Sage the Oracle test – Här kan du läsa experternas bedömning av espressomaskinen Sage the Oracle

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln hittar du en genomgång av espressomaskiner från Sage the Oracle-serien. För att du ska kunna få en snabb och enkel överblick över experternas bedömningar har vi har läst flera olika experttester och sammanställt testresultaten här.

Vi har även skapat prisjämförelser för alla modeller som tydligt visar vilken återförsäljare som är billigast. 

Till att börja med presenterar vi de två modeller som ingår i Sage the Oracle-serien. Vi berättar då om maskinernas funktioner, fördelar och nackdelar. 

Därefter går vi även igenom en annan prisbelönt espressomaskin från Sage. I den presentationen fokuserar vi också på experternas bedömningar. 

Om du vill läsa mer om testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln. 

Den här artikeln innehåller: 
Genomgång av espressomaskiner från Sage the Oracle-serien 

Genomgång av alternativa modeller 
Tips för dig som ska köpa en espressomaskin 
Beskrivning av olika kaffedrycker 
Information om hur hjärnan påverkas av koffein 
Historiska fakta om kaffe 
Information om Sage 
Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Sage the Oracle

4.5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com
4.5 av 5 stjärnor hos det brittiska magasinet Caffeinejunkie.co.uk
4.4 av 5 stjärnor hos det brittiska magasinet Coffeeteaclub.co.uk
66 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
Bra betyg hos Råd & Rön
8.6 av 10 stjärnor hos det amerikanska magasinet Beantocupmachines.coffee

Sage The Oracle Touch

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Sage the Oracle har testats och recenserats av sex olika expertkällor: Trustedreviews.com, Caffeinejunkie.co.uk, Beantocupmachines.coffee, Coffeeteaclub.co.uk, Which.co.uk och Råd & Rön. Samtliga experter tycker riktigt bra om den här espressomaskinen. 

Vissa av experterna menar att den största fördelen med maskinen är den höga kvaliteten på kaffet. Andra är mer imponerade av att Sage the Oracle håller en otroligt exakt bryggtemperatur när den brygger kaffe. Ett par av experterna anmärker dock på att espressomaskinen är ganska dyr. 

Experterna: Välsmakande kaffe och perfekt bryggtemperatur

Enligt de olika expertkällorna som har provat Sage the Oracle är det här en fantastisk espressomaskin. Coffeeteaclub.com nämner till exempel att maskinen håller toppkvalitet. Experterna från Caffeinejunkie.co.uk berättar även att man inte blir besviken på den här espressomaskinen.  

De skriver att den här modellen bokstavligt talat har hela paketet: allt från en exakt bryggtemperatur till en enkel koppvärmare. Detta är något som Råd & Rön också verkar hålla med om. 

Beantocupmachines.coffee och Trustedreviews.com förklarar dessutom att Sage the Oracle brygger högkvalitativt kaffe och att maskinen har utmärka inställningar för mjölkskum. 

De är däremot inte lika förtjusta i priset utan tycker att det är lite väl högt. Det höga priset nämns även i recensionen hos Which.co.uk. 

Experterna från Beantocupmachines.coffee framhäver att man känner sig som en professionell barista med den här modellen utan att behöva träna. De skriver dock att man bör tänka på att maskinen tar upp en hel del plats samt att det är lätt att repa metallytan. 

Automatisk och manuell espressomaskin i ett

När man köper Sage the Oracle får man både en automatisk och en manuell espressomaskin i en och samma modell. 

Espressomaskinen är utrustad med automatisk malning, dosering, tampning och mjölkskumning. De svåraste delarna av bryggprocessen är därmed automatiserade. 

Det går dock även att byta till ett manuellt läge om man vill ha större kontroll över bryggningen. 

Kontrollpanelen på fronten av maskinen ger användaren enkel tillgång till alla funktioner. Där hittar man även de personliga inställningarna. I hjärtat av maskinen sitter dubbla pannor med ett trippelt värmesystem. 

Sage the Oracle har en separat espressopanna med ett PID-system som säkerställer att bryggningen sker vid en jämn och exakt temperatur.

Den andra pannan är till för att framställa ånga när man behöver det. De dubbla pannorna gör därmed att man kan brygga espresso och skumma mjölk samtidigt med den här maskinen. Detta innebär att ingen smak går till spillo och att man i slutändan får en godare kopp kaffe. Maskinen har dessutom en indikator som visar när det är dags för rengöring. 

Inbyggd kvarn, automatisk mjölkskumning och Pre-infusion

Högst upp på Sage the Oracle sitter det en lufttät bönbehållare med en kapacitet på 280 gram. När man brygger kaffe leds bönorna direkt till den inbyggda kvarnen som har 45 olika inställningar. Espressomaskinen har dessutom en löstagbar vattenbehållare som rymmer 2,5 liter vatten. 

Med Sage the Oracle kan man även framställa krämigt mjölkskum till sin kaffedryck. Mjölktemperaturen kan dessutom justeras efter behov. Om man vill göra kaffe till mer än en person går det även att brygga två koppar kaffe samtidigt med den här maskinen. 

Sage the Oracle har en koppvärmare som kan användas för att värma upp kopparna i förväg. Genom att göra detta håller sig kaffet varmt längre. 

Den här maskinen använder sig dessutom av en teknik som kallas för pre-infusion. Detta innebär att vattentrycket ökar gradvis i början av bryggningen för att det malda kaffet ska hinna svälla innan trycket ökar. Den här tekniken säkerställer på så vis att kaffet får en fyllig och läcker smak. 

Specifikationer för Sage the Oracle: 
Typ: Automatisk och manuell espressomaskin
Märke: Sage
Effekt: 2 400 watt
Pumptryck: 15 bar
Kapacitet, vattenbehållare: 2,5 liter
Kapacitet, bönbehållare: 280 gram
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Höjd: 45,3 cm
Bredd:37,3 cm
Djup: 40,9 cm
Vikt: 19 kg

Utvalda fördelar med Sage the Oracle: 
Inbyggd kaffekvarn
PID temperaturkontroll
Automatisk och manuell maskin
Dubbla pannor
Pre-infusion

Här kan du se en presentationsvideo för espressomaskinen Sage the Oracle. Videon är gjord av Sage Appliances: 


Sage the Oracle Touch

5 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet T3.com
5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk
4.5 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet Techradar.com
8 av 10 stjärnor hos det amerikanska magasinet Wired.com
Utsedd till “Best Buy” hos den brittiska tidningen The Independent
72 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping
65 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin

Sage The Oracle Touch

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Sage the Oracle Touch har testats och recenserats av sju olika expertkällor och fått bra betyg hos samtliga av dessa. Maskinen har granskats av följande källor: T3.com, Expertreviews.co.uk, Techradar.com, Wired.com, The Independent, Good Housekeeping och Which.co.uk. 

Experterna hittar flera fördelar med den här maskinen. De nämner till exempel att den brygger en bra espresso och att den fungerar precis som en professionell maskin. 

Trots att experterna generellt sett tycker bra om Sage the Oracle Touch påpekar de även att man bör tänka på att maskinen är både stor och tung. 

Experterna: Maskin som tar dig till kaffehimlen

Enligt experterna som har testat den här modellen är Sage the Oracle Touch en espressomaskin för alla kaffeälskare. 

Experterna från T3.com skriver till exempel att Sage the Oracle Touch är en espressomaskin i cafékvalitet och att den fungerar som en professionell maskin. De menar därför att man bör köpa den här maskinen på en gång och förbereda sig på att få uppleva kaffehimlen. 

Expertreviews.co.uk verkar också hålla med om dessa iakttagelser. De framhäver även justerbarheten hos Sage the Oracle Touch och skriver att maskinen kan användas av alla som vill lära sig att göra perfekt kaffe hemma. 

Techradar.com skriver ungefär samma sak när de talar om maskinens största fördelar. De nämner att det är svårt att hitta några fel med den här modellen om man längtar efter en baristaupplevelse hemma och är redo att investera i en espressomaskin. The Independent skriver dessutom att man ska välja den här modellen om man vill ha det allra bästa. 

Detta är något som framhävs av experterna från Good Housekeeping också. De menar nämligen att Sage the Oracle Touch plockar fram ens inre barista. 

Den här maskinen är perfekt för dig som vill ha en automatisk kaffemaskin där du fortfarande har möjlighet att kontrollera flera delar av bryggningen själv. 

Ingen av expertkällorna hittar särskilt många nackdelar med Sage the Oracle Touch. Wired.com påpekar dock att maskinen är ganska dyr. 

Touchskärm och många inställningar

Sage the Oracle Touch är en helautomatisk espressomaskin som inte kräver något manuellt arbete från användaren. Eftersom att maskinen har så många olika inställningar kan man dock fortfarande kontrollera vissa delar av bryggningen. 

Maskinen justeras och anpassas på en TFT-touchskärm där det finns 45 olika inställningar. Man kan till exempel välja mellan ett brett utbud av förprogrammerade kaffedrycker – allt från espresso och long black till flat white, latte och cappuccino. 

Om man fastnar för en specifik kaffevariant kan man dessutom spara upp till åtta personliga drycker. Dessa sparade drycker kan sedan enkelt hittas och bryggas på nytt. Sage the Oracle Touch kan även brygga upp till två koppar kaffe samtidigt. 

Stor maskin med ångpanna och mjölkskummare

Sage the Oracle Touch är utrustad med flera olika funktioner. Maskinen sköter till exempel malning, dosering, tampning och bryggning helt automatiskt. 

Den här modellen har dessutom en lufttät bönbehållare som rymmer 280 gram kaffebönor. När man startar en bryggning leds bönorna från behållaren till den inbyggda kvarnen där de sedan mals och doseras. Vattenbehållaren på den här maskinen har en kapacitet på 2,2 liter. 

Sage the Oracle Touch har även ett portafilter som gör att man får en perfekt dosering av kaffet varje gång. 

Bryggtemperaturen kontrolleras med ett PID-system och hålls därför alltid inom en grad från den inställda temperaturen. 

Sist men inte minst har Sage the Oracle Touch en ångpanna och en mjölkskummare. Ångpannan används till mjölkskumning och ingår i ett system som ser till att man kan skumma mjölk samtidigt som man brygger en espresso. 

Maskinen har dessutom en automatisk mjölkskummare där man kan välja vilken temperatur man vill ha på mjölken. 

Specifikationer för Sage the Oracle Touch: 
Typ: Helautomatisk espressomaskin
Märke: Sage
Effekt: 2 400 watt
Pumptryck: 15 bar
Kapacitet, vattenbehållare: 2,2 liter
Kapacitet, bönbehållare: 280 gram
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Höjd: 53 cm
Bredd:43 cm
Djup: 44 cm
Vikt: 16,7 kg

Utvalda fördelar med Sage the Oracle Touch: 
Ångpanna
Automatisk mjölkskummare
45 olika inställningar
Kan brygga två koppar kaffe samtidigt
PID temperaturkontroll

Här kan du se en demonstrationsvideo för Sage the Oracle Touch. Videon är gjord av Sage Appliances:


Andra alternativ från Sage

I den här artikeln har vi nu gått igenom två espressomaskiner från Sage the Oracle-serien. Vi har fokuserat på experternas omdömen och recensioner i båda dessa presentationer. 

Det finns dock även andra bra espressomaskiner från samma tillverkare. Här nedanför hittar du en genomgång av en annan espressomaskin som har klarat sig otroligt bra i olika tester – Sage the Barista Pro.


Sage the Barista Pro

Utsedd till ”Best Buy” hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
9.9 av 10 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Trustedcoffeereviews.co.uk
5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk
8.5 av 10 stjärnor hos det amerikanska magasinet Beantocupcoffeemachines.net
Rekommenderas av den amerikanska tidningen Businessinsider.com

Sage Barista Pro

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Sage the Barista Pro har testats och recenserats av fem olika expertkällor: Beantocupcoffeemachines.net, Businessinsider.com, Expertreviews.co.uk, Trustedcoffeereviews.co.uk och Which.co.uk

Espressomaskinen får bra betyg av experterna eftersom att de hittar många fördelar med den här modellen. Flera expertkällor framhäver till exempel att Sage the Barista Pro är utrustad med ett antal praktiska funktioner. 

Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om den här maskinen påpekar de även att den är ganska dyr.

ThermoJet värmesystem och PID temperaturkontroll

Sage the Barista Pro är en halvautomatisk espressomaskin som är utformad för att användaren inte ska behöva göra särskilt mycket själv. Maskinen sköter därför det mesta av bryggningen automatiskt och kan både mala kaffebönorna, dosera och tampa det malda kaffet samt framställa mjölkskum. 

Om man vill ha mer kontroll över processen kan man använda det manuella läget. Sage the Barista Pro har även ett ThermoJet värmesystem som uppnår en optimal bryggtemperatur på ungefär tre sekunder. 

För att kaffet ska smaka så bra som möjligt har espressomaskinen ett PID-system. Detta system kontrollerar bryggtemperaturen och säkerställer att temperaturen hålls på en konstant nivå genom hela bryggningen. En jämn bryggtemperatur innebär nämligen att aromerna bevaras och att kaffet får en bättre smak. 

Praktisk espressomaskin med mjölkskummare och kvarn

Sage the Barista Pro kan brygga både svart kaffe och kaffedrycker med mjölk. Med den här maskinen kan man därför välja mellan espresso, cappuccino, latte och många andra drycker. Detta är möjligt tack vare den inbyggda mjölkskummaren som använder ett ångmunstycke för att skumma mjölken. 

Sage the Barista Pro har dessutom en bönbehållare som rymmer 250 gram kaffebönor och en vattentank på 2 liter. 

