Ramsäng (Bäst i test) – Så hittar du den bästa ramsängen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

I denna guide tittar vi närmare på vad du bör vara uppmärksam på, när du ska köpa en ramsäng. Samtidigt ger vi dig också ett antal förslag på bra, prisvärda ramsängar. Så om du överväger att köpa en ny ramsäng, ger denna artikel dig all information du behöver veta om ramsängar.

Ramsängen är en mycket utbredd och populär sängtyp, både för att en ramsäng generellt är en enkel lösning, eftersom att den i praktiken är en madrass med ben på.

Det gör den mycket lättare att ställa upp, då det varken krävs en sängram eller en sängbotten. Det är en allt i ett lösning, som samtidigt är lätt att flytta runt på, vilket även gör det lätt att hålla rent under sängen.

Hitta den bästa ramsängen:

Vilken som är den bästa ramsängen för dig, beror på en mängd olika faktorer. Först och främst beror liggkomforten i ramsängen på fjädertypen, samtidigt bör du också vara uppmärksam på att det finns mycket stora skillnader vad gäller kvalitet mellan olika ramsängar.

Här kommer du att upptäcka att några av de bästa ramsängarna ofta tillverkas i Danmark. Men det finns också ett hav av massproducerade, ofta billiga ramsängar, som normalt är tillverkade i Asien eller Östeuropa. De håller vanligtvis inte samma nivå på liggkomforten, och hållbarheten är sällan lika bra.

Vi rekommenderar därför att du satsar på en dansktillverkad madrass, så att du kan vara 100% säker på att kvaliteten är i ordning, och att den är designad för vår kroppsbyggnad här i Norden. Prisskillnaden mellan en massproducerad madrass från Asien eller Östeuropa, och en dansktillverkad ramsäng är sällan särskilt stor – och den lilla extra kostnaden är absolut värd vartenda öre.

Detta bör du vara uppmärksam på:

Välj fjädertyp och fasthet efter din vikt:
En bra ramsäng är typiskt konstruerad med pocketfjädrar eller multipocketfjädrar. Skillnaden på de två fjädertyperna ligger helt enkelt i hur många fjädrar per kvadratmeter som använts i ramsängen. Ramsängar med pocketfjädrar använder sig normalt av 250-300 fjädrar per kvadratmeter, medan multipocketfjädrar har 450-500  fjädrar eller fler per kvadratmeter. fjedre til boksmadras

Vilken fjädertyp du väljer har stor inverkan på din liggkomfort. Ju fler fjädrar din ramsäng har per kvadratmeter, desto mer kan den anpassa sig efter din kropps konturer, och se till att ramsängen ger kroppen bästa möjliga stöd under sömnen.

Utöver fjädertypen har också den så kallade fastheten en stor betydelse för liggkomforten. Fastheten avgörs av hur lätt fjädrarna ger efter när du ligger på dem.

Dessa riktlinjer visar vad du ska välja:

Väger du under 75 kg – Så ska du välja en ramsäng med pocketfjädrar och medium fasthet. Då stödjer ramsängen din kropp på bästa sätt. Samtidigt tillåter den skuldror och höfter att sjunka ner tillräckligt i madrassen, för att din ryggrad och nacke ska vara i linje, oavsett om du ligger på rygg eller sida.

Väger du mellan 75 och 95 kg – Så ska du välja antingen en ramsäng med pocketfjädrar och fast/hård fasthet, eller en ramsäng med multipocketfjädrar och medium fasthet.

Väger du över 95 kg – Så ska du alltid välja en ramsäng med multipocketfjädrar och fast fasthet. Det ger din kropp bästa möjliga stöd under sömnen.

Hur många komfortzoner ska ramsängen ha?
En annan faktor du bör vara uppmärksam på, är antalet komfortzoner i ramsängen. Dessa är speciella områden i madrassen, som är anpassade för olika delar av kroppen.

Zonerna är viktiga, då de är anpassade till din kropp så att madrassen ger en optimal komfort för både huvud, skuldror, rygg, höfter osv. Vi rekommenderar att du väljer en ramsäng med 5-7 komfortzoner, som ömsom stöttar upp, och ömsom tillåter t.ex. höfter och skuldror att lättare sjunka ner i madrassen.

Vilken stoppning ska jag välja till min ramsäng:
Runt om fjädrarna i ramsängen finns ett lager stoppning, som säkerställer att du inte kan känna fjädrarna genom klädseln på madrassen. Tjockleken och typ av stoppning kan ha stor betydelse för din liggkomfort.

Vanligtvis är stoppningen mellan 4 och 6 cm tjock, och består av antingen memoryfoam, latex, eller en kombination av båda. Ibland har den även inslag av gel.

Ramsängar med stoppning av memoryfoam:
Memoryfoam är ett slags värmekänsligt skumgummi, som formar sig efter kroppens konturer med hjälp av temperaturen. Vid höfter och skuldror sjunker skumgummit samman mer, då vi avger mer värme på dessa ställen, i och med att de trycks ner mer i madrassen. Med samma logik avger vi inte alls lika mycket värme till skumgummit vid ländryggen och nacken, eftersom att de oftast inte vidrör madrassen alls, eller bara mycket lätt. Därför sjunker stoppningen av memoryfoam inte samman på de punkterna.

Nackdelen med memoryfoam är att det är mycket dåligt på att leda bort värme från kroppen, och det gör det inte möjligt för kroppen att andas. Därför får du lätt problem med värme eller svett, om du väljer en ramsäng med stoppning av memoryfoam.

Ramsängar med stoppning av latex:
Latex är i grunden ett naturmaterial, men finns även i syntetiska varianter, som dock sällan har riktigt samma egenskaper som naturlatex.

Latex anpassar sig också efter kroppens former beroende på hur mycket olika kroppsdelar pressar ner på latexlagret. Men till skillnad från memoryfoam, tillåter latex kroppen att andas, och latexlagret transporterar även effektivt bort värme och fukt från kroppen.

Därför får du en mer stabil temperatur i sängen, och får aldrig problem med varken värme eller svett, när du sover på en ramsäng med stoppning av latex.

Vi rekommenderar som utgångspunkt en latexstoppning, eftersom att den tillåter din kropp att andas, och transporterar bort fukt och värme från kroppen när du sover. Det ger dig en hälsosammare miljö att sova i, med en någorlunda stabil, och inte för varm temperatur. Detta minskar antalet gånger du ofrivilligt vaknar om natten för att du antingen svettas, eller har sparkat täcket av dig, och därför har börjat frysa.

Behöver jag ha en bäddmadrass på min ramsäng?
Även om du lätt kan sova direkt på din ramsäng utan bäddmadrass, rekommenderar vi alltid att du ändå använder en. Det ger en avgjort bättre komfort, och en bättre sömnupplevelse, samtidigt som den minskar slitaget på ramsängen.

Du kan då alltså dra nytta av ramsängen under en längre tid, och det är betydligt billigare att byta din bäddmadrass, än att byta hela ramsängen. Samtidigt ger bäddmadrassen möjlighet till att justera ytterligare hur mjuk eller hårt ramsängen är att ligga på. Så vi anser att det absolut är värt att investera i en bäddmadrass, för att få ut mesta möjliga värde av din säng. topmadras til boksmadrasser

Precis som med stoppningen, kan du få bäddmadrassen med en kärna av antingen memoryfoam eller latex. Här kan du oftast även välja en kärntjocklek på mellan 40 och 60 mm.

De två materialen har samma för- och nackdelar, som när de används för stoppning. Vi rekommenderar därför att du väljer en bäddmadrass med en kärna av latex, och en kärntjocklek, som ger dig den bästa liggkomforten.

Vilken benhöjd ska jag välja till min ramsäng?
På vissa modeller kan du välja mellan olika benhöjder till ramsängen. Här rekommenderar vi generellt att välja så höga ben som möjligt. Det gör det lättare att komma i och ur sängen, särskilt om du har problem med ryggen eller andra krämpor i skelett eller muskler. Det är något som ofta kommer med åldern, så särskilt äldre bör välja höga ben till sin ramsäng.

Vilka andra tillbehör finns till min ramsäng?
Med vissa ramsängar är det möjligt att köpa till en sänggavel, som antingen kan monteras på ramsängen, eller på väggen bakom ramsängen. Det är även möjligt att köpa till så kallade gavelkuddar, som sitter fast på sänggaveln, och gör att det blir bekvämare att sitta upp, och luta mot gaveln.

Räknar du med att du t.ex. även vill titta på tv, eller sitta och läsa i sängen, kan det vara en bra idé att köpa till en sänggavel till din ramsäng. Samtidigt får den ramsängen att se ut mer som en riktig säng.


Bra ramsängar:

Vi tittar här närmare på ett antal av marknadens bästa ramsängar:


KungSängen Ramsäng Iggeström – svensktillverkad, Duozon-system och utrustad med en vändbar madrass

 • Inga testresultat för närvarande

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Vare sig du söker en enkelsäng eller en dubbelsäng passar KungSängen Ramsäng Iggeström fint i de flesta sovrum. Sängen finns i 10 olika bäddmått, och oavsett vilken du väljer ingår zonsystemet Duozon som kännetecknas av en mjukare del vid axlarna. Om du är en person som gillar att sova på sidan passar en sådan design extra bra. Madrassen är dessutom vändbar om du hellre föredrar en neutral zonindelning.

 • Duozon-system ger kroppen stöd precis där det behövs
 • Extra stark sängram
 • Trädelar av svenskt furu

Att tänka på innan du köper KungSängen Ramsäng Iggeström

Nöjdhetsgaranti

Det kan vara svårt att veta om en säng passar dig innan du först provat den. När du beställer KungSängen Ramsäng Iggeström ingår därför en trygghetsgaranti som innebär att du får testa sängen i 180 dagar och därefter byta hårdhetsgrad om den inte skulle kännas rätt för dig. När du väl har hittat den variant som passar dig har du därefter 30 års garanti på sängram- och fjäderbrott.

Miljömedveten ramsäng

KungSängen Ramsäng Iggeström har tillverkats i Öko-tex certifierade material, vilket är din garanti på att det inte finns några skadliga ämnen att oroa sig för. Sängens material kommer dessutom från obehandlade träd och har kontrollerats för ansvarsfullt skogsbruk.

Fördelar

 • Formar sig efter kroppens konturer
 • Hållbar och robust
 • Långvarig komfort
 • Öko-tex certifierade tyger
Nackdelar

 • Kan upplevas hård i början

Vad säger konsumenter och experter om KungSängen Ramsäng Iggeström?

Vi har ännu inte kunnat hämta några expertrecensioner eller kundomdömen, men vi vill ändå lyfta fram en rad fördelar hos KungSängen Ramsäng Iggeström. Den robusta bäddmadrassen, högklassig zonindelning, flera bäddmått och färger att välja mellan samt långa garantier gör denna säng till ett utmärkt val. Med de Öko-tex certifierade materialen kan du sova tryggt om natten, och garantin på 30 år säkerställer att din säng finns där för dig under många år.

Konsumentmagasinets bedömning

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar KungSängen Ramsäng Iggeström till dig som söker en långlivad säng med utmärkt komfort. Den robusta ramen som ingår är fylld av stötdämpande bonell som ger en imponerande livslängd. Ovanpå ligger den följsamma bäddmadrassen med en tjocklek på 7 cm, och som dessutom är pikerad så att allt hålls på plats. Sängen är tillverkad i Sverige, specifikt Enköping, och du slipper därför långa leveranstider och importavgifter.

Specifikationer:

Från märket KungSängen
 10 bäddmått tillgängliga
 Åtta färger att välja mellan
 Duozon-system
 7 cm tjock tillhörande Charlotte-bäddmadrass
 30 års garanti


Ramsäng Sofienäs

Ramsäng Sofienäs

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

Fördeler

 • Trygghetsgaranti – Sov på säng i 180 dagar
 • Måttanpassa din säng
 • 30 års garanti på alla sängar (gäller ram och fjäderbrott)
 • Tillverkar din säng efter beställning i butik i Enköping
 • Öko-tex certifierade
Nackdelar

 • Trustpilot recensioner nämner returrätten
 • Få recenserar att överdraget krymper i tvätten

KungSängen Ramsäng Iggenäs – förstärkt träram, en mjuk zon vid axlarna och en tillhörande 8 cm tjock bäddmadrass

 • Inga testresultat för närvarande

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

KungSängen Ramsäng Iggenäs finns i 10 olika storlekar, åtta olika tyger och fyra olika hårdhetsgrader. På så vis får du en säng som möter just dina krav. En 8 cm tjock LINA-madrass medföljer, och inuti den förstärka träramen finns en botten med ett inbyggt Duozon-system vilket innebär att partiet vid axlarna är aningen mjukare än resten av sängen.

 • 8 cm tjock LINA bäddmadrass
 • Förstärkt träram
 • Mjuka zoner för axlarna

Att tänka på innan du köper KungSängen Ramsäng Iggenäs

Välj den rätta storleken

Här slipper du kompromissa när det gäller bäddmåtten. KungSängen Ramsäng Iggenäs finns att beställa som både enkel- och dubbelsäng i en av 10 olika storlekar. Den minsta varianten har ett bäddmått på 80 x 200 cm medan den största ligger på 140 x 210 cm. Även måttanpassning är fullt möjligt där du bestämmer exakt vilka mått du vill ha.

Duozon flexibelt zonsystem

KungSängen Ramsäng Iggenäs har utrustats med ett komfortzonssystem vid namn Duozon. Detta innebär att delen vid axlarna är en aning mjukare för ännu bättre komfort. Om du föredrar att sova på sidan eller har breda axlar kan en sådan konstruktion passa dig extra bra. Du kan även skippa Duozon-systemet genom att vända madrassen till en neutral sida.

Fördelar

 • Extra tålig madrasskärna
 • Hållbart producerad
 • Slitstarkt tyg av hög kvalitet
Nackdelar

 • Hade kunnat vara en aning hårdare

Vad säger konsumenter och experter om KungSängen Ramsäng Iggenäs?

I nuläget finns inga expert- eller konsumentrecensioner att hämta, men trots detta är sängen mycket omtyckt bland KungSängens konsumenter. Du väljer själv bäddmått, färg samt hårdhetsgrad och får en högkvalitativ ramsäng med en praktisk Duozon-indelning. Med sin förstärkta träram har den dessutom en imponerande hållbarhet.

Konsumentmagasinets bedömning

Lyxiga ramsängar finns att hitta till ett rimligt pris, vilket KungSängen Ramsäng Iggenäs bevisar. Vi rekommenderar denna säng till dig som söker en enkel- eller dubbelsäng i premiumklassen. Med ett slitstarkt tyg, en extra tålig madrasskärna och ett smart Duozon-system är denna säng både bekväm och hållbar. Du kan dessutom själv välja hårdhetsgrad och färg så att sängen matchar just ditt sovrum.

Specifikationer:

Från märket KungSängen
 10 olika bäddmått 
 Åtta färger tillgängliga
Duozon-system
 8 cm tjock LINA Vit bäddmadrass ingår
Tillverkad med en förstärkt träram


Tempur Promise ramsäng

 • Komfortabel, elegant och passande i de flesta sovrum

Tempur Promise - Kontinentalsang SE

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

Tempur Promise Ramsäng har blivit en stor favorit från märket Tempur, och dess moderna look blir mycket passande i de flesta hemmen. Med en stilren och elegant design går det inte att slita blicken från den utomordentliga sängen, och visst är den lika härlig att se på som den är att ligga i. Tempur Promise Ramsäng påminner lite om en kontinentalsäng med sin insydda madrass och exklusiva sömnad som garanterat gör en imponerad. Den högkvalitativa sängen formar sig dessutom efter ens kropp för en skräddarsydd upplevelse som blir passande oavsett om man föredrar att ligga på magen, ryggen eller sidan.
Tempur Promise ramsäng kan beställas i bland annat storlek 180 x 200 från 18 436 kronor, men hur dyrt det blir beror på vilken återförsäljare man vänder sig till. Oavsett vad är det här en säng som aldrig sviker en, och med flera olika färger samt storlekar att välja mellan hittar man säkerligen en variant som blir perfekt i ens sovrum.

Madrassen och dess struktur
Madrassen som man får tillsammans med sin Tempur Promise ramsäng är tillverkad i materialet tempur, och detta anpassar sig inte bara efter ens vikt, utan även efter temperaturen. Vid val av den här madrassen slipper man att oroa sig för att sängen ska vara för mjuk eller för hård. Man bestämmer nämligen själv vilken fasthet som man föredrar, och som en extra positiv aspekt erbjuder Tempur en 10 års garanti på madrasserna.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen som man får tillsammans med Tempur Promise ramsängen är mycket passande till en dubbelsäng då den är skarvlös och därför inte stör ens sömn. På insidan finner man bekvämt memoryskum som garanterar en skön upplevelse som man sent ska glömma. Kom dock ihåg att det är upp till en själv om man vill ha bäddmadrassen Cloud som är lite mjukare eller Original som är mer fast.

Speciella egenskaper och funktioner
Tempur Promise ramsängen kan beställas i antingen färgen blå, röd, svart eller grå, så man kan förvänta sig att sängen ser snygg ut i ens sovrum oavsett inredning. Sängen är underhållsfri och man slipper därför att vända på madrassen. Om man vill rengöra bäddmadrassens överdrag är detta dock fullt möjligt. Det kan lätt avlägsnas och maskintvättas i 60 °C.

Storlekar och fastheten

Tempur Promise ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
110 x 200
120 x 200
120 x 210
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Tempur Promise ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Fast
Medium
Mjuk


Jupiter – En billig ramsäng i dansk kvalitet

Kinnabaedden-Jupiter-Ramsaeng-180x200cm

Här får du en ramsäng till ett överkomligt pris. Den finns både som enkelsäng och dubbelsäng i flera olika bredder.

Även om den är billig, har inga kompromisser gjorts på kvaliteten. Ramsängen är tillverkad av den danska tillverkaren Kinnabädden i Horsens, som har svenska rötter med mer än 60 års erfarenhet. De är kända för att ställa höga kvalitetskrav på sina sängar.

Jupiter ramsäng finns i en version med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter, med 5 komfortzoner inbyggt. Zonerna ser till att din kropp stöttas individuellt, så exempelvis rygg, skuldror, nacke, och höfter får exakt det stöd de behöver. Du har möjlighet att välja mellan medium eller fast fasthet på sängens pocketfjädrar.

Jupiter finns även i en +95-version, för personer som väger över 95 kg. Denna modell använder sig av multipocketfjädrar med fast fasthet. Du kan också gärna använda denna modell om du väger mindre, då det även går att välja medium fasthet på fjädr.

Ramsängen levereras i en stark träram i hög kvalitet, vilket gör att sängen håller i många år, och är oerhört robust. Därför får du också 10 års garanti på sängramen.

Dessutom ingår en valfri bäddmadrass, vilket gör att du ligger mycket bekvämt, och ser till att du får en bra nattsömn. Välj mellan latex- eller skum-kärna på 40 mm.

Observera: Du får även 10 års garanti på fjäderbotten

Klicka här för att läsa mycket mer om Jupiter


Därför är en bra nattsömn viktig för dig och din hälsa

Ska du ge dig själv de bästa förutsättningarna för att få en bra dag dagen därpå, måste du se till att få en bra nattsömn. Det gynnar både ditt fysiska och mentala välmående, och det kan förebygga en mängd obehagliga sjukdomar.

För att få den bästa nattsömnen, ska du ha ordning på en mängd olika faktorer som:

En bra säng som passar din kroppsbyggnad
Ha fasta sovtider
Få mellan 7 och 8 timmars sömn varje natt
Förbered dig mentalt på att gå till sängs
Ligg på rätt sätt i sängen
Sov tyst, mörkt, och svalt

Låt oss undersöka de olika faktorerna närmare, för att komma fram till hur du kan maximera dina chanser för att få en bra nattsömn.

Se till att du har en bra säng, som passar din kroppsbyggnad
Först och främst beror kvaliteten av din nattsömn, på hur bra din säng passar till din kroppsbyggnad. Väljer du en säng som är antingen för mjuk eller för hård, kan du nämligen få problem med både rygg, nacke, och skelett och muskler i övrigt, och i synnerhet en alltför mjuk säng kan även ge dig problem med blodcirkulationen.
Här är det viktigt att du väljer en madrass, som har den rätta fastheten i förhållande till din vikt, vilket vi redan har gått igenom tidigare i artikeln.
Men även om du har valt den rätta fastheten på madrassen, bör du också försäkra dig om att den faktiskt stödjer din kropp rätt vid rygg och nacke. Det kontrollerar du lättast genom att lägga dig i sängen, och ha någon som hjälper dig att testa om du ligger rätt.

När du ligger på rygg i sängen, ska hjälpredan kunna få in en hand platt under din ländrygg, Kan han eller hon inte det, är madrassen för mjuk.

När du ligger på sidan, bör ryggraden och nacken vara i linje när du ligger med huvudet på kudden. Skapar ryggen och nacken en båge uppåt är madrassen för hård, och blir det en både nedåt är madrassen för mjuk. Det kan dock också vara komfortzonerna i madrassen som saknas, eller är felaktigt placerade i förhållande till din kroppslängd.

Se till att ha fasta sovtider
En annan viktig parameter för en bra nattsömn är att du ser till att ha ett så jämnt sömnmönster som möjligt. Det vill säga att du bör försöka gå och lägga dig ungefär samma tid varje kväll, och stiga upp samma tid varje morgon – även på helgerna.

Därmed sover du under den tid av dygnet som kroppen har vant sig vid. Det ger dig den bästa chansen att få ett fast sömnmönster, som passar någorlunda till din kropps behov. Använd dig eventuellt av en hälsoapp på din telefon för att ställa påminnelser om sovtider, och hålla koll på ditt sömnmönster.

Känner du dig inte riktigt utvilad, eller upplever du att du har ett dåligt morgonhumör, kan det hjälpa att försöka vakna en halvtimme tidigare, eller en halvtimme senare. Detta kan göra att du bättre anpassar ditt uppvaknande till din sömnperiod, och slipper att känna dig slö hela dagen, och inte är lika morgonsur.

Sov mellan 7 och 8 timmar varje natt
Det viktigaste med de fasta sovtiderna är att du får ungefär samma antal timmar sömn varje natt. Här visar den senaste forskningen att du bör få mellan 7 och 8 timmars sömn i genomsnitt varje natt. Om du sover antingen kortare eller längre tid, kan det leda till komplikationer både i vardagen och på längre sikt.

Det beror på att både kroppen, och framför allt hjärnan behöver tid för att återhämta sig efter dagen som varit. För hjärnan sker detta genom de olika faserna i sömnen, som vi går igenom varje natt. Här får hjärnan bearbeta och lagra dagens äventyr i långtidsminnet, och sålla bort de detaljer som inte är viktiga att minnas.

Samtidigt “tvättas” hjärnans celler rena från avfallsprodukter. Görs inte detta, riskerar du att utveckla Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar. Reningsprocessen sker genom att hjärnans celler krymper lite när du sover, så att det görs utrymme för en speciell rengöringsvätska, som sköljer bort de skadliga ämnena som har byggts upp i hjärnan under dagens lopp.
Hela processen styrs av mängden kalium i den vätska som omger hjärnan. Upptäckten kom från den danska hjärnforskaren Maiken Nedergaard, som har utfört experiment på möss. Här kunde hon få dem att somna eller vakna på kommando, helt enkelt genom att minska eller öka kaliumkoncentrationen i hjärnvätskan

Ligg på rätt sätt i sängen
När det kommer till själva reningsprocessen i hjärnan, spelar din sovställning också en avgörande roll. Här visar den senaste forskningen från Stony Brook Universitet att du ska sova på sidan. Forskarna har kommit fram till detta genom att studera liggställningens inverkan på möss och gnagares inlärningsförmåga.

De möss som sov på sidan hade lättare att lära sig, och tillämpa, nya färdigheter, än de möss som sov på rygg eller mage. Samtidigt kunde forskarna utmäta ett bättre avlägsnande av avfallsprodukter från hjärnan, när mössen tillbringat natten på sidan.

Det stämmer ganska väl överens med alla andra djur, som i de flesta fall sover på sidan av sig själva. Därför tror forskarna att djur och människor med tiden har optimerat reningsprocessen, så att den fungerar bäst när vi sover på sidan.

Sover du på sidan slipper du samtidigt en mängd andra sömnproblem, som snarkningar och den särskilt farliga sömnapnén. Den uppstår oftast om du sover på rygg. Här blockeras luftvägarna i svalget, så att vi faktiskt inte andas på upp till flera minuter åt gången. Det sänker syretillförseln till kroppen och hjärnan, och därför ökar sömnapné även risken att utveckla demenssjukdomar.

Förbered dig mentalt på att gå till sängs
Har du svårt att somna på kvällen, bör du fundera på vad du gör under timmarna innan du går och lägger dig. Använder du din dator, iPad, eller mobil mycket, eller tittar du på TV, kan det blå ljuset från skärmen nämligen förvirra din inre klocka, så att kroppen inte tror att det är dags att sova.

Därför rekommenderar många sömnexperter att du inte tittar på någon skärm, under minst en timme innan du ska sova. Har du en dator, surfplatta, eller mobil som kan ändra färgschema till speciella “nattfärger” utan den blå nyansen som lurar kroppen, kan det hjälpa att aktivera denna funktion.

Ger det inte önskat resultat, bör du helt undvika att använda skärmar, och istället förbereda dig mentalt på att gå till sängs, genom att dämpa belysningen runt omkring dig, och t.ex. sätta dig och läsa en god bok.

Generellt bör du heller inte äta några större måltider, eller dricka mycket innan du ska sova. Dels ger du då magen mer att arbeta med, och dels kan ditt intag av mat och dryck resultera i att du måste upp på toaletten under natten.

Sov tyst, mörkt, och svalt
En annan viktig detalj, som bidrar till att ge dig en bra nattsömn är ljud-, ljus-, och temperaturnivån i sovrummet. Sträva efter att ha det så tyst och mörkt som möjligt. Det är ingen bra idé att somna framför TV:n, och kommer det in mycket ljud från omgivningarna, eller om det är för ljust i sovrummet, blir det också svårt att somna, och det kan även leda till att du vaknar flera gånger under natten.

Se därför till att det är mörkt och tyst i sovrummet. Även ljuset från en standby-lampa på TV:n kan bidra till att störa din sömnrytm. Är det riktigt illa, bör du skaffa en sovmask, och eventuellt även öronproppar, för att få de bästa förutsättningarna för att sova bra.

Se också till att det är svalare i sovrummet än i resten av bostaden. En temperatur på runt 16 grader ger de bästa förutsättningarna för en bra nattsömn. Ger sängen dig problem med värme under natten, bör du investera i en bäddmadrass med en kärna av latex. Den tillåter kroppen att andas, och leder effektivt bort värme och fukt från kroppen under natten.

Om du följer alla dessa råd, ger du din kropp de bästa möjligheterna för att vakna utvilad och fräsch inför den kommande dagen. Samtidigt minskar du risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar, och undviker de långsiktiga problem som en dålig säng och liggställning kan ge på rygg, nacke, och muskler och skelett i övrigt.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka ramsängar rekommenderas?

Turin, W5, W10, Tempur Promise och Jupiter

Kan det löna sig att köpa en dyr madrass?

När det gäller madrasser och sängar kan det mycket väl löna sig att investera i något ordentligt. Tänk dock på att prisklass och kvalitet inte alltid följs åt till 100 %. I regel bör man dock undvika att köpa den billigaste madrassen man kan hitta eftersom att varken garanti eller komfort brukar hålla särskilt hög nivå hos dessa produkter.

Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Tempur North Breeze Ramsäng – unik och modern design

Tempur North Breeze Ramsäng

 

För de moderna hemmen som suktar efter en ny säng med en riktigt snygg design kan Tempur North Breeze Ramsäng bli den perfekta lösningen. Ge ditt sovrum en riktig glow-up oavsett om det är en enkelsäng eller dubbelsäng som du föredrar, och visst är de medföljande sängbenen och bäddmadrassen en ytterligare positiv aspekt.

Madrassen och dess struktur
Tempur North Breeze Ramsängs design har lite av en svävande look tack vare sängbenens diskreta placering under sängen tillsammans med huvudgaveln som inte når golvet. Ramsängen är dessutom ganska tjock för att ge ett maffigt utseende och en bekväm känsla när du lägger dig ner i den. När du sedan även tar dess 10 års garanti i åtanke finns det helt klart mycket att älska hos den här moderna ramsängen.

Mer om bäddmadrassen
Det är inte bara själva ramsängen som du får tillgång till när du införskaffar Tempur North Breeze Ramsäng, utan visst ingår även en skön Breeze Bäddmadrass med en höjd på 9 cm. Som om detta inte vore nog har ramsängen också medföljande North Sängben som fulländar sängen, så allt du behöver köpa separat är kudde, täcke och andra sängkläder. Ge ditt sovrum eller gästrum en snygg och modern stil genom att vända dig till Tempur North Breeze Ramsäng. 

Speciella egenskaper och funktioner
Du kan få precis den typen av Tempur North Breeze Ramsäng som du är ute efter. Kanske är du någon som gärna vill ha en mjuk säng, en mediumsäng eller en fastare säng, och just därför erbjuds Cloud, Original och Sensation så att du själv kan välja fastheten som blir rätt för dig.

Ha samtidigt i åtanke att det också finns olika färger att välja mellan i form av skogsgrön, mörkgrå och ljusgrå, så du ser utan problem till så att ramsängen passar in med just din inredning. Sist men inte minst får inte storleksvalmöjligheterna glömmas bort. Det finns 10 storlekar att välja mellan, och dessa sträcker sig från en mindre enkelsäng till en större dubbelsäng.

Storlekar och fastheten

Tempur North Breeze Ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Tempur North Breeze Ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk (Cloud)
Medium (Sensation)
Fast (Original)


Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass 

Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass

 

 

Lite lyx i vardagen låter säkerligen inte så pjåkigt, och vad är då bättre än en säng som håller riktigt hög standard så att du alltid kan garanteras en god natts sömn? Med Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass kan du vara säker på att du får ett premiumval som lever upp till alla dina förväntningar. Ta din sovrumsdesign till en helt ny nivå med en riktig lyxsäng.”]

Madrassen och dess struktur
Vad är det egentligen som gör Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass så eftertraktad som ett premiumval? Det dubbla fjädringssystemet är ett stort plus som får det att kännas som om du sover på moln. Viktlösheten är dock inte det enda som gör en säng högkvalitativ, utan du vill självfallet också ha ett ordentligt stöd – och det är detta som du får njuta av tack vare lagren av naturmaterial inom sängen för ett underbart helhetsintryck.

Mer om bäddmadrassen
Det är med hjälp av en ljuvlig bäddmadrass som den redan sköna ramsängen fulländas, och lyckligtvis nog ingår det en BJ Bäddmadrass när du beställer Hästens Superia Ramsäng. Ta del av den viktlösa känslan som hela sängen bjuder på, och gläds åt den 25 års garantin mot ram- och fjäderbrott som gör det möjligt att dra nytta av sängen under en lång tid utan oro.

Speciella egenskaper och funktioner
Är det specifikt en enkelsäng eller dubbelsäng som du letar efter? Vill du lägga vantarna på en mjuk, medium, fast eller extra fast säng? Och vilken färg blir passande för dig? Lyckligtvis nog kan du ta alla dessa beslut när du beställer Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass då det finns en lång rad storlekar, fasthetsnivåer och färger för att se till så att du verkligen får dina drömmars säng.

Storlekar och fastheten

Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass är tillgänglig i följande storlekar:

90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Hästens Superia Ramsäng Inkl BJ Bäddmadrass är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk
Medium
Fast
Extra Fast


Ramsäng W10

 • Enkel men stilfull säng som bjuder på hög komfort

Ramsäng W10

 

Ramsäng W10 är en robust och bekväm säng från varumärket Wonderland som kommer i en grå färg vid namn Clay 20. Ramsängen är utrustad med en justerbar höftzon som gör det möjligt att få ett skräddarsytt underlag som passar ens egen kropp helt perfekt. På så sätt sover man bekvämt varje natt. Beställ ramsäng W10 hos Sängjätten för att få pusta ut och njuta av räntefria samt avgiftsfria betalningar. Det är bara sängen som man betalar för och ingenting annat!

Man bör alltid testa på en säng under en viss period innan man tar beslutet kring huruvida den är passande eller inte, och därför har Sängjätten en provperiod på 100 dagar. Sov i sängen under en tid, och om den inte känns bra är det bara att ångra köpet, få sängen upphämtad kostnadsfritt och få ens pengar tillbaka. Ramsäng W10s pris hos Sängjätten har just nu reducerats med 27 %, så istället för originalpriset på 38 464 kronor kan man för närvarande beställa sängen i storlek 180 x 200 för så lite som 27 995 kronor.

Madrassen och dess struktur
Exclusive Pocket är den mellanmadrassen som man får tillsammans med ramsäng W10, och visst finns det många fördelar med en pocketmadrass. Inom dessa finns ett stort antal fjädrar, och varje individuell fjäder omges av en påse som är gjord av tyg. Vad resultatet blir är en komfortabel madrass som ger kroppen ett ypperligt stöd oberoende av hur man föredrar att ligga i sängen. Som pricken över i:et kan madrassen också vändas så att båda sidorna slits på ett jämt vis.

Mer om bäddmadrassen
Ramsäng W10 kommer med en bäddmadrass som kallas för Superior Pulse Latex. Denne tillför extra mjukhet och komfort för att fullända sängen, men som ett extra komplement kan man vilja köpa ett lakan separat. Kom dock ihåg att madrassens yttre textil kan avlägsnas när man känner att det är dags för den att tvättas. Det här är ett enkelt sätt att se till så att ens säng alltid är ren och fin.

Speciella egenskaper och funktioner
Ramsäng W10 är en gynnsam säng på flera sätt och vis, och inte minst tack vare den justerbara höftzonen och de mycket komfortabla madrasserna. Den totala madrasshöjden exklusive ben och bäddmadrass ligger på 31 cm, men kom ihåg att köpa ben och huvudgavel separat för en komplett säng.

Storlekar och fastheten

Ramsäng W10 är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Ramsäng W10 är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium/Medium
Medium/Fast
Medium/Extra Fast
Fast/Fast
Fast/Extra Fast
Extra Fast/Extra Fast

Du kan läsa mer om de olika ramsängarna W10 här.


Ramsäng W5

 • Smidig och stilren säng med justerbar höftzon och tvättbar textil

Ramsäng W5

 

Ramsäng W5 från varumärket Wonderland är en snygg och enkel säng i en färg vid namn Rock 87. Sängen kommer utrustad med en justerbar höftzon så att man får ett underlag som är skräddarsytt utefter ens egen kropp. Resultatet blir en säng som passar en helt perfekt för många nätter av komfort. Hos Sängjätten kan man beställa ramsäng W5 avgiftsfritt och räntefritt, vilket betyder att det bara är själva sängen som man betalar för.

Ramsäng W5s pris har just nu reducerats med 42 %, så om man har fått upp intresset för denne härliga säng är det värt att slå till. Istället för originalpriset 25 984 kronor kan man nu beställa sängen hos Sängjätten i storlek 180 x 200 för bara 14 995 kronor. Om man vill prova på sängen innan man bestämmer sig har Sängjätten en 100 dagars provperiod, och kostnadsfri retur är sedan fullt möjligt om man ångrar köpet.

Madrassen och dess struktur
Ramsäng W5 har en mycket skön madrass i Standard Pocket. Pocketfjädring är ett sorts system där varje fjäder i madrassen omges av en tygpåse, och detta görs bland annat för hållbarhetens och stödets skull. På tal om stöd har just ramsäng W5 ett imponerande antal fastighetsalternativ att välja mellan vid köp av sängen, så visst får man då omedelbart en utomordentligt passande säng som är precis så mjuk som man vill ha den. Ha i åtanke att huvudmadrassen även kan vändas för att säkerställa jämt slitage.

Mer om bäddmadrassen
Premium Hyperflex är namnet på bäddmadrassen som ingår vid köp av ramsäng W5. Madrassens överdrag kan lätt avlägsnas och tvättas för att se till så att ens säng alltid är ren och fin. Glöm inte att köpa lakan, kudde och täcke separat för en optimal upplevelse samt bästa möjliga komfort varje natt.

Speciella egenskaper och funktioner
Exklusive ben och bäddmadrass har ramsäng W5 en höjd på 26 cm. Kom ihåg att beställa ben separat samt en huvudgavel om man så föredrar. Med sin snygga och enkla design passar sängen in i en majoritet av sovrum, och ett stort plus är att ramsäng W5 har en justerbar höftzon samt skulderzon för att göra underlaget så bekvämt som möjligt. Dra nytta av den 100 dagars provperioden och testa på den förträffliga sängen som med största sannolikhet kommer att imponera på en.

Storlekar och fastheten

Ramsäng W5 är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Ramsäng W5 är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium/Medium
Medium/Fast
Medium/Extra Fast
Fast/Fast
Fast/Extra Fast
Extra Fast/Extra Fast

Du kan läsa mer om de olika ramsängarna W5 här.


Ramsäng Turin

 • Härlig och billig säng med 3-zonad pocketfjädring

Ramsäng Turin

 

Vad sägs om en ganska låg och riktigt mysig säng till ett fantastisk billigt pris? Det är detta som ramsäng Turin kan bjuda på. Denne säng från märket MiDormani kan beställas i en mängd olika färger för att passa perfekt in i en majoritet av sovrum. Sängen är både bekväm, elegant samt kommer med en 25 års garanti som man inte vill missa. Med avgiftsfria och räntefria betalningar är det endast själva sängen som man behöver betala för och inget annat.

Beställ ramsäng Turin hos Sängjätten för att få en 100 dagars provperiod där man kan känna hur det är att ligga i sängen i några månader. Om man sedan ångrar köpet kostar det ingenting att få sängen upphämtad och man får då pengarna tillbaka. Ramsäng Turin kostar för närvarande 8 995 kronor hos Sängjätten då dess originalpris 11 795 kronor har reducerats med 24 %.

Madrassen och dess struktur
En mellanmadrass med pocketfjädring syftar på en madrass där varje enskild fjäder omges av en tygpåse för extra hållbarhet samt komfort, och det är just detta som ramsäng Turins madrass har att bjuda på. Som om detta inte vore nog är den även 3-zonad, och olika delar av madrassen är därför olika fasta. Vid exempelvis huvudet och benen kanske madrassen är mjukare medan den vid midjan är mer fast för att ge ett lämpligt stöd. Detta är ett av de många skälen till varför ramsäng Turin uppskattas så mycket av dess användare.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen som man får vid köpet av ens ramsäng Turin kallas för MiDormani HR, och denne läggs på toppen av sängen för att bjuda på ytterligare stöd och komfort. Sängen är perfekt för de som ofta ligger på mage eller på sidan, och varje natt kommer ramsäng Turin utan tvekan att bli ett behagligt underlag. För att fullända sängen kan man beställa en kudde, ett täcke och ett lakan separat. Med en säng som har pocketresår, en följsam axelzon samt en imponerande lång garanti finns det mycket att älska med ramsäng Turin.

Speciella egenskaper och funktioner
Ramsäng Turin kan förväntas att hålla i många år framöver, och inte minst tack vare en 25 års ram- samt resårbrottsgaranti. Sängen i sig själv är robust, hållbar och kommer utrustad med kraftiga ben som ser till så att sängen står stadigt. Som kronan på verket kan man förvänta sig en följsam axelzon för bästa möjliga komfort.

Storlekar och fastheten

Ramsäng Turin är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Ramsäng Turin är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Fast
Medium
Mjuk

Du kan läsa mer om de olika ramsängarna Turin här.


BED Örskär Ramsäng 

BED Örskär Ramsäng

 

Sängar kan lätt bli ganska dyra, och det är inte alltid nödvändigt att vända ut och in på hela plånboken för att få en säng som vet var skåpet ska stå. BED Örskär Ramsäng är en säng som gör sitt jobb väl till ett lite billigare pris, så om du är ute efter en budgetsäng som är en av de bästa inom sin prisklass finns det många skäl att satsa på just BED Örskär Ramsäng.

Madrassen och dess struktur
Inom BED Örskär Ramsäng kan du förvänta dig att stöta på en pocketfjädring med tre zoner. Den 13 cm höga pocketfjädringen syftar på att det finns små tygfickor inom sängen som innehåller varje individuell fjäder. Fjädrarna är med andra ord inte påverkade av varandra och kan arbeta oberoende av de andra fjädrarna för att ge dig just det stödet som du behöver.

Vad de tre zonerna betyder är att sängens fasthet skiljer sig en aning vid olika områden i sängen. Den är mjukare vid skulderpartiet, det finns ett ordentligt stöd vid korsryggen och en passande fasthet vid höfterna. Allt detta sammanlagt resulterar i en utomordentlig ramsäng.

Mer om bäddmadrassen
För både bekvämligheten och hygienens skull ingår en bäddmadrass vars överdrag kan avlägsnas för att tvättas när det väl behövs. Glöm inte heller att BED Örskär Ramsäng kommer med en 10 års garanti mot ram- och fjäderbrott, så du slipper att oroa dig för att sängen ska ge upp efter några år.

Speciella egenskaper och funktioner
Det är fullt möjligt att få precis den typen av BED Örskär Ramsäng som känns rätt för dig. Det finns tre fasthetstyper som du kan välja, och dessa är Medium, Medium/Fast och Fast. Medium blir vanligtvis ett ypperligt val för dig som väger under 80 kg, men vad du väljer beror även självfallet på vad du föredrar. Utöver detta finns sängen att välja i två olika färger och sex olika storlekar.

Storlekar och fastheten

BED Örskär Ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
105 x 200
120 x 200
160 x 200
180 x 200

BED Örskär Ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium / Fast
Fast


DUX 1002 Ramsäng 

DUX 1002 Ramsäng

 

Tillräckligt med sömn är A och O för att vara redo att bemöta den kommande dagen med energi och välmående. Då krävs dock en säng som håller hög standard, och här kan DUX 1002 Ramsäng vara till stor hjälp.

Detta är en säng som passar väl in i både ditt sovrum och gästrummet där den imponerar på alla som kommer på besök. Då det finns flera olika storlekar att välja mellan kan du antingen införskaffa dig en enkelsäng till dig själv eller en dubbelsäng till dig och partnern. DUX 1002 Ramsäng är ett val som du inte kommer att ångra.

Madrassen och dess struktur
När det kommer till materialen som ramsängen är framställd i har det inte kompromissats med kvaliteten. Den här produkten är utrustad med det så kallade DUX spiralsystemet i två lager, och runt detta finner du naturlatex tillsammans med bomullsvadd. Den höga träramen ser också till så att sängen får en lite extra exklusiv look.

Mer om bäddmadrassen
DUX 1002 Ramsäng är ett snyggt tillskott till hemmet som bjuder på lika mycket stil som komfort, och du kan förvänta dig en äkta lyxig känsla. Allt du behöver göra är att köpa till passande sängben och sedan har du ett fulländat sovrum. Det ingår nämligen en bäddmadrass på köpet, och du får den här bäddmadrassen i samma storlek som den utvalda sängen har. Det är sannerligen komfort på en hög nivå som gäller.

Speciella egenskaper och funktioner
Med ett helt hav av valmöjligheter är DUX 1002 Ramsäng en produkt om ger dig ett skräddarsytt tillskott till sovrummet oavsett vilken typ av säng du föredrar. Det finns nämligen hela 15 storlekar att välja mellan där den största är en 210 x 210 dubbelsäng medan den minsta är en 80 x 200 enkelsäng – så det är lätt att hitta en DUX 1002 Ramsäng som får plats i ditt sovrum.

Storlekar och fastheten

DUX 1002 Ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

DUX 1002 Ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast

Läs även: Sebra säng (Bäst i test)

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta