Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer
Bäddmadrass - Bäst i test: Guide till de bästa madrasserna
I denna testguide fokuserar vi på madrasser, och mer specifikt tittar vi närmare på ett antal madrasser som enligt konsumenter och experter är bäst på marknaden just nu. Vi går igenom både ramsängar och resårmadrasser tillsammans med deras respektive för- och nackdelar. Läs vidare för att få veta mer om hur du väljer rätt madrass för dig.
Vi sover i genomsnitt ungefär en tredjedel av livet. Det kan verka som slöseri med tid, men det är snarare tvärtom. Sömnen är avgörande för såväl fysiskt som psykiskt välmående, och en god natts sömn är en förutsättning för att få ut det mesta av din vakna tid.
Bra sömn är dessvärre inte någon självklarhet, men det finns mycket du själv kan göra för att nå dit. En avgörande faktor är naturligtvis att välja rätt säng, eller närmare bestämt, rätt madrass.
Vi börjar med en genomgång av de bästa madrasserna på marknaden. Vi kommer att hålla oss till europeiska kvalitetsprodukter, som alltid lever upp till sina specifikationer, och som normalt håller avsevärt bättre kvalitet. Av den anledningen fokuserar vi på kvalitetsmadrasser tillverkade i Danmark och Belgien.
Genom denna testguide vill vi hjälpa dig att få en bättre uppfattning om vad du ska leta efter när du köper ny madrass. Efter genomgången kommer vi att guida dig genom valet av den rätta madrassen för just dina behov, och avslutningsvis tittar vi närmre på varför rätt madrass och sömn är så viktigt.
En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.
De 2 bästa bäddmadrasserna i testguiden 2024:
Vårt tillvägagångssätt
Så bedömer vi och väljer ut produkter
Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.
Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:
- Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
- Kundrecensioner av produkten
- Produktens funktioner och specifikationer
- Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
- Kunskap och data kring våra läsares preferenser
I vår research har vi konstaterat att även om kvaliteten förstås inte är densamma hos alla sängar på den svenska marknaden, finns det ofta större skillnader i pris mellan olika modeller jämfört med skillnaderna i material, konstruktion och kvalitet. Detta eftersom många funktioner och egenskaper ofta är lika mellan olika modeller och prisklasser, då många sängvarumärken använder samma tillverkare. Därför kan det finnas riktigt bra - och dyra - sängar som inte finns med på vår lista. En stor del av vår analys fokuserar alltså på att hitta bästa värde för pengarna.
Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.
Omdömen
-
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
Fördelar
- Avleder effektivt fukt och värme
- Madrasskuddar som tillval
- Temperaturreglerande 4-kanals spiralformade polyesterfibrer
- Mjuk och extra bekväm
Nackdelar
- Inte optimal för användare som föredrar en fastare madrass
- Högre prisklass
Specifikationer
- Storlek: 160 x 200
- Tvättbart överdrag
- gratis provperiod: 14 dagar
- omslagsmaterial: Polyester
- Certifieringar: OEKO-TEX Standard 100
- Tjocklek: 8 cm
- Typ: Polyether
- garanti: ?
Utan en bäddmadrass saknar din säng det yttersta stödet och komforten som ser till så att du får ett äkta komplett paket. Fullända din säng genom att välja en bäddmadrass som Viking Supersoft Bäddmadrass, med många storleksvarianter och bra förmåga att reglera temperaturen.
Mer om Viking Supersoft
Viking Supersoft Bäddmadrass ger en utomordentlig komfort, till viss del tack vare den pikerade kärnan av högelastisk polyeter som känns riktigt mjuk och skön. Madrassens design gör dessutom att den effektivt leder bort svett och värme för en behaglig temperatur när du vilar eller sover om natten.
Det finns gott om storlekar att välja mellan, och Viking Supersoft Bäddmaddrass finns för både enkelsäng och dubbelsäng. Detta är en bäddmadrass för dig som både vill snygga till din säng och samtidigt få överlägsen komfort.
När du väljer Viking Supersoft Bäddmadrass kan du välja mellan hela 16 storlekar, och oberoende av vilken sorts säng du har hemma kommer bäddmadrassen med största sannolikhet att passa i din säng. Välj mellan en storlek från 80 x 200 hela vägen upp till 210 x 210.
-
Hilding Anders FL resårbotten » 1.990 Kr. hos Sängvaruhuset Elgen just nu (samarbete med Pricerunner)
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Fördelar
- Vändbar madrass för jämt slitage och längre hållbarhet.
- Pocketfjädring ger effektiv tryckavlastning och stöd.
- Avtagbart yttertyg för enkel rengöring och hygien.
- Elegant design med grått möbeltyg passar moderna hem
- Kompatibel med golv, våningssängar och ribbotten.
Nackdelar
- Inte lämplig för personer över 80 kg
- Ej tillräckligt bred för två personer
Specifikationer
- Storlek: 90 x 200 cm
- Typ: Polyeterskum / upphängning i ficka
- Tjocklek: 17 cm
- Fasthet: Medium
- omslagsmaterial: Tyg
- Tvättbart överdrag: ?
- gratis provperiod: 30 dagar
- garanti: ?
Hilding Anders FL resårbotten är en snygg och smidig madrass i fastheten medium som anpassar sig efter kroppen och bjuder på stöd där man behöver det som mest. Madrassen är vändbar för jämt slitage, och det är fullt möjligt att antingen lägga madrassen rätt på golvet, i en våningssäng eller på en ribbotten. Med andra ord är det tal om en mångsidig resårbotten som ger ett imponerande stöd och komfort.
Hilding Anders FL resårbotten har ett elegant utseende med ett grått överdrag i snyggt möbeltyg. Med en höjd på 17 cm glider du aldrig ner för långt i madrassen, och madrassens pocketfjädring ger fantastisk komfort. Hilding Anders FL resårbotten erbjuds bland annat hos Sängvaruhuset till ett pris som har reducerats med 20 %. Beställ därför storlek 90 x 200 för 1 596 kr, nedsatt från 1 995 kr.
Mer om Hilding Anders FL resårbotten
Hilding Anders FL resårbotten har en insida av polyesterskum tillsammans med pocketfjädring. Detta betyder att varje fjädring sitter i en egen liten tygpåse för garanterad följsamhet och stabilitet. Pocketfjädring brukar rekommenderas framför exempelvis bonellmadrasser som inte alltid ger lika effektiv tryckavlastning.
Fastheten hos Hilding Anders FL resårbotten ligger på medium, och detta brukar gynna de som väger 80 kg eller mindre. Över 80 kg kanske man istället vill satsa på en fast madrass, men om man inte har någonting emot att sängen blir ganska mjuk kan man använda den även om ens vikt ligger på över 80 kg. Med sin smala bredd på 90 cm är Hilding Anders FL resårbotten ett bra val till en enkelsäng och kommer med största sannolikhet inte att vara bred nog för två personer.
För att garantera jämt slitage har Hilding Anders FL resårbotten en vändbar madrass, och du väljer själv vilken sida du vill sova på. Yttertyget är avtagbart för enkel tvätt när det behövs. Resultatet är att du alltid har en ren säng som väntar där hemma.
Översikt: Stor jämförelse av de utvalda 2 bästa bäddmadrasserna
Vilken madrass ska man välja?
I föregående avsnitt gick vi igenom några av de bästa madrasserna som finns på marknaden. I översikten har vi tagit med olika madrasstyper, och madrasser i olika prisklasser, med målet att du ska kunna hitta en madrass som uppfyller dina behov och önskemål. När du väljer madrass behöver du dock ta hänsyn till en rad faktorer, som vi kommer att guida dig igenom nedan. Kom ihåg att välja rätt storlek. Om din säng är 140×200, måste du också välja en madrass som är 140×200. Du kan inte använda en 160×200 madrass eller en 180×200 madrass på en 140×200 säng.
Ramsäng, resårmadrass eller skummadrass?
Att välja rätt typ av madrass är en av de viktigaste aspekterna hos en säng. Valet av madrass beror på kroppsform och en rad andra olika faktorer. Madrasser finns i tre huvudkategorier: ramsäng, resårmadrass, och skummadrass.
Ramsängen är idag mycket populär, eftersom den oftast kommer med ben eller medar, och utgör därmed en färdig säng som är redo att användas. Den är bekväm och minimalistisk, och du får ofta mycket för pengarna i denna sängkategori.
Om du redan har en sängram är det däremot en resårmadrass du behöver. Den är förhållandevis mjuk och böjlig, och kräver därför en yttre ram tillsammans med ett underlag av exempelvis träribbor, eller ett annat glest underlag.
En resårmadrass kan i undantagsfall ligga direkt på golvet, men det försämrar andningsförmågan eftersom madrassen då inte ventileras underifrån. För enstaka nätter fungerar denna lösning, men generellt är det varken bra för madrassen eller komforten.
De flesta resårmadrasser har dessutom fördelen att de är vändbara, och kan användas på båda sidorna. Då det ofta är stoppningen som först tappar sin spänst, får du nästan dubbel livslängd av madrassen genom att vända den när den är utsliten på ena sidan.
Skummadrassen är den billiga lösningen, som lämpar sig bäst som nödlösning. Madrasser i rent konstgjort skum ger typiskt inte någon tillfredsställande sovkomfort, varken temperaturmässigt eller ergonomiskt. Det finns skummadrasser gjorda i latex, som erbjuder en bättre komfort, men de ligger då också i en högre prisklass än billiga skummadrasser.
Reflektioner om prisnivå
Priset är för de flesta en viktig faktor när det kommer till inköp till hemmet, och det gäller naturligtvis även madrasser. Madrasser finns idag i alla prisklasser, och du kan enkelt skaffa en billig madrass om du vill gå den vägen.
En alltför billig madrass kan dock i regel innebära en otillräcklig, eller kortvarig garanti, samt en komfortnivå som kanske inte lever upp till priset. Pris och kvalitet följs inte nödvändigtvis åt 100 % när det gäller madrasser, men en bra madrass kan vanligtvis inte köpas till lågpris.
I denna guide har vi därför fokuserat på skandinaviska eller europeiskt producerade madrasser, då de enligt erfarenhet ger allra mest värde för pengarna.
Tänk långsiktigt när du väljer madrass
När du lägger upp din budget för en madrass bör du tänka lite mer långsiktigt. En billig madrass kommer ofta att vara utsliten redan inom ett par år, när fjädrarna blivit slappa och stoppningen tappat sin spänst. Här kommer du då redan behöva köpa en ny madrass, om du vill ha en rimlig sovkomfort.
En kvalitetsmadrass kan i sin tur hålla i många år, och det är ofta upp till 10-15 års garanti på fjädrarna. I praktiken kan därför en kvalitetsmadrass över tid vara en bättre investering än upprepade inköp av billiga madrasser. En kvalitetsmadrass besparar dig också besväret med att ständigt kasta den gamla madrassen och släpa in en ny, samtidigt som den säkerställer en fortlöpande och stabil komfort.
Vad är en god natts sömn värd?
Det är också viktigt att komma ihåg att en madrass inte bara är en förbrukningsvara. De många lyxvaror vi kanske prioriterar hjälper visserligen till att göra tillvaron roligare, men glöm inte att de grundläggande förutsättningarna för att må bra till stor del beror på grundläggande faktorer såsom mat, värme, och inte minst sömn. Här spelar madrassen självklart en central roll.
Tänk på att vi i genomsnitt tillbringar 8 timmar per dygn i sängen. Väljer du då en lite bättre madrass, för exempelvis 10.000 kr, som håller i 15 år, motsvarar det en kostnad på 7 öre i timmen när du sover – eller 60 öre för en god natts sömn!
Köper du en riktigt billig madrass kan du alltså kanske spara 50 öre på en natts vila, men är det verkligen värt det? De flesta kan nog enas om att de extra örena är väl spenderade om de resulterar i en bättre sömn, och i att du även får mer ut av efterföljande dag.
All forskning visar att sömnen har ett avgörande inflytande på vårt välmående, och de flesta vet nog även det utifrån egen erfarenhet. Sömnen är viktig för en rad olika återhämtnings- och återuppbyggnadsprocesser i kroppen och hjärnan. Att investera i en bra sovmiljö är alltså en av de bästa investeringarna du kan göra för din hälsa.
Sist i artikeln går vi lite djupare i betydelsen av bra sömn, och får veta hur kiropraktorer och andra experter värderar madrassens roll i förhållande till sömn och allmän hälsa.
Vilken fasthet ska madrassen ha?
Fastheten är nog den mest avgörande egenskapen i valet av madrass. Som tumregel kan du utgå från din vikt när du ska välja – och det är inte värt att ljuga om den.
Väger du under 75 kg, ska du normalt sikta på medium fasthet. 2-300 fjädrar per kvadratmeter kommer vanligtvis vara optimalt. Är det fler fjädrar bör de antingen vara fördelade på två lager, eller vara av Vertex-typen, som är något längre och mjukare än standardfjädrar.
Väger du mellan 75 och 95 kg, får du i regel bäst komfort med en fast madrass, som ger dig bäst stöd. Även här är 2-300 fjädrar per kvadratmeter optimalt, eller alternativt flera fjäderlager, eller en madrass med Vertex-fjädrar, om du föredrar en madrass med extra många fjädrar.
Väger du över 95 kg, kan en fast madrass med extra många fjädrar passa bäst för dig. Dessa benämns ofta som multipocket-fjädrar, och här får du normalt 5-600 fjädrar per kvadratmeter, ibland ännu mer.
Om du väljer en madrass av hög kvalitet från en ansedd leverantör, kommer den normalt att finnas i olika varianter, och här är det i regel möjligt att välja en konstruktion och fasthet som passar din personliga kroppsbyggnad.
Det räcker inte att prova madrassen några minuter i butiken
Många butiker med sängar och madrasser ger dig möjligheten att prova madrassen i butiken. I verkligheten är det dock en tjänst du inte får mycket ut av. Du ligger på sängen iförd jacka och utan täcke, omgiven av starka lampor, personal, och andra kunder. Situationen är nästan så långt ifrån en naturlig sovsituation, som överhuvudtaget möjligt.
Välj istället en leverantör som erbjuder byte av madrassen, om det visar sig att fastheten inte var rätt. Du måste få prova madrassen i lugn och ro, i bekanta omgivningar, och det tar oftast några dagar, eller till och med upp till flera veckor innan du säkert vet om din madrass har rätt fasthet.
Sömnen är avgörande för ditt generella välbefinnande
Det forskas nu för tiden riktigt mycket om sömn, och det är tydligt att vi i allt större utsträckning har sömnproblem. Orsakerna är många, men de flesta av dem kan härledas till den moderna livsstilen, som de sista 50-100 åren har genomgått markanta förändringar jämfört med hur mänskligheten har levt i årtusenden.
Men sömnen är fortfarande helt avgörande för ditt välbefinnande och din trivsel. De flesta av oss har experimenterat med sömn, och därför kommer forskningens resultat inte som någon överraskning. Under sömnen laddar och återställer kroppen sig, både fysiskt och mentalt.
Tillväxthormoner utsöndras, kroppen reparerar sig själv och växer, och immunförsvaret stärks. Hjärnan får tid att bearbeta dagens intryck och systematisera det hela för att lagra det på lämpligt sätt. Kort sagt blir vi bättre människor av en god natts sömn – och rent logiskt blir vi “sämre” människor om vi inte tillgodoser sömnbehovet.
Danska Helsenyt skrev för ett tag sedan en mycket intressant artikel, som refererar till en del nya forskningsresultat. En av de mer uppseendeväckande upptäckterna är bland annat att det inte är hälsosamt att sova varken för mycket eller för lite.
En vuxen person bör i genomsnitt få omkring 7,5 timmars sömn varje natt, och större avvikelser från det har direkta negativa konsekvenser för hälsan. En viktig detalj är även att sömnen helst ska inledas vid 22-23.30-tiden, när kroppen är särskilt benägen att somna.
Mjuka madrasser är inte alltid en så bra idé
Artikeln från danska Helsenyt nämner även att en alltför mjuk madrass är skadlig för hälsan. Om kroppen sjunker ner för mycket, kommer benen att ligga för högt, vilket ökar kraven på blodcirkulationen, får hjärtat att överarbeta, och resulterar i en kroniskt förhöjd stressnivå, som i värsta fall förkortar livet med flera år.
Även danska Sundhedsguiden.dk backar upp kritiken av mjuka madrasser i en artikel av kiropraktor Henrik Uldall. Här kommer han bland annat in på hur en för mjuk madrass är dålig för ryggen. Han slår dock även hål på den gamla skrönan att personer med ryggproblem bör ligga på ett hårt underlag.
Madrassen bör vara anpassad efter kroppsbyggnad och vikt, och han rekommenderar dessutom att du försäkrar dig om att du har bytesrätt vid köp av en ny madrass. Det krävs nämligen lite tid att vänja sig vid en ny madrass, innan du kan börja fundera på om fastheten är rätt eller inte.
En annan spännande artikel hittar man hos Illustrerad Vetenskap, som är eniga i att ett för mjukt sovunderlag inte är optimalt. Är sängen för mjuk, är det svårt att vända och röra sig i sömnen, och det gör vi faktiskt upp till flera hundra gånger under natten. Man tror att det kan vara viktigt för att hålla igång cirkulation och lungfunktion. Artikeln nämner bland annat vattensängen som ett skräckexempel på hur kroppen sjunker ner, och låses i en alltför statisk position.
Hos Illustrerad Vetenskap tar de även upp teorin att ryggraden alltid ska vara i linje, som visas i många madrass-reklamer. Enligt tidningen finns dock ingen forskning som stöder den teorin.
Därför finns det förmodligen ingen standardlösning för att välja en bra madrass. Om du sover bra, är madrassen bra för dig, och är så inte fallet, ska den bytas ut.
Dubbelsängen bör ofta vara två enkelsängar
Det är mysigt med en dubbelsäng i full bredd. Men har du och din sängpartner inte samma längd, bredd och byggnad, kan sängen inte vara optimal för er båda. Det skriver kiropraktor Michael Randsøe om i en artikel i danska Politiken, där han beskriver den stora dubbelsängen med en madrass som ett av de största, och mest typiska misstag som görs när det ska köpas säng. Är man liten och rund, krävs en hårdare madrass än om man är lång och smal.
Idag är det dock möjligt att köpa dubbelmadrasser med olika fasthet på var sida. Det är fallet med många av de madrasser vi gått igenom här. Det är bara en fråga om att ange det vid beställningen.
Michael Ransøe påminner också om att personer med former, som breda axlar, eller breda höfter kan dra nytta av en zonindelad madrass. På det viset kan de olika kroppsdelarna finna ett naturligt läge, vilka kan vara något förskjutna i förhållande till varandra.
I artikeln nämner han dessutom bäddmadrassen 160×200 som en viktig punkt. En bra bäddmadrass kan till viss grad kompensera för en mindre optimal madrass, och med bäddmadrassens material kan man lättare reglera värme och kyla.
Om du vill läsa mer om att välja en ny säng, så har vi här artiklar om kontinentalsängar, och om ställbara sängar.
FAQ
Lönar det sig att köpa en dyrare madrass?
Hur många timmar sömn behöver man?
Tester och recensioner av bäddmadrasserna som används i artikeln
Expert- och testkällor
Finder
Finder består av ett gäng skribenter vars mål är att hjälpa dig att få tag på de mest högkvalitativa produkterna.
Du kan se recensionen av Emma Diamond Resårmadrass här
Recensionen publicerades den: 7 september 2021
T3
T3 är en webbplats som ger recensioner och information om den senaste tekniken, hushållsapparater och livsstilsprodukter. Nyligen recenserade de Emma Mattress och berömde den som ett välgjort och ultrakomfortabelt alternativ för sidosovare. I recensionen lyftes madrassens högkvalitativa konstruktion fram, som omfattar en stödjande skumkärna och ett toppskikt av minnesskum som anpassar sig efter kroppens konturer. Enligt “T3” är Emma Mattress ett utmärkt val för alla som söker en bekväm och stödjande madrass som främjar en vilsam sömn, särskilt för dem som sover på sidan.
Se Emma-madrassens test här.
TrustedReviews
TrustedReviews är en webbplats som tillhandahåller djupgående recensioner och analyser av ett stort antal konsumentprodukter, inklusive madrasser. Nyligen testade de Emma Mattress och berömde den som en bra allroundmadrass som är mycket prisvärd. I recensionen framhölls madrassens bekväma och stödjande konstruktion, som innehåller ett toppskikt av minnesskum som anpassar sig till kroppens form och en stödjande skumkärna. Enligt “TrustedReviews” är Emma-madrassen ett utmärkt val för alla som letar efter en högkvalitativ madrass som ger en bekväm och vilsam sömnupplevelse, utan att det kostar mycket pengar.
Se testresultaten här.
Har du några frågor eller funderingar?
Om du har några frågor om något i vår artikel är du mycket välkommen att skriva till oss på kontakt@obsidianmedia.dk