om den här modellen, och uppmärksammar framförallt dess rakning, användarvänlighet och fina design. De är dessutom positiva till batteritiden och skriver att den är riktigt bra jämfört med andra modeller på marknaden.

Det nämner inte särskilt många nackdelar med modellen, men noterar att den vid enstaka tillfällen känns något svag vid trimning.

Recension: En detaljerad recension av Braun BT5070

Specifikationer

 • Typ: Sladdlös
 • Batteri: Ja
 • Laddningstid: 60 min.
 • Drifttid: 40 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Antal längdinställningar: 25
 • Längdintervall: 1 - 20 mm
 • Skillnad mellan varje längdinställning: 0,5 mm
 • Tillbehör: 5

Vattentät och sladdlös trimmer med 25 längdinställningar
Braun BT5070 har 25 olika längdinställningar att välja mellan, vilket innebär att du garanterat kommer att hitta en inställning som skapar det resultat du är ute efter. Du får dessutom både en precisionstrimmer på 1-10 millimeter och en skäggtrimmer på 10-20 millimeter.

Braun BT5070 har ett effektivt och uppladdningsbart NiMH-batteri som erbjuder en drifttid på 50 minuter; man kan alltså raka sig sladdlöst i 50 minuter utan att behöva anpassa sig efter ett eluttag. Det tar cirka en timme för trimmern att laddas fullt.

Braun BT5070 är 100 % vattentät och kan därmed även användas i duschen. Detta möjliggör också snabb och smidig rengöring av trimmern då man enkelt kan skölja av den under rinnande vatten när man är färdig.

Jämnt resultat med vassa blad samt en utfällbar detaljtrimmer
Braun BT5070 har vassa rakblad och en utfällbar detaljtrimmer. De vassa bladen ger en jämn och exakt trimning, och eftersom bladen är mycket hållbara kommer de inte att behövas bytas ut särskilt ofta.

Den här trimmern är även utrustad med en utfällbar detaljtrimmer och är därför perfekt för en detaljerad trimning. Om man är ute efter en specifik stil eller look med tydliga linje och kanter går det alltså mycket smidigt att fixa det med hjälp av denna funktion.

Automatisk spänning, LED-indikator och Slide & Style-system
Braun BT5070 har även flera praktiska funktioner som är till hjälp både under och efter trimningen. Slide & Style-systemet gör att man kan styla och trimma skägget även när kammen sitter på, och oavsett om kammen är på eller inte krävs det bara ett enda tryck för att påbörja sin rutin.

Skäggtrimmern har dessutom en kontakt som är kompatibel med flera olika sorters eluttag – även de som används utomlands – vilket innebär att enheten automatiskt anpassas till en spänning mellan 100 och 240 V. Detta möjliggör problemfri användning även på utlandsresor och semestrar. Det ingår dessutom en förvaringspåse där man kan samla hela sitt set i resväskan eller handbagaget.

Sist, men inte minst, har Braun BT5070 en LED-indikator som varnar för låg batterinivå samt visar status för uppladdningen.

Mer om Braun BT5070

Specifikationer

 • Typ: Sladdlös
 • Batteri: Ja
 • Laddningstid: 60 min.
 • Drifttid: 40 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Antal längdinställningar: 25
 • Längdintervall: 1 - 20 mm
 • Skillnad mellan varje längdinställning: 0,5 mm
 • Tillbehör: 5

Braun HC5090 - skäggtrimmer för mångsidig användning

Bästa skäggtrimmer för allround-användning
 • check Bra omdöme från testsidan Toptenreviews.com 
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun HC5090:

 • Utformad för mångsidiga användning för både kort och långt hår
 • Unik minnesfunktion
 • Teknik med dubbla batterier

Fördelar

 • Lätt och smidig
 • Levereras med två olika kammar
 • 16 olika längdinställningar
 • Minnesfunktion
 • Kan användas både med sladd och utan

Nackdelar

 • Något högljudd i den högsta inställningen

För att bedöma skäggtrimmern Braun HC5090 har vi använt oss av två olika källor: ett officiellt experttest utfört av den brittiska testsidan Toptenreviews.com samt användarrecensioner från Amazon.com. På Toptenreview.com blev modellen bedömd och utvärderad utifrån specifika kriterier som sedan användes för att sammanställa ett helhetsbetyg av apparaten; experterna var överlag imponerade av Braun HC5090 och gav den därför ett bra betyg.

På Amazon.com har konsumenterna möjlighet att lämna detaljerade recensioner om produkter de köpt, där de kan nämna vad de har tyckt varit bra och mindre bra med den specifika produkten. Baserat på användarrecensionerna av Braun HC5090 visade sig även konsumenterna vara mycket förtjusta i modellen, som, förutom många goda lovord, fått ett betyg på 4,2/5 stjärnor.

Recension: En detaljerad recension av Braun HC5090

Specifikationer

 • Typ: Sladdanslutna och sladdlösa
 • Antal längdinställningar: 17
 • Längdintervall: 3 - 35 mm
 • Driftstid: 50 min.
 • Laddningstid: 60 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Tillbehör: 5

Trimmer med 16 längdinställningar
Braun HC5090 är konstruerad för att hålla länge och dess blad likaså; skarpa rakblad är en förutsättning för att man ska få en bra och exakt trimning. Braun HC5090 är även designad för allsidig användning så att både personer med kort och lite längre hår kan få glädje av den. För att möjliggöra denna mångsidiga användning kommer modellen med två olika kammar som dessutom är justerbara. Den lilla kammen trimmar längder från tre till 24 millimeter, medan den stora omfattar längder på 14 till 35 millimeter. Innanför det totala längdintervallet, det vill säga tre till 35 millimeter, finns det 16 olika längdinställningar.

Modell med minnesfunktion
På grund av modellens många längdinställningar kan det vara svårt att komma ihåg vilken av dem man brukar använda. Därför är Braun HC5090 utrustad men en smart minnesfunktion, nämligen Memory Safety Lock, som memorerar den senaste inställningen – det gäller även om man tar bort kammen.

När man har använt Braun HC5090 och ska rengöra apparaten är det bara att skölja av den under rinnande vatten och därefter skölja ner eventuella hud- och hårrester.

Braun HC5090 är utrustad med ett dubbelt batterisystem för att modellen ska få optimal drifttid och inte stanna mitt i en trimning. Ett fulladdat batteri varar i upp till 50 minuter och om man har glömt att ladda sin enhet har Braun HC5090 dessutom en extra snabb uppladdningsfunktion. En LED-indikator visar om batteriet laddas eller är färdigladdat, men om man inte har tid att vänta är det väl värt att notera att Braun HC5090 även kan användas med en sladd ansluten till ett eluttag.

Lätt och smidig trimmer
Det första som experterna från Toptenreviews.com la märke till med Braun HC5090 är den smidiga designen och lätta vikten. De anser att modellen ligger riktigt bra i handen vilket dessutom gör den väldigt enkel att använda.

Vidare har experterna tittat närmare på det justerbara klipplängderna, och var särskilt imponerade över det stora intervallet som ger användarna stor valfrihet och många möjligheter. Experterna är mindre nöjda med sladden till Braun HC5090 då de tycker att den är besvärlig och allt för kort. Även batteriet får ett par minuspoäng – främst på grund av dess långa uppladdningstid på åtta timmar.

Särskilt bra för att klippa detaljer
Experterna på Toptenreviews.com har testat Braun HC5090 på flera olika trimningsområden, och kom fram till att modellen lämpar sig bäst till att trimma detaljerat och lite mindre bra när det handlar om att trimma hela håret.

Enligt experterna fungerar Braun HC5090 riktigt bra i nacken, runt öronen och vid polisongerna, men om man har tjockt hår har den inte tillräckligt med kraft vilket kan resultera i att den börjar hacka under arbetet. Slutligen framhäver de modellens minnesfunktion som de menar är en bra och unik funktion som inte återfinns hos många andra liknande modeller.

Mer om Braun HC5090

Specifikationer

 • Typ: Sladdanslutna och sladdlösa
 • Antal längdinställningar: 17
 • Längdintervall: 3 - 35 mm
 • Driftstid: 50 min.
 • Laddningstid: 60 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Tillbehör: 5

Remington Colour Cut HC5035 - exakt och skonsam trimning

Bäst utformade skäggtrimmer
 • check Bra omdöme från testsidan Expertreviews.co.uk 
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Remington Colour Cut HC5035:

 • Nio kammar i olika färger för enkel användning
 • Exakt och skonsam trimning
 • Modern, lättskött konstruktion

Fördelar

 • Comfort Blades
 • Bladen slipas automatiskt
 • Längdinställningar från 0,5 till 20 millimeter
 • Går på ström från eluttag

Nackdelar

 • Inget medföljande förvaringsfodral

Remington Colour Cut HC5035 är populär trimmer bland både experter och användare. Modellen har till exempel deltagit i ett officiellt experttest, utfört av den brittiska testsidan Expertreviews.co.uk, där den blivit bedömd utifrån specifika parametrar och på dess specifikationer. Sammantaget var experterna nöja med Remington Colour Cut HC5035 som menade att det är en bra skäggtrimmer.

Som sagt är även användarna mycket förtjusta i Remington Colour Cut HC5035, vilket framgår genom deras recensioner på Amazon.co.uk där modellen fått ett betyg på 4,5/5 stjärnor.

Recension: En detaljerad recension av Remington Colour Cut HC5035

Specifikationer

 • Typ: Med sladd
 • Antal längdinställningar: 9
 • Längdintervall: 0,5 - 25 mm
 • Tillbehör: 15
 • Bladmaterial: Rostfritt stål

Exakt och skonsam
Remington Colour Cut HC5035 har en snygg, strömlinjeformad och blank design som passar en modern stil. Modellen är framtagen för att kunna bistå med den trimning som användaren önskar så exakt och jämt som möjligt.

Samtidigt är den skonsam tack vare dess Comfort Blades som är vassa, men samtidigt mjuka mot huden. Skarpheten gör att trimningen blir exakt och den skonsamma utformningen gör att huden inte blir irriterad. Bladen på trimmern har en automatisk slipfunktion som gör att de inte blir slöa i takt med att de används.

Färgglad trimning
Remington Colour Cut HC5035 har fått sitt namn efter de nio medföljande kammarna – var och en med en unik klipplängd och färg. Kammarna gör apparaten mer färgglad och bidrar samtidigt till dess användarvänlighet då den blir mer lättöverskådlig. Länderna på de olika kammarna varierar mellan 0,5 och 20 millimeter.

För att hårtrimningen ska bli komplett medföljer även en rengöringsborste, som kan ta bort eventuella håransamlingar från apparaten, samt en liten sax och en kam för att säkerställa att trimningen blir precis som man vill ha den. Det medföljer även en liten borste som kan användas för att borsta bort eventuella hårstrån i nacken, ansiktet, halsen eller kroppen. För att säkerställa optimal hygien kan man dessutom ta bort rakbladen och rengöra dem separat.

Notera att Remington Colour Cut HC5035 är sladdburen vilket innebär att den måste anslutas till ett eluttag vid användning.

Rejäl och tung modell
Något av det första som experterna la märke till med den här skäggtrimmern var dess vikt. Till en början misstänkte dem att det skulle vara ett problem, men när de provade modellen i praktiken konstaterade de istället att den tyngre konstruktionen snarar var en fördel. De menade att modellen tack vare dess tyngd var mer balanserad vilket i sin tur gjorde den enklare att använda.

Experterna granskade även designen på Remington Colour Cut HC5035 som de ansåg var både snygg och stilren.

Överkomligt pris
Efter testet ansåg experterna att Remington Colour Cut HC5035 levererar ett riktigt bra resultat och att den fungerar utmärkt med de många olika kammarna. De noterade dock att modellen var en aning långsam och att man av den anledningen måste ha tillräckligt med tid på sig för att slippa stressa och kunna ta del av dess fördelaktiga användning.

Sammantaget menar experterna att Remington Colour Cut HC5035 är en riktigt bra skäggtrimmer som dessutom inte kostar skjortan. De skriver dock att de saknar ett fodral eller någon form av förvaring.

Mer om Remington Colour Cut HC5035

Specifikationer

 • Typ: Med sladd
 • Antal längdinställningar: 9
 • Längdintervall: 0,5 - 25 mm
 • Tillbehör: 15
 • Bladmaterial: Rostfritt stål

Wella Contura HS 61 - skäggtrimmer med tyst motor

Bästa skäggtrimmer för skäggstubb
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wella Contura HS 61:

 • Exakt trimning av konturer
 • Avancerad konstruktion och professionella resultat
 • Rakbladen är tillverkade av mycket slitstarkt rostfritt stål

Fördelar

 • Precisionstrimmer som trimma så kort som 0,1 millimeter
 • Laddstation ingår
 • Tyst motor med en maximal ljudnivå på 60 dB
 • Väger endast 110 gram
 • Rakblad i rostfritt stål

Nackdelar

 • Batteriet kan inte bytas ut

Den danska tidningen Tjeck.dk har granskat och bedömt funktionerna, användarvänligheten och slutresultatet hos skäggtrimmern Wella Contura HS 61. De gav den mycket beröm och framhävde särskilt dess förmåga att trimma kort.

Den här skäggtrimmern är en av de dyrare modellerna i vårt test, vilket såklart ökar förväntningarna på den. Testpanelen hos Tjeck.dk är dock överens om att Wella Contura HS 61 presterar bra och poängterar att det är en avancerad modell utformad för vardaglig användning.

Recension: En detaljerad recension av Wella Contura HS 61

Specifikationer

 • Typ: Trådlös
 • Batteri: Ja
 • Laddningstid: 90 min.
 • Drifttid: 35 min.
 • Bladmaterial: Stål
 • Antal längdinställningar: 39
 • Längdintervall: 0,1 - 6 mm
 • Tillbehör: 1

Bra på att trimma mycket kort
Wella Contura HS 61 är perfekt för trimning av polisonger, nacke och skäggstubb. Modellen kan trimma så kort som 0,1 millimeter, vilket garanterar en mycket kort trimning vilket gör den särskilt bra till precisionstrimning och till mindre områden.

Det går även att montera den medföljande kammen som ger dig möjligheten att justera längden från tre till sex millimeter, vilket är lämpligt för att trimma hela skägget. Kort sagt fungerar alltså Wella Contura HS 61 bra till det mesta, oavsett om man behöver trimma smådetaljer eller hela skägget.

Medföljande laddstation
Wella Contura HS 61 levereras med en laddstation, vilket innebär att man slipper ladda skäggtrimmern direkt med en sladd. Detta ger användaren stor frihet i och med att man inte är lika beroende av ett eluttag.

Ett tips är att låta laddstationen stå framme så att man snabbt och enkelt kan sätta skäggtrimmern på laddning efter att man använt den. På så sätt är skäggtrimmern alltid fulladdad och man får en känsla av att trimmern fungerar trådlöst. Med hjälp av enhetens LED-display på framsidan kan man även se när den är fulladdad.

Andra specifikationer
Motorn i Wella Contura HS 61 är relativt tyst och vibrerar inte heller särskilt mycket, vilket skapar en ostörd användning. Ljudnivån hos denna skäggtrimmer ligger på ungefär 60 dB, vilket är relativt lågt och bidrar därför ytterligare till dess användarvänlighet.

Wella Contura HS 61 har ett ergonomiskt aluminiumhölje och väger inte mer än 110 gram; det följer dessutom med en rengöringsborste som kan användas för att rengöra trimmern. Själva rakbladen är tillverkade i rostfritt stål och är mycket vassa vilket garanterar en smidig och jämn trimning.

Mer om Wella Contura HS 61

Specifikationer

 • Typ: Trådlös
 • Batteri: Ja
 • Laddningstid: 90 min.
 • Drifttid: 35 min.
 • Bladmaterial: Stål
 • Antal längdinställningar: 39
 • Längdintervall: 0,1 - 6 mm
 • Tillbehör: 1

Tester och recensioner av skäggtrimmers som används i artikeln

Expert- och testkällor

Tjeck.dk

Tjeck.dk är en dansk ungdomstidning som publicerar artiklar om livsstil, mode, samhälle, utbildning och underhållning. Tjeck undersöker även olika produkter för att hjälpa deras läsare att göra medvetna köpbeslut. Tidningen har bland annat testat och recenserat skäggtrimrarna Wella Contura HS 61 och Remington MB 4110. Du kan läsa båda recensionerna här.

Askmen.com

Askmen.com är en webbplats som riktar sig mot män – här hittar man nyheter inom livsstil, hälsa och produkter för män. Askmen har bland annat testat och recenserat skäggtrimrarna Philips BT7201/15, Gillette Fusion ProGlide och Panasonic ER-GB40. Du kan läsa alla tre recensionerna här.

Businessinsider.com

Business Insider är en amerikansk nyhetstidning som publicerar artiklar inom affärsområdet. Business Insider skriver även recensioner av olika produkter för konsumenter, och har bland annat testat och recenserat Panasonic ER-GB40. Du kan läsa recensionen här. Observera att skäggtrimmern kallas för Panasonic Milano All-in-one Trimmer i artikeln.

Instantgrooming.com

Instant Grooming är en webbplats som publicerar recensioner av olika trimrar för män för att göra marknaden mer lättöverskådlig för konsumenterna. Instant Grooming har testat och recenserat skäggtrimmern Braun BT5070, som du kan läsa mer om här.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsida som huvudsakligen testar elektroniska produkter som den allmänna konsumenten har användnings för i hemmet. Deras fokus ligger på tv-apparater, datorer och mobiltelefoner, men granskar ibland även skönhetsprodukter. Expertreviews.co.uk har till exempel testat olika skäggtrimrar, inklusive modellen Remington Colour Cut HC5035. Du kan läsa recensionen här.

Toptenreviews.com

Toptenreviews.com agerar som en hjälpande hand i konsumenternas vardag när det gäller inköp av diverse elektronikprodukter. Konsumentsidan utför grundlig forskning, undersöker och testar därför ett stort antal konsumentprodukter i sitt laboratorium varefter de sammanställer en utvärdering av varje enskild produkt. Toptenreviews.com har testat en lång rad skäggtrimrar, inklusive modellen Braun HC5090. Du kan recensionen här.

T3.com

T3.com är ett amerikanskt teknikmagasin vars innehåll fokuserar på teknik, och de publicerar därför nyheter, recensioner, guider och diverse artiklar inom det området. Det är särskilt de elektroniska konsumentprodukterna som blir uppmärksammade hos T3.com, till exempel telefoner, datorer, ljud, spel och fitness. T3.com testat åtta olika skäggtrimrar, inklusive modellen Braun BT3040 – du kan läsa hela testet här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin med över en halv miljon prenumeranter. Which:s vision är att vara konsumenternas förlängda arm och förser deras läsare med daglig information för att de ska kunna genomföra medvetna inköp. Which.co.uk testar löpande ett stort urval av konsumentprodukter och har bland annat granskat skäggtrimmern Braun BT3040. Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du måste vara betalande prenumerant för att få full tillgång till testens specifika resultat.

Testberichte.de

Testberichte.de är en tysk testsida som sammanställer tester och recensioner av olika konsumentprodukter. De analyserar expertbedömningar, bildar därefter en egen uppfattning baserat på dessa recensioner och delar slutligen ut ett totalbetyg till den aktuella produkten. De har bland annat granskat skäggtrimmern Remington MB 4045, som du kan läsa mer om på deras hemsida.

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com är en internationell testsida som genomför en mängd expertgranskningar av marknadens senaste elektroniska konsumentprodukter. De arbetar för att förse sina läsare med den bästa och mest aktuella informationen om olika produkter, och har som mål att läsarna ska vara välinformerade innan de investerar i en produkt.

Experterna har genomfört ett test av marknadens bästa skäggtrimrar, där de bland annat provade modellen Remington MB 4045. Du kan läsa hela testet här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som ägs av Google och som gör det möjligt för användare att bläddra bland och jämföra produkter från flera återförsäljare på nätet. Den samlar information om produkter från olika återförsäljare och presenterar dem i ett enda sökresultat för att underlätta jämförelser av priser, funktioner och betyg.

Plattformen erbjuder även ett system för användarbedömning som gör det möjligt för kunderna att betygsätta och recensera produkter utifrån sina erfarenheter, vilket ger användbar feedback om produktens kvalitet, hållbarhet och allmänna tillfredsställelse. Dessa betyg och recensioner visas tillsammans med produktinformationen för att hjälpa framtida konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut.

Se användarrecensionerna av Braun BT5070 här.

Se användarrecensionerna av HC5090 här.

Se användarrecensionerna av Remington Colour Cut HC5035 här.

Se användarrecensionerna av Wella Contura HS 61 här.

Amazon

Amazon är en e-handelsjätte med ett omfattande produktsortiment bestående av e-tjänster, böcker, elektronik, kläder och hushållsartiklar. Det är dessutom en plattform för tredjepartsförsäljare där de kan erbjuda sina produkter till konsumenterna. Amazons användarvänliga gränssnitt gör det möjligt för användarna att söka efter produkter, läsa beskrivningar och recensioner samt göra inköp med utan problem.

Se användarrecensionerna av Braun HC5090 här.

Se användarrecensionerna av Remington MB 4045 här.

FAQ

Vilka skäggtrimrar har presterat bäst i test?
De skäggtrimrar som har presterat bäst i test är Philips OneBlade Pro, Remington Colour Cut HC5035 och Braun BT3040.
Hur har man testat skäggtrimrarna?
Skäggtrimrarna har bedömts baserat på deras ergonomi och användarvänlighet samt hur de fungerar på torr respektive våt hud. Man har även granskat hur enkla de är att rengöra.
Hur ofta ska man underhålla sin skäggtrimmer?
Vi rekommenderar att du avlägsnar eventuella hårrester från din skäggtrimmer och sköljer bladen med varmt vatten efter varje användning. Utöver detta bör du ta ta isär trimmern en gång i månaden och skölja alla löstagbara delar i varmt vatten. Tänk på att alla delar bör torka ordentligt innan du sätter ihop maskinen igen för att de elektriska komponenterna inte ska bli fuktskadade.

Guide: Så tar du hand om din skäggtrimmer

Ju oftare man använder sin skäggtrimmer, desto mer fylld med hår blir den – vilket självklart är svårt att undvika. Livestrong.com förklarar att en trimmer kommer i nära kontakt med både hud och hårbotten där det kan finnas olika bakterier som kan orsaka infektioner, och att det därför är viktigt att rengöra trimmern efter varje användning.  Man ska även komma ihåg att regelbundet vässa trimmerns blad för att säkerställa jämn hårtrimning utan skador.

Håll trimmern ren

Livestrong.com har skapat en guide om hur man på bästa sätt rengör och underhåller sin skäggtrimmer.

 • Steg 1: Börja med att koppla ur skäggtrimmern från sitt eluttag om den drivs av ström från ett sådant.
 • Steg 2: Knacka försiktigt skäggtrimmern mot exempelvis en torr bänk så att det lösa håret faller ut.
 • Steg 3: Om du har fått en medföljande rengöringsborste till din skäggtrimmer bör du se till att använda den för att ta bort de riktigt små håren. Ta sedan en våtservett eller fuktig trasa och rengör alla ytor på din apparat; se till att få bort eventuella anhopningar av hår.
 • Steg 4: Skölj av trimmern – om det är möjligt – och avlägsna bladen. Vanligtvis är apparaten försedd med en knapp för det ändamålet.
 • Steg 5: Om du vill sterilisera trimmern helt kan du använda ett flytande desinfektionsmedel för att rengöra varje enskild komponent av trimmern – dock inte de elektriska delarna.

Håll trimmerns blad vassa

Wikihow.com förklarar att de flesta trimmer har en självslipande funktion som håller bladen vassa, men för att funktionen ska vara konstant effektiv är det nödvändigt att regelbundet smörja in apparaten med olja och se till att hålla den ren.

Slöa rakblad kan nämligen resultera i en ojämn eller hackig trimning samt orsaka skador på huden. Wikihow.com förklarar att man bör smörja in bladen efter varannan eller var tredje användning eftersom det förebygger överhettning och friktion som annars kan skada bladen. När bladen är insmorda ska man låta trimmern vara påslagen några minuter innan man använder den eller stänger av den.

Vilka olika typer av skäggtrimmer finns det?

Nedan har vi sammanställt en överblick av de olika skäggtrimrarna som finns på marknaden.

Manuella skäggtrimmers

Innan elektricitetens tid fanns det bara manuella skäggtrimmers; de fungerarde genom att man trycker ihop två handtag med varsin skarp kant som klipper av håret av tätt intill huden mycket snabbt.

Den här sortens skäggtrimmer, som på engelska kallas för ”manual clippers”, uppfanns i mitten av 1800-talet och användes fram till att de elektriska versionerna tog över. Några barberare använder dock fortfarande sig av denna typen då den jobbar mycket exakt och för att hålla liv i traditionen.

