Smeg espressomaskin test – Här är experternas favoriter – Bäst i Test

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I den här artikeln fokuserar vi på espressomaskiner från märket Smeg. Alla modeller som vi presenterar här har fått fina betyg i olika expertundersökningar.

I början av varje produktgenomgång kan du se vilka tester modellen har varit med i.

Vi går igenom espressomaskinerna var för sig och förklarar vilka funktioner de har. För att du ska få en bättre överblick över för- och nackdelarna med varje maskin berättar vi sedan vad experterna skriver om de olika modellerna.

I den här artikeln hittar du både de bästa espressomaskinerna från Smeg och ett antal alternativ från andra märken. De alternativa modellerna har också blivit bäst i test hos flera oberoende källor.

Om du vill läsa mer finns det länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här Smeg espressomaskin test innehåller: 

Överblick över Smegs bästa espressomaskiner
Överblick över testvinnande modeller från andra tillverkare
Tips för dig som tänker köpa en espressomaskin
Fakta om hur kroppen påverkas av kaffe
Information om olika kaffesorter och kaffebönor
Genomgång av alla tester vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Smeg ECF01

82 av 100 poäng hos Good Housekeeping Institute
5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
4 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
61 av 100 poäng hos det brittiska test-/konsumentmagasinet Which.co.uk

Smeg ECF01

 

.
Smeg ECF01 har testats av hela fem olika expertkällor: testsajterna Trustedreviews.com, Expertreviews.co.uk och Which.co.uk samt och brittiska Good Housekeeping Institute. Alla dessa expertgrupper tycker bra om den här espressomaskinen.

Experterna har bland annat undersökt kvaliteten på espresson, användarvänligheten, hanterbarheten och funktionerna hos maskinen för att sedan dela ut ett totalbetyg.

Läcker espressomaskin med 50-talsdesign

Precis som många andra produkter från Smeg har Smeg ECF01 en läcker retrodesign som för tankarna till en amerikansk diner på 50-talet. Modellen finns dessutom i flera olika färger som kompletterar stilen.

Espressomaskinen har rundade kanter och är tillverkad av kraftiga material. Den har även halksäkra fötter som ger en bra stabilitet.

Smeg ECF01 är försedd med en vattentank på 1 liter och har även en mjölkskummare. Med den här espressomaskinen kan man alltså även göra latte och cappuccino. Tack vare ett bryggtryck på 15 bar får man dessutom en utmärkt crema på espresson.

Den här maskinen har användarvänliga kontroller och en tydlig kontrollpanel. Det finns även en anti dropp-funktion och en koppvärmare.

En indikatorlampa visar när det är dags att rengöra espressomaskinen. Man kan dessutom brygga två koppar espresso på en gång.

Experterna: Läcker design och robust bryggning

Smeg ECF01 har bland annat testats av experterna från Good Housekeeping Institute.

De är väldigt imponerade av den här modellen och framhäver till exempel att Smeg ECF01 är en robust maskin som är tillverkad av bra material. De skriver även att vintagedesignen är otroligt fin.

Experterna menar att den här produkten framförallt är ett bra alternativ för dig som föredrar espresso. Den kan dock användas för att göra kaffedrycker med mjölk också.

Espresson håller en riktigt hög kvalitet och har en välbalanserad smak med en bra arom.

Smeg ECF01 får även beröm för att den är tystgående och för att den värmer upp riktigt snabbt.

Good Housekeeping Institute har bara ett fåtal klagomål att komma med. De anmärker nämligen på att det är lite problem med rörligheten samt att maskinen inte har någon varmvattenfunktion.

Experterna: Effektiv maskin

Smeg ECF01 har även granskats av Expertreviews.co.uk och beskrivs där som en fin och effektiv espressomaskin.

De skriver att maskinen är väldigt lätt att använda och riktigt rolig att experimentera med. Den är dock inte direkt billig. Smeg ECF01 får även beröm för sin goda espresso.

Which.co.uk har också provat Smeg ECF01. De framhäver retrodesignen och skriver att maskinen på grund av denna är otroligt iögonfallande.

De kommenterar också att priset är ganska högt. I gengäld får man dock en väldigt användarvänlig espressomaskin som skapar ett bra mjölkskum. Mjölkskummaren kan dock söla ner lite.

Specifikationer för Smeg ECF01
Tillverkare: Smeg
Typ: Espressomaskin
Kapacitet: 1 liter vatten
Mjölkskummare: Ja
Effekt: 1 350 watt
Höjd: 30,3 cm
Bredd: 14,9 cm
Djup: 33 cm
Vikt: 5 kg

Utvalda fördelar med Smeg ECF01
Läcker retrodesign
För både espresso och kaffedrycker med mjölk
Användarvänlig maskin
Koppvärmare
Indikatorlampa för rengöring

Här kan du se en presentationsvideo för Smeg ECF01. Videon är gjord av Smeg:


Inbyggda espressomaskiner

Espressomaskinerna i det här avsnittet är inbyggnadsmodeller och ska därmed byggas in i köksinredningen.


Smeg CMS8451

Inbyggnadsmaskin med vintagedesign

Smeg CMS8451

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Smeg CMS8451 har inte varit med i några expertundersökningar. Vi har dock valt att skriva om den här modellen ändå eftersom att den håller samma höga kvalitet som Smegs övriga produkter.

Det här är en smart inbyggd espressomaskin med en unik och intressant vintagedesign. På grund av detta kan den här modellen säkert tilltala dig som har en förkärlek för retrostilen.

Inbyggd modell med vintagedesign

Smeg CMS8451 har en riktigt fin och elegant design som för tankarna till amerikanska kök på 50-talet.

Det här är en inbyggnadsmodell som ska byggas in i inredningen och bli en integrerad del av köket. Det är därför viktigt att kontrollera att måtten hos maskinen stämmer överens med det utrymme man har i köket.

Maskinen har diskreta och mörka färger som bidrar till det eleganta utseendet. För att inte förstöra den fina stilen har kontrollpanelen dessutom bara en skärm och inte fler knappar än nödvändigt.

Mångsidig espressomaskin

Smeg CMS8451 har ett antal olika funktioner som gör maskinen väldigt mångsidig. Eftersom att den brygger espresso med ett tryck på 15 bar får man en utmärkt crema på toppen och en så smakrik upplevelse som möjligt.

Man kan dessutom påverka smaken på kaffet genom att justera bryggtemperaturen och intensiteten. Det finns nämligen en inbyggd kaffekvarn med tre inställningar för intensitet. Bönbehållaren i den här maskinen rymmer 220 gram kaffebönor.

Gör även te och kaffe med mjölk

Smeg CMS8451 är som sagt en mångsidig maskin. Den har bland annat en mjölkskummare och kan därför brygga kaffedrycker med mjölk. Det finns även en varmvattenfunktion som kan användas för till exempel te eller varm choklad.

Både vattentanken och mjölkkannan går att ta lös på den här modellen. Det finns dessutom både en droppbricka och en smart rengöringsfunktion som gör att maskinen hålls hygienisk.

Kontrollpanelen har slutligen en upplyst LCD-skärm som är både tydlig och användarvänlig.

Specifikationer för Smeg CMS8451
Tillverkare: Smeg
Typ: Inbyggd espressomaskin
Kapacitet: 1,8 liter vatten
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Effekt: 1 350 watt
Höjd: 45,5 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 38,0 cm

Utvalda fördelar med Smeg CMS8451
Fin integrerad espressomaskin
Bra alternativ för retrofantasten
Smakrik espresso
Kaffekvarn och mjölkskummare
Varmvattenfunktion

Läs även: Smeg spis (Bäst i test)


En vanlig kaffebryggare från Smeg

Produkten i det här avsnittet är inte någon espressomaskin. Här rör det sig istället om en vanlig kaffebryggare.


Alternativa testvinnare från andra tillverkare

I det här avsnittet presenterar vi ytterligare tre espressomaskiner. Dessa kommer från andra märken och utgör alternativ till modellerna från Smeg. Espressomaskinerna här nedanför tillverkas närmare bestämt av DeLonghi och Sage.


DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75

Testvinnare hos Råd & Rön
88 av 100 poäng hos Good Housekeeping Institute
Rekommenderas av den brittiska tidningen Daily Express (Express.co.uk)
4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.MS

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Anledningen till att vi tar upp DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 som ett alternativ är att det här är en otroligt populär espressomaskin.

