Skäggtrimmer Test – Hitta de bästa skäggtrimrarna

0

I det här skäggtrimmertestet kommer Konsumentmagasinet att gå igenom ett antal testvinnande skäggtrimrar som har rekommenderats i olika konsumenttidningar. Detta gör att du snabbt och lätt kan få en överblick över vilka modeller experterna anser vara bäst på marknaden och på så vis även hitta den modell som passar bäst till dig.

Om du är intresserad av att veta mer om de olika testerna som vi har undersökt för den här artikeln finns det en lista över källor med tillhörande länkar i slutet av artikeln.

I den här artikeln får du:
🔸 En genomgång av marknadens mest testvinnande skäggtrimrar
🔸 Guide: Så här vårdar du ditt skägg
🔸 Inspiration till att hitta den skäggfrisyr som passar bäst till din ansiktsform
🔸 Tips på hur du matchar din frisyr med ditt skägg
🔸 Guide: Så här trimmar du ditt skägg
🔸 Kort genomgång av de källor vi har använt till artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Wella Contura HS 61

✅ Rekommenderas av danska Tjeck.dk

Wella Contura HS 61

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 399,00 Kr. 0,00 Kr. 1 399,00 Kr. Läs mer

 

Den danska tidningen Tjeck har testat och bedömt funktionerna, användarvänligheten och slutresultatet hos skäggtrimmern Wella Contura HS 61. De berömmer modellen och framhäver särskilt dess förmåga att trimma kort.

Den här skäggtrimmern är en av de dyrare modellerna och det ökar förväntningarna på den. Testpanelen är dock överens om att Wella Contura HS 61 klarar sig bra och poängterar att skäggtrimmern är en professionell modell för privat användning.

Bra på att klippa ultrakort

Wella Contura HS 61 är perfekt för trimning av polisonger, nacke och skäggstubb. Modellen kan trimma så kort som 0,1 mm, vilket garanterar en ultrakort trimning och skäggtrimmern fungerar därför bra till precisionstrimning och till mindre områden.

Det går även att montera en medföljande trimmerkam som ger dig möjligheten att justera klipplängden från 3-6 mm, vilket fungerar bra när man trimmar hela skägget. Wella Contura HS 61 passar alltså bra för båda delarna.

Medföljande laddstation

Wella Contura HS 61 levereras med en laddstation, vilket innebär att man slipper ladda skäggtrimmern direkt med en sladd. Detta innebär en stor frihet i och med att man inte är lika beroende av ett eluttag.

Laddstationen kan gärna stå framme så att man snabbt och enkelt kan sätta skäggtrimmern på laddning efter att man använt den. På så vis är skäggtrimmern alltid fulladdad och man får en känsla av att trimmern fungerar trådlöst. LED-displayen på framsidan av skäggtrimmern lyser när trimmern är fulladdad.

Andra specifikationer

Skäggtrimmerns motor är relativt tyst och motorn vibrerar heller inte särskilt mycket. Eftersom att dessa faktorer därmed inte stör under trimningen bidrar detta till en bra användarvänlighet. Ljudnivån ligger på ungefär 60 dB när trimmern används.

Wella Contura HS 61 har ett ergonomiskt aluminiumhölje och väger inte mer än 110 gram. Det följer dessutom med en rengöringsborste som används för att rengöra trimmern. Själva skärbladen är tillverkade i rostfritt stål och de vassa bladen garanterar en smidig trimning.

Utvalda fördelar med Wella Contura HS 61:
🔵 Precisionstrimmer som kan ställas in till 0,1 mm
🔵 Laddstation ingår
🔵 Tyst motor med en maximal ljudnivå på 60 dB
🔵 Låg vikt på 110 gram
🔵 Skärblad i rostfritt stål


Philips BT7201/15

✅ Utsedd till bästa skäggtrimmer hos Askmen.com

Philips BT7201-15

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
549,00 Kr. 0,00 Kr. 549,00 Kr. Läs mer
617,00 Kr. 0,00 Kr. 617,00 Kr. Läs mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Läs mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Läs mer
709,00 Kr. 0,00 Kr. 709,00 Kr. Läs mer

 

Den här skäggtrimmern från Philips är en mångsidig modell med en mängd funktioner. Philips BT7201/15 har bland annat många olika inställningar som gör att trimmern passar till de flesta behov.

Testpanelen från Askmen.com påpekar att Philips BT7201/15 är en trimmer som passar för både en jämn och stabil trimning samt en nära och exakt trimning. Det beror på att skäggtrimmern har hela 20 olika längdinställningar.

Längdinställningar för alla typer av skägg

Philips BT7201/15 har 20 längdinställningar och kan justeras från 0,5 mm till 10 mm. Det följer med en trimmerkam för långt skägg och en för precisionstrimning. Skäggtrimmern har dessutom en inbyggd uppsugningsfunktion som samlar upp det avklippta skägget och därmed förhindrar att det sprids hår överallt.

Blad i rostfritt stål

Skäggtrimmern har vassa blad i rostfritt stål som ger en effektiv och skarp trimning. De vassa bladen bidrar till att förhindra utslag och annan hudirritation vid trimning, vilket är en stor fördel för män med känslig hud.

Man kan även skölja bladen i vatten, vilket gör det enkelt att hålla hygienen för skäggtrimmern på en bra nivå. Skärbladen behöver dessutom ingen olja för att hållas vassa och effektiva, och allt som allt är skäggtrimmern mycket lätt att rengöra.

Andra specifikationer

Eftersom att de många inställningarna och de medföljande trimmerkammarna passar till såväl långt som kort skägg kan man uppnå många olika effekter med den här skäggtrimmern. Philips BT7201/15 kan dessutom användas trådlöst i 60 minuter på en laddning och det tar ungefär en timme för trimmern att fulladdas.

Utvalda fördelar med Philips BT7201/15:
🔵 20 olika längdinställningar
🔵 Trimmerkammar för långt skägg och precisionstrimning
🔵 Uppsugningsfunktion som samlar upp avklippt skägg
🔵 60 minuters användning på en laddning
🔵 Skärblad i rostfritt stål som inte behöver oljas in


Gillette Fusion ProGlide

✅ Rekommenderas av Askmen.com

Gillette Fusion ProGlide

 

Gillette Fusion ProGlide är en skäggtrimmer som har Brauns trimmerteknik och Gillettes populära rakbladsteknik. Detta har resulterat i en bra och stabil skäggtrimmer som erbjuder användaren många bra funktioner.

Skäggtrimmern från Gillette har testats och recenserats av Askmen.com, som är en tidning för män, och här får den beröm för att den är en exakt och detaljerad skäggtrimmer. Testpanelen framhåller att Gillette Fusion ProGlide är särskilt bra för en detaljerad trimning och för att forma skägglinjerna.

3-i-1 skäggtrimmer

Den här skäggtrimmern kommer med tre olika funktioner i en. Det ingår ett huvud som kan monteras för att få en vanlig rakhyvel, tre olika trimmerkammar samt en precisionstrimmer.

Alla de här delarna gör att man har allt man behöver för att bättra på eller trimma skägget. Testpanelen är förtjusta över de många delarna som följer med och påpekar att skäggtrimmern från Gillette, just på grund av tillbehören, passar särskilt bra för precisionstrimning.

Batteridriven skäggtrimmer

Gillette Fusion ProGlide er 100% batteridriven, vilket innebär att man inte är beroende av ett eluttag. Skäggtrimmern använder ett AA-batteri och dessa kan köpas i de flesta matbutiker.

Paketet innehåller ett Duracell AA-batteri och du kan därmed använda skäggtrimmern på en gång. Det innehåller även Gillette Fusion ProGlide Clear Shave Gel som gör trimningen eller rakningen skonsammare.

Vattentät skäggtrimmer

Gillette Fusion ProGlide är vattentät och levereras dessutom med en hållare för trimmern, rakhyveln och de tre trimmerkammarna, vilket gör att man kan ha allt stående i badrummet. Skyddskåpan på skäggtrimmern kan öppnas för att underlätta rengöringen.

Om man vill använda en annan rakhyvel från Gillette är skäggtrimmern dessutom designad för att kunna användas med rakblad från Gillette Fusion, Gillette Fusion Power och Gillette Fusion ProGlide.

Utvalda fördelar med Gillette Fusion ProGlide:
🔵 3-i-1 skäggtrimmer
🔵 100% batteridriven
🔵 Shave Gel ingår
🔵 Behållare till samtliga delar ingår
🔵 Kompatibel med andra modeller av rakblad från Gillette


Panasonic ER-GB40

✅ Rekommenderas av Businessinsider.com

Panasonic ER-GB40

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
391,00 Kr. 0,00 Kr. 391,00 Kr. Läs mer
439,00 Kr. 0,00 Kr. 439,00 Kr. Läs mer

 

Panasonic ER-GB40 har testats och recenserats av den brittiska tidningen Business Insider som har har granskat alla funktioner och inställningar som skäggtrimmern har att bjuda på.

Sammantaget får skäggtrimmern positiv respons för sina funktioner, inställningar och slutresultat. Testpanelen påpekar dock att det tar länge att ladda skäggtrimmern och laddningstiden på upp till åtta timmar drar ner totalbetyget en aning.

19 klipplängder

Panasonic ER-GB40 är en skäggtrimmer som har hela 19 olika klipplängder från 1 mm till 10 mm. Den kan därmed användas för både vanlig trimning av skägget och precisionstrimning på mindre områden.

Klipplängden ställs in med ett inbyggt hjul som sitter under själva trimmerkammen. Man använder fingret för att vrida på hjulet och ställer på så vis in exakt den längd man vill ha.

Full kontroll

Skäggtrimmern från Panasonic har en mängd funktioner som gör att användaren känner att han har full kontroll över trimningen. Handtaget på skäggtrimmern har till exempel ett gummiöverdrag som gör att den känns bättre i handen.

Gummiöverdraget förhindrar även att skäggtrimmern glider ur handen om den blir blöt. Testpanelen talar mycket väl om gummihandtaget och säger att det ger en känsla av bättre komfort och kontroll under trimningen.

Andra specifikationer

Panasonic ER-GB40 är lätt att hålla i med en vikt på bara 150 gram. På grund av den låga vikten och de tillfredsställande funktionerna tycker testpanelen att den här skäggtrimmern är särskilt bra att ha med sig utanför hemmet.

Själva skärhuvudet är tvättbart och bladen består av rostfritt stål, vilket ger en vass och effektiv trimning av skägget. Det enda man måste tänka på med den här modellen är att skäggtrimmern kräver regelbunden smörjning med olja.

Utvalda fördelar med Panasonic ER-GB40:
🔵 19 klipplängder
🔵 Justeras enkelt med ett inbyggt hjul
🔵 Gummiöverdrag ger en bra kontroll
🔵 Tvättbart skärhuvud
🔵 Låg vikt


Remington MB 4110

✅ Rekommenderas av danska Tjeck.dk

Remington MB 4110

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
344,00 Kr. 0,00 Kr. 344,00 Kr. Läs mer
599,00 Kr. 0,00 Kr. 599,00 Kr. Läs mer
49 999,00 Kr. 0,00 Kr. 49 999,00 Kr. Läs mer

 

Remington MB 4110 har många bra funktioner som gör den till en av favoriterna hos testpanelen på den danska tidningen Tjeck.dk. De säger att den är en bra och mångsidig trimmer för privat användning och skäggtrimmern har bland annat många olika klipplängder mellan 0,4 och 5,5 mm.

Vassa titanblad

Skärbladen på Remington MB 4110 är gjorda av titan, vilket ger en skarp och exakt trimning av skägget. Testpanelen berättar att skäggtrimmern kapar skägget enkelt med ett enda drag.

Skäggtrimmern har två utbytbara huvuden som enkelt kan tas loss och rengöras så att eventuella skäggrester tvättas bort. Dessa utbytbara huvuden gör att man kan trimma till en valfri längd eller göra en vanlig rakning.

USB-laddning

Det följer med en hel del tillbehör som gör Remington MB 4110 till en perfekt trimmer att ha med på resan. Det ingår till exempel ett fodral som gör att man inte behöver oroa sig för att skäggtrimmern plötsligt ska starta i necessären.

Det följer även med en vanlig laddare som man ansluter till ett eluttag samt en USB-kabel som kan anslutas till en dator. Man kan alltså ladda sin skäggtrimmer direkt från datorn om man vill.

Andra specifikationer

Remington MB 4110 är utformad i ett hårt plastmaterial som är lätt att rengöra. Det ingår en microkam som gör att man kan justera klipplängden mellan 0,4 och 5,5 mm beroende på vilken stil man vill ha.

Testpanelen påpekar att Remington MB 4110 ger ett jämnt resultat oavsett stil och skäggtrimmern får dessutom beröm för att den ger ett så fint resultat trots att den är relativt billig.

Utvalda fördelar med Remington MB 4110:
🔵 Titanblad
🔵 Utbytbara huvuden för vanlig trimning eller rakning
🔵 Längdinställningar på 0,4 till 5,5 mm
🔵 USB-laddare ingår
🔵 Resefodral ingår


Panasonic ER-GB80

✅ Utsedd till bästa köp av den engelska tidningen The Independent

Panasonic ER-GB80

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Skäggtrimmern från Panasonic är en trimmer av hög kvalitet som har många funktioner som ger en optimal och effektiv trimning. I ett test har experter granskat och bedömt funktionerna och inställningarna hos Panasonic ER-GB80.

Panasonic ER-GB80 får mycket beröm av testpanelen från den engelska tidningen The Independent. Här utses skäggtrimmern till det bästa köpet av åtta olika trimrar som var med i testet. Vinsten beror på trimmerns höga kvalitet och många funktioner.

Trimmer för topp till tå

Testpanelen betonar att Panasonic ER-GB80 är en trimmer som kan användas till mer än bara skägget. Tack vare modellens många inställningar och höga användarvänlighet kan trimmern användas till att trimma håret på huvudet, axlarna, benen och runt ljumsken. Trimmern är utformad för att ge en bekväm trimning, oavsett om det är i ansiktet eller på resten av kroppen.

40 längdinställningar

Den här skäggtrimmern har hela 40 längdinställningar mellan 1 och 20 mm, vilket gör den till en modell som passar alla. Längden justeras enkelt på ett vridbart hjul på skaftets framsida. Panasonic ER-GB80 är dessutom lätt att underhålla eftersom att man kan skölja av bladen med vatten.

Till trimmern ingår det olika trimmerkammar som gör att du kan trimma ditt skägg precis som du vill ha det. Trimmern är uppladdningsbar och kan användas med 100 till 240 volt. Eftersom att trimmern har universal spänning du kan du alltså ta med den om du ska resa utomlands.

Skärvinkel på 45 grader

Skärbladen på Panasonic ER-GB80 är gjorda av japanskt stål, vilket ger en knivskarp och effektiv trimning. Bladen har dessutom en skärvinkel på 45 grader som gör att trimmern klarar av även kraftig hårväxt. Det japanska specialdesignade stålet gör att bladen hålls vassa i många år framöver.

Panasonic ER-GB80 har ett uppladdningsbart batteri som laddas via en strömkabel. När trimmern är fulladdad lyser en lampa på handtaget och trimmern kan användas ungefär 50 minuter efter en timmes laddning.

Utvalda fördelar med Panasonic ER-GB80:
🔵 Kan även användas för att trimma håret på kroppen och huvudet
🔵 40 längdinställningar
🔵 Universal spänning
🔵 Skärblad av japanskt stål med en vinkel på 45 grader
🔵 En timmes laddning ger 50 minuters användning


Remington MB4560

✅ Rekommenderas av den engelska tidningen The Independent

Remington MB4560

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
485,00 Kr. 0,00 Kr. 485,00 Kr. Läs mer
583,00 Kr. 0,00 Kr. 583,00 Kr. Läs mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Läs mer

 

Skäggtrimmern Remington MB4560 har testats och recenserats av den engelska tidningen The Independent. De granskade skäggtrimmerns funktioner, användarvänlighet och inställningar.

Skäggtrimmern från Remington får bra recensioner av testpanelen och de är särskilt imponerade över modellens vassa blad och många längdinställningar. Testpanelen påpekar dock att Remington MB4560 kan ha lite svårt att trimma exakt.

Inbyggd touchskärm

Remington MB4560 har en inbyggd touchskärm där man kan bläddra genom längdinställningarna med hjälp av två pilar. Det går även att styra trimmerns hastighet via skärmen.

Man behöver dessutom inte oroa sig för att skäggtrimmern plötsligt får slut ström eftersom skärmen visar hur mycket batteri som återstår.

Skärblad av titan

Testpanelen framhäver skäggtrimmerns skärförmåga och betonar att bladen är otroligt hållbara. Detta beror på att skärbladen har en titanbeläggning som ger en effektiv skärning och bra hållbarhet, vilket gör att bladen inte blir slöa med tiden.

Skärbladen på Remington MB4560 är självslipande, vilket innebär att bladen nöter mot varandra under trimningen och på så vis slipar sig själva. Detta gör att trimmern är lika vass varje gång.

175 längdinställningar

Skäggtrimmern från Remington har en trimmerkam som ger hela 175 olika inställningar. Dessa inställningar kan justeras från 0,4 till 18 mm med en ökning på 0,1 mm i varje steg. De många inställningarna gör att den här trimmern passar till alla.

I paketet finns även en USB-kabel som gör att du kan ladda skäggtrimmern direkt från datorn och den kan användas i 50 minuter på en laddning. Det följer dessutom med en förvaringsväska.

Utvalda fördelar med Remington MB4560:
🔵 Inbyggd touchskärm
🔵 Skärblad med titanbeläggning
🔵 175 olika längdinställningar
🔵 USB-kabel ingår
🔵 Resefodral ingår


Philips BT7220/15

✅ Konsumentfavorit

Philips BT7220-15

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
896,00 Kr. 0,00 Kr. 896,00 Kr. Läs mer
939,00 Kr. 0,00 Kr. 939,00 Kr. Läs mer

 

Philips BT7220/15 är en nyare version av föregångaren Philips BT7201/13. Den största och mest anmärkningsvärda uppgraderingen är att Philips BT7220/15 har ett extra stort batteri som kan användas i upp till 80 minuter.

Philips BT7220/15 får beröm av användarna på olika konsumentplattformar, vilket bland annat beror på skäggtrimmerns många bra funktioner och den långa batteritiden.

20 olika längdinställningar

Den här modellen från Philips har 20 olika längdinställningar som kan justeras med millimeterprecision från 0,5 till 10 mm. Detta ger en jämn och exakt trimning av alla typer av skägg samtidigt som man kan komma åt mindre områden som runt munnen och under näsan.

Med den här skäggtrimmern får man dessutom en trimmerkam som kan användas för kraftigt skägg eller långt hår. Det ingår även två andra kammar och en trimmer för nära rakning.

Inbyggd uppsugningsfunktion

Philips BT7220/15 har en inbyggd uppsugningsfunktion som samlar upp avklippt hår i en behållare, vilket innebär att man slipper få avklippta hårstrån överallt. Behållaren är löstagbar och lätt att rengöra. Trimmerkammarna till skäggtrimmern är också enkla att rengöra och kan helt enkelt sköljas under vatten efter användning.

Extra stort litiumbatteri

Den långa batteritiden hos den här skäggtrimmern beror på det inbyggda litiumbatteriet som kan användas i upp till 80 minuter på en laddning, vilket innebär att du inte kommer att störas av någon sladd under trimningen. Batteriet laddas fullt på en timme.

Skäggtrimmern har dessutom en inbyggd LED-skärm som visar vilken längd skäggtrimmern är inställd på. Du byter mellan längderna via ett vridbart hjul som sitter under skärmen.

Utvalda fördelar med Philips BT7220/15:
🔵 20 längdinställningar
🔵 Självslipande skärblad
🔵 Lång batteritid på grund av det inbyggda litiumbatteriet
🔵 Inbyggd uppsugningsfunktion
🔵 Trimmerkam till långt skägg/hår ingår


Braun BT5070

✅ Konsumentfavorit
✅ 9,7 av 10 poäng hos Instantgrooming.com

Braun BT5070

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
520,00 Kr. 0,00 Kr. 520,00 Kr. Läs mer
522,00 Kr. 0,00 Kr. 522,00 Kr. Läs mer
543,00 Kr. 0,00 Kr. 543,00 Kr. Läs mer
549,00 Kr. 0,00 Kr. 549,00 Kr. Läs mer
549,00 Kr. 0,00 Kr. 549,00 Kr. Läs mer

 

Skäggtrimmern Braun BT5070 har testats och recenserats av hemsidan Instantgrooming.com som riktar sig mot män. Instantgrooming.com granskar trimmerutrustning för män och de ger skäggtrimmern från Braun ett fint betyg på 9,7 av 10 poäng.

Braun BT5070 får även beröm av konsumenterna som särskilt tycker om att modellen kan trimma tjockt skägg utan problem.

25 olika längdinställningar

Den här trimmern har 25 längdinställningar och du kan alltså enkelt justera den till just den stil du vill ha. Det ingår en trimmerkam som kan trimma från 1 till 10 mm med en ökning på 0,5 mm för varje steg.

Det följer dessutom med en annan trimmerkam för längdinställningar på 10 till 20 mm med en ökning på 0,5 mm för varje steg. Dessa två kammar är lätta att montera och kan rengöras i vatten.

Uppladdningsbart NiMH-batteri

Braun BT5070 har ett uppladdningsbart NiMH-batteri som laddas fullt på en timme. När batteriet är fulladdat kan skäggtrimmern köras i 50 minuter. Man kan även använda trimmern medan den är ansluten till ett eluttag.

Eftersom att trimmern automatiskt anpassar sig till spänningar på 100 till 240 volt kan man även koppla in den i eluttag utomlands. Detta gör den perfekt att ha med på resan.

100% vattentät

Skäggtrimmern från Braun är 100 % vattentät, vilket innebär att du enkelt kan rengöra trimmern under vattenkranen. Du kan dessutom ta med dig trimmern in i duschen om du vill trimma skägget där.

För att skärbladen ska förbli vassa och effektiva är det bra om man rengör trimmern från Braun efter användning. Bladen är gjorda i rostfritt stål och det ingår maskinolja till trimmern som du använder till skärbladen för att de inte ska slitas ut.

Utvalda fördelar med Braun BT5070:
🔵 25 olika längdinställningar
🔵 Trimmerkammar för precisionstrimning och vanlig trimning ingår
🔵 Uppladdningsbart batteri som ger en batteritid på 50 minuter
🔵 Inbyggd spänningsanpassning mellan 100 och 240 volt
🔵 100% vattentät


Guide: Så här vårdar du ditt skägg

Ett skägg kan kräva lite extra skötsel och underhåll för att det ska se friskt och välvårdat ut. Här nedanför har vi samlat ett antal tips på hur du kan ta hand om ditt skägg med enkla medel.

Tvätta skägget regelbundet

I likhet med håret på huvudet behöver skägget tvättas regelbundet för att inte bli fettigt. En bra tumregel är därför att tvätta skägget varje gång du tvättar håret. När du tvättar skägget kan du gärna använda en mild tvål som är skonsam mot huden.

Vårda skägget med kräm

Det är viktigt att vårda huden under skägget för att undvika mjäll i skägget. Ett bra tillvägagångssätt är att öppna porerna med varmt vatten och smörja huden med en bra återfuktande kräm. Sedan sluter du porerna igen med en handduk med kallt vatten. Detta gör huden renare och förhindrar att huden blir irriterad efter rakning. Om du har långt skägg och vill ha lite glans i det kan du applicera en skäggolja som är gjord för ändamålet. Du kan läsa mer om vad oljan gör här.

Forma ditt skägg med vax

Om du har långt skägg kan du forma det med hjälp av lite vax. Vanligt hårvax kan dock få skägget att se fettigt ut och därför finns det vax som är framställt speciellt för skägg. Vaxet bevarar skäggets form och samlar ihop de små stråna, vilket gör att skägget får mer volym och ser välvårdat ut.

Du kan få fler bra tips på hur du vårdar ditt skägg i den här artikeln som är skriven av danska Samvirke.


Hitta den skäggfrisyr som passar bäst till din ansiktsform

Genom att välja den typ av skägg som passar bäst till din ansiktsform kan du framhäva dina fina drag och kanske dölja det du är mindre nöjd med. Baserat på artiklar från en dansk och en norsk livsstilstidning, Euroman och Klikk, har Konsumentmagasinet skapat en översikt över vilken skäggfrisyr som passar de olika ansiktsformer:skaeggtrimrar

Ovalt ansikte:

Om ditt ansikte är ovalt kan du faktiskt ha nästan vilken längd och frisyr du vill på skägget. Det enda män med ovala ansikten bör tänka på är att skägget inte ska vara för fyrkantigt runt hakan eftersom det skapar obalans i ansiktets utseende.

Fyrkantigt ansikte:

Om du har mycket breda käkar som gör att din ansiktsform liknar en fyrkant rekommenderas det att klippa skägget kort på kinderna och skapa en skugga i linje ner mot hakan. Män med breda ansikten kan experimentera lite med silhuetter för att skapa en mer oval ansiktsform.

Runt ansikte:

Om din ansiktsform är rund gäller det att lyfta fram kindbenen med mycket skägg. Detta kan uppnås genom att låta skägget fortsätta ända upp till under kindbenen. En rak mustasch kan också hjälpa till att bryta den runda formen.

Långt ansikte:

Om du har ett långt ansikte gäller det att skapa fyllighet. Här kan det vara bra att vara slätrakad på halsen eftersom det får ansiktet att verka rundare. Stubb eller kort skägg passar bäst på hakpartiet eftersom att långt skägg på hakan bara får ansiktet att se ännu längre ut. Du kan gärna låta skägget växa på sidorna för att bryta den långa ansiktsformen.

Triangelformat ansikte:

Om du naturligt har ett triangelformat ansikte med avsmalnande haka gäller det att skapa fyllighet på kinderna. Du bör undvika att ha för mycket skägg på hakan eftersom det kan få ansiktet att verka spetsigare. Ett helskägg som är lika långt överallt fungerar däremot bra och bryter den triangulära och spetsiga formen.

Ett litet ansikte:

Ett litet ansikte försvinner nästan i ett stort skägg. Därför bör man hålla skägget kortklippt om man har ett litet ansikte. Om man ändå vill ha ett fylligt helskägg gäller det att hitta den gyllene gränsen där skägget ger en maskulinitet utan att begrava hela ansiktet.

Ett stort ansikte:

Om man har ett stort ansikte kan det vara bra att tona ner skägget, särskilt om man har en liten kropp. Rekommendationen är faktiskt att vara helt slätrakad om man har ett stort ansikte. Man kan dock lägga några linjer under hakan och kindbenen för att markera ansiktet.

Flyende haka:

En flyende haka, även kallad svag haka, innebär att hakan ser ut som om den har dragit sig tillbaka lite in i ansiktet. Man kan väga upp för detta med ett längre och fylligare skägg i hela ansiktet. Om man har svårt att odla skägg på kinderna kan ett bockskägg också fungera.


Så här matchar du ditt skägg med din frisyr 👨🏻

När skägget ska matcha frisyren måste du först och främst ta reda på vilken ansiktsform du har och sedan anpassa både skägg och frisyr efter det. Enligt en artikel från Philips gäller det att använda skägget och frisyren för att framhäva eller tona ner dina ansiktsdrag och på så vis skapa balans och symmetri i ansiktet.

Använd guiden här ovanför för att komma fram till vilken skäggstil som passar din ansiktsform och anpassa sedan frisyren efter skägget. Om du till exempel har ett runt ansikte kan du kombinera ett skägg som går ända upp till kindbenen med en frisyr som har volym överst och är kortklippt på sidorna. Detta kommer att få ditt ansikte att se mer ovalt ut.

Här kan du se en YouTube-video som visar hur du matchar ditt skägg med din frisyr:


Guide: Så här trimmar du ditt skägg

Ett skägg kräver underhåll och därför är det viktigt att veta hur du ska trimma för att uppnå det bästa slutresultatet. Baserat på en artikel från norska Klikk har vi samlat ett par tips på hur du ska gå tillväga samt hur ofta du ska trimma ditt skägg för att det ska se fint och välvårdat ut:

Trimma skägget regelbundet: Oavsett om du vill ha ett långt och stort helskägg eller bara lite skäggstubb är det viktigt att trimma skägget regelbundet. Detta bidrar till att upprätthålla en fin och jämn form i hela ansiktet.

Raka halsen: Om du vill att ditt skägg ska framhäva dina ansiktsdrag hjälper det att vara slätrakad på halsen. Detta ger ett renare och mer välvårdat intryck.

Trimma mustaschen: I likhet med skägget på halsen och kinderna måste mustaschen också trimmas. Klipp den gärna till samma längd som resten av skägget för att få ett jämnt resultat. Om mustaschen går ner över överläppen kan du rätta till den med en vass sax.

Följ konturerna av ansiktet: För att skägget ska bli proportionerligt är det bra att trimma efter ansiktets linjer. Var särskilt noggrann med att följa ansiktslinjerna när du trimmar sidorna och där kan du gärna följa linjen som går ner längs öronen.


Skäggtrimmer Test – dessa källor har vi använt:

Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent är en brittisk tidning som skriver om de senaste inrikes- och utrikesnyheterna. I tidningen hittar man även artiklar med produktrecensioner och konsumentinnehåll. Independent har bland annat skrivit en recension av skäggtrimrarna Panasonic ER-GB80 och Remington MB4560. Båda recensionerna kan läsas i den här artikeln.

Tjeck.dk 🇩🇰
Tjeck.dk är en dansk ungdomstidning som skriver artiklar om livsstil, mode, samhälle, utbildning och underhållning. Tjeck undersöker även olika produkter för att hjälpa deras läsare att välja rätt. Tidningen har bland annat testat och recenserat skäggtrimrarna Wella Contura HS 61 och Remington MB 4110. Du kan läsa båda recensionerna här.

Askmen.com 🇺🇸
Askmen.com är en online-plattform som riktar sig mot män. Här hittar man nyheter inom livsstil, hälsa och produkter för män. Askmen har bland annat testat och recenserat skäggtrimrarna Philips BT7201/15, Gillette Fusion ProGlide och Panasonic ER-GB40. Du kan läsa alla tre recensionerna i den här artikeln.

Businessinsider.com 🇺🇸
Business Insider är en amerikansk nyhetstidning som ger ut artiklar inom affärsområdet. Business Insider skriver även recensioner av olika produkter för konsumenter och tidningen har bland annat testat och recenserat Panasonic ER-GB40. Den artikeln kan du läsa här. OBS: I artikeln kallas skäggtrimmern för Panasonic Milano All-in-one Trimmer.

Instantgrooming.com 🇺🇸
Instant Grooming är en online-plattform som ger ut recensioner av olika trimrar för män för att göra marknaden mer överskådlig för konsumenterna. Instant Grooming har testat och recenserat skäggtrimmern Braun BT5070 och den recensionen kan du läsa här.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för skäggtrimrar är stor och bara utvalda modeller ingår i de olika testerna. Det betyder inte att de skäggtrimrar som inte har granskats är sämre – de har bara inte testats ännu. I vår bedömning av olika skäggtrimrar har vi därför även tittat på konsumenternas egna recensioner. Fördelen med dessa recensioner är att de vanligtvis baseras på en längre användningsperiod medan produkterna bara testas under en mycket kort tidsperiod i de officiella testerna. Där granskas oftast produkternas olika funktioner och inställningar en eller ett fåtal gånger, men konsumenterna har möjlighet att bedöma produktens egenskaper och användning över en längre tid.

Andra relevanta tester 🔍

Du kan också läsa Konsumentmagasinets rakapparat test som ger dig en översikt över några av marknadens bästa rakapparater. Vi har gått igenom många olika tester och presenterar de modeller som får bäst betyg av experterna.

Testet innehåller även prisjämförelser för de olika rakapparaterna för att du enkelt ska kunna se vilka återförsäljare som är billigast i Sverige.