Elektriska skäggtrimmers

Elektriska skäggtrimmers lanserades på 1900-talet och ersatte då för de allra flesta de manuella varianterna. Principen i en elektrisk modell är ungefär den samma som i en manuell, men drivs istället av en elektrisk motor som får bladen att röra sig från sida till sida – det vill säga i oscillerande rörelser. Det finns dock olika slags motorer i olika skäggtrimmers som använder olika klipptekniker.

Olika blad

Förutom olika skäggtrimmers, finns det även olika blad som är designade för olika typer av trimning. Några föredrar en helt slät klippning och för det ändamålet finns det blad som trimmar håret i längder på bara 0,1 och 1,2 millimeter.

Mellanbladen ger en trimning på mellan 2,4 och 4 millimeter, de grova bladen 6 och 13 millimeter och bladen för längre hår mellan 16 och 25 millimeter.

Guide: Så vårdar du ditt skägg

Ett skägg kan kräva lite extra skötsel och underhåll för att det ska se friskt och välvårdat ut. Nedan har vi samlat några användbara tips på hur du tar hand om ditt skägg med enkla hjälpmedel.

Tvätta skägget regelbundet

I likhet med håret på huvudet behöver skägget tvättas regelbundet för att det inte ska bli fettigt. En bra tumregel är att tvätta skägget varje gång du tvättar håret. När du tvättar skägget ska du gärna använda en mild tvål som är skonsam mot huden.

Vårda skägget med kräm

Det är viktigt att vårda huden under skägget för att undvika mjäll i hårväxten. Ett bra tillvägagångssätt är att öppna porerna med varmt vatten och smörja huden med en återfuktande kräm. Sedan sluter du porerna igen med hjälp av en fuktig och kall handduk. Detta gör huden renare och förhindrar eventuell irritation efter rakning. Om du har långt skägg och vill ha lite glans i det kan du applicera en skäggolja som är framtagen speciellt för det ändamålet; du kan läsa mer om vad en skäggolja gör här.

Forma ditt skägg med vax

Om du har långt skägg kan du forma det med hjälp av lite vax. Vanligt hårvax kan dock få skägget att se fettigt ut, och därför finns det vax som är framställt speciellt för skägg. Vaxet bevarar skäggets form och samlar ihop de små stråna, vilket gör att skägget får mer volym och ser välvårdat ut.

Du kan få fler bra tips på hur du vårdar ditt skägg i den här artikeln som är skriven av danska Samvirke.

Vill du uppnå en extra fräsch look? Då bör du läsa vårt test av nästrimmers,

Hitta den skäggfrisyr som passar bäst till din ansiktsform

Genom att välja den typ av skägg som passar bäst till din ansiktsform kan du framhäva dina fina drag och kanske dölja det du är mindre nöjd med. Baserat på artiklar från en dansk och en norsk livsstilstidning, närmre bestämt Euroman och Klikk, har vi på Konsumentmagasinet skapat en översikt av vilken skäggfrisyr som passar de olika ansiktsformerna:

Ovalt ansikte

Om ditt ansikte är ovalt kan du faktiskt ha vilken längd och skäggfrisyr du vill – det enda du bör tänka på är att skägget inte ska vara för fyrkantigt runt hakan eftersom det skapar obalans i ansiktets övergripande utseende.

Fyrkantigt ansikte

Om du har mycket breda käkar, som gör din ansiktsform lite kvadratisk, rekommenderas det att klippa skägget kort på kinderna för att skapa en skugga i linje ner mot hakan. Män med breda käkar kan experimentera lite med silhuetter för att skapa illusionen av en mer oval ansiktsform.

Runt ansikte

Om du har en rund ansiktsform gäller det att lyfta fram dina kindben med mycket skägg. Detta kan uppnås genom att låta skägget fortsätta ända upp till under kindbenen; en rak mustasch kan också hjälpa till att bryta den runda formen.

Långt ansikte

Om du har ett långt ansikte gäller det att skapa fyllighet; det kan till exempel vara bra att vara slätrakad på halsen eftersom det annars får ansiktet att upplevas som rundare. Stubb eller kort skägg passar bäst på hakpartiet eftersom att långt skägg på hakan bara får ansiktet att se ännu längre ut. Du kan även låta skägget växa på sidorna för att bryta den långa ansiktsformen.

Triangelformat ansikte

Om du har en triangelformad ansiktsform med avsmalnande haka gäller det att skapa fyllighet på kinderna. Du bör undvika att ha för mycket skägg på hakan eftersom det kan få ansiktet att verka spetsigare; ett heltäckande skägg som är lika långt överallt fungerar däremot bra och bryter den triangulära och spetsiga formen.

Ett litet ansikte

Ett litet ansikte försvinner nästan i ett stort skägg, och därför bör man hålla skägget kortklippt om man har ett mindre ansikte. Om man ändå vill ha ett fylligt skägg gäller det att hitta den gyllene gränsen där skägget ger en maskulinitet utan att begrava hela ansiktet.

Ett stort ansikte

Om man har ett stort ansikte kan det vara bra att tona ner skägget – särskilt om man har en liten kropp. Rekommendationen är faktiskt att vara helt slätrakad om man har ett stort ansikte, men man kan såklart lägga några linjer under hakan och på kindbenen för att markera sina drag.

Flyende haka

En flyende haka, även kallad svag haka, innebär att hakan ser ut som om den har dragit sig tillbaka lite in i ansiktet. Man kan väga upp för detta med ett längre och fylligare skägg i hela ansiktet. Om man har svårt att odla skägg på kinderna kan ett bockskägg också fungera.

Så matchar du ditt skägg med din frisyr

För att ditt skägg ska matcha din frisyr måste du först och främst ta reda på vilken ansiktsform du har för att sedan kunna anpassa både skägg och frisyr efter det. Enligt en artikel från Philips gäller det att använda skägget och frisyren för att antingen framhäva eller tona ner dina ansiktsdrag och på så vis skapa balans och symmetri i ansiktet.

Använd guiden här ovanför för att komma fram till vilken skäggstil som passar din ansiktsform och anpassa sedan din frisyr efter skägget. Om du till exempel har ett runt ansikte kan du kombinera ett skägg som går ända upp till kindbenen med en frisyr som har volym på toppen av huvudet och kortklippt på sidorna eftersom det kommer att få ditt ansikte att se mer ovalt ut.

Nedan kan du även ta del av ett YouTube-klipp som visar hur du matchar ditt skägg med din frisyr:

Guide: Så här trimmar du ditt skägg

Ett skägg kräver underhåll och därför är det viktigt att veta hur du ska trimma för att uppnå det bästa resultatet. Baserat på en artikel från norska Klikk har vi sammanställt en lista med ett par tips på hur du ska gå tillväga samt hur ofta du ska trimma ditt skägg för att det ska se fint och välvårdat ut:

Trimma skägget regelbundet

Oavsett om du vill ha ett långt och heltäckande skägg eller bara lite skäggstubb är det viktigt att trimma skägget regelbundet. Detta bidrar till att upprätthålla skäggets fina och jämna form i hela ansiktet.

Raka halsen

Om du vill att ditt skägg ska framhäva dina ansiktsdrag hjälper det att vara slätrakad på halsen då det ger ett renare och mer välvårdat intryck.

Trimma mustaschen

Precis som skägget på halsen och kinderna måste även mustaschen trimmas. Klipp den gärna till samma längd som resten av skägget för uppnå ett jämnt resultat; om mustaschen går ner över överläppen kan du rätta till den med en vass sax.

Följ konturerna av ansiktet

För att skägget ska bli proportionerligt är det bra att trimma efter ansiktets naturliga linjer. Var särskilt noggrann med att följa ansiktslinjerna när du trimmar sidorna – ett tips är att följa linjen som går ner längs öronen.

Kan en skäggtrimmer användas till annat än ansiktet?

Philips.co.uk förklarar att man kan använda sin skäggtrimmer till mer än bara ansikte och huvud – den går även att användas till hår på bröstet och magen.

Så trimmar du ditt brösthår

Baserat på en artikel från Philips.co.uk redogör vi nedan för hur du kan använda din skäggtrimmer för att trimma håret på bröstet och resten av överkroppen:

 • Steg 1: Börja med att reda ut brösthåret med en kam så att du inte har några hoptrasslade hårstrån.
 • Steg 2: Välj önskad längdinställning.
 • Steg 3: När man rakar eller trimmar sig i ansiktet bör man alltid göra det i hårets växtriktning – men med brösthåret är det faktiskt annorlunda. Philips.co.uk rekommenderar att man trimmar brösthåret med rörelser som går emot hårets växtriktning, och menar dessutom att det kan vara nödvändigt att raka i flera olika riktningar för att bli av med allt hår. Detta beror främst på att håret på bröstet kan växa i många olika riktningar.
 • Steg 4: Om man vill ha ett helt slätrakat bröst är det bra att peela huden med en skrubb då och då för att undvika inåtväxande hårstrån eller hårsäcksinflammation efter rakningen.

Så tar du hand om din hud

Ju oftare du trimmar sin kroppsbehåring, desto högre chans är det att huden blir irriterad. Philips skriver i en artikel om hudvård att det är viktigt att ta hand om huden när det kommer till rakning och trimning, särskilt om man har känslig hy – dock är det inte bara personer med känslig hy som kan få långvarig rodnad, irritation eller klåda. Med hjälp av nedanstående tips kan man undvika dessa problem:

Använd raklödder och inte tvål vid rakning

Tvål torkar ut huden – använd istället raklödder som är mer skonsamt.

Använd lotion eller aftershave efter rakning

Om man har gjort en mycket noggrann rakning, där trimmern har varit i kontakt med huden, bör man använda aftershave. Det har nämligen en kylande och lugnande effekt på huden; kom bara ihåg att välja en aftershave som är alkoholfri. Om din hud tenderar att bli torr av aftershave bör du istället prova en kräm som återfuktar huden.

Låt huden vila

Både rakning och trimning kan vara påfrestande på huden. Om man upplever att huden bli irriterad bör man hoppa över rakningen då och då, till exempel över helgen.

Så testas skäggtrimmers

Toptenreviews.com har granskat och utvärderat flera olika skäggtrimmers och för att kunna förse sina läsare med de bästa och mest konkreta recensionerna har experterna sammanställt analyser baserat på både vetenskap och praktiska test.

Toptenreviews.com började sitt test, bestående av tio olika skäggtrimmers, med att samla in 35 exemplar av varje modell för att säkerställa att alla exemplar fungerade som det skulle. De tittade även på eventuella tillbehör och fabriksgarantier.

Användbarhet och design

För att testa användbarheten och hur varje skäggtrimmer ligger i handen mätte och vägde de varje modell, samt höll varje enskild modell i handen i 12 minuter – vilket motsvarar den genomsnittstid det tar för en man att raka sig. De bedömde på så sätt hur bekväma modellerna var att hålla, hur de kändes i handen och hur varma de blev efter användning.

Rengöring

Toptenreviews.com granskade även hur enkla modellerna var att rengöra och vilka eventuella rengöringsverktyg som följde med.

Batteri

De batteridrivna skäggtrimrarna testades av Toptenreviews.com på två parametrar; batteri- och laddningstid. Toptenreviews.com jämförde sina egna mätningar med de värden som tillverkarna angav för att se som om det fanns några avvikelser.

Prestanda

För att komma fram till hur exakt och jämnt varje skäggtrimmer trimmade bjöd Toptenreviews.com in en professionell hårstylist till deras laboratorium. Därefter fick både den professionella yrkesutövaren och en frivillig person från Toptenreviews.com, som inte var yrkesman, prova att trimma skägget på ett antal testpersoner. Under detta utförande undersökte man hur bra trimmern fungerade i handen på en professionell utövare respektive på en vardaglig användare.

Pris

I sitt test har Toptenreviews.com inkluderat skäggtrimmers inom ett prisintervall från 25 till 100 dollar, vilket motsvarar cirka 250 till 1 000 svenska kronor, för att se om priset påverkade kvaliteten.

Sladdlängd

Många moderna skäggtrimmers kan idag köras enbart på batteri, men trots detta rekommenderar Toptenreviews.com att välja en sladdburen trimmer då dessa generellt sett har bättre prestanda och är mer kraftfulla. De menar att man bör välja en modell med lång sladd för att möjliggöra optimalt rörelseutrymme och undvika irritation som sladden annars kan medföra; i testet tittar experterna därför grundligt på båda dessa faktorer.

Funktioner

Toptenreviews.com granskade även vilka specialfunktioner respektive skäggtrimmer erbjöd samt på hur användbara och välfungerande de var.

Läs även våra test av nästrimmers och barncyklar.

Helle Wedderkopp

Nedan har jag sammanställt en kort lista med de viktigaste punkterna att tänka på för att uppnå optimal rakning eller trimning och hälsosam hud. Jag brukar dessutom rekommenderar alla dessa steg till mina kunder, och de är:

 • Börja med ren hud: Använd en mild och djuprengörande ansiktstvätt som passar för kombinationshud och som inte är för fet. Använd denna dagligen morgon och kväll för att hålla din hud ren och fräsch.
 • Använd en aftershave utan alkohol: Efter rakning är det bra att använda en aftershave utan alkohol som verkar antiseptiskt och som lugnar huden. Detta hjälper dig att undvika hudirritationer och att bli av med överflödiga oljor.
 • Avsluta med en dagkräm: Efter att du har rakat dig bör du applicera en bra dagkräm som lämpar sig för din hudtyp. Om du behöver en uppstramande kräm kan det vara bra att överväga en kräm med anti-age proportioner, annars fungerar en vanlig fuktgivande dagkräm utmärkt.

Andra relevanta tester och artiklar

Om du mot förmodan inte hittade rätt skäggtrimmer i denna artikel, kanske du vill läsa något av våra andra tester. På Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av ditt intresse.

Du kan till exempel läsa vårt stora test av rakapparater där du får en  överblick av marknadens bästa modeller samt användbar information om rakning och hudvård.

Om du är intresserad av en rakapparat från ett specifikt märke har vi även ett par artiklar där vi fokuserar på en specifik tillverkare. Vi har till exempel tester av de bästa rakapparaterna från Philips och Braun där vi går igenom testvinnande modeller.

Om du behöver en ny trimmer för håret kan vi hjälpa dig även på den fronten; i vårt test av hårtrimmers presenterar vi nämligen ett flertal av experternas favoritmodeller.

Utöver dessa tester vill vi även lyfta fram några relaterade artiklar inom personlig hygien och välbefinnande.

Om du behöver en ny eltandborste kan du till exempel läsa vårt övergripande test av eltandborstar där du får en överblick av flera testvinnande modeller.

Ett annat bra hjälpmedel för ens fysiska välmående är en personvåg. Till skillnad från de gamla analoga vågarna kan många nya modeller kopplas till en smartphone och mäta fler saker än bara din vikt, exempelvis BMI, muskelmassa och fettprocent.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Remington MB 4110 - välkonstruerad och robust skäggtrimmer

Remington MB 4045 skäggtrimmer - komplett groomingkit med borste och sax

Philips One Blade Pro QP 6510

Panasonic ER-GB40

Philips OneBlade Pro

Braun BT3040 

Philips Series 7000 BT 7500

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta