Ramsäng Test 2020 – Så hittar du den bästa ramsängen

0

I denna guide tittar vi närmare på vad du bör vara uppmärksam på, när du ska köpa en ramsäng. Samtidigt ger vi dig också ett antal förslag på bra, prisvärda ramsängar. Så om du överväger att köpa en ny ramsäng, ger denna artikel dig all information du behöver veta om ramsängar.

Ramsängen är en mycket utbredd och populär sängtyp, både för att en ramsäng generellt är en enkel lösning, eftersom att den i praktiken är en madrass med ben på.

Det gör den mycket lättare att ställa upp, då det varken krävs en sängram eller en sängbotten. Det är en allt i ett lösning, som samtidigt är lätt att flytta runt på, vilket även gör det lätt att hålla rent under sängen.

Hitta den bästa ramsängen:

Vilken som är den bästa ramsängen för dig, beror på en mängd olika faktorer. Först och främst beror liggkomforten i ramsängen på fjädertypen, samtidigt bör du också vara uppmärksam på att det finns mycket stora skillnader vad gäller kvalitet mellan olika ramsängar.

Här kommer du att upptäcka att några av de bästa ramsängarna ofta tillverkas i Danmark. Men det finns också ett hav av massproducerade, ofta billiga ramsängar, som normalt är tillverkade i Asien eller Östeuropa. De håller vanligtvis inte samma nivå på liggkomforten, och hållbarheten är sällan lika bra.

Vi rekommenderar därför att du satsar på en dansktillverkad madrass, så att du kan vara 100% säker på att kvaliteten är i ordning, och att den är designad för vår kroppsbyggnad här i Norden. Prisskillnaden mellan en massproducerad madrass från Asien eller Östeuropa, och en dansktillverkad ramsäng är sällan särskilt stor – och den lilla extra kostnaden är absolut värd vartenda öre.

Tillsammans med Bättre Nätter ger vi dig här en guide över de saker du bör överväga när du köper en ny ramsäng, och vi ger dig även ett antal förslag på bra ramsängar, där vi anser att du får en hög kvalitet för pengarna.

Detta bör du vara uppmärksam på:

Välj fjädertyp och fasthet efter din vikt:
En bra ramsäng är typiskt konstruerad med pocketfjädrar eller multipocketfjädrar. Skillnaden på de två fjädertyperna ligger helt enkelt i hur många fjädrar per kvadratmeter som använts i ramsängen. Ramsängar med pocketfjädrar använder sig normalt av 250-300 fjädrar per kvadratmeter, medan multipocketfjädrar har 450-500  fjädrar eller fler per kvadratmeter.fjedre til boksmadras

Vilken fjädertyp du väljer har stor inverkan på din liggkomfort. Ju fler fjädrar din ramsäng har per kvadratmeter, desto mer kan den anpassa sig efter din kropps konturer, och se till att ramsängen ger kroppen bästa möjliga stöd under sömnen.

Utöver fjädertypen har också den så kallade fastheten en stor betydelse för liggkomforten. Fastheten avgörs av hur lätt fjädrarna ger efter när du ligger på dem.

Dessa riktlinjer visar vad du ska välja:

Väger du under 75 kg – Så ska du välja en ramsäng med pocketfjädrar och medium fasthet. Då stödjer ramsängen din kropp på bästa sätt. Samtidigt tillåter den skuldror och höfter att sjunka ner tillräckligt i madrassen, för att din ryggrad och nacke ska vara i linje, oavsett om du ligger på rygg eller sida.

Väger du mellan 75 och 95 kg – Så ska du välja antingen en ramsäng med pocketfjädrar och fast/hård fasthet, eller en ramsäng med multipocketfjädrar och medium fasthet.

Väger du över 95 kg – Så ska du alltid välja en ramsäng med multipocketfjädrar och fast fasthet. Det ger din kropp bästa möjliga stöd under sömnen.

Hur många komfortzoner ska ramsängen ha?
En annan faktor du bör vara uppmärksam på, är antalet komfortzoner i ramsängen. Dessa är speciella områden i madrassen, som är anpassade för olika delar av kroppen.

Zonerna är viktiga, då de är anpassade till din kropp så att madrassen ger en optimal komfort för både huvud, skuldror, rygg, höfter osv. Vi rekommenderar att du väljer en ramsäng med 5-7 komfortzoner, som ömsom stöttar upp, och ömsom tillåter t.ex. höfter och skuldror att lättare sjunka ner i madrassen.

Vilken stoppning ska jag välja till min ramsäng:
Runt om fjädrarna i ramsängen finns ett lager stoppning, som säkerställer att du inte kan känna fjädrarna genom klädseln på madrassen. Tjockleken och typ av stoppning kan ha stor betydelse för din liggkomfort.

Vanligtvis är stoppningen mellan 4 och 6 cm tjock, och består av antingen memoryfoam, latex, eller en kombination av båda. Ibland har den även inslag av gel.

Ramsängar med stoppning av memoryfoam:
Memoryfoam är ett slags värmekänsligt skumgummi, som formar sig efter kroppens konturer med hjälp av temperaturen. Vid höfter och skuldror sjunker skumgummit samman mer, då vi avger mer värme på dessa ställen, i och med att de trycks ner mer i madrassen. Med samma logik avger vi inte alls lika mycket värme till skumgummit vid ländryggen och nacken, eftersom att de oftast inte vidrör madrassen alls, eller bara mycket lätt. Därför sjunker stoppningen av memoryfoam inte samman på de punkterna.

Nackdelen med memoryfoam är att det är mycket dåligt på att leda bort värme från kroppen, och det gör det inte möjligt för kroppen att andas. Därför får du lätt problem med värme eller svett, om du väljer en ramsäng med stoppning av memoryfoam.

Ramsängar med stoppning av latex:
Latex är i grunden ett naturmaterial, men finns även i syntetiska varianter, som dock sällan har riktigt samma egenskaper som naturlatex.

Latex anpassar sig också efter kroppens former beroende på hur mycket olika kroppsdelar pressar ner på latexlagret. Men till skillnad från memoryfoam, tillåter latex kroppen att andas, och latexlagret transporterar även effektivt bort värme och fukt från kroppen.

Därför får du en mer stabil temperatur i sängen, och får aldrig problem med varken värme eller svett, när du sover på en ramsäng med stoppning av latex.

Vi rekommenderar som utgångspunkt en latexstoppning, eftersom att den tillåter din kropp att andas, och transporterar bort fukt och värme från kroppen när du sover. Det ger dig en hälsosammare miljö att sova i, med en någorlunda stabil, och inte för varm temperatur. Detta minskar antalet gånger du ofrivilligt vaknar om natten för att du antingen svettas, eller har sparkat täcket av dig, och därför har börjat frysa.

Behöver jag ha en bäddmadrass på min ramsäng?
Även om du lätt kan sova direkt på din ramsäng utan bäddmadrass, rekommenderar vi alltid att du ändå använder en. Det ger en avgjort bättre komfort, och en bättre sömnupplevelse, samtidigt som den minskar slitaget på ramsängen.

Du kan då alltså dra nytta av ramsängen under en längre tid, och det är betydligt billigare att byta din bäddmadrass, än att byta hela ramsängen. Samtidigt ger bäddmadrassen möjlighet till att justera ytterligare hur mjuk eller hårt ramsängen är att ligga på. Så vi anser att det absolut är värt att investera i en bäddmadrass, för att få ut mesta möjliga värde av din säng.topmadras til boksmadrasser

Precis som med stoppningen, kan du få bäddmadrassen med en kärna av antingen memoryfoam eller latex. Här kan du oftast även välja en kärntjocklek på mellan 40 och 60 mm.

De två materialen har samma för- och nackdelar, som när de används för stoppning. Vi rekommenderar därför att du väljer en bäddmadrass med en kärna av latex, och en kärntjocklek, som ger dig den bästa liggkomforten.

Vilken benhöjd ska jag välja till min ramsäng?
På vissa modeller kan du välja mellan olika benhöjder till ramsängen. Här rekommenderar vi generellt att välja så höga ben som möjligt. Det gör det lättare att komma i och ur sängen, särskilt om du har problem med ryggen eller andra krämpor i skelett eller muskler. Det är något som ofta kommer med åldern, så särskilt äldre bör välja höga ben till sin ramsäng.

Vilka andra tillbehör finns till min ramsäng?
Med vissa ramsängar är det möjligt att köpa till en sänggavel, som antingen kan monteras på ramsängen, eller på väggen bakom ramsängen. Det är även möjligt att köpa till så kallade gavelkuddar, som sitter fast på sänggaveln, och gör att det blir bekvämare att sitta upp, och luta mot gaveln.

Räknar du med att du t.ex. även vill titta på tv, eller sitta och läsa i sängen, kan det vara en bra idé att köpa till en sänggavel till din ramsäng. Samtidigt får den ramsängen att se ut mer som en riktig säng.


Bra ramsängar:

Vi tittar här närmare på ett antal av marknadens bästa ramsängar:


Ideel Komfort resårbotten

Resårbottnen Ideel Komfort är en av de första resårmadrasserna på danska marknaden som erbjuder hela sju komfortzoner och 25 års garanti på både ram- och fjäderbrott. Samtidigt skiljer sängen sig från andra resårbottnar genom att ha en benhöjd på hela 19 cm.

Det betyder att du får mycket lättare att komma i och ur sängen samt att det blir ordentligt med plats under sängen att till exempel förvara dina hopfällbara löparband, cross-trainer eller andra fitness-maskiner. Du kan givetvis också köpa några praktiska förvaringslådor på hjul och använda dem att förvara saker i under den höga sängen.

220 pocketfjärdrar och sju komfortzoner

Madrassen är utrustad med 220 pocketfjädrar per kvadratmeter och kan fås i fasthetsgraderna medium och fast så att madrassen kan användas av personer som väger upp till 95 kilo. Väger du mer än det kan du välja en 95+ version av resårbottnen.

Normalt är resårbottnar och vanliga madrasser utformade med fem komfortzoner men Ideel Komfort har, som tidigare nämnts, hela sju komfortzoner. De två extra komfortzonerna är placerade längs med respektive sida så att du får en mer bekväm sovposition, oavsett om du sover på rygg eller på sidan. Samtidigt minskar problem med blodcirkulationen i benen vilket gör att du undviker att vakna med ben som sover.

Valfri bäddmadrass och möjligt att byta fasthetsgrad

Till Ideel Komfort har du möjlighet att välja mellan antingen en 60 mm latexbäddmadrass eller Celsius-bäddmadrass. Den förstnämnda leder bort fukt från kroppen och håller dig sval. Brukar du vakna av att du badar i svett på nätterna ska du välja latexbäddmadrassen. Fryser du däremot lätt på nätterna ska du välja Celcius-skummadrassen.

Om du valt fel fasthetsgrad på din nya Ideel Komfort resårbotten, kan du byta den mot en med en annan fasthetsgrad. Observera att du måste göra det inom 30 dagar och att det tillkommer en mindre avgift för bytet.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan läsa mer om Ideel Komfort här. 


Jupiter – En billig ramsäng i dansk kvalitet

Här får du en ramsäng till ett överkomligt pris. Den finns både som enkelsäng och dubbelsäng i flera olika bredder.

Även om den är billig, har inga kompromisser gjorts på kvaliteten. Ramsängen är tillverkad av den danska tillverkaren Kinnabädden i Horsens, som har svenska rötter med mer än 60 års erfarenhet. De är kända för att ställa höga kvalitetskrav på sina sängar.

Jupiter ramsäng finns i en version med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter, med 5 komfortzoner inbyggt. Zonerna ser till att din kropp stöttas individuellt, så exempelvis rygg, skuldror, nacke, och höfter får exakt det stöd de behöver. Du har möjlighet att välja mellan medium eller fast fasthet på sängens pocketfjädrar.

Jupiter finns även i en +95-version, för personer som väger över 95 kg. Denna modell använder sig av multipocketfjädrar med fast fasthet. Du kan också gärna använda denna modell om du väger mindre, då det även går att välja medium fasthet på fjädr.

Ramsängen levereras i en stark träram i hög kvalitet, vilket gör att sängen håller i många år, och är oerhört robust. Därför får du också 10 års garanti på sängramen.

Dessutom ingår en valfri bäddmadrass, vilket gör att du ligger mycket bekvämt, och ser till att du får en bra nattsömn. Välj mellan latex- eller skum-kärna på 40 mm.

Observera: Du får även 10 års garanti på fjäderbotten

Klicka här för att läsa mycket mer om Jupiter


Venus Ramsäng – Fantastisk komfort i dansk kvalitet

Med Venus får du en ramsäng med riktigt snygg design, där det tydligt framgår att sängen är av riktigt hög kvalitet. Den är därför också lite dyrare än Jupiter-modellen. Även denna ramsäng tillverkas av danska Kinnabädden som, som vi redan nämnt, har mer än 60 års erfarenhet inom tillverkning av sängar genom sina svenska rötter.

Det är värt att notera, att Kinnabädden är ett märke som har stränga kvalitetskrav, och tillverkar verkligt bra sängar, men som samtidigt är mycket konkurrenskraftiga. En av deras stora fördelar är att sängarna prissätts mycket billigt med hänsyn till den kvalitet du får. Det gör sängen till ett riktigt bra köp.

Venus innehåller fem komfortzoner, och består av 254 pocketfjädrar per kvadratmeter, som är insvepta i en behaglig latexstoppning. Denna modell finns även i en +95-version med multipocketfjädrar.

Med Venus ingår även en valfri bäddmadrass, och du kan välja mellan medium och fast fasthet på fjädrarna i madrassen.

Observera: Du får 15 års garanti på ram och fjäderbotten på din nya Venus-säng.

Venus ramsäng finns i följande storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Se alla Venus ramsängar här.


Senses Classic – Den billigaste ramsängen med pocketfjädrar

Senses Classic är en av de billigaste ramsängarna på marknaden, som använder sig av pocketfjädrar, och har 5 komfortzoner. Vill du ha en billigare ramsäng, kommer du ner bland de ramsängar, som fortfarande görs med gammeldags fjädrar. De ger inte i närheten en lika hög komfort som pocketfjädrar, då det finns mycket färre punkter där ramsängen kan anpassa sig efter din kropps konturer.

Trots priset har Senses Classic hela 254 pocketfjädrar per kvadratmeter, och du kan även välja mellan medium och fast fasthet – precis som hos mycket dyrare ramsängar.

Det ingår även en valfri skum- eller latex-bäddmadrass med en kärna på 40 mm, och du får även 10 års garanti på ram och fjäderbotten. Alltså får du här en ramsäng med lika hög kvalitet, som du får med de betydligt dyrare modellerna.

Denna modell är också byggd hos Kinnabädden i Horsens, så ramsängen är tillverkad efter de samma höga kvalitetskrav, som tillverkarens övriga ramsängar. Senses Classic finns även i en modell för personer med en vikt på över 95 kg. Den heter Senses Classic No. 2.

Se alla Senses Classic-modeller här.


Senses Lux – För dig som vill ha förstklassig kvalitet och komfort

I den övre änden av prisskalan hittar du ramsängen Senses Lux, som även den tillverkas av Kinnabädden i Horsens. Här får du extra praktiska detaljer, som en antiglid-behandling av överdraget på ramsängen, så att du slipper att bäddmadrassen glider runt.

Bäddmadrassen som följer med till denna modell har en tjockare kärna på 60 mm. Du kan välja mellan en bäddmadrass med latexkärna, eller en Celcius-bäddmadrass, med en kärna av så kallat cooltex. Det är en typ av memoryfoam med gel-kulor i, som verkar kylande och hjälper till att transportera bort värme från kroppen. Därmed slipper du de värmeproblem, som vanligtvis uppstår med en bäddmadrass med skumkärna.

Själva ramsängen har 254 fjädrar per kvadratmeter, och har en 25 mm stoppning av cooltex. Madrassen har 5 komfortzoner, och du får 15 års garanti på ram och fjäderbotten. Senses Lux finns även i en +95-version, för personer med en vikt på över 95 kg.

Du får också möjlighet att välja mellan fyra olika designs på benen, och du kan välja mellan 2 olika höjder – allt utan extra kostnad. Så med denna ramsäng får du extra kvalitet för varenda krona du investerar i Senses Lux.

Senses Lux finns i följande storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Se alla Senses Lux-modeller här.


Bergen by Bättre Nätter – Det bästa valet i mellanklassen

Även om Bergen ramsäng prismässigt ligger fint i mitten, får du en kvalitetslösning som du inte hittar hos de dyrare modellerna. Här finns nämligen dubbla fjäderlager, med 261 fjädrar per kvadratmeter överst, och sedan ett extra lager med 150 fjädrar per kvadratmeter underst. Hela paketet är sedan insvept i en stoppning av 25 mm latex, och möbeltyg med antiglid på ytan, så att bäddmadrassen inte glider omkring.

Bergen by Bättre Nätter tillverkas av danska hantverkare hos Bättre Nätters helt egna sängmärke, som är utformat utifrån de erfarenheter företaget har från sina många år på marknaden. I serien har den även kontinentalsängar och ställbara sängar. Så utöver att sälja, tillverkar Bättre Nätter även sina egna sängar.

Precis som de andra ramsängarna som Bättre Nätter säljer, har denna modell 5 komfortzoner. Du kan välja mellan medium och fast fasthet på ramsängen, och mellan en bäddmadrass med en kärna av antingen 40 mm latex, eller 40 mm Celcius cooltex-skum.

Vad som är väldigt speciellt är att Bergen kan fås i en extra lång version på 210 cm, helt utan extra kostnad. Det är det optimala valet, om du är närmare två meter lång. För vi ligger bäst i sängen, om den är minst 10 cm längre än oss. Annars känns det lätt som att sängen inte är tillräckligt lång.

Som med övriga ramsängar i Bättre Nätters sortiment, kan Bergen by Bättre Nätter även fås i en specialversion för personer som väger mer än 95 kg. Den heter Bergen +95, och är försedd med multipocketfjädrar istället för pocketfjädrar.

Bergen by Bättre Nätter finns i följande storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Se alla Bergen-modeller här.


Därför är en bra nattsömn viktig för dig och din hälsa

Ska du ge dig själv de bästa förutsättningarna för att få en bra dag dagen därpå, måste du se till att få en bra nattsömn. Det gynnar både ditt fysiska och mentala välmående, och det kan förebygga en mängd obehagliga sjukdomar.

För att få den bästa nattsömnen, ska du ha ordning på en mängd olika faktorer som:

🔵 En bra säng som passar din kroppsbyggnad
🔵 Ha fasta sovtider
🔵 Få mellan 7 och 8 timmars sömn varje natt
🔵 Förbered dig mentalt på att gå till sängs
🔵 Ligg på rätt sätt i sängen
🔵 Sov tyst, mörkt, och svalt

Låt oss undersöka de olika faktorerna närmare, för att komma fram till hur du kan maximera dina chanser för att få en bra nattsömn.

Se till att du har en bra säng, som passar din kroppsbyggnad
Först och främst beror kvaliteten av din nattsömn, på hur bra din säng passar till din kroppsbyggnad. Väljer du en säng som är antingen för mjuk eller för hård, kan du nämligen få problem med både rygg, nacke, och skelett och muskler i övrigt, och i synnerhet en alltför mjuk säng kan även ge dig problem med blodcirkulationen.
Här är det viktigt att du väljer en madrass, som har den rätta fastheten i förhållande till din vikt, vilket vi redan har gått igenom tidigare i artikeln.
Men även om du har valt den rätta fastheten på madrassen, bör du också försäkra dig om att den faktiskt stödjer din kropp rätt vid rygg och nacke. Det kontrollerar du lättast genom att lägga dig i sängen, och ha någon som hjälper dig att testa om du ligger rätt.

När du ligger på rygg i sängen, ska hjälpredan kunna få in en hand platt under din ländrygg, Kan han eller hon inte det, är madrassen för mjuk.

När du ligger på sidan, bör ryggraden och nacken vara i linje när du ligger med huvudet på kudden. Skapar ryggen och nacken en båge uppåt är madrassen för hård, och blir det en både nedåt är madrassen för mjuk. Det kan dock också vara komfortzonerna i madrassen som saknas, eller är felaktigt placerade i förhållande till din kroppslängd.

Se till att ha fasta sovtider
En annan viktig parameter för en bra nattsömn är att du ser till att ha ett så jämnt sömnmönster som möjligt. Det vill säga att du bör försöka gå och lägga dig ungefär samma tid varje kväll, och stiga upp samma tid varje morgon – även på helgerna.

Därmed sover du under den tid av dygnet som kroppen har vant sig vid. Det ger dig den bästa chansen att få ett fast sömnmönster, som passar någorlunda till din kropps behov. Använd dig eventuellt av en hälsoapp på din telefon för att ställa påminnelser om sovtider, och hålla koll på ditt sömnmönster.

Känner du dig inte riktigt utvilad, eller upplever du att du har ett dåligt morgonhumör, kan det hjälpa att försöka vakna en halvtimme tidigare, eller en halvtimme senare. Detta kan göra att du bättre anpassar ditt uppvaknande till din sömnperiod, och slipper att känna dig slö hela dagen, och inte är lika morgonsur.

Sov mellan 7 och 8 timmar varje natt
Det viktigaste med de fasta sovtiderna är att du får ungefär samma antal timmar sömn varje natt. Här visar den senaste forskningen att du bör få mellan 7 och 8 timmars sömn i genomsnitt varje natt. Om du sover antingen kortare eller längre tid, kan det leda till komplikationer både i vardagen och på längre sikt.

Det beror på att både kroppen, och framför allt hjärnan behöver tid för att återhämta sig efter dagen som varit. För hjärnan sker detta genom de olika faserna i sömnen, som vi går igenom varje natt. Här får hjärnan bearbeta och lagra dagens äventyr i långtidsminnet, och sålla bort de detaljer som inte är viktiga att minnas.

Samtidigt “tvättas” hjärnans celler rena från avfallsprodukter. Görs inte detta, riskerar du att utveckla Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar. Reningsprocessen sker genom att hjärnans celler krymper lite när du sover, så att det görs utrymme för en speciell rengöringsvätska, som sköljer bort de skadliga ämnena som har byggts upp i hjärnan under dagens lopp.
Hela processen styrs av mängden kalium i den vätska som omger hjärnan. Upptäckten kom från den danska hjärnforskaren Maiken Nedergaard, som har utfört experiment på möss. Här kunde hon få dem att somna eller vakna på kommando, helt enkelt genom att minska eller öka kaliumkoncentrationen i hjärnvätskan

Ligg på rätt sätt i sängen
När det kommer till själva reningsprocessen i hjärnan, spelar din sovställning också en avgörande roll. Här visar den senaste forskningen från Stony Brook Universitet att du ska sova på sidan. Forskarna har kommit fram till detta genom att studera liggställningens inverkan på möss och gnagares inlärningsförmåga.

De möss som sov på sidan hade lättare att lära sig, och tillämpa, nya färdigheter, än de möss som sov på rygg eller mage. Samtidigt kunde forskarna utmäta ett bättre avlägsnande av avfallsprodukter från hjärnan, när mössen tillbringat natten på sidan.

Det stämmer ganska väl överens med alla andra djur, som i de flesta fall sover på sidan av sig själva. Därför tror forskarna att djur och människor med tiden har optimerat reningsprocessen, så att den fungerar bäst när vi sover på sidan.

Sover du på sidan slipper du samtidigt en mängd andra sömnproblem, som snarkningar och den särskilt farliga sömnapnén. Den uppstår oftast om du sover på rygg. Här blockeras luftvägarna i svalget, så att vi faktiskt inte andas på upp till flera minuter åt gången. Det sänker syretillförseln till kroppen och hjärnan, och därför ökar sömnapné även risken att utveckla demenssjukdomar.

Förbered dig mentalt på att gå till sängs
Har du svårt att somna på kvällen, bör du fundera på vad du gör under timmarna innan du går och lägger dig. Använder du din dator, iPad, eller mobil mycket, eller tittar du på TV, kan det blå ljuset från skärmen nämligen förvirra din inre klocka, så att kroppen inte tror att det är dags att sova.

Därför rekommenderar många sömnexperter att du inte tittar på någon skärm, under minst en timme innan du ska sova. Har du en dator, surfplatta, eller mobil som kan ändra färgschema till speciella “nattfärger” utan den blå nyansen som lurar kroppen, kan det hjälpa att aktivera denna funktion.

Ger det inte önskat resultat, bör du helt undvika att använda skärmar, och istället förbereda dig mentalt på att gå till sängs, genom att dämpa belysningen runt omkring dig, och t.ex. sätta dig och läsa en god bok.

Generellt bör du heller inte äta några större måltider, eller dricka mycket innan du ska sova. Dels ger du då magen mer att arbeta med, och dels kan ditt intag av mat och dryck resultera i att du måste upp på toaletten under natten.

Sov tyst, mörkt, och svalt
En annan viktig detalj, som bidrar till att ge dig en bra nattsömn är ljud-, ljus-, och temperaturnivån i sovrummet. Sträva efter att ha det så tyst och mörkt som möjligt. Det är ingen bra idé att somna framför TV:n, och kommer det in mycket ljud från omgivningarna, eller om det är för ljust i sovrummet, blir det också svårt att somna, och det kan även leda till att du vaknar flera gånger under natten.

Se därför till att det är mörkt och tyst i sovrummet. Även ljuset från en standby-lampa på TV:n kan bidra till att störa din sömnrytm. Är det riktigt illa, bör du skaffa en sovmask, och eventuellt även öronproppar, för att få de bästa förutsättningarna för att sova bra.

Se också till att det är svalare i sovrummet än i resten av bostaden. En temperatur på runt 16 grader ger de bästa förutsättningarna för en bra nattsömn. Ger sängen dig problem med värme under natten, bör du investera i en bäddmadrass med en kärna av latex. Den tillåter kroppen att andas, och leder effektivt bort värme och fukt från kroppen under natten.

Om du följer alla dessa råd, ger du din kropp de bästa möjligheterna för att vakna utvilad och fräsch inför den kommande dagen. Samtidigt minskar du risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar, och undviker de långsiktiga problem som en dålig säng och liggställning kan ge på rygg, nacke, och muskler och skelett i övrigt.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka ramsängar rekommenderas?

Ideel Komfort resårbotten, Jupiter, Venus Ramsäng, Senses Classic, Senses Lux och Bergen by Bättre Nätter

🧐 Kan det löna sig att köpa en dyr madrass?

När det gäller madrasser och sängar kan det mycket väl löna sig att investera i något ordentligt. Tänk dock på att prisklass och kvalitet inte alltid följs åt till 100 %. I regel bör man dock undvika att köpa den billigaste madrassen man kan hitta eftersom att varken garanti eller komfort brukar hålla särskilt hög nivå hos dessa produkter.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse