Bosch Kaffebryggare Test – De bästa kaffebryggarna från Bosch – Testvinnarguide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln har vi undersökt tester av olika kaffebryggare från märket Bosch. Baserat på experternas bedömningar i de olika testen går vi här igenom ett par kaffebryggare från Bosch, och berättar varför experterna rekommenderar just dessa modeller.

Utöver de fem kaffebryggarna från Bosch går vi även igenom några alternativ från andra tillverkare, och därmed får du en överblick över testvinnande kaffebryggare från andra märken också.

Alla modeller i den här artikeln är traditionella kaffebryggare.

TIll den här artikeln har vi läst granskningar från Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler och det tyska testmagasinet Stiftung Warentest.

Om du vill läsa mer hittar du en lista över länkar till undersökningarna vi hänvisar till längst ner i artikeln, samt listan över de bästa kaffebryggarna överlag.

Den här artikeln om Bosch kaffebryggare innehåller:

Överblick över de bästa kaffebryggarna från Bosch 
Överblick över alternativ från andra märken 
Information om märket Bosch 
Fakta om kaffe och koffein 
Information om varför kaffe är bra för kroppen 
Genomgång av vad man bör tänka på när man ska köpa en ny kaffebryggare 
Tips på hur man brygger en god kopp kaffe 
Recept som innehåller kaffe 
Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch TKA6A041

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Bosch TKA6A041

 

.
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har genomfört ett test av 31 olika kaffebryggare, och där provade och bedömde de kaffebryggare från olika märken och prisklasser. De granskade modellerna utifrån olika testpunkter, och dessa punkter utgjorde sedan grunden för experternas betyg.

I testet ingick bland annat modellen Bosch TKA6A041, som klarar sig så bra att den utnämns till testvinnare.

Klassisk modell till ett bra pris 

Bosch TKA6A041 är en modern version av en klassisk kaffebryggare, och den har en snygg, stilren och enkel design.

Modellen är utformad för att användas varje dag, och den är därför byggd för att hålla. Bosch TKA6A041 har dessutom ett riktigt bra pris.

Bosch TKA6A041 är lätt att använda och har en löstagbar vattentank, vilket innebär att man helt enkelt kan ta lös vattentanken och fylla den direkt från kranen. Det finns även tydliga markeringar på sidan som visar hur mycket vatten man har fyllt i tanken.

Brygger 10-15 koppar

Bosch TKA6A041 är en rymlig kaffebryggare, och när man brygger en full kanna räcker kaffet till både familjen och gästerna. Bosch TKA6A041 har nämligen en kapacitet på 1,25 liter, vilket motsvarar 10 till 15 koppar kaffe, och man behöver därmed bara brygga en kanna. Bosch TKA6A041 brygger dock kaffet snabbt, och det är därför inga problem om man ändå skulle behöva brygga en kanna till.

Den här modellen brygger kaffet vid en temperatur på 92 grader, vilket enligt experterna är en nära nog perfekt bryggtemperatur.

Valbar kaffestyrka

Bosch TKA6A041 är en modern kaffebryggare som förstår att alla inte vill ha kaffet likadant, och modellen har därför en funktion som låter användaren justera smaken på kaffet.

Den kan även anpassas till vattenhårdheten, vilket är särskilt smart om man bor i ett område med mycket kalk i vattnet. Eftersom att modellen har ett integrerat avkalkningsprogram är den dessutom enkel att avkalka.

Vid utformningen av den här kaffebryggaren har man även lagt fokus på säkerhet, och den har därför både automatisk avstängning och droppstopp.

Utvalda fördelar med Bosch TKA6A041:
☕ Bra pris
☕ Löstagbar vattentank
☕ Rymmer 10-15 koppar kaffe
☕ Välj själv hur starkt kaffet ska vara
☕ Kan anpassas till vattnets hårdhet


Bosch TKA6A043

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch TKA6A0431

 

.
Bosch TKA6A043 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Den här kaffebryggaren får toppbetyg i båda undersökningarna och får till exempel beröm för kaffet och aromafunktionen.

Även om experterna generellt sett tycker bra om Bosch TKA6A043 förklarar de även att kaffebryggaren drar ganska mycket ström. De menar därför att man bör tänka på att framförallt värmeplattan förbrukar mycket energi.

Klassisk kaffebryggare med flera praktiska funktioner

Bosch TKA6A043 är en klassisk och simpel kaffebryggare som är lätt att använda. Den har en knapp på framsidan som både används för att styra alla funktioner och för att starta och stänga av kaffebryggaren.

Trots att Bosch TKA6A043 är en ganska simpel kaffebryggare har den fortfarande ett par praktiska funktioner.

Det finns bland annat en automatisk avstängningsfunktion som gör att maskinen stänger av sig själv om man inte har använt den på ett tag.

Man kan dessutom justera den automatiska avstängningen och ställa in hur snabbt man vill att kaffebryggaren ska stänga av efter att man har använt den.

Utöver denna funktion är kaffebryggaren även utrustad med droppstopp. Detta säkerställer att kaffet inte droppar ner på värmeplattan när man tar bort kannan.

Vattenbehållaren till den här modellen har en kapacitet på en liter. Eftersom att behållaren är löstagbar är det dessutom enkelt att fylla på vatten och rengöra kaffebryggaren när man har använt den.

Kraftfull kaffebryggare med aromafunktion

Bosch TKA6A043 är en relativt kraftfull kaffebryggare med en motoreffekt på 1200 watt. Detta innebär att kaffebryggningen går snabbt och effektivt.

Det finns dessutom en praktisk aromafunktion som aktiveras med en enda knapptryckning. Med hjälp av denna funktion kan man anpassa kaffearomen och få kaffet precis så starkt som man vill ha det.

Det finns även en nivåindikator på utsidan av vattenbehållaren. Detta innebär att man enkelt kan se om man måste fylla på behållaren innan man börjar brygga kaffet.

Enkel rengöring och flexibel filterhållare

Bosch TKA6A043 är enkel att rengöra och avkalka. När man väl har avkalkat kaffebryggaren får man ett resultat som håller länge. Man behöver alltså inte göra om avkalkningen titt som tätt.

Kannan har dessutom en stor öppning som underlättar rengöringen. Tack vare detta är det enkelt att komma åt att diska alla ytor.

Sist men inte minst har Bosch TKA6A043 en svängbar filterhållare. Detta betyder att filterhållaren kan svängas fram och tillbaka både när man sätter i filtret och när man tar ut det igen.

Utvalda fördelar med Bosch TKA6A043:
☕ Aromafunktion
☕ Svängbar filterhållare
☕ Enkel rengöring
☕ Automatisk avstängning
☕ Droppstopp


Bosch TKA8011

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch TKA8011

 

.
Två olika expertpaneler har provat och bedömt modellen Bosch TKA8011, nämligen Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. De har bedömt olika modeller utifrån förutbestämda testpunkter, och eftersom att Bosch TKA8011 klarar sig bra i båda testen belönas modellen med fina placeringar och bra betyg.

Snygg och modern design

Bosch TKA8011 är en traditionell kaffebryggare, men vad gäller design har den tagit ett stort kliv framåt. Modellen ser nämligen väldigt modern och stilren ut, och det finns inget som bryter den stygga estetiken.

Den här modellen har kontrollpanelen längst ner, vattentanken till höger och kannan och filtret i mitten. Den är även gjord för att vara så kompakt som möjligt, och därför finns det inga onödiga delar på modellen. Trots detta har Bosch TKA8011 en bra kapacitet, och vattentanken rymmer 1,25 liter. Detta motsvarar ungefär tio koppar, men beroende på storlek kan det även räcka till fler än så.

Dual Heating-system

Den här kaffebryggaren från Bosch är utformad för att kunna hålla en optimal bryggtemperatur, och modellen är därför försedd med uppvärmningssystemet Dual Heating. Detta system består av två olika värmeelement som säkerställer att både bryggtemperaturen och serveringstemperaturen är optimal, vilket ger kaffet bästa möjliga smak.

Bosch TKA8011 är dessutom en tydlig modell, och den har därför en genomskinlig vattentank med mängdangivelser på båda sidorna. Modellen har även en inbyggd sladdupprullning som gör att sladden hålls på plats.

Säkerhet i fokus

Eftersom att den här kaffebryggaren är gjord för att användas dagligen är den väldigt robust och hållbar, och den brygger dessutom kaffet snabb. Den är designad för enbart kaffebryggning, och den har därför enkla kontroller utan några smarta funktioner. Med den här modellen har man dock även fokuserat på säkerheten, eftersom att det rör sig om en apparat som både är elektrisk och hanterar skållhett kaffe. Bosch TKA8011 har därför automatisk avstängning, som gör att den stänger av automatiskt efter 40 minuters inaktivitet, samt droppstopp. Vattentanken har dessutom ett handtag som gör att man får ett bra grepp.

Utvalda fördelar med Bosch TKA8011:
☕ Traditionell kaffebryggare med en snygg och modern design
☕ Kapacitet på 1,25 liter
☕ Med uppvärmningssystemet Dual Heating
☕ Genomskinlig vattentank med mängdangivelser och handtag
☕ Automatisk avstängning


Bosch TKA8653

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch TKA8653

 

Modellen Bosch TKA8653 ingick i Råd & Röns test av 47 olika kaffebryggare, där de granskade modellerna utifrån olika punkter.

Bosch TKA8653 klarar sig riktigt bra i undersökningen, och de goda resultaten gör att den här modellen får toppbetyg av de svenska experterna.

Brygger åtta koppar

Den här modellen är en traditionell kaffebryggare med ett modernt utseende. Den har en mörk och stilren design med mjuka kanter, och för att det inte ska finnas några störande element har den även en smart sladdupprullning.

Kaffebryggaren har en kapacitet på drygt en liter, vilket är något lägre än vanligt, och den kan brygga åtta koppar åt gången.

Brygg en full kanna eller bara några koppar 

Bosch TKA8653 är utformad för att leverera kaffe av lika hög kvalitet oavsett om man brygger en hel kanna eller bara några koppar, och detta fungerar tack vare funktionen VolumeAutomatic. Kannan på den här modellen ska dessutom kunna göra mer än att bara fungera och vara fin. Den ska även bevara aromen, och kaffet har därför kvar all smak när bryggningen är färdig.

Tydlig modell 

Den här modellen styrs med ett fåtal knappar på kontrollpanelen längst ner, och den är väldigt enkel att använda. Bosch TKA8653 har även ett par moderna funktioner som kan vara till hjälp vid kaffebryggningen, nämligen en smart timer med minnesfunktion samt en klocka. Filterhållaren och vattentanken är också tydliga och lätta att hantera. Båda är nämligen löstagbara, och vattentanken har ett handtag och mängdangivelser på båda sidorna.

Bosch TKA8653 är dessutom en säker modell. Den har både droppstopp, som gör att hålet mellan filtret och maskinen automatiskt stängs när kannan tas bort från bryggaren, samt automatisk avstängning som aktiveras när kaffet är färdigt.

Utvalda fördelar med Bosch TKA8653: 
☕ Elegant design
☕ Rymmer 8 koppar
☕ Modell med VolumeAutomatic
☕ Timer med minnesfunktion
☕ Automatisk avstängning


Alternativ till Bosch

Förutom de fem kaffebryggarna från Bosch har vi även inkluderat tre alternativ från andra tillverkare i den här artikeln. Detta gör vi för att visa utbudet på marknaden, och vi har behandlat de alternativa modellerna på samma sätt som Bosch-modellerna.

De kaffebryggare som vi går igenom här har alla fått beröm av experter i olika tester.


Electrolux EKF7800

Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux EKF7800 

 

.
Electrolux EKF7800 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler.

Båda expertkällorna undersökte och bedömde kaffebryggarens olika funktioner, hanterbarhet, design, prestanda och flera andra testpunkter.

Den här kaffebryggaren fick en positiv recension hos både uafhængige testpaneler och Råd & Rön och hamnade bland testvinnarna i båda undersökningarna. Experterna motiverar de fina betygen med att Electrolux EKF7800 brygger gott kaffe och att kaffebryggaren bland annat har en aromafunktion.

Experterna nämner dock även att värmeplattan på Electrolux EKF7800 förbrukar ganska mycket ström.

Enkel och rymlig kaffebryggare

Electrolux EKF7800 är en traditionell kaffebryggare som används för att brygga filterkaffe.

Den här modellen har en enkel och stilren design och är tillverkad av rostfritt stål. Kaffebryggaren är dessutom relativt snabb och brygger en full kanna kaffe på ungefär tolv minuter.

Electrolux EKF7800 har en vattenbehållare på 1,65 liter och kan därför brygga upp till tolv koppar kaffe åt gången. Om man bara vill ha någon enstaka kopp går det dock att brygga mindre mängder också.

Aromafunktion

MedElectrolux EKF7800 får man en kaffebryggare som kan brygga kaffet precis som man vill ha det.

Kaffebryggaren har nämligen en aromafunktion som gör det möjligt att anpassa kaffet till sina egna preferenser. Med den här funktionen kan man justera kaffestyrkan genom att välja mellan flera olika nivåer.

Electrolux EKF7800 har även ett PureAdvantage-vattenfilter som garanterar en optimal filtrering. Detta bidrar både till att kaffet får en god smak och att kaffebryggaren hålls ren längre.

Den här kaffebryggaren kontrolleras via en enkel och tydlig LCD-skärm som visar alla inställningar och funktioner.

Timer och automatisk avstängning

Att Electrolux EKF7800 är en traditionell kaffebryggare innebär inte att den saknar praktiska egenskaper. Den här modellen har nämligen både en timer och en automatisk avstängningsfunktion.

Timerfunktionen gör det möjligt att i förväg ställa in när kaffet ska bryggas. Med hjälp av denna funktion kan man till exempel få nybryggt kaffe direkt när man kliver upp på morgonen eller när man kommer hem från jobbet.

Den automatiska avstängningsfunktionen gör att Electrolux EKF7800 stänger av sig själv om kaffebryggaren inte används under en längre period. Närmare bestämt när den har stått orörd i 40 minuter.

Utvalda fördelar med Electrolux EKF7800: 
☕ Högkapacitet på 1,65 liter
☕ Aromafunktion
☕ Automatisk avstängning
☕ Timerfunktion
☕ PureAdvantage-vattenfilter


Siemens TC86303

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Testvinnare hos det tyska testmagasinet Stiftung Warentest

Siemens TC86303

 

.
Modellen Siemens TC86303 har testats av två olika expertkällor, nämligen det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler coh det tyska testmagasinet Stiftung Warentest.

Båda expertpanelerna har granskat olika kaffebryggare utifrån punkter som bryggningsförmåga, funktioner och användarvänlighet, och modellen Siemens TC86303 klarar dessa prövningar så bra att den utses till testvinnare på båda ställena.

Modell med två värmeelement 

Siemens TC86303 är en traditionell men modern kaffebryggare, och den har en riktigt snygg design med en läcker kombination av svart och silver. Den här modellen har en bra kapacitet på 1,25 liter, vilket motsvarar drygt tio koppar kaffe.

Siemens TC86303 är även ganska avancerad jämfört med andra traditionella kaffebryggare, men den har ändå ett bra pris.

Modellen har nämligen två olika värmeelement, där ett säkerställer att bryggtemperaturen alltid är optimal och stabil, medan det andra håller kaffet varmt när det är färdigbryggt. För att kunna hålla temperaturen stabil har Siemens TC86303 en sensor som kontinuerligt mäter och justerar temperaturen.

Välj hur många koppar du vill ha 

Den här modellen har som sagt en kapacitet som motsvarar tio koppar kaffe, men om man inte behöver så mycket kan modellen även brygga färre koppar.

För att säkerställa att kaffet då blir lika gott som om man hade bryggt en full kanna är modellen utrustad med funktionen Aroma Sense Plus, vars huvudsakliga uppgift är att se till att både stora och små bryggningar ger samma goda resultat.

Modell med timer

Siemens TC86303 har även en smart timerfunktion, och detta innebär att man kan “beställa” sitt kaffe till en viss tidpunkt. Den här modellen är dessutom användarvänlig, och den har en genomskinlig och löstagbar vattentank. Vattentanken har ett integrerat handtag för en lättare hantering, och den har även mängdangivelser på båda sidorna.

För en högre säkerhet har maskinen dessutom både droppstopp och automatisk avstängning.

Utvalda fördelar med Siemens TC86303:
☕ Kapacitet på 1,25 liter
☕ Två olika värmeelement
☕ Temperatursensor
☕ Aroma Sense Plus
☕ Modell med timer


Melitta Aroma Signature Deluxe

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler 
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Melitta Aroma Signature Deluxe kaffemaskine testvinder

 

.
Både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har genomfört tester av kaffebryggare, och där har de granskat modeller från olika märken utifrån ett antal testpunkter.

Modellen Melitta Aroma Signature Deluxe var med i båda testerna, och eftersom att den klarar sig riktigt bra blir modellen testvinnare hos Råd & Rön och får toppbetyg hos uafhængige testpaneler.

Traditionell kaffebryggare 

Om man vill ha en bra gammaldags kaffebryggare som är tillverkad efter moderna principer är Melitta Aroma Signature Deluxe ett riktigt bra alternativ.

Melitta Aroma Signature Deluxe har ett klassiskt utseende med bryggenheten på ena sidan och kannan på den andra. Kaffefiltret placeras över kannan, och sedan brygger modellen en traditionell kopp kaffe av hög kvalitet.

Modellen är väldigt hållbar och utformad för att användas varje dag. Melitta Aroma Signature Deluxe har dessutom en kapacitet på 1,25 liter, vilket motsvarar ungefär tio koppar kaffe.

Specialfunktion för mindre mängder kaffe 

Melitta Aroma Signature Deluxe kan brygga tio koppar åt gången, men det är inte alltid man behöver så många. Därför har modellen även en specialfunktion som gör att man istället kan brygga två till fem koppar.

Melitta Aroma Signature Deluxe har två värmeelement som hela tiden ser till att upprätthålla en optimal bryggtemperatur, oavsett om man brygger en full kanna eller bara några koppar. När kaffet är färdigt ger modellen ifrån sig en signal för att meddela användaren om detta.

Smart LED-belysning 

Melitta Aroma Signature Deluxe har en genomskinlig vattentank med LED-belysning, vilket gör att man tydligt kan se hur mycket vatten som finns i tanken. Det finns även LED-belysning för knapparna, som dessutom är enkla att använda.

Eftersom att vattnets hårdhet varierar mellan olika platser kan detta påverka kaffeupplevelsen. För att säkerställa att kaffet blir lika bra oavsett var man bor har Melitta Aroma Signature Deluxe därför inställningar som tar hänsyn till vattenhårdhet.

Melitta Aroma Signature Deluxe har även droppstopp och automatisk avstängning, och modellens “eko”-switch gör kaffebryggaren mer miljövänlig.

Utvalda fördelar med Melitta Aroma Signature Deluxe:
☕ Klassisk kaffebryggare
☕ Kapacitet på 1,25 liter
☕ Kan brygga en hel kanna eller bara ett par koppar
☕ LED-belysning
☕ Kan anpassas till vattenhårdheten


Om Bosch

bosch logo
Bosch är ett tyskt företag som grundades 1886 av Robert Bosch, och efter starten i Tyskland är Bosch nu ett världsberömt företag som arbetar i länder över hela världen.

Bosch är framförallt kända inom hushålls- och verktygsbranschen, och de tillverkar till exempel kaffebryggare, ugnar, kylskåp, dammsugare och tvättmaskiner för hushållet, men även diverse redskap för hemmets handyman.

Längre tillbaka såg dock verksamheten lite annorlunda ut, eftersom att Bosch då fokuserade produktionen på hantverk och industriteknik. Med tiden förgrenade dock Bosch sin verksamhet, och idag säljer de som sagt en mängd olika produkter till vanliga konsumenter.

Fokus på hushållet

Bosch I början av 1900-talet tog produktionen fart hos Bosch, och det gick sedan särskilt snabbt under 1960-talet. Då kom nämligen kvinnorna in på arbetsmarknaden, och man började fokusera mer på ett bekvämt och effektivt hushåll.

De uppgifter som kvinnorna hade haft tid för i hemmet – till exempel matlagning, tvättning, diskning och städning – fick inte längre ta lika lång tid. Det var därför nödvändigt att öka bekvämligheten och produktiviteten i köket och tvättstugan i de privata hemmen. Bosch började då fokusera på köksprodukter, och just köket är idag ett av företagets största verksamma områden.

Starka värderingar 

Bosch grundades med väldigt starka värderingar, och dessa var tydliga redan på Robert Boschs tid. Företaget arbetar utifrån nyckelorden initiativ, öppenhet, förtroende, ansvar, hållbarhet, pålitlighet, trovärdighet samt mångfald. Bosch har dessutom alltid jobbat med fokus på framtid och resultat, och detta innebär bland annat att Bosch alltid har haft en bricka med i spelet när det gäller utvecklingen av den moderna tekniken.

Modern teknik är ett område som Bosch hela tiden har försökt följa med i. Särskilt under den senare delen av 1900-talet, när det blev ett större fokus på både flexibilitet och lyx. Man kunde då börja använda tekniken för att underlätta i hushållet.

Modern teknik integrerades i Boschs företagsfilosofi, och företaget ligger idag i framkant. De säljer bland annat app-baserade produkter som gör det möjligt att övervaka och styra sina vitvaror med telefonen, oavsett om man är hemma eller inte.

Om du vill veta mer om Bosch och deras produkter och värderingar kan du läsa mer på deras svenska hemsida.


Vad är kaffe och koffein?

kaffe Kaffe är en dryck som kommer från kaffebönan, och under kolonialtiden var det en mycket exklusiv handelsvara. Kaffe är framförallt känt för sin uppiggande effekt på både kropp och sinne, och dessa effekter beror på den höga halten av koffein som finns i kaffebönorna.

Koffein påminner om amfetamin 

Kaffe och koffein hänger alltså ihop, och Kaffeguide.se skriver att ämnet koffein upptäcktes 1819 av den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge. Koffein fungerar ungefär på samma sätt som droger som amfetamin och kokain. Koffein är nämligen ett centralstimulerande ämne som kan ha samma uppiggande effekt som dessa droger.

När kroppen får i sig koffein absorberas det snabbt och skickas vidare ut i kroppen. Efter en halvtimma märker man av den största uppiggande effekten, och kaffe fungerar därför väldigt bra om man vill vakna till på morgonen eller orka jobba sent på kvällen. Eftersom att kroppen vaknar av koffein bör man dock tänka på att kaffe även kan göra det svårare att sova.

Kaffe gör dig starkare 

Både Telegraph.co.uk och Videnskab.dk har skrivit om koffein, och de förklarar att koffein rent vetenskapligt är ett naturligt ämne som tillhör gruppen xantinalkaloider. När man får i sig koffein producerar kroppen mer adrenalin, och förutom att man känner sig piggare gör koffeinet att man blir mer uppmärksam, starkare och tar bättre beslut.

Kaffe har en lång halveringstid 

Kaffe halveringstid Anledningen till att många har svårt att sova när de har druckit kaffe sent på dagen är att koffein har en lång halveringstid, vilket gör att det tar lång tid innan koffeinet försvinner från kroppen. Halveringstiden ligger på fem timmar, och det tar alltså fem timmar innan koffeinhalten i kroppen har halverats.

Som tumregel bör man därför inte dricka kaffe efter kl. 17 om man får problem med att sova, men det kan faktiskt ta upp till 15 timmar innan kroppen inte längre påverkas av koffeinet.

Koffein finns inte bara i kaffe 

Även om koffein förknippas mest med kaffe finns det även i andra drycker och livsmedel. Det finns bland annat energidrycker som har ett högt koffeininnehåll just för att ge kroppen mer energi, till exempel Red Bull. Koffein finns dock även i cola, te och choklad.

Kaffebonner Om man äter 100 gram mörk choklad får man i sig ungefär samma mängd koffein som finns i en kopp kaffe. Cola innehåller också koffein, men i mindre mängder. Man måste nämligen dricka en hel liter cola för att komma upp i samma koffeinhalt som finns i en enda kopp kaffe. Koffein finns även i te. Hur mycket beror dock på vad det är för sorts te, och det är framför allt svart te som kan innehålla stora mängder koffein.

Kaffe är inte farligt 

Det finns många myter som säger att man kan dricka ihjäl sig på kaffe, men experterna skriver att det inte stämmer. De rekommenderar dock att man håller sig till en måttlig konsumtion på tre till fem koppar om dagen. För att komma upp i en dödlig dos måste man dricka 80 koppar kaffe direkt efter varandra.


Vad är bäst? Pulver eller hela bönor?

Pulver eller hela bönor Huruvida man föredrar pulver eller hela bönor är en smaksak. Färdigmalet kaffe är enklare om man bara vill ha en snabb kopp kaffe, och om man använder hela bönor behöver man dessutom en kaffekvarn också. Färdigmalet kaffe har dock en betydligt kortare hållbarhet än hela bönor, och det ska helst drickas upp inom en vecka.

Danska Søndagsavisen skriver att man måste ha en kaffekvarn om man vill mala kaffebönorna själv. Vissa kaffebryggare har en inbyggd kvarn, men om man inte har en sådan måste man själv skaffa en. Det finns både kaffekvarnar med knivar och med malskivor, och vad som passar bäst handlar återigen om personliga preferenser.

Det kan vara svårare att få ett bra resultat i kaffekvarnar med knivar, eftersom att det är svårt att kontrollera hur fint eller grovt de maler bönorna. Den här typen av kaffekvarnar är dock ofta lättare att rengöra, eftersom att de oftast har färre delar än en kvarn med malskivor.

Experterna från Søndagsavisen föredrar kaffekvarnar med malskivor, eftersom att de anser att de både maler bönorna bättre och ger en mer nyanserad smakupplevelse. De rekommenderar att man väljer en modell där man kan justera både mängd och malningsgrad. Rengöringen kan dock vara besvärlig, och det är viktigt att man får bort allt gammalt kaffe. Även små mängder gammalt kaffe som blir kvar kan nämligen ge en otrevlig bismak i det nya kaffet.

Kaffemesteren.no skriver att det finns många fördelar med att välja hela bönor om man har verktyg, tid och lust att vara noggrann med sitt kaffe. Annars kan man även köpa bra färdigmalda kaffeblandningar, särskilt på specialbutiker.

Om man köper hela bönor kan man dock mala sitt kaffe som man själv vill ha det. Man kan även experimentera och blanda bönor som man vill, och det är lättare att plocka bort dåliga eller omogna bönor. Enligt experterna har kaffe som bryggs på nymalda bönor dessutom en mer intensiv och nyanserad smak, vilket beror på att de naturliga oljorna får vara kvar i bönorna ända tills bryggningen.

Om man inte är någon kaffeentusiast är dock färdigmalda blandningar ofta det bästa valet, just eftersom att de gör processen betydligt snabbare.

kaffeAtt välja kaffebönor 

Om man väljer att mala sina kaffebönor själv bör man tänka på att olika kaffebönor även smakar olika. Beanit.se förklarar att det huvudsakligen finns två sorter – Arabica och Robusta.

De mildaste och mest använda bönorna är Arabica, och de utgör 70-80 % av den globala kaffeproduktionen. Arabica-bönor har en mild, aromatisk och rik smak, och dessa bönor växer i tropiskt klimat.

Robusta-bönorna odlas i lite hårdare klimat och innehåller betydligt mer koffein än Arabica – faktiskt nästan dubbelt så mycket. Robusta-bönor kostar i allmänhet mindre än Arabica, och de används ofta i blandkaffe. Robusta har en mer bitter, stark och syrlig smak.

Kaffebönor från olika områden

KaffebönorKaffebönornas smak beror mycket på var de är odlade, och man kan därför använda geografi som riktlinje när man väljer bönor.

Kaffebönor från Afrika, särskilt Kenya och Etiopien, har ofta fruktiga aromer och toner av både vin och bär.

Kaffebönor från Syd- och Centralamerika är sötare och har en ren kaffesmak med toner av choklad och bakverk. De är inte lika fruktiga, och dessa bönor kommer ofta från Brasilien och Colombia.

Det tredje alternativet är kaffebönor från Asien, och dessa bönor är fylligare och har en mer jordig och kryddig smak.

Förutom odlingsområde bör man även undersöka hur bönorna är rostade, och här handlar det huvudsakligen om ljus eller mörk rostning. Mörkrostade bönor är mer brända, medan en ljus rostning ger en mildare smak som släpper fram de specifika bönornas karaktär bättre.

Experterna rekommenderar att man väljer rostning utifrån vilken sorts kaffe man gör. Ljus rostning passar bäst till bryggkaffe medan mörkrostade bönor är bättre om man har en espressomaskin.

Mal bönorna på rätt sätt

Kaffemoelle Om man bestämmer sig för att mala sina kaffebönor själv skriver Whiteaway att man ska vara noggrann med hur man maler dem, och de rekommenderar att man maler bönorna medium-fint för bryggkaffe. Bönor som är för grovmalda gör nämligen att vattnet rinner igenom för snabbt, vilket resulterar i tunt och blaskigt kaffe. För finmalda bönor gör istället att vattnet rinner igenom för sakta, och detta ger en väldigt stark och bitter smak.


Fördelar med att dricka kaffe

Fördelar med att dricka kaffe Kaffe smakar bra, och de flesta som dricker kaffe ofta kan ha svårt att vara utan det. Forskning visar dock att det heller inte är nödvändigt, och att en måttlig kaffekonsumtion – alltså tre till fem koppar per dag – faktiskt är nyttig för kroppen.

Baserat på artiklar från Videnskab.dkForskning.noSondagsavisen.dk och Telegraph.co.uk berättar vi här vilka hälsofrämjande effekter kaffe har på kroppen.

Observera att experterna har studerat effekten av bryggkaffe, och det är alltså det som ger dessa positiva effekter. Det kan dock inte uteslutas att det även gäller för andra typer av kaffe.

Mycket antioxidanter 
Kaffe innehåller mycket antioxidanter, som annars finns mest i frukt, och dessa skyddar cellerna i kroppen. En av de viktigaste antioxidanterna är klorogensyra, och denna kan även skydda mot cancer.

Kaffe hjärnanStärker minnet och hjärnan
Studier har visat att en måttlig kaffekonsumtion kan stärka minnet och minska risken för att drabbas av Alzheimers. När man dricker kaffe påverkas det centrala nervsystemet, och både minne, hjärna och uppmärksamhet förbättras. Kroppen börjar producera mer adrenalin, vilket även stärker synen samt gör att man presterar bättre och blir bättre på att bedöma situationer.

Minskar risken för flera sjukdomar
Kaffe har en hälsofrämjande effekt och motverkar många sjukdomar. Risken för att utveckla typ 2-diabetes och Parkinsons minskar till exempel med 25 %, och risken för att få en blodpropp eller hjärnblödning är 10 % lägre om man dricker kaffe.

Skyddar mot vissa typer av cancer 
Forskare har kommit fram till att kaffe kan skydda mot vissa typer av cancer – nämligen gallblåsecancer, levercancer, livmodercancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer.

Antiinflammatoriskt
De som dricker kaffe lever i genomsnitt längre än de som inte gör det, och ju äldre man blir, desto värre blir olika inflammatoriska tillstånd i kroppen. En måttlig kaffekonsumtion kan neutralisera de inflammatoriska ämnena i cellerna och på så vis minska inflammationen i kroppen.

KaffeMan blir glad av kaffe
Kaffe kan hjälpa mot depression, eftersom att det ökar produktionen av serotonin och dopamin i hjärnan. Dessa är kroppens egna lyckohormon, och de gör att man känner sig gladare och mer nöjd efter att man har druckit kaffe.

Kaffe dämpar astma
Forskning visar att kaffe har en hämmande effekt på astma och bronkit samt eventuella attacker. Kaffe hjälper dock bara mot astma om man dricker lite mer än de rekommenderade tre till fem kopparna per dag.

Man blir smal av kaffe
Eftersom att kaffe ökar produktionen av adrenalin gör det att puls, blodtryck och ämnesomsättning stiger, vilket innebär att man bränner fler kalorier. Kaffe ska dock inte användas som ett bantningsmedel.

Kaffe Kaffe har även negativa effekter på kroppen
Trots att kaffe på många sätt är hälsofrämjande för kroppen har det även några negativa effekter. För mycket kaffe kan till exempel orsaka sömnproblem, eftersom att koffeinet gör kroppen betydligt piggare. Man kan även få högt blodtryck eller värre ångest, om det är något man redan lider av. För mycket kaffe leder även till en högre produktion av adrenalin, och även om det är bra i mindre mängder kan en för stor dos orsaka rastlöshet, illamående, kallsvettningar och frossa.


Tänk på detta när du ska köpa en ny kaffebryggare

test-passed Det finns väldigt många kaffebryggare på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilka modeller som är bäst.

Därför har det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler genomfört ett test av 31 kaffebryggare, och de granskade de olika modellerna utifrån olika testpunkter. Här förklarar uafhængige testpaneler vad man bör tänka på när man väljer en ny kaffebryggare:

Mängd: Kaffebryggare kommer med olika kapaciteter. Vissa är små och rymmer bara ett par deciliter kaffe, medan andra kan brygga upp till en och en halv liter per gång. Om man måste kunna brygga mycket kaffe rekommenderar uafhængige testpaneler att man köper en modell med hög kapacitet.

Bryggtid: Uafhængige testpaneler skriver att man ska ta reda på hur snabba modellerna är, särskilt om man tillhör dem som gärna vill ha en kopp kaffe direkt på morgonen. De skriver dessutom att deras test visar att hastighet och kvalitet inte följs åt, så en snabb modell brygger alltså inte bara blaskigt kaffe. Man kan inte se på kartongen hur snabba modellerna är, men det kan man istället få reda på i olika experttester.

Med eller utan termoskanna?: Uafhængige testpaneler rekommenderar att man häller över det färdiga kaffet i en termoskanna, eftersom att det håller sig bättre där än om det står kvar i glaskannan i kaffebryggaren. Vissa modeller brygger kaffet direkt ner i en termoskanna.

Avkalkning: Kalk kommer alltid att vara ett problem i kaffebryggare, men vissa modeller är åtminstone enkla att avkalka och har automatiska avkalkningsprogram. Detta är extra viktigt om man bor i ett område med mycket kalk i vattnet.


Sju tips: Så här brygger du det godaste kaffet

tips Det danska konsumentrådet Uafhængige testpaneler berättar här hur du ska göra för att brygga gott kaffe i en kaffebryggare:

Kontrollera kaffebryggaren: Kalk hindrar kaffebryggarens effektivitet och funktionalitet, så se till att avkalka maskinen ofta.

Färskt vatten: Gör det till en vana att alltid använda färskt vatten, eftersom att “gammalt” vatten som har legat i vattentanken länge får en platt och tråkig smak. Se även till att alltid tömma kaffebryggaren på vatten efter varje användning. Vissa modeller har dock speciella vattenbehållare som det är tänkt att man ska lämna kvar vattnet i, men om man till exempel åker på semester ska även dessa tömmas.

Rätt temperatur: Den bästa bryggtemperaturen är 92-96 grader, och uafhængige testpaneler skriver att man aldrig ska brygga kaffe med 100-gradigt vatten, eftersom att detta försämrar smaken.

Skillnad på kaffe och kaffe Skillnad på kaffe och kaffe: Det färdiga kaffet får i regel samma kvalitet som bönorna eller pulvret man använder, men även doseringen är viktig. Detta anges ofta på paketet, men om det inte gör det rekommenderar uafhængige testpaneler att man använder 7 gram kaffe per kopp eller 45 gram per liter vatten.

Kaffet ska dessutom förvaras svalt, mörkt och lufttätt, och helst ska det drickas upp inom några veckor. Om man har mycket kaffe som inte kommer att drickas inom ett par veckor skriver uafhængige testpaneler att man gärna kan förvara kaffet i frysen. Där håller det nämligen bättre, men kom ihåg att ta fram kaffet igen dagen innan du tänker använda det.

Optimal bryggtid: Om kaffebönorna är i kontakt med det heta vattnet för länge får det färdiga kaffet en bitter smak, och en för kort kontakt med vattnet ger istället ett tunt och blaskigt kaffe. Uafhængige testpaneler rekommenderar att kontakttiden mellan kaffet och vattnet ska vara 4-6 minuter.

Bismak av filter Bismak av filter: Uafhængige testpaneler skriver att kaffefilter av papper kan “smitta” och ge kaffet en otrevlig bismak, och istället för dessa kan man därför använda så kallade guldfilter. Dessa filter tar inte bort de eteriska oljorna i kaffet, och de kan dessutom återanvändas. Se även till att inte använda för täta filter som inte släpper igenom vattnet ordentligt, eftersom att detta kan göra att kaffet blir för starkt.

Ren kaffekanna: Uafhængige testpaneler rekommenderar som sagt att man häller över det färdiga kaffet i en termoskanna, men för att kaffet inte ska få en otrevlig och bitter bismak av kannan måste den hållas ren. Kaffet kan även bli bittert om man låter det vara kvar i kaffebryggarens glaskanna för länge.


Goda efterrätter med kaffe ☕

Kaffekaka

Kaffekaka Ingredienser:
– 170 gram socker
– 170 gram smör eller margarin, samt extra för att smörja formen
– 3 stora ägg
– 170 gram mjöl
– 1,5 tsk bakpulver
– 1 msk kaffe

Smörkräm:
– 225 gram florsocker
– 100 gram smör eller margarin
– 1,5 msk kaffe
– Jordgubbssylt (valfritt)
– Valnötter eller körsbär för dekoration (valfritt)

Gör så här:
1. Starta ugnen på 160 grader. Smörj två bakformar som är 18 cm i diameter.
2. Vispa socker och smör tills konsistensen är lätt och luftig.
3. Använd en gaffel och vispa sönder äggen i en kopp. Tillsätt dem sedan i smör- och sockersmeten tillsammans med en msk mjöl för varje ägg.
4. Vispa ner äggen ordentligt och tillsätt sedan resten av mjölet samt bakpulvret och blanda försiktigt.
5. Tillsätt kaffet i smeten och fördela den sedan i bakformarna.
6. Grädda kakorna 25-30 minuter och låt dem sedan svalna.
7. Medan kakorna svalnar gör du smörkrämen: Rör ihop florsocker och smör tills det får en lätt konsistens, och tillsätt sedan kaffet.
8. Låt kakorna svalna helt. Bre sedan smörkräm på en av kakorna och jordgubbssylt på den andra och lägg ihop dem. Fördela sedan resten av smörkrämen på toppen och dekorera eventuellt med valnötter och körsbär.

Kaffeglass

Kaffeglass Ingredienser:
– 1 msk kaffe
– 1 msk brandy
– 4 stora ägg
– 100 gram socker
– 300 ml grädde
– 100 gram finhackad Toblerone
– Chokladspån av mörk choklad för dekoration

Gör så här:
1. Smörj en bakform som rymmer 1 liter.
2. Blanda kaffe, brandy, äggulor och socker i en skål.
3. Vispa äggvitorna i en annan skål tills de blir fasta.
4. Ta fram en tredje skål och vispa grädden tills den är fast.
5. Häll grädden i kaffeblandningen och tillsätt sedan äggvitorna och Toblerone.
6. Blanda ihop smeten och häll över den i bakformen. Täck formen med plastfolie och ställ in den i frysen.
7. När glassen ska serveras vänder du bakformen upp och ner på en tallrik så att glassen kommer ut. Dekorera med chokladspån och servera.

Chokladmousse med kaffe

Chokladmousse Ingredienser:
– 100 gram hackad mörk choklad
– 0,5 dl äggulor
– 2 x 1 msk socker
– 1 msk Nescafe
– 1 msk kaffelikör
– 0,5 dl äggvitor
– 1,5 dl vispgrädde
– Vispad grädde och mandelbiskvier för dekoration

Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Vispa 1 msk socker och äggulor till en krämig smet, och tillsätt sedan den smälta chokladen, Nescafe och kaffelikör.
3. Vispa äggvitorna med resten av sockret i en annan skål tills de blir fasta.
4. Vispa sedan grädden i en tredje skål.
5. Häll den vispade grädden och äggvitorna i chokladblandningen och blanda försiktigt.
6. Fördela moussen i fyra till sex koppar eller glas, och låt dem svalna i kylskåp.
7. Servera tillsammans med vispad grädde och krossade mandelbiskvier.

Kaffebrownies

Brownies Ingredienser:
– 175 gram smör
– 175 gram hackad mörk choklad
– 4 ägg
– 250 gram socker
– 2-3 msk Nescafe
– 2-3 msk kaffelikör
– 2 tsk vanilj
– 200-250 gram vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– ¼ tsk salt
– 2-3 msk kakao för dekoration

Gör så här:
1. Starta ugnen på 170 grader.
2. Smält ihop chokladen och smöret över vattenbad.
3. Vispa ihop ägg, socker, kaffe, likör och vanilj.
4. Häll chokladblandningen i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna lite i taget.
5. Klä en bakform (22 x 22 cm) med bakplåtspapper och häll smeten i formen. Baka sedan kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
6. Låt kakan svalna. Skär den sedan i fyrkanter och sikta över kakao innan servering.


FAQ – Vanliga frågor 

Vilka Bosch kaffebryggare är bäst i test?

Bosch TKA6A041

Hur testas Bosch kaffebryggarna?

Kaffebryggare bedöms baserat på testpunkter som rör kaffebryggning, till exempel bryggtid, temperatur och smak. Man granskar även kaffebryggarnas användarvänlighet, finjustering av inställningar, underhåll, rengöring samt energiförbrukning.

Hur väljer jag rätt maskin?

Till att börja med måste du komma fram till vilken typ av kaffemaskin som passar dina behov. Det finns egentligen fem olika typer att välja mellan: kaffebryggare med filter, halvautomatiska espressomaskiner, automatiska espressomaskiner, helautomatiska espressomaskiner och kapselbryggare. När du vet vilken typ du vill ha bör du även fundera på saker som funktioner, storlek, användarvänlighet och pris.


Bosch kaffebryggare test – dessa källor har vi använt:

Uafhængige testpaneler  
Det danska konsumentrådet genomför noggranna tester och jämförelser av produkter som konsumenterna använder i vardagen, och här har de provat 31 olika kaffebryggare.

Du kan läsa mer om testet härObservera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.


Råd & Rön  
Konsumentorganisationen Råd & Rön genomför också tester av olika konsumentprodukter, och till den här artikeln har vi undersökt ett test av 47 kaffebryggare.

Du kan läsa mer om testet härObservera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.


Stiftung Warentest  
Stiftung Warentest är ett tyskt testmagasin som behandlar alla typer av produkter inom elektronik och hushåll, och här har de gjort ett test av kaffebryggare. Du kan läsa mer om undersökningen här.


Andra relevanta artiklar:
Här på Konsumentmagasinet har vi även tagit fram ett allmänt kaffebryggare test, och där hittar du en stor samling testvinnare och expertfavoriter från en mängd olika tillverkare. Där finns även prisjämförelser för alla produkter, så du kan enkelt se vilka återförsäljare som är billigast online.

I den artikeln kan du även läsa mer om vad kaffe gör med vår hjärna och kropp, och du får dessutom tips på hur du kan förbättra både smak och konsistens på ditt kaffe.

Om du vill läsa mer om alternativ till kaffebryggare från Bosch kan vi rekommendera vår artikel om Siemens kaffemaskiner. Där har vi samlat dels traditionella kaffebryggare från Siemens som får bra betyg i olika tester, men även espressomaskiner, eftersom att dessa också är väldigt populära.

Om du överväger att investera i en espressomaskin kanske du även vill läsa vår artikel om Siemens espressomaskiner. Där fokuserar vi enbart på espressomaskiner från Siemens, och artikeln ger dig en överblick över de modeller som får bäst betyg av experterna.

Du kan även läsa vårt allmänna espressomaskin test, där vi har samlat marknadens bästa espressomaskiner. Artikeln innehåller en mängd olika modeller från olika tillverkare, och alla espressomaskiner i den här artikeln har fått bra betyg i diverse framstående tester.

Många väljer en helautomatisk espressomaskin, och detta är ett bra alternativ om du vill ha en espressomaskin som sköter så gott som allting själv. Med en helautomatisk espressomaskin slipper man nämligen det manuella arbetet.

Helautomatiska espressomaskiner har en inbyggd kaffekvarn och mjölkskummare, och vissa modeller har även ett helt mjölksystem.

Om du föredrar traditionella kaffebryggare och uppskattar nymalet kaffe rekommenderar vi att du läser vår artikel om kaffebryggare med kvarn. I den artikeln har vi sammanställt många olika testresultat, och du kan därför snabbt få en överblick över vilka modeller som är bäst på marknaden enligt de olika undersökningarna.

Ett annat alternativ är att helt enkelt köpa en traditionell kaffebryggare och en kaffekvarn. Dessa finns ofta relativt billigt, och om det här är något som kan vara aktuellt för dig bör du läsa vårt kaffekvarn test.

Om du har bestämt dig för att köpa en traditionell kaffebryggare borde du överväga att skaffa en Moccamaster kaffebryggare. Kaffebryggare från Moccamaster hör till marknadens mest populära kaffebryggare, och de finns även i en prisklass som passar de flesta. Om du funderar på att köpa en Moccamaster kan du gärna läsa vår artikel. Där har vi nämligen sammanställt många olika testresultat och omdömen av olika modeller, och du kan därför enkelt se vilka modeller som experterna tycker bäst om.

Ett annat alternativ, som bara ökar i popularitet, är kapselbryggare. Den här typen av kaffebryggare gör att man snabbt och enkelt kan brygga en god kopp kaffe.

Fördelen med dessa är att de är otroligt enkla, och du är garanterad bra kaffe varje gång. Du kan även välja mellan många olika kaffekapslar, vilket gör det enkelt att variera sig.

Om man jämför med en traditionell kaffebryggare är det dock dyrare att brygga kaffe i en kapselbryggare. Här måste du alltså fundera på om du är villig att betala mer per kopp för att snabbt och enkelt kunna brygga många olika sorters kaffe.

Om du bestämmer dig för en kapselbryggare rekommenderar vi att du läser vårt Nespressomaskin test. Nespresso är den populäraste tillverkaren av kapselbryggare, och i den här artikeln har vi samlat alla modeller som har fått bra betyg i olika tester.

I Nespresso-artikeln hittar du givetvis även prisjämförelser för de olika produkterna, precis som i alla våra andra artiklar.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Bosch TKA8631

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch TKA8631

De två nordiska konsumentorganisationerna Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler genomför båda tester av konsumentprodukter. De gör detta för att ta reda på vilka produkter som är bäst inom varje kategori, och här har båda två testat kaffebryggare – Råd & Rön har provat 47 modeller och uafhængige testpaneler har provat 31.

Modellen Bosch TKA8631 var med i båda undersökningarna, och den får bra betyg på båda ställena.

Fin och rymlig kaffebryggare

Bosch TKA8631 är en modern kaffebryggare med en fin och minimalistisk design utan några störande element. Modellen har även en smart sladdupprullning som bidrar till att hålla designen stilren.

Bosch TKA8631 har en löstagbar vattentank och filterhållare, och filterhållaren svänger man helt enkelt åt sidan för att ta ut. Den här modellen har dessutom en rymlig vattentank på 1,25 liter vatten, och det motsvarar ungefär 10 vanliga eller 15 små koppar.

Modell med dubbla värmeelement

För att säkerställa en optimal bryggtemperatur, alltså lite över 90 grader, under hela bryggningsprocessen har den här modellen två olika värmeelement. Dessa värmeelement samarbetar för att kaffet både ska bryggas och serveras vid rätt temperatur, eftersom att detta ger den bästa smakupplevelsen.

Bosch TKA8631 är även utrustad med funktionen VolumeAutomatic, och den gör att kaffet blir precis lika bra oavsett om man brygger några få koppar eller en full kanna.

Enkel hantering 

Enkel hantering Det här är en modern men traditionell kaffebryggare, och den kontrolleras med knappar på kontrollpanelen längst ner. Där finns även ett par smarta funktioner, nämligen en klocka samt en timer med minnesfunktion.

Den här modellen har dessutom en genomskinlig vattentank, som av både bekvämlighetsskäl och säkerhetsskäl har ett integrerat handtag. För att man ska kunna hålla koll på hur mycket vatten man fyller på har vattentanken även mängdangivelser på båda sidorna.

Säkerheten är också viktig i Bosch TKA8631, och modellen har både automatisk avstängning, som aktiveras efter 40 minuters inaktivitet, och droppstopp. Droppstopp innebär att hålet mellan filtret och maskinen stängs automatiskt när kannan tas bort.

Utvalda fördelar med Bosch TKA8631:
☕ Bra kapacitet på 1,25 liter
☕ Löstagbar filterhållare och vattentank
☕ Kaffebryggare med dubbla värmeelement
☕ VolumeAutomatic ger ett gott kaffe även när man brygger ett mindre antal koppar
☕ Modell med timer


Bosch TKA8651

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch TKA8651 

 

.
Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett test av 47 kaffebryggare från olika märken, och de provade bland annat modellen Bosch TKA8651.

Tillsammans med de andra modellerna har Bosch TKA8651 granskats utifrån testpunkter som kaffebryggning, användarvänlighet och funktioner, och eftersom att Bosch TKA8651 klarar sig bra i testet får modellen toppbetyg av Råd & Rön.

Enkel och lite mindre modell

Bosch TKA8651 är ett bra alternativ för konsumenten som vill ha en traditionell kaffebryggare med en fin och stilren design, men som även föredrar en modell med en lite lägre kapacitet. Den passar till exempel bra om man bor ensam eller bara dricker kaffe någon gång ibland.

Bosch TKA8651 har nämligen en kapacitet på precis över en liter, vilket motsvarar ungefär åtta koppar.

Gott kaffe oavsett mängd

Den här modellen är designad för att man ska kunna få lika gott kaffe om man brygger några koppar som om man brygger en hel kanna. Bosch TKA8651 har nämligen funktionen VolumeAutomatic, som säkerställer att resultatet blir lika bra oavsett om man brygger till exempel åtta eller fyra koppar.

Den här kaffebryggaren från Bosch har dessutom två värmeelement istället för ett, och detta gör att både bryggtemperaturen och serveringstemperaturen blir perfekt.

Bosch TKA8651 är även utrustad med en varmhållningsfunktion, och kaffet förblir därför varmt även om man inte dricker det på en gång.

Modell med timer 

Både vattentanken och filterhållaren är löstagbara på den här kaffebryggaren, och för att ta lös filterhållaren svänger man ut den åt sidan. Kontrollpanelen sitter längst ner på maskinen, och därifrån kontrollerar man kaffebryggaren med ett fåtal knappar. Där finns dock även lite mer avancerade funktioner, till exempel en klocka och timer med minnesfunktion.

Bosch TKA8651 har dessutom en bra avkalkningsfunktion som ser till att modellen alltid kan prestera på topp, och av säkerhetsskäl har den även droppstopp samt automatisk avstängning efter två timmar.

Utvalda fördelar med Bosch TKA8651:
☕ Lägre kapacitet på 8 koppar
☕ VolumeAutomatic
☕ Två värmeelement
☕ Varmhållningsfunktion
☕ Timer med minnesfunktion


Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta