Viktväst Bäst I Test: De bästa viktvästen för träning

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

En viktväst kan vara ett effektivt sätt att utmana dig själv i din träning. Eftersom det finns en mängd olika modeller på marknaden kan det vara svårt att välja rätt viktväst för dig.

Alla viktvästar har inte samma syften och egenskaper – vissa är gjorda för löpning, andra för crossfit eller tyngdlyftning. Hur kan du då veta vilken som är rätt för dig?

I denna testguide hjälper vi dig att hitta den viktväst som passar just dig och dina behov, oavsett om du vill öka intensiteten i dina löprundor, öka din muskelmassa eller helt enkelt få variation i din träningsrutin.

Vad är viktigt att tänka på när du köper en viktväst?

 • Typ
  Generellt finns det två typer av viktvästar: justerbara och fasta västar. Med justerbara viktvästar kan du minska och öka vikten beroende på din kunskapsnivå och komfort. Dessutom kan dessa västar enkelt fyllas med fyllning som sand eller vatten för att nå din önskade vikt, tack vare en smart fickdesign. Dessa viktvästar är perfekta för dig som vill öka din muskelstyrka och uthållighet. De är dessutom praktiska om du gillar att experimentera med olika träningspass. Fasta viktvästar å andra sidan erbjuder inte samma justeringar. De finns endast i en storlek, vilket ger en mer begränsad flexibilitet. Fasta viktvästar är dock perfekta för konditionsträning, men inte optimala för personer som vill bära något smidigt och kompakt på kroppen. Innan du köper en viktväst bör du fundera över din kroppstyp, eftersom viktvästar finns i många former och utföranden. Dessutom är vissa produkter särskilt utformade för kvinnor, vilket är bra att veta om.
 • Storlek och vikt
  När du väljer en vikt eller ett viktintervall är det bra att ha ett långsiktigt perspektiv, eftersom människokroppen anpassar sig snabbt. Med det i åtanke bör du notera din nuvarande konditionsnivå och styrka. Var noga med att viktvästens totala vikt inte bör överstiga 10 % av kroppens vikt. Helst bör viktvästen väga mellan 4 % och 10 % av din kroppsvikt, eftersom en väst som är tyngre eller lättare än så inte kommer att fungera effektivt. För konditionsträning samt konditionsträning bör du välja en viktväst som väger ungefär 10 % av din kroppsvikt. För kroppsviktsträning (motståndsträning för att bygga muskler och styrka) bör du välja en justerbar viktväst som du kan växa in i, vilket innebär att du inte kommer att nå maxvikten inom ett par månader. Den genomsnittliga justerbara viktvästen för män ligger vanligtvis på runt 14-28 kg och för kvinnor på runt 5-14 kg, medan den genomsnittliga fasta viktvästen ligger på runt 10 % av användarens kroppsvikt.
 • Material
  Om du planerar att bära din viktväst under längre stunder bör du se till att du väljer en produkt med material som andas. Om du är orolig för att svettas för mycket kan du leta efter en viktväst med bättre andningsförmåga och ventilation. En tunnare, andningsbar viktväst eller en viktväst som täcker mindre av din överkropp är därför ett bra val. Svettäta västar är vanligtvis tillverkade av neopren, vilket är ett material som anses vara slitstarkt. Dessutom är neopren mjukt och reagerar inte med din kropp. 
 • Pris
  Om du söker en viktväst i syfte att snabba på din viktnedgång bör du välja en väst som är bekväm och inte allt för tung. Om du vill ha en väst som kan hjälpa till med muskeluppbyggnad bör du välja en tyngre väst. Priset på viktvästar kan variera kraftigt beroende på storlek, vikt och material. Viktvästar i den lägre prisklassen kostar cirka 500 kronor, medan modeller i den högre prisklassen kostar cirka 2000 kronor.
 • Kund- och expertomdömen
  När du överväger olika viktvästar är det alltid en bra idé att läsa både användar- och expertrecensioner om olika modeller. Användarrecensioner kan ge dig insikter om hur västen känns i praktiken och om den är bekväm att använda under träning. Expertrecensioner kan bidra med mer teknisk information om olika viktvästar, till exempel om de uppfyller säkerhetsnormerna och hur väl de presterar jämfört med andra viktvästar på marknaden. I slutändan är det bästa sättet att avgöra om en viktväst är rätt för dig att prova den och se hur den känns.

arrow-more


Abilica WeightVest Flexi – lätt justerbar viktväst 10 kg med högkvalitativ design 

 • 4,8 på Google Shopping

Abilica WeightVest Flexi

Abilica WeightVest Flexi är tillverkad av mjukt neoprenmaterial, vilket gör den bekväm att bära under längre stunder. Den är lämplig för personer som letar efter en kvalitetsväst med justerbar vikt. 

 • Justerbar vikt (1,25-10 kg)
 • Material – mjuk neopren
 • Starka spännen för bättre justering

Recension: En detaljerad recension av Abilica WeightVest Flexi

Med Abilica WeightVest Flexi kan du justera vikten från 1,25 kg till 10 kg genom att lägga till eller ta bort mindre viktpåsar. Detta är en bra funktion eftersom det gör det möjligt för personen att börja med en lägre vikt och arbeta sig uppåt i takt med att de blir starkare. Viktpåsarna är fyllda med järnsand som är innesluten i nylon. Västen har dessutom två starka spännen som ger bra justeringsmöjligheter samt reflexer fram och bak. Reflexerna är en bra lösning om du vill använda din viktväst under löprundor eller promenader i mörkret. Dessutom har den två fickor där du till exempel kan förvara din telefon under träningen eller promenaden.

Fördelar

 • Åtta nylonviktpåsar fyllda med järnsand
 • Reflektorer fram och bak
 • Den kan tvättas för hand
Nackdelar

 • Den gula färgen kan kännas för stark för vissa

Vad säger användare och experter om Abilica WeightVest Flexi?

Abilica WeightVest Flexi fick 4,8 stjärnor av 5 på Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker. Användarna säger att den passar alla typer av träning eftersom den är lätt att anpassa både till kroppen och till den vikt du vill använda.

Konsumentmagasinets bedömning

Abilica WeightVest Flexi har åtta avtagbara vikter, och reflektorer som är ett bra komplement för träningspass utomhus, till exempel löpning. Viktvästen kan handtvättas, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som vill hålla sin träningsutrustning ren. Även om den gula färgen på viktvästen kanske inte är allas favorit är den praktisk för att öka synligheten i mörka miljöer. Med tanke på västens maxvikt och justerbarheten anser vi att den är ett av de bästa valen för calisthenics och löpning.

Specifikationer:
Typ: Typ: Justerbar viktväst
Vikt: 1,25 -10 kg
Material: Material: Neopren
Färg: Svart och gul


Master Fitness viktväst 10 kg – med två storlekar för bättre passform

Master Fitness viktvast

 

Master Fitness Weight Vest är ett bra val för personer som vill lägga till extra motstånd till sin träning. Viktpåsarna är avtagbara, så du kan anpassa västens vikt efter dina egna behov. 

 • Avtagbara viktpåsar
 • Två storlekar (M och L)
 • Starka kardborreband

Recension: En detaljerad recension av Master Fitness Weight Vest

Master Fitness viktväst erbjuder ett justerbart viktsystem som sträcker sig från 1-10 kilo. De två storlekarna, medium (50×45 cm) och large (55,5×45,5 cm), garanterar en bekväm, anpassad passform för alla kroppstyper. Dessutom ser de starka kardborrebanden till att västen och de vägda sandsäckarna håller sig på plats, oavsett hur explosiv din träningsrutin är. Fickorna på vardera sida av viktvästen har plats för dina viktigaste värdesaker, vilket passar bra om du behöver ta en paus eller hoppa av löpbandet för en snabb vattenpaus.

FÖRDELAR

 • Justerbar vikt mellan 1-10 kilo
 • Fickor för förvaring
 • 17 påsar fyllda med järnsand
NACKDELAR

 • Kan vara svår att tvätta

Konsumentmagasinets bedömning

Master Fitness viktväst har en snygg och funktionell design, som ger dig möjligheten att anpassa viktvästen efter behov. Den enda nackdelen är att den kan vara svår att tvätta eftersom den inte går att tvätta i maskin. Viktvästen har dock en jämn viktfördelning samt avtagbara vikter, vilket gör den till ett av de bästa valen för CrossFit.

Specifikationer:
Typ: Justerbar viktväst
Vikt: 1 -10 kg
Material: Syntetmaterial
Färg: Svart


Master Fitness 30 kg Cordura – slitstark viktväst 30 kg med avtagbara järnvikter

Master Fitness 30 kg Cordura

 

Master Fitness Cordura viktväst är ett bra alternativ för personer som letar efter ett kompakt och hållbart alternativ. Den justerbara vikten gör att du kan hitta en lämplig passform för dina behov, utan att överanstränga dig.

 • Hållbart material (cordura)
 • Justerbar vikt
 • Stark midjeband

Recension: En detaljerad recension av Master Fitness 30 kg Cordura

Master Fitness Cordura levereras med 30 avtagbara järnvikter, så att du kan anpassa viktfördelningen efter dina behov. Västen har ett bra produktionsmaterial eftersom cordura är ett hållbart och starkt tyg som klarar av slitage. Midjebandet ser till att viktvästen håller sig på plats även när du tränar. Vikten är jämnt fördelad mellan framsidan (15 järnvikter) och baksidan (15 järnvikter). Detta är särskilt viktigt när du bär viktvästen under en längre tid, eftersom det kan bidra till att förebygga obehag eller smärta i vissa delar av kroppen.

FÖRDELAR

 • 30 avtagbara järnvikter
 • Jämn viktfördelning (fram- och bakvikter)
 • Kompakt utformning
NACKDELAR

 • Kan vara svår att tvätta

Konsumentmagasinets bedömning

Master Fitness Cordura viktväst har ett slitstarkt produktionsmaterial och avtagbara järnvikter. Dessutom håller midjebandet västen på plats när du tränar. Även om viktvästen kan verka knepig att tvätta eftersom den inte går att tvätta i maskin kan produkten tvättas för hand med varmt vatten och tvål och lufttorkas efteråt. Med tanke på den justerbara vikten på 30 kg och den kompakta och hållbara designen anser vi att detta är en av de absolut bästa viktvästarna för tyngre träningspass.

Specifikationer:
Typ: Typ: Justerbar viktväst
Vikt: 30 kg
Material: Cordura
Färg: Svart


Vad är en viktväst? 

En viktväst är en träningsutrustning som bärs på överkroppen. Den är vanligtvis tillverkad av tunga material som metall eller bly och används för att lägga till vikt och motstånd under träningspass. Viktvästar kan användas för olika typer av träning, inklusive tyngdlyftning, konditionsträning och pilates. De är även populära bland idrottare, som använder dem för att förbättra prestation och snabbhet.

När du väljer din viktväst bör du välja efter produktens vikt och material. Tyngre viktvästar ger mer motstånd, medan lättare västar är bättre för lågintensiv träning. Västar av tunga material som metall kan bli varma och obekväma att bära, så det är viktigt att välja en väst som andas och sitter bra på kroppen.

Läs också om: Hållningsväst bäst i test.

Vad är en viktväst bra för? 

Viktvästar är bra för viktminskning, styrketräning och toning samt konditionsträning. Genom att lägga vikt på din kropp gör du varje rörelse mer ansträngande, vilket hjälper dig att förbränna fler kalorier och uppnå önskade resultat snabbare. Att bära en viktväst kan dessutom bidra till att förbättra din hållning och göra dig allmänt starkare.

Vilka typer av träning bör du använda en viktväst till? 

En viktväst kan användas för en mängd olika träningsaktiviteter, beroende på dina mål. Om du vill förbättra din uthållighet kan du använda en viktväst när du springer eller vandrar. Om du försöker bygga muskler är tyngdlyftning ett utmärkt alternativ med en viktväst. Du kan också använda en viktväst för styrketräning genom att göra explosiva övningar som exempelvis knäböj med hopp.

Hur tung bör viktvästen vara?

Vikten på viktvästen bör vara i enlighet med din vikt och styrka. Om viktvästen är för lätt kommer den inte att vara effektiv för att uppnå de resultat du söker. Om viktvästen å andra sidan är för tung kan den orsaka skador. Det är viktigt att du rådgör med en tränare eller läkare för att hjälpa dig att välja rätt viktväst.


VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Är det bra att träna med en viktväst?
Viktvästar har vissa fördelar på träningsresultaten. De tillför motstånd till träningen, vilket bidrar till att snabbare bygga muskler och bränna fett. Dessutom kan de bidra till att förbättra din hållning och förebygga skador.
Hur många kalorier förbränner du med en viktväst? 
Antalet kalorier som förbränns med en viktväst beror på västens vikt, träningens intensitet och personens kroppssammansättning. Generellt sett kan dock en viktväst hjälpa till att förbränna ytterligare 10-15 % av kalorierna under ett träningspass.
Hur bör du träna med en viktväst?
Tung träning med en viktväst kan förbättra prestationen hos idrottare för sporter som löpning och cykling. För allmän konditionsträning kan man genom att lägga till en viktväst till knäböjningar, utfall och andra övningar öka intensiteten och hjälpa till att förbränna fler kalorier.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta