Madrass bäst i test: Guide till de bästa bäddmadrasserna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Madrass bäst i test: I denna testguide fokuserar vi på madrasser, och mer specifikt tittar vi närmare på ett antal madrasser som enligt konsumenter och experter är bäst på marknaden just nu. Vi går igenom både ramsängar och resårmadrasser tillsammans med deras respektive för- och nackdelar. Läs vidare för att få veta mer om hur du väljer rätt madrass för dig. 

Vi sover i genomsnitt ungefär en tredjedel av livet. Det kan verka som slöseri med tid, men det är snarare tvärtom. Sömnexpert Mikael Rasmussen förklarar att sömnen är avgörande för såväl fysiskt som psykiskt välmående, och en god natts sömn är en förutsättning för att få ut det mesta av din vakna tid.

Bra sömn är dessvärre inte någon självklarhet, men det finns mycket du själv kan göra för att nå dit. En avgörande faktor är naturligtvis att välja rätt säng, eller närmare bestämt, rätt madrass.

Vi börjar med en genomgång av de bästa madrasserna på marknaden. Vi kommer att hålla oss till europeiska kvalitetsprodukter, som alltid lever upp till sina specifikationer, och som normalt håller avsevärt bättre kvalitet. Av den anledningen fokuserar vi på kvalitetsmadrasser tillverkade i Danmark och Belgien. Genom denna testguide vill vi hjälpa dig att få en bättre uppfattning om vad du ska leta efter när du köper ny madrass.

Efter genomgången kommer vi att guida dig genom valet av den rätta madrassen för just dina behov, och avslutningsvis tittar vi närmre på varför madrassen och en god sömn är så viktigt.


Emma Original Madrass

Konsumentmagasinet rekommenderar

✅ Madrassen er bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn + 10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt
.
Denna originalmadrass från Emma har höjts till skyarna av recensenter.
Med ett totalbetyg på 8,1 av 10 slog madrassen rekord i kategorin ”ramlösa skummadrasser” när den testades av Testfakta Research.  

Med detta fina resultat har tillverkaren, The Sleep Company, tilldelats sin tionde utmärkelse i Europa. I testerna har de tävlat med stora varumärken som Tempur, Jysk och IKEA.

Madrassen har även recenserats av över 300 personer på Emma.se och fått ett genomsnittligt betyg på 4,7 av 5 stjärnor.

Om du vill ha kvalitet för ett bra pris bör du välja originalmadrassen från Emma.

Tryckavlastande madrass för alla kroppstyper
Det är inte för intet som tillverkaren vunnit utmärkelser för den här madrassen. Här får du nämligen en skön madrass som anpassar sig till din kropp och som kan användas av alla typer av personer, oavsett längd och vikt.

Eftersom madrassen är tillverkad av memoryskum anpassar den sig till din kropp för ett optimalt stöd och komfort. Madrassen ser till att din vikt fördelas jämnt och skapar på så vis en optimal sovställning.

Det är dock inte bara innehållet i Emma Original som håller högsta kvalitet, utan även överdraget. Det är nämligen speciellt framtaget för att reglera fuktnivån. Överdraget är dessutom elastiskt och följer alla rörelser från madrassen. Det är även lätt att ta av från madrassen när det behöver tvättas. Madrassöverdraget har en elegant design och skapar en behaglig, sval känsla under varma nätter. Vi kan därmed bocka av tre av de viktigaste punkterna: 

 • Design
 • Funktion
 • Komfort 

En annan stor fördel med Emma-madrassen är att du inte behöver köpa någon bäddmadrass. Du kan dock göra det ändå om du gärna vill anpassa fastheten lite. 

Fördelar

 • Passar alla kroppstyper
 • Tryckavlastande och temperaturreglerande
 • 100 dagars provperiod
 • Fri frakt och retur
Nackdelar

 • Kan lukta svagt av nytt material i början, som gradvis försvinner inom några dagar

Emma Original Madrass vs. marknaden
Emma Original skiljer sig rejält från resten av marknaden, och skillnaden kan beskrivas med ett enda ord: Innovation.

Denna madrass andas innovativa lösningar, som tillsammans skapar en av de bästa madrasserna på marknaden, även internationellt.

Du kan dessutom helt riskfritt prova madrassen i upp till 100 dagar (och nätter). Du har alltså gott om tid på dig att komma fram till om det här är rätt madrass för dig. Under dessa 100 dagar kan du även köpa en Emma-bäddmadrass om du känner att du behöver en.

Specifikationer

Garanti: 10 år
Storlekar: 80×200, 90×200, 100×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200 cm
Höjd: 25 cm
Medföljande bäddmadrass: Nej
Stoppning: 98 % polyester, 2 % spandex
Bytesmöjlighet: 100 dagars provperiod

Läs mer om Emma Madrass här


Emma Diamond Resårmadrass

Mest prisvärd

✅ Madrassen er bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn + 10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt

 

 

Emma Diamond Resårmadrass har fått rikligt med beröm från både kunder hos Google Shopping och expertrecensenter hos Finder.

Madrassen och dess struktur
Med lovord från både kunder och experter, vad är det som gör Emma Diamond Resårmadrass väl värd att testa på? Först av allt bör det nämnas att det finns så mycket som sju olika storlekar att välja mellan, så du kan dra nytta av resårmadrassen i både enkelsängar och dubbelsängar. Med 300+ pocketresårer är följsamheten förträfflig samtidigt som de förser dig med en sval och bekväm känsla.

Grafitpartiklar har dragits nytta av för att kontrollera temperaturen med så kallad Diamond Degree Teknologi, och glöm inte de fem olika zonerna som Emma Diamond Resårmadrass är indelad i. Varje zon har sin egen hårdhetsgrad för att ge dig det optimala stödet.

Storlekar
Emma Diamond Resårmadrass är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
100 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
200 x 200

Fördelar

 • Ger ett bra stöd för din rygg
 • Har en generös returpolicy och garanti
 • Fodral som kan köras i tvättmaskin
 • En riktig hejare på att reglera temperatur
Nackdelar

 • Vissa anser att den är lite för fast

Därför rekommenderar vi Emma Diamond Resårmadrass
Med sina fem komfortzoner tillsammans med en Diamond Degree Teknologi som reglerar temperaturen anser vi att Emma Diamond Resårmadrass är en fantastisk madrass för de allra flesta.


Viking Supersoft Bäddmadrass

Bästa premiumvalet

 

Viking Supersoft Bäddmadrass

 

Utan en bäddmadrass saknar din säng det yttersta stödet och komforten som ser till så att du får ett äkta komplett paket. Fullända din säng genom att beställa en bäddmadrass såsom Viking Supersoft Bäddmadrass: med många storleksvarianter och förmågan att reglera temperaturen väl.

Madrassen och dess struktur
Viking Supersoft Bäddmadrass ger en utomordentlig komfort, till viss del tack vare den pikerade kärnan av högelastisk polyeter som känns riktigt mjuk och skön. Madrassens design gör dessutom att den effektivt leder bort svett och värme för en behaglig temperatur när du vilar eller sover om natten.

Vem madrassen rekommenderas till
Det finns gott om storlekar att välja mellan, och Viking Supersoft Bäddmaddrass finns för både enkelsäng och dubbelsäng. Detta är en bäddmadrass för dig som både vill snygga till din säng och samtidigt få överlägsen komfort.

Bra att veta om madrassen
När du väljer Viking Supersoft Bäddmadrass kan du välja mellan hela 16 storlekar, och oberoende av vilken sorts säng du har hemma kommer bäddmadrassen med största sannolikhet att passa i din säng. Välj mellan en storlek från 80 x 200 hela vägen upp till 210 x 210.

Viking Supersoft Bäddmadrass finns i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Viking Supersoft Bäddmadrass finns i följande fasthetsvarianter:

Medium

 


Beliani Bliss

Bästa pocketresårmadrassen

 

✅ Mycket bekväm madrass med hela 448 inbyggda pocketresårer

Beliani Bliss Resårbotten

 

Beliani Bliss resårbotten är en högkvalitativ madrass från varumärket Beliani som finns i många storlekar, så att du garanterat kan hitta en som passar din säng. Madrassen är 20 cm tjock och tillåter en därför att bekvämt ligga i sängen medan resårbottnen formar sig efter ens kropp.

Med så mycket som 448 inbyggda pocketresår är Beliani Bliss resårbotten det perfekta stödet som du utan tvekan kommer att uppskatta om du vill ha en god natts sömn alla dagar i veckan. Då resårbottnen är ensidig och kommer utrustad med pocketfjädring är detta en ventilerande madrass som håller fukten borta. Beliani Bliss resårbotten kan beställas redan idag i bland annat storlek 180 x 200 från 3 905 kronor beroende på vilken återförsäljare du väljer.

Madrassen och dess struktur
Det finns två primära sätt som en resårbotten tillverkas på. En bonellmadrass har enkla stålfjädrar som sammanbinds av metalltrådar. Just Beliani Bliss resårbotten är en pocketresårmadrass, vilket innebär att varje fjäder omsluts av en tygpåse. Pocketresår brukar vara att föredra då detta är mer följsamt än bonell.

Vem madrassen rekommenderas till
För dig som söker en madrass i storleken 90 x 200, 140 x 200, 160 x 200 eller 180 x 200 kan Beliani Bliss resårbotten vara det rätta valet. Madrassen finns i hårdhetsgraden medium, vilket rekommenderas till personer som väger 80 kg eller mindre. För en vikt på över 80 kg anser många att en hårdare madrass är bättre. 

Bra att veta om madrassen
Beliani Bliss resårbotten är en madrass med en vikt på 36 kg. Trots detta har den en bärkapacitet på hela 250 kg, så du behöver aldrig oroa dig för att sjunka för långt ner i sängen. En positiv aspekt med just denna madrass är dess förmåga att anpassa sig efter kroppen för ett utmärkt ryggstöd. Dessutom krävs inget extensivt underhåll, och du får dessutom en 5 års garanti som en extra bonusfördel.

Storlekar och fastheten

Beliani Bliss resårbotten finns i följande storlekar:

90 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Beliani Bliss resårbotten finns i följande hårdhetsgrad:

Medium


Be Basic Resårmadrass

Bästa allround-madrassen

✅ Prisvärd resårmadrass som har innerresår med extra många fjädrar

Be Basic resårbotten

 

Be Basic resårmadrass är en mycket bekväm madrass från varumärket Be Basic som har en tjocklek på hela 20 cm. Du kan därför lita på att alltid få optimalt stödet utan att sjunka för långt ner i madrassen. Resårbottnen kommer med stötabsorberande resårer, vilket gör att madrassen anpassar sig efter kroppen och ger stöd där det behövs som mest. Den medelhårda fastheten är att rekommendera, och oberoende av vilket läge man oftast sover i ger Be Basic resårbotten ett ypperligt underlag.

Be Basic är en  resårmadrass med elegant look, specialtillverkat skum och innerresår med ett stort antal fjädrar. Alla dessa egenskaper arbetar tillsammans för att bjuda på en madrass som aldrig sviker. Oavsett om man är lätt, lite tyngre, inte svettas alls eller svettas kraftigt ger Be Basic resårbotten ett optimalt underlag. Madrassen finns att beställa idag från 2 119 kr beroende på vilken återförsäljare du väljer.

Madrassen och dess struktur
Be Basic resårbotten har ett härligt tyg som är tillverkat av 100 % polyester. Inte nog med att madrassen har ett elegant och stilrent utseende, utan tack vare dess innerresår med extra många fjädrar är madrassen en riktig hejare på att forma sig efter kroppen på bästa sätt. Madrassen ger sannerligen både stabilitet, komfort och en snygg look till ett mycket överkomligt pris.

Vem madrassen rekommenderas till
Be Basic resårbotten rekommenderas till dig som är på jakt efter en högkvalitativ madrass i storleken 140 x 200. Madrassen finns i fastheten medium och passar främst personer som väger 80 kg eller mindre medan de över 80 kg rekommenderas att satsa på en hårdare madrass. Om man föredrar någonting lite mer mjukt är det dock fullt möjligt för vem som helst att njuta av Be Basic resårbotten.

Bra att veta om madrassen
Be Basic resårmadrass har ett avtagbart yttertyg som kan maskintvättas i upp till 60 °C. Detta gör att du lättare kan hålla sängen ren och fräsch. För jämt slitage är det därtill möjligt att vända på madrassen om man så känner för det. När allt kommer till kritan är Be Basic resårbotten det ultimata valet för en god natts sömn.

Storlekar och fastheten

Be Basic resårbotten finns i följande storlek:

140 x 200

Be Basic resårbotten finns i följande fasthetsvariant:

Medium

 


Hilding Anders FL resårbotten

✅ Mångsidig resårmadrass som är perfekt för enkelsängar

Hilding Anders FL resårbotten

 

Hilding Anders FL resårbotten är en snygg och smidig madrass i fastheten medium som anpassar sig efter kroppen och bjuder på stöd där man behöver det som mest. Madrassen är vändbar för jämt slitage, och det är fullt möjligt att antingen lägga madrassen rätt på golvet, i en våningssäng eller på en ribbotten. Med andra ord är det tal om en mångsidig resårbotten som ger ett imponerande stöd och komfort.

Hilding Anders FL resårbotten har ett elegant utseende med ett grått överdrag i snyggt möbeltyg. Med en höjd på 17 cm glider du aldrig ner för långt i madrassen, och madrassens pocketfjädring ger fantastisk komfort. Hilding Anders FL resårbotten erbjuds bland annat hos Sängvaruhuset till ett pris som har reducerats med 20 %. Beställ därför storlek 90 x 200 för 1 596 kr, nedsatt från 1 995 kr.

Madrassen och dess struktur
Hilding Anders FL resårbotten har en insida av polyesterskum tillsammans med pocketfjädring. Detta betyder att varje fjädring sitter i en egen liten tygpåse för garanterad följsamhet och stabilitet. Pocketfjädring brukar rekommenderas framför exempelvis bonellmadrasser som inte alltid ger lika effektiv tryckavlastning.

Vem madrassen rekommenderas till
Fastheten hos Hilding Anders FL resårbotten ligger på medium, och detta brukar gynna de som väger 80 kg eller mindre. Över 80 kg kanske man istället vill satsa på en fast madrass, men om man inte har någonting emot att sängen blir ganska mjuk kan man använda den även om ens vikt ligger på över 80 kg. Med sin smala bredd på 90 cm är Hilding Anders FL resårbotten ett bra val till en enkelsäng och kommer med största sannolikhet inte att vara bred nog för två personer.

Bra att veta om madrassen
För att garantera jämt slitage har Hilding Anders FL resårbotten en vändbar madrass, och du väljer själv vilken sida du vill sova på. Yttertyget är avtagbart för enkel tvätt när det behövs. Resultatet är att du alltid har en ren säng som väntar där hemma.

Storlekar och hårdhetsgrad

Hilding Anders FL resårbotten finns i storlek:

90 x 200

Hilding Anders FL resårbotten finns i följande fasthetsvariant:

Medium


Så väljer du rätt madrass

I föregående avsnitt har vi gått igenom några av de bästa madrasserna som finns på marknaden. I översikten har vi tagit med olika madrasstyper, och madrasser i olika prisklasser, med målet att du ska kunna hitta en madrass som uppfyller dina behov och önskemål. I valet av madrass behöver du dock ta hänsyn till en rad faktorer, som vi kommer att guida dig igenom nedan.

Ramsäng, resårmadrass eller skummadrass?

Att välja rätt typ av madrass är en av de viktigaste aspekterna hos en säng. Enligt sömnexpert Mikael Rasmussen beror valet av madrass på kroppsform och en rad andra olika faktorer. Madrasser finns i tre huvudkategorier: ramsäng, resårmadrass, och skummadrass.

Ramsängen är idag mycket populär, eftersom den oftast kommer med ben eller medar, och utgör därmed en färdig säng som är redo att användas. Den är bekväm och minimalistisk, och du får ofta mycket för pengarna i denna kategori.

Om du redan har en sängram är det däremot en resårmadrass du behöver. Den är förhållandevis mjuk och böjlig, och kräver därför en yttre ram tillsammans med ett underlag av exempelvis träribbor, eller ett annat glest underlag.

En resårmadrass kan i undantagsfall ligga direkt på golvet, men det försämrar andningsförmågan eftersom madrassen då ej ventileras underifrån. För enstaka nätter fungerar denna lösning, men generellt är det varken bra för madrassen eller komforten.

De flesta resårmadrasser har dessutom fördelen att de är vändbara, och kan användas på båda sidorna. Då det ofta är stoppningen som först tappar sin spänst, får du nästan dubbel livslängd av madrassen genom att vända den när den är utsliten på ena sidan.

Skummadrassen är den billiga lösningen, som lämpar sig bäst som nödlösning. Madrasser i rent konstgjort skum ger typiskt inte någon tillfredsställande sovkomfort, varken temperaturmässigt eller ergonomiskt. Det finns skummadrasser gjorda i latex, som erbjuder en bättre komfort, men de ligger då också i en högre prisklass än billiga skummadrasser.

Reflektioner om prisnivå

Priset är för de flesta en viktig faktor när det kommer till inköp till hemmet, och det gäller naturligtvis även madrasser. Madrasser finns idag i alla prisklasser, och du kan enkelt skaffa en billig madrass om du vill gå den vägen.

En alltför billig madrass kan dock i regel innebära en otillräcklig, eller kortvarig garanti, samt en komfortnivå som kanske inte lever upp till priset. Pris och kvalitet följs inte nödvändigtvis åt 100 % när det gäller madrasser, men en bra madrass kan vanligtvis inte köpas till lågpris.

I denna guide har vi därför fokuserat på dansk- eller europeiskt producerade madrasser, då det enligt erfarenhet är här du får allra mest valuta för pengarna.

Tänk långsiktigt när du väljer madrass

När du lägger upp din budget för en madrass bör du tänka lite mer långsiktigt. En billig madrass kommer ofta att vara utsliten redan inom ett par år, när fjädrarna blivit slappa och stoppningen tappat sin spänst. Här kommer du då redan behöva köpa en ny madrass, om du vill ha en rimlig sovkomfort.

En kvalitetsmadrass kan i sin tur hålla i många år, och det är ofta upp till 10-15 års garanti på fjädrarna. I praktiken kan därför en kvalitetsmadrass över tid vara en bättre investering än upprepade inköp av billiga madrasser. En kvalitetsmadrass besparar dig också besväret med att ständigt kasta den gamla madrassen och släpa in en ny, samtidigt som den säkerställer en fortlöpande och stabil komfort.

Vad är en god natts sömn värd?

Det är också viktigt att komma ihåg att en madrass inte bara är en förbrukningsvara. De många lyxvaror vi kanske prioriterar hjälper visserligen till att göra tillvaron roligare, men glöm inte att de grundläggande förutsättningarna för att må bra till stor del beror på grundläggande faktorer såsom mat, värme, och inte minst sömn. Här spelar madrassen självklart en central roll.

Tänk på att vi i genomsnitt tillbringar 8 timmar per dygn i sängen. Väljer du då en lite bättre madrass, för exempelvis 10.000 kr, som håller i 15 år, motsvarar det en kostnad på 7 öre i timmen när du sover – eller 60 öre för en god natts sömn!

Köper du en riktigt billig madrass kan du alltså kanske spara 50 öre på en natts vila, men är det verkligen värt det? De flesta kan nog enas om att de extra örena är väl spenderade om de resulterar i en bättre sömn, och i att du även får mer ut av efterföljande dag.

All forskning visar att sömnen har ett avgörande inflytande på vårt välmående, och de flesta vet nog även det utifrån egen erfarenhet. Sömnexpert Mikael Rasmussen berättar att sömnen är viktig för en rad olika återhämtnings- och återuppbyggnadsprocesser i kroppen och hjärnan. Att investera i en bra sovmiljö är alltså en av de bästa investeringarna du kan göra för din hälsa.

Sist i artikeln går vi lite djupare i betydelsen av bra sömn, och får veta hur kiropraktorer och andra experter värderar madrassens roll i förhållande till sömn och allmän hälsa.

Vilken fasthet ska madrassen ha?

Fastheten är nog den mest avgörande egenskapen i valet av madrass. Som tumregel kan du utgå från din vikt när du ska välja – och det är inte värt att ljuga om den.

Väger du under 75 kg, ska du normalt sikta på medium fasthet. 2-300 fjädrar per kvadratmeter kommer vanligtvis vara optimalt. Är det fler fjädrar bör de antingen vara fördelade på två lager, eller vara av Vertex-typen, som är något längre och mjukare än standardfjädrar.

Väger du mellan 75 och 95 kg, får du i regel bäst komfort med en fast madrass, som ger dig bäst stöd. Även här är 2-300 fjädrar per kvadratmeter optimalt, eller alternativt flera fjäderlager, eller en madrass med Vertex-fjädrar, om du föredrar en madrass med extra många fjädrar.

Väger du över 95 kg, kan en fast madrass med extra många fjädrar passa bäst för dig. Dessa benämns ofta som multipocket-fjädrar, och här får du normalt 5-600 fjädrar per kvadratmeter, ibland ännu mer.

Om du väljer en madrass av hög kvalitet från en ansedd leverantör, kommer den normalt att finnas i olika varianter, och här är det i regel möjligt att välja en konstruktion och fasthet som passar din personliga kroppsbyggnad.

Det räcker inte att prova madrassen några minuter i butiken

Många butiker med sängar och madrasser ger dig möjligheten att prova madrassen i butiken. I verkligheten är det dock en tjänst du inte får mycket ut av. Du ligger på sängen iförd jacka och utan täcke, omgiven av starka lampor, personal, och andra kunder. Situationen är nästan så långt ifrån en naturlig sovsituation, som överhuvudtaget möjligt.

Välj istället en leverantör som erbjuder byte av madrassen, om det visar sig att fastheten inte var rätt. Du måste få prova madrassen i lugn och ro, i bekanta omgivningar, och det tar oftast några dagar, eller till och med upp till flera veckor innan du säkert vet om din madrass har rätt fasthet.

Sömnen är avgörande för ditt generella välbefinnande

Det forskas nu för tiden riktigt mycket om sömn, och det är tydligt att vi i allt större utsträckning har sömnproblem. Orsakerna är många, men de flesta av dem kan härledas till den moderna livsstilen, som de sista 50-100 åren har genomgått markanta förändringar jämfört med hur mänskligheten har levt i årtusenden.

Men sömnen är fortfarande helt avgörande för ditt välbefinnande och din trivsel. De flesta av oss har experimenterat med sömn, och därför kommer forskningens resultat inte som någon överraskning. Under sömnen laddar och återställer kroppen sig, både fysiskt och mentalt.

Tillväxthormoner utsöndras, kroppen reparerar sig själv och växer, och immunförsvaret stärks. Hjärnan får tid att bearbeta dagens intryck och systematisera det hela för att lagra det på lämpligt sätt. Kort sagt blir vi bättre människor av en god natts sömn – och rent logiskt blir vi “sämre” människor om vi inte tillgodoser sömnbehovet.

Danska Helsenyt skrev för ett tag sedan en mycket intressant artikel, som refererar till en del nya forskningsresultat. En av de mer uppseendeväckande upptäckterna är bland annat att det inte är hälsosamt att sova varken för mycket eller för lite.

En vuxen person bör i genomsnitt få omkring 7,5 timmars sömn varje natt, och större avvikelser från det har direkta negativa konsekvenser för hälsan. En viktig detalj är även att sömnen helst ska inledas vid 22-23.30-tiden, när kroppen är särskilt benägen att somna.

Mjuka madrasser är inte alltid en så bra idé

Artikeln från danska Helsenyt nämner även att en alltför mjuk madrass är skadlig för hälsan. Om kroppen sjunker ner för mycket, kommer benen att ligga för högt, vilket ökar kraven på blodcirkulationen, får hjärtat att överarbeta, och resulterar i en kroniskt förhöjd stressnivå, som i värsta fall förkortar livet med flera år.

Även danska Sundhedsguiden.dk backar upp kritiken av mjuka madrasser i en artikel av kiropraktor Henrik Uldall. Här kommer han bland annat in på hur en för mjuk madrass är dålig för ryggen. Han slår dock även hål på den gamla skrönan att personer med ryggproblem bör ligga på ett hårt underlag.

Madrassen bör vara anpassad efter kroppsbyggnad och vikt, och han rekommenderar dessutom att du försäkrar dig om att du har bytesrätt vid köp av en ny madrass. Det krävs nämligen lite tid att vänja sig vid en ny madrass, innan du kan börja fundera på om fastheten är rätt eller inte.

En annan spännande artikel hittar man hos Illustrerad Vetenskap, som är eniga i att ett för mjukt sovunderlag inte är optimalt. Är sängen för mjuk, är det svårt att vända och röra sig i sömnen, och det gör vi faktiskt upp till flera hundra gånger under natten. Man tror att det kan vara viktigt för att hålla igång cirkulation och lungfunktion. Artikeln nämner bland annat vattensängen som ett skräckexempel på hur kroppen sjunker ner, och låses i en alltför statisk position.

Hos Illustrerad Vetenskap tar de även upp teorin att ryggraden alltid ska vara i linje, som visas i många madrass-reklamer. Enligt tidningen finns dock ingen forskning som stöder den teorin.

Därför finns det förmodligen ingen standardlösning för att välja en bra madrass. Om du sover bra, är madrassen bra för dig, och är så inte fallet, ska den bytas ut.

Dubbelsängen bör ofta vara två enkelsängar

Det är mysigt med en dubbelsäng i full bredd. Men har du och din sängpartner inte samma längd, bredd och byggnad, kan sängen inte vara optimal för er båda. Det skriver kiropraktor Michael Randsøe om i en artikel i danska Politiken, där han beskriver den stora dubbelsängen med en madrass som ett av de största, och mest typiska misstag som görs när det ska köpas säng. Är man liten och rund, krävs en hårdare madrass än om man är lång och smal.

Idag är det dock möjligt att köpa dubbelmadrasser med olika fasthet på var sida. Det är fallet med många av de madrasser vi gått igenom här. Det är bara en fråga om att ange det vid beställningen.

Michael Ransøe påminner också om att personer med former, som breda axlar, eller breda höfter kan dra nytta av en zonindelad madrass. På det viset kan de olika kroppsdelarna finna ett naturligt läge, vilka kan vara något förskjutna i förhållande till varandra.
I artikeln nämner han dessutom bäddmadrassen som en viktig punkt. En bra bäddmadrass kan till viss grad kompensera för en mindre optimal madrass, och med bäddmadrassens material kan man lättare reglera värme och kyla.

Om du vill läsa mer om att välja en ny säng, så har vi här artiklar om kontinentalsängar, och om ställbara sängar.

Läs också: Tyngdtäcke


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du kan se att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över båda svenska och internationella webbshoppar. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Google Shopping

Prisjämförelsetjänsten Google Shopping lanserades av Google år 2002 och kan för närvarande hjälpa konsumenter med att hitta bra priser och ärliga recensioner.

Läs alla recensioner av Emma Diamond Resårmadrass här

Finder

Finder består av ett gäng skribenter vars mål är att hjälpa dig att få tag på de mest högkvalitativa produkterna.

Du kan se recensionen av Emma Diamond Resårmadrass här
Recensionen publicerades den: 7 september 2021


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Furniturebox Hartford resårbotten

Furniturebox Hartford resårbotten

Furniturebox Hartford resårbotten är en mycket komfortabel madrass från serien Hartford som är lämplig för de som enbart behöver en enkelsäng. Madrassen har en storlek på 120 x 200 samt en höjd på imponerande 18 cm. För både stil och komfort är Furniturebox Hartford resårbotten utan tvekan ett klart val, och då man både kan välja mellan att få madrassen i bonell, multipocket eller pocketresår har man möjligheten att få tillgång till en äkta skräddarsydd madrass som passar ens individuella behov.

Beroende på vilken typ av Furniturebox Hartford resårbotten man väljer samt vilken återförsäljare man satsar på kan priset variera ganska markant, men det är möjligt att beställa madrassen från 1 995 kronor. Med andra ord är Furniturebox Hartford resårbotten sannerligen riktigt prisvärd.

Madrassen och dess struktur
Furniturebox Hartford resårbotten kan beställas i antingen bonell, multipocket eller pocket. Bonell syftar på enkla stålfjädrar som binds ihop med hjälp av metalltrådar. En sådan madrass kan utan tvekan vara bekväm, men det brukar anses vara en aning mer exklusivt att satsa på pocketresår. I en madrass med pocket omges varje fjäder av en tygpåse för optimal tryckavlastning åt kroppen samtidigt som man både kan förvänta sig hållbarhet, komfort och stöd. Med andra ord är det väl värt att satsa på en pocketmadrass om man har budgeten för det.

Vem madrassen rekommenderas till
Furniturebox Hartford resårbotten rekommenderas till de som behöver en madrass till en enkelsäng. Just denne resårbotten har nämligen en storlek på 120 x 200, vilket blir perfekt om en person ska sova i sängen. Det är även väl värt att veta hur den här madrassen har fastheten ”fast” som blir särskilt passande om man väger mer än 80 kg. trots detta kan Furniturebox Hartford resårbotten naturligtvis användas av vem som helst.

Bra att veta om madrassen
Furniturebox Hartford resårbotten kommer utrustad med en avtagbar klädsel. Detta håller hygienen på topp då man enkelt kan avlägsna klädseln och tvätta av den när det behövs. Ha även i åtanke att madrassen är ventilerande, så om man är en person som ofta svettas blir Furniturebox Hartford resårbotten en produkt som kommer att gynna en.

Storlekar och fastheten

Furniturebox Hartford resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Furniturebox Hartford resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Fast


Tempur Supreme Cooltouch Madrass 

Tempur Supreme Cooltouch Madrass

Madrasser i Tempurmaterialet är kända för att vara duktiga på att förse konsumenter med en ljuvlig komfort, ett passande stöd där det behövs tillsammans med den ypperliga egenskapen av att leda bort överflödig värme. Ett bättre premiumköp är med andra ord svårt att hitta!

Madrassen och dess struktur
Tempur Supreme Cooltouch Madrass görs mycket effektiv med hjälp av sitt viskoelastiska material som är en hejare på att jämnt fördela trycket över hela madrassen. Få på så sätt det ultimata stödet i ett premiumformat som ser till så att du aldrig mer behöver oroa dig för smärta eller obehag. Varje natt blir bättre än den förra!

Vem madrassen rekommenderas till
Tempur Supreme Cooltouch Madrass rekommenderas bland annat till dig som ofta blir ganska varm on natten. Madrassens Phase Change Material som har dragits nytta av vid tillverkning av överdraget kommer att suga upp överflödig värme och förflytta den så att du får en sval känsla utan svett eller andra otrevligheter.

Bra att veta om madrassen
Visst är det så att vissa konsumenter anser det vara skönare med en mjuk madrass som de kan sjunka ner i medan andra vill ha ett lite fastare stöd. Vilken kategori du än tillhör kan Tempur Supreme Cooltouch Madrass bli rätt lösning för dig då den här madrassen finns att välja i antingen en Original (Fast) eller Cloud (Mjuk) variant!

Storlekar och fastheten

Tempur Supreme Cooltouch Madrass är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210

Tempur Supreme Cooltouch Madrass är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk (Cloud)
Fast (Original)


Tempur Ice Grey 15cm Madrass 

 

Tempur Ice Grey 15cm Madrass

 

Tempur Ice Grey 15cm Madrass är en viktig del av vår madrasstopplista tack vare dess underbara förmåga att forma sig efter din kropp så att du får ett anpassat stöd. Den tjocka madrassen i medium fasthet är ett mycket bekvämt tillskott till din säng som du verkligen kommer att älska.

Madrassen och dess struktur
Tempur Ice Grey 15cm Madrass är framställd i det uppskattade Tempurmaterialet som är känt för att stödja kroppen på ett utmärkt sätt. Du får en garanti på hela 10 år så att madrassen finns där för dig under en lång tid framöver, och som en ytterligare fördel ingår ett överdrag i ljuvlig velour. Detta kan tas av och tvättas i upp till 60 °C så att du alltid har en ren och väldoftande säng som väntar på dig.

Vem madrassen rekommenderas till
Tempur Ice Grey 15cm Madrass blir lösningen för dig som antingen har en enkelsäng eller dubbelsäng vars madrass har blivit gammal och utsliten – eller så vill du helt enkelt testa på någonting nytt och spännande. 

Bra att veta om madrassen
Väl värt att ha i åtanke innan du dyker ner i madrassköpet är att storlekarna tyvärr är ganska begränsade. Om du dock skulle råka ha en säng i antingen storleken 90 x 200 eller 180 x 200 kan Tempur Ice Grey 15cm Madrass bli ett gynnsamt val för dig. Madrassen kommer i fastheten vid namn Sensation, även känd som standardfastheten Medium.

Tempur Ice Grey 15cm Madrass är tillgänglig i följande storlekar:

90 x 200
180 x 200

Tempur Ice Grey 15cm Madrass är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium (Sensation)


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka madrasser rekommenderas?

Turin, W5, Beliani Bliss, Be Basic, Furniturebox Hartford, Hilding Anders FL, Emma Original

🧐 Kan det löna sig att köpa en dyr madrass?

När det gäller madrasser och sängar kan det mycket väl löna sig att investera i något ordentligt. Tänk dock på att prisklass och kvalitet inte alltid följs åt till 100 %. I regel bör man dock undvika att köpa den billigaste madrassen man kan hitta eftersom att varken garanti eller komfort brukar hålla särskilt hög nivå hos dessa produkter.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta