Dammsugare bäst i test: Se de bästa dammsugarna 2024

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 14, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Dammsugare bäst i test: Se de bästa dammsugarna 2024

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine SGEF5 har blivit utvald som dammsugare bäst i test enligt råd & rön.

Det finns dock många utmärkta alternativ, särskilt om man tar hänsyn till pris, recensioner och tester.

Att välja rätt dammsugare kan vara knepigt, och därför har vi sammanställt denna artikel där vi tittar närmre på de dammsugare som vunnit flest tester och fått de bästa recensionerna på marknaden – allt för att du ska kunna hitta den bästa dammsugaren för just dig. Vi tillhandahåller även information om var du kan köpa de olika dammsugarna till bästa pris.

Senast ändrad:

Den 17/01/2024 uppdaterade vi vår artikel om marknadens bästa dammsugare med Miele Complete C3 Powerline SGDF4. Den här dammsugaren har en kraftfull effekt på 890 watt och ett AirClean-filter för luktneutralisering.

Tidigare ändringar:

4. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av dammsugarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

27. februari 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 10 bästa dammsugarna i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda dammsugarna

6 saker att tänka på innan du köper dammsugare

 • Typ av dammsugare

  Det finns flera olika typer av dammsugare på marknaden, alla utformade för att tillgodose olika rengöringsbehov. Vilken typ av dammsugare som är bäst lämpad för dina behov bestäms av olika faktorer, bland annat storleken på dit hem, vilka golv det har, om du har många mattor, ditt förvaringsutrymme samt dess praktiska användbarhet.

  • Stående dammsugare: Generellt sett är stående dammsugare det bästa valet för stora hem med många mattor. Dessa dammsugare har en mängd medföljande tillbehör som erbjuder effektiv rengöring av utrymmen med till exempel trappor eller klädda ytor. Trots detta kan de vara något klumpiga och rekommenderas därför inte för mindre utrymmen.
  • Cylinderdammsugare: Cylinderdammsugare är vanligtvis lättare och mer kompakta än stående dammsugare, vilket gör dem lättare att manövrera och förvara. De är mångsidiga och kan användas på olika ytor, inklusive hårda golv, mattor och gardiner. Cylinderdammsugare är dock inte lika kraftfulla som stående dammsugare och kan därmed vara mer ansträngande att använda på grund av behovet av att dra kanisterenheten bakom användaren.
  • Sladdlösa dammsugare: Sladdlösa dammsugare är bekväma och flexibla, eftersom användaren kan röra sig fritt i hemmet utan att vara bunden till ett eluttag. Dessa dammsugare är bäst för snabb rengöring och mindre orenheter, vilket gör dem idealiska för lägenheter, små hus och personer som tycker om att städa ofta. Sladdlösa dammsugare är dock inte lika kraftfulla som sina sladdanslutna motsvarigheter och kräver regelbunden uppladdning efter användning.
  • Robotdammsugare: Dessa apparater är små, motordrivna enheter med avancerade sensorer, automatiskt drivna rengöringsborstar och går oftast att styra via en smartphone-app. De är lämpliga för personer som vill städa sina hem ofta med minimal ansträngning, men tenderar att vara effektivare på vardaglig rengöring av mattor än på hårt golv och djuprengöring.
  • Handdammsugare: Handdammsugare är lätta, bärbara och perfekta för rengöring av mindre orenheter, inklusive bilinteriörer, trappor och klädda möbler. De lämpar sig inte för djuprengöring men är praktiska för snabba rengöringsuppgifter.
 • Konstruktion med eller utan påse samt dammsugarens kapacitet

  Hur en dammsugare samlar upp smuts och damm beror på om du väljer en modell som kräver påsar, är påslös eller har en vattenbehållare, som finns i både stående dammsugare och cylinderdammsugare.
  Modeller med påsar är vanligtvis mer hygieniska och kan rymma mer damm än de andra alternativen, men det kan vara svårt att avgöra när de behöver byta påse. Med påslösa alternativ kan användarna enkelt göra sig av med smutsen genom att montera av behållaren och sedan tömma den, vilket man dessutom sparar pengar på efter man inte behöver köpa engångspåsar. Dock kräver de extra filterunderhåll.

  HEPA-filter är särskilt användbara för allergiker och erbjuder luftfiltrering på hög nivå. Sladdlösa dammsugare har vanligtvis en mindre kapacitet på 0,3-0,7 liter men kräver minimalt underhåll och är tillräckligt kraftfulla för att fungera som en dammsugare som uppfyller vardagliga behov.
  Cylinderdammsugare kan däremot rymma upp till fem liter om de är konstruerade med påsar, och 1,8 liter om de istället har en dammbehållare. Vilken dammsugare du ska välja med hänsyn till denna egenskap baseras främst på dina personliga behov, eftersom de påslösa modellerna erbjuder bekvämlighet och minimalt underhåll medan modeller med påsar har större kapacitet och mindre utsläpp av damm och allergener vid tömning.

 • Vilka ytor ditt hem består av – hårda golv eller mattor?

  När det kommer till rengöringsförmåga bör du vara uppmärksam på vilka golvytor du har mest av i ditt hem: hårt golv av trä, klinkers, linoleum eller utrymmen med heltäckningsmattor? Jämför gärna golvytornas respektive storlekar och ha det sedan i åtanke när du ska välja dammsugare.

  Om ditt hem till största del består av hårda golvytor finns det ett större och billigare urval av dammsugare att välja mellan. De flesta dammsugare har idag en riktigt bra rengöringsförmåga på hårda golv och kostar mellan 1 000 till 1 600 kronor, men det går även att hitta billigare modeller för mindre än 1 000 kronor med bra rengöringsförmåga. Om ditt hem huvudsakligen består av hårda golv bör inte välja en dammsugare i en lägre rengöringsklass än klass B.

  För många hushåll är det tillräckligt med en dammsugare som har en rengöringsförmåga i klass C för mattor, men om du har små barn eller husdjur eller är allergiker eller astmatiker bör du välja en modell i klass A, alternativt klass B. Ett bra alternativ som uppfyller detta krav är Nilfisk Elite Energy Classic eftersom den ligger i klass B för både hårda golv och mattor.

 • Ytterligare funktioner och tillbehör

  De flesta dammsugare har olika munstycken för att underlätta rengöring av olika ytor. Det finns många olika tillbehör, varav vissa är mycket viktiga för effektiv rengöring och medföljer till de flesta dammsugare, medan andra riktar in sig på specifika syften, till exempel roterande borstformade dammsugarhuvudem som är lämpliga för rengöring av långhåriga mattor eller för att suga upp djurhår.
  Andra tillbehör som är mycket användbara är ett munstycke med en mjuk borste som är bra för känsliga rengöringsuppgifter, till exempel djuprengöring av klädda möbler eller av föremål som enkelt får repor, ett förlängningsrör som ger extra räckvidd för bland annat hörn i taket, eller ett smalt dammsugarhuvud som passar i trånga springor som andra dammsugarhuvuden kan ha svårt att nå.
  Vissa premiummodeller har sensorteknik som justerar effekten beroende på vilken yta den arbetar på eller kan anslutas till din telefon för att du ska kunna övervaka batteritiden – dessa egenskaper hittas främst hos sladdlösa dammsugare och robotdammsugare. När du ska välja dammsugare bör du alltid tänka på de funktioner och tillbehör som du kommer att ha mest användning av, för att du ska undvika att spendera för mycket pengar på onödiga funktioner som du inte kommer dra nytta av.

 • Pris

  Dammsugare finns i många olika prisklasser; budgetvänliga handdammsugare kan kosta så lite som 400 kronor, och sladdlösa modeller samt cylinderdammsugare 1 000 kronor. Däremot brukar man säga att sladdlösa, stående och cylindermodeller i intervallet 2 000 till 4 000 kronor är de bästa alternativen för de allra flesta köpares behov. I takt med att tekniken utvecklas fortsätter däremot de lite mer högkvalitativa modellerna att förbättras när det gäller egenskaper och funktionalitet och därför finns det även premiummodeller för över 6000 kronor för dem med mycket specifika behov.

  Det är särskilt sladdlösa dammsugare och robotdammsugare som når dessa höga summor på grund av dess många avancerade funktioner, däribland WiFi-anslutning samt många tillbehör för olika typer av rengöring. Det är dock viktigt att vara medveten om att en produkt med högt pris ibland är en onödigt dyr investering eftersom flera av de extra funktionerna den erbjuder förmodligen inte är nödvändiga för genomsnittskonsumenten. Vi rekommenderar dig att alltid läsa produktbeskrivningar noggrant innan du tar ett beslut för att förstå vad du betalar för och därmed maximera din investering.

 • Användar- och expertrecensioner

  Det finns många tester av dammsugare utförda av experter på internet, och vi har utvärderat flera av dem i den här artikeln. Experter brukar bedöma dammsugare utifrån deras prestanda vid rengöring av olika ytor, användarvänlighet, ljudnivå och hållbarhet. Förutom expertbedömningar rekommenderar vi även att du läser kundrecensioner för att bättre förstå produktens användbarhet samt ta del av tidigare användarupplevelser. För att hjälpa dig att göra ett medvetet köp har vi endast inkluderat användar- och expertorecensioner från pålitliga webbplatser för att säkerställa att du får bästa möjliga kvalitet.

arrow-more

Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine SGEF5 - "Bäst i test"-dammsugare med kraftfull sugning

Dammsugare bäst i test enligt Råd & Rön

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine SGEF5:

 • Allergivänlig HyClean dammsugarpåse
 • Effektiv djuprengöring av flera sorters ytor
 • Idealisk för djurhår och djupt inbäddad smuts

Konsumentmagasinets omdöme

Miele Complete C3 PowerLine dammsugaren har blivit utsedd som Bäst i test dammsugare enligt Råd & Rön. I vår utvärdering har vi kommit fram till att den har flera anmärkningsvärda aspekter som gör den till en stark utmanare bland dammsugare. Apparatens fem höjdnivåer är en utmärkt funktion, speciellt för dig som har problem med ryggen och där andra modeller kan vara svåra mot ryggen för längre användare. Den kraftfulla sugförmågan är imponerande och hanterar effektivt olika rengöringsuppgifter, även mot envis smuts och hår som fastnat i mattor. Den stora arbetsradien förlänger dess räckvidd, vilket gör den bekväm för större områden, medan dess prestanda på släta ytor är särskilt skonsam, vilket bevarar integriteten hos sådana golv.

Även om turbomunstycket kan vara något otympligt för rengöring av kanter, tycker vi att dess övergripande effektivitet vid djuprengöring kompenserar för denna mindre nackdel. Det vi gillar med den här produkten är dess balanserade blandning av kraft och finess, vilket gör den till ett bra alternativ för en rad olika rengöringsbehov. Vi anser att Miele Complete C3 PowerLine är ett övertygande val för dig som söker en robust men effektiv rengöringslösning.

Fördelar

 • Höjdjustering i fem nivåer
 • Kraftfull sugning
 • Stor arbetsradie
 • Skonsam mot släta ytor
 • Tyst i drift

Nackdelar

 • Turbomunstycket är lite otympligt för rengöring av kanter
 • Det är något svårt att rengöra påsen

Specifikationer

 • Motoreffekt: 900 W
 • Mått: 49,6 x 29 x 22,7 cm
 • Vikt: 8,2 kg
 • Påsvolym: 4,5 L
 • Påse/påslös: Påse
 • Aktionsradie: 11.0 m
 • Ljudnivå: 76 dB

Electrolux EUO9GREEN UltraOne - praktisk "Bäst i test"-dammsugare med 360°-roterbara gummihjul

Mest praktiska dammsugare i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EUO9GREEN UltraOne:

 • Praktiska funktioner för rengöring av större utrymmen
 • Tvättbart Allergy Plus-filter
 • Mångsidigt med två olika dammsugarhuvuden

Konsumentmagasinets omdöme

Vid utvärdering av Electrolux EUO9GREEN UltraOne dammsugare har vi identifierat flera anmärkningsvärda egenskaper och funnit att dess avancerade filtreringssystem som fångar upp allergener är ett perfekt val för personer med allergier. Den högeffektiva 850 W-motorn säkerställer robust rengöringskraft på olika ytor. Praktiska lösningar som 360-graders mjuka gummihjul som förbättrar manövrerbarheten och skyddar golven från repor, eller det justerbara teleskopröret som passar användare av olika längd är alla användbara tillägg. Det stora arbetsområdet och den tysta driften är också betydelsefulla, särskilt fördelaktiga i större eller ljudkänsliga utrymmen. Vi tyckte dock att avsaknaden av en automatisk sladduppsamlingsfunktion är något av en olägenhet.

Även om manuell sladdhantering kan kräva extra ansträngning, stärker Electrolux EUO9GREEN UltraOnes kombination av kraft, användarvänlighet och hälsomedvetna funktioner dess ställning som en pålitlig och genomtänkt dammsugare. Enligt vår uppfattning gör dessa egenskaper den till ett prisvärt alternativ för dig som letar efter en effektiv och lättanvänd dammsugare.

Fördelar

 • Mycket effektiv motor
 • 360-graders mjuka gummihjul
 • Justerbart teleskoprör
 • Stort arbetsområde på tolv meter

Nackdelar

 • Ingen helautomatisk uppsamling av sladden

Specifikationer

 • Motoreffekt: 850 W
 • Mått: 307 x 502 x 255 cm
 • Vikt: 8,07 kg
 • Påsvolym: 5 L
 • Påse/påslös: Påse
 • Ljudnivå: 65 dB

Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline - välrenommerad och kraftfull dammsugare

Bästa dammsugare för rengöring av hårda golv

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline:

 • Universellt mångsidigt dammsugarhuvud
 • Komplett utbud av tillbehör
 • Skonsam och ordentlig rengöring av trägolv

Konsumentmagasinets omdöme

I vår omfattande granskning av dammsugaren Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline har vi identifierat flera viktiga funktioner som gör den till ett värdigt alternativ i sin prisklass. Dammsugaren har bland annat en otroligt högpresterande sugeffekt, vilket gör den lämplig för rengöring av större utrymmen och mer energieffektiv. Dammsugarens universalmunstycke kan dessutom anpassas för olika ytor, vilket bidrar till dess mångsidighet.

Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline är något tyngre än genomsnittet, vilket vi ser som en mindre kompromiss med tanke på dess övergripande prestanda och hållbarhet. Apparatens vikt kan ses som en indikation på dess robusta byggkvalitet som säkerställer lång livslängd och konsekvent prestanda. Vi anser dessutom att viktfaktorn mildras något av dammsugarens effektivitet vid rengöring av större områden, eftersom behovet av frekvent ompositionering minskar.

Sammanfattningsvis utmärker sig dammsugaren Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline med sin kraftfulla sugeffekt, användarvänlighet och anpassningsförmåga till olika ytor. Vi tycker att det är ett utmärkt alternativ för dig som prioriterar effektiv rengöring och är villiga att acceptera den något tyngre konstruktionen för att få hållbarhet och bra rengöringsförmåga.

Fördelar

 • Skyddad mot överhettning
 • Utmärkt för större utrymmen
 • Enkel att både använda och tömma
 • Kraftfull rengöring

Nackdelar

 • En något tyngre modell
 • D-klassad rengöringsprestanda på mattor

Specifikationer

 • Motoreffekt: 550 W
 • Mått: 28,4 x 49,6 x 22,7
 • Vikt: 7,3 kg
 • Påsvolym: 4,5 L
 • Påse/påslös: Påse
 • Ljudnivå: 76 dB

Philips FC9331/09 - lätt dammsugare med hypoallergent filter

Bästa allround-dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips FC9331/09:

 • Unik "PowerCyclone 5"-teknik
 • Roterande rengöring med TriActive-munstycket
 • Kompakt och användarvänlig

Konsumentmagasinets omdöme

Dammsugaren Philips FC9331/09 sticker ut på vår lista som en praktisk och effektiv apparat som passar de flesta hushåll. Vi uppskattar dammsugaren “PowerCyclone 5”-teknik som effektivt separerar dammpartiklar från luften och säkerställer ett dammfritt hem. Den påslösa designen leder dammet till behållaren genom effektiva ventilationsluckor, medan det integrerade allergifiltret säkerställer allergenfri luft.

Dammsugaren är A-klassad för rengöring av hårda golv och C-klassad för rengöring av mattor, vilket innebär att den effektivt kan hantera en mängd olika ytor. Medan klassificeringen för mattor kanske får dig att höja på ögonbrynen, är det viktigt att du tänker på att mattor innebär större utmaningar.

Philips FC9331/09 levereras med flera munstycken, inklusive ett parkettmunstycke, ett möbelmunstycke och ett spaltmunstycke, vilka förbättrar dess mångsidighet. Den användarvänliga designen, teleskopröret och den generösa sladden på nio meter bidrar till problemfri användning. Dammsugaren har visserligen en något mindre dammbehållare, vilket kräver mer frekventa tömningar. Vi anser dock att detta är en hanterbar nackdel när den vägs mot apparatens övergripande fördelar, däribland dess effektiva rengöring, användarvänliga funktioner och högkvalitativa allergenfiltrering. Sammantaget anser vi att Philips FC9331/09 är en utmärkt allround-dammsugare för hemmets alla rengöringsbehov.

Fördelar

 • Hygienisk tömning av dammbehållaren med endast en hand
 • Lätt konstruktion
 • Utrustad med hypoallergent filter
 • A-klassad rengöringsförmåga på hårda golv samt på partikelfiltreringen
 • Medföljande munstycken för både golv och möbler samt ett fogmunstycke

Nackdelar

 • Dammbehållaren är något mindre än genomsnittet

Specifikationer

 • Motoreffekt: 900 W
 • Mått: 28,1 x 41 x 24,7 cm
 • Vikt: 4,5 kg
 • Påsvolym: 1,5 L
 • Påse/påslös: Påslös
 • HEPA-filter
 • Ljudnivå: 67 dB

Miele Complete C3 Powerline SGDF4 - ännu en kraftfull dammsugare från Miele

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele Complete C3 Powerline SGDF4:

 • Luktneutralisering med AirClean-filter
 • Användarvänligt teleskoprör med höjdjustering
 • Kraftfull och energieffektiv motor

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att Miele Complete C3 PowerLine SGDF4 är en mycket effektiv och användarvänlig dammsugare. Vi har noterat att dess användarvänlighet, inklusive smidiga förvaring och problemfria pås- och filterbyten, är en höjdpunkt bland tidigare användare. Dammsugarens tysta drift, i kombination med dess kraftfulla och justerbara sugkraft, gör den idealisk för olika rengöringsuppgifter – allt från djuprengöring till skonsam hantering av ömtåliga ytor, till exempel orientaliska mattor.

En viktig aspekt att ta hänsyn till är dammsugarens något tyngre vikt eftersom den kan vara besvärlig i hem med flera våningar. Vi anser dock att detta är en liten kompromiss med tanke på dammsugarens robusta prestanda och stora kapacitet som möjliggör grundlig rengöring utan frekventa avbrott. Den ergonomiska designen och Comfort-handtaget underlättar dessutom manövreringen, vilket i viss mån reducerar problemet med apparatens tyngre konstruktion.

Fördelar

 • Ergonomisk och bekväm hantering
 • Räckvidd på tolv meter
 • Smidig sladdhantering med OneTouch-funktion
 • Integrerad förvaring av clip-on-tillbehör

Nackdelar

 • Något tung
 • Sugkraften kan upplevas som aningen för kraftfull

Specifikationer

 • Motoreffekt: 890 W
 • Påsvolym: 4,5 l
 • Mått: 49,6 x 22,7 x 28,4 cm
 • Vikt: 7 kg
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Påse/påslös: Påse

Dyson V8 Absolute - bra sladdlös dammsugare

Mycket bra sladdlös dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dyson V8 Absolute:

 • Mångsidig två-i-ett-design
 • Avancerade program med två nivåer
 • Lättviktig konstruktion med mycket bra sugkraft

Konsumentmagasinets omdöme

Dysons dammsugare är världsberömda och det av goda skäl. Dyson tillverkar otroligt kompakta, lätta modeller som ger en oöverträffad sugeffekt för sin storlek. Dyson V8 Absolute är inget undantag. Det är en sladdlös stickdammsugare som enkelt kan omvandlas till en handhållen dammsugare vilket gör den lämplig för en mängd olika användningsområden, antingen för snabb rengöring av spill och lätt damning, till fullständig dammsugning av mattor. Mångsidigheten förstärks ytterligare av de rengöringsmunstycken som ingår i köpet. Modellen är även påslös, och dess HEPA-filter kan snabbt och enkelt rengöras.

Det är dock ett mer avancerat alternativ med högre prislapp, men vi anser att priset är motiverat för den bärbarhet och mångsidighet som dammsugaren erbjuder. Sammantaget tycker vi att det är ett bra alternativ för dig som bor i en mindre lägenhet som inte har plats för en stor, kraftig dammsugare, men s0m ändå inte vill kompromissa med rengöringseffekt genom att välja en stickmodell från ett annat märke.

Fördelar

 • Pås- och sladdlös
 • Flexibel modell med en vikt på endast 2,61 kilogram
 • Flera dammsugarhuvuden ingår, bland annat ett för hårda golv och ett för mattor
 • Kan konverteras till en handdammsugare
 • Är utrustad med både HEPA-filter och ett tvättbart basfilter

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Specifikationer

 • Motoreffekt: 115 AW
 • Mått: 22.4 x 124.4 x 25
 • Vikt: 2,6 kg
 • HEPA-filter
 • Påse/påslös: Påslös
 • Ljudnivå: 73,3 dB
 • Påsvolym: 0,54 L

Electrolux PureD9 (PD91) - Tyst dammsugare

Mest användarvänliga dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux PureD9 (PD91):

 • Automatisk justering av sugkraften
 • Miljövänlig konstruktion av återvunnen plast
 • Flexibel dammsugning med tre-i-ett-munstycke

Konsumentmagasinets omdöme

Efter att ha analyserat dammsugaren Electrolux PureD9-modell kan vi med säkerhet säga att detta är en högpresterande dammsugare i sin klass. Apparaten klarar av att hantera en mängd olika ytor, från glatta laminatgolv till långhåriga mattor.

Förutom dess höga sugeffekt, har dammsugaren ett utmärkt filtreringssystem som säkerställer att luftflödet inte hindras under rengöring. Naturligtvis kommer enheten också med en rad munstycken som kan användas för olika ytor, hörnrengöring eller tyger.

Vi fann dock att dammsugaren inte presterar lika bra när det kommer till hår, särskilt djurhår som är känt för att vara lite mer envist. För oss verkar det dock som att detta inte är en modell som försöker vara den starkaste enheten på marknaden, utan mer som en användarvänlig maskin som kan användas i hela ditt hem.

Enheten har HEPA-filtrering som minskar utsläpp av allergener, har lågt driftsljud, CleanLift-handtag som frigör dammsugarpåsen med ett enda klick och stora, manövrerbara hjul som bidrar till en övergripande användarvänligheten. Allt som allt anser vi att denna dammsugare är ett bra val för dig som letar efter något som alla i familjen kan använda.

Fördelar

 • Lätt att manövrera med stora hjul
 • Tvättbart HEPA-filter
 • Bra prestanda på både golv och mattor
 • Filtrering i toppklass
 • Enkel rengöring med CleanLift-handtag

Nackdelar

 • Inte så bra för djurhår

Specifikationer

 • Motoreffekt: 350 W
 • Mått: 24 x 30,5 x 51
 • Vikt: 5,6 kg
 • Påsvolym: 5 L
 • Påse/påslös: Påse
 • Ljudnivå: 67 dB

Nilfisk Elite RCL14E08A2 - Allergivänlig dammsugare med lång sladd

Bra allergivänlig dammsugare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nilfisk Elite RCL14E08A2:

 • Idealisk sugkraft på både hårda golv och mattor
 • Ultra Plus-filtreringssystem med HEPA-filter
 • Handtag med regalgekontroller

Konsumentmagasinets omdöme

Dammsugaren Nilfisk Elite RCL14E08A2 har vi identifierat flera funktioner som bidrar till dess attraktionskraft. Dammsugarens justerbara sugeffekt är en positiv funktion som gör att den kan anpassas till olika rengöringsbehov. Dess kompakta design gör den lätt att förvara, vilket är en stor fördel i mindre bostäder. Det utmärkta filtreringssystemet är anmärkningsvärt och fångar effektivt upp små smutspartiklar, vilket är särskilt fördelaktigt för dig som har allergier. Även om den kanske inte är det perfekta valet för långhåriga mattor, kompenseras denna begränsning något av dess mångsidighet på andra ytor. I synnerhet gör den justerbara sugeffekten att dammsugaren fungerar bra på en mängd olika golvtyper, från hårda golv till mattor med kortare lugg.

Sammanfattningsvis erbjuder Nilfisk Elite RCL14E08A2 en övertygande blandning av justerbarhet, kompakthet och effektivitet. Den framstår som ett lämpligt alternativ för dig som värdesätter energieffektivitet och mångsidighet i en dammsugare. Även om den inte är optimal för långhåriga mattor, gör dess prestanda på andra ytor, i kombination med dess utmärkta filtreringsförmåga, den till en värdig utmanare i sin kategori.

Fördelar

 • Kompakt och enkel att förvara
 • Utmärkt filtrering
 • Automatisk samling av sladden
 • Energieffektiv

Nackdelar

 • Inte idealisk för långhåriga mattor

Specifikationer

 • Motoreffekt: 450 W
 • Mått: 33 x 45 x 31 cm
 • Vikt: 7,2 kg
 • Påse/påslös: Påse
 • Påsvolym: 3,6 L
 • Ljudnivå: 68 dB
 • HEPA-filter

Nilfisk Elite WCL14P08A1 - Liten dammsugare med platsbesparande konstruktion

Bra för större uppgifter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nilfisk Elite WCL14P08A1:

 • Energieffektiv eko-dammsugare
 • Dubbla funktioner för både hårda golv och mattor
 • Platsbesparande design

Konsumentmagasinets omdöme

Efter en detaljerad analys av Nilfisk Elite WCL14P08A1 dammsugare har vi kommit fram till att dammsugaren erbjuder en balanserad blandning av funktionalitet och design. Dammsugaren erbjuder god sugeffekt och har en dammsugarpåse på fem liter, vilket gör att du kan städa effektivt. Det ergonomiska handtaget och det justerbara teleskopröret ger extra komfort och gör enheten lättare att manövrera vid långvarig användning. Dessutom ger de medföljande extra tillbehören ett mervärde, vilket möjliggör en mängd olika rengöringsuppgifter.

Även om dammsugaren är rätt dyr, anser vi att investeringen är motiverad av dess robusta byggkvalitet och omfattande funktionsuppsättning. Hållbarheten i den solida konstruktionen ger långsiktiga besparingar i underhålls- och ersättningskostnader. Dessutom innebär utbudet av tillbehör som medföljer dammsugaren ofta extra kostnader för andra modeller, vilket gör Nilfisk Elite WCL14P08A1 till ett mer komplett paket.

Sammanfattningsvis anser vi att för dig som prioriterar en blandning av kraft, ergonomisk design och mångsidighet i en dammsugare, är Nilfisk Elite WCL14P08A1 en värdefull investering. Dess högre initialkostnad kompenseras, som vi ser det, av dess övergripande effektivitet, hållbarhet och bekvämligheten med att ha flera rengöringsverktyg till hands, vilket gör den till ett övertygande alternativ i sin kategori.

Fördelar

 • Extra tillbehör ingår
 • Sugstyrkan kan justeras på handtaget
 • Ordentlig konstruktion
 • Ergonomiskt handtag
 • Justerbart teleskoprör

Nackdelar

 • Lite dyr för sin klass

Specifikationer

 • Motoreffekt: 650 W
 • Mått: 45 x 33 x 31
 • Påsvolym: 5 L
 • Påse/påslös: Påse
 • Vikt: 5,6 kg
 • Ljudnivå: 67 dB

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux SilentPerformer ESP75:

Fördelar

 • Bra på hårda golv
 • 12 meters räckvidd och en dammsugarpåse på 3,5 liter
 • Hygienfilter
 • Justerbar sugstyrka
 • 360-graders Motion-teknik
 • Skonsam stötfångare för möbler

Specifikationer

 • Motoreffekt: 650 W
 • Mått: 29 x 44,1 x 23,8 cm
 • Påsvolym: 3,5 L
 • HEPA-filter
 • Vikt: 4,5
 • Ljudnivå: 70 dB
 • Påse/påslös: Påse

Tester och recensioner av dammsugarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Råd & Rön har testat 37 olika dammsugare, du kan läsa hela testet här. Observera att du behöver vara prenumerant för att kunna läsa inlägget, vilket du kan bli genom att skapa ett konto och därefter betala avgiften.

Trustedreviews.com

Den brittiska expertsajten Trustedreviews.com ha testat Dyson V8, och belönar dammsugaren med toppbetyg. Testpanelen skriver bland annat att den är mycket bättre än många andra dammsugare som de har provat, samt att de tycker att dammsugaren har särskilt bra flexibilitet och sugeffekt.

Du kan läsa hela undersökningen här.

Expertreviews.com

Den välkända brittiska testsajten Expertreviews.co.uk har testat Dyson V8, och skriver att det är den bästa sladdlösa dammsugaren som finns på marknaden idag.

Av testpanelen får Dyson V8 framför allt beröm för sin kraftfulla motor och starka sugeffekt, och de nämner även att den rengör mycket bra och att den gör det snabbt.

Klicka här för att läsa hela recensionen på deras hemsida.

Du kan även läsa en recension av Dyson V6 på deras hemsida här.

Which.co.uk

Ett av världens största konsument- och testmagasin ligger i London och heter Which.co.uk.

De har granskat Dyson V8 Absolute och gav modellen utmärkelsen ”bästa köp”.

Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du måste vara prenumerant för att kunna läsa hela undersökningen.

Goodhousekeeping.co.uk

Den stora engelska konsumentsajten Goodhousekeeping.co.uk har testat Dyson V8 Absolute.

Generellt sett är experterna mycket imponerade och bedömer att användarvänligheten är hög samt att modellen är lättmanövrerad. Experterna nämner dock att den kan vara lite tung och därför orsaka värk i fingrarna eftersom man konstant måste hålla ner sug-knappen.

Av denna testpanel har modellens design, sugförmåga, motor och effektivitet fått väldigt mycket beröm. Du kan läsa hela testet här.

T3

Tidningen T3, som är en teknikfokuserad resurs i Storbritannien, har gjort en granskning av Miele Complete C3 PowerLine-dammsugaren och berömmer framför allt dess exceptionella sugkraft och rengöringsförmåga av djurhår. För att läsa den fullständiga recensionen kan du klicka här.

PriceRunner

PriceRunner genomförde ett test av Electrolux EUO9GREEN UltraOne dammsugare och utvärderade dess prestanda, olika dammsugarhuvuden samt andra medföljande tillbehör. Dammsugaren fick beröm för sin högkvalitativa konstruktion av återvunnet material samt sin starka sugkraft på alla ytor.

Se hela Electrolux EUO9GREEN UltraOne-testet här.

TechRadar

Tech Radar är en populär webbplats där det publiceras tekniknyheter och recensioner som täcker ett brett urval av ämnen som rör olika sorters apparater, mjukvara och hemelektronik. Deras team av erfarna skribenter och redaktörer skapar djupgående analyser och recensioner av de senaste teknikprodukterna på marknaden.

I sin granskning av Dyson V8 Absolute testade Tech Radar dess många inställningar i olika scenarier för att bedöma dess prestanda och användbarhet. De utvärderade bland annat dammsugarens sugkraft, batteritid, mångsidighet och design. I recensionen lyfter de fram V8 Absolute:s förmåga att hantera djurhår och damm, dess lätta och ergonomiska design samt långlivade batteri som några av de mest utmärkande egenskaperna.

Se testresultaten här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en marknadsplats på nätet där användare kan söka efter och jämföra produkter från olika återförsäljare på nätet. En av de mest användbara funktionerna i Google Shopping är användarnas betygssystem som möjliggör för kunderna att lämna recensioner och kommentarer om sina erfarenheter av en viss produkt, vilket gör att andra kan ta del av deras erfarenheter för att kunna fatta egna välgrundade köpbeslut.

Amazon

Amazon är en av de världens mest populära webbplatser för online shopping och erbjuder olika produkter från många olika leverantörer. En av de unika funktionerna hos Amazon är användarnas betygs- och granskningssystem; efter att ha köpt en produkt kan kunderna lämna ett betyg och en recension av sin upplevelse av en viss produkt. Dessa betyg är viktiga eftersom de återberättar tidigare kunders upplevelser av en viss produkt, som sedan andra som funderar på att köpa samma kan ta del av för att fatta välgrundade köpbeslut.

Se användarrecensionerna om Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine här.

Se användarrecensionerna om Electrolux EUO9GREEN UltraOne här.

Se användarrecensionerna om Philips FC9331/09 här.

Se användarrecensionerna om Miele Complete C3 PowerLine här.

 

 

FAQ

Vilken dammsugare är bäst?
Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine är dammsugare bäst i test. Med 890W motoreffekt, sex sugkraftsnivåer, och effektivitet mot smuts och djurhår, är den kraftfull. Den har praktiska munstycken, justerbart teleskoprör och inbyggt överhettningsskydd. Allergivänliga funktioner inkluderar HyClean dammsugarpåse och Active AirClean SF-AA50-filter. Med 76 dB ljudnivå är den tyst.
Hur testas dammsugarna?
Man bedömer dammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, smuts och djurhår på olika typer av underlag och längs paneler. Sugeffekten granskas dessutom med både full, halvfull och tom dammbehållare. Man undersöker även hur bra dammsugarnas inbyggda filter är på att hålla kvar dammpartiklar samt både hållbarheten och användarvänligheten hos maskinerna.
Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en ny dammsugare?
Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har främst hårda golv eller mattor i ditt hem samt om du har husdjur hemma. Du bör alltid välja en modell som tillhör energiklass C eller bättre.
Hur länge håller en dammsugare?
Hållbarheten för en dammsugare kan variera beroende på flera faktorer såsom märke, modell, användning, underhåll och kvalitet. Generellt sett bör man förvänta sig att en högkvalitativ dammsugare håller i tio år eller mer om den används och underhålls på rätt sätt.

Är dyrare dammsugare bättre?

Inte nödvändigtvis. Priset på en dammsugare korrelerar inte alltid direkt med dess kvalitet eller prestanda. Den dammsugare som är “bäst” för dig kommer an på dina specifika behov och preferenser.

Vissa dyra dammsugare kan erbjuda avancerade funktioner, bättre byggkvalitet och bättre filtreringssystem, vilket kan vara fördelaktigt för vissa användare, särskilt om du har specifika behov på grund av allergier eller att du har ett större bostadsutrymme. Högkvalitativa modeller har istället ofta längre garantier, bättre kundsupport och extra tillbehör.

Det finns många prisvärda dammsugare på marknaden som kan prestera exceptionellt bra för de flesta hushåll. Faktorer att överväga när du väljer en dammsugare inkluderar dina specifika rengöringsbehov, din budget, recensioner och rekommendationer, funktioner, varumärkesomdöme, samt garantier och kundsupport.

En dyrare dammsugare kan erbjuda vissa fördelar, men det är viktigt att väga dessa fördelar mot dina specifika behov och budget för att fatta ett bra köpbeslut. En måttligt prissatt dammsugare som passar dina behov kan vara lika effektiv som en högkvalitativ modell i många fall.

Hur mycket el drar en dammsugare?

En dammsugares energiförbrukning beror på flera faktorer, såsom effekten på dess motor och vilken typ av dammsugare det är. Generellt sett kan man förvänta sig att en vanlig dammsugare drar mellan 350 och 2 000 watt när den är i drift.

En högeffektiv dammsugare drar mer energi, medan en energisnål modell med lägre effekt kan drar mindre. Energiförbrukningen kan även variera beroende på vilken typ av yta som dammsugas, då dammsugaren behöver arbeta hårdare för att suga upp smuts från långhåriga mattor jämfört med från en hård golvyta.

För att minska energiförbrukningen kan man välja en dammsugare med en energieffektiv motor samt använda rätt tillbehör för att anpassa sugkraften till ytan som rengörs. Det är också viktigt att hålla dammsugarpåsar och filter rena och att använda sin apparat på rätt sätt för att undvika onödig energiförbrukning.

Vad är en bra sugeffekt på en dammsugare?

En bra sugeffekt på en dammsugare beror på flera faktorer, bland annat dess motoreffekt, konstruktionen av dammsugarröret och kvaliteten på dammsugarhuvuden och filterna. Generellt sett kan man säga att en sugeffekt på mellan 350-550 watt är bra för en standardmodell.

Det är som sagt dock viktigt att notera att sugeffekten inte är den enda faktorn som avgör dammsugarens prestanda och rengöringsförmåga; de andra faktorerna vi nämnt kan också påverka apparatens effektivitet och förmåga att suga upp smuts och damm från olika ytor.

Därför är det viktigt att välja en dammsugare som är utformad för att passa dina rengöringsbehov samt att använda rätt tillbehör för olika ytor och material. Du bär även rengöra och underhålla dammsugarens filter och dammsugarhuvuden regelbundet för att säkerställa optimal sugeffekt och rengöringsförmåga.

Spelar dammsugarens effekt i watt någon roll?

Effekten på en dammsugare kan vara en faktor att tänka på när du väljer en dammsugare, men det är inte den enda avgörande faktorn för en dammsugares prestanda. Effekten på dammsugarens motor är ofta kopplad till dess sugeffekt. Generellt sett kan en högre motor med högre watt-tal generera mer sugeffekt, vilket kan vara fördelaktigt för att rengöra djupa mattor eller ta hand om envis smuts och skräp. Det är dock viktigt att notera att watt-talet inte ger en fullständig bild av en dammsugares effektivitet eller rengöringsförmåga.

Andra faktorer som dammsugarens design, filtreringssystem, borstvals och övergripande konstruktion spelar en betydande roll för dess prestanda. Till exempel kan en dammsugare med välutformat luftflöde och ett effektivt filtreringssystem bibehålla god sugeffekt även med en motor som har lägre watt-tal.

Dessutom tenderar dammsugare med högre watt att förbruka mer elektricitet, vilket kan resultera i högre energikostnader över tid. I vissa regioner finns det regler och begränsningar för det högsta tillåtna watt-talet på dammsugare för att främja energieffektivitet och minska miljöpåverkan.

När du väljer dammsugare är det klokt att överväga en kombination av faktorer, inklusive watt-tal, men även de specifika rengöringsbehoven i ditt hem, den typ av golv du har, dammsugarens filtreringskapacitet och användarrecensioner. Att testa dammsugaren om det är möjligt eller läsa oberoende recensioner kan ge värdefulla insikter om dess prestanda. I slutändan bör den ideala dammsugaren för dig vara i linje med dina rengöringskrav och preferenser, snarare än att enbart fokusera på watt-talet.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal

Bosch BSGL5333/02 Zoo'o ProAnimal

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta