Espressomaskin Test – Se de bästa espressomaskiner – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I den här artikeln tittar Konsumentmagasinet närmare på olika tester av espressomaskiner där experter har granskat ett antal olika modeller för att kunna bedöma vilka maskiner som är bäst och varför.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna hjälpa dig hitta den espressomaskin som passar bäst till dina behov. Vi har undersökt tester från bland annat Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk samt den amerikanska testsajten Medium.

Om du vill läsa mer finns det en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa espressomaskinerna
🔸 Guide: det här bör du tänka på när du köper en espressomaskin
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Vad bör du tänka på innan du köper en espressomaskin?

Storlek
För dig som har begränsat utrymme hemma kan du välja en mindre espressomaskin med lägre strömförbrukning, vilket alltid är ett plus. Om du dock har gott om plats eller om du behöver en espressomaskin för restaurangverksamhet vill du förmodligen välja en större maskin med fler funktioner som kan brygga två espresso-shots åt gången. Utöver själva maskinen krävs alltid lite utrymme för att mala, förbereda och hälla upp din espresso, så se till att du har gott om plats runt omkring maskinen.

Användarvänlighet och rengöring
Det finns tre huvudtyper av espressomaskiner: manuella, halvautomatiska och automatiska. En manuell espressomaskin kräver alltid lite extra hantverk, vilket kan vara positivt eller negativt beroende på dina preferenser och vad du använder den till. De manuella används vanligtvis av baristor och kräver en viss skicklighet som tar tid att vänja sig vid. En halvautomatisk espressomaskin är oftast lite lättare att hantera, eftersom de vanligtvis har programmerbara knappar. En automatisk espressomaskin är den absolut enklaste att använda och passar utmärkt för dig som vill ha en jämn espresso med minimal ansträngning. Du bör alltid rengöra din maskin regelbundet för att bibehålla prestandan på maximal nivå. Se till att alla delar är helt torra innan nästa användning eftersom de utsätts för stora mängder fukt. Espressomaskiner som använder kapslar är oftast de lättaste att rengöra.

Extrafunktioner
Det finns några extrafunktioner som du särskilt bör tänka på. Till exempel innebär en inbyggd kaffekvarn att du inte behöver köpa en separat kaffekvarn, vilket kan vara praktiskt om du har begränsat utrymme på bänkskivan eller bara inte vill ha ytterligare en apparat. Ett inbyggt vattenfilter ser till att eventuella bismaker i vattnet inte påverkar din espresso. En annan praktisk funktion är möjligheten att programmera inställningar för flera personer i din familj, utifrån deras preferenser. Om du är en person som gärna dricker latte, cappuccino och macchiato bör du välja en modell med inbyggd mjölkskummare.   

Pris
De dyrare modellerna kan kosta runt 25 000 kronor och har oftast ett dubbelt bryggsystem vilket innebär att du både kan brygga espresso och ånga mjölk samtidigt. De har även en mer hållbar konstruktion i rostfritt stål samt högre tryck på upp till 15 bar. Mer budgetvänliga espressomaskiner kostar runt 1000 kronor. Dessa har ett lägre tryck och vanligtvis färre funktioner. Fundera över dina krav och preferenser innan du fattar ditt beslut – ibland kan även en billigare espressomaskin ha alla de funktioner som du söker. Men för dig som planerar att använda din maskin för professionella ändamål bör du förmodligen investera i en premiummodell i högre prisklass.

Användar- och expertrecensioner
Att läsa användar- och expertrecensioner kan hjälpa dig att avgöra vilken maskin som är rätt för dig. Tidigare användare kan dela med sig om hur pass lätt maskinen är att använda, hur pass bra espresson smakar och om det förekommer några problem med den maskin du överväger. Tänk på att alla har olika standard för vad som utgör en god espresso, så ta dig tiden att hitta recensioner som matchar dina egna kriterier. Expertrecensioner kan bidra med mer detaljerad information om de tekniska detaljerna hos espressomaskinen, dess prestation i olika deras tester och vilken typ av användning den är bäst lämpad för.

arrow-more


Sense Appliances SEM07S – espressomaskin med mjölkskummare och stor touchskärm

Vår rekommendation

Sense Appliances SEM07S

Vi rekommenderar SEM07S espressomaskin från Sense Appliances till dig som söker en prisvärd multifunktionell kaffemaskin i en elegant och minimalistisk design. Maskinen har en stor 7-tums touchskärm som gör den lätt att använda. För extra bekvämlighet kan du även köpa till en smart termosflaska som kan anslutas till maskinens automatiska mjölksystem.

  • Minimalistisk design
  • Stor 7-tums touchskärm
  • Automatisk mjölkskummare

Att tänka på innan du köper Sense Appliances SEM07S

Praktisk och stor touchskärm

Sense Appliances SEM07S är utrustad med en stor 7-tums touchskärm som gör det enkelt att använda och ställa in maskinen. Vi har hittat få espressomaskiner på marknaden med en så pass stor skärm, vilket gör Sense Appliances SEM07S särskilt lätt att använda och navigera.

Modern och stilren design

Espressomaskinen SEM07S från Sense Appliances är tillverkad av eleganta material såsom kvalitetsplast och borstat stål, vilket ger maskinen ett elegant och modernt utseende. Den stora touchskärmen, materialvalet och den enkla designen ger maskinen ett minimalistiskt utseende som passar bra in i skandinaviska kök.

Mjölkskummare med ett flertal inställningar

Sense Appliances SEM07S har ett automatiskt mjölksystem som gör det enklare än någonsin att få din favoritkaffe med ett knapptryck. Precis som med de flesta andra espressomaskiner är SEM07S utrustad med en gummislang, vilket gör att du kan använda mjölk direkt från kartongen. För extra bekvämlighet kan du välja att köpa till en termosflaska som låter dig lämna mjölken ute på bänken under längre stunder.

FÖRDELAR

  • Exakt och justerbar kaffekvarn
  • Smarta funktioner
  • Tillverkad med komponenter av god kvalitet
  • Möjlighet att ställa in egna kaffedrycker
  • Lägre prisklass
NACKDELAR

  • Behållaren för kaffebönor en aning liten

Konsumentmagasinets bedömning

Med en SEM07S espressomaskin från Sense Appliances får du en kaffemaskin med en snygg och enkel design som passar bra i skandinaviska hem. Sense Appliances SEM07S rekommenderas särskilt till dig som söker en espressomaskin i stilren design med många smarta funktioner till ett överkomligt pris. En stor fördel hos denna modell är den stora touchskärmen, som gör maskinen fantastiskt lätt att använda. Det faktum att en termosflaska kan köpas för att anslutas till maskinen gör det automatiska mjölksystemet ännu mer användbart.

Specifikationer:

Justerbar konisk kaffekvarn av stål
Möjlighet att anpassa sparade drycker till dina egna preferenser
Kapacitet, vattentank: 1,8 l
Kapacitet, bönbehållare: 160 g
Effekt: 1350 w
Vikt: 13,1 kg
Mått: 46,3 x 28,3 x 36,5 cm


Melitta Barista T Smart

 Testvinnare hos Råd & Rön
 5 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk

Bästa-testvinnareMelitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart har testats och recenserats av både konsumentorganisationen Råd & Rön och Expertreviews.co.uk. Den här espressomaskinen får fina betyg av både de svenska och de brittiska experterna. De framhäver bland annat maskinens mångsidighet och det högkvalitativa kaffet. Experterna menar dock att maskinens pris och elförbrukning är en nackdel.
Experterna: Flexibel espressomaskin som är enkel att rengöra

Båda expertkällorna tycker bra om Melitta Barista T Smart, och experterna beskriver bland annat modellen som en genial espressomaskin. Expertreviews.co.uk skriver till exempel att Melitta Barista T Smart är otroligt flexibel eftersom att maskinen kan brygga en mängd olika kaffedrycker.

De brittiska experterna framhäver dessutom att Melitta Barista T Smart är enkel att rengöra samt att maskinen har flera funktioner som gör kaffeupplevelsen ännu bättre. Trots att experterna generellt sett tycker bra om Melitta Barista T Smart nämner de även att maskinen är ganska stor. Man bör därför ha gott om plats på köksbänken innan man väljer den här modellen.

Snabb och enkel kaffebryggning

Eftersom att Melitta Barista T Smart är en helautomatisk espressomaskin kan den brygga en kopp kaffe på nolltid. Maskinen startas med en enkel knapptryckning och sköter sedan hela bryggprocessen själv.

Man kan välja mellan 18 olika kaffedrycker både med och utan mjölk. Med den här modellen kan man alltså brygga kaffet precis som man vill ha det. Espressomaskinen kontrolleras antingen manuellt eller via en app.

Melitta Barista T Smart har även flera justerbara inställningar. Man kan till exempel anpassa kaffestyrkan, bönornas malningsgrad och mängden kaffe. Om man skulle glömma bort att stänga av maskinen när man har använt den behöver man dessutom inte oroa sig. Den automatiska avstängningsfunktionen tar nämligen hand om detta efter ett visst antal minuter.

Brygg två koppar kaffe på en gång

Melitta Barista T Smart har en bönbehållare som rymmer 270 gram kaffebönor och en vattenbehållare på 1,8 liter.

Det går dessutom att brygga två koppar kaffe på en gång med hjälp av Double Cup-funktionen. Detta är till exempel praktiskt när två personer vill ha en kopp kaffe samtidigt.

Sist men inte minst har Melitta Barista T Smart en funktion som kallas för My Coffee Memory. Med denna funktion kan man spara sina kaffedrycker och enkelt hitta tillbaka till dem senare.

Specifikationer för Melitta Barista T Smart:
🌀 Typ: Helautomatisk espressomaskin
🌀 Märke: Melitta
🌀 Vattenbehållare: 1,8 liter
🌀 Bönbehållare: 270 gram
🌀 Kaffekvarn: Ja
🌀 Mjölkskummare: Ja
🌀 Höjd: 37,2 cm
🌀 Bredd: 25,9 cm
🌀 Djup: 46,7 cm
🌀 Vikt: 10,4 kg

Utvalda fördelar med Melitta Barista T Smart:
☕️ 18 kaffedrycker både med och utan mjölk
☕️ My Coffee Memory-funktion
☕️ Automatisk avstängning
☕️ Double Cup-funktion
☕️ Justerbara inställningar

Här kan du se Melittas presentationsvideo för espressomaskinen: 


Philips Series 2200 EP2231

 Utsedd till “Bra Köp” hos Råd & Rön

Bäst-för-prisetPhilips Series 2200 EP2231

Philips Series 2200 EP2231 har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön och fick i slutändan utmärkelsen ”Bra Köp”. Experterna menar nämligen att den här espressomaskinen är både mångsidig och praktisk samt att den har många användbara funktioner. De är dock inte lika nöjda med elförbrukningen.

Kaffebryggning med en knapptryckning

Eftersom att Philips Series 2200 EP2231 är en helautomatisk espressomaskin är användaren garanterad en snabb och enkel kaffebryggning. Allt man behöver göra är att trycka på en knapp, sedan sköter maskinen hela bryggprocessen själv.

Espressomaskinen har dessutom en inbyggd mjölkskummare. Den kan därför brygga många olika kaffedrycker både med och utan mjölk. Maskinen har en bönbehållare som rymmer 275 gram kaffebönor och en vattenbehållare på 1,8 liter.

Om man skulle glömma bort att stänga av Philips Series 2200 EP2231 behöver man dessutom inte bekymra sig. Den automatiska avstängningsfunktionen ser nämligen till att maskinen stänger av efter ett visst antal minuter.

Flera justerbara inställningar

Med Philips Series 2200 EP2231 kan man välja precis hur man vill ha sitt kaffe. Den här maskinen har nämligen flera justerbara inställningar.

Man kan till exempel anpassa kaffestyrkan och mängden kaffe. Det går även att justera malningsgraden eftersom att den keramiska kaffekvarnen har tolv olika inställningar.

Philips Series 2200 EP2231 har även ett aromextraheringssystem som alltid skapar en optimal balans mellan temperatur och aromextrahering. Detta gör att man får en välsmakande kopp kaffe varje gång.

Enkel rengöring

Philips Series 2200 EP2231 är lätt att rengöra och kräver därför inte någon långdragen manuell rengöring.

Den här modellen har nämligen en funktion som kallas för AquaClean. Denna funktion avkalkar automatiskt maskinen efter att man har använt den. Tack vare detta behöver man inte avkalka espressomaskinen manuellt förrän den har bryggt ungefär 5000 koppar. Alla löstagbara delar tål dessutom maskindisk. Själva bryggenheten går också att ta lös, men den ska bara torkas av med en fuktig trasa vid behov.

Specifikationer för Philips Series 2200 EP2231:
🌀 Typ: Helautomatisk espressomaskin
🌀 Märke: Philips
🌀 Vattenbehållare: 1,8 liter
🌀 Bönbehållare: 275 gram
🌀 Kaffekvarn: Ja
🌀 Mjölkskummare: Ja
🌀 Höjd: 37,1 cm
🌀 Bredd: 24,6 cm
🌀 Djup: 43,3 cm
🌀 Vikt: 8 kg

Utvalda fördelar med Philips Series 2200 EP2231:
☕️ Justerbara inställningar
☕️ Kaffedrycker med och utan mjölk
☕️ Enkel rengöring
☕️ Automatisk avstängning
☕️ Aromextraheringssystem

Här kan du se Philips presentationsvideo för espressomaskinen: 


Siemens EQ.9 Plus Connect s500

 Toppbetyg hos Råd & Rön
 73 av 100 poäng hos Which.co.uk – Englands största testmagasin
 4.3 av 5 stjärnor hos det tyska testmagasinet Chip.de
 Rekommenderas av de tyska kaffeexperterna från Coffeeness.de

Kundfavorit-toppbetygSiemens EQ.9 Plus Connect s500

Siemens EQ.9 Plus Connect s500 har testats och recenserats av flera olika expertkällor, närmare bestämt Råd & Rön, Which.co.uk, Chip.de och Coffeeness.de. På grund av dess praktiska funktioner och goda kaffe fick espressomaskinen till slut fina betyg hos alla fyra expertkällor. Experterna nämner dock att de inte är lika nöjda med det höga priset.

Experterna: Fantastiskt och välsmakande kaffe

Siemens EQ.9 Plus Connect s500 imponerar på samtliga experter. Chip.de skriver bland annat att den största fördelen med den här modellen är att man får fantastiskt och välsmakande kaffe varje gång. De framhäver även att maskinen inte väsnas särskilt mycket när den brygger kaffet. Experterna uppmärksammar dock konsumenterna på att den här espressomaskinen inte direkt är billig.

Coffeeness.de har också testat Siemens EQ.9 Plus Connect s500. Experterna därifrån skriver bland annat att maskinen är otroligt pålitlig och att den därför kan användas i många år framöver. De berättar även att det här är en av marknadens bästa modeller men att den besvärliga rengöringen drar ner betyget en aning.

Brygger kaffet på nolltid

Eftersom att Siemens EQ.9 Plus Connect s500 är en helautomatisk espressomaskin kan man brygga en kopp kaffe på nolltid. Allt man behöver göra är att trycka på en knapp, sedan sköter maskinen hela bryggprocessen själv.

Tack vare mjölkskummaren kan maskinen dessutom brygga kaffedrycker både med och utan mjölk. För att man ska få sitt kaffe precis som man vill ha det går det även att justera flera inställningar manuellt.

Med Siemens EQ.9 Plus Connect s500 kan man brygga två koppar kaffe samtidigt. Den här espressomaskinen är dessutom ganska stor. Den har nämligen en vattenbehållare på 2,3 liter och en bönbehållare som rymmer 290 gram kaffebönor.

Användarvänlig maskin

Siemens EQ.9 Plus Connect s500 är en användarvänlig espressomaskin med enkla kontroller. Bryggningen kan antingen styras från själva maskinen eller via en app. Den här modellen har dessutom en automatisk avstängningsfunktion och personliga kaffeinställningar.

Den automatiska avstängningen ser till att maskinen stänger av efter ett visst antal minuter medan de personliga inställningarna gör det möjligt att lägga in sin egen favoritdryck på menyn. Tack vare detta går det alltid snabbt att brygga de kaffedrycker man tycker bäst om.

Specifikationer för Siemens EQ.9 Plus Connect s500:
🌀 Typ: Helautomatisk espressomaskin
🌀 Märke: Siemens
🌀 Vattenbehållare: 2,3 liter
🌀 Bönbehållare: 290 gram
🌀 Kaffekvarn: Ja
🌀 Mjölkskummare: Ja
🌀 Höjd: 47 cm
🌀 Bredd: 29,9 cm
🌀 Djup: 39,2 cm
🌀 Vikt: 11,254 kg

Utvalda fördelar med Siemens EQ.9 Plus Connect s500:
☕️ Automatisk avstängning
☕️ Kan brygga två koppar kaffe samtidigt
☕️ Enkla kontroller
☕️ Kaffedrycker med och utan mjölk
☕️ Justerbara inställningar

Här kan du se Siemens presentationsvideo för espressomaskinen: 


DeLonghi ECAM21.117.B

 Testvinnare hos svenska testmagasinet Råd & Rön

DeLonghi ECAM21.117.B

Det ansedda svenska konsumentmagasinet Råd & Rön har gjort ett omfattande test av olika helautomatiska espressomaskiner. Varje modell testades på en rad olika parametrar och den maskin som vann testet är DeLonghi ECAM21.117.B. Den hyllas speciellt för att göra gott kaffe med härlig och fyllig arom, samt att den får toppbetyg för espressons temperatur när den är färdig. Detta är också en modell som är enkel att använda och recensionerna är imponerade av att den är väldigt enkel att starta och har en fin display och enkel manual.

Kaffet bryggs under ett tryck på 15 bar och dessutom är denna DeLonghi-modell också enkel att rengöra. Samtidigt får du en espressomaskin som inte tar hela platsen i köket. Den är 24 cm bredd och 24 hög och får därför plats i de flesta kök.

Det bästa av allt med DeLonghi ECAM21.117.B är att den ligger på den lägre halvan av prisskalan. Som Råd & Rön själva skriver, så är det inte nödvändigt att slänga 14,000-15,000kr på en lyxmodell, när man kan få en lika bra maskin för endast en femtedel.

Därför rekommenderas denna modell:
☕️ Användarvänlig
☕️ Elegant
☕️ Liten och kompakt
☕️ God espresso i perfekt temperatur
☕️ Låg ljunivå
☕️ Rimlig pris


DeLonghi ECAM 44.660.B

Testvinnare hos svenska testmagasinet Råd & Rön

DeLonghi ECAM 44.660.B

DeLonghis espressomaskiner dominerar listan i Råd & Röns stora espressomaskins test. På en delad förstaplats med systermodellen hittar man denna DeLonghi ECAM 44.660.B. Den är en aning dyrare än modellen överst, men är också något mer lyxig. ECAM 44.660 gör också gott kaffe och mjölkskummaren lever upp till förväntningarna och kan skumma mjölken upp till dubbel storlek av den ursprungliga volymen. Denna espressomaskin är mycket användarvänlig och displayen är enkel och intuitiv. Du kan själv välja kaffetyper och knapparna och instruktionerna får full pott i testet.

Denna espressomaskin är något större än ovanstående modell och har plats för hela 400 gram kaffebönor och 2 liter vatten. Detta betyder att det tar längre tid mellan gångerna tills man måste fylla på vattenbehållaren igen.

Detta är espressomaskinen för dig som dricker en hel del kaffe och snabbt och enkelt vill använda maskinen.

Återigen hyllas denna modell för att vara enkel att använda och samtidigt göra kaffe av toppkvalitet.

Därför rekommenderas denna modell:
☕️ Hög kvalitet
☕️ Stor vattenbehållare
☕️ Plats till 400 gram bönor
☕️ Användarvänlig
☕️ Enkel display och manual
☕️ Enkel att rengöra


Melitta Caffeo Varianza CSP

 Testvinder hos Stiftung Warentest
✅ Anbefalet af Expert Reviews

melitta-caffeo-varianza-csp

Massor av flexibilitet och utmärkt kaffe gör enligt brittiska Expert Reviews Melitta Caffeo Varianza CSP till en otroligt bra espressomaskin. Medan flera andra modeller inte erbjuder samma stora flexibilitet, så är denna maskin designad för att göra ett brett urval av drycker samtidigt som det finns flera möjligheter för personlig anpassning, så att ditt kaffe blir precis så som du vill ha det. Melitta Caffeo Varianza har totalt 10 kaffevariationer, med bl.a. möjligheten att fixa espresso, cappuccino, latte macchiato och cafè crema. Dessutom går det också att fixa ristretto, lungo, espresso macchiato, americano, cafè au lait samt cafè latte.

Stiftung Warentest, som är Tysklands största och mest kända konsumentorganisation, lyfter i deras test av denna maskin fram att det som utmärker den speciellt är dess användarvänlighet samt kvaliteten av kaffet som produceras. Modellen är så pass bra att den tillsammans med modellen Jura E8 fick en delad första plats i Stiftung Warentests genomgång, bland 42 andra maskiner. Maskinen hyllas också för dess rengöringsvänlighet, som trots de många funktionerna är mycket enkel att klara.

Maskinen har ett integrerat program för att rengöra mjölksystemet, som med hjälp av ånga snabbt och hygieniskt rengör alla de delar på maskinen som är i kontakt med mjölken. Expert Reviews hyllar även maskinen för dess enkla rengöring samt dess många inställningar.

Exempelvis kan man justera bönornas malningsstorlek, liksom att det är möjligt att justera mängden av vatten som används till en espressoshot – och därmed hur stark den kommer vara. Expert Reviews är så pass imponerade av maskinens kvalitet på kaffet samt användarvänligheten att de delade ut 5 utav 5 möjliga stjärnor i deras test till Melitta Caffeo Varianza CSP.

Det som gör maskinen speciellt intressant är funktionen My Bean Select. Har du lust till en annan typ av bönor än de som ligger just nu i maskinen, eller behöver du t.ex. göra koffeinfritt kaffe, så är det möjligt att tillsätta de önskade bönorna i My Bean Select-tratten. Bönorna tillsätts enkelt med en medföljande doseringssked, och maskinen vet därefter automatiskt om att det finns bönor i My Bean Select-tratten, så att kaffet bryggs därifrån. Nedanför kan du se en liten video, där My Bean-funktionen förklaras.

Därför rekommenderas denna modell:
☕️ Användarvänlig
☕️ Elegant
☕️ Brygger espresso av hög kvalitet
☕️ My Bean Select funktion
☕️ Enkel att rengöra
☕️ Möjlighet för flera personliga inställningar


Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk

✅ Bra omdöme hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos den tyska kaffesajten Coffeeness.de

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk har fått riktigt bra omdömen från både det danska konsumentrådet Tænk och den tyska kaffesajten coffeeness.de.

Modellen är en kompakt, robust och hållbar modell som är utformad för att användas dagligen med en inkluderad mjölkskummare. 

Kort om Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk har en fyrkantig och kanske lite klumpig design, men om man är mer intresserad av kaffet än utseendet är Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk ett bra alternativ.

Insidan av modellen är nämligen utformad för att ge användaren precis den typ av kaffe han eller hon vill ha, och med den inbyggda mjölkskummaren kan den även göra kaffedrycker med mjölk. Creman blir silkeslen och rund, och mjölkskummet  blir både lätt och luftigt.

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk är en helautomatisk espressomaskin med en vattenbehållare på 1,2 liter och en behållare för kaffebönor som rymmer 125 gram.

Observera att den här modellen inte är kompatibel med färdigmalet kaffe.

Användning och funktioner

Man kan göra kaffedrycker både med och utan mjölk på Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk, och man kan till och med brygga två koppar kaffe eller espresso samtidigt. Modellen är enkel att använda och har både en skärm med LED-symboler och ett vred som används för att anpassa kaffet.

Vredet kan även användas tillsammans med funktionen Auto Cappuccinatore som både förbereder varm mjölk och vatten samt skummar mjölken.

För att få kaffet precis som man vill ha det kan man även justera kaffestyrkan utifrån tre nivåer samt ställa in modellen utifrån vattnets hårdhet.

Andra fördelar

Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk har dessutom en inbyggd koppvärmare som gör att kaffet hålls varmt längre. Den har även en automatisk avstängningsfunktion som stänger av maskinen efter en viss tid samt ett automatiskt rengöringsprogram.

Utvalda fördelar med Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk:
☕️ Helautomatisk espressomaskin som kan brygga kaffedrycker med och utan mjölk
☕️ Med mjölkskummare och funktionen Auto Cappuccinatore
☕️ Möjlighet att individanpassa kaffet
☕️ Automatiskt rengöringsprogram

Här kan du se Melittas presentationsvideo för espressomaskinen: 


Melitta Caffeo Passione

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ 4 av 5 stjärnor hos den tyska kaffesajten Coffeeness.de

Melitta Caffeo Passione espressomaskine

Melitta Caffeo Passione har granskats av flera testpaneler, och den generella bedömningen från både svenska, danska och tyska experter är att Melitta Caffeo Passione är en utmärkt espressomaskin som fungerar mycket bra.

Kort om Melitta Caffeo Passione

Melitta Caffeo Passione är inte lika dyr som andra bra espressomaskiner, men det betyder inte att kvaliteten är låg.

Melitta Caffeo Passione har en mjölkskummare som säkerställer att man kan göra både svart espresso och kaffedrycker med mjölk.

Modellen har ett tryck på 15 bar och en löstagbar vattentank på 1,2 liter. Det är inte marknadens största vattenbehållare, och bönbehållaren med en kapacitet på 125 gram hör inte heller till de största.

Användning och funktioner

Trots att Melitta Caffeo Passione inte rymmer särskilt mycket kan maskinen brygga många olika sorters kaffe, och utbudet ökas ytterligare tack vare den inbyggda mjölkskummaren.

Alternativen består bland annat av espresso, latte macchiato, café creme, cappuccino, ristretto och lungo. Man väljer enkelt med One Touch-funktionen på TFT-färgskärmen, och där kan man även välja mellan tio förprogrammerade kaffespecialiteter.

För att säkerställa att resultatet blir optimalt varje gång är modellen utrustad med Best Aroma System. Detta ser till att få fram alla aromer i smaken och leverera ett gott och smakrikt kaffe.

Andra fördelar

Melitta Caffeo Passione är kompakt och har en fin design, vilket innebär att den kommer att se bra ut på köksbänken men inte ta särskilt mycket plats. Detta gör att modellen är perfekt för mindre kök.

För att underlätta rengöringen är Melitta Caffeo Passione utrustad med en automatisk rengöringsfunktion samt en automatisk avkalkningsfunktion. Dessa ger en bättre kaffekvalitet och gör att maskinen håller längre.

Utvalda fördelar med Melitta Caffeo Passione:
☕️ Mindre espressomaskin med inbyggd mjölkskummare
☕️ Kan framställa både espresso och kaffedrycker med mjölk och mjölkskum
☕️ Kontrolleras enkelt med One Touch-funktionen
☕️ Best Aroma System ger en optimal kaffekvalitet

Här kan du se Melittas presentationsvideo för espressomaskinen: 


Sage The Barista Express

✅ 4 av 5 stjärnor hos engelska Expertreviews.co.uk
✅ Rekommenderas av engelska Stuff.tv
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos amerikanska Cnet.com
✅ Bra omdöme hos det engelska testmagasinet Which.co.uk

Sage The Barista Express

.
Sage The Barista Express har granskats av en rad experter från bland annat engelska expertreviews.co.uk, stuff.tv samt testmagasinet which.co.uk.

Modellen får mycket beröm, speciellt för det välsmakande kaffet och de många bra extrafunktionerna.

Kort om Sage The Barista Express

Sage The Barista Express lovordas även för sin design som kommer att dra till sig uppmärksamhet i köket. Sage The Barista Express är en kraftig espressomaskin som klarar av många saker.

Modellen är stor och rymmer 2 liter vatten i vattentanken, vilket är mycket för en espressomaskin, och bönbehållaren har en kapacitet på 250 gram.

Sage The Barista Express har en integrerad kaffekvarn och mjölkskummare, vilket innebär att man alltid kan få färskmalda bönor med en fräsch smak samt nygjort mjölkskum i kaffedrycker med mjölk.

Användning och funktioner

Eftersom att Sage The Barista Express har en inbyggd mjölkskummare kan modellen brygga kaffesorter både med och utan mjölk. Den kan bland annat göra espresso, latte och cappuccino, och mjölkskummaren framställer tjockt men lätt och jämnt mjölkskum. Man kan även få varmt vatten för exempelvis te.

Sage The Barista Express har även en inbyggd kaffekvarn som är tillräckligt intelligent för att veta vilken mängd som är lämplig till de olika dryckerna, och för att individanpassa drycken har kvarnen hela 18 inställningar för hur bönorna ska malas. Man kan även ställa in modellen utifrån vattnets hårdhetsgrad.

Andra fördelar

På Sage The Barista Express har man tänkt på detaljerna, och maskinen har därför bland annat hjul som kan fällas ner för att göra modellen lättare att flytta runt på.

Sage The Barista Express har även en smart koppvärmare som gör att kaffet håller sig varmt längre samt en automatisk avstängningsfunktion.

Utvalda fördelar med Sage The Barista Express:
☕️ Stor espressomaskin som rymmer 2 liter vatten
☕️ Med både kaffekvarn och mjölkskummare
☕️ Kaffekvarnen har 18 olika inställningar
☕️ Med koppvärmare och automatisk avstängning


DeLonghi Dedica

✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
✅ ”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

DeLonghi EC680 Espresso Maker

DeLonghi Dedica är en slank modell från det italienska märket DeLonghi, vilka är berömda för sitt breda sortiment av kaffemaskiner.

DeLonghi Dedica har testats av två olika expertpaneler, och båda kommer fram till att DeLonghi Dedica är en riktigt bra espressomaskin som kanske inte kan göra riktigt lika mycket som andra modeller.

Modellen är i gengäld billigare än konkurrenterna utan att kompromissa med kvaliteten. 

Kort om DeLonghi Dedica

DeLonghi Dedica är en halvautomatisk espressomaskin som tack vare sin smala design passar in i även små kök. Modellen är utformad för att likna maskinerna som professionella baristor använder och den har därför ett Thermoblock värmesystem samt elektronik som ökar effektiviteten och ger en bättre anpassning av kaffesmaken.

Med en vattentank på 1,1 liter är DeLonghi Dedica inte den rymligaste modellen, men den har fortfarande en inbyggd mjölkskummare som gör det möjligt att brygga kaffe både med och utan mjölk. Vattentanken är dessutom löstagbar.

Användning och funktioner

DeLonghi Dedica är gjord för att kunna brygga en kopp kaffe snabbt, och uppvärmningen till rätt temperatur tar därför också bara 40 sekunder.

Modellen har en FlowStop-funktion som anpassar vattenmängden till kaffetypen samt ett justerbart Cappuccino-system som framställer fylligt och krämigt mjölkskum till kaffedrycken genom att blanda ånga, vatten och mjölk.

Man kan använda antingen färdigmalet kaffe eller “Easy Serving Espresso” kaffepods. DeLonghi Dedica kontrolleras via en överskådlig kontrollpanel med tre upplysta knappar.

Andra fördelar

DeLonghi Dedica är en uppgraderad version av en tidigare modell. Den här modellen har också dubbla droppskålar som är justerbara samt en temperaturstabilitet som säkerställer att man inte tappar värme, oavsett om man brygger en liten espresso eller en större kaffedryck med mjölk.

Modellen har även en koppvärmare som håller kaffet varmt längre samt en automatisk avstängningsfunktion.

Utvalda fördelar med DeLonghi Dedica:
☕️ Halvautomatisk espressomaskin som kan brygga kaffe både med och utan mjölk
☕️ Med inbyggd mjölkskummare
☕️ FlowStop-funktion anpassar vattenmängden till kaffet
☕️ Cappuccino-system skapar krämigt skum

Det stora internationella magasinet Cnet.com har provat espressomaskinen Dedica. Du kan se hela testet här:

Delonghi  har gett ut en instruktionsvideo som visar hur man gör en perfekt americano:


Sage The Oracle espressomaskin BES980UK

Testvinnare i danska Berlingske Tidende

Sage The Oracle BES980UK

I danska Berlingske Tidende har man genomfört ett test av espressomaskiner, där de testade 5 olika maskiner. Experterna i testet tvivlade aldrig i frågan om vilken maskin som var bäst: Sage the Oracle BES980, som enligt panelen gör det bästa kaffet.

Den får fram alla goda smaknyanser i espresson och den krämiga konsistensen är precis så som den bör vara.

Därutöver har The Oracle en snygg design, som förutom att se elegant ut, låter dig följa hela bryggningsprocessen på displayen, med bl.a. temperaturen. Denna modell är mycket användarvänlig och enkel att förstå.

Detta är espressomaskinen för kaffenörden som både älskar god espresso och snygga maskiner.

Därför rekommenderas denna modell:
☕️ Gör perfekt espresso
☕️ Enkel att använda
☕️ Fin display
☕️ Genomskinlig kaffehållare
☕️ Snygg design
☕️ Låter dig följa under hela processen


DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 

4,4 av 5 stjärnor hos den brittiska kaffebloggen CoffeeTeaClub.co.uk 
Utnämnd till ”Editor’s Choice” hos den brittiska kaffesajten BeanToCupCoffee.co.uk

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

Espressomaskinen DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 har granskats av två olika expertpaneler och imponerar på experterna i båda undersökningarna. Det rör sig om två brittiska tester från kaffebloggen CoffeeTeaClub.co.uk och kaffesajten BeanToCupCoffee.co.uk. Båda källorna har granskat espressomaskinen utifrån flera olika testpunkter.

Maskinens fina prestationer resulterar i att den får ett betyg på 4,4 av 5 stjärnor hos CoffeeTeaClub.co.uk och utnämns till ”Editor’s Choice” hos BeanToCupCoffee.co.uk.

Kort om DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 är en helautomatisk espressomaskin som är både stor och rymlig. Den här modellen har nämligen både en stor vattenbehållare och en stor bönbehållare.

Vattenbehållaren har en kapacitet på 1,8 liter medan bönbehållaren rymmer 200 gram kaffebönor. Den här modellen ska alltså huvudsakligen användas för att brygga kaffe från hela bönor. Man kan dock använda färdigmalet kaffe också om man föredrar det.

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 är även utrustad med en mjölkskummare. Den här espressomaskinen kan därför brygga flera olika kaffesorter – allt från mörk espresso till cappuccino och andra kaffedrycker med mjölk.

Användning och funktioner

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 är alltså en helautomatisk maskin som brygger kaffet så gott som helt själv. Maskinen har dock även olika manuella inställningar som låter användaren göra kaffet mer individanpassat.

Man kan nämligen justera både malningen, vattenmängden, kaffemängden, vattenhårdheten och temperaturen manuellt.

Den här modellen har dessutom ett unikt Thermosystem som ser till att maskinen upprätthåller den valda temperaturen och att resultatet blir så bra som möjligt.

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 har dessutom en automatisk avstängningsfunktion som säkerställer att det inte händer något om man skulle råka lämna maskinen igång. Det finns även ett automatiskt rengöringsprogram som håller maskinen ren.

För att bibehålla en hög effektivitet har maskinen dessutom ett automatiskt avkalkningssystem som håller den fri från kalkavlagringar.

Experterna: Professionell och högkvalitativ kaffemaskin

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 har bland annat testats av den brittiska bloggen CoffeeTeaClub.co.uk. De ger maskinen ett betyg på 4,4 av 5 stjärnor och motiverar detta med flera olika anledningar. Experterna skriver till exempel att maskinen helt enkelt är fantastisk och att byggkvaliteten är otroligt hög. Den här modellen är dessutom oerhört lätt att använda och har ett väldigt professionellt utseende.

CoffeeTeaClub.co.uk framhäver även att DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 är mångsidig och att kaffet smakar fantastiskt. De nämner dessutom att det är smart att man kan använda både hela bönor och färdigmalet kaffe.

Experterna lyfter dock även fram några nackdelar med den här espressomaskinen. De påpekar till exempel att kaffekvarnen lever om och att droppbrickan blir full väldigt snabbt.

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 har även granskats av kaffesajten BeanToCupCoffee.co.uk och utnämns där till “Editor’s Choice”.

Experterna hos BeanToCupCoffee.co.uk anser nämligen att det här är en utmärkt kaffemaskin som brygger riktigt gott kaffe. De skriver även att modellen är mångsidig och att användaren har många möjligheter att påverka smaken.

Experterna kommer till sist fram till att den här maskinen är en av de bästa i sin prisklass.

De anmärker dock på att det kan vara lite svårt att lära sig hur mjölkskummaren fungerar. De skriver även att kopphållaren gärna hade fått bli lite varmare.

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 – specifikationer 
🌀 Typ: Helautomatisk espressomaskin
🌀 Märke: DeLonghi
🌀 Vattenbehållare: 1,8 liter
🌀 Bönbehållare: 200 gram
🌀 Kaffekvarn: Ja
🌀 Mjölkskummare: Ja
🌀 Justerbar malningsgrad: Ja
🌀 Automatiskt rengöringsprogram: Ja
🌀 Automatiskt avkalkningsprogram: Ja
🌀 Höjd: 35,1 cm
🌀 Bredd: 23,8 cm
🌀 Djup: 43 cm
🌀 Vikt: 9 kg

Fördelar med DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110: 
☕️ Stor och helautomatisk modell
☕️ Med kaffekvarn och mjölkskummare
☕️ Kan brygga både espresso och cappuccino
☕️ Justerbar malning, temperatur, vattenhårdhet m.m.
☕️ Rengörings- och avkalkningsprogram


Rocket Appartamento

Rekommenderas av amerikanska Medium.com

Rocket Appartamento

Espressomaskinerna från Rocket har flera gånger jämförts med Ferrari: de är italienska, snabba och det finns inget negativt att säga om varken kvaliteten eller designen.

Maskinerna från Rocket Espresso tillverkas i Milano i Italien och allt är handgjort, vilket bara det gör att de sticker ut från mängden av espressomaskiner på marknaden. Rocket Espressos maskiner för privat bruk håller dessutom en så hög kvalitet att de är jämförbara med de modeller som används av professionella baristor.

Rocket Appartamento är en manuell espressomaskin där kaffet bryggs via en filterhållare och modellen levereras med filterhållare för både en och två koppar. Det är en stadigt byggd maskin som väger hela 20 kg, vilket säger en hel del om kvaliteten på de material som har använts. Modellen ser dock fortfarande fin ut och har en design med runda detaljer i antingen vitt eller koppar.

Maskinen har ett E-61 grupphuvud i förkromad mässing från Faema. Den här typen av grupphuvud uppfanns 1961 och är det mest berömda bland espressomaskiner. Grupphuvudet bidrog till en fundamental ändring i hur man brygger kaffe i och med att det har en inbyggd vattencirkulation som säkrar en stabil värme. Du hittar med andra ord inte ett bättre grupphuvud än det som sitter på Rocket Appartamento.

Rocket Appartamento använder en så kallar HX kopparpanna med en kapacitet på 1,8 liter. HX står för “Heat Exchanging” och kan liknas med en värmeväxlare. Den här typen av panna gör att maskinen både kan ånga och brygga på samma gång. Om du vill ha mjölk i ditt kaffe är ångaren dessutom extra kraftfull och värmer upp och skummar mjölken så snabbt att ångkraften har påpekats vara imponerande bra i tester.

Förutom ett rör för ånga har modellen även en ventil för kokande vatten, vilket gör det enkelt att förvandla espresson till en Americano eller brygga en kopp te.

Modellens droppbricka är försedd med magneter, vilket är en trevlig detalj. Det påverkar förvisso inte själva espresson, men det gör att brickan sitter perfekt utan att rassla eller leva om när man ställer ner sin kopp på den.

Maskinen kan inte vattenanslutas men den har i gengäld en extra stor vattentank med en kapacitet på 2,3 liter.

Maskinen är mycket kompakt och tar därför inte upp särskilt mycket plats i köket jämfört med andra espressomaskiner i samma stil. Trots den kompakta designen har man varken minskat prestandan eller försämrat designen och Rocket Appartamento kan brygga espresso av högsta kvalitet. Appartamento är den minsta av Rocket-modellerna, men det betyder inte att den brygger sämre kaffe och enligt amerikanska Medium.com är det bara kvaliteten av kaffet som överträffar maskinens snygga design.

Modellen är 42,9 cm djup, 36 cm hög och 27,4 cm bred.

Därför rekommenderas denna modell:
☕️ HX kopparpanna
☕️ E-61 grupphuvud i förkromad mässing från Faema
☕️ Mycket elegant design
☕️ Vattentank på 2,3 liter
☕️ Handgjord italiensk kvalitet

Här kan du se en kort presentation av Rocket Appartamento och hur man brygger både espresso och Café Latte med maskinen:

Här kan du se hur Rocket espressomaskiner sätts ihop för hand i Milano:


Siemens EQ. 3 s300 (TI313219RW)

✅ 4,5 av 5 stjärnor hos den tyska kaffesajten Coffeeness.de
✅ Rekommenderas av den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine

Siemens EQ. 3 s300 (TI313219RW)

Siemens EQ. 3 s300 har granskats av tyska testpaneler från coffeeness.de och tidningen Frankfurter Allgemeine, och experterna bedömer att Siemens EQ. 3 s300 är en riktigt bra espressomaskin som både kan brygga en fyllig espresso, mala kaffebönorna själv samt skumma mjölken till kaffedrycker med mjölk.

Kort om Siemens EQ. 3 s300

Siemens EQ. 3 s300 är en helautomatisk espressomaskin som är utformad för konsumenten vars behov och önskemål är bortom vad en vanlig kaffebryggare klarar av.

Siemens EQ. 3 s300 gör det enkelt för användaren att få sitt kaffe, och tack vare det innovativa värmesystemet SensoFlow går uppvärmningen mycket snabbt, vilket minimerar väntetiden för kaffet.

Siemens EQ. 3 s300 har en löstagbar vattentank med en kapacitet på 1,4 liter samt en bönbehållare som rymmer 250 gram kaffebönor. Modellen har en vattenpump med ett tryck på 15 bar.

Användning och funktioner

Siemens EQ. 3 s300 har en OneTouch-funktion som gör att man enkelt kan brygga sitt kaffe med en enda knapptryckning. Man kan brygga många sorters kaffe på Siemens EQ. 3 s300, bland annat espresso, svart kaffe, cappuccino och latte macchiato.

Eftersom Siemens EQ. 3 s300 har en mjölkskummare producerar modellen även krämigt skum till kaffet. Siemens EQ. 3 s300 har dessutom en inbyggd keramisk kaffekvarn som extraherar så mycket smak och arom som möjligt ur bönorna, och man kan själv justera malningsgraden utifrån vilken typ av kaffe man vill ha.

Andra fördelar

För att rengöringen ska vara snabb och enkel är Siemens EQ. 3 s300 utrustad med ett automatiskt rengöringsprogram som sköter detta själv. Detta program körs både när maskinen startas och när den stängs av. Modellen har dessutom ett avkalkningsprogram samt automatisk avstängning.

Utvalda fördelar med Siemens EQ. 3 s300 (TI313219RW):
☕️ Helautomatisk espressomaskin som kontrolleras med OneTouch
☕️ SensoFlow ger en snabb uppvärmning
☕️ Har både mjölkskummare och kaffekvarn
☕️ Automatiskt rengörings- och avkalkningsprogram

Här kan du se en demonstration av Siemens EQ. 3 – Videon är framtagen av Siemens:

https://www.youtube.com/watch?v=E9cJUPhqBOU


I följande avsnitt kommer vi att berätta lite om espresso och kaffe i allmänhet. Vi kommer bland annat in på skillnaden mellan kaffe och espresso, hur man gör en bra espresso själv samt lite allmän information om det uppiggande ämnet i kaffe – koffein.

Espresso och kaffe – vad är skillnaden?

Oftast kallar man bara alla sorters kaffe för “kaffe” i dagligt tal, men det är faktiskt stor skillnad på “vanligt” kaffe och espresso.

Mörk rostning

Danska Tænk.dk förklarar att espresso är en kaffesort som är mer mörkrostad än till exempel filterkaffe. Espressobönorna är ofta av typen Arabica, som har en mer aromatisk smak än bönsorten Robusta som ofta används till andra typer av kaffe.

Danska Øristeriet.dk förklarar dessutom att espresso rostas mörkare på grund av att bryggmetoden i espressomaskinen är annorlunda. Den brygger nämligen under tryck.

Tænk går djupare och berättar att bryggningen sker genom att 92-95 grader varmt vatten pressas genom tätt packade espressobönor under 20-30 sekunder. Det höga ångtrycket är också det som skapar skumlagret, “crema”, på toppen av espresson.

Flera sorters bönor i espresson

Øreisteriet.dk berättar att man ofta använder två till fyra olika typer av bönor i espresso för att uppnå en välbalanserad smak. Kafferostarens jobb är att hitta bönsorter som kompletterar varandra – till exempel ett bönsort med en fruktig syrlighet, en annan med en kraftig sötma och en tredje som har en traditionell kaffesmak.

En annan skillnad mellan espresso och vanligt kaffe är valet av bönsorter. Espresso består som sagt ofta av flera olika sorters bönor, men vanligt kaffe består av bönor från antingen ett specifikt land, en specifik gård eller till och med mark.


Hur man gör den bästa espresson

Norska friele.no berättar hur man på bästa sätt kan göra den lilla koppen med mörkt och koncentrerat kaffe med en intensiv arom och gyllene crema på toppen – mer känd som espresso.espresso

Steg 1 – Börja med att mala bönorna fint för att de ska kunna avge tillräckligt med smak på den korta tiden de är i kontakt med vattnet.

Steg 2 – Pressa samman kaffet med en så kallad “tamper”

Steg 3 – När man ska göra espresso är det optimala trycket 9 bar. Vattnet bör vara mellan 92 och 96 grader varmt och ska vara i kontakt med kaffet i ca 25 sekunder. Man kan dessutom justera malningsgraden för att anpassa smaken.

Steg 4 – Om espresson görs rätt skapas ett jämnt lager gyllene skum på toppen som kallas för “crema”. En bra crema är kompakt och 3-4 mm hög. Skummet mörknar snabbt och försvinner helt efter 3-4 minuter.


5 saker du borde veta om kaffe och koffein

Danska Dr.dk går här igenom fem saker som är värda att känna till om kaffe och koffein. Nog gör kaffet att man vaknar upp en trött morgon och att man kan arbeta några timmar extra en sen kväll, men vad gör egentligen koffeinet?

Vad är koffein?

Koffein är ett stimulerande ämne som ger en uppiggande effekt – mycket likt ämnen som amfetamin. När man får i sig koffein upplever många att de vaknar till, men koffein kan även påverka kroppen negativt genom att höja blodtrycket och öka sömnlösheten.

Kaffe är en av de huvudsakliga källorna till koffein, men man kan även dricka energidrycker som exempelvis Red Bull.

Hur länge påverkar koffein kroppen?

Koffeinet absorberas i blodomloppet och sprider sig till hela kroppen. Efter ungefär en till en och en halv timme är koncentrationen av koffein i kroppen som högst och efter tre till sju timmar halveras mängden. Detta beror dock på personen och hans eller hennes storlek. Experterna rekommenderar att man slutar dricka kaffe om det har en negativ effekt.

Kan man få i sig för mycket koffein?

Även om man dricker många koppar kaffe om dagen behöver man inte oroa sig för en “överdos”. Experterna säger att det inte blir några giftiga effekter hos vuxna så länge koffeinmängden ligger under 400 milligram per dag. För barn och gravida gäller dock andra rekommendationer. Rekommendationer kring koffein hittar du hos Livsmedelsverket.

Kan man dö av för mycket koffein?

Som vi precis nämnde behöver man inte vara rädd för hälsofarliga effekter av att dricka mycket kaffe. Experterna bedömer nämligen att man måste dricka ca 80-100 koppar per dag för att riskera att dö av det – och då måste man dessutom dricka kopparna utan avbrott.

Expertens råd

Flera studier visar att det faktiskt kan vara avgjort fördelaktigt att dricka kaffe. Experternas rekommendation är därför att man gärna kan dricka ett par koppar eller lite mer. Undvik dock kaffet på kvällen för att undvika sömnproblem orsakade av koffein.


När du ska köpa espressomaskinerEspresso kopper

Innan du väljer att investera i en espressomaskin, så finns det några element du bör ta med i beräkningen. Här får du en snabb genomgång av några av faktorerna du bör vara uppmärksam på:

Pris:
En espressomaskin är inte någon billig hobby, och du kan enkelt hitta modeller som ligger långt över 10,000kr. Dock bör du vara uppmärksam på att det finns några billiga alternativ som minst är lika bra. Svenska konsumentmagasinet Råd & Rön lyfter dock fram att den dyraste modellen i deras test från 2014 faktiskt kom på sista plats. I espressovärlden finns det alltså inte alltid samband mellan pris och kvalitet.

Storlek:
Några av de helautomatiska espressomaskinerna är ganska stora och fyller en del. Ju flera saker de klarar av, desto större blir de. Överväg därför vilka dina behov är och hur stor plats du har på köksbänken. En enkel espressomaskin som bara gör espresso kommer självklart vara mindre. Väljer du en maskin med inbyggd mjölkbehållare till cappuccinon så ökar också storleken.

Funktioner:
Några av modellerna är helautomatiska och har både inbyggd kaffekvarn och mjölkbehållare samt skummare. Här får du en färdig bryggd kopp med endast ett tryck på knappen. Det finns också modeller där du kan välja att få malet kaffe i, och modeller som har en extern mjölkskummare, där mjölken skummas direkt ned i koppen. Om du väljer en maskin med inbyggd mjölkbehållare så ska du vara beredd på att detta kräver en hel del rengöring. Mjölkrester eller en sur latte är aldrig riktigt gott.

Tidsförbrukning:
En avgörande faktor för många är tidsförbrukningen. Om man köper en espressomaskin så är det av anledningen att man gärna vill ha det färdiga kaffet snabbare, än om man gör den manuellt. Därför är det smart att vara uppmärksam på tiden maskinen tar på sig att brygga en kopp. En stressad morgon kan det vara en stor fördel att endast behöva vänta 1-2 minuter.

Kaffekvarn:
Vissa modeller har en integrerad kaffekvarn medan andra inte har det och ofta är det en smaksak om man föredrar det ena eller det andra. Om man väljer en modell utan kaffekvarn kan det dock vara värt att investera i en separat sådan eftersom nymalda kaffebönor påverkar kaffets kvalitet nästan lika mycket som kvaliteten på espressomaskinen gör. Om du funderar på att köpa en kaffekvarn kan du hämta inspiration i Konsumentmagasinets stora test av kaffekvarnar.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka espressomaskiner är bäst i test?

Melitta Barista T Smart, DeLonghi ECAM 21.117.B, DeLonghi ECAM 44.660.B, Melitta Caffeo Varianza CSP, Sage The Oracle espressomaskin BES980UK och DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

🤓 Hur testas espressomaskinerna?

Espressomaskiner bedöms bland annat baserat på användarvänlighet, vilket till exempel inkluderar påfyllning, rengöring och finjustering av inställningar. Man undersöker även temperaturen och kvaliteten hos espresson samt hur enhetligt resultatet blir om man brygger flera koppar efter varandra. Man testar dessutom mjölkskumningen och bedömer slutligen energiförbrukningen hos maskinerna.

🤔 Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Espressomaskine Test – Dessa tester har vi gått igenom: 

Berlingske 🇩🇰
Den ansedda danska tidningen Berlingske har i sin nätupplaga sammanställt ett test i januari 2016, där de testade 5 olika espressomaskiner. Alla modellerna gör kaffe på kaffebönor och några är helautomatiska med inbyggd kaffekvarn och mjölkskummare. Maskinerna testades först och främst på smak och kaffekvalitet. Baristan Johannes Elm Niemann stod för att göra kaffet, medan Søren Frank och Jens H. Thomsen gjorde ett blindtest av smaken. Därefter blev varje espressomaskin utvärderad av design och användarvänlighet. Testet presenteras som en artikel där varje deltagare delar med sig av egna upplevelser samt ger modellerna egna betyg. Du kan läsa hela testet gratis här.


Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentmagasinet Råd & Rön gjorde två omfattande tester av espressomaskiner. I 2014 testade de 20 helautomatiska espressomaskiner på en rad parametrar, bl.a. kaffets kvalitet (arom och fyllighet), hur lång tid varje maskin tar att göra en och två espressokoppar, espressons temperatur (som bör ligga runt 67 grader) och hur enkelt det är att rengöra varje maskin.

I testet från 2016 tog Råd & Rön 16 nya modeller och la till parametrar, med större uppdelningar under varje punkt – exempelvis rengöring av varje element i maskinen. Testet från 2016 har också produktspecifikationer med, så att man snabbt kan se vad varje modell kan göra.

Det gemensamma för dessa två tester från Råd & Rön, är att espressomaskinerna testades i laboratorium av experter och att resultatet är uppsatt som poäng för varje parameter. Detta skapar ett mer objektivt intryck, där skälet inte alltid är tydligt. Detta vägs upp med de många underpunkterna, samt möjligheten att jämföra de olika modellerna i en interaktiv tabell.

Du kan se testet från 2014 här och testet från 2016 här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet.


Klikk.no 🇳🇴
Det norska onlinemagasinet Klikk.no har gjort ett test av 5 olika kaffemaskiner. De slår omgående fast vid att den billigaste modellen är den bästa och espressomaskinen från DeLonghi får 5 utav 6 möjliga stjärnor. I testet har Klikk tagit hjälp av de två kaffeexperterna Tøri Lindvik och Jørgen Lindvik – som är kafferostare hos Den Gyldne Bønne – att testa de olika modellerna. Alla maskiner testades i att göra vanligt kaffe, espresso och cappuccino, både med de automatiska samt manuella inställningar. Det viktigaste i testet var kvaliteten på själva kaffet, men också användarvänligheten, ljudnivån, rengöringsvänligheten och displayen. Du kan läsa testet hos Klikk.no helt gratis här.

I samma undersökning granskades även Miele CM 6350, som tillsammans med espressomaskinen från DeLonghi får toppbetyg i testet. Espressomaskinen från Miele får nämligen också 5 av 6 poäng. Du kan läsa mer här.

Klikk.no har även provat Siemens EQ.6, som får 4 av 6 poäng. Recensionen av den här maskinen finns i samma artikel som espressomaskinerna här ovanför.


Stiftung Warentest 🇩🇪
Stiftung Warentest är Tysklands största och mest kända konsumentorganisation och deras tester är kända för grundliga genomgångar och skarpa bedömningar. De testade inte mindre än 44 olika espressomaskiner, där modellerna Melitta Caffeo Varianza CSP och Jura E8 Platin delade första platsen. Espressomaskinerna testades både på kvaliteten av den bryggda espresson, smak, användarvänlighet, rengöring, design och elförbrukning.

Du kan läsa hela testet här. Var dock uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet.


Expert Reviews 🇬🇧
Det brittiska konsumentmagasinet Expert Reviews gjorde en grundlig genomgång av espressomaskinen Melitta Caffeo Varianza CSP, vilket tilldelades inte mindre än 5 utav 5 möjliga stjärnor. Modellen bedömdes på allt från design till elförbrukning, samt dess förmåga att mäta bönor och smaken av den espresso som precis bryggdes. Expert Reviews sysslar främst med nyheter, tester och recensioner å konsumenternas vägnar och magasinet utmärker sig med att alltid gå på djupet med deras tester och behandla en given produkt kritiskt och grundligt. Du kan läsa hela testet gratis här.

Expertreviews.com har även provat Sage The Barista Express. I det testet undersöker de många av espressomaskinens funktioner, dess design samt kvaliteten på kaffet. Maskinen får ett totalbetyg på 4 av 5 stjärnor. Du kan läsa deras recension här.

Expertreviews.co.uk har även testat Melitta Barista T Smart och gett modellen ett betyg på 5 av 5 stjärnor. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.


Medium.com 🇺🇸
Medium är en amerikansk nättidning som behandlar allt från teknik till kultur och konsumenttester. Tidningen har bland annat provat espressomaskinen Rocket Appartamento och den recensionen kan du läsa här.


Frankfurter Allgemeine 🇩🇪
Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine har provat Siemens EQ.3 s300 och skrivit en mycket detaljerad recension av espressomaskinen. Vi har gått igenom undersökningen, som givetvis är skriven på tyska. Om du kan tyska kan du läsa hela artikeln här.

Deras test går noggrant igenom alla för- och nackdelar, och därför rekommenderar vi att du läser texten om du funderar på att köpa Siemens EQ.3 s300.


Gastomand.dk 🇩🇰
Danska Gastomand har provat Siemens EQ.9 Connect och gått igenom så gott som alla funktioner hos den här kaffemaskinen. De har bland annat undersökt WiFi-funktionen, kaffets kvalitet, hur lätt maskinen är att rengöra och mycket annat.

Du kan läsa hela granskningen av maskinen på deras hemsida.


Trustedreviews.com 🇬🇧
Den stora internationella testsajten trustedreviews.com har gjort en detaljerad granskning av Delonghi  Dedica. Här utvärderar de ett antal testpunkter och ger till slut modellen ett totalbetyg på 4,5 av 5 stjärnor.

I testet bedöms bland annat kvaliteten av kaffet, hur det är att använda maskinen samt kvalitet och funktioner.

Du kan läsa hela undersökningen här.


Which.co.uk 🇬🇧
Englands största testmagasin which.co.uk har testat Sage The Barista Express, och de kommer med både positiva och negativa kommentarer. Även om maskinen gör gott kaffe finns det områden där den hade kunnat prestera bättre. Du kan läsa hela undersökningen på which.co.uk.

Which.co.uk har även testat Siemens EQ.9 Plus Connect s500 och gett modellen ett betyg på 73 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.

Observera att man måste betala för att läsa testet.


Stuff.tv 🇺🇸
Den amerikanska tekniksajten stuff.tv har också provat Sage The Barista Express, och i artikeln granskar och betygsätter de ett antal olika espressomaskiner.

Här får Sage The Barista Express 5 av 5 stjärnor, alltså toppbetyg.

Du kan läsa hela artikeln här.


Cnet.com 🇺🇸
Den stora internationella tekniksajten cnet.com har testat Sage The Barista Express. Det bör dock nämnas att det faktiskt är Breville The Barista Express de har granskat. Maskinerna är likadana, men i USA säljs de istället under namnet Breville.

Maskinen får 4,5 av 5 stjärnor i deras granskning där de undersökte design, kvalitet och andra viktiga funktioner.

Du kan läsa mer här.


Coffeenation.co 🇦🇹
Den stora amerikanska kaffesajten Coffeenation har provat Siemens EQ.9 Connect. Här bedömer de maskinen på en mängd testpunkter och berättar om allt de tycker om samt vad som drar ner betyget.
Du kan läsa hela artikeln på deras hemsida här.


Coffeeness.de 🇩🇪
Coffeeness.de är en av Tysklands största kaffesajter, som drivs av kaffeentusiasten Arne Preuß. Han skriver om olika kaffesorter, kaffebryggning samt tester av olika kaffemaskiner.

Arne har bland annat provat Melitta Caffeo Varianza, som får 4 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela testet på hans hemsida här.

Arne har även provat Melitta Caffeo Solo, och den här espressomaskinen får 4,5 av 5 stjärnor. Denna undersökning kan du läsa på hemsidan här.

På hemsidan hittar du även hans granskning av Miele CM 6350. Den här maskinen får en fullpott på 5 av 5 stjärnor, och det testet kan du läsa här.

Även Siemens EQ.3 s300 har granskats på hemsidan, och maskinen får ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Denna artikel kan du läsa här.

Coffeeness.de har även testat och recenserat Siemens EQ.9 Plus Connect s500. De rekommenderar i slutändan den här espressomaskinen till sina läsare. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den här.


BeanToCupCoffee.co.uk 🇬🇧
BeanToCupCoffee.co.uk är en brittisk kaffesajt som skriver om kaffebryggning ur flera olika perspektiv. Deras mål är att hjälpa konsumenterna att hitta den bästa kaffemaskinen för dem.

BeanToCupCoffee.co.uk har till exempel provat espressomaskinen DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110. Du hittar hela recensionen här. 


CoffeeTeaClub.co.uk 🇬🇧
CoffeeTeaClub.co.uk är en brittisk blogg som skriver om både kaffe och te. De fokuserar huvudsakligen på själva dryckerna men skriver även om tillbehör, till exempel kaffemaskiner.

CoffeeTeaClub.co.uk har därför testat espressomaskinen DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110. Du kan läsa mer om undersökningen här.


Chip.de 🇩🇪
Det tyska testmagasinet Chip.de testar och recenserar en mängd olika konsumentprodukter inom kategorierna teknik och elektronik. De har till exempel testat Siemens EQ.9 Plus Connect s500 och gett maskinen ett betyg på 4,3 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela recensionen här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta