Sängar och fjädring: Så skiljer sig Bonnell-, pocket- och progressiv fjädring

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du trött på att vrida och vända dig hela natten? Vaknar du ofta upp med ryggont och stela muskler? Typen av fjädring i din säng kan ha stor inverkan på kvaliteten på din sömn, och en anledning till att dålig sömn kan vara just din sängs fjädring. I den här artikeln utforskar vi olika typer av fjädring i sängar och hjälper dig att förstå skillnaderna mellan de tre vanligaste typerna av sängfjädring: Bonnell-, pocket- och progressiv fjädring. Efter att ha tagit del av den här artikeln hoppas vi att du ska känna dig väl rustad för att fatta rätt beslut om vilken typ av säng och fjädring som matchar just dina behov. 

Bonnellfjädring

Den vanligaste typen av sängfjädring är Bonellfjädring. Dessa fjädrar är tillverkade i härdat stål, formade som timglas och anslutna till varandra med hjälp av spiralformade fjäderbrickor. Detta skapar ett system av sammankopplade fjädrar som arbetar tillsammans för att ge stöd och komfort.

En av de viktigaste fördelarna med Bonnellfjädrar är att de är prisvärda. De är billiga att tillverka, vilket innebär att sängar och madrasser med Bonellfjädring kan erbjudas till ett lägre pris än sängar med mer avancerade fjädringssystem. Dessutom ger fjädrarnas timglasform god rörelseisolering, vilket minskar risken att din partner märker när du vänder och vrider dig under natten.

Nackdelen med Bonellfjädring är att den inte ger lika mycket stöd som sängar med mer riktad fjädring, vilket kan vara ett problem för dig som lider av ryggont eller andra typer av smärta. Eftersom fjädrarna är kopplade till varandra kan rörelse i en del av madrassen orsaka rörelse i andra delar, vilket kan störa sömnen.

Trots dessa begränsningar är Bonnellfjädring ett bra alternativ för många. Om du till exempel tenderar att sova på rygg eller mage kan Bonnellfjädring ge precis rätt stödnivå. För dig som sover ensam i din säng kan Bonellfjädring också också fungera väl, eller om du har en smalare budget. Oavsett dina sömnpreferenser eller din budget är det viktigt att noga överväga dina alternativ och välja den typ av säng och fjädring som ger rätt sömnupplevelse till just dig.

Pocketfjädring

Näst på tur har vi pocketfjädring, en annan populär typ av säng och fjädring som är känd för sin hållbarhet och komfort. Dessa fjädrar är tillverkade av högkvalitativa, individuellt lindade fjädrar som verkar oberoende av varandra. Fjädrarna är inneslutna i tygfickor, vilket bidrar till rörelseisolering och samtidigt ger riktat stöd till olika delar av kroppen.

En av de största fördelarna med pocketfjädring är dess förmåga att forma sig efter din kropp, vilket ger anpassat stöd som kan bidra till att minska antalet tryckpunkter och obehag. Varje fjäder arbetar individuellt vilket minskar risken att rörelse i en del av madrassen påverkar andra delar. Detta passar perfekt för dig som sover oroligt, eller som delar säng med en partner.

Med det sagt har även pocketfjädrar negativa sidor. För det första tenderar de att vara dyrare än annan typ av fjädring vilket ger dyrare sängar. Eftersom fjädrarna är individuellt lindade är de dessutom mer benägna att slitas ut med tiden, vilket kan leda till att din säng slits ut snabbare.

Trots dessa nackdelar är pocketfjädring ett populärt och tryggt alternativ, särskilt för dig som tenderar att sova på sidan eller som önskar ett jämnare tryck. Pocketfjädringens riktade stöd kan dessutom hjälpa till att lindra smärta och obehag, samtidigt som rörelseisoleringen ger vilsammare sömn. Om du är på jakt efter en ny sängmadrass, kan pocketfjädring vara ett bra alternativ att se över. 

Progressiv fjädring

Progressiv fjädring kännetecknas av en ensam, S-formad tråd vävd genom hela madrassen för att skapa ett kontinuerligt fjädringsystem. Fjädrarna är sammankopplade med hjälp av spiralformade fjäderbrickor vilket bidrar till att ge ett stöd och rörelseisolering.

En av de främsta fördelarna med progressiv fjädring är dess hållbarhet. Eftersom progressiv fjädring saknar enskilda fickor eller separata fjädrar, tappar den här typen av fjädring inte formen lika fort. Då fjädrarna dessutom är anslutna till varandra ger progressiv fjädring en jämn stödnivå över hela madrassen, vilket kan vara fördelaktigt för dig som föredrar en fastare säng.

Det finns dock några nackdelar att ta hänsyn till när det kommer till progressiv fjädring. För det första innebär bristen på individuella fjädrar att sängar med progressiv fjädring ger sämre anpassat stöd till olika delar av kroppen. Eftersom fjädrarna dessutom är sammankopplade till varandra är det mer sannolikt att rörelser i en del av madrassen orsakar rörelser i andra delar, vilket kan påverka sömnen.

Trots dessa begränsningar kan progressiv fjädring vara ett bra val för många. Om du föredrar en fastare madrass och inte lider av ryggsmärtor eller andra typer av obehag kan det konsekventa stöd som progressiv fjädring erbjuder vara precis vad du behöver. Om du dessutom letar efter en madrass som håller i många år utan att tappa formen är progressiv fjädring väldigt hållbart. Som med alla typer av fjädring är det viktigt att noga överväga hur dina behov ser ut för att välja rätt typ av säng och madrass för just dig. 

Jämförelse av sängspiraler

Efter att ha utforskat de tre huvudtyperna av sängfjädring enskilt har vi nedan gjort en närmare jämförelse för att hjälpa dig fatta ett besult om vad som passar dig:

När det gäller stöd och komfort tenderar pocketfjädring att ge mest riktat stöd och tryckavlastning, medan progressiv fjädring ger mer jämnt stöd över hela sängen. Bonnellfjädring ligger någonstans i mitten och ger hyfsat stöd för dig som inte behöver så mycket tryckavlastning.

Vad beträffar prisklass och värde för pengarna är Bonellfjädring i allmänhet mest prisvärt, följt av progressiv fjädring och pocketfjädrar som tenderar att vara dyrast. Med detta sagt kan pocketfjädrar ge mest värde för pengarna, eftersom de tenderar att hålla längre och ge bättre stöd över tid.

Slutligen kan olika typer av sängfjädring vara bättre lämpade för olika sovpositioner. Bonnellfjädring kan till exempel fungera bra för dig som sover på rygg eller mage, medan pocketfjädring kan vara det bästa alternativet för dig som sover på sidan eller som behöver mer riktat stöd. Progressiv fjädring passar dig som föredrar en fastare madrass.

Rätt typ av fjädring och säng kommer i slutändan an på en mängd olika faktorer, som din sovposition, personliga preferenser och din budget. Genom att noggrant överväga för- och nackdelar med olika typer av fjädring och hur de stämmer överens med dina individuella behov kan du fatta ett välgrundat beslut och välja den madrass som ger dig bäst sömn.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har valet av sängfjädring ha stor betydelse för din sömnkvalitet. I den här artikeln har vi utforskat tre huvudtyper av sängspiraler: Bonnell-, pocket- och progressiv fjädring. Varje typ har sina unika fördelar och nackdelar, och det bästa valet för dig beror på en mängd olika faktorer, bland annat din sovposition, dina personliga preferenser och din budget.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta