Resårmadrass Test – Hitta de bästa resårmadrasser

Senest opdateret den 0

I denna artikel går vi igenom de saker du bör vara uppmärksam på innan du köper en ny resårmadrass, samt vad de olika fjädertyperna och komfortzonerna innebär för dig. Vi strävar här efter att ge dig en komplett överblick, och vi tittar även närmare på ett antal av marknadens bästa resårmadrasser. Vi kommer också med några goda råd för att få en bättre nattsömn, och avslöjar vad som egentligen sker i hjärnan då vi sover.

Du tillbringar cirka en tredjedel av ditt liv i sängen. Därför är det viktigt att du ligger så bra som möjligt, om du vill försäkra dig om att få den bästa möjliga nattsömnen. Här är madrassen en av de viktigaste faktorerna. Resårmadrassen är en av de mest utbredda madrasstyper, och har genomgått en stor utveckling under de senaste 10-15 åren, som har haft stor betydelse för din sovkomfort.

9 exempel på bra resårmadrasser:


Tempur Ice Grey 15cm Madrass 

Redaktörens val

Tempur Ice Grey 15cm Madrass

i samarbete med PriceRunner

 

Utrusta din säng med en av de härligaste madrasserna på marknaden. Du får Tempur Ice Grey 15cm Madrass till ett konkurrenskraftigt pris, och med den här formbara madrassen under dig blir varje natt lika underbar som den förra. Med en garanti på 10 år är säkerheten dessutom på topp.”]

Madrassen och dess struktur
Den 15 cm höga madrassen i standard Medium fasthet kombinerar en mjuk och viktlös känsla med ett stöd som förser din kropp med den optimala liggställningen. Hemligheten är det älskade Tempurmaterialet som vet var skåpet ska stå när det kommer till att bjuda på sköna nätter. Visst låter det redan fantastiskt, men då har vi inte ens nämnt det mysiga velouröverdraget!

Vem madrassen rekommenderas till
Om du är i behov av en utmärkt madrass till din redan befintliga säng gör Tempur Ice Grey 15cm Madrass susen i alla lägen. Kontrollera bara att din säng har den passande storleken för madrassen. Med detta sagt kommer du att älska det underbara Tempurmaterialet, och för att se till så att en ren och fin säng alltid väntar på dig kan velouröverdraget tas av och rengöras i tvättmaskinen när du än vill.

Bra att veta om madrassen
Den smärre nackdelen med att vända dig till just Tempur Ice Grey 15cm Madrass är avsaknaden av valmöjligheter. Madrassen kommer nämligen enbart i två storlekar och med en specifik fasthet, men om en av storlekarna och fastheten faller dig i smaken kommer du inte att ångra köpet av en Tempur Ice Grey 15cm Madrass!

Storlekar och fastheten

Tempur Ice Grey 15cm Madrass är tillgänglig i följande storlekar:

90 x 200
180 x 200

Tempur Ice Grey 15cm Madrass är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Medium (Sensation)


Tempur Supreme Cooltouch Madrass 

Bästa premiumval

Tempur Supreme Cooltouch Madrass 

i samarbete med PriceRunner

 

 

Det är lätt att se varför Tempurmadrasser såsom Tempur Supreme Cooltouch Madrass har mottagit så många lovord av tidigare kunder och i en lång rad experttester. Temperaturregleringsegenskapen och det underbart stödjande Tempurmaterialet – för att inte tala om de många storleksalternativen – är mer än anledning nog att titta närmare på den högkvalitativa madrassen.

Madrassen och dess struktur
Tempur Supreme Cooltouch Madrass är lyxvalet som du inte vill gå miste om. Den här madrassen är både mjuk nog att bjuda på en mysig känsla och hård nog att stödja din kropp där du behöver det som mest. Slipp även överhettning med hjälp av madrassens svalkande egenskap som leder bort överflödig värme.

Vem madrassen rekommenderas till
Det må finnas billigare madrasser på marknaden, men det som du får när du beställer Tempur Supreme Cooltouch Madrass är ren och skär kvalitet. Det är med andra ord valuta för pengarna som gäller, och du kommer att tacka dig själv när du njuter av den här fantastiska madrassen under många år framöver. Börja din dag på rätt sätt genom att vakna upp på den här sköna madrassen!

Bra att veta om madrassen
Det har verkligen inte sparats in på valmöjligheter, så din säng kan ha en av 14 storlekar och erbjuda perfekt passform åt Tempur Supreme Cooltouch Madrass. Den minsta storleken ligger på 80 x 200 och den största ligger på 180 x 210, så välj rätt madrass för dig – och glöm inte att ta beslutet kring huruvida du vill ha en mjuk eller fast madrassmodell.

Storlekar och fastheten

Tempur Supreme Cooltouch Madrass är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210

Tempur Supreme Cooltouch Madrass är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk
Fast


Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass 

Redaktörens val

Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass

 

Butik Pris

Annoncer

4.995,00 Läs mer
6.490,00 Läs mer

 

Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass säkerställer att du alltid kan förvänta dig komfort, och med sex olika storleksvarianter att välja mellan passar produkten till både enkel- och dubbelsängar beroende på vad du är i behov av. 

Madrassen och dess struktur
Det är förståeligt varför just Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass har blivit den mest sålda bäddmadrassen inom Tempurs sortiment. Tempur-materialet som dras nytta av för att tillverka den här madrassen är nämligen utmärkt på att reglera temperaturen så att du får en skön upplevelse utan för varma eller för kalla nätter. Då madrassen även formar sig efter din kropp får du det ultimata stödet precis där du behöver det, så inga nack- eller ryggbesvär behöver stås ut med.

Vem madrassen rekommenderas till
Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass rekommenderas både till dig som har en enkelsäng och en dubbelsäng. Om du föredrar antingen en mjuk eller medium fasthet kommer Tempur-materialet att göra susen för dig och förse dig med en skräddarsydd sömnupplevelse tack vare anpassningsbarheten.

Bra att veta om madrassen
Till ett rimligt pris kan du här förvänta dig en bäddmadrass med en garanti på hela 10 år. Detta säkerställer att din madrass finns där för dig under en lång tid framöver. Den tryckavlastande egenskapen är ett stort plus som alla Tempur-madrasser kan skryta med, men just Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass har lyckats att kombinera komfort, stil och ett konkurrenskraftigt pris på ett sätt som har resulterat i madrassens enorma popularitet.

Om du är intresserad av den allra mest sålda Tempur-madrassen som kunder och experttester har mycket gott att säga om är det Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass som du vill titta närmare på.

Storlekar och fastheten

Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200

180 x 200

Tempur Ice Grey 7cm Bäddmadrass är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk
Medium


Tempur 2-side Topper Bäddmadrass 

Mångsidig modell

Tempur 2-side Topper Bäddmadrass

Butik Pris

Annoncer

10.995,00 Läs mer

 

Tempur 2-side Topper Bäddmadrass är en bekväm madrass som blir ett fantastiskt tillskott till alla sorters sovrum oavsett om du har en enkelsäng eller en dubbelsäng. Med ett stort antal storlekar att välja mellan och ett mjukt material som håller komforten på topp är det svårt att inte älska denna bäddmadrass. 

Madrassen och dess struktur

Tempur 2-side Topper Bäddmadrass är tillverkad i det så kallade Tempur-materialet vars förmågor bland annat består av att kunna forma sig efter din kropp för att bjuda dig på ett stöd åt hela kroppen. Madrassen är utrustad med ett överdrag där en av sidorna kommer i velour medan den andra kommer i dubbel jersey. För att ta hänsyn till hygienen är det lätt som en plätt att avlägsna överdraget med hjälp av en dragkedja för att sedan tvätta det i 60 °C.

Vem madrassen rekommenderas till

De flesta kan få stor nytta av Tempur 2-side Topper Bäddmadrass med tanke på att den kan väljas i två olika fasthetsvarianter och dessutom kommer i en uppsjö av olika storlekar. Ha i åtanke att det kan vara värt besväret att köpa till ett Tempur-Fit madrasskydd för att se till så att bäddmadrassen håller under en längre tid och förblir ren. Om du är ute efter en madrass till antingen dig själv, till gästrummet eller kanske till barnens rum kan Tempur 2-side Topper Bäddmadrass gynna just dig.

Bra att veta om madrassen

Du kan förvänta dig att Tempur 2-side Topper Bäddmadrass har standardfastheten som ligger på HG13 och även är märkt som en medicinteknisk produktklass 1. Det är hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris som gäller, och det tvåsidiga, avtagbara samt maskintvättbara madrassöverdraget är bara kronan på verket. Prova på madrassen redan idag för att fullända ditt sovrum både när det kommer till stil och komfort.

Storlekar och fastheten

Tempur 2-side Topper Bäddmadrass är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210

Tempur 2-side Topper Bäddmadrass är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast


Beliani Bliss resårbotten

✅ Tjock madrass med förmågan att anpassa sig efter ens kropp

Beliani Bliss Resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

För de som letar efter en fantastiskt härlig madrass från märket Beliani kommer här Beliani Bliss resårbotten. Välj mellan flera olika storlekar för att få en madrass som antingen passar till en enkelsäng eller en dubbelsäng beroende på vad man planerar att använda madrassen till. Med sin 20 cm tjocklek finns det gott om stöd under en, och en härligare madrass än Beliani Bliss resårbotten får man allt leta länge efter.

Beliani Bliss resårbotten har möjligheten att bjuda på utomordentlig bekvämlighet i form av ett stöd som på ett perfekt sätt anpassar sig efter just ens egen kropp. Som om detta inte vore nog är den tillverkad av material som är mycket ventilerande för att leda bort fukt och erbjuda den optimala temperaturen i alla lägen. Beställ madrassen i storlek 180 x 200 från bland annat Beliani för 3 905 kronor.

Madrassen och dess struktur

Beliani Bliss resårbotten kan beställas som en bonellmadrass eller en madrass med pocketresår. Den sistnämnda brukar rekommenderas då varje fjäder är inlindad i en tygpåse både för hållbarhetens skull samt för att ge ett bättre stöd för ens kropp. Det är en aning dyrare, men väl värt sitt pris om man vill ha en god natts sömn varje natt. Beliani Bliss resårbotten har 448 inbyggda pocketresår, och detta gör madrassen riktigt duktig på att anpassa sig efter ens kropp.

Vem madrassen rekommenderas till

Med flera olika storlekar att välja mellan passar Beliani Bliss resårbotten både till enkelsängar och dubbelsängar beroende på vilken storlek man väljer. Med tanke på att madrassen har fastheten medium är den primärt avsedd för de som väger under 80 kg medan man över 80 kg kan gynnas mer av en fast madrass. När allt kommer till kritan är det dock fullt möjligt att välja denne madrass oavsett vikt.

Bra att veta om madrassen

Med en bärkapacitet på så mycket som 250 kg är Beliani Bliss resårbotten en madrass som alltid går att lita på när det gäller hållbarheten. Med en 5 års garanti samt väldigt få krav på underhåll är det här tal om en härlig madrass som man inte vill missa.

Storlekar och fastheten

Beliani Bliss resårbotten är tillgänglig i följande storlekar:

90 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Beliani Bliss resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Medium


Be Basic resårbotten

✅ Bjuder på det optimala stödet med material som anpassar sig efter ens kropp

Be Basic resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

För en tjock madrass på hela 20 cm som erbjuder det optimala stödet kan Be Basic resårbotten stå till tjänst. Denne madrass kommer från märket Be Basic och är utrustad med stötabsorberande resårer. Resultatet blir en robust och hållbar madrass som trots detta är mjuk nog för många bekväma nätter. Få det perfekta stödet med en madrass som anpassar sig efter kroppen i en medelhård fasthet som passar de flesta.

Be Basic resårbotten är utomordentligt innovativ – inte bara när det kommer till det stilrena utseendet, utan också det specialtillverkade skummet med innerresår tillsammans med ett stort antal fjädrar för en bättre upplevelse. Allt detta resulterar i en högkvalitativ madrass som har möjligheten att erbjuda det perfekta stödet oberoende av vem man är. Hos exempelvis Furniturebox kan man redan idag beställa den förträffliga madrassen i storlek 140 x 200 för endast 2 995 kronor.

Madrassen och dess struktur

Det yttre tyget som pryder Be Basic resårbottnen är framställt i polyester, och detta kan avlägsnas för att maskintvättas när det behövs. Samtidigt finner man på insidan innerresår med extra fjädrar för att inte bara bjuda på ökad komfort, utan även en madrass som är mycket följsam. Om man är ute efter en madrass som formar sig efter ens kropp för att bjuda på det bästa möjliga stödet är det därför Be Basic resårbotten som man bör vända sig till. Beställ madrassen redan idag till ett rimligt pris och lita på att man får en kvalitetsprodukt.

Vem madrassen rekommenderas till

Be Basic resårbotten levereras i storleken 140 x 200, så tänk på att den inte är det bästa valet för de som har en riktigt stor dubbelsäng. Till lite mindre sängar kan den dock göra susen, och med fastheten medium blir madrassen perfekt för de flesta. Fullända ens sängpaket med den otroliga Be Basic resårbottnen.

Bra att veta om madrassen

För renlighetens skull är det fullt möjligt att tvätta madrassens yttre textil i tvättmaskinen i upp till 60 °C. Be Basic resårbotten är också vändbar för att se till så att man får ett jämt slitage på båda sidorna. Med en högkvalitativ madrass såsom Be Basic resårbotten har man alltid ett imponerade underlag nära tillhands.

Storlekar och fastheten

Be Basic resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

140 x 200

Be Basic resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Medium


Furniturebox Hartford resårbotten

✅ Välj mellan bonell, pocket och multipocket för en skräddarsydd madrass

Furniturebox Hartford resårbotten

 

i samarbete med PriceRunner

 

 

Från serien Hartford kommer här den högkvalitativa Furniturebox Hartford resårbotten. Med sin lite mindre storlek på 120 x 200 är detta en madrass som blir perfekt för en enkelsäng, och då den är hela 18 cm hög får man ett ordentligt underlag i sängen. Madrassen har förmågan att forma sig efter ens kropp och att anpassa sig för att bjuda på ett perfekt stöd som kommer att uppskattas i alla sängar.

Det är upp till en själv om man vill beställa en bonellmadrass till ett lite billigare pris eller satsa på antingen multipocket eller pocketresår. Man kan därför få precis den Furniturebox Hartford resårbotten som passar ens individuella önskemål och behov. Beställ madrassen hos exempelvis Furniturebox för så lite som 1 995 kronor.

Madrassen och dess struktur

Om man beställer en Furniturebox Hartford bonellmadrass består insidan av enkla fjädrar i stål som är bundna med metalltrådar. Visst kan en madrass med detta system bli riktigt komfortabel och härlig, men om man vill vända sig åt det mer exklusiva hållet är det bättre att välja en madrass med pocketresår. Pocketresårmadrasser har en uppsättning fjädrar som är inlindade i tygpåsar för att kunna bjuda på det optimala stödet. Den här typen av Furniturebox Hartford resårbotten är utan tvekan den förstklassiga madrassen som man kommer att älska att ha i sitt sovrum.

Vem madrassen rekommenderas till

Som madrass till en enkelsäng kommer Furniturebox Hartford resårbotten verkligen att imponera. Dess mindre storlek på 120 x 200 blir nämligen lite för liten att lägga i en dubbelsäng, men i en enkelsäng kan man knappast hitta ett bättre alternativ. Om man väger mer än 80 kg eller helt enkelt föredrar en madrass som är lite hårdare än vanligt är även detta en god anledning till att satsa på Furniturebox Hartford resårbotten då dess fasthet ligger på ”fast” istället för det vanliga ”medium”.

Bra att veta om madrassen

Se till så att ens madrass alltid är ren och fin tack vare möjligheten att avlägsna den yttre textilen på madrassen. Denne kan då tvättas för att sedan återigen sättas tillbaka på madrassen. Den ventilerande, hållbara och bekväma Furniturebox Hartford resårbotten kommer man inte att vilja missa.

Storlekar och fastheten

Furniturebox Hartford resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Furniturebox Hartford resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Fast


Beliani Splendour resårbotten

✅ Få det perfekta stödet med en madrass som har 744 pocketfjädrar

Beliani Splendour Resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

Beliani Splendour resårbotten är en madrass som kommer i flera olika storlekar och blir därför perfekt till antingen en enkelsäng eller en dubbelsäng. Produkten ser till så att man kan fullända sin säng med ett underlag som blir mjukt, bekvämt och ger det där perfekta stödet för ens kropp som man har letat efter. Beliani Splendour resårbotten är ett ypperligt val särskilt för de som föredrar att ligga på rygg då dess tjocka vaddering bjuder på ett fantastiskt ryggstöd.

Den högkvalitativa Beliani Splendour resårbotten kan redan idag beställas hos flera olika återförsäljare, men som ett exempel är det möjligt att köpa madrassen i storlek 160 x 200 för 3 295 kronor hos Furniturebox. Man kan då alltid lita på att man får den bästa komforten samt det optimala stödet varje natt.

Madrassen och dess struktur

Beliani Splendour resårbotten har ett yttre tyg som är tillverkat av polyester, och detta kan avlägsnas vid maskintvätt. Samtidigt är insidan uppgjord av pocketresårer med så många som 744 pocketfjädrar. Varje fjäder sitter i sin egen tygpåse för att säkerställa hållbarhet, stöd och komfort i alla lägen. Madrassen väger 35 kg, men den klarar av en vikt på upp till 250 kg. Inget krävande underhåll behövs, så det är bara att börja använda den fantastiska madrassen omedelbart.

Vem madrassen rekommenderas till

Beliani Splendour resårbotten rekommenderas till både enkelsängar och dubbelsängar tack vare att det finns så många storlekar att välja mellan. Dess medium fasthet blir perfekt för de som väger under 80 kg, och över detta kan det vara bättre att satsa på en fast madrass. I slutändan är det dock upp till var och en vad de föredrar.

Bra att veta om madrassen

Beliani Splendour resårbotten är sannerligen skön att ligga i, och tack vare de många pocketfjädrarna är madrassen duktig på att anpassa sig efter ens kropp för att ge stöd där man behöver det som mest. Som pricken över i:et får man en 5 års garanti när man beställer madrassen hos Furniturebox, så man kan vara säker på att få njuta av madrassen under en lång tid framöver.

Storlekar och fastheten

Beliani Splendour resårbotten är tillgänglig i följande storlekar:

90 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Beliani Splendour resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Medium


Hilding Anders FL resårbotten

✅ Den perfekta madrassen för enkelsängen

Hilding Anders FL resårbotten

i samarbete med PriceRunner

 

 

Letar du efter en passande madrass som ger ett utomordentligt stöd i enkelsängen? Då kan Hilding Anders FL resårbotten stå till tjänst med sina högkvalitativa material som bjuder på ett bekvämt underlag i alla lägen. Madrassens fasthet ligger på ”medium”, och detta rekommenderas åt de flesta – för att inte nämna den vändbara egenskapen som säkerställer jämt slitage. För elegans och komfort är det utan tvekan Hilding Anders FL resårbotten som man bör vända sig till.

Det är dock inte bara insidan och dess stöd som imponerar, utan också det fräcka gråa överdraget på utsidan. Detta är tillverkat i möbeltyg och kan smidigt tas av när det behövs. Med en höjd på 17 cm får man mycket madrass för pengarna, och det är fullt möjligt att beställa Hilding Anders FL resårbotten redan idag i storlek 90 x 200 hos Sängvaruhuset för 1 596 kronor.

Madrassen och dess struktur

Polyeterskummet på insidan av Hilding Anders FL resårbotten tillför en mjuk och härlig känsla när man ligger på madrassen. Samtidigt kan man förvänta sig pocketfjädring på insidan, vilket syftar på att var och en av fjädrarna har en tygpåse om sig för att hjälpa till med tryckavlastningen. Man får alltid garanterad komfort när man använder sig av en högkvalitativ madrass såsom Hilding Anders FL resårbotten, och de förträffliga materialen är sannerligen ett bevis på detta.

Vem madrassen rekommenderas till

Med en ”medium” fasthet kan Hilding Anders FL resårbotten användas av de flesta, men för det mesta rekommenderas denne madrass till personer under 80 kg medan ”fast” rekommenderas till de som är över 80 kg. Gällande vilken typ av säng madrassen passar i är det bra att ha i åtanke hur dess storlek ligger på 90 x 200, vilket betyder att resårbottnen kan användas specifikt till enkelsängar.

Bra att veta om madrassen

Det är viktigt att ens madrass slits jämt på båda sidorna, och därför är Hilding Anders FL resårbotten vändbar. För att garantera en längre livslängd kan man även avlägsna madrassens yttre tyg för att tvätta detta när det behövs. Med allt det här i åtanke blir Hilding Anders FL resårbotten en fantastisk madrass till ens enkelsäng!

Storlekar och fastheten

Hilding Anders FL resårbotten är tillgänglig i följande storlek:

90 x 200

Hilding Anders FL resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvariant:

Medium


Jensen Ambassadör resårbotten

✅ Exklusiv pocketresårmadrass som bjuder på hög komfort

Jensen Ambassadör Resårbotten

i samarbete med PriceRunner

Jensen Ambassadör resårbotten erbjuds i en lång rad olika storlekar, så detta är en perfekt madrass till både en enkelsäng och en dubbelsäng. På insidan av madrassen finner man ett pocketresårsystem som garanterar ett bättre stöd och följsamhet alla nätter i veckan. För jämt slitage kan madrassen vändas, så man väljer själv vilken sida man vill ligga på.

Bra att komma ihåg är även att Jensen Ambassadör resårbotten finns i åtta olika färger, så det finns utan tvekan en variant som passar i ens sovrum. Beställ madrassen redan idag hos exempelvis Kila Möbler där man för närvarande får en 20 % rabatt. En madrass i storleken 180 x 200 är därför så billig som 19 192 kronor.

Madrassen och dess struktur

Jensen Ambassadör resårbotten med sin fjädring i tre lager ger ett utmärkt stöd som anpassar sig efter ens kropp. Vid köp av madrassen kommer den utan bäddmadrass, men detta kan köpas till om man så föredrar. Madrassen är uppbyggd på så sätt att varje enskild fjäder sitter inom en tygpåse, och inom de enskilda fjädrarna sitter också en lite kortare fjäder. Man får därför ett mjukt stöd som blir fastare just längre ned man sjunker i madrassen.

Vem madrassen rekommenderas till

Jensen Ambassadör resårbotten kan väljas i så många storlekar att den utan tvekan blir passande i en majoritet av sängar. Oavsett om man har en enkelsäng eller en dubbelsäng kan man därför få stor nytta av den här madrassen, och tack vare hur exklusivt uppbyggd madrassen är står komfort, stöd och hållbarhet på prioritetslistan för den här madrassen.

Bra att veta om madrassen

En stor fördel med att välja Jensen Ambassadör resårbotten utöver komforten och stödet är dess vändbara egenskap. Det är viktigt att ens madrass slits ut på ett jämt sätt, och därför kan man med jämna mellanrum vända på madrassen och sova på andra sidan. Glöm heller inte att man får en 5 års totalgaranti samt en 25 års garanti mot resårbrott.

Storlekar och fastheten

Jensen Ambassadör resårbotten är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
80 x 210
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
200 x 210

Jensen Ambassadör resårbotten är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Mjuk
Mjuk/Medium
Medium
Medium/Fast
Fast


Resårmadrass Guide – Läs allt du bör veta innan du köper din resårmadrass

När du ska ut och köpa en ny resårmadrass, är det en hel del faktorer som du ska ta hänsyn till. I följande avsnitt försöker vi att ge dig en överblick över det viktigaste, vad som är bäst, och vad de enskilda parametrarna innebär för din nattsömn.

Vad är en resårmadrass?

En resårmadrass är en madrass med inbyggda fjädrar och så kallade komfortzoner. Antalet fjädrar hjälper till att definiera kvaliteten på madrassen. Ju fler fjädrar per kvadratmeter, desto mer exakt kan madrassen anpassa sig efter din kropp. Bra resårmadrasser har omkring 300 fjädrar per kvadratmeter och uppåt.

Du kan få resårmadrasser både med och utan inbyggda komfortzoner. De billiga madrasserna innehåller ofta bara några få komfortzoner, medan resårmadrasser av hög kvalitet ofta är försedda med 5 eller fler komfortzoner.

Vad är en komfortzon i en resårmadrass?

Komfortzoner är en beteckning för hur många stödpunkter madrassen har inbyggt. Det är särskilda områden på madrassen, som ger extra stöd åt de delar av kroppen, som helst ska vara ovanför madrassen. Exempelvis är det optimalt att ha stödpunkter vid ländrygg och nacke.

Vi rekommenderar att du köper en resårmadrass med minst 5 komfortzoner. Tre är enligt vår värdering för lite, om du vill ligga bra på madrassen oavsett vilken ställning du ligger i.

Fjädertyper

fjedreDet finns ett antal olika fjädertyper, som alla har olika namn. Speciellt använder lågpris-madrasser en mängd olika intressanta benämningar på sina fjädrar, för att få madrassen att framstå som dyrare än den är. Ett bra exempel är de så kallade Bonell-fjädrarna, som dock i praktiken är alltför mjuka, och inte alls lika fasta som de pocket-, multipocket-, och Vertex-fjädrar du hittar i kvalitetsmadrasser.

1) Pocketfjädrar

De så kallade pocketfjädrarna är individuella fjädrar, som var och en är insvepta i en påse av nålfilt. Varje pocketfjäder arbetar alltså individuellt, och ger därför ett mer flexibelt stöd till din kropp.

De flesta resårmadrasser med pocketfjädrar är indelade i komfortzoner, som anpassar sig till den position du ligger i om natten, allt eftersom du vänder och vrider dig. Detta gör att din kropp alltid får optimalt stöd, och kan slappna av maximalt under sömnen.

Nålfilten är både ventilerande och vattenavvisande, vilket faktiskt spelar en viktig roll. Det gör nämligen att fjädrarna hålls friska och torra, även om du svettas om natten. Vanligtvis svettas man upp till en liter vätska ur kroppen per dag, och en del av den svetten hamnar alltså i sängen. Därför är det riktigt bra att köpa en säng där fjädrarna är vattenavvisande, då det säkerställer att de inte blir sköra eller rostar.

2) Multipocketfjädrar

Jämfört med pocketfjädrar är multipocketfjädrar mer kompakta, och har en mindre diameter. Det betyder att du här får en madrass som har fler fjädrar per kvadratmeter. Tätheten av fjädrar gör att en resårmadrass med multipocketfjädrar är fastare än en madrass med pocketfjädrar.

Den ökade fastheten gör denna madrasstyp perfekt för personer som väger över 95 kg.

De flesta resårmadrasser med multipocketfjädrar har från 500 individuella fjädrar per kvadratmeter och uppåt. Det ger ett mycket exakt och alltid optimalt stöd för din kropp, samtidigt som vikten fördelas på betydligt fler fjädrar än på en vanlig resårmadrass med pocketfjädrar.

3) Vertex-fjädrar

Vertex-fjädrar påminner i själva verket en hel del om multipocketfjädrar, men skillnaden är att Vertex-modellen är lite högre. Den extra höjden på fjädrarna göra att madrassen känns ännu mjukare – även om du inte väger över 95 kg.

Fastheten på resårmadrassen:

En sista mycket viktig faktor är fastheten på resårmadrassen. Den säger något om hur mjuk madrassen är att ligga på, och bestäms utifrån hur hårda eller mjuka de enskilda fjädrarna är.

Här spelar din vikt en viktig roll, varför det är mycket viktigt att du inte ljuger om din vikt när du ska välja en ny madrass. Det innebär också att ni sällan behöver köpa en madrass med olika fasthet på de olika sidorna, om ni väger ungefär lika mycket.

De flesta resårmadrasser fås i två fastheter:

Medium fasthet för dig som väger mindre än 75 kg.
Fast fasthet till dig, som har en vikt mellan 75 och 95 kg.

Väger du över 95 kg ska du välja en resårmadrass med multipocketfjädrar och fast fasthet.

Så väljer du den bästa resårmadrassen:

Om du vill uppnå den bästa möjliga nattsömnen, ska du sikta på en resårmadrass med så många fjädrar och så många komfortzoner som möjligt. Ett större antal komfortzoner kan emellertid kompensera för färre fjädrar per kvadratmeter i resårmadrassen. Samtidigt bör du välja en fasthet på resårmadrassen som passar din vikt. Detta kommer att ge dig de bästa förutsättningarna för att få en god natts sömn.

Sängramar:

Utöver resårmadrassen måste du även ha en säng eller sängram, som du kan lägga resårmadrassen i.  Här kan du välja en vanlig sängram, som helt enkelt består av en flat sängbotten av lameller eller paneler, samt antingen en sockel eller några ben som ramen kan stå på.

Du kan också välja en kontinentalsäng, som kombinerar en ramsäng i botten, med en resårmadrass i mitten, och högst en bäddmadrass med en kärna av antingen memory-skum eller latex.

Slutligen kan du välja en ställbar säng. Här kan sängbotten anpassas på flera olika sätt till din liggställning, liksom du lätt kan använda sängen för att sitta i, samt ställa in den  så att den kompenserar för t.ex. dålig blodcirkulation i benen, eller en dålig rygg.


Därför är det så viktigt att sova gott om natten:

Sömn är viktigt. Men i Sverige har många människor problem med att de inte sover tillräckligt bra, eller tillräckligt länge om nätterna. Därför är det allt för få, som faktiskt tillbringar den där tredjedelen av våra liv i sängen, som har så avgörande betydelse för hur vi har det resten av tiden.

För lite sömn går nämligen ut över vår livskvalitet, energi, koncentrationsförmåga, och vårt humör. Samtidigt spelar sömnen också en mycket viktig roll när det gäller vår hälsa. Följaktligen kan en god nattsömn både förebygga stress, depression, typ 2-diabetes, hjärt-kärlproblem, övervikt och fetma.

Därför är det viktigt att du får tillräckligt med sömn varje natt, och inte minst att du har en riktigt bra säng, som kan hjälpa dig att ligga så bra som möjligt. Så undviker du att bli väckt av värk under natten.

Bra sömn tvättar hjärnan ren:

Den internationellt kända, danska sömnforskaren Maiken Nedergaard står bakom ett viktigt forskningsresultat, som dokumenterar det mentala värdet av en god natts sömn. Genom experiment på möss, kom Maiken Nedergaard och ett internationellt team av sömnforskare vid University of Rochester i staten New York nämligen fram till, att hjärnan sköljs igenom av vätskan från ett mikroskopiskt nätverk i skallen, som kallas det glymfatiska systemet.

Den speciella “rengöringsvätskan” tar bort alla föroreningar, proteinrester, och toxiner, som har samlats under loppet av dagen. Alla föroreningar leds ut i det lymfatiska systemet, och utsöndras genom levern som urin.

Det glymfatiska systemet träder i kraft först när vi somnar. Då krymper hjärncellerna en smula, så att det finns plats för vätskan att flyta genom hjärnan.

Det glymfatiska systemet tros spela en viktig roll i huruvida du kan få Alzheimers eller andra demenssjukdomar. Alzheimers uppstår nämligen oftast hos personer som har lidit av mycket sömnproblem genom hela livet. Bristen på sömn kan ha inneburit att det glymfatiska systemet inte har kunnat rensa hjärnan tillräckligt bra, vilket har lett till utvecklingen av Alzheimers.

Det särskilt alarmerande är att sömnproblemen har ökat mycket i modern tid, och cirka var tionde svensk lider nu av allvarliga sömnproblem. Det betyder att vi riskerar att betydligt fler utvecklar Alzheimers och andra demenssjukdomar i framtiden. Så lider du av sömnlöshet, är det dags att göra något åt det.

Goda råd för en bättre sömn:

Vill du uppnå den bästa nattsömnen, kan det löna sig att lyssna på sömnexperterna. Specialforskare Birgitte Kornum vid Molekylärbiologisk Sömnforskningsenhet har gett sina bästa råd för en bättre sömn i en artikel i danska Politiken. Här ger vi en kort sammanfattning av de punkter som sömnforskaren menar är viktigast för vår nattsömn.

Temperaturen är viktig:

Birgitte Kornum rekommenderar att du är uppmärksam på temperaturen i sovrummet. En lägre temperatur ger generellt en bättre sömn, och du kommer därför att känna dig mer utvilad när du vaknar på morgonen.

Detta beror, enligt en annan sömnexpert – Poul Jennum, överläkare på det danska centret för sömnmedicin vid Glostrup Hospital – på att kroppen helt enkelt fortfarande tror att det är dag om temperaturen är för hög. Därför har kroppen svårt att finna ro om du ligger för varmt.

Rekommendationen är att du sover svalt, men inte kallare än 16 grader. Konsekvensen av att sova för varmt eller kallt om natten kan vara att din hjärnas temperatursensorer stimuleras. Det innebär att du förmodligen kommer att vakna flera gånger om natten, och därmed få en betydligt sämre nattsömn.

Sov i mörker:

Birgitte Kornum berättar att “Mörkt, svalt, och tyst” är tre viktiga nyckelord för en god natts sömn. Det är viktigt för en bra nattsömn att sova i mörker, då ljus har en stimulerande effekt på hjärnan, som gör att den blir mer koncentrerad och vaken.

När hjärnan registrerar ljus, skickas signaler till hjärnan som talar om att du inte ska sova mera, utan vara vaken. Detta beror på instinkter i hjärnan som du inte själv kan kontrollera.

Det gäller även ljusnivån i rummet, precis innan du går och lägger dig. Ett typiskt exempel är badrummet, där många har installerat en kraftigt lampa, som de står rakt under när de borstar tänderna och gör sig redo för sängen. Därför rekommenderar Birgitte att du antingen byter till en svagare lampa, eller håller det kraftigaste ljuset släckt innan sängdags.

Stäng av skärmarna innan sängdags:

Även ljuset från elektroniska skärmar har effekt på hjärnan innan sängdags, och kan bidra till att påverka din nattsömn. Anledningen till detta är att den blå delen av ljusspektrat stimulerar våran hjärna att hålla sig vaken, och denna typ av ljus påträffas speciellt i elektroniska skärmar, som exempelvis smartphones, tv, dator, och surfplattor.

Om du är mest bekväm med att exempelvis titta tv, eller sitta med din iPad innan sängdags, så är Birgittes bästa råd att du drar ner ljusstyrkan. Det bästa alternativet är dock att helt låta bli, och kanske istället läsa en gammaldags bok av papper.

Undvik sömntabletter:

En annan faktor som kan ha stor inverkan på din sömn, är sömntabletter. Alla sömnexperter och läkare är eniga om att du ska vara mycket försiktig med sömnmedicin. I danska Politiken står att du kan bli beroende av användning av sömntabletter, även under en kort period. Samtidigt händer det ofta att medicinens effekt avtar över tid, eftersom att kroppen vänjer sig vid de verksamma ämnen som tabletterna innehåller.

Problemet är också, att sömntabletter faktiskt hindrar kroppen att falla i en naturlig sömn, och försätter den istället i ett bedövat tillstånd. Detta kan, enligt Birgitte, göra att kroppen inte får alla de nyanser som en naturlig sömn ger.

Hon anser att det bara är vid allvarliga och långvariga sömnproblem, som man kan överväga sömnmedicin. Och det ska alltid ske i nära samråd med läkare.

Var uppmärksam på ditt kaffeintag:

En annan sak som hon poängterar, är vikten av att avhålla sig från koffeinhaltiga drycker innan läggdags. Hon berättar att alla sömnforskare är eniga om att koffein hämmar förmågan att somna, och leder till en oroligare sömn.

Rekommendationerna för när du bör inta det sista koffeinet för dagen är olika, men ligger oftast mellan klockan 16 – 19. Får du i dig koffein senare än så, finns alltså risk för att det kan påverka din sömn negativt.

Ät inte en stor måltid:

Du bör helst heller inte äta någon större måltid innan du lägger dig för att sova. Dels ökar det risken för att du måste upp för naturens räkning under natten, och dels sätter det igång förbränningen, vilket också kan göra det svårare att somna, eller leda till att du vaknar.

Lyssna på kroppen:

Ett bra och simpelt råd är helt enkelt att känna efter i din kropp. Om du är trött, så är det för att din kropp sänder dig en signal om att den är i behov av sömn.

Birgitte säger också att det inte finns något definitivt svar på hur länge man bör sova om natten, då det är individuellt från person till person. Det finns även skillnader i vårt sömnbehov, beroende på vår ålder. Barn behöver mycket sömn, vuxna mindre, och äldre ännu mindre.

Men nästan ingen kan nöja sig med under sex timmar sömn per natt under någon längre tid. Hon säger att de flesta vuxna har behov av 6-9 timmars sömn. Ny forskning understryker att man helst alltid ska sova mellan 7 och 8 timmar varje natt. Om du sover kortare, eller längre tid än detta, kan det ha negativa konsekvenser på både kort och lång sikt.

Problemet är att många vuxna, i snitt, sover mindre än sex och en halv timme varje natt. Detta innebär att många av oss går omkring med konstant sömnbrist i kroppen.

Fasta sovtider:

Fasta sovtider är också ett av Birgittes råd för en bättre sömn. Hon motiverar detta med att vår dygnsrytm styrs av solens ljus, och gör att vår hjärna lättare kan finna ro. Därför sover du bättre på natten än under dagen.

Människor som sover på många olika tider under dygnet, får inte alls en lika bra sömn, som de som har regelbundna sovtider.

Psykiatrifondens råd för en bra sömn:

Också danska Psykiatrifonden har tittat närmare på ett antal tips som kan hjälpa dig till en bättre nattsömn.

Sörj för en bra sömnmiljö:

En bra sömnmiljö är viktig för en bra sömn. Detta inkluderar, enligt Psykiatrifonden, ett mörkt, tyst, och svalt sovrum, och inte minst en bra säng att sova i.

De rekommenderar att du använder öronproppar, eller en sovmask om du besväras av antingen ljud eller ljus i sovrummet. Ro och mörker spelar en avgörande roll för om du vaknar upp frisk och utvilad, eller trött och sliten.

Gör sömnen till ett nöje

Det är viktigt att mentalt göra sömnen till ett nöje, och något du ser fram emot. Många ser sömn som något de bara ska få överstökat. Men för att få en optimal sömn, är det viktigt att du i ditt sinne är positiv när det gäller din sömn, skriver Psykiatrifonden på sin hemsida.

Slappna av innan läggdags:

Att vara avslappnad innan läggdags är en viktig faktor. Se till att ge dig själv tid och ro till att slappna av, och minska tempot, minst en timme innan du ska sova.

Psykiatrifonden rekommenderar bland annat att du kan sätta på avslappnande musik, eller ta dig tid att läsa, eller ta ett varmt bad.

Sov 7 – 8 timmar varje natt:

Psykiatrifonden rekommenderar att du prioriterar din sömn, även om du har en hektisk och stressig vardag. För om du kombinerar för lite sömn med stress, blir kroppen effektivt satt under stark press.

Sömn styrker både din kropp och ditt sinne, och bildandet av tillväxthormoner – som är viktiga för kroppens återhämtning – ökar när din kropp befinner sig i djup sömn, och mängden stresshormoner minskar.

Motionera minst en halvtimme:

Psykiatrifonden rekommenderar att du motionerar minst en halvtimme varje dag. Dock ska du undvika hård träning de sista timmarna innan läggdags, då det ger kroppen svårigheter att slappna av, skriver danska netdoktor.dk.

Hoppa över vinet

Danska TV2 har också gjort en artikel om hur man får den bästa sömnen. Här rekommenderar de att hoppa över vinet innan sängdags, även om det kan vara frestande. Du kan mycket väl bli trött av alkohol, men det hindrar dig från att falla i en djup och lugn sömn, vilket är särskilt viktigt för din mentala återhämtning under sömnen.

TV2 rekommenderar också att du avstår från att äta 2 till 3 timmar innan du ska sova, då det är svårare att varva ner, när det är full fart på förbränningen.

En video om sömn:

Skandia Danmark har också gjort en liten video om vikten av en god nattsömn. Videon är mycket arbetsrelaterad, dvs. vilka arbetsmässiga konsekvenser för lite sömn kan leda till för dig och för hela landets ekonomi.

 Du kan se videon här:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka resårmadrasser rekommenderas?

Beliani Bliss, Be Basic, Hartford, Beliani Splendour, Jensen Ambassdör och Hilding Anders FL

🧐 Vad är en resårmadrass?

En resårmadrass är en madrass med inbyggda fjädrar och komfortzoner. Kvaliteten på madrassen beror i regel på antalet fjädrar per kvadratmeter. En bra resårmadrass bör ha minst 300 fjädrar per kvadratmeter.

🤔 Vad ska jag titta efter när jag väljer en ny resårmadrass?

Ett enkelt tips som kan hjälpa dig att välja rätt resårmadrass är att titta på antalet fjädrar och komfortzoner. Ju fler desto bättre. Du bör även se till att välja en fasthet som passar din kroppsvikt.