Modellen har dessutom testats av fem olika expertkällor och fått mycket beröm hos samtliga.

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 har granskats av de två nordiska konsumentorganisationerna Råd & Rön, testsajten Trustedreviews.com, tidningen Express.co.uk samt brittiska Good Housekeeping Institute.

Kraftig maskin med många valmöjligheter

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 ger användaren en mängd olika valmöjligheter. Den här maskinen kan nämligen brygga allt från espresso till cappuccino och andra kaffedrycker med mjölk. Den kan till och med göra varm choklad åt barnen.

Det här är en kraftig maskin med en vattentank på 2 liter. Den kontrolleras enkelt på en stor touchskärm i färg som guidar användaren till de optimala inställningarna. Här finns även en underhållsguide för espressomaskinen.

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 har både en mjölkskummare och en kaffekvarn. Det finns även en specialdesignad bönbehållare som bevarar aromen hos kaffebönorna.

Den här modellen är dessutom modern. Den har nämligen en tillhörande app som gör att man kan styra espressomaskinen från telefonen samt skapa en egen profil. Man kan även justera styrkan och temperaturen.

Experterna: Fin maskin med app

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 har bland annat testats av Good Housekeeping Institute. Experterna därifrån är väldigt imponerade av den här modellen och framhäver först och främst designen. De skriver att espressomaskinen är otroligt läcker och att den utan problem blir kökets mittpunkt. Den tar dock ganska stor plats.

Experterna påpekar sedan att den här produkten kan styras både via skärmen och via en app. De nämner även att det är smart att man kan skapa en egen profil.

Good Housekeeping Institute är dessutom positiva till att man kan justera styrkan och temperaturen. De påpekar även att det kaffe man väljer får en god och aromatisk smak, något som även gäller för mjölkskummet.

Experterna: Smart maskin

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 får beröm av de andra experterna också. Både Trustedreviews.com och Express.co.uk kommer nämligen med fina kommentarer.

De nämner bland annat att det här är en bra och modern smart produkt. De tror dock inte att den imponerar lika mycket på dig som är gadgetfantast. Appen är dock välgjord.

Experterna kommenterar även att de egna profilerna är en riktigt bra funktion. Kaffet blir dessutom väldigt gott.

Utöver detta påpekar experterna att den här modellen har en fin design och att den erbjuder många olika recept.

Specifikationer för DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75
Tillverkare: DeLonghi
Typ: Espressomaskin
Kapacitet: 2 liter vatten
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Effekt: 1 200 watt
Höjd: 37,5 cm
Bredd: 26 cm
Djup: 48 cm
Vikt: 12,5 kg

Utvalda fördelar med DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75
Kraftig modell
Brygger kaffe med eller utan mjölk
Kan även göra varm choklad
Touchskärm i färg som vägleder användaren
Kan styras via en app

I den här videon får du en kort genomgång av hur man gör en god cappuccino med DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75. Videon är gjord av DeLonghi:


Sage The Barista Touch

72 av 100 poäng hos Good Housekeeping Institute
4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
5 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk
Rekommenderas av det amerikanska teknikmagasinet T3.com
Rekommenderas av den brittiska tidningen Independent.co.uk

Sage The Barista Touch

 

.
Sage The Barista Touch är en annan populär espressomaskin som har testats av fem olika expertpaneler. Den här modellen har granskats av testsajterna Trustedreviews.com och Expertreviews.co.uk, tidningen Independent.co.uk, teknikmagasinet T3.com samt brittiska Good Housekeeping Institute.

Experterna har undersökt kvaliteten, användarvänligheten, funktionerna och hanterbarheten hos den här espressomaskinen. I slutändan tycker alla källor riktigt bra om modellen.

Noggrann maskin med många funktioner

Sage The Barista Touch är en funktionsrik espressomaskin som är utformad för att skapa en baristakänsla hemma.

Den har bland annat en PID-kontroll för vattentemperaturen och en inbyggd kaffekvarn med hela 18 olika inställningar.

Den här espressomaskinen är även utrustad med ett mjölksystem som innebär att man kan brygga både espresso och kaffedrycker med mjölk. Maskinen kontrolleras via en intuitiv touchskärm.

Eftersom att kaffebönorna mals först när de ska användas är man dessutom garanterad bästa möjliga arom i kaffet.

Det finns även en minnesfunktion, indikatorer för både avkalkning och rengöring samt rengöringsprogram.

Experterna: Snabb och användarvänlig maskin

Sage The Barista Touch har bland annat testats av Good Housekeeping Institute. De skriver att det här är en väldigt snabb maskin som även är användarvänlig. Det är nämligen enkelt att använda skärmen för att anpassa sitt kaffe. Experterna berättar även att man får en stark baristakänsla med den här maskinen.

De kommenterar även att kaffet har mycket arom trots att creman är lite tunn. Good Housekeeping Institute kommer till sist fram till att den här modellen är ett bra alternativ för dig som vill kunna påverka smaken på ditt kaffe.

Experterna: Enkel bryggning

Expertreviews.co.uk har också provat Sage The Barista Touch. Experterna därifrån verkar mest imponerade av hur enkelt det är att individanpassa sitt kaffe med den här modellen.

Det är smart att man kan påverka kaffet så pass mycket, och eftersom att det är otroligt enkelt kan faktiskt alla vara med. Det här är dock en ganska dyr espressomaskin.

De andra expertkällorna lovordar också Sage The Barista Touch. T3.com nämner till exempel att mjölkkummaren fungerar riktigt bra och att kaffet smakar fantastiskt. Experterna kommenterar även att det finns goda möjligheter att experimentera med den här modellen.

Specifikationer för Sage The Barista Touch
Tillverkare: Sage
Typ: Espressomaskin
Kapacitet: 2 liter vatten
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Effekt: 1 850 watt
Höjd: 44 cm
Bredd: 40,7 cm
Djup: 40,4 cm
Vikt: 10,6 kg

Utvalda fördelar med Sage The Barista Touch
Verklig baristakänsla
PID-kontroll
Kaffekvarn med 18 inställningar
Mjölksystem
Användarvänlig touchskärm

Här kan du se en demonstrationsvideo för Sage The Barista Touch. Videon är gjord av Sage:


DeLonghi ECAM 510.55 M

Bra betyg hos den tyska testsajten Testsieger.de
Bra betyg hos den tyska testsajten Testberichte.de

DeLonghi ECAM 510.55.M

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

.
DeLonghi ECAM 510.55 M är ett annat alternativ till Smegs espressomaskiner.

Här rör det sig om ytterligare en expertfavorit. Den här modellen har granskats a samt av de tyska testsajterna Testsieger.de och Testberichte.de.

De tyska experterna är imponerade av DeLonghi ECAM 510.55 M och ger därför modellen fina betyg.

Modern espressomaskin

DeLonghi ECAM 510.55 M är en modern espressomaskin som verkligen kan brygga kaffet precis som man vill ha det.

Om man vill ha en enkel process behöver man bara trycka på ett fåtal knappar för att få den kopp kaffe man vill ha. Det går dock även att vara med och skräddarsy kaffet mer.

På skärmen som sitter högst upp hittar man alla valmöjligheter och inställningar för att påverka kaffet.

DeLonghi ECAM 510.55 M har både en mjölkskummare och en inbyggd kaffekvarn. Kvarnen har 13 olika inställningar för malningsgrad och kan därmed justeras för att anpassa kaffets arom.

Tack vare mjölkskummaren kan maskinen dessutom brygga både espresso och mjölkbaserade kaffedrycker. För att göra det hela enkelt finns det ett Latte Crema-system som sköter skumningen och kontrollerar temperaturen.

Espressomaskinen har även en tillhörande app, en minnesfunktion samt ett rengöringsprogram.

Experterna: Lämnar inget övrigt att önska

DeLonghi ECAM 510.55 M har bland annat recenserats av tyska Testsieger.de, och enligt dem lämnar den här espressomaskinen inget övrigt att önska.

De berömmer till exempel mjölkskummaren för att skummet blir bra och kan fås i flera olika konsistenser.

De tyska experterna nämner även att kontrollerna på den tydliga skärmen fungerar bra och att appen är väldigt användarvänlig. Maskinen får även beröm för att den är så lätt att rengöra.

Experterna: Riktigt bra modell

DeLonghi ECAM 510.55 M har även recenserats av tyska Testberichte.de och blir där väl omtyckt av experterna.

De skriver bland annat att den här apparaten framställer ett riktigt bra mjölkskum. De kommenterar även att espresson blir otroligt lyckad och att den får en utmärkt crema på toppen.

Espressomaskinen får även beröm för att kaffet har en bra styrka och för att blandningen av espresso och mjölk är fint balanserad. Det är dessutom en fördel att mjölkskummaren kan köras i diskmaskinen.

Specifikationer för DeLonghi ECAM 510.55 M
Tillverkare: DeLonghi
Typ: Espressomaskin
Kapacitet: 2 liter vatten
Mjölkskummare: Ja
Kaffekvarn: Ja
Effekt: 1 450 watt
Höjd: 35 cm
Bredd: 23,8 cm
Djup: 47 cm
Vikt: 11,5 kg

Utvalda fördelar med DeLonghi ECAM 510.55 M
Espressomaskin som sköter allt själv
Möjlighet att skräddarsy kaffet
Mjölkskummare
Justerbar kaffekvarn
Tillhörande app

Här kan du se en kort video som visar hur man gör en god cappuccino med DeLonghi ECAM 510.55 M. Videon är gjord av DeLonghi:


Köpguide: Tänk på detta när du köper en espressomaskin

Smeg ECF01 Baserat på expertinformation från Espressozone.com berättar vi här om de viktigaste punkterna som du bör tänka på när du köper en espressomaskin.

Användarvänlighet: Vissa maskiner är enkla att använda medan andra kan vara mer avancerade. Vilket som passar bäst beror bland annat på hur mycket du vill kunna skräddarsy ditt kaffe. Välj gärna en modell med en intuitiv skärm.

Utrustning: Om du vill ha allt i en produkt är det bäst att köpa en espressomaskin med både kaffekvarn och mjölkskummare. Annars kan du behöva köpa dessa separat.

Rengöring: Välj gärna en espressomaskin med ett rengöringsprogram. Genom att göra detta kan du alltid vara säker på att maskinen hålls hygienisk.

Funktioner: Fler funktioner innebär i regel ett högre pris. Fundera därför på vilka funktioner du faktiskt behöver. Det finns bland annat maskiner med minnesfunktion, koppvärmare, specialprofiler, rengöringsprogram, avkalkningsprogram och funktioner som påverkar temperatur och intensitet.

pris Pris: Det finns bra espressomaskiner på marknaden som inte kostar så mycket. De mer avancerade modellerna kostar däremot ofta flera tusen kronor. Eftersom att du inte kan testa hur bra en maskin är i förväg är det bäst att läsa vad experterna tycker om olika modeller. Du hittar länkar till alla undersökningar längst ner i den här artikeln.

Storlek: Många av de större modellerna tar upp riktigt mycket utrymme. Om du inte har särskilt mycket plats hemma kan det därför vara värt att titta på mer kompakta maskiner.

Typ: Det finns både manuella, halvautomatiska och helautomatiska espressomaskiner. Med en helautomatisk modell behöver du bara trycka på ett fåtal knappar för att maskinen ska brygga kaffet åt dig. En halvautomatisk modell kräver däremot att du själv står för en del av kaffebryggningen. Om du vill leka barista är det bäst att välja en modell som låter användaren påverka resultatet.


Hur påverkas kroppen av kaffe?

De flesta är bekanta med den uppiggande effekten hos en kopp morgonkaffe, men vad är det egentligen som händer i kroppen när man dricker kaffe? Här nedanför hittar du en förklaring från experterna hos Self.com och Healthline.com.

Koffein piggar upp

koffein När man gör kaffe använder man kaffebönor, och dessa innehåller stora mängder av ämnet koffein. Koffein är ett centralstimulerande ämne som verkar uppiggande på både kropp och sinne.

När man dricker kaffe tas koffeinet upp i blodomloppet och färdas mot hjärnan. I hjärnan verkar koffeinet stimulerande och ger en ögonblicklig energiboost. Vanligtvis tar denna process inte mer än tio minuter.

Kroppen påverkas också av koffein. Musklerna blir nämligen starkare och kroppen blir bättre förberedd för utmaningar. På det stora hela känner man sig helt enkelt bättre rustad för att tackla den situation man står inför. Reaktionsförmågan i hjärnan förbättras också, och eftersom att nivån av dopamin ökar påverkas även humöret positivt.

Många fördelar med att dricka kaffe 

kroppen och koffein Utöver att kroppen vaknar till av koffeinet finns det faktiskt en hel del hälsorelaterade fördelar med att dricka kaffe.

Kaffebönorna innehåller till exempel mycket goda antioxidanter som är bra för kroppens syresättning. Bönorna innehåller även en del vitaminer.

Forskare har dessutom hittat ett samband mellan en måttlig kaffekonsumtion och en minskad risk för att utveckla typ 2-diabetes, Alzheimers, Parkinsons och vissa typer av cancer.

Kaffe kan orsaka sömnproblem

Kaffe Eftersom att koffein har en så stark uppiggande effekt kan det vara svårt att komma till ro några timmar efter att man har druckit kaffe.

Om man dricker kaffe på kvällen kan man därför få svårt att sova eftersom att koffeinet fortfarande håller hjärnan vaken.

Koffein kan utan problem påverka kroppen i över sex timmar. Om du upplever kafferelaterade sömnproblem bör du därför undvika att dricka kaffe efter klockan 17 på eftermiddagen.


Har du koll på kaffedryckerna?

Det finns en mängd olika variationer av kaffe, och många gånger påminner dessa mycket om varandra.

Baserat på en artikel från Latteartguide.com förklarar vi här vad olika kaffedrycker består av. Efter detta berättar vi även lite om olika typer av kaffebönor.

Espresso Espresso: Espresson är grundstenen i så gott som alla kaffedrycker men kan även drickas som den är. Espresso bryggs under tryck och får därför en väldigt koncentrerad smak. Den här bryggprocessen pressar nämligen ut smakämnen och oljor ur kaffebönorna. Espresso bryggs i “shots” och har i regel en otroligt kraftig smak.

Dubbel espresso: Precis som namnet antyder är det här två shot espresso istället för en. En dubbel espresso är alltså en väldigt stark kaffesort.

Americano: Americano är en av de mest populära dryckerna när man talar om starkare kaffevarianter. Den består av två shot espresso som toppas med varmt vatten, gärna fördelat som en del espresso till två delar varmt vatten.

Cafe latte: Cafe latte är en mild och populär kaffedryck som är len och krämig. Cafe latte består en av blandning av espresso och mjölk. De exakta förhållandena kan variera, men experterna rekommenderar en del espresso till två delar mjölk. Om man använder för mycket mjölk kan resultatet bli alltför tunt och smaklöst. Den här kaffedrycken motsvaras av Café au Lait när man är utomlands.

CappuccinoCappuccino: Cappuccino är en söt och populär kaffedryck som består av lika delar espresso, varm mjölk och mjölkskum. Ofta serveras cappuccino med lite kakao eller choklad på toppen. Om du tycker att cappuccino brukar vara för sött kan du prova använda lite mindre mjölkskum.

Cortado/macchiato: Cortado är en mörk kaffesort som påminner en hel del om espresso. Detta är nämligen bara espresso med lite varm mjölk. En cortado kan även göras med två shot espresso och helmjölk utan skum. Mjölken ska ligga på toppen som creman på espresso.

På italienska kallas cortado för ”macchiato”. Detta kan vara lite förvirrande eftersom att det även finns flera andra varianter av macchiato. Dessa skiljer sig dessutom en hel del från cortadon. Vi går igenom de andra sorterna här nedanför:

Espresso macchiato: Espresso macchiato är helt enkelt en espresso som toppas med mjölkskum.

Latte macchiato Latte macchiato: Den här typen av macchiato är helt annorlunda från cortado. Latte macchiato består nämligen av lite kaffe och mycket mjölk. Den påminner därför mest om en cafe latte.

Mocha: Om man vill dricka kaffe men inte tycker om den bittra smaken kan mocha vara ett bra alternativ. Mocha har nämligen en väldigt söt smak och är i grund och botten en blandning av cappuccino och varm choklad. När man gör en mocha börjar man med att blanda en espresso med kakaopulver. Därefter tillsätter man mjölk och mjölkskum.

Bryggkaffe: Bryggkaffe görs inte med en espressomaskin utan i en helt vanlig kaffebryggare med filter. Man häller helt enkelt de färdigmalda kaffebönorna i filtret och startar kaffebryggaren för att vattnet ska rinna genom kaffet. Moderna kaffebryggare har ofta justerbara inställningar för temperatur, vatten, dosering och bönor.


Olika typer av bönor

bönor

Utöver alla olika typer av kaffedrycker finns det även olika sorters kaffebönor. Man brukar överlag skilja på två varianter: Arabica och Robusta.

Arabicabönan är vanligast i det kaffe vi dricker och är den böna som odlas mest i hela världen. Den har en söt och mild karaktär och står faktiskt för hela 70-80 % av världens kaffeproduktion.

Arabicabönan trivs bäst i tropiska klimat och har en mild, rik och aromatisk smakprofil.

Den andra typen av kaffeböna kallas för Robusta. Robusta är tåligare än Arabica och kan därför odlas i hårdare klimat.

Smaken är generellt sett mer bitter, stark och syrlig. Robustabönor används ofta i  kaffeblandningar.

Robustabönor innehåller dessutom dubbelt så mycket koffein som Arabica.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Smeg espressomaskiner är bäst i test?

Smeg ECF01

Hur testas Smeg espressomaskinerna?

Espressomaskiner bedöms bland annat baserat på användarvänlighet, vilket till exempel inkluderar påfyllning, rengöring och finjustering av inställningar. Man undersöker även temperaturen och kvaliteten hos espresson samt hur enhetligt resultatet blir om man brygger flera koppar efter varandra. Man testar dessutom mjölkskumningen och bedömer slutligen energiförbrukningen hos maskinerna.

Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Smeg espressomaskin test – dessa källor har vi använt:

Råd & Rön 
Konsumentorganisationen Råd & Rön genomför tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Den här gången rör det sig om en undersökning av espressomaskiner från olika märken och prisklasser. I testet granskade experterna både kvaliteten på espresson, användarvänligheten, hanterbarheten och kvalitetskänslan hos de olika maskinerna.

Du kan läsa mer om undersökningen här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Expertreviews.co.uk 
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som genomför oberoende tester av en mängd elektroniska produkter för hemmet. De granskar bland annat tv-apparater, datorer, mobiltelefoner, kameror och andra teknikprodukter. De brittiska experterna har bland annat provat två olika espressomaskiner.

Här kan du läsa mer om testet av Smeg ECF01.

Här kan du läsa mer om testet av Sage The Barista Touch.

Express.co.uk 
Express.co.uk, eller Daily Express som den tryckta upplagan heter, är en brittisk tidning som skriver om in- och utrikesnyheter samt sport, underhållning, politik och livsstil. Express.co.uk har bland annat recenserat espressomaskinen DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75. Du kan läsa hela recensionen på deras hemsida.

Goodhousekeeping.com (Good Housekeeping Institute) 
Goodhousekeeping.com testar och skriver om olika hus- och trädgårdsprodukter. De genomför inte några stora tester av flera produkter på en gång utan provar istället produkter allt eftersom. Goodhousekeeping.com har bland annat granskat tre olika espressomaskiner och betygsatt dem på en skala från 0 till 100 poäng.

Här kan du läsa mer om testet av Smeg ECF01.

Här kan du läsa mer om testet av DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.

Här kan du läsa mer om testet av Sage The Barista Touch.

Independent.co.uk 
Independent.co.uk är en av Storbritanniens största och mest omfattande tidningar. De skriver bland annat om in- och utrikesnyheter, sport och politik men gör även utrymme för en del konsumentinnehåll. Independent.co.uk har till exempel genomfört ett test av olika espressomaskiner där de bland annat provade modellen Sage The Barista Touch.

Du hittar hela undersökningen hos Independent.co.uk.

Kagoo.co.uk 
Kagoo.co.uk är en brittisk testsajt som jämför elektronikprodukter och hjälper konsumenterna att hitta den bästa produkten. Här kan man även hitta användarrecensioner, och dessa avslöjar till exempel att konsumenterna tycker riktigt bra om espressomaskinen Smeg CMS6451X. Om du vill veta vad användarna skriver om den här maskinen kan du läsa recensioner av modellen hos Kagoo.co.uk.

Testberichte.de 
Testberichte.de är en tysk hemsida som sammanställer och analyserar olika tester och användarrecensioner. Experterna skapar sedan ett eget utlåtande och ett totalbetyg. Här rör det sig om en granskning av espressomaskinen DeLonghi ECAM 510.55 M. Du hittar hela testet hos Testberichte.de.

Testsieger.de 
Testsieger.de är en tysk testsajt com granskar olika konsumentprodukter. De samlar olika tester och jämför dem med varandra för att komma fram till en egen bedömning av den aktuella produkten. Här rör det sig om en granskning av espressomaskinen DeLonghi ECAM 510.55 M. Du hittar hela undersökningen hos Testsieger.de.

Trustedreviews.com 
Trustedreviews.com tillhandahåller dagliga detaljerade expertbedömningar av elektroniska konsumentprodukter samt ytterligare analyser. De har till exempel granskat tre av espressomaskinerna i den här artikeln:

Här kan du läsa mer om testet av Smeg ECF01.

Här kan du läsa mer om testet av DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM 650.75.

Här kan du läsa mer om testet av Sage The Barista Touch.

T3.com 
T3.com är ett amerikanskt gadget- och teknikmagasin som fokuserar på nyheter, recensioner, guider och artiklar som handlar om teknik. T3.com skriver framförallt om elektroniska konsumentprodukter som telefoner och datorer samt produkter för ljud, spel och fitness. De skriver även om köksprodukter och har till exempel provat espressomaskinen Sage The Barista Touch. Du kan läsa hela testet hos T3.com.

Which.co.uk 
Which.co.uk är Storbritanniens största konsumentmagasin och har nästan 700 000 prenumeranter. De finns till för konsumenterna och har som mål att göra en skillnad för vanliga konsumenter. Which.co.uk testar löpande olika konsumentprodukter och har bland annat provat espressomaskinen Smeg ECF01. Här kan du läsa en sammanfattning. För att få full tillgång till undersökningarna måste du dock ha en prenumeration.

Wired.co.uk 
Wired.co.uk är ett internationellt teknikmagasin som fokuserar på IT, tele, kommunikation, data och teknik. Wired.co.uk finns både online och som tryckt upplaga och skriver framförallt om hur ny teknik påverkar kultur, ekonomi och politik. De behandlar dock även enklare ämnen och genomför ibland tester av olika produkter. Wired.co.uk har till exempel granskat Smeg DCFO1 i en undersökning av flera olika kaffemaskiner. Du hittar hela testet på deras hemsida.


Alternativa tester och artiklar

Om du inte är säker på om en espressomaskin från Smeg är rätt för dig har vi även flera andra artiklar som kan vara av intresse.

Du kan till exempel få en överblick över marknadens bästa espressomaskiner i våra mer allmänna artiklar Espressomaskin test och Helautomatisk espressomaskin test. I dessa artiklar har vi samlat experternas favoritmodeller samt en del spännande fakta om kaffe.

Om du är intresserad av ett speciellt märke har vi även ett antal artiklar som fokuserar på en viss tillverkare. Du kan i så fall läsa någon av följande artiklar: DeLonghi Magnifica test, Siemens espressomaskin test, DeLonghi espressomaskin test, och Krups espressomaskin test. Alla dessa artiklar innehåller en översikt över marknadens bästa maskiner från respektive märke.

Om valet står mellan en espressomaskin och en vanlig kaffebryggare kan vi hjälpa dig med detta också. I vår allmänna artikel Kaffebryggare test hittar du en översikt över flera testvinnande modeller på marknaden.

Om du värderar nymalet kaffe kanske du även vill läsa vår stora artikel Kaffebryggare med kvarn test.

Vi har även ett antal märkesspecifika artiklar om kaffebryggare och kaffemaskiner också. I dessa går vi igenom testvinnande modeller från de olika tillverkarna. Om du är intresserad av ett specifikt märke kanske du vill läsa någon av följande artiklar: Siemens kaffemaskin test, Bosch kaffebryggare test eller Wilfa kaffebryggare test.

Ett annat populärt och praktiskt alternativ är en kapselbryggare. När det gäller kapselbryggare verkar både experter och konsumenter tycka bäst om Nespressomaskiner.

Flyttat upp denna från stycket längre ner eftersom att artikeln bara innehåller espressomaskiner.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta