Slow Juicer Test 2021: Hitta de bästa slow juicerna – Bäst i Test guide

Senest opdateret den 0

I denna Slow Juicer test tittar vi närmare på vilka slowjuice-apparater som har blivit korad till testvinnare. Apparaterna bedömdes på juicekvalitet, användarvänlighet, tidsförbruk och rengöringsvänlighet. Nedanför kan du snabbt och enkelt få en överblick över vilken slowjuice-apparat som experterna rekommenderar.

Vi har genomgått både svenska och skandinaviska tester och längst ner på sidan hittar du länkarna och källorna till de olika testerna.

Den här artikeln innehåller:

🔸 Genomgång av slowjuicers som har utnämnts till testvinnare i olika tester
🔸 Tips på hur man gör färsk juice med en slowjuicer
🔸 Genomgång av alla testkällor vi har använt i den här artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Kenwood JMP800

Rekommenderas av norska Tek.no

Kenwood JMP800 slow juicer

Butik Pris Totalpris Läs mer
0,00 2.999,00 Læs mere
Bagaren och Kocken 3.231,00 3.231,00 Læs mere
eNemo.se 3.231,00 3.231,00 Læs mere
3.231,00 3.231,00 Læs mere
3.231,00 3.231,00 Læs mere
3.521,00 3.521,00 Læs mere
Slowjuicern Kenwood JMP800 har provats av norska tek.no i ett test av ett antal olika modeller. Efter granskningen står det klart att Kenwood JMP800 har klarat sig riktigt bra, och experterna är inte missnöjd med den på något testområde. De framhäver särskilt modellens robusthet, utformning och låga ljudnivå.

Det här är en stor modell som väger 7 kg och den kräver därför lite utrymme. I gengäld ser modellen dock fin ut på köksbänken.

Använd hela frukter

Ett av nyckelorden för Kenwood JMP800 är enkelhet för användaren. Modellen har därför ett dubbelt matarrör som dessutom är så stort att man inte behöver dela ingredienserna i förväg – man kan helt enkelt sätta i dem hela.

Experterna har dock undersökt detta och kommenterar att man fortfarande kan behöva dela större frukter innan man sätter ner dem.

Motorn är på 280 W och både stark och snabb, vilket innebär att man kan få drickfärdig juice på bara ett par sekunder. Man använder samma hastighetsläge för alla ingredienser, vilket helt enkelt beror på att det bara finns ett läge.

Modellen kan även hantera hårda grönsaker och uppmuntrar användaren att pröva sig fram med egna recept.

Mycket juice från ingredienserna

Kenwood JMP800 utvinner mycket juice från ingredienserna. I experternas granskning mättes juicemängden upp till precis under 70 %, vilket är en bra utdelning från ingredienserna.

Eftersom att det här är en slowjuicer bevaras även näringsämnena väl i juicen, vilket gör att den blir så hälsosam som möjligt.

En annan viktig aspekt som experterna lyfter fram med Kenwood JMP800 är ljudnivån. Modellen har nämligen en ljudnivån på bara 39 dB, vilket är så lågt att det inte stör. Det är inte heller tillräckligt för att väcka hela huset en tidig morgon.

Många möjligheter

Det ingår lite olika delar till Kenwood JMP800 som underlättar användningen. Man får bland annat med två olika kannor, vilket gör det möjligt att till exempel ha juice i kylskåpet i den ena och använda den andra. Storleken på kannorna är 1,5 liter.

Det ingår även en behållare samlar upp fruktkött och avfall när man använder maskinen, och för att förenkla rengöringen får man med en rengöringsborste för alla delar. Modellen har dessutom en droppstopp-funktion som ser till att man inte spiller juicen.

Utvalda fördelar med Kenwood JMP800:
🔵 Stor och robust slowjuicer med en snygg design
🔵 Dubbelt matarrör som rymmer hela frukter
🔵 Utvinner 70 % juice från ingredienserna
🔵 Låg ljudnivå på 39 dB
🔵 Två kannor, behållare för fruktkött samt rengöringsborste ingår

Här kan du se Kenwoods egna presentationsvideo för modellen:


Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer

✅ Testvinnare hos danska Berlingske Tidende 
Testvinnare hos TV2 Norge

Witt-by-Kuvings-C9600-slow-juicer

i samarbete med PriceRunner

Modellen Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har testats av både den danska tidningen Berlingske Tidende och TV2 Norge. Den här modellen imponerar på experterna och får fina betyg på båda ställena.

Både TV2 Norge och Berlingske Tidende utser Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer till testvinnare. De har granskat modellen utifrån olika testpunkter, och den presterade då bättre än de andra modellerna i undersökningarna.

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer är en enkel maskin med flera olika funktioner och en modern design i grått och svart. Modellen har blivit väldigt populär tack vare den stilrena designen och maskinens förmåga att pressa hela frukter.

Den här juicepressen är dessutom designad för att passa in i de flesta kök, oavsett om den ska stå framme på bänken eller ställas undan i ett skåp

Kan pressa hela frukter och grönsaker

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har en motoreffekt på 240 watt och ett matningsrör med en diameter på 75 mm. Den här modellen kan pressa både hårda och mjuka frukter och grönsaker, och man behöver dessutom inte skära ingredienserna i bitar först. Tack vare det stora matningsröret kan den här modellen nämligen pressa hela frukter och grönsaker.

Eftersom att man inte behöver dela ingredienserna blir det dessutom lättare för maskinen att bevara näringsämnena.

När man pressar juice med Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer hamnar allt fruktkött i en behållare. Denna behållare rymmer en liter, och man kan även pressa upp till en liter juice utan att behöva tömma fruktköttsbehållaren.

Tack vare det genomskinliga matningsröret går det att se när juicen pressas, och man kan därför följa med i en stor del av processen.

Experterna från Berlingske Tidende och TV2 Norge är imponerade av den här modellen och tycker extra bra om det stora matningsröret.

Båda experterna är dessutom väldigt nöjda med maskinens användarvänlighet, prestanda och funktioner. Den enda nackdelen de nämner är att maskinen stannade några gånger när de pressade juice av lite hårdare grönsaker.

Smart lock, låga varvtal och ett optimerat kvarnsystem 

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer pressar ingredienserna med låga varvtal, för den här maskinen jobbar nämligen med 50 varv/minut. Detta minskar risken för att juicen ska oxidera, vilket är en fördel när man vill bevara mineraler och vitaminer.

Den här modellen har ett optimerat kvarnsystem med en fördjupning längst ner som samlar upp alla fibrer. Kvarnen är uppbyggd på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra modeller, och den här modellen har istället ett allt-i-ett-system som är lättare att rengöra.  

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer har även ett smart lock som håller pipen stängd när man pressar juice. Man kan därför enkelt blanda juicen samtidigt som man pressar den. Locket ser dessutom till att det inte droppar någon juice på bänken när man är klar, och det fungerar därmed även som en typ av droppskydd.

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicerspecifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 240 Watt
🔴 Kanna: 1 liter
🔴 Fruktköttsbehållare: 1 liter
🔴 Varvtal: 50 varv/minut
🔴 Matningsrör: 75 mm
🔴 Vikt: 6,9 kg

Fördelar med Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer:
🔵 Stort matningsrör som rymmer hela frukter och grönsaker
🔵 Optimerat kvarnsystem
🔵 Smart lock
🔵 Allt-i-ett-system som är enkelt att rengöra
🔵 Kan pressa både hårda och mjuka grönsaker


Wilfa JuiceMaster Sj-150a

✅ Testvinnare hos danska Politiken.dk

Butik Pris Totalpris Läs mer
Bagaren och Kocken 0,00 2.399,00 Læs mere
Modellen Wilfa JuiceMaster Sj-150a är en kompakt juicepress med en klassisk och stilren design i svart och grått. Maskinen passar in i de flesta kök och kan antingen stå framme eller ställas undan i ett skåp.

Den här modellen har granskats av danska Politiken.dk, och experterna därifrån blir så imponerade av maskinen att de utser den till testvinnare. Politiken.dk skriver bland annat att den här modellen gör bäst juice av alla juicepressar på marknaden.

Wilfa JuiceMaster Sj-150a kan pressa juice till hela familjen. Den här modellen är även billig jämfört med andra slowjuicers, och den är därför ganska populär bland konsumenter som vill ha ett alternativ till de dyra maskinerna på marknaden.

Keramisk kvarn med låga varvtal 

Wilfa JuiceMaster Sj-150a har en motor på 150 watt och ett lite mindre matningsrör. I den här maskinen krossas ingredienserna av en keramisk kvarn som effektivt maler både frukt och grönsaker.

Juicepressen arbetar med 75 varv/minut för att långsamt pressa saften ur frukt och grönsaker, vilket gör att fler näringsämnen bevaras i den pressade juicen. Eftersom att modellen varken centrifugerar eller pressar fruktköttet får den ut så mycket som möjligt ur ingredienserna. Den här maskinen får dessutom beröm av experterna från Politiken.dk för att den arbetar relativt tyst.

Trots att maskinen bara har en motoreffekt på 150 watt är motorn tillräckligt hållbar och kraftfull för att pressa både mjuka och hårda grönsaker.

Politiken.dk skriver att den färskpressade juicen inte innehåller särskilt mycket fruktkött, och den enda nackdelen de nämner är att matningsröret inte är särskilt stort. Man måste därför skära frukt och grönsaker i mindre bitar innan man börjar pressa sin juice.

Användarvänlig och barnvänlig maskin som tar vara på 50 % mer saft

Wilfa JuiceMaster Sj-150a är inte bara användarvänlig, den är även barnvänlig. Maskinen är nämligen utformad utan några vassa kanter och kan därmed användas av både vuxna och barn. Eftersom att maskinens löstagbara delar tål maskindisk kan även rengöringen skötas av såväl stora som små.

Modellen Wilfa JuiceMaster Sj-150a tar vara på 50 % mer saft från frukt och grönsaker än andra modeller på marknaden. Med den här maskinen minskar man alltså matsvinnet samtidigt som man får fler glas juice ur varje omgång ingredienser.

Den här modellen har en fruktköttsbehållare på 550 ml , och om man vill minska matsvinnet ännu mer kan man använda fruktköttet som hamnar här i till exempel kakor, bullar, grytor eller havregrynsgröt. Kannan till den här maskinen rymmer 800 ml, och man kan därför utan problem göra ett par glas frukt- eller grönsaksjuice åt gången.

Wilfa JuiceMaster Sj-150aspecifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 150 Watt
🔴 Kanna: 800 ml
🔴 Fruktköttsbehållare: 550 ml
🔴 Varvtal: 75 varv/minut
🔴 Vikt: 2,5 kg

Fördelar med Wilfa JuiceMaster Sj-150a:
🔵 Användarvänlig och barnvänlig maskin
🔵 Keramisk kvarn
🔵 Utrustad med fruktköttsbehållare
🔵 Alla löstagbara delar kan köras i diskmaskinen
🔵 Kan pressa 50 % mer saft ur frukt och grönsaker


Omega Mega Mouth MMV-702

4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
78 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute

Omega Mega Mouth MMV-702

Butik Pris Totalpris Läs mer
Bagaren och Kocken 0,00 4.995,00 Læs mere
eNemo.se 0,00 4.995,00 Læs mere
5.795,00 5.795,00 Læs mere
5.795,00 5.795,00 Læs mere
5.795,00 5.795,00 Læs mere

.
Omega Mega Mouth MMV-702 har recenserats av två olika expertkällor: Trustedreviews.com och Good Housekeeping Institute. Modellen klarar sig bra i undersökningarna och får därför fina betyg av båda experterna.

Trustedreviews.com tycker framförallt bra om att maskinen är så effektiv och att den kan pressa hela frukter. Good Housekeeping Institute tycker däremot att den största fördelen är att maskinen pressar frukt och grönsaker effektivt utan att bilda särskilt mycket skum.

Ingen av expertkällorna hittar särskilt många nackdelar med Omega Mega Mouth MMV-702. Båda påpekar dock att den här modellen är ganska dyr, vilket är värt att tänka på innan man köper maskinen.

Experterna: Praktisk slowjuicer

Slowjuicern Omega Mega Mouth MMV-702 har en motoreffekt på 240 watt och jobbar med ett varvtal på bara 60 varv per minut. Den här modellen pressar därmed frukten och grönsakerna långsamt och motverkar på så vis oxidering. Detta innebär även att juicepressen bevarar så mycket som möjligt av ingrediensernas näringsämnen.

Enligt de två expertkällorna är Omega Mega Mouth MMV-702 en praktisk slowjuicer som är effektiv och framställer en fräsch och god juice. Experterna från Trustedreviews.com skriver till och med att det här är den mest effektiva juicepress som de någonsin har provat. Den pressar nämligen juicen på ett sätt som tar tillvara på det mesta av ingredienserna.

Tack vare det breda matningsröret kan Omega Mega Mouth MMV-702 dessutom pressa hela frukter och grönsaker. I detta rör ryms allt från äpplen till tomater och gurkor. Enligt Good Housekeeping Institute är detta en fördel eftersom att man inte behöver slösa tid på att skära ingredienserna i bitar innan man pressar juicen.

Tystgående modell med flera användningsområden

Omega Mega Mouth MMV-702 kan även användas till annat än bara juice.

Den här slowjuicern levereras nämligen både med ett standardfilter för juice samt två extra filterskärmar som kan användas för att göra barnmat, glass och nötsmör.

Experterna från Trustedreviews.com förklarar att dessa filterskärmar gör den här modellen till mer än bara en juicepress. Tack vare dessa anser de nämligen att modellen snarare är en slags köksmaskin. Trustedreviews.com skriver även att maskinen är tystgående och att man utan problem kan göra ett glas juice på morgonen utan att väcka hela huset.

Droppstopp och enkel rengöring

Även om Omega Mega Mouth MMV-702 inte tål maskindisk är den faktiskt enkel att rengöra. De invändiga roterande bladen ser till att filtret hålls rent när man pressar juicen, och detta är den största delen av rengöringen. När man är klar behöver man därför bara skölja delarna under rinnande vatten.

Detta system tar bort alla små frukt- och grönsaksbitar som gömmer sig i juicepressen, och enligt Good Housekeeping Institute är maskinen därför enkel att rengöra.

Omega Mega Mouth MMV-702 har även ett droppstopp som ser till att maskinen inte spiller någon juice på köksbänken. Detta är dessutom en fördel om man vill blanda juicen direkt i juiceskålen.

När man köper Omega Mega Mouth MMV-702 ingår det en juicekanna, en fruktköttsbehållare, ett rengöringsverktyg samt två borstar.

Omega Mega Mouth MMV-702 – mått:
🌀 Höjd: 44,6 cm
🌀 Bredd: 20,8 cm
🌀 Djup: 22,8 cm
🌀 Vikt: 6,9 kg

Omega Mega Mouth MMV-702 – specifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 240 Watt
🔴 Varvtal: 60 varv/minut
🔴 Matningsrör: 76 mm

Fördelar med Omega Mega Mouth MMV-702: 
🔵 Bevarar så mycket näringsämnen som möjligt
🔵 Invändiga roterande blad
🔵 Kan göra mer än bara juice
🔵 Kan pressa hela frukter och grönsaker

I den här videon från EUJUICERS.com kan du se en genomgång av Omega Mega Mouth MMV-702:


KitchenAid Artisan 5KVJ0111

81 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com

KitchenAid Artisan 5KVJ0111

i samarbete med PriceRunner

KitchenAid Artisan 5KVJ0111 har granskats av de två expertkällorna Good Housekeeping Institute och Trustedreviews.com. Eftersom att båda experterna tycker om den här modellen får den höga betyg på 81 av 100 poäng respektive 4 av 5 stjärnor.

Experterna från Good Housekeeping Institute tycker framförallt bra om att maskinen är både kompakt, snygg och effektiv. Trustedreviews.com verkar också hålla med om detta, men de förklarar även att det är bra att alla löstagbara delar tål maskindisk.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med KitchenAid Artisan 5KVJ0111. De förklarar dock att man tyvärr inte kan pressa hela frukter och grönsaker i den här modellen. Experterna påpekar även att maskinen är ganska tung.

Enkel design och juiceutvinning i två steg 

KitchenAid Artisan 5KVJ0111 har en enkel och traditionell design som är kännetecknande för köksapparater från KitchenAid.

Modellen är dessutom utrustad med en teknik som pressar juicen långsamt i två steg för att få ut mer juice och bilda mindre skum. Denna teknik innebär att slowjuicern börjar med att skära ingredienserna i mindre bitar. Maskinen använder sedan en långsam mekanisk kvarn för att varsamt pressa juicen ur frukten och grönsakerna.

Maskinen arbetar med ett varvtal på 80 varv per minut. Eftersom att juicen därmed pressas långsamt bevarar den här modellen näringsämnena från råvarorna. Maskinen har dessutom en motoreffekt på 250 watt.

Experterna från Trustedreviews.com skriver att den här maskinen pressar juice effektivt och att man kan få en helt perfekt juice utan en massa skum.

Experterna: Möjlighet att anpassa sin juice

Med KitchenAid Artisan 5KVJ0111 kan man välja mellan tre olika filter för att justera hur mycket fruktkött som följer med i juicen. Dessa filter kan därmed användas för att anpassa konsistensen på den färdiga juicen.

Båda experterna förklarar att detta gör det möjligt att anpassa juicen så att resultatet blir precis som man vill ha det. Good Housekeeping Institute berättar även att denna funktion innebär att man får mycket för pengarna. De skriver därför även att KitchenAid Artisan 5KVJ0111 är en bra investering.

Experterna från Trustedreviews.com skriver dessutom att den här funktionen gör att man kan få sin juice precis som man vill ha den, oavsett om man vill ha mycket fruktkött eller inget alls.

Man kan dessutom använda den här slowjuicern för att göra till exempel sylt, puré och saft.

Backfunktion, 2-i-1-matningsrör och BPA-fri plast

KitchenAid Artisan 5KVJ0111 har en backfunktion som kan lossa ingredienser som fastnar under processen. Om det behövs kan man därför snabbt och enkelt få bort små fruktbitar som sitter fast.

Den här slowjuicern har även ett extra brett 2-i-1-matningsrör med tratt. Enligt experterna måste man dock ändå skära ingredienserna i lite mindre bitar innan man sätter ner dem i maskinen. Detta matningsrör gör dock att man kan använda en mängd olika råvaror.

Både juiceskålen och fruktköttsbehållaren är gjorda av BPA-fri plast och har en kapacitet på 1 liter. När man köper KitchenAid Artisan 5KVJ0111 ingår det dessutom en rengöringsborste samt en påse till de tre olika filtren.

KitchenAid Artisan 5KVJ0111 – mått:
🌀 Höjd: 45,47 cm
🌀 Bredd: 29,2 cm
🌀 Djup: 17,27 cm
🌀 Vikt: 11,3 kg

KitchenAid Artisan 5KVJ0111 – specifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 250 Watt
🔴 Varvtal: 80 varv/minut
🔴 Juiceskål: 1 liter
🔴 Fruktköttsbehållare: 1 liter

Fördelar med KitchenAid Artisan 5KVJ0111: 
🔵 Juiceskål och fruktköttsbehållare på 1 liter
🔵 2-i-1-matningsrör
🔵 Tre olika filter
🔵 Låter användaren anpassa juicen
🔵 Backfunktion


Kenwood Pure Juice

82 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute

Kenwood Pure Juice

i samarbete med PriceRunner

Brittiska Good Housekeeping Institute har granskat Kenwood Pure Juice och ger modellen ett fint betyg på 82 av 100 poäng.

Experterna motiverar det höga betyget med att maskinen pressar både frukt och grönsaker effektivt. När de testade maskinen blev de dessutom imponerade av hur mycket juice maskinen lyckades pressa ur ingredienserna.

Experterna från Good Housekeeping Institute hittar inte särskilt många nackdelar med den här modellen. De nämner dock att det är lite besvärligt att man måste skära ingredienserna i bitar innan man pressar dem. De anmärker även på att alla delar inte tål maskindisk.

Användarvänlig juicepress som framställer 100 % naturlig juice

Kenwood Pure Juice är en användarvänlig maskin som går snabbt att komma igång med. Enligt experterna är den här maskinen nämligen väldigt enkel att använda. Om man saknar inspiration kan man dessutom ta hjälp av den inkluderade receptboken.Tack vare proppen till utloppet kan man även bestämma själv om man vill låta juicen vara kvar i behållaren eller om man vill att den ska rinna ner i kannan.

Den här modellen har dessutom en funktion för dig som inte tycker om fruktkött. Maskinen har nämligen en clip on-sil som stoppar fruktköttet. Tack vare denna kan man få helt ren juice utan att behöva justera en massa inställningar.

Med den här modellen har tillverkaren dessutom fokuserat på att juicen både ska vara nyttig och se nyttig ut. Maskinen bevarar därför färgerna från ingredienserna, och tack vare den långsamma pressningen bevaras även vitaminerna och mineralerna. Juicen håller dessutom längre än många andra typer av juice och kan faktiskt hålla sig fräsch i upp till tre dagar i kylskåpet.

Experterna: Kompakt och effektiv slowjuicer

Enligt experterna från Good Housekeeping Institute är Kenwood Pure Juice en kompakt och effektiv juicepress. De skriver att den effektivt pressar juice av både frukt, bär och till och med grönsaker. Man kan därför använda precis de ingredienser man vill ha, och maskinen utvinner faktiskt upp till 84 % av juicen från råvarorna

Experterna är dessutom otroligt positiva till modellens kompakta utformning. De förklarar att detta är en fördel eftersom att maskinen därmed inte tar särskilt mycket plats, varken på köksbänken eller i skåpet.

Good Housekeeping Institute tycker dessutom bra om att det ingår ett tillbehör för att göra sorbet. Detta innebär nämligen att man kan använda Kenwood Pure Juice till mer än bara juice.

Modell med flera praktiska funktioner

Kenwood Pure Juice är utrustad med en droppstopp-funktion som ser till att det inte droppar någon juice på köksbänken. Det ingår dessutom ett extra filter som säkerställer att man kan få juicen precis som man vill ha den.

Den här maskinen har en motoreffekt på 150 watt. Den har även en juiceskål som rymmer 0,7 liter samt en fruktköttsbehållare med en kapacitet på 0,5 liter.

Kenwood Pure Juice är slutligen enkel att rengöra. Allt man behöver göra är att fylla maskinen med vatten och rengöra den med den medföljande rengöringsborsten. Några av maskinens delar kan även köras i diskmaskinen.

Kenwood Pure Juice – mått:
🌀 Höjd: 41 cm
🌀 Bredd: 19 cm
🌀 Djup: 15 cm
🌀 Vikt: 4,48 kg

Kenwood Pure Juice – specifikationer:
🔴 Hastighetslägen: 1
🔴 Motoreffekt: 150 Watt
🔴 Juiceskål: 0,7 liter
🔴 Fruktköttsbehållare: 0,5 liter

Fördelar med Kenwood Pure Juice: 
🔵 Levereras med ett extra filter
🔵 Utrustad med droppstopp
🔵 Utvinner upp till 84 % juice ur ingredienserna
🔵 Kan användas för att göra sorbet
🔵 Användaren kan justera mängden fruktkött i juicen


KitchenAid Slow Juicer

4,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
58 av 100 poäng hos Which.co.uk

kitchenaid-111ems slowjuicer

i samarbete med PriceRunner

KitchenAid Slow Juicer har testats av trustedreviews.com. De tycker om modellen och ger den ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Den har dock även granskats av which.co.uk, och de är inte lika imponerade.

Eftersom att märket KitchenAid har ett rykte om att tillverka oerhört bra och innovativa köksredskap, varav många redan har blivit stilikoner, hade experterna nämligen förväntat sig mer av KitchenAid Slow Juicer.

Kraftfull och läcker slowjuicer

Man kan inte bortse från att KitchenAid Slow Juicer, med sin majestätiska form, kommer att se riktigt snygg ut på köksbänken.

Modellen är mycket stor och därmed även mycket tung. KitchenAid Slow Juicer väger nämligen över 10 kg. Fördelen med det är dock att modellen är robust och står stadigt.

Något annat som är högt på KitchenAid Slow Juicer är priset, vilket även är fallet med många andra KitchenAid-produkter.

Särskilt bra för frukt

KitchenAid Slow Juicer är ett bra alternativ för konsumenten som främst vill juica frukter med ett högt saft- och vatteninnehåll. Det är nämligen där modellen presterar bäst och den kraftfulla motorn på 230 W framställer klumpfri och drickfärdig juice.

En funktion hos KitchenAid Slow Juicer som ökar komforten betydligt är att den själv kan skära frukt och grönsaker i mindre bitar innan den juicar dem. På så vis slipper man undan från en stor del av arbetet, och detta är dessutom en unik funktion som inte ses på särskilt många andra ställen.

Tyst modell

KitchenAid Slow Juicer arbetar nästintill ljudlöst, vilket är en stor fördel om man tänker använda slowjuicern tidigt på morgonen. Det ingår även en del tillbehör till modellen som öppnar upp för en mer mångsidig användning. Man får bland annat med tre olika filter som gör att man kan välja hur tjock eller fin juicen ska vara, och för att säkerställa att juicen inte blir full av skum från processen ingår det även ett skumfilter.

Modellen har sju delar som ska tas isär när den ska rengöras, vilket kan vara lite bökigt.

Alla delar kan dock köras i diskmaskinen, och det följer dessutom med en rengöringsborste som kan göra det lättare att få bort allt fruktavfall från filtren.

Utvalda fördelar med KitchenAid Slow Juicer:
🔵 Stor och tung slowjuicer med en vikt på över 10 kg och en fin design
🔵 Särskilt bra på att juica frukt
🔵 Har en integrerad funktion som skär frukt och grönsaker i bitar
🔵 Tyst modell
🔵 Många tillbehör, bland annat olika filter


Gör en hälsosam och färsk juice med en slowjuice-apparat.

halsosam slow juice

De senaste åren så har det blivit väldigt populärt att göra olika sorters juice. Genom att pressa egen juice så kan du på ett enkelt sätt få i dig ditt dagliga behov av vitaminer från både frukt och grönt. Det är speciellt viktigt att komma ihåg grönsakerna i juicen då saften från dessa innehåller ett hav av nyttiga näringsämnen.

Det finns många olika former av juicemaskiner och ofta kan det vara svårt att se fördelarna och nackdelarna vid maskinerna.

Centrifugjuice-apparater är de vanligaste juicemaskinerna och de är ofta mycket billigare än slowjuice-apparaterna. Centrifugjuice-modellerna är ofta snabba och effektiva då de använder centrifugalkraft till att producera juicen och slungar saften ur frukt och grönsaker. Många menar dock att nackdelen vid centrifugjuice-apparaterna är att processen går för snabbt så att saften inte blir pressad ordentligt. Processen anklagas också för att förstöra en del av näringsämnena.

När man använder en slowjuice-apparat så pressas juicen långsammare vilket betyder att man pressar juicen på samma sätt som om man hade pressat den för hand. Detta gör att slowjuice-apparaten får mer juice än en centrifug och du får en juice som innehåller fler vitaminer och näringsämnen.

En annan stor fördel vid slowjuice-apparaterna är att dessa är mycket enklare att rengöra jämfört med centrifugmaskinerna. För många så är rengöringen mycket avgörande om man ska pressa någon juice eller inte. När det är snabbt och enkelt att rengöra sin juicemaskin så ökar chansen avsevärt för att du ska göra egen juice.

Det finns många olika meningar om vilken juicemaskin som pressar den bästa juicen och varför. Den danska tv-kanalen TV2 har gjort ett program som fokuserar på just detta. Du kan se programmet här.


Goda och enkla juicerecept

Goda och enkla juicerecept

På senare tid har det blivit väldigt populärt att dricka frukt- och grönsaksjuice, men det räcker tyvärr inte att dricka en standardjuice från mataffären. Dessa är fulla med socker och innehåller inte särskilt mycket näringsämnen, och faktum är att juicen från mataffären ofta innehåller mer socker än vanlig läsk.

Om du har en slowjuicer hemma kan du istället blanda goda frukter och grönsaker precis när du vill. Eftersom att du gör juicen själv kan du då vara säker på att den inte innehåller några onyttiga tillsatser, och tekniken i slowjuicern utvinner alla fördelaktiga vitaminer och mineraler från frukten och grönsakerna.

En annan fördel är att en slowjuicer inte bildar särskilt mycket värme, vilket innebär att fler näringsämnen och enzymer hålls intakta i juicen. Här vill vi först och främst visa några nyttiga, snabba och enkla juicerecept som du kan prova.


Grön juice med en twist

Grön juice med en twistDet här är ett klassiskt grönt juicerecept för dig som vill ha en energiboost. Grönsaksjuice kan dock vara lite svår att vänja sig vid till en början, och därför blir du nog glad över att det här receptet även innehåller en aning sötma.

Den här juicen är rik på bioflavonoider, järn, A-vitamin och C-vitamin. Receptet räcker till ungefär 1 liter juice.

Ingredienser
20 gram färsk ingefära
3 citroner
500 gram spenat eller grönkål
250 gram selleri
5 äpplen

Gör så här
1. Kör alla ingredienser i din juicepress.
2. Servera juicen kall.


Kryddig apelsinjuice 

Kryddig apelsinjuiceOm du istället vill ha något sött och kryddigt kan det här vara den perfekta juicen för dig. Den innehåller massor av antioxidanter och är även bra för att förbättra immunförsvaret. Juicen är rik på både A-vitamin och C-vitamin. Receptet räcker till 1 liter juice.

Ingredienser
15 gram arganolja
15 gram färsk ingefära
30 gram gurkmeja
200 gram fänkål
300 gram apelsiner
400 gram morötter

Gör så här
1. Kör alla ingredienser förutom arganoljan i din juicepress.
2. Tillsätt arganoljan i juicen när den är färdigpressad.
3. Servera juicen kall.


En uppiggande juice 

En uppiggande juiceDet här är ett lite annorlunda perspektiv på att göra juice, men om du har en slowjuicer hemma är det här läckra receptet definitivt värt att prova. Den här juicen är uppiggande och kan ersätta ditt kaffe på morgonen. Receptet räcker till 1 liter juice.

Ingredienser
1 liter kokosvatten
3 droppar vaniljextrakt
1 nypa havssalt
5 urkärnade dadlar
120 gram mandlar
1 liten kopp espresso

Gör så här
1. Kör alla ingredienser förutom kaffet i din juicepress.
2. Tillsätt kaffet i den färdigpressade juicen.
3. Servera juicen kall eller ljummen.


En hälsosam juice 

En hälsosam juiceDet här juicereceptet innehåller några av världens bästa “superfoods”, bland annat selleri, äpplen och rödbetor, och juicen gör att du känner dig frisk och hälsosam när du behöver det som mest. Receptet räcker till ungefär 1 liter juice.

Ingredienser
1 handfull spenat
1 rödbeta
2 selleri
1-2 citroner (beroende på hur syrlig du vill ha juicen)
1 äpple 

Gör så här
1. Kör alla ingredienser i din juicepress.
2. Servera juicen kall.


Juice med spenat, äpple och ingefära 

Juice med spenat, äpple och ingefära Spenatjuice innehåller väldigt lite kalorier, men du får dock i dig massor av flavonoider från spenat. I flera studier har detta visat sig bromsa utvecklingen av cancerceller, och både spenat och ingefära innehåller dessutom en mängd olika näringsämnen som är viktiga för kroppen.

Ingredienser
50-75 gram spenat
1 tskriven ingefära
1-2 äpplen
1 tsklinfröolja

Gör så här
1.Kör alla ingredienser förutom linfröoljan i din juicepress.
2. TIllsätt linfröoljan i den färdigpressade juicen.
3. Servera juicen kall och tillsätt eventuellt isbitar.


Hur mycket frukt och grönt ska man äta varje dag?

Hur mycket frukt och grönt ska man äta varje dag

Det är hälsofrämjande och bra för kroppen att äta frukt och grönsaker varje dag. Med frukt och grönt är det dessutom lättare att upprätthålla en välbalanserad diet och en aktiv livsstil, för frukt och grönsaker är fulla av vitaminer och mineraler som är bra för såväl kroppen som hälsan. Kroppen behöver nämligen massor av näringsämnen i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer, och dessa finns i alla sorters frukter och grönsaker.

Men hur mycket frukt och grönt ska man äta per dag? Livsmedelsverket rekommenderar att man får i sig minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. De beskriver även mängden som fem knytnävsstora portioner, och många har nog även hört  att man bör äta “fem om dan” när det gäller frukt och grönsaker. Rekommendationen på 500 gram gäller för alla vuxna och barn över 10 år. Barn under 10 år ska istället äta 400 gram frukt och grönsaker varje dag.

frukt och gröntOm du inte är särskilt förtjust i varken frukt eller grönsaker kan det vara en bra idé att börja göra juice av en del av dagsransonen. På så vis blir det lättare att få i sig alla näringsämnen varje dag, och du slipper slösa en massa tid på att laga mat med stora mängder grönsaker eller frukt. Många tycker att det blir lättare att faktiskt få i sig 500 gram frukt och grönt per dag om de dricker en del av mängden som juice.

Du bör dock inte bara äta frukt. Det ska vara en blandning av både frukt och grönsaker, och hälften av dagsransonen på 500 gram bör bestå av grönsaker. Frukt är inte direkt onyttigt, men det innehåller mycket fruktsocker och fler kalorier än grönsaker. Även om du gör egen juice måste du därför se till att förbränna fruktsockret för att inte gå upp i vikt.

Tänk även på att Livsmedelsverket rekommenderar att hälften av grönsakerna ska vara grova grönsaker som morötter, broccoli och vitkål.


Bevaras näringsämnena i juicen?

Bevaras näringsämnena i juicenNär man pressar juice tar man färska frukter och grönsaker och kör dem genom en juicepress, och från denna juice vill man då få i sig så många näringsämnen som möjligt från frukten och grönsakerna. Juicens kvalitet och näringsvärde beror på vad du använder för typ av juicepress.

Ett kallt glas juice kan vara uppfriskande när man inte känner för att tugga i sig en massa frukt och grönsaker. Men bevaras näringsämnena i juicen, eller är det bättre att äta frukten och grönsakerna som de är för att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver?

Det råder delade meningar om huruvida näringsämnena bevaras när man pressar egen juice hemma eller inte. När man mixar frukt och grönsaker försvinner till exempel en del vitaminer och mineraler. Detta beror på att blendern skär sönder frukten och grönsakerna, och detta gör att vitaminerna och mineralerna blir mer utsatta för bland annat oxidering, vilket inte hade skett om frukten eller grönsaken hade varit hel.

När frukt och grönsaker delas i mindre bitar tappar de alltså vissa vitaminer och mineraler. Ett intresse av att pressa juice hemma och bevara näringsämnena i frukten och grönsakerna är dock inte enbart en nackdel.

När man äter en frukt eller grönsak kommer många av dess vitaminer och mineraler helt enkelt inte att tas upp av kroppen. Det kan nämligen vara svårt för kroppen att ta upp näringsämnen från frukt och grönsaker som inte har bearbetats i förväg, och mycket av vitaminerna och mineralerna kommer då att åka rakt genom systemet utan att gynna kroppen alls.

När du gör juice av frukt och grönsaker förstörs vanligtvis cellväggarna, och det blir därför betydligt lättare för kroppen att ta tillvara på näringsämnena. Eftersom att frukten och grönsakerna finfördelas och utsätts för bland annat oxidering försvinner dock vissa näringsämnen i processen.

pressar sin egen juiceOm man pressar sin egen juice kan vitaminer och mineraler tas upp snabbare i kroppen, och vissa kan till exempel absorberas redan i munhålan. Eftersom att näringsämnena snabbt kommer in i systemet får man alltså en stor effekt av de olika frukterna och grönsakerna i juicen.

Mineraler kan också bli mer lättillgängliga om man kör frukt och grönsaker genom en juicepress, för till skillnad från vitaminer tappar mineraler inte någon näring när de skärs i bitar eller kommer i kontakt med luft.

De flesta experter verkar därför överens om att det kan vara bra att pressa sin egen juice hemma, för man får då enkelt tillgång till alla bra näringsämnen som finns i frukt och grönsaker.

Så länge du tänker på att man inte ska få i sig hela dagsbehovet av frukt och grönsaker genom att dricka juice är det helt klart ett snabbt och enkelt sätt att få i sig mycket vitaminer och mineraler.

Tänk även på att både juicen och fruktköttet som blir över har ett näringsvärde, så använd båda delarna.


Tips och tricks när du pressar egen juice

Juice - Tips och tricksTips och tricks är ovärderliga om man vill lära sig att göra en så bra juice som möjligt, och det är många saker som är bra att tänka på. Här har vi valt ut det som är viktigast att komma ihåg när du börjar pressa egen juice.

1. Drick juicen så snart som möjligt efter att du har pressat den. Juicen tappar mer näring ju längre den står, och när den oxiderar kan den även få en tråkig färg, särskilt om den innehåller äpplen.

Det bästa är att dricka juicen inom ett dygn, men den kan även stå upp till två dagar i kylskåpet. Kom ihåg att färskpressad juice inte innehåller samma tillsatser och konserveringsmedel som många juicer från mataffären, och den håller därför inte lika länge.

2. Förbered frukt och grönsaker i förväg. Om du gärna vill ha färskpressad juice till frukosten är det enklast att göra i ordning alla ingredienser i förväg. Förvara de färdiga ingredienserna i en lufttät behållare i kylskåpet och plocka sedan fram dem när du vill pressa juicen.

Tänk på att frukten och grönsakerna kan börja tappa näringsämnen när man skär i dem, så det bästa är alltid att skära ingredienserna precis innan de ska användas. Om du måste spara tid kan det dock vara smart med förberedelser.

3. Dela ingredienserna innan du pressar dem för att försäkra dig om att de går ner i din slowjuicer. Om du inte gör detta måste du stanna upp mitt i processen, och detta tar bara längre tid i slutändan. Du behöver dock inte tänka på detta om du har en juicepress som rymmer hela frukter och grönsaker.

4. Gör det till en vana att diska juicepressen direkt när du har använt den. Om du väntar med rengöringen blir både fruktköttet och juicen klibbig, och det blir då ännu svårare att diska maskinen.

5. Fruktköttet kan användas till annat. Gör till exempel grytor, bullar, kakor, smoothies eller gröt med fruktköttet istället för att slänga det.

6. Förvara den färdigpressade juicen i en glasbehållare eller annan lufttät behållare. Så länge du kommer ihåg att ställa in juicen i kylskåpet gör detta att den håller längre.

7. Det kan verka som en bra idé att blanda många olika ingredienser, för i affären ser vi ju många goda juiceprodukter som innehåller en mängd olika frukter och grönsaker.

Vanligtvis blir dock resultatet bäst om man använder max fyra till sex olika ingredienser, och detta är därför vad som rekommenderas.

Wilfa JuiceMaster8. Ha tålamod och fyll inte juicepressen för mycket. Ibland tar det tid, och du kan förstöra juicepressen om du inte tar det långsamt.

9. Ingefära innehåller mängder av vitaminer och mineraler, och det är därför ett fantastiskt tillskott i så gott som alla juicer. Tänk dock på att ingefära även kan vara starkt, så smaka av juicen innan du sätter i för mycket.

10. Kör juicepressen några sekunder när juicen är färdig för att få ut de sista dropparna. Detta är inte nödvändigt, men det kan ändå vara en bra idé.

11. Sätt isbitar i den färskpressade juicen för att kyla ned den snabbt och göra juicen ännu mer uppfriskande.

Med dessa 11 tips kan du snabbt och enkelt komma igång med att pressa din egen juice, för nu vet du redan vad du ska göra. Så länge du använder ingredienser som du tycker om kan det inte gå fel när du ska göra både goda och nyttiga färskpressade juicer.


Vad innehåller frukt och grönsaker? 

Vad innehåller frukt och grönsakerFrukt och grönsaker bör vara en viktig del av din dagliga kost. De är naturligt nyttiga och innehåller vitaminer och mineraler som är bra för hälsan och välbefinnandet, och de kan även skydda mot vissa sjukdomar.

De flesta mår bra av att äta mer frukt och grönt som en del av en välbalanserad kost och en hälsosam och aktiv livsstil. Det finns många olika frukter och grönsaker att välja mellan, och många olika sätt att använda dem på.

Vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker 

Frukt och grönsaker innehåller många vitaminer och mineraler som är bra för hälsan, till exempel vitamin A (betakaroten), C ochEsamt magnesium, zink, fosfor, järnochfolsyra. Folsyra kan sänka nivån av homocystein i blodet, ett ämne som kan vara en riskfaktor för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Frukt och grönsaker har en låg fett-, salt- och sockerhalt och är en bra källa till kostfibrer. Som en del av en välbalanserad kost och en aktiv livsstil kan mycket frukt och grönsaker hjälpa dig att:

🌀 Går ner i vikt och upprätthålla en hälsosam vikt
🌀 Sänka ditt kolesterolvärde
🌀 Sänka ditt blodtryck

Grönsaker och frukt innehållerfytokemikalier, som även kallas växtkemikalier. Dessa aktiva biologiska ämnen kan hjälpa till att skydda mot vissa sjukdomar, och om du regelbundet äter mycket frukt och grönsaker har vetenskapliga studier visat att du löper mindre risk för att drabbas av:

🌀 Typ 2-diabetes
🌀 Hjärtklappning
🌀 Hjärtsjukdomar
🌀 Vissa typer av cancer senare i livet
🌀 Högt blodtryck (hypertoni)

Olika sorters frukter
Frukten är den söta, köttiga och ätbara delen av en växt, och den innehåller vanligtvis frön. Vi äter oftast frukter råa, men vissa typer kan kokas. Frukt finns i många olika färger, former och smaker, och här under listar vi lättillgängliga frukter som de flesta känner till.

💠 Äpplen och päron
💠 Citrusfrukter (- apelsin, grapefrukt, mandarin och lime)
💠 Stenfrukter (- nektarin, aprikos, persika, plommon och avokado)
💠 Tropiska och exotiska frukter (- banan och mango)
💠 Meloner (- vattenmelon, nätmelon och honungsmelon)
💠 Bär (- jordgubbar, hallon, blåbär, kiwi, passionsfrukt och tomat. (Botaniker håller fast vid att tomaten är ett bär, och eftersom att bär är frukter är tomaten en frukt))

Olika sorters grönsaker
Det finns många olika sorters grönsaker, och de kan klassificeras i olika biologiska grupper:

💠 Sallad, spenat och grönkål
💠 Kål, blomkål, spetskål och broccoli
💠 Pumpa, gurka och zucchini
💠 Potatis och sötpotatis
💠 Selleri och sparris
💠 Lök, vitlök och salladslök

Att välja frukt och grönsaker
För att maximera näringen är det bra att använda olika typer av frukt och grönsaker. Prova att köpa frukt och grönsaker som det är säsong för och välj sådant som du tycker om.
Du bör:

 Prova något nytt – prova nya recept och köp nya frukter och grönsaker som en del av din veckohandling.
 Äta med årstiderna – detta är naturens sätt att se till att våra kroppar får en hälsosam blandning av näringsämnen, vitaminer och mineraler.
 Låta färgerna leda dig – skapa olika kombinationer av näringsämnen genom att sätta ihop en “regnbåge” av färger på tallriken eller i juicepressen, och här kan du använda gröna, vita, gul-orange, blå-lila samt röda frukter och grönsaker.

Vitaminer och mineraler i olika frukter och grönsaker

Röda frukter och grönsaker: Röda frukter och grönsaker är rika på C-vitamin och antocyaniner. En av dessa, lykopen, finns i många röda ätbara växter och har bland annat förknippats med förebyggelse av prostatacancer. Här listar vi några röda frukter och grönsaker:

 Körsbär
 Röda vindruvor
 Tomat
 Jordgubbar
 Hallon
 Röda äpplen
 Rödkål
 Röd paprika
 Vattenmelon
 Chili

Blå och lila frukter och grönsaker: Blå och lila grönsaker och frukter innehåller fenoler och antocyaniner, som båda två fungerar som antioxidanter.

Dessa färger förknippas även med frukter och grönsaker som innehåller mycket C-vitamin, och i den här kategorin hittar man bland annat:

 Aubergine
 Plommon
 Björnbär
 Blåbär
 Rödbetor
 Katrinplommon

Orange och gula frukter och grönsaker: Dessa frukter och grönsaker innehåller karotenoider som är viktiga för synen, och enligt vissa studier kan de även minska risken för cancer. De är även en perfekt källa till bioflavonoider, som kan minska risken för hjärtsjukdomar.

Vissa gula och orange frukter och grönsaker innehåller även mycket kalium samt vitamin A och C. I denna grupp av frukter och grönsaker hittar vi bland annat:

 Aprikoser
 Honungsmelon
 Morötter
 Lime
 Citron
 Apelsin
 Mango
 Nektariner
 Persikor
 Ananas
 Pumpa
 Papaya 

Grönafrukter och grönsaker: Gröna frukter och grönsaker innehållerlutein, zeaxantin ochindoler. Dessa fytokemikalier hjälper till att minska risken för cancer, och gröna frukter och grönsaker är även rika på K-vitamin och kalium. K-vitamin är mest känt för att det hjälper blodet att koagulera, men det är även viktigt för skeletthälsan. Många gröna frukter och grönsaker innehåller även järn. I den här gruppen hittar vi bland annat:

 Grönkål
 Spenat
 Selleri
 Broccoli
 Kiwi
 Gurka
 Gröna äpplen
 Avokado

Vitafrukter och grönsaker: Dessa grönsaker innehåller allicin, vilket framför allt hjälper till att sänka kolesterolnivån. Ingefära innehåller dessutom många olika vitaminer, till exempelA-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, magnesium, kalium, fosfor, kisel, järn, natrium, kalcium, zink ochbetakaroten.
Ingefära kan även hjälpa mot sjösjuka och ömma muskler. När vi talar om vita grönsaker handlar det huvudsakligen om:

 Ingefära
 Vitlök
 Lök
 Purjolök

Vissa av dessa frukter och grönsaker passar bättre i juice än andra.I slutändan handlar det dock om personliga preferenser, för du ska alltid välja frukter och grönsaker som du själv tycker om.

En blandning av frukter och grönsaker i regnbågens alla färger ger en juice som innehåller en mängd olika viktiga mineraler och vitaminer.


Färska eller frysta frukter och grönsaker? 

Färska eller frysta frukterGenerellt sett bevaras näringen i frukt och grönsaker bättre om man fryser in dem, men vissa näringsämnen börjar brytas ner om de förvaras i frysen längre än ett år.

Mest näringsämnen försvinner dock under förvällningen som sker innan man fryser in grönsakerna. Förvällning innebär att man kokar något en kort stund, vanligtvis några minuter, och detta dödar eventuellt skadliga bakterier och motverkar en försämring av smak, färg och konsistens. Det resulterar dock även i en förlust av vattenlösliga näringsämnen, till exempel B-vitamin och C-vitamin.

Hur mycket näring som försvinner vid förvällningen varierar beroende på vad som förvälls och hur länge det kokas. Generellt sett varierar förlusten mellan 10 och 80 %, med ett genomsnitt på ungefär 50 %. Frukt förvälls däremot inte innan man fryser in den, så detta gäller inte för fryst frukt.

Många studier tyder dock på att infrysning kan bevara näringsvärdet och att näringsinnehållet är ungefär likvärdigt i färska och frysta produkter. När studier rapporterar att näringsmängden sjunker i vissa frysvaror handlar det dessutom oftast om väldigt små mängder.

Nivåerna avA-vitamin, karotenoider, E-vitamin, mineraler ochfibrer påverkas i allmänhet inte av förvällning, och dessa är därmed lika höga i frysta produkter som i färska.

Under förvällningen försvinner alltså antioxidanter, B-vitamin ochC-vitamin, men näringsvärdena förblir ganska stabila efter infrysning. Det har därmed inte någon större betydelse om du pressar juice av färska eller frysta frukter och grönsaker.

Färska frukter och grönsaker från din egen gård eller trädgård har förstås bäst kvalitet. Om du däremot shoppar i mataffären kan frysta produkter vara precis lika näringsrika som färska, och ibland är de frysta till och med bättre.

Fryst frukt och grönsaker är därmed ett praktiskt och kostnadseffektivt alternativ till färska varor. Det bästa är att välja en blandning av färska och frysta produkter, för även om du gör juice av dem säkerställer detta att du får i dig det bästa urvalet av alla viktiga näringsämnen.


Hur testar man en slowjuicer?

Idag finns det flera expertsajter som provar och recenserar slowjuicers för att sedan presentera testresultaten för konsumenterna. Men har du någonsin funderar på hur man egentligen testar en slowjuicer? Om du har undrat över detta kan du bland annat läsa mer om hur processen fungerar hos testsajten Which.co.uk. Genom att läsa undersökningar från olika expertkällor blir det enklare att komma fram till vilken modell som är bäst för dina behov, oavsett vilka funktioner som är viktigast för just dig.

De flesta undersökningar och recensioner av slowjuicers går igenom följande punkter:

– Hur bra är maskinen på att pressa juice?
– Kan maskinen hantera hårda ingredienser?
– Hur högljudd är maskinen när den arbetar?
– Är juicepressen användarvänlig och enkel att rengöra?

Hur bra är maskinen på att pressa juice?

En juicepress ska kunna utvinna stora mängder god och högkvalitativ juice från både frukt och grönsaker. Detta kan kanske verka självklart, men det finns faktiskt förvånansvärt många juicepressar på marknaden som inte är särskilt bra på att pressa juice – åtminstone inte på att få ut så mycket juice som möjligt ur råvarorna. För att kontrollera juicens kvalitet testar experterna alla juicepressar med olika typer av frukter och grönsaker. Vissa expertkällor undersöker detta genom att pressa flera olika typer av juicer för att ta reda på om en maskin hanterar somliga ingredienser bättre än andra.

Kan maskinen hantera hårda ingredienser? 
Kan maskinen haandtere haardere ingredienserEn annan sak som experterna undersöker är om juicepressen kan pressa råa grönsaker och andra hårda ingredienser. Om du vill pressa juice av den här typen av ingredienser finns det ju faktiskt ingen anledning att köpa en maskin som inte klarar av dem. Många expertpaneler provar därför olika juicepressar med hårda frukter och grönsaker.

Hur högljudd är maskinen?
Många köksapparater kan vara ganska högljudda och störande, och juicepressar är inget undantag. En juicepress jobbar i regel bara några minuter, men det är ändå viktigt att undersöka hur mycket den väsnas. De flesta experter lägger faktiskt stor vikt vid just ljudnivån. Ingen vill ju ha en högljudd maskin i köket om det är något som kan undvikas.

Är juicepressen användarvänlig och enkel att rengöra?
Det finns ingen poäng med att ha en slowjuicer som framställer förträfflig juice om maskinen är en mardröm att använda och rengöra. Om detta är fallet finns det en stor risk för att maskinen bara kommer att stå och samla damm. I olika undersökningar bedömer experterna därför även hur lätt eller svårt det är att sätta ihop juicepressen samt hur enkel den är att rengöra. De lägger då stor vikt vid hur snabbt det går samt om maskinen är lätt eller svår att förstå sig på.

Juicepressar är i regel svåra att rengöra eftersom att de flesta modeller har minst fem olika delar som ska diskas. Ibland underlättar dock tillverkaren rengöringen genom att inkludera borstar eller andra verktyg som kan användas för att rengöra både filter och andra delar. Flera modeller har dessutom löstagbara delar som kan köras i diskmaskinen. Dessa egenskaper är sådant som utmärker sig extra mycket när experterna testar olika slowjuicers.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka slow juicerna är bäst i test?

Witt by Kuvings C9600W Slow Juicer och Wilfa JuiceMaster Sj-150a

🤓 Hur testas slowjuice-maskinerna?

Slowjuice-maskinerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att pressa juice. Man har även tittat på hur enkla maskinerna är att använda samt hur mycket de väsnas.

🤔 Hur väljer jag rätt slowjuicer?

När du ska välja slowjuicer är det bra att fundera på följande frågor: Hur stora är de inbyggda behållarna för juice och fruktkött? Finns det ett skumfilter? Och slutligen, hur enkel är modellen att rengöra?


Slowjuicer test – Dessa tester har vi gått igenom

Politiken.dk 🇩🇰
Den danska tidningen Politiken utgav den 19 januari 2015 ett test på sin hemsida där de gick igenom en lång rad juicemaskiner. Lene Vitz , som är kock och konditor var överdomare för testet. Själva testpanelen bestod av 13 kockar, dietister och andra från hälsobranschen.

I testet så fokuserade man på juicekvalitet, användarvänlighet, tidsförbruk och rengöringsvänlighet. Wilfa JuiceMaster Sj-150a blev korad vinnare och vann på grund av sin juicekvalitet. Juicepressaren Magimix Duo Plus XL 18045 blev korad som vinnare i testet för användarvänlighet. Du kan läsa hela testet på politiken.dk genom att klicka här.

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & rön har testat 8 olika slowjuice-apparater. De blev alla testade på sin förmåga att hantera både hårda frukter och grönsaker- som rödbetor och morötter- precis som de också testades på förmågan att göra juice av mjuka frukter som jordgubbar och vattenmelon. Testets solklara vinnare blev Tefal Infiny Press Revolution. Du kan läsa hela testet här. Var uppmärksam på att det kostar pengar för att läsa testet hos Råd & Rön.

Gastromand.dk 🇩🇰
Gastromand.dk är Danmarks största online community om gastronomi och köksgrejer för män. På Gastromand härskar det ett stort intresse och passion för gastronomi och deras mission är att vara Danmarks största och bästa community om mat och dryck – av och för män. Ibland så testar Gastromand.dk olika produkter, vilket var tillfället när de testade Hurom HU 700. Den fick betyget 5 utav 6 gastromän. Du kan läsa hela recensionen här.

Gastromand har även provat slowjuicern Juicepresso, och den får 5 av 6 stjärnor. Du kan läsa testet här.


Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute skriver fakta och information om olika produkter för både hus, hem och trädgård. De testar och recenserar även en mängd olika konsumentprodukter och har bland annat provat slowjuicermodellerna Omega Mega Mouth MMV-702, KitchenAid Artisan 5KVJ0111 och Kenwood Pure Juice. Du hittar dessa recensioner här, här och här.


Trustedreviews.com 🇬🇧
En av världens största testsajter heter Trustedreviews.com. De provar många olika konsumentprodukter och har bland annat testat ett stort antal slowjuicers.

I vår artikel hänvisar vi till deras undersökning av Kitchenaid Slow Juicer, som av dem får 4,5 av 5 stjärnor. Du kan läsa testet här.

De har även provat Witt Smoothie Juicepresso, som även den får 4,5 av 5 stjärnor. Klicka på den här länken för att komma till den undersökningen.

Trustedreviews.com har även provat de två slowjuicermodellerna Omega Mega Mouth MMV-702 och KitchenAid Artisan 5KVJ0111. Du kan läsa de två recensionerna här och här.


Which.co.uk 🇬🇧
Det stora engelska konsumentmagasinet Which.co.uk har provat Kitchenaid Slow Juicer, men testpanelen blev inte direkt imponerad av modellen.

Du kan läsa hela testet på deras hemsida. Observera dock att man måste betala för att få tillgång till hela undersökningen.