Den här maskinen har många justeringsmöjligheter och låter till exempel användaren välja hur bönorna ska malas. Man kan nämligen ställa in både malningsgrad och dosering. Sage the Barista Pro har totalt 30 olika inställningar som kan användas för att anpassa kaffet till olika behov och önskemål. 

Experterna: En maskin för alla kaffeälskare

Enligt de fem expertkällor som har provat Sage the Barista Pro är den här espressomaskinen något för alla som värdesätter en god kopp kaffe. 

Experterna från Which.co.uk skriver till exempel att maskinen är ett bra alternativ för angelägna kaffedrickare, framförallt på grund av att den brygger riktigt gott kaffe.  

Flera av expertkällorna, bland annat Trustedcoffeereviews.co.uk, framhäver även att mjölkskummet har en perfekt konsistens. Man får nämligen ett både fylligt och krämigt skum med den här maskinen. 

Några experter påpekar dessutom att Sage the Barista Pro värmer upp snabbt och att den brygger en kopp kaffe på nolltid. 

Expertreviews.co.uk skriver till exempel att espressomaskinen brygger kaffet otroligt snabbt. De menar faktiskt att den snabba uppvärmningen är en av de största fördelarna med den här maskinen, något som Businessinsider.com också verkar hålla med om. 

Sist men inte minst skriver Beantocupcoffeemachines.net att Sage the Barista Pro är värdig att stå framme i köket tack vare den fina designen. Flera experter anmärker dock på att vattentanken ser ganska plastig ut. 

Specifikationer för Sage the Barista Pro: 
Typ: Halvautomatisk espressomaskin
Märke: Sage
Effekt: 1 680 watt
Pumptryck: 15 bar
Kapacitet, vattenbehållare: 2 liter
Kapacitet, bönbehållare: 250 gram
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Höjd: 44 cm
Bredd:40,7 cm
Djup: 40,7 cm
Vikt: 10,6 kg

Utvalda fördelar med Sage the Barista Pro: 
Snabb kaffebryggning
PID temperaturkontroll
ThermoJet värmesystem
Kan brygga många olika kaffedrycker
Flera justeringsmöjligheter 

Här kan du se en demonstrationsvideo för Sage Barista Pro. Videon är gjord av Sage Appliances:


Tips för dig som ska köpa en espressomaskin

sage-oracle_touch Det behöver inte vara särskilt svårt att köpa en ny espressomaskin. Det bästa sättet att hitta rätt maskin för dig och dina behov är att ta reda på vad du bör tänka på för att få alla funktioner du behöver och för att få så mycket som möjligt för pengarna. Du ska helt enkelt se till att välja en espressomaskin som passar dig.

Här hittar du ett par tips och goda råd som hjälper dig att välja rätt maskin. Tipsen är baserade på artiklar från Perfectdailygrind.com och Espressoperfecto.com

1. Olika typer av espressomaskiner 
Det finns både automatiska och manuella espressomaskiner på marknaden. En automatisk maskin sköter hela bryggningen åt dig medan en manuell maskin ger dig mer kontroll över bryggprocessen. 

Vilken av dessa maskiner som passar bäst beror därför på om du vill vara delaktig i bryggprocessen eller inte. 

2. Hållbarhet 
Innan du köper en viss modell bör du ta reda på hur mycket den klarar av. En professionell espressomaskin ska kunna jobba hela dagen utan några problem. En mindre och billigare espressomaskin kan däremot skadas eller bli överhettad om den används hela dagen. 

Det kan även vara bra att ta reda på hur mycket kaffebönor som ryms i maskinen samt hur stor vattentanken är. Om du vill kunna brygga flera koppar kaffe samtidigt bör du dessutom kontrollera att maskinen kan göra det. 

3. Mjölkskummare 
Mjölkskummare De flesta espressomaskiner kan användas för att göra latte, cappuccino, macchiato och andra mjölkbaserade kaffedrycker. Om du tycker bra om dessa drycker bör du se till att köpa en espressomaskin med mjölkskummare. 

Trots att de flesta maskiner har mjölkskummare finns det fortfarande vissa billigare modeller som inte har det. Dessa maskiner kan bara brygga espresso och kan därmed inte göra kaffedrycker med mjölk. 

4. Rengöring
Ta reda på hur man rengör espressomaskinen innan du köper den. Rengöringen kan vara besvärlig men måste ändå göras regelbundet för att maskinen ska hållas ren och driftsäker. Ju lättare maskinen är att rengöra, desto snabbare går det att göra det.

5. Förvaring
Om du inte dricker kaffe varje dag bör du även ta reda på hur lätt det är att förvara espressomaskinen du överväger att köpa. En stor espressomaskin kan vara svår att förvara säkert eftersom att den kan vara både tung och otymplig. Beroende på hur du vill förvara espressomaskinen bör du därför kontrollera att du har tillräckligt mycket utrymme för den på köksbänken eller i ett skåp.  

6. Design 
När det kommer till design bör du inte bara fundera på om espressomaskinen passar bra in i ditt kök. Det finns nämligen flera andra punkter att tänka på, till exempel sladdlängd, placering av utloppet samt färg och material på maskinen. Om utloppet har en udda position eller vinkel kan det till exempel vara svårt att hälla rätt.

7. Kaffedrycker 
Om du vill ha en specifik kaffedryck på morgonen bör du välja en maskin som kan brygga just det kaffet. Vilka kaffesorter man kan brygga varierar nämligen en del mellan olika modeller.

8. Pris 
pris Idag finns det espressomaskiner i många olika prisklasser. Priset varierar från modell till modell och blir generellt sett högre ju mer avancerad maskinen är.

Tänk därför på att anpassa din budget till den typ av maskin du vill ha. Eftersom att avancerade maskiner med många funktioner sällan är särskilt billiga är det bäst att vara realistisk. 

Här har vi nu sammanfattat det som är viktigast att ta hänsyn till när du köper en ny espressomaskin. Nu bör du därför kunna hitta rätt modell för dina behov och komma igång med kaffebryggandet hemma på nolltid. 


Har du koll på ditt kaffe?

Har du koll på ditt kaffe

Många älskar att dricka en kopp gott kaffe på morgonen, och de flesta har även en favorit när det kommer till kaffedrycker. Det är dock inte alltid lätt att veta vad olika kaffedrycker egentligen innehåller.

I det här avsnittet berättar vi därför vad de mest populära kaffedryckerna består av. 

Americano 
En americano består av varmt vatten och espresso. Detta är en relativt stark kaffesort.

Café latte 
Café latte är en populär kaffedryck som består av ångad mjölk och en shot espresso. Detta är en mild kaffedryck som vanligtvis är ganska skummig.

Cappuccino 
Cappuccino är nog världens populäraste kaffedryck. En cappuccino består av tre lager: en shot espresso följt av ångad mjölk och till sist ett lager skummad mjölk. Det sista lagret kan sedan toppas med choklad eller kakao. 

Espresso
Espresso Espresso bryggs under högt tryck i en process där kokande vatten pressas genom finmalda kaffebönor ner i en liten kopp. Espresso är den renaste kaffeupplevelsen du kan få. Eftersom att den här kaffesorten är stark och fyllig är det dock inte något som passar alla.

Macchiato
En macchiato består av en shot espresso som toppas med skummad mjölk. Även om detta låter ungefär som en cappuccino är den här kaffedrycken starkare eftersom att man inte tillsätter någon ångad mjölk. Drycken är dessutom mindre och brukar serveras i en espressokopp.

Mochaccino
En mochaccino är en latte där man även har tillsatt chokladpulver eller -sirap. Ibland är den här kaffedrycken även toppad med vispad grädde.


Hur påverkas hjärnan av koffein?

hjärnan Många dricker kaffe på morgonen för att de vill åt den uppiggande effekten som gör det lättare att vakna till.

Flera studier har dock visat att det händer flera olika saker i hjärnan när man får i sig koffein. Här nedanför kan du läsa mer om hur hjärnan påverkas av koffein.

Kaffe och hjärnan 
På ett molekylärt plan påminner koffein om adenosin, ett ämne som gör oss sömniga. När vi dricker kaffe binder koffeinet an till hjärnans adenosinreceptorer och förhindrar på så vis adenosin från att nå receptorerna och göra oss trötta. 

Om vi regelbundet dricker mycket kaffe utvecklar hjärnan till slut fler adenosinreceptorer. Detta innebär då att vi måste dricka mer kaffe för att hålla oss vakna. 

Detta är även en bidragande orsak till att vi känner oss mer utmattade när vi försöker dricka mindre kaffe. Fler adenosinreceptorer innebär nämligen att en större mängd adenosin når hjärnan.

Koffein ökar även adrenalintillförseln, vilket ökar pulsen, öppnar luftvägarna och får blodet att pumpa hårdare. Koffein förhindrar dessutom dopamin från att återabsorberas i systemet. Det är faktiskt denna dopamineffekt som gör kaffe så beroendeframkallande.  

En uppiggande effekt
Kaffe Koffein har om sagt en uppiggande verkan. När vi får i oss koffein går det direkt ut i blodet och får då kroppen att börja vakna till. 

Eftersom att det skickas signaler till hjärnan som stimulerar vakenhet tar det inte lång tid innan vi känner oss mindre trötta. Dessa signaler gör även att kroppen börjar producera mer adrenalin och att vi vaknar till ännu mer.

Lättare att fatta beslut
Eftersom att kroppen producerar mer adrenalin när vi får i oss koffein blir det dessutom lättare att fatta beslut. 

Beslutsprocessen går snabbare och vi kommer faktiskt även fram till bättre beslut. 

Koffein skyddar mot demens 
Flera studier har dessutom visat att koffein stärker minnet. Genom att dricka en måttlig mängd kaffe kan vi därför minimera risken för demens och liknande sjukdomar. 

Om du vill veta mer om koffein och hjärnan kan du läsa den här artikeln från Cnet.com eller den här från Forbes.com.


Historiska fakta om kaffe

kaffe

Näst efter olja är kaffe den största handelsvaran i världen. Kaffe har även blivit en grundpelare i många hushåll världen över. Här kan du läsa flera historiska fakta om kaffe.

1. Kaffe kan ha upptäckts av getter 
Sägnen berättar om Kaldi, en getherde som levde i Etiopien under 800-talet. Han upptäckte kaffets uppiggande och stärkande effekt när han såg att hans getter blev mer energiska efter att de ätit bär från ett visst träd. Kaldi berättade om detta för abboten i det lokala klostret, och abboten kom då med idén att de kunde torka och koka bären för att skapa en dryck. 

De upptäckte då att drycken höll dem vakna i flera timmar åt gången. Ryktet spred sig, och så gjorde även den varma drycken. 

2. Kaffe bryggdes av ett helgon från Mocka 
espresso En annan historia berättar att kaffe upptäcktes av en shejk vid namn Omar, som var en lärjunge inom sufi-mystiken. Omar var känd för sin förmåga att hela de sjuka genom bön. 

När han levde i exil från Mocka bodde Omar i en ökengrotta i närheten av Ousab. En dag åt han bär som var mycket bittra. Han provade steka dem, men detta resulterade bara i att bären blev hårda. 

Till sist provade han koka bären och fick då en doftande brun vätska. Denna vätska gav honom en onaturlig och extraordinär energi som gjorde att han kunde hålla sig vaken i flera dagar.

3. Kaffe gav upphov till en social revolution 
Kaffe skapade även en social revolution. Den nya drycken dracks nämligen inte bara hemma utan även på offentliga kaffehus i byar och städer över hela Mellanöstern och östra Afrika. 

Dessa kaffehus var kända som sociala platser och blev senare omtalade som “skolor för de kloka”. Det var till kaffehusen man gick för att få reda på vad som hände i världen.

4. Man trodde att kaffe var en synd 
Precis som alkohol har kaffe en lång historia av förbud. Drycken förbjöds bland annat av jurister och lärda som möttes i Mecka år 1511. 

Oppositionen leddes av Khair Beg. Han var rädd att kaffe skulle främja motståndet mot hans regim genom att föra samman männen och göra det möjligt för dem att diskutera hans fiaskon. Kaffe förklarades därför vara syndigt. 

Förbudet hävdes 1524 efter en order från den osmanska turkiska sultanen Selim I. Ett liknande förbud fanns även i Kairo år 1532. 

5. Kaffe blev känt som “djävulens kopp” 
Kaffe Kaffet spred sig snabbt till hela Europa men kom först till Venedig. Från början blev kaffet mött av samma misstankar och religiösa fördomar som i Mellanöstern och Turkiet. Enligt katolikerna var kaffet nämligen “Satans bittra påhitt”. 

Påven Clement VIII var därför tvungen att ingripa. Efter att ha smakat kaffe kungjorde han följande: “Denna djävulens dryck är så läcker … vi borde beröva djävulen genom att döpa den!”. Från det ögonblicket kallades kaffe för “djävulens dryck” eller “djävulens kopp”. 

6. Kaffet kom till England i mitten av 1600-talet
Enligt Samuel Pepys öppnades Englands första kaffehus år 1650 i Oxford av en judisk man vid namn Jacob. Londons första kaffehus öppnades 1652 och drevs av Pasqua Rosée, en grekisk man som även öppnade ett kaffehus i Paris år 1672.

7. Kaffehusen blev världens första internet 
För många blev kaffehusen deras tidning och ett slags internet. Pepys skriver i sina dagböcker om de senaste nyheterna som rör konflikten med holländarna och hotet om pesten.

I en dagboksanteckning från den 3 november 1663 hänvisar Pepys till olika diskussioner om det romerska imperiet och skillnaden mellan att vara vaken och att drömma.

I den här artikeln från Goodhousekeeping.com kan du läsa fler roliga fakta om kaffe.


Om Sage

Sage logo
Märket som kallas för Sage i Europa heter faktiskt inte så i hela världen. Sages ursprungliga namn är nämligen Breville. Eftersom att företaget har flera samarbetspartners i olika länder har dock namnet ändrats i vissa delar av världen. 

Historien om Breville/Sage börjar år 1932. Företaget startades då av två män: Harry Norville och Bill O’Brien. De slog ihop sina namn och kom då fram till företagsnamnet Breville. 

Även om Breville/Sage numera är mest kända för sina köksprodukter tillverkade de från början radioapparater. Detta ändrades dock under andra världskriget när företaget istället började fokusera på mindetektorer. 

När andra världskriget tog slut skiftade deras fokus ännu en gång. Då tyckte nämligen Breville/Sage att det var dags att tillverka konsumentprodukter som alla skulle kunna använda hemma i vardagen. 

Breville/Sage började dock inte tillverka de välbekanta köksprodukterna förrän 1970-talet. Idag tillverkar företaget en mängd olika produkter för köket. Man kan därför köpa allt från brödrostar och blendrar till espressomaskiner från det här märket. 

Breville/Sage är nu en ledande tillverkare av köksprodukter över hela världen. De har till och med vunnit åtskilliga priser för sin professionella och industriella design. 

Här kan du se en intervju med Heston Blumenthal och Phil McKnight från Sage:


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Sage the Oracle espressomaskiner är bäst i test?

Sage the Oracle och Sage the Oracle Touch

Hur testas Sage espressomaskinerna?

Espressomaskiner bedöms bland annat baserat på användarvänlighet, vilket till exempel inkluderar påfyllning, rengöring och finjustering av inställningar. Man undersöker även temperaturen och kvaliteten hos espresson samt hur enhetligt resultatet blir om man brygger flera koppar efter varandra. Man testar dessutom mjölkskumningen och bedömer slutligen energiförbrukningen hos maskinerna.

Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Genomgång av testkällor

Råd & Rön  
Konsumentorganisationen Råd & Rön arbetar med konsumentlivet i Sverige och genomför bland annat tester av olika konsumentprodukter. Råd & Rön har bland annat provat espressomaskinen Sage the Oracle och gett modellen ett fint betyg.

Du kan klicka på den här länken för att läsa mer. För att få full tillgång till de specifika testresultaten måste du dock ha en betald prenumeration. Om du bara är intresserad av ett test går det även att köpa tillgång till enskilda undersökningar.

T3.com  
Det amerikanska teknikmagasinet T3.com skriver artiklar och guider om gadgets och andra teknikrelaterade ämnen. De testar och recenserar även produkter och har bland annat provat Sage the Oracle Touch. Du hittar hela recensionen här

Beantocupmachines.coffee
Det amerikanska magasinet Beantocupmachines.coffee testar och recenserar marknadens bästa kaffebryggare och espressomaskiner med böna-till-kopp-funktion. Målet med detta är att hjälpa konsumenterna att välja rätt maskin. De har bland annat provat Sage the Oracle och gett maskinen ett betyg på 8,6 av 10 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här

Beantocupcoffeemachines.net  
Det amerikanska magasinet Beantocupcoffeemachines.net behandlar huvudsakligen kaffe och kaffemaskiner. De testar många olika produkter och har bland annat provat espressomaskinen Sage the Barista Pro. Den modellen får i slutändan ett betyg på 8,5 av 10 stjärnor. Du hittar hela testet på deras hemsida

Businessinsider.com
Den amerikanska tidningen Businessinsider.com skriver om både in- och utrikesnyheter. De har även experter som testar och recenserar olika produkter, till exempel espressomaskiner. Businessinsider.com har bland annat provat Sage the Barista Pro och rekommenderar i slutändan den modellen till konsumenterna. Du hittar hela recensionen här.

Caffeinejunkie.co.uk  
Det brittiska magasinet Caffeinejunkie.co.uk skriver om allt från fitness och resor till kaffe. De publicerar både artiklar, guider och goda råd om dessa ämnen. Caffeinejunkie.co.uk testar och recenserar även espressomaskiner och andra produkter. De har bland annat provat Sage the Oracle och gett maskinen ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här

Coffeeteaclub.co.uk  
Coffeeteaclub.co.uk är ett brittiskt magasin som skriver om varma drycker, till exempel kaffe och te. De har bland annat testat Sage the Oracle och gett espressomaskinen ett betyg på 4,4 av 5 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Expertreviews.co.uk  
Det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk genomför oberoende tester av produkter för hemmet. De brittiska experterna har bland annat provat espressomaskinerna Sage the Oracle Touch och Sage the Barista Pro.

Här kan du läsa hela testet av Sage the Oracle Touch.

Här kan du läsa hela testet av Sage the Barista Pro.

Good Housekeeping Institute
Good Housekeeping Institute tillhandahåller guider och artiklar om produkter för hus och trädgård. De testar även olika produkter och presenterar sedan resultaten för sina läsare. Good Housekeeping Institute har bland annat provat espressomaskinen Sage the Oracle Touch och gett modellen ett betyg på 72 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.

Techradar.com  
Det amerikanska teknikmagasinet Techradar.com skriver artiklar och genomför tester av konsumentelektronik. Den här gången har de provat espressomaskinen Sage the Oracle Touch och gett modellen ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

The Independent  
The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. De skriver om både in- och utrikesnyheter och behandlar även ämnen som sport, underhållning och livsstil. The Independent testar även produkter och har bland annat provat Sage the Oracle Touch i ett test av marknadens bästa espressomaskiner. Klicka här för att läsa hela recensionen.

Trustedcoffeereviews.co.uk  
Trustedcoffeereviews.co.uk är ett brittiskt testmagasin som granskar diverse kafferelaterade produkter. De har bland annat provat espressomaskinen Sage the Barista Pro och gett modellen ett betyg på 9,9 av 10 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Trustedreviews.com
Trustedreviews.com är ett brittiskt testmagasin som recenserar elektroniska konsumentprodukter. Den här gången har de provat och recenserat espressomaskinen Sage the Oracle och gett modellen ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Which.co.uk  
Which.co.uk är Englands största testmagasin. Deras mål är att hjälpa konsumenterna genom att recensera olika produkter. Which.co.uk har bland annat testat tre olika espressomaskiner: Sage the Oracle, Sage the Oracle Touch och Sage the Barista Pro.

Här kan du läsa hela recensionen av Sage the Oracle.

Här kan du läsa hela recensionen av Sage the Oracle Touch.

Här kan du läsa hela recensionen av Sage the Barista Pro.

Observera att du behöver ett betalt medlemskap för att få full tillgång till undersökningarna.

Wired.com  
Wired.com är ett amerikanskt magasin som skriver artiklar om både IT, tele, kommunikation, data och teknik. De behandlar en uppsjö av ämnen och testar även olika konsumentprodukter. Wired.com har till exempel provat espressomaskinen Sage the Oracle Touch och gett modellen ett betyg på 8 av 10 stjärnor. Om du vill läsa mer hittar du hela recensionen här.


Alternativa tester och artiklar

Om du fortfarande inte vet om Sage the Oracle är rätt espressomaskin för dig har vi även ett antal andra artiklar som kan vara av intresse.

Du kan till exempel läsa någon av våra artiklar där vi går igenom andra testvinnande modeller från Sage: Sage the Bambino Plus test och Sage Barista Touch test

Om du funderar på att köpa en espressomaskin från ett annat märke kanske du vill läsa någon av våra bredare artiklar Espressomaskin test eller Helautomatisk espressomaskin test. I båda dessa artiklar får du en överblick över andra testvinnande maskiner på marknaden.

Om du är intresserad av ett specifikt märke har vi även flera artiklar där vi fokuserar på en viss tillverkare. Du kan till exempel läsa någon av följande artiklar: DeLonghi Magnifica test, Siemens espressomaskin test, DeLonghi espressomaskin test, Smeg espressomaskin test och Krups espressomaskin test.

I dessa artiklar har vi samlat de modeller som fått bäst recensioner. Vi visar även var du kan köpa maskinerna billigast.

Vi kan även hjälpa dig som är mer intresserad av en vanlig kaffebryggare. Till att börja med kanske du vill läsa våra allmänna artiklar Kaffebryggare test och Kaffebryggare med kvarn test. Med hjälp av dessa kan du enkelt få en uppfattning om utbudet på marknaden. 

Utöver dessa har vi även ett flertal märkesspecifika artiklar om vanliga kaffebryggare också. Om du är intresserad av en viss tillverkare kan du läsa någon av följande artiklar: Moccamaster test, Siemens kaffemaskin testBosch kaffebryggare test och Wilfa kaffebryggare test.

Slutligen vill vi även framhäva de praktiska kapselbryggarna. Dessa maskiner gör det möjligt att brygga många smakrika kaffedrycker med en enkel knapptryckning. När det gäller kapselbryggare talar experterna framförallt om att Nespressos maskiner är oerhört framgångsrika.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta