Skäggtrimmer – Bäst i test: Så väljer du rätt skäggtrimmer

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Skäggtrimmer – Bäst i test: Så väljer du rätt skäggtrimmer

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln har vi sammanställt en lista av testvinnande skäggtrimmers som har rekommenderats av olika expertkällor. Vårt mål är att du ska få en tydlig överblick av vilka modeller som är bäst just nu, så att du kan välja den skäggtrimmer som bäst passar dig och dina behov.

Om du vill veta mer om de olika testerna som vi har tagit del av för att skapa den här artikeln har vi inkluderat en lista över alla våra källor med tillhörande länkar i slutet av artikeln.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av skäggtrimmers i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa skäggtrimmers i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda skäggtrimmers

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper skäggtrimmer

 • Sladdbunden eller sladdlös
  • Trimmers med sladd ger vanligtvis en kraftfullare och jämnare prestanda. Eftersom de är direktanslutna till ett eluttag kan du vara säker på att de håller en oavbruten drift under hela din trimning. Denna stabilitet gör dem särskilt tillförlitliga och säkerställer att inte ett enda hårstrå missas.Sladdbundna trimmers är dessutom mer hållbarhet än deras sladdlösa motsvarigheter – främst eftersom de inte har ett batteri som slits ut med tiden. Det finns emellertid kompromisser, varav den främsta är att den bundna konstruktionen är begränsande – särskilt när du ska nå knepiga vinklar eller om sladden inte är tillräckligt lång för att använda apparaten där du vill.Sammantaget är trimmers med sladd bäst lämpade för dem som främst trimmar hemma och prioriterar kraftfulla, konsekventa resultat framför flexibilitet.
  • Sladdlösa skäggtrimmers drivs av batterier – vanligtvis litiumjon – vilket ger en flexibel och bekväm trimning. Sladdlösa trimmers är särskilt fördelaktiga för dem som alltid är på språng eller som värdesätter flexibiliteten att kunna trimma utan att vara bunden till en plats.Du kan förvänta dig mellan 30 och 120 minuters trimning på en enda laddning – beroende på modell och batterikvalitet. Ett viktigt övervägande är dock den potentiella prestanaförsämringen när batteriets laddningsnivå sjunker. För den som tenderar att glömma att sätta i kontakten eller ofta trimmar i farten är det viktigt att välja en trimmer som har ett batteri med lång livslängd och helst en snabbladdningsfunktion. På så sätt slipper du bli överraskad av ett svagt batteri just när du behöver din trimmer som mest.

  Observera: Många skäggtrimmers kan användas både med och utan sladd för optimal bekvämlighet. Sladdbundenheten kan även variera beroende på om enheten är lämpad för våt eller torrtrimning. Huruvida du ska ha en våt- eller torrtrimmer beror på din hudtyp: har du känslig hy är en våttrimmer bättre eftersom de är mer skonsamma; har du tålig hy funkar en torrtrimmer lika bra. 

 • Rakbladens material
  • Stålblad: Det är viktigt att klargöra att trimmerblad är tillverkade av stållegeringar snarare än rent stål. Dessa legeringar ger olika fördelar:
   • Kolstål: Mycket hårt och tillhandahåller en hållbar skärpa. För att förhindra rost bör det hållas torrt och oljas in med jämna mellanrum.
   • Rostfritt stål: Blad av rostfritt stål är rostfria och ett populärt val för många. De är kanske inte lika vassa som kolstål, men är effektiva för de flesta skäggtyper.
   • Japanskt stål: Japanskt stål är känt för sin skärpa och används ofta i avancerade trimmers, vilket ger precision till ett något högre pris.
   • Kromstål: Denna stållegering erbjuder en kombination av rostbeständighet och hållbarhet, vilket gör den till ett pålitligt val för många trimmerblad.
  • Titanblad: Blad av titan är något bättre än stålblad när det gäller styrka. Titan är naturligt korrosionsbeständigt och håller därför skärpan längre än de flesta stålblad. De kostar mer vid inköp, men deras hållbarhet motiverar ofta investeringen.
  • Keramiska blad: Dessa är mindre vanliga, men erbjuder unika fördelar. Keramiska blad förblir svala under långvarig användning, vilket gör dem särskilt lämpliga för känslig hud. Trots att de är vassa, rostfria och lätta kan deras skörhet vara ett problem. Om du tappar dem går de enkelt sönder, och när de är slöa är de dyra att byta ut.

  Stålblad – särskilt rostfritt stål – är de vanligaste bladen på skäggtrimrar. Sammantaget ger titan styrka och lång livslängd, medan rostfritt stål ger rostbeständighet och prisvärdhet. Keramiska blad utmärker sig genom sin värmehantering och rostbeständighet, men har bristande hållbarhet.

  Observera: Vissa trimmers har självslipande blad som säkerställer jämn skärpa vid varje användning – något som eliminerar behovet av manuell slipning eller frekventa byten.

 • Tillbehör och funktioner

  Med en skäggtrimmer får man vanligtvis flera tillbehör, varav de vanligaste är justerbara kammar för olika längder. Det finns precisionskammar för skäggstubb (0,5-5 millimeter), kammar för kortare skägg (1-12 millimeter) och kammar för medellånga till långa skägg (upp till 25 millimeter eller mer). Det finns även ytterligare fästen för alternativa skäggstilar, till exempel för bockskägg. Vidare kan en del skäggtrimmers även användas som näs- och örontrimmers, vilket erbjuder utökad funktionalitet.

  Vanligtvis levereras skäggtrimmers även med rengöringsborstar och underhållssatser som är viktiga att använda för att säkerställa apparatens livslängd. För dem som ofta är på resande fot kan ett förvaringsfodral dessutom vara användbart. Ett reselås kan också vara fördelaktigt eftersom det förhindrar oavsiktliga påslagningar och sparar därmed batteritid.

 • Pris

  Dyrare skäggtrimmers kostar upp mot 3 000 kronor, medan budgetvarianterna startar på 200 kronor. Priset för en skäggtrimmer beror främst på rakbladens material samt apparatens olika tillbehör.

  Innan du väljer att köpa den dyraste skäggtrimmern bör du fundera över hur ofta du kommer att använda apparaten samt om du alla de medföljande tillbehören verkligen är nödvändiga. Om du bara kommer att använda din trimmer vid enstaka tillfällen för småfix behöver du förmodligen inte investera i en premiummodell. Om skäggtrimning däremot är en stor del av din vardagsrutin kan det vara värt att investera i en skäggtrimmer av högre kvalitet för en bättre helhetsupplevelse och optimala resultat.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner erbjuder information om vad tidigare konsumenter har tyckt om en viss skäggtrimmer. Tänk dock på att alla skägg är olika och att det som fungerar för någon, inte nödvändigtvis fungerar för en annan.

  Det är också smart att ta del av expertrecensioner eftersom de ger mer detaljerad information om hur en viss skäggtrimmer fungerar och vilka funktioner den erbjuder.

  I vår artikel har vi inkluderat båda typer av recensioner för att ge dig en komplett guide.

arrow-more

Braun BT5070 - vattentät skäggtrimmer för exakt trimning

Bästa skäggtrimmer för jämn och exakt trimning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun BT5070:

 • Två Click&Lock-kammar för exakt trimning och rakning
 • Många längdinställningar
 • Hållbart vasst blad

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att Braun BT5070 är en utmärkande skäggtrimmer som – tack vare de 25 olika längdinställningarna – tillgodoser en mängd olika skäggstilar och preferenser. Vi uppskattar den uppgraderbara batterifunktionen som säkerställer att trimningen inte avbryts abrupt, såväl som den vattentäta konstruktionen som möjliggör trimning även i duschen. Dessa funktioner, i kombination med den hopfällbara detaljtrimmern, ökar enhetens mångsidighet avsevärt. Vidare är vi förtjusta i “Slide & Style”-mekanismen som möjliggör precision, och den automatiska spänningsjusteringen som säkerställer trimning av hela kroppen.

Trots att en del användare menar att skäggtrimmern inte är tillräckligt robust för tätare skägg, anser vi att dess breda utbud av längdinställningar möjliggör smidig hantering även av tjockare skägg. Enligt oss är Braun BT5070 en funktionell skäggtrimmer med en genomtänkt design.

Fördelar

 • 25 olika längdinställningar
 • Uppladdningsbart batteri
 • Vattentät konstruktion
 • Slide & Style-system
 • Automatisk spänning
 • Utfällbar detaljtrimmer

Nackdelar

 • Inte tillräckligt kraftfull för att hantera tjockare skägg

BT5070 är försedd med Brauns innovativa “Two Click&Lock”-funktion som säkerställer precisionstrimning och jämn skägglängd. Vi tror att denna mekanism gör apparaten särskilt lämplig för nybörjare eftersom den förenklar trimningen och minskar inlärningskurvan för skäggvård.

Recension: En detaljerad recension av Braun BT5070

Specifikationer

 • Typ: Sladdlös
 • Batteri
 • Laddningstid: 60 min.
 • Drifttid: 40 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Antal längdinställningar: 25
 • Längdintervall: 1 - 20 mm
 • Skillnad mellan varje längdinställning: 0,5 mm
 • Tillbehör: 5

Vattentät och sladdlös trimmer med 25 längdinställningar
Braun BT5070 har 25 olika längdinställningar att välja mellan, vilket innebär att du garanterat kommer att hitta en inställning som skapar det resultat du är ute efter. Du får dessutom både en precisionstrimmer på 1-10 millimeter och en skäggtrimmer på 10-20 millimeter.

Braun BT5070 har ett effektivt och uppladdningsbart NiMH-batteri som erbjuder en drifttid på 50 minuter; man kan alltså raka sig sladdlöst i 50 minuter utan att behöva anpassa sig efter ett eluttag. Det tar cirka en timme för trimmern att laddas fullt.

Braun BT5070 är 100 % vattentät och kan därmed även användas i duschen. Detta möjliggör också snabb och smidig rengöring av trimmern då man enkelt kan skölja av den under rinnande vatten när man är färdig.

Jämnt resultat med vassa blad samt en utfällbar detaljtrimmer
Braun BT5070 har vassa rakblad och en utfällbar detaljtrimmer. De vassa bladen ger en jämn och exakt trimning, och eftersom bladen är mycket hållbara kommer de inte att behövas bytas ut särskilt ofta.

Den här trimmern är även utrustad med en utfällbar detaljtrimmer och är därför perfekt för en detaljerad trimning. Om man är ute efter en specifik stil eller look med tydliga linje och kanter går det alltså mycket smidigt att fixa det med hjälp av denna funktion.

Automatisk spänning, LED-indikator och Slide & Style-system
Braun BT5070 har även flera praktiska funktioner som är till hjälp både under och efter trimningen. Slide & Style-systemet gör att man kan styla och trimma skägget även när kammen sitter på, och oavsett om kammen är på eller inte krävs det bara ett enda tryck för att påbörja sin rutin.

Skäggtrimmern har dessutom en kontakt som är kompatibel med flera olika sorters eluttag – även de som används utomlands – vilket innebär att enheten automatiskt anpassas till en spänning mellan 100 och 240 V. Detta möjliggör problemfri användning även på utlandsresor och semestrar. Det ingår dessutom en förvaringspåse där man kan samla hela sitt set i resväskan eller handbagaget.

Sist, men inte minst, har Braun BT5070 en LED-indikator som varnar för låg batterinivå samt visar status för uppladdningen.

Vad säger användare om Braun BT5070?

Av användarna på Google Shopping har Braun BT5070 fått övervägande positiv respons. Användarna berömmer enheten för dess tysta drift, mångsidighet och vattentäta konstruktion. En nöjd användare, som testat BT5070 som en del av ett onlineprojekt, lyfte fram apparatens precisionstrimming, justerbara inställningar och enkla rengöring. Denne menade även att skäggtrimmern sticker ut tack vare dess förmåga att uppnå exakt önskad skägglängd.

En annan användare, som uppskattade det ergonomiska handtaget, lämnade följande kommentar: “Jag gillade särskilt handtaget på trimmern som, tack vare konstruktionen av robust plast och gummi, inte glider ur handen”.

Medan det finns ett fåtal invändningar från vissa användare, verkar de flesta vara nöjda med BT5070 – något som tyder att det är en enhet av högt värde med effektiv prestanda.

Mer om Braun BT5070

Specifikationer

 • Typ: Sladdlös
 • Batteri
 • Laddningstid: 60 min.
 • Drifttid: 40 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Antal längdinställningar: 25
 • Längdintervall: 1 - 20 mm
 • Skillnad mellan varje längdinställning: 0,5 mm
 • Tillbehör: 5

Braun HC5090 - skäggtrimmer för mångsidig användning

Bästa skäggtrimmer för allround-användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bra omdöme från testsidan Toptenreviews.com 
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun HC5090:

 • Designad för mångsidig användning för både kort och långt hår
 • Unik minnesfunktion
 • Teknik med dubbla batterier

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss är Braun HC5090 en utmärkt skäggtrimmer, bland annat tack vare dess breda uppsättning av funktioner. Enheten är lätt och flexibel och utlovar smidig trimning vid vare användning. Den levereras med två olika kammar, vilket säkerställer mångsidig användning som tillgodoser en mängd olika trimningsbehov.

Vi är särskilt imponerade av de 16 olika längdinställningarna som möjliggör anpassningsbara skäggstilar. Vidare säkerställer minnesfunktionen optimal användarvänlighet genom att lagra din senast valda inställning, medan möjligheten att använda apparaten både med och utan sladd förbättrar bekvämligheten.

En del användare har anmärkt på skäggtrimmerns något högre ljudnivå när den används på den högsta inställningen. Vi anser emellertid att den precision och mångsidighet som apparaten erbjuder mer än väl kompenserar för denna mindre olägenhet. Enligt oss är Braun HC5090 ett utmärkt exempel på innovativ design kombinerat med funktionalitet.

Fördelar

 • Lätt och smidig
 • Levereras med två olika kammar
 • 16 olika längdinställningar
 • Minnesfunktion
 • Kan användas både med sladd och utan

Nackdelar

 • Något högljudd i den högsta inställningen

Braun HC 5090 är utrustad med dubbla batterier som säkerställer konsekvent prestanda för optimal trimning. Vi tror att detta gör skäggtrimmern särskilt lämplig för de som ofta befinner sig på resande fot och som därmed behöver tillförlitlig batteritid.

Recension: En detaljerad recension av Braun HC5090

Specifikationer

 • Typ: Sladdanslutna och sladdlösa
 • Antal längdinställningar: 17
 • Längdintervall: 3 - 35 mm
 • Driftstid: 50 min.
 • Laddningstid: 60 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Tillbehör: 5
 • Batteri
 • Drifttid: 50 min.

Trimmer med 16 längdinställningar
Braun HC5090 är konstruerad för att hålla länge och dess blad likaså; skarpa rakblad är en förutsättning för att man ska få en bra och exakt trimning. Braun HC5090 är även designad för allsidig användning så att både personer med kort och lite längre hår kan få glädje av den. För att möjliggöra denna mångsidiga användning kommer modellen med två olika kammar som dessutom är justerbara. Den lilla kammen trimmar längder från tre till 24 millimeter, medan den stora omfattar längder på 14 till 35 millimeter. Innanför det totala längdintervallet, det vill säga tre till 35 millimeter, finns det 16 olika längdinställningar.

Modell med minnesfunktion
På grund av modellens många längdinställningar kan det vara svårt att komma ihåg vilken av dem man brukar använda. Därför är Braun HC5090 utrustad men en smart minnesfunktion, nämligen Memory Safety Lock, som memorerar den senaste inställningen – det gäller även om man tar bort kammen.

När man har använt Braun HC5090 och ska rengöra apparaten är det bara att skölja av den under rinnande vatten och därefter skölja ner eventuella hud- och hårrester.

Braun HC5090 är utrustad med ett dubbelt batterisystem för att modellen ska få optimal drifttid och inte stanna mitt i en trimning. Ett fulladdat batteri varar i upp till 50 minuter och om man har glömt att ladda sin enhet har Braun HC5090 dessutom en extra snabb uppladdningsfunktion. En LED-indikator visar om batteriet laddas eller är färdigladdat, men om man inte har tid att vänta är det väl värt att notera att Braun HC5090 även kan användas med en sladd ansluten till ett eluttag.

Lätt och smidig trimmer
Det första som experterna från Toptenreviews.com la märke till med Braun HC5090 är den smidiga designen och lätta vikten. De anser att modellen ligger riktigt bra i handen vilket dessutom gör den väldigt enkel att använda.

Vidare har experterna tittat närmare på det justerbara klipplängderna, och var särskilt imponerade över det stora intervallet som ger användarna stor valfrihet och många möjligheter. Experterna är mindre nöjda med sladden till Braun HC5090 då de tycker att den är besvärlig och allt för kort. Även batteriet får ett par minuspoäng – främst på grund av dess långa uppladdningstid på åtta timmar.

Särskilt bra för att klippa detaljer
Experterna på Toptenreviews.com har testat Braun HC5090 på flera olika trimningsområden, och kom fram till att modellen lämpar sig bäst till att trimma detaljerat och lite mindre bra när det handlar om att trimma hela håret.

Enligt experterna fungerar Braun HC5090 riktigt bra i nacken, runt öronen och vid polisongerna, men om man har tjockt hår har den inte tillräckligt med kraft vilket kan resultera i att den börjar hacka under arbetet. Slutligen framhäver de modellens minnesfunktion som de menar är en bra och unik funktion som inte återfinns hos många andra liknande modeller.

Vad säger användare och experter om Braun HC5090?

Användarna uttrycker övergripande tillfredsställelse med Braun HC5090; flera av dem berömmer apparatens skärprestanda som de menar möjliggör utmärkt trimning utan upprepande rörelser över samma område. Vidare uppskattar användarna den sladdlösa driften och den långa batteritiden som gör att man kan använda trimmern utan att oroa sig för att batteriet ska ta slut.

En del användare påstår att de har använt trimmern i flera år utan några problem, vilket påvisar hållbarhet. Sammantaget verkar användarna vara överens om att skäggtrimmern Braun HC5090 är en robust modell som ger konsekventa och tillfredsställande resultat.

Även experterna är imponerade av skäggtrimmern. Toptenreview.com, som inkluderade modellen i ett av sina tester, bedömde apparaten på specifika kriterier som sedan användes för att sammanställa ett övergripande betyg. Eftersom experterna var nöjda med Braun HC5090 gav dem den ett bra betyg.

Mer om Braun HC5090

Specifikationer

 • Typ: Sladdanslutna och sladdlösa
 • Antal längdinställningar: 17
 • Längdintervall: 3 - 35 mm
 • Driftstid: 50 min.
 • Laddningstid: 60 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Tillbehör: 5
 • Batteri
 • Drifttid: 50 min.

Remington Colour Cut HC5035 - exakt och skonsam trimning

Skäggtrimmer med bäst design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bra omdöme från testsidan Expertreviews.co.uk 
 • check 4,3/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Remington Colour Cut HC5035:

 • Nio kammar i olika färger för enkel användning
 • Exakt och skonsam trimning
 • Modern, lättskött konstruktion

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss sticker Remington Color Cut HC5035 verkligen ut på marknaden – främst tack vare dess unika funktioner och pålitliga prestanda. Apparatens Comfort Blades är självslipande och säkerställer därmed en jämn trimning vid varje användning, samtidigt som de minimerar underhållet. Vidare är de justerbara längdinställningarna, som sträcker sig från 0,5 till 20 millimeter, lämpliga för att uppnå olika skäggstilar. Skäggtrimmern är dessutom sladdbunden, vilket garanterar konsekvent prestanda.

Trots att man med Remington Color Cut HC5035 inte får något förvaringsfodral, tycker vi att trimmerns robusta konstruktion som är utformad för att tåla vardagligt slitage kompenserar för detta. Vi anser således att avsaknaden av ett förvaringsfodral egentligen inte spelar någon större roll, eftersom det är skäggtrimmerns övergripande prestanda och tillförlitlighet som är avgörande.

Fördelar

 • Comfort Blades
 • Bladen slipas automatiskt
 • Längdinställningar från 0,5 till 20 millimeter
 • Går på ström från eluttag

Nackdelar

 • Inget medföljande förvaringsfodral

Remington Color Cut HC5035 är en modern och användarvänlig skäggtrimmer med en simpel design som säkerställer minimalt underhåll. Detta gör enheten särskilt lämplig för minimalister som värdesätter en elegant apparat med utan avancerade skötselåtgärder.

Recension: En detaljerad recension av Remington Colour Cut HC5035

Specifikationer

 • Typ: Med sladd
 • Antal längdinställningar: 9
 • Längdintervall: 0,5 - 25 mm
 • Tillbehör: 15
 • Bladmaterial: Rostfritt stål

Exakt och skonsam
Remington Colour Cut HC5035 har en snygg, strömlinjeformad och blank design som passar en modern stil. Modellen är framtagen för att kunna bistå med den trimning som användaren önskar så exakt och jämt som möjligt.

Samtidigt är den skonsam tack vare dess Comfort Blades som är vassa, men samtidigt mjuka mot huden. Skarpheten gör att trimningen blir exakt och den skonsamma utformningen gör att huden inte blir irriterad. Bladen på trimmern har en automatisk slipfunktion som gör att de inte blir slöa i takt med att de används.

Färgglad trimning
Remington Colour Cut HC5035 har fått sitt namn efter de nio medföljande kammarna – var och en med en unik klipplängd och färg. Kammarna gör apparaten mer färgglad och bidrar samtidigt till dess användarvänlighet då den blir mer lättöverskådlig. Länderna på de olika kammarna varierar mellan 0,5 och 20 millimeter.

För att hårtrimningen ska bli komplett medföljer även en rengöringsborste, som kan ta bort eventuella håransamlingar från apparaten, samt en liten sax och en kam för att säkerställa att trimningen blir precis som man vill ha den. Det medföljer även en liten borste som kan användas för att borsta bort eventuella hårstrån i nacken, ansiktet, halsen eller kroppen. För att säkerställa optimal hygien kan man dessutom ta bort rakbladen och rengöra dem separat.

Notera att Remington Colour Cut HC5035 är sladdburen vilket innebär att den måste anslutas till ett eluttag vid användning.

Rejäl och tung modell
Något av det första som experterna la märke till med den här skäggtrimmern var dess vikt. Till en början misstänkte dem att det skulle vara ett problem, men när de provade modellen i praktiken konstaterade de istället att den tyngre konstruktionen snarar var en fördel. De menade att modellen tack vare dess tyngd var mer balanserad vilket i sin tur gjorde den enklare att använda.

Överkomligt pris
Efter testet ansåg experterna att Remington Colour Cut HC5035 levererar ett riktigt bra resultat och att den fungerar utmärkt med de många olika kammarna. De noterade dock att modellen var en aning långsam och att man av den anledningen måste ha tillräckligt med tid på sig för att slippa stressa och kunna ta del av dess fördelaktiga användning.

Sammantaget menar experterna att Remington Colour Cut HC5035 är en riktigt bra skäggtrimmer som dessutom inte kostar skjortan. De skriver dock att de saknar ett fodral eller någon form av förvaring.

Vad säger användare och experter om Remington Colour Cut HC5035?

Baserat på de recensioner vi har tagit del av anser användarna att Remington HC5035 Colour Cut är en pålitlig och användarvänlig trimmer för hårvård i hemmet. Flera användare berömmer apparatens färgkodade guidekammar, som förenklar användningen och gör den lämplig för såväl nybörjare som erfarna barberare. Trimmerns lätta design, sladdbundenhet och självslipande blad har lyfts också fram som faktorer som ökar apparatens bekvämlighet och tillförlitlighet. Vidare har även de medföljande tillbehören uppskattats, även om vissa menar att kvaliteten på dessa kunde varit bättre.

Sammantaget har Remington HC5035 Colour Cut Clipper fått positiv feedback av användarna för de användarvänliga funktionerna, den effektiva prestandan samt det överkomliga priset. Trots att skäggtrimmern inte lämpar sig för trimning av vått hår, fungerar den utmärkt med torrt hår, och anses vara ett övergripande bra val för hemmabruk.

Experterna från Expertreviews.co.uk lovordar trimmerns prestanda och framhåller dess imponerande kapacitet i förhållande till dess högre vikt. Enligt experterna har trimmern kanske inte optimal prestanda när det gäller att klippa hår, men tack vare dess nätdrivna system kan den hantera skägg utan problem.

Mer om Remington Colour Cut HC5035

Specifikationer

 • Typ: Med sladd
 • Antal längdinställningar: 9
 • Längdintervall: 0,5 - 25 mm
 • Tillbehör: 15
 • Bladmaterial: Rostfritt stål

Wella Contura HS 61 - skäggtrimmer med tyst motor

Bästa skäggtrimmer för skäggstubb

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wella Contura HS 61:

 • Exakt trimning av konturer
 • Avancerad konstruktion och professionella resultat
 • Rakbladen är tillverkade av mycket slitstarkt rostfritt stål

Konsumentmagasinets omdöme

Vi vill börja med att framhålla Wella Contura HS 61:s engagemang för precision; skäggtrimmern, som kan klippa så kort som 0,1 millimeter, säkerställer en noggrann trimning vid varje användning. Den medföljande laddningsstationen tillåter optimal användarvänlighet, medan den tysta motorn, som producerar en ljudnivå på endast 60 dB, garanterar en lugn trimning. Den lätta konstruktionen, med en vikt på endast 110 gram, i kombination med det robusta rakbladet i rostfritt stål, förbättrar dess användbarhet och livslängd.

Medan det icke-utbytbara batteriet kan upplevas som en nackdel för vissa, anser vi att den medföljande laddningsstationen säkerställer att enheten alltid är redo för användning. Enligt vår bedömning kombinerar Wella Contura HS 61 effektivitet och enkelhet, och lämpar sig därmed för dig som värdesätter precision och bekvämlighet i sin trimning.

Fördelar

 • Precisionstrimmer som trimma så kort som 0,1 millimeter
 • Laddstation ingår
 • Tyst motor med en maximal ljudnivå på 60 dB
 • Väger endast 110 gram
 • Rakblad i rostfritt stål

Nackdelar

 • Batteriet kan inte bytas ut

Wella Contura HS 61 är utrustad med rakblad av robust rostfritt stål som garanterar långvarig skärpa och precision. Denna trimmer är särskilt framtagen för dig som är kräsen och prioriterar kvalitet och precision i din trimning – oavsett om du är en stilmedveten barberare eller bara vill ha ett resultat av salongskvalitet i bekvämligheten av ditt hem.

Recension: En detaljerad recension av Wella Contura HS 61

Specifikationer

 • Typ: Trådlös
 • Batteri
 • Laddningstid: 90 min.
 • Drifttid: 35 min.
 • Bladmaterial: Stål
 • Antal längdinställningar: 39
 • Längdintervall: 0,1 - 6 mm
 • Tillbehör: 1

Bra på att trimma mycket kort
Wella Contura HS 61 är perfekt för trimning av polisonger, nacke och skäggstubb. Modellen kan trimma så kort som 0,1 millimeter, vilket garanterar en mycket kort trimning vilket gör den särskilt bra till precisionstrimning och till mindre områden.

Det går även att montera den medföljande kammen som ger dig möjligheten att justera längden från tre till sex millimeter, vilket är lämpligt för att trimma hela skägget. Kort sagt fungerar alltså Wella Contura HS 61 bra till det mesta, oavsett om man behöver trimma smådetaljer eller hela skägget.

Medföljande laddstation
Wella Contura HS 61 levereras med en laddstation, vilket innebär att man slipper ladda skäggtrimmern direkt med en sladd. Detta ger användaren stor frihet i och med att man inte är lika beroende av ett eluttag.

Ett tips är att låta laddstationen stå framme så att man snabbt och enkelt kan sätta skäggtrimmern på laddning efter att man använt den. På så sätt är skäggtrimmern alltid fulladdad och man får en känsla av att trimmern fungerar trådlöst. Med hjälp av enhetens LED-display på framsidan kan man även se när den är fulladdad.

Andra specifikationer
Motorn i Wella Contura HS 61 är relativt tyst och vibrerar inte heller särskilt mycket, vilket skapar en ostörd användning. Ljudnivån hos denna skäggtrimmer ligger på ungefär 60 dB, vilket är relativt lågt och bidrar därför ytterligare till dess användarvänlighet.

Wella Contura HS 61 har ett ergonomiskt aluminiumhölje och väger inte mer än 110 gram; det följer dessutom med en rengöringsborste som kan användas för att rengöra trimmern. Själva rakbladen är tillverkade i rostfritt stål och är mycket vassa vilket garanterar en smidig och jämn trimning.

Vad säger användare om Wella Contura HS 61?

Baserat på de recensioner vi har tagit del av verkar användarna överlag vara tillfredsställda med Wella Contura HS 61. Många berömmer enheten för dess goda skärprestanda, ergonomiska design och tysta drift. De uppskattar även apparatens lätta vikt och enkla hantering.

Ett fåtal användare noterade emellertid att enheten inte är vattentät och att den därmed inte kan rengöras under rinnande vatten. Trots detta verkar de flesta vara nöjda med sitt köp och rekommenderar Wella Contura HS61 till andra. De menar att enheten är prisvärd och levererar professionella resultat.

Sammantaget är Wella Contura HS 61, enligt användarna, en pålitlig och högpresterande skäggtrimmer.

Mer om Wella Contura HS 61

Specifikationer

 • Typ: Trådlös
 • Batteri
 • Laddningstid: 90 min.
 • Drifttid: 35 min.
 • Bladmaterial: Stål
 • Antal längdinställningar: 39
 • Längdintervall: 0,1 - 6 mm
 • Tillbehör: 1

Remington MB 4046 skäggtrimmer - komplett groomingkit med borste och sax

Bästa mångsidiga skäggtrimmer

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,2/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Remington MB 4046 skäggtrimmer:

 • Komplett groomingkit med borste och sax
 • 90 minuters trådlös trimning
 • XL-kam för längder på 20 till 35 millimeter

Konsumentmagasinets omdöme

Remington MB 4046 är, enligt oss, en riktig toppkandidat bland skäggtrimmers. Apparaten erbjuder funktioner som kombinerar både funktionalitet och bekvämlighet, och utgör därmed en budgetvänlig apparat utan att kompromissa med prestandan.

Med tre medföljande kammar kan trimmern tillgodose olika stylingbehov. De justerbara längdinställningarna ger den välbehövliga mångsidigheten och säkerställer en personlig användning varje gång. Vidare garanterar den långa batteritiden att du inte behöver vara frekvent bunden till laddaren – något vi tycker är otroligt praktiskt.

Remington MB 4046 har en konstruktion i plast, vilket kan uppfattas som en nackdel för vissa. Vi anser emellertid att detta bidrar till trimmerns lätta och ergonomiska utformning. Vi tycker att Remington MB 4046, för sitt överkomliga pris, erbjuder en utmärkt blandning av funktioner som inte bara uppfyller, utan också överträffar, förväntningarna. Om du är på jakt efter en prisvärd men högkvalitativ skäggtrimmer är detta en apparat för dig.

Fördelar

 • Budgetvänligt alternativ
 • Enkel användning
 • Levereras med tre kammar
 • Justerbara längdinställningar
 • Lång batteritid

Nackdelar

 • Plastig konstruktion

Remington MB4046 kommer i ett komplett kit med en borste och sax utformade för att ge exakt trimning för personer med skägg. Detta gör produkten lämplig för dig som letar efter en lösning för omfattande trimning för personlig skäggvård och styling.

Recension: En detaljerad recension av Remington MB 4046

Specifikationer

 • Typ: Sladdlös
 • Batteri
 • Laddningstid: 960 min.
 • Drifttid: 90 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Antal längdinställningar: 9
 • Längdintervall: 0,5 - 35 mm
 • Skillnad mellan varje längdinställning: 0,5 mm
 • Tillbehör: 5

Budgetvänligt trimmerkit
Remington MB 4045 levereras med en uppsättning av tre kammar som kan användas för att trimma och forma skägget efter egna preferenser. Rakbladen är självslipande, vilket alltid ger ett skarpt och exakt resultat, och är belagda med titan för att optimal hållbarhet. För att anpassa trimningen efter användaren  kan man byta mellan de tre olika kammarna som totalt erbjuder nio längdinställningar från 0,3 till 35 millimeter.

Den första kammen är framtagen för att hantera skäggstubb, medan de två andra är till för att trimma kort respektive lite längre skägg. När du köper den här trimmern ingår det även en sax och en borste, vilket innebär att du i princip får ett groomingkit bestående av flera användbara tillbehör. Som en bonus är Remington MB 4046 dessutom relativt billig och därmed tillgängligt för de flesta oavsett budget.

Lång batteritid
Den här skäggtrimmern går på batteri och har därmed ingen sladd som kommer i vägen när man trimmar skägget. Trimmern kan dessutom användas i upp till 90 minuter per laddning, vilket är en ganska lång drifttid om man jämför med konkurrerande produkter.

Rengöringen är däremot smidig eftersom att de tre kammarna enkelt kan monteras av från trimmern för att sedan sköljas av under rinnande vatten – observera dock att själva enheten inte är vattentät och bör därför inte användas i badet eller duschen.

Vad säger användare och experter om Remington MB 4046?

Användarrecensionerna för produkten indikerar övergripande belåtenhet med dess prestanda och funktioner. Användarna berömmer apparatens förmåga att trimma skägg och menar att de justerbara längderna och de praktiska tillbehören gör användningen mycket enkel.

Den rena och effektiva trimningen, tillsammans med det bekväma greppet och enkla bytet av tillbehör, uppskattades av många. Remington skäggtrimmer har överlag fått positiv feedback, där användare uppskattade dess justerbarhet och exakta trimning. De lovordar även kvaliteten på den extra skäggkammen och saxen.

Mer om Remington MB 4046 skäggtrimmer

Specifikationer

 • Typ: Sladdlös
 • Batteri
 • Laddningstid: 960 min.
 • Drifttid: 90 min.
 • Bladmaterial: Rostfritt stål
 • Antal längdinställningar: 9
 • Längdintervall: 0,5 - 35 mm
 • Skillnad mellan varje längdinställning: 0,5 mm
 • Tillbehör: 5

Tester och recensioner av skäggtrimmers som används i artikeln

Expert- och testkällor

Tjeck.dk

Tjeck.dk är en dansk ungdomstidning som publicerar artiklar om livsstil, mode, samhälle, utbildning och underhållning. Tidningen granskar även olika produkter för att hjälpa deras läsare att fatta medvetna köpbeslut.

Tjek.dk har bland annat testat och recenserat skäggtrimrarna Wella Contura HS 61 och Remington MB 4110.
Du kan läsa båda recensionerna här.

Askmen.com

Askmen.com är en webbplats som riktar sig mot män – här hittar man nyheter inom livsstil, hälsa och produkter för män.

Webbplatsen har bland annat testat och recenserat skäggtrimrarna Philips BT7201/15, Gillette Fusion ProGlide och Panasonic ER-GB40.
Du kan läsa alla tre recensioner här.

Businessinsider.com

Business Insider är en amerikansk nyhetstidning som publicerar artiklar inom affärsområdet. Business Insider skriver även recensioner av olika produkter för konsumenter, och har bland annat testat och recenserat skäggtrimmern Panasonic ER-GB40.

Du kan läsa recensionen här.
Observera att skäggtrimmern kallas för Panasonic Milano All-in-one Trimmer i artikeln.

Instantgrooming.com

Instant Grooming är en webbplats som publicerar recensioner av olika trimrar för män för att göra marknaden mer lättöverskådlig för konsumenterna.

Instant Grooming har testat och recenserat skäggtrimmern Braun BT5070.
Du kan läsa recensionen här.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsida som huvudsakligen granskar elektroniska produkter som den vardagliga konsumenten har användning för i hemmet. Deras fokus ligger på tv-apparater, datorer och mobiltelefoner, men granskar ibland även skönhetsprodukter.

Expertreviews.co.uk har testat olika skäggtrimrar, inklusive modellen Remington Colour Cut HC5035.
Du kan läsa recensionen här.

Toptenreviews.com

Toptenreviews.com agerar som en hjälpande hand i konsumenternas vardag när det gäller inköp av diverse elektronikprodukter. Webbplatsen utför grundlig forskning, undersöker och testar därför ett stort antal konsumentprodukter i sitt laboratorium varefter de sammanställer en utvärdering av varje enskild produkt.

Toptenreviews.com har testat en lång rad skäggtrimrar, inklusive modellen Braun HC5090.
Du kan läsa recensionen här.

T3.com

T3.com är ett amerikanskt teknikmagasin vars innehåll fokuserar på teknik. De publicerar nyheter, recensioner, guider och diverse artiklar inom detta område. Det är främst de elektroniska konsumentprodukterna som blir uppmärksammade hos T3.com, till exempel telefoner, datorer, ljud, spel och fitness.

T3.com testat åtta olika skäggtrimrar, inklusive modellen Braun BT3040. Du kan läsa hela testet här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin med över en halv miljon prenumeranter. Which:s vision är att vara konsumenternas förlängda arm och förser deras läsare med daglig information för att de ska kunna genomföra medvetna inköp.

Which.co.uk testar löpande ett stort urval av konsumentprodukter och har bland annat granskat skäggtrimmern Braun BT3040.
Du kan läsa hela testet här.
Observera dock att du måste vara betalande prenumerant för att få full tillgång till testresultaten.

Testberichte.de

Testberichte.de är en tysk testsida som sammanställer tester och recensioner av olika konsumentprodukter. De analyserar expertbedömningar, bildar därefter en egen uppfattning baserat på dessa recensioner och delar slutligen ut ett totalbetyg till den aktuella produkten.

De har bland annat granskat skäggtrimmern Remington MB 4045, som du kan läsa mer om på deras hemsida.

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com är en internationell testsida som genomför en mängd expertgranskningar av marknadens senaste elektroniska konsumentprodukter. De arbetar för att förse sina läsare med den bästa och mest aktuella informationen om olika produkter, och har som mål att läsarna ska vara välinformerade innan de investerar i en produkt.

Experterna har genomfört ett test av marknadens bästa skäggtrimrar, där de bland annat provade modellen Remington MB 4045.
Du kan läsa hela testet här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som ägs av Google och som gör det möjligt för användare att bläddra bland och jämföra produkter från flera återförsäljare på nätet. Den samlar information om produkter från olika återförsäljare och presenterar dem i ett enda sökresultat för att underlätta jämförelser av priser, funktioner och betyg.

Plattformen erbjuder även ett system för användarbedömning som gör det möjligt för kunderna att betygsätta och recensera produkter utifrån sina erfarenheter, vilket ger användbar feedback om produktens kvalitet, hållbarhet och allmänna tillfredsställelse. Dessa betyg och recensioner visas tillsammans med produktinformationen för att hjälpa framtida konsumenter att fatta välgrundade köpbeslut.

Se användarrecensionerna av Braun BT5070 här.

Se användarrecensionerna av HC5090 här.

Se användarrecensionerna av Remington Colour Cut HC5035 här.

Se användarrecensionerna av Wella Contura HS 61 här.

Amazon

Amazon är en e-handelsjätte med ett omfattande produktsortiment bestående av e-tjänster, böcker, elektronik, kläder och hushållsartiklar. Det är dessutom en plattform för tredjepartsförsäljare där de kan erbjuda sina produkter till konsumenterna. Amazons användarvänliga gränssnitt gör det möjligt för användarna att söka efter produkter, läsa beskrivningar och recensioner samt göra inköp med utan problem.

Se användarrecensionerna av Braun HC5090 här.

Se användarrecensionerna av Remington MB 4045 här.

FAQ

Vilka skäggtrimrar har presterat bäst i test?
De skäggtrimrar som har presterat bäst i test är Philips OneBlade Pro, Remington Colour Cut HC5035 och Braun BT3040.
Hur har man testat skäggtrimrarna?
Skäggtrimrarna har bedömts baserat på deras ergonomi och användarvänlighet samt hur de fungerar på torr respektive våt hud. Man har även granskat hur enkla de är att rengöra.
Hur ofta ska man underhålla sin skäggtrimmer?
Vi rekommenderar att du avlägsnar eventuella hårrester från din skäggtrimmer och sköljer bladen med varmt vatten efter varje användning. Utöver detta bör du ta ta isär trimmern en gång i månaden och skölja alla löstagbara delar i varmt vatten. Tänk på att alla delar bör torka ordentligt innan du sätter ihop maskinen igen för att de elektriska komponenterna inte ska bli fuktskadade.

Guide: Så tar du hand om din skäggtrimmer

Ju oftare man använder sin skäggtrimmer, desto mer fylld med hår blir den – vilket självklart är svårt att undvika. Livestrong.com förklarar att en trimmer kommer i nära kontakt med både hud och hårbotten där det kan finnas olika bakterier som kan orsaka infektioner, och att det därför är viktigt att rengöra trimmern efter varje användning.  Man ska även komma ihåg att regelbundet vässa trimmerns blad för att säkerställa jämn hårtrimning utan skador.

Håll trimmern ren

Livestrong.com har skapat en guide om hur man på bästa sätt rengör och underhåller sin skäggtrimmer.

 • Steg 1: Börja med att koppla ur skäggtrimmern från sitt eluttag om den drivs av ström från ett sådant.
 • Steg 2: Knacka försiktigt skäggtrimmern mot exempelvis en torr bänk så att det lösa håret faller ut.
 • Steg 3: Om du har fått en medföljande rengöringsborste till din skäggtrimmer bör du se till att använda den för att ta bort de riktigt små håren. Ta sedan en våtservett eller fuktig trasa och rengör alla ytor på din apparat, och se till att få bort eventuella hårtussar.
 • Steg 4: Skölj av trimmern – om det är möjligt – och avlägsna bladen. Vanligtvis är apparaten försedd med en knapp för det ändamålet.
 • Steg 5: Om du vill sterilisera trimmern helt kan du använda ett flytande desinfektionsmedel för att rengöra varje enskild komponent av trimmern – dock inte de elektriska delarna.

Håll trimmerns blad vassa

Wikihow.com förklarar att de flesta trimmer har en självslipande funktion som håller bladen vassa, men för att funktionen ska vara konstant effektiv är det nödvändigt att regelbundet smörja in apparaten med olja och se till att hålla den ren.

Slöa rakblad kan nämligen resultera i en ojämn eller hackig trimning samt orsaka skador på huden. Wikihow.com förklarar att man bör smörja in bladen efter varannan eller var tredje användning eftersom det förebygger överhettning och friktion som annars kan skada bladen. När bladen är insmorda ska man låta trimmern vara påslagen några minuter innan man använder den eller stänger av den.

Vilka olika typer av skäggtrimmer finns det?

Nedan har vi sammanställt en överblick av de olika skäggtrimrarna som finns på marknaden.

Manuella skäggtrimmers

Innan elektricitetens tid fanns det bara manuella skäggtrimmers, som fungerade genom att man trycker ihop två handtag med varsin skarp kant som klipper av håret av tätt intill huden mycket snabbt.

Den här sortens skäggtrimmer, som på engelska kallas för ”manual clippers”, uppfanns i mitten av 1800-talet och användes fram till att de elektriska versionerna tog över. Några barberare använder dock fortfarande sig av denna typen då den jobbar mycket exakt och för att hålla liv i traditionen.

Elektriska skäggtrimmers

Elektriska skäggtrimmers lanserades på 1900-talet och ersatte då för de allra flesta de manuella varianterna. Principen i en elektrisk modell är ungefär den samma som i en manuell, men drivs istället av en elektrisk motor som får bladen att röra sig från sida till sida – det vill säga i oscillerande rörelser. Det finns dock olika slags motorer i olika skäggtrimmers som använder olika klipptekniker.

Olika blad

Förutom olika skäggtrimmers finns det även olika blad som är designade för olika typer av trimning. Några föredrar en helt slät klippning och för det ändamålet finns det blad som trimmar håret i längder på bara 0,1 och 1,2 millimeter.

Mellanbladen ger en trimning på mellan 2,4 och 4 millimeter, de grova bladen 6 och 13 millimeter och bladen för längre hår mellan 16 och 25 millimeter.

Guide: Så vårdar du ditt skägg

Ett skägg kan kräva lite extra skötsel och underhåll för att det ska se friskt och välvårdat ut. Nedan har vi samlat några användbara tips på hur du tar hand om ditt skägg med enkla hjälpmedel.

Tvätta skägget regelbundet

I likhet med håret på huvudet behöver skägget tvättas regelbundet för att det inte ska bli fettigt. En bra tumregel är att tvätta skägget varje gång du tvättar håret. När du tvättar skägget ska du gärna använda en mild tvål som är skonsam mot huden.

Vårda skägget med kräm

Det är viktigt att vårda huden under skägget för att undvika mjäll i hårväxten. Ett bra tillvägagångssätt är att öppna porerna med varmt vatten och smörja huden med en återfuktande kräm. Sedan sluter du porerna igen med hjälp av en fuktig och kall handduk. Detta gör huden renare och förhindrar eventuell irritation efter rakning. Om du har långt skägg och vill ha lite glans i det kan du applicera en skäggolja som är framtagen speciellt för det ändamålet; du kan läsa mer om vad en skäggolja gör här.

Forma ditt skägg med vax

Om du har långt skägg kan du forma det med hjälp av lite vax. Vanligt hårvax kan dock få skägget att se fettigt ut, och därför finns det vax som är framställt speciellt för skägg. Vaxet bevarar skäggets form och samlar ihop de små stråna, vilket gör att skägget får mer volym och ser välvårdat ut.

Du kan få fler bra tips på hur du vårdar ditt skägg i den här artikeln som är skriven av danska Samvirke.

Vill du uppnå en extra fräsch look? Då bör du läsa vårt test av nästrimmers,

Hitta den skäggfrisyr som passar bäst till din ansiktsform

Genom att välja den typ av skägg som passar bäst till din ansiktsform kan du framhäva dina fina drag och kanske dölja det du är mindre nöjd med. Baserat på artiklar från en dansk och en norsk livsstilstidning, närmre bestämt Euroman och Klikk, har vi på Konsumentmagasinet skapat en översikt av vilken skäggfrisyr som passar de olika ansiktsformerna:

Ovalt ansikte

Om ditt ansikte är ovalt kan du faktiskt ha vilken längd och skäggfrisyr du vill – det enda du bör tänka på är att skägget inte ska vara för fyrkantigt runt hakan eftersom det skapar obalans i ansiktets övergripande utseende.

Fyrkantigt ansikte

Om du har mycket breda käkar, som gör din ansiktsform lite kvadratisk, rekommenderas det att klippa skägget kort på kinderna för att skapa en skugga i linje ner mot hakan. Män med breda käkar kan experimentera lite med silhuetter för att skapa illusionen av en mer oval ansiktsform.

Runt ansikte

Om du har en rund ansiktsform gäller det att lyfta fram dina kindben med mycket skägg. Detta kan uppnås genom att låta skägget fortsätta ända upp till under kindbenen; en rak mustasch kan också hjälpa till att bryta den runda formen.

Långt ansikte

Om du har ett långt ansikte gäller det att skapa fyllighet; det kan till exempel vara bra att vara slätrakad på halsen eftersom det annars får ansiktet att upplevas som rundare. Stubb eller kort skägg passar bäst på hakpartiet eftersom att långt skägg på hakan bara får ansiktet att se ännu längre ut. Du kan även låta skägget växa på sidorna för att bryta den långa ansiktsformen.

Triangelformat ansikte

Om du har en triangelformad ansiktsform med avsmalnande haka gäller det att skapa fyllighet på kinderna. Du bör undvika att ha för mycket skägg på hakan eftersom det kan få ansiktet att verka spetsigare; ett heltäckande skägg som är lika långt överallt fungerar däremot bra och bryter den triangulära och spetsiga formen.

Ett litet ansikte

Ett litet ansikte försvinner nästan i ett stort skägg, och därför bör man hålla skägget kortklippt om man har ett mindre ansikte. Om man ändå vill ha ett fylligt skägg gäller det att hitta den gyllene gränsen där skägget ger en maskulinitet utan att begrava hela ansiktet.

Ett stort ansikte

Om man har ett stort ansikte kan det vara bra att tona ner skägget – särskilt om man har en liten kropp. Rekommendationen är faktiskt att vara helt slätrakad om man har ett stort ansikte, men man kan såklart lägga några linjer under hakan och på kindbenen för att markera sina drag.

Flyende haka

En flyende haka, även kallad svag haka, innebär att hakan ser ut som om den har dragit sig tillbaka lite in i ansiktet. Man kan väga upp för detta med ett längre och fylligare skägg i hela ansiktet. Om man har svårt att odla skägg på kinderna kan ett bockskägg också fungera.

Så matchar du ditt skägg med din frisyr

För att ditt skägg ska matcha din frisyr måste du först och främst ta reda på vilken ansiktsform du har för att sedan kunna anpassa både skägg och frisyr efter det. Enligt en artikel från Philips gäller det att använda skägget och frisyren för att antingen framhäva eller tona ner dina ansiktsdrag och på så vis skapa balans och symmetri i ansiktet.

Använd guiden här ovanför för att komma fram till vilken skäggstil som passar din ansiktsform och anpassa sedan din frisyr efter skägget. Om du till exempel har ett runt ansikte kan du kombinera ett skägg som går ända upp till kindbenen med en frisyr som har volym på toppen av huvudet och kortklippt på sidorna eftersom det kommer att få ditt ansikte att se mer ovalt ut.

Nedan kan du även ta del av ett YouTube-klipp som visar hur du matchar ditt skägg med din frisyr:

Guide: Så här trimmar du ditt skägg

Ett skägg kräver underhåll och därför är det viktigt att veta hur du ska trimma för att uppnå det bästa resultatet. Baserat på en artikel från norska Klikk har vi sammanställt en lista med ett par tips på hur du ska gå tillväga samt hur ofta du ska trimma ditt skägg för att det ska se fint och välvårdat ut:

Trimma skägget regelbundet

Oavsett om du vill ha ett långt och heltäckande skägg eller bara lite skäggstubb är det viktigt att trimma skägget regelbundet. Detta bidrar till att upprätthålla skäggets fina och jämna form i hela ansiktet.

Raka halsen

Om du vill att ditt skägg ska framhäva dina ansiktsdrag hjälper det att vara slätrakad på halsen då det ger ett renare och mer välvårdat intryck.

Trimma mustaschen

Precis som skägget på halsen och kinderna måste även mustaschen trimmas. Klipp den gärna till samma längd som resten av skägget för uppnå ett jämnt resultat; om mustaschen går ner över överläppen kan du rätta till den med en vass sax.

Följ konturerna av ansiktet

För att skägget ska bli proportionerligt är det bra att trimma efter ansiktets naturliga linjer. Var särskilt noggrann med att följa ansiktslinjerna när du trimmar sidorna – ett tips är att följa linjen som går ner längs öronen.

Kan en skäggtrimmer användas till annat än ansiktet?

Philips.co.uk förklarar att man kan använda sin skäggtrimmer till mer än bara ansikte och huvud – den går även att användas till hår på bröstet och magen.

Så trimmar du ditt brösthår

Baserat på en artikel från Philips.co.uk redogör vi nedan för hur du kan använda din skäggtrimmer för att trimma håret på bröstet och resten av överkroppen:

 • Steg 1: Börja med att reda ut brösthåret med en kam så att du inte har några hoptrasslade hårstrån.
 • Steg 2: Välj önskad längdinställning.
 • Steg 3: När man rakar eller trimmar sig i ansiktet bör man alltid göra det i hårets växtriktning – men med brösthåret är det faktiskt annorlunda. Philips.co.uk rekommenderar att man trimmar brösthåret med rörelser som går emot hårets växtriktning, och menar dessutom att det kan vara nödvändigt att raka i flera olika riktningar för att bli av med allt hår. Detta beror främst på att håret på bröstet kan växa i många olika riktningar.
 • Steg 4: Om man vill ha ett helt slätrakat bröst är det bra att peela huden med en skrubb då och då för att undvika inåtväxande hårstrån eller hårsäcksinflammation efter rakningen.

Så tar du hand om din hud

Ju oftare du trimmar sin kroppsbehåring, desto högre chans är det att huden blir irriterad. Philips skriver i en artikel om hudvård att det är viktigt att ta hand om huden när det kommer till rakning och trimning, särskilt om man har känslig hy – dock är det inte bara personer med känslig hy som kan få långvarig rodnad, irritation eller klåda. Med hjälp av nedanstående tips kan man undvika dessa problem:

Använd raklödder och inte tvål vid rakning

Tvål torkar ut huden – använd istället raklödder som är mer skonsamt.

Använd lotion eller aftershave efter rakning

Om man har gjort en mycket noggrann rakning, där trimmern har varit i kontakt med huden, bör man använda aftershave. Det har nämligen en kylande och lugnande effekt på huden; kom bara ihåg att välja en aftershave som är alkoholfri. Om din hud tenderar att bli torr av aftershave bör du istället prova en kräm som återfuktar huden.

Låt huden vila

Både rakning och trimning kan vara påfrestande på huden. Om man upplever att huden bli irriterad bör man hoppa över rakningen då och då, till exempel över helgen.

Så testas skäggtrimmers

Toptenreviews.com har granskat och utvärderat flera olika skäggtrimmers och för att kunna förse sina läsare med de bästa och mest konkreta recensionerna har experterna sammanställt analyser baserat på både vetenskap och praktiska test.

Toptenreviews.com började sitt test, bestående av tio olika skäggtrimmers, med att samla in 35 exemplar av varje modell för att säkerställa att alla exemplar fungerade som det skulle. De tittade även på eventuella tillbehör och fabriksgarantier.

Användbarhet och design

För att testa användbarheten och hur varje skäggtrimmer ligger i handen mätte och vägde de varje modell, samt höll varje enskild modell i handen i 12 minuter – vilket motsvarar den genomsnittstid det tar för en man att raka sig. De bedömde på så sätt hur bekväma modellerna var att hålla, hur de kändes i handen och hur varma de blev efter användning.

Rengöring

Toptenreviews.com granskade även hur enkla modellerna var att rengöra och vilka eventuella rengöringsverktyg som följde med.

Batteri

De batteridrivna skäggtrimrarna testades av Toptenreviews.com på två parametrar; batteri- och laddningstid. Toptenreviews.com jämförde sina egna mätningar med de värden som tillverkarna angav för att se som om det fanns några avvikelser.

Prestanda

För att komma fram till hur exakt och jämnt varje skäggtrimmer trimmade bjöd Toptenreviews.com in en professionell hårstylist till deras laboratorium. Därefter fick både den professionella yrkesutövaren och en frivillig person från Toptenreviews.com, som inte var yrkesman, prova att trimma skägget på ett antal testpersoner. Under detta utförande undersökte man hur bra trimmern fungerade i handen på en professionell utövare respektive på en vardaglig användare.

Pris

I sitt test har Toptenreviews.com inkluderat skäggtrimmers inom ett prisintervall från 25 till 100 dollar, vilket motsvarar cirka 250 till 1 000 svenska kronor, för att se om priset påverkade kvaliteten.

Sladdlängd

Många moderna skäggtrimmers kan idag köras enbart på batteri, men trots detta rekommenderar Toptenreviews.com att välja en sladdburen trimmer då dessa generellt sett har bättre prestanda och är mer kraftfulla. De menar att man bör välja en modell med lång sladd för att möjliggöra optimalt rörelseutrymme och undvika irritation som sladden annars kan medföra; i testet tittar experterna därför grundligt på båda dessa faktorer.

Funktioner

Toptenreviews.com granskade även vilka specialfunktioner respektive skäggtrimmer erbjöd samt på hur användbara och välfungerande de var.

Helle Wedderkopp

Nedan har jag sammanställt en kort lista med de viktigaste punkterna att tänka på för att uppnå optimal rakning eller trimning och hälsosam hud. Jag brukar dessutom rekommenderar alla dessa steg till mina kunder, och de är:

 • Börja med ren hud: Använd en mild och djuprengörande ansiktstvätt som passar för kombinationshud och som inte är för fet. Använd denna dagligen morgon och kväll för att hålla din hud ren och fräsch.
 • Använd en aftershave utan alkohol: Efter rakning är det bra att använda en aftershave utan alkohol som verkar antiseptiskt och som lugnar huden. Detta hjälper dig att undvika hudirritationer och att bli av med överflödiga oljor.
 • Avsluta med en dagkräm: Efter att du har rakat dig bör du applicera en bra dagkräm som lämpar sig för din hudtyp. Om du behöver en uppstramande kräm kan det vara bra att överväga en kräm med anti-age proportioner, annars fungerar en vanlig fuktgivande dagkräm utmärkt.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Remington MB 4110 - välkonstruerad och robust skäggtrimmer

Philips One Blade Pro QP 6510

Panasonic ER-GB40

Philips OneBlade Pro

Braun BT3040 

Philips Series 7000 BT 7500

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta