Dammsugare Test: Hitta bäst i test dammsugare här

0

18 april 2017

Vi har genomgått de många dammsugar-tester som finns på nätet. I denna artikel genomgår vi de dammsugare som har vunnit flest tester och har fått dom bästa recensionerna. Så att du enkelt kan hitta den bästa dammsugaren på marknaden som passar just dina behov sam vart du kan köpa dammsugarna billigast just nu.

Artikeln innehåller en genomgång av 7 olika dammsugare som har fått goda recensioner hos en lång rad olika skandinaviska testsidor som t.ex det danska konsumentrådet Tænk, Råd & Rön och norska Klikk.no. Vi har även tagit med dammsugare som har visats i program på både dansk och svensk tv. Längst ner på sidan hittar du de tester vi har genomgått.

Vi kommer också att se närmare på vilka parametrar du bör vara särskilt uppmärksam på när du är på jakt efter en ny dammsugare.

Men först ser vi närmare på de olika testvinnarna:


Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos Råd & Rön 
Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 399,00 Kr. 0,00 Kr. 3 399,00 Kr. Läs mer

 

Svenska Electrolux får ofta bra recensioner i testerna vi har genomgått och Electrolux har faktiskt tre olika modeller med på listan över de bästa dammsugarna.

Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO klarar sig allra bäst. Den är både testvinnare hos danska Tænk.dk och Råd & Rön. Dammsugaren utmärker sig speciellt för dennes sugkraft, ljudnivå och dammsugarsystemets täthet. Med dammsugarsystemets täthet, menas hur mycket damm det kommer med i utblåsningen när man dammsuger.

Dammsugaren är enligt Electrolux den första dammsugaren som har uppnått A på alla parametrar i EU´s klassificering. Parametrarna är energiförbruk, dammsugarsystemets täthet och rengöringsförmåga på hårda golv och mattor. Klassificeringen påminner mycket om det vi känner från energimärken där A är bäst och G är sämst.

Därmed är dammsugaren en av de få som ligger i den högsta rengöringsklassen för både mattor och hårda golv. Hårt golv kan dom flesta dammsugarna uppnå klass A, men när det kommer till mattor så ligger dom flesta dammsugarna i klass C. Detta beror på att det krävs en väsentligt större sugkraft till att suga upp damm från en matta än från ett helt bart golv.

Det är speciellt dammsugarens förmåga att ta bort djurhår med den medföljande elektroborsten som är ett speciellt munstycke med roterande borstar – samt möjlighet för att justera sugkraften från kontrollenheten som är placerad på dammsugarens handtag.

Också när det kommer till energiklass landar denna dammsugare med 800 W motor i klass A. Det ligger mycket lägre än genomsnittet för de flesta dammsugarna som energimässigt ligger runt 900-1200 W.

Ljudnivån ligger också väsentligt under genomsnittet för många andra dammsugare. Denna modellen här har blivit mätt till 84 dB(A) i både det danska och svenska testet.

Då dB(A)-skalan är logaritmisk så är det en mycket hörbar ljudskillnad jämfört med andra genomsnittliga dammsugare. Som tumregel motsvarar en ökning av 10 dB(A) enheter till en fördubbling av ljudnivån. Så med en skillnad på 6 dB(A) jämfört med genomsnittet så är det alltså nästan en halvering av ljudnivån .

När vi kommer till A-märket för dammsugarsystemets täthet så är det inte ensbytande med att dammsugaren är allergivänlig. Ska den vara det så krävs det ett så kallat HEPA-filter som filtrerar utblåsningsluften från allergener och andra allergi-och astmaframkallande mikropartiklar.

Det är dock en den oenighet med de olika testerna om dammsugaren faktiskt har ett HEPA-filter och vilken klass det är. Om man läser produktspecifikationerna hos Electrolux så visar det sig att dammsugaren inte har ett HEPA-filter, men ett tvättbart Allergy Plus-filter, som skulle kunna filtrera bort 99% av alla allergener och mikropartiklar i utblåsningsluften, vilket motsvarar en HEPA-klass 12. Så på bakgrund av detta borde både allergiker och astmatiker sällan uppleva något av att använda den.

Generellt finns det fyra olika klasser av HEPA-filter, HEPA-10, -12, -13 och -14. HEPA-10 filtrerar bort 85% av alla allergener och mikropartiklar och HEPA-14 filtrerar bort minst 99,995% av de skadliga partiklarna. När HEPA-10 nästan är utan effekt så ger HEPA-14 den optimala effekten för allergiker och astmatiker som ska använda dammsugaren i vardagen. HEPA-12 som filtret i denna dammsugare kommer närmast filtrerar bort minst 99,5% av alla allergener och mikropartiklar.

Utöver munstycket med roterande borstar medföljer det ett kombinerat 3-in-1 munstycke till mattor och möbler, samt ett parkettmunstycke och ett fogmunstycke till sprickor, kanter eller liknande.


Philips FC8721/09

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
Philips FC8721/09

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 390,00 Kr. 0,00 Kr. 1 390,00 Kr. Läs mer
1 599,00 Kr. 0,00 Kr. 1 599,00 Kr. Läs mer
1 599,00 Kr. 0,00 Kr. 1 599,00 Kr. Läs mer
1 790,00 Kr. 0,00 Kr. 1 790,00 Kr. Läs mer

 

Philips Performer Expert-serien har överraskat positivt hos både danska Tænk och Råd & Rön, där den blev korad som testvinnare samt fick den toppbetyg. I dessa tester lovprisas dammsugaren för sin extra stora påse och den mycket enkla betjäningen på ovansidan av dammsugaren.

Här är det tal om en dammsugare som kostar lite under 1400 kr med en påse på hela 3,5 liter. Det betyder att det går lång tid mellan bytena och därmed ett lägre förbruk av dammsugarpåsar. Något som överraskar mer är att även om dammsugaren använder större påsar än genomsnittet så ska dammsugarpåsen närmast vara helt full innan du kan märka att sugkraften försämras.

Betjäningen av dammsugaren är mycket simpel. Den består av två knappar och en skjutknapp på ovansidan av maskinen: En knapp till att starta och stänga av och en annan knapp till att rulla in ledningen. Mitt på dammsugaren finns det en skjutknapp som kan användas till att justera sugkraften med.

Med hänsyn till rengöringsförmågan på hårt golv och mattor så får dammsugaren klass B – näst bäst för hårt golv- och klass C för mattor vilket placerar den i samma rengöringsklass som genomsnittet. Dock nämner Tænk att dammsugaren har problem med att ta bort hår från mattor. Så denna maskin är nog inte det bästa valet om du har husdjur i hemmet.

När det kommer till ljudnivå så har denna dammsugare nästan dubbelt så hög ljudnivå än Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO. Philips uppger att ljudnivån ligger på 78 dB(A), men Tænk har själva mätt den till 74 dB(A). Det motsvarar en ljudnivå från en förbikörande lastbil på 10 meters avstånd, vilket är lite högra än den genomsnittliga ljudnivån som generellt ligger runt 70 dB(A).

När det kommer till dammsugarsystemets täthet uppnår den en Klass A-bedömning och då dammsugaren även är utrustad med ett HEPA-13 filter så passar den till många allergiker och astmatiker. Så om du är allergiker eller astmatiker så får du här en prisbillig dammsugare jämfört med vad andra dammsugare med HEPA-13 och -14 filter normalt kostar.

Dammsugaren utmärker sig också genom att hela 11 meter ledning. Det ger en mycket stor aktionsradie så att du slipper för att byta kontakt hela tiden när du dammsuger. Utöver ett universal 3-in-1 munstycke till både hårt golv och mattor så medföljer det ett möbel- och ett fogmunstycke till hör och kanter.


Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Miele Complete C3

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Precis som Electrolux och danska Nilfisk är Miele kända för deras kvalitet. Det gäller även deras Complete C3 Celebration EcoLine Plus som enligt det granskande testet utmärker sig igenom att vara mycket bra till djurhår från mattor och generellt till hårda golv, precis som maskinens mycket manöverduktiga hjul som kan svängas på tvärs så att dammsugaren kan köras i sidled.

Dammsugaren har vunnit bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk.

Denna Miele-maskin har också en rätt stor påse på 3,2 liter. Så precis som Philips FC8721/09 kan denna dammsugare användas i lång tid innan du behöver byta påse.

När det kommer till energiförbruk ligger Complete C3 Celebration EcoLine Plus i energiklass A med en motoreffekt på 800 watt. Det gör den även när det kommer till rengöringsförmåga på hårt golv medans den är nere på klass C för mattor. Det betyder att denne dammsugare klarar sig genomsnittligt bättre med hänsyn till dammsugning av mattor.

Dammsugarsystemets täthet- mängden av damm i utblåsningsluften – ligger i klass A och istället för ett HEPA-filter är denna dammsugare precis som Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO utrustad med ett Allergy Plus- filter som någorlunda motsvarar ett HEPA-12 filter. Så dammsugaren borde kunna användas av de flesta allergiker och astmatiker utan att de får problem med luftvägarna.

Ljudnivån är mätt av Råd & Rön till 73 dB(A) och Tænk mätte den till 74 dB(A) vilket placerar dammsugaren från Miele lite över genomsnittet av ljudnivån för dammsugare.

Standardmunstycket har två knappar så att du enkelt kan byta mellan borstar allt efter om du dammsuger hårda golv eller mattor. Det medföljer även tre andra munstycken: ett möbelmunstycke, fogmunstycke och en avdamningsborste. Dessa är placerade i ett integrerat rum i dammsugaren så att du alltid har dom nära när de ska användas.

Dammsugaren har värderats till att generellt vara bra till det vanlig hushållet med ett eller flera husdjur med päls och blir lovprisad för sin robusta med också mycket simpla design. Storleksmässigt fyller dammsugaren mycket på grund av uppbevaringsrummet till de extra munstyckena och borstarna.


Siemens VSQ4G332

✅ ”Bra köp” hos danska Tænk.dk 
✅ Testvinnare hos danska DR.dk
Siemens VSQ4G332

Siemens VSQ4G332

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 458,00 Kr. 0,00 Kr. 1 458,00 Kr. Läs mer
1 458,00 Kr. 0,00 Kr. 1 458,00 Kr. Läs mer
1 458,00 Kr. 0,00 Kr. 1 458,00 Kr. Läs mer
1 690,00 Kr. 0,00 Kr. 1 690,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Siemens har bl.a vunnit konsumentpriset av den danska public service kanalen DR och har blivit korad som ”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk.dk. Enligt testerna vi har genomgått och recensionerna på nätet så utmärker den sig på grund av sin låga ljudnivå.

Grunden till att denna modell fick utmärkelsen ”Bra köp” av Tænk är på grund av dennes billiga pris kombinerat med både ett HEPA-13 filter och en mycket låg ljudnivå. Utöver detta framhäver Tænk att denna modell har hjul som kan snurra i 360 grader. Detta gör det mycket enkelt att manövrera den och gör det extra enkelt att komma runt med den i hemmet. Vikten på 5 kilo bidrar också till den enkla manövreringen och lätt att dra på.

Det ska också nämnas att den ahr automatisk ledningsupprullning och en tydlig indikator för hur mycket smuts det är i påsen.

När det kommer till energiklass så landar denna modell med sina 650 watt i en ren klass A. Det samma gäller rengöringsförmågan på hårt golv, men rengöringsförmågan på mattor är nere i klass C – vilket är på samma nivå som Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus som vi har precis har omtalat ovanför.

När det kommer till dammsugarsystemets täthet placerar sig även denna i Klass A och i motsättning till Miele Complete C3 använder denna modell ett riktigt HEPA-13 filter som filtrerar helt upp till 99,95% av alla allergener och mikropartiklar.

Ljudnivån ligger på 69 dB(A) och har därmed en lägre ljudnivå än genomsnittet av dammsugare utan att dra ner den i klassen av extremt tystgående dammsugare. Här har Bosch den mest tystgående dammsugaren på marknaden som inte väsnas mer än 59 dB(A)- alltså mycket lägre än en vanlig konversation. Efterföljarna är nästan alla från Electroluxs modeller.

Dammsugaren kommer med ett klassiskt munstycke med en knapp för att byta borstar, samt ett fog- och ett möbelmunstycke. Aktionsradien ligger på 10 meter vilket gör det möjligt att dammsuga flera rum i hemmet utan att behöva byta kontakt.


Electrolux ZUOORIGWR+

✅ Testvinnare hos danska Tænk.dk
Testvinnare hos SVT.se
Electrolux ZUOORIGWR+

Electrolux ZUOORIGWR+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 590,00 Kr. 0,00 Kr. 2 590,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux ZUOORIGWR+ är efterföljaren till den mycket hyllade Electrolux ZUOORIGINR UltraOne som bland annat blev korad till ”Bäst i test” av danska Tænk i 2015. Denna modell har ännu inte varit på Tænks testbänk men har fått mycket positiva recensioner på både WhiteAway och tyska Amazon.de. Den har även fått en Red Dot Award för sin innovativa design.

Motorn har en effekt på 850 watt och i jämförelse med de första modellerna i UltraOne-serien som hade en effekt på 2000 watt så är det en halvering av motoreffekt utan att gå på kompromiss med rengöringsförmågan på hårt golv. Här ligger maskinen i Klass A. Men när det kommer till rengöring av mattor så ligger den i klass B.

Dammsugarsystemets täthet ligger också i klass A och då denna dammsugare är utrustad med ett HEPA-13 filter. Det betyder att dom flesta allergiker och astmatiker kan dammsuga med den utan att uppleva några problem. När vi är vid dammet så är storleken av påsen på denna maskin närmast gigantisk: den rymmer hela 5 liter och när den är fyllt så begränsas heller inte sugkraften speciellt även om påsen nästan är full.

Ljudnivån på Electrolux ZUOORIGWR är mätt till 66 dB(A) vilket motsvarar till lite mer än ett vanligt samtal. Det gör dammsugaren mer tystgående än genomsnittet.

Till dammsugaren medföljer ett traditionellt munstycke med borstar samt ett kombinerat 3-in-1 munstycke som fungerar som både möbel-.borste- och ett fogmunstycke och kan uppbevaras i dammsugaren så att du alltid har det med dig.

Räckvidden på ledningen är 12 meter vilket gör det möjligt att dammsuga stora lokaler utan att behöva byta kontakt.


Nilfisk Elite Energy Classic

✅ Toppbetyg hos Klikk.no
Nilfisk Elite Energy Classic

Nilfisk Elite Energy Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 838,00 Kr. 0,00 Kr. 1 838,00 Kr. Läs mer
1 838,00 Kr. 0,00 Kr. 1 838,00 Kr. Läs mer

 

Danska Nilfisk hör till en av världens äldsta dammsugarproducenter och kända för att i gamla dagar producera dammsugare som gick i arv från generation till generation.

Dammsugaren har klarat sig en andraplats hos Klikk.no medans den klarar sig sämre hos danska Tænk och Råd & Rön. Den utmärker sig genom sin elektroniska styrning av sugkraften på handtaget och att den är enkel att manövrera trots sin höga vikt på 7,2 kilo.

Dammsugaren har många bra egenskaper som t.ex lågt energiförbruk på 700 watt, vilket räcker till energiklass A och en ganska låg ljudnivå på 68 dB(A) samt ett HEPA-14 filter som är det mest allergivänliga som finns. Var uppmärksam på att det finns en lite äldre modell som har precis samma namn i en något mer energihungrig version. Den äldre modellen har några år på nacken och kan kännas igen på sin klassiska blåa Nilfisk-färg där dom nya mer energivänliga modeller har en frisk röd färg.

Rengöringsförmågan på denna modell ligger i klass B både när det kommer till hårda golv och mattor. Klass B på hårda golv ses normalt på dammsugare i det billigare segmentet. Dock är rengöringsförmågan på mattor över genomsnittet.

Maskinen kommer med en rundborste, möbelmunstycke och ett fogmunstycke som kan uppbevaras i dammsugarens lock. Räckvidden är 11,2 meter vilket gör det enkelt att dammsuga flera rum utan att behöva byta kontakter.


Dyson Cinetic Big Ball

Rekommenderad av The Independant
Rekommenderad av TechRadar
 Rekommenderad av TechTest

dyson-cinetic-big-ball

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
4 997,00 Kr. 0,00 Kr. 4 997,00 Kr. Läs mer
8 999,00 Kr. 0,00 Kr. 8 999,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Dyson fick titeln som ”Bästa köp” i tidningen The Independent:s genomgång av dammsugare, där den beskrevs som ”utmärkt” och ”en dröm att använda”. På grund av dess förmåga, flexibilitet och förmåga att fånga små mikroskopiska dammpartiklar, så är denna dammsugare speciellt anpassad för hushåll med husdjur och allergiker. Det är Dysons pantenterade cyklon-teknologi som skulle ge en högre centrifugalkraft än vanligt, och därmed suga flera mikroskopiska dammpartiklar än andra dammsugare. Enligt det danska onlinemagasinet Tech-Test, lever Dysom i hög grad upp till deras löfte.

Dammsugaren använder inga påsar, utan samlar allt i en avtagbar behållare som du bara tömmer i soporna när den är full. Behållaren är utrustad med en liten knapp och med ett tryck på denna öppnas behållarens botten, så att du inte kommer i kontakt med smutsen som har sugits upp. Behållaren har en kapacitet på 1,6 liter och tar bort både påsar och filtrar, och därmed deras konstnader.

Dammsugaren anpassar sig automatiskt till mattor och hårda golvar, och motoren har en kraft på 1200W, vilket skapar riktigt bra förmåga. Den har rengöringsförmågan A på hårda golvar och rengöringsförmågan D på mattor. Ljudnivån är mätt till 86 dB, vilket placerar dammsugaren i den höga halvan vad gäller buller.

Dammsugaren levereras med en hel del olika munstycken, så att det finns något för varje föremål. Själva röret kan utvidgas till 1,25 meter, vilket betyder att man inte ska gå och behöva böja på ryggen hela tiden, och dammsugaren har en radius på 10,75 meter.

Tech-Test kallar denna dammsugare för ett tekniskt under på grund av dess många specifikationer och speciellt dess förmåga till att resa upp sig om den välter. I det hela taget är användarvänligheten i denna dammsugare hög, då den enkelt kör runt både hinder och hörnor, medan handtaget – som kan dra i tre riktningar – ger 360 graders flexibilitet och bra kontroll under rengörinen. Ett annat onlinemagasin, TechRadar, är också mycket imponerade över denna dammsugare. Efter deras genomgång av maskinen ger de 4,5 stjärnor av 5 möjliga, och kallar den för en av de bästa dammsugare på marknaden. De enda negativa punkterna som ligger bakom det fakta att modellen inte tilldelades 5 stjärnor var att de tyckte att dammsugaren var lite tung och svår att bära, och så störde de sig på det faktum att dammsugaren inte är sladdlös.

Nedanför kan du se en liten demonstrationsvideo av dammsugaren:


Bosch BSGL5333/02 Zoo’o ProAnimal

  Toppbetyg hos danska Konsumentrådet Tænk

Bosch BSGL5333:02 Zoo'o ProAnimal

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 099,00 Kr. 0,00 Kr. 2 099,00 Kr. Läs mer
2 175,00 Kr. 0,00 Kr. 2 175,00 Kr. Läs mer
2 175,00 Kr. 0,00 Kr. 2 175,00 Kr. Läs mer
2 790,00 Kr. 0,00 Kr. 2 790,00 Kr. Läs mer

 

Denna dammsugare från Bosch utmärker sig i danska Tænks test med en säreget bra sugkraft på alla typer av underlag, både mattor och hårda golv, och även med sin kvalitet och robusthet.  Dessutom är dammsugaren särskilt lämplig för hem med husdjur och allergiker, då den är speciellt utvecklad för just det.

Genom sitt AirTurbo-system, och sitt kraftfulla ProAnimal turbomunstycke, är den extra effektiv när det gäller att få bort djurhår. ProAnimal munstycket har speciella svarta borst som samlar upp damm, och röda borst som samlar upp hår. Med dammsugaren följer även ett ProAnimal möbelmunstycke, som är extra stort med 4 avtagbara filtkuddar och vridbart huvud, och som är speciellt anpassat för att avlägsna djurhår från möbler.

Dammsugaren är utrustad med ett HEPA-filter, som blockerar mer än 99 % av alla dammpartiklar. Det betyder att den luft som blåses ut ur dammsugaren är ren och fri från skadliga partiklar. HEPA-filtret kan lätt rengöras när det är fullt. Dammsugaren är därför märkt som klass A vad gäller täthet, och är någon i hushållet särskilt känslig för damm, bör du ha en dammsugare med just täthetsklass A. Dammsugaren har även ett Bionic filter, som ger en naturlig luktreducering.

Användningen av dammsugaren är också på topp. Teleskopröret på dammsugaren kan till exempel justeras till din längd, så att du lätt kan dammsuga i upprätt ställning. Modellen har en extra lång sladd, och du har därför en arbetsradie på inte mindre än 15 meter. En transparent skyddslist ser till att dina väggar och möbler inte får svarta repor, om du skulle dra in dammsugaren i dem.

Dammsugarpåsen har en extra hög kapacitet på 4,5 liter, vilket betyder att den sällan behöver bytas. När det är dags att byta påse, så har dammsugaren en liten indikator som gör dig uppmärksam på det.


Electrolux SilentPerformer SP1Classic

Testvinnare hos danska Tænk

Electrolux SP1Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer

 

Denna modell från Electrolux blev korad till “Bäst i test” av det danska konsumentrådet Tænk, där den särskilt utmärkte sig med sin förmåga att dammsuga mattor och hårda golv, men även användarvänligheten fick toppbetyg.

Dammsugaren är designad med fokus på maskinens ljudnivå, utan att kompromissa på prestanda. I Tænks genomgång av dammsugaren blev ljudnivån uppmätt till 72 dB, och som jämförelse ligger ett normalt samtal mellan två personer på 60 dB. Den låga ljudnivån beror på en kombination av en bulleroptimerad motor, själva konstruktionen av chassit, och ett specialdesignat munstycke. Det ingår dessutom ett extra 3-i-1 munstycke som kan ställas till fog-, borst-, och möbelmunstycke.

Även om dammsugaren är utformad med fokus på att minska ljudnivån, så har man definitivt inte kompromissat på dammsugarens prestanda. Dammsugaren är utrustad med ett speciellt HEPA-filter, som stoppar mer än 99 % av alla dammpartiklar. HEPA-filtret kan lätt rengöras när det är fullt. Det betyder att den luft som blåses ut ur dammsugaren är ren och fri från skadliga partiklar.  Dammsugaren är därför också märkt som klass A vad gäller täthet, och är någon i hushållet särskilt känslig för damm, bör du ha en dammsugare med just täthetsklass A.

Teleskopröret på dammsugaren kan justeras till din längd, så att du lätt kan dammsuga i upprätt ställning. I det stora hela har det inte sparats in på detaljer som gör städningen lättare och dammsugaren har därför även en extra lång sladd på 12 meter. Därmed kan du röra dig över en större yta, och behöver byta vägguttag färre gånger. Modellen har också en 360o Motion Technology, vilket betyder att hjulen kan rotera 360o och dammsugaren är därför särskilt enkel att manövrera. Även om dammsugaren snabbt tar sig runt hörn och genom vrår, ska du inte oroa dig för repor på möblerna. En Ergoshock™ skyddslist på själva dammsugaren skapar nämligen en mjuk stötfångare mellan själva maskinen och möblerna, så att det inte blir några skador vid en eventuell kollision.

Dammsugaren har ett bärhandtag som gör den lätt att flytta runt. Dessutom har den både ett vertikalt och horisontellt parkeringsläge, vilket innebär att slangen och röret kan parkeras på dammsugaren oavsett om den ligger ner eller står upp. Därmed kan du lätt förvara dammsugaren både liggande och stående.

Dammsugaren befinner sig i energiklass A, vilket är den bästa klassen en dammsugare kan uppnå, och den årliga energiförbrukningen uppskattas till 26,4 kWh. Dammsugarpåsen har en kapacitet på 3,5 liter och en extra hygienisk förslutning, som ytterligare minimerar spridning av dammpartiklar. Även om dammsugaren befinner sig i den lägre änden av prisskalan, så får du med denna modell en testvinnande dammsugare av högsta klass och kvalitet.


Dammsugarguide – Detta ska du tänka på

Det är många saker du ska vara uppmärksam på när du är på jakt efter en ny dammsugare. Men du kan ganska enkelt jämföra olika dammsugare och hitta den dammsugare på passar dina behov om du följer anvisningarna vi kommer med i denna guide.

Priset:

När du ska hitta den dammsugare som passar ditt hushåll bäst så kan du bli frestad av att gå efter priset och detta är i många tillfällen en dålig strategi då det ofta är stor skillnad mellan pris och kvalitet när du köper en ny dammsugare. Det gäller dock endast upp till ett pris på runt 2000 kr, sedan blir det svårare att påvisa en bättre rengöringsförmåga för att oftast är det andra mer subjektiva faktorer som extra utrustning, specialiserade användningsområden eller en design utfört av en känd designer.

Det finns också ett stort urval av dammsugare till under 1000 kronor, men erfarenheten från testerna vi har genomgått på nätet visar med all tydlighet att ju längre ner under 1000 kronor dammsugaren kostar desto sämre är den till att göra rent.

Kommer du upp i området mellan 1000 och 1500 kronor får du riktigt många bud på dammsugare som har en förnuftig rengöringsförmåga och ofta utrustade med filter, vilket är ett måste för allergiker och astmatiker.

Lägger du till ytterligare 500 kronor får du de tystgående modellerna och en ännu bättre rengöringsförmåga.

Vilka golvytor har du mest av – hårda golv eller mattor?

När det kommer till rengöringsförmåga så ska du vara uppmärksam på vilka golvytor du har mest av: hårt golv av trä/klinkers eller linoleum eller ytor med heltäckningsmattor? Räkna ut båda i kvadratmeter!

Om du har mest av hårt golv så har du ett större och billigare urval att välja mellan. Långt dom flesta dammsugarna idag har en riktigt bra rengöringsförmåga på hårda golv. I prisklassen 1000 till 1600 kronor hittar du många dammsugare med rengöringsförmåga A på hårda golv och det går även att hitta dammsugare till under 1000 kronor med en förnuftig rengöringsförmåga. Har du mest hårt golv bör du inte välja en dammsugare med rengöringsklass för hårda golv på under B.

För många är det rikligt med en dammsugare som har rengöringsförmåga C för mattor, men om du har små barn, allergiker eller astmatiker samt husdjur med päls så bör du som minimum välja en dammsugare som ligger i B-klassen för mattor, men allra helst en i klass A. Så här är Nilfisk Elite Energy Classic ett bra val. Den ligger i klass B för både hårt golv och för mattor.

Ljudnivå

De flesta tänker inte så mycket över ljudnivån på dammsugaren, med mindre att man själv eller andra i hushållet är känsliga för oljud. Det kan även uppstå situationer där man måste dammsuga medans det är folk i rummet eller små barn som sover.

Om ljudnivån är viktig för dig så ska du efter en dammsugare med en ljudnivå på under 70 dB(A). Desto närmare du kommer 60 dB(A) desto bättre. 60 dB(A) motsvarar samma ljudnivå som ett vanligt samtal, medans 70 dB(A) upplevs som dubbelt så högt och motsvarar när en personbil kör förbi på 10 meters avstånd.

Electrolux är speciellt bra till att tillverka dammsugare med låg ljudnivå. Det gäller även de tre som är med i testet här och flera av deras andra modeller.

Energiförbruk

Precis som med ljudnivån så är det få som tar hänsyn till energiförbruket. För även om energiförbruket är högt så är den på i en begränsad period. Det samlade energiförbruket över tid är ganska lågt. Därför var det för många år sen en inställning till att desto fler watt en dammsugare hade desto bättre var dennes rengöringsförmåga.

Dock tog EU-kommissionen tag i detta i 2014 där de införde krav som bland annat har gett oss klassificeringarna för rengöringsförmåga , ljudnivå, dammsugarsystemets täthet och energiförbruk på dammsugare. De införde även en max-effekt på motorerna på 1600 watt- Alla dammsugare som hade mer än 1600 watt blev därför olagliga att sälja inom EU.

Samtidigt fastlade de en ytterligare sänkning av max-effekten och därför får man från september 2017 endast sälja dammsugare med en max-effekt på 900 watt. Det är därför att det har kommit så många dammsugare med en effekt på 700 och 800 watt på marknaden.

Detta har ställt nya krav till dammsugarproducenternas utvecklingsavdelningar., som plötsligt har varit tvungna att klämma in samma sug- och rengöringsförmåga i motorer med mindre effekt. Att döma av alla tester vi har läst på nätet så har de lyckats mycket bra med detta.

Vi kan därför konkludera att dammsugarna du idag kan köpa levererar precis samma rengöringsförmåga som tidigare energihungriga modeller. Så det är absolut ingen grund till att avfärda en dammsugare bara för att den använder 700 watt.

Det betyder samtidigt att driftkostnaden för dammsugningen är halverad. Med en motor på 900 watt eller under kostar ungefär 2 kr för varje timme du dammsuger. Så på ett helt år så kommer du upptäcka att det är dyrare att köpa dammsugarpåsar än ström för den tid du dammsuger.

Hur mycket kostar påsarna?

Därför är priset på dammsugarpåsar en ganska så ignorerad parameter som du bör ta med när du köper dig en ny dammsugare. Här gäller det samma som med bläckpatroner och rakblad, nämligen att det är billigare- men oftast lika bra- att köpa icke-original påsar. Så undersök priset för båda typer av påsar innan du köper dammsugaren.

Vill du ha en dammsugare som är ekonomisk med påsarna så bör du välja en modell som använder stora påsar. Då behöver du inte byta så ofta. Nackdelen är bara att dessa påsar ofta är dyrare att köpa så det du sparar på påsar under ett år är ofta minimalt.

Du kan även välja en dammsugare utan påsar, men även om de för oljud och suger mer så betyder de inte att de gör rent. Oftast är de heller inte bra för allergiker och astmatiker då det påslösa systemet oftast har mer luftgenomströmning.

Bor det allergiker eller astmatiker i hushållet?

Är du själv eller har du allergiker eller astmatiker i hushållet så bör du tänka på detta när du väljer dammsugare – speciellt om de också ska kunna betjäna den.

Här skal du gå efter en dammsugare med så högt nummer efter HEPA som bara möjligt. HEPA-14 heter det bästa filtret och ser till att ta bort minst 99,995% av alla skadliga mikropartiklar och allergener i utblåsluften. Även om det lite sämre HEPA-13 ”endast” filtrerar bort 99,95% så är det oftast bra nog till att allergiker och astmatiker inte upplever några obehag.

Dammsugaren ska ha minst ett HEPA-13 eller allra helst ett HEPA-14 filter inbyggt.

Du kan också välja andra lösningar som t.ex en robotdammsugare. Den inställas så att den dammsuger på tidpunkter när ingen är hemma. Då kan de skadliga partiklarna lägga sig igen innan någon kommer hem.

Denna lösning är dock inte optimal speciellt inte för dammallergiker. Robotdammsugaren har en mycket sämre rengöringsförmåga än traditionella dammsugare och oftast så är det områden den inte kan komma åt. Så en robot dammsugare ska inte ersätta en traditionell dammsugare, men kan fungera som ett komplement mellan dammsugningarna.

Hur mycket kostar filter och andra förbruksvaror?

När vi nu är vid allergiker och filter så ska du undersöka hur mycket nya filter kostar. För dessa ska oftast bytas med jämna mellanrum om de ska fungera optimalt.

Du kan få dammsugare med tvättbara allergivänlig filter- varav ett par av modeller vi har genomgått har dessa. Med de är sällan lika effektiva till att filtrera bort skadliga partiklar som HEPA-13 eller HEPA-14.

Utöver dammsugarpåsar och filter så kan det också vara andra förbruksvaror som med jämna mellanrum ska bytas. Du bör därför orientera dig om prisnivån för dessa. De lite dyrare dammsugarna så kan det oftast vara billigare att reparera den istället för att köpa en ny.

Hur mycket plats har du till uppbevaring?

Den sista detaljen du bör överväga är hur mycket plats dammsugare kräver när den ska uppbevaras. Här är det en fördel att välja en dammsugare i samma storlek dom den du redan har. Då kan du bara byta den gamla dammsugaren med den nya utan att behöva tillpassa uppbevaringsstället.

Det kan också hända att dina praktiska erfarenheter med din gamla dammsugare får dig att uppskatta den nya dammsugarens egenskaper. Detta gäller t.ex uppbevaring av extra munstycken m.m. som Electrolux och Nilfisk inbyggda. Detta betyder dock ofta att dammsugaren kräver mer plats än den dammsugare du har idag.

Checklista till din nya dammsugare

1) Fokusera på dammsugare i prisklassen 1000 till 1600 kronor. Här får du mest dammsugare för pengarna.

2) Du kan lugnt välja en dammsugare med 7-800 watt. De är lika bra till att rengöra som gamla dammsugare med 2000 watt.

3) Välj en dammsugare med högsta möjliga rengöringsklass för den golvyta du har mest av.

4) Välj en dammsugare med låg ljudnivå (<70dB(A)) för att få en bra arbetsmiljö medans du dammsuger

5) Välj en dammsugare med HEPA-13 eller HEPA-14 filter om det är allergiker eller astmatiker i hushållet

6) Undersök prisnivån på dammsugarpåsa, filter och andra förbruksvaror.

7) Se till att dammsugaren har samma storlek som den gamla. Då kan du använda samma uppbevaringsplats.


Test av dammsugare – Dessa tester har vi gått igenom:

Det danska konsumentrådet Tænk testar löpande nya dammsugare på marknaden och utger varje år en uppdaterad lista med testresultat där dom korar vinnaren och ger en massa köpråd.

På grund av sitt nära samarbete med den danska konsumentombudsmannen så är Tænk det mest ansedda och mest citerade testmedia i Danmark.
Du hittar dammsugartestet här, man måste betala för att kunna läsa det.

Tænk.dk
Det danska konsumentrådet Tænk testar löpande nya dammsugare på marknaden och utger varje år en uppdaterad lista med testresultat där dom korar vinnaren och ger en massa köpråd.

På grund av sitt nära samarbete med den danska konsumentombudsmannen så är Tænk det mest ansedda och mest citerade testmedia i Danmark. Du hittar dammsugartestet här, man måste betala för att kunna läsa det.

DR.dk
Den danska public service kanalen Danmarks Radio (DR) har flera olika konsumentmagasin. I augusti 2014 gjorde DR´s dåvarande konsumentmagasin ”Forbrugertesten” ett test av dammsugare. Testet gjordes i samarbete med Forbrugerstyrelsen och Tænk. Testets överraskande konklusion var att dammsugarmärken som Dyson, Miele och Nilfisk hade stora problem med att dammsugarsystemets täthet. Så även om det var ett HEPA-filter på utblåsluften så gav dessa dammsugare ändå problem för astmatiker och allergiker.
Du kan läsa mer om DR-testet här.

Sveriges Television
Även SVT har haft konsumentmagasin som har testat dammsugare i en sändning från september 2015. Här testades fyra modeller från Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele och konklusion löd att Electrolux Zusgreen+ Ultrasilencer – som också är med i denna artikel- är det bästa valet. Du kan läsa mer om testet här.

Råd & Rön
Råd & Rön testade 37 olika dammsugare. Du kan läsa hela testet här. För att läsa testet skal du dock vara en betalande användare. Detta kräver att du upprättar en användare och därefter betala för att kunna läsa testet.

Klikk.no
Klikk.no är ett norskt online-magasin som ägs av danska Egmont. Magasinet täcker allt inom privatsektorn och är kända för deras tester samt deras teknik-sektion med gadgets och datortillbehör som ofta citeras i danska medier.

Dammsugartestet är ett av deras mindre tester. Den handlar endast sju olika dammsugare från varsitt märke. Testet är också lite annorlunda än andra dammsugartest då det endast undersöks hur dammsugaren betjänas och hur den används i dagligdagen. De ser inte på t.ex energiförbruk, rengöringsförmåga, ljudnivå och dammsugarsystemets täthet som är viktiga parametrar i andra tester. Du kan läsa deras test här. Det är gratis.

The Independent
Tidningen The Independent har samlat de 10 bästa dammsugare på marknaden just nu, och här intog Dysons Cinetic Big Ball första platsen. Testet är baserat på en blandning av bedömningar av både experter och privata konsumenter. Du kan läsa hela recensionen av Dyson Cinetic Big Ball här.

Tech-Test
Tech-Test är ett onlinemagasin som testar och recenserar allt inom konsumentelektronik, IT-gadgets och andra produkter som är baserade på nya teknologier. Redaktionen har tittat närmare på Dysons Cinetic Big Ball och gjort en grundlig genomgång av dammsugaren alla dess funktioner. Du kan läsa hela testet här.

TechRadar
TechRadar är ännu ett nätbaserat konsumentmagasin som testar i stort sätt allt inom elektronik. Redaktionen har gjort en grundlig genomgång av Dysons Cinetic Big Ball, där de ger dammsugaren 4,5 utav 5 möjliga stjärnor, och kallar den för ett underbart stycke ingenjörskonst. Du kan läsa hela testet här.