Våffeljärn – Bäst i test: Guide till bästa våffeljärnen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Nygräddade våfflor är en enkel och bra efterrätt eller mellanmål för hela familjen. Om du ska göra våfflor hemma behöver du dock ett våffeljärn.

I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på olika våffeljärn som har prövats och bedömts av experter. Vi går igenom bedömningarna var för sig så att du kan få en enkel överblick över vilka modeller som finns på marknaden och vad de har för funktioner. Längst ner i artikeln kommer slutligen en lista över de källor vi har använt.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Cloer CL1445 Våffeljärn – minimalistisk våffeljärn i klassisk design

Konsumentmagasinet rekommenderar

✅ Populärt belgiskt våffeljärn

Cloer CL1445

.

Det här våffeljärnet från Cloer är en populär modell bland konsumenterna. Det finns för närvarande inga expertomdömen av Cloer CL1445, men vi på Konsumentmagasinet har ändå valt att ge en sammanfattning av våffeljärnets funktioner just på grund av dess popularitet hos konsumenterna. Marknaden för köksmaskiner är stor och endast utvalda modeller ingår i de olika testerna. Det betyder dock inte att de modeller som inte har testats är sämre – de har helt enkelt bara inte granskats ännu.

Traditionella belgiska våfflor

Cloer CL1445 aaben Cloer CL1445 består av stekplattor som formar våfflorna som traditionella belgiska våfflor. Våffeljärnet kan göra två våfflor åt gången som blir 1,7 cm tjocka. Själva ytan på plattorna består av en non stick-beläggning som gör våffeljärnet mycket enkelt att rengöra efter användning.

Cloer CL1445 har en effekt på 930 Watt och en totalvikt på 2,3 kg. Priset för det här våffeljärnet är lågt jämfört med andra våffeljärn på marknaden som gör belgiska våfflor.

Användarvänlig modell

Våffeljärnet har en steglös inställning från 1-5. Om man vill ha ljusa och mjuka våfflor ska våffeljärnet ställas in på 1-2. Vill man däremot vill ha mörka och spröda våfflor ska Cloer CL1445 ställas in på 4-5.

Våffeljärnet är gjort i rostfritt stål och på undersidan finns en kabelförvaring som gör att man slipper en lös sladd. På ovansidan våffeljärnet sitter två lampor i rött och grönt. När den röda lampan lyser betyder det att våffeljärnet är igång och när den gröna lyser visar det att järnet är nog varmt och klart för att användas.

Andra specifikationer

Det här våffeljärnet är relativt litet och därför lätt att förvara. Cloer CL1445 mäter 10 x 22 x 23,5 cm och stekplattan mäter 18,5 x 22 cm. Det går även att ställa våffeljärnet på högkant för att det ska ta mindre plats i skåpet.

Utvalda fördelar med Cloer CL1445:
Non stick-beläggning
Våffeljärn med en effekt på 930 Watt
Totalvikt på 2,3 kg
Steglös justering från 1-5
Lätt att förvara


OBH Nordica Elite Single Våffeljärn 6953 – enkelt våffeljärn med bra recensioner

Bästa våffeljärn med stilren design

✅ 4 av 5 stjärnor hos Expressen.se
✅ 5 av 6 stjärnor hos norska Dinside.no

OBH Nordica Elite Single 6953

.
Experter har testat hur bra slutresultatet blir med OBH Nordica Elite Single 6953 och undersökt våffeljärnets funktioner och användarvänlighet. Alla i testpanelen är överens om att det här våffeljärnet ger bra valuta för pengarna.

OBH Nordica Elite Single 6953 får beröm av testpanelen och Dinside.no framhäver särskilt våffeljärnets förmåga att grädda spröda våfflor på kort tid. Våffeljärnets design får också positiva kommentarer under granskningen.

Bland de snabbaste

Det här våffeljärnet är bland de snabbaste, både när det kommer till uppvärmning och gräddning av våfflorna. Testpanelen kommer fram till att OBH Nordica Elite Single 6953 kan grädda upp till tre våfflor på ungefär sex minuter.

Våffeljärnet är även utrustat med en indikator som lyser grönt när våfflan är färdiggräddad, vilket innebär att du får en spröd och gyllene våffla varje gång.Temperaturen kan justeras med en termostat som går från 1 till 5 och testpanelen rekommenderar att man använder de två högsta inställningarna för bästa resultat.

Funktionell design

OBH Nordica Elite Single 6953 är utformad i borstat stål som inger ett snyggt och minimalistiskt intryck. Det här våffeljärnet från OBH Nordica är dessutom designat för att kunna ställas på högkant för en enklare förvaring.

Våffeljärnet har en 1,2 meter lång sladd, vilket ger en större frihet om det inte finns ett eluttag i närheten. Stekplattorna är försedda med en non stick-beläggning som gör dem enkla att rengöra.

Andra specifikationer

OBH Nordica Elite Single 6953 ger fyra hjärtformade våfflor och har en effekt på 1000 Watt. Sammantaget får OBH Nordica Elite Single 6953 ett bra betyg av testpanelen. Dinside.no betonar att det här våffeljärnet ger spröda och luftiga våfflor på kort tid och att man får mycket valuta för pengarna.

Utvalda fördelar med OBH Nordica Elite Single 6953:
Snabb gräddningstid
 Justerbar termostat som går från 1 till 5
 1,2 meter lång sladd
 Non stick-beläggning
 Våffeljärn med en effekt på 1000 Watt


Sage Smart Waffle Dubbel Våffeljärn – väl recenserat belgiskt våffeljärn av god kvalitet

Bästa våffeljärn med smart design

✅ 5 av 6 stjärnor hos norska Dinside.no
✅ Testvinnare hos danska Gastromand.dk

Sage Smart Waffle

Experter har testat funktioner, användarvänlighet och slutresultat hos våffeljärnet Sage Smart Waffle. Det här järnet gör tjocka belgiska våfflor istället för de välkända hjärtformade våfflorna och det är ett av de dyrare våffeljärnen på marknaden. Detta beror på att Sage Smart Waffle erbjuder betydligt fler funktioner och inställningar än de mer traditionella våffeljärnen.

Sage Smart Waffle har testats och recenserats av danska Gastromand.dk och norska Dinside.no och båda testpanelerna är överens om att våffeljärnet klarar sig bra. De poängterar att Sage Smart Waffle är en professionell modell för privat användning. Våffeljärnet får beröm för sin förmåga att göra spröda belgiska våfflor samtidigt som modellen är användarvänlig och mycket enkel att rengöra.

Många möjligheter

Våffeljärnet har en LCD-display som visar alla olika inställningar. Du ändrar inställningarna med två vred och två knappar. På det högra vredet kan gräddningen justeras från ljus till mörk beroende på hur mycket färg man vill ha på sin våffla.

De två knapparna som sitter på sidan om vreden erbjuder en “Restart”-funktion och en “ A bit more”-funktion som ger våfflan 30 sekunders längre gräddningstid. På det vänstra vredet kan man välja mellan fyra förinställda program för belgiska våfflor, klassiska våfflor, chokladvåfflor eller kärnmjölksvåfflor. Det femte programmet har du möjlighet att ställa in själv.

Hög användarvänlighet

Våffeljärnet väger ungefär 5 kg, vilket garanterar att järnet står stabilt när man använder det. Det finns även en inbyggd nedräkning i våffeljärnet som visar hur lång tid som återstår av gräddningen.

När våffeljärnet värms upp lyser LCD-displayen blått och skiftar sedan till gult när järnet är tillräckligt varmt. Själva stekplattorna är försedda med en non stick-beläggning som ger en lättare rengöring och gör att man inte behöver tillsätta något fett vid gräddningen.

Andra specifikationer

Sage Smart Waffle drypbakke Sage Smart Waffle är utrustad med en droppränna runt om plattorna som fångar upp smet som svämmar över. Det följer dessutom med en skopa som gör det lättare att bedöma hur mycket smet som ska hällas i våffeljärnet.

Våffeljärnet består av rostfritt stål och BPA-fri plast och har ett termiskt värmeelement som ger en jämn värmefördelning. Testpanelen är sammanfattningsvis förtjusta i Sage Smart Waffle och priset är den enda nackdelen de hittar med det här våffeljärnet.

Utvalda fördelar med Sage Smart Waffle:
Justerbara vred där man ställer in gräddningstiden
Förinställda program
LCD-display som visar inställningar och status
Non stick-beläggning och en effekt på 1000 Watt
Termiskt värmeelement som ger en jämn fördelning av värmen

Här kan du se en presentation av Sage Smart Waffle och dess funktioner:


Sage the No Mess Waffle – belgiskt våffeljärn från berömda Sage

Bästa våffeljärn med non-stick-beläggning

✅ Rekommenderas av danska Gastromand.dk
✅ 4,6 av 5 stjärnor hos brittiska Amazon.co.uk

Sage the no mess waffle

.
Experter har granskat funktioner, användarvänlighet och slutresultat hos Sage the No Mess Waffle, och våffeljärnet får allt som allt ett mycket bra omdöme där särskilt de enkla och eleganta funktionerna får mycket beröm.

Sage the No Mess Waffle tillhör den dyra änden av prisskalan och det höjer förväntningarna på våffeljärnet. Danska Gastromand.dk kommer dock fram till att Sage the No Mess Waffle klarar sig bra och levererar ett riktigt bra slutresultat.

Sju olika nivåer

Sage the No Mess Waffle har hela sju olika nivåer som man enkelt väljer mellan på vredet som sitter längst fram på våffeljärnet. Det innebär att du själv kan välja om din våffla ska bli mycket ljus eller mycket mörk.

Längst fram på våffeljärnet sitter två lampor, en gul och en blå. När den gula lampan lyser betyder det att våffeljärnet håller på att värma upp till den valda temperaturen. När den blå lampan lyser indikerar det att våffeljärnet är tillräckligt varmt och klart att användas. När våfflan sedan är färdiggräddad ger våffeljärnet ifrån sig ett litet ljud.

Lätt att rengöra efter användning

Sage the No-mess Waffle drypbakke Själva ytan på Sage the No Mess Waffle är behandlad med en non stick-beläggning som gör att våffeljärnet är enkelt att rengöra efter användning. Du behöver bara torka av stekplattorna med en våt trasa och avlägsna eventuella våffelrester.

Runt själva plattorna finns en droppränna som samlar upp smeten om den skulle rinna över lite. Den här rännan är också behandlad med en non stick-beläggning, vilket gör att den är precis lika lätt att rengöra.

Andra specifikationer

Sage the No Mess Waffle har en effekt på 900 Watt och väger 3,7 kg. Modellen kan ställas på högkant och tar därför inte upp alltför mycket utrymme i skåpet även om den är både tung och stor. Själva våffeljärnet är tillverkat i rostfritt stål med gjutna aluminiumplattor och järnet har ett termiskt värmeelement som ger en jämn fördelning av värmen.

Utvalda fördelar med Sage the No Mess Waffle:
Sju olika nivåer
Lampor som visar status
Non stick-beläggning som garanterar en enkel rengöring
Droppränna med non stick-beläggning
Våffeljärn med en effekt på 900 Watt

Här kan du se en kort introduktion till Sage the No Mess Waffle och dess funktioner:


Wilfa våffeljärn WAS-623 Bell – testvinnande våffeljärn från Wilfa

Bästa våffeljärn i test

✅ Testvinnare hos norska Klikk.no
✅ Testvinnare hos danska Familie Journalen
✅ Testvinnare hos Expressen.se
✅ Testvinnare hos norska Dinside.no

Wilfa vaffeljern WAS-623 Bell

Wilfa våffeljärn Was-623 Bell har testats och recenserats av tidningen Expressen.se, de två norska konsumentsajterna Klikk.no och Dinside.no samt den danska tidningen Familie Journalen. Allt som allt framställs den här modellen som ett våffeljärn som levererar ett bra resultat.

Flera betonar också att Wilfa våffeljärn Was-623 Bell är ett mycket barnvänligt och användarvänligt våffeljärn. Experterna har testat våffeljärnets funktioner, användarvänlighet och slutresultat och sedan gjort en samlad bedömning utifrån dessa punkter.

Jämn gräddning

Wilfa våffeljärn Was-623 Bell kommer med en funktion som säkerställer att smeten fördelas jämnt på den konformade stekplattan. Våffeljärnets övre stekplatta är nämligen försedd med luftventiler som släpper ut luften ur smeten, vilket gör att smeten sprids lättare över plattan.

Själva plattorna är försedda med en non stick-beläggning som gör att våfflan släpper lättare och minskar risken för att den bränns fast. Beläggningen gör även att våffeljärnet får en längre livslängd i och med att våffelrester lätt kan torkas bort.

Justerbar termostat

Våffeljärnet är utrustat med en justerbar termostat som kan ställas in på 0-7. Det går även att ställa in termostaten med halva intervaller. Wilfa våffeljärn Was-623 Bell signalerar när järnet är tillräckligt varmt och sedan igen när våfflan är färdig.

Denna signal visas via två indikatorlampor som sitter på varsin sida om den justerbara termostaten. När järnet är tillräckligt varmt lyser lamporna och när våfflan är färdig ger våffeljärnet ifrån sig ett pip-ljud.

Wilfa vaffeljern WAS-623 Bell hoejkant Andra specifikationer

Wilfa våffeljärn Was-623 Bell är tillverkad i rostfritt stål och är ett ganska stort järn. Förvaringen är dock ändå inget problem eftersom att järnet kan ställas på högkant för att ta upp mindre plats i skåpet. Det följer med en skopa som garanterar att man häller rätt mängd smet i järnet, vilket gör att man slipper få smet som rinner ut på utsidan av våffeljärnet.

Utvalda fördelar med Wilfa våffeljärn Was-623 Bell:
Våffeljärn med en effekt på 1400 Watt
Non stick-plattor som ger sex hjärtformade våfflor
Luftventiler som ger en jämn fördelning av smeten
Justerbar termostat
Indikatorlampor som visar när järnet är varmt och när våfflan är klar


Åviken 907 Våffeljärn – testvinnande våffeljärn som är lätt att rengöra

Bästa våffeljärn i test (Råd og Rön)

Toppbetyg hos den norska konsumentsajten Klikk.no
Testvinnare hos Råd & Rön

  Aaviken 907

.
Våffeljärnet Åviken 907 har granskats av två olika testkällor, nämligen Råd & Rön och den norska konsumentsajten Klikk.no. Båda källorna har provat modellen tillsammans med ett antal andra våffeljärn.

Experterna har granskat våffeljärnen utifrån olika testpunkter, till exempel design, gräddning av våfflor, rengöring och användarvänlighet. Efter testet fick alla modeller ett samlat betyg, och eftersom att Åviken 907 klarade sig riktigt bra fick modellen toppbetyg i en undersökning och utsågs till testvinnare i den andra.

Fint och modernt våffeljärn

Åviken 907 är ett bra alternativ för konsumenter som vill ha ett enkelt och robust våffeljärn som även är fint att titta på. Den här modellen har nämligen en enkel fyrkantig design med en blank och stilren yta. Åviken 907 skiljer sig därmed från kantiga traditionella våffeljärn, men när man öppnar locket kan man fortfarande se den klassiska våffelformen med fem hjärtan. Kontrollerna sitter längst bak på våffeljärnet.

Enkel förvaring

Åviken 907 tar väldigt liten plats, och eftersom att våffeljärnet kan ställas på högkant är det dessutom lätt att förvara när man inte använder det. Det här våffeljärnet har aluminiumbelagda plattor som både underlättar rengöringen och ser till att våfflorna inte bränner fast lika lätt.

Experternas kommentar: Spröda våfflor med en jämn färg

Aaviken 907 Åviken 907 har har bland annat granskats av den norska konsumentsajten Klikk.no. De har testat modellen tillsammans med fem andra våffeljärn, och eftersom att experterna är väldigt nöjda med Åviken 907 ger de modellen toppbetyg i undersökningen.

Experterna förklarar att det här våffeljärnet gräddar medelstora våfflor med fem hjärtan. Under gräddningen blir våfflorna otroligt spröda och jämnt färgade, och tack vare non stick-beläggningen är det lätt att ta ut våfflorna ur järnet.

Klikk.no framhäver dessutom den enkla rengöringen. De berömmer även modellen för den smarta temperaturstyrningen och de tydliga indikatorerna i form av en röd och en grön lampa.

Klikk.no tycker därmed väldigt bra om den här modellen, men de nämner även några nackdelar. De anmärker till exempel på att handtaget blir varmt när man använder våffeljärnet och att det är lite besvärligt att ställa in temperaturen.

Utvalda fördelar med Åviken 907:
Fint och modernt våffeljärn
Gör våfflor med fem hjärtan
Kan ställas på högkant för enkel förvaring
Aluminiumplattor
Non stick-beläggning

Åviken 907 – specifikationer:
Höjd: 7 cm
Bredd: 27 cm
Vikt: 2,2 kg
Effekt: 1000 watt
Med non stick-beläggning


Wilfa Våffeljärn WAD-518 – dubbelt våffeljärn i klassisk design

5 stjärnor hos norska Hytte Magasinet
4 stjärnor hos den norska konsumentsajten Klikk.no

  Wilfa WAD-518

.
Våffeljärnet Wilfa WAD-518 har granskats av två olika norska expertgrupper. Modellen har nämligen testats hos både Hytte Magasinet och konsumentsajten Klikk.no.

Wilfa WAD-518 har granskats utifrån olika testpunkter, och eftersom att modellens prestanda imponerar på experterna får våffeljärnet mycket beröm och höga betyg.

Dubbelt våffeljärn

Wilfa WAD-518 är ett fint vitt våffeljärn med runda kanter och mörka detaljer. Den här modellen är ett dubbelt våffeljärn och kan därmed grädda två våfflor på en gång. Varje våffla består av fem hjärtan.

För att våfflorna ska gräddas så jämnt som möjligt finns det små luftkanaler i järnet som leder bort luftbubblor. Det här våffeljärnet har dessutom en praktisk non stick-beläggning som både underlättar rengöringen och gör det lättare att få ut våfflorna ur järnet.

Enkel användning

Wilfa WAD-518 är en enkel modell som är lätt att använda. Högst upp på våffeljärnet finns en röd och en grön kontrollampa som visar när våfflorna är färdiggräddade, och man får då spröda och gyllenbruna våfflor.

Modellen har även en justerbar termostat som gör att man manuellt kan ställa in vilken temperatur våfflorna ska gräddas i. För att våffeljärnet ska vara så säkert som möjligt har det även halksäkra gummifötter som gör att järnet står stadigt när man använder det. Wilfa WAD-518 kan även förvaras på högkant för att spara plats i köksskåpet.

Experternas kommentar: Den bästa gräddningen

Wilfa WAD-518

Experterna tycker otroligt bra om Wilfa WAD-518, och Hytte Magasinet förklarar till exempel att den här modellen gräddar våfflorna bäst av alla dubbelvåffeljärn. Den justerbara termostaten får också beröm eftersom att det är den som gör det möjligt att uppnå en så pass bra gräddning.

Hytte Magasinet förklarar dock även att man måste vara försiktig så att man inte häller i för mycket smet. Om man överdoserar smeten blir våffeljärnet nämligen otroligt skitigt.

Experterna från konsumentsajten Klikk.no tycker också bra om den här modellen, och de skriver till exempel att våfflorna blir både spröda och goda i Wilfa WAD-518. Modellen har dessutom flera smarta detaljer, bland annat en välfungerande non stick-beläggning och en medföljande plastskopa som kan användas för att alltid få rätt mängd smet.

Utvalda fördelar med Wilfa WAD-518:
Kan grädda två våfflor samtidigt
Små luftspalter ger en bättre gräddning
Non stick-beläggning
Justerbar termostat
Halksäkra gummifötter 

Wilfa WAD-518 – specifikationer:
Höjd: 29 cm
Bredd: 42 cm
Vikt: 3,9 kg
Effekt: 1400 watt
Med non stick-beläggning


Få ut så mycket som möjligt av ditt våffeljärn

våffelDe traditionella efterrättsvåfflorna känner de flesta till och det är en populär rätt hos både stora och små. Kanske har du redan ett våffeljärn som du sällan använder, eller du kanske bara vill ha lite inspiration till hur du kan få ut mer av ditt våffeljärn.

Här kommer sju idéer på hur du får ut så mycket som möjligt av ditt våffeljärn så att det inte behöver stå i skåpet och samla damm:

Laga frukosten i ditt våffeljärn
Bespara dig själv besväret med att steka en omelett i stekpannan och använd ditt våffeljärn istället. Eftersom att våffeljärnet är varmt på båda sidorna är det perfekt att steka olika omeletter i. Vispa ihop några ägg med dina favoritingredienser och häll blandningen i det varma våffeljärnet. Din omelett är färdig på ett par minuter och du sparar tid på att slippa vända omeletten i stekpannan.

Baka brownies i ditt våffeljärn
Överraska dina vänner och din familj med en annorlunda brownie. Du rör helt enkelt ihop smeten till dina favoritbrownies och häller upp den i våffeljärnet. Grädda smeten i ungefär fem minuter och håll ett öga på den under tiden. Du kan prova om brownien är färdig genom att sticka i den med en gaffel. Brownien är färdig om gaffeln inte är kladdig när du tar upp den igen. Den här metoden fungerar bäst i våffeljärn för belgiska våfflor eftersom att brownien då får en viss tjocklek.

Grädda Hash Browns i ditt våffeljärn
Om du har bjudit in gäster till ett stort amerikanskt frukostbord kan du använda ditt våffeljärn för att göra Hash Browns, en amerikansk variant av raggmunkar, som är små pannkakor med riven potatis i. Om du blandar smeten själv ska de tillagas i sju eller åtta minuter i våffeljärnet på medelvärme. Om de kommer från en påse i frysen behöver de några minuter till.

Baka kanelbullar i ditt våffeljärn
Genom att baka dina kanelbullar i våffeljärnet behöver du inte värma upp ugnen och det går dessutom snabbare att baka bullarna i våffeljärnet. Du sätter helt enkelt en kanelbulle i varje våffelsektion och bakar bullarna i två till tre minuter. Håll ett öga på bullarna under tiden så undviker du att de bränns.

Gör quesadillas i ditt våffeljärn
Quesadillas kan göras på många olika sätt men det kan ta lång tid att göra tillräckligt många om man ska stå och vända dem manuellt i en stekpanna. Här kan du istället använda våffeljärnet så att den steks på båda sidorna samtidigt, vilket förkortar processen och resulterar i goda och gyllene quesadillas.

Baka småkakor i ditt våffeljärn
Blanda ihop degen till dina favoritkakor och grädda dem i våffeljärnet. På så vis behöver du inte värma upp ugnen. Degen fördelas i varje våffelsektion och gräddas i ungefär tre minuter. Håll koll på dem under tiden så att de inte gräddas för mycket.

Gör en varm macka i ditt våffeljärn
Om du saknar inspiration för lunchen eller matlådan kan du göra en annorlunda varm macka genom att baka botten och toppen i våffeljärnet. Se till att välja ett recept som inte innehåller så mycket socker så att det blir mer som en bröddeg än en vanlig våffelsmet. Du sätter degen i våffeljärnet och gräddar den som en vanlig våffla och sedan kan du fylla din macka med vad du vill.

Om du vill ha mer inspiration finns några av de här tipsen med länkar till receptförslag på Hemmets.se.


Tips på olika våfflor att göra i ditt våffeljärn

En våffla behöver inte alltid vara bara en våffla. Här nedanför hittar du ett antal förslag på olika typer av våfflor man kan göra i ett våffeljärn.

Amerikanska våfflor: Amerikanska våfflor äts ofta till frukost. De är tjocka och höga jämfört med de flesta andra typer av våfflor och på grund av tjockleken är de heller inte särskilt spröda. De amerikanska våfflorna är dessutom inte lika söta i smaken, vilket innebär att sötman måste komma med tillbehören. Det är till exempel populärt att ha lönnsirap och smör på amerikanska våfflor.

Belgiska våfflor: De belgiska våfflorna förknippas ofta med nöjesparker men man kan faktiskt enkelt göra dem själv också. Det som kännetecknar belgiska våfflor är deras tjocklek, mycket söta smak och feta konsistens. Belgiska våfflor har även en spröd yta som ofta uppstår för att man använder farinsocker i smeten och de äts vanligtvis till efterrätt.

Franska våfflor: De franska våfflorna är även kända som traditionella våfflor. De är ofta spröda med en gyllene yta, har en lätt och luftig konsistens och är inte särskilt tjocka. De traditionella franska våfflorna används ofta i som efterrätt eller mellanmål. De kan serveras med många olika typer av tillbehör men vanligast är socker, florsocker och sylt.

Nyttiga våfflor: Man kan enkelt göra en nyttigare och mer mättande våffla genom att byta ut det vanliga vetemjölet mot finvalsade havregryn. Havregryn innehåller mycket kostfiber som ger en bra mättnadskänsla. Du kan även byta ut sockret mot artificiella sötningsmedel eller proteinpulver i olika smaker och som tillbehör kan du använda frukt, bär och mörk choklad.

Om du vill ha mer inspiration kan du hitta många recept på Köket.se.


Våfflans historia

Våfflor äts framförallt i Europa och USA och finns i många olika varianter. Danska Deersted.com förklarar att våfflan har en lång historia och att den har utvecklats med tiden i takt med att den har kommit i kontakt med olika kulturer.

Vi känner till en slags våffla som fanns redan på medeltiden och som bara bestod av mjöl och vatten. Korstågen tog dock med sig nya ingredienser till Europa, och då blev till exempel honung och apelsin en del av våffeltillverkningen.

Våfflan tar form  

Vaflen tager form

Det första nedskrivna våffelreceptet kom till efter medeltiden i Paris, och nu hade receptet utvecklats till att innehålla ägg, olja, salt, mjöl och till och med vin. Våfflan skulle gräddas mellan två uppvärmda järn, och man skulle även placera en ostskiva i mitten av smeten. Mönstret som vi ser på våfflor idag härstammar från 1500-talet, för då började bagare designa våfflor med fina detaljer, tecken och mönster.

Mest för överklassen 

Under 1600-talet var våfflor i stort sett bara tillgängliga för överklassen eftersom att ingredienserna som behövdes var väldigt dyra. Man behövde till exempel honung och socker, och dessa ingredienser hade vanligt folk helt enkelt inte råd med.

Om vanliga medborgare ville äta våfflor gjordes de istället av sämre ingredienser som folket hade råd med. Dessa våfflor blev dock inte lika goda.

Under 1700-talet kom nya ingredienser till Europa från andra världsdelar, och då blev det framförallt Tyskland som utmärkte sig med sin våffeltillverkning. Där använde de nämligen både jäst, kardemumma, muskotnöt, nejlikor och choklad i sina våfflor.

Det skapades flera olika typer av våfflor i olika regioner i framförallt Tyskland och Frankrike, men även Belgien började utmärka sig. Våfflan fick därmed spridning, och år 1725 uppkom det för första gången ett engelskt ord för våffla.

Våfflor som mat, efterrätt och tillsammans med glass

Efter detta ökade våfflans popularitet explosionsartat och det skapades ett flertal nya varianter, och än idag finns det många som tycker om klassiska belgiska våfflor. Eftersom att ett våffeljärn är ett vanligt inslag i många av dagens kök kan man nu grädda sina egna våfflor med klassiska mönster och former hemma.

Våfflan äts dock inte längre bara som en efterrätt utan används till exempel i mat också, precis som pannkakor. En annan klassisk variant av våfflan är den söta och mönstrade våffelstruten som äts med glass i.


Goda våffelrecept

Det finns många olika typer av våfflor och lika många sätt att äta våfflorna på. Här nedanför har vi samlat tre olika slags recept på våfflor:

Havregrynsvåfflor 

Havregryns-vafler Det här receptet är bra för dig som gärna vill äta våfflor men samtidigt vara lite nyttigare. Eftersom att våfflorna görs med havregryn innehåller de mer fibrer och är därför även mer mättande. Det här är ett snabbt recept, och även om man räknar in förberedelser och tillagning tar havregrynsvåfflorna mindre än en halvtimma att göra.

Ingredienser:

50 gram havregryn

150 gram vetemjöl

1 ägg

2,5 dl mjölk

25 gram smör

1 nypa salt

Socker

Sylt

Gör så här:

Ta fram en skål och blanda ihop havregryn och mjölk.

Låt blandningen stå i ungefär 10 minuter tills havregrynen har mjuknat.

Tillsätt mjölet i blandningen.

Vispa ihop allting med en elvisp.

Om smeten är för tjock kan du tillsätta mer mjölk. Konsistensen ska vara tunnare än kaksmet men tjockare än pannkakssmet.

Smörj våffeljärnet med smör och grädda våfflorna tills de är spröda och gyllenbruna.

Servera på en gång med socker och sylt.

Originalreceptet hittar du här hos danska Gastrofun.dk.

Våfflor med avokado och lax        

Vafler med avocado og laks

 Våfflor behöver inte nödvändigtvis vara en efterrätt. Man kan även göra matvåfflor och till exempel äta dem till lunch eller som tillbehör till fisk. Det kan kanske låta besvärligt, men du behöver varken mer tid eller extremt många ingredienser för att göra våfflor med avokado och lax jämfört med när du gör vanliga våfflor.

 Ingredienser:

100 gram vanligt mjöl, till exempel vetemjöl

50 gram linsmjöl eller annat grovt mjöl

20 gram sesamfrön

20 gram linfrön

30 gram neutral olja

5 små ägg eller färre stora

Lite salt

Majonnäs

Kallrökt lax

Avokado

Gör så här:

Börja med att blanda ihop mjöl, salt och frön i en stor skål.

Tillsätt äggen ett i taget och rör massan slät och smidig.

Tillsätt olja.

Grädda våfflorna. Eftersom att det är olja i smeten behöver du inte smörja våffeljärnet om det har en non stick-beläggning.

Låt våfflorna svalna på galler.

Smöra våfflorna med majonnäs och toppa med tunt skivad avokado och lax.

Servera.

Du hittar originalreceptet här hos danska Gastrofun.dk.

Belgiska våfflor med chokladsås 

Belgiske vafler med chokoladesauce

Belgiska våfflor är en klassiker som man faktiskt kan göra själv. Tänk dock på att du behöver ett våffeljärn som är designat för just belgiska våfflor för att göra dessa. Våfflorna kan ätas som de är eller serveras med chokladsås och vaniljglass.

Ingredienser:

2 ägg

3 dl mjölk

250 gram vetemjöl

3 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

70 gram socker

200 gram smör

75 gram mörk choklad

2,5 dl vispgrädde

Smör till gräddning

Gör så här:

Börja med chokladsåsen genom att hälla grädden i en kastrull och låta den koka upp.

När grädden har kokat upp ska den fortsätta koka på jämn värme och under konstant omrörning i ungefär 3 minuter.

Finhacka chokladen.

Dra bort kastrullen från värmen och häll i chokladen.

Rör om i grytan tills chokladen har smält.

Nu kan du göra de belgiska våfflorna: Börja med att hälla mjölk och ägg i en stor skål.

Vispa ihop ingredienserna med en elvisp eller i en köksmaskin.

Tillsätt sedan mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop smeten.

Smält smöret och rör ner det i smeten.

Värm det belgiska våffeljärnet och smörj det med lite smör.

Grädda våfflorna.

Servera de belgiska våfflorna med den hemmagjorda chokladsåsen och eventuellt en skopa vaniljglass.

Du hittar originalreceptet här hos danska Gastrofun.dk.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka våffeljärn är bäst i test?

Sage Smart Waffle, Wilfa våffeljärn WAS-623 Bell och Åviken 907

Hur har man testat våffeljärnen?

Våffeljärnen har bedömts baserat på hur bra de gräddar våfflorna, till exempel om de gräddar jämnt och om våfflorna blir spröda. Man har även granskat användarvänligheten och energiförbrukningen samt hur enkla maskinerna är att rengöra.

Hur väljer jag rätt modell?

Först och främst bör du komma fram till vilken typ av våfflor du vill göra. Därefter bör du även ta hänsyn till hur många våfflor järnet gräddar, hur lätt det är att rengöra, hur snabbt det blir varmt samt hur stor plats det tar i köket.


Våffeljärn test – dessa källor har vi gått igenom: 

Klikk.no 
Klikk.no är en norsk konsumentsajt som testar och recenserar olika produkter för konsumenter och de har bland annat provat och bedömt Wilfa våffeljärn WAS-623 Bell. Du kan läsa den recensionen i sin helhet här.

Klikk.no har även utfört ett test av ett antal olika våffeljärn för att komma fram till vilka modeller som är bäst. I denna granskning ingick både Åviken 907 och Wilfa WAD-518.

Du kan klicka här för att läsa mer om undersökningen.

Expressen.se 
Expressen.se är en svensk tidning som skriver om de senaste nyheterna. Tidningen ger även ut recensioner av konsumentprodukter och de har bland annat skrivit ett omdöme om Wilfa våffeljärn WAS-623 Bell och OBH Nordica Elite Single 6953. Du kan läsa båda recensionerna här genom att navigera med pilarna.

Dinside.no 
Den norska konsumentsajten Dinside.no skriver recensioner av olika produkter med målet att ge mer insikt åt konsumenten. Dinside.no har bland annat skrivit ett omdöme om Wilfa våffeljärn WAS-623 Bell, OBH Nordica Elite Single 6953 och Sage Smart Waffle. Du kan läsa alla recensionerna här.

Familie Journal 
Familie Journal är en dansk tidning som ger ut artiklar inom livsstil, mat och välbefinnande. Familie Journal har testat och recenserat OBH Nordica Compact Smart 6959 och Wilfa våffeljärn Was-623 Bell. Dessa omdömen kan du läsa i sin fulla längd här.

Gastromand.dk 
Gastromand.dk är en dansk webbplats som riktar sig mot män och skriver artiklar om mat, köksredskap och recept. De har bland annat testat och recenserat Sage Smart Waffle och Sage The No-mess Waffle. Du kan läsa båda omdömena här.

Råd & Rön
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med flera delar av det svenska konsumentlivet. Detta innefattar även granskningar av olika konsumentprodukter, och här har Råd & Rön genomfört ett stort test av olika våffeljärn.

Du kan klicka här för att läsa hela testet. Observera dock att du måste ha en betald prenumeration eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de specifika testresultaten.

Hytte Magasinet
Hytte Magasinet är ett norskt magasin som riktar sig till stugägare. Här har Hytte Magasinet genomfört ett test av flera olika våffeljärn och granskat varje modell utifrån flera olika testpunkter.

I undersökningen ingick både Wilfa WAD-518 och Åviken 904.

Du kan läsa mer hos Hytte Magasinet.

Letliv.dk
Letliv.dk är en dansk hemsida som fokuserar på att leva både hälsosamt och kalorisnålt samtidigt som man lever gott. Här kan man hitta både fakta, information och nyheter om det smala livet, och ibland utför hemsidan även tester av olika produkter. Här har de till exempel provat olika våffeljärn, bland annat modellen Åviken 904. Du kan läsa hela artikeln hos Letliv.dk.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta