Dammsugare Test: Hitta bäst i test dammsugare här

0

Vi har gått igenom ett flertal dammsugar-test som finns på nätet. I den här artikeln tittar vi de dammsugare som har vunnit flest tester och som har fått de bästa recensionerna. Allt för att du enkelt ska kunna hitta den bästa dammsugaren på marknaden som passar just dina behov samt var du kan köpa dammsugarna till bra priser.

Artikeln innehåller recensioner av sju dammsugare som alla har fått goda omdömen hos en lång rad olika skandinaviska testsidor som t.ex. det danska konsumentrådet Tænk, Råd & Rön och norska Klikk.no.

Vi har även tagit med dammsugare som har visats i program på både dansk och svensk tv. Längst ner på sidan hittar du de tester vi har använt oss av till vår sammanställning.

Vi kommer också att titta närmare på vilka parametrar som du bör vara särskilt uppmärksam på när du är på jakt efter en ny dammsugare.

Men först tar vi en närmare titt på de olika testvinnarna:


Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch BGS5335

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 279,00 Kr. 0,00 Kr. 3 279,00 Kr. Läs mer
3 755,00 Kr. 0,00 Kr. 3 755,00 Kr. Läs mer
3 755,00 Kr. 0,00 Kr. 3 755,00 Kr. Läs mer

 

Dammsugaren Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal har testats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Experterna är eniga om att Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal är en riktigt bra dammsugare och modellen får därför en topplacering i båda undersökningarna.

Precis som namnet antyder passar modellen särskilt bra i hem med pälsdjur samt i hem där det bor allergiker.

Bra för djurhår

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal är gjord för att glida lätt över alla ytor och underlag i hemmet, men modellen briljerar på hårda golv med en dammupptagningsförmåga i klass A. Den ligger däremot i klass C när det kommer till mattor.Bosch BGS5335 stoevbeholder

Modellen har ett specialdesignat munstycke som avlägsnar djurhår som tenderar att fastna överallt på mattor, soffor, kuddar och i springor. Munstycket kallas ProAnimal turboborste och är mycket kraftfullt. Kraften kombinerad med den unika utformningen gör att de allra flesta djurhår avlägsnas, vilket främst förbättrar miljön för allergiker, men alla kan ju glädjas åt en ren omgivning.

Bra på golv

Utöver att vara bra på att avlägsna djurhår är Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal dessutom extra bra på kakel och parkettgolv med fogar, skarvar och springor. Dammsugaren har en specialborste för hårda golv som är både effektiv och skonsam för att inte skada ytan på de släta golven.

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal är även användarvänlig och enkel att använda. Modellen har ett teleskoprör som kan justeras efter användarens längd, utbytbara munstycken samt en vridknapp som justerar sugstyrkan.

Dammsugaren har dessutom gummihjul under kroppen som gör att den rör sig lätt över golvet när man dammsuger.

Modell med HEPA-filter

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal är utrustad med det unika HEPA-filtret som garanterar en bättre miljö för allergiker. Filtret filtrerar bort alla partiklar som sugs in och renar på så vis luften helt. Detta sker i samarbete med modellens höga partikelfiltrering i klass A samt AirTurbo-systemet som skapar ett bra luftflöde.

Rengöringen är enkel på Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal. Modellen är påslös och samlar upp damm och skräp i en specialdesignad behållare som enkelt kan tas lös och tömmas vid behov. Behållaren rymmer 3 liter och gör att man slipper köpa nya dammsugarpåsar.

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal har en sladd på 11 meter och väger 6,7 kg.

Utvalda fördelar med Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal:
🔵 ProAnimal Turboborste för djurhår
🔵 Specialborste för hårda golv
🔵 Justerbart teleskoprör
🔵 Med HEPA-filter
🔵 Påslös dammsugare

Här kan du se en kort demonstration av dammsugaren. Videon är framtagen av Bosch:


Philips FC9331/09

✅ Rekommenderas av expertreviews.co.uk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon.de

Philips FC9331-09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 070,00 Kr. 0,00 Kr. 1 070,00 Kr. Läs mer
1 070,00 Kr. 0,00 Kr. 1 070,00 Kr. Läs mer
1 084,00 Kr. 0,00 Kr. 1 084,00 Kr. Läs mer
1 099,00 Kr. 0,00 Kr. 1 099,00 Kr. Läs mer
1 105,00 Kr. 0,00 Kr. 1 105,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Philips FC9331/09 har provats av experter från sajten expertreviews.co.uk och av kunderna på amazon.de. Det visar sig att både experter och vanliga konsumenter är eniga om att Philips FC9331/09 är en riktigt bra dammsugare som är bra på såväl mattor som hårda golv.

PowerCyclone-teknik

Philips FC9331/09 är försedd med den senaste uppsugningstekniken som ger ett dammfritt hem. Den kallas PowerCyclone 5 och skiljer dammet från luften så fort dammet sugs upp. Detta sker genom att luften snabbt sugs in via luftintaget och sedan leds genom en krökt passage till den cykloniska kammaren där luften och dammet separeras från varandra.

Eftersom att Philips FC9331/09 är en påslös dammsugare som har en dammbehållare istället för utbytbara påsar leds dammet sedan ner i behållaren genom effektiva ventilationsluckor. Modellen har dessutom ett integrerat allergifilter som ser till att inga allergener från damm eller smuts kommer tillbaka ut i luften.

 

Bra till det typiska hemmet

Philips FC9331/09 är ett bra alternativ för medelkonsumenten. I de flesta hem finns nämligen både hårda golv, som parkett- eller klinkergolv, och ytor som är täckta av mattor. Därför behöver de flesta en dammsugare som kan hantera alla typer av underlag.Philips FC9331-09 stoevbeholder

Philips FC9331/09 får betyg A när det kommer till rengöring av hårda golv, alltså högsta betyg, och på mattor får modellen C, vilket fortfarande är ett bra betyg. Det kan verka som att modellen inte är särskilt lämplig för mattor, men tänk på att alla dammsugare har svårare att suga upp smuts från mattor än från hårda golv där dammet är mer lättillgängligt.

Dammsugaren ligger dessutom absolut i topp vad gäller partikelfiltrering och får även där betyget A.

Det ingår flera munstycken

Philips FC9331/09 är en effektiv dammsugare, och en av anledningarna till detta är de specialutformade munstyckena som var och ett passar till ett specifikt underlag. Det ingår ett parkettmunstycke, ett möbelmunstycke och ett fogmunstycke.

Använd gärna modellens fogmunstycke i sprickor och springor samt på hyllor och andra svåråtkomliga ställen. Många moderna dammsugare liknar något ur en science fiction-film, men Philips FC9331/09 ser ut som en vanlig hederlig dammsugare med tjock kropp, rör och sladd.

Modellen har ett teleskoprör som kan anpassas efter användarens längd, vilket hjälper till att förebygga ryggproblem. En annan fördel med den här modellen är den långa sladden som ger en arbetsradie på nio meter, vilket innebär att man inte behöver byta eluttag hela tiden.

Philips FC9331/09 väger 6,1 kg.

Utvalda fördelar med Philips FC9331/09:
🔵 Med PowerCyclone 5-teknik
🔵 Påslös modell
🔵 Med allergifilter
🔵 Betyg A för både rengöringsförmåga på hårda golv och partikelfiltrering
🔵 Det följer med munstycken för både golv och möbler samt ett fogmunstycke

Här kan du se en kort introduktionsvideo för dammsugaren. Videon är framtagen av Philips:


Dyson DC33c Pro

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Dyson DC33c Pro stovsugeren

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 899,00 Kr. 0,00 Kr. 3 899,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Dyson DC33c Pro har testats av både svenska och danska experter från Råd & Rön respektive det danska konsumentrådet Tænk. Experterna kommer fram till samma slutsats om Dyson DC33c Pro, och eftersom att utvärderingen av modellen är positiv får Dyson DC33c Pro fina placeringar i båda undersökningarna.

Den här dammsugaren från Dyson är bra på både hårda underlag och på mattor, men passar inte särskilt bra i ett hem där man har husdjur med päls.

Dyson Ball-teknik

Dyson DC33c Pro är utrustad med den unika Dyson Ball-tekniken som ger en ökad flexibilitet och stabilitet samt en låg tyngdpunkt. Detta innebär att modellen lätt kan dras runt överallt och enkelt följer användaren var som helst.

För en effektiv skräp- och dammuppsugning är Dyson DC33c Pro även utrustad med en Radial Root Cyclone-teknik med förbättrade inre luftkanaler som gör att mer damm kan sugas upp. De inre cyklonerna har bättre luftströmmar som fångar upp fler partiklar, minskar turbulens och bevarar lufttrycket.

Bra på både golv och mattor

Den här modellen har en kraftfull motor på 750 W som garanterar en bra sugeffekt. Detta kombinerat med modellens inkluderade munstycken för golv, mattor och möbler ger en optimal rengöring.

Dyson DC33c Pro har därmed en riktigt bra sugeffekt på alla ytor, och underlaget blir rent oavsett om modellen dammsuger hårda golv eller mattor. Eftersom att man får med ett speciellt möbelmunstycke kan man även använda den här modellen för att dammsuga möblerna.

Modellen är dessutom försedd med ett teleskoprör, vilket ger en bra användarkomfort och gör dammsugaren enklare att manövrera.

Dammsug utan påsar

Dyson DC33c Pro stoevbeholderMed Dyson DC33c Pro behöver man inte fundera över dammsugarpåsar som försämrar dammsugarens kvalitet i takt med att de fylls. Den här modellen är nämligen påslös och har istället en dammbehållare med en kapacitet på två liter. Behållaren är genomskinlig för att man ska kunna se när den är full och man tömmer den enkelt genom att trycka på en knapp.

Den här modellen finns dessutom i energiklass A, vilket säkerställer att energiförbrukningen är låg. Man har även tagit hänsyn till miljön inne i huset och dammsugaren har därför bra filter som skyddar de boende mot allergier.

Dyson DC33c Pro väger 7,5 kg.

Utvalda fördelar med Dyson DC33c Pro:
🔵 Dyson Ball-teknik ger stabilitet och flexibilitet
🔵 Radial Root Cyclone-teknik ger en optimal sugeffekt
🔵 Flera specialmunstycken ingår, bland annat ett möbelmunstycke
🔵 Lämplig för alla underlag
🔵 Påslös dammsugare

I den här videon kan du se mer om Dysons teknik:


Dyson DC37C Parquet

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Dyson DC37C Parquet

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 235,00 Kr. 0,00 Kr. 4 235,00 Kr. Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer

 

Dyson DC37C Parquet är ännu en dammsugare från märket Dyson som är byggd med innovativ teknik. Modellen lever upp till Dysons goda rykte, och efter att experterna från det danska konsumentrådet Tænk provat modellen kunde de dra slutsatsen att Dyson DC37C Parquet är en utmärkt dammsugare. Modellen får därför en riktigt fin placering i deras test.

Den här dammsugaren passar särskilt bra till konsumenter som tänker på miljö och allergi och som har många hårda golv hemma.

En stark liten robot

Dyson DC37C Parquet ser nästan ut som en liten futuristisk robot, och det är den på sätt och vis också. Utseendet är givetvis en smaksak, men det går inte att förneka att modellen är kraftfull med sin starka motor på 840 W. Detta garanterar en riktigt hög sugeffekt, och för att fungera optimalt på alla underlag ingår det flera munstycken till Dyson DC37C Parquet – ett parkettmunstycke, ett möbelmunstycke samt ett fogmunstycke.

Parkettmunstycket är en av modellens styrkor, och det gör att modellen är mycket effektiv på hårda golv. Där fångas så gott som allt damm och skräp upp, och munstycket är dessutom ledat för en bättre flexibilitet. Modellen fungerar även utmärkt på mattor, men det är de hårda golven som är Dyson DC37C Parquets expertisområde.

Påslös dammsugare

Dyson DC37C Parquet är en påslös dammsugare, och dammet och skräpet samlas därför upp i en löstagbar behållare på två liter istället. Det finns flera smarta fördelar med en påslös dammsugare: behållaren ger en bättre effektivitet när man dammsuger eftersom att en full påse annars skulle försämra sugeffekten, och man slipper dessutom lägga pengar på nya dammsugarpåsar.Dyson DC37C Parquet ball teknologi

Dyson DC37C Parquet är även en användarvänlig dammsugare med fokus på användarkomfort. Den har därför ett teleskoprör som man kan justera längden på, vilket gör att man slipper ryggproblem.

Dammsugaren är dessutom försedd med ett tvättbart HEPA-filter som garanterar ett bättre inomhusklimat. HEPA-filtret är i klass H13, vilken är en av de bästa. Filtret filtrerar bort de uppsugna partiklarna och ser till att luften som skickas tillbaka ut är renare än den omgivande luften. Filtret fångar även upp alla eventuella allergener.

Bra för miljön

En påslös dammsugare är redan ett steg mot en miljövänlig dammsugning, men Dyson DC37C Parquet är även grön på fler sätt och är därför ett bra alternativ för den miljömedvetna konsumenten.

Modellen finns nämligen i energiklass A, vilket innebär att energiförbrukningen har minskats så mycket som möjligt.

Energiklass A är den bästa energiklassen för dammsugare, vilket betyder att man skonar både miljön och elräkningen. Modellen är därför inte sladdlös utan går på vanlig ström från eluttaget, men sladden är ändå så pass lång att man får en arbetsradie på tio meter.

Dyson DC37C Parquet väger 7,5 kg.

Utvalda fördelar med Dyson DC37C Parquet:
🔵 Bäst på hårda golv
🔵 Många specialmunstycken ingår
🔵 Påslös dammsugare
🔵 Teleskoprör ger en bättre komfort
🔵 I energiklass A och med HEPA H13-filter


Dyson V8 Absolute

✅ 5 av 5 stjärnor hos T3.com
✅ 5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
✅ 5 av 5 stjärnor hos Theguardian.com
✅ 5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.co.uk
✅ 5 stjärnor hos norska Klikk.no
✅ Toppbetyg hos norska Tek.no
✅ 3 av 5 stjärnor hos Digitaltrends.com
✅ ”Bästa köp” enligt brittiska Which.co.uk
✅ ”Dammsugarnas Rolls Royce” enligt Gizmodo.co.uk
✅ 4,7 av 5 stjärnor hos Johnlewis.com – baserat på 1332 omdömen
✅ 96 av 100 poäng hos Goodhousekeeping.co.uk
✅ 5 av 5 stjärnor hos brittiska Mirror.co.uk
✅ 5 av 5 stjärnor hos Techgearlab.com

Dyson V8 Absolute

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 999,00 Kr. 0,00 Kr. 3 999,00 Kr. Läs mer
3 999,00 Kr. 0,00 Kr. 3 999,00 Kr. Läs mer
4 226,00 Kr. 0,00 Kr. 4 226,00 Kr. Läs mer
4 730,00 Kr. 0,00 Kr. 4 730,00 Kr. Läs mer
6 490,00 Kr. 0,00 Kr. 6 490,00 Kr. Läs mer

 

Dyson har lanserat en ny och mer kraftfull dammsugarserie som de kallar för V8-serien. Modellen Dyson V8 Absolute tillhör den nya serien.

Den här dammsugaren har testats av en mängd experter från olika länder och så gott som alla är överens om att Dyson V8 Absolute är en utomordentlig dammsugare. Den får därför absoluta toppbetyg.

”Evolution bland dammsugare”

Dyson V8 Absolute är byggd för att göra konsumentens liv lättare, och på grund av en otrolig sugeffekt som förenklar dammsugningen kallar experterna faktiskt Dyson V8 Absolute för en “evolution” bland dammsugare. Detta beror även mycket på att modellen är både påslös och sladdlös, vilket gör att användaren slipper problem med fulla dammsugarpåsar som försämrar effektiviteten samt krångel med sladdar. Dyson V8 Absolute går nämligen på batteri istället.

På den här modellen måste man själv hålla in avtryckaren när dammsugaren ska suga. Denna metod gör att dammsugaren bara förbrukar energi när den faktiskt suger, vilket förlänger batteritiden.

Experterna noterar även att batteritiden hos Dyson V8 Absolute är betydligt bättre än hos andra bra modeller. Dyson V8 Absolute kan nämligen dammsuga i 40 minuter på en laddning om man kör med normal sugeffekt och inte använder Max-läget.

Lätthet i fokus

Det är tydligt att tillverkaren har fokuserat på användarvänlighet vid utformningen av Dyson V8 Absolute. Modellen väger nämligen bara 2,61 kg och är därmed en mycket lätt dammsugare, vilket innebär att det inte är några problem att hantera modellen och till exempel lyfta den för att dammsuga ytor högt upp – även taket.

Flexibilitet är en av modellens kännetecknande egenskaper, och tack vare de ledade munstyckena kan dammsugaren komma åt överallt – även in under soffan samt mot hörn, kanter och väggar.

Dyson V8 Absolute är som sagt dessutom en påslös dammsugare och detta bidrar också till en bättre användarvänlighet.

Dammet samlas istället upp i en behållare som rymmer 0,54 liter. Experterna skriver att andra påslösa modeller ofta har problem när det kommer till tömningen av dammbehållaren, men behållaren på Dyson V8 Absolute är försedd med en ny teknik som gör att den är mycket lättare att tömma.

Kan konverteras till handdammsugare

För att säkerställa att dammsugningen blir så effektiv som möjligt kombinerar Dyson V8 Absolute en stark sugeffekt med specialutformade munstycken.Dyson V8 Absolute haandstovsuger

Den här modellen kommer med många olika munstycken, vart och ett med ett specifikt ändamål: ett städmunstycke med mjuk vals för hårda golv, ett munstycke med direktdrift för mattor, ett motordrivet miniverktyg för trappor och möbler samt ett kombinationsmunstycke för fint damm.

En extra smart sak med Dyson V8 Absolute är att den är en 2-i-1-dammsugare. Det betyder att skaftdammsugaren kan konverteras till en handdammsugare, vilket är en fördel när man ska städa ett mindre område eller bara ta bort smulor från frukostbordet.

Den här dammsugaren befinner sig dessutom i toppskiktet vad gäller miljön inomhus. Modellen har nämligen både ett HEPA-filter och ett tvättbart förfilter som även skyddar mot allergier.

Utvalda fördelar med Dyson V8 Absolute:
🔵 Påslös och sladdlös
🔵 Flexibel modell med en rörlig led och en vikt på bara 2,61 kg
🔵 Flera städmunstycken ingår, bland annat ett munstycke för hårda golv och ett för mattor
🔵 Kan konverteras till en handdammsugare
🔵 Med både HEPA-filter och ett tvättbart förfilter

Här kan du se en officiell video där Dyson presenterar V8-modellen:


Dyson V6 AnimalPro

Bästa köp enligt brittiska Which.co.uk
4,6 av 5 stjärnor hos Johnlewis.com – baserat på 2323 omdömen
98 av 100 poäng hos Goodhousekeeping.co.uk
4 av 5 stjärnor hos Digitaltrends.com
10 av 10 stjärnor hos norska Dinside.no
Toppbetyg hos tyska Testberichte.de
5 av 5 stjärnor hos brittiska Expertreviews.co.uk

Dyson V6 AnimalPro+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Läs mer
3 897,00 Kr. 0,00 Kr. 3 897,00 Kr. Läs mer
3 897,00 Kr. 0,00 Kr. 3 897,00 Kr. Läs mer

 

Ett stort antal experter från olika länder har provat dammsugarmodellen Dyson V6 AnimalPro. Den tillhör Dysons V6-serie som är en sorts lillebror till V8-serien. De två serierna har dock många likheter.

Bland experterna råder det en allmän samstämmighet om att Dyson V6 AnimalPro är en riktigt bra dammsugare som är effektiv, har bra munstycken och är lätt att hantera.

Kännetecknande för den här modellen är att den fungerar bra i hushåll där det finns husdjur med päls.

Two Tier Radial Cyclones

Dyson V6 AnimalPro har ett mycket unikt uppsugningssystem som gör modellen otroligt effektiv på att suga upp damm och skräp. Systemet heter Two Tier Radial Cyclones och är uppbyggt av 15 olika cykloner som är placerade i två skikt. Dessa arbetar parallellt med varandra för att öka luftcirkulationen.

Med Dyson V6 AnimalPro behöver man varken eluttag eller sladd. Modellen är nämligen sladdlös och Dysons effektiva digitala V6-motor drivs istället av ett batteri.

Batteriet laddas fullt på 3,5 timmar och håller sedan i ungefär 20 minuter. Batteritiden är en av de främsta skillnaderna mellan Dysons V6-serie och V8-serie, där modellerna i V8-serien har en betydligt bättre batteritid.

Speciellt framtagen för djurhår

Det är inte för inte som Dyson V6 AnimalPro heter just AnimalPro. Modellen är nämligen optimal för hushåll som har pälsdjur hemma. För att kunna få bort så mycket djurhår som möjligt – även från svåråtkomliga ställen – följer det dessutom med ett munstycke som är specialutformat för att hantera just djurhår.

Utöver detta munstycke kommer Dyson V6 AnimalPro även med ett antal andra städmunstycken för olika ändamål: ett fogmunstycke, som är utformat för att avlägsna damm och skräp i springor och hörn, samt ett brett motordrivet munstycke som ska användas för att få bort damm från mattor och hårda golv.

Förutom att användas till vanlig dammsugning kan den här modellen dessutom konverteras och användas som en handdammsugare, vilket innebär att Dyson V6 AnimalPro är en så kallad “2-i-1”-dammsugare.

Enkel att använda

När man dammsuger med Dyson V6 AnimalPro ska man hålla ner avtryckaren när dammsugaren ska suga. Den suger då på normalnivån, men om man behöver en kraftigare sugeffekt kan man även välja Max för att använda motorns fulla effekt. Detta tredubblar den normala sugstyrkan och förkortar därmed även batteritiden.Dyson V6 AnimalPro haandstoevsuger

Den här modellen är dessutom flexibel och lätt att hantera. Den väger till exempel bara 2,1 kg och är därmed lätt att lyfta upp om man vill rengöra ytor högre upp eller dammsuga taket.

Easy Grip-handtaget har en ergonomisk design som gör att man får ett så bra grepp om dammsugaren som möjligt. Modellen är dessutom påslös och dammet samlas därför upp i en behållare på 0,4 liter. Detta gör att man slipper alla problem med fulla påsar som både försämrar sugeffekten och måste bytas ut.

Utvalda fördelar med Dyson V6 AnimalPro:
🔵 Two Tier Radial Cyclones-teknik med 15 cykloner
🔵 Sladdlös dammsugare som går på batteri
🔵 Speciellt framtagen för djurhår, men man får även med andra städmunstycken
🔵 Kan konverteras till handdammsugare
🔵 Två olika nivåer för sugstyrka: ett normalläge samt ett betydligt kraftigare maxläge

Se Dysons egna videopresentation av Dyson V6 här:


Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön 
Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 790,00 Kr. 0,00 Kr. 3 790,00 Kr. Läs mer

 

Svenska Electrolux får överlag bra recensioner i de tester vi har gått igenom och Electrolux har tre olika modeller med på listan över de mest kända dammsugarna som vi har tagit med i testet.

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO klarar sig allra bäst. Den är testvinnare både hos danska Tænk.dk och Råd & Rön. Dammsugaren utmärker sig speciellt med avseende på sugkraft, ljudnivå och dammsugarsystemets täthet. Med dammsugarsystemets täthet menas hur mycket damm det kommer med i utblåsluften när man dammsuger.

Dammsugaren är, enligt Electrolux själva, den första dammsugaren som har uppnått A på alla parametrar i EU:s klassificering. Parametrarna är energiförbrukning, dammsugarsystemets täthet och rengöringsförmåga på hårda golv och mattor. Klassificeringen påminner mycket om det vi känner igen från energimärkningen där A är bäst och G är sämst.

Därmed är dammsugaren en av få modeller som ligger i den högsta rengöringsklassen för både mattor och hårda golv. Hårt golv klarar de flesta dammsugarna som uppnår klass A men när det kommer till mattor ligger de flesta dammsugarna i klass C. Detta beror på att det krävs en väsentligt större sugkraft för att suga upp damm från en matta än från ett helt bart och hårt golv.

Det är speciellt dammsugarens förmåga att ta bort djurhår med den medföljande elektroborsten – som är ett speciellt munstycke med roterande borstar – samt möjligheten att justera sugkraften från kontrollenheten som är placerad på dammsugarens handtag.

Även när det kommer till energiklassificering landar denna dammsugare med 800W motor i klass A. Den ligger energimässigt mycket lägre än genomsnittet, som för de flesta dammsugarna som ligger mellan 900 och 1200W.

Ljudnivån ligger också väsentligt under snittnivån för många andra dammsugare. Den här modellen har blivit uppmätt till 84 dB(A) i både det danska och svenska testet.

Då dB(A)-skalan är logaritmisk, är det en hörbar ljudskillnad jämfört med andra genomsnittliga dammsugare. Som tumregel motsvarar en ökning av 10 dB(A) enheter en fördubbling av ljudnivån så med en skillnad på 6 dB(A), jämfört med genomsnittet, är det alltså nästan en halvering av ljudnivån.

När vi kommer till A-märket för dammsugarsystemets täthet är det inte detsamma som att dammsugaren är allergivänlig. Ska den vara det krävs det ett så kallat HEPA-filter som filtrerar utblåsningsluften från allergener och andra allergi- och astmaframkallande mikropartiklar.

Det är dock en del oenighet i de olika testerna huruvida dammsugaren faktiskt har ett HEPA-filter och vilken klass det är. Om man läser produktspecifikationerna hos Electrolux visar det sig att dammsugaren inte har ett HEPA-filter, men väl ett tvättbart Allergy Plus-filter. Detta filter skulle kunna filtrera bort 99 % av alla allergener och mikropartiklar i utblåsningsluften, vilket motsvarar en HEPA-klass 12. Med bakgrund i detta borde allergiker och astmatiker uppleva obehag av att använda dammsugaren.

Generellt finns det fyra olika klasser av HEPA-filter, HEPA-10, -12, -13 och -14. HEPA-10 filtrerar bort 85 % av alla allergener och mikropartiklar och HEPA-14 filtrerar bort minst 99,995 % av de skadliga partiklarna. Medan HEPA-10 nästan är effektlöst ger HEPA-14 den optimala filtreringseffekten för allergiker och astmatiker som ska använda dammsugaren i vardagen. HEPA-12, som filtret i den här dammsugaren kommer närmast, filtrerar bort minst 99,5 % av alla allergener och mikropartiklar.

Utöver munstycket med roterande borstar medföljer det ett kombinerat 3-i-1 munstycke till mattor och möbler, ett parkettmunstycke samt ett munstycke till lister, kanter etc.


Philips FC8721/09

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
Philips FC8721/09

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 983,00 Kr. 0,00 Kr. 1 983,00 Kr. Läs mer
1 990,00 Kr. 0,00 Kr. 1 990,00 Kr. Läs mer
2 409,00 Kr. 0,00 Kr. 2 409,00 Kr. Läs mer

 

Philips Performer Expert-serien har överraskat positivt hos både danska Tænk och Råd & Rön, där den blev korad som testvinnare och fick toppbetyg. I dessa tester lovprisas dammsugaren för sin extra stora påse och de mycket enkla inställningsknapparna på ovansidan av dammsugaren.

Här är det tal om en dammsugare som kostar strax under 1400 kr och med en påse på hela 3,5 liter. Det betyder att det går lång tid mellan bytena och därmed en lägre förbrukning av dammsugarpåsar. Något som överraskar än mer är att även om dammsugaren använder större påsar än genomsnittet, är dammsugarpåsen i det närmaste helt full innan du märker av att sugkraften försämras.

Manöverpanelen på dammsugaren är mycket enkel och består av två knappar och ett skruvreglage på ovansidan av maskinen. En knapp att starta och stänga av med och en annan knapp för att rulla upp sladden. Mitt på dammsugaren finns det ett skruvreglage som kan användas till att justera sugkraften med.

Med hänsyn till rengöringsförmågan på hårt golv och mattor får dammsugaren klass B – näst bäst för hårt golv – och klass C för mattor vilket placerar den i samma rengöringsklass som de genomsnittliga dammsugarna. Dock nämner Tænk att dammsugaren har problem med att ta bort hår från mattor vilket gör att den här maskinen nog inte är det bästa valet om du har husdjur i hemmet.

När det kommer till ljudnivå har denna dammsugare nästan dubbelt så hög ljudnivå som Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO. Philips uppger att ljudnivån ligger på 78 dB(A), men Tænk själva har uppmätt den till 74 dB(A). Det motsvarar en ljudnivå från en personbil som kör förbi på 10 meters avstånd, vilket är lite högre än den genomsnittliga ljudnivån som ligger runt 70 dB(A).

När det kommer till dammsugarsystemets täthet uppnår den en klass A-bedömning och då dammsugaren även är utrustad med ett HEPA-13 filter, kan den användas av många allergiker och astmatiker. Om du är allergisk eller har astma får du här en prisvärd dammsugare jämfört med vad andra dammsugare med HEPA-13 och -14 filter normalt kostar.

Dammsugaren utmärker sig också genom att hela 11 meter sladd. Det ger en mycket stor aktionsradie och du slipper att byta kontakt hela tiden när du dammsuger. Utöver ett universal 3-i-1 munstycke till både hårt golv och mattor, medföljer det även ett möbelmunstycke och ett munstycke till hörn, lister etc.


Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Miele Complete C3

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 490,00 Kr. 0,00 Kr. 2 490,00 Kr. Läs mer

 

Precis som Electrolux och danska Nilfisk är Miele kända för sin kvalitet. Det gäller även deras Complete C3 Celebration EcoLine Plus som enligt det granskande testet utmärker sig genom att vara mycket bra till att få bort djurhår från mattor och för dammsugning av hårda golv. Utöver det omtalas maskinens mycket manöverbara hjul som kan ställas på tvärs och på så sätt kan dammsugaren köras i sidled.

Dammsugaren har blivit ”Bäst i test” hos det danska konsumentrådet Tænk.

Denna Miele-maskin har också en förhållandevis stor påse på 3,2 liter. Precis som Philips FC8721/09 kan denna dammsugare användas i länge innan du behöver byta påse.

När det kommer till energiförbrukning ligger Complete C3 Celebration EcoLine Plus i energiklass A och har en motoreffekt på 800 watt. Den ligger även kvar i energiklass A när det kommer till rengöringsförmåga på hårt golv medan den sjunker till klass C på mattor. Det betyder att den här dammsugaren klarar sig bättre än genomsnittet när det kommer till dammsugning av mattor.

Dammsugarsystemets täthet, d.v.s. mängden av damm i utblåsningsluften, ligger i klass A. Istället för ett HEPA-filter är den här dammsugaren, precis som Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO, utrustad med ett Allergy Plus-filter som någorlunda motsvarar ett HEPA-12 filter. Dammsugaren bör därför kunna användas av de flesta allergiker och astmatiker utan att de får problem med luftvägarna.

Ljudnivån är av Råd & Rön uppmätt till 73 dB(A) och Tænk uppmätte den till 74 dB(A) vilket placerar dammsugaren från Miele lite över genomsnittet gällande ljudnivå för dammsugare.

Standardmunstycket har två knappar så att du enkelt kan byta mellan borstar beroende på om du dammsuger hårda golv eller mattor. Det medföljer även tre andra munstycken: ett möbelmunstycke, listmunstycke och en avdamningsborste. Dessa är placerade i ett förvaringsutrymme integrerat i dammsugaren vilket gör att du alltid har dem inom räckhåll när de ska användas.

Dammsugaren har värderats till att generellt vara bra till det normala hushållet med ett eller flera pälsdjur och blir hyllad för sin robusta men stilrena design. Storleksmässigt tar dammsugaren mycket plats på grund av det inbyggda förvaringsutrymmet till de extra munstyckena och borstarna.


Siemens VSQ4G332

✅ ”Bra köp” hos danska Tænk.dk 
✅ Testvinnare hos danska DR.dk
Siemens VSQ4G332

Siemens VSQ4G332

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 998,00 Kr. 0,00 Kr. 1 998,00 Kr. Läs mer
1 998,00 Kr. 0,00 Kr. 1 998,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Siemens har bl.a. vunnit konsumentpriset av den danska public service-kanalen DR och har blivit korad som ”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk.dk. Enligt testerna vi har gått igenom och recensionerna på nätet, utmärker dammsugaren sig med anledning av sin låga ljudnivå.

Anledningen till att denna modell fick utmärkelsen ”Bra köp” av Tænk är dammsugarens låga pris kombinerat med både ett HEPA-13 filter och en mycket låg ljudnivå. Utöver detta framhäver Tænk även att den här modellen har hjul som kan snurra i 360 grader. Detta gör det mycket enkelt att manövrera maskinen och gör det extra enkelt att komma runt med den i hemmet. Vikten på 5 kilo bidrar också till den enkla manövreringen och att dammsugaren är lätt att dra runt.

Det ska också nämnas att den har automatisk sladdvinda och en tydlig indikator för hur mycket smuts det är i påsen.

När det kommer till energiklass landar denna modell med sina 650 watt i en klar klass A. Det samma gäller rengöringsförmågan på hårt golv, men rengöringsförmågan på mattor sjunker ner till klass C, vilket är på samma nivå som Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus som vi har recenserat här ovanför.

När det kommer till dammsugarsystemets täthet placerar sig även denna i klass A och i motsats till Miele Complete C3 använder denna modell ett riktigt HEPA-13 filter som filtrerar upp till 99,95% av alla allergener och mikropartiklar.

Ljudnivån ligger på 69 dB(A) och har därmed en lägre ljudnivå än de genomsnittliga dammsugarna men den hamnar ändå inte i klassen med extremt tystgående dammsugare. Här har Bosch den tystaste dammsugaren på marknaden, ljudnivån överskrider inte 59 dB(A), en nivå som är mycket lägre än en vanlig konversation. Därefter följer nästan alla Electroluxs modeller.

Dammsugaren levereras med ett klassiskt munstycke, med en knapp för att byta borstar, samt ett list- och ett möbelmunstycke. Aktionsradien ligger på 10 meter vilket gör det möjligt att dammsuga flera rum i hemmet utan att behöva byta kontakt.


Electrolux ZUOORIGWR+

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos SVT.se

Electrolux ZUOORIGWR+

Electrolux ZUOORIGWR+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 485,00 Kr. 0,00 Kr. 2 485,00 Kr. Läs mer
2 590,00 Kr. 0,00 Kr. 2 590,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux ZUOORIGWR+ är efterföljaren till den mycket hyllade Electrolux ZUOORIGINR UltraOne som bland annat blev utsedd till ”Bäst i test” av danska Tænk 2015. Den här modellen har ännu inte varit på Tænks testbänk men har fått mycket positiva recensioner på både WhiteAway och tyska Amazon.de. Dammsugaren har även fått en Red Dot Award för sin nyskapande design.

Motorn har en effekt på 850 watt och i jämförelse med de första modellerna i UltraOne-serien, som hade en effekt på 2000 watt, är det en halvering av motoreffekten men utan att det har kompromissats med rengöringsförmågan på hårt golv. Här ligger maskinen i klass A men när det kommer till rengöring av mattor sjunker den ner till klass B.

Dammsugarsystemets täthet ligger också i klass A och eftersom den här dammsugaren är utrustad med ett HEPA-13 filter innebär det att de flesta allergiker och astmatiker kan dammsuga med den utan att uppleva andningsbesvär. När vi ändå talar om dammet är storleken på påsen i den här maskinen närmast gigantisk, den rymmer hela 5 liter. Sugkraften begränsas inte heller speciellt mycket även om påsen nästan är full.

Ljudnivån på Electrolux ZUOORIGWR är uppmätt till 66 dB(A) vilket motsvarar en nivå lite högre än ett vanligt samtal. Det gör att dammsugaren är mer tystgående än genomsnittet.

Till dammsugaren medföljer ett traditionellt munstycke med borstar och ett kombinerat 3-i-1 munstycke som fungerar som både borst-, möbel- och listmunstycke. Munstycket kan förvaras i dammsugaren så att du alltid har det till hands när du städar.

Räckvidden på strömsladden är 12 meter vilket gör det möjligt att dammsuga stora ytor utan att behöva byta kontakt.


Nilfisk Elite Energy Classic

✅ Toppbetyg hos Klikk.no
Nilfisk Elite Energy Classic

Nilfisk Elite Energy Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 205,00 Kr. 0,00 Kr. 2 205,00 Kr. Läs mer

 

Danska Nilfisk hör till en av världens äldsta dammsugarproducenter och är kända för att i äldre tider producera dammsugare som gick i arv från generation till generation.

Dammsugaren hamnar på andraplats hos Klikk.no medan den placerar sig sämre hos danska Tænk och Råd & Rön. Den utmärker sig genom den elektroniska styrningen av sugkraften från handtaget och att den är enkel att manövrera trots sin höga vikt på 7,2 kilo.

Dammsugaren har många bra egenskaper som t.ex. låg energiförbrukning på 700 watt, vilket räcker till energiklass A och en ganska låg ljudnivå på 68 dB(A) samt ett HEPA-14 filter som är det mest allergivänliga. Var uppmärksam på att det finns en lite äldre modell som har precis samma namn men som är en något mer energikrävande version. Den äldre modellen har några år på nacken och kan kännas igen på den klassiska blå Nilfisk-färgen istället för den klara röda färg som de nya och mer energivänliga modeller har..

Rengöringsförmågan på denna modell ligger i klass B både när det kommer till hårda golv och mattor. Klass B på hårda golv ses normalt på dammsugare i det billigare segmentet. Dock håller sig rengöringsförmågan på mattor över genomsnittet.

Maskinen kommer med en rundborste, möbelmunstycke och ett listmunstycke som kan förvaras i dammsugarens lock. Sladdens räckvidd är 11,2 meter vilket gör det enkelt att dammsuga flera rum utan att behöva byta kontakt.


Dyson Cinetic Big Ball

Rekommenderad av The Independant
Rekommenderad av TechRadar
 Rekommenderad av TechTest

dyson-cinetic-big-ball

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 741,00 Kr. 0,00 Kr. 4 741,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Dyson fick titeln ”Bästa köp” i tidningen The Independent:s test av dammsugare. Där beskrevs dammsugaren som ”utmärkt” och ”en dröm att använda”. På grund av dess förmåga, flexibilitet och förmåga att fånga små mikroskopiska dammpartiklar, är denna dammsugare speciellt anpassad för hushåll med husdjur och allergiker. Det är Dysons patenterade cyklon-teknologi som uppges ge en högre centrifugalkraft än vanligt och därmed suga upp fler mikroskopiska dammpartiklar än andra dammsugare. Enligt det danska online-magasinet Tech-Test, håller Dyson i hög grad vad de lovar.

Dammsugaren använder inga påsar, utan samlar allt i en avtagbar behållare som du tömmer i soporna när den är full. Behållaren är utrustad med en liten knapp och med ett tryck på denna öppnas behållarens botten, vilket gör att du inte kommer i kontakt med smutsen som har sugits upp. Behållaren har en kapacitet på 1,6 liter och avsaknaden av både påsar och filter minskar också förbrukningskostnaden.

Dammsugaren ställer automatiskt om mellan mattor och hårda golv och motorn har en effekt på 1200W, vilket bidrar till en riktigt bra sugförmåga. Dammsugaren har rengöringsförmåga A på hårda golvar och rengöringsförmåga D på mattor. Ljudnivån är uppmätt till 86 dB, vilket placerar dammsugaren i den övre halvan vad gäller buller.

Dammsugaren levereras med en hel del olika munstycken, så det finns något för varje föremål. Teleskåpröret kan justeras upp till 1,25 meter, vilket betyder att man inte behöver böja på ryggen medan man städar. Dammsugaren har en räckradie på 10,75 meter.

Tech-Test kallar den här dammsugaren för ett tekniskt under på grund av dess många funktioner och speciellt dess förmåga till att resa sig upp om den välter. I det hela taget är användarvänligheten på denna dammsugare hög, då den enkelt kör runt både hinder och hörnor. Handtaget, som kan roteras i tre riktningar, ger 360 graders flexibilitet och bra kontroll under rengöringen. Ett annat online-magasin, TechRadar, är också mycket imponerade av den här dammsugaren. Efter deras test av maskinen ger de den 4,5 stjärnor av 5 möjliga, och kallar den för en av de bästa dammsugarna på marknaden. De enda negativa faktorerna, som ligger till grund för att modellen inte tilldelades 5 stjärnor, var att de tyckte att dammsugaren var lite tung och svår att bära samt det faktum att dammsugaren inte är sladdlös.

Nedanför kan du se en liten demonstrationsfilm av dammsugaren:


Bosch BSGL5333/02 Zoo’o ProAnimal

 Toppbetyg hos danska Konsumentrådet Tænk

Bosch BSGL5333:02 Zoo'o ProAnimal

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 289,00 Kr. 0,00 Kr. 2 289,00 Kr. Läs mer
2 599,00 Kr. 0,00 Kr. 2 599,00 Kr. Läs mer
2 599,00 Kr. 0,00 Kr. 2 599,00 Kr. Läs mer
2 599,00 Kr. 0,00 Kr. 2 599,00 Kr. Läs mer
2 616,00 Kr. 0,00 Kr. 2 616,00 Kr. Läs mer
4 745,00 Kr. 0,00 Kr. 4 745,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Bosch utmärker sig i danska Tænks test med en utprälat bra sugkraft på alla typer av underlag, så väl mattor som hårda golv, och även med kvalitet och robusthet. Dessutom är dammsugaren särskilt lämplig för hem med husdjur och allergiker då den är speciellt utvecklad för just detta.

Genom sitt AirTurbo-system och sitt kraftfulla ProAnimal-turbomunstycke, är den extra effektiv när det gäller att få bort djurhår. ProAnimal-munstycket har speciella svarta borst som samlar upp damm och röda borst som samlar upp hår. Med dammsugaren följer även ett ProAnimal-möbelmunstycke som är extra stort, har fyra avtagbara filtkuddar, vridbart huvud och som är speciellt anpassat för att avlägsna djurhår från möbler.

Dammsugaren är utrustad med ett HEPA-filter, som blockerar mer än 99 % av alla dammpartiklar. Det betyder att den luft som blåses ut ur dammsugaren är ren och fri från skadliga partiklar. HEPA-filtret kan enkelt rengöras när det är fullt. Dammsugaren är därför märkt med klass A vad gäller täthet och om någon i hushållet är särskilt känslig för damm, bör du ha en dammsugare med just täthetsklass A. Dammsugaren har även ett Bionic-filter som ger en naturlig luktreducering.

Användningen av dammsugaren är också utmärkt. Teleskopröret på dammsugaren kan t.ex. justeras så att det passar din längd, så att du kan dammsuga i upprätt ställning. Modellen har en extra lång sladd, och du har därför en arbetsradie på inte mindre än 15 meter. En transparent skyddslist ser till att dina väggar och möbler inte får svarta repor om du skulle dra in dammsugaren i dem.

Dammsugarpåsen har en extra hög kapacitet på 4,5 liter vilket betyder att den sällan behöver bytas. När det är dags att byta påse har dammsugaren en liten indikator som gör dig uppmärksam på detta.


Electrolux SilentPerformer SP1Classic

Testvinnare hos danska Tænk

Electrolux SP1Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer
1 808,00 Kr. 0,00 Kr. 1 808,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Electrolux blev utsedd till “Bäst i test” av det danska konsumentrådet Tænk, där den särskilt utmärkte sig med sin förmåga att dammsuga mattor och hårda golv, men även användarvänligheten fick toppbetyg.

Dammsugaren är designad med fokus på maskinens ljudnivå utan att för den sakens skull kompromissa med prestanda. I Tænks test av dammsugaren blev ljudnivån uppmätt till 72 dB och som jämförelse ligger ett normalt samtal mellan två personer på 60 dB. Den låga ljudnivån beror på en kombination av en bulleroptimerad motor, själva konstruktionen av chassit och ett specialdesignat munstycke. Det ingår dessutom ett extra 3-i-1 munstycke som kan ställas om till list-, borst- eller möbelmunstycke.

Även om dammsugaren är formgiven med fokus på att minska ljudnivån, har man definitivt inte kompromissat på dammsugarens prestanda. Dammsugaren är utrustad med ett speciellt HEPA-filter som stoppar mer än 99 % av alla dammpartiklar. HEPA-filtret kan lätt rengöras när det är fullt. Det betyder att den luft som blåses ut ur dammsugaren är ren och fri från skadliga partiklar. Dammsugaren är därför också märkt som klass A vad det gäller täthet och om någon i hushållet är särskilt känslig för damm, bör du ha en dammsugare med just täthetsklass A.

Teleskopröret på dammsugaren kan justeras och anpassas till din längd, så att du kan dammsuga i en upprätt ställning. På det stora hela har det inte sparats på detaljer som gör städningen lättare och dammsugaren har därför även en extra lång sladd på 12 meter. Därmed kan du röra dig över en större yta och behöver inte byta vägguttag så ofta. Modellen har också 360°Motion Technologoy, vilket betyder att hjulen kan rotera 360 grader och dammsugaren är därmed särskilt enkel att manövrera. Även om dammsugaren snabbt tar sig runt hörn och genom vrår, ska du inte oroa dig för repor på möblerna. En Ergoshock™ skyddslist på själva dammsugaren skapar nämligen en mjuk stötfångare mellan själva maskinen och möblerna så att det inte blir några skador vid en eventuell kollision.

Dammsugaren har ett bärhandtag som gör den lätt att flytta runt. Dessutom har den både ett vertikalt och horisontellt parkeringsläge vilket innebär att slangen och röret kan parkeras på dammsugaren oavsett om den ligger ner eller står upp. Därmed kan du lätt förvara dammsugaren både liggande och stående.

Dammsugaren befinner sig i energiklass A, vilket är den bästa klassen en dammsugare kan uppnå, och den årliga energiförbrukningen uppskattas till 26,4 kWh. Dammsugarpåsen har en kapacitet på 3,5 liter och en extra hygienisk förslutning som ytterligare minimerar spridning av dammpartiklar. Även om dammsugaren befinner sig i den nedre delen av prisskalan, får du med den här modellen en testvinnande dammsugare av högsta klass och kvalitet.


Dammsugarguide – Detta ska du tänka på

Det är många saker som du bör vara uppmärksam på när du är på jakt efter en ny dammsugare, men du kan ganska enkelt jämföra olika dammsugare och hitta den dammsugare på passar dina behov om du använder dig av den här guiden.

Priset:

När du ska hitta den dammsugare som passar ditt hushåll bäst kan du bli frestad av att gå efter priset något som i många fall är en dålig strategi eftersom det ofta är stor skillnad mellan pris och kvalitet när du köper en ny dammsugare. Det gäller dock endast på priser upp till runt 2000 kr. Därefter blir det svårare att påvisa en bättre rengöringsförmåga eftersom det då oftast är andra, mer subjektiva faktorer, som extra utrustning, specialiserade användningsområden eller en design utfört av en känd designer som påverkar.

Det finns också ett stort urval av dammsugare under 1000 kronor, men erfarenheten från testerna vi har gått igenom på nätet visar med all tydlighet att ju längre ner under 1000 kronor dammsugaren kostar, desto sämre är den på att göra rent.

Kommer du upp i prisområdet mellan 1000 och 1500 kronor får du riktigt många val mellan dammsugare som har en bra rengöringsförmåga och ofta är utrustade med filter, vilket är ett måste för allergiker och astmatiker.

Lägger du till ytterligare 500 kronor får du de tystgående modellerna och en ännu bättre rengöringsförmåga.

Vilka golvytor har du mest av – hårda golv eller mattor?

När det kommer till rengöringsförmåga ska du vara uppmärksam på vilka golvytor du har mest av, hårt golv av trä/klinkers eller linoleum eller ytor med heltäckningsmattor? Räkna ut båda ytornas kvadratmeter.

Om du har mest av hårt golv har du ett större och billigare urval att välja mellan. De flesta dammsugarna har idag en riktigt bra rengöringsförmåga på hårda golv. I prisklassen 1000 till 1600 kronor hittar du många dammsugare med rengöringsförmåga A på hårda golv och det går även att hitta dammsugare under 1000 kronor med en bra rengöringsförmåga. Har du mest hårda golv bör du inte välja en dammsugare, med rengöringsklass för hårda golv, under klass B.

För många är det viktigt med en dammsugare som har rengöringsförmåga C för mattor men om du har små barn, allergiker, astmatiker eller pälsdjur bör du som ett minimum välja en dammsugare som ligger i B-klassen för mattor, men allra helst en i klass A. Här är Nilfisk Elite Energy Classic ett bra val. Den ligger i klass B för både hårda golv och mattor.

Ljudnivå

De flesta tänker inte så mycket dammsugarens ljudnivå, om inte man själv eller andra i hushållet är känsliga för väsen. Det kan även uppstå situationer där man måste dammsuga medan det är folk i rummet eller små barn som sover.

Om ljudnivån är viktig för dig ska du leta efter en dammsugare med en ljudnivå under 70 dB(A). Ju närmare du kommer 60 dB(A) desto bättre. 60 dB(A) motsvarar samma ljudnivå som ett vanligt samtal, medan 70 dB(A) upplevs som dubbelt så högt och motsvarar ljudet av en personbil som kör förbi på 10 meters avstånd.

Electrolux är särskilt bra på att tillverka dammsugare med låg ljudnivå. Det gäller även de tre som är med i det här testet och flera av deras andra modeller.

Energiförbrukning

Precis som med ljudnivån är det få som tar hänsyn till energiförbrukningen. För även om energiförbrukningen är hög, är dammsugaren påslagen under en begränsad period. Den sammanlagda energiförbrukningen över tid är ganska låg. Därför hade många konsumenter länge inställningen att ju högre watt en dammsugare hade desto bättre var rengöringsförmågan.

2014 tog EU-kommissionen tag i detta och införde krav som bland annat har gett oss klassificeringarna för rengöringsförmåga, ljudnivå, dammsugarsystemets täthet och energiförbrukning på dammsugare. EU-kommissionen införde även en max-effekt på motorerna på 1600 watt. Alla dammsugare som hade mer än 1600 watt blev därför olagliga att sälja inom EU.

Samtidigt fastlade de en ytterligare sänkning av max-effekten och därför får man från och med september 2017 endast sälja dammsugare med en max-effekt på 900 watt. Det är anledningen till att det har kommit så många dammsugarmodeller med en effekt på 700 och 800 watt på marknaden.

Detta har ställt nya krav på dammsugarproducenternas utvecklingsavdelningar som har blivit tvungna att klämma in samma sug- och rengöringsförmåga i motorer med mindre effekt. Att döma av alla tester vi har läst på nätet, har de lyckats mycket bra med detta.

Vi kan därför slå fast att dammsugarna du kan köpa idag har precis samma rengöringsförmåga som tidigare energikrävande modeller. Det är med andra ord absolut ingen grund till att avfärda en dammsugare med en effekt på 700 watt.

Detta innebär samtidigt att driftkostnaden för dammsugaren är halverad. Med en motor på 900 watt, eller lägre, kostar det ungefär 2 kronor för varje timma du dammsuger. Räknar du på ett helt år kommer du upptäcka att det är dyrare att köpa dammsugarpåsar än ström för den tid du dammsuger.

Hur mycket kostar påsarna?

Priset på dammsugarpåsar är en ganska förbisedd parameter som du bör ta med när du planerar att köpa en ny dammsugare. Här gäller det samma som med bläckpatroner och rakblad, nämligen att det är billigare, och oftast lika bra, att köpa icke-original påsar, så undersök priset för båda typerna av påsar innan du köper dammsugaren.

Vill du ha en dammsugare som är ekonomisk med avseende på påsförbrukning bör du välja en modell som använder stora påsar. Då behöver du inte byta så ofta. Nackdelen är att dessa påsar ofta är dyrare att köpa vilket innebär att det du sparar på påsar under ett år ofta blir minimalt.

Du kan även välja en dammsugare utan påsar, men även om de suger mer så betyder de inte att de gör rent. De är i regel inte heller inte bra för allergiker och astmatiker då det påslösa systemet ofta har större luftgenomströmning. Dessutom är ljudnivån på dessa modeller högre än genomsnittet.

Bor det allergiker eller astmatiker i hushållet?

Är du själv eller har du allergiker eller astmatiker i hushållet bör du tänka på detta när du väljer dammsugare, särskilt om alla i hushållet ska kunna använda den.

Här skal du gå efter en dammsugare med så högt nummer efter HEPA som är möjligt. HEPA-14 är det bästa filtret och det tar bort minst 99,995% av alla skadliga mikropartiklar och allergener i utblåsluften. Även om det lite sämre HEPA-13 ”bara” filtrerar bort 99,95% är det för det mesta tillräckligt för att allergiker och astmatiker inte ska uppleva några obehag.

Dammsugaren ska ha minst ett HEPA-13 eller allra helst ett HEPA-14 filter inbyggt.

Du kan också välja andra lösningar som t.ex. en robotdammsugare. Den ställs in så att den dammsuger på tidpunkter när ingen är hemma. Då kan de skadliga partiklarna lägga sig igen innan någon kommer hem.

Denna lösning är dock inte optimal och speciellt inte för dammallergiker. Robotdammsugaren har en betydligt sämre rengöringsförmåga än traditionella dammsugare och det finns ofta områden som den inte kan komma åt. En robotdammsugare ska inte ersätta en traditionell dammsugare men kan fungera som ett komplement mellan dammsugningarna.

Hur mycket kostar filter och andra förbrukningsvaror?

När vi ändå talar om allergiker och filter ska du undersöka hur mycket nya filter kostar. Anledningen är att dessa bör bytas med jämna mellanrum om de ska fungera optimalt.

Du kan få dammsugare med tvättbara allergivänliga filter som ett par av de modeller som vi har undersökt har. Men de är sällan lika effektiva för att filtrera bort skadliga partiklar som HEPA-13 eller HEPA-14.

Utöver dammsugarpåsar och filter kan det också vara andra förbrukningsvaror som med jämna mellanrum ska bytas ut. Du bör därför orientera dig om prisnivån för dessa. För lite dyrare dammsugarna kan det vara billigare att reparera den istället för att köpa en ny, om något går sönder eller behöver bytas.

Hur mycket plats har du till förvaring?

Den sista detaljen du bör överväga är hur mycket plats dammsugare kräver när den ska uppbevaras. Här är det en fördel att välja en dammsugare i samma storlek dom den du redan har. Då kan du bara byta den gamla dammsugaren med den nya utan att behöva tillpassa uppbevaringsstället.

Det kan också hända att dina praktiska erfarenheter med din gamla dammsugare får dig att uppskatta den nya dammsugarens egenskaper. Detta gäller t.ex uppbevaring av extra munstycken m.m. som Electrolux och Nilfisk inbyggda. Detta betyder dock ofta att dammsugaren kräver mer plats än den dammsugare du har idag.

Checklista till din nya dammsugare

1) Fokusera på dammsugare i prisklassen 1000 till 1600 kronor. Här får du mest dammsugare för pengarna.

2) Du kan lugnt välja en dammsugare med 700 eller 800 watt. De är lika bra för rengöring som gamla dammsugare med 2000 watt.

3) Välj en dammsugare med högsta möjliga rengöringsklass för den golvyta du har mest av, hårt golv eller mattor.

4) Välj en dammsugare med låg ljudnivå (<70dB(A)) för att få en bra arbetsmiljö medan du dammsuger

5) Välj en dammsugare med HEPA-13 eller HEPA-14 filter om det finns allergiker eller astmatiker i hushållet

6) Undersök prisnivån på dammsugarpåsar, filter och andra förbrukningsvaror.

7) Se till att dammsugaren har samma storlek som den gamla. Då kan du använda samma förvaringsplats.


Test av dammsugare – Dessa tester har vi gått igenom:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk testar löpande nya dammsugare på marknaden och ger varje år ut en uppdaterad lista med testresultat där de korar vinnaren och ger en massa köpråd.

Med anledning av sitt nära samarbete med den danska konsumentombudsmannen så är Tænk det mest ansedda och mest citerade testmedia i Danmark. Du hittar dammsugartestet här, man måste betala för att kunna läsa det.


DR.dk 🇩🇰
Den danska public service-kanalen Danmarks Radio (DR) har flera olika konsumentmagasin. I augusti 2014 gjorde DR:s dåvarande konsumentmagasin Forbrugertesten ett test av dammsugare. Testet gjordes i samarbete med Forbrugerstyrelsen och Tænk. Testets överraskande slutsats var att dammsugarmärken som Dyson, Miele och Nilfisk hade stora problem med dammsugarsystemets täthet. Så även om det satt ett HEPA-filter på utblåsluften orsakade dessa dammsugare ändå problem för astmatiker och allergiker.
Du kan läsa mer om DR-testet här.


Sveriges Television 🇸🇪
Även SVT har haft konsumentmagasin som har testat dammsugare i en sändning från september 2015. Här testades fyra modeller från Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele och slutsatsen löd att Electrolux Zusgreen+ Ultrasilencer, som också är med i vår sammanställning här, är det bästa valet. Du kan läsa mer om testet här.


Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testade 37 olika dammsugare. Du kan läsa hela testet här. För att läsa testet behöver du dock vara prenumerant. Detta kräver att du skapar ett konto och därefter betalar för att kunna läsa testet.


Klikk.no 🇳🇴
Klikk.no är ett norskt online-magasin som ägs av danska Egmont. Magasinet täcker allt inom privatsektorn och är kända för sina tester samt sin tekniksektion med gadgets och datortillbehör som ofta citeras i danska medier.

Dammsugartestet är ett av deras mindre test och det behandlar endast sju olika dammsugare från varsitt märke. Testet är också lite annorlunda än andra dammsugartest då det enbart undersöker dammsugaren fungerar och hur den används i vardagen. I testet tas det inte upp något om ex. energiförbrukning, rengöringsförmåga, ljudnivå eller dammsugarsystemets täthet något som är viktiga parametrar i andra tester. Du kan läsa deras test här. Det är gratis.

Klikk.no har också provat Dyson V8, och testpanelen därifrån skriver att dammsugaren är utrustad med roterande borstar som enkelt avlägsnar dammet från golvet. De skriver även att de många olika munstyckena som ingår gör det lätt att rengöra alla tänkbara ytor.

Klikk.no noterar dock att det inte finns någon förvaring för alla munstyckena. Du kan läsa hela recensionen här.


T3.com 🇺🇸
Den amerikanska Gadget-sajten T3.com beskriver Dyson V8 Absolute som ”den ultimata sladdlösa dammsugaren”. Modellen får mycket beröm av testpanelen och generellt höga betyg på alla testpunkter. I undersökningen påpekas dock att modellen är relativt dyr, vilket testpanelen tror kommer hindra många från att köpa den. Du kan läsa hela recensionen här.


Trustedreviews.com 🇬🇧
Den brittiska expertsajten Trustedreviews.com har också testat Dyson V8, och även de belönar dammsugaren med toppbetyg. Testpanelen skriver bland annat att den är mycket bättre än många andra dammsugare som de har provat, och de tycker särskilt bra om flexibiliteten och sugeffekten.

Du kan läsa hela undersökningen här.


Theguardian.com 🇬🇧
I sin granskning av Dyson V8 Absolute har den brittiska tidningen The Guardian i stort sett bara positiva kommentarer att komma med. De lovordar den sladdlösa utformningen som både gör dammsugaren enklare att manövrera och snabbare att komma igång med. De framhäver även att man inte behöver ta lika många pauser eftersom att man kan dammsuga hela huset utan att behöva flytta runt sladden och hitta nya eluttag.

Du kan läsa hela undersökningen på The Guardians hemsida.

The Guardian har även recenserat Dyson V6, och den recensionen finns också tillgänglig på deras hemsida. Du kan läsa mer här.


Expertreviews.com 🇬🇧
Den välkända brittiska testsajten Expertreviews.co.uk har provat Dyson V8, och de skriver att det här är den bästa sladdlösa dammsugaren man kan köpa idag.

Dyson V8 får framför allt beröm för sin kraftfulla motor och starka sugeffekt. Den rengör mycket bra och testpanelen skriver att dammsugningen går riktigt snabbt med Dyson V8.

Klicka här för att läsa hela recensionen på deras hemsida.

Du kan även läsa en recension av Dyson V6 på deras hemsida, och den hittar du här.


Tek.no 🇳🇴
Norska Tek.no har genomfört ett test av ett stort antal dammsugare, bland annat Dyson V8. Modellen får beröm för att vara både effektiv och mångsidig, och experterna talar även gott om den kraftfulla motorn och sugeffekten.

Testpanelen anser dock att dammsugaren är dyr, och det är just priset som får mest kritik. Du kan läsa hela undersökningen här.

Dyson V6 ingick i samma test, vilket innebär att du kan hitta all information om experternas bedömning av den modellen i samma artikel.


Digitaltrends.com 🇺🇸
Den amerikanska tekniksajten Digitaltrends har provat Dyson V8 och publicerat en detaljerad beskrivning av hur de upplever dammsugaren.

Den får beröm för sin effektivitet på både hårda golv och mattor, och experterna är även mycket imponerade av den kraftfulla motorn.

Modellen lovordas dessutom för sin flexibilitet som förbättrar både användarvänligheten och sugförmågan. De nämner även att den lätta känslan är ovärderlig när man ska dammsuga länge.

Experterna anser dock att modellen är mycket dyr, och hos Digitaltrends är det därför framför allt priset som drar ner totalbetyget.

Du kan läsa hela deras bedömning av dammsugaren här.

Digitaltrends har även testat modellen Dyson V6, och den recensionen kan du läsa här.


Which.co.uk 🇬🇧
Ett av världens största konsument- och testmagasin ligger i London och heter Which.co.uk.

De har också granskat Dyson V8 Absolute och de ger modellen utmärkelsen ”bästa köp”.

Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du måste vara prenumerant för att kunna läsa hela undersökningen.


Gizmodo.co.uk 🇬🇧
Den brittiska test-, teknik- och vetenskapssajten Gizmodo.co.uk har genomfört ett test av Dyson V8 Absolute.

De kommer fram till att Dyson V8 Absolute är den bästa dammsugaren som går att hitta på marknaden. Den har därmed även ett mycket högt pris, vilket enligt experterna är modellens enda stora nackdel.

Experterna berömmer framför allt modellens sugförmåga, design och motorkraft. Du kan läsa hela Gizmodos recension här.


Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Den stora engelska konsumentsajten Goodhousekeeping.co.uk har också provat Dyson V8 Absolute.

Generellt sett är experterna mycket imponerade och bedömer att användarvänligheten är hög samt att modellen är lättmanövrerad. Experterna nämner dock att det kan vara lite tungt och leda till värk i fingrarna att hela tiden hålla ner sug-knappen.

Både design, sugförmåga, motor och effektivitet får dessutom mycket beröm i den här undersökningen. Du kan läsa hela testet här.


Mirror.co.uk 🇬🇧
Av den stora brittiska tidningen The Mirror får Dyson V8 Absolute 5 av 5 stjärnor. Testpanelen beskriver Dyson V8 Absolute som ”den bästa sladdlösa dammsugaren” och de bedömer att den här dammsugaren passar bäst för målgruppen som vill ha det absolut bästa.

Dammsugaren får bland annat mycket beröm för den unika Two Tier Radial Cyclone-tekniken som garanterar en effektiv rengöring. Experterna är även mycket förtjusta i batteritiden, som har förbättrats avsevärt om man jämför med V6.

Du kan läsa hela undersökningen här.


Dinside.no 🇳🇴
Den stora norska konsumentsajten har provat dammsugaren Dyson V6. Du kan läsa hela deras bedömning av dammsugaren från Dyson här.


The Independent 🇬🇧
Tidningen The Independent har samlat de 10 bästa dammsugarna på marknaden just nu och här kom Dysons Cinetic Big Ball på första plats. Testet är baserat på en blandning av bedömningar från både experter och privata konsumenter. Du kan läsa hela recensionen av Dyson Cinetic Big Ball här.


Tech-Test 🇺🇸
Tech-Test är ett online-magasin som testar och recenserar allt inom konsumentelektronik, IT-gadgets och andra produkter som är baserade på nya teknologier. Redaktionen har tittat närmare på Dysons Cinetic Big Ball och gjort en grundlig genomgång av dammsugaren och dess funktioner. Du kan läsa hela testet här.


TechRadar 🇺🇸
TechRadar är ännu ett nätbaserat konsumentmagasin som testar i stort sett allt inom elektronik. Redaktionen har gjort en grundlig genomgång av Dysons Cinetic Big Ball, och ger dammsugaren 4,5 av 5 möjliga stjärnor samt kallar den för ett underbart stycke ingenjörskonst. Du kan läsa hela testet här.