Elsparkcykel - Bäst i test: Testguide av de 8 bästa elsparkcyklarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 12, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Elsparkcykel - Bäst i test: Testguide av de 8 bästa elsparkcyklarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

E2S V2 2023 har blivit utvald som elsparkcykel bäst i test på elsparkcykel.com.

En elsparkcykel är ett riktigt smidigt transportmedel som går fortare än att promenera, samtidigt som den kräver mindre förvaringsutrymme än exempelvis en traditionell cykel. Att kunna ta sig från punkt A till B med hjälp av en elsparkcykel är för många mycket fördelaktigt i den hektiska vardagen, och det gäller därför att investera i en högkvalitativ modell som inte bara erbjuder alla de funktioner du söker, utan som dessutom kommer att hålla i många år framöver.

För att hjälpa dig hitta den bästa elsparkcykeln för dina behov har vi sammanställt denna testguide där vi går igenom olika modeller, bland annat vår redaktions favoriter, samt deras unika funktioner och egenskaper.

Senast ändrad:

Vi har flyttat Ultra till sektionen för tidigare recenserade produkter eftersom vi inte längre kunde hitta den i lager hos någon återförsäljare.

Tidigare ändringar:

18. mars 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av elsparkcyklar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

13. mars 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 8 bästa elsparkcyklar i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda elsparkcyklar

5 saker att tänka på innan du köper elscootrar

 • Vikt

  En elsparkcykels vikt påverkar dess prestanda samt hur pass enkel den är att hantera. Om du letar efter en elsparkcykel som du kan ta med dig på resor eller när du pendlar bör du välja en modell som är smidig och enkel att bära, det vill säga en modell på 15-20 kilogram eller mindre. Om du däremot är intresserad av en produkt som tål att användas på ojämna underlag, exempelvis på terräng, bör du välja en tyngre modell på cirka 20-30 kilogram med ett extra kraftfullt batteri. Vissa elsparkcyklar kan till och med väga upp till 40-50 kilogram, vilket gör dem otympliga att bära, men snabbare och med större räckvidd.

  Förutom själva prestandan är det viktigt att du tar hänsyn till elsparkcykelns maxbelastning. Normalt sett ligger den på ungefär 100 kilogram, och avser då endast förarens vikt. En tumregel är att välja en elsparkcykel med en maximal belastning på minst 10 kilogram mer än vad man själv väger.

 • Hastighet och räckvidd

  De flesta elsparkcyklar har generellt sett en räckvidd på 25 till 30 kilometer samt en maxhastighet på cirka 25 kilometer i timmen, vilket räcker gott och väl för att snabbt ta sig runt i stadsmiljöer och för att pendla till jobb eller skola. Modeller i mellanprisklassen brukar ha en räckvidd på runt 30 kilometer och en hastighet på cirka 30 km/h, men är inte optimala att använda på ojämna underlag.

  För de som är intresserade av en mer avancerad elsparkcykel finns det även premium-modeller som också fungerar utmärkt för längre turer. Dessa brukar ha en räckvidd på 60 till 80 kilometer och en maxhastighet på 60 km/h, men är svåra att kontrollera – inte minst om du är nybörjare eller bor i svårframkomliga områden. I de flesta fall är elsparkcyklars maxhastighet begränsad enligt lokala lagar, vilket innebär att trots att en elsparkcykel tekniskt sett kan köra i 60 km/h, betyder det inte att du faktiskt kan det eftersom tillverkaren satt en spärr på den för att den ska följa de lagar som är satta. Du bör därför alltid se till att kontrollera vilka regler som gäller för dig innan du investerar i en elsparkcykel.

 • Funktioner

  Vissa elsparkcyklar är utrustade med en display på instrumentbrädan som ger användaren information om bland annat hastighet och batteritid. De flesta modeller har dessutom olika körlägen som du kan välja mellan, exempelvis ett eko-läge som sparar på batteriet.

  Kontrollera även om den elsparkcykel du tänkt köpa är utrustad med Bluetooth, då detta kan medföra flera fördelaktiga funktioner, till exempel kan du läsa dina meddelanden direkt på elsparkcykelns display. Många modeller är dessutom hopfällbara så att du enkelt kan transportera eller förvara din elsparkcykel mellan användningarna. Fundera över vilka funktioner du tycker är viktigast för att säkerställa att du väljer en elsparkcykel som erbjuder dig den bästa upplevelsen.

 • Pris

  Kostnaden för en elsparkcykel är nästan alltid direkt beroende på kvaliteten; de dyraste modellerna på marknaden kan kosta över 18 000 kronor och har i regel stor räckvidd, mycket bra batteritid och förmåga att köra även på ojämna underlag samt en allmänt bättre prestanda och hållbarhet. Om du letar efter en elsparkcykel för din dagliga pendling till skolan eller jobbet, att använda för nöjes skull eller för längre turer bör du investera i en något dyrare modell av hög kvalitet.

  Budgetalternativen kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor, men erbjuder inte samma höga kvalitet och lika många praktiska funktioner. Om du däremot inte har tänkt använda din elsparkcykel allt för ofta eller främst för nöjes skull kan en något billigare modell vara tillräcklig för att uppfylla dina behov. Var dock noga när du kollar upp de olika modellernas funktioner och specifikationer så att du ändå kan avgöra vilken som bäst passar dig.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner kan ge dig bra information om bland annat elsparkcykelns batteritid, uppladdningstid samt om tidigare konsumenters allmänna upplevelse av produkten. Experterrecensioner ger dig däremot mer detaljerad information om hastighet, räckvidd och andra funktioner baserat på professionellt utförda tester, samt erbjuder ofta jämförelser av olika modellers föregångare eller med liknande modeller på marknaden.

arrow-more

E2S V2 2023 - vattentålig elsparkcykel vuxna med bra acceleration

Elsparkcykel bäst i test på Elsparkcykel.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bästa elsparkcykel" enligt Elsparkcykel.com – 5/5 stjärnor

Dagens bästa priser och erbjudanden på E2S V2 2023:

 • Luftfyllda däck för extra körkomfort
 • IP-certifiering 56 vilket innebär att den är vattentålig
 • Multifunktionell modell med lång räckvidd

Konsumentmagasinets omdöme

Elsparkcykel.com har nyligen genomfört omfattande tester av olika elsparkcyklar, och E2S V2 2023 har utsetts till bäst i test på deras plattform. Enligt vår undersökning kan vi konstatera att detta är en mycket stabil elsparkcykel med en stadig bas och bra acceleration. Den är dessutom väldigt tystgående, vilket alltid är ett plus. Vi upptäckte dock att den tenderar att sakta ner i branta backar samt har lite problem med att behålla stabiliteten på ojämna underlag på grund av dess luftfyllda däck.

Vi rekommenderar dig att läsa igenom tillverkarens TrustPilot-sida innan du beslutar dig för att köpa denna elsparkcykel, eftersom det tidigare har förekommit problem med dem.

Efter noga övervägande av elsparkcykelns för- och nackdelar anser vi dock att denna modell är en av de bästa för skandinaviska väderförhållanden.

Fördelar

 • Utmärkt acceleration
 • Stabil bas att stå på
 • Tystgående
 • Lätt konstruktion
 • Stark vit frambelysning och röd bakbelysning

Nackdelar

 • Bromsar in i brantare backar
 • Något sämre prestanda på ojämn terräng på grund de luftfyllda däcken

Med sin lätta och vattentåliga design är denna elsparkcykel ett perfekt alternativ för en nybörjare. Den har en IP-certifiering på 56 vilket innebär att den kan hantera i princip alla väderförhållanden och är resistent emot eventuella vattenskador.

Recension: En detaljerad recension av E2S V2 2022 

Specifikationer

 • Räckvidd: 35 km
 • Mått (lxbxh): 108 x 43 x 114 cm
 • Kraft: 700 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Batterikapacitet: 270 Wh
 • Max. användarvikt: 125 kg
 • Rammaterial: Aluminum alloy
 • Vikt: 12,5 kg
 • Däckstorlek: 8.5 inch

Kraftfull acceleration i uppförsbackar
E2S V2 elsparkcykel är utrustad med Bluetooth, har en tillhörande app och en display som gör det enkelt att hålla koll på viktig information såsom hastighet och batterinivå. Tack vare alla dessa funktioner kan du enkelt ha kontroll över hela ditt fordon när du är ute på tur.

Denna elsparkcykel kan nå en maximal hastighet på 22 km/h, har en räckvidd på upp till 25 kilometer och kan dessutom accelerera upp till dess maxhastighet på endast 7,5 sekunder; med förutsättningen att användaren väger under 95 kilogram. Accelerationen är kraftfull även i uppförsbacke, vilket gör den lämplig att använda även i dalande områden.

Lättviktig konstruktion
Denna elsparkcykel är fantastiskt lätt och smidig att bära med dig överallt och tack vare dess hopfällbara design kan den med en enda knapptryckning få plats i bilen eller förvaras utan att ta upp för mycket plats mellan användningarna. Oavsett om du vill använda din elsparkcykel för att pendla till jobbet eller för att utföra ärenden är alltså detta en bra modell för att ta dig runt i stadsmiljöer.

Den är utrustad med uppgraderad belysning framtill som fungerar ungefär som en strålkastare i mörker. Bakljuset är placerat på bakskärmen och modellen har reflexer på sidorna av dess två däck, vilket ökar säkerheten ytterligare. Denna elsparkcykel passar de allra flesta som söker ett roligt, bekvämt och praktiskt transportmedel.

Vad säger användare och experter om E2S V2 2023?

E2S V2 2022 har fått bra resultat på den norska testsajten Tek.no och utsetts till bästa elsparkcykeln av Elsparkcykel.com. Tidigare tester har konstaterat att detta är en “exceptionell kompanjon i vardagen med grundläggande funktioner som kombineras med pålitliga komponenter”.

Produktet har också blivit framhävt som bäst i test på Elsparkcykel.com, där dess överlägsna prestanda och användarvänliga funktioner har imponerat på experter och användare alike.

Några av de funktioner som imponerat på tidigare användare är den starka motorn, som gör den smidig i uppförsbackar, samt den tillhörande appen som bland annat erbjuder en funktion för att låsa fordonet.

Mer om E2S V2 2023

Specifikationer

 • Räckvidd: 35 km
 • Mått (lxbxh): 108 x 43 x 114 cm
 • Kraft: 700 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Batterikapacitet: 270 Wh
 • Max. användarvikt: 125 kg
 • Rammaterial: Aluminum alloy
 • Vikt: 12,5 kg
 • Däckstorlek: 8.5 inch
Läs mer om E2S V2 2023

E2S V2 MAX 2022 - elsparkcykel bäst i test med en kraftfull motor

Elscooter - Bäst i test på norska Anbefaler.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på norska Anbefaler.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på E2S V2 MAX 2022:

 • Kraftfull motor på 1600 W som möjliggör mycket lång räckvidd
 • Extremt bra körförmåga i uppförsbacke
 • Kryssningsfunktion

Konsumentmagasinets omdöme

Vi hade verkligen roligt när vi undersökte de många funktionerna hos denna elsparkcykel och upptäckte bland annat att den klarar att köra upp för uppförsbackar utan problem, har en smart hopfällbar design samt är utrustad med Bluetooth och har en tillhörande app, vilket förenklar den redan simpla styrningen.

Vi upplevde dock att det tar lite tid att vänja sig vid bromsarna eftersom de, till skillnad från de flesta andra modellerna på marknaden, sitter på både fram- och bakhjulet. Placeringen av laddningsporten är dessutom något dumt placerad, men tack vare styrkan och räckvidden hos denna elsparkcykel är det en utmärkt modell, och därför anser vi att den definitivt är ett av de bästa alternativen i premiumklassen. Vi rekommenderar dig dock att läsa igenom tillverkarens TrustPilot-sida innan du beslutar dig för att köpa en produkt, eftersom det tidigare har förekommit problem.

Fördelar

 • Kraftfull körförmåga även i uppförsbacke
 • Ihopfällbar design
 • Lättläst LCD-skärm
 • Utrustad med Bluetooth och har en tillhörande app
 • Stor räckvidd

Nackdelar

 • Laddningsportens är något dumt placerad
 • Bromsmekanismen kan ta lite tid att vänja sig vid

E2S V2 MAX 2022 är utrustad med en kraftfull motor med en effekt på 1600 W vilket gör den till ett utmärkt alternativ för de som letar efter en kraftfull elsparkcykel som klarar av körning på ojämna och lutande underlag, samt önskar en längre räckvidd eller som helt enkelt bara letar efter ett pålitligt transportmedel för daglig pendling till jobbet eller skolan.

Recension: En detaljerad recension av E2S V2 MAX 2022

Specifikationer

 • Räckvidd: 60 km
 • Mått (lxbxh): 117 x 47 x 121 cm
 • Kraft: 600 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Batterikapacitet: 624 Wh
 • Max. användarvikt: 125 kg
 • Vikt: 19 kg
 • Däckstorlek: 10 inch
 • Max. effekt: 1600 W
 • Rammaterial: Aluminum alloy

Stor räckvidd
Den här modellen har ett stort batteri på 650 wh som ger en mycket stor räckvidd, som dessutom är betydligt bättre än de flesta andra elsparkcyklar på marknaden och gör att du kan förflytta dig på längre sträckor utan att behöva oroa dig för batteriet tar slut.

De 20 centimeter stora luftfyllda hjulen garanterar en bekväm körning på de allra flesta underlag, och räckvidden på upp till 60 kilometer ger dig goda marginaler för att enkelt ta dig uppför backar och runt i stadsmiljöer. Tack vare de luftfyllda däcken blir körningen dessutom väldigt bekväma, eftersom de garanterar en stabil körning även på ojämna underlag.

Kraftfull motor
Det som skiljer den här modellen från andra elsparkcyklar på marknaden är dess kraftfulla motor som har en effekt på 500 W – och upp till 900 W under kortare perioder – vilket är betydligt mer kraftfullt än de flesta andra elsparkcyklar på marknaden och gör det möjligt för dig att förflytta dig snabbare och på längre sträckor.

Denna modell har dessutom en lättläst LCD-skärm som ger dig löpande information om din hastighet, körsträcka, och annan användbar information. Dessutom kan hastigheten, accelerationen och bromsarna regleras i den tillhörande appen.

Farthållare
En annan fördelaktig funktion denna elsparkcykel har är en farthållare som hjälper dig att bibehålla en fast hastighet utan att ständigt behöva använda gaspedalen, vilket är särskilt bra om du vill spara energi. Den är dessutom vattentät med en IP-certifiering på 56 vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att använda ditt fordon i blötare väder.

Modellen ligger i en högre prisklass, men med tanke på vad den har att erbjuda anser vi att den är väl värd att överväga för den som vill ha en elsparkcykel som erbjuder det lilla extra.

Vad säger användare och experter om E2S V2 MAX 2022?

Denna elsparkcykel från E-Wheels har blivit utsedd till testvinnare av norska Anbefaler.com som också sa att den är “din mest kraftfulla stadskompanjon som enkelt och kontrollerat tar dig upp även för branta backar”. Norska Tek.no berömde dessutom modellens stora batteri samt att den rullar enkelt, vilket de ansåg gjorde den smidig att använda även på ojämna och lutande underlag med stor räckvidd.

Mer om E2S V2 MAX 2022

Specifikationer

 • Räckvidd: 60 km
 • Mått (lxbxh): 117 x 47 x 121 cm
 • Kraft: 600 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Batterikapacitet: 624 Wh
 • Max. användarvikt: 125 kg
 • Vikt: 19 kg
 • Däckstorlek: 10 inch
 • Max. effekt: 1600 W
 • Rammaterial: Aluminum alloy

E-Wheels E2S V2 Lite (2022) - elsparkcykel för vuxna med bluetooth-anslutning

Mest prisvärda elsparkcykel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på E-Wheels E2S V2 Lite (2022):

 • Stora luftfyllda däck och en lättviktig ram
 • Perfekt för de som pendlar och för nybörjare
 • Kompakt och hopfällbar konstruktion

Konsumentmagasinets omdöme

E-Wheels E2S V2 är en bra modell för de som pendlar eller som är nya användare av elsparkcyklar. Modellen erbjuder många funktioner och är bland annat Bluetooth-kompatibel samt har tillhörande app som gör att du som användare kan få ut det mesta av din åkning. Den saknar dock integrerade stötdämpare, vilket dock kompenseras av dess stora luftfyllda däck.

Tack vare denna elsparkcykels skivbromsar baktill samt den regenerativa elektroniska motorbromsen framtill har vi utsett denna modell till det ”bästa budgetvalet”. Vi rekommenderar dig dock att kontrollera tillverkarens TrustPilot-sida innan du beslutar dig för att investera i en produkt, eftersom det tidigare har förekommit problem med dem.

Fördelar

 • Erbjuder bluetooth-anslutning samt har en tillhörande app
 • Styret blir till ett bärhandtag när elsparkcykeln fälls ihop
 • Utrustad med LED-lampor både fram och bak
 • SMART Accelerator-teknik som förhindrar att elsparkcykeln kör iväg av sig själv
 • Bekväm körning tack vare de 8,5'' luftfyllda däcken

Nackdelar

 • Saknar stötdämpare

E-Wheels E2S V2 Lite (2022) är en perfekt elsparkcykel för de som söker en kompakt modell, då den är utrustad med ett hopfällbart styre som gör både förvaringen och transporten smidig. Vi rekommenderar modellen till nybörjare eller för de som vill ha ett mycket smidigt transportmedel.

Recension: En detaljerad recension av E-Wheels E2S V2 Lite (2022)

Specifikationer

 • Räckvidd: 25 km
 • Mått (lxbxh): 108 x 114 x 43 cm
 • Kraft: 250 W
 • Topphastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 270 Wh
 • Max. användarvikt: 125 kg
 • Rammaterial: Aluminium alloy
 • Vikt: 12,5 kg
 • Däckstorlek: 8.5 inch

Stora luftfyllda däck och en lättviktig konstruktion
E-Wheels E2S V2 Lite elsparkcykel är utrustad med 8,5” luftfyllda däck utan integrerad fjädring, vilket ger en minst lika bekväm körning som med en elsparkcykel med fasta däck och integrerad fjädring. Det är dock viktigt att säkerställa att däcken alltid är ordentligt pumpade för att förhindra punktering. Tack vare aluminiumlegeringen på denna modell är storleken kombinerat med dess vikt, på endast 12,5 kilogram, mycket fördelaktigt eftersom det gör den mycket lätt att bära, till exempel upp för trappor eller ombord på bussar, tåg eller tunnelbanor.

Lämplig för tyngre förare
Motorn har en räckvidd på upp till 25 kilometer – beroende på förarens vikt, hastighet och underlaget den kör på. Den maximala belastningen för denna elsparkcykel är 125 kilogram, och den kan uppnå en maxhastighet på 20 km/h, vilket gör den laglig att använda för alla som är över 15 år. Elsparkcykeln är dessutom vattentålig med en IP-certifiering på 56, vilket innebär att du kan använda den i princip alla väderförhållanden.

Användarvänliga funktioner
E-Wheels E2S V2 Lite är Bluetooth-kompatibel och kan kontrolleras via en tillhörande app, vilket gör att du enkelt kan följa din körning, till exempel vilken hastighet du håller samt hur långt du kört, och så vidare. Därutöver kan styret dessutom fungera som ett bärhandtag när du ska bära din elsparkcykel, vilket underlättar transporten av fordonet när det inte används. De inbyggda LED-lamporna bidrar till extra säkerhet när du kör på natten eller i svagt ljus, och den SMART Accelerator-tekniken förhindrar att elsparkcykeln kör iväg oavsiktligt.

Mer om E-Wheels E2S V2 Lite (2022)

Specifikationer

 • Räckvidd: 25 km
 • Mått (lxbxh): 108 x 114 x 43 cm
 • Kraft: 250 W
 • Topphastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 270 Wh
 • Max. användarvikt: 125 kg
 • Rammaterial: Aluminium alloy
 • Vikt: 12,5 kg
 • Däckstorlek: 8.5 inch

Eltra 67 - elsparkcykel för vuxna med praktiskt lås

Bästa högkvalitativa elsparkcykel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av M3.idg.se

Dagens bästa priser och erbjudanden på Eltra 67:

 • LG-batteri av hög kvalitet
 • NFC-kort för praktisk låsning
 • Inbyggd LED-display

Konsumentmagasinets omdöme

Eltra 67 har en fantastisk bromsförmåga, presterar bra även i uppförsbackar samt har ett kraftfullt batteri på 16 Ah. Den är dessutom utrustad med en upplyst och lättläst display och har en räckvidd på upp till 50 kilometer. Den enda nackdelen vi upptäckte hos denna modell är att den, på grund av dess storlek och vikt, är något otymplig att bära; men sett på det stora hela är Eltra 67 en elsparkcykel som vi varmt rekommenderar till dig som är villiga att betala lite mer för en modell som klarar av att ta sig an längre sträckor.

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Bra batteri på 16 Ah
 • Utmärkt bromsförmåga
 • God prestanda även i uppförsbackar
 • Bekväm att köra
 • Upplyst och lättläst display

Nackdelar

 • Lite otymplig att bära på grund av dess storlek och vikt
 • Högre prisklass

Denna elsparkcykel från Eltra är perfekt för dig som letar efter en modell som är byggd med en hög nivå av säkerhet i åtanke. Med dess högkvalitativa LG-batteri erbjuder den dig många timmars åkning utan att du behöver oroa dig för att batteriet ska ta slut.

Recension: En detaljerad recension av Eltra 67 - All round

Specifikationer

 • Räckvidd: 50 km
 • Mått (lxbxh): 115,5 x 52,5 x 115,5 cm
 • Kraft: 500 W
 • Topphastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 576 Wh
 • Max. användarvikt: 130 kg
 • Vikt: 22 kg
 • Däckstorlek: ?
 • Rammaterial: ?

NFC-låsteknik och vattentät design
Eltra 67 är en högkvalitativ elsparkcykel som kommer med många praktiska funktioner och specifikationer som inte återfinns hos andra modeller på marknaden. Till att börja med är den vattentålig och har en IP-certifiering på 67, vilket innebär att den kan användas även i regnväder utan att den riskerar att ta skada. Den är dessutom utrustade med en praktisk NFC-teknik som gör att du enkelt kan låsa din elsparkcykel via din smartphone för att du tryggt ska kunna lämna den utan uppsikt när du inte använder den.

Smart LED-display
Den här elscootern har en inbyggd LED-display som visar batteritid och annan viktig information. Tack vare den kraftfulla motorn på 500 W kan den tekniskt sett köra i 50 km/h, men på grund av de lagar som finns i Sverige är den begränsad till en maxhastighet på 20 km/h.

Bekväm körning
Förutom dess många fördelaktiga funktioner är Eltra 67 mycket bekväm att köra och har en robust konstruktion som klarar av slitsam och frekvent användning.  Den har också god accelerationsförmåga, en bred fotplatta som gör det enkelt för användaren att köra stabilt med bra balans samt trumbromsar både fram och bak som garanterar användarens säkerhet vid körning.

Vad säger experterna om Eltra 67?

Experterna från tidningen M3 berömmer Eltra 67 för dess kraftfulla motor och höga körkomfort och menar att elsparkcykeln är otroligt högpresterande på de flesta typer av underlag. M3 skriver följande: “Eltras nya och uppgraderade premium-modell är överdådig där både motorn och komforten är imponerande.”

Mer om Eltra 67

Specifikationer

 • Räckvidd: 50 km
 • Mått (lxbxh): 115,5 x 52,5 x 115,5 cm
 • Kraft: 500 W
 • Topphastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 576 Wh
 • Max. användarvikt: 130 kg
 • Vikt: 22 kg
 • Däckstorlek: ?
 • Rammaterial: ?
Läs mer om Eltra 67

Xiaomi MI Pro 2 Nordic - elsparkcykel med lång räckvidd

Konsumentmagasinets rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Redaktörens val" på TechAdvisor – 4,5/5 stjärnor
 • check 4,3/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Xiaomi MI Pro 2 Nordic:

 • Multifunktionell instrumentpanel och känslig handgas
 • Slitstarka däck med halkskydd och stötdämpare
 • Dubbla bromssystem

Konsumentmagasinets omdöme

Xiaomi MI Pro 2 Nordic har en imponerande vägprestanda som drivs av en kraftfull motor på 600 watt. Denna motor säkerställer dessutom god stabilitet även när du kör i höga hastigheter. Samtidigt är modellens räckvidd på 45 kilometer mer än tillräcklig för vardaglig pendling. Batteriet laddas dessutom upp relativt snabbt tack vare det effektiva batterisystemet.

Xiaomi MI Pro 2 Nordic är välkonstruerad och kombinerar estetik med funktionalitet. Vi vill särskilt framhålla modellens hopfällbara konstruktion, vilken utgör en extra bekvämlighet för stadspendlare eftersom den effektiviserar såväl förvaring som bärbarhet.

Observera dock att Xiaomi MI Pro 2 Nordic är relativt tung; elsparkcykeln väger cirka 14 kilogram. Detta innebär således att den hopfällbara mekanismen främst möjliggör praktisk förvaring, snarare än smidig bärbarhet. Om du däremot inte behöver bära din elsparkcykel upp för långa trappor, bör detta inte vara något större problem eftersom det effektiva batteriet säkerställer att fordonet sällan får slut på ström.

Sammantaget anser vi att Xiaomi MI Pro 2 är en utmärkt och högkvalitativ elsparkcykel som särskilt passar dig som behöver ett kraftfullt fordon med lång räckvidd och som kan hantera tuffare vägar och branta lutningar.

Fördelar

 • Kraftfull motor på 600 watt
 • Stabil även vid högre hastigheter
 • Mycket imponerande räckvidd
 • Välkonstruerad design
 • Smidig hopfällningsmekanism

Nackdelar

 • Relativt tung

Nästa elsparkcykel i vår testguide är en något dyrare modell, men som onekligen är en högkvalitativ och snygg produkt som har en mycket imponerande räckvidd – nämligen MI Pro 2 Nordic som är en elsparkcykel från märket Xiaomi. På en enda laddning kan du köra i hela 45 kilometer innan du måste ladda upp batteriet igen, vilket innebär att du kommer få ut det mesta av denna elsparkcykel – oavsett om du behöver den för att pendla till jobbet eller bara vill använda den för att njuta av den friska luften.

Recension: En detaljerad recension av Xiamoi MI Pro 2

Specifikationer

 • Räckvidd: 45 km
 • Mått (lxbxh): 113 x 43 x 118 cm
 • Kraft: 600 W
 • Topphastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 537,6 Wh
 • Max. användarvikt: 100 kg
 • Rammaterial: Aluminium
 • Vikt: 14,2 kg
 • Däckstorlek: 8.5 inch

Så snart MI Pro 2 Nordic laddats under fem-sex timmar kan den färdas långa vägar i hastigheter på upp till 20 km/h, vilket innebär att du slipper att ödsla energi när du ska ge dig ut då elsparkcykeln gör jobbet åt dig. Med dess hopfällbara design kan du dessutom bara fälla ihop den när du inte använder den för att kunna förvara tryggt och säkert.

Till denna elsparkcykel finns det en MI Home-app som du kan ladda ner för att ansluta din telefon till ditt fordon, som tillåter dig att hålla koll på hastigheten tillsammans med dess allmänna status. Elsparkcykelns totala vikt är 14,2 kilogam och den kan belastas med upp till 100 kilogram. Vi anser att MI Pro 2 Nordic är ett utmärkt alternativ för de som vill pendla till jobbet och samtidigt få lite frisk luft på vägen.

Mer om Xiaomi MI Pro 2 Nordic

Specifikationer

 • Räckvidd: 45 km
 • Mått (lxbxh): 113 x 43 x 118 cm
 • Kraft: 600 W
 • Topphastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 537,6 Wh
 • Max. användarvikt: 100 kg
 • Rammaterial: Aluminium
 • Vikt: 14,2 kg
 • Däckstorlek: 8.5 inch

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

GoRunner Pro 10” - elsparkcykel med inbyggd hastighetsmätare

Mest prisvärda elsparkcykel

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på GoRunner Pro 10”:

 • Praktiska funktioner samt patenterat teknik för att fällas ihop
 • Inbyggd hastighetsmätare
 • Lättviktigt och snygg konstruktion

Konsumentmagasinets omdöme

När vi började undersöka marknaden av elsparkcyklar framstod GoRunner Pro 10″ snabbt som ett övertygande alternativ. Den eleganta och praktiska displayen ser inte bara futuristisk ut, utan är utformad för att vara lättläst även i dagsljus. Något som gör elsparkcykeln ännu mer praktisk är dess hopfällbara konstruktion som på bara några sekunder underlättar förvaring och bärbarhet. Detta är särskilt användbart för stadsbor som ständigt är på resande fot.

Vidare uppskattar vi den snabba accelerationen som inte bara ger en optimerad kraftfördelning från batteriet, utan också bättre kontroll på vägen. Med två hastighetsalternativ kan du anpassa din körning baserat på trafik och komfortnivåer med en långsammare hastighetsnivå som ökar stabiliteten och ett turboläge som förser dig med en extra boost.

Trots att vi saknar en tillhörande app och ringklocka, anser vi att elsparkcykelns utmärkta funktionalitet och enkla design fortfarande gör den till ett bra alternativ. Enligt oss är GoRunner Pro 10” en praktisk och lättanvänd modell som är perfekt för dig som inte har behov av digitala krusiduller.

Fördelar

 • Snygg och praktisk display
 • Går att fälla ihop på bara några sekunder
 • Kommer snabbt upp i högre hastigheter
 • Utrustad med två växlar

Nackdelar

 • Saknar ringklocka
 • Har ingen tillhörande app

GoRunner Pro 10” är en imponerande elsparkcykel från märket GoRunner som har fått ett användarbetyg på hela 4,2/5 stjärnor på Innoliving.se. Modellen fungerar för alla och kan komma upp i en hastighet på 18 km/h samt har två växlar att skifta mellan för att du uppnå din önskade hastighet. Som pricken över i:et är denna elsparkcykel mycket enkel att både fälla ihop, för smidig förvarning, och ut, för att börja använda.

Recension: En detaljerad recension av GoRunner Pro 10"

Specifikationer

 • Räckvidd: 20 km
 • Mått (lxbxh): 118 x 55 x 117,5 cm
 • Kraft: 350 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Batterikapacitet: 280,8 Wh
 • Max. användarvikt: 150 kg
 • Vikt: 15 kg
 • Däckstorlek: 10 inch
 • Max. effekt: 540 W
 • Rammaterial: ?

Om du vill investera i ett nytt transportmedel som gör att du mycket smidigt kan ta dig från punkt A till B är GoRunner Pro 10” den perfekta lösningen för dig. Förutom att den har en snygg konstruktion och en maximal hastighet på 18 km/h, tar den heller inte upp mycket plats alls vid förvaring. Du fäller nämligen snabbt ihop elsparkcykeln på bara några sekunder, vilket gör det mycket smidigt att både transportera och lägga undan elsparkcykeln när den inte används.

Med skivbroms och bakbroms garanteras du säkra åkturer, och utöver detta kan du enkelt hålla koll på hur snabbt det går tack vare dess praktiska hastighetsmätare. Om du vill ha en elsparkcykel som verkligen lever upp till ens förväntningar är GoRunner Pro 10” ett utmärkt alternativ.

Mer om GoRunner Pro 10”

Specifikationer

 • Räckvidd: 20 km
 • Mått (lxbxh): 118 x 55 x 117,5 cm
 • Kraft: 350 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Batterikapacitet: 280,8 Wh
 • Max. användarvikt: 150 kg
 • Vikt: 15 kg
 • Däckstorlek: 10 inch
 • Max. effekt: 540 W
 • Rammaterial: ?

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

GoRunner Urbanglide 6.5″ elsparkcykel - kompakt elscooter med bra funktioner

Dagens bästa priser och erbjudanden på GoRunner Urbanglide 6.5″ elsparkcykel:

Fördelar

 • Robust konstruktion
 • Chockabsorberande
 • Lättviktig
 • Hopfällbar

Nackdelar

 • Genomsnittlig räckvidd på sex-åtta km

GoRunner Urbanglide 6.5″ är nästa elsparkcykel från märket GoRunner som kan fällas ihop helt när den inte används så att du enkelt kan förvara den. Här handlar det om en bekväm elsparkcykel med en motor som enkelt tar dig dit du ska. I princip allt är redan förmonterat när du beställer din GoRunner Urbanglide 6.5″, och det enda du behöver göra är att fästa de två handtagen innan du ger dig av.

Mer om GoRunner Urbanglide 6.5″ elsparkcykel

Specifikationer

 • Mått (lxbxh): 50 x 50 x 28 cm
 • Kraft: 250 W
 • Topphastighet: 20 km/h
 • Räckvidd: 12 km
 • Batterikapacitet: 4 Ah
 • Max. användarvikt: 100 kg
 • Rammaterial: Metal
 • Vikt: 7,3 kg
 • Däckstorlek: 6,5 inch

Detta är en billig elscooter som imponerade lite extra i vårt test av elcyklar. Den levereras med en informationsdisplay samt möjligheten att skifta mellan tre olika växlar för att komma upp i den hastighet du är ute efter. Sparkcykeln har en 250 W motor och produkten väger totalt 7,4 kg.

GoRunner Urbanglide 6.5″ klarar av en belastning på upp till 100 kg, men vi föreslår att du inte överskrider 75 kg för att vara på den säkra sidan. Efter att ha laddat elsparkcykeln i två till tre timmar kan den glida fram i högst 10 km innan det är dags att ladda batteriet igen. Produkten kommer därtill med en klocka, LED-strålkastare, bakljus, fotbroms och handbroms. Med andra ord får du här allt du kan tänkas behöva för en härlig elsparkcykeltur.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

X-Pro Surf - kombinerad elsparkcykel och vanlig sparkcykel för barn

Dagens bästa priser och erbjudanden på X-Pro Surf:

Konsumentmagasinets omdöme

X-Pro Surf är en utmärkt sparkcykel för yngre förare. Det justerbara handtaget säkerställer att fordonet kan anpassas i takt med att ditt barn växer, vilket dessutom gör modellen till en hållbar investering.

X-Pro Surf är har en lätt konstruktion och är lättmanövrerad, vilket gör den hanterbar för yngre händer. Du, eller ditt barn, kan dessutom välja mellan tre färger för en mer personlig touch. Samtidigt betonar den användarvänliga fotbromsen säkerheten och garanterar att även nybörjare kan stanna utan ansträngning.

En nackdel med denna elsparkcykel är den relativt låga lastkapaciteten på 50 kilogram. Vi tror att modellen hade kunnat dra nytta av en mer robust konstruktion som skulle ha gjort den mer anpassningsbar i takt med att ditt barn växer. Med tanke på att denna sparkcykeln är utformad speciellt för barn kommer detta emellertid inte heller som en överraskning, och vi anser därför inte att det bör avskräcka dig om du tror att ditt barn hade gillat en modell som denna.

Fördelar

 • Justerbart handtag
 • Lätt konstruktion
 • Kommer i tre olika färger
 • Användarvänlig fotbroms

Nackdelar

 • Låg maxbelastning på 50 kilogram

X-Pro Surf är lite av en annorlunda produkt på den här listan, och här handlar det om en elsparkcykel för barn. X-Pro Surf kommer från märket Motorsweden och kan beställas i tre olika färger beroende på dina önskemål. Med hjälp av en fotplatta gasar du för att nå hastigheter på upp till 10 km/h och när det är dags att stanna gäller det bara att lätta på gasen och placera foten bakpå brädan.

Mer om X-Pro Surf

Specifikationer

 • Mått (lxbxh): 73,5 x 36,5 x 92 cm
 • Kraft: 100 W
 • Topphastighet: 10 km/h
 • Räckvidd: 6 km
 • Batterikapacitet: 2 Wh
 • Max. användarvikt: 50 kg
 • Rammaterial: Aluminium
 • Vikt: 5 kg
 • Däckstorlek: 6 inch

En stor fördel med X-Pro Surf är att den både kan dras nytta av som en elsparkcykel och som en helt vanlig sparkcykel. Om det skulle vara så att batteriet tar slut kan produkten helt enkelt användas som en ordinär sparkcykel resten av vägen. Tänk på att sparkcykeln har en åldersgräns på fyra år och att den maximala vikten som produkten klarar av är 50 kg. Detta är därför en elsparkcykel som är perfekt för barn.

Efter att batteriet enbart har laddats upp i två timmar har elsparkcykeln en räckvidd på 6 km, och tack vare fotbromsen är det enkelt att stoppa sparkcykeln när det behövs. Produkten väger 5 kg, så den är enkel att bära runt på samtidigt som den är liten nog att lätt förvara.

Läs mer om X-Pro Surf

Tester och recensioner av elsparkcyklar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Innoliving

Den skandinaviska nätbutiken Innoliving erbjuder produkter inom elektronik, bil och skönhet. Förutom de högkvalitativa produkterna man kan hitta på deras webbplats, erbjuder de även expertis inom allt som har att göra med elsparkcyklar och liknande fordon. Oavsett om du är på jakt efter en elcykel, elsparkcykel, hoverboard eller något annat transportmedel finns det ett brett sortiment att kolla in hos Innoliving.

Du kan se användarrecensioner av GoRunner Pro 10” här.
Du kan se användarrecensioner av GoRunner Connect 8.5”  här.

Techadvisor

Techadvisor är en tidning på nätet som fokuserar på att erbjuda konsumentråd i form av bland annat produktrecensioner. Företaget grundades år 1995, då under namnet PC Advisor med fokus på PC, och har idag breddat sitt område till teknologi i allmänhet – därav namnbytet. Techadvisor testar och recenserar mobiler, laptops, surfplattor, elsparkcyklar och många andra produkter.

Du kan se deras recension av Xiaomi MI Pro 2 Nordic här.

T3

Nättidningen T3 har vill informera konsumenter om olika produkter som kan förbättra deras vardag på diverse sätt. De testar de senaste prylarna inom kategorierna teknologi, hem och livsstil för att erbjuda sina läsare tips och råd kring vad som är värt att investera i. Deras uppskattade produktguider, tips och råd har resulterat i att tidningen idag T3 har mer än tio miljoner besökare varje månad.

Du kan se deras recension av Xiaomi MI Pro 2 Nordic här.
Du kan se deras recension av Segway-Ninebot KickScooter E25E här.

Scootered

Scootered är en butik från Storbritannien som öppnade år 2019. De specialiserar sig på elsparkcyklar och är återförsäljare av många modeller från välkända märken såsom Decent, Ninebot-Segway och Xiaomi. Utöver att de säljer elsparkcyklar recenserar de även de olika modellerna för att göra det lättare för deras kunder att ta reda på vilken elsparkcykel som passar rätt till just dem.

Du kan se deras recension av Segway-Ninebot KickScooter E25E här.

M3

M3 är en tidning på nätet som bland annat ägnar sig åt att testa produkter inom många olika kategorier. De har bland annat utfört tester av datorer, mobiler, surfplattor, transportmedel och mycket annat. M3 erbjuder även deras kunder nyheter inom världen av teknologi.

Du kan se deras recension av Eltra Premium Plus här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är en multinationellt företag som är världskänt för sin plattform för online-shopping. Amazon grundades år 1994 av Jeff Bezos och är idag en av världens största detaljhandlare med närvaro i över 200 länder. Förutom sin e-handelsplattform erbjuder Amazon ytterligare tjänster, bland annat cloud computing, digital streaming och artificiell intelligens.

Amazon har ett unikt system för användarrecensioner där användare kan lämna feedback och betygsätta produkter som de har köpt. Detta system ger värdefull information till andra potentiella köpare, vilket kan hjälpa dem att fatta välgrundade beslut om framtida inköp. Recensionerna kan sorteras efter olika kategorier, till exempel mest användbara eller senaste, för att hjälpa nya användare att hitta den mest relevanta feedbacken.

Du kan läsa användarrecensionerna av Xiaomi MI Pro 2 här.

Google Shopping

Google Shopping är en jämförande plattform som drivs av Google. På Google Shopping kan användare söka efter, visa och jämföra produkter från olika online-återförsäljare.

En av plattformens utmärkande funktioner är sammanställningen av användarrecensioner. Genom att samla recensioner från olika källor och leverantörer ger Google Shopping potentiella konsumenter en omfattande översikt av tidigare användares erfarenheter av en viss produkt. Denna feedback kan hjälpa potentiella konsumenter att fatta mer informerade köpbeslut genom att mäta den övergripande tillfredsställelsen hos tidigare köpare och förstå för- och nackdelarna hos en produkt baserat på verkliga användarupplevelser.

Du kan läsa användarrecensionerna av Xiaomi MI Pro 2 här.

FAQ

Vilken elsparkcykel är bäst?
Vi har utsett E2S V2 2023 Svart som bäst i vårt test, men vilken modell som faktiskt är bäst för dig beror främst på dina personliga behov. Kanske är du intresserad av att kunna sitta ner när du kör din elsparkcykel, eller av en mindre modell som är hopfällbar som möjliggör enkel förvaring efter användning?
Är elsparkcyklar lagliga i Sverige?
För att en elsparkcykel ska vara laglig i Sverige krävs det att den innefattas i en av Transportstyrelsens fordonsklasser. Elsparkcykelns motorstyrka samt maximala hastighet är de två faktorer som har betydelse för att man ska kunna avgöra vilken fordonskategori den hamnar i.
Vad är åldersgränsen för att köra en elsparkcykel?
För närvarande finns det ingen åldersgräns i Sverige när det kommer till att använda elsparkcyklar. Däremot finns det särskilda modeller som är tillverkade för barn, och andra som är tillverkade för vuxna, och därför är det viktigt att välja en modell som passar dig.
Hur mycket kostar en elsparkcykel?
En elsparkcykel kan kosta från 3500 SEK och uppåt. Priset kan variera beroende på olika faktorer som märke, modell och funktioner. Vissa enklare modeller kan vara något billigare, medan mer avancerade och högkvalitativa elsparkcyklar kan kosta betydligt mer. Det är alltid bäst att undersöka olika alternativ och jämföra priser för att hitta den elsparkcykel som passar ens behov och budget bäst.

Vad är en elsparkcykel? 

En elsparkcykel, även kallad “elscooter”, “el kick” eller “elkickbike”, är ett litet motorfordon som drivs av en elmotor och som har blivit allt mer populär under de senaste åren tack vare bekvämligheten den erbjuder användaren samt sin prisvärdhet och sina miljöfördelar. Vissa elsparkcyklar är utrustade med pedaler, medan andra har en sadel och ett styre – ungefär som en traditionell cykel.

Elsparkcyklar är vanligtvis lättviktiga och mycket smidiga att använda, vilket gör dem perfekta för korta turer i stadsmiljöer eller på campusområden. Några av de mest populära modellerna av elsparkcyklar är Xiaomi Mi M365, Segway ES2 och E-Wheels. Oavsett om du letar efter ett roligt och prisvärt sätt att ta dig runt på i stan, eller om du vill minska ditt ekologiska fotavtryck, är en elsparkcykel en bra investering för alla stadsbor och pendlare.

Är det värt att köpa en elsparkcykel?
Det finns tyvärr inget enkelt svar på om det är värt för just dig att investera i en elsparkcykel, eftersom det helt enkelt beror på dina personliga behov och vad du tänkt använda fordonet till. Många införskaffar sig en elsparkcykel för att spara tid och pengar på bensin, medan andra köper en för att uppgradera sitt nuvarande transportmedel.

Det finns en rad olika för- och nackdelar att vara medveten om när du ska bestämma dig för huruvida det är värt för dig att investera i en elscootereller inte.

Vad är fördelarna med en elsparkcykel?

 • Låga utsläpp – elsparkcyklar ger upphov till mindre utsläpp än gasdrivna alternativ, vilket innebär att de är betydligt bättre för miljön och kan bidra till att minska luftföroreningarna i städer.
 • Snabbt och bekvämt – elsparkcyklar är ett utmärkt alternativ för dig som vill ta sig runt snabbt utan att behöva hantera stressig bil- eller kollektivtrafik. De är dessutom mycket enkla att använda eftersom de flesta modeller varken kräver körkort eller försäkring.
 • Prisvärt – jämfört med andra transportmedel, som exempelvis bilar eller motorcyklar, är elsparkcyklar betydligt billigare att både äga och använda. Detta innebär att i princip vem som helst har råd med en elsparkcykel, vilket gör dem till ett särskilt bra transportmedel för de som har en begränsad budget.
 • Kul och spännande – att köra en elsparkcykel är roligt! Till skillnad från traditionella fordon kan du med en elsparkcyklar uppleva din omgivning på ett helt annat sätt eftersom du inte begränsas till att endast köra på större vägar.
 • Låg ljudnivå – elsparkcyklar är praktiskt taget helt tystgående, till skillnad från deras gasdrivna motsvarigheter, vilket gör dem betydligt mer anpassade för stadsområden där bullerföroreningar redan är ett stort problem.

Det finns alltså många fördelar med att äga en elsparkcykel. De är både snabbare och mer bekväma än flera andra transportmedel, samtidigt som de är prisvärda och roliga att köra. De ger dessutom upphov till mindre utsläpp än gasdrivna alternativ. Oavsett om du letar efter ett nytt sätt för att snabbt kunna ta dig runt i stadsmiljöer, eller om du mest vill göra din vardagliga pendling till något roligare, är en elsparkcykel definitivt något du bör överväga att investera i.

Vad är nackdelarna med en elsparkcykel?

 • Begränsad räckvidd innan laddning – på grund av den begränsade mängden energi som kan lagras i ett batteri har elsparkcyklar vanligtvis en begränsad räckvidd innan de behöver laddas upp igen, vilket innebär att du inte kan använda din produkt under obegränsad tid eller alltid resa så långt som du skulle vilja i ett enda svep. Ibland kan det också vara svårt att hitta en plats där du kan ladda din elsparkcykel.
 • Högre engångskostnad – elsparkcyklar är vanligtvis dyrare än andra typer av transportmedel, till exempel traditionella cyklar.
 • Begränsade hastighetsalternativ – om du har väldigt specifika behov när det gäller hastighet är förmodligen inte en elsparkcykel rätt transportmedel för dig eftersom de flesta sådana endast erbjuder ett begränsat antal hastigheter att välja mellan.
 • Långsam – elsparkcyklar har en relativt långsam topphastighet jämfört med andra transportmedel, till exempel bilar eller cyklar.
 • Dyrt – elsparkcyklar är dyra jämfört med andra transportmedel, till exempel kollektivtrafik med buss eller tåg.
 • Bristande fjädringssystem – många elspar saknar fjädringssystem, vilket kan göra det obekvämt att åka på ojämna vägar och terräng.

På många sätt är elsparkcyklar ett bekvämt och miljövänligt alternativ för att ta sig runt i stadsmiljö, men samtidigt har de även några nackdelar som är viktiga att överväga innan man bestämmer sig för att investera i en.

Hur fungerar en elsparkcykel?

En elsparkcykel fungerar enligt samma principer som en vanlig scooter; för att röra sig framåt använder en elsparkcykel ett batteri och en elmotor för att hjulen ska snurra och på så sätt driva fordonet framåt. Motorn drivs av elektricitet från batteriet, där energi lagras och frigörs i stötar som driver fordonets motor, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att ständigt behöva tanka och lagra extra bränsle.

Precis som traditionella scootrar är elsparkcyklar ofta utrustade med avancerade funktioner som regenerativ bromsning och sensorer som övervakar din hastighet, tillryggalagd sträcka och batterinivå.

Elektriska motorcyklar fungerar ungefär på samma sätt som en elsparkcykel, med några viktiga skillnader beroende på hur de är utformade och byggda; till exempel har de generellt sett varit tyngre än traditionella bensindrivna motorcyklar på grund av deras storlek och komponenter, men idag finns det även lättviktsmodeller för dig som vill njuta av fördelarna med en elektrisk motorcykel utan att dras med den tunga vikten.

Hur laddar man en elsparkcyklel?

Elsparkcyklar drivs av batterier som måste laddas för att kunna driva fordonet. Den exakta uppladdningsprocessen beror på vilken typ av batteri som din elscooter har; många elsparkcyklar drivs av bly-syra-batterier, som vanligtvis kan laddas med hjälp av ett vanligt hushållsuttag.

Andra typer av elsparkcyklar har mer avancerade litiumjon- eller litiumpolymerbatterier, som ofta kräver speciella laddare eller laddningsstationer för att kunna laddas fullt. I de flesta fall är processen för att ladda din elsparkcykel relativt enkel och okomplicerad; du ansluter helt enkelt bara ditt fordon till ett eluttag eller en annan strömkälla och låter den sedan ladda till batteriet är fullt.

Det är viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder när du laddar din el sparkcykel, och du bör ha läst säkerhetsinstruktionerna innan du börjar samt följa de riktlinjer som gäller för din specifika modell. Med rätt skötsel och underhåll bör din elsparkcykel kunna ge dig många års pålitlig användning.

Hur snabba är elsparkcyklar?

Elsparkcyklar kan vara ett smidigt och bekvämt transportmedel för att ta sig runt på stan, men hur snabbt går de egentligen? Maxhastigheten för en el sparkcykel beror på några olika faktorer, bland annat scooterns storlek och vikt, underlaget du kör på samt andra förhållanden, till exempel vindhastigheten. Normalt sett kan de flesta elsparkcyklar köra i hastigheter mellan 15-20 km/h.

Vissa större modeller kan till och med nå hastigheter på 40 km/h under optimala förhållanden. Precis som med andra fordon beror dock hastigheten i hög grad på din förmåga som förare och hur väl du hanterar fordonet under olika omständigheter.

Hur låser jag en elsparkcykel?

Det finns några olika sätt att låsa sin elsparkcykel på, vara av ett är att använda ett kabellås som kan lindas runt elsparkcykelns ram för att sedan låsas fast med ett hänglås. Detta anses vara ett av de säkraste alternativen för att låsa din elsparkcykel, eftersom det förhindrar stöld och vandalism. Ett annat alternativ är att installera ett larmsystem på din elsparkcykel som varnar dig om någon försöker manipulera eller stjäla den. Vissa modeller är utrustade med GPS-spårningssystem som gör att du kan spåra var fordonet befinner sig i realtid med hjälp av en app på din smartphone.

Oavsett vilket sätt du väljer att låsa din elsparkcykel på, bör du se till att följa låsningsinstruktionerna noggrant samt förvara din elsparkcykel på ett väl upplyst och synligt område för maximal säkerhet.

Vilka extrafunktioner kan man hitta hos en elsparkcykel?

Sittplats: Vissa elsparkcyklar levereras med en säte eller stöd som gör att du kan sitta ned medan du kör din elsparkcykel, vilket är fördelaktigt för dig som vill ha extra komfort – särskilt om du tänkt ge dig ut på längre resor.

Bärförmåga: De flesta elsparkcyklar har en större belastningskapacitet än traditionella mopeder, vilket gör dem optimala för att bära matvaror och andra föremål när du utför ärenden eller pendlar till jobbet eller skolan.

Flexibilitet för strömkällor: Många elsparkcyklar nuförtiden drivs av antingen traditionella batterier eller uppladdningsbara batterier, vilket möjliggör en bekvämare resa för dig. Dessutom har många modeller flera batteriportar så att du inte behöver förlita dig på endast ett batteri under hela resan.

Stötabsorbering: Fjädringssystem på elsparkcyklar hjälper till att absorbera stötar och vibrationer från ojämn terräng, så att du kan åka mer bekvämt även om vägen inte är helt jämn. Detta är en bra funktion för de som planerar att köra mycket “off-road” eller på ojämna stadsvägar.

Bluetooth: Vissa elsparkcyklar har inbyggda Bluetooth-funktioner, så att du kan ansluta din mobiltelefon för att hålla dig uppdaterad eller spela musik när du är på språng. Detta är en bra funktion för dig som vill lyssna på ljudböcker eller podcasts medan du kör, eller bara vill ha din telefon nära till hands.

Ljus: LED-lampor blir allt vanligare hos elsparkcyklar vilket är bra eftersom de möjliggör säkrare användning även i mörker. Dessa lampor kan även öka sikten för dig, samtidigt som du även blir mer synlig för andra trafikanter vid dåligt väder eller dåliga ljusförhållanden.

Specialdäck: Vissa elsparkcyklar är utrustade med speciella däck som gör det enklare att åka på ojämna underlag och terräng. Detta är fördelaktigt för dig som vill kunna åka på oasfalterade vägar eller terrängbanor med din elsparkcykel.

Batterikapacitet: Storleken och kapaciteten på batteriet på din elscooter kan ha stor betydelse för hur långt du kan åka mellan laddningarna. Vissa batterier är tillräckligt stora för att erbjuda mycket stor räckvidd, medan andra kan behöva laddas oftare eller byta batteri under långa turer. Att välja en elsparkcykel med rätt batteriet för dina behov är viktigt för att säkerställa att du har en räckvidd som täcker dina resplaner.

Hastighet: De flesta elsparkcyklar har en maximal hastighet på cirka 15-20 km/h, men det finns modeller där man kan växla från det normala läget till ett snabbt läge så att man kan färdas i hastigheter upp till 30 km/h. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dig som behöver ta sig från punkt A till B mycket snabbt.

Hur underhåller man en elsparkcykel?

En elsparkcykel är ingen billig investering, och det är därför ett viktigt att ta väl hand om den. I detta avsnitt går vi igenom hur du tar hand om din elsparkcykel på bästa sätt.

Rengöring: Du bör med jämna mellanrum tvätta din el sparkcykel, men eftersom det är en produkt med elektriska komponenter och ett batteri bör du inte bara hälla vatten över den. Använd istället en fuktig mikrofiberduk med lite milt diskmedel och torka av alla delar separat. Om elcykeln är svårt nedsmutsad kan du använda en gammal tandborste för att gnugga bort smutsen – särskilt runt hjulen och däcken.

Däck: Kontrollera däcken och däcktrycket ofta eftersom punkterade däck minskar räckvidden avsevärt samt förstör både däcken, hjulen och konstruktionen lika mycket som de utgör ett hot mot säkerheten. Håll ett öga på slitbanan och mönstret på däcken eftersom de bidrar till din stabilitet när du kör. När däcken slits ut bör du genast byta ut dem.

Batteri: Kör inte din elsparkcykel förrän batteriet är helt fulladdat. Se till att alltid ladda det efter att du har använt det, annars kan dess kapacitet minska betydligt med tiden. Var också försiktig med att inte överanstränga din elsparkcykel genom att köra med den orimligt mycket.

Väderförhållanden: Väderförhållanden som snö, slask och regn kan påverka ditt fordons prestanda negativt, och du bör helst avstå från att köra när förhållandena är dåliga. Alla elsparkcyklar har en så kallad IP-kod som anger hur pass motståndskraftiga de är mot vatten; ta reda på din modells IP-kod och använd den sedan endast under de väderförhållanden som den är avsedd för.

Förvaring: Om du inte tänkt använda din el sparkcykel varje dag bör du förvara den på en torr och tempererad plats. Se till att hålla igång batteriet då och då så att det inte dör genom att ladda det fullt minst en gång i månaden.

Är det lagligt att köra med en elsparkcykel på gatan?

Ja, det är lagligt att köra med en elsparkcykel på gatan. Eftersom de har kategoriserats som elfordon med låg hastighet är de tillåtna på allmänna vägar och kan köras av personer som är minst 16 år gamla. Du behöver alltså inte ett körkort för att köra en elsparkcykel, men var uppmärksam på de lokala lagarna eller förordningarna som förbjuder eller begränsar användningen på vissa gator och vägar. Det är viktigt att du håller dig informerad om alla regler eller begränsningar som gäller i ditt område innan du ger dig ut med din elsparkcykel.

Det är också viktigt att följa alla trafikregler och säkerhetsföreskrifter när du kör med din elsparkcykel på gatan, vilket inkluderar att alltid bära hjälm, följa alla trafiksignaler och skyltar samt vara uppmärksam på andra trafikanter på vägen. Med försiktighet och noggranna observationer kan körning med en elsparkcykel på gatan vara ett säkert och roligt sätt att ta sig runt på för att till exempel pendla till jobbet.

Är elsparkcyklar tillåtna på trottoarer?

I vissa fall är det lagligt att köra en elsparkcykel på trottoar, men då det kan variera är viktigt att kontrollera lokala lagar och förordningar för att avgöra om detta är tillåtet i just ditt område. Generellt sett har många städer restriktioner där motordrivna fordon, inklusive elsparkcyklar, inte är tillåtna alls i vissa områden. Dessutom kan det vara farligt att köra en elsparkcykel på trottoaren, både för dig själv och för fotgängarna.

Om du bestämmer dig för att åka med din elsparkcykel på trottoaren måste du se till att alltid följa gällande trafiklagar och säkerhetsriktlinjer, vilket vanligtvis innebär att du ska hålla dig så nära trottoarkantens högra kant som möjligt, ge företräde åt fotgängare samt köra med låg hastighet. Så länge du är försiktig och visar hänsyn till din omgivning är det mycket säkert och bekvämt att köra med sin elsparkcykel på trottoaren – men glöm inte att följa de lokala lagstiftningarna samt köra med sunt förnuft.

Kan jag få böter när jag kör med min elsparkcykel?

I de flesta fall kan du inte få böter när du kör med en elsparkcykel på allmänna vägar då de klassas som ett fordon med låg hastighet eftersom de endast kan köra upp till 20 km/h. Så länge din elsparkcykel uppfyller alla krav och du följer de trafiklagar och säkerhetsriktlinjer som gäller bör du kunna köra utan problem. Det kan dock finnas lokala lagar eller bestämmelser i ditt område som begränsar var du får köra en elsparkcykel – vissa städer har till exempel förbjudit körning på trottoarer eller specifika gator. Det är alltså viktigt att hålla dig informerad för hålla koll på vilka regler som gäller i din stad innan du ger dig ut med din elsparkcykel.

Du kan givetvis få böter om du bryter mot grundläggande trafiklagar eller säkerhetsriktlinjer – till exempel om du kör mot rött ljus, kör för fort eller inte bär hjälm. Det är viktigt att vara vaksam och alltid följa alla lokala regler och lagstiftningar när du kör med din elsparkcykel.

Kan man åka två personer på en elsparkcykel?

Generellt sett får man inte köra med två passagerare på en elsparkcykel eftersom fordonet är konstruerat för att endast bära en person och har därmed vikt- och storleksbegränsningar som gör att de inte kan bära mer än en passagerare på ett säkert sätt. Dessutom finns det säkerhetsproblem som uppstår när man kör med två passagerare; om du till exempel kör med ett barn kanske denne saknar rätt styrka för att styra fordonet på ett säkert sätt samt missar att reagera på trafiksignaler och skyltar. Du kan läsa vår artikel om elsparkcykel barn här.

Kommer elsparkcyklar att förbjudas?

Elsparkcyklar har blivit allt mer populära under de senaste åren och många använder dem som ett alternativ till att köra bil eller cykla. Det finns dock farhågor om att de kan utgöra en säkerhetsrisk för fotgängare och därför kommer att förbjudas på allmänna vägar. Frågan många ställer sig är alltså: kommer elsparkcyklar att förbjudas?

Det finns i nuläget inget enkelt svar på den frågan; vissa anser att elsparkcyklar bör förbjudas eftersom de utgör en säkerhetsrisk för fotgängare och andra trafikanter, särskilt om de inte används på ett ansvarsfullt sätt. En del studier har dessutom påvisat att användare av elsparkcyklar är mer benägna att köra vårdslöst eller överskrida hastighetsgränsen, vilket gör att de utsätter både sig själva och andra för fara.

Det finns såklart också de som menar att man inte ska förbjuda elsparkcyklar, som bland annat hävdar att de utgör ett praktiskt, prisvärt och miljövänligt transportalternativ för många. De menar också på att elsparkcyklar kan minska trafikköer samt är ett bekvämt alternativ för att resa korta sträckor utan att behöva hitta parkering eller betala för bensin.

Det finns alltså bra argument på båda sidor av debatten, med det är ändå högst troligt att elsparkcyklar kommer att fortsätta att finnas tillgängliga under en lång framtid. Huruvida de i slutändan kommer att förbjudas eller inte återstår att se, men under tiden som de är tillåtna bör vi arbeta tillsammans för att främja en ansvarsfull användning och hålla alla säkra på våra vägar och trottoarer.

Måste jag ha hjälm när jag kör en elsparkcykel?

Ja, det måste du! Att bära hjälm vid användning av en elsparkcykel har bedömts som obligatoriskt av alla brottsbekämpande myndigheter runt om i världen. Det kanske inte upplevs som ett måste vid första anblicken, eftersom det kan upplevas som en begränsning av sikten, men det är faktiskt mycket viktigare än så.

Hjälmen är en säkerhetsutrustning som skyddar ditt huvud från skador vid eventuella olyckor eller fall i trafiken. Skador på huvudet kan vara mycket allvarliga och till och med livshotande, vilket är den främst anledningen till det är så viktigt för alla som kör en elsparkcykel att bära hjälm. De flesta hjälmar är utformade för att absorbera stöten vid ett fall och på så sätt skydda huvudet från skador genom att fungera som en stötdämpande kudde.

Kort sagt är det alltså livsviktigt att bära hjälm när du använder en elsparkcykel.

Måste jag försäkra min elsparkcykel?

Detta beror mycket på var du kör, och för att vara säker på att du följer rätt regler bör du se till att läsa den lokala legaliseringen samt rådgöra med ditt eget försäkringsbolag.

Kan jag köra med en elsparkcykel när jag är berusad?

Du bör absolut inte köra en elsparkcykel när du är berusad. Trots att du känner att du kan köra den på ett säkert sätt, är det alltid bäst att inte ta risken och undvika att köra helt och hållet. Det är olagligt att köra berusad på de flesta platser runt om i landet, och utgör dessutom en fara för både dig själv och för de andra på vägen. När du är berusad bör du istället välja ett säkert och ansvarsfullt sätt att ta dig hem på, till exempel med taxi eller kollektivtrafik.

Hur snabbt får man köra med en elsparkcykel enligt lag?

Den lagliga hastighetsgränsen för elsparkcyklar är vanligtvis 20 km/h, beroende på vilket land du befinner dig i. Vissa länder har ytterligare krav för att köra en elsparkcykel på allmänna vägar, till exempel att man måste ha ett giltigt körkort och en giltig registrering. Det är viktigt att kontrollera dina lokala lagar för att se till att du följer lagstiftningen när du kör.

Är elsparkcyklar säkra?

Elsparkcyklar blir alltmer populära som transportmedel, men trots detta finns det en viss oro gällande deras säkerhet. Även om det till vis del är sant att elsparkcyklar kan vara farliga om de inte används på rätt sätt, finns det flera åtgärder du kan vidta för att garantera din och andras säkerhet när du kör.

En av de viktigaste principerna är att alltid bära hjälm när du åker, eftersom det kan vara avgörande för att förhindra allvarliga skador i händelse av en olycka. Dessutom bör du alltid vara mycket uppmärksam på din omgivning medan du åker samt undvika trånga och svåråtkomliga områden, till exempel folktäta trottoarer och gator. Om du följer dessa tips och vidtar ytterligare säkerhetsåtgärder, som att endast åka under dagtid och helt avstå från alkohol och droger, kan du ta del av alla fördelar som finns med elsparkcyklar på ett säkert sätt.

Är elsparkcyklar säkra för seniorer?

Elsparkcyklar kan vara ett utmärkt sätt för seniorer att ta sig runt och hålla sig aktiva. Dessa fordon är utformade med säkerhet i åtanke, stabila ramar, stora hjul och andra funktioner som bidrar till att hålla föraren säker på vägen.

Vilka elsparkcyklar kan börja brinna?

Det har nyligen rapporterats om en ökning av elsparkcyklar som fattar eld, med incidenter som rapporterats från hela världen.

En möjlig förklaring är att många av dessa elsparkcyklar inte är byggda för att hålla länge och att de så småningom går sönder och får försämrad prestanda. Detta kan leda till att batteriet överhettas och i värsta fall börjar brinna, särskilt om det omges av ett material som lätt fattar eld.

En annan möjlig förklaring är att många av dessa skotrar inte underhålls tillräckligt bra eller kontrolleras allt för sällan för skador, vilket också kan leda till batterifel och därmed bränder. I detta fall kan det vara nödvändigt för tillverkarna att öka sina kvalitetskontroller och se till att alla skotrar fungerar som de ska innan de lämnar fabriken.

Det viktigt för dig som konsument att göra bra research innan du investerar i en elsparkcykel så att det inte slutar med att du beställer den billigaste modellen som inte genomgått ordentliga kvalitetskontroller.

Kan jag ta med mig min elsparkcykel på ett flygplan eller en buss?

Detta beror på varje enskilt flyg- eller bussbolags specifika policy. Generellt sett tillåter de flesta bolagen att du tar med dig din elsparkcykel så länge den är väl förvarad i en väska och inte tar upp för mycket plats. Du bör dock alltid kontrollera med bolaget du ska resa med i förväg för att bekräfta deras specifika krav.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Ultra - kraftfull elsparkcykel för körning på alla typer av underlag

Ninebot Segway KickScooter E25E - praktisk och bekväm elsparkcykel

GoRunner Connect 8.5″ - hopfällbar elsparkcykel med tillhörande app

Premium Plus - mångsidig elscooter med fantastisk batterikapacitet

Electric Scooter Elo Mobility Fold

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta