Madrassens fasthet: Hur väljer man rätt fasthet?

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

När det handlar om att få en god nattsömn spenderar många av oss otaliga timmar med att undersöka madrasser för att hitta den perfekta fastheten. Visst har vi alla våra preferenser, men att förstå fördelarna och effekterna av madrassens fasthet är viktigt om du vill genomföra ett medvetet köp. Det kan tyckas vara en liten detalj jämfört med mer spännande aspekter som madrassens tjocklek eller sängstorlek – men att känna till madrassens fasthet kan faktiskt spela stor roll för sömnkvaliteten. Låt oss därför utforska de olika fasthetsnivåerna hos madrasser så att du kan hitta den perfekta balansen mellan komfort och stöd.

Vad innebär madrassens fasthet?

Madrassens fasthet avser hur fast och stödjande en madrass känns när du ligger på den. Hur fast eller mjuk en madrass ska vara varierar från person till person eftersom alla har olika preferenser och komfortnivåer. 

Det är dock viktigt att förstå skillnaden mellan fastheten och stödet när man ska välja madrass; fastheten baseras enbart på en subjektiv bedömning, medan stödet snarare hänvisar till madrassens strukturella stabilitet och hur väl den kan hålla ryggraden rak under hela natten. Även om det inte finns något bestämt sätt att mäta fasthet eller garantera en perfekt anpassning för alla, kategoriserar tillverkarna vanligtvis madrasser efter deras fasthet 

Beroende på dina individuella behov kan du välja mellan madrasser som är extra fasta, medelfasta eller mjuka, vilka alla har varierande flexibilitet och elasticitet samtidigt som de erbjuder olika nivåer av kroppsanpassning och tryckpunktsavlastning. 

Att förstå skalan för madrassens fasthet

Fasthetsskalan är en standard som används för att mäta den relativa fastheten hos madrasser. På denna skala anses 1 vara den mjukaste, 5 den medelfasta och 10 den mest fasta, vilket gör det enkelt för dig att jämföra olika typer av madrasser från olika tillverkare och avgöra vilken som bäst passar dina behov.

Fasthetsskalan utvecklades för att hjälpa konsumenterna att bättre förstå de olika komfortnivåerna som olika madrasser erbjuder. Tillverkarna använder en kombination av lager, till exempel skum eller latex, för att skapa olika komfortnivåer – från extra mjukt till extra fast – för att tillgodose individuella behov. Fasthetsskalan hjälper till att förklara dessa olika kombinationer genom att tilldela varje kombination en egen nivå på skalan. 

  • Extra mjuk (1-2)

Extra mjuka madrasser är extremt mjuka vilket innebär att de tyvärr sällan erbjuder tillräckligt bra stöd. Användaren tenderar att sjunka ner mycket djupt i sängen på grund av dess mjuka material, vilket ofta är ett varningstecken på att sängen inte ger tillräckligt bra stöd och är dåligt för din ryggrad.

  • Mjuk (3-4)

Madrasser med denna fasthet är mjuka och följsamma som användaren sjunker mellan fyra och åtta centimeter djupt. Det erbjuder vanligtvis en känsla av omfamning och brukar vara tillverkade i klassiskt djupt minnesskum. Denna fasthet är utmärkt för personer som väger under 60 kilogram och för de som föredrar att sova på sidan.

  • Medium (5-6)

Medium- eller medelfasta madrasser är de mest populära på marknaden då de passar dem flesta. Beroende på dina personliga preferenser kan du antingen välja standard 6 eller, om du vill har ett något lite mjukare underlag, 5. Medelfasta sängar möjliggör vanligtvis en mängd olika sovpositioner, vilket också förklarar varför de ofta rekommenderas för de som inte har någon bestämd sovposition.

  • Hård (7-8)

De här madrasserna erbjuder inte samma omfamning eller nedsjunkande som de medelfasta madrasserna eftersom de är en aning hårdare och styvare. Generellt sett är denna fasthet lämplig för dem som föredrar ett hårdare underlag, men beroende på din kroppsbyggnad kan det såklart finnas några undantag. Dessa sängar är särskilt bekväma för de som sover på rygg eller mage. 

  • Extra hård (9-10)

Denna fasthet är den hårdaste som finns på marknaden. Det finns inte många sängar i den här standarden, även om vissa företag har mindre utbud av dem, eftersom de normalt sett inte är så populära i sängindustrin eftersom det är så få människor som verkligen önskar en sådan hård bäddmadrass

Hur väljer man rätt fasthet?

Vilken madrass som passar bäst för dig beror på din kroppsbyggnad, föredragna sömnposition, vikt och dina personliga preferenser. Trots att de populäraste fasthetsnivåerna på marknaden är mellan 4 och 7, beror din önskade fasthet främst på dina personliga preferenser och behov. Nedan går vi igenom de viktigaste faktorerna för att hjälpa dig att bestämma ditt idealiska intervall.

Kroppsvikt och fasthet

Det är viktigt att du först förstår att det inte finns några bestämda regler för vilken hårdhet som passar bäst för en viss kroppsvikt. Däremot finns det några allmänna riktlinjer som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken madrass som kan vara bäst för dig. 

För dem som väger mindre än 60 kilogram rekommenderas det normalt att välja en madrass med mjuk eller medelmjuk fasthet. Detta garanterar tillräckligt stöd samtidigt som man får känslan av att sova “i” sängen snarare än “på” den. Om du väger mellan 60 och 100 kilogram bör en medium eller mediumfast madrass erbjuda bra stöd utan att offra komfort. För dem som väger över 100 kilogram är det vanligtvis idealiskt att välja en fastare madrass, eftersom en sådan erbjuder optimalt stöd och komfort under hela natten. 

Sovposition och fasthet

Vilka delar av din kropp som kommer i kontakt med madrassen och hur mycket beror på hur du ligger när du sover. För att undvika smärta bör du välja en fasthet som erbjuder en perfekt balans mellan stöd och formgivning för att matcha din valda position.

De som sover på sidan

Om du sover på sidan ska du välja en fasthet som stödjer din kroppsvikt och som kan minska eventuella tryckpunkter. En medelfast madrass med ett mjukt lager överst erbjuder tillräckligt med stöd samtidigt som du kan sjunka ner i madrassen så pass mycket att du känner dig bekväm. En för mjuk madrass kan leda till att din ryggrad och dina höfter hamnar fel, och det är därför viktigt att hitta en madrass som ger tillräckligt bra stöd utan att kompromissa med komforten. 

De som sover på rygg 

De som sover på ryggen behöver en fastare madrass för att hålla ryggraden rak under hela natten. Om du sover på rygg och väljer en för mjuk madrass kommer din kropp att sjunka ner för djupt och orsaka en felaktig justering av dina rygg- och nackmuskler, vilket kan leda till stelhet eller smärta när du vaknar. En medelfast madrass bör ge tillräcklig dämpning från underlaget samtidigt som den erbjuder tillräckligt med stöd under hela natten. 

De som sover på magen 

De som sover på mage bör också välja en fastare madrass eftersom en mjuk madrass kan orsaka felaktig justering av rygg och nacke eftersom de kan sjunka ner för djupt i sängen. Det kan vara nödvändigt att välja en fast eller extra fast madrass om du sover på magen. Dock ska du inte välja en alldeles för hård madrass, eftersom det kan belasta andra delar av kroppen, som axlar och höfter. Det är därför viktigt att hitta en madrass som skapar en lämplig balans mellan dämpning och stöd. 

Olika typer av madrasser deras fasthetsnivåer

Den övergripande hårdheten på ett underlag kan variera beroende på vilken typ av madrass det är. Det finns fyra typiska sorters madrasser, och dessa kategoriseras efter deras sammansättning. Du kan göra dig medveten om hur varje alternativ kommer att kännas och fungera genom att lära dig om deras allmänna egenskaper. Det är också viktigt att veta att de olika konstruktionerna och materialen som används till olika madrasser kan orsaka skillnader mellan modeller av jämförbar konstruktion. Låt oss ta en titt på hur olika madrasser förhåller sig till varandra när det gäller fasthet. 

  • Fjädermadrasser är en av de vanligaste typerna av madrasser tack vare att de är prisvärda och kommer i ett brett utbud. Fjädermadrasser är vanligtvis medelfasta eller extra fasta, beroende på vilken typ och hur många spiraler som används i konstruktionen. Många fjädermadrasser har dessutom lager av skum eller latex ovanpå spolarna för ytterligare komfort och stöd, vilket gör dem idealiska för personer som föredrar en fastare sovyta men som inte vill offra komforten helt och hållet. 
  • Skummadrasser blir alltmer populära på grund av deras förmåga att anpassa sig efter kroppens form och minimera rörelseöverföring mellan partners som delar säng. Skummadrasser varierar vanligtvis från medelmjuk till medelfast, vilket gör dem till ett bra alternativ för dem som söker något mittemellan extra mjukt och extra fast. Eftersom skum reagerar snabbt på tryckpunkter är dessa madrasser utmärkta för att ge riktat stöd där användaren behöver det mest.  
  • Hybridmadrasser kombinerar både fjädring- och skumlager för överlägsen komfort och stöd. De finns i alla fasthetsgrader, från extra mjukt till extra fast vilket gör dem idealiska för personer som föredrar olika sovpositioner; till exempel föredrar de som sover på sidan kanske en mjukare madrass, medan ryggsovare kanske behöver en fastare madrass som erbjuder mer stöd. Precis som hos fjädermadrasser har hybridmadrasser vanligtvis ett lager av skum eller latex högst upp i konstruktionen för ökad komfort och stöd. 
  • Latex är ett extremt slitstarkt material som ger överlägsen andningsförmåga jämfört med andra typer av skummaterial. Latex är dessutom mycket responsivt – det anpassar sig snabbt när du rör dig under natten – och det är naturligt allergivänligt och antimikrobiellt, vilket gör det till ett utmärkt val för allergiker eller personer med känslig hud. Latexmadrasser finns i flera olika fasthetsgrader, från mjuk till extra fast; de tenderar dock att vara fastare än andra typer av sängar på grund av deras naturligt elastiska egenskaper. 

rengöra din madrass

Att rengöra din madrass är av stor betydelse för din hälsa. Ditt sovområde kan bli hem för dammkvalster och bakterier om det inte rengörs regelbundet. Dessutom kan kroppsvätskor och döda hudceller tränga in i madrassen och skapa en otrevlig miljö. Att regelbundet rengöra din madrass kan förlänga dess livslängd, förbättra din sömnkvalitet och skydda din hälsa.

FAQ

Vilken madrass är bäst?
Vilken madrass och fasthet som är bäst för dig beror på din kroppsbyggnad och dina sömnrutiner. En för mjuk madrass erbjuder inte tillräckligt bra stöd, medan en för fast madrass kan orsaka obehag. Generellt sett är en medelfast madrass det bästa alternativet för de flesta.
Vilken är den bästa madrassen för par som föredrar olika fasthet?
Ett bra alternativ för par som gillar olika fasthet är att köpa en madrass med dubbel fasthet – en sida som är mjukare och en sida som är fastare. På så sätt kan man välja själv vilken fasthet som man föredrar föredrar.
”Plush" avser vanligtvis en madrass som är väldigt mjuk. Den erbjuder mer dämpning och formbarhet än en fastare madrass vilket kan vara ett bra för dem som gillar att känna sig omslutna av sin säng samt för personer som sover på sidan.
Vilken madrass kan man justera fastheten på?
Du kan justera fastheten på en madrass genom att lägga till eller ta bort skum, latex eller ull från madrassen. Du kan också köpa en madrass som har olika fasthetsnivåer på respektive sida.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta