Dubbelsäng guide – Hitta de bästa dubbelsängarna här

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

I denna artikel går vi igenom några av marknadens bästa dubbelsängar.

Vi har fokuserat på att granska ett antal dubbelsängar som alla är tillverkade i Danmark eller Västeuropa.

Således har vi avsiktligt utelämnat alla billiga massproducerade sängar från öst, som väldigt många butiker annars säljer.
Målet med denna artikel är att visa dig ett par dubbelsängar, som trots sin höga kvalitet inte är mycket dyrare än de billigare modellerna på marknaden.

Betydelsen av att hitta den rätta sängen är mycket stor, då vi normalt tillbringar 33 % av våra liv i sängen, och vår sömnkvalitet är avgörande för kvaliteten av våra vakna timmar.

Därför rekommenderar vi alltid att du lägger lite tid på att noggrant undersöka vilken säng du vill investera i.

Om du köper en kvalitetssäng håller de ofta upp till 25 år. Ofta är det inte mycket mer du måste betala för att få en säng i betydligt bättre kvalitet, jämfört med de billiga sängarna på marknaden.

Dubbelsäng guide 2021 – Hitta de bästa dubbelsängarna här


Emma Kontinentalsäng – resårbotten, madrass, bäddmadrass och gavel i ett fiffigt paket

Det bästa kompletta och stilarna sängpaket

✅ Madrassen er bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn
✅  10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt

Emma kontinentalsäng är ett imponerande sängpaket med både bäddmadrass, resårbotten, madrass och sänggavel. Dess madrass är uppdelad i hela sju komfortzoner med varierande fasthet för ett stöd som anpassar sig efter din kropp, och tack vare det konkurrenskraftiga priset är det lätt att påstå att du får valuta för dina pengar.

Hos Emma.se har kontinentalsängen fått nästintill ett perfekt kundbetyg med 4,8/5.

Madrassen och dess struktur
Emma Kontinentalsäng har en hel del att bjuda på, och inte minst en madrass med komfortabel pocketfjädring. Varje spiral är inlindad i varsin tygpåse, så istället för att påverkas av de andra spiralerna arbetar de individuellt för att anpassa stödet efter dina behov. Sängen är tillverkad av OEKO-TEX certifierade material, och därför sover du med gott samvete alla nätter i veckan.

Det finns två storlekar som Emma Kontinentalsäng kan beställas i: 140 x 200 cm och 180 x 200 cm. Den blir därför en passande lösning för dig som eftersöker en dubbelsäng i en snygg mörkgrå färg. Lägg märke till inkluderingen av en pikérad sänggavel som ger sängen en extra elegant touch.

Storlekar
Emma Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlekar:

140 x 200
180 x 200

Fördelar

  • Två storlekar att välja mellan
  • Madrass med 7 zoner och pocketfjädring
  • Både bäddmadrass, madrass, gavel och resårbotten
Nackdelar

  • Kan bara väljas i en grå färg

Därför rekommenderar vi Emma Kontinentalsäng
Vi rekommenderar inte bara Emma Kontinentalsäng då du får ett fullkomligt sängpaket till ett bra pris, utan vi har även mycket gott att säga om materialen.


Emma säng – Bäst i test

Bäst för priset

✅ Madrassen er bäst i test – Testfakta 2021
✅ 100 nätters provsömn
✅  10 års garanti
✅ Använd koden ”ASNRL5” för 5 % rabatt
Emma säng

 

Emma sängen är det ypperliga valet för de som är ute efter ett underlag som är ergonomiskt och ger kroppen stöd där den behöver det som mest. Trots detta är sängen utomordentligt prisvärd, så inte behöver man tömma plånboken för att få tillgång till den högkvalitativa Emma sängen. Beställ den redan idag hos Emma där dess pris har reducerats med 50 %. Detta betyder att man kan få storleken 180 x 200 för 11 249 kronor istället för originalpriset 17 898 kronor.

Dess snygga skandinaviska design, den fantastiska komforten samt de generösa villkoren hos Emma gör beställningen av denne säng ett nöje. Särskilt tack vare den kostnadsfria leveransen till ens dörr. Testa på sängen under Emmas provperiod som varar i 100 dagar. Om sängen inte lever upp till ens förväntningar hämtas sängen upp igen och man får då ens pengar tillbaka.

Madrassen och dess struktur
Madrassen som man får tillsammans med Emma sängen är följsam samt tjock för utomordentlig komfort. Det är dock inte bara komforten som är på topp utan även livslängden tack vare 10 års garantin på madrassen samt 5 års garantin på sängramen. Den högkvalitativa madrassen anpassar sig och formar sig efter ens kropp så att man ligger bekvämt hela natten lång. Med en snygg klädsel om sänggaveln och madrassen kan man både förvänta sig ett vackert utseende samt ett härligt underlag.

Mer om bäddmadrassen
Emma sängen är en ganska hög säng på 60 cm från golvet till toppen av madrassen, och detta uppskattar kunder som enkelt vill kunna lägga sig ner samt ta sig upp igen. Madrassens klädsel av polyester och elastan gör dessutom sängen mycket bekväm att ligga i, så visst går det att lita på att man alltid får ett effektivt stöd under natten.

Speciella egenskaper och funktioner
Med en 10 års garanti på madrassen tillsammans med en 5 års garanti på sängramen är Emma sängen utan tvekan ett bra val för de som vill njuta av sängen under många år framöver. Materialen som sängen är tillverkad av är 100 % veganska, och med både ett snyggt utseende, komfort samt ett billigt pris på sin sida rekommenderar vi Emma sängen.

Emma sängen är tillgänglig i följande storlekar:

140 x 200
160 x 200
180 x 200

Emma sängen är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium/Fast
Fast

Du kan läsa mer om de olika Emma sängarna här.


DUX 3003 Ramsäng 

Premium val

DUX 3003 Ramsäng

 

 

DUX 3003 Ramsäng bjuder på stil och lyx som kan se till så att vilket sovrum som helst får en äkta glow-up. Inte nog med det är sängen också utomordentligt skön att sova i, och då den kan beställas i flera olika storlekar hittar den en plats i de flesta hemmen. Är du ute efter en liten enkelsäng på 80 x 200 cm eller en enorm dubbelsäng på 210 x 210 cm? Kanske någonting mittemellan? Oavsett vad finns det en DUX 3003 Ramsäng för dig.

Madrassen och dess struktur
När du beställer DUX 3003 Ramsäng väljer du själv om du vill ha en madrass i modellen medium eller fast. Det är upp till dig vad du föredrar, men i vanliga fall brukar man säga att medium blir passande för dig som väger under 80 kg medan fast blir bättre för dig över 80 kg. När det kommer till just den här sängen kan du förvänta dig en rammadrass med naturlatex, bomullsvadd och två lager spiralsystem.

Mer om bäddmadrassen
DUX 3003 Ramsäng kommer tillsammans med en bekväm madrass som du inte vill gå miste om, men kom ihåg att sängben måste köpas till separat. Även sängkläder beställs separat, och sedan har du en fulländad säng som kommer att ge dig många härliga nätter framöver.

Speciella egenskaper och funktioner
Det som gör den här lyxiga sängen så unik är spiralsystemet tillsammans med Pascal-systemet. Spiralerna bjuder dig på det ultimata stödet medan flyttbara kassetter ser till så att du kan få en skräddarsydd sömnupplevelse som passar dig.

DUX 3003 Ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

DUX 3003 Ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast


Kontinentalsäng Promise

  • Enkel och komfortabel med unik anpassning

 

Tempur Promise - Kontinentalsang SE

 

 

Vid val av kontinentalsäng Promise kan man förvänta sig en stilren säng som kommer i flera olika färger för att passa in perfekt i ens sovrum. Sängen kan erbjuda komfort och enkelhet till ett rimligt pris, och då sängen är ergonomiskt tryckavlastande får man alltid en god natts sömn. Priset hos Sängjätten har för närvarande reducerats med 15 %, så istället för 47 990 kronor kan man just nu beställa sängen i storlek 180 x 200 för 40 792 kronor. Räntefria och avgiftsfria betalningar gör dessutom upplevelsen ännu bättre.

Sängen må se riktigt snygg ut, men är den skön att ligga i? Detta kan man själv ta reda på tack vare den 100 dagars provperioden som Sängjätten har där man får testa på sängen. Om man ångrar köpet inom dessa 100 dagar hämtas sängen återigen upp och man får sina pengar tillbaka. Det har aldrig varit så enkelt att beställa ens drömsäng.

Madrassen och dess struktur
Mellanmadrassen som ingår i sängpaketet ”kontinentalsäng Promise” kommer i ett Promise Tempur-material. Detta ser till så att man sakta sjunker ner i sängen, en egenskap som betyder att sängen anpassar sig perfekt efter ens kropp. Madrassen erbjuds i sju olika färger, så oavsett hur ens sovrum ser ut finns det utan tvekan en kontinentalsäng Promise som passar en likt handen i handsken.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen som ligger högst upp på kontinentalsäng Promise är en 9 cm tjock Cloud WAVE madrass. Inte nog med att den är tillverkad i ett behagligt material som ger komfort alla dagar i veckan, utan madrassen har också ett överdrag som kan avlägsnas. Tvätta detta i högst 60 °C när det behövs och ha alltid en ren säng som väntar på en varje kväll.

Speciella egenskaper och funktioner
Kontinentalsängen Promise från varumärket Tempur består både av en bäddmadrass, mellanmadrass och sängbotten, så man slipper att köpa ett stort antal delar separat och får istället alla de högkvalitativa komponenterna som man behöver i ett paket. Som grädden på moset får man en 10 års garanti – inte bara på delar av sängen, utan på både bäddmadrassen, mellanmadrassen och sängbottnen.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsäng Promise är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Kontinentalsäng Promise är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Fast
Medium
Mjuk

Du kan läsa mer om de olika kontinentalsängarna Promise här.


24SJU Skymning Ramsäng 

24SJU Skymning Ramsäng

 

Oroa dig aldrig mer för ryggsmärta eller obehagliga sömntillfällen: 24SJU Skymning Ramsäng finns här för att ge dig den optimala avkopplingen och ett riktigt bekvämt underlag varje natt. Till ett förvånansvärt lågt pris får du en ramsäng som aldrig sviker varken dig som har en enkelsäng eller dig som har en dubbelsäng.

Madrassen och dess struktur
När du väljer säng är det av yttersta vikt att du får tag på en madrass som verkligen ger dig det rätta stödet där du behöver det som mest. Lyckligtvis nog har 24SJU Skymning Ramsäng ett pocketsystem där varje fjäder i sängen är inlindad i en tygpåse. Fjädrarna reagerar därför inte på varandra, utan arbetar individuellt för att ge dig ett så skräddarsytt stöd som möjligt. 

Som om detta inte vore nog är det en zonindelad madrass som du får, vilket betyder att den är hårdare på vissa områden och mjukare på andra områden för att alltid ge det rätta stödet där det behövs.

Mer om bäddmadrassen
När du har bestämt dig för att införskaffa dig 24SJU Skymning Ramsäng är det väl värt att veta hur en BM1 bäddmadrass ingår utan extra kostnad, och den här bäddmadrassen hjälper till att ge extra komfort och stöd. Som grädden på moset är det också en 25 års garanti på ram- och resårbrott som ingår.

Speciella egenskaper och funktioner
För att sängen ska vara så mjuk som du föredrar finns den att välja i modellen Medium och Fast. Den förstnämnda rekommenderas vanligtvis till de som väger under 80 kg, men när allt kommer till kritan är det lite av en smaksak. Gällande färgerna kan du antingen välja beige, mörkgrå, mörkblå eller ljusgrå – och glöm inte att sängen finns att beställa som både en enkelsäng och dubbelsäng i många olika storlekar.

24SJU Skymning Ramsäng är tillgänglig i följande storlekar:

80 x 200
90 x 200
105 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
210 x 200

24SJU Skymning Ramsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast


24SJU Midnatt Kontinentalsäng 

24SJU Midnatt Kontinentalsäng

 

Till ett konkurrenskraftigt pris får du den bekväma 24SJU Midnatt Kontinentalsäng som ser till så att du slipper köpa ram, madrass och bäddmadrass separat. Få ett underbart helhetsintryck i sovrummet tack vare den här stilrena och sköna sängen. Det gäller bara att beställa till en kudde, sängben och sängkläder – sedan har du allt som behövs för att fullända ditt sovrum eller gästrum.

Madrassen och dess struktur
Utöver att vara skarvlös för att bjuda på en mer behaglig liggkomfort kommer den här sängen med en mycket eftertraktad zonindelad pocketfjädring. Madrassen är med andra ord uppdelad i olika zoner för att ge det rätta stödet där det behövs. Pocketfjädring syftar på att fjädrarna ligger i sina egna fickor och arbetar oberoende av varandra. Här har vi en kontinentalsäng som du verkligen kan skryta med.

Mer om bäddmadrassen
Kontinentalsängen kommer inte bara med en sängram och madrass, utan även en BM3 bäddmadrass som utan tvekan är mysig att ligga på. Värt att veta är också att du får en 25 års garanti på ram- samt resårbrott, och detta säkerställer att din säng finns där för dig under en lång tid framöver.

Speciella egenskaper och funktioner
En stor fördel med att välja 24SJU Midnatt Kontinentalsäng är att det finns tre olika fasthetsnivåer att kika på: Medium, Medium/Fast och Fast. Oavsett om du föredrar lite mjukare eller fastare madrasser finns det därför någonting passande för dig. Glöm heller inte att du kan välja mellan fyra olika färger och även sex olika storlekar. När allt kommer till kritan förser 24SJU Midnatt Kontinentalsäng dig därför med många valmöjligheter!

Storlekar och fastheten

24SJU Midnatt Kontinentalsäng är tillgänglig i följande storlekar:

120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 200

24SJU Midnatt Kontinentalsäng är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium / Fast
Fast


Kontinentalsäng TYYNI

  • Lyxigt skandinaviskt sängpaket med dubbelfjädring

Kontinentalsäng TYYNI

 

För ett äkta lyxigt skandinaviskt sängpaket kommer här kontinentalsäng TYYNI från varumärket Matri. Med en höjd på 58 cm är det enkelt att både ta sig upp från och lägga sig ner i sängen, och när man väl ligger i sängen kommer det dubbla fjädringssystemet att göra upplevelsen utomordentligt komfortabel. Vid beställning hos Solhem Inredning kan man förvänta sig möjlig hemleverans både vid dagtid och kvällstid. Självfallet gäller också inbärning i hemmet så att det blir så enkelt som möjligt för kunden.

Solhem Inredning har 30 dagars öppet köp, så om man under denne period vill lämna tillbaka sängen får man pengarna tillbaka utan några svårigheter. Få storlek 180 x 200 för endast 23 735 kronor och njut av kontinentalsäng TYYNI som utan tvekan har mycket att ge.

Madrassen och dess struktur
Med en mellanmadrass som innehåller pocketfjädring får man alltid det optimala stödet. Pocketfjädring syftar nämligen på ett system där varje fjäder omges av en tygficka för extra hållbarhet samt komfort. Stoppningen av jutelatex är ännu ett val som har tagit kontinentalsängen TYYNI till nästa nivå, så det finns inga tvivel om att sängen blir bekväm i alla lägen.

Mer om bäddmadrassen
För de som bryr sig extra mycket om hygien kommer kontinentalsängen TYYNI med en bäddmadrass som har ett överdrag som är Oeko-tex certifierat. Överdraget kan avlägsnas och tvättas av när det behövs. Därtill är det väl värt att nämna sängramen och ribborna i obehandlat trä som fulländar sängens look samtidigt som de gör alltet mer stabilt. Sängbenen är tillverkade i ljust björkträ för en extra snygg detalj som man säkerligen kommer att uppskatta.

Speciella egenskaper och funktioner
Den dubbla fjädringen är en stor anledning till varför kontinentalsäng TYYNI är så utomordentligt bekväm. Tack vare pocketfjädringen kan man även vara säker på att få en högkvalitativ säng där varje enskild fjäder omges av en tygficka. Allt detta tillsammans resulterar i en säng som bjuder på ett perfekt stöd och bekväma nätter som förbereder en inför morgondagen. Jutelatexstoppningen är dessutom ventilerande, så fukt förs enkelt bort så att man alltid kan njuta av en optimal temperatur. Satsa på kontinentalsäng TYYNI och få det fantastiskt bekväma sängpaketet som man förtjänar.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsäng TYYNI är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Kontinentalsäng TYYNI är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Fast


Jupiter kontinentalsäng

jupiter

Nästa säng på listan är en kontinentalsäng. Denna kontinentalsäng tillverkas också i Horsens av Kinnabädden, där den tillverkas av danska snickare som specialiserat sig på sängproduktion.

Denna säng har den helt rätta kombinationen av design och bra kvalitet, samtidigt som priset hålls nere. Om man jämför priset med andra dansktillverkade kontinentalsängar, så får du här riktigt mycket säng för pengarna, och den är betydligt billigare än vad du annars kan få en dansktillverkad säng för. Även om priset är lågt, så måste det sägas att kvaliteten är på topp.

Kontinentalsängen består av 3 lager. Bottenskiktet är en ramsäng, som sedan följs av en resårmadrass med 5 komfortzoner, och slutligen en bäddmadrass

De två nedre madrasserna säkerställer att du får en optimal liggställning, som ger din kropp de bästa förutsättningarna för att uppnå den ro och vila den behöver.

Det tredje lagret är bäddmadrassen. Här finns det två typer du kan välja mellan. Den ena typen är latex, och den andra är en Celcius-bäddmadrass, som består av memory foam.

De flesta väljer en latex-bäddmadrass.

Jupiter  finns i följande storlekar:
Välj 120 x 200
Välj 140 x 200
Välj 160 x 200
Välj 180 x 200

Du kan se alla Jupiter-sängarna här.


Jupiter ställbar säng

jupiter

Om din dubbelsäng ska vara ställbar, är Jupiter-modellen ett självklart val.

Som alla andra sängar vi har gått igenom, så är även denna säng dansktillverkad av Kinnabädden i Horsens. De har tillverkat sängar sedan 1974, och är kända för sin fantastiska kvalitet på sängarna.

Jupiter-modellen är en billig ställbar säng, som faktiskt ligger i samma prisklass som de billiga ställbara sängarna som är massproducerade i öst. Men här får du alltså en dansktillverkad säng, som är betydligt bättre på alla punkter.

När du köper en ställbar säng är det mycket viktigt att vara uppmärksam på sängens mekanik, eftersom att den spelar en avgörande roll. Många av de billiga ställbara sängarna innehåller billiga Kina-motorer, vilket gör att sängen är billig, men kvaliteten är också därefter.

Den mekaniska delen av den ställbara sängen Jupiter kommer däremot från danska Linak, som är världsberömd för sina kvalitetsmotorer. Så även om denna säng är billig, så har ingen kompromiss gjorts när det kommer till kvaliteten. Linak finns i Als i Sønderjylland i Danmark, där de sedan 1907 har producerat motorer till ett brett utbud av produkter.

Motorn i denna ställbara säng är mycket tyst och underhållsfri, så du behöver inte bekymra dig om underhåll efter att du köpt den.

Själva motorn är endast igång när du trycker på fjärrkontrollen, och resten av tiden är den i viloläge, vilket gör att den är mycket energibesparande.

Sängen är också försedd med 28 lameller, varav 5 är justerbara, så både fotändan och huvudändan kan justeras som du önskar.

Du kan här, liksom med de andra sängarna i artikeln, välja mellan två typer av bäddmadrasser. En latex-bäddmadrass, som är den som oftast föredras, eller en Celcius-modell som består av Memory Foam som anpassar sig efter din kropp med hjälp av din kroppstemperatur.

Det finns möjlighet att välja olika fastheter för själva madrassen, där det rekommenderas att välja “Medium Fasthet” om du väger under 75 kg. Om du väger över 75 kg bör du välja “Fast fasthet”.

Du bör även vara uppmärksam på att modellen Jupiter 1 är perfekt för dig som väger under 95 kg, då den innehåller pocketfjädrar, som stöder din kroppsvikt på bästa sätt.

Om du väger över 95 kg, så bör du köpa modellen Jupiter 2 med multipocketfjädrar, då den kommer att vara den bästa matchningen för din kroppsvikt, och ge dig det bästa stödet.

Jupiter ställbar säng finns i följande storlekar:
Välj 80 X 200
Välj 90 X 200
Välj 120 X 200
Välj 140 X 200
Välj 160 X 200
Välj 180 X 200

Läs mer om Jupiter-sängarna här.


Så uppnår du den bästa nattsömnen

En god natts sömn beror naturligtvis mycket på kvaliteten av din säng. Men det är inte den enda parametern du ska ta hänsyn till om du vill optimera din nattsömn – och det vill du nog, för allt för många människor sover för lite eller för dåligt.

Det kostar årligen samhället mycket pengar att behandla de sjukdomar som en dålig nattsömn bidrar till. En dålig nattsömn kan nämligen öka risken för att:

– bli stressad

– utveckla hypersomnia, narkolepsi, och andra sömnrelaterade sjukdomar

– bli överviktig

– utveckla depressioner

– få nedsatt immunförsvar

– få hjärt-kärlsjukdomar

– utveckla diabetes (typ 2)

– utveckla demens, Alzheimers eller Parkinsons

– dö för tidigt

Det gör dålig sömn till en av de många tickande bomberna som finns inom sjukvården – och flera av faktorerna utvecklas vidare till några av de folksjukdomar som kommer att kosta mycket pengar att behandla under de kommande åren.

Vad krävs för en god natts sömn?

För att sova så bra som möjligt måste du för det första förbereda dig på att gå och lägga dig. Se sedan till att du har rätt inredning i sovrummet. Samtidigt spelar din liggställning en stor roll för sömnens effekt.

Om du har sömnproblem är det viktigt att du inte börjar behandla problemet med sömnmedicin. Det kan i värsta fall förvärra problemet och skapa ett antal andra problem för dig. Istället bör du hellre prova några av de rekommendationer vi kommer med i denna korta guide till en bättre sömnkomfort.

Du ska sova minst 7 timmar varje natt

Många väljer att skära ner på sömnen för att få en stressad vardag att gå ihop. Det betyder att en stor del av befolkningen idag sover mindre än 7 timmar, som är det rekommenderade minimimåttet för en optimal sömn, enligt ledande sömnexperter.

Om du i genomsnitt sover mellan 7 och 8 timmar varje natt, ger du nämligen kroppens celler de bästa möjligheterna för återhämtning, och hjärnan får de bästa förutsättningarna för att bearbeta dagens händelser. Samtidigt sorteras onödig information bort, användbar kunskap och erfarenhet lagras i långtidsminnet, och hjärncellerna rensas från restprodukter. Det sistnämnda sker med hjälp av en speciell substans som släpps lös i hjärnan när vi somnar.

I gengäld finns det inga märkbara fördelar med att sova mer än 8 timmar per natt. Det verkar faktiskt som att en del av biverkningarna av en för kort nattsömn även gäller om du sover med än 8 timmar per natt.

Ha fasta sovtider

Du främjar kvaliteten av din nattsömn genom att ha en fast sängtid varje dag, och en fast tidpunkt då du kliver upp. Även under helgerna. Därmed får kroppen en jämn dygnsrytm, som gör det lättare för den att ställa in sig på att den ska sova. Genom att ha skiftande sängtider förvirrar du kroppen. Så gå och lägg dig ungefär samma tid varje kväll, och kliv upp samma tid om morgnarna.

Förbered hjärnan och kroppen på att du ska sova

Faktum är att en bra nattsömn börjar redan en halv till en timme innan du går och lägger dig. Här börjar du sänka aktivitetsnivån, och släcker eller dämpar belysningen i rummet, för att ställa om hjärnan till att det börjar vara läggdags. Ju närmare läggdags du kommer, desto mer bör du dämpa belysningen.

Se till att inte äta eller dricka mycket under några timmar innan sänggåendet – särskilt alkohol och uppiggande drycker som kaffe, energidryck och annat med ett högt sockerinnehåll. Det ökar kroppens energinivå, så att du får svårare att somna, och det ökar även risken för att du ska bli tvungen att gå upp på toaletten under natten.

Stäng av dator, TV och andra skärmar

Senast en halvtimme innan du lägger dig, bör du stänga av din dator, din surfplatta eller din TV, och undvika att använda din smartphone mer än absolut nödvändigt. Det gäller till en viss grad även om telefonen har en särskild nattbelysning, som tar bort några av skärmens blå färgnyanser.

För just de blå nyanserna i skärmens ljus förvirrar hjärnan, så att den tror att den ska vara vaken. Genom att starta nattbelysningen på din mobil, surfplatta eller dator, avlägsnar du en stor del av det blåa ljuset. Men din mentala aktivitet vid skärmtittandet kommer fortfarande att göra hjärnan mer vaken.

Om du känner dig rastlös eller behöver något att sysselsätta dig med under tiden innan du går och lägger dig, kan du välja att läsa en bok, lägga pussel, eller göra något annat avslappnande.

Se till att det är svalt, mörkt och tyst i sovrummet

När du väl går in i sovrummet är det viktigt att det är så mörkt och tyst som möjligt. Så om du bor vid en mycket trafikerad väg, har bullriga grannar, eller blir störd av gatulampor eller annat ljus, bör du överväga att skaffa ett par öronproppar, en bra mörkläggningsgardin, eller en ögonmask som du kan sova med om natten.

Samtidigt ska du ta bort alla synliga ljuskällor i rummet, även standby-lampan på TV:n eller ljuset från din klockradio eller din väckarklocka.

Se också till att temperaturen är lägre i sovrummet än i bostadens övriga rum. Men sänk aldrig temperaturen mer än till ca 16 grader. Om temperaturen är lägre än det kommer kroppen att uppleva det som för kallt, vilket också kan bidra till att du vaknar om natten, eller hindra dig att somna.

Ligg på sidan när du sover

Den senaste sömnforskningen visar att du ska ligga på sidan när du sover. Detta ger de bästa förutsättningarna för den speciella rengöringsvätskan som ser till att avlägsna slaggprodukter från hjärncellerna. Vätskan friges så snart vi somnar, och får en lättare framfart genom att våra hjärnceller krymper en aning när sömnen inträder.

Om du ligger på ryggen eller magen, har vätskan inte samma förutsättningar att fungera. Det förklaras med att de flesta däggdjur oftast sover på sidan om natten. Därför har vår hjärnas fysik ordnats så att rengöringsvätskan får de bästa förutsättningarna när vi ligger på sidan.

Genom att ligga på sida slipper du samtidigt många av de besvär som kan uppstå av att sova på rygg. Om du ligger mycket på rygg har du exempelvis en högre benägenhet att snarka. Det kan med tiden göra att du utvecklar sömnapné. Här blir musklerna i den övre delen av luftvägarna mer avslappnade av din snarkning, så att de med tiden helt kan blockera andningen.

Det leder till att du inte andas under upp till flera minuter åt gången, så att du inte heller får tillräckligt med syre till hjärnan. Detta gör att du rycks upp ur din djupa sömn, eftersom att kroppen varnar dig om kvävningstillståndet. Det innebär att du vaknar upp så pass mycket att du kan flytta dig lite, så att du får luft igen.

Bristen av syre till hjärnan kan bidra till en ökad risk för Alzheimers, Parkinsons, och andra demenssjukdomar – och både snarkning och sömnapné kan dessutom störa din sängpartner så mycket att han eller hon inte heller kan sova ordentligt om natten.

Om du oftast sover på mage eller på rygg, kan du träna kroppen att ändra sovställning genom att lägga en stor kudde bakom eller framför dig. Det gör det svårare för dig att vända dig på rygg eller mage under natten.

Är du redo att sova bra?

Om du följer de sömnråd vi har gett dig i denna sektion, samtidigt som du investerar i en bra dubbelsäng att sova i, kan du öka både dina och din partners chanser att få en god natts sömn. Det ger dig mer styrka och mental energi i vardagen, och minskar riskerna för en rad allvarliga sjukdomar.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du kan se att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över båda svenska och internationella webbshoppar. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Emma.se
I webbutiken Emma.se finner du ett brett sortiment av både sängar, madrasser och bäddmadrasser. Hos dem kan du även läsa vad andra kunder tycker om produkterna.
Läs alla recensioner av Emma Kontinentalsäng här

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Kontinentalsäng Livorno!

  • Vackert sängpaket med 7-zonspocket för perfekt stö

Kontinentalsäng Livorno

Vad sägs om ett sängpaket där man verkligen får allt och lite till? Inte nog med att kontinentalsäng Livorno består av en huvudgavel, bäddmadrass, mellanmadrass, ben och sängbotten: man får dessutom en kudde, täcke, påslakan och allt annat som kan behövas för en fulländad säng. Välj mellan en av tre färger och få en äkta ”all inclusive” säng!

Beställ kontinentalsäng Livorno hos Sängjätten för ett pris som har reducerats med 48 %. Köp alltså storlek 180 x 200 för så lite som 19 995 kronor istället för originalpriset 38 495 kronor. Betalningarna är fria från räntor och avgifter, så allt man betalar för är själva sängen. Testa på den i 100 dagar, och om man ångrar köpet är det gratis att få sängen upphämtad och att sedan få sina pengar tillbaka.

Madrassen och dess struktur
Kontinentalsäng Livorno är sannerligen ett paket som innehåller allt man behöver, och en av de viktigaste delarna av sängen är dess mellanmadrass. Just den här sängens mellanmadrass har en 7-zonspocketfjädring, vilket betyder att varje enskild fjäder är inkapslad i en robust tygpåse. De sju zonerna har alla olika fasthet för att säkerställa att man får den rätta typen av stöd precis där man behöver det. Madrassen kanske därför är mjukare vid benen och huvudet medan den ger mer av ett fast stöd vid midjan. 7-zonspocket brukar anses vara den mest exklusiva varianten före 3-zonspocket och 5-zonspocket, så här är det sannerligen hög kvalitet som gäller.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen som kommer i detta sängpaket är pikerad samt kuvertsydd. Den har en latexkärna som gör sängen extra mjuk och skön så att man ska få en god natts sömn från måndag till söndag. Den här svensktillverkade sängen har helt enkelt allt man behöver för optimal sömn.

Speciella egenskaper och funktioner
För att bjuda på ett extra snyggt och elegant utseende har kontinentalsäng Livorno en vacker knappad huvudgavel tillsammans med svarvade sängben. Den allra bästa egenskapen hos den här sängen är dock hur smidigt paketet är. Förutom själva sängen ingår också madrasskydd, lakan, påslakan, kudde och täcke, så man slipper att köpa en mängd produkter separat. Med sin höjd på 73 cm både lägger man sig och tar sig upp från sängen på ett enkelt sätt, så börja alltid dagen på rätt vis med en fantastisk säng som den här!

Storlekar och fastheten

Kontinentalsäng Livorno är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Kontinentalsäng Livorno är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium/Medium
Medium/Fast
Fast/Fast

Du kan läsa mer om de olika kontinentalsängarna Livorno här.


Kontinentalsäng Båstad

✅ Prisvärt komplett sängpaket i snygg design

Kontinentalsäng Båstad

 

 

Den stilrena kontinentalsängen Båstad är ett fullständigt paket som både innehåller en huvudgavel med avtagbara gavelkuddar, en bäddmadrass, en mellanmadrass samt ben längst ned som låter sängen stå stabilt. Oavsett om man föredrar ljusgrått eller mörkgrått blir denne säng ett förträffligt tillskott till ens sovrum, och det utomordentligt billiga priset är även en aspekt som kommer att få en att tappa hakan. kontinentalsäng Båstad kan nämligen beställas hos Sängjätten i storlek 180 x 200 för så lite som 9 990 kronor.

Man kan förvänta sig att slippa räntor och andra avgifter, så det är bara sängen som man betalar för. När den anländer till ens hem får man testa på sin kontinentalsäng Båstad i 100 dagar, och om man sedan ångra köpet hämtas den upp igen gratis. Självfallet får man då även pengarna tillbaka.

Madrassen och dess struktur
Kontinentalsängen Båstads mellanmadrass är hela 13 cm tjock så att man kan njuta av den ultimata komforten. Dess 5-zons pocketresår hjälper också till att göra sängen ännu mer bekväm. Varje fjäder är nämligen inlindad i ett mjukt men robust tyg, men detta är inte allt. Då sängen även är uppdelad i fem olika zoner med varierande fasthet bjuder sängen på rätt stöd precis där man behöver det.

Mer om bäddmadrassen
Bäddmadrassen i kontinentalsäng Båstads sängpaket har en mikrofiber- och kallskumskärna. Med sin 5 cm tjocklek tillför madrassen ett extra mjukt underlag för att ta komforten till nästa nivå. För renlighetens skull kan man dessutom avlägsna överdraget som sitter om denne madrass för maskintvätt i 30 grader. Detta är riktigt smidigt för de som alltid vill hålla sin säng ren och fin.

Speciella egenskaper och funktioner
Kontinentalsängen Båstad har en ganska imponerande höjd på 61 cm för att möjliggöra enkelhet när det både kommer till att lägga sig ned och att återigen ställa sig upp. Den medföljande släta huvudgaveln med avtagbara gavelkuddar är därtill ett stort plus – för att inte tala om de eleganta champagneformade aluminiumbenen som bjuder på en extra snygg design. Den förträffliga svensktillverkade kontinentalsängen Båstad i en stilren utformning blir utan tvekan ett bra för köp alla som eftersöker en högkvalitativ säng.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsäng Båstad är tillgänglig i följande storlekar:

120 x 200
160 x 200
180 x 200

Kontinentalsäng Båstad är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium/Fast
Fast

Du kan läsa mer om de olika kontinentalsängarna Båstad här.


Ramsäng Turin

✅ Billigt, bekvämt och smidigt sängpaket

Ramsäng Turin

 

Oavsett vilken av de fem snygga färgerna som man föredrar kan ramsängen Turin från märket MiDormani utan tvekan fullända ens sovrum till ett förbluffande lågt pris. Den låga stilrena sängen passar in i de flesta hemmen, bjuder på utomordentlig komfort och det bästa är att man inte behöver tömma plånboken för att få tillgång till sängen. Hos Sängjätten har dess pris reducerats med nästan 24 %, så visst kan man beställa storlek 180 x 200 för endast 8 995 kronor istället för dess originalpris 11 795 kronor.

Sängjätten bjuder på 100 dagar där man får testa sängen för att se om den passar i just ens sovrum samt om den lever upp till ens förväntningar. Sedan väljer man själv om man vill behålla sängen eller få den upphämtad helt kostnadsfritt medan man får sina pengar tillbaka. Detta är sannerligen ett generöst villkor som garanterar att man får precis rätt säng. De räntefria och avgiftsfria betalningar är därtill självfallet ett plus.

Madrassen och dess struktur
En mellanmadrass är en mycket viktigt del av sängen som kan bära eller brista komforten beroende på hur väl tillverkad den är. Lyckligtvis nog har ramsäng Turin en tjock 13 cm madrass med 3-zons pocketfjädring, så man kan förvänta sig att imponeras av den härliga sängen. I en madrass som den här är varje fjäder inlindad i en tygficka för extra skydd samtidigt som madrassen är uppdelad i olika zoner. Fastheten beror på vilken del av madrassen det är tal om, och den har specifikt tagits fram för att ge stöd där kroppen behöver det som mest.

Mer om bäddmadrassen
I sängpaketet ”ramsäng Turin” får man tillgång till en MiDormani HR bäddmadrass, och denne passar perfekt för de som är ute efter ett extra härligt underlag. För att fullända upplevelsen kan man köpa kudde, täcke och lakan separat för en elegant säng som passar in i de flesta sovrummen.

Speciella egenskaper och funktioner
Den fasta känslan hos ramsäng Turin kommer från dess högkvalitativa pocketresår, men det är inte här som fördelarna tar slut. Sängen bjuder även på en följsam axelzon som gör sängen bekväm för de med bredare axlar eller de som brukar ligga ner på magen.

Storlekar och fastheten

Ramsäng Turin är tillgänglig i följande storlekar:

120 x 200
160 x 200
180 x 200

Ramsäng Turin är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium/Fast
Fast

 


Kontinentalsäng Amalfi

  • Sängpaket med vacker blå sammet och hög komfort

Kontinentalsäng Amalfi

 

Ett snyggare och mer stilrent utseende än det hos kontinentalsäng Amalfi är sannerligen svårt att hitta. Med elegant mörkblå sammet får sängen en exklusiv look, och då har vi inte ens nämnt den högkvalitativa 5-zonsmadrassen som ger precis rätt stöd där man behöver det. Kontinentalsäng Amalfi kan beställas hos Sängjätten i storlek 180 x 200 för 19 995, ett pris som har reducerats med 20 % från originalpriset 25 095 kronor. Det blir aldrig dyrare än så eftersom Sängjätten erbjuder avgiftsfria samt räntefria betalningar.

Det är naturligtvis svårt att veta om en säng passar genom att enbart titta på den, så därför kan man vid beställning hos Sängjätten njuta av en 100 dagars provperiod. Under dessa månader testar man på sin kontinentalsäng Amalfi för att ta reda på om den lever upp till ens förväntningar. Om man ångrar sig får man pengarna tillbaka och Sängjätten hämtar då smidigt upp sängen igen.

Madrassen och dess struktur
Det som gör mellanmadrassen hos kontinentalsäng Amalfi så skön är dess 5-zonspocket. Madrassen är alltså uppdelad i fem zoner där den är mjukare vid vissa zoner medan den är fastare vid andra. Detta säkerställer att man får ett fastare stöd där det behövs som mest för en god natts sömn alla dagar i veckan. För ännu bättre hållbarhet och komfort är varje enskild fjäder inkapslad i en så kallad tygpocket.

Mer om bäddmadrassen
För en fulländad säng gäller det att ha en skön bäddmadrass på toppen, och tillsammans med kontinentalsäng Amalfi får man MiDormani Deluxe Memory bäddmadrassen. Memoryskummet inuti madrassen formar sig efter ens kropp, och detta blir sannerligen som pricken över i:et för de som eftersöker en riktigt skön säng. Hygien är dessutom av yttersta vikt, och därför kan man avlägsna madrassens klädsel när man känner för det så att den ska kunna tvättas av.

Speciella egenskaper och funktioner
Kontinentalsäng Amalfi erbjuds tillsammans med en ram- och resårbrottsgaranti på 25 år. Detta säkerställer att sängen håller i många år samtidigt som den bjuder på utomordentlig komfort. De champagneformade benen i krom är en sista exklusiv detalj som inte bara ser till så att sängen står stadigt, utan att den även får en elegant look.

Storlekar och fastheten

Kontinentalsängen Amalfi är tillgänglig i följande storlekar:

120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
200 x 200

Kontinentalsängen Amalfi är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium/Fast
Fast

 


Ställbar säng Iniö

  • Madrass med 7-zonspocket som perfekt anpassar sig efter ens kropp

Ställbar säng Iniö

 

Den ställbara sängen Iniö har två sidor som kan justeras oberoende av varandra för att få det där perfekta läget. Sängen kommer från varumärket Sjöholm och har tre komfortlager av pocket samt duo-pocket. Resultatet blir en mycket bekväm och skräddarsydd upplevelse. Om man är intresserad av att beställa den ställbara sängen Iniö redan idag har originalpriset på 71 595 kronor reducerats med omkring 23 %, och man kan därför köpa storlek 180 x 200 för bara 54 995 kronor.

Vill du testa på hur det känns att ligga i sängen samt hur den ställbara funktionen fungerar? Då har du tur, för Sängjätten erbjuder en provperiod på 100 dagar. Prova på sängen under dessa dagar, och om den inte lever upp till ens standarder hämtar Sängjätten upp sängen helt gratis samtidigt som man får pengarna tillbaka. Värt att komma ihåg är att man också bara betalar för sängen tack vare att Sängjätten har avgiftsfria samt räntefria betalningar.

Madrassen och dess struktur
Mellanmadrassen som den ställbara sängen Iniö kommer utrustad med är en 7-zons duo-pocket. Pocketmadrasser har fjädrar som är individuellt omgivna av en ficka i tyg för bättre stöd och komfort. 7-zonsegenskapen syftar på olika zoner där madrassen är mjukare eller fastare. Ju fler zoner desto enklare kan sängen anpassa sig efter ens kropp, så om man väljer en 7-zonsmadrass kan man vara säker på att få det bästa möjliga underlaget.

Mer om bäddmadrassen
Den ställbara sängen Iniö har en Utö Talaly Latex bäddmadrass som är 10 cm tjock. Bäddmadrassen har dessutom ett överdrag om sig som kan avlägsnas för att rengöras när det behövs. Detta ser till så att man alltid har en ren och fin bäddmadrass över ens ställbara säng Iniö, och varför inte komplettera med ett lakan!

Speciella egenskaper och funktioner
Den ställbara sängen Iniö har under sängen infrästa ribbor som säkerställer att sängen håller under en längre tid. Samtidigt ger detta bättre stabilitet ovanpå den generösa livstidsgarantin på ram- och fjäderbrott. För att få det perfekta läget är sängen ställbar, och denne funktion kan dras nytta av för att ställa in sidorna oberoende av varandra.

Storlekar och fastheten

Den ställbara sängen Iniö är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Den ställbara sängen Iniö är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium
Medium/Fast
Fast

 


Ställbar säng W5

  • Enkel ställbar säng med medföljande trådlös fjärrkontroll

Ställbar säng W5

 

 

Den ställbara sängen W5 kan justeras så att man får det perfekta liggläget, och då varje sida är ställbar oberoende av den andra sidan får man utan tvekan ett skräddarsytt underlag i alla lägen. För att på enklast möjliga sätt justera sängen ingår en trådlös fjärrkontroll, så det är lätt som en lätt att få det perfekta läget för hög komfort. Priset av den ställbara sängen W5 har hos Sängjätten reducerats med 23 %. Istället för 48 360 kronor kan man därför köpa storlek 180 x 200 för enbart 36 995 kronor.

Det är av yttersta vikt att sängen som man väljer känns skön att ligga i då man självfallet kommer att använda sängen varje natt under en lång tid framöver. Därför har Sängjätten en 100 dagars provperiod där man får testa på sängen, och om man ångrar köpet får man pengarna tillbaka. De avgiftsfria och räntefria betalningarna är även en stor fördel när man köper en säng hos Sängjätten.

Madrassen och dess struktur
Mellanmadrassen som man får vid beställning av den ställbara sängen W5 är utrustad med en Standard Pocket. Varje fjäder på insidan av den här typen av madrass omges av en tygpåse för att garantera det mest passande stödet. Fjädrarna tillåter madrassen att anpassa sig efter ens kropp och vikt så att man får utomordentlig komfort. För en ännu mer skräddarsydd upplevelse väljer man även själv vilken fasthetsvariant man föredrar, någonting som vi talar mer om längre ner.

Mer om bäddmadrassen
Premium Split Hyperflex är bäddmadrassen som man får när man beställer den ställbara sängen W5, och madrassen har ett överdrag som är avtagbart. Tvätta detta med jämna mellanrum i högst 60 °C för att hålla hygienen på topp och för att garantera en bättre upplevelse varje natt.

Speciella egenskaper och funktioner
Det är omöjligt att tala om den ställbara sängen W5 utan att nämna själva funktionen att justera sängens läge. Sänk eller höj sängen vid benen eller ryggen för att ligga i precis det läget som passar, och då fjärrkontrollen är trådlös slipper man att känna sig begränsad av sladdar.

Storlekar och fastheten

Den ställbara sängen W5 är tillgänglig i följande storlek:

180 x 200

Den ställbara sängen W5 är tillgänglig i följande fasthetsvarianter:

Medium/Medium
Medium/Fast
Medium/Extra Fast
Fast/Fast
Fast/Extra Fast
Extra Fast/Extra Fast

 


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka dubbelsängar rekommenderas?

Livorno, Emma, Båstad, Amalfi, W5, Tempur Promise, Jupiter kontinentalsäng med flera.

🧐 Vilken fasthet ska jag välja på madrassen?

Om du väger mindre än 75 kg bör du välja en säng med medium fasthet. Detta säkerställer att madrassen ger efter tillräckligt mycket för att du inte ska ligga för hårt. Om du väger över 75 kg är en fast madrass oftast ett bättre alternativ. Om du väger över 95 kg bör du dessutom se till att välja en modell med extra många fjädrar för att få ett så bra stöd som möjligt.

🤔 Hur många timmar sömn behöver man?

Rekommendationen för vuxna är 7-9 timmar sömn varje natt. Även om vi inte medvetet märker av något arbetar hjärnan medan vi sover. Under natten genomgår kroppen samma sömncykel fyra eller fem gånger. Varje cykel varar 90-120 minuter och består av 4 sömnstadier som alla är väsentliga för våra bestyr under de vakna timmarna.


Andre relevanta artiklar

Flera av dubbelsängarna som vi har tagit upp och gått igenom i den här artikeln är antingen ställbara sängar, kontinentalsängar eller dubbelsängar sammansatta av resårmadrasser.

Vi har även skrivit artiklar som specifikt tar upp dessa tre sängtyper. Om du vill läsa mer om de olika sängtyperna rekommenderar vi att du läser vår ställbara sängar-guide, vår kontinentalsäng-guide och vår resårmadrass-guide.

Les också: Bästa sängen.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta