Dammsugare Test: Hitta bäst i test dammsugare här

0

Vi har gått igenom ett flertal dammsugar-test som finns på nätet. I den här artikeln tittar vi de dammsugare som har vunnit flest tester och som har fått de bästa recensionerna. Allt för att du enkelt ska kunna hitta den bästa dammsugaren på marknaden som passar just dina behov samt var du kan köpa dammsugarna till bra priser.

Artikeln innehåller recensioner av sju dammsugare som alla har fått goda omdömen hos en lång rad olika skandinaviska testsidor som t.ex. det danska konsumentrådet Tænk, Råd & Rön och norska Klikk.no.

Vi har även tagit med dammsugare som har visats i program på både dansk och svensk tv. Längst ner på sidan hittar du de tester vi har använt oss av till vår sammanställning.

Vi kommer också att titta närmare på vilka parametrar som du bör vara särskilt uppmärksam på när du är på jakt efter en ny dammsugare.

Men först tar vi en närmare titt på de olika testvinnarna:


Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön 
Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 490,00 Kr. 0,00 Kr. 3 490,00 Kr. Läs mer

 

Svenska Electrolux får överlag bra recensioner i de tester vi har gått igenom och Electrolux har tre olika modeller med på listan över de mest kända dammsugarna som vi har tagit med i testet.

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO klarar sig allra bäst. Den är testvinnare både hos danska Tænk.dk och Råd & Rön. Dammsugaren utmärker sig speciellt med avseende på sugkraft, ljudnivå och dammsugarsystemets täthet. Med dammsugarsystemets täthet menas hur mycket damm det kommer med i utblåsluften när man dammsuger.

Dammsugaren är, enligt Electrolux själva, den första dammsugaren som har uppnått A på alla parametrar i EU:s klassificering. Parametrarna är energiförbrukning, dammsugarsystemets täthet och rengöringsförmåga på hårda golv och mattor. Klassificeringen påminner mycket om det vi känner igen från energimärkningen där A är bäst och G är sämst.

Därmed är dammsugaren en av få modeller som ligger i den högsta rengöringsklassen för både mattor och hårda golv. Hårt golv klarar de flesta dammsugarna som uppnår klass A men när det kommer till mattor ligger de flesta dammsugarna i klass C. Detta beror på att det krävs en väsentligt större sugkraft för att suga upp damm från en matta än från ett helt bart och hårt golv.

Det är speciellt dammsugarens förmåga att ta bort djurhår med den medföljande elektroborsten – som är ett speciellt munstycke med roterande borstar – samt möjligheten att justera sugkraften från kontrollenheten som är placerad på dammsugarens handtag.

Även när det kommer till energiklassificering landar denna dammsugare med 800W motor i klass A. Den ligger energimässigt mycket lägre än genomsnittet, som för de flesta dammsugarna som ligger mellan 900 och 1200W.

Ljudnivån ligger också väsentligt under snittnivån för många andra dammsugare. Den här modellen har blivit uppmätt till 84 dB(A) i både det danska och svenska testet.

Då dB(A)-skalan är logaritmisk, är det en hörbar ljudskillnad jämfört med andra genomsnittliga dammsugare. Som tumregel motsvarar en ökning av 10 dB(A) enheter en fördubbling av ljudnivån så med en skillnad på 6 dB(A), jämfört med genomsnittet, är det alltså nästan en halvering av ljudnivån.

När vi kommer till A-märket för dammsugarsystemets täthet är det inte detsamma som att dammsugaren är allergivänlig. Ska den vara det krävs det ett så kallat HEPA-filter som filtrerar utblåsningsluften från allergener och andra allergi- och astmaframkallande mikropartiklar.

Det är dock en del oenighet i de olika testerna huruvida dammsugaren faktiskt har ett HEPA-filter och vilken klass det är. Om man läser produktspecifikationerna hos Electrolux visar det sig att dammsugaren inte har ett HEPA-filter, men väl ett tvättbart Allergy Plus-filter. Detta filter skulle kunna filtrera bort 99 % av alla allergener och mikropartiklar i utblåsningsluften, vilket motsvarar en HEPA-klass 12. Med bakgrund i detta borde allergiker och astmatiker uppleva obehag av att använda dammsugaren.

Generellt finns det fyra olika klasser av HEPA-filter, HEPA-10, -12, -13 och -14. HEPA-10 filtrerar bort 85 % av alla allergener och mikropartiklar och HEPA-14 filtrerar bort minst 99,995 % av de skadliga partiklarna. Medan HEPA-10 nästan är effektlöst ger HEPA-14 den optimala filtreringseffekten för allergiker och astmatiker som ska använda dammsugaren i vardagen. HEPA-12, som filtret i den här dammsugaren kommer närmast, filtrerar bort minst 99,5 % av alla allergener och mikropartiklar.

Utöver munstycket med roterande borstar medföljer det ett kombinerat 3-i-1 munstycke till mattor och möbler, ett parkettmunstycke samt ett munstycke till lister, kanter etc.


Philips FC8721/09

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
Philips FC8721/09

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 669,00 Kr. 0,00 Kr. 1 669,00 Kr. Läs mer
1 669,00 Kr. 0,00 Kr. 1 669,00 Kr. Läs mer
1 764,00 Kr. 0,00 Kr. 1 764,00 Kr. Läs mer

 

Philips Performer Expert-serien har överraskat positivt hos både danska Tænk och Råd & Rön, där den blev korad som testvinnare och fick toppbetyg. I dessa tester lovprisas dammsugaren för sin extra stora påse och de mycket enkla inställningsknapparna på ovansidan av dammsugaren.

Här är det tal om en dammsugare som kostar strax under 1400 kr och med en påse på hela 3,5 liter. Det betyder att det går lång tid mellan bytena och därmed en lägre förbrukning av dammsugarpåsar. Något som överraskar än mer är att även om dammsugaren använder större påsar än genomsnittet, är dammsugarpåsen i det närmaste helt full innan du märker av att sugkraften försämras.

Manöverpanelen på dammsugaren är mycket enkel och består av två knappar och ett skruvreglage på ovansidan av maskinen. En knapp att starta och stänga av med och en annan knapp för att rulla upp sladden. Mitt på dammsugaren finns det ett skruvreglage som kan användas till att justera sugkraften med.

Med hänsyn till rengöringsförmågan på hårt golv och mattor får dammsugaren klass B – näst bäst för hårt golv – och klass C för mattor vilket placerar den i samma rengöringsklass som de genomsnittliga dammsugarna. Dock nämner Tænk att dammsugaren har problem med att ta bort hår från mattor vilket gör att den här maskinen nog inte är det bästa valet om du har husdjur i hemmet.

När det kommer till ljudnivå har denna dammsugare nästan dubbelt så hög ljudnivå som Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO. Philips uppger att ljudnivån ligger på 78 dB(A), men Tænk själva har uppmätt den till 74 dB(A). Det motsvarar en ljudnivå från en personbil som kör förbi på 10 meters avstånd, vilket är lite högre än den genomsnittliga ljudnivån som ligger runt 70 dB(A).

När det kommer till dammsugarsystemets täthet uppnår den en klass A-bedömning och då dammsugaren även är utrustad med ett HEPA-13 filter, kan den användas av många allergiker och astmatiker. Om du är allergisk eller har astma får du här en prisvärd dammsugare jämfört med vad andra dammsugare med HEPA-13 och -14 filter normalt kostar.

Dammsugaren utmärker sig också genom att hela 11 meter sladd. Det ger en mycket stor aktionsradie och du slipper att byta kontakt hela tiden när du dammsuger. Utöver ett universal 3-i-1 munstycke till både hårt golv och mattor, medföljer det även ett möbelmunstycke och ett munstycke till hörn, lister etc.


Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Miele Complete C3

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Precis som Electrolux och danska Nilfisk är Miele kända för sin kvalitet. Det gäller även deras Complete C3 Celebration EcoLine Plus som enligt det granskande testet utmärker sig genom att vara mycket bra till att få bort djurhår från mattor och för dammsugning av hårda golv. Utöver det omtalas maskinens mycket manöverbara hjul som kan ställas på tvärs och på så sätt kan dammsugaren köras i sidled.

Dammsugaren har blivit ”Bäst i test” hos det danska konsumentrådet Tænk.

Denna Miele-maskin har också en förhållandevis stor påse på 3,2 liter. Precis som Philips FC8721/09 kan denna dammsugare användas i länge innan du behöver byta påse.

När det kommer till energiförbrukning ligger Complete C3 Celebration EcoLine Plus i energiklass A och har en motoreffekt på 800 watt. Den ligger även kvar i energiklass A när det kommer till rengöringsförmåga på hårt golv medan den sjunker till klass C på mattor. Det betyder att den här dammsugaren klarar sig bättre än genomsnittet när det kommer till dammsugning av mattor.

Dammsugarsystemets täthet, d.v.s. mängden av damm i utblåsningsluften, ligger i klass A. Istället för ett HEPA-filter är den här dammsugaren, precis som Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO, utrustad med ett Allergy Plus-filter som någorlunda motsvarar ett HEPA-12 filter. Dammsugaren bör därför kunna användas av de flesta allergiker och astmatiker utan att de får problem med luftvägarna.

Ljudnivån är av Råd & Rön uppmätt till 73 dB(A) och Tænk uppmätte den till 74 dB(A) vilket placerar dammsugaren från Miele lite över genomsnittet gällande ljudnivå för dammsugare.

Standardmunstycket har två knappar så att du enkelt kan byta mellan borstar beroende på om du dammsuger hårda golv eller mattor. Det medföljer även tre andra munstycken: ett möbelmunstycke, listmunstycke och en avdamningsborste. Dessa är placerade i ett förvaringsutrymme integrerat i dammsugaren vilket gör att du alltid har dem inom räckhåll när de ska användas.

Dammsugaren har värderats till att generellt vara bra till det normala hushållet med ett eller flera pälsdjur och blir hyllad för sin robusta men stilrena design. Storleksmässigt tar dammsugaren mycket plats på grund av det inbyggda förvaringsutrymmet till de extra munstyckena och borstarna.


Siemens VSQ4G332

✅ ”Bra köp” hos danska Tænk.dk 
✅ Testvinnare hos danska DR.dk
Siemens VSQ4G332

Siemens VSQ4G332

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 629,00 Kr. 0,00 Kr. 1 629,00 Kr. Läs mer
1 629,00 Kr. 0,00 Kr. 1 629,00 Kr. Läs mer
1 633,00 Kr. 0,00 Kr. 1 633,00 Kr. Läs mer
1 690,00 Kr. 0,00 Kr. 1 690,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Siemens har bl.a. vunnit konsumentpriset av den danska public service-kanalen DR och har blivit korad som ”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk.dk. Enligt testerna vi har gått igenom och recensionerna på nätet, utmärker dammsugaren sig med anledning av sin låga ljudnivå.

Anledningen till att denna modell fick utmärkelsen ”Bra köp” av Tænk är dammsugarens låga pris kombinerat med både ett HEPA-13 filter och en mycket låg ljudnivå. Utöver detta framhäver Tænk även att den här modellen har hjul som kan snurra i 360 grader. Detta gör det mycket enkelt att manövrera maskinen och gör det extra enkelt att komma runt med den i hemmet. Vikten på 5 kilo bidrar också till den enkla manövreringen och att dammsugaren är lätt att dra runt.

Det ska också nämnas att den har automatisk sladdvinda och en tydlig indikator för hur mycket smuts det är i påsen.

När det kommer till energiklass landar denna modell med sina 650 watt i en klar klass A. Det samma gäller rengöringsförmågan på hårt golv, men rengöringsförmågan på mattor sjunker ner till klass C, vilket är på samma nivå som Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus som vi har recenserat här ovanför.

När det kommer till dammsugarsystemets täthet placerar sig även denna i klass A och i motsats till Miele Complete C3 använder denna modell ett riktigt HEPA-13 filter som filtrerar upp till 99,95% av alla allergener och mikropartiklar.

Ljudnivån ligger på 69 dB(A) och har därmed en lägre ljudnivå än de genomsnittliga dammsugarna men den hamnar ändå inte i klassen med extremt tystgående dammsugare. Här har Bosch den tystaste dammsugaren på marknaden, ljudnivån överskrider inte 59 dB(A), en nivå som är mycket lägre än en vanlig konversation. Därefter följer nästan alla Electroluxs modeller.

Dammsugaren levereras med ett klassiskt munstycke, med en knapp för att byta borstar, samt ett list- och ett möbelmunstycke. Aktionsradien ligger på 10 meter vilket gör det möjligt att dammsuga flera rum i hemmet utan att behöva byta kontakt.


Electrolux ZUOORIGWR+

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos SVT.se

Electrolux ZUOORIGWR+

Electrolux ZUOORIGWR+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 590,00 Kr. 0,00 Kr. 2 590,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux ZUOORIGWR+ är efterföljaren till den mycket hyllade Electrolux ZUOORIGINR UltraOne som bland annat blev utsedd till ”Bäst i test” av danska Tænk 2015. Den här modellen har ännu inte varit på Tænks testbänk men har fått mycket positiva recensioner på både WhiteAway och tyska Amazon.de. Dammsugaren har även fått en Red Dot Award för sin nyskapande design.

Motorn har en effekt på 850 watt och i jämförelse med de första modellerna i UltraOne-serien, som hade en effekt på 2000 watt, är det en halvering av motoreffekten men utan att det har kompromissats med rengöringsförmågan på hårt golv. Här ligger maskinen i klass A men när det kommer till rengöring av mattor sjunker den ner till klass B.

Dammsugarsystemets täthet ligger också i klass A och eftersom den här dammsugaren är utrustad med ett HEPA-13 filter innebär det att de flesta allergiker och astmatiker kan dammsuga med den utan att uppleva andningsbesvär. När vi ändå talar om dammet är storleken på påsen i den här maskinen närmast gigantisk, den rymmer hela 5 liter. Sugkraften begränsas inte heller speciellt mycket även om påsen nästan är full.

Ljudnivån på Electrolux ZUOORIGWR är uppmätt till 66 dB(A) vilket motsvarar en nivå lite högre än ett vanligt samtal. Det gör att dammsugaren är mer tystgående än genomsnittet.

Till dammsugaren medföljer ett traditionellt munstycke med borstar och ett kombinerat 3-i-1 munstycke som fungerar som både borst-, möbel- och listmunstycke. Munstycket kan förvaras i dammsugaren så att du alltid har det till hands när du städar.

Räckvidden på strömsladden är 12 meter vilket gör det möjligt att dammsuga stora ytor utan att behöva byta kontakt.


Nilfisk Elite Energy Classic

✅ Toppbetyg hos Klikk.no
Nilfisk Elite Energy Classic

Nilfisk Elite Energy Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Danska Nilfisk hör till en av världens äldsta dammsugarproducenter och är kända för att i äldre tider producera dammsugare som gick i arv från generation till generation.

Dammsugaren hamnar på andraplats hos Klikk.no medan den placerar sig sämre hos danska Tænk och Råd & Rön. Den utmärker sig genom den elektroniska styrningen av sugkraften från handtaget och att den är enkel att manövrera trots sin höga vikt på 7,2 kilo.

Dammsugaren har många bra egenskaper som t.ex. låg energiförbrukning på 700 watt, vilket räcker till energiklass A och en ganska låg ljudnivå på 68 dB(A) samt ett HEPA-14 filter som är det mest allergivänliga. Var uppmärksam på att det finns en lite äldre modell som har precis samma namn men som är en något mer energikrävande version. Den äldre modellen har några år på nacken och kan kännas igen på den klassiska blå Nilfisk-färgen istället för den klara röda färg som de nya och mer energivänliga modeller har..

Rengöringsförmågan på denna modell ligger i klass B både när det kommer till hårda golv och mattor. Klass B på hårda golv ses normalt på dammsugare i det billigare segmentet. Dock håller sig rengöringsförmågan på mattor över genomsnittet.

Maskinen kommer med en rundborste, möbelmunstycke och ett listmunstycke som kan förvaras i dammsugarens lock. Sladdens räckvidd är 11,2 meter vilket gör det enkelt att dammsuga flera rum utan att behöva byta kontakt.


Dyson Cinetic Big Ball

Rekommenderad av The Independant
Rekommenderad av TechRadar
 Rekommenderad av TechTest

dyson-cinetic-big-ball

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Dyson fick titeln ”Bästa köp” i tidningen The Independent:s test av dammsugare. Där beskrevs dammsugaren som ”utmärkt” och ”en dröm att använda”. På grund av dess förmåga, flexibilitet och förmåga att fånga små mikroskopiska dammpartiklar, är denna dammsugare speciellt anpassad för hushåll med husdjur och allergiker. Det är Dysons patenterade cyklon-teknologi som uppges ge en högre centrifugalkraft än vanligt och därmed suga upp fler mikroskopiska dammpartiklar än andra dammsugare. Enligt det danska online-magasinet Tech-Test, håller Dyson i hög grad vad de lovar.

Dammsugaren använder inga påsar, utan samlar allt i en avtagbar behållare som du tömmer i soporna när den är full. Behållaren är utrustad med en liten knapp och med ett tryck på denna öppnas behållarens botten, vilket gör att du inte kommer i kontakt med smutsen som har sugits upp. Behållaren har en kapacitet på 1,6 liter och avsaknaden av både påsar och filter minskar också förbrukningskostnaden.

Dammsugaren ställer automatiskt om mellan mattor och hårda golv och motorn har en effekt på 1200W, vilket bidrar till en riktigt bra sugförmåga. Dammsugaren har rengöringsförmåga A på hårda golvar och rengöringsförmåga D på mattor. Ljudnivån är uppmätt till 86 dB, vilket placerar dammsugaren i den övre halvan vad gäller buller.

Dammsugaren levereras med en hel del olika munstycken, så det finns något för varje föremål. Teleskåpröret kan justeras upp till 1,25 meter, vilket betyder att man inte behöver böja på ryggen medan man städar. Dammsugaren har en räckradie på 10,75 meter.

Tech-Test kallar den här dammsugaren för ett tekniskt under på grund av dess många funktioner och speciellt dess förmåga till att resa sig upp om den välter. I det hela taget är användarvänligheten på denna dammsugare hög, då den enkelt kör runt både hinder och hörnor. Handtaget, som kan roteras i tre riktningar, ger 360 graders flexibilitet och bra kontroll under rengöringen. Ett annat online-magasin, TechRadar, är också mycket imponerade av den här dammsugaren. Efter deras test av maskinen ger de den 4,5 stjärnor av 5 möjliga, och kallar den för en av de bästa dammsugarna på marknaden. De enda negativa faktorerna, som ligger till grund för att modellen inte tilldelades 5 stjärnor, var att de tyckte att dammsugaren var lite tung och svår att bära samt det faktum att dammsugaren inte är sladdlös.

Nedanför kan du se en liten demonstrationsfilm av dammsugaren:


Bosch BSGL5333/02 Zoo’o ProAnimal

 Toppbetyg hos danska Konsumentrådet Tænk

Bosch BSGL5333:02 Zoo'o ProAnimal

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 790,00 Kr. 0,00 Kr. 2 790,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Bosch utmärker sig i danska Tænks test med en utprälat bra sugkraft på alla typer av underlag, så väl mattor som hårda golv, och även med kvalitet och robusthet. Dessutom är dammsugaren särskilt lämplig för hem med husdjur och allergiker då den är speciellt utvecklad för just detta.

Genom sitt AirTurbo-system och sitt kraftfulla ProAnimal-turbomunstycke, är den extra effektiv när det gäller att få bort djurhår. ProAnimal-munstycket har speciella svarta borst som samlar upp damm och röda borst som samlar upp hår. Med dammsugaren följer även ett ProAnimal-möbelmunstycke som är extra stort, har fyra avtagbara filtkuddar, vridbart huvud och som är speciellt anpassat för att avlägsna djurhår från möbler.

Dammsugaren är utrustad med ett HEPA-filter, som blockerar mer än 99 % av alla dammpartiklar. Det betyder att den luft som blåses ut ur dammsugaren är ren och fri från skadliga partiklar. HEPA-filtret kan enkelt rengöras när det är fullt. Dammsugaren är därför märkt med klass A vad gäller täthet och om någon i hushållet är särskilt känslig för damm, bör du ha en dammsugare med just täthetsklass A. Dammsugaren har även ett Bionic-filter som ger en naturlig luktreducering.

Användningen av dammsugaren är också utmärkt. Teleskopröret på dammsugaren kan t.ex. justeras så att det passar din längd, så att du kan dammsuga i upprätt ställning. Modellen har en extra lång sladd, och du har därför en arbetsradie på inte mindre än 15 meter. En transparent skyddslist ser till att dina väggar och möbler inte får svarta repor om du skulle dra in dammsugaren i dem.

Dammsugarpåsen har en extra hög kapacitet på 4,5 liter vilket betyder att den sällan behöver bytas. När det är dags att byta påse har dammsugaren en liten indikator som gör dig uppmärksam på detta.


Electrolux SilentPerformer SP1Classic

Testvinnare hos danska Tænk

Electrolux SP1Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Electrolux blev utsedd till “Bäst i test” av det danska konsumentrådet Tænk, där den särskilt utmärkte sig med sin förmåga att dammsuga mattor och hårda golv, men även användarvänligheten fick toppbetyg.

Dammsugaren är designad med fokus på maskinens ljudnivå utan att för den sakens skull kompromissa med prestanda. I Tænks test av dammsugaren blev ljudnivån uppmätt till 72 dB och som jämförelse ligger ett normalt samtal mellan två personer på 60 dB. Den låga ljudnivån beror på en kombination av en bulleroptimerad motor, själva konstruktionen av chassit och ett specialdesignat munstycke. Det ingår dessutom ett extra 3-i-1 munstycke som kan ställas om till list-, borst- eller möbelmunstycke.

Även om dammsugaren är formgiven med fokus på att minska ljudnivån, har man definitivt inte kompromissat på dammsugarens prestanda. Dammsugaren är utrustad med ett speciellt HEPA-filter som stoppar mer än 99 % av alla dammpartiklar. HEPA-filtret kan lätt rengöras när det är fullt. Det betyder att den luft som blåses ut ur dammsugaren är ren och fri från skadliga partiklar. Dammsugaren är därför också märkt som klass A vad det gäller täthet och om någon i hushållet är särskilt känslig för damm, bör du ha en dammsugare med just täthetsklass A.

Teleskopröret på dammsugaren kan justeras och anpassas till din längd, så att du kan dammsuga i en upprätt ställning. På det stora hela har det inte sparats på detaljer som gör städningen lättare och dammsugaren har därför även en extra lång sladd på 12 meter. Därmed kan du röra dig över en större yta och behöver inte byta vägguttag så ofta. Modellen har också 360°Motion Technologoy, vilket betyder att hjulen kan rotera 360 grader och dammsugaren är därmed särskilt enkel att manövrera. Även om dammsugaren snabbt tar sig runt hörn och genom vrår, ska du inte oroa dig för repor på möblerna. En Ergoshock™ skyddslist på själva dammsugaren skapar nämligen en mjuk stötfångare mellan själva maskinen och möblerna så att det inte blir några skador vid en eventuell kollision.

Dammsugaren har ett bärhandtag som gör den lätt att flytta runt. Dessutom har den både ett vertikalt och horisontellt parkeringsläge vilket innebär att slangen och röret kan parkeras på dammsugaren oavsett om den ligger ner eller står upp. Därmed kan du lätt förvara dammsugaren både liggande och stående.

Dammsugaren befinner sig i energiklass A, vilket är den bästa klassen en dammsugare kan uppnå, och den årliga energiförbrukningen uppskattas till 26,4 kWh. Dammsugarpåsen har en kapacitet på 3,5 liter och en extra hygienisk förslutning som ytterligare minimerar spridning av dammpartiklar. Även om dammsugaren befinner sig i den nedre delen av prisskalan, får du med den här modellen en testvinnande dammsugare av högsta klass och kvalitet.


Dammsugarguide – Detta ska du tänka på

Det är många saker som du bör vara uppmärksam på när du är på jakt efter en ny dammsugare, men du kan ganska enkelt jämföra olika dammsugare och hitta den dammsugare på passar dina behov om du använder dig av den här guiden.

Priset:

När du ska hitta den dammsugare som passar ditt hushåll bäst kan du bli frestad av att gå efter priset något som i många fall är en dålig strategi eftersom det ofta är stor skillnad mellan pris och kvalitet när du köper en ny dammsugare. Det gäller dock endast på priser upp till runt 2000 kr. Därefter blir det svårare att påvisa en bättre rengöringsförmåga eftersom det då oftast är andra, mer subjektiva faktorer, som extra utrustning, specialiserade användningsområden eller en design utfört av en känd designer som påverkar.

Det finns också ett stort urval av dammsugare under 1000 kronor, men erfarenheten från testerna vi har gått igenom på nätet visar med all tydlighet att ju längre ner under 1000 kronor dammsugaren kostar, desto sämre är den på att göra rent.

Kommer du upp i prisområdet mellan 1000 och 1500 kronor får du riktigt många val mellan dammsugare som har en bra rengöringsförmåga och ofta är utrustade med filter, vilket är ett måste för allergiker och astmatiker.

Lägger du till ytterligare 500 kronor får du de tystgående modellerna och en ännu bättre rengöringsförmåga.

Vilka golvytor har du mest av – hårda golv eller mattor?

När det kommer till rengöringsförmåga ska du vara uppmärksam på vilka golvytor du har mest av, hårt golv av trä/klinkers eller linoleum eller ytor med heltäckningsmattor? Räkna ut båda ytornas kvadratmeter.

Om du har mest av hårt golv har du ett större och billigare urval att välja mellan. De flesta dammsugarna har idag en riktigt bra rengöringsförmåga på hårda golv. I prisklassen 1000 till 1600 kronor hittar du många dammsugare med rengöringsförmåga A på hårda golv och det går även att hitta dammsugare under 1000 kronor med en bra rengöringsförmåga. Har du mest hårda golv bör du inte välja en dammsugare, med rengöringsklass för hårda golv, under klass B.

För många är det viktigt med en dammsugare som har rengöringsförmåga C för mattor men om du har små barn, allergiker, astmatiker eller pälsdjur bör du som ett minimum välja en dammsugare som ligger i B-klassen för mattor, men allra helst en i klass A. Här är Nilfisk Elite Energy Classic ett bra val. Den ligger i klass B för både hårda golv och mattor.

Ljudnivå

De flesta tänker inte så mycket dammsugarens ljudnivå, om inte man själv eller andra i hushållet är känsliga för väsen. Det kan även uppstå situationer där man måste dammsuga medan det är folk i rummet eller små barn som sover.

Om ljudnivån är viktig för dig ska du leta efter en dammsugare med en ljudnivå under 70 dB(A). Ju närmare du kommer 60 dB(A) desto bättre. 60 dB(A) motsvarar samma ljudnivå som ett vanligt samtal, medan 70 dB(A) upplevs som dubbelt så högt och motsvarar ljudet av en personbil som kör förbi på 10 meters avstånd.

Electrolux är särskilt bra på att tillverka dammsugare med låg ljudnivå. Det gäller även de tre som är med i det här testet och flera av deras andra modeller.

Energiförbrukning

Precis som med ljudnivån är det få som tar hänsyn till energiförbrukningen. För även om energiförbrukningen är hög, är dammsugaren påslagen under en begränsad period. Den sammanlagda energiförbrukningen över tid är ganska låg. Därför hade många konsumenter länge inställningen att ju högre watt en dammsugare hade desto bättre var rengöringsförmågan.

2014 tog EU-kommissionen tag i detta och införde krav som bland annat har gett oss klassificeringarna för rengöringsförmåga, ljudnivå, dammsugarsystemets täthet och energiförbrukning på dammsugare. EU-kommissionen införde även en max-effekt på motorerna på 1600 watt. Alla dammsugare som hade mer än 1600 watt blev därför olagliga att sälja inom EU.

Samtidigt fastlade de en ytterligare sänkning av max-effekten och därför får man från och med september 2017 endast sälja dammsugare med en max-effekt på 900 watt. Det är anledningen till att det har kommit så många dammsugarmodeller med en effekt på 700 och 800 watt på marknaden.

Detta har ställt nya krav på dammsugarproducenternas utvecklingsavdelningar som har blivit tvungna att klämma in samma sug- och rengöringsförmåga i motorer med mindre effekt. Att döma av alla tester vi har läst på nätet, har de lyckats mycket bra med detta.

Vi kan därför slå fast att dammsugarna du kan köpa idag har precis samma rengöringsförmåga som tidigare energikrävande modeller. Det är med andra ord absolut ingen grund till att avfärda en dammsugare med en effekt på 700 watt.

Detta innebär samtidigt att driftkostnaden för dammsugaren är halverad. Med en motor på 900 watt, eller lägre, kostar det ungefär 2 kronor för varje timma du dammsuger. Räknar du på ett helt år kommer du upptäcka att det är dyrare att köpa dammsugarpåsar än ström för den tid du dammsuger.

Hur mycket kostar påsarna?

Priset på dammsugarpåsar är en ganska förbisedd parameter som du bör ta med när du planerar att köpa en ny dammsugare. Här gäller det samma som med bläckpatroner och rakblad, nämligen att det är billigare, och oftast lika bra, att köpa icke-original påsar, så undersök priset för båda typerna av påsar innan du köper dammsugaren.

Vill du ha en dammsugare som är ekonomisk med avseende på påsförbrukning bör du välja en modell som använder stora påsar. Då behöver du inte byta så ofta. Nackdelen är att dessa påsar ofta är dyrare att köpa vilket innebär att det du sparar på påsar under ett år ofta blir minimalt.

Du kan även välja en dammsugare utan påsar, men även om de suger mer så betyder de inte att de gör rent. De är i regel inte heller inte bra för allergiker och astmatiker då det påslösa systemet ofta har större luftgenomströmning. Dessutom är ljudnivån på dessa modeller högre än genomsnittet.

Bor det allergiker eller astmatiker i hushållet?

Är du själv eller har du allergiker eller astmatiker i hushållet bör du tänka på detta när du väljer dammsugare, särskilt om alla i hushållet ska kunna använda den.

Här skal du gå efter en dammsugare med så högt nummer efter HEPA som är möjligt. HEPA-14 är det bästa filtret och det tar bort minst 99,995% av alla skadliga mikropartiklar och allergener i utblåsluften. Även om det lite sämre HEPA-13 ”bara” filtrerar bort 99,95% är det för det mesta tillräckligt för att allergiker och astmatiker inte ska uppleva några obehag.

Dammsugaren ska ha minst ett HEPA-13 eller allra helst ett HEPA-14 filter inbyggt.

Du kan också välja andra lösningar som t.ex. en robotdammsugare. Den ställs in så att den dammsuger på tidpunkter när ingen är hemma. Då kan de skadliga partiklarna lägga sig igen innan någon kommer hem.

Denna lösning är dock inte optimal och speciellt inte för dammallergiker. Robotdammsugaren har en betydligt sämre rengöringsförmåga än traditionella dammsugare och det finns ofta områden som den inte kan komma åt. En robotdammsugare ska inte ersätta en traditionell dammsugare men kan fungera som ett komplement mellan dammsugningarna.

Hur mycket kostar filter och andra förbrukningsvaror?

När vi ändå talar om allergiker och filter ska du undersöka hur mycket nya filter kostar. Anledningen är att dessa bör bytas med jämna mellanrum om de ska fungera optimalt.

Du kan få dammsugare med tvättbara allergivänliga filter som ett par av de modeller som vi har undersökt har. Men de är sällan lika effektiva för att filtrera bort skadliga partiklar som HEPA-13 eller HEPA-14.

Utöver dammsugarpåsar och filter kan det också vara andra förbrukningsvaror som med jämna mellanrum ska bytas ut. Du bör därför orientera dig om prisnivån för dessa. För lite dyrare dammsugarna kan det vara billigare att reparera den istället för att köpa en ny, om något går sönder eller behöver bytas.

Hur mycket plats har du till förvaring?

Den sista detaljen du bör överväga är hur mycket plats dammsugare kräver när den ska uppbevaras. Här är det en fördel att välja en dammsugare i samma storlek dom den du redan har. Då kan du bara byta den gamla dammsugaren med den nya utan att behöva tillpassa uppbevaringsstället.

Det kan också hända att dina praktiska erfarenheter med din gamla dammsugare får dig att uppskatta den nya dammsugarens egenskaper. Detta gäller t.ex uppbevaring av extra munstycken m.m. som Electrolux och Nilfisk inbyggda. Detta betyder dock ofta att dammsugaren kräver mer plats än den dammsugare du har idag.

Checklista till din nya dammsugare

1) Fokusera på dammsugare i prisklassen 1000 till 1600 kronor. Här får du mest dammsugare för pengarna.

2) Du kan lugnt välja en dammsugare med 700 eller 800 watt. De är lika bra för rengöring som gamla dammsugare med 2000 watt.

3) Välj en dammsugare med högsta möjliga rengöringsklass för den golvyta du har mest av, hårt golv eller mattor.

4) Välj en dammsugare med låg ljudnivå (<70dB(A)) för att få en bra arbetsmiljö medan du dammsuger

5) Välj en dammsugare med HEPA-13 eller HEPA-14 filter om det finns allergiker eller astmatiker i hushållet

6) Undersök prisnivån på dammsugarpåsar, filter och andra förbrukningsvaror.

7) Se till att dammsugaren har samma storlek som den gamla. Då kan du använda samma förvaringsplats.


Test av dammsugare – Dessa tester har vi gått igenom:

Det danska konsumentrådet Tænk testar löpande nya dammsugare på marknaden och utger varje år en uppdaterad lista med testresultat där dom korar vinnaren och ger en massa köpråd.

På grund av sitt nära samarbete med den danska konsumentombudsmannen så är Tænk det mest ansedda och mest citerade testmedia i Danmark.
Du hittar dammsugartestet här, man måste betala för att kunna läsa det.

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk testar löpande nya dammsugare på marknaden och ger varje år ut en uppdaterad lista med testresultat där de korar vinnaren och ger en massa köpråd.

Med anledning av sitt nära samarbete med den danska konsumentombudsmannen så är Tænk det mest ansedda och mest citerade testmedia i Danmark. Du hittar dammsugartestet här, man måste betala för att kunna läsa det.

DR.dk 🇩🇰
Den danska public service-kanalen Danmarks Radio (DR) har flera olika konsumentmagasin. I augusti 2014 gjorde DR:s dåvarande konsumentmagasin Forbrugertesten ett test av dammsugare. Testet gjordes i samarbete med Forbrugerstyrelsen och Tænk. Testets överraskande slutsats var att dammsugarmärken som Dyson, Miele och Nilfisk hade stora problem med dammsugarsystemets täthet. Så även om det satt ett HEPA-filter på utblåsluften orsakade dessa dammsugare ändå problem för astmatiker och allergiker.
Du kan läsa mer om DR-testet här.

Sveriges Television 🇸🇪
Även SVT har haft konsumentmagasin som har testat dammsugare i en sändning från september 2015. Här testades fyra modeller från Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele och slutsatsen löd att Electrolux Zusgreen+ Ultrasilencer, som också är med i vår sammanställning här, är det bästa valet. Du kan läsa mer om testet här.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testade 37 olika dammsugare. Du kan läsa hela testet här. För att läsa testet behöver du dock vara prenumerant. Detta kräver att du skapar ett konto och därefter betalar för att kunna läsa testet.

Klikk.no 🇳🇴
Klikk.no är ett norskt online-magasin som ägs av danska Egmont. Magasinet täcker allt inom privatsektorn och är kända för sina tester samt sin tekniksektion med gadgets och datortillbehör som ofta citeras i danska medier.

Dammsugartestet är ett av deras mindre test och det behandlar endast sju olika dammsugare från varsitt märke. Testet är också lite annorlunda än andra dammsugartest då det enbart undersöker dammsugaren fungerar och hur den används i vardagen. I testet tas det inte upp något om ex. energiförbrukning, rengöringsförmåga, ljudnivå eller dammsugarsystemets täthet något som är viktiga parametrar i andra tester. Du kan läsa deras test här. Det är gratis.

The Independent 🇬🇧
Tidningen The Independent har samlat de 10 bästa dammsugarna på marknaden just nu och här kom Dysons Cinetic Big Ball på första plats. Testet är baserat på en blandning av bedömningar från både experter och privata konsumenter. Du kan läsa hela recensionen av Dyson Cinetic Big Ball här.

Tech-Test 🇺🇸
Tech-Test är ett online-magasin som testar och recenserar allt inom konsumentelektronik, IT-gadgets och andra produkter som är baserade på nya teknologier. Redaktionen har tittat närmare på Dysons Cinetic Big Ball och gjort en grundlig genomgång av dammsugaren och dess funktioner. Du kan läsa hela testet här.

TechRadar 🇺🇸
TechRadar är ännu ett nätbaserat konsumentmagasin som testar i stort sett allt inom elektronik. Redaktionen har gjort en grundlig genomgång av Dysons Cinetic Big Ball, och ger dammsugaren 4,5 av 5 möjliga stjärnor samt kallar den för ett underbart stycke ingenjörskonst. Du kan läsa hela testet här.