Madrass Test – Hitta de bästa madrasserna här

Senest opdateret den 0

Madrass Bäst i Test guide 2021: I denna artikel fokuserar vi på madrasser, och vi tittar närmare på ett antal madrasser som för närvarande är de bästa på marknaden. Vi kommer att gå igenom ramsängar och resårmadrasser, som var och en har sina för- och nackdelar. Läs vidare för att få veta mer om hur du hittar den bästa madrassen för dig.

Vi sover i genomsnitt ungefär en tredjedel av livet. Det kan verka som slöseri av tid, men det är snarare tvärtom. Sömnen är nämligen mycket viktig för såväl fysiskt som psykiskt välmående, och en god natts sömn är en förutsättning för att få ut det mesta av dina vakna timmar.

En god sömn är dessvärre inte någon självklarhet, men det finns mycket du själv kan göra för att nå dit. En avgörande faktor är naturligtvis sängen, eller närmare bestämt, madrassen.

Vi börjar med en genomgång av de bästa madrasserna på marknaden. Vi kommer att hålla oss till europeiska kvalitetsprodukter, som alltid lever upp till specifikationerna, och normalt håller avsevärt bättre kvalitet. Därför finner du här inga billiga madrasser från öst, utan i huvudsak madrasser tillverkade i Danmark och Belgien. Detta madrasstest är inte vetenskapligt dokumenterat, men strävar efter att ge dig en bättre uppfattning om vad du ska leta efter när du ska köpa en ny madrass.

Efter genomgången kommer vi att guida dig genom valet av den rätta madrassen för just dina behov, och avslutningsvis går vi lite djupare i varför madrassen och en god sömn är så viktigt.

Madrass Test 2021 – Här är experternas favoriter


 

Beliani Bliss resårbotten

✅ Mycket bekväm madrass med hela 448 inbyggda pocketresår

Beliani Bliss Resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

Beliani Bliss resårbotten är en högkvalitativ madrass från varumärket Beliani som man finner i diverse storlekar, och därför finns det en stor chans att den passar väl till ens redan befintliga säng. Madrassen är 20 cm tjock och tillåter en därför att bekvämt ligga i sängen medan resårbottnen formar sig efter ens kropp.

Med så mycket som 448 inbyggda pocketresår är Beliani Bliss resårbotten det perfekta stödet som man utan tvekan kommer att uppskatta om man vill ha en god natts sömn alla dagar i veckan. Då resårbottnen är ensidig och kommer utrustad med pocketfjädring är detta en ventilerande madrass som håller fukten borta. Beliani Bliss resårbotten kan beställas redan idag i bland annat storlek 180 x 200 från 3 905 kronor beroende på vilken återförsäljare man väljer.

Madrassen och dess struktur

Det finns två primära sätt som en resårbotten är framställd på. Antingen beställer man en bonellmadrass med enkla stålfjädrar som sammanbinds av metalltrådar eller så väljer man pocketresår. Just Beliani Bliss resårbotten kommer i pocketresår, och detta betyder att varje fjäder är omsluten av en tygpåse. Pocket brukar vara att föredra då detta är mer följsamt än bonell.

Vem madrassen rekommenderas till

För de som är ute efter ett underlag i storleken 90 x 200, 140 x 200, 160 x 200 eller 180 x 200 kan Beliani Bliss resårbotten bli det rätta valet. Madrassen kommer i fastheten medium, vilket rekommenderas om man väger 80 kg eller mindre än så. Över 80 kg kan vissa anse det vara mer gynnsamt att satsa på en fast madrass.

Bra att veta om madrassen

Beliani Bliss resårbotten är en madrass med en vikt på 36 kg. Trots detta har den en bärkapacitet på hela 250 kg, så man behöver aldrig oroa sig för att sjunka för långt ner i sängen. En positiv aspekt av att välja just denne madrass är dess förmåga att anpassa sig efter ens kropp för att bjuda på ett utmärkt ryggstöd. Som om detta inte vore nog krävs det inget extensivt underhåll, och man får dessutom en 5 års garanti som en extra bonusfördel.

Storlekar och fastheten

Beliani Bliss resårbotten är tillgänglig i följande storlekar:

 • 90 x 200
 • 140 x 200
 • 160 x 200
 • 180 x 200

Beliani Bliss resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

 • Medium

Be Basic resårbotten

✅ Prisvärd resårmadrass som har innerresår med extra många fjädrar

Be Basic resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

Be Basic resårbotten är en mycket bekväm madrass från varumärket Be Basic som har en tjocklek på hela 20 cm. Man kan därför lita på att alltid få det optimala stödet utan att sjunka för långt ner i madrassen. Resårbottnen kommer med stötabsorberande resårer, så denne madrass anpassar sig därför efter ens kropp och bjuder på ett stöd där det behövs som mest. Dess medelhårda fasthet är att rekommendera, och oberoende av vilket läge man oftast sover i blir Be Basic resårbotten ett ypperligt underlag för en.

Njut av dess eleganta look, specialtillverkade skum och innerresår med ett stort antal fjädrar. Alla dessa egenskaper arbetar tillsammans för att bjuda på en madrass som aldrig sviker en. Oavsett om man är lätt, lite tyngre, inte svettas alls eller svettas kraftigt finns Be Basic resårbotten där för en varje natt för att bjuda på ett optimalt underlag. Beställ resårbottnen idag från 2 119 kr beroende på vilken återförsäljare man satsar på.

Madrassen och dess struktur

Be Basic resårbotten har ett härligt tyg som är tillverkat av 100 % polyester. Inte nog med att madrassen har ett elegant och stilrent utseende, utan tack vare dess innerresår med extra många fjädrar är madrassen en riktig hejare på att forma sig efter ens kropp på bästa sätt. Madrassen ger sannerligen både stabilitet, komfort och en snygg look till ett mycket överkomligt pris.

Vem madrassen rekommenderas till

Be Basic resårbotten rekommenderas till de som är på jakt efter en högkvalitativ madrass i storleken 140 x 200. Då denne madras erbjuds i fastheten medium gynnar den främst personer som väger 80 kg eller mindre medan de över 80 kg rekommenderas att satsa på en fast madrass. Om man föredrar någonting lite mer mjukt är det dock fullt möjligt för vem som helst att njuta av Be Basic resårbotten.

Bra att veta om madrassen

Be Basic resårbottens yttre textil kan avlägsnas för att maskintvättas i upp till 60 °C. Detta säkerställer att hygienen alltid är på topp och att en ren säng väntar på en varje natt. För jämt slitage är det därtill möjligt att vända på madrassen om man så känner för det. När allt kommer till kritan är Be Basic resårbotten det ultimata valet för en god natts sömn.

Storlekar och fastheten

Be Basic resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

140 x 200

Be Basic resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

 • Medium

Furniturebox Hartford resårbotten

✅ Prisvärd madrass i antingen bonell, pocket eller multipocket

Furniturebox Hartford resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

Furniturebox Hartford resårbotten är en mycket komfortabel madrass från serien Hartford som är lämplig för de som enbart behöver en enkelsäng. Madrassen har en storlek på 120 x 200 samt en höjd på imponerande 18 cm. För både stil och komfort är Furniturebox Hartford resårbotten utan tvekan ett klart val, och då man både kan välja mellan att få madrassen i bonell, multipocket eller pocketresår har man möjligheten att få tillgång till en äkta skräddarsydd madrass som passar ens individuella behov.

Beroende på vilken typ av Furniturebox Hartford resårbotten man väljer samt vilken återförsäljare man satsar på kan priset variera ganska markant, men det är möjligt att beställa madrassen från 1 995 kronor. Med andra ord är Furniturebox Hartford resårbotten sannerligen riktigt prisvärd.

Madrassen och dess struktur

Furniturebox Hartford resårbotten kan beställas i antingen bonell, multipocket eller pocket. Bonell syftar på enkla stålfjädrar som binds ihop med hjälp av metalltrådar. En sådan madrass kan utan tvekan vara bekväm, men det brukar anses vara en aning mer exklusivt att satsa på pocketresår. I en madrass med pocket omges varje fjäder av en tygpåse för optimal tryckavlastning åt kroppen samtidigt som man både kan förvänta sig hållbarhet, komfort och stöd. Med andra ord är det väl värt att satsa på en pocketmadrass om man har budgeten för det.

Vem madrassen rekommenderas till

Furniturebox Hartford resårbotten rekommenderas till de som behöver en madrass till en enkelsäng. Just denne resårbotten har nämligen en storlek på 120 x 200, vilket blir perfekt om en person ska sova i sängen. Det är även väl värt att veta hur den här madrassen har fastheten ”fast” som blir särskilt passande om man väger mer än 80 kg. trots detta kan Furniturebox Hartford resårbotten naturligtvis användas av vem som helst.

Bra att veta om madrassen

Furniturebox Hartford resårbotten kommer utrustad med en avtagbar klädsel. Detta håller hygienen på topp då man enkelt kan avlägsna klädseln och tvätta av den när det behövs. Ha även i åtanke att madrassen är ventilerande, så om man är en person som ofta svettas blir Furniturebox Hartford resårbotten en produkt som kommer att gynna en.

Storlekar och fastheten

Furniturebox Hartford resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

 • 120 x 200
 • 140 x 200
 • 160 x 200
 • 180 x 200

Furniturebox Hartford resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

 • Fast

Hilding Anders FL resårbotten

✅ Mångsidig resårbotten som blir perfekt till enkelsängar

Hilding Anders FL resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

Hilding Anders FL resårbotten är en snygg och smidig madrass i fastheten medium som anpassar sig efter ens kropp och bjuder på stöd där man behöver det som mest. Madrassen är vändbar för jämt slitage, och det är fullt möjligt att antingen lägga madrassen rätt på golvet, i en våningssäng eller på en ribbotten. Med andra ord är det tal om en mångsidig resårbotten som bjuder på ett imponerande stöd och komfort.

Hilding Anders FL resårbotten har ett elegant utseende med ett grått överdrag i snyggt möbeltyg. Med sin höjd på 17 cm glider man aldrig ner för långt i madrassen, och tack vare dess pocketfjädring får man bekväma upplevelser som aldrig förr. Hilding Anders FL resårbotten erbjuds bland annat hos Sängvaruhuset till ett pris som har reducerats med 20 %. Beställ därför storlek 90 x 200 för 1 596 kr, nedsatt från 1 995 kr.

Madrassen och dess struktur

Hilding Anders FL resårbotten har en insida av polyeterskum tillsammans med pocketfjädring. Vad detta betyder är att varje fjäder sitter i en egen liten tygpåse för att garantera följsamhet och stabilitet. Pocketfjädring brukar rekommenderas över exempelvis bonellmadrasser som inte alltid ger lika effektiv tryckavlastning.

Vem madrassen rekommenderas till

Fastheten hos Hilding Anders FL resårbotten ligger på medium, och detta brukar gynna de som väger 80 kg eller mindre. Över 80 kg kanske man istället vill satsa på en fast madrass, men om man inte har någonting emot att sängen blir ganska mjuk kan man använda den även om ens vikt ligger på över 80 kg. Med sin smala bredd på 90 cm är Hilding Anders FL resårbotten ett bra val till en enkelsäng och kommer med största sannolikhet inte att vara bred nog för två personer.

Bra att veta om madrassen

För att garantera jämt slitage har Hilding Anders FL resårbotten en vändbar madrass, så det är upp till en själv vilken sida man vill ligga på. Som om inte detta vore nog är tyget dessutom avtagbart så att man ska kunna tvätta överdraget när det behövs. Resultatet blir att man alltid har en ren säng som väntar på en varje kväll.

Storlekar och fastheten

Hilding Anders FL resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

 • 90 x 200

Hilding Anders FL resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

 • Medium

Emma Original Madrass

Testvinnande – Testfakta.se

Emma Original Madras – Testvindende madras

.
Den här originalmadrassen från Emma har blivit höjd till skyarna av recensenter.
Med ett totalbetyg på 8,1 av 10 satte madrassen rekord i kategorin ”ramlösa skummadrasser” när den testades av Testfakta Research.  

Med detta fina resultat har tillverkaren, The Sleep Company, tilldelats sin tionde utmärkelse i Europa. I testerna har de tävlat med stora varumärken som Tempur, Jysk och IKEA.

Madrassen har även recenserats av över 300 personer på Emma-madrass.se och fått ett genomsnittligt betyg på 4,6 av 5 stjärnor.

Om du vill ha kvalitet för ett bra pris bör du välja originalmadrassen från Emma.

Tryckavlastande madrass för alla kroppstyper

Det är inte för inte som tillverkaren vinner utmärkelser med den här madrassen. Här får du nämligen en skön madrass som anpassar sig till din kropp och som kan användas av alla – långa, korta, smala och tjocka. 

Eftersom att madrassen är tillverkad av memoryskum anpassar den sig till din kropp så att du får ett optimalt stöd och komfort. Madrassen ser till att din vikt fördelas jämnt och skapar på så vis en optimal sovställning.

Det är dock inte bara innehållet i Emma Original som håller högsta kvalitet. Detsamma gäller även för överdraget. Detta är nämligen speciellt framtaget för att reglera fuktnivån. Överdraget är dessutom elastiskt och kommer att absorbera alla rörelser från madrassen. Det är även lätt att ta av från madrassen när det ska tvättas. Madrassöverdraget har en elegant design och skapar en trevlig sval känsla under varma nätter. Vi kan därmed pricka av tre av de viktigaste punkterna: 

 • Design
 • Praktik
 • Komfort 

En annan stor fördel med Emma-madrassen är att du inte behöver köpa någon bäddmadrass. Du kan dock göra det ändå om du gärna vill anpassa fastheten lite. 

Anledningar att välja den här madrassen

 • Passar alla kroppstyper
 • Tryckavlastande och temperaturreglerande
 • 100 dagars provperiod
 • Fri frakt och retur

Emma Original Madrass vs. Marknaden

Emma Original skiljer sig rejält från resten av marknaden, och skillnaden kan beskrivas med ett enda ord: Innovation. 

Produkten är genomsyrad av innovativa lösningar, och tillsammans skapar dessa en av de bästa madrasserna på den internationella marknaden.
Och vet du vad som är ännu bättre? Du kan prova madrassen helt riskfritt i upp till 100 dagar (och nätter). Du har alltså gott om tid på dig att komma fram till om det här är rätt madrass för dig. Under dessa 100 dagar kan du även köpa en Emma-bäddmadrass om du känner att du behöver en.

Specifikationer

 • Garanti: 10 år
 • Storlekar: 80×200, 90×200, 100×200, 120×200, 140×200, 160×200, 180×200 cm
 • Höjd: 25 cm
 • Medföljande bäddmadrass: Nej
 • Stoppning: 98 % polyester, 2 % spandex
 • Bytesmöjlighet: 100 dagars provperiod

Så väljer du rätt madrass

I föregående avsnitt har vi gått igenom ett antal av de bästa madrasser som finns på marknaden. I översikten har vi tagit med olika madrasstyper, och madrasser i olika prisklasser, så du bör kunna hitta en madrass här som uppfyller dina behov och önskemål. I valet av madrass måste du dock ta hänsyn till en rad faktorer, som vi kommer att guida dig igenom här nedan.

Ramsäng, resårmadrass eller skummadrass?

Först och främst måste du välja rätt typ av madrass. De faller i tre huvudkategorier: Ramsängar, resårmadrasser, och skummadrasser.

Ramsängen är mycket populär idag, eftersom den oftast kommer med ben eller medar, och utgör därmed en färdig säng, som är klar att användas. Det är bekvämt och minimalistiskt, och du får mycket säng för pengarna med en ramsäng.

Om du redan har en färdig sängram, är det däremot en resårmadrass du behöver. Den är förhållandevis mjuk och böjlig, och kräver därför en yttre ram, och ett underlag av exempelvis träribbor, eller annat glest underlag.

En resårmadrass kan utan problem ligga direkt på golvet i undantagsfall, men det försämrar andningsförmågan, eftersom att madrassen då ej ventileras underifrån. För enstaka nätter fungerar denna lösning, men generellt är det varken bra för madrassen eller komforten.

De flesta resårmadrasser har dessutom den fördelen att de är vändbara, och kan användas på båda sidorna. Då det ofta är stoppningen som först tappar sin spänst, får du nästan ut dubbel livslängd av madrassen genom att vända den när den är slut på ena sidan.

Skummadrassen är den billiga lösningen, som lämpar sig bäst som nödlösning. Madrasser i rent konstgjort skum ger typiskt inte någon tillfredsställande sovkomfort, varken temperaturmässig, eller ergonomisk. Det finns skummadrasser gjorda i latex, som erbjuder en bättre komfort, men de ligger då också i en högre prisklass än billiga skummadrasser.

Reflektioner om prisnivå

Priset är för de flesta en viktig faktor, när det kommer till inköp till hemmet, och det gäller naturligtvis även när det handlar om madrasser. Madrasser finns idag i alla prisklasser, och du kan enkelt skaffa en billig madrass frön öst, om du vill gå den vägen.

En alltför billig madrass kan dock i regel likställas med otillräcklig, eller kortvarig garanti, samt en komfortnivå som kanske inte ens lever upp till priset. Pris och kvalitet följs inte nödvändigtvis åt 100 % när det gäller madrasser, men en bra madrass kan vanligtvis inte köpas till lågpris.

I denna guide har vi därför fokuserat på dansk- eller europeiskt producerade madrasser, då det enligt erfarenhet är här du får maximal valuta för pengarna.

Tänk långsiktigt när du väljer madrass

När du lägger upp din budget för madrass-inköp, bör du tänka lite mer långsiktigt. En billig madrass kommer ofta att vara utsliten redan inom ett par år, då fjädrarna slackar, och stoppningen tappar sin spänst. Här kommer du då redan behöva köpa en ny madrass, om du vill ha en rimlig sovkomfort.

En kvalitetsmadrass kan i sin tur hålla i många år, och det är ofta upp till 10-15 års garanti på fjädrarna. I praktiken kan därför en kvalitetsmadrass över tid vara en bättre investering än upprepade inköp av billiga madrasser. En kvalitetsmadrass besparar dig också besväret med att ständigt kasta den gamla madrassen, och släpa in en ny, samtidigt som den säkerställer en fortlöpande och stabil komfort.

Vad är en god natts sömn värd?

Det är också viktigt att komma ihåg att en madrass inte bara är en förbrukningsvara i klass med en stor TV, eller en extra stor godispåse på fredag kväll. De många lyxvaror vi kanske prioriterar, hjälper visserligen till att göra tillvaron roligare, men glöm inte de grundläggande förutsättningarna för att må bra, som ligger i uppfyllelse av grundläggande behov, som mat, värme, och inte minst sömn. Här spelar madrassen självklart en central roll.

Tänk på att vi i genomsnitt tillbringar 8 timmar per dygn på madrassen. Väljer du då en lite bättre madrass, för exempelvis 10.000 kr, som håller i 15 år, motsvarar det en kostnad på 7 öre i timmen när du sover – eller 60 öre för en god natts sömn!

Köper du en riktigt billig madrass kan du alltså kanske spara 50 öre på en natts vila, men är det verkligen värt det? De flesta kan nog enas om att de extra örena är väl spenderade, om de resulterar i en bättre sömn, och i att man då även får mer ut av efterföljande dag.

All forskning visar att sömnen har ett avgörande inflytande på vårt välmående, och de flesta vet nog även det utifrån egen erfarenhet. Hur mycket skulle du betala för att kunna vakna frisk och väl utvilad, och hela dagen kunna känna dig alert och full av energi?

Sist i artikeln går vi lite djupare i betydelsen av bra sömn, och får veta hur kiropraktorer och andra experter värderar madrassens roll i förhållande till sömn och allmän hälsa.

Vilken fasthet ska madrassen ha?

Fastheten är nog den mest avgörande egenskapen i valet av madrass. Som tumregel kan du utgå från din vikt när du ska välja – och det är inte värt att ljuga om den.

Väger du under 75 kg, ska du normalt sikta på medium fasthet. 2-300 fjädrar per kvadratmeter kommer vanligtvis vara optimalt. Är det fler fjädrar bör de antingen vara fördelade på två lager, eller vara av Vertex-typen, som är något längre och mjukare än standardfjädrar.

Väger du mellan 75 och 95 kg, får du i regel bäst komfort med en fast madrass, som ger dig bäst stöd. Även här är 2-300 fjädrar per kvadratmeter optimalt, eller alternativt flera fjäderlager, eller en madrass med Vertex-fjädrar, om du föredrar en madrass med extra många fjädrar.

Väger du över 95 kg, kan en fast madrass med extra många fjädrar passa bäst för dig. Dessa benämns ofta som multipocket-fjädrar, och här får du normalt 5-600 fjädrar per kvadratmeter, ibland ännu mer.

Om du väljer en madrass av hög kvalitet från en ansedd leverantör, kommer den normalt att finnas i olika varianter, och här är det i regel möjligt att välja en konstruktion och fasthet som passar din personliga kroppsbyggnad.

Det räcker inte att prova madrassen några minuter i butiken

Många butiker med sängar och madrasser ger dig möjligheten att provligga madrassen i butiken. I verkligheten är det dock en tjänst du inte får mycket ut av. Du ligger på sängen iförd jacka och utan täcke, omgiven av starka lampor, personal, och andra kunder. Situationen är nästan så långt ifrån en naturlig sovsituation, som överhuvudtaget möjligt.

Välj istället en leverantör som erbjuder byte av madrassen, om det visar sig att fastheten inte var rätt. Du måste få prova madrassen i lugn och ro, i bekanta omgivningar, och det tar oftast några dagar, eller till och med upp till flera veckor innan du säkert vet om din madrass har rätt fasthet.

Sömnen är avgörande för ditt generella välbefinnande

Det forskas nu för tiden riktigt mycket om sömn, och det är tydligt att vi i allt större utsträckning har sömnproblem. Orsakerna är många, men de flesta av dem kan härledas till den moderna livsstilen, som de sista 50-100 åren har genomgått markanta förändringar jämfört med hur mänskligheten har levt i årtusenden.

Men sömnen är fortfarande helt avgörande för ditt välbefinnande och din trivsel. De flesta av oss har experimenterat med sömn, och därför kommer forskningens resultat inte som någon överraskning. Under sömnen laddar och återställer kroppen sig, både fysiskt och mentalt.

Tillväxthormoner utsöndras, kroppen reparerar sig själv och växer, och immunförsvaret stärks. Hjärnan får tid att bearbeta dagens intryck och systematisera det hela för att lagra det på lämpligt sätt. Kort sagt blir vi bättre människor av en god natts sömn – och rent logiskt blir vi “sämre” människor om vi inte tillgodoser sömnbehovet.

Danska Helsenyt skrev för ett tag sedan en mycket intressant artikel, som refererar till en del nya forskningsresultat. En av de mer uppseendeväckande upptäckterna är bland annat att det inte är hälsosamt att sova varken för mycket eller för lite.

En vuxen person bör i genomsnitt få omkring 7,5 timmars sömn varje natt, och större avvikelser från det har direkta negativa konsekvenser för hälsan. En viktig detalj är även att sömnen helst ska inledas vid 22-23.30-tiden, när kroppen är särskilt benägen att somna.

Mjuka madrasser är inte alltid en så bra idé

Artikeln från danska Helsenyt nämner även att en alltför mjuk madrass är skadlig för hälsan. Om kroppen sjunker ner för mycket, kommer benen att ligga för högt, vilket ökar kraven på blodcirkulationen, får hjärtat att överarbeta, och resulterar i en kroniskt förhöjd stressnivå, som i värsta fall förkortar livet med flera år.

Även danska Sundhedsguiden.dk backar upp kritiken av mjuka madrasser i en artikel av kiropraktor Henrik Uldall. Här kommer han bland annat in på hur en för mjuk madrass är dålig för ryggen. Han slår dock även hål på den gamla skrönan att personer med ryggproblem bör ligga på ett hårt underlag.

Madrassen bör vara anpassad efter kroppsbyggnad och vikt, och han rekommenderar dessutom att du försäkrar dig om att du har bytesrätt vid köp av en ny madrass. Det krävs nämligen lite tid att vänja sig vid en ny madrass, innan du kan börja fundera på om fastheten är rätt eller inte.

En annan spännande artikel hittar man hos Illustrerad Vetenskap, som är eniga i att ett för mjukt sovunderlag inte är optimalt. Är sängen för mjuk, är det svårt att vända och röra sig i sömnen, och det gör vi faktiskt upp till flera hundra gånger under natten. Man tror att det kan vara viktigt för att hålla igång cirkulation och lungfunktion. Artikeln nämner bland annat vattensängen som ett skräckexempel på hur kroppen sjunker ner, och låses i en alltför statisk position.

Hos Illustrerad Vetenskap tar de även upp teorin att ryggraden alltid ska vara i linje, som visas i många madrass-reklamer. Enligt tidningen finns dock ingen forskning som stöder den teorin.

Därför finns det förmodligen ingen standardlösning för att välja en bra madrass. Om du sover bra, är madrassen bra för dig, och är så inte fallet, ska den bytas ut.

Dubbelsängen bör ofta vara två enkelsängar

Det är mysigt med en dubbelsäng i full bredd. Men har du och din sängpartner inte samma längd, bredd och byggnad, kan sängen inte vara optimal för er båda. Det skriver kiropraktor Michael Randsøe om i en artikel i danska Politiken, där han beskriver den stora dubbelsängen med en madrass som ett av de största, och mest typiska misstag som görs när det ska köpas säng. Är man liten och rund, krävs en hårdare madrass än om man är lång och smal.

Idag är det dock möjligt att köpa dubbelmadrasser med olika fasthet på var sida. Det är fallet med många av de madrasser vi gått igenom här. Det är bara en fråga om att ange det vid beställningen.

Michael Ransøe påminner också om att personer med former, som breda axlar, eller breda höfter kan dra nytta av en zonindelad madrass. På det viset kan de olika kroppsdelarna finna ett naturligt läge, vilka kan vara något förskjutna i förhållande till varandra.
I artikeln nämner han dessutom bäddmadrassen som en viktig punkt. En bra bäddmadrass kan till viss grad kompensera för en mindre optimal madrass, och med bäddmadrassens material kan man lättare reglera värme och kyla.

Om du vill läsa mer om att välja en ny säng, så har vi här artiklar om kontinentalsängar, och om ställbara sängar.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka madrasser rekommenderas?

Turin, W5, Beliani Bliss, Be Basic, Furniturebox Hartford, Hilding Anders FL, Emma Original

🧐 Kan det löna sig att köpa en dyr madrass?

När det gäller madrasser och sängar kan det mycket väl löna sig att investera i något ordentligt. Tänk dock på att prisklass och kvalitet inte alltid följs åt till 100 %. I regel bör man dock undvika att köpa den billigaste madrassen man kan hitta eftersom att varken garanti eller komfort brukar hålla särskilt hög nivå hos dessa produkter.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.