Artikeln innehåller länkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Ramsäng (Bäst i test) - Så hittar du den bästa ramsängen

Vilken som är den bästa ramsängen för dig, beror på en mängd olika faktorer. Först och främst beror liggkomforten i ramsängen på fjädertypen, samtidigt bör du också vara uppmärksam på att det finns mycket stora skillnader vad gäller kvalitet mellan olika ramsängar.

Här kommer du att upptäcka att några av de bästa ramsängarna ofta tillverkas i Danmark. Men det finns också ett hav av massproducerade, ofta billiga ramsängar, som normalt är tillverkade i Asien eller Östeuropa. De håller vanligtvis inte samma nivå på liggkomforten, och hållbarheten är sällan lika bra.

I denna guide tittar vi närmare på vad du bör vara uppmärksam på, när du ska köpa en ramsäng. Samtidigt ger vi dig också ett antal förslag på bra, prisvärda ramsängar. Så om du överväger att köpa en ny ramsäng, ger denna artikel dig all information du behöver veta om ramsängar.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 3 bästa ramsängen i testguiden 2024:

Vårt tillvägagångssätt

icon

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

    1
  • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
  • 2
  • Kundrecensioner av produkten
  • 3
  • Produktens funktioner och specifikationer
  • 4
  • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
  • 5
  • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

I vår research har vi konstaterat att även om kvaliteten förstås inte är densamma hos alla sängar på den svenska marknaden, finns det ofta större skillnader i pris mellan olika modeller jämfört med skillnaderna i material, konstruktion och kvalitet. Detta eftersom många funktioner och egenskaper ofta är lika mellan olika modeller och prisklasser, då många sängvarumärken använder samma tillverkare. Därför kan det finnas riktigt bra - och dyra - sängar som inte finns med på vår lista. En stor del av vår analys fokuserar alltså på att hitta bästa värde för pengarna.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Omdömen

  1. KungSängen Ramsäng Iggeström

    svensktillverkad, Duozon-system och utrustad med en vändbar madrass

    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    Konsumentmagasinets omdöme

    Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar KungSängen Ramsäng Iggeström till dig som söker en långlivad säng med utmärkt komfort. Den robusta ramen som ingår är fylld av stötdämpande bonell som ger en imponerande livslängd. Ovanpå ligger den följsamma bäddmadrassen med en tjocklek på 7 cm, och som dessutom är pikerad så att allt hålls på plats. Sängen är tillverkad i Sverige, specifikt Enköping, och du slipper därför långa leveranstider och importavgifter.

    Fördelar

    • pros Formar sig efter kroppens konturer
    • pros Hållbar och robust
    • pros Långvarig komfort
    • pros Öko-tex certifierade tyger

    Nackdelar

    • cons Kan upplevas hård i början

    Vare sig du söker en enkelsäng eller en dubbelsäng passar KungSängen Ramsäng Iggeström fint i de flesta sovrum. Sängen finns i 10 olika bäddmått, och oavsett vilken du väljer ingår zonsystemet Duozon som kännetecknas av en mjukare del vid axlarna. Om du är en person som gillar att sova på sidan passar en sådan design extra bra. Madrassen är dessutom vändbar om du hellre föredrar en neutral zonindelning.


    Att tänka på innan du köper KungSängen Ramsäng Iggeström

    Nöjdhetsgaranti

    Det kan vara svårt att veta om en säng passar dig innan du först provat den. När du beställer KungSängen Ramsäng Iggeström ingår därför en trygghetsgaranti som innebär att du får testa sängen i 180 dagar och därefter byta hårdhetsgrad om den inte skulle kännas rätt för dig. När du väl har hittat den variant som passar dig har du därefter 30 års garanti på sängram- och fjäderbrott.

    Miljömedveten ramsäng

    KungSängen Ramsäng Iggeström har tillverkats i Öko-tex certifierade material, vilket är din garanti på att det inte finns några skadliga ämnen att oroa sig för. Sängens material kommer dessutom från obehandlade träd och har kontrollerats för ansvarsfullt skogsbruk.

    Gå till den billigaste forhandleren
  2. KungSängen Ramsäng Iggenäs

    förstärkt träram, en mjuk zon vid axlarna och en tillhörande 8 cm tjock bäddmadrass

    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    Konsumentmagasinets omdöme

    Lyxiga ramsängar finns att hitta till ett rimligt pris, vilket KungSängen Ramsäng Iggenäs bevisar. Vi rekommenderar denna säng till dig som söker en enkel- eller dubbelsäng i premiumklassen. Med ett slitstarkt tyg, en extra tålig madrasskärna och ett smart Duozon-system är denna säng både bekväm och hållbar. Du kan dessutom själv välja hårdhetsgrad och färg så att sängen matchar just ditt sovrum.

    Fördelar

    • pros Extra tålig madrasskärna
    • pros Hållbart producerad
    • pros Slitstarkt tyg av hög kvalitet
    • pros Tillverkad med en förstärkt träram

    Nackdelar

    • cons Hade kunnat vara en aning hårdare

    KungSängen Ramsäng Iggenäs finns i 10 olika storlekar, åtta olika tyger och fyra olika hårdhetsgrader. På så vis får du en säng som möter just dina krav. En 8 cm tjock LINA-madrass medföljer, och inuti den förstärka träramen finns en botten med ett inbyggt Duozon-system vilket innebär att partiet vid axlarna är aningen mjukare än resten av sängen.


    Att tänka på innan du köper KungSängen Ramsäng Iggenäs

    Välj den rätta storleken

    Här slipper du kompromissa när det gäller bäddmåtten. KungSängen Ramsäng Iggenäs finns att beställa som både enkel- och dubbelsäng i en av 10 olika storlekar. Den minsta varianten har ett bäddmått på 80 x 200 cm medan den största ligger på 140 x 210 cm. Även måttanpassning är fullt möjligt där du bestämmer exakt vilka mått du vill ha.

    Duozon flexibelt zonsystem

    KungSängen Ramsäng Iggenäs har utrustats med ett komfortzonssystem vid namn Duozon. Detta innebär att delen vid axlarna är en aning mjukare för ännu bättre komfort. Om du föredrar att sova på sidan eller har breda axlar kan en sådan konstruktion passa dig extra bra. Du kan även skippa Duozon-systemet genom att vända madrassen till en neutral sida.

    Gå till den billigaste forhandleren
  3. Tempur Promise ramsäng » 59.999 Kr. hos Kila Möbler just nu (samarbete med Pricerunner)

    Tempur Promise ramsäng
    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    Fördelar

    • pros Anpassar sig efter kroppsvikt och temperatur.
    • pros Skarvlös bäddmadrass för störningsfri sömn.
    • pros Underhållsfri säng, ingen madrassvändning krävs.
    • pros Maskintvättbart bäddmadrassöverdrag
    • pros Stilren design med flera färgval.

    Nackdelar

    • cons Dyr i inköp beroende på återförsäljare
    • cons Madrassöverdrag kräver maskintvätt

    Tempur Promise Ramsäng har blivit en stor favorit från märket Tempur, och dess moderna look blir mycket passande i de flesta hemmen. Med en stilren och elegant design går det inte att slita blicken från den utomordentliga sängen, och visst är den lika härlig att se på som den är att ligga i. Tempur Promise Ramsäng påminner lite om en kontinentalsäng med sin insydda madrass och exklusiva sömnad som garanterat gör en imponerad. Den högkvalitativa sängen formar sig dessutom efter ens kropp för en skräddarsydd upplevelse som blir passande oavsett om man föredrar att ligga på magen, ryggen eller sidan.

    Tempur Promise ramsäng kan beställas i bland annat storlek 180 x 200 från 18 436 kronor, men hur dyrt det blir beror på vilken återförsäljare man vänder sig till. Oavsett vad är det här en säng som aldrig sviker en, och med flera olika färger samt storlekar att välja mellan hittar man säkerligen en variant som blir perfekt i ens sovrum.


    Recension: En detaljerad recension av Tempur Promise ramsäng

    Madrassen och dess struktur
    Madrassen som man får tillsammans med sin Tempur Promise ramsäng är tillverkad i materialet tempur, och detta anpassar sig inte bara efter ens vikt, utan även efter temperaturen. Vid val av den här madrassen slipper man att oroa sig för att sängen ska vara för mjuk eller för hård. Man bestämmer nämligen själv vilken fasthet som man föredrar, och som en extra positiv aspekt erbjuder Tempur en 10 års garanti på madrasserna.

    Mer om bäddmadrassen
    Bäddmadrassen som man får tillsammans med Tempur Promise ramsängen är mycket passande till en dubbelsäng då den är skarvlös och därför inte stör ens sömn. På insidan finner man bekvämt memoryskum som garanterar en skön upplevelse som man sent ska glömma. Kom dock ihåg att det är upp till en själv om man vill ha bäddmadrassen Cloud som är lite mjukare eller Original som är mer fast.

    Speciella egenskaper och funktioner
    Tempur Promise ramsängen kan beställas i antingen färgen blå, röd, svart eller grå, så man kan förvänta sig att sängen ser snygg ut i ens sovrum oavsett inredning. Sängen är underhållsfri och man slipper därför att vända på madrassen. Om man vill rengöra bäddmadrassens överdrag är detta dock fullt möjligt. Det kan lätt avlägsnas och maskintvättas i 60 °C.

    Gå till den billigaste forhandleren

Detta bör du vara uppmärksam på:

Välj fjädertyp och fasthet efter din vikt:

En bra ramsäng är typiskt konstruerad med pocketfjädrar eller multipocketfjädrar. Skillnaden på de två fjädertyperna ligger helt enkelt i hur många fjädrar per kvadratmeter som använts i ramsängen. Ramsängar med pocketfjädrar använder sig normalt av 250-300 fjädrar per kvadratmeter, medan multipocketfjädrar har 450-500  fjädrar eller fler per kvadratmeter.

Vilken fjädertyp du väljer har stor inverkan på din liggkomfort. Ju fler fjädrar din ramsäng har per kvadratmeter, desto mer kan den anpassa sig efter din kropps konturer, och se till att ramsängen ger kroppen bästa möjliga stöd under sömnen.

Utöver fjädertypen har också den så kallade fastheten en stor betydelse för liggkomforten. Fastheten avgörs av hur lätt fjädrarna ger efter när du ligger på dem.

Dessa riktlinjer visar vad du ska välja:

  • Väger du under 75 kg – Så ska du välja en ramsäng med pocketfjädrar och medium fasthet. Då stödjer ramsängen din kropp på bästa sätt. Samtidigt tillåter den skuldror och höfter att sjunka ner tillräckligt i madrassen, för att din ryggrad och nacke ska vara i linje, oavsett om du ligger på rygg eller sida.
  • Väger du mellan 75 och 95 kg – Så ska du välja antingen en ramsäng med pocketfjädrar och fast/hård fasthet, eller en ramsäng med multipocketfjädrar och medium fasthet.
  • Väger du över 95 kg – Så ska du alltid välja en ramsäng med multipocketfjädrar och fast fasthet. Det ger din kropp bästa möjliga stöd under sömnen.

Hur många komfortzoner ska ramsängen ha?

En annan faktor du bör vara uppmärksam på, är antalet komfortzoner i ramsängen. Dessa är speciella områden i madrassen, som är anpassade för olika delar av kroppen.

Zonerna är viktiga, då de är anpassade till din kropp så att madrassen ger en optimal komfort för både huvud, skuldror, rygg, höfter osv. Vi rekommenderar att du väljer en ramsäng med 5-7 komfortzoner, som ömsom stöttar upp, och ömsom tillåter t.ex. höfter och skuldror att lättare sjunka ner i madrassen.

Vilken stoppning ska jag välja till min ramsäng:

Runt om fjädrarna i ramsängen finns ett lager stoppning, som säkerställer att du inte kan känna fjädrarna genom klädseln på madrassen. Tjockleken och typ av stoppning kan ha stor betydelse för din liggkomfort.

Vanligtvis är stoppningen mellan 4 och 6 cm tjock, och består av antingen memoryfoam, latex, eller en kombination av båda. Ibland har den även inslag av gel.

  • Ramsängar med stoppning av memoryfoam: Memoryfoam är ett slags värmekänsligt skumgummi, som formar sig efter kroppens konturer med hjälp av temperaturen. Vid höfter och skuldror sjunker skumgummit samman mer, då vi avger mer värme på dessa ställen, i och med att de trycks ner mer i madrassen. Med samma logik avger vi inte alls lika mycket värme till skumgummit vid ländryggen och nacken, eftersom att de oftast inte vidrör madrassen alls, eller bara mycket lätt. Därför sjunker stoppningen av memoryfoam inte samman på de punkterna. Nackdelen med memoryfoam är att det är mycket dåligt på att leda bort värme från kroppen, och det gör det inte möjligt för kroppen att andas. Därför får du lätt problem med värme eller svett, om du väljer en ramsäng med stoppning av memoryfoam.
  • Ramsängar med stoppning av latex: Latex är i grunden ett naturmaterial, men finns även i syntetiska varianter, som dock sällan har riktigt samma egenskaper som naturlatex. Latex anpassar sig också efter kroppens former beroende på hur mycket olika kroppsdelar pressar ner på latexlagret. Men till skillnad från memoryfoam, tillåter latex kroppen att andas, och latexlagret transporterar även effektivt bort värme och fukt från kroppen. Därför får du en mer stabil temperatur i sängen, och får aldrig problem med varken värme eller svett, när du sover på en ramsäng med stoppning av latex. Vi rekommenderar som utgångspunkt en latexstoppning, eftersom att den tillåter din kropp att andas, och transporterar bort fukt och värme från kroppen när du sover. Det ger dig en hälsosammare miljö att sova i, med en någorlunda stabil, och inte för varm temperatur. Detta minskar antalet gånger du ofrivilligt vaknar om natten för att du antingen svettas, eller har sparkat täcket av dig, och därför har börjat frysa.

Behöver jag ha en bäddmadrass på min ramsäng?

Även om du lätt kan sova direkt på din ramsäng utan bäddmadrass, rekommenderar vi alltid att du ändå använder en. Det ger en avgjort bättre komfort, och en bättre sömnupplevelse, samtidigt som den minskar slitaget på ramsängen.

Du kan då alltså dra nytta av ramsängen under en längre tid, och det är betydligt billigare att byta din bäddmadrass, än att byta hela ramsängen. Samtidigt ger bäddmadrassen möjlighet till att justera ytterligare hur mjuk eller hårt ramsängen är att ligga på. Så vi anser att det absolut är värt att investera i en bäddmadrass, för att få ut mesta möjliga värde av din säng.

Precis som med stoppningen, kan du få bäddmadrassen med en kärna av antingen memoryfoam eller latex. Här kan du oftast även välja en kärntjocklek på mellan 40 och 60 mm.

De två materialen har samma för- och nackdelar, som när de används för stoppning. Vi rekommenderar därför att du väljer en bäddmadrass med en kärna av latex, och en kärntjocklek, som ger dig den bästa liggkomforten.

Vilken benhöjd ska jag välja till min ramsäng?

På vissa modeller kan du välja mellan olika benhöjder till ramsängen. Här rekommenderar vi generellt att välja så höga ben som möjligt. Det gör det lättare att komma i och ur sängen, särskilt om du har problem med ryggen eller andra krämpor i skelett eller muskler. Det är något som ofta kommer med åldern, så särskilt äldre bör välja höga ben till sin ramsäng.

Vilka andra tillbehör finns till min ramsäng?

Med vissa ramsängar är det möjligt att köpa till en sänggavel, som antingen kan monteras på ramsängen, eller på väggen bakom ramsängen. Det är även möjligt att köpa till så kallade gavelkuddar, som sitter fast på sänggaveln, och gör att det blir bekvämare att sitta upp, och luta mot gaveln.

Räknar du med att du t.ex. även vill titta på tv, eller sitta och läsa i sängen, kan det vara en bra idé att köpa till en sänggavel till din ramsäng. Samtidigt får den ramsängen att se ut mer som en riktig säng.

Därför är en bra nattsömn viktig för dig och din hälsa

Ska du ge dig själv de bästa förutsättningarna för att få en bra dag dagen därpå, måste du se till att få en bra nattsömn. Det gynnar både ditt fysiska och mentala välmående, och det kan förebygga en mängd obehagliga sjukdomar.

För att få den bästa nattsömnen, ska du ha ordning på en mängd olika faktorer som:

  • En bra säng som passar din kroppsbyggnad
  • Ha fasta sovtider
  • Få mellan 7 och 8 timmars sömn varje natt
  • Förbered dig mentalt på att gå till sängs
  • Ligg på rätt sätt i sängen
  • Sov tyst, mörkt, och svalt

Låt oss undersöka de olika faktorerna närmare, för att komma fram till hur du kan maximera dina chanser för att få en bra nattsömn.

Se till att du har en bra säng, som passar din kroppsbyggnad
Först och främst beror kvaliteten av din nattsömn, på hur bra din säng passar till din kroppsbyggnad. Väljer du en säng som är antingen för mjuk eller för hård, kan du nämligen få problem med både rygg, nacke, och skelett och muskler i övrigt, och i synnerhet en alltför mjuk säng kan även ge dig problem med blodcirkulationen.
Här är det viktigt att du väljer en madrass, som har den rätta fastheten i förhållande till din vikt, vilket vi redan har gått igenom tidigare i artikeln.
Men även om du har valt den rätta fastheten på madrassen, bör du också försäkra dig om att den faktiskt stödjer din kropp rätt vid rygg och nacke. Det kontrollerar du lättast genom att lägga dig i sängen, och ha någon som hjälper dig att testa om du ligger rätt.

När du ligger på rygg i sängen, ska hjälpredan kunna få in en hand platt under din ländrygg, Kan han eller hon inte det, är madrassen för mjuk.

När du ligger på sidan, bör ryggraden och nacken vara i linje när du ligger med huvudet på kudden. Skapar ryggen och nacken en båge uppåt är madrassen för hård, och blir det en både nedåt är madrassen för mjuk. Det kan dock också vara komfortzonerna i madrassen som saknas, eller är felaktigt placerade i förhållande till din kroppslängd.

Se till att ha fasta sovtider
En annan viktig parameter för en bra nattsömn är att du ser till att ha ett så jämnt sömnmönster som möjligt. Det vill säga att du bör försöka gå och lägga dig ungefär samma tid varje kväll, och stiga upp samma tid varje morgon – även på helgerna.

Därmed sover du under den tid av dygnet som kroppen har vant sig vid. Det ger dig den bästa chansen att få ett fast sömnmönster, som passar någorlunda till din kropps behov. Använd dig eventuellt av en hälsoapp på din telefon för att ställa påminnelser om sovtider, och hålla koll på ditt sömnmönster.

Känner du dig inte riktigt utvilad, eller upplever du att du har ett dåligt morgonhumör, kan det hjälpa att försöka vakna en halvtimme tidigare, eller en halvtimme senare. Detta kan göra att du bättre anpassar ditt uppvaknande till din sömnperiod, och slipper att känna dig slö hela dagen, och inte är lika morgonsur.

Sov mellan 7 och 8 timmar varje natt
Det viktigaste med de fasta sovtiderna är att du får ungefär samma antal timmar sömn varje natt. Här visar den senaste forskningen att du bör få mellan 7 och 8 timmars sömn i genomsnitt varje natt. Om du sover antingen kortare eller längre tid, kan det leda till komplikationer både i vardagen och på längre sikt.

Det beror på att både kroppen, och framför allt hjärnan behöver tid för att återhämta sig efter dagen som varit. För hjärnan sker detta genom de olika faserna i sömnen, som vi går igenom varje natt. Här får hjärnan bearbeta och lagra dagens äventyr i långtidsminnet, och sålla bort de detaljer som inte är viktiga att minnas.

Samtidigt “tvättas” hjärnans celler rena från avfallsprodukter. Görs inte detta, riskerar du att utveckla Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar. Reningsprocessen sker genom att hjärnans celler krymper lite när du sover, så att det görs utrymme för en speciell rengöringsvätska, som sköljer bort de skadliga ämnena som har byggts upp i hjärnan under dagens lopp.
Hela processen styrs av mängden kalium i den vätska som omger hjärnan. Upptäckten kom från den danska hjärnforskaren Maiken Nedergaard, som har utfört experiment på möss. Här kunde hon få dem att somna eller vakna på kommando, helt enkelt genom att minska eller öka kaliumkoncentrationen i hjärnvätskan

Ligg på rätt sätt i sängen
När det kommer till själva reningsprocessen i hjärnan, spelar din sovställning också en avgörande roll. Här visar den senaste forskningen från Stony Brook Universitet att du ska sova på sidan. Forskarna har kommit fram till detta genom att studera liggställningens inverkan på möss och gnagares inlärningsförmåga.

De möss som sov på sidan hade lättare att lära sig, och tillämpa, nya färdigheter, än de möss som sov på rygg eller mage. Samtidigt kunde forskarna utmäta ett bättre avlägsnande av avfallsprodukter från hjärnan, när mössen tillbringat natten på sidan.

Det stämmer ganska väl överens med alla andra djur, som i de flesta fall sover på sidan av sig själva. Därför tror forskarna att djur och människor med tiden har optimerat reningsprocessen, så att den fungerar bäst när vi sover på sidan.

Sover du på sidan slipper du samtidigt en mängd andra sömnproblem, som snarkningar och den särskilt farliga sömnapnén. Den uppstår oftast om du sover på rygg. Här blockeras luftvägarna i svalget, så att vi faktiskt inte andas på upp till flera minuter åt gången. Det sänker syretillförseln till kroppen och hjärnan, och därför ökar sömnapné även risken att utveckla demenssjukdomar.

Förbered dig mentalt på att gå till sängs
Har du svårt att somna på kvällen, bör du fundera på vad du gör under timmarna innan du går och lägger dig. Använder du din dator, iPad, eller mobil mycket, eller tittar du på TV, kan det blå ljuset från skärmen nämligen förvirra din inre klocka, så att kroppen inte tror att det är dags att sova.

Därför rekommenderar många sömnexperter att du inte tittar på någon skärm, under minst en timme innan du ska sova. Har du en dator, surfplatta, eller mobil som kan ändra färgschema till speciella “nattfärger” utan den blå nyansen som lurar kroppen, kan det hjälpa att aktivera denna funktion.

Ger det inte önskat resultat, bör du helt undvika att använda skärmar, och istället förbereda dig mentalt på att gå till sängs, genom att dämpa belysningen runt omkring dig, och t.ex. sätta dig och läsa en god bok.

Generellt bör du heller inte äta några större måltider, eller dricka mycket innan du ska sova. Dels ger du då magen mer att arbeta med, och dels kan ditt intag av mat och dryck resultera i att du måste upp på toaletten under natten.

Sov tyst, mörkt, och svalt
En annan viktig detalj, som bidrar till att ge dig en bra nattsömn är ljud-, ljus-, och temperaturnivån i sovrummet. Sträva efter att ha det så tyst och mörkt som möjligt. Det är ingen bra idé att somna framför TV:n, och kommer det in mycket ljud från omgivningarna, eller om det är för ljust i sovrummet, blir det också svårt att somna, och det kan även leda till att du vaknar flera gånger under natten.

Se därför till att det är mörkt och tyst i sovrummet. Även ljuset från en standby-lampa på TV:n kan bidra till att störa din sömnrytm. Är det riktigt illa, bör du skaffa en sovmask, och eventuellt även öronproppar, för att få de bästa förutsättningarna för att sova bra.

Se också till att det är svalare i sovrummet än i resten av bostaden. En temperatur på runt 16 grader ger de bästa förutsättningarna för en bra nattsömn. Ger sängen dig problem med värme under natten, bör du investera i en bäddmadrass med en kärna av latex. Den tillåter kroppen att andas, och leder effektivt bort värme och fukt från kroppen under natten.

Om du följer alla dessa råd, ger du din kropp de bästa möjligheterna för att vakna utvilad och fräsch inför den kommande dagen. Samtidigt minskar du risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar, och undviker de långsiktiga problem som en dålig säng och liggställning kan ge på rygg, nacke, och muskler och skelett i övrigt.

question

Har du några frågor eller funderingar?

Om du har några frågor om något i vår artikel är du mycket välkommen att skriva till oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta