Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer
Resårmadrass - Bäst i test: Guide till de bästa resårmadrasserna
I denna artikel redogör vi för ett antal aspekter som du bör vara uppmärksam på när du ska köpa en ny resårmadrass, samt vad de olika fjädertyperna och komfortzonerna innebär för dig. Vårt mål är att förse dig med en komplett lista av de bästa resårmadrasserna idag, och att ge goda tips och råd kring hur du uppnår en bättre nattsömn; vi avslöjar även vad som egentligen sker i hjärnan när vi sover.
Vi människor ägnar cirka en tredjedel av vårt liv åt att sova, och därför är det viktigt att välja en resårmadrass med maximal komfort för att uppnå bästa möjliga nattsömn. Madrassen är nämligen en av de viktigaste komponenterna i din säng, varav resårmadrassen är den vanligaste madrasstypen. Tack vare deras höga populäritet har resårmadrasser utvecklats enormt under det senaste decenniet vilket har förbättrat sömnkomforten väsentligt.
En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.
De bästa resårmadrasserna i testguiden 2024:
Vårt tillvägagångssätt
Så bedömer vi och väljer ut produkter
Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.
Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:
- Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
- Kundrecensioner av produkten
- Produktens funktioner och specifikationer
- Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
- Kunskap och data kring våra läsares preferenser
I vår research har vi konstaterat att även om kvaliteten förstås inte är densamma hos alla sängar på den svenska marknaden, finns det ofta större skillnader i pris mellan olika modeller jämfört med skillnaderna i material, konstruktion och kvalitet. Detta eftersom många funktioner och egenskaper ofta är lika mellan olika modeller och prisklasser, då många sängvarumärken använder samma tillverkare. Därför kan det finnas riktigt bra - och dyra - sängar som inte finns med på vår lista. En stor del av vår analys fokuserar alltså på att hitta bästa värde för pengarna.
Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.
Omdömen
-
Jensen Ambassadör » 28.914 Kr. hos Kila Möbler just nu (samarbete med Pricerunner)
resårmadrass med hög komfort tack vare tre lager fjädrar
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Fördelar
- Högkvalitativt norskt hantverk
- Tyg av återvunnet PES-material
- Vändbar
- Total garanti på fem år samt 25 år på ram- och fjäderbrott
Nackdelar
- Tillhör en högre prisklass
Specifikationer
- Storlek: 180 x 200 cm
- Typ: Cellex XS / pocket spring
- Tjocklek: 18 cm
- Fasthet: Medium
- omslagsmaterial: Tyg
- Tvättbart överdrag
- gratis provperiod: 14 dagar
- garanti: 5 (25 på våren) år
- Certifieringar: ?
Resårmadrassen Jensen Ambassadör kommer i en rad olika storlekar och passar alltså till såväl en enkel- som en dubbelsäng. På insidan av madrassen finner du pocketfjädrar som säkerställer optimalt stöd och anpassning efter din kropp alla nätter i veckan. För jämt slitage kan madrassen dessutom vändas.
Jensen Ambassadör kommer inte bara i många storlekar, utan även i olika färger – närmre bestämt åtta olika. Det finns alltså utan tvekan en madrass som kommer att passa i ditt sovrum! Beställ madrassen redan idag hos Kila Möbler där den just nu är nedsatt med 20 %, vilket innebär att den i storleken 180 x 200 endast kostar 19 192 kronor.
Mer om Jensen Ambassadör
Resårmadrassen Jensen Ambassadör erbjuder tack vare sina i tre lager med fjädrar ett utmärkt stöd som anpassar sig efter din kropp. Madrassen består av pocketfjädrar, vilket innebär att varje enskild fjäder är placerad i en separat tygpåse, och i dessa fjädrar sitter dessutom en lite kortare fjäder; denna teknik skapar ett mjukt stöd som blir fastare just längre ned du sjunker i madrassen. Notera dock att en bäddmadrass inte ingår med Jensen Ambassadör, men om det är något du är intresserad av kan det köpas till separat.
Jensen Ambassadör resårbotten kommer i en rad olika storlekar vilket innebär att du utan tvekan kommer att hitta en modell som passar just din säng – oavsett om du har en enkel- eller dubbelsäng. Tack vare madrassens exklusiva konstruktion är det tydligt att tillverkarna har prioriterat komfort, stöd och hållbarhet.
En annan fördelaktig egenskap hos resårmadrassen Jensen Ambassadör är att den är vändbar. Det är viktigt att ens madrass utsätts för samma slitage på båda sidorna, och därför är det bra att du med jämna mellanrum kan vända på madrassen. Sist, men inte minst, får du en total garanti på fem år samt 25 år på ram- och fjäderbrott.
Översikt: Stor jämförelse av de utvalda bästa resårmadrasserna
Vad du bör tänka på innan du köper ny resårmadrass
När du ska köpa en ny resårmadrass finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till – i detta avsnitt går vi igenom de viktigaste. Vi redogör även vad som är bäst för olika behov och tillstånd samt vad de enskilda parametrarna innebär för din nattsömn.
Vad är en resårmadrass?
En resårmadrass är en madrass med inbyggda fjädrar och så kallade komfortzoner. Antalet fjädrar hjälper till att definiera kvaliteten på madrassen: ju fler fjädrar per kvadratmeter, desto bättre, eftersom madrassen då kan anpassa sig mer exakt efter din kropp. En tumregel för att hitta en bra resårmadrass är att leta efter en modell med minst 300 fjädrar per kvadratmeter.
Du kan få resårmadrasser både med och utan inbyggda komfortzoner. Budgetvänliga madrasser är endast försedda med ett fåtal komfortzoner, medan modeller av hög kvalitet har minst fem.
Vad är en komfortzon i en resårmadrass?
Komfortzoner är en beteckning för hur många inbyggda stödpunkter madrassen har, det vill säga särskilda områden på madrassen, som ger extra stöd åt de delar av kroppen som helst inte ska sjunka ner i madrassen. Det är till exempel optimalt att ha stödpunkter vid ländrygg och nacke.
Vi rekommenderar att du köper en resårmadrass med minst fem komfortzoner; tre är enligt vår värdering för lite om du vill ligga bra på madrassen oavsett position.
Fjädertyper
Det finns olika sorters fjädrar som används i resårmadrasser, och alla har olika namn. Notera att budgetvänliga madrasser tenderar att ha en mängd olika intressanta benämningar på sina fjädrar för att få madrassen att framstå som dyrare och mer kvalitativ än vad den faktiskt är. Ett exempel på detta är madrasser med så kallade bonellfjädrar, som i praktiken är alltför mjuka, och inte alls lika fasta som de pocket-, multipocket-, och Vertex-fjädrar som du hittar i kvalitetsmadrasser.
Pocketfjädrar
Pocketfjädrar är separata fjädrar som var och en är insvepta i en påse av nålfilt. Varje pocketfjäder arbetar alltså individuellt och ger därför ett mycket flexibelt stöd till din kropp.
De flesta resårmadrasser med pocketfjädrar är indelade i komfortzoner som anpassar sig efter den position du ligger i om natten – oavsett hur mycket du vänder och vrider på dig. Det innebär alltså att din kropp alltid får optimalt stöd, och kan slappna av maximalt under sömnen.
Nålfilten är både ventilerande och vattenavvisande, vilket faktiskt är av stor betydelse då det innebär att fjädrarna hålls hela och torra, även om du tenderar att svettas om natten. Vanligtvis svettas man upp till en liter vätska ur kroppen per dag, och en del av den svetten kommer att hamna i sängen – därför är det riktigt bra att köpa en säng vars fjädrar är vattenavvisande.
Multipocketfjädrar
Jämfört med vanliga pocketfjädrar är multipocketfjädrar mer kompakta då de har en mindre diameter. En resårmadrass försedd med multipocketfjädrar har alltså fler fjädrar per kvadratmeter än en vanlig pocketfjädermadrass, vilket i sin tur gör den fastare.
Den ökade fastheten gör denna typ av madrass perfekt för personer som väger över 95 kilogram.
De flesta resårmadrasser med multipocketfjädrar har minst 500 individuella fjädrar per kvadratmeter, och erbjuder därför ett mycket exakt och alltid optimalt stöd för hela din kropp, samtidigt som vikten fördelas på betydligt fler fjädrar än på en vanlig resårmadrass med pocketfjädrar.
Vertex-fjädrar
Vertex-fjädrar påminner om multipocketfjädrar, men är något högre. Den extra höjden på fjädrarna göra att madrassen känns ännu mjukare – även om du inte väger över 95 kilogram.
Fastheten på resårmadrassen
En annan mycket viktig faktor när du ska köpa en ny resårmadrass är dess fasthet. En madrass fasthet avser hur mjuk madrassen är att ligga på, och bestäms utifrån hur hårda eller mjuka de enskilda fjädrarna är.
När du ska välja fasthet spelar din vikt en viktig roll, och därför bör du vara medveten om denna så att du kan välja rätt. Om ni är två som ska dela på en säng bör ni även vara uppmärksamma på om ni väger ungefär lika mycket så att ni endast behöver köpa en madrass med en fasthet, eller om det skiljer mycket mellan er så att ni behöver olika fastheter.
De flesta resårmadrasser fås i två fastheter
- Medelfast fasthet för dig som väger mindre än 75 kilogram
- Fast fasthet för dig som väger mellan 75 och 95 kilogram
Väger du över 95 kilogram bör du välja en resårmadrass med multipocketfjädrar och extra fast fasthet.
Så väljer du rätt resårmadrass
Om du vill uppnå bästa möjliga nattsömn ska du leta efter en resårmadrass med så många inbyggda fjädrar och komfortzoner som möjligt. Om du behöver välja mellan fler fjädrar eller komfortzonen bör du även vara medveten om att ett större antal komfortzoner kan kompensera för färre fjädrar per kvadratmeter. Du bör även välja en fasthet på resårmadrassen som lämpar sig till din kroppsvikt och föredragna sovposition för att skapa de bästa förutsättningarna för att få en god natts sömn.
Sängramar
Utöver en resårmadrass måste du även ha en säng eller sängram som du kan placera resårmadrassen i. Du kan antigen välja en vanlig sängram, som består av en platt sängbotten med lameller eller paneler, en sockel eller bara några ben att montera på madrassen.
Du kan också välja en kontinentalsäng som består av tre lager: en ramsäng i botten, en resårmadrass i mitten och en bäddmadrass med en kärna av antingen minnesskum eller latex överst.
Det finns även ställbara sängar där sängbotten kan anpassas på flera olika sätt efter din sovposition. Den justerbara funktionen gör även så att du kan använda sängen för att sitta i eller ställa in för att kompensera för till exempel dålig blodcirkulation i benen eller för en dålig rygg.
Därför är det viktigt att sova gott om natten
Sömn är ofattbart viktigt för vår hälsa, och ändå upplever många svenskar problem med att de inte sover tillräckligt bra eller länge. Det är allt för få som faktiskt tillbringar den där tredjedelen av sitt liv i sängen som man egentligen måste för att garantera optimalt mående.
För lite sömn går ut över vår livskvalitet, energi, koncentrationsförmåga, och humör. Samtidigt spelar sömnen också en mycket viktig roll när det gäller din allmänna hälsa då en god nattsömn kan förebygga allt från stress, depression och typ två-diabetes till hjärt-kärlproblem, övervikt och fetma.
Det är alltså mycket viktigt att du får tillräckligt med sömn varje natt, och för att säkerställa detta bör du investera i en bra säng och madrass som ger dig alla förutsättningar för att sova så bra som möjligt.
Bra sömn rensar hjärnan
Den internationellt kända, danska sömnforskaren Maiken Nedergaard står bakom ett viktigt forskningsresultat, som dokumenterar det mentala värdet av en god natts sömn. Genom ett experiment utfört på möss kom Maiken Nedergaard, tillsammans med ett team av sömnforskare vid University of Rochester i New York, nämligen fram till att hjärnan rensas från vätskor genom ett mikroskopiskt nätverk i skallen som kallas det glymfatiska systemet.
Den speciella “rengöringsvätskan” tar bort alla föroreningar, proteinrester, och toxiner som har samlats under loppet av dagen och leder dem sedan ut i det lymfatiska systemet, och utsöndras till sist genom levern som urin.
Det glymfatiska systemet träder i kraft först när vi somnar eftersom hjärncellerna då krymper vilket skapar utrymme för vätskan att ta sig in till hjärnan.
Det glymfatiska systemet tros även spela en viktig roll i huruvida du kan få Alzheimers eller andra demenssjukdomar. Alzheimers tenderar nämligen att uppstå hos personer som har lidit av mycket sömnproblem genom hela livet, varpå sömnbristen kan ha bidragit till att det glymfatiska systemet inte har kunnat rensa hjärnan tillräckligt bra, vilket i sin tur lett till utvecklingen av Alzheimers.
Något som är särskilt oroväckande är att sömnproblemen har ökat väsentligt i modern tid – cirka var tionde svensk lider nu av allvarliga sömnproblem. Det betyder att det är betydligt många fler som riskerar att utveckla Alzheimers och andra demenssjukdomar i framtiden. Kort sagt: lider du av sömnlöshet, är det dags att göra något åt det!
Goda råd för en bättre sömn
Vill du uppnå den bästa nattsömnen, kan det löna sig att lyssna på vad sömnexperter har att säga. Specialforskaren Birgitte Kornum vid Molekylärbiologisk Sömnforskningsenhet har gett sina bästa råd för att uppnå en bättre sömn i en artikel i danska Politiken. Nedan återger vi en kort sammanfattning av de punkter som sömnforskaren menar är viktigast för att upprätthålla en god sömnkvalitet.
Rätt temperatur
Birgitte Kornum rekommenderar att du är uppmärksam på temperaturen i ditt sovrum. En lägre temperatur bidrar generellt sett till en bättre nattsömn, vilket kommer leda till att du känner dig mer utvilad när du vaknar på morgonen.
Enligt en annan sömnexpert vid namn Poul Jennum, överläkare på det danska centret för sömnmedicin vid Glostrup Hospital, beror detta på att kroppen helt enkelt fortfarande tror att det är dag om temperaturen är för hög vilket orsakar att kroppen får det svårt att slappna av.
Rekommendationen är alltså att du sover svalt, men inte med en temperatur under 16 °C. Konsekvensen av att sova både för varmt och kallt kan vara att din hjärnas temperatursensorer stimuleras vilket kommer göra att du vaknar flera gånger om natten.
Sov i mörker
Birgitte Kornum berättar att “mörkt, svalt, och tyst” är tre viktiga nyckelord för en god natts sömn; nästa punkt för att uppnå en god nattsömn är alltså inget mindre än mörker.
Ljus har en stimulerande effekt på hjärnan, som gör att den blir mer koncentrerad och vaken. När hjärnan registrerar ljus, skickas signaler till hjärnan som talar om att du inte ska sova utan snarare vara vaken. Detta beror på instinkter i hjärnan som du inte själv kan kontrollera.
Även ljusnivån i rummet precis innan du går och lägger dig är viktig att vara medveten om. Ett typiskt misstag många gör är att spendera mycket tid i badrummet, där man vanligtvis har installerat en stark lampa som man utsätts för, när man borstar tänderna och gör sig redo för sängen. Birgitte menar att du antingen bör byta till en något svagare lampa, eller hålla det kraftigaste ljuset släckt innan sängdags.
Stäng av skärmarna innan sängdags
Även ljuset från elektroniska skärmar påverkar hjärnan innan sängdags. Anledningen till detta är att den blå delen av ljusspektrat som återfinns i elektroniska skärmar, till exempel i smartphones, tv-apparater, datorer och surfplattor, stimulerar vår hjärna till att hålla sig vaken.
Om du är mest bekväm med att exempelvis titta på tv eller sitta med din surfplatta innan sängdags, råder Birgitte dig att dra ner ljusstyrkan. Det bästa alternativet är dock att lämna skärmarna och istället läsa en traditionell bok av papper.
Undvik sömntabletter
En annan faktor som kan påverka din sömn enormt är sömntabletter. Alla sömnexperter och läkare är överens om att du bör vara mycket försiktig med sömnmedicin; danska Politiken skriver dessutom att du kan bli mycket beroende av denna typ av preparat även under en kort period. Samtidigt händer det ofta att medicinens effekt avtar över tid eftersom att kroppen vänjer sig vid de verksamma ämnen som tabletterna innehåller.
Problemet är också att sömntabletter faktiskt hindrar kroppen från att somna naturligt då de istället försätter den i ett bedövat tillstånd. Detta kan, enligt Birgitte, göra att kroppen inte tar del av alla de fördelar som naturlig sömn kommer med.
Birgitte anser att det endast är vid allvarliga och långvariga sömnproblem som man bör överväga sömnmedicin, samt att det alltid ska ske i nära samråd med läkare.
Var uppmärksam på ditt koffeinintag
En annan sak som Birgitte poängterar är vikten av att avstå från koffeinhaltiga drycker innan läggdags. Hon berättar att alla sömnforskare är överens om att koffein hämmar förmågan att somna och att det dessutom kan leda till en oroligare sömnrytm.
Vanligtvis brukar man säga att man inte ska dricka koffeinhaltiga drycker efter klockan 16-19 – beroende på personliga preferenser. Får du i dig koffein senare än så, finns det alltså risk för att det påverkar din sömn negativt.
Ät inte en stor måltid precis innan läggdags
Du bör helst heller inte äta någon större måltid innan du går och lägger dig. Dels ökar det risken för eventuella toabesök under natten, och dels sätter det igång förbränningen, vilket också kan göra det svårare att somna eller leda till att du vaknar.
Lyssna på kroppen
Ett mycket bra och simpelt råd är att helt enkelt lyssna på din kropp; om du är trött så är det för att din kropp sänder dig en signal om att den är i behov av sömn.
Birgitte säger också att det inte finns något enkelt svar på hur länge man bör sova om natten, då det är individuellt från person till person. Det finns även skillnader i våra sömnbehov beroende på vår ålder: barn behöver mycket sömn, vuxna mindre och äldre ännu mindre.
Dock nöjer sig nästan ingen med under sex timmars sömn per natt under längre tid. Hon säger att de flesta vuxna har behov av sex till nio timmars sömn, och ny forskning understryker detta med att man helst ska sova mellan sju och åtta timmar. Om du sover kortare eller längre än detta kan det ha negativa konsekvenser på både kort och lång sikt.
Ett modernt problem är att många vuxna i snitt sover mindre än sex och en halv timme per natt, vilket innebär att flera går runt med konstant sömnbrist.
Fasta sovtider
Fasta sovtider är också ett av Birgittes råd för att uppnå bättre sömn. Hon motiverar detta med att vår dygnsrytm styrs av solens ljus som gör att vår hjärna finner ro, och därför sover du bättre på natten än under dagen.
Människor som sover under varierande tider av dygnet får alltså inte alls lika bra sömn som de som håller regelbundna sovtider.
Psykiatrifondens råd för en bra sömn
Även danska Psykiatrifonden har tittat närmare på ett antal tips som kan hjälpa dig att finna en bättre nattsömn. Nedan går vi igenom några av dessa tips.
Bra sovmiljö
En bra sovmiljö är viktig för att få en god nattsömn, och enligt Psykiatrifonden, inkluderar detta ett mörkt, tyst, och svalt sovrum – och inte minst en bra säng att sova i.
De rekommenderar även att du använder öronproppar eller en sovmask om du besväras av antingen ljud eller ljus i sovrummet. Ro och mörker spelar en avgörande roll för huruvida du vaknar upp frisk och utvilad, eller trött och sliten.
Gör sömnen till ett nöje
Det är viktigt att mentalt göra sömnen till ett nöje och något som du ser fram emot. Många ser sömn som något de bara ska få överstökat, men för att uppnå optimal sömnkvalitet menar Psykiatrifonden att det är viktigt att du i ditt sinne är positiv när det gäller din sömn.
Slappna av innan läggdags:
Att vara avslappnad innan läggdags är ytterligare en viktig faktor; se till att ge dig själv tid och ro till att slappna av, och minska tempot minst en timme innan du ska sova.
Psykiatrifonden rekommenderar bland annat att du kan sätta på avslappnande musik, ta dig tid att läsa eller ta ett varmt bad.
Sov sju till åtta timmar varje natt
Psykiatrifonden rekommenderar att du prioriterar din sömn, även om du har en hektisk och stressig vardag. Om du kombinerar för lite sömn med stress kommer kroppen annars att bli satt under mycket hård press.
Sömn styrker både din kropp och ditt sinne samt bidrar till skapandet av tillväxthormoner som är viktiga för kroppens återhämtning. Tillverkningen av tillväxthormonerna ökar dessutom när din kropp befinner sig i djup sömn, samtidigt som mängden stresshormoner minskar.
Motionera minst en halvtimme om dagen
Psykiatrifonden rekommenderar att du motionerar minst en halvtimme varje dag. Dock bör du undvika att utföra denna träning de sista timmarna innan du går och lägger dig då det kan orsaka svårigheter att slappna av.
Hoppa över vinet
Danska TV2 har också publicerat en artikel gällande hur man får den bästa sömnen. De rekommenderar att man ska hoppa över vinet innan sängdags, även om det kan vara frestande. Du kan mycket väl bli trött av alkohol, men det hindrar dig från att falla i en djup och lugn sömn, vilket är särskilt viktigt för din mentala återhämtning.
TV2 rekommenderar också att du avstår från att äta två till tre timmar innan du ska sova då det är svårare att varva ner när det är full fart på förbränningen.
En video om sömn
Skandia Danmark har skapat en video där de redogör för vikten av en god nattsömn. Videon är mycket arbetsrelaterad, vilket innebär att de går igenom mycket gällande vilka arbetsmässiga konsekvenser för lite sömn kan orsaka – både för dig och för hela landets ekonomi.
Du kan se videon här nedan.
FAQ
Vilka resårmadrasser är att rekommendera?
Vad är en resårmadrass?
Vad ska jag kolla efter när jag ska köpa en ny resårmadrass?
Tester och recensioner av resårmadrasserna som används i artikeln
Expert- och testkällor
Finder
Finder grundades år 2006 och har som mål att hjälpa sina läsare att hitta de bästa produkterna inom en rad olika kategorier.
Du kan se deras recension av resårmadrassen Emma Diamond genom att klicka här. Recensionen publicerades den 7:e september 2021.
Har du några frågor eller funderingar?
Om du har några frågor om något i vår artikel är du mycket välkommen att skriva till oss på kontakt@obsidianmedia.dk