Resårmadrass Test – Hitta de bästa resårmadrasser

0

I denna artikel går vi igenom de saker du bör vara uppmärksam på innan du köper en ny resårmadrass, samt vad de olika fjädertyperna och komfortzonerna innebär för dig. Vi strävar här efter att ge dig en komplett överblick, och vi tittar även närmare på ett antal av marknadens bästa resårmadrasser. Vi kommer också med några goda råd för att få en bättre nattsömn, och avslöjar vad som egentligen sker i hjärnan då vi sover. 

Du tillbringar cirka en tredjedel av ditt liv i sängen. Därför är det viktigt att du ligger så bra som möjligt, om du vill försäkra dig om att få den bästa möjliga nattsömnen. Här är madrassen en av de viktigaste faktorerna. Resårmadrassen är en av de mest utbredda madrasstyper, och har genomgått en stor utveckling under de senaste 10-15 åren, som har haft stor betydelse för din sovkomfort. Tillsammans med Bättre Nätter visar vi dig här några av marknadens bästa modeller, samt avslöjar de saker du ska tänka på när du köper en ny resårmadrass.

5 exempel på bra resårmadrasser:


BN 300 HR – För dig som vill ha en billig madrass i dansk toppkvalitet

Denna madrass är dansktillverkad av företaget Bättre Nätter. BN 300 är budgetmodellen, som finns i en mängd olika bredder, som alla säljs för ett mycket bra pris utan att kompromissa på kvaliteten.

Madrassen är utrustad med hela 300 pocketfjädrar per kvadratmeter, där många andra billiga resårmadrasser bara har 250 per kvadratmeter. Det innebär att BN300 ger dig ett betydligt bättre stöd, och anpassar sig mer exakt efter din kropp än andra resårmadrasser i samma prisklass.

Samtidigt har BN 300 ett komfortskikt på 35 mm, som gör den mycket mjuk att sova på. Komfortskiktet är tillverkat i High Resilient skum. Allt som allt får du här en madrass, vars kvalitet är betydligt högre än vad du annars får för pengarna i samma prisklass.

Du har möjlighet att välja mellan två olika fastheter. Vilket fasthet du ska välja beror på din vikt:

Om du väger under 75 kg, bör du välja medium fasthet.
Om du väger mellan 75 och 95 kg, bör du välja den fasta versionen, för optimalt stöd.

När du får hem madrassen, följer det med ett överdrag som lätt kan tas av och på. Detta gör det mycket lätt att tvätta, ifall att det skulle ske något missöde.

Överdraget är AEGIS-behandlat, så det är både allergivänligt och antibakteriellt, och som gör att det inte är möjligt för kvalster och bakterier att leva i överdraget. Det har stor betydelse, då de allergivänliga och antibakteriella egenskaperna hjälper till att skapa den bästa möjliga sovmiljön för alla, både för allergiker, och för dig som inte lider av några allergier.

Det AEGIS-behandlade överdraget är ännu en egenskap du inte ser hos andra resårmadrasser i samma prisklass.

BN 300 HR fås i olika storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan se hela översikten över madrasserna genom att klicka här.


BN 500 Pulse – En riktigt bra dansktillverkad resårmadrass i mellanklassen

BN 500 Pulse är den perfekta resårmadrassen för dig, som inte vill kompromissa med komforten. Det är en något dyrare modell än BN 300, men i gengäld får du massor med komfort för de extra pengarna.

Den största skillnaden är användningen av Vertex-fjädrar, samt det särskilda Pulse Latex komfortskiktet, som madrassen är insvept i. Samtidigt har madrassen hela 500 fjädrar per kvadratmeter, vilket innebär att det anpassar sig mycket nära till din kroppsbyggnad. Dessutom är madrassen utrustad med extra stödpunkter i hela madrassen, som säkerställer att du får en bekväm sömn, oavsett i vilken position du ligger.

Runt fjädrarna finns ett tjockt komfortskikt av det patenterade Pulse-latex, som är det mjukaste och mest flexibla latex som finns. Det gör att du verkligen får en resårmadrass som kommer att hålla i riktigt många år, och ge dig bästa möjliga sömnkomfort.

Överdraget till denna modell är AEGIS-behandlat på samma vis som hos BN 300. Såsom tidigare beskrivits, säkerställer en AEGIS-behandling att varken kvalster eller bakterier kan överleva i överdraget. Dessutom är det mycket allergivänligt, vilket ger en betydligt bättre sovmiljö.

Liksom BN 300 fås madrassen i två fastheter:

Om du väger under 75 kg, bör du välja medium fasthet.
Om du väger mellan 75 och 95 kg, bör du välja den fasta versionen, för optimalt stöd.

BN 500 finns även i en något billigare variant, som heter BN 500 Latex. Den är utrustad med ett 40 mm tjockt komfortskikt av latex, och är liksom BN 500 Pulse utrustad med 500 fjädrar per kvadratmeter madrass.

Madrassen fås i olika storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan se hela översikten över madrasserna genom att klicka här.


Airpur Senses – En bra madrass till ett bra pris

Airpur Senses är en annan serie av billigare prisvärda resårmadrasser från Bättre Nätter. Den kombinerar det särskilda tryckavlastande komfortskiktet i Visco, från Bättre Nätters serie av Tempur-sängar, med 300 pocketfjädrar per kvadratmeter, och 5 komfortzoner.

Du får alltså här en resårmadrass i en prisklass mellan BN 300 och BN 500, som kombinerar det bästa av två världar: Den ventilerade kärnan som tillåter luften att röra sig fritt när du vänder dig, och det tryckavlastande komfortskiktet av Visco-skum, som gör det extra behagligt att ligga på madrassen.

AirPur Senses kan vändas, då det är Visco-skum på båda sidorna av madrassen. Vänder du den regelbundet, kommer du även att förlänga livslängden för madrassen, då du sliter lika mycket på båda sidorna av madrassen. Vänder du den omväxlande efter längden och bredden, undviker du samtidigt att fjädrarna formas efter din kropp – även om det inte händer alls lika lätt idag, som det gjorde på gammeldags resårmadrasser, som hade ganska få fjädrar per kvadratmeter.

Visco är, som redan nämnt, ett skummaterial. Det formar sig efter din kroppsvärme, och det innebär också att Airpur Senses är en varmare madrass att ligga på, än om du skulle välja en madrass med ett komfortskikt i latex.

Blir du lätt väldigt varm, eller vill du gärna ligga svalt, kan du eventuellt köpa till en bäddmadrass med en kärna av latex. Det gör det möjligt för dig att utnyttja fördelarna vad gäller liggkomfort hos Airpus Seses resårmadrassen, samtidigt som du ligger på en yta som bättre tillåter kroppen att andas, och inte samlar upp din kroppsvärme när du sover.

Airpur Senses fås i 2 fastheter:

Medium fasthet som är perfekt för dig som väger under 75 kg.
Fast fasthed för dig som väger mellan 75 och 95 kg.

Airpur Senses fås i olika storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan se hela översikten över madrasserna genom att klicka här.


Airpur Fresh – Läcker Freshgel Resårmadrass

Airpur Fresh är en så kallad Freshgel resårmadrass med hela 500 Vertex-fjädrar per kvadratmeter, och ett 35 mm tjockt Freshgel komfortskikt på båda sidorna av madrassen. Freshgel är en andningsbar gel – en slags “konstgjord latex” – som är inskjuten i komfortskiktets Memory Foam och ligger som en massa blå gel-pärlor inuti skummet i madrassen. Det verkar tryckavlastande och ger en kylande verkan, så du ligger bättre, och kommer inte lätt att börja svettas.

Fördelen med Freshgel jämfört med rent Memory Foam, är att Freshgel liksom latex tillåter kroppen att andas, så att du blir av med värmen. Samtidigt formar kroppsvärmen Memory Foam’et, så att madrassen formar sig bättre efter din kropp.

I de bredaste versionerna av Airpur Fresh(160 och 180) är komfortskiktet uppdelat i två – ett skikt på var sida av madrassen. Detta ger bättre möjligheter för individuell anpassning av komfortskiktet till båda som ska ligga i sängen, liksom uppdelningen i mitten även verkar som en “vågbrytare”, så att du inte kan känna på din sida av sängen, varje gång din partner vänder sig på sin.

Inte ens nära så hård som du väntar dig
Även om madrassen har 200 fjädrar fler per kvadratmeter än Airpur Senses, är Airpur Fresh bara något fastare att ligga på. Det beror på att Vertex-fjädrarna är något mjukare än de traditionella Multipocket-fjädrarna, liksom komfortskiktet är något tjockare på var sida om fjädrarna.

Det gör denna madrass lämplig för dig som gärna vill ha en fastare madrass att ligga på, även om du inte väger så mycket att du behöver välja en multipocket-madrass. Väger du över 95 kg, kan du dock även använda madrassen som en lite mjukare madrass, än du får med andra multipocket-lösningar.

Airpur Fresh erbjuds i två fastheter:

Medium fasthet som är perfekt för dig som väger under 75 kg.
Fast fasthed för dig som väger mellan 75 och upp till 95 kg –  därefter verkar madrassen mjukare.

På de bredaste modellerna (160 och 180 cm) kan du välja individuell fasthet på de olika sidorna av sängen.

Airpur Fresh fås i olika storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan se hela översikten över madrasserna genom att klicka här.


Springcomfort – Billig vändbar resårmadrass med 7 komfortzoner

Springcomfort är en särskilt billig resårmadrass med 275 individuella pocketfjädrar per kvadratmeter, och hela 7 komfortzoner, som stöttar de mest utsatta ställena på din kropp, oavsett vilket ställning du ligger i när du sover. Trots det lite låga antalet fjädrar per kvadratmeter jämfört med de andra madrasserna vi har presenterat, ger Springcomfort samma goda liggkomfort, tack vare de två extra komfortzonerna i madrassen.

Därmed ger madrassen ett lika exakt och målinriktat stöd av din kropps kurvor, rygg- och halskotor, som en resårmadrass med fler fjädrar per kvadratmeter. Fjädrarna vid nacke, skuldror, och huvud är hårdare än de övriga fjädrarna i madrassen, så att du slipper problem med nacke och skuldror på grund av en dålig liggställning.

Madrassen har ett komfortskikt på 45 mm polyeterskum på båda sidor av madrassen, som tar form efter kroppsvärmen, och därför gör madrassen varm att ligga på. Vill du förhindra detta, ska du investera i en bäddmadrass med en kärna i latex, precis som vi berättade i presentationen av Airpur Senses resårmadrassen.

Då madrassen har ett komfortskikt på båda sidor, betyder det att du kan vända madrassen, och därmed förlänga dess livslängd, om du ser till att vända på den regelbundet. Som med Airpur Senses rekommenderas det att vända på madrassen omväxlande efter längden och efter bredden, så att madrassen slits och belastas jämnt.

Springcomfort fås i två olika fastheter:

Om du väger under 75 kg, bör du välja medium fasthet.
Om du väger mellan 75 och 95 kg, bör du välja den fasta versionen, för optimalt stöd.

Springcomfort fås i olika storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 90 x 210
Välj specialmål

Dessutom kan du få Springcomfort i specialmått, liksom du har möjlighet att få Spingcomfort i en version, där det ligger två 90 x 200 cm madrasser i ett 180 cm brett överdrag. Det är smart, om det finns en stor skillnad i kroppsvikt. Så att ni kan få resårmadrasserna på var sida i den fasthet som passar er vikt.

Du kan se hela översikten över madrasserna genom att klicka här.


Resårmadrass Guide – Läs allt du bör veta innan du köper din resårmadrass

När du ska ut och köpa en ny resårmadrass, är det en hel del faktorer som du ska ta hänsyn till. I följande avsnitt försöker vi att ge dig en överblick över det viktigaste, vad som är bäst, och vad de enskilda parametrarna innebär för din nattsömn.

Vad är en resårmadrass?

En resårmadrass är en madrass med inbyggda fjädrar och så kallade komfortzoner. Antalet fjädrar hjälper till att definiera kvaliteten på madrassen. Ju fler fjädrar per kvadratmeter, desto mer exakt kan madrassen anpassa sig efter din kropp. Bra resårmadrasser har omkring 300 fjädrar per kvadratmeter och uppåt.

Du kan få resårmadrasser både med och utan inbyggda komfortzoner. De billiga madrasserna innehåller ofta bara några få komfortzoner, medan resårmadrasser av hög kvalitet ofta är försedda med 5 eller fler komfortzoner.

Vad är en komfortzon i en resårmadrass?

Komfortzoner är en beteckning för hur många stödpunkter madrassen har inbyggt. Det är särskilda områden på madrassen, som ger extra stöd åt de delar av kroppen, som helst ska vara ovanför madrassen. Exempelvis är det optimalt att ha stödpunkter vid ländrygg och nacke.

Vi rekommenderar att du köper en resårmadrass med minst 5 komfortzoner. Tre är enligt vår värdering för lite, om du vill ligga bra på madrassen oavsett vilken ställning du ligger i.

Fjädertyper

fjedreDet finns ett antal olika fjädertyper, som alla har olika namn. Speciellt använder lågpris-madrasser en mängd olika intressanta benämningar på sina fjädrar, för att få madrassen att framstå som dyrare än den är. Ett bra exempel är de så kallade Bonell-fjädrarna, som dock i praktiken är alltför mjuka, och inte alls lika fasta som de pocket-, multipocket-, och Vertex-fjädrar du hittar i kvalitetsmadrasser.

1) Pocketfjädrar

De så kallade pocketfjädrarna är individuella fjädrar, som var och en är insvepta i en påse av nålfilt. Varje pocketfjäder arbetar alltså individuellt, och ger därför ett mer flexibelt stöd till din kropp.

De flesta resårmadrasser med pocketfjädrar är indelade i komfortzoner, som anpassar sig till den position du ligger i om natten, allt eftersom du vänder och vrider dig. Detta gör att din kropp alltid får optimalt stöd, och kan slappna av maximalt under sömnen.

Nålfilten är både ventilerande och vattenavvisande, vilket faktiskt spelar en viktig roll. Det gör nämligen att fjädrarna hålls friska och torra, även om du svettas om natten. Vanligtvis svettas man upp till en liter vätska ur kroppen per dag, och en del av den svetten hamnar alltså i sängen. Därför är det riktigt bra att köpa en säng där fjädrarna är vattenavvisande, då det säkerställer att de inte blir sköra eller rostar.

2) Multipocketfjädrar

Jämfört med pocketfjädrar är multipocketfjädrar mer kompakta, och har en mindre diameter. Det betyder att du här får en madrass som har fler fjädrar per kvadratmeter. Tätheten av fjädrar gör att en resårmadrass med multipocketfjädrar är fastare än en madrass med pocketfjädrar.

Den ökade fastheten gör denna madrasstyp perfekt för personer som väger över 95 kg.

De flesta resårmadrasser med multipocketfjädrar har från 500 individuella fjädrar per kvadratmeter och uppåt. Det ger ett mycket exakt och alltid optimalt stöd för din kropp, samtidigt som vikten fördelas på betydligt fler fjädrar än på en vanlig resårmadrass med pocketfjädrar.

3) Vertex-fjädrar

Vertex-fjädrar påminner i själva verket en hel del om multipocketfjädrar, men skillnaden är att Vertex-modellen är lite högre. Den extra höjden på fjädrarna göra att madrassen känns ännu mjukare – även om du inte väger över 95 kg.

Fastheten på resårmadrassen:

En sista mycket viktig faktor är fastheten på resårmadrassen. Den säger något om hur mjuk madrassen är att ligga på, och bestäms utifrån hur hårda eller mjuka de enskilda fjädrarna är.

Här spelar din vikt en viktig roll, varför det är mycket viktigt att du inte ljuger om din vikt när du ska välja en ny madrass. Det innebär också att ni sällan behöver köpa en madrass med olika fasthet på de olika sidorna, om ni väger ungefär lika mycket.

De flesta resårmadrasser fås i två fastheter:

Medium fasthet för dig som väger mindre än 75 kg.
Fast fasthet till dig, som har en vikt mellan 75 och 95 kg.

Väger du över 95 kg ska du välja en resårmadrass med multipocketfjädrar och fast fasthet.

Så väljer du den bästa resårmadrassen:

Om du vill uppnå den bästa möjliga nattsömnen, ska du sikta på en resårmadrass med så många fjädrar och så många komfortzoner som möjligt. Ett större antal komfortzoner kan emellertid kompensera för färre fjädrar per kvadratmeter i resårmadrassen. Samtidigt bör du välja en fasthet på resårmadrassen som passar din vikt. Detta kommer att ge dig de bästa förutsättningarna för att få en god natts sömn.

Sängramar:

Utöver resårmadrassen måste du även ha en säng eller sängram, som du kan lägga resårmadrassen i.  Här kan du välja en vanlig sängram, som helt enkelt består av en flat sängbotten av lameller eller paneler, samt antingen en sockel eller några ben som ramen kan stå på.

Du kan också välja en kontinentalsäng, som kombinerar en ramsäng i botten, med en resårmadrass i mitten, och högst en bäddmadrass med en kärna av antingen memory-skum eller latex.

Slutligen kan du välja en ställbar säng. Här kan sängbotten anpassas på flera olika sätt till din liggställning, liksom du lätt kan använda sängen för att sitta i, samt ställa in den  så att den kompenserar för t.ex. dålig blodcirkulation i benen, eller en dålig rygg.


Därför är det så viktigt att sova gott om natten:

Sömn är viktigt. Men i Sverige har många människor problem med att de inte sover tillräckligt bra, eller tillräckligt länge om nätterna. Därför är det allt för få, som faktiskt tillbringar den där tredjedelen av våra liv i sängen, som har så avgörande betydelse för hur vi har det resten av tiden.

För lite sömn går nämligen ut över vår livskvalitet, energi, koncentrationsförmåga, och vårt humör. Samtidigt spelar sömnen också en mycket viktig roll när det gäller vår hälsa. Följaktligen kan en god nattsömn både förebygga stress, depression, typ 2-diabetes, hjärt-kärlproblem, övervikt och fetma.

Därför är det viktigt att du får tillräckligt med sömn varje natt, och inte minst att du har en riktigt bra säng, som kan hjälpa dig att ligga så bra som möjligt. Så undviker du att bli väckt av värk under natten.

Bra sömn tvättar hjärnan ren:

Den internationellt kända, danska sömnforskaren Maiken Nedergaard står bakom ett viktigt forskningsresultat, som dokumenterar det mentala värdet av en god natts sömn. Genom experiment på möss, kom Maiken Nedergaard och ett internationellt team av sömnforskare vid University of Rochester i staten New York nämligen fram till, att hjärnan sköljs igenom av vätskan från ett mikroskopiskt nätverk i skallen, som kallas det glymfatiska systemet.

Den speciella “rengöringsvätskan” tar bort alla föroreningar, proteinrester, och toxiner, som har samlats under loppet av dagen. Alla föroreningar leds ut i det lymfatiska systemet, och utsöndras genom levern som urin.

Det glymfatiska systemet träder i kraft först när vi somnar. Då krymper hjärncellerna en smula, så att det finns plats för vätskan att flyta genom hjärnan.

Det glymfatiska systemet tros spela en viktig roll i huruvida du kan få Alzheimers eller andra demenssjukdomar. Alzheimers uppstår nämligen oftast hos personer som har lidit av mycket sömnproblem genom hela livet. Bristen på sömn kan ha inneburit att det glymfatiska systemet inte har kunnat rensa hjärnan tillräckligt bra, vilket har lett till utvecklingen av Alzheimers.

Det särskilt alarmerande är att sömnproblemen har ökat mycket i modern tid, och cirka var tionde svensk lider nu av allvarliga sömnproblem. Det betyder att vi riskerar att betydligt fler utvecklar Alzheimers och andra demenssjukdomar i framtiden. Så lider du av sömnlöshet, är det dags att göra något åt det.

Goda råd för en bättre sömn:

Vill du uppnå den bästa nattsömnen, kan det löna sig att lyssna på sömnexperterna. Specialforskare Birgitte Kornum vid Molekylärbiologisk Sömnforskningsenhet har gett sina bästa råd för en bättre sömn i en artikel i danska Politiken. Här ger vi en kort sammanfattning av de punkter som sömnforskaren menar är viktigast för vår nattsömn.

Temperaturen är viktig:

Birgitte Kornum rekommenderar att du är uppmärksam på temperaturen i sovrummet. En lägre temperatur ger generellt en bättre sömn, och du kommer därför att känna dig mer utvilad när du vaknar på morgonen.

Detta beror, enligt en annan sömnexpert – Poul Jennum, överläkare på det danska centret för sömnmedicin vid Glostrup Hospital – på att kroppen helt enkelt fortfarande tror att det är dag om temperaturen är för hög. Därför har kroppen svårt att finna ro om du ligger för varmt.

Rekommendationen är att du sover svalt, men inte kallare än 16 grader. Konsekvensen av att sova för varmt eller kallt om natten kan vara att din hjärnas temperatursensorer stimuleras. Det innebär att du förmodligen kommer att vakna flera gånger om natten, och därmed få en betydligt sämre nattsömn.

Sov i mörker:

Birgitte Kornum berättar att “Mörkt, svalt, och tyst” är tre viktiga nyckelord för en god natts sömn. Det är viktigt för en bra nattsömn att sova i mörker, då ljus har en stimulerande effekt på hjärnan, som gör att den blir mer koncentrerad och vaken.

När hjärnan registrerar ljus, skickas signaler till hjärnan som talar om att du inte ska sova mera, utan vara vaken. Detta beror på instinkter i hjärnan som du inte själv kan kontrollera.

Det gäller även ljusnivån i rummet, precis innan du går och lägger dig. Ett typiskt exempel är badrummet, där många har installerat en kraftigt lampa, som de står rakt under när de borstar tänderna och gör sig redo för sängen. Därför rekommenderar Birgitte att du antingen byter till en svagare lampa, eller håller det kraftigaste ljuset släckt innan sängdags.

Stäng av skärmarna innan sängdags:

Även ljuset från elektroniska skärmar har effekt på hjärnan innan sängdags, och kan bidra till att påverka din nattsömn. Anledningen till detta är att den blå delen av ljusspektrat stimulerar våran hjärna att hålla sig vaken, och denna typ av ljus påträffas speciellt i elektroniska skärmar, som exempelvis smartphones, tv, dator, och surfplattor.

Om du är mest bekväm med att exempelvis titta tv, eller sitta med din iPad innan sängdags, så är Birgittes bästa råd att du drar ner ljusstyrkan. Det bästa alternativet är dock att helt låta bli, och kanske istället läsa en gammaldags bok av papper.

Undvik sömntabletter:

En annan faktor som kan ha stor inverkan på din sömn, är sömntabletter. Alla sömnexperter och läkare är eniga om att du ska vara mycket försiktig med sömnmedicin. I danska Politiken står att du kan bli beroende av användning av sömntabletter, även under en kort period. Samtidigt händer det ofta att medicinens effekt avtar över tid, eftersom att kroppen vänjer sig vid de verksamma ämnen som tabletterna innehåller.

Problemet är också, att sömntabletter faktiskt hindrar kroppen att falla i en naturlig sömn, och försätter den istället i ett bedövat tillstånd. Detta kan, enligt Birgitte, göra att kroppen inte får alla de nyanser som en naturlig sömn ger.

Hon anser att det bara är vid allvarliga och långvariga sömnproblem, som man kan överväga sömnmedicin. Och det ska alltid ske i nära samråd med läkare.

Var uppmärksam på ditt kaffeintag:

En annan sak som hon poängterar, är vikten av att avhålla sig från koffeinhaltiga drycker innan läggdags. Hon berättar att alla sömnforskare är eniga om att koffein hämmar förmågan att somna, och leder till en oroligare sömn.

Rekommendationerna för när du bör inta det sista koffeinet för dagen är olika, men ligger oftast mellan klockan 16 – 19. Får du i dig koffein senare än så, finns alltså risk för att det kan påverka din sömn negativt.

Ät inte en stor måltid:

Du bör helst heller inte äta någon större måltid innan du lägger dig för att sova. Dels ökar det risken för att du måste upp för naturens räkning under natten, och dels sätter det igång förbränningen, vilket också kan göra det svårare att somna, eller leda till att du vaknar.

Lyssna på kroppen:

Ett bra och simpelt råd är helt enkelt att känna efter i din kropp. Om du är trött, så är det för att din kropp sänder dig en signal om att den är i behov av sömn.

Birgitte säger också att det inte finns något definitivt svar på hur länge man bör sova om natten, då det är individuellt från person till person. Det finns även skillnader i vårt sömnbehov, beroende på vår ålder. Barn behöver mycket sömn, vuxna mindre, och äldre ännu mindre.

Men nästan ingen kan nöja sig med under sex timmar sömn per natt under någon längre tid. Hon säger att de flesta vuxna har behov av 6-9 timmars sömn. Ny forskning understryker att man helst alltid ska sova mellan 7 och 8 timmar varje natt. Om du sover kortare, eller längre tid än detta, kan det ha negativa konsekvenser på både kort och lång sikt.

Problemet är att många vuxna, i snitt, sover mindre än sex och en halv timme varje natt. Detta innebär att många av oss går omkring med konstant sömnbrist i kroppen.

Fasta sovtider:

Fasta sovtider är också ett av Birgittes råd för en bättre sömn. Hon motiverar detta med att vår dygnsrytm styrs av solens ljus, och gör att vår hjärna lättare kan finna ro. Därför sover du bättre på natten än under dagen.

Människor som sover på många olika tider under dygnet, får inte alls en lika bra sömn, som de som har regelbundna sovtider.

Psykiatrifondens råd för en bra sömn:

Också danska Psykiatrifonden har tittat närmare på ett antal tips som kan hjälpa dig till en bättre nattsömn.

Sörj för en bra sömnmiljö:

En bra sömnmiljö är viktig för en bra sömn. Detta inkluderar, enligt Psykiatrifonden, ett mörkt, tyst, och svalt sovrum, och inte minst en bra säng att sova i.

De rekommenderar att du använder öronproppar, eller en sovmask om du besväras av antingen ljud eller ljus i sovrummet. Ro och mörker spelar en avgörande roll för om du vaknar upp frisk och utvilad, eller trött och sliten.

Gör sömnen till ett nöje

Det är viktigt att mentalt göra sömnen till ett nöje, och något du ser fram emot. Många ser sömn som något de bara ska få överstökat. Men för att få en optimal sömn, är det viktigt att du i ditt sinne är positiv när det gäller din sömn, skriver Psykiatrifonden på sin hemsida.

Slappna av innan läggdags:

Att vara avslappnad innan läggdags är en viktig faktor. Se till att ge dig själv tid och ro till att slappna av, och minska tempot, minst en timme innan du ska sova.

Psykiatrifonden rekommenderar bland annat att du kan sätta på avslappnande musik, eller ta dig tid att läsa, eller ta ett varmt bad.

Sov 7 – 8 timmar varje natt:

Psykiatrifonden rekommenderar att du prioriterar din sömn, även om du har en hektisk och stressig vardag. För om du kombinerar för lite sömn med stress, blir kroppen effektivt satt under stark press.

Sömn styrker både din kropp och ditt sinne, och bildandet av tillväxthormoner – som är viktiga för kroppens återhämtning – ökar när din kropp befinner sig i djup sömn, och mängden stresshormoner minskar.

Motionera minst en halvtimme:

Psykiatrifonden rekommenderar att du motionerar minst en halvtimme varje dag. Dock ska du undvika hård träning de sista timmarna innan läggdags, då det ger kroppen svårigheter att slappna av, skriver danska netdoktor.dk.

Hoppa över vinet

Danska TV2 har också gjort en artikel om hur man får den bästa sömnen. Här rekommenderar de att hoppa över vinet innan sängdags, även om det kan vara frestande. Du kan mycket väl bli trött av alkohol, men det hindrar dig från att falla i en djup och lugn sömn, vilket är särskilt viktigt för din mentala återhämtning under sömnen.

TV2 rekommenderar också att du avstår från att äta 2 till 3 timmar innan du ska sova, då det är svårare att varva ner, när det är full fart på förbränningen.

En video om sömn:

Skandia Danmark har också gjort en liten video om vikten av en god nattsömn. Videon är mycket arbetsrelaterad, dvs. vilka arbetsmässiga konsekvenser för lite sömn kan leda till för dig och för hela landets ekonomi.

 Du kan se videon här:

https://www.youtube.com/watch?v=i2lhndnE7bk

FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka resårmadrasser rekommenderas?

BN 300 HR, BN 500 Pulse, Airpur Senses, Airpur Fresh och Springcomfort

🧐 Vad är en resårmadrass?

En resårmadrass är en madrass med inbyggda fjädrar och komfortzoner. Kvaliteten på madrassen beror i regel på antalet fjädrar per kvadratmeter. En bra resårmadrass bör ha minst 300 fjädrar per kvadratmeter.

🤔 Vad ska jag titta efter när jag väljer en ny resårmadrass?

Ett enkelt tips som kan hjälpa dig att välja rätt resårmadrass är att titta på antalet fjädrar och komfortzoner. Ju fler desto bättre. Du bör även se till att välja en fasthet som passar din kroppsvikt.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse