Bärsele för barn – Så kan en bärsele hjälpa ditt barns utveckling

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Har du någonsin försökt jonglera en gråtande bebis och en hög med tvätt samtidigt och inte vetat hur dina armar ska räcka till? Eller har du kanske önskat att du kunde hålla ditt barn nära samtidigt som du är ute på promenad eller gör ärenden? Om så är fallet kanske du vill överväga att bära barnet. Med en bärsele eller bärsjal för barn kan du hålla barnet nära din kropp och samtidigt ha händerna fria.

Att bära barn i bärsele är inte bara bekvämt för dig som förälder, utan det har också många fördelar för barnets utveckling. Fysiskt kan det främja barnets höftutveckling och dessutom hjälpa till med både matsmältning och reflux. Emotionellt kan en bärsele hjälpa barnet att knyta an samtidigt som det inger en känsla av trygghet och komfort som uppmuntrar socialisering och kommunikation. På ett kognitivt plan kan en bärsele ge stimulans och sensorisk input, förbättra barnets kognitiva utveckling och främja utforskande och nyfikenhet.

I den här artikeln utforskar vi de många fördelarna med att bära barn i bärsele och förklarar hur en bärsele eller bärsjal kan bidra till ditt barns utveckling. Vi diskuterar också de olika typerna av bärselar och bärsjalar som finns tillgängliga, och ger dig tips om hur du använder dem på ett säkert sätt.

Vilka är fördelarna med att bära barn?

Fysiska fördelar

 • Främjar en barnets höftutveckling: Att bära barnet i en ergonomisk bärsele eller bärsjal kan främja barnets höftutveckling genom att barnets ben hålls i en öppen position. Denna position gör att höfterna utvecklas ordentligt och kan förebygga höftledsdysplasi, ett tillstånd där höftleden inte är korrekt formad.
 • Hjälper till med matsmältning och reflux: Bebisar som bärs upprätt i en bärsele eller bärsjal kan uppleva färre obehag i form av matsmältningsproblem, reflux eller kolik, eftersom den upprätta positionen hjälper till att förhindra att maginnehållet flödar tillbaka upp i matstrupen.
 • Minskar risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS): Forskning har visat att bärselar kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Den nära fysiska kontakten och rörelsen mellan barn och förälder kan nämligen hjälpa till att reglera barnets andning, kroppstemperatur och hjärtfrekvens.

Emotionella fördelar

 • Stimulerar anknytning: Att bära ett barn nära inpå kroppen kan öka samhörighet och anknytning mellan förälder och barn, eftersom den fysiska närheten möjliggör ofta ögonkontakt, beröring och kommunikation.
 • Ger en känsla av trygghet och komfort: Bebisar som bärs i bärsele eller bärsjal är ofta lugnare och tryggare än andra barn. Den nära fysiska kontakten och förälderns välbekanta hjärtslag och andning kan hjälpa till att lugna en orolig bebis.
 • Uppmuntrar till socialisering och kommunikation: Att bära ett barn i bärsele eller bärsjal kan uppmuntra socialisering och kommunikation. Barnet befinner sig på samma nivå som förälderns ansikte, vilket kan underlätta interaktion och kommunikation med andra.

Kognitiva fördelar

 • Ger stimulans och sensorisk input: Att bäras i bärsele eller bärsjal kan ge barnet stimulans och sensorisk input eftersom barnet kan se, höra, lukta och känna vad föräldern upplever, vilket kan bidra till hjärnans utveckling och sensoriska integration.
 • Förbättrar den kognitiva utvecklingen: Bebisar som bärs i bärsele kan få förbättrad kognitiv utveckling på grund av den ökade exponeringen för språk, sociala signaler och miljöstimuli.
 • Främjar utforskning och nyfikenhet: Att bäras i bärsele kan ge barnet möjlighet att utforska sin omgivning från en säker och trygg position. Detta kan främja nyfikenhet och en önskan att lära sig om världen runt omkring dem.

Olika typer av bärselar och bärsjalar

Det finns många olika typer av bärselar och bärsjalar på marknaden, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Låt oss ta en närmare titt på några av de mest populära alternativen:

 • Soft Structured Carriers (SSC) är strukturerade bärselar med vadderat midjeband och axelremmar med en tygpanel som stöder barnets kropp. SSC:er har ofta spännen eller clips som gör dem lätta att ta på och av. De kan bäras på framsidan, ryggen eller höften och rekommenderas ofta för äldre spädbarn och småbarn.
 • Wraps/lindor är långa tygstycken som kan knytas och lindas runt förälderns och barnets kropp. De kan bäras på framsidan, ryggen eller höften och rekommenderas ofta för nyfödda och yngre barn. Det kan krävas lite övning för att vänja sig vid lindor, men de erbjuder anpassningsbar passform och kan justeras efter hand att barnet växer.
 • Babyslinga med ring liknar lindor, men har kortare tyglängd och ett par ringar som gör dem lätta att justera. De bärs över ena axeln och över bålen, med barnet i en ficka av tyg. Babyslingor med ring rekommenderas ofta för kortare stunder eller för amning.
 • Mei tai är en traditionell kinesisk bärsele som består av ett rektangulärt tygstycke med fyra remmar, två för midjan och två för axlarna. Barnet sitter i mitten av tyget och banden knyts ihop för att säkra bäraren. Mei tais kan bäras framifrån, bakifrån eller på höften och har anpassningsbar passform.

Så bär du en bärsele eller bärsjal på ett säkert sätt

När du använder en bärsele eller bärsjal är det viktigt att prioritera ditt barns säkerhet. Nedan har vi samlat några riktlinjer för att garantera säker användning av bärsele:

Riktlinjer för säker användning av bärsele

 • Följ alltid tillverkarens anvisningar och viktgränser.
 • Välj en bärsele eller bärsjal som passar din kropp och ditt barns storlek och ålder.
 • Använd aldrig en bärsele eller bärsjal som är skadad eller sliten.

Korrekt placering av barnet

 • Barnet ska ligga så högt på din kropp att du lätt kan kyssa dess panna.
 • Barnets haka bör inte vila på bröstet, eftersom det kan begränsa deras andning.
 • Barnets ansikte ska vara synligt hela tiden, med näsan och munnen tydliga och fria.

Så ser du till att bärselen eller bärsjalen sitter säkert

 • Kontrollera att bärselen eller bärsjalen sitter tätt mot kroppen, utan att vara slapp eller lös.
 • Justera remmarna och spännena så att de sitter bekvämt och säkert.
 • Dubbelkontrollera att bärselen eller bärsjalen sitter fast innan du använder den.

Det bör du undvika när du använder en bärsele eller bärsjal

 • Bär inte ditt barn i en bärsele när du lagar mat eller när du befinner dig nära varma ytor.
 • Undvik att böja dig i midjan eller luta dig framåt när du bär ditt barn, eftersom det kan leda till att barnet faller.
 • Lämna aldrig ditt barn obevakat i en bärsele eller bärsjal.

Genom att följa dessa riktlinjer och prioritera ditt barns säkerhet kan du bära ditt barn och känna dig trygg med att barnet bärs säkert och korrekt. 

FAQ

När kan ett barn vändas framåt i en bärsele?
I allmänhet rekommenderas att bebisar inte vänds framåt i en bärsele förrän de har god kontroll över huvudet och nacken, vilket vanligtvis inträffar vid 4-6 månaders ålder. Att vända barnet framåt innan dess nacke fullt utvecklats kan orsaka belastning på nacke och ryggrad, och kan leda till att barnet överstimuleras av dess omgivning.
Hur länge kan ett barn bäras i bärsele?
När du börjar känna dig obekväm eller trött är det en bra idé att ta en paus och justera din position eller ta av bärselen. Dessutom kan bebisar bli rastlösa eller kinkiga efter att ha blivit burna i bärsele under en längre tid, så det är viktigt att övervaka deras beteende och ta pauser vid behov.
I vilken ålder kan en bebis bli buren i en bärsele?
Bebisar kan vanligtvis bli burna i en bärsele från födseln, så länge de uppfyller de vikt- och storlekskrav som anges av bärselens tillverkare. Vissa bärarselar är utformade speciellt för nyfödda och spädbarn, medan andra kan vara bättre lämpade för äldre spädbarn och småbarn.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta