Ergobaby 360 – Här är experternas omdömen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om babybärsele-serien Ergobaby 360. Artikeln ger först information om Ergobaby 360-serien och sedan går vi igenom de fyra olika modellerna som ingår i Ergobaby 360-serien en i taget.

Därefter tittar vi närmare på testen som experterna har gjort. Vi går igenom sju olika expertpanelers omdömen av Ergobaby 360 och tittar på vad som är bra och vad som är mindre bra med bärselarna.

Efter det kommer vi att kort gå igenom andra bärselar som är alternativ till Ergobaby 360.

I den här artikeln får du:
Översikt över testen vi har använt
Överblick av de fyra olika Ergobaby 360-modeller
Genomgång av sju olika expertpanelers omdömen angående Ergobaby 360
Förslag på alternativ till Ergobaby 360
Guide till hur du bär ditt barn korrekt i selen
Historian om märket Ergobaby

Var vänlig och observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot in resultaten av olika tester för att konsumenterna enkelt ska ”kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Sammanställning av omdömen och tester av Ergobaby 360


6 av 6 stjärnor av Alt for damerne
✅ Testvinnare hos norska tidningen Aftenposten.no
✅ Testvinnare hos den norska tidningen Klikk.no
✅ Anbefalet af amerikanske Momtastic.com
✅ 5 av 5 stjärnor av brittiska Expertsreviews.co.uk
✅ 4 av 5 stjärnor från det brittiska magasinet Mother&Baby
✅ 4,5 av 5 stjärnor av amerikanska Madeformums.com

Ergobaby 360 Cool Air

Ergobaby 360 Cool Air

.
Ergobaby 360 Cool Air är en av de nyare Ergobaby 360-modellerna och som är annorlunda än de övriga modellerna. Ergobaby 360 Cool Air är tillverkad med hänsyn tagen till att ge bästa möjliga ventilation med hjälp av 3D Air Mesh-materialet, som har en betydligt bättre andningsfunktion än andra mer kompakta material.

Allsidig bärsele

Ergobaby 360 Cool Air är även en mycket allsidig och flexibel bärsele i och med att modellen möjliggör fyra olika sätt att bära barnet på. Dessa bärsätt inkluderar positionerna ”inåtvänd mod magen”, ”framåtvänd från magen”, ”höft-position” samt ”rygg-position” och därmed kan man själv bestämma hur barnet ska sitta.

Det betyder att bärselen kan användas till barn mellan 4 och 36 månader (viktmässigt handlar det om 5,5 till 15 kilo), och om man vill använda Ergobaby 360 Cool Air till mindre barn går det också bra om man investerar i en insats för spädbarn.

Bra komfort för barnetErgobaby 360 Cool Air bæresele

Ergobaby 360 Cool Air är, förutom det avkylande materialet, tillverkad för att ge barnet en optimal och bekväm sittställning. Av den anledningen är alla sittställningar för barnet ergonomiskt utformade.

Modellen har flera justerbara delar, som bland annat inkluderar en ryggpanel som kan höjas och sänkas beroende på vilket bärsätt man har valt. Det säkerställer även att barnets huvud och nacke får en optimal stöttning.

Bra komfort även för den vuxna

Ergobaby 360 Cool Air är självklart tillverkad med hänsyn till att barnet ska ha bästa möjliga sittställning, men tillverkaren har även tagit den vuxnas komfort i beaktande. Därför är Ergobaby 360 Cool Air utrustad med ett höftbälte som avlastar ländryggen.
Höftbältet kan justeras och placeras högt eller lågt beroende på vilket bärsätt man väljer. Ergobaby 360 Cool Air har dessutom breda axelremmar för att, tillsammans med höftbältet, fördela barnets vikt jämnt, vilket ökar komforten när man ska bära barnet en längre tid.

Ergobaby 360 Cool Air kan användas vid amning och är tillverkad i 100 procent polyester som kan tvättas i maskin.

Fördelar med Ergobaby 360 Cool Air:
Bästa möjliga ventilation med 3D Air Mesh-tyg
Fyra olika bärsätt
Justerbar modell
Med breda axelremmar och höftbälte som ökar komforten för den vuxna

Här kan du se en kort genomgång av Ergobaby 360 Cool Air:


Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One

Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One

.
Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One är utvecklad för att göra vardagen lättare för föräldrarna att kunna ta med barnet i farten och samtidigt bibehålla närheten, som är så viktigt de första månaderna, mellan förälder och barn.
Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One är också tillverkad för att ge både barn och föräldrar bästa möjliga komfort och tillverkarens fokus har legat på att skapa en bärsele som passar till både kvinnor och män.

Fyra bärsätt

Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One kan användas till barn som är upp till 36 månader, eller tre år, gamla och den maximala vikten är satt till 15 kilo.

Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One har fyra olika bärsätt så här handlar det om en allsidig bärsele. Bärsätten inkluderar både mage (framåtvänd och inåtvänd), höft och rygg, vilket gör att det finns många olika sätt att placera och bära barnet på.

Även till nyfödda barn

Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One är tillverkad för att kunna användas från det att barnet är nyfött. Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One är nämligen designad så att man inte behöver en extra insats för spädbarn utan man kan själv justera sitsen så att den passar barnet och dess storlek.

Oavsett vilken position man väljer, kan man vara säker på att sittställningen för barnet är ergonomiskt korrekt och komforten optimal. Det har med andra ord tagits full hänsyn till bebisens ömtåligare kroppshållning.

Slitstark bärsele

Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One är en mycket genomarbetad och hållbar bärsele. Det beror inte minst på materialvalet av högkvalitativt linne som är mycket slitstarkt.

Utöver det har Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One breda och vadderade axelremmar, som kan justeras efter bärsättet, plus ett höftbälte som också kan anpassas efter behov av bäraren. I och med det kan modellen användas av både mamma och pappa, eller andra vuxna. Både axelremmar och bältet är tillverkat för att fördela barnets tyngd på bästa sätt och skona rygg och ländrygg på den vuxna personen.

Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One är tillverkad i linne av hög kvalitet och med en insats i 100 procent bomull, som kan tvättas i maskin.

Fördelar med Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One:
Fyra olika ergonomiska bärsätt
Kan användas till nyfödda, utan krav på spädbarnsinsats
Justerbar modell som kan anpassas både till barnet och den vuxna
Mycket hållbar modell

Här hittar du en kort video från Ergobaby där de förklarar hur du använder Omni 360 modellen:


Ergobaby 360 4-punkts bärsele

Ergobaby 360 4-punkts

.
Ergobaby 360 4-punkts bärsele utmärker sig genom att ha fyra olika bärsätt som alla är bekväma, ergonomiska och säkra för både barn och vuxna. Modellen är även utvecklad för att skapa närhet mellan baby och förälder när barnet bärs runt.

Ergobaby 360 4-punkts bärselens fyra olika bärsätt inkluderar ”inåtvänd mot magen”, ”framåtvänd från magen”, ”höft-position” samt ”rygg-position”, vilket gör att man själv kan bestämma hur och var barnet ska placeras.

Ergonomisk bärsele

Ergobaby 360 4-punkts bärsele har dessutom en ergonomisk sits som är skålformad, vilket även det bidrar till att ge barnet bästa möjliga sittställning samtidigt som barnets kropp avlastas. Barnet sitter nämligen med höften framskjuten och lätt böjd rygg.

Man kan, med hjälp av några knappar, enkelt justera sitsbredden på Ergobaby 360 4-punkts bärsele och ändra barnets sittställning i takt med att han eller hon växer.

För att ge barnets huvud och nacke optimal stöttning Ergobaby 360 4-punkts med baby levereras Ergobaby 360 4-punkts bärsele med en justerbar ryggplatta som kan förlängas eller kortas upp och anpassas efter bärsättet. Ergobaby 360 4-punkts bärsele levereras även med en kapuschong som skyddar barnet mot väder och vind.

Hänsyn till den vuxnes komfort

Ergobaby 360 4-punkts bärsele är som tidigare nämnts även tillverkad med fokus på den vuxnas komfort, med tanke på att ett litet barn inte är helt lätt att bära på under en längre tid. Därför har Ergobaby 360 4-punkts bärsele ett behagligt midjebälte som man kan placera lågt eller högt på kroppen beroende på vilket bärsätt man väljer till barnet.

Midjebältet avlastar den vuxnes ländrygg och fördelar barnets vikt till de breda axelremmarna vilket gör att barnet blir lättare att bära.

Ergobaby 360 4-punkts bärsele kan använda vid amning och är tillverkad i 100 procent bomullskanvas som kan tvättas i maskin.

Fördelar med Ergobaby 360 4-punkts bärsele:
Möjlighet att variera mellan fyra olika bärsätt
 Ergonomisk sits
Många justerbara delar
Midjebälte och breda axelremmar för den vuxnes komfort

Här kan du se en instruktionsfilm Ergobaby, som visar hur du bär din baby framåtvänd:

I den här videon visar de hur du använder Ergobaby 360 för att bära din baby på ryggen:


Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy

Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy

.
Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy är en ergonomiska bärsele som är utvecklad för att ge optimal bärkomfort för både barn och förälder. Här handlar det om en stark och mångsidig bärsele.

Fyra ergonomiska bärsätt

Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy är tillverkad för barn mellan 0 och 3 år. Det innebär med andra ord att man kan använda modellen från det att barnet väger 3,5 kilo tills det uppnår en vikt på 15 kilo. Inom det här viktspannet ger Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy optimala bärförhållanden för både barnet och den vuxna.
Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy kan nämligen användas på flera sätt vilket gör att man kan välja vilket bärsätt man tycker bäst om och vad som passar till barnets ålder. De här inställningsmöjligheterna innefattar bärsätten ”inåtvänd mot magen”, ”framåtvänd från magen”, ”höftposition” samt ”ryggposition”.

Optimal komfort

Alla fyra bärsätten med Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy är ergonomiska och barnet upprätthåller en korrekt grodställning som är den position som är bäst för barnet och dess kroppshållning. Dessutom gör de här två möjligheterna för hur barnet kan placeras mot den vuxnas mage att man bibehåller en bra närhet till barnet, något som är särskilt viktigt de första månaderna.

De olika bärsätten bidrar även till att den som bär barnet kan göra många olika saker under tiden som personen bär på barnet. Med modellen medföljer det även en solhatt som kan skydda barnet mot väder och vind.

Höftbälte och vadderade axelremmar

Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy är inte bara designad så att barnet kan sitta bekvämt, modellen är också tillverkad med hänsyn till optimal komfort för den vuxne. I takt med att barnet ökar i vikt ökar också belastningen på den som bär på barnet. Därför har Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy både vadderade axelremmar och ett justerbart höftbälte som hjälper till att hålla bärselen på plats och fördelar barnets vikt.

Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy är tillverkad i 100 procent bomull som kan tål maskintvätt.

Fördelar med Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy:
Ergonomisk bärsele med fyra olika bärsätt
 Korrekt och bekväm sittställning för barnet
 Medföljande solhatt
Vadderade axelremmar och höftbälte för bättre komfort för de vuxna

Denna video från Ergobaby förklarar vad du ska vara uppmärksam på om du vill använda bärselen till ett spädbarn:


Experternas utvärderingar av Ergobaby 360

I det här avsnittet kommer vi att gå igenom sju olika experters omdömen och utvärderingar av Ergobaby 360 och titta närmare på vilka fördelar och nackdelar som experterna tar upp med modellen.

Alt for Damerne (Alt.dk)

altfordamerne
Det danska kvinnomagasinet Alt for Damerne har genomför ett test av sex olika bärselar för att guida läsarna och få dem att hitta den bärsele som passar deras individuella behov. Alt.dk har tittat närmare på faktorer som förstahandsintryck, funktion, komfort och om modellerna är värda pengarna. Ergobaby 360 är en av de testade modellerna och modellen är en klar favorit på Alt.dk’s sajt, vilket ger Ergobaby 360 en toppoäng på 6 av 6 möjliga stjärnor.

Hip och funktionell

Alt.dk skriver att Ergobaby 360 är ger ett riktigt bra förstahandsintryck med sin snygga, diskreta och moderna design. De danska experterna lägger även märke till att Ergobaby 360 är riktigt härlig att ta i. Därefter går Alt.dk vidare med att ta reda på hur modellen fungerar i praktiken och här konstaterar de att modellen är mycket okomplicerad och enkel att använda. Som bonus finns det videoguider på Ergobaby 360s hemsida att använda som hjälp.

Alt.dk har också tittat närmare på Ergobaby 360s komfort och är briljerar modellen verkligen med en hög grad av ergonomi för både barn och vuxen. De bedömer att barnet sitter riktigt bra medan den höga bärkomforten, särskilt med de vadderade axelremmarna, gör att den vuxna undviker ansträngda och ömmande axlar.

Alt.dk avslutar sitt omdöme matt att skriva att Ergobaby 360 definitivt är värd pengarna.

Du kan läsa hela artikeln hos alt.dk här.

⭐️ Omdöme: Alt for Damerne ger betyget 6 av 6 stjärnor.


Aftenposten.no

aftenposten
Den norska tidningen Aftenposten.no har gjort ett test av sex olika bärselar där de har jämfört produkterna på parameter som användarvänlighet, bärsätt, kvalitet och pris. Tidningen avslutar testen med att utse Ergobaby 360 till testvinnare eftersom modellen generellt sett är den bästa, men även en av de dyraste.

Bra kvalitet och ergonomi

De norska experterna fäster sig vid olika aspekter gällande Ergobaby 360, som är en mycket välfungerande bärsele. De är begeistrade över de fyra olika sätten att bära barnet på, och som gör att bärselen allsidig att använda, och de anser också att barnet sitter riktigt bra i Ergobaby 360 eftersom det är bra stöd både för barnets nacke och rygg.

Aftenposten.no förklarar vidare att Ergobaby 360 är en riktigt genomtänkt och välutvecklad bärsele med hög kvalitet. Det i kombination med en bra ergonomi ger modellen höga betyg.

De norska experterna anser också att det är bra komfort för den vuxne i och med att barnets vikt fördelas bra. De nämner bara några få nackdelar med modellen och det handlar om att det krävs en del jobb för att få spädbarnsinsatsen på plats samt att det kan vara lite svårt att knäppa spännet över bröstet.

Du hittar hela artikeln på Aftenpostens hemsida här.

⭐️ Omdöme: Aftenposten utser Ergobaby 360 till testvinnare


Klikk.no

klikk.no
Den norska konsumentsajten Klikk.no har testat sju olika bärselar och Ergobaby 360 är en av modellerna som ingick i testet. Klikk.no har särskilt fokuserat på ergonomi, bärsätt, användarvänlighet och komfort under testet och de anser att när det gäller Ergobaby 360 handlar det om en bärsele som är bra för både barn och vuxen.

Klar testvinnare

Ergobaby 360 utses till den självskrivna vinnaren i testet av Klikk.no och beslutet grundar sig på flera olika faktorer. Först och främst handlar det, enligt experterna, om en ergonomisk bärsele som kan varieras till flera olika bärsätt och de fungerar dessutom riktigt bra. Klikk.no skriver också att Ergobaby 360 har riktigt bra justeringsmöjligheter och remmarna kan även korsas. I tillägg till det har modellen även en justerbar keps som skyddar barnets huvud.

Klikk.no anser att Ergobaby 360 generellt sett erbjuder en bra komfort men att det kan vara lite svårt att anpassa axelremmarna eftersom de inte alltid följer axelkonturen. Bärselens ergonomiska utformning, men bra benställning för barnet och att barnet generellt sitter riktigt bra i selen är också en fördel.

Ergobaby 360 är dessutom en användarvänlig bärsele som är lätt att använda och anpassa. Som en extra bonus har selen en smart fick som det går att förvara mindre föremål i.

Läs hela artikeln hos Klikk.no här.

⭐️ Omdöme: Klikk.no utser Ergobaby 360 till testvinnare.


Momtastic.com

Momtastic.com logo
Den internationella mamma och barn-sajten Momtastic.com har genomför ett test av Ergobaby 360 för att ta reda på om den här modellen verkligen är så bra som det påstås. Efter en grundlig testgenomgång sammanfattar experterna att Ergobaby 360 verkligen är så bra som det sägs.

Bra både för barn och vuxen

Momtastic.com skriver att när det gäller Ergobaby 360 handlar det om en bärsele som ser till att barnet sitter säkert och bekvämt, samtidigt som selen gör detsamma för föräldrarna. Även om modellen är något dyr är den värd pengarna.

Det grundar sig på flera olika områden och det första som nämns är det höga komforten. Experterna menar att Ergobaby 360 är designad på ett sätt som gör att barnets vikt fördelas jämt vilket är detsamma som mindre påfrestning och ryggsmärtor för den vuxna.

Samtidigt är Ergobaby 360 ergonomiskt utformad och det finns fyra olika bärsätt, som alla är bekväma även för barnet. Utöver det tar Momtastic.com även upp användarvänligheten för Ergobaby 360 är mycket lätt att använda och ställa in så den passar. De är även begeistrade över att Ergobaby har flera demonstrationsfilmer på sin hemsida, som visar hur det olika bärsätten fungerar.

Momtastic.com har bara ytterst lite kritik angående Ergobaby 360 och det rör sig bland annat om den mycket hårda och högljudda kardborrebanden samt att det hade varit bra med ytterligare några fickor.

Du hittar hela testet på deras hemsida här.

⭐️ Omdöme: Momtastic.com rekommenderar Ergobaby 360


Expertreviews.co.uk

expertreviews
Den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk tycker att Ergobaby 360 är den bästa bärselen för alla åldersgrupper. Expertreviews.co.uk har testat modellen utan att jämföra den med några andra och kommer snabbt fram till slutsatsen att det här handlar om en mycket bra bärsele.

Prisen är enda minuset

Expertreviews.co.uk är så förtjusta i Ergobaby 360 att de ger modellen 5 av 5 stjärnor och uppger i sin sammanställning att det enda egentliga minuset med Ergobaby 360 är priset, som är något högt. Bortsett från denna aspekt handlar det om en bärsele som bara får positiva kommentarer.

Först och främst hyllar experterna Ergobaby 360s snygga design som är modern och har vackra detaljer runt om. Utöver det uppmärksammar experterna att det i det här fallet handlar om en bärsele som fungerar bra både för barnet och den vuxna personen.

Barnet sitter bra och säkert i mjuka selen och små bebisar kan få ytterligare stöd med hjälp av en spädbarnsinsats. Till det här tillkommer det att den tjocka vadderingen av axelremmarna ger avlastning och hög komfort för axlarna. Det breda höftbältet sitter bekvämt och säkert och bidrar till att barnets tyngd fördelas.

Du hittar hela testet på Expertreviews hemsida här.

⭐️ Omdöme: Expertreviews.co.uk ger betyget 5 av 5 stjärnor


Mother & Baby (Motherandbaby.co.uk)
Motherandbaby logo
Det brittiska mor/barnmagasinet Mother & Baby har gjort ett test av Ergobaby 360 och tidningen anser att det här handlar om en lättviktsbärsele som fungerar riktigt bra. Mother & Baby har utgått från olika aspekter när det har testat modellen och ger Ergobaby 360 ett slutbetyg på 4 av 5 stjärnor – alltså ett bra toppbetyg.

Snygg och funktionell

Mother & Baby upplyser att det här är en riktigt snygg bärsele vars formgivning inte ger avkall på funktionaliteten. De uppger att det är mycket lätt att använda och ställa in Ergobaby 360 samt att modellen sitter riktigt bra när den placeras på den vuxnes kropp. För att ge barnet bästa möjliga stöd, sitter barnet bra och tryggt fastspänt men selen känns aldrig stel och hård.

Modellen är mycket flexibel i och med de många olika bäralternativen och varje bärsätt fungerar bra för både barn och vuxen. Utöver detta är modellen bekväm både för barnet och den vuxne.

Läs hela testet här.

⭐️ Omdöme: Mother & Baby ger poängen 4 av 5 stjärnor


Madeformums.com

madeformums-logo
Den amerikanska mor/barn-sajten Madeformums.com har testat Ergobaby 360 i ett enskilt test där de tittade på olika parametrar som design, funktionalitet, bärsätt och komfort. Madeformums.com är mycket förtjusta i Ergobaby 360, som på grund av sin höga kvalitet får den höga poängen på 4,5 av 5 stjärnor.

Mycket hög komfort

Madeformums.com uppger att Ergobaby 360 är en mycket välfungerande bärsele och till skillnad från många andra modeller så erbjuder Ergobaby 360 fyra olika bärsätt när andra bara erbjuder tre. Därmed är modellen mycket allsidig och det är ett stort plus i experternas ögon. Dessutom är Ergobaby 360, enligt experterna, mycket komfortabel och barnet kommer att sitta riktigt bra och säkert i modellen. Ergobaby 360 har en korrekt ergonomisk design, vilket ökar säkerheten och kvaliteten. Ett stort plus är också att Ergobaby 360 även är bekväm att ha på sig även för den vuxna.

Madeformums.com nämner också att det är mycket lätt att komma på hur Ergobaby 360 ska sättas ihop och ställas in samt att den är lätt att ta på. De har i stort sett bara positivt att säga om modellen men uppger också att de tycker att spädbarnsinsatsen blir lite väl varm och det kan bli ett problem under sommarmånaderna.

Du hittar hela artikeln på deras hemsida här.

⭐️ Omdöme: Madeformums.com ger betyget 4,5 av 5 stjärnor


Alternativa modeller till Ergobaby 360

I det föregående avsnittet har vi gått igenom de olika Ergobaby 360 modellerna och tittat närmare på vad experterna har att säga om Ergobaby 360. I det här avsnittet kommer vi ta upp andra bärselar för att visa vilket utbud av andra bra modellerna som finns på marknaden.


Guide: Bär ditt barn på rätt sätt

Baserat på en artikel från norska Acbnyheter.no lämnar vi här en guide om hur man ska bära sitt barn på bästa sätt, det vill säga det sätt som är säkrast för barnet och dess utveckling. Experterna skriver nämligen att inte bör bära sitt barn på magen men barnets ansikte vänt ut från kroppen.

Barnet ska vara vänt in mot kroppen

Abcnyheter.no skriver att det inte är helt optimalt, ergonomiskt sett, och att det kan vara direkt skadligt för bland annat barnets höfter, att bära barnet framåt vänt, där det hänger fritt, istället för stadigt fastspänt mot den vuxnes kropp och med ansiktet mot den vuxnes bröstkorg.

Det finns flera anledningar till detta och utöver säkerhets- och den ergonomiska aspekten, är det bra för barnet att känna den trygga närheten med mamma eller pappa samt ha en direkt ögonkontakt eftersom för många intryck kan göra barnet onödigt stressat.

Föräldrarna kan även lättare ha kontroll över barnet och dess humör och känslor genom att hela tiden ha ögonkontakt, plus att det direkta tilltalet även bidrar till att lägga grunden för samt stimulera talförmågan och språkutvecklingen.

Tre vanliga fel ⛔️

Abcnyheter.no skriver dessutom att många nyblivna föräldrar ofta begår tre vanliga fel när de placerar barnet i bärselen och de felen är följande:

Knästöd: Ofta är selen inte tillräckligt inspänd vilket gör att barnet inte får tillräckligt stöd omkring knälederna

M-ställning: Knäna hålls och placeras högre upp än bäckenet, det ser ut som ett M framifrån.

C-kurva: Det sista felet som många gör är att de små barnen inte får en optimal kurva på ryggraden. Riktigt små barns rygg ska nämligen vara böjd så att ryggen liknar ett C.

Den oönskade framåtvända placeringen gör att man begår alla tre felen och därför bör man inte använda detta bärsätt, som dessutom kan orsaka ryggproblem hos den vuxne som bär på barnet.

Experterna förklarar att om man ska använda sig av ett annat bärsätt än det där barnets ansikte är vänt in mot den vuxnes kropp, kan man överväga att bära barnet på ryggen eller höften som variation. Dock inte förrän barnet är några månader gammalt och har en mer stabiliserad nacke.

Experterna sammanfattar här fem goda råd om när man ska bära barnet i bärsele

Åtsittande sele: Barnet ska sitta fast och mycket tajt mot den vuxne för optimalt stöd.

Kontakt med ansiktet: Man ska alltid kunna se barnets ansikte.

I höjd med nyckelbenet: Man ska placera barnet så att toppen av huvudet är i höjd med den vuxnas nyckelben.

Inte pressa hakan mot bröstet: Det är viktigt att barnets haka inte pressas ner mot bröstet.

Böjd rygg: Barnet ska placeras i en naturlig ställning där barnets rygg böjs som ett C, i alla fall tills barnet är minst nio månader.


Historien om märket Ergobaby

ergobaby logo
Ergobaby är namnet på en amerikansk verksamhet som specialiserar sig på tillverkning och försäljning av bärselar till barn och tillbehör till bärselarna.

Själva idén till verksamheten uppkom år 2002 när en mamma på Hawaii inte var nöjd med de bärselar som fanns på marknaden. Kvinnan heter Karin Frost och hon beslutade sig för att designa den perfekta bärselen, så som hon själv ville ha den. Det blev startskottet för märket Ergobaby och företaget som grundades året efter nämligen 2003.

Karin Frosts ide med Ergobaby bärselarna var att hon ville ha en bärsele som höll hennes nyfödde son tätt intill kroppen och som var bättre ergonomiskt utformad och bekväm för barnet. Själv hade Karin Frost redan en bakgrund i designbranschen och den kunskapen använde hon för att skapa en ny typ av bärsele, som dessutom skulle vara bekväm för föräldrarna att bära. Bland annat var det viktigt att fördela barnets vikt mer jämt mellan axlar och höfter.

Designen på den ursprungliga Ergobaby babyselen var enkel och det var idén också. Det skulle snabbt visa sig att det var en bra idé för verksamheten har vuxit fort och i dagsläget har Ergobaby producerat mer än 30 olika modeller av babyselar.

I dag har Ergobaby huvudkontoret i Los Angeles, USA, och över 700 återförsäljare i USA och säljs i 50 olika länder. Ergobaby har redan vunnit många utmärkelser och priser, företaget har bland annat vunnit ”BabyCenter Moms’ Picks Awards” 2015, 2016 och 2017.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Baby Björn One

✅ Testvinnare hos den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön
✅ 5 av 6 stjärnor av det danska magasinet Alt for Damerne
✅ 4,5 av 5 stjärnor från amerikanska Made for Mums

babybjorn-one-baeresele

.
Baby Björn One har testats av fyra olika expertpaneler som innefattar den amerikanske webbsidan för mammor; Madeformums.com, det danska kvinnomagasinet Alt for Damerne (Alt.dk) samt  och svenska Råd & Rön. Experterna ger riktigt höga betyg till Baby Björn One, som därför måste anses vara en riktigt bra bärsele.

Många bra funktioner enligt experterna

Experterna är mycket begeistrade över modellen Baby Björn One, som kommer från det välkända märket Baby Björn, som har tillverkat bärselar under många år.

Experterna hyllar modellen till skyarna och fokuserar på olika av modellens välfungerande aspekter. Det rör sig särskilt om den utmärkta ergonomin som experterna anser bidrar till att barnet sitter riktigt bra, plus många andra bra funktioner som till exempel det smarta systemet med blixtlås, fotstöd till barnet samt att det är mycket lätt att ändra bärsätt med modellen.

Fyra olika bärsätt

Baby Björn One är utvecklad för att vara allsidig och därför finns det fyra olika bärsätt och samtliga är ergonomiskt korrekta. Modellen kan användas till barn från 3,5 kg upp till 15 kg, vilket åldersmässigt innebär från nyfödd upp till cirka 3 år. Baby Björn One är faktiskt specialdesignad för att kunna användas till spädbarn som kan bäras högt upp på bröstet och vänd mot föräldern.

Efter cirka fyra månader kan man även bära barnet framåtvänt på magen och efter 12 månader kan barnet bäras på ryggen. Det kan verka lite förvirrande med de olika positionerna men experterna försäkrar att manualen som följer med bärselen besvarar många frågor och funderingar.

Stöd även till den vuxna

Baby Björn One ger stöd till barnets huvud, nacke, rygg och höfter men tillverkaren har även tagit hänsyn till den vuxna personens komfort eftersom det kan bli tungt att bära runt på ett barn en längre tid. Av den anledningen är modellen utrustad med både breda och vadderade axelremmar samt ett höftbälte som hjälper till att fördela barnets vikt på flera punkter och på så sätt avlasta den vuxna personens axlar och rygg.

Baby Björn One är även lämplig vid amning och är tillverkad i 60 procent bomull och 40 procent polyester. Modellens front är tillverkad i 100 procent bomull och hela bärselen kan tvättas i maskin.

Fördelar med Baby Björn One:
Expertfavorit som hyllas för bra ergonomi och komfort samt många andra bra funktioner
Fyra olika ergonomiska bärsätt
Förklarande manual medföljer
Optimal komfort för både barn och vuxen


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Ergobaby 360 bärselar är bäst i test?

Ergobaby 360 Cool Air, Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All in One, Ergobaby 360 4-punkts bärsele och Ergobaby All Position 360 Bundle of Joy.

Hur har man testat bärselarna?

Bärselarna har bedömts baserat på deras säkerhet, hållbarhet, ergonomi, användarvänlighet och innehåll av skadliga kemikalier. Man har även bedömt etiketter och instruktioner samt hur selarna faktiskt är att använda i praktiken.

Hur använder man en bärsele?

För att selen ska ge ett optimalt stöd är det viktigt att barnet sitter tätt mot den vuxna. När barnet placeras i bärselen ska barnets hjässa vara i höjd med den vuxnes nyckelben. Du ska även se till att du alltid kan se barnets ansikte och att barnet har en naturlig sittställning. Barnet ska sitta lite som en groda, med ryggen böjd i ett C, och benen ska inte hänga och dingla.


Andra relevanta test

Om du vill läsa mer om bärselar har Konsumentmagasinet även publicerat en generell artikel om bärselar där vi tittar närmare på testvinnare från en rad olika märken.

Konsumentmagasinet är även samlat ihop testvinnande bilbarnstolar och babyalarm. I de här testen samlar vi alltså de modeller som har fått de bästa omdömena och högsta betygen av experterna.

Du kan även läsa vårt barnvagnstest, där du får en översikt över de bästa barnvagnarna på marknaden. I den här artikeln hittar du naturligtvis också en prisjämförelse av de olika produkterna.

När barnet blir lite större kan det även vara en bra idé att köpa en joggingvagn så att du kan lufta ditt barn och få motion samtidigt. I vår artikel samlar vi de mest hyllade modellerna så att du enkelt kan få en överblick över det bästa på marknaden.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta