Siemens kaffemaskin (Bäst i test) – Här är de bästa espressomaskinerna från Siemens

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Den här artikeln handlar om espressomaskiner från märket Siemens, och här ger vi dig en överblick över de espressomaskiner från Siemens som är bäst på marknaden. 

Här hittar du därför espressomaskiner som har granskats av experter i olika officiella tester, men även en modell som har fått riktigt bra recensioner av konsumenterna som använder maskinen.

Experterna som har testat maskinerna kommer bland annat från Råd & Rön, testmagasinen Stiftung Warentest (Test.de) och Which.co.uk samt kaffesajterna Coffeeness.de och Coffeenation.co.

För att visa mångfalden på marknaden har vi även inkluderat fyra olika alternativ till Siemens, och alla dessa espressomaskiner har genomgått samma typ av experttester som Siemens-modellerna.

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkterna själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du som konsument lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Siemens EQ. 3 s300 (TI313219RW) – Helautomatisk Siemens espressomaskin

✅ 4,5 av 5 stjärnor hos den tyska kaffesajten Coffeeness.de
✅ Rekommenderas av den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine

Siemens EQ. 3 s300

.
Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW har testats av två tyska testpaneler, nämligen från Coffeeness.de samt från tidningen Frankfurter Allgemeine. Båda panelerna tycker bra om modellen och säger att den är en utmärkt espressomaskin. De förklarar att den kan göra både en fyllig espresso och kaffedrycker med mjölk, och den både maler bönorna och skummar mjölken själv.

Helautomatisk modell

Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW är gjord för konsumenten som vill ha en espressomaskin som sköter det mesta själv, och som även kan göra lite utöver det vanliga.

Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW är nämligen en helautomatisk espressomaskin, och enligt experterna skiljer den sig från mängden på flera sätt. För det första är modellen liten och kompakt, vilket gör att den passar bra in i mindre kök, och för det andra brygger modellen riktigt bra kaffe. Eftersom att Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW är en helautomatisk espressomaskin har den även en inbyggd mjölkskummare, och experterna förklarar att det är just mjölkskummaren som verkligen briljerar på den här modellen.

Bra mjölkskum

Mjölksystemet i Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW kräver ingen mjölkbehållare, och experterna förklarar att den här modellen levererar ett ovanligt bra mjölkskum. Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW gör det dessutom enkelt för användaren att få sitt kaffe, och tack vare det innovativa värmesystemet SensoFlow går uppvärmningen mycket snabbt, vilket minimerar väntetiden för kaffet.

Experterna kommenterar även användarvänligheten, och de beskriver Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW som en enkel och lättanvänd espressomaskin. Modellen har en löstagbar vattentank med en kapacitet på 1,4 liter, och bönbehållaren rymmer 250 gram kaffebönor. Experterna tycker dock att vattentanken är lite väl liten.

Enkel att använda

Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW har en smart OneTouch-funktion som gör det möjligt att brygga kaffe med en enda knapptryckning, och man kan då välja mellan bland annat espresso, svart kaffe, cappuccino och latte macchiato. Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW har som sagt även en integrerad kaffekvarn, och den ser till att extrahera så mycket smak som möjligt ur kaffebönorna. Man kan även justera malningsgraden utifrån vilken kaffesort man vill ha.

Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW kräver inte särskilt mycket manuellt arbete, och därför sköts även rengöringen av ett automatiskt rengöringsprogram. Utöver detta har modellen ett avkalkningsprogram samt en automatisk avstängningsfunktion. Experterna har i stort sett bara positiva saker att säga om den här modellen, men de påpekar även att den inte direkt hör till de tystaste på marknaden.

Utvalda fördelar med Siemens EQ. 3 s300 (TI313219RW): 
☕️ Helautomatisk espressomaskin
☕️ Snabb uppvärmning med SensoFlow
☕️ Enkel användning med OneTouch
☕️ Inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn
☕️ Automatiska rengörings- och avkalkningsprogram

Här kan du se en presentation av Siemens-maskinen. Videon är gjord av återförsäljaren Wupti.com: 

 


Siemens CT636LES1 – Espressomaskin för inbyggnad

✅ Populär bland användarna

Siemens CT636LES1

.
Siemens CT636LES1 har inte varit med i några officiella expertgranskningar men är däremot väldigt omtyckt bland användarna. Det här är nämligen en konsumentfavorit som har fått många bra recensioner från kunderna hos olika återförsäljare.

Användarna skriver till exempel att Siemens CT636LES1 är en bra maskin som brygger fantastiskt kaffe. De påpekar även att espressomaskinen är användarvänlig och lätt att rengöra. Recensionerna nämner inte särskilt många nackdelar med den här modellen. En användare skriver dock att det förekom lite problem i början innan de hade lärt sig hur maskinen fungerar.

Siemens CT636LES1 är en inbyggnadsmaskin och ska därmed installeras i ett köksskåp. Maskinen kan sedan användas för att brygga både vanligt kaffe och andra typer av kaffedrycker. Med den här modellen har man därför möjlighet att få precis den dryck man vill ha.

Helautomatisk espressomaskin med mjölkskummare

Siemens CT636LES1 är en helautomatisk espressomaskin och sköter därmed hela bryggningen själv.

Maskinen har en vattenbehållare på 2,4 liter och en bönbehållare som rymmer upp till 500 gram kaffebönor. Man kan även anpassa kaffemängden till koppstorleken med hjälp av funktionen IndividualCup Volume. Det finns tre förinställda koppstorlekar: liten, mellan och stor. Dessa koppstorlekar kan sedan anpassas i ytterligare fem steg för att komma fram till exakt rätt mängd.

Siemens CT636LES1 har även en mjölkskummare som ger användaren möjlighet att brygga olika kaffedrycker med mjölkskum. Espressomaskinen är dessutom utrustad med en funktion som kallas för AutoMilk Clean. Denna funktion rengör automatiskt mjölksystemet efter varje användning.

Användarnas kommentar: Fin och effektiv espressomaskin med många funktioner

Inbyggnadsmaskinen Siemens CT636LES1 är populär bland användarna och beskrivs bland annat som “fin”, “fantastisk” och “effektiv”. En användare skriver till exempel att produkten överstiger alla deras förväntningar.

En annan användare förklarar att man kan välja precis den typ av kaffe man vill ha. De skriver även att den självrengörande funktionen gör att det dagliga underhållet går både snabbt och enkelt.

Flera användare nämner att Siemens CT636LES1 har massor av funktioner. I en recension kan man till exempel läsa att maskinen har alla funktioner och möjligheter man kan drömma om. En av användarna tycker extra bra om funktionen AromaDouble Shot, en funktion som använder två malnings- och bryggningsprocesser för att säkerställa att kaffet får en fantastisk arom. Eftersom att den dubbla processen inte frigör lika många bittra smakämnen slipper man nämligen bittra eftersmaker.

Sist men inte minst tycker konsumenterna att det bästa med den här maskinen är att den brygger en utmärkt kopp kaffe. En användare nämner dock att produkten överlag är till belåtenhet men att det hade varit bra om mjölkskummet var varmare.

Lätt att använda

Siemens CT636LES1 har en praktisk OneTouch-funktion som gör att man kan brygga sitt kaffe med en enda knapptryckning. Med den här funktionen kan man välja mellan espresso, svart kaffe, cappuccino och mycket annat. Det går även att brygga två koppar kaffe samtidigt med OneTouch DoubleCup.

Espressomaskinen har dessutom en intelligent kaffekvarn som automatiskt anpassar malningstiden till bönsorten. Tack vare detta får man alltid rätt styrka på kaffet. I kvarnen kan man även justera malningsgraden så att den passar till kaffesorten man vill brygga.

Det krävs dessutom inte någon manuell rengöring av Siemens CT636LES1. Den här maskinen har nämligen ett avkalkningsprogram och ett rengöringsprogram som rengör alla ledningar efter varje bryggning. Användarna har i stort sett bara positiva saker att säga om den här modellen. Den har till och med ett innovativt uppvärmningssystem som säkerställer att bryggningen sker i en konstant temperatur.

Utvalda fördelar med Siemens CT636LES1:
☕️ Helautomatisk maskin med kvarn och mjölkskummare
☕️ Många olika kaffedrycker och valmöjligheter
☕️ Rengörings- och avkalkningsprogram
☕️ OneTouch-funktion
☕️ AromaDouble Shot-funktion


Alternativ till Siemens espressomaskiner

Hittills har vi gått igenom fem olika espressomaskiner från Siemens, och i det här avsnittet kommer vi att gå igenom espressomaskiner från andra tillverkare. Detta gör vi för att visa andra bra modeller som finns på marknaden.


Delonghi ECAM 21.117 Magnifica – Espressomaskin med många valmöjligheter 

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Delonghi ECAM21.117

.
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön genomför noggranna tester av konsumentprodukter, och de ger på så vis konsumenterna en bättre översikt över utbudet på marknaden. Här har experterna provat espressomaskiner, och de testade bland annat modellen Delonghi ECAM21.117 Magnifica.

Delonghi ECAM21.117 Magnifica presterar otroligt bra på alla testpunkter, och Råd & Rön utser därför modellen till testvinnare.

Många valmöjligheter 

Delonghi ECAM21.117 Magnifica tillhör de espressomaskiner som ger användaren oerhört många valmöjligheter. Därför är den här modellen ett särskilt bra alternativ för den kräsna konsumenten som verkligen brinner för kaffekonsten.

Det här är en modell med inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn, och den kan därmed brygga både espresso och kaffe med mjölk.

För att leverera bästa möjliga mjölkskum har Delonghi ECAM21.117 Magnifica ett speciellt cappuccinosystem, som genom att kombinera mjölk, ånga och luft ger ett krämigare och mer smakrikt mjölkskum.

Justerbar kaffekvarn

Delonghi ECAM21.117 Magnifica låter användaren justera en mängd olika inställningar, och detta resulterar i att kaffet blir precis som man vill ha det. Modellen kan alltså anpassa kaffet efter personliga preferenser, och man kan därför välja om man vill ha en stark eller extra mild arom samt om kaffet ska vara rykande hett, medium eller lågtempererat.

Kaffekvarnen går också att justera, och här kan man välja mellan 13 olika lägen. Hur fin- eller grovmalda kaffebönorna är har nämligen stor betydelse för hur starkt kaffet blir, men det påverkar även nivån av bitterhet i smaken.

Rengör sig själv och stänger av automatiskt 

Delonghi ECAM21.117 Magnifica ger användaren möjligheten att brygga kaffet på antingen hela bönor eller färdigmalet kaffe, och man kan själv justera hur mycket vatten och kaffe som används. För att öka säkerheten har modellen en automatisk avstängningsfunktion som stänger av maskinen när den har varit inaktiv under en viss tid, vilket även skonar miljön.

Något som också gör Delonghi ECAM21.117 Magnifica till en miljövänlig espressomaskin är dess energisparfunktion och standby-funktion. Den har dessutom ett automatiskt rengörings- och avkalkningsprogram som håller maskinen ren och effektiv.

Utvalda fördelar med Delonghi ECAM21.117 Magnifica:
☕️ Modell med många valmöjligheter för den kräsna kaffeentusiasten
☕️ Inbyggd mjölkskummare och kaffekvarn
☕️ Cappuccinosystem för mjölkskum
☕️ Välj temperatur, arom och malningsgrad för kaffebönorna
☕️ Automatisk avstängning

Här kan du se en kort presentation av DeLonghi ECAM21.117 Magnifica:


Melitta Caffeo Passione – Liten och helautomatisk espressomaskin

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Melitta Caffeo Passione espressomaskin

 

Råd & Rön har genomfört omfattande tester av espressomaskiner, och modellen Melitta Caffeo Passione var med i dessa undersökningar. Expertpanelerna kommer fram till att Melitta Caffeo Passione är en utmärkt och välfungerande espressomaskin, och därför får den toppbetyg i testen.

Liten och helautomatisk modell 

Melitta Caffeo Passione är inte lika stor som många andra espressomaskiner på marknaden. Den är istället kompakt och platsbesparande, vilket gör den perfekt för mindre kök. Melitta Caffeo Passione har en löstagbar vattentank på 1,2 liter samt en mindre bönbehållare som rymmer 125 gram kaffebönor.

Det här är dessutom en modell som är billigare än många av sina konkurrenter, men det innebär inte att kvaliteten eller systemen är sämre. Melitta Caffeo Passione är fortfarande en helautomatisk espressomaskin som klarar det mesta själv, och modellen har alltså både en mjölkskummare och en kaffekvarn.

Mångsidig modell med aroma-system 

Melitta Caffeo Passione är gjord för konsumenten som tycker om både svart kaffe och kaffe med mjölk. För att skapa en bra och intensiv smak är modellen utrustad med ett system som kallas Melitta Best Aroma System. Detta system skyddar kaffebönorna i bönbehållaren och gör att de bevarar sin smak. Eftersom att modellen även har en Bean to Cup-funktion maler den dessutom bara precis så mycket bönor som ska användas till kaffet, och resten förblir därmed förseglade.

OneTouch-funktion för många kaffespecialiteter

Melitta Caffeo Passione är en helautomatisk espressomaskin, och den har därför en inbyggd mjölkskummare. Detta säkerställer att man kan brygga både svart espresso och kaffedrycker med mjölk, och man har många valmöjligheter på den här modellen – bland annat espresso, latte macchiato, café crème, cappuccino, ristretto och lungo. Tack vare OneTouch-funktionen väljer man helt enkelt den sort man vill ha på TFT-färgdisplayen, och där kan man även välja mellan olika förprogrammerade kaffespecialiteter. Det finns även tre inställningar för koppstorlek – liten, medium och stor.

Med Melitta Caffeo Passione har man även lagt fokus på enkel rengöring, och modellen har därför både en automatisk rengöringsfunktion och en automatisk avkalkningsfunktion. Det finns även en tillhörande app till Melitta Caffeo Passione, och där hittar man fler tips och tricks för den här modellen.

Utvalda fördelar med Melitta Caffeo Passione: 
☕️ Liten och kompakt espressomaskin – perfekt i små kök
☕️ Helautomatisk modell med kaffekvarn och mjölkskummare
☕️ Melitta Best Aroma System garanterar bästa möjliga lagring för kaffebönorna
☕️ Många valmöjligheter
☕️ Tillhörande app

Här kan du se en kort presentationsvideo för Melitta Caffeo Passione. Videon är gjord av Melitta:


Vad är en espressomaskin? 

Vad är en espressomaskin I det här avsnittet förklarar vi vad en espressomaskin egentligen är för något, och mer specifikt vad espressomaskiner från Siemens kan göra. Vi undersöker först vilka funktioner de har, och därefter går vi igenom de olika typerna av espressomaskiner. Det finns nämligen både hel- och halvautomatiska maskiner, och vi jämför och berättar vad de olika typerna innebär.

Siemens espressomaskiner:

Siemens har ett stort sortiment av espressomaskiner, och om du vill veta mer om de olika modellerna kan du läsa mer på Siemens hemsida. Här går vi igenom de vanligaste funktionerna hos espressomaskiner från Siemens, och dessa finns på de flesta av deras modeller:

Display: Espressomaskinerna har en informativ display som visar kaffeutbud och valmöjligheter.

OneTouch: Displayen har flera snabbknappar som gör att man kan få sitt kaffe snabbare, och ditt favoritkaffe är därmed bara en knapptryckning bort.

Starkt kaffe med dubbel bryggning: AromaDoubleShot-funktionen maler dubbelt så mycket kaffebönor och brygger kaffet i två omgångar. Detta ger ett starkare resultat, och den här funktion passar därför bra för dig som tycker mycket om starkt kaffe.

SensoFlow: SensoFlow är ett innovativt värmesystem som upprätthåller en konstant bryggtemperatur. Detta gör i sin tur att kaffet får bästa möjliga smak.

Automatisk anpassning av malningen Automatisk anpassning av malningen: Kaffekvarnen i maskinerna anpassar automatiskt malningen till bönsorten som ska malas. Ofta kan man även manuellt ställa in hur fin- eller grovmalda man vill ha kaffebönorna.

Personlig profil: Man kan lägga in flera personliga profiler, och därför kan man få precis det kaffe man vill ha med en enda knapptryckning. Den här funktionen är särskilt användbar i familjer där maskinen används av flera personer.

Indikator för tomma behållare: Man får en varning när bönbehållaren eller vattentanken börjar vara tomma, och eftersom att maskinen kan gå sönder om den försöker brygga kaffe utan vatten är varningen för tom vattentank extra viktig.

Automatiskt rengöringssystem: Espressomaskiner från Siemens har olika rengöringssystem. Alla maskiner har en funktion som rengör ledningarna efter varje bryggning, och de flesta maskiner har även ett system som rengör mjölkskummaren och sköljer bort gammal mjölk.


Hel- eller halvautomatisk – vad ska jag välja? 

Baserat på fakta från den danska kaffesajten Rigtigkaffe.dk berättar vi här vad det är för skillnad på de olika typerna av espressomaskiner. När man är på jakt efter en espressomaskin stöter man ofta på ord som automatisk, helautomatisk och halvautomatisk, men vad innebär dessa egentligen? När du vet vad de betyder får du även en bättre uppfattning om vilken sort som passar bäst för just dig.

Halvautomatisk espressomaskin

En halvautomatisk espressomaskin kräver en del manuellt arbete, och vissa kallar även dessa för manuella espressomaskiner. Den här typen av maskin är ett bra alternativ för dig som inte bara vill ha en god kopp kaffe, utan som även vill känna dig som en äkta barista och göra kaffebryggningen till en upplevelse.

Halvautomatisk espressomaskin Processen kan verka lite krånglig, men en halvautomatisk maskin kan också brygga ett riktigt gott och individanpassat kaffe med en perfekt crema och arom. De här maskinerna har inte någon inbyggd kaffekvarn, och därför måste man mala kaffebönorna själv. Man häller sedan de malda bönorna i filtret och pressar kaffet med en “tamper”. Därefter kan man sätta filtret i maskinen och starta vattnet, varpå espresson rinner ner i koppen.

Tampningen, alltså när man pressar kaffet, är otroligt viktig för det färdiga resultatet. Det är nämligen den processen som gör att vattnet rinner genom kaffet med rätt hastighet. Om vattnet rinner igenom för fort blir kaffet tunt och blaskigt, och om det tar för länge blir det färdiga kaffet istället bittert. Längre ner i den här artikeln kan du läsa om hur man brygger en bra espresso på manuellt vis.

En halvautomatisk espressomaskin har även en mjölkskummare som kan användas om man vill ha en kaffedryck med mjölk.

Tänk på att du behöver en del extrautrustning för att brygga riktigt bra kaffe med en halvautomatisk espressomaskin – bland annat en kaffekvarn och en tamper.

Automatisk espressomaskin 

En automatisk espressomaskin är det bästa alternativet för dig som vill brygga kaffe utan att behöva göra så mycket själv, och den här typen av maskin kan brygga kaffe och espresso.

Automatisk espressomaskin  En automatisk espressomaskin kombinerar en halvautomatisk maskin med en kaffekvarn, och den här typen av maskin kan därmed även mala kaffebönorna. Dessa maskiner har en display, och man behöver bara trycka på en knapp för att maskinen ska brygga espresso. Beroende på vilken modell man har brygger den då antingen en eller två koppar espresso.

Maskinen maler först bönorna som ska användas till kaffet, och skickar sedan ner dem i bryggenheten. Här sker då en automatisk tampning innan vattnet rinner igenom kaffet och kommer ut som espresso.

Man kan även välja hur starkt man vill ha sitt kaffe, och för att göra kaffet starkare kommer maskinen helt enkelt att använda mer kaffe till varje kopp.

En automatisk espressomaskin har även en mjölkskummare som kan användas om man vill ha en kaffedryck med mjölk. Mjölkskumningen sker här med hjälp av en stålkanna och ånga – precis som på en halvautomatisk espressomaskin.

De flesta automatiska espressomaskiner har även ett automatiskt rengöringsprogram, och detta behöver man bara starta för att maskinen sedan ska sköta rengöringen själv.

Helautomatisk espressomaskin 

En helautomatisk espressomaskin är ett bra alternativ för dig som helst inte vill göra något alls för att få ditt kaffe.

Helautomatisk espressomaskin  Bryggningen i en helautomatisk espressomaskin fungerar på samma sätt som i en automatisk espressomaskin, och den har alltså också en inbyggd kaffekvarn. Den stora skillnaden ligger dock i att den helautomatiska espressomaskinen dessutom har ett automatiskt mjölksystem, som med en knapptryckning ger dig kaffedrycker som cappuccino och latte macchiato.

Dessa maskiner har ofta en slang för mjölk som ska placeras i en mjölktetra eller en mjölkbehållare. Därefter värmer maskinen upp precis rätt mängd mjölk, skummar den och skickar ner den i koppen tillsammans med kaffet. Vissa modeller levereras även med en egen mjölkbehållare.

Eftersom att en helautomatisk espressomaskin har ett automatiskt mjölksystem kan den göra många olika kaffedrycker med mjölk, medan en automatisk espressomaskin oftast bara kan göra kaffe och espresso. Den här typen av espressomaskin ger dig därför fler valmöjligheter och inställningar än andra sorters maskiner.

Helautomatiska espressomaskiner har ofta en automatisk rengöringsfunktion, och de flesta modeller kommer även att meddela när det är dags för rengöring, påfyllning, filterbyte m.m.


Vad bör jag tänka på när jag ska köpa en espressomaskin? 

Om du funderar på att köpa en espressomaskin från Siemens, eller från något annat märke för den delen, finns det vissa saker du bör tänka på innan du väljer modell. Det är nämligen så att ju mer en maskin kan göra, desto högre är priset. Baserat på Konsumentmagasinets allmänna artikel om espressomaskiner går vi här igenom ett par viktiga punkter:

Storlek – Fundera över hur mycket plats du har på köksbänken. Helautomatiska modeller tar ofta upp väldigt mycket utrymme, och ju mer funktioner modellen har, desto större är den.

Funktioner – Olika modeller kan göra olika mycket, och detta beror även på om de är halvautomatiska eller helautomatiska (se ovan för mer detaljer). Fundera på om du verkligen behöver en modell med både ett intelligent bryggsystem, personliga profiler och OneTouch-funktion.

Tid – Hur länge bryggningen tar varierar mellan olika modeller, och när man vill ha sitt morgonkaffe kan några minuter kännas som en väldigt lång tid.

Kaffekvarn – Vissa modeller har en inbyggd kaffekvarn och andra inte. Malningen av kaffebönorna är dock väldigt viktig för kvaliteten av espresso, så om du köper en modell utan kvarn kan det även vara värt att investera i en separat kaffekvarn.


Vad är det för skillnad på kaffe och espresso? 

Vad är det för skillnad på kaffe och espresso?  Kaffe är ett ord som oftast används lite vagt, och många använder kaffe som ett samlingsbegrepp för alla olika kaffedrycker. Faktum är dock att det är en stor skillnad på “vanligt” filterkaffe och espresso.

Olika typer av kaffebönor

Olika typer av kaffebönor Danska Øristeriet.dk förklarar att espressomaskiner använder en annorlunda bryggmetod, och att det är därför som espressobönor rostas mörkare. Bryggningen sker nämligen under tryck i en espressomaskin. De förklarar även att bönorna i en espressoblandning inte bara är en typ av bönor, utan man använder ofta upp till sex olika böntyper för att uppnå en välbalanserad smak.

En av kafferostarens viktigaste uppgifter är just att hitta bönor som kompletterar varandra. Vissa bönor har en fruktig arom med en hög syrlighet, andra har en kraftig sötma och vissa har en mer traditionell kaffesmak.

Det finns även en annan skillnad på espresso och vanligt kaffe, och detta har också med bönorna att göra. Espressokaffe är som sagt en blandning av flera bönsorter, men bönor till vanligt kaffe kommer ofta från ett visst land eller en specifik farm. Ibland kommer bönorna till vanligt kaffe till och med från samma mark.


Så här brygger du en perfekt manuell espresso

Så här brygger du en perfekt manuell espresso Det kan vara otroligt stor skillnad på espresso och espresso. Norska Friele.no beskriver här hur man går tillväga med en manuell maskin för att brygga en perfekt liten kopp, som både har en intensiv arom och crema på toppen:

Steg 1 – När man brygger espresso är vattnet bara i kontakt med bönorna en väldigt kort stund. Börja därför med att mala bönorna fint. Detta gör nämligen att de kan ge ifrån sig tillräckligt mycket smak på den korta tiden.

Steg 2 – Pressa kaffet med en “tamper” tills det är kompakt.

Steg 3 – Espresso ska bryggas under ett tryck på 9 bar, och vattnet ska vara 92-96 grader varmt. Bönorna ska vara i kontakt med vattnet ungefär 25 sekunder – för kort tid leder till en tunn espresso, och för lång tid gör att espresson blir bitter.

Steg 4 – De flesta känner igen en espresso på det gyllene skummet på toppen. Detta skum kallas för crema, och det skapas när man brygger espresson på rätt sätt. En korrekt crema är kompakt och ca 3-4 mm hög.


Fakta om koffein

Fakta om koffein De flesta tänker på kaffe som en dryck som gör att man vaknar till på morgonen eller orkar jobba några timmar extra på kvällen. Dessa effekter beror på koffein, men vad gör egentligen koffein för något? Detta svarar danska Dr.dk på här nedanför:

Koffein påminner om amfetamin

Det kan förstås verka lite väl häftigt att jämföra koffein med amfetamin, men de två substanserna har faktiskt samma effekt på kroppen – de stimulerar och piggar upp. Dessa effekter är anledningen till att många människor inte kan undvara morgonkaffet, eftersom att det får dem att vakna till liv på morgonen. Koffein har dock även negativa effekter på kroppen. Det kan till exempel leda till högt blodtryck och sömnproblem, och därför rekommenderas det inte att dricka kaffe sent på kvällen.

Kaffe är en av de huvudsakliga källorna till koffein, men det finns även i energidrycker som Red Bull.

Vad händer med koffein i kroppen? 

När man dricker kaffe absorberas koffeinet i blodomloppet, och sedan fördelas det i hela kroppen. Det tar ungefär en halvtimme från det att du får i dig koffein tills du känner av den största effekten, och efter 3-7 timmar har mängden halverats.

Du kan inte få i dig för mycket koffein 

Du kan inte få i dig för mycket koffein  Det finns skräckhistorier om att för mycket kaffe kan vara farligt, men experter förklarar att man inte behöver oroa sig för någon “överdos” – även om man dricker flera koppar om dagen. Enligt många studier finns det till och med belägg för att det kan vara nyttigt att dricka ett par koppar kaffe om dagen.

Koffein kan inte framkalla några farliga effekter i kroppen hos en vuxen så länge koffeinmängden hålls under 400 mg per dag. Experterna uppskattar även att man måste dricka runt 80-100 koppar kaffe per dag för att det ska ha en dödlig utgång, och dessa koppar ska i så fall drickas direkt efter varandra.

Livsmedelsverket har dock andra riktlinjer för gravida, vilket du kan läsa mer om på Livsmedelsverkets hemsida.


Kaffets ursprung 

Kaffets ursprung 

För många av oss är kaffe är en viktig del av vardagen. Det är något som vi dricker hemma på morgonen, på jobbet och när vi går ut på ett kafé med vänner. Men var kommer kaffe egentligen ifrån?

Historien börjar

De äldsta trovärdiga källorna som omnämner kaffe kommer från Sufi-kloster i Yemen under 1400-talet. Det finns flera versioner av hur kaffets historia började. En av dessa berättar om handelsmän som kom från Yemen till Istanbul och startade en kaffebar. En annan historia handlar om en osmansk guvernör som upptäckte kaffe på ett lokalt kafé. Han skickade vidare kaffet till sultanen som då älskade det.

Ingen av dessa historier är bekräftade, men vi vet med säkerhet att kaffet spreds över den arabiska halvön och nordöstra Afrika i mitten av 1550-talet.

Historien berättar även att kaffebarer blev en samlingsplats i länder som Syrien, Egypten och Etiopien. Kaffet var faktiskt en så viktig del av det osmanska livet att en man kunde begära skilsmässa om hans fru inte kunde brygga en bra kopp kaffe.

Kaffet kommer till Europa

Det sägs att kaffet kom till Europa med turkiska slavar från Malta. Kaffet tog sig då till Venedig och blev snabbt väldigt populärt. Påven Clement VIII smakade också på kaffet och godkände det snabbt. Han menade nämligen att kaffet var en gåva från ovan. I mitten av 1600-talet fanns det kaffebarer över hela Italien, och inom 30 år spred sig kaffet även till resten av Europa. I slutet av 1600-talet fanns det enligt historien över 300 kaffebarer i London.

Kaffet blir känt över hela världen

Kaffet blir känt över hela världen

Kaffets snabba tillväxt under bara några hundra år var bara början på historien. Nu när världens snart koloniserade länder hade tillgång till kaffe ökade nämligen populariteten ännu mer. Holländarna älskade till exempel att dricka kaffe. De såg dock även kaffet som en stor affärsmöjlighet snabbare än resten av Europa och utnyttjade därför detta.

Andra länder följde snabbt i deras fotspår. En fransk officer tog till exempel med sig kaffefrön till den karibiska ön Martinique, Haiti och Mexico år 1720. På grund av slavarbetet blev det uppskattade kaffet enormt lönsamt och kunde därför spridas till andra områden i Amerika.

Under 1800-talet ökade kaffets popularitet i både Jamaica och Sydostasien samt på många öar i Stilla havet. Kaffe var nu en stor handelskategori.

Brasilien blev den ledande kaffeproducenten under 1800-talet och stod vid en tidpunkt för 80 % av kaffebönorna i hela världen. Vietnam blev den näst största producenten och följdes av Colombia och Venezuela. År 1850 drack man kaffe i hela världen.

Kaffe i dagens samhälle

I dag är kaffe en del av livet på ett eller annat sätt för så gott som alla i hela världen. Kaffe är därför en av världens största handelsvaror.

Om du vill veta mer om kaffets ursprung och historia kan du läsa den här artikeln från JavaPresse.com.


Om Siemens

siemens logo
Siemens är ett tyskt företag som startades 1847 av Werner von Siemens och hans samarbetspartner Johann Georg Halske. Von Siemens var elektroingenjör och Halske var urmakare. Idag är Siemens kända för olika elektriska konsumentprodukter, allt från tvättmaskiner till TV-apparater, men det var faktiskt visartelegrafen som blev företagets första stora framgång.

Efter denna framgång lade Siemens fokus på utveckling inom elektroniken, och företaget började tillverka produkter för bland annat tåg, spårvagnar, hissar och telefoner.

Werner von Siemens anses vara drivkraften bakom företaget, och när han dog 1892 lämnade han efter sig ett stort och framgångsrikt företag. Siemens hade vid den tiden dotterbolag i hela Europa, och totalt hade de nästan 5000 anställda. Idag har den siffran vuxit till ungefär 350 000 medarbetare, och Siemens finns nu över hela världen.

Siemens har verkligen gjort sig ett namn inom konsumentprodukter, och de är nu ett känt ansikte på marknaden. Konsumenterna tänker säkert på Siemens främst som tillverkare av produkter som TV-apparater, kylskåp och tvättmaskiner, men företaget arbetar även mycket inom industri. Där tillverkar de till exempel delar till energi, trafik, byggbranschen och sjukhus.

Siemens fokuserar även mycket på att vara innovativa och ledande inom den teknologiska utvecklingen, och de har därför flera utvecklingscentrum. I dessa centrum skapas nya uppfinningar och patent varje år.

Siemens jobbar utifrån tre kärnvärden som utgör grunden för företaget – ansvar, excellens och innovation. Företaget strävar efter att framställa hållbar och miljövänlig teknik, och de jobbar för att deras gröna innovation ska göra vardagen mer miljövänlig. För närvarande kommer nästan 50 % av Siemens omsättning från miljövänliga lösningar.


Tidigare granskade produkter – har nu upphört

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har markerat. Det har inte varit möjligt för oss att identifiera återförsäljare av dessa modeller, men vi har behållit dem i artikeln om informationen gynnar dig som läsare.


Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) 

✅ 5 av 6 stjärnor hos danska Gastromand.dk
✅ Rekommenderas av Coffeenation.co

Siemens EQ. 9 Connect

 

.
Espressomaskinen Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) har testats av två olika expertpaneler, nämligen från Gastromand.dk, ett danskt matmagasin för män, samt från kaffesajten Coffeenation.co. Modellen har granskats utifrån olika testpunkter, och den får mycket beröm av experterna.

Det här är en kraftfull espressomaskin, och den är ett bra alternativ för konsumenten som verkligen värdesätter en maskin som kan göra mycket och brygga många olika kaffedrycker.

Lätt att ansluta till Wi-Fi 

Experterna noterar först och främst att Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) är en väldigt modern espressomaskin, och den välkomnar framtiden genom att ha inbyggt wi-fi. Till experternas stora förvåning är modellen väldigt enkel att ansluta, och det tar därför inte länge innan espressomaskinen är klar att användas från telefonen via Home Connect-appen.

Appen ger användaren många valmöjligheter, och där kan man till exempel välja mellan 18 extra kaffespecialiteter. Appen är även bra att ha om man får gäster, eftersom att den då kan skapa en lista över gästernas önskemål och sedan brygga dem en efter en.

Experterna lägger även märke till att den här modellen är något av ett kraftpaket. Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) är nämligen en helautomatisk espressomaskin som klarar så gott som all bryggning utan någon mänsklig inblandning. Det här är dessutom en stor modell med en vattentank på 2,3 liter och en bönbehållare som rymmer 250 gram kaffebönor.

Många valmöjligheter

Experterna berättar att Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) är en espressomaskin som ger användaren otroligt många valmöjligheter, och den har sex grundläggande kaffevarianter – ristretto, espresso, macchiato, café crème, cappuccino och caffe latte. De tycker även om att man kan välja både styrka, koppstorlek och intensitet, och som en bonus kan man dessutom välja vilken temperatur man vill att kaffet ska bryggas i.

Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) har därför en inbyggd kaffekvarn som anpassar malningen efter kaffesorten. Modellen har även en mjölkskummare och -behållare, och mjölkbehållaren kan tas lös och ställas in i kylen efter bryggningen.

Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) är även utrustad med funktionen SensoFlow, som både gör att kaffet bryggs snabbt och att temperaturen hålls jämn och stabil.

För kaffeentusiasten

Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) är väldigt användarvänlig. Modellen kontrolleras via en TFT-färgdisplay som visar alla olika kaffedrycker, och allt man behöver göra är att vrida på hjulet och välja vilken man vill ha.

Om man däremot är väldigt intresserad av kaffe kommer man garanterat att älska funktionen Barista Mode. Den ger nämligen användaren många valmöjligheter, och den låter en till exempel välja exakt bryggtemperatur, hur många procent mjölk kaffet ska innehålla, kaffestyrka samt intensitet. Med Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) är det därför möjligt att få kaffet exakt som man vill ha det.

Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) har även en automatisk rengöringsfunktion som sköljer genom maskinen varje gång den startas eller stänger av.

Experterna avslutar sin bedömning av Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC) med att berätta att det egentligen bara finns en nackdel med den här modellen – den är nämligen väldigt dyr.

Utvalda fördelar med Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC):
☕️ Helautomatisk espressomaskin
☕️ Modell med både kaffekvarn, mjölkskummare och mjölkbehållare
☕️ Många valmöjligheter
☕️ Barista Mode för kaffeentusiasten
☕️ Tillhörande app med spännande funktioner


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Siemens espressomaskiner har fått bäst omdömen?

Siemens EQ. 3 s300 och Siemens EQ. 9 Connect

Hur testas Siemens espressomaskinerna?

Espressomaskiner bedöms bland annat baserat på användarvänlighet, vilket till exempel inkluderar påfyllning, rengöring och finjustering av inställningar. Man undersöker även temperaturen och kvaliteten hos espresson samt hur enhetligt resultatet blir om man brygger flera koppar efter varandra. Man testar dessutom mjölkskumningen och bedömer slutligen energiförbrukningen hos maskinerna.

Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Siemens espressomaskin test – använda källor samt länkar för vidare läsning

Coffeenation.co  
Coffeenation.co är en schweizisk hemsida som bland annat testar kaffemaskiner och kaffeprodukter. Här har de granskat espressomaskinen Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC).

Klicka på den här länken för att läsa mer.


Coffeeness.de  
Coffeeness.de är en tysk hemsida som handlar om kaffe. De benämner sig själva som en kaffeblogg och skriver om kaffe på många olika sätt, bland annat om espressomaskiner och kaffebryggare. Här har Coffeeness.de provat modellen Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Frankfurter Allgemeine
Frankfurter Allgemeine Zeitung är en tysk tidning som i vardagligt tal bara kallas FAZ. Frankfurter Allgemeine är en av Tysklands stora tidningar, men de har även en mycket stor upplaga utanför Tyskland. Tidningen skriver om både nyheter, sport och industri, och de gör även plats för konsumentämnen. Här har Frankfurter Allgemeine provat espressomaskinen Siemens EQ. 3 s300 TI313219RW.

Klicka på den här länken för att läsa mer.


Gastromand.dk  
Gastromand.dk är ett danskt magasin som riktar sig till män och skriver ur ett manligt perspektiv. De behandlar allt som rör gastronomi, vilket innefattar bland annat mattrender, recept, restauranger, kokböcker och köksredskap. Gastromand.dk har här testat espressomaskinen Siemens EQ. 9 Connect (TI909701HC). Klicka på den här länken för att läsa mer.


Råd & Rön  
Konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta inkluderar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat 31 olika espressomaskiner.

Klicka på den här länken för att läsa mer. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de specifika testresultaten.


Stiftung Warentest / Test.de
Stiftung Warentest är ett testmagasin från Tyskland som genomför granskningar av olika konsumentprodukter. De finns även online på hemsidan Test.de. Den här gången har Stiftung Warentest provat 56 olika espressomaskiner, bland annat modellen Siemens EQ 8 TE803209RW. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Andra relevanta tester

Om du är intresserad av kaffe har vi på Konsumentmagasinet även många andra artiklar som kan vara av intresse för dig.

Du kan till exempel läsa vårt allmänna espressomaskin test. Där har vi samlat de espressomaskiner som har fått bäst betyg i en mängd olika tester, och i den artikeln hittar du espressomaskiner från många olika märken. Du får även goda råd och tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en ny espressomaskin.

Konsumentmagasinet har även ett kaffebryggare test, och där tittar vi närmare på undersökningar av vanliga kaffebryggare. Precis som i alla andra artiklar provar Konsumentmagasinet inte produkterna själva. Vi samlar däremot ihop testresultat från olika tidningar, magasin och tidskrifter för att du lätt ska kunna få en överblick över marknadens bästa modeller. I den här artikeln hittar du givetvis även prisjämförelser för de olika kaffebryggarna, och du kan därför alltid se vem som säljer produkterna billigast online.

Vi kan även hjälpa dig att få en överblick över marknadens utbud av kaffebryggare med kvarn. För att du alltid ska kunna brygga kaffe med nymalda bönor har vi nämligen en hel artikel om just kaffebryggare med inbyggd kvarn.

Om du däremot väljer en kaffebryggare utan kvarn, men fortfarande är intresserad av att mala dina kaffebönor själv, kan du läsa vår artikel om kaffekvarnar. I den artikeln har vi sammanställt en översikt över de kaffekvarnar som är bäst i test i olika tidningar, magasin och tidskrifter, och där kan du även läsa mer om olika bryggmetoder och malningsgrader.

Läs även vår guide om Philips espressomaskiner om du vill läsa om de bästa espressomaskinerna från Philips.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta