Wilfa kaffebryggare – Bäst i test: De bästa kaffebryggarna från Wilfa

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I den här artikeln tar vi en närmare titt på kaffebryggare från märket Wilfa. Syftet med artikeln är att skapa en så bra överblick som möjligt över Wilfas utbud av kaffebryggare.

Vi har gått igenom ett flertal granskningar där olika experter har provat kaffebryggare för att bedöma vilka för- och nackdelar som finns hos varje modell.

Dessa undersökningar kommer från Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, Connery.dk, Klikk.no, Coffeescience.org, Hemtrevligt.se och Testpilot.dinside.no. För en av kaffebryggarna i artikeln har vi även läst användarrecensioner.

Om du vill läsa mer om recensionerna finns det en lista över länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i den här artikeln.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Genomgång av kaffebryggare från Wilfa
🔸 Genomgång av alternativa kaffebryggare från andra tillverkare
🔸 Goda råd inför köpet av en ny kaffebryggare
🔸 Översikt över kaffets resa från odling till kopp
🔸 Information om hur kroppen reagerar på kaffe
🔸 Information om Wilfa
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Wilfa kaffebryggare test 2023 – Här är Wilfas 3 bästa kaffebryggare

Här nedanför hittar du en genomgång av 3 kaffebryggare från Wilfa som har klarat sig bra i olika tester. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat ett antal undersökningar från framstående expertkällor och presenterar här de kaffebryggare som experterna anser vara bäst.

Du hittar även en prisjämförelse för varje kaffebryggare som ger en snabb och enkel överblick över priserna hos olika återförsäljare. 


Wilfa Classic CCM-1500S

✅ 4 av 5 stjärnor hos Hemtrevligt.se
✅ 4.4 av 5 stjärnor enligt kundomdömen hos Skousen.dk
✅ 4.4 av 5 stjärnor enligt kundomdömen hos WhiteAway.se

Wilfa Classic CCM-1500S

 

.
Wilfa Classic CCM-1500S har både recenserats av expertkällan Hemtrevligt.se och av kunderna hos de två nätbutikerna Skousen.dk och WhiteAway.com. Både experterna och konsumenterna tycker bra om den här kaffebryggaren och ger den därför fina betyg.

Hemtrevligt.se tycker framförallt bra om kaffebryggarens automatiska avstängningsfunktion och enkla hantering. Användarna verkar däremot mest positiva till modellens design och bryggtid.

Varken experterna eller konsumenterna hittar särkilt många nackdelar med Wilfa Classic CCM-1500S. Hemtrevligt.se nämner dock att sladden är ganska kort.

Experter och konsumenter: Fantastisk, tystgående och snabb modell

Wilfa Classic CCM-1500S går hem hos både experterna och hos konsumenterna. De skriver till exempel att det här är en fantastisk kaffebryggare.

Hemtrevligt.se framhäver huvudsakligen kaffebryggarens användarvänlighet och den tydliga nivåmätaren. De nämner även att man får ett bra grepp om handtaget och skriver att detta är en fördel.

Konsumenterna verkar hålla med experterna om dessa fördelar. En användare med erfarenheter av både Moccamaster och andra toppmodeller skriver till exempel att Wilfa Classic CCM-1500S överstiger alla förväntningar.

Konsumenterna är dessutom förtjusta i den snabba bryggtiden och beskriver den som “nära nog obefintlig”. En annan användare rekommenderar även den här kaffebryggaren med motiveringen att den är nästan ljudlös.

Optimal bryggtemperatur, droppstopp och automatisk avstängning

Vattenbehållaren på Wilfa Classic CCM-1500S har en kapacitet på en liter och räcker därmed till åtta koppar kaffe. Det tar dessutom inte mer än ungefär fem minuter att brygga en kanna kaffe.

Wilfa Classic CCM-1500S har även en optimal bryggtemperatur som ligger mellan 92 och 96 grader. Detta säkerställer att kaffet utvinns redan från början och att man tar tillvara på så mycket smak som möjligt ur kaffebönorna.

Den här kaffebryggaren är dessutom utrustad med både droppstopp och automatisk avstängning. Droppstopp-funktionen stoppar kaffebryggningen när man tar bort kannan från värmeplattan. Den automatiska avstängningsfunktionen gör däremot att kaffebryggaren stänger av sig själv om ingen har använt den på 40 minuter.

Stilren kaffebryggare med effektiv motor

Wilfa Classic CCM-1500S har en enkel och stilren design som gör att kaffebryggaren passar bra in i de flesta kök. Den här modellen har nämligen en ganska robust och modern design i borstat stål.

Kaffebryggaren har dessutom en effektiv motor med en effekt på 1550 watt. Den kraftfulla motorn är en av anledningarna till att den här modellen kan brygga kaffet så snabbt.

Specifikationer för Wilfa Classic CCM-1500S:
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Wilfa
🔴 Effekt: 1 550 watt
🔴 Vattentank: 1 liter
🔴 Antal koppar per tank: 8
🔴 Höjd: 33,2 cm
🔴 Bredd: 35,5 cm
🔴 Djup: 17 cm
🔴 Vikt: 2,88 kg

Fördelar med Wilfa Classic CCM-1500S:
Automatisk avstängning
Droppstopp
Bryggtemperatur på 92 till 96 grader
Stilren och enkel design
Brygger en kanna på fem minuter


Wilfa Precision WSP-2A

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ 9.2 av 10 stjärnor hos norska Testpilot.dinside.no
✅ 5 av 6 stjärnor hos danska Connery.dk
✅ Rekommenderas av Foodrepublic.com

Wilfa Svart Presisjon

.
Wilfa Precision WSP-2A har testats och recenserats av fem olika expertkällor: Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, Testpilot.dinside.no, Connery.dk ochFoodrepublic.com . Alla experter tycker bra om den här modellen. De ger den därför mycket beröm och en topplacering i sina respektive undersökningar.

Experterna från det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler tycker riktigt bra om kaffet och den effektiva bryggningen. Råd & Rön verkar däremot tycka bäst om kaffebryggarens användarvänlighet. De andra expertkällorna håller med om detta men nämner även att Wilfa Precision WSP-2A har en funktionell design.

Det danska konsumentrådet påpekar dock att den här kaffebryggaren är ganska besvärlig att avkalka. Detta kan därför vara värt att ta med i beräkningen.

Experterna: Funktionell kaffebryggare med praktisk vattenbehållare

Enligt experterna är Wilfa Precision WSP-2A en funktionell kaffebryggare som brygger en god kopp kaffe. Experterna menar även att den här modellen har flera praktiska egenskaper som underlättar hanteringen.

Testpilot.dinside.no skriver till exempel att Wilfa Precision WSP-2A har en löstagbar vattenbehållare som är väldigt praktisk. Med den här vattenbehållaren kan man nämligen fylla på vatten i kaffebryggaren snabbt och utan några problem.

En annan aspekt som experterna framhäver i sina recensioner är smaken på det färdiga kaffet. Alla experter tycker nämligen riktigt bra om det välsmakande kaffet. Connery.dk skriver till exempel att Wilfa Precision WSP-2A kännetecknas av tre saker: enkelhet, stabilitet och god smak.

Foodrepublic.com verkar också hålla med om detta. De förklarar dock även att den här kaffebryggaren är ganska dyr och skriver att den framförallt är ett bra alternativ för “kaffesnobbar”.

Patenterat värmesystem och FlowControl

Den här kaffebryggaren är utrustad med ett patenterat värmesystem. Detta system ser till att kaffet bryggs vid en optimal temperatur, närmare bestämt mellan 92 och 96 grader.

Wilfa Precision WSP-2A har även en FlowControl-tratt som ser till att vattnet har en optimal kontakttid med kaffet under bryggningen. När kaffet är färdigt kan man dessutom stänga av vattenflödet med hjälp av en droppstopp-funktion. Detta säkerställer att det inte fortsätter droppa vatten ner på värmeplattan.

Kaffebryggaren är dessutom ganska snabb och kan brygga tolv koppar kaffe på ungefär fem minuter. Om man inte behöver en hel kanna kaffe kan man även välja att brygga ett mindre antal koppar.

Runt spridningshuvud och automatisk avstängning

Wilfa Precision WSP-2A har ett runt spridningshuvud som fördelar vattnet jämnt över kaffet. Detta innebär att kaffebryggaren tar vara på kaffebönornas fulla potential och levererar ett resultat med en god smak och fin arom.

Den här modellen har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som gör att kaffebryggaren stänger av om man inte använder den på en viss tid. Detta är dock inte bara en praktiskt säkerhetsfunktion. Den automatiska avstängningen säkerställer nämligen även att kaffebryggaren inte drar onödigt mycket ström.

Wilfa Precision WSP-2A har en vattenbehållare med en kapacitet på 1,25 liter. Detta är inte den största vattenbehållaren på marknaden, men den är ändå tillräckligt stor för att brygga några koppar åt gången. Kaffebryggaren har slutligen en effekt på 1840 watt.

Specifikationer för Wilfa Precision WSP-2A:
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Wilfa
🔴 Effekt: 1 840 watt
🔴 Vattentank: 1,25 liter
🔴 Antal koppar per tank: 12
🔴 Höjd: 35,8 cm
🔴 Bredd: 36,3 cm
🔴 Djup: 21,3 cm
🔴 Vikt: 4,1 kg

Fördelar med Wilfa Precision WSP-2A:
Flow Control
Löstagbar vattenbehållare
Automatisk avstängning
Optimal bryggtemperatur
Snabb och effektiv bryggning


Wilfa Classic CMC-100G

✅ Kaffebryggare med optimal temperatur och bryggtid

Wilfa Classic CMC-100G 

 

.
Wilfa Classic CMC-100G har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här modellen har däremot en optimal temperatur och bryggtid.

Den här modellen är utformad för att framställa en välsmakande kopp kaffe. Den är dessutom godkänd av European Coffee Brewing Centre. Wilfa Classic CMC-100G har en enkel och stilren design och passar därför bra in i de flesta kök. Vattenbehållaren rymmer en liter vatten.

Optimal temperatur och snabb uppvärmning

Det tar inte lång tid för Wilfa Classic CMC-100G att nå upp till en optimal vattentemperatur på mellan 92 och 96 grader. Kaffebryggaren håller sedan denna temperatur genom hela bryggningen för att säkerställa att det färdiga kaffet får en god smak.

Wilfa Classic CMC-100G är dessutom snabb och brygger tio koppar kaffe på fyra till sex minuter. Detta innebär att man inte behöver vänta särskilt länge på kaffet efter att man har startat bryggningen. Den här modellen drivs av en motor med en effekt på 1550 watt.

Kaffebryggaren har även en automatisk avstängningsfunktion som gör att den stänger av sig själv om ingen använder den på 40 minuter. Detta är en säkerhetsfunktion som även hjälper användaren att spara ström.

Manuellt droppstopp och varmhållningsfunktion

Wilfa Classic CMC-100G har flera praktiska egenskaper som underlättar hanteringen av kaffebryggaren.

Modellen är till exempel utrustad med ett manuellt droppstopp som gör att man själv kan bestämma hur fort vattnet ska rinna genom filtret. Tack vare detta blir kaffet så bra som möjligt oavsett hur många koppar man brygger.

Den här funktionen gör dessutom att man kan ta bort kannan från värmeplattan, hälla upp en kopp kaffe och sedan ställa tillbaka kannan på kaffebryggaren och låta bryggningen fortsätta.

Wilfa Classic CMC-100G har även en varmhållningsfunktion som håller kaffet varmt när man inte tänker dricka allt på en gång.

Enkel rengöring

Med Wilfa Classic CMC-100G behöver man inte hålla reda på när man ska rengöra kaffebryggaren. Den här modellen meddelar nämligen själv när det är dags för en rengöring.

Kaffebryggaren har till exempel en avkalkningsindikator som börjar lysa när maskinen måste avkalkas.

Sist men inte minst har Wilfa Classic CMC-100G en manuell aromakontroll som gör det möjligt att kontrollera styrkan på kaffet.

Specifikationer för Wilfa Classic CMC-100G:
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Wilfa
🔴 Effekt: 1 550 watt
🔴 Vattentank: 1 liter
🔴 Antal koppar per tank: 10
🔴 Höjd: 33,2 cm
🔴 Bredd: 35,5 cm
🔴 Djup: 17 cm
🔴 Vikt: 2,7 kg

Fördelar med Wilfa Classic CMC-100G:
Enkel rengöring
Varmhållningsfunktion
Droppstopp
Automatisk avstängning
Snabb bryggning


Alternativa testvinnare

I den här artikeln har vi hittills gått igenom kaffebryggare från Wilfa som har fått toppbetyg av olika experter och konsumenter.

Det är dock inte bara Wilfa som tillverkar bra kaffebryggare. För att skapa en så balanserad överblick som möjligt kommer vi därför att gå igenom ett par kaffebryggare från andra tillverkare också. Alla modeller som vi presenterar här nedanför har också fått fina recensioner hos olika expertkällor.


Braun KF7020

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Braun KF7020 

 

.
Braun KF7020 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Den här modellen får fina betyg på båda ställena och blir faktiskt en av testvinnarna hos både Råd & Rön och uafhængige testpaneler.

Experterna motiverar detta med att kaffebryggaren levererar en god kopp kaffe och att den har en inbyggd aromafunktion. De är dessutom väldigt positiva till den stora kannan och vattenbehållaren hos Braun KF7020.

Experterna är dock inte lika imponerade av modellens bryggtid. Det går nämligen inte särskilt snabbt att brygga en full kanna kaffe.

Enkel och minimalistisk kaffebryggare med LCD-skärm

Braun KF7020 är en traditionell kaffebryggare med en ganska modern design.

Den här kaffebryggaren har nämligen en stilren och enkel utformning i svart. Designen är därmed både minimalistisk och enkel. Detta innebär även att modellen passar in i de flesta typer av kök.

Kontrollpanelen på Braun KF7020 sitter högst upp ovanför kaffekannan. På kontrollpanelen finns det en LCD-skärm där man snabbt och enkelt kan hitta och justera olika inställningar och funktioner.

Timer och justerbar kaffestyrka

Braun KF7020 har en praktisk funktion som gör att man kan få kaffet precis som man vill ha det. Denna funktion kallas för Coffe Strenght Selector och består av ett reglage som kontrollerar hur starkt kaffet blir.

Den här kaffebryggaren har även en timer som man kan ställa in utifrån sitt eget schema. Man kan till exempel ställa in timern så att man har färdigbryggt kaffe när man kliver upp på morgonen eller när man kommer hem från jobbet.

Motorn i kaffebryggaren har en effekt på 1000 watt och är därmed inte den starkaste på marknaden. Trots detta är motorn ändå ganska kraftfull.

Optimalt bryggsystem och Aroma Carafe-funktion

Braun KF7020 har en vattenbehållare på 1,2 liter och kan brygga tolv koppar kaffe om man fyller den helt. Om man inte vill ha en hel kanna går det även att brygga någon enstaka kopp.

Om man brygger en hel kanna men inte tänker dricka allt på en gång kan man använda funktionen AromaCarafe. Den här funktionen gör nämligen att kaffet hålls varmt under en längre period.

Sist men inte minst har Braun KF7020 ett speciellt bryggsystem som kallas för Opti Brew System. Detta system håller koll på bryggtid och temperatur för att kaffet ska smaka så bra som möjligt.

Specifikationer för Braun KF7020:
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Braun
🔴 Effekt: 1 000 watt
🔴 Vattentank: 1,2 liter
🔴 Antal koppar per tank: 12
🔴 Timer: Ja
🔴 Höjd: 36 cm
🔴 Bredd: 20 cm
🔴 Djup: 32 cm
🔴 Vikt: 2,8 kg

Fördelar med Braun KF7020:
LCD-skärm
Aroma Carafe-funktion
Opti Brew System
Justerbar kaffestyrka
Timerfunktion


Tips för dig som ska köpa en ny kaffebryggare

Tips för dig som ska köpa en ny kaffebryggare

När du letar efter en ny kaffebryggare kan det vara svårt att få en överblick över marknaden – särskilt om du inte är riktigt säker på vad du bör tänka på eller titta efter. Kanske du redan har tittat på flera olika kaffebryggare och sedan gått hem tomhänt för att du inte visste om de passade till dina behov eller inte. I det här avsnittet går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på när du köper en ny kaffebryggare. Genom att vara uppmärksam på följande punkter blir det enklare att hitta en modell som passar perfekt till just dina behov och önskemål.

Kaffebryggare eller espressomaskin?
Till att börja med bör du fundera på om du vill ha en traditionell kaffebryggare eller en automatisk kaffemaskin. Överlag brukar man tala om fem olika typer av kaffemaskiner:

💠 Kaffebryggare med filter
💠 Halvautomatisk espressomaskin
💠 Automatisk espressomaskin
💠 Helautomatisk espressomaskin
💠 Kapselbryggare

Eftersom att det finns en hel del skillnader mellan dessa maskiner är det bäst att ta reda på vilken typ du vill ha innan du går vidare till nästa punkt.

Wilfa Classic CMC-100G Vilken typ av kaffe vill du brygga?
En annan viktig fråga är vilken eller vilka typer av kaffe du vill kunna brygga. Det finns till exempel ingen anledning att köpa en helt vanlig kaffebryggare som bara kan göra bryggkaffe om du egentligen vill ha både caffe latte och espresso. Leta därför efter en maskin som kan brygga den kaffetyp som du tycker bäst om att dricka.

Användarvänlighet
De allra flesta vill nog ha en kaffebryggare eller -maskin som är enkel att använda och hantera. Många moderna kaffemaskiner är enkla att använda, men detta beror förstås även på hur mycket eller lite du vill kunna påverka kaffebryggningen. Med helautomatiska espressomaskiner kan man till exempel brygga en kopp kaffe med en enda knapptryckning.

Storlek
Du bör även fundera på hur stor kaffebryggaren får vara. Vissa vill ha en stor maskin medan andra hellre vill ha en mindre och mer kompakt modell. Detta kan både bero på din inredningsstil och på hur mycket utrymme du har på köksbänken. Genom att kontrollera storleken innan du köper en viss modell kan du enkelt komma fram till om den passar in i ditt kök eller inte.

Funktioner
Dagens kaffemaskiner har en mängd olika funktioner. Det kan därför vara bra att fundera på om det finns några specifika funktioner som du gärna vill ha. Dessa krav varierar från person till person, men det kan bland annat handla om hur många anpassningsmöjligheter du vill ha och vad maskinen ska kunna göra.

Det kan till exempel vara bra att komma fram till om maskinen ska ha en inbyggd kaffekvarn eller mjölkskummare. Fundera även på om du vill att maskinen ska kunna brygga två koppar kaffe på en gång samt hur stor bönbehållaren och vattenbehållaren bör vara. Det finns dock många andra funktioner att ta ställning till också.

Budget
Sist men inte minst bör du ta hänsyn till hur mycket pengar du vill spendera på en ny kaffebryggare eller -maskin. Eftersom att priserna varierar otroligt mycket går det att hitta både billiga och dyra maskiner. Kom fram till en budget och utgå sedan från den för att snabbt och enkelt begränsa ditt urval. Budgeten är en viktig del av inköpsprocessen och kan hindra dig från att spendera mer pengar än vad du hade planerat från början.

Om du vill läsa mer om vad man bör tänka på när man köper en ny kaffebryggare kan du läsa den här artikeln från det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Om du hellre läser en artikel på engelska hittar du även fler tips hos TheSpruceEats.com.


Kaffets resa: Från frö till kaffe

Kaffet blir känt över hela världen

Har du någonsin undrat hur kaffebönor blir till kaffe? Här hittar du en översikt över resan från frö till kaffe där vi förklarar och går igenom varje steg på vägen.

Allt börjar med ett frö i jorden
Processen startar med ett frö i jorden. Detta frö är faktiskt en obehandlad grön kaffeböna. Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien och Yemen men tillverkas idag i hela världen. Det finns till exempel kaffeodlingar i andra delar av Afrika, Asien, Sydamerika och Centralamerika.

kaffebönorPå grund av skillnader i klimat, jord, vatten, bakterier och mycket annat odlar de olika regionerna olika typer av kaffe. Även om två odlingar ligger precis bredvid varandra kan de faktiskt tillverka vitt skilda typer av kaffe.

Två till fem år efter planteringen av fröet börjar kaffeplantan att producera små bär. Inuti dessa bär finns två kaffefrön som man kallar för gröna kaffebönor.

Behandling av kaffebönorna
När bären har skördats utvinner man kaffebönorna. Behandlingen av kaffebönorna ser ungefär likadan ut överallt. Många tillverkare har dock sina egna metoder och anpassningar som fungerar bra med deras mål och resurser.

Med den torra metoden får man ett “naturligt kaffe”. Denna metod går ut på att kaffebären sprids ut på stora områden och soltorkas under två till fyra veckor.

Den exakta tiden beror på aktuell luftfuktighet och nederbörd. För att alla bär ska torka lika mycket vänds bären med jämna mellanrum. De torkade kaffebären skalas sedan i en maskin med valsar som gör att kaffebönorna ramlar ur. Bönorna skiljs därefter från skalen i en sil.

Med den våta metoden får man istället något som kallas för “tvättat kaffe”. De som följer den här metoden rensar bären och blötlägger dem sedan i ungefär 36 timmar. De mogna frukterna sjunker till botten medan de omogna blir kvar på ytan.

De mogna kaffebären pressas genom en sil som skiljer fruktköttet från bönorna. Om det finns kvar ett slemlager på bönorna avlägsnas detta i en fermenteringsprocess innan man sköljer bort resterna med vatten.

Kaffebönorna fraktas till resten av världen
KaffebönorAtt skicka kaffebönor över hela jordklotet är inte en lika stor utmaning idag som det var förr i tiden.

Det finns dock fortfarande en del problem som man måste ta hänsyn till. Det vanligaste problemet är att det byggs upp fukt när bönorna fraktas över havet.

Om bönorna absorberar för mycket fukt kan det bildas defekta smakämnen som förstör kaffets fina smaknyanser.

De flesta exportörer använder därför speciella påsar för att transportera kaffebönor.

Rostning
Att förvandla de gröna kaffebönorna till rostade kaffebönor är en hel vetenskap. Specialister använder sina sinnen och mätverktyg för att utveckla smaken hos alla typer av kaffe. Det är dock inte rostningen som skapar smaken. Specialisterna tar istället fram den smak som redan finns i bönorna och gör att den kan nå sin fulla potential.

En så liten skillnad som ett par sekunder i rostningen kan innebära skillnaden mellan en mild, saftig och söt smak och ett medelmåttigt kaffe som är “helt okej”. Under rostningen påverkas kaffet både av luftmängd, fuktighet, temperatur, temperaturökning och tid.

Eftersom att det finns så många olika faktorer som påverkar kaffebönorna under rostningen kan det vara en riktig utmaning att hitta den perfekta balansen.

Bryggning
AmericanoDet sista steget är att brygga en god kopp kaffe av kaffebönorna.

Här finns det dock också flera saker som kan gå fel om man inte är försiktig.

För varmt vatten skapar till exempel ett bittert kaffe medan för kallt vatten skapar surt kaffe. Det är därför viktigt att du vet hur man brygger kaffet på rätt sätt. Det sista steget på kaffets resa sker alltså hemma i ditt eget kök.

Du kan läsa mer om kaffets resa i den här artikeln från Javapresse.com.


Hur reagerar kroppen på kaffe?

kaffe och kroppenMånga älskar att dricka kaffe när de vaknar eftersom att detta hjälper dem att få en bra start på dagen.

Kaffe är nämligen en uppiggande dryck som gör att man inte känner sig så trött längre. Men är det den enda effekten som kaffe har på oss? I det här avsnittet kan du läsa mer om hur kaffe egentligen påverkar kroppen.

Kaffe stimulerar det centrala nervsystemet
Kaffe är ett slags stimulerande medel som påverkar det centrala nervsystemet. Den största effekten märks i hjärnan när kaffet gör att hjärnan känner sig piggare och fräschare.

Kaffe kan höja blodtrycket
Kaffe kan bidra till att blodtrycket ökar. Detta är dock bara tillfälligt och varar inte för evigt. Det sägs att den här effekten beror på en ökad adrenalinnivå i kroppen eller en blockering av hormoner som annars gör att artärerna vidgar sig.

I det stora hela gör detta ingen skillnad för ditt blodtryck. Du bör däremot vara uppmärksam på att kaffe kan ha den här effekten om du redan lider av högt blodtryck eller har hjärtproblem.

Kaffe kan påverka matsmältningen
Kroppen lagrar inte kaffe eller koffein. Detta behandlas istället i levern och kommer sedan ut med urinen när man kissar. När man dricker kaffe kan man därför behöva kissa mer. Kaffe kan dock även leda till magont, halsbränna och mer syra i magen.

Undvik kaffe om du är gravid
Kaffe kan även påverka reproduktionssystemet och vara en nackdel för dig som är gravid. Eftersom att kaffe kan påverka fostret på flera olika sätt bör du alltid rådfråga din läkare om du vill dricka kaffe under graviditeten.

Du hittar mer information om hur koffein påverkar kroppen i den här artikeln från Healthline.com.


Om Wilfa

wilfa logo
Det norska företaget Wilfa A/S grundades 1948 och tillverkade till en början bara dammsugare. De utökade dock snabbt sitt sortiment med andra typer av produkter. Idag tillverkar Wilfa många olika elektroniska apparater, till exempel kaffebryggare.

Wilfa ägs av MoRek AS och har kontor och lager i Oslo, Stavanger, Larvik och Trondheim i Norge samt Hässleholm i Sverige. Wilfa fokuserar på den nordiska marknaden vad gäller både säkerhet, användarvänlighet och design.

Wilfa har även dotterbolag i både Danmark, Sverige, Finland, Estland och Hong Kong. För närvarande är de därmed en av världens största nordiska grupper inom sitt område.

Du kan läsa mer om Wilfas historia och produkter här .


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Moccamaster KBGC982

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Moccamaster KBGC982

.
Moccamaster KBGC982 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Den här modellen får en topplacering i båda dessa undersökningar.

Enligt experterna är en av de största fördelarna med den här modellen att den brygger en god kopp kaffe. De framhäver även att kaffebryggaren är relativt snabb. Experterna anmärker dock på att den här modellen drar ganska mycket ström när man lämnar kaffekannan på värmeplattan.

Läcker kaffebryggare i en högre prisklass

Moccamaster KBGC982 är en flott kaffebryggare med en elegant design. Den här modellen kan utan problem lämnas framme på köksbänken och är faktiskt utformad med just detta i åtanke.

Utöver designen har kaffebryggaren även flera andra lyxdetaljer. Dessa detaljer gör att den här maskinen liknar de modeller som baristor använder. De lyxiga detaljerna innebär dock även att den här modellen är dyrare än många andra kaffebryggare på marknaden.

Två värmeelement och kraftfull motor

Moccamaster KBGC982 har en vattenbehållare på 1,25 liter och kan brygga tio koppar kaffe på en gång.

Den här kaffebryggaren har en motoreffekt på 1520 watt och är dessutom känd för att vara effektiv och brygga kaffet snabbt. Moccamaster KBGC982 kan nämligen brygga en full kanna kaffe på ungefär sex minuter.

Om man har bryggt mer kaffe än man orkar dricka har den här modellen även en varmhållningsfunktion. Moccamaster KBGC982 har nämligen två separata värmeelement. Ett av dessa har en varmhållningsfunktion som kan hålla kaffet varmt om man inte dricker upp allt på en gång.

Optimal bryggtemperatur och praktiska egenskaper

För att det färdigbryggda kaffet ska smaka så bra som möjligt har Moccamaster KBGC982 flera praktiska egenskaper. Det finns till exempel en temperaturkontroll som ser till att vattnet alltid håller en optimal temperatur. Bryggtemperaturen hålls nämligen mellan 92 och 96 grader eftersom att detta är det bästa intervallet för kaffebryggning.

Moccamaster KBGC982 har även en avkalkningsindikator som meddelar när det är dags att avkalka kaffebryggaren. Tack vare denna indikator behöver man inte hålla koll på några avkalkningsintervaller själv.

Den här kaffebryggaren har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som gör att maskinen stänger av om den inte har använts på 40 minuter. Den här funktionen ser på så vis till att kaffebryggaren inte förbrukar onödigt mycket ström.

Specifikationer för Moccamaster KBGC982:
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Moccamaster
🔴 Effekt: 1 520 watt
🔴 Vattentank: 1,25 liter
🔴 Antal koppar per tank: 10
🔴 Höjd: 35,5 cm
🔴 Bredd: 32,5 cm
🔴 Djup: 17 cm
🔴 Vikt: 3,5 kg

Fördelar med Moccamaster KBGC982:
Automatisk avstängning
Bryggtemperatur på 92 till 96 grader
Två värmeelement varav ett med varmhållningsfunktion
Brygger en full kanna kaffe på sex minuter
Avkalkningsindikator


Electrolux EKF7800

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux EKF7800 

 

.
Kaffebryggaren Electrolux EKF7800 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Experterna tycker riktigt bra om den här modellen och utnämner den därför till en av testvinnarna i sina respektive undersökningar.

Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler tycker bäst om det färdiga kaffet medan Råd & Rön framförallt berömmer aromafunktionen hos Electrolux EKF7800.

Experterna hittar inte särskilt många nackdelar med Electrolux EKF7800. Det danska konsumentrådet påpekar dock att den här modellen har en ganska hög strömförbrukning jämfört med andra kaffebryggare.

Stilren kaffebryggare med en kapacitet på 1,65 liter

Electrolux EKF7800 har en stilren design och kan därför stå framme på köksbänken utan att störa resten av köksinredningen. Den här kaffebryggaren är dessutom snabb och kan brygga en full kanna kaffe på ungefär tolv minuter.

Vattenbehållaren hos Electrolux EKF7800 har en ganska hög kapacitet på 1,65 liter. Detta motsvarar ungefär tolv koppar kaffe och räcker därmed utan problem till några extra gäster.

Om man inte vill brygga en hel kanna går det även att brygga ett mindre antal koppar.

Flera praktiska egenskaper

Electrolux EKF7800 är utrustad med flera praktiska egenskaper som underlättar bryggningen och gör det enklare att hantera maskinen. Den har till exempel en aromafunktion som kan användas för att anpassa kaffet efter behov. Man kan även justera styrkan på kaffet.

Den här kaffebryggaren har dessutom ett vattenfilter som kallas för PureAdvantage. Detta filter filtrerar vattnet på ett optimalt sätt och underlättar därmed även underhållet av maskinen.

Alla praktiska egenskaper kan dessutom ställas in och justeras på kaffebryggarens LCD-skärm. Där får man en tydlig överblick över alla olika inställningar.

Enkel rengöring, timer och automatisk avstängning

Electrolux EKF7800 har en självrengörande funktion och är därmed otroligt enkel att rengöra. Detta innebär nämligen att man bara behöver trycka på en knapp för att maskinen ska avkalka sig själv.

Den här modellen har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som gör att maskinen stänger av efter 40 minuter om den inte används. Den här funktionen säkerställer att kaffebryggaren inte står igång dygnet runt och hjälper på så vis användaren att spara ström.

Sist men inte minst har Electrolux EKF7800 en timerfunktion som kan användas för att ställa in starttiden för en bryggning i förväg. Detta innebär till exempel att kaffebryggaren kan ha färdigt kaffe redo när man kliver upp på morgonen eller kommer hem från jobbet.

Specifikationer för Electrolux EKF7800:
🔴 Typ: Kaffebryggare
🔴 Märke: Electrolux
🔴 Effekt: 1 080 watt
🔴 Vattentank: 1,65 liter
🔴 Antal koppar per tank: 12
🔴 Höjd: 36,1 cm
🔴 Bredd: 19,2 cm
🔴 Djup: 32 cm
🔴 Vikt: 2,96 kg

Fördelar med Electrolux EKF7800:
PureAdvantage-vattenfilter
Hög kapacitet
Aromafunktion
Timer och automatisk avstängning
Självrengörande funktion


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Wilfa kaffebryggare har fått bäst omdömen?

Wilfa Classic CCM-1500S och Wilfa Precision WSP-2A

🤓 Hur testas Wilfa kaffebryggarna?

Kaffebryggare bedöms baserat på testpunkter som rör kaffebryggning, till exempel bryggtid, temperatur och smak. Man granskar även kaffebryggarnas användarvänlighet, finjustering av inställningar, underhåll, rengöring samt energiförbrukning.

🤔 Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Genomgång av testkällor

Connery.dk 🇩🇰
Connery.dk är en dansk livsstilshemsida som skriver om en mängd olika ämnen. Här hittar man till exempel underhållning, informativa artiklar och tankeväckande journalistik.

Connery.dk testar och recenserar även olika typer av produkter. Hemsidan har till exempel provat kaffebryggaren Wilfa Precision WSP-2A och gett den ett betyg på 5 av 6 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Foodrepublic.com 🇺🇸
Den amerikanska hemsidan Foodrepublic.com utforskar världens matkultur med hjälp av intervjuer, reportage, upplevelser, recept och tester. Foodrepublic.com har till exempel provat kaffebryggaren Wilfa Precision WSP-2A. Om du vill läsa mer kan du klicka på den här länken.

Uafhængige testpaneler 🇩🇰
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler genomför tester och skriver recensioner av olika typer av konsumentprodukter. Här rör det sig om en granskning av kaffebryggare från olika märken och prisklasser där experterna bland annat provade Moccamaster KBGC982, Braun KF7020, Electrolux EKF7800 och Wilfa Precision WSP-2A.

Du hittar hela testet av kaffebryggare här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Hemtrevligt.se 🇸🇪
Den svenska hemsidan Hemtrevligt.se fokuserar på inspiration och råd för hemmet inom allt från inredning till produkter och apparater. De har bland annat testat kaffebryggaren Wilfa Classic CCM-1500S och gett modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Om du vill läsa mer hittar du hela recensionen här.

Råd & Rön 🇸🇪
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön genomför tester och skriver recensioner av en mängd olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Experterna har till exempel utfört en granskning av kaffebryggare från olika märken där de bland annat provade Moccamaster KBGC982, Braun KF7020, Electrolux EKF7800 och Wilfa Precision WSP-2A.

Du hittar experternas recensioner här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Testpilot.dinside.no 🇳🇴
Hemsidan Testpilot.dinside.no är en plats där läsare till Dinside.no testar produkter från deras annonsörer. Annonsören betalar där för att få en produkt testad av testpiloterna. Här rör det sig om en granskning av kaffebryggaren Wilfa Precision WSP-2A. Modellen får i slutändan ett betyg på 9,2 av 10 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.


Andra tester och artiklar

Om du inte är säker på om du vill ha en kaffebryggare från just Wilfa kanske du även vill läsa någon av våra andra artiklar där vi djupdyker bland produkter från andra tillverkare. I dessa artiklar hittar du också en översikt över experternas betyg samt prisjämförelser för samtliga produkter.

Vi har till exempel en mer allmän artikel om kaffebryggare där vi har samlat de traditionella kaffebryggare som får bäst recensioner. Om du vill se en översikt över marknadens bästa kaffebryggare med inbyggd kvarn kanske du även är intresserad av artikeln Kaffebryggare med kvarn test.

Om du är på jakt efter en kaffemaskin för inbyggnad har vi en artikel för dig också: Inbyggd kaffemaskin test.

Ett annat alternativ som är populärt idag är kapselbryggare. I vår artikel hittar du en översikt över modeller som har utsetts till bäst i test hos flera framstående expertkällor.

Om du är intresserad av en kapselbryggare är det många som väljer en Nespressomaskin. Därför har vi givetvis även en artikel med en översikt över marknadens bästa Nespressomaskiner.

Här på Konsumentmagasinet.se har vi även ett antal artiklar om kaffebryggare och kaffemaskiner från specifika märken. I dessa artiklar går vi igenom experternas favoritmodeller. Hos oss kan du läsa om både Siemens kaffemaskiner och Bosch kaffebryggare. I artikeln Moccamaster test hittar du slutligen en genomgång av de bästa kaffebryggarna från Moccamaster.

Om du vill investera i en espressomaskin har vi även flera specifika artiklar om dessa, till exempel DeLonghi Magnifica test, samt vår stora genomgång av Siemens espressomaskiner. I artikeln DeLonghi espressomaskin test hittar du slutligen en översikt över de espressomaskiner från DeLonghi som är bäst enligt olika recensioner.

Slutligen vill vi även nämna de fina italienska espressomaskinerna från Rocket Espresso som tillverkas för hand i Milano. I den här artikeln sammanfattar vi recensioner från olika expertkällor. Du hittar även prisjämförelser för varje maskin som visar vilken återförsäljare som är billigast.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta