Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Nespresso maskin bäst i test – Hitta de bästa Nespresso maskinerna här

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD juni 6, 2024.

Nespresso maskin bäst i test – Hitta de bästa Nespresso maskinerna här

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Om du gärna vill ha en god kopp kaffe utan allt besvär med bryggprocessen, så är en kapselbryggare det rätta valet. Nespresso är utan tvekan det märke på marknaden med de bästa och mest robusta maskinerna, som gång på gång levererar en god kopp kaffe av hög kvalitet.

Nedanför hittar du en genomgång av de bästa och mest prisvinnande kaffemaskinerna från Nespresso. Det finns modeller i alla prisklasser, och både modeller med och utan mjölkskummare.

I denna artikel får du:

 • Genomgång av Nespressos bästa och mest testvinnande kaffemaskiner
 • The Positive Cup initiative
 • Återvinning av dina Nespresso kapslar
 • Genomgång av alla de tester vi har undersökt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

I dag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Nespresso Essenza Mini C30

 • check Rekommenderas av den engelska tidningen The Independent
 • check 4.5 av 5 stjärnor hos den brittiska kaffebloggen Coffeeteaclub.co.uk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso Essenza Mini C30:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Nespresso Essenza Mini C30 har testats och recenserats av The Independent och Coffeeteaclub.co.uk. Den här Nespressomaskinen går hem hos alla tre expertkällor och får därför fina betyg.

I recensionerna skriver experterna att de tycker bra om maskinens kompakta storlek och effektiva kaffebryggning. De påpekar dock även att den här modellen inte kan brygga mjölkbaserade kaffedrycker.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso Essenza Mini C30

Experterna: Kompakt och kraftfull maskin

Enligt experterna är Nespresso Essenza Mini C30 en fantastisk Nespressomaskin och ett perfekt alternativ om man inte behöver någon stor maskin. De förklarar bland annat att det här är Nespressos mest kompakta maskin hittills.

The Independent framhäver att Nespresso Essenza Mini C30 är en liten och kraftfull maskin som brygger kaffet väldigt effektivt.

Coffeeteaclub.co.uk betonar framförallt att Nespresso Essenza Mini C30 har nästan alla funktioner och möjligheter som man brukar se hos high-end-maskiner. De menar därför att man får väldigt mycket för pengarna. Man bör dock vara medveten om att den här maskinen inte är gjord för större grupper eller familjer.

Liten maskin med justerbar koppstorlek

Med Nespresso Essenza Mini C30 får man en liten Nespressomaskin som utan problem kan stå framme på köksbänken. Den har två olika koppstorlekar och man kan själv välja vilken kapsel man vill använda.

Nespresso Essenza Mini C30 är dessutom energisnål. Den här maskinen har nämligen ett Ecoläge och en automatisk avstängningsfunktion som ser till att maskinen inte förbrukar särskilt mycket ström. Ecoläget sänker energiförbrukningen efter tre minuters inaktivitet, och efter nio minuter gör den automatiska avstängningsfunktionen att maskinen stänger av helt.

Snabb uppvärmning

Nespresso Essenza Mini C30 är utrustad med en högtryckspump och ett snabbt uppvärmningssystem. Detta gör att maskinen når en optimal temperatur på under 30 sekunder och man kan därför brygga kaffet riktigt snabbt.

Kontrollerna hos Nespresso Essenza Mini C30 är användarvänliga och intuitiva. Man behöver nämligen bara trycka på en enda knapp för att komma igång. Vattentanken har slutligen en kapacitet på 0,6 liter.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Nespresso CitiZ & Milk

 • check Testvinnare hos Aftonbladet
 • check Testvinnare hos Svensk oberoende testpanel
 • check Toppbetyg hos Vlt.se
 • check Toppbetyg hos tyska Testberichte.de
 • check Good Design-pris hos Chicago Arkitektmuseum
 • check Rekommenderas av The Telegraph

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso CitiZ & Milk:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Mjölkskummare ingår
 • Prisvinnande design
 • Användarvänlig
 • Lätt att rengöra
 • Bra valuta för pengarna

Nespresso CitiZ & Milk hör prismässigt till mellanklassen, men erbjuder ändå en tillhörande mjölkskummare, som öppnar upp för lite fler spännande kaffevarianter. Trots priset får du även flera andra funktioner, som annars ofta är reserverade för de lite dyrare maskinerna. Här kan vi exempelvis nämna den relativt stora vattenbehållaren på 1 liter, som rymmer tillräckligt med vatten för ett par koppar, innan den måste fyllas på. Det är praktiskt om ni är flera som använder maskinen.

Modellen Nespresso CitiZ & Milk är en av de mest prisbelönta Nespresso-maskinerna överhuvudtaget. Både modellens design, kontroll, och kaffe har imponerat vid upprepade tillfällen, så med denna modell får du en kaffemaskin i en klass för sig, som gång på gång imponerar i tester.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso CitiZ & Milk

Testvinnande kvalitetsmodell

Nespresso CitiZ & Milk är inte en av de mest avancerade modellerna i Nespressos sortiment, men den har ändå alla funktioner du kan önska dig – och som man ofta bara ser hos de lite dyrare modellerna. Kaffemaskinen levereras exempelvis med en Aeroccino mjölkskummare, vilket gör möjligheterna för kaffedrycker stora. Maskinen har två olika koppstorlekar, Espresso och Lungo, och har också ett ytterst effektivt uppvärmningssystem, som på endast 25 sekunder levererar ett välsmakande kaffe.

En annan punkt som denna modell vid upprepade tillfällen har utmärkt sig på, är sin design och byggkvalitet. Den hyllas även för att vara särskilt lätt att rengöra, vilket också är tack vare utformningen. Med denna modell är det även tänkt på säkerheten, och maskinen stänger automatiskt av efter 9 minuter. Vattentanken är löstagbar, och har en kapacitet på 1 liter. Vill du ha en extra stor kopp kaffe, kan du lätt fälla upp maskinens galler och ställa in ett högt glas eller en stor kopp.

Därför ska du välja Nespresso CitiZ & Milk

Med denna modell får du en testfavorit från Nespresso, och nästan allt du kan önska av en kaffemaskin. Maskinen har inte en massa extra funktioner, den kan kort sagt göra en kopp kaffe och skumma mjölk till, och inte så mycket annat. I gengäld gör den detta riktigt bra. Du får med denna modell riktigt mycket kapselmaskin för pengarna och en tillhörande mjölkskummare, vilket sällan ses i denna prisklass.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Nespresso Vertuo Plus

 • check Testvinnare hos det amerikanska teknikmagasinet Techradar.com
 • check Testvinnare hos det brittiska testmagasinet Trustedreviews.com
 • check 5 av 5 stjärnor hos det amerikanska teknikmagasinet T3.com
 • check 4 av 5 stjärnor hos det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk
 • check 89 av 100 poäng hos det brittiska hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso Vertuo Plus:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Flyttbar vattentank
 •  Streckkodsläsare
 • Innovativ bryggteknik
 • Snabb uppvärmning
 • Fem koppstorlekar

Nespresso Vertuo Plus har testats och recenserats av sex olika expertkällor: Techradar.com, Trustedreviews.com, Which.co.uk, T3.com, Expertreviews.co.uk och Good Housekeeping Institute.

Den här Nespressomaskinen går hem hos alla experter och får i slutändan fina betyg. Detta motiveras bland annat med att maskinen har användarvänliga kontroller och en utmärkt byggkvalitet. Experterna är däremot inte lika nöjda med att Nespresso Vertuo Plus är ganska dyr.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso Vertuo Plus

Experterna: Lyxig Nespressomaskin

Enligt experterna är Nespresso Vertuo Plus en fantastisk Nespressomaskin med en mängd olika fördelar. T3.com framhäver till exempel att man har möjlighet att brygga flera olika kaffesorter med den här modellen.

Trustedreviews.com skriver att maskinen är har en utmärkt bryggkvalitet och att den är extremt enkel att använda. Detta är dessutom något som både Techradar.com och Good Housekeeping Institute också verkar hålla med om.

Experterna från Expertreviews.co.uk är eniga med de andra källorna och framhäver bland annat att Nespresso Vertuo Plus är en lyxig maskin. De menar nämligen att man här får både bekvämlighet, mjölkbaserade kaffedrycker och en enkel rengöring i en och samma maskin. De nämner inte särskilt många nackdelar men påpekar ändå att det är synd att maskinen bara kan användas med Nespressos Vertuo-kapslar.

Enkel och användarvänlig maskin

Med Nespresso Vertuo Plus får man en Nespressomaskin som kan brygga fem olika koppstorlekar med en enda knapptryckning.

Man behöver därför bara hitta den kapsel man vill använda och sedan kan man brygga kaffet på nolltid. Det tar dessutom bara runt 20 sekunder innan vattnet har värmts upp till rätt temperatur.

Nespresso Vertuo Plus har en innovativ bryggteknik som kallas för Centrifusion & Trade. Denna teknik roterar kaffekapseln upp till 7 000 varv per minut för att skapa en optimal blandning av malet kaffe och vatten. På så vis får man en perfekt frigörelse av smak och arom.

Praktisk Nespressomaskin

Nespresso Vertuo Plus är en praktisk och funktionell Nespressomaskin som bland annat är utrustad med en streckkodsläsare. Detta gör att maskinen kan optimera bryggningen utifrån den specifika kapselblandningen.

Nespresso Vertuo Plus har dessutom ett automatiskt huvud som gör att man utan problem kan öppna och stänga toppen av maskinen med en enkel rörelse. Vattentanken är flyttbar och har en kapacitet på 1,2 liter.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Nespresso Creatista Plus

 • check Bra betyg hos kaffesajten Latteartguide.com
 • check Bra betyg hos det stora Brittisk oberoende testpanel

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso Creatista Plus:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Fin maskin med professionell design
 • Bra kapacitet på 1,5 liter
 • Mjölkskummare ingår
 • 11 temperaturlägen för mjölken
 • Intuitiv display som guidar användaren

Nespressomaskinen Nespresso Creatista Plus har granskats av två olika expertkällor, nämligen den stora kaffesajten Latteartguide.com och det brittiska testmagasinet Brittisk oberoende testpanel.

Båda källorna har granskat maskinen utifrån förutbestämda testpunkter som till exempel kaffebryggning, användarvänlighet, design och funktioner. Nespresso Creatista Plus presterar bra i båda undersökningarna och får därför bra betyg hos både Latteartguide.com och Brittisk oberoende testpanel.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso Creatista Plus

Fin och mångsidig modell

Nespresso Creatista Plus är en fin och modern kaffemaskin som påminner om maskinerna som finns på kaffebarer. Den här modellen har nämligen en läcker grå design i rostfritt stål som inger en industriell och professionell känsla.

Maskinen har en kapacitet på 1,5 liter och använder de välkända Nespressokapslarna när den brygger kaffe. Eftersom att det ingår en mjölkskummare kan man dessutom göra kaffedrycker med mjölk med den här modellen.

Många valmöjligheter

Nespresso Creatista Plus är ett bra alternativ för dig som vill kunna variera dig och anpassa kaffesmaken efter dina egna önskemål.

Modellen har nämligen elva olika temperaturlägen att välja mellan när man värmer mjölk, och den har även en automatisk ångteknik som erbjuder åtta olika texturinställningar för mjölkskummet.

Nespresso Creatista Plus kontrolleras via en intuitiv digital display som vägleder användaren genom alla valmöjligheter. Om man vill ha inspiration finns där även åtta recept på olika typer av kaffe att välja mellan.

Experternas kommentar: Fin modell med många valmöjligheter

Nespresso Creatista Plus har bland annat granskats av kaffesajten Latteartguide.com. Deras experter är väldigt imponerade av modellen och framhäver att det här är en riktigt fin och elegant Nespressomaskin som verkligen ser bra ut på köksbänken.

Experterna tycker även bra om den smarta mjölkskummaren som gör att man kan vara kreativ och skapa lattekonst i sin egen kopp. De påpekar även att den här modellen ger användaren många valmöjligheter i och med att man kan anpassa både smak och konsistens på kaffet via displayen.

Latteartguide.com tycker överlag riktigt bra om den här modellen, och den enda egentliga nackdelen de nämner är att alla Nespressokapslar inte smakar lika bra.

Nespresso Creatista Plus har även testats av det brittiska testmagasinet Which.co.uk, och de tycker också bra om den här modellen.

Experterna därifrån framhäver att maskinen är otroligt enkel att ställa upp få igång samt att den är intuitiv och enkel att använda.

Which.co.uk är dessutom imponerade av alla valmöjligheter i mjölkskummaren, men de påpekar även att det kan vara lite begränsande att maskinen bara fungerar med kapslar.

Nespresso Lattissima One

 • check Bra betyg hos finanssajten Businessinsider.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso Lattissima One:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Enkel och budgetvänlig modell
 • Brygger kaffe med en enda knapptryckning
 • Med mjölkskummare
 • Lätt att använda
 • Enkel rengöring

Nespressomaskinen Nespresso Lattissima One har granskats av två olika expertkällor: den stora finans- och politiksajten Businessinsider.com samt det stora Brittisk oberoende testpanel.

Modellen har granskats utifrån specifika testpunkter, till exempel design, användarvänlighet, funktioner och mångsidighet, och den får i slutändan bra betyg hos både Businessinsider.com och Brittisk oberoende testpanel.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso Lattissima One

Bra pris

Nespresso Lattissima One kostar inte lika mycket som de dyraste maskinerna från Nespresso och är därför ett bra alternativ för dig som är ute efter en lite mer budgetvänlig Nespressomaskin. Maskinen är därför även tillverkad av plast och har en mörk design med lite klumpiga detaljer. Modellen finns även i vitt.

Den här maskinen har dock en bra kapacitet på en liter och kommer dessutom med en mjölkskummare som gör att den även kan brygga kaffedrycker med mjölk.

Innovativt mjölksystem

Mjölksystemet är en av de största fördelarna med Nespresso Lattissima One, och nyckelordet här är enkelhet. Man behöver nämligen bara fylla mjölkbehållaren med färsk mjölk för att maskinen sedan ska skumma mjölken direkt ner i koppen innan den brygger den typ av kaffe man har valt. Det krävs dessutom bara en enda knapptryckning för att maskinen ska brygga kaffet.

Maskinen har tre olika inställningar: espresso, lungo och mjölk. Eftersom att mjölkbehållaren kan köras i diskmaskinen är Nespresso Lattissima One dessutom enkel att rengöra.

Experternas kommentar: Enkel maskin

Nespresso Lattissima One har bland annat provats av experter från Businessinsider.com. De är väldigt imponerade av den här modellen och framhäver till exempel att den har många bra funktioner. De påpekar även att den är otroligt enkel att använda eftersom att man bara behöver trycka på en enda knapp för att maskinen ska brygga det kaffe man vill ha.

Experterna är dessutom nöjda med förhållandet mellan tryck och vattenflöde och skriver att detta ger kaffet en bra konsistens, bryggning och smak. Maskinen är även utrustad med ett par bra detaljer, till exempel snabbuppvärmning, en bra droppbricka och automatisk avstängning.

Nespresso Lattissima One har även granskats av testmagasinet Which.co.uk och får även där ett bra betyg. I undersökningen framhäver de bland annat att modellen är smart och kompakt samt att den motverkar slöseri genom att se till att man inte använder för mycket mjölk.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Nespresso Pixie

 • check Testvinnare hos tyska Test.de
 • check Rekommenderas av Toptenreviews.com
 • check Red Dot Award vinnare

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso Pixie:

Fördelar

 • Liten och platsbesparande modell
 • Låg energiförbrukning
 • Två koppstorlekar
 • Lätt att transportera
 • Hög användarvänlighet

Pixie är en klassisk Nespresso-modell och ännu en favorit, när det kommer till goda rekommendationer. Pixie utmärker sig särskilt med att vara mycket liten och fiffig, ha en låg energiförbrukning, och hög användarvänlighet, och så är priset på en rimlig nivå. Med denna modell får du alltså Nespressos välkända kvalitet i en liten maskin med en liten prislapp.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso Pixie

Låg energiförbrukning och hög användarvänlighet

Nespresso Pixie använder endast 1260 Watt, vilket bara är ungefär hälften av vad många större maskiner förbrukar. Modellen har två programmerbara kaffestorlekar, där du lätt kan välja om du vill ha en Espresso eller en Lungo.

Maskinen får relativt höga  betyg i alla de test vi ha gått igenom. Både den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön,  framhäver användarvänligheten och kontrollen som extra bra. Särskilt kontrollpanelen, den lätta åtkomsten till vattenpåfyllning, och isättning av kapslar framhävs i deras bedömning. På grund av sin lilla storlek, är Pixie särskilt lämplig till det lilla köket eller kontoret, men även om du behöver transportera kaffemaskinen till exempelvis sommarstugan.

Därför ska du välja Nespresso Pixie

Pixie är för dig som inte har särskilt mycket utrymme, men ändå vill ha en kapselmaskin. Modellen är endast 11 cm bred, och kan därför klämmas in på även de minsta bänkytor. Användningen och kontrollen av maskinen är synnerligen enkel, och trots sin storlek har den alla de funktioner som du behöver. Den har exempelvis automatisk avstängning, som gör att Pixie stänger av sig själv efter 9 minuter, vilket är bra för både din elräkning och miljön.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Nespresso Lattissima Pro

 • check 5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.co.uk
 • check 4,5 av 5 stjärnor hos Techlicious.com
 • check “Sehr Gut” hos tyska Testberichte.de
 • check 4,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
 • check “Sehr Gut” hos tyska Chip.de

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nespresso Lattissima Pro:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Fullt integrerad mjölkskummare
 • Automatisk bryggning av cappuccino och latte macchiato
 • Inbyggd rengöringsfunktion
 • Möjlighet att få hett vatten
 • Tre koppstorlekar

Denna eleganta modell från Nespresso är enligt brittiska Expert Reviews “den bästa Nespresso-maskin du kan få”. I likhet med många av de andra modellerna från Nespresso, utmärker sig denna maskin gång på gång i tester.

Recension: En detaljerad recension av Nespresso Lattissima Pro

Stilfull design och kvalitetskaffe

Maskinen är designad med ytor i borstad aluminium, detaljer i förkromat stål, en LCD-display, och touchknappar. Det finns även en integrerad varmvattenkran, som är dold bakom en skjutlucka på sidan av maskinen, som snabbt kan ordna fram tevatten.

Modellen har tre olika koppstorlekar, Ristretto, Espresso, och Lungo, och vattenbehållaren har en  kapacitet på 1,3 liter. Mjölkskummaren rymmer 0,5 liter mjölk, och kan lätt tas lös och förvaras i kylskåpet när du inte använder den.

Liksom många andra modeller från Nespresso, har Lattissima Pro ett pumptryck på 19 bar, och ett effektivt värmesystem. De tillsammans ser till att alla smaker och aromer extraheras från kapseln, och försäkrar dig en god kopp kaffe.

Expert Reviews hävdar också att Lattissima Pro inte är långt ifrån att kunna jämföras med dedikerade, inbyggda espressomaskiner. Modellen är även försedd med automatisk avstängning som ser till att maskinen själv stänger av efter 9 minuter. Lattissima Pro låter dig även veta när det är dags för avkalkning, vilket är efter ca 300 kapslar.

Därför ska du välja Nespresso Lattisima Pro

Lattissima Pro är särskilt lämplig för dig som gillar kaffedrycker som cappuccino och latte macchiato. Modellen är utrustad med Nespressos “One-Touch”-system, som innebär att du får mjölkbaserade kaffedrycker med ett enkelt tryck, utan att själv behöva bereda och tillsätta mjölkskum till kaffet. Brygger du en kaffevariant med mjölk, så kör maskinen därefter själv en helautomatisk rengöring av systemet så att alla spår av mjölk rensas ut. Detta är både hygieniskt och smart.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

The Positive Cup initiative

The Positive Cup är ett initiativ från Nespresso själva, som handlar om att skapa en hållbar kopp kaffe, som har en positiv inverkan på världen.

Initiativet omfattar riktlinjer för kaffeinköp och mål för social välfärd, liksom det även omfattar insamling, användning, och bortskaffande av aluminium, samt motståndskraft mot klimatförändringar.

Nespresso har sitt eget kaffeprogram, AAA Sustainable Quality, där de deltagande kaffebönderna åtar sig att använda en både hållbar och miljövänlig metod för kaffeproduktion. I slutet av 2015 stod kaffebönderna i programmet för 80 % av Nespressos totala kaffeförsörjning, och målet är naturligtvis att detta ska bli 100 %.

The Positive Cup initiative är Nespressos försök att se till att du kan dricka ditt kaffe med gott samvete. Du kan läsa mer om initiativet här.

Återvinn dina Nespresso kaffekapslar

Kaffekapslar gör det otroligt lätt att göra kaffe hemma. Nackdelen med kapslarna är dock att de är energikrävande att framställa, och bränns de som avfall så avger de även växthusgaser. Kapslarna är nämligen gjorda av aluminium, och bör återvinnas.

Efter att ha avnjutit ditt kapselkaffe bör du därför lämna dina kaffekapslar till återvinning på närmaste återvinningsstation eller i din Nespresso-butik. Både aluminium och kaffesump kan nämligen återanvändas. Du kan läsa mer om Nespressos initiativ för återvinning av aluminium här och hitta din närmaste återvinningsstation för aluminium här.

Det har genom årens lopp pågått en häftig debatt kring användningen av kapselkaffe, eftersom att det är så energikrävande att utvinna aluminium till kapslarna, jämfört med att använda ett annat material. Nespresso har sedan introduktionen av deras kaffekapslar upprepade gånger blivit utpekad som en miljöbov, just för att aluminium är ett så energikrävande material. Enligt Nespresso själva, så är aluminium det bästa materialet för att skydda smakämnen i kaffet mot syre och solljus, varför de inte har några planer på att producera sina kapslar i ett annat material.

Kaffekapslar i aluminium har en miljömässig obalans, och det är därför mycket viktigt att de återvinns. Du kan läsa mer om hela problematiken här.

Miljövänliga kaffekapslar

Efter att Nespressos patent på kaffekapslar till sina kaffemaskiner gick ut, så har det kommit till många nya typer och tillverkare av kaffekapslar. Vill du dricka ditt kapselkaffe utan användningen av aluminium, är det alltså möjligt att köpa miljövänliga kapslar som passar till Nespressos maskiner. Vissa kapslar är gjorda i plast, och andra är biologiskt nedbrytbara och kan kastas i komposten. Kapslarna kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker, vilket gör det hela ännu enklare.

Det har dock förekommit en viss debatt kring alternativen till de ursprungliga kaffekapslarna från Nespresso. Du får helt riktigt ett mer miljövänligt kaffe, och ofta även en betydligt billigare kapsel, men enligt en norsk undersökning så kan det vara på bekostnad av både kaffets smak och kvalitet – och om du verkligen har otur, även på bekostnad av din kaffemaskin. Dinside.no har gjort ett test av fyra olika alternativ till de ursprungliga kapslarna, och slutsatsen blev att Nespressos egna kapslar gav den bästa koppen kaffe. Du kan läsa hela testet här.

En annan sak man bör vara medveten om, är att det har förekommit fall där Nespressomaskiner har gått sönder på grund av användning av andra än Nespressos originalkapslar. Om skada inträffar efter användning av andra kapslar, finns det en risk att garantin inte längre gäller.

Lär känna dina Nespressokapslar

Det finns numera en mängd olika kapslar för Nespressomaskiner, och det kan därför vara svårt att komma fram till vilka kapslar som passar bäst till just dina behov. Baserat på en artikel från Whichnespresso.com berättar vi här om vilka olika smakvarianter som finns:

Fyra huvudkategorier

Whichnespresso.com inleder sin guide med att dela in Nespressokapslarna i fyra olika kategorier:

–       Espressokapslar: Traditionella kapslar som utgör standarden. Det finns sju vanliga espressokapslar i Nespressos sortiment, och alla består av en blandning av olika kaffebönor.

–       Pure Origin-kapslar: Pure Origin-kapslarna är i grunden också espressokapslar, men dessa innehåller inte blandat kaffe. De består istället av kaffe som kommer från ett och samma ställe. Det finns tre Pure Origin-kapslar i sortimentet.

–       Lungokapslar: Lungo är en lite “längre” typ av kaffe än espresso, och dessa kapslar bryggs därför med dubbelt så mycket vatten som espressokapslarna. Det finns tre lungokapslar i sortimentet.

–       Koffeinfria kapslar: Dessa kapslar innehåller kaffe utan koffein. Det finns totalt tre olika koffeinfria kapslar i sortimentet.

Espressokapslar:   

Här går vi igenom de sju espressokapslarna i Nespressos sortiment:

 • Ristretto – Det här är en intensiv kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika och Östafrika. Kaffet har fruktiga toner och en rik smak och konsistens.
 • Arpeggio – Det här är en intensiv och krämig kaffesort som består av en blandning av kaffe från Syd- och Centralamerika. Kaffet har en mörk och intensiv smak med kakaotoner.
 • Roma – Det här är en rund och balanserad kaffesort som består av en blandning av kaffe från Syd- och Centralamerika. Kaffet har en söt smak med toner av trä.
 • Livanto – Det här är en rund och balanserad kaffesort som består av en blandning av kaffe från Syd- och Centralamerika. Kaffet har en söt smak med karamelltoner.
 • Capriccio – Det här är en rik och intensiv kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika. Kaffet har en intensiv och distinkt smak med en rik arom.
 • Volluto – Det här är en söt och fruktig kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika. Kaffet har en lätt och frisk smak med syrliga toner.
 • Cosi – Det här är en lätt och fruktig kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika, Centralamerika och Östafrika. Kaffet har en lätt och frisk smak med citrustoner.

Pure Origin-kapslar:

 • Här går vi igenom de tre Pure Origin-kapslarna i Nespressos sortiment:
 • Dulsao – Det här är en söt och mjuk kaffesort som enbart består av kaffe från Brasilien. Kaffet har en rund och balanserad smak med toner av honung och malt.
 • Rosabaya – Det här är en fruktig och balanserad kaffesort som enbart består av kaffe från Colombia. Kaffet har en söt smak med toner av vin.
 • Indriya – Det här är en kraftig och kryddig kaffesort som enbart består av kaffe från södra Indien. Kaffet har en rund och distinkt smak med kryddiga toner.

Lungokapslar:

 • Här går vi igenom de tre lungokapslarna i Nespressos sortiment:
 • Linizio Lungo – Det här är en intensiv kaffesort som består av en blandning av kaffe från Syd- och Centralamerika. Kaffet har en rund och balanserad smak med söta toner av socker.
 • Vivalto Lungo – Det här är en komplex och kontrastrik kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika. Kaffet har en rund och mjuk smak med toner av blommor och trä.
 • Fortissio Lungo – Det här är en rik och intensiv kaffesort som består av en blandning av kaffe från Syd- och Centralamerika. Kaffet har en rund och lite bitter smak med toner av mörkrostade bönor.

Koffeinfria kapslar:

Här går vi igenom de tre koffeinfria kapslarna i Nespressos sortiment:

 • Decaffeinato Lungo – Det här är en mörk och intensiv kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika. Kaffet har toner av mörkrostade bönor och kakao.
 • Decaffeinato – Det här är en lätt och frisk kaffesort som består av en blandning av kaffe från Syd- och Centralamerika. Kaffet har en kraftig och stark smak med fruktiga toner.
 • Decaffeinato Intenso – Det här är en rik och intensiv kaffesort som består av en blandning av kaffe från Sydamerika. Kaffet har en kraftig textur med framträdande arom och crema samt chokladtoner.

Skillnaden mellan Nespresso Original Line och Vertuo Line 

Det sägs att från början fanns det endast en typ av Nespresso-kapslar, som idag kallas för Nespresso Original Line. Nu tillverkar Nespresso dock också en annan typ av kapslar som de kallar för Vertuo Line.

Vertuo Line-kapslarna utvecklades från början för den amerikanska marknaden eftersom att konsumenterna ville kunna brygga en större kopp kaffe än de fick med Nespressos vanliga Lungokapslar.

Vertuo Line skapades 2014, och även om Nespresso från början inte planerade att linjen skulle komma till Europa blev Vertuo Line-maskinen ändå tillgänglig för de europeiska konsumenterna år 2016.

Nespresso Original Line och Vertuo Line ser inte riktigt likadana ut. Kapslarna från Original Line är som traditionella kaffekapslar och har därför en lite kantig utformning med lätt sluttande kanter och en lite spetsig topp. Kapslarna från Vertuo Line är däremot rundade och utformade som en kupol.

Inte kompatibla med varandra

Problemet med de två olika produktlinjerna är att kapslar från Original Line inte passar i maskiner som använder Vertuo Line-kapslar som standard, och Vertuo Line-kapslarna passar inte i maskiner som använder Original Line som standardkapslar.

Bryggmetoden ser också annorlunda ut för de två olika linjerna. Original Line-maskiner punkterar först kapseln och brygger sedan kaffet med ett tryck på 19 bar. Vertuo Line-kapslarna snurras istället runt inuti maskinen för att kaffet ska slungas ut av centrifugalkraften som skapas. På grund av skillnaden i bryggmetod smakar kaffet från Vertuo Line lite annorlunda än det från Original Line, och Vertuo Line-kaffet får även mer crema och skum.

Smakskillnad

Kaffet från Vertuo Line och Original Line har som sagt inte riktigt samma smak och arom. Smaken på Vertuo Line-kaffet har dock inte fått särskilt mycket beröm överlag, särskilt inte i europeiska länder.

Alla tycker ju dock om olika smaker, och experterna rekommenderar därför att man besöker sin närmsta Nespressobutik och ber om att få smaka kaffe från både Vertuo Line och Original Line innan man väljer modell.

Om man stör sig på hur liten mängd kaffe man får med Original Line kan det dock vara en fördel att välja en Vertuo Line-modell.

Vad säger experterna om nya Vertuo Line?

Danska experter från matmagasinet Gastromand.dk har skrivit en artikel om Nespressos Vertuo Line med syfte att komma fram till om den här nya varianten fungerar.

Gastromand.dk skriver först och främst att de nya kapslarna känns idiotsäkra och att det inte går att göra fel när man brygger kaffet, vilket är ett plus i kanten för den nya modellen. Något som drar ner betyget för de danska experterna är däremot utseendet hos Vertuo Line-maskinen, och de skriver att modellen inte är så fin att se på. I gengäld påpekar de dock att maskinen är otroligt enkel att använda eftersom att det bara finns en knapp.

Gastromand.dk förklarar även att den här modellen är ett bra alternativ för konsumenter som vill ha kaffe på en gång utan att behöva göra så mycket själv. Om du är väldigt kaffeintresserad och vill kunna anpassa bryggningen bör du däremot undvika den här maskinen.

Vertuo Line-maskinen är väldigt snabb och kan brygga kaffet på mindre än 30 sekunder. Experterna anser dock att bryggningen går lite väl snabbt och att detta går ut över kvaliteten på kaffet.

Experternas för- och nackdelar med Vertuo Line

Gastromand.dk sammanfattar bedömningen av Vertuo Line-maskinen med ett antal för- och nackdelar. Fördelarna med maskinen är att den är lätt att använda och har en kompakt design. Det finns även ett stort utbud av kapslar till Vertuo Line-modellen som ökar maskinens mångsidighet. Modellen har dessutom en tillhörande webbutik och app.

Gastromand.dk nämner även några nackdelar med Vertuo Line-maskinen. De påpekar bland annat att priset för varje kopp kaffe är väldigt dyrt jämfört med andra typer av maskiner. En annan nackdel är att man inte har någon möjlighet alls att påverka kaffet eller bryggningen, och experterna anmärker även på att skummet har en svampig konsistens.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta