Vakuumförpackare (Bäst i test) – Guide till de bästa vakuumförpackarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln undersöker några av marknadens olika modeller av vakuumförpackare. De maskiner som ingår i artikeln har gått igenom flera tester där experter har granskat maskinerna noggrant och bedömt vilka modeller som är bäst.

Vi går igenom de olika testen för att kunna hjälpa dig hitta den vakuummaskin som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på undersökningar från Råd & Rön  som danska Politiken och The Guardian. Slutligen har vi även tittat på kundomdömen.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa vakuumförpackarna
🔸 Information om varför vakuumförpackning är bra
🔸 Steg för steg-guide: Så håller du maten så fräsch som möjligt
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


FoodSaver V2860

Bästa vakuumförpackare i test

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

.
FoodSaver V2860 kan användas både när man ska frysa in mat och när man vill tillaga maten i en sous vide-maskin. Modellen är mycket tålig och robust, och packningen sluter helt tätt och ser till att inget syre lämnas kvar i vakuumpåsen, vilket gör att maten håller längre. Påsarna är enkla att stänga och så länge du inte fyller dem till mer än ungefär ⅔  är FoodSaver V2860 pålitlig och kommer inte att ha sönder påsarna. För extra säkerhet finns en bred förslutningsremsa.

Många funktioner

FoodSaver V2860 har två olika hastighetsinställningar och en vakuumpuls-funktion som ger dig maximal kontroll. Modellen är handsfree och en Progress Indicator anger om maskinen fortfarande arbetar. FoodSaver V2860 har två olika förslutningsnivåer som gör att modellen kan användas till både torr och fuktig mat, och den har även ett specialläge för känsliga livsmedel som annars lätt kan skadas av vakuumförpackningen. FoodSaver V2860 är utformad med ett lock i rostfritt stål och kommer med en behållare och en löstagbar droppbricka. För att du enkelt ska komma igång med att använda maskinen följer det dessutom med fem påsar med en kapacitet på 0,94 liter, fem påsar med en kapacitet på 3,78 liter samt en rulle.

FoodSaver V2860 mäter 10 cm (h) x 40 cm (b) x 29 cm (d).

Utvalda fördelar med FoodSaver V2860:
Stilren design
Robust och stabil modell
Lämplig för både infrysning och sous vide
Många funktioner
Säker modell

Här nedanför kan du se en kort presentation av FoodSaver V2860:


Caso VC300 Pro

Bästa vakuumförpackare för priset

✅ Testvinnare hos danska Politiken

Caso VC300 Pro vakuumpakker

.
För att förlänga hållbarheten på livsmedel med flera månader är det viktigt att luften sugs ut helt. Ju mindre syre, desto längre hållbarhet. Caso VC300 gör detta mycket bra och vakuummaskinen är så effektiv att den i stort sett inte lämnar kvar någon luft alls. Detta beror mycket på maskinens dubbla svetstrådar som ger en tät förslutning. Modellen fungerar även mycket bra till sous vide.

Många valmöjligheter

En stor fördel med Caso VC300 är att man själv kan välja hur stor påsen ska vara. Detta innebär att man kan förpacka livsmedel med en bredd på upp till 30 cm. Modellen har dessutom en löstagbar vakuumkammare och en inbyggd lagring av folierullen. När man ska förpacka något drar man helt enkelt ut folien till önskad längd och skär av den med den inbyggda folieskäraren. Caso VC300 fungerar mycket bra till sous vide och har två olika inställningar för torra respektive fuktiga livsmedel som är enkla att skifta mellan. För att du ska komma igång snabbt med Caso VC300 ingår två folierullar vid köp.

Caso VC300 mäter 9 cm (h) x 38 cm (b) x 26 cm (d).

Utvalda fördelar med Caso VC300:
Lite dyrare modell med mycket hög kvalitet
Bra vakuumsystem
Förseglar förpackningarna väl
Du kan själv välja hur stor vakuumpåsen ska vara
Mycket användbar för sous vide

Här kan du se en kort presentation av Caso VC300 Pro och dess funktioner:


OBH Nordica Supreme 7949

Bästa varuumförpackare med mångsidiga funktioner

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

OBH Nordica Supreme 7949

.
OBH Nordica Supreme 7949 tillhör de lite dyrare modellerna men den är i gengäld mångsidig och håller en riktigt hög kvalitet. Förutom att förpacka varor för infrysning och sous vide kan livsmedel förpackade med OBH Nordica Supreme 7949 även köras i mikrovågsugnen. Modellen skapar en bra vakuumförsegling som ser till att påsen är helt stängd och håller maten fräschare i frysen. När du fryser in mat i en av vakuumpåsarna till OBH Nordica Supreme 7949 slipper du frostskador och maten hålls i ett bättre skick.

Lätt att använda

Förutom att vara mångsidig är OBH Nordica Supreme 7949 även en mycket användarvänlig modell som dessutom har en detaljerad bruksanvisning. Där får du veta precis vilka knappar du ska trycka på och sedan sköter maskinen resten. Användningen är intuitiv och enkel och maskinen väsnas inte särskilt mycket. OBH Nordica Supreme 7949 har en fin design med en smart förvaring för folierullen. Den har specialinställningar för både fuktiga och torra livsmedel och man kan förpacka i stort sett alla typer av mat med modellen. Allt från stekar, biffar, fett, schnitzlar, bacon och fisk till grönsaker, potatis och till och med bär. För att du ska kunna komma igång så snart som möjligt följer det med ett startpaket med två rullar plast i olika storlekar.

OBH Nordica Supreme 7949 mäter 44 cm (h) x 13 cm (b) x 26 cm (d).

Utvalda fördelar med OBH Nordica Supreme 7949:
Kvalitetsprodukt
Mycket flexibel
Passar även för mikrovågsugn
Bra bruksanvisning ingår
Lätt att använda

Här kan du se en kort presentation av OBH Nordica Supreme 7949:


Caso VC100

Bästa vakuumförpackare enligt konsumenter

 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon.de baserat på 424 omdömen

Caso VC100 vakuumpakker

Marknaden för vakuumförpackare är stor och bara utvalda modeller tas med i de olika testerna. Det betyder inte att de modeller som inte ingår är sämre – de har bara inte testats ännu. Vi har därför tittat på kundomdömen för olika modeller på Amazon där användarna själva berättar om produkterna och lyfter fram olika egenskaper. En av dessa produkter är Caso VC100, som är en klar favorit hos användarna med ett medelbetyg på 4,5 av 5 stjärnor baserat på nästan 450 omdömen.

Effektiv vakuumförpackare

Caso VC100 är en mycket bra vakuumförpackare som med sitt helautomatiska vakuumsystem packar maten ordentligt utan några som helst problem. Dubbla svetstrådar ger dessutom en extra stark försegling som gör att man kan lita på att påsen inte kommer att läka och eventuell överskottsvätska samlas upp av modellen. Caso VC100 är en mycket effektiv modell som dessutom förpackar maten både snabbt och smidigt och modellens elektroniska temperaturkontroll ger en ökad säkerhet vid användning.

Enkel att använda

Caso VC100 är en relativt liten modell men den är ändå mycket robust och kraftfull. Den kan till exempel vakuumpacka även större köttbitar eftersom att man själv kan bestämma längd på förpackningen och bredden kan vara upp till 30 cm. Maskinen har olika inställningar som är lätta att förstå och modellen ger sammantaget ett bra, intuitivt och enkelt intryck. Du kan använda Caso VC100 för både infrysning och sous vide. Modellen kommer dessutom med en löstagbar vakuumkammare och en slang för externa vakuumbehållare. För att du ska kunna komma igång med produkten så snabbt som möjligt följer det med ett startpaket som består av tio vakuumpåsar.

Caso VC100 mäter 9 cm (h) x 17 cm (b) x 39 cm (d).

Utvalda fördelar med Caso VC100:
Mycket populär bland användarna
Bra och säkert vakuumsystem
Läcker inte
Samlar upp överflödig vätska
Liten men robust


Caso VC10

Bästa vakuumförpackare i budgetklassen

 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon.de baserat på 1194 omdömen

Caso VC10

.
Caso VC10 har inte inkluderats i några tester där experter granskar olika modeller på ett antal testpunkter. Den här modellen är däremot riktigt populär bland användarna som har den hemma hos sig och vi har undersökt vilka egenskaper dessa konsumenter lyfter fram med modellen. Caso VC10 är faktiskt så populär att den får ett samlat betyg på 4,5 av 5 stjärnor hos Amazon baserat på nästan 1200 omdömen.

Billig men bra modell

Caso VC10 hör hemma i den lägre änden av prisskalan men det innebär inte att modellen saknar kvalitet. Faktiskt raka motsatsen – användarna tycker riktigt bra om den här maskinen. De betonar särskilt att modellen är mycket bra på att suga ut all luft ur påsarna och att den förseglar dem ordentligt. Caso VC10 kan användas till många ändamål, till exempel infrysning och sous vide. Eftersom att Caso VC10 garanterar en helt tät påse med sin automatiska försegling kommer inget vatten in i påsen vid sous vide-tillagningen. Modellen är även mycket mångsidig och passar till alla typer av vakuumförpackning. Du kan till exempel vakuumpacka matlådan till picknickkorgen för att äta fräschare mat på utflykten.

Användarvänlig

Caso VC10 får även beröm för sin höga användarvänlighet. Modellen kan användas ofta och det är enkelt att hitta i inställningarna. Modellen har flera bra och användbara funktioner som passar för olika typer av vakuumförpackning. Du kan dessutom bestämma själv hur stora matbitar du vill förpacka eftersom att svetsbredden är upp till 30 cm oavsett längd. Modellen är avlång och har en fin design i svart och silver och liknar kanske mest av allt en liten skrivare. I startpaketet följer det med tio påsar med måtten 30 x 20 cm.

Caso VC10 mäter 36 cm (h) x 9 cm (b) x 15 cm (d).

Utvalda fördelar med Caso VC10:
 Billig modell
Hög kvalitet
Suger effektivt ut syret ur påsarna
Ser till att påsarna inte läcker
Hög användarvänlighet


Caso VC200

 4,6 av 5 stjärnor hos Amazon.de baserat på 474 omdömen
✅ Testvinnare hos tyska Haus & Garten

Caso VC200 får mycket beröm av både konsumenter och experter, och såväl amatörer som proffs kommer att tycka om den här modellen. Den tyska tidningen Haus & Garten har testat Caso VC200 och experterna är så imponerade av modellen att de korar den till testvinnare. Konsumenterna ger också modellen fina recensioner och hos Amazon får Caso VC200 ett totalbetyg på hela 4,6 av 5 stjärnor baserat på nästan 500 omdömen.

Kraftfull modell som håller maten fräsch

Caso VC200 är gjord både för att förbereda mat för sous vide och för att förlänga hållbarheten på livsmedel. Caso VC200 har ett välfungerande vakuumsystem som avlägsnar allt syre ur påsen innan den förseglas och svetsas ordentligt med dubbla svetstrådar, vilket försäkrar att vakuumet bevaras. Man kan därför vakuumförpacka alla typer av matvaror med Caso VC200, även små mängder pålägg och liknande som inte ska ätas snart. Modellen är mycket enkel att använda och därför är det varken besvärligt eller tidskrävande att vakuumförpacka mindre mängder mat.

Foliepåsar och rullar

Caso VC200 är som sagt enkel att använda. Inställningar och funktioner är lätta att hitta och modellen har inte några överflödiga komponenter. Därför arbetar den även effektivt och exakt och själva förpackningen sker i folierullar och påsar. Modellen har en löstagbar vakuumkammare och en foliebox där man kan förvara folierullar. Därifrån drar du ut önskad längd folie och skär av biten med den integrerade folieskäraren. Du kan inte välja bredden lika fritt men med en fast svetsbredd på 30 cm kan du förpacka även bredare livsmedel.  Caso VC200 kommer dessutom med en slang för externa vakuumbehållare och för att du ska komma igång snabbt följer det med två folierullar.

Caso VC200 mäter 38 cm (h) x 9 cm (b) x 26 cm (d).

Utvalda fördelar med Caso VC200:
 Lovordas av både experter och konsumenter
Välfungerande vakuumsystem håller maten fräsch
Säker modell som förseglar bra
Lätt att använda
Valfri längd på vakuumförpackningen


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


FoodSaver V3840

 Rekommenderas av den brittiska tidningen The Guardian

FoodSaver V3840

FoodSaver V3840 är både robust och stadig. Dess förmåga att vakuumförpacka gör att livsmedel kan förvaras i frysen upp till fem gånger längre än i normala fryspåsar som dessutom tar betydligt mer plats. FoodSaver V3840 är en mycket effektiv maskin och även om den har ett lite bastant utseende är det en mycket användbar modell.

Enkel att använda

FoodSaver V3840 är otroligt lätt att använda och det finns endast två instruktioner på maskinen: “Fyll påsen och lägg den i maskinen”. Det går alltså knappast att missförstå hur den ska användas. Maskinen suger ut luften ur påsen som då blir mindre, och hela processen sker mycket snabbt. Modellen är dessutom handsfree, vilket innebär att maskinen sköter förpackningen helt själv. En lampa indikerar när maskinen används och den har två hastigheter.

Det går att packa både torra och fuktiga livsmedel i modellen som har speciella program för båda typerna. För extra säkerhet har den en extra bred förseglingsremsa och en kraftig försegling av påsen. Vid köp av FoodSaver V3840 ingår en del tillbehör som gör det lättare att komma igång. Det följer bland annat med tre påsar med en kapacitet på 0,94 liter, två påsar med en kapacitet på 3,8 liter samt en rulle.

FoodSaver V3840 mäter 26 cm (h) x 43 cm (b) x 15 cm (d).

Utvalda fördelar med FoodSaver V3840:
Effektiv modell
Vakuumförpackningen ger fem gånger längre hållbarhet
Lätt att använda
Vakuumpackar snabbt
Kan förpacka både torra och fuktiga livsmedel

Här nedanför kan du se en kort presentation av FoodSaver V3840:


Varför ska man vakuumförpacka sin mat?

Själva tanken med vakuumförpackning av mat är att matvaror håller längre när luften och syret avlägsnas från påsen de ligger i. Det finns dock även andra fördelar med att vakuumförpacka maten.

Bakterier behöver syre

För att begränsa tillväxten av bakterier förpackas kött ofta i en skyddande atmosfär. Detta beror på att luftburna bakterier behöver syre för att utvecklas och föröka sig. Det gäller bland annat mikroorganismer som förstör maten, men även mögel. Om man vakuumförpackar sin mat finns i stort sett inget syre runt maten, vilket gör att den håller längre. Om man till exempel vakuumförpackar kött och fryser in det blir hållbarheten fem gånger längre.

Vakuumförpackning skyddar dock inte mot alla bakterier. Mjölksyrabakterier och sjukdomsframkallande bakterier som listeria monocytogenes kan till exempel fortfarande överleva.

Bättre än fryspåsar

Vakuumförpackade matvaror kan utan problem frysas in, och det märks en stor skillnad i hur vakuumförpackad mat och mat som är packad i vanliga fryspåsar reagerar på kylan. Om du fryser in en entrecôte med en fin fettkant i en plastpåse kommer fettet börja härskna även vid så låga temperaturer som -18 oC, vilket är minimikravet för en frys. Det är syret som startar härskningsprocessen och eftersom att det inte finns något syre i ett vakuum kommer en ectrecôte som är vakuumförpackad alltså inte att härskna. Man bör dock notera att eventuell härskning inte är hälsofarligt, men det påverkar smaken negativt.

Vakuumförpackad mat slipper dessutom frostskador som uppstår genom att köttet torkar under frosten, vilket försämrar kvaliteten på maten. Detta kan man alltså också undvika genom att vakuumförpacka sina frysvaror.

Sous vide med vakuumförpackad mat

Sous vide är franska och betyder “under vakuum”. Metoden går ut på att man sänker ner vakuumförpackade livsmedel i ett vattenbad som håller en specifik temperatur. Här tillagas maten långsamt vid en lägre temperatur än vanligtvis, vilket resulterar i ett mörare kött som även har bevarat fler vitaminer och mineraler. När maten är vakuumförpackad kan dessa nämligen inte frigöras som de gör när man till exempel kokar grönsaker eller steker en biff.

Danska Politiken skriver att sous vide är en metod som används mycket på restauranger och att metoden gör att köttet blir extra mört och får en bättre smak. Metoden är perfekt när man till exempel vill tillaga en fin köttbit långsamt vid en lägre temperatur för att bevara smak och kvalitet som annars skulle kunna förstöras av den höga värmen i en stekpanna.

Mindre fina köttbitar mår särskilt bra av en lång tillagning i sous vide-maskinen. Rumpstek kan till exempel få en bättre kvalitet genom att tillagas med sous vide under tio till tolv timmar. Den långa tiden i vattnet höjer kvaliteten på köttet och gör att rumpsteken blir mörare och smakar bättre.

I regel innehåller styckdelar från djurets bog och framdel mycket bindväv, kött från bakpartiet lite mindre och styckningsdetaljer från ryggen innehåller minst bindväv.


Så här håller du maten fräsch längre

Norska Nettavisen.no går steg för steg igenom hur du kan hålla din mat fräsch upp till fem gånger längre än vanligt, och det är just vakuumförpackning de talar om. Här kommer deras guide:

Steg 1: Fyll påsen: Du kan vakuumförpacka nästan vad som helst, till exempel kött, fisk, grönsaker och potatis. Fyll påsen med maten du vill förpacka och placera öppningen i maskinen. Undvik dock ett alltför flytande innehåll eftersom att både vätska och syre avlägsnas vid vakuumförpackningen. I regel ska påsen bara fyllas till ⅔ för att den inte ska spricka.

Steg 2: Försegling: Stäng locket och tryck på förseglingsknappen. Avancerade vakuumförpackare kan ha flera inställningar som bland annat reglerar hastighet och typ av matvara (fuktig eller torr).

Steg 3: Låt maskinen arbeta: Automatiska maskiner kommer sedan själva se till att maten vakuumförpackas och därefter signalera dig när det är färdigt. Kom ihåg att kontrollera att det inte finns köttsaft eller annat där påsen ska stängas eftersom att detta kan göra att påsen inte förseglas ordentligt.

Steg 4: Förvaring: Lägg nu den vakuumförpackade maten i frysen eller kylen. Vissa modeller låter dig även tillaga maten i mikrovågsugnen. Förutom kött och grönsaker kan det också vara smart att vakuumförpacka ost och annat pålägg. Sist av allt ska du rengöra maskinen.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka vakuumförpackare är bäst i test?

FoodSaver V2860, Caso VC300 Pro och Caso VC200

🤓 Hur testas vakuumförpackarna?

Vakuumförpackare bedöms baserat på deras förmåga att skapa ett vakuum samt deras användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå och energiförbrukning.

🤔 Varför är det bra att vakuumpacka mat?

Det finns tre stora fördelar med att vakuumpacka matvaror: 1. Det är ett mer effektivt sätt att förvara mat på. 2. Det motverkar frostskador och förlänger hållbarheten hos maten. 3. Det är ett nödvändigt steg för att kunna tillaga mat med sous vide-metoden.


Vakuumförpackare test – dessa källor har vi använt: 

Haus & Garten 🇩🇪
Den här tyska hus- och trädgårdstidningen behandlar allt inom trädgård, hushåll och konsumentämnen. Tidningen testar även produkter då och då, och de har bland annat provat en vakuumförpackare från Caso.

Politiken 🇩🇰
Politiken grundades 1884 och är idag en av Danmarks största tidningar. Den behandlar ett brett utbud av ämnen som nyheter, sport, debatt och kultur. Konsumentämnen har också en plats i tidningen och de har bland annat testat sex olika vakuumförpackare från olika märken och i olika prisklasser. Du kan läsa mer här.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön är det svenska konsumentrådet. Råd & Rön har utfört ett test av tio vakuumförpackare från olika märken och i olika prisklasser.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

The Guardian 🇩🇪
The Guardian är en av de största brittiska tidningarna. Den grundades 1821 och ges ut varje dag från måndag till lördag. Tidningen behandlar allt från nyheter och sport till business. Tidningen skriver även ibland om saker som rör konsumentlivet och har bland annat testat en vakuumförpackare från märket FoodSaver. Du kan läsa mer här.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Förutom källorna här ovanför har vi även läst kundomdömen på Amazon. Vi har tittat närmare på några vakuumförpackare och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om modellerna. Du kan läsa mer här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta