Tips för att sova gott i sommarvärmen

SENAST ÄNDRAD: februari 19, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Sommarsäsongen är till för stranddagar, utomhusaktiviteter och solsken, men när temperaturen stiger kraftigt kan det vara svårt att få en god natts sömn. Svettningar, obehag och känslor av rastlöshet kan göra det svårt att somna när det är varmt ute. Sömnen är dock viktig för vår allmänna hälsa och för vårt välbefinnande, och sömnbrist kan leda till irritation, uttorkning och trötthet. 

I den här artikeln går vi igenom hur varma temperaturer kan påverka vår sömnkvalitet och ger dig praktiska tips för att sova gott i sommarvärmen.

Faktorer som påverkar sömnen i varmt väder

Varmt väder kan göra det svårt att få till en god natts sömn, och flera faktorer kan bidra till detta. Nedan har vi samlat några av de faktorer som leder till sämre sömn i sommarvärmen:

 • Värme och luftfuktighet: Höga temperaturer och hög luftfuktighet kan orsaka svettningar, obehagskänslor och göra det svårt att somna och sova vidare. En ökning av kroppstemperatur kan störa den naturliga sömncykeln och leda till rastlöshet och trötthet.
 • Ventilation och luftcirkulation: Dålig luftcirkulation och brist på frisk luft kan få miljön att kännas ännu mer kvävande, genom att öka luftfuktigheten och göra det svårare att sova.
 • Kläder och sängkläder: Vissa material som syntetiska tyger eller tunga täcken, kan stänga värmen inne, vilket gör det svårare att svalka sig och att somna.
 • Personliga faktorer, såsom ålder och hälsotillstånd: Äldre personer, gravida kvinnor och personer som lider av medicinska tillstånd kan vara känsligare för effekterna av varmt väder. För dig som lider av andningsbesvär varmare väder också göra det svårare att andas.
 • Oljud: Öppna fönster eller fläktar kan öka ljudnivån, vilket kan störa sömnen. Öronproppar eller så kallade ‘white noise’-maskiner kan hjälpa dig att maskera oönskade ljud.
 • Ljus: De längre dagarna under sommarhalvåret kan göra det svårare att somna, särskilt för dig som är känslig för ljus. Mörkläggningsgardiner eller ögonmasker kan hjälpa till att skapa en mörkare sovmiljö.
 • Vätskedrivning: Varmt väder kan leda till uttorkning, vilket kan göra det svårare att somna och att sova vidare. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen för att hålla din vätskenivå uppe, men var försiktig så att du inte dricker för mycket vatten innan du lägger dig så att du inte behöver gå på toaletten under natten.
 • Kost: Att äta tung, kryddig eller fet mat innan sängdags kan öka kroppstemperaturen och göra det svårare att somna. Lättare måltider med färsk frukt och grönsaker kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen och främja bättre sömn. 
 • Tid på dygnet: Temperaturen tenderar att vara som varmast sent på eftermiddagen och tidigt på kvällen, vilket kan göra det obekvämt att somna under dessa tider. Att ta en sval dusch eller ett kallt bad innan du går och lägger dig kan hjälpa till att sänka kroppstemperaturen och främja avkoppling.
 • Stress: Värme och obehag kan förvärra känslor av stress och ångest, vilket kan göra det svårare att somna. Att utöva avslappningstekniker som djupandning eller meditation kan hjälpa till att lugna sinnet och att förbättra sömnkvaliteten.

Tips för att sova gott i varm väder

Att sova gott i varmt väder kan vara en utmaning, och kan störa sömnkvaliteten och leda till trötthet och irritation. Lyckligtvis finns det olika sätt att bekämpa effekterna av varmt väder för att få en god natts sömn. Nedan följer några tips för att hjälpa dig att sova bättre i varmt väder:

 • Försök att hålla sovrummet svalt, till exempel genom att använda luftkonditionering, fläktar och gardiner för att stänga ute solljus och värme.
 • Välj lämpliga material på sängkläder, som bomull eller linne eller andra material som andas väl.
 • Bär lätta kläder i sängen, som exempelvis en löst sittande pyjamas i bomull.
 • Håll din vätskenivå uppe under hela dagen genom att dricka mycket vatten och undvika alkohol och koffein, som kan torka ut kroppen.
 • Anpassa ditt sömnschema för att undvika att sova de varmaste timmarna på dagen, till exempel genom att ta en tupplur mitt på dagen och att sova under svalare timmar på natten.
 • Använd en sval handduk eller ispåse för att reglera din kroppstemperatur och främja avslappning.
 • Skapa en avslappnande och lugn sovmiljö, exempelvis genom aromaterapi eller lugnande musik för att främja avslappning.

Genom att införliva dessa tips i din sömnrutin kan du öka dina chanser att få en vilsam natts sömn även under varma väderförhållanden.

Livsstilsförändringar för att förbättra sömnkvaliteten under varma sommarnätter

Att få en god natts sömn är viktigt för den allmänna hälsan och för ditt välbefinnande, men att sova under varma sommarnätter kan vara en utmaning. Förutom tipsen för att sova i varmt väder finns det några olika livsstilsförändringar du kan göra för att förbättra din sömnkvalitet:

 • Försök att äta en balanserad kost och undvik tunga måltider innan du går till sängs: tunga måltider innan du går och lägger dig kan öka kroppstemperaturen och störa sömnen. Välj i stället lätta och nyttiga måltider.
 • Minska koffein- och alkoholintaget: Koffein och alkohol kan torka ut kroppen och göra det svårare att somna. Att begränsa ditt intag eller undvika dem helt och hållet kan förbättra din sömnkvalitet.
 • Motionera regelbundet: Regelbunden motion främjar bättre sömn, men undvik att motionera under de varmaste timmarna av dagen. Motionera i stället när det är svalare ute.
 • Utöva avslappningstekniker: Att utöva avslappningstekniker som yoga eller meditation kan minska stress och främja en vilsam sömn.
 • Ta en sval dusch eller ett kallt bad innan du går till sängs för att sänka kroppstemperaturen och främja avslappning.
 • Använd en kylkudde för att svalka dig, antingen på pannan eller fötterna.
 • Undvik elektronik som telefoner eller bärbara datorer innan du går till sängs, eftersom de kan avge värme och störa din sömn.
 • Använd en sovmask eller öronproppar för att blockera ut ljus och oljud, vilket kan bidra till djupare och mer vilsam sömn.
 • Investera i en högkvalitativ madrass och kuddar som är utformade för att hålla dig sval.
 • Håll husdjur borta från sängen eller sovrummet, eftersom de kan tillföra ytterligare kroppsvärme och störa din sömn.

Genom att införliva dessa livsstilsförändringar i din vardagsrutin kan du förbättra din sömnkvalitet även i varmt väder. Kom ihåg att lyssna på din kropp och anpassa dig därefter, och rådgör alltid med sjukvårdspersonal om du har sömnsvårigheter.

Varmt väder kan göra det svårt att få en god natts sömn, men det finns åtgärder du kan vidta för att förbättra din sömnkvalitet. Det är viktigt att prioritera sömn för din allmänna hälsa och för ditt välbefinnandes skull. Att hålla sovrummet svalt, välja lämpliga sängkläder och kläder, hålla dina vätskenivåer uppe, justera din sovrutin och att göra livsstilsförändringar som att undvika tunga måltider innan du går och lägger dig samt att minska koffein- och alkoholintag, att träna regelbundet och att utöva avslappningstekniker är alla faktorer som bidra till bättre sömn. Slutligen, om du kämpar med sömnproblem i varmt väder ska du inte tveka att söka medicinsk rådgivning.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta