Dubbelsäng guide 2020 – Hitta de bästa dubbelsängarna här

0

I denna artikel går vi igenom några av marknadens bästa dubbelsängar.

Vi har fokuserat på att granska ett antal dubbelsängar som alla är tillverkade i Danmark eller Västeuropa.

Således har vi avsiktligt utelämnat alla billiga massproducerade sängar från öst, som väldigt många butiker annars säljer.
Målet med denna artikel är att visa dig ett par dubbelsängar, som trots sin höga kvalitet inte är mycket dyrare än de billigare modellerna på marknaden. Tillsammans med Bättre Nätter ger vi dig våra bästa tips på bra dubbelsängar, där du verkligen får mycket för pengarna.

Betydelsen av att hitta den rätta sängen är mycket stor, då vi normalt tillbringar 33 % av våra liv i sängen, och vår sömnkvalitet är avgörande för kvaliteten av våra vakna timmar.

Därför rekommenderar vi alltid att du lägger lite tid på att noggrant undersöka vilken säng du vill investera i.

Om du köper en kvalitetssäng håller de ofta upp till 25 år. Ofta är det inte mycket mer du måste betala för att få en säng i betydligt bättre kvalitet, jämfört med de billiga sängarna på marknaden.

Dubbelsäng guide 2020 – Hitta de bästa dubbelsängarna här


Venus Dubbelsäng

Venus dubbelsäng är tillverkad i Danmark. Det är Kinnabädden i Horsens som ligger bakom tillverkningen av denna säng.

Med mer än 60 års erfarenhet av sängtillverkning och en bra känsla för Skandinaviska kvalitetsstandarder, är du garanterad en riktigt bra säng som inte är mycket dyrare än de massproducerade sängarna från öst som man kan köpa på många ställen för i stort sett samma pris.

Med Venus dubbelsäng får du en förstklassig säng.

Denna modell består av en ramsäng med en stark och motståndskraftig träram. Madrassen har hela 5 komfortzoner, som fungerar genom att ge individuellt stöd till din kropps tryckpunkter, vilket vanligtvis är ställen som skuldror, höfter och nacke.

Komfortzonerna hjälper din kropp att ligga optimalt, och hjälper samtidigt till att hålla din rygg rät när du sover, vilket gör att du får en bra sammanhängande sömn.

Venus-sängen är även utrustad med Cooltex-skum i områdena kring fjädrarna, vilket ger ett bra stöd för kroppen, och ger sängen en lång livslängd.

Med sängen följer även en valfri bäddmadrass. Du kan välja mellan en Latex- och en Celcius-bäddmadrass. Om du väljer en  Latex-bäddmadrass får du en bäddmadrass som ger ett jämnt motstånd över hela madrassen. Den fungerar genom att ge mest stöd på de områden där du väger mest, alltså din kropps tryckpunkter. Detta gör att din kropp avlastas på de ställen där det behövs bäst.

latex_topmadras

Latex bäddmadrass

De flesta väljer en bäddmadrass i Latex.

Alternativet är en Celcius-bäddmadrass, som består av Memory Foam. Denna typ av bäddmadrass fungerar genom att forma sig efter din kropp och din kroppstemperatur, vilket gör att du “sjunker ner” i madrassen. Detta kan kännas riktigt trevligt, och nästan ge en känsla av att ligga på moln.

Du bör dock vara uppmärksam på att denna typ använder sig av din kroppsvärme, så den har även en tendens att bli lite varm jämfört med en latexmadrass. Så om du vanligtvis har det varmt om natten, bör du välja en latex-bäddmadrass.

Man kan fråga sig själv hur det kan vara möjligt att köpa en dansktillverkad säng av toppkvalitet för nästan samma pris som en billig säng från öst. Svaret finns i vinsten återförsäljaren får ut av sängen. Många butiker köper billiga sängar från öst och säljer dem relativt dyrt på hemmaplan.

Här får du alltså en säng som uppfyller de bästa produktionsstandarderna, tillverkad i Danmark, men som fortfarande håller ett pris som kan matcha konkurrenternas.

Venus finns i följande storlekar:
Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Se alla Venus-modeller här.


Ideel Komfort ställbar dubbelsäng

Med Ideel Komfort får du den senaste teknologi inom madrasser och en holistisk, minimalistisk sängdesign som lätt smälter in i sovrummet oavsett inredningsstil. Denna ställbara dubbelsäng lanserades på marknaden 2017 och är en säng som absolut ger dig kvalitet för pengarna.

Sju komfortzoner ger extra stöd för rygg och ben

Särskilt madrassen till Ideel Komfort innehåller flera innovationer. För det första är den uppbyggd av två lager pocketfjädrar med vardera 220 fjädrar per kvadratmeter. Det gör att madrassen formars sig mycket precist och behagligt efter din kroppsform oavsett hur du ligger i sängen.

Antalet komfortzoner är utökade med två, från fem till sju komfortzoner. De två extra zonerna sitter över respektive under ländryggen. Det sammanfogar de olika belastningsområdena i övergången mellan rygg och axlar samt ländrygg och höfter. Det hjälper dig också att hitta en mer bekväm sovställning vilket minskar antalet gånger du vänder dig under natten, liksom det avhjälper problem med ben och fötter som somnar. De två extra komfortzonerna bidrar till en bättre blodcirkulation oavsett vilken sovställning du har.

Stark och driftsäker motor

Sängen är utrustad med den extremt hållbara Linak TD4-motorn som driver den ställbara madrassen. Det är en danskproducerad motor som används i många av de ställbara sängar som används inom sjukvården. Inom det området måste motorn klara av en mycket större belastning än du någonsin utsätter den för i ditt hem och sovrum. Av den anledningen får du också fem års garanti på motorn.

Minimalistisk sängdesign och 25 års garanti

Själva designen och färgvalet på sängen är strikt hållet till minimalism och utan några som helst former av designmässiga krumsprång. Det gör det lätt att passa in sängen till den inredningsstil du har sedan tidigare i sovrummet.

Ideel Komfort tar väsentligt mindre plats än liknande sängar efter som den har en mindre stomme och höjden på sängen är justerad efter det dubbla skitet med fjädrar i madrassen.

Tillverkaren lämnar 25 års garanti mot brott på både sängram och fjädrar samt att du har 30 dagars bytesrätt på madrassernas fasthetsgrad.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan se de olika modellerna i Ideel Komfort serien här.


Ideel Harmoni ställbar dubbelsäng

Ideel Harmoni är ännu en dubbelsäng med ställbara madrasser och som ger dig riktigt mycket kvalitet för pengarna, utan att kompromissa med vare sig kvalitet eller design. Sängen är minimalistiskt formgiven samtidigt som den är optimerad för att ge bästa möjliga sömn.

Smart bäddmadrass med slits

Ideel Harmoni dubbelsäng består av tre lager: den ställbara bottnen, en resårmadrass med fem komfortzoner och valbar fasthetsgrad samt en bäddmadrass med 40 mm kärna av antingen Celsius-skum eller latex.

En speciell detalj är möjligheten att köpa till en bäddmadrass som räcker över hela sängen. På så sätt undgår du den irriterande skarven i mitten av sängen – så gott som. Den övre delen av bäddmadrassen har nämligen en smart slits som gör det möjligt att ställa in huvudändarna på madrasserna individuellt på var sin sida av sängen. Det är en elegant lösning som tillåter er att nyttja den ställbara sängens fördelar samtidigt som ni slipper skarven i mitten.

Solid träram och extra höga ben

Ideel Harmoni är en riktigt solid dubbelsäng med en träram som är hela 10 cm tjock hela vägen runt den ställbara bottnen. Det gör sängen extra hållbar och ger den även en lång livslängd.

Sängen är dessutom utrustad med extra höga ben på hela 19 cm. Det gör det lättare att både lägga sig i och resa sig ur sängen. Dessutom får du ett förvaringsutrymme för större saker under sängen.

Minimalistisk design gör sängen lättplacerad

Trots den kraftiga träramen och de extra höga benen är sängen formgiven i en minimalistisk design som är avskalad på utsmyckningar, mönster och starka färger. Det kan låta trist men den stilrena designen gör det väldigt enkelt att passa in sängen ihop med den existerande inredningsstilen i ditt sovrum.

30 dagars bytesrätt och 15 års garanti

Har du haft otur och valt fel fasthetsgrad på din eller din partners madrass, kan den bytas mot en annan inom 30 dagar, mot en mindre kostnad.

Utöver det lämnar tillverkaren 15 års garanti på brott både på fjädrar och sängram, samt fem års garanti på dubbelsängens motor.

Ideel Harmoni finns i de här storlekarna:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan läsa mer om Ideel Harmoni här. 


Ideel Harmoni Kontinental dubbelsäng

Dubbelsängen Ideel Harmoni är en snygg kontinentalsäng med en minimalistisk design och färgval som gör att den enkelt går att passa in i de flesta sovrum. Den här modellen ger dig verkligen mycket för pengarna.

Vändbara resårmadrasser med individuell anpassning

Resårmadrasserna i Ideel Harmoni kontinentalsängen – för det är två som hålls samman av ett praktiskt överdrag – är vändbara och kan beställas med olika fasthet för respektive sida av sängen.

Varje madrass har 260 pocketfjädrar per kvadratmeter och har fem komfortzoner. Dessa komfortzoner säkerställer att de mer utskjutande partierna av kroppen, till exempel axlar och höfter, kan sjunka djupare ner i madrassen medan madrassens övriga delar ger extra stöd till nacke, rygg och ben. Det ger dig de bästa förutsättningarna för att sova bekvämt i princip oavsett vilken favoritställning du har när du sover.

Vänder du madrasserna regelbundet, både på längden och tvären, fördelar du belastningen jämnt över sängens alla fjädrar. Det förlänger i sin tur livslängden på resårmadrassen med flera år eftersom det inte är samma fjädrar som belastas hela tiden.

Till bäddmadrass kan du välja mellan en latex- eller Celcium-skummadrass med 40 mm kärna. Välj den förstnämnda om du blir varm när du sover och den sistnämnda om du ligger och fryser i sängen.

20 års brottgaranti och 30 dagars bytesrätt på fjädringen

Ideel Harmoni är byggd för att hålla i många år. Därför lämnar tillverkaren också 20 års garanti på både sängramen och madrassens många pocketfjädrar. Det är en trygghet att veta ifall olyckan skulle vara framme.

Du har också möjlighet att få en eller båda resårmadrasserna utbytta om det visar sig att du, eller din partner har valt fel fasthetsgrad. Bytet måste dock ske inom 30 dagar efter leveransen och det tillkommer en mindre kostnad för varje madrass som ska bytas ut.

Ideel Harmoni finns i de här storlekarna:

140 x 200
180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:
140 x 200
180 x 200

Du kan se de olika modellerna i Ideel Harmoni serien här.


Ideel Komfort Kontinental dubbelsäng

Ideel Komfort är en kontinental dubbelsäng med den senaste teknologin för resårmadrasser och som därför ger dig en mest optimala sovkomforten i sängen, oavsett sovställning.

Sju komfortzoner i resårmadrasslagret

Sängen är nämligen utrustad med hela sju komfortzoner i resårmadrasslagret. Det är två mer än de flesta andra resårmadrasserna har. Dessutom kan fastheten på madrassen väljas individuellt för respektive sida av sängen. För även om det inte ser så ut är det två separata resårmadrasser i sängen. De hålls samman av ett praktiskt överdrag som förhindrar att resårmadrasserna glider isär, något som är mycket vanligt i dubbelsängar med två madrasser.

De två extra komfortzonerna är placerade på varsin sida av ryggytan så övergången mellan de mjuka och hårdare komfortzonerna i sängen inte blir så markanta. Det ger dig bättre stöd oavsett hur du ligger i sängen.

Dessutom minskar de två extra komfortzonerna problem med ben och fötter som somnar eftersom blodcirkulationen inte blir blockerad på grund av en felaktig sovställning. Om sovande ben och fötter är något som drabbar dig lite då och då bör du överväga att byta till en Ideel Komfort kontinentalsäng.

Individuell anpassning av fasthetsgrad och med bytesgaranti

Eftersom resårmadrasslagret är uppdelat mellan enskilda madrasser kan du välja olika fasthet på var sida av sängen. Det gör det möjligt att anpassa resårmadrasserna till er vikt. Därmed undviker du att ligga på en madrass som är för mjuk eller för hård för ryggen.

Det är oftast när det kommer till fastheten i madrassen som man väljer fel. Det beror antingen på att man inte är ärlig om sin vikt eller för att man provligger sängen under för kort tid, kanske t.o.m med ytterkläder på. Av den anledningen lämnar producenten hela 30 dagars bytesrätt på fastheten i respektive resårmadrass. På så sätt behöver du inte dras med en obekväm madrass med fel fasthetsgrad resten av sängens livstid. Bytet kostar dock en mindre summa för varje madrass som ska bytas.

25 års brottgaranti på danskt hantverk

Ideel Komfort är tillverkad för att hålla i många år. Här är det nämligen tal om danskt kvalitetshantverk av högsta kaliber. Av den anledningen lämnar tillverkaren också hela 25 års garanti på brott på både sängram och fjädrar.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:

Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan läsa mer om Ideel Komfort här. 


Anatomic Kontinentalsäng – dubbelsäng i absolut toppklass

Anatomic-serien är den nya toppmodellen i Bättre Nätters produktsortiment. Här har man, förutom sju komfortzoner i resårmadrassen, en speciell fjäderteknologi i både resårmadrassen och bottenmadrassen, vilket betyder att fastheten kan anpassas ännu bättre till din kroppsbyggnad.

Uppdelad resårmadrass ger bättre sömn

Resårmadrassens sju komfortzoner ger dig extra bra förutsättningar till att få en god natts sömn, oavsett om du tycker bäst om att sova på sidan eller på rygg. De sju komfortzonerna minskar dessutom risken för att vakna av ben och fötter som sover, för att du ligger på ett sätt som hindrar blodcirkulationen i benen.

De två extra komfortzonerna är placerade på vardera sidan av madrassens ryggyta varför övergången mellan de mjuka komfortzonerna för axlar och höfter och den stödjande komfortzonen till ryggen, blir mjukare.

Dessutom har tillverkaren använt en helt ny fjäderteknologi som innebär att fastheten i madrassens fjädrar varierar i förhållande till vilken del av kroppen madrassen är anpassad för.

Extra hög bottenmadrass

Bottenmadrassen i Anatomic Kontinentalsäng har samma avancerade fjädertyp som resårmadrassen. Eftersom madrassen är hela 24 cm hög blir sängen lätt att lägga sig i på kvällen och lika enkel att resa sig ur på morgonen.

Tillsammans ger de båda skikten med Anatomic-fjädrar verkligen en optimal anpassning av sängen, utifrån din kropps anatomi och din sovställning, oavsett hur den ser ut. Det gör Anatomic Kontinentalsäng till en extra bra investering i sömn under många år framöver.

Tillverkad för att hålla i många år

Anatomic Kontinentalsäng är danskt kvalitetshantverk som är producerat för att hålla i många år. Därför lämnar tillverkaren en garanti på hela 25 år på alla typer av fjäderbrott samt brott på sängens ramkonstruktion.

Av samma anledning – den långa livslängden – lämnar tillverkaren också hela 30 dagars bytesrätt på madrassernas fasthet. På så sätt slipper du att sova i en för hård eller för mjuk säng så länge du har sängen.

Anatomic finns i de här storlekarna:
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210 

Du kan läsa mer om Anatomic här. 


Ideel Komfort dubbelsäng med resårbottnar

Ideel Komfort dubbelsäng består av två resårbottnar. Denna modell är Danmarks första med hela sju komfortzoner istället för de normala fem. Dessutom är den en av få resårbottnar på marknaden som säljs med 25 års garanti på brott på sängram eller fjädrar.

Lättare att lägga sig och massor av plats till förvaring

En av fördelarna med Ideel Komfort resårbotten är de extra höga benen på hela 19 cm. Det gör att sängen både är lätt att lägga sig i och stiga upp från om du dras med en dålig rygg eller har rörelseproblem. Sänghöjden minskar dessutom risken för att du får problem av det här slaget eftersom du inte behöver överbelasta ryggen eller knäna i onödan när du lägger dig i sängen eller stiger upp från den.

Den ökade höjden ger samtidigt massor av förvaringsplats, till exempel traditionella och extra höga sänglådor. Du kan även utnyttja ”frihöjden” på sängen för att gömma undan dina fitness-maskiner om du har köpt en modell som går att fälla ihop.

Sju komfortzoner och 220 pocketfjädrar

Ideel Komfort resårbotten har 220 pocketfjärdra per kvadratmeter och kan fås i både medium och fast fasthetsgrad, samt i en version med pocketfjädrar för dig som väger över 95 kg.

Resårmadrassen har två extra komfortzoner som är placerade på varsin sida av madrassens ryggområde. I förhållande till resårbottnar som bara har fem komfortzoner, ger de extra zonerna mjukare övergångar mellan de mjuka komfortzonerna, som är inriktade mot axlar och höfter, och den lite hårdare och mer stödjande komfortzonen för ryggen.

Det betyder att du kommer att ligga ännu mer bekvämt oavsett vilken sovställning du föredrar. Samtidigt gör den mjukare övergången vid ryggslutet att risken för hindrad blodcirkulation i benen minskar och du slipper vakna med sovande ben.

Valfri bäddmadrass med 60 mm kärna

Ideel Komfort resårbotten levereras med valfri bäddmadrass med en kärna på hela sex centimeter.

Du kan välja en bäddmadrass med latexkärna med andnings- och kylfunktion, en madrass som är optimal för personer som blir varma när de sover.

Den andra valet är en Celsius-skumkärna som är bättre på att bevara din kroppsvärme om du tillhör dem som fryser på nätterna.

25 års garanti och 30 dagars bytesrätt på fastheten

Ideel Komfort resårbotten är en säng som är tillverkad för att hålla i riktigt många år. Den är tillverkad av danska hantverkare så kanske är det den sista sängen du behöver köpa under din livstid.

Sängens långa livslängd betonas inte minst av att tillverkaren lämnar hela 25 års garanti mot brott på både sängram och pocketfjädrar. Dessutom kan du få madrassen utbytt, inom 30 dagar efter leveransen, ifall du skulle ha valt fel fasthetsgrad på den ena eller båda madrasserna i sängen.

Ideel Komfort finns i de här storlekarna:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Om du väger över 95 kg, ska du välja denna modell:

Välj 80 x 200
Välj 90 x 200
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan läsa mer om Ideel Komfort här. 


Jupiter kontinentalsäng

Nästa säng på listan är en kontinentalsäng. Denna kontinentalsäng tillverkas också i Horsens av Kinnabädden, där den tillverkas av danska snickare som specialiserat sig på sängproduktion.

Denna säng har den helt rätta kombinationen av design och bra kvalitet, samtidigt som priset hålls nere. Om man jämför priset med andra dansktillverkade kontinentalsängar, så får du här riktigt mycket säng för pengarna, och den är betydligt billigare än vad du annars kan få en dansktillverkad säng för. Även om priset är lågt, så måste det sägas att kvaliteten är på topp.

Kontinentalsängen består av 3 lager. Bottenskiktet är en ramsäng, som sedan följs av en resårmadrass med 5 komfortzoner, och slutligen en bäddmadrass

De två nedre madrasserna säkerställer att du får en optimal liggställning, som ger din kropp de bästa förutsättningarna för att uppnå den ro och vila den behöver.

Det tredje lagret är bäddmadrassen. Här finns det två typer du kan välja mellan. Den ena typen är latex, och den andra är en Celcius-bäddmadrass, som består av memory foam.

De flesta väljer en latex-bäddmadrass.

Jupiter kommer i två olika versioner. Jupiter 1 som är utrustad med pocketfjädrar. Denna modell passar till dig som väger under 95 kg.

Om din vikt överstiger 95 kg, bör du istället köpa en Jupiter 2 med multipocketfjädrar, då den kommer att ge ett bättre stöd till din kropp.

Jupiter No. 1 finns i följande storlekar:
Välj 140 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Jupiter No. 2 finns i följande storlekar:
Välj 140 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan se alla Jupiter-sängarna här.


Senses Lux kontinentalsäng

Senses Lux är för dig som vill ha en kontinentalsäng av absolut högsta kvalitet. Som alla andra dubbelsängar i denna artikel tillverkas Senses Lux i Horses av det danska företaget Kinnabädden.

Här handlar det om en verkligt lyxig dubbelsäng som anpassar sig efter dina behov, allt från liggställning till komfort och temperatur.

Sängen består även här av en ramsäng av högsta kvalitet som ger det nödvändiga grundläggande stödet för din kropp hela natten. Sedan kommer en resårmadrass. Resårmadrassen i Senses Lux är försedd med Cooltex-skum runt fjädrarna, som är både temperaturreglerande och tryckavlastande. Fjädrarna säkerställer en bärighet i madrassen som ger en hälsosam sovställning för kroppen.

Kombinationen av bärigheten i resårmadrassen och bäddmadrassens mjukhet ger det optimala stödet för hela kroppen, och gör att du sover i en rak ställning.

När du köper denna säng kan du välja mellan två olika bäddmadrasser:

Du kan välja mellan en latex-bäddmadrass och en Celcius-bäddmadrass. Den mest sålda är latexmadrassen.

En latex-bäddmadrass är elastisk och stödjer hela kroppen när du sover. Den fungerar genom att anpassa sig till din liggställning, så att din kropps tryckpunkter hålls uppe, och så att du ligger i en bra ställning hela natten. Latexmadrassen passar bra till alla viktklasser.

Alternativet är en Celcius-bäddmadrass, som består av Memory Foam. Denna typ av skum fungerar genom att forma sig efter din kroppstemperatur, vilket gör att du sjunker ner i madrassen. Det känns riktigt behagligt, och ger nästan känslan av att sväva på ett moln.
Din kropps tryckpunkter sjunker ner i madrassen och därmed avlastas dessa områden, så att din kropp kan ligga helt avslappnad under nattens gång. Det är dock värt att notera att denna typ av bäddmadrass nyttjar din kroppsvärme, vilket gör att den kan bli rätt varm. Så om du har problem med att svettas under natten är en bäddmadrass i latex det bästa valet.

Du kan välja mellan två olika fastheter. Om du väger under 75 kg bör du välja “Medium fasthet”, och om du väger över 75 kg så kommer en “Fast fasthet” att vara det bästa valet.

Som standard har denna säng pocketfjädrar, vilket är perfekt om du väger under 95 kg. Om du däremot väger över 95 kg, så är det möjligt att uppgradera sängens fjädrar till multipocketfjädrar, som kommer att stödja din kropp optimalt.

Senses Lux finns i följande storlekar:
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 x 210

Du kan läsa mycket mer om Senses Lux dubbelsäng här.


Jupiter ställbar säng

Om din dubbelsäng ska vara ställbar, är Jupiter-modellen ett självklart val.

Som alla andra sängar vi har gått igenom, så är även denna säng dansktillverkad av Kinnabädden i Horsens. De har tillverkat sängar sedan 1974, och är kända för sin fantastiska kvalitet på sängarna.

Jupiter-modellen är en billig ställbar säng, som faktiskt ligger i samma prisklass som de billiga ställbara sängarna som är massproducerade i öst. Men här får du alltså en dansktillverkad säng, som är betydligt bättre på alla punkter.

När du köper en ställbar säng är det mycket viktigt att vara uppmärksam på sängens mekanik, eftersom att den spelar en avgörande roll. Många av de billiga ställbara sängarna innehåller billiga Kina-motorer, vilket gör att sängen är billig, men kvaliteten är också därefter.

Den mekaniska delen av den ställbara sängen Jupiter kommer däremot från danska Linak, som är världsberömd för sina kvalitetsmotorer. Så även om denna säng är billig, så har ingen kompromiss gjorts när det kommer till kvaliteten. Linak finns i Als i Sønderjylland i Danmark, där de sedan 1907 har producerat motorer till ett brett utbud av produkter.

Motorn i denna ställbara säng är mycket tyst och underhållsfri, så du behöver inte bekymra dig om underhåll efter att du köpt den.

Själva motorn är endast igång när du trycker på fjärrkontrollen, och resten av tiden är den i viloläge, vilket gör att den är mycket energibesparande.

Sängen är också försedd med 28 lameller, varav 5 är justerbara, så både fotändan och huvudändan kan justeras som du önskar.

Du kan här, liksom med de andra sängarna i artikeln, välja mellan två typer av bäddmadrasser. En latex-bäddmadrass, som är den som oftast föredras, eller en Celcius-modell som består av Memory Foam som anpassar sig efter din kropp med hjälp av din kroppstemperatur.

Det finns möjlighet att välja olika fastheter för själva madrassen, där det rekommenderas att välja “Medium Fasthet” om du väger under 75 kg. Om du väger över 75 kg bör du välja “Fast fasthet”.

Du bör även vara uppmärksam på att modellen Jupiter 1 är perfekt för dig som väger under 95 kg, då den innehåller pocketfjädrar, som stöder din kroppsvikt på bästa sätt.

Om du väger över 95 kg, så bör du köpa modellen Jupiter 2 med multipocketfjädrar, då den kommer att vara den bästa matchningen för din kroppsvikt, och ge dig det bästa stödet.

Jupiter ställbar säng finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Läs mer om Jupiter-sängarna här.


Senses Lux ställbar säng

Senses Lux är en ställbar säng av absolut toppkvalitet, som återigen är dansktillverkad i Horsens av Kinnabädden. All elektronik i den ställbara sängen är gjord av Linak, som ligger i Als i Sønderjylland i Danmark, där de har producerat specialmotorer till en mängd olika branscher sedan 1907.

Med Senses Lux ställbar säng får du en dubbelsäng, där man inte snålat på något. Du får en lyxig säng på alla sätt och vis.

Du får en säng där allt från sängram till madrasser och motor är av absolut högsta kvalitet.

Som sagt produceras den i Danmark, och sängens ram är gjord av svensk tall. Motorn är också dansktillverkad, och bland världens bästa motorer.

Om du vill ha en ultimat lyxsäng, så är denna modell utan tvekan ett riktigt bra val.

Till denna modell medföljer även en valfri bäddmadrass, där det finns möjlighet att välja mellan en Latex- och en Celcius-modell.
Denna säng är också utrustad med pocketfjädrar, som säkerställer en hälsosam bärighet för din kropp, vilket gör att din kropp kan ligga i ett optimalt viloläge genom hela natten.

Denna modell har Cooltex-skum runt fjädrarna, vilket är extra tryckavlastande och temperaturreglerande, så att du alltid håller en behaglig temperatur i sängen.

Cooltex-skummet är utvecklat i Danmark hos företaget Carpenter, som ligger i Højbjerg nära Aarhus.

Senses Lux finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Du kan se de olika modellerna i Senses-serien här.


Nordkap kontinentalsäng

Nordkap är ännu en dansktillverkad dubbelsäng med en mycket god kvalitet i förhållande till priset. Du får en 15 års garanti på sängramen, och du är även täckt under hela garantiperioden om det skulle uppstå fjäderbrott i sängen.

Detta är en så kallad kontinentalsäng, som har ett extra madrasslager jämfört med vanliga sängar. Sängen består alltså av en ramsäng längst ner, över vilken man lagt två individuella resårmadrasser i ett gemensamt överdrag. Därmed kan man, om man är två i sängen, få varsin resårmadrass med en fasthet som är anpassad för den egna kroppsbyggnaden. Det ger en bättre sömnkomfort för båda parter.

Kombination av flera madrasstyper säkrar en bättre liggkomfort

Resårmadrassen och ramsängen arbetar tillsammans för att ge en bra liggställning i sängen och stödja kroppen ordentligt, oavsett om man ligger på sidan, på magen eller på ryggen när man sover. Därmed slipper man vakna flera gånger om natten för att det uppstår smärtor i kroppens leder, eller för att armar eller ben har börjat domna bort.

Resårmadrasserna är utrustade med 261 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det gör det möjligt för resårmadrassen att anpassa sig exakt efter kroppen. Samtidigt är madrasserna uppdelade i fem komfortzoner. Komfortzonerna tar särskild hänsyn till hur de individuella kroppsdelarna hänger ihop, så att skuldror och höfter sjunker ner mer i madrassen, medan den stöttar upp vid ländrygg och nacke. Om man köper Nordkap hos Bättre Nätter, så får man samtidigt 30 dagars bytesrätt, om man skulle ha valt fel fasthet på en eller båda madrasserna.

Bäddmadrassen fullbordar nattsömnen

Ovanpå de två madrasserna finns det en bäddmadrass, som täcker hela sängytan. Därmed kan man anpassa sängens liggkomfort ytterligare, säkra en behaglig  temperatur i sängen, och undvika onödigt slitage på resårmadrasserna. Samtidigt slipper man märka springan mellan de individuella resårmadrasserna. För den kan fortfarande kännas, även om de två resårmadrasserna ligger i ett gemensamt överdrag.

Bäddmadrassen finns i två varianter: En Celcius-bäddmadrass i memory foam, eller en mer kylande latexmadrass som tillåter kroppen att andas, så att man inte blir för varm, och lättare blir av med eventuell svett medan man sover.

Nordkap finns i följande storlekar:
Välj 140 X 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200
Välj 180 X 210

Nordkap finns även i +95 kg-modeller i samtliga ovanstående mått.

Du kan se alla Nordkap-modeller här.


Venus Mayan Green ställbar säng

Venus Mayan Green är en dubbelsäng med individuellt ställbara bottnar på varje sida. Denna säng utmärker sig särskilt genom att vara mycket allergivänlig, och den har en mer grön och ekologisk profil än många andra sängar på marknaden.

Den ställbara botten kan styras med en app från din iPhone, och du slipper därför göra plats för en fjärrkontroll på nattduksbordet. Sängen är dessutom klädd med exklusivt möbeltyg som är lätt att rengöra. Sängen kommer i många olika färg-, mönster-, och tygvarianter, så det är lätt att hitta en Venus Mayan Green dubbelsäng som passar precis in i sovrummets inredning.

Helt ekologisk bäddmadrass i naturlatex

Det som gör sängen extremt allergivänlig är den speciella latex-bäddmadrassen. Den är tillverkad av 100 % ekologisk Mayan Green latex med ett överdrag av ekologiska material. Det gör latexmadrassen fullständigt ekologisk.

Samtidigt sker tillverkningen uteslutande med användning av hållbara material, och därför är sängens Mayan Green latex-bäddmadrass den enda latexmadrass på marknaden som har en Rainforest Alliance-certifiering. Det är en non-profit organisation som certifierar alla former av produktion som säkrar biologisk mångfald och hållbara levnadsvillkor för de bönder och arbetare som ingår som leverantörer eller arbetare i tillverkningsprocessen.

Byte av fasthet på resårmadrasserna

Resårmadrasserna i dubbelsängen är utrustade med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter, och är uppdelade i 5 komfortzoner. Därmed är du säkrad den mest optimala liggkomforten i sängen, eftersom madrassen kan anpassa sig mycket exakt efter din kropps former, oavsett om du ligger på mage, rygg eller sida när du sover.

När du ska välja resårmadrasser i sängen är det viktigt att du väljer den fasthet som passar till din vikt. Här är det inte värt att ljuga om vikten. Om du gör det slutar det lätt med att du ligger för mjukt.

Man kan dessutom välja individuell fasthet på de två madrasserna. Så om man är två i sängen med stor viktskillnad, kan båda parter få ligga på en madrass med rätt fasthet. Sängen kan även fås i en speciell +95 kg-version.

Om du skulle välja fel fasthet på madrassen, erbjuder återförsäljaren att byta madrassen inom 30 dagar mot en mindre avgift.

5 års garanti på motorn, och 25 års garanti på sängen

Det kritiska elementet i varje ställbar säng är motorns kvalitet. Här ger tillverkaren 5 års garanti på motorn. Det innebär att du har en bättre säkerhet än den 3 års reklamationsrätt som normalt gäller för alla köp.

Den höga kvaliteten på sängens material gör samtidigt att det ges hela 25 års garanti på både fjädrar och sängbotten.

Venus ställbar säng finns i följande storlekar:
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 180 X 210

Sängen finns även i en 95+ version i samtliga storlekar.

Du kan se urvalet av de olika ställbara Venus-sängarna här.


Venus No.1 ställbar säng

Den ställbara sängen Venus No.1 från Bättre Nätter är en bra och gedigen ställbar säng, där du får riktigt mycket kvalitet för pengarna. Sängen är byggd på Kinnabäddens danska fabrik i Horsens, och är ett riktigt bra exempel på den hantverksmässiga kvalitet som denna producent levererar.

Venus No. 1 finns med många olika typer av möbelöverdrag, som säkerställer att du alltid kan hitta en Venus No. 1 ställbar säng som passar perfekt till färger och materialval i just ditt sovrum.

Dansk kvalitetsmotor från Linak

En danskbyggd ställbar säng är naturligtvis även försedd med en dansk motor från Linak. De har specialiserat sig på just den typen av motorer, och de är den föredragna leverantören till exempelvis sjukhus och vårdhem.

Motorn kan styras med en app till din iPhone, så du behöver inte ha en fjärrkontroll vid sängen.

Sängbotten och madrasser i toppkvalitet

Sängbotten är försedd med ett glidskydd, som gör att madrasserna ligger kvar där de ska, även när sängen står i sina ytterlägen. Samtidigt är det möjligt att lyfta huvudändan ytterligare med hjälp av den inbyggda huvudlyft-funktionen.

Madrassen är utrustad med 250 pocketfjädrar per kvadratmeter, och är indelad i 5 separata komfortzoner. Därmed kan du enkelt uppnå en bra och optimal liggställning i sängen, oavsett hur du sover. Det förhindrar att du vaknar under natten för att dina armar eller ben sover, eller för att du har fått ont i ländrygg eller nacke av att ligga i sängen.

Trots det förhållandevis låga priset på denna säng, ger tillverkaren hela 25 års garanti på fjädrar och sängbotten, och det ges fem års garanti på motorn.

Återförsäljaren ger dessutom en 30 dagars bytesrätt av madrasserna, om man skulle ha valt fel fasthet på madrassen. Den kan väljas separat för varje madrass i sängen, vilket garanterar de bästa förutsättningarna för att uppnå en optimal liggkomfort om man är två i sängen som inte väger lika mycket.

Venus ställbar säng finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200
Välj 90 X 210
Välj 180 X 210

Venus No. 1 ställbar säng finns även i en särskild +95 kg-version i samtliga storlekar.

Du kan läsa mer om de olika ställbara Venus-sängarna här.


Så uppnår du den bästa nattsömnen

En god natts sömn beror naturligtvis mycket på kvaliteten av din säng. Men det är inte den enda parametern du ska ta hänsyn till om du vill optimera din nattsömn – och det vill du nog, för allt för många människor sover för lite eller för dåligt.

Det kostar årligen samhället mycket pengar att behandla de sjukdomar som en dålig nattsömn bidrar till. En dålig nattsömn kan nämligen öka risken för att:

– bli stressad

– utveckla hypersomnia, narkolepsi, och andra sömnrelaterade sjukdomar

– bli överviktig

– utveckla depressioner

– få nedsatt immunförsvar

– få hjärt-kärlsjukdomar

– utveckla diabetes (typ 2)

– utveckla demens, Alzheimers eller Parkinsons

– dö för tidigt

Det gör dålig sömn till en av de många tickande bomberna som finns inom sjukvården – och flera av faktorerna utvecklas vidare till några av de folksjukdomar som kommer att kosta mycket pengar att behandla under de kommande åren.

Vad krävs för en god natts sömn?

För att sova så bra som möjligt måste du för det första förbereda dig på att gå och lägga dig. Se sedan till att du har rätt inredning i sovrummet. Samtidigt spelar din liggställning en stor roll för sömnens effekt.

Om du har sömnproblem är det viktigt att du inte börjar behandla problemet med sömnmedicin. Det kan i värsta fall förvärra problemet och skapa ett antal andra problem för dig. Istället bör du hellre prova några av de rekommendationer vi kommer med i denna korta guide till en bättre sömnkomfort.

Du ska sova minst 7 timmar varje natt

Många väljer att skära ner på sömnen för att få en stressad vardag att gå ihop. Det betyder att en stor del av befolkningen idag sover mindre än 7 timmar, som är det rekommenderade minimimåttet för en optimal sömn, enligt ledande sömnexperter.

Om du i genomsnitt sover mellan 7 och 8 timmar varje natt, ger du nämligen kroppens celler de bästa möjligheterna för återhämtning, och hjärnan får de bästa förutsättningarna för att bearbeta dagens händelser. Samtidigt sorteras onödig information bort, användbar kunskap och erfarenhet lagras i långtidsminnet, och hjärncellerna rensas från restprodukter. Det sistnämnda sker med hjälp av en speciell substans som släpps lös i hjärnan när vi somnar.

I gengäld finns det inga märkbara fördelar med att sova mer än 8 timmar per natt. Det verkar faktiskt som att en del av biverkningarna av en för kort nattsömn även gäller om du sover med än 8 timmar per natt.

Ha fasta sovtider

Du främjar kvaliteten av din nattsömn genom att ha en fast sängtid varje dag, och en fast tidpunkt då du kliver upp. Även under helgerna. Därmed får kroppen en jämn dygnsrytm, som gör det lättare för den att ställa in sig på att den ska sova. Genom att ha skiftande sängtider förvirrar du kroppen. Så gå och lägg dig ungefär samma tid varje kväll, och kliv upp samma tid om morgnarna.

Förbered hjärnan och kroppen på att du ska sova

Faktum är att en bra nattsömn börjar redan en halv till en timme innan du går och lägger dig. Här börjar du sänka aktivitetsnivån, och släcker eller dämpar belysningen i rummet, för att ställa om hjärnan till att det börjar vara läggdags. Ju närmare läggdags du kommer, desto mer bör du dämpa belysningen.

Se till att inte äta eller dricka mycket under några timmar innan sänggåendet – särskilt alkohol och uppiggande drycker som kaffe, energidryck och annat med ett högt sockerinnehåll. Det ökar kroppens energinivå, så att du får svårare att somna, och det ökar även risken för att du ska bli tvungen att gå upp på toaletten under natten.

Stäng av dator, TV och andra skärmar

Senast en halvtimme innan du lägger dig, bör du stänga av din dator, din surfplatta eller din TV, och undvika att använda din smartphone mer än absolut nödvändigt. Det gäller till en viss grad även om telefonen har en särskild nattbelysning, som tar bort några av skärmens blå färgnyanser.

För just de blå nyanserna i skärmens ljus förvirrar hjärnan, så att den tror att den ska vara vaken. Genom att starta nattbelysningen på din mobil, surfplatta eller dator, avlägsnar du en stor del av det blåa ljuset. Men din mentala aktivitet vid skärmtittandet kommer fortfarande att göra hjärnan mer vaken.

Om du känner dig rastlös eller behöver något att sysselsätta dig med under tiden innan du går och lägger dig, kan du välja att läsa en bok, lägga pussel, eller göra något annat avslappnande.

Se till att det är svalt, mörkt och tyst i sovrummet

När du väl går in i sovrummet är det viktigt att det är så mörkt och tyst som möjligt. Så om du bor vid en mycket trafikerad väg, har bullriga grannar, eller blir störd av gatulampor eller annat ljus, bör du överväga att skaffa ett par öronproppar, en bra mörkläggningsgardin, eller en ögonmask som du kan sova med om natten.

Samtidigt ska du ta bort alla synliga ljuskällor i rummet, även standby-lampan på TV:n eller ljuset från din klockradio eller din väckarklocka.

Se också till att temperaturen är lägre i sovrummet än i bostadens övriga rum. Men sänk aldrig temperaturen mer än till ca 16 grader. Om temperaturen är lägre än det kommer kroppen att uppleva det som för kallt, vilket också kan bidra till att du vaknar om natten, eller hindra dig att somna.

Ligg på sidan när du sover

Den senaste sömnforskningen visar att du ska ligga på sidan när du sover. Detta ger de bästa förutsättningarna för den speciella rengöringsvätskan som ser till att avlägsna slaggprodukter från hjärncellerna. Vätskan friges så snart vi somnar, och får en lättare framfart genom att våra hjärnceller krymper en aning när sömnen inträder.

Om du ligger på ryggen eller magen, har vätskan inte samma förutsättningar att fungera. Det förklaras med att de flesta däggdjur oftast sover på sidan om natten. Därför har vår hjärnas fysik ordnats så att rengöringsvätskan får de bästa förutsättningarna när vi ligger på sidan.

Genom att ligga på sida slipper du samtidigt många av de besvär som kan uppstå av att sova på rygg. Om du ligger mycket på rygg har du exempelvis en högre benägenhet att snarka. Det kan med tiden göra att du utvecklar sömnapné. Här blir musklerna i den övre delen av luftvägarna mer avslappnade av din snarkning, så att de med tiden helt kan blockera andningen.

Det leder till att du inte andas under upp till flera minuter åt gången, så att du inte heller får tillräckligt med syre till hjärnan. Detta gör att du rycks upp ur din djupa sömn, eftersom att kroppen varnar dig om kvävningstillståndet. Det innebär att du vaknar upp så pass mycket att du kan flytta dig lite, så att du får luft igen.

Bristen av syre till hjärnan kan bidra till en ökad risk för Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar – och både snarkning och sömnapné kan dessutom störa din sängpartner så mycket att han eller hon inte heller kan sova ordentligt om natten.

Om du oftast sover på mage eller på rygg, kan du träna kroppen att ändra sovställning genom att lägga en stor kudde bakom eller framför dig. Det gör det svårare för dig att vända dig på rygg eller mage under natten.

Är du redo att sova bra?

Om du följer de sömnråd vi har gett dig i denna sektion, samtidigt som du investerar i en bra dubbelsäng att sova i, kan du öka både dina och din partners chanser att få en god natts sömn. Det ger dig mer styrka och mental energi i vardagen, och minskar riskerna för en rad allvarliga sjukdomar.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka dubbelsängar rekommenderas?

Venus Dubbelsäng, Ideel Komfort ställbar, Ideel Harmoni ställbar, Ideel Harmoni Kontinental, Ideel Komfort Kontinental, Anatomic Kontinentalsäng, Ideel Komfort, Jupiter kontinentalsäng med flera.

🧐 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.


Andre relevanta artiklar

Flera av dubbelsängarna som vi har tagit upp och gått igenom i den här artikeln är antingen ställbara sängar, kontinentalsängar eller dubbelsängar sammansatta av resårmadrasser.

Vi har även skrivit artiklar som specifikt tar upp dessa tre sängtyper. Om du vill läsa mer om de olika sängtyperna rekommenderar vi att du läser vår ställbara sängar-guide, vår kontinentalsäng-guide och vår resårmadrass-guide